FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 augustus 2016

Gears of War 4 maakt 4K-debuut op Gamescom

Vanavond heeft Microsoft in de aanloop naar Gamescom alvast een nieuwe trailer uitgebracht van Gears of War 4, ditmaal de pc-versie en geheel in 4K-resolutie. In de trailer zien we de potige kanjers de jacht openen op een onbekende vijand in een oud fort. Uiteraard wordt de zoektocht wreed verstoord, ditmaal door twee nieuwe Swarm-vijanden: Drones en Pouncers.

De gameplay in de trailer is afkomstig van een pc met een Nvidia GTX1080. Voor een overzicht van alle systeemeisen van de pc-versie van Gears 4 kun je hier kijken.

Ligtlee verliest strijd om brons

Elis Ligtlee heeft geen medaille weten te behalen op de individuele sprint. In twee heats werd ze verslagen door de Britse Katy Marchant. De andere Britse deelneemster, Rebecca James, verloor ook in twee heats. Kristina Vogel werd zo olympisch kampioen.

In de eerste heat won Marchant vrij gemakkelijk van Ligtlee nadat de Britse als eerste aan ging. In de tweede heat ging Ligtlee als eerste aan wat haar een goede kans leek te geven. Helaas kwam Marchant er op het allerlaatst weer voorbij. Het scheelde 7 duizendsten, maar was dus onvoldoende. Ligtlee werd zo vierde en kon haar mooie gouden medaille op de Keirin geen ultiem vervolg meer geven.

Vogel liet zich eerder op de dag, voor de halve finales, nog bijzonder gefrustreerd uit over de Britten: ze kon het tempo niet aan en ogenschijnlijk uit frustratie besloot ze de complete Britse baanploeg maar indirect te beschuldigen van dopinggebruik. 

Deceptie voor Nederlandse hockeyploeg

De hockeymannen hebben een enorm teleurstellende match tegen België gespeeld. Door enorm slordig spel en veel onnodige fouten waren de verdedigende Belgen een maatje te groot voor het team dat goud als doel had. De pot die alles behalve hoogstaand hockey liet zien eindigde uiteindelijk in een 3-1 (0-0, 2-1, 0-0, 1-0)

De eerste helft was zeker aan het begin alles behalve denderend. Nederland was zeer slordig in de aanval, en België zocht vooral de counter op. In het tweede kwart begon het spel open te gaan en werden de eerste kansen gecreëerd en uiteindelijk waren het de Belgen die via een strafcorner de 1-0 maakten. Niet veel later kwamen ze zelfs op een 2-0, nadat er slordig werd omgegaan met een uitgebroken speler. Lang kon België hier niet van genieten, want nog geen minuut later benutte Mink van der Weerden een Nederlandse strafcorner, waarmee de broodnodige 2-1 gemaakt werd.

Ook in de tweede helft was het alles behalve hoogstaand hockey. België zocht nog verder de verdediging op en Nederland bleef aanvallende fouten maken. En net toen het nog niet erger kon worden, maakte België zelfs de beslissende 3-1. Oranje kon er niks meer tegenin brengen en moest met lede ogen aanzien hoe de Belgen hun finaleplek tegen Argentinië veiligstelde. Nederland wacht een pittige wedstrijd tegen Duitsland om het brons.

Rio 2016, de leukste tweets van 16 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Het was vandaag een goede dag voor Nederland: twee gouden medailles kunnen we bijschrijven op de medaillespiegel. Ook zijn er twee teams door naar een halve finale: de handbalsters en de volleybalsters. Maar laten we beginnen met al het goud.

Ferry Weertman won na lang wachten op de officiële uitslag goud bij het openwaterzwemmen:

Hij werd natuurlijk weer gefeliciteerd door onze minister-president..

En we weten nog wel iemand die heel blij is met Ferry's gouden plak:

De gouden medaille van Ferry zorgde voor het volgende leuke feitje:

We vervolgen met het goud van Marit Bouwmeester:

Nu nog weer even terug naar vannacht. Het stortregende namelijk in Rio. De atletiekwedstrijden werden tijdelijk stilgelegd en ook bij het hockey had men last van de regen

Ook vannacht: het polsstokhoogspringen bij de mannen. Deze Chinees kon de lat helaas niet laten liggen..

Het goud ging verrassend naar de Braziliaan Thiago Braz da Silva. Hij versloeg wereldrecordhouder Renaud Lavillenie en zorgde zo voor de eerste Braziliaanse medaille op de atletiekbaan.

Vanmiddag speelden zowel de handbalsters als de volleybalsters een wedstrijd voor een plaats in de halve finale. De winst werd uitaard goed gevierd:

Henk Timmer voorspelde de winst van het volleybalteam al:

Ook was vanavond de rekstokfinale met Epke Zonderland. We weten ondertussen allemaal hoe dat is afgelopen.. Ook onze koninklijke familie was erbij en zag de val gebeuren

Epke turnde de oefening wel af.

Vlak voor de wedstrijd van Epke was de turnwedstrijd op de vloer bij de dames. De Amerikaanse Simone Biles won hier overtuigend goud. Een paar dagen geleden ging ze al op de foto met twee andere Amerikaanse toppers, Katie Ledecky en Michael Phelps. De gouden medaille van vandaag en de bronzen medaille van gisteren missen dus op de foto..

We sluiten af met de aankomst van Peter Sagan. Hij is gearriveerd in Rio en zal zondag in actie komen bij het mountainbiken.

Uitslagen play-offs Champions League 16/08/2016

Dinsdagavond werden er vijf duels gespeeld in de play-offs van de Champions League. Ajax speelde 1-1 tegen FK Rostov. Hieronder de uitslagen van de andere gespeelde wedstrijden. 

Manchester City staat met anderhalf been in de groepsgase. De ploeg van trainer Pep Guardiola keerde met een 0-5 overwinning terug uit Roemenië, waar Steaua Boekarest op eigen veld kansloos was. De score kon nog hoger uitpakken, ware het niet dat Sergio Agüero in de eerste helft twee keer een strafschop miste. Agüero wist uiteindelijk de 0-2, 0-4 en 0-5 te maken. 

Borussia Mönchengladbach is ook dicht bij de groepsfase gekomen. Miralem Sulejmani bood Young Boys hoop, toen de voormalig Ajacied na bijna een uur voor de gelijkmaker Gladbach scoorde. De Duitsers kwamen in de elfde minuut op voorsprong door een treffer van Raffael. In de slotfase werd het toch een Duits feestje na treffers van André Hahn en opnieuw Raffael.

Uitslagen heenwedstrijden play-offs Champions League 16/08/2016

Thuis Uit Uitslag
FC Kopenhagen (Den) APOEL FC (Cyp) 1-0
Dinamo Zagreb (Kro) Red Bull Salzburg (Oos) 1-1
Steaua Boekarest (Roe) Manchester City (Eng) 0-5
Ajax FK Rostov (Rus) 1-1
Young Boys (Zwi) Borussia Mönchengladbach (Dui) 1-3

Trott wint omnium, Wild vijfde

Laura Trott heeft goud gewonnen op het omnium. De Britse was de hele omnium de sterkste en gaf dit tijdens de afsluitende puntenkoers niet meer weg. Jolien D'Hoore gaf haar voordeel op Sarah Hammer nog wel uit handen en werd derde.

Kirsten Wild probeerde er alles aan te doen om nog een medaille eruit te halen, maar ondanks dat ze 2 ronden pakte wat 40 punten oplevert was het niet genoeg. Ook de andere favorieten pakten een rondje en behaalden meer punten in de tussnesprints. Trott kwam geen moment meer in gevaar door haar grote voorsprong en sterke vorm. Zij wist alle aanvallen af te slaan en onbedreigd naar het goud.

vCL: Uitslag Ajax - FK Rostov

Ajax is er, ondanks een goed aantal kansen, niet in geslaagd FK Rostov over de knie te leggen (1-1). De return in Rusland, volgende week, is zodoende cruciaal, waarbij de Amsterdammers moeten scoren om kans te hebben op de groepsfase van het kampioenenbal.

Ajax mocht het zichzelf, ondanks een vroege tegengoal, aanrekenen dat het Rostov in eigen huis niet over de knie legde. Vooral Bertrand Traoré, die voor het eerst een basisplek had, en Anwar El Ghazi vormden een plaag voor de Russische defensie. Daar was doelman Soslan Dzhanaev de belangrijke man met een aantal puike reddingen.

In de achtervolging

Ajax keek al na twaalf minuten tegen een achterstand aan in de Amsterdam ArenA en dat mocht vooral Jasper Cillessen zich aanrekenen. De doelman, geholpen door een muurtje, deed op het laatst een stapje naar rechts en zag hoe de bal links van hem in de hoek binnenviel: 0-1.

Dat was niet afgesproken. In de aanloop naar de heenwedstrijd tegen FK Rostov werd luttele keren benadrukt dat aanvallen leuk is, maar de nul thuis toch ook wel heilig was. Ajax schudde de tegenslag nog in het eerste halfuur van zich af en dat resulteerde in kansen. Eerst waren die nog klein: Amin Younes tikte op aangeven van Anwar El Ghazi naast. Laatstgenoemde schoot later laag in de handen van de Rostov-keeper.

Traoré kansrijk

Chelsea-huurling Traoré kwam weinig aan bod in het eerste halfuur, maar werd daarna dreigend. Eerst dwong hij Dzhanaev na fantastisch wegdraaien en een krachtig schot tot een redding met de knieën. De rebound was niet aan Younes besteed. Een paar minuten later draaide hij na een voorzet van El Ghazi weer goed weg, maar weer leverde het geen succes op. Wel kwam Ajax nog voor rust op 1-1. Een schot van Riechedly Bazoer werd gekraakt, maar daarbij werd een hand getoucheerd. Penalty. Captain Davy Klaassen, tegen PAOK Saloniki al tweemaal doeltreffend, schoot onberispelijk in de kruising.

Rostov stelde er voor rust alleen die 0-1 en een kopbal in de handen van Cillessen tegenover. Na rust bleef Ajax de bovenliggende partij en het creëerde voldoende kansen om aanspraak te maken op de voorsprong. Traoré kreeg een enorme kopkans na een voorzet van El Ghazi, maar zag hoe Dzhanaev een geweldige reflex in huis had. El Ghazi schoot na bijna een uur met links een metertje naast. Ajax leek na een minuut of zeventig moegespeeld en daardoor kon men nauwelijks spreken van een Amsterdams slotoffensief. Wel kwamen Matteo Cassierra (voor Younes) en Kasper Dolberg (voor Traoré). Het bleef bij 1-1 en dus zal de ploeg van Bosz alle zeilen moeten bijzetten, volgende week aan de Don.

Brouwer/Meeuwsen missen finale na thriller

 Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er net niet in geslaagd om de finale te bereiken van het olympische beachvolleybaltoernooi. Het Nederlandse duo moest na een thriller buigen voor het Braziliaanse duo Alison/Bruno, dat wist te winnen in drie sets; 17-21, 23-21 en 14-16. 

In de eerste set nam het Braziliaanse duo, mede geholpen door de sterke blocks van Alison, een vroege voorsprong. Gesteund door het, alweer, onsportieve publiek behielden de wereldkampioenen van 2015 deze voorsprong en wonnen de set met 17-21.

De tweede set was ontzettend spannend. Brouwer/Meeuwsen hielden gelijke tred met de Brazilianen, maar wisten net niet te profiteren van enkele foutjes aan de kant van Bruno/Alison. Het verschil werd nooit meer dan één punt, tot een rally in de slotfase het als tweede geplaatste Braziliaanse duo een voorsprong van twee punten gaf.

Het punt daarop was ook voor het thuisspelende duo, waarna zij op 20-17 op matchpoint kwamen. Brouwer/Meeuwsen, wereldkampioen in 2013, rechtten nog een keer hun rug en kwamen terug tot 20-20 en wonnen zelfs daarop de set met 23-21.

De Nederlanders namen een vroege 3-1 voorsprong in de beslissende set en misten een grote kans op de 4-1. De Brazilianen profiteerden, namen het momentum weer over en kwamen op een 5-7 voorsprong. Ze hielden die voorsprong even vast, maar Brouwer/Meeuwsen toonde weer veerkracht en kwamen weer terug tot 12-12. Desondanks kreeg het Braziliaanse duo op 14-15 hun vijfde wedstrijdpunt. Brouwer/Meeuwsen wisten tot twee keer toe niet gelijk te maken, waarna Bruno het alsnog afmaakte.

In de strijd om het brons treffen Brouwer/Meeuwsen de verliezer van de andere halve finale. Deze gaat aankomende nacht tussen het Italiaanse duo Paolo Nicolai/Daniele Lupo en Viacheslav Krasilnikov/Konstantin Semenov uit Rusland.

Haas: "Had beter F1-team kunnen kopen"

Gene Haas heeft lichtelijk spijt dat hij zelf een nieuw Formule 1-team heeft opgericht. De Amerikaan denkt dat hij vanwege financiële redenen beter een bestaande renstal op had kunnen kopen, zo liet hij aan Autosport weten.

Haas: "Bernie Ecclestone, de grote commerciële baas van de Formule 1, zei dat van tevoren ook: 'Koop gewoon een bestaand team'. Dat was ook beter geweest, want voor wij mee gingen doen, waren er maar tien teams. Uit financieel oogpunt hadden we daar meer aan gehad."

Het nieuwe team is nu de elfde renstal op de grid en dat merken ze. "Als je als team bij de top tien hoort, zijn er immers allemaal financiële voordelen. Als we het tiende team waren geweest, hadden we echter gegarandeerd uitbetalingen uit de sport gekregen en waren al onze reis- en transportkosten betaald. Er is veel financiële hulp voor gevestigde teams."

Omdat Haas een nieuw team is heeft het nog geen recht op de inkomsten uit kolom 1 waar de teams die in minimaal twee van de laatste drie jaren in de top tien eindigden geld mogen verdelen. Dit gaat om ongeveer dertig miljoen euro per jaar. Wel heeft Haas vanwege de 28 punten die dit jaar al zeker op de teller staan recht op geld uit kolom 2 waarin geld op basis van de positie in het constructeurskampioenschap van het voorgaande jaar verdeeld wordt. Positie acht levert ongeveer twintig miljoen euro op.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel voor Haas, want de technische problemen die de renstal eerder dit jaar parten speelden lijken veelal opgelost te zijn.

David Hasselhoff in nieuwe CoD-zombiemodus

Activision brengt een aantal bekende namen naar de zombiemodus van Call of Duty: Infinite Warfare. In de nieuwe modus, die zich in een fout eighties-pretpark afspeelt, zijn stemmen te horen van onder andere Seth Green, David Hasselhoff en Ike Barinholtz.

Spelers hebben de keuze uit vier verschillende personages die allen hun eigen unieke vaardigheden hebben. Verder is er weer genoeg wapentuig om af te rekenen met de vele zombiehordes. De art stijl heeft veel weg van games als Saints Row en Blood Dragon, met een overdaad aan paars-roze neontinten. Bekijk de trailer hieronder.

