FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 juli 2016

Uitslagen tweede voorronde Europa League 14/07/2016

Op donderdag werd er in 33 stadions in Europa gespeeld in de tweede voorronde van de Europa League. Alle heenduels uit deze ronde stonden op het programma. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. De returns zijn volgende week. 

Deze ronde heeft nog geen Nederlandse inbreng. AZ en Heracles zullen in de derde voorronde instromen. De loting van de derde voorronde is vrijdag. Bekerwinnaar Feyenoord is al geplaatst voor de groepsfase.

Uitslagen tweede voorronde Europa League - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag
FC Shirak (Arm) Spartak Trnava (Slv) 1-1
Dinamo Minsk (W-Ru) St Patrick's Athletic (Ier) 1-1
FK Partizan (Ser) Zagłębie Lubin (Pol) 0-0
FK Vojvodina (Ser) Connah's Quay Nomads (Wal) 1-0
Maccabi Haifa (Isr) Nõmme Kalju (Est) 1-1
Hibernian FC (Sch) Brøndby IF (Den) 0-1
Shakhtyor Soligorsk (W-Ru) NK Dom¸ale (Slv) 1-1
Austria Wien (Oos) FK Kukësi (Alb) 1-0
MTK Budapest (Hon) Gabala FK (Aze) 1-2
PFC Beroe Stara Zagora (Bul) Helsingin Jalkapalloklubi (Fin) 1-1
RoPS (Fin) NK Lokomotiva (Kro) 1-1
Neftçi Baku (Aze) FK Shkëndija (Mac) 0-0
Knattspyrnufélag Reykjavíkur (IJs) Grasshopper (Zwi) 3-3
FC Midtjylland (Den) FC Vaduz (Lie) 3-0
Zimbru Chișinău (Roe) Osmanlıspor (Tur) 2-2
PAS Giannina (Gri) Odds BK (Noo) 3-0
Birkirkara FC (Mal) Heart of Midlothian (Sch) 0-0
NK Maribor (Slv) PFC Levski Sofia (Bul) 0-0
Piast Gliwice (Pol) IFK Göteborg (Zwe) 0-3
Slovan Bratislava (Slv) FK Jelgava (Let) 0-0
Beitar Jerusalem (Isr) AC Omonia (Cyp) 1-0
Admira Wacker Mödling (Oos) Kapaz PFK (Aze) 1-0
Aberdeen (Sch) FK Ventspils (Let) 3-0
BK Häcken (Zwe) Cork City (Ier) 1-1
FC Kairat (Kaz) Maccabi Tel Aviv (Isr) 1-1
Debreceni VSC (Hon) FC TorpedoBelAZ Zhodino (W-Ru) 1-2
CSMS Iași (Roe) HNK Hajduk Split (Kro) 2-2
Videoton FC (Hon) FK Čukarički (Ser) 2-0
Cliftonville FC (N-I) AEK Larnaca (Cyp) 2-3
AIK Fotboll (Zwe) Europa FC (Gib) 1-0
Levadia Tallinn (Est) Slavia Praag (Tsj) 3-1
KRC Genk (Bel) FK Budućnost Podgorica (Mon) 2-0
SønderjyskE (Den) Strømsgodset Toppfotboll (Noo) 2-1

Obama feliciteert May

Barack Obama heeft Therese May donderdag gebeld om haar te feliciteren met haar benoeming als nieuwe premier van Groot-Brittannië. De Amerikaanse president zei ernaar uit te zien met haar samen te werken gedurende zijn laatste zes maanden in het Witte Huis.

"De president heeft nog eens benadrukt dat de Verenigde Staten de bijzondere relatie met het Verenigd Koninkrijk niet alleen willen bewaren, maar het liefst nog verbeteren", liet woordvoerder Josh Earnest weten.

Obama feliciteert May
Obama feliciteert May (Foto: ANP)

Demi Lovato voelt zich vrij na relatiebreuk

Demi Lovato voelt zich zorgeloos, vrij en fantastisch na haar breuk met Wilmer Valderrama. Dat zegt de 23-jarige zangeres in een interview in Elvis Duran and The Morning Show.

Demi en Wilmer gingen vorige maand na een relatie van zes jaar uit elkaar. Toch staat Demi positief in het leven en heeft ze een geweldige tijd nu ze met haar beste vriend Nick Jonas rondtoert voor hun Future Now-tournee. "Je hebt slechts één leven, dus als je iets doet dat je niet gelukkig maakt doe je jezelf voor de rest van je leven een onrecht aan", aldus Lovato. "Ik voel me geweldig en ik groei. Mijn leven voelt nieuw aan en ik voel me vrij."

Lovato en Valderrama begonnen met daten in 2010, toen Demi pas 17 jaar oud was. Door de jaren heen zijn de zangeres en de That 70's Show-ster al een paar keer uit elkaar gegaan, maar het kwam steeds weer goed. Wilmer bleef Demi ook bijstaan tijdens de periodes dat ze in een afkickkliniek zat.

Demi Lovato voelt zich vrij na relatiebreuk
Demi Lovato voelt zich vrij na relatiebreuk (Foto: BuzzE)

'Automatische piloot Tesla komt te vroeg'

De automatische piloot die automaker Tesla in zijn modellen inbouwt is volgens de Amerikaanse consumentenbond niet veilig genoeg. Ook zou de naam autopilot consumenten een onterecht gevoel van veiligheid geven.

"Te veel en te snel autonomie", meent de consumentenorganisatie, die de maker van elektrische auto's donderdag oproept de functie voorlopig uit te schakelen totdat de veiligheid is verbeterd. Volgens Consumer Reports kunnen geavanceerde veiligheidstechnologieën in voertuigen de wegen op den duur veiliger maken. "Maar momenteel maken we ons ernstig zorgen dat consumenten een stapel beloftes kopen die niet kunnen worden nagekomen", zo klinkt het.

De oproep komt in de nasleep van een dodelijk ongeluk in mei met een auto die op de automatische piloot reed. Een veertigjarige Amerikaan liet het leven toen hij met zijn zelfsturende Model-S op een vrachtwagen botste. Circa 70.00 auto's van Tesla zijn wereldwijd uitgerust met het systeem.

'Automatische piloot Tesla komt te vroeg'
'Automatische piloot Tesla komt te vroeg' (Foto: BuzzT)

Game of Thrones maakt kans op 23 Emmy's

Game of Thrones flikt het weer. De populaire HBO-serie heeft 23 nominaties gekregen voor de Emmy Awards. Er is geen serie met meer nominaties, aldus de Television Academy donderdag. Game of Thrones werd vorig jaar 24 keer genomineerd.

De serie was in 2015 de grote winnaar van de Emmy's met twaalf awards en won toen onder meer het felbegeerde beeldje voor beste drama. Ook dit jaar maakt Game of Thrones hier kans op. Andere series die in deze categorie zijn genomineerd, zijn The Americans, Better Call Saul, Downton Abbey, Homeland, House of Cards en Mr. Robot.

Naast Game of Thrones zijn The People v. O.J. Simpson: American Crime Story en Fargo vaak genomineerd. Betaalkanaal HBO kreeg van alle zenders de meeste nominaties, namelijk 94 en werd gevolgd door FX (56), Netflix (54), NBC (41) en ABC (35).

House of Cards
In de categorie beste mannelijke acteur in een dramaserie zijn onder anderen Kevin Spacey (House of Cards), Liev Schreiber (Ray Donovan) en Matthew Rhys (The Americans) genomineerd. Bij de vrouwen gaat de strijd in die categorie tussen onder anderen Claire Danes (Homeland), Taraji P. Henson (Empire) en Keri Russell (The Americans).

De 68e uitreiking van de Emmy Awards vindt plaats op 18 september.

Game of Thrones maakt kans op 23 Emmy's
Game of Thrones maakt kans op 23 Emmy's (Foto: BuzzE)

Billy terug in Utopia

Billy is donderdagmiddag teruggekeerd in Utopia, laat Talpa weten. De oud-inwoonster maakt niet definitief haar rentree, maar wil haar ex Ruud om vergeving vragen. Het is 21 maanden geleden dat Billy Utopia verliet.

Billy was een van de eerste bewoners van Utopia, maar vertrok in oktober 2014 nadat haar geliefde Ruud was weggestemd. Afgelopen jaar strandde de relatie van het tweetal en vertrok Billy met haar nieuwe vriend naar Sint-Maarten. "Ruud heeft niet goed gereageerd op mijn plotselinge vertrek. Ik heb hem echt heel veel verdriet gedaan", vertelt Billy nu.

De kunstenares kreeg spijt en is intussen terug in Nederland. Ruud woont weer in Utopia. Billy wil hem graag spreken en mocht daarom donderdag de poort door lopen. "Ik hoop heel erg dat Ruud blij is om mij te zien en dat wij ons sprookje kunnen voortzetten", aldus Billy voordat het donderdag zover was. "Ik kan me voorstellen dat hij het ook wel heel heftig vindt. We hebben elkaar lang niet gezien, er is heel veel gebeurd en dat moeten we oplossen waar camera's bij zijn. Ik vind het heel erg spannend, maar het moet gebeuren en ik hoop dat ik die kans krijg."

Billy terug in Utopia
Billy terug in Utopia (Foto: BuzzE)

'Trump een ramp voor innovatie'

In de race naar het Witte Huis kan Donald Trump in elk geval fluiten naar de steun van bijna 150 bestuurders van Amerikaanse techbedrijven als Apple, Twitter en eBay. In een open brief op Medium.com legden zij donderdag uit waarom de Republikeinse presidentskandidaat een ramp zou zijn voor innovatie.

De bestuurders uit Silicon Valley zien de Verenigde Staten onder meer als een land dat creativiteit en een gelijk speelveld bevordert. Dat is anders dan de uitlatingen die Trump deed tijdens zijn campagne in de voorverkiezingen. "Die staan bol van boosheid, dweperij, vrees voor nieuwe ideeën en nieuwe mensen", zo valt te lezen.

Ook zou Trump de VS bestempelen als zwak en in verval, hetgeen de techbazen geenszins onderschrijven. Ze vinden dat de Republikein geen verstand heeft van technologie en over een slecht beoordelingsvermogen beschikt. Het is niet voor het eerst dat er scherpe kritiek klinkt op de kandidatuur van Trump. Ook binnen zijn eigen partij is er verzet tegen zijn nominatie.

'Trump een ramp voor innovatie'
'Trump een ramp voor innovatie' (Foto: ANP)

Steven Young (M/A/R/R/S) overleden

Steven Young werkte eerst samen met zijn broer Martyn en zangeres Lorita onder de naam Colourbox. Het grote succes kwam echter in 1987. Met zijn groep M/A/R/R/S scoorde hij een wereldhit met een nummer, helemaal gemaakt van zo'n 30 samples, Pump up the Volume. Uiteraard kwam de plaat in Nederland ook op nummer 1. 

“Het is met groot verdriet dat we vandaag hebben vernomen dat Steven Young van Colourbox en M/A/R/R/S is overleden. Eén van de echte pioniers van het label, Steven, laat een ongekende nalatenschap achter en zal voor altijd in ons hart zijn. Onze gedachten zijn bij zijn broer Martyn, zijn familie en vrienden," schrijft platenmaatschappij 4AD op Facebook. 

Het bleef bij deze ene hit. Hierna besloot Steven Young zich minder nadrukkelijk te laten zien in de muziekwereld. 

 

Slechte start Luiten op The Open, bijna record voor Mickelson

Golfer Joost Luiten is slecht aan de 145ste editie van The Open begonnen. De Rotterdammer liep op Royal Troon in Schotland een ronde van 75 slagen. Dit is vier slagen boven en staat daarmee ver in de achterhoede. De leider na de eerste dag is Phil Mickelson. Hij had 63 slagen nodig, acht slagen onder par.

Luiten begon nog aardig met een birdie op de vierde hole, maar op de vierde hole noteerde hij een dubbele bogey nadat zijn bal in een fairwaybunker was terechtgekomen. Op de back nine noteerde Luiten een bogey op dertien en een birdie op zestien. Hij sloot af met een dubbele bogey op de zeventiende hole en een bogey op de slothole.

"Ik heb voor mijn gevoel niet zo slecht gespeeld maar als je eindigt met double bogey-bogey, dan doet het wel even pijn", aldus Luiten onder meer. "Het is hier af en toe een soort loterij. Op de een of andere manier voel ik me op dit soort (links)banen nooit helemaal op mijn gemak, het is niet mijn spelletje."

Patrick Reed was lange tijd de leider in het clubhuis met een ronde in 66 slagen. Zijn landgenoot Phil Mickelson kwam daar later op de dag overheen met een ronde van 62 slagen. De winnaar van The Open in 2013 sloeg geen bogeys en wel acht birdies. Vier birdies op de eerste negen holes en vier op het tweede deel van de baan, dat een stuk moeilijker is. 

Mickelson evenaarde met zijn 63 het record in een eerste ronde van dit toernooi. Hij evenaarde eveneens de recordscore in een major. Hij was heel dicht bij het record. Maar de birdie op de achttiende hole wilde net niet vallen. 


Louis Oosthuizen sloeg op de eerste dag een hole in one. Op de veertiende hole ging de bal er in één keer in. Vrijdag gaat het toernooi op Royal Troon verder met dag twee. Luiten zal aan de bak moeten om de cut te halen. 

Verdachte aanslag Joods Museum blijft in cel

De hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel twee jaar geleden, Mehdi Nemmouche (30) blijft in hechtenis. De Brusselse raadkamer verlengde zijn aanhouding donderdag met twee maanden, meldt het federaal parket.

In maart dienden zijn advocaten een verzoek tot vrijlating in, maar dat werd afgewezen. Het onderzoek naar de terreurdaad, waarbij vier doden vielen, zou in de eindfase zitten. Twee andere verdachten zitten ook nog in de cel en sinds januari loopt er een internationaal opsporingsbevel voor een vierde mogelijke verdachte.

Nemmouche werd een week na de aanslag in Marseille opgepakt. Hij was in het bezit van wapens, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche houdt sinds die tijd de lippen stijf op elkaar. Volgens zijn advocaten is er geen keihard bewijs tegen hem, maar het Openbaar Ministerie heeft zijn aanhouding voortdurend verlengd.

Verdachte aanslag Joods Museum blijft in cel
Verdachte aanslag Joods Museum blijft in cel (Foto: ANP)

'Twee prostaatkankercentra in Nederland'

De universiteitsziekenhuizen Erasmus MC en Radboudumc en de ziekenhuizen van Santeon willen de locaties voor prostaatkankeroperaties terugbrengen tot twee centra in Nederland. Daar komen gespecialiseerde urologen te werken die met behulp van robots opereren, maakten de ziekenhuizen donderdag bekend.

Het doel van de concentraties is om de kwaliteit van de behandelingen te verhogen. Volgens de ziekenhuizen is de prostaatkankerzorg nu nog heel verspreid in Nederland.

De nieuwe prostaatkankercentra komen in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Daar worden vijfhonderd tot duizend patiënten per jaar behandeld. Zij blijven wel in het eigen ziekenhuis onder behandeling voor het voor- en natraject. Alleen de operatie vindt plaats in een gespecialiseerd centrum.

Uitwerking
De bedoeling is om na de zomer van start te gaan. Alle Nederlandse ziekenhuizen worden uitgenodigd om bij de verdere uitwerking van het initiatief aan te sluiten.

Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten al langer voor concentratie. Dat zou niet alleen leiden tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomen.

'Twee prostaatkankercentra in Nederland'
'Twee prostaatkankercentra in Nederland' (Foto: ANP)

'Eurlings doet aangifte tegen ex'

Oud-minister Camiel Eurlings heeft aangifte gedaan tegen zijn ex-vriendin wegens poging tot chantage dan wel afpersing en van smaad. Dat meldt het AD donderdag op basis van een verklaring van Eurlings' advocaat Geert-Jan Knoops. De vrouw in kwestie beschuldigt de voormalig CDA-politicus van ernstige mishandeling.

Tessa Rolink, die in 2015 een relatie had met Eurlings, deed eind vorig jaar aangifte tegen hem. "De heer Eurlings heeft kennisgenomen van de aangifte die jegens hem is gedaan van een vermeend incident dat vierenhalve maand voorafgaand aan het doen van deze aangifte zou hebben plaatsgevonden", zegt Knoops tegen het AD. "De heer Eurlings heeft de aangifte gemotiveerd en gedocumenteerd betwist. De aangifte berust op feitelijke onjuistheden. De heer Eurlings heeft zijn volledige medewerking verleend aan het onderzoek. In verband met de aangifte die jegens hem is gedaan, heeft hij bij gelegenheid van zijn verhoor bij de politie zelf aangifte gedaan jegens de aangeefster."

Volgens Knoops doet de politie onderzoek naar beide aangiften en onthoudt Eurlings zich verder van commentaar.

'Eurlings doet aangifte tegen ex'
'Eurlings doet aangifte tegen ex' (Foto: ANP)

Hockeydames in oefenduel soeverein langs Duitsland

De hockeysters speelden de tweede wedstrijd sinds de bekendmaking van de officiële selectie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In Düsseldorf oefenden ze tegen Duitsland. Nederland won ruim: 3-7, maar mag in Brazilië scherper zijn in de directe tegenstoot na een treffer.

Oranje speelde in de eerste helft in de olympische formatie met één uitzondering. Niet Joyce Sombroek, maar Larissa Meijer, reserve in Rio, verdedigde het doel. In de tweede helft kwamen ook Laura Nunnink en Michelle van der Pols binnen de lijnen.

Al binnen vijf minuten kwam Oranje op 0-1. Uiteraard was het Maartje Paumen die de bal vanuit de strafcorner achter Kristina Reynolds kreeg. De Duitsers verdedigden de corner met slechts drieveldspelers; Pia-Sophie Oldhafer moest op de bank plaatsnemen na een groene kaart toen zij zich niet snel genoeg omkleedde voor de strafcorner: ‘Spielverzögerung’, klonk het Duitse oordeel.

