FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 maart 2017

Van Gerwen en Van de Pas naar laatste zestien in Hildesheim

Benito van de Pas en Michael van Gerwen staan in de achtste finales van de German Darts Championship, het openingstoernooi van de European Tour van de PDC. Beide heren wonnen hun partij in Hildesheim. 

Van de Pas trad aan tegen Paul Harvey. Hij liep snel uit naar 5-2, maar moest nog toestaan dat Harvey een break kon goedmaken. Het werd uiteindelijk 6-4. Van de Pas gooide 95 gemiddeld. Harvey bleef hangen op 82. 

Van Gerwen was direct op stoom tegen Jarmaine Wattinema. Alle legs werden in vijf beurten gewonnen en met onder meer een 112-finish leek het zelfs een whitewash te worden. De dubbel voor een 81-finish viel alleen niet en zo kon Wattimena een leg bijschrijven. Daarna was het toch gedaan met 6-1 en won Van Gerwen met 111,51 per beurt.

Christian Kist was dichtbij een stunt tegen Peter Wright. Met een 11-darter kwam hij op een 3-1-voorsprong, voor Wright met een 160-finish de partij weer in evenwicht bracht. Het werd uiteindelijk 5-5, waarna Wright met een 112-finish de partij in het slot gooide. De Schot won toch met 6-5. 

Zondag gaat de German Darts Championship verder met de achtste finales. Van Gerwen treft Cristo Reyes en Van de Pas zal spelen tegen Jan Dekker. Ook Jelle Klaasen is nog van de partij. Hij zal spelen tegen Dave Chisnall. 

Uitslagen German Darts Championship - ronde II - avondsessie

Darren Johnson 6-5 James Wade
Dave Chisnall 6-0 Dimitri Van den Bergh
Benito van de Pas 6-4 Paul Harvey
Peter Wright 6-5 Christian Kist
Michael van Gerwen 6-1 Jermaine Wattimena
Mensur Suljovic 6-3 Mervyn King
Kevin Painter 6-2 Simon Whitlock
Joe Cullen 6-2 Jamie Bain

Achtste finales - zondagmiddag

Michael van Gerwen - Cristo Reyes
Ian White - Darren Johnson
Dave Chisnall - Jelle Klaasen
Benito van de Pas - Jan Dekker
Peter Wright - Stephen Bunting
Alan Norris - Kim Huybrechts
Kevin Painter - Gerwyn Price

Gecrashte Ricciardo lacht snel weer: "Beter in Q3 dan in Q1"

Voor Red Bull-coureur Daniel Ricciardo begon het Formule 1-seizoen niet bepaald lekker. De Australiër spinde tijdens de laatste kwalificatiesessie voor zijn thuisrace in Melbourne de banden in. Hij zal vanaf de tiende plek vertrekken, mits de versnellingsbak niet gewisseld wordt, wat hem ook nog vijf strafplekken op zou leveren.

"Ik ben teleurgesteld in mezelf en ik vind het vooral balen voor de monteurs, die nu een lange nacht tegemoet gaan. De fans hadden denk ik ook niet graag gezien dat ik hier de banden in zou rijden", verklaart Ricciardo, die wel al snel weer een glimlach op zijn gezicht toverde.

"Maar goed, je moet het ook van de positieve kant zien: als ik het nu goed doe is dat toch een beetje een groter verhaal. Bovendien kun je beter in Q3 dan in Q1 crashen en nu heb ik de kans om voor een grotere 'headline' te gaan", sloot de immer goedlachse teamgenoot van Max Verstappen af. 

Uitslagen WK Kwalificatie UEFA 25/03/2017

Op zaterdag spelen de groepen A, B en H hun vijfde speelronde van de WK kwalificatie. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen in de groep en eventueel andere bijzonderheden. 

GROEP A
Zweden - Wit-Rusland 4-0 (1-0)
 19' Forsberg 1-0
 49' Forsberg 2-0
 57' Berg 3-0
 78' Thelin 4-0

Bulgarije - Nederland 2-0 (2-0) 
 5' Delev 1-0
 20' Delev 2-0

Luxemburg - Frankrijk 1-3 (1-2) 
 28' Giroud 0-1
 34' Joachim 1-1 (pen)
 37' Griezmann 1-2 (pen)
 78' Giroud 1-3  

# Land Ges W D L Pts Doelsaldo
1 Frankrijk 5 4 1 0 13 10-3
2 Zweden 5 3 1 1 10 10-3
3 Bulgarije 5 3 0 2 9 8-10
4 Nederland 5 2 1 2 7 8-6
5 Wit-Rusland 5 0 2 3 2 2-10
6 Luxemburg 5 0 1 4 1 6-12

GROEP B
Andorra - Faeröer 0-0 (0-0)
 Edmundsson (Faeröer/2g)

Bijz: Andorra stopt de reeks van 58 nederlagen op een rij in kwalificatiewedstrijden. Ze pakken voor het eerst sinds twaalf jaar een punt in de kwalificatie voor EK of WK. 

Zwitserland - Letland 1-0 (0-0)
 66' Drmic 1-0

Portugal - Hongarije 3-0 (2-0)
 32' Silva 1-0
 35' Ronaldo 2-0
 63' Ronaldo 3-0

# Land Ges W D L Pts Doelsaldo
1 Zwitserland 5 5 0 0 15 10-3
2 Portugal 5 4 0 1 12 19-3
3 Hongarije 5 2 1 2 7 8-6
4 Faeröer 5 1 2 2 5 2-8
5 Letland 5 1 0 4 3 2-9
6 Andorra 5 0 1 4 1 1-13

GROEP H
Bosnië-Herzegovina - Gibraltar 5-0 (2-0)
 4' Ibisevic 1-0
 43' Ibisevic 2-0 
 52' Vrsajevic 3-0
 56' Visca 4-0
 90+3' Bicakcic 5-0 

Cyprus - Estland 0-0 (0-0)

België - Griekenland 1-1 (0-0)
 46' Mitroglou 0-1 
 65' Tachtsidis (Griekenland/2g)
 89' Lukaku 1-1
 90+3' Tzavellas (Griekenland/2g)

# Land Ges W D L Pts Doelsaldo
1 België 5 4 1 0 13 22-2
2 Griekenland 5 3 2 0 11 10-3
3 Bosnië-Herzegovina 5 3 1 1 10 13-5
4 Cyprus 5 1 1 3 4 3-8
5 Estland 5 1 1 3 4 5-15
6 Gibraltar 5 0 0 5 0 2-22

Dramatische nederlaag Oranje tegen Bulgarije

Het Nederlands elftal heeft in het WK-kwalificatieduel in en tegen Bulgarije een dramatische 2-0 nederlaag geleden. Hieronder had een heel wedstrijdverslag kunnen staan, maar het team en bondscoach Danny Blind waren in Sofia zo slecht dat we geen woorden gevonden hebben om deze wanstaltige vertoning te beschrijven.

Machteloosheid bij bondscoach Danny Blind (Pro Shots / Stanley Gontha)
Machteloosheid bij bondscoach Danny Blind (Pro Shots / Stanley Gontha)

Bottas niet blij met derde startplek bij Mercedes-debuut

Valtteri Bottas begint zondag bij zijn debuut voor Mercedes vanaf de derde startplek aan de Grand Prix van Australië, maar de Finse Formule 1-coureur was na de kwalificatie niet gelukkig.

"Derde bij je debuut voor zo'n team...leuk, maar daar ben ik niet blij mee. Het was zeker geen perfecte ronde en het kan dan ook nog een stuk beter", was hij kritisch. Net zoals teamgenoot Lewis Hamilton, die poleposition veroverde, was Bottas wel erg tevreden met het werk van zijn team. "Het was een heel karwei om hier met zo'n snelle auto te komen, ik ben trots op iedereen die dat mogelijk gemaakt heeft."

Elke coureur die in een Mercedes vanaf plek drie vertrekt zal niks minder dan het podium als doel hebben en dat geldt ook voor Bottas. "Voorin zit alles dicht bij elkaar en dat is goed om te zien. We hebben alle kans en hopelijk kunnen we veel punten scoren of misschien voor de overwinning gaan", besluit de Fin. 

UKIP verliest enige Kamerlid

Het enige Kamerlid van de Engelse anti-EU partij UKIP, Douglas Carswell, stapt op. Hij blijft in het Britse Lagerhuis zitten als onafhankelijk Kamerlid voor de stad Clacton, waar hij verkozen werd. Dat heeft Carswell zaterdag bekendgemaakt op zijn website.

Carswell stapte in 2014 over van de Conservatieve partij naar UKIP, omdat hij wilde dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou stappen. Nu de brexit eraan komt, stapt hij uit UKIP.

UKIP kampt sinds haar succesvolle brexit-campagne met interne strubbelingen. Nigel Farage legde kort na het referendum in juni 2016 het partijleiderschap neer. Opvolgster Diane James stapte na achttien dagen op. Ook de volgende gegadigde, Steven Woolfe, stapte uit de partij na een handgemeen met een collega die hem in het ziekenhuis deed belanden. Eind vorig jaar werd Europarlementariër Paul Nuttall de nieuwe partijleider.

UKIP verliest enige Kamerlid
UKIP verliest enige Kamerlid (Foto: ANP)

De Justice League komt samen in eerste officiële trailer

Na wat beelden voor Comic-Con en andere teasers is het vandaag zover: Warner Bros. heeft de eerste échte trailer voor Zack Snyders Justice League vrijgegeven. Uit deze nieuwe beelden kunnen we opmaken dat 'badass' een kernwoord is voor de superheldenfilm.

We zagen al eerder wat teasers waarin Diana (Wonder Woman) en Bruce (Batman) aan de slag gingen om een team samen te stellen waarmee grote gevaren bestreden konden worden. Deze trailer toont een kleine hint naar de gevaren; hoewel de Big Bad, Steppenwolf, niet in beeld verschijnt, zijn wel de Parademons van Apokolips, die voor het laatst te zien waren in de Knightmare-scene in Batman v Superman: Dawn of Justice, in beeld in een aantal shots.

De trailer toont de vijf centrale helden, Aquaman, Batman, Cyborg, The Flash en Wonder Woman, die na Supermans dood een team vormen om de wereld te redden. Centraal in het plot van Steppenwolf is het terugvinden van de drie Mother Boxes, waarvan er één in de trailer te zien is (en die vermoedelijk dezelfde is als die we in Batman v Superman hebben gezien). Opvallend is dat van veel van de helden ook hun directe bekenden in beeld verschijnen; de trailer toont langere en kortere shots van Silas Stone (vader van Victor 'Cyborg' Stone), Mera (vrouw/vriendin van Arthur 'Aquaman' Curry), Lois Lane, Henry Allen (vader van Barry 'The Flash' Allen) en Jim Gordon. Daarnaast is er voldoende actie, op de muziek van Godsmacks Beatles-cover Come Together.