Straten Limburg in het donker

De provincie Limburg zit dinsdagavond zonder straatverlichting, waarschuwt de politie via Twitter.

Netbeheerder Enexis zegt hard aan een oplossing te werken en kan nog geen indicatie geven over de duur van de storing. "Oorzaak is een storing in de centrale aansturing van de straatverlichting, waardoor die dinsdagavond niet is aangegaan", aldus Enexis.

Straten Limburg in het donker
Straten Limburg in het donker (Foto: ANP)

De reden achter de verschillende soorten ceremonies

Naast alle berichten over de resultaten van de sporters in Rio de Janeiro, behandelen we nu een stukje achtergrond over de Olympische Spelen. In dit bericht hebben we het over de medailleceremonies. Het is je misschien al wel opgevallen, maar de aankleding en gebruikte muziek verschilt per sport. Hier zit echter een goede gedachte achter.

Er zijn drie verschillende medailleceremonies. Elke sport is ingedeeld in één van de volgende drie stijlen: traditioneel, populair of alternatief. Per stijl is de muziek anders, en ook de kleding van de mensen die de medaille uitreiken verschilt.

De ceremonie bij traditionele sporten, zoals paardensport en schermen, is meer formeel, richting een klassieke stijl, en de personen die de medailles uitreiken dragen een nette jas. Luister hieronder de muziek die tijdens de ceremonie gespeeld wordt.


De muziek tijdens een traditionele medailleceremonie (Bron: YouTube)

De populaire stijl is onder andere bij basketbal, zwemmen, wielrennen en volleybal. De sporters worden onthaald met popmuziek en de medailles worden uitgereikt door mensen in een jas met een oranje streep. 


De muziek tijdens de populaire medailleceremonies (Bron: YouTube)

Tot slot is er de alternatieve stijl. Deze stijl wordt gebruikt bij sporten als BMX, mountainbiken en beachvolleybal. De muziek is een Braziliaanse funk, een mix van hip-hop en electro. De medailles worden uitgereikt door mensen in hippe kleding, zonder nette jassen en met opgestropen mouwen.


De muziek van de alternatieve ceremoniestijl (Bron: YouTube) 

Christy Nicolay is al bij acht Olympische Spelen de producer van onder andere de medailleceremonies en licht het idee toe. "Voor het eerst zijn er drie verschillende stijlen bij de ceremonies. Dit zijn mijn achtste Spelen en ik heb het altijd al zo willen doen. De muziek in Brazilië is geweldig en het is een grote mogelijkheid om dat op deze manier aan te tonen.", aldus de Amerikaanse.

Nicolay vervolgt: "Er zijn zoveel sporten tijdens de Zomerspelen en ze zijn zo verschillend. De muziek bij voorbeeld turnen moet anders zijn dan bij BMX en volleybal is weer anders dan schermen. Daarom wilden we drie stijlen."

470-zeilduo heeft nog kans op medaille

Met de medalrace nog voor de boeg zijn zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen nog niet kansloos voor een medaille. Het duo, uitkomend in de 470-klasse, staat na de reguliere races op plek zeven, op elf punten van zilver en 9 van brons.

Het wordt wel een lastige opgave om die plak nog te behalen. Dan zou alles morgen in de medalrace goed moeten vallen voor Van Veen/Zegers, die vandaag tweede, derde en zevende werden.

De olympische titel is al vergeven aan de Britsen Hannah Mills en Saskia Clark. Het duo heeft een voorsprong van twintig punten en kan de titel enkel verliezen als ze gediskwalificeerd worden en het Nieuw-Zeelandse duo Jo Aleh/Polly Powrie de race winnen.

Ringo Starr verwelkomt eerste achterkleinzoon

Beatle Ringo Starr is op 76-jarige leeftijd overgrootvader geworden. Zijn kleindochter Tatia en haar vriend Adam verwelkomden zondag een zoon, meldt Billboard. Het ventje heeft de naam Stone gekregen.

Tatia is de dochter van Ringo's zoon Zak, die drummer is bij The Who en in het verleden ook drumde bij Oasis en zijn vaders All-Star Band. Ringo heeft naast Zak ook nog een dochter en in totaal zeven kleinkinderen.

Ringo Starr verwelkomt eerste achterkleinzoon
Ringo Starr verwelkomt eerste achterkleinzoon (Foto: BuzzE)

Brexit drukt exportgroei bloemen en planten

De groei van de Nederlandse export van bloemen en planten is de afgelopen tijd afgezwakt. De uitvoer naar Groot-Brittannië kromp zelfs, doordat het Britse pond sinds het brexitreferendum flink minder waard is geworden. Dat meldt brancheorganisatie VGB dinsdag.

De totale export in de eerste zeven maanden van dit jaar kwam uit op 3,6 miljard euro, wat een stijging is van 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Na zes maanden bedroeg de groei nog 3 procent op jaarbasis. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, na Duitsland de belangrijkste bestemming van bloemen en planten, kromp met 7,5 procent.

Exporteurs hadden ook te maken met een hogere inkoopprijzen van bloemen en planten, waardoor de marges onder druk staan. De inkoopprijzen zijn volgens de branchevereniging moeilijk door te berekenen aan de consument, vanwege de forse en toenemende concurrentie in de markt.

Brexit drukt exportgroei bloemen en planten
Brexit drukt exportgroei bloemen en planten (Foto: ANP)

Ligtlee niet naar finale sprinttoernooi

Elis Ligtlee heeft de finale van het individuele sprinttoernooi niet weten te bereiken. De winnares van goud op de keirin kon de snellere Rebecca James in de eerste 2 heats niet verslaan, waardoor de derde er niet toe doet.

In de eerste heat leek Ligtlee nog een redelijke kans te hebben, ze probeerde toen buitenom te komen bij James. Dit lukte net niet en zodoende stond het 1-0 voor de Britse. In de tweede heat had Ligtlee eigenlijk geen enkele kans. Ze liet James te makkelijk voorbij komen terwijl de Britse al meer snelheid had. Zo werd het 2-0 en moet Ligtlee op voor brons. Katy Marchant, een andere Britse, wordt daar haar tegenstandster.

Ford mikt op zelfrijdende auto in 2021

Ford verwacht in 2021 op grote schaal een zelfrijdende auto te kunnen fabriceren voor chauffeurloze taxidiensten. Dat maakte de Amerikaanse autobouwer dinsdag bekend.

De zelfrijdende Ford krijgt geen stuur, gaspedaal of rem. De auto wordt dan ook specifiek ontworpen voor taxi's en deelauto's die zonder chauffeur rondrijden. Ford verwacht dat die de taximarkt in het komende decennium gaan domineren.

Om zijn doel te halen breidt het bedrijf zijn aanwezigheid in tech-centrum Silicon Valley fors uit, onder meer via de bouw van een eigen campus in Palo Alto. De personeelsomvang zal daar komend jaar verdubbelen. Verder wordt geïnvesteerd in start-ups die Ford aan de benodigde technologie kunnen helpen.

Ford mikt op zelfrijdende auto in 2021
Ford mikt op zelfrijdende auto in 2021 (Foto: ANP)

Bekijk hier de Battlefield 1-livestream vanaf Gamescom

Op de vooravond van Gamescom laat EA vast een flinke portie gameplay zien van Battlefield 1. De livestream bevat gameplay van 64 player-squads en het is de eerste keer dat we vollop beelden te zien krijgen van de woestijn-map. Ook is er uitleg over het gebruik van paarden in de game, en een gepantserde trein. Volg de livestream hieronder.

In de stream zijn veel populaire YouTube/Twitch-streamers te bekennen. Battlefield 1 komt op 21 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Trott wint ook vijfde onderdeel omnium

Laura Trott heeft voor de derde keer een onderdeel op het omnium gewonnen. Trott was op de 200 meter met vliegende start het snelste. Kirsten Wild werd vijfde op het onderdeel en doet zo nog redelijk mee.

Trott legde de afstand af in 13.7 en niemand was zo snel. Daarachter is er een spannende strijd tussen Annette Edmonson, Jolien D'Hoore en Sarah Hammer op het afsluitende onderdeel, de puntenkoers. Als Wild een medaille wil zal ze in de afsluitende puntenkoers nog een ronde moeten pakken.

Handbalvrouwen tegen Frankrijk in halve finale

In de halve finale van het handbaltoernooi bij de vrouwen moet Nederland het opnemen tegen Frankrijk. De Franse vrouwen wonnen vanavond na verlenging met 27-26 van Spanje.

De Franse dames keken nog tegen een ruime achterstand aan tegen de Spaansen, maar kropen langzaam maar zeker dichter en dichterbij. Op 25 seconden van de reguliere speelijd werd de 23-23 gemaakt en volgde een verlenging. Daarin nam Frankrijk voor het eerst voorsprong, welke ze volhielden in de laatste minuut. In de slotseconden werd er door Spanje nog op de paal gegooid, waarna de wedstrijd beslist was.

In de eerste groepswedstrijd deze Spelen speelde het Nederlandse handbalteam ook al tegen Frankrijk. Toen werd met 18-14 verloren. De halve finale is donderdagavond.

Hambüchen wint goud, Zonderland valt in finale rekstok

Fabian Hambüchen heeft na brons in 2008 en het zilver in 2012 nu eindelijk het goud weten te pakken in de toestelfinale rekstok op de Olympische Spelen, zijn score van 15.766 was de beste van de avond. Epke Zonderland begon voortvarend maar toen de olympisch kampioen van 2012 twee vluchtelementen aan elkaar wilde verbinden ging het mis. Zonderland viel van de rekstok en was daarmee meteen kansloos voor een medaille. Zijn score was uiteindelijk 14.033.

De Amerikaan Danell Leyva pakte het zilver, ook hij turnde een goede oefening maar door zijn nahup bij de landing liep Leyva het goud mis. Zijn score was 15.500. Het brons ging naar de Brit Nile Wilson met een score van 15.466. Zonderland eindigt als zevende in de finale, nog voor de Oekraïense Oleg Verniaiev, die viel bij de landing en daardoor ook zijn oefening verknalde. 

epke zonderland
Epke Zonderland valt helaas in de finale rekstok (Foto: ProShots/Action Images)

Systeemvereisten Gears of War 4 bekendgemaakt

Gears of War 4 komt ook naar pc en dus is het ouderwets tijd om de systeemvereisten van de game erbij te halen. Microsoft heeft deze aangekondigd wat ons leidt naar de tijdloze vraag: kun jij de game draaien?

De systeemvereisten vind je hieronder. Gears of War 4 lanceert op 11 oktober voor pc en Xbox One.

Minimum

  • CPU: AMD FX-6300 / i5 3470 @ 3.0 GHz
  • GPU: R7 260X / GTX 750 Ti
  • VRAM: 2 GB
  • RAM: 8 GB
  • HDD: 80 GB free

Aanbevolen

  • CPU: AMD FX-8350 / i5 4690 @ 3.5 GHz
  • GPU: R9 290X or RX 480 / GTX 970 or GTX 1060
  • VRAM: 4 GB
  • RAM: 8 GB
  • HDD: 80 GB free

Ideaal

  • CPU: FX-9590 / i7 4790 @ 4 GHz
  • GPU: R9 Fury X / GTX 980 Ti or GTX 1080
  • VRAM: 4 GB for AMD / 6 GB+ for Nvidia
  • RAM: 16 GB
  • HDD: SSD with 80 GB free

Gears of War 4_beta2

Leidenaar vast in Cambodja om kindermisbruik

Een 42-jarige man uit Leiden zit sinds 30 juli vast in Cambodja op verdenking van het seksueel misbruiken van minderjarige kinderen. De Cambodjaanse justitie werkt samen met het Nederlandse Openbaar Ministerie aan de zaak.

De verdachte woont al enige tijd in de Cambodjaanse stad Siem Reap. Tegen hem lopen twee justitiële onderzoeken. Het Aziatische land verdenkt hem van misbruik in het weeshuis dat hij in Siem Reap beheert. In Nederland werd in 2014 door twee jonge Cambodjaanse kinderen aangifte tegen hem gedaan wegens seksueel misbruik.

Leidenaar vast in Cambodja om kindermisbruik
Leidenaar vast in Cambodja om kindermisbruik (Foto: ANP)

Amy Adams maakt het eerste contact in Arrival-trailer

De laatste keer dat Amy Adams in een film over buitenaardsen die zich bekend maken op Aarde een interpretatie maakte van een buitenaards symbool, verwarde ze een symbool voor hoop met een S. Laten we hopen dat het in Arrival een stuk beter gaat, want er lijkt nogal veel van haar af te hangen.

In de eerste trailer voor de film van Denis Villeneuve (Sicario) is te zien hoe Adams, die een taalkundige speelt, het eerste contact met buitenaardse wezens moet vertalen. De beelden laten wellicht wat veel zien voor de kijker die graag wil dat trailers een beetje in het vage blijven, maar de indruk wordt gewekt dat het correct vertalen, of interpreteren, van wereldbelang kan zijn.

Arrival is gebaseerd op het korte verhaal Story of Your Life, van Ted Chiang. Het verhaal vertelt over de communicatie tussen een vertaler en een buitenaards ras dat contact met onze planeet initieert. Het blijkt dat de taal van de wezens dusdanig complex is, dat het begrijpen ervan een andere blik op de beleving van tijd geeft.

De film verschijnt op 9 februari. Andere castleden zijn onder andere Forest Whitaker en Jeremy Renner. Het verhaal van Chiang is tot een scenario bewerkt door Eric Heisserer.

Kroatische zeiler vergooit gouden plak in medalrace

Er werden vandaag vier gouden medailles verdeeld op het zeilwater in Rio de Janeiro. Naast de Laser Radial-klasse, waarin Marit Bouwmeester goud won, werden de medailles ook verdeeld in de Laser-, de Finn- en Macra 17 mixed-klasse.

In de Laser-klasse had de Kroaat Tonci Stipanovic een ruime marge bij het ingaan van de medalrace. Een voorsprong van tien punten op de Australiër Tom Burton leek meer dan genoeg, maar het liep anders in de race. De twee kemphanen lagen achterin het veld, toen het misging voor Stipanovic.

De Kroaat kon niet meer mee, toen Burton zich door het veld heen werkte. Burton moest meer dan vier plekken voor Stipanovic finishen en kwam als derde over de streep. Stipanovic finishte als negende en verloor daardoor alsnog het goud. Ritger van Schaardenburg kwam als vijfde over de streep in de medalrace, maar was al uitgeschakeld voor de medailles. Hij wist nog wel een plekje op te schuiven en eindigde uieindelijk als negende.

Giles Scott was in de Finn-klasse al voor de medalrace zeker van olympisch goud. In de medalrace ging het enkel nog om de andere medailles. Pieter-Jan Postma zag eergisteren zijn kansen op een medaille in rook opgaan door een diskwalificatie. Hij mocht nog wel starten in de medalrace, maar eindigde daarin als negende. Het zilver en brons gingen naar respectievelijk Vasilij Zbogar (Slovenië) en Caleb Paine (Amerika), waarbij laatstgenoemde een medaille weggraaide voor de Kroaat Ivan Kljakovic.