Vlak voor het einde van het eerste kwart kregen de Duitsers drie strafcorners op in korte tijd. Meijer had op de eerste strafcorner, inclusief rebound, een uitstekend antwoord. De tweede bereikte nooit het doel na een stopfout van Oldhafer. De derde poging van de jonge Nike Lorenz belandde hard op de lat. Direct daarna floot het arbitrale duo, onder wie de Nederlandse Fanneke Alkemade, voor het einde van het eerste kwart. 

Halverwege het tweede kwart was Oranje tweekeer trefzeker. Marloes Keetels kon een rebound van Reynolds makkelijk inslaan vanaf de strafbalstip. In de minuut daarna kreeg Franzisca Hauke een groene kaart en scoorde Nederland opnieuw. Naomi van As rondde af met haar backhand, na een rush van Lidewij Welten over de achterlijn: 0-3.

Vlak voor rust deed Duitsland wat terug. Het verdiende een strafcorner door te weinig afstand van Oranje binnen het 23-metergebied, voor de tweede keer in de wedstrijd. Hannah Krüger pushte de bal raak in de linkerkruising. 1-3 was ook de ruststand.

De mooiste treffer kwam halverwege het 3e kwart tot stand. Eva de Goede liep op richting de cirkel en gaf een slim passje naar de linkerkant van de cirkel. Kelly Jonker nam de bal mee naar haar backhand en vuurde op het doel, waar Kitty van Male de bal uit de lucht in de touwen tipte. In de directe aanval daarna verdiende onze oosterburen een strafcorner. Krüger herhaalde haar trucje uit de eerste helft: ze scoorde in exact dezelfde hoek: 2-5.

Ellen Hoog zette zichzelf eigenhandig ook nog op het scoreformulier. De Amsterdamse zette een solo net na de middenlijn die zij met haar backhand afrondde. Opnieuw ontbrak de scherpte bij Oranje direct na een treffer: nog geen 30 seconden later kon Oldhafer scoren: 3-6.

Het bleek niet de eindstand. Met nog twee minuten te gaan gaf Maria Verschoor een ontzettend strakke pass vanaf de middenlijn naar de strafbalstip. Aldaar kon Kelly Jonker de bal in alle vrijheid aannemen met haar rug naar de Duitse doelvrouw. Jonker draaide en pielde en schoof de bal uiteindelijk knap onder Reynolds door: 3-7.

Froome: "Mijn fiets brak door motor achter mij"

Christopher Froome ging samen met Richie Porte en Bauke Mollema ongeveer een kilometer voor de finish van de twaalfde etappe in de Tour van vandaag hard onderuit toen een motor opeens moest remmen omdat er toeschouwers op de weg stonden. Omdat een andere motor tegen de fiets van de Brit reed, brak deze.

"Richie Porte reed voor mij, hij knalde keihard tegen een motor die stilstond op de weg. Ik reed meteen achter hem, moest ook in de remmen en opeens reed daardoor ook een motor achter mij tegen me aan waardoor mijn fiets brak. Ik wist dat onze ploegwagen op zo'n vijf minuten van me reed, dus ja: opeens had ik geen fiets meer. Ik moest wachten, maar besloot toch te rennen," aldus de renner van Team Sky na afloop van de etappe.

De jury besloot om de tijdsverschillen aan te houden die op het moment van de val stonden. Daardoor behield Froome de gele trui.

[Tour] Drama in de tour

Plotseling dat beeld. Porte op achterstand, terwijl hij met Froome en Mollema juist voorsprong had opgebouwd. Nu ineens achter de groep Quintana. En dan zien we daar Froome bezig met een hardlooptraining. Waar was Mollema? Die kwam zomaar alleen binnen. Paniek bij Froome. Eerst kreeg hij een fietsje dat zelfs voor mij te klein zou zijn en toen kreeg hij geen fiets van een ploegmaat, maar gelukkig was daar eindelijk de ploegleiderswagen. Op dat moment snapten wij kijkers er niets meer van. Dat kwam pas toen we de beelden van de valpartij zagen.

Uitslag en standen na twaalfde Touretappe

Vandaag werd de twaalfde etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag twaalfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 04h 31' 53''
2. Serge Pauwels Bel Team Dimension Data + 00' 02''
3. Daniel Navarro Spa Cofidis + 00' 14''
4. Stef Clement NED IAM Cycling + 00' 40''
5. Sylvain Chavanel Fra Direct Energie + 00' 40''
6. Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 02' 52''
7. Daniel Teklehaimanot Eri Team Dimension Data + 03' 13''
8. Sep Vanmarcke Bel Team Lotto NL-Jumbo + 03' 26''
9. Chris Anker Sorensen Den Fortuneo + 04' 23''
10. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 05' 05''
30 Wout Poels NED Team Sky + 07' 27''
67 Dylan van Baarle NED Cannondale + 21' 26''
73 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 21' 26''
105 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 25' 25''
109 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 25' 25''
110 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 25' 25''
150 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 28' 24''
162 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 28' 24''
173 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 28' 24''
176 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 28' 24''
184 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 28' 24''
190 Shane Archbold NZl Bora-Argon 18 + 29' 13''

Algemeen klassement na de twaalfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 57h 11' 33''
2. Adam Yates GBr Orica + 00' 47''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 00' 54''
4. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 56''
5. Romain Bardet Fra AG2R + 01' 15''
6. Alejandro Valverde Spa Movistar + 01' 32''
7. Tejay van Garderen VS BMC Racing Team + 01' 32''
8. Fabio Aru Ita Astana + 01' 54''
9. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 01' 56''
10. Joaquin Rodriguez Olivier Spa Katusha + 02'11''
25 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 26' 14''
28 Stef Clement NED IAM Cycling + 33' 14''
40 Wout Poels NED Team Sky + 50' 53''
49 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 57' 21''
56 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin +1h 05' 31''
86 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +1h 37' 00''
100 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 46' 3''
118 Dylan van Baarle NED Cannondale +1h 55' 51''
129 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +2h 02' 00''
149 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 10' 38''
165 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +2h 16' 20''
167 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 17' 22''
184 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +2h 24' 43''
190 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +2h 52' 34''

Klassement groene trui na twaalfde etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 309
2 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 219
3 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 202
4 Bryan Coquard Fra Direct Energie 125
5 Michael Matthews Aus Orica 124


Klassement witte trui na twaalfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 57h 12' 20'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 01' 42'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 03' 41'
4 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 13' 46'
5 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 25' 27'


Klassement bolletjestrui na twaalfde etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 89
2 Thibaut Pinot Fra FDJ 80
3 Rafal Majka Pol Tinkoff 77
4 Daniel Navarro Spa Cofidis 68
5 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin 58


Ploegenklassement na twaalfde etappe

# Team Land Tijd
1 BMC Racing Team VS 171h 28' 49''
2 Movistar Team Spa + 03' 50''
3 Team Sky GBr + 07' 42''
4 Astana Kaz + 22' 25''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10
147 Jurgen van den Broeck Bel Katusha 12 DNS
178 Angelo Tulik Fra Direct Energie 12

Gerrans uit Tour met sleutelbeenbreuk

Simon Gerrans zal de Tour de France dit jaar niet uitrijden. De Australiër van Orica-Bikeexchange brak zijn sleutelbeen in de etappe naar de Mont Ventoux en zal morgen niet meer opstappen in de tijdrit

Gerrans reed op kop in de groep van de leiders in de afdaling van de Col des Trois Termes toen hij zwaar ten val kwam. De 36-jarige wielrenner reed ngo wel de etappe uit, maar na constantering van de breuk besloot hij niet meer verder te gaan in de ronde.
 

Meerderheid asielkinderen naar school

Een grote meerderheid van de asielkinderen in de leerplichtige leeftijd gaat in Nederland naar school. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde op verzoek van het ministerie van OCW dat minstens 89 procent van de minderjarigen die worden opgevangen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers hier onderwijs volgt.

Op 1 april verbleven in totaal 7565 asielzoekers van 5 tot 18 jaar oud in de centrale opvang van het COA. Van hen stonden er op dat moment 6280 ingeschreven bij een onderwijsinstelling, zo bleek uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Het CBS vermoedt dat het werkelijke aantal schoolgaande asielkinderen hoger ligt, maar dat dat door achterstanden in de registratie niet uit de administratie blijkt.

Meerderheid asielkinderen naar school
Meerderheid asielkinderen naar school (Foto: ANP)

'Olympische vlaggendrager in dopingproblemen'

In Thaise media gaan geruchten rond dat badmintonster Ratchanok Intanon betrapt zou zijn op het gebruik van verboden middelen. Als de geruchten waar blijken te zijn zou dat een bijzonder zure situatie opleveren voor Thailand: uitgerekend Ratchanok werd eerder deze week aangewezen als vlaggendraagster voor het land tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus.

Ratchanok is verder ook geen kleine speelster in de badmintonwereld. Ze is de huidige nummer vier op de wereldranglijst en schreef eerder dit jaar geschiedenis door als eerste vrouw ooit drie toernooien in de Superseries achter elkaar te winnen. Volgens de geruchten zou de 21-jarige Thaise in april tijdens het Aziatisch kampioenschap in Wuhan in China positief getest hebben. Ze werd daar in de kwartfinales uitgeschakeld.

Onzin, zo zegt de badmintonbond (BAT) uit het Zuid-Oost-Aziatische land. "Ze traint hard voor de Spelen en heeft meerdere dopingtests ondergaan", aldus de vicepresident van de BAT. "Het is slechts een gerucht en dit kan haar voorbereiding beïnvloeden, we moeten haar morele steun geven", aldus Sakol Wannapong van de nationale sportautoriteit. 

Ratchanok speelt alleen het enkelspel en is dus geen bedreiging voor de Nederlandse dames, die in het dubbelspel uitkomen. 

'Olympische vlaggendrager in dopingproblemen' (WikiCommons/TSportsasia)
'Olympische vlaggendrager in dopingproblemen' (WikiCommons/TSportsasia)

Team Trek-Segafredo tekent protest aan bij Tour-jury

Team Trek-Segafredo heeft protest aangetekend tegen het besluit van de organisatie van de Tour de France. Na een bizarre slotfase op de Mont Ventoux verloor Christopher Froome de gele trui, nadat hij samen met Bauke Mollema en Richie Porte tegen het asfalt smakte.

Een uur na de finish werd echter bekendgemaakt, dat Froome de gele trui mag houden. De renner van Team Sky verloor veel tijd, maar kreeg uiteindelijk dezelfde tijd als Mollema. Ook Nairo Quintana kreeg een compensatie van zeven seconden, waardoor onze landgenoot op de vierde plaats in het algemeen klassement terecht kwam. Direct na de finish was dit nog de tweede stek achter de nieuwe leider in het algemeen klassement, Adam Yates.

Inmiddels heeft Team Trek-Segafredo laten weten protest aan te tekenen tegen het besluit van de jury. De ploeg is het niet eens met de rare sprongen, die de organisatie nu aan het maken is.

Team Trek-Segafredo tekent protest aan bij Tour-jury (Pro Shots / George Deswijzen)
Team Trek-Segafredo tekent protest aan bij Tour-jury (Pro Shots / George Deswijzen)

Win! Pokémon Go prijsvraag!

Pokémon Go

De hele dag buiten rondlopen en Pokémon vangen is opeens de grootste rage die we in tijden hebben gezien, en nog een gezonde ook. Jammer alleen dat het de batterij van je smartphone sneller leegzuigt dan Golbat dat bij zijn tegenstanders doet. Opladen gaat tergend langzaam, en je zal altijd zien dat net op dat moment Articuno drie voetstapjes van je vandaan rondzwerft.

Tijd om daar wat aan te doen dus! In samenwerking met Banggood mogen we vijf XIAOMI 10000mAh Power Banks weggeven. Neem hem mee op Pokémon jacht, plug 'm in als je batterij leeg raakt en je kan zo weer uren door.

Meedoen en kans maken?
Kijk dan snel in ons nieuwe forum Pokémon Go hoe je mee kunt doen!

Kluivert wordt directeur voetbal bij Paris Saint-Germain

Een opmerkelijke transfer in de voetbal wereld: Patrick Kluivert verlaat Ajax om directeur voetbalzaken te worden bij Paris Saint-Germain. De trainer van de A1 van de Amsterdamse voetbalclub laat weten een dergelijke kans niet kunnen laten schieten.

"Ik vond het ontzettend lastig toen ik hoorde dat PSG mij wilde hebben, want mijn focus was gericht op het trainen van de talenten van Ajax onder 19. En mijn hart ligt hier, bij Ajax. Nadat mij werd duidelijk gemaakt om welke functie het binnen PSG ging, kon ik deze geweldige uitdaging niet weigeren. Ik weet zeker dat beide clubs hier in de toekomst hun voordeel mee kunnen doen en ik hoop dat ik daar een rol bij kan spelen." Zo laat Kluivert weten op Ajax.nl.

Marc Overmars heeft gemende gevoelens bij de overstap. "Aan de ene kant is het een aderlating en het verraste ons enorm toen hij hiermee kwam. Maar zowel binnen de directie als het technisch hart zagen wij ook wel in dat we hem deze kans niet konden ontnemen. Wij vinden het mooi voor hem dat dit op zijn pad komt. Het is onderling netjes afgehandeld, onze relatie met Patrick is goed en zal ook goed blijven. Wij denken zelfs dat het goed kan zijn voor Ajax dat Patrick bij een topclub als PSG zo’n functie kan gaan uitoefenen. Over zijn opvolging kunnen we nu nog niks zeggen, maar wij verwachten dat op  korte termijn wel te kunnen doen", aldus de directeur spelersbeleid.

Kluivert wordt directeur voetbal bij Paris Saint-Germain (Pro Shots / Erwin Spek)
Kluivert wordt directeur voetbal bij Paris Saint-Germain (Pro Shots / Erwin Spek)

Froome blijft in geel ondanks bizarre val, Mollema vierde

Thomas de Gendt heeft de etappe naar de Mont Ventoux weten te winnen. Hij wist zo ook de bergtrui binnen te halen. Daarachter gebeurde in volle finale van alles en nog wat, waardoor Adam Yates plots in het geel staat en Bauke Mollema op de tweede plaats in het algemeen klassement. Mollema was erg sterk in de etappe en kwam in een groep met Ritchie Porte en Chris Froome, waarna een bizarre valpartij de twee Engelstaligen uitschakelde en op vele seconden liet eindigen. Nairo Quintana was op dat moment al op lichte achterstand gereden, maar staat door de bizarre ontwikkelingen nu op de derde plaats in het klassement.

Al vroeg in de rit ontsnapte er een grote kopgroep met daarin twee Nederlanders: Bert-Jan Lindeman van Lotto-Jumbo en Stef Clement van IAM. Verder waren ook Daniel Navarro en Thomas de Gendt, die al de hele tour aanvallen, erbij. Ze kregen op een gegeven moment zo'n 18 minuten. Toch gebeurde er voorafgaand aan de klim naar de Ventoux genoeg. Er was nog een ander groepje dat probeerde aan te vallen, met onder andere Tom-Jelte Slagter en Diego Rosa, maar zij wisten het uitnedelijk niet te redden. Opnieuw waren er waaiers, met als belangrijke slachtoffers Wilco Kelderman, Louis Meintjes en Warren Barguil. De groep met klassementsrenners nam afstand van ze en liep en passant in op de koplopers.

Toch zorgde een val in het peloton van Simon Gerrans voor nog wat opschudding. Hij nam de halve Sky-ploeg mee, waardoor de tot 7.30 teruggebrachte voorsprong weer naar de 10 minuten ging omdat het pelotonnetje stopte met rijden. Hierdoor konden de geloste klassementsmannen weer terugkomen en gingen we en groupe naar boven op de Ventoux.

In de kopgroep moest Clement vrijwel meteen lossen op de Ventoux, maar Lindeman kon nog mee met de besten. Het duurde slechts een kilometer totdat Navarro, De Gendt en ook Serge Pauwels hem losten. In het peloton was het nog wachten op actie, maar op ongeveer 7 kilometer opende Alejandro Valverde het bal. Hij deed niets speciaals en werd ingelopen, maar even later wist Quintana ook een ontsnappinkje te tonen die Daniel Martin overboord liet gaan, net als Warren Barguil.

In de kopgroep moest Navarro ook overboord en dus was het een strijd tussen de Belgen, terwijl in het peloton nog altijd 2 mannen van de Sky-armada voorin bleven rijden. Toch bleek het terecht, want Froome wist met een aanval op het bekende koffiemolenverzetje Quintana er af te rijden. Alleen Porte en Mollema konden mee. Daarachter moest Alejandro Valverde zelfs op kop voor Quintana en was de organisatie zoek. Yates probeerde weg te rijden.

Intussen won De Gendt de etappe door in de laatste meters bij Pauwels weg te rijden. De Belg ging tevens naar de bolletjestrui. Er gebeurde daarachter echter iets veel vreemders. Porte en Froome kwamen ten val door een toeschouwer of door een fout van Porte die op de motor klapte en zodoende verloor vooral de geletruidrager meer dan een minuut op Mollema. Het is ook niet duidelijk hoe de tijdsverschillen exact berekend gaan worden. Yates kwam uiteindelijk op 20 seconden van Mollema over de streep. Mollema zal zelfs bij een eventueel gelijktrekken van tijden van Froome en Porte nog altijd derde staan in het klassement, een knappe prestatie.

De vreemde val van de groep Porte, Froome en Mollema:

De rennende Froome:

Update 19.12 uur

Chris Froome behoudt toch de gele trui in de Tour de France. De jury heeft besloten om de tijdsverschillen aan te houden die op het moment van de val stonden. Hierdoor blijft de Brit eerste in het klassement en loopt hij zelfs uit op nummer twee Adam Yates. Nairo Quintana, die bij het achtervolgende groepje moest lossen na de val, kreeg dezelfde tijd als die groep en staat daarom nu vlak voor Bauke Mollema op de derde plaats in het klassement.

'Verbied honden!'

Laten we bidden dat het een hoax is: verschillende bewoners uit de Engelse stad Manchester hebben een flyer ontvangen waarin wordt opgeroepen honden uit de publieke ruimte te weren. De oproep zou afkomstig zijn van een Islamitische beweging die zich 'For Public Purtity' noemt.

