FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 april 2017

Van Aanholt: "Trainingen Moyes stonden me niet aan"

Patrick van Aanholt maakte afgelopen januari een verrassende overstap van Sunderland naar Crystal Palace. De linksback legt nu uit waarom. Van Aanholt speelde sinds de zomer van 2014 voor Sunderland, dat hem had overgenomen van Chelsea. Onder Sam Allardyce en later Dick Advocaat groeide de 26-jarige linkspoot uit tot een gewaardeerde kracht.

Maar afgelopen januari vertrok hij bij The Black Cats en dat had te maken met de aanwezigheid van manager David Moyes. "Zijn trainingen stonden me niet echt aan. Op een gegeven moment was ik het plezier kwijt, stapte ik elke dag met een vervelend gevoel de kleedkamer in", zegt Van Aanholt tegen Voetbal International.

"Ik ben drie, vier keer naar zijn kantoor gegaan. Ik was boos en zei: Accepteer dat bod van Palace, laat me gewoon gaan, dat is het beste voor allemaal. Maar hij zei dat hij me wilde houden." Toch ging Moyes overstag en werd er in januari ongeveer twaalf miljoen euro betaald voor Van Aanholt door Crystal Palace.

De Londense club zat al langer achter Van Aanholt aan, zo laat hij weten. Toen Alan Pardew nog manager was van The Eagles deed zich een opvallend moment voor. "Ik speelde toen met Sunderland thuis tegen Crystal Palace en net op een moment dat ik wilde ingooien, kwam Pardew bij de zijlijn naar me toe en zei: 'Kom volgend jaar voor mij spelen!'", legt hij uit. "Tijdens de wedstrijd, hè! Ik vond dat wel grappig. Toen zei ik: 'Ok, geen probleem'."

Westen en Rusland ruziën over VN-resolutie

De VN-veiligheidsraad buigt zich woensdag waarschijnlijk niet meer over een resolutie waarin de aanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun wordt veroordeeld. De onderhandelingen over de tekst zijn nog gaande, zei de Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft.

De gifgasaanval, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen, leidt tot frictie tussen het Westen en Rusland. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley waarschuwde woensdag dat landen zich verplicht kunnen voelen om alleen op te treden als geen collectieve actie wordt ondernomen.

Rusland keerde zich eerder tegen een conceptresolutie waarin de aanval werd veroordeeld. De tekst was volgens Moskou "onacceptabel" en "gebaseerd op valse informatie".

Het Kremlin geeft rebellen de schuld van het hoge dodental: na een bombardement zou gifgas zijn ontsnapt uit een door hen gecontroleerd depot. Westerse landen houden het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk, waardoor in de raad harde woorden vielen.

Hand boven het hoofd
"Assad, Rusland en Iran hebben geen belangstelling in vrede", zei Haley. De Brit Rycroft beschuldigde China en Rusland ervan Assad in de veiligheidsraad de hand boven het hoofd te houden met hun veto's. Daardoor zou de Syrische leider zich aangemoedigd hebben gevoeld, met de aanval van dinsdag als "de consequentie".

De Russische VN-diplomaat Vladimir Safronkov richtte zijn pijlen op de Amerikaanse oud-president Barack Obama. Door te dreigen met militaire actie als in Syrië chemische wapens zouden worden gebruikt, zou hij extremisten juist hebben aangemoedigd om daartoe over te gaan in de hoop een interventie uit te lokken.

Westen en Rusland ruziën over VN-resolutie
Westen en Rusland ruziën over VN-resolutie (Foto: ANP)

Mass Effect Andromeda wordt transgender-vriendelijker

In Mass Effect Andromedakun je een transgender personage tegenkomen. Deze persoon genaamd Hainly Abrams flapt in één keer haar hele levensverhaal eruit, zonder dat je haar goed kent. Transgenders vonden dit erg geforceerd en Bioware biedt hier haar excuses voor aan.

Bioware gaat dus aan de slag om haar tekst te herschrijven, zodat mevrouw Abrams wat overtuigender overkomt. Op dit moment is het percentage transgenders in de Verenigde Staten verdubbeld tot het astronomische getal van 0,6%. 

Mass Effect - Vista

Pepsi erkent miskleun met reclame

Pepsi heeft een reclame met reality-ster Kendall Jenner geschrapt, nadat het spotje een storm van kritiek had ontlokt. In het gewraakte filmpje sluit Jenner zich aan bij een demonstratie, waarna ze onder luid gejuich een blikje cola geeft aan een politieagent.

Critici verwijten Pepsi dat het filmpje demonstraties belachelijk maakt. Vooral de gelijkenis met beelden rond de 'Black Lives Matter'-protesten tegen politiegeweld schoten velen in het verkeerde keelgat.

Pepsi benadrukte dat het een beeld van "eenheid, vrede en begrip" wilde uitstralen. "We hebben de plank duidelijk misgeslagen", concludeerde het frisdrankconcern echter. "Daarvoor bieden we onze excuses aan."



Pepsi erkent miskleun met reclame
Pepsi erkent miskleun met reclame (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 05/04/2017

Om 20.45 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Koploper Feyenoord boekte een monsterzege tegen de Go Ahead Eagles, het werd maar liefst 8-0. Naaste belager Ajax had aardig wat tegenstand van AZ maar won uiteindelijk wel met 4-1. ADO Den Haag boekte een 1-2 overwinning op bezoek bij Willem II.

Feyenoord

8 - 0

Go Ahead Eagles

 9' Toornstra
 15' Elia
 30' Kuijt
 41' Toornstra
 45' v.d.Heijden
 50' Botteghin
 72' Kramer
 90' Toornstra
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop (Hamer/68)
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
El Ahmadi
Kuijt
Toornstra
Berghuis (Vejinovic/ 75)
Kramer
Elia (Hansson/60)
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Ritzmaier
Chirivella
Crowley (Suk/46)
Duits
Antonia
Hendriks (Locigno/46)
Manu (De Kogel/82)

AFC Ajax

4 - 1

AZ

 16' Traoré
 71' Sánchez
 82' Schöne(pen)
 88' Younes
   55' Weghorst
 
 Gele kaart: , Haps, v.Overeem, (AZ)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.959
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Tete
Sánchez
Viergever
Sinkgraven
Ziyech (Nouri/74)
Schöne
Klaassen (v.d.Beek/46)
Kluivert (Neres/ 79)
Traoré
Younes
  Krul
Johansson
v.Eijden
Luckassen
Haps
Seuntjens
Jahanbakhsh
S.Wuytens
v.Overeem (García/79)
Weghorst
Dos Santos

Willem II

1 - 2

ADO Den Haag

 25' Oulare    21' El Khayati
 42' Havenaar
 
 Gele kaart: Haye, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.800
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Anholt
Lachman
Peters
Joppen (Tshimanga/29
Lieftink/ 74)
Ojo
Falkenburg
Kali
Croux
Oulare (Sol/67)
Haye
  Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Kanon
Meijers
Malone
El Khayati (Beugelsdijk/87)
Bakker
Becker
Havenaar (Fernandez/80)
Duplan (Wolters/74)

Uitslag FC Groningen - N.E.C Nijmegen

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Groningen en N.E.C. Nijmegen. De thuisclub won voor het eerst in vier maanden weer eens een wedstrijd, het werd 2-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

FC Groningen

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 30' Mahi
 67' Bacuna
   
 
 Gele kaart: , Bikel, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.069
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hiariej
Memisevic
Reijnen
Davidson
Drost
Bacuna
Jenssen
Tibbling (Idrissi/77)
Linssen (Hrustic/ 90 4)
Mahi
  Delle
Bikel (Larsson/79)
Sturing
Dumic
Burnet
Breinburg
Von Haacke (Ofosu/72)
Kadioglu
Rayhi
Awoniyi
Fomitschow (Grot/58)

Voorbeschouwing Grand Prix van China


Komend weekend is de tweede race van dit Formule 1-seizoen. De Fok!kers zullen weer vroeg uit de veren moeten, want de start is al om 8:00 uur. Dit circuit is, net zoals vrijwel alle moderne F1-circuits, ontworpen door Hermann Tilke en heeft de vorm van het Chinese teken 'shang', dat omhoog betekent. Lewis Hamilton heeft de meeste overwinningen in China behaald. Hij won vier races op dit circuit. Fernando Alonso won er twee en is de enige coureur die alle twaalf races heeft uitgereden. Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen hebben beide één keer gewonnen.

Het ronderecord op dit circuit is in handen van Michael Schumacher met 1:32.238 uit 2004. Vorig jaar haalde Nico Rosberg met 1:35.402 de pole position en reed Nico Hülkenberg met 1:39.824 de snelste ronde in de race. De verwachting is dat het dit jaar door de nieuwe wagens wel wat sneller zal gaan. Het ronderecord zou in de kwalificatie wel eens gebroken kunnen worden.

De vorige race op dit circuit werd gewonnen door Nico Rosberg, wederom geholpen door pech van zijn tegenstrevers. Lewis Hamilton startte vanaf de laatste plaats doordat hij in de kwalificatie geen tijd had gezet vanwege technische problemen. Daniel Ricciardo nam bij de start de leiding, maar moest deze al in de derde ronde opgeven door een lekke band. Beide Ferrari's kwamen al in de eerste bocht met elkaar in aanraking doordat ze uit moesten wijken voor Daniel Kvyat die aan de binnenkant voorbij kwam. Vettel werd uiteindelijk tweede voor Kvyat die de laatste podiumplek voor zich opeiste. Max Verstappen werd in zijn Toro Rosso achtste, voor zijn teamgenoot Carlos Sainz die negende werd.

Na de verrassende overwinning van Sebastian Vettel de vorige race hopen we weer op een spannende strijd tussen de Ferrari's en de Mercedessen. Vooralsnog valt er van de Red Bulls niet meer te verwachten dan een vijfde en zesde plaats. Hoewel ze wel nieuwe updates op de wagen krijgen valt een grote vooruitgang niet te verwachten voor de Grand Prix van Canada als Renault met een verbeterde motor komt. Maar misschien dat het weer hier nog wel wat aan kan doen. Er wordt regen voorspeld voor de racedag.

Pascal Wehrlein doet ook deze race niet mee. Nadat hij zich de vorige Grand Prix op de zaterdag liet vervangen omdat hij niet fit genoeg was voor de race, heeft hij besloten deze race maar helemaal aan zich voorbij te laten gaan. Antonio Giovinazzi is wederom zijn vervanger. Waarschijnlijk keert Pascal Wehrlein pas tijdens de Grand Prix van Rusland weer terug in de Sauber.



De hoogtepunten van vorig jaar (Bron: youTube)

De genomineerde bandencompounds zijn:

FIA Grand Prix van China informatie

Voor het actuele weer in Shanghai

6 miljard voor Syrische vluchtelingen

De donorlanden die woensdag vergaderden over het vluchtelingenvraagstuk in Syrië hebben samen 6 miljard dollar (5,6 miljard euro) steun beloofd voor 2017. Dat heeft EU-commissaris Christos Stylianides gezegd na afloop van de top namens de grootste geldschieter, die 1,3 miljard dollar bijdraagt.

Het toegezegde bedrag, niet allemaal nieuw geld, komt in de buurt van wat de Verenigde Naties denken dat dit jaar nodig is voor humanitaire hulp in Syrië en aan Syrische burgers die naar het buitenland zijn gegaan uit angst voor het oorlogsgeweld. De VN schat het op 8 miljard dollar.

Duitsland wierp zich op als de belangrijkste individuele sponsor onder de ongeveer zeventig deelnemers. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei dat de Bondsrepubliek de komende jaren in totaal 1,169 miljard euro uittrekt voor Syrië. Gesproken is ook over de wederopbouw van het verscheurde land maar uitzicht op een eind van de oorlog is er niet. Dat bewees de jongste gifgasaanval in de provincie Idlib eens te meer. "Toch blijft ons doel een politieke oplossing", zei Stylianides.

