FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 januari 2017

Limburger tapt beste biertje

De beste biertapper van Nederland komt dit jaar uit Limburg. Op de Horecava in Amsterdam won Raymond Hardy, de barman van Aan de Meule uit Beek, het Nederlands Kampioenschap Biertappen. Dat meldt vakblad Misset Horeca.

Op de beurs moesten alle finalisten twee fluitjes en twee vaasjes tappen. Daarnaast moesten ze twee glazen speciaalbier inschenken. Pas op het moment suprème werd hen medegedeeld dat het hier om een Brand Porter en een Urthel zou gaan. Met een totaal van 176 punten wist Hardy dat nipt beter te doen dan zijn concurrenten Danny van der Pluijm en Frank Bruin. Zij haalden beiden 175 punten.

Limburger tapt beste biertje (Foto: ANP)
Limburger tapt beste biertje (Foto: ANP)

Murray wil altijd op Queens spelen

De nummer een van de tennisranglijst Andy Murray zal de rest van zijn carrière altijd een bezoek komen brengen aan het toernooi van Queens. Dit heeft de Brit aan de Londense organisatie van het grastoernooi beloofd. Het evenement wordt gehouden in de aanloop naar Wimbledon.

Murray zegevierde als enige tennisser ooit al vijfmaal op het toernooi Queens. "Ik boekte mijn eerste zege van de ATP in 2005 op Queens. En ik ben uiteindelijk nergens succesvoller geweest dan op dat toernooi. Zolang mijn loopbaan duurt, zal ik daar spelen."

Cocu: "Als we geen kampioen worden, hebben we gefaald"

PSV staat op een overbrugbare achterstand van koploper Feyenoord. Trainer Phillip Cocu zag zijn ploeg al een paar keer punten verspelen dit seizoen.

"De schade is beperkt gebleven", vertelt Cocu aan de NOS. De achterstand op koploper Feyenoord is momenteel acht punten. Ajax staat op plaats twee. Cocu: "We staan niet waar we willen staan. Aan de andere kant: we hebben iets om voor te vechten. Dat moet motivatie geven. Bovendien hebben we in het verleden bewezen dat we in de tweede seizoenshelft sterk terug kunnen komen. Dat is geen garantie voor nu, maar het moet wel vertrouwen geven. Bij deze stand is nog heel veel mogelijk.

Cocu en PSV hopen op puntenverlies bij de twee ploegen bovenin de ranglijst. "Er kan een situatie ontstaan waarin dat een rol gaat spelen. Wij hebben meer ervaring dan Feyenoord als het gaat om titelgevechten. Maar ook de onderlinge wedstrijden zijn daarin erg belangrijk."

PSV treft Feyenoord op 26 februari in De Kuip, terwijl Ajax op 23 april op bezoek gaat in Eindhoven. Alleen de titel telt. "Als we geen kampioen worden, hebben we gefaald. Met z'n allen", aldus Cocu.

Andrť Hazes jr. nieuwe nachtburgemeester

Nederland heeft een nieuwe nachtburgemeester. André Hazes jr. mag zich een jaar lang de koning van het nachtleven noemen. De zanger kreeg woensdagavond de bijbehorende ambtsketen omgehangen.

André, die een paar maanden geleden aangaf het rustiger aan te gaan doen nu hij vader is, is door de Nederlandse horeca verkozen tot ambassadeur voor de horeca en het nachtleven. De keuze viel op de zanger omdat hij 'zichzelf, geheel op eigen kracht, en in korte tijd, tot een van de meest geboekte artiesten van Nederland heeft opgewerkt'. Ook roemde de jury hem vanwege zijn 'tomeloze energie, zijn positiviteit en zijn betrokkenheid bij de horeca'.

De zoon van wijlen volkszanger André Hazes werd bijna unaniem gekozen. Hij liet Jan Smit, Peter Beense en Dries Roelvink achter zich. André noemde de titel een eer en zei de horeca 'als het verlengde van zijn huiskamer' te zien.

Als kersverse nachtburgemeester moest André meteen aan de slag. Zijn eerste officiële daad was de uitreiking van de Positivo Award. Die ging naar Brace, die na een moeilijke periode in zijn leven weer aan de weg timmert als zanger.

André Hazes jr. nieuwe nachtburgemeester
André Hazes jr. nieuwe nachtburgemeester (Foto: BuzzE)

Overijverige ambtenaar geeft hele wijk gele kaart

Geen enkele inwoner van de Tilburgse wijk de Reeshof weet hoe hij zijn afval moet scheiden. Dat lijkt in ieder geval de mening van de lokale afvalinspecteur. Volgens Omroep Brabant heeft deze ambtenaar namelijk vrijwel de hele buurt een waarschuwing gegeven.

Fotograaf Andy Smulders, die in de betreffende wijk woont, heeft de containers met gele kaarten eraan op de gevoelige plaat vastgelegd, en dit op Facebook gedeeld. Buurtbewoners reageren hier massaal op, en vrezen op termijn boetes te krijgen. Toen Smulders de gemeente vroeg wat hij precies verkeerd had gedaan, kreeg hij naar eigen zeggen een foto van andermans vuilnisbak terug.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de betreffende wijk beduidend slechter scoort dan andere wijken wat betreft het scheiden van afval. De woordvoerder denkt dat de buurtbewoners laks zijn geworden door het lang uitblijven van controles.

In 2015 zijn in heel Tilburg 60 boetes uitgedeeld voor het verkeerd scheiden van plastic, papier, groen en restafval. In 2016 waren dat er nog maar 18. Voordat iemand een boete krijgt, heeft hij achtereenvolgens al een gele, oranje en rode kaart aan zijn container gehad. De bewoners hoeven dus nog niet direct een boete te vrezen.

Afval (Foto: ANP)
Afval (Foto: ANP)

Weer aanhouding ontvoeringszaak No Surrender

De politie heeft opnieuw een verdachte aangehouden in de zaak van de ontvoering van een oud-lid van motorclub No Surrender. De verdachte zou betrokken zijn geweest bij de ontvoering en mishandeling van een 47-jarige Groninger, begin november.

Dinsdagavond werd in Groningen een 28-jarig lid van No Surrender aangehouden, maakte de politie woensdag bekend. Het is de vijfde aanhouding in deze zaak. De vier eerder aangehouden verdachten zitten nog vast. Het zijn een 31-jarige en een 35-jarige man uit Groningen, een 28-jarige vrouw uit Eelde en een 26-jarige man uit Uithuizermeeden.

Weer aanhouding ontvoeringszaak No Surrender
Weer aanhouding ontvoeringszaak No Surrender (Foto: ANP)

Charlie Sheen suÔcidaal na hiv-diagnose

Charlie Sheen wilde een einde aan zijn leven maken toen hij te horen kreeg dat hij hiv-positief is. In een interview met ABC vertelde de 51-jarige acteur over zijn eerste reactie na de diagnose die ruim vijf jaar geleden werd gesteld.

"De dag dat ik de diagnose kreeg, wilde ik mezelf een kogel door mijn kop jagen", herinnert Charlie zich. "Maar mijn moeder was bij me en ik zou dat nooit in haar bijzijn doen en haar de rommel op laten ruimen", grapte de acteur meteen in Good Morning America.

Charlie vertelde dat hij al snel andere inzichten kreeg en zich realiseerde dat hiv geen doodvonnis is. "Ze gaven me een handvol pillen en zeiden: je kunt naar huis, je blijft leven. Ik ben zo dankbaar dat er medicatie beschikbaar is."

Mooie uitspraken
De acteur voelt zich heel goed, maar de 'oude Charlie Sheen' die zichzelf een 'warlock' met 'tiger blood' en 'adonis dna' noemde, schuilt nog ergens in hem. "Ik geloof dat ons dna bestaat uit al onze ervaringen, de goede én de slechte."

Desondanks geeft Charlie toe dat ook hij zich schaamt als hij interviews terugziet waarin hij verklaart altijd 'winning' te zijn. "Het is wel een beetje beschamend. Als ik het zie, denk ik: dude, wat was dat in godsnaam?! Maar het heeft in ieder geval een paar mooie uitspraken opgeleverd."

Charlie Sheen suïcidaal na hiv-diagnose
Charlie Sheen suïcidaal na hiv-diagnose (Foto: BuzzE)

Alle Poolse volksvertegenwoordigers zijn boos

De politieke crisis in Polen duurt onverminderd voort. Al ruim drie weken staat de boze oppositie in het parlement lijnrecht tegenover de verontwaardigde vertegenwoordigers van de conservatieve regering. Sinds 16 december houdt de oppositie het parlement bezet. De opening van het parlement na het kerstreces duurde slechts enkele minuten.

De voorzitter verdaagde de zitting vrijwel direct naar donderdag. De partijen roepen wel argumenten naar elkaar, maar een oplossing zit er nog even niet in. Dat regeringspartij PiS het voornemen om de parlementaire pers bij veel zittingen te weren, opgaf, heeft de ruzie niet opgelost. Chaos is troef en de verwijten van de oppositie over minachting van de democratie weerklinken dagelijks in het parlementsgebouw.

Anderzijds kan de regering van premier Szydlo rekenen op steun van veel Polen. Hij verlaagde de pensioenleeftijd en verhoogde het minimumloon. Buiten Polen heeft de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk Warschau gemaand de crisis nu eens op te lossen. Tusk is zelf ook een Pool.

Alle Poolse volksvertegenwoordigers zijn boos
Alle Poolse volksvertegenwoordigers zijn boos (Foto: ANP)

Dreigpakket burgemeester Heerlen bevatte TNT

Het verdachte pakketje dat op 21 december werd afgeleverd bij het gemeentehuis van Heerlen, bevatte de springstof TNT. De bombrief, waarin een ontsteker ontbrak, was gericht aan burgemeester Ralf Krewinkel met de eis om 1 miljoen euro te betalen.

Advocate Sjanneke de Crom, die een verdachte in deze zaak vertegenwoordigt, bevestigde woensdag berichtgeving hierover op de website crimewatcher.nl

Op 22 december arresteerde de politie in verband hiermee een 45-jarige Heerlenaar, die na vijf dagen weer op vrije voeten werd gesteld. Hij blijft wel verdachte. Als verdachte had de man inzage in het dossier. Dat maakte hij woensdag wereldkundig via de website, aldus De Crom.

Dreigpakket burgemeester Heerlen bevatte TNT
Dreigpakket burgemeester Heerlen bevatte TNT (Foto: ANP)

Review telefoon: Elephone S7

De Elephone S7; het nieuwste toestel van Elephone met een bijzonder uiterlijk. De Elephone S7 is een toestel dat, als je naar de naam kijkt al een belletje doet rinkelen, niet alleen de naam maar ook het uiterlijk komt je wellicht bekend voor. 

Het is duidelijk waar Elephone de inspiratie heeft opgedaan. En de Elephone S7 wordt niet alleen op uiterlijk vergeleken met de tegenhanger, maar ook in de marketing wordt met een 'explosion proof film' de note 7 op de hak genomen.

De Elephone S7 moet het niet alleen hebben van het uiterlijk, in het toestel vinden we een Helio X25 processor met 10 rekenkernen in drie clusters. Waarbij er twee van de kernen van de high-end ARM Cortex A72 setup zijn. 

De Elephone S7 is op papier dus een prima toestel. De Helio X20 processor, 4GB RAM, 64GB opslag, edge design en de prijs van €200 dragen hier aan bij. In deze review bekijken we of de prima specificaties van de Elephone S7 ook in de praktijk voldoen. 

Elephone S7 FP 01

Tweede Halo Wars 2-bŤta 20 januari van start

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat de tweede bètasessie van Halo Wars 2 later deze maand van start gaat. Vanaf 20 januari kunnen spelers op zowel Xbox One als pc meedoen aan de open bèta.

Voor de Xbox One-versie van de bèta geldt wel dat je over een Gold-lidmaatschap moet beschikken, iets wat bij de pc-versie niet van toepassing is. Tijdens de bètaperiode kunnen spelers aan de slag met de Blitz-modus, waarin kaartspel en RTS samenkomen. Bekijk de trailer hieronder voor een impressie.

Blitz is slechts een van vele gamemodi. Zo is er ook Domination, Strongholds, Deathmatch en natuurlijk een campaign-modus, die in co-op door te spelen is. Aanvankelijk wilde ontwikkelaar 343 Industries in Halo Wars 2 ook cross-platform play implementeren tussen Xbox One en Windows 10, maar zag daar later vanaf. Halo Wars 2 is desondanks wel een Play Anywhere-titel, dus als je de game koopt op Xbox One kun je ook op pc (Windows 10) spelen en vice versa.

De bèta duurt 10 dagen. De volledige game komt op 21 februari uit.

Gif-zoekfunctie in beta Whatsapp

WhatsApp wordt uitgebreid met een Giphy-integratie. Daardoor kunnen gebruikers vanuit de app zoeken naar gifjes en die direct versturen. De nieuwe functie is opgenomen in de laatste beta-versie van WhatsApp voor Android, schrijft 9to5Google donderdag.

Wanneer de functie in de gewone versie van WhatsApp beschikbaar komt, is nog onduidelijk. Ook is nog onduidelijk wanneer iOS-gebruikers de functie kunnen gaan gebruiken.

WhatsApp kreeg enkele maanden geleden al de mogelijkheid om gifjes te versturen. Veel andere chat-apps hadden zo'n functie al.

Gif-zoekfunctie in beta Whatsapp
Gif-zoekfunctie in beta Whatsapp (Foto: BuzzT)

Verdachten liquidatie De Meern blijven in cel

De twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Aziz Anzi (37 jaar) in september 2015, blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag besloten tijdens een zogeheten regiezitting.

