FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 juli 2016

Grote zege Van Gerwen op World Matchplay, VdV en Van de Pas verliezen

Na de UK Open, diverse Players Championships, Euro Tours en darttripjes ver weg is het deze week weer tijd voor het echte werk voor de darters van de PDC. De 23e editie van de World Matchplay gaat van start. RTL 7 is er iedere avond live bij.

Op de openingsavond komen drie Nederlanders in actie. Vincent van der Voort, Michael van Gerwen en Benito van de Pas. Dit bericht zal na iedere gespeelde wedstrijd een update krijgen. Alle partijen tot best-of-19 legs. Ook op het FOK!forum is een topic over dit toernooi te vinden. 

Vincent van der Voort (16) 4-10 Kyle Anderson

Op 1-1 is het Anderson die het voordeel naar zich toe trok met een break van 72 nadat Van der Voort verzuimde 108 uit te gooien. De eerste beurt van Van der Voort is vaak wel een 140'er of 180'er., maar naar mate een leg vorderde wilde het scoren niet meer lukken. Op 2-4 volgde een nieuwe break voor Anderson. Deze break werd door Van der Voort wel direct ongedaan gemaakt. Halverwege keek hij wel tegen een 6-4 achterstand aan. 

De eerste leg na de break was voor Anderson nadat Van der Voort een cruciale dart op tops miste. De Australiër hield vervolgens zijn eigen leg en kwam 8-4 voor. Van der Voort was gezien en Anderson trok de partij met 10-4 naar zich toe. 

Robert Thornton (8) 10-7 Josh Payne

Thornton doet voor de zevende keer mee en moet nog altijd een wedstrijd in Blackpool zien te winnen. Payne is één van de nieuwe gezichten op dit toernooi. De 22-jarige Engelsman won eerder dit jaar zijn eerste toernooi bij de PDC. Thornton kwam het beste uit de startblokken en pakte direct de break. Op 4-4 echterwerd deze break door een 84-finish ongedaan gemaakt. 

Payne gooide vervolgens 118 uit, maar The Thorn kon toch halverwege toch met een gelijke stand de pauze in nadat hij Payne afstrafte die geen 134 uitgooide. De break deed Thornton goed, want hij kwam bijna perfect uit de startblokken. Bij pijl zeven ging het echter mis voor een negendarter, maar de break was er weer. Op 7-6 kreeg Payne zes pijlen om terug te breaken, maar verzuimde. The Thorn stond achter, maar zijn eerste pijl op de dubbel was wel raak voor 8-6. De break werd niet meer ongedaan gemaakt. Thornton wint met 10-7.  

Michael van Gerwen (1) 10-0 Jamie Caven

Van Gerwen stormde in het eerste een 5-0 voorsprong. Op dat moment had Mighty Mike een gemiddelde van 107,2.  Jabba kwam er niet aan te pas. Het werd 10-0 voor dde titelverdediger. In de volgende ronde wacht Kyle Anderson.  

Dave Chisnall (9) 10-7 Benito van de Pas

Van de Pas mocht aan de partij beginnen en op 1-1 kreeg hij de eerste break te verduren nadat hij vier pijlen op een dubbel miste. Even later werd het zelfs 4-1 voor Chisnall nadat hij 115 uitgooide. Na de eerste break was het Van de Pas die direct een break terugpakte nadat beide heren veel pijlen miste op de dubbel. Big Ben kreeg kansen om langszij te komen, maar het werd toch 5-3 voor Chisnall. Tweel legs later bij de pauze stond het 6-4. 

Op 7-6 kon Van de Pas eindelijk de tweede break ongedaan maken door een mooie 135-finish. Op voorsprong komen lukte echter niet. Chisnall sloeg direct weer toe en brak opnieuw. Van de Pas kreeg kansen om 8-8 te maken, maar verzuimde. Het werd 8-6 en uiteindelijk won Chisnall met 10-7. Chizzy treft in de volgende ronde Robert Thornton. 

Pokémon GO-servers offline, mogelijk DDOS

Vandaag was dan eindelijk de release van Pokémon GO in Nederland (en ruim twintig andere landen), maar lang hebben we niet kunnen spelen. Wereldwijd kunnen spelers de game niet in wegens serverproblemen. Dit komt mogelijk door een DDOS-aanval.

Hackersgroep PoodleCorp eist namelijk de verantwoording op voor de downtime via Twitter. In een andere Tweet geeft dorpsgek XO aan dat dit nog maar het begin is, een test voor het echte werk. Ondertussen wordt er door Niantic hard gewerkt aan een oplossing, die snel zou moeten volgen. Sommige gebruikers melden alweer dat zij de game in kunnen, al lijkt dat nog maar op kleine schaal te zijn.

Hoe dan ook, nog even geduld. 

Update 21:46 - Weinig verrassend komt Pokémon GO als nummer één binnen op allestoringen.nl. Hoewel het aantal meldingen de laatste uren al een stuk is gedaald, hebben nog veel spelers problemen met inloggen en het onderhouden van een stabiele verbinding met de servers. Niantic is nog altijd hard bezig met een oplossing.

Ben jij ondertussen alweer Pokémon aan het vangen?

DJMO Pokemong Go servers down

Erdogan wil doodstraf aan orde stellen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sluit niet uit dat er een debat komt over de herinvoering van de doodstraf. Burgers schreeuwden daar zaterdag om als reactie op de mislukte militaire staatsgreep, die aan ten minste 161 onschuldigen het leven kostte. "Die eisen worden mogelijk in het parlement aan de orde gesteld en bediscussieerd."

Erdogan sprak in Istanbul zijn aanhangers toe. Hij zag er ontspannen uit, lachte af en toe en stak een paar keer zijn duim op. Hij benadrukte dat de coup gepleegd is door klein deel van de troepen. "Het leger is van ons, niet dat van een parallelle structuur. Ik ben de hoogste commandant", zei hij met een verwijzing naar het netwerk van zijn aartsrivaal Fethullah Gülen.

Deze geestelijke, die in ballingschap in de Verenigde Staten leeft, is volgens Erdogan het brein achter het plan de regering omver te werpen. Gülen ontkende dat. Hij sprak zaterdag in Saylorsburg, Pennsylvania het vermoeden uit dat de coup is geënsceneerd en voegde eraan toe dat democratie niet door militair ingrijpen wordt verkregen.

Erdogan wil doodstraf aan orde stellen
Erdogan wil doodstraf aan orde stellen (Foto: ANP)

Egypte blokkeert statement Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zaterdag niet gekomen met een statement over een veroordeling van de gewelddadigheden en onrust in Turkije. Egypte, een van de vijftien leden, blokkeerde een verklaring waarin een beroep werd gedaan op alle partijen "de democratisch gekozen regering van Turkije te respecteren".

In de conceptverklaring van de Verenigde Staten werd de bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Turkije. De opsteller riep de betrokken partijen op zelfbeheersing te tonen, verder geweld of bloedvergieten te voorkomen en dringend een eind te maken aan de crisis om de rechtsorde te herstellen.

Om zo'n statement te maken moet er consensus bestaan. Egypte weigerde volgens diplomaten in te stemmen met als argument dat de Veiligheidsraad niet in de positie is vast te stellen of een regering democratisch is gekozen. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is een voormalig generaal, die Mohamed Mursi in 2013 tot afreden dwong. De voorman van islamitische Moslim Broederschap, die steun van Turkije genoot, had de verkiezingen gewonnen.

Egypte blokkeert statement Veiligheidsraad
Egypte blokkeert statement Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Woord 'brand' te horen op voicerecorder MS804

Op de cockpitvoicerecorder van het in mei in de Middellandse Zee gestorte passagiersvliegtuig van EgyptAir is het woord 'brand' te horen. Dat heeft de Egyptische onderzoekscommissie zaterdag meegedeeld.

De geluidsopnamen komen overeen met de gegevens op de flightcorder, die aangeven dat er rook was in het toilet- en elektronicagedeelte achter de cockpit. Op wrakstukken van het voorste deel van het vliegtuig zijn ook roet en sporen van grote hitte aangetroffen.

De Airbus A320 verdween op 19 mei tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro. Alle 66 inzittenden van vlucht MS804 kwamen om het leven. De piloten meldden aan de luchtverkeersleiders niets over problemen, maar de geluidsopnamen geven aan dat de bemanning geprobeerd heeft een brand te blussen voordat het toestel neerstortte.

De onderzoekscommissie zei zaterdag dat nog niet kon worden vastgesteld waar en waardoor de brand ontstond.

Woord 'brand' te horen op voicerecorder MS804
Woord 'brand' te horen op voicerecorder MS804 (Foto: ANP)

[Tour] Sprint in de wind

We moesten er lang op wachten, maar dan heb je ook wat. Een mooie massasprint. Het brullende beest dat op de finish afstormt. In de laatste honderden meters wordt het een inktvis die zijn tentakels uitspreidt. En uit een van die tentakels komt dan de winnaar. Toevallig was dat dezelfde die al drie keer eerder als eerste uit de tentakels was gekomen. De etappe was dus eentonig, de uitslag ook. Greipel kon zichzelf geen cadeautje geven op zijn verjaardag. Dan vanavond maar een lekkere taart voor iedereen.

Uitslag en standen na veertiende Touretappe

Vandaag werd de veertiende etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag dertiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 5h 43' 49''
2. Alexander Kristoff Noo Katusha + 00' 00''
3. Peter Sagan Tsj Tinkoff + 00' 00''
4. John Degenkolb Dui Team Giant-Alpecin + 00' 00''
5. Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step + 00' 00''
6. Andre Greipel Dui Lotto Soudal + 00' 00''
7. Bryan Coquard Fra Direct Energie + 00' 00''
8. Davide Cimolai Ita Lampre + 00' 00''
9. Christophe Laporte Fra Cofidis + 00' 00''
10. Samuel Dumoulin Fra AG2R + 00' 00''
11 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
38 Stef Clement NED IAM Cycling + 00' 00''
54 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 00''
67 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto-NL Jumbo + 00' 00''
86 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 00' 00''
90 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 00' 00''
112 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 00''
130 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 00' 00''
124 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 00' 19'
131 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 00' 26'
155 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 02' 38''
168 Wout Poels NED Team Sky + 02' 38''
169 Dylan van Baarle NED Cannondale + 02' 38''
185 Angel Vicioso Spa Katusha + 04' 41''

Algemeen klassement na de veertiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 63h 46' 40''
2. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 01' 47''
3. Adam Yates GBr Orica + 02' 45''
4. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 59''
5. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 17''
6. Tejay van Garderen VS BMC Racing Team + 03' 19''
7. Romain Bardet Fra AG2R + 04' 04''
8. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 04' 27''
9. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 05' 03''
10. Fabio Aru Ita Astana + 05'16''
24 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 30' 27''
27 Stef Clement NED IAM Cycling + 34' 49''
39 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 56' 18''
40 Wout Poels NED Team Sky + 59' 17''
55 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin +1h 12' 35''
87 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +1h 46' 16''
101 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 52' 52''
116 Dylan van Baarle NED Cannondale +2h 03' 07''
130 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +2h 10' 14''
138 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 15' 15''
159 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +2h 23' 43''
161 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 24' 10''
179 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +2h 32' 24''
185 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +3h 00' 11''

Klassement groene trui na veertiende etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 340
2 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 278
3 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 228
4 Bryan Coquard Fra Direct Energie 145
5 Andre Greipel Dui Lotto Soudal 128


Klassement witte trui na veertiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 63h 52' 28'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 03' 03'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 05' 38'
4 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 16' 17'
5 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 27' 42'


Klassement bolletjestrui na veertiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 90
2 Rafal Majka Pol Tinkoff 77
3 Daniel Navarro Spa Cofidis 68
4 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin 58
5 Rui Alberto Faria da Costa Por Lampre 50


Ploegenklassement na veertiende etappe

# Team Land Tijd
1 BMC Racing Team VS 191h 18' 28''
2 Movistar Team Spa + 02' 30''
3 Team Sky GBr + 08' 10''
4 Astana Kaz + 26' 33''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10
147 Jurgen van den Broeck Bel Katusha 12 DNS
178 Angelo Tulik Fra Direct Energie 12
201 Simon Gerrans Aus Orica 13 DNS
121 Thibaut Pinot Fra FDJ 13 DNS
68 Edward Theuns Bel Trek-Segafredo 13
82 Matti Breschel Den Cannondale 14
71 Mathias Frank Zwi IAM Cycling 14

Trump presenteert Mike Pence als running mate

Donald Trump wil als Republikeins kandidaat met de conservatief Mike Pence als 'running mate' de strijd om het Amerikaanse presidentschap aangaan. Trump presenteerde de gouverneur van de staat Indiana zaterdag als zijn "eerste keuze" voor het vicepresidentschap.

