FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 oktober 2016

Basketbalsters overtuigend naar kwartfinale WK 3x3

Na de mannen hebben ook de Nederlandse vrouwen zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van het WK 3x3-basketbal in het Chinese Guangzhou. Vrijdag speelden de dames de laatste twee groepswedstrijden en voor de nummer één van de wereld leverde dat niet al te veel grote problemen op.

Met name het eerste duel werd met ogenschijnlijk speels gemak gewonnen. Nieuw-Zeeland moest er met 20-9 aan geloven tegen Jacobine Klerx, Sonja Kuijt, Lisa van den Adel en Charlotte van Kleef. In de laatste wedstrijd ging ook Polen ten onder tegen Nederland, hoewel dat wat spannender werd: 14-13. 

Nederland speelt zaterdag om 08.30 uur Nederlandse tijd in de kwartfinale tegen Tsjechië. Bij winst wacht de VS of Argentinië in de halve finale, die net als de finale ook zaterdag gespeeld wordt. Ook de mannen komen zaterdag in actie en ook daar wordt de knock-outfase in één dag afgewerkt. Alle wedstrijden zullen hier live te volgen zijn vanaf 07.50 uur. 

Eric Clapton aangeklaagd over muziekrechten

Eric Clapton is verwikkeld in een rechtszaak over de muziekrechten van het nummer Alberta op zijn album MTV Unplugged.

Nabestaanden van bluesmuzikant Bo Carter claimen in de rechtszaak dat het nummer ten onrechte wordt toegeschreven aan zanger en gitarist Lead Belly. In rechtbankstukken beargumenteren de rechthebbenden dat het nummer is afgeleid van Corrine Corrina, dat musicus Bo Carter schreef.

Eric Clapton heeft miljoenen exemplaren verkocht van Unplugged, waardoor veel royalty's mogelijk ten onrechte zijn uitgekeerd aan de verkeerde partij.

Eric Clapton aangeklaagd over muziekrechten
Eric Clapton aangeklaagd over muziekrechten (Foto: BuzzE)

Skiseizoen kan beginnen na groen licht Sölden

Voor de liefhebbers lijkt het zoals altijd weer alsof het een eeuwigheid heeft geduurd, maar over iets meer dan een week is het dan eindelijk zo ver: het wintersportseizoen kan echt beginnen. Vrijdag werd in het Oostenrijkse Sölden de sneeuw en de piste gecontroleerd waar op 22 en 23 oktober de World Cup alpineskiën van start gaat. Het resultaat: groen licht en het seizoen kan beginnen.

Op de Rettenbachferner wordt over een ruime week gestreden om de eerste World Cup-zeges van het seizoen en zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk gebeurt dat met een reuzenslalom. De sneeuw ligt er al bijzonder goed bij, zo zegt Markus Mayr, de racedirecteur van wereldskifederatie FIS. "De piste is al zo goed voorbereid..perfect! We zouden in principe zelfs dit weekeinde al kunnen beginnen als het nodig was." Volgens de betrokkenen was er geen enkele twijfel en werd het groene licht in korte tijd gegeven.

Het zal het vijftigste World Cup-seizoen in het alpineskiën worden en dat wordt komende week gevierd in Sölden. Een zeer bijzondere gast is Heinrich Messner. Hij won op 5 januari 1967 de eerste World Cup-wedstrijd ooit, een slalom in het Duitse Berchtesgaden. Opvallend genoeg duurde zijn carrière nog jaren en pakte hij onder meer twee olympische medailles, maar won Messner nooit meer een World Cup-wedstrijd. 

Verstappen noemt Grand Prix VS speciaal ook al krijgt hij geen champagne

Volgende week staat de Grand Prix van de Verenigde Staten op het programma en Max Verstappen heeft er zin in. De jonge Formule 1-coureur noemt het Circuit of the Americas, waar de wedstrijd verreden zal worden, heel speciaal. 

"Het Circuit of the Americas (COTA) is heel speciaal. Het is een nieuw circuit, maar met veel old-school bochten en dat maakt het echt gaaf om er te rijden. Bocht 1 is heel erg breed waardoor het veel kansen biedt om in te halen en daarna is de eerste sector vol S-bochten zoals op Silverstone of Suzuka. Het is echt een leuk circuit om op te racen", zo liet Verstappen via zijn eigen site weten.

De Nederlander kijkt niet alleen uit naar het circuit, ook langs de baan kan hij zich prima vermaken in Texas. "Ik heb vorig jaar wat kunnen rondkijken in Austin en het is echt een leuke stad. Ik hou wel van USA in het algemeen, de mensen zijn er vriendelijk en ik voel me er altijd op m’n gemak en relaxt. De hamburgers en het vlees zijn er zo goed! Ik zal wel wat moeten oppassen met wat ik eet, maar voor een goede steak maak ik wel tijd."

Verstappen blikte ook alvast vooruit naar de race in Mexico een week na de race in de VS. "Het circuit in Mexico is interessant. Het is nog heel nieuw, het was nog maar net af toen we daar vorig jaar waren. Hopelijk is er dit jaar meer grip en zullen de rondetijden wat sneller zijn. De Mexicaanse fans hebben veel passie en kwamen massaal naar de race, het wordt leuk om hen terug te zien. Vorig jaar kreeg ik niet de kans om rond te kijken. Ik wil dit jaar wat bezienswaardigheden bezoeken en de authentieke keuken proeven."

Mocht Verstappen op het podium eindigen in de VS dan zal hij niet met champagne mogen feesten. De leeftijd voor het nuttigen van alcohol ligt daar namelijk op 21 jaar en dus moet de negentienjarige Nederlander nog een paar jaar wachten met champagne drinken op het podium op het Circuit of the Americas. Maar geen zorgen, de organisatie heeft al een back-up plan:

Verstappen noemt Grand Prix  VS speciaal ook al krijgt hij geen champagne (Pro Shots / Action Images)
Verstappen noemt Grand Prix VS speciaal ook al krijgt hij geen champagne (Pro Shots / Action Images)

Telstar zegeviert tegen NAC, Almere City brengt Jong PSV eerste nederlaag toe

Een verrassende avond in de tiende speelronde van de Eerste Divisie. De koploper, nummer twee, drie en vier gingen onderuit. Koploper Jong PSV verloor van Almere City. De nummer vier NAC Breda verloor in Velsen-Zuid van Telstar. Ook VVV Venlo en FC Volendam bleven met lege handen achter. 

Telstar was thuis te sterk voor het hoger geklasseerde NAC Breda met 2-0. Stefano Lilipaly en Liban Adbulahi waren trefzeker voor de Velsenaren. De bezoekers hadden het overwicht, maar werden nooit gevaarlijk. Telstar verdedigde sterk en dat bleek de sleutel van het succes. Aanvallend kwam Telstar pas vlak voor rust tot de eerste goedlopende aanval. Dat leverde wel een doelpunt op. Met aanvallende wissels probeerde men bij NAC nog wat te forceren, maar in de slotfase was het Telstar dat opnieuwe scoorde.

Telstar-speler Bryan Ottenhof viert de overwinning met een jonge supporter. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Telstar-speler Bryan Ottenhof viert de overwinning met een jonge supporter. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Jong PSV verloor met 1-0 bij Almere City FC. Bij Jong PSV werden voorafgaand de wedstrijd spits Sam Lammers en trainer Pascal Jansen in het zonnetje gezet. Lammers kreeg twee Bronzen Stieren voor het beste talent en als topscorer van de eerste periode. Jansen is uitgeroepen tot beste trainer van het eerste deel van de competitie. 

Lammers kreeg in de eerste helft een grote kans op zijn tiende treffer van het seizoen, maar zijn kopbal ging naast. Almere City kwam in de tweede helft op voorsprong. Yener Arica knalde een vrije trap via de onderkant van de lat binnen. Jong PSV slaagde er in het laatste half uur niet meer in terug te komen in de wedstrijd en daarmee bleven de Eindhovenaren voor het eerst dit seizoen met lege handen staan. 

VVV Venlor verloor de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard met 2-0. Aziz Khalouta zette de thuisclub in de 48e minuut vanaf elf meter op voorsprong. VVV-speler Roel Janssen veroorzaakte de strafschop en kreeg van scheidsrechter Siemen Mulder de rode kaart. Roald van Hout besliste in de 64e minuut de wedstrijd in het voordeel van Fortuna.

FC Volendam ging met dezelfde cijfers onderuit bij Helmond Sport. Furhgill Zeldenrust was in de zestiende minuut verantwoordelijk voor de 1-0, waarna Teije ten Den in de 64e minuut de score verdubbelde.

Turkse politie valt hogere rechtbanken binnen

De Turkse politie is vrijdag verschillende hogere rechtbanken binnengevallen nadat er arrestatiebevelen waren uitgegeven voor 189 rechters en officieren van justitie. Zij zouden volgens Erdogan betrokken zijn geweest bij de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer.

Onder de arrestanten bevinden zich rechters van het ministerie van Justitie, het Hof van Cassatie en de Raad van State, aldus het Turkse persbureau Anadolu.

Erdogan is sinds de mislukte couppoging bezig het land te zuiveren van afvalligen van zijn bewind. Al honderden leraren, ambtenaren, militairen en politici moesten het veld ruimen.

Turkse politie valt hogere rechtbanken binnen
Turkse politie valt hogere rechtbanken binnen (Foto: ANP)

Trump weer van aanranding beschuldigd

Donald Trump begint een beetje op Bill Cosby te lijken. De Amerikaanse oppermalloot is vrijdag opnieuw door een vrouw beschuldigd van aanranding. Kristin Anderson vertelde de Washington Post dat ze begin jaren negentig in een club in New York door Trump onder haar rok werd gegrepen.

Het voorval duurde naar haar zeggen niet langer dan dertig seconden, maar dat het Trumps hand was die onder haar rok verdween betwijfelt Anderson niet. Ze zat op een bank in een club in Manhattan toen ze opeens een hand onder haar rok voelde, die omhoogging over haar dij en eindigde op haar vagina. Pas nadat ze de hand had weggeduwd en de bank af was gevlucht draaide Anderson zich om en herkende ze Trump.

"Het was geen seksuele versierpoging", zei Anderson. "Ik weet niet waarom hij het deed. Het was alsof hij wilde bewijzen dat hij het kon flikken, dat er niks zou gebeuren. Er was geen gesprek. We keken niet eens in elkaars richting. Het was willekeurig, zeer nonchalant van zijn kant."

Summer Zervos, die in het verleden aan reality-show The Apprentice meedeed, zei vrijdag eveneens te zijn aangerand door Trump. De eerste keer dat Zervos Trump ontmoette werd ze ongevraagd gezoend. Toen ze op een later moment een afspraak met Trump had bij een hotel in Los Angeles om het over een baan te hebben, begon hij haar opnieuw te zoenen. Beide keren wees ze hem af.

Het Trump-kamp ontkent de beschuldiging, maar diverse verhalen stroken met de uitspraken die Trump deed in de video uit 2005 die vorige week uitkwam. Daarin leek de Republikeinse presidentskandidaat op te scheppen dat als je beroemd bent, je vrouwen kan aanranden. "Ik zoen ze gewoon, ik wacht niet eens. Je kan ze bij de poes grijpen, je kan alles doen", zei Trump. Sinds de opname uitkwam hebben diverse vrouwen gezegd te zijn aangerand door Trump.

Maar het zijn niet alleen de beschuldigingen die Trump parten spelen. Naar aanleiding van de verhalen zijn Amerikaanse media met een hernieuwd enthousiasme in oude uitspraken van Trump gedoken. Zo dook deze week onder meer een video op waarin Trump over een jong meisje zegt: "Over tien jaar ga ik met haar uit. Kan je het je voorstellen?"

