FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 februari 2017

CL: Paris Saint-Germain vernedert FC Barcelona in achtste finales

Paris Saint-Germain heeft dinsdagavond een sensationele overwinning geboekt op Barcelona: 4-0. De Parijzenaren lieten niets heel van de Spaanse kampioen en zetten daarmee een gigantische stap richting de kwartfinale van de Champions League.

De uitschakeling van twee jaar geleden in het miljoenenbal tegen dezelfde opponent zat de Franse gastheer kennelijk nog bijzonder dwars. De Spaanse hoofdmacht werd op letterlijk alle fronten afgetroefd in het Parc des Princes waar PSG eigenlijk een ware voetbalshow weggaf. Niet per se met prachtig voetbal zoals we dat eerder verwachten van Barça, maar wel op het gebied van strijdlust en de echte wil om te winnen.

Het was wat dat betreft bijna een klein wonder dat de bezoekers nog relatief lang op de been bleven. Want eerst faalde Edinson Cavani en niet veel later had sluitpost Marc-André ter Stegen een geweldig antwoord op een uithaal van aanvoerder Blaise Matuidi. Aan de andere kant was daar ineens André Gomes, maar ook Kevin Trapp bewees waarom hij de doelman van dienst was bij PSG.

Nadat aanvaller Julian Draxler werd gevloerd, haalde Ángel Di María de trekker wél over uit een vrije trap: 1-0. Vlak voor de rust vond de uitblinkende Marco Verratti collega Draxler en die wist op zijn beurt Ter Stegen te passeren met een succesvol diagonaal schot: 2-0.

De thuisploeg ging ook na de pauze onvermoeibaar verder. Wat heet, PSG was in het tweede bedrijf mogelijk nóg sterker dan in de 45 minuten daarvoor. Al stelde Barça daar ook echt letterlijk niets tegenover. De winnaar was op dat moment al een tijdje bekend, maar het publiek werd nog veel meer verwend.

Eerst plaatste man van de wedstrijd Di María de bal op fenomenale wijze langs Ter Stegen en alsof dat nog niet genoeg was, gaf Cavani de Duitse doelverdediger niet veel later nul kans bij een harde uithaal: 4-0. Het was voor de Franse club vervolgens zaak om Barcelona geen uitdoelpunt te gunnen. Die kwam er bijna toen Samuel Umiti tegen de paal kopte. Meer gaf PSG niet weg.

Alles klopte bij Paris Saint-Germain. De twee nederlagen van een paar jaar geleden zijn daardoor al lang en breed vergeten. Het moet gek lopen wil die ploeg nu niet opnieuw de kwartfinales halen. De formatie van trainer Luis Enrique is aan zet. Al staat die partij nagenoeg schaakmat.

Beelden via Twitter.com/NUsport

Messi zit verslagen op de grond. (PRO SHOTS/Action Images)
Messi zit verslagen op de grond. (PRO SHOTS/Action Images)

CL: Benfica pakt kleine overwinning op Borussia Dortmund

Benfica reist volgende maand met een kleine zege op zak naar Duitsland voor de return tegen Borussia Dortmund. De Portugezen wonnen met 1-0.

Een goede afspiegeling van de wedstrijd was dat echter niet, want Borussia Dortmund was in Lissabon heer en meester. Benfica kwam nauwelijks aan de bal en de Duitsers kregen de ene na de andere kans. Met name Pierre-Emerick Aubameyang had voor rust al moeten scoren voor zijn ploeg.

Kort na rust sloeg het noodlot toe, want vanuit het niets nam Benfica de leiding. Konstantinos Mitroglou wist de eerste echte kans van de gastheer meteen te benutten. Even later kon Dortmund al gelijkmaken, want Aubameyang mocht een strafschop nemen. Doelman Ederson Moraes redde de inzet van de Gabonees.

Ook in de slotfase drongen de Duitse bezoekers nog wel aan, maar de bal wilde er niet in. Het team van coach Thomas Tuchel zal daardoor flink aan de bak moeten om alsnog de kwartfinales te halen. De return in het Signal Iduna Park is op woensdag 8 maart.

Nederlandse skiërs dicht bij top-10 in Turkije

De Nederlandse alpineskiërs hebben op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival (WEJOF) in Erzurum naar behoren gepresteerd. In totaal stonden 61 jongens van 16 en 17 jaar dinsdag aan de start van de reuzenslalom en drie van de vier Nederlanders schopten het tot de top-30. 

David Leek en Raphael Zuurbier lieten in de eerste run zien dat ze de beste jonge Nederlanders zijn op de reuzenslalom. Met een zestiende en zeventiende plek zaten ze netjes tegen de subtop aan. Roy Möhring stond na één run op de 32e plek, Rik Schippers haalde de finish niet. 

Alle drie overgebleven Nederlanders konden in run twee wat opschuiven, waarbij vooral Leek het uitstekend deed. Hij zette de elfde tijd neer en klom zo twee plekken: veertiende. Zuurbier schoof op naar plaats zestien en Möhring eindigde uiteindelijk als 27e. 

Goud was er voor de Italiaan Alex Vinatzer, de eerste keer in tien jaar dat Italië goud pakt in het alpineskiën op het WEJOF. Giovanni Zazzaro maakte het succes compleet met brons, terwijl de Fin Turo Torvinen zich tussen de twee in nestelde op de zilveren plek. 

Kaspersky: meeste ransomware komt uit Rusland

Als een computer wordt gegijzeld, is de kans groot dat de daders uit Rusland komen. Van alle ransomware die rondgaat, komt driekwart uit Rusland, of in elk geval van Russisch sprekende cybercriminelen. Het gaat om 47 van de 62 ontdekte ransomware-families, aldus de Russische beveiliger Kaspersky dinsdag.

Volgens Kaspersky zijn er veel slimme goed opgeleide programmeurs in Rusland en de buurlanden. Zij hebben de laatste tijd veel geld verdiend, en kunnen dat investeren in nieuwe campagnes. Hun nieuwste doelen zijn financiële instellingen. Wie het internetbankieren van een bank helemaal platlegt, kan veel meer losgeld eisen dan mogelijk is bij een aanval op een individuele gebruiker.

Tien seconden
Kaspersky telde vorig jaar bijna 1,5 miljoen ransomware-aanvallen. Elke tien seconden wordt een menselijke gebruiker aangevallen en elke 40 seconden een bedrijf of organisatie. In totaal zijn er 54.000 verschillende varianten, die kunnen worden ondergebracht in 62 families. Ransomware is aantrekkelijk, omdat het gemakkelijk te bouwen en te verspreiden is en omdat er eenvoudig geld mee te verdienen is dankzij virtueel geld. Ze kunnen bovendien anoniem blijven, en dus buiten beeld van justitie. Er zijn nog geen grote rechtszaken tegen ransomware-verdachten geweest.

De adviezen van Kaspersky: zorg voor goede beveiliging, maak regelmatig back-ups en betaal niet.

Kaspersky: meeste ransomware komt uit Rusland
Kaspersky: meeste ransomware komt uit Rusland (Foto: BuzzT)

Oud-Rabohandelaar ontloopt gevangenisstraf

Een voormalige handelaar van Rabobank, Lee Stewart, hoeft niet de gevangenis in voor zijn rol in het Liborschandaal. Die milde opstelling van de Amerikaanse justitie dankt hij aan zijn hulp bij de veroordeling van twee oud-collega's. Die kregen na onder meer het getuigen van Stewart eerder wel een gevangenisstraf toebedeeld.

Er hing Stewart tot meer dan drie jaar cel boven het hoofd vanwege zijn gesjoemel met rentetarief Libor. Rabobank kreeg in 2013 een boete van bijna 775 miljoen euro aan Amerikaanse en Europese toezichthouders vanwege de internationale fraudezaak, waarbij meerdere banken waren betrokken.

Stewart is in de hele affaire overigens niet de eerste voormalige Rabo-bankier die een gevangenisstraf ontloopt. Dit was vorig jaar ook al het geval bij Paul Robson.

Oud-Rabohandelaar ontloopt gevangenisstraf
Oud-Rabohandelaar ontloopt gevangenisstraf (Foto: ANP)

9-jarige aangereden door scooter

Maandagmiddag is in Alkmaar de 9-jarige Youri bewust door een scooterrijder van zijn fiets gereden. De zoon van Miranda Buck-Krijger was rond 3 uur 's middags onderweg van school naar huis toen hij, volgens een getuige, opzettelijk van achteren werd aangereden toen hij van het fietspad de rotonde over wilde steken.

"Hij heeft er gelukkig niets aan overgehouden. Het is vooral de schrik", vertelt Miranda aan NH. "Hij is niet gewond geraakt, hij is keeper en weet daardoor gelukkig goed hoe hij moet vallen." Maar een 9-jarige gaat zoiets natuurlijk niet in de koude kleren zitten. "Hij wil niet alleen naar school en wil ook worden opgehaald vanmiddag. Hij is jarig vandaag, dus dat leidt gelukkig wat af", aldus Miranda.

Volgens getuigen gaat het om een oudere man op een rode scooter. Miranda zoekt meer getuigen maar laat weten aangifte te gaan doen, zeker nu het bekend is dat het geen ongeluk was maar opzet. Mensen die eventueel iets gezien hebben wordt verzocht contact op te nemen met de Familie Buck.

Vakbond maakt zich zorgen om situatie Bruna

Vakbond CNV maakt zich zorgen over de financiële situatie van Bruna. De boekwinkelketen staat er zodanig slecht voor dat aandeelhouders PostNL en ING al hebben moeten bijspringen met speciale financiering. Bruna kan hierdoor naar verwachting tot april volgend jaar aan zijn verplichtingen voldoen, over de periode daarna bestaat nog geen zekerheid.

Een en ander is naar voren gekomen uit het recent uitgebrachte jaarverslag over 2015. Bruna kampt al langer met moeilijke omstandigheden op de boekenmarkt. Binnen het bedrijf was recent ook onenigheid over de te voeren strategie. Dit leidde er zelfs toe dat bij Bruna eind vorig jaar de directeur aan de kant is geschoven. Het is nu aan de nieuwe topman om snel met maatregelen te komen.

CNV-bestuurder Martijn den Heijer reageert geschrokken. Hij wil nog niet meteen van het ergste uitgaan, maar zegt komende tijd wel een vinger aan de pols te houden bij Bruna.

Vakbond maakt zich zorgen om situatie Bruna
Vakbond maakt zich zorgen om situatie Bruna (Foto: ANP)

Ed Sheeran heeft geen mobiele telefoon meer

Singer-songwriter Ed Sheeran heeft al meer dan een jaar geen mobiele telefoon. Dit vertelde de zanger dinsdag in de talkshow van Ellen DeGeneres.

"Ik heb niet eens een telefoonnummer. Ik heb een iPad gekocht om mijn mail af te kunnen werken. Een telefoon levert zoveel stress op. Ik wil 's ochtends niet wakker worden om vervolgens vijftig berichtjes te moeten beantwoorden van mensen die wat van me willen. In plaats daarvan neem ik een kop thee."

Ed Sheeran paste zijn levensstijl in 2016 aan na het winnen van een Grammy voor zijn nummer Thinking Out Loud. Na de show vertrok hij naar IJsland voor een sabbatical. Op reis zoekt de zanger graag het rustige plattelandsleven. "Ik kom van het platteland in Engeland, het is er prachtig. Ik erger me aan mensen die roepen dat ze naar Engeland zijn geweest als ze niet verder kwamen dan Londen. Als je ze vraagt of ze nog meer hebben gezien zeggen ze 'Nee, maar Londen was geweldig'. Mijn doel is om tijdens reizen ook buiten de steden te kijken naar een land als geheel."

