FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 juni 2016

Titanfall 2 laat multiplayer zien

Tijdens EA Play kwam ook de multiplayer van Titanfall 2 langs. Er zijn nieuwe Titans, elk met hun eigen unieke vaardigheden. De piloten zelf krijgen ook nieuwe vaardigheden, en natuurlijk zijn er meer wapens.

In multiplayer evolueert Respawn de gameplay met een verbeterde spelervaring die nog meer diepgang en variatie biedt: zes nieuwe Titans, uitgebreidere Pilot-vaardigheden zoals wallruns, meer aanpassingsmogelijkheden en een verbeterd voortgangssysteem.

Met de originele Titanfall richtten we ons op de gameplay en een nieuwe manier van bewegen en vechten in een first-person shooter”, aldus Vince Zampella, CEO van Respawn Entertainment en medebedenker van de Call of Duty-franchise. “Met Titanfall 2 borduren we voort op die fundering door een afgestemde singleplayer-campagne te introduceren die wordt ondersteund door een uitgebreidere multiplayer-ervaring, om de lat voor het shooter-genre nog hoger te leggen.

In eerder nieuws zagen we al de singleplayer-trailer. In de singleplayer-campagne van het spel, die offline kan worden gespeeld, gaan fans naar The Frontier als een karabinier van de Militia die Pilot wil worden. Spelers zijn gestrand achter vijandelijke linies en moeten samenwerken met een ervaren Titan tijdens een ongelijke strijd waarop niemand ze heeft voorbereid.

Titanfall 2 zal worden uitgebracht op 28 oktober 2016 voor Xbox One, Origin voor pc en nu ook voor PlayStation 4.

Achter de schermen bij Mass Effect Andromeda

Electronic Arts en BioWare hebben een behind-the-scenes video van Mass Effect: Andromeda laten zien tijdens EA Play. De game maakt nu ook gebruik van Frostbite en dat is te zien.

Door Frostbite te gebruiken belooft EA dat er een geheel nieuwe ruimte te verkennen valt en dat we verder dan ooit kunnen gaan om ver liggende sterrenstelsels met vijandelijke planeten te kunnen bezoeken.

Mass Effect: Andromeda komt begin 2017 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. EA gaat ons pas meer informatie geven in de herfst.

Heel veel Star Wars op komst van EA

Tijdens EA Play liet EA ook weten dat diverse studio's bezig zijn met Star Wars-materiaal. Jade Raymond werkt bijvoorbeeld bij Respawn aan een singleplayergame.

DICE en EA Motive zijn bezig om in 2017 Battlefront 2 uit te brengen. Ze zeggen erbij dat ze naar de gamers geluisterd hebben en meer gebieden, planeten en nog meer alles in de game zullen stoppen. of er een singleplayer komt werd er niet gemeld.

Visceral Games komt met een Star Wars-game in 2018. Captial Games en partnerteam Respawn Entertainment werken aan games voor later. In onderstaande video zie je ze allemaal hard werken aan concept art.

Hondenweer in Battlefield 1

Tijdens EA Play werd de nieuwe trailer van Battefield 1 getoond. Intuïtieve verwoesting en dynamisch weer garanderen dat geen strijd ooit hetzelfde is. Baan je een weg door muren en gebouwen voor nog meer gameplay-mogelijkheden, schakel de vijand uit op creatieve manieren, en schrijf geschiedenis op het terrein om je heen met intuïtieve verwoesting. Door jouw acties verandert de ongerepte wereld rondom in een verwoest landschap.

Met dynamisch weer moet je je tactiek afstemmen op weersveranderingen, omdat de elementen een rol spelen in de strijd. Of je dezelfde map speelt op een heldere dag, in zware mist of in regen, beïnvloedt wat je ziet en hoort, zodat je wordt gedwongen om je speelstijl af te stemmen op een continu veranderend strijdveld.

Operations introduceert een hele nieuwe manier om multiplayer te spelen. In Battlefield 1 speel je een serie gerelateerde gevechten op meerdere frontlinies. Speel een reeks gevechten waar je acties ook na de match consequenties hebben, terwijl je probeert om grondgebied te veroveren of aanvallers terug te dringen.

Op momenten waarop je denkt dat alles verloren is, roep je de Behemoths op: de grootste volledig door spelers bestuurde voertuigen die je ooit in Battlefield hebt gezien. Zwerf over het strijdveld en laat het vuur regenen op de vijand om door de verdedigingslinies te breken. Totale oorlog voelde nog nooit zo episch. Bestuur de Armored Train, het Air Ship of het Battleship om het strijdveld te land, ter zee en in de lucht te domineren.

Met Battlefield 1 proberen we het meest dynamische schietspel ooit af te leveren. We willen zeker weten dat geen strijd voor de spelers ooit hetzelfde is, en met de introductie van Operations bieden we de fans variatie op het gebied van gameplay en creativiteit,” aldus Aleksander Grøndal, Senior Producer, DICE. “En alleen in Battlefield 1 kun je met de Behemoths een Air Ship in een luchtgevecht storten.

De open bèta van Battlefield 1 gaat later deze zomer live. Om eerder toegang te krijgen, kunnen spelers zich hier registreren om Battlefield Insider te worden.

Battlefield 1 wordt op 21 oktober 2016 wereldwijd uitgebracht op de Xbox One, Origin voor de pc en de PlayStation 4. Spelers die de Early Enlister Deluxe Edition reserveren, kunnen gaan spelen vanaf 18 oktober.

Madden 17 in beeld

Vandaag heeft Electronic Arts op EA Play officieel de volledige details vrijgegeven over de verbeteringen in Madden NFL 17 op Xbox One en PlayStation 4.

Dit jaar introduceert Madden NFL 17 het nieuwe Play the Moments, de snelste manier om Madden NFL te spelen. Met Play the Moments kunnen fans de belangrijke momenten in een wedstrijd beleven en wordt de rest van de wedstrijd gesimuleerd. Op cruciale momenten wordt de spelers gevraagd mee te doen, zoals drives bij de red zone, belangrijke third downs en beslissende drives. Zo krijgen ze de kans om te laten zien hoe ze zich redden uit benarde situaties. Door de kortere wedstrijden kunnen Franchise-spelers hun team in een weekend helemaal van openingsdag naar de Super Bowl leiden, wat voor maximaal plezier zorgt. Vanzelfsprekend kunnen spelers die de volledige wedstrijd willen meemaken, van de aftrap tot het beginsignaal, Play the Moments uitschakelen of tijdens de wedstrijd op elk moment bijspringen of weer weggaan.

Buiten de lijnen kunnen spelers met de nieuwe Franchise-wedstrijdplanning hun strategie op maat maken om de sterke punten van hun team en de zwakke punten van de tegenstander te benutten, inclusief in-game boosts. Met New Big Decisions komen beslissingen over spelers aan bod, zoals spelers terugbrengen van een blessure, contractvrije spelers tekenen en onderhandelen over nieuwe contracten. Naast dit alles bevat Madden NFL 17 op Xbox One en PlayStation®4 ook de meest gevraagde opties door de community, zoals oefenen met teams, volledig bewerken van spelers en een dynamisch scoreverslag van andere wedstrijden.

Dan is er nog de toevoeging van de nieuwe commentatoren Brandon Gaudin en Charles Davis. EA Access-leden kunnen alleen op Xbox One Madden NFL 17 voor de release tijdelijk uitproberen als onderdeel van een Play First-proefversie.

Madden NFL 17 is ontwikkeld door EA Tiburonin in Orlando in Florida en is vanaf 23 augustus beschikbaar voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en PlayStation 3.

EK: Uitslag Duitsland - Oekraïne

Wereldkampioen Duitsland is het Europees kampioenschap voetbal begonnen met een overwinning. In Lille werd Oekraïne met 2-0 verslagen.