Trump weer van aanranding beschuldigd
Trump weer van aanranding beschuldigd (Foto: ANP)

Extremisten schieten militairen dood in Sinaï

Islamitische extremisten hebben vrijdag twaalf Egyptische militairen doodgeschoten tijdens een aanval op een controlepost op 40 kilometer van de stad Bir al-Abd, in het noorden van de Sinaï. Zes soldaten raakten gewond. Zij zijn in een ziekenhuis in el-Arish opgenomen. De aanval is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

De legereenheid beantwoordde het vuur onmiddellijk en schakelde naar eigen zeggen vijftien belagers uit, die waren komen aanrijden in wagens met vierwielaandrijving. De Egyptische veiligheidsdienst wees voordat IS de aanval claimde al in de richting van de terreurbeweging. De daders maakten gebruik van semiautomatische geweren en een paar zwaardere wapens. Het is voor het eerst dat leden van IS in dit deel van de Sinaï toeslaan.

Elders op het dunbevolkte schiereiland waren opstandelingen al wel actief. Het verzet nam toe nadat het Egyptisch leger president Mohamed Mursi, de leider van de Moslimbroederschap, had afgezet. De militanten claimen sinds 2014 deel uit te maken van IS als de Sinaï-afdeling. De groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden Egyptische militairen en politieagenten.

Extremisten schieten militairen dood in Sinaï
Extremisten schieten militairen dood in Sinaï (Foto: ANP)

Salesforce ziet af van overname Twitter

Technologiebedrijf Salesforce is afgehaakt als mogelijke koper van berichtendienst Twitter. Dat heeft topman Marc Benioff vrijdag gezegd tegen zakenkrant Financial Times. Hij vindt Twitter strategisch niet passen bij zijn bedrijf, dat zijn geld verdient met de verkoop van cloudsoftware.

"Wij zijn in dit geval weggelopen", aldus Benioff. "Het paste niet bij ons." Salesforce was naar verluidt nog de enige serieuze gegadigde om Twitter over te nemen, nadat eerder andere geïnteresseerde partijen als Google en Walt Disney zich zouden hebben teruggetrokken.

Twitter worstelt al geruime tijd met de concurrentie van onder meer Facebook en Snapchat en heeft moeite geld te verdienen met advertenties. Het bedrijf zou al een tijdje achter de schermen werken aan een mogelijke overname door een grotere partij met een sterkere positie op de advertentiemarkt.

Salesforce ziet af van overname Twitter
Salesforce ziet af van overname Twitter (Foto: BuzzT)

NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen

In voedingssupplementen die als afslankmiddel te koop worden aangeboden via onder meer Marktplaats en webshops kunnen stoffen zitten die ook in geneesmiddelen voorkomen. Die kunnen ernstige bijwerkingen hebben als hoge hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid, duizeligheid en angstgevoelens.

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om Emtea, Irem Natural en Niva detox, te koop in de vorm van capsules en thee.

De NVWA ontving een melding over een jonge vrouw die een dergelijke afslankthee gebruikte en overleed aan acute hartproblemen. "Het is bedrijven die in een of meer van deze producten handelen verboden deze nog langer te verkopen", aldus de organisatie vrijdag. Ze worden ook aan de deur verkocht. Consumenten krijgen het dringende advies de producten niet te kopen of te gebruiken.

NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen
NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen (Foto: ANP)

Russische snelwandelaars geschorst voor EPO

Het was even stil rondom de Russische snelwandelaars en hun dopingcrisis, maar vijf van hen zijn deze week definitief geschorst vanwege het gebruik van het verboden middel EPO. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft dat bekendgemaakt. CAS deelde de schorsingen uit en niet de Russische atletiekbond, omdat die bond geschorst is en daar op het moment niet de bevoegdheid toe heeft.

Het gaat om Mikhail Ryzhov, Ivan Noskov, Elmira Alembekova, Vera Sokolova en Denis Strelkov. Ryzhov won in 2013 zilver op de 50 kilometer op het WK, Alembekova liep vorig jaar een wereldrecord en ook de anderen behoorden tot de wereld(sub)top. Alle vijf werden ze gepakt tijdens zogenaamde out-of-competition controles in het Russische Saransk. Zowel sporters als coaches zouden het de dopingcontroleurs daar zo moeilijk mogelijk gemaakt hebben om de testen af te nemen. 

Chirurgen in VS scheiden Siamese tweeling

Amerikaanse chirurgen zijn er vrijdag in geslaagd een dertien maanden oude Siamese tweeling van elkaar te scheiden.

De jongetjes waren met hun hoofdjes aan elkaar vastgegroeid. De operatie was zeer riskant, omdat er een grote kans was op zowel hersenbeschadiging als op overlijden.

De operatie van Jadon and Anias McDonald uit de staat Illinois begon donderdag en duurde in totaal zestien uur. Of de twee de operatie in een kinderziekenhuis in New York goed hebben doorstaan, moet nog blijken. "We staan aan de vooravond van het grote onbekende", liet hun moeder weten. ,,De komende maanden zijn cruciaal voor hun herstel en we weten niet hoe dat gaat verlopen."

Chirurgen in VS scheiden Siamese tweeling
Chirurgen in VS scheiden Siamese tweeling (Foto: ANP)

Handelaar 'flash crash' nu echt uitgezet

De Britse handelaar die wordt verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde flash crash op Wall Street in 2010 wordt nu echt op het vliegtuig gezet naar de Verenigde Staten. Een Britse rechter oordeelde al in maart dat hij mocht worden uitgeleverd, maar hij ging in beroep. Het hof in Londen zag vrijdag echter eveneens geen bezwaren tegen zijn uitlevering.

Justitie in de VS wil hem vervolgen voor onder meer fraude en marktmanipulatie. De maximale straf die hem boven het hoofd hangt voor de in totaal 22 aanklachten is ruim 350 jaar cel.

De nu 27-jarige Navinder Singh Sarao zorgde er zes jaar geleden vanuit zijn ouderlijk huis in de buurt van Londen met een reeks valse orders voor dat de Dow-Jonesindex in New York in een paar minuten tijd flink onderuit ging. Het verlies, dat op het dieptepunt opliep tot circa een biljoen dollar, herstelde zich snel, maar in de tussentijd had Sarao bijna 36 miljoen euro winst gemaakt.

Handelaar 'flash crash' nu echt uitgezet
Handelaar 'flash crash' nu echt uitgezet (Foto: ANP)

Kinderen vestigen wereldrecord programmeren

Door met 11.368 kinderen tegelijk te programmeren hebben deze kids vrijdag het wereldrecord programmeren gevestigd. Ze volgden met zijn allen tegelijk door het hele land lessen in het programmeren van computers. Zo'n zeshonderd gastdocenten gaven zich vrijwillig op om de kinderen uit groep 7 en 8 nieuwe "digitale vaardigheden" bij te brengen.

Ook prins Constantijn deed mee. Hij sloot zich in de openbare bibliotheek van Amsterdam aan bij een programmeerles. Zowel de recordpoging als de zogenoemde Europese Codeweek waar die de aftrap van vormt, komt uit de koker van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes. Zij voerde van 2010 tot en met 2014 de scepter over de digitale agenda van de EU.

"Banen van nu bestaan in de toekomst niet meer en er komt steeds meer behoefte aan technische expertises", verklaart de stichting CodeUur, die de recordpoging organiseerde. "Kinderen worden daar nu nog onvoldoende voor opgeleid. Ze beschikken daarom vaak niet over de technische vaardigheden die ze nodig hebben voor de banen van de toekomst, of voor banen die een softwarecomponent bevatten."

Kinderen vestigen wereldrecord programmeren
Kinderen vestigen wereldrecord programmeren (Foto: BuzzT)

Ronddraaiende VR-stoel in 2017 verscheept

Het Britse Roto VR begint in het eerste kwartaal met het verzenden van een Virtual Reality-stoel die 360 graden ronddraait. De Roto VR Chair zou werken met alle VR-brillen, blijkt uit een video van het bedrijf.

Volgens een bericht van vrfocus.com, dat door het bedrijf is geretweed, beweegt en draait de stoel, die is voorzien van een motor, mee met wat de speler ziet. Met behulp van een apparaatje dat op de VR-bril kan worden bevestigd, beweegt de stoel ook mee als een gebruiker het hoofd draait.

Daarnaast kunnen op pedalen loopbewegingen worden gemaakt. Racefanaten die pedalen bezitten kunnen daarnaast een accessoire aanschaffen waarmee ze de pedalen kunnen toepassen in hun spel.

Ronddraaiende VR-stoel in 2017 verscheept
Ronddraaiende VR-stoel in 2017 verscheept (Foto: BuzzT)

BATE Borisov pakt elfde Wit-Russische landstitel op een rij

BATE Borisov is vrijdag voor de elfde keer op rij landskampioen van Wit-Rusland geworden. De club is na de overwinning op bezoek bij Granit Mikashevichi onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Het werd 0-1. De club mag zich sinds 2006 de beste club uit het land noemen. 

BATE valt met nog vijf wedstrijden te gaan niet meer in te halen door de nummer twee Shakhtyor Soligorsk. In september zal de club opnieuw instromen in de tweede voorronde van de Champions League. BATE Borisov is hofleverancier van de nationale ploeg van Wit-Rusland, die vorige week met 4-1 verloor van het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie.

Schultz: snellere reparatie Merwedebrug

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) gaat ervan uit dat de Merwedebrug bij Gorinchem sneller gerepareerd zal zijn dan over twee maanden. "We kijken of we het naar voren kunnen trekken", zei de bewindsvrouw vrijdag na de ministerraad.

De brug op de A27 is voor het vracht- en busvervoer in beide richtingen gesloten omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie zijn ontdekt. Schultz is met de regio aan het kijken hoe de problemen die veroorzaakt worden gezamenlijk kunnen worden opgelost.

Er wordt ook onderzocht of bedrijven voor schadeloosstelling in aanmerking kunnen komen, zei Schultz. De transportsector heeft grote last van de afsluiting. Transportorganisaties schatten de schade op zeker een half miljoen euro per dag. Vrachtwagens moeten omrijden en busbedrijven zetten kleine busjes in om passagiers toch snel over de brug te krijgen.

De 55 jaar oude Merwedebrug is sinds dinsdag dicht voor alle voertuigen zwaarder dan 3500 kilo. Door de haarscheurtjes is het volgens Rijkswaterstaat niet verantwoord om zwaar verkeer te laten passeren. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd.

Schultz: snellere reparatie Merwedebrug
Schultz: snellere reparatie Merwedebrug (Foto: ANP)

Plasterk blijft Samsom trouw

Diederik Samsom kan in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA rekenen op de steun van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Plasterk vindt dat Samsom zich bewezen heeft en opnieuw een kans moet krijgen en niet moet worden ingeruild voor bijvoorbeeld vicepremier Lodewijk Asscher, die zich voor de lijsttrekkersverkiezing zou warmlopen.

Er zijn volgens Plasterk misschien andere kandidaat-lijsttrekkers die even goed zijn als Samsom, maar de zittende leider moet voorrang krijgen zolang er geen reden is afscheid van hem te nemen. Kiezers zullen zelf ook trouw en solidair zijn als de partij daarin het goede voorbeeld geeft, hoopt de minister. Plasterk heeft er alle vertrouwen in dat Samsom de boel weer aan de praat krijgt en de gunst van de kiezer terugwint.

Plasterk neemt het al langer voor Samsom op. Hij voelde aanvankelijk ook niets voor een lijsttrekkersverkiezing.

Andere PvdA-bewindslieden houden zich voorlopig op de vlakte.

Plasterk blijft Samsom trouw
Plasterk blijft Samsom trouw (Foto: ANP)

Paul de Leeuw denkt nog niet aan stoppen

Paul de Leeuw had vrijdag een treurige boodschap voor de mensen die geen fan van hem zijn. "Ik moet de mensen die een hekel aan me hebben teleurstellen: ze zijn nog niet van me af want ik bouw dus weer nieuw publiek op", zei de kersverse winnaar van de Gouden Stuiver op 100% NL in de ochtendshow van Lex Gaarthuis.

