FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 december 2016

WK darts: 'Chuck' Norris schakelt sirtakidanser uit, Taylor simpel door

De eerste ronde van het WK darts bij de PDC gaat zondagavond weer verder met vier wedstrijden, allemaal live te zien op RTL7. Jermaine Wattimena komt namens Nederland in actie, maar de avond begon weer met een voorrondepartij.

John Bowles (ENG) - David Platt (AUS) 0-2

De avond begon met de voorrondepartij tussen David Platt en John Bowles, de man die het Gary Anderson ooit verschrikkelijk moeilijk maakte. Het werd best een aardig potje, voor zo'n voorrondepartij dan. Beide sets hadden vijf legs nodig om tot een winnaar te komen, waarna Platt het in de tweede set met een prachtige 156-finish afmaakte: 0-2. Platt mag het later op de avond opnemen tegen Phil Taylor.

John Bowles - David Platt (Bron: PDC)
John Bowles - David Platt (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR, 24) - Jermaine Wattimena (NED) 3-1

De volgende Nederlander ligt uit het toernooi. Jermaine Wattimena was geen moment opgewassen tegen de Noord-Ier Daryl Gurney. Superchin stond uitstekend te gooien en had in no-time de eerste twee sets binnen, waarin Wattimena in totaal één leg won. Voor de Nederlander begon het plotseling te lopen en hij won zowaar vier legs op rij, maar in de vierde set was het toch weer Gurney die op stoom kwam. Het uitgooien van 40 op tops kostte de nodige moeite, maar lukte wel: 3-1.

Daryl Gurney - Jermaine Wattimena (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Jermaine Wattimena (Bron: PDC)

Alan Norris (ENG, 21) - John Michael (GRE) 3-2

De Griek Yannis Michail, beter bekend als John Michael, heeft zich niet geplaatst voor de tweede ronde. De man met de meest ongeïnspireerde bijnaam van allemaal schakelde hem uit: Alan Chuck Norris. Michael kwam de sirtaki dansend het podium op en danste uit de startblokken met een simpele setwinst. De tweede set was spannender, maar ging weer naar de Griek. Het werd een flinke zenuwenpartij, maar Norris kwam beter in zijn spel en pakte de volgende twee spannende sets. Michael liet in de slotset de nodige kansen liggen en Norris profiteerde door de laatste set met 3-1 af te maken.

Alan Norris - John Michael (Bron: PDC)
Alan Norris - John Michael (Bron: PDC)

Phil Taylor (ENG, 4) - David Platt (AUS) 3-0

Phil Taylor is de jacht op zijn zeventiende wereldtitel probleemloos begonnen. De Engelsman rekende met speels gemak af met David Platt, de qualifier van de eerste wedstrijd van de avond. Taylor stond op hoog niveau te scoren, liet Platt per ongeluk twee legs winnen, maar maakte het met 3-0 en een gemiddelde van boven de honderd netjes af. 

Phil Taylor - David Platt (Bron: PDC)
Phil Taylor - David Platt (Bron: PDC)

FOK! sportfoto-onderschrift week 50

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Karstman met het volgende onderschrift: "Voetbalduel blijkt reclamestunt voor nieuw model SUV van Chevrolet, de Chang."

De opgave van deze week:

Tijdens AZ tegen Feyenoord ligt iedereen op de grond, wat is hier gaande? (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Tijdens AZ tegen Feyenoord ligt iedereen op de grond, wat is hier gaande? (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Siem de Jong over Ajax-fans: "Uitfluiten begrijp ik"

Als Ajacied scoorde hij tegen PSV, en nu deed hij het omgekeerde voor de Eindhovenaren tegen zijn oude 'cluppie'. Het was niet om die reden dat het duel een zwart randje kreeg.

De middenvelder annex aanvaller had namelijk last van een blessure na afloop, en liep na de wedstrijd gelijk het veld af. "Want het schoot in de lies. Ik hoop dat het niet ernstig is, maar ik denk dat dat het wel is"

"Zo voelt het wel een beetje. We gaan morgen kijken hoe het is. Ja, hier ben ik wel door ontdaan, natuurlijk. Het zijn elke keer kleine blessures, steeds is het iets anders. Ik laat me bijna elke dag checken of alles goed is. En nu gebeurt het weer", stelde De Jong tegenover FOX Sports.

De Jong hoopt dat zijn leed in het vervolg beperkt kan blijven. "Ik hoop toch niet dat ik een pechvogel ben, hopen dat het volgend jaar beter gaat. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten."

Op het moment dat De Jong het veld op kwam, werd hij uitgefloten, door voornamelijk de F-Side. "Dat begrijp ik, want ik zit bij de tegenpartij. Ik begrijp dat men dan vijandig is."

"Ik denk dat men hier niet blij is met mijn goal. Maar als ik het veld in kom, werk ik altijd hard. Dat deed ik vroeger hier ook. Het was wel apart om hier nu voor PSV te spelen. Ik heb een heel mooi verleden gehad bij Ajax, dat zal ik nooit vergeten. Maar ik moest het nu voor de andere kant doen", besluit de doelpuntenmaker.

Siem de Jong over Ajax-fans: "Uitfluiten begrijp ik" (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Siem de Jong over Ajax-fans: "Uitfluiten begrijp ik" (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Ronaldo: "Ik had dit niet verwacht"

Cristiano Ronaldo toonde zich een zeer gelukkig man na de winst van het WK voor clubs met Real Madrid. Kashima Antlers werd na verlenging met 4-2 verslagen.

De Portugees was de grote man bij de Spanjaarden. Na een uur spelen zette hij zijn ploeg op gelijke hoogte (2-2) nadat Kashima Antlers in de tweede helft brutaal de leiding had genomen en in de eerste helft van de verlenging scoorde hij nog twee keer.

"We wilden deze prijs winnen en dit jaar op de best mogelijke manier eindigen. We zijn erg blij", vertelde Ronaldo in gesprek met tegen TVE. "Het is een indrukwekkend jaar, een droomjaar en had dit niet verwacht."

"Drie doelpunten in de finale en weer een prijs met Real Madrid maken me erg gelukkig", vervolgde de 31-jarige aanvaller die dankzij zijn hattrick op zestien doelpunten in alle competities kwam dit seizoen. Het WK clubs won Ronaldo zondag voor de derde keer in zijn carrière. In 2009 won hij de prijs met Manchester United en in 2014 pakte hij met Real de prijs al.

Afgelopen week won hij ook voor de vierde keer de Ballon d'Or. "Ik moet al mijn ploeggenoten bedanken, zonder hen had ik alle persoonlijke prijzen niet gewonnen."

D66-voorstel voltooid leven legt grens bij 75

Als het aan D66 ligt kan een oudere met een voltooid leven pas hulp bij zelfdoding krijgen als hij of zij 75 jaar oud is. Dat staat in een wetsvoorstel dat de partij begin volgend jaar zal indienen.

Een speciale levenseindebegeleider zal kijken of wens duurzaam, weloverwogen en zonder druk van buitenaf tot stand gekomen is. Een regionale toetsingscommissie controleert het dan achteraf, aldus D66 die het voorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra zondag in Nieuwsuur naar buiten brengt.

"Uiteraard is iedere leeftijdsgrens willekeurig, maar we gaan er vanuit dat ouderen door de ervaring van het lange leven dat achter hen ligt, in staat zijn om te bepalen of het leven voor hen nog levenswaardig is", aldus Dijkstra.

Het kabinet meldde in oktober aan een dergelijk wetsvoorstel te willen gaan werken. De christelijke partijen hebben al laten weten dat ze tegen zijn. Ook de SP is tegen.

D66-voorstel voltooid leven legt grens bij 75
D66-voorstel voltooid leven legt grens bij 75 (Foto: ANP)

Steekpartij op station Venlo

In de voetgangerstunnel van het treinstation in Venlo is zondagmiddag een man neergestoken. Een 33-jarige vrouw werd aangehouden als verdachte. Het vermoeden bestaat dat de man en de vrouw in de trein al ruzie hebben gekregen, laat de politie weten.

Het slachtoffer uit Venlo heeft bloed verloren en werd naar het ziekenhuis gebracht. De politie verwacht snel zijn kant van het verhaal te kunnen horen.

Steekpartij op station Venlo
Steekpartij op station Venlo (Foto: ANP)

Duitsers niet te stoppen op noordse combinatie

De enorme Duitse dominantie op de noordse combinatie kent geen grenzen dit seizoen. Ook in de laatste wedstrijd van 2016 kwam een Duitser als eerste over de streep. Na zes wedstrijden heeft Duitsland zes keer de winnaar geleverd, terwijl vijf wedstrijden zelfs in een Duits 1-2'tje eindigden. Drie keer was het gehele podium zelfs Duits, zoals op zaterdag en zondag in het Oostenrijkse Ramsau.

De Oostenrijker Mario Seidl won het schansspringen en vertrok met tien seconden voorsprong op de Duitser Vinzenz Geiger aan het langlaufen. Eric Frenzel en Fabian Riessle sloten snel aan bij hun landgenoot Geiger, waarna Seidl al snel bijgehaald werd. Ook de Japanner Akito Watabe en de Noor Espen Andersen voegden zich in de kopgroep, maar op het moment dat de knikkers verdeeld werden bleken de Duitsers toch weer te sterk.

Een kleine drie kilometer voor de finish waren Frenzel, Riessle en Watabe nog over, waarna de Japanner het Duitse duo ook moest laten gaan. Frenzel legde zijn landgenoot genadeloos op de pijnbank, maar toch hield Riessle nog stand. In de eindsprint gaf hij alles, maar tien meter voor de finish zag hij in dat het kansloos was en gaf hij zich gewonnen. Bij de finish kwam Geiger verrassend als sterkste uit de bus uit de strijd tussen hem, Seidl en Watabe. World Cup-leider Johannes Rydzek kende een slechte ochtend in het schansspringen, maakte op de langlauflatten nog wel veel goed en eindigde als zesde. 

Dj Hardwell sluit Glazen Huis in Breda

Met het opsluiten van dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren in het Glazen Huis, is de jaarlijkse benefietactie 3FM Serious Request zondagavond officieel begonnen. Dj Hardwell deed de deur van de mobiele studio om 20.20 uur op slot.

Het is de eerste keer dat geen drie maar twee dj's zes dagen lang non-stop radio en tv maken zonder dat ze daarbij eten. De radiozender koos dit jaar voor een vernieuwde aanpak. Verschuuren, die al twee keer eerder in het Glazen Huis zat, liet eerder deze week weten dat het een zware editie wordt maar dat hij het leuk vindt mee te werken aan vernieuwing.

De dj's krijgen elke nacht bezoek van een bekende gast, onder wie Humberto Tan, Dionne Stax en de mannen van StukTV.

Dj Hardwell sluit Glazen Huis in Breda
Dj Hardwell sluit Glazen Huis in Breda (Foto: BuzzE)

Spannende langlaufestafette mannen, doodsaaie vertoning vrouwen

De World Cup langlaufen in het Franse La Clusaz is zondag afgesloten met de estafettes. Bij de mannen stond 4 x 8 kilometer op het programma, de dames legden 4 x 4 kilometer af. De eerste twee langlaufers van elk team legden hun afstand in de klassieke stijl af, de nummers drie en vier deden dat in de vrije stijl.

De wedstrijd bij de mannen ontwikkelde zich tot een uitermate vermakelijke race. Halverwege ging Noorwegen 2 aan de leiding, maar het was te verwachten dat die terug zouden zakken. World Cup-langlaufers Pål Golberg en Niklas Dyrhaug zaten in de tweede Noorse ploeg, maar hun teamgenoten waren van een aanzienlijk minder niveau en dus zakte de ploeg inderdaad ruim terug. 

Na drie langlaufers per team ging de eerste Noorse ploeg op kop, maar ook Zweden, Rusland, Finland, Frankrijk en Duitsland zaten in de kopgroep. Voor Italië was de 44-jarige Giorgio di Centa - olympisch kampioen 50 kilometer in 2006 - de derde loper, maar hij moest het tempo wat laten gaan. Federico Pellegrino vond de aansluiting weer, maar halverwege moest hij toch lossen bij de kopgroep. Dat gold ook voor de Fin Ville Nousiainen en de Zweed Axel Ekström.

Hierdoor gingen vier slotlopers de laatste ronde als leidend kwartet in: Finn Haagen Krogh namens Noorwegen 1, Sergey Ustiugov uit Rusland, de Duitser Lucas Bögl en de Fransman Maurice Manificat. In de slotkilometer gingen Krogh en Ustiugov er vandoor en de twee zetten een ziedende sprint om de zege in. Krogh bleek nipt de sterkste en schonk Noorwegen de zege, voor Rusland. Opgezweept door het publiek snelde Manificat naar de derde plek en een mooi Frans podium.

De mannenestafette werd een uitstekend stukje vermaak (Bron: YouTube)

Bij de dames werd het allemaal een stuk minder interessant. De Noorse startloopster Ingvild Flugstad Østberg ging er na een kleine kilometer vandoor, Marit Bjørgen, Ragnhild Haga en Heidi Weng breidden de voorsprong beetje bij beetje uit en Noorwegen werd aan de finish pas weer terug gezien. Finland veroverde de tweede plek na een mooie strijd met Zweden. Dat was vooral te danken aan slotloopster Laura Mononen, die Anna Dyvik los wist te worstelen. 

Handbalsters komen nipt te kort in EK-finale tegen Noorwegen

De Nederlandse handbalsters hebben vanavond nipt naast het Europees kampioenschap gegrepen. In een bloedstollende wedstrijd, waarin beide ploegen op verschillende momenten het initiatief namen, was Noorwegen uiteindelijk met één doelpunt te sterk. Nederland verloor de finale met 29-30 (15-15, 14-15).

