FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 juli 2016

Gasly uit uitslag GP2 gehaald door brandblusser

Pierre Gasly heeft een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. De Fransman is na een zeer sterke inhaalrace namelijk gediskwalificeerd door de stewards.

Volgens de regelementen moet de brandblusser in de cockpit te alle tijde gevuld zijn. Die van Gasly werd echter halverwege de race plotseling geactiveerd, waardoor Gasly niet langer aan de regelementen voldeed. 

Door de diskwalificatie zal de Fransman de sprintrace van achteraan moeten beginnen, terwijl zijn teamgenoot en belangrijke concurrent om het kampioenschap nu vanaf de eerste plek begint. In het kampioenschap ziet Gasly ook zijn voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen: het gat naar de rest bedraagt nog maar 6 punten. 

Man rijdt in op politieauto, vier gewonden

De politie heeft in Lelystad een man en een vrouw aangehouden die vrijdagmiddag met hoge snelheid waren ingereden op een politieauto. Vier agenten raakten daarbij lichtgewond.

De bestuurder was een 34-jarige man en de inzittende een 28-jarige vrouw, beiden uit Lelystad. Waarom ze op de politiewagen inreden wordt nog onderzocht.

Man rijdt in op politieauto, vier gewonden
Man rijdt in op politieauto, vier gewonden (Foto: ANP)

Acties grondpersoneel KLM bij incheckbalies

Grondpersoneel van de KLM voert zondag op Schiphol opnieuw actie voor een betere cao. Dat heeft de FNV zaterdag gemeld.

Tussen 13.00 en 15.00 uur delen KLM-medewerkers bij de incheckbalies kleine cadeautjes uit aan passagiers. Ook leggen ze uit waarom ze actievoeren. Afgelopen donderdag voerde KLM-grondpersoneel ook al actie. Dat betrof vooral de vrachtafhandeling.

Overigens voeren de medewerkers zondag opnieuw actie in uniform, aldus de FNV. De KLM had er na de vorige actie op gewezen dat dat niet is toegestaan.

De werknemers eisen 1 procent loonsverhoging, meer vaste banen voor uitzendkrachten en geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen.

Acties grondpersoneel KLM bij incheckbalies
Acties grondpersoneel KLM bij incheckbalies (Foto: ANP)

Lindsay Lohan zonder grote verlovingsring

Het heeft er alle schijn van dat Lindsay Lohan en Egor Tarabasov uit elkaar zijn. De actrice is gespot zonder haar grote verlovingsring, weet Daily Mail. Op foto's is te zien hoe ze de ring afdoet en een ander exemplaar over haar vinger schuift.

De foto's zijn genomen in het Italiaanse Porto Cervo. Daar ging Lindsay winkelen bij de plaatselijke juwelier. Toen ze eenmaal haar keuze had gemaakt, verwisselde ze eenmaal buiten de winkel, meteen de ring.

Egor gaf Lindsay in april de grote verlovingsring met een vijf karaats diamant, Ze waren toen zeven maanden samen. Vorige week had het stel fikse ruzie. Lindsay beschuldigde haar Russische verloofde ervan vreemd te zijn gegaan. De politie werd op het ruziënde koppel afgestuurd toen de kwestie luidkeels voor hun appartement werd uitgevochten. Daarvoor heeft Lindsay inmiddels haar excuses aangeboden op Instagram.

Lindsay Lohan zonder grote verlovingsring
Lindsay Lohan zonder grote verlovingsring (Foto: BuzzE)

Einde nadert voor Game of Thrones

Ondanks het grote succes lijkt het eind van de serie Game of Thrones er toch echt aan te komen. De zendermanager van HBO heeft tegen de Amerikaanse pers gezegd dat het na acht seizoenen over en uit is. "De schrijvers zijn er wel uit hoeveel seizoenen ze willen", aldus Casey Bloys. HBO wil graag dat er minimaal tien seizoenen van Game of Thrones worden gemaakt.

"Die beslissing laten we toch echt aan de schrijvers over. Zij weten wat het beste is voor het verhaal", zegt Bloys. Fans waren al niet blij dat seizoen zeven minder afleveringen telt en dit nieuws zal ze ook niet prettig in de oren klinken. Het is niet bekend uit hoeveel afleveringen het laatste seizoen bestaat.

In Nederland is het zesde seizoen nu nog te zien op betaalzender HBO. Twee weken geleden werd bekendgemaakt dat de hitserie is genomineerd voor 23 Emmy's.

Einde nadert voor Game of Thrones
Einde nadert voor Game of Thrones (Foto: BuzzE)

Extra maatregelen Schiphol gelden ook zondag

De veiligheidscontroles die zaterdag op en rond Schiphol werden gehouden, gaan ook zondag door. "Na overleg tussen de verschillende diensten is besloten niet af te schalen", zei een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee zaterdagavond.

De controles begonnen nadat vrijdag een 'signaal' was binnengekomen dat past "binnen het landelijke dreigingsbeeld", liet de gemeente Haarlemmermeer eerder zaterdag weten. Na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de marechaussee om extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

De controles leidden tot lange files op de aanvoerwegen naar Schiphol. In de loop van de middag losten de files op. Zondag moeten mensen die vanaf Schiphol vliegen opnieuw rekening houden met mogelijk oponthoud. De maatregelen blijven tot nader order van kracht.

Extra maatregelen Schiphol gelden ook zondag
Extra maatregelen Schiphol gelden ook zondag (Foto: ANP)

Winkelcentrum en station ontruimd in München

De politie in München heeft zaterdag een winkelcentrum en een nabijgelegen treinstation (Pasing) ontruimd. Aanleiding was een waarschuwing die werd doorgebeld naar de politie, meldden Duitse media. De politie sprak zelf op Twitter van een voorzorgsmaatregel en riep mensen op rustig te blijven.

De politie kreeg rond 17.30 uur een telefoontje waarin werd gezegd "dat een dader een bom in het winkelcentrum Pasing-Arkaden" had geplaatst, zei een politiewoordvoerder tegen Focus Online. "De beller hing daarna meteen op."

De spoorwegen lieten rond 18.30 weten dat de versperringen bij station München-Pasing weer waren opgeheven.

München werd ruim een week geleden opgeschrikt door een aanslag. Negen mensen kwamen om het leven toen een Iraanse man bij een McDonalds om zich heen begon te schieten. De dader beroofde zich uiteindelijk van het leven.

Winkelcentrum en station ontruimd in München
Winkelcentrum en station ontruimd in München (Foto: ANP)

16 doden door crash luchtballon VS

Een luchtballon met zeker zestien mensen aan boord is in de Amerikaanse staat Texas in brand gevlogen en neergestort. Niemand heeft dat overleefd. Dat meldden Amerikaanse media op basis van informatie van lokale autoriteiten.

De ballon stortte zaterdagochend rond kwart voor acht lokale tijd neer bij de plaats Lockhart, ten zuiden van de stad Austin.

Op het moment dat de hulpverleners op de rampplek kwamen, stond de mand van de luchtballon in brand. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft inspecteurs naar de plaats van het ongeval in Lockhart gestuurd. De ballon was van een firma die commerciële ballonvaarten aanbiedt. 

Greg Abbott, de Texaanse gouverneur, heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers. 'Onze gedachten en gebeden gaan naar de slachtoffers en hun familie, en ook naar de gemeenschap van Lockhart.'

Nederlandse parachutist zwaargewond in België

In Wevelgem, in Vlaanderen, is zaterdag een Nederlandse parachutist levensgevaarlijk gewond geraakt bij een slechte landing. Hoe dat kon gebeuren is nog niet bekend. Er waren geen getuigen.