Met deze actie zijn slapende honden wakker gemaakt; veel bewoners zijn woedend. De folders zijn verspreid in buurten waar veel moslims wonen. Ook moslims die een viervoeter in huis hebben, ontvingen het veelbesproken drukwerk. In het broddelwerkje worden honden 'onrein' genoemd en zouden de oudste vrienden van de mens moeten worden geweerd uit de publieke ruimte. Dit 'uit respect voor ons en onze kinderen'.

'Het is aan het Britse volk om te begrijpen dat, als moslims zich echt welkom willen voelen, in te stemmen met dingen waar ze zich wellicht ongemakkelijk bij voelen. Het klopt dat honden populair zijn als huisdier, maar bij interculturele relaties moet het 'Koninkrijk' prevaleren', valt op hun website te lezen.

"Dit moet oplichterij zijn", roept de 39-jarige Fayyaz Ali. "Ik ben zelf moslim en de sharia zegt dat, wanneer je in een niet-islamitisch land woont, de wetten van dat land dient te respecteren. De moslim-wet geldt hier niet. Mijn ouders komen uit Pakistan. Als ik moeite zou hebben met de Engelse wetten, dan zou ik beter naar Pakistan kunnen teruggaan".

Een andere buurtbewoner, Clifton Green, heeft eveneens de flyer ontvangen. Zelf is hij de eigenaar van een puppy. "Op facebook zien we verschillende reacties. Sommige mensen denken dat het puur bedoeld is om mensen op te stoken tegen moslims. Het maakt mij enigszins bezorgd. Zelf heb ik moslimvrienden en dito collega's. Dit gaat de kant op waarbij andere mensen gaan bepalen hoe jij leven moet. Dat zou je niet moeten willen".”

Naeem Hassan, een plaatselijke politicus van Labour (een soort Britse PvdA) spreekt zijn zorgen uit: "Ik denk dat iemand de maatschappij in tweeën probeert te splijten”, zegt hij. “Zelf zie ik totaal geen problemen onderling. Het enige dat ik de mensen kan meegeven: negeer het".

Op de website van de gebeten hond, is het doel van de club te lezen: 'Om moslims te helpen te leven zoals hun geloof het ze opdraagt, eisen wij dat honden worden geweerd uit de openbare ruimte. Dit houdt in: restaurants, gedeelde ruimtes en uiteraard het openbaar vervoer. Als dit het geval is dan valt er een last van de schouders van de ware gelovigen en komen ze niet meer ongewild in aanraking met bedorven zaken'.

Sommige media melden -wellicht terecht- dat de flyeractie een slechte grap zou zijn. Echter zijn er wel gevallen bekend van (Islamitische) taxichauffeurs die klanten met blindengeleidehonden hebben geweigerd. Honden zijn immers zwaar haram.

Tim Hofman pakt louche ticketsite aan door betreden kantoor

BAM! Tim Hofman is er weer met een nieuwe aflevering van #BOOS, waarin hij mensen helpt die boos zijn. Deze week helpt hij Noor. Noor wilde naar een concert en kocht kaartjes op een bepaalde ticketsite, en de tickets bleken dus nep te zijn. Ze eiste haar geld terug, maar dat kreeg ze niet. Tim besloot om samen met Noor langs te gaan, en dat gaat niet zo heel makkelijk... Zo is er een vrouwtje dat hen schreeuwend tegenhoudt, en een man (die de eigenaar van die site blijkt te zijn) die losse handjes heeft en de camera slaat. Kortom: weer een aflevering vol sensatie. Veel kijkplezier!

Valkyrie Drive: Bhikkhuni krijgt releasedatum

Valkyrie Drive: Bhikkhuni heeft een releasedatum gekregen. Uitgever PQube brengt de PlayStation Vita-game 16 september in Noord-Amerika en Europa uit.

Er zijn natuurlijk ook weer pre-orderbonussen. Je krijgt er acht kaarten met de dames erop. Rice Digital, een Engelse online winkel heeft nog een Liberation Edition van Valkyrie Drive: Bhikkhuni met daarin de acht kaarten, een PlayStation Vita sleeve, soundtrack, art book en een exclusieve box art ontworpen door de bedenker Takaki. Die editie kost 70 euro.

Het spel speelt zich af op het eiland Bhikkhuni, een van vijf kunstmatig aangelegde eilanden. Op dit eiland krijgen tienermeiden een mysterieus virus, waardoor ze of in wapens veranderen als ze opgewonden worden of in zogenaamde 'Rebreakers'. Zij kunnen de wel erg geile wapens gebruiken in hun gevechten.

Valkyrie Drive: Bhikkhuni

Valkyrie Drive: Bhikkhuni

Sheen wil realityshow over leven met hiv

Charlie Sheen probeert een realityshow te slijten over zijn leven met hiv. Zeven maanden nadat hij onthulde dat hij het virus heeft, is hij druk in gesprek met verschillende producenten. "Hij is er klaar voor om camera's toe te laten in zijn leven", vertelt een insider aan Us Weekly.

Sheen was ooit een van de bestbetaalde acteurs op de Amerikaanse televisie. Maar in 2011 werd hij ontslagen bij Two and a Half Men vanwege zijn grillige gedrag en drugsgebruik. Later werd de show Anger Management gecanceld, omdat Sheen niet kwam opdagen en hij zijn tegenspeelster had uitgescholden.

Nu lijkt Sheen een frisse start te willen maken, met een serie over zijn toestand en toekomst. De acteur lijkt het ook weer te hebben bijgelegd met ex Denise Richards, die hem in januari nog beschuldigde van bedreiging van haar en hun kinderen. Hij bracht de Amerikaanse feestdag 4th of July door met Richards en hun dochters Sam (12) en Lola (11).

Sheen wil realityshow over leven met hiv
Sheen wil realityshow over leven met hiv (Foto: BuzzE)

Verkennen van No Man's Sky

Hello Games heeft een nieuwe trailer online gezet voor hun langverwachte No Man’s Sky. Dit is de eerste video van vier, waarin de makers het verkennen onder de loep nemen.

De volgende drie nog uit te komen trailers zullen combat, handel en overleven uitleggen. Het verkennen zullen we over een enorm aantal planeten kunnen doen, die allemaal random gegenereerd worden, met ook random flora en fauna. De bedoeling is om naar het centrum van het universum te reizen.

No Man’s Sky komt 10 augustus in Europa uit op pc en PlayStation 4.

Vierdaagsefeest voorbereid op Pokémon-jagers

De organisatie van de Vierdaagsefeesten neemt extra maatregelen om het populaire Pokémon-jagen tijdens het massale evenement komende week in goede banen te leiden. Op veertig belangrijke kruispunten en oversteekplaatsen in het centrum van Nijmegen worden speciaal ontworpen verkeersborden geplaatst, om te voorkomen dat wandelaars, feestvierders, automobilisten en Pokémon-jagers elkaar in de weg zitten.

Op de facebookpagina 'Pokémon vangen bij de Vierdaagsefeesten' hebben inmiddels ruim duizend spelers van het spel Pokémon Go aangegeven tussen 16 en 22 juli naar Nijmegen te komen om zoveel mogelijk virtuele figuurtjes op te sporen en te vangen. Naast een stroom Pokémon-jagers rekent de organisatie komende week op zo'n anderhalf miljoen bezoekers, 48.000 vierdaagsewandelaars en 4500 artiesten in het centrum van de stad.

Vierdaagsefeest voorbereid op Pokémon-jagers
Vierdaagsefeest voorbereid op Pokémon-jagers (Foto: ANP)

24/7 Vogeltjesdans op de radio

Woon je toevallig in Amsterdam en ben je gek op Hollandse klassiekers? Zet de radio dan op AM 1485. Op deze lokale radiozender is namelijk de godganse dag de Vogeltjesdans te beluisteren.

De Vogeltjesdans van De Electronica's uit het Brabantse Sint Willebrord was in 1980 letterlijk een wereldhit. Mede dankzij het aanstekelijke deuntje ging de plaat maar liefst 35 miljoen keer over de toonbank.

Dankzij ene Herbert Visser kunnen Amsterdammers nu dag in, dag uit van het nummer genieten. De directeur van 100% NL en Radio 10 weet nog niet of er binnenkort nog andere nummers te beluisteren zullen zijn op de zender.


Wie kent deze klassieker nu niet?

Zorgautoriteit keurt fusie AMC en VUmc goed

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft toestemming voor een fusie tussen de academische ziekenhuizen AMC en VUmc, maakten de ziekenhuizen donderdag bekend.

Daarmee is weer een belangrijke stap gezet voor het samengaan van de twee. Eerder dit jaar werden AMC en VUmc al gesplitst in twee zelfstandige rechtspersonen om de fusie te kunnen doorzetten.

VUmc verwacht dat de kwaliteit van de zorg in de regio Amsterdam door schaalvergroting zal verbeteren door samen te gaan met AMC. De beoogde fusie moet nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het samengaan van de twee mag geen nadelige gevolgen hebben voor de concurrentie.

Zorgautoriteit keurt fusie AMC en VUmc goed
Zorgautoriteit keurt fusie AMC en VUmc goed (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 27 - Splatoon en PlayStation 4

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 276 in 2016 (4 juli tot en met 10 juli).

Sommige games hebben een erg lange adem. Dat bewijst Splatoon opnieuw. Dankzij een nieuwe bundel kent de game een stijging van maar liefst 211 procent. Sowieso is de game sinds zijn lancering al niet uit de top 20 in Japan weg te denken en het lijkt erop dat de situatie nog wel even zal aanhouden.

Ook heeft PlayStation 4 een mijlpaal bereikt. In het Land van de Rijzende Zon zijn er sinds de lancering in februari 2014 meer dan drie miljoen PlayStation 4-consoles verkocht. Dat er nog maar drie miljoen bij mogen komen.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Culdcept Revolt 3DS 29.321 x 29.321
2 Splatoon Wii U 16.351 +211% 1.415.016
3 Story of Seasons: Trio of Towns 3DS 15.432 -50% 146.677
4 Minecraft: Wii U Edition Wii U 9.762 -7% 42.830
5 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U 9.329 -13% 38.285
6 Super Robot Wars OG: The Moon Dwellers PS4 9.080 -87% 79.471
7 Refrain no Chika Meikyuu to Majo no Ryodan PSV 7.476 -21% 34.572
8 Kirby: Planet Robobot 3DS  6.850 -11% 344.903
9 Super Robot Wars OG: The Moon Dwellers PS3  6.603 -83% 45.318
10 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  6.423 -3% 818.113
11 Taiko no Tatsujin: Don Don! Mystery Adventure 3DS  5.410 -30% 57.210
12 Shin Hayarigami 2 PSV 5.351 x 5.351
13 Tales of Zestiria PS4  5.045 x 5.045
14 Overwatch PS4 4.957 -22% 115.725
15 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PSV 4.425 -27% 212.434
16 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 4.363 -3% 187.339
17 Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice 3DS 3.959 -48% 245.424
18 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS  3.518 x 2.819.752
19 Grand Theft Auto V [New Price Edition] PS4  3.136 x 130.380 
20 Super Mario Maker Wii U 3.003 -37% 908.424

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 22.717 23.679 699.397 3.000.477
3DS 20.546 22.570 712.424 20.898.426
Wii U 15.470 4.444 193.295 3.213.958
PSV 11.042 11.461 483.356 5.076.958
PS3 1.126 1.265 38.368 10.426.448
Xbox One 72 73 3.306 67.197

Runescape overgenomen door Chinezen

Maandag meldden wij reeds dat een Chinese kippenboer een gameontwikkelaar heeft gekocht. Nu blijkt Jagex te zijn overgenomen door Chinees mijnbedrijf Shandong Hongda Mining. De deal hing aan een tijd in de lucht, maar is nu dus officieel.

Logo Runescape

Jagex is het bedrijf achter onder andere de MMORPG Runescape, de FPS Block N Load en de CCG Chronicle: RuneScape Legends. Bij de overname is 300 miljoen dollar gemoeid. Jagex blijft als bedrijf gewoon intact, dus haar meer dan 480 medewerkers hoeven niet bang te zijn voor hun baan.

Dit is het tweede Britse gaming-bedrijf dat deze week wordt overgenomen door een Chinees bedrijf met een compleet andere core business. Shandong Hongda Mining is een van de vele takken van bouwbedrijf Shandong Hongda. Het gaat niet goed in de mijnbranche en vorig jaar had deze tak een nettoverlies van 50 miljoen dollar. Jagex daarentegen draaide vorig jaar bijna 35 miljoen dollar winst en is daarmee de grootste Britse gameontwikkelaar.

Logo Jagex

Stationschef Andria bekent schuld aan ramp

Vito Piccarreta, de stationschef van het Zuid-Italiaanse stadje Andria, heeft zichzelf schuldig verklaard aan de treinramp waarbij dinsdag 27 doden en meer dan vijftig gewonden vielen. Op het enkelspoor tussen Andria en Corato botsten twee forensentreinen frontaal.

Tegen de krant La Stampa verklaarde Piccarreta dat hij de trein naar Corato onterecht toestemming had gegeven te vertrekken. ,,Ik was degene die de groene seinstok ophield", aldus de stationschef. Het waarschuwingssysteem op de lijn is hopeloos verouderd, verklaarde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken woensdag al in het parlement. De twee stationschefs bellen met elkaar en bepalen samen welke trein over het spoor kan rijden.

Stationschef Andria bekent schuld aan ramp
Stationschef Andria bekent schuld aan ramp (Foto: ANP)

A28 afgesloten om natte poes

De A28 tussen Assen en Tynaarlo is vanmiddag een poos afgesloten in beide richtingen. Er loopt namelijk een natte zwerfkat over de snelweg.

De poes zou namelijk al enkele weken in de middenberm bivakkeren. Rijkswaterstaat en de Dierenambulance zijn daarom in de stromende regen op zoek gegaan naar de zwerfkat.

Mocht het beestje worden gevonden, dan nemen ze het mee. Volgens Rijkswaterstaat zal het spitsverkeer geen hinder ondervinden van de zoekactie.

Celstraf Kampenaar voor beledigen koning

Een 44-jarige man uit Kampen is donderdag tot een celstraf veroordeeld voor het beledigen van koning Willem-Alexander. Op zijn Facebookpagina noemde hij het staatshoofd een moordenaar, verkrachter en dief. Ook plaatste hij een bewerkte foto van een executie waarbij het hoofd van één van de slachtoffers was verwisseld voor dat van de koning.

De rechtbank in Zwolle oordeelde dat de Kampenaar de waardigheid van de koning heeft aangetast. ,,Dit gedrag is niet acceptabel in onze samenleving en rechtvaardigt dat aan verdachte een straf wordt opgelegd", aldus het vonnis.

De man kreeg dertig dagen cel waarvan zestien dagen voorwaardelijk. Hij hoeft niet achter de tralies, want de Kampenaar heeft al veertien dagen in voorlopige hechtenis gezeten. Aan het voorwaardelijk deel is een proeftijd van twee jaar verbonden. De rechter deed dat omdat man ervan overtuigd is dat de beledigingen mochten. Herhaling is daarom niet uit te sluiten.

Celstraf Kampenaar voor beledigen koning
Celstraf Kampenaar voor beledigen koning (Foto: ANP)

Call of the Beastmen-DLC aangekondigd voor TW: Warhammer

Total War: Warhammer krijgt zijn eerste nieuwe campaign- en race-DLC. Al een aantal dagen werd er gehint hiernaar op hun officiële site en hevig gespeculeerd op verscheidene fora, maar de kogel is nu officieel door de kerk.

De DLC genaamd Call of the Beastmen laat weinig aan de verbeelding over, het introduceert namelijk de Beastmen-factie als speelbaar ras voor zowel campaign als custom en online battles. De factie zelf zal een zogenaamde Horde race zijn met hun eigen unieke features die hen zal onderscheiden van de huidige horde factie (Warriors of Chaos, tevens DLC).

Net als menig FOK!ker haten deze hybride wezens alle vormen van georganiseerde samenleving en struinen The Old World af om overal waar zij komen anarchie te zaaien. Dit gaat vaak gepaard met heel wat bloedvergieten en vernielingen. Naast de toevoeging van dit ras zal er ook nog DLC naast gelanceerd worden in de vorm van een nieuwe hero unit voor The Empire. Deze Amber Wizard komt samen met een nieuwe school of Magic, Lore of Beasts, die zich voornamelijk richt op defensieve buffs en het summonen van beasts zoals de afzichtelijke Manticore.

De verwachte release datum is 28 juli, het prijskaartje is vooralsnog onbekend. De aankondiging kwam met een duistere trailer die de intenties van de Beastmen toont.

Neukende vrouw onthoofd door trein

Een vrouw heeft in Zaudinskaya op bizarre wijze het loodje gelegd. De Russin is tijdens de seks onthoofd door een trein. Het leek de vrouw in kwestie namelijk een briljant idee om pal naast de Trans-Siberische spoorlijn de kloppende roede van haar minnaar te bestijgen.

Een woordvoerder van de Russische spoorwegen vindt het een tragisch ongeval. "De vrouw zat tijdens de seks bovenop", aldus de zegsman.

"Toen zij een trein aan hoorde komen, besloot ze op te staan. Net op dat moment rukte de aanstormende trein haar hoofd eraf. Als ze gewoon was blijven zitten, had ze nog geleefd. De man heeft het namelijk wel overleefd."

Volgens de berichten was het stel dakloos. Ook hadden zij flink wat wodka genuttigd. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

Kunstcollectie David Bowie geveild

Een deel van de kunstcollectie van de in januari overleden zanger David Bowie wordt geveild. Bowie studeerde kunst en design voordat hij beroemd werd en noemde zichzelf "een obsessieve en verslaafde verzamelaar". Zijn verzameling is groot en bijzonder. Zo zitten er kunstwerken van beroemde kunstenaars als Damien Hirst en Henry Moore tussen, maar ook zo'n honderd meubelstukken van designers.

David Bowie kocht de kunstwerken het liefst rechtstreeks van de kunstenaars. Uit pure liefhebberij en niet als investering, aldus The Guardian.

