FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 augustus 2016

Ook Van Basten weg bij Oranje

Na het vertrek van Dick Advocaat dreigt nu ook assistent Marco van Basten zijn biezen te gaan pakken. FIFA-baas Gianni Infantino biedt Van Basten een hoge technische functie aan bij de FIFA.

Het is chaos bij de KNVB. Sinds deze week heeft de directeur betaald voetbal Bert van Oostveen bekend gemaakt dat hij na 1 september op zal stappen uit zijn functie. De 'crisis' binnen de KNVB weet niet van ophouden. Opnieuw lijkt er een positie vrij te komen in de technische staf van Oranje.

De KNVB en Van Basten laten zich hier pas over uit nadat de kwalificatiewedstrijd tegen Zweden is gespeeld. Deze wedstrijd wordt op 6 september gespeeld. 

Verbeek had ook last van Overmars

Gertjan Verbeek bevestigt dat Marc Overmars er regelmatig omstreden onderhandeltechnieken op na houdt. De oud-trainer van AZ had last van de Ajax-directeur. Overmars werd door Marcel Brands in een zwart daglicht gezet, omdat hij achter de rug van PSV om zou hebben gesproken met Luuk de Jong en Bart Ramselaar. Laatstgenoemde stond op dat moment net op het punt om naar Eindhoven te verkassen. Overmars ontkende contact te hebben gehad met het tweetal.

Verbeek doet nu zijn verhaal tegenover Voetbal Inside. "Ik weet het nog goed. Wij moesten aantreden tegen Ajax en dan altijd in de week van de wedstrijd toonden zij interesse in een van onze beste spelers. Dat vind ik niet netjes. Wij stonden in het seizoen 2011/2012 tijdens de winterstop elf punten boven Ajax. Uiteindelijk werden zij kampioen, maar in een belangrijke fase van het seizoen begon Ajax aan onze spelers te trekken. Dan denk ik: waarom doe je dat niet een paar weken later?"

Verbeek is momenteel trainer van VfL Bochum in de Tweede Bundesliga. Hij was voorheen jaren coach bij AZ.

Gesink wil meer aanvallen in Vuelta

Wielrenner Robert Gesink wil zich deze Vuelta nog vaker doen laten gelden. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kon vandaag in de tiende etappe een aanval op de flanken van de steile Lagos de Covadonga niet bekronen met een dagzege, maar werd na een lange aanval wel knap tweede achter de nieuwe rodetruidrager Nairo Quintana.

Gesink koos met een grote groep al vroeg de aanval in deze etappe van de Vuelta. Op de slotklim moest hij in eerste instantie lossen, maar veegde vooraan iedereen op en leek af te stevenen op de dagzege tot Quintana voorbij kwam. Chris Froome kon hij nog net wel van zich afhouden.

"Dit was een super mooie dag, het is balen dat er dan net een renner sneller is, maar dit geeft wel een goed gevoel. Natuurlijk geldt wie er als eerste boven is en niet wie het snelst begint, daarom ben ik meteen op mijn eigen tempo naar boven gereden en ik merkte snel dat ik de anderen kon lossen. Mijn doel was om het tweede gedeelte van de Vuelta goed te zijn en voor mijn gevoel is dat vandaag begonnen. Ik voel me nog altijd sterker worden."

Gesink was niet geheel fit aan de start verschenen in de Vuelta na zijn hersenschudding die hij opliep in de Ronde van Zwitserland. Hierdoor moest hij de Tour de France laten schieten en nog altijd is zijn herstel niet geheel afgerond. Daarom verscheen hij in Spanje als knecht van kopman Steven Kruijswijk die inmiddels met een sleutelbeenbreuk thuis zit. LottoNL-Jumbo richt zich daarom op dagzeges en op de klassering van George Bennett. De Nieuw-Zeelander staat na vandaag twintigste op ruim zes minuten van Quintana.

Gijs de Jong nieuwe directeur KNVB

Gijs de Jong is de nieuwe directeur van de KNVB. De Jong zal per 1 september de opgestapte Bert van Oostveen opvolgen. 

Sinds 2003 is Gijs de Jong actief als operational directeur betaald voetbal bij de KNVB. In de afgelopen twee jaar vervult hij ook de rol als competitiemanager. Hij is de persoon geweest die in mei de kampioensschaal aan landskampioen PSV overhandigde. 

Voordat De Jong mag doorschuiven naar zijn nieuwe functie, moet de beslissing eerst nog worden bevestigd door de ondernemingsraad.

Sportverslaggever en televisiepresentator Jack van Gelder heeft twijfels of de aanstelling van De Jong een goede keus is.

Geheim recept Kentucky Fried Chicken uitgelekt

Het recept van de KFC-kip iswas een goedbewaard geheim. Joe Ledington, een familielid van Harland Sanders (de oprichter van KFC) heeft een kopie van het originele recept aan de Chicago Tribune gegeven. Het lijstje ingrediënten zou afkomstig zijn uit een notitieblokje van Claudia Ledington die in 1949 trouwde met Harland Sanders.

Volgens Ledington is het meest bijzondere ingrediënt witte peper. Tegenwoordig kun je dat overal kopen, maar in de jaren 50 was het een vrij onbekend specerij. Verder bevat het recept enkel standaard-dingen.

2/3 eetlepel zout
1/2 eetlepel thijm
1/2 eetlepel basilicum
1/3 eetlepel oregano
1 eetlepel selderijzout
1 eetlepel zwarte peper
1 eetlepel mosterdpoeder
4 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels knoflookzout
1 eetlepel gemberpoeder
3 eetlepels witte peper
250 gram bloem

Mix dit door elkaar. Laat de kip een half uurtje weken in karnemelk. Paneer hem hierna met bovenstaand recept en frituur 'm daarna op 170 graden.

Volgens het moederbedrijf van KFC is het recept nog steeds geheim. "In de voorbije jaren zijn er regelmatig onrechtmatige claims geweest van mensen die dachten het geheime recept te hebben ontrafeld. Dit is er ook 1," aldus een woordvoerder. "Het enige échte recept ligt nog steeds opgesloten in een 300 kilo zware kluis, omringd met beton en bewegingssensoren."

Weer geen gratie voor moordenaar John Lennon

Mark Chapman, de moordenaar van Beatle John Lennon, heeft opnieuw te horen gekregen dat hij geen gratie krijgt, schrijft de BBC. Volgens het New York Department of Corrections en Community Supervision zou gratie niet passen bij de aard van zijn misdrijf.

De rechtbank laat wel los dat Chapman de laatste tijd goed gedrag heeft vertoond. Zo krijgt hij 'complimenten' voor het feit dat hij heeft gestudeerd en aan zijn karakter heeft gewerkt. Chapman geeft inmiddels ook toe dat de moord op Lennon kwaadaardig en egoïstisch was.

Chapman, idolaat van de Beatle en psychisch in de war, schoot Lennon in 1980 dood voor het Dakota-gebouw in New York. Hij kreeg er twintig jaar gevangenisstraf voor en het Amerikaanse equivalent voor tbs. Iedere twee jaar mag Chapman gratie aanvragen. In 2018 mag hij opnieuw een verzoek indienen.

Weer geen gratie voor moordenaar John Lennon
Weer geen gratie voor moordenaar John Lennon (Foto: BuzzE)

De leukste sporttweets van week 34

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek.

Zo moet je dus geen Panenka nemen:

Het gaat weer goed met Annemiek van Vleuten:

We beginnen ons oud te voelen:

Dit gebeurt er dus als een sponsor zich terugtrekt:

De olympische sporters kwamen weer terug op Nederlandse bodem:

Daarna werden ze ontvangen door de premier en was er een feestje in de Ridderzaal, ook meneer Schippers was er (beter bekend als de bekende DJ Nicky Romero):

In de Ridderzaal werden de goudenmedaillewinnaars geridderd maar ook andere sporters kregen een cadeautje bij thuiskomst:

Vervolgens gingen de sporters een stukje fietsen, die fietsen mochten ze alleen niet houden. Bij aankomst bij het paleis werden ze snel weer ingepakt. Misschien wel verstandig in Den Haag:

En met deze tweet zijn we ook meteen uitgepraat over de zogenaamde 'loservlucht':

In Servië werden de sporters zo ontvangen:

The loneley one:

Bij Tottenham Hotspur peilden ze mening van Mousa Dembele na de loting:

Tess Wester is een idool geworden:

In Köln liep de kerk vol voor een mis ter ere van de plaatselijke voetbalclub:

Katie Ledecky mocht na haar medailleoogst de eerste bal werpen bij MLB, gelukkig kreeg ze hulp om de olympische medailles even te stallen:

Dat doet hij snel:

Sc Heerenveen wordt voortaan gesponsord door Groen Leven en dat leverde inspiratie op bij de supporters:

Het kan maar duidelijk zijn:

Wil je tijdens de Ronde van Spanje op de hoogte blijven van het wel en wee van de renners dan hebben we hier een volgtip: Joe Dombrowski!

Hier zijn we het roerend mee eens:

Zo zal de Red Bull-wagen er volgend jaar vast niet uit gaan zien:

Zuckerberg op bezoek bij Paus

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is maandag op audiëntie geweest bij de paus. Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan praatten met Franciscus over de manieren waarop communicatietechnologie gebruikt kan worden in de strijd tegen de armoede, liet een woordvoerder van de kerkvorst weten.

Zuckerberg gaf de paus een model van de door Facebook ontwikkelde Aquila-drone. Dat door zonne-energie aangedreven vliegtuig wil Facebook gaan gebruiken om arme landen van internettoegang te voorzien.

"Het was een ontmoeting die we nooit zullen vergeten", schrijft de 32-jarige Zuckerberg op Facebook. "Je kan zijn warmte en vriendelijkheid en hoezeer hij begaan is met het helpen van mensen voelen."

Zuckerberg op bezoek bij Paus
Zuckerberg op bezoek bij Paus (Foto: BuzzT)

Carice van Houten is moeder geworden

Carice van Houten is bevallen van haar eerste kindje. Het jongetje heeft de naam Monte gekregen, maakte vader Guy Pearce op Twitter bekend.

