FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 januari 2017

Hackingrapport op basis van drie pijlers

Het rapport over de door Rusland georkestreerde cyberaanvallen tijdens Amerikaanse verkiezingscampagne van 2016 is gebaseerd op drie pijlers: menselijke bronnen, vergaren van technische gegevens en algemeen beschikbare informatie. Dat heeft de directeur van de nationale inlichtingendienst James Clapper dinsdag gezegd tegen de speciale Senaatscommissie.

Veel informatie is uit het vorige week gepubliceerde onderzoeksverslag gehouden omdat ze geheim moest blijven om gevoelige bronnen te beschermen en de gebruikte methodes niet op straat te gooien. De Amerikaanse veiligheidsdiensten beschuldigden de Russische president Vladimir Poetin ervan hackers opdracht te hebben gegeven de Republikeinse kandidaat Donald Trump te helpen door zijn Democratische concurrente Hillary Clinton in een kwaad daglicht te stellen.

Het Kremlin had liever Trump aan de macht, omdat het in de lijn der verwachtingen lag dat met de zakenman gemakkelijker deals waren te sluiten dan met een Democratische president.

Weest op uw hoede voor de Rus
Clapper zei ook dat Rusland zeker in nog enkele tientallen andere landen heeft geprobeerd verkiezingen te beïnvloeden. Hij kon niet vertellen of in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Nederland, waar verkiezingen op stapel staan, de beveiliging van het internet tegen cyberaanvallen is opgevoerd.

Hackingrapport op basis van drie pijlers
Hackingrapport op basis van drie pijlers (Foto: ANP)

General Motors ziet winst verder stijgen

General Motors (GM) is optimistisch over 2017, na het sterke slot van vorig jaar. De autobouwer verwacht dat de verkopen in eigen land verder groeien en voorziet ook vooruitgang in China.

De winst loopt daardoor dit jaar verder op, voorspelde het moederbedrijf van merken als Chevrolet, Cadillac, Opel en Vauxhall dinsdag. Daarbij wordt gemikt op een resultaat van 6 à 6,50 dollar per aandeel, nadat vorig jaar naar verwachting een winst van 5,50 tot 6 dollar per aandeel werd geboekt. De prognose van GM is daarmee aanzienlijk optimistischer dan de algemene verwachting onder analisten.

GM sloot 2016 sterk af, mede omdat de verkopen sinds de presidentsverkiezingen in de lift zitten. Het bedrijf verwacht dat het sterke consumentenvertrouwen en de recente koersstijgingen op de aandelenbeurzen de verkopen in eigen land de komende tijd verder kunnen stuwen.

General Motors ziet winst verder stijgen
General Motors ziet winst verder stijgen (Foto: ANP)

Dubbelslag Loeb in Dakar rally

Sébastien Loeb heeft in de achtste etappe van de Dakar rally een dubbelslag geslagen. De Fransman won met zijn Peugeot niet alleen de getimede proef, maar pakte zoveel tijd dat hij teamgenoot Stephane Peterhansel in het klassement ook nog eens passeerde.

Na ruim 400 kilometer racen tussen Uyuni en Salta had Loeb een voorsprong van ruim drie minuten op Peterhansel bij elkaar gereden. Achter dit duo werd Cyril Despres op vijf minuten derde, voor Mikko Hirvonen die met de Mini op acht minuten als vierde eindigde. Giniel de Villiers was de snelste Toyota op bijna twaalf minuten, nog voor teamgenoot Nani Roma. Beste Nederlander was Erik van Loon op plek vijftien met een half uur achterstand.

Loeb is de nieuwe leider met anderhalve minuut voorsprong op Peterhansel. Derde is Despres op ruim zeventien minuten. Roma is beste niet-Peugeot op ruim 23 minuten achterstand, terwijl Hirvonen op ruim 53 minuten vierde is. Van Loon staat nu zeventiende op ruim vijf uur achterstand.

Dochter voor John Ewbank en Kelly Weekers

Kelly Weekers (27), de vriendin van John Ewbank (48), is maandag bevallen van een dochtertje. Het meisje heet Scottie Anne Marie Ewbank, laten vader en moeder weten op Instagram.

"Dolgelukkig zijn we met de komst van onze lieve dochter en kleine zusje!", schrijven Kelly en John bij een foto van het pasgeboren meisje.

In juni werd bekend dat de voormalig Miss Nederland zwanger was. In juli onthulden John en Kelly dat het een meisje zou worden. Voor John Ewbank is Scottie Anne Marie zijn tweede kind. De schrijver van vele Borsato-hits heeft al een dochter uit zijn huwelijk met presentatrice Vivian Reijs.

Dochter voor John Ewbank en Kelly Weekers
Dochter voor John Ewbank en Kelly Weekers (Foto: BuzzE)

Etappe voor Barreda, Sunderland stap dichter bij eindzege

Joan Barreda Bort heeft de ingekorte achtste etappe van de Dakar rally bij de motoren gewonnen. De Spanjaard was in het tweede deel van de marathonetappe tussen Uyuni en Salta bijna vier minuten sneller dan Mathias Walkner en klassementsleider Sam Sunderland.

Barreda schoot uit de startblokken en de drie minuten voor hem gestarte Sunderland haakte al snel zijn karretje aan. Ook Paulo Goncalves en de winnaar van gisteren Ricky Brabec sloot aan. Barreda zette het spoor uit en Sunderland kon optimaal profiteren doordat de nummers twee en drie van het klassement Pablo Quintanilla en Adrien van Beveren veel tijd verloren. Robert van Pelt was vandaag met plek 41 op 41 minuten de beste Nederlander.

In het klassement heeft Sunderland bijna 21 minuten voorsprong op Quintanilla en bijna 29 minuten op Van Beveren. Walkner klom op 34 minuten naar plek vier, vlak voor Gerard Farres Guell. Van Pelt is op plaats 46 met 5,5 uur de beste Nederlander, twee plaatsen voor Maikel Verkade.

Quads
De dagzege bij de quads was voor Ignacio Casale die vijf minuten terugpakte op klassementsleider Sergey Karyakin. Axel Dutrie werd op zeven minuten derde, terwijl Kees Koolen op bijna elf minuten de vierde plek pakte. Bastiaan Nijen Twilhaar verloor anderhalf uur. Nummer twee van het klassement Simon Vitse viel uit door technische problemen.

Karyakin heeft nu bijna zeven minuten voorsprong op Dutrie. Derde in het klassement is Casale op ruim tien minuten. Koolen is de nummer zes op 2.21 uur. Nijen Twilhaar staat op ruim negen uur achterstand.

Turken zijn helden

Helden en heldinnen, The Stranglers hebben in de jaren '80 al hun zorgen geuit of ze nog zouden bestaan, maar we hebben goed nieuws! Ook in het jaar des Heren 2017 komt het nog voor dat iemand een heldendaad verricht. Voor het meest positieve bericht van de dag moeten we in Istanboel zijn, het voormalige Constantinopel.

In heel Europa is het f#cking koud en Turkije is daar geen uitzondering op. Op het Europese continent zijn al 20 dodelijke slachtoffers te betreuren vanwege het weer. In deze omstandigheden zou je misschien verwachten dat het ieder voor zich is, maar een aantal Turkse vrijwilligers laten zien hoe het ook kan.

De grootheden in kwestie kijken namelijk om naar de straathonden. En dan met name de arme dieren die geen plek gevonden hebben om te schuilen of ergens onderdak krijgen. De oudste en grootste vrienden van de mens krijgen van hun weldoeners een deken, eten en een stuk karton om op te slapen.

Wie denkt dat de overheid dit geregeld heeft, komt bedrogen uit. Het gaat om een spontaan initiatief van mensen die zich zorgen om de honden maakten. Onder andere winkeliers hebben van huis dekens, kleren en sjaals meegenomen om de honden warm te houden. Sommige middenstanders laten de viervoeters zelfs in de winkel slapen. Door deze geweldige actie worden waarschijnlijk hondenlevens gered, die de vrieskou anders wellicht niet overleefd zouden hebben.

Er bestaan gelukkig nog toffe mensen in de wereld.

NAM-chef: sneller naar duurzame energie

De chef van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak een lans gebroken voor snellere verduurzaming van de energievoorziening. "Wat mij betreft kan, zo niet moet, de transitie ambitieuzer", vindt directeur Gerald Schotman.

De NAM heeft zich aangesloten bij de zogeheten TransitieCoalitie, een club van zo'n vijftig bedrijven die de overstap op duurzame energiebronnen wil bespoedigen.

Voor Schotman is het feit dat zijn bedrijf juist gespecialiseerd is in de fossiele brandstoffen waar hij zo snel mogelijk afscheid van wil nemen geen probleem. Volgens hem is de NAM 'eigenlijk een groot ingenieursbureau', dat over kennis beschikt die nodig is voor een energie-omslag. Bijvoorbeeld op het gebied van opslag, transport en omzetting van energie.

Ondanks alle problemen met aardbevingen in Groningen, zal aardgas volgens de NAM-directeur nog lang een rol spelen omdat het de minst vervuilende fossiele brandstof is. De CO2-uitstoot moet omlaag en gas is in dat opzicht 'laaghangend fruit', vindt Schotman.

NAM-chef: sneller naar duurzame energie
NAM-chef: sneller naar duurzame energie (Foto: ANP)

Wereldbank ziet groei langzaam aantrekken

De wereldeconomie groeit in 2017 waarschijnlijk iets sterker dan vorig jaar. Dat stelt de Wereldbank in dinsdag gepresenteerde nieuwe voorspellingen.

De ontwikkelingsbank rekent op een plus van 2,7 procent voor de internationale economie in 2017. Dat zou een lichte verbetering zijn nadat in 2016 het laagste peil van de afgelopen jaren werd bereikt. De verbetering is vooral te danken aan de aantrekkende groei in opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Mede dankzij stijgende grondstofprijzen boeken zij naar verwachting een plus van 4,2 procent, na een vooruitgang met ruim 3 procent vorig jaar.

Ook in de rijke landen voorziet de bank verbetering, maar in veel beperktere mate. In doorsnee blijft de groei in de ontwikkelde economieën volgens de prognoses steken op iets minder dan 2 procent.

Trump
De Wereldbank waarschuwt dat de voorspellingen omgeven zijn door veel onzekerheid, vooral over de politieke ontwikkelingen in de grote economieën. Die onzekerheid kan ook dit jaar een rem zetten op de investeringen en daarmee op de groei in alle delen van de wereld.

Vooral het beleid van de de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump kan de werkelijke groei nog stevig laten afwijken van de prognoses, tekende de bank verder aan. Als hij zijn beloofde stimuleringsbeleid inderdaad doorzet, kan de groei de komende tijd internationaal meevallen. Maatregelen die de internationale handel beperken kunnen die positieve effecten echter weer tenietdoen.

Wereldbank ziet groei langzaam aantrekken
Wereldbank ziet groei langzaam aantrekken (Foto: ANP)

Drietal opgepakt voor seksuele uitbuiting

De politie in Utrecht heeft drie verdachten aangehouden in verband met seksuele uitbuiting van een zestienjarig meisje. De verdachten zijn een 41-jarige man uit Utrecht, een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een vrouw van 27 uit Bilthoven.

De politie pakten de twee mannen maandag al op, de vrouw werd dinsdag aangehouden. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

De verdachten zouden het meisje over een periode van enkele weken hebben uitgebuit. De politie wil verder niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer.

Drietal opgepakt voor seksuele uitbuiting
Drietal opgepakt voor seksuele uitbuiting (Foto: ANP)

Merendeel heeft weer gas na grote storing Ede

In Ede zitten steeds minder mensen in de kou. Van de 487 adressen die afgelopen weekend door een kapotte leiding van gas verstoken raakten, zijn er inmiddels meer dan driehonderd weer aangesloten, liet de gemeente dinsdag weten.

Volgens burgemeester Cees van der Knaap zijn zo'n vijftig monteurs van netbeheerder Liander hard aan het werk om de rest van de wijk Maandereng weer van gas te voorzien. Drie scholen die zonder gas en dus zonder verwarming zaten, verlengden noodgedwongen de kerstvakantie met een dag. Dinsdagochtend deed alles het weer en gingen de scholen weer open.

De langdurige storing is het gevolg van een leidingbreuk onder een afrit van snelweg A12. Door een gat kwam water in de leidingen terecht. Voordat het gas weer kan worden aangezet, moeten alle leidingen worden schoongemaakt. Monteurs gaan alle huizen langs voor controles.

Merendeel heeft weer gas na grote storing Ede
Merendeel heeft weer gas na grote storing Ede (Foto: ANP)

Betere bescherming gebruikers van e-diensten

De privacy van gebruikers van elektronische berichtendiensten als WhatsApp, Twitter, Facebook Messenger, Skype en Viber moet beter beschermd worden, vindt de Europese Commissie. Brussel wil daarom de regelgeving voor internetbedrijven gelijktrekken met de strengere regels die al voor traditionele telecomproviders gelden, blijkt uit een dinsdag gepresenteerd pakket maatregelen.