In de Nacra 17 klasse was er een spannende slotrace. Het Argentijnse duo Santiago Lange/Cecilia Carranza Saroli leek het goud te gaan verspelen aan het Oostenrijkse duo Tanja Frans/Thomas Zajac, maar hielden op het eind net genoeg over om dat duo voor te blijven. In de race werden de Oostenrijkers zelfs nog gepasseerd door het Australische duo Jason Waterhouse/Lisa Darmanin, dat tweede werd in de medalrace.

Biles sluit Spelen af met vierde goud

Simone Biles uit Amerika heeft haar Olympische Spelen afgesloten met een gouden medaille. Haar oefening op de vloer was goed voor haar vierde goud deze Spelen. Biles turnde een fenomenale oefening en scoorde een puntenaantal van 15.900. Biles gaat naar huis met vier goud en één bronzen medaille. 

Het zilver ging zoals verwacht naar Alexandra Raisman, die ook een fantastische oefening turnde maar waarbij de moeilijkheidsgraad lager lag dan bij de routine van Biles. Raisman was de regerend olympisch kampioen op dit onderdeel, maar kon met haar score van 15.500 toch tevreden zijn met het zilver.

Het brons ging verrassend naar de Britse Amy Tinkler. Giulia Steingruber uit Zwitserland was vooraf ook favoriet voor een medaille maar zij maakte twee grove fouten en eindigde ook een keer buiten de mat, waardoor de Zwitserse slechts een score haalde van 11.800. Tinkler haalde een score van 14.933. 

Simone Biles
Simone Biles pakt vierde goud op vloer (Foto: ProShots/Action Images)

Eerste Russisch goud bij duetten synchroonzwemmen

Natalia Ischenko en Svetlana Romashina hebben het eerste Russische goud gewonnen in het synchroonzwemmen. Als duet scorden zij 194.9910, waarmee de Russinnen veruit de beste waren. Van de jury kregen zij scores van 9,8 en 9,9 voor de uitvoering. Er waren zelfs tienen gegeven, maar deze werden weggestreept samen met de laagste scores. 

Xuechen Huang en Wenyan Sun uit China haalde het zilver. Hun totaalscore van 192.3688 kwam tot stand door onder andere de cijfers 9,6 en 9,7. Het brons ging naar het Japanse duo Yukiko Inui en Risako Mitsui. Hun scores lagen tussen de 9,3 en 9,5 en kwamen daarmee op een totaal uit van 188.0547.

synchroonzwemmen
De Russinnen pakken het eerste synchroonzwemgoud (Foto: ProShots)

Acht doden door overstromingen Louisiana

Het aantal doden als gevolg van de overstromingen in de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana is opgelopen tot acht. Dat heeft gouverneur John Bel Edwards dinsdag meegedeeld.

Meer dan 20.000 mensen werden door de hulpdiensten uit hun overstroomde huizen gehaald, van wie ruim 8000 zijn ondergebracht in opvangcentra. 34.000 woningen zaten dinsdag nog zonder elektriciteit.

De zware regenval in Louisiana begon vrijdag. De federale regering riep de noodtoestand uit om middelen vrij te maken voor de hulpverlening.

Acht doden door overstromingen Louisiana
Acht doden door overstromingen Louisiana (Foto: ANP)

Henry Cavill plaatst hint naar 'Black Superman' outfit

Superman-acteur Henry Cavill is, net zoals de andere acteurs die leden van DC's Justice League spelen, volop in de weer om zijn Big Blue Boy Scout weer invulling te geven in Zack Snyders Justice League, dat over meer dan een jaar uitkomt. Op Instagram plaatste hij deze week een hint naar Supermans persoonlijke ontwikkeling in de film. Dit bericht bevat een spoiler voor wie Batman v Superman: Dawn of Justice nog niet heeft gezien.

Cavill postte op Instagram een foto van wat zijn Superman-outfit lijkt te zijn, maar dan met een zwarte kleur. Als de foto niet simpelweg een zwart-witversie is, betekent dat wellicht dat de superheld in de volgende film in het zwart gekleed zal zijn.

 

#Superman

Een foto die is geplaatst door Henry Cavill (@henrycavill) op15 Aug 2016 om 11:58 PDT

De kleurkeuze is relevant als vervolg op de gebeurtenissen in de finale van Batman v Superman: Dawn of Justice. In de slotmomenten van het gevecht met Doomsday gaf Superman zijn leven zodat hij Doomsday kon verslaan. Opmerkelijk hieraan was dat Superman en Doomsday tegelijk het leven lieten, zoals ook het geval was toen de twee elkaar in 1992/93 voor het eerst ontmoetten. In The Death of Superman, dat een langdurend gevecht tussen de twee laat zien en eindigt in het centrum van Metropolis, geven de krachtpatsers elkaar tegelijk een fatale klap. De keuze om dit element zo specifiek over te nemen in de verfilming van Doomsdays eerste verschijning op het witte doek, kan een aanwijzing zijn dat het weer tot leven komen van Superman op een vergelijkbare wijze wordt verfilmd.

In de comicreeks die volgt op het gevecht tussen Doomsday en Superman blijkt de Kryptioniaan uiteindelijk langere tijd bezig te zijn geweest met herstellen in een 'regeneration matrix' , waar hij na zijn dood in werd geplaatst door een Kryptionaans kunstmatig intelligent 'wapen' dat als doel zag Kal-El te beschermen. Het valt nog te bezien hoeveel ruimte er in is een film als Justice League om een uitgebreide wederopstanding van Superman te laten zien als de eigenlijke focus ligt op het samenstellen van het heldenteam, maar wanneer in de comics Superman zich uiteindelijk weer laat zien, blijkt hij te zijn gekleed in een zwarte outfit.

Superman in zwarte outfit (Action Comics #690)
Superman in zwarte outfit (Action Comics #690)

Natuurlijk kan het zo zijn dat deze zwarte outfit slechts een kleine knipoog naar de fans is, juist omdat er geen mogelijkheid is een uitgebreide 'Death and Return of Superman'-verfilming te doen. We zullen het eindelijk ontdekken als we wat dichterbij de verschijningsdatum van Justice League komen. Die datum is overigens 16 november 2017. Lees tot die tijd de comics nog maar een keertje.

Turngoud voor Verniaiev op brug

Oleg Verniaiev uit Oekraïne heeft dan eindelijk ook het goud binnen. Na zijn voorsprong in de meerkampfinale verloor hij toch het goud p het laatste toestel aan de Japanner Kohei Uchimura waardoor hij genoeg moest nemen met het zilver. Nu behaalde hij het goud in de toestelfinale brug met een score van 16.041.

Het zilver ging naar de Amerikaan Danell Levya, die als eerste startte en meteen een hoge score neerzette van 15.900. De Chinees Hao You turnde een perfecte oefening tot aan de landing; die eindigde op zijn billen, wat een punt aftrek betekende. Daarmee eindigde hij uiteindelijk als laatste.

David Belyavskiy uit Rusland greep het brons. Hij scoorde 15.783 en eindigde net voor de Chinees Shudi Deng (15.766), die verder ook een prima oefening turnde, maar een evenwichtsfoutje maakte en daarmee een medaille verspeelde.  

Leverancier moordwapen München opgepakt

De Duitse politie heeft een man gearresteerd die het vuurwapen zou hebben geleverd waarmee de achttienjarige Ali David Sonboly vorige maand negen mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum in München. Koper en verkoper zouden via darknet, een voor leken moeilijk toegankelijk deel van het internet, met elkaar in contact zijn gekomen.

De 31-jarige verdachte, die dinsdag werd opgepakt in Marburg, verraadde zich toen de politie zich als klant voordeed. De man bekende Sonboly in mei het moordwapen, een tot onschadelijk rekwisiet omgesmeed pistool dat weer bruikbaar was gemaakt, te hebben verkocht. Vier dagen voor de depressieve tiener in winkelcentrum Olympia een bloedbad aanrichtte, leverde hij hem bovendien wat munitie.

De wapenhandelaar had bij zijn arrestatie een doorgeladen pistool op zak.

Het onderzoek naar Sonboly's motieven loopt nog. Hij zou zich hebben gespiegeld aan de Noorse rechtsextremist Anders Behring Breivik en aan de daders van moordpartijen op scholen.

Leverancier moordwapen München opgepakt
Leverancier moordwapen München opgepakt (Foto: ANP)

Overleg om Turkse onrust Rotterdamse scholen

Vanuit verschillende scholen in Rotterdam komen signalen dat er na de vakantie mogelijk spanningen ontstaan op scholen vanwege de onrust in Turkije na de mislukte staatsgreep daar. Volgens de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge gaat de gemeente daarom in overleg met de scholen om hulp en ondersteuning aan te bieden.

De mislukte staatsgreep was op 15 juli. Vervolgens waren er in reactie hierop enkele demonstraties in Rotterdam. Binnen de Turkse gemeenschap ontstonden spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

"We krijgen de signalen vanuit een aantal scholen en mensen die daar werken", vertelt De Jonge. "Maar we krijgen ze ook van ouders van leerlingen. Het is onacceptabel dat de spanningen in Turkije zouden overslaan naar de klassen in Rotterdam."

Overleg om Turkse onrust Rotterdamse scholen
Overleg om Turkse onrust Rotterdamse scholen (Foto: ANP)

Eichenwalde is nieuwe map voor Overwatch

Gamescom is begonnen dus langzaam maar zeker komen er nieuwtjes vanuit Duitsland. Ook Blizzard heeft wat aan te kondigen, in dit geval de eerste nieuwe map voor Overwatch: Eichenwalde.

Eichenwalde is een Assault/Escort hybride en vindt plaats in Stuttgart. De locatie is bekend van één van de meeste bekende oorlogen tijdens de 'Omnic Crisis', waar de leider van de Crusaders Balderich von Alder en zijn soldaten hun laatste verzet boden tegen een aanvallend Automaton leger. Ze werden uiteindelijk verslagen en vermoord, maar dankzij hun hulp werd de oorlog gewonnen. 

Het is de bedoeling om een stormram te leiden naar Kasteel Eichenwalde om de overblijfselen van Balderich op te eisen, terwijl het andere team alles doet om dit tegen te houden. De map heeft nog geen release date, maar zou snel beschikbaar moeten komen. Ongetwijfeld vindt dit plaats bij de volgende grote patch, die ook de balans aanpakt en wijzigingen in Competitive meebrengt.

Vier badgasten beboet om boerkini in Cannes

De politie in het Franse Cannes heeft al vier badgasten beboet die zich in een boerkini op het strand hadden gewaagd. De lichaamsbedekkende badkleding die sommige strenggelovige moslima's dragen is sinds vrijdag in de mondaine badplaats verboden.

Afgelopen weekeinde werden al meteen twee jonge vrouwen bestraft, schreef de lokale krant Nice-Matin dinsdag. Ook maandagmiddag deelde de politie op het strand een boete uit, ditmaal aan een 57-jarige Tunesische. Dinsdag was het voor de vierde maal raak.

De burgemeester van Cannes besloot dat strandgangers, nu vanwege de dreiging van moslimextremisme de noodtoestand van kracht is, geen badkleding mogen dragen "die getuigt van een religieuze overtuiging". Volgens de politie krijgen patrouillerende agenten veel instemmende reacties van badgasten.

De boete voor het dragen van badkleding die te veel aan het oog onttrekt, bedraagt een paar tientjes.

Vier badgasten beboet om boerkini in Cannes
Vier badgasten beboet om boerkini in Cannes (Foto: ANP)

Xbox One S-bundel met FIFA 17 aangekondigd

Zoals verwacht komt er een bundel met FIFA 17 en de nieuwe Xbox One S. De bundel lanceert tegelijktijdig met de game op 22 september in Nederland en kent een aantal extra's.

De bundel komt met een Xbox One S (500 GB of 1TB), de game FIFA 17, drie Ultimate Team Loan Legends en één maand EA Access. De 1 TB-versie komt bovendien met een Ultimate Team Rare Player Pack. De prijzen zijn 299 euro voor de 500 GB-versie en 349 euro voor de 1 TB-versie.

Xbox One S FIFA 17 bundel

Twee keer levenslang tegen Gülen geëist

Aanklagers hebben twee keer levenslang en nog eens 1900 jaar extra cel tegen de in de VS wonende moslimgeestelijke Fethullah Gülen geëist. De Turkse krant Hürriyet meldde dinsdag dat Gülen is aangeklaagd voor onder meer het financieren van terrorisme.

Het gaat om een onderzoek uit september 2015 naar de financiële activiteiten van de Gülen-beweging. Hij zou fondsen, onder meer verkregen uit donaties, via dekmantelbedrijven naar de Verenigde Staten hebben gesluisd.

Volgens Turkije is Gülen het brein achter de mislukte coup van 15 en 16 juli, maar Gülen ontkent die beschuldiging.

Twee keer levenslang tegen Gülen geëist
Twee keer levenslang tegen Gülen geëist (Foto: ANP)

Amber Heard en Johnny Depp treffen schikking

Amber Heard en Johnny Depp hebben een schikking getroffen. Amber Heard trekt de beschuldigingen over huiselijk geweld door haar ex Johnny Depp in, meldt TMZ.

Amber en Johnny dienden dinsdag rechtbankstukken in, waarin Amber afziet van haar verzoek om verlenging van een contactverbod voor haar ex. Eerder beschuldigde ze haar ex van mishandeling, maar dit dossier is hiermee definitief gesloten.

Met de overeenkomst komt eveneens een einde aan de vechtscheiding. Volgens TMZ is Johnny akkoord met het betalen van ongeveer zeven miljoen dollar aan zijn ex. De twee hebben een gezamenlijke verklaring aan de media verstrekt waarin ze zeggen dat hun relatie "intens gepassioneerd was, soms onstabiel of explosief, maar altijd gebonden door liefde."

In het statement staat eveneens dat geen van de partijen valse beschuldigingen heeft geuit voor financieel gewin en beiden nooit de intentie hadden om de ander fysieke of emotionele schade te berokkenen.

Amber wenst Johnny het allerbeste in de toekomst. Een deel van het geld dat overblijft na de scheiding zal ze doneren aan een goed doel.

Amber Heard en Johnny Depp treffen schikking
Amber Heard en Johnny Depp treffen schikking (Foto: BuzzE)

Playboy Mansion is verkocht

De Playboy Mansion is verkocht. Daren Metropoulus kocht de villa voor 100 miljoen dollar, meldt Page Six. Dat is 100 miljoen minder dan de oorspronkelijke vraagprijs.

De 90-jarige Playboybaas Hugh Hefner mag in het huis blijven wonen tot zijn dood. Daarna kan de renovatie van het pand beginnen, zo hebben beide partijen afgesproken.

In een persverklaring noemt Metropoulus (33) de Playboy Mansion internationaal gezien een iconisch pand in de wereld en een kroonjuweel van de regio. "In de afgelopen 45 jaar heeft meneer Hefner het pand doordrenkt met een rijke en befaamde geschiedenis. Het is niet alleen een beroemd pand. Het is daarnaast een meesterwerk op gebied van design. Het is gebouwd door een bekende architect voor een familie die in het begin van de twintigste eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Los Angeles."