"Vanmorgen is een klein cadeautje aangekomen, ons is verteld dat zijn naam Monte Pearce is", aldus Guy. "We denken dat we hem maar houden. Iemand een placenta-smoothie?", grapt hij er achteraan.

Carice kondigde in maart aan dat ze in verwachting is. De 39-jarige actrice liet destijds echter in het midden wanneer de baby ter wereld zou komen. Twee weken geleden leek het er even op dat de bevalling aanstaande was toen diverse media aankondigden dat Carice bij een Amsterdams ziekenhuis was gesignaleerd. Het ging echter om een routinecontrole.

Carice kent Guy van de set van Brimstone, de nieuwe film van Martin Koolhoven. Geruchten dat de actrice voor haar 48-jarige Australische tegenspeler was gevallen, doken in november voor het eerst op. Guy scheidde vorig jaar na een huwelijk van achttien jaar. Carice had tot vorig jaar zomer een relatie met Kees van Nieuwkerk, de zoon van presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Carice van Houten is moeder geworden
Carice van Houten is moeder geworden (Foto: BuzzE)

Sword Art Hollow Realization gaat in november online

Sword Art Online: Hollow Realization heeft een releasedatum van 8 november gekregen. Dan komt het spel uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita. Bandai Namco maakt tegelijkertijd bekend dat de preorders gestart zijn.

Je kunt de Standard en Collector's Edition nu al kopen. Als pre-orderbonus krijg je:

  • Drie exclusieve kostuum, nachtkleding voor de vrouwelijke personages en twee kostuums uit de game God Eater
  • Een exclusieve litho, met de handtekening van de bedenker Reki Kawahara. DIt geldt niet voor de pre-orders via PSN.

Bandai Namco heeft meteen een nieuw systeem uit de doeken gedaan. Er is dit keer, net zoals in de meeste MMO's, een skilltree-systeem. Hierin leren onze virtuele MMO-spelers nieuwe vaardigheden. Extra Skills, dat afhangt van de speler-stijl, zoals tank, aanval of support, zijn ook beschikbaar. Om de relaties tussen de dames en hoofdpersonage Kirito te verbeteren is er een Cosleeping Event. Dit is niet wat je denkt, het zijn gesprekken die je met een dame hebt als je bij haar ligt.

Sword Art Online Preorder bonus

Nog meer achter elkaar te doen in Witcher 3 GotY Edition

Bandai Namco Entertainment Europe en CD Projekt RED, de makers van The Witcher-games, onthullen de launchtrailer van The Witcher 3: Wild Hunt GOTY-Edition.

De winnaar van meer dan 800 awards, waaronder meer dan 250 game of the year-awards, is nu beschikbaar in een bundel met alle DLC erbij. Dus naast het originele  spel krijg je Hearts of Stone en Blood and Wine erbij.

The Witcher 3: Wild Hunt - Game of the Year Edition komt morgen uit op pc, Xbox One en PlayStation 4.

'Ierse miljardenstrop voor Apple aanstaande'

Techgigant Apple krijgt volgens ingewijden dinsdag van de Europese Commissie te horen dat hij miljarden moet betalen als gevolg van belastingdeals die het concern heeft met Ierland. Volgens Brussel zijn de belastingvoordelen die Apple geniet in het land strijdig met het Europees recht.

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa. In ruil voor de belastingdeal werden in Ierland vele banen gecreëerd.

Kenners stelden eerder al dat Apple een miljardenboete staat te wachten. Apple zelf meldde eerder al dat het onderzoek kan resulteren in een financiële last. De Ierse autoriteiten beloofden eerder al een voor Apple negatieve beslissing te zullen aanvechten.

'Ierse miljardenstrop voor Apple aanstaande'
'Ierse miljardenstrop voor Apple aanstaande' (Foto: ANP)

Griekse economie toont kleine groei

De Griekse economie heeft in het tweede kwartaal een kleine groei laten zien, na de krimp in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat maakte het Griekse statistiekbureau maandag bekend, op basis van definitieve cijfers.

De groei bedroeg 0,2 procent op kwartaalbasis, na een neergang met 0,2 procent in het eerste kwartaal. Bij een voorlopige raming werd voor de afgelopen periode een vooruitgang van 0,3 procent gemeld.

Ten opzichte van een jaar geleden kromp de economie van Griekenland echter met 0,4 procent. Dat is wel minder sterk dan in het eerste kwartaal, toen een krimp werd opgetekend van 0,9 procent.

Griekse economie toont kleine groei
Griekse economie toont kleine groei (Foto: ANP)

Hendrix droomt van Oranje-debuut in Eindhoven

Jorrit Hendrix zou zijn debuut voor het Nederlands elftal zomaar in 'zijn eigen stadion' kunnen maken. Oranje oefent donderdag in Eindhoven tegen Griekenland, waarna op 6 september de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden wacht.

Hendrix meldde zich eerder vandaag, samen met de andere internationals, bij Hotel Huis ter Duin. "Zo'n eerste keer is spannend, maar ik ga er alles aan doen om er vaker bij te zitten", aldus de 21-jarige speler van PSV aan AD Sportwereld.

"Ik speel nu veel bij PSV en dan kom je kennelijk ook in beeld bij de bondscoach. Veel van de jongens die ik hier ga ontmoeten, spelen al in het buitenland", vervolgde hij zijn verhaal. "Zij zijn wat verder in hun loopbaan. Het zou super zijn als ik mag debuteren, in Eindhoven nog wel. Maar ik reken nergens op. Ik ga mijn best doen en zie wel waar dat toe leidt."

Apple-event op 7 september

Apple houdt op 7 september zijn traditionele najaarsevent. Daar wordt waarschijnlijk de nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus gepresenteerd. Plaats van handeling is een theater in San Francisco. Apple heeft maandag de aankondiging van het event verstuurd. "Zie je op de 7de", staat in de uitnodiging.

In de afgelopen tijd zijn al wat specificaties van het nieuwe toestel uitgelekt, maar Apple heeft nog niets bevestigd. Zo zou het toestel betere camera's moeten krijgen. De smartphones zouden minstens 32GB aan geheugen moeten krijgen, met een maximum van 256GB voor de duurdere versies. De iPhone zou de aansluiting voor de koptelefoon kwijtraken.

Op het event wordt mogelijk ook een nieuwe Apple Watch gepresenteerd.

Apple presenteerde in september vorig jaar de iPhone 6S en 6S Plus en de iPad Pro. Ook kondigde het bedrijf Apple TV aan.

Apple-event op 7 september
Apple-event op 7 september (Foto: BuzzT)

Onvrede tussen Brands en Overmars

Een heuse fittie vandaag tussen Marcel Brands van PSV en Marc Overmars van Ajax. De technisch directeur van de Eindhovenaren betichtte de Amsterdammers van het feit contact opgenomen te hebben met Bart Ramselaar tijdens de afrondende gesprekken inzake zijn overgang van FC Utrecht naar PSV.

Daarnaast zou Ajax volgens Brands een dag voor de contractverlenging met Luuk de Jong contact hebben opgenomen met de spits. "Wij hebben belangstelling in een speler omdat wij die goed vinden, niet omdat iemand anders belangstelling heeft", aldus de technisch beleidsbepaler van PSV aan FC Afkicken.

Kort gesprek tussen Marcel Brands en FC Afkicken (YouTube / FC Afkicken)

Inmiddels heeft Overmars een reactie gegeven aan de Telegraaf, waarin hij de aantijgingen van zijn collega ontkend. "Ik was hoogst verbaasd toen ik het hoorde. Als Marcel iets niet aanstaat dan kan hij mij gewoon bellen, dat hoeft niet via de media. Erg vervelend dit."

Overmars ontkent dat Ajax Luuk de Jong benaderd zou hebben vlak voor zijn verlenging met PSV. "Nee, ik heb Luuk de Jong niet gesproken, ik heb zijn broer Siem wel gebeld toen ik informatie wilde hebben over Tim Krul bij Newcastle United."

Ramselaar is volgens Overmars wel in beeld geweest bij Ajax. "Hij stond al een tijdje bij ons op lijstje dus het klopt dat wij interesse in hem hadden. Maar het verhaal over onze middenvelders is bekend, dus wij hebben die interesse dan ook nooit een concreet vervolg gegeven."

Blaudzun brengt album in delen uit

Blaudzun komt met een nieuwe plaat en de Arnhemse singer-songwriter gaat dat album in drie delen uitbrengen. Het eerste deel van Jupiter, zoals de plaat heet, verschijnt op 7 oktober. De andere twee delen volgen binnen een jaar.

Wanneer de andere delen precies verschijnen, is een raadsel. Volgens Blaudzun zijn deel twee en drie van Jupiter namelijk nog niet gemaakt. "Mijn nieuwe album is een drieluik, een collectie liedjes in losse delen. Drie albums die op verschillende momenten worden gemaakt en uitgebracht. Jupiter is in zekere zin een album in wording, en dat blijft zo totdat het laatste deel verschijnt. Deel I is af, maar deel II en III nog niet".

Jupiter wordt het vijfde album van Johannes Sigmond. Na zijn debuutplaat Blaudzun in 2008 volgenden Seadrift soundmachine in 2010, Heavy flowers in 2012 en Promises Of No Man's Land in 2014.

Blaudzun brengt album in delen uit
Blaudzun brengt album in delen uit (Foto: BuzzE)

Boeing houdt zijn prijzen gelijk

Voor het eerst in zeven jaar zal vliegtuigmaker Boeing de prijzen voor zijn kisten niet verhogen. Het Amerikaanse bedrijf kampt enerzijds met een tanende vraag naar vliegtuigen als gevolg van de economische onzekerheden. Daarnaast kent de markt een overvloed aan modellen met twee gangpaden.