6 miljard voor Syrische vluchtelingen
6 miljard voor Syrische vluchtelingen (Foto: ANP)

Geen boete na foute info Belastingtelefoon

Als belastingplichtigen hun aangifte verkeerd invullen door foute informatie van de Belastingtelefoon, volgt er geen boete. De Belastingdienst mag bij de beoordeling van de aangifte de fout herstellen, wat dan leidt tot een juiste aanslag.

Dat benadrukte staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) woensdag na vragen hierover uit de Tweede Kamer. De Kamer wees hem op onderzoek van de Consumentenbond, waaruit blijkt dat de Belastingtelefoon niet in alle gevallen de juiste informatie verstrekt over de aftrek van medische kosten. Ook werd gevraagd wat de gevolgen zijn als belastingplichtigen die verkeerde informatie gebruiken bij het invullen van hun aangifte.

Wanneer een belastingplichtige op basis van foutieve informatie van de Belastingtelefoon de aangifte "te goeder trouw" invult, heeft dat als "rechtsgevolg" dat de inspecteur bij het beoordelen van de aangifte deze fout mag corrigeren, aldus Wiebes. Een boete is dan niet aan de orde.

Geen boete na foute info Belastingtelefoon
Geen boete na foute info Belastingtelefoon (Foto: ANP)

Mars tegen mishandeling homo's

Honderden mensen hebben woensdagavond in Amsterdam gedemonstreerd tegen geweld tegen homo's. De mars liep van de Dam naar het Homomonument bij de Westermarkt en werd georganiseerd door verschillende Amsterdamse politieke jongerenorganisaties.

De demonstratie is ingegeven door de mishandeling van een homokoppel in Arnhem afgelopen weekeinde. De mannen van 31 en 35 jaar liepen hand in hand over de Mandelabrug toen zes tot acht jongeren langs kwamen fietsen en ze begonnen uit te schelden. Volgens de slachtoffers was de aanleiding dat zij hand in hand liepen.

Mars tegen mishandeling homo's
Mars tegen mishandeling homo's (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - Vitesse

Vanavond vijf duels in de Eredivisie. Het eerste duel van 18.30 ging tussen Heracles Almelo en Vitesse. Het werd 0-1. Vitesse houdt plaats vijf steviger in handen. Heracles blijft negende staan

Heracles Almelo

0 - 1

Vitesse

     43' Foor
 
 Gele kaart: Kuwas (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Pröpper (55/2xg) (Heracles Almelo), Diks (86/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10711
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Pröpper
Hoogma
Gosens
Niemeijer (Thomas/80)
Pelupessy (Darri/68)
Bruns
Kuwas
Armenteros
Peterson (Navrátil/ 85)
  Room
Diks
Kasjia
Miazga
Büttner (Leerdam/68)
Nakamba
Nathan
Baker (Kruiswijk/85)
Rashica(Ali/90+2)
v.Wolfswinkel
Foor

Christina Curry houdt van poezen

Christina Curry heeft er een tatoeage bij. De dochter van Patricia Paay heeft een dubbelzinnig plaatje van een kat laten vereeuwigen op haar been.

Christina toont haar nieuwe aanwinst op Instagram. "Pussy" staat erbij. Het is een tattoo van een poes die tussen twee benen vandaan komt. Tegelijkertijd heeft het de vorm van een vagina. Het woord pussy betekent zowel poes als vagina in het Engels.

Curry maakte onlangs op Instagram ook bekend een nieuwe vriendin te hebben. Het is een Braziliaans-Nederlands model genaamd Shenta Ignacio.

 

🐱 got my leg poked today by @d.imdim ❤️🙏🏼 thank you!! #pussy #stickandpoke #handpoke

Een bericht gedeeld door S A D G R L 😢 (@katinkacoorie) op5 Apr 2017 om 4:18 PDT

Zie je bovenstaande Instagram post niet? Klik dan hier.

Christina Curry laat 'pussy' tatoeëren
Christina Curry laat 'pussy' tatoeëren (Foto: BuzzE)

De La Cruz pakt de winst in het Baskenland

In de Ronde van het Baskenland was er ook succes voor Quick Step Floors. David De La Cruz won de derde etappe, nadat hij op de laatste beklimming in de aanval was gegaan. De Spanjaard neemt ook de leiderstrui over van Michael Matthews.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van negen renners: Alessandro De Marchi (BMC), Stephane Rossetto (Cofidis), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Jakob Fuglsang (Astana), Sergio Pardilla (Caja Rural) en Arnaud Courteille (FDJ), Antonio Nibali (Bahrein-Merida), Alex Howes (Cannondale-Drapac) en Eros Capecchi (Quick-Step Floors). De negen hadden een maximale voorsprong van vier en halve minuut, maar ze zouden op 22 kilometer van de streep worden gegrepen door het peloton.

Alejandro Valverde en Simon Yates hadden net voor de slotbeklimming met pech te maken. Valverde kon nog terugkomen in het peloton, terwijl Yates 1.33 verloor op de winnaar. Tijdens de laatste beklimming van de dag ging Alexis Vuillermoz in de aanval, maar de tegenaanval van De La Cruz was wel succesvol. De Spanjaard had op de Puerto de Mendizorrotz een voorsprong van vijftien seconde voorsprong op het peloton.

In de afdaling wist de renner van Quick Step Floors zijn voorsprong vast te houden en kwam solo aan in San Sebastián. Michal Kwiatkowski won de sprint van het uitgedunde peloton voor Jay McCarthy. In het algemeen klassement heeft De La Cruz nu een voorsprong van drie seconde op McCarthy

Kittel opnieuw de beste in de Scheldeprijs

Marcel Kittel heeft de Scheldeprijs gewonnen. De Duitser van Quick-Step Floors was na 202 kilometer de sterkste in de massasprint voor Elia Viviani en Nacer Bouhanni. Voor Kittel was het zijn vijfde zege in zes jaar in de Belgische eendagskoers.

In de beginfase gingen zeven renners in de aanval met daarbij Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij)(Roompot-Nederlandse Loterij). De Nederlander kreeg gezelschap van zes renners: Stijn Steels (Sport Vlaanderen-Baloise), Christophe Prémont (Vérandas Willems-Crelan), Frederik Veuchelen (Wanty – Groupe Gobert), Julien Stassen (WB Veranclassic Aqua Protect), Eugert Zhupa (Wilier Triestina) en Marco Mathis (Katusha – Alpecin). Het zevental reed een maximale voorsprong van zeven minuten bij elkaar.

Op 35 kilometer van de streep versnelde Ligthart in de kopgroep, waardoor Prémont en Mathis vooraan moesten afhaken. Later zou Zhupa ook een versnelling plaatste en de Nederlander Ligthart kon als enige volgen, maar het duo werd op twintig kilometer van de streep gegrepen door het peloton.

Op vier kilometer van de streep was er een grote valpartij, waardoor André Greipel en Dylan Groenewegen werden opgehouden.

Door de grote valpartij kon een uitgedunde groep sprinten voor de winst. Kittel ging vroeg aan en hield makkelijk de tegenstand af. Voor de Duitser was het al zijn vijfde overwinning in Schoten. Ramon Sinkeldam was de beste Nederlander met een negende plaats.

'Katten vinden mensen (best wel) leuk'

Vooral hondenbezitters lijken de huiskat te zien als een chagrijnige, in zichzelf gekeerde sluipmoordenaar met borderline-trekjes. De wispelturige huisgenoot van velen lijkt voornamelijk geïnteresseerd te zijn in slapen en vindt de mens voornamelijk het meest geweldige creatuur op aarde wanneer de kast waarin het kattenvoer gestald staat, opengaat. Toch lijkt het erop dat we dankzij een onderzoek van de Oregon State University dit beeld moeten bijstellen. Katten schijnen het gezelschap van de mens meer te waarderen dan dat we tot nu toe aannamen.

Zoals de -alweer twee jaar geleden- overleden schrijver Terry Pratchett ooit al aangaf: 'In de oudheid werden katten als goden aanbeden. Ze zijn dit echter nooit vergeten'. Een quote waar heel wat waarheid in lijkt te zitten als je oppervlakkig naar het gedrag van de huiskat kijkt. Het dier lijkt zichzelf als het centrum van het bekende universum te beschouwen en wanneer het genetisch enigszins mogelijk zou zijn, dan zou de pluizige slachter de hele dag een middelvinger opsteken naar eenieder die het waagt hem of haar enthousiast te begroeten.

Mensen die wat verder kijken, kattenliefhebber zijn (en dus wat intelligenter zijn), weten echter wel beter. In de Amerikaanse staat Oregon -waar ook prima bier vandaan komt- heeft men dit onderzocht. Wat blijkt? De vierpotige slaapkoppen verkiezen in veel gevallen de aanwezigheid van de mens, boven een zoveelste maaltijd.

Voor het onderzoek werden zo'n 50 exemplaren geselecteerd. Voor een paar uurtjes werden de arme dieren onthouden van menselijk contract, lekkere geurtjes, speelgoed en voedsel. Na deze marteling kregen de dieren de kans om 1 van deze 4 stimuli te kiezen. Wat bleek? Niet eten of het uit elkaar trekken van de speelgoedmuis, maar het sociale contact met een onhandige en overgewaardeerde primaat –de mens- kreeg de voorkeur.

De betrokken heren en dames wetenschappers schreven hierover: 'Terwijl het beeld bestaat dat het sociale leven van een kat nogal helt richting onafhankelijkheid en onverschilligheid, hebben wij ontdekt dat 50 procent van de proef... eh, konijnen sociale interactie verkiest boven zijn/haar favoriete andere stimuli, zoals we die eerder hadden getest'.

Kortom; katten waarderen hun personeel niet alleen vanwege hun vermogen om kattenvoer aan te schaffen, ze kunnen het gezelschap van mensen ook gewoon erg waarderen. Het bestaan van de mens lijkt dus enige nut te hebben.

Het hele onderzoek is hier te vinden.

Vechtsporter slaat scheidsrechter tegen de grond

Scheidsrechter zijn bij Muay Thai-gevechten heeft zo haar gevaarlijke kanten. Dat ondervond een van de scheidsrechters onlangs op het Arabisch kampioenschap in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. 

De Libanees Rocky Kiblawi nam het daar in de finale van de categorie tot 75 kilogram op tegen Salah el-Hajj uit Palestina. In ronde drie ging het voor de scheidsrechter fout: El-Hajj wilde een aanval van Kiblawi ontwijken, maar sloeg de scheids daarbij hard tegen de grond. De arme man bleef liggen, maar de vechters gingen gewoon door. Pas nadat anderen de ring betraden werd het gevecht gepauzeerd.

De scheidsrechter kwam er met een stevige hoofdpijn vanaf.

Muay Thai in Beiroet (Bron: YouTube)

Geen vervolg op realitysoap Peter Jan Rens

Peter Jan Rens en Virginia krijgen geen realityserie meer bij RTL5. Er komt geen vervolg op Doen ze 't of doen ze 't niet?, maakte meneer Kaktus woensdag bekend.

Peter Jan Rens vertelt op Facebook uitgebreid over zijn telefoongesprek met de programmadirecteur van RTL5. "Ik vraag aan de RTL5 mevrouw of de realityserie Peter Jan en Virginia nog een vervolg krijgt op de zender. Ze zegt nee. Hoe mooi ook gemaakt, de serie scoort te weinig in de jongere of jongeren doelgroep."