Ed Sheeran heeft geen mobiele telefoon meer
Ed Sheeran heeft geen mobiele telefoon meer (Foto: BuzzE)

Bottas: "Ik belde zodra Rosberg vertrok bij Mercedes"

Het stoeltje van Nico Rosberg bij het Formule 1-team van Mercedes was nog warm toen de eerste telefoontjes over zijn opvolging al binnenkwamen. De Duitser maakte kort na de laatste race van 2016, waarin hij wereldkampioen werd, bekend dat hij er per direct mee zou stoppen.

Uiteindelijk ging het zeer gewilde stoeltje naar de Fin Valtteri Bottas, die daar zelf ook al vroeg initiatief toe nam. "Ik belde gelijk op de dag dat Nico bekendmaakte te stoppen", zei de Fin tijdens een bezoek aan het Mercedes Museum in Stuttgart. "Je wilt als coureur in de beste auto zitten en ik wil races winnen en wereldkampioen worden, dat heb ik Mercedes ook verteld. Dit is zowel een enorme uitdaging als een hele grote kans. Natuurlijk wordt het zwaar, want Lewis Hamilton schat ik zeer hoog in, maar ik wil succes boeken", klinkt het overtuigd.

Of Bottas in Melbourne volgende maand al gelijkwaardig is aan zijn nieuwe teamgenoot durft hij nog niet te zeggen. "Dat moeten we afwachten, maar ik wil natuurlijk wel zo vroeg mogelijk snel zijn. Ik wil alles uit de auto halen wat erin zit en dus zal ik niet ver van Lewis af mogen staan. Het zit nou eenmaal in mijn mentaliteit dat ik mijn teamgenoot wil verslaan, zeker als we dezelfde behandeling krijgen. Als coureur wil je voor je teamgenoot over de finish komen", besluit Bottas. 

Baudet wil uitnodiging NOS-debat afdwingen

Forum voor Democratie stapt naar de rechter om alsnog een uitnodiging af te dwingen voor het lijsttrekkersdebat dat de NOS organiseert. De partij van Thierry Baudet klaagt dat de NOS optreedt als "poortwachter van het partijkartel".

Forum voor Democratie wijst erop dat de omroep "al voordat de campagnes waren begonnen" en voordat "de Kiesraad had besloten welke partijen überhaupt mogen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen" heeft bepaald "welke partijen relevant zijn en welke niet". De NOS heeft daarmee haar publieke taak geschonden, stelt de partij. Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Aan het zogenoemde slotdebat, op de avond voor de verkiezingen van 15 maart, nemen veertien partijen deel. De NOS middelde op 1 februari het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer met de laatste stand in de Peilingwijzer en koos vervolgens de veertien grootste partijen. De lijsttrekkers van de acht grootste partijen is een plaats toebedeeld in het hoofdprogramma. Zes kleinere partijen komen voor het hoofdprogramma aan bod.

Vertrouwen
De NOS zegt het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien. De omroep wijst erop dat de Partij voor de Dieren in 2011 ook al eens nul op het rekest kreeg bij de rechter. Die noemde de keuze van de NOS destijds "voldoende duidelijk en neutraal".

"De beschikbare zendtijd is beperkt", stelt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. "Het stellen van een maximum aan het aantal deelnemende partijen is dan onvermijdelijk."

Baudet wil uitnodiging NOS-debat afdwingen
Baudet wil uitnodiging NOS-debat afdwingen (Foto: ANP)

Tot 8 jaar geëist voor drugshandel Silkroad2

Drie mannen zouden jarenlang de cel in moeten, omdat ze op illegale online marktplaatsen hebben gehandeld in harddrugs, vindt het Openbaar Ministerie. Dat eiste dinsdag acht jaar cel tegen twee mannen en zes jaar tegen een derde verdachte. Een vrouw hoorde een eis van 240 uur werkstraf.

De verdachten komen uit Amsterdam, IJmuiden en Breukelen. Ze handelden tussen 2012 en 2014 in drugs op marktplaatsen als Silkroad2, Holland Online, AmsterdamUnited, TheHeineken en AlbertHeijn op het dark web. Ze maakten ook hun eigen xtc.

In de kamer van de IJmuidenaar vond de politie 420.000 euro contant bij een inval. De verdachten gaven het geld uit aan verre vakanties, dure auto's en andere luxe spullen.

De rechtbank doet begin maart uitspraak.

Tot 8 jaar geëist voor drugshandel Silkroad2
Tot 8 jaar geëist voor drugshandel Silkroad2 (Foto: BuzzT)

Engelse hockeybond daagt Nederland uit voor 'Clash of the Champions'

De Engelse hockeybond heeft Nederland uitgedaagd. Op Twitter verscheen dinsdag een bericht met de aankondiging van een wedstrijd tussen de damesploegen van Engeland en Nederland op 11 juni: de Clash of the Champions.

Groot-Brittannië - zoals de ploeg op de Olympische Spelen heet - won afgelopen zomer in Rio de Janeiro de olympische finale van Nederland. Daardoor wonnen de Engelsen/Britten op een EK in eigen land na voor het eerst een serieuze hoofdprijs, iets waar Nederland er met talloze wereld- en olympische titels al flink wat van in de prijzenkast heeft staan. 

De wedstrijd wordt in Londen gespeeld en het gaat al hard met de kaartverkoop. Nederland is overigens de regerend wereldkampioen, wat de naam verklaart: de twee mondiale kampioenen spelen tegen elkaar. 

Meer files op rijkswegen in 2016

Automobilisten en andere weggebruikers hebben vorig jaar op de rijkswegen meer gereden en meer in de file gestaan dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het aantal afgelegde kilometers steeg in 2016 met 3,1 procent tot 69,9 miljard kilometers. Vooral aan het begin van de spitsperiodes en overdag was er vorig jaar meer verkeer op de weg.

Verder is de filedruk met 13,1 procent toegenomen: van 10,2 miljoen kilometerminuten (iedere minuut dat er één kilometer file stond) in 2015 tot 11,6 miljoen kilometerminuten in 2016.

November drukste filemaand
De drukste filedagen waren in november. Door de combinatie van regen, de overgang naar de wintertijd en ongevallen ontstonden langere files dan gebruikelijk.

In de top tien van files staat de A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude-dorp op de eerste plaats. Voor de aanpak van dit knelpunt trekt Schultz 50 miljoen euro uit.

Verder werkt Rijkswaterstaat onder meer aan de verbreding van de A6, A1, A9 tussen Almere, Amsterdam en Schiphol. Vorig jaar zijn vijftien nieuwe weggedeelten opengesteld. Daarbij ging het onder meer om de Koning Willem-Alexandertunnel in de A2 bij Maastricht en een extra rijstrook op de A12 tussen Veenendaal en Arnhem.

Meer files op rijkswegen in 2016
Meer files op rijkswegen in 2016 (Foto: ANP)

Miljoenenbuit bij inbraak Alanis Morissette

Bij een inbraak in de woning van zangeres Alanis Morissette hebben inbrekers twee miljoen dollar aan sieraden buitgemaakt. Dit meldt TMZ.

Volgens bronnen bij de politie sloegen de inbrekers vorige week donderdag hun slag in de woning van de zangeres in het rijke district Brentwood in Los Angeles, dat bekendstaat als een streng beveiligde omgeving.

Het is niet duidelijk of de dieven behalve sieraden nog meer hebben gestolen. De zangeres was op het moment van de inbraak niet thuis.

Miljoenenbuit bij inbraak Alanis Morissette
Miljoenenbuit bij inbraak Alanis Morissette (Foto: BuzzE)

Ombudsman onderzoekt digitale postbus overheid

Na een reeks klachten over de digitale postbus van MijnOverheid.nl gaat de Nationale ombudsman onderzoek doen. Zowel de Nationale ombudsman als het programma MAX Ombudsman krijgt geregeld klachten over gemiste berichten in de digitale postbus.

Omroep MAX heeft daarom een speciaal meldpunt opgericht om klachten te verzamelen. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen neemt die klachten mee in een onderzoek. Hij wil weten tegen welke problemen mensen aanlopen bij het gebruik van de Berichtenbox. Van Zutphen zei dat dinsdag in het MAX-programma Meldpunt!

In de Berichtenbox van MijnOverheid.nl komen brieven van onder meer de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, het UWV, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), gemeenten, provincies en waterschappen.

Ombudsman onderzoekt digitale postbus overheid
Ombudsman onderzoekt digitale postbus overheid (Foto: BuzzT)

Japans huwelijk is weinig opwindend

In maar liefst 47,2 procent van de Japanse huwelijken hebben man en vrouw niet of nauwelijks seks met elkaar. Dat heeft weinig te maken met ouderdom, want het is de uitkomst van een groot onderzoek onder Japanners van 16 tot 49 jaar.

Het percentage is een record en ligt 2,6 procentpunt hoger dan het vorige onderzoek, twee jaar geleden. De toets wordt uitgevoerd door het Japanse instituut voor gezinsplanning. Bijna de helft van de ondervraagden had al een maand geen seks met de vaste partner gehad en verwachtte dat dat voorlopig ook niet zou gebeuren.

Het percentage stijgt geleidelijk, want bij het eerste onderzoek in 2004 gaf 31,9 procent aan geen seks in het huwelijk te hebben. Experts geven onder meer als reden voor de aanhoudende terugval dat de Japanners door de druk van 'de geïndustrialiseerde samenleving' thuis te moe zijn voor intimiteit.

Ruim 22 procent van de vrouwen ervaart seks als 'lastig'. 35 procent van de getrouwde mannen zegt 'te moe' voor seksuele gemeenschap te zijn vanwege zijn werk.

Japans huwelijk is weinig opwindend
Japans huwelijk is weinig opwindend (Foto: BuzzO)

Grote winter-update Battlefield 1 herintroduceert XP Ribbons

De aankomende winter-update voor Battlefield 1 bevat een aantal noemenswaardige vernieuwingen. Zo brengt de update een nieuwe manier om XP te vergaren, met de welbekende Ribbons die verdiend kunnen worden met in-game prestaties. Daarnaast worden de level-caps van alle classes verhoogd en zijn er aanpassingen op het gebied van gameplay en graphics.

In de winter-update vinden we allereerst de terugkeer van het ribbon-systeem dat we kennen uit eerdere Battlefield-games: lintjes die je kunt verdienen met wapenfeiten tijdens het spelen, die XP opleveren. Op het weblog van Battlefield is te lezen dat iedere Ribbon je sowieso 300XP oplevert, en dat de Ribbons gericht zijn op de bevordering van teamspel en 'PTFO', oftewel zorgen dat spelers zich bezighouden met de objective.

Verder worden voor alle classes de level-caps verhoogd naar 50. Dat is nogal een stap vergeleken met het maximum level van 10 dat momenteel nog geldt. Een veelgehoorde klacht onder fanatieke spelers sinds de release van Battlefield 1 is dat de level-caps veel te laag waren. Ook brengt de winter-update de mogelijkheid om na iedere ronde te stemmen op de volgende map, hoewel deze keuze zich beperkt tot twee mogelijke maps die willekeurig voorgeschoteld worden.