De mannen, Julian S. (26 jaar) en Roger A. (30 jaar), werden vorig jaar oktober opgepakt. De ernstige bezwaren om de twee vast te houden, zijn volgens de rechtbank nog steeds aanwezig. De officier van justitie sprak tijdens de zitting van 'een brute liquidatie, onder de ogen van zeer veel getuigen'.

De verdediging had gevraagd om opheffing van het voorarrest. Vooral S. zou het zwaar hebben in de gevangenis. Hij heeft een dochtertje van acht maanden. "Dus er is geen vluchtgevaar", aldus zijn advocaat. Ook de advocaat van A. vindt dat zijn cliënt vrij moet komen. "Het Openbaar Ministerie heeft niks, er is geen spatje belastend materiaal."

De mannen zouden een apparaatje onder de auto van Anzi hebben geplaatst waarmee hij gevolgd kon worden en ook zouden ze een afspraak met hem hebben gemaakt op de parkeerplaats aan de A12 bij De Meern Zuid. Daar werd hij doodgeschoten. Wie de persoon is die de auto van Anzi doorzeefde met kogels, is nog altijd niet duidelijk. Ook het motief om Anzi te vermoorden is niet bekend. Volgens de advocaat van S. was het slachtoffer een paranoïde man. "Hij had schulden en conflicten met meerdere mensen."

Op 16 maart staat opnieuw een regiezitting gepland, liet de rechter weten.

Verdachten liquidatie De Meern blijven in cel
Verdachten liquidatie De Meern blijven in cel (Foto: ANP)

Gasstoring Ede opgelost

Alle bewoners van bijna vijfhonderd huizen in de Edese wijk Maandereng zijn weer aangesloten op het gasnet. Door een storing kwam de wijk afgelopen weekeinde in de kou te zitten.

De afgelopen dagen gingen monteurs van netbeheerder Liander alle getroffen huizen langs om de bewoners in etappes weer aan te sluiten. Woensdagavond rond 18.45 liet Liander weten dat de storing is opgelost en dat de verwarming in alle huizen weer aan kan.

De langdurige storing werd veroorzaakt door een leidingbreuk onder een afrit van snelweg A12. Door een gat kwam water in de leidingen terecht. Voordat het gas weer kon worden aangezet, moesten alle leidingen schoongemaakt. Monteurs gingen alle huizen langs voor controle. Alleen in panden waar de bewoners afwezig zijn, kan de gastoevoer nog niet worden hersteld.

Gasstoring Ede opgelost
Gasstoring Ede opgelost (Foto: ANP)

Europese no-go-areas in beeld gebracht

Elke grote Europese stad kent zo z'n probleempjes. Zo hebben ze te kampen met misdaad, gedoe met vervelende jongeren, politie die het leven zuur gemaakt wordt en andere geneugtes. De Duitse website Einwanderungskritik heeft om die reden een soort toeristische gids uitgegeven, met als verschil dat hier de plekken worden benoemd waar je juist NIET moet komen.

Meerdere plekken in Europa staan bekend als no-go-zones. Van die plekken waar je beter geen biertje kan gaan drinken. Binnen deze gebieden geldt veelal de wet van de jungle en zo er al iets van een rechtswezen is, dan is dit al snel de Islamitische wet; de Sharia.

Enkele enthousiaste buren van over de oostgrens hebben dit in kaart gebracht. Het kan van alles zijn: treinstations, parken, zwembaden, winkelgebied, de metro, kinderspeelplaatsen... Plaatsen waar -als we de website mogen geloven- de politiek het liever niet over heeft en waar vrouwen in korte rok vogelvrij zijn.

Nu kan je natuurlijk vraagtekens zetten of men voor elke zone dezelfde definitie heeft gehanteerd. Het lijkt ietwat onwaarschijnlijk dat een bepaalde straten in Veenendaal net zo gevaarlijk zijn als sommige Franse banlieus of Rosengard in het Zweedse Malmö. Dit is iets dat de klikkende kijker zelf mag beoordelen.

Het is eigenlijk te simpel om uit te leggen, maar voor de zekerheid: op de kaart kan je in- en uitzoomen door middel van je muis of -als je een mobiel/tablet gebruikt- door je vingers eens een keertje nuttig in te zetten. Wanneer je klikt op brandsymbooltje zie je informatie over de desbetreffende plek, eventueel aangevuld met foto's en soms zelfs video's. Een kind kan de was doen.

De kaart is hier te vinden.

Woody Harrelson in Han Solo-anthologiefilm

Na een hardnekkig gerucht dat vorige week de kop op stak heeft starwars.com vandaag bekendgemaakt dat Woody Harrelson inderdaad een rol krijgt in de nog ongetitelde Han Solo-anthologiefilm. Naast Harrelson zijn ook Emilia Clarke, Donald Glover en Alden Ehrenreich te zien in de film.

De film volgt een jonge Han Solo (Alden Ehrenreich) tijdens zijn loopbaan als smokkelaar en oplichter, zoals we hem leerden kennen in de memorabele Mos Eisley Cantina-scène in Episode IV. Welke rol Harrelson zal vertolken is niet bekend, idem voor Game of Thrones-ster Emilia Clarke. Donald Glover werd in oktober van 2016 al genoemd als uitverkorende voor de rol van een jonge Lando Calrissian.

De Han Solo-film is de tweede in een trilogie van origin stories, waarvan het in december uitgekomen Rogue One - A Star Wars Story de eerste was. In 2018 wordt de film over Han Solo verwacht, twee jaar daarna zal de (voor zover bekend) laatste origin-film verschijnen die volgens geruchten om de premiejager Boba Fett zal draaien. Onze review van Rogue One kun je hier teruglezen.

Woody Harrelson in Star Wars-anthologiefilm (Foto: ANP)
Woody Harrelson in Star Wars-anthologiefilm (Foto: ANP)

School beveiligd na dood gepeste leerling

Het Grotiuscollege in Heerlen heeft veiligheidsmaatregelen getroffen na bedreigingen aan schoolmedewerkers en leerlingen. Dit naar aanleiding van de zelfmoord van een vijftienjarige scholier. De jongen zou afgelopen zondag voor de dood hebben gekozen na een groot aantal pesterijen door medeleerlingen.

In school lopen extra beveiligers rond, en de politie houdt een oogje in het zeil. De school gaat donderdag bovendien aangifte doen wegens bedreigingen aan het adres van leerlingen en medewerkers.

Zowel de gemeente als de school laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar de vaak ernstige pesterijen waar de jongen met een Sri Lankaanse achtergrond het slachtoffer van zou zijn geweest.

Dat bleek woensdag tijdens een persconferentie in Heerlen van gemeente en school.

School beveiligd na dood gepeste leerling
School beveiligd na dood gepeste leerling (Foto: ANP)

Winnaar Assassin's Creed Collector's Case

Afgelopen week hadden we een prijsvraag waarmee je een Collector's Case van Assassin's Creed The Ezio Collection voor PlayStation 4 kon winnen. De winnaar krijgt niet alleen deze uitverkochte versie van het spel, maar ook een Ubicollectible-figurine van de Apple of Eden. Dit keer geen opzoekvraag, maar een doe-opdracht. We wilden deze prijs aan een echte fan geven, dus je moest laten zien dat je helemaal into Assassin's Creed bent. De winnares is nicole94 geworden, die als cosplayer zich in de rol van Ezio inleeft. Gefeliciteerd!

Alle inzendingen kun je hier zien.

Verstappen en Ricciardo vervelen zich

Bij Red Bull Racing zijn ze sterk in het maken van ludieke filmpjes en zelfs buiten het Formule 1-seizoen staan ze paraat om ons weer te verrassen met wat leuks. We krijgen inkijkje in de zwaarste tijd voor de coureurs van Red Bull, de tijd tussen de laatste race van het ene seizoen en de start van het volgende seizoen.

Het leven van Formule 1-coureurs gaat duidelijk niet over rozen! We zien hoe Max Verstappen en Daniel Ricciardo zich stierlijk vervelen in de Red Bull-fabriek. Beide heren dolen een beetje chagrijnig door het gebouw en proberen zich te vermaken met een kaartenhuisje bouwen, tafelvoetballen, met de racesimulator oefenen en spelen met een balletje. Maar we zien ze vooral hunkeren naar het nieuwe seizoen.

Wij kunnen ook niet wachten.

Werkstraf en boete voor rapper boef

Het Openbaar Ministerie wil dat de vloggende rapper Boef een taakstaf van 100 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf krijgt. Dat eiste de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Breda.

Sofiane Boussaadia, de echte naam van Boef, heeft nadat hij vorig jaar in september vier dagen vastzat een agent beledigd in een filmpje op social media. Hij had gezegd dat hij "zijn dochter zou neuken". Daarnaast zou hij zich niet hebben gemeld bij de politie toen dat wel moest. Zelf beriep hij zich op artistieke vrijheid. En hij meldde zich niet, omdat een optreden was uitgelopen.

Boef raakte vorig jaar in opspraak vanwege zijn treitervlog met een agent. Hij werd niet veel later opgepakt omdat hij jongeren zou hebben opgehitst te gaan vechten in Tilburg-Noord. Die zaak is nog in onderzoek.

De uitspraak is woensdagmiddag.

Update:
De politierechter heeft de notoire 'rapper' Boef veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij 150 euro schadevergoeding betalen aan de agent.

Volgens de rechter waren de uitlatingen denigrerend, shockerend en onnodig grievend en waren het vooral uitingen van frustratie die niets te maken hadden met artistieke uitingen. Er was sprake van opzettelijk beledigen van agenten, waarmee de grenzen van vrijheid van meningsuiting zijn overtreden. Daarnaast zou zijn houding getuigen van weing respect voor de overheid.

Boef was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, evenals zijn advocaat. Boef had het te druk want hij moest naar 'een studio'.

OM wil taakstraf voor rapper Boef
OM wil taakstraf voor rapper Boef (Foto: ANP)

Van mishandeling verdachte vader naar PBC

Een 57-jarige man uit Bunschoten die wordt verdacht van ernstige mishandeling van zijn kinderen moet psychisch worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hij blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank woensdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie had om een onderzoek naar de geestesgesteldheid van de man gevraagd. Justitie beschuldigt de man er onder meer van dat hij een van zijn zoons in 2003 op een tafel heeft vastgebonden en een werkende motorzaag in de buurt van zijn nek heeft gehouden. Dat beschouwt het OM als poging tot doodslag.

De man zou zijn kinderen herhaaldelijk met zijn vuisten en een stuk hout hebben geslagen. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij ze opsloot in een aardappelhok in de garage, in een zeecontainer achter het huis of op zolder. Ze zaten volgens de aanklacht soms dagen of zelfs wekenlang vast zonder daglicht of wc en met te weinig eten. Tot slot wordt de man verdacht van ontucht met zijn destijds bijna 11-jarige dochter.

Negentien kinderen
Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om een echtpaar met negentien kinderen. Een aantal van hen heeft aangifte gedaan van mishandeling, een aantal andere kinderen spreekt die beschuldigingen faliekant tegen. De mishandelingen zouden al eind jaren 90 zijn begonnen, toen alle betrokken kinderen nog thuis woonden.

Overigens is ook de moeder een verdachte, maar het onderzoek naar haar loopt nog. Zij zit niet vast. De volgende zitting bij de rechtbank is woensdag 22 februari.

Van mishandeling verdachte vader naar PBC
Van mishandeling verdachte vader naar PBC (Foto: ANP)

Zware avondspits verwacht op donderdag

Weggebruikers moeten donderdag rekening houden met een zware avondspits. Niet alleen gaat het stormen, er wordt ook winterse neerslag verwacht. Volgens het KNMI kan het in de loop van de avond vooral in het midden, oosten en later mogelijk ook in het zuid-oosten enkele uren gaan sneeuwen.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en donderdag het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen.

De stormachtige wind van woensdag en de verwachte storm van donderdag in combinatie met springtij veroorzaken verhoogde waterstanden langs de hele kust. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten en nemen zo nodig maatregelen als het sluiten van stormvloedkeringen", liet Rijkswaterstaat woensdag weten.

Zware avondspits verwacht op donderdag
Zware avondspits verwacht op donderdag (Foto: ANP)

Robots genoeg in verhaal Horizon Zero Dawn

Sony PlayStation en Guerrilla Games hebben een verhaaltrailer van Horizon: Zero Dawn uitgebracht. Als de strijdster Aloy ga je op verkenning in een land vol mechanische wezens terwijl je je eigen verleden probeert te ontrafelen.

Je zult op zoek gaan naar antwoorden met de hulp van verschillende stammen, oude artifacten en geavanceerde technologieen. Jij draagt het lot van de wereld en al het leven daarop.

Horizon: Zero Dawn komt 1 maart uit op PlayStation 4.

Pirelli: Nieuwe F1-banden slijten minder snel

De nieuwe Formule 1-banden van Pirelli voor het seizoen 2017 zullen minder snel gaan slijten, zo liet Pirelli Mario Isola, racedirecteur van de Italiaanse rubbermaker, aan Motorsport weten. Hiermee komt het bedrijf tegemoet aan een groot kritiekpunt van de coureurs die door de slijtage niet voluit konden racen.

De banden voor 2017 zijn een stuk breder en moeten veel meer neerwaartse druk verwerken dan hun voorgangers. Pirelli heeft daarom nieuwe bandencompounds ontwikkeld die afgelopen jaar getest zijn met omgebouwde 2015-bolides van Ferrari, Mercedes en Red Bull Racing. Isola: "Toen bleek de slijtage heel laag te zijn."