De zeventienjarige jongen werd mogelijk verrast door de wind en kon daardoor misschien de eigenlijke landingsplaats, het vliegveld van Moorsele, niet meer vinden. Bij zijn landing botste hij tegen een muur.

Het slachtoffer en zijn parachute werden gevonden door een boer.

Nederlandse parachutist zwaargewond in België
Nederlandse parachutist zwaargewond in België (Foto: ANP)

Hyperloop nog steeds busted

Onlangs berichtte FOK! dat wetenschapper Phil Mason, op YouTube bekend als Thunderf00t, het nieuwe idee van Elon Musk, de hyperloop, volledig van tafel veegt.

Zoals je kan verwachten op YouTube, kwam er veel commentaar. Ook de comments op FOK! zouden "bewijzen" dat deze gepubliceerde natuurkundige minder kennis van zaken zou hebben dan de eigenaar van een automerk. Zoals ook niet ongewoon, reageert Thunderf00t op deze kritiek.

Conclusie: Uw razende reporter probeert liever IS leden te overtuigen van het gelijk van de Pastafari, dan ooit plaats te nemen in de hyperloop. Maar oordeelt u zelf:

FOK! sportfoto-onderschrift week 30

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was maali met het volgende onderschrift: "Skydiver met hoogtevrees gespot."

De opgave van deze week:

Tijdens La Course, de dameswedstrijd op de Champs-Elysees, deed zich een flinke valpartij voor. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / George Deswijzen)
Tijdens La Course, de dameswedstrijd op de Champs-Elysees, deed zich een flinke valpartij voor. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / George Deswijzen)

Drie plaatsen straf voor Sainz, Hülkenberg zakt één plaats

Carlos Sainz heeft van de Duitse stewards een gridstraf van drie plaatsen gekregen voor de GP van Duitsland. De Spanjaard krijgt deze straf naar aanleiding van een incident in Q2, waarbij hij in bocht 2 Felipe Massa ernstig hinderde in zijn snelle ronde. De straf betekent dat Sainz terugzakt naar een zestiende plaats op de grid. Ook worden er twee strafpunten uitgedeeld, wat het totaal nu op vier brengt.

Naast Sainz lijkt ook Nico Hülkenberg een probleem te hebben. In de eerste kwalificatiesessie zou de Force India-coureur een setje supersofts hebben gebruikt die na afloop van de derde vrije training 'elektronisch was ingeleverd'. Volgens de regels moeten er van de tien droogweerbanden zes setjes zijn ingeleverd voor de kwalificatie, waarvan er twee gebruikt mochten worden in VT3. 

Update 18:45

Inmiddels heeft ook Hülkenberg zijn straf gehoord. De Duitser zakt slechts één positie op de startgrid en begint nu als achtste. Valtteri Bottas klimt een plekje op. 

Pakt de gast zijn koffers?

De vorige keer heb ik u verteld waardoor ik een tijdlang afwezig met mijn stukkies – ik had longkanker. Inmiddels is de radiotherapie achter de rug, wel lekker hoor, niet meer iedere dag naar het UMC karren. Tijdens de therapie merkte ik niks, erna kreeg ik de rekening gepresenteerd. Dat was me trouwens wel voorspeld. Men vergelijkt het met een longontsteking die men met die radiotherapie veroorzaakt. Dus begon ik weer lekker te blaffen, en ik voel mijn longen zitten.

Mollema blij met Baskische hoed

Bauke Mollema was vanmiddag de beste in Clásica San Sebastian. De Groninger kwam solo over de finish.

"Dit is de grootste overwinning uit mijn loopbaan," aldus de Nederlander. "De laatste dagen in de Tour de France waren heel teleurstellend en deze wedstrijd was een goede manier om me terug te vechten. De vorm is goed, ik ben goed hersteld van de Tour en heb zin in de Spelen."

"Ik heb al eerder op het podium gestaan en dan zag ik de winnaar met zo'n mooie Baskische hoed. Eindelijk krijg ik er nu zelf ook één," zo besloot de renner van Trek-Segafredo.

Paraglider verongelukt in Zeewolde

Een nog onbekende paraglider is zaterdagmiddag neergestort in een weiland bij Zeewolde. De man overleefde de val niet, meldt de politie. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.

De paraglider kwam neer in het grasveld bij de Winkelweg in Zeewolde. Ooggetuigen meldden aan Omroep Flevoland hoe ze de man recht naar beneden zagen vallen. Personeel van ambulances, politie en een traumahelikopter kon niets meer voor de paraglider doen.

Paraglider verongelukt in Zeewolde
Paraglider verongelukt in Zeewolde (Foto: ANP)

Turkije blokkeert kritische Twitteraccounts

Turkije heeft de Twitteraccounts van verschillende kritische Turks-Nederlandse twitteraars geblokkeerd. Ze hebben een e-mail van Twitter gekregen waarin dat wordt meegedeeld, met als bijlage het 'blokkadebesluit' van de strafrechtbank van Ankara. Hun tweets zijn dus in Turkije niet meer te lezen, maar in Nederland wel.

Een van de mensen wier account in Turkije is geblokkeerd, is Mehmet Cerit, de hoofdredacteur van Zaman Vandaag. "In de mail staat dat mijn tweets terreur verheerlijken en dat ik de staatsveiligheid in gevaar breng. Ik ben alleen maar kritisch ten opzichte van president Erdogan", aldus Cerit.

Hij ziet in de maatregel een uitbreiding van de persbreidel in Turkije. Cerit noemt het "bizar" dat Twitter daarin meegaat en heeft de blogdienst om opheldering gevraagd.

Turkije blokkeert kritische Twitteraccounts
Turkije blokkeert kritische Twitteraccounts (Foto: ANP)

Mollema wint in San Sebastian

Bauke Mollema heeft de Clasica San Sebastian op zijn naam weten te schrijven. Het is zijn eerste grote overwinning in een eendagswedstrijd, nadat hij in 2013 al een etappe in Zwitserland en Spanje won. Hij demarreerde net voor de top van de laatste klim en zijn drie achtervolgers zagen hem niet meer terug.

De koers was weinig spannend, daar de vroegere scherprechter, de Jaizkibel, op zo'n 60 kilometer van de streep reeds werd beklommen. Hier vielen wat namen uit de tweede rang aan, zoals Alessandro De Marchi. Het was de laatste klim waar het moest gebeuren. Een grote groep ging de klim op, met Orica GreenEdge die reden voor de gebroeders Yates op kop. Op ongeveer 11 kilometer voor de streep was het Rigoberto Uran die als eerste aanviel. Er zat niet veel punch op, en Adam Yates liet zien dat het harder kon. Daarachter probeerde Greg van Avermaet mee te komen, maar hij moest passen. Quim Rodriguez kon wel mee en haalde Yates uiteindelijk in.

Nog voor de top kwamen Bauke Mollema, Alejandro Valverde en Tony Gallopin bij de Spanjaard en met zijn vieren gingen ze afdalen. Althans, dat leek zo, maar Bauke Mollema had grotere plannen. Hij nam in de afdaling snel 10 seconden en bleef deze houden. Rodriguez en Valverde, die toch al geen vrienden zijn, konden elkaar maar moeilijk vinden. Rodriguez werd uiteindelijk gelost en dus bleven Valverde en Gallopin als gevaarlijke concurrenten over. Zij konden echter niet meer in de buurt komen van Mollema, die daardoor misschien wel de mooiste overwinning uit zijn carrière haalde. Gallopin versloeg Valverde in de sprint om plaats 2. Rodriguez werd op 22 seconden vierde en van Avermaet werd uiteindelijk nog vijfde. Cannondale-renner Tom-Jelte Slagter werd ook nog eens achtste.