De nieuwe update die we zeer spoedig mogen verwachten wordt uitgebracht in de aanloop naar de eerste echte uitbreiding van Battlefield 1, genaamd They Shall Not Pass, die volgende maand uit moet komen. They Shall Not Pass bevat gloednieuwe maps, nieuwe wapens en The French Army als nieuwe speelbare faction. De uitbreiding is gebaseerd op de slag om Verdun in 1916, een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Ontwikkelaar EA/DICE liet in december al wat conceptmateriaal zien om een idee te geven wat voor setting we mogen verwachten in de uitbreiding.


Kabinet staakt verzet tegen aanpak belastingontwijking

Het kabinet gooit de handdoek in de ring en verzet zich niet langer tegen een snellere aanpak van belastingontwijking op Europees niveau. Het gaat hierbij om belastingontwijking van grote multinationals die in Nederland of andere landen geen belasting betalen.

Na aandringen van de Tweede Kamer inclusief regeringspartij PvdA ging minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) overstag en zal hij in Brussel niet langer aandringen op het uitstellen van de maatregelen tot na 2019. De Nederlandse regering drong in eerste instantie aan op een latere invoerdatum voor de nieuwe maatregelen om bijvoorbeeld de Verenigde Staten de tijd te geven hun zaakjes op orde te krijgen.

SP-Kamerlid Arnold Merkies riep het kabinet op de boel niet langer te traineren en de maatregelen zo snel mogelijk in te voeren om een einde te maken aan de situatie waarin bedrijven fluitend ontsnappen aan het betalen van heffingen. Deze oproep werd ondersteund door een meerderheid van de Kamer.

Tennisser Griekspoor kansloos bij ATP-debuut in Rotterdam

Tennisser Tallon Griekspoor is in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Rotterdam kansloos uitgeschakeld. De 20-jarige Nederlander maakte in Rotterdam dankzij een wildcard zijn debuut in een hoofdtoernooi op de ATP Tour, maar met Gilles Müller uit Luxemburg (ATP-28) had hij geen makkelijke tegenstander.

Müller brak in de tweede game al door de opslag van Griekspoor, die dat niet kon herstellen en de set af moest geven. In set twee leverde hij zijn service gelijk al in zonder zelf een punt te maken, waarna hij zijn service op 1-3 nog eens af moest staan. Op 2-5 maakte Griekspoor pas voor het eerst in de set een punt op de opslag van Müller en hij kreeg zelfs twee breakkansen, maar die kon de jonge Nederlander niet benutten en dus was het voorbij: 3-6, 2-6. 

De Duitser Philipp Kohlschreiber schakelde eerder op de dag de nummer acht van de plaatsinglijst, de Fransman Lucas Pouille, uit met 7-5, 6-2. In een Frans onderonsje sloeg Gilles Simon zich langs Nicolas Mahut naar de achtste finales: 3-6, 6-3, 6-4. Toernooidirecteur Richard Krajicek gaf de 18-jarige Griek Stefanos Tsitsipas via een wildcard de kans om te debuteren op de ATP Tour en de tiener deed het prima. Jo-Wilfried Tsonga was echter een maatje te groot, maar Tsitsipas wist de Fransman wel tot een tiebreak te dwingen: 4-6, 6-7 (2). 

'Trollenleger DENK niet meer gebruikt'

Een "aantal jongeren" zat achter de nepprofielen op sociale media van DENK om tegenstanders aan te vallen en reclame te maken voor de eigen partij. Dat heeft DENK-voorman Tunahan Kuzu dinsdag gezegd.

De vraag of hij zelf weet had van de internettrollen beantwoordde Kuzu niet. Volgens hem zijn de jongeren erop aangesproken en zal het niet meer gebeuren. Volgens het Kamerlid heeft de partij een enkeling kunnen achterhalen, maar gaat het niet om tientallen nepaccounts, zoals in mediaberichten is gemeld.

NRC Handelsblad onthulde afgelopen week het gebruik van nepaccounts. De krant noemde onder meer een aanval op PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die in de Volkskrant kritiek had geuit op DENK. Partijlid Farid Azarkan stelde in een chat op WhatsApp een reactie voor. Enes Yigit, leider van de jeugdafdeling van DENK, zou vervolgens hebben gesuggereerd een troll account te gebruiken. Azarkan accepteerde dat, waarop Yigit zei: "Ga ik doen."

Andere partijen

Kuzu noemt het opmerkelijk dat media veel aandacht hebben besteed aan de nepprofielen die zijn ingezet voor zijn partij. Volgens hem zijn troll accounts niet exclusief voorbehouden aan DENK en moeten media ook onderzoek doen naar het Facebook- en Twittergedrag van andere politieke partijen.

'Trollenleger DENK niet meer gebruikt'
'Trollenleger DENK niet meer gebruikt' (Foto: BuzzT)

The Batman vindt nieuwe regisseur, geruchten over vertrek Affleck

Nadat Ben Affleck onlangs bekend maakte zijn taak als regisseur voor de volgende Batman-film neer te leggen leek de film in gevaar: een film met Affleck voor én achter de camera, en dan ook nog een Batman-film, leek een gouden combinatie, maar nu moest er halsoverkop een vervanger gevonden worden. Die is er inmiddels in de vorm van Planet of the Apes-regisseur Matt Reeves. Maar nu lijkt Affleck ook niet meer de hoofdrol te willen spelen.

Dat beweert althans John Campea, host van de podcast Collider Movie Talk. Hoewel hij aangeeft zich op geruchten te baseren die je met een flinke korrel zout moet nemen, is hij onder de indruk dat Affleck "van de rol af wil". Volgens drie bronnen dicht bij Warner Bros. is Affleck aan het proberen onder zijn afspraak om nog een Bat-film te doen uit te komen. Mocht dat niet lukken, dan zal The Batman in ieder geval de laatste keer zijn dat hij de rol speelt. "Hij wil geen Batman meer zijn," aldus Campea.

De geruchten volgen op een vervelende periode voor Affleck. Zijn meest recente film, Live by Night, waarvoor hij het scenario, de regie en de hoofdrol voor zijn rekening nam, werd niet positief ontvangen en zijn besluit om de regie van de nog titelloze Batmanfilm neer te leggen wordt door velen gezien als een teken dat het niet goed gaat met de ontwikkeling van de film. En dat terwijl er nog flink wordt gesleuteld aan het script (door, naar verluidt, Argo- en Batman v Superman-schrijver Chris Terrio) en de startdatum van de opnames ergens in de komende maanden moet liggen.

Ben Affleck speelt de Batman sinds Batman v Superman: Dawn of Justice, en was kort in de rol te zien in Suicide Squad. Zijn volgende verschijning in de rol is in november in Justice League, het vervolg op Batman v Superman. De opnames hiervoor zijn al enige tijd afgerond. De Batman-solofilm, de eerste sinds Christian Bales laatste ritje in de Batmobile in 2012, zou in 2018 moeten verschijnen. In de film is Deathstroke, gespeeld door Joe Mangianiello, de tegenstander van de Donkere Ridder.

Ben Affleck als Batman

'Burgemeester Den Bosch verdient meeste bij'

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft de hoogte bijverdiensten van alle Nederlandse burgemeesters. Met zijn nevenfuncties verdient de CDA'er afgerond 85.000 euro per jaar. Dat is volgens een overzicht dat RTL Nieuws na eigen onderzoek heeft opgesteld goed voor de eerste plaats.

Rombouts, die in het najaar zijn ambt neerlegt na een burgemeesterschap van 21 jaar, is onder meer lid van de Eerste Kamer en van E-laadNL, het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur. Hij vindt dat zijn bijbanen een goede combinatie vormen met het burgemeesterschap van de Brabantse hoofdstad. "Mijn nevenfuncties zijn ook een verrijking voor de stad. Als bestuurder bij NOC*NSF kan ik bijvoorbeeld sportevenementen naar Den Bosch halen", reageerde hij tegenover de nieuwszender.

'Burgemeester Den Bosch verdient meeste bij'
'Burgemeester Den Bosch verdient meeste bij' (Foto: ANP)

Man opnieuw vast voor afknippen vrouwenhaar

Een 22-jarige man uit Helmond is dinsdagochtend vroeg in zijn woning opgepakt omdat hij begin deze maand ongevraagd haren van een jonge vrouw zou hebben afgeknipt. De verdachte sloeg toe op het centraal station van Eindhoven. Het slachtoffer zat daar op een bankje toen ze ontdekte dat een flink stuk van haar haren naast haar lag. Ze heeft aangifte gedaan.

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte al vaker 'niet van haar kon afblijven'. Van diverse vrouwen in Eindhoven heeft hij het haar afgeknipt, onder meer in juni 2015 en in maart en december vorig jaar.

Aan de hand van camerabeelden die rond het station gemaakt werden, kreeg de politie hem in het vizier. "De man zit vast en krijgt professionele hulp voor zijn problematiek", aldus de politie dinsdag.

Man opnieuw vast voor afknippen vrouwenhaar
Man opnieuw vast voor afknippen vrouwenhaar (Foto: BuzzO)

Ook YouTube dumpt vlogger PewDiePie

YouTube heeft zijn populairste vlogger, PewDiePie, dinsdag aan de kant geschoven. Zijn realityshow Scare PewDiePie op het kanaal YouTube Red stopt meteen. Zijn kanaal op het netwerk Google Preferred wordt verwijderd. Hij houdt wel zijn YouTube-account. Eerder verbrak Disney alle banden met Felix Kjellberg, zoals PewDiePie in het echt heet.

PewDiePie kwam in opspraak door negen filmpjes met antisemitische opmerkingen en nazisymbolen. Zo betaalde hij twee mensen in India om een bord omhoog te houden met daarop de tekst 'Dood aan alle joden'. In een ander filmpje zei een man verkleed als Jezus: "Hitler heeft niets verkeerd gedaan." Google, het moederbedrijf van YouTube, verwijderde meteen alle advertenties van het kanaal.

De 27-jarige PewDiePie is de populairste YouTuber. Hij heeft 53 miljoen volgers en zijn video's zijn in totaal bijna 14,7 miljard keer bekeken. Hij verdient naar schatting 14 miljoen dollar (13 miljoen euro) per jaar met zijn filmpjes. Zijn zaken worden gerund door een onderdeel van Disney. Dat concern liet in een reactie weten: "Alhoewel Felix een publiek heeft gecreëerd door provocatief en dwars te zijn, is hij deze keer duidelijk te ver gegaan, wat heeft geresulteerd in video's die ongepast zijn."

Ook YouTube dumpt vlogger PewDiePie
Ook YouTube dumpt vlogger PewDiePie (Foto: BuzzE)

Sneijder levert contract in en beraadt zich over toekomst

Rodney Sneijder vertrekt FC Utrecht. De middenvelder die met het beloftenteam uitkwam in de Jupiler League heeft zijn contract ingeleverd.

Sneijder tekende vorig jaar zomer een contract bij Utrecht en hoopte in het beloftenteam zijn carrière nieuw leven in te blazen. Dat lukte maar gedeeltelijk: Sneijder kwam dit seizoen twaalf keer in actie in de Jupiler League waarvan vijf keer als basisklant.

"Wij vinden het jammer dat Rodney een punt zet achter dit seizoen, maar respecteren zijn besluit en wensen hem veel geluk en succes toe in zijn toekomstige carrière, binnen én buiten de lijnen", reageert technisch manager Erik ten Hag op de officiële clubwebsite.