Dit komt volgens de Italiaan omdat banden minder snel oververhitten en als ze dat zijn ze snel weer terugkeren naar de optimale werktemperatuur. "Daar hebben de coureurs ons expliciet om gevraagd. Als ze achter een andere auto reden, verloren ze downforce, zodat ze gingen glijden en hun banden te heet werden."

Toch houdt Isola een slag om de arm. "We moeten nog zien hoe de banden het doen op de nieuwe auto’s, dus we wachten de eerste paar races af." Dit komt mede doordat de nieuwe auto's meer neerwaartse druk gaan genereren dan waarmee getest is. Ook de temperaturen op de circuits die kunnen variëren zijn nog een factor die Pirelli nu nog niet in kan schatten.

Nieuwe cao voor beveiligingsbranche

Er is een nieuwe cao afgesproken voor de 28.000 werknemers in de particuliere beveiligingsbranche. De nieuwe cao loopt van 1 januari tot 1 oktober van dit jaar en bevat een loonsverhoging van in totaal 2,5 procent.

Volgens CNV Vakmensen komt nu een einde aan een langdurige impasse in het cao-overleg. Ook werden afspraken gemaakt over onregelmatigheidstoeslagen en pensioen. Over andere onderwerpen, zoals duurzame inzetbaarheid en zekerheid over roosters, wordt de komende tijd verder gepraat.

"Beveiligers hebben een stevige en verantwoordelijke taak, die steeds belangrijker wordt. Denk aan de beveiliging op Schiphol en de opvang van asielzoekers. Ze verdienen duidelijkheid over hun arbeidsvoorwaarden", aldus CNV-onderhandelaar Aletta Bulsink. De vakbond legt de komende weken het cao-resultaat met een positief advies voor aan de leden.

Het cao-akkoord wordt ook gesteund door FNV en De Unie.

Nieuwe cao voor beveiligingsbranche
Nieuwe cao voor beveiligingsbranche (Foto: ANP)

Hatsune Miku: Project Diva Future Tone uitgebracht

Hatsune Miku: Project Diva Future Tone is al een tijdje in Japan uit, maar nu mogen wij in Europa ook los. Het ritmespel is alleen verkrijgbaar voor PlayStation 4.

Het spel bevat meer dan tweehonderd nummers en meer dan driehonderd kostuums voor Miku en haar vrienden. Het basisspel is gratis, maar bevat maar twee nummers waarin je geen nieuwe nummers of items kunt unlocken. Dan kun je nog drie DLC kopen: een unlockkey om alle items vrij te spelen kost 12,99 euro. De DLC Future Tone bevat nummers in de stijl van de Project Diva-serie en de DLC Colorful Tone bevat nummers zoals je ze kent uit de Project Mirai en arcade-series. Elke DLC kost 29.99 euro. Er is een Tone-bundel met beide muziek-DLC die 54,99 euro kost.

Alsof je niet genoeg nummers hebt om te spelen komt er in drie maanden meer DLC uit voor Hatsune Miku: Project Diva Future Tone. Er zijn drie 'Encore Packs' aangekondigd die nummers en items bevatten die als DLC in Japan zijn uitgebracht. Elk van deze packs kost 9,99 euro en komen begin februari, maart en april uit. Een seizoenspas kost 24,99 euro.

Belgische bonden breken overleg met ING af

De Belgische vakbonden willen niet verder praten met de directie van ING over een ingrijpende reorganisatie die de bank wil doorvoeren. Zij hebben alle onderhandelingen opgeschort en gaan de komende dagen in conclaaf met hun achterban, lieten zij woensdag weten aan persbureau Belga.

ING kondigde afgelopen najaar plannen aan om zo'n 7000 banen te schrappen, waarvan 3500 in België. De bonden probeerden het aantal ontslagen terug te dringen door aan te sturen op werktijdverkorting voor het personeel, maar de bank zag niets in dat voorstel.

Belgische bonden breken overleg met ING af
Belgische bonden breken overleg met ING af (Foto: ANP)

Victoria Beckham heeft spijt van boobjob

Victoria Beckham doet een boekje open over waar ze allemaal spijt van heeft. Ze schrijft een brief aan haar achttienjarige zelf in de Britse Vogue, waarin ze onder meer tegen zichzelf zegt dat ze beter geen borstvergroting had kunnen nemen. In de brief schrijft ze verder over haar huwelijk, mode-blunders en het gebruik van make-up en haarspray.

De ex-Spice Girl zegt echt spijt te hebben van het veranderen van haar cupmaat. "Laat je borsten niet veranderen", schrijft ze. "Al die jaren heb ik het ontkend - stom. Een teken van onzekerheid. Vier gewoon wat je hebt."

Victoria is zeventien jaar met voormalig voetballer David Beckham getrouwd. Volgens de beroemdheid komt de lengte van hun relatie deels voort uit het feit dat ze nog steeds moeite voor haar man doet. "Heb geduld in het huwelijk. Bijt op je tong. Steun elkaar. En zorg dat een beetje mystiek behouden blijft. Laat jezelf nooit helemaal gaan. Kam in ieder geval je haar, poets je tanden en hou je wenkbrauwen bij, want je wilt dat hij zich altijd aangetrokken voelt als hij naar je kijkt."

Dates
Ook zou ze haar tiener-zelf het advies geven niet te veel make-up te dragen. "Je zult altijd verslaafd blijven aan haarspray, maar je zult het gebruik ervan een beetje moeten beperken. Minder: Hallo! Ik kom net uit een windtunnel."

Haar laatste advies aan zichzelf: "Ik ben bang dat het grootste deel van je eerste dates in parkeergarages plaatsvindt, dat is niet zo sjofel als het klinkt. Je manager Simon Fuller, zal je waarschuwen. Op dat moment heb je geen idee waarom, maar laat niemand zien dat je date, anders wordt je opgejaagd."

Victoria Beckham heeft spijt van boobjob
Victoria Beckham heeft spijt van boobjob (Foto: BuzzE)

Britse belasting op inhuren werknemers uit EU

Groot-Brittannië wil na de uittreding uit de Europese Unie niet alleen het aantal immigranten beperken maar ook het inhuren van geschoold personeel van het vasteland belasten. Dat heeft de verantwoordelijke minister Robert Goodwill woensdag gezegd in het parlement. Hij noemde een bedrag van 1000 pond (1150 euro) per persoon per jaar als brexit eenmaal een feit is. Voor werknemers van buiten de EU is dat nu al het geval.

"De onderhandelingen over brexit geven ons de gelegenheid de aantallen die het land binnenkomen te reguleren. We zeggen niet dat we mensen die hier willen komen werken zullen tegenhouden, maar dat we ze gecontroleerd zullen binnenlaten", aldus Goodwill.

Voor de regering van Theresa May is dit een belangrijk onderhandelingspunt. Ze heeft beloofd de migratie terug te brengen tot "tienduizenden"jaarlijks in plaats van de 300.000 nu. De EU houdt op de interne, ondeelbare markt vast aan vrij verkeer van goederen en diensten en dus ook van werknemers.

Britse belasting op inhuren werknemers uit EU
Britse belasting op inhuren werknemers uit EU (Foto: ANP)

Bertens eenvoudig naar kwartfinale Hobart

Tennisster Kiki Bertens heeft zich soepeltjes geplaatst voor de kwartfinale van het WTA-toernooi in Hobart. De als eerste geplaatste Nederlandse was in de tweede ronde met 6-1 en 6-4 te sterk voor de Kazachse Galina Voskoboeva (WTA-310).

Bertens (WTA-22) haalde snel de eerste set binnen, maar verloor haar service via een break aan het begin van het tweede bedrijf. Het was de enige keer dat Voskoboeva tegen kon stribbelen, want de Nederlandse gaf de Kazachse geen kans meer.

Bertens: "Aan het begin van het seizoen heb ik altijd wat wedstrijden nodig om weer in mijn ritme te komen. Het was genoeg vandaag. Galina hielp me in het begin van de wedstrijd door veel fouten te maken, maar daarna herpakte ze zich. Gelukkig kon ik de wedstrijd in twee sets beslissen."

De volgende tegenstandster van Bertens is de Belgische Eline Mertens (WTA-127) die in een schandalige wedstrijd won van Sachia Vickery (WTA-135). Beide speelsters wilden per se meedoen aan de kwalificaties voor de Australian Open. Deze wedstrijden beginnen morgen en de verliezer van de wedstrijd zou deel kunnen nemen, de winnares niet.

Dit zorgde ervoor dat beide speelsters na de eerste game de fysiotherapeut op de baan riepen. Het duo wilde de handdoek werpen en Vickery was enkele seconden sneller dan haar Belgische opponente. Dit betekende dat de Amerikaanse naar Melbourne af kon reizen en Mertens het in de volgende ronde op moet nemen tegen Bertens. Een WTA-officel heeft het voorval opgemerkt en mogelijk krijgt deze wedstrijd voor de speelsters nog een staartje.

Video Essay: Sherlock s04e02

Na de, in mijn ogen, wat minder geslaagde eerste aflevering van wat het laatste seizoen van Sherlock is, was de jongste aflevering van de serie wellicht een van de allerbeste.

Nerdwriter1 doet video-essays op YouTube, en hier gaat hij dieper in op enkele bijzonder scenes, overgangen en het visualiseren van gedachten in de aflevering The Lying Detective (s04e02).

Mogelijke minimale spoilers, maar heb je de aflevering gezien en ervan genoten? Dan mag je deze analyse eigenlijk niet missen.

'Italiaanse clubs azen op El Ghazi'

Anwar El Ghazi zou in de winterse transferperiode een overstap kunnen maken van Ajax naar de Serie A, melden Italiaanse media. De vleugelaanvaller is in Amsterdam niet verzekerd van een basisplaats en werd door trainer Peter Bosz zelfs tijdelijk teruggezet naar Jong Ajax, maar zit inmiddels weer in de A-selectie.

Inmiddels denkt Corriere dello Sport zeker te weten dat AC Milan, SS Lazio en AS Roma de Oranje-international over willen nemen. Lazio zou El Ghazi willen huren met een koopoptie, waardoor de aanvaller in ieder geval voor een half jaar ploeggenoot zou worden van Ricardo Kishna, Wesley Hoedt en Stefan de Vrij. De Romeinen hopen tot overeenstemming te komen om op die manier het mogelijke vertrek van aanvallers Keita Baldé en Filip Djordjevic op te vangen.

Gust-titels krijgen meer op pc

De Europese tak van Koei Tecmo laat vandaag weten wat de bonussen zijn voor elk van hun twee aankomende pc-versies van Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book en Nights of Azure.

Atelier Sophie krijgt onder andere items om spelers op weg te helpen op hun alchemist-leerpad, extra muziek uit eerdere Atelier-games, een extra map en een hele collectie extra kostuums voor Plachta. Nights of Azure op pc levert je nog een nieuw Gust-chan support, die je kunt oproepen in een gevecht. Als je beide games op Steam koopt krijg je twintig procent korting op de bundel.

Vanaf 7 februari zijn beide titels uit op pc via Steam. Wil je meer weten over de games dan kun je de PlayStation 4-reviews van Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book en Nights of Azure lezen.

Wisselend succes voor groente- en fruitsector

De groente- en fruitsector heeft 'een jaar met wisselend succes' achter de rug. De export en invoer namen toe, maar de productie van eigen bodem bleef achter. Volgens brancheorganisatie GroentenFruit Huis zorgde de extreme weersoverlast in juni ervoor dat de oogsten in de zuidelijke helft van het land slechter uitpakten.

De waarde van de groente- en fruitproductie in Nederland daalde met 4 procent ten opzichte van 2015 en kwam uit op 3,4 miljard euro. Bij het noodweer in juni raakten veel boerenbedrijven beschadigd door brokken ijs en andere vormen van wateroverlast. Voor appel- en perentelers was 2016 daarnaast een lastig jaar door de nog altijd voortdurende Russische boycot.

Positief punt is wel dat de branche merkt dat de Nederlandse consumptie van groenten en fruit voor het eerst sinds jaren weer groeit. De invoerwaarde hiervan kwam vorig jaar 9 procent hoger uit op 5,7 miljard euro. Vooral de avocado won aan populariteit. De waarde van de export dikte verder 10 procent aan tot 8,8 miljard euro. Hierbij viel het op dat het belang van Polen als afzetmarkt toenam.

Wisselend succes voor groente- en fruitsector
Wisselend succes voor groente- en fruitsector (Foto: ANP)

Pandaverblijf Rhenen goedgekeurd

Het toekomstige verblijf voor de twee reuzenpanda's die Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgt, is goedgekeurd. Woensdag heeft een Chinese delegatie van pandadeskundigen het groene licht gegeven, liet de Rhenense dierentuin weten.

De goedkeuring betekent dat de reis van Wu Wen en Xing Ya nu geregeld kan worden. Ouwehands verwacht de bijzondere dieren rond de paasdagen.

Ouwehands moet volgens directeur Robin de Lange nog een paar kleinigheden aanpassen aan Pandasia, het speciaal voor de panda's gebouwde verblijf. Maar volgens de directeur van de Chinese Wildlife Association krijgen de reuzenpanda's in Nederland 'het mooiste pandaverblijf dat hij tot nu toe heeft gezien'.

Pandaverblijf Rhenen goedgekeurd
Pandaverblijf Rhenen goedgekeurd (Foto: ANP)

Ubisoft onthult enkele figurines

Vandaag heeft Ubisoft twee nieuwe Ubicollectibles figurines uit het Tom Clancy’s universum onthuld. Fans kunnen vanaf nu twee figurines van Tom Clancy’s The Division en Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands pre-orderen. Tenminste, als je figurine-fanaat bent moet je snel zijn.