Boeing past meestal eens per jaar de prijzen voor zijn toestellen aan. Daarbij wordt dan rekening gehouden met kostenstijgingen van goederen, diensten en personeel. Vorig jaar stegen de prijzen gemiddeld met 2,9 procent. Een jaar eerder was dat 3,1 procent. De prijzen die in juli 2015 bekendgemaakt werden, zullen dus ook komend jaar gelden.

Ook in 2001 en 2009 verhoogde Boeing zijn prijzen niet. De catalogusprijzen zijn meestal niet de prijzen die daadwerkelijk voor vliegtuigen worden betaald. Over het algemeen krijgen luchtvaartmaatschappijen fikse korting bij de aanschaf van nieuwe toestellen.

Boeing houdt zijn prijzen gelijk
Boeing houdt zijn prijzen gelijk (Foto: ANP)

Moeder Teresa van Calcutta wordt heilige

Moeder Teresa, de non die in de Indiase stad Calcutta met de armsten en zieken werkte, wordt zondag verheven tot heilige. Tijdens een speciale ceremonie op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad benoemt paus Franciscus de Albanese non tot sint.

Franciscus schreef vorig jaar een tweede wonder toe aan de kleine non en maakte daarmee de weg vrij voor de heiligverklaring. Een Indiase vrouw zou precies een jaar na de dood van Moeder Teresa zijn genezen van een enorme tumor in haar buik nadat een medaillon met een foto van de zuster op het gezwel was gelegd. Een Braziliaanse man zou zijn genezen van een bacteriële herseninfectie waaraan hij bijna was doodgegaan.

Moeder Teresa werd in 1910 geboren als Anjezë Gonxhe Bojaxhiu in de toenmalige Ottomaanse stad Üsküp, het huidige Macedonische Skopje. Vanaf haar achttiende werkte ze in India, waar ze ook religieuze ordes stichtte. Ze werd de engel van de sloppenwijken genoemd en kreeg in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede.

Niet onomstreden
Toch was Moeder Teresa niet geheel onomstreden. Ze is beschuldigd van het misbruik van fondsen en slechte medische behandelingen. De omstandigheden in de faciliteiten van haar orde zouden belabberd zijn geweest en ze zou vriendschappelijk zijn omgegaan met discutabele figuren, zoals de Haïtiaanse dictator Jean-Claude Duvalier. Volgens verschillende getuigen zou ze zieken op hun sterfbed hebben gedoopt tot katholiek.

Dat weerhoudt Franciscus er niet van haar zondag heilig te verklaren. Dat gaat in Rome gepaard met missen, gebedsbijeenkomsten, exposities en zelfs een musical. Naar verwachting komen honderdduizenden op de bijzondere plechtigheid af, mogelijk zelfs meer dan de 300.000 die in 2003 haar zaligverklaring bijwoonden. Onder de aanwezigen zijn ook staatshoofden.

Moeder Teresa van Calcutta wordt heilige
Moeder Teresa van Calcutta wordt heilige (Foto: ANP)

Weer verdachte opgepakt na dood agent Bonaire

De politie op Bonaire heeft maandag opnieuw een verdachte aangehouden voor de dood van een Nederlandse politieagent op het eiland. Dat lieten het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) weten. De 45-jarige agent werkte sinds 2013 bij het KPCN.

De politieman werd op 18 augustus doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met criminelen. De politieman was met een collega naar een woning aan de westkant van het eiland gestuurd, waar een overval werd gepleegd. Zaterdag is hij in Tilburg gecremeerd.

Eerder werd al een verdachte aangehouden, maar die man is zaterdag vrijgelaten. Wel blijft hij verdachte.

Weer verdachte opgepakt na dood agent Bonaire
Weer verdachte opgepakt na dood agent Bonaire (Foto: ANP)

Taylor Swift komt opdraven voor juryplicht

Juryplicht geldt voor iedere Amerikaan en dus ook voor Taylor Swift. De zangeres werd maandag verzocht op te komen draven voor een rechtszaak in haar woonplaats Nashville in de staat Tennessee. Op Twitter laten andere juryleden weten dat Taylor erg vriendelijk voor hen was.

Eén Swift-fan laat op Twitter weten dat ze niet wist wat ze hoorde toen haar moeder haar liet weten dat ze samen met Swift in de jury zat. Pas toen er een selfie van haar moeder met T-Swift volgde, kon het meisje het geloven. Een andere Twitteraar, Tracy Bates, heeft zelfs een video op Twitter gezet waarin Swift aan het kletsen is met de andere juryleden.

En hoewel juryplicht voor iedere 'normale Amerikaan' geldt, kun je er onder bepaalde voorwaarden onderuit komen. Taylor heeft ervoor gekozen om net als de rest van haar landgenoten zonder te mopperen in de rechtbank plaats te nemen.

Taylor Swift komt opdraven voor juryplicht
Taylor Swift komt opdraven voor juryplicht (Foto: BuzzE)

'Kiessystemen Amerikaanse staten gehackt'

Hackers hebben in twee Amerikaanse staten ingebroken in databases waarin informatie over kiezers staat opgeslagen. Dat meldt Yahoo News maandag op basis van een vertrouwelijke waarschuwing van de FBI.

In het document zegt de FBI niet om welke twee staten het gaat, maar Yahoo meldt op basis van ingewijden dat het Arizona en Illinois betreft. In Illinois wisten de hackers persoonlijke informatie van maximaal 200.000 kiezers buit te maken. Het systeem voor de registratie van kiezers moest uiteindelijk tien dagen worden stilgelegd. In Arizona werd er schadelijke software geïnstalleerd, maar geen informatie gestolen.

Volgens Rich Barger van IT-beveiligingsbedrijf TreatConnect is een van de IP-adressen die door de hackers werd gebruikt eerder opgedoken op internetfora van Russische criminele hackers. Ook de wijze waarop de digitale inbraken werden gepleegd vertoont overeenkomsten met andere hacks die mogelijk het werk waren van door Rusland ondersteunde cybercriminelen.

De FBI wilde niet in detail treden over de zaak.

'Kiessystemen Amerikaanse staten gehackt'
'Kiessystemen Amerikaanse staten gehackt' (Foto: BuzzT)

Bloedige strijd met Filipijnse extremisten

In het zuiden van de Filipijnen zijn in gevechten met moslimextremisten twaalf Filipijnse militairen gedood. Vijf andere militairen raakten gewond, maakte het leger maandag bekend.

Bij de stad Patikul kwam het in de afgelopen dagen meermalen tot gevechten tussen het leger en leden van de terreurgroep Abu Sayyaf. Volgens het leger werden daarbij 21 strijders gedood.

Abu Sayyaf onthoofdde vorige week een Filipijnse gijzelaar. De groep, die trouw heeft gezworen aan de terreurmilitie Islamitische Staat, heeft nog meer dan twaalf gijzelaars in zijn macht.

Bloedige strijd met Filipijnse extremisten
Bloedige strijd met Filipijnse extremisten (Foto: ANP)

Ritzege Quintana in Vuelta

Nairo Quintana heeft de tiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Na 186,6 kilometer van Lugones naar Lagos de Covadonga kwam de Colombiaan solo over de meet. Hij nam de leiding in het algemeen klassement weer over van David de la Cruz.

Tijdens de beklimming van de laatste berg van de dag lag Robert Gesink aan kop van de koers. Contador ging daarachter op de pedalen staan en kreeg Quintana mee. Vervolgens was het Quintana die versnelde en nu moest Contador passen. De Colombiaan haalde Gesink bij en ging erop en erover, en kwam solo over de meet. Gesink werd uiteindelijk nog tweede.

In het algemeen klassement heeft Quintana een voorsprong van 57 tellen op Alejandro Valverde en 58 seconden op Christopher Froome.

Avicii definitief uitgedraaid

Het zit erop voor Avicii. De 26-jarige Zweedse dj heeft zijn laatste set gedraaid in het befaamde Ushuaïa op Ibiza. Tim Bergling, zoals Avicii eigenlijk heet, blijft actief in de muziekwereld, maar het toeren laat hij voor wat het is.

In april verbaasde Avicii vriend en vijand door het einde van zijn dj-carrière aan te kondigen. In Billboard zei hij later dat hij de keuze vooral had gemaakt vanwege zijn gezondheid. "De hele dancewereld is niet aan mij besteed. Het ligt echt niet aan de muziek of aan de shows, maar om alles eromheen."

Avicii blijft sowieso actief als producer, maar in welke hoedanigheid we hem terug gaan zien in de hitlijst, blijft de vraag. Bij het grote publiek werd Avicii bekend met zijn hit Wake me up uit 2013.

Avicii defintief uitgedraaid
Avicii defintief uitgedraaid (Foto: BuzzE)

Rousseff verweert zich tegen afzetting

De dreigende afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff is een staatsgreep ten bate van de economische elite. Dat heeft Rousseff de senaat, die over de afzetting beslist, maandag voorgehouden.

De geschorste president deed een laatste poging het hogerhuis aan haar kant te krijgen. Ze betoogde dat de afzettingsprocedure inbreuk maakt op de grondwet en de democratie op het spel zet. De beschuldiging dat ze begrotingscijfers te rooskleurig heeft voorgesteld, noemde Rousseff slechts een voorwendsel om haar te kunnen afzetten. Ze houdt vol dat ze zich aan niets van wat haar ten laste wordt gelegd heeft schuldig gemaakt. Haar regering heeft fouten gemaakt, gaf ze toe, maar de kiezers nooit verraden.

De regering van vicepresident Michel Temer, die voor Rousseff waarneemt sinds ze in mei werd geschorst, dreigt volgens de president alle vooruitgang van de afgelopen dertien jaar te verspelen. Vooral de bezuinigingen die Temer wil doorvoeren zijn een groot gevaar voor veel Brazilianen, waarschuwde Rousseff. De interim-president zou ook de Braziliaanse oliezanden van de hand willen doen en zo belangrijke inkomstenbronnen verkwanselen aan het bedrijfsleven.