Het is de tweede keer dat het 25-jarige broertje van Wesley Sneijder vertrekt bij de club uit zijn geboortestad. In seizoen 2011-2012 kwam hij tot 23 Eredivisieduels en drie doelpunten met de hoofdmacht. Na wisselvallige perioden bij RKC Waalwijk en Almere City FC kwam hij niet uit de verf bij het Schotse Dundee United. Nu het ook in Utrecht niet is gelukt, is de vraag of hij zij profcarrière nog voortzet. Sneijder beraadt zich over zijn toekomst.

Kamer wil limiet aan ouderbijdrage

De Tweede Kamer wil dat er een limiet komt voor de vrijwillige bijdrage die scholen aan ouders mogen vragen. PvdA en SP kregen dinsdag de steun van een Kamermeerderheid voor dat plan, dat ervoor moet zorgen dat ook minder welgestelde ouders hun kinderen naar de school van hun keuze kunnen sturen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) voelt niets voor het begrenzen van de ouderbijdrage. Hij wijst erop dat die vrijwillig blijft en ouders dus ook kunnen weigeren.

De ouderbijdrage op scholen voor basis- en voortgezet onderwijs is bedoeld voor activiteiten die buiten het (verplichte) lesprogramma vallen. Denk hierbij aan het schoolkamp, de Efteling aan het einde van het schooljaar of niet-verplichte practica. De bijdrage is vrijwillig, maar scholen kunnen natuurlijk wel besluiten om leerlingen waarvoor niet betaald is, ook niet mee te nemen. Van sommige scholen wordt beweerd dat ze hun leerlingenpopulatie willen sturen door de ouderbijdrage hoger te maken.

Volgens PvdA'er Joyce Vermue en haar SP-collega Jasper van Dijk nam de tweedeling tussen arme en rijke scholen toe doordat de ouderbijdrage steeds hoger werd. Door een hoge ouderbijdrage te vragen zouden scholen armere gezinnen afschrikken. "Scholen moeten in Den Haag pleiten voor meer financiering in plaats van de rekening neer te leggen bij ouders", vindt Van Dijk.

Kamer wil limiet aan ouderbijdrage
Kamer wil limiet aan ouderbijdrage (Foto: ANP)

'Beste Gerald, blij dat je bent opgehoepeld'

"Beste Gerald, we zijn dankbaar dat we mogen beleven dat je na 17 treurige jaren eindelijk de weg hebt gevonden die uit Erfurt leidt". Met deze hoogst opmerkelijk inleiding van een advertentie laten artsen aan een zojuist vertrokken chef weten hoe blij ze zijn dat de man is opgehoepeld.

De advertentie staat in de krant Thüringer Allgemeinen. De opgeluchte collega-artsen werken in de Helioskliniek in Erfurt. De chef-arts die ze juichend uitluiden, is naar Berlijn vertrokken. "Jammer voor Berlijn".

"Dankzij jou zijn generaties anesthesisten verkeerd opgeleid en wie dat niet liet gebeuren, vertrok naar een andere kliniek", schrijven de voormalige collega's. "Een chef-arts moet beschikken over empathie, alsmede over sociale en vakkundige competentie. Dat zijn woorden," zo staat in de advertentie, "die jou volledig onbekend zijn".

De advertentie is opgesierd met vier kleurrijke, feestelijke ballonnen.

'Beste Gerald, blij dat je bent opgehoepeld'
'Beste Gerald, blij dat je bent opgehoepeld' (Foto: BuzzO)

Russen bedreigen Tsjechische biatlonploeg met de dood

Op het wereldkampioenschap biatlon is het weer ouderwets gezellig. In het Oostenrijkse Hochfilzen wordt gestreden om de wereldtitels, maar een ander verhaal komt ook steeds weer naar boven: het alombekende verhaal rond Rusland en doping. Eerder ontstond al een flink geschil tussen veelvoudig World Cup-kampioen Martin Fourcade en de Russische topper Anton Shipulin, dit keer gaat het weer een stap verder.

De regerend World Cup-kampioene bij de vrouwen, Gabriela Koukalova, heeft laten weten dat zij en het Tsjechische team al meerdere doodsbedreigingen hebben gehad van Russische 'fans'. De kersverse wereldkampioene op de sprint zegt daarnaast als de dood te zijn dat met het eten of drinken geknoeid wordt. "We kunnen niks eten wat we niet zelf meegenomen hebben en een drankje van een ander team aannemen doen we ook niet meer. Zelfs als we een snoepje krijgen gooien we het weg, want er zijn mensen die verboden middelen bij ons naar binnen willen krijgen om ons in de problemen te brengen", vertelt Koukalova. 

"We hebben extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd, zowel rond het vervoer naar het stadion als in het hotel, waar we allemaal dubbelchecken of de deuren op slot zijn. Helaas is dat nu nodig, we hebben allemaal brieven gehad waarin gedreigd werd dat men met ons eten zou kloten", legt ze uit. 

Ook de coaches hebben het niet makkelijk in Hochfilzen. "Dit is een tactiek van criminelen om onze atleten te intimideren", aldus hoofdcoach Ondrej Rybare. "Gestoorde, paranoïde mensen schrijven ons dit soort brieven, die zijn echt niet goed bij hun hoofd. Dan zijn er in Rusland ook nog eens invloedrijke figuren die mensen aanmoedigen om vooral door te gaan met het bedreigen van onder meer onze sporters." Naast Rybare zijn er ook dreigbrieven voor Jiri Hamza, president van de Tsjechische biatlonbond. Hij ontving zelfs een telefoontje met als voornaamste boodschap: "Jij zal slecht eindigen." Het is inmiddels lastig om te zeggen wat men meer vreest: genaaid worden en een positieve dopingtest ondergaan of daadwerkelijk fysiek letsel. 

Uiteraard zullen de Russen wel een reden hebben voor het hele gedoe en dat ligt vermoedelijk bij een aantal Tsjechische uitlatingen. Tijdens het congres van wereldbiatlonbond IBU zou Tsjechië een voorname voorstander zijn geweest voor het afnemen van het WK biatlon van 2021 van het Russische Tyumen, wat ook gebeurde. Koukalova liet in duidelijke bewoordingen weten dat Rusland niet te vertrouwen is en haar teamgenoot Michal Slesingr was woedend over de aanwezigheid van dopingzondaar Alexander Loginov in de Russische WK-selectie, een paar maanden nadat zijn straf afliep. "Dat de Russen iemand inzetten die net een straf voor EPO-gebruik achter de rug heeft, zegt genoeg over hun kijk op doping", klonk het boos. 

Het WK gaat woensdag overigens weer verder met de individuele wedstrijd bij de dames, live te zien op ARD en Eurosport. 

Tweede Kamer stemt in met 'aftapwet'

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de zogeheten 'aftapwet', waarmee inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moeten krijgen.

Onder andere VVD, PvdA, CDA en de PVV steunen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). GroenLinks, SP en D66 stemden tegen. Zij vragen zich af of de bevoegdheden niet te ver gaan en vinden het toezicht erop niet sterk genoeg. De Eerste Kamer moet nog over het wetsvoorstel stemmen.

De nieuwe wet maakt het voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Gegevens die relevant zijn, mogen tot drie jaar worden bewaard.

De oude inlichtingenwet is van 2002. Door technologische ontwikkelingen voldoet die niet meer. De bulk van de informatie loopt tegenwoordig via de kabel. Toegang tot de kabel is volgens de diensten onder meer belangrijk om de herkomst van cyberaanvallen beter te kunnen onderzoeken.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft over deze zogenaamde sleepnetmethode met enige regelmaat laten weten dat ze slechts 'gericht' wordt ingezet. Als je niks te verbergen hebt, heb je dus niets te vrezen.

Tweede Kamer stemt in met 'aftapwet'
Tweede Kamer stemt in met 'aftapwet' (Foto: ANP)

Toch debat op RTL met 5 partijen

RTL organiseert op 26 februari alsnog een lijsttrekkersdebat met vijf politieke kopstukken. Dat heeft de zender vanmiddag bekend gemaakt, nadat het debat eerder werd afgelast na het terugtrekken van Mark Rutte en Geert Wilders.

In De Rode Hoed gaan, onder leiding van Frits Wester, de lijsttrekkers van CDA, GroenLinks, D66, PvdA en SP met elkaar in debat - dit zijn de grootste vijf partijen in de peilingen na de twee afzeggers. Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL nieuws, laat weten dat het dit doet op verzoek van de kijker, die graag meer debat op tv wil zien.

"We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten. We zien het als onze taak om aan die behoefte tegemoet te komen. Daarom hebben we besloten de verkiezingscampagne op tv met dit debat af te trappen. Ik kan zeggen dat alle vijf lijsttrekkers ondertussen hebben toegezegd", aldus Taselaar.

Het oorspronkelijke plan van RTL was het organiseren van een zogenaamd premiersdebat, met de lijsttrekkers van de vier partijen die er het best voorstonden in de Peilingwijzer, het gemiddelde van zes verschillende peilingen. Omdat de nummers drie, vier en vijf wel erg dicht bij elkaar stonden besloot RTL het deelnemersveld uit te breiden, waarop de VVD en de PVV niet meer wilden deelnemen. RTL gelastte het debat af, maar zet nu, in andere samenstelling, alsnog door onder de naam 'Rode Hoed Debat'. Op 6 maart is er een tweede RTL-debat, in Carré, met 8 lijsttrekkers.

Aanrader
Voor de links georiënteerde zwevende kiezer wordt dit debat nu een echte aanrader. Het heeft voor geen van de deelnemers echt zin om fel van leer te trekken tegen het neoliberalisme en de hardvochtigheid van Rutte, of tegen de anti-islamstandpunten van Wilders, aangezien dat wel door alle aanwezigen gedeeld zal worden. De lijsttrekkers van deze centrum- of linkse partijen zullen zich duidelijk moeten onderscheiden van hun concullega's.

Vraag is, wie er op zal staan als leider van de linkse partijen. Klaver gaat door het land als een popartiest, heeft wind mee in alle peilingen en zal dit verder willen uitvergroten. Asscher is de wat rustigere leider van de traditioneel grootste partij op links en zal die positie willen terugveroveren. En welke positie zal Buma kiezen? Het CDA werkt traditioneel graag samen met rechts, maar zullen ze op deze avond ingaan op avances van links? Kan Roemer zich revancheren op zijn blamage van vier jaar geleden? En er midden tussenin: Alexander Pechtold, die zijn pijlen nu eens niet op de PVV kan richten.

Zondag de 26e doet FOK! voor u verslag.

Broer Pogba: "Paul wordt bij nederlaag helemaal gek"

Manchester United - Saint-Étienne, donderdag in Europa League, is de broedertwist tussen Paul en Florentin Pogba. "Paul is erg geïrriteerd als hij verliest", liet Florentin alvast weten.

Paul Pogba stapte vorige zomer voor 105 miljoen euro over van Juventus naar Manchester United. Zijn broer Florentin speelt al vier jaar bij Saint-Étienne in de Ligue 1. Volgens de verdediger is winnen voor zijn jonge broertje het enige waarover hij zich druk maakt. "Hij is erg geïrriteerd als hij verliest. Vanwege zijn status als duurste speler van de wereld krijgt hij veel meer aandacht, zowel negatief als positief. Paul kan het hebben, hij is mentaal zeer sterk al sinds zijn jeugd", aldus Florentin op een persconferentie.