Pence heeft zich volgens Trump in Indiana bewezen als iemand die overheidsbegrotingen op orde kan krijgen en werkgelegenheid kan scheppen. Ook kan Pence helpen de rechtervleugel van de Republikeinse Partij voor Trump te winnen; Pence is tegen abortus en rechten voor homo's.

Maandag begint in Cleveland de conventie van de Republikeinse Partij die Trump en Pence moet voordragen voor de verkiezingen op 8 november. De Republikeinen zijn diep verdeeld over de winst van Trump in de voorverkiezingen. De vastgoedmagnaat uit New York heeft zichzelf opgeworpen als outsider.

Trump presenteert Mike Pence als running mate
Trump presenteert Mike Pence als running mate (Foto: ANP)

Hockeyers Groot-Brittannië in vierlandentoernooi te sterk voor Oranje

Het Nederlands hockeyelftal speelt in Düsseldorf het toernooi ERGO Masters. Van donderdag 14 tot en met zondag 17 juli staan er drie wedstrijden geprogrammeerd voor Nederland. Volgens de Duitse hockeybond is het toernooi ‘dé generale repetitie‘ voor de spelen. De eerste wedstrijd tegen België ging met 3-2 naar Nederland. Zaterdag was Groot-Brittannië de tegenstander. Dit duel was voor de Britten: 3-0.

Oranje opende het eerste kwart met volle druk op de tegenstander. Het leidde niet tot grote kansen, maar het merendeel van het spel vond wel plaats op de helft van Groot-Brittannië. Des te opvallender was het dat juist de Britten op 1-0 kwamen, toen Sam Ward een counter goed afrondde. Het gaf de opponent zichtbaar zelfvertrouwen, want in het 2e kwart trok Groot-Brittannië het initiatief naar zich toe en speelde de bal goed rond in de ploeg.

Beide ploegen gingen rusten zonder een strafcorner te hebben verdiend. Oranje nog altijd zonder echte doelpoging. Vlak na de pauze kwam die korte er alsnog voor Oranje, ongelukkigerwijs zonder specialist Mink van der Weerden tussen de lijnen. Nederland stelde Jeroen Hertzberger, Glenn Schuurman en Seve van Ass in positie rond de cirkel, waarvan de laatste mocht afvuren. Van Ass’ inzet miste de kracht om George Pinner te verrassen. Rogier Hofmans rebound verdween tegen de zijkant van het doel.

Dichterbij dan dat kwamen de oranjehemden niet, terwijl Ward vlak voor het eind van het derde kwart zijn tweede treffer maakte. Hij tipte een hard geslagen bal op het doel langs Jaap Stockmann. Direct na zijn treffer mocht hij met groen op de bank plaatsnemen, maar Nederland kon niet van het overtal profiteren in de resterende minuten van het voorlaatste kwart.

Oranje begon het vierde kwart optimistisch en wisselde Stockmann voor Hidde Turkstra. De extra veldspeler bracht niet waar men op hoopte, enkele minuten later lag zelfs de 3-0 al in het doel. Aanvoerder Ashley Jackson pushte net over de cirkelrand rustig op het doel, waar geen goalie was om de bal weg te schoppen. Het teken voor Max Caldas om de wissel ongedaan te maken en Stockmann weer binnen te brengen.

De doelman bewees zijn waarde toen hij een backhandschot nog prachtig van de lijn tikte. Zijn ploeggenoten kregen het niet meer voor elkaar te scoren, waardoor de eindstand 3-0 bleek. Zondag wordt het vierlandentoernooi afgesloten met een wedstrijd tegne de Duitsers. 

Bertens naar finale in Gstaad

Kiki Bertens heeft op het WTA toernooi van Gstaad de finale bereikt. Ze boekte alweer haar vijfde zege in twee dagen nadat het toernooi eerder deze week geteisterd werd door de regen.

Bertens nam het in de halve finale op tegen de als eerste geplaatste Timea Bacsinszky. Bertens en Bacsinkzky kennen elkaar nog van Roland Garros, waar Bertens in de kwartfinale de beste was. Ook vandaag moest Bacsinzky het onderspit delven. De Zwitserse nam in de eerste set nog wel een 5-2 voorsprong, maar verloor vervolgens vijf games op rij.  Ook in de tweede set nam Bacsinzky een voorsprong, maar wederom knokte Bertens zich terug om uiteindelijk de tiebreak van de tweede set met 7-1 te winnen.

Bertens won gisteren al twee enkelspelen en een wedstrijd in het dubbelspel, waarna ze eerder vandaag met 6-3 en 6-1 won van de Russin Irina Chromatsjeva. Later vandaag zou ze ook nog in actie komen tijdens het dubbelspel, maar na overleg met haar dubbelpartner Johanna Larsson hebben ze besloten die wedstrijd te laten schieten.

Morgen speelt ze de finale van het enkelspel tegen de Zwitserse Viktroija Golubic, de nummer 108 van de wereld.

'VS: volledige olympische uitsluiting Rusland'

De Amerikaanse antidopingautoriteit USADA zou aansturen op een volledige uitsluiting van Rusland van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Russische Sport-Express zegt een brief in handen te hebben van Travis Tygart, de grote baas van USADA, gericht aan IOC-president Thomas Bach.

In de brief spreekt Tygart over het aanstaande rapport van Richard McLaren, die namens wereldantidopingautoriteit WADA onderzoek heeft gedaan naar staatsdoping in Rusland. Het rapport van zijn commissie wordt komende maandag gepubliceerd en zou wel eens aan kunnen tonen dat de staatsdoping in Rusland nog uitgebreider was dan aanvankelijk werd gedacht. 

Volgens de brief bevestigt het onderzoek van McLaren dat het complete Russische sportwezen tot op het bot verrot is. Tot in de hoogste regionen van de Russische politiek zou men erbij betrokken zijn, met sportminister Vitaly Mutko als een van de grote spillen in de zaak. Tygart schrijft dat Rusland zo bewust alle olympische waarden en principes bewust overhoop heeft gegooid, net als de antidopingcode van WADA.

"In overeenkomst met de olympische waarden, het olympisch handvest en de WADA-code vragen wij het uitvoerend comité van het IOC om de nationale olympische en paralympische comité's van Rusland te schorsen", schrijft Tygart. "Naar aanleiding van de bevindingen in het rapport van McLaren vinden wij dat een volledige schorsing de enige juiste oplossing is." Een schorsing zou uiteraard betekenen dat Rusland volledig wordt uitgesloten van deelname aan de Olympische en Paralympische Spelen in Rio.

De brief zou komende dinsdag gepubliceerd moeten worden, een dag na de publicatie van het McLaren-rapport. Het zal dus nog enkele dagen afwachten zijn tot duidelijk is of de brief daadwerkelijk door USADA-baas Tygart geschreven is. 

Kanoteams van Spelen geweerd wegens systematische doping

De internationale kanofederatie ICF heeft de nationale bonden van Wit-Rusland en Roemenië geschorst. Dat betekent dat de kanoërs en kayakkers uit het land een jaar lang niet mee mogen doen aan internationale wedstrijden, inclusief de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

De ICF spreekt in beide gevallen van systematische doping binnen de kanosport in de twee landen. "Ik vind het erg treurig dat we op dit punt aangekomen zijn, maar hopelijk werkt dit afschrikwekkend en kunnen dit soort toestanden in de toekomst voorkomen worden", aldus ICF-president Jose Perurena. 

In juni werden vele kanoërs uit beide landen betrapt op het gebruik van verboden middelen. Bij een atletenhotel van de Wit-Russen in Frankrijk werd door de politie eveneens een inval gedaan, waar naar verluidt de nodige middelen gevonden zijn. 

Het Wit-Russische ministerie van Sport heeft inmiddels al woedend gereageerd op de schorsing. "Dit is gedaan zonder ook maar één atleet te verhoren, zonder enig gedegen onderzoek of wat dan ook", luidt een statement, waarin men eveneens zegt al een zaak voor te bereiden bij internationaal sporttribunaal CAS.

Als de teams inderdaad geschorst blijven is dat vooral voor Wit-Rusland een flinke klap. In de K-4 bij de vrouwen zijn ze een van de voornaamste favorieten voor de medailles, terwijl Artsem Kozyr in de C-1 op de 200 meter regerend wereldkampioen is. 

Erdogan houdt schoonmaak na couppoging

Legereenheden loyaal aan president Recep Tayyip Erdogan zijn zaterdag begonnen met de grote schoonmaak na de militaire couppoging in Turkije. Die mislukte mede doordat Erdogan de bevolking opriep de straat op te gaan. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Regeringsgetrouwe troepen en de politie sloegen met succes terug.

Tientallen militaire rebellen verlieten hun pantservoertuigen en gingen er vandoor. Een aantal vloog per helikopter naar Griekenland en vroeg politiek asiel aan. Hier en daar bieden de opstandelingen nog verzet. Hajan Fidan, chef van de geheime dienst MIT, verwacht dat daar spoedig een eind aan komt.

Een deel van de Turkse strijdkrachten probeerde vrijdagavond de macht te grijpen met behulp van tanks, straaljagers en helikopters. De onverhoedse aanval kostte 161 mensen het leven, onder wie veel burgers. De opstandige troepen bestookten onder meer het hoofdkwartier van de inlichtingendienst en het parlementsgebouw in Ankara. In Istanbul werden de belangrijkste bruggen afgegrendeld. De chaos was kort maar hevig.

Hoge prijs
Premier Binali Yildirim meldde zaterdagmorgen dat de gekozen regering de situatie weer onder controle had. In totaal zijn er al 2839 militairen, onder wie de vermoedelijke leiders, opgepakt wegens deelname aan de putsch, 104 kwamen om in de strijd. "Ze gaan hier een hoge prijs voor betalen", stelde Erdogan de coupplegers in het vooruitzicht. "Deze revolte is een mooie kans de bezem door het leger te halen."

De gerechtelijke macht staat dat ook te wachten. TV-zender NTV meldde dat 2745 rechters van hun taak zijn ontheven, verwijzend naar een besluit van de Hoge Raad. Deze raakte volgens persbureau Anadolu zelf ook vijf leden kwijt.

Erdogan houdt schoonmaak na couppoging
Erdogan houdt schoonmaak na couppoging (Foto: ANP)

Fans Beyoncé uren in de rij bij ArenA

Bij de Amsterdam ArenA staan duizenden fans van Beyoncé te wachten op het concert van de wereldster. Om 17.30 uur gaan de deuren open, 'Queen B' betreedt rond 20.30 uur het podium.

Sommige fans kampeerden afgelopen nacht voor de ArenA, blijkt uit foto's op Twitter. In tentjes brachten ze de nacht door bij het stadion, in de hoop zaterdagavond vooraan te staan.

Beyoncé doet Amsterdam aan met haar Formation World Tour, de zangeres geeft één concert in Nederland. De ruim 50.000 kaarten waren in februari in een mum allemaal verkocht.

Vierde ritzege Cavendish in Tour

De veertiende etappe in de Tour de France, over 208.5 kilometer van Montélimar naar Villars-les-Dombes, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit, die zijn vierde ritzege deze Tour pakte, was de snelste in de massasprint. Christopher Froome behield het geel.

De etappe, die een kwartier eerder begon vanwege de harde wind, ging relatief rustig van start en er waren lang geen ontsnappingspogingen. Na een uur koersen waren het Jérémy Roy (FDJ), Alex Howes (Cannondale), Martin Elmiger (IAM) en Cesare Benedetti (Bora) die op avontuur gingen. Zij kregen de zegen van het peloton, ook omdat ze geen gevaar vormden voor het algemeen klassement. Hun maximale voorsprong was zo'n 4,5 minuut.