Justice League is te zien vanaf 16 november in de gebruikelijke 3D/IMAX-extravaganza. Te zien zijn Gal Gadot, Ben Affleck, Jason Momoa, Ray Fisher, Ezra Miller, Amber Heard, Amy Adams, J.K. Simmons, Billy Crudup en (ahum) Henry Cavill.

Kluivert-verhaal is 'abracadabra' voor FC Twente

Bij FC Twente heeft men verbaasd gereageerd op het verhaal over Patrick Kluivert, die gechanteerd zou worden door een crimineel goksyndicaat.

Volgens de Volkskrant heeft Kluivert in 2011 en 2012 een gokschuld van ruim een miljoen euro opgebouwd. De oud-spits van Ajax en Barcelona zou gegokt hebben op wedstrijden van het eerste elftal van FC Twente, terwijl hij toen zelf het beloftenteam van de club trainde. In Enschede weet men van niets.

"Dit is abracadabra voor mij. Ik heb hier nooit iets van gemerkt en ik ben niet de enige, want van wat ik er nu van hoor en lees wist niemand het", vertelt Michel Jansen, destijds coach van het eerste elftal, aan TC/Tubantia. "Bij ons viel er niets op hem aan te merken. Hij was er altijd, en miste geen training. Patrick was ook altijd vrolijk en in voor een dolletje."

Een woordvoerder van FC Twente benadrukt ook dat de clubleiding van niets wist. "Patrick geeft in het artikel aan dat hij in de tijd dat hij trainer was van de beloften het aan niemand heeft verteld en ook niet wilde dat het bij Twente bekend werd. Het is dus ook volledig nieuw voor ons."

Vettel verwacht voor winst te kunnen gaan in Melbourne

Sebastian Vettel gaat met zelfvertrouwen de Grand Prix van Australië in. De Duitser stuurde zijn Ferrari zaterdag op het laatste moment naar de tweede startplek, tussen de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

"Het team heeft heel goed gewerkt, de auto werkt heel goed. Het vertrouwen was er in de wintertests al en dat betaald zich nu uit. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee", aldus de Duitser, die aangeeft dat het met de regelwijzigingen voor het team lastig was om een goede auto te bouwen. Over de kwalificatie was hij niet geheel tevreden: "Het had op een paar plekken wel wat harder gekund denk ik, ik heb niet het maximale uit de auto gehaald. Wat positie betreft trouwens wel, poleposition zat er niet echt in."

Het verschil met Hamilton was zo'n drie tienden, een halve seconde minder dan vorig jaar, en dat stemt Vettel positief. "In de wedstrijd is van alles mogelijk morgen, ik heb er veel vertrouwen in. Iedereen werkt keihard en is gemotiveerd, waardoor het team en de auto alleen maar sterker worden. Ik heb er echt zin in, we kunnen morgen zelfs voor de overwinning gaan." 

F1-coureurs krijgen bijna 8G te verwerken

De Formule 1-coureurs krijgen op het circuit Albert Park in Australië bijna 8G te verwerken in sommige bochten, zo heeft coureur Romain Grosjean gemeld. De huidige generatie bolides met veel neerwaartse druk wordt dan ook omschreven als 'bruut' en 'monsterachtig', waardoor regelmatig enorme krachten op mens en materiaal komen te staan.

Met een tijd van 1.22,188 verpulverde Lewis Hamilton het bestaande onofficiële ronderecord, maar het is nog niet de voorspelde vijf seconden die per ronde op een aantal circuits mogelijk zou zijn.

Haas-coureur Grosjean is in ieder geval blij met de nieuwe bolide. "De auto's zijn bruut om mee te rijden. In sommige bochten naderen we de 8G, dus dat is leuk. Het is zwaar voor het lichaam, zwaar voor de onderdelen en de auto. Je kunt bij sommige bochten maar beter niet het instuurmoment missen. De snelheid waarmee wij door de bochten gaan is krankzinnig vergeleken met vorig jaar. Je moet meer precies, accuraat zijn, er bovenop zitten en het lichaam krijgt het flink te verduren in sommige bochten."

Dat het lastig is bewezen een aantal coureurs al. Zo kwamen Lance Stroll en Daniel Ricciardo vandaag even buiten de ideale lijn en dan zijn de auto's onvergeeflijk, waardoor een crash onvermijdelijk is. Hetzelfde overkwam Renault-coureur Jolyon Palmer op vrijdag.

De Ligt debuteert, Sneijder op reservebank bij Oranje

Matthijs de Ligt maakt vanavond in het WK-kwalificatieduel tegen Bulgarije zijn debuut voor het Nederlands elftal. De pas 17-jarige Ajacied vervangt in het hart van de defensie Stefan de Vrij die vanwege een blessure afhaakte. De Vrij kreeg last van een bloeduitstorting in zijn onderbeen.

Eerder bleken Jeffrey Bruma, Virgil van Dijk en Ron Vlaar al niet beschikbaar voor Oranje, waardoor bondscoach Danny Blind krap zat in zijn rechtsbenige centrale verdedigers. Hierdoor gooit de oefenmeester De Ligt voor de leeuwen. De verdediger is de jongste debutant in 86 jaar.

Een ander opvallend punt aan het Nederlands elftal in Sofia is dat Wesley Sneijder op de bank begint. De middenvelder van Galatasaray is zijn plek kwijt aan Ajax-aanvoerder Davy Klaassen die samen met Georginho Wijnaldum en Kevin Strootman de middelste linie zal vormen.

De volledige basisopstelling: Jeroen Zoet; Rick Karsdorp, Matthijs de Ligt, Bruno Martins Indi, Daley Blind; Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Davy Klaassen; Arjen Robben, Bas Dost, Quincy Promes

Matthijs de Ligt (17) debuteert in Oranje (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)
Matthijs de Ligt (17) debuteert in Oranje (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)

Hamilton erg tevreden na nieuwe poleposition

Lewis Hamilton pakte zaterdag de poleposition voor de eerste Grand Prix van het seizoen. In het Australische Melbourne start de Brit zondag vanaf de eerste startplek dankzij een razendsnelle laatste ronde in de kwalificatie.

Uiteraard was de Mercedescoureur zeer tevreden met het resultaat. "Ik ben heel erg blij dat het is gelukt, maar ik moet vooral het team ontzettend bedanken", zo stond Hamilton de pers na afloop te woord. "Ze hebben door de nieuwe regelgeving nog meer werk moeten verzetten en dat hebben ze geweldig gedaan, ik had een fantastische auto."

De derde plek van teamgenoot Valtteri Bottas stemde Hamilton eveneens tot tevredenheid. "Het is ook geweldig om mijn nieuwe teamgenoot Valtteri hier naast me te zien in de persconferentie. We hebben het als team heel erg goed gedaan. Ferrari is hier heel sterk en zal in de race ook sterk zijn, dus ik moet zorgen dat ik morgen goed start om het de rest moeilijk te maken", besluit de Brit, die zijn 62e pole pakte. 

Honderden arrestaties bij protesten in Minsk

De autoriteiten in Wit-Rusland hebben zaterdag tijdens protesten van de oppositie honderden mensen opgepakt. Dat zegt een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie Vesna-96 in Minsk. Ook zouden enkele journalisten zijn opgepakt, onder wie een BBC-verslaggever.

Het protest was gericht tegen de dalende koopkracht en een impopulaire belastingmaatregel van de autoritaire president Alexander Loekasjenko. De oppositie viert sinds jaren op 25 maart de 'Dag van de Vrijheid', omdat op 25 maart 1918 de onafhankelijkheid van het land voor het eerst werd afgekondigd.

Ondanks een demonstratieverbod betoogden duizenden demonstranten zaterdag in diverse steden in Wit-Rusland tegen de regering. De mobiele eenheid sloeg de demonstranten met harde hand uit elkaar en pakte in heel het land honderden personen op. Eerder viel de politie het kantoor van Vesna-96 binnen. Ook daar werden activisten aangehouden.

De afgelopen dagen werden ruim honderd oppositieleden veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot vijftien dagen, berichtte Vesna-96.

Honderden arrestaties bij protesten in Minsk
Honderden arrestaties bij protesten in Minsk (Foto: ANP)

Benzema heeft waarschuwing voor toptalent Mbappé

Karim Benzema hoopt dat Kylian Mbappé niet te vroeg besluit over te stappen naar een Europese grootmacht. De aanvaller spreekt uit ervaring. De pas 18-jarige Mbappé verkeert momenteel in een bloedvorm bij AS Monaco. De jonge aanvaller wordt gelinkt aan verschillende Europese topclubs en Real Madrid zou zelfs 110 miljoen euro hebben geboden. Benzema hoopt dat Mbappé geen overhaaste beslissing maakt.

Benzema maakte zelf op jonge leeftijd de overstap van Olympique Lyon naar Real Madrid. Hij had tijd nodig om zijn plek te veroveren, maar is inmiddels al jaren een onomstreden kracht. "Bij grote clubs is het heel moeilijk voetballen. Ik kwam bij Real Madrid toen ik 21 was. Ik had bij Olympique Lyon al veel betekend, maar toen ik hier kwam voelde dat als een klap in mijn gezicht. Mijn eerste jaar was ongelooflijk zwaar", zegt Benzema tegen RMC.

"Ik heb Mbappé eerlijk gezegd nog nooit zien voetballen, maar ik heb gehoord dat hij een fenomeen is. Ik hoop dat hij beetje bij beetje een glansrijke carrière tegemoet gaat. Hij moet de stap niet te vroeg maken."

Verdachte levensdelict Arnhem is tbs'er

De man die vastzit in verband met de dood van twee mensen in Arnhem, blijkt een tbs'er uit een kliniek in Almere te zijn. In het kader van zijn behandeling verrichtte de man werkzaamheden buiten de kliniek, maar hij keerde daarvan op 15 maart niet terug. Dat heeft het Openbaar Ministerie zaterdag gemeld.

Een speciaal politieteam van de Landelijke Eenheid was naar de man op zoek. Hij kwam in beeld als verdachte tijdens het onderzoek naar het levensdelict in Arnhem. De tbs'er meldde zich vrijdag zelf bij het politiebureau in de Gelderse hoofdstad. De verdachte was in 2006 veroordeeld voor een geweldsdelict. Het OM wil daar verder niets over zeggen.

De twee doden werden donderdagavond gevonden in het voormalige hotel Rembrandt aan de Patersstraat. De slachtoffers zijn de 81-jarige eigenaar van het pand en een 73-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het onderzoeksteam heeft geen bijzondere relatie kunnen vaststellen tussen de verdachte en de twee slachtoffers. Mogelijk verbleef hij korte tijd in het voormalige hotel.