Mollema wint in San Sebastian (Pro Shots / George Deswijzen)
Mollema wint in San Sebastian (Pro Shots / George Deswijzen)

Nederland krijgt Black Achievement Month

In navolging van de Amerikaanse Black History Month is er in oktober in Nederland de eerste editie van de zogeheten Black Achievement Month. Volgens projectleider John Leerdam is dat nodig omdat de meeste 'black achievers' onderbelicht blijven. Maar er is ook kritiek op het benadrukken van huidskleur.

Het idee van de Black Achievement Month is het centraal stellen van zwarte rolmodellen uit de wereld van de wetenschap, sport, kunst en cultuur. Die moeten vervolgens bij een breed publiek onder de aandacht worden gebracht. Leerdam noemt Harriëtte Verwey als voorbeeld, hoofd cardiologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. "Daarnaast heeft ze een stichting waarmee ze geld inzamelt om ­Surinaamse kinderen met een hartafwijking in Nederland te kunnen laten opereren", vertelt hij trots aan Het Parool.

Volgens Leerdam zijn er een paar zwarte prominenten die iedereen kent, maar is er over de meesten ook binnen de zwarte gemeenschap maar weinig bekend. "Neem een man als theater- en filmmaker Felix de Rooij. Hij heeft eind jaren tachtig twee prachtige films gemaakt, waarvan Ava & Gabriel nog met een Gouden Kalf is onderscheiden. De jonge generatie weet daar helemaal niets van."

Omstreden
Leerdam wil bescheiden beginnen. In de VS wordt het evenement evenwel groots aangepakt, met medewerking van bekende merken zoals Nike. Het heeft steun van acteurs waaronder Denzel Washington, maar onomstreden is Black History Month niet.

Zo vindt Washingtons collega Morgan Freeman dat de zwarte geschiedenis onderdeel is van de Amerikaanse geschiedenis. Het zou daarom geen aparte plek moeten hebben. Sterker: het benoemen van huidskleur staat volgens Freeman de emancipatie in de weg.

Leerdam zegt deze discussie niet uit de weg te zullen gaan. "Ik ben ervan overtuigd dat de zwarte gemeenschap in Nederland nog een flinke inhaalslag moet maken en dat een festival daar een positieve impuls aan kan geven", meent hij echter.

Koloniale verleden
Black Achievement Month is een initiatief van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Het komt voort uit een advies van hoogleraar geschiedenis Alex van Stipriaan om de herinnering aan het koloniale verleden levend te houden. Leerdam benadrukt dat de aanwezigheid van de zwarte gemeenschap in Nederland daar alles mee te maken heeft. "We zullen dat verleden altijd blijven delen."

Het evenement beperkt zich in eerste instantie tot Amsterdam. De aftrap wordt op 1 oktober gedaan door burgemeester Eberhard van der Laan. Onder meer wetenschapscentrum Nemo, bioscoop Rialto, het Rijksmuseum en de Vrije Universiteit zullen bijdragen leveren.

Sirotkin wint hoofdrace GP2 in Duitsland

Sergio Sirotkin heeft de hoofdrace op de Duitse Hockenheimring op zijn naam geschreven. De Rus profiteerde optimaal van een virtual safetycar die tijdens zijn pitstop en bleef ondanks zijn straf de sterke Luca Ghiotto met een kleine tien seconden voor. Pierre Gasley completeerde het podium, door op de finish nog titelconcurrent Raffaelle Marciello van het podium te stoten.

De race was alles behalve saai te nomen. Elke ronde was er wel een gevecht aan de gang, wat ook een hoop spectakel opleverde. Daniël de Jong crashte op knullige wijze uit de race toen hij bij een inhaalpoging tegen Sean Gelael reed. Deze crash betekende het waterloo voor beiden.

In het kampioenschap gaat Gasly nog altijd ruim aan de leiding met 122 punten. Achter hem volgen teamgenoot Antonio Giovinazzi met 98 en Marciello met 96 punten. Sirotkin maakt dankzij het uitvallen van de concurrentie een flinke sprong van de achtste naar de vierde plaats met 95 punten. 

Poetin herdenkt krijgsgevangenen in Slovenië

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag in Slovenië een herdenkingsdienst voor Russische slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog bijgewoond. Honderd jaar geleden kwamen driehonderd Russische krijgsgevangenen in het Oost-Europese land door een lawine om het leven.

Poetins bezoek aan Slovenië was niet onomstreden, gezien de spanningen tussen Rusland en het Westen. Slovenië is lidstaat van zowel de Europese Unie als de NAVO, twee organisaties waarmee Rusland op gespannen voet leeft. De Sloveense autoriteiten gaven van tevoren aan dat Poetins bezoek een humanitaire aangelegenheid was, niets meer.

Poetin herdenkt krijgsgevangenen in Slovenië
Poetin herdenkt krijgsgevangenen in Slovenië (Foto: ANP)

'Tientallen gezinnen verlaten Aleppo'

Tientallen gezinnen zijn via een speciale corridor gevlucht uit belegerde delen in het oosten van de Syrische stad Aleppo. Dat meldde de BBC zaterdag op basis van Syrische staatsmedia.

De burgers werden in bussen naar tijdelijke onderkomens gebracht. Het Russische leger verklaarde dat sinds de opening van een corridor donderdag 169 burgers uit Aleppo zijn vertrokken. Verder zouden 69 rebellen de wapens hebben neergelegd en zich hebben overgegeven

Rusland en Syrië kondigden eerder deze week aan drie corridors te zullen opzetten om burgers de mogelijkheid te geven de belegerde stad te ontvluchten. Ook zou een corridor worden opgezet voor rebellen die zich willen overgeven.

De Syrische oppositie sprak de berichten over vertrokken burgers tegen. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat gebruik maakt van een netwerk van informanten kon de berichten niet bevestigen.

In Aleppo zitten naar schatting van de VN 250.000 tot 300.000 mensen vast vanwege de belegering door het Syrische leger van grote delen van de stad.

'Tientallen gezinnen verlaten Aleppo'
'Tientallen gezinnen verlaten Aleppo' (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Duitsland

Nico Rosberg heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Duitsland. De Duitser zette op de Hockenheimring in 1.14,363 waarmee hij teamgenoot en kampioenschapsleider Lewis Hamilton met 0,1 seconde aftroefde. De Red Bulls van Daniel Ricciardo en Max Verstappen bezetten morgen startrij twee.

In Q1 waren er een aantal verrassingen, want Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat viel buiten de boot en eindigde zelfs op plek negentien, tussen de Manors van Pascal Wehrlein en Rio Haryanto. Ook de Saubers waren snel klaar met de kwalificatie, evenals Renault-coureur Kevin Magnussen die teamgenoot Joylon Palmer wel door zag gaan naar Q2.

In die sessie waren de kaarten vooraan weer snel geschud, maar de strijd om door te mogen naar Q3 was een spannende. Esteban Gutierrez leek met de Haas aan de goede kant van de streep te geraken, maar Felipe Massa en Sergio Perez verpestten het feestje voor de Mexicaan. Ook Jenson Button, Carlos Sainz, Fernando Alonso, Romain Grosjean en Palmer waren klaar.

In Q3 brandde de strijd tussen de Mercedessen van Rosberg en Hamilton los om de poleposition. Rosberg deed als eerste een poging, maar brak zijn snelle ronde vanwege een elektronisch probleem af, waarna Hamilton 1.14,4 klokte. In de tweede run hield Rosberg het hoofd koel en pakte de eerste plaats van zijn teamgenoot af die in zijn tweede poging niet meer in de buurt kwam.