De etappe kabbelde vervolgens voort. Het peloton had nog geen zin om de koplopers bij te halen die op 75 kilometer voor de meet nog drie minuten voorsprong hadden. Daarna werd het langzaam minder. Dertig kilometer voor de meet was het verschil nog 45 tellen. Howes was de eerste van de kopgroep die werd teruggepakt door het peloton, de andere drie wisten langer vol te houden. Negen kilometer voor de finish was het Elmiger die versnelde en Benedetti die niet kon volgen. Het peloton volgde op een halve minuut.

Vijf kilometer voor de meet begon het peloton echt te rijden en met nog drie kilometer te gaan was de vlucht van Roy en Elmiger voorbij. De sprinterstreinen werden vervolgens in stelling gebracht. In de eindsprint was het Cavendish die goed timede en zijn dertigste etappezege in de Tour de France pakte.

Cavendish slaat voor de vierde keer deze Tour toe. (PRO ShOTS/George Deswijzen)
Cavendish slaat voor de vierde keer deze Tour toe. (PRO ShOTS/George Deswijzen)

Yilderim belooft 'nieuwe start' mét oppositie

Samenwerking tussen de politieke partijen in het Turkse parlement krijgt een "nieuwe start" in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Premier Binali Yildirim heeft dat zaterdag beloofd. Hij zei te geloven dat de vier belangrijkste partijen, doorgaans sterk verdeeld, gezamenlijke uitgangspunten kunnen vinden.

Yilderim hield de afgevaardigden voor dat de mensen die de coup hebben beraamd geen soldaten zijn, maar terroristen die het parlement als doelwit hadden.

Yilderim belooft 'nieuwe start' mét oppositie
Yilderim belooft 'nieuwe start' mét oppositie (Foto: ANP)

Vierdaagse heeft eigen radiostation

De Nijmeegse Vierdaagse en Vierdaagsefeesten hebben een eigen radiostation. De gehele komende week zal 4daagseradio vanuit een tijdelijke radiostudio op de Wedren (start- en finishlocatie) verslag doen van de feestelijkheden en natuurlijk de wandeltocht.

4daagseradio is een samenwerking van zeven lokale omroepen uit de regio Nijmegen. Ze delen hun FM-frequenties met elkaar om zo in een grote straal rondom Nijmegen te beluisteren te zijn. De presentatie is in handen van de DJ’s van de diverse omroepen die afwisselend verslag doen van alles rondom de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten.

Naast Radio maken de omroepen ook televisieuitzendingen waarop niet alleen de radiouitzendingen, maar ook diverse gebeurtenissen rechtstreeks te volgen zijn. 4daagse TV is te volgen op de kanalen van de lokale omroepen.


Kranten Egypte verheugen zich om val Erdogan

Verschillende Egyptische kranten hebben de afloop van de militaire poging tot staatsgreep in Turkije verkeerd ingeschat. "Turkse leger brengt Erdogan ten val", kopte de staatskrant Al-Ahram zaterdag. De krant Youm 7 somde op zijn website de "Redenen voor de val van Erdogan" op; de Turkse president was volgens het blad onder meer een van de grootste ondersteuners van terreurorganisaties als Islamitische Staat.

Kranten waren al gedrukt voordat duidelijk werd hoe de couppoging in Turkije zich ontwikkelde. Achter de berichtgeving kunnen politieke motieven zitten. In de zomer van 2013 zette het Egyptische leger de gekozen islamistische president Mohammed Mursi na massaprotesten tegen hem af. Critici van het leger spraken van een putsch. Mursi en zijn Moslimbroederschap onderhielden goede betrekkingen met Erdogan, die toentertijd in Turkije premier was.

Kranten Egypte verheugen zich om val Erdogan
Kranten Egypte verheugen zich om val Erdogan (Foto: ANP)

Feyenoord klopt Anderlecht in oefenduel

Feyenoord heeft op trainingskamp in Oostenrijk Anderlecht verslagen in een oefenduel. Twee goals van Dirk Kuyt en een van Michiel Kramer, deden de Belgen de das om.

In de eerste helft golfde het spel heen en weer. De Brusselse club kreeg wat kansjes, terwijl de Rotterdammers de eerste grote kans vlak voor het rustsignaal binnenschoten. Na het oppikken van een afvallende bal, wist Kuyt het leder in het doel te schieten: 1-0.

Met het inbrengen van Kramer voor zomeraankoop Nicolai Jörgensen kwam er meer dreiging bij Feyenoord. Vlak voor het einde van de confrontatie zorgde de oud-ADO spits voor de 0-2, gevolgd door een tweede treffer van Kuyt.

In de slotseconden van het treffen redde Stefano Okaka de eer voor Anderlecht, maar was dit te weinig om het tij nog te doen keren in de hoop van een goed resultaat.

Frank,Breschel uitvallers in Tour

Mathias Frank is in de veertiende etappe van de Tour de France afgestapt. De kopman van IAM Cycling, vorig jaar achtste in het eindklassement, heeft last van maag- en darmproblemen.

Met de opgave van Frank, de nummer 31 in het algemeen klassement op ruim 44 minuten achterstand op Froome, zijn er nog 186 renners in koers.

Update 16:30 uur

Matti Breschel is ook afgestapt. De Deen van Cannondale was betrokken bij een valpartij en kon niet meer verder. Breschel stond 126e in het algemeen klassement.

Betoging in Rotterdam tegen mislukte coup

Enkele honderden mensen zijn zaterdag in Rotterdam de straat op gegaan om te betogen tegen de mislukte couppoging in Turkije. De politie liet weten dat ze toeziet op een rustig verloop van de demonstratie.

Volgens RTV Rijnmond hadden een paar honderd Turken zich verzameld op het Wilhelminaplein en liepen ze daarna richting de Erasmusbrug. De betoging verloopt rustig.

De deelnemers aan de demonstratie roepen op tot eenheid in Turkije. Een groep militairen probeerde in de nacht van vrijdag op zaterdag de macht over te nemen in Turkije. De staatsgreep mislukte.

Oranje verliest ook dubbelspel en kan wereldgroep Davis Cup vergeten

De Nederlandse tennissers hebben in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone van de Davis Cup verloren van Rusland. Matwé Middelkoop en Robin Haase gingen in het dubbelspel in Moskou in drie sets onderuit tegen Andrei Rublev en Konstantin Kravchuk. Het werd 6-3, 6-4 en 7-5.

Haase en Thiemo de Bakker verloren vrijdag allebei in het enkelspel, zodat de wedstrijd na de nederlaag in de dubbel al vandaag beslist is. Rusland mag later dit jaar in de play-offs gaan strijden voor een plek in de wereldgroep. Nederland speelt in september tegen Zweden voor behoud in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone.

Middelkoop dubbelt normaal gesproken met Wesley Koolhof, maar captain Jan Siemerink koos echter voor Haase. Dat bleek niet goed uit te pakken. De eerste twee sets maakten Middelkoop en Haase, vooral op de belangrijke momenten, te veel fouten. In de derde set kwam er nog even een opleving, maar het Russische duo voorkwam voorkwam met een sterk slot het spelen van een vierde set. 

Het dubbelspel was binnen twee uur gespeeld. Zondag staan er nog twee enkelspelen gepland en kan Oranje nog hooguit de eer redden. 

Dader Nice mogelijk zeer snel geradicaliseerd

Als de dader van de truckaanslag in Nice een islamistische extremist was, moet hij zeer snel geradicaliseerd zijn. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag gezegd, nadat Islamitische Staat had laten weten dat de dader een soldaat van de terreurgroep was.

Cazeneuve herhaalde dat daar geen bewijzen voor zijn gevonden. "Het lijkt erop dat hij zeer snel geradicaliseerd is, althans dat zijn de elementen die uit de verklaringen van de mensen uit zijn omgeving naar boven zijn gekomen."

De zus van Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Rabeb, zei zondag dat haar broer in Tunesië bij verschillende psychologen onder behandeling was geweest voordat hij in 2005 naar Frankrijk vertrok. De vader van Bouhlel verklaarde tegen de Franse televisiezender BFM dat zijn zoon "alles om hem heen kapotmaakte"als hij een kwade bui had.

Dader Nice mogelijk zeer snel geradicaliseerd
Dader Nice mogelijk zeer snel geradicaliseerd (Foto: ANP)

Griekenland bekijkt asielverzoek Turken

Griekenland neemt een asielverzoek in behandeling van acht gevluchte Turkse militairen. De militairen vlogen zaterdag met een militaire helikopter naar Griekenland en vroegen meteen politiek asiel aan, zeiden Griekse regeringsbronnen.

De helikopter landde zaterdag in het noorden van Griekenland bij de stad Alexandroupolis. De acht bemanningsleden werden daar aangehouden. Ze worden zondag voor een Griekse officier van justitie geleid.

De Griekse staatstelevisie ERT meldde dat de mannen mogelijk betrokken zijn geweest bij de militaire opstand van Turkije afgelopen nacht. De Black Hawk-helikopter waarin ze naar Griekenland vluchtten, zal onmiddellijk aan Turkije worden teruggegeven, aldus de regeringsbronnen.

Turkije heeft Griekenland inmiddels gevraagd om de uitlevering van de acht mannen, zo liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op Twitter weten.

Griekenland bekijkt asielverzoek Turken
Griekenland bekijkt asielverzoek Turken (Foto: ANP)

Pakistaans model door broer vermoord

Qandeel Baloch, een Pakistaanse vrouw die de strenge zeden in haar land met pikante foto's en video's op social media probeerde op te rekken, is door haar broer gewurgd. Waarschijnlijk deed hij dat om de eer van haar familie te zuiveren. Dat heeft de politie van Punjab meegedeeld.

Baloch, die in het echt Fauzia Azeem heette, werd door haar broer Waseem gewurgd in haar slaapkamer in het huis van de familie in de stad Multan, waarna haar vader de politie belde. "Het lijkt te gaan om eerwraak, maar nader onderzoek moet uitwijzen wat het motief voor deze moord was." De politie is op zoek naar Waseem, die is verdwenen.

Baloch, die ook wel de Kim Kardashian van Pakistan werd genoemd, verklaarde op Facebook dat zij de "typisch orthodoxe denkwereld" van de mensen in Pakistan probeerde te veranderen.

Zij bood in mei aan te strippen als het Pakistaanse cricketteam zou winnen van aartsrivaal India. Toen ze verloren zette zij een video online waarin zij zogenaamd voor het Indiase team danste in een bikini. Ook was zij in een recente muziekvideo te zien, waar zij met blote benen en in een doorkijkblouse danste op een Urdu-liedje. Onlangs postte zij een selfie met een bekende imam, tot grote woede van enkele machtige religieuze figuren.

In Pakistan zijn elk jaar meer dan vijfhonderd mensen, vooral vrouwen, slachtoffer van eerwraak. Ze worden veelal door hun eigen familie omgebracht, om schande die aan de gemeenschap is toegebracht uit te wissen.

Vrouw doodgestoken in Maasbommel

In het Gelderse Maasbommel is zaterdag een 58-jarige vrouw overleden nadat ze was neergestoken. De politie heeft een verdachte van betrokkenheid bij de steekpartij aangehouden.

Rond half acht kreeg de politie een melding over een steekincident aan de Velddijksestraat. Agenten troffen daar een zwaargewonde vrouw aan. Zij is ter plekke overleden aan haar verwondingen.

Een buurman van het slachtoffer zegt op de site van dagblad de Gelderlander dat de verdachte de vriend is van de dochter van de 58-jarige vrouw. De politie kon dat niet bevestigen.

Vrouw doodgestoken in Maasbommel
Vrouw doodgestoken in Maasbommel (Foto: ANP)

Nog geen officiële scheiding Ben Affleck

Ze zijn al een jaar uit elkaar, maar Ben Affleck en Jennifer Garner hebben hun scheiding nog steeds niet geregeld. Bronnen zeggen tegen showbizzsite TMZ dat zowel Ben als Jennifer geen stappen heeft ondernomen om de scheiding in gang te zetten. Ook gebeurt er niets om het gestrande huwelijk vlot te trekken.

In juni van het vorig jaar werd gemeld dat het huwelijk was stukgelopen. Ben verliet de echtelijke woning en nam zijn intrek in een van de gastenverblijven op het landgoed van het paar. Daar blijkt hij nu nog steeds te bivakkeren.

