FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 november 2016

Staande start na safety car in Formule 1

Vanaf volgend seizoen zal er in de Formule 1 na een safety car altijd een staande start volgen, zo hebben de teams en F1-baas Bernie Ecclestone afgesproken. In een slechts dertig minuten durend treffen in Abu Dhabi hebben de teambazen en Ecclestone dit unaniem besloten, al moet dit volgende week nog wel door de World Motor Sport Council van de FIA bekrachtigd worden.

Het idee is dat een staande start bijdraagt aan het verbeteren van de show, omdat de start van iedere race nu al het best bekeken deel is. De details over hoe de procedures in hun werk moeten gaan moeten nog wel uitgewerkt worden.

Organisatoren F1-race Baku willen andere datum

Het is de organisatoren van de Formule 1-race in Baku een doorn in het oog dat hun raceweekend samenvalt met de 24 uur van Le Mans. Daarom hebben ze bij F1-baas Bernie Ecclestone aangedrongen op een andere datum. Ook zou de race in plaats van de Grand Prix van Europa hernoemd moeten worden naar de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Volgens Arif Rahimov, promotor van de race in Baku, heeft zijn evenement dit jaar te lijden gehad onder Le Mans. Daarom wil hij dat de FIA volgende week bij het vaststellen van de kalender voor 2017 de race in Azerbeidzjan weghaalt van het slot van 18 juni. "Wij zijn niet helemaal blij met die datum. Wij zijn dit jaar veel plek in de media misgelopen door Le Mans. Er werd in de motorsportberichtgeving veel over ons geschreven, maar wij willen dat het meer wordt. Als wij onze datum kunnen veranderen, zodat we niet meer samenvallen met Le Mans, krijgen wij meer aandacht."

Rahimov wil echter ook niet dat zijn raceweekend direct achter de wedstrijd van Canada gezet wordt, omdat dit voor de teams een logistieke nachtmerrie dreigt te worden. Niet alleen omdat er vele tijdszones binnen een week overwonnen dienen te worden, maar ook de afstand tussen Baku en Montreal erg groot is.

Del Potro trekt stand gelijk in Davis Cup-finale

Juan Martin del Potro heeft de finale van de Davis Cup weer op een gelijke stand gebracht. De Argentijn rekende in Zagreb af met de Kroaat Ivo Karlovic, nadat Marin Cilic de Kroaten met een overwinning op Federico Delbonis op voorsprong had gezet.

Vooral op de service was Del Potro ontzettend sterk. Servicekanon Karlovic sloeg weliswaar aces alsof het geen enkele moeite kostte, hij was nauwelijks in staat om Delpo in diens opslagbeurten in gevaar te brengen. In de tiebreak van de tweede set lette de Argentijn even niet op en dat leverde Karlovic de setwinst op, maar in het vervolg had hij weinig kans. 

Na ruim drie uur spelen maakte Del Potro het af: 6-4, 6-7 (6), 6-3, 7-5. Zaterdag wordt de dubbelpartij gespeeld, waarna zondag de nieuwe winnaar van de Davis Cup bepaald wordt in de dubbelwedstrijden. 

"Dumic nooit zo overklast als tegen Dolberg"

N.E.C.-trainer Peter Hyballa kreeg stof tot nadenken na de oorwassing door Ajax in de vorige competitiewedstrijd. Hij heeft zijn spelersgroep op scherp gesteld.

Ajax was met 5-0 te sterk voor N.E.C. Dolberg scoorde in achttien minuten een hattrick tegen de Nijmegenaren. "Hij loopt tussen drie spelers door richting de goal. Dario Dumic zat in de rust echt kapot. Het was voor het eerst dat hij zo overklast werd door een tegenstander", zegt Hyballa op de clubsite van N.E.C. "Dat soort momenten haal je nog eens aan om de boel op scherp te zetten en om een reactie uit te lokken bij de spelers."

Door de nederlaag nadert N.E.C. de gevarenzone. "Het gaat erom dat we na 34 wedstrijden niet onder de streep staan", vindt Hyballa. "Feyenoord staat nu eerste, maar wie zegt dat zij kampioen worden? Ik heb daarom ook niet zoveel met doelstellingen voor de komende wedstrijden."

De Nijmegenaren hebben onder Hyballa sinds 1 oktober niet meer gewonnen. "Ik voel de druk al sinds de eerste dag dat ik hier aan de slag ging. Dit is N.E.C., zo werkt dat hier. Je weet dat je niet zoveel gaat winnen en dat je er keihard voor moet werken om erin te kunnen blijven. Dan laat ik me niet uit het veld slaan als we een paar keer niet zegevieren en afgezakt zijn op de ranglijst."

"We zijn een alles-of-niets-ploeg die altijd sterk terugkomt van tegenslagen, dus dat zit wel goed. En voor het eerst in mijn carrière heb ik het gevoel dat er een verschil zit tussen thuis- en uitwedstrijden. We spelen hier duidelijk met meer zelfvertrouwen en dat kan voor ons wel eens de doorslag.

Dave Roelvink gaat niet in hoger beroep

Dave Roelvink gaat niet in hoger beroep tegen de taakstraf van 150 uur die de rechtbank in Alkmaar hem oplegde wegens heling. Dit vertelde Dave vrijdag in RTL Boulevard. "De rechtszaak heeft lang genoeg geduurd. Ik vind het wel mooi geweest. Anders blijf het maar doorgaan, het is tijd om er een punt achter te zetten", zei Dave, die vrijdagmiddag niet bij de uitspraak aanwezig was om de media te ontlopen.

De dj en zoon van zanger Dries Roelvink werd door de rechtbank vrijgesproken van diefstal en het heimelijk verspreiden van een seksfilmpje. Daar is hij blij mee. "Ik heb er gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant vind ik 150 uur taakstraf voor heling aan de hoge kant, zeker vergeleken met wat de rest van de groep gekregen heeft. Ik ben wel blij dat ik vrijgesproken ben van diefstal. Ik ben lange tijd neergezet als een dief en heb veel shit over me heen gekregen."

Roelvink was daarnaast beschuldigd van het stiekem maken en heimelijk verspreiden van een seksfilmpje, maar volgens de rechtbank is daar onvoldoende bewijs voor. "Ik heb zelf ook veel last gehad van het filmpje", reageerde Dave.

De zoon van Dries gaf in de uitzending van RTL Boulevard ook tekst en uitleg over hoe waarom hij gestolen spullen heeft geheeld. ''Op verzoek van de eigenaar heb ik via een groeps-app een oproep gedaan en geprobeerd de spullen terug te krijgen. Dat is deels gelukt en dat is ook een vorm van heling."

Dave Roelvink gaat niet in hoger beroep
Dave Roelvink gaat niet in hoger beroep (Foto: BuzzE)

Japan wil snelste supercomputer bouwen

Japan wil de snelste supercomputer ter wereld ontwikkelen. Die moet bedrijven helpen om bijvoorbeeld zelfrijdende auto's te bouwen of nieuwe medicijnen te onderzoeken. Het project kost volgens persbureau Reuters ongeveer 19,5 miljard yen, omgerekend 163 miljoen euro.

De supercomputer moet een snelheid van 130 petaflops krijgen. Dat betekent dat hij 130 biljard berekeningen per seconde kan uitvoeren, oftewel 130 miljoen keer miljard.

De snelste computer ter wereld staat nu in China. Die Sunway TaihuLight haalt ruim 90 petaflops. Nummer twee komt ook uit China: de Tianhe-2 van 34 petaflops. In de top 500 van de wereld staan 171 supercomputers uit China en 171 uit de Verenigde Staten. Nederland heeft drie systemen op de ranglijst. De snelste daarvan, SURFsara in Amsterdam, staat 97e met 1,1 petaflop.

Japan was de eerste technologische grootmacht in Azië, maar is de laatste jaren ingehaald door China, Taiwan en Zuid-Korea. Het is ook niet langer de tweede economie ter wereld, dat is China nu. Dat maakt de Japanners nostalgisch.

Japan wil snelste supercomputer bouwen
Japan wil snelste supercomputer bouwen (Foto: BuzzT)

Uitslag Go Ahead Eagles - Willem II

Willem II heeft onderin de Eredivisie een belangrijke zege geboekt op directe concurrent Go Ahead Eagles. In Deventer werd het 0-1 voor de bezoekers dankzij Jari Schuurman. Hierdoor klimt Willem II naar plek twaalf met veertien punten uit veertien duels. Go Ahead is zeventiende met elf punten.

Go Ahead Eagles

0 - 1

Willem II

    47' Schuurman
 
Gele kaart: Achenteh, (Go Ahead Eagles), Sol, (Willem II)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.397
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Achenteh
Suk (De Kogel/63)
Duits (Teijsse/81)
Ritzmaier
Antonia (Hendriks/63)
Maatsen
Wolters
  Lamprou
Van Anholt
Lachman
Peters
Heerkens
Ojo
Schuurman
Kali
Croux (Calcan/66)
Sol (Abubakar/75)
Haye (Wuytens/83)

San Antonio verteert Thanksgivingkalkoen beter dan Boston

Het was even wennen voor NBA-junkies. In zes maanden tijd moeten de NBA ploegen 82 wedstrijden afwerken, dus veel rust krijgen de heren basketballers niet. Maar ook in dit overvolle schema werd plek ingeruimd om de spelers een vrije dag te gunnen zodat Thanksgiving met de familie gevierd kon worden.

Vrijdag werd de competitie weer hervat met een wedstrijd tussen de Boston Celtics en de San Antonio Spurs. Boston wordt gezien als de ploeg die het op korte termijn LeBron James en de Cleveland Cavaliers moeilijk moet maken. Dat San Antonio een sterk seizoen heeft is ongeveer net zo voorspelbaar als dat de zon opkomt.

Boston opende in eigen huis sterk en had na één kwart een 32-22 leiding. Bij de rust had San Antonio dit gat bijna gedicht, waarna een boeiende tweede helft ontstond. De Spurs kregen in deze fase een belangrijke bijdrage uit onverwachte hoek: oud-Celtic David Lee en de uit de Spaanse competitie geplukte Letse rookie Davis Bertans kwamen beiden tot 15 punten. Met een driepunter in de buzzer van Patty Mills namen de Spurs definitief de leiding.

De driepunter van Mills waarmee de Spurs de leiding overnamen (Bron: YouTube)

In het vierde kwart bleef Boston, onder aanvoering van Isaiah Thomas en Jae Crowder, lange tijd in het spoor. Op 98-94 vond Kawhi Leonard het tijd om de wedstrijd over te nemen en met zes punten op rij werd een beslissend gat geslagen. Mills maakte met een driepunter in de slotminuut een definitief einde aan de hoop van de Celtics, 109-103.

Vrijdagnacht komen alle andere 28 NBA-teams in actie. De Spurs reizen door naar Washington waar ze zaterdag de Wizards treffen. De Celtics spelen maandag in en tegen Miami. 

De Vries mag DTM-Audi testen

Nyck de Vries mag volgende week voor Audi gaan testen in de DTM Young Drivers Test. De 21-jarige Nederlandse coureur komt dit seizoen uit in de GP3, waar hij met één weekeinde te gaan zesde staat in het kampioenschap. 

De Vries maakt deel uit van het opleidingsprogramma van het Formule 1-team van McLaren, maar werd alsnog door Audi uitgenodigd voor de test. Van maandag tot en met vrijdag wordt de test gehouden op het circuit van Jerez in Spanje. De Vries zal daar onder meer gezelschap krijgen van de 20-jarige Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde en de 26-jarige Amerikaan Dion van Moltke. Ook meer bekende coureurs als de ervaren Fransman Loïc Duval en DTM-coureurs Jamie Green en Mattias Ekström komen in Jerez in actie. 

Racismeclaim Connexxion blijkt onzin

Vervoersmaatschappij Connexxion onderzoekt een melding over vermeend racistisch optreden van een buschauffeur bij busstation Amstelveen. Volgens een jonge vrouw in de bus zei de chauffeur donderdagavond tegen een getint gezin dat ze de bus uit moesten om 'plaats te maken voor Nederlanders'.

De kwestie kwam naar buiten via tweets van de vriend van de vrouw. Deze man was er zelf niet bij.

De chauffeur zegt dat hij het gezin niet uit de bus zette, maar ze verwees naar een andere bus omdat ze daarmee dichter bij hun beoogde einddoel zouden uitkomen.

Een woordvoerster zegt dat Connexxion intussen met zowel de klaagster als de chauffeur heeft gesproken en bestudeert de camerabeelden uit de bus.

 

Update:

De chauffeur zou het gezin niet uit de bus hebben gezet, maar hebben aangewezen waar ze op een andere bus konden overstappen. Zo konden zij sneller en dichter bij hun bestemming komen. Na zowel met Shehata als de chauffeur te hebben gesproken en na het bestuderen van camerabeelden, kan volgens een Connexxionwoordvoerder vrijdagmiddag geconcludeerd worden dat er niets verkeerds is gebeurd.