Impey de snelste in Catalonië, Froome verliest minuten

Daryl Impey heeft de zesde etappe van de Ronde van Catalonië. De Zuid-Afrikaan van Orica-Scott won de sprint van een uitgedund peloton voor Alejandro Valverde en Arthur Vichot. Chris Froome liet zich verrassen in de afdaling van een klim en verloor 26 minuten.

Meteen na de start van de zesde etappe moest er al geklommen worden. Het tempo lag erg hoog en in de afdaling van de Alt de Bot brak het peloton in meerdere stukken. De meeste favorieten zaten mee in de eerste groep van 53 renners, maar de Sky-kopmannen Froome, Geraint Thomas en BMC renner Samuel Samuel Sanchez waren niet mee in de eerste groep. Bauke Mollema zat ook in de groep van drievoudig Tour-winnaar en zou later opgeven.

De voorsprong tussen het eerste peloton en het tweede peloton was al snel twee minuten. Halverwege de etappe zag de groep van Froome het nutteloze van het achtervolgingswerk in en gaf hij zich gewonnen. Doordat de groep van Froome op meer dan 26 minuten zou eindigen van de winnaar, steeg Steven Kruijswijk naar de zevende plek in het algemeen klassement.

Op vijftig kilometer van de streep koos Alberto Contador de aanval op de Alt de la Musara van eerste categorie. De Spanjaard kreeg geen ruimte van Movistar Een groep van 33 renners kwam vervolgens over de top van de beklimming van eerste categorie.

In de afdaling van de Alt de la Musara gingen Alessandro De Marchi en Dario Cataldo in de aanval. De twee Italianen leken het te gaan halen, maar werden in de laatste meters voorbij gesprint door de achtervolgende groep. Impey was de snelste voor Valverde en Vichot. In het algemeen klassement heeft Valverde nu 53 seconde voorsprong op Contador.

Dichte snelweg zorgt voor verkeerschaos

Automobilisten rond Amsterdam worden opgeroepen om niet meer via de provinciale wegen richting Utrecht te gaan. Rijkswaterstaat doet die oproep zaterdagmiddag namens de hulpdiensten. Bij Driemond (op de N236) staat het verkeer bijvoorbeeld hopeloos vast. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) is er daar geen doorkomen aan en lopen zelfs mensen over de snelweg en de afrit.

Omdat de A1 tussen Diemen en Muiderberg dit weekend dicht is, moeten automobilisten omrijden via Utrecht. Rond Utrecht stond aan het begin van de middag op de verschillende snelwegen rond de stad bij elkaar bijna 20 kilometer file. Rond het middaguur stonden rond Amsterdam en Utrecht al flinke files vanwege werkzaamheden aan snelweg A1 en drukte voor het evenement Comic Con in Utrecht.

Autorijders die Amsterdam verlaten in de richting van Hilversum lopen vast. Op de A9 is een file ontstaan door verkeer dat probeert om te rijden via Weesp. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten op de snelweg te blijven en de daar aangegeven omleidingsroute (via onder meer A2 en A12) richting Utrecht te volgen. Volgens de VID is het raadzaam de wegen rondom Diemen te mijden.

Ook zondag wordt er nog gewerkt aan de A1.

De Vlaamse wielerklassiekers t/m 2024 te zien bij Sporza

Goed nieuws voor de Nederlandse wielerkijker die graag bij De Belg, ofwel Sporza, naar het wielrennen kijkt. De Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs, de Brabantse Pijl en de Brussel Cycling Classic zullen tot en met 2024 op Sporza te zien zijn. Sporza en Flanders Classics hebben daar een nieuwe overeenkomst getekend. 

"Flanders Classics wil de vernieuwende rol die het de voorbije jaren in het wielrennen gespeeld heeft nu ook op het vlak van productie opnemen", zegt Wouter Vandenhaute, ceo van Flanders Classics. "In dat kader is een langetermijnsamenwerking met Sporza een logische keuze. Met de VRT hebben we een productiepartner die al decennia toonaangevend is bij het in beeld brengen van wielrennen."

Waar de Italiaanse koersen de komende jaren alleen te zien zullen zijn bij Eurosport, blijven de Vlaamse koersen dus vanuit Nederlands perspectief op meerdere kanalen uitgezonden worden. De landelijke lineaire tv-kanalen van VRT zijn bij alle Nederlandse aanbieders in het zenderaanbod opgenomen. Dit is een verplichting die in de Nederlandse Mediawet is verankerd. 

Hoe het zit met de NOS en de Vlaamse Koersen is niet helemaal duidelijk. De NOS was niet aanwezig bij het Vlaamse openingsweekend en ook aankomende zondag bij Gent-Wevelgem zijn ze niet live van de partij, terwijl ze die koers vorig jaar wel live uitzonden. Bij de Ronde van Vlaanderen zal de NOS er wel live bij zijn. 

Britse militair aangereden, bestuurder zoek

Een 33-jarige militair uit Wales is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Makkum (Friesland) aangereden en ernstig gewond in het ziekenhuis terechtgekomen. De automobilist die hem aanreed is doorgereden. De politie is naarstig naar de bestuurder op zoek en vraagt mensen die iets gezien hebben zich te melden.

De militair is in ons land, omdat hij volgende week op vliegbasis Leeuwarden mee zou doen aan een grote internationale oefening in het Nederlandse, Duitse en Deense luchtruim.

Hij liep na een avondje stappen op straat toen hij van achteren werd geschept door een auto. De automobilist reed vervolgens door.

Britse militair aangereden, bestuurder zoek
Britse militair aangereden, bestuurder zoek (Foto: ANP)

Villeneuve: "Stroll in de F1 is een schande"

Max Verstappen is niet meer de jonge coureur in het Formule 1-veld: met de 18-jarige Lance Stroll rijdt er een nieuwe tiener mee en dus is het voor Jacques Villeneuve de hoogste tijd om weer eens van zich af te bijten.

Villeneuve sprak eerder nog over een supertalent en voorspelde een grote toekomst voor Stroll, maar zijn jonge landgenoot had toch nog niet in de F1 moeten rijden. "Stroll is slim en getalenteerd, maar hij is simpelweg veel te jong voor de Formule 1", aldus de Canadese oud-wereldkampioen over Stroll, die door Willams vanuit de Formule 3 is overgeheveld - met hulp van een rijke vader.

De kampioen van 1997 legt overigens geen schuld bij Stroll zelf, maar wel bij het team. "Stroll heeft een wilde rijstijl, dit is simpelweg gevaarlijk. Wat Williams doet, hem nu al in de F1 zetten, dat is een schande", foetert hij. Villeneuve is blij dat Felipe Massa toch maar teruggekeerd is naar Williams. "Ik ga er vanuit dat Felipe een soort rijinstructeur voor Lance gaat worden. Williams heeft hem nu meer nodig dan ooit."

Stroll kwalificeerde zich zaterdag als negentiende voor de Grand Prix van Australië, maar doordat er een nieuwe versnellingsbak in de auto gehangen moest worden - na een crash van de jonge debutant - moet hij als twintigste en laatste vertrekken. 

Dekker en Klaasen naar achtste finales German Darts Championship

Darters Jan Dekker en Jelle Klaasen staan in de derde ronde van de German Darts Championship, het openingstoernooi van de Euro Tour van de PDC. Beide darters wonnen zaterdagmiddag hun partij op het podium in Hildesheim. 

Het is al weer de negende editie van de German Darts Championship. Co Stompé won het toernooi in 2008, Michael van Gerwen in 2015 en Alan Norris was vorig jaar de beste. Sinds 2013 behoort dit toernooi bij de European Tour van de PDC.

Het jaar 2017 kent 12 Euro Tour-toernooien. Ieder toernooi wordt over drie dagen gespeeld en kent 48 deelnemers. De beste zestien deelnemers van de Euro Tour-ranking zijn automatisch gekwalificeerd voor de tweede ronde. De overige 32 darters moeten zich kwalificeren via diverse kwalificatietoernooien. De beste 32 darters over het hele jaar plaatsen zich uiteindelijk voor de European Championship, dat eind oktober in Hasselt gespeeld gaat worden. De toernooien zijn te zien via livepdc.tv of via diverse gokboeren. 

Klaasen was als twaalfde geplaatst in Hildesheim en kende een eenvoudige middag. Hij won met 6-1 van Mick McGowan. Dekker won vrijdag al van Chris Quantock en vandaag wist hij met 6-1 te winnen van Michael Smith. 

Vanavond komen nog meer Nederlanders in actie. Van Gerwen speelt tegen zijn landgenoot Jermaine Wattimena. Christian Kist treedt aan tegen Peter Wright en Benito van de Pas neemt het op tegen Paul Harvey. 

Uitslagen German Darts Championship - Eerste ronde - vrijdag

Richie Corner 6-2 Kirk Shepherd
Ryan Meikle 4-6 Paul Harvey
David Pallett 6-1 Veijo Viinikka
John Bowles 6-2 Stefan Stoyke
Ryan De Vreede 2-6 Krzysztof Ratajski
John Michael 2-6 Mick McGowan
Diogo Portela 6-3 Martin Schindler
Michael Plooy 5-6 Christian Kist

Dimitri Van den Bergh 6-4 Adam Hunt
Jan Dekker 6-5 Chris Quantock
Paul Nicholson 6-2 Ryan Searle
Mervyn King 6-5 Michael Rasztovits
Darren Johnson 6-1 Robert Allenstein
Jamie Bain 6-5 Chris Dobey
Jermaine Wattimena 6-1 Bernd Roith
Kevin Painter 6-5 Stephen Burton

Uitslagen Tweede ronde - zaterdag, middagsessie

Gerwyn Price 6-1 Krzysztof Ratajski
Ian White 6-5 John Bowles
Jelle Klaasen 6-1 Mick McGowan
Jan Dekker 6-1 Michael Smith
Cristo Reyes 6-2 Paul Nicholson
Kim Huybrechts 6-1 Diogo Portela
Stephen Bunting 5-4 David Pallett
Alan Norris 6-4 Richie Corner

Avondsessie - vanaf 19.00 uur
James Wade v Darren Johnson
Dave Chisnall v Dimitri Van den Bergh
Benito van de Pas v Paul Harvey
Peter Wright v Christian Kist
Michael van Gerwen v Jermaine Wattimena
Mensur Suljovic v Mervyn King
Simon Whitlock v Kevin Painter
Joe Cullen v Jamie Bain


'Publieke steun voor Olympische Spelen in Zwitsers Sion'

Het Zwitserse Sion lijkt goede steun te hebben om een gooi te doen naar de Olympische Winterspelen van 2026. Uit een online enquête onder de Franstalige bevolking van Zwitserland blijkt dat er flinke publieke steun is.