De prijs voor beste jeugdprogramma, die hij kreeg voor Pauls Puber Kookshow, voelt voor De Leeuw 'heel erg als een zie je wel'. Paul lag vorige maand in de clinch met de VARA, dat schoof met zijn jongerenprogramma.

"Het is zo'n moeilijk programma om te maken", herhaalde Paul vrijdag. "Maar ook heel leuk. Toen de hele ploeg hier gister was na afloop om een borrel te drinken was ik heel erg blij."

Paul de Leeuw denkt nog niet aan stoppen
Paul de Leeuw denkt nog niet aan stoppen (Foto: BuzzE)

Dijkhoff grijpt in bij onveilige tbs-kliniek

Tbs-kliniek De Woenselse Poort is onvoldoende veilig voor medewerkers en bewoners. Volgens de inspectie zijn er direct maatregelen nodig om de situatie te verbeteren.

Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer dat onder meer is afgesproken dat een 'externe procesbegeleider' wordt aangesteld om veranderingen door te voeren.

De Inspectie Justitie en Veiligheid stelde in september een onderzoek in naar aanleiding van mediaberichten over misstanden. Er zou onder meer sprake zijn van drugsgebruik, intimidatie, een doofpotcultuur, gebrek aan toezicht op bewoners en relaties tussen bewoners onderling en ook met medewerkers.

Intimidatie
De inspectie heeft onder meer geconstateerd dat er sprake is van intimidatie en verbale en fysieke agressie door bewoners. Medewerkers doen vaak geen aangifte omdat zij bang zijn voor represailles door de patiënten. De inspectie concludeert ook dat de personele bezetting in de inrichting zowel kwalitatief als kwantitatief niet voldoet en er onvoldoende toezicht op de bewoners is.

De inspectie stelt ook vast dat zowel soft- als harddrugs beschikbaar zijn. Hoewel de inspectie erkent dat deze lastig zijn te weren, verwacht ze wel maatregelen om ervoor te zorgen dat het binnen de perken blijft.

Dijkhoff noemt het door de inspectie geschetste beeld van De Woenselse Poort 'ernstig'. "De veiligheid van personeel en patiënten in De Woenselse Poort moet zo snel mogelijk weer op orde zijn", schrijft hij.

Dijkhoff grijpt in bij onveilige tbs-kliniek
Dijkhoff grijpt in bij onveilige tbs-kliniek (Foto: ANP)

Frans Bauer stoot O'G3NE van de troon

De dames van O'G3NE hebben niet lang kunnen genieten van hun nummer 1 album. Frans Bauer stoot de meidengroep al na één week van de toppositie. De volkzanger komt met zijn nieuwe album Geluk, hoop & liefde binnen op de hoogste plek van de Album Top 100.

Geluk, hoop & liefde is het vijftiende album van Frans dat de nummer 1-positie weet te veroveren. "Je hoopt natuurlijk altijd dat je fans een nieuw album zullen omarmen, maar de reacties zijn echt overweldigend", reageerde Frans. "Bij signeersessies komen ze in groten getale opdagen en ik ontvang alleen maar leuke berichten van mensen die blij zijn de 'oude' Frans weer terug te horen."

De dames van O'G3NE zakken met hun debuutplaat We Got This naar de zesde plek. Ook Shawn Mendes, die vorige week op de tweede plek stond, levert veel in. Hij staat met Illuminate op de zevende plek.

De twee acts moeten plaats maken voor Green Day, dat met het nieuwe Revolution Radio binnenkomt op de vierde plek. Kinderen voor Kinderen en Broederliefde weten hun derde en vijfde plek vast te houden, terwijl Justin Bieber zeven plaatsen stijgt met Purpose en uitkomt op nummer 2.

Album Top 10 week 42
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Frans Bauer - Geluk, hoop & liefde
2. (9) Justin Bieber - Purpose
3. (3) Kinderen voor Kinderen - Voor altijd jong! - 37
4. (-) Green Day - Revolution Radio
5. (5) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
6. (1) O'G3NE - We Got This
7. (2) Shawn Mendes - Illuminate
8. (-) Norah Jones - Day Breaks
9. (10) Rotterdam Airlines - Gate 16
10 (-) Alter Bridge - The Last Hero

Frans Bauer stoot O'G3NE van de troon
Frans Bauer stoot O'G3NE van de troon (Foto: BuzzE)

Mexico wil 'El Chapo' uitleveren aan de VS

De Mexicaanse regering is van plan drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán begin volgend jaar uit te leveren aan de Verenigde Staten.

De Mexicaanse nationale veiligheidscommissaris Renato Sales verwacht de voormalige baas van het Sinaloa-drugskartel in januari of februari over te dragen, liet hij vrijdag aan tv-zender Televisa weten.

De VS beschuldigen Guzmán van moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. Op dit moment zit hij in een zwaar beveiligde gevangenis in Ciudad Juarez, bij de Amerikaanse grens.

Guzmán is al twee keer ontsnapt uit een zwaarbeveiligde gevangenis. Zo zag 's werelds machtigste drugshandelaar in 2015 kans te ontsnappen uit een gevangenis bij Mexico-Stad via een meer dan een kilometer lange tunnel. In januari van dit jaar werd hij na een grote klopjacht weer opgepakt.

Guzmáns advocaten willen de uitlevering van hun cliënt voorkomen. Zo nodig zullen ze de zaak aanvechten voor een internationaal gerechtshof. ,,We zullen vechten tot het einde", zei zijn advocaat.

Mexico wil 'El Chapo' uitleveren aan de VS
Mexico wil 'El Chapo' uitleveren aan de VS (Foto: ANP)

Russell Brand stal post en riskeert straf

Comedian Russel Brand is in de problemen gekomen nadat hij op televisie toegaf dat hij geld uit de post van mensen stal toen hij in zijn jonge jaren als postbode werkte. Het Britse Royal Mail laat weten dat het de zaak hoog opneemt.

Brand deed de openbaring tijdens de Jonathan Ross Show op de Britse zender ITV. "Ik had het niet moeten doen, dingen stelen. Ik heb er nu spijt van", aldus Brand.

De Britse komiek werkte slechts drie weken bij de post en stal geld om er vervolgens drugs van te kopen. Een woordvoerder van Royal Mail liet weten dat het bedrijf oneerlijk gedrag en het rommelen met de post van mensen niet accepteert. Ook zijn dergelijke gedragingen strafbaar.

De 41-jarige Brand en zijn 27-jarige vriendin Laura Gallacher verwachten binnenkort hun eerste kindje.

Russell Brand stal post en riskeert straf
Russell Brand stal post en riskeert straf (Foto: BuzzE)

Chris Rock tekent voor 35 miljoen bij Netflix

De Amerikaanse comedian Chris Rock gaat twee stand-upcomedyshows maken voor Netflix. Dat meldt de Hollywood Reporter.

Netflix betaalt Rock volgens ingewijden 35 miljoen euro voor de twee shows, een recordbedrag. De shows moeten in 2017 te zien zijn via de streamingdienst.

De 51-jarige Rock was tot voor kort verbonden aan de Amerikaanse zender HBO, waar hij meerdere stand-ups voor opnam. Ook regisseerde hij de comedyshows van Amy Schumer op de zender.

"Chris Rock is een geliefde acteur en regisseur en zijn bijzondere stand-up maakt hem een koninklijke komiek", aldus Netflix in een verklaring.

Chris Rock tekent voor 35 miljoen bij Netflix
Chris Rock tekent voor 35 miljoen bij Netflix (Foto: BuzzE)

Lange file A2 door controles bij Merwedebrug

Op de A2 (Amsterdam-Utrecht) staat vrijdagmiddag een file van tientallen kilometers door een combinatie van vakantiegangers en verkeer dat de Merwedebrug mijdt. De VerkeersInformatieDienst meldt dat er rond 17.00 uur tussen Vinkeveen en knooppunt Deil 41 kilometer file stond. In het noorden en midden van het land is vrijdag de herfstvakantie begonnen.

De Merwedebrug op de A27 is sinds dinsdag voor vrachtverkeer en bussen in beide richtingen gesloten omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie zijn ontdekt. De 55 jaar oude brug is voorlopig dicht voor voertuigen zwaarder dan 3500 kilo.

Voor de Merwedebrug (A27) wordt nog altijd in beide richtingen gecontroleerd. Vanuit Utrecht wordt vrachtverkeer van de weg geleid bij afrit Avelingen. De politiecontrole heeft volgens de VID opnieuw geleid tot een kilometerslange file.

Lange file A2 door controles bij Merwedebrug
Lange file A2 door controles bij Merwedebrug (Foto: ANP)

Pino en Tommie willen volwassen Sesamstraat

De acteurs achter Pino en Tommie in Sesamstraat zien wel brood in een volwassen versie van het kinderprogramma. Dat zeiden Bert Plagman (Tommie) en Renée Menschaar (Pino) vrijdagmiddag in De Nieuws BV op NPO Radio 1.

"Ik zou dat wel willen ja", zei Menschaar, die wel vindt dat dat dan met nieuwe personages zou moeten gebeuren. "Niet met de poppen van Sesamstraat. Ik vind dat je dat moet koesteren, dat is van het programma. Maar een grote-mensen-Sesamstraat met lekker wat satire erin: ja."

In de Amerikaanse versie van Sesamstraat worden al regelmatig thema's met een knipoog voor volwassenen gebracht. Dat vinden Menschaar en Plagman te ver gaan. "Een kleuterprogramma hebben we het over he?", aldus Plagman. "Alsjeblieft niet, laten we kleuters daar niet mee lastig vallen."

Met de musical Avenue Q werd in de Verenigde Staten al wel eens een soort Sesamstraat voor volwassenen gemaakt. Het stuk zou ook naar Nederland komen maar dat ging niet door toen de producent stopte.

Pino en Tommie willen volwassen Sesamstraat
Pino en Tommie willen volwassen Sesamstraat (Foto: BuzzE)

Leraren willen meer handen in de klas

Leraren willen meer handen in de klas. De werkdruk in het basisonderwijs is voor velen nog steeds te groot. Dat blijkt uit een onderzoek van CNV Onderwijs onder 3817 leraren.

Leraren maken zich vooral druk over de aandacht die ze aan elk kind kunnen geven. Een leerkracht heeft vaak het gevoel voortdurend tekort te schieten en dat gaat ten koste van het welbevinden van de kinderen en de leraren zelf. Bijna 80 procent vindt de werkdruk onverminderd te hoog.

"Noodkreten van leraren uit het primair onderwijs die door ons zeer serieus genomen moeten worden. Er moet nu echt iets veranderen. Wij pleiten daarom voor meer geld voor meer handen in de klas", zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs.

Bijzaak
Er was extra geld gereserveerd voor meer klassenassistenten, maar dat lijkt weinig te hebben veranderd. "Wat is er gebeurd met de 50 miljoen euro die hier elk jaar voor zou worden gereserveerd?", vraagt Schueler zich af. CNV Onderwijs wil dat er meer Onderwijs Ondersteunende Personeelsleden worden aangesteld.

Veel ondervraagden hebben het gevoel dat lesgeven bijzaak is geworden. Ze zijn veel tijd kwijt aan te veel administratie en onnodige taken, zoals schoonmaken omdat de schoonmaakster is wegbezuinigd. Anderen ergeren zich aan de toetscultuur. "Alles wordt bedacht vanachter een bureau. Laat Dekker maar eens een weekje alleen voor een groep staan, dan piept hij wel anders", aldus de leraren.