De bestuurder van de bus heeft de mensen die op Amsterdam Centraal instapten met onder meer twee matrassen, een tas en een rolkoffer als bagage op hun overstap in Amstelveen gewezen. Daarop pakten de reizigers hun spullen en verlieten zij de bus. De chauffeur merkte vervolgens op dat dat in elk geval meer ruimte opleverde in de bus, die in de spits snel vol zit, stelt de woordvoerder.

 

Connexxion onderzoekt melding racisme
Connexxion onderzoekt melding racisme (Foto: ANP)

Prijsvraag: Win een Elephone S7

De Elephone S7 is de nieuwste telefoon van de hand van Elephone. Het toestel onderscheidt zich door goede looks met een 10 core processor te combineren. En omdat het bijna 5 december is mogen wij een toestel weggeven! 

Binnenkort kun je op FOK! een review lezen van de Elephone S7. Maar het is natuurlijk veel leuker om zelf het toestel aan de tand te voelen, daarom geeft Elephone een S7 (3/32GB) weg aan een lezer van FOK! 

Elephone S7 prijsvraagElephone S7 prijsvraag randjes

Elephone S7 prijsvraag 2Elephone S7 prijsvraag kleurtjes

De Elephone S7 kenmerkt zich door: 

  • 5.5-inch JDI FHD IPS-scherm met 2.5D afgerond glas met randloos design
  • 3GB werkgeheugen, 32GB interne opslag (2/16 4/64 ook beschikbaar)
  • Helio X20 (10 core processor)
  • 3.000mAh batterij

Het toestel is te vinden in de digitale schappen vanaf $140 (voor het 2/16GB model)

_______________________________

Winnen?!
In samenwerking met Elephone mogen wij een Elephone S7 weggeven. 

Hier kan je de prijsvraag vinden.

Val broer levert Prevc (17) eerste World Cup-zege schansspringen op

Schansspringer Domen Prevc heeft de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. De pas net 17-jarige Sloveen maakte vorig jaar al grote indruk met een veertiende plek in het eindklassement en twee tweede plaatsen in World Cups, maar in het Finse Kuusamo pakte hij vrijdag zijn eerste zege.

De jonge Domen had er wel het nodige geluk voor nodig. Na de eerste omloop stond hij op de vierde plek, achter Manuel Fettner, Severin Freund en oudere broer Peter Prevc - de regerend World Cup-kampioen. Domen liet zien een grote stap gemaakt te hebben in de zomer en met een fantastische tweede sprong liet hij Fettner en Freund achter zich.

Nog één persoon resteerde dus om de tiener van zijn eerste World Cup-zege te houden en dat was uitgerekend zijn grote broer. Peter sprong naar 140,5 meter, exact even ver als Domen een paar minuten eerder, maar bij de landing ging het fout. Peter Prevc ging onderuit en kreeg een flink aantal strafpunten. Hij zakte terug naar de derde plek, maar toch kon de familie aan de champagne: Domen won voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd en was zowel verbaasd als gelukkig, ook al zal hij het gezien zijn leeftijd zelf bij Jip & Janneke-champagne moeten houden. 

De val van Prevc - de tweede sprong begint op 1:10 - en daardoor de winst van de jongere Prevc (Bron: YouTube)

Kleinere ploegen in Tour de France

Vanaf volgend jaar zullen er kleinere ploegen te zien zijn in de grotere wielerkoersen. Grote organisatoren zoals de ASO, RCS en Flanders Classics zijn overeen gekomen dat in de Tour de France, Vuelta a España en Giro d'Italia de teams krimpen van negen naar acht coureurs. Dit betekent dat er in deze wedstrijden 176 in plaats van 198 wielrenners aan de start zullen verschijnen. In wedstrijden als Parijs-Roubaix, Milaan-Sanremo, Luik-Bastenaken-Luik gaat het aantal coureurs per ploeg van acht naar zeven.

Eén van de belangrijkste redenen voor de maatregel is de veiligheid. Bij een kleiner peloton is de kans op ongevallen iets kleiner. Ook is een koers met minder renners lastiger te controleren, waardoor het wedstrijdverloop spannender moet worden.

Steven Seagal ontvangt Russisch paspoort

De Amerikaanse acteur Steven Seagal heeft vrijdag in Moskou uit handen van president Vladimir Poetin een Russisch paspoort ontvangen. Poetin noemde de verlening van het staatsburgerschap aan de actieheld een teken van ontspanning in de betrekkingen met de Verenigde Staten. Dat meldt Page Six.

De 64-jarige Seagal staat bekend als een liefhebber van Rusland. In maart 2013 promootte de acteur vechtsporten in Rusland en noemde hij de Russische president 'een vriend die ik als broer beschouw'. De Under Siege-acteur benadrukte toen al dat zijn liefde voor Rusland zo groot was dat hij overwoog een Russisch paspoort aan te vragen.

Poetin zei Seagal dat hij hoopt dat de ceremonie, die op de Russische staatstelevisie werd getoond, 'een teken van een geleidelijke normalisering van de betrekkingen tussen de landen' zal zijn.

Seagal treedt in de voetsporen van zijn collega Gérard Depardieu. Poetin verleende in 2013 het Russisch staatsburgerschap aan de van oorsprong Franse acteur.

Steven Seagal ontvangt Russisch paspoort
Steven Seagal ontvangt Russisch paspoort (Foto: BuzzE)

Nederlandse darters openen met maximaal succes op Players Championship Finals

De Nederlandse darters hebben een succesvolle middag achter de rug tijdens de start van de Players Championship Finals. Er kwamen zes Nederlanders in actie en allen wisten hun eersterondepartij te winnen. 

De Players Championship Finals is het laatste toernooi voor het WK en wordt gespeeld met 64 darters. Dit jaar waren er 20 Players Championships, vloertoernooien, en de beste 64 darters over het hele jaar mochten zich melden in Minehead. In totaal hadden twaalf Nederlandse darters zich geplaatst. 

Vincent Kamphuis mocht de middag op bord twee beginnen en hij won met 6-2 van James Wilson. Jermaine Wattinema volgde en bleef foutloos tegen Joe Murnan. Het werd 6-0. Ook Vincent van der Voort speelde op bord twee en hij won ternauwernood met 6-5 van Andrew Gilding. 

Op het hoofdpodium was het Jelle Klaasen die Simon Stevenson met 6-4 naar huis stuurde. Christian Kist won met dezelfde cijfers van Ricky Evans. Ook Berry van Peer kwam in actie. Hij haalde de laatste 32 door met 6-5 te winnen van de Spanjaard Cristo Reyes. 

Later vanavond is het de beurt aan Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Benito van de Pas, Jan Dekker, Jeffrey de Graaf en Ron Meulenkamp. Op het podium zal Barney spelen tegen Mensur Suljovic, Van Gerwen zal aantreden tegen Andy Hamilton en Big Ben zal Brendan Dolan aan de oche tegen komen. Op bord twee is het aan Dekker, De Graaf en Meulenkamp tegen respectievelijk Steve West, Steve Beaton en Stephen Bunting. 

Uitslagen eerste ronde PC Finals - middagsessie
Joe Cullen 6-1 Steve Brown
Ian White 6-5 Keegan Brown
Chris Dobey 3-6 Mick McGowan
Jelle Klaasen 6-4 Simon Stevenson
Simon Whitlock 6-3 Matthew Edgar
Cristo Reyes 5-6 Berry van Peer
Christian Kist 6-4 Ricky Evans
Dave Chisnall 6-4 Kevin Painter

Bord twee
James Wilson 2-6 Vincent Kamphuis
Joe Murnan 0-6 Jermaine Wattimena
Justin Pipe 6-3 Andy Jenkins
Darren Webster 6-3 Jonny Clayton
Josh Payne 6-5 Mark Walsh
Vincent van der Voort 6-5 Andrew Gilding
Jamie Caven 4-6 Jamie Lewis
Robbie Green 6-3 Devon Petersen

Programma vanavond - eerste ronde - podium
James Wade v Mervyn King
Gerwyn Price v Dimitri Van den Bergh
Mensur Suljovic v Raymond van Barneveld
Benito van de Pas v Brendan Dolan
Michael van Gerwen v Andy Hamilton
Gary Anderson v John Henderson
Peter Wright v Jason Wilson
Adrian Lewis v Robert Thornton

Bord twee
Steve West v Jan Dekker
Steve Beaton v Jeffrey de Graaf
Mark Webster v Terry Jenkins
Daryl Gurney v Ronnie Baxter
Kim Huybrechts v Mickey Mansell
Alan Norris v Michael Smith
Ronny Huybrechts v Rowby-John Rodriguez
Stephen Bunting v Ron Meulenkamp

Dries kan prima leven met taakstraf Dave

Dries Roelvink kan prima leven met de taakstraf voor zijn zoon. Dave kreeg van de rechtbank in Alkmaar te horen dat hij 150 uur taakstraf moet verrichten wegens heling, maar dat hij is vrijgesproken van diefstal en het heimlijk verspreiden van een seksfilmpje. "Ik ben blij dat we er nu een punt achter kunnen zetten", aldus Dries tegen BuzzE.

Volgens de zanger is het een slepende zaak geworden die als een zwaard van Damocles boven de familie bleef hangen. "Het is een opluchting dat wat Dave me heeft verteld nu ook door de rechter is bevestigd. Hij heeft niets gestolen en ook heeft hij dat filmpje niet verspreid." Dries, die meerdere malen contact heeft gehad met de familie wiens villa het middelpunt vormde in de zaak, zegt dat er nu eindelijk voor alle betrokken partijen een einde komt aan een onzekere periode.

Met de taakstraf kan de Amsterdammer prima leven en hij weet al wel hoe zijn zoon een goede les kan leren van de straf. "Ik hoop dat ze iets vinden waarbij hij vroeg uit zijn bed moet. Dat dan straks de wekker om 06.00 uur gaat. Dat levert hilarische taferelen op."

Dries kan prima leven met taakstraf Dave
Dries kan prima leven met taakstraf Dave (Foto: BuzzE)

Cocu: "Aantal niet in topvorm"

Phillip Cocu hoopt dat PSV zaterdag tegen ADO Den Haag weer als vanouds voor de dag komt. De Eindhovenaren zitten in een lastige fase. PSV ging deze week met 2-0 onderuit tegen Atlético Madrid. Geen schande, maar ook in de nationale competitie draait het niet echt lekker bij de Eindhovenaren. Inmiddels heeft PSV een achterstand van zes punten op koploper Feyenoord.

"We zullen op dit moment voor elk puntje moeten knokken om te zorgen dat we in de race blijven voor de titel", aldus trainer Phillip Cocu op de wekelijkse persconferentie. Zaterdag speelt PSV tegen ADO Den Haag. In eigen huis, maar daar laat de ploeg juist veel punten liggen.

De laatste zes thuisduels in de Eredivisie leverden negen punten op, terwijl daarin slechts vier keer gescoord werd. "Een aantal spelers is niet in topvorm", benadrukt Cocu, die zelf liever naar de instelling van zijn team kijkt. "Maar ik vind dat we elke wedstrijd, behalve tegen Sparta, zijn ingegaan met de intentie om alles te geven."

James Arthur op koppositie in Single Top 100

James Arthur heeft met zijn hit Say You Won't Let Go de koppositie overgenomen in de Singles Top 100. Hij verdrong The Weeknd en Daft Punk naar de derde plaats. De afgelopen weken klom de Britse singer-songwriter van de twaalfde via de vijfde naar de tweede plaats.

Een snelle stijger is Rockabye van de Britse groep Clean Bandit, die stijgt deze week tien plaatsen naar de tweede positie.

Single Top 10 week 48
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) James Arthur - Say You Won't Let Go
2. (12) Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie - Rockabye
3. (1) The Weeknd feat. Daft Punk - Starboy
4. (3) Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - My Love
5. (9) Bruno Mars - 24K Magic
6. (6). Shawn Mendes - Mercy
7. (5) ) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
8. (24) Rae Sremmurd feat. Gucci Mane - Black Beatles
9. (7) Calvin Harris - My Way
10. (4) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer

James Arthur op koppositie in Single Top 100
James Arthur op koppositie in Single Top 100 (Foto: BuzzE)

Jaguar wil duizenden banen creëren

Automaker Jaguar Land Rover wil op grote schaal elektrische auto's gaan bouwen in de Britse West Midlands, nabij de plaats Coventry. Volgens zakenkrant Financial Times zouden daarmee zo'n 10.000 nieuwe banen zijn gemoeid.

Jaguar zei vrijdag plannen te hebben voor stevige uitbreiding in Groot-Brittannië omdat de Britse overheid eerder deze week aankondigde komende jaren honderden miljoenen te steken in onder meer subsidies voor energiezuinige voertuigen.