Volgens TMZ zijn de kinderen de reden dat Ben en Jennifer niet lijken te willen scheiden. Het stel wil de drie kinderen gezamenlijk opvoeden om ervoor te zorgen dat zij niet de dupe worden van de huwelijksproblemen.

Of Violet (10), Seraphina (7) en Samuel (4) echt de reden zijn dat er van een scheiding nog geen sprake is, blijft onduidelijk. "Er gebeurt gewoon niks", constateert een door TMZ geraadpleegde bron in de buurt van het stel.

Nog geen officiële scheiding Ben Affleck
Nog geen officiële scheiding Ben Affleck (Foto: BuzzE)

Half-bebaarde hoogspringer mist Spelen op zure wijze

Hoogspringer Gianmarco Tamberi heeft na zijn fantastische Diamond League-zege van vrijdagavond een gigantische domper te verwerken gekregen. De Italiaan sprong in Monaco over 2,39 meter, een nieuw Italiaans record en een hoogte waarmee hij zich definitief bij de grote favorieten voor olympisch goud schaarde.

De winst was op dat moment binnen voor Tamberi, die daarna nog een poging op 2,41 meter deed. Dat ging echter helemaal fout. Hij raakte geblesseerd aan zijn enkel en moest met een brancard het stadion uitgedragen worden. In het ziekenhuis bleek dat hij zijn enkelband afgescheurd heeft, wat uiteraard een einde maakt aan zijn olympische droom. 

Tamberi maakte in de afgelopen jaren vooral furore vanwege zijn verschijning: voor grote wedstrijden scheert hij regelmatig precies één helft van zijn gezicht, waardoor er een soort halve baard ontstaat. Sinds dit jaar is hij ook daadwerkelijk wereldtop en topkandidaat voor de medailles, tot vrijdagavond. 

"Maak me alsjeblieft wakker uit deze nachtmerrie...geef alsjeblieft mijn droom terug", schrijft een totaal gedesillusioneerde Tamberi op Instagram"Al die jaren waarin alles gericht was op die ene wedstrijd, al die opofferingen voor die ene dag...ik zou graag zeggen dat ik sterker dan ooit terug zal komen, maar ik kan op het moment niks anders dan huilen. Vaarwel, mijn Rio."

Tamberi viert zijn Europese titel, die hij vorige week won in Amsterdam (Foto: Getty)

Turkije wil doodstraf opnieuw invoeren

Turkije overweegt het herinvoeren van de doodstraf. Premier Binali Yildirim gaf tijdens een persconferentie aan dat er overwogen wordt om de grondwet aan te passen. Hierdoor zou een volgende couppoging moeten worden voorkomen.

De ingrijpende maatregel zou een afschrikkende werking moeten hebben op iedereen die het ook maar in zijn hoofd haalt om de regering omver te willen werpen.

Volgens Yildirim zijn de coupplegers aanhangers van Fethullah Gülen en hij noemt ze erger dan de PKK, de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging waar de regering ook al geen vrienden mee is.

De premier meldt verder dat de mensen die de drijvende kracht achter deze couppoging waren gearresteerd zijn. "Het volk heeft gesproken en gewonnen, de democratie heeft gewonnen" Hij noemde 15 juli een feestdag voor de democratie.

PSV zet Arías terug naar Jong PSV

Santiago Arías is voorlopig niet welkom bij de hoofdmacht van PSV. Trainer Phillip Cocu heeft de verdediger teruggezet naar de beloften, omdat gemaakte afspraken niet zijn nagekomen.

Arías had zich gisteren in Verbiers moeten melden voor het trainingskamp van PSV, maar hij liet zijn werkgever weten pas morgen naar de Oostenrijkse plaats af te reizen. "Dat tolereren we bij PSV van niemand. We zijn een team, voor iedereen gelden dezelfde afspraken", was de duidelijke taal van Cocu.

Naast het meespelen met de beloften van PSV moet Arías ook een boete betalen. Cocu: "Voor zijn handelen is geen enkele aanleiding, vandaar dat we dit hoog opnemen."

Geniale kwalificatie Bendsneyder in Moto3

Moto3-coureur Bo Bendsneyder heeft zich zaterdag van zijn allerbeste kant laten zien. Op de Sachsenring kwam de jonge Nederlander in de kwalificatie voor de Grand Prix van Duitsland tot de vierde tijd, veruit zijn beste prestatie ooit sinds hij dit seizoen zijn WK-debuut maakte.

De sessie werd halverwege onderbroken door een flinke val van de Italiaan Niccolo Antonelli. Hij hield er een gebroken sleutelbeen aan over en moet de race zondag uiteraard missen. In de slotminuten werd door de topcoureurs nog eens extra aangezet en het was Bendsneyder die eindelijk eens een écht goede ronde neer kon zetten. Zijn tijd van 1:27,522 minuten bleek goed voor een zeer verrassende vierde startplek, voor het eerst voor teamgenoot Brad Binder die als zesde mag vertrekken. 

De poleposition zal zondagochtend voor Enea Bastianini zijn. De Italiaan versloeg zijn landgenoot Andrea Locatelli en de jonge Spaanse rookie Aron Canet, die de eerste startrij zullen vormen. Tussen Bendsneyder en Binder staat Jorge Navarro op de vijfde plek op de startopstelling. 

Siem de Jong loopt weer blessure op

Siem de Jong heeft bij Newcastle United opnieuw te maken gekregen met een blessure. Tijdens de training van vrijdag ging het mis. Manager Rafael Benítez vertelde tegen Chronicle Live dat het om een hamstringblessure gaat. "Het was een heel vervelend moment. Ik stond er vlakbij en Siem probeerde een bal binnen te houden met zijn hak. Die beweging was te risicovol."

Volgens Benítez is het nu afwachten of De Jong op tijd fit is voor de start van de competitie. Newcastle United, dat vorig seizoen degradeerde uit de Premier League, start de competitie op vrijdag 5 augustus. The Magpies spelen dan in Londen tegen Fulham.

Siem de Jong kwam door eerder blessureleed in zijn eerste seizoen (2014/15) slechts tot vier optredens in het eerste elftal van Newcastle United. Het afgelopen seizoen waren dat achttien wedstrijden.

'Coup Turkije nog niet voorbij'

De coup d'état die vrijdagavond werd gepleegd door het Turkse leger lijkt nog niet te zijn afgeslagen, getuige een bericht vanuit Recep Tayyip Erdogan. Die heeft vanochtend een sms laten versturen naar alle mobiele telefoons in Turkije met daarin de volgende (vrij vertaalde) tekst:

"Waarde kinderen van het Turkse volk. Deze beweging is een opstand van een smal kader, dat in Ankara en Istanbul tanks en wapens heeft geroofd en die zich tegen het volk opstellen zoals in de jaren 70 gebeurde. Waardig Turks volk, kom op voor je democratie en je rust. Ik roep jullie op om de straat op te gaan tegen dit nauwe kader dat denkt het Turkse volk over te kunnen nemen, en op te komen voor de straten en jullie volk. Kom op voor je staat en voor je volk. Recep Tayyip Erdogan"

Er wordt ook gemeld dat er bij de marinebasis in Golcuk een fregat is gegijzeld en onderweg zou zijn richting Griekenland. Daarbij zou tevens het hoofd van de Turkse marinevloot zijn gegijzeld.

Het volk dat zich tegen het leger heeft gekeerd lijkt ook het recht in eigen hand te hebben genomen. Er komen steeds meer beelden vrij van mogelijk lynchpartijen, voornamelijk rond de Bosporus brug in Istanboel. In deze video is te zien hoe een bloedende militair wordt afgetuigd, kijken op eigen risico.

Vakantiefiles teisteren wegen Europa

Op verschillende plaatsen in Europa is zaterdag sprake van aanzienlijke vakantiefiles. Nederlanders die via de Gotthardtunnel van Zwitserland naar Italië willen, moeten daar twee uur wachten voor overhebben. Ook voor de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië is het twee uur lang aanschuiven. Dat meldt de ANWB.

In Frankrijk staan veel files op de Autoroute du Soleil. Valence is het grootste knelpunt. Ook daar moeten automoblilisten twee uur geduld hebben. Verder staat er een hardnekkige file in de zuidwestpunt van Frankrijk, op de A63 bij Biriatou, bij de grensovergang met Spanje. De file meet maar 8 kilometer, maar geeft een dusdanige wachttijd dat mensen wordt geaviseerd een andere route te kiezen.

In Italië wordt een lange file gemeld op de A1 van Milaan naar het zuiden. Tussen Piacenza en Parma staat het over 20 kilometer vast.

Vakantiefiles teisteren wegen Europa
Vakantiefiles teisteren wegen Europa (Foto: ANP)

Turkse militaire helikopter naar Griekenland

Een Turkse militaire helikopter is zaterdag in het noorden van Griekenland geland bij de stad Alexandroupolis. De acht bemanningsleden zijn aangehouden, aldus de Griekse politie.

Volgens de Griekse autoriteiten hebben de acht arrestanten politiek asiel gevraagd. De Griekse staatstelevisie ERT meldde dat de mannen mogelijk betrokken zijn geweest bij de militaire opstand van Turkije afgelopen nacht.

Turkije heeft Griekenland inmiddels gevraagd om de uitlevering van de acht mannen, zo liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op Twitter weten. Ze moeten uren hebben gevlogen.

Turkse militaire helikopter naar Griekenland
Turkse militaire helikopter naar Griekenland (Foto: ANP)

De Vierdaagsefeesten zijn begonnen

De Vierdaagsefeesten zijn begonnen. Vanaf vandaag tot en met vrijdag 22 juli zal het elke dag feest zijn op 38 verschillende locaties in Nijmegen. Het is dit jaar een extra groot feest, omdat het de 100e vierdaagse is.

Er is voor ieder wat wils. Zo kun je genieten van jazz in het Kronenburgerpark, van allerlei EDM-stijlen in het Hunnerpark en van artiesten zoals Ronnie Flex en 2Unlimited aan de Waalkade. Ook rock, alternatief en zelfs klassieke muziek is te vinden in de stad. Voor een compleet overzicht van alle locaties kun je terecht op deze pagina van de Vierdaagsefeesten.

Er zullen dit jaar niet alleen feestende mensen zijn te vinden in de binnenstad van Nijmegen, maar ook Pokémon-vangers. Op Facebook is een evenement geplaatst waar veel mensen zich hebben aangemeld om tijdens de Vierdaagsefeesten Pokémon te vinden. Het is zelfs zo erg, dat de organisatie van de Vierdaagsefeesten speciale verkeersborden heeft geplaatst om te zorgen dat mensen elkaar niet in de weg zitten.

Ook om de veiligheid is veel te doen. Na de aanslag in Nice wordt er afgevraagd of de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten wel veilig genoeg zijn. Volgens de marsleider van de Vierdaagse en de directeur van de Vierdaagsefeesten doen ze er alles aan om het feest zo veilig mogelijk te laten verlopen. Wel wordt er opnieuw gekeken of de beveiliging wel goed genoeg is.

De organisatie verwacht deze week zo'n anderhalf miljoen bezoekers. De openingsact van de Vierdaagse, waarbij vuurwerk wordt afgestoken, is zondagavond. De Vierdaagse zelf start dinsdag. FOK! is tijdens de gehele Vierdaagse ter plaatse.

Pokémon Go nu ook officieel beschikbaar in Nederland

Het heeft even geduurd, maar het Pokémon Go-twitteraccount laat weten dat we nu ook in Nederland en België Pokémon Go kunnen spelen zonder allerlei omwegen, nep-accounts in het buitenland en weet ik het wat meer.

Terwijl de wereld in de fik staat kunnen we hier massaal toeterend over straat. Dat komt omdat je als automobilist vanaf vandaag niet alleen op stoplichten en flitspalen moet letten, maar omdat er nu nog meer Pokémon-trainers zonder te kijken over straat rennen om die ene Pokémon te vangen.

Voordat je begint moet je wel zorgen dat je een smartphone hebt dat ondersteund wordt:

Voor Android:

  • Van Android 4.4 tot Android 6.0.1 (Android N wordt pas ondersteund als het officieel uit is)
  • Voorkeurs-resolutie van 720x1280 pixels (spel is niet geoptimaliseerd voor tablets)
  • Internetverbinding(Wi-Fi, 3G, of 4G)
  • GPS en Locatie Service
  • Intel CPU's worden niet ondersteund.