Leraren willen meer handen in de klas
Leraren willen meer handen in de klas (Foto: ANP)

Bruno Mars hoogste nieuwe binnenkomer

Bruno Mars is deze week de hoogste nieuwe binnenkomer in de Single Top 100. De Amerikaanse zanger, die naar Nederland komt voor de uitreiking van de MTV EMA, verovert met zijn 24K Magic de achttiende positie in de hitlijst.

24K Magic is de eerste single van Bruno's derde studioalbum. Die plaat, die eveneens 24K Magic heet, verschijnt op 18 november. De zanger is in november in Rotterdam voor de uitreiking van de MTV EMA. Bruno brengt tijdens de awardshow van de muziekzender zijn nieuwe single ten gehore.

In de top van de Single Top 100 verandert deze week niets. Justin Bieber en DJ Snake blijven de lijst aanvoeren met Let Me Love You. De Canadese zanger is ook terug te vinden op de derde plek, met Cold Water, zijn samenwerking met Major Lazer en MØ. De tweede plek is ook deze week voor The Chainsmokers en Halsey met Closer. Ook The Chainsmokers komen naar Nederland. Het Amerikaanse duo is volgende week in Amsterdam in het kader van het Amsterdam Dance Event (ADE). Vrijdag werd bekend dat de twee ook volgend jaar februari een show verzorgen in Amsterdam.

Single Top 10 week 42
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
2. (2) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
3. (3) Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ - Cold Water
4. (5) Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - My Love
5. (8) The Weeknd feat Daft Punk - Starboy
6. (4) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
7. (6) Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho - Gass
8. (7) Jonas Blue feat. JP Cooper - Perfect Strangers
9. (9) Sia feat. Kendrick Lamar - The Greatest
10. (13) Calvin Harris - My Way

Bruno Mars hoogste nieuwe binnenkomer
Bruno Mars hoogste nieuwe binnenkomer (Foto: BuzzE)

Stevie Wonder en Chaka Khan eren Prince

Een keur aan artiesten, onder wie Stevie Wonder en Chaka Khan, heeft donderdagavond een eerbetoon gebracht aan Prince tijdens een herdenkingsconcert in St. Paul. De zanger, componist en producer overleed zes maanden geleden op 57-jarige leeftijd op zijn landgoed Paisley Park, een kleine 50 kilometer van St. Paul.

De 17.000 kaarten voor het concert waren in een paar minuten uitverkocht, meldt Reuters. De opening van de show werd verzorgd door niemand minder dan president Barack Obama, die via een video de artiest herdacht.

Wonder en Khan brachten Prince-nummers als 1999 en I Feel For You, waarmee Chaka Khan in 1984 een hit scoorde. Andere artiesten tijdens het drie uur durende concert waren onder meer Tori Kelly, Doug E. Fresh en Jessie J, die op het laatste moment aan de line-up was toegevoegd ter vervanging van Christina Aguilera. Zij moest vanwege stemproblemen afzeggen.

Opvallende afwezige tijdens het herdenkingsconcert was Prince's voormalige percussioniste Sheila E. Volgens de Minneapolis StarTribune gaf zij dezelfde avond een concert in New York.

De artiesten werden begeleid door leden van twee bands van Prince, New Power Generation en 3rdEyeGirl. Voorafgaand aan het concert kwamen honderden in het paars geklede fans naar een gratis openluchtfeest. Een aantal bekende gebouwen in de stad werd paars uitgelicht.

Stevie Wonder en Chaka Khan eren Prince
Stevie Wonder en Chaka Khan eren Prince (Foto: BuzzE)

Airbus viert mijlpaal met 10.000 leveringen

Airbus heeft vrijdag een historische mijlpaal bereikt met de levering van zijn tienduizendste toestel. Het vliegtuig, een A350-900, werd op een speciale ceremonie in Toulouse overgedragen aan Singapore Airlines.

Airbus-topman Tom Enders gaf aan bijzonder trots te zijn deze prestatie te vieren met Singapore Airlines, dat volgens hem een van de oudste en meest loyale klanten van het Europese luchtvaartconcern is. De A350 die naar Singapore Airlines gaat krijgt een speciaal logo '10.000th Airbus Aircraft' en zal ingezet gaan worden op vluchten tussen Singapore en San Francisco.

De eerste levering van Airbus was een A300 aan Air France in mei 1974. Inmiddels bestaat de productielijn van Airbus uit vier families, de A320, A330, A350 en de superjumbo A380. Wereldwijd vliegen meer dan vierhonderd maatschappijen met Airbussen. Het orderboek bevat momenteel bestellingen voor 6700 vliegtuigen, wat goed is voor tien jaar aan volle productie.

Airbus viert mijlpaal met 10.000 leveringen

Airbus viert mijlpaal met 10.000 leveringen (Foto: ANP)

'Koning wist niet van compensatie belasting'

Koning Willem-Alexander heeft zelf geen weet van de vermeende compensatie die hij zou krijgen voor de belasting die hij betaalt over het rendement van zijn vermogen. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Ook prinses Beatrix is niet op de hoogte van de regeling. "Net als ik willen zij graag zo snel mogelijk weten hoe dit precies zit", aldus Rutte.

RTL Nieuws onthulde maandag dat in de jaren zeventig in het diepste geheim afspraken werden gemaakt. De compensatie zou zijn verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer wil opheldering van de regering over het vermeende privilege voor koning Willem-Alexander en zijn voorgangers. Rutte liet vrijdag weten dat hij nog bezig is om het uit te zoeken. Van een jaarlijkse teruggave van betaalde vermogensbelasting is volgens Rutte sowieso geen sprake.

RTL Nieuws kreeg inzage in documenten in het Nationaal Archief en stelt dat koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.

'Koning wist niet van compensatie belasting'
'Koning wist niet van compensatie belasting' (Foto: ANP)

Politie denkt aan vergissing bij garagemoord

De politie houdt "ernstig rekening" met een vergissing bij de moord op de 31-jarige man in een parkeergarage in Amsterdam vorig week. Dat zei de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdag tegen de zender AT5.

De man werd vorige week zaterdag in de parkeergarage op het Koningin Wilhelminaplein in West doodgeschoten. Zijn 30-jarige vriendin raakte zwaargewond toen de auto waarin ze samen met hun tweejarige dochtertje zaten, onder vuur werd genomen. Het kind bleef lichamelijk ongedeerd.

Het slachtoffer was een bekend gezicht in het Amsterdamse uitgaansleven. Het gezin is niet bekend bij de politie. Media veronderstelden al snel dat sprake was van een 'vergismoord'.

De korpschef sprak op de lokale zender van "een zeer heftige zaak". De politie heeft er vanwege de ernst meer dan veertig mensen op gezet.

Politie denkt aan vergissing bij garagemoord
Politie denkt aan vergissing bij garagemoord (Foto: ANP)

Meer evoluties in Pokémon Sun en Moon

Gister zagen we al een aantal nieuwe Pokémon dankzij CoroCoro Magazine. Vandaag onthult The Pokémon Company deze Pokémon officieel en zien we ook een aantal andere Pokémon voorbij komen.

Naast Alola Grimer is ook Alola Muk aanwezig die nog meer kleuren heeft weten te bemachtigen. De evoluties van Jangmo-o heten in het Engels officieel Hakamo-o en Kommo-o. De evolutie van Type: Null krijgt de naam Sylvally mee en kan van type veranderen afhankelijk van het item dat hij bij zich draagt. 

Nieuw zijn de evoluties van Bounsweet, namelijk Steenee en Tsareena. Deze lijkt te zijn gebaseerd op de groei van een mens (ze hebben in ieder geval veel weg van baby, tiener en volwassene). Cutiefly evolueert in Ribombee en heeft het type Fairy/Bug. Naast deze Pokémon zien we ook twee nieuwe trainers. Olivia is de Kahuna van Akala Island en Llima is een Trial Captain van het Normal-Type.

Je kunt alles zelf in onderstaande trailer bewonderen. Pokémon Sun en Pokémon Moon lanceren op 23 november voor Nintendo 3DS.

Dordtse sukkel (24) faalt met vuurwerk

Een 24-jarige man uit Dordrecht is afgelopen nacht zwaargewond geraakt bij het afsteken van zeer zwaar, illegaal vuurwerk. Het leek de sukkel namelijk een briljant idee om de potentiële bom af te steken in zijn eigen auto. Alleen bleef hij zelf in de auto zitten.

Omwonenden van de Noordendijk werden vannacht ruw gewekt door een snoeiharde knal. De Dordtse politie kreeg dan ook vele telefoontjes binnen.

Eenmaal ter plaatse troffen ze een brandende auto aan. Vlakbij de auto bleek een zwaargewonde man te liggen. De beste man was niet meer aanspreekbaar.

Het slachtoffer werd direct naar het ziekenhuis afgevoerd, waar de politie hem vanochtend aan de tand heeft gevoeld. De kneus bekende dat hij een vuurwerkbom uit zijn auto wilde gooien. Dat ging echter mis, want het vuurwerk ontplofte al in de auto.

De stumper heeft brandwonden en ernstige verwondingen aan zijn benen opgelopen. Ook zijn auto kon niet meer worden gered.

Bekeuringen Merwedebrug kwijtgescholden

De boetes die aan vrachtwagen- en buschauffeurs zijn uitgedeeld die ondanks het verbod toch over de Merwedebrug reden zijn kwijtgescholden. Volgens het Openbaar Ministerie stond op de borden niet goed aangegeven dat het om zwaar verkeer ging. In totaal heeft de politie elf boetes van 230 euro uitgeschreven, die zijn door het OM uit het systeem gehaald.

Vrachtwagens en bussen die zwaarder zijn dan 3,5 ton mogen niet over de brug omdat er haarscheurtjes in de constructie zitten.

De verbodsborden zijn volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid inmiddels aangepast. Als een bus of vrachtwagen nu toch nog over de Merwedebrug rijdt, bedraagt de boete 90 euro. Door de controles van de politie zijn er echter geen boetes meer gegeven. De te zware voertuigen worden al weggeleid voordat ze over de brug kunnen rijden.

Bekeuringen Merwedebrug kwijtgescholden
Bekeuringen Merwedebrug kwijtgescholden (Foto: ANP)

Hülkenberg tekent bij Renault

Volgens Autosport.com heeft Formule 1-coureur Nico Hülkenberg een tweejarig contract getekend bij het team van Renault, met een optie om het te verlengen tot en met 2019. De Duitser is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Force India en dat team lijkt het enige te zijn wat een overstap nog in de weg kan staan.

Hülkenberg's huidige team moet hem nog 'vrijgeven', maar vice-teambaas Bob Fernley liet eerder al weten dat Force India hun rijder niet in de weg zal staan. Het zou een einde betekenen aan de tweede periode van de Duitser bij Force India. In 2011 en 2012 kwam hij al voor het team uit en na een jaar bij Sauber kwam hij in 2014 weer terug. 

Renault heeft daardoor nog één zitje beschikbaar voor volgend jaar, waar onder meer de huidige rijders Kevin Magnussen en Jolyon Palmer op azen. Ook oud-testdrijder Esteban Ocon zou een mogelijkheid zijn, maar de kans is ook zeker aanwezig dat de coureur van Manor nu een aanbieding krijgt van Force India. Ocon zit immers in het opleidingsprogramma van Mercedes en Force India rijdt met motoren van de Duitse fabrikant. 

Update 14.38 uur
Nico Hülkenberg heeft voor meerdere seizoenen getekend bij Renault, zo heeft het team vandaag bevestigd. De 2015-winnaar van Le Mans komt over van Force India waar hij in totaal vijf seizoenen voor heeft gereden.

Hülkenberg: "Het is altijd al een droom voor mij geweest om voor een fabrieksteam te rijden. De nieuwe reglementen in de Formule 1 zullen alles op zijn kop zetten en ons team kansen bieden. In de jaren die komen wil Renault de topteams uitdagen en dat past helemaal bij hoe ik wil racen. Als onderdeel van de Renault-familie wil ik de auto ontwikkelen en nieuwe succesverhalen schrijven."