De gedetailleerde figurine van Tom Clancy’s The Division toont de SHD Agent die door het gevallen New York City loopt. De seeker mine, het horloge en de communicator, de meest herkenbare elementen uit de game, lichten op. Onder de sneeuw zit een aan- en uitknop verborgen om het LED-systeem mee te bedienen. De figurine is 24 centimeter hoog. De “SHD Agent” figurine is was te pre-orderen in de Ubisoft Store, maar is nu al uitverkocht. Het beeldje komt 2 maart uit.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is het nieuwste deel in de Ghost Recon-franchise en is vanaf 7 maart 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De “Fallen Angel” figurine is gebaseerd op het Santa Muerte standbeeld uit de game. Het is een symbool van bescherming in de fictieve wereld van het spel en wordt zowel gevreesd als gerespecteerd door het Santa Blanca kartel. De figurine is 25 centimeter hoog en geeft de schedels, halskettingen en zeis van Santa Muerte met veel detail weer. De “Fallen Angel” figurine is nu te pre-orderen voor 59,95 euro in de Ubisoft Store en is verkrijgbaar vanaf 7 maart.

Bestuurder Wijn vertrekt bij ABN AMRO

Bestuurder Joop Wijn vertrekt per 1 mei bij ABN AMRO. Hij is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging en gaat aan de slag bij fintechbedrijf Adyen, dat actief is op het gebied van betaaldiensten. Wijn zal daar als bestuurder verantwoordelijk worden voor strategie en risico, zo meldde ABN AMRO woensdag.

Wijn kwam begin 2009 in dienst bij ABN AMRO, waar hij met ingang van 1 april 2010 in de raad van bestuur werd benoemd. Hij is op dit moment verantwoordelijk voor de divisie Corporate Banking. Die divisie staat er volgens Wijn prima voor en heeft een 'goede uitgangspositie' voor verdere groei.

Bestuurder Wijn vertrekt bij ABN AMRO
Bestuurder Wijn vertrekt bij ABN AMRO (Foto: ANP)

Record voor Heathrow: 76 miljoen passagiers

De Londense luchthaven Heathrow heeft vorig jaar een recordaantal van 76 miljoen passagiers verwelkomd. Dat betekent een toename met 1 procent ten opzichte van 2015. Het vrachtvolume nam met 3 procent toe tot 1,5 miljoen ton, meldde het luchthavenbedrijf woensdag.

De groei kwam volgens Heathrow vooral voor rekening van grotere, zuinigere en stillere vliegtuigen. Het aantal vliegbewegingen op de drukste luchthaven van Europa nam met 0,2 procent toe tot ruim 473.000.

Veel meer groei van het aantal starts en landingen is momenteel niet mogelijk op Heathrow. Daarom is afgelopen jaar na lang wikken en wegen besloten dat de luchthaven er een derde start- en landingsbaan bij krijgt. Het bedrijf sprak van 'een enorme stimulans voor de economie'.

Luchthaven Schiphol heeft, ter vergelijking, in 2016 het recordaantal van 63,6 miljoen passagiers verwerkt, een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van 2015.

Record voor Heathrow: 76 miljoen passagiers
Record voor Heathrow: 76 miljoen passagiers (Foto: ANP)

Kat bedreigt pinguÔns

Zuid-Afrikaanse boswachters hebben de jacht verhevigd op een wilde kat die, met een eerder gevangen exemplaar, verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van 135 pinguïns in de buurt van Kaapstad. De pinguïns zijn van een bedreigde soort.

Na een aantal mislukte vangstpogingen gaat een pad bij Boulders Beach 's nachts dicht omdat dan vallen worden gezet. De caracal of rooikat, zoals het dier op z'n Afrikaans heet, heeft het voorzien op zwartvoetpinguïns, de enige soort die broedt op het Afrikaanse continent. Hun aantal is sterk afgenomen door verlies aan leefruimte en doordat er minder vis is in zee.

De kat hoeft bij de jacht niet voor zijn leven te vrezen, aldus de gemeentelijke natuurbescherming. De val zou het dier alleen bij de poot grijpen en niet verwonden. Een andere rooikat was al in juli gevangen. Beide dieren zouden na bosbranden in 2015 in het gebied verzeild zijn geraakt.

Kat bedreigt Zuid-Afrikaanse pinguïns
Pinguïns (Foto: ANP)

Griepepidemie nog niet voorbij

Het aantal Nederlanders met griepverschijnselen is afgelopen week toegenomen. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 92 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. De week daarvoor waren dat er 79.

Huisartsen zien vooral veel jonge kinderen tot vier jaar en 65-plussers met griep. Het Nivel spreekt echter van een 'milde' griepepidemie.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een 'epidemie'. Dat betekent dat veel mensen tegelijk dezelfde ziekte hebben. Dat komt omdat de griep heel besmettelijk is. Een gemiddelde griepepidemie duurt acht weken.

Griepepidemie nog niet voorbij
Griepepidemie nog niet voorbij (Foto: ANP)

'Herzie geldstroom tussen gemeenten en Rijk'

Gemeenten geven belastinggeld niet doelmatig uit. Dat komt omdat de financiële relatie tussen de gemeenten en het Rijk een rommeltje is, zo staat in een advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) dat woensdag verschijnt.

Het ondoorzichtige systeem leidt tot spanningen tussen de overheden. Onlangs nog bleek dat gemeenten veel geld dat voor huishoudelijke zorg was bedoeld, niet hadden uitgegeven. Een nieuw kabinet moet het financiële stelsel erachter vereenvoudigen, vindt de Rfv, een adviesorgaan van regering en parlement.

Elk jaar geven de gemeenten samen ongeveer 56 miljard euro uit. Het grootste deel daarvan komt van het Rijk. Een klein deel innen de gemeenten als belasting bij de inwoners.

Gemeenten mogen zelf kijken hoe ze een groot deel van hun geld besteden.

'Herzie geldstroom tussen gemeenten en Rijk'
'Herzie geldstroom tussen gemeenten en Rijk' (Foto: ANP)

Gestolen juwelen Kim Kardashian verdwenen

De kans is bijzonder klein dat Kim Kardashian ooit nog iets terugziet van haar juwelen die begin oktober werden buitgemaakt door een bende overvallers. De politie heeft haar verteld dat ze met het ergste rekening moet houden, zeggen bronnen tegen TMZ.

De meeste diamanten zijn waarschijnlijk direct na de gewelddadige overval naar Antwerpen vervoerd en vervolgens verkocht of anderszins verdwenen. VTM meldde maandag al dat de juwelen waarschijnlijk in de Belgische stad zijn verkocht.

Kardashian werd in oktober 2016 door vijf gewapende mannen vastgebonden en er werd voor miljoenen dollars aan sieraden buitgemaakt, waaronder haar diamanten trouwring die ze van Kanye West kreeg. De ring alleen al is zo'n 4 miljoen dollar waard. Maandag werden na maandenlang onderzoek zeventien verdachten gearresteerd.

Gestolen juwelen Kim Kardashian verdwenen
Gestolen juwelen Kim Kardashian verdwenen (Foto: BuzzE)

Airbus levert weer recordaantal vliegtuigen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft vorig jaar een recordaantal van 688 toestellen afgeleverd bij 82 klanten. In 2015 waren dat er nog 635. Het is het veertiende jaar op rij waarin de productie toeneemt, meldde het Frans-Duitse bedrijf woensdag.

Veruit de meeste vliegtuigen die Airbus afleverde (545 stuks) kwamen uit de A320-reeks, bedoeld voor korte tot middellange afstanden. Daarnaast rolden 66 A330's, 49 A350's en 28 A380's uit de fabriek. Die grotere modellen zijn geschikt voor intercontinentale vluchten.

Airbus kreeg er in 2016 per saldo orders bij voor in totaal 731 nieuwe vliegtuigen. De totale orderportefeuille stond eind december op 6874 toestellen, goed voor een totale cataloguswaarde van 1018 miljard dollar.

Airbus levert weer recordaantal vliegtuigen
Airbus levert weer recordaantal vliegtuigen (Foto: ANP)

Horeca hoofdstad licht de hand met drankregels

Cafés en andere horecagelegenheden in Amsterdam presteren slecht als het gaat om controle van de minimumleeftijd en het blijven schenken aan mensen die al dronken zijn. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat het college van B en W heeft laten doen.

Voor het onderzoek werden 'mystery shoppers' op pad gestuurd naar cafés, supermarkten, slijterijen, cafetaria's, avondwinkels en sportverenigingen. Ze bekeken daar of er werd gecontroleerd op leeftijd en testten in cafés of ze nog alcohol konden krijgen terwijl ze (deden alsof ze) flink aangeschoten waren.

De minimumleeftijd werd het best gecontroleerd in supermarkten en slijterijen. Sportverenigingen, avondwinkels en vooral de horeca scoorden het slechtst. Ook het verbod op doorschenken aan mensen die al een stuk in de kraag hebben, werd in de bezochte cafés slecht nageleefd.

Horeca hoofdstad licht de hand met drankregels
Horeca hoofdstad licht de hand met drankregels (Foto: ANP)

Rijkswaterstaat ruimt Maasbodem op

Rijkswaterstaat is woensdag begonnen met het schoonmaken van de bodem van de Maas en het Maas-Waalkanaal. Nu die watergangen deels zijn drooggevallen door het ongeluk bij de stuw van Grave, is zichtbaar geworden dat er veel afval op de waterbodem ligt. Dat kan gevaarlijk zijn voor de scheepvaart als de Maas en het kanaal weer bevaarbaar zijn, aldus een woordvoerster van de dienst.

Volgens Rijkswaterstaat is er in het verleden het nodige oud ijzer en afval in het water gegooid. Ook zijn veel fietswrakken en omgevallen bomen aangetroffen. Daarnaast is de rivierbodem op een aantal plekken uitgesleten, wat nu meteen wordt hersteld. Het karwei tussen Lith en Weurt zal zeker enkele dagen in beslag nemen, verwacht Rijkswaterstaat.

Volgens de dienst willen omwonenden helpen met de opruimklus, maar dat is streng verboden. De Maasoevers zijn instabiel door het zakken van het waterpeil. Het is gevaarlijk om op die oevers te lopen, want er kan zomaar een deel inzakken.

Om die reden sluit de gemeente Gennep de omgeving van de Paesplas bij Heijen vanaf woensdag hermetisch af. In die plas zijn woonarken scheefgezakt en dat trekt honderden ramptoeristen. Kijkers zouden zelfs met hun auto op de instabiele walkanten rijden. De politie houdt nu toezicht en treedt op tegen mensen die de dranghekken toch passeren. Rijkswaterstaat gaat de komende dagen proberen met een tijdelijke damwand en extra water de woonboten weer drijvend te krijgen.

Rijkswaterstaat ruimt Maasbodem op
Rijkswaterstaat ruimt Maasbodem op (Foto: ANP)

Grote opkomst bij werkoverleg NS-personeel

Op het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen zijn woensdag zo'n 160 machinisten en conducteurs afgekomen op het werkoverleg met de directie, meldden de initiatiefnemers. De medewerkers uiten er hun ongenoegen over de nieuwe dienstregeling. Ze zijn bang dat ze voortaan alleen nog maar 'een rondje om de kerk' rijden.

Volgens de NS heeft de grote opkomst van het personeel geen gevolgen voor de treinreizigers. De werknemers hebben vrij genomen om het overleg bij te wonen.

Eerder wilde het personeel gaan staken vanwege de nieuwe dienstregeling, omdat het rondje om de kerk tot concentratieverlies zou leiden. NS zegde nieuwe roosters toe, maar dat duurde de medewerkers allemaal te lang.

Het overleg is georganiseerd door het Amsterdams Machinisten Kollectief (AMK).

Grote opkomst bij werkoverleg NS-personeel
Grote opkomst bij werkoverleg NS-personeel (Foto: ANP)

FOK! Kiest: de SP van Emile Roemer

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert Fok! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek Fok! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de vijfde aflevering: de Socialistische Partij.

Van de vaste groep partijen die in de Nederlandse politiek de dienst uitmaken is de SP die met de meest linkse signatuur. Met communistische wortels, een economisch erg linkse koers en een soms kritische houding ten opzichte van immigratie is de partij in de loop der jaren uitgegroeid tot een alternatief voor een partij als de PvdA. Wordt de SP de komende verkiezingen voor het eerst groter dan de PvdA?

De geschiedenis
In 1963 lazen tweede Rotterdamse leden van de Communistische Partij Nederland (CPN) in het partijblad de Waarheid dat er een scheuring was ontstaan binnen de communistische beweging, tussen de Sovjet-Unie en China. Toen de CPN koos voor de richting van de Sovjets, scheidden de twee Rotterdammers zich af en was de basis gelegd voor wat veel later de SP zou worden. Opmerkelijk genoeg had de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) een vrij nadrukkelijke rol in deze totstandkoming, om op die manier te proberen het rode gevaar van de CPN de wind uit te zeilen te nemen.

Een van die twee Rotterdammers was Daan Monjé, een pijpfitter die via contacten met China wat geld binnenhengelde en zich via actievoerend en pamfletdrukkend Nederland langzaam opwerkte richting het brein van de toen nog Maoïstische organisatie. In 1972 werd de naam ‘Socialistiese Partij’ (ja, toen nog alternatieve spelling) aangenomen, met de in Nijmegen nog steeds bekende Hans van Hooft als partijvoorzitter. Monjé was achter de schermen de inhoudelijke en financiële strateeg.