Daarbij wil het bedrijf zijn jaarlijkse autoproductie op termijn gaan verdubbelen, tot circa 1 miljoen voertuigen in 2020. Daardoor kunnen er komende jaren nog eens duizenden of zelfs tienduizenden extra banen bijkomen. Bij Jaguar, dat onderdeel is van het Indiase Tata Motors, werken in het Verenigd Koninkrijk al zo'n 40.000 mensen.

De plannen van het concern kunnen een flinke opsteker zijn voor de Britse economie, die het vanwege de aanstaande uittreding uit de Europese Unie komende jaren nog knap lastig kan krijgen. Er rijden nu overigens nog geen elektrische wagens van Jaguar op de weg. Het eerste stekkermodel moet nog van de band rollen. Dat gebeurt volgens planning in 2018 in een fabriek in Oostenrijk.

Jaguar wil duizenden banen creëren
Jaguar wil duizenden banen creëren (Foto: ANP)

Kroatië op voorsprong in Davis Cup-finale

Kroatië is in de finale van de Davis Cup op een 1-0 voorsprong gekomen. Vrijdag begonnen de Kroaten in eigen huis in Zagreb aan de eindstrijd tegen Argentinië. Met de nodige moeite worstelde Marin Cilic zich langs Federico Delbonis. 

Cilic, de mondiale nummer zes, begon overtuigend aan het duel tegen de nummer 41 van de wereld. Met 6-3 en 7-5 won hij de eerste twee sets en hij leek op weg naar een relatief makkelijke zege. 

Met Cilic' service ging het in de derde set plotseling niet best meer en daar kon Delbonis van profiteren. De Argentijn won zeven games op rij en pakte de derde set met 6-3. Nadat hij in de vierde set simpel won (6-1) moest een beslissende vijfde set het duel beslissen. Daarin was Cilic ineens weer uitstekend aan het serveren en met 6-2 maakte hij het duel vakkundig af. 

Ivo Karlovic en Juan Martin del Potro gaan later vrijdag de strijd met elkaar aan. Zaterdag wordt de dubbelpartij gespeeld, waarna op zondag de overige twee enkelpartijen volgen. Argentinië staat voor de vijfde keer in de finale, maar won nog nooit. Kroatië pakte de titel in 2005. 

Wolkenkrabber zakt de grond in

Een wolkenkrabber in de Amerikaanse stad San Francisco zakt langzaam maar zeker de grond in. Dat komt doordat de heipalen van de Millennium Tower niet goed de grond in zijn geslagen. Elk jaar zakt de toren een paar centimeter. Het gebouw werd in 2009 opgeleverd.

Twee satellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die speciaal ontworpen zijn om bodemdaling te meten, hebben de toren gecontroleerd.

De Millennium Tower is bijna 200 meter hoog. De laatste tijd begint het gebouw over te hellen. Inwoners van de stad vergelijken het bouwwerk al met de toren van Pisa. San Francisco heeft een paar weken geleden een aanklacht ingediend tegen de projectontwikkelaars.

Wolkenkrabber zakt de grond in
Wolkenkrabber zakt de grond in (Foto: ANP)

Hamilton in tweede training opnieuw snelste

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi de snelste tijd gereden. De Brit reed met de Mercedes op het Yas Marina-circuit rond in een tijd van 1.40,861 waarmee hij zijn teamgenoot en kampioenschapsleider Nico Rosberg een tiende voorbleef. Sebastian Vettel kwam tot de derde tijd, voor Max Verstappen. Alle snelste tijden werden op het ultrazachte rubber gereden.

In de training ging de zon onder en werd er onder kunstlicht verder gereden. Dit zal tijdens zowel de kwalificatie als de race ook het geval zijn. De Mercedessen stonden zoals verwacht bovenaan de tijdenlijst, gevolgd door Ferrari dat er ditmaal wel goed bij zat. Vettel was blij met de derde tijd, maar kan waarschijnlijk wel een gridstraf van vijf plaatsen verwachten, omdat zijn versnellingsbak een kwartier voor het einde van de training het begaf. Toro Rosso reed niet veel ronden, omdat Daniil Kvyat net als in de eerste vrije training te maken kreeg met een lekke linker achterband. De renstal besloot daarop om ook Carlos Sainz niet meer naar buiten te sturen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:40.861   36
2 N. Rosberg Mercedes 1:40.940 +0:00.079 38
3 S. Vettel Ferrari 1:41.130 +0:00.269 31
4 M. Verstappen Red Bull 1:41.389 +0:00.528 24
5 D. Ricciardo Red Bull 1:41.390 +0:00.529 33
6 K. Räikkönen Ferrari 1:41.464 +0:00.603 34
7 V. Bottas Williams 1:41.959 +0:01.098 35
8 S. Perez Force India 1:42.041 +0:01.180 35
9 N. Hülkenberg Force India 1:42.264 +0:01.403 36
10 F. Massa Williams 1:42.268 +0:01.407 35
11 F. Alonso McLaren 1:42.366 +0:01.505 33
12 J. Button McLaren 1:42.823 +0:01.962 24
13 E. Gutierrez Haas F1 1:43.012 +0:02.151 35
14 R. Grosjean Haas F1 1:43.108 +0:02.247 17
15 J. Palmer Renault 1:43.272 +0:02.411 33
16 E. Ocon Manor 1:43.600 +0:02.739 35
17 P. Wehrlein Manor 1:43.754 +0:02.893 33
18 F. Nasr Sauber 1:43.903 +0:03.042 36
19 M. Ericsson Sauber 1:44.045 +0:03.184 34
20 K. Magnussen Renault 1:44.117 +0:03.256 25
21 C. Sainz Toro Rosso 1:44.478 +0:03.617 5
22 D. Kvyat Toro Rosso 1:45.948 +0:05.087 4

Oslo weigert garanties aan Snowden

Het Noorse hooggerechtshof heeft bevestigd dat Noorwegen geen garanties geeft aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden met betrekking tot zijn verblijf in het land. Dit berichtte het Noorse nieuwsmedium NRK. Snowden wilde via de rechter gedaan krijgen dat hij niet zou worden gearresteerd, wanneer hij in Oslo deze maand een mensenrechtenprijs in ontvangst zou komen nemen. Lagere rechters hadden al bepaald dat zo'n garantie niet mogelijk was.

Snowden werkte bij Amerikaanse inlichtingendiensten en hij deed in 2013 een boekje open de over afluisterpraktijken die er op zeer grote schaal gebruikelijk zijn. Hij wordt in de VS beschuldigd van spionage en het stelen van staatsgeheimen en riskeert daar dertig jaar cel. Snowden is naar Rusland uitgeweken.

Oslo weigert garanties aan Snowden
Oslo weigert garanties aan Snowden (Foto: ANP)

Ajax legt 17-jarige Pasquali vast

Ajax heeft de 17-jarige Australiër Sebastian Pasquali gecontracteerd. De middenvelder tekent een contract dat in zal gaan op 1 december en loopt tot medio 2018.

Pasquali is naast zijn Australische nationaliteit tevens in het bezit van een Italiaans paspoort en komt over van Melbourne Victory, dat uitkomt in de Australische A-League. "De beslissing om naar Ajax te komen, was niet moeilijk", aldus Pasquali, die aansluit bij Ajax onder -19.

"Het is een club die veel grote spelers heeft voortgebracht, zoals Johan Cruijff, Marco van Basten en Patrick Kluivert. Jonge spelers krijgen altijd een kans, dat sprak me het meest aan", aldus het talent.

Ajax koopt vaker spelers in de leeftijdcategorie van Pasquali. Christian Eriksen was zestien toen hij naar Amsterdam kwam, Viktor Fischer zeventien. Het meest recente voorbeeld is Kasper Dolberg, die overkwam toen hij achttien was en dit seizoen clubtopscorer is.

Bosz: "Ziyech wat kilo's afgevallen"

Peter Bosz beslist zaterdag of Hakim Ziyech het Eredivisie-duel tegen zijn voormalig werkgever sc Heerenveen haalt. "Hij is behoorlijk wat kilo's afgevallen."

Ziyech miste de Europa League-wedstrijd tegen Panathinaikos, die Ajax met 2-0 won. De aanvallende middenvelder was ziek. Vrijdag meldde hij zich weer op het trainingsveld, maar Bosz weet nog niet of hij in Heerenveen ook echt in actie kan komen.

"Hij is goed ziek geweest en behoorlijk wat kilo's afgevallen", zegt Bosz vrijdag op de persconferentie over Ziyech. "Hij heeft vandaag in overleg een gedeelte van de training meegetraind en dan kijken we morgen hoe hij ervoor staat. Hakim moet honderd procent zijn anders haal ik hem er niet bij."

Het is te hopen voor Ajax dat Ziyech in het voor hem bekende Abe Lenstra Stadion in actie kan komen, want hij is sinds zijn komst van FC Twente een belangrijke pion in de ploeg van Peter Bosz. Ook keerde Riechedly Bazoer vrijdag weer terug bij de groep. Hij was door de trainer even buiten de selectie gehouden wegens onproffesioneel gedrag. Bazoer kan dit seizoen niet op al te veel speelminuten rekenen. Bosz: "Hij is ziek en geblesseerd geweest. Morgen weten we wie er fit genoeg zijn. Dat geldt ook voor Riechedly."

Nieuwe plaat Metallica bovenaan albumlijst

Het nieuwe album van Metallica komt op de hoogste positie binnen in de Album Top 100. Het dubbelalbum Hardwired.. To Selfdestruct, dat vorige week uitkwam, bevat twaalf nieuwe nummers. Het is Metallica's eerste studioplaat in acht jaar.

De dubbel-cd duurt tachtig minuten. Voor elk nummer is een videoclip gemaakt. Metallica gaat volgend jaar voor het eerst sinds 2009 weer op tournee, waarschijnlijk alleen in Noord-Amerika.

Bruno Mars bracht vorige week zijn nieuwe album 24K Magic uit. Deze plaat, met daarop negen nummers, komt deze week binnen op de vijfde plaats. Waylon zorgde vorige week voor een verrassing door onaangekondigd zijn nieuwe album Seeds uit te brengen. Seeds komt binnen op de zevende plaats. Op het album staan acht nummers, waarvan hij een aantal de afgelopen maanden ten gehore bracht in RTL Late Night. Daar bouwde hij met verschillende muziekgenres aan de muzikale stamboom van de popmuziek.

Album Top 10 week 48
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Metallica - Hardwired.. To Selfdestruct
2. (4) Kinderen voor Kinderen - Voor altijd jong! 37
3. (1) Leonard Cohen - You Want It Darker
4. (2) Kensington - Control
5. (-) Bruno Mars - 24K Magic
6. (3) K3 - Ushuaia
7. (-) Waylon - Seeds
8. (5) Frenna - Geen oog dichtgedaan
9. (-) Little Mix - Glory Days
10. (11) Shawn Mendes - Illuminate

Nieuwe plaat Metallica bovenaan albumlijst
Nieuwe plaat Metallica bovenaan albumlijst (Foto: BuzzE)

Wateroverlast Italië maakt honderden dakloos

Wateroveroverlast heeft zeker vierhonderd mensen dakloos gemaakt in de provincies Cuneo en Turijn in het noordwesten van Italië. Verschillende dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA vrijdag.

De regio's Ligurië en Piemonte, waarin de provincies Cuneo en Turijn liggen, kampen door hevige regenval met zware overstromingen en andere vormen van wateroverlast. De rivieren Po en Tanaro zijn op verschillende plaatsen buiten hun oevers getreden.

Volgens de autoriteiten is de schade door het noodweer opgelopen tot ruim 100 miljoen euro. Tal van straten en bruggen zijn onbegaanbaar

Een 70-jarige man werd door het water meegesleurd toen hij enkele paarden uit de wei wilde halen. Hij wordt vermist.

Wateroverlast Italië maakt honderden dakloos
Wateroverlast Italië maakt honderden dakloos (Foto: ANP)

Japanners kunnen aan Star Wars-smartphone

Japanse consumenten kunnen binnenkort bellen met een Star Wars-telefoon. Telecomaanbieder SoftBank heeft de twee Sharp-telefoons, een voor de Dark Side en een voor de Light Side, vrijdag aangekondigd. De twee toestellen zijn vanaf 2 december beschikbaar. De release hangt samen met een nieuwe Star Wars-film, Rogue One: A Star Wars Story.

Beide telefoons hebben een 5,3 inch scherm, een snapdragon 820 processor en een 22,6 megapixel camera en draaien op Android 6.0. De Star Wars-fans, die de doelgroep zijn, zullen echter vooral aangetrokken worden door andere zaken. Live Wallpapers die het doen lijken of je in de cockpit van een X-Wing of een TIE fighter zit, een app waarmee je The Force Awakens tot 2020 gratis kan bekijken en een Star Wars-kaartspel op de telefoon bijvoorbeeld. Ook de emoji's en ringtones hebben een Star Wars-thema en zelfs de wekker heeft een Star Wars-sausje gekregen. Ten slotte zijn er ook nog vijf metalen Star Wars-figuurtjes voor de echte fans beschikbaar.