Zo wil de commissie internetbedrijven verplichten om zowel de inhoud van e-communicatie als metadata (gegevens over bijvoorbeeld het tijdstip en de locatie van een Skype-gesprek, of de datum en de auteur van een bericht) te anonimiseren of te verwijderen als de gebruiker geen toestemming heeft gegeven voor het bewaren ervan, behalve als dergelijke gegevens nodig zijn voor facturering.

Ook het cookie-beleid wordt gestroomlijnd. De commissie wil dat consumenten in hun instellingen voortaan zelf kunnen aangeven welke mate van tracking cookies ze aanvaardbaar vinden. "Het is vervelend voor een internetgebruiker om voortdurend om toestemming voor cookies te worden gevraagd", aldus EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt). Voor zaken die de privacy niet raken, zoals de opslag van boodschappen in elektronische winkelwagentjes, vervalt de toestemming.

In de strijd tegen spam suggereert Brussel dat lidstaten een lijst invoeren waarop consumenten kunnen aangeven dat ze niet willen worden benaderd voor commerciële doeleinden.

De Europese consumentenorganisatie BEUC vindt dat de voorstellen de kans bieden om het 'wijdverspreide probleem' van het online volgen van iemands internetgedrag aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat 82 procent van de consumenten niet wil dat dit zonder toestemming gebeurt.

Volgens de commissie vindt 92 procent van alle Europeanen het belangrijk dat e-mails en andere e-communicatie vertrouwelijk blijft. De bestaande Europese richtlijn voor ePrivacy dekt nu veel nieuwe diensten niet. Om het goede voorbeeld te geven, voert Brussel de privacymaatregelen ook zelf in.

Betere bescherming gebruikers van e-diensten
Betere bescherming gebruikers van e-diensten (Foto: BuzzT)

OM in cassatie in Valkenburgse zedenzaak

Het Openbaar Ministerie wil dat de Hoge Raad zich buigt over de straftoemeting aan zes verdachten in de zogenoemde Valkenburgse zedenzaak.

De verdachten kregen van het gerechtshof in Den Bosch een onvoorwaardelijke celstraf van één dag opgelegd wegens misbruik van de minderjarige prostituee Kimberley, vaak in combinatie met een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf. Het hof meent dat de klanten niet bewust op zoek zouden zijn geweest naar een minderjarige prostituee

Volgens het Openbaar Ministerie is de door het hof in het vonnis gebruikte redenering in strijd met de strekking en bedoeling van de wet, die kwetsbare minderjarigen moet beschermen tegen inbreuken op hun seksuele integriteit. Daarvoor passen geen taakstraffen, maar zijn "substantiële celstraffen passend en geboden".

Het OM legt de zaken daarom voor aan de Hoge Raad, zodat er duidelijkheid wordt geschapen over de vraag hoe de wet moet worden uitgelegd.

OM in cassatie in Valkenburgse zedenzaak
OM in cassatie in Valkenburgse zedenzaak (Foto: ANP)

Amsterdam bouwt brug over het IJ

Amsterdam gaat een brug bouwen over het IJ. Het college van burgemeester en wethouders heeft daar dinsdag een besluit over genomen. De brug voor fietsers en voetgangers komt tussen het Java-eiland, ten oosten van het Centraal Station, en de noordelijke oever. Het snel groeiende Amsterdam-Noord krijgt daardoor een betere verbinding met de rest van de stad.

Wanneer Amsterdam deze 'sprong over het IJ' gaat maken, is nog niet precies bekend. Inwoners mogen zich eerst uitspreken over de plannen en ook de gemeenteraad moet nog een besluit nemen. Over details zoals de hoogte van de brug, van belang omdat het IJ zeer druk bevaren is, heeft het college nog geen besluit genomen.

Het stadsbestuur wil in de tussentijd het aantal veerponten dat dagelijks heen en weer pendelt over het IJ vergroten. Amsterdam-Noord krijgt er nog een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug bij, over het Noordhollandsch Kanaal. Daardoor wordt onder meer filmmuseum EYE beter bereikbaar.

Noord/Zuidlijn
Met de Noord/Zuidlijn, waar vanaf 2018 metro's overheen rijden, wordt de verbinding tussen beide kanten van het IJ ook al beter. Mogelijk komt er een derde metrostation aan de noordkant van de hoofdstad. Het college besloot dinsdag de mogelijkheden daarvoor verder te verkennen. Pas in 2020 valt een besluit over dit station Sixhaven, waarvoor wel al plaats is vrijgehouden aan de nieuwe metrolijn.

Het stadsbestuur spreekt zelf van 'historische maatregelen'. Wethouder Pieter Litjens (Vervoer) zegt dat 'letterlijk al honderden jaren wordt gesproken over de beste manier om Noord met de stad te verbinden'. Met de combinatie van brug, boten en metro moet het volgens hem lukken om de groeiende stroom mensen aan de andere kant van het IJ te laten uitkomen.

Amsterdam bouwt brug over het IJ
Amsterdam bouwt brug over het IJ (Foto: ANP)

'Schikking kost Volkswagen 4 miljard dollar'

Volkswagen betaalt waarschijnlijk ongeveer 4 miljard dollar aan Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen neemt het bestuur van de Duitse autobouwer woensdag een besluit over de voorgestelde schikking. De deal zou ook voorzien in een schuldbekentenis door VW, of een onderdeel van het bedrijf, voor het misleiden van toezichthouders. VW zou daarnaast forse hervormingen beloven en zou instemmen met onafhankelijk toezicht op de bedrijfsvoering.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.

'Schikking kost Volkswagen 4 miljard dollar'
'Schikking kost Volkswagen 4 miljard dollar' (Foto: ANP)

Hoogste windturbines Nederland in Eemshaven

De Eemshaven in het puntje van Groningen krijgt de hoogste windturbines van Nederland. Windturbinefabrikant Lagerwey gaat in opdracht van Growind twee molens bouwen met een zogeheten tiphoogte van 200 meter.

De eerste turbine moet eind april gereed zijn en wekt energie op voor ruim 5000 huishoudens. De tweede wordt eind 2017 gebouwd. "Waar andere platforms geschikt zijn tot een gemiddelde windsnelheid van 7,5 meter per seconde, kunnen deze turbines een gemiddelde windsnelheid tot 8,5 meter per seconde aan", aldus Lagerwey.

Met de rotordiameter van 136 meter kan volgens de maker ook meer wind worden omgezet in energie, waarmee de kosten voor het opwekken van energie lager uitvallen. "Hoe hoger de windturbine, hoe stabieler de luchtlagen en hoe krachtiger de windsnelheden zijn", legt de windturbinefabrikant uit.

Hoogste windturbines Nederland in Eemshaven
Hoogste windturbines Nederland in Eemshaven (Foto: ANP)

Amerikaanse luchtmacht soepeler met tattoos

De Amerikaanse luchtmacht wordt iets soepeler met de acceptatie van tattoos om meer personeel te kunnen werven. Met ingang van 1 februari worden dan minder kandidaten afgewezen, zo heeft topambtenaar Deborah Lee James, de luchtmachtssecretaris van het ministerie van Defensie, bekendgemaakt, meldde CNN dinsdag. Ongeveer zes maanden geleden zette de marine ook al een dergelijke stap om meer kandidaten te kunnen aannemen.

De luchtmacht schrapt de regel dat niemand tattoos mag hebben die meer dan een kwart van de borst, rug, armen of benen beslaan. Maar er mag nog steeds geen tattoo zichtbaar zijn als een uniform wordt gedragen. Het blijft zo dat tattoos in de nek, op het hoofd, op het gezicht, op de tong of op de handen ontoelaatbaar zijn. Alleen één tattoo als ring aan één hand wordt door de vingers gezien.

Amerikaanse luchtmacht soepeler met tattoos
Amerikaanse luchtmacht soepeler met tattoos (Foto: ANP)

For Honor gesloten bèta begint 26 januari

De gesloten bèta van Ubisofts hack-n-slash-game For Honor trapt af op donderdag 26 januari. De bètasessie werd vorige maand al aangekondigd maar toen was er nog geen datum beschikbaar.

Mensen die zich hebben ingeschreven kunnen meedoen aan War of the Factions, de naam van het bèta-event. In War of the Factions worden alle statistieken van alle matches bijgehouden en kunnen spelers alvast rewards ontvangen die worden overgedragen wanneer de game wordt aangeschaft.

Mocht je je niet hebben ingeschreven en wil je wel graag meedoen, dan kun je alsnog hier registreren en een faction kiezen (Knights, Samurai of Vikings). For Honor komt uit op 14 februari. Behalve multiplayer beschikt de game ook over een singleplayer verhaalmodus.

Van den Brink pakt etappezege, De Rooy is leiding kwijt

Martin van den Brink heeft de door regen ingekorte achtste etappe van de Dakar rally op zijn naam geschreven. In een getimede proef van 174 kilometer tussen Uyuni en Salta had hij zeventien seconden voorsprong op Federico Villagra. Diens Iveco-teamgenoot Gerard de Rooy verloor door een lekke band kostbare tijd en raakte de leiding in het algemeen klassement kwijt.

Van den Brink kende in de afgelopen dagen veel technische problemen, maar vandaag had de coureur met zijn Renault Sherpa een goede dag en kon hierdoor zijn tweede dagzege deze rally boeken. Het verschil met Villagra was echter klein en ook Eduard Nikolaev met de Kamaz zat nog binnen de minuut.

De Rooy leek zich ook in de strijd om de dagzege te mengen tot een lekke band roet in het eten gooide. Ton van Genugten eindigde op bijna vier minuten als vijfde. Hans Stacey kende met zijn MAN een slechte dag. De oliehandelaar uit Best kreeg te maken met een kapotte versnellingsbak en verloor bijna twee uren.

In het klassement heeft Dmitry Sotnikov de leiding van De Rooy overgenomen. De Kamaz-coureur heeft een voorsprong van een kleine twee minuten op teamgenoot Nikolaev. De Rooy is nu de nummer drie op 2.20 minuten. Pascal de Baar staat op 45 minuten vijfde, terwijl Peter Versluis op 57 minuten de nummer zes is. De andere Nederlanders staan buiten de top tien.

The Rock en The Hoff in Baywatch-verfilming

You ready, beaches?! Op 1 juni van dit jaar verschijnt Baywatch 'the movie' in de Nederlandse bioscopen. Niemand minder dan Dwayne 'The Rock' Johnson en Zac Efron nemen de rol van strandredder op zich in de verfilming van de nineties-klassieker.

Behalve Johnson en Efron zijn onder andere Priyanka Chopra, Pamela Anderson en David Hasselhoff te zien in Baywatch. Uit de trailer blijkt al dat deze movie-reboot zichzelf niet al te serieus neemt. Bekijk 'm hieronder.

Nieuwe kleuren Xbox One-controllers aangekondigd

Microsoft heeft twee nieuwe kleuropties aangekondigd voor Xbox One-controllers: matte-rood en groen-oranje. De controllers zijn gebaseerd op het nieuwe model controller die ook meegeleverd wordt met de Xbox One S, met verbeterde griptextuur en beter draadloos bereik.

De rode controller is meteen beschikbaar, de groen-oranje variant kun je vanaf 31 januari kopen. Beide hebben een prijskaartje van 65 dollar. Behalve op Xbox One/S kunnen de controllers ook in Windows 10 gebruikt worden en met behulp van de accessories-app in Windows of op Xbox One kunnen de knoppen geherprogrammeerd worden.

Mensen die zich creatief wanen kunnen ook altijd nog kiezen om op xboxdesignlab.xbox.com hun eigen controller samen te stellen, alleen ben je dan nog wel een stuk duurder uit.

Jan Smit stopt bij Heracles

Jan Smit stopt na negentien jaar als voorzitter van Heracles Almelo. Dat maakte hij bekend op de nieuwjaarsreceptie. Hans Bredewoud volgt hem op.

Het is een goed moment om ermee te stoppen, zo vertelde Jan Smit tijdens zijn nieuwjaarsspeech. "Een taak die ik dan negentien jaar met veel plezier heb uitgevoerd. Heracles Almelo is toe aan nieuw leiderschap." Of we de betrokken Jan Smit nu nooit meer terug zien? Onmogelijk. "Heracles zit in mijn DNA en ik zal altijd bij de club betrokken blijven. Op afstand, wees niet bang. Op gevoel zou ik nog graag willen blijven, maar mijn verstand zegt: stoppen en overdragen aan de volgende generatie."