Eind jaren ’70 liet de SP de maoïstische idealen langzaam achter zich. Monjé stierf in 1986, en het zwaartepunt van de beweging lag toen al een tijdje in Oss omdat de SP in die industriestad in de gemeenteraad zat. In de jaren erna verdwenen de communistische wortels nog verder naar de achtergrond, en kwam de nadruk in de partijprogramma’s steeds meer te liggen op solidariteit en gelijkwaardigheid van mensen. In 1983 publiceerde de SP het Islamkritische manifest ‘Gastarbeid en kapitaal’.

Onder leiding van de spraakzame lasser uit Oss, Jan Marijnissen, kwam de SP in 1994 voor het eerst in de Tweede Kamer met twee zetels. Daarna groeide ze gestaag, tot zelfs 25 zetels bij de verkiezingen van 2006. Al die zetels en alle waardering voor de persoonlijkheid van Marijnissen ten spijt leverde dit geen regeringsdeelname op, deels omdat de SP wel erg weinig bereid leek tot compromissen.

In 2008 nam Marijnissen afscheid als fractievoorzitter, en werd opgevolgd door de weinig populaire Agnes Kant. Sinds maart 2010 is Emile Roemer de frontman van de socialisten. Op de achtergrond schijnt Marijnissen nog wel een vinger in de pap te hebben, in een partijstructuur die nog steeds is gebouwd op de communistische achtergrond. Alle SP-bestuurders en parlementsleden storten bijvoorbeeld hun salaris in de partijkas, en krijgen van de partij een vergoeding retour.

De standpunten
Het verkiezingsprogramma is getiteld 'Nu Wij!', en begint met het overnemen van de macht. Daarmee bedoelt de SP een grote mate van inspraak op een veelheid aan gebieden: op scholen moeten leraren, ouders en leerlingen meer inspraak krijgen op schoolbeleid en begroting, iets dergelijks ook bij zorginstellingen en bij grote bedrijven moet de ondernemingsraad dezelfde stem krijgen als een aandeelhouder, en bovendien meebeslissen over de salarissen van de topmensen.

Maar naast die inspraak voor de mensen is er, zoals gebruikelijk bij de Socialisten, een grote rol weggelegd voor de overheid. Meest in het oog springend (letterlijk, gezien de lichtgevende letters) is natuurlijk het Nationaal Zorgfonds, het al eerder door de SP geopperde plan om alle zorgverzekeraars af te schaffen en de zorg volledig in overheidshanden terug te brengen. Ook komt er een nationale Volksbank, waar de burger veilig zijn geld kan onderbrengen als hij niet bij een graaiende commerciële bank klant wil worden.

Op financieel gebied kiest de SP duidelijk voor de onderkant van de samenleving. Ook daar natuurlijk geen nieuws, maar de SP staat soms vrij ver af van de andere linkse partijen. Het minimumloon moet 10 procent omhoog (en daarmee stijgen bijstand, AOW en wajong mee) en voor grootverdieners (boven 150.000 euro per jaar) komt er een extra belastingschijf van 65 procent. Voor miljonairs komt er een extra vermogenstax en multinationals gaan 'gewoon' belasting betalen, net als de Koning. Samenwonende uitkeringsgerechtigden worden niet meer gekort en de pensioenleeftijd wordt flexibel (wie met 65 wil stoppen, moet dat kunnen).

Net als het CDA wil de SP de studiefinanciering terug. Van het plan Roemer/Pechtold om de klassen kleiner te maken (maximaal 23 leerlingen) hoorden we al eerder, maar er wordt nog steeds niet concreet benoemd hoe dit gerealiseerd gaat worden. Het reeds afgeserveerde Nationaal Historisch Museum wordt in het programma opnieuw genoemd.

De partij van Emile Roemer is traditioneel EU-kritisch. Er moet een referendum komen over een kleinere rol van de Unie, en de Europese Commissie moet worden afgeschaft ("Wie is er nu de baas in Europa, de burgers of de bureaucraten?"). Laatste kleinigheidje uit het programma: de Roemer-norm (niet te verwarren met de Balkenende-norm) die een rem moet zetten op alle externe adviseurs die de overheid inhuurt: maximaal 10 procent mag extern zijn.

Al met al een programma dat SP'ers op het lijf geschreven is, alhoewel het akelig stil blijft over de positie van de flexwerkers. Een grote rol voor de overheid en het verkleinen van de verschillen tussen arm en rijk door stevig herverdelen. Hoe dat betaald moet worden blijft echter onduidelijk, omdat het verkiezingsprogramma geen financiële paragraaf bevat (voor het Nationaal Zorgstelsel wist Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ook al geen financiële onderbouwing te produceren). Het CPB rekent het programma pas in februari door. Het zal voor Emile Roemer en de zijnen een belangrijke taak worden om met dit programma een basis voor samenwerking op links voor elkaar te krijgen.

De kandidaten
Lijsttrekker is Emile Roemer, en die gaan we daarom natuurlijk in de grote tv-debatten terugzien. Roemer is afkomstig uit het Brabantse Boxmeer en was zestien jaar leerkracht in het basisonderwijs, om daarna gemeenteraadslid en later wethouder in zijn woonplaats te worden. In 2006 kwam hij in de kamer, met als portefeuille Verkeer en Waterstaat. Hoewel minder charismatisch dan Jan Marijnissen, heeft hij wel de gemoedelijkheid en de eenvoudige manier van spreken die een groot deel van zijn achterban aanspreekt. Inhoudelijk, en met name op cijfermatig gebied, laat hij nog wel eens wat steken vallen.

Verder in de top 5 nog 3 zittende Kamerleden, namelijk Renske Leijten (woordvoerder zorg), Sadet Karabulut (sociale zaken en integratie) en Ronald van Raak (binnenlandse zaken). Een ander prominent SP-fractielid, de van zijn pro-Palestijnse uitspraken bekende Harry van Bommel, heeft aangegeven niet terug te willen keren als kamerlid.

De top 5 wordt gecompeteerd door een bekende naam: Marijnissen. Lilian wel te verstaan, de dochter van. Op haar vierde stond ze al op een verkiezingsposter, op haar 17e werd ze gekozen tot gemeenteraadslid in Oss (hoewel ze pas mocht plaatsnemen in de raad na haar 18e) en ook haar moeder zat ooit in de Osse raad, dus ze heeft de rode politiek met de paplepel ingegoten gekregen. Inmiddels is ze afgestudeerd politicologe, werkzaam bij vakbond Abvakabo en nog steeds gemeenteraadslid. Bij de vorige verkiezingen leidde ze de campagne voor de SP. Het ligt in de lijn der verwachting dat zij op termijn de plaats van Emile Roemer zal innemen.

Waarom zou je op de SP stemmen?
Omdat je de woorden solidariteit en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel hebt staan. Je wil kansen voor iedereen, en juist voor degenen die die kansen wat minder in het zicht hebben (ouderen, zieken, achterstandsgezinnen) zie je een rol voor de overheid om die een duwtje in de rug te geven. Het aloude ziekenfonds, door de SP inmiddels gedoopt tot zorgfonds, lijkt je een goed plan om de alsmaar stijgende zorgkosten een halt toe te roepen. Als je bescherming van (al dan niet je eigen) arbeidsrechten en het behoud van het sociale stelsel belangrijk vindt, dan zit je ook goed bij de SP. Tot slot is de SP een aantrekkelijk alternatief voor de linkse EU-criticus die zeker niet bij de PVV terecht wil komen.

Waarom zou je niet op de SP stemmen?
Omdat de SP van alle linkse partijen het verste gaat in ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’. Je vindt dat weinig bevorderlijk voor het verantwoordelijkheidsbesef van de minder bedeelde Nederlander, en denkt bovendien ook dat het nadelige gevolgen kan hebben voor de maatschappij óf voor jezelf als de wat meer vermogende Nederlanders of het bedrijfsleven extra zwaar belast gaat worden. En die extra belasting zal ongetwijfeld nodig zijn om het zorgfonds  te financieren. Daarnaast is de toch wat instabiel ogende Roemer een risico, die tot op heden relatief weinig voor elkaar heeft gekregen.

Verder discussiëren over de SP kan op ons Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: 50Plus.

Lilian Marijnissen nummer drie op lijst SP (Foto: ANP)
Dit is uiteraard niet Emile Roemer. Wellicht zijn opvolgster?(Foto: ANP)

Dakar etappe afgelast, organisatie helpt Argentijnen

De liefhebbers van de Dakar rally zullen wederom een dagje geduld moeten hebben, want de negende etappe van vandaag is afgelast. De reden hiervoor is de overvloedige regenval die wegen onbegaanbaar heeft gemaakt en aardverschuivingen heeft veroorzaakt.

Het circus zou gisteren na afloop van de etappe naar het Argentijnse Salta reizen, maar voor een deel van de karavaan was dit onmogelijk, omdat de weg richting Salta na een aardverschuiving onder een hoop modder en stenen lag. Hierdoor moest een deel overnachten in een noodbivak in Tilcara en kon een ander deel via een smalle bergpas toch naar Salta reizen.

Vandaag zou een zogenaamde 'super belen' op het programma staan. Een etappe van 977 kilometer, waarvan 406 kilometer getimed. In plaats daarvan moeten alle deelnemers zich naar Chilecito van waaruit morgen naar San Juan gereden wordt. Zaterdag is de finish in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Organisator ASO vergeet ondertussen de lokale bevolking niet, omdat hele dorpen onder water zijn komen te staan door de regen. Bewoners uit Volcan en de omliggende regio mogen onder meer gebruik maken van sanitaire voorzieningen van de Dakar rally. Overheden proberen waar mogelijk mensen te evacueren uit de zwaar getroffen regio.

Aantal asielzoekers Duitsland gekelderd

Vorig jaar hebben 280.000 mensen asiel aangevraagd in de Bondsrepubliek. Dat is aanzienlijk minder dan in 2015, toen 890.000 mensen in Duitsland asiel aanvroegen, berichtte woensdag het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Aangenomen wordt dat de daling te maken heeft met de obstakels die voor vluchtelingen en andere migranten zijn opgeworpen op de route die velen in 2015 naar Duitsland namen. De route liep via Turkije over Griekenland en de Balkan naar Oostenrijk en Duitsland.

De minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, wees woensdag in het bijzonder op de maatregelen die Duitsland en de Europese Unie hebben genomen, zoals de afspraken die vorig jaar met Turkije zijn gemaakt over het stoppen van de oversteek van migranten naar Griekenland. "We zijn erin geslaagd het hele migrantengebeuren te ordenen, te sturen", stelde de Maizière tevreden vast.

Aantal asielzoekers Duitsland gekelderd
Aantal asielzoekers Duitsland gekelderd (Foto: ANP)

Trump scheldt op inlichtingendiensten

De toch al gespannen relatie tussen de Amerikaanse inlichtingendiensten en de nieuwe president Donald Trump heeft woensdag een nieuw dieptepunt bereikt. Trump twitterde dat die diensten nooit hadden mogen toestaan dat het 'nepnieuws' (over Trumps vermeende relatie met het Kremlin) zou 'lekken' naar het publiek. "Nog een laatste uithaal naar mij. Leven we soms in nazi-Duitsland?"

De twitterwoede van de man die 20 januari president van de Verenigde Staten wordt, is nu veroorzaakt door nieuwe lekken van overheidsfunctionarissen. Zij hebben - zoals dinsdag bleek - gezegd dat Trump afgelopen week vier chefs van inlichtingendiensten over de vloer had. Ze zouden met hem hebben gepraat over een rapport van een particuliere onderzoeker, die afgelopen jaar stelde dat Trump mogelijk door het Kremlin kan worden gechanteerd. Trump noemde dat nepnieuws en sprak van een politieke heksenjacht.

Trump scheldt op inlichtingendiensten
Trump scheldt op inlichtingendiensten (Foto: ANP)

CD: Jeff Healey - Holding On. A Heal My Soul Companion

Afgelopen jaar zou de blinde Canadese gitaarvirtuoos, Jeff Healey, vijftig jaar zijn geworden. Daarom werd postuum de cd Heal my Soul uitgebracht. Het album is ergens tussen 1996 en 1998 opgenomen, maar werd nog niet eerder uitgebracht. Er is inmiddels ook een soort van deel 2 op de markt, Holding On. A Heal My Soul Companion. Fans kunnen dus weer naar de platenwinkel.

Tilburgse kerk gebruikt voor pornovideo

Vorige week kwam de website van Kim Holland in het nieuws omdat er een video op stond van een stel wat seks had in diverse atrracties van attractiepark Walibi. Deze video is inmiddels verwijderd, maar er is een nieuwe voor in de plaats gekomen. Deze keer van een stel dat op diverse plaatsen in Tilburg van bil gaat, waaronder in een biechthokje van de st. Jozefkerk.

In een reactie voor omroep Tilburg zegt de pastoor van de kerk Jan van Noorwegen dat hij hiervan niets afwist en dat het inderdaad om zijn kerk gaat. "Dat vind ik niet de juiste plaats”, aldus dhr. van Noorwegen die nog niet weet of hij aangifte gaat doen van dit voorval. "Ik ga dat aan het kerkbestuur voorleggen. Als je zeker zou weten dat een aanklacht wat uithaalt, dan heeft het zin, maar anders is het alleen maar extra propaganda voor die film."

Kim Holland laat weten dat het filmpje afkomstig is van een externe producent waarvan ze in de toekomst geen films meer zal afnemen. De film is ook al verwijderd van haar website. Ze vindt het vervelend en biedt haar excuses aan voor het voorval. “Het is een vervelende situatie, waar ook ik enorm mee worstel. Ik ga pastoor Van Noorwegen bellen. Het was zeker niet de bedoeling om te shockeren. Ik ben zelf ook gelovig geweest en snap heel goed dat hij er niet blij mee was toen hij met de film werd geconfronteerd.”