Noorwegen werd voor het toernooi al gezien als de favoriet voor het goud. Het was dan ook geen verrassing dat Nederland hen zou treffen in de finale. In tegenstelling tot Nederland had Noorwegen over het hele toernooi geen punt laten liggen, het zou een lastige pot worden. In de beginfase van de wedstrijd was het echter niet Noorwegen, maar Nederland dat de overhand had. Er werd zelfs een comfortabele voorsprong van vier punten opgebouwd: 13-9. De Noren lieten echter zien dat zij zich niet zomaar gewonnen gaven, knokten zich rap terug en konden zelfs even op voorsprong komen. Een Nederlands doelpunt in de slotminuut zorgde er voor dat de eerste helft gelijk werd beëindigd.

In de tweede helft speelde Nederland slordiger, iets waar Noorwegen goed gebruik van wist te maken. Uiteindelijk bedroeg de achterstand zelfs vijf punten. Maar in tegenstelling tot de WK-finale van vorig jaar, liet Oranje het hier niet bij zitten en werd het overwegend Noorse publiek in de zaal toch nog getrakteerd op een bloedstollende eindfase van de wedstrijd. Noorwegen slaagde er niet meer in om te scoren, terwijl Nederland de ene goal na de ander binnenhaalde. Met nog minder dan een halve minuut te gaan bedroeg het verschil nog maar één punt en had Nederland nog één kans om de bevrijdende gelijkmaker te scoren. Het lukte, maar de scheidsrechter had Nederland met vier seconden te gaan al een vrije worp toegekend. De vrije worp mislukte echter faliekant, waardoor het wederom Noorwegen is dat met goud naar huis gaat.

Dankzij een wederom sterk optreden op dit EK, is Nederland nu al verzekerd van een plek op het WK dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden.

Nederland liet zien dat er geleerd is van de teleurstellende Olympische Spelen (Pro Shots / Bildbyran)
Nederland liet zien dat er geleerd is van de teleurstellende Olympische Spelen (Pro Shots / Bildbyran)

Bennie Jolink (70) voor het laatst op podium

Bennie Jolink nam zondag afscheid van zijn publiek. De Achterhoekse rocker klom zondag voor het laatst met zijn band de Pensionado's op het podium om hun debuutalbum te presenteren. Bennie Jolink zet noodgedwongen een punt achter zijn carrière.

De 70-jarige oud-voorman van Normaal besloot onlangs te stoppen met live-optredens, omdat zijn gezondheid dit niet meer toelaat. De astmapatiënt heeft niet meer genoeg longcapaciteit. Sinds half september zit hij doordeweeks in een revalidatiekliniek.

Jolink combineerde zijn afscheid zondag met de presentatie van het album 'Odi Profanum' van de Pensionado's. Sanne Hans was één van de speciale gasten.

Dat Jolink stopt met live-optredens betekent niet dat de fans nooit meer wat van hem zullen horen. "Ik blijf gewoon doorgaan met het componeren van nummers", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Samen met Bennie Migchelbrink, met wie ik dat ook veel jaren bij Normaal deed. En ook met De Pensionado's ga ik door. Lekker een keer in de week gezellig muziekmaken."

Bennie Jolink (70) voor het laatst op podium
Bennie Jolink (70) voor het laatst op podium (Foto: BuzzE)

Haase verliest finale NK van Van der Zandschulp

Botic van der Zandschulp is de verrassende Nederlandse kampioen tennis. In de finale versloeg hij Robin Haase met 4-6, 7-6 en 6-4.

In de eerste set ging het voor Haase, nummer 59 van de wereldranglijst, nog zoals verwacht. Van der Zandschulp, leverde direct zijn service in en maakte die achterstand niet meer goed. In de tweede set ging het vervolgens gelijkop waarna de 21-jarige nummer 404 van de wereld de tiebreak won.

In de derde set bleef Van der Zandschulp kamp terwijl Haase gefrustreerd raakte. Hij maakte een break achterstand ongedaan won de set met 6-4.

Hockeyers Jong India pakken wereldtitel met Nederlands tintje

Fanatiek aangemoedigd door het eigen publiek in het Major Dhyan Chand Stadium in Lucknow hebben de mannen van Jong India woensdagavond de wereldtitel in de wacht gesleept. In de finale werd Jong België verslagen met 2-0. Na het laatste fluitsignaal ging het vijftienduizend-koppig publiek uit zijn dak. "De hele entourage was geweldig. Dit is zo ongelofelijk belangrijk voor de jongens en ook voor het hele hockey in India. We gaan weer een stap voor uit en dat is hetgeen waarvan we hier leven eigenlijk", aldus Roelant Oltmans na afloop.

In Lucknow is Roelant Oltmans, de bondscoach van het grote India, aanwezig als de manager van Jong India. Maar zijn inbreng tijdens het WK U21 leek veel groter dan die van een manager. Oltmans zat op de bank, acteerde als assistent-coach, gaf persconferenties en werd na het laatste fluitsignaal door de spelers op de schouders gedragen.

Eerder maakte Oltmans al bekend dat hij zijn contract als bondscoach bij Hockey India met nog vier jaar heeft verlengd tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Met het oog op die Spelen doet het Oltmans goed dat er veel sterke jonge spelers aankomen. "Vier jongens hebben al aan het grote India geroken en een paar zitten er heel dicht tegenaan. Ik verwacht dat ik straks tussen de acht en twaalf jongens uit deze groep laat aansluiten bij de senioren. De toppers van deze selectie straks samen met de toppers van het grote India, dat wordt echt een heel sterk team denk ik", blikt Oltmans hoopvol vooruit.

Voor strategy coach Roger van Gent betekent de finale met Jong India zijn laatste wedstrijd in dienst van Hockey India. "Een mooier afscheid als dit kan ik me niet wensen. Prachtig. Hoe ik het ga vieren? Eén biertje vanavond denk ik, want we vliegen morgenochtend heel vroeg naar Delhi. Daar ben ik dan nog één dag met het team en dinsdag ga ik definitief terug naar Nederland", aldus een dolgelukkige Van Gent na afloop.

Het Nederlands hockeyelftal werd in India zevende. In de kwartfinale werd verloren van Australië en in de strijd om plek vijf werd er met 2-1 verloren van India. Het duel om plek zeven tegen Engeland resteerde. Dat duel eindige in 6-2, waardoor Oranje op plaats zeven terecht kwam. 

Samenvatting finale. (Bron: YouTube)

Uitslag Ajax - PSV

Feyenoord is winnaar geworden van de topper in de Eredivisie tussen Ajax en PSV. Het duel in de Amsterdam ArenA eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor Ajax de achterstand met de koploper zag groeien tot vijf punten. PSV staat drie punten hierachter derde.

Ajax kwam in eigen huis goed uit de startblokken en het was tot tweemaal toe Davy Klaassen die een goede mogelijkheid had, maar de aanvoerder van de Amsterdammers vond het zijnet en doelman Jeroen Zoet op zijn weg. Aan de andere kant liet PSV'er Andres Guardado zich gelden door charges op Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi die beiden niet verder konden. Aanvallend kopte Luuk de Jong in de handen van Andre Onana.

Ajax behield het overwicht en het was invaller Mateo Cassierra die de mogelijkheden die hij kreeg niet benutte. Dat lukte vlak na rust wel toen Amin Younes Klaassen bediende die ditmaal wel raak schoot.

PSV moest komen en de Eindhovenaren brachten oud-Ajacied Siem de Jong om aanvallende impulsen te krijgen. Broer Luuk vond met een omhaal en kopbal doelman Onana nog op zijn weg, maar Siem vond het net dankzij een bekeken passje van Gastón Pereiro: 1-1. In het vervolg drong Ajax nog stevig aan, maar gescoord werd er niet meer.

Ajax-speler Hakim Ziyech in duel met Joshua Brenet en Siem de Jong. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Ajax-speler Hakim Ziyech in duel met Joshua Brenet en Siem de Jong. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

1 - 1

PSV

48' Klaassen   80' S. de Jong
 
Gele kaart: Ziyech, Younes (AFC Ajax), Willems (PSV)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.998
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Riedewald
Sinkgraven
Klaassen
Schöne
Ziyech
El Ghazi (Cassierra/21)
Dolberg (Cerný/26, De Ligt/84)
Younes
  Zoet
Arias
Schwaab
Moreno (Isimat-Mirin/70)
Willems (Brenet/64)
Pröpper
Guardado (S.de Jong/58)
Ramselaar
Narsingh
L.de Jong
Pereiro

Mertens scoort viermaal voor Napoli in voetbalshow

Dries Mertens zijn status in Napoli lijkt steeds meer op die van een superster na zijn weergaloze optreden tegen Torino, dat met 5-3 werd opgerold.

Het zou de dag zijn waarop 'de kleine grote man uit België' van zich zou laten spreken. De oud-PSV’er met een heerlijke dribbeltechniek liet in de dertiende minuut het net al trillen na perfect voorwerk van José Callejón: 1-0.

Nadat de Belg in het strafschopgebied was neergelegd in de achttiende minuut, benutte de buitenspeler de buitenkans vervolgens zelf koeltjes. Enkele minuten later werd de Mertens-show hervat, toen deze na een schot van Callejón, de bal in twee instanties achter de arme Joe Hart wist te werken.

Napoli en Mertens namen vervolgens wat gas terug, waardoor Andrea Belotti aan het begin van de tweede helft de 3-1 wist te maken. Vlad Chiricheş bracht de marge twintig minuten voor tijd weer op drie doelpunten in Napels.

Luca Rossettini gaf Torino weer hoop met de 4-2, maar dat werd hoogstpersoonlijk door Mertens de kop in gedrukt in de 80e minuut. Iago Falqué’s goal was niet meer dan een doekje voor het bloeden voor het team uit Turijn.

Vier treffers voor Mertens. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Vier treffers in duel tegen Torino voor Dries Mertens. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Fans van Dimitri Vegas & Like Mike beroofd

Een Nederlandse fan van Dimitri Vegas & Like Mike is zaterdagavond beroofd tijdens een show van het Belgische dj-duo in het Antwerpse Sportpaleis. De politie heeft een verdachte, een 22-jarige Italiaan, opgepakt. De verdachte bleek drie halskettingen bij zich te hebben, meldt persbureau Belga.

Vrijdagavond was er al een incident in het Sportpaleis waarbij dieven met pepperspray in het rond spoten om onrust te creëren en mobiele telefoons te stelen. Twee personen werden toen opgepakt.

Ook tijdens de tweede show van Bringing The Madness waren er dieven actief. Vier opdringerige mannen beroofden een Nederlandse veertiger van zijn halsketting. Volgens de lokale politie konden het slachtoffer en een getuige een van de vier personen aanduiden aan de security. Een van hen, de Italiaan, is overgedragen aan de politie. Hij werd vrijdag voorgeleid.

Fans van Dimitri Vegas & Like Mike beroofd
Fans van Dimitri Vegas & Like Mike beroofd (Foto: BuzzE)

Zelf je kerstboom zagen populairder dan ooit

Naar schatting 2400 mensen hebben twee weekeinden lang zelf hun kerstboom gezaagd in het Nationale Park de Hoge Veluwe. En dat zijn er aanzienlijk meer dan in de vijf vorige jaren. In 2015 ging het nog om duizend bezoekers.

"Mond-tot-mondreclame en publiciteit hebben het werk gedaan", reageerde boswachter Henk Ruseler zondag, de laatste dag waarop de zaag kon worden gehanteerd. Het ging in het natuurgebied om de dennenboom. Die behoudt zijn naalden langer dan een spar, weet de boswachter.

Opvallend veel ouders met kinderen togen naar de Veluwe. Zeker 50 tot 60 procent waren gezinnen. Wie met z'n vieren kwam kon ook met vier bomen naar huis. De enige kosten waren de toegangsprijs tot het park. "Je zag dat kinderen hun eigen boompje zaagden om het in hun kamer te zetten. En boompjes van 40 centimeter hebben ze niet in de supermarkt", aldus Ruseler.

Zelf je kerstboom zagen populairder dan ooit
Zelf je kerstboom zagen populairder dan ooit (Foto: ANP)

WK darts: M. Webster en White naar tweede ronde

Dag vier op het wereldkampioenschap darts van de PDC met een dubbele sessie. In de middag zijn het onder andere Justin Pipe, Mark Webster en Ian White die in actie komen.

Kevin Simm 2-0 Gilbert Ulang (P)
Kevin Simm werd runner-up van het PDPA kwalificatietoernooi en Ulang is de qualifier uit de Filipijnen. De Engelsman mocht aan de partij beginnen, waarmee alle legs met de darts meegingen en hij op 1-0 kwam. Op 1-1 in de tweede set pakte Simm nog een break, maar Ulang brak direct terug. 

Simm kon uiteindelijk nog eens breaken en ook de tweede set met 3-2 winnen. Hij mag later vanmiddag terug komen om tegen Ian White te spelen. 

Justin Pipe (26) 1-3 Chris Dobey

Chris Dobey kan tevreden terug kijken naar zijn eerste optreden op het WK ooit. Hij versloeg Justin Pipe met 3-1. Dopey opende met een dertiendarter en met een 76-finish kwam hij op 1-0. Pipe miste veel kansen op de dubbels. Dobey ging in set twee vrolijk verder en won ook de tweede set met 3-1. 

Dobey werd wat zenuwachtig in de derde set. Op 2-2 kreeg hij ook twee pijlen voor de wedstrijd, maar miste. Pipe profiteerde direct en greep de laatste strohalm. Hollywood leek de spanning kwijt te zijn en kwam direct op 2-0 voor, echter de spanning leek terug te komen, waardoor Pipe weer op 2-2 kon komen. De beslissende leg van de vierde set ging echter nu wel naar Dobey en won daarmee de partij.  