In de eerste helft speelden beide ploegen op de aanval en dit resulteerde dan ook in veel kansen. Uiteindelijk kwamen de Duitsers in de 19e minuut op voorsprong door een rake kopbal van Mustafi. De Oekraïners gingen op jacht naar de gelijkmaker en waren er dichtbij toen via Boateng de bal over de doellijn dreigde te gaan, maar de Duitse verdediger kon nog net op tijd zelf de bal weer van de lijn halen.

Na rust was er een ander spelbeeld, Duitsland was de baas op het veld en gaf niks weg. Kroos was dichtbij de 2-0, maar zijn schot belandde op de lat. Oekraïne was af en toe nog dicht bij de gelijkmaker, Neuer redde knap op een vrije trap van Rakytskyj, maar het echte geloof leek te ontbreken.

Het ging nog bijna mis voor de Duitsers toen Mustafi na een misverstand met Neuer bijna in eigen doel kopte, maar het liep voor de wereldkampioen nog net goed af. In de blessuretijd scoorde invaller Schweinsteiger uit een counter de 2-0 en was de wedstrijd beslist.

Duitsland

2 - 0

Oekraïne

 19' Mustafi
 90+2' Schweinsteiger
   
 
 Gele kaart: , Konopljanka, (Oekraïne)
 
Stadion:  Grand Stade Lille Métropole , Lille
Toeschouwers: 43.035
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Höwedes
J.Boateng
Mustafi
Hector
Müller
Khedira
özil
Kroos
Draxler (Schürrle/78)
Götze (Schweinsteiger/90)
  Pjatov
Fedetskyj
Chatsjerydy
Rakytskyj
Sjevtsjoek
Jarmolenko
Sydortsjoek
Kovalenko (Zintsjenko/74)
Stepanenko
Konopljanka
Zozoelja (Seleznjov/66)

Liveblog: EA Play

23:06: Recap: Mass Effect Andromeda, FIFA 17, Madden 17, Battlfield 1, Fe, Titanfall 2 en heel veel Star Wars waar nog niet veel over gezegd mag worden.

23:05: Dit was het, de mensen die daar zijn kunnen spelen, wij mogen de multiplayerstreams bekijken.

23:04: Een trailer met tanks, treinen, paarden, alles.

23:03: En weer de trailer, maar dit keer in zijn geheel. Stil, mooi.

23:02: Er komt een open beta deze zomer.

23:00: vernietiging is belangrijk in Battlefield 1. Weerseffecten zijn er ook, waardoor je je speelstijl moet aanpassen. En natuurlijk zijn er vaar-, voer- en vliegtuigen.

Battlefield 1

22:59: de community, met toevallig erg bekende mensen, mogen de multiplayer spelen. Dat vertelt The Angry Gamer, die niet zo boos doet.

.

22:58: De complete trailer komt zo, ze moeten nog even babbelen.

Battlefield 1

22:57: ze laten een ingame trailer zien. En ja, die ziet er fantastisch mooi uit. Dat wordt sparen voor een nieuwe videokaart

22:56: Tijd voor Battlefield 1.

Battlefield 1

22:55: Vicseral is bezig om een verhalende game te brengen met Jade Raymond en ex-The Last of Us vertelster.

Star Wars

22:55: Als je van Star Wars houdt. Er komt heel veel Star Wars. Heel veel. 

Star Wars

22:54: Respawn doet ook mee met motion capturing.

Star Wars

22:53 Battlefront 2 krijgt meer gebieden, planeten en meer alles. Dat werd tijd.

Star Wars

22:52 Visceral is bezig met een SW game voor 2018.

22:52: volgend jaar Battlefront 2, met content van de huidige films

Star Wars

22:51 Bestaande game Galaxy of Heroes, Old Republic en Battlefront krijgen extra content.

22:50. Star wars time! Er zijn meerdere games in ontwikkeling.

22:49: De trailer start, waarin we onderstaand wezen zien springen op bomen, op een vogel en achterna gezeten wordt door een Silencer. Het ziet er artistiek uit.

Fe

22:48: De Silencers vergiftigen onder tussen het bos

Fe

22:47: een zenuwappige ontwikkelaar staat op het podium Fe toe te lichten. Je wordt wakker in een bos, en je weet niets. Het spel heeft geen woorden, je interacteert met beesten. Liedjes leren is belangrijk om het bos verder te verkennen.

Fe

22:46: Fe, van Zoink is de eerste ontwikkelaar die onder dit label valt.

22:44: Unravel krijgt wat aandacht. EA wil met meer kleinere ontwikkelaars werken om zulke games uit te geven. Ze noemen hun idee EA Originals. Kleinere games naar de spelers brengen, kleine developers helpen door ze te begeleiden en ze te helpen met budget. Al het geld dat ze verdienen gaat terug naar de ontwikkelaars.

EA originals

22:43: EA laat de vier gezichten van FIF 17 zien (James Rodriguez van Real Madrid C.F., Anthony Martial van Manchester United, Eden Hazard van Chelsea FC en Marco Reus van Borrusia Dortmund) in een trailer zien, die vertellen waarom voetbal zo belangrijk is.

22:41. Aaron McHardy, de producer komt op. FIFA 17 bevat slimmere AI, meer gameplay, en meer. Alles kun je straks lezen in onze preview. 

Aaron McHardy

22:40 Weer wat wereldnieuws: zijn zoon speelt FIFA. EN Mourinho beheert het Ultimate Team-budget.

22:39: Gaat hij net zo veel praten als Pele? 

Mourinho

22:37: Peter Moore vertelt dat de drie beste Premier League managers ook in FIFA 17 zitten. En natuurlijk komt nummer vier het podium op. Grappig man. Mourinho.

22:34: Peter gaat FIFA 17 uitlichten. De Alex Hunter uit The Journey komt op het podium om zijn verhaal uit te lichten. Hij wil voetbalpro worden. Schokkend. En dan de trailer.

Alex Hunter

EA FIFA 17

22:32 In verschillende games komen speciale uitdagingen, EA Give genoemd, die goede doelen zullen sponsoren. Als speler krijg je ook ingame goodies.

EA Give

22:30 Andrew komt weer op en zegt dat er nog meer games aan komen, maar dat al uitgebrachte games ook content-updates blijven krijgen. Zoals Battlefront. EA Access zal veel grote games deze week gratis aanbieden, zodat je ze kunt uitproberen.

EA Access

22:27 Mass Effect Andromeda zal ook met Frostbyte gemaakt worden. Ze laten nu een trailer zien met developers die tekenen, programmeren en af en toe wat ingame beelden.

Mass Effect: Andromeda

Mass Effect Andromeda

22:26: Aaryn Flynn komt op, dus Mass Effect.

Aarynn Flynn

22:26 Er zijn vijf Major events aangekondigd voor Madden, maar er komen er meer, en ook meer voor andere games.

22:24 Mocht je die competitie willen volgen dan komen die aankomende week op Twitch, Youtube en meer.

22:23 Twee bekende eSporters van Madden worden in een video voorgesteld. De acht beste spelers van het toernooi dat nu aan de gang is staan op het podium.

Madden

22:20 Madden zal ook weer flink aan eSports gaan. Er komen nu online competities, met Challenger events om eigen toernooien te houden. In Premier events is EA een partner en helpt mee, bij EA Major zijn de competities van EA zelf, met prijzengeld en dergelijke. Dit zal in alle grote EA-eSport-games zo zijn.

22:18: En door. We zien nu Madden 17 in een korte trailer

22:17: De singleplayertrailer die vanochtend al uitgelekt is wordt nu getoond. Titanfall 2 kent zes nieuwe Titans (elk met een eigen speciale vaardigheid)

22:16 Er zal een tech-demo te spelen zijn voordat het spel uitkomt. 

22:15 Wallclimbs en wallruns confirmed. Zo lijkt het tenminste nog op Call of Duty

Titanfall 2

22:13 Vince Zampella komt op om te gaan vertellen over Titanfall 2 en vooral de multiplayer. *start trailer

22:12 De multiplayer van Battlefield 1 zal over een uur in een livestream te zien zijn.