Als Paul een wedstrijd verliest, dan is hij volgens zijn broer niet te genieten. "Dan gaat het in zijn hoofd zitten. Ik zie een nederlaag als een leermoment, maar voor hem is verliezen anders. Hij wordt dan helemaal gek." Er zijn nogal wat verschillen bij de drie broers Pogba: de man van meer dan honderd miljoen, de modale verdediger van Saint-Étienne en dan nog Mathias, de tweelingbroer van Florentin en de nieuwe stormram van Sparta Rotterdam.

Florentin zegt dat er ondanks Paul z'n sterrenstatus weinig verandert in de familieverhoudingen. "Hij kan nog zoveel prijzen winnen, hij blijft mijn kleine broer."

Schiet je eigen Hadoken op Nintendo Switch

In Japan verschijnen inmiddels de eerst doosjes van Nintendo Switch-games in de winkels. Een van deze doosjes is die van Ultra Street Fighter II: The Final Challengers en op dat doosje staat een interessante onaangekondigde feature: 'Unleash! Ha"DO"Ken'.

Het is hiermee officieel bevestigd dat Ultra Street Fighter II: The Final Challengers een nieuwe first-person-modus heeft. Op het screenshot zien we een aantal Shadaloo-soldaten die naar je toe lijken te komen, zoals we dat kennen van games als House of the Dead of Virtua Cop. Het zou dus een onrail-shooter modus kunnen zijn. Waarbij je met de Joy-Con's speciale bewegingen moet maken om je vijanden uit te schakelen.

De releasedatum van Ultra Street Fighter II: The Final Challengers is nog niet bekend, maar aangezien de doosjes al in de winkels liggen kan dat niet ver na de release van Nintendo Switch zijn op drie maart 2017. 

SFII_Switch

Belastingadviseur benadeelde 2500 allochtonen

Een 66-jarige belastingadviseur uit Utrecht blijkt circa 2500 allochtone Nederlanders ernstig te hebben benadeeld bij het invullen van hun aangiften. Daarvoor heeft de rechtbank in Amsterdam hem dinsdag bestraft met veertien maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Hij mag drie jaar niet werken als belastingconsulent.

De belastingdienst liep door de fraude ruim 470.000 euro mis. De cliënten van de man, die vrijwel zonder uitzondering de Nederlandse taal niet machtig waren, wisten niets van de fraude af.

Uit het vonnis blijkt dat de man willekeurig niet-bestaande aftrekposten opvoerde, zoals zorgkosten die niet waren gemaakt. Ook vulde hij hogere bedragen aan aftrekposten in.

Doordat zijn cliënten minder belasting hoefden te betalen, had de man aan klanten geen gebrek: aldus de rechtbank. Hij gebruikte slechts tien tot vijftien minuten per aangifte. Op die manier verdiende hij circa 50.000 euro per jaar. De klanten zijn nog steeds bezig de ten onrechte ontvangen bedragen terug te betalen aan de belastingdienst.

Belastingadviseur benadeelde 2500 allochtonen
Belastingadviseur benadeelde 2500 allochtonen (Foto: ANP)

Valentijnsberichten uit de MotoGP-paddock

Het kan je niet ontgaan zijn: het is Valentijnsdag, . Ook de mannen van MotoGP zijn niet van steen en laten zich via social media van hun meest romantische kant zien. We hebben de leukste Valentijnsberichtjes uit de paddock voor je er uitgepikt en op een rijtje gezet, want dit lekker belangrijke nieuws wilde je natuurlijk niet missen.

We beginnen met negenvoudig wereldkampioen Rossi, wiens naam gelijk staat aan de dag der liefde.

Regerend wereldkampioen Marc Márquez en Suzuki-coureur Alex Rins hebben hetzelfde romantische idee:

Yamaha-debutant Maverick Viñales heeft ook de liefde verklaard aan zijn nieuwe motor:

Cal Crutchlow, Aleix Espargaró en Scott Redding grepen deze 14 februari aan om hun vriendin in het zonnetje te zetten:

Italiaan Andrea Iannone deed hetzelfde, maar maakte het ook een tikkeltje sexy:

Bonus: onze eigen Moto3-coureur Bo Bendsneyder werd door Cicruit Valencia aan zijn mouw getrokken voor wat TLC:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees dit bericht

Humble Bundle komt met gigantische gamebundel

Humble Bundle heeft een bijzonder grote gamebundel gemaakt voor het goede doel. Als je minstens €28.22 betaalt krijg je meer dan veertig games. Er zitten natuurlijk veel kleine games bij, maar ook bekende titels zoals The Witness en Stardew Valley.

De opbrengsten van deze bundel worden onder drie goede doelen verdeeld: Doctors Without Borders, American Civil Liberties Union en International Rescue Committee. Je mag zelf bepalen hoeveel geld elke organisatie krijgt.

Check de site voor de games of lees hieronder een volledige lijst:

2064: Read Only Memories
7 Grand Steps: What Ancients Begat
A Virus Named TOM
AI War: Fleet Command
Day of the Tentacle Remastered
Ellipsis
Girls Like Robots
Guacamelee!
Hit Tin Roof: The Cat That Wore A Fedora Deluxe
Human Resource Machine
Invisible, Inc.
Mini Metro
Monster Loves You!
Mushroom 11
Ninja Pizza Girl
No Time to Explain Remastered
Nuclear Throne
Octodad: Dadliest Catch
Overgrowth
Retro Game Crunch
Robot Roller-Derby Disco Dodgeball
ROCKETSROCKETSROCKETS
Secrets of Rætikon
Song of the Deep
Spirits
Sproggiwood
Stardew Valley
Streamline
Subnautica
Super Hexagon
Super Meat Boy
Superbrothers: Sword & Sworcery EP
The Stanley Parable
The Swapper
The Witness
Thirty Flights of Loving
Tower of Guns
VVVVVV
Waking Mars
World of Goo

Jeugd-tbs'er komt vrij na Facebookmoord

De uitlokker van de zogenoemde Facebookmoord in Arnhem in januari 2012 komt onder voorwaarden vrij. Daartoe heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag besloten, op voorspraak van de officier van justitie.

Deze 22-jarige Wesley C. uit Rotterdam, die in 2012 een moord uitlokte op Joyce 'Winsie' Hau (15) uit Arnhem, heeft in de afgelopen vijf jaar "een duidelijke positieve groei laten zien", aldus de rechtbank. Hij kan omgaan met verantwoordelijkheden en vrijheden en heeft ook werk. Het risico op herhaling is klein, aldus de rechtbank.

De man was betrokken bij de geruchtmakende Facebookmoord. Drie jonge tieners, twee jongens en het meisje Polly W. uit Arnhem, beraamden toen een plan voor de moord op Joyce Hau, die op Facebook zou hebben geroddeld over Polly's avonturen met jongens.

Joyce Hau werd op 14 januari 2012 neergestoken in de deuropening van haar ouderlijk woning door de derde betrokkene, de door Wesley ingeschakelde Jinhua K. Het meisje overleed enkele dagen later. Ook haar vader raakte daarbij gewond. De jeugd-tbs van K., nu negentien jaar, is door de rechtbank met negen maanden verlengd.

Jeugd-tbs'er komt vrij na Facebookmoord
Jeugd-tbs'er komt vrij na Facebookmoord (Foto: ANP)

Zelda: Breath of the Wild krijgt Expansion Pass

The Legend of Zelda: Breath of the Wild krijgt een Expansion Pass. Dat heeft Nintendo vandaag aangekondigd. De Expansion Pass gaat €19.99 kosten en belooft twee DLC-packs. Dit is de eerste keer dat een Zelda-game DLC krijgt.

De eerste DLC pack, dat in de zomer moet uitkomen, bevat een nieuwe 'Cave of Trials challenge', Hard Mode en een mysterieus klinkende 'additional map feature'. De tweede DLC pack is wat uitgebreider en komt pas in de winter uit. Dit deel van de uitbreiding bevat een nieuw verhaal, een nieuwe dungeon en 'extra uitdagingen'.

Je kunt de packs niet afzonderlijk van elkaar kopen. Als bonus kunnen kopers al op de release drie extra schatkisten in het eerste gebied vinden. Een van de kisten bevat een Nintendo-shirt dat Link kan dragen, de andere twee kisten bevatten items. Aonuma legt het zelf allemaal uit in het onderstaande filmpje.

Historische WK-medaille Slowaakse skiërs, Frankrijk pakt wereldtitel

De Franse alpineskiërs hebben op het wereldkampioenschap in St. Moritz de landenwedstrijd gewonnen. Tessa Worley, Adeline Baud Mugnier, Mathieu Faivre en Alexis Pinturault waren in de finale te sterk voor Slowakije, dat wel voor het eerst in de geschiedenis een medaille won.

In de landenwedstrijd worden vier runs geskied waarbij telkens een skiër van het ene team het opneemt tegen een skiër van het andere team in een parallel(reuzen)slalom. Elk team bestaat uit twee vrouwen en twee mannen en de winst in een run levert één punt op. Bij een 2-2 stand na vier runs worden de tijden van de snelste vrouw per team en de snelste man per team bij elkaar opgeteld om zo toch tot een winnaar te komen. De landenwedstrijd is volgend jaar op de Olympische Spelen overigens voor het eerst olympisch.

In het Zwitserse St. Moritz viel in de achtste finales - de eerste ronde - gelijk een verrassing te noteren. De Belg Dries van den Broecke stuntte met winst tegen wereldtopper Marcel Hirscher, maar Oostenrijk won het duel uiteindelijk wel met 3-1. Zweden rekende simpel af met Slovenië (4-0), terwijl Noorwegen Tsjechië met 3-1 aan de kant schoof. De Rus Pavel Trikhichev stuntte met winst op Pinturault, maar de andere drie Russen haalden de finish niet en dus won Frankrijk het duel met 3-1. Zwitserland deed het thuispubliek met een 4-0 winst op Kroatië juichen, Canada versloeg de Noord-Amerikaanse rivalen uit de VS na een spannend duel op tijd, Italië was oppermachtig tegen Argentinië (4-0) en Slowakije zorgde voor een mooie overwinning op Duitsland (3-1).

In de kwartfinales ging het fout voor titelverdedigers Oostenrijk. Andre Myhrer uit Zweden won van Hirscher en zijn landgenoten brachten de 3-1 zege over de streep. Frankrijk was met 3-1 duidelijk te sterk voor Noorwegen, terwijl Zwitserland zich nipt langs Canada vocht en de halve finales bereikte. Slowakije zorgde wederom voor een mooi resultaat en versloeg ook Italië.

De eerste halve finale ging tussen Zweden en Frankrijk. Baud Mugnier versloeg Frida Hansdotter en bracht Frankrijk op voorsprong, maar Mattias Hargin en Maria Pietilä-Holmner wonnen van respectievelijk Faivre en Worley, waardoor Pinturault het in handen had. Hij zegevierde tegen Myhrer en was precies snel genoeg om Frankrijk in de finale te krijgen. De andere halve finale was al net zo bloedstollend, waarbij de Slowaakse dames het verschil maakten. Slalomtoppers Petra Vlhova en Veronika Velez-Zuzulova wonnen hun duels van Camille Rast en Wendy Holdener, terwijl de Zwitsers Reto Schmidiger en Luca Ärni sterker waren dan Andreas Zampa en Matej Falat. Met 0,06 seconden ging Slowakije echter naar de finale.

In de strijd om het brons nam Zwitserland het op tegen Zweden, maar het thuispubliek kreeg weinig te juichen. Holdener kreeg klop van Hansdotter, Hargin versloeg Ärni en nadat Pietilä-Holmner won van Rast was het gedaan en won Zweden het brons.