"De rest van het jaar zal ik mijn uiterste best voor Force India gaan doen om de vierde plaats in het constructeurskampioenschap te bereiken. Dat zou een geweldige prestatie voor Force India zijn, het grootste succes in de historie van het team en een fraai einde van een fantastische tijd voor mij daar. Ik ben Force India dankbaar dat ze mij deze nieuwe kans gunnen."

Aoyama vervangt Pedrosa in Grand Prix Japan

Dani Pedrosa zal dit weekeinde tijdens de Grand Prix van Japan in de MotoGP vervangen worden door thuisrijder Hiroshi Aoyama. De Japanner is de reservecoureur van Honda en zal vanaf de trainingen van zaterdagochtend in actie gaan komen op het circuit van Motegi.

Pedrosa ging vrijdag in de training hard onderuit en brak daarbij zijn rechtersleutelbeen. De vorige keer dat dat gebeurde, in Assen in 2011, werd Aoyama ook opgeroepen als vervanger. Ook vorig jaar kwam de 34-jarige Japanner drie keer in actie om Pedrosa te vervangen, die destijds last had van zijn arm. "Dit is natuurlijk niet de beste manier om in een raceweekeinde te stappen, maar ik ga mijn best doen om een goed resultaat neer te zetten voor Honda en natuurlijk mijn vrienden en fans", liet Aoyama weten.

De Japanner was van 2004 tot en met 2009 een echte topper in de 250cc-klasse, de voorloper van de huidige Moto2. In 2009 pakte hij daarin de wereldtitel, waarna de overstap naar de MotoGP volgde. Dat ging niet al te best, hij reed er vooral achterin rond en kon zo nu en dan wat punten pakken. 

Hoger beroep Erdogan over komiek afgewezen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vergeefs beroep aangetekend tegen het besluit van het Openbaar Ministerie in Mainz de tv-komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. De procureur-generaal van Rijnland-Palts, waar de zendgemachtigde ZDF is gevestigd, vond het bezwaar dat Erdogan via zijn Duitse advocaat tegen de beslissing maakte ongegrond.

Böhmermann declameerde in maart in zijn programma Neo Magazin Royale een gedicht waarin hij zich onder meer afvroeg of je Erdogan een geitenneuker en pedofiel mocht noemen. De officier van justitie in Mainz stelde vorige week dat de grens tussen satire en smaad niet bewust is overschreden en zag ervan af de presentator voor de rechter te dagen. Zijn directe baas in Koblenz gaf hem vrijdag gelijk.

Erdogan kan nu alleen nog naar het hooggerechtshof van de deelstaat om alsnog vervolging van Böhmermann af te dwingen. Hij heeft daarvoor dertig dagen de tijd.

Hoger beroep Erdogan over komiek afgewezen
Hoger beroep Erdogan over komiek afgewezen (Foto: ANP)

Rapper Coolio aangeklaagd om wapenbezit

Rapper Coolio is aangeklaagd vanwege illegaal wapenbezit. Dat meldt Billboard donderdag.

De 'Gangsta's Paradise'-zanger moest zich donderdag voor de rechter verantwoorden, maar liet verstek gaan vanwege een optreden in St. Louis.

De rapper, wiens echte naam Artis Leon Ivey Jr. is, werd in september aangehouden op de luchthaven van Los Angeles toen de beveiliging in zijn rugzak een wapen aantroffen dat niet geregistreerd stond.

De zaak is door de rechter verdaagd tot eind oktober en als Coolio weer niet komt opdagen hangt hem een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd.

Volgens de 53-jarige rapper is het allemaal een misverstand en was het wapen van een vriend met wie hij in het vliegtuig stapte.

Rapper Coolio aangeklaagd om wapenbezit
Rapper Coolio aangeklaagd om wapenbezit (Foto: BuzzE)

Eerste ziekenhuizen delen tarieven

De MC Groep, met ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten, heeft vrijdag de tarieven op haar website gepubliceerd die ze heeft afgesproken met zorgverzekeraars.

"MC Groep vindt het belangrijk dat de patiënt vooraf weet wat een behandeling kost en op basis daarvan een weloverwogen keuze kan maken" , aldus directeur Willem de Boer op de site. Het ziekenhuis reageert volgens eigen zeggen op een oproep van de Consumentenbond aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars. De bond hoopt zo uiteindelijk meer gelijkheid in de tarieven te verwezenlijken.

De bond vindt het "fantastisch". De MC Groep is volgens haar de eerste die dit zo doet. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk stelde zijn afgesproken tarieven deze week aan de Consumentenbond zelf beschikbaar.

Eerste ziekenhuizen delen tarieven
Eerste ziekenhuizen delen tarieven (Foto: ANP)

Jörgen Raymann vervangt Ruud de Wild op BNR

Jörgen Raymann is de nieuwe presentator van het BNR-programma Ask Me Anything. De programmamaker en cabaretier vervangt Ruud de Wild, die eind deze maand vertrekt bij het radiostation.

Raymann is op 1 november voor het eerst te horen. "Voor mij is het heel leuk om na lange tijd weer radio te doen", zegt hij. "Ik vind dat BNR Ask Me Anything zich in korte tijd tot een enorm interessant programma heeft ontwikkeld, waar ik graag aan meewerk. De formule werkt echt als een trein."

Volgens hoofdredacteur Sjors Fröhlich is Raymann de ideale vervanger van De Wild. "Hij is nieuwsgierig en heeft een groot sociaal netwerk. Bovendien is het een ondernemer en begrijpt hij welke vragen er leven onder onze luisteraars", zegt hij.

De Wild vertrekt na een dienstverband van slechts acht weken. Hij presenteerde op 5 september voor het eerst voor BNR, maar gaf na een paar weken al aan dat hij toch niet op zijn plek zit. De Wild gaat nu radiomaken voor NPO Radio 2.

Jörgen Raymann vervangt Ruud de Wild op BNR
Jörgen Raymann vervangt Ruud de Wild op BNR (Foto: BuzzE)

Walen leggen bom onder handelsverdrag CETA

De Waalse minister-president Paul Magnette (PS) weigert de federale regering een mandaat te geven voor ondertekening van het Europese vrijhandelsverdrag met Canada, CETA. Hij verklaarde dat vrijdag voor het Waalse parlement in Namen, nadat het parlement zich via een motie tegen CETA had gekeerd.

De Walen maken zich zorgen over landbouwafspraken en de manier waarop conflicten over investeringen moeten worden opgelost. Een 'bindende' verklaring die aan het akkoord zou worden gehecht om de onrust weg te nemen die ook in andere EU-landen heerst, vindt Magnette onvoldoende. "Laat ons er opnieuw over discussiëren", aldus Magnette.

Door de staatsstructuur van België is buitenlandse handel een bevoegdheid van de regio's. Pikant is dat oud-premier Elio Di Rupo, nu voorzitter van Magnette's Parti Socialiste (PS), akkoord ging met CETA toen de onderhandelingen in 2014 werden afgerond.

Walen leggen bom onder handelsverdrag Ceta
Walen leggen bom onder handelsverdrag CETA (Foto: ANP)

NS gooit dienstregeling drastisch om

Voor bijna iedere treinreiziger verandert er onderweg wel iets door de nieuwe dienstregeling van de NS. Die gaat op 11 december in en is vanaf deze vrijdag 12.00 uur op de website van de spoorwegen te bekijken. Volgens de NS zijn de meest ingrijpende wijzigingen sinds 2007 nodig om de komende jaren verdere groei mogelijk te maken.

Dagelijks gaan 150 treinen meer rijden dan dit jaar. Er komen meer rechtstreekse verbindingen en wachttijden worden korter, beloven de spoorwegen. Maar de verbetering voor de ene reiziger brengt soms een verslechtering voor de ander met zich mee.

Zo gaat de intercity tussen Den Haag en Eindhoven over de hogesnelheidslijn (hsl) rijden. Dat levert uiteindelijk tijdswinst op voor veel reizigers, maar wie regelmatig van en naar Dordrecht reist gaat er juist op achteruit. De stad ligt namelijk niet aan de hsl. Ter compensatie gaat een keer per uur een intercity rijden tussen Dordrecht en Breda.

Wie tussen het westen van de Randstad en Brabant reist, krijgt overigens wel in eerste instantie een overstap erbij in Breda. Verder gaat de NS nieuwe treinen testen op het traject en dat levert hinder op.

In het zuidwesten wordt ook geschoven: tussen Vlissingen en Rotterdam gaat de reistijd met circa vijf minuten omhoog, doordat de intercity vanuit Zeeland langer in Roosendaal blijft stilstaan. Wie vanuit Zeeland naar Brabant gaat, boekt daardoor juist tien minuten tijdswinst.

Verder verdubbelt de NS het aantal intercity's tussen Almere en Schiphol van twee tot vier per uur. Maar tussen Almere en Utrecht gaat het juist vijf minuten trager. Ook de verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf wordt beter: reizigers leggen de reis straks een kwartier sneller af door een betere aansluiting in Venlo. Vanuit de Limburgse stad komt er ook een rechtstreekse verbinding naar Den Bosch en Utrecht. Reizigers tussen Venlo en Den Haag krijgen dan weer een overstap voor de kiezen in Eindhoven.

Voor komend jaar verwacht de NS dat het aantal reizigers met 2 procent groeit. Dat komt neer op 20.000 extra treinreizen per dag.

Update 13.23 uur:
Reizigers hoeven volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) niet te vrezen voor chaos rond de invoering van het nieuwe spoorboekje. "Het is aan de NS en mij om ervoor te zorgen dat de trein betrouwbaar is", zei Dijksma vrijdag.

NS gooit dienstregeling drastisch om
NS gooit dienstregeling drastisch om (Foto: ANP)

'Wolfsburg lonkt naar Depay'

Memphis Depay hoeft voorlopig niet te rekenen op een basisplaats bij Manchester United en een vertrek uit Engeland lijkt daarom een logische stap te zijn. De Nederlandse vleugelspeler was vorig seizoen onder Louis van Gaal nog regelmatig basisspeler, met 45 wedstrijden in alle competities, maar onder José Mourinho is hij in de pikorde gedaald.

In januari komt er mogelijk een einde aan een frustrerende periode voor Depay bij Manchester United en lonkt een transfer naar VfL Wolfsburg, meldt Bild. De aanvaller kwam dit seizoen tot slechts twaalf minuten in de Premier League, verdeeld op drie wedstrijden. Een overgang naar de Bundesliga lijkt uitkomst te bieden.

Borstonderzoek? Neem 'n paracetamolletje

Een paracetamolletje vooraf kan het ondergaan van een mammografie (borstonderzoek) minder onaangenaam maken. Dat zegt Ruud Pijnappel, hoogleraar mammaradiologie van het UMC Utrecht, vrijdagmiddag tijdens zijn oratie.

Sommige vrouwen ervaren een mammografie als bijzonder pijnlijk. De borst wordt voor de foto platgedrukt tussen twee platen van plexiglas. Hoe platter de borst, hoe beter de foto.

Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen eens in de twee jaar een oproep voor een mammografie. Pijnappel zegt in zijn oratie dat vrouwen die altijd opkomen 50 procent minder risico lopen aan borstkanker te overlijden. Hij is er dan ook voorstander van, al ziet hij wel mogelijkheden voor verdere verbetering.

Borstonderzoek? Neem 'n paracetamolletje
Borstonderzoek? Neem 'n paracetamolletje (Foto: ANP)

Nabestaanden Van den Hurk wraken rechter

Nabestaanden van de in 1995 gedode Nicole van den Hurk willen andere rechters. Ze hebben vrijdag gevraagd de rechter te wraken omdat die mogelijk vooringenomen is, liet hun advocaat Richard Korver weten. Wanneer het wrakingsverzoek wordt behandeld is nog niet duidelijk.