Hans Bredewoud zal minder op de voorgrond treden dan Smit, verwacht de afzwaaiend preses. "Ik was vaak naar buiten toe het gezicht van de club, historisch gegroeid in de afgelopen achttien jaar. Dat zal veranderen. Onze directie, waarin wij als bestuur alle vertrouwen, hebben zal - en dan met name Nico-Jan Hoogma - meer naar buiten treden en de club vertegenwoordigen. Het formele voorzitterschap zal vanaf 1 juli 2017 door Hans Bredewoud worden ingevuld", aldus Smit op de officiële clubsite .

Smit was gerechtsdeurwaarder toen hij in 1998 voorzitter werd van Heracles. De club had toen aanzienlijk minder aanzien dan nu en stond in de middenmoot van de Eerste Divisie. Onder Smits leiding werd de weg naar boven in gezet, met als eerste hoogtepunt het kampioenschap van de Eerste Divisie in 2005. Daarna volgden hoogtepunten met in 2010 en 2016 de zesde plek in de Eredivisie. Vorig seizoen leverde dat Europees voetbal op, maar de Almeloërs moesten al in de voorronde buigen voor het Portugese FC Arouca.

Jan Smit stopt bij Heracles (Pro Shots / Joep Leenen)
Jan Smit stopt bij Heracles (Pro Shots / Joep Leenen)

Battlefield, Dragon Age en meer naar Xbox One backward compatibility

Major Nelson heeft zojuist aangekondigd dat zeven nieuwe games vandaag backward compatible worden, waaronder enkele toppers.

De grootste titels zijn van EA, namelijk Dragon Age: Origins, Battlefield 3 en Battlefield Bad Company 2. Ook enkele indie-games worden toegevoegd, zoals shoot 'em up Strania: The Stella Machina, puzzelgame The Splatters en de racegame Scrap Metal. Als laatste, maar zeker niet de minste, wordt ook third person shooter Ghostbusters: The Video Game zeer snel speelbaar op Xbox One.

Kieswijzers maken zich op voor verkiezingen

Vooruitlopend op de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart maken de kieswijzers Kieskompas en Stemwijzer zich op om via hun websites weer miljoenen Nederlanders van politiek advies te voorzien.

De Stemwijzer gaat op 6 februari online. Het is een initiatief van Prodemos, een onafhankelijke organisatie die betrokkenheid van de burger bij democratische rechtsstaat wil vergroten. Aan de hand van de partijprogramma's stelt Stemwijzer een vragenlijst op die aan de deelnemende partijen wordt voorgelegd. Aan de hand van hun antwoorden worden stellingen geformuleerd. Bij de laatste Kamerverkiezingen in 2012 trok de site meer dan 4,8 miljoen bezoekers.

Kieskompas gaat waarschijnlijk vanaf 11 februari de lucht in. Deze site begon in 2006 als initiatief van dagblad Trouw en politicoloog André Crouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2007 is het een aparte onderneming waarvan de Vrije Universiteit een van de aandeelhouders is. Bij de verkiezingen vier jaar geleden voorzag de site ongeveer 1,5 miljoen mensen van informatie.

De werkwijze van Stemwijzer en Kieskompas verschillen. Bezoekers kunnen bij de Stemwijzer met 'eens', ' oneens' of 'geen van beide' reageren op de stellingen. Kieskompas maakt gebruik van een vijfpuntsschaal: van helemaal mee eens naar helemaal niet mee eens.

Kieswijzers maken zich op voor verkiezingen
Kieswijzers maken zich op voor verkiezingen (Foto: ANP)

PVV-Kamerleden krijgen het druk

Op dit moment staat de PVV op ongeveer 35 zetels in de peilingen, en als die aantallen werkelijkheid worden voor de partij van Geert Wilders dan komen er voor die partij waarschijnlijk wat mensen in tijdnood. Ongeveer de helft van de bovenste vijfendertig kandidaten zit namelijk al namens de PVV in een of ander bestuursorgaan..

Zo is de nummer drie van de lijst, Vicky Maeijer, reeds Europarlementariër (en daarvoor trouwens Statenlid in Zuid-Holland). Ze zal haar Brusselse zetel echter op moeten geven, want de Tweede Kamer en het Europees Parlement mogen niet worden gecombineerd. In 2005 diende de SP overigens een motie in om dit mogelijk te maken, waar de PVV tegen stemde, maar toen Geert Wilders in 2014 zelf gekozen werd op de Europese lijst wilde hij ineens alsnog dat het mogelijk werd om beide functies te combineren. Maar: het mag dus niet.

Wat ook niet mag, is lid zijn van zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Bij de bovenste 19 kandidaten staan vier personen uit de huidige Eerste Kamerfractie van de PVV. Zij zullen hun senaatszetel dus ook op moeten geven, en de PVV moet die opvullen met kandidaten die bij de meest recente Eerste Kamerverkiezingen voor die partij op de lijst stonden. Dat kan een probleem worden, aangezien al die mensen nu wéér op de lijst staan. Zo kan het zelfs gebeuren, dat er in de Eerste Kamer straks een of meer zetels leeg blijven. 

Verder zijn er in totaal nog 13 (relatief) hooggeplaatste kandidaten die deel uitmaken van een gemeenteraad of de Provinciale Staten, en dat mag wel. Hun voornaamste taak in de Tweede Kamer zal er vermoedelijk uit bestaan om aanwezig te zijn bij de stemmingen en, al naargelang de fractievoorzitter dat wenst, voor of tegen te stemmen.

Dit probleem is niet nieuw voor Wilders: al sinds het ontstaan van de Partij voor de Vrijheid is het aantal kandidaten waaruit hij de kieslijsten samenstelt, begrensd op ongeveer honderd. Naast het feit dat er af en toe mensen teleurgesteld afhaken, in opspraak komen of na een ruzie uit de fractie vertrekken, helpt het ook niet mee dat de partij geen ledenbestand heeft om op terug te vallen. Tot die tijd lijkt Wilders vooral op zoek naar trouwe, niet al te kritische bankvullers. Bij andere partijen komen dubbelfuncties (althans binnen de politiek) sinds de jaren '70 slechts nauwelijks nog voor.

Kingdom Hearts III en Final Fantasy VII Remake nog ver weg

Kingdom Hearts III en de remake van Final Fantasy VII zijn ongetwijfeld twee van de titels waar menig gamer naar verlangt. Zeker Kingdom Hearts III laat al tijden op zich wachten en het einde lijkt nog niet in zicht.

In een interview met Famitsu Magazine geeft Tetsuya Nomura een kleine update over de ontwikkeling van beide games. Het productieproces van Kingdom Hearts III is anders dan tot nu toe, dus hij kan geen algemene indruk geven. Wel vertelt Nomura dat de ontwikkeling van sommige werelden nog niet is gestart en dat de ontwikkeling nu is aangekomen bij nog onaangekondigde werelden. Volgens Nomura is er nog een lange weg te gaan qua productie.

Ook de ontwikkeling van Final Fantasy VII Remake verloopt gestaag, maar Nomura stelt ons allemaal teleur (of bevestigt juist onze vermoedens) door te zeggen dat we nog een tijdje moeten wachten op beide games. Releases in 2017, wellicht zelfs 2018, lijken daarmee onwaarschijnlijk.

Bestuurder rijdt fors te hard om het 1 euro ontbijt bij Ikea te halen

Je bent jezelf niet als je honger hebt... De bestuurder reed met 144 km/u op de A15 bij Rotterdam, waar je maximaal 100 km/u mag rijden. Duur ontbijtje dus!

Activistengroep sleept Britse overheid voor de rechter om privacywet

Mensenrechtenorganisatie Liberty gaat de Britse overheid voor de rechter slepen vanwege de Investigatory Powers Bill, in de volksmond beter bekend als de Snooper's Charter. Liberty had een crowdfundingcampagne opgestart om de zaak aan te spannen en het benodigde bedrag van 10.000 pond werd in slechts één nacht al opgehaald.

De Investigatory Powers Bill is een iniatief van premier Theresa May, en houdt in dat de internetgeschiedenis van Britse inwoners een jaar lang bewaard mag worden en niet alleen in mag worden gezien door de politie, maar ook andere overheidsinstanties zoals de Food Standards Agency. Verder krijgen veiligheidsdiensten groen licht voor zogenaamde "bulk equipment interference" - oftewel het hacken van (grote) groepen van individuelen. Een petitie van 200.000 Britse inwoners om de wet nog een keer door het lagerhuis te laten gaan werd afgewezen, onder het mom dat de discussie al beklonken was.

De wet is al van kracht sinds november en zeker niet zonder controverse. Onder andere techbedrijven, privacywaakhonden, de Verenigde Naties en de EU hebben zich negatief uitgelaten over de wet. Die laatste deed zelfs een uitspraak in december dat de wet illegaal is en niet te verdedigen in een democratische maatschappij, maar gezien de aankomende Brexit lijkt de Britse overheid zich daar weinig van aan te trekken.

"Afgelopen jaar heeft deze overheid angst en afleiding uitgebuit om stilletjes een van de meest extreme surveillancewetten aan te nemen die een democratie ooit gekend heeft" zegt directeur Martha Spurrier. "We hopen dat iedereen met een interesse in het verdedigen van onze democratie, privacy, vrijheid van pers, eerlijke rechtszaken, recht om te demonstreren, vrijheid van meningsuiting en cyberveiligheid van iedereen in het Verenigd Koninkrijk deze rechtszaak willen ondersteunen, en 2017 het jaar wordt waarin we onze rechten terug zullen winnen." 

-
Activistengroep sleept Britse overheid voor de rechter om privacywet

Ontslagen bij dronemaker na mislukte reclame

De Franse dronemaker Parrot schrapt 290 banen, ongeveer een derde van zijn personeelsbestand. Het bedrijf had de prijzen van de drones verlaagd in de aanloop naar kerst, in de hoop dat consumenten door de de aanbiedingen meer drones zouden kopen. Maar het plan mislukte, de verkoop bleef achter bij de verwachtingen.

Volgens Parrot kan het bedrijf op lange termijn niet voortbestaan met de huidige inkomsten. Het bedrijf ondervindt zware concurrentie van bijvoorbeeld DJI en GoPro.

Ontslagen bij dronemaker na mislukte reclame
Ontslagen bij dronemaker na mislukte reclame (Foto: BuzzT)

Rusland wil tien atoomraketten testen

Rusland wil dit jaar tien keer intercontinentale raketten testen die met kernwapens kunnen worden uitgerust. Daarbij wil het ook 'toekomstige wapentypes' beproeven, maakte het ministerie van Defensie dinsdag bekend.

In totaal staan dit jaar voor de Russische raketstrijdkrachten 150 in omvang verschillende oefeningen op het programma, anderhalf keer zo veel als in 2016. Vorig jaar kondigde Rusland testvluchten aan van een nieuw type intercontinentale raket. De 100 ton zware RS-28 zou met vijftien afzonderlijke atoomkoppen ieder afweersysteem kunnen doorboren.

De raketstrijdkrachten schieten dit jaar ook oudere raketten af om hun bruikbaarheid te testen. De raketstrijdkrachten zijn bij een reorganisatie van het leger in 2008 verkleind, maar ze hebben de beschikking gekregen over modernere wapens en ook de inzetbaarheid is door frequentere oefeningen verhoogd.

Rusland wil tien atoomraketten testen
Rusland wil tien atoomraketten testen (Foto: ANP)

Lufthansa voorbijgestreefd door Ryanair

De Ierse prijsvechter Ryanair is in 2016 het Duitse Lufthansa voorbijgestreefd als de Europese luchtvaartmaatschappij met de meeste passagiers. Lufthansa meldde dinsdag vorig jaar in totaal 110 miljoen passagiers te hebben vervoerd. Ryanair had eerder al laten weten dat er wel 117 miljoen mensen in zijn toestellen zaten.

Lufthansa, waarbij ook Eurowings, Swiss en Austrian Airlines horen, zag zijn passagiersstroom slechts met bijna 2 procent aantrekken, terwijl Ryanair 15 procent groei liet zien. Bij concurrenten IAG (het moederbedrijf van British Airways en Iberia) en Air France-KLM kwam het aantal reizigers uit op respectievelijk 101 miljoen en 93 miljoen.

In de luchtvaart wordt ook veel gekeken naar het aantal door passagiers gevlogen kilometers. Dat is een belangrijke maat voor de productie van maatschappijen, omdat hierbij ook rekening wordt gehouden met de lengte van de vluchten van de vervoerde reizigers. Dan staat Air France-KLM al jaren bovenaan de lijst. Vorig jaar vlogen klanten van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie in totaal 261 miljard kilometer. Dat was 2 procent meer dan een jaar eerder.

IAG zit Air France-KLM hier wel op de hielen. De Britten boekten een groei van 10 procent tot 243,5 miljard kilometer. Lufthansa completeert de top drie met 227 miljard door passagiers gevlogen kilometers, krap 3 procent meer dan in 2015.