Mark Webster (25) 3-0 Joe Murnan

Mark Webster heeft geen enkele moeite met Joe Murnan. Scorend was deze partij niet je van het, maar tot en met de zevende legwinst van Webster liep hij 100% op zijn dubbels. Het werd uiteindelijk negen op elf (82%).  Hij wist dan ook de partij met 3-0 naar zich toe te trekken.

De setstanden waren 3-1, 3-1 en 3-2. Webster speelt in de volgende ronde tegen Ron Meulenkamp of Mensur Suljovic. 


Ian White (14) 3-0 Kevin Simm

White mocht aan de partij beginnen en won deze set eenvoudig met 3-1. In de tweede set kreeg Simm drie pijlen om op gelijke hoogte te komen. Hij faalde, waardoor White met een 130-finish de set kon pakken (3-2). 

De derde set kwam White niet meer in de problemen en speelde goed genoeg om Simm van zich af te houden. Het werd 3-1 in de derde set en daarmee 3-0 in de partij. 

Karsdorp ziet El Ahmadi het liefst blijven

Karim El Ahmadi ontbreekt vanwege deelname aan de Afrika Cup tijdens de hervatting van de tweede seizoenshelft bij Feyenoord, maar hij blijft de club volgen. Met Marokko neemt hij deel aan het toernooi, dat in Gabon plaatsvindt. "Ik hoop dat mijn wifi daar sterk genoeg is om via een livestream te kijken", vertelde El Ahmadi in gesprek met Metro.

"3G of 4G zal daar ook niet al te best zijn. Anders houd ik het via livescore.com bij of bel ik met iemand die de wedstrijd zit te kijken. Dat komt wel goed." De middenvelder van Feyenoord mist de competitiewedstrijden tegen Roda JC, Willem II, NEC en FC Twente en de bekerwedstrijd tegen Vitesse.

Ploeggenoot Rick Karsdorp ziet de Marokkaan niet graag vertrekken. "Van mij mag hij hier blijven. Het is jammer dat we hem moeten missen, maar het is voor Karim natuurlijk prachtig dat hij voor zijn land kan uitkomen op zo’n toernooi. Als club moeten we stiekem hopen dat Marokko snel wordt uitgeschakeld, maar voor hem zelf hoop ik dat hij zo ver mogelijk komt."

EK-finale handbaldames live te zien voor iedereen

Handbal is helemaal 'hot' in Nederland en dat is volledig te danken aan de Nederlandse handbalsters. Na de WK-finale van vorig jaar haalden ze op de Olympische Spelen de halve finale. Op het EK in Zweden heeft de ploeg de finale gehaald, waarin ze zondag om 18.00 uur tegen Noorwegen aantreden.

In tegenstelling tot de overige EK-wedstrijden is de finale zondag live te kijken voor alle Ziggo-abonnees en alle niet-abonnees - waarbij de enige voorwaarde is dat je je emailadres opgeeft en uiteraard een internetverbinding hebt. Abonnees van Ziggo kunnen op kanaal 14 kijken, net als op Ziggo Sport Select. 

Niet-abonnees kunnen hier een account aanmaken - waar alleen je emailadres voor nodig is - waarna de finale via de Pay per View-pagina besteld kan worden. De naam is wat misleidend, want een ieder kan het gratis 'bestellen'. Je krijgt een mailtje met een link, waarop je vanaf 17.45 uur de livestream kunt kijken. FOK!kers die in het buitenland zitten hebben pech wat Ziggo betreft, maar gelukkig voor hen is de Europese handbalbond er ook nog: de EHF biedt hier een gratis livestream aan.

Veel kijkplezier! 

Gitarist snapt Bach niet, cellist wel

We hadden het gisteren al over Bachs fascinerende cellosuites. Toen snapte een gitarist het terwijl een cellist het wat liet afweten. Om het goed te maken is het vandaag andersom. Hardrockgitarist Paul Gilbert gaat namelijk als olifant in een porseleinkast door wellicht de beste van Bachs cellopreludes: de koninklijke zesde.

Maar de Franse cellist Jean-Guihen Queyras nam niet lang geleden in een kapelletje een waanzinnig mooie uitvoering op van de suites, zo ongeveer de beste die ik ken.

De prelude van suite 6 is, voor kenners van de blues, eigenlijk een shuffle. Het wordt gespeeld in een swingritme van drie noten waarvan de middelste praktisch stil is: de 'dans' is steeds op de eerste en laatste noot van het groepje.

Dit levert het beeld op van een sierlijke paardengalop, maar zulke subtiliteit is aan Paul Gilbert niet besteed. Hij vat het stuk op als domme oefening, niet als muziek. Leuk is het wel, en het is natuurlijk een demootje op een muziekbeurs en geen serieus concert. Maar aan de andere kant maakt hij de prelude in tegenstelling tot wat-ie zegt niet af.

Dat doet Queyras gelukkig wel. Hieronder zie en hoor je eerst Gilbert, maar je moet wel ff naar 20s skippen. Daaronder onze Franse held. Let ook op hoe hij de herhalingen als echo's speelt.

'Mogelijke liquidatie in Amsterdam voorkomen'

Met de arrestatie van twee mannen heeft de Amsterdamse politie zondagochtend vroeg in Nieuw-West mogelijk een liquidatie voorkomen. Dat meldt althans Het Parool. De politie bevestigt dat twee mannen met een vuurwapen zijn aangehouden, maar kan op dit moment nog niets zeggen over de plannen van het duo.

Het tweetal werd opgepakt, na een melding van iemand die zei gewapende mannen te zien in de Sinjeur Semeynsstraat. Volgens Het Parool werd de melding gedaan door een man die vreesde door het duo te worden vermoord, maar de politie geeft daar op dit moment geen informatie over.

Agenten zetten na de melding een deel van de buurt af. Een arrestatieteam vatte de twee mannen, een 24-jarige Amsterdammer en een 20-jarige man van wie geen woonplaats bekend is, vervolgens in de kraag.

'Mogelijke liquidatie in Amsterdam voorkomen'
'Mogelijke liquidatie in Amsterdam voorkomen' (Foto: ANP)

Koenders met Benelux-partners in Bagdad

Als de Iraakse regering langdurig vrede in het land wil bereiken, moet ze na het verslaan van terreurgroep IS volop inzetten op wederopbouw en verzoening. Alleen door de bevolking stabiliteit te bieden, kan worden voorkomen dat nieuwe extremistische groepen opstaan.

Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zondag benadrukt in gesprekken met de Iraakse premier Haider al-Abadi en diens minister van Buitenlandse Zaken, Ibrahim al-Jaafari.

Het Iraakse leger probeert met internationale steun op dit moment IS uit Mosul te verdrijven, het laatste grote bolwerk van de terreurgroep in Irak. Eerder werden al Ramadi, Tikrit en Fallujah bevrijd.

,,Het militair verslaan van ISIS is op dit moment cruciaal, maar kan alleen duurzaam zijn als er ook aandacht is voor stabilisatie, wederopbouw en verzoening, inclusief bestuurlijke en economische hervormingen", aldus Koenders in een verklaring. ,,Verandering moet van binnenuit komen, vooral de Iraakse regering is aan zet."

Ongeveer 150 Nederlandse militairen helpen in Irak. Zij trainen daar militairen, maar gaan binnenkort ook troepen aan het front assisteren en adviseren. De Nederlanders nemen echter niet deel aan gevechten.

Koenders reist door de regio met zijn Belgische en Luxemburgse ambtgenoten Didier Reynders en Jean Asselborn. Eerder waren zij in Jordanië.

Koenders met Benelux-partners in Bagdad
Koenders met Benelux-partners in Bagdad (Foto: ANP)

Evacuatie Oost-Aleppo begonnen

De evacuatie van bewoners uit de belegerde wijken van Aleppo is begonnen. Een aantal bussen met opstandelingen en hun familieleden is vertrokken uit het oosten van de Syrische stad. Dat heeft de Syrische staatstelevisie zondagmiddag via een correspondent ter plekke bekendgemaakt. Het konvooi was volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten onder toezicht van het Internationale Rode Kruis aangekomen.

In Oost-Aleppo zouden zich nog meer dan tienduizend mensen ophouden. Het rebellengebied in het oosten van de stad is na hevige bombardementen in de afgelopen weken door regeringstroepen, gesteund door Rusland en Iran, bijna volledig veroverd.

Tegelijkertijd met de evacuaties uit Aleppo zouden volgens afspraak ook mensen uit de sjiitische dorpen al-Foua en Kefraya in de zuidwestelijke provincie Idlib worden geëvacueerd. Zij worden belegerd door de soennitische rebellen. Volgens de Syrisch tv staan daar de bussen met evacués op het punt van vertrekken.

Evacuatie Oost-Aleppo begonnen
Evacuatie Oost-Aleppo begonnen (Foto: ANP)

Schutters nemen Jordaanse politie onder vuur

Gewapende mannen hebben zondag verschillende politiepatrouilles in de stad Kerak in Jordanië onder vuur genomen. Veiligheidsbronnen spreken van zeker vijf doden. Een andere agent en een voorbijganger zouden gewond zijn geraakt.

Volgens de bronnen hebben de aanvallers zich verschanst in een oud kasteel, een toeristische trekpleister in de bergstad. De aanvallers werden achtervolgd in een gebied bij het oude kasteel in de stad. De politie heeft de wegen afgezet en elitetroepen ingezet om de schutters te achterhalen.

Een militante actie wordt niet uitgesloten, vertelden de bronnen. De Jordaanse autoriteiten hebben nog niet officieel gereageerd.

Schutters nemen Jordaanse politie onder vuur
Schutters nemen Jordaanse politie onder vuur (Foto: ANP)

Israëlische ex-president komt vervroegd vrij

De wegens verkrachting veroordeelde voormalige Israëlische president Moshe Katsav komt na vijf jaar gevangenisstraf vervroegd vrij. Dat meldden Israëlische media zondag

De 71-jarige heeft inmiddels twee derde van zijn zevenjarige gevangenisstraf er op zitten. Katsav werd in 2011 veroordeeld voor verkrachting van een medewerkster toen hij eind jaren negentig minister was en het lastigvallen van twee vrouwen tijdens zijn presidentschap.

Israëlische aanklagers zijn tegen de vervroegde vrijlating, omdat Katsav zijn schuld niet heeft bekend, schrijft de krant Yediot Aharonot. De religieuze man heeft altijd gezegd dat hij slachtoffer is van een heksenjacht. Vrouwenorganisaties en vrouwelijke parlementsleden hebben zich altijd verzet tegen een vervroegde vrijlating.

De in Iran geboren Katsav was president van 2000 tot 2007.

Israëlische ex-president komt vervroegd vrij
Israëlische ex-president komt vervroegd vrij (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 18/12/2016

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivie. ADO Den Haag won met 1-0 van Sparta Rotterdam terwijl Heracles Almelo met 3-0 te sterk was voor PEC Zwolle. Het duel tussen FC Groningen en Go Ahead Eagles eindigde in een 1-1 gelijkspel.

ADO Den Haag

1 - 0

Sparta Rotterdam

 57' Becker    
 
 Gele kaart: , Floranus, Chevreuil, Brogno, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: Hevel (79/2xg) (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.691
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
Ebuehi
Beugelsdijk
Meissner
Kanon (San Román/ 71)
El Mahdioui
Trybull
Hevel
Schaken
Kastaneer (Duplan/82)
Becker (v.d.Heijden/71)
  Kortsmit
Dumfries
Breuer (Chevreuil/82)
Vriends
Floranus
Mendes da Silva (Sanusi/63)
v.Moorsel (Goodwin/67)
Dougall
Verhaar
El Azzouzi
Brogno

Heracles Almelo

3 - 0

PEC Zwolle

 17' Armenteros(pen)
 78' Vermeij
 81' v.Mieghem
   
 
 Gele kaart: , Holla, Brock-Madsen, v.d.Pavert, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: , Schenkeveld (16)v.Polen (61/2xg) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.102
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste (Vermeij/67)
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bruns
Pelupessy
Darri (v.Mieghem/26)
Kuwas
Armenteros
Navrátil (Niemeijer/ 79)
  v.d.Hart
Schenkeveld
Marcellis
v.d.Pavert
v.Polen
Brama
Holla (Verdonk/22)
Warmerdam (Marinus/46)
Thomas
Menig (Sandler/65)
Brock-Madsen

FC Groningen

1 - 1

Go Ahead Eagles

 20' Mahi    31' Antonia
 
 Gele kaart: Hateboer, Bacuna, (FC Groningen), Schenk, Maatsen, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.442
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Memisevic
v.Nieff
Tibbling
Bacuna (Hiariej/70)
Jenssen
Rusnák (Idrissi/ 84)
v.Weert (Sörloth/58)
Mahi
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Achenteh
Nieveld
Maatsen
Ritzmaier
Antonia (Brands/82)
De Kogel (Locigno/67)
Wolters (Hendriks/46)

Auto in de sloot bij achtervolging politie

Een auto is zondagochtend vroeg in Schagen in een sloot beland na een achtervolging door de politie. De automobilist zou even daarvoor meerdere keren hebben geprobeerd twee jongens van hun fiets te rijden, meldt de politie.

Agenten waren al op zoek naar het voertuig, nadat ze rond 06.00 uur een melding kregen van een auto die in de omgeving van Schagerbrug zou racen. Daarbij zou flink zijn getoeterd en geschreeuwd.

Ter plaatse zagen de agenten de betreffende auto stilstaan bij twee jongens die op de fiets waren. Bij het zien van de politie ging de auto er met hoge snelheid vandoor. De jongens vertelden de agenten dat bestuurder van de auto hen meerdere keren had proberen aan te rijden.