Er is al langer onvrede over de houding van de rechtbank naar de familie. De stiefmoeder en stiefdochter kregen bijvoorbeeld niet hetzelfde uitgebreide spreekrecht als bloedverwanten.

Van den Hurk, destijds vijftien jaar, werd in 1995 verkracht en gedood. Tegen verdachte Jos de G. is afgelopen woensdag veertien jaar cel geëist. De uitspraak staat gepland voor uiterlijk 11 november.

Nabestaanden Van den Hurk wraken rechter
Nabestaanden Van den Hurk wraken rechter (Foto: ANP)

Turkse bijdrage aan aanval op Mosul

Militaire eenheden die door Turkije zijn getraind in Bashiqa, in het noorden van Irak, gaan helpen bij de aanval op Mosul. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu vrijdag bekendgemaakt. De operatie heeft tot doel Islamitische Staat te verdrijven uit de belangrijke Iraakse stad.

Anadolu heeft van overheidsfunctionarissen die betrokken waren bij de gesprekken tussen Turkije en de Verenigde Staten begrepen dat het offensief "als er geen onvoorziene ontwikkelingen zijn" binnen enkele dagen begint. Iraakse bronnen bevestigden dat. In de streek ten noordoosten van Mosul voerden de peshmerga, Iraaks-Koerdische milities, gesteund door westerse bondgenoten met succes strijd tegen IS.

Turkije lag overhoop met Irak over de vraag wie betrokken moesten worden bij de bevrijding van Mosul. Donderdag waarschuwde de Turkse president Erdogan nog dat elke fout zou kunnen leiden tot honderdduizenden vluchtelingen. De door IS zelf uitgeroepen Iraakse hoofdstad van het kalifaat heeft anderhalf miljoen inwoners.

Sektarische onrust
Turkse militairen hebben op een basis in Bashiqa soennitische moslims en peshmerga-eenheden opgeleid. Die zullen nu samen moeten optrekken met het Iraakse leger en strijdkrachten uit het Koerdische noorden. De sjiitische regering in Bagdad is tegenstander van te veel Turks machtsvertoon aan het front. Anderzijds vreest Ankara dat de Iraakse inzet van sjiitische milities voor sektarische onrust gaat zorgen in het grensgebied.

TV-zender CNN Türk meldde dat de Turkse opperbevelhebber, generaal Hulusi Akar, naar de Verenigde State gaat voor overleg met zijn geallieerde collega's.

Turkse bijdrage aan aanval op Mosul
Turkse bijdrage aan aanval op Mosul (Foto: ANP)

Drones brengen bloed door Rwanda

Het Californische bedrijf Zipline heeft in Rwanda 's werelds eerste besteldienst met drones gelanceerd. Het gaat om een dienst die in eerste instantie om medische redenen is opgezet. Dokters gaan straks per drone bloedvoorraden naar collega's sturen.

Nu moeten patiënten die bloed nodig hebben soms lang wachten vanwege de slechte wegcondities in het Afrikaanse land. Op langere termijn moeten er ook andere spullen met de drone mee kunnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bepaalde vaccins of andere medische producten die ziekenhuizen nodig kunnen hebben. De 13 kilo wegende drone kan maximaal 150 kilometer vliegen en wordt de lucht ingeschoten met een daarvoor bedoelde katapult. Bij de landing wordt een parachute gebruikt.

Het is onduidelijk hoeveel de vliegende koeriersdienst kost. De overheid in Rwanda betaalt voor elk ontvangst maar wil geen details geven. "Het is een duurzame investering en geen filantropie. Wij denken dat dit echt belangrijk is", aldus een woordvoerder tegen Reuters.

Drones brengen bloed door Rwanda
Drones brengen bloed door Rwanda (Foto: BuzzT)

Google verstuurt Pixel-telefoon te vroeg

Een Australische man heeft een week voor de officiële release de nieuwe Pixel telefoon van Google al thuisgestuurd gekregen. De oorzaak is waarschijnlijk een fout bij de bezorging, meldt The Telegraph.

Het toestel ligt vanaf 20 oktober in de winkel maar de man had de Pixel alvast besteld bij zijn telefoonmaatschappij, zodat hij hem op de dag van de release direct in huis zou hebben. De telefoon was er echter nog sneller dan zijn verwachtingen en plofte deze week al op zijn deurmat.

Op Reddit deelt de Australiër inmiddels zijn ervaringen met de Pixel. Tientallen techfans overladen hem intussen met vragen over de telefoon.

De Pixel is de eerste officiële telefoon van Google. De techreus wil concurreren met andere grote telefoonfabrikanten.

Google verstuurt Pixel-telefoon te vroeg
Google verstuurt Pixel-telefoon te vroeg (Foto: BuzzT)

FBI gaat politiegeweld in kaart brengen

De FBI begint na de jaarwisseling met een pilotproject om het politiegeweld in de Verenigde Staten in kaart te brengen. De op die manier te vormen nationale databank met gedetailleerde en accurate informatie over de inzet van geweld is onontbeerlijk om het vertrouwen tussen de bevolking en de wetshandhavers te herstellen. Dat heeft minister van Justitie Loretta Lynch donderdag gezegd in onder meer de Washington Post.

Doordat het vaak ontbreekt aan een volledige beschrijving van wat er precies is gebeurd, is het moeilijk te beoordelen of de politie tijdens een actie al dan niet terecht heeft geschoten of ander geweld heeft gebruikt. Ook is het onduidelijk of dat de afgelopen jaren is toegenomen of dat de media er alleen meer aandacht aan besteden.

Sinds de jeugdige Michael Brown in 2014 in Ferguson door politiekogels om het leven kwam, zijn de VS opgeschrikt door een reeks van vergelijkbare incidenten. Niet zelden waren ongewapende Afro-Amerikanen het slachtoffer. Dat leidde tot een storm van protest en grote demonstraties.

Omdat er in het land vele verschillende instanties zijn, valt het centraal verzamelen van betrouwbare data niet mee. In burgerrecht gespecialiseerde advocaten hebben volgens de New York Times kritiek op het het FBI-project van Lynch omdat het doorgeven van de feiten door lokale politiecommissarissen voor een deel vrijwillig is. Ook is niet bekend welke sancties er zijn om ervoor te zorgen dat het gebruik van geweld ook daadwerkelijk wordt gerapporteerd.

FBI gaat politiegeweld in kaart brengen
FBI gaat politiegeweld in kaart brengen (Foto: ANP)

Jim Carrey huurt privédetective in om zaak ex

Jim Carrey heeft een privédetective in de arm genomen om de familie van zijn ex-vriendin te onderzoeken. Dat meldt Page Six op basis van bronnen.

Carrey had een relatie met Cathriona White. Haar moeder en de voormalige echtgenoot beschuldigen Carrey van betrokkenheid bij haar zelfmoord in 2015. Ook zou hij White meerdere soa's hebben gegeven.

Jim Carrey heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij besloot een detective in te huren om zijn onschuld te bewijzen en aan te tonen dat de nabestaanden van zijn ex-vriendin armlastig zijn en hem aanklagen vanwege het geld.

De familie van White reageerde geschokt op het nieuws dat Carrey een privédetective inhuurt. "Een detective inhuren om een rouwende moeder te onderzoeken is walgelijk. Deze man kent geen grenzen", aldus de advocaat van de familie White.

Jim Carrey huurt privédetective in om zaak ex
Jim Carrey huurt privédetective in om zaak ex (Foto: BuzzE)

ABN: herstel melkprijs maakt zuivel duurder

Melk, yoghurt en andere zuivelproducten worden volgend jaar waarschijnlijk duurder. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO toont de melkprijs voor boeren flink herstel. Daarom zullen winkeliers in de loop van volgend jaar de prijs voor consumenten volgens de bank ook opschroeven.

De melkprijs lag eerder dit jaar nog op een extreem laag niveau, waardoor veel boeren kopje-onder dreigden te gaan. Dat kwam onder meer doordat Brussel in 2015 de melkquota heeft afgeschaft. Boeren gingen hierna meteen meer melk produceren. Ook kampte de sector met minder vraag uit Rusland en China.

Afgelopen kwartaal maakte de zuivelmarkt echter een "ongekend sterk herstel" door, aldus ABN AMRO. Dit is vooral te danken aan de Europese Commissie. Die heeft de laatste maanden circa 380.000 ton magere melkpoeder opgekocht om de prijzen wat op te krikken.

Onder de kostprijs
"In 2017 zal de marktverbetering zich gestaag voortzetten", voorziet Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij de bank. Daaraan voegt hij wel toe dat Brussel zijn opgekochte voorraden straks weer op de markt zal aanbieden. Dat zal het prijsherstel wat remmen, aldus de deskundige.

De moeilijke tijd voor de boeren is voorlopig nog niet voorbij. Inmiddels ligt de melkprijs voor veel melkveehouders rond de 30 eurocent per kilo. Dat is nog altijd onder de kostprijs die volgens Berntsen ongeveer 35 eurocent per kilo bedraagt. Dat betekent dat veel melkveebedrijven dus nog steeds verlies draaien.

Supermarkt
Wat een en ander precies betekent voor de prijzen in de winkel is lastig te voorspellen. Berntsen verwacht wel een stijging van de prijzen, maar durft verder geen exacte prognoses te geven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde pas nog dat de consument van de lagere melkprijs niet eens zoveel heeft gemerkt. Sinds voorjaar 2015 is de prijs bij de boer met circa 20 procent gedaald. De prijs van halfvolle melk in de supermarkt zakte tegelijkertijd slechts met 7,4 procent, constateerde het CBS. De prijsdaling voor de consument was vrijwel geheel toe te schrijven aan aanbiedingen.

ABN: herstel melkprijs maakt zuivel duurder
ABN: herstel melkprijs maakt zuivel duurder (Foto: ANP)

Rekening Galaxy-debacle Samsung loopt op

Het debacle met de ontploffende Note 7 gaat Samsung het komende halfjaar omgerekend nog eens zo'n 2,7 miljard euro kosten. Dit verlies in het huidige kwartaal en de eerste drie maanden in 2017 komt bovenop de bijgestelde winstverwachting voor dit kwartaal, die het concern eerder deze week afgaf.

Samsung wijst in een toelichting op een flinke terugval in omzet door de stopgezette verkoop van het toestel. Woensdag gaf Samsung al aan dat het debacle rond de brandgevaarlijke smartphone Galaxy Note 7 veel geld zou kosten. Het voorzag toen voor het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een operationele winst van 5,2 biljoen won (4,2 miljard euro). Eerder ging Samsung nog uit van een resultaat van 7,8 biljoen won.

Om iets van de verloren omzet goed te maken, gaat Samsung overigens de verkoop van producten als de Galaxy S7 en S7 Edge opvoeren.

De Galaxy Note 7 kwam medio augustus op de markt. Al snel doken verhalen op over smartphones die spontaan in brand vlogen of ontploften. Met de vervanging van de batterij dacht Samsung het euvel te hebben verholpen, maar ook daarna bleken de toestellen nog brandgevaarlijk. Daarom trok het bedrijf dinsdag de stekker eruit.

Rekening Galaxy-debacle Samsung loopt op
Rekening Galaxy-debacle Samsung loopt op (Foto: ANP)

Strafproces tegen Geert Wilders gaat door

Het strafproces tegen PVV-voorman Geert Wilders gaat door. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag vrijdag. De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, had de rechtbank vorige maand gevraagd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. De rechtbank verwerpt dat. Het proces gaat eind deze maand verder.

Wilders wordt berecht om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Knoops vindt dat de rechter geen oordeel moet vellen over politieke uitspraken. De rechtbank erkent dat er politieke kanten aan de zaak zitten, maar beargumenteert dat ze de uitspraken van Geert Wilders beoordeelt en niet de politiek van de PVV.