Rousseff verweert zich tegen afzetting
Rousseff verweert zich tegen afzetting (Foto: ANP)

Chinese 'Jack the Ripper' opgepakt

De Chinese politie heeft een man opgepakt die wordt verdacht van de verkrachting van en moord op elf vrouwen. Gao Chengyong, die te boek staat als de Chinese Jack the Ripper, heeft volgens het ministerie van Openbare Veiligheid een bekentenis afgelegd, meldt de BBC maandag.

De moorden vonden plaats tussen 1988 en 2002. De inmiddels 52-jarige Gao, vader van twee kinderen, had het gemunt op vrouwen in rode kleren. Hij volgde zijn slachtoffers naar huis, waar hij ze verkrachtte en vermoordde. Van veel slachtoffers sneed Gao de keel door. Ook verminkte hij ze, onder meer door delen van hun geslachtsorganen af te snijden. Zijn jongste slachtoffer was naar verluidt acht jaar oud.

In 2004 loofde de politie een beloning uit van omgerekend ruim 26.000 euro. De autoriteiten kwamen Gao uiteindelijk op het spoor nadat diens oom voor een klein vergrijp was opgepakt. Het DNA van de oom werd getest, waarna vast kwam te staan dat de seriemoordenaar familie van hem moest zijn.

Waarom Gao naar het zich laat aanzien in 2002 ophield met moorden is onduidelijk.

Chinese 'Jack the Ripper' opgepakt
Chinese 'Jack the Ripper' opgepakt (Foto: ANP)

'ICT moet vast deel basisonderwijs worden'

ICT zou een vast les-onderdeel op de Nederlandse basisscholen moeten worden. Daarvoor pleitte werkgeversvoorman Hans de Boer maandag.

Bijvoorbeeld kennis van programmeren is heel belangrijk voor de jeugd van tegenwoordig, vindt de voorzitter van ondernemerskoepel VNO-NCW. "In deze tijden van digitalisering en robotisering is dit essentieel om later mee te kunnen komen", zei hij op een bijeenkomst met brancheorganisatie Nederland ICT. "Willen we concurrerend blijven en mensen perspectief blijven bieden, dan moet je kennis van ICT hebben ongeacht wat je later worden wil."

Ook zou er volgens De Boer meer aandacht voor computers en digitale communicatie moeten komen in het voorgezet onderwijs. En het is belangrijk dat ook het MBO en HBO intensief met het bedrijfsleven samenwerken om zo potentiële werknemers volgens de laatste inzichten op te leiden, zei hij.

De Boer liep met zijn opmerkingen alvast vooruit op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Het is volgens hem ook zaak dat digitalisering meer dan nu in het hart van het kabinetsbeleid wordt geplaatst.

'ICT moet vast deel basisonderwijs worden'
'ICT moet vast deel basisonderwijs worden' (Foto: BuzzT)

Studenten naar de rechter voor diploma

Studenten die aan de Europort Business School (EPBS) een opleiding volgden maar op het laatste moment geen diploma kregen, krijgen dat mogelijk toch. De rechtbank in Zwolle behandelde maandag het kort geding dat leerlingen hadden aangespannen.

21 studenten volgden hun opleiding bij de EPBS onder verantwoordelijkheid van het Zwolse roc Landstede. De twee scholen raakten evenwel in conflict met elkaar, met als gevolg dat de leerlingen geen diploma kregen. Via een kort geding wilden ze dat alsnog afdwingen. Zonder diploma kunnen ze in september niet aan een vervolgopleiding of baan beginnen.

De leerlingen dachten een diploma door Landstede uitgereikt te krijgen, maar die instelling beweert dat tussen de leerlingen en deze school geen onderwijsovereenkomst is gesloten. De rechter denkt daar echter anders over. Er is volgens hem wel een overeenkomst en nu moet de eindexamencommissie alsnog aan de slag om te kijken wie voldoende heeft gepresteerd om toch een diploma te krijgen. De leerlingen krijgen dat woensdag te horen.

Studenten naar de rechter voor diploma
Studenten naar de rechter voor diploma (Foto: ANP)

Gordon blikt in docu terug op carrière

In een tweedelige documentaire blikt Gordon komend najaar terug op zijn carrière. De zanger en presentator, die 25 jaar in het vak zit, liet zich volgen door Michiel van Erp.

In 25 jaar Gordon komen collega's, vrienden en familieleden aan het woord. De documentaire is vanaf zondag 13 november te zien op RTL 4, werd maandag bekendgemaakt tijdens de najaarsprestatie.

De zendergroep maakte maandag ook bekend dat Oh Oh Cherso een comeback maakt. Onder de noemer Oh Oh Daar Gaan We Weer gaat een nieuwe groep Hagenezen op vakantie. Dit keer gaan de feestbeesten niet naar het Griekse Chersonissos, maar naar het Spaanse Mallorca. Oh Oh Daar Gaan We Weer is vanaf 8 november te zien.

Gordon blikt in docu terug op carrière
Gordon blikt in docu terug op carrière (Foto: BuzzE)

Vodafone test bellen via wifi en 4g

Vodafone is een publieke test begonnen voor mobiel bellen via wifi- en 4g-datanetwerken. Dat moet ervoor zorgen dat abonnees ook binnenshuis beter bereikbaar zijn. Telefoongesprekken verlopen nu nog in principe via 2g of 3g. Om dat via 4g ook te kunnen, moeten de providers hun systemen aanpassen. 4g biedt bovendien de mogelijkheid om gesprekken in hd-kwaliteit te voeren. Ook wifi kan die hogere kwaliteit aan.

Aan de test kunnen maximaal 300 klanten meedoen. Zij konden zich sinds vrijdag aanmelden. Dan moeten ze wel een Samsung Galaxy S6, S6 edge, S7, S7 edge of A5 hebben.

Doel van de test is te kijken waar klanten tegenaan lopen met het systeem. Aan het einde van het jaar moet de dienst voor alle Vodafone-klanten beschikbaar zijn.

Overigens wordt bellen niet goedkoper of duurder met de nieuwe dienst. Gesprekken via wifi en 4g worden gewoon van de belminuten afgetrokken.

Vodafone test bellen via wifi en 4g
Vodafone test bellen via wifi en 4g (Foto: BuzzT)

Acht jaar geëist voor dodelijke aanrijding A2

Tegen een 46-jarige man die vorig jaar op de A2 een dodelijk ongeluk veroorzaakte, waardoor de vader van een gezin om het leven kwam en vijf anderen zwaargewond raakten, is voor de rechtbank in Utrecht acht jaar cel geëist.

De man reed onder invloed van speed met een snelheid van 220 kilometer per uur achterop de auto van het gezin. Die sloeg daardoor over de kop en schoof nog tientallen meters door over de snelweg. Twee kinderen zijn door het ongeval blijvend gehandicapt geraakt.

Volgens de aanklager heeft de man op geen enkel moment geremd voordat het ongeluk gebeurde. Hoewel hij door de speed op het moment van de aanrijding psychotisch was, wrijft het Openbaar Ministerie hem de botsing zwaar aan. Naast de celstraf eist het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid van tien jaar als hij eenmaal vrij komt.

Acht jaar geëist voor dodelijke aanrijding A2
Acht jaar geëist voor dodelijke aanrijding A2 (Foto: ANP)

Onderhandelingen TTIP-verdrag gaan door

De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten gaan door, met de bedoeling ze voor het einde van het jaar definitief af te ronden. Dat is het antwoord van de Europese Commissie op de uitspraak van de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel die het transatlantische zogeheten TTIP-verdrag dit weekeinde als 'de facto mislukt' bestempelde.

"De bal rolt en we boeken vooruitgang", zei de commissiewoordvoerder maandag in Brussel. Hij wees erop dat de commissie sinds 2013 het mandaat van de Europese regeringen heeft om de handelsgesprekken namens hen te voeren en dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat op de laatste EU-top in Brussel, eind juni, nog had gecheckt. Bondskanselier Angela Merkel verklaarde na de uitspraak van Gabriel al dat het 'juist is om verder te onderhandelen' over het omstreden verdrag.

Onderhandelingen TTIP-verdrag gaan door
Onderhandelingen TTIP-verdrag gaan door (Foto: ANP)

'Gülenscholen' Amsterdam: veel kinderen weg

Bij vermeende Turkse Gülen-basisscholen in Amsterdam zijn zeker honderd leerlingen van school gehaald. Bij de Witte Tulp in Amsterdam Osdorp gaat het om minstens tachtig van de vierhonderd scholieren. Basisschool Cosmicus Impuls in Amsterdam-Noord, een andere basisschool die gelieerd zou zijn aan Gülen, zag twintig van de 125 leerlingen vertrekken.

"Er worden momenteel veel gesprekken gevoerd met ouders", zegt een medewerkster maandag. De basisschool Witte Tulp wordt volgens haar extra beveiligd deze week.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Rotterdam
Een woordvoerster van de vereniging van schoolbesturen in Amsterdam kon maandag nog niet aangeven hoeveel kinderen in totaal zijn uitgeschreven in de hoofdstad. Dat komt omdat er eerst een andere school gevonden moet worden voordat dit mogelijk is. Dat is vaak lastig om dat er niet altijd plek is om kinderen over te plaatsen.

Vorige week werd al bekend dat tientallen kinderen in Rotterdam door hun ouders zijn uitgeschreven van scholen die gelieerd zijn aan Gülen.

'Gülenscholen' Amsterdam: veel kinderen weg
'Gülenscholen' Amsterdam: veel kinderen weg (Foto: ANP)

Peetvader van laptop overleden

De Brit John Ellenby, die met zijn bedrijf Grid Systems in 1982 de eerste laptopcomputer met opklapbaar scherm op de markt bracht, is op 17 augustus overleden. Ellenby werd 75 jaar, verklaarde zijn zoon Thomas aan de New York Times.

De Grid Compass beschikte over een oranje-zwart scherm en kostte begin jaren tachtig een vermogen: 8150 dollar. Naar hedendaagse maatstaven zou dat meer dan 20.000 dollar zijn. Bij grote bedrijven en Amerikaanse overheidsinstellingen was de laptop desondanks populair.