Lufthansa voorbijgestreefd door Ryanair
Lufthansa voorbijgestreefd door Ryanair (Foto: ANP)

MMA-wereld valt over opmerking Streep

Met haar sterke speech tijdens de uitreiking van de Golden Globes heeft Meryl Streep heel wat teweeg gebracht. Niet alleen kreeg Donald Trump er van langs, maar ook de NFL en MMA kregen een veeg uit de pan van de pedante actrice. Met een welgemeend "these are not arts" ("dit zijn geen kunsten") lijkt mevrouw Streep twee van de meest populaire sporten in de VS te willen kleineren. De openlijke steun van UFC-directeur Dana White aan Donald Trump zal hier waarschijnlijk ook mee te maken hebben gehad. Reacties konden uiteraard niet uitblijven en op Twitter regende het vanuit de MMA-wereld dan ook verontwaardigde tweets.

Onder anderen Bellator-directeur Scott Coker, journalist Ariel Helwani en scheidsrechter John McCarthy lieten blijken dat de opmerking van Streep niet geweldig werd ontvangen. White nam de opmerkingen van de 80-jarige niet zo heel serieus, "Ik verwacht niet van een 80-jarige dame dat ze MMA interessant zou vinden."


Dana White (Bron: Youtube)

Nederlander wint eRace

In Las Vegas werd afgelopen zaterdag de eRace finale van de Formula E gereden. Alle 20 professionele Formula E racers namen het op tegen 10 gamers die via voorrondes een plaats in de finale veroverd hadden.

Het circuit is speciaal gemaakt voor deze finale en bevond zich in een virtuele Las Vegas, het circuit was vooraf niet bekend bij de rijders zodat niemand ervaring kon hebben op het circuit. De gebruikte simulator is rFactor2, welke veel gebruikt wordt door professionele coureurs om in te oefenen. Het gebruik van deze sim zorgde voor kritiek omdat de graphics ervan niet mee kunnen met de moderne games.

De Nederlander Bono Huis wist de pole position en de bijbehorende $25.000 op zijn naam te schrijven, naast hem op de eerste startrij stond de Formula E prof Felix Rosenqvist. Huis was verbaasd dat een van de echte coureurs op de eerste startij zou starten, de rest van de echte coureurs kwamen dan ook pas na de overige sim-coureurs.

De race eindigde niet zonder controverse. De Fin Olli Pahkala wist het zwartwit geblokt als eerst te bereiken, echter kreeg hij een straf na de wedstrijd. Middels social media konden fans stemmen op hun favoriet en zo extra kracht geven (gelijk aan de fanboost in het echte Formula E). Een fout in de software zou Pahkala een oneerlijk voordeel hebben opgeleverd, hierom kreeg hij een straf van 12 seconde wat hem de derde plaats opleverde. Bono Huis schoof hierdoor op naar de eerste plaats en mocht de bijbehorende $200.000 in ontvangst nemen.

Een knappe prestatie van de Nederlander maar mijn inziens een onterecht zware straf voor de Fin omdat het buiten zijn schuld lag.

De race is hier terug te kijken

Willems schiet buiten het veld wel raak, hij wordt weer vader

In het veld loopt het dit seizoen nogal moeizaam voor Jetro Willems maar buiten het veld scoort de voetballer er lustig op los. Afgelopen oktober werd de linksback nog vader en in april zal hij voor de tweede keer vader worden.

Zijn eerste kind dankte Willems aan een one night stand, de Rotterdamse Jacira beviel in oktober van een dochter. Volgens Privé was de reactie van de moeder nogal opvallend toen ze zeker wist dat ze zwanger was. "Nooit meer naar school". zou de conclusie zijn geweest van de scharrel van de voetballer die van een gouden toekomst droomde.

Vandaag lezen we op prive.nl dat Willems nu zijn eigen vriendin Samantha bezwangerd heeft. De baby wordt in april verwacht waarmee Willems voor de tweede keer vader zal worden in een half jaar. We snappen nu wel dat de voetballer niet zat te wachten op een transfer deze winter.

Willems schiet buiten het veld wel raak, hij wordt weer vader (Pro Shots / Erwin Spek)
Willems schiet buiten het veld wel raak, hij wordt weer vader (Pro Shots / Erwin Spek)

Autoverkoop Volkswagen weer in de lift

Volkswagen heeft in 2016, het jaar dat vooral in het teken stond van de verwerking van het dieselschandaal rond de autobouwer, meer voertuigen aan de man gebracht dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die het Duitse bedrijf dinsdag heeft gepubliceerd.

De totale afzet van Volkswagen en dochtermerken als Audi, Seat, Skoda en Porsche kwam afgelopen jaar uit op 10,3 miljoen auto's. Dat betekent een groei van een kleine 4 procent ten opzichte van het krimpjaar 2015, waarin het gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselvoertuigen aan het licht kwam.

Azië heeft Europa afgelost als de belangrijkste afzetmarkt voor Volkswagen. Dat is met name te danken China, waar het aantal verkochte wagens met ruim 12 procent toenam tot een kleine 4 miljoen. Dat zijn er bijna net zoveel als in heel Europa, waar toch ook sprake was van een groei van 4 procent. In de Verenigde Staten daalde de verkoop met 2,6 procent.

Sjoemelsoftware
Topman Matthias Müller noemde 2016 "een zeer uitdagend jaar" voor het autoconcern. "Wij hebben grote stappen gezet om de dieselcrisis op te lossen en achter ons te laten en hebben tegelijkertijd een proces van fundamentele verandering in gang gezet om Volkswagen klaar te stomen voor de mobiliteit van de toekomst."

In het najaar van 2015 werd bekend dat Volkswagen jarenlang dieselvoertuigen had verkocht waarvan het motormanagement voorzien was van frauduleuze software. Die zorgde ervoor dat de wagens in laboratoriumproeven veel schoner uit de bus kwamen dan zij in de praktijk waren.

Elektrisch rijden
De vele rechtszaken die onder meer gedupeerde klanten, beleggers en overheden hebben aangespannen, gaan Volkswagen naar verwachting bij elkaar enkele tientallen miljarden euro's kosten. Het bedrijf heeft een aantal van die procedures overigens al afgekocht. Ook sommige oud-bestuurders zullen voor de rechter moeten komen.

Mede om het gebutste imago op te poetsen, investeert Volkswagen de komende jaren veel in elektrisch rijden. Müller benadrukte evenwel dat het bedrijf zijn huidige kernactiviteiten niet uit het oog verliest. In 2017 komen bijna zestig nieuwe modellen op de weg, beloofde hij.

Autoverkoop Volkswagen weer in de lift
Autoverkoop Volkswagen weer in de lift (Foto: ANP)

Recordinvesteringen in Nederlands vastgoed

Beleggers hebben niet eerder zo veel geld gestoken in Nederlands vastgoed als afgelopen jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van vastgoedadviseur CBRE. Met een totaal investeringsvolume van 13,5 miljard euro werd het oude record van 13,2 miljard euro uit 2007 overtroffen.

Het nieuwe record is te danken aan een flinke eindspurt. In de eerste drie kwartalen van 2016 werd voor 7,8 miljard euro aan 'stenen' verhandeld. Daar kwam in de laatste drie maanden van het jaar nog 5,7 miljard euro bij. Met name kantoren (5,8 miljard euro) en woningen (3,3 miljard euro) waren in trek. Industrieel vastgoed was goed voor een investeringssom van 1,2 miljard euro, evenveel als een jaar eerder.

De investeringen in winkels vielen met 1,8 miljard euro juist lager uit dan in 2015. Dat komt deels doordat vastgoedinvesteerder Wereldhave in het voorgaande jaar 730 miljoen euro stuksloeg op de winkelportefeuille van branchegenoot Klépierre. Maar ook onzekerheid als gevolg van een aantal grote faillissementen in de detailhandel, zoals die van V&D en Macintosh, speelt volgens CBRE een rol.

Recordinvesteringen in Nederlands vastgoed
Recordinvesteringen in Nederlands vastgoed (Foto: ANP)

Bioscoopbezoek weer gegroeid in 2016

De Nederlandse bioscopen hebben in 2016 weer meer bezoekers getrokken. Piraterij lijkt nog steeds - zoals veel onderzoeken al hebben aangetoond - geen negatieve, en mogelijk zelfs een positieve, invloed te hebben op legale consumptie van media.

In totaal werden er het afgelopen jaar 34,17 miljoen kaartjes verkocht, een stijging van bijna 4 procent vergeleken met 2015. Sinds 1967 zijn er in Nederland in één jaar niet meer zoveel kaartjes verkocht voor de bioscopen.

Dat hebben de Nederlandse bioscopen dinsdag op de jaarpresentatie bekendgemaakt. Het extra animo voor films in de bioscoop is volgens de sector te verklaren door de sterke internationale titels en investeringen in nieuwe locaties en technieken. Ook zijn veel oude theaters gerenoveerd om aan de eisen van de moderne bioscoopbezoeker te voldoen. Bovendien werden er meer dan vijftig nieuwe zalen geopend, die in totaal voor zo'n 9500 extra bioscoopstoelen zorgden.

Woensdag 28 december 2016 was met ruim 310.000 bezoekers de drukste dag ooit in de Nederlandse bioscoopgeschiedenis.

Nederlandse films
De best bezochte films van 2016 waren Bridget Jones's Diary (1,19 miljoen kaartjes), Finding Dory (1,08 miljoen) en Huisdierengeheimen (ruim 1 miljoen). Het is voor het eerst in tien jaar dat er geen Nederlandse titels in de top 10 voorkomen. De best bezochte Nederlandse film, Soof 2, staat pas op de 12e plaats met 542.000 bezoekers.

Het aandeel van de Nederlandse film kelderde van 18,9 naar 12,3 procent. Veel vaderlandse titels trokken veel minder bezoekers dan van tevoren was verwacht. 

Bioscoopbezoek weer gegroeid in 2016
Bioscoopbezoek weer gegroeid in 2016 (Foto: BuzzE)

Italianen vast voor bespioneren politici

De Italiaanse politie heeft een nucleair ingenieur en zijn zus opgepakt op verdenking van cyberspionage, waarbij politici, zakenlieden en publieke instellingen doelwit waren. De recherche kwam de 45-jarige man en de 49-jarige vrouw op het spoor met de hulp van de FBI.

Namen van getroffen personen of instellingen gaf de politie niet. Media meldden dat het onder anderen gaat om de oud-premiers Matteo Renzi en Mario Monti en president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

Het duo drong binnen in computers en kreeg zo informatie die betrekking heeft op de staatsveiligheid, aldus de politie. De arrestanten zijn volgens de politie bekenden uit de financiële wereld van de Italiaanse hoofdstad.

Italianen vast voor bespioneren politici
Italianen vast voor bespioneren politici (Foto: ANP)

Kernreactor Doel automatisch stilgevallen

De Belgische kernreactor Doel 4, vlakbij Antwerpen, is dinsdagmiddag stilgelegd. Doordat stoom is ontsnapt in de machinezaal, een niet-nucleair gedeelte van de centrale, is de reactor automatisch uitgevallen.

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk en wordt onderzocht. Maar naar verwachting wordt de reactor woensdag weer opgestart, aldus een woordvoerder van Engie Electrabel, de beheerder van de reactor, aan Belgische media.

België telt zeven kernreactoren, vier in Doel en drie in het Waalse Tihange. Geregeld valt er eentje stil door een onverwacht defect. De problemen roepen in de buurlanden vragen op over de veiligheid van deze centrales.

Kernreactor Doel automatisch stilgevallen
Kernreactor Doel automatisch stilgevallen (Foto: ANP)

Diablo III draait in 4K op PS4 Pro

De PlayStation 4-versie van Diablo III werd onlangs voorzien van een patch waarin ook PlayStation 4 Pro-ondersteuning werd verwerkt. Welke positieve effecten de patch precies teweeg bracht voor PS4 Pro-bezitters was niet duidelijk omdat die informatie ontbrak in de patch-notes. Dankzij een uitvoerige test van Eurogamers DigitalFoundry weten we nu wat de patch behelst.

Sinds update 1.15 draait Diablo III in 4K op PlayStation 4 Pro, met de kanttekening dat het gaat om een dynamische resolutie. Dit houdt in dat tijdens drukke scènes de game teruggeschaalt naar een lagere resolutie, tot een minimum van 1080p. In de praktijk blijkt echter dat Sony's nieuwste console prima in staat is om aan de hogere zijde van het gemiddelde te blijven.

Zo houdt de game de volle 4K/2160p-resolutie vast in rustige situaties zoals binnenlocaties of plekken met geen tot weinig vijanden. Zodra het wat drukker op het scherm wordt valt de game terug naar een resolutie van rond de 1700p/1800p, wat over de hele lijn gezien ongeveer de gemiddelde resoluties lijken te zijn. Zodra de pleuris echt uitbreekt en het hele scherm bezaaid is met vijanden, magic spells en er met drie of meer spelers gespeeld wordt, valt de game bij vlagen terug naar 1080p. Dit allemaal terwijl de framerate vrijwel altijd keurig 60 fps aanhoudt, met heel zelden een kortstondige daling. Voor Pro-bezitters die een Full HD-scherm hebben geldt dat eender welke dynamische resolutie netjes teruggeschaald wordt naar 1080p zodat het geheel er een stuk vloeiender uitziet, te meer vanwege het behoudt van de stabiele framerate.