De familie van Bowie laat in november vierhonderd stukken veilen door het bekende veilinghuis Sotheby's. De opbrengst wordt geschat op zo'n 10 miljoen pond (12 miljoen euro), maar kan vanwege de bekendheid van de popster weleens fors hoger uit vallen.

Oliver Barker, voorzitter van Sotheby's Europa: "Eclectisch, geïmproviseerd en ingetogen: David Bowie's collectie geeft een uniek inzicht in de wereld van een van de grootste creatieve geesten van de twintigste eeuw".

Kunstcollectie David Bowie geveild
Kunstcollectie David Bowie geveild (Foto: ANP)

Frankrijk heft per 26 juli noodtoestand op

Frankrijk zal de noodtoestand die het invoerde na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november per 26 juli opheffen. Dit zei president François Hollande donderdag.

"We kunnen de noodtoestand niet voor onbepaalde tijd verlengen, dat heeft geen zin. Dat zou betekenen dat we niet langer in alle omstandigheden een republiek met een rechtsstaat zijn", aldus Hollande tegen journalisten in het traditionele interview op 14 juli, de Franse nationale feestdag.

Frankrijk verlengde de noodtoestand tweemaal, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg en andere veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd. De laatste keer was dat tot 26 juli, in de periode van het EK voetbal en de Tour de France.

Frankrijk heft per 26 juli noodtoestand op
Frankrijk heft per 26 juli noodtoestand op (Foto: ANP)

CPB: TTIP draagt 1,7 procent bij aan economie

Het vrijhandelsverdrag van de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) kan voor 1,7 procent extra economische groei zorgen in 2030. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een modelstudie naar de effecten van het verdrag.

Het wegnemen van handelsbarrières als douanerechten en gelijktrekken van regelgeving,waaraan al sinds 2013 wordt gewerkt, kan volgens de onderzoekers zorgen voor een verdubbeling van de Nederlandse handel met de VS. Daarmee zou Nederland meer profiteren van het verdrag dan de gemiddelde Europese lidstaat. Die moet het doen met 1 procent extra economische groei.

De voedselverwerkende industrie en de chemiesector kunnen een toename van productie en werkgelegenheid van ongeveer 5 procent verwachten. De metaalsector en transport zullen juist krimpen. Het CPB stelde eerder in een literatuuronderzoek al vast dat het verdrag goed voor de Nederlandse economie kan uitpakken, maar hield het toen op 0,2 tot 2 procent groei.

Amerikaanse verkiezingen

Overigens is het nog de vraag of het akkoord er komt. De tijd begint te dringen, want de Amerikaanse verkiezingen staan in november gepland en beide presidentskandidaten hebben zich kritisch over TTIP geuit. Bovendien verlopen de onderhandelingen stroef, zo bleek eerder nadat notities over de onderhandelingen op straat belandden.

Het handelsakkoord is omstreden vanwege mogelijke gevolgen voor het milieu en de productveiligheid in Europa als Amerikaanse normen hier mogelijk gaan gelden. Als bekendste voorbeeld wordt de Amerikaanse in chloor gereinigde kip genoemd.

CPB: TTIP draagt 1,7 procent bij aan economie
CPB: TTIP draagt 1,7 procent bij aan economie (Foto: ANP)

'Utrecht moet wildgroei rondvaarten aanpakken'

Utrecht wil exploitanten van rondvaartboten vanaf 2022 laten loten voor een vergunning. De stad heeft negentien vergunningen te vergeven, maar er zijn op dit moment veel meer botenverhuurders actief.

Volgens reders die nu over een vergunning beschikken, varen er talloze boten zonder vergunning met passagiers aan boord rond. "Laat de gemeente dat eerst maar eens aanpakken", zei donderdag Ronald van der Wal, directeur van rondvaartbedrijf VareninUtrecht. Ook zijn collega Karel Schuttevaer van het gelijknamige bedrijf is ontevreden.

Vanaf 2022 zijn boten op benzine of diesel in de Utrechtse grachten verboden. In dat jaar moet elk vaarbedrijf daarom een nieuwe vergunning aanvragen.

'Utrecht moet wildgroei rondvaarten aanpakken'
'Utrecht moet wildgroei rondvaarten aanpakken' (Foto: ANP)

'Portier klaagt Lil Wayne aan'

De portier die vorige maand naar verluidt door Lil Wayne in elkaar werd geslagen, is van plan de rapper aan te klagen.

Volgens de advocaat van de portier hangt Lil Wayne een rechtszaak boven het hoofd wegens mishandeling, meldt TMZ. Het incident gebeurde na afloop van de BET Awards in een club waar Lil Wayne en vriend 2 Chainz een afterparty hielden. Vrienden van Wayne werden tegengehouden door de portier, waarna de rapper een klap zou hebben uitgedeeld. De deurwachter zou hierbij een schouderblessure en een ontwrichte kaak hebben opgelopen.

Bekenden van de rapper zeggen tegen TMZ dat Lil Wayne helemaal niet heeft geslagen. De man zou de hele avond het VIP-gedeelte van de rapper en zijn entourage hebben bewaakt. Volgens Waynes vrienden was er een korte woordenwisseling omdat de portier de rapper per ongeluk bij de arm pakte. De man bood zijn excuses aan en daarmee was de kous volgens hen af.

'Portier klaagt Lil Wayne aan'
'Portier klaagt Lil Wayne aan' (Foto: BuzzE)

Zakenman verdacht van miljoenenfraude

Een Maastrichtse zakenman in onroerend goed is woensdag aangehouden op verdenking van miljoenenfraude. Het zou gaan om belastingfraude, valsheid en geschrifte en witwassen ter waarde van meer dan 2 miljoen euro. Fiscaal gezien komt het fraudebedrag zelfs uit op 5 miljoen, liet het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De verdachte staat aan het hoofd van een groep vennootschappen die investeert in onroerend goed in Nederland en Duitsland. Hij zou voor vastgoedtransacties bemiddelingskosten in rekening hebben gebracht die moest worden betaald aan een vennootschap op Cyprus. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vermoedt echter dat die bemiddeling alleen op papier bestond. Er werd betaald voor diensten die niet werden uitgevoerd.

Over wat de man daarvan opstreek had hij belasting moeten betalen, maar dat liet hij tussen 2006 en 2014 achterwege.

FIOD
De FIOD heeft woensdag in samenwerking met de Belastingdienst een woning, drie bedrijfspanden en een accountantskantoor in Maastricht doorzocht.

In verband met deze zaak heeft de FIOD beslag gelegd op onroerend goed van de zakenman. Het gaat om zestig panden en parkeerplaatsen in Nederland en Duitsland. Ook is beslag gelegd op kunstvoorwerpen, sieraden, kostbare horloges en luxe auto's en op de tegoeden van ongeveer dertig bankrekeningen.

Zakenman verdacht van miljoenenfraude
Zakenman verdacht van miljoenenfraude (Foto: ANP)

NXT-editie van WWE 2K17 aangekondigd

2K heeft vandaag haar plannen aangekondigd voor de NXT Edition van WWE 2K17. Deze bundel is wereldwijd beperkt tot 50.000 exemplaren en staat in het teken van de explosieve groei en populariteit van NXT, WWE’s wereldwijde merknaam die vooral bekend is voor het creëren en ontwikkelen van de aankomende Superstars.

De WWE 2K17 NXT Edition zal exclusief beschikbaar zijn bij deelnemende winkeliers voor zowel het PlayStation 4 als de Xbox One, tegen een adviesprijs van €99,99.

De WWE 2K17 NXT Edition bevat de volgende items:

  • Exemplaar van de WWE 2K17-game
  • Exclusieve verpakking
  • De pre-orderbonus Goldberg Pack: toegang tot twee speelbare versies van de legendarische WCW- en WWE-ster Bill Goldberg, evenals speelbare WCW Monday Nitro- en Halloween Havoc-arena’s
  • Speelbare NXT Superstars: Shinsuke Nakamura, Nia Jax en Apollo Crews
  • 50 procent extra punten voor je MyCareer Superstar in NXT
  • Exclusieve Canvas 2 Canvas-litho, ontworpen door WWE-kunstenaar Rob Schamberger en gesigneerd door NXT Superstar Shinsuke Nakamura
  • Exclusieve “Demon” Finn Bálo-verzamelfiguur van 8 inch
  • Exclusieve Topps NXT TakeOver: London Mat Relic-kaart. Elke kaart bevat een deel van de authentieke ringmat van het evenement, een van de 14 Superstars van het evenement en valt onder een van de 10 zeldzaamheidsniveaus

WWE 2K17 komt 11 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en PlayStation 3.

FOK!ker Oversight voor de rechter

De 45-jarige Rob C, die beter bekend staat als De Joker (en op FOK! ook bekend is als Oversight) moest zich gisteren verantwoorden voor de rechter voor het hacken van de website van de gemeente Hellevoetsluis. In 2013 heeft hij de website meerdere malen platgelegd, en ook schotelde hij de bezoekers porno voor.

De Joker, die lijdt aan het  syndroom van Asperger, bekende te hebben gehandeld uit frustratie en onmacht. Hij was net zijn baan en huis kwijt, zat zonder geld en probeerde al twee weken om een uitkering aan te vragen.

Wraak
Volgens de ambtenaar mocht De Joker echter alleen bellen voor een afspraak, hoewel hij geen beltegoed had. Sommige ambtenaren zouden hem vierkant uitgelachen hebben. Hans van Riet, Rob’s advocaat, geeft aan dat de gemeente op deze manier wraak wilde nemen voor het feit dat De Joker in 2007 de gemeente voor schut gezet heeft door het voor elkaar te krijgen dat zijn pasfoto, waarop hij geschminkt als De Joker, op zijn ID-kaart werd toegestaan.

Behalve de gemeente Hellevoetsluis werd ook een bedrijf in elektronische informatie slachtoffer van de hack-praktijken van De Joker. Dit zou hij gedaan om aan te tonen dat er gaten in het systeem zaten, Rob: "Hopelijk zouden ze me dan een baan aanbieden, omdat ik ze kon helpen de beveiliging te verbeteren." Maar in plaats van hem een baan aan te bieden, werd er aangifte tegen hem gedaan.

Werkstraf
Er is een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar, geëist tegen Rob. De financiële claim van de gemeente, ruim 22.000 euro, om het computernetwerk beter te beveiligen, werd afgewezen.

De Joker gaf aan dat hij zijn leven gebeterd heeft en dat hij niet opnieuw de fout in zou gaan. De reclassering heeft hier ook vertrouwen in. De uitspraak volgt over twee weken.

Update 14:30 uur
Om jullie nog even te laten genieten van de soap destijds rondom de reis van Oversight naar Londen hebben we even wat berichten omhoog gehaald. Hier vind je het nieuwsbericht waarin uitgebreid beschreven staat hoe Oversight zijn reis naar Heathrow maakte en hoe bij terugkomst zijn ID werd ingenomen.

Hier vind je meer over hoe Oversight de overheid heeft gehackt in 2007. Nieuwsgierig geworden naar Oversight? Hier kun je nog veel meer topics over hem en zijn streken vinden!


Foto: Peter Breuls

Nintendo brengt NES terug in mini-formaat

Nintendo gaat weer terug naar de jaren tachtig: ze brengen de Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System op 11 november uit.

De klassieke NES is terug in de vertrouwde vorm maar dan als miniatuurversie van het oorspronkelijke Nintendo-systeem. Er zijn op het systeem 30 NES-games geïnstalleerd.

Het Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System wordt geleverd met een HDMI-kabel, een USB-kabel waarmee je het systeem kunt opladen en een Nintendo Classic Mini: NES-controller. Het enige dat er niet bij zit is een voeding om de USB-kabel in te doen.

Dit zijn de games die bij het systeem zitten:

  • Balloon Fight
  • BUBBLE BOBBLE
  • Castlevania
  • Castlevania II: Simon’s Quest
  • Donkey Kong
  • Donkey Kong Jr.
  • DOUBLE DRAGON II: THE REVENGE
  • Dr. Mario
  • Excitebike
  • FINAL FANTASY
  • Galaga
  • GHOSTS‘N GOBLINS
  • GRADIUS
  • Ice Climber
  • Kid Icarus
  • Kirby’s Adventure
  • Mario Bros.
  • MEGA MAN 2
  • Metroid
  • NINJA GAIDEN
  • PAC-MAN
  • Punch-Out!! Featuring Mr. Dream
  • StarTropics
  • SUPER C
  • Super Mario Bros.
  • Super Mario Bros. 2
  • Super Mario Bros. 3
  • Tecmo Bowl
  • The Legend of Zelda
  • Zelda II: The Adventure of Link

Wil je een game met z'n tweeën spelen, dan is er een tweede Nintendo Classic Mini: NES-controller verkrijgbaar, maar je kunt ook een Classic Controller of Classic Controller Pro voor de Wii gebruiken. Met de Nintendo Classic Mini: NES-controller kun je ook Virtual Console-games voor de NES spelen op een Wii U of Wii. Dat is een kwestie van de controller aansluiten op een Wii-afstandsbediening.

Volgens Nintendolife.com gaat de mini-NES 59,99 dollar kosten.

Nintendo Classic Mini (Foto: Nintendo)

Nintendo Classic Mini (Foto: Nintendo)

Nederland in kopgroep innovatieve EU-landen

Nederland behoort dit jaar voor het eerst tot de leiders op het gebied van innovatie in de Europese Unie. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde European Innovation Scoreboard (EIS) van 2016.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is tevreden. ,,De verbeterde score bewijst de werking van het kabinetsbeleid om onze kenniseconomie te versterken." Om de leidende positie te behouden is het volgens hem wel belangrijk dat de komende jaren extra wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.

De EIS vergelijkt jaarlijks de prestaties op het gebied van onderzoek en innovatie van de 28 EU-landen. Het beleid wordt op 25 punten getoetst. Naast Nederland behoren Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden dit jaar tot de top van de innovatie in de EU.

Vier categorieën
Nederland is innovatieleider omdat volgens het rapport meer private investeringen zijn gedaan in onderzoek en ontwikkeling. Ook wordt onderzoek vaker door het bedrijfsleven omgezet in producten en diensten. Het aantal hoger opgeleiden is bovendien gegroeid.

Nederland scoorde al goed bij de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties, het aandeel van het MKB in innovatie en een goede samenwerking tussen de publieke en de private sector.

In totaal kent het EIS vier categorieën. Behalve de groep innovatieleiders waar Nederland nu toe behoort, zijn er innovatievolgers, gemiddelde innovators en zwakke innovators.

Nederland in kopgroep innovatieve EU-landen
Nederland in kopgroep innovatieve EU-landen (Foto: ANP)

Arrestatieteam vrijuit na schoten bij inval

Twee leden van een arrestatieteam die op 13 april schoten afvuurden op een 41-jarige verdachte in Breda worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag op basis van onderzoek door de Rijksrecherche.

Het arrestatieteam wilde de man destijds aanhouden op verdenking van wapenbezit. Dat gebeurde in een chalet aan de Pietersberg in de Brabantse stad. Volgens de Rijksrecherche hebben de politiemensen uit noodweer geschoten. Toen zij de woning binnenvielen, stond de verdachte met twee vuurwapens in zijn handen die hij op de agenten gericht hield, aldus de Rijksrecherche.

De verdachte werd met enkele schoten uitgeschakeld en raakte gewond, maar niet ernstig. De man komt donderdag tussentijds voor de rechter voor bezit van een pistool en een revolver met bijbehorende patronen, alsmede voor de bedreiging van de leden van het arrestatieteam.

Arrestatieteam vrijuit na schoten bij inval
Arrestatieteam vrijuit na schoten bij inval (Foto: ANP)

Splinter Cell gratis op pc

Ubisoft geeft de originele Splinter Cell gratis weg voor pc. In het kader van het dertigjarig bestaan geeft de Franse ontwikkelaar gedurende zeven maanden iedere maand een game gratis weg.

De eerste game die Ubisoft weggaf was Prince of Persia: The Sands of Time. Die is nu dus vervangen door Splinter Cell, de Tom Clancy-hitgame uit 2002. De game is uitsluitend gratis te verkrijgen op pc; er is wel een uPlay-account benodigd om de game op te kunnen halen.

Om Splinter Cell te downloaden ga je naar de ubi30-pagina. Zodra de game gedownload is kun je hem terugvinden onder Mijn Games als je uPlay geïnstalleerd hebt.

Kliklijn illegale vakantieverhuur weer open

Amsterdammers kunnen dit jaar opnieuw illegale vakantieverhuur in de stad, bijvoorbeeld via Airbnb, melden bij de gemeente. Tot en met 21 augustus is de Hotline Illegale Vakantieverhuur weer bereikbaar, van donderdag tot en met zondag tussen 14.00 uur en 21.00 uur.

Inwoners van Amsterdam mogen hun woning aan toeristen verhuren, maar zijn daarbij wel aan een aantal regels gebonden. Zo geldt er een maximum van zestig dagen per jaar en mogen er niet meer dan vier mensen tegelijk een woning huren.

Illegale verhuur kan het hele jaar online worden gemeld of op 14020, een speciaal telefoonnummer van de gemeente. Meldingen die de komende zes weken bij de hotline binnenkomen worden doorgegeven aan een handhavingsteam, dat direct een controle kan uitvoeren. Vorig jaar zomer werden 27 illegale verhuurders betrapt. In 23 gevallen betrof het een illegaal hotel. Zes werden direct gesloten omdat de brandveiligheid niet in orde was.

Kliklijn illegale vakantieverhuur weer open
Kliklijn illegale vakantieverhuur weer open (Foto: BuzzT)

29 juli vergaat de wereld!

Geef er nog maar even een slinger aan of je vriendin een beurt, want over twee weken kan het niet meer. We gaan er namelijk allemaal aan! Vrijdag 29 juli zal de wereld vergaan.

Het Einde der Tijden is al vele malen voorspeld, maar toch denkt men nu dat deze nu eindelijk aanstaande is. End Time Prophecies baseert zich namelijk op de Bijbel.