Later begon hij de bedrijven Agilis, dat handheld-computers maakte, en GeoVector, dat zich bezighield met augmented reality.

Peetvader van laptop overleden
Peetvader van laptop overleden (Foto: BuzzT)

Robert Jensen terug op RTL 5

Robert Jensen keert terug op televisie. Voor RTL 5 maakt hij dit najaar een programma rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat werd maandag bekendgemaakt tijdens de perspresentatie van RTL.

Jensen, die jarenlang een eigen talkshow had bij RTL, woonde de afgelopen jaren in de Verenigde Staten en wil 'het echte Amerika' laten zien. "Het echte Amerika is niet alleen Fifth Avenue en West-Hollywood, maar alles dat daar tussen ligt."

Jensen laat vanaf drie weken voor de verkiezingen 'bijzondere mensen en bijzondere situaties' zien. "Ik heb er zin in."

Robert Jensen terug op RTL 5
Robert Jensen terug op RTL 5 (Foto: BuzzE)

Man vervangt glijmiddel door zuur in seksclub

Een man in Australië is gearresteerd nadat hij in een seksclub in Sydney een pomp met glijmiddel voor de bezoekers had gevuld met zoutzuur. Omdat er eerder met de pompjes was geknoeid waren er alarmen geïnstalleerd en werd de daad van de man opgemerkt voordat iemand gewond raakte, meldt dagblad The Daily Telegraph.

De cliëntèle van club Aarows bestaat voornamelijk uit homo- en biseksuelen, maar volgens een politiewoordvoerder is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat het om een haatmisdaad gaat. De 62-jarige verdachte is onder meer vergiftiging met verminking als doel ten laste gelegd. Hij is voorlopig op vrije voeten gesteld en moet volgende maand voor de rechter verschijnen.

Een van de bezoekers van de club noemde het handelen van de man "ziek". "Zoutzuur is niet bepaald het beste soort spul om mee te spelen."

Man vervangt glijmiddel met zuur in seksclub
Man vervangt glijmiddel met zuur in seksclub (Foto: ANP)

Ariana Grande heeft nieuwe vriend

Helaas FOK!kers, Ariana Grande heeft een nieuw vriendje: Mac Miller. De mooiste zangeres van de wereld bevestigde dit op de rode loper van de Video Music Awards van MTV zondag.

Volgens E! antwoordde ze op een vraag over haar liefdesleven dat ze Miller de groeten zou doen. Dat haar kersverse vriendje niet mee was naar de awardshow is volgens Ariana geen probleem. "Hij steunt me. Het is oké om alleen te gaan, ook als je een schatje hebt."

Vorige maand gingen de zangeres en achtergronddanser Ricky Alvarez na een relatie van een jaar uit elkaar.

Ariana Grande bevestigt relatie Mac Miller
Ariana Grande bevestigt relatie Mac Miller (Foto: BuzzE)

IJslandse vulkaan Katla getroffen door aardbeving

Het rommelt weer eens bij de IJslandse vulkaan Katla.  Vannacht werd het gebied opgeschrikt door twee aardbevingszwermen waarbij de zwaarste beving een magnitude van 4.4 had. Dit is de zwaarste aardbeving sinds 1977 in dit gebied.

Vulkanologen vrezen al langer een nieuwe eruptie van de Katla. Historisch gezien zou de vulkaan steeds een (paar) jaar na een eruptie van de Eyjafjallajokull zijn kunstje vertonen maar tot dusverre blijft die uit. Hoewel het gebied al jaren gebukt gaat onder regelmatige aardbevingen is de beving van vannacht relatief zwaar te noemen. Er wordt nog onderzocht of er ook magmaverplaatsingen plaats vinden maar dat is nog niet bekend. 

De grote broer van de bekende Eyjafjallajokull vulkaan ligt onder de vijfhonderd meter dikke ijskap van de Myrdalsjökull gletsjer op IJsland en zou gemiddeld gezien eens in de vijftig tot honderd jaar uitbarsten. De laatste uitbarstingen van Katla dateren uit 1999 en 1955. Deze erupties waren echter niet groot genoeg om het ijs van de tien kilometer grote caldera te doen smelten. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1918. Toen spuwde de vulkaan wekenlang as uit. 

In 2010 had een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull ernstige gevolgen voor het Europese vliegverkeer. Destijds werden honderdduizend vluchten geannuleerd door de enorme aswolken die bij de eruptie waren ontstaan. 

Vrouw is zwanger van konijn

Een 33-jarige vrouw uit Florida beleeft een opmerkelijke zwangerschap. Ze is namelijk zwanger van een konijn!

"Ik ben vandaag naar de verloskundige geweest voor een echo", schreef ene NetteFraulein vrijdag op reddit. "Ik blijk zwanger van een haas."

"We zaten in de rats omdat ik hiervoor twee miskramen heb gehad. Maar wat was ik blij dat ik ditmaal een hartje zag knipperen. Toen we zagen dat het een haas was, lagen we in een deuk."

De haas, die gezien de oren meer lijkt op een konijn, is duidelijk te zien op de echo. Volgens sommige reageerders heeft de dame in kwestie het begrip 'neuken als konijnen' iets te letterlijk genomen.

Went for my First Ultrasound Today... Turns Out I'm Having a Bunny

Primeur single Kensington bij Humberto

Kensington lanceert komende week de langverwachte eerste single van een nieuw album. De band speelt het nummer vrijdag live in RTL Late Night, meldt RTL.

De Utrechtse rockers zijn al een tijdje bezig met een opvolger van het succesvolle Rivals uit 2014. Het nieuwe album moet in oktober uitkomen. Welke titel de cd krijgt, is nog niet bekend.

Humberto Tan ontvangt komende week meer muzikale gasten. Ook Di-Rect komt zijn nieuwe single spelen en Nicky Romero en Racoon treden samen op met Jeroen van Koningsbrugge. Verder schuiven onder meer Albert Verlinde en Chantal Janzen aan. RTL Late Night keert maandagavond terug op televisie. In het nieuwe seizoen is sidekick Luuk Ikink niet meer te zien. Hij is vervangen door Marieke Elsinga.

Primeur single Kensington bij Humberto
Primeur single Kensington bij Humberto (Foto: BuzzE)

Huishoudens draaien op voor precariobelasting

Inwoners van ruim honderd gemeenten draaien op voor de belasting die nutsbedrijven moeten betalen op ondergrondse leidingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De precariobelasting kan in sommige gevallen oplopen tot enkele tientallen euro's per jaar.

Gemeenten kunnen belasting heffen voor het gebruik van ondergrondse leidingen. Nutsbedrijven rekenen deze belasting weer door aan hun klanten, die daarmee dus indirect de gemeentekas spekken. Omdat de belasting indirect wordt betaald, lijken de woonlasten in een gemeente lager dan ze werkelijk zijn.

Niet in alle gemeenten wordt precariobelasting geheven. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat de precariobelasting wordt afgeschaft en wil een overgangsperiode van tien jaar hanteren.

Huishoudens draaien op voor precariobelasting
Huishoudens draaien op voor precariobelasting (Foto: ANP)

'Toezicht autosector te veel zaak lidstaten'

Het toezicht op de auto-industrie in Europa is de laatste jaren te veel aan nationale overheden overgelaten. Dat maakte het volgens Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy mogelijk dat autofabrikanten ongehinderd konden sjoemelen met de uitstootwaarden van dieselauto's.

"Het blijkt dat nationale overheden toch wel heel graag hun nationale industrieën de hand boven het hoofd houden", stelde de D66-politicus maandag op Radio 1. Gerbrandy is rapporteur van de Europese enquêtecommissie die onderzoek doet naar de rol van Brussel in het dieselschandaal dat vorig jaar bij Volkswagen aan het licht kwam.

Inmiddels is duidelijk dat bij meer fabrikanten dingen niet in de haak zijn. De Europarlementariër baseert zich op voorlopige bevindingen. De enquêtecommissie spreekt komende tijd nog met diverse hoofdrolspelers rond de hele affaire.

'Toezicht autosector te veel zaak lidstaten'
'Toezicht autosector te veel zaak lidstaten' (Foto: ANP)

Pervers doen in Dead or Alive Xtreme 3-VR

Mocht je nog twijfelen of PlayStation VR wat voor je is dan kan de VR-update van Dead or Alive Xtreme 3 je misschien overtuigen. De Japanner die de onderstaande demo speelt gaat er in ieder geval helemaal voor.

De update voegt een 'VR Paradise'-optie toe in het hoofdmenu. Hierin kun je 'Event Paradise'-, 'Gravure Paradise'- en 'Photo Paradise'-modi uit het spel bekijken door een VR-bril. In VR Paradise gebruik je de controller en bril om te staren naar de meiden in allerlei hoeken. En als dat nog niet pervers genoeg is kun je nog aan ze zitten. In de 'Photo Paradise' reageren de meiden ook als je ze aanraakt.

De update komt in oktober uit en is alleen te gebruiken met PlayStation VR.

Merkel wil partijleider blijven

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil ook de komende jaren haar CDU blijven leiden. Merkel stelt zich in december opnieuw kandidaat voor het partijleiderschap, liet partijvoorzitter Julia Klöckner maandag weten.

Over de kandidatuur van Merkel was veel te doen omdat het partijleiderschap geldt als opstap voor het lijsttrekkerschap bij de Bondsdagverkiezingen van volgend najaar. Het gerucht ging dat de leider van de Beierse zusterpartij van de CDU, de CSU, Merkel liever een stap opzij zou zien doen. CSU-voorman Horst Seehofer en Merkel ruziën al geruime tijd over het Duitse asielbeleid, dat volgens Seehofer veel te mild is.

Klöckner wilde maandag niet vooruitlopen op een nieuw lijsttrekkerschap voor Merkel. Dat is aan Merkel zelf, zei Klöckner, al kan ze zich geen andere kandidaat voorstellen.

Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Als ze nog een termijn aanblijft, verbreekt ze het record van partijgenoot Helmut Kohl en is ze de langstzittende regeringsleider van het naoorlogse Duitsland.

Merkel wil partijleider blijven
Merkel wil partijleider blijven (Foto: ANP)

Lauda: "Verstappen moet naar psychiater"

Volgens meervoudig Formule 1-wereldkampioen Niki Lauda moet Max Verstappen een bezoek brengen aan de psychiater, zo liet hij aan het Duitse RTL weten. De Nederlander lag gisteren tijdens de race in België meermalen in de clash met de Ferrari van Kimi Räikkönen en veroorzaakte volgens de Oostenrijker diverse malen gevaarlijke situaties.

Na afloop van de race gaf Verstappen juist de Ferrari's de schuld van zijn startcrash en ook later in de race was er volgens de Red Bull-coureur weinig aan de hand geweest. Räikkönen klaagde op zijn beurt dat de Nederlander hem op het rechte stuk Kemmel gevaarlijk afblokte, maar de wedstrijdleiding zag niets in het voorval. Vele volgers van de Formule 1 beschouwen de acties van Verstappen echter als op het randje of er zelfs overheen.

Lauda: "Verstappen maakte een smerige manoeuvre bij de start en dwong later in de race Kimi buiten de baan. Dat gaat veel te ver. Hij moet hier duidelijk op gewezen worden. Het is fout wat hij gedaan heeft. Zo kun je niet in de Formule 1 rijden en races gaan winnen."

Na de kritiek van Verstappen op Ferrari gehoord te hebben ging Lauda zelfs nog een stapje verder. "Hij hoort in de psychiatrie thuis als hij zegt dat Kimi schuldig is. Coureurs moeten elkaar niet onnodig in gevaar brengen. Hij ging ver over de limiet, terwijl dat niet nodig was. Die jongen mist überhaupt het inzicht om te zien dat hij iets fout heeft gedaan. Ik ga maar eens met zijn vader Jos praten."

Enorme hoeveelheid illegaal koraal in loodsen

De politie en de douane hebben in een bedrijfspand en loodsen in Brabant een enorme hoeveelheid illegaal koraal aangetroffen. Ook werd in de loodsen veel materiaal van beschermde plant- en diersoorten gevonden. Het betreft volgens de politie een recordvangst. Waar in Brabant het was, is niet bekendgemaakt.

In vijf loodsen werd in totaal 2000 kilo koraal gevonden, huiden van slangen en varanen, schedels van apen en schildpadden, voorwerpen van ivoor en allerlei andere voorwerpen afkomstig van dieren die met uitsterven worden bedreigd. Er lagen zoveel spullen in de gebouwen dat het onderzoekers drie dagen heeft gekost om alles te bekijken.

Naast de illegale spullen werd een half miljoen euro aan contanten en goud aangetroffen. Dat is in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat sprake is van witwassen. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht. De schade die aan het milieu is aangericht is enorm, aldus de politie.

Enorme hoeveelheid illegaal koraal in loodsen
Enorme hoeveelheid illegaal koraal in loodsen (Foto: ANP)

Lilian Marijnissen nummer drie op lijst SP

Lilian Marijnissen is de nummer drie op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van de SP. De dochter van voormalig SP-leider Jan Marijnissen is daarmee de hoogst geplaatste nieuwkomer.

Emile Roemer is opnieuw lijstaanvoerder. Nummer twee is Renske Leijten, de huidige zorgwoordvoerder voor de partij.

Lilian Marijnissen (31) maakte onlangs haar vertrek bekend bij de FNV, waar ze onder meer acties in de zorg organiseerde. Ze is sinds 2003 raadslid voor de SP in Oss.

Roemer noemt de lijst maandag een mix van ervaring en nieuw talent. "Een team dat wil aanvallen. Dat door het vuur zal gaan voor een Nationaal ZorgFonds, voor het afschaffen van het eigen risico en voor een veel beter Nederland."

Lilian Marijnissen nummer drie op lijst SP
Lilian Marijnissen nummer drie op lijst SP (Foto: ANP)

Derde stemronde over opvolging Ban Ki-moon

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt maandag de derde stemronde over de opvolging van secretaris-generaal Ban Ki-moon. De leden van de raad melden over elk van de resterende elf kandidaten of ze diens kandidatuur 'aanmoedigen', 'ontmoedigen' of er geen mening over hebben. Het is daarna aan de kandidaten zelf om eventueel conclusies te trekken uit de hoeveelheid steun die ze hebben gekregen.

Nog zes mannen en vijf vrouwen zijn over voor de hoogste diplomatieke functie ter wereld. Ban Ki-moon heeft eerder aangegeven dat het wat hem betreft tijd wordt voor een vrouw aan het roer, nadat de landenorganisatie zeventig jaar door mannen is geleid.

Belangrijkste kanshebbers voor de baan lijken de voormalige Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark, de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra en de Bulgaarse Irina Bokova, die directeur-generaal van de VN-organisatie UNESCO is.

De nieuwe secretaris-generaal treedt in januari aan.

Derde stemronde over opvolging Ban Ki-moon
Derde stemronde over opvolging Ban Ki-moon (Foto: ANP)

Spooracties bij Arriva in Groningen

Leden van de vakbond VVMC werkzaam bij treinvervoerders Arriva en Syntus leggen dinsdagochtend op standplaats Groningen het werk voor enkele uren neer. Het treinpersoneel is het niet eens met het eindbod voor een nieuwe cao.

"Helaas constateren wij al maanden dat Arriva en Syntus de VVMC op geen enkele wijze tegemoet wil komen. Dit betreuren wij ten zeerste. Uiteraard zijn wij bereid om in overleg te treden voor het waarborgen van de veiligheid tijdens de acties. Deze aankondiging is tijdig gedaan zodat Arriva voldoende tijd heeft om maatregelen te treffen. Tijdens de staking zullen wij trachten de reiziger zoveel mogelijk te ontzien zodat deze daar zo min mogelijk last van ondervindt", aldus vakbondsbestuurder Wim Eilerts.

Arriva verzorgt onder meer het treinverkeer uit Groningen naar Bad Nieuweschans, Delfzijl, Roodeschool en Leeuwarden.

Spooracties bij Arriva in Groningen
Spooracties bij Arriva in Groningen (Foto: ANP)

Florida mogelijk doelwit van eerste orkaan in elf jaar

Tien dagen lang werden meteorologen in de VS gek van "invest 99L". Tien dagen lang laat de tropische ontwikkeling in de Caribbean de weermodellen op hol slaan. Elke run was het weer anders, elke run wisten de modellen niet wat deze 'storm' zou doen. De ene dag was er tussen de weermodellen eindelijk overeenstemming en wist men vrijwel zeker dat de storm uit zou doven maar een dag later was het weer het tegenovergestelde liedje en zou de storm aan kracht gaan winnen. 

Tropische regenbuien trekken in de maanden juni tot en met oktober van de Afrikaanse kust richting de Caribbean en krijgen van de Amerikaanse weerdiensten de benaming "invest" als de bui interessant en groot genoeg is om te volgen. Deze 'invests' krijgen vaak namen als 90L of 99L en kunnen uitgroeien tot tropische depressies, die dan hun eigen benaming gaan krijgen, of tot enorme orkanen die dan een gevaar gaan opleveren voor het Caraïbische gebied of de Amerikaanse kustlijnen.

Nu heeft "Invest" 99L eindelijk de status van "Tropische Depressie 9" gekregen en zal vermoedelijk vandaag of morgen verder worden opgewaardeerd tot Tropische Storm Hermine of Ian (Er ligt elders nog een invest, het is even afwachten wie welke naam gaat krijgen). De weermodellen lijken het langzaam eens te worden over het pad dat deze storm mogelijk zal volgen en Florida lijkt het doelwit. Enkele kleinere modellen laten Ian echter ook aan land gaan in Louisiana, Mississippi of Georgia. Louisiana kampt echter nog met recente overstromingen, waarbij dertien doden vielen, als gevolg van zware onweersbuien en dat zal voor die staat een ramp zijn als daar nu een storm overheen trekt.

De kracht waarmee dat zal gaan is nog onzeker. Zoals het er nu uitziet zal Florida getroffen gaan worden door een tropische storm met windsnelheden tot 120 kilometer per uur. Het zal echter niet voor het eerst zijn dat een tropische ontwikkeling niet dat doet dat voorspeld wordt en dat de storm door het warme zeewater van de Golf van Mexico bijvoorbeeld toch nog aan kracht gaat winnen en het de orkaanstatus zal gaan krijgen. De depressie doet ons immers al dagen versteld staan dus wie weet wat er nog gaat komen. De komende 48 uur zal duidelijk worden wat deze depressie precies zal gaan doen voor dat hij vermoedelijk aan land zal gaan in Florida.

Indien het inderdaad Ian/Hermine wordt en dan daadwerkelijk koers zet naar Florida en ondertussen zich verder ontwikkeld tot orkaan, dan zal het de eerste orkaan in elf jaar (!) zijn die de Amerikaanse staat gaat treffen. Meteorologen vrezen dat mensen in Florida zich niet meer bewust zijn van het gevaar van orkanen omdat het al zo lang geleden is dat de staat getroffen werd. De laatste orkaan die Florida trof was dan ook niet de minste. Orkaan Wilma trof de staat in 2005. Toen vielen 87 doden en zorgde de orkaan voor 29 miljard dollar aan schade. Wilma is de krachtigste storm ooit gemeten in het Atlantische orkaangebied met op haar hoogtepunt een kerndruk van 882 mb.

Wil je meer weten over het ontstaan van orkanen kijk dan ook eens op het forum, daar waar we alle orkanen ter wereld van dag tot dag volgen. 

Brand Krabbendijke eist tweede leven

De brand in een zorgcentrum in Krabbendijke heeft een tweede leven geëist. Een bewoner bezweek in het ziekenhuis aan zijn of haar verwondingen. De veiligheidsregio meldde dit maandag maar zei nog niks over de identiteit van het slachtoffer.