Japanners kunnen aan Star Wars-smartphone
Japanners kunnen aan Star Wars-smartphone (Foto: BuzzT)

Blink-182 komt naar Rock Werchter

De Amerikaanse rockband Blink-192 staat op zaterdag 1 juli op Rock Werchter. Het is de zesde act die de festivalorganisatie heeft aangekondigd. Ook Linkin Park en System of A Down komen op 1 juli.

Arcade Fire komt naar Werchter op de eerste festivaldag, donderdag 29 juni. Radiohead is headliner van de vrijdag. Foo Fighters prijken op het affiche van zondag 2 juli.

Het is de tweede keer dat Blink-182 op het podium staat van Werchter. In 2012 waren ze er ook. De Amerikaanse band doet eerst Nederland aan. De groep speelt op 26 juni in Rotterdam Ahoy. Afgelopen zomer bracht Blink-182 voor het eerst in vijf jaar weer een nieuw album uit, getiteld California. De band is vooral bekend van de hit All The Small Things uit 2000.

Blink-182 komt naar Rock Werchter
Blink-182 komt naar Rock Werchter (Foto: BuzzE)

Rutte: Zielepiet Wilders meet met twee maten

PVV-leider Geert Wilders 'meet met twee maten' door zijn onbegrip voor de beveiliging van kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons. Dat vindt premier Mark Rutte, die Wilders vrijdag om die reden een zielepiet noemde.

Simons, actief voor de politieke beweging DENK, wordt sinds dinsdag beveiligd omdat ze ernstige bedreigingen heeft ontvangen. Wilders twitterde dinsdagavond dat 'het allerbeste is dat mevrouw Simons tegen zichzelf in bescherming wordt genomen en DENK wordt opgeheven'.

Rutte vindt het 'onbegrijpelijk dat iemand die zelf beveiligd wordt en zegt te strijden voor het vrije woord vervolgens een andere partij oproept om zichzelf maar op te heffen'. "Dan ben je geen strijder voor het vrije woord."

Rutte: zielepiet Wilders meet met twee maten
Rutte: zielepiet Wilders meet met twee maten (Foto: ANP)

'Vooral woningtekort buiten de grote stad'

Nederlanders die op zoek zijn naar een woning in een buitenwijk, dorp of landelijk gebied net buiten de grote stad zijn in hun zoektocht het minste af. Uit onderzoek in opdracht van de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB blijkt dat het woningtekort vooral buiten de grote stad bestaat. De vraag naar huizen is daar groter dan in de stad zelf.

Van het woningtekort komt 64 procent voor in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het jaarlijkse tekort betreft ,,centrumstedelijke woonmilieus", aldus de onderzoekers. Tegenover het grote woningtekort op de bestaande markt staat volgens het onderzoeksrapport een dalend aanbod aan nieuwbouwwoningen.

Landelijk worden er in 2016 naar verwachting 43.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat zijn er 10.000 minder dan een jaar eerder, mede doordat geschikte locaties ontbreken. Vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland blijft de bouw volgens de NVB achter bij de vraag.

80.000 woningen

Volgens de branchevereniging moeten er tot 2020 elk jaar 80.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. De nieuwe woningen zijn nodig om enerzijds de groei van het aantal huishoudens op te vangen. Elk jaar komen er 60.000 huishoudens bij. Daarnaast worden jaarlijks circa 20.000 woningen aan de woningvoorraad onttrokken. In de periode 2020 tot 2025 zijn jaarlijks nog 70.000 nieuwe woningen nodig.

Het animo om te verhuizen is volgens de onderzoekers nog nooit zo groot geweest. De meeste huishoudens zijn daarbij op zoek naar een grondgebonden woning, waarbij het rijtjeshuis en de hoekwoning nog steeds het populairst zijn.

'Vooral woningtekort buiten de grote stad'
'Vooral woningtekort buiten de grote stad' (Foto: ANP)

Daklozen naar binnen vanwege kou

Daklozen in de vier grote steden kunnen vanaf maandag binnen slapen. Vanwege het verwachte koude weer gaat de winterkouderegeling in. In Amsterdam is dat enkele dagen eerder dan dat de winteropvang de deuren opent. Voor het derde jaar op rij kunnen dak- en thuislozen hier terecht van 1 december tot 1 april, ongeacht de temperatuur.

De winterkouderegeling geldt wanneer buiten die periode bevriezingsgevaar dreigt. De GGD in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag besluiten dat gezamenlijk.

Daklozen naar binnen vanwege kou
Daklozen naar binnen vanwege kou (Foto: ANP)

'The Division patch 1.5 as dinsdag op PS4'

Omdat er exclusiviteitsdeals zijn gesloten, komen alle updates, patches en DLC van Tom Clancy's The Division voor PlayStation-gamers iets later dan voor Xbox One en pc. Volgens YouTuber Arekkz komt patch 1.5 aanstaande dinsdag naar PlayStation 4.

Volgens Arekkz ligt de reden van de vertraging van de patch bij Sony. Zij hebben deze nog steeds niet goedgekeurd. Mochten zij maandag hun zegen geven, dan kan de patch dinsdag worden uitgebracht. Xbox One en pc hebben de patch al binnen. Dinsdag kunnen zij al beginnen aan de Survival-DLC. Deze DLC komt een maand later naar PlayStation.

Meevaller van 4,3 miljard in laatste begroting Rutte

De laatste begroting van het kabinet Rutte-II krijgt er nog een stevige meevaller bij. Door belastinginkomsten die hoger uitvallen dan op Prinsjesdag werd verwacht, heeft de schatkist een financiële meevaller van 4,3 miljard euro. 

Door het betere economische klimaat is er ongeveer 2 miljard meer aan vennootschapsbelasting binnengekomen en 1 miljard aan inkomstenbelasting. Door de groeiende economie stijgen ook de bestedingen, waardoor de BTW-inkomsten ook nog eens 1 miljard hoger uitvallen dan geraamd. Tot slot blijft er nog geld over bij de opvang van asielzoekers, omdat zich minder mensen hebben gemeld dan verwacht.

Door de financiële meevaller komt het begrotingstekort voor volgend jaar niet uit op 1,1% maar op 0,4% van het BBP. Zelfs een begrotingsevenwicht ligt nog in het verschiet; het laatste begrotingsoverschot in Nederland dateert van 2008 (kabinet Balkenende-IV, met Wouter Bos als minister van Financiën)

 Deze meevaller vertaalt zich nog niet onmiddellijk in een begrotingsoverschot voor de burger. Door de stijging van de zorg- en pensioenpremies stijgt de koopkracht maar mondjesmaat. Wel zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem toe de ambtenarensalarissen te compenseren voor de gestegen pensioenpremies van het ABP (met 2,3 procentpunt):"Dat zou betekenen dat leraren, soldaten, politiemensen allemaal geen loonsverhoging zouden krijgen. Ze hebben lang op de nullijn gezeten. Dat willen we niet meer."

Al deze cijfers zijn ook van invloed op de afdracht aan Brussel. Dat is een uitgebreide boekhoudkundige exercitie, maar Dijsselbloem belooft ons 'dat dat geen gevolgen heeft voor het begrotingstekort van 2016)

INSIDE dumpt Denuvo

Opmerkelijke zet van ontwikkelaar Playdead: na de laatste update van indie-game INSIDE is de anti-piraterij software van Denuvo uitgeschakeld. INSIDE kreeg, ook van ons, hele goede kritieken. De Deense studio Playdead werd bekend door de indie-hit Limbo.

Er is geen reden gegeven voor deze actie, maar het is al zes maanden geleden dat INSIDE uitkwam. Waarschijnlijk is het initiële doel voor Playdead bereikt en is de piraterij voldoende teruggedrongen om winst te kunnen maken.

Button neemt afscheid met speciale helm

Jenson Button neemt dit weekeinde afscheid van de Formule 1 en dat doet de Brit met een speciaal helmontwerp. Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi rijdt de McLaren-coureur met een behoorlijk gele helm, vergelijkbaar met het ontwerp dat hij droeg toen hij in 2009 wereldkampioen werd.

Naast zijn bekende logo, de initialen JB, is ook een slogan op de helm te zien: "The journey is the reward", ofwel "De reis is de beloning". Button maakte het ontwerp bekend via Instagram"Ik ga de race in met de gedachte dat het mijn laatste grand prix is. Daarom leek het me mooi om herinneringen op te halen aan mijn wereldtitel, met een vleugje roze voor mijn vader." Vader John Button overleed in 2014. "We komen de Formule 1 in met dromen en gaan er weer uit met herinneringen", sprak Button filosofisch.

De Brit liet donderdag weten in principe niet meer terug te keren in de Formule 1. 

Definitief geen Grand Prix van Duitsland in 2017

De Formule 1 kent volgend jaar definitief geen Grand Prix van Duitsland. Georg Seiler, de baas van het circuit van Hockenheim, heeft bevestigd dat zijn circuit niet op de kalender van volgend jaar staat. Die kalender wordt komende week officieel gepresenteerd.

De onderhandelingen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone zijn definitief stukgelopen, waardoor de kalender volgend jaar twintig races kent. Het is niet de eerste keer dat de Grand Prix op Hockenheim niet door kan gaan en lang geleden is het ook niet: vorig jaar was er eveneens een gebrek aan geld en kon de race ook niet doorgaan. Dit jaar werd wel geracet op het circuit, vooral doordat Ecclestone genoegen nam met een lagere vergoeding. Dat gaat hij echter niet nog een keer doen.

Hockenheim is zeker niet de enige race die in forse problemen verkeert. De Grand Prix van Maleisië verdwijnt na 2018 nagenoeg zeker van de kalender, terwijl de race in Brazilië op losse schroeven staat. Ook in Singapore is men niet zeker van het vasthouden van de lokale grand prix. De race in Canada was ook een vraagteken, maar is onlangs toch bevestigd voor volgend jaar. 

Personeel ziekenhuis berecht om moord

Zes leidinggevenden van een ziekenhuis in het Duitse Delmenhorst zijn aangeklaagd na een reeks moorden door verpleger Niels H. Dat heeft het openbaar ministerie in Oldenburg vrijdag bekendgemaakt. De zes wordt dood door nalatigheid verweten.

Justitie stelt dat drie moorden en twee pogingen daartoe in het voorjaar van 2005 voorkomen hadden kunnen worden. De zes medewerkers ondernamen niets tegen Niels H. uit vrees voor de reputatie van het ziekenhuis. Bovendien wilden ze niet het risico lopen dat ze iemand valselijk zouden beschuldigen.

De verpleger, Niels H., is al tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeker drie patiënten. Tegenover een psychiater heeft H. toegegeven dat hij in werkelijkheid de dood van ongeveer dertig patiënten op zijn geweten heeft. De Duitse politie wil uiteindelijk ongeveer tweehonderd lijken laten opgraven om te onderzoeken. Dat moet duidelijkheid geven over het aantal patiënten dat H. ombracht.

Personeel Duits ziekenhuis berecht om moord
Personeel ziekenhuis berecht om moord (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 47

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Ouwehoersubsidie met het volgende onderschrift: "S.C. Amazone niet blij met nieuwe sponsor Chiquita."

De opgave van deze week:

Tijdens de World Tour Finals zagen we Jamie Murray en Bruno Soares in dit onderonsje, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Tijdens de World Tour Finals zagen we Jamie Murray en Bruno Soares in dit onderonsje, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

330 miljoen voor koopkracht ambtenaren

Het kabinet maakt 330 miljoen euro vrij om ambtenaren te compenseren voor de stijging van de pensioenpremie. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën na afloop.

Ambtenarenpensioenfonds ABP maakte donderdag bekend dat het de pensioenpremie volgend jaar structureel verhoogt omdat het fonds er niet goed voor staat. Door de maatregel van het kabinet kunnen de salarissen toch nog stijgen, aldus de bewindsman.

330 miljoen voor koopkracht ambtenaren
330 miljoen voor koopkracht ambtenaren (Foto: ANP)

Tekort daalt fors door meer belastinginkomsten

Het kabinet haalt dit jaar 4,3 miljard euro meer aan belastingen en premies op dan verwacht. Het begrotingstekort daalt daardoor dit jaar naar 0,4 procent. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag na de ministerraad.

Op Prinsjesdag ging het kabinet er nog van uit dat het overheidstekort dit jaar zou uitkomen op 1,1 procent en volgend jaar op 0,5 procent. De nieuwe cijfers staan in de Najaarsnota die naar het parlement is gestuurd. De economische groei is een van de factoren die zorgt voor de hogere inkomsten.

Voor het minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is er ook een meevaller. Door de komst van minder asielzoekers is zij minder kwijt aan de opvang. Uit haar begroting wordt de opvang in het eerste jaar betaald. Ploumen houdt door de lagere instroom dit en volgend jaar in totaal 460 miljoen euro over.

Tekort daalt fors door meer belastinginkomsten
Tekort daalt fors door meer belastinginkomsten (Foto: ANP)

De Ligt jongste basisklant Ajax ooit in Europa

Matthijs de Ligt debuteerde donderdag tegen in de basis Panathinaikos in de Europa League en is daardoor de jongste Ajacied in een Europees toernooi ooit.