Volgens hen zullen eind deze maand de magnetische polen van de aarde omkeren. Hierdoor zal de wereld vergaan. Goed nieuws is er echter ook: Jezus komt namelijk terug!

In bijbelboek Openbaringen 6:12 staat letterlijk: "En ik zag toen het Lam het zesde zegel geopend had, en zie, er kwam een grote aardbeving, en de zon werd zwart als een haren zak, en de maan werd als bloed, en de sterren van de hemel vielen op de aarde, zoals een vijgenboom zijn onrijpe vijgen afwerpt als hij door een harde wind wordt geschud. En de hemel week terug als een boekrol die wordt opgerold. En alle bergen en alle eilanden werden van hun plaats gerukt."

En het is juist bovenstaande dat de mensen van End Time Prophecies aanhalen in hun voorspelling. Waarom die tijd nu juist op 29 juli is aangebroken, is helaas onbekend.

Snap je er geen hol van? Bekijk dan dit filmpje!

Overslag Antwerpse haven blijft groeien

De goederenoverslag in de haven van Antwerpen is ook in het tweede kwartaal blijven groeien, zij het in een langzamer tempo dan in de voorgaande periode. Daarmee is het havenbedrijf hard op weg het recordjaar 2015 te overtreffen.

Over de gehele eerste jaarhelft verwerkte de belangrijkste haven van België ruim 108 miljoen ton aan goederen. Dat is 3,6 procent meer dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal nam de overslag nog met 3,9 procent toe en over heel 2015 zelfs met 4,7 procent.

Het containervervoer, uitgedrukt in zeecontainers van 20 voet (teu), nam in de eerste jaarhelft met 4,4 procent toe. Dat dankt de Antwerpse haven vooral aan een fiks hogere aanloop van zeer grote containerschepen. Daarvan legden er in de periode januari tot en met juni 242 aan, twee derde meer dan een jaar eerder.

Overslag Antwerpse haven blijft groeien
Overslag Antwerpse haven blijft groeien (Foto: ANP)

Zanger Di-rect breekt voet

Fans van Di-rect hoeven zich geen zorgen te maken: de shows van de Haagse rockband gaan ondanks de gebroken voet van zanger Marcel gewoon door.

Donderdag verscheen er op Twitter een foto van zanger Marcel Veenendaal in een ziekenhuisbed met zijn onderbeen in het gips. "Ouch! Marcel heeft zijn voet gebroken..." staat erbij geschreven.

De jongens van Di-rect benadrukken dat fans vooral niet in paniek moeten raken omdat alle shows gewoon doorgaan: zo staat de band onder meer nog op Field of Joy en Zwarte Cross. Hoe Marcel zijn voet heeft gebroken is niet bekend.

Zanger Di-rect breekt voet
Zanger Di-rect breekt voet (Foto: BuzzE)

Britse centrale bank houdt rente onveranderd

De Britse centrale bank heeft donderdag de rente onveranderd gelaten, na zijn eerste beleidsvergadering sinds het referendum over het verlaten van de Europese Unie. Het besluit van de Bank of England (BoE) om de rente te handhaven komt als een verrassing, veel economen hadden op een verlaging gerekend.

Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië blijft op het historisch lage niveau van 0,5 procent. De meeste economen hadden op een verlaging tot 0,25 procent gerekend. Ook de omvang van het stimuleringsprogramma van de BoE blijft ongewijzigd.

Britse centrale bank houdt rente onveranderd
Britse centrale bank houdt rente onveranderd (Foto: ANP)

Robert Downey jr. in de rechtbank

Robert Downey jr. vult zijn dagen met een belangrijke klus, waarvoor hij maar liefst 15 dollar (13,50 euro) per dag opstrijkt. De Iron Man-acteur moet als lid van een jury oordelen in een rechtszaak.

De jury is, met zijn beroemde lid, sinds maandag aanwezig bij het proces en gaat niet voor komende vrijdag in beraad over de zaak, die handelt over een auto-ongeluk. De acteur zou zijn opgenomen in de jury omdat hij redelijkheid uitstraalt, zegt een ingewijde aan TMZ.

Downey Jr. kwam in de jaren negentig zelf verschillende keren met justitie in aanraking wegens drugsbezit en dronkenschap. Hij zat zestien maanden in de cel en dat hielp hem naar eigen zeggen om een 'productief lid van de samenleving' te worden. De rechter heeft hem intussen gratie verleend, waardoor hij met een schone lei verder kan.

Oordeel

Het is geen grote zaak waarin Downey met zijn mede-juryleden een oordeel moet vellen. Het gaat om een ongeval tussen twee voertuigen, zonder doden of zwaargewonden.

Bij juryrechtspraak moet een groep burgers de schuldvraag van een verdachte beoordelen. De jury dient een afspiegeling te zijn van de bevolking. Tijdens het proces en de beraadslagingen is de jury meestal afgezonderd van de buitenwereld.

Robert Downey jr. in de rechtbank
Robert Downey jr. in de rechtbank (Foto: BuzzE)

Aangifte voetbalclub tegen oud-penningmeester

Amateurvoetbalvereniging Zaanlandia uit Zaanstad doet zaterdag aangifte tegen haar voormalige penningmeester. Deze Jan B. zou voor naar schatting 80.000 euro in eigen zak hebben gestoken, zegt voorzitter Kees de Vos. B. gebruikte het geld onder meer om te gokken op internet en de aanschaf van spullen voor privégebruik.

De oud-penningmeester was al vertrokken om medische redenen, toen vorig jaar een controle van de boeken plaatshad. Daaruit kwamen onregelmatigheden naar boven. De clubleiding vroeg bij de bank de dagafschriften van de afgelopen tien jaar op.

Na bestudering ervan bleek er veel niet te kloppen. B. had privé-opnames gedaan. "Hij besteedde geld van de club voor de aanschaf van bijvoorbeeld een parasol of het betalen van de glazenwasser. Maar hij vergokte ook forse bedragen op internet", aldus voorzitter De Vos.

Ontkent
Een poging om in gesprek te gaan met de oud-penningmeester, liep op niets uit. De man heeft een advocaat in de arm genomen. "We hebben laten weten dat we aangifte gaan doen. Hij zei: je doet maar. Hij ontkent alles, maar we hebben heel veel bewijsmateriaal", zegt de voorzitter.

B. wil geen commentaar geven op de zaak. "Dat heb ik met mijn advocaat afgesproken", reageerde hij.

Aangifte voetbalclub tegen oud-penningmeester
Aangifte voetbalclub tegen oud-penningmeester (Foto: ANP)

Madonna zonder handschoen door bubbeltherapie

Madonna heeft de laatste jaren het nodige gedaan om haar handen te 'verjongen', maar schijnt nu de perfecte remedie gevonden te hebben.

De 57-jarige popster stoort zich er al tijden aan dat haar handen haar ware leeftijd verraden en onderging hiervoor de nodige behandelingen om ze rimpelvrij te krijgen. Nu heeft de zangeres een behandeling gevonden genaamd 'renormaliserende mesotherapie' in een kliniek dicht bij haar huis in Londen.

Volgens Mirror krijgt Madonna met deze vanuit Rusland geïmporteerde behandeling minuscule injecties met aminozuren, vitamines en hyaluronzuur om de productie van collageen in haar huid te stimuleren. In de 24 uur na de behandeling kunnen er bubbels ontstaan, waardoor deze ook 'bubbeltherapie' wordt genoemd.

Madonna heeft volgens een bron nu drie behandelingen van 45 minuten achter de rug en haar handen 'zien er veel beter uit'. "Ze is blij met het resultaat en gaat nu zelfs zonder handschoenen de deur uit", aldus de ingewijde.

Madonna zonder handschoen door bubbeltherapie
Madonna zonder handschoen door bubbeltherapie (Foto: BuzzE)

Pokémon ook op Marktplaats een hit

Ook op Marktplaats spelen creatievelingen in op de hype rond Pokémon Go. Zo verkoopt een ondernemer uit Zaandijk 'No Pokémon'-deurstickers, om jagers uit de buurt te houden. Speciale Pokémon Go-tours worden aangeboden in een oude Volvo V40.

De nieuwe hit zorgt voor een verdubbeling van de vraag naar toebehoren op de veilingsite. De afgelopen dagen steeg het aantal zoekopdrachten naar Pokémon-parafernalia naar ruim 12.000 per dag, meldt Marktplaats.

Ook het aanbod stijgt. Stonden er begin deze maand zo'n driehonderd advertenties op de site, nu zijn er dat er zevenhonderd. Vooral de (oude) Pokémon-kaarten, Nintendo Game Boy- en DS-games zijn populair. Verder doen poppetjes, knuffels en DVD's het goed.

Pokémon ook op Marktplaats een hit
Pokémon ook op Marktplaats een hit (Foto: BuzzT)

Oranje historisch laag op FIFA-ranglijst

Het Nederlands voetbalelftal is flink afgegleden op de FIFA-wereldranglijst. Nooit eerder stond het elftal van bondscoach Danny Blind zo laag in de ranking. Met plek 26 staat Oranje onder erkende voetballanden als de Verenigde Staten en Roemenië.

Oranje wist zich na een dramatische kwalificatiereeks niet te kwalificeren voor het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. Hierdoor liep de ploeg veel punten mis en zakte maar liefst twaalf plaatsen.

Bovenaan is de stand ongewijzigd. Argentinië leidt, voor België, Colombia, Duitsland en Chili. EK-winnaar Portugal klom naar plek zes, voor gastland Frankrijk dat maar liefst tien plaatsen steeg. Dat ging ten koste van Spanje en Brazilië die ieder twee plekken daalden. Italië kwam de top tien weer binnen, voor het verrassende Wales dat nu elfde staat.

Bondscoach Danny Blind ziet Oranje afglijden naar plek 26 op de wereldranglijst (Pro Shots/Stanley Gontha)
Bondscoach Danny Blind ziet Oranje afglijden naar plek 26 op de wereldranglijst (Pro Shots/Stanley Gontha)

Killer Instinct: Definitive Edition komt in september

Microsoft en ontwikkelaar Iron Galaxy Studios komen op 20 september met Killer Instinct: Definitive Edition voor Xbox One, een verzameling van alle vechters en andere content die tot nu toe is uitgekomen.

Deze definitieve uitgave bevat 26 personages van de eerste drie seizoenen, 20 stages om in te knokken, Killer Instinct 1 en 2, de Killer Instinct originele soundtrack en een exclusieve Gold Gargos skin. De game wordt zowel fysiek als digitaal aangeboden en gaat €39,99 kosten.

Verder bevat de Definitive Edition een paar nieuwe features, zoals character trailers, concept art en een in-game map met details van de verschillende levels. Hoewel Killer Instinct ook beschikbaar is voor Windows 10, zegt Microsoft dat de definitieve versie alleen voor Xbox One uitkomt.

Verdediger Westermann naar Ajax

Ajax laat verdediger Heiko Westermann donderdag een contract voor twee seizoenen ondertekenen. De Telegraaf bracht woensdag naar buiten dat Ajax in verre onderhandeling was met de Duitse stopper en diezelfde krant laat donderdag weten dat Ajax een akkoord heeft bereikt. Na een medische keuring zal hij donderdag een contract tekenen.

De komst van de 27-voudig Duits international past in het idee van meer ervaring aan de selectie toevoegen, maar komt alsnog als een verrassing. Titelconcurrent PSV deed deze week hetzelfde door Daniel Schwaab van VfB Stuttgart over te nemen. Westermann komt over van het Spaanse Real Betis, waar hij mocht vertrekken om ruimte te maken in het salarishuis. Het is niet bekend hoeveel de Duitser gaat verdienen bij Ajax.

Van den Broeck niet meer van start in Tour

Jurgen Van den Broeck gaat vandaag niet meer van start in de Tour de France. Gisteren kwam de renner van Katusha in de elfde etappe na 27 kilometer koersen ten val.

De Belg reed de etappe nog wel uit, maar na afloop bleek hij een breuk in zijn schouder te hebben opgelopen. "Ik had de hele dag pijn, wist dat er iets niet klopte. Maar ik wist dat mijn sleutelbeen niet gebroken was, ik had gehoopt op een kneuzing, maar blijkbaar was het dat niet," aldus Van den Broeck.

Er zijn nu nog 191 renners in koers.

'Monsanto praat weer met BASF'

Zadengigant Monsanto en het Duitse chemieconcern BASF praten opnieuw over een bundeling van krachten. Het Amerikaanse bedrijf overweegt verschillende opties, waaronder een overname van de landbouwchemietak van BASF. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Recent wees Monsanto een overnamebod van 62 miljard dollar af van de eveneens Duitse chemiereus Bayer. Rond die tijd werd ook BASF al met Monsanto in verband gebracht. De druk op Monsanto om in te zetten op schaalvergroting is toegenomen nadat gesprekken met de Zwitserse branchegenoot Syngenta over een overname vorig jaar op niets uitliepen.

BASF zouden volgens de bronnen in ruil voor zijn agrochemiedivisie nieuwe aandelen in Monsanto krijgen. De onderhandelingen zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden. Ook met Bayer wordt nog gesproken.

'Monsanto praat weer met BASF'
'Monsanto praat weer met BASF' (Foto: ANP)

Zieke Ellie Goulding zegt optredens af

Ellie Goulding treedt de komende dagen niet op. De zangeres zit niet lekker in haar vel en klimt op doktersadvies niet op het podium.

"Tot mijn spijt kan ik dit weekeinde niet optreden op de festivals", twitterde Ellie woensdagavond. Ze zou vrijdag optreden tijdens een festival in Letland en zaterdag doorreizen naar Finland. "Vanwege mijn slechte gezondheid is mij geadviseerd niet te reizen en op te treden." Ellie liet zich niet uit over wat ze mankeert.

Haar eerstvolgende optreden staat gepland voor eind van de maand. Op donderdag 28 juli wordt ze verwacht in Chicago.

Zieke Ellie Goulding zegt optredens af
Zieke Ellie Goulding zegt optredens af (Foto: BuzzE)

Beleggers kijken naar Bank of England

Beleggers kijken donderdag met buitengewone belangstelling naar de Britse centrale bank. De Bank of England (BoE) houdt zijn eerste beleidsvergadering sinds het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU. Veel economen verwachten dat de BoE de rente gaat verlagen om de nadelige gevolgen van de brexit te verlichten.

Het rentebesluit komt om 13.00 uur (Nederlandse tijd). De Britse rente staat nu al zeven jaar op het historisch lage niveau van 0,5 procent en de verwachting in de markt is dat er een verlaging tot 0,25 procent komt. Ook wordt verwacht dat de BoE meer stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht stelt. Centralebankpresident Mark Carney heeft al laten weten dat er meer steunmaatregelen komen.

De openingsindicatoren wijzen op een vlak begin van de AEX-index in Amsterdam. Veel richtinggevend bedrijfsnieuws is er niet. Tankopslagbedrijf Vopak meldde dat een deal is gesloten met Chevron over de exploitatie van een terminal van het oliebedrijf in Panama. Er werden geen financiële details bekendgemaakt.

Pharming
Ahold en Delhaize verkopen in totaal 86 Amerikaanse supermarkten, om goedkeuring te krijgen voor hun voorgenomen fusie. De winkels liggen in gebieden waar Ahold en het Belgische Delhaize allebei actief zijn. Met de verkoop hopen beide bedrijven toestemming te krijgen van de Amerikaanse toezichthouder FTC voor hun samensmelting.

Pharming neemt de distributie van zijn geneesmiddel Ruconest in 21 landen over van zijn Zweedse samenwerkingspartner SOBI. Het biotechnologiebedrijf is al zelf verantwoordelijk voor de verkoop van Ruconest in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Per 1 oktober komen daar 21 landen bij, in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het gaat onder meer om Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zwitserland en België.

Dow Jones
De Europese beurzen deden het woensdag rustig aan na de recente opmars. De AEX eindigde 0,2 procent lager op 444,45 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 618,61 punten. Londen en Frankfurt leverden tot 0,3 procent in, Parijs ging licht omhoog.

Ook op Wall Street toonden de beurzen weinig beweging. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent in de plus op 18.372,12 punten. De S&P 500 eindigde vlak en de Nasdaq leverde 0,3 procent in.

Euro
De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 45,32 dollar. Brent klom 1 procent tot 46,71 dollar.

De euro was 1,1110 dollar waard, net als aan het einde van de Europese handel woensdag.

Beleggers kijken naar Bank of England
Beleggers kijken naar Bank of England (Foto: ANP)

Nelly Frijda verhuist naar de Jordaan

Nelly Frijda verruilt binnenkort haar woning in Amsterdam aan de Amstel voor een ouderenwoning in de Jordaan. De 80-jarige actrice benadrukt in De Telegraaf dat ze niet verhuist omdat ze hulpbehoevend zou zijn, maar omdat haar huis tegenover theater Carré haar te duur is geworden.

"Begrijp me goed, ik mankeer niets. Het is meer een woongroep, want ik krijg mijn eigen ruimte en woon er straks net zo zelfstandig als ik nu doe, alleen wel een tandje goedkoper. Want aan de Amstel betaal ik tweeduizend euro per maand", zegt 'Ma Flodder'.

Frijda heeft ook nog gedacht aan het verzorgingshuis aan de Nieuwmarkt waar haar vriendin en collega Adèle Bloemendaal woont. "Ja de Flesseman leek me ook wel wat. Mijn dochter en jongste zoon wonen er in de buurt, het leek me dus heel gezellig om uiteindelijk dáár terecht te komen. Maar daar ben ik kennelijk nog veel te goed voor. De Flesseman is namelijk een echt verzorgingstehuis en zoals ik al zei: ik mankeer niets."

Nelly Frijda verhuist naar de Jordaan
Nelly Frijda verhuist naar de Jordaan (Foto: BuzzE)

Kylie Jenner ging te ver met opvullen lippen

Kylie Jenner is te ver gegaan met het opvullen van haar lippen. "Ik heb mijn lippen op een gegeven moment absoluut iets te dik gemaakt", zo gaf de realityster toe in een interview met haar zus Kim Kardashian voor het blad Allure.