22:11 Peter Moore is in Londen, met ook tig demo-pods om de fans ter plekke straks de kans te geven games te spelen

Peter Moore

22:09: Andrew Wilson vertelt ons dat ze zestig minuten zelfs nog te kort vinden, dus ze gaan ons maar een snellle blik in hun gameskeuken geven.

Start

22:08: ja hoor, we zijn live.

22:03: Zoals gewoonlijk start een persconferentie niet op tijd. We zijn verrast.

Origineel bericht
EA Play en starten wij ons jaarlijkse (pre)E3-liveblog. Uitgever Electronic Arts gaat aan de vooravond voor E3 haar eigen evenement houden in Los Angeles en Londen.

De evenementen van EA Play LA gaan live van start vanuit The Novo in L.A. en EA Play Londen vanuit het Eventim Apollo in Hammersmith. CEO Andrew Wilson zal het evenement presenteren in LA en Chief Competition Officer, Peter Moore neemt die taak voor zijn rekening in Londen. In de persconferentie worden enkele van de langverwachte releases van EA voor later dit jaar gepresenteerd, alsmede een aantal verrassingen voor de langere termijn. Fans overal ter wereld kunnen meekijken naar de livestream van de persconferentie om 22:00 CEST op http://www.ea.com/play2016.

Wij gaan nog even wat blikjes Mountain Dew en zakken Doritos inslaan, zodat we voorzien zijn tijdens het bloggen.

Busdienst gestopt na golf van vernieling

Ov-bedrijf Connexxion stopt tot nader order met de busdienst door de Kruidenwijk in Almere. Daartoe is zondagavond besloten nadat voor de derde avond op rij bussen in die wijk met stenen werden bekogeld. Volgens een woordvoerster van Connexxion gaat het om een groep van dertig tot veertig jongeren die stenen gooien.

Tot nu toe is niemand gewond geraakt, maar om te voorkomen dat dat wel gebeurt is de busdienst tot nader order stopgezet. "Dat is heel vervelend, vooral op maandag in de spits, maar als ov-bedrijf dat veiligheid hoog in het vaandel heeft kunnen we niet anders", aldus de woordvoerster. Connexxion wil snel overleg met de gemeente.

De politie heeft afgelopen avonden extra gecontroleerd in de Kruidenwijk, maar heeft niemand aangehouden voor het gooien van stenen.

Busdienst gestopt na golf van vernieling
Busdienst gestopt na golf van vernieling (Foto: ANP)

EK88: Goed voetballend Nederland verliest onterecht van Sovjet-Unie

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

In de aanloop naar het EK leek de Sovjet-Unie hun aanvallende speelstijl door te trekken naar het eindtoernooi. Maar al snel bleek niets meer van de offensieve tacktiek uit de voorbereiding over, in de eerste wedstrijd van het EK ging de verdediging op slot en speelden ze met veel man achter de bal. De Russische bondscoach Valeri Lobanovski liet desgevraagd weten dat de ploeg geleerd had van het WK in Mexico, daar verloor een aanvallende Sovjet-ploeg met 4-3 van België in de achtste finale.

Nederland maakte de hele wedstrijd het spel maar stuitte keer op keer op de sterke Sovjet-keeper Rinat Dasaev. Bondscoach Rinus Michels had in de spits gekozen voor John Bosman omdat hij dacht dat de kopsterke aanvaller van pas zou komen bij de vele luchtduels, hierdoor moest Marco van Basten teleurgesteld op de bank plaatsnemen. Het werd voor Bosman echter een dramatische wedstrijd, hij verloor ieder kopduel van de sterke Oleg Koeznetzov en kwam nauwelijks in het spel voor.

Frank Rijkaard en Oleg Protassov tijdens de wedstrijd (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Frank Rijkaard en Oleg Protassov tijdens de wedstrijd (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Het Nederlands elftal kon het overwicht in de eerste helft niet omzetten in doelpunten en ook in de tweede helft startte de ploeg van Michels weer met druk zetten op de Oost-Europese defensie. Maar telkens was er de dreiging van de Sovjet-counter, met een snelle omschakeling waren de aanvallers al meerdere keren gevaarlijk voor Hans van Breukelen verschenen. In de 53e minuut wist de Sovjet-Unie dan toch een counter om te zetten in een doelpunt. Op aangeven van Igor Belanov wist Visali Rats de Nederlandse doelman te verschalken. De twee kregen vooral de ruimte doordat de Nederlandse backs, Adrie van Tiggelen op rechts en Berry van Aerle op links, hun directe tegenstanders geen duimbreed in de weg legden.

In de 58ste minuut bracht Michels alsnog Van Basten in voor Gerald Vanenburg, waar een wissel voor de slecht spelende John van ’t Schip logischer was geweest. Het spel van Nederland werd er beter op en Oranje kon nog meer druk op het Sovjet-doel zetten, maar het mocht niet baten. Dasaev bleek onpasseerbaar en mocht met recht de man van de wedstrijd genoemd worden. Aan Nederlandse kant was Frank Rijkaard de grote uitblinker, niet alleen schakelde hij als mandekker de Oleg Protassov uit, ook zorgde hij voor veel druk naar voren.

Door de verliespartij van Oranje was er nog geen man over bood maar er mocht in de volgende wedstrijd tegen Engeland zeker niet verloren worden en bij voorkeur zelfs gewonnen worden. Aangezien de Engelsen na hun verliespartij tegen Ierland ook voor de overwinning zouden willen gaan zal dat voor het Nederlands elftal meer kans bieden met hun aanvallende spel.

Aanvoerder Gullit was na afloop niet te spreken over de tactiek van de Sovjet-Unie: "Ze speelden verschrikkelijk, vond ik, echt laf. Dat ken ik uit Italië, waar bijna alle clubs zo op een gelijkspel of een kleine overwinning mikken."

Voor de echte liefhebbers, de complete wedstrijd met Sovjet-commentaar (Bron: YouTube)

F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Brit van Mercedes had, ondanks een slechte start, een betere strategie dan de Ferrari van Sebastian Vettel en pakte zijn tweede zege op rij. Het podium werd vervolledigd door Valtteri Bottas, die net als Hamilton maar één pitstop hoefde te maken.

Max Verstappen reed lang op een podiumpositie, maar maakte in tegenstelling tot Bottas twee pitstops en viel daarmee buiten de top drie. Tot overmaat van ramp kreeg hij ook nog Nico Rosberg in zijn spiegels te zien. Hij verdedigde echter erg goed, maar zag in de een na laatste ronde de Mercedes voorbij komen. Rosberg verremde zich echter, waardoor Verstappen de vierde plek pakte.

Er gebeurde een hoop bij de start. Vettel had een superstart en pakte de koppositie. Hamilton en Rosberg kwamen weer met elkaar in aanraking, waarbij Rosberg veel plekken verloor en op de tiende plek terugkwam. Verstappen koos de goede kant toen Rosberg weer de baan op kwam en klom op naar de derde positie. Achterin het veld werd Nasr nog in de rondte getikt door Magnussen.

Vettel en Hamilton reden langzamerhand weg bij Verstappen, die op zijn beurt Ricciardo achter hem hield. Wel werd hij door zijn Red Bull-team erop gewezen zijn teamgenoot niet op te houden. Na tien ronden kwam er een virtual safetycar toen Button zijn Honda-motor opblies. Vettel en Raikkonen pakte die mogelijkheid aan om hun eerste pitstop te maken en zeker Vettel pakte daar wat tijd mee. Hierdoor ging de leiding wel over naar Hamilton.

Vettel sloot snel aan bij het Red Bull-duo en wist mede geholpen door zijn verse banden en DRS beide coureurs in te halen. Ondertussen werd Palmer de tweede uitvaller door problemen met de Renault-motor.