De 66-jarige oud-presentator zegt 'overrompeld' te zijn door dit besluit. "Ik verdedig mij door te zeggen dat we veel betere kijkcijfers hebben dan welke andere reality ook. Ook in de jongerendoelgroepen en zelfs beter dan de Roelvinkjes... Ze antwoordt vriendelijk dat de doelstelling voor RTL5 niet is gerealiseerd."

Vreemdgaan
Rens kreeg te horen dat hij met zijn show naar een andere zender mag als hij dat wilt. "Het is alsof je iemand de liefde verklaart die vervolgens zegt dat je wel vreemd mag gaan. Ik wil haar op hoge poten nog zeggen dat Peter Jan en Virginia de beste waren en ik een vervolg eis. Maar ik besef dat dat kinderachtig is."

Peter Jan is naar eigen zeggen diep teleurgesteld. Het is niet bekend of hij met zijn programma, waarin Virginia en hij werden gevolgd in hun weg naar het altaar, naar een andere zender stapt.

Geen vervolg op realitysoap Peter Jan Rens
Geen vervolg op realitysoap Peter Jan Rens (Foto: BuzzE)

'Marathon onder de twee uur is geen gekkenwerk'

Atleet Eliud Kipchoge zal in mei op het circuit van Monza gaan proberen de marathon in minder dan twee uur af te leggen. Het moet de apotheose worden van Nike's Breaking2-project: ideale omstandigheden creëeren om zo de marathon in minder dan twee uur af te leggen, iets wat nog nooit iemand hardlopend is gelukt.

De Keniaan Kipchoge, regerend olympisch marathonkampioen, wordt tijdens de recordpoging vergezeld door de Ethiopiër Lelisa Desisa en de Eritreeër Zersenay Tadesse, specialist op de halve marathon. Het huidige wereldrecord staat op 2:02.57 uur en dus moet er een serieuze hap van afgehaald worden door het trio - of in elk geval één van hen.

"Het is zeker geen gekkenwerk", verzekert Kipchoge ons. "Ik begrijp dat mensen er sceptisch over zijn, maar ik zit bij de mensen die denken in mogelijkheden. Omdat het mogelijk is ga ik het proberen. Het gaat niet alleen om hardlopen, maar om het verleggen van grenzen. Als het me lukt om onder de twee uur te duiken bewijs ik dat er geen grenzen bestaan voor de mens", aldus Kipchoge. 

Nike is al twee jaar lang met zo'n twintig wetenschappers bezig om de race voor te bereiden. Ooit dacht men dat de mens pas in 2075 onder de twee uur zou kunnen duiken op de marathon, maar wat het Amerikaanse sportkledingbedrijf betreft kan het een stuk eerder. 

Nagellakkende Tijn geëerd door Rode Kruis

Tijn Kolsteren, het ongeneeslijk zieke jongetje dat 2,6 miljoen euro ophaalde met zijn nagellakactie tijdens Serious Request op 3FM, heeft woensdag van het Rode Kruis een hoge onderscheiding gekregen: het Kruis van Verdienste. Tijn kreeg de onderscheiding uit handen van Rode Kruis-directeur Gijs de Vries in de studio van 3FM.

De destijds zesjarige Tijn, die aan terminale hersenkanker lijdt, maakte diepe indruk met zijn actie. ,,Met het opgehaalde geld kunnen niet alleen heel veel kinderen worden geholpen, zijn actie heeft Nederland ook dichter bij elkaar gebracht", aldus De Vries. Hij noemt dat ,,een hoopvol verhaal".

Serious Request haalde eind vorig jaar geld op voor de bestrijding van longontsteking bij kinderen.

Het Rode Kruis kent het Kruis van Verdienste bij hoge uitzondering toe als er sprake is van 'belangrijke diensten binnen of jegens het Rode Kruis'.

Nagellakkende Tijn geëerd door Rode Kruis
Nagellakkende Tijn geëerd door Rode Kruis (Foto: ANP)

Eigenaren Man City nemen controle Uruguayaans clubje over

De eigenaren van Manchester City, New York City, Melbourne City en Yokohama F. Marinos hebben een nieuwe club aan het lijstje toegevoegd. De City Football Group heeft de controle overgenomen over Atletico Torque, een klein clubje uit Uruguay.

CFG heeft Torque niet volledig overgenomen, maar zal de boel in elk geval in de komende tien jaar wel controleren. Het doel is duidelijk: jonge Zuid-Amerikaanse talenten moeten naar Torque gehaald worden, dat in de tweede divisie in Uruguay haar wedstrijden voor krap 250 toeschouwers afwerkt. Vervolgens moeten die talenten daar klaargestoomd worden voor het echte werk, waarna ze voor bijzonder weinig geld naar de andere clubs van CFG overgeheveld kunnen worden. Op die manier kan het bedrijf vele miljoenen euro's aan transfergelden besparen.

CFG heeft de ogen op wel meer van dergelijke clubs in de wereld gericht. Het volgende doel van het bedrijf uit Abu Dhabi lijkt te zijn om een club in China deels over te nemen voor een soortgelijke constructie. 

Bagagekosten vliegtuig achterlijk veel duurder

Kon je tot enkele jaren geleden nog kosteloos een koffer meenemen op vakantie, tegenwoordig moet daarvoor extra - en buitensporig veel - voor worden betaald. En ruimbagage meenemen aan boord van het vliegtuig wordt deze zomer in veel gevallen zelfs nóg duurder dan vorig jaar.

Veel Europese luchtvaartmaatschappijen hebben hun tarieven in aanloop naar het vakantieseizoen opgeschroefd, zo constateert vliegticketvergelijker Tix.nl woensdag na een steekproef.

Meer dan de helft van de onderzochte maatschappijen heeft het afgelopen halfjaar één of meer tarieven voor bagage verhoogd. De gemiddelde prijsstijging is maar liefst 21 procent. Dat scheelt voor een gezin flink wat geld bij een retourvlucht.

Corendon, Eurowings, Transavia, TUIfly, Wizzair, EasyJet en Vueling maakten het meenemen van koffers duurder. Onder meer KLM deed dat vooralsnog niet. Wellicht vindt KLM dat de passagier al voldoende wordt uitgeknepen, maar mogelijk besluit die ook later alsnog om nóg meer geld uit hun klanten te wringen.

De vergelijkingssite wijst erop dat het vergelijken van tarieven soms lastig is, omdat veel maatschappijen variabele tarieven hanteren. Deze kunnen verschillen per periode, route of reisafstand.

Bagagekosten vliegtuig nemen een vlucht
Bagagekosten vliegtuig achterlijk duur (Foto: ANP)

Stemhulp voor twijfelende Turkse kiezers

Turkse Nederlanders die nog twijfelen tussen evet (ja) en hayir (nee), kunnen via internet stemadvies inwinnen over het referendum. Naar het voorbeeld van de Nederlandse StemWijzer heeft een groepje Turkse Nederlanders en Turkse expats die hier werken een naar eigen zeggen onafhankelijke onlinestemhulp gemaakt. Aan de hand van twintig stellingen kunnen kiezers hun standpunt bepalen over het forse pakket aan grondwetswijzigingen.

Moet de uitvoerende macht geheel bij de Turkse president komen te liggen of gedeeltelijk in handen blijven van de regering? En: moet de president de bevoegdheid krijgen om het parlement te ontbinden, of juist niet? De makers van de stemhulp, Oy Danismani in het Turks, hebben stellingen over de voorgestelde veranderingen in vier talen opgeschreven: Turks, Engels, Nederlands en Duits.

"Er is veel onwetendheid over, mensen begrijpen vaak niet waar het over gaat", legt initiatiefnemer Ahmet Talan uit. "We hebben geprobeerd de grondwetswijzigingen neutraal en in duidelijke taal weer te geven."

Stemhulp voor twijfelende Turkse kiezers
Stemhulp voor twijfelende Turkse kiezers (Foto: ANP)

Zuid-Soedan: excuses om 'klootzakken' Ploumen

De regering van Zuid-Soedan heeft de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiger op het matje geroepen omdat minister Lilianne Ploumen de leiders van het Afrikaanse land "klootzakken" heeft genoemd. Het land wil excuses.

Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) deed de uitspraak vorige week voor de camera van RTL Nieuws. Ze sprak in het kader van de landelijke Giro555-actie voor de hongersnood in onder meer Zuid-Soedan. "De leiders van Zuid-Soedan zijn klootzakken die hun eigen mensen uithongeren", zei Ploumen. In Zuid-Soedan is al jaren een oorlog gaande tussen president Salva Kiir en voormalig vicepresident Riek Machar.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat woensdag alleen weten dat er een gesprek is geweest tussen de Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde en vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Soedan. Nederland komt op korte termijn met een reactie.

Zuid-Soedan: excuses om 'klootzakken' Ploumen
Zuid-Soedan: excuses om 'klootzakken' Ploumen (Foto: ANP)

Minder woningen nodig voor vluchtelingen

Gemeenten hoeven in de tweede helft van dit jaar minder woonruimtes te regelen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning dan in de eerste zes maanden van 2017. In totaal moet er voor het tweede deel van het jaar voor 10.000 mensen een dak boven het hoofd worden gevonden, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag weten.

Voor de eerste helft van dit jaar was dit aantal nog vastgesteld op 13.000 mensen. De afgelopen tijd werden minder asielaanvragen ingediend, aldus het ministerie. Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff hebben gemeenten en woningcorporaties de afgelopen tijd veel gedaan. Ze "hebben de afgelopen periode hun beste beentje voorgezet", aldus de staatssecretaris. "Dat heeft tot resultaat geleid. Daar heb ik veel waardering voor."

Minder woningen nodig voor vluchtelingen
Minder woningen nodig voor vluchtelingen (Foto: ANP)

'WK 2018 niet in gevaar door aanslag Sint Petersburg'

Het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar komt niet in gevaar door de aanslag in Sint Petersburg eerder deze week. Dat zegt Vitaly Mutko, oud-sportminister van Rusland en tegenwoordig naast vicepremier ook voorzitter van het organisatiecomité van het WK.

Het stadion in Sint Petersburg is volgend jaar een van de voornaamste locaties van het WK voetbal en dit jaar is het een van de vier stadions in de Confederations Cup, de generale repetitie voor het WK. "Terrorisme heeft geen grenzen. Dit is een internationale tragedie en wereldwijd moeten we samenkomen om dit te bestrijden", vertelt Mutko tegenover TASS.

"Deze tragedie moet op geen enkele wijze gebruikt worden om twijfels te zaaien over de gereedheid van Rusland voor het organiseren van het WK. Pogingen om ons land op die manier in diskrediet te brengen zullen wat mij betreft geen succes kennen. Al onze partners, zowel op sportief als internationaal gebied, weten dat Rusland altijd de hoogste standaarden zet in de strijd tegen terreur", zo verzekert Mutko de media.

"Het zou onmenselijk zijn als iemand een dergelijke tragedie probeert te gebruiken voor eigen politiek gewin." 

Temptation Island-chick neukt zich ziekenhuis in

Rosanna Voorwald van Temption Island heeft een bijzonder ruig avontuurtje beleefd met mededeelnemer Alex. De seks was zo ruig, dat de blondine in het ziekenhuis belandde.

Alex blijkt bijzonder zwaar geschapen. Zijn batsbajonet is zó groot, dat Rosanna's vriend de bodybuilder de bijnaam 'King Kong' heeft gegeven. Die ene nacht dat de Nederlander de bloedmooie Haagse aan zijn spermaspeer reeg, liep het dan ook niet al te best met het mokkel af.

"Ze bloedde na haar avontuurtje met Alex, de dag erna kon ze zelfs amper lopen", onthult verleidster Saartje. "Zelf heeft Rosanna me verteld dat het er nogal ruig aan toe ging." Diezelfde nacht nog heeft de crew van het RTL-programma Rosanna nog naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis gebracht.