Diablo III: Reaper of Souls - Ultimate Evil Edition kost momenteel slechts €14,99 in de PlayStation Store en is sowieso een fantastische console-game, ongeacht of je nu een PS4 of een PS4 Pro bezit.

Anders Breivik brengt opnieuw Hitlergroet in rechtzaal

De extreemrechtse, racistische terrorist die in 2011 77 mensen om het leven bracht bij aanslagen in Oslo en op Utoya, heeft in de rechtzaal opnieuw de Hitlergroet gebracht. Dat meldt nu.nl.

Breivik zit een straf uit van 21 jaar, maar deze stoere bink jankt als een klein kind dat hij 'inhumaan' behandeld wordt omdat hij in isolement wordt gehouden. In februari werd hij in het gelijk gesteld door de rechtbank. Ook tijdens dat proces bracht dit monster al de Hitlergroet.

De staat ging tegen de vorige uitspraak in beroep. Of Breivik opnieuw wint is nog onbekend.

Anders Breivik brengt opnieuw Hitlergroet in rechtbank
Anders Breivik brengt opnieuw Hitlergroet in rechtbank


'Attack on Titan'-redacteur verdacht van moord

De voormalige redacteur van de manga Attack on Titan, Jung-hyun Park is gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht zijn vrouw te hebben gewurgd. Park blijft ontkennen zijn vrouw om het leven te hebben gebracht.

Om 2.50 uur 's nachts belde  Park de politie van Tokyo met de melding dat zijn vrouw was ingestort. Politieagenten vonden de vrouw onderaan de trap met een hartstilstand en een aantal lichte hoofdwonden. Ze overleed een uur later in het ziekenhuis. Uit de daaropvolgende autopsie kwam naar voren dat ze was gestorven door verstikking als een direct gevolg van druk op haar hals. Op vragen van de politie zei Park dat zijn 38-jarige vrouw van de trap was gevallen. Geconfronteerd met de autopsie-uitslag beweerde Park dat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd door zich te verhangen aan de leuning van de trap. Helaas heeft de politie geen bewijs kunnen vinden om zijn bewering te staven. Beelden van een bewakingscamera laten zien dat niemand het huis had betreden of verlaten tijdens het drama. De enigen die zich in het huis bevonden waren Park, zijn vrouw en hun vier kinderen. Zijn huidige werkgever Kodansha Magazine laat weten dat Park volhoudt onschuldig te zijn.

Attack on Titan - Groot hoor.. 

Twitteraars zien vooral humor in uitbreiding WK voetbal

Eerder vandaag maakte de FIFA bekend dat het WK voetbal vanaf 2026 met maar liefst 48 landen gespeeld zal worden. Deze opmerkelijke stap zorgde voor veel lolligheden online. Op Twitter werd met humor enkele pijnlijke punten aangekaard, zoals de dikte van het boek met voetbalplaatjes en het enorme aantal ballen bij de loting. Maar velen zien ook vooral kansen voor nieuwe landen op het WK. Een kleine selectie uit wat er allemaal voorbij kwam:

Turkse politie doodt zelfmoordterrorist

ISTANBUL (ANP/RTR) - Turkse politieagenten hebben een zelfmoordterrorist doodgeschoten die een politiebureau in de zuidoostelijke stad Gaziantep binnen probeerde te dringen met explosieven. Een bron bij de veiligheidsdiensten heeft dit meegedeeld.

Turkse televisiestations meldden dat voor het gebouw geschoten was. Nadere bijzonderheden ontbraken.

Gaziantep ligt niet ver van de grens met Syrië.

Van der Poel noemt Albert een janker

De gemoederen lopen al aardig op in aanloop naar het WK veldrijden op 29 januari in Luxemburg. In de Belgische media deed Niels Albert, ploegleider van regerend wereldkampioen Wout van Aert, zijn beklag over de betrokkenheid van Adri van der Poel bij de WK-organisatie. Albert vindt het niet kunnen dat de vader van de grootste concurrent van Van Aert invloed heeft op het parcours. Deze kritiek was tegen het zere been van de jonge Van der Poel, hij noemde de Belgische ploegleider een janker.

"Ik heb vernomen dat Adri vorige week en ook deze week de WK-organisatie bijstaat", aldus Albert, zo lezen we op Sportwereld.be. "Dat vind ik toch vreemd. Stel je voor dat teammanager Patrick Lefevere een paar keer voor het WK wielrennen om advies wordt gevraagd door de organisatie. Dat zouden de andere renners en ploegleiders toch bizar vinden. Patrick of zijn ploegleider zouden toch altijd een parcours uitstippelen dat in het voordeel is van hun renners. Wel, ik kan me nu niet van de indruk ontdoen dat Adri dat ook zal doen in Luxemburg. Zijn daar geen regels voor? Mag iedereen zo maar zijn zegje doen?"

"Zelf heb ik het WK-parcours nog niet kunnen verkennen", zo vulde Albert zijn kritiek aan. "Jan Verstraeten heeft het wel al gezien. Het ligt moeilijk voor mij om het nog te bekijken, want dinsdag vertrekken we op stage met de ploeg naar Spanje, dan is er de Wereldbeker in Italië en vervolgens weer een stage in Spanje. Veel tijd rest me niet en bovendien: het is ook niet aan mij om daar uitspraken over te doen of dingen aan te passen. Enkel de organisatie is verantwoordelijk voor zijn parcours, en het is jammer dat de vader van een topfavoriet op één of andere manier ook betrokken partij is."

Mathieu van der Poel reageerde fel via Twitter:

UCI-coördinator Peter Van den Abeele gaf naar aanleiding van alle kritiek een korte uitleg. "Laat me 100 procent duidelijk zijn. Adri heeft geen enkele functie meer bij de UCI, en doet daar geen inspectie voor ons. We hebben onze eigen technische afgevaardigde, Beat Wabel, die het parcours al een paar keer heeft geïnspecteerd, die daar gisteren en vandaag is en die dat in de komende weken zal blijven opvolgen. Adri is ingehuurd door de organisatie om hen te helpen met het parcours."

Van den Abeele kan wel begrip opbrengen voor de kritiek. "Adri, vader van Mathieu, een topfavoriet, die meehelpt bij een WK-parcours, dat kan inderdaad vragen oproepen en ik besef dat het commentaar kan opleveren, maar uiteindelijk waken we er met Beat wel over dat het parcours aan de regels voldoet. Adri heeft ervaring als organisator van de Wereldbeker in Hoogerheide en samen met zijn team is hij goed in zijn werk. Wellicht is hij daarom ingehuurd en zal er in Luxemburg een mooi uitgestippeld parcours zijn, met een mix van alle aspecten die een cyclocross moet omvatten."

"Natuurlijk, je bouwt altijd hindernissen, die zijn in het voordeel of nadeel van de ene of andere renner. In welke mate zullen er in het voordeel zijn van Mathieu, het is moeilijk om dat te meten. Let wel, vorig jaar besliste de organisatie opeens om enkele dagen voor het WK in Heusden-Zolder balkjes te leggen nabij de aankomst. Dat is toen door onze inspecteur verworpen. Dus wij doen echt wel ons werk. Heel concreet: de UCI bouwt geen parcours. Wij worden een parcours voorgelegd en wij keuren dat goed en dat zullen we ook in Luxemburg nauwgezet blijven opvolgen tot het eind." Aldus de UCI-coördinator die de nodige zorgen graag weg wilde nemen.

Van der Poel tijdens het WK veldrijden vorig jaar (Pro Shots / Henk Korzelius)
Van der Poel tijdens het WK veldrijden vorig jaar (Pro Shots / Henk Korzelius)

Ultimatum bonden tegen vierdaagse werkweek

Vakbonden FNV en CNV eisen dat AB Transport Group uit Heerenveen de invoering van een verplichte vierdaagse werkweek intrekt. Daarover hebben ze een ultimatum gestuurd. Als het transportbedrijf niet voor vrijdag 15.00 uur over de brug komt, dan volgen er acties.

AB Transport heeft per 1 januari een vierdaagse werkweek ingevoerd voor zijn veevoertak. "Het gevolg is dat zo'n 62 chauffeurs er flink op achteruit gaan in salaris", zegt FNV-bestuurder Hans Robijn. "Ze zullen veel meer op zaterdagen worden ingezet en in totaal minder uren maken en minder verdienen", vult collega Linda Slagter van CNV aan.

De maatregel werd genomen zonder instemming van de bonden en de ondernemingsraad. Die laatste stapte eerder al naar de rechter om de kwestie. Naar verwachting komt de kortgedingrechter in Leeuwarden op woensdag 25 januari met een uitspraak.

Bij AB Transport werken in totaal zo'n achthonderd mensen.

Ødegaard naar Heerenveen: "Dit is een hele mooie club"

Martin Ødegaard werd dinsdag gepresenteerd bij sc Heerenveen. De Noorse middenvelder tekende een huurcontract voor anderhalf seizoen.

Ødegaard wordt door de Friese club voor anderhalf seizoen van Real Madrid gehuurd. Bij zijn presentatie aan de pers liet hij weten dat hij heel veel zin heeft om aan de slag te gaan in het Abe Lenstra Stadion. "Dit is een hele mooie club en ik kijk er naar uit om te beginnen", aldus de 18-jarige Noor.

Toen hij twee jaar geleden de overstap van Strömsgodset IF naar Real Madrid maakte, werd hij al snel bestempeld als Wonderboy. "Maar ik zie mezelf als een normale jongen. Verder kijk ik niet zo veel naar wat anderen over me zeggen", aldus de nuchtere Ødegaard.

Maar waarom nu de keuze voor Heerenveen? "Ik heb een goed gesprek met de club gehad. Om die reden ben ik hier gekomen. De club kijkt naar mijn ontwikkeling en dat is belangrijk. Verder is (Heerenveen-speler, red.) Morten Thorsby een goede vriend en heeft me alleen maar goede dingen over de club verteld."

Bij zijn broodheer Real Madrid zat een echte doorbraak er voorlopig niet in, zo zegt hij zelf. "Real is een goede club, de beste in de wereld. Maar iedereen weet dat het lastig is om daar aan spelen toe te komen."

Maar spijt heeft Ødegaard totaal niet van zijn keuze voor De Koninklijke. "Het is de beste club in de wereld. Om daar te mogen trainen is heel goed voor een jong talent. Ik heb daar veel geleerd."

En nu staat hem dus een uitdaging in de Eredivisie te wachten en hij gaf trainer Jürgen Streppel alvast een tip hoe hij het best tot zijn recht komt. "Ik kan op verschillende plekken spelen, maar mijn favoriete plek is aanvallende middenvelder achter de spitsen."

Ødegaard naar Heerenveen: "Dit is een hele mooie club" (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Ødegaard naar Heerenveen: "Dit is een hele mooie club" (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

6 miljoen exemplaren Final Fantasy XV verscheept

De Japanse ontwikkelaar en game-uitgever Square Enix maakte vandaag bekend dat het de zes miljoen verscheepte exemplaren van Final Fantasy XV is gepasseerd. Het gaat hier dus niet om totale verkopen.

Ondanks dat de cijfers een goede indicatie zijn van het succes van de game, gaan de verkopen nog niet heel hard in Japan zelf, vooral als de vergelijking met Final Fantasy XIII gemaakt wordt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de krimpende consolemarkt in Japan. In het Westen verkoopt de game een stuk beter. FOK! was ook zeer tevreden met FFXV, zoals je hier kunt lezen. Verder kwam de game vandaag langs op ons GOTY-lijstje, op nummer drie.

Square Enix doet zijn best om de game onder de aandacht te houden. Zo is momenteel de Holiday Pack-DLC gratis te downloaden, die een en ander aan extra gear biedt. Ook is er een Holiday Pack+ die een paar euro kost en wat content biedt. Een andere interessante toevoeging is een NG+ modus. Zodra je FFXV hebt uitgespeeld krijg je de mogelijkheid om de game opnieuw te starten met al je behaalde items en vaardigheden. Wanneer je een van de twee Holiday Packs downloadt, word je vanaf 24 januari bezocht door de 'Moogle Chocobo Carnaval', wat de hel dat ook moge zijn.

Pantservoertuig krijgt 'beschermingsschild'

Als het aan Defensie ligt krijgen de CV90-gevechtsvoertuigen van de landmacht de modernst denkbare bescherming tegen antitankraketten. Het gaat om het Israëlische Iron Fist-systeem dat de inkomende projectielen kan onderscheppen. Het ministerie heeft een contract afgesloten om het systeem te testen.