Hierop werd de achtervolging ingezet. Ongeveer een kilometer verderop trof de politie de auto op de Lagedijkerweg achterstevoren in de sloot aan. De bijrijder zat nog in het voertuig. Die is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder is door een weiland gevlucht.

Auto in de sloot bij achtervolging politie
Auto in de sloot bij achtervolging politie (Foto: ANP)

Winkeliers verwachten recordomzet rond kerst

De totale uitgaven aan kerstinkopen zullen dit jaar die van het recordjaar 2015 overtreffen. Dat is de verwachting van brancheorganisatie Detailhandel Nederland, zo bevestigt een woordvoerster zondag.

Winkeliers rekenen op een omzet van 840 miljoen euro, 3 procent meer dan de 815 miljoen euro van vorig jaar. Daarin zitten naast uitgaven voor cadeautjes ook de inkopen voor het kerstdiner en speciaal voor kerst aangeschafte kleren.

Veel winkels spelen in op kerst met speciale acties of ruimere openingstijden.

Winkeliers verwachten recordomzet rond kerst
Winkeliers verwachten recordomzet rond kerst (Foto: ANP)

Miami Dolphins houden zicht op play-offs na winst op New York Jets

De Miami Dolphins hebben door de winst op de New York Jets nog altijd zicht op de play-offs van de NFL. Vorige week werd Dolphins-quarterback Ryan Tannehill nog met gescheurde kruisbanden van het veld gedragen en leek het seizoen voorbij voor de Dolphins.

De Jets, die dit seizoen nog maar vier wedstrijden wisten te winnen, begonnen sterk en kwamen na een touchdown van wide-receiver Robby Anderson op voorsprong. De Dolphins kwamen pas in het tweede kwart tot scoren door een korte 1-yard pass van quarterback Matt Moore naar tight-end Dion Sims. Kicker Andrew Franks miste de PAT (Point After Touchdown) waardoor de Jets nog op voorsprong bleven (7-6). Met nog twee minuten te gaan in de eerste helft maakte Kenny Stills na een 52-yards reception weer een touchdown voor de Dolphins.  Franks wist dit keer de PAT wel te maken (7-13). De Jets probeerde net voor rust nog wat terug te doen, maar kwamen niet verder dan een 48-yards field goal wat een ruststand van 10-13 opleverde.

Ook de tweede helft leek goed te beginnen voor de Jets. Een pass van Moore richting wide-receiver DeVante Parker werd onderschept, waardoor de Dolphins hun voorsprong niet konden uitbreiden. Hierna ging het echter snel bergafwaarts voor de Jets. De punt van Jets-punter Lac Edwards werd geblokt en de bal teruggelopen voor een touchdown (10-20). De eerstvolgende keer dat de Jets de bal hadden gooide quarterback Bryce Petty een interception waardoor de Dolphins meteen weer de mogelijkheid kregen om te scoren. Moore en Sims deden het kunstje uit het tweede kwart over en scoorden na een 1-yard pass (10-27). Enkele minuten later wist de ervaren Moore na een prachtige 66-yards pass wide-receiver Jarvis Landry te vinden voor de vijfde en laatste touchdown van de Dolphins (10-34).

In het vierde en laatste kwart kwamen de Dolphins niet tot scoren, maar de gifbeker voor de Jets was nog lang niet leeg. Na een miscommunicatie in de linie van de Jets braken Dolphins-verdedigers Ndamukong Suh en Cameron Wake allebei door en raakten Petty tegelijk, waardoor de quarterback niet meer kon doorspelen en werd vervangen door Ryan Fitzpatrick. De Jets maakten voor het einde nog wel een field goal en zorgden zo voor een eindstand van 13-34.

De winst op de Jets was de negende overwinning van het seizoen en daardoor zijn de Dolphins voor het eerst sinds 2008 verzekerd van een “winning season”. Om de play-offs te halen moeten de Dolphins volgende week winnen van de Buffalo Bills en de resultaten van de overige wedstrijden afwachten.

Jonk: "Ajax favoriet tegen PSV"

Wim Jonk denkt dat Ajax de beste papieren heeft om zondag de topper in de Eredivisie te winnen. De Amsterdammers krijgen om 16.30 uur PSV op visite.

Volgens de oud-speler van zowel Ajax als PSV is de thuisploeg niet onverslaanbaar. "Al zie je dat de tegenstanders zich steeds beter weren. SC Cambuur deed dat goed in de beker: heel veel passie, heel veel omschakelingen en heel veel duels. Dan zie je dat Ajax kwetsbaar is", zei Jonk tegen de NOS.

"Clubs liggen niet te slapen na de goede start van Ajax." De ex-international vindt dat Ajax door de komst van Hakim Ziyech en Davinson Sánchez wel sterker is geworden. "Een aankoop moet meerwaarde hebben. Ziyech maakt het spel van Ajax onvoorspelbaarder. Hij laat anderen beter functioneren."

Kortom, Ziyech is volgens Jonk een goede aankoop. "Dat geldt ook voor Sánchez, hij voegt iets toe aan Ajax wat er niet in grote mate was: een winnaarsmentaliteit."

Shorttracksters pakken zilver in Zuid-Korea

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijd shorttrack in Gangneung heeft de Nederlandse ploeg één medaille gewonnen. De vrouwlijke relayploeg wist tweede te worden. Suzanne Schulting kwam individueel in de finale op de 1.000 meter, maar werd vierde. 

Schulting reed de relayfinale met Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries. De dames moesten alleen Zuid-Korea voor zich dulden Canada en China waren al snel gevallen, waardoor een medaille al bijna direct zeker was. Mede omdat Canada en China daarvoor al gevallen waren. Zuid-Korea heeft dit seizoen alle aflossingswedstrijden gewonnen. De Oranjedames werden tot nu toe drie keer tweede en één keer derde. 

Voor Schulting was de medaille een revanche op haar 1000 meter eerder op de dag. In de finale werd de shorttrackster op de streep met 0,006 geklopt door de Zuid-Koreaanse Shim Suk-Hee. Op de baan waar over ruim een jaar de olympische medailles verdeeld gaan worden begon Schulting voorop, maar halverwege de wedstrijd moest ze de leiding laten aan Elise Christie, die ook de wedstrijd won. 

Schulting lag een halve ronde voor het einde nog op koers voor zilver, maar in de laatste bocht passeerde de lepe Guo Yihan haar en de al even slimme Shim Suk-Hee flikte haar dat op de streep. 

Verder was er nog een ervolle vermelding voor De Vries. De Friezin werd zaterdag al vierde op de eerste kilometer, vandaag werd ze zesde op de 500 meter. De Nederlandse heren deden vandaag alleen mee voor spek en bonen. Sjinkie Knegt kwam op zondag niet in actie. De Fries had vrijdag in de heats van de 1.000 meter geel gekregen en mocht daardoor zondag niet meer starten. De achtervolgingsploeg kwam eveneens niet in actie doordat Knegt in de halve finale een overtreding maakte en daarmee Oranje een penalty aan de broek kreeg. 

Real Madrid wint WK clubs met pijn en moeite

Real Madrid heeft in een slopend duel met grote moeite afgerekend met Kashima Antlers. Na verlenging werd het 4-2 voor de Koninklijke.

Real Madrid wist dat het in de finale van het WK voor clubs een gemotiveerd Kashima Antlers zou treffen. De ploeg uit gastland Japan baarde in de halve finale opzien door met 0-3 te winnen van Atlético Nacional en dus zou gemakzucht misplaatst zijn. Toch was dit het geval en zo bleken de Japanners nog een hele kluif voor de Champions League-winnaar van afgelopen jaar.

In de eerste helft werd al snel duidelijk dat Real het spel diende te maken. De Japanners zakten massaal in en loerden op de counter. Na negen minuten leek dit strijdplan echter alweer de prullenbak in te kunnen, toen Karim Benzema een afgeketst schot van Luka Modrić promoveerde tot goal: 1-0.

Hierna brak er een fase aan waarin Real weinig creëerde. Sterker nog, de ploeg gaf zo nu en dan wat ruimte weg, waar Kashima Antlers niet goed genoeg van profiteerde. Doordat de ploeg uit Japan in defensief opzicht goed staande bleef, groeide het vertrouwen. De gemakzucht van Real werd in de 44e minuut definitief afgestraft toen Gaku Shibasaki het matige verdedigen van de Real-defensie afstrafte en zo voor de gelijkmaker zorgde.

In de tweede helft leek er een sensatie in de maak toen Kashima Antlers op voorsprong kwam. Shibasaki kreeg het in de 44e minuut op zijn heupen en rondde een goede dribbel af met een hard schot vanaf de rand van het zestienmetergebied: 2-1. Hierna brak er een fase aan waarin Real aanzette. In de 59e minuut kreeg de ploeg dan ook wat het wilde toen Cristiano Ronaldo een strafschop overtuigend binnen schoot.

In de slotfase zette Real behoorlijk aan, maar uiteindelijk mocht het de hand dicht knijpen dat het 2-2 bleef. Kashima was met Fabricio en Nagasaki gevaarlijk, terwijl aan Real-zijde Benzema en Ronaldo dichtbij een treffer waren. De tijd verstreek en ditmaal slaagde Real er niet in de wedstrijd in extremis te beslissen, waardoor een verlenging noodzakelijk was.

Kashima Antlers hield dapper stand, maar in de achtste minuut van de verlenging was het dan toch weer Ronaldo die toesloeg. Een goede steekpass van Benzema werd door de Portugees gepast afgerond, waarna de wedstrijd beslist was. Ook in de verlenging was het bij tijd en wijle nog beven voor Real Madrid. Zo kopte de ingevallen Suzuki op de lat en was Fabricio met een schot nog dicht bij de 3-3. Uiteindelijk hield Real stand en mocht de ploeg, na nog een goal van Ronaldo, de vijfde wereldbeker in ontvangst nemen.

Rachelle Reijnders klaar voor Miss World

De 24-jarige Rachelle Reijnders uit Oss vertegenwoordigt Nederland zondag tijdens de verkiezing Miss World 2016. In Washington neemt Rachelle het op tegen 120 kandidaten die hopen gekroond te worden tot Miss World.

"Vandaag is de grote dag", schrijft Rachelle op Instagram. "De Miss world verkiezing, de afsluiting van een geweldige maand in Amerika. Een maand waarin ik meiden over de wereld heb leren kennen, ik mijzelf heb kunnen ontwikkelen en waarbij ik het beste van mijzelf heb proberen te laten zien."

De student Health and Society aan de universiteit van Wageningen heeft de afgelopen weken al een druk programma afgewerkt in Washington. Ze werd al beoordeeld op onderdelen als sport, bereik op sociale media en haar inzet voor goede doelen. "Ik heb, samen met de 120 andere meiden en de miss world organisatie hard gewerkt om de show van vandaag onvergetelijk te maken. Hiervoor wil ik de Miss World-organisatie bedanken."

Rachelle maakt zich niet druk over de uitkomst van de missverkiezing. "Wat de uitslag ook zal zijn, ik ga als een winnaar naar huis. Want wat deze verkiezing mij aan herinneringen heeft opgeleverd, daar had ik van te voren alleen maar van kunnen dromen."

Vorig jaar werd in China de Spaanse Mireia Lalaguna Royo uitgeroepen tot Miss World 2015. De laatste keer dat Nederland Miss World won, was in 1959 met Corine Rottschäfer.

Rachelle Reijnders klaar voor Miss World
Rachelle Reijnders klaar voor Miss World (Foto: BuzzE)

Monte dei Paschi begint aandelenuitgifte

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena begint maandag met het aanbieden van aandelen als onderdeel van een reddingsplan. Dat meldde de bank zondag.

De noodlijdende bank moet voor het einde van het jaar 5 miljard euro bijeen hebben gesprokkeld om een redding door de Italiaanse overheid te voorkomen. Rome heeft naar verluidt 15 miljard euro op de plank liggen voor de Monte dei Paschi en een paar kleinere banken. Zonder hulp lijkt een ondergang van de bank onvermijdbaar. Dit kan vervolgens ook andere banken in gevaar brengen.

De aandelenuitgifte loopt tot en met donderdag. De bank verstrekte geen details over het aanbod. De prijs per aandeel en de omvang van de uitgifte hangen volgens ingewijden af van de interesse vanuit de markt en van de uitkomsten van een programma om schulden voor aandelen te ruilen.

Monte dei Paschi begint aandelenuitgifte
Monte dei Paschi begint aandelenuitgifte (Foto: ANP)

Ibrahimovic: "Ik voel me twintig"

José Mourinho stelde zaterdag dat hij Zlatan Ibrahimovic moeilijk buiten de basis kan laten om hem rust te geven. Volgens de topschutter hoeft dat ook helemaal niet.

Door twee treffers van Ibrahimovic won Manchester United zaterdag met 0-2 bij West Bromwich Albion. Midweeks zorgde Ibracadabra er ook al voor dat United op de valreep drie punten pakte bij Crystal Palace (1-2). De Zweed is dankbaar voor de speeltijd die hij krijgt.

"Ik ben hier om te voetballen. Als voetballer moet je goed naar je lichaam luisteren. En op dit moment ben ik heel fris", sprak Ibrahimovic tegen BT. "Ik voel me als een 20-jarige jongen. Ik voel me goed en ik wel blijven doorgaan."

"Als de trainer en het team me nodig hebben, zal ik er staan." De 35-jarige spits maakte dit seizoen al zestien doelpunten voor Manchester United, waarvan elf in de Premier League. Hij kwam in 25 officiële wedstrijden in actie.