"Enorm chanant", laat een anonieme bron aan Het Laatste Nieuws weten. "Alex is groot geschapen en door de alcohol had de hartstocht te overhand genomen, waardoor Rosanna na afloop dringend verzorging nodig had. Ze heeft afgezien." Desondanks besloot Rosanna alsnog met Alex te daten, al heeft hij wel op de bank moeten slapen.

Met lekker sappig filmpje vol lichaamssappen...

Terreurverdachten opgepakt in St. Petersburg

Zes mensen uit Centraal-Azië die worden verdacht van het ronselen van aanhang voor Islamitische Staat, zijn in Sint-Petersburg gearresteerd. Er wordt bij deze aanhoudingen geen verband gelegd met de bomaanslag maandag op de metro van de Russische havenstad, lieten de Russische autoriteiten woensdag weten. Die aanslag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist uit Centraal-Azië. Er vielen veertien doden.

De zes verdachten zouden sinds november 2015 onder immigranten uit Centraal-Azië mensen hebben geworven om terroristische activiteiten te ondernemen of te steunen. Ze zouden dat hebben gedaan voor soennitische extremisten in het Midden-Oosten.

Terreurverdachten opgepakt in St. Petersburg
Terreurverdachten opgepakt in St. Petersburg (Foto: ANP)

Amazon betaalt ouders in-app-kosten terug

Amazon gaat Amerikaanse ouders van kinderen die zonder hun toestemming zogenoemde in-app-aankopen deden, terugbetalen. In totaal kunnen ruim 70 miljoen dollar aan tussen november 2011 en mei 2016 gemaakte in-app-kosten in aanmerking komen voor terugbetaling.

De internethandelaar heeft hierover overeenstemming bereikt met de Amerikaanse overheidsdienst de Federal Trade Commission. Bij in-app-aankopen worden vanuit een app extra functies tegen betaling aangeboden.

De twee partijen hadden beide nog een beroep lopen in de zaak, waarin in april 2016 al eens een uitspraak werd gedaan. Toen oordeelde een federale rechtbank dat Amazon onterecht consumenten kosten in rekening bracht voor ongeautoriseerde aankopen door kinderen. Die deden dat via mobiele apps zoals onlinegames die via de appstore van de internethandelaar waren gedownload.

Bevroren

In dezelfde uitspraak weigerde de rechtbank echter een verzoek van de FTC een gerechtelijk bevel uit te vaardigen waardoor Amazon zich in de toekomst niet meer van dergelijke praktijken zou mogen bedienen. De FTC ging daartegen in beroep. Amazon ging ook in beroep tegen de uitspraak dat het bedrijf de wet zou hebben overtreden.

Doordat de twee partijen nu hebben besloten de strijdbijl te begraven, kan binnenkort worden begonnen met terugbetalen. "Deze zaak toont wat een basisprincipe zou moeten zijn voor alle bedrijven: je moet toestemming hebben van consumenten voordat je ze kosten in rekening brengt", zegt Thomas Pahl van de FTC.

De actie van de FTC tegen Amazon volgde op soortgelijke zaken tegen Apple en Google.

Amazon betaalt ouders in-app-kosten terug
Amazon betaalt ouders in-app-kosten terug (Foto: BuzzT)

'Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar'

Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden, omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen. Ook zouden er 250 gevallen van ernstige gezondheidsschade minder zijn en tienduizend onnodige 'ligdagen' in ziekenhuizen worden voorkomen.

Dat blijkt uit een recent onderzoek dat het ministerie van Volksgezondheid heeft laten doen. De insteek was een nieuwe methode die vier ziekenhuizen in Nederland hanteren om dit soort fouten tegen te gaan. Deze ziekenhuizen, naast Sneek ook in Tilburg, Nijmegen en Harderwijk plakken zelf barcodes op de verpakkingen waarvan de fabrikant of groothandel dat niet deed.

'Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar'
'Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar' (Foto: ANP)

Doden door aanslag met autobom Somalië

Door een aanslag met een autobom in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn woensdag zeker acht mensen om het leven gekomen. Het met springstoffen geladen voertuig ontplofte voor de deur van een bij regeringsfunctionarissen geliefd etablissement.

Volgens de politie raakten zeker tien mensen gewond. De terreurbeweging al-Shabaab eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Doden door aanslag met autobom Somalië
Doden door aanslag met autobom Somalië (Foto: ANP)

DENK vangt bot bij protest zitplekken Kamer

De drie leden van de politieke partij DENK moeten op de zetels in de Tweede Kamer blijven zitten die al voorlopig waren toegewezen. DENK had geprotesteerd tegen de indeling, omdat de partij achteraan en niet aan een gangpad zit.

Het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer besloot woensdag de indeling te handhaven en het protest van DENK naast zich neer te leggen.

Fractievoorzitter Tunahan Kuzu van DENK noemt het besluit schandalig. "Wij staan voor onze zaak. Wij leggen ons niet neer bij deze beslissing". Volgens Kuzu is het besluit "exemplarisch" voor hoe grote partijen omgaan met nieuwgekozen kleine partijen. In de woorden van het Kamerlid wordt daar "totaal geen rekening mee gehouden".

Blijven staan

Hij stelt dat het presidium zich bezig moet houden met bestuur, maar in plaats daarvan bevoordelen de partijen in het presidium zichzelf, volgens Kuzu. Het presidium bestaat uit de Tweede Kamervoorzitter en alle ondervoorzitters van de Kamer.

Uit protest tegen de toebedeelde zetels waren de DENK-afgevaardigden even blijven staan aan het begin van de installatie van de nieuwe Tweede Kamer, eind vorige maand.

Ideologisch

Een plek aan het gangpad is handiger als een parlementariër iets wil zeggen en naar de interruptiemicrofoon moet.

De verdeling van de stoeltjes in de Tweede Kamer gebeurt min of meer ideologisch: de SP zit helemaal aan de linkerzijde van de plenaire zaal en de PVV aan de rechterkant.

DENK vangt bot bij protest zitplekken Kamer
DENK vangt bot bij protest zitplekken Kamer (Foto: ANP)

LB: Johan Vlemmix nu al zeeziek in reuzenrad

Hij 'woont' er pas een paar uur, maar Johan Vlemmix heeft nu al moeite met zijn onderkomen voor de komende dagen. De Oranjegek vertoeft tot vrijdagavond in het reuzenrad op de Pier in Scheveningen, maar wordt een beetje misselijk van het geschommel en gedraai. "Ik voel me een beetje zeeziek", zegt Johan tegen BuzzE.

"Zo'n gondeltje gaat toch een beetje wiebelen", verklaart Johan. "Het is net of je een beetje dronken bent. Dat komt door het draaien van het rad en het heen en weer schommelen van de gondel." De Oranjegek liet zich woensdagochtend om 10.00 uur opsluiten in het reuzenrad en is van plan 58 uur te blijven zitten. Daarmee wil hij het wereldrecord 'verblijven in een attractie' verbreken.

Johan is van alle gemakken voorzien. "Ik heb twee gondels tot mijn beschikking. Eentje is een beetje ingericht als een huiskamer, met een tafel en twee bankjes, en de ander als slaapkamertje." Van slapen komt het waarschijnlijk niet veel. "Ik ben niet zo lang, maar toch nog langer dan het gondeltje breed is. Ik moet dus in foetushouding gaan liggen als ik wil rusten. Maar ik wil eigenlijk wakker blijven, dan hebben de mensen tenminste wat te zien."

Webcams
Overdag mag Johan het rad om de twee uur even verlaten voor een plaspauze, 's avonds en 's nachts gaat dat niet. "Dan zal het met een emmertje moeten. Maar dan draai ik de webcams wel even weg." Zijn maaltijden worden de komende dagen bezorgd.

Met de wereldrecordpoging wil Johan aandacht vragen en geld ophalen voor MS-patiënte Anita Smeets, die stamceltherapie wil ondergaan maar daarvoor veel geld nodig heeft. "Alle opbrengsten gaan naar een stichting. Ik heb geen streefbedrag, maar hoop zo veel mogelijk op te halen. Mocht dat meer zijn dan Anita nodig heeft, dan gaat het overige bedrag naar andere MS-patiënten."

Bang dat hij zich gaat vervelen, is Johan niet. "We hebben veel mensen uitgenodigd, een aantal BN'ers en wat muzikanten. Verder is iedereen welkom, iedereen mag met mij mee een rondje draaien." Toch heeft Johan één groot probleem. "Stilzitten, dat is niks voor mij." Ook daarvoor is een oplossing bedacht: in een van de gondels staat een hometrainer. "Daarop ga ik fietsen, maar dat is wel erg raar in een draaiend rad. Daardoor word ik extra misselijk."

Johan Vlemmix nu al zeeziek in reuzenrad
Johan Vlemmix nu al zeeziek in reuzenrad (Foto: BuzzE)

Staker mag niet worden gekort op uitkering

Werknemers die hebben gestaakt mogen daarvoor niet worden gekort op hun WW-uitkering. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter op het gebied van onder meer het sociale bestuursrecht, woensdag bepaald.

De uitspraak volgde in een zaak van werknemers van een vangrailfabrikant die de productie wilde verplaatsen. Met een staking hadden ze geprobeerd dit te voorkomen. Tevergeefs, ze verloren hun baan.

De dagen dat werd gestaakt, ontvingen zij geen loon maar een toelage uit de stakingskas. Bij het bepalen van de WW-uitkering werd geen rekening gehouden met de stakingsdagen, waardoor de uitkering lager uitviel. Dit is volgens de CRvB, gelet op het stakingsrecht, niet terecht. Uitkeringsinstantie UWV moet daarom het zogeheten dagloon van de stakers opnieuw berekenen.

Staker mag niet worden gekort op uitkering
Staker mag niet worden gekort op uitkering (Foto: ANP)

May: ook na brexit nog vrij verkeer personen

De Britse premier Theresa May heeft woensdag aangegeven dat het vrije verkeer van personen zoals dat binnen de EU bestaat, om praktische redenen nog een tijd in Groot-Brittannië kan blijven gelden, terwijl het land dan al geen EU-lid meer is.

Ze suggereert volgens Britse media nu een soort overgangsregeling die moet ingaan na het bereiken van een Europees-Brits akkoord over de brexit. May schat dat personen, bedrijven en overheden dan tijd nodig zullen hebben om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

May heeft eind maart formeel het lidmaatschap van de Europese Unie opgezegd. Volgens de regels van de EU heeft het Verenigd Koninkrijk twee jaar om in onderhandelingen het vertrek te regelen en is het hoe dan ook over twee jaar geen lid meer.

May: ook na brexit nog vrij verkeer personen
May: ook na brexit nog vrij verkeer personen (Foto: ANP)

Mourinho: "Met videoscheidsrechter hadden we gewonnen"

Manchester United pakte dinsdag in blessuretijd een punt tegen Everton (1-1). Volgens manager José Mourinho had zijn ploeg echter recht op drie punten.

"We hebben twee geldige doelpunten gemaakt", zei Mourinho na afloop tegenover de BBC. Lang stond Everton met 0-1 voor. Zlatan Ibrahimovic scoorde vlak voor het eindsignaal de 1-1 uit een penalty, maar eerder in de wedstrijd werd een doelpunt van de Zweedse spits afgekeurd vanwege buitenspel.

"Ik vind wel dat als de arbitrage twijfelt, het voordeel uit zou moeten gaan naar de aanvallende ploeg. Ik vond het in ieder geval geen buitenspel", is de Portugese coach van mening. "Maar ik vertel het met een glimlach op mijn gezicht, omdat ik niet boos ben op de grensrechter, dat wil ik graag benadrukken."