Tweederde van de stemmers liet weten voor een kandidatuur van Sion te zijn, terwijl maar iets meer dan een vijfde er tegen was. Ruim tien procent twijfelt nog. In alle zeven kantons viel een meerderheid voor 'Ja' te noteren. Sion werd begin maart aangewezen als Zwitserse kandidaatstad, nadat men in Graubünden in een referendum tegen kandidatuur van die regio stemde. Het Zwitserse sportministerie moet de kandidatuur nog officieel maken, maar de verwachting is dat dat half april zal gebeuren.

Sion heeft al drie keer eerder een poging gedaan om de Winterspelen te organiseren. Ze gingen als favoriet de strijd voor 2006 in, maar verloren van Turijn. De Spelen van 2002 gingen ook aan de neus van Sion voorbij, nadat Salt Lake City in een door een omkopingsschandaal overschaduwde strijd 'won'. Voor 1976 werd de Zwitserse stad verslagen door Denver, dat de Spelen vier jaar voor het evenement afstond aan Innsbruck. Zwitserland heeft de Spelen niet meer georganiseerd sinds St. Moritz dat in 1948 deed. De stad, onderdeel van Graubünden, was ook in 1928 de thuishaven van de Spelen. 

27 EU-leiders tekenen voor meer EU

De EU-landen zijn ook zonder het Verenigd Koninkrijk "vastberaden" hun samenwerking te versterken. Als dat nodig is kunnen groepen landen dat sneller of intensiever doen dan andere, zolang de integratie maar dezelfde kant op gaat.

Dat hebben de 27 EU-leiders zich zaterdag in Rome plechtig voorgenomen. De staatshoofden en regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, zetten een voor een hun handtekening onder een Verklaring van Rome waarmee zij de eurosceptische buitenwereld willen tonen dat ze de eenheid bewaren. Dat gebeurde in dezelfde zaal als waar precies zestig jaar geleden de wat nu Europese Unie heet werd opgericht met het Verdrag van Rome.

Ook de Poolse en Griekse premiers, Beata Szydlo en Alexis Tsipras, tekenden tot opluchting van de anderen de tekst. De afgelopen dagen dreigden dat zij het feestje zouden torpederen door de Verklaring niet te onderschrijven.

27 EU-leiders bekrachtigen hun eenheid
27 EU-leiders bekrachtigen hun eenheid (Foto: ANP)

Adam Sandler mag nog vier Netflix-films maken

Adam Sandler en Netflix gaan verder met elkaar. De acteur mag nog vier exclusieve films maken voor de streamingdienst, zo meldt Variety.

Het productiebedrijf van Sandler, Happy Madison, tekende in 2014 ook al een deal voor vier films. Netflix maakt nooit kijkcijfers bekend maar de eerste twee komedies, The Ridiculous 6 en The Do-Over, zijn volgens het bedrijf de twee meest geziene Netflix-films. Sandlers volgende film Sandy Wexler komt op 14 april uit.

Door met Netflix in zee te gaan is Sandler een van de eerste grote filmsterren die de bioscopen overslaat en zijn films direct de huiskamer instuurt.

Adam Sandler mag nog vier Netflix-films maken
Adam Sandler mag nog vier Netflix-films maken (Foto: BuzzE)

Amanda Seyfried verwelkomt dochtertje

Amanda Seyfried en Thomas Sadoski zijn ouders geworden. De 31-jarige actrice is bevallen van hun eerste kindje, een meisje. Dat meldt People.

Het blijde nieuws komt slechts twee weken nadat de twee in het huwelijksbootje stapten. Amanda en Thomas verrasten de wereld door in het geheim met elkaar te trouwen. De 40-jarige Sadoski onthulde dat niemand hierbij aanwezig was. "Het was alleen wij twee en we deden ons ding."

Afgelopen september kondigden Amanda en Thomas hun verloving aan. De twee waren toen een half jaar samen. Amanda maakte vervolgens haar zwangerschap in november bekend.

Amanda Seyfried verwelkomt dochtertje
Amanda Seyfried verwelkomt dochtertje (Foto: BuzzE)

Marquez onder de indruk van Viñales: "Stap voor op de rest"

MotoGP-kampioen Marc Marquez is flink onder de indruk van misschien wel zijn grootste uitdager in het nieuwe seizoen: Maverick Viñales. De Spanjaard stapte over van Suzuki naar Yamaha, waar met het vertrek van Jorge Lorenzo een plek vrij kwam, en maakte in de wintertests grote indruk.

Viñales was in alle vier testsessies de snelste en in de vrije trainingen voor de Grand Prix van Qatar was hij donderdag en vrijdag ook weer razendsnel. In de gecombineerde tijdenlijst prijkt Viñales op eenzame hoogte, een dikke halve seconde voor de rest. Marquez staat op die lijst derde en denkt dat het al een prestatie zou zijn als hij zondag bij zijn landgenoot in de buurt kan blijven.

"Als ik met hem een gat kan slaan naar de rest zou dat al sterk zijn", aldus Marquez. "We hebben nog wel wat dingen die we kunnen verbeteren en we moeten zien hoe de omstandigheden zullen zijn, maar eerlijk gezegd denk ik dat Maverick een stap voor ligt op alles en iedereen. We moeten in elk geval een manier vinden om op het podium te eindigen."

Andrea Iannone, die Viñales' zitje bij Suzuki overnam, is het met de regerend wereldkampioen eens. De Italiaan staat tweede op de gecombineerde tijdenlijst, maar zegt dat Viñales 'een heel ander verhaal' is. Viñales' teamgenoot Valentino Rossi kent vooralsnog geen beste week en kampt met de nodige problemen. "De rest van de rijders lijkt redelijk bij elkaar in de buurt te zitten qua snelheid, maar Maverick is simpelweg te snel voor iedereen."

Verstappen: "Races worden saaier, winnaar na één bocht bekend"

Volgens Max Verstappen zal zondag om een uurtje of 07.02 Nederlandse tijd bekend zijn wie de Grand Prix van Australië wint. De Nederlander is ervan overtuigd dat de coureur die na de eerste bocht op kop ligt de race ook zal winnen.

Verstappen werd gevraagd of de nieuwe regels voor de Formule 1-auto's goed zijn en gaf een gemengd antwoord: "Wat het rijden betreft, absoluut. De auto's zijn sneller en leuker om mee te rijden, zeker in een kwalificatierondje met weinig brandstof is het heel gaaf om door de snelle bochten te knallen. Wat racen betreft denk ik dat het echter een stuk saaier zal zijn, want wie morgen na bocht één op kop ligt wint de wedstrijd."

Net als Esteban Ocon eerder al opmerkte denkt ook Verstappen dat het makkelijker is om te spinnen, zoals zijn teamgenoot Daniel Ricciardo in de derde kwalificatiesessie demonstreerde. "De achterbanden zijn behoorlijk breed en zodra je de auto kwijt begint te raken is het heel lastig om hem weer op te vangen. Je raakt dan ineens heel veel grip kwijt, wat ik in Barcelona bij de tests ook merkte. Als deze auto's goed in balans zijn, zijn ze echter juist makkelijker te besturen", verzekert Verstappen ons.

Poker dichter bij 'officiële' erkenning als sport

De internationale pokerbond IFP zal zaterdag officieel erkend worden als een bond die voldoet aan de regels van wereldantidopingautoriteit WADA. IFP-president Patrick Nally meldde dat aan alle voorwaarden is voldaan. De internationale bonden voor rugby league en armworstelen hadden ook een aanvraag ingediend, maar die zouden zijn afgekeurd.

Goedkeuring van WADA betekent dat een sportbond dichter bij lidmaatschap van SportAccord is. Dat is de overkoepelende organisatie waar tientallen wereldwijde sportbonden in vertegenwoordigd zijn en wat een sport doorgaans officieel erkend maakt. Op dit moment zijn ruim honderd bonden volledig of gedeeltelijk lid van SportAccord en hoewel lang niet alle sporten olympische ambities hebben, is lidmaatschap officieus een vereiste om een sport op de Spelen te krijgen.

"We willen uiteindelijk erkenning van SportAccord", aldus Nally. "We werken samen en doen nergens moeilijk over, we willen gewoon erkend worden als sport. Daarvoor moeten we voldoen aan de regels van WADA en om dat te bereiken werken we al een aantal jaar met hen samen. Dit is nieuw terrein voor ons, maar we hebben onze regels dusdanig aangepast dat we er zeker van zijn dat WADA het goedkeurt."

Tijdens het IFP-congres waar Nally het nieuws bekendmaakte, demonstreerde men nieuwe software voor het wedstrijdpoker. Teams worden over de tafels verdeeld, waarbij één speler van elk team op een van de verschillende posities zit. Iedereen begint elke hand met een gelijk aantal chips en de kaarten worden op een digitale manier verdeeld. Aan alle tafels krijgen spelers op dezelfde stoel dezelfde kaarten: een speler die op stoel 2 van tafel 1 zit krijgt dus dezelfde kaarten als een speler die op stoel 2 van tafel 5 zit, om een voorbeeld te noemen. 

Na elke hand worden de chips van alle spelers van een team bij elkaar opgeteld, waarbij het team met de meeste chips de ronde wint en daar punten voor krijgt. "Een van de belangrijke zaken was het aantonen dat wedstrijdpoker geen geluksspel is, maar dat je er vaardigheden voor nodig hebt. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we de willekeur van kaarten eruit gehaald en we denken dat we nu serieus gezien kunnen worden als competitieve sport", zegt Nally. 

Olympisch medaillewinnaar Peelen (47) overleden

Oud-baanwielrenner Leo Peelen is vrijdag plotseling overleden. De winnaar van een aantal mondiale medailles deed vrijdagmiddag in Omnisport in Apeldoorn mee aan een baanclinic en werd even later dood gevonden in de catacomben. Peelen is 47 jaar oud geworden.

De Olympische Spelen van 1988 leverden het hoogtepunt van Peelen's carrière op. In het Zuid-Koreaanse Seoul veroverde de Nederlander het zilver op de puntenkoers, het onderdeel waarop hij een jaar later WK-brons won in Lyon. 

Peelen bleef ook na zijn loopbaan actief in de sport. Zo was hij ten tijde van zijn overlijden voorzitter van de KNWU-commissie baansport en zette hij zich in voor diverse goede doelen, zoals de 'Tour de ALS'.

Peelen in actie op de olympische puntenkoers in 1988 (Bron: YouTube)

Olympisch medaillewinnaar Peelen overleden (WikiCommons/Bogaerts, Rob / Anefo)
Olympisch medaillewinnaar Peelen overleden (WikiCommons/Bogaerts, Rob / Anefo)

KPN dag te vroeg met zomertijd

Het was zaterdag even schrikken voor de gebruikers van de televisiedienst Digitenne van KPN. Door een fout schakelden de kastjes die het tv-signaal ontvangen een dag te vroeg over naar de zomertijd. Gebruikers zagen daardoor op de ontvanger een tijd die een uur later aangaf dan dat het in werkelijkheid was.