Schoofs verrast Rus in finale NK tennis

Bibiane Schoofs heeft zich zondag verrassend tot Nederlands kampioene tennis gekroond. De mondiale nummer 479 rekende in Rotterdam in drie sets af met Arantxa Rus: 7-6 (5), 1-6 en 6-3. Rus, die meer dan 300 plaatsen hoger op de wereldranglijst dan Schoofs, was op papier de favoriete voor de titel.

Diverse Nederlandse toppers waren afwezig op het nationale kampioenschap. Titelverdedigster Richel Hogenkamp heeft een polsblessure en kon daardoor niet spelen. Cindy Burger speelde afgelopen week in Dubai en Kiki Bertens koos voor een andere voorbereiding in aanloop van het nieuwe seizoen. 

In de eerste set ging het gelijk op. In de tiebreak nam Rus een 5-3 voorsprong, maar Schoofs won vier punten op rij. Rus won vervolgens de tweede set eenvoudig met 6-1. 

Rus leverde in de derde set direct haar opslag in, maar Schoofs deed hetzelfde. Met een fraaie lob kwam Schoofs op 3-1 en liep vervolgens uit naar 5-1. Rus haalde op de matchpoints haar beste tennis boven. De speelster uit Monster kwam terug tot 5-3 en wist in totaal acht matchpoints weg te werken. Op 5-3 kreeg Rus nog twee kansen op een break, maar Schoofs wist uiteindelijk haar negende wedstrijdpunt succesvol te benutten.

De 28-jarige Schoofs is begonnen aan haar tweede tennisleven. Ze debuteerde in 2011 en wist tijdens het WTA-toernooi van Luxemburg te winnen van onder andere Angelique Kerber. Ze klom uiteindelijk naar de 142e plaats op de wereldranglijst. Ze raakte in 2012 echter geblesseerd en kwakkelde vervolgens enkele jaren met diverse blessures en de ziekte van Pheiffer. Bovendien strandde afgelopen augustus haar huwelijk na vier jaar. 

In het najaar besloot ze het om het nog één keer te proberen. Met coach Sven Vermeulen heeft ze zich als doel gesteld om mee te kunnen doen aan de kwalificaties van de US Open. Dit houdt in dat ze in ruim zes maanden bijna 250 plaatsen zou moeten stijgen. Dit Nederlands kampioenschap is in ieder geval een positieve steun in de rug. 

Uitslag Excelsior - N.E.C. Nijmegen

Excelsior en N.E.C. Nijmegen hebben in hun laatste wedstrijd voor de winterstop met 2-2 gelijk gespeeld. In het duel op Woudestein kwam de thuisclub met 1-0 voor, waarna N.E.C. beter in de wedstrijd kwam. Dit resulteerde nog voor rust in de 1-1, maar na de pauze nam Excelsior weer een voorsprong. Daarna was het wachten op de 3-1, maar de goal viel uiteindelijk aan de andere kant.

Excelsior

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

11' Elbers
49' Karami
  41' Grot
77' Dumic
 
Gele kaart: Drost (Excelsior), Ofusu, Breinburg (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.875
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Kuipers
Fortes
Vermeulen (Hadouir/83)
Faik
Fredy (Ondaan/78)
Hasselbaink
Elbers (Bruins/67)
  Delle
Buwalda (Dyrestam/60)
Dumic
Golla
Fomitschow (Ofosu/77)
Bikel
Von Haacke (Awoniyi/65)
Breinburg
Kadioglu
Grot
Rayhi

Brands verwacht totaal andere opzet Eredivisie

Marcel Brands is voorstander van het plan om de huidige opzet van de Eredivisie te veranderen. Volgens hem wordt de competitie dan sterker.

"In mei speelt alleen nog de nacompetitie voor promotie/degradatie en wie het laatste voorrondeticket van de Europa League krijgt. In deze maand kun je veel beter nog om de hoofdprijzen voetballen", stelt de technisch directeur van PSV in het magazine van de supportersvereniging van de club.

Brands noemt de competitieopzet van België als voorbeeld. "De topclubs spelen daar vaker tegen elkaar door de kampioenscompetitie in het voorjaar. Wat ook eerlijk is: als je in de herfst in de competitie punten verliest na een Europees duel, worden die in de eindfase gehalveerd. Zo heb je daar een eerlijke uitgangspositie voor alle topteams uit de Belgische competitie."

Volgens de directeur is de Jupiler Pro League daardoor aantrekkelijker geworden voor de neutrale toeschouwer. "De sterkste clubs tegen elkaar geeft gewoon méér competitie. Daar wordt nu in het platform serieus over gesproken en ik denk dat we in 2018 in een andere competitie spelen."

Vrijheid van onderwijs afschaffen, goed idee?

Op het partijcongres van GroenLinks is een wijzigingsvoorstel aangenomen voor het verkiezingsprogramma, waarin wordt opgeroepen tot het afschaffen van Artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs wordt geregeld. Hierin staat onder andere dat het eenieder vrij staat om een school te stichten, te richten en in te richten. Hierbij houdt het richten in dat een school een grondslag kan hebben: religieus (RK, protestants, islamitisch) of onderwijskundig (Montessori, Vrije school, Steve Jobs), zolang men zich maar houdt aan de wet en de kwaliteit van dit onderwijs goed is.

Wat vinden jullie hiervan? Goed idee?

Hirscher evenaart 'Tomba la Bomba', Eisath (32) eindelijk op podium

Skiër Marcel Hirscher heeft in Alta Badia de reuzenslalom op de beruchte Gran Risa-pista gewonnen. De Oostenrijker was er voor de vierde keer de beste en daarmee evenaart hij Alberto Tomba la Bomba, die eveneens vier keer zegevierde in Alta Badia. 

Hirscher zette in de eerste run weer eens de toon. Alleen de Fransman Mathieu Faivre, dit seizoen al goed voor een zege, kon met 0,21 seconden in het spoor van de Oostenrijker blijven. Met 0,81 seconden gaf Florian Eisath op de derde plek al veel toe, terwijl alleen Henrik Kristoffersen (+0,93) verder nog binnen een seconde van Hirscher bleef.

In run twee maakte Zan Kranjec de grootste sprong naar voren: de Sloveen steeg van plek negen naar de vierde plaats, een evenaring van zijn beste resultaat ooit. Eisath pakte de leiding over en hoewel hij die snel weer af moest staan kon zijn dag niet meer stuk: de Italiaan pakte op 32-jarige leeftijd zijn eerste World Cup-podium ooit.

Faivre leek een tijd neer te zetten waar Hirscher het onderweg moeilijk mee kreeg, maar in het slotstuk van de run was de Oostenrijker weer fenomenaal. Het betekende de 41e World Cup-zege uit zijn carrière, waarmee hij op de vijfde plek op de eeuwige ranglijst staat. Marc Girardelli wordt de volgende prooi: de Luxemburger pakte in 1996 zijn 43e en laatste zege. 

Skiester Gut maakt dramaweekeinde toch nog goed

Skiester Lara Gut heeft haar dramatische weekeinde in Val d'Isère toch nog tot een goed einde gebracht. De Zwitserse kon een enorme slag slaan in de strijd om de algemene World Cup, want concurrente Mikaela Shiffrin was niet aanwezig en er stonden drie races op het programma waarin Gut flink kon scoren. Op de alpinecombinatie haalde ze de finish van de slalom echter niet en zaterdag kwam ze in de afdaling ook niet aan de finish.

Zondag ging het op de super-G een stuk beter voor de Zwitserse. Met een spectaculaire run verpletterde ze de op dat moment snelste tijd van Nadia Fanchini met meer dan een seconde. Tina Weirather kwam nog in de buurt: de Liechtensteinse moest 0,13 seconden toegeven op haar goede vriendin. De rest van het deelnemersveld was volstrekt kansloos en alleen Elena Curtoni wist zich het podium nog op te skiën. De Italiaanse was 1,21 seconden langzamer dan Gut, waarmee ze vlak voor landgenote Fanchini terecht kwam. 

Van der Wiel uit selectie Fenerbahçe gezet

Gregory van der Wiel is door coach Dick Advocaat uit de selectie gezet bij Fenerbahçe. Hij mist daardoor maandag de laatste thuiswedstrijd van 2016.

Fenerbahçe speelt dan tegen Gençlerbirliği. Net als Van der Wiel moet ook Emmanuel Emenike dat duel missen. Ook hij is uit de selectie gezet, al meldt Fenerbahçe in beide gevallen niet om welke reden dat is gebeurd.

De Turkse krant Sabah denkt die reden echter wel te weten. Advocaat zou naar verluidt ontevreden zijn over Van der Wiel, omdat de rechtsback tijdens zijn blessureperiode naar Ibiza vloog in plaats van in Turkije te werken aan zijn herstel.

Afgelopen zomer nam Fenerbahçe de 28-jarige Van der Wiel over van Paris Saint-Germain. Door een achillespeesblessure kwam hij eind november voor het laatst in actie. Het elftal van Advocaat staat vierde in de Süper Lig, zeven verliespunten achter koploper Basaksehir.

Privacywaakhond vindt dat kraken WhatsApp mag

Privacywaakhond Privacy First is niet tegen het plan van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) om berichtenservices zoals WhatsApp en Telegram te kraken als de veiligheid in het geding is. Privacy First vindt het legitiem wanneer inlichtingendiensten berichten ontsleutelen als er mensenlevens op het spel staan. "Dan zijn zaken als privacy even niet belangrijk", zegt directeur Vincent Böhre tegen De Telegraaf.

Maar ook bedrijven als WhatsApp en Telegram hebben een verantwoordelijkheid, zegt Böhre. "Zij moeten de service zo inrichten dat individuele berichten gekraakt kunnen worden, zonder dat de berichten van iedereen op straat komen te liggen." Hij benadrukt verder dat versleuteling van berichten erg belangrijk is.

Privacywaakhond vindt dat kraken WhatsApp mag
Privacywaakhond vindt dat kraken WhatsApp mag (Foto: BuzzT)

El Ahmadi pakt expres geel: "Ben er heel eerlijk over"

Karim El Ahmadi gaf na Feyenoord - Vitesse openlijk toe dat hij expres een gele kaart had gepakt, zodat hij geschorst is voor de eerste wedstrijd na de winterstop.

Vanwege deelname aan de Afrika Cup zou El Ahmadi het eerste duel van 2017 sowieso al missen. "Het is wel handig om nu geel te pakken, nu ik naar de Afrika Cup ga. Anders kom ik terug en sta ik nog steeds op scherp", zei de middenvelder tegen de NOS.

In De Kuip was een luid gejuich te horen toen El Ahmadi tegen Vitesse na ruim een uur een gele prent kreeg voorgehouden. "Iedereen had het denk ik wel door. Iedereen was ermee bezig." Als het niet 'lukte' had hij in de slotfase bewust geel gepakt. "Ik zou liegen als het niet zo was. Ik ben er heel eerlijk over. Ik moest wel."

El Ahmadi wil wel proberen om het laatste nieuws rond Feyenoord te volgen als hij bij de Afrika Cup is. "Maar dat wordt wel lastig, want in Gabon is geen goede wifi", aldus de 26-voudig Marokkaans international.

Hake hekelt Weghorst: "Ik word er strontziek van"

FC Twente verloor door een laat eigen doelpunt van AZ (1-2), al was trainer René Hake vooral ontevreden over de manier waarop het eerste doelpunt tot stand kwam.

Na een doelpuntloze eerste helft in Enschede opende Wout Weghorst na rust al na veertien seconden de score voor AZ. De lange aanvaller was echter al enkele meters de helft van FC Twente opgelopen toen er werd afgetrapt. De arbitrage heeft het niet gezien.

"Ik heb het gezien en ik heb er al vaker wat van gezegd. Ik word er strontziek van", reageerde een geïrriteerde Hake op FOX Sports. "Wij staan niet handig te verdedigen, maar spelregels hanteren hoort ook bij de wedstrijd. Er stond iemand met zijn snufferd op de middenlijn. Die ziet het ook gewoon gebeuren."

Scheidsrechter Jochem Kamphuis moest na afloop bij het zien van de beelden toegeven dat Weghorst hem en zijn assistenten te slim af was. "Ik zie dat hij vijf tot tien meter pikt voordat ik fluit. Dat is niet geconstateerd, helaas. Ik had de aftrap opnieuw moeten laten nemen."

Kerstdiners eenzame ouderen volgeboekt

Steeds meer ouderen maken gebruik van een gratis kerstdiner dat het Nationaal Ouderenfonds jaarlijks organiseert met Van der Valk hotels. Dit jaar schuiven bijna 4000 ouderen aan, tegen 3300 vorig jaar. Alle 48 deelnemende restaurants zijn inmiddels volgeboekt.

"Volgend jaar hopen we nog meer tafels te regelen om de groeiende groep eenzame ouderen een leuke avond te bezorgen", aldus Jytte Reichert, woordvoerder van het Ouderenfonds. "We moeten helaas mensen teleurstellen, maar wie daaraan behoefte heeft, kan op Tweede Kerstdag rekenen op een telefoontje en een luisterend oor van een van onze vrijwilligers."

Honderden vrijwilligers van het Ouderenfonds gingen de afgelopen weken de straat op om ouderen in buurthuizen en verzorgingstehuizen uit te nodigen voor de kerstdiners. Ouderenorganisaties konden op hun beurt eenzame senioren aanmelden.

De komende twee weken kan er worden gedineerd. In Drachten maakten vrijdagavond 85 ouderen zich al op om mee te eten. Voor maandag staan tien kerstdiners gepland in de Van der Valk restaurants, onder meer in Eemnes, Arnhem en De Bilt, waar ook lokale zangers zullen optreden. Dinsdag zingt Willeke Alberti voor de ouderen in hotel Nijmegen-Lent.