Metropoulus kocht in 2009 al de naastgelegen villa. Hij wil beide terreinen aan elkaar koppelen. Hefner kocht het landgoed in 1971 en betaalde er destijds 1,1 miljoen dollar voor. Het pand beschikt over 29 kamers.

Playboy Mansion is verkocht
Playboy Mansion is verkocht (Foto: BuzzE)

Springruiters ook op medaillekoers

Op de dag dat Ferry Weertman en Marit Bouwmeester al goud pakten, de volleybal- en handbalvrouwen zich voor de halve finale plaatsen én dat Elis Ligtlee ook nog kansrijk is op de sprint, hebben ook de springruiters goede zaken gedaan.

In de eerste ronde van de landenwedstrijd wisten drie van de vier combinaties foutloos te blijven en dat leverde een gedeelde eerste positie op. Ook de Amerikaanse, Braziliaanse en Duitse springruiters bleven zonder foutpunten na de eerste ronde en zij zijn daardoor de eerste kanshebbers voor de olympische medailles die morgen worden verdeeld.

Voor Nederland sprongen Jeroen Dubbeldam (Zenith), Maikel van der Vleuten (Verdi), Harrie Smolders (Emerald) foutloos en plaatsen zich daardoor ook voor de slotronde van de kwalificate van het individuele toernooi. Bij Jur Vrieling weigerde zijn paard Zirocco Blue net als zondag twee keer voor een sprong en hij werd daardoor gedeklasseerd.

Morgen is de finaleronde van het landentoernooi. Die vindt plaats vanaf 15.00 uur. De beste 35 individuele springers na een gecombineerde score van de rondes van vandaag en morgen, mogen door naar de individuele finale van aankomende vrijdag.

D.R.I.V.E.: open wereld racegame op kickstarter

Input Games wil een open wereld racegame ontwikkelen en heeft daarvoor financiering nodig. Daar vragen ze om op Kickstarter.

Volgens Input Games is D.R.I.V.E. een racegame met een open wereld vol mogelijkheden en een nieuwe en unieke voertuig- en rijbeleving, geschikt voor zowel de spelers van realistischere ‘simulator’ games, als voor spelers die eenvoudig willen instappen en rondrijden.

Het spel speelt zich af op een fictief Europees eiland. De voertuigen in het spel zullen bestaan uit diverse en competitieve voertuigen. Ieder voertuig zal zijn eigen functionaliteit en uitdagingen bieden en kan naar wens worden samengesteld en aangepast. De ontwikkelaars willen hier ver in gaan, zo zullen er handmatig bedienbare cabriodaken, boordcomputers en spoilers in het spel zitten. De speler kan de bolides in de garages van huizen stallen, deze huizen moet je in het spel aanschaffen.

Elk voertuig zal zijn eigen rijgedrag krijgen waarbij Input Games gaat voor realistische physics die tegelijkertijd goed op te pakken zijn voor beginnende racers. D.R.I.V.E. wordt in delen gemaakt en uitgeven. Hierdoor denkt Input Games zich met het kleine team de aandacht te kunnen richten op het perfectioneren van 1 eindproduct. Het spel zal zowel in single-player als multiplayer gespeeld kunnen worden waarbij de speler in singleplayer niet gedwongen wordt online te zijn.

Het kickstarter-project is hier te vinden.

Bouwmeester zeilt naar olympisch goud!

Nederland heeft voor het eerst sinds 1936 goud gehaald in een olympische zeilboot. Marit Bouwmeester maakte het nog spannend, maar een zevende plaats in de medalrace bleek genoeg te zijn voor de olympische titel.

Na twee boeien lag Bouwmeester nog goed op plaats vijf. De Ierse Annalise Murphy lag voor haar, maar die mocht met die tussenstand zelfs de race winnen. Daarna ging het echter mis voor Bouwmeester. Ze bleef in het spoor van haar eerste directe concurrente Anne-Marie Rindom en die route bleek richting de derde boei de slechtste te zijn. Ze zakte naar de zevende plek, wel voor Rindom, maar Murphy mocht in dat geval niet bij de eerste twee finishen.

De Ierse keerde bij die boei als tweede, maar bij de laatste boei voor de finish leek het geluk toch te gaan keren voor Bouwmeester. Murphy zakte naar de vijfde plek, finishte ook op die plek en Bouwmeester kwam als zevende over de streep en dat was meer dan genoeg voor de gouden medaille. Vier jaar geleden verloor ze in Londen in de medalrace nog nipt het goud, maar in Rio de Janeiro volgde dan alsnog de titel.

In 1936 wist Nederland zijn eerste en enige gouden medaille in een zeilboot te halen. Toen won Daan Kagchelland in de eenpersoonsjol goud. In de tussentijd werden wel drie olympische titels op de surfplank gehaald, maar nu volgde dan toch een titel in de zeilboot.

Bouwmeester zeilt naar olympisch goud! (Pro Shots / Watersportverbond)
Bouwmeester zeilt naar olympisch goud! (Pro Shots / Watersportverbond)

PvdA-hoofdkantoor komt in Bos en Lommer

De zoektocht van de PvdA naar een nieuwe, goedkopere plek voor het hoofdkantoor is geslaagd. Partijvoorzitter Hans Spekman meldt dinsdag dat er tot en met september 2017 een nieuwe plek is gevonden aan de Haarlemmerweg, aan de rand van de Amsterdamse wijk Bos en Lommer.

Het partijbureau van de PvdA komt op een verdieping in een van de voormalige panden van de ING die uiteindelijk moeten worden omgebouwd tot woningen. Spekman is blij met de verhuizing waardoor de partij het fraaie, maar dure onderkomen aan de Amsterdamse Herengracht kan verlaten. "De nieuwe locatie is flink goedkoper en goed toegankelijk. Dus ik ben heel tevreden", meldt hij. Spekman wil al jaren af van het dure onderkomen aan de Herengracht waarvoor elk jaar zo´n 5,4 ton moest worden betaald. Dat is veel te veel geld, vond hij eerder.

PvdA-hoofdkantoor komt in Bos en Lommer
PvdA-hoofdkantoor komt in Bos en Lommer (Foto: ANP)

Luuk Ikink verruilt Late Night voor Boulevard

Luuk Ikink stopt als sidekick van Humberto Tan in RTL Late Night. Hij gaat daarvoor in de plaats aan de slag als co-presentator bij RTL Boulevard. Dat vertelde Luuk dinsdagochtend in de Frank en (Tijdelijke) Ochtendshow op Radio 538. De presentator benadrukte dat hij niet de plek van Albert Verlinde, die maandag bekendmaakte te stoppen bij Boulevard, gaat overnemen.

Luuk keert in het nieuwe seizoen van Late Night al niet meer terug. "Ja de laatste is al geweest", vertelde hij. "Ik wist het toen al. Dat was wel gek want we wilden het nog stilhouden. Zodra het kon, heb ik het afgelopen zomer de redactie verteld. Dat was wel een beetje raar."

De presentator noemt de overstap naar Boulevard desondanks een 'mooie stap'. "Je verbreedt je weg. Het is goed om iets anders te doen. Humberto snapte het wel. Hij vond het jammer maar begreep wel dat ik er voor ging", aldus Luuk. Hij wilde zelf al zijn eerste showbizznieuwtje verklappen: Frank Dane, nu actief als invaller van Verlinde, gaat aan de slag als 'vliegende verslaggever' bij Boulevard.

Maandagavond meldde Shownieuws al op basis van bronnen dat Luuk een van de nieuwe gezichten aan de desk bij Boulevard wordt. Op 29 augustus is hij voor het eerst te zien in het showbizzprogramma.

Luuk Ikink verruilt Late Night voor Boulevard
Luuk Ikink verruilt Late Night voor Boulevard (Foto: BuzzE)

Fans zijn Elvis nog niet vergeten

Duizenden fans zijn maandagavond bij elkaar gekomen om de sterfdag van Elvis Presley te gedenken. Ze stonden al vroeg in de rij om een bijeenkomst op Graceland in Memphis bij te wonen, melden lokale media.

Het is dinsdag 39 jaar geleden dat 'the King' overleed. Nog altijd komen elk jaar fans uit de hele wereld naar het landgoed van Elvis om vervolgens mee te doen aan de zogeheten Candlelight Vigil. Ze ontsteken dan kaarsen en gaan in processie langs zijn graf.

Elvis overleed op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd. De iconische zanger is nog steeds een van de meest verdienende dode artiesten. Volgens zakenblad Forbes bracht zijn nalatenschap vorig jaar nog 55 miljoen dollar op.

Fans zijn Elvis nog niet vergeten
Fans zijn Elvis nog niet vergeten (Foto: BuzzE)

Cast Fuller House rekent niet meer op Olsens

De makers van Fuller House hebben de hoop opgegeven dat de zusjes Olsen hun opwachting maken in de reboot van hitserie Full House.

Jodie Sweetin liet maandag in een interview met Entertainment Tonight weten niet meer te rekenen op de komst van haar televisiezusjes Mary-Kate en Ashley, die van 1987 tot 1995 de rol van jongste dochter Michelle deelden. "We hebben alles geprobeerd", verklaarde Jodie. "Ik geloof dat we het een beetje opgegeven hebben."

Bij de start van Fuller House vorig jaar waren de producenten en castleden nog hoopvol de tweeling te strikken voor een gastoptreden. "We hebben er maar één nodig", riep bedenker van de show Jeff Franklin nog bij de presentatie. Fuller House kreeg vlak na de release al een tweede seizoen, waarin volgens Jodie verschillende sterren een gastrol hebben. Ook Full House-acteurs Bob Saget, John Stamos en Dave Coulier duiken in de tweede reeks weer geregeld op.

Mary-Kate en Ashley Olsens laatste gezamenlijke acteerproject was in 2004, toen ze de film New York Minute maakten. Mary-Kate had daarna nog enkele film- en televisierollen, maar uiteindelijk stortten beide zussen zich volledig op hun mode-imperium.

Cast Fuller House rekent niet meer op Olsens
Cast Fuller House rekent niet meer op Olsens (Foto: BuzzE)

Martina door op 200m, Bockarie uitgeschakeld

Churandy Martina heeft zich op de olympische 200 meter geplaatst voor de halve finale. De Nederlander eindigde in zijn heat als tweede en dat was genoeg. Martina liep een tijd van 20,29. Solomon Bockarie eindigde in zijn heat als derde in 20,42 en werd uitgeschakeld. Usain Bolt ging met een tijd van 20,28 eenvoudig door.

Bolt was overigens verre van de snelste man in de series. Die eer ging naar de Canadees Andre de Grasse, op de 100 meter al goed voor olympisch brons. De Grasse snelde overtuigend naar 20,09 seconden. De Europees kampioen Bruno Hortelano liep met een Spaans record van 20,12 naar de tweede tijd. Yohan Blake liep met 20,13 naar een sterke tijd, maar vooral de Amerikaan LaShawn Merritt liep bijzonder makkelijk naar 20,15, goed voor de gedeeld vierde tijd. 

Één geldige poging genoeg voor winst bij discuswerpen

Sandra Perkovic heeft de finale bij het discuswerpen gewonnen. Zij was de gedoodverfde favoriete, dus niemand zal zich erover verbazen, maar de manier waarop was vrij bijzonder. Ze wierp in de derde worp naar 69.21, maar verder waren al haar worpen ongeldig. Saillant detail: Ook bij de kwalificatie gooide ze maar 1 geldige worp. Ze heeft dus het minimale aantal worpen nodig gehad om het olympisch goud binnen te halen.

Het is de tweede gouden medaille voor de Kroatische, die vier jaar geleden ook al succes had. Achter haar kwamen de Franse Melina Robert-Michon en de Cubaanse Denia Caballero 3 meter tekort voor het goud, maar zij namen wel medailles mee naar huis. 

Voorarrest Laura H. met 90 dagen verlengd

Het voorarrest van Laura H. (20) die volgens eigen zeggen met haar twee kinderen is ontsnapt aan IS in Syrië, is met negentig dagen verlengd. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag bevestigd.

H. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak tussen september vorig jaar en 12 juli dit jaar en voorbereiding voor het plegen van terroristische misdrijven. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de vrouw. Haar kinderen zijn opgevangen in een pleeggezin.

Voorarrest Laura H. met 90 dagen verlengd
Voorarrest Laura H. met 90 dagen verlengd (Foto: ANP)

Duarte keert terug bij Heracles Almelo

Lerin Duarte keert terug bij Heracles Almelo, waar hij een driejarig contract heeft getekend. De 26-jarige middenvelder was transfervrij na zijn vertrek bij Ajax.

Duarte kwam tussen 2011 en 2013 al twee seizoenen uit voor Heracles en vertrok vervolgens voor €2.5 miljoen naar Ajax. Zijn uitbraak in de hoofdmacht van de Amsterdammers bleef uit en hij maakte ook minuten voor Jong Ajax. Ook kwam hij op huurbasis uit voor sc Heerenveen en NAC Breda.

"Het aantrekken van Lerin zien wij als een buitenkans", vertelde algemeen directeur Nico-Jan Hoogma op de officiële clubwebsite van Heracles. "Wij kennen zijn voetballende kwaliteiten van zijn eerdere periode in het shirt van Heracles Almelo. Gezamenlijk willen wij ervoor gaan zorgen dat Lerin weer de oude Lerin wordt. Het vertrouwen daarin spreken we uit middels het driejarige contract."

Duarte voelt veel vertrouwen bij de Almeloërs. "Bovendien heb ik hier al goede jaren gehad. Op dit moment is het voor mij het belangrijkste dat ik weer ga voetballen. Ik wil me graag weer bewijzen en mezelf weer op mijn oude niveau terugbrengen."

Niemand wil album Morrissey uitbrengen

Morrissey heeft zijn nieuwe album af, maar kan geen partij vinden die hem wil uitbrengen. In een interview met de Israëlische nieuwswebsite Walla zegt de zanger dat het tegenwoordig extreem moeilijk is voor een artiest met een politieke boodschap om zijn muziek uit te brengen.

"Hij is geschreven. Nu moeten we een distributeur vinden. Het is onmogelijk om een opnamedeal te sluiten, dus we zullen de plaat zelf moeten opnemen zodra we een distributeur hebben die hem wereldwijd wil uitbrengen", zegt de voormalig Smiths-voorman.

"Er was een tijd dat de muziekindustrie de artiest diende, maar tegenwoordig moet de artiest de muziekindustrie dienen. Daarom is alles nu zo smakeloos", vervolgt hij. Er is volgens Morrissey veel censuur in de business.

Maar toch wil de 57-jarige Morrissey niet terug naar de glorietijd van The Smiths in de jaren tachtig. "Ik geef toch de voorkeur aan nu. David Bowie zei me ooit dat zijn succes in de jaren zeventig hem in de war bracht omdat hij er niet van kon genieten. Ik heb hetzelfde gevoel over de jaren tachtig."