De finale werd juist razendspannend. Vlhova begon met een zege op Worley, waarna Pinturault Frankrijk met winst op Zampa op gelijke hoogte bracht. Velez-Zuzulova, getrouwd met de Franse coach, versloeg Baud Mugnier en bracht Slowakije weer op voorsprong en dus moesten Faivre en Falat het uitvechten. De Fransman begon veel sterker, zag Falat plotseling naderen, maar hield enkele honderdsten van een seconde over en hielp zijn land dus naar de wereldtitel. 

The Phone House vraagt faillissement aan

Belwinkelketen The Phone House heeft dinsdag faillissement aangevraagd. Het bedrijf heeft veel last van concurrentie door telecombedrijven en het scherpere toezicht op de aanbieding van telefoons bij abonnementen. Daardoor lukt het niet de resultaten te verbeteren.

Phone House ziet de verkopen al een tijd teruglopen. Daarnaast krijgt het bedrijf lagere vergoedingen van telecomoperators dan voorheen.

Het faillissement is aangevraagd voor het hoofdkantoor en de zeventig eigen winkels van het bedrijf. De 74 franchisevestigingen vallen buiten het faillissement. Alle winkels van Phone House, dat 806 medewerkers heeft, blijven voorlopig open.

Doorstart

Curatoren onderzoeken de mogelijkheden voor een doorstart van het bedrijf.

Phone House schrapte in 2014 al circa tweehonderd banen om de verdeling tussen fysieke winkels en internetactiviteiten beter in balans te krijgen. Het bedrijf is sinds 1998 actief in Nederland, oorspronkelijk als onderdeel van het Britse Carphone Warehouse. Na diens fusie met het Britse winkelbedrijf Dixons werd Phone House in 2015 verkocht aan aandeelhouders van telecomretailer Optie1.

The Phone House vraagt faillissement aan
The Phone House vraagt faillissement aan (Foto: ANP)

Automobilist voorkomt met stunt ongeval

Met een risicovolle actie heeft een Duitse automobilist waarschijnlijk een ongeval voorkomen op de snelweg in Beieren. Bij het inhalen van een voertuig dat nogal slingerend over de weg reed, zag de man dat de bestuurder daarvan onwel was geworden en niet meer kon rijden.

Volgens de brandweer ging de bestuurder vervolgens voor het stuurloze voertuig rijden, liet de andere auto zachtjes tegen zijn achterkant botsen en remde toen langzaam af. Beide voertuigen kwamen zonder verdere schade tot stilstand.

De onwel geworden automobilist bleek zwaar ziek en is naar een hospitaal gebracht. Het incident was bij het plaatsje Garching bij München.

Automobilist voorkomt met stunt ongeval
Automobilist voorkomt met stunt ongeval (Foto: BuzzO)

Er komt een 'vernieuwde' Nokia 3310

Voor iedereen die gevoelig is voor mobieltjesnostalgie is er goed nieuws. Tenminste dat beweert VentureBeat. Volgens die website wordt er deze maand tijdens Mobile World Congress in Barcelona een vernieuwde Nokia 3310 gepresenteerd. Het toestel wordt uitgebracht door HMD Global, wat de naam Nokia heeft overgenomen van Microsoft.

De 3310 is een van de meest iconische mobiele telefoons ooit geproduceerd. Het apparaat verving in 2000 de 3210 en groeide al snel uit tot een klassieker. In totaal gingen er 126 miljoen 3310's over de toonbank. Wat de 3310 vooral zo populair maakte, was de lange accuduur (niet uren, maar dagen), het lichte gewicht (133 gram) en stoot- en krasbestendigheid. Van de 3310 werd weleens gezegd dat het zelfs een wereldoorlog zou overleven.

Wat HMD precies gaat doen met de reïncarnatie van de 3310 is een raadsel. Over het uiterlijk en de functionaliteit van het mobieltje is nog niets bekend. De nieuwe 3310 gaat 59 euro kosten.

Nokia komt met 'vernieuwde' 3310
Nokia komt met 'vernieuwde' 3310 (Foto: BuzzT)

Art Rooijakkers gewond bij opnames WIDM

Art Rooijakkers heeft vorig jaar een flinke jaap opgelopen tijdens de opnames van het huidige seizoen van Wie is de mol? De presentator laat dinsdag op Instagram beelden zien van de centimeters lange snee op zijn voorhoofd.

"Ok, het is geen haaienbeet zoals bij @freekvonk. Toch vonden ze mijn hoofdwond (gevolg van een stom ongelukje) dit voorjaar op de ER in het ziekenhuis van Pendleton ernstig genoeg om voor te stellen mijn hoofd gedeeltelijk kaal te scheren (ivm hechtingen)", schrijft Art bij foto's van de wond en zijn bezoek aan het ziekenhuis.

Dat was al met al best lastig, zo midden in de opnames van Wie is de mol?, aldus Art. "Uiteindelijk - na mijn hartslag, bloeddruk, temperatuur en nog veel meer gemeten te hebben - lieten de doktoren me na anderhalf uur gaan. Met een gelijmde hoofdwond, knallende koppijn én al mijn ongeschoren haar."

Tot dusver was in de afleveringen van Wie is de mol? nog niets te zien van de hoofdwond van Art.

John Fogerty met CCR-hits in Ziggo Dome

Zanger en gitarist John Fogerty komt naar Nederland. De voormalig frontman van Creedence Clearwater Revival geeft op 28 juni een optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat heeft concertorganisator Mojo dinsdag bekendgemaakt.

De show is onderdeel van de tour: 1969 Show - Performing his songs from Creedence Clearwater Revival. Fogerty schreef in zijn tijd bij de rockband vele hits als Proud Mary, Born on the Bayou, Bad Moon Rising en Fortunate Son. Na het uiteenvallen van de band, begin jaren zeventig, scoorde hij ook solo nog enkele hits.

De kaartverkoop voor de show begint vrijdag.

John Fogerty met CCR-hits in Ziggo Dome
John Fogerty met CCR-hits in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Kristoff wint eerste rit Ronde van Oman

Alexander Kristoff heeft de openingsrit in de de Tour of Oman 2017 gewonnen. De 29-jarige Noor van Katusha-Alpecin was in Naseem Park de snelste in de massasprint. Hij versloeg Kristian Sbaragli en Sonny Colbrelli. Door zijn zege is Kristoff automatisch ook de eerste leider.

Al snel na de start kregen vijf renners een vrijbrief van het peloton. Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Guiseppe Fonzi (Wilier Triestina-Selle Italia) en Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect) sprokkelden een voorsprong van drie en een halve minuut bij elkaar. Achter hen deden sprintersploegen Katusha-Alpecin en Quick-Step Floors het werk in de jacht op de vluchters.

De Gendt en Fonzi waren de eerste twee die vooraan af moesten haken, met nog 25 kilometer te gaan. Ook de overige drie waren niet bestand tegen het peloton en werden op tien kilometer van de eindstreep gegrepen. 

Na 176 kilometer diende zich een massasprint aan. Daar haalde Alexander Kristoff het met duidelijke voorsprong, voor Kristian Sbaragli en Sonny Colbrelli. Kristoff is ook de eerste leider in Oman.

Nederlandse tennissters naar Slowakije in Fed Cup

De Nederlandse tennissters moeten in april afreizen naar Slowakije in de play-offs voor een plekje in de wereldgroep van 2018. Dat bleek dinsdag uit de loting. Nederland werd afgelopen weekeinde in de eerste ronde van de wereldgroep uitgeschakeld door Wit-Rusland.

Nederland lootte tegen Slowakije en dat betekende automatisch een uitwedstrijd. De vorige ontmoeting tussen de twee landen werd immers in Nederland gehouden: in 2015 won Nederland in Apeldoorn in de eerste ronde van wereldgroep II met 4-1 van het Slowaakse team. Negen jaar eerder was Slowakije te sterk, terwijl de eerste ontmoeting tussen de twee landen in 1996 een Nederlandse overwinning in Slowakije opleverde. 

Golden State Warriors krijgen koekje van eigen deeg

De Golden State Warriors zijn dit seizoen met afstand de sterkste ploeg in de NBA. De ploeg draait op een rotatie van extreem goede schutters en de ploeg scoort bijna automatisch ruim boven de honderd punten per wedstrijd. Uit tegen de Denver Nuggets kregen de Warriors afgelopen nacht een koekje van eigen deeg. Denver evenaarde een NBA record met 24 gemaakte driepunters en won met 132-110.

Golden State trad gehavend aan tegen de ploeg uit Denver. Klay Thompson, Shaun Livingston, Zaza Pachulia en David West misten om diverse redenen de wedstrijd. Denver begon overdonderend en leidde na één helft met 79-54. De ploeg had op dat moment al zestien driepunters gemaakt.

In de tweede helft wisten de Warriors terug te komen tot acht punten, maar in het vierde kwart liep Denver weer ver uit en wist de wedstrijd ruim te winnen.

Nikola Jokic, de jonge center van Denver, bewees andermaal zijn grote waarde. De Serviër kwam tot 17 punten, 21 rebounds en 12 assists. Zes spelers van de Nuggets haalden de dubbele cijfers, aangevoerd door de de jonge Spanjaard Juan Hernangomez, die 27 punten maakte. Hernangomez heeft een broer, Willy, die voor de New York Knicks speelt. De Hernangomez broertjes worden al vergeleken met de broertjes Gasol, maar veel verder dan dat ze allen uit Spanje komen gaat die vergelijking niet.

Kevin Durant kwam bij Golden State tot zijn gebruikelijke 25 punten. Stephen Curry schoot slechts één van zijn elf driepunters raak en bleef op elf punten steken.

Denver eindigde met 24 gemaakte driepunters, een evenaring van het record dat de Houston Rockets eerder dit seizoen vestigden. De Nuggets hadden hier echter maar 40 schotpogingen voor nodig.

Voor de Warriors was het de negende nederlaag van het seizoen, evenveel wedstrijden als ze vorig seizoen in totaal verloren. De eerste plaats in de Western Conference houden ze wel ruim in handen. Als de huidige stand ongewijzigd blijft zullen de Warriors en de Nuggets elkaar in de eerste ronde van de play-offs treffen.

 Nuggets-Warriors highlights. Bron: YouTube.

De naaste concurrent van Golden State, de San Antonio Spurs, won uit van de Indiana Pacers, 106-110. Het was de 42e overwinning voor San Antonio, waardoor ze nu al zeker meer overwinningen dan nederlagen hebben dit seizoen. Het is al het twintigste jaar op rij dat de Spurs een winning record hebben, geen team in de geschiedenis van de NBA had zoveel succesvolle seizoenen op rij.

Kawhi Leonard was zoals zo vaak de beste speler voor San Antonio. Hij scoorde 32 punten en wist ook viermaal een tegenstander de bal te ontfutselen.

De Washington Wizards boekten een ruime zege op de bezoekende Oklahoma City Thunder. Washington won met 120-98. De basis voor de overwinning werd gelegd in een periode van tien minuten rondom de rust. Oklahoma City miste 24 schoten op rij, waardoor Washington een voorsprong van 34 punten kon nemen. Deze kwam uiteraard niet meer in gevaar.

Zes spelers van de Wizards haalden de dubbele cijfers. Markieff Morris noteerde 23 punten, Bradley Beal kwam tot 22 en John Wall voegde 15 punten en 14 assists toe.

Bij de Thunder bleef Russell Westbrook steken op 17 punten, 4 rebounds en 4 assists. De wervelwind die Westbrook in de eerste seizoenshelft was lijkt een beetje te zijn geluwd.