De Ligt houdt met zijn 17 jaar en 104 dagen als basisspeler in een Europees duel Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp en Wim Kieft achter zich. Gerald Vanenburg, die het Ajax-lijstje sinds 1981 aanvoerde, wordt daarmee van de troon gestoten.

De Ligt stond tegen Panathinaikos naast Heiko Westermann (33), die bijna twee keer zo oud is als hij. Het duo bleef prima overeind tegen de Grieken en omdat Lasse Schöne en Kenny Tete scoorden won Ajax met 2-0 en plaatste het zich als groepshoofd voor de knock-outfase van de Europa League.

Naast De Ligt, die nog wacht op zijn Eredivisie-debuut, maakten ook Abdelhak Nouri, Donny van de Beek (allebei basis) en de invallers Pele Clement en Frenkie de Jong hun Europese debuut voor Ajax. Van de Beek is van dat kwartet het meest ervaren met twaalf Eredivisie-optredens.

Taakstraf Dave Roelvink wegens heling

Dave Roelvink (22) heeft vrijdag van de rechtbank in Alkmaar 150 uur taakstraf gekregen wegens heling. De dj en zoon van zanger Dries werd vrijgesproken van diefstal en het heimelijk verspreiden van een seksfilmpje. Drie van zijn medeverdachten kregen van de rechtbank in Alkmaar taakstraffen tot tachtig uur opgelegd. Een werd vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de mannen aangeklaagd voor de diefstal van spullen ter waarde van tienduizenden euro's in de zomer van 2014. Dat zou zijn gebeurd tijdens twee afterparty's in een villa in het Noord-Hollandse Burgerbrug (gemeente Schagen).

Roelvink was daarnaast beschuldigd van het verspreiden van een filmpje waarop hij in de woning seks heeft met de dochter des huizes.

Taakstraf Dave Roelvink wegens heling
Taakstraf Dave Roelvink wegens heling (Foto: BuzzE)

De top 40 van 1 december 1979

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar van het kind, het jaar dat Brenda Ann Spencer op een school 8 kinderen en 2 volwassenen doodschoot en als verklaring gaf "I don't like mondays", de voyager 1 en 2 Jupiter bereiken, er een ernstig ongeval gebeurt bij de kerncentrale van Harrisburg, Sony met de Walkman komt en Bernard Hinault de ronde van Frankrijk wint. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1979.

'Manor vindt nieuwe investeerder'

Het lijkt erop dat het Formule 1-team Manor binnenkort een nieuwe eigenaar zal gaan krijgen. Volgens Autosport lopen de gesprekken hierover al enige tijd en zijn ze nu in een stroomversnelling geraakt.

Sinds 2015 is Stephen Fitzpatrick eigenaar van Manor F1 en hij wil graag van de meerderheid van de aandelen af, al wil hij na verkoop betrokken blijven bij de renstal. Manor-baas Thomas Mayer bevestigde tegenover Autosport de gesprekken: "Het gaat om een partij die een meerderheidsbelang in het team wil nemen. De gesprekken zijn in een vergevorderd stadium en we hopen snel goed nieuws te hebben."

Manor heeft haast bij het aantrekken van een nieuwe investeerder, omdat de renstal in 2017 goed voor de dag moet komen. Lang leek het punt van Pascal Wehrlein in Oostenrijk de tiende plaats in het constructeurskampioenschap op te leveren, maar Sauber snoepte dankzij de twee punten in Brazilië deze plek af.

Hierdoor heeft Manor volgend jaar geen recht op de pot die verdeeld wordt op basis van de constructeursstand, maar in 2017 deelt het nog wel mee in de pot voor de tien beste constructeurs over de afgelopen drie jaar. Daar dreigt het team eind volgend jaar buiten te vallen als het niet beter gaat presteren.

PvdA en VVD: meer geld regionale omroepen

Het kabinet moet toch extra geld uittrekken om de regionale omroepen aan te moedigen samen te werken. Dat vinden regeringspartijen VVD en PvdA. Ze willen dat staatssecretaris Sander Dekker (Media) nog eens eenmalig 17 miljoen euro voor ze vrijmaakt.

Het extra geld is onder meer bedoeld voor nieuwe samenwerkingsverbanden onder de hoede van de Regionale Publieke Omroep, de nieuwe koepel van regionale omroepen. Een ander deel is bestemd om samen optrekken met regionale kranten en het NOS Journaal te stimuleren.

De regionale omroepen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen en de kwaliteit van hun berichtgeving staat onder druk. Dat is volgens Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) gevaarlijk, omdat ze "de lokale democratie controleren".

Gerard Schuiteman, directeur van stichting ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) is ontzettend blij met het voorstel van de VVD en PvdA. Volgens hem helpt dit de regionale omroepen te zoeken naar optimale samenwerkingsmogelijkheden. De mediaorganisaties moeten vanaf volgend jaar miljoenen bezuinigen. "Dat is een feit. En als je gaat snijden, blijft er weinig over om samenwerking te stimuleren", zegt Schuiteman. Met dit eenmalige bedrag moet uiteindelijk door samen te werken een efficiencyslag worden gemaakt.

PvdA en VVD: meer geld regionale omroepen
PvdA en VVD: meer geld regionale omroepen (Foto: ANP)

Levenslang voor Britse seriemoordenaar homo's

Voor de moord op vier jonge homoseksuele mannen moet de Brit Stephen Port levenslang de gevangenis in. De 41-jarige dader lokte zijn jonge slachtoffers via internet door met ze af te spreken. In zijn flat in Londen drogeerde en verkrachtte hij ze. De twintigers overleden door een overdosis GHB. Port dumpte hun lichamen op en in de buurt van een begraafplaats.

Mogelijk heeft de Brit meer lustmoorden op zijn geweten. Naar aanleiding van de zaak worden maar liefst 58 aan de 'verkrachtingsdrug' GHB gerelateerde sterfgevallen opnieuw onderzocht. De politie heeft grote kritiek gekregen van nabestaanden, omdat die het verband tussen de moorden over het hoofd zag. Inmiddels wordt ook naar het handelen van zeventien politiemensen onderzoek gedaan.

Levenslang voor Britse seriemoordenaar homo's
Levenslang voor Britse seriemoordenaar homo's (Foto: ANP)

Mysterieuze rockers van Ghost naar HMH

Een van de meest besproken metalbands van dit moment komt naar Nederland. Ghost staat op 6 april in de Heineken Music Hall. De show van de excentrieke shockrockers staat in het teken van hun Popestar Tour.

Ghost, dat dit jaar een Grammy Award in de wacht sleepte met de single Circle, is moeilijk in een kader te gieten. De band heeft een onmiskenbaar eigen geluid met invloeden uit de jaren 70. Wat de Zweedse rockers vooral doet opvallen, is hun voorkomen. Ghost staat in het teken van het occulte en de bandleden zijn niet bij naam bekend. Zo heeft de band sinds de oprichting drie zangers versleten, maar nog altijd heeft niemand met zekerheid kunnen zeggen wie Papa Emeritus (zoals de vocalist genoemd wordt) één, twee of drie is.

Ghost stond afgelopen jaar op het affiche van Pinkpop, maar de band moest vlak voor het festival het optreden afblazen. Vanaf dinsdag 29 november krijgen fans van de mysterieuze metalband bij Ticketmaster een herkansing om die alsnog in Nederland te zien.

Mysterieuze rockers van Ghost naar HMH
Mysterieuze rockers van Ghost naar HMH (Foto: BuzzE)

Buschauffeur rijdt lastpost naar politie

Een buschauffeur heeft een lastige passagier donderdagavond tijdens een rit in Sprang-Capelle persoonlijk afgeleverd bij de politiebureau. De 33-jarige Amsterdammer hield zich volgens de chauffeur niet aan de regels in de bus. De chauffeur meldde zich eerst bij de centrale en besloot daarna door te rijden naar het bureau.

Agenten wilden de lastpost bij het bureau opvangen. De man was boos en vond het niet normaal dat hij naar de politie was gebracht. Toen hem om een legitimatiebewijs werd gevraagd, probeerde hij te vluchten en gooide hij een blik bier naar een agent.

Omdat de man zich verzette, moest de politie 'gepast geweld' gebruiken om hem aan te houden. De Amsterdammer raakte hierbij lichtgewond en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Daarna is hij weer naar het bureau gebracht.

De buschauffeur heeft na zijn rit naar de politie de andere passagiers afgezet. Hij gaat aangifte doen.

Buschauffeur rijdt lastpost naar politie
Buschauffeur rijdt lastpost naar politie (Foto: ANP)

Kaarten Freek Vonk als warme broodjes

Het loopt storm voor kaarten voor de showreeks Van dino tot dolfijn van Freek Vonk. De bioloog staat op 28, 29 en 30 december meerdere keren op het podium in de Heineken Music Hall. Inmiddels zijn er al meer dan 25.000 kaarten over de toonbank gegaan. Op 30 december is er nog een extra show aan het programma toegevoegd.

Volgens het boekingskantoor Agents After All is vooral Sinterklaas een groot afnemer van kaartjes voor Van dino tot dolfijn. Kaarten voor de show op de 28e zijn zelfs al helemaal uitverkocht. Voor de 29e en de 30e zijn er nog kaarten voor twee van de acht shows beschikbaar, waaronder de op 30 december toegevoegde show van 17.00 uur. Tijdens de shows gaat de bioloog het ook hebben over zijn stichting No Wildlife Crime. Vonk wil er een vuist mee maken tegen stropers.

Afgelopen week werd bekend dat Freek geen tweede seizoen gaat maken van de Super Freek Show.

Kaarten Freek Vonk als warme broodjes
Kaarten Freek Vonk als warme broodjes (Foto: BuzzE)

Tientallen doden door treinbotsing Iran

Een botsing tussen twee passagierstreinen in Iran heeft vrijdag zeker 31 mensen het leven gekost. Het bestuur van de provincie waar het ongeluk gebeurde, zei te verwachten dat het aantal slachtoffers verder zal stijgen.

Tientallen passagiers zijn gewond naar ziekenhuizen gebracht, meldden Iraanse media. Op tv waren beelden te zien van vier ontspoorde wagons, waarvan er twee in brand stonden.

"Het ongeluk gebeurde toen een passagierstrein achterop een andere trein botste die stilstond bij het station", schetste de Rode Halve Maan de situatie. Maar waardoor de botsing precies werd veroorzaakt, is nog niet bekend.

Het fatale ongeluk gebeurde in de stad Shahroud, in het noorden van het land.

Tientallen doden door treinbotsing Iran
Tientallen doden door treinbotsing Iran (Foto: ANP)

Tientallen lijken in massagraven Mexico

In een reeks massagraven in de Mexicaanse staat Guerrero zijn tientallen lichamen aangetroffen. Volgens het Mexicaanse Openbaar Ministerie troffen de autoriteiten de lichamen aan in zo'n twintig verborgen graven in de buurt van de plaats Zitlala.

Er werden 32 lichamen gevonden en negen afgehakte hoofden. De gruwelijke vondst werd gedaan toen mensen die in de buurt woonden klaagden over stank. Het is niet duidelijk hoe lang de lijken al in de graven lagen. Ook zijn er nog geen verdachten opgepakt.

Het is niet de eerste keer deze week dat er lijken in massagraven worden ontdekt. Woensdag en maandag werden ook al 15 lijken en negen onthoofde lichamen gevonden. In Guerrero woedt een felle strijd tussen drugskartels om smokkelroutes.

Tientallen lijken in massagraven Mexico
Tientallen lijken in massagraven Mexico (Foto: ANP)

Bridge Constructor volgende maand op PS4

Bridge Constructor zal volgende maand ook op PlayStation 4 verschijnen. Op de pc en mobiele apparaten is het spel al meer dan 50 miljoen keer gedownload.

De PlayStation 4 versie krijgt betere graphics, globale high-scores en The SlopeMania add-on, die 24 extra levels en andere extra content heeft. Bridge Constructor zal op 13 december beschikbaar zijn.


Bridge Constructor - Xbox One Release Trailer

Schippers wil openheid vaccinatiegraad crèche

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken, zei ze vrijdag. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou wel voelen voor zo'n meldplicht.

Schippers wees erop dat de blootstelling aan niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang gevaarlijk kan zijn voor baby's die nog niet zijn gevaccineerd. Ze wil voorlopig niet mogelijk maken dat kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen weigeren, maar wil eerst bestuderen of een meldplicht soelaas kan bieden.

De minister is niet bang dat voor niet-ingeënte kinderen straks geen plaats meer is in de kinderopvang. Zij kunnen bijvoorbeeld ook terecht op antroposofische crèches, waar vaak weinig kinderen zijn gevaccineerd, zei ze.