TNT
TNT Post levert ook een bijdrage, met de kerstkaartenactie samen met het Ouderenfonds. Mensen kunnen gratis een kerstkaart versturen via het fonds naar hulpbehoevende ouderen. "We verwachten over de honderdduizend heen te gaan", vertelt Reichert.

Dit weekend deelt supermarktketen Jumbo kerstdinerpakketten uit in onder meer buurthuizen en woongroepen. Dat doet de keten samen met maatschappelijke organisaties zoals het Ouderenfonds, Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland en De Zonnebloem. Met de pakketten kunnen vrijwilligers een gratis kerstmaaltijd bereiden voor mensen die in een sociaal isolement zitten.

Volgens het Nationaal Ouderenfonds zijn in Nederland meer dan een miljoen ouderen eenzaam. Dat aantal neemt toe doordat mensen noodgedwongen steeds langer zelfstandig thuis wonen.

Kerstdiners eenzame ouderen volgeboekt
Kerstdiners eenzame ouderen volgeboekt (Foto: ANP)

Noordwijkse bruine beer gevonden

Onderzoekers hebben dit jaar naar nu blijkt de resten van een van de laatste Nederlandse bruine beren gevonden. Het dier leefde ruim duizend jaar geleden bij Noordwijk, meldde Nature Today zondag op basis van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift van de Zoogdiervereniging.

De leeftijd van de resten is vastgesteld door middel van koolstofdatering. Door inzet van de C14-methode kon worden bevestigd dat de ouderdom van de gevonden botten ligt tussen 880 en 970 na Christus. Het betreft daarmee een van de laatste in het wild levende bruine beren in Nederland. Door ontbossing en jacht verdween de bruine beer omstreeks 1000 na Christus uit Nederland, aldus het artikel in Lutra.

Noordwijkse bruine beer gevonden
Noordwijkse bruine beer gevonden (Foto: ANP)

Buffon zet 200e 'clean sheet' in Serie A neer

Juventus versloeg concurrent AS Roma zaterdag met 1-0 en dat leverde doelman Gianluigi Buffon een nieuwe mijlpaal op. De routinier incasseerde namelijk voor de 200ste keer in de Serie A geen enkel tegendoelpunt. Buffon had in de Italiaanse competitie al het record in handen van meeste 'clean sheets'. Hij is al aan zijn 21ste seizoen bezig op het hoogste niveau.

In de thuiswedstrijd tegen AS Roma hoefde Buffon slechts twee keer serieus in actie te komen. De titelverdediger won met 1-0 door een doelpunt van Gonzalo Higuaín. Aan kop van de Serie A heeft Juventus nu zeven punten voorsprong op de Romeinen.

Eerder dit kalenderjaar zette Buffon al een nieuw record neer van langste reeks zonder tegendoelpunten. Ruim tien wedstrijden (974 minuten) hield de 38-jarige keeper zijn doel schoon. Buffon heeft in Turijn nog een contract tot medio 2018.

OM-baas: officier staat er voor maatschappij

Officieren van justitie staan niet in een rechtbank als privépersoon. Dat zei de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, zondag in het tv-programma WNL op Zondag in een reactie op eerdere kritiek van PVV-leider Geert Wilders.

Die zei in zijn laatste woord tijdens het 'minder-Marokkanen' proces dat de officieren van justitie in dit proces geen vertegenwoordigers van een onafhankelijk OM zijn, maar de handlangers van dit kabinet.

Volgens Bolhaar vertegenwoordigen officieren van justitie in de rechtszaal echter de waarden uit de grondwet en de wetgeving. "De officieren van justitie van ons staan daar namens de maatschappij."

OM-baas: officier staat er voor maatschappij
OM-baas: officier staat er voor maatschappij (Foto: ANP)

Paard wint paardenrace

Op de Britse paardenrenbaan Haydock heeft een paard zaterdag een wedstrijd gewonnen. Dat gebeurt in de paardensport wel vaker, maar doorgaans is ook vrij snel duidelijk wie de winnaar is. Niet in Haydock, want het was er zaterdag nogal mistig.

's Ochtends leek de mist al roet in het eten te gooien, maar voor de eerste races begonnen trok het toch weer weg. Na de start van de laatste wedstrijd kwam de mist ineens toch weer terug, en goed ook. Voor de aanwezigen op de tribunes was het totaal onduidelijk wie op kop lag..of zelfs waar de paarden waren. 

Commentator Stewart Machin gaf zich dan ook al snel gewonnen. "De paarden zijn op weg naar de finish...denk ik. Ja, de wedstrijd lijkt voorbij te zijn. Ik ben bang dat ik u niet kan vertellen wie er gewonnen heeft, wie tweede werd en of alle paarden de finish gehaald hebben. Ik zie Draytonian, El Terremoto, Sharp Response en Super Sam in het verzamelvak staan, die waren bij de finish betrokken zo lijkt het. Maar in welke volgorde? Zoek dat zelf maar uit", besloot Machin. 

De jockeys - de berijders van de paarden - boden uiteindelijk uitkomst voor het aanwezige publiek. Ze gingen op volgorde van finishen de winnaarsruimte in, waardoor men toch nog enige informatie had. Bij de finish stond een extra official die de jury hielp met het bepalen van de finishvolgorde. Die werd dan ook gepubliceerd, zodat ook de vele wedders hun geld toch nog op konden halen - of niet.

De spannende race op Haydock (Bron: YouTube)

Kuijt: "We zijn pas op de helft"

Feyenoord gaat door de zege op Vitesse als koploper de winterstop in, maar Dirk Kuijt beseft dat de Rotterdammers nog een lange weg te gaan hebben.

Precies halverwege het seizoen heeft Feyenoord zes punten voorsprong op Ajax, dat zondagmiddag nog in actie komt tegen PSV (thuis). Kuijt was zeer tevreden over het duel met Vitesse (3-1), ook al scoorde hij niet. "Het gaat om de teamprestatie en ik wil gewoon tastbare prijzen winnen", reageerde hij tegen FOX Sports.

Dat het nu winterstop is, had wat Kuijt betreft niet gehoeven. Feyenoord verkeert immers in goede vorm. "Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het is nu zaak om even tot rust te komen en dan weer de focus te krijgen voor de tweede seizoenshelft."

"We zijn pas op de helft. Ik ben trots dat ik de aanvoerder ben van dit team dat in anderhalf jaar tijd grote stappen heeft gezet." De Rotterdammers scoorden in de Eredivisie al 47 keer, aanzienlijk meer dan concurrenten Ajax (34) en PSV (24).

Chapecoense-verdediger wil terugkeren in profvoetbal

Chapecoense-verdediger Alan Ruschel, die de vliegtuigramp overleefde na een fatale crash in november, wil de draad weer oppakken als profvoetballer.

Net als twee andere teamgenoten was de defensieve kracht een van de 'gelukkigen' om de catastrofe te overleven. Vrijdag verliet Ruschel het ziekenhuis en nu heeft hij gezegd dat hij hoopt in de toekomst zijn rolstoel in te ruilen voor het voetbalveld.

Tijdens de vlucht was Ruschel van plek verwisseld met iemand, wat mogelijk zijn redding is geweest. Hij raakte 'slechts' gewond aan zijn wervelkolom. "Alles zal ik eraan proberen te doen om te komen en weer te gaan voetballen. Ik zat achterin het vliegtuig bij de journalisten, maar onze directeur vroeg of ik naar voren wilde komen", vertelt Ruschel over zijn traumatische ervaring.

"Eigenlijk had ik daar geen zin in, maar toen zag ik mijn ploeggenoot en vriend Jackson Follmann voorin en daar ben ik naast gaan zitten", aldus de overlevende tegenover Braziliaanse media in het stadion van Chapecoense.

GroenLinks wil vrijheid van onderwijs afschaffen

Op het partijcongres van GroenLinks is een wijzigingsvoorstel aangenomen voor het verkiezingsprogramma, waarin wordt opgeroepen tot het afschaffen van Artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs geregeld wordt.

Dat meldt althans de Volkskrant vandaag. Hoewel het iets genuanceerder ligt dan dat, is duidelijk dat het verkiezingsprogramma op dit punt gewijzigd zal worden en de positie van het Bijzonder Onderwijs wil veranderen. 

Het voorstel (hier te vinden, nummer 65 op pagina 68) is gedaan door de fractieleider te Amsterdam, Rutger Groot Wassink. Hij vindt de financiering van religieus onderwijs niet van deze tijd en wil een herziening van artikel 23 met als oogmerk "dat de overheid kwalitatief goed onderwijs voor iedereen aanbiedt, financiert en op kwaliteit controleert. Daarbovenop kunnen ouders zelf vormen van bijzonder onderwijs aanbieden in de eigen tijd en door henzelf gefinancierd". Hij voegt daar nog aan toe: " De scheiding tussen kerk en staat mag strikter. Dat de overheid religieus onderwijs financiert is niet van deze tijd en in strijd met deze scheiding. Daarnaast draagt het huidige systeem een risico van segregatie in zich. Door algemeen openbaar onderwijs in te voeren wordt dat risico beperkt."

Artikel 23 regelt zoals gezegd de vrijheid van onderwijs in Nederland. Hier staat onder andere dat het eenieder vrij staat om een school te stichten, te richten en in te richten. Hierbij houdt het richten in dat een school een grondslag kan hebben: religieus (RK, protestants, islamitisch) of onderwijskundig (Montessori, Vrije school, Steve Jobs). Binnen dit alles moet men zich houden aan de wet, de overheid controleert uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast moet de overheid voorzien in voldoende openbaar onderwijs.

Maar het artikel regelt nog iets meer: de financiële gelijkstelling. Scholen voor bijzonder onderwijs krijgen daardoor net als de openbare scholen hun financiering uit de algemene middelen. Hier wil GroenLinks dus nu vanaf. Grofweg 70% van alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs bezoekt op dit moment een school voor bijzonder onderwijs, en ongeveer 30% een openbare school. Hoeveel van de religieuze onderwijsinstellingen daadwerkelijk praktiserend gelovig zijn, is moeilijk te achterhalen.

De partijtop adviseerde overigens tegen deze wijziging: terecht merkt ze op dat artikel 23 niet botst met de scheiding tussen Kerk en Staat. Daarnaast hecht ze aan de keuzevrijheid van ouders (en kinderen) om onderwijs te kiezen dat aansluit bij hun pedagogische visie.

Op het verkiezingscongres, het grootste in de geschiedenis van de partij, stemmen zo'n 2000 aanwezigen over 330 wijzigingsvoorstellen voor het programma, variërend van taalkundige verduidelijkingen tot ingrijpende inhoudelijke wijzigingen. Ook niet-leden waren welkom.

Nonnenschool EindhovenGroenLinks gaat de Nonnenschool afschaffen (foto: Eindhoven in Beeld)

'Militair ingrijpen Syrië leidt tot escalatie'

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft het uitblijven van militair ingrijpen in Syrië verdedigd. Hij zegt in Bild am Sonntag dat militaire acties van de NAVO-landen in Syrië juist tot een verdere escalatie van het conflict zouden hebben geleid.

"We nemen daarmee het risico dat het conflict juist groter wordt. Of dat er nog meer onschuldige mensen sterven. Soms zijn de gevolgen van militair ingrijpen groter dan de opbrengst," zegt Stoltenberg.

De NAVO-partners zijn volgens Stoltenberg samen tot de conclusie gekomen dat "het gebruik van militaire middelen het verschrikkelijke conflict alleen nog maar verschrikkelijker zou hebben gemaakt."

'Militair ingrijpen Syrië leidt tot escalatie'
'Militair ingrijpen Syrië leidt tot escalatie' (Foto: ANP)

'Rik Grashoff groenste politicus van 2016'

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff (what's in a name) mag zich de groenste politicus van 2016 noemen. In de door Natuurmonumenten gehouden verkiezing hield hij Koser Kaya van D66 en Eric Smaling van de SP achter zich. De uitslag werd zondagochtend in het radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt.

"Grashoff is een politicus die zich met grenzeloze energie inzet voor het bereiken van zijn groene idealen. Een politicus die zich realiseert dat natuur in Nederland zich niet beperkt tot natuurgebieden, maar dat we ook zorgvuldig om moeten gaan met biodiversiteit op het platteland, in de stad en met alle landschappen die ons land mooi maken", aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten.

In totaal hebben 5850 mensen hun stem uitgebracht in de verkiezing. De drie kandidaten met de meeste stemmen werden voorgelegd aan een vakjury, bestaande uit Frank Berendse (hoogleraar natuurbeheer), Thijs Broer (Vrij Nederland) en Marc van den Tweel (Natuurmonumenten). Vorig jaar ging de titel naar Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

'Rik Grashoff groenste politicus van 2016'
'Wat zal ik vandaag eens gaan verbieden?' (Foto: ANP)

Uitslag UFC on FOX VanZant vs Waterson

Een aantrekkelijk aantal partijen stond gepland in de Golden 1 Center in Sacramento, Californië. De main card bestond grotendeels uit jonge talentvolle beloftes die voornamelijk bekend staan om hun spectaculaire manier van vechten. Verder stond deze UFC on FOX in het teken van het afscheid van voormalig bantamgewichtkampioen en UFC-veteraan Urijah Faber.

Michelle Waterson verslaat Paige VanZant via submission (rear-naked choke) – Ronde 1, 3:21
Waterson was hier duidelijk een maatje te groot voor de jonge VanZant. Ze wist de stoten en trappen dankzij haar achtergrond in karate telkens te ontwijken en kwam geen moment in gevaar. Nadat Waterson VanZant tegen de octagon gepind kreeg, wist ze de jonge thuisvechtster met een heerlijke judoworp op de grond te krijgen en het met de verwurging 'rear-naked choke' af te maken.
Michelle Waterson staat nu ongeslagen op twee keer winst en nul keer verlies in de UFC en VanZant zakt met dit verlies naar 4-2.