"Het was een zeer lastige beslissing voor hem", vervolgde Mourinho. "Alleen een videoarbiter kan dit oplossen. Met videobeelden hadden we gewonnen." De videoscheidsrechter wordt dit seizoen getest in het Nederlandse bekertoernooi.

'Steeds meer mensen zeggen tv-abonnement op'

Nederlanders zeggen steeds vaker hun tv-abonnement op of besluiten geen tv meer te nemen. Er valt daarom de komende jaren ook weinig omzetgroei te verwachten in de televisiemarkt. Dat voorspelt onderzoeksbureau Telecompaper.

Het aantal televisieaansluitingen is in 2016 voor het tweede jaar op rij gedaald, met 0,8 procent naar 7,4 miljoen stuks. Door de groeiende populariteit van onlinevideo houdt die dalende trend komende jaren waarschijnlijk nog wel even aan. "Tot en met 2021 verwachten wij dat het aantal abonnees met gemiddeld 1,1 procent per jaar daalt", zo stelt analist Kamiel Albrecht van Telecompaper.

Mede dankzij prijsverhogingen bij KPN en Ziggo was er afgelopen jaar wel sprake van omzetgroei. De opbrengsten uit televisiediensten gingen met 4,3 procent vooruit naar 1,79 miljard euro. Volgens Telecompaper zal de markt tot 2019 waarschijnlijk nog beperkte groei laten zien. Voor de periode daarna wordt rekening gehouden met omzetkrimp, waardoor de opbrengsten in 2021 weer teruggezakt zullen zijn naar het huidige niveau.

Ziggo is nog altijd met afstand de grootste speler in de televisiemarkt, maar de kabelmaatschappij zag haar marktaandeel wel iets teruglopen. Wat betreft omzet heeft Ziggo nu nog 61 procent van de markt in handen en in aantallen klanten gerekend een kleine 54 procent. Nummer twee KPN won wat terrein. Het marktaandeel van KPN is licht opgelopen tot ruim 26 procent van de totale omzet en dik 31 procent van het aantal klanten in de markt.

'Steeds meer mensen zeggen tv-abonnement op'
'Steeds meer mensen zeggen tv-abonnement op' (Foto: ANP)

Gratis hitlerkleurboek bij Kruidvat

Enige tijd geleden kreeg je bij Kruidvat gratis een kleurboek bij Durex Play. De link tussen de twee producten ontging ons, maar soit, als meneer niet zo goed met z'n pielemuis de vagijn weet te behandelen kan een beetje kleuren best nog voor wat afleiding zorgen.

Nu blijkt dat in het kleurboek wel een héél aparte kleurplaat zit, namelijk een van Adolf Hitler.

Leuke kleurplaat van Kruidvat
Leuke kleurplaat van Kruidvat


Op de site van DeBesteSocialMedia.nl zien we ook dat Kruidvat inmiddels heeft gereageerd door de bewuste kleurboeken uit de handel te halen.

Netjes binnen de lijntjes...
Netjes binnen de lijntjes... 

Snelwandelwereld woedend over mogelijk schrappen 50km

In de snelwandelwereld is grote ophef ontstaan over 'geheime' plannen van wereldatletiekbond IAAF. In die plannen staat dat het hoogtepunt van het snelwandelen, de 50 kilometer, geschrapt gaat worden. 

De wijzigingen in de snelwandelafstanden zijn niet publiekelijk besproken en hebben dinsdag slechts het licht gezien met dank aan de vader van de Australische snelwandelaar Chris Erickson. Die zette een bericht op Facebook over een mailtje wat hij ergens langs had zien komen: "Op 14 april zal de IAAF stemmen voor ingrijpende wijzigingen in het snelwandelprogramma op de Olympische Spelen en WK's. Ik heb me er wat in verdiept en heb wat rondgevraagd om erachter te komen waar het precies om gaat", zo valt te lezen in de door topsnelwandelaar Evan Dunfee online gezette post. 

"De plannen komen grofweg op het volgende neer: de 50 kilometer wordt geschrapt van de Spelen en WK's. De 20 kilometer zal eveneens geschrapt worden en wordt vervangen door wedstrijden over de afstand van een halve marathon. Dit zal gebeuren na het WK voor teams in mei 2018, wat dus het laatste internationale kampioenschap over 50 kilometer zal zijn", verklaart Erickson sr. 

Hij geeft daarbij ook de reden aan voor de regelwijziging, waarmee gelijk duidelijk wordt dat de IAAF zich volstrekt belachelijk maakt. "Schijnbaar is de 50 kilometer te lang, wat een ongelooflijke onzin!", foetert hij. Hij heeft duidelijk een goed punt, want juist op de Spelen van vorig jaar was de 50 kilometer snelwandelen volgens vele sportliefhebbers een van de absolute hoogtepunten. De wedstrijd zat meer dan drie uur lang tjokvol spanning en wendingen, van favorieten die hun broek vol scheten tot halve bokspartijen om de medailles en volkomen uitgeputte atleten aan de finish - het was de definitie van een episch spektakelstuk. 

De woede richt zich ook op de vertegenwoordigers van het snelwandelen binnen de IAAF, die over deze ingrijpende wijzigingen met geen woord gesproken hebben met de atleten zelf. Dat kan overigens ook een reden hebben, want als het aan de snelwandelaars, degenen waar het toch voor een aanzienlijk deel om gaat, zou liggen was deze wijziging er in elk geval niet gekomen. De 50 kilometer wordt door velen immers gezien als het koningsnummer binnen de sport en toplopers die het graag geschrapt zien worden zijn naar alle waarschijnlijkheid op één hand te tellen.

Evan Dunfee gaf op Twitter al aan dat, juist nu hij zijn hoogtijdagen bereikt, zijn atletiekcarrière zo een harde klap toebedeeld krijgt. Dunfee - die in 2015 nog vele vragen van FOK!kers beantwoordde - werd in Rio vierde op de Spelen na een geweldige wedstrijd, waarin hij geruime tijd het tempo op kop bepaalde. Hij gaf eerder al aan voorstander te zijn van een 100 kilometer snelwandelen om de 'echte conditie' te testen. Daarnaast is hij een groot voorstander van het gebruik van sensoren in de sport, om zo te voorkomen dat snelwandelaars valsspelen - iets wat overigens alleen het geval is als met het blote oog te zien is dat beide voeten van de grond zijn, want als dit louter op slowmotionbeelden te zien is is het per definitie geen valsspelen. 

De geweldige 50km op de Spelen in Rio, de laatste keer dat dit prachtonderdeel op het olympisch programma heeft gestaan? (Bron: YouTube)

NBA: Russell Westbrook evenaart 55 jaar oud record

Afgelopen zomer vertrok Kevin Durant bij de Oklahoma City Thunder. NBA-volgers wisten dat dit betekende dat er iets bijzonders ging gebeuren bij de Thunder. In de wedstrijden die Russell Westbrook zonder Durant had gespeeld, wegens rust of blessures, was de guard vaak goed voor een bijzondere score. Zelfs de grootste Westbrook-fans hadden echter niet kunnen voorspellen dat de Westbrook in zijn eentje een seizoen lang op sleeptouw zou nemen en tussendoor een record zou evenaren dat al 55 jaar staat.

Tegen de Milwaukee Bucks slaagde Russell Westbrook erin om voor de 41e keer dit seizoen (en voor de zevende wedstrijd op rij) een triple double te noteren. De guard eindigde met 12 punten, 13 rebounds en 13 assists. Omdat er van spanning in de wedstrijd nauwelijks sprake was, de Thunder wonnen met 110-79, stond Westbrook maar 27 minuten op het veld. Hij evenaarde hiermee Oscar Robertson, die 55 jaar geleden ook 41 triple doubles wist te noteren in één seizoen.

De prestatie van Westbrook verdient een beetje historische duiding. De huidige NBA werd in 1946 opgericht. Wij kennen basketbal als een sport voor lange en atletische mannen, waar veel wordt gesprongen en snel wordt gespeeld. De eerste jaren van de competitie was hier echter geen sprake van.

Begin jaren ’60 werd het zwarte spelers toegestaan om professioneel basketballer te worden. De clubs hadden een soort onofficiële afspraak dat elke ploeg maximaal twee donkere spelers in de selectie mocht hebben. Deze spelers zorgen voor een revolutie in de sport. Wilt Chamberlain, een reus zeker in zijn tijd, scoorde eens honderd punten in een wedstrijd en vijftig punten gemiddeld in een seizoen, Bill Russell was de beste verdediger van zijn tijd en leidde de Boston Celtics naar elf titels in dertien jaar, Elgin Baylor was een niet te stoppen atleet en Oscar Robertson was de beste point guard van zijn generatie.

Robertson was bijna twee meter lang en torende boven de andere guards in zijn generatie uit. The Big O was ook bijzonder atletisch in een tijd waarin springen voor veel mensen binnen het basketbal nog een vies woord was. In zijn tweede seizoen, 1961/1962 eindigde hij als enige speler in de geschiedenis van de sport met dubbele cijfers in drie categorieën: 30.8 punten, 12.5 rebounds en 11.4 assists. Dit was ook het seizoen waarin hij in 41 afzonderlijke wedstrijden een triple double noteerde.

The Big O, Oscar Robertson. Bron: YouTube

Sindsdien is er niemand in de buurt van de cijfers van Robertson gekomen. Zijn beste seizoen wordt aangegrepen als argument waarom The Big O één van de allergrootste basketballers ooit is. Ook worden zijn cijfers gebruikt om aan te geven dat de NBA veranderd is. Er wordt tegenwoordig beter en minder geschoten, er zijn dus minder rebounds te verdelen op het veld.

Niemand is sinds 1962 in de buurt van de cijfers van Robertson gekomen. Wilt Chamberlain heeft het geprobeerd. Magic Johnson en Larry Bird kwamen in de jaren ’80 het dichtstbij. Michael Jordan heeft een half seizoen als point guard gespeeld, maar kwam niet in de buurt. Recent zijn Jason Kidd en LeBron James de spelers die de cijfers van Robertson het best benaderden. Maar Westbrook is het nu wel gelukt.

Critici geven aan dat Westbrook aan ‘stat padding’ doet. Niet bezig zijn met de wedstrijd winnen, maar bewust op zoek naar een assist als zelf schieten een betere optie is, rebounds voor je teamgenoten weggraaien. Critici geven ook aan dat Westbrook een bijzonder egoïstische speler is. Vrijwel elke aanval loopt via hem, hij leidt heel vaak balverlies en schiet benedengemiddeld.

De critici hebben deels gelijk, maar dat doet niets af aan het feit dat de Thunder ook na het vertrek van Durant een play-off ploeg is. Het doet niets af aan het feit dat de misschien egoïstische keuzes die Westbrook maakt vaak wel de beste keuzes voor zijn team zijn. En het doet zeker niets af aan het feit dat het seizoen 2016/2017 van Westbrook met hoofdletters in de NBA-geschiedenisboeken zal worden opgenomen.

De Thunder spelen dit seizoen nog vijf wedstrijden, voor de play-offs beginnen.

Elders in de NBA wonnen de Cleveland Cavaliers weer eens. Tegen de Orlando Magic werd het 122-102. In de eerste helft was de wedstrijd nog spannend, maar in het derde kwart liep de regerend kampioen ver weg. Cleveland schoot de helft van de driepunters raak en kreeg van vrijwel elke speler een nuttige bijdrage. Enige uitzondering was Tristan Thompson. De forward werd in de vorige wedstrijd tijdens een time-out uitgescholden door LeBron James. Enigszins begrijpelijk. Thompson is de laatste tijd meer in het nieuws wegens zijn relatie met Khloe Kardashian dan wegens goede prestaties op het veld.