"Ik werd enthousiast en had het gevoel dat ik er veel aan moest doen", legt Kylie uit aan haar zus, die haar naar haar grootste fout op het gebied van haar uiterlijk vroeg. "En jullie vertelden me toen rustig aan te doen. Toen moest ik terug naar de kliniek om het op te laten knappen."

Kylie vertelt in het interview verder dat Kim haar grote voorbeeld is en dat het een uitdaging was om als jongste dochter in het beroemde gezin haar eigen weg te vinden. Kim uitte haar bewondering voor de lipkits die Kylie verkoopt en maakte duidelijk dat zij ook wat kan leren van haar jongste zusje. Zo vroeg zij haar om tips voor het gebruik van Snapchat.

Kylie Jenner ging te ver met opvullen lippen
Kylie Jenner ging te ver met opvullen lippen (Foto: BuzzE)

Chick (28) heeft seks met onthoofde lijken

De Mexicaanse politie heeft ene Juana opgepakt. De 28-jarige dame blijkt namelijk huurmoordenares van het Zetas-kartel te zijn. Zo onthoofdde zij tegenstanders om vervolgens seks te hebben met hun lichaam.

Het leven van de onschuldig ogende latina laat zich lezen als een spannend boek. Opgegroeid in de buurt van Mexico-stad, raakte ze al snel verslaafd aan drank en drugs. "Als klein kind was ik al rebels", aldus de Mexicaanse.

Op haar vijftiende raakte ze in verwachting van een man die twintig jaar ouder was. Om voor haar kind te kunnen zorgen, besloot ze te tippelen. Vervolgens werd zij een spionne voor het Zetas-kartel.

Wanneer zij iets fout deed, werd ze een week vastgebonden door de gangsters. Van hen kreeg zij iedere dag slechts één taco te eten. Toen zij een keer moest toezien hoe een bendelid het hoofd van een tegenstander openreet met een goedendag – een middeleeuws wapen – was ze verkocht.

"Ik word opgewonden van bloed", zo bekende Juana. "Ik baadde in het bloed en dronk het nog warme bloed. Ook had ik seks met de onthoofden. Ik gebruikte hun hoofd en de rest van hun lichaam om mezelf naar een hoogtepunt te brengen."

De gangstabitch, die ook wel La Peque werd genoemd, is inmiddels opgepakt. Ze zit in de cel in Baja California in afwachting van haar proces.

Pokémon populairder dan porno

Al sinds het ontstaan van internet weet iedereen wel wat er te vinden valt: porno. Het is altijd (één van) de meest gezochte zoektermen op het internet en wordt maar zelden van zijn troon gestoten. Terecht, maar soms wil men iets anders.

Pokémon GO is sinds de lancering in sommige delen van de wereld vorige week meer opgezocht dan porno. In landen als Amerika en Australië, maar ook in Nederland wint Pokémon GO aan populariteit en moet porno even een stapje terug doen. Het zal ongetwijfeld niet lang duren voor porno weer zijn plekje heeft heroverd. 

Overigens kunnen de twee fenomenen ook samen gaan. Pornhub bericht dat sinds de lancering van Pokémon GO er meer wordt gezocht naar Pokémon-porno (of beter: hentai). Ten opzichte van het gemiddelde is Pokémon als zoekterm met 136% gestegen. Vooral landen in Midden- en Zuid-Amerika zien Pokémon wel graag met elkaar losgaan. Ieder zijn ding, zullen we maar zeggen.

Pokémon GO vs Porn
Blauw is Pokémon GO, rood is porno


Fallout Shelter nu beschikbaar op pc

Op de E3 van dit jaar kondigde Bethesda twee dingen aan. Een grote update voor Fallout Shelter en een port van de game naar pc. Ondertussen is het moment aangebroken dat Fallout Shelter inderdaad beschikbaar is voor pc.

Om de game te downloaden heb je wel de Bethesda.net-launcher nodig. Jazeker, weer een alternatief voor Steam, Battle.net en Origins. Hoe dan ook, de launcher kun je hier downloaden (download begint automatisch). Fallout Shelter is ruim één GB groot. De update voor Fallout Shelter voor mobiele apparaten komt ook vandaag beschikbaar.

Fallout Shelter grote vault

TSMC profiteert van Chinese smartphones

Chipfabrikant TSMC heeft afgelopen maanden weten te profiteren van de opkomst van smartphones van Chinese makelij. Die bood tegenwicht aan de algehele teruggang van de smartphonemarkt en met name de dalende vraag naar iPhones.

TSMC meldde donderdag een omzet van 221,8 miljard Taiwanese dollar (6,2 miljard euro) over het tweede kwartaal. Dat was 8 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst zakte met bijna 9 procent, naar omgerekend 2 miljard euro. Gecorrigeerd voor een meevaller in het tweede kwartaal van 2015 werd hier echter een plus van 17 procent geboekt.

De resultaten van TSMC, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, overtroffen de verwachtingen van analisten.

TSMC profiteert van Chinese smartphones
TSMC profiteert van Chinese smartphones (Foto: BuzzT)

Ahold en Delhaize verkopen winkels in VS

Ahold en Delhaize verkopen in totaal 86 Amerikaanse supermarkten, om goedkeuring te krijgen voor hun voorgenomen fusie. Dat maakte Ahold donderdag bekend.

De winkels liggen in gebieden waar Ahold en het Belgische Delhaize allebei actief zijn. Met de verkoop hopen beide bedrijven toestemming te krijgen van de Amerikaanse toezichthouder FTC voor hun samensmelting. De FTC onderzoekt de gevolgen van de fusie voor de Amerikaanse markt momenteel en moet zijn licht over de nu genomen maatregel nog laten schijnen.

Ahold en Delhaize voeren de nu aangekondigde verkoop alleen uit als ze daadwerkelijk mogen fuseren. De concerns herhaalden donderdag de verwachting dat de fusie nog deze maand kan worden afgerond.

Overlap

De megafusie tussen Albert Heijn-eigenaar Ahold en het Belgische Delhaize werd eind juni vorig jaar aangekondigd. Door de samensmelting ontstaat een bedrijf met ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten, waar circa 375.000 medewerkers meer dan 50 miljoen klanten bedienen.

De ondernemingen denken met hun samengaan veel geld te kunnen besparen op onder meer inkoop- en overheadkosten. Op geografisch vlak hopen de bedrijven elkaar vooral in de Verenigde Staten te versterken. Zowel Delhaize als Ahold is actief aan de oostkust van het land, maar ze hebben slechts in een paar staten overlap.

Ahold en Delhaize verkopen winkels in VS
Ahold en Delhaize verkopen winkels in VS (Foto: ANP)

Hof Japan weerspreekt abdicatieplannen

Het Japanse keizerlijke hof heeft tegengesproken dat keizer Akihito plannen heeft af te treden. Het is volstrekt niet waar, zei Shinichiro Yamamoti van het hof donderdag. Woensdag kwamen de publieke omroep NHK en Kyodo News met het verhaal dat 82-jarige keizer, die last van zijn hart heeft, er mee op zou willen houden.

Japanse media zijn heel erg terughoudend met berichtgeving over de keizerlijke familie en "de bronnen in het paleis" van NHK en Kyodo moeten goed geïnformeerd zijn geweest. Maar Yamamoti van de huishouding van de keizer veegde het verhaal van tafel, meldde de Australische nieuwszender ABC.

Indien de keizer voor zijn overlijden af zou treden, zou dat in de 2600 jaar oude monarchie een hoogst ongebruikelijke stap zijn. Het zou voor het eerst zijn in circa tweehonderd jaar.

Hof Japan weerspreekt abdicatieplannen
Hof Japan weerspreekt abdicatieplannen (Foto: ANP)

Gers Pardoel geen spijt van scheldpartij

Gers Pardoel heeft er geen spijt van dat hij een parkeerwacht belachelijk heeft gemaakt. Dat zegt de rapper in de 100% NL ochtendshow van Lex Gaarthuis.

Gers schold eerder deze week een parkeerwacht in Hilversum uit en vlogde hierover, hetgeen voor ophef zorgde. "Ik denk dat ik het gewoon verkeerd heb uitgelegd in mijn vlog. Ik was pissig omdat die twee parkeerwachten al langs mijn auto waren gelopen. Eentje daarvan kwam opeens weer terug terwijl ik naar mijn auto liep en die gaf mij dus alsnog die boete. Ik was te laat, dat was mijn fout. En ja, misschien was mijn reactie dan wat heftig maar ik denk dat het niet zo'n probleem was geweest als ik het niet in mijn vlog had gezeten.'

De vloggende rapper is niet van plan in de toekomst dit soort zaken uit zijn video's weg te laten: "Nee, ik vlog mijn leven. Dus dan zie je ook zo goed als alles. Als ik die camera bij heb dan film ik de dingen die ik meemaak."

Gers Pardoel geen spijt van scheldpartij
Gers Pardoel geen spijt van scheldpartij (Foto: BuzzE)

Merkel nodigt May uit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de nieuwe Britse premier Theresa Mayuitgenodigd voor een bezoek aan Berlijn. Merkel maakte donderdag bekend dat ze woensdagavond met May heeft getelefoneerd en daarbij de 59-jarige Conservatieve regeringsleider heeft uitgenodigd.

May is de nieuwe premier in Londen, nadat haar voorganger David Cameron woensdag was afgetreden als gevolg van het verloren referendum over Brits lidmaatschap van de EU. Cameron schatte verkeerd in dat een meerderheid 23 juni voor de EU zou stemmen.

Merkel die op reis is en donderdag in de hoofdstad van Kirgizië (Bisjkek) sprak, wilde niet ingaan op de benoeming in Londen van Boris Johnson tot nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Johnson was een van de belangrijkste bepleiters van een vertrek uit de Europese Unie (brexit).

May lijkt volgens Britse media de Conservatieven een socialer gezicht te willen geven en de partij meer naar het politieke centrum te willen manoeuvreren. Maar haar woensdag gevormde kabinet is met mensen als Johnson en de 'chef brexit' David Davis erg rechts, analyseerde The Guardian.

Merkel nodigt May uit
Merkel nodigt May uit (Foto: ANP)

Drone André Rieu in beslag genomen

De politie in Maastricht heeft een peperdure drone van André Rieu in beslag genomen, schrijft De Limburger donderdag.

Afgelopen weekend liet de orkestleider tijdens een van zijn uitverkochte concerten op het Vrijthof een drone met hightechapparatuur boven het 12.000-koppige publiek cirkelen om filmopnamen te maken. Omdat hij hiervoor geen toestemming had, nam de politie het helikoptertje in beslag. "Met het oog op de veiligheid is het bovendien onverantwoord om zo'n toestel in de binnenstad boven een mensenmenigte te laten cirkelen", aldus politiewoordvoerder.

Pierre Rieu, zoon en vice-president van het productiebedrijf van André Rieu bevestigt dat de drone direct na afloop van het concert door de politie is meegenomen."Ik ga er niet omheen draaien: we zijn fout geweest en dat wisten we. Om heel eerlijk te zijn: we hebben het risico bewust genomen. Gegokt en verloren dus, meer kan ik er niet van maken", vertelt hij aan de krant.

Rieu spreekt echter met klem tegen dat er sprake is geweest van een gevaarlijke situatie. "We hebben doelbewust niet boven het publiek gevlogen, maar hoofdzakelijk achter het podium en rond het Vrijthof."Wanneer de walskoning zijn hightechapparaat weer terugkrijgt is nog niet bekend.

Drone André Rieu in beslag genomen
Drone André Rieu in beslag genomen (Foto: BuzzE)

Leonardo DiCaprio schenkt weer miljoenen

Leonardo DiCaprio heeft 15,6 miljoen dollar (omgerekend zo'n 14 miljoen euro) gedoneerd voor milieubehoud. De 41-jarige acteur liet weten dat zijn stichting het geld beschikbaar stelt voor programma's die helpen de klimaatverandering te bestrijden.

"Vandaag de dag kunnen we een aanzienlijke verschil maken en strategische samenwerkingen aangaan om een aantal van de meest urgente milieu-uitdagingen van de wereld te helpen oplossen", aldus DiCaprio in een verklaring. Om hem hierbij te helpen heeft de Hollywood-ster een nieuwe CEO voor zijn stichting aangewezen, Terry Tamminen.

DiCaprio heeft sinds 1998, met de laatste donatie erbij inbegrepen, al zo'n 59 miljoen dollar (53 miljoen euro) geschonken aan organisaties die zich inzetten voor het behoud van de planeet.

Leonardo DiCaprio schenkt weer miljoenen
Leonardo DiCaprio schenkt weer miljoenen (Foto: BuzzE)

Ogen beleggers op Britse centrale bank

De Europese beurzen zijn donderdag met flinke winsten geopend. Beleggers kijken met buitengewone belangstelling naar de Britse centrale bank, die zijn eerste beleidsvergadering sinds het Britse EU-referendum houdt. Veel economen verwachten dat de Bank of England de rente gaat verlagen om de nadelige gevolgen van de brexit te verlichten.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na aanvang 1,3 procent hoger op 450,03 punten. De MidKap won 1 procent naar 624,64 punten. Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,5 procent omhoog.

Het rentebesluit komt om 13.00 uur (Nederlandse tijd). De Britse rente staat nu al zeven jaar op het historisch lage niveau van 0,5 procent en de verwachting in de markt is dat er een verlaging tot 0,25 procent komt. Ook wordt verwacht dat de BoE meer stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht stelt. Centralebankpresident Mark Carney heeft al laten weten dat er meer steunmaatregelen komen.

Ogen beleggers op Britse centrale bank
Ogen beleggers op Britse centrale bank (Foto: ANP)

'Pussy Riot niet naar Zwarte Cross'

De Russische groep Pussy Riot zal toch niet op de Zwarte Cross in de Achterhoek optreden. Dat meldt de Gelderlander donderdag. Volgens de krant komt minstens één bandlid wel naar het festival voor een persconferentie, een debat en deelname aan de cross zelf.

Het bandlid dat in elk geval komt, is Nadezhda Tolokonnikova. Zij is een van de drie zangeressen die in 2012 werden opgepakt na verstoring van een Russisch-orthodoxe kerkdienst. Ze zat kort in een strafkolonie in Siberië, maar kreeg uiteindelijk amnestie.

'Pussy Riot niet naar Zwarte Cross'
'Pussy Riot niet naar Zwarte Cross' (Foto: BuzzE)

In Zwanenburg ontvoerde Essabaouni vrij

Soufyan Essabaouni is door zijn ontvoerders vrijgelaten. Dat heeft de politie gezegd. Hij verdween vorige week spoorloos vanaf een parkeerterrein in Zwanenburg nadat hij werd klemgereden en beschoten. Bewakingsbeelden hebben dat vastgelegd. De politie komt later met meer mededelingen over zijn vrijlating.

Niet alleen Essabaouni werd vorige week ontvoerd, maar ook Wendel Meijer. De ontvoeringen zouden te maken hebben met een ruzie in het drugsmilieu. In Opsporing verzocht werd dinsdag aandacht gevraagd voor de ontvoeringen.

De moeder van Essabaouni smeekte in een interview met AT5 om zijn vrijlating. Ze zei dat hij enorm geliefd is en dat er sprake moet zijn van een persoonsverwisseling.

In Zwanenburg ontvoerde Essabaouni vrij
In Zwanenburg ontvoerde Essabaouni vrij (Foto: ANP)

Tour: Etappe 12 - Slechts een halve Mont Ventoux

Wat een simpele rit voor de sprinters had moeten worden werd uiteindelijk toch nog een lastige rit. Ja, iedereen wist dat het zou gaan waaien, maar het is altijd afwachten of het ook echt tot een mooie koers gaat leiden. In dit geval lange tijd niet echt. Na wat waaiertjes vroeg in de koers en nog wat waaiers halverwege leek het toch uit te draaien op een massasprint. De wind stond niet altijd gunstig en er was veel beschutting.

Toch kwam er in de finale nog een gunstig stuk. Dat wist blijkbaar niet iedereen, maar Sagan in ieder geval wel. Hij wist dat hij het in een normale massasprint moeilijk zou hebben, dus besloot hij het nog maar eens op een andere manier te proberen. Zijn koersinstelling is fenomenaal. Een dag eerder nog in de aanval en ondanks een ontzettend sterke prestatie verslagen, maar hij gaat niet in de put zitten.

Hij probeert het een dag later doodleuk nog een keer. Met ploegmaat Bodnar reed hij weg en de enige die reageerde was de gele trui. Froome zat helemaal vooraan in het peloton, zag Sagan vertrekken en brommerde er naartoe. Waarschijnlijk dacht hij terug aan de waaierrit van 2013, dat wilde hij niet nog eens laten gebeuren. Hij anticipeerde en dat lukte op Thomas na verder niemand.

Achter Thomas kon of wilde niemand reageren. De organisatie wilde daarna ook maar niet op gang komen, waardoor de groene en de gele trui wegbleven. Een beeld dat je niet vaak ziet. Toch nog een mooie etappe, terwijl het lange tijd op niets leek uit te draaien. Sagan pakte weer een overwinning en laat zo zien dat hij toch best makkelijk kan winnen in de Tour. Froome deelt weer een klapje uit aan de concurrentie.

Het is de vraag hoe de concurrentie tijdens deze rit gaat reageren. We gaan klimmen. Oorspronkelijk zouden we gaan klimmen naar de top van de Mont Ventoux, maar nu klimmen we door extreme weersomstandigheden een stuk minder ver. We doen iets meer dan de helft van de klim. Op Quatorze Juillet, de Franse feestdag, krijgen we dus een onthoofde bergrit, maar misschien wordt het juist wel een grandioos spektakel. Het gaat weer hard waaien, dus gezapig kan het bijna niet worden. Net als drie jaar geleden op 14 juli weer naar de Ventoux. Allons enfants de le cyclisme.