In de 21e ronde ging Verstappen naar binnen en viel daarmee terug naar plek 8.. Een ronde later werd hij gevolgd door zijn teamgenoot Ricciardo, die terugviel tot vlak achter Raikkonen. Dezelfde ronde ging ook Rosberg, die slechts was opgeklommen naar een zevende plek na zijn avontuurtje in de eerste ronde, naar binnen. In de 24e ronde ging ook Leider Hamilton naar binnen, die daarmee de leiding teruggaf aan Vettel. Wel kwam hij terug op  de tweede plaats, ruim voor Verstappen op plek drie.

De Nederlander had het geluk dat Raikkonen achter hem zat, want die was op zijn supersoft banden niet snel genoeg om hem bij te houden, maar hield wel het treintje met Ricciardo, Bottas en Rosberg achter zich. Vooraan werd het gat tussen Vettel en Hamilton ook wat kleiner, maar was met tien seconden nog wel groot te noemen.

Halverwege de race kwam Raikkonen naar binnen voor zijn tweede stop, waardoor de buffer achter Verstappen weg was. Een paar rondjes daarna ging Vettel naar binnen en viel terug naar de tweede plek. Even daarvoor was Massa genoteerd als de derde uitvaller in de race. Zijn Williams-teamgenoot Bottas was Ricciardo voorbij gegaan, nadat de Australiër zich verremde in de laatste chicane. Een ronde later ging de teamgenoot van Verstappen naar binnen voor zijn tweede en laatste stop.

Met nog 23 ronden te gaan ging ook Verstappen weer naar binnen en vier terug naar de vijfde plek. Door zijn verse ultra zachte rubber wist hij snel weer dichter bij te komen aan de mannen voor hem. Vooraan kwam Vettel langzaam maar zeker dichter bij aan Hamilton, niet wetende of dat de Brit nog naar binnen moest. Zijn teamgenoot Rosberg moest wel naar binnen, aangezien hij een langzame leeglopende band had. Daarmee ging de vierde plek terug naar Verstappen. Een paar rondjes later pakte hij al wel de zelfde plek terug van Ricciardo, die vlak achter Raikkonen rondreed.

Rosberg had het tempo op zijn verse rubber goed te pakken, want even later ging hij ook Raikkonen voorbij en werd Verstappen zijn volgende mikpunt. De Nederlander kwam op zijn buurt wel dichter bij aan Bottas, maar een podiumplek leek al moeilijk te worden. Vettel verremde zich enkele malen en zag de overwinning aan de horizon verdwijnen. Die horizon heette in dit geval dan Lewis Hamilton, die de tweede opeenvolgende zege boekte dit seizoen.

Daarachter hield Bottas zijn derde plaats vast en pakte Max Verstappen de vierde plek na een fel gevecht met Rosberg, die zich verremde toen hij Verstappen uiteindelijk voorbij was. Wel werd hij nog vijfde, voor Raikkonen, Riccirado, Hulkenberg, Sainz en Perez.

Uitslag Grand Prix van Canada

# Coureur Team Tijd
1.   L. Hamilton Mercedes 1:31:05.296
2.   S. Vettel Ferrari +5.011
3.   V. Bottas Williams +46.422
4.   M. Verstappen Red Bull +53.020
5.   N. Rosberg Mercedes +1:02.093
6.   K. Raikkonen Ferrari +1:03.017
7.   D. Ricciardo Red Bull +1:03.634
8.   N. Hulkenberg Force India +1 Ronde
9.   C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 Ronde
10.   S. Perez Force India +1 Ronde
11.   F. Alonso McLaren +1 Ronde
12.   D. Kvyat Toro Rosso +1 Ronde
13.   E. Gutiérrez Haas +2 Ronden
14.   R. Grosjean Haas +2 Ronden
15.   M. Ericsson Sauber +2 Ronden
16.   K. Magnussen Renault +2 Ronden
17.   P. Wehrlein Manor +2 Ronden
18.   F. Nasr Sauber +2 Ronden
19.   R. Haryanto Manor +2 Ronden
-  F. Massa Williams DNF
-  J. Palmer Renault DNF
-  J. Button McLaren DNF

Stand wereldkampioenschap coureurs

# Rijder Team Punten
1.  Nico Rosberg Mercedes AMG Petronas 116
2.  Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 107
3.  Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 78
4.  Daniel Ricciardo Red Bull Racing 72
5.  Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 69
6.  Max Verstappen Red Bull Racing 50
7.  Valtteri Bottas Williams Martini Racing 44
8.  Felipe Massa Williams Martini Racing 37
9.  Sergio Perez Sahara Force India F1 24
10.  Daniil Kvyat Scuderia Toro Rosso 22
11.  Romain Grosjean Haas F1 Team 22
12.  Fernando Alonso McLaren Honda 18
13.  Nico Hülkenberg Sahara Force India F1 18
14.  Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 18
15.  Kevin Magnussen Renault 6
16.  Jenson Button McLaren Honda 5
17.  Stoffel Vandoorne McLaren Honda 1
18.  Esteban Gutiérrez Haas F1 Team 0
19.  Jolyon Palmer Renault 0
20.  Marcus Ericsson Sauber F1 Team 0
21.  Pascal Wehrlein Manor Racing 0
22.  Felipe Nasr Sauber F1 Team 0
23.  Rio Haryanto Manor Racing 0

Stand wereldkampioenschap constructeurs

# Team Punten
1.  Mercedes AMG Petronas 223
2.  Scuderia Ferrari 147
3.  Red Bull Racing 130
4.  Williams Martini Racing 81
5.  Sahara Force India F1 42
6.  Scuderia Toro Rosso 32
7.  McLaren Honda 24
8.  Haas F1 Team 22
9.  Renault 6
10.  Sauber F1 Team 0
11.  Manor Racing 0

[eSports] ThijsNL gekwalificeerd voor WK Hearthstone

Dit weekend vond het Europese Kampioenschap Hearthstone plaats voor het lente-seizoen. De winnaar van dit toernooi won 25.000 dollar en een plaats op het WK Hearthstone in november van dit jaar.

Nederlander ThijsNL heeft de titel op zijn naam mogen schrijven. In een spannende finale kwam het aan op de laatste game tegen de Rus Iner, een mirror tussen twee Miracle Rogues. Thijs wist deze vrij snel te winnen door een aggressieve opening met Edwin VanCleef. Hiermee is Thijs de eerste speler die twee Europese titels op zijn naam weet te schrijven.

Na een mislukte kwalificatie in het winter-seizoen is dit dus een flinke meevaller voor Thijs. Het vorige toernooi werd gewonnen door Naiman.

Hearthstone

Verhaalmodus in FIFA 17

EA Sports heeft zojuist alvast The Journey voor FIFA 17 aangekondigd. The Journey is een nieuwe verhaalmodus die aangedreven wordt door Frostbite.

In de verschrikkelijk vertaalde trailer 'De grote reis' sta je zowel op als buiten het veld in de schoenen van Alex Hunter, de rijzende ster van de Premier League. Speel bij elke club in de Premier League, voor authentieke managers en samen met de beste spelers ter wereld.

FIFA 17 komt 29 september uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

De preview van FIFA 17 zal 23:00 tijd online mogen waarin we The Journey en nog veel meer nieuwigheden uitlichten. Vanavond om 22:00 is er EA Play waarin FIFA 17, Titanfall 2, Battlefield 1 en meer games de revu passeren. Deze is ook op FOK! te volgen in onze liveblog.

Obama: schietpartij daad van terreur

Het bloedbad van Orlando was volgens de Amerikaanse president Barack Obama "een daad van terreur en van haat". "We weten genoeg om dat te kunnen zeggen", zei Obama zondag in een toespraak op het Witte Huis.

De FBI onderzoekt in alle richtingen, maar er zijn nog te weinig aanknopingspunten om iets definitiefs te zeggen, aldus de president over de dodelijkste schietpartij van een enkele schutter in de Amerikaanse geschiedenis. Het maakt eens te meer duidelijk hoe makkelijk het is om in Amerika aan verwoestende wapens te komen. Obama noemde de aanslag een aanval op alle Amerikanen.