Niemand wil album Morrissey uitbrengen
Niemand wil album Morrissey uitbrengen (Foto: BuzzE)

Amerikaanse dubbelslag hinkstapspringen

Christian Taylor heeft zijn olympische titel in het hinkstapspringen met verve verdedigd. De Amerikaanse wereldkampioen zette drie geldige sprongen neer en alle drie waren verder dan de sprong die zilver opleverde.

Zijn eerste poging ging al gelijk naar 17,86 meter en daarmee was het goud al binnen, zo bleek later. Taylor zou ook niet meer verder springen dan dat, maar zag zijn landgenoot Will Claye naar het zilver hinken, stappen en springen. Claye sprong naar een persoonlijk record van 17,76 meter en moest net als vier jaar geleden genoegen nemen met zilver. De Chinees Bin Dong sprong naar het brons. De wereldkampioen indoor noteerde 17,58 meter in zijn eerste sprong, sprong daarna twee keer ongeldig en liet de laatste drie sprongen schieten.

Taylor hinkt, stapt en springt opnieuw naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Taylor hinkt, stapt en springt opnieuw naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Zivkovic op huurbasis naar FC Utrecht

Richairo Zivkovic zal het komende seizoen spelen in de Domstad. De 19-jarige aanvaller van Jong Ajax zal dit seizoen op huurbasis uitkomen voor FC Utrecht. 

Zivkovic speelde sinds zijn debuut in oktober 2014 elf officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en maakte daarin twee doelpunten. De aanvaller kwam afgelopen jaar gedurende de eerste seizoenshelft op huurbasis uit voor Willem II, daarna keerde hij terug in de selectie van Jong Ajax. Tot nu toe speelde hij veertig duels bij Jong AJax en wist daarin 27 keer te scoren.

Technisch manager Erik ten Hag is tevreden met de komst van Zivkovic. "Zivkovic is een talentvolle centrumspits, die ondanks zijn jeugdigheid al veel ervaring heeft verzameld. Hij heeft bewezen een neus voor de goal te hebben als hij op de juiste manier wordt gebruikt. Wij zijn ervan overtuigd dat hij van meerwaarde is voor FC Utrecht en ik kijk er naar uit om met hem samen te werken", aldus Ten Hag. 

Ajax en FC Utrecht sloten een huurovereenkomst voor dit seizoen. Zivkovic heeft tot de zomer van 2019 nog een contract bij Ajax. 

Zivkovic hier tijdens de trainingskamp in Oostenrijk. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Zivkovic hier tijdens de trainingskamp in Oostenrijk. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Büchli op 0,001 seconde door, Bos uitgeschakeld

Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finales van de keirin. In de series ging het echter niet heel soepel voor Büchli, die met miniem verschil doorging.

De Nieuw-Zeelander Sam Webster was de sterkste in de serie, maar zag zowel Büchli als de Fransman François Pervis zeer dichtbij komen. Het duo eindigde op drie honderdsten achter Webster, waarbij Büchli 0,001 seconde voor de Fransman over de finish kwam. De beste twee gaan rechtstreeks naar de halve finale. 

Theo Bos kwam in zijn serie ruimschoots tekort tegen Michael d'Almeida uit Frankrijk en de Duitser Joachim Eilers. Hij werd op ruim drie tienden van een seconde derde en moet zich rond 16.25 uur Nederlandse tijd alsnog plaatsen door zijn herkansingsheat te winnen. 

Update 17.00

Bos is er niet in geslaagd zich alsnog voor de halve finales van de keirin te plaatsen. In zijn herkansingsheat eindigde hij derde achter onder meer Azizul Awang uit Maleisië, waarmee de olympische comeback van Bos afgelopen is. 

Volleybalvrouwen ten koste van Zuid-Korea naar halve finale

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben zich in Rio geplaatst voor de halve finales. Zuid-Korea werd in de kwartfinales met 3-1 verslagen.

Nederland kwam prima uit de startblokken en pakte een voorsprong van zo'n twee punten. Hierdoor stonden de Koreanen onder druk en gingen ze foutjes maken. Nederland bleef naarmate de set vorderde prima spelen. Aan het eind van de set kwamen de Koreanen nog wel wat terug, maar Oranje pakte de setwinst met 25-19.

Ook in de tweede set waren het de Nederlanders die een stuk beter waren. De Koreanen liepen wederom achter de feiten aan zo groot was de overmacht van Oranje. Oranje won de set met 25-14. Korea begon goed aan de derde set en pakte een voorsprong van 3-0. Ze wisten lang een voorsprong van vijf punten te houden. Aan het eind van de set wist Nederland terug te komen maar Korea pakte de set met 25-23.

In de vierde set was het weer Nederland dat een voorsprong nam. Ze speelde een stuk beter dan in de voorgaande set en dwongen hun tegenstandsters tot fouten. Nederland gaf de voorsprong niet meer uit handen en ze wonnen de set met 25-20 en daarmee de wedstrijd.

Volleybalvrouwen ten koste van Zuid-Korea naar halve finale (Foto: Pro Shots / Action Images)

Ligtlee naar halve finales sprint

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van het olympisch sprinttoernooi. In de kwartfinales rekende de olympisch kampioene op de keirin af met Anastasiia Voinova uit Rusland.

Ligtlee was in de eerste van de best-of-three al de beste, hoewel het verschil slechts 0,03 seconden was. In de tweede heat was het verschil met slechts zeven duizendsten nog kleiner, maar Ligtlee kwam op 2-0 en plaatste zich dus voor de halve finales. Daarin staat ze tegenover de ijzersterke Britse Becky James, die op de keirin zilver won achter Ligtlee. De andere halve finale gaat tussen de Britse Katy Marchant en de Duitse Kristina Vogel. 

Ligtlee laat Voinova kansloos (PROSHOTS/Action Images)
Ligtlee laat Voinova kansloos (PROSHOTS/Action Images)

Trott op goudkoers, Wild niet geheel kansloos

Laura Trott heeft op het vierde onderdeel van het omnium opnieuw flink punten gepakt op haar concurrenten. Op de 500 meter tijdrit, toch niet haar favoriete onderdeel, wist Trott al haar concurrenten te verschalken en moest alleen Annette Edmonson voorlaten. Kirsten Wild werd dertiende.

Sarah Hammer en Jolien D'Hoore, de grootste concurrenten van Trott, werden respectievelijk vijfde en vierde. Zo loopt Trott weer enkele punten uit op de twee. De Belgische D'Hoore lijkt een goede kans te maken op een medaille. Met nog twee onderdelen te gaan is niets beslist, maar het ziet er niet slecht uit voor Trott.

Billy Bob wuift beschuldiging Johnny Depp weg

Amber Heard is niet vreemdgegaan met Billy Bob Thornton. Dat beweert de acteur althans tegenover TMZ. Volgens hem is de beschuldiging van Johnny Depp over een vermeende verhouding 'complete onzin'.

Billy Bob en Amber zouden volgens Johnny het bed hebben gedeeld ten tijde van de opnames van de film London Fields, waar ook Johnny een rol in heeft. Billy Bob, die zelf sinds 2014 getrouwd is met Connie Angland, vindt die beschuldiging belachelijk. Volgens hem is hij überhaupt nooit alleen met Amber geweest en was er altijd iemand van de cast of de crew in de buurt.

TMZ postte maandag nogal bloederige beelden van de hand van Johnny waarop te zien is dat hij zichzelf heeft toegetakeld. Hij zou stomdronken en onder invloed van xtc zijn geweest. In een woede-uitbarsting sloeg de acteur meerdere flessen dranken kapot en sneed zijn vingertopje af. Op een spiegel schreef hij met zijn gehavende vinger in zwarte verf de naam Billy Bob.

Billy Bob wuift beschuldiging Johnny Depp weg
Billy Bob wuift beschuldiging Johnny Depp weg (Foto: BuzzE)

Handbalvrouwen naar halve finale na zege op thuisland

De Nederlandse handbalvrouwen hebben de halve finale bereikt van de Olympische Spelen. De dames van bondscoach Groener wisten na een sterke tweede helft Brazilië aan de kant zette met 32-23.

Het ging in de eerste helft op en neer tussen de vice-wereldkampioen en het thuisland. Een vrouw-meer-situatie werd halverwege de eerste helft optimaal benut om een voorsprong van drie punten te nemen, maar de Braziliaanse dames bleven nooit ver weg. Een wat makkelijk gegeven strafworp vlak voor rust brachten de Braziliaansen terug tot één punt; 12-11.

Na rust ging het nog beter lopen voor de Oranjedames. Een aantal reddingen van Tess Wester en goed uitgespeelde counters gaven halverwege de tweede helft plots een voorsprong van zes doelpunten. De Braziliaansen, die vorig jaar op het WK al in de achtste finale werden uitschakeld, bleven gesteund door het thuispubliek erin geloven. Met nog vijf minuten te gaan was de marge nog steeds groot met vijf doelpunten verschil.

De tijd tikte weg voor het thuisland en stuitte op een belangrijk moment in de slotfase op doelvrouw Wester, waarna Polman het verschil weer op vijf bracht met nog twee en een halve minuut te spelen. Niet veel later bracht Snelder een eind aan alle onzekerheid en bracht de Oranjevrouwen naar de halve finale. De Brazilianen kregen daarop zelfs nog een goal van Wester om de oren en verloor liefst met 32-23.

In de halve finale wacht voor Oranje de winnaar van de wedstrijd tussen Spanje en Frankrijk, een wedstrijd die later vanmiddag wordt gespeeld.

Broch op weg naar een doelpunt voor de ontketende handbaldames (Pro Shots/Action Images)
Broch op weg naar een doelpunt voor de ontketende handbaldames (Pro Shots/Action Images)

Meisje veroordeeld om poging gang naar IS

Een 15-jarige terreurverdachte is veroordeeld omdat het meisje vorig jaar voorbereidingen trof voor aansluiting bij Islamitische Staat. Ze kreeg acht maanden jeugddetentie, waarvan zeven maanden en veertien dagen voorwaardelijk.

Ze komt verder tijdens een proeftijd van twee jaar onder elektronisch toezicht te staan. Ook mag ze deze periode geen internationaal vliegveld in Nederland bezoeken en moet ze meewerken aan gesprekken met een theoloog.

De voorbereidingshandelingen bestonden volgens de rechters uit het in het bezit hebben van telefoons met daarop chatgesprekken. Daarin werd met gelijkgestemden overlegd over het uitreizen naar het kalifaat en reismogelijkheden voor vertrek vanaf een vliegveld in Düsseldorf.

Ze wilde haar reis financieren met een ring. Ook kocht ze een mobiele telefoon voor haar missie.

Meisje veroordeeld om poging gang naar IS
Meisje veroordeeld om poging gang naar IS (Foto: ANP)

Weertman pakt goud op tien kilometer open water

Op de tien kilometer open water zwemmen bij de mannen heeft Ferry Weertman goud weten te pakken. Na een enerverende race tikt hij uiteindelijk als eerste aan in 1:52:09,80. Het zilver gaat naat Spiros Gianniotis, het brons naar Marc-Antoine Olivier uit Frankrijk. 

De race begon met de Australiër Jarrod Poort die er van door ging en een voorsprong van maximaal 1:15 wist te pakken. Na ongeveer acht kilometer werd Poort achterhaald door de groep daarachter, deels onder leiding van Ferry Weertman. Na de laatste boei werd de eindsprint in gezet door ongeveer tien man tegelijk.

Spiros Gianniotis uit Griekenland ging er in die eindsprint als eerst vandoor en wist een lengte te pakken. Daarachter kwam Ferry Weertman uit de groep opzetten en wist de Griek weer bij te halen en er naast te komen. In de laatste meters ging Weertman er voorbij en tikte een fractie eerder aan. De uitslag gaf in eerste instantie aan dat Gianniotis als eerste aantikte, maar op de beelden was toch echt te zien dat Weertman eerder aantikte. 

Het duurde nog even voordat de uitslag officieel werd, omdat er nog een aantal heren werden gediskwalificeerd. 

ferry weertman
Ferry Weertman pakt het goud op de tien kilometer open water zwemmen (Foto: ProShots)

Verruiming DNA-onderzoek na 'containerbaby'

De wet moet worden verruimd om vaker DNA-verwantschapsonderzoek mogelijk te maken als een kind te vondeling is gelegd. Tot die conclusie komt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) naar aanleiding van de zaak van de zogenoemde 'containerbaby' in Amsterdam.

Om te achterhalen wie de ouders van de containerbaby zijn, doet het Openbaar Ministerie al verwantschapsonderzoek. Zo'n DNA-onderzoek is echter alleen toegestaan als sprake is van bijvoorbeeld een gewelds- of zedenmisdrijf waarop minimaal zes jaar gevangenisstraf staat.

In het geval van de containerbaby onderzoekt het OM poging tot moord, waar maximaal twintig jaar op staat. Het was aan een toevallige voorbijganger te danken dat het kindje het overleefde.

Van der Steur wil het onderzoek nu ook mogelijk maken als een kind te vondeling is gelegd en daardoor zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen, bijvoorbeeld door onderkoeling. Om dat te regelen is een wetswijziging nodig.

Verruiming DNA-onderzoek na 'containerbaby'
Verruiming DNA-onderzoek na 'containerbaby' (Foto: ANP)

'Berlijn noemt Turkije platform islamisten'

De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel ziet het Turkije van president Recep Tayyip Erdogan als een steunpilaar van militante moslimgroepen in het Midden-Oosten. Dat blijkt volgens de Duitse omroep ARD uit vertrouwelijke antwoorden van de regering op vragen van de partij Die Linke.

In de beantwoording noemde de regering-Merkel Turkije "een centraal actieplatform voor islamistische groeperingen". Die Linke had de regering-Merkel vragen gesteld over haar beleid voor Turkije.

"De talrijke solidariteitsuitingen en ondersteunende maatregelen voor de Egyptische Moslimbroederschap, Hamas en groepen van de bewapende Syrische oppositie door de regeringsartij AKP en president Erdogan onderstrepen hun ideologische affiniteit met moslimbroeders", aldus de regering-Merkel. Volgens de ARD legde Berlijn in die beantwoording voor het eerst een directe relatie tussen de Turkse president en de militante Palestijnse beweging Hamas, die al jaren op de EU-lijst van terreurorganisaties staat.

'Berlijn noemt Turkije platform islamisten'
'Berlijn noemt Turkije platform islamisten' (Foto: ANP)

Spannende kanofinale in extremis beslist

Marcus Walz heeft de 1000 meter K1 gewonnen in het kanosprinten. Hij lag lange tijd ver achter, maar wist uiteindelijk op te klimmen en Josef Dostal evenals Roman Anoshkin af te troeven.