Door de zege staat Cleveland precies gelijk met Boston in de Eastern Conference. Vannacht spelen beide ploegen tegen elkaar.

De strijd om de laatste play-off plaats in het westen wordt weer spannend. Portland, zonder de geblesseerde Jusuf Nurkic, ging hard onderuit tegen de Utah Jazz: 107-86. De Denver Nuggets wonnen met moeite van de New Orleans Pelicans: 134-131.

In het oosten zijn nog vier plaatsen te vergeven, waarvoor zeven teams in aanmerking komen. De Indiana Pacers deden afgelopen nacht de beste zaken. De ploeg maakte een achterstand van negentien punt goed tegen de Toronto Raptors en won ruim met 109-80. De Pacers zagen Milwaukee, Chicago en Charlotte verliezen.

Aan het eind van de wedstrijd ontstond een opstootje. De Pacers leidden ruim met nog een paar seconden te spelen. De ongeschreven regel is dat je de wedstrijd uitdribbelt en je tegenstander een handje geeft. Lance Stephenson, net opnieuw aangetrokken door de Pacers voor drie jaar, liep vrolijk naar de basket van de Raptors en scoorde nog twee punten. Het werd gezien als een provocatie en op de middellijn werd Stephenson door de voltallige Raptorsselectie opgewacht. Veel verder dan wat geduw en geschreeuw ging het gelukkig niet.

De meest betekenisloze wedstrijd van de nacht werd gespeeld in Philadelphia. De Brooklyn Nets kwamen op bezoek en legden Philadelphia op de pijnbank. Via 53-81 bij rust liep Brooklyn uit naar een eclatante 118-141 zege. Brooklyn schoot 64 procent van de schoten raak. Het is een klein lichtpuntje in weer een donker seizoen voor de Nets.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 118-141
Washington Wizards – Charlotte Hornets 118-111
Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 122-102
Indiana Pacers – Toronto Raptors 108-90
New Orleans Pelicans – Denver Nuggets 131-134
Oklahoma City Thunder – Milwaukee Bucks 110-79
New York Knicks – Chicago Bulls 100-91
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 95-89 (OT)
Utah Jazz – Portland Trail Blazers 106-87
Golden State Warriors – Minnesota Timberwolves 121-107
Sacramento Kings – Dallas Mavericks 98-87

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 50-27
  2. Boston Celtics 50-27
  3. Toronto Raptors 47-31
  4. Washington Wizards 47-31
  5. Milwaukee Bucks 40-38
  6. Atlanta Hawks 39-38
  7. Chicago Bulls 38-40
  8. Indiana Pacers 38-40
  9. Miami Heat 37-40
  10. Charlotte Hornets 36-42
  11. Detroit Pistons 35-42
  12. New York Knicks 30-48
  13. Philadelphia 76ers 28-50
  14. Orlando Magic 27-51
  15. Brooklyn Nets 19-59


Western Conference

  1. Golden State Warriors 64-14
  2. San Antonio Spurs 60-17
  3. Houston Rockets 52-25
  4. Utah Jazz 48-30
  5. Los Angeles Clippers 47-31
  6. Oklahoma City Thunder 44-33
  7. Memphis Grizzlies 42-36
  8. Portland Trail Blazers 38-40
  9. Denver Nuggets 37-40
  10. New Orleans Pelicans 33-45
  11. Dallas Mavericks 32-45
  12. Minnesota Timberwolves 30-46
  13. Sacramento Kings 31-47
  14. Los Angeles Lakers 22-55
  15. Phoenix Suns 22-56

Button te snel in triatlon: diskwalificatie

Oud-Formule 1-coureur Jenson Button staat erom bekend regelmatig een triatlon af te werken. Afgelopen zaterdag deed de 37-jarige Brit mee aan de Ironman 70.3 in Oceanside, Californië, waar hij als derde eindigde in de leeftijdscategorie 35 tot 39 jaar. Althans dat dacht hij, want een snelheidsovertreding leverde hem diskwalificatie op.

Button legde de 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen onder de hete Amerikaanse zon in een prima tijd af en zou zich met zijn derde plaats verzekerd hebben van deelname aan het wereldkampioenschap. Tijdens het fietsen mocht er echter op Basilone Road vanwege veiligheidsredenen een kilometer lang niet harder gereden worden van veertig kilometer per uur. Button hield zich daar, net als vele anderen, niet aan en werd hierdoor gediskwalificeerd.

De Brit kon er niet mee zitten. "Ik was ontzettend blij met mijn derde plek, om er vervolgens achter te komen dat ik gediskwalificeerd was. Ach, geen zorgen, op naar de volgende triatlon."

Pechtold: ook niet lokaal samenwerken met PVV

D66-leider Alexander Pechtold kan zich niet voorstellen dat zijn partij op lokaal niveau gaat samenwerken met de PVV van Geert Wilders. Pechtold zei dat woensdag in reactie op de aankondiging van de PVV om volgend jaar in zestig gemeenten te willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

"Volgens mij is dat iets dat binnen D66 tot in alle vezels is doorgedrongen, dat samenwerking daar niet gaat lukken", aldus Pechtold. Wilders zei woensdag tegen het Algemeen Dagblad niet uit te sluiten dat zijn PVV lokaal gaat samenwerken met partijen waar ze in de landelijke politiek lijnrecht tegenover staat. Hij voegde er wel aan toe dat samenwerking met D66 "niet voor de hand ligt".

Pechtold: ook niet lokaal samenwerken met PVV
Pechtold: ook niet lokaal samenwerken met PVV (Foto: ANP)

Details zombie-DLC 'Continuum' Infinite Warfare bekendgemaakt

Activision en Infinity Ward hebben de eerste details onthuld voor Call of Duty: Infinite Warfare Continuum, de tweede map pack-DLC voor de jaarlijkse shooter. Continuum levert vier nieuwe multiplayermaps en een nieuwe zombies-co-op ervaring genaamd Shaolin Shuffle, een disco-zombie-horrorparty die zich afspeelt in het New York van de jaren 70.

Shaolin Shuffle, het nieuwe hoofdstuk van de Call of Duty: Infinite Warfare zombie-ervaring, markeert de terugkeer van Willard Wyler, de mysterieuze filmregisseur die tot leven is gebracht met stem en uiterlijk van Paul Reubens (Pee-wee’s Big Holiday, Gotham). Dit keer heeft Wyler de vier hoofdpersonen opgesloten in een nieuwe horrorfilm, spelend in de onvergetelijke discosfeer van de jaren ’70. Spelers gaan de strijd aan met nieuwe soorten zombies op diverse locaties in New York, inclusief metro’s, nachtclubs en een martial arts dojo die wordt geleid door de “Shaolin Sister”, tot leven gewekt met de stem en uiterlijkheden van Pam Grier (Jackie Brown, Foxy Brown).

Naast de kenmerkende Call of Duty-actie, introduceert Shaolin Shuffle vier vrijspeelbare kungfu-vechtstijlen, met elk een eigen set unieke vechtacties. Seth Green (Robot Chicken, Austin Powers) als “the Punk Rocker;” Ike Barinholtz (Neighbors, Suicide Squad) als “the Sleazebag;” Jay Pharoah (Saturday Night Live, Ride Along) als “the Street Poet;” en Sasheer Zamata (Saturday Night Live, Inside Amy Schumer) als “the Disco Chick” uit eerdere verhaallijnen keren allemaal terug in deze nieuwe ervaring.

Continuum verschijnt op 18 april eerst op PlayStation 4 en komt later naar andere platformen.

'Ajax moet vrezen voor vertrek Onana'

Ajax moet vrezen voor een vertrek van André Onana. Volgens zijn zaakwaarnemer zorgt de eerste aanbieding van de Amsterdamse club voor ergernis.

"Het was een slecht eerste bod", zegt zaakwaarnemer Albert Botines tegenover De Telegraaf over het voorstel van Ajax om de tot 2018 lopende verbintenis van Onana te verlengen tot medio 2021. Hoewel de agent de wetten van het onderhandelingsspel snapt, wekt de houding van Ajax wrevel.

"Marc Overmars (technisch directeur, red.) was sneller en slimmer dan andere technisch directeuren toen hij André bij FC Barcelona wist los te weken. Maar nu is hij vrij laat met onderhandelen begonnen, pas drie weken geleden", aldus Botines.

De belangenbehartiger van Onana hoopt dat de Amsterdammers vanaf nu serieus gaan onderhandelen. "De volgende keer dat we met Overmars aan tafel zitten, zullen we een tegenbod doen. Als Ajax een inspanning doet om André te houden, dan lukt dat. Maar als dit slechte gevoel blijft, dan niet."

Volgens Botines zijn er clubs uit Spanje, Frankrijk, Duitsland en Engeland die aan Onana hebben gevraagd niet bij te tekenen. "Omdat hij met nog maar een contract voor één jaar relatief goedkoop is op te halen. Maar we denken dat het voor de ontwikkeling van André goed is om hier te blijven."

"Maar wel tegen de juiste voorwaarden. Ajax wil hem in categorie twee plaatsen, maar wij vinden dat hij bij de topspelers moet gaan horen", aldus Botines, voor wie het een principekwestie is. "We weten wat Jasper Cillessen en Tim Krul verdienden: veel meer dan André."

Onderzoekers bouwen mini-supercomputer

Een team van Nederlandse wetenschappers heeft een supercomputer gebouwd ter grootte van vier pizzadozen. De supercomputer met de naam Little Green Machine II heeft het rekenvermogen van 10.000 pc's en heeft een elektriciteitsverbruik van slechts ongeveer 1 procent van dat van een vergelijkbare grote supercomputer, meldt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) woensdag.

De supercomputer genereert een rekenvermogen van ruim 0,2 petaflops, wat neerkomt op 200.000.000.000.000 berekeningen per seconde. De onderzoekers maakten de supercomputer door vier pc's met elk vier speciale grafische kaarten te verbinden via een supersnel netwerk. Volgens projectleider Simon Portegies Zwart van de Universiteit Leiden is het ontwerp heel compact. "Je zou hem zelfs in een bakfiets kunnen vervoeren."

De supercomputer, die bij de Universiteit Leiden staat, zal worden gebruikt door onderzoekers in de oceanografie, informatica, kunstmatige intelligentie, algoritmiek, financiële modellering en sterrenkunde. De nieuwe supercomputer is ongeveer tien keer zo snel als zijn voorganger, de Little Green Machine I uit 2010. Die gaat woensdag met pensioen, meldt NOVA.

Spelletjeskaarten
In tegenstelling tot zijn voorganger gebruikt de nieuwe supercomputer geprofessionaliseerde grafische kaarten die geschikt zijn voor grote wetenschappelijke berekeningen en niet meer de standaard spelletjeskaarten uit de computerwinkel. De machine is ook niet meer gebaseerd op de x86-architectuur van Intel, maar bevat de door IBM ontwikkelde OpenPower-architectuur.

Volgens sterrenkundige Jeroen Bédorf van de Universiteit Leiden is de onderlinge communicatie tussen de kaarten in het afgelopen half jaar enorm verbeterd. ''Hierdoor waren we in staat verschillende kaarten met elkaar te verbinden tot een geheel. Deze technologie is essentieel voor de bouw van een supercomputer, maar niet zo heel zinnig voor het spelen van spelletjes."

Voor de eerste tests simuleerden de onderzoekers de botsing tussen de Melkweg en de Andromedanevel die over ongeveer vier miljard jaar plaatsvindt. Een paar jaar geleden probeerden de onderzoekers deze simulatie uit op de Titan-computer (17,6 Petaflops) in het Amerikaanse Oak Ridge. "Nu kunnen we deze berekeningen zelf thuis doen", zegt Bédorf, "Dat is wel zo makkelijk."