KPN weet nog niet waarom de zomertijd te vroeg is ingezet en onderzoekt het ongemak. "Gebruikers van Digitenne kunnen verder gewoon televisiekijken", verzekert KPN.

De officiële zomertijd gaat pas in de nacht van zaterdag op zondag in. Om 2.00 uur gaat de klok dan een uur vooruit. In het laatste weekeinde van oktober gaat de klok weer terug naar de standaardtijd.

KPN dag te vroeg met zomertijd
KPN dag te vroeg met zomertijd (Foto: BuzzT)

Pand Rotterdam nu beplakt met Turkse vlaggen

De winkel aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid, die vorig weekend was beplakt met posters met de beeldtenis van Turkse president Erdogan, is zaterdag opnieuw beplakt. Dit keer met Turkse vlaggen en het Turkse woord 'evet', wat 'ja' betekent.

Vorige week werden de posters weggehaald op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb omdat hij vreesde voor verstoring van de openbare orde.

Nu treedt de gemeente Rotterdam voorlopig niet op. "Medewerkers van de gemeente hebben de situatie ter plekke beoordeeld en gezien dat er geen gevaar is voor verstoring van de openbare orde", zegt een woordvoerder van gemeente zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door RTV Rijnmond.

De posters hebben te maken met het Turkse referendum. In Nederland wonende Turken kunnen van 5 tot 9 april stemmen voor of tegen een wijziging van de grondwet in Turkije die president Erdogan meer macht moet geven.

Pand Rotterdam nu beplakt met Turkse vlaggen
Pand Rotterdam nu beplakt met Turkse vlaggen (Foto: ANP)

Kluivert in de problemen met goksyndicaat

Patrick Kluivert is in de problemen gekomen, omdat zijn naam wordt genoemd in de zaak rond een crimineel goksyndicaat. Dat schrijft de Volkskrant.

Uit vertrouwelijke justitiële documenten en onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Kluivert in 2011 en 2012 veel heeft gegokt op voetbalwedstrijden. De 40-jarige Amsterdammer, die toen werkzaam was bij FC Twente, gokte onder meer op wedstrijden van zijn eigen club. Hij bouwde daardoor een flinke gokschuld op.

Het syndicaat oefende grote druk op Kluivert uit om die schulden af te lossen. In februari 2015 werden vijf leden van het goksyndicaat gearresteerd door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en bij huiszoekingen in binnen- en buitenland vond de FIOD toen documenten waarin de naam van Kluivert werd genoemd.

De weddenschappen die de oud-speler van Ajax destijds deed, waren toen niet verboden, maar nu wel. In een reactie tegenover het dagblad laat hij weten dat hij erg met de situatie in zijn maag zit. Hij wil echter niet 'on the record' reageren. Volgens zijn advocaat Gerard Spong is Kluivert alleen maar slachtoffer in deze zaak.

Justitie heeft geen aanwijzingen dat de huidige directeur van Paris Saint-Germain betrokken was bij matchfixing. De rechtbank behandelt de zaak vermoedelijk eind dit jaar. Kluivert, die de gokschuld ondertussen gedeeltelijk zou hebben afgelost, wordt niet als verdachte gezien.

Kluivert in de problemen met goksyndicaat (Pro Shots / Erwin Spek)
Kluivert in de problemen met goksyndicaat (Pro Shots / Erwin Spek)

Hallucinatie maakte Wende Sneijders gelukkig

Wende Sneijders is gelukkiger dan ooit. De 38-jarige zangeres kampte jarenlang met minderwaardigheidsgevoelens, maar wist daar een paar jaar geleden eindelijk mee af te rekenen. In AD Magazine vertelt Wende dat ze op advies van een vriend een plantenextract uit de Amazone dronk, waarna ze hallucineerde over een soldaat.

"Het werd vroeger gebruikt door indianen als ze voor belangrijke levensvragen stonden", zegt Wende over het goedje dat ze in 2014 dronk. "Er moest iets gebeuren, er moest iets open." De zangeres hallucineerde dat ze "een soldaat was, op een paard, en dat ik stierf". "Ik zag mijn moeder, ze zei dat het goed was, en verdween weer."

De bijzondere ervaring zette Wende aan het denken. "Ik begon langzaam te beseffen dat ik al die jaren een zinloos gevecht aan het voeren was. Dat ik die angst wilde bestrijden die me voortdurend lastigviel. Dat lukt mij niet, want die angst is een deel van mij geworden. Ik moest 'm niet bevechten, maar accepteren."

De zangeres dook ook in haar jeugd, die ze doorbracht op drie continenten. Door die zoektocht en het accepteren van haar angst voelt Wende zich nu stukken beter. "Al die jaren stond ik op het podium uit liefde voor muziek, maar ook met het gevoel: vind me alsjeblieft leuk, hou van me! Pas nu lukt het me om er puur te staan omdat ik het mooi vind. Omdat ik vind dat ik iets moois te bieden heb. En dat staat dus helemaal los van de prijzen en het applaus."

Hallucinatie maakte Wende Sneijders gelukkig
Hallucinatie maakte Wende Sneijders gelukkig (Foto: BuzzE)

Politie vreest rellen rond EU-top in Rome

Anti-Europese demonstranten dreigen het EU-jubileum in Rome te verstoren. De politie vreest voor rellen en heeft zaterdag de wijde omgeving afgezet rond het stadhuis. Dat is de locatie waar de 27 staatshoofden en hoogste bazen van de EU-instellingen de geboorte van de Unie vieren, door het sluiten van het Verdrag van Rome zestig jaar geleden.

De politie vreest dat demonstraties van verschillende groepen, onder anderen links- en rechts-radicalen en anarchisten, uit de hand zullen lopen. In verband met de aanslag in Londen was de politiemacht al opgevoerd tot 5000 man.

Er is ook een pro-Europese manifestatie georganiseerd. Daar verwachten de autoriteiten geen problemen.

Politie vreest rellen rond EU-top in Rome
Politie vreest rellen rond EU-top in Rome (Foto: ANP)

Verstappen over kwalificatie: "Beter dan verwacht"

Max Verstappen is niet ontevreden met de vijfde startplek voor de Grand Prix van Australië. Vanochtend moest de jonge Formule 1-coureur alleen Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen voor zich dulden.

"Het ging beter dan verwacht", zo liet Verstappen na afloop van de kwalificatie weten op Verstappen.nl. "De auto reageert heel gevoelig op veranderingen van de afstelling. De ene keer heb je heel veel last van overstuur en dan weer onderstuur. Het was een wisselvallig weekend tot nu toe, we hebben niet veel kunnen rijden en als je dan vijfde staat met een redelijk goede balans in de auto mogen we wel tevreden zijn."

Net als gisteren sprak de Nederlander de hoop uit goed te starten morgen. "Inhalen is sowieso heel moeilijk: vorig jaar al maar nu met de bredere auto's is dat een stuk lastiger geworden. Hopelijk heb ik een goede start. Achter ons is weinig dreiging en voor ons zijn ze redelijk snel, dus ik denk dat het voor mij een vrij eenzame race zal worden."

Verstappen feliciteerde na afloop Hamilton met diens pole position (Pro Shots / Action Images)
Verstappen feliciteerde na afloop Hamilton met diens pole position (Pro Shots / Action Images)

Ierse aanvoerder breekt been na snoeiharde tackle Welshman

De aanvoerder van het Ierse nationale voetbalelftal, Seamus Coleman, zal voorlopig niet meer in actie komen. In de WK-kwalificatiewedstrijd met Wales liep hij een gebroken onderbeen op door een bijzonder lompe tackle van Neil Taylor, die daar een rode kaart voor kreeg. De samenvatting van de wedstrijd is hier te zien, met Taylor's tackle na zo'n vijftig seconden.

De linksback van Wales ging met ruim twintig minuten te spelen hard door op Coleman, die het uitschreeuwde van de pijn. Toegesnelde teamgenoten zagen dat zijn been er niet helemaal natuurlijk bij lag en zorgen ervoor dat hun aanvoerder niet naar beneden kon kijken om dat te aanschouwen. 

Coleman kreeg op het veld zuurstof toegediend voor hij afgevoerd werd, waarna bondscoach Martin O'Neill gelijk bevestigde dat zijn aanvoerder een gebroken been had. "Dit is een harde klap voor hem, voor zijn club en voor ons", zei O'Neill. Coleman speelt voor Everton, de club van Ronald Koeman.

Chris Coleman, de bondscoach van Wales, liet weten dat Taylor zich erg schuldig voelt over de overtreding. "Hij is heel stil. Neil is helemaal niet iemand die een ander op zo'n manier pijn zou willen doen. Hij heeft zelf een ernstige blessure gehad en weet hoe klote dat is voor een sporter. We hopen allemaal dat Seamus weer goed kan herstellen."

Boekhandels in teken van Boekenweek

Boekenwinkels en bibliotheken staan vanaf zaterdag in het teken van de jaarlijkse Boekenweek. De 82e editie van het evenement draait dit keer om het thema Verboden vruchten. De Boekenweek werd vrijdagavond al officieel geopend met het Boekenbal, waar vele schrijvers, uitgevers en andere betrokkenen uit het vak in Paradiso een feestje vierden.

Wie de komende week boeken aanschaft, krijgt bij besteding van 12,50 euro of meer het traditionele boekenweekgeschenk. Herman Koch (Het diner) schreef dat dit keer, met de titel Makkelijk Leven. Connie Palmen heeft dit jaar het boekenweekessay gemaakt. 'De zonde van de vrouw' is tijdens de Boekenweek voor 3,50 euro te koop in de boekhandels.

De Boekenweek duurt tot en met 2 april. Op die laatste dag kan iedereen op vertoon van het geschenk weer gratis reizen met de trein.

Boekhandels in teken van Boekenweek
Boekhandels in teken van Boekenweek (Foto: ANP)

Qualifier slaat Bertens diep in de nacht uit toernooi Miami

Tennisster Kiki Bertens heeft weer een flinke domper te verwerken gekregen. Op het Premier Mandatory-toernooi in Miami werd Bertens, die een bye had in de eerste ronde, uitgeschakeld door de Japanse qualifier Risa Ozaki. Het duel werd pas na middernacht gestart en was even na twee uur afgelopen. Voor een aantal jonge ballenjongens was het duidelijk al bedtijd geweest: ze hadden moeite om hun aandacht erbij te houden.

Bertens was in Miami als zestiende geplaatst vanwege haar hoge plek op de wereldranglijst, maar Ozaki was daar niet van onder de indruk. In een waar breakfestijn was de Japanse na vier games de eerste die, met veel pijn en moeite, haar opslagbeurt vast wist te houden. Dat gaf de doorslag in de eerste set, die Ozaki op haar naam schreef.