Kamiya reageert op annulering Scalebound

Eergisteren kwam het spijtige nieuws naar buiten dat de actie-RPG Scalebound voor Xbox One en Windows van de baan is. De verklaring van Microsoft was nogal karig, maar Scalebound-peetvader en oprichter van PlatinumGames Hideki Kamiya heeft nu zelf gereageerd op de intrekking van Scalebound. Ook reageert hij op geruchten dat het met zijn gezondheid te maken zou hebben.

"Het spijt me heel erg voor de mensen die zich verheugd hadden op dit spel, dat we het jaar moeten beginnen met zulk slecht nieuws. Het enige wat ik kan doen is beloven dat we ondanks deze tegenslag blijven werken aan kwalitatieve, vermakelijke games", vertelt Kamiya op Twitter. Over het gerucht dat het te maken zou hebben met zijn geestelijke gesteldheid was hij duidelijk: "Ik? Tijd vrijnemen voor mijn mentale gezondheid? Echt niet!"

De hooggewaardeerde gameontwikkelaar slingerde nog enkele soortgelijke Tweets de wereld in om duidelijk te maken dat hij er zelf ook ontzettend van baalt en dat hij zijn fans niet nog eens teleur zal stellen.

Het wegvallen van het veelbelovende Scalebound levert een flinke deuk op in de exclusive-lineup van Microsoft. De softwaregigant wist bij de aankondiging van het jammerlijke nieuws afgelopen maandag nog wel een aantal titels te noemen waar gamers desondanks naar uit kunnen kijken dit jaar, namelijk Halo Wars 2, Crackdown 3, State of Decay 2 en Sea of Thieves.


LA The Voices-zanger Peter Strykes heeft kanker

LA The Voices-zanger Peter Strykes is ernstig ziek. Hij lijdt aan een bijzondere vorm van kanker, zegt het langharige lid van de band in De Telegraaf.

Hoe ernstig het precies is, kan Strykes niet zeggen. "Ze gaan er in ieder geval wel tegenaan met ongeveer de zwaarste chemo die er is. Op zich heb ik goede kansen op herstel", aldus de 59-jarige zanger. "En ik moet zeggen: anders was ik ook niet aan die behandelingen begonnen. Als ze nu al hadden gezegd dat ik straks met allerlei beperkingen zou moeten leven, dan denk ik dat ik ervoor zou hebben bedankt."

"Als ik geen goede vooruitzichten zou hebben gekregen... Dan denk ik niet dat ik er nog zin in gehad zou hebben, nee", gaat Strykes verder. "Het was voor mij geen optie om 'dit niet meer te kunnen, dat niet meer te kunnen'. Ik zou niet als een halve plant willen leven. Goed, of anders niet."

Afzeggen
Strykes heeft er vooral moeite mee dat hij even niet meer kan zingen. "Nu komt het moment dat ik optredens moet gaan afzeggen en dan moeten mensen toch weten dat er wat aan de hand is. Ik heb in veertig jaar muziek maken, in allerlei rockgroepen en met Vandenberg, nog nóóit iets afgezegd."

Dat ook zijn beroemde haar straks verdwijnt door de chemo's, maakt Strykes niet uit. "Dat is absoluut geen punt. Ik wilde al veel langer eens een nieuw kapsel."

LA The Voices-zanger Peter Strykes ziek
LA The Voices-zanger Peter Strykes ziek (Foto: BuzzE)

George Lucas bouwt museum van 1 miljard in Los Angeles

Het langverwachte museum van George Lucas komt in Los Angeles. De regisseur verkiest de stad boven San Francisco. De bouw van het futuristisch ogende museum gaat ongeveer 1 miljard dollar kosten, meldt The Hollywood Reporter. In het Lucas Museum of Narrative Art wil de regisseur zijn persoonlijke kunstcollectie tentoonstellen, inclusief memorabilia uit zijn Star Wars-films.

Lucas is al jaren bezig met het museum. De laatste tijd ging het vooral over de locatie waar het gebouw moest komen. Behalve San Francisco en Los Angeles werd ook Chicago gezien als mogelijke plaats

Het museum komt nu in het Expostion Park in het zuiden van Los Angeles. In mei 2020 moeten de eerste bezoekers verwelkomd worden.

George Lucas bouwt museum in Los Angeles
George Lucas bouwt museum in Los Angeles (Foto: BuzzE)

Islamitische school in vakantie beschoten

Onbekenden hebben tijdens de kerstvakantie de islamitische basisschool As-Siddieq in Amsterdam-Noord beschoten. Dat bevestigde de politie woensdag na een bericht van AT5.

De politie denkt dat de school rond de jaarwisseling is beschoten. Ze heeft geen aanwijzingen dat het een gerichte actie tegen de school was, maar gaat uit van 'gewone' vernieling. "Het gebouw stond leeg tijdens de vakantie. Soms vinden mensen het dan leuk om extreme risico's te nemen. Wij doen er alles aan diegenen op te sporen", zegt een woordvoerder. Volgens hem is het niet uniek dat een school is beschoten en is dat in Amsterdam wel vaker gebeurd.

Een van de ouders zegt tegen AT5 dat er meer dan acht kogelgaten zijn en dat ouders en leraren zich niet meer veilig voelen. Op de site van de stadszender zijn foto's te zien.

Islamitische school in vakantie beschoten
Islamitische school in vakantie beschoten (Foto: ANP)

Vermogensrendementsheffing mag van rechter

De vermogensrendementsheffing die de fiscus oplegt is niet in strijd met Europese verdragen. Dat heeft de belastingkamer van de rechtbank Zeeland-West-Brabant bepaald in een proefproces dat werd aangespannen door de Bond voor Belastingbetalers.

De heffing gaat uit van een fictief rendement op vermogens van 4 procent, waarover vervolgens 30 procent belasting moet worden betaald. Dat rendement van 4 procent werd de afgelopen jaren in werkelijkheid echter vaak niet gehaald, door de lage rente. De heffing is daarom volgens de klagers in strijd met het eigendomsrecht, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

De rechtbank was het daar niet mee eens, omdat niet is bewezen dat het rendement van 4 procent voor particuliere beleggers volstrekt onhaalbaar is. Dat spaartegoeden geen 4 procent rendement opleveren is in dat verband niet voldoende, aldus de rechter.

Vermogensrendementsheffing mag van rechter
Vermogensrendementsheffing mag van rechter (Foto: ANP)

'Sylvana Simons moet partijnaam aanpassen'

Antidiscriminatiebureau Radar/Art.1 neemt stappen om te zorgen dat Sylvana Simons afstand doet van haar partijnaam Artikel 1. Directeur Cyriel Triesscheijn van het antidiscriminatiebureau is een gerechtelijke procedure begonnen. Hij bevestigde woensdag berichtgeving van RTL Nieuws daarover.

Sylvana Simons stapte eind december uit de politieke partij Denk en kondigde aan dat ze een nieuwe partij begint onder de naam Artikel 1. Volgens Triesscheijn hoort de naam Artikel 1 al jaren bij het onafhankelijke antidiscriminatiebureau waarin Radar en Art.1, het kenniscentrum discriminatie Nederland, samenwerken. Triesscheijn vreest dat er verwarring kan ontstaan als een politieke partij dezelfde naam gaat gebruiken. Art.1 moet boven de politieke partijen staan. Een politieke partij kan artikel 1 van de grondwet nooit claimen, vindt hij.

Triesscheijn besloot de juristen aan het werk te zetten, omdat Simons vooralsnog niet reageerde op een mail met het verzoek om de naam van haar partij te veranderen. "We willen hier het liefst in onderling overleg uit komen."

'Sylvana Simons moet partijnaam aanpassen'
'Sylvana Simons moet partijnaam aanpassen' (Foto: ANP)

Oscar: "China kan net zo goed als Premier League worden"

Na zijn transfer van Chelsea naar Shanghai SIPG voor 60 miljoen euro weet Oscar het zeker: hij ziet China snel uitgroeien tot een wereldwijd sterke competitie.

Oscar verraste met de megatransfer naar Shanghai, waar hij onder meer trainer André Villas-Boas en landgenoot Hulk tegenkomt. De 25-jarige middenvelder maakte bij zijn oefendebuut tegen Al Batin gelijk een doelpunt om een signaal af te geven.

Als de Chinese clubs de komende jaren op dezelfde voet verdergaan, denkt Oscar dat het een stempel kan drukken op het internationale voetbal. "Ze hebben een aantal goede projecten lopen", zegt de Braziliaan tegen Sky Sports. "Natuurlijk lopen de beste spelers ter wereld in de Premier League rond, maar de Chinese competitie wordt ook steeds sterker. De nieuwe spelers worden hier enorm geholpen. Ik hoop dat ze daarmee doorgaan, want ik ben hier ook gekomen om te helpen."

Ook spelers als Carlos Tevez, Axel Witsel, Ramires, Alex Teixeira, Ezequiel Lavezzi, John Obi Mikel, Graziano Pelle, Burak Yilmaz, Paulinho, Renato Augusto, Fredy Guarin en Jackson Martinez hebben reeds de stap naar de Chinese competitie gemaakt.

Dode man in liftschacht Utrecht

Op een bouwplaats aan de Rijnkade in Utrecht is een Brit tijdens werkzaamheden om het leven gekomen. Dat meldt de politie. De man lag in een liftschacht.  "Het is niet duidelijk of het om een ongeluk, zelfdoding of een misdrijf gaat", aldus een woordvoerder. 

De politie en de Inspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie) doen samen onderzoek naar de toedracht. De familie van het slachtoffer is op de hoogte gebracht.

Alle topploegen in actie in NBA

De NBA kende afgelopen nacht een vol programma. Er werden negen wedstrijden gespeeld. Onder andere de hele top drie in de Eastern en de Western Conference betrad het veld. De Cleveland Caveliers speelden een lastige uitwedstrijd bij de Utah Jazz. De Boston Celtics speelden in Toronto met de tweede plaats in het oosten als inzet. Golden State, San Antonio en Houston speelden allen een thuiswedstrijd tegen een zwakkere tegenstander.

De  Utah Jazz heeft dit jaar een sprong gemaakt van middenmoter naar subtopper in het westen. De ploeg leunt op een sterke verdediging, onder aanvoering van de Fransman met de onwaarschijnlijk lange armen: Rudy Gobert. Omdat Gobert een bedreiging is om elke aanval dichtbij de basket af te stoppen zijn ploegen genoodzaakt van verder weg te schieten. Hierdoor zijn de schotpercentages lager en komen tegenstanders tot lagere scores.

Tegen de Cleveland Cavaliers lieten de Jazz een masterclass verdedigen zien. In het tweede kwart hield Utah de regerend kampioen op twaalf punten en nam een 56-41 voorsprong. In het derde kwart kwam Cleveland nog aardig terug, maar de ploeg schoot te slecht om de Jazz te verslaan.

Gordon Hayward speelde een sublieme wedstrijd voor de Jazz. De forward miste slechts twee schoten en eindigde op 28 punten. Rudy Gobert kwam tot 11 punten en 14 rebounds. Tekenend voor de sterke verdediging van Utah was dat de Cavaliers slechts 36% van hun schoten raakten.

Bij Cleveland was LeBron James als zo vaak topscorer: 29 punten, 6 rebounds, 5 assists en 4 steals. Kyrie Irving miste dertien schoten, maar eindigde toch met 20 punten.

Bij de Cavaliers debuteerde Kyle Korver. De driepuntspecialist werd geruild met de Atlanta Hawks voor Mo Williams, Mike Dunleavy en een toekomstige draft pick. Korver wist niet te imponeren. In 17 minuten schoot hij vijf keer en bleef steken op twee punten. Het maakt op dit moment niet uit. Korver is gehaald omdat hij in een eventuele finale een wedstijd kan beslissen met zijn dodelijke schot.

Highlights van de Jazz tegen de Cavaliers. Bron: YouTube

De Toronto Raptors en de Boston Celtics speelden een aantrekkelijke wedstrijd in de Air Canada Centre. Met nog twee minuten op de klok was de stand 104-104. De Raptors scoorden echter tien van de laatste twaalf punten en sleepten een belangrijke 114-106 zege binnen.

DeMar DeRozan speelde een uitstekende wedstrijd. De All Star guard van de Raptors eindigde met 41 punten en 13 rebounds. De Litouwse Center Jonas Valanciunas scoorde vier belangrijke punten in de slotfase en eindigde met 18 punten en 23 rebounds. Bij de Celtics kwam Isaiah Thomas tot 27 punten en 7 assists.

In het westen speelden de Golden State Warriors een op papier eenvoudige wedstrijd tegen de Miami Heat. Miami Heat kent na het vertrek van Dwyane Wade en de waarschijnlijke carrière-beëindigende bloedproppen van Chris Bosh een rampseizoen. De gifbeker was nog niet leeg voor de Heat. Deze maand moest Justise Winslow aan zijn schouder geopereerd worden en hij zal de rest van het seizoen missen.

Ondanks deze ellende wist de Miami Heat de koploper in de NBA knap partij te geven. Althans, één helft lang. Miami ging rusten met een 53-54 voorsprong. In de tweede helft gaven de Warriors een beetje extra gas en werd de verwachte overwinning binnengesleept: 107-95.