Het gebied waar de renners in rijden (Bron: LeTour.fr)
Het gebied waar de renners in rijden (Bron: LeTour.fr)

Het profiel van de etappe (Bron: LeTour.fr)
Het profiel van de etappe (Bron: LeTour.fr)

We starten waar we geëindigd zijn. In Montpellier, de hoofdstad van de Hérault, met in de hele metropool meer dan 430.000 inwoners. Met Sagan staat er weer een mooie naam bij op de erelijst. De finish was redelijk ver uit het centrum van Montpellier, bij het stadion van de lokale rugbyclub. De start van deze rit zal gegeven worden op la Place de Comédie. Dit is een behoorlijk mooi pleintje, met mooie gebouwen en een prima standbeeld in het midden.

Het centrum van deze stad is behoorlijk mooi en dat zullen de renners tijdens de neutralisatie gaan ontdekken. Ze rijden door een groot deel van het centrum van Montpellier, voor ze via wat buitenwijken de stad verlaten. Voor ze in die buitenwijken terechtkomen fietsen ze eerst nog langs het Place Royale de Peyrou, waar ze lokale triomfboog staat. Even verderop staat er ook nog een aquaduct. Daarna passeren ze de universiteit, Montpellier is immers een studentenstad. Het is ook de stad van de bekende Franse grapjas Remi Gaillard.


We zijn benieuwd of de profwielrenners ook zo'n warm onthaal van Remi Gaillard krijgen (Bron: YouTube)

Verder is het wel opmerkelijk dat er voor zo'n grote stad als Montpellier eigenlijk praktisch geen bekende wielrenners zijn geboren. Het is meer een stad van voetbal en rugby. Daarom gaan we de stad toch maar snel verwachten. Hoewel er renners zijn die liever in Montpellier zullen blijven, want de krachtige wind die we blijkbaar niet mistral mogen noemen is nog steeds aanwezig.

Het aquaduct waar Dijkstra en Ducrot ondertussen vast een kijkje hebben genomen (Foto: Getty)

Het begin van de rit is vlak. De renners fietsen over brede en behoorlijk rechte wegen. Wel passeren ze een aantal dorpjes, waar het soms wat smaller wordt en er zijn ook de nodige vluchtheuvels en drempels. Volgens bepaalde renners is het nu ook al een schande dat ze door dorpjes moeten rijden, dus we kunnen nu al vaststellen dat dit weer een schandalige rit gaat worden. Dertien kilometer lang fietsen ze over dezelfde weg, tot Sommières, waar ze rechts afslaan even even richting het zuiden lijken te fietsen. De weg is hier wat smaller en minder goed onderhouden. Wel is het gebied nogal beschut, dit in tegenstelling tot de eerste kilometers van de rit.

Na 24 kilometer komen de renners uit in Gallargues-le-Montueux, waar ze links afslaan en weer richting het oosten gaan fietsen. Een paar kilometer verderop komen ze voor de derde dag op rij langs een dorp met de naam Aigues-Vives. Er wordt nu heel wat gedraaid en gekeerd door dorpjes als Mus en Vergèze, tot de renners na 37 kilometer weer op een weg terechtkomen die wat langer rechtdoor loopt. Ze rijden een paar keer door open velden, maar er zijn ook weer genoeg bossen onderweg.

Tussen Aubard, dat na 42 kilometer aan de beurt is, en Caissargues, wat na 50 kilometer wordt gepasseerd is er even een aantal kilometer volledig open terrein. We gaan weer in oostelijke richting, dus de kans op een waaiertje is in dit deel van de rit wel aanwezig. Zal wel niet gebeuren, maar afijn. Het is overigens nog steeds vlak en de wegen zijn ook nog steeds breed. We zitten overigens in de buurt van Nîmes en dat wil zeggen dat er hier in de buurt nogal wat overblijfselen van de Romeinen zijn te vinden. Zo ook in de omgeving van Caissargues.

De renners rijden verder door open velden, tot ze na 58 kilometer Manduel passeren, waar weer allerlei rotondes, drempels en vluchtheuvels te vinden zijn. Deze erbarmelijke omstandigheden duren gelukkig niet zo lang, na een paar kilometer komen ze op een brede en rechte weg terecht. Over deze weg mogen ze meer dan tien kilometer fietsen. Ze rijden wel door een bos, dus de wind zal niet veel invloed hebben. Met 73 kilometer in de benen komen de coureurs door Beaucaire en nog steeds is het volledig vlak. We fietsen ondertussen door een mooi gebied, met mooie dorpjes.

Het mooie kasteel van Tarascon aan de rivier de Rhône (Foto: Getty)

Beaucaire heeft een kasteel en datzelfde kan gezegd worden over Tarascon, dat aan de andere kant van de Rhône ligt. De renners gaan ook over de Rhône fietsen en komen zo door beide steden. Na Tarascon gaat het peloton weer door een aantal bossen fietsen, dit is niet echt het deel van de rit voor een waaiertje. Over brede en rechte wegen fietst men verder richting Saint-Rémy-de-Province, waar we na 92 kilometer koers aankomen. Saint-Rémy-de-Province is vooral bekend omdat het de geboorteplaats van Nostradamus is. Dat blijkt ook als je hier bent, want overal zijn verwijzingen naar Nostradamus te vinden.

Ook is het dorp bekend vanwege de overblijfselen van Glanum, een dorp gesticht door de Galliërs, maar vooral beïnvloed door de Grieken en Romeinen. Zo'n beetje de belangrijkste opgraving die ze in Frankrijk hebben gedaan. Het grootste gedeelte is uiteraard verwoest, maar een aantal gebouwen zijn nog in redelijke staat. Twee jaar geleden kwam de Tour ook langs dit dorp, maar toen werd er totaal geen aandacht geschonken aan de opgravingen. De toeristische afdeling van de Tour heeft nu de kans om dat recht te zetten.

Het gaat tien kilometer lang rechtdoor over een brede weg, met bijna continu bomen langs de kant van de weg. Na 102 kilometer bereiken de renners de tussensprint van de dag, in de buurt van Mollégès. Vlak sprintje, zoals het tot nu toe steeds vlak is geweest. Daar komt binnen afzienbare tijd wel verandering in. Voorbij de tussensprint gaat het weer een aantal kilometer rechtdoor, hoewel er wel wat rotondes in het parcours zitten. Ze rijden een tijd over een autoweg en steken de Durance over, waarna ze in Cavaillon uitkomen.

De passage in Cavaillon kent enkele rotondes en ook buiten dit dorp zijn er nog een aantal rotondes. Op de rotondes na gaat het verder wel redelijk rechtdoor, een kilometer of 15 lang over dezelfde weg. De weg is hier grotendeels beschut. Af en toe een kort stuk met open terrein, maar de waaierpotentie is tot nu toe beschamend laag.

Na 128 kilometer verlaten de renners de grote weg en slaan ze rechtsaf, richting de eerste klim van de dag. Ze fietsen door een pittoresk dorpje, met allemaal stenen muurtjes langs de kant van de weg. Drie kilometer verderop komen ze boven, op de Côte de Gordes. Daarboven is het nog een stuk pittoresker. De Côte de Gordes is om precies te zijn 3,3 kilometer lang en 4,8% gemiddeld. Een klimmetje van de vierde categorie, uiteraard. Alles is hier mooi, behalve de weg. Daar mag nog wel wat oplapwerk worden verricht. Als de renners richting de top van dit klimmetje fietsen hebben ze een prachtig uitzicht over Gordes en de omgeving.

Het prachtige plaatsje Gordes (Foto: Getty)

Net voor de top slaan de renners wel linksaf en verliezen ze Gordes uit het oog. De weg wordt hier ook nog net een tikkeltje smaller. Boven op de top van dit colletje hebben de renners 131 kilometer afgelegd. Nog iets minder dan 50 kilometer tot de streep. De tweede klim van vandaag laat niet lang op zich wachten. Er is een korte afdaling en in deze afzink wordt de weg nog een tikkeltje smaller. De renners hebben wel een mooi uitzicht over de omgeving. Beneden in het dal zien ze de abij Notre-Dame de Sénanque liggen, omringd door mooie lavendelvelden. De afdaling is niet lastig, omdat er niet zoveel bochten zijn. Het is ook maar een korte afdaling, van een kilometer of twee.

Na deze korte afdaling begint meteen de tweede klim van de dag, de Col des Trois Termes. Dit klimmetje van de derde categorie is 2,5 kilometer lang en 7,5% gemiddeld. Best een pittig dingetje dus, daardoor zullen de renners niet veel aandacht hebben voor de omgeving. Dat is jammer, want het is een mooie omgeving. We fietsen aan de rand van het Parc Naturel régional du Luberon en dat is een prima parkje. Boven op de top van de Coil des Trois Termes hebben we 135 kilometer gehad en is het nog iets meer dan 40 kilometer tot de streep.

De afdaling van dit heuveltje is nog wel een beetje lastig. De weg is behoorlijk smal en er zitten een aantal linke bochten in. De renners fietsen tussen de rotsen door, waardoor het een beetje lastig in te schatten is hoe de bochten gaan lopen. Toch mag deze afdaling niet echt problemen opleveren, zou te doen moeten zijn. Het is vooral genieten van de prachtige omgeving. Overal rotswanden en groen, helemaal mooi.

De renners rijden tussen dit soort prachtige rotspartijen door (Foto: Getty)

Na 140 kilometer is het lastige deel van de afdaling geweest en loopt het nog even verder geleidelijk naar beneden. Wel blijven de renners over relatief smalle weggetjes door de Provence rijden. De omgeving is belachelijk groen, altijd wel bomen of struiken in de buurt. Na het passeren van Venasque slaan de renners rechtsaf en gaan ze over een behoorlijk landelijk weggetje tussen de wijnranken door op weg naar de Ventoux.

Ze passeren na 147 kilometer Malemort-du-Comtat en na dit dorpje wordt het terrein eindelijk weer eens een beetje open. Drie kilometer later slaan ze linksaf en komen ze eindelijk ook weer eens op een grote weg terecht. Ze rijden richting Manzan en na Manzan is het niet ver meer tot de voet van de Mont Ventoux. De weg begint al lichtjes omhoog te lopen, hoewel het nog niet veel voorstelt.

Over het platteland rijden ze verder richting Bédoin, waar we het platteland nog moeilijk plat kunnen noemen. In de buurt van Bédoin krijgen we weer brede wegen, waardoor er wel weer een prachtige massasprint richting de voet van de klim mogelijk is, zoals die ene fameuze sprint richting de voet van de Alpe d'Huez. Na 162 kilometer bereiken de renners Bédoin en is het nog 16 kilometer tot Chalet Reynard, daar waar de nu al onthoofde etappe zal finishen.

Het profiel van de Mont Ventoux waar de streep al bij Chalet Reynard is getrokken (Bron: LeTour.fr)
Het profiel van de Mont Ventoux waar de streep al bij Chalet Reynard is getrokken (Bron: LeTour.fr)

Officieel begint de beklimming in Saint-Estève, na 168 kilometer, op tien kilometer van de finish zo'n beetje. De zes kilometer tussen Bédoin en Saint-Estève loopt het ook al licht omhoog. Eerst drie kilometer vals plat, met amper twee procent, maar daarna toch drie kilometer aan 4 à 5%. Telt toch al mee. In Saint-Estève begint de klim wel echt. Meteen een kilometer aan 9,5%, in het bos.

Dat is namelijk altijd de kracht van de Ventoux. Het eerste deel in het bos, waar de wind niet veel kan doen, maar waar de warmte nog wel eens extra bedrukkend is. Daarna het tweede deel in de open vlakte waar de wind altijd alle kanten op waait. Nu krijgen we alleen het deel in het bos.

Het begin van officiële klim blijft lastig. Kilometers aan 9 en 10%, bepaald niet makkelijk. Er komt een wat makkelijkere kilometer, maar een kilometer aan 8,5% mag je nog steeds niet bepaald simpel noemen. Weer twee kilometer waar het stijgt aan meer dan 9%, waarna het iets minder moeilijk wordt. Nog twee lastige kilometers, maar richting Chalet Reynard wordt het iets simpeler. Twee kilometer aan 7,5%. Uiteraard nog steeds heel lastig. Het eerste deel van de Ventoux is qua percentages het lastigste.

Op deze manier hebben we nog steeds tien kilometer klimwerk, aan meer dan 8,5% gemiddeld. Enorm zwaar, misschien wel de zwaarste klim van de Tour. Finish dus niet op de top, maar bij het restaurantje Chalet Reynard, waar ik niet per definitie wat te eten zou halen.


Helemaal naar de top zoals in 2013 gaat het niet, maar Froome en Quintana zullen wederom tegen elkaar strijden (Bron: YouTube)

Jammer, een van de belangrijkste aankomsten bergop nu al onthoofd. Natuurlijk, richting de top van de Mont Ventoux is er alleen maar open terrein, waardoor de wind z'n gang kan gaan. Het terrein richting de top van de Ventoux wordt niet voor niets vaak een maanlandschap genoemd. Er groeit niks. Met windstoten boven de 100 km/h waaien de renners en de supporters waarschijnlijk wel weg. Normaal zorgt de wind altijd voor een leukere koers, maar nu is het nogal een spelbreker.

We gaan dus geen nieuw record krijgen op de Ventoux. Het record staat nog altijd op naam van Iban Mayo, de flamboyante Bask, die in 2004 Armstrong gruwelijk z'n hielen liet zien in de klimtijdrit van de Dauphiné Liberé. Armstrong schrok hier zo erg van dat hij nog meer spullen tot zich begon te nemen, want die verdomde Bask ging toch wel heel hard. Not normal. Het schijnt dat dit pas de 10e aankomst is op de Mont Ventoux, hoewel dit welbeschouwd dan weer niet echt een aankomst is op de top.

Ik had verwacht dat de Tour hier vaker was geweest, maar dat is dus niet zo. Wel is het vaker opgenomen in het parcours, maar als aankomst nog niet eens zo gek vaak. De Mont Ventoux heeft al mooie beelden opgeleverd. Wat te denken van de aankomst in 2000. Marco Pantani, in zijn laatste Tour, wilde de wereld laten zien dat hij het nog altijd kon en ging keer op keer in de aanval. Op de flanken van de Ventoux kon alleen Lance Armstrong zijn wiel volgen. Een sprintje op de top werd het niet, Armstrong liet Pantani winnen. Toch voelden ze zich beide een verliezer. Armstrong kreeg het daarna nooit meer voor elkaar om te winnen op de Ventoux en Pantani zag het niet als een echte overwinning, omdat hij de winst cadeau had gekregen.


De 'winst' van Pantani in 2000 op de Ventoux (Bron: YouTube)

In 2009 ging Juanma Garate, in dienst van Rabobank, met de winst aan de haal. Hij versloeg Tony Martin, die toen nog goed kon klimmen en nog niet zo'n enorme jankbal was door in de laatste bocht de steile binnenkant te kiezen. Drie jaar geleden waren we voor het laatst op de Mont Ventoux. Dat was toevallig ook op 14 juli, de Franse feestdag. Chris Froome ging met de winst aan de haal. Hij liet Quintana en Nieve ver achter zich. Dit was de legendarische beklimming waar Froome demarreerde zonder dat zijn hartslag omhoog ging en een man met een everzwijn onder z'n armen Quintana achtervolgde. Toch blijft het de berg van Iban Mayo. Nu we niet naar de top gaan, zal dat in ieder geval minstens een jaar zo blijven.

Het zal tijdens deze rit weer vrij warm zijn. In Montpellier 27 graden, maar in Bédion misschien een paar graden minder. 24 graden, zoiets. Op de Mont Ventoux is het natuurlijk nog minder warm, hoewel het in het bos wel weer warm zal zijn. De wind is ook weer op de afspraak. Tussen Montpellier en Bédion wordt continu windkracht 5 verwacht. In Bédion zelfs windstoten aan 70 km/h. Op de Ventoux zal dat alleen maar erger zijn, met misschien wel windstoten tot 100 km/h. In het bos zal dat nog wel te doen zijn, daar heeft de wind weinig invloed.

Onderweg is er wel wat open terrein, maar niet heel veel. Toch zouden er wel al vroeger waaiers kunnen ontstaan. Een deel van de rit zal de wind op de kop blazen, dat maakt het dan weer wat lastiger allemaal. Toch is er ook een deel waar de wind in de zij zal staan. Om 11.45 uur vertrekken we vanuit Montpellier, met een belachelijk lange neutralisatie. Pas om 12.15 uur zal de koers echt beginnen. De uitzending begint ook nu weer om 14.10 uur ondanks het feit dat het 14 juli is. De finish op de top werd eigenlijk verwacht tussen 16.55 en 17.28 uur, maar dat is nu dus wel wat anders geworden. Bij Chalet Reynard werden de renners verwacht tussen 16.39 en 17.09 uur, maar door de tegenwind kan het ook nog wel eens wat later worden.

Voorspelling

Ik hoop dat de klassementsrenners hier eindelijk eens tegen elkaar gaan strijden. Drie jaar geleden deden ze dat wel, maar dit kan ook zomaar een rit zijn voor wat vluchters. Het is de vraag wie er wil rijden in het peloton en het is de vraag wat voor kopgroep er wegrijdt. Er is een tijd lang tegenwind, waardoor een klein groepje vluchters het bijzonder moeilijk zou krijgen om lang weg te blijven. Een grotere groep heeft dan wel weer een gerede kans om het te redden. Wat ook kan meespelen is het feit dat er een rit later nog een tijdrit is, waardoor sommige klassementsrenners nu mischien niet voluit durven te gaan.

Mijn hoop is desondanks toch gevestigd op de klassementsrenners. Ze mogen ons ondertussen wel eens iets laten zien. De Ventoux is nu een paar kilometer minder lang, waardoor renners misschien eerder geneigd zijn om in de aanval te gaan. Het is nog steeds heel zwaar, maar minder zwaar dan normaal. De rit is ook een paar kilometer korter en korte ritten staan vaker garant voor spektakel. Dus, favorieten, ik kies jullie.

1. Froome. Ja, als alien is een berg met een maanlandschap natuurlijk uitermate geschikt voor hem. Hij won al in 2013 en hij lijkt tot nu toe toch de sterkste. Hij laat mensen op het vlakke ter plaatse, hij fietst weg in afdalingen en op de beklimmingen heeft hij nog geen krimp gegeven. Hij weet dat Quintana in de derde week vaak sterker is, dus moet hij er alles aan doen om in de tweede week nog wat tijd te pakken.