Uitslagen

Charlotte Hornets – Philadelphia 76ers 99-105
Indiana Pacers – San Antonio Spurs 106-110
Brooklyn Nets – Memphis Grizzlies 103-112
Miami Heat – Orlando Magic 107-116
Washington Wizards - Oklahoma City Thunder 120-98
Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 102-89
Dallas Mavericks – Boston Celtics 98-111
Denver Nuggets – Golden State Warriors 132-110
Utah Jazz – Los Angeles Clippers 72-88
Phoenix Suns – New Orleans Pelicans 108-110
Portland Trail Blazers – Atlanta Hawks 104-109 (OT)

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 37-16
Boston Celtics 36-19
Washington Wizards 33-21
Atlanta Hawks 32-23
Toronto Raptors 32-23
Indiana Pacers 29-26
Chicago Bulls 26-29
Detroit Pistons 26-30
Milwaukee Bucks 24-30
Charlotte Hornets 24-31
Miami Heat 24-32
New York Knicks 23-33
Philadelphia 76ers 21-34
Orlando Magic 21-36
Brooklyn Nets 9-46


Western Conference

Golden State Warriors 46-9
San Antonio Spurs 42-13
Houston Rockets 40-17
Los Angeles Clippers 34-21
Utah Jazz 34-22
Memphis Grizzlies 34-23
Oklahoma City Thunder 31-25
Denver Nuggets 25-30
Portland Trail Blazers 23-32
Sacramento Kings 23-32
Dallas Mavericks 22-33
New Orleans Pelicans 22-34
Minnesota Timberwolves 21-34
Los Angeles Lakers 19-37
Phoenix Suns 17-39

Auto Verstappen op 26 februari gepresenteerd

De nieuwe Red Bull RB13 zal op 26 februari gepresenteerd gaan worden. Dat is een dag voordat de Formule 1-coureurs en -teams beginnen aan hun eerste wintertest. Ook zusterteam Toro Rosso zal de 2017-auto op de 26e gaan onthullen.

Red Bull, het team van Max Verstappen en Daniel Ricciardo, maakte wel een datum bekend voor de presentatie, maar geen locatie, waardoor de geruchten ontstaan zijn dat het slechts een aantal studioplaatjes betreffen en dat de auto in Barcelona voorzien zal zijn van een speciale testlivery die een aantal geheimen moet verhullen. Pas in Australië zal dan de definitieve auto getoond worden. Wel is al duidelijk dat de nieuwe RB13 een zeer lange wielbasis zal gaan krijgen.

Komende maandag zal Sauber het eerste team zijn dat de 2017-auto zal gaan onthullen. Renault is een dag later, waarna Force India (22 februari), Mercedes (23e), Ferrari (24e) en McLaren (24e) volgen. Van Haas en Williams is nog geen datum bekend.

Jonge skiesters in middenveld in Turkije

Skiesters Noa Blok en Roxy van der Haas zijn op het eerste onderdeel van het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival (WEJOF) in het Turkse Erzurum in het middenveld geëindigd. Maandag werd het alpineskiën in Erzurum geopend met de reuzenslalom voor de dames, waar skiesters van 16 en 17 jaar oud aan mee mochten doen.

Blok en Van der Haas kwamen in de eerste run tot een 22e en 25e plek, op een kleine vijf seconden van leidster Rinata Abdulkaiumova uit Rusland. Blok hield haar positie in de tweede run vast, Van der Haas moest twee plekken inleveren en eindigde als 27e in het veld van zo'n vijftig deelneemsters. Abdulkaiumova won met overmacht het goud, het Franse talent Dorian Escane pakte zilver en Nikola Bubakova uit Tsjechië ging met brons naar huis. 

Het alpineskiën op het WEJOF levert doorgaans grote namen voor de toekomst op. Huidige wereldtoppers als Ilka Stuhec, Anna Veith, Tina Weirather en Sofia Goggia stonden ooit allemal op de latten op het festival. 

'Partijprogramma's in strijd met rechtsstaat'

In bijna de helft van de verkiezingsprogramma's staan voorstellen die lijnrecht ingaan tegen de huidige Grondwet en de rechtsstaat. Deze Nederlandse politieke partijen komen met voorstellen die bijvoorbeeld inbreuk maken op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter.

In het verkiezingsprogramma van de PVV staan de meeste voorstellen die in strijd zijn met internationale verdragen, afbreuk doen aan de rechtsstaat of botsen met de huidige Nederlandse regels. Dat concludeert een commissie van hoogleraren die in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) dertien partijprogramma's heeft doorgelicht op hun gevolgen voor de rechtsstaat. Nagenoeg alle verkiezingsprogramma's bevatten volgens de hoogleraren één of meer maatregelen die de rechtsstaat kunnen verzwakken en vijf van de dertien stelt maatregelen voor die in strijd zijn met de democratie en rechtsstaat.

Het CDA stelt bijvoorbeeld voor om buitenlandse financiering van moskeeën te verbieden, VNL heeft het plan om criminelen met een dubbele nationaliteit te denaturaliseren. De PVV wil geen immigranten uit islamitische landen meer toelaten en de VVD bepleit om Nederlanders die zich aansluiten bij een terroristische organisatie eventueel stateloos te maken. Deze voorstellen zijn in strijd met geldende mensenrechten of openlijk discriminerend ten opzichte van bepaalde groepen burgers, meldt de commissie.

Vorige verkiezingen
De NOvA bekeek ook de politieke programma's van de vorige verkiezingen, vier jaar geleden en concludeert dat er nu "beduidend meer" voorstellen in staan die in strijd zijn met de huidige rechten en vrijheden. Vier jaar geleden dat gold namelijk voor twee van de tien onderzochte programma's, nu zijn dat er dus vijf van de dertien.

Op 15 maart zijn de verkiezingen, achtentwintig partijen doen daaraan mee. De commissie van de NOvA heeft de programma's bestudeerd van de dertien partijen die in december 2016 met twee of meer zetels in de Tweede Kamer zaten.

'Partijprogramma's in strijd met rechtsstaat'
'Partijprogramma's in strijd met rechtsstaat' (Foto: ANP)

Notificatiewijziging Twitter valt slecht

Twitter veranderde maandag de manier waarop gebruikers op de hoogte worden gebracht als ze door iemand op een lijst zijn geplaatst. De verandering leverde dusdanig veel kritiek op dat het veiligheidsteam van Twitter al na twee uur besloot de wijziging weer ongedaan te maken.

Via het 'Twitter Safety'-account maakte het platform bekend gebruikers niet langer te informeren als ze door anderen op een lijst waren geplaatst. Volgens Twitter werden deze notificaties toch alleen maar als hinderlijke spam beschouwd.

Al snel werd duidelijk dat gebruikers de notificaties helemaal niet als spam zagen, in tegendeel zelfs. Trollen maken gretig gebruik van lijsten om hele groepen slachtoffers in één tweet te kunnen benaderen. Op de hoogte worden gesteld van een plaatsing op een lijst is voor gebruikers dus dé manier om te voorkomen te worden bestookt door trollen.

Notificatiewijziging Twitter valt slecht
Notificatiewijziging Twitter valt slecht (Foto: BuzzT)

Doorzoekingen bij islamitische stichtingen

Bij twee stichtingen in Zuid-Limburg en op andere locaties in de provincie worden wegens vermoedens van witwassen dinsdag doorzoekingen verricht door de politie en de FIOD, onder leiding van het Openbaar Ministerie. In onder meer een gebedshuis wordt gezocht naar bewijsmateriaal.

Het onderzoek is al in 2015 begonnen op grond van van meldingen over mogelijk verdachte transacties, meldt het OM. De betrokken stichtingen zijn Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en de Stichting Baby Care in Geleen.

Behalve in de gemeente Sittard-Geleen wordt ook gezocht in Beek, Heerlen en Stein. Het merendeel van de locaties betreft woningen. Daarnaast worden enkele bedrijfspanden en een loods doorzocht.

Doorzoekingen bij islamitische stichtingen
Doorzoekingen bij islamitische stichtingen (Foto: ANP)

'Volgend doelpunt Martial kost United tien miljoen euro'

Als Manchester United-aanvaller Anthony Martial nog één goal maakt voor de club, moeten de Engelsen fors de portemonnee trekken. Anderhalf jaar geleden werd de Fransman voor veertig miljoen euro overgenomen van AS Monaco en daar zaten een aantal extra afspraken aan vast.

Zo moet United tien miljoen euro neerleggen als Martial 25 goals maakt in het shirt van de club. Hij staat op het moment op 24 treffers en dus zal de lokale penningmeester bij Martial's volgende goal toch wat minder luid juichen. Monaco kan overigens ook nog eens tien miljoen euro opstrijken als de aanvaller zijn 25e interland voor Frankrijk speelt, maar dat duurt nog even: hij staat nu op vijftien stuks. 

Een plekje bij de top-3 in de verkiezing voor de Gouden Bal doet overigens ook de Franse kassa rinkelen: wederom tien miljoen euro zal dan van Manchester naar de Franse zuidkust vloeien. United-coach José Mourinho stelt Martial niet altijd op en lijkt geen groot fan van de aankoop van Louis van Gaal, maar die 25e treffer zit er vermoedelijk toch echt een keer aan te komen. 

Nederlandse skiërs op valreep toch naar WK

Op het laatste moment zijn twee Nederlanders toegevoegd aan de selectie voor het WK alpineskiën in het Zwitserse St. Moritz, dat vorige week begon. Spike van der Haas en Maarten Meiners zijn alsnog aangewezen om Steven Théolier, Steffan Winkelhorst en Adriana Jelinkova te vergezellen.

Om naar het WK te mogen moeten Nederlandse skiërs twee keer minder dan twintig FIS-punten scoren - punten die je in alle wedstrijden onder auspiciën van de internationale skibond FIS kunt verzamelen. Van der Haas lukte dat begin februari voor het eerst bij een slalom in Zagreb, maar omdat hij vorig jaar door blessureleed nauwelijks kon scoren en omdat hij met zijn 19 jaar nog jong is, besloot de Nederlandse skibond hem toch naar het WK te sturen.

Meiners dook vorig jaar al onder de twintig punten, maar daar bleef het lang bij. Tot afgelopen zondag, want in het Oostenrijkse St. Lambrecht kwam hij op een reuzenslalom tot 17,32 punten en dus mag ook Meiners zich deze week in St. Moritz melden. Het is nog maar de vraag of we de Nederlanders in actie kunnen zien. Aangezien ze allemaal niet bij de top-50 van de wereld staan zullen ze zich namelijk eerst moeten plaatsen via de kwalificatiewedstrijden, die één dag voor de echte wedstrijd gehouden worden. 

Het volledige schema van het WK is te vinden in onze special. Jelinkova komt bij de dames uit op de reuzenslalom en slalom, Théolier skiet alleen de slalom, Meiners alleen de reuzenslalom en Van der Haas en Winkelhorst komen in principe op beide onderdelen in actie. 

KNVB vindt dat Veltman geel had kunnen krijgen voor 'onsportieve actie'

Joël Veltman heeft zelf zijn spijt uit betuigd, maar de KNVB heeft ook nog laten weten wat het van de actie van de verdediger van Ajax vindt. De rechtsback van Ajax merkte tegenover zijn tegenstander Ivan Calero op dat Betrand Traoré geblesseerd op de grond lag en passeerde de speler van Sparta Rotterdam vervolgens.