Na de testfase zal Defensie waarschijnlijk in 2018 beslissen of het programma wordt voortgezet. Nederland zou een van de eerste NAVO-landen worden met zo'n 'actief beschermingsschild' op gevechtsvoertuigen.

Defensie werkt hiervoor samen met CV90-bouwer BAE Systems Hägglunds en de Israëlische ontwikkelaar van Iron Fist, IMI. Het Iron Fist-systeem detecteert projectielen binnen een fractie van een seconde en schakelt ze uit door zelf een explosief te lanceren dat het inkomende projectiel uit de lucht haalt.

Een woordvoerder laat weten dat Defensie voor de maatregel kiest "om de CV90's en hun bemanningen te beschermen tegen de verschillende voorkomende dreigingen".

Pantservoertuig krijgt 'beschermingsschild'
Pantservoertuig krijgt 'beschermingsschild' (Foto: ANP)

Opnieuw ingekorte Dakar etappe

De Dakar rally blijft geplaagd worden door de regen in Zuid-Amerika. Na de ingekorte vijfde en zevende etappe en de afgelaste zesde proef is vandaag ook de achtste etappe ingekort.

De coureurs beginnen aan deel twee van de marathonetappe en rijden vandaag van het Boliviaanse Uyuni naar het Argentijnse Salta. Oorspronkelijk zouden alle deelnemers 892 kilometer af gaan leggen, waarvan 492 getimed. De motoren, quads en auto's krijgen na CP1 op 174 kilometer een geneutraliseerd stuk van 176 kilometer, voordat ze in Argentinië verder gaan racen. Voor de vrachtwagens eindigt de etappe van vandaag al na 174 kilometer.

FIFA beslist: WK voetbal naar 48 landen

Het wereldkampioenschap voetbal zal vanaf 2026 naar 48 landen gaan, zo is tijdens een FIFA-congres besloten. De komende twee edities in Rusland (2018) en Qatar (2022) zullen nog gewoon 32 landen deel gaan nemen.

De bedoeling is dat bij 48 landen er zestien poules van drie landen zullen ontstaan. De beste twee teams gaan door naar de knockoutfase, waardoor het aantal wedstrijden toeneemt van 64 naar 80. Voor de FIFA is dit gunstig, want dit levert de wereldvoetbalbond naar verluidt een miljard dollar extra aan inkomsten op.

Gletsjer-witte PlayStation 4 Slim aangekondigd

Sony heeft een nieuw model van de PlayStation 4 Slim aangekondigd. Het gaat om een witte 'gletsjer-witte' PS4 Slim met een 500GB harde schijf. Het lijkt erop dat het een permanente toevoeging is aan de console-lineup en dus geen beperkte oplage betreft.

Wat het verschil precies is tussen wit en gletsjer-wit is niet duidelijk, maar fabrikanten en marketingpartijen zijn altijd al meester geweest in het verzinnen van kleuren. Zo kreeg Xbox One S de kleur 'robot-wit' mee, maar of dit nu echt afwijkt van gletsjer-wit is moeilijk te zeggen. Bekijk de promo van de ijzige PS4 hieronder. 

De PlayStation 4 Slim biedt enkele voordelen ten opzichte van de originele PlayStation 4, zoals een verbeterde meegeleverde DualShock 4-controller, een sterkere WiFi-antenne en een snellere Bluetooth-verbinding. In onze review van de PlayStation 4 Pro komen alle verschillen tussen de drie PS4-varianten uitgebreid aan bod.

Marokko verbiedt boerkaverkoop en productie per direct

In ons eigen kikkerlandje is er nog felle tegenstand tegen een verbod, maar in Marokko is het per direct van kracht. Boerka's en nikab's mogen niet meer geproduceerd en verkocht worden. Of een verbod op het dragen ervan volgt moet nog blijken, maar ligt wel in de lijn der verwachting. Het aantal boerka- en nikabdraagsters in Marokko neemt de laatste jaren flink toe.

Het verbod is ingesteld door het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en kwam als totale verrassing.

Volgens de autoriteiten is het een maatregel in het kader van de veiligheid. Medewerkers van het ministerie zijn langs verkooppunten en naaiateliers gegaan om het verbod schriftelijk en mondeling aan te kondigen.

Boerka en Niqab verboden in Marokko (foto: Wikipedia)
Boerka en Niqabproductie en verkoop verboden in Marokko (foto: Wikipedia / Agência Brasil - CC 3.0)

Derrick Rose onvindbaar voor wedstrijd New York Knicks

Slechts drie wedstrijden stonden afgelopen nacht op het programma in de NBA. Amerikaanse sportfans keken massaal naar de play-offs in het American Football en de NBA past haar competitieschema hierop aan. Toch wist de NBA op een opmerkelijke manier het sportnieuws te halen. Bij de wedstrijd van de New York Knicks tegen de New Orleans Pelicans kwam point guard Derrick Rose niet opdagen.

Dat Derrick Rose ontevreden is met de huidige situatie bij de New York Knicks is bekend. De Knicks, door Rose voor het seizoen bestempeld als superploeg, presteert ondermaats. De Knicks staan slechts elfde in de Eastern Conference. De frustraties liepen op nadat Jeff Hornacek, de coach van de Knicks, Derrick Rose recent in het vierde kwart op de bank liet zitten. In zijn plaats mocht rookie Ron Baker de wedstrijd tegen de Milwaukee Bucks afmaken. Een belediging in de ogen van de voormalig MVP.

Toch leek er op de dag van de wedstrijd niets aan de hand. Bij de ochtendtraining was Rose aanwezig en liet hij niets merken van een intentie niet te willen spelen. Pas na de wedstrijd werden door journalisten vragen gesteld en moest de Knicks-leiding toegeven geen idee te hebben waar hun All Star point guard was. Joakim Noah, al jaren ploeggenoot van Rose bij de Chicago Bulls en bij New York, wist te melden dat hij wel contact heeft gehad met zijn vriend, dat het goed met hem gaat, maar dat hij verder niets kon zeggen. Bronnen beweren dat Derrick Rose in Chicago is vanwege familieomstandigheden.

De wedstrijd zelf maakte het er voor New York fans niet beter op. De New Orleans Pelicans, ook een teleurstellend presterende ploeg, nam in de eerste helft de leiding en ging rusten met een 51-60 voorsprong. In het derde kwart ontspoorde de wedstrijd volledig. Anthony Davis, de hele wedstrijd al een plaaggeest voor de Knicks, kreeg een bijzonder harde fout te verwerken van Kyle O’Quinn. Davis werd het publiek in geduwd, maakte nog wel zijn twee vrije worpen, maar verdween geblesseerd naar de kleedkamer. Ook O’Quinn mocht de kleedkamer opzoeken: hij werd door de leiding weggestuurd.

In de kleedkamer kwam Kyle O’Quinn Carmelo Anthony tegen. De sterspeler van de Knicks kreeg wegens herhaaldelijk klagen bij de scheidsrechters twee technische fouten aan zijn broek en was al eerder naar de kleedruimte verbannen.

Het restant van de wedstrijd was een formaliteit. De Pelicans wonnen met 96-110. Anthony Davis eindigde met 40 punten en 18 rebounds, ondanks dat hij ruim een kwart van de wedstrijd moest missen. Brandon Jennings, startend op de positie van Derrick Rose, eindigde met 20 punten.

Het enige goede nieuws na deze dramatische avond was dat de blessure van Davis meevalt. Röntgenfoto’s wezen uit dat er niets was gebroken, Davis hoeft dus mogelijk geen wedstrijden te missen.

'Highlights' van de Knicks tegen de Pelicans. Bron: YouTube

De Chicago Bulls ontvingen in eigen huis de Oklahoma City Thunder. Jimmy Butler, gekozen tot beste speler van afgelopen week, was ziek. De forward van de Bulls miste de ochtendtraining maar besloot toch aan te treden tegen de Thunder. Butler had dit misschien beter niet kunnen doen. Hij miste al zijn zes schoten en kwam niet verder dan één punt.

De Thunder hadden geen kind aan een Bulls-team op halve kracht. In een wedstrijd die nooit spannend werd won Oklahoma City met 94-109. Russell Westbrook eindigde met 21 punten, 9 rebounds en 14 assists. Steven Adams, de broer van Olympisch kogelstootkampioene Valerie Adams, werd topscorer met 22 punten. Enes Kanter voegde 20 punten en 11 rebounds toe.

In Minneapolis werd een wedstrijd gespeeld tussen de twee slechtste ploegen in de Western Conference. De Minnesota Timberwolves ontvingen de Dallas Mavericks. De Timberwolves werden voor het seizoen gezien als een ploeg die de play-offs zou kunnen halen. De ploeg heeft een paar uitstekende jonge spelers en een ervaren, succesvolle, nieuwe coach in Tom Thibodeau. De jonge Wolves weten hun tegenstander vaak goed partij te geven, maar storten om onduidelijke reden regelmatig in de tweede helft in elkaar.

Tegen de Mavericks lieten de Timberwolves in het eerste kwart eindelijk weer eens zien waar haar fans het hele jaar al op hopen. De tegenstander werd overrompeld, 33-19 en Karl Anthony Towns scoorde 20 punten. In tegenstelling tot zo vaak dit seizoen, wisten de Wolves hun voorsprong in de tweede helft vast te houden. Met een 101-92 overwinning konden de fans tevreden huiswaarts keren.

Towns eindigde de wedstrijd met 34 punten en 11 rebounds. Ricky Rubio speelde verdienstelijk met 13 punten, 15 assists en 5 steals. Ook Andrew Wiggins, Gorgui Dieng en Shabazz Muhammed haalden de dubbele cijfers. Een puntje van zorg is het uitvallen van Zach LaVine. Het springwonder moest met een heupblessure het veld verlaten.

Bij Dallas was Harrison Barnes met 30 punten topscorer. De oud-speler van de Golden State Warriors weet individueel wel prima scores te behalen, maar een winnende ploeg maken van de Mavericks lukt nog niet. Veteraan Dirk Nowitzki kwam tot 26 punten.

Uitslagen

New York Knicks – New Orleans Pelicans 96-110
Chicago Bulls – Oklahoma City Thunder 94-109
Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks 101-92

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 28-8
Toronto Raptors 24-13
Boston Celtics 23-14
Atlanta Hawks 21-16
Charlotte Hornets 20-18
Indiana Pacers 20-18
Chicago Bulls 19-19
Milwaukee Bucks 18-18
Washington Wizards 18-18
Detroit Pistons 18-21
New York Knicks 17-21
Orlando Magic 16-23
Philadelphia 76ers 10-25
Miami Heat 11-28
Brooklyn Nets 8-28


Western Conference

Golden State Warriors 32-6
San Antonio Spurs 30-7
Houston Rockets 30-9
Los Angeles Clippers 26-14
Memphis Grizzlies 24-16
Utah Jazz 23-16
Oklahoma City Thunder 23-16
Portland Trail Blazers 16-23
Sacramento Kings 15-22
New Orleans Pelicans 15-24
Denver Nuggets 14-23
Los Angeles Lakers 15-26
Phoenix Suns 12-26
Minnesota Timberwolves 12-26
Dallas Mavericks 11-27

Alle GO-games tijdelijk gratis

Square Enix heeft alledrie de Go-games tijdelijk gratis gemaakt via Amazon Underground. Dat zijn dus Lara Croft GO, Hitman GO Underground en Deus Ex GO. Waarom Square Enix opeens zo gul is, wordt niet vermeld.

Helaas ging het aanschaffen van de games niet zonder slag of stoot. Amazon Underground werkt op het moment alleen op Android (buiten de Verenigde Staten). Verder werkte bij mij de installatie pas toen ik mijn Nederlandse account had veranderd in een Britse. Ten slotte is de taal van de app Duits. Maar als je voorbij al deze beperkingen bent gekomen, dan kun je heerlijk genieten van alle Go-games voor nop.

Uitbreiding macht Erdogan weer wat dichterbij

De wens van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om te komen tot een nieuw presidentieel systeem, waarbij hij meer macht krijgt, is weer een stapje dichterbij gekomen. Een meerderheid van het Turkse parlement besloot in de nacht van maandag op dinsdag een debat over de voorwaarden voor deze constitutionele hervormingen toe te staan.

Van de 480 afgevaardigden stemden volgens staatsperbureau Anadolu 338 voor. Ten minste 330 stemmen waren nodig voor het openen van de discussie.

Bij de invoering van het nieuwe presidentieel systeem krijgt de president behoorlijk meer macht ten koste van het parlement. Erdogan en zijn aanhang beweren dat Turkije een sterk uitvoerend presidentschap nodig heeft om een terugkeer naar de fragiele coalitieregeringen van het verleden te voorkomen.

In het kader van de hervorming zou Erdogan ministers mogen ontslaan en benoemen, de leiding van de regerende partij mogen overnemen en tot 2029 blijven regeren.