Mickey Gall verslaat Sage Northcutt via submission (rear-naked choke) – Ronde 2, 1:40
Gall wist hier duidelijk z'n worstelexpertise te gebruiken tegen de karate-expert Northcutt. Gall bleef proberen om Northcutt op de grond te krijgen, maar deze wist het grondgevecht elke keer weer te neutraliseren. In ronde twee kon Gall z'n worstelkunsten eindelijk uitbuiten door op de grond op de rug van Northcutt te draaien. In deze positie kon Gall z'n arm om de nek van Northcutt krijgen en de verwurging aanzetten. Northcutt kon niets anders doen dan afkloppen.
Gall blijft ongeslagen en stijgt naar 3-0 terwijl Northcutt zakt naar 3-2.

Urijah Faber verslaat Brad Pickett via unanimous decision (30-26, 30-26, 30-26)
Urijah Faber kwam om te doen wat ie zo goed kan: het publiek vermaken met z'n all-round kwaliteiten. Hij domineerde MMA-veteraan Pickett bijna het hele gevecht. In ronde één wist Faber z'n tegenstander met een mooie ground-n-pound op de grond te domineren. Pickett wist verrassend genoeg deze regen aan stoten te overleven en kon even op adem komen in een iets saaiere tweede ronde. De laatste ronde verliep bijna identiek aan de eerste en een dominerende Faber kreeg al een staande ovatie van de ruim 13.000 toeschouwers terwijl de laatste seconden op de klok wegtikten.
Faber eindigt z'n indrukwekkende carrière op 34-10 en Pickett zakt naar 25-13 met vijf verliezen in z'n laatste zes gevechten.

Alan Jouban verslaat Mike Perry via unanimous decision (29-28, 30-27, 30-27)
Mike Perry kon niet goed omgaan met het fantastische kickboksen van Jouban. Hoewel beide vechters elkaar in elke ronde goed raakten, was het eenzijdige spel van Perry eenvoudig door Jouban te ontregelen. Met een mooie variatie aan stoten en trappen wist Jouban het gebruik van de gevreesde rechterhand van Perry uit te schakelen. Alle drie de juryleden gaven Jouban de overwinning.
Jouban stijgt met deze mooie overwinning naar 15-4 en Perry zakt met z'n eerste verlies naar 9-1.

Overige gevechten:
Paul Craig verslaat Luis Henrique da Silva via submission (armklem) – Ronde 2, 1:59
Mizuto Hirota verslaat Cole Miller via unanimous decision (30-26, 30-27, 30-27)
Colby Covington verslaat Bryan Barberena via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27)
Alex Morono verslaat James Moontasri via unanimous decision (29-28, 29-28, 29-28)
Josh Emmett verslaat Scott Holtzman via unanimous decision (29-28, 29-28, 29-28)
Leslie Smith verslaat Irene Aldana via unanimous decision (29-28, 29-28, 30-27)
Eddie Wineland verslaat Takeya Mizugaki via TKO (stoten) – Ronde 1, 3:04
Hector Sandoval verslaat Fredy Serrano via unanimous decision (30-27, 29-28, 30-27)
Sultan Aliev verslaat Bojan Velickovic via split decision (30-27, 28-29, 30-27)

Peiling: 'Positie Roemer onder SP-kiezers onomstreden'

SP-kiezers blijven de lijsttrekker en fractievoorzitter van hun partij, Emile Roemer, trouw. Volgens een peiling van Maurice de Hond zegt 95 procent van de SP-kiezers dat de kans groot is dat ze opnieuw op de SP stemmen als die onder leiding staat van Roemer. Slechts 5 procent zegt dat de kans (vrij) klein is geworden. Van de SP-kiezers gaf 0 procent aan absoluut niet op de SP te zullen stemmen als Roemer er de scepter zwaait.

Het vertrouwen in de uitslag van Tweede Kamerverkiezingen met Roemer aan het roer is minder groot,. Van het SP-electoraat bevraagd door De Hond zei 23 procent ja op de vraag: Denkt u dat de SP het beter bij de verkiezingen zal gaan doen als iemand anders lijsttrekker wordt dan Emile Roemer? 45 procent van de SP-aanhangers zei nee, en 32 procent wist het niet of gaf geen antwoord.

Afgelopen week ontstond er een crisis in de SP-fractie. Fractieleden ventileerden in het AD anoniem kritiek op hun voorzitter en partijleider. De partij zou zich te veel richten op gezondheidszorg en Roemer zou niet geschikt zijn als leider.

'Positie Roemer onder SP-kiezers onomstreden'
'Positie Roemer onder SP-kiezers onomstreden' (Foto: ANP)

Wereldrecord 'biermijl' ongeldig: niet genoeg gedronken

In het Amerikaanse Austin is zaterdag een wereldrecord gelopen op de biermijl voor de dames. Het record ging echter niet door: Ali Grace Morgan liet teveel bier in haar blikjes zitten. 

De regels voor de alsmaar populairder wordende biermijl zijn simpel: men moet vier ronden hardlopen, waarbij voor elke ronde een blikje of flesje bier met een minimale inhoud van 355 mL genuttigd moet worden. Het eerste biertje wordt negen meter voor de start genuttigd, om zo aan 1609 meter - één mijl - te komen. Om aan te tonen dat het blikje of flesje leeg is dien je deze boven je hoofd ondersteboven te houden voor je hem weggooit. 

In Austin stond het officieuze WK op het programma en Morgan domineerde bij de dames. Na 6:07 minuten kwam ze over de finish, één seconde sneller Erin O'Mara's wereldrecord. Ze had de blikjes echter niet helemaal leeggedronken en werd dus gediskwalificeerd. De winst ging daardoor naar de ruimschoots tragere Caitlin Batten, die een tijd van 6:29 minuten neerzette en daarmee op de vijfde plek op de eeuwige ranglijst staat.

Wil je ook een poging wagen? Het wereldrecord bij de heren staat op 4:34,35, een tijd waar uw redacteur zelfs zonder het onderweg drinken van meer dan een liter bier alleen maar van kan dromen. De Canadees Corey Bellemore is de houder van het record, waarmee hij wel meer dan tien seconden sneller is dan de nummer twee. De volledige recordlijsten zijn hier te vinden.

Bellemore liep in juli van dit jaar een wereldrecord in Londen (Bron: YouTube)

President Bolivia wil per se vierde termijn

De Boliviaanse president Evo Morales wil toch een vierde termijn zijn land regeren. In de grondwet is echter verankerd dat dit onmogelijk is. Zaterdag besloot de partij van Morales, de socialistische partij MAS, dat ze hem toch voor een vierde keer als presidentskandidaat voordragen.

In februari werd een door Morales gewenste grondwetswijziging nog door de bevolking afgewezen. Deze was nodig om een vierde termijn te kunnen regeren, maar werd door sommigen als ondemocratisch gezien.

Morales werd in 2006 gekozen als de eerste president afkomstig uit een van de inheemse stammen. Hij is momenteel bezig aan zijn derde termijn. Hoewel Morales nog altijd een trouwe achterban heeft, lijkt hij in het referendum toch de prijs te hebben betaald voor aantijgingen van corruptie en vriendjespolitiek binnen zijn socialistische partij.

Morales kijkt of het mogelijk is om een halfjaar voor de verkiezingen af te treden, zodat hij als nieuwe kandidaat aan de verkiezingen mee kan doen.

President Bolivia wil per se vierde termijn
President Bolivia wil per se vierde termijn (Foto: ANP)

Venezuela stelt afschaffing bankbiljet uit

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdag bekendgemaakt dat het bankbiljet ter waarde van 100 bolivar (bijna 10 euro) toch nog niet afgeschaft wordt.

Afgelopen week maakte hij plotseling bekend dat het biljet met de hoogste waarde uit de roulatie zou worden genomen. De burgers van Venezuela reageerden hierop met felle protesten. Ook ontstond er een tekort aan geld, omdat mensen massaal geld wilden wisselen.

Maduro heeft beloofd dat het biljet van 100 bolivar in ieder geval nog tot 2 januari geldig blijft.

Venezuela stelt afschaffing bankbiljet uit
Venezuela stelt afschaffing bankbiljet uit (Foto: ANP)

150e afdaling op rij voor skiër Kröll

Voor alpineskiër Klaus Kröll was het zaterdag een bijzondere dag. In Val Gardena deed de Oostenrijker voor de 150e keer op rij mee aan een afdaling in de World Cup, een bijzondere prestatie.

De 36-jarige Kröll maakte in januari 2000 zijn debuut, waarna hij tot 8 december 2001 moest wachten op zijn tweede afdaling in de World Cup. Sindsdien was hij er echter altijd bij: al ruim vijftien jaar lang is hij er elk seizoen weer, het hele seizoen door op elke afdaling bij. Zeker in een land als Oostenrijk is dat nogal een prestatie, aangezien het er door de jaren heen op de snelle disciplines toch vaak moeilijk is geweest om zich überhaupt voor het nationale team te blijven plaatsen.

"Gezien de vele blessures die ik door de jaren heen opgelopen heb is het best apart dat ik niet één afdaling meer gemist heb sinds 2001", vertelt Kröll tegenover Oostenrijkse media. Dat De Bolle het in al die tijd gewoon uitstekend gedaan heeft blijkt uit de cijfers: van de 150 afdalingen eindigde hij er 133 in de top-30 en 68 bij de beste tien. Hij stond 21 keer op het podium en won vier afdalingen, de laatste alweer bijna vijf jaar geleden. 

Kröll kan er in elk geval nog geen genoeg van krijgen. "Het is gewoon ontzettend gaaf om afdalingen te skiën, daarom blijf ik het doen. Zeker zo'n afdaling als hier in Val Gardena, met zoveel sprongen erin, dat is nog net zo leuk als vroeger." Helaas voor de skiliefhebbers lijkt de kans groot dat het na dit seizoen klaar is voor Kröll: "Misschien dat ik nog voor de Olympische Spelen ga als ik op het WK dit seizoen een medaille win en zie dat het op de Spelen ook nog mogelijk is." 

De Bolle vliegt door de lucht in Lake Louise (Foto: Getty)

Nederlander Verberk wereldkampioen darts bij de jeugd

Nederland heeft veel talent rondlopen in de dartswereld en dat werd zaterdag bevestigd. In het voorprogramma van het 'grote' WK van de PDC werd in Alexandra Palace de finale van het WK bij de JDC gespeeld - het toernooi voor 's werelds beste darters tot 18 jaar.

Verberk stond daarin tegen de Engelsman Jim Moston. Dat die tegenstander kan darten mocht vooraf al duidelijk zijn: hij komt uit Stoke-on-Trent en onder meer Phil Taylor, Adrian Lewis en Ian White hebben ons al laten zien dat iedereen daar kan darten. 

Toch kon Moston geen vuist maken tegen de uit Herpen afkomstige Verberk. De jonge Nederlander begon met 180 en een paar minuten later stond de eindstand in legs op het bord: 4-0 en de wereldtitel jeugd was voor Verberk. 

Serious Request begint weer

Dj Hardwell sluit zondagavond in zijn thuisstad Breda de deuren van het Glazen Huis voor de jaarlijkse 3FM-benefietactie Serious Request. Dit jaar zitten er voor het eerst twee dj's in plaats van de drie in de mobiele studio en moeten we het stellen zonder populaire publiekstrekkers als Giel, Koen en Sander en Ekdom.

In plaats daarvan krijgen we de B-roll in de vorm van Domien Verschuuren en Frank van der Lende. Ze zullen tot kerstavond 24 uur per dag radio en tv maken zonder dat ze daarbij eten.

3FM pakt het dit jaar iets anders aan dan voorgaande jaren. Zo gaan de andere collega-dj's meer dan ooit het land in om actievoerders te helpen bij het inzamelen van geld. Ze doen hiervan ook uitgebreid verslag op radio, tv en internet. Verschuuren, die voor de derde keer het huis ingaat, en Van der Lende, die zijn debuut maakt, hebben elke nacht gezelschap van een bekende gast. Zo komen onder anderen Humberto Tan en Dionne Stax langs.

De opbrengst van Serious Request gaat dit jaar naar kinderen die sterven aan longontsteking. Jaarlijks kost dit aan zo'n 900.000 kinderen het leven. Volgens berekeningen kan voor 4 euro een kind gered worden. Houden we de sterftecijfers ernaast zou voor een miljoen of acht zo'n twee jaar lang geen enkel kind aan longontsteking hoeven sterven.

Hoeveel kinderen daadwerkelijk gered worden hangt natuurlijk af van de hoeveelheid geld die in de verkeerde zakken verdwijnt.

Het Glazen Huis stond in 2008 ook in Breda. Volgend jaar is het de beurt aan Apeldoorn.

Vernieuwd Serious Request begint
Vernieuwd Serious Request begint (Foto: ANP)

LB: Anna Speller date via Facebook

Lekker Belangrijk nieuws dat je niet mag missen;

Anna Speller (wie?) heeft een vriendje die ze via Facebook heeft leren kennen. Hij had haar vorig jaar gezien bij Expeditie Robinson en mailde haar op aanraden van zijn schoonzusje.

Het duurde nog wel een half jaar voordat ze echt contact legden. Zijn mailtje was namelijk in haar spamfolder terechtgekomen. Uiteindelijk pakte hij haar bij een blind date en zoende haar vol op de bek. Voor Anna een wtf-momentje, maar ze heeft nu wel een vriendje.