"Wij vinden de actie onsportief", laat ween woordvoerder van de KNVB weten tegenover De Telegraaf. "Wij wijzen trainers en spelers op hun verantwoordelijkheid. Dit moet je niet willen."

De voetbalbond is machteloos en kan verder niks met het voorval. "De aanklager betaald voetbal kan om twee redenen niet in actie komen. De scheidsrechter heeft het voorval waargenomen. Dus staat de aanklager machteloos. Ook al omdat hij alleen een vooronderzoek kan instellen naar vergrijpen, waar zwaardere straffen voor staan."

Pol van Boekel liet tijdens de wedstrijd na om in de grijpen, maar liet dit na, terwijl dit wel mocht. "Vanwege een gebrek aan respect voor het voetbalspel. Hij had Veltman zelfs geel kunnen geven. Maar het wordt hem niet verweten dat hij dit niet heeft gedaan. Scheidsrechters worden gelukkig bijna nooit met dit soort situaties geconfronteerd, waardoor het lastig is in een split-second goed te schakelen."

Gerbrands: "Te klein achterland in Nederlandse voetbalwereld"

Nederlandse clubs gaan nooit de buitenlandse top kunnen evenaren qua begroting, zo weet algemeen directeur van PSV Toon Gerbrands. "De behouden koers is een bewuste keuze", vertelde Gerbrands tegen De Telegraaf. "PSV heeft lange tijd terug begroot op het halen van de Champions League. Dat doen we niet meer."

"Zelfs als wij de komende drie jaar geen Champions League meer zouden spelen en alleen in de Europa League uitkomen, is het financieel allemaal rond in Eindhoven. We hebben alles laten doorrekenen en ook de rvc weet dit."

De top drie in Nederland draait met ongeveer een begroting van zeventig miljoen euro. "Haal je de Champions League dan komt er twintig miljoen bij, dus zit je op negentig miljoen. Kom je een ronde verder wordt het 95 miljoen euro. Verder kom je financieel niet."

"We hebben in Nederland een te klein achterland. Zelfs als wij de tv-gelden van de Eredivisie zouden verdubbelen, knipperen ze in het buitenland nog niet met de ogen. Zeven of veertien miljoen euro betekent niets."

Niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt is dan ook het credo voor de clubs. "En dat is gelimiteerd, omdat landskampioen worden maar twintig miljoen scheelt."

Van Duin: Patricia Paay verdient carnavalshit

Hoewel André van Duin ze niet meer maakt, heeft de komiek nog altijd genoeg inspiratie voor een carnavalshit. "Zo'n rel rond Patricia Paay schreeuwt natuurlijk om een leuk liedje, maar ik begin er niet meer aan", zegt hij dinsdag in De Telegraaf. Ook de bonnetjesrel rond de Teevendeal, die al vier politici de kop kostte, is volgens Van Duin 'perfect' voor een lied. "Er rijmt ontzettend veel op bon."

Een nieuwe carnavalsplaat komt er echter niet meer. Van Duin heeft tegenwoordig andere bezigheden. Bovendien is zo'n single totaal niet lucratief meer, zegt hij. "Van een single als Flip Fluitketel gingen er toch gauw honderdduizend over de toonbank. Tegenwoordig mag je blij zijn als er enige tientallen cd's worden verkocht", aldus Van Duin.

Volgens de komiek is dat enigszins de schuld van de omroepen. "De carnavalsmuziek wordt niet meer op de radio gedraaid. Op tv zijn populaire Nederlandstalige muziekprogramma's als Op volle toeren van Chiel Montagne verdwenen, dus de nummers bereiken het grote publiek niet."

Van Duin: Patricia Paay verdient carnavalshit
Van Duin: Patricia Paay verdient carnavalshit (Foto: BuzzE)

Moby: Trump wordt gechanteerd door Rusland

Moby is ervan overtuigd dat de Amerikaanse president Trump wordt gechanteerd door Rusland. In een post op Facebook zegt de muzikant dat hij tot die conclusie is gekomen na een weekend met vrienden die in Washington werken.

In het stuk noemt Moby vijf theorieën die volgens hem 'accuraat' zijn. De president spant volgens de zanger samen met de Russen en probeert een oorlog met Iran uit te lokken. Ook denkt Moby met zekerheid te kunnen zeggen dat zowel rechtse Amerikaanse politici als overige wereldleiders werken aan een plan om Trump af te zetten.

De muzikant is al langer fel tegenstander van de Amerikaanse president. Ondanks vele negatieve uitspraken over Trump, werd Moby naar eigen zeggen toch gevraagd als dj te komen draaien op één van de inauguratiebals. Op Instagram liet hij destijds weten heel hard te hebben gelachen om dat voorstel, en schreef hij dat hij het aanbod zou aannemen als de president zijn belastingaangiftes openbaar zou maken, iets dat Trump weigert te doen.

Moby: Trump wordt gechanteerd door Rusland
Moby: Trump wordt gechanteerd door Rusland (Foto: BuzzE)

Playboy gooit roer om: toch weer blootfoto's

Het tijdschrift Playboy gaat toch weer blootfoto's plaatsen. Het magazine stopte vorig jaar met het plaatsen van afbeeldingen van volledig naakte vrouwen, maar gooit het roer nu weer om.

"Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat de manier waarop het blad naakt toonde was verouderd", erkende Cooper Hefner, de CCO (Chief Creative Officer) van het blad op Twitter. "Maar het helemaal schrappen was een fout."

Playboy oordeelde in 2015 nog dat blootfoto's verouderd waren, omdat op internet bepaald geen tekort is aan erotische afbeeldingen. Ook kreeg het blad kritiek van vrouwen die de naaktfoto's vernederend en beledigend vonden.

Playboy worstelt al jaren met teruglopende verkoopcijfers. Het tijdschrift ging in 1975 nog miljoenen keren over de toonbank; de afgelopen jaren werden van iedere uitgave ongeveer 800.000 exemplaren gedrukt.

Playboy gooit roer om: toch weer blootfoto's
Playboy gooit roer om: toch weer blootfoto's (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Lente?

Schijnt morgen rood je tegen, dan dreigt februari met regen

Goedemorgen.

De afgelopen nacht was het onbewolkt. De temperatuur daalde naar gemiddeld zo'n -2.

Vandaag krijgen we een mooie dag. De zon schijnt en het blijft overal droog. De temperatuur loopt uiteen van 5 graden op de wadden tot 10 graden in het zuiden.

Morgen wordt het weer een mooie dag. De dagen daarna blijft het zacht met misschien wel wat regen. De zon krijgen we helaas minder te zien.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:55
Zon onder: 17:52
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1876 Alexander Graham Bell vraagt patent aan op de telefoon; twee uur later doet Elisha Gray hetzelfde.
1929 In Chicago worden zeven mannen door een rivaliserende bende doodgeschoten tijdens het Valentijnsdag Bloedbad.
1942 In Rotterdam wordt de Maastunnel geopend. De overwelving is 1426 meter lang, de tunnel zelf meet 1070,15 meter. Er is bijna vijf jaar aan gewerkt.
1989 Ayatollah Khomeini vaardigt zijn fatwa uit tegen de schrijver Salman Rushdie wegens diens boek 'De Duivelsverzen'.
1990 De Voyager 1-sonde neemt een foto van het hele zonnestelsel.

Prikkeldraad (Foto: Disbatch)
Prikkeldraad (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Facebook wil concurrent YouTube worden

Facebook onderhandelt met de muziekindustrie over het tonen van videoclips. Het netwerk zou daarmee een concurrent van YouTube kunnen worden. Daarom was Facebook afgelopen weekeinde te gast bij het feestje rond de Grammy Awards.

Persbureau Bloomberg sprak met onderhandelaars van de platenmaatschappijen. "We hopen dat ze werken aan licenties voor muziek op de hele site", zei de president van de branche, de National Music Publishers Association. De deal zou niet alleen moeten gaan over het publiceren van videoclips, maar ook over muziek in de filmpjes van gebruikers.

Een deal met Facebook kan de muziekindustrie miljarden opleveren. Bovendien kan het de branche helpen om YouTube onder druk te zetten, dat te weinig zou optreden tegen schending van auteursrechten.

Facebook wil concurrent YouTube worden
Facebook wil concurrent YouTube worden (Foto: BuzzT)

WOII-bom onschadelijk gemaakt bij vliegveld

Een 250 kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog is onschadelijk gemaakt bij de grootste luchthaven van Duitsland. Het explosief werd maandag aangetroffen in een veld op een paar honderd meter afstand van het vliegveld van Frankfurt .

Doordat de bom 's nachts onschadelijk werd gemaakt, hoefden er geen vluchten te worden geschrapt. De operatie zorgde wel voor overlast in de omgeving. Zo moesten een hotel en andere gebouwen worden ontruimd. De politie meldde in de nacht van maandag op dinsdag dat de bom geen gevaar meer vormt.

WOII-bom onschadelijk gemaakt bij vliegveld
WOII-bom onschadelijk gemaakt bij vliegveld (Foto: ANP)

Remkes gaat te rade bij de burger

De nieuwe staatscommissie die het functioneren van de parlementaire democratie gaat onderzoeken wil van burgers horen wat er beter kan. "Wij gaan zeker niet twee jaar lang broeden met de luiken dicht en dan onze conclusie delen met de wereld", zei voorzitter Johan Remkes maandag bij het aantreden van de commissie.

"Democratie is van ons allemaal, dus wij willen horen wat de inwoners van Nederland vinden dat er beter kan", verzekerde Remkes. Bij de aanstelling van de achtkoppige commissie klonk er wat kritiek omdat veel leden verbonden zouden zijn aan de traditionele politieke partijen en niet erg genegen zouden zijn tot grootscheepse vernieuwing.

Remkes wilde niet op de zaken vooruitlopen, maar beloofde al wel speciale aandacht voor jongeren. "Want zij zijn de toekomst, en wat we nu onderzoeken is een toekomstbestendig parlementair stelsel."

Remkes gaat te rade bij de burger
Remkes gaat te rade bij de burger (Foto: ANP)

'Veiligheidsadviseur Trump stapt op'

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft zijn ontslag ingediend. Dat zeggen twee bronnen tegen CNN.

De ex-generaal was in opspraak geraakt omdat hij de Amerikaanse sancties tegen Moskou zou hebben besproken met de Russische ambassadeur in de VS. Dat gebeurde volgens bronnen van The Washington Post na de Amerikaanse verkiezingen, maar nog voordat Trump daadwerkelijk president was.

Flynn zei eerder tegen vicepresident Mike Pence dat hij de Amerikaanse sancties tegen Rusland niet had besproken met de Russische diplomaat. De topadviseur erkende later dat toch niet helemaal zeker te weten.

'Veiligheidsadviseur Trump stapt op'
'Veiligheidsadviseur Trump stapt op' (Foto: ANP)

Rechterlijke macht sucks

U en ik zien ze soms wegrennen voor politie maar alleen wanneer de politie grof geweld gebruikt. Wordt dit geweld nog niet toegepast dan blijft het onopgevoede tuig de politie en andere hulpverleners sarren. Wie zijn ze? Alleen onopgevoede getinte Nederlanders? Alleen blanke tokkies? Wat ziet u? Ik zie in ieder geval onopgevoede, vooral jonge, getinte Nederlanders die hier weliswaar geboren zijn en wellicht een Nederlands paspoort hebben, maar in ieder geval geen democratie herkennen, laat staan erkennen. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.