De Portugees Fernando Pimenta was snel weg en had na 500 meter een geruststellende voorsprong, maar dat betekende niet bepaald dat de overwinning al binnen was. Hij viel langzaam terug en het was de Australier Murray Stewart die even later voorbij kwam. Samen met Dostal en Anoshkin gingen ze op de finish af, terwijl Walz nog een stuk verder achter lag. De Spanjaard zorgde echter voor een machtige eindsprint en verschalkte zo de Tsjech en de Rus in extremis. De Australiër Stewart viel uiteindelijk nog terug naar de vierde plek, Pimenta kende al helemaal een terugval.

Duitsers vieren kanogoud- en zilver in Rio

De Duitse kanovarer Sebastian Brendel heeft het eerste olympisch goud bij het vlakwaterkanoën in Rio de Janeiro gewonnen. De regerend olympisch- en wereldkampioen op de C1 1000m verdedigde zijn titel op die afstand na een zinderend duel.

Topfavoriet Brendel nam vroeg de leiding, maar zag dat de Braziliaan Isaquias Queiroz - vooral een pure sprinter - wel erg lang in de buurt bleef. Tot aan de laatste honderd meter kon de jonge Braziliaan zijn idool volgen, maar in het slot was Brendel toch duidelijk te sterk. Queiroz vierde het zilver, terwijl Moldavië kon juichen om brons dankzij Serghei Tarnovschi. 

De K2 over 500 meter bij de vrouwen leverde een Hongaars zege op. Het werd een bloedstollend spannende strijd tussen Danuta Kozak en Gabriella Szabo in de Hongaarse boot en het Duitse duo Franziska Weber/Tina Dietze. Een fotofinish was net niet nodig, maar met enkele honderdsten van een seconde was het verschil bijzonder klein. Karolina Naja en Beata Mikolajczyk brachten het brons mee naar Polen. 

Queiroz feliciteert zijn idool Brendel met olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Queiroz feliciteert zijn idool Brendel met olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Oculus Rift bereikt de Europese winkels

De Oculus Rift is intussen al een tijd online te krijgen. In de VS ligt hij ook in fysieke winkels, wat scheelt in de verzendkosten. Nu komt de Oculus Rift ook in Europa in de winkels te liggen.

Al is 'in Europa' een beetje misleidend, hoewel het VK en Duitsland wel in Europa liggen, zijn dat de enige landen waarvoor momenteel is aangekondigd dat de Oculus Rift er in de winkels komen te liggen. De Oculus Rift komt onder andere in de Engelse keten Game te liggen, deze keten is daarmee de enige Engelse keten die dan zowel de HTC Vive als de Oculus Rift in zijn winkels heeft. En in oktober komt daar de Playstation VR nog eens bij.

In Duitsland komt de Oculus Rift bij de Media Markt en Saturn te liggen, dus wieweet druppelt deze daarmee ook de Nederlandse winkels binnen. De Oculus Rift gaat daar €699 kosten, wat goedkoper is dan online bestellen en laten verzenden.

Carrington verlengt olympische titel op kanosprint

Lisa Carrington heeft haar olympische titel uit 2012 op de K1 200 meter weten te verlengen. De kanosprintster was niet als allersnelste weg, maar wist in de meters genoeg snelheid te ontwikkelen om de verwachte titel binnen te halen.

Carrington snelde naar een tijd die nog nooit eerder was behaald op de Olympische Spelen, een knappe tijd van onder de 40 seconden. Concurrenten Marta Walczykiewicz en Inna Osipenko kwamen niet echt in de buurt, maar pakten het zilver en brons. De Nieuw-Zeelandse is al vijf jaar ongeslagen op het nummer op grote toernooien.

This War of Mine-dev komt met twin-stick shooter

11bit Studios, ontwikkelaar van de keiharde survivalgame This War of Minegaat een co-op twin-stick shooter uitbrengen genaamd Tower 57. De game speelt zich af in een 'Dieselpunk'-universum en het is aan de speler om zich een weg te banen door verschillende torens en alles op zijn pad aan gort te schieten.

Tower 57 kwam tot leven via een Kickstarter-campagne, waar het 51.000 euro ophaalde. De game is geïnspireerd door 16-bit pixel art, biedt vele verwoestbare omgevingen en leunt zwaar op het coöperatieve aspect. Tower 57 komt volgend jaar uit voor PS4, Xbox One, pc, Mac, Linux, en Amiga. Ja dat lees je goed, Amiga.

Onderzoek naar bedreigingen Turken Rotterdam

Politie en justitie onderzoeken tientallen aangiften uit de Turkse gemeenschap in Rotterdam over bedreigingen. Het gaat om bedreigingen die sinds de couppoging in Turkije zijn gedaan. Er is nog niemand opgepakt, meldt de politie.

De driehoek in Rotterdam (gemeente, politie en justitie) heeft dinsdag de onrust in de Turkse gemeenschap besproken. Daarover worden verder geen mededelingen gedaan, laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten.

De mislukte staatsgreep was op 15 juli. Vervolgens waren er in reactie hierop enkele demonstraties in Rotterdam. Binnen de Turkse gemeenschap ontstonden spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Onderzoek naar bedreigingen Turken Rotterdam
Onderzoek naar bedreigingen Turken Rotterdam (Foto: ANP)

Gele koorts dreigt over te slaan naar Europa

Een dodelijk Afrikaans virus staat op het punt over te slaan naar Amerika en Europa. Afrika kampt met de ernstigste uitbraak van gele koorts in dertig jaar in de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Angola en Kenia. Inmiddels zijn ook gevallen opgedoken in China, geïmporteerd door Chinese expats die terugkwamen uit Afrika.

Hulporganisatie Save the Children zei dinsdag tegen de Britse krant The Independent in Congo woensdag te beginnen met een noodinentingsoperatie, waarbij in tien dagen tijd een half miljoen mensen worden gevaccineerd.

Er bestaan grote zorgen over het aantal beschikbare doses vaccin. Wereldwijd zijn er slechts 7 miljoen doses, volstrekt onvoldoende om een internationale uitbraak het hoofd te bieden. De Congolese hoofdstad Kinshasa alleen al telt 10 miljoen inwoners.

Verdund
In Congo wordt het vaccin al tot een vijfde verdund toegediend om tijd en doses te winnen. Een volledig vaccin werkt levenslang.

Gele koorts kan bloedingen uit de oren, ogen en neus veroorzaken, orgaanuitval, geelzucht en kan dodelijk zijn. Het virus wordt verspreid door dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus.

Gele koorts dreigt over te slaan naar Europa
Gele koorts dreigt over te slaan naar Europa (Foto: ANP)

Acteurs Fast 8 begraven strijdbijl

Vin Diesel en Dwayne Johnson lijken de strijdbijl te hebben begraven. Vin plaatste maandag een bericht op Instagram waarin hij benadrukte dankbaar te zijn voor iedereen in de cast van Fast 8.

Vorige week bleek dat de twee al langer ruzie hadden, toen Dwayne in een Instagrampost zijn ongenoegen uitte over de werkhouding van enkele van zijn mannelijke collega's. Hij noemde geen namen, maar verschillende media berichtten dat het vooral om Vin Diesel ging. In een nieuwe post een paar dagen later nuanceerde The Rock zijn woede. "We zijn een familie, en in families vinden meningsverschillen plaats. Voor mij kan een conflict iets goeds zijn, als er een gezonde oplossing op volgt. En zoals bij elke familie, komen we er beter uit."

TMZ liet eind vorige week al weten dat de heren het achter de schermen hadden bijgepraat. Met zijn bericht van maandag lijkt Vin de hernieuwde vrede te bevestigen. "Ik ben trots op het hele team dat Fast 8 een realiteit maakt. Ik ben dankbaar voor de hele cast. Iedereen die aan boord is gekomen, schittert vanwege talent en toewijding. Tel altijd je zegeningen."

De acteur plaatste de tekst bij een foto van zijn anderhalf jaar oude dochter Paulina. Het meisje werd vernoemd naar Paul Walker, het Fast & Furious-castlid dat eind 2013 om het leven kwam bij een auto-ongeluk.

Acteurs Fast 8 begraven strijdbijl
Acteurs Fast 8 begraven strijdbijl (Foto: BuzzE)

Verwarde man steekt passagiers in trein

Een vermoedelijk verwarde Duitser heeft dinsdag met een mes twee mannen aangevallen in een regionale trein in het westen van Oostenrijk. Een 19-jarige man raakte ernstig gewond in zijn buik en rug. Een 17-jarige jongen liep een ernstige verwonding in de hals op, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.

De 60-jarige dader viel de mannen aan tijdens een rit van Feldkirch naar Bregenz. Politieagenten hielden de man aan op het station van Sulz. De politie gebruikte pepperspray tegen de man die zich hevig verzette. Een 22-jarige treinreiziger hielp de politie bij de aanhouding. Hij raakte lichtgewond. Na het incident konden de reizigers de rit met een andere trein voortzetten.

Zaterdag viel een Zwitser tijdens een treinrit in zijn land passagiers aan met een mes. Ook goot hij een brandbare vloeistof uit. Daardoor kwamen de dader en een 34-jarige vrouw om het leven.

Verwarde man steekt passagiers in trein
Verwarde man steekt passagiers in trein (Foto: ANP)

Speel als Batman in virtual reality

Tijdens San Diego Comic-Con eerder deze maand konden bezoekers een testritje maken met de PlayStation VR-headset. Te spelen was een demo van Batman: Arkham VR, de virtual reality-game voor PlayStation 4.

Hoewel er in de demo nog niet ontzettend veel te doen lijkt te zijn blijken de bezoekers uitermate enthousiast over de VR-ervaring. De game wordt door Batman-gameprotégés Rocksteady Studios exclusief ontwikkeld voor PS VR en dus PS4.  Batman: Arkham VR komt in oktober van dit jaar al uit voor PlayStation 4, in dezelfde maand dat de PS VR-headset ook uitkomt.

Rusland bombardeert IS vanuit Iran

Russische bommenwerpers hebben dinsdag vanuit Iran militante doelen bestookt in Syrië. Dat liet het Russische ministerie van Defensie weten.

De aanvallen zijn uitgevoerd met Tupolev-22-bommenwerpers en Sukhoi-34-jachtvliegtuigen die zijn gestationeerd op een luchtmachtbasis in de Iraanse stad Hamadan. Het is voor het eerst dat Rusland doelen in Syrië aanvalt vanuit Iran, sinds het met luchtaanvallen begon om de Syrische president Bashar al-Assad te steunen.

De stap toont dat Rusland zijn rol en aanwezigheid in het Midden-Oosten uitbreidt. Er zijn ook mediaberichten dat Moskou aan Iran en Irak om toestemming heeft gevraagd kruisraketten vanaf de Kaspische Zee over hun grondgebied af te schieten op Syrische doelen.

Volgens het ministerie waren de aanvallen van dinsdag gericht tegen doelen van Islamitische Staat en militanten van het Nusra-Front in Aleppo, Idlib en Deir al-Zour.

Rusland bombardeert IS vanuit Iran
Rusland bombardeert IS vanuit Iran (Foto: ANP)

Kathleen Aerts is gelukkig in Zuid-Afrika

Kathleen Aerts is gelukkig met haar nieuwe leven dat zij heeft opgebouwd in Zuid-Afrika. De voormalige K3-zangeres woont tegenwoordig met haar man Steven, kinderen Jay en Lewis en haar moeder in het plaatsje Paarl bij Kaapstad.

Kathleen, die in 2009 uit K3 stapte en werd vervangen door Josje, runt met haar man een reisbureau. Daarnaast verzorgt ze haar moeder, die lijdt aan dementie. "Ik zou haar nooit achtergelaten hebben, niet in deze toestand. In België heb ik haar ook al eens proberen te verzorgen. Ze had bij ons haar eigen huisje in de tuin. Maar dat was te zwaar. Daarna hebben we haar in een verzorgingstehuis laten opnemen, maar dat voelde toch ook niet helemaal juist. Ze verzorgden mijn mama met veel liefde, maar ik wilde haar bij mij."

"Zuid-Afrika bleek de ideale oplossing. Want hier is de zorg betaalbaar. We hebben een fulltime-verpleegster in huis. Hier hebben we een heel mooi evenwicht gevonden. Ze woont weer bij haar kind, ze is omringd door haar kleinkinderen. En ik heb enkel nog mooie momenten met haar", zegt Kathleen in het AD.

De zangeres mist de bekendheid niet. Ze krijgt nog dagelijks berichten over K3, hoewel ze daar al zeven jaar uit is en komt nog geregeld in België voor optredens. Maar terug in Zuid-Afrika is ze weer anoniem. En dat vindt ze prima.

Kathleen Aerts is gelukkig in Zuid-Afrika
Kathleen Aerts is gelukkig in Zuid-Afrika (Foto: BuzzE)

Studenten gewond na val van dakterras

Twee Groningse studenten zijn maandagavond van tweehoog van een dakterras gevallen. Beiden zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht.

De tweede- en vierdejaars studenten van 20 en 22 jaar waren op een feestje in de Visserstraat in de stad Groningen wat aan het stoeien toen ze door een rieten omheining vielen. De twintigjarige raakte zwaargewond.

Volgens de politie stond het feestje los van de introductieweek van de universiteit Groningen.

Studenten gewond na val van dakterras
Studenten gewond na val van dakterras (Foto: ANP)

Drone scheert langs traumaheli Oostenrijk

Weer een bijna-crash door iemand die met een drone aan het vliegen is. Deze keer gebeurde het in Oostenrijk, bij een traumahelikopter die met een zwaargewonde aan boord op weg was naar een ziekenhuis. De piloot kon nog net op tijd uitwijken, aldus de Oostenrijkse politie.

Het bijna-ongeluk gebeurde maandag in Kötschach, in de Alpen aan de grens met Italië. De helikopter vloog op een hoogte van 1600 meter, toen de piloot plotseling een rode drone van onderen aan zag komen.

De politie heeft op de grond gezocht naar de bestuurder van de drone, maar dat heeft niets opgeleverd.

Drone scheert langs traumaheli Oostenrijk
Drone scheert langs traumaheli Oostenrijk (Foto: BuzzT)

André Hazes jr. wil Gordon als assistent

André Hazes jr. zou het geweldig vinden als Gordon een keer de bordjes komt omdraaien in Rad van Fortuin. De nieuwbakken quizmaster ziet in hem zijn 'ultieme assistent'. "Ik ken niemand die meer humor heeft dan die man", zegt André in Veronica Magazine. "Dat vind ik belangrijker dan dat iemand cup DD heeft. Ook dat went."

André presenteert vanaf volgende week een remake van de tv-klassieker die in de jaren negentig werd gepresenteerd door Hans van der Togt. De zanger is niet van plan om de nieuwe Hans te worden. "Hij is toch meer volgens het boekje, een soort ideale schoonzoon", aldus André. Hij vergelijkt zich liever met Carlo Boszhard. "Carlo is speelser, betrekt het publiek erbij, maakt schunnige grapjes en zegt dingen die net door de beugel kunnen, maar voor de azijnzeikerds net niet. Dat is ook mijn stijl."

André Hazes jr. wil Gordon als assistent
André Hazes jr. wil Gordon als assistent (Foto: BuzzE)

Soort Pokemon Go-app stuurt video's uit graf

De populaire app Pokémon Go krijgt een variant die het mogelijk maakt videoboodschappen vanuit het graf te zenden.