Bij Golden State ontbrak Klay Thompson wegens ziekte. Durant en Curry namen met 28 en 24 punten de honneurs weer. De Warriors mogen zich nu klaarmaken voor een zware week waarin ze tegen de Oklahoma City Thunder, Houston Rockets en Cleveland Cavaliers mogen spelen.

Bij Miami speelde center Hassan Whiteside een prima wedstrijd. Hij toonde aan dat de zwakte van de Warriors op de center positie ligt en haalde uit met 28 punten en 20 rebounds.

De San Antonio Spurs gingen verrassend onderuit tegen de Milwaukee Bucks. De Spurs leidden vrijwel de gehele wedstrijd, maar met een knappe comeback in de slotminuten boekten de Bucks toch een belangrijke zege, 107-109. Rookie Malcolm Brogdon maakte de laatste vier punten van de wedstrijden. Manu Ginobili miste voor San Antonio een driepunter in de buzzer.

De Bucks kennen een wisselvallig jaar, maar zijn wel in staat om de topploegen te verslaan. Een goed teken voor een jonge selectie. Giannis Antetokounmpo was ziek, speelde toch negen minuten mee, kwam niet tot scoren en bleef in de kleedkamer. In zijn afwezigheid stapte Michael Beasley naar voren. De veteraan kwam tot 28 punten. Jabari Parker gaf een sterk seizoen een prima gevolg met 22 punten en 7 rebounds.

De Spurs zien hun tweede plaats in het westen bedreigd door het sterkst spelende team in de NBA, de Houston Rockets. Houston trakteerde het thuispubliek weer op een avondje topbasketbal en versloeg de Charlotte Hornets met 121-114. Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht, maar de Hornets wisten in het vierde kwart een achterstand van 20 punten ongedaan te maken. De Rockets eindigden echter met een 11-3 run, waarmee de negende zege op rij een feit werd.

James Harden speelde weer fenomenaal in de overwinning en kwam tot 40 punten, 15 rebounds en 10 assists. Montrezl Harrell, al een tijdje startend voor de geblesseerde Clint Capela miste niet van het veld en voegde 14 punten, 2 steals en 3 blocks toe.

Uitslagen

Washington Wizards – Chicago Bulls 101-99
Toronto Raptors – Boston Celtics 114-106
Brooklyn Nets – Atlanta Hawks 97-117
Houston Rockets – Charlotte Hornets 121-114
San Antonio Spurs – Milwaukee Bucks 107-109
Utah Jazz – Cleveland Cavaliers 100-92
Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers 87-108
Golden State Warriors – Miami Heat 107-95
Sacramento Kings – Detroit Pistons 100-94

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 28-9
Toronto Raptors 25-13
Boston Celtics 23-15
Atlanta Hawks 22-16
Indiana Pacers 20-18
Charlotte Hornets 20-19
Milwaukee Bucks 19-18
Washington Wizards 19-18
Chicago Bulls 19-20
Detroit Pistons 18-22
New York Knicks 17-21
Orlando Magic 16-23
Philadelphia 76ers 10-25
Miami Heat 11-29
Brooklyn Nets 8-29


Western Conference

Golden State Warriors 33-6
San Antonio Spurs 30-8
Houston Rockets 31-9
Los Angeles Clippers 26-14
Memphis Grizzlies 24-16
Utah Jazz 24-16
Oklahoma City Thunder 23-16
Portland Trail Blazers 17-23
Sacramento Kings 16-22
New Orleans Pelicans 15-24
Denver Nuggets 14-23
Los Angeles Lakers 15-27
Phoenix Suns 12-26
Minnesota Timberwolves 12-26
Dallas Mavericks 11-27

Snowboardster Dekker stunt met tweede plek in World Cup

Snowboardster Michelle Dekker heeft dinsdag in Bad Gastein voor een forse stunt gezorgd. De 20-jarige Nederlandse eindigde op de Oostenrijkse sneeuw voor het eerst in haar leven in de top-10 van een World Cup-wedstrijd en dat deed ze niet zomaar: ze eindigde zelfs als tweede.

Dekker kwalificeerde zich op de parallelslalom als zevende en schakelde in de achtste finales de Zwitserse Ladina Jenny met 0,18 seconden voorsprong uit. De Duitse wereldkampioene junioren Ramona Theresia Hofmeister werd na een diskwalificatie het volgende slachtoffer, waarna ook Julie Zogg eraan moest geloven. De Zwitserse World Cup-kampioene van twee jaar geleden kwam 0,16 seconden tekort om Dekker af te stoppen. 

Pas in de grote finale moest Dekker zich gewonnen geven. De 18-jarige Oostenrijkse Daniela Ulbing, een van de grootste talenten in de sport, was na een grote fout van Dekker simpel de sterkste en pakte zo haar eerste World Cup-zege. De parallelslalom is vanaf 2018 overigens geen olympisch onderdeel meer: in Pyeongchang wordt het onderdeel vervangen door de big air. 

UNICEF krijgt veel reacties na show De Breij

UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, heeft veel positieve reacties ontvangen naar aanleiding van de oudejaarsconference van Claudia de Breij. De Breij vertelde in de voorstelling die ze op 31 december speelde onder meer dat ze vluchtelingenkampen in Macedonië, Griekenland en Libanon had bezocht. Ze omschreef de schrijnende situaties waarin vooral kinderen zich bevinden.

De organisatie heeft via diverse kanalen bijna 10.000 positieve berichten ontvangen naar aanleiding van de oudejaarsconference. UNICEF Nederland heeft momenteel een campagne waarin aandacht wordt gevraagd voor het lot van Syrische kinderen.

"De verhalen van Claudia hebben heel veel mensen een beter beeld gegeven van de heftige situaties waarin kinderen zich in dat gebied geheel ongevraagd bevinden", legt een woordvoerder uit. "De betrokkenheid van Nederlanders bij het onderwerp is toegenomen. Je merkt dat men een beter beeld heeft gekregen bij de erbarmelijke situatie en iets wil doen om te helpen."

Winter
Het leven voor Syrische vluchtelingen is nog zwaarder geworden sinds de winter is ingevallen. Dit betekent in landen als Libanon dat de temperaturen in de nacht tot onder het vriespunt dalen. De campagne van UNICEF Nederland om deze groep te helpen heeft inmiddels al zeker 1 miljoen euro opgeleverd. "Hiervoor kunnen we 200.000 dekens kopen", rekent de zegsman voor.

De oudejaarsconference van Claudia de Breij werd in totaal door meer dan 3 miljoen mensen bekeken. Zij bracht vorige week ook een boek uit waarin zij vertelt over haar ervaringen in de vluchtelingenkampen die de achtergrond vormen voor de conference.

UNICEF krijgt veel reacties na show De Breij
UNICEF krijgt veel reacties na show De Breij (Foto: BuzzE)

Vampiers komen naar The Sims 4

The Sims 4 gaat met de nieuwste DLC op de duistere toer. In The Sims 4: Vampires kunnen spelers hun Sims omtoveren in vampiers met speciale krachten zoals de mogelijkheid om andere Sims te infecteren.

Spelers kunnen als vampier zich in verschillende gedaantes voortbewegen en leven op plasma, wat gekocht kan worden of verkregen uit menselijke Sims. Omdat vampiers niet zo goed wedijveren in zonlicht, is er een nieuwe wereld beschikbaar waarin de nachten langer duren, genaamd de Forgotten Hollow. Verder kunnen spelers hun eigen vampierfamilie stichten. De Vampires gamepack is vanaf 24 januari beschikbaar, bekijk de trailer hieronder.

Ontbijtmeisje komt naast Melkmeisje

Het schilderij 'Hollands meisje aan het ontbijt', de eerste grote aankoop van Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits, krijgt tijdelijk een plaats in de Eregalerij van het Amsterdamse museum. Het werk dat de 18e-eeuwse schilder Jean-Étienne Liotard maakte rond 1756 is vanaf woensdag te zien.

Het Hollands meisje aan het ontbijt hangt naast het Melkmeisje, dat Johannes Vermeer een kleine honderd jaar eerder schilderde.

Het Rijksmuseum kocht het werk van Liotard eind vorig jaar voor 5,2 miljoen euro op een veiling in Londen. Daarvoor was het meer dan 240 jaar in bezit geweest van een Britse adellijke familie.

Het schilderij laat een jonge vrouw zien in een typisch Hollands interieur. Ze zit aan een tafel en schenkt zichzelf koffie in. Volgens het Rijks is het werk een 'intieme ode aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw'. Liotard maakte het tijdens een verblijf in Nederland. Op termijn komt het schilderij te hangen in een van de zalen met 18e-eeuwse kunst.

Ontbijtmeisje komt naast Melkmeisje
Ontbijtmeisje komt naast Melkmeisje (Foto: ANP)

Huh?! Xiaomi Scheerapparaat?

1101-1 (Foto: gbofficial)

Voor €6,58 haal je deze slimme Aqara deur sensor in huis die je dan kan verbinden met de Xiaomi gateway. Op die manier kan je het hele huis 'slim' maken. Automatisch de lampen aan als de deursensor wordt geactiveerd, of als je het raam dicht doet dat een ventilator aan gaat? Het kan allemaal. Belangrijk om even te weten is dat hij dus moet samenwerken met de Xiaomi gateway (22 euro) wat eigenlijk dan het brein is achter alle slimme toevoegingen. 

1101-2 (Foto: gbofficial)

Met de Alfawise SG tandenborstel haal je een voordelige elektrische sonische tandenborstel in huis met al drie opzetborsteltjes, voor maar €10,14. Zeker de moeite dus als je oude tandenborstel aan vervanging toe is. 

1101-3 (Foto: gbofficial)

Geen thermometer meer in je oor, maar makkelijk met infrarood de temperatuur opmeten. Dat kan met deze Xiaomi iHealth thermometer. Geen gekke poespas, maar gewoon 'meten is weten'. De prijs is er zeker naar want €21,14 is erg voordelig vergeleken met thermometers die je in Nederland kan kopen.

1101-4 (Foto: gbofficial)

Daar is hij dan hoor, het Xiaomi scheerapparaat. Uiteraard elektrisch, mobiel, degelijk gebouwd en via USB op te laden. Erg handig voor op reis, en met de accu die 30 dagen meegaat (3 minuten per dag gebruik) kom je heel ver. Top dus voor €32,99

De afsluiter dan van deze deals, de welbekende Xiaomi 360 graden IP camera. Bewegingsdetectie, nachtzicht, allemaal mogelijk. Met een resolutie van 1080P heb je haarscherpe beelden. Ideaal te gebruiken ter beveiliging van je huis, en nu eens met beelden dat je ook wat ziet. Met coupon GBNSB06 voor een actieprijs van €55,83.

Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

Veel kippen dood door vrachtwagenbrand A59

De snelweg A59 is woensdagochtend vroeg enige tijd dicht geweest omdat een aanhanger van een vrachtwagen in brand stond. De vrachtwagen vervoerde kippen. Zo'n negenhonderd dieren overleefden de brand niet. Ook kwam een deel van de lading op de snelweg, waar de dieren twee uur lang rondliepen.

De brand ontstond rond 04.30 uur en werd snel geblust. Tegen 06.30 uur kon de weg weer helemaal open.

Veel kippen dood door vrachtwagenbrand A59
Veel kippen dood door vrachtwagenbrand A59 (Foto: ANP)

Van de Westelaken probeert het als quizmaster

Rik van de Westelaken maakt donderdagavond zijn debuut als quizmaster. De voormalig nieuwslezer presenteert dan de nieuwe kennisquiz '5 Golden Rings' op SBS6. "Ik ga het gewoon proberen", zei Rik dinsdagavond aan tafel bij RTL Late Night.

Rik maakte vorig jaar zijn overstap naar NET5, een van de zenders van SBS Broadcasting. Voor NET5 presenteert hij dit jaar Peking Express. Daarnaast maakt hij in de loop van dit jaar ook een eigen reportageprogramma op NET5. Deze week werd bekend dat Rik zijn commerciële carrière bij SBS6 begint, als quizmaster van 5 Golden Rings.

"Wat ik dacht toen ik voor eerst achter de desk stond? 'Ik ga het gewoon proberen. En ik snap niet wat de mensen van de productie bezielt als ze denken dat ik dit kan"', zei Rik over zijn quizdebuut. Wel is hij een spelletjesmens, dat bewees hij als deelnemer van Wie is de Mol?. "Spelletjes vind ik heel leuk. En dit spel is heel leuk om thuis mee te doen op de tablet of telefoon."

In '5 Golden Rings' kunnen koppels geldprijzen winnen die oplopen tot 25.000 euro in de finale. 5 Golden Rings is ontwikkeld door ITVS en Talpa. In Nederland wordt ook de versie voor het Verenigd Koninkrijk opgenomen, evenals de pilots voor Frankrijk en de Verenigde Staten.

Rik van de Westelaken presenteerde eind augustus zijn laatste NOS Journaal. "Ik wilde weer naar buiten, andere dingen doen'', zei Rik dinsdag over zijn transfer.

Van de Westelaken probeert het als quizmaster
Van de Westelaken probeert het als quizmaster (Foto: BuzzE)

Mexicaanse politiek onder vuur op Google Maps

Grappenmakers hebben Google Maps dinsdag ingezet om de politieke klasse in Mexico op de hak te nemen. Ze doopten het Mexicaanse lagerhuis, dat ook bekendstaat als Kamer van Afgevaardigden, op de kaartendienst om tot 'Kamer van Ratten'.

De lolbroeken gebruikten het Spaanse woord 'rata', dat in de volksmond ook wordt gebruikt als synoniem voor dieven. "Onze teams werken snel om dit incident op te lossen", beloofde Google Mexico in een reactie. Volgens de organisatie worden plaatsnamen aangeleverd door derde partijen, openbare bronnen en gebruikers.