De brand in de Zeeuwse plaats brak zondag aan het eind van de middag uit en was kort maar hevig. Twee lichtgewonden konden na behandeling in het ziekenhuis in de loop van de avond weer naar huis. Er ligt nog een persoon met zware verwondingen in het ziekenhuis.

In totaal zijn na de brand 27 woningen onbewoonbaar verklaard, 37 bewoners werden opgevangen door familie of elders ondergebracht.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Brand Krabbendijke eist tweede leven
Brand Krabbendijke eist tweede leven (Foto: ANP)

Nieuwe Proefkonijnen doen het op eigen manier

Jan Versteegh en Geraldine Kemper, de nieuwe gezichten van Proefkonijnen, maken het televisieprogramma op hun eigen manier. Dat zegt Versteegh maandag in het AD.

Versteegh en zijn partner nemen het stokje over van Dennis Storm en Valerio Zeno. "We hebben oude afleveringen teruggekeken", antwoordt Versteegh op de vraag of ze hun voorgangers om advies hebben gevraagd. "Laten we wel wezen: Dennis en Valerio hebben Proefkonijnen gemaakt tot wat het is."

Toch heeft hij niet met het oude presentatieduo overlegd over hoe zij het programma hebben aangepakt. "Ik denk dat het essentieel is om het op je eigen manier te doen. Wat het met Geraldine en mij zo leuk maakt, is dat wij een man en een vrouw zijn. Dat schept nieuwe mogelijkheden."

Daarbij zijn er nieuwe rubrieken bijgekomen en een paar oude verdwenen, geeft Versteegh aan. "We zijn dus niet gewoon verder gegaan met wat er was."

Eerder deze maand haalden Kemper en Versteegh nog het nieuws, nadat ze voor de opnames van Proefkonijnen in Haarlem hadden geprobeerd met een brommobiel over een sloot te springen. Dat lukte, maar na de sprong knalden ze hard tegen een boom. Versteegh geeft aan dat hij die stunt niet nog een keer zal doen. "Het was een stuk spannender dan de bedoeling was."

Nieuwe Proefkonijnen doen het op eigen manier
Nieuwe Proefkonijnen doen het op eigen manier (Foto: BuzzE)

Rudolph van Veen blij met hereniging Irene

Rudolph van Veen heeft altijd de wens gehad om weer te kunnen werken met Irene Moors. De tv-kok, die jarenlang een van de vaste gezichten in Life & Cooking en Life4You was, kan het met de presentatrice uitstekend vinden.

"We hebben altijd contact gehouden", zegt Rudolph maandag in Metro. "Ik had altijd zoiets van: goh Irene, ik zou graag weer een iets met je samen doen. Irene stelt namelijk altijd de vraag die mijn vriendin of buurvrouw ook zou stellen. Ze kan alles relativeren en naar het normale brengen. Er zit bij haar geen ego in de weg; ze maakt tv in het belang van de kijker en de kandidaten. En dat is heel fijn om mee te werken."

SBS6 heeft de twee na jaren weer herenigd. Samen gaan ze het nieuwe programma Over smaak valt te twisten maken. In de show gaan acht kookclubs de strijd met elkaar aan om de beste kookclub van Nederland te worden.

Rudolph van Veen blij met hereniging Irene
Rudolph van Veen blij met hereniging Irene (Foto: BuzzE)

Boeren nog altijd goed voor miljoenenpubliek

De formule van Boer zoekt vrouw lijkt nog steeds niet uitgewerkt. Het voorstelrondje van de nieuwe boeren van het nieuwe seizoen trok zondagavond dik drie miljoen kijkers. Het KRO-NCRV-programma was daarmee verreweg de best bekeken show van de avond, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Presentatrice Yvonne Jaspers liet de kijkers de vijf vrijgezelle boeren zien die hunkeren naar de liefde. Het gaat dit keer weer om een internationale versie met Nederlandse boeren die hun bedrijf runnen in onder meer Canada, Roemenië en Frankrijk. Geïnteresseerden krijgen tot 11 september de tijd om een boer naar keuze een brief te sturen. Hun avonturen zijn begin 2017 op de buis te zien.

Na Boer zoekt vrouw internationaal trok het NOS Journaal van 20.00 uur met 2,5 miljoen de meeste kijkers, Studio Sport Eredivisie volgde met 2,2 miljoen belangstellenden. Verder zongen zo'n 1,3 miljoen tv-kijkers mee met de Musical Sing A Long vanaf de Uitmarkt in Amsterdam. Naar de vijfde aflevering van Zomergasten met Andrea Maier als hoofdgast keken 576.000 mensen.

Boeren nog altijd goed voor miljoenenpubliek
Boeren nog altijd goed voor miljoenenpubliek (Foto: BuzzE)

Koerdische strijders graven zich in Manbij in

Strijders van de Koerdische YPG-militie graven zich in de Noord-Syrische stad Manbij in. Ze maken geen aanstalten de stad te verlaten, zoals de Turkse en Amerikaanse regering hebben geëist, meldden bronnen bij de veiligheidsdiensten. Er zouden juist versterkingen zijn aangekomen.

De YPG veroverde Manbij eerder deze maand na een langdurig beleg op Islamitische Staat en won steeds meer veld langs de Turkse grens. De opmars van de YPG is Turkije, dat de militie beschouwt als de Syrische tak van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, een doorn in het oog.

Afgelopen week kreeg de Turkse regering de Verenigde Staten, de belangrijkste steunpilaar van de YPG, zover de aftocht van de YPG uit Manbij en omgeving te eisen. De Koerdische strijders moeten zich volgens de VS terugtrekken op de oostelijke of linkeroever van de rivier de Eufraat.

Turkije wilde het niet langer aanzien en heeft troepen de grens over gestuurd. Turkije trekt zijn troepenmacht pas terug als de YPG de rechteroever van de Eufraat heeft ontruimd, kondigde Ankara aan.

Koerdische strijders graven zich in Manbij in
Koerdische strijders graven zich in Manbij in (Foto: ANP)

Sync-dienst browser opera gehackt

De synchronisatiedienst van webbrowser Opera is gehackt. Dat heeft het Noorse bedrijf afgelopen weekeinde bekendgemaakt. De aanval is snel gestopt, maar mogelijk is er toch data buitgemaakt. Het gaat dan om wachtwoorden en loginnamen van gebruikers.

Opera benadrukt dat alle opgeslagen informatie versleuteld of 'hashed en salted' - een proces waarbij tekst eerst in een getal is omgezet en er daarna extra bits zijn toegevoegd' - is opgeslagen. Daardoor is het niet makkelijk om de informatie te gebruiken. Toch worden de 1,7 miljoen gebruikers van de synchronisatiedienst opgeroepen hun wachtwoord aan te passen. Ook roept Opera op om de wachtwoorden van andere sites die in de browser zijn opgeslagen opnieuw in te stellen.

Sync-dienst browser opera gehackt
Sync-dienst browser opera gehackt (Foto: BuzzT)

Silicon Valley bezorgd over belastingklimaat

Toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven als Apple en Google vrezen dat de aanpak van belastingontwijking Nederland minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor multinationals. In een half mei verstuurde brief aan premier Mark Rutte roepen ze de regering daarom op Nederland fiscaal aantrekkelijk te houden. Ze doen dat samen met zo'n tachtig andere bedrijven uit Silicon Valley.

In de brief, die maandag via Het Financieele Dagblad naar buiten kwam, wijzen de bedrijven onder meer op de mogelijkheid om vooraf afspraken te maken met de fiscus in Nederland. Die mogelijkheid staat onder druk, doordat de Europese Commissie Nederland de afgelopen tijd stevig op de vingers heeft getikt in het kader van afspraken die werden gemaakt met koffieketen Starbucks.

De bedrijven wijzen op de vele banen die Amerikaanse bedrijven in Nederland hebben gecreëerd. Die zijn volgens hen vooral ontstaan door het gunstige belastingklimaat. Aanpassingen op dat vlak zouden dan ook zowel bestaande als toekomstige investeringen in gevaar brengen.

Nederland zou volgens de techbedrijven ook bezwaar moeten maken tegen een nieuwe Britse wet, die de fiscus daar in staat stelt winst te belasten die uit Groot-Brittannië wordt weggesluisd naar buitenlandse dochterondernemingen. Die belastingaanslagen kunnen voor een groot deel terechtkomen bij Nederlandse bedrijven, waardoor die minder aantrekkelijk worden en mogelijk worden verplaatst.

Silicon Valley bezorgd over belastingklimaat
Silicon Valley bezorgd over belastingklimaat (Foto: BuzzT)

Aanslag op pand justitie België

Op het Belgische instituut voor criminologie in Brussel is in de nacht van zondag op maandag een aanslag gepleegd. Er was een explosie en vervolgens brak brand uit. De schade is groot, maar er zijn geen gewonden gevallen, meldden Belgische media.

De directeur van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie), Jan de Kinder, heeft bevestigd dat explosieven zijn gebruikt en dat van opzet sprake was.

Het is niet bekend wie achter de aanslag zit. De brandweer van de Belgische hoofdstad is maandagochtend nog bezig met nablussen.

Het NICC, in het noorden van Brussel, is een wetenschappelijke instelling die onder het ministerie van Justitie valt. Het instituut doet onafhankelijk onderzoek, onder meer voor het oplossen van misdrijven, zoals bijvoorbeeld sporenonderzoek.

Aanslag op pand justitie België
Aanslag op pand justitie België (Foto: ANP)

In Afghanistan ontvoerde Australische is vrij

De Australische Kerry Wilson die in april van dit jaar werd ontvoerd in Afghanistan, is vrijgelaten. Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop maandag bekendgemaakt aan Australische media. "Ze is nu in zekerheid en ze maakt het goed", zei Bishop.