Een grafstenenfabrikant in Japan wil mensen met de app 'Spot message' de kans geven op begraafplaatsen boodschappen van de overledenen te 'vangen'. De bij leven opgenomen video's moeten de herinnering aan de overledenen levend houden, zei de fabrikant Yoshiyuki Katori dinsdag tegen The Japan Times.

Katori bedacht de app toen hij aan het graf van zijn oom stond. "Ik bedacht hoe troostend het zou zijn als hij tegen me zou praten, zou zeggen 'hoe gaat het met je?' of 'hou je taai'."

De app mixt de virtuele beelden van de overledenen met de omgeving waarin de kijker staat en kan ook voor andere videoboodschappen worden gebruikt.

Soort Pokemon Go-app stuurt video's uit graf
Soort Pokemon Go-app stuurt video's uit graf (Foto: BuzzT)

Hof: testikelfilmpje onrechtmatig uitgezonden

Omroep PowNed had een gefilmd interview waarin een Syrische vluchteling onder meer praat over problemen met zijn grote testikels niet mogen uitzenden. De omroep moet een schadevergoeding van 2500 euro betalen en mag het filmpje niet opnieuw uitzenden. In datzelfde interview laat de man zich ook afkeurend uit over homoseksualiteit. Dat deel is niet onrechtmatig uitgezonden, oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag in hoger beroep.

De verslaggeefster en de cameraman maakten zich niet als medewerkers van PowNed bekend toen zij de Syriër september vorig jaar benaderden bij de noodopvang in Apeldoorn, maar vertelden dat het om een schoolproject ging. Toen de beelden op 1 oktober vorig jaar werden uitgezonden op tv, kreeg de man veel negatieve reacties. Hij werd weggezet als een op seks beluste vluchteling die achter Nederlandse meisjes aan zit.

Hof: testikelfilmpje onrechtmatig uitgezonden
Hof: testikelfilmpje onrechtmatig uitgezonden (Foto: BuzzE)

Gehackte dopingklokkenluider is doodsbang

De Russische atlete Yuliya Stepanova is doodsbang dat haar wat overkomt, nadat hackers hadden geprobeerd haar verblijfplaats te achterhalen. "Als er iets gebeurt met mij, dan moeten jullie weten dat het geen ongeval was", zei de klokkenluidster in het omvangrijke dopingschandaal in de Russische atletiek in een videoboodschap.

Stepanova en haar man Vitali zijn na hun onthullingen ondergedoken. Hun verblijfplaats is echter wel bekend bij het WADA, omdat de atlete beschikbaar moet blijven voor dopingcontroles. Die instantie werd afgelopen week doelwit van hackers, die waarschijnlijk probeerden de gegevens van Stepanova te achterhalen.

De twee zeggen er nu alles aan te doen om veilig te blijven. "Voor ons is het namelijk wel duidelijk dat als iemand ons iets wil aandoen, ze daar waarschijnlijk in slagen", aldus Stepanova.

Gehackte dopingklokkenluider is doodsbang
Gehackte dopingklokkenluider is doodsbang (Foto: BuzzT)

Google gaat strijd aan met Skype en FaceTime

De nieuwe videochatdienst Duo, die techreus Google eerder dit jaar aankondigde, wordt de komende dagen beschikbaar. Met Duo wil Google de concurrentie aangaan met diensten als FaceTime en Skype in de toch al overvolle markt voor videochatdiensten.

Duo maakt gebruik van telefoonnummers en is niet gekoppeld aan het Google-account van de gebruiker. Daarmee volgt Google het voorbeeld van concurrenten als Apple (FaceTime), Microsoft (Skype) en Facebook (WhatsApp) die eerder al telefoonnummers gebruikten om te groeien.

Een ander kenmerk van Duo, dat andere diensten niet hebben, is Knock Knock. Daarmee krijgen ontvangers al een beeld van de video te zien alvorens het videogesprek te accepteren. De app werkt ook met een slechte verbinding en is daarmee geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden.

Google gaat strijd aan met Skype en FaceTime
Google gaat strijd aan met Skype en FaceTime (Foto: ANP)

Britse premier zoekt toenadering met China

De Britse premier Theresa May wil de banden met China aanhalen. Ze heeft in een brief aan de Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang de wens uitgesproken om de handel tussen de landen te verbeteren. Ook wil ze meer samenwerken bij mondiale kwesties. Dat meldde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Volgens de Britten is China een belangrijke wereldwijde strategische partner en is het Groot-Brittannië er alles aan gelegen om veel aandacht te geven aan de samenwerking tussen de landen.

Het is niet voor het eerst dat May toenadering zoekt tot andere landen. Eind juli kondigde ze tijdens een bezoek aan Polen al aan de samenwerking met het Oost-Europese land te intensiveren.

Dagblad The Times meldde zondag dat de Britten waarschijnlijk pas in 2019 uit de Europese Unie zullen vertrekken, een jaar later dan verwacht. Omdat de nieuwe ministeries voor de brexit en internationale handel nog niet klaar zouden zijn, ziet May zich mogelijk gedwongen tot uitstel. Er zijn maar weinig ervaren onderhandelaars omdat Londen de internationale onderhandelingen tientallen jaren aan Brussel heeft overgelaten.

Britse premier zoekt toenadering met China
Britse premier zoekt toenadering met China (Foto: ANP)

Groninger Museum gratis voor jeugd

Kinderen, jongeren tot en met 18 jaar en studenten die in Groningen een studie volgen, mogen vanaf 1 september gratis naar het Groninger Museum. Door geen entree te vragen, moeten jonge bezoekers makkelijker naar de culturele instelling kunnen komen.

De nieuwe regeling past bij een van de speerpunten van de culturele instelling: educatie. Daarnaast wil het museum de algemene ontwikkeling van jonge mensen bevorderen. "Een bezoek aan het museum biedt jongeren kennis en inspiratie over kunst, vormgeving, architectuur, geschiedenis en erfgoed", laat het museum dinsdag weten. ,,Ook krijgen ze toegang tot tijdelijke tentoonstellingen die hun horizon verbreden en de persoonlijke identificatie met Groningen versterken.

Deze regeling is mede mogelijk gemaakt door het Akkoord van Groningen, een samenwerking tussen de gemeente, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en UMCG, de provincie en de onderwijsinstellingen Alfa-college en Noorderpoort.

Groninger Museum gratis voor jeugd
Groninger Museum gratis voor jeugd (Foto: ANP)

Instagram verlost van Justin Bieber

Instagram is verlost van Justin Bieber. Het ventje is gestopt met de app. Hij kon niet tegen de kritiek die hij kreeg van fans nadat hij foto's had geplaatst van zijn mogelijk nieuwe vlam, Sofia Richie. Ze is de dochter van zanger Lionel Richie.

''Dit loopt uit de hand. Als jullie echte fans zouden zijn, zouden jullie niet zo gemeen doen tegen mensen die ik leuk vind", huilde Bieber zaterdag.

Instagram is sinds 2012 eigendom van Facebook. Dat betaalde er 1 miljard dollar voor, omgerekend ongeveer 900 miljoen euro.

Soros-miljoenen naar organisaties Nederland

De Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros heeft de afgelopen jaren enkele miljoenen gegeven aan organisaties uit Nederland of buitenlandse initiatieven die ook in ons land actief waren. Van 2009 tot in 2014 ging het om zeker 4,9 miljoen euro. Dat blijkt uit documenten die enkele dagen geleden zijn gepubliceerd na een hack.

Het was al bekend dat politiek activist Soros geld stak in organisaties die (ook) in Nederland actief zijn, maar een overzicht ontbrak. Soros stimuleert initiatieven die volgens hem bijdragen aan de rechtstaat, de bescherming van mensenrechten en participatie van minderheden.

Het geld is terechtgekomen bij organisaties als Kieskompas (stemhulp), ProDemos (voorlichting over democratie en rechtstaat) en Amnesty International Nederland (mensenrechten). Respectievelijk gaf Soros ruim 100.000 euro, bijna 195.000 euro en ruim 220.000 euro.

Ook tal van andere clubs kregen geld. Onder hen zijn bijvoorbeeld Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), het Anne Frank Huis, antidiscriminatieorganisatie Art.1 en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMOS).

Soros-miljoenen naar organisaties Nederland
Soros-miljoenen naar organisaties Nederland (Foto: ANP)

Pokémon-jagers betrappen autodief

Twee Pokémon-jagers uit Roosendaal vingen niet de populaire fictieve wezentjes, maar een echte inbreker. De 28-jarige man en 26-jarige vrouw waren in de nacht van maandag op dinsdag rond 1.00 uur op het Doctor van Dregtplein in de Brabantse stad het populaire smartphonespel Pokémon Go aan het spelen toen ze een man zich verdacht zagen gedragen. Ze volgden hem en betrapten hem op heterdaad toen hij een deur van de auto van de vrouw had opengebroken. De politie hield de 35-jarige man aan. Hij zit nog vast, laat de politie dinsdag weten.

De politie had eerder al Pokémon Go-spelers opgeroepen hun ogen en oren open te houden voor verdachte situaties. In hun zoektocht naar de stripfiguurtjes is de spelers gevraagd verdachte situaties te melden via 112. De politie denkt daarbij aan het noteren van kentekens van verdachte auto's of een signalement van een verdacht persoon.

Pokémon-jagers betrappen autodief
Pokémon-jagers betrappen autodief (Foto: ANP)

Turkse politie doet invallen bij 44 bedrijven

De Turkse politie heeft dinsdag invallen gedaan bij 44 bedrijven in Istanbul. Ook zijn 120 topmensen van deze ondernemingen aangehouden in het kader van een onderzoek naar de mislukte poging tot staatsgreep vorige maand. Dat meldde staatspersbureau Anadolu.

Volgens Anadolu worden de bedrijven ervan beschuldigd financiële steun te geven aan de beweging van de in de VS wonende moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Turkije zegt dat hij het brein is achter de coup van 15 juli, maar Gülen ontkent de beschuldiging.

De politie begon de invallen in de wijken Uskudar en Umraniye van Istanbul, bij gebouwen die behoren tot een niet nader genoemde holding, aldus het agentschap.

Sinds de mislukte coup zijn 35.000 mensen aangehouden, tegen 17.000 loopt een formele aanklacht. Ook zijn tienduizenden mensen op non-actief gesteld.

Turkse politie doet invallen bij 44 bedrijven
Turkse politie doet invallen bij 44 bedrijven (Foto: ANP)

Rio Vandaag - dinsdag 16 augustus

Dag elf van de Olympische Spelen in Rio. Een dag na de olympische titels van Sharon van Rouwendaal en Sanne Wevers.

Nederlanders in actie

Ferry Weertman komt in actie op de 10 kilometer openwaterzwemmen. Weertman won dit jaar de Europese titel en vorig jaar zilver op het WK. De Nederlandse springploeg komen in actie op de kwalificatie voor teams. Bij het baanwielrennen komen Theo Bos, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland in actie op de keirin en Kirsten Wild op het onderdeel omnium.

Kirsten Wild tijdens het omnium op het WK van vorig jaar (Foto: Pro Shots/Panoramic)

In het atletiekstadion komen Susan Kuijken en Maureen Koster in actie in de series op de 5.000 meter. Ook de 200 meter voor mannen wordt gelopen met voor ons land Churandy Martina en Solomon Bockarie. Femke Pluim komt in actie in de kwalificatie van het polsstokhoogspringen. Nadine Visser, eerder deze Spelen in actie op de zevenkamp, loopt de series 100 meter horden. Vannacht Nederlandse tijd komt Sifan Hassan in actie in de finale van de 1.500 meter. Ze werd dit jaar wereldkampioene op de 1.500 meter indoor en tweede op de EK in Amsterdam.

Er zijn drie medalraces bij het zeilen, als de wind meewerkt. Pieter-Jan Postma zeilt in de Finn-klasse. Nacra-team Mandy Mulder en Coen de Koning komen niet in actie in hun medalrace. Ze slaagden er niet in om in de top-10 te eindigen na twaalf races. Alleen de beste tien mogen daarin starten. Bij het zeilen is Marrit Bouwmeester al zeker van een plak in de Laser-Radial-klasse en vandaag wordt de medalrace gevaren. Als Bouwmeester in de medalrace minimaal als vierde finisht, pakt ze de olympische titel. De laatste wedstrijd stond voor gisteren op het programma, maar toen ging hij eerst wegens geen wind en daarna wegens te veel wind niet door.

Om 15.00 uur vanmiddag komt de Nederlandse volleybalploeg in actie in de kwartfinale tegen Zuid-Afrika. De hockeyheren spelen vanavond om 22.00 uur in de halve finale tegen België

 Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
14.00 uur Openwaterzwemmen 10 kilometer mannen*
14.08 uur Kanovaren sprint Finales kano 1.000m mannen
14.16 uur Kanovaren sprint Kajak dubbel 500m vrouwen
15.12 uur Kanovaren sprint Kajak single 1.000m mannen
15.12 uur Kanovaren sprint Kajak single 1.000m mannen
16.20 uur Atletiek Finale kogelslingeren vrouwen
18.05 uur Zeilen Medal Race Finn mannen*
19.00 uur Synchroonzwemmen Finale duetten onderdeel Free Routine
19.00 uur Turnen Finale brug mannen
19.05 uur Zeilen Medalrace Nacra 17 mixed
19.47 uur Turnen Finale vloer vrouwen
20.34 uur Turnen Finale rekstok mannen*
22.44 uur Baanwielrennen Finale sprint vrouwen*
22.30 uur Worstelen Finale Grieks Romeins 66 kg
22.44 uur Baanwielrennen Finale keirin mannen *
23.00 uur Schoonspringen Finale 3m-plank mannen
00.00 uur Worstelen Finale Grieks Romeins 98 kg
00.00 uur Gewichtheffen Finale Groep A +105 kg mannen
00.15 uur Boksen Finale lichtgewicht -60 kg mannen
00.30 uur Tafeltennis Finale landenteams vrouwen
01.30 uur Atletiek Finale hoogspringen mannen
03.30 uur Atletiek Finale 1.500m vrouwen*
03.45 uur Atletiek Finale 110m horden mannen

* (Mogelijk) met Nederlander(s)

Eddie Murphy weigert luiers te verschonen

Eddie Murphy verwelkomde onlangs zijn negende kind, maar dat betekent niet dat hij bedreven is in het verschonen van luiers. De komiek weigert die klus.

In een interview met Extra blijkt de 55-jarige niet echt een excuus te hebben: "Ik ben er niet goed in. Ik verschoon geen luiers. Ik zou er vreselijk in zijn en dat is niet eerlijk tegenover het kind", verklaarde hij slechts.

Eddie kreeg vijf kinderen met zijn ex-vrouw Nicole. Voor zij in het huwelijk traden, had hij al twee zoons uit twee kortstondige relaties. Na zijn scheiding van Nicole, kreeg de acteur een relatie met Spice Girl Melanie B. Tijdens haar zwangerschap liet Eddie aan RTL Boulevard weten dat hij twijfelde of hij wel de vader was. Uit een dna-test bleek dat Angel Iris wel degelijk zijn dochter is.