Van 31 oktober tot en met 25 november wordt de zaak inhoudelijk behandeld in de beveiligde rechtzaal op Schiphol.

Strafproces tegen Geert Wilders gaat door
Strafproces tegen Geert Wilders gaat door (Foto: ANP)

Pedrosa breekt sleutelbeen tijdens training MotoGP Japan

Motorcoureur Dani Pedrosa heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Japan in de MotoGP zijn sleutelbeen gebroken. De Spanjaard maakte een foutje en werd vervolgens hard van zijn Honda geworpen. Bij de landing ging het fout.

In 2010, 2011 en 2013 brak Pedrosa ook al een sleutelbeen. Twee keer ging het om links, dit keer is het net als vijf jaar geleden zijn rechtersleutelbeen. Volgens de arts van de MotoGP, Xavier Mir, is dit wel de minst ernstige van de breuken die Pedrosa tot nu toe gehad heeft. Een operatie lijkt echter wel nodig, waarschijnlijk zal de Spanjaard nog dit weekeinde terugkeren naar Barcelona om onder het mes te gaan. 

Dat hij de Japanse Grand Prix moet missen mag duidelijk zijn en dat is een aderlating voor Pedrosa. Hij heeft in de MotoGP inmiddels negen races gereden op het circuit en eindigde maar liefst zes keer op het podium, inclusief zijn derde zege vorig jaar. De val had niet op een slechter moment kunnen komen voor de nummer vier in het WK, want na Japan volgen achter elkaar de races in Australië en Maleisië, zonder vrij weekeinde tussen de grand prix'.

ChristenUnie: relatietherapie in basispakket

Als het aan de ChristenUnie ligt komt relatietherapie voor stellen in het basispakket van de zorgverzekering. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat vrijdag wordt gepresenteerd, bevestigt een woordvoerder van de partij berichtgeving van RTL Nieuws.

Het baart fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in de Tweede Kamer zorgen dat een groot aantal relaties stuk loopt. Het kan volgens hem helpen als er hulp beschikbaar is op moeilijke momenten.

De ChristenUnie pleit behalve voor relatietherapie in het basispakket, ook voor een lager eigen risico in de zorg.

ChristenUnie: relatietherapie in basispakket
ChristenUnie: relatietherapie in basispakket (Foto: ANP)

'Sterretje' niet uit op tv-carrière

Tony 'Sterretje' Wyczynski heeft al meerdere tv-programma's op zijn naam staan en is binnenkort te zien in Celebrity Stand-Up, maar ambieert desondanks geen televisiecarrière. Dat zegt hij in een interview met AD Haagse Courant.

Tony werkt met zijn vader in de bouw, geeft kitesurfles, is veel bezig met sporten en timmert als dj en producer aan de weg. "Ik heb net twee remixen uitgebracht en de volgende ligt al klaar." Tijd voor televisie heeft hij eigenlijk niet eens. Toch zag hij Celebrity Stand-Up 'meteen zitten' toen hij werd gevraagd door Comedy Central. "Je mag je eigen verhaal doen, wat het gemakkelijker maakt, al moet je natuurlijk wel grappen maken."

Volgens Tony is het hem gelukt het publiek aan het lachen te maken. "Spannend was het wel. Thema van mijn verhaal is de bijnaam. Ik heb vanaf mijn jeugd al bijnamen gehad. En Sterretje... die is achterhaald, hoor."

Oh oh daar gaan we weer
Voor één programma zou Tony zijn agenda leegmaken, Expeditie Robinson. "Dat is een droom. Als ik donderdagavond uit de sportschool kom, ga ik er onmiddellijk voor zitten. Lijkt me geweldig om aan mee te doen, maar ik weet niet of ze op mij zitten te wachten."

Aan de nieuwe variant op Oh oh Cherso, Oh oh daar gaan we weer, hoeft Tony niet mee te doen. "Ik ben 31, het is goed zo. Ik ben met andere dingen bezig."

Tony Wyczynski niet uit op tv-carrière
Tony Wyczynski niet uit op tv-carrière (Foto: BuzzE)

Samsung verlaagt winstverwachting opnieuw

Het debacle met de ontploffende Note 7 gaat Samsung het komende halfjaar nog eens 2,7 miljard euro kosten. Dit verlies in het laatste kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal in 2017 komt bovenop de bijgestelde winstverwachting die het concern eerder deze week afgaf.

De Galaxy Note 7 kwam medio augustus op de markt. Al snel doken verhalen op over smartphones die spontaan in brand vlogen of ontploften. Met de vervanging van de batterij dacht Samsung het euvel te hebben verholpen, maar ook daarna bleken de toestellen nog brandgevaarlijk. Daarom trok het bedrijf dinsdag de stekker eruit.

Samsung verlaagt winstverwachting opnieuw
Samsung verlaagt winstverwachting opnieuw (Foto: BuzzT)

Opfriscursus voor gebruikers scootmobiel

De afgelopen vijf jaar is het aantal scootmobielgebruikers dat per jaar overlijdt als gevolg van een verkeersongeval verdubbeld. Bij driekwart van de ongevallen met scootmobielen zijn er geen andere weggebruikers betrokken. Veilig Verkeer Nederland heeft daarom in de opfriscursus een speciale module gemaakt waarmee scootmobielgebruikers hun kennis over het verkeer kunnen ophalen.

VVN roept overheden en leveranciers ook op om zich in te zetten voor de verkeersveiligheid van scootmobielgebruikers. "Als je voor het eerst in een scootmobiel aan het verkeer deelneemt, is dat enorm wennen", zegt directeur Felix Cohen. "Je hebt telkens een andere verkeersrol, je mag op het voetpad maar ook op de rijbaan maar moet je dan wel aan de daar geldende verkeersregels houden. Scootmobielgebruikers zijn daar vaak onvoldoende op voorbereid."

Vooral bij hogere leeftijdsgroepen blijkt dat het eigen rijgedrag vaak de oorzaak is van het ongeval, bijvoorbeeld door te snelle stuurbewegingen. In 27% van de gerapporteerde gevallen blijkt dat het ongeval (mede) is veroorzaakt door een bedieningsfout. Volgens VVN kun je mensen niet zomaar op pad sturen met een scootmobiel. "Er zijn leveranciers en gemeenten die dat ook vinden. Wij zien daarom graag dat iederéén die een scootmobiel krijgt, een basistraining volgt", aldus Cohen.

Opfriscursus voor gebruikers scootmobiel
Opfriscursus voor gebruikers scootmobiel (Foto: ANP)

Cao-akkoord voor verzorging en thuiszorg

Werkgevers en drie bonden (CNV Zorg & Welzijn, NU´91 en FBZ) hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten voor werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg. De werknemers krijgen volgens het CNV een goede loonsverhoging, ook wordt eindelijk de werk- en regeldruk aangepakt en krijgen werknemers meer invloed op hun werktijden en dienstroosters. De cao loopt van april 2016 tot april 2018, maakte CNV Zorg & Welzijn vrijdagochtend bekend.

Het akkoord behelst een loonsverhoging van 2,4 procent, twee keer een eenmalige uitkering en in drie stappen groei naar een volledige dertiende maand. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden. Ook wil het CNV een steekproef houden onder niet-vakbondsleden om te kijken of ook zij het resultaat zien zitten.

Cao-akkoord voor verzorging en thuiszorg
Cao-akkoord voor verzorging en thuiszorg (Foto: ANP)

Strafhof waarschuwt Filipijnse president

De aanklager bij het Internationaal Strafhof (ICC) heeft de Filipijnen gewaarschuwd dat zij mogelijk een strafrechtelijk onderzoek opent naar de talrijke buitengerechtelijke executies van drugshandelaren en -gebruikers in het land. Hoofdaanklager Fatou Bensouda toonde zich "zeer verontrust" over berichten dat in drie maanden tijd meer dan 3000 mensen door veiligheidstroepen zijn gedood.

Verklaringen van hoge ambtsdragers "lijken deze moorden te vergoelijken en overheidsinstanties en burgers tot verdere aanvallen aan te moedigen", aldus een verklaring die in de nacht van donderdag vrijdag werd uitgegeven. Wie tot masssageweld oproept of daaraan deelneemt, "kan door het hof strafrechtelijk vervolgd worden", waarschuwde Bensouda.

De Filipijnse president Rodigro Duterte voert een snoeiharde oorlog tegen de drugshandel in zijn land. Volgens mensenrechtengroepen laat hij doodseskaders hun gang gaan. De aanklager bij het Strafhof liet weten de ontwikkelingen in de Filipijnen op de voet te volgen. De Filipijnen zijn lid van het ICC.

Strafhof waarschuwt Filipijnse president
Strafhof waarschuwt Filipijnse president (Foto: ANP)

Gehandicapten klagen Uber aan

Een groep mensen met een handicap is in Chicago naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat Uber te weinig voertuigen aanbiedt die rolstoelgeschikt zijn. Door een zaak aan te spannen hopen ze het taxibedrijf aan te zetten om daar iets aan te doen, meldt Reuters.

Sinds 2011, toen Uber actief werd in Chicago, zijn er in de Amerikaanse stad miljoenen Uber-ritten gemaakt. Daarvan was slechts een handvol met rolstoel.

De advocaat die de gehandicapten bijstaat suggereert dat Uber discrimineert. Volgens hem profiteren veel mensen van het gebruiksgemak en de relatief lage kosten, maar gelden die voordelen niet voor gehandicapten. "Hele klassen zijn daardoor uitgesloten", aldus de advocaat.

Uber heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Gehandicapten klagen Uber aan
Gehandicapten klagen Uber aan (Foto: BuzzT)

Acteur Jon Voight staat achter Trump

Niet iedere bekende Amerikaan heeft het helemaal gehad met Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat heeft nog wel degelijk fans van naam. Acteur Jon Voight bijvoorbeeld. Die stelde zich donderdag in een filmpje op internet pal achter Trump op en pakte Hillary Clinton en collega Robert de Niro aan.

De Democratische gegadigde voor het Witte Huis heeft volgens de 77-jarige filmster, die schitterde in onder meer 'Coming Home' en 'Asphalt Cowboy', "bloed aan haar handen en wil conservatieve stemmen verbannen uit de media". De Niro (73), die het waagde Trump te beledigen in een videoclip, deugt volgens Voight ook voor geen meter. "Robert de Niro is een miljonair, zoals zo veel Hollywoodsterren die op Clinton stemmen. Ze hebben geen enkele tolerantie ten opzichte van mensen met een andere mening."

Nee, dan toch liever Trump. "Hij gaat ons Amerika redden en zal het op zeker weer een groot land maken", aldus de Oscar-winnende vader van Angelina Jolie.

Blu-ray: Warcraft: The Beginning

Het koninkrijk Azeroth wordt bedreigd door een stroom van ongewilde Orcs, die door de magische tovenaar Gul'dan daar naar toe gezonden zijn. De orcs zijn op zoek naar een nieuw land, nadat dat van hen is vernietigd. Maar is er misschien niet meer aan de hand? FOK! bekeek de film nogmaals op blu-ray en zag een film met veel potentie, een leuke lijst extra's maar toch een flinke dosis teleurstelling.

Spice Girls Mel C en Mel B houden ruzie

Sporty Spice, beter bekend als Mel C, blijft haar ex-collega Mel B. dissen via haar songteksten. Dat melden bronnen aan het Britse dagblad Mirror.

Sporty Spice, wier echte naam Melanie Chrisholm luidt, geeft in haar recente nummer Version Of Me haar mening over haar ex-collega Scary Spice. Zo zingt Mel C: "Dit is niet je speeltuin. Ik ben hier niet zodat je me kan neerhalen". Ingewijden zeggen tegen The Mirror dat de zangeres zo wil afreageren op de, in haar ogen, dominante houding van Mel B.