De zichtbaar aangedane president sprak voor de slachtoffers en nabestaanden zijn diepste medeleven uit. Hij heeft opdracht gegeven de vlaggen op het Witte Huis en op alle openbare gebouwen halfstok te zetten.

Het was de twintigste verklaring van Obama tijdens zijn ambtstermijn over 'schietpartijen' in Amerika. Hij ging verder niet op vragen in.

Obama: schietpartij daad van terreur
Obama: schietpartij daad van terreur (Foto: ANP)

Trump: aanslag was moslimterrorisme

"Ik had gelijk als het gaat om radicaal islamitisch terrorisme. Maar daar hoef ik geen felicitaties voor, ik wil hard optreden en waakzaamheid". Met deze woorden reageerde de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op de aanslag in een homobar in Orlando, waarbij een schutter zondag vijftig mensen doodschoot. De dader is in Amerika geboren uit Afghaanse ouders.

"Als president Obama nu de woorden radicaal islamitisch terrorisme niet in de mond neemt, moet hij direct oneervol aftreden", aldus Trump. Hij vraagt zich af: "Wanneer gaat dit stoppen?"

Volgens de vader van de dader heeft de aanslag niets te maken met religie, maar alles met afkeer van homo's. Hij zegt dat zijn zoon radicaliseerde toen hij een paar maanden geleden twee mannen in Miami met elkaar zag zoenen.

Trump: aanslag was moslimterrorisme
Trump: aanslag was moslimterrorisme (Foto: ANP)

IS claimt verantwoordelijkheid schietpartij VS

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de schietpartij in Orlando. Dit zei Amaq, het persagentschap van de jihadistische terreurbeweging zondag.

"De gewapende aanval gericht op een homoclub in de stad Orlando in de Amerikaanse staat Florida, waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen is uitgevoerd door een strijder van Islamitische Staat", aldus Amaq. Het officiële dodental staat overigens op vijftig.

IS claimt verantwoordelijkheid schietpartij
IS claimt verantwoordelijkheid schietpartij (Foto: ANP)

'Pinkpopgangers zijn geen voetbalhooligans'

Drie dagen lang staren talloze speciaal getrainde ogen onafgebroken naar een tiental enorme schermen in het Pinkpop Controle Centrum (PCC). Brandweer, politie, GGD en festivalorganisatie werken dit weekend voor de tweede keer nauw samen in een gezamenlijke 'controlekeet' op het Pinkpopterrein in Landgraaf, om het verloop van het massale evenement scherp in de gaten te houden en te kunnen ingrijpen wanneer ergens iets misgaat.

Of liever nog, wanneer ergens iets mis dreigt te gaan. "Op het veld hangen tientallen camera's waarmee we tot op het kleinste detail haarscherp kunnen inzoomen", vertelt Huub Kruijen, coordinator evenementen bij de regionale GGD en al 42 jaar betrokken bij de veiligheid van het publiek op Pinkpop. "Duw- en trekwerk in de massa, flauwvallende fans vooraan het podium, zakkenrollers. Binnen enkele seconden is het voor ons zichtbaar en kunnen we snel anticiperen om te voorkomen dat de situatie escaleert."

Vorig jaar werkten de diensten voor het eerst op deze manier met elkaar samen. De proef bleek een groot succes en dus werd ook dit jaar weer een PCC opgetuigd op het festivalterrein. "We zitten met iedereen bij elkaar in één ruimte, waardoor de lijnen heel kort zijn. Dat werkt voortreffelijk." Van de veiligheidsinspectie kreeg het festival in Zuid-Limburg onlangs nog een groot compliment voor de gezamenlijke aanpak. "Ze noemden ons een groot voorbeeld voor evenementen in heel Nederland."

Rustig verlopen
Het festival is volgens Kruijen bijzonder rustig verlopen dit jaar. "Het was prachtig weer, dat helpt. Mensen zijn vriendelijk en blij als het weer goed is en wij merken dat meteen in het aantal meldingen. Sowieso zijn Pinkpopgangers geen voetbalhooligans. Het publiek komt voor de muziek en om een fijne tijd te hebben. De sfeer is hier altijd relaxt. We hoeven ook nooit massaal mensen af te voeren met te veel drugs op."

De medewerkers van het Rode Kruis en de GGD moesten vooral in actie komen de afgelopen dagen om flauwgevallen fans bij te staan. "Vooraan de podia kan het nog wel eens heel druk en benauwd worden. Soms valt er dan iemand flauw. Dan pikken we ze er snel tussenuit en staan ze zo weer op het veld." "Met 65.000 mensen per dag en drie campings is Pinkpop een stad op zich. In elke stad krijgen ze elke dag wel een paar mensen een blaasontsteking, buikpijn of andere klachten. Hier gebeurt dat ook." Om mensen met gezondheidsproblemen snel te kunnen helpen, is op het terrein een voorpost van het regionale ziekenhuis aanwezig, inclusief huisartsenpost, eerstehulpverpleegkundigen en een aantal eigen ambulances.

Weersverwachtingen
Zoals altijd worden ook nu de lokale weersverwachtingen van minuut tot minuut in de gaten gehouden. Zeker na de gebeurtenissen vorig weekend op Rock am Ring in Duitsland, waar tientallen bezoekers gewond raakten door de bliksem. "Natuurverschijnselen kun je niet in de hand houden, maar je kunt je er wel zo goed mogelijk op voorbereiden. Iedereen weet wat hij moet doen in het geval van noodweer en alle rampscenario's zijn uitgebreid geoefend." Volgens de laatste voorspellingen lijkt het allemaal binnen de perken te blijven, met waarschijnlijk nog een enkele bui maar geen noodweer boven Landgraaf.

Ook in de laatste paar uren van de 47e editie van Pinkpop verwacht de GGD-coordinator geen grote problemen meer. "Lionel Richie en Paul McCartney zijn wat softere acts, waar toch wat ouder publiek op afkomt. Het zal daar waarschijnlijk niet heel grimmig worden." En wat de regen betreft: "We hebben gisteren nog eens extra gewezen op de verwachtingen. Volgens mij heeft bijna iedereen wel een poncho of regenjas bij zich. En anders zijn ze op het terrein te koop."

'Pinkpopgangers zijn geen voetbalhooligans'
'Pinkpopgangers zijn geen voetbalhooligans' (Foto: BuzzE)

Fransen gaan alcohol verbieden rond EK

De Franse regering wil de verkoop en consumptie van alcohol rondom het EK voetbal in zogenoemde risicogebieden verbieden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondag gevraagd aan de lokale autoriteiten, zo meldden Franse media. Aanleiding zijn de rellen die de stad Marseille de afgelopen dagen teisterden.

Onder meer Russen en Engelsen gingen elkaar voor en na de wedstrijd tussen hun teams te lijf in Marseille. Daarbij raakten 35 mensen gewond, van wie sommigen ernstig. Cazeneuve zei zondag dat de hooligans de politie van hun werkelijke taak houden: het land behoeden voor terreurdreigingen.

Supporters die toch alcohol drinken krijgen een gebiedsverbod voor alle speelsteden.

Fransen gaan alcohol verbieden rond EK
Fransen gaan alcohol verbieden rond EK (Foto: ANP)

Schutter Orlando was bekend bij de FBI

De schutter van Orlando, die in een homoclub zondag zeker vijftig mensen doodschoot, was bekend bij de Amerikaanse federale politie FBI. Volgens nieuwszender CNN, die zich baseert op justitiële kringen, had de FBI Omar S. Mateen als een van de vele honderden aanhangers van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) op de radar.

Er is tot nu toe echter geen betrouwbaar bewijs of de aanslag politiek of religieus gemotiveerd was of een daad uit homohaat. Een FBI-functionaris zei in Orlando tegen media dat er aanknopingspunten zijn dat de verdachte een bepaalde ideologie aanhing, maar kon dat niet met zekerheid zeggen. Zijn naam is overigens nog niet officieel bevestigd door de autoriteiten.