Onderzoekers bouwen mini-supercomputer
Onderzoekers bouwen mini-supercomputer (Foto: BuzzT)

Nieuwe luchtaanval op Khan Sheikhoun gemeld

Gevechtsvliegtuigen hebben woensdag opnieuw de Syrische plaats Khan Sheikhoun aangevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SHOR), die de aanval meldde, is niet bekend van welke partij de toestellen waren.

In Khan Sheikhoun kwamen dinsdag meer dan zestig mensen om het leven door gifgas. Dat was volgens de waarnemers van het observatorium het gevolg van een doelgerichte luchtaanval met chemische wapens, uitgevoerd door Syrische gevechtsvliegtuigen.

Rusland heeft woensdag tegengesproken dat er met chemische wapens is gebombardeerd. Het Syrische leger ontkende dit dinsdag al. Bij luchtaanvallen dinsdag op Khan Sheikhoun, circa 200 kilometer ten noorden van Damascus, is volgens het Kremlin een plek geraakt waar rebellen of jihadisten chemische wapens opslaan. Daardoor is gifgas vrijgekomen.

Het elf jaar oude SOHR geldt als een waarnemersclub die tegenstander is van het regime van president Bashar al-Assad. Rusland is de ruggensteun van dat regime en neemt deel aan de strijd tegen de rebellen en jihadisten.

Nieuwe luchtaanval op Khan Sheikhoun gemeld
Nieuwe luchtaanval op Khan Sheikhoun gemeld (Foto: ANP)

Doden door aanval IS op Tikrit

Door een aanval door strijders van Islamitische Staat op de Iraakse stad Tikrit zijn zeker 31 mensen om het leven gekomen. Veiligheidsdiensten en medisch personeel verklaarden woensdag dat onder de doden veertien politiemensen zijn.

De militanten droegen politie-uniformen en gebruikten voertuigen van de politie om de stad binnen te komen. Er was sprake van tien strijders, onder wie twee zelfmoordenaars die zich opbliezen.

De aanval was gericht op een controlepost van de politie en het huis van een commandant maar ook enkele winkels waren doelwit. De twee zelfmoordenaars bliezen zich op tien ze waren omsingeld door politiemensen. Drie anderen werden gedood. De vijf overige aanvallers zijn voortvluchtig.

Doden door aanval IS op Tikrit
Doden door aanval IS op Tikrit (Foto: ANP)

Derde WK-zege op rij voor ijshockeysters Nederland

De Nederlandse ijshockeydames zijn uitstekend bezig op het wereldkampioenschap, waar ze uitkomen in divisie 2A, het vierde niveau van het mondiale damesijshockey. 

In het Zuid-Koreaanse Gangneun werd al gewonnen voor Groot-Brittannië en Noord-Korea, waarna het woensdag de beurt was aan Slovenië. Dat team kwam na een halve minuut al verrassend op voorsprong, maar Mieneke de Jong en Jet Milders brachten Nederland in de eerste periode weer op voorsprong. 

In de tweede periode werd Slovenië in een tijdsbestek van welgeteld elf seconden de genadeslag toegedeeld: Julie Zwarthoed maakte de 3-1, luttele seconden later gevolgd door de 4-1 van Larissa Haverkorn. De Jong bracht de eindstand in de derde periode op 5-1.

Nederland speelt donderdag tegen Australië, wat normaal gesproken 'gewoon' gewonnen moet worden. Vervolgens wacht Zuid-Korea in de laatste groepsfase en het duel met het thuisland zal vermoedelijk bepalen welk land volgend jaar in divisie 1B uit mag komen. 

Curlers weer twee keer onderuit op WK

De Nederlandse curlers hebben op het eerste WK voor Nederland in 23 jaar nog altijd geen overwinning kunnen boeken. Dinsdag werd in het Canadese Edmonton weer twee keer verloren.

Toch moet gezegd worden dat Nederland zich prima verweerde in de eerste partij van de dag. Daarin stond de ploeg van skip Jaap van Dorp tegenover niemand minder dan de Schotse skip David Murdoch, goed voor WK-goud in 2006 en 2009, aangevuld met twee keer zilver en twee keer brons op WK's en zilver op de Olympische Spelen van 2014.

De Schotten konden geen enkele keer een echt grote score maken, maar ze kregen er wel in vier ends twee punten bij. Daar had Nederland steeds net geen antwoord op, maar met 5-9 konden Van Dorp en co met opgeheven hoofd het ijs verlaten. 

Tegen Peter de Cruz' Zwitserland ging Nederland nog langer mee en zelfs een overwinning tegen de nummer drie van het WK van 2014 leek niet onmogelijk. In het laatste end ging het echter fout en met de laatste steen, de hammer, bracht Zwitserland drie punten op het bord: 6-9, waardoor Nederland na zeven wedstrijden nog altijd louter verliespartijen heeft, net als Rusland.

Voor één van de twee landen onderaan de lijst eindigt dat woensdag, want Nederland en Rusland spelen dan tegen elkaar. Voor Van Dorp en zijn team wordt het de tweede wedstrijd van de dag, want eerst wacht een bijzonder moeilijke opgave: het Canada van Brad Gushue staat dan klaar. Gushue is misschien wel de beste curler ter wereld en heeft Mark Nichols in zijn team, met wie hij al bijna twintig jaar speelt. In 2006 wonnen ze olympisch goud, dit jaar veroverde Gushue de titel in the Brier, het Canadees kampioenschap met doorgaans een veel sterker deelnemersveld dan het WK. 

UWV: werkgelegenheid groeit te weinig

De werkgelegenheid in Nederland groeit de komende jaren naar verwachting niet voldoende om iedereen aan een betaalde baan te helpen. Dat schrijft UWV in een woensdag gepubliceerd rapport.

Volgens de uitkeringsinstantie dreigt hiermee "maatschappelijke uitsluiting" voor groepen die in de crisis hun arbeidsmarktpositie zagen verslechteren, zoals laaggeschoolden, langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten en niet-westerse migranten.

"Na jaren van crisis draait onze economie weer goed. Maar dat zal niet zo ervaren worden door werknemers die de afgelopen periode hun baan verloren en nu langdurig aan de kant staan", aldus Tof Thissen, directeur van het UWV Werkbedrijf.

In het rapport staat onder meer dat de werkloosheid voorlopig waarschijnlijk hoger blijft dan na vorige crises. Zo bedroeg de werkloosheid in 2008 gemiddeld slechts 3,7 procent, terwijl dit vorig jaar zo'n 6 procent was.

UWV: werkgelegenheid groeit te weinig
UWV: werkgelegenheid groeit te weinig (Foto: ANP)

'Bedrijf doet te weinig aan cyberveiligheid'

Nederlandse bedrijven doen te weinig aan digitale veiligheid, terwijl dat wél verplicht is. Dat stelt de Cyber Security Raad (CSR), die het kabinet oproept er het voortouw in te nemen.

Volgens de raad blijkt in de praktijk dat bedrijven niet genoeg beseffen dat zij verplicht zijn te zorgen voor digitale beveiliging en dat ze bij incidenten erger moeten voorkomen. Dat kan ertoe leiden dat systemen niet genoeg beveiligd zijn, maar ook dat er producten op de markt komen die kwetsbaar zijn voor hacks, cyberaanvallen en lekken.

De raad adviseert werkgeversorganisatie VNO-NCW om het er met de leden over te hebben en invulling te geven aan die verplichte zorg voor digitale veiligheid. Het nieuwe kabinet moet het voortouw nemen in de discussie, maar ook de wetten van Europese lidstaten op elkaar afstemmen.

Om te helpen heeft de CSR op zijn site een 'handreiking' gezet met een overzicht van de belangrijkste juridische zorgplichten voor bedrijven als het gaat om cybersecurity. Aan die adviezen hebben veel partijen gewerkt, zoals de Radboud Universiteit, het Openbaar Ministerie en de Consumentenbond.

'Bedrijf doet te weinig aan cyberveiligheid'
'Bedrijf doet te weinig aan cyberveiligheid' (Foto: ANP)

Beslag op woning verdachte gemeentesecretaris

De officier van justitie in Den Bosch heeft vorige maand beslag gelegd op het huis in Echt dat eigendom is van de gemeentesecretaris van Leudal Diana N., die verdachte is in een fraudezaak. Een bericht uit De Limburger daarover woensdag wordt bevestigd door gegevens uit het Kadaster.

Diana N. wordt verdacht van witwassen omdat ze vermoedelijk heeft geprofiteerd van fraude door haar echtgenoot Pieter H. Die wordt ervan verdacht dat hij als werknemer voor tonnen heeft verduisterd bij de gemeente Helmond.

Het echtpaar werd op 15 maart gearresteerd. Pieter H. zit nog vast. Diana N. is inmiddels weer vrij maar is door de gemeente Leudal geschorst.

Beslag op woning verdachte gemeentesecretaris
Beslag op woning verdachte gemeentesecretaris (Foto: ANP)

Miljoen exemplaren NieR: Automata verkocht

Een maand na de lancering zijn er van NieR: Automata een miljoen exemplaren verkocht, zo maakte uitgever Square Enix bekend. Dat gaat om zowel fysieke als digitale verkopen.

Cijfers per platform zijn niet bekend; NieR: Automata kwam uit voor zowel Playstation 4 als pc. Een Xbox One-versie zal er niet komen omdat volgens producer Yosuke Saito de positie van Microsofts console simpelweg te zwak is op de Japanse markt.

Wij waren zelf ook erg tevreden over de game. Eergister zagen we nog een interview langskomen met NieR-bedenker Yoko Taro dat het lezen wel waard is.

Aanvoerder Robben: "Dit mag ons niet gebeuren"

Arjen Robben droeg dinsdagavond bij Bayern München tegen TSG Hoffenheim de aanvoerdersband, maar het bracht hem geen succes. Robben kon als aanvoerder Bayern niet naar een punt of meer loodsen. Op bezoek bij nummer drie Hoffenheim werd met 1-0 verloren. Volgens Robben kwam de Duitse koploper nog goed weg.

De Oranje-international droeg bij afwezigheid van Manuel Neuer en Philipp Lahm de aanvoerdersband. Dat was voor hem de eerste keer in zeven jaar. "Misschien moet ik Philipp maar vragen of ik het nog een keertje mag zijn", zei Robben na de 1-0 nederlaag tegen Duitse media. "Maar serieus, het is oké. Het draait om onze wedstrijd en die was zeker in de eerste helft niet goed."

Bayern kwam na een kwart wedstrijd op achterstand en legde volgens Robben vooral in de eerste helft de basis voor een negatieve uitslag. "Dit mag ons natuurlijk niet gebeuren. We stonden vooral in de eerste helft niet goed en kwamen steeds een stapje te laat. We hadden nog het geluk dat we bij rust maar met 1-0 achter stonden. In de tweede helft ging het beter. We kregen ook kansen, maar de bal wilde er niet in."

PVV wil in 60 gemeenteraden

De PVV wil volgend jaar in zestig gemeenten mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij heeft woensdag een lijst gepubliceerd met de namen van de gemeenten.

Het gaat onder meer om gemeenten als Lelystad, Arnhem, Nieuwegein, Zaanstad, Dordrecht, Zoetermeer, Den Bosch, Sittard-Geleen en Maastricht.

Momenteel zit de PVV alleen in de gemeenteraden van Den Haag en Almere. Vorige week was al bekendgemaakt dat de partij aan de verkiezingen in onder meer Rotterdam, Urk, Enschede en Almelo mee wil doen.