In set twee werd een stuk beter geserveerd en kon Bertens de boel weer even omdraaien. Ze brak Ozaki twee keer en sleepte een beslissende derde set uit het vuur. In die set was het echter helemaal op, zo leek het. Bertens kwam er totaal niet meer aan te pas en ging met 4-6, 6-1, 1-6 ten onder. 

Drie gewonden bij criminele afrekening in Lille

Bij een schietpartij in Lille zijn gisteravond drie mensen gewond geraakt. Een van de slachtoffers is een 14-jarige jongen. De schoten werden gelost bij de ingang van metrostation Porte d'Arras, waardoor enige tijd de angst bestond dat het ging om een terreuraanslag. 

Het bleek echter te gaan om een afrekening in het criminele circuit. Het metrostation in het zuiden van de stad ligt in een buurt met een gewelddadige reputatie. De politie liet weten dat de tiener in zijn been is geraakt en anderen in het hoofd en de rug. 

Omdat in eerste instantie rekening werd gehouden met een terroristische aanslag was de politie in groten getale uitgerukt. Delen van de Noord-Franse stad zijn enige tijd afgesloten geweest.

'Volgende Call of Duty heet WWII'

Via YouTuber TheFamilyVideoGamers is er mogelijke artwork van de volgende Call of Duty gelekt, die hoogstwaarschijnlijk Call of Duty: WWII gaat heten. Eerder was al bekend dat de volgende game in de serie terug zou gaan naar zijn roots.

De game wordt ontwikkeld door Sledgehammer Games en moet ons dus weer terugbrengen naar de Tweede Wereldoorlog. Het zou weer een frisse adem zijn voor de serie die steeds futuristischer werd. Uiteraard moeten we de officiële aankondiging nog afwachten, maar de tekenen zijn er voor een ouderwetse Call of Duty.

Call of Duty: WWII

Call of Duty WWII Boxart optie

VS boekt grote zege op Honduras, Mexico verslaat Costa Rica

Het voetballers uit de Verenigde Staten hebben weer zicht op het WK voetbal van 2018. De ploeg van bondscoach Bruce Arena won vrijdag met grote cijfers het WK-kwalificatieduel van Honduras. Het werd 6-0. Uitblinker bij de Amerikanen was Clint Dempsey met drie doelpunten.

De Amerikanen verloren hun eerste twee wedstrijden in de finaleronde van de kwalificatie in de CONCACAF-zone. Wanwege die resultaten werd bondscoach Jürgen Klinsmann ontslagen. Arena is zijn opvolger en zag de ploeg eenvoudig winnen van Honduras. Dempsey maakte zijn rentree bij de Amerikanen na een jaar afwezigheid. Hij had last van hartritmestoornissen. Sebastian Lletget, Michael Bradley en Christian Pulisic maakte de andere doelpunten voor de Verenigde Staten. 

Clint Dempsey is terug en scoort drie keer. (PRO SHOTS/Action Images)
Clint Dempsey is terug en scoort drie keer. (PRO SHOTS/Action Images)

Mexico is hard op weg om een van de drie rechtstreekse WK-tickets in deze zone op te eisen. De ploeg won eenvoudig van Costa Rica. Het werd 2-0. Javier Hernández opende al in de zevende minuut de score in het Estadio Azteca na voorbereidend werk van Carlos Vela. Een hoekschop van diezelfde Vela werd aan het einde van de eerste helft door Néstor Araujo binnengekopt, waarmee de marge werd verdubbeld.

Mexico moest in de tweede helft een tegenslag verwerken. Hernández viel halverwege de tweede helft uit met een blessure. Met zijn 1-0 evenaarde hij Jared Borgetti als topscorer aller tijden van Mexico. Beide voetballers hebben 46 doelpunten voor hun land gemaakt. PSV'er Héctor Moreno deed de hele wedstrijd mee bij de thuisploeg, wegens een blessure kwam Andrés Guardado niet in actie.

De laatste wedstrijd in de groep ging tussen Trinidad & Tobago en Panama. De twee eilanden boekten hun eerste overwinning doordat Kevin Molino de enigde treffer van de wedstrijd scoorde. Het werd 1-0. 

Stand WK kwalificatie - CONCACAF-zone

# Land Gespeeld W D L Pts Doelsaldo
1 Mexico 3 2 1 0 7 4-1
2 Costa Rica 3 2 0 1 6 6-2
3 Panama 3 1 1 1 4 1-1
4 USA 3 1 0 2 3 7-6
5 Trinidad & Tobago 3 1 0 2 3 2-5
6 Honduras 3 1 0 2 3 3-8

Beste drie naar het WK. Nummer vier speelt een playoff met de nummer vijf van Azië. 

Zelfrijdende Uber op zij beland bij ongeluk

Een zelfrijdende auto van taxi-app Uber is vrijdag betrokken geraakt bij een ongeluk in Tempe in de Amerikaanse staat Arizona. Op foto's is te zien dat de Volvo op zijn kant ligt. De krant The Republic sprak met een politieagent die aangaf dat een andere auto de wagen van Uber geen voorrang verleende.

Uber heeft de crash bevestigd, maar gaf verder geen details vrij. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de Uber autonoom reed of dat de aanwezige chauffeur de controle had overgenomen. Ook is niet duidelijk of er passagiers in de Volvo zaten tijdens de aanrijding.

Het zelfrijdende-autoprogramma van Uber is niet zonder controverse. Zo wordt de taxi-app aangeklaagd door Google-zusterbedrijf Waymo omdat Uber diens techniek voor het zelfrijdend maken van auto's zou hebben gestolen. Ook rijden de zelfrijdende Ubers in Arizona rond omdat ze in Californië niet welkom zijn omdat Uber weigert een vergunning aan te vragen.

Uber kwam de afgelopen tijd ook in het nieuws vanwege een seksistische bedrijfscultuur. In dat kader was er ook slecht nieuws voor het bedrijf. The Information maakte vrijdag bekend dat topman Trevor Kalanick en vijf andere Uber-medewerkers in 2014 in Seoul een karaoke-escortbar bezochten. Een vrouwelijke marketingmanager klaagde daar een jaar later over omdat het bezoekje haar een ongemakkelijk gevoel had gegeven.

Zelfrijdende Uber op zij beland bij ongeluk
Zelfrijdende Uber op zij beland bij ongeluk (Foto: BuzzT)

Rellen in anarchistenwijk Athene

Autonomen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw huisgehouden in de wijk Exarchia in de Griekse hoofdstad Athene. Ze gooiden molotovcocktails naar de politie en staken afvalcontainers in brand. Na drie uur keerde de rust terug in de straten rondom de Technische Universiteit.

Exarchia ligt tussen twee belangrijke universiteiten. De oppositionele socialistische partij PASOK, extreem linkse groeperingen en mensenrechtenbewegingen hebben er hun hoofdkantoren. Het komt er regelmatig tot confrontaties tussen autonomen en de politie. De anarchisten, maar ook drugsbendes, maken er de laatste jaren de dienst uit.

In 2016 sloot de Atheense politie de bureaus in deze buurt. Dit jaar lijkt het geweld te verergeren. Al meerdere keren dwongen relschoppers bussen te stoppen, waarna de passagiers de bussen moesten verlaten. Daarna staken ze de voertuigen in brand.

Rellen in anarchistenwijk Athene
Rellen in anarchistenwijk Athene (Foto: ANP)

Peuk in pretpark mogelijk taboe

Zomaar een sigaret opsteken in een pretpark, speeltuin of kinderboerderij is er binnenkort waarschijnlijk niet meer bij. Steeds meer buitenspeelplekken en een aantal grote attracties willen geen rokers meer zien tussen de kinderen. Tientallen speeltuinen werken aan een (gedeeltelijk) rookverbod of zijn al rookvrij. De club van elf grote dagattracties, waaronder de Efteling, is ook bezig met een rookbeperking.

De Efteling in Kaatsheuvel heeft al aangegeven een rookverbod te willen invoeren voor mensen die in de wachtrij staan. Ook andere grote dagattracties zijn bezig, zegt een woordvoerder van deze 'Club van Elf' vrijdag. De intentie is er wel, maar er moet nog worden bekeken hoe dat rookverbod eruit gaat zien en hoe het valt te handhaven. "We streven naar één norm. Dinsdag wordt duidelijk of dat is gelukt of dat de attractiebedrijven dat eventueel individueel gaan doen, of niet", zegt de woordvoerder.

Het rookvrij maken van de kinderspeelplekken is een initiatief van het Longfonds, dat samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding werkt aan "een rookvrije generatie". Dat betekent dat kinderen niet worden blootgesteld aan de zeer schadelijke tabaksrook door de uitgeblazen rook in te ademen. Longen van kinderen zijn in ontwikkeling en kwetsbaar.

Slecht voorbeeld
Daarnaast willen de organisaties dat kinderen zo min mogelijk met rokers worden geconfronteerd, omdat dit een slecht voorbeeld is. Volgens het Longfonds blijkt uit onderzoek dat kinderen die anderen zien roken, vaker zelf gaan roken. Juist voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren, aldus het Longfonds.

Dinsdag opent Alexandra Alphenaar van het Longfonds het buitenspeelseizoen in de rookvrije speeltuin t Kwekkeltje in Rosmalen.

Bij de Club van Elf zijn behalve de Efteling ook onder meer Madurodam, Dolfinarium, Apenheul en Duinrell aangesloten.

Peuk in pretpark mogelijk taboe
Peuk in pretpark mogelijk taboe (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie GP van Australië

Op het circuit van Albert Park in Melbourne is de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië van start gegaan. We houden je na elke sessie op de hoogte over de ontwikkelingen, waarbij je natuurlijk ook gewoon mee kunt discussiëren!

Q1
De eerste kwalificatiesessie zit erop en de Mercedessen zijn weer snel. Max Verstappen leek lang geen geweldige papieren te hebben, maar in de laatste minuut dook de Nederlander ineens uit het niks naar de derde plek. Het gaat natuurlijk vooral om de afvallers en de eerste is debutant Antonio Giovinazzi. De Saubercoureur was in zijn laatste rondje op weg naar een verbetering, maar ging in de voorlaatste bocht in de fout.

Ook Kevin Magnussen, Stoffel Vandoorne, Lance Stroll en Jolyon Palmer liggen eruit. Stroll's negentiende plek levert hem zondag de twintigste startplek op: door het wisselen van de versnellingsbak heeft hij een gridstraf gekregen.

Q2
Problemen voor McLaren, je verwacht het niet: de Hondamotor heeft het weer eens moeilijk en Fernando Alonso moet vroeg weer naar binnen, maar kan wel weer de baan op. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton stuurden al vroeg naar razendsnelle tijden, met Hamilton die op zijn gebruikte ultrasofts enkele honderdsten langzamer was dan zijn teamgenoot.

Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel zitten nipt achter de Mercedessen en op een dikke driekwart seconde staan de Red Bulls, met Daniel Ricciardo die net iets sneller was dan Verstappen. De roze Force India's van Sergio Perez en Esteban Ocon zijn klaar, wat vooral voor Perez teleurstellend is. Nico Hülkenberg, Alonso en Marcus Ericsson kunnen ook gaan douchen.

Q3
Hamilton knalt er met 1:22,496 een razendsnelle tijd uit, drie tienden voor Vettel en Bottas. Räikkönen gaf een kleine seconde toe, maar na een paar minuten werd de rode vlag gezwaaid: Ricciardo heeft zijn auto voor eigen publiek met een flinke vaart in de bandenstapel geparkeerd.  

Na de onderbreking reed een ieder, behalve natuurlijk Ricciardo, de baan weer op. Romain Grosjean reed in zijn Haas een ijzersterke ronde en dat leverde de Fransman een hele knappe zesde plek op. De strijd om pole werd geen echte strijd: Hamilton was toch weer veel te snel voor de rest, maar achter hem was het spannend. Bottas leek plek twee binnen te hebben, maar in de laatste ronde dook Vettel er nog onderdoor om zo een plekje op de eerste startrij weg te kapen bij de Fin. Dat was al even geleden, want sinds Singapore 2015 stond er geen Ferrari meer op een eerste startrij. 

Bottas start naast landgenoot Räikkönen, die het tempo van Vettel niet bij kon houden. Verstappen vertrekt als vijfde, op ruime achterstand van de top-4 en met een ruime voorsprong op de rest. Felipe Massa start zondag naast Carlos Sainz op de zevende plek en dat Toro Rosso een prima seizoensstart kent liet ook Daniil Kvyat zien: hij staat één plek achter teamgenoot Sainz en vertrekt naast Ricciardo. 

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Australië:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:22.188   6
2 S. Vettel Ferrari 1:22.456 +0:00.268 6
3 V. Bottas Mercedes 1:22.481 +0:00.293 6
4 K. Räikkönen Ferrari 1:23.033 +0:00.845 6
5 M. Verstappen Red Bull 1:23.485 +0:01.297 5
6 R. Grosjean Haas F1 1:24.074 +0:01.886 3
7 F. Massa Williams 1:24.443 +0:02.255 3
8 C. Sainz Toro Rosso 1:24.487 +0:02.299 3
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.512 +0:02.324 3
10 D. Ricciardo Red Bull -:--.--- -:--.--- 2
11 S. Perez Force India 1:25.081   6
12 N. Hülkenberg Renault 1:25.091 +0:00.010 6
13 F. Alonso McLaren 1:25.425 +0:00.344 6
14 E. Ocon Force India 1:25.568 +0:00.487 6
15 M. Ericsson Sauber 1:26.465 +0:01.384 6
16 A. Giovinazzi Sauber 1:26.419   8
17 K. Magnussen Haas F1 1:26.847 +0:00.428 7
18 S. Vandoorne McLaren 1:26.858 +0:00.439 6
19 L. Stroll Williams 1:27.143 +0:00.724 7
20 J. Palmer Renault 1:28.244 +0:01.825 7

NBA: Piepjonge Devin Booker scoort 70 punten

De Phoenix Suns staan vrijwel onderaan in de NBA. Toch hebben de fans van de Suns alle reden om optimistisch te zijn. Hun ploeg bestaat grotendeels uit zeer jonge spelers en ze hebben in Devin Booker één van de grootste talenten in de NBA in handen. De twintigjarige guard wordt regelmatig vergeleken met Kobe Bryant en afgelopen nacht tegen de Boston Celtics bewees hij waarom. In een met 130-120 verloren wedstrijd scoorde Booker liefst 70 punten.

Devin Booker bevindt zich hiermee in een illuster NBA-gezelschap. Alleen Wilt Chamberlain, Kobe Bryant, Elgin Baylor, David Thompson en David Robinson wisten ooit minstens 70 punten in één wedstrijd te maken. Bryant was tevens de laatste speler die dit lukte. In 2006 scoorde hij in een historische wedstrijd tegen de Toronto Raptors 81 punten.

Booker is met zijn twintig jaar ook met afstand de jongste speler die voor dit puntentotaal wist te zorgen.

Devin Booker speelde tegen de Celtics praktisch de hele wedstrijd. Hij dreef de tegenstander tot wanhoop door regelmatig de basket op te zoeken, waarbij hij alleen door een persoonlijke fout kon worden afgestopt. Hij mocht 26 vrije worpen nemen, waarvan hij er 24 maakte. Booker nam 40 schoten vanuit het veld, hij maakte er 21.

Toch was het allemaal niet genoeg voor de overwinning. De Celtics leidden van begin tot eind. Bij rust stond het 66-43 en in de tweede helft was het verschil nooit kleiner dan tien punten. Vijf spelers bij de Celtics kwamen tot dubbele cijfers, aangevoerd door Isaiah Thomas, die zelf een ook niet onverdienstelijke 34 punten maakte.

Oude Celtics-fans moeten misschien terug gedacht hebben aan een play-off wedstrijd in 1986. De Celtics wonnen de wedstrijd met veel moeite, omdat bij de tegenstander een groot  talent met 63 punten niet af te stoppen was. Larry Bird zei na afloop van die wedstrijd: “Ik heb God gezien, hij droeg nummer 23”. Het was Michael Jordan.

Devin Booker scoort 70 punten. Bron: YouTube

In de race om de laatste play-off plaatsen deden de Milwaukee Bucks en de Denver Nuggets uitstekende zaken. Milwaukee won een lastige thuiswedstrijd van de Atlanta Hawks met 100-97. De Greek Freak, Giannis Antetokounmpo, domineerde op alle fronten en noteerde 34 punten, 13 rebounds, 5 assists, 2 steals en 3 blocks. Khris Middleton, regelmatig topscorer bij de Bucks, schoot slechts één op dertien en bleef op zes punten steken. Greg Monroe stelde met vier minuten in de slotminuut de zege veilig.

Milwaukee klom met de overwinning naar de zesde plaats in het oosten. Omdat de Chicago Bulls en de Detroit Pistons allebei verloren kan deelname aan de play-off de Bucks bijna niet meer ontgaan.

De Denver Nuggets wonnen met 117-125 van de Indiana Pacers. Hiermee houdt de ploeg een redelijke voorsprong op de Portland Trail Blazers. Nikola Jokic blijft in zijn tweede NBA-seizoen verbazen. De Serviër kwam tot 34 punten, 17 rebounds en 5 assists. Wilson Chandler en Danilo Galinari maakten respectievelijk 24 en 21 punten.

De Los Angeles Lakers eerden Shaquille O’Neal door een bronzen standbeeld van een dunkende Shaq aan Staples Center op te hangen. Voor de onthulling van het beeld waren diverse oud-ploeggenoten aanwezig. Phil Jackson, zijn oud-coach, was er. Ook Kobe Bryant, met wie hij als speler een bijzonder moeilijke relatie had, maar waarmee hij toch drie titels wist te winnen, was van de partij.

De aanwezigheid van Shaq en de andere legendes inspireerden de Lakers om weer eens een wedstrijd te winnen. Tegen de Minnesota Timberwolves werd na verlenging met 130-119 gewonnen. Jordan Clarkson speelde één van de beste wedstrijden uit zijn nog jonge carriere. Clarkson scoorde 35 punten, waarvan het gros in het vierde kwart en de verlenging kwam.

Uitslagen

Washington Wizards – Brooklyn Nets 129-108
Charlotte Hornets – Cleveland Cavaliers 105-112
Orlando Magic – Detroit Pistons 115-87
Indiana Pacers – Denver Nuggets 117-125
Boston Celtics – Phoenix Suns 130-120
Chicago Bulls – Philadelphia 76ers 107-117
Milwaukee Bucks – Atlanta Hawks 100-97
Houston Rockets – New Orleans Pelicans 117-107
Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves 130-119 (OT)
Golden State Warriors – Sacramento Kings 114-100

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 47-24
  2. Boston Celtics 47-26
  3. Washington Wizards 44-28
  4. Toronto Raptors 43-29
  5. Atlanta Hawks 37-35
  6. Milwaukee Bucks 37-35
  7. Indiana Pacers 36-36
  8. Miami Heat 35-37
  9. Chicago Bulls 34-39
  10. Detroit Pistons 34-39
  11. Charlotte Hornets 32-40
  12. New York Knicks 27-45
  13. Philadelphia 76ers 27-45
  14. Orlando Magic 27-46
  15. Brooklyn Nets 15-57


Western Conference

  1. Golden State Warriors 58-14
  2. San Antonio Spurs 55-16
  3. Houston Rockets 50-22
  4. Utah Jazz 44-28
  5. Los Angeles Clippers 43-30
  6. Oklahoma City Thunder 41-30
  7. Memphis Grizzlies 40-32
  8. Denver Nuggets 35-37
  9. Portland Trail Blazers 33-38
  10. Dallas Mavericks 31-40
  11. New Orleans Pelicans 30-42
  12. Minnesota Timberwolves 28-43
  13. Sacramento Kings 27-45
  14. Phoenix Suns 22-51
  15. Los Angeles Lakers 21-51

Eis 3 jaar om cyberbankroof met malware

Een 23-jarige man uit Purmerend zou de gevangenis in moeten gaan, omdat hij malware heeft ontwikkeld om bankrekeningen te plunderen. Hij stal van klanten van verzekeringsmaatschappijen en webwinkels en maakte zo 45.000 euro buit. De aanklager in Rotterdam heeft vrijdag daarom drie jaar celstraf geëist.

Onder de gedupeerden is het Voedselloket Almere. Daar roofde hij 14.000 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Eis 3 jaar om cyberbankroof met malware
Eis 3 jaar om cyberbankroof met malware (Foto: BuzzT)

Twee doden bij ongeluk Roosendaal

Bij een ongeluk in Roosendaal zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee personen om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

Rond 04.00 uur meldde een voorbijganger op de Burgemeester Freijterslaan dat een auto tegen een pilaar van een viaduct was gereden. Politie en brandweer hebben de plek van het ongeluk afgezet en doen daar onderzoek.

De identiteit van de twee slachtoffers is nog niet bekend.

Twee doden bij ongeluk Roosendaal
Twee doden bij ongeluk Roosendaal (Foto: ANP)

'Omstreden' zomertijd komt er weer aan

Hoewel we al ruim een eeuw zomertijd kennen, is de tijdsverandering nog altijd niet onomstreden. Afgelopen week bood de Actiegroep Stop de Zomertijd nog 7000 handtekeningen aan in Brussel om een einde te maken aan de zomertijd. Desondanks gaat in de nacht van zaterdag op zondag de klok gewoon een uur vooruit.

De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting, maar of er echt een besparing behaald wordt, daar doet de Europese Unie momenteel onderzoek naar. Tegenstanders zeggen dat die besparing niet bewezen kan worden of de moeite niet waard is. Ook klagen veel tegenstanders dat hun biologisch ritme verstoord wordt.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden in die jaren verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd.