Pleidooi
Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) hield vrijdagochtend al een pleidooi voor openheid over de vaccinatiegraad. Ouders kunnen volgens haar dan zelf de afweging maken of zij hun kind op het kinderdagverblijf willen houden. Kinderen lopen veel risico bij een uitbraak van een ziekte, zei Wolbert. Crèches hoeven alleen maar te vertellen om hoeveel en niet om welke kinderen het gaat.

Volgens het AD is een meerderheid van PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks in de Kamer voor een vorm van meldplicht. De VVD, de partij van Schippers, wil zover niet gaan. Die regeringspartij wil prioriteit geven aan het informeren van ouders over het belang van vaccinatie.

Hoge deelname
Kinderdagverblijven vragen wel of kinderen zijn gevaccineerd, maar geven dit meestal niet door aan andere ouders.

De meeste kinderen worden nog steeds ingeënt. De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Wel is er een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen.

Eerder deze maand werd bekend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2 miljoen euro uittrekt om ouders meer uitleg te geven over vaccinaties. Steeds meer ouders stellen namelijk vragen over het vaccinatieprogramma.

Schippers wil openheid vaccinatiegraad crèche
Schippers wil openheid vaccinatiegraad crèche (Foto: ANP)

'Kanye is er slechter aan toe dan gedacht'

Kanye West lijkt voorlopig niet naar huis te kunnen. Volgens TMZ is de rapper er een stuk slechter aan toe dan tot nu toe werd gedacht. Vrienden en familieleden hadden hem voor het weekend thuis willen hebben in verband met Thanksgiving, maar dat is niet gelukt.

Kanye werd afgelopen week opgenomen in het UCLA Medical Center. Hij leek aanvankelijk tegen een psychose aan te hikken door ernstig slaapgebrek en uitdroging, maar de problemen zijn volgens bronnen veel groter. Volgens een bekende van de rapper zijn de problemen zelfs zo groot dat zijn verzekering voor de kosten van de 21 geannuleerde concerten moet opdraaien. Dat geeft volgens de bron aan dat het niet om een tijdelijke inzinking gaat.

Het is niet duidelijk hoe lang Kanye nog in het ziekenhuis moet blijven. Zijn vrouw Kim Kardashian staat er op dat hij voor het weekeinde weer thuis komt, maar ze lijkt daarin niet haar zin te gaan krijgen.

'Kanye is er slechter aan toe dan gedacht'
'Kanye is er slechter aan toe dan gedacht' (Foto: BuzzE)

Rusland stationeert raketten op Koerilen

Rusland heeft zijn aanspraak op de Koerilen, een eilandengroep bij Japan, kracht bijgezet door raketten op de eilanden te stationeren. De Japanse premier Shinzo Abe is uiterst verbolgen over de actie en noemde het vrijdag 'betreurenswaardig', zeker nu de Russische president Vladimir Poetin op 15 december een bezoek aan Japan brengt.

Russische media berichtten eerder dat de strijdkrachten 'ter bescherming van de kust' scheepsafweerraketten hebben geplaatst. Ook werden er Bal-raketten gestationeerd op het eiland Kunashiri. Dat is volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gedaan om 'de veiligheid te vergroten'. Het onderstreept echter ook dat Moskou van mening is dat de Koerilen tot Rusland horen.

Japan maakt echter ook aanspraak op de eilandengroep. De strijd rondom de Koerilen is de reden dat Rusland en Japan na de Tweede Wereldoorlog nooit de vrede tekenden.

Rusland stationeert raketten op Koerilen
Rusland stationeert raketten op Koerilen (Foto: ANP)

Ook zaterdag nog pilotenstaking Lufthansa

Ook op zaterdag wordt er gestaakt door piloten van Lufthansa. Dat heeft de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) donderdagavond bekendgemaakt.

Vrijdag is de derde dag van de staking en ook dan zijn er weer veel vluchten geannuleerd door Lufthansa: 830 vluchten zijn uit de dienstregeling geschrapt. Het gaat om korte en middellange vluchten, voornamelijk binnen Europa. Maar door de stakingen van afgelopen dagen sluit Lufthansa niet uit dat ook op vrijdag nog hinder wordt ondervonden bij langeafstandsvluchten.

Het vliegerskorps van Lufthansa voert actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Daardoor vielen woensdag en donderdag al in totaal bijna 1800 vluchten uit, waaronder ook vluchten naar verre bestemmingen. Honderdduizenden passagiers zijn de dupe van de staking, die het bedrijf naar schatting 10 miljoen euro per dag kost.

Het conflict tussen Lufthansa en pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) sleept zich al meer dan twee jaar voort. Sinds 2014 is het al de veertiende staking.

Ook zaterdag nog pilotenstaking Lufthansa
Ook zaterdag nog pilotenstaking Lufthansa (Foto: ANP)

Werkloosheid gedaald in alle provincies

In alle provincies is de werkloosheid in de afgelopen drie jaar gedaald, vooral in Flevoland, Friesland en Limburg. Wel ligt de werkloosheid nog overal boven het niveau van het derde kwartaal van 2008, net voor de economische crisis. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Volgens het CBS was in het derde kwartaal de werkloosheid met 7,1 procent het hoogst in Groningen. Die provincie loste in 2015 Flevoland af dat daarvoor de hoogste werkloosheid kende. Zeeland heeft al jaren de laagste werkloosheid met 3,5 procent in het afgelopen kwartaal. Landelijk bedroeg de werkloosheid in de afgelopen periode 5,6 procent.

Verder nam in alle provincies het aantal openstaande vacatures toe. Hier was de ontwikkeling het sterkst in Zeeland, gevolgd door Drenthe en Flevoland.

Werkloosheid gedaald in alle provincies
Werkloosheid gedaald in alle provincies (Foto: ANP)

Katy Perry steunt Indianenstam in protest

Katy Perry steunt een Indianenstam in hun protest tegen een oliepijplijn. "Op #Thanksgiving, een dag met een gecompliceerde oorsprong, wil ik mijn steun uitspreken voor het Sioux-reservaat in Standing Rock en hun protest", schreef Katy op Instagram.

De stam maakt zich zorgen over de geplande pijplijn, die olie moet vervoeren door land wat heilig is voor hen. De pijplijn vormt volgens Katy ook een risico voor het grondwater. Ze zegt zich verder zorgen te maken over de behandeling van de demonstranten. Deze zouden in onmenselijke omstandigheden zijn vastgehouden door de politie en ook zou traangas en rubberen kogels zijn ingezet tegen hen. De zangeres laat weten een donatie te hebben overgemaakt en roept haar fans op hetzelfde te doen.

Andere sterren lieten ook al van zich horen nadat de politie in actie kwam tegen de demonstranten. Onder anderen Bette Midler, Debra Messing en Olivia Wilde lieten weten geschokt te zijn. Shailene Woodley werd vorige maand zelf gearresteerd tijdens een demonstratie.

Katy Perry steunt Indianenstam in protest
Katy Perry steunt Indianenstam in protest (Foto: BuzzE)

Bavaria zet stap op Amerikaanse markt

Bavaria versterkt zijn positie op de Amerikaanse biermarkt met de overname van Latis Imports, een importeur van Belgisch speciaalbier. Dat maakte de bierbrouwer vrijdag bekend. Financiële details werden niet vermeld.

Bavaria nam eerder dit jaar al het Belgische Palm over. Latis Imports verkoopt de speciaalbieren van die brouwerij in de Verenigde Staten, waaronder Palm zelf, Rodenbach en Steenbrugge. Daar komen straks merken uit het aanbod van Bavaria bij, zoals Hollandia en Claro.

Via Latis Imports krijgt Bavaria een "substantiële lokale aanwezigheid" in de VS, dat het als een zeer belangrijke markt beschouwt. "Na de acquisitie van Palm is dit een natuurlijke stap voor verdere, wereldwijde uitbreiding", aldus commercieel directeur Peer Swinkels van het Brabantse familiebedrijf.

Britse markt
Bavaria verzekerde zich eerder dit jaar al van een betere toegang tot de Britse markt. Het bedrijf sloot een samenwerkingsovereenkomst met branchegenoot Molson Coors over de verkoop, distributie en marketing van zijn bieren in het Verenigd Koninkrijk.

De buitenlandse groeiambities komen ook tot uitdrukking in de nieuwe reclamecampagne van Bavaria. De brouwer heeft onlangs na ruim dertig jaar afscheid genomen van de beroemde slagzin 'Zo. Nu eerst een Bavaria'. Het nieuwe 'Welcome to the Family' moet ook een internationaal publiek aanspreken.

Bavaria zet stap op Amerikaanse markt
Bavaria zet stap op Amerikaanse markt (Foto: ANP)

Stadsvogels missen struiken in de stad

De staartmees, kneu, merel en zanglijster hebben het moeilijk. De vogelsoorten lijken last te hebben van veranderingen in de groene gebieden in steden.

Nieuwe parken met struiken worden nog maar weinig aangelegd. Dat scheelt onderhoudskosten en mensen voelen zich veiliger in parken met veel gazons, maar het zorgt er ook voor dat veel vogels er geen plekje kunnen vinden om een nestje te bouwen. Ook in veel tuinen zijn de heggen en struiken vervangen door stenen. Dat blijkt uit de jaarlijkse balans van Sovon Vogelonderzoek die zaterdag wordt gepresenteerd in Ede.

De veranderingen bieden sommige vogelsoorten ook kansen, bijvoorbeeld de sperwer. De havik heeft die verjaagd uit de grote bossen, maar de sperwer heeft nu volgens Sovon veiligheid gevonden in de stad. De kuifleeuwerik daarentegen is nu uit de stad verdwenen. Een halve eeuw geleden bevolkten nog duizenden paartjes de steden.

Stadsvogels missen struiken in de stad
Stadsvogels missen struiken in de stad (Foto: ANP)

Hamilton snelste in eerste training Abu Dhabi

Lewis Hamilton is het laatste grandprixweekend van het Formule 1-seizoen 2016 goed begonnen. De Brit reed in Abu Dhabi op de zachte banden naar de snelste tijd in de eerste vrije training: 1.42,869. Hiermee bleef hij teamgenoot Nico Rosberg (ultrasoft, 1.43,234) en Max Verstappen (soft, 1.43,297) ruim voor.

Voor Hamilton geldt dit weekend maar één ding: winnen. De Brit kan nog kampioen worden, maar dan moet teamgenoot Nico Rosberg niet in de top drie eindigen als hij de race wint. Het zal lastig worden, omdat de Mercedes de snelste auto van het veld is, maar Red Bull Racing lijkt er dit weekend wederom goed bij te zitten.

Hamilton spinde tijdens de de training nog wel even, net als Jordan King en Felipe Massa. Zij konden hun weg weer vervolgen. Dat gold ook voor Romain Grosjean die met de Haas weer remproblemen leek te hebben. De Fransman kende meerdere glijpartijen en kwam hierdoor niet veel in actie. Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat reed maar vier ronden, doordat zijn linker achterband lek raakte. De Rus parkeerde zijn bolide naast de baan en moest hierdoor lang toekijken.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:42.869   28
2 N. Rosberg Mercedes 1:43.243 +0:00.374 31
3 M. Verstappen Red Bull 1:43.297 +0:00.428 26
4 D. Ricciardo Red Bull 1:43.362 +0:00.493 27
5 S. Vettel Ferrari 1:44.005 +0:01.136 27
6 S. Perez Force India 1:44.155 +0:01.286 23
7 K. Räikkönen Ferrari 1:44.556 +0:01.687 27
8 C. Sainz Toro Rosso 1:44.685 +0:01.816 21
9 F. Massa Williams 1:45.039 +0:02.170 27
10 M. Ericsson Sauber 1:45.168 +0:02.299 20
11 A. Celis Force India 1:45.476 +0:02.607 26
12 R. Grosjean Haas F1 1:45.600 +0:02.731 13
13 F. Nasr Sauber 1:45.778 +0:02.909 17
14 E. Gutierrez Haas F1 1:45.925 +0:03.056 20
15 V. Bottas Williams 1:45.940 +0:03.071 31
16 J. Palmer Renault 1:46.219 +0:03.350 33
17 K. Magnussen Renault 1:46.372 +0:03.503 21
18 F. Alonso McLaren 1:46.379 +0:03.510 21
19 P. Wehrlein Manor 1:46.458 +0:03.589 29
20 J. Button McLaren 1:47.127 +0:04.258 10
21 J. King Manor 1:47.558 +0:04.689 27
22 D. Kvyat Toro Rosso 2:01.989 +0:19.120 4

Webshops slordig met retouren

De consumentenbond heeft onderzocht hoe webwinkels omgaan met retourzendingen. Het gaat vaak fout met de bezorgkosten, ontevreden kopers kregen deze vaak niet terug. Uit een poll van FOK! komt hetzelfde beeld naar voren.

We kregen 1103 stemmen. Daarvan kreeg ruim 50% keurig alles terug en bijna 14% kreeg zijn of haar geld terug na contact met de shop. 11,3% van de kopers kreeg de bezorgkosten niet vergoed, 2,6% kreeg een tegoedbon en 6,4% kreeg zijn of haar geld veel te laat terug. Bijna 10% heeft nog nooit iets teruggestuurd en 5,3% van de respondenten koopt nooit online.