Nieuwszender NBC zei op Twitter dat de verdachte alarmnummer 911 had gebeld voordat hij met schieten begon. Hij zou daarbij geroepen hebben dat hij 'trouw zwoer aan Islamitische Staat'.

Vader
De vader van de dader vertelde tegen de nieuwszender dat hij niet gelooft in een religieus motief. Hij zei dat zijn zoon zich een keer extreem had geërgerd toen hij twee mannen in het openbaar had zien kussen. "Zij doen dat en mijn zoon ziet toe", zou Omar hebben gezegd.

Van Omar is verder bekend dat hij een Amerikaanse staatsburger is, met Afghaanse wortels. Hij werd geboren in 1986 in de staat New York. Hij woonde in Port St. Lucie, 170 kilometer ten zuidoosten van Orlando. Vermoedelijk kwam hij met de auto naar Orlando.

Schutter Orlando was bekend bij de FBI
Schutter Orlando was bekend bij de FBI (Foto: ANP)

Telltale Games toont eerste screenshots Batman

Telltale Games is bezig met een Batman-game en heeft voor de aanvang van E3 de eerste beelden met ons gedeeld. De ontwikkelaar probeert de game eruit te laten zien als een bewegend stripboek. Of dat is gelukt mogen jullie zelf bepalen.

De game lanceert deze zomer voor consoles, pc en mobiele platformen en kent een indrukwekkende voicecast. Zo doet de stem van Sully uit Uncharted mee. De lijst vind je hieronder, net als de screenshots.

Voice actors:

  • Troy Baker -- Bruce Wayne
  • Travis Willingham -- Harvey Dent
  • Erin Yvette -- Vicki Vale
  • Enn Reitel -- Alfred Pennyworth
  • Murphy Guyer -- James Gordon
  • Richard McGonagle -- Carmine Falcone
  • Laura Bailey -- Selina Kyle

Telltale Games Batman

Telltale Games Batman Batmobile

Telltale Games Batman Bruce

EK: Uitslag Polen - Noord-Ierland

Arek Milik werd tegen Noord-Ierland de held van Polen. De aanvaller van Ajax maakte de enige treffer van de wedstrijd tegen Noord-Ierland. 

Bij Polen stond Robert Lewandowski samen met Milik in de spits. Aan de kant van EK-debutant Noord-Ierland stond Kyle Lafferty in de basis, waardoor cultheld Will Grigg op de bank bleef. De man om wie veel te doen is bleef negentig minuten op de bank.

Noord-Ierland maakte in de EK-kwalificatie nog veel indruk, maar tegen Polen liet de ploeg niet veel zien. Michael O'Neill liet zijn manschappen voornamelijk achterover leunen, waardoor Polen er maar moeilijk doorheen kwam. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Milik, die zich goed vrijspeelde in de zestien, maar vervolgens van vijf meter de bal over het doel schoot.

Polen bleef het gehele duel de betere ploeg, maar in de afronding ontbrak het steeds net een beetje aan scherpte. Lewandowski speelde geen grootse wedstrijd en de spits van Bayern München werd aan banden gelegd door het centrale duo van de Noord-Ieren. Milik kreeg vervolgens weer een kans, maar dit keer schoot hij na een hoekschop de bal in het zijnet.

Na de pauze was het wel raak voor de Ajax-aanvaller. Milik werd vanaf rechts aangespeeld door Jakub Blaszczykowski, waarna hij met een droge knal van de rand van het strafschopgebied voor de 1-0 zorgde. Noord-Ierland moest na deze treffer wat meer komen, maar de ploeg kon weinig uithalen in Nice. Invaller Conor Washington was dicht bij de gelijkmaker, maar hij kon net niet meer bij de bal na een sprint over vijftig meter.

Polen kreeg nog wel mogelijkheden op de 2-0, maar het bleef uiteindelijk bij de goal van Milik. De Oost-Europese ploeg is dus goed begonnen aan het EK en richt het vizier nu op de groepsduels met Duitsland en Oekraïne.

Arek Milik viert feest met zijn ploeggenoten na zijn treffer, (PRO SHOTS/Action Images)
Arek Milik viert feest met zijn ploeggenoten na zijn treffer, (PRO SHOTS/Action Images)

Polen

1 - 0

Noord-Ierland

 51' Milik    
 
 Gele kaart: Kapustka, Piszczek, (Polen), Cathcart, (Noord-Ierland)
 
Stadion: Stade de Nice, Nice 
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Hategan (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Szczesny
Piszczek
Glik
Pazdan
Jedrzejczyk
Blaszczykowski (Grosicki/80)
Krychowiak
Maczynski (Jodlowiec/78)
Kapustka (Peszko/88)
Milik
R. Lewandowski
  McGovern
McLaughlin
Cathcart
McAuley
J. Evans
Ferguson (Washington/66)
McNair (Dallas/46)
Baird (Ward/76)
Davis
Norwood
Lafferty

EA geeft trailer Titanfall 2 vrij

De persconferentie van EA begint pas om 22:00 Nederlandse tijd vanavond, maar EA kon blijkbaar niet meer wachten. De eerste gameplaytrailer van Titanfall 2 is vrijgegeven. 

De trailer toont beelden van de singleplayer van de game. Het Youtube-kanaal geeft meer informatie over wat we mogen verwachten: ''In de single player campaign ontdek je de unieke band tussen man en machine, en begin je aan The Frontier als Militia rifleman met ambities om een Pilot te worden. Je eindigt achter de vijandelijke linies van IMC met een lage overlevingskans en moet samenwerken met een veteran Vanguard-class Titan om een missie te volbrengen waar je nooit om gevraagd had.''

Titanfall 2 kent zes nieuwe Titans (elk met een eigen speciale vaardigheid) en is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De game lanceert op 28 oktober dit jaar.

Tony Awards in teken van slachtoffers Orlando

De Tony Awards worden opgedragen aan de slachtoffers van de aanslag in Orlando en aan hun familie en nabestaanden. Dat heeft de organisatie van Amerikaanse theaterprijzen op Twitter bekendgemaakt. In een homo-nachtclub schoot een man zondagochtend vijftig mensen dood en verwondde er meer dan vijftig.

"Wij zijn diep onder de indruk van de onvoorstelbare tragedie die gisteravond plaats vond in Orlando. Onze gedachten zijn bij de families en vrienden van de betrokkenen. De Tony Awards ceremonie van vanavond is voor hen,"aldus de verklaring.

De belangrijkste Amerikaanse theaterprijzen worden zondagavond in New York uitgereikt.

Tony Awards in teken van slachtoffers Orlando
Tony Awards in teken van slachtoffers Orlando (Foto: BuzzE)

Bouwmeester zeilt naar goud in Weymouth

Zeilster Marit Bouwmeester heeft haar eerste wereldbekerzege van het seizoen geboekt. Ze won in het Zuid-Engelse Weymouth in de Laser Radial-klasse.

In de medal-race werd Bouwmeester slechts tiende, maar omdat haar enige concurrent Mathilde de Kerangat ook maar negende werd kwam de zege niet in gevaar. De Chinese olympisch kampioene Xu Lijia won de medal-race en ging daardoor De Kerangat voorbij naar de tweede plek in het klassement.

Opgave Gesink, dagzege Sagan in Zwitserland

Wielrenner Robert Gesink heeft op moeten geven in de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland na een valpartij. De renner van LottoNL-Jumbo reed volgens een woordvoerder van de ploeg in een gat in de weg en viel op zijn hoofd. Het is onduidelijk wat de ernst van de blessure van de Nederlander is.