Anna Speller vond haar liefde op Facebook

Anna Speller vond haar liefde op Facebook (Foto: BuzzE)

Groot Dictee trekt opnieuw minder kijkers

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal heeft opnieuw fors minder kijkers getrokken. Zaterdagavond stemden slechts 368.000 kijkers af op de jaarlijkse taalwedstrijd tussen Nederland en Vlaanderen. Het programma wist ternauwernood een plekje te bemachtigen in de dag top-25 van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

Vorig jaar volgden volgens metingen van de SKO nog 594.000 kijkers de schrijfwedstrijd. De jubileumaflevering (de 25e editie) trok twee jaar geleden bijna twee keer zoveel kijkers als dit jaar: 722.000. Het best bekeken programma was zaterdag het acht uur journaal met ruim 1,7 miljoen kijkers, gevolgd door Studio Sport Eredivisie met bijna 1,5 miljoen .

Groot Dictee trekt opnieuw minder kijkers
Groot Dictee trekt opnieuw minder kijkers (Foto: ANP)

Simon Keizer wordt vader

Simon Keizer wordt vader. Dat maakte hij bekend tijdens het zaterdagse jubileumconcert van Nick en Simon in Ahoy. Zijn maatje Nick Schilder stond volgens het publiek duidelijk te kijken van het nieuws.

Op Twitter maakten enkele fans van het Volendamse duo gewag van het nieuwtje. Simon vertelde tijdens de aankondiging van het nummer Door jou dat hij en zijn partner Annemarie een kindje verwachten.

Tegenover Shownieuws heeft het management van Nick en Simon bevestigd dat Simon vader wordt.

Simon Keizer wordt vader
Simon Keizer wordt vader (Foto: BuzzE)

Aanvoerder Leicester City tekent rumcontract

Leicester City-aanvoerder Wes Morgan heeft een naam die prima geschikt is voor alcoholreclames. Daar was rummaker Captain Morgan het wel mee eens en men bood de voetballer dan ook een contract aan. Het bedrijf gebruikte Morgan's beeltenis al nadat Leicester vorig jaar verrassend de Premier League won.

In het contract staat bijvoorbeeld dat Morgan een café binnen kan lopen en gratis rum kan bestellen voor iedere aanwezige. Daar zit wel een voorwaarde aan verbonden: hij moet zich op de aanwezigen richten en met luide stem "There's only one Captain Morgan!" roepen terwijl hij zijn armen gespreid houdt. 

Morgan zette een deel van het contract zelf online op Twitter, maar het bedrag staat er natuurlijk niet bij.

Boom valt op bruiloftsgasten: 1 dode

Er is een tragisch einde gekomen aan een bruiloft in Los Angeles, toen een boom plotseling omviel en op de bruiloftsgasten terechtkwam. Een persoon kwam om en vijf anderen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Een meisje van vijf jaar heeft zware hoofdwonden en is nog in levensgevaar. Dat heeft de brandweer zondag meegedeeld.

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet bekend. Volgens de zender KTLA5 News hebben getuigen verklaard dat de 20 meter hoge eucalyptusboom plotseling met luid gekraak en een enorme klap omviel en op het bruiloftsgezelschap terechtkwam.

Gasten van een verjaardag die in hetzelfde park gevierd werd, zagen het gebeuren en snelden toe om hulp te verlenen en mensen onder de boom vandaan te helpen. Sommige slachtoffers werden door de brandweer met behulp van kettingzagen bevrijd.

Metroschopper al meteen voor rechter

De 27-jarige Bulgaarse man die zaterdag werd gearresteerd, omdat hij eind oktober in de Berlijnse metro een vrouw van de trap schopte, komt zondag al voor de rechter. Dat zegt een woordvoerder van de officier van justitie in Berlijn.

Het voorval was gefilmd door een bewakingscamera en leidde op sociale media al snel tot emotionele reacties in Duitsland en daarbuiten. De 26-jarige vrouw brak haar pols tijdens haar val. De dader, die de vrouw van achteren had getrapt, slenterde daarna doodgemoedereerd met een paar vrienden weg zonder zich over de vrouw te bekommeren.

Woensdag maakte de politie bekend de identiteit van de man te hebben vastgesteld. Hij kon zaterdag worden aangehouden in een bus uit Frankrijk, die aankwam op het Berlijnse station Charlottenburg.

Volgens de woordvoerder van de officier wordt ook gekeken of de man poging tot doodslag kan worden verweten.

Afgelopen maandag werd de jongere broer van de dader al gearresteerd, maar hij werd weer vrijgelaten, omdat er geen bewijs was van medeplichtigheid.

Metroschopper al meteen voor rechter
Metroschopper al meteen voor rechter (Foto: ANP)

Wielrenner verkoopt karatetrap aan tegenstander

'Voetbal is oorlog', zo luidt het gezegde, maar voor wielrennen geldt dat zeker niet minder en al helemaal niet in de Vuelta Popular à Costa Rica. Op het eiland werd de vierde etappe gereden en daarbij ging het fout: een forse valpartij.

Waar de renners doorgaans opstappen en verder rijden - of geblesseerd afhaken - had Gabriel Marin iets anders in gedachten. De 22-jarige renner, in oktober nog actief op het WK bij de beloften, wachtte op Dylan Castillo. Die had volgens hem de valpartij veroorzaakt en daar moest hij voor boeten: Marin gaf Castillo een stevige karatetrap, waarna nog een handgemeen volgde. De vechtersbaasjes werden uit elkaar gehaald en de koers kon verder.

FOK! Wat een weer: Waardeloos

Goedemorgen! Het is uitermate saai en daar verandert voorlopig niks aan. 

Ook vandaag zijn er wolkenvelden en hier en daar breekt de zon door. Het wordt rond de 8 graden. Er staat een matige westelijke wind. De komende dagen verandert er nog steeds heel weinig. 

Jullie zijn uitgebreide praatjes van mij gewend, maar het lukt nu gewoon niet. De inspiratie is er totaal niet. En dat komt gewoon omdat er totaal niets gebeurt. Ook de komende dagen is er geen verandering op komst op de weerkaarten. Elk neerslagsignaal of depressie-invloed wordt de kiem in gesmoord door nieuwe hogedruk. Misschien wordt het tijd voor een staking. 

Enfin, toch een fijne dag. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
ReichswaldQ (Foto: qltel)
Een wandeling maken is altijd fijn. Qltel deed het in het Reichswald. (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1787 New Jersey accepteert de Amerikaanse grondwet.
1956 Japan treedt toe tot de Verenigde Naties.
1980 In Nederland wordt abortus provocatus door de tweede kamer gelegaliseerd.
1985 Gert-Jan Wassink, een Nederlands atleet wordt geboren.
2013 Ronnie Biggs een beroemd Brits overvaller overlijdt.

Sportminister Schippers: "Darts is topsport"

Zoals de echte dartskenners- en fanaten natuurlijk al lang weten is darts wel degelijk een sport. Dit keer werd het echter bevestigd door niemand minder dan de Nederlandse sportminister, Edith Schippers.

Schippers was zaterdag aanwezig in het Alexandra Palace in Londen, waar ze onder meer Benito van de Pas en Michael van Gerwen de tweede ronde zag bereiken. Na afloop sprak ze met RTL7-reporter Arjan van der Giessen, waarbij het onder meer ging om de hele discussie over het niet nomineren van de oppermachtige Van Gerwen als Sportman van het Jaar.

"Laten we nou eens stoppen met die discussie. Het is echt een nondiscussie, darts is topsport. Ze moeten hier zo hard voor werken. Ze reizen de hele wereld af en je ziet dat de competitie hard en sterk is", sprak de minister wijze woorden. Wat de sportredactie betreft valt hier niks zinnigs tegen in te brengen, de sportminister weet immers prima waar ze het over heeft. 

Bobsleeër Peter wint met 'Nederlandse' hulp

Bobsleeër Rico Peter heeft in Lake Placid de World Cup-wedstrijd in de viermansbob gewonnen. Er zat een Nederlands tintje aan de zege, want Peter had onder meer Bror van der Zijde in de slee zitten. De remmer komt inmiddels al geruime tijd uit voor Zwitserland.

Nagenoeg het hele veld zat dicht bij elkaar, maar Peter stak er bovenuit. Met naast Van der Zijde ook nog Simon Friedli en Thomas Amrhein in de slee zette hij in beide runs duidelijk de snelste tijd neer. Daarmee was hij opgeteld 0,39 seconden sneller dan de Amerikaan Steven Holcomb, een dag eerder nog de beste in de tweemansbob. De Canadees Chris Spring gaf op zijn beurt één honderdste van een seconde toe op Holcomb en werd derde.

De Nederlandse slee met Ivo de Bruin aan het stuur deed wederom niet mee om de prijzen. In het veld van zeventien deelnemers werd de ploeg vijftiende, waarbij zowel de slee van Maxim Andrianov als die van Nick Poloniato onderweg omkiepten. De Bruin en zijn kompanen eindigden bijna een volle seconde achter de Braziliaanse slee en die van de enige vrouw in het veld: Elana Meyers Taylor. 

Russisch rodelgoud in de VS, Duitsers falen in laatste World Cup 2016

Het World Cup-weekeinde in Park City zit er voor de rodelaars weer op. De Duitsers vielen over het algemeen tegen: bij de mannen, vrouwen en dubbels werden in totaal slechts twee medailles gewonnen.

Het enige Duitse succes kwam in de dubbels, met dank aan Tobias Wendl en Tobias Arlt. De olympisch kampioenen kenden nog geen geweldig seizoen, maar in de Amerikaanse kou kwam de eerste zege er dan eindelijk. Ze versloegen de Letse broers Andris en Juris Sics met 0,074 seconden. Het tweede Duitse duo, World Cup-leiders Toni Eggert en Sascha Benecken, moest na vier zeges op rij genoegen nemen met plek drie.

Bij de mannen was olympisch kampioen Felix Loch op de vijfde plek de beste Duitser. Eén man stak er duidelijk bovenuit: de Russische wereldkampioen junioren Roman Repilov kende twee snaarstrakke runs en sloeg een gat van maar liefst 0,196 seconden - een wereld van verschil in het rodelen. Wolfgang Kindl mag met de tweede plek op zak naar Oostenrijk, Dominik Fischnaller uit Italië pakte plek drie.

De Amerikaanse dames lieten het thuispubliek op de banken staan met een 1-2'tje. Erin Hamlin was in beide runs de beste en zegevierde, terwijl op de voor hen zo bekende baan alleen Emily Sweeney een beetje in de buurt kon blijven. Alex Gough uit Canada nam plek drie in beslag, waardoor Duitsland met Natalie Geisenberger op de vierde plek naast het podium greep. 

Op 5 en 6 januari gaat de World Cup verder met de wedstrijden in Königssee, waar de Duitsers het ongetwijfeld een stuk beter gaan doen. 

Schansspringer Hayböck wint, Kofler eindelijk weer op podium

Schansspringer Michael Hayböck heeft in Engelberg zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De nummer drie van de Vierschansentournee vorig seizoen stond al sinds februari droog.

In het Zwitserse oord legde Hayböck de basis voor zijn zege in de eerste ronde, waarin hij flink uithaalde. De Duitser Richard Freitag volgde op plek twee, voor de Japanner Daiki Ito. World Cup-leider Domen Prevc viel met een achtste plek wat tegen, maar de 17-jarige Sloveen had nog wel wat in petto.

In de tweede ronde vloog Prevc ruimschoots verder dan de rest, waardoor de ene na de andere springer zijn plek bij de Sloveen in moest leveren. Tot Hayböck: de Oostenrijker deed het wel minder dan de tiener, maar hield nog genoeg over om de overwinning te kunnen pakken.

De derde plek was er voor Hayböck's landgenoot Andreas Kofler. Vijf tot zeven jaar geleden was hij een absolute wereldtopper, maar sindsdien zat hij in een jarenlange vormdip. Sinds begin 2014 had hij individueel het podium niet meer gehaald in de World cup, maar daar kwam zaterdag in Engelberg verandering in. 

Biatleet Fourcade stoomt door, ook Franse dameszege

Er is maar geen houden aan voor de mannelijke biatleten die geen Martin Fourcade heten. Het seizoen is krap drie weken onderweg en Fourcade heeft na negen wedstrijden al acht overwinningen op zak. In Nove Mesto was de Fransman na de sprint van donderdag ook op de achtervolging de beste.

Fourcade ging aanvankelijk samen met de Rus Anton Shipulin op kop, maar bij de tweede schietbeurt maakte hij een fout. Dat deed hij bij de derde beurt echter niet en Shipulin wel, waardoor de Fransman de leiding alleen over kon nemen. Hij vergrootte het gat en nadat hij bij de laatste schietbeurt alle vijf schijven raakte kon hij, na wat uiterlijk vertoon, op weg richting de finish. Shipulin maakte nog een misser, maar kon de tweede plek wel vasthouden. De jonge Fransman Quentin Fillon Maillet hield daarachter de Duitser Simon Schempp met 0,1 seconde van zich af in de strijd om plek drie.

Ook bij de dames was er Frans succes. Anaïs Chevalier mocht als tweede starten na haar tweede plek op de sprint van vrijdag, maar een misser bij de eerste schietbeurt wierp haar wat plekken terug. Bij de tweede keer liggend schieten ging het wel goed en hoefde ze alleen Laura Dahlmeier nog voor zich te dulden, maar die schoot in de derde schietbeurt verrassend twee keer mis. Chevalier nam zo de leiding over en zou die door feilloos schieten niet meer afstaan. Dorothea Wierer kwam dankzij snel langlaufen nog in de buurt, maar de Italiaanse kwam tien tellen tekort en werd tweede, voor Tatiana Akimova. De Russische won op vrijdag nog de sprint. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.