We hebben weer een nieuwe poll. We zijn benieuwd wanneer jullie elkaar cadeautjes geven, met Kerst of met Sinterklaas. Iedereen die heeft gestemd of gaat stemmen op de nieuwe poll, bedankt!!!

Curlers gaan voor ticket olympisch kwalificatietoernooi

De Nederlandse curlingmannen hebben zich op het EK in Glasgow geplaatst voor de finale van de B-divisie. Dat betekent dat ze al zeker zijn van promotie naar de hoogste Europese divisie. De ervaren skip Jaap van Dorp leidde zijn ploeg in de halve finales langs Israël: 6-4.

In de finale van de B-divisie staat Nederland vrijdag tegenover Slowakije. De winnaar daarvan zal uitkomen tegen de nummer acht - en laatst - van de A-divisie, Oostenrijk. De winnaar van dat duel plaatst zich voor het WK van volgend jaar en, buiten dat dat natuurlijk mooi is, zou dat nog een ander gevolg hebben: alle landen die zich voor een WK plaatsen mogen meedoen aan het olympisch kwalificatietoernooi, waardoor Nederland ineens zou mogen dromen van deelname aan de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang.

De vrouwen gingen in de halve finale van de B-divisie met 9-8 onderuit tegen Hongarije en voor hen is de WK- en olympische droom dus voorbij. Zij spelen nog wel om het brons in de B-divisie, waarvoor Estland verslagen moet worden. 

Sinterklaas wint het nog altijd van kerstman

In de strijd om de consument wint Sinterklaas het nog altijd van de kerstman, maar het gat tussen de twee wordt wel kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker GfK onder 28.000 Nederlanders.

In totaal koopt 64 procent van de Nederlanders cadeaus voor Sinterklaas of kerst. Ten opzichte van voorgaande jaren is dat een lichte stijging. Circa 71 procent van de ondervraagden die cadeaus kopen voor de feestdagen slaat dit jaar sinterklaascadeaus in. Daartegenover zegt circa 67 procent van de consumenten cadeaus te kopen voor onder de kerstboom.

Het percentage kerstkopers is al jaren stabiel. De goedheiligman daarentegen kampt met tanende interesse. In 2012 gaf 74 procent van de ondervraagden nog aan cadeaus te kopen voor pakjesavond.

Meer uitgeven
Verder verwacht GfK dat mensen tijdens de feestdagen meer geld zullen uitgeven aan cadeaus dan voorgaande jaren. Circa 84 procent van de ondervraagden zegt minimaal hetzelfde of meer te gaan uitgeven dan vorig jaar. 11 procent van de ondervraagden geeft aan juist minder te gaan uitgeven dan vorig jaar, waar dit in 2012 nog een derde van de consumenten was.

Dit vloeit volgens GfK wellicht direct voort uit het stijgende consumentenvertrouwen. De mensen die aangeven minder te gaan uitgeven, doen dit vooral omdat ze minder te besteden hebben dan vorig jaar, maar ook omdat er een lager budget voor cadeaus wordt afgesproken.

Verder valt op dat cadeaus vaker online worden aangeschaft. Vorig jaar gaf meer dan 68 procent van de cadeaukopers aan dit online te doen. Dit jaar winkelt ruim 72 procent van de kopers online.

We zijn benieuwd hoe dit bij de gezinnen van FOK!-gebruikers is. Vul daarom de poll in!

flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
Sinterklaas wint het nog altijd van kerstman

Rooney breekt record Van Nistelrooy tegen Feyenoord

Wayne Rooney heeft het record van Ruud van Nistelrooy overgenomen als Manchester Uniteds topscorer aller tijden in Europees verband. De Engelse international scoorde 39 doelpunten voor the Red Devils, in 96 wedstrijden. Rooney staat door het doelpunt nog maar een goal achter op clublegende Sir Bobby Charlton.

Tegen Feyenoord scoorde de United-captain de openingsgoal op Old Trafford in de Europa League. Met een leep balletje, op aangeven van Zlatan Ibrahimovic, versloeg Rooney Brad Jones.

Van Nistelrooy had het oude record in handen met 38 goals in 47 wedstrijden, terwijl Ryan Giggs volgt met 29 treffers in 158 duels. Rooney zijn eerste was tegen Fenerbahçe in 2004, toen hij uiteindelijk een hattrick op zijn naam schreef.

De goalgetter heeft aan een doelpunt genoeg om het clubrecord van Sir Bobby Charlton te evenaren. Rooney staat op 248 goals voor United, kijkend naar alle competities, Charlton eindigde zijn loopbaan met 249 treffers. 

CD: Rik Emmett & Resolution 9 - Res 9

Rik Emmett is bekend geworden als de frontman van de formatie Triumph. Sinds zijn vertrek uit de band in 1988 heeft hij zich op tal van manieren verdienstelijk gemaakt in de muziekindustrie. In 2008 was er nog een reünieconcert, maar Emmett heeft het te druk voor een verder vervolg. Afgelopen jaar lanceerde hij een nieuw project, Resolution 9, waarvan het resultaat inmiddels wereldwijd is uitgebracht.

Ontslag dreigt voor frauderend ABN-personeel

Medewerkers van ABN AMRO die handtekeningen van klanten buiten hun medeweten hebben gekopieerd, om zo hun hypotheekdossier af te kunnen sluiten, moeten mogelijk vrezen voor hun baan. Dat meldde algemeen directeur Retail Frans Woelders van de bank vrijdag in een toelichting op de fraude die eerder deze maand aan het licht kwam.

Uit onderzoek van de bank blijkt nu dat negentig medewerkers bij de zaak betrokken waren. Op individuele basis wordt nu beoordeeld welke maatregelen tegen de medewerkers worden genomen. "Deze kunnen in principe variëren van berisping tot ontslag", aldus Woelders. Het onderzoek naar de fraude loopt nog. Enkele tientallen medewerkers moeten daarbij nog worden gehoord.

De betrokken werknemers gingen de fout in bij offertes die de bank aan klanten verstrekte die afweken van eerdere adviezen of die incompleet waren. Daarvoor is altijd een handtekening nodig van de klant, ook als de wijziging geen verdere impact heeft. De handtekening geeft aan dat het verbeterde advies is gezien en besproken.

Doorgeslagen
"Misschien zijn we in het proces wel doorgeslagen in de terugkoppeling naar klanten", meent Woelders. "Maar wat de redenen ook zijn geweest om dit te doen, ze waren allemaal verkeerd."

Volgens ABN AMRO is er nog geen aanleiding te denken dat klanten financieel benadeeld zijn. "Mocht dit uiteindelijk toch wel zo zijn, dan zullen we dit uiteraard corrigeren", aldus Woelders. "Ik betreur ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren en dat we hiermee het vertrouwen van klanten hebben geschaad. We zullen er alles aan doen om dat te herstellen."

Ontslag dreigt voor frauderend ABN-personeel
Ontslag dreigt voor frauderend ABN-personeel (Foto: ANP)

Nieuw dancefestival op Nürburgring

Het Duitse racecircuit Nürburgring wordt in augustus omgetoverd in een festivalterrein. Het tweedaagse New Horizons biedt op 25 en 26 augustus 2017 een podium aan een reeks van internationale dancetoppers. Onder anderen Tiësto, Don Diablo en Sunnery James & Ryan Marciano staan op het programma.

New Horizons is geïnspireerd op bekende tv-series en films uit het fantasygenre. Volgens de organisatie moeten we denken aan Avatar, Game of Thrones en The Walking Dead. Verschillende podia staan in het teken van uiteenlopende dancegenres. Zo is er onder meer ruimte voor trance, hardstyle en EDM.

De Duitse dance-organisator ALDA zit achter het nieuwe festival. "New Horizons gaat de visie op dancefestivals veranderen, daar ben ik echt van overtuigd. Het is uniek op zoveel fronten en van ongekend hoge kwaliteit. We hebben gekozen voor zeven stages met uiteenlopende muziekstijlen, maar met enkel de wereldtop uit ieder genre. Daardoor spreekt dit event een breed publiek aan, voor ieder wat wils. En dat allemaal in een ongekend gave, futuristische wereld", aldus CEO Allan Hardenberg.

Nieuw dancefestival op Nürburgring
Nieuw dancefestival op Nürburgring (Foto: BuzzE)

Dammers: "Zlatan is zo onwijs groot en sterk"

Wessel Dammers verving donderdag tegen Manchester United Eric Botteghin in de Feyenoord-defensie. "Ik heb geen gekke gedaan, alles simpel gehouden." Dammers debuteerde vorig seizoen als huurspeler van SC Cambuur in de Eredivisie, maar wacht nog op zijn eerste minuten in die competitie met Feyenoord. Wel speelde hij twee jaar terug een Europese wedstrijd bij Standard Luik (0-3) en nu was zijn podium dus Old Trafford.

"Ik heb degelijk gespeeld", zegt de 21-jarige Dammers in gesprek met RTL. "Ik wist van tevoren dat ik zou gaan starten, heb natuurlijk lang niet gespeeld. Dus ik dacht: ik ga geen gekke dingen doen, geen onnodige risico's nemen. Ik heb alles simpel gehouden en ben blij dat het zo gegaan is. Natuurlijk had ik vooraf wat gezonde spanning, maar toen we tijdens de warming-up werden ontvangen door de supporters ging dat snel weg."

Dammers kwam in het Theatre of Dreams grote sterren tegen, waaronder natuurlijk Zlatan Ibrahimovic. "Die gozer is zo onwijs groot en zo onwijs sterk, dat het heel moeilijk is om een duel van hem te winnen. Ik dacht van tevoren: ik ga hem gewoon voor me houden en dat is goed gegaan." Over de goal van Zlatan, of eigenlijk op papier de eigen goal van Brad Jones, was Dammers niet zo lyrisch. "Volgens mij gaat 'ie via Brad erin, volgens mij was 't ook meer een voorzet dan een goal."

Actrice Florence Henderson overleden

Florence Henderson is op 82-jarige leeftijd overleden. De actrice werd in de jaren zeventig bekend vanwege haar rol als Carol Brady in de ABC-serie The Brady Bunch. Op Twitter staat oud-collega Maureen McCormick (Marcia Brady) stil bij het overlijden van 'een goede vriendin'.

Voor haar tv-doorbraak met The Brady Bunch maakte Henderson al naam als Broadway-ster. Zo stond ze in 1949 al op de planken met Carousel en had ze later grote rollen in South Pacific, The King and I en The Sound of Music. Ook op tv maakte ze geregeld haar opwachting. Naast The Brady Bunch was Henderson onder meer te zien in Ellen, Roseanne, The King of Queens en The Love Boat.

Henderson is afgelopen week in een ziekenhuis in Los Angeles opgenomen met hartproblemen. Ze zou uiteindelijk in bijzijn van familie en vrienden zijn overleden.

'Schuldhulp gemeente bepaald niet vlekkeloos'

Veel mensen met problematische schulden krijgen geen hulp. Gemeenten weten hen niet te bereiken en als dat wel gebeurt, hebben de gemeenten lang niet altijd genoeg kennis in huis om goed te kunnen helpen. Ook stemmen schuldeisers van verschillende overheden hun aanpak niet met elkaar af.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Roel in 't Veld op verzoek van het kabinet.

Mensen met schulden vragen vaak pas laat of helemaal niet om hulp, deels uit schaamte, maar vaak ook omdat gemeenten sommige schuldenaren al bij voorbaat uitsluiten van hulpverlening, zoals mensen met een eigen huis. Het hulpverleningstraject verloopt vervolgens traag, waardoor vaak nog meer schuld wordt opgebouwd, aldus In 't Veld.

De hoogleraar doet een aantal aanbevelingen, waaronder het wegnemen van obstakels voor schuldhulpverlening, het verhogen van de kwaliteit van de hulpverleners en een verbod op het doorverkopen van schulden aan 'loan sharks', die geld uitlenen tegen een woekerrente.

'Schuldhulp gemeente bepaald niet vlekkeloos'
'Schuldhulp gemeente bepaald niet vlekkeloos' (Foto: ANP)

Carlsen grijpt laatste strohalm en trekt stand gelijk op WK schaken

Magnus Carlsen heeft één van zijn laatste kansen gebruikt om terug te slaan in de tweekamp om de wereldtitel schaken. De Noorse titelverdediger won op Thanksgiving de tiende partij en trok de stand met zijn Russische uitdager Sergey Karjakin gelijk. Het staat nu 5-5, met nog maar twee wedstrijden te gaan.

Karjakin stuurde de tiende partij met zwart aan op remise, maar hij verprutste in het middenspel een grote kans om een half punt veilig te stellen. Carlsen zag zijn kans en nam het voordeel. De Rus kwam verder in het nauw na een fout met zijn toren in zet 56 en na 75 zetten gaf hij zich gewonnen.