Jongste dochter Izzy werd in mei geboren. Haar moeder is model Paige Butcher.

Eddie Murphy weigert luiers te verschonen
Eddie Murphy weigert luiers te verschonen (Foto: BuzzE)

Opgraving naar goudtrein nazi's begint

In de buurt van de Poolse stad Walbrzych beginnen dinsdag de opgravingen naar een goudtrein van de nazi's. De trein zou zijn volgeladen met Joodse schatten en een verloren gegane 'amberkamer' uit een Russisch paleis.

Twee amateurhistorici denken dat de trein staat in een tunnelstelsel dat de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan het graven waren. Ze hebben zelfs al een claim voor 10 procent van de buit gedeponeerd.

Deskundigen die het gebied onderzochten constateerden vorig jaar dat er vermoedelijk op 9 meter diepte wel een tunnel is, maar van de aanwezigheid van een trein bleek niets tijdens hun bodemonderzoek.

De amateurhistorici verwachten al na twee dagen hun eerste bevindingen te kunnen melden.

Gewapende overval op casino Gilze-Rijen

Een casino in Gilze-Rijen is in de nacht van maandag op dinsdag kort voor sluitingstijd overvallen. Bij de gewapende overval vielen geen gewonden. Er waren 29 gasten en drie medewerkers aanwezig tijdens het incident, aldus een medewerker van Jack's Casino.

De politie is bezig met een zoektocht naar de twee daders, daarbij werd een politiehelikopter ingezet. De vluchtroute van de overvallers is onbekend. Het casino wilde geen verder commentaar geven. Onduidelijk is of de overvallers geld of fiches hebben bemachtigd.

Gewapende overval op casino Gilze-Rijen
Gewapende overval op casino Gilze-Rijen (Foto: ANP)

Oslo wil benzineauto verbieden

Auto's en vrachtwagens die op benzine of diesel rijden, komen er na 2025 niet meer in in Noorwegen. Ook de eigen bevolking moet dan geheel overgestapt zijn op alternatieven zoals elektrisch vervoer. Er lijkt een meerderheid in het parlement te zijn voor het verbod op auto's die op schadelijke brandstoffen rijden. De Noorse overheid wil zo de klimaatverandering bestrijden.

Het verbod staat benoemd in het Nationaal Vervoer Plan. Ook de transportsector moet veranderen. Na 2030 moeten alle nieuwe schepen en veerboten emissievrij zijn.

De aanschaf van elektrische auto's wordt met belastingvoordelen al gepromoot in Noorwegen. In geen enkel ander Europees land worden zoveel elektrische auto's verkocht, afgezet tegen het aantal inwoners. 15 procent van alle nieuw geregistreerde personenauto's rijdt op elektriciteit.

Oslo wil benzineauto verbieden
Oslo wil benzineauto verbieden (Foto: ANP)

Zestien mensen ontvoerd bij toeristenoord

Gewapende mannen hebben zestien mensen ontvoerd uit een restaurant in de populaire Mexicaanse toeristenplaats Puerto Vallarta. Volgens de Mexicaanse krant Excelsior waren de ontvoerders zwaar bewapend en hadden ze hun gezichten bedekt om niet herkend te worden. De toeristenstad bij de Grote Oceaan is tevens het werkgebied van het Jalisco New Generation-kartel. Dit drugskartel wordt steeds machtiger.

Volgens de overheid reden de ontvoerders in twee pick-up trucks. Volgens lokale media zijn er geen toeristen ontvoerd. Het zou gaan om lokale inwoners uit de provincies Sinaloa, Nayarit en Jalisco, die bij een andere bende horen.

Puerto Vallarta wordt steeds populairder bij Nederlandse toeristen. Deze zomer maakte touroperator TUI nog bekend de Mexicaanse stad opnieuw toe te voegen als winterbestemming.

Zestien mensen ontvoerd bij toeristenoord
Zestien mensen ontvoerd bij toeristenoord (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: rustige zomerdag

Het belooft vandaag een rustig dagje te worden, met vooral in het zuiden redelijk wat zon. Het noorden heeft wat langer last van wat wolkenvelden. De temperaturen lopen uiteen van 20 graden in het noorden van het land tot 24 graden in het zuiden. Er staat een zwak tot matige noordoostenwind 

Zon op 06:26
Zon onder 21:00
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Deze prachtige zonsondergang werd vastgelegd door Papabear. 

Prachtige zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)
Prachtige zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1858 De eerste trans-Atlantische telegraafkabel werd in gebruik genomen, waarbij koningin Victoria een felicitatietelegram verstuurde aan president James Buchanan.
1954 In een kloof bij Farahzad, Iran kwamen minstens 2000 Islamitische pelgrims om na heftige regenval en de vloedgolf die daardoor ontstond.
1962 De Britse popgroep The Beatles verving drummer Pete Best door Ringo Starr.
1978 Drie Amerikanen bereikten met hun ballon 'Double Eagle II' het Ierse luchtruim, waarmee de eerste trans-Atlantische ballonvlucht was geslaagd; de drie besloten om door te gaan naar Frankrijk, waar ze een dag later landden.
1982 Autonomieverklaring van Navarra in Spanje.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Snoekduik levert Bahama's olympisch goud op

Atlete Shaunae Miller heeft op schitterende wijze olympisch goud veroverd op de 400 meter. Na een zinderende finale wist de atlete uit de Bahama's in de allerlaatste meters haar grote concurrente Allyson Felix te verslaan.

Miller begon erg snel aan de finale maar leek aan het eind helemaal in te storten. Felix kwam dichtbij en dus moest er voor Miller iets gebeuren: met een heuse snoekduik wist ze de finishlijn toch nog net iets eerder te passeren dan de Amerikaanse. Miller kwam na 49,44 seconden volkomen uitgeput over de finish vliegen en bleef daar nog wel een tijd liggen. Met 49,51 pakte Felix zilver en ook zij kon even niet meer op haar benen staan. Shericka Jackson uit Jamaica veroverde met 49,85 het brons. 

Miller duikt over de lijn en verslaat Felix zo nipt (PROSHOTS/Action Images)
Miller duikt over de lijn en verslaat Felix zo nipt (PROSHOTS/Action Images)

Onverwacht Braziliaans atletiekgoud na bizarre ontknoping polsstokhoogspringen

Op een bizarre atletieknacht in Rio de Janeiro heeft een Braziliaan, Thiago Braz da Silva, het goud gepakt bij het polsstokhoogspringen. Dit was een sensatie, omdat iedereen had verwacht dat dit goud wel vergeven was voor de wereldrecordhouder Renaud Lavillenie. De Braziliaan sprong een outdoor persoonlijk record van 13 cm met 6.03.

De avond begon al bizar, want er was een enorme regenval bij de start van de competitie. Uiteraard is het dan veel te gevaarlijk om te springen, dus lag de wedstrijd meer dan een uur stil. Daarna was het leed nog niet voorbij, want na het starten bleek dat de mat veel te nat was. Dat was nog niet alles, want daarna begaf het elektronische systeem om de lat hoog te leggen het ook nog eens, zodat het al later was dan het geplande einde van de atletiekavond voordat de competitie serieus los ging.

Er waren vijf serieuze kanshebbers op eremetaal en daarvan was het goud eigenlijk al voorbestemd voor de Fransman. De andere vier waren Braz, Sam Kendricks, Jan Kudlicka en Pavel Lisek. Alleen Lavillenie begon op 5.75, de rest begon al vroeger in de wedstrijd waarbij Braz en Hendricks een foutpoging noteerden. Kudlicka en Lisek waren tot en met 5.75 foutloos, maar haalden geen andere hoogte meer. De andere drie gingen over 5.85 en verdeelden dus de medailles.

Lavillenie sprong als eerste over 5.93, maar Braz verraste en sprong er ook overheen. Kendricks haalde 5.93 niet en dus was het tijd voor de volgende hoogte. Hier kwam Lavillenie ook direct overheen, de 5.98 wist hij in 1 keer te behalen. Zodoende moest Braz over 6.03 vanwege de foutenlast. De eerste poging leek nergens op, maar zijn tweede poging haalde hij zeer verrassend, tot grote vreugde van het publiek. Lavillenie had 2 keer gefaald en moest dus over 6.08 zien te komen. Dat lukte hem niet en zodoende kon hij zijn titel niet prolongeren. Het blijkt voorlopig een toernooi van bizarre records en grote verrassingen, waar dus ook Lavillenie aan moest geloven.

Oezbeek oppermachtig naar goud in gewichtheffen

Gewichtheffer Ruslan Nurudinov heeft met overmacht de olympische titel gewonnen in de klasse tot 105 kilogram. De Oezbeek profiteerde optimaal van de afwezigheid van de enige twee mannen die hem hadden kunnen stoppen: de Kazakh Ilya Ilyin, wereldrecordhouder, is voorlopig geschorst en de Rus David Bedzhanyan mocht vanwege de schorsing van zijn land niet meedoen.

Nurudinov trok 194kg boven zijn hoofd, waarmee hij samen met landgenoot Ivan Efremov aan de leiding ging. Aleksandr Zaichikov uit Kazakhstan bleef met 193kg prima in de buurt, terwijl de Armeniër Simon Martirosyan en de Chinees Yang Zhe met 190kg ook goed mee konden komen. 

Bij het stoten was het een ander verhaal en kon helemaal niemand bij Nurudinov blijven. Met zijn eerste poging op 225kg was de strijd om goud eigenlijk al beslist, maar met 230kg en daarna zelfs nog 237kg was het helemaal afgelopen. Met 227kg wist Martirosyan Armenië het zilver te brengen, want hij haalde Zaichikov in - de Kazakh kwam tot 223kg, wat een totaal opleverde van 416kg, één kilo minder dan de Armeniër. Yang en Efremov vielen terug tot de vierde en vijfde plek. 

Nurudinov was simpelweg niet te kloppen (PROSHOTS/Action Images)
Nurudinov was simpelweg niet te kloppen (PROSHOTS/Action Images)

Hockeysters naar halve finale na zege op aartsrivaal

De Nederlandse hockeydames hebben op de Olympische Spelen de halve finale weten te bereiken. Aartsrivaal Argentinië werd in de stromende regen met 3-2 verslagen. Lidewij Welten opende de score al in de vijfde minuut, waarna Nederland oppermachtig bleef in het eerste kwart, maar verder niet wist te scoren. 

In het tweede kwart scoorde Laurien Leurink als gevolg van een geweldige aanname en een schijnbeweging. Kelly Jonker schreef in het derde kwart een goal op haar naam. In het laatste kwart werd het nog ontzettend spannend nadat Argentinië via strafschoten door Florencia Habif en Delfina Merino op 2-3 kwam te staan.

De wedstrijd werd aardig overschaduwd door een van de Zuid-Afrikaanse scheidsrechters. Onder andere Naomi van As kreeg een vrij snel gegeven gele kaart waardoor Nederland op een gegeven moment met drie vrouwen minder op het veld stond. De Argentijnen gingen meer druk zetten op de Nederlandse ploeg maar dat mocht niet baten. 

Nederland komt aankomende woensdag uit in de halve finale tegen de Duitse dames. Duitsland won met 2-1 van Amerika. 

Schandalige actie Cavendish in laatste race omnium

Mark Cavendish heeft zich in het laatste onderdeel van het omnium van zijn slechtste kant laten zien. De Brit veroorzaakte namelijk expres een valpartij in een poging om zijn plek te verdedigen. 

Cavendish zag vanuit de buitenbaan de Koreaan Sanghoon Park hem onderlangs passeren, maar stuurde wel gewoon in, met een valpartij als gevolg. De Koreaan reed tegen het achterwiel van de Brit aan en nam bij zijn val onder andere klassementsleider Elia Vivani mee. 

De Koreaan werd met een brancard afgevoerd, terwijl Vivani zijn weg kon vervolgen en alsnog goud pakte voor Cavendish. Tim Veldt eindigde het omnium op een negende plek. 

Russisch bokskampioen op Olympische Spelen

Evgeny Litschenko heeft Vassily Levit afgetroefd in de boksfinale voor zwaargewichten. De Rus heeft zo de olympische titel binnen weten te slepen. Hij deed dit op punten.

In de eerste ronde was het de Kazach Levit die de Rus Titschenko terug bleef dringen. Ook de jury zag dat en gaf de eerste ronde aan de Kazach. In de tweede ronde echter wist de Rus een paar rake klappen uit te delen en hij won zo ronde 2, maar er was nog niets beslist in een vrij gelijkwaardige strijd. Alles leek dus af te hangen van de laatste ronde. In deze laatste ronde was de Rus scherper en maakte de Kazach wat kleine foutjes waardoor de Rus meer aanvallen kon afvuren. Hierdoor won hij dan ook op punten.

Cubaans 'worstelmonster' vernedert Turk in finale

De Cubaanse worstelaar Mijain Lopez heeft zich definitief laten kronen tot een van de allergrootste worstelaars ooit, zowel letterlijk als figuurlijk. Op de Olympische Spelen won de 33-jarige Lopez voor de derde keer op rij goud in het Grieks-Romeins worstelen tot 130 kilogram. De beestachtig sterke Lopez droeg bij de openingsceremonie overigens de Cubaanse vlag.

Lopez maakte op weg naar de finale zoals verwacht gehakt van alles en iedereen. In die finale trof hij zijn eeuwige rivaal, de Turk Riza Kayaalp en één van de twee mensen die hem ooit verslagen hebben. Dat gebeurde onder meer op het WK van vorig jaar, maar volgens worstelfans wereldwijd was Lopez ook daar de beste: net als bij zijn andere twee verloren WK-finales zou hij zich voor de finale om hebben laten kopen door de tegenstander, zodat hij zijn straatarme familie kan ondersteunen. 

Op de Spelen was er van opzettelijk verliezen in elk geval zeker geen sprake. Al na vijftien seconde werd Kayaalp knalhard op de mat gegooid door de bizar sterke Cubaan, die vervolgens geen moment in de problemen kwam. Even leek de Turk gediskwalificeerd te worden vanwege een smerige klauw naar de ogen van Lopez, maar toch moesten de twee titanen nog even door. Lopez kwam echter niet meer in de problemen en pakte voor de derde keer op rij olympisch goud. Brons ging naar de voor Azerbeidzjan uitkomende Iraniër Sabah Shariati en Sergey Semenov uit Rusland.

Lopez zet aan voor een machtige worp tegen Kayaalp (Foto: Getty)

In de klasse tot 85 kilogram was het Davit Chakvetadze die het goud omgehangen kreeg. In een ietwat eenzijdige strijd rekende hij af met de Oekraïnse favoriet en regerend wereldkampioen Zhan Beleniuk. De geboren Rus Javid Hamzatov pakte voor Wit-Rusland het brons, terwijl de andere bronzen medaille een prooi werd voor de Duitser Denis Kudla. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.