De dagzege in Baar was voor wereldkampioen Peter Sagan. De coureur van Tinkoff was in de sprint te sterk voor Ariel Maximilano Richeze en Michael Matthews. Nieuwe leider in het klassement is de Belg Jürgen Roelandts die net voor een breukje in het peloton zat en zo drie tellen won op Fabian Cancellara, de winnaar van de proloog. Danny van Poppel was met plek zeven de beste Nederlander.

Iniesta: "Eerste wedstrijd winnen zou het beste zijn"

Spanje gaat komende weken op jacht naar de derde EK-winst op rij. Andrés Iniesta gaat met vertrouwen de openingswedstrijd tegen Tsjechië in.
Het laatste grote internationale toernooi voor Spanje liep uit op een grote teleurstelling: tijdens het WK in Brazilië werd het land al in de groepsfase uitgeschakeld.

"We hebben de teleurstelling van Brazilië, dus wel willen nu nog meer geconcentreerd zijn", vertelde Iniesta zondag op de persconferentie. "Wij zijn de titelverdediger, dus we willen zo ver mogelijk komen. Elke toernooi is anders, maar ik denk dat we de kwaliteiten hebben om het hier heel goed te doen."

La Roja kende een slechte generale in aanloop naar het toernooi: de laatste oefenwedstrijd werd met 0-1 verloren van Georgië. "Ik zie de nederlaag tegen Georgië als een incident. We analyseren wat we goed doen en wat we slecht doen en morgen is een andere wedstrijd. Onze gedachten zijn bij Tsjechië en onze tegenstander zal het heel goed moeten doen om ons te verslaan."

"Aan het einde van het toernooi zullen we zien hoe belangrijk de eerste wedstrijd was. We zijn toernooien begonnen met overwinningen in de eerste wedstrijd, maar we wonnen ook een toernooi nadat we de eerste wedstrijd verloren. Als je de eerste wedstrijd niet wint, dan wordt de druk groter in de twee volgende wedstrijden dus hopelijk kunnen we het heel goed doen en de wedstrijd winnen om meer ontspannen te zijn. Maar het zal niet goed zijn om de eerste wedstrijd te winnen en de volgende twee te verliezen", zo trapt Iniesta de nodige open deuren in. 

Vandeweghe zegeviert in Rosmalen

Coco Vandeweghe heeft het WTA-toernooi in Rosmalen op haar naam geschreven. De Amerikaanse (WTA-43) was in de finale met 7-5 en 7-5 te sterk voor Kristina Mladenovic (WTA-32). Eerder zegevierde ze in 2014 al op het Nederlandse gras.

De eerste set verliep tot de stand van 5-5 zonder breaks. Vanwege regenval moesten de speelsters 2,5 uren van de baan af, waarna Vandeweghe het beste uit de kleedkamers kwam, meteen een break plaatste en hiermee de eerste set binnenharkte.

Een nieuwe regenpauze volgde, waarna de speelsters weer de baan op konden komen voor set twee. Bij de stand van 4-3 leverde Vandeweghe haar service op love in, maar Mladenovic weigerde de set uit te serveren. Vandeweghe verhoogde haar niveau, waarna Mladenovic bezweek onder de druk van de Amerikaanse en wederom haar service inleverde. Vandeweghe serveerde vervolgens de wedstrijd uit.

CoCo Vandewehge wint het grastoernooi van Rosmalen (PRO SHOTS/Joep Leenen)
CoCo Vandewehge wint het grastoernooi van Rosmalen (PRO SHOTS/Joep Leenen)

De Gea krijgt steun van Spaanse ploeg na seksschandaal

De Spaanse nationale ploeg schaart zich achter doelman David De Gea, die eerder deze week in opspraak kwam omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een zedenzaak.

De Gea heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Door de geruchtenstroom die daarna op gang kwam, is het niet zeker of de sluitpost dit EK nog onder de lat staat bij Spanje. Zijn teamgenoten hopen van harte dat De Gea zijn basisplek behoudt.

"Het was natuurlijk geen leuk nieuws om te horen", zegt Sergio Ramos op een persconferentie. "Het gaat om een teamgenoot. Hij heeft de steun van onze hele ploeg. Daarom gaan we er verder niet op in. We verheugen ons erop om onze eerste wedstrijd op dit EK te spelen."

Bondscoach Vicente Del Bosque verwacht een besluit van de Spaanse nationale voetbalbond. De keuzeheer weet niet hoe De Gea mentaal zal omgaan met de negatieve aandacht. "Als hij in staat is om te spelen, wil ik hem maar al te graag opstellen. Als hij niet geconcentreerd is, zullen we zonder moeite overschakelen op een ander plan."

Koenders geschokt door bloedbad Orlando

"Verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando. Diep geschokt. Ik leef mee met de families en nabestaanden van het enorme aantal slachtoffers." Zo reageert minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken op de schietpartij in een homobar in Orlando, Florida. Daarbij vielen vijftig doden en meer dan vijftig gewonden.

Koenders heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Amerikaanse collega John Kerry en zal dat maandag ook in persoon doen bij de top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in de Dominicaanse Republiek, waar Koenders en Kerry beiden zijn.

Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers gevallen bij de schietpartij in Orlando, meldt Buitenlandse Zaken. Het Nederlandse consulaat in Miami houdt de ontwikkelingen in de gaten, aldus het ministerie.

Koenders geschokt door bloedbad Orlando
Koenders geschokt door bloedbad Orlando (Foto: ANP)

UEFA dreigt met diskwalificatie voor Engeland en Rusland

Engeland en Rusland zouden uit het toernooi kunnen worden gegooid als het geweld waarbij uit de landen afkomstige idioten betrokken zijn doorgaat gedurende het toernooi, zo heeft de UEFA bevestigd.

Al dagen was het onrustig in Marseille in aanloop naar de wedstrijd tussen Engeland en Rusland en na het laatste fluitsignaal ging het zaterdagavond opnieuw mis. Russische nepfans zochten de confrontatie met groepen Engelsen. "Dergelijk ongewenst gedrag van zogenaamde supporters van de nationale teams van Engeland en Rusland heeft geen plaats in het voetbal, een sport die we moeten beschermen en verdedigen", schrijft de UEFA in een verklaring op de officiële website.

"Het Uitvoerend Comité van de UEFA heeft beide voetbalbonden gewaarschuwd dat, ongeacht de eventuele besluiten van de onafhankelijke disciplinaire instanties met betrekking tot incidenten in het stadion, het zal niet aarzelen om de Football Association (FA) en de Russiche voetbalbond (RFS) extra sancties op te leggen, inclusief mogelijke diskwalificatie van hun vertegenwoordigende land op het toernooi, mocht dergelijk geweld zich opnieuw voordoen. Wij dringen er bij zowel de FA en de RFS op aan dat hun aanhangers zich moeten gedragen op een verantwoordelijke en respectvolle manier."

Concert Guus Meeuwis stilgelegd

Het concert van Guus Meeuwis in het Philips Stadion in Eindhoven is zondag vanwege dreigend onweer tijdelijk stilgelegd. De duizenden mensen die op het veld stonden worden naar de tribunes gedirigeerd, meldt een woordvoerster van het management van de zanger.

Op het veld stonden ruim tienduizend bezoekers. Die konden op de niet gebruikte tribuneplekken worden ondergebracht. Inmiddels regent het in Eindhoven, maar is er nog geen sprake van onweer. De zanger hoopt later vanavond zijn concertreeks Groots Met Een Zachte G weer voort te zetten.

Concert Guus Meeuwis stilgelegd
Concert Guus Meeuwis stilgelegd (Foto: BuzzE)

FOK! sportfoto-onderschrift week 23

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was aKboR met het volgende onderschrift: "Oranje zoekt heil in Visserslatijn."