Voor iOS:

  • iPhone 5+
  • iOS 8+
  • Internetverbinding(Wi-Fi, 3G, of 4G)
  • GPS en Locatie Service
  • iPhones met jailbreak worden niet ondersteund.

De iOS-versie is hier te downloaden. Voor Android klik je op deze link.

Middagvluchten Transavia gaan door

Luchtvaartmaatschappij Transavia hervat zaterdagmiddag de vluchten naar Turkije. Er staan vijf vluchten op het programma: drie vanaf Schiphol naar Izmir, Antalya en Gazipasa, een vanaf Groningen via Eindhoven naar Dalaman en een vanaf Eindhoven naar Gazipasa. Dat heeft een woordvoerster gemeld.

Transavia schrapte in de nacht van vrijdag op zaterdag de ochtendvluchten naar Turkije, in verband met de couppoging in het land. Het ging om vijf vluchten vanaf Schiphol en een vanaf Rotterdam The Hague Airport.

Van de negentien vluchten van verschillende maatschappijen die zaterdag vanaf Schiphol zouden vertrekken naar Istanbul, gaan er zeven vooralsnog niet door. Turkish Airlines heeft vier vluchten geannuleerd, Pegasus, Atlasglobal en Atlasjet alle drie één.

Middagvluchten Transavia gaan door
Middagvluchten Transavia gaan door (Foto: ANP)

Engelse pond stijgt in waarde, mainstream media zwijgen

Direct na het Brexit-referendum werd de koersontwikkeling van de Engelse pond breed uitgemeten in de media. Elke daling werd afgedaan als rampspoed, want het paste netjes in de veel grotere propaganda campagne.

Ondertussen stijgt de pond alweer een tijdje, en staat 3 eurocent boven het minimum sinds de Brexit. De euro daarentegen zakt verder t.o.v. de dollar. En de media? Die zwijgen.

Update 12.10 uur
Diverse FOK!-experts hebben inmiddels in de reacties aangetoond dat de pond de brexit nog niet helemaal te boven is.

'Spice Girl komt met country album'

Nadat eerder The Sun bekend had gemaakt nieuw materiaal van leden van de Spice Girls te hebben gehoord, heeft de krant nu ook onthuld dat Geri Horner een heuse countryplaat heeft opgenomen.

Geri zou zes jaar aan het album hebben gewerkt. Volgens bronnen die nummers hebben beluisterd, zingt ze over liefde en het moederschap. Het materiaal doet denken aan Dolly Parton en is heel anders dan het eerdere solowerk van Geri.

Overigens heeft Emma Burton tijdens een radio-interview toegegeven dat er nieuw materiaal is van de Spice Girls. Ze vertelde dat ze samen met Geri en Mel B. Song For Her heeft gemaakt. Ze hebben het nummer met z'n drieën opgenomen in een studio. Emma spreekt nadrukkelijk van een demo. "We waren gewoon wat aan het uitproberen", legt ze uit. "Het is geen single. We zijn de studio ingegaan en hebben wat lol gemaakt."

'Spice Girl komt met countryalbum'
'Spice Girl komt met countryalbum' (Foto: BuzzE)

IS claimt verantwoordelijkheid aanslag Nice

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in de Franse stad Nice, die donderdag 84 mensen het leven kostte. "De persoon die de operatie in Nice, Frankrijk uitvoerde, was een van de soldaten van Islamitische Staat", beweert het aan de terreurbeweging gelieerde persagentschap Amaq zaterdag.

"Hij voerde de operatie uit in reactie op oproepen om onderdanen aan te vallen van landen die deel uitmaken van de coalitie die vecht tegen Islamitische Staat", aldus de verklaring. De echtheid van de verklaring kon niet uit onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

De 31-jarige Franse Tunesiër Mohamed Lahouaiej-Bouhlel richtte het bloedbad aan toen hij met een vrachtwagen moedwillig over een mensenmenigte op de boulevard reed. Dat gebeurde na het vuurwerk op de nationale feestdag.

De Franse autoriteiten onderzoeken de claim. Tot dusver zijn er geen bewijzen gevonden dat de aanslagpleger banden had met islamisten. Hij stond ook niet bekend om radicalisme.

IS claimt verantwoordelijkheid aanslag Nice
IS claimt verantwoordelijkheid aanslag Nice (Foto: ANP)

Vervroegde verkiezing Kroatië op 11 september

Kroatië houdt vervroegde parlementsverkiezingen op 11 september. Dat liet de Kroatische president Kolinda Grabar-Kitarovic zaterdag weten.

Het jongste lid van de Europese Unie moet vervroegd naar de stembus na de val van de regering van premier Tihomir Oreskovic. Dat gebeurde als gevolg van een breuk in de centrumrechtse coalitie tussen de conservatieve HDZ-partij en hervormingspartij Most (Brug).

Het Kroatische parlement ontbond zichzelf in juni nadat het de regering had afgezet. Dat volgde op een motie van wantrouwen die was ingediend door de grootste partij van de regerende coalitie.

Vervroegde verkiezing Kroatië op 11 september
Vervroegde verkiezing Kroatië op 11 september (Foto: ANP)

Ster voor Pitbull op Hollywoods Walk of Fame

Pitbull heeft vrijdag zijn ster op de Walk of Fame onthuld. De 35-jarige Amerikaanse rapper heeft de 2584e ster op de bekende boulevard in Hollywood gekregen.

De ster van Pitbull, oftewel Armando Christian Perez, ligt vlakbij die van de Cubaanse zangeres Celia Cruz, een van de persoonlijke idolen van de rapper. "De wereld is gefascineerd door Pitbulls verhaal en zijn opmerkelijke talent. De Hollywood-gemeenschap verwelkomt hem met open armen en eert zijn werk door zijn naam te noteren op een van de bekendste plekken op aarde", zei Walk of Fame-ceremonieproducent Ana Martinez eerder.

Pitbull bracht zijn eerste cd in 2004 uit. Op zijn vierde album Rebelution (2009) stond het nummer I Know You Want Me, waarmee hij internationaal doorbrak. Sindsdien heeft de rapper nog zes platen vol gerapt, samengewerkt met artiesten als Jennifer Lopez, Afrojack en Shakira en mocht hij het officiële lied voor het WK van 2014 schrijven.

Ster voor Pitbull op Hollywoods Walk of Fame
Ster voor Pitbull op Hollywoods Walk of Fame (Foto: BuzzE)

Bulgarije klaagt mannen aan voor terrorisme

Bulgaarse aanklagers hebben vrijdag Meliad Farah en Hassan El Hajj aangeklaagd voor terrorisme. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag op de luchthaven van Burgas in Bulgarije in 2012, waarbij vijf Israëlische toeristen om het leven kwamen.

Het proces zal bij verstek plaatsvinden omdat de verblijfplaats van Farah (35) en Hassan (28) onbekend is. De mannen staan gesignaleerd bij Interpol. Het gaat om respectievelijk Australische en Canadese burgers van Libanese afkomst.

Een zelfmoordterrorist doodde de vijf toeristen en een Bulgaarse buschauffeur bij de aanslag op 18 juli. De aangeklaagden zijn zijn vermeende handlangers. Ook de zelfmoordterrorist met Franse nationaliteit was afkomstig uit Libanon.

De Bulgaarse autoriteiten houden de Libanese sjiitische militante groep Hezbollah verantwoordelijk voor de aanslag. Hezbollah ontkent elke betrokkenheid.

Bulgarije klaagt mannen aan voor terrorisme
Bulgarije klaagt mannen aan voor terrorisme (Foto: ANP)

Nep Pokémon-apps met malware ontdekt

Oplichters proberen misbruik te maken van de populariteit van het spel Pokémon Go. Er zijn nepversies van de app in de Play Store ontdekt die malware bevatten. Daarvoor waarschuwt IT-beveiligingsbedrijf ESET.

De malware vergrendelt het scherm en op de achtergrond blijft de app actief om op pornoadvertenties te klikken, wat de makers van het virus geld oplevert. Volgens ESET is een volgende stap van de virusmakers geld vragen om de telefoon weer te ontgrendelen.

Het beveiligingsbedrijf waarschuwt ook voor de apps met de naam Guide & Cheat for Pokémon Go en Install Pokemongo. Deze malafide apps verleiden gebruikers om geld te betalen voor nepdiensten.

Google heeft de applicaties inmiddels uit de Play Store gehaald.

Nep Pokémon-apps met malware ontdekt
Nep Pokémon-apps met malware ontdekt (Foto: BuzzT)

Turkse legerleider gered na gijzeling

Het hoofd van de strijdkrachten van Turkije is gered, nadat hij was gegijzeld tijdens de nachtelijke poging tot staatsgreep in het land. Dat zei een hoge Turkse functionaris zaterdag.

Het lot van legerleider Hulusi Akar was aanvankelijk onbekend. Hij bleek door rebellen te zijn vastgezet tijdens de poging tot staatsgreep. De generaal werd bevrijd tijdens een operatie op een luchtmachtbasis bij de hoofdstad Ankara, meldde staatspersbureau Anadolu. Hij is in veiligheid gebracht. Premier Binali Yildirim benoemde Umit Dundar afgelopen nacht tot waarnemend legerleider.

Turkije heeft in het hele land 1563 militairen gearresteerd na de couppoging van afgelopen nacht. De rebellerende militairen gebruikten onder meer tanks en militaire helikopters in een mislukte poging de regering omver te werpen.

Bij de couppoging in Turkije zijn vrijdagavond en -nacht 42 mensen gedood. Het gaat voor het merendeel om burgers die in de hoofdstad Ankara om het leven kwamen, aldus de lokale autoriteiten. Tot de slachtoffers behoren volgens het Turkse persagentschap Anadolu ook zeventien politiemensen.

De Turkse president Recip Tayyip Erdogan heeft vrijdagnacht zijn aanhangers gezworen dat de coupplegers hun straf niet zullen ontlopen. Hij verscheen vrijdagnacht rond 03.00 uur bij de luchthaven Atatürk bij Istanbul en sprak daar zijn aanhangers toe. Erdogan zei onder meer dat geen enkele kracht de wil van het volk kan breken.

Update 11.11 uur
Het aantal doden die zijn gevallen tijdens de poging tot staatsgreep in Turkije is opgelopen tot negentig. Dat liet het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag weten. Ook het aantal mensen die gewond raakten liep op, tot 1154. Rebellerende militairen probeerden afgelopen nacht met behulp van tanks en helikopters de regering omver te werpen. Ze blokkeerden daarbij onder meer bruggen over de Bosporus en beschoten het parlementsgebouw in Ankara.

Turkse legerleider gered na gijzeling
Turkse legerleider gered na gijzeling (Foto: ANP)

Gitaar Eric Clapton wordt geveild

De gitaar waar Eric Clapton op speelde tijdens het concert ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag wordt geveild. Dat meldt showbizzsite TMZ. Via internet kunnen geïnteresseerden alvast bieden op de Fender Stratocaster.

Clapton stelde het instrument oorspronkelijk ter beschikking voor een benefietveiling. Die was georganiseerd voor de vrouw van Johnny Nicholas, lid van de Amerikaanse countryband Asleep at the Wheel. Maar nog voor de veiling startte overleed ze aan de gevolgen van leukemie.

De opbrengst van de veiling gaat nu naar een stichting die zich bezighoudt met onderzoek naar leukemie. De verwachting is dat de gesigneerde gitaar zeker 20.000 euro op zal brengen.

Gitaar Eric Clapton wordt geveild
Gitaar Eric Clapton wordt geveild (Foto: BuzzE)

Weer vertraging biopic Tupac

Het wil maar niet vlotten met de biopic over rapper Tupac Shakur. De film zou in september in première gaan, maar dat wordt waarschijnlijk pas november. Aanleiding is volgens TMZ een geschil over de soundtrack van All Eyes on Me, zoals de film gaat heten.

Rapper Daz Dillinger claimt de rechten te hebben van het nummer Ambitionz Az a Ridah. De song is prominent aanwezig in de film. Dillinger is al een tijdje in een juridisch gevecht verwikkeld met de filmproducenten. De rapper claimt miljoenen van de producenten.