2. Quintana. Als Froome een bagagedrager zou hebben was Nairo er zeker op gaan zitten. Hij volgt Froome en meer doet hij niet. Hoewel, dat volgen klopt toch niet helemaal. Hij is 'm toch al twee keer kwijtgeraakt. Toch volgt de achterstand nog mee. Blijkbaar zet hij alles op de derde week. Dus gaat hij nu weer Froome volgen, nul initiatief nemen en daarmee de titel van lafste coureur ooit met verve overnemen. Zonde, want dit was ooit een aanvallende renner.


3. Porte. Het is wachten op zijn slechte dag, maar die gaat waarschijnlijk ergens in de derde week komen. Voorlopig lijkt hij me de beste van de rest. Ja, Martin en Yates doen het tot nu toe best aardig, maar die gaan nu geen rol van betekenis meer spelen. Porte voorlopig nog wel, tot hij over een paar dagen ineens ergens een kwartier verliest.


4. Bardet. Iemand moet de Franse eer hooghouden op 14 juli. Hij is de enige die tot nu toe nog niet gefaald heeft. Dat zal ook nog wel even zo blijven. Prima klimmer en prima in vorm. Mag eigenlijk ook wel weer ouderwets gaan aanvallen, maar dat komt wellicht nog in de derde week.


5. Kreuziger. Was een paar jaar geleden al erg sterk op de Ventoux en is tot nu toe ook wel prima bezig. Zeker nu Contador weg is kan hij z'n eigen gang gaan en op de een of andere manier zie ik 'm nog best ver komen ook. Vooral omdat een hoop andere renners door de mand gaan vallen.

Meer donateurs voor vluchtelingenorganisaties

Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, is de laatste maanden afgenomen maar Nederlanders geven nog steeds gul aan organisaties als VluchtelingenWerk en Stichting Vluchteling. Het aantal donateurs neemt flink toe, zegt ook Artsen zonder Grenzen (AzG). Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw.

Vorig jaar had VluchtelingenWerk Nederland 65.000 donateurs, 30 procent meer dan in 2014. Ze gaven gemiddeld ook iets meer: 111 euro in 2015 tegen 70 euro een jaar eerder.

Ook de Stichting Vluchteling heeft meer aanhangers gekregen. "Op veel verjaardagsfeestjes leidt het onderwerp vluchtelingenopvang nog altijd tot verhitte debatten", aldus directeur Tineke Ceelen donderdag in de krant. "Dat wij nog steeds meer donateurs trekken, betekent dat problemen van vluchtelingen mensen niet koud laten."

Meer donateurs voor vluchtelingenorganisaties
Meer donateurs voor vluchtelingenorganisaties (Foto: ANP)

PvdA, ChristenUnie pakken incassobureaus aan

De PvdA en ChristenUnie willen veel strengere regels voor de ruim zeshonderd incassobureaus in ons land. Ze willen met een initiatiefwetsvoorstel de 'cowboys' aanpakken "die met druk en intimidatie veel geld proberen te verdienen".

Vorig jaar november waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nog dat incassobureaus consumenten vaak confronteren met onterechte vorderingen, te hoge incassokosten berekenen en mensen op ontoelaatbare wijze onder druk zetten om rekeningen te betalen. En de Consumentenbond meldde in februari dat incassobureaus mensen onnodig bang maken met nepdagvaardingen.

Op dit moment kan nog iedereen een incassobureau beginnen. Daar willen de partijen een einde aan maken. "Iedereen kan nu burgers bang maken en op kosten jagen, waardoor mensen met schulden verder in de problemen komen", aldus Keklik Yücel van de PvdA. Zij dient de wet samen met Carola Schouten van de ChristenUnie in.

Verplicht incassoregister
De PvdA en de ChristenUnie willen een verplicht incassoregister. Hierin kunnen alleen degenen worden opgenomen die aan bepaalde opleidingseisen voldoen. Boetes voor overtredingen gaan omhoog tot maximaal 650.000 euro en als een bureau drie keer de fout in gaat moet het vijf jaar dicht. De ACM moet erop gaan toezien dat de regels worden nageleefd.

"In de incassobranche kom je soms gekke dingen tegen. Wij willen werk maken van een eerlijke en betrouwbare incassosector", stelt Carola Schouten. "Daar vragen overigens ook de incassobureaus om die wél deugen", voegt ze eraan toe.

PvdA, ChristenUnie pakken incassobureaus aan
PvdA, ChristenUnie pakken incassobureaus aan (Foto: ANP)

Man opgepakt voor moord op Belgische toeriste

De politie op het Franse deel van Sint-Maarten heeft dinsdag een verdachte aangehouden voor de moord op een Belgische toeriste. Dat heeft de procureur van Sint-Maarten woensdag (lokale tijd) bevestigd tijdens een persconferentie. Volgens de lokale nieuwswebsite Soualiga Post heeft de man bekend.

De verdachte is een 21-jarige bewoner van het eiland in de Caraïbische Zee. Hij zou de Belgische vrouw, ook 21 jaar, hebben meegesleurd in de struiken om haar daar te misbruiken en te vermoorden. Hij stak haar meerdere keren met een stuk glas.

De vrouw was samen met familie en vrienden op vakantie op het eiland. Zaterdag wilde ze een rondje gaan hardlopen voordat ze die dag weer zou terugvliegen naar België, maar ze kwam niet meer terug. De pas afgestudeerde vrouw werd de volgende dag naakt in de struiken op bijna 500 meter van haar hotel gevonden.

Man opgepakt voor moord op Belgische toeriste
Man opgepakt voor moord op Belgische toeriste (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer..Wisselvallig

Goeiemorgen! Ook vandaag is het weer een wisselvallige dag in ons land. In Noord-Holland, de Wadden en grote delen van Friesland was het de afgelopen dagen overwegend droog met veel zon, dit tot frustratie van de buienliefhebbers aldaar. In het binnenland vielen soms wel fikse buien met alles erop en eraan, maar ik denk dat de kans op onweer en hagel vandaag niet zo groot meer is. Ook zullen de buien niet meer zo heftig zijn.

De droogste papieren zijn wederom voor het noordwesten, maar elders vallen er dus nog wel een paar buien. Later op de dag breiden de opklaringen die al langs de kust te vinden zijn zich verder uit over het land. Tegen de avond wordt het dan op de meeste plaatsen droog. Het is erg fris vandaag met temperaturen die amper 17 graden halen op de Wadden. In Limburg kan het nog net 20 graden worden, maar daarmee is alles gezegd. Ook de wind doet een duit in het zakje en komt uit het noordwesten. Langs de kust kan de wind zelfs kracht 6 bereiken. Geen echt aangename dag dus.

De komende dagen loopt het kwik gelukkig weer wat op, maar hoog zomerweer is nog steeds niet aan de orde. De weerkaarten wisselen elke dag nogal sterk, dus de verwachting is nog enigszins onzeker. Het lijkt er wel op dat het Azorenhoog de meeste invloed op ons weer gaat krijgen en de storingen die dan nog passeren zullen niet al te veel regen meer brengen.

De temperaturen komen wel weer boven de 20 graden uit. Gemiddeld wordt het rond de 21 graden.

Fijne donderdag!

Zon op 05:35
Zon onder 21:55
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Kiwias stuurde via de fwapp de volgende, met recht schitterende, foto in! Dank je wel Kiwias en Naomi! Naomi en Ivan in de voortuin in het schitterende Monster

Naomi en Kiwias in de voortuin in het schitterende Monster.

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1223 Lodewijk VII werd koning van Frankrijk na het overlijden van zijn vader.
1933 In Duitsland werden alle politieke partijen behalve de NSDAP verboden.
1966 Richard Speck vermoordde 8 verpleegsters in Chicago, Illinois.
2002 Karsten Kroon won de 8e etappe in de Ronde van Frankrijk van St Martin-de Landeless naar Plouay.
2005 Een stroomstoring veroorzaakte het stilvallen van alle bedrijven op de Vondelingenplaat, waaronder de raffinaderijen van Shell.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Brexit en Bremain in kabinet Theresa May

David Cameron is geen premier meer van Groot-Brittannië. Woensdag rond zes uur plaatselijke tijd bood hij zijn ontslag aan koningin Elizabeth aan. Kort daarop had Theresa May een audiëntie bij de majesteit, en daarna was zij de nieuwe premier. Ze verspilde volgens de BBC geen moment en ging meteen aan het werk om haar kabinet samen te stellen. Daar zijn zowel voor- als tegenstanders van een vertrek uit de EU in terechtgekomen.

De voormalige premier had 's middags zijn laatste vragenuur in het Lagerhuis. Dat was een typisch Britse en uitermate vriendelijke en beleefde aangelegenheid. Cameron grapte wel over de onder vuur liggende Labourleider Jeremy Corbyn die maar niet op wil stappen, en vergeleek hem met een zekere ridder uit een sketch van Monty Python.

Cameron vertrok vervolgens na een laatste toespraak en fotomoment met zijn vrouw en drie kinderen uit Downing Street 10, en zette meteen koers naar Buckingham Palace. Daar bood hij zijn ontslag aan terwijl May een paar straten verderop al in de aanslag stond. Zij kon even later gelijk doorschuiven. Na haar vertrek uit het paleis hield ze voor haar nieuwe ambtswoning een eerste korte toespraak als premier.

May benadrukte Camerons visie op sociale gerechtigheid met onder meer het homohuwelijk. Die lijn wil ze doorzetten. Ook zei de nieuwe premier dat het Verenigd Koninkrijk verenigd moet blijven, verwijzend naar het Schotse streven om eventueel onafhankelijk in de EU te blijven. Ze nam het vervolgens op voor de onderklasse die in grote mate voor de Brexit hebben gestemd. Maar ze gaf ook af op de xenofobe sentimenten die het refendum lijkt te hebben losgemaakt en benadrukte dat Groot-Brittannië een land is voor iedereen ongeacht afkomst.

Volgens analisten zal May de Brexit zeker doorzetten maar wordt dit mogelijk een 'Brexit lite' - en niemand die weet wat dat nou eigenlijk precies betekent. Veel zal afhangen van Mays uiteindelijke kabinet. Ze heeft gezegd dat ze een speciaal 'Brexit-ministerie' zal opzetten. Artikel 50, waarmee de uittreding uit de EU formeel in gang wordt gezet, zal waarschijnlijk pas volgend jaar in werking worden gesteld.

Update 20.33 uur
May is 's avonds gelijk haar kabinet samen gaan stellen. Het eerste slachtoffer: George Osborne, de minister van Financiën - de rechterhand van de premier die op nummer 11 woont - heeft het kabinet verlaten. Hij wordt vervangen door een andere 'Remainer', Philip Hammond.

Interessant is dat ook Boris Johnson, de eerder gedoodvefde premierskandidaat en prominent Leave-campagnevoerder - de ambtswoning van de premier binnen is gegaan. De hamvraag is nu of Johnson de 'Brexit-minister' wordt. Bij zijn aantreden in de Leave-campagne gaf hij aan dat hij het referendum eigenlijk wilde gebruiken voor betere voorwaarden om vervolgens in de EU te blijven. Dit bleek uiteindelijk onhoudbaar.

Update  21.08 uur
Boris Johnson wordt geen 'Mr Brexit' maar hij krijgt wel een ongetwijfeld grote rol in de onderhandelingen om het Verenigd Koninkrijk de EU uit te loodsen. Theresa May heeft hem benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Een andere Brexiteer en voormalig premierskandidaat, Liam Fox, wordt minister van Buitenlandse Handel.

Update 21.45 uur
De conservatieve eurosceptische veteraan David Davis gaat het speciale ministerie leiden om Groot-Brittannië zonder kleerscheuren uit de EU te leiden. Maar gezien de eerdere benoemingen van Boris Johnson en Liam Fox gaat Davis de onderhandelingen met Brussel vermoedelijk niet in z'n eentje doen. Hij is namelijk ook verantwoordelijk voor het uiteenrafelen van vele duizenden pagina's wetteksten waarin EU-wetten, -regels en -richtlijnen zijn verwerkt.

Davis is een opvallende keuze. Hij mag dan eurosceptisch zijn, maar was ook de zogenaamde Whip na het opstellen van het controversiële Verdrag van Maastricht uit 1992, waarmee de oprichting van de EU werd geregeld. De Whip is de 'man met de zweep' die parlementsleden moet bewegen om voor regeringsbeleid te stemmen. Davis haalde in 1992 dus Lagerhuisleden over om voor exact datgene te stemmen wat vervolgens vrij snel tot stevig rumoer in de Conservatieve Partij leidde, en uiteindelijk tot de oprichting van de UK Independence Party van Nigel Farage - de directe aanleiding voor het referendum van 23 juni.

Update 23.50 uur
Nigel Farage is tevreden. De UKIP-leider die zoals praktisch alle Brexit-figuren de handdoek in de ring gooide, zegt dat de benoeming van Johnson en Fox "geïnspireerde' keuzes" zijn. Zijn Conservatieve naamgenoot Nigel Evans stelt dat Johnson "overal waar hij gaat, deuren opent". Johnson zal "Groot-Brittannië aan de wereld verkopen zoals hij dat eerder met Londen deed".

De verdere keuzes van May zijn als volgt. Haar eigen plaats wordt ingenomen door Amber Rudd. Zij wordt dus minister van Binnenlandse Zaken. Rudd was eerder minister van Energiezaken en stond achter de campagne om het land in de EU te houden. Ze is fan van de vroegere premier Margaret Thatcher, omdat die de eerste zou zijn geweest die klimaatverandering op de agenda van de Verenigde Naties zette.

Defensieminister Michael Fallon mag blijven. Ook hij steunde tijdens de referendum-campagne het Remain-kamp, met name omdat dit volgens hem in het landsbelang is voor wat betreft nationale veiligheid. "Zelfs eurosceptici zouden daarom Remain moeten stemmen", zei hij in maart. Fallon vertegenwoordigt dus het geopolitieke argument voor Europese samenwerking in Mays kabinet, wat volgens hem verder gaat dan enkel en alleen de Navo.

De 'grote vier' in het nieuwe kabinet zijn de posities van Financiën, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en 'Brexit'. De eerste twee worden bezet door de EU-'Remainers' Philip Hammond en Amber Rudd. De andere zijn voor de 'Leavers' Boris Johnson en David Davis. Maar zoals al aangegeven zijn zij niet de hardst denkbare Leave-adepten. Johnson wilde het referendum immers gebruiken om betere voorwaarden te krijgen om toch in de EU te blijven, en overigens ook om premier te worden maar dat is dus glorieus mislukt. En Davis heeft ooit in parlement moeten vechten voor het Verdrag van Maastricht, wat ons de EU heeft opgeleverd. Hoe die Brexit er dus precies uit gaat zien zal dus, zoals eigenlijk alles in het leven, maar moeten worden afgewacht.

Update donderdag 02.00 uur
Het blijkt dat het lot van minister van Justitie Michael Gove ook moet ook worden afgewacht. Deze prominente mede-Leaver van Boris Johnson stak laatstgenoemde het Shakesperiaanse mes in de rug door te verklaren dat de voormalige burgemeester van Londen ongeschikt zou zijn als premier en stelde zichzelf vervolgens kandidaat. Naar verluidt verafschuwt May dit soort gedrag in de politiek. Mogelijk straft ze hem echter niet met ontslag, maar juist door hem aan te laten blijven om de rotzooi in het Britse gevangeniswezen op te ruimen.

De laatste grote onbekende is Andrea Leadsom, tevens voormalig premierskandidaat en de lieveling van traditioneel-rechts. Zij stapte na een rel om haar uitspraken over Mays kinderloosheid opzij omwille van snelle nationale eenheid. Vermoedelijk wordt deze voormalige Energie-staatssecretaris beloond met de vrijgekomen ministerspost op hetzelfde departement. Leadsom ontpopte zich aan de vooravond van het referendum tot grote ster van de Leave-campagne.

Duizenden toeristen geëvacueerd om bosbranden

Drieduizend vakantiegangers zijn woensdag vanwege bosbranden in het zuiden van Frankrijk geëvacueerd. Hevige wind wakkerde een brand aan bij Le Barcarès, aan de Middellandse Zee, aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het vuur is inmiddels onder controle, maar de brand heeft veel schade aangericht. Zo zijn op vier verschillende campings ongeveer dertig tenten en bungalows vernield. Ook raakten twee brandweermannen gewond. Volgens de regionale krant L'Indépendent zou brandend kreupelhout de oorzaak van de bosbrand zijn.

Een andere brand verwoestte meer dan 120 hectare dennenwoud tussen Béziers en Carcassonne. Zes blusvliegtuigjes moesten het vuur zien te doven. In totaal vierhonderd brandweermannen waren bezig beide branden te blussen.

Duizenden toeristen geëvacueerd om bosbranden
Duizenden toeristen geëvacueerd om bosbranden (Foto: ANP)

Sterren maken vuist tegen politiegeweld

Onder leiding van Alicia Keys maken sterren als Beyoncé, Lenny Kravitz, Bono en Chris Rock zich hard tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Ze hebben een video opgenomen waarin ze oproepen tot verandering.

De sterren sommen 23 manieren op waarop je als Afro-Amerikaan om het leven kunt komen in de VS. Zo zegt Beyoncé 'in de auto van je vriendin rijden met een kind op de achterbank', als verwijzing naar Philando Castile. Hij werd vorige week in Falcon Heights, Minnesota neergeschoten door een politieagent. Ook onder anderen Pink, Queen Latifah, Pharrell Williams en Rihanna komen aan het woord.

Aan het einde van de video spoort Alicia kijkers aan zich aan te sluiten bij haar We Are Here Movement, die zich hard maakt voor een betere wereld. Met haar beweging wil de zangeres president Barack Obama en het Amerikaanse Congres duidelijk maken dat het tijd is voor verandering. "We eisen radicale verandering die de lange geschiedenis van systematisch racisme aanpakt, zodat alle Amerikanen gelijke rechten krijgen om te leven en te streven naar geluk."


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.