'Omstreden' zomertijd komt er weer aan
'Omstreden' zomertijd komt er weer aan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mooi weekend!

Maartse regen, brengt geen zegen

Goedemorgen!

Tja, wat kan ik erover zeggen. Gisteren was het een mooie dag en zo is het eigenlijk al dagen. De afgelopen nacht was het ook droog, met plaatselijk wat sluierbewolking. En dat krijgen we vandaag ook. We krijgen de zon uiteraard weer te zien, maar er kan wat sluierbewolking voorkomen. De temperatuur loopt op tot 12 tot zelfs 15 graden, alleen in het noorden blijft het wat koeler.

De komende dagen weinig verandering, alleen gaat de maximumtemperatuur nog wat omhoog. Regen wordt voorlopig niet verwacht.

Een fijne zaterdag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:29
Zon onder: 19:02
Zonkracht: 3/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
421 De stad Venetië wordt (volgens de legende) samen met de kerk San Giacomo di Rialto gesticht.
1655 Christiaan Huygens ontdekt Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus.
1843 De Thames Tunnel in Londen wordt geopend, 's werelds eerste tunnel onder water.
1969 John Lennon en Yoko Ono beginnen aan hun eerste zogenoemde Bed-In for Peace in het Amsterdamse Hilton hotel.
1978 Jan Raas wint voor de tweede opeenvolgende keer Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
1989 In Gent wordt de trolleybus ingevoerd.
2010 Een vulkaanuitbarsting in IJsland ontregelt het vliegverkeer in heel Europa.

Groen eikenblad (Foto: Disbatch)
Groen eikenblad (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Giovinazzi debuteert in F1, Wehrlein kan niet starten

Pascal Wehrlein zal toch niet van start gaan in de Grand Prix van Australië. De Duitser van Sauber zegt zich niet fit genoeg te voelen en besloot na de trainingen op vrijdag om niet meer in actie te komen in Melbourne.

Wehrlein zegt geen last meer te hebben van zijn rugblessure, die hij opliep bij een crash tijdens de Race of Champions in Miami. Hij moest een aangepast trainingsprogramma draaien en nu blijkt dat hij nog niet fit genoeg is om een volledige race te rijden, ook al kreeg hij van de artsen van de FIA wel groen licht. "Ik heb dat vrijdag aan het team uitgelegd, waarna we besloten hebben om geen risico te nemen. Het is jammer, maar dit is het beste voor het team."

De Duitser wordt vervangen door Antonio Giovinazzi, de Italiaan die vorig jaar in de GP2 grote indruk maakte en daar als tweede eindigde in het kampioenschap. Giovinazzi reed in Barcelona tijdens de eerste testweek ook al in de plek van Wehrlein. In de geschiedenis reden er meer dan tachtig Italianen in de F1, maar het is al een tijdje geleden: Giovinazzi wordt de eerste sinds Jarno Trulli in 2011. 

Vettel bloedsnel in laatste training, Red Bull heeft het niet

Sebastian Vettel heeft de laatste vrije training voor de Grand Prix van Australië als snelste afgesloten. De Duitser snelde naar 1:23,380 en dat was veruit de snelste tijd van het weekeinde.

Mercedescoureurs Valtteri Bottas en Lewis Hamilton konden ook nog onder de 1:24 duiken, net als Vettel's teamgenoot Kimi Räikkönen. Dat lukte de Red Bulls zeker niet: Daniel Ricciardo kwam vlak achter Nico Hülkenberg tot de zesde plek, terwijl Max Verstappen flinke problemen kende. De Nederlander reed door allerlei problemen slechts zeven rondjes en eindigde de training als twaalfde.

Lance Stroll heeft zijn eerste crash tijdens een officieel GP-weekeinde te pakken. De Canadees van Williams ging bij de chicane de fout in en zorgde voor veel schade en code rood, waardoor in de laatste tien minuten niet meer gereden kon worden.

Om 07.00 uur gaat de kwalificatie van start.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Australië:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:23.380   12
2 V. Bottas Mercedes 1:23.859 +0:00.479 12
3 L. Hamilton Mercedes 1:23.870 +0:00.490 12
4 K. Räikkönen Ferrari 1:23.988 +0:00.608 10
5 N. Hülkenberg Renault 1:25.063 +0:01.683 10
6 D. Ricciardo Red Bull 1:25.092 +0:01.712 15
7 R. Grosjean Haas F1 1:25.581 +0:02.201 11
8 C. Sainz Toro Rosso 1:25.948 +0:02.568 11
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:26.049 +0:02.669 11
10 K. Magnussen Haas F1 1:26.138 +0:02.758 11
11 F. Massa Williams 1:26.237 +0:02.857 15
12 M. Verstappen Red Bull 1:26.269 +0:02.889 7
13 S. Perez Force India 1:26.457 +0:03.077 12
14 F. Alonso McLaren 1:26.556 +0:03.176 7
15 S. Vandoorne McLaren 1:26.699 +0:03.319 9
16 E. Ocon Force India 1:27.103 +0:03.723 16
17 L. Stroll Williams 1:27.327 +0:03.947 12
18 M. Ericsson Sauber 1:27.402 +0:04.022 10
19 J. Palmer Renault 1:28.320 +0:04.940 12
20 A. Giovinazzi Sauber 1:28.583 +0:05.203 18

Earth Hour: vanavond een uur het licht uit

Overal op de wereld gaat zaterdag om 20.30 uur het licht uit voor Earth Hour. Burgers, bedrijven en gemeentes willen ermee laten zien dat ze bezorgd zijn over de toekomst van de aarde. Earth Hour start bij de eilandstaten in de Stille Zuidzee. Het plan van het Wereld Natuur Fonds is om 24 uur een 'donkere golf' over de aarde te sturen, langs punten als het Tempelcomplex Prambanan in Indonesië, de Akropolis in Athene en Times Square in New York, waarna de actie een etmaal later weer eindigt in de Stille Zuidzee.

Volgens het WNF doet dit jaar 172 landen mee. Ook de Tokyo Tower in Japan, Big Ben in Londen, Burj Al Arab in Dubai, Space Needle in de Verenigde Staten en Palacio de los Lopez in Paraguay gaan op zwart. In Nederland gaan de lichten uit van onder meer de Martinitoren in Groningen, de Domtoren in Utrecht en De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Vorig jaar deden 140 Nederlandse gebouwen mee. Het Vredespaleis in Den Haag is voor de tweede keer het toneel voor het nationale 'switch off-'moment.

Het WNF heeft ook suggesties om het donkere uur gezellig door te brengen met vrienden en familie. Door het hele land zijn er activiteiten zoals dineren in het donker en speurtochten. Nederland doet sinds 2009 mee met de jaarlijkse actie.

Overal een uur het licht uit voor Earth Hour
Earth Hour: vanavond een uur het licht uit (Foto: ANP)

VS starten onderzoek burgerslachtoffers Mosul

De militaire coalitie in Irak, geleid door de Verenigde Staten, is een onderzoek gestart naar meldingen over hoge aantallen burgerslachtoffers in de Iraakse stad Mosul. Die zouden zijn omgekomen door recente luchtaanvallen van de coalitie. Dat meldt The New York Times.

Volgens ooggetuigen zijn er in Mosul mogelijk 200 mensen gedood bij de luchtaanvallen die tussen 17 en 23 maart zouden zijn uitgevoerd. De exacte data zijn niet bekend. De BBC meldt dat mensen hebben gezien dat vrijdag vijftig lichamen uit gebouwen werden gehaald.

De Amerikaanse luchtmacht steunt het Iraakse leger bij de herovering van Mosul op Islamitische Staat (IS). De stad is sinds 2014 in handen van IS. Iraakse strijdkrachten zijn al maanden bezig met een offensief om Mosul weer in handen te krijgen. Het oostelijk stadsdeel werd in januari door het leger ingenomen.

De meldingen over de burgerslachtoffers komen kort na twee recente incidenten in Syrië, waar de coalitie IS ook bestookt vanuit de lucht. Daarbij zouden tientallen burgerslachtoffers zijn gevallen.

De Verenigde Naties schatten dat nog 400.000 Iraakse burgers vastzitten in het oude centrum van Mosul. Volgens Irakezen die er in geslaagd zijn de stad te ontvluchten, zet IS burgers in als menselijk schild tegen de aanvallen van de coalitie.

VS starten onderzoek burgerslachtoffers Mosul
VS starten onderzoek burgerslachtoffers Mosul (Foto: ANP)

Trump: laat Obamacare maar instorten

De Amerikaanse president Donald Trump meent dat Obamacare, het door zijn voorganger Barack Obama ingevoerde zorgverzekeringsstelsel, in elkaar aan het storten is. Nu zijn voorstel voor een nieuwe zorgwet op onvoldoende steun kan rekenen, gaat Trump rustig kijken hoe dat gebeurt. Dat zei hij vrijdag tegen nieuwszender CNN. "Dan eindigen we in de toekomst met een zorgwet die pas echt goed is", aldus Trump.

Ondanks de Republikeinse meerderheid in zowel Congres als Senaat, weet Trump het sneuvelen van het voorstel vooral aan de Democraten. "Ze wilden ons geen enkele stem geven", klaagde hij. "De echte verliezers zijn Nancy Pelosi en Chuck Schumer, omdat zij verantwoordelijk zijn voor Obamacare", ging hij verder. Schumer en Pelosi zijn de belangrijkste leiders van de Democraten. Trump zei zich nu eerst te gaan richten op hervorming van het belastingstelsel.

Dichtbij
"We waren er dichtbij maar, maar kwamen uiteindelijk toch te kort", zei de Republikeinse voorzitter in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan na de tumultueus verlopen zitting.

De pleitbezorgers van de nieuwe wet hebben er volgens Ryan alles aan gedaan om voldoende steun te krijgen voor Trumps voorstel. Een teleurstellende afloop, aldus Ryan. De Republikeinen gaan volgens hem nu kijken wat er beter kan. Hij bezwoer dat dit niet het einde is van de Republikeinse pogingen om de zorg te hervormen.

Ryan hamerde er nog eens op dat Affordable Care Act, ingevoerd door Barack Obama, in zijn ogen een mislukking is. Maar, voegde hij er aan toe, voorlopig is er nog geen alternatief en blijft Obamacare gewoon van kracht.

Op de vraag of dit een teken is dat ook andere plannen mogelijk niet te realiseren zijn, zoals de nu aanstaande hervorming van het belastingstelsel en het aanpakken van de infrastructuur, antwoordde Ryan dat dat niet het geval is. Hij heeft daar naar eigen zeggen het volste vertrouwen in.

Trump: laat Obamacare maar ineenstorten
Trump: laat Obamacare maar instorten (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.