Scary Spice, beter bekend als Mel B, zegt geen contact meer te zoeken met Mel C. Ze concentreert zich volgens ingewijden nu op GEM, de band die ze samen met Spice Girls Emma Bunton (Baby Spice), Geri Horner (Ginger Spice) en Victoria Beckham (Posh Spice) heeft opgericht.

Mel C heeft aangegeven geen interesse te hebben in een reünie van de Spice Girls. Als belangrijkste reden geldt volgens bronnen de slechte relatie van Mel C met Mel B en andere bandleden.

Spice Girls Mel C en Mel B houden ruzie
Spice Girls Mel C en Mel B houden ruzie (Foto: BuzzE)

Kinderen gaan voor wereldrecord programmeren

Ruim 10.000 Nederlandse schoolkinderen doen vrijdag een gooi naar het wereldrecord programmeren. Ze volgen met zijn allen tegelijk door het hele land lessen in het programmeren van computers. Zo'n zeshonderd gastdocenten hebben zich vrijwillig opgegeven om de kinderen uit groep 7 en 8 nieuwe "digitale vaardigheden" bij te brengen.

Ook prins Constantijn doet mee. Hij sluit zich in de openbare bibliotheek van Amsterdam aan bij een programmeerles. Zowel de recordpoging als de zogenoemde Europese Codeweek waar die de aftrap van vormt, komt uit de koker van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes. Zij voerde van 2010 tot en met 2014 de scepter over de digitale agenda van de EU.

"Banen van nu bestaan in de toekomst niet meer en er komt steeds meer behoefte aan technische expertises", verklaart de stichting CodeUur, die de recordpoging organiseert. "Kinderen worden daar nu nog onvoldoende voor opgeleid. Ze beschikken daarom vaak niet over de technische vaardigheden die ze nodig hebben voor de banen van de toekomst, of voor banen die een softwarecomponent bevatten."

Kinderen gaan voor wereldrecord programmeren
Kinderen gaan voor wereldrecord programmeren (Foto: BuzzT)

Reus op PlayStation 4 en Xbox One

Uitgever Soedesco heeft de releasetrailer van Reus online gezet. De god-simulator van indiestudio Abbey Games is nu ook beschikbaar voor Xbox One en PlayStation 4.

Laat de vier reuzen de wereld creëren en evolueren en maak gebruik van de controller interface, die speciaal gemaakt is voor de console om vloeiend te spelen. Laat de mensheid groeien en ontwikkelen. Maar kijk wel uit, want als je ze verwend worden ze misschien heel hebberig en beginnen ze een oorlog met andere mensen of zelfs tegen de reuzen zelf.

C. Ronaldo: "Ik wil hier nog jaren blijven"

Cristiano Ronaldo heeft geen enkele intentie om Real Madrid in de komende jaren te gaan verlaten. Hij is gelukkig in de Spaanse hoofdstad. De Portugese superster is bezig aan zijn achtste seizoen bij Real Madrid, waar hij nog een contract heeft tot de zomer van 2018. Het lijkt een kwestie van tijd totdat een contractverlening bekend gemaakt gaat worden.

Ronaldo won afgelopen seizoen voor de derde maal in zijn carrière de Champions League en in de zomer volgde de kroon op wederom een uitstekend seizoen, door met Portugel het EK in Frankrijk te winnen.

"Ik heb de Champions League en het EK gewonnen, het is een mooi moment in mijn carrière en mijn sportieve leven", vertelde Ronaldo tegen Spaanse media. "Het zorgt ervoor dat ik hard wil blijven werken voor deze club."

"Het is mijn droom om voor Real Madrid te blijven spelen en ik wil hier nog jaren blijven, want de club heeft een speciale plek in mijn hart."

Goku Black bevestigd voor Dragon Ball Xenoverse 2

Zonder al teveel te verklappen over de huidige arc uit Dragon Ball Super: slechterik Goku Black is bevestigd voor Dragon Ball Xenoverse 2. We zien de mysterieuze verschijning met zwarte Ki Vegeta een paar flinke klappen geven.

Dragon Ball Xenoverse 2 lanceert op 28 oktober in Europa en laat ons wederom de tijdlijnen beschermen. De game belooft meer aanpassingsmogelijkheden, betere gameplay en strakkere graphics.

SGP wil af van gebedsoproep moskee

De SGP wil af van de gebedsoproepen door moskeeën die op straat klinken. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij. Volgens de christelijke partij is er veel weerstand tegen de gebedsoproepen, maar mag een gemeente het niet weigeren.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij: "Gemeentebesturen zeggen niets te kunnen doen. Dan wordt het tijd dat de Kamer in actie komt. Wat ons betreft klinkt de oproep helemaal niet, maar als daar geen meerderheid voor is, dring het dan zoveel mogelijk terug."

De SGP vindt het kwalijk dat de overheid "islamisering van de publieke ruimte in de hand werkt"en zorgen de oproepen voor veel onbehagen en protest. De gebedsoproepen met kerkklokken moeten uiteraard wél blijven bestaan.

SGP wil af van gebedsoproep moskee
SGP wil af van gebedsoproep moskee (Foto: ANP)

'Sony onthult dit jaar nog plannen voor mobiele games'

Recentelijk werd aangekondigd dat na Nintendo ook Sony zich (weer) bezig gaat houden met games voor de mobiele markt. Gek is dit niet, aangezien de markt er is en Nintendo laat zien dat geliefde IP's meer dan welkom zijn.

Volgens Nikkei komen de games van Sony pas in het voorjaar van 2018 beschikbaar, maar worden de games nog voor het einde van het jaar onthuld. De games worden gebaseerd op al bestaande PlayStation-IP's en in samenwerking met ForwardWorks tot stand komen. De kans is groot dat deze mobiele games een koppeling krijgen met de consoles van Sony.

We wachten dus geduldig af. Zijn er series die jij graag op je smartphone wil hebben?

PlayStation 4 (Sony)

PvdA: meer belasting, geen eigen risico

De PvdA wil iedereen 1 procent meer belasting laten betalen om het eigen risico in de zorg volledig af te schaffen. Dat komt in het verkiezingsprogramma van de partij te staan. Een woordvoerder van de partij bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Volgens Henk Nijboer van de verkiezingsprogrammacommissie is dat een "eerlijke en solidaire keuze". Mensen met een hoog inkomen dragen zo meer bij dan mensen met een laag inkomen en de zorg blijft toegankelijk en betaalbaar voor iedereen, aldus Nijboer.

Partijleider Diederik Samsom liet vorige maand al weten het eigen risico helemaal te willen afschaffen. Alleen had hij toen nog geen dekking voor het plan. Het verdwijnen van het eigen risico kost 4,5 miljard euro, blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Meer partijen in de Kamer willen van het eigen risico af. Naast de PvdA zijn dat SP, PVV, 50PLUS en GroenLinks. Andere partijen waaronder het CDA willen het verlagen.

PvdA: meer belasting, geen eigen risico
PvdA: meer belasting, geen eigen risico (Foto: ANP)

Hackers claimen wissen iPhone Podesta

Hackers hebben het weer eens gemunt op John Podesta, de campagneleider van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton. Ze zeggen dat ze toegang hebben gekregen tot zijn Apple ID en daar zijn iPad en iPhone hebben gewist. Dat meldt Gizmodo donderdag.

Eerder was het Twitter-account van Podesta al belaagd. Onbekenden drongen daar binnen en plaatsten een steunbetuiging aan Donald Trump.

WikiLeaks claimt ongeveer 50.000 e-mails van Podesta in handen te hebben en brengt die beetje bij beetje naar buiten.

Hackers claimen wissen iPhone Podesta
Hackers claimen wissen iPhone Podesta (Foto: BuzzT)

Staakt-het-vuren Colombia tot eind 2016

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de overeenkomst met de FARC-beweging over het staakt-het-vuren verlengd tot het einde van het jaar. Hij hoopt in de tussentijd een oplossing te vinden voor de impasse die is ontstaan nadat de Colombiaanse bevolking in een referendum met een nipte meerderheid tegen vrede stemde. Over het akkoord werd vier jaar onderhandeld, maar een merendeel van de burgers vond dat de voorwaarden te mild zouden zijn voor FARC-leden.

Het akkoord was al verlengd tot 31 oktober. Santos: "Er zijn zowel in het leger als bij de guerrillabeweging jonge mensen die hopen dat ze nooit meer een schot hoeven te lossen. Reden voor mij om de overeenkomst te verlengen."

De regering van Colombia begint ook vredesbesprekingen met het ELN, de kleinere van de twee guerrillaorganisaties in het Zuid-Amerikaanse land. De onderhandelingen worden gevoerd in Ecuador.

Staakt-het-vuren Colombia tot eind 2016
Staakt-het-vuren Colombia tot eind 2016 (Foto: ANP)

Noorden en midden beginnen aan herfstvakantie

Hoewel door het langdurige mooie weer de zomervakantie nog niet zo lang geleden lijkt, beginnen schoolkinderen in het noorden en midden van het land alweer aan de volgende vrije periode, de herfstvakantie van een week. De scholen in het zuiden van het land volgen een week later.

Het begin van de herfstvakantie zorgt naar verwachting vrijdagmiddag voor flinke verkeersdrukte. De wegen lopen al rond 13.00 uur vol en de files houden tot 19.00 uur aan, verwacht de ANWB. Veel vakantiegangers gaan naar verwachting op weg naar de toeristische gebieden in het midden en zuiden van het land.

Niet alleen de scholen hebben vakantie, ook de Tweede Kamer doet het even rustiger aan. Vrijdag begint daar het herfstreces, dat anderhalve week duurt.

Noorden en midden beginnen aan herfstvakantie
Noorden en midden beginnen aan herfstvakantie (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: het is ook nooit goed

Het is in Nederland te warm of te koud, te droog of te nat, kortom, het is nooit goed. Ook vandaag is het volgens het KNMI te koud voor de tijd van het jaar: slechts twaalf graden weet de thermometer aan te tikken. Daarnaast is het overwegend bewolkt en kan er van tijd tot tijd lichte regen vallen. De oost tot zuidwestenwind is matig van kracht, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

Zonnig dal in mei in Duitsland (Foto: qltel)
Zonnig dal in mei in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1863 Alfred Nobel verkrijgt octrooi op nitroglycerine.
1943 In het vernietigingskamp Sobibór komen de gevangenen in opstand.
1947 De Amerikaanse piloot Chuck Yeager doorbreekt in een Bell X-1 als eerste de geluidsbarrière.
1966 De Nacht van Schmelzer doet het Kabinet-Cals vallen.
2010 De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties verklaart de runderpest uitgeroeid. Dit is het tweede virus in de geschiedenis, na depokken, dat door de mens uitgeroeid is.
2012 Felix Baumgartner doorbreekt als eerste mens in een vrije val vanaf bijna 39 kilometer hoogte de geluidsbarrière.

Vijf films van spinoff Harry Potter

Er komen vijf films van de Harry Potter-spinoff 'Fantastic Beasts and Where to Find Them'. Dat maakte boekenschrijfster en scriptschrijver J.K. Rowling donderdag bekend. Eerder werd gesproken over drie films.

Warner Bros is de verantwoordelijk filmproducent. Davis Yates regisseert de eerste Beasts-film, hij was ook verantwoordelijk voor de vijfde en zesde Harry Potter-films.

Fantastic Beasts and Where to Find Them gaat 17 november in première. De film, waarvan de hoofdrol wordt gespeeld door Eddie Redmayne, gaat over de avonturen van Newt Scamander die zeventig jaar voor de gebeurtenissen in de Harry Potter-films onderzoek uitvoert om een encyclopedie te schrijven over magische dieren.

Vijf films van spinoff Harry Potter
Vijf films van spinoff Harry Potter (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.