Het geschil over de rechten van Ambitionz Az a Ridah komt daar nog eens bovenop. Vandaar dat producent BMG de release een paar maanden heeft opgeschoven.

Tupax Shakur werd in september 1996 vermoord. Hij wordt beschouwd als de beste gangstarapper aller tijden.

Weer vertraging biopic Tupac
Weer vertraging biopic Tupac (Foto: BuzzE)

Erdogan geeft Gülen de schuld van coup

Achter de couppoging in Turkije zitten militairen die aanhangers zijn van de beweging van de naar de Verenigde Staten uitgeweken moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Dat zegt president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan en Gülen waren vroeger bondgenoten maar verkeren al jaren met elkaar op vijandige voet. Turkije heeft de beweging van Gülen officieel als terreurorganisatie aangemerkt. Erdogan beweert al langer dat Gülen zijn regering omver wil werpen.

Erdogan geeft Gülen de schuld van coup
Erdogan geeft Gülen de schuld van coup (Foto: ANP)

Alarmcentrale overspoeld met vragen

De ANWB Alarmcentrale is in de nacht van vrijdag op zaterdag overspoeld met telefoontjes, zowel van Nederlanders die in Turkije zitten als van mensen die er nog naartoe gaan.

De meesten vragen zich af of het nog wel veilig is om in Turkije te zijn na de couppoging van een groep militairen. Volgens een woordvoerder van de ANWB is het lastig op dit moment antwoord te geven op die vraag, in veel gevallen zullen mensen de ontwikkelingen moeten afwachten.

Er hebben zich nog geen Nederlanders gemeld die door de onrust in Turkije in problemen zijn gekomen.

Alarmcentrale overspoeld met vragen
Alarmcentrale overspoeld met vragen (Foto: ANP)

Kwaku Summer Festival van start in Amsterdam

Het Kwaku Summer Festival is weer begonnen. De komende vier weekenden staat het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost in het teken van onder meer muziek, eten en drinken en het traditionele voetbaltoernooi. Het is de 41e keer dat het festival wordt gehouden.

Bij de tientallen standjes die voor Kwaku worden opgetuigd kunnen mensen terecht voor traditionele gerechten als nasi, pom en bara. Maar ook debatten en een pop-upmuseum staan op het programma. Op het muzikale vlak staan optredens van onder anderen Brace, Extince en Damaru gepland.

Het Kwaku Festival begon in 1975 als voetbaltoernooi voor arme inwoners van het stadsdeel voor wie een vakantie onbetaalbaar was. Sindsdien is het uitgegroeid tot het maandlange festival waar Amsterdam nu elk jaar naar uitkijkt. Het voetbaltoernooi is echter niet verdwenen. Ook dit jaar is er weer een toernooi, waar in teams van vijf wordt gespeeld.

Kwaku Summer Festival van start in Amsterdam
Kwaku Summer Festival van start in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Drie aanhoudingen na aanslag Nice

De Franse politie heeft zaterdag in Nice drie mensen aangehouden in verband met de aanslag in de stad afgelopen donderdag. Zeker 84 mensen kwamen om het leven toen een vrachtwagen zich door de menigte ploegde die zich die avond aan de boulevard had verzameld om de Franse nationale feestdag te vieren.

De Franse autoriteiten zijn nog steeds bezig om te bepalen of de 31-jarige Tunesische bestuurder van het voertuig alleen handelde of ook handlangers heeft gehad. Ook wordt uitgezocht in hoeverre zijn motieven zijn terug te voeren op de radicale islam.

De betrokken arrestanten komen uit de "directe omgeving"van de aanvaller, aldus politiebronnen. De aanhoudingen zijn op twee verschillende locaties in Nice gedaan.

Drie aanhoudingen na aanslag Nice
Drie aanhoudingen na aanslag Nice (Foto: ANP)

Koenders wil spoedoverleg EU over Turkije

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wil dat zijn Europese collega's zo snel mogelijk bijeenkomen voor spoedoverleg over de situatie in Turkije.

De minister heeft voor het spoedoverleg aangedrongen bij EU-buitenlandchef Frederica Mogherini, laat zijn ministerie zaterdagochtend vroeg via twitter weten. "Het geweld moet stoppen", aldus Koenders.Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) keert voortijdig terug van zijn bezoek aan Zuid-Amerika vanwege de couppoging in Turkije. Dat meldt zijn woordvoerster zaterdagochtend.

Koenders zou aanvankelijk vanuit Chili doorreizen naar Brazilië. Door de situatie in Turkije besloot de bewindsman meteen terug te keren naar Nederland. Maandag treft Koenders zijn EU-collega's in Brussel voor spoedoverleg over Turkije en de aanslag van donderdag in Nice.

Koenders wil spoedoverleg EU over Turkije
Koenders wil spoedoverleg EU over Turkije (Foto: ANP)

Tour: Etappe 14 - Sprinten op zaterdag?

Er spelen op dit moment wat andere zaken, waardoor de Tour wat minder relevant lijkt. Desondanks is er nog altijd het bekende gezegde dat de Tour op niemand wacht. We stonden met z'n allen stil bij de aanslag in Nice. Misschien dat we ook stil moeten gaan staan bij de situatie in Turkije, maar de koers gaat door. Parijs is immers nog ver en zonder te fietsen komen we er niet.

De tijdrit werd overschaduwd door de gebeurtenissen in het zuiden van Frankrijk, maar toch vielen er wel wat beslissingen. Froome deelde een klap uit aan al zijn concurrenten. Niemand staat meer bij hem in de buurt. Mollema deed het geweldig en is enorm sterk aan het fietsen. Desalniettemin staat hij bijna twee minuten achter op Froome. De rest staat nog verder achter. Vooral Quintana viel door de mand. We krijgen natuurlijk nog zware dagen in de Alpen, maar het lijkt nu al beslist. Froome is op weg naar zijn derde Tourzege.

De tijdrit won hij evenwel niet, er was namelijk iemand aanwezig die steeds meer laat zien dat hij een renner van de buitencategorie is. Tom Dumoulin reed iedereen helemaal de vernieling in. Een minuut pakken in een tijdrit op Froome, dat is een grandioze prestatie. Het is ook een grandioos mens, zijn reactie na de rit was uitstekend. Dumoulin heeft nu in drie grote rondes achter elkaar vijf ritten gewonnen. Nu ook in iedere grote ronde een tijdrit gewonnen, daarmee komt hij wel in een heel bijzonder rijtje.

Het is weer een succesvolle grote ronde voor ons land, het begint bijna normaal te worden. Jarenlang wonnen 'we' haast niets, nu zeven etappes in drie grote rondes. Enfin, we duiken het weekend in. Normaal heb je in het weekend altijd geweldige ritten, maar dat gaat zaterdag lastig worden. Het is behoorlijk vlak. Met een beetje pech een wandeletappe. Na de belachelijke taferelen op de Ventoux weer niet echt reclame voor de sport.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Een stuk ten noordoosten van de finishplaats van de tijdrit start de 14e rit in Montélimar. Een stad met 38.000 inwoners, aan de Rhône, in het departement Drôme. De stad is vooral bekend vanwege de noga die er wordt gemaakt. Nougat, zoals de Fransen het noemen. Een mix van suiker, honing, amandelen, vanille en eieren resulteert in deze zoetige lekkernij. Het wordt uiteraard op meer plaatsen op de wereld gemaakt, met verschillende benamingen, maar in Frankrijk wordt Montélimar toch echt gezien als de bakermat van noga. Het is het symbool van de stad en tot op de dag van vandaag zijn er nog grote bedrijven in de stad waar noga wordt geproduceerd. Meer dan 3000 ton per jaar, dat wordt geëxporteerd over heel Europa. Er zijn ook verschillende musea in de stad, waar je alles over nougat kan vinden. Zo zijn ze ook zo gek geweest om een enorm stuk nougat te maken van een meter bij een meter. Gekke Fransen.

De Tour is al eens eerder in de stad van de noga geweest, in 2006 bijvoorbeeld. Het zou een belangrijke aankomst worden. Een groep van vijf reed weg en uiteindelijk bleven er twee over die zouden gaan sprinten om de zege. Oscar Pereiro Sio en Jens Voigt. De toen ook al oude Duitser ging met de winst aan de haal. Pereiro hoefde alleen niet te treuren, het peloton kwam pas een half uur later binnen en daardoor mocht hij de gele trui aantrekken. Deze gele trui zou hij lang verdedigen, toch verliezen, maar na een tijd via de groene tafel toch weer terugkrijgen. Daar komen we later tijdens deze Tour nog wel op terug. De renners starten aan de rand van het centrum, langs de rivier de Roubion. De stad heeft ook nog wat leuke gebouwtjes, zoals een kasteeltje en een oud theater, maar het opvallendste gebouw is toch het het Palais des Bonbons et du Nougat.

Noga. Een heel groot stuk noga. Rare lui, die Fransen (Foto: WikiCommons)
Noga. Een heel groot stuk noga. Rare lui, die Fransen (Foto: WikiCommons)

We gaan tijdens deze rit een heel eind richting het noorden fietsen, richting Lyon. Voor we dat doen moeten we alleen nog wel een stukje naar het oosten. De renners rijden dwars door de provincie en komen al vroeg op de dag het eerste klimmetje tegen. Na 16 kilometer fietsen ze door Puy-Saint-Martin en buiten dit dorpje begint een klimmetje van bijna vier kilometer aan 5,2%, de Côte de Puy-Saint-Martin. Een colletje van de vierde categorie, lekker om de rit mee te beginnen. Na dit klimmetje loopt het een aantal kilometer licht naar beneden, over brede wegen. In Crest, waar de renners na 31 kilometer koers aankomen, begint het weer op te lopen. Crest is een dorpje aan de Drôme, met een mooi kasteeltje dat boven het dorp uittorent.

Het loopt een aantal kilometer vals plat omhoog, maar heel lastig is het verder niet. De renners rijden een brede weg en ze blijven een kilometer of 30 over dezelfde weg rijden. In deze 30 kilometer komen ze op een paar rotondes na niet veel obstakels tegen. Ze rijden wel door een aantal dorpjes, zoals Chabeuil, na 53 kilometer. In deze omgeving is het terrein wat meer open. Als het nog steeds zo hard waait kan het weer gezellig worden. Het is al een tijdje helemaal vlak, dit blijft zo tot de renners in de buurt komen van Romans-sur-Isère, waar het peloton na 71 kilometer passeert. Romans-sur-Isère is een mooie stad, met een oud bruggetje en oude gebouwtjes. Toch is het eerder gepasseerde Crest toch nog net wat opvallender, vooral vanwege het kasteel.

Na wat bochtenwerk in Romans-sur-Isère komen de renners op een weg terecht die ze bijna 50 kilometer lang gaan volgen. Toch is het niet zo makkelijk als het klinkt, want er komen de nodige klimmetjes in voor. Het eerste serieuze klimmetje komt na een kilometer of 90, als de renners aan de Côte du Four-à-Chaux beginnen. Deze heuvel van de vierde categorie is vier kilometer lang en 4,2% gemiddeld. Na dit klimmetje is er een korte afdaling, richting Hauterives. Er zitten een paar bochten in de afdaling, maar veel stelt het niet voor. De weg is ook breed genoeg. Eenmaal buiten Hauterives begint de volgende klim van de dag. De Côte d'Hauterives is 2,1 kilometer lang en 5,5% gemiddeld. Weer een beklimming van de vierde categorie, uiteraard.

Crest met het kasteel dat boven het dorp uittorent (Foto: WikiCommons)
Crest met het kasteel dat boven het dorp uittorent (Foto: WikiCommons)

Boven hebben de renners 101 kilometer afgelegd en zitten ze bijna op de helft van de rit. Er is weer een korte afdaling, maar ook die is niet zo lastig. Na 104 kilometer komen de renners beneden in Lens-Lestang. Het is even een aantal kilometer vlak, tot Beaurepaire. In Beaurepaire begint het volgende klimmetje, hoewel hier geen punten te verdienen zijn. Het gaat een paar kilometer omhoog, iets minder zwaar dan de vorige klimmetjes maar het is wel te merken dat het niet vlak is.