Achter dit duo posteerde Ricciardo zijn Red Bull met een subliem rondje op plek drie, waarna Verstappen in zijn laatste run nog tot op een tiende van zijn teamgenoot kwam. De Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel pakten plek vijf en zes, maar het verschil met de voorliggers is groot. Nico Hülkenberg eindigde als zevende, voor Valtteri Bottas, Perez en Massa.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:14.363   6
2 L. Hamilton Mercedes 1:14.470 +0:00.107 6
3 D. Ricciardo Red Bull 1:14.726 +0:00.363 5
4 M. Verstappen Red Bull 1:14.834 +0:00.471 6
5 K. Räikkönen Ferrari 1:15.142 +0:00.779 5
6 S. Vettel Ferrari 1:15.315 +0:00.952 6
7 N. Hülkenberg Force India 1:15.510 +0:01.147 6
8 V. Bottas Williams 1:15.530 +0:01.167 6
9 S. Perez Force India 1:15.537 +0:01.174 7
10 F. Massa Williams 1:15.615 +0:01.252 3
11 E. Gutierrez Haas F1 1:15.883   6
12 J. Button McLaren 1:15.909 +0:00.026 6
13 C. Sainz Toro Rosso 1:15.989 +0:00.106 6
14 F. Alonso McLaren 1:16.041 +0:00.158 6
15 R. Grosjean Haas F1 1:16.086 +0:00.203 6
16 J. Palmer Renault 1:16.665 +0:00.782 6
17 K. Magnussen Renault 1:16.716   8
18 P. Wehrlein Manor 1:16.717 +0:00.001 10
19 D. Kvyat Toro Rosso 1:16.876 +0:00.160 6
20 R. Haryanto Manor 1:16.977 +0:00.261 9
21 F. Nasr Sauber 1:17.123 +0:00.407 6
22 M. Ericsson Sauber 1:17.238 +0:00.522 6

'Reünie Smashing Pumpkins op handen'

Er staat een reünie op stapel van de Amerikaanse band The Smashing Pumpkins. Billy Corgan, oprichter van de rockband, zinspeelt daarop in een vlog op Facebook. Volgens de website Consequence of Sound probeert Corgan zijn band onder de aandacht te brengen bij bookers van festivals voor de zomer van 2017.

"Er staan grote zaken te gebeuren", zegt Corgan in de video. "We zijn plannen aan het smeden, meer kan ik nog niet zeggen. Maar het wordt in ieder geval interessant."

Of het daadwerkelijk tot een nieuwe samenwerking komt tussen de leden van The Smashing Pumpkins valt nog te bezien. Corgan heeft in het verleden onaardige dingen gezegd over bassiste D'Arcy Wretzky en gitarist James Iha. Die noemde hij "vieze verslaafden" en "de vreselijkste mensen die ik ooit heb ontmoet". Een paar maanden geleden vertelde hij echter graag weer vrienden te willen worden met het duo.

Overigens werkt Corgan ook aan een totaal nieuwe band, vertelde hij in de video op Facebook. The Smashing Pumpkins behoorden in de jaren negentig tot de top van een grote stroom Amerikaanse alternatieve rockbands. In 2000 ging de groep uit elkaar. Er waren nog wel comebacks, maar die waren nooit in de originele bezetting.

'Reünie Smashing Pumpkins op handen'
'Reünie Smashing Pumpkins op handen' (Foto: BuzzE)

Luuk de Jong verlengt contract bij PSV tot 2020

PSV hoeft niet meer te vrezen voor een vertrek van Luuk de Jong. De aanvoerder heeft zijn contract in Eindhoven met een jaar verlengd. De Jong had aanbiedingen van verschillende clubs, maar heeft gekozen voor een langer verblijf in Eindhoven. De aanvaller had nog een contract tot 2019 bij PSV, maar heeft zijn verbintenis met een jaar verlengd tot 2020.

Dat meldde de club zaterdag via zijn officiële kanalen. De Jong kwam in 2014 over van Borussia Mönchengladbach, waar hij er niet in slaagde om een basisplaats te veroveren. Bij PSV groeide de doelpuntenmaker uit tot één van de sterkhouders. De Jong zette na de laatste training in aanloop naar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zijn handtekening onder zijn nieuwe PSV-contract. “Toen ik hier tekende was de intentie om hier twee jaar te spelen en daarna verder te kijken. Het is boven verwachting goed gegaan. Ik voel me hier heel erg vertrouwd en gewaardeerd, dat is voor mij ook heel belangrijk. Dat heb je als voetballer nodig. Ik ben heel blij dat ik langer bij PSV blijf. Ik zit hier echt goed.”

De Jong was afgelopen seizoen 26 keer trefzeker in de Eredivisie, waardoor PSV rekening hield met een vertrek van de spits. Door het ondertekenen van een nieuw contract, lijkt de club niet meer te hoeven vrezen voor een vertrek van de aanvoerder.

Luuk de Jong tekent contract t/m de zomer van 2020 bij de PSV. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Luuk de Jong tekent contract tot de zomer van 2020 bij de PSV. (PRO SHOTS/Toin Damen)

Reacties op dreiging Schiphol

Vanmorgen werd bekend dat er extra veiligheidsmaatregelen werden genomen op en rond luchthaven Schiphol. Men wilde niet bekend maken wat de exacte reden is. Op twitter regent het natuurlijk van de reacties.

Op het moment van schrijven is Schiphol trending, en zijn er meer dan 5000 tweets over de luchthaven de lucht in geslingerd. FOK! zette er een aantal op een rij. Mocht ik nog meer aparte reacties tegenkomen, dan zal ik het bericht aanvullen. 

Update 14:15 uur: 
'Controles Schiphol zijn er niet om aanslagen te voorkomen'  

Hieronder staan de eerdere tweets.

'Duitse zaken Erdogan niet ingetrokken'

De aankondiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat hij alle aanklachten wegens belediging intrekt, geldt niet voor zaken die in Duitsland aanhangig zijn gemaakt. Dat heeft zijn advocaat in dat land, Ralf Höcker, laten weten. Dat meldden Duitse media zaterdag.

Erdogan heeft in Duitsland onder andere de tv-komiek Jan Böhmermann aangeklaagd. Die had in een satirisch gedicht dat hij in maart op tv voorlas het Turkse staatshoofd onder meer geitenneuker genoemd.

De aankondiging dat de aanklachten worden ingetrokken heeft alleen betrekking op Turkije, zegt Höcker. "In Duitsland verandert er vooralsnog niets."

'Duitse zaken Erdogan niet ingetrokken'
'Duitse zaken Erdogan niet ingetrokken' (Foto: ANP)

Hamilton ontloopt 10 plaatsen gridstraf

De Duitse stewards zijn Lewis Hamilton goed gezind. De Engelsman werd bij de stewards geroepen naar aanleiding van een 'unsafe release' in de derde vrije training. Aangezien hier eerder een reprimande voor werd uitgedeeld en dit de derde van Hamilton zou zijn, zou hij een gridstraf van tien plaatsen hebben kunnen krijgen. Hij kwam echter goed weg: het team kreeg een boete van 10.000 euro.

Aan het begin van de derde vrije training liet het team Hamilton de garage verlaten terwijl Romain Grosjean nog in de fast lane reed. Om een ongeluk te voorkomen moest Grosjean vol in de remmen. De stewards wilden tekst en uitleg van Hamilton en zijn team, die zich een half uur na afloop van de sessie mochten melden.

Hamilton ontloopt 10 plaatsen gridstraf
Hamilton ontloopt 10 plaatsen gridstraf

Russen ontdekken cyberspionage

De Russische binnenlandse geheime dienst FSB zegt een grote digitale spionage te hebben blootgelegd. Volgens de dienst hebben hackers in de computers gezeten van ongeveer twintig overheidsinstanties, academische instellingen, militaire installaties en defensiebedrijven.

De bekendmaking komt op een moment dat Russische geheime diensten er van worden beschuldigd achter de computerinbraken te zitten bij de Amerikaanse Democratische partij.