Afgelopen weekend ging het volgens Mexicaanse media ook al mis op Google Maps. Toen kreeg de presidentiële residentie plots de naam "Officieel onderkomen van corruptie". Google bood daarop excuses aan voor de "ongepaste content".

Veel Mexicanen hebben bepaald geen rooskleurig beeld van hun politici. Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat 91 procent van de respondenten dacht dat politieke partijen corrupt of zelfs extreem corrupt zijn.

'Sander Dekker sloopt havo-onderwijs'

De doorstroom van vmbo'ers naar het havo wordt versoepeld. Nu stellen veel scholen daarvoor aanvullende eisen, maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat de wet, op aandringen van coalitiepartner PvdA en oppositie, zo aanpassen dat dit niet meer kan, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Volgens Dekker zijn de eisen om door te stromen nu te vaak onduidelijk en bovendien per school verschillend. Bovendien ziet hij te veel drempels, die leerlingen ervan kunnen weerhouden het beste uit zichzelf te halen. Extra eisen stellen aan de leerling vindt Dekker de omgekeerde wereld.

Scholen stellen nu uiteenlopende eisen aan vmbo'ers, omdat het onderwijsprogramma op het vmbo (gemengde leerweg/theoretische leerweg) niet goed aansluit bij dat op het havo.

Op rijksoverheid.nl licht Dekker dit wat duidelijker toe: "We willen dat leerlingen de kans krijgen om hun talent zo goed mogelijk te benutten. Dat kan met een stap naar het mbo, maar het moet ook kunnen met een overstap naar het havo". Voor de aansluiting met het havo-niveau is onder andere wel een zevende vak vereist waar het vmbo er nu maar zes aanbiedt. Tevens wil Dekker de eis ten aanzien van 'zittenblijvers' die het havo-onderwijs nu stelt, onmogelijk maken.

Het is de bedoeling dat vanaf 2019-2020 de eerste leerlingen van deze wet gebruik kunnen gaan maken.

Vmbo'er makkelijker naar havo
Sander Dekker sloopt HAVO-onderwijs (Foto: ANP)

Meer adrenaline in Steep

De eerste downloadbare content voor de extreme sneeuwsportgame Steep, het Adrenaline Pack, is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Het Adrenaline Pack bevat vijf nieuwe kostuums, drie nieuwe wingsuits, twee nieuwe boards en drie nachtelijke uitdagingen. Paraglide op de Light The Way track in Aiguilles, wingsuit op de Dark Pines track in Tirol en ski of snowboard op de Paranormal track in Aoste, allemaal onder de sterrenhemel.

Het Adrenaline Pack is onderdeel van de Season Pass en de Gold Edition van Steep, maar is ook los verkrijgbaar voor €6,99. Steep is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: code geel voor noordelijk kustgebied

Mogguh allemaal. Het is vandaag flink bewolkt en in de ochtend valt er regen. Pas in de middag klaart het vanuit het noordwesten weer iets op aldus het KNMI. Wel kan er nog steeds een bui, met mogelijk hagel, vallen.

De wind neemt flink in kracht toe vandaag, windkracht 5 in het binnenland, aan zee windkracht 6 á 7 en in het noordelijk kustgebied kan het met windkraccht 8 zelfs stormachtig worden. Het KNMI heeft voor dat gebied dan ook een code geel afgegeven. 

De temperatuur ligt vandaag rond de 8 graden. 

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:44
Zon onder: 16:51
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1908 Het nationaal monument Grand Canyon wordt gesticht.
1935 Amelia Earhart vliegt als eerste solo over de Grote Oceaan.
1942 Japan verklaart Nederland de oorlog en valt Nederlands-Indië binnen.
2010 Nadat hij schuld bekend heeft aan de moord op Shana Appeltans en Kevin Paulus, bekent Ronald Janssen ook de moord op de studente Annick Van Uytsel in 2007.
2013 Frankrijk grijpt militair in in Mali om AQIM, dat machtig is in het zelfverklaard onafhankelijke noordelijke gebied Azawad, te bestrijden.

 

Blind_Guardian bezocht de zwijntjes in Natuurpark Lelystad (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian bezocht de zwijntjes in Natuurpark Lelystad (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Geef academica en onderwijstalent ruimte'

Universiteiten tellen te veel witte mannen en zijn te veel gericht op onderzoek. Dat gaat ten koste van onderwijstalent, begaafde vrouwen en academici met een migratieachtergrond, vindt minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Bussemaker trekt eenmalig 5 miljoen euro uit voor de bevordering van honderd vrouwelijke hoofddocenten tot hoogleraar. Van het professorenkorps is nu nog maar 17 procent vrouw, constateert de minister ongeduldig in een vraaggesprek met de Volkskrant. Het streven van de universiteiten de komende drie jaar tweehonderd extra vrouwelijke hoogleraren aan te stellen gaat haar niet ver genoeg.

Doordat universiteiten voortdurend nieuwe onderzoeksresultaten van wetenschappers eisen, komt verder het overdragen van hun kennis aan studenten en de samenleving in de knel, aldus Bussemaker. Ze wil dat onderwijsprestaties belangrijker worden in de beoordeling van docenten.

'Geef academica en onderwijstalent ruimte'
'Geef academica en onderwijstalent ruimte' (Foto: ANP)

'Chauffeur Kim Kardashian vrijgelaten'

De chauffeur van Kim Kardashian, die vastzat op verdenking van medeplichtigheid aan de roofoverval op de tv-ster, is dinsdag vrijgelaten, zo weet TMZ.

Volgens het bedrijf waar de chauffeur, Michael Madar, voor werkt is hij vrijgelaten en volgt er geen aanklacht tegen hem. Madar zou zijn ondervraagd als getuige in plaats van verdachte en het bedrijf noch de chauffeur worden verder in verband gebracht met de roofoverval op Kardashian.

Op maandag schreef de Franse krant Le Monde nog dat Madar de laatste persoon was die Kardashian heeft rondgereden en gezien voor de bewuste roofoverval in haar appartement in Parijs plaatsvond. De politie zou hem hebben opgepakt omdat ze vermoedde dat hij betrokken was bij de overal.

Kardashian werd in oktober 2016 door vijf gewapende mannen vastgebonden en er werd voor tien miljoen dollar aan sieraden buitgemaakt, waaronder haar diamanten trouwring die ze van Kanye West kreeg. Op maandag arresteerde de Franse politie na maandenlang onderzoek zeventien verdachten.

'Chauffeur Kim Kardashian vrijgelaten'
'Chauffeur Kim Kardashian vrijgelaten' (Foto: BuzzE)

Jury veroordeelt Dylann Roof ter dood

Een Amerikaanse jury heeft de blanke racist en seriemoordenaar Dylann Roof dinsdag ter dood veroordeeld. Daartoe werd na drie uur vergaderen besloten. De 22-jarige Roof schoot in juni 2015 in Charleston, in de staat South Carolina, negen zwarte kerkgangers dood omdat hij een rassenoorlog wilde ontketenen.

In december was hij al schuldig bevonden aan 'door haat geïnspireerde misdaden'. De Charleston-schutter liet weten geen spijt te hebben van zijn daad en volledig toerekeningsvatbaar te zijn. Hij had ook levenslang kunnen krijgen, een straf waarvan een aantal nabestaanden van de vermoorde gelovigen voorstander was.

Roof staarde strak voor zich uit toen de rechter de bevindingen van de jury voorlas voordat hij de doodstraf uitsprak. Dat meldden lokale media. Eerder tijdens zijn laatste pleidooi toonde hij opnieuw geen enkel berouw. Hij vertelde nog steeds het gevoel te hebben dat hij de slachting moest aanrichten en dat het verzoek zijn leven te sparen geen moment bij hem is opgekomen.

Roof staat wegens meervoudige moord ook nog terecht voor het hof van South Carolina. De openbaar aanklagers van de staat zullen ook de doodstraf eisen.

Jury veroordeelt Dylann Roof ter dood
Jury veroordeelt Dylann Roof ter dood (Foto: ANP)

LB: Ray J heeft kiespijn

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Ray J is met spoed naar het ziekenhuis gebracht wegens kiespijn, meldt TMZ.

Ray J is boos dat men hem enkele dagen pijn heeft laten lijden. Hij kreeg slechts pijnstillers, maar toen de pijn aanhield mocht hij naar het ziekenhuis. Ray J is nog in het ziekenhuis en het is onduidelijk of hij kan terugkeren.

Update 06.14 uur
Ray J heeft gedreigd zijn werkgever aan te klagen als ze hem niet terug laten keren. De werkgever reageert door te zeggen dat de spelregels duidelijk zijn. Over een mogelijke aanklacht tegen zijn werkgever zei de zanger: "Ik doe dat liever niet want ik ben zelf ook een producent en ga graag op een goede manier met iedereen om. Maar dit is gewoon oneerlijk en als ik deze voorzorgsmaatregelen moet nemen, dan doe ik dat".

Na een korte behandeling in het ziekenhuis en een maaltijd van McDonalds voelt Ray J zich weer prima en eist terug te mogen keren. "Ik ben klaar om terug te keren maar ze laten me niet meer binnen en dat kwetst me want ik had het idee dat het goed ging en ik een band opbouwde en daar baal ik van want ik had het naar mijn zin".

Ray J verlaat Big Brother met kiespijn
Ray J heeft kiespijn (Foto: BuzzE)

Trump eist alternatief voor 'Obamacare'

Donald Trump heeft dinsdag de druk opgevoerd op Republikeinse politici die de gezondheidswet van president Barack Obama willen schrappen. De aankomende president zei tegen The New York Times dat 'Obamacare' pas kan worden ingetrokken als op hetzelfde moment of kort erna een alternatief wordt goedgekeurd.

Obamacare, officieel Affordable Care Act genoemd, biedt miljoenen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten. De Republikeinen willen af van de wet, maar worstelen nog met de vraag wat te doen met de Amerikanen die zijn verzekerd via het stelsel. Sommige Republikeinen hebben aangegeven dat het tot twee jaar kan duren om met een alternatief stelsel te komen, iets wat voor Trump onacceptabel is.

De Amerikaanse senaat stemt deze week over een tijdslijn voor het opstellen van wetgeving om Obamacare in te trekken. Daar moet dan ook het Huis van Afgevaardigden nog over stemmen. De uiteindelijke stemming om de zorgwet van Obama in te trekken, volgt pas later.

Trump eist alternatief voor 'Obamacare'
Trump eist alternatief voor 'Obamacare' (Foto: ANP)

Obama: blijf naar elkaar luisteren

President Barack Obama heeft zijn landgenoten woensdag tijdens zijn afscheidsspeech in Chicago opgeroepen vooral politiek betrokken te blijven. "Verandering vindt alleen plaats als gewone mensen zich met zaken bemoeien, betrokken raken en samenkomen om het te eisen", stelde hij.

Obama keerde zich in zijn betoog tegen de verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving. "We moeten allemaal beginnen vanuit het uitgangspunt dat onze medeburgers net zoveel van dit land houden als wij", hield hij het publiek voor.

Volgens de president dreigen te veel Amerikanen zich terug te trekken in een eigen 'bubble', waar ze alleen worden omringd door gelijkgestemden. Hij riep mensen op open te staan voor de mogelijkheid dat tegenstanders ook wel eens gelijk kunnen hebben.

"Hoe kunnen we ethische tekortkomingen in onze eigen partij goedpraten, terwijl we erop hameren als de andere partij hetzelfde doet?", vroeg hij zich hardop af. "Het selectief omgaan met de feiten is niet alleen oneerlijk, maar contraproductief."

Duizenden Amerikanen stonden afgelopen weekend al in de rij om kaartjes voor de toespraak te bemachtigen. Ook een aantal medewerkers van de president was aanwezig. Het was hun laatste kans om Obama nog een keer te zien als president.

Obama bedankte zijn volk en de toeschouwers uitgebreid. Hij noemde het de eer van zijn leven dat hij zijn landgenoten acht jaar lang mocht dienen. Ook waren er warme woorden voor zijn vrouw Michelle, die hij zijn beste vriend noemde. Obama sloot de speech af met zijn inmiddels beroemde woorden 'Yes we can'.

Obama: blijf naar elkaar luisteren
Obama: blijf naar elkaar luisteren (Foto: ANP)

Trump gewezen op 'belastende informatie'

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Donald Trump vorige week geheime documenten getoond waaruit blijkt dat Russische spionnen beweren belastende informatie over hem te hebben. Het zou gaan om zowel persoonlijke als financiële informatie, zeggen bronnen tegen CNN.

De Amerikaanse federale recherche FBI zou nog onderzoek doen naar de geloofwaardigheid en juistheid van de beschuldigingen, die vooral gebaseerd zouden zijn op informatie uit Russische bronnen. Trump zou door de inlichtingendiensten zijn geïnformeerd zodat hij wist dat dergelijke verhalen over hem de ronde doen.

De informatie zou deels boven water zijn gekomen dankzij een voormalige medewerker van de Britse inlichtingendienst MI6, die tegenwoordig een eigen bedrijf heeft. Hij liet zich door politieke tegenstanders van Trump inhuren om belastende informatie te vinden over hun rivaal. CNN kwam niet met details over de beschuldigingen.

Trump gewezen op 'belastende informatie'
Trump gewezen op 'belastende informatie' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Animecon 2018
special
Win premiumkaartjes voor Asus ROG Event
review
Rainbow Six: Siege - Operation Para Bellum
review
Mario Tennis Aces
special
FOK! Games en het beste en slechtste van E3
review
Onrush
©FOK.nl e.a.