Er volgt een korte afdaling, waarna er weer een kilometertje wordt geklommen, waarna er wordt afdedaald richting Eyzin-Pinet. Daar komen de renners na 128 kilometer aan. De afdaling is weer goed te doen. Brede weg, in goede staat. Veel bomen langs de kant van de weg in dit deel van de rit, waardoor de wind weinig invloed heeft. Van de dorpjes in deze omgeving worden geen ansichtkaarten gemaakt, ze zijn niet om aan te gluren. Eyzin-Pinet heeft dan nog wel een enigszins acceptabele kerk.

Buiten Eyzin-Pinet volgen er nog twee klimmetjes. Bijna meteen na het buitenrijden van het dorp begint de weg weer licht omhoog te lopen. Er zitten wat stevige stroken tussen, maar gemiddeld gezien is het niet meer dan wat vals plat. De tussensprint van de dag is na 145 kilometer in La Fayette. Richting La Fayette loopt het ook een kilometer of vijf licht omhoog. Best een slopende rit eigenlijk, het gaat stiekem toch best vaak omhoog. Richting de tussensprint gaat het aan 3% omhoog. De renners fietsen over brede wegen, door een behoorlijk open terrein.

Na de tussensprint wordt het wat vlakker. De renners rijden richting Saint-Quintin-Fallavier, waar ze over een of ander aftands industrieterrein fietsen. Daarna komen ze weer op een brede weg terecht op het Franse platteland, met haast geen beschutting. Voor het eerst wordt de rit echt makkelijk. We rijden met een boog om Lyon heen, dus alle Nederlanders en Belgen die genoeg hebben van de Tour kunnen hier mooi de snelweg richting huis pakken. Misschien een tip voor Wilco. De renners die er nog wel zin in hebben fietsen verder door onbeduidende dorpen en komen weinig fraais voor het oog tegen. Na 170 kilometer komen ze door Pont-de-Chéruy, waar nog een soort van chateau staat.

Het Château de Montfort zal ongetwijfeld in Het Grote Kastelenboek van Dijkstra & Ducrot staan (Foto: WikiCommons)
Het Château de Montfort zal ongetwijfeld in Het Grote Kastelenboek van Dijkstra & Ducrot staan (Foto: WikiCommons)

Het terrein is nog steeds behoorlijk open, hoewel de renners wel steeds van richting veranderen. Na 188 kilometer komen de renners door Montluel. Er zijn wat rotondes onderweg, maar de weg is wel steeds breed. Er valt verder weinig te melden. Buiten Montluel begint de weg wel weer lichtjes op te lopen, na een kilometer of 40 volledig vlak terrein. Er zijn wat bochten, tot Sainte-Croix, na 193 kilometer. Vanaf dat moment zijn er nog twee bochten en gaat het daarna een kilometer of acht volledig rechtdoor. Eindelijk komen de renners ook eens een keer door een wat mooiere omgeving, er zijn wat meertjes links en rechts naast de weg.

Op zes kilometer van de streep is er een scherpe bocht naar links en komen de renners op een iets minder brede weg terecht. De renners fietsen drie kilometer lang rechtdoor over deze weg, voor ze op drie kilometer van de streep rechtsaf slaan. De weg waar de renners nu op terechtkomen is een stuk breder. Er zit tot de finish geen bocht meer in het parcours. De coureurs gaan rechtdoor richting Villars-les-Dombes. Links en rechts zijn er weer de nodige meertjes, het is een waterrijk gebied. In de slotkilometers is het terrein ook weer behoorlijk open. Villars-les-Dombes zullen ze niet bereiken, want de finish is buiten het dorp, bij het Parc des Oiseaux.

Villars-des-Dombes is een dorpje met 4000 inwoners in het departement Ain, regio Rhône-Alpes. Dit is echter helemaal niet relevant, want daar finishen we niet. We finishen naast de parkeerplaats van het Parc des Oiseaux. Dit is een dierentuin, hoewel, de term vogelpark dekt wat meer de lading. Er zijn meer dan 3000 vogels van over de hele wereld in dit park. 300 verschillende soorten, nogal een impressionante verzameling dus. Een flinke toeristische attractie, jaarlijks komen er meer dan 300.000 mensen op af. Het is het grootste vogelpark van Frankrijk en een van de grootste van Europa. Er zijn dagelijks allerlei voorstellingen met vogels die vlak over je hoofd vliegen en dat soort ongein. Vooral leuk als klein kind, krijg je allemaal trauma's van.

Een kakatoe in het Parc des Oiseaux lijkt de rennende Chris Froome uit te lachen (Foto: WikiCommons)
Een kakatoe in het Parc des Oiseaux lijkt de rennende Chris Froome uit te lachen (Foto: WikiCommons)

Het is een debutant in de Tour, maar in een andere koers van de ASO is het al eerder voorgekomen. In de Dauphiné van 2013 bijvoorbeeld, toen er een tijdrit iets verderop in Villars-les-Dombes startte, waarna men een rondje door de omgeving reed om te eindigen bij het park. De tijdrit werd gewonnen door Tony Martin, want in 2013 kon hij er nog wel wat van. Ook in de Dauphiné van 2015 kwam het park voor. Er eindigde een rit, die in de massasprint gewonnen zou worden door Nacer Bouhanni. Na een generale repetitie in de Dauphiné nu dus het debuut in de Tour.

Ook tijdens deze rit gaat het weer vrij warm worden. Graadje of 27 in Montélimar en niet veel minder aan de finish. Het zal minder hard waaien dan de afgelopen dagen, maar de wind is nog wel duidelijk aanwezig. Het heeft er wel alle schijn van dat het bijna de hele rit tegenwind zal zijn. Dat zou voor de potentiële waaiertjes wel een tegenvaller zijn. Geen kans op neerslag, dat lijkt in ieder geval wel met zekerheid te zeggen. De renners vertrekken om 12:00 in Montélimar en tien minuten later is de neutralisatie voorbij. Tussen 16:54 en 17:22 worden de renners tussen de vogels verwacht, hoewel het met de tegenwind ook wat later zou kunnen worden. De uitzending begint uiteraard weer om 14:10. Dat is maar goed ook, want dit wordt waarschijnlijk geen rit om het broekje voor uit te doen.

De schijtirritante vechtersbaas Bouhanni won hier vorig jaar een rit in de Dauphiné (Bron: YouTube)

Voorspelling

Het is een tegenvallende rit voor een zaterdag. Als iedereen kan kijken moet je toch wel met een iets mooier parcours aan komen zetten. Toch vind ik het wel lastig in te schatten. Het kan een rit voor de sprinters zijn, maar het kan net zo goed naar een groepje vluchters gaan. Het begin van de rit is nog vrij lastig en ook halverwege zijn er nog de nodige heuveltjes die bedwongen moeten worden. In het laatste deel van de rit wordt het wel weer ontzettend makkelijk.

De sprinters hebben weinig kansen gehad de afgelopen tijd en de kans in Montpellier lieten ze lopen. Er zullen nogal wat sprinters zijn die wraak willen nemen. Er komen ook bijna geen kansen meer, dus dit is voor Greipel, Kristoff en Kittel wel een van de laatste mogelijkheden om hun Tour toch nog wat glans te geven, of in het geval van Kittel net wat meer glans. De finale is enorm makkelijk en enorm in het voordeel van de sprinters. Alles is makkelijk te organiseren en het overzicht is groot. Daarom ga ik toch maar voor een massasprint.

1. Cavendish. Zal na de rit in Montpellier wel getergd zijn. Uiteraard heeft hij al drie keer gewonnen, maar dat zal hij ondertussen wel weer vergeten zijn. De finale is niet direct in z'n nadeel. Hij kan in iedere sprint wel uit de voeten. In principe is hij tijdens deze Tour de snelste, dus als er geen gekke dingen gebeuren kan hij zo weer winnen.

2. Greipel. Ik heb een beetje vertrouwen in Greipel. Hij was tijdens de rit naar de Mont Ventoux lekker bezig, dat zal hem wel een goed gevoel hebben gegeven. Deze sprint is enorm in zijn voordeel. Brede wegen en vooral rechtdoor. Geen bochten en gedoe. In een volledig rechte sprint komt hij altijd volledig tot z'n recht.

3. Kittel. Deze sprint moet hem ook goed liggen. Hij zal er ook wel op gebrand zijn om nog een rit te winnen, hij is immers gewend om er in een grote ronde een stuk of vier te winnen. Eén is dan vrij mager.

4. Kristoff. Lijkt er steeds beter in te komen. Was sterk in Montpellier, maar helaas voor hem waren er al een paar vandoor. Als het een sprint met tegenwind wordt is deze sterke beer misschien nog wel in het voordeel ook. Moet het toch vooral hebben van een lastige koers en met de heuvels onderweg en continu tegenwind kan dit een lastige sprint worden.

5. Laporte. De vervanger van Bouhanni wordt altijd vijfde of zesde. Dat lijkt ondertussen haast een zekerheidje.

Vrouw eist smak geld van Vince Neil

Vince Neil mishandelde afgelopen april een vrouw in Las Vegas en dat kan hem nu duur komen te staan. Kelly Guerrero eist minstens 150.000 dollar (134.000 euro) van de 55-jarige Mötley Crüe-rocker, meldt TMZ.

In de rechtbankpapieren beschrijft Kelly hoe zij en haar zoon bij een hotel in Las Vegas binnenliepen toen zij Nicolas Cage en Vince Neil herkenden. Ze complimenteerden Cage met zijn acteercarrière. Vince en Nicolas waren op dat moment aan het stoeien. Vanuit het niets nam de rocker haar toen te grazen.

Vince zou de vrouw bij haar haren hebben gegrepen, op de grond hebben gegooid en vervolgens flink hebben geslagen. Guerrero hield nekklachten, pijn in haar onderrug, een heupwond en een gebroken staartbeentje over aan de mishandeling. Ze is van mening dat de zanger onder invloed was tijdens het incident.

De vrouw eist nu een smak geld van Neil vanwege hoge medische kosten en emotionele stress.

Vrouw eist smak geld van Vince Neil
Vrouw eist smak geld van Vince Neil (Foto: BuzzE)

Miljoen YouTube-abonnees voor The Voice Kids

Het YouTube-kanaal van de Nederlandse versie van The Voice Kids heeft vrijdag de grens van een miljoen abonnees bereikt. Dat maakte John de Mols productiemaatschappij Talpa bekend.

The Voice Kids is het eerste Nederlandse programma dat deze grens weet te bereiken. In totaal zijn de video's op het kanaal meer dan 680 miljoen keer bekeken. John de Mol kreeg voor de gelegenheid vrijdag in RTL Late Night een speciale award, de Gouden YouTube Play Button, uit handen van Peter van der Vorst.

Vooral de video's uit The Blind Auditions zijn populair op het YouTube-kanaal. Zo is de auditie van Demi uit seizoen 3 meer dan 36 miljoen keer bekeken. Ook Bart uit seizoen 4 is een hit. Zijn versie van John Legends All Of Me op de piano is meer dan 22 miljoen keer bekeken.

Miljoen YouTube-abonnees voor The Voice Kids
Miljoen YouTube-abonnees voor The Voice Kids (Foto: BuzzE)

Maandag is Frankrijk 1 minuut stil

Frankrijk zal maandagmiddag om twaalf uur een minuut stilte in acht nemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag donderdagavond in Nice. Dat berichten de kranten Le Figaro en Libération met verwijzing naar bronnen binnen zowel de regering als het parlement.

De Franse president Hollande kondigde eerder drie dagen van nationale rouw af, van zaterdag tot en met maandag.

Maandag is Frankrijk 1 minuut stil
Maandag is Frankrijk 1 minuut stil (Foto: ANP)

Ciara trouwt Russell drie dagen na bruiloft

Ciara is pas drie dagen na haar extravagante bruiloft in het Engelse Cheshire officieel getrouwd met Russell Wilson. Het stel gaf elkaar afgelopen zaterdag voor de wet het jawoord in Washington, meldt E! News.

Ciara en Russell stapten vorige week op grootse wijze in het huwelijksbootje. De ceremonie was in het kasteel van Peckforton, niet ver van Liverpool. Een rits aan celebrities was aanwezig, waaronder actrice en zangeres Jennifer Hudson en zangeres Kelly Rowland.