Uitbreiding macht Erdogan weer wat dichterbij
Uitbreiding macht Erdogan weer wat dichterbij (Foto: ANP)

VDL levert aan Amerikaanse autofabrieken

VDL levert geautomatiseerde productielijnen voor een aantal autofabrieken in de Verenigde Staten. Dat maakte het Brabantse industrieconcern dinsdag bekend. Met de orders van BMW, Volvo en een aantal niet met naam genoemde Amerikaanse fabrikanten is dit jaar een bedrag van meer dan 100 miljoen euro gemoeid.

Dochterbedrijf VDL Steelweld is in Europa al jaren een belangrijke toeleverancier van veel autofabrikanten. Die bedrijven wilden de machines vervolgens ook hebben voor hun Amerikaanse fabrieken. "En die ervaring heeft er weer toe geleid dat wij ook voor Amerikaanse klanten in de VS aan de slag gaan", aldus directeur Peter de Vos.

VDL levert aan Amerikaanse autofabrieken
VDL levert aan Amerikaanse autofabrieken (Foto: ANP)

Coalitieakkoord IJsland goedgekeurd

Ruim twee maanden na de verkiezingen krijgt IJsland een nieuwe regering. De conservatieven, die de meeste stemmen behaalden, en de relatief nieuwe partijen Bright Future en Vidreisn keurden maandagavond een coalitieakkoord goed.

De leider van de conservatieven, Bjarni Benediktsson, wordt premier van de nieuwe regering, die dinsdag in de loop van de dag wordt voorgesteld.

Coalitieakkoord IJsland goedgekeurd
Coalitieakkoord IJsland goedgekeurd (Foto: ANP)

'Gebruik Brexit voor socialere regels'

De Europese Unie moet het vertrek van de Britten uit de EU aangrijpen om eerlijker regels af te dwingen voor de arbeidsmarkt en belastingen in de unie. PvdA-leider Lodewijk Asscher pleit daarvoor en heeft zijn sociaal-democratische collega's in Europa dinsdag opgeroepen hierin samen op te trekken.

Zo moeten wat Asscher betreft buitenlandse werknemers hetzelfde betaald krijgen als de gewone werknemers in deze landen. Dat moet voorkomen dat bedrijven goedkope krachten uit het buitenland halen. Volgens Asscher leidt dit voor veel mensen tot lagere lonen en werkloosheid.

Ook moeten aftrekposten of andere constructies die multinationals soms gebruiken om onder de winstbelasting uit te komen, worden verboden, stelt de PvdA-leider. En om te voorkomen dat Groot-Brittannië straks bedrijven lokt met een lagere winstbelasting dan in de EU, moeten daarover harde afspraken komen. Die moet Brussel als voorwaarde stellen voor een nieuw handelsverdrag dat de Britten met de EU willen afsluiten, aldus Asscher.

Asscher: gebruik Brexit voor socialere regels
'Gebruik Brexit voor socialere regels' (Foto: ANP)

Tijdelijke dam bij stuw Grave

Rijkswaterstaat bouwt een tijdelijke dam bij de beschadigde stuw van Grave. Met deze oplossing wordt scheepvaartverkeer weer mogelijk op de Maas tussen Grave en Sambeek. Woonboten en jachten die droog zijn komen te liggen kunnen weer loskomen.

Op 29 december botste een binnenvaartschip geladen met benzeen in de dichte mist tegen de stuw in de Maas bij Grave. Die raakte dusdanig beschadigd dat er een groot lek ontstond en het waterpeil op de Maas tussen Grave en Sambeek fors daalde.

De aanleg van een dam is gekozen uit twaalf verschillende voorstellen om de waterproblemen aan te pakken. De bouw van de tijdelijke dam begint deze week. "Parallel aan deze tijdelijke maatregel, werkt Rijkswaterstaat aan het definitief herstel van stuw Grave", laat de dienst dinsdag weten.

Tijdelijke dam bij stuw Grave
Tijdelijke dam bij stuw Grave (Foto: ANP)

Bijna 150 aansluitingen Ede hebben weer gas

Na de omvangrijke gasstoring van afgelopen weekeinde in de Gelderse plaats Ede hebben 147 adressen weer de beschikking over gas. Onder de aansluitingen die weer bediend kunnen worden, zijn ook de drie getroffen basisscholen, maakte de gemeente Ede dinsdag bekend.

Maandag bleven de onderwijsinstellingen dicht omdat het er veel te koud was. De kinderen hadden daardoor een dag langer kerstvakantie. Dinsdagochtend gingen de scholen weer open.

De bewoners van 487 woningen in de wijk Maandereng kwamen zaterdag zonder gas te zitten door een gat in een leiding onder een afrit van de A12. Door de breuk kwam er water in de leidingen terecht waardoor de gasleidingen eerst moeten worden schoongemaakt. Het opnieuw aansluiten is een lastige en tijdrovende klus. Liander-medewerkers moeten alle huizen langs om de leiding te controleren en de kraan weer open te zetten.

Bijna 150 aansluitingen Ede hebben weer gas
Bijna 150 aansluitingen Ede hebben weer gas (Foto: ANP)

'Overval op Kim Kardashian was inside job'

De Franse politie vermoedt dat de roofoverval op Kim Kardashian in oktober 2016 in haar appartement in Parijs, mogelijk een inside job was. De politie arresteerde maandag 17 verdachten onder wie de chauffeur van Kardashian. Dat meldt Us Weekly.

De chauffeur in kwestie werkt voor het bedrijf dat de limousine van de Kardashians regelt wanneer ze in Parijs verblijven, zo weet de Franse krant Le Monde. Volgens het dagblad was de chauffeur de laatste persoon die Kim Kardashian heeft rondgereden en gezien voor de bewuste roofoverval in haar appartement plaatsvond. Kardashian werd door vijf gewapende mannen vastgebonden en er werd voor tien miljoen dollar aan sieraden buitgemaakt, waaronder haar diamanten trouwring die ze van Kanye West kreeg.

De politie wil weten of de chauffeur informatie aan de dieven heeft doorgespeeld. Onder de 17 opgepakte verdachten bevinden zich ook de vijf gewapende mannen. Zij zijn opgespoord met behulp van DNA materiaal dat werd gevonden op een aantal juwelen die de dieven lieten vallen tijdens hun vlucht en op de ducttape waarmee ze de mond van Kardashian afplakten. De tv-ster heeft volgens een ingewijde de Franse politie geholpen met het vaststellen van de identiteit van de verdachten.

Drie van de verdachten zijn vrouw en een is een 72-jarige man die bekend is bij de politie als Pierre B. en van wie men vermoedt dat hij een van de organisatoren van de roofoverval is. Twee van de verdachten zijn gezien in Antwerpen waar ze waarschijnlijk de juwelen hebben verborgen of verkocht.

Tevreden
De Franse advocaat van Kardashian, Jean Veil, vertelde aan de Franse televisiezender France 2 dat zijn cliënte 'zeer blij en zeer tevreden is en tot op zekere hoogte gerustgesteld door het werk van de Franse politie'.

De 17 verdachten kunnen onder het Franse recht 96 uur worden vastgehouden terwijl het onderzoek loopt. De verwachting is dat de politie huiszoekingen uitvoert en bewijsmateriaal verzamelt. Een bron dicht bij het onderzoek laat weten dat de politie 'maandenlang surveillance' heeft uitgevoerd.

De arrestaties volgen een dag nadat Kim Kardashian voor het eerst op televisie haar verhaal vertelt over de roofoverval in een trailer van het nieuwe seizoen van Keeping Up With The Kardashians. "Ik dacht dat ze me in de rug zouden schieten", zei Kardashian geëmotioneerd.

'Overval op Kim Kardashian was inside job'
'Overval op Kim Kardashian was inside job' (Foto: BuzzE)

Trump vond Streep eerder 'geweldige actrice'

Toekomstig president Donald Trump lijkt zijn mening over actrice Meryl Streep radicaal te hebben aangepast na haar venijnige toespraak tijdens de Golden Globes. Streep sprak Trump in de ontvangstspeech van een grote oeuvreprijs aan op zijn hatelijke gedrag en het belachelijk maken van een gehandicapte journalist. Trump reageerde op Twitter door drievoudig Oscarwinnares Streep "een van de meest overgewaardeerde actrices van Hollywood" te noemen.

Het blad Vanity Fair heeft echter een interview uit 2015 teruggevonden waarin de omstreden miljardair Streep juist "een fantastische actrice" noemde. In een gesprek met The Hollywood Reporter in augustus van dat jaar prees Trump zowel Streep als Julia Roberts als zijn favoriete actrices. "En ze is ook een heel aardig mens", voegde de Republikein er ook nog aan toe.

De toespraak van Streep tijdens de uitreiking van de Golden Globes doet veel stof opwaaien. Zij kreeg veel steun voor het feit dat zij haar angst uitsprak over Trump en journalisten opriep de waarheid hoog in het vaandel te blijven houden. Ook bekritiseerde zij de miljardair vanwege zijn hatelijke opmerkingen tegen mensen die andere ideeën dan hij hebben.

Overgewaardeerd
Na de toespraak van Streep hebben organisaties die strijden voor persvrijheid een opvallend aantal donaties ontvangen. Entertainment Weekly heeft ondertussen een lijst samengesteld van alle mensen die Trump de afgelopen jaren "overgewaardeerd" heeft genoemd.

Op de lange lijst met namen staan onder meer president Barack Obama, Jerry Seinfeld, Jon Stewart en de voltallige cast van de hitmusical Hamilton. De cast vroeg toekomstig vicepresident Mike Pence na een bezoek aan de voorstelling of hij in het Witte Huis ook de rechten van minderheden wil verdedigen.

Trump vond Streep eerder 'geweldige actrice'
Trump vond Streep eerder 'geweldige actrice' (Foto: BuzzE)

Nintendo Classic Mini gehackt om meer games toe te voegen

Hackers zijn erin geslaagd om de NES Mini te hacken. De heruitgave van Nintendo's succesvolle console kwam in november vorig jaar op de markt en biedt een statische game library van slechts 30 ingebakken titels.

De hack-methode komt kortgezegd neer op het uploaden van het geheugen van de Nintendo naar een pc, daar extra ROM-bestanden toe te voegen en vervolgens de hele zwik weer terug te plaatsen op de NES Mini. Bekijk een uitleg van de methode in onderstaande YouTube-video. Als je van plan bent om hier zelf aan te beginnen, houd er dan rekening mee dat het nogal een grijs gebied is qua legaliteit en je ten tweede je hele console om zeep kunt helpen.

Wat opmerkelijk is is dat hackers erachter kwamen dat de mini-console in totaal ruimte heeft voor 60 titels. Nintendo maakte al tijdens de aankondiging van de NES Mini duidelijk dat er geen 'nieuwe' titels bij zouden komen.

Twin Peaks op 21 mei terug op televisie

Een nieuw seizoen van Twin Peaks, de legendarische televisieserie uit de jaren '90 van de vorige eeuw, is vanaf 21 mei te zien op de Amerikaanse televisiezender Showtime. Dat bevestigt de zender maandag tijdens een perspresentatie van de show.

Regisseur David Lynch was daar ook bij aanwezig en verklapte dat het nieuwe seizoen 18 afleveringen zal tellen. De verwachtingen voor de serie zijn hoog en Lynch weet dat maar al te goed. "Het woord 'verwachting' heeft iets magisch", zei de vaak mysterieuze regisseur. "Mensen verwachten iets en hopen dat die verwachting dan uitkomt als ze het zien", vervolgde Lynch.

Twin Peaks bracht menig huiskamer in de jaren '90 in vervoering. De serie speelt zich af in het fictieve plaatsje Twin Peaks en vertelt het verhaal van de onopgeloste moord op het meisje Laura Palmer. In het nieuwe seizoen keren vele acteurs en hun personages terug, waaronder Kyle MacLachlan die de FBI-agent speelt die de moord onderzoekt.

De productie van het nieuwe seizoen ging niet geheel zonder problemen. Lynch en zender Showtime kregen ruzie waarop de 70-jarige regisseur opstapte. Later keerde hij terug in de regisseursstoel. "Daar praat ik liever niet over. Ik ben nu heel blij met Showtime", zei Lynch toen hij werd bevraagd over de ruzie.

Twin Peaks kan al in je Sickbeard/Sickrage worden klaargezet

Italië heropent ambassade in Libië

De Italiaanse regering stuurt zijn ambassadeur terug naar Libië. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Italië is daarmee de eerste westerse natie die zijn diplomatieke missie heropent in het verdeelde Noord-Afrikaanse land. De ambassadeur zal dinsdag zijn geloofsbrieven aan de autoriteiten in Tripoli overhandigen en daarna meteen met zijn werkzaamheden beginnen.

Italië sloot zijn ambassade in Libië in 2015 toen rivaliserende groeperingen hun meningsverschillen lieten ontaarden in een conflict waarvan mensensmokkelaars ongestraft konden profiteren. Bovendien kreeg Islamitische Staat een stevige voet aan de grond.