Het was de eerste zege van de 25-jarige Noorse grootmeester in het duel met Karjakin. De 26-jarige Rus won ook één partij, de overige acht eindigden in remise. "Een enorme opluchting. Ik had tien wedstrijden achtereen niet gewonnen en dat is me nooit eerder overkomen", lachte Carlsen na zijn eerste winstpartij. "Ik greep mijn kans op het moment dat Karjakin iets over het hoofd zag. Ik begin nu wel de druk te voelen, maar dat komt ook omdat de vaak lange partijen hun tol eisen."

Crazy Machines 3

Heel lang geleden kwam er iemand uit mijn klas met een floppy naar school toe. Hij gaf die aan mij en zei ga dit spelen. Leukste puzzelspel ooit! Ik ging naar huis en begon met The Incredible Machine. Een puzzelspel waarbij je moet proberen een constructie in elkaar te zetten die aan de hand van kettingreacties het opgelegde doel moet bereiken. Crazy Machines is hierop gebaseerd en nu met deel drie ging ik vol enthousiasme aan de slag.

Go-computer verliest van prof

De mens is toch nog in staat om te winnen van de computer. Een professionele Go-speler uit Zuid-Korea, Cho Chikun, heeft een wedstrijd tegen de computer DeepZenGo gewonnen. Eindstand was 2-1.

DeepZenGo is gemaakt door de universiteit van Tokio. Hij gebruikt 'deep learning' om het spel te begrijpen. "Het voelde alsof ik tegen een mens speelde, omdat DeepZenGo sterke en zwakke plekken heeft", zei Cho na de laatste wedstrijd tegen Japanse media. Volgens de maker is DeepZenGo "zwaar verslagen", maar is het te herstellen.

Eerder dit jaar speelde de Google-computer AlphaGo vijf wedstrijden tegen wereldkampioen Lee Sedol, die ook uit Zuid-Korea komt. De computer won met 4-1.

Go is een bordspel met 361 speelvelden met bijna oneindig veel mogelijkheden om zetten te doen. Een computer is daarop moeilijk te programmeren. De zeges van AlphaGo waren dan ook verrassend.

Go-computer verliest van prof
Go-computer verliest van prof (Foto: BuzzT)

Stembus voor Top 2000 weer geopend

In het Brabantse Liempde wordt vrijdagochtend het startsein gegeven voor de stemweek voor de Top 2000. In die week kunnen mensen stemmen op de nummers die wat hen betreft in de Top 2000 thuishoren.

Tijdens zijn programma pikt NPO Radio 2-dj Gerard Ekdom eerst met de Top 2000 Stembus verschillende andere dj's op. Ze rijden dan naar Liempde, waar de jocks samen met de inwoners om 08.45 de stemweek openen. De Brabantse plaats werd door de meeste luisteraars genoemd als leukste plek in Nederland om het jaarlijkse muziekspektakel af te trappen.

De Top 2000 Stembus staat tot de finaledag op 2 december elke dag in een andere plaats, om mensen te helpen hun keuze voor hun favoriete nummers te bepalen. Op die finaledag moet duidelijk worden welk nummer dit jaar bovenaan de lijst is geëindigd. Vorig jaar was het Imagine van John Lennon. De keus voor het vredeslied was vermoedelijk ingegeven door de aanslagen in Parijs.

Vorig jaar brachten 4,5 miljoen mensen een stem uit tijdens de stemweek. De Top 2000 wordt uitgezonden tussen kerst en oudjaar.

Stembus voor Top 2000 weer geopend
Stembus voor Top 2000 weer geopend (Foto: BuzzE)

Man dringt monnikenhuis binnen en doodt vrouw

De Franse politie is met man en macht op zoek naar een gewapende, gemaskerde man die een vrouw heeft gedood in een bejaardenhuis voor monniken. In het bejaardenhuis in Zuidwest-Frankrijk wonen monniken en enkele nonnen. Het slachtoffer werd met een mes om het leven gebracht, maar de dader zou ook een geweer met afgezaagde loop bij zich hebben.

De politie heeft het bejaardentehuis kamer voor kamer onderzocht op zoek naar de dader en eventuele andere slachtoffers. Volgens de Franse website Le Figaro zijn er inmiddels 60 bewoners in veiligheid gebracht en zijn alle verdiepingen van het bejaardenhuis doorzocht. De zoektocht naar de dader gaat nu verder in de buitengebouwen.

Het gaat om een bejaardenhuis voor Afrikaanse monniken vlakbij Montpellier. Over de precieze toedracht is nog onduidelijkheid. Een medewerkster zou de politie gebeld hebben, nadat ze donderdagavond ontsnapt was.

Over de dader of het motief is nog niets bekend. Ook is nog niet duidelijk of het om een terroristische aanval gaat of om een actie van een eenling.

Er zijn enorm veel hulpdiensten op de aanval afgekomen. De politie van Frankrijk is in een hoge staat van paraatheid, omdat het land het afgelopen jaar meerdere terroristische aanvallen heeft gekend.

FOK! Wat een weer: het koelt snel af!

Goedemorgen! Hoewel vandaag vrij zonnig verloopt is het toch ineens onderuit gedonderd qua temperatuur. Dankzij een matige, aan de kust iets krachtigere, noordoostenwind wordt het vandaag slechts 6 graden. In het noordoosten waar de bewolking waarschijnlijk wat langer blijft hangen, wordt slechts 3 graden verwacht door het KNMI. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:19
Zon onder: 16:37
Zonkracht: 1 / 1
Aangezien het weer eens redelijk stil is qua inzendingen voor foto's, een archieffoto van qltel, uit Bad Wimpfen (Duitsland).
Zomer in Bad Wimpfen in Duitsland (Foto: qltel)
Zomer in Bad Wimpfen in Duitsland (Foto: qltel) 
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1915 Albert Einstein presenteert zijn algemene relativiteitstheorie in het paper The field equations of gravitation
1926 Atatürk verbiedt het dragen van een fez, een traditioneel hoofddeksel, in Turkije.
1930 Op Java begint een uitbarsting van de vulkaan Merapi. 13 dorpen worden vernietigd, en 23 andere zwaar beschadigd. Er sterven meer dan 1300 mensen. Pas in september 1931 komt de vulkaan weer tot rust.
1941 De U-boot U 331 vernietigt het Britse slagschip HMS Barham met drie torpedo's in de Middellandse Zee.
1948 Uitvinding van de kabeltelevisie, door Ed Parsons.
1952 In Londen gaat het toneelstuk The Mousetrap van Agatha Christie in première. Het wordt tot op heden onafgebroken gespeeld, en is daarmee de langstlopende toneelvoorstelling ter wereld.
2034 Supermaan: de volle maan staat het dichtst bij de aarde, en lijkt tot 14% groter en 30% helderder.


Mouse Trap

200 arrestaties in vluchtelingenkamp

De politie heeft meer dan 200 mensen gearresteerd tijdens een opstand in het grootste vluchtelingenkamp van Bulgarije, waar 3000 mensen wonen. Bij de actie werden waterkanonnen ingezet en er werd geschoten met rubberen kogels om de rust te herstellen. Er raakten 14 agenten gewond. Of er ook vluchtelingen gewond zijn geraakt is nog niet bekend.

De politie kwam in actie nadat vluchtelingen donderdag meubelen en banden in brand staken en met stenen naar de politie gooiden. De politie was aanwezig om te voorkomen dat er vluchtelingen het kamp zouden verlaten. Het kamp in Harmanli (vlakbij de Turkse grens) werd twee dagen geleden gesloten nadat lokale media berichtten dat er een virusinfectie was uitgebroken onder de voornamelijk Afghaanse bewoners.

Vanwege de ernst van de situatie is de minister-president van Bulgarije, Boiko Borisov, onderweg naar het kamp.

Donderdagavond was er ook korte tijd een opstand in een Grieks vluchtelingenkamp op het eiland Lesbos, na een brand waarbij een 66-jarige vrouw en een 6-jarig kind omkwamen en twee mensen gewond raakten. De Griekse politie had de rust daar weer snel hersteld.

200 arrestaties in Bulgaars vluchtelingenkamp
200 arrestaties in Bulgaars vluchtelingenkamp (Foto: ANP)

Comazuipende bejaarden

Vorige week las ik een artikel waarin werd vermeld dat 30% van de artsen op de spoedeisende hulp zich zorgen maakte over het aantal beschonken senioren dat langs kwam. Zij deden een onderzoek in opdracht van omroep MAX naar dronken ouderen op de Spoedeisende Hulp. Uit de enquête bleek dat 60% van de artsen in aanraking kwam met stomdronken ouderen. Vooral ouderen in de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar.

EL: Uitslag Dundalk FC - AZ

AZ heeft in de Europa League de laatste kans gegrepen om nog door te kunnen stoten naar de tweede ronde. De Alkmaarders wonnen uit met 0-1 van directe concurrent Dundalk FC en klommen zo naar de tweede plaats in Groep D achter groepswinnaar Zenit St. Petersburg.

In Ierland kwam AZ al snel op voorsprong dankzij een doelpunt van Wout Weghorst die goed oplette nadat Dundalk een voorzet van Mats Seuntjens niet goed kon verwerken. De Alkmaarders zagen daarna hun opponent beter in de wedstrijd komen, maar hielden eenvoudig stand.

Ook na rust had de ploeg van John van den Brom het beste van het spel en Weghost had de 0-2 aan moeten tekenen. Dundalk-doelman Gary Rogers dacht er echter anders over. In de slotfase vielen de Ieren nog wel aan, maar kwamen niet verder dan wat wanhoopspogingen.

Door dit resultaat staat AZ tweede in de groep met vijf punten uit vijf wedstrijden, ruim achter Zenit dat op vijftien punten staat. De Alkmaarders ontvangen de Russen in het laatste groepsduel in eigen huis en moeten winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Het andere duel gaat tussen Maccabi Tel Aviv en Dundalk die op vier punten uit vijf wedstrijden staan.

EL: Uitslag Manchester United - Feyenoord

Feyenoord kreeg in de eerste helft een enorme kans, maar moest na rust zijn meerdere erkennen in Manchester United. Na de 4-0 moet er een wondertje plaatsvinden tegen Fenerbahce.

Feyenoord werd in de eerste helft allerminst overrompeld door Manchester United, dat 'gewoon' startte met hele grote namen: Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Daley Blind. De Rotterdammers wisten dat het bij winst zeker zou zijn van een plek in de knock-outfase en bij verlies ernstig zou moeten vrezen voor uitschakeling.

Rooney

Pas na een minuut of twintig zette United, momenteel zesde in de Premier League, even aan. Brad Jones werd aan het werk gezet met schoten van Pogba en Michael Carrick. Enkele minuten later werd ook Feyenoord gevaarlijk, sterker nog: het kreeg dé kans op 0-1. Eljero Elia ging er op snelheid vandoor over de linkerzijde en vond met wat geluk Dirk Kuijt ter hoogte van de penaltystip. De aanvoerder schoot tegen Uniteds reserve-keeper (ex-AZ) aan en nadat Nicolai Jørgensen niks uit de rebound kon, zag ook Rick Karsdorp de keeper zijn schot pareren.

Tien minuten voor rust nam Manchester dan tóch de leiding. Wayne Rooney werd gevonden door Zlatan Ibrahimovic en rondde koelbloedig af: 1-0. Feyenoord kwam volwassen op de dag op Old Trafford maar liet na zich daarvoor te belonen. Na de onderbreking voerde United het tempo verder op. Juan Mata was met een boogballetje heel dicht bij 2-0, maar de Rotterdammers dankten doelman Brad Jones die er op het allerlaatste moment een hand tegen kreeg.

Feyenoord op zoek naar essentieel punt

Nadat Jens Toornstra aan een kaart was ontsnapt toen hij de op het doel af snellende Henrikh Mkhitaryan aan het shirt trok, kreeg Tonny Vilhena, maker van het gouden doelpunt tegen United in De Kuip, een klein kansje: hij wilde op doel schieten, maar raakte de bal verkeerd. Mata dacht aan de overkant 2-0 te maken, maar deed dat vanuit buitenspelpositie. Mkhitaryan schoot na een passje van Zlatan in het zijnet.

In de 69ste minuut besliste United de wedstrijd. Mata, die op het punt stond om gewisseld te worden, pikte nog even zijn treffer mee. Renato Tapia leverde de bal op kinderlijke wijze in en daar wist Rooney, maker van de 1-0, wel raad mee. Hij keek en zag Mata in de zestien op duiken die zijn wissel op de valreep tot applauswissel promoveerde. Een kwartier voor het einde besliste Ibrahimovic de wedstrijd. De Zweed kreeg de bal mee van Marcus Rashford en schoot vanaf de achterlijn via Brad Jones raak: 3-0. Jesse Lingard schoot daarna op aangeven van Antonio Valencia de voor Feyenoord pijnlijke 4-0 eindstand op het scorebord.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.