Volgens de FSB hebben de inbrekers schadelijke software in de computers geladen die vergelijkbaar is met "andere opzienbarende gevallen van cyberspionage" tegen Rusland en andere landen. Alle gevallen zouden zijn opgespoord.

De FSB heeft niet gezegd uit welke hoek de computerinbraken kwamen.

Russen ontdekken cyberspionage
Russen ontdekken cyberspionage (Foto: ANP)

Ricciardo dicht gat naar Mercedes in VT3

Opnieuw zijn het beide Mercedes-coureurs die bovenaan de tijdenlijst te vinden zijn. In de derde vrije training voor de Grand Prix van Duitsland op de Hockenheimring wist Nico Rosberg rij zijn teamgenoot Lewis Hamilton met een halve tiende voor te blijven, die op zijn beurt weer een kleine 0,04s Daniel Ricciardo voor bleef. Ook Kimi Räikkönen bleef niet ver weg met 0,164s achterstand op Rosberg. Max Verstappen eindigde als zesde op vier tienden.

Net zoals de eerdere vrije trainingen verliep de sessie zonder noemenswaardige incidenten. Wel waren er problemen voor Romain Grosjean in bocht 3. De Fransman verremde zich in bocht 3 en klaagde even later over de wagen: "Weten jullie zeker dat de aero goed is? Ik kwam bijna tot stilstand, ik weet niet wat er aan de hand is," riep de Haas-coureur over de radio. Ook Jenson Button was niet tevreden over de afstelling van zijn wagen en klaagde vooral over de hoeveelheid overstuur.

Vanmiddag om 14:00 zal de kwalificatie van start gaan. Opnieuw lijkt het gat tussen Mercedes en Red Bull klein, maar ook Ferrari ligt nu op de loer.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:15.738   16
2 L. Hamilton Mercedes 1:15.795 +0:00.057 19
3 D. Ricciardo Red Bull 1:15.837 +0:00.099 13
4 K. Räikkönen Ferrari 1:15.902 +0:00.164 16
5 S. Vettel Ferrari 1:16.104 +0:00.366 20
6 M. Verstappen Red Bull 1:16.182 +0:00.444 23
7 V. Bottas Williams 1:16.400 +0:00.662 28
8 F. Massa Williams 1:16.630 +0:00.892 26
9 F. Alonso McLaren 1:16.916 +0:01.178 11
10 N. Hülkenberg Force India 1:16.972 +0:01.234 16
11 C. Sainz Toro Rosso 1:17.028 +0:01.290 20
12 S. Perez Force India 1:17.066 +0:01.328 10
13 E. Gutierrez Haas F1 1:17.160 +0:01.422 17
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:17.227 +0:01.489 19
15 K. Magnussen Renault 1:17.351 +0:01.613 9
16 J. Palmer Renault 1:17.473 +0:01.735 23
17 M. Ericsson Sauber 1:17.685 +0:01.947 19
18 F. Nasr Sauber 1:18.057 +0:02.319 24
19 J. Button McLaren 1:18.093 +0:02.355 6
20 P. Wehrlein Manor 1:18.270 +0:02.532 24
21 R. Haryanto Manor 1:18.272 +0:02.534 18
22 R. Grosjean Haas F1 1:25.160 +0:09.422 4

Sluipende muis op geldjacht

In 2013 kreeg het RPG-sluipavontuur Ghost of a Tale via een Indiegogo crowdfunding-actie bijna $50.000,-. De game is nu bijna af, maar het geld is op. Daarom gaat Ghost of a Tale in early access om de laatste zaken te financieren.

Ghost of a Tale - Tilo

Je speelt als Tilo, muis en minstreel van beroep. Je reist door een prachtig vormgegeven vijandige sprookjeswereld vol dieren met menselijke eigenschappen. Ghost of a Tale is een project van Lionel Gallat, een oudgediende van DreamWorks en Universal Studios. Hij doet bijna alles zelf, maar heeft af en toe hulp van vier vrienden. In de onderstaande trailer uit 2014 krijg je een impressie van de game. Er is sindsdien veel gebeurd, dus hier een vergelijking van twee screenshots.

Ghost of a Tale - 2014

Ghost of a Tale - 2016

De uiteindelijke versie van Ghost of a Tale komt sowieso uit voor pc en Xbox One. Later is er misschien ook een PlayStation 4-release. Je kunt Ghost of a Tale steunen door een pc-versie met 25% van het verhaal van de uiteindelijke game te kopen. Zodra de volledige game uit is, dan krijg je deze uiteraard ook. De early access-versie van Ghost of a Tale is te koop via Steam en GOG.

 Ghost of a Tale - Ontdekken

Ghost of a Tale - Schavot

Ghost of a Tale - Omgeving

Van Wolfswinkel: "Het plezier heb ik de laatste drie jaar gemist"

Vitesse maakte afgelopen week de komst van Ricky van Wolfswinkel bekend. De aanvaller keert na een avontuur in het buitenland terug bij zijn oude club. Van Wolfswinkel verruilde in 2011 de Eredivisie voor Sporting Lissabon en maakte vervolgens de overstap van Norwich City. In de Premier League wist de aanvaller echter niet door te breken.

"Voor mij was die competitie het walhalla en ik wilde daar echt doorbreken, maar de manier van spelen lag me totaal niet. Het heeft niet uitgepakt zoals ik voor ogen had, maar dat betekent niet dat ik er niet alles aan heb gedaan", vertelde Van Wolfswinkel in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Afgelopen seizoen speelde Van Wolfswinkel op huurbasis bij Real Betis. "Ik zag iedereen daar sneuvelen. Van de coach tot en met de technisch directeur. Op een gegeven moment had ik alleen Rafael van der Vaart nog, dan ga je wel een keer nadenken. Het stukje plezier heb ik de laatste drie jaar gemist. Ik wil gewoon weer elke week lekker ballen."

Ondanks dat de spits de afgelopen jaren weinig gepresteerd heeft, verwacht hij in de Eredivisie belangrijk te kunnen zijn voor Vitesse. "Ik heb de laatste jaren te weinig gescoord, maar het aantal basisplaatsen is ook op twee handen te tellen. Daarnaast krijg je in Engeland één kans per wedstrijd, terwijl dat er in Nederland vijf zullen zijn. Ik voel me fit en ik kijk uit naar de start van het seizoen."

Hans Klok doet nooit zelf boodschappen

Hans Klok heeft al jaren geen supermarkt meer van binnen gezien. Daar heeft hij een persoonlijk assistente voor. "Een P.A. op zijn Amerikaans. Ze kookt en maakt mijn huis schoon. Een fantastische vrouw. Dankzij haar hoef ik nooit meer naar de Albert Heijn. Geweldig, zo heb ik de tijd om door te werken", vertelt de illusionist aan het AD.

Hans Klok doet naar eigen zeggen al jaren niet meer zelf de dagelijkse boodschappen. "Heerlijk, want ik heb echt geen geduld om voor een kassa te staan wachten", vertelt Hans, die vaak tot 's avonds elf uur in zijn werkplaats te vinden is om te werken aan zijn show House of Horrors die vanaf 14 augustus te zien is in theater Carré in Amsterdam.

Zijn persoonlijke assistente Monique laat ook de hond uit en bezoekt dagelijks de demente moeder van Hans in het verzorgingshuis. "Ze gaat langs, gaat een kopje koffie drinken. Of met haar uit eten. Dat vindt mijn moeder hartstikke leuk. Ik heb voor dat soort dingen geen tijd. Ik hol even naar binnen en blijf een half uurtje. De activiteiten die veel tijd kosten, doet zij." Hans Klok voelt zich daar niet schuldig om. "Liever zo, dan dat mijn moeder in haar eentje zit. Zo lukt het wel dat er elke dag iemand bij mijn moeder komt kijken. Er zijn in dat centrum mensen die maandenlang geen bezoek krijgen."