De dertigjarige zangeres en de 27-jarige sportman maakten in maart hun verloving bekend. Wilson vroeg Ciara ten huwelijk tijdens een romantische vakantie op de Seychellen. Ciara en Russell zijn ongeveer een jaar samen. Ciara was eerder van plan te trouwen met rapper Future, de vader van haar zoontje, maar zag hier vanaf nadat hij was vreemdgegaan.

Ciara trouwt Russell drie dagen na bruiloft
Ciara trouwt Russell drie dagen na bruiloft (Foto: BuzzE)

Brief Paul McCartney brengt 13.000 euro op

Een brief van Paul McCartney gericht aan Prince heeft 14.822 dollar (13.319 euro) opgebracht tijdens een veiling van RR Auction in de Amerikaanse plaats Boston. Dat meldt Mirror.

In de ongedateerde twee pagina's tellende brief vraagt Paul of Prince geld wil doneren aan de Liverpool Institute for Performing Arts, de school die de voormalig Beatle in 1996 mede oprichtte. Ook nodigt McCartney hem uit een keer een les bij te wonen en zijn studenten een paar 'moves' te leren.

Het is onduidelijk of de in april overleden Prince uiteindelijk iets heeft gedoneerd. "Het overgrote deel van zijn donaties zijn anoniem gedaan", aldus RR Auction-topman Robert Livingston.

Brief Paul McCartney brengt 13.000 euro op
Brief Paul McCartney brengt 13.000 euro op (Foto: BuzzE)

Staatsgreep in Turkije mislukt

Gisteravond heeft een deel van de Turkse strijdkrachten getracht het regime van de Turkse president Erodgan en zijn AK-partij omver te werpen. Erdogan is inmiddels terug in Turkije en heeft gesteld volledig in controle te zijn, maar de exacte situatie is nog steeds niet volledig duidelijk.

In Turkije is een staatsgreep gaande. Rond 21.00 vanavond kwamen de eerste berichten binnen waarbij gemeld wordt dat het Turkse leger de bruggen over de Bosporus in Istanbul zou hebben gebarricadeerd. 

Het Turkse leger heeft een statement naar buiten gebracht waarin ze claimen dat ze de volledige macht te hebben over het land. Op deze manier willen ze onder meer de democratie in het land terugbrengen. Het leger heeft onder meer de toegang tot het Ataturk vliegveld in Istanbul geblokkeerd met tanks. In Ankara melden ooggetuigen dat er geschoten wordt. Ook vliegen er straaljagers laag over de Turkse hoofdstad.

Update 06.35 uur
Recente berichten lieten onder andere zien hoe vermeende coupplegers werden gearresteerd op de Istanbulse bruggen en in mediacentra. De Turkse president Erdogan is geland op de luchthaven Ataürk in Istanbul, die inmiddels weer operationeel zou zijn. De coupplegers zouden evenwel nog wel doorvechten, en het is onduidelijk wie precies waar in controle is. Wel kunnen we melden dat het ergste voorbij is en de coup mislukt lijkt. Berichten reppen van zeker 60 doden, en 336 mensen zouden zijn gearresteerd.


Update 03.05 uur
Op de CNN-Türk live stream was een verlaten studio te zien en waren er scanderende groepen te horen. Nu is de zender weer gewoon actief.


Update 02.48 uur
Op CNN uit men bezorgd te zijn over de Amerikaanse troepen die gelegerd zijn op de VS-basisen in Turkije. Er is onder anderen bezorgdheid over de reactie van de bevolking tegen Amerikaanse militairen. Maar er is ook onzekerheid over of het Turkse leger zich zal bemoeien met de Amerikanen. Er is nog geen betrouwbaar contact met de Turkse overheid. Er is ondertussen wel een CNN-station overgenomen door de Turkse militairen.


Update 02.25 uur
Bram Vermeulen laat via Twitter weten dat het nog niet geheel is afgelopen. Er worden nog steeds schoten gehoord en er vliegen nog F16's over.


Update 02.17 uur
Uit beelden op Flightradar24 is te zien dat het vliegtuig met Erdogan aan boord inmiddels dalende is richting Turkije. het lijkt richting Istanboel te koersen hoewel er soms een rare hik in de koers zit.

Update 02.10 uur
De staatstelevisie, TRT1, is inmiddels terug veroverd door burgers. De presentatrice verteld dat ze een statement van het leger moest voorlezen en enige angstige uren heeft doorgemaakt. Nu is het volk weer bijeen. De hele studio staat vol met burgers/Erdogan aanhangers, sommige met wapens.

Update 02.00 uur
De NOS weet inmiddels te melden dat de coup is afgeslagen. Er waren steeds meer militairen die zich terugtrokken. Tot nu toe heeft deze staatsgreep aan 17 mensen het leven gekost.

Update 01.55 uur
De bom in Ankara was waarschijnlijk een raket afgevuurd door een helicopter.


Update 01.45 uur

De Turken in Nederland hebben een duidelijke niet mis te verstane boodschap voor Mark Rutte:

Ook in Ankara werd er een niet mis te verstane boodschap bezorgd die insloeg als een bom.

Update 01.30 uur
In Rotterdam is bij het Turkse consulaat een cameraploeg van NOS belaagd door demonstranten die NOS en overige westerse media beschuldigen van het wekken van een gekleurd beeld over Turkije en Erdogan. Er zijn her en der klappen gevallen en de sattelietwagen heeft schade opgelopen. De cameraploeg heeft zich halsoverkop uit de voeten gemaakt en het plein inmiddels verlaten.

Update 01.12 uur
In Ankara heeft een helicopter op doelen en of mensen op op de grond geschoten.

Update 01.09 uur
De sfeer in Istanboel wordt grimmiger. Het Turkse leger zou 17 politieagenten hebben gedood, en er zijn minimaal 3 maar waarschijnlijk veel meer gewonden gevallen na beschietingen op de Bosporus. Deze zouden ook zijn beschoten vanuit een helikopter die boven de stad hangt. Verder zou een F16-gevechtsvliegtuig een helikopter van de coupplegers uit de lucht gehaald hebben.

Update 0.057 uur
Meer en meer bronnen spreken van mensen die worden neergeschoten op onder andere de Bosporusbrug. Dit kan er op wijzen dat dit grootschalig gebeurt. Hierover is veel onduidelijkheid. Er is momenteel ook onduidelijkheid over de sitatie op Ataturk Airport in Istanboel. Militairen hebben het vliegveld overgenomen, maar er zijn ook veel demonstranten aanwezig, en het leger zou zich al dan niet deels aan het terugtrekken zijn.

Update 00.50 uur
Van horen en zeggen hebben we vernomen dat Erdogan onderweg is naar Rome, alwaar zijn zoon ook al zou zijn. Tevens vernamen wij van onbevestigde bronnen dat er in Turkije wordt opgeroepen tot gebed. Normaal gebeurt dit alleen tussen zonsopgang en zonsondergang. Verder staan op veel plaatsen mensen buiten hun huizen of op balkons met potten en pannen te slaan om hun onvrede te laten horen.

Update 00.40 uur
We hebben inmiddels wat bewegend beeld op Facebook van de onrustige Turken. In Istanboel heeft het leger ondertussen met tanks burgervoertuigen geplet.


Update 00.32 uur
Inmiddels worden Turkse Nederlanders ook onrustig bij de ambassade in Rotterdam. En in de straten van uw trouwe verslaggever.


Update 00.27 uur
Als je behoefte hebt om een door het leger neergeschoten Turk te zien, die beelden zitten achter deze link.

Update 00.24 uur
Het Taksimplein in Istanbul stroomt inmiddels vol met mensen die hun Turkse vlag meegenomen hebben om mee te wapperen. In Nederland hebben ook wat Nederturken voor de NOS-camera's gereageerd dat 'de media er een spektakel van maakt' en dat hun 'hart ligt bij Turkije' 

Update 00.18 uur
Inmiddels hebben Turken massaal gehoor gegeven aan de oproep van hun president en schijnt er een mensenmassa op de been te zijn bij het bezette vliegveld. Op twitter komen geheel en al onbevestigde berichten binnen dat een tank het vuur geopend heeft op burgers. We hebben geen idee wat hiervan waar is. 

Update 00.15 uur
Dankzij FOK!-er Triggershot weten we dat Erdogan inmiddels live via facetime op CNN Turk heeft gereageerd op de staatsgreep. Het komt erop neer dat omdat hij de opperbevelhebber is en van niets weet, deze acties illegaal zijn en zware gevolgen zullen hebben voor de betrokkenen. Ook roept hij iedereen in Istanbul op naar buiten te gaan en zich te verzetten tegen het optreden van het leger.


Update 23.50 uur
Volgens een tweet van Thomas Erdbrink heeft Iran de grenzen met Turkije gesloten en troepen gestationeerd die in hoogste staat van paraatheid zijn.

Een andere twitteraar, Boston Bobblehead, laat een video zien van het leger dat in de straten aan het schieten is.

RT.com laat weten dat de militairen de staatsmedia overnemen en op Periscope was zonet Erdogan te zien.

Een nog onbevestigde bron meldt dat Edogan geen toestemming kreeg om te landen op Istanbul en nu asiel zoekt in Duitsland.

Update 23:20 uur:
Inmiddels is bekend geworden dat alle militarie verloven zijn ingetrokken. Het vliegveld wordt onder controle gehouden door het leger, hierbij zijn vier militaire tanks betrokken. Op dit moment is de verwachting dat Erdogan elk moment een toespraak kan gaan houden. Er zijn heftige spanningen tussen militairen en politie die de premier in bescherming nemen, de politie zou zwaar gewapend zijn met kogelvrije vesten. 

 

Update 22.57 uur
Langzaam druppelen er meer details binnen over de coup in Turkije. Het Ataturk Airport waar enkele weken geleden nog een bomaanslag was is gesloten, de vluchten zijn geannuleerd en en zijn tanks aanwezig. In Ankara vliegen er F16 straaljagers laag over en er zou geschoten worden vanuit helikopters. Tevens zou de hoogste legerofficier van Turkije gegijzeld zijn op een militaire basis.


Update 22.33 uur
Het is inmiddels wel zeker dat er een staatsgreep gaande is in Turkije. Precieze details blijven onbekend. De premier zegt dat de staatsgreep inmiddels bezworen is en de Turkse regering de macht weer stevig in handen heeft. De legertop echter zegt dat zij nu de macht in handen hebben. De exacte stand van zaken blijft dus raadselachtig.  

Update 22.15 uur
De Turkse premier heeft gezegd dat er een militaire staatsgreep aan de gang is. Veiligheidstroepen zijn bezig de staatsgreep te verijdelen. Twee bruggen zouden over de Bosporus met vrachtwagens zijn geblokkeerd. Ook zijn er meldingen van tanks op straat en straaljagers in de lucht.

Weer anderen melden schoten en politie die aangepakt wordt door militairen. Het is nog niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Wij van FOK! kunnen ons er natuurlijk nieeeeeets bij voorstellen dat men van Erdogan af wil...

FOK! Wat een weer: bewolking met kans op zon

De zaterdag start vrijwel overal bewolkt en kan er plaatselijk wat lichte regen of motregen vallen. In het zuiden en westen kan in de middag de zon doorbreken. Vandaag liggen de temperaturen tussen de 18 graden aan de kust tot 23 graden in het zuidwesten van het land. De westenwind is vrij matig tot zwak. 

Zon op 05:39
Zon onder 21:51
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Maiblümenfels bij Lemberg in Duitsland (Foto: qltel)
Maiblümenfels bij Lemberg in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
622 Mohammed emigreerde met zijn volgelingen naar Medina en stichtt een moslimgemeenschap. Begin van de islamitische jaartelling (Anno Hegirae).
1925 De de eerste parkeermeters werden in gebruik genomen.
1965 DMont Blanctunnel tussen Frankrijk en Italië werd geopend.
1969 De Apollo 11 werd gelanceerd vanaf Cape Kennedy in Florida met het doel de eerste man op de maan te zetten.
1999 Boven de kust nabij Martha's Vineyard verongelukte het vliegtuig dat wordt bestuurd door John F. Kennedy Jr. en met zijn vrouw en haar zuster aan boord. Alle drie inzittenden kwamen om het leven.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.