De 60-jarige Wilson werkte voor de non-profit organisatie Zardozi toen ze in april werd meegenomen uit het kantoor in de Afghaanse stad Jalalabad. Volgens de minister is Wilson dankzij de inspanningen van de Afghaanse autoriteiten vrij. "Om diegenen die nog gevangen worden gehouden of het risico lopen ontvoerd te worden niet in gevaar te brengen, zal de regering verder geen details bekendmaken over de vrijlating van Wilson", liet Bishop weten.

In Afghanistan ontvoerde Australische is vrij
In Afghanistan ontvoerde Australische is vrij (Foto: ANP)

Afdeling verpleeghuis ontruimd na brand

Een afdeling met elf bewoners van verpleeghuis Wendhorst in Heerde is zondagnacht ontruimd nadat er brand was uitgebroken. Vier personen zijn door ambulancepersoneel behandeld na het inademen van rook, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Bij een magnetron in de keuken had de bedrading vlam gevat en was er veel rook ontstaan. Daarop waren de bewoners geëvacueerd. Rond half twee zondagnacht had de brandweer de brand onder controle en konden de bewoners na het ventileren van de afdeling weer terug naar binnen.

Rob Geus moet boete betalen in Spanje

Rob Geus riskeert een boete van enkele tienduizenden euro's als hij met zijn cameraploeg wordt gezien in Lloret de Mar. De SBS-presentator werd zaterdag gearresteerd nadat hij de confrontatie aanging met een Spaanse hoteleigenaar.

"Ik kon nog net mijn voet tussen de deur zetten, dat heb ik dan ook heel stellig gedaan", zei Rob tegen Shownieuws over de confrontatie die hij aanging. Een paar Nederlandse meiden schakelden het programma Red mijn vakantie in nadat ze ontdekten dat de hoteleigenaar 's nachts hun kamer op kwam. "Binnen twintig seconden waren er behoorlijk wat agenten om mij heen en escaleerde het een beetje."

Rob werd uit het hotel gezet en meegenomen door de lokale politie. "Ik werd onder redelijke dwang in het busje gezet." Daar was het niet erg comfortabel; de presentator had het warm en zat op een harde stoel. "Toen hebben ze volgens mij expres nog een grote ronde gereden om mij nog extra te laten zweten achterin."

Op het politiebureau kreeg Rob een officiële waarschuwing. "En ik moest een boete van 150 euro betalen voor dit gedrag. Mochten ze me nog een keer betrappen, dan zou de boete op kunnen lopen tot 30.000 euro."


Van Oostveen weg bij de KNVB

Veel beter nieuws kan je deze ochtend toch niet krijgen? Veel Nederlanders ergeren zich al jaren aan deze man, Bert van Oostveen, volgens het AD vertrekt de directeur betaald voetbal deze week.

Tot het WK van 2014 ging alles top binnen het Nederlands Elftal. WE werden 3e, daar mogen we met ons kleine kikkerlandje toch heel trots op zijn. Maar daarna kwam het, Guus Hiddink werd aangesteld. We konden niets meer winnen, en Danny Blind schoof door en werd de nieuwe bondscoach. Met hem konden we het EK ook niet halen. Volgende week begint het Nederlands Elftal aan de kwalificatie voor het WK van 2018, vanaf nu moeten we alles winnen. Met Bert erbij is dat haast onmogelijk, denk je niet?

Of het AD gelijk krijgt met dit breaking news is afwachten!

Eerste universiteiten gaan weer beginnen

Deze week gaan twee universiteiten weer van start. Het is het begin van het academisch studiejaar. Maandag bijten de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam het spits af. De colleges en werkgroepen gaan weer beginnen en de studenten moeten weer in de studieboeken duiken. Volgende week gaan ook de andere universiteiten weer aan de slag.

Tijdens de openingsbijeenkomsten houden universiteitsbestuurders en gastsprekers een toespraak. In Rotterdam komt maandagmiddag minister Lilianne Ploumen langs. De Radboud Universiteit opent haar academisch jaar niet in eigen huis maar in de Grote of St Stevenskerk. Tijdens de bijeenkomsten worden ook vaak universitaire prijzen uitgereikt en zijn er muzikale intermezzo's.

Eerste universiteiten gaan weer beginnen
Eerste universiteiten gaan weer beginnen (Foto: ANP)

Hoofdluis is van alle leeftijden

Hoofdluis komt niet alleen voor bij leerlingen op de basisschool, ook jongere kinderen en middelbare scholieren hebben regelmatig last van de vervelende beestjes. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een groot onderzoek.

Van alle basisscholieren, gaf 28 procent aan dat ze hoofdluis hadden. Deze leeftijdscategorie scoort daarmee het hoogste. Van de middelbare scholieren was 19 procent besmet geraakt met de luizen en bij kinderen onder de vier jaar ging het om 17 procent. Volwassenen meldden met 11 procent het minst vaak hoofdluis.

Opvallend is dat driekwart van de hoofdluismeldingen van meisjes afkomt. "Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens", aldus het RIVM.

Aan het onderzoek deden in totaal 2000 mensen mee. Gemiddeld meldde bijna twee op de tien deelnemers een luisbesmetting.

Hoofdluis is heel besmettelijk, maar kinderen worden er niet ziek van. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten, kan hoofdluis daar welig tieren. De meeste mensen bestrijden de beestjes door het haar uit te kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel.

Heb je al jeuk op je hoofd?

Hoofdluis is van alle leeftijden
Hoofdluis is van alle leeftijden (Foto: ANP)

NS zet extra treinen in voor reizigersrecord

De Nederlandse Spoorwegen maken zich op voor de drukste maand ooit. De vervoerder verwacht in september 33,3 miljoen reizigers te vervoeren en haalt elf oude dubbeldekkers van stal om het recordaantal passagiers het hoofd te bieden. Vanaf 5 september heeft de NS daarmee in totaal 8700 extra sta- en zitplaatsen beschikbaar. Het treinbedrijf belooft dat de maatregel ervoor zorgt dat het in de treinen niet drukker wordt dan vorig jaar om deze tijd.

In een gemiddelde maand vervoert de NS 31,6 miljoen reizigers. Door de aanhoudende economische groei en de dalende werkloosheid kiezen volgens directeur Operatie Marjan Rintel steeds meer mensen voor de trein. Daarnaast is september traditiegetrouw een drukke maand na de zomervakantie.

Honderden machinisten kregen de afgelopen maanden een opfriscursus om met de oude dubbeldekkers te kunnen rijden.

NS zet extra treinen in voor reizigersrecord
NS zet extra treinen in voor reizigersrecord (Foto: ANP)

FARC legt om middernacht wapens neer

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft al haar strijders opdracht gegeven om middernacht lokale tijd de wapens definitief neer te leggen. Het staakt-het-vuren maakt een einde aan de 52 jaar durende oorlog tegen de Colombiaanse overheid. Over het vredesakkoord hebben beide partijen vier jaar onderhandeld op Cuba.

"De lange oorlog tegen de staat is voorbij", zei FARC-chef Rodrigo Londoño alias Timochenko. De officiële ondertekening van het vredesakkoord zal plaatsvinden in de week van 20 tot 26 september. Colombia houdt 2 oktober een referendum over vrede met de guerrillabeweging.

FARC legt om middernacht wapens neer
FARC legt om middernacht wapens neer (Foto: ANP)

Twee doden bij ongeluk met bus hulpverleners

Bij een zwaar ongeluk met een bus in de Amerikaanse staat Louisiana zijn twee mensen om het leven gekomen en tientallen gewonden gevallen. De chauffeur van de bus, die hulpverleners vervoerde voor het opruimen van schade van overstromingen bij Baton Rouge, reed in op een ongeluk op de snelweg vanuit New Orleans.

De buschauffeur, een illegale immigrant uit Honduras die niet in het bezit was van een rijbewijs, raakte op een natte weg de macht over het stuur kwijt en ramde stilstaande auto's en drie brandweermannen die hielpen bij het bergen van een ongeluk. Een van de brandweermannen en een inzittende van een auto kwamen hierbij om het leven. Tussen de dertig en veertig mensen, onder wie veel inzittenden van de bus, raakten gewond. Zij zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de regio.

Twee doden bij ongeluk met bus hulpverleners
Twee doden bij ongeluk met bus hulpverleners (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: eerst wolken, later zon

De dag begint behoorlijk bewolkt en hier en daar kan er nog een buitje vallen. In de loop van de middag klaart het op en maakt de bewolking plaats voor de zon. Hierdoor komt de maximumtemperatuur van vandaag uit rond de 21 graden. De wind komt uit het noordwesten en is meest matig tot zwak van kracht. 

Zon op 06:47
Zon onder 20:32
Zonkracht

5 / 3

Nederland
 

Àvondzonnetje in Alkmaar  (Foto: Papabear)
Àvondzonnetje in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1893 Whitcomb Judson verkreeg octrooi op de ritssluiting.
1842 Het Verdrag van Nanking tussen het Verenigd Koninkrijk en het Qingkeizerrijk maakte een einde aan de Eerste Opiumoorlog.
1949 Het Koningin Wilhelminafonds voor Kankerbestrijding werd opgericht.
1970 De eerste vlucht van een Douglas DC-10 vond plaats.
2005 De orkaan Katrina richtte zware schade aan in enkele zuidelijke Amerikaanse staten
2010 Subtropisch zwembad Tropicana in Rotterdam sloot zijn deuren.


De teloorgang van het subtropisch zwemparadijs in Rotterdam

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Kunst. Omdat het moet

Kunst. Omdat het moet. De Partij voor de Vrijheid heeft iets gedaan waar andere politieke partijen een voorbeeld aan kunnen nemen. Ze hebben hun partijprogramma samengevat in één overzicht met 11 uitspraken over diverse politieke standpunten. Helder. Duidelijk. Geen vage tekstuele omwegen. Zelfs de manier waarop het een en ander bekostigd dient te worden staat aangegeven, per genoemd standpunt is een bedrag vermeld dat positief of negatief kan uitvallen voor de begroting. Hun belangrijkste standpunt, de-Islamisering, prijkt bovenaan deze lijst die 7,2 miljard euro zou opleveren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.