Hans vindt het vreselijk zijn moeder te zien aftakelen. ''Als overlevingsmechanisme doe ik er luchtig over, maar het is om te janken. Als ik vertelt dat ik de hele dag heb gerepeteerd, vraagt ze: 'Repeteren? Ben je dan een zanger?' Dan zeg ik: 'Nee mam, goochelen. Magic! Het luk haar niet meer dat te onthouden."

Hans Klok doet nooit zelf boodschappen
Hans Klok doet nooit zelf boodschappen (Foto: BuzzE)

Storing politienummer in Oost-Nederland

Mensen die sinds vrijdagavond proberen contact te krijgen met de politie in Oost-Nederland via het telefoonnummer 0900 8844 kunnen de politie mogelijk niet bereiken. Het nummer in die regio kampt met een storing.

De politie liet zaterdagochtend weten te werken aan een oplossing. Mensen wordt geadviseerd het een paar keer te proberen en bij spoed 112 te bellen.

Storing politienummer in Oost-Nederland
Storing politienummer in Oost-Nederland (Foto: ANP)

Terreurdreiging op en rond Schiphol

Op en rond Schiphol zijn zaterdag extra maatregelen getroffen in verband met "een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven". Dat heeft de gemeente Haarlemmermeer laten weten. De zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer heeft in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) daartoe besloten. Wat de extra maatregelen precies inhouden is nog niet duidelijk.

Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt alle verkeer richting Schiphol op de A4 gecontroleerd door de marechaussee. De toeritten richting de luchthaven zijn afgesloten. Ze kan op dit moment niet concreter zijn welk 'signaal' aanleiding was voor de maatregelen. De aanvullende maatregelen zijn zichtbaar en bezoekers zullen deze merken, stelt de gemeente. Verder is de aanwezigheid van beveiliging geïntensiveerd. Daarnaast is er een aantal onzichtbare maatregelen genomen.

Volgens de gemeente blijven de luchthaven en het gebied er omheen toegankelijk en kunnen alle activiteiten doorgaan. "Met de extra maatregelen wordt de veiligheid van passagiers en werknemers voorop gezet."

Volgens de gemeente past dit signaal "binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien".

Maatregelen op en rond Schiphol
Maatregelen op en rond Schiphol (Foto: ANP)

Verkleedfeestje? Koop een negerpak!

Binnenkort toevallig een verkleedfeestje? Ga je naar een concert van NWA? Of heeft je partner een fetisj? Doe dan eens gek en koop een negerpak!

"In een negerpak voel jij je thuis op elk feest! Van een te gek Back to Africa themafeest tot een Adam & Eva verkleedfeest, een neger pak is superstrak!

In een negerpak kruip jij op elk feest in de huid van jouw grote helden. Van Mohammed Ali tot James Brown, in de neger kleding van Feestkleding 365 speel je elke zwarte grootheid na!

James Brown is dead? Ik dacht het toch niet... Die man is springlevend! Tenminste, als jij in een stoer neger kostuum van Feestkleding 365 naar dat Meesterlijke Muzikanten themafeest gaat. Met een te gekke opblaasgitaar als accessoire maak je deze unieke outfit compleet! Knappe jongen die met een mooier pak op de proppen komt...

Neem ook wat leuke vrouwen of meisjes in mooie jurken of andere flower power kleding of 70's kleding mee als groupies, en het feest barst pas echt los. Van raggae tot funk, alles kan wanneer jij in zo'n origineel negerpak naar die party toe gaat!

Trouwens, ook als foute feestkleding is zo'n neger outfit geschikt. Want in sommige pakken lijk je wel erg op een voormalige dictator uit Libie.... Of wat dacht je van het superfoute zwarte vette lapdanser pak? Dat dikmaak kostuum is pas echt vet! Kortom, naar welk feest je ook gaat, het wordt pas echt top, als jij in je negerpak langs bent geweest!" aldus feestkleding365.nl.

Dus sla snel je slag, voordat Sylvana er lucht van krijgt!

Negerpak
Negerpak, voor op feestjes. Gelukkig hebben ze ook gewoon Indianenpakken, want dat kan wél gewoon.

Sabia verlangt naar stabiel leven

Sabia Boulahrouz verlangt naar een eigen woning die meer stabiliteit in haar leven moet brengen. "Wat ik nu wil is een eigen appartement. Echt iets van mij en de kinderen. Waar geen media voor de deur staan, zodat we een stabiel leven kunnen leiden", vertelt Sabia in het AD.

Ze woont nu nog in Hamburg in het huis dat ze met haar ex Rafael van der Vaart huurde. "We staan samen in het huurcontract. Eigenlijk zouden we dat moeten regelen, zodat ik ook gewoon door kan gaan met mijn leven. Maar Rafael en ik hebben nu geen contact. Ik heb ook geen contact met zijn familie. Dat gebeurt er als iemand van de een op de andere dag vertrekt. Hij heeft één koffer meegenomen naar Sevilla, dat is het. Hij heeft nooit samen met mij aan de kinderen uitgelegd dat het over was, ook niet telefonisch. Misschien dat Amaya en Daamin het dan hadden begrepen. In het begin zeiden ze: 'Kun je niet papa bellen en sorry zeggen, zodat hij weer naar huis komt'?"

Ze beseft dat ze haar kinderen niet het gezinsleven kan geven waar ze zelf van droomde. "Ik heb daarom best vaak het gevoel dat ik heb gefaald, maar ik kan die gedachte nu loslaten. Het is goed zo. Ik sta als een leeuw voor ze. Ik geef ze alles dat ze nodig hebben. Daar heb ik geen man voor nodig."

Sabia verblijft momenteel in Keulen zolang de opnames van Dance Dance Dance duren. "Weet je dat er nog steeds elke dag fotografen achter me aanzitten? Mijn danscollega's begrijpen er niets van. 'Wat is dit?' Nou, welcome to my life."

Sabia verlangt naar stabiel leven
Sabia verlangt naar stabiel leven (Foto: BuzzE)

Erdogan mist solidariteit na coup

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdagavond een sneer uitgedeeld naar de westerse bondgenoten. Hij neemt het de betreffende regeringen kwalijk dat ze geen solidariteit hebben getoond na de mislukte staatsgreep. Landen die zich meer zorgen maken over het lot van de verraders dan over de democratie in Turkije kunnen geen vrienden zijn.

Erdogan beklaagde zich erover dat uit onder meer de EU niemand de moeite heeft genomen langs te komen om medeleven te betuigen met de 237 omgekomen burgers en loyale veiligheidsbewakers. Critici beschuldigde hij ervan aan de kant van de putschisten te staan

Erdogan zei in een toespraak vanuit het presidentieel paleis in de hoofdstad Ankara dat hij de aanklachten die zijn ingediend tegen mensen die hem hebben beledigd, laat vallen. Dat is een eenmalig gebaar, ingegeven door gevoelens van eenheid na de couppoging. Enkele maanden geleden maakte de minister van Justitie bekend dat er bijna 1800 zaken lopen, onder anderen tegen een hele rij politieke tegenstanders.

Het is vooralsnog onduidelijk of de verzoeningsmaatregel ook geldt voor de buitenlandse gevallen, zoals bijvoorbeeld de gerechtelijke vervolging van de Duitse satiricus Jan Böhmermann wegens diens 'smaadgedicht'.

Erdogan mist solidariteit na coup
Erdogan mist solidariteit na coup (Foto: ANP)

Politie schiet verdachte in arm

De politie heeft zaterdagochtend in Rotterdam een verdachte in zijn arm geschoten. Het vermoeden bestond dat hij een vuurwapen bij zich had. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht en is aangehouden.