"De Italiaanse ambassadeur keert na twee jaar terug naar Tripoli. Dat is een vriendschappelijk gebaar naar het Libische volk. Moge er nu meer controles komen op het vertrek van migranten", twitterde de verantwoordelijk minister Angelino Alfano. De afgelopen drie jaar kwamen er meer dan een half miljoen in Italië aan land. Meer dan tienduizend mensen overleefden de oversteek niet.

Italië heropent ambassade in Libië
Italië heropent ambassade in Libië (Foto: ANP)

Trump kiest schoonzoon als adviseur

Donald Trump heeft zijn schoonzoon Jared Kushner een belangrijke rol gegeven als adviseur in het Witte Huis. Die gaat zich bezighouden met internationale handelsovereenkomsten en met het Midden-Oosten. Dat heeft een lid van de transitiecommissie maandag bekendgemaakt.

De nieuwe Amerikaanse president laadt met deze keus de verdenking van vriendjespolitiek op zich. Dat zou in strijd kunnen zijn met de federale wetgeving tegen nepotisme, maar volgens ter zake kundige juristen is dat voor deze functie niet het geval. Trump heeft voor dit soort benoemingen ook geen toestemming nodig van de Senaat. Kushner gaat samenwerken met stafchef Reince Priebus en strateeg Steve Bannon.

De nieuwe baan voor dit ambitieuze familielid kwam niet onverwacht. Kushner (35) is evenals zijn schoonvader een projectontwikkelaar uit New York, wat tevens vragen oproept over mogelijke belangenverstrengeling. Hij is sinds 2009 getrouwd met Trumps oudste dochter Ivanka en was nauw betrokken bij de verkiezingscampagne van de Republikeinse presidentskandidaat.

Het echtpaar verhuist naar Washington, waar Ivanka zich zal concentreren op het gezinsleven. Haar man stopt als topman van Kushner Companies en uitgever van de New York Observer. Hij verbreekt ook alle andere zakelijke banden en heeft beloofd onderwerpen te mijden die kunnen botsen met zijn nog resterende financiële belangen en investeringen.

Trump kiest schoonzoon als adviseur
Trump kiest schoonzoon als adviseur (Foto: ANP)

Treinverkeer Roosendaal plat door brand

Door kortsluiting rijden dinsdagochtend vroeg geen treinen naar Roosendaal. Er staat volgens ProRail geen stroom meer op de bovenleiding.

De kortsluiting ontstond volgens de spoorbeheerder 's nachts door brand in een onderstation, die forse schade veroorzaakte aan apparatuur, kabels en leidingen. Monteurs van ProRail proberen de schade te herstellen, maar ondertussen is geen enkel treinverkeer mogelijk van en naar de stad.

De spoorbeheerder durft nog geen voorspellingen te doen over de duur van de storing. "Er wordt gekeken of het mogelijk is om vanuit andere onderstations een soort bypass aan te leggen zodat er weer stroom op de bovenleiding kan worden gezet", meldt de organisatie. "Ook hiervan is nog niet duidelijk of dit gaat lukken en hoeveel tijd hiervoor nodig is."

Treinverkeer Roosendaal plat door brand
Treinverkeer Roosendaal plat door brand (Foto: ANP)

Pitt en Jolie spreken geheimhouding af

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben afgesproken de rest van hun scheiding achter gesloten deuren uit te vechten. Dat meldt Daily News op basis van documenten van de rechtbank.

Het stel ligt sinds september 2016 met elkaar in scheiding en de verwijten vliegen over en weer. Ook ruziën de twee over de voogdij van hun zes kinderen. Pitt en Jolie zijn nu nader tot elkaar gekomen en hebben afgesproken omwille van de privacy van hun kinderen om de zaak verder achter gesloten deuren te voeren.

"De twee partijen en hun advocaten hebben een overeenkomst getekend om de privacy van hun kinderen te beschermen door alle documenten geheim te houden en de zittingen met de rechter achter gesloten deuren te houden", aldus een verklaring namens het stel. "Beide ouders committeren zich aan het herstel en de hereniging van het gezin", vervolgt de verklaring.

Op dit moment heeft Angelina Jolie tijdelijk de voogdij over alle kinderen van het stel. Brad Pitt mag onder begeleiding en met toestemming van de gezinstherapeut de kinderen bezoeken.

Pitt en Jolie spreken geheimhouding af
Pitt en Jolie spreken geheimhouding af (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: droog

Goedemorgen!

De afgelopen nacht regende het van tijd tot tijd, maar in de nanacht klaarde het aardig op. Waar het nog regent moet dat snel wegtrekken. Er zijn nog wel wolkenvelden en de zon komt ook af en toe tevoorschijn. Het kwik loopt op tot zo'n 5 graden. Wel zou het in de ochtend nog glad kunnen zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In de avond is het overal droog, maar zou er wel een enkele mistbank kunnen ontstaan.

De komende dagen blijft het wisselvallig, met vrij veel wind. Aan het eind van de week gaan de temperaturen dalen en kwijgen we winterse buien.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:44
Zon onder: 16:51
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1863 De metro van Londen maakt haar eerste rit. Het is de eerste ondergrondse ter wereld.
1901 In Texas wordt olie ontdekt.
1967 Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven treden in het huwelijk.
1978 Een nachtelijke puzzeltocht per auto, georganiseerd door VPRO-radiomaker Willem de Ridder, eindigt in chaos als er 3000 deelnemers blijken te zijn in plaats van het verwachte handjevol.
1990 De McDonnell Douglas MD-11 (Straalvliegtuig) maakt zijn eerste vlucht.

Winterfoto in het Schutterspark te Brunssum (Foto: Luun)
Winterfoto in het Schutterspark te Brunssum (Foto: Luun)


Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Onderzoekers: roken kost biljoen per jaar

Roken kost de wereldeconomie waarschijnlijk meer dan een biljoen dollar (circa 944 miljard euro) per jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse National Cancer Institute.

De kosten van het roken lijken daarmee niet op te wegen tegen de belastingopbrengsten, die door de WHO worden geschat op zo'n 269 miljard dollar in de periode 2013-2014. De economische schade wordt veroorzaakt door hogere zorgkosten en verloren productiviteit.

Ook het aantal sterfgevallen door roken zal de komende jaren vermoedelijk blijven stijgen. De onderzoekers verwachten dat het aantal aan roken gerelateerde sterfgevallen in 2030 jaarlijks op zo'n 8 miljoen uitkomt, 2 miljoen meer dan nu.

Volgens gezondheidsexperts is roken de grootste vermijdbare doodsoorzaak op aarde. Regeringen krijgen in het rapport dan ook een tik op de vingers. Zij zouden in veel gevallen te weinig doen om het aantal rokers terug te dringen.

Onderzoekers: roken kost biljoen per jaar
Onderzoekers: roken kost biljoen per jaar (Foto: ANP)

Donaties voor persvrijheid na speech Streep

The Committee to Protect Journalists (CPJ), die opkomt voor persvrijheid wereldwijd, zegt een reeks aan donaties te hebben ontvangen na de speech van Mery Streep zondagavond tijdens de Golden Globes. Dat bevestigt de organisatie aan het Amerikaanse tijdschrift TIME.

Mery Streep kreeg zondagavond een oeuvreprijs voor haar acteerwerk tijdens de uitreiking van de Golden Globes in Los Angeles. Tijdens haar dankwoord haalde de 67-jarige actrice flink uit naar Donald Trump en riep aanwezigen en kijkers op om een vrije en kritische pers te ondersteunen. Ze sprak in het bijzonder haar waardering uit voor het werk van de CPJ.

De CPJ onderzoekt wereldwijd zaken waarbij het werk van journalisten of de media wordt bemoeilijkt. Ook ondersteunt de organisatie journalisten die in gevaar zijn. De CPJ werkt vaak nauw samen met politieke leiders, juristen en ambassades om gevangengenomen journalisten vrij te krijgen. Zo zette de organisatie zich in voor de vrijlating van de Nederlandse journalist Okke Ornstein, die in november 2016 werd vastgezet in Panama. Ornstein werd op 23 december vrijgelaten.

De organisatie laat weten dat er op een normale zondagavond zo'n vijf donaties, meestal via de website, binnenkomen. Maar na de toespraak van Meryl Streep waren dat er plots zevenhonderd. Ook werd de website van de CPJ in de uren na de speech van Streep veelvuldig bezocht. Hoeveel geld er is gedoneerd kon de organisatie nog niet bekend maken maar een woordvoerder liet weten dat ze Meryl Streep uiteraard zeer dankbaar zijn voor het vestigen van de aandacht op de persvrijheid en de CPJ.

Donaties voor persvrijheid na speech Streep
Donaties voor persvrijheid na speech Streep (Foto: BuzzE)

Sterren steunen Meryl Streep tegen Trump

Een aantal sterren hebben laten weten pal achter Meryl Streep te staan en haar kritiek op de aankomende Amerikaanse president Donald Trump. George Clooney, Barbra Streisand en de Britse schrijfster J.K. Rowling lieten weten dat Streep wat hen betreft groot gelijk had.

Meryl Streep kreeg zondagavond een oeuvreprijs uitgereikt tijdens de Golden Globes en greep die gelegenheid aan om kritiek te uiten op de aankomende president. Met name zijn imitatie van een gehandicapte journalist vond Streep "een president onwaardig" en noemde ze een "slecht voorbeeld". Trump reageerde, zoals gebruikelijk, via Twitter en noemde Streep "de meest overgewaardeerde actrice ooit".

Maar Meryl Streep kreeg al snel bijval van verschillende beroemdheden. Zo kon de De Hollywood-vedette rekenen op de steun van zangeres Barbra Streisand. "Ik vond dat ze het heel mooi heeft gezegd", zei Streisand tijdens een interview op MSNBC over de kritiek van Streep op Trump. "Ik ben het volledig met Meryl eens", vervolgde Streisand. "Wat voor signaal is dit naar onze kinderen die televisie kijken en dan zien hoe onze toekomstige president zich gedraagt?", vroeg de zangeres zich hardop af.

George Clooney was in een sarcastische bui en zei dat Trump gelijk had over Streep. "Ik heb het altijd al gezegd over Meryl. Ze is misschien wel dé meest overgewaardeerde actrice aller tijden", zei Clooney met een sarcastische glimlach tijdens een receptie van zijn stichting The Clooney Foundation. En Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling liet via Twitter weten dat het niet alleen een "plezier maar een plicht is om kritisch te zijn op Donald Trump".

Sterren steunen Meryl Streep tegen Trump
Sterren steunen Meryl Streep tegen Trump (Foto: BuzzE)

Carrie Fisher zeker te zien in Star Wars VIII

Carrie Fisher is nog een keer te zien als prinses Leia in het achtste deel van Star Wars. Dat bevestigt de producent van de film, J.J. Abrams tegen New York Daily News. De opnamen waren al afgerond voor het overlijden van de actrice en de film wordt momenteel afgemonteerd, aldus Abrams.

"Het werk is al klaar voor het volgende (tweede) deel", bevestigde Abrams. "Maar voor de derde moeten we zien wat er gaat gebeuren", aldus de producent van de drie nieuwe Star Wars films van de negendelige saga.

Volgens Abrams ligt het lot van Star Wars in de handen van regisseur Colin Trevorrow, die het negende deel van de saga mag gaan regisseren. "Er is nog geen script en ik weet niet wat Colin van plan is", vertelde Abrams.

Carrie Fisher's personage, prinses Leia, is momenteel te zien in Rogue One: A Star Wars Story, maar dan gedigitaliseerd omdat het verhaal zich afspeelt als prinses Leia nog heel jong is. Volgens medewerkers van de film reageerde Fisher positief op haar digitale versie en zei ze dat ze het geweldig vond.

Doodsoorzaak

Ondertussen heeft de lijkschouwer in Los Angeles maandag bekend gemaakt dat Fisher is overleden aan hartfalen, maar dat het nog onbekend is wat de oorzaak is. Hiervoor moet worden gewacht op het resultaat van het toxicologisch onderzoek, dat nog enkele weken op zich kan laten wachten. Fisher kampte gedurende haar leven met diverse verslavingen.

Carrie Fisher zeker te zien in Star Wars VIII
Carrie Fisher zeker te zien in Star Wars VIII (Foto: BuzzE)

Boskoopse motoragent Mario overleden

De Boskoopse motoragent Mario, die tijdens nieuwjaarsnacht in Den Haag werd aangereden, is gisteravond aan zijn verwondingen overleden. Het treurige nieuws werd de vannacht door de politie bekendgemaakt.

De 36-jarige agent werd tijdens de jaarwisseling op de Hoefkade aangereden door een 27-jarige vrouw uit Den Haag en lag sindsdien met zwaar hersenletsel in coma op de intensive care van het ziekenhuis. Volgens de politie was er sprake van een noodlottig ongeval.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.