PVV wil in 60 gemeenteraden
PVV wil in 60 gemeenteraden (Foto: ANP)

Turkije rekent nog altijd op excuses Rutte

Nederland moet zich excuseren voor de gebeurtenissen bij het Turkse consulaat in Rotterdam vorige maand. Dat zegt de Turkse parlementariër Mustafa Yeneroglu, die de Europese campagneleider is van president Erdogan, in het AD en Trouw. Volgens hem rekent Turkije nog steeds op verontschuldigingen, hoewel premier Mark Rutte eerder heeft gezegd dat die er niet komen.

"Onze ministers werden geweerd, de politie joeg met honden en paarden op mensen die hun vrijheid van meningsuiting gebruikten", laat Yeneroglu in het AD weten. Meningen uiten gebeurt in Turkije blijkbaar door stenen te werpen en vernielingen aan te richten.

"Ik was erbij, die avond. De dagen daarna heb ik veel mensen bezocht, onder wie vrouwen die door de politie geslagen zijn. Zij verwachten een verklaring. En excuses, omdat zij onrechtmatig behandeld zijn. Ook van de burgemeester", noteert Trouw uit zijn mond.

Yeneroglu vindt dat Nederland en Turkije een goede relatie nodig hebben met de 500.000 mensen met een Turkse achtergrond die hier wonen en de 1 miljoen Nederlanders die in Turkije op vakantie gaan gingen.

Turkije rekent nog altijd op excuses Rutte
Turkije rekent nog altijd op excuses Rutte (Foto: ANP)

Melanie Griffith open over ingrepen

Melanie Griffith zag pas dat ze te ver was gegaan met plastische chirurgie, toen ze daar door anderen op werd gewezen. Dat vertelt de actrice in magazine Porter.

"Ik realiseerde me dat niet totdat mensen begonnen te zeggen: 'Oh mijn God, wat heeft ze gedaan?'", aldus Melanie. "Dat deed zo'n pijn dat ik naar een andere arts ben gegaan en die is toen op gaan lossen wat de eerste dokter allemaal had gedaan. Hopelijk zie ik er nu weer normaler uit." (spoiler: dat doet ze niet -red)

In het interview is de actrice ook open over haar verslavingsverleden. Ze moest drie keer afkicken van drugs en pijnstillers maar haar kinderen Alexander (31), Dakota (27) en Stella (20) hebben daar volgens Melanie niet onder geleden. "Ik functioneerde altijd. Misschien heb ik dingen gelaten die ik wel had moeten doen, maar ik was er bijna altijd voor mijn kinderen. Ze hebben over het algemeen een bevoorrecht zigeunerleven geleefd."

Melanie (59), zelf de dochter van Hollywoodlegende Tippi Hedren, kreeg van elk van haar ex-mannen een kind. De vader van Alexander is acteur Steven Bauer, Dakota kreeg ze met Don Johnson en Stella's vader is Antonio Banderas.

Melanie Griffith open over ingrepen
Melanie Griffith open over ingrepen (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zon en bewolking

April met ruw weer in zijn stoet,
geeft koren en wijn in overvloed

Gisteren was het hier een prachtige dag. 's Ochtends nog vrij fris, maar toen eenmaal de zon zich liet zien, werd het aangenaam vertoeven buiten. 

Vandaag zou het net als gisteren wel eens een kopie van (eer)gisteren kunnen worden. 's Morgens bewolkt/nevelig en 's middags zon. Het noorden en oosten maken in de ochtend nog kans op een lichte bui. Het kwik loopt op tot maximaal 15 graden.

De komende dagen blijft het aardig weer met aanvankelijk wat koelere dagen maar vanaf het weekend loopt de temperatuur weer op. Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:06
Zon onder: 20:19
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1644  In Virginia trouwt Pocahontas met de Engelse kolonist John Rolfe.
1722 De Nederlandse zeevaarder Jacob Roggeveen ontdekt Paaseiland.
1896 Opening van de eerste moderne Olympische Spelen in AtheneGriekenland.
1930 In een gebaar van burgerlijke ongehoorzaamheid breekt Mahatma Gandhi de Britse wet door naar de zee te lopen en zout te maken.
1963 Prinses Marijke laat haar naam veranderen. Ze heet voortaan Prinses Christina.
1968 Als reactie op de moordaanslag op Martin Luther King op de dag ervoor, ontstaan in diverse Amerikaanse steden gewelddadigheden.
1985 Honderden radiostations over de hele wereld draaien op hetzelfde moment dezelfde plaat: We Are The World. Met de verkoop van de plaat worden mensen geholpen in hongerend Afrika.

Vlinder in Heerlen (Foto: Luuntje)
Vlinder in Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

bonus:

Uitvinder web krijgt 'Nobelprijs informatica'

De Brit Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, krijgt dit jaar de A.M. Turing Award. Dat is de 'Nobelprijs voor de informatica'. De Brit ontvangt een bedrag van 1 miljoen dollar, omgerekend 940.000 euro.

De Association for Computing Machinery heeft dinsdag bekendgemaakt dat Berners-Lee dit jaar wint. De uitreiking is op 24 juni in San Francisco, in het hart van Silicon Valley.

Berners-Lee werkte voor het CERN, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek bij Genève. Computers bestonden al en het internet ook, maar het was moeilijk om informatie uit te wisselen en te koppelen. Daarom bouwde Berners-Lee een systeem, het Hypertext Transfer Protocol of HTTP. Ook ontwikkelde hij de computertaal daarvoor, de Hypertext Markup Language of HTML, en de eerste browser om mee te kijken.

Eerste website
In augustus 1991 zette Berners-Lee de eerste website ter wereld online, info.cern.ch. Binnen een paar jaar waren er al een paar duizend websites, en inmiddels zijn het er meer dan een miljard.

Berners-Lee zet zich tegenwoordig in voor privacy op internet.

De prijs is vernoemd naar de Britse wiskundige en computerpionier Alan Turing. Die wist tijdens de Tweede Wereldoorlog een coderingssysteem van de nazi-communicatie te kraken.

Uitvinder web krijgt 'Nobelprijs informatica'
Uitvinder web krijgt 'Nobelprijs informatica' (Foto: ANP)

Sterren vragen aandacht voor loonkloof

Een flink aantal Hollywoodsterren vroeg dinsdag aandacht voor Equal Pay Day, de dag die in de VS moet zorgen voor meer aandacht voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

Onder meer Kerry Washington, Amy Schumer, Jennifer Lawrence, Reese Witherspoon en Alicia Keys vroegen aandacht voor de ongelijkheid in salaris. Amerikaanse vrouwen verdienen gemiddeld twintig procent minder dan hun mannelijke collega's. Veel sterren gaven daarom hun social media posts de hashtag #20percentcounts.

"Laten we samenwerken en ons laten horen om de kloof te dichten", schreef Alicia op Twitter. Kerry benadrukte dat voor sommige bevolkingsgroepen het verschil nog groter is. "Wist je dat zwarte vrouwen 37 procent minder verdienen dan blanke mannen, en latinavrouwen 46 procent?" In een post op Facebook schreef Jennifer "vrouwen zijn meer waard, gezinnen zijn meer waard. Stop niet dit te bespreken tot mensen van elke sekse en elk ras eerlijk en gelijk behandeld worden."

Sterren vragen aandacht voor loonkloof
Sterren vragen aandacht voor loonkloof (Foto: BuzzE)

Grenzen aan politieonderzoek smartphone

De Hoge Raad heeft dinsdag grenzen gesteld aan het politieonderzoek naar smartphones van verdachten. De politie mag een smartphone doorzoeken als dit niet verder gaat dan een beperkte inbreuk op de privacy. Maar wanneer alle gegevens met behulp van opsporingssoftware worden uitgelezen en een compleet beeld ontstaat van de verdachte, dan is dat alleen mogelijk met toestemming van een officier van justitie of rechter-commissaris.

Een zaak van een in 2014 op Schiphol opgepakte drugssmokkelaar wordt daarom terugverwezen naar het gerechtshof in Amsterdam. Daar moet opnieuw naar de kwestie worden gekeken. Het hof moet beoordelen of met het achterhalen van alle contacten, de oproepgeschiedenis, berichten en privéfoto's van de verdachte niet een te grote inbreuk is gemaakt op het privéleven van de verdachte.

De raadsman van de verdachte had de privacyschending bij de Hoge Raad aanhangig gemaakt. Hij stelt dat met het doorzoeken van diens smartphone zijn recht op privacy (artikel 8 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) is geschonden. Om die reden zou het op de telefoon gevonden informatie niet gebruikt mogen worden als bewijs.

Tweede Kamer
Volgens de Hoge Raad hoeft een eventueel onrechtmatig onderzoek naar de smartphone niet te betekenen dat het bewijs moet worden uitgesloten. Het gerechtshof moet een oordeel vellen of een eventuele inbreuk op de persoonlijke levenssfeer gevolgen moet hebben en zo ja, welke.

In het arrest wordt tevens gewezen op het ontbreken van een wettelijke regeling. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer laten weten daar aan te werken.

Grenzen aan politieonderzoek smartphone
Grenzen aan politieonderzoek smartphone (Foto: ANP)

Stemlokalen Turks referendum 5 dagen open

Deventer, Den Haag en Amsterdam zijn van 5 tot 9 april de steden waar tienduizenden Turkse Nederlanders kunnen stemmen voor het referendum over de omstreden wijziging van de grondwet van Turkije. De stemgerechtigden kunnen kiezen uit evet (ja) of hayir (nee).

In Deventer kunnen Turken terecht bij de sporthallen van De Scheg. Op het terrein zelf zijn medewerkers van een beveiligingsbedrijf actief, daar buiten houdt de politie toezicht. De beveiligers zijn ingehuurd door de Turkse overheid. Bij de ingang van de sporthal waarin het stemlokaal is gevestigd wordt elke bezoeker gecontroleerd. Tassen moeten worden opengemaakt en paraplu's ingeleverd. Verder is er cameratoezicht.

Den Haag doet geen mededelingen over de beveiliging rondom het Turks referendum. In Den Haag kunnen Turken terecht in het GIA, een evenementenhal aan de Werf. ,,We hebben een inschatting gemaakt van de openbare orde en de veiligheid rondom het referendum", zegt een woordvoerder. Hij wil niet meer kwijt dan dat er veel verkeersdrukte rondom het GIA wordt verwacht, vooral komend weekend.

In Amsterdam is de RAI aangewezen als stembureau. Een woordvoerder zei eerder dat de RAI ,,in staat is zo'n grootschalig evenement te hosten'. De gemeente Amsterdam doet verder geen mededelingen over eventuele veiligheidsmaatregelen.

Stemlokalen Turks referendum 5 dagen open
Stemlokalen Turks referendum 5 dagen open (Foto: ANP)

Oeuvreprijs voor George Clinton

De Amerikaanse muzikant George Clinton wordt binnenkort onderscheiden met de SESAC Legacy Award. Het brein achter de bands Parliament en Funkadelic krijgt de oeuvreprijs op 13 april overhandigd in New York tijdens de uitreiking van de SESAC Pop Music Awards. Dit meldt Billboard.

Andere artiesten die de Legacy Award in het verleden kregen zijn Dee Snider van Twisted Sister en Paul Shaffer, die jarenlang de vaste bandleider was van de Late Show Band van David Letterman.

De 75-jarige George Clinton, die ook als soloartiest bekend is, vindt het nog wat vroeg voor de oeuvreprijs: ''Ik treed nog steeds op. Ik ben nu op tournee met mijn kleinkinderen, maar dat deze eer mij toekomt voelt als een gloednieuwe dag voor ons allemaal."

Oeuvreprijs voor George Clinton
Oeuvreprijs voor George Clinton (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.