Politieagenten die in de vroege ochtend in het centrum van de stad toezicht hielden op het uitgaanspubliek op het Schouwburgplein, zagen een vechtpartijtje waar de verdachte, 25 jaar, ook bij betrokken was. Tijdens het ingrijpen in deze vechtpartij voelden agenten een wapen bij de man. Hij vluchtte en werd later op de Kruiskade door agenten gezien. Deze startten een zogeheten vuurwapenprocedure en daarbij werd op de verdachte geschoten.

Even verderop werd een vuurwapen op straat gevonden. De Rijksrecherche zal, zoals gebruikelijk in dergelijke gevallen, dit incident onderzoeken.

Politie schiet verdachte in arm
Politie schiet verdachte in arm (Foto: ANP)

Pop-upambassade in Heineken House

Het Holland Heineken House fungeert tijdens de komende zomerspelen in Rio ook als een 'pop-upambassade'. Het Nederlandse consulaat in de Braziliaanse metropool zal er een loket openen waar Nederlandse sporters en supporters bijstand kunnen krijgen. Consul Arjen Uijterlinde in Rio: ,,We draaien shifts en er is een mobiel team dat kan uitrukken bij calamiteiten. Ons devies is: Geniet, maar Rio is geen Amsterdam."

Sportlieden en hun supporters moeten tijdens de Olympische Spelen vooral rekening houden met een verhoogd risico op criminaliteit. Volgens het Instituut voor Openbare Veiligheid in Rio is de criminaliteit in het eerste kwartaal van 2016 gestegen ten opzichte van 2015. Buitenlandse bezoekers zijn vooral doelwit van straatroof. Het aantal incidenten is volgens het instituut met bijna een kwart gestegen.

In de weken voorafgaand aan de Olympische Spelen hebben de Braziliaanse autoriteiten de veiligheidsmaatregelen flink opgeschroefd. Er zijn 85.000 politiemensen en militairen ingezet, twee keer zoveel als in Londen vier jaar geleden.

Risico
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een boekje gemaakt getiteld Rioranje, met veiligheidstips en relevante telefoonnummers. Brazilië staat qua veiligheid aangemerkt als geel. Dat wil zeggen dat er een verhoogd risico is. In de sloppenwijken zijn de schietpartijen tussen drugsbendes en politie, en bendes onderling het grootste gevaar. Buitenlandse Zaken adviseert dan ook de sloppenwijken te mijden.

Sinds de aanslag met een vrachtwagen op de boulevard van de Franse stad Nice is ook de alertheid op aanvallen van buitenaf verhoogd. Er zijn elf Brazilianen gearresteerd die worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen. Zij behoren volgens justitie tot een cel genaamd 'Verdedigers van de Sharia'.

"De Brazilianen zitten erbovenop en de internationale samenwerking is versterkt", aldus consul Uijterlinde. "Wij hebben een jaar geleden een taskforce opgericht waar justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Buitenlandse Zaken, het Nederlands Olympisch Comité en het Heineken House in zitten. We hebben contact met de politie in Rio en met ziekenhuizen en er zijn WhatsApp-groepen gecreëerd. De noodplannen liggen klaar."

Pop-upambassade in Heineken House
Pop-upambassade in Heineken House (Foto: ANP)

Zomercarnaval met bonte stoet in Rotterdam

Een kleurrijke stoet van praalwagens en bont uitgedoste dansers en danseressen trekt zaterdagmiddag weer door de binnenstad van Rotterdam. De straatparade van het zomercarnaval begint om 13.00 uur vanaf het treinstation Rotterdam Blaak.

De editie van 2014 trok maar liefst 900.000 bezoekers. Vorig jaar ging de straatparade voor het eerst in haar 31-jarig bestaan niet door omdat er noodweer werd verwacht.

De directie heeft de bezoekers dit jaar gevraagd om zonder rugzak te komen. Er zijn veel vragen binnengekomen over de veiligheid na de aanslagen in Nice en Orlando. Er worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd, rugzakken zorgen daarbij volgens de organisatie voor veel oponthoud.

De straatparade maakt deel uit van Rotterdam Unlimited, een vijf dagen durend cultureel festival met veel muziek dat dinsdag begon. Het zomercarnaval wordt in de avond afgesloten met verschillende muziekoptredens in de stad.

Zomercarnaval met bonte stoet in Rotterdam
Zomercarnaval met bonte stoet in Rotterdam (Foto: ANP)

Bruinvis zwemt in grachten Den Helder

Een jonge bruinvis is vrijdag gesignaleerd in de grachten van Den Helder. Stichting SOS Dolfijn vermoedt dat het zoogdier via een sluis de gracht in is gezwommen, zei een woordvoerster na een bericht hierover in het Noordhollands Dagblad.

Meerdere mensen hebben het dier vrijdag gezien. De gesignaleerde bruinvis, een ondersoort van de tandwalvis, heeft een lengte van ongeveer een meter, aldus de woordvoerster. Een volwassen bruinvis kan 1,80 meter lang worden.

De organisatie hoopt dat het dier op eigen kracht weer het zeegat kiest. De stichting heeft enkele doorgangen groter gemaakt, waardoor het makkelijker voor het zoogdier is om de weg naar zee terug te vinden.

Bruinvissen komen veel voor in de Noordzee.

 

Bobby Brown vernoemt dochter naar Jimi Hendrix

Bobby Brown heeft zijn pasgeboren dochter vernoemd naar Jimi Hendrix. Dat blijkt uit het geboortecertificaat, waarop TMZ de hand wist te leggen.

Het meisje luistert naar de naam Hendrix Estelle Sheba Brown. Ze kwam vorige week donderdag om 10.54 uur (lokale tijd) ter wereld in het beroemde Cedars-Sinai ziekenhuis in Los Angeles.

Hendrix is het zevende kind van Bobby Brown, het derde van hem en zijn huidige vrouw Alicia Etheredge. Ze waren al ouders van de 7-jarige Cassius en Bodhi Jameson Rein van 1 jaar.

Bobby's andere kinderen kwamen voort uit verschillende eerdere relaties. Bobbi Kristina, de dochter die hij kreeg met de in 2012 overleden Whitney Houston, stierf vorig jaar.

Bobby vernoemt dochter naar Jimmi Hendrix
Bobby vernoemt dochter naar Jimi Hendrix (Foto: BuzzE)

Computernetwerk Clinton-campagne gehackt

Het computernetwerk dat gebruikt wordt voor de verkiezingscampagne van de Amerikaans presidentskandidate Hillary Clinton is gehackt. Het is een onderdeel van de grootschalige cyberaanval die onbekenden hebben uitgevoerd op de Democratische politieke organisatie. Deskundigen in deze materie hebben dat tegen persbureau Reuters bevestigd. Zij hebben echter nog geen bewijs gevonden dat de door de Clinton-campagne gebruikte interne systemen in gevaar zijn gekomen, aldus een zegsman van de campagne.

Het is nog niet duidelijk wat voor soort door de Clinton-campagne beheerde informatie toegankelijk zou zijn geweest voor de hackers, of hoe het gehackte programma voor het analyseren van data gebruikt werd door het team van Clinton. Het gaat in ieder geval niet om de persoonlijke e-mailserver die Clinton gebruikte als minister van Buitenlandse Zaken.

De laatste inbraak volgde op twee eerdere. De hackers verschaften zich al toegang tot het computersysteem van het Democratisch Nationaal Comité en van de commissie die voor de partij fondsen werft ten behoeve van de kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden.

Het ministerie van Justitie onderzoekt in hoeverre deze cyberaanval op de Democraten een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Dat de afdeling van het ministerie die gaat over de nationale veiligheid de zaak onderzoekt, zou er volgens experts op wijzen dat de regering-Obama een buitenlandse overheid verdenkt van het steunen van de hack.

De hackers die zich toegang verschaften tot het computersysteem van de Democratische fondsenwervingscommissie zouden Russisch zijn, aldus bronnen die bekend zijn met de zaak. Eerder deze week berichtten de Amerikaanse autoriteiten en experts op het gebied van digitale veiligheid dat Rusland achter de verspreiding van de gehackte e-mails van de Democratische Partij zou zitten, om zo de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Uit de door Wikileaks gepubliceerde e-mails van het Democratisch Nationaal Comité bleek onder meer dat de partijtop Clinton bevoordeelde in de voorverkiezingen, ten koste van tegenkandidaat Bernie Sanders.

Computernetwerk Clinton-campagne gehackt
Computernetwerk Clinton-campagne gehackt (Foto: ANP)

Drukke dag reddingsdiensten Middellandse Zee

De reddingsdiensten die patrouilleren op de Middellandse Zee tussen de Afrikaanse kust en Italië hebben een drukke dag achter de rug. In minder dan 24 uur tijd pikten ze 3400 vluchtelingen en migranten op. Die waren in 28 rubberboten en zes kleine vaartuigen bezig aan de overtocht toen ze in problemen kwamen. Dat heeft de Italiaanse kustwacht vrijdagavond bekendgemaakt. Behalve verscheidene particuliere organisaties waren ook Engelse en Ierse marineschepen betrokken bij de reddingsacties.

Drukke dag reddingsdiensten Middellandse Zee
Drukke dag reddingsdiensten Middellandse Zee (Foto: ANP)

SwiftKey lekte emailadressen aan vreemden

Toetsenbord-app SwiftKey heeft e-mailadressen en telefoonnummers van de telefoons van gebruikers gelekt aan anderen. Dat heeft het bedrijf vrijdag bevestigd na berichtgeving door de Britse krant The Telegraph. Het probleem zat in het synchroniseren via de cloud.

Het SwiftKey-toetsenbord houdt voor iedere gebruiker een lijst met eigen woorden en termen bij die veel worden ingetikt. Die kunnen worden gesynchroniseerd via de cloud zodat het toetsenbord op een nieuwe telefoon volledig functioneel is. Bij dat synchroniseren kregen sommige gebruikers echter de gegevens van anderen te zien waardoor vreemde woorden en soms zelfs e-mailadressen en telefoonnummers door het toetsenbord als suggesties werden aangereikt.

SwiftKey heeft de synchroniseerfunctie tijdelijk uitgezet en werkt aan een oplossing. Het Britse bedrijf, dat sinds dit jaar onderdeel is van Microsoft, stelt dat slechts een klein deel van de gebruikers met de bug te maken had en dat de veiligheid van de gegevens van gebruikers niet in het geding zijn geweest.

SwiftKey is zowel op Android als iOS beschikbaar.

SwiftKey lekte emailadressen aan vreemden
SwiftKey lekte emailadressen aan vreemden (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: regen en buien

De dag begint regenachtig en bewolkt. Een gebied met buien trekt slechts langzaam weg richting het zuidoosten. In het noordwesten breekt al snel de zon door, elders in het land kunnen nog wat buien tot ontwikkeling komen. Het wordt rond de 22 graden vandaag met een zwak tot matige wind uit zuid- tot noordwestelijke richting. 

Zon op 05:59
Zon onder 21:32
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

qltel en Rewimo aan de Mississippi
De Mississippi

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1898 De arts John Harvey Kellogg ontdekte bij toeval de cornflake.
1945 Het Amerikaanse schip USS Indianapolis werd als laatste schip in de Tweede Wereldoorlog getorpedeerd en zonk.
1947 Geboortedag van Arnold Schwarzenegger, Amerikaans-Oostenrijks acteur, bodybuilder en gouverneur van Californië.
1956 President Eisenhower tekende een resolutie waarmee In God We Trust het motto van de Verenigde Staten werd.
2003 De laatste Volkswagen Kever, in de jaren dertig ontworpen door Ferdinand Porsche, rolde in Mexico van de band.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Hamburgerwipper weigert politieagent te bedienen

Een politieagent uit Texas stond onlangs raar te kijken toen hij met zijn gezin naar een lokale McDonalds ging. Nee, er werd geen meneer tegen hem gezegd maar een medewerkster van de hamburgertent verdomde het om de agent buiten dienst en zijn familie te bedienen. Achteraf bleek de zoon van de hamburgerwipper in de gevangenis te zitten en dat was uiteraard de schuld van de nietsvermoedende agent en zijn gezinnetje.

Volgens Craig Goodman, chef van de politie in het district Brenham verdient niemand een dergelijke behandeling. In een gesprek met KHOU-TV zegt de platte pet: "We weten dat deze problematiek zich overal voordoet, maar we hadden dit hier niet verwacht." De familie werd uiteindelijk wel geholpen door een andere medewerker van de hamburgertent. De fast food-weigeraar kreeg na het incident te horen dat zij op zoek mag naar een andere baan.

Via Facebook laat Goodman weten: "We weten dat het hier een geïsoleerd incident betrof waarbij slechts één werknemer betrokken was die duidelijk geen fan is van de handhavers van de wet. Het is echter mijn hoop en ik bid dat deze ex-medewerker en andere mensen, die het niet ophebben met de handhaving van de wet, op een positieve wijze met ons willen communiceren over hun reële en/of vermeende problemen met ons."

De Brenham Police op Facebook

Honeysuckle Weeks veilig en wel teruggevonden

De Britse actrice Honeysuckle Weeks is weer teruggevonden. Ze werd donderdagavond als vermist opgegeven, nadat haar familie niets meer van haar had vernomen.

Honeysuckle's zus Perdita liet vrijdagavond via Twitter weten dat de 36-jarige actrice veilig en wel is gevonden. Waar ze de afgelopen 24 uur is geweest, is niet bekend.

De politie van het Engelse West Sussex startte een grote zoektocht naar de actrice. Honeysuckle gaf de laatste tijd meermaals aan dat ze zich angstig voelde.

Honeysuckle speelde in verschillende televisieseries. Ze is vooral bekend van Foyle's War, dat ook in Nederland werd uitgezonden.

Honeysuckle Weeks veilig en wel teruggevonden
Honeysuckle Weeks veilig en wel teruggevonden (Foto: BuzzE)

Radicale imam verbannen uit Italië

De Italiaanse autoriteiten hebben de afgelopen week een radicale imam met een enkele reis op zak naar Marokko gestuurd. De 52-jarige Mohammed Madad werd door de plaatselijke sterke arm der wet uit zijn huis geplukt en naar Rome gebracht waar hij op een vlucht in de richting van Marokko werd gezet. De haatbaard is de komende 15 jaar persona non grata in Italië.

Madad, die eerder in het nieuws kwam vanwege het heugelijke feit dat hij een van zijn vier dochters Jihad had genoemd, stond bekend om zijn gewelddadige antiwesterse preken in de lokale moskee en het indoctrineren van jongeren met zijn Salafistische gedachtengoed, aldus onderzoekers van een antiterroristische instantie. Volgens dezelfde onderzoekers was Madad in staat tot het plegen van internationaal terrorisme.

De politie kwam de haatzaaier op het spoor na anonieme tips. Eerder dit jaar was Madad aangenomen als imam in een moskee in de gemeente Noventa Vicentina in de provincie Vincenza, een gemeenschap met een behoorlijke hoeveelheid moslims. Sinds begin 2015 werden al meer dan 100 verdachten van terroristische handelingen uit Italië gedeporteerd.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.