De opgave van deze week:

Novak Djokovic viert zijn overwinning op Roland Garros met de ballenmeisjes, wat zou een goed onderschrift voor deze foto zijn? (Pro Shots / Action Images)
Novak Djokovic viert zijn overwinning op Roland Garros met de ballenmeisjes, wat zou een goed onderschrift voor deze foto zijn? (Pro Shots / Action Images)

EK88: Ieren boeken historische overwinning op Engeland

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Het eerste duel in poule 2 zorgde voor veel spanning zowel binnen als buiten het veld. In Stuttgart ontmoetten namelijk aartsrivalen Ierland en Engeland elkaar. Dat zorgde zowel voor als na de wedstrijd voor veel onrust in de stad waarbij tientallen fans opgepakt werden.

Op het veld had de Ierse bondscoach zijn spelers opgedragen er vol tegenaan te gaan en geen ontzag te hebben voor de buren uit Engeland. De laatste overwinning op de Engelsen dateerde alweer van 1949 en dus was men in Ierland gebrand op een winstpartij.

De Ieren hielden woord, vanaf de aftrap vlogen ze erin met Ray Houghton als absolute uitblinker. Hij heerste op het middenveld, dicteerde het spel, versnelde waar nodig, strooide met passes en stuurde vaak de Ierse spitsen de diepte in. Dat laatste was ook waar bondscoach Jacky Charlton op gehamerd had. Het statische Engelse centrum met Tony Adams en Mark Wright had veel moeite met de diepteballen die het te verwerken kreeg.

Al in de zesde minuut kregen de Ieren loon naar werken. Spits John Aldridge kopte een bal door naar spelmaker Houghton die helemaal vrijgelaten was door de Engelse defensie. Met een mooie kopbal versloeg hij de Ier doelman Peter Shilton. Hierna waren de Engelsen helemaal van slag. De gehele eerste helft konden ze niks meer inbrengen tegen hun buren.

De tweede helft kwam de ploeg van bondscoach Bobby Robson een stuk beter voor de dag. Maar de kansen die ze creëerden werden stuk voor stuk gemist. Nadat Robson Glenn Hoddle het veld in stuurde nam het Engelse overwicht nog meer toe. De net ingevallen middenvelder wist regelmatig aanvallen op te zetten waaruit grote kansen ontstonden, maar steeds lag de Ierse doelman Pat Bonner in de weg. Vooral dankzij hun keeper wisten de Ieren de eerste overwinning op Engeland sinds 1949 veilig te stellen.

Na afloop was Charlton er eerlijk over dat zijn ploeg veel geluk had gehad in de tweede helft. "We zijn door het oog van de naald gekropen. Maar dat is voetbal. Het was een ware slijtageslag." Zo vertelde de Ierse bondscoach na afloop. Zijn Engelse collega Robson vatte de wedstrijd voor zijn ploeg goed samen: "De wedstrijd van de gemiste kansen."

Beelden en interviews over de historische wedstrijd tussen Engeland en Ierland (Bron: YouTube)

EK: Uitslag Turkije - Kroatië

Geen getoeter op straat vandaag, want Kroatië heeft de eerste groepswedstrijd in Groep D gewonnen tegen Turkije. De Kroaten kregen de grootste kansen, terwijl Turkije eigenlijk toch weinig in te brengen had. In een vrij harde wedstrijd was Luka Modric de enige doelpuntenmaker.

Kroatië liet er in het begin geen gras over groeien en na anderhalve minuut noteerden we al de eerste serieuze doelpoging. Het was Rakitic die de kans kreeg en voorlangs schoot. Daarna, echter, gebeurde er heel weinig in de openingsfase. Bij de Kroaten ging veel fout en de Turken kwamen bijna niet tot aanvallen. Pas na 25 minuten kwam er weer een schot op doel van de Kroaat Badelj, alvorens de Turken de grootste kans kregen. Een kopbal werd nog net voor de lijn gekeerd door de Kroatische doelman. 

De eerste helft ging enigszins op en neer, waar de Kroaten iets meer aanvielen en de Turken een beetje een muur optrokken voor de goal. Mario Mandzukic kreeg nog een goede schotkans uit een corner, maar de eerste goal liet nog even op zich wachten. Toch konden we rusten met een mooi hoogtepunt in de eerste helft: vijf minuten voor het eind kreeg Modric een afgeslagen voorzet op zijn pantoffel en bracht met een mooie volley de Kroaten op voorsprong.

In de tweede helft veranderde er niet veel. De Kroaten bleven het gevaarlijkst, maar Darijo Srna was te gehaast toen hij voor open doel in kon schieten en schoot naast. Vooral vanaf de linkerkant werden de Kroaten gevaarlijk, met Ivan Perisic. Hij gaf verschillende sterke voorzetten, maar de mensen in het penaltygebied deden hier niets mee. Perisic kreeg zelf ook een grote kans, maar kopte op de lat. De Kroaten hielden Turkije dus lang in leven.

In het laatste kwartier probeerden de Turken iets aanvallender te spelen, maar dit leverde toch maar een beperkt aantal mogelijkheden op. Op een halve mogelijkheid na voor verdediger Balta gebeurde er weinig. Er werd niet meer gescoord en zo wonnen de Kroaten moeizaam maar verdiend met 0-1.

Vedran Corluka viert feest na afloop. (PRO SHOTS/Action Images)
Vedran Corluka viert feest na afloop. (PRO SHOTS/Action Images)

Turkije

0 - 1

Kroatië

     41' Modric
 
 Gele kaart: Tosun, Balta, Sen, (Turkije), Strinic, (Kroatië)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: /
Arbiter: Eriksson
 
Opstelling:   Opstelling:
Babacan
Balta
Erkin
Gönul
Turan (Yilmaz/65)
Topal
Inan
Özyakup (Sen/46)
Tufan
Tosun (Mor/69)
Çalhanoglu
  Subasic
Srna
Corluka
Vida
Strinic
Modric
Rakitic (Schildenfeld/90)
Badelj
Brozovic
Perisic (Kramaric/87)
Mandzukic (Pjaca/90)

Vijftig doden in nachtclub Orlando

Door de schietpartij in een homoclub in het Amerikaanse Orlando zijn vijftig mensen gedood. Dat heeft burgemeester Buddy Dyer van Orlando zondag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Het zou daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit zijn. Zeker 53 mensen liggen gewond in diverse ziekenhuizen.

Vijftig doden in nachtclub Orlando
Vijftig doden in nachtclub Orlando (Foto: ANP)

'Burgers kunnen Fallujah ontvluchten'

Het Iraakse leger heeft naar eigen zeggen een route veiliggesteld voor burgers die de belegerde stad Fallujah willen verlaten. Het leger probeert Fallujah te heroveren op terreurbeweging Islamitische Staat.

Volgens een legerwoordvoerder gaat het om een weg die aan de zuidwestelijke kant van Fallujah de stad uit leidt. "Er waren eerder al vluchtroutes, maar dit is de eerste die volledig is veiliggesteld", aldus de woordvoerder. De Verenigde Naties schatten dat zo'n 90.000 mensen vastzitten in Fallujah, waar voedsel en water schaars is.

Volgens de Noorse Vluchtelingenraad, die helpt bij de evacuatie, hebben in de afgelopen 24 uur zo'n 4000 mensen de stad verlaten. "We verwachten dat nog eens duizenden mensen de komende dagen dat ook doen", zei een woordvoerder van de Noorse organisatie.

Sinds het offensief om Fallujah op 23 mei begon hebben meer dan 20.000 mensen de stad verlaten. IS probeert te voorkomen dat burgers de stad ontvluchten

'Burgers kunnen Fallujah ontvluchten'
'Burgers kunnen Fallujah ontvluchten' (Foto: ANP)

'Politiebescherming voor Turkse Bondsdagleden'

De Duitse Bondsdagleden met Turkse wortels die vorige week voor erkenning van de Armeense genocide stemden staan vanwege doodsbedreigingen onder politiebewaking. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine zondag. Volgens de ZDF worden de politici sinds zaterdag bewaakt.

De politie wilde niet ingaan op de berichten en zei alleen dat de veiligheid van parlementsleden wordt gegarandeerd en dat er indien nodig passende maatregelen worden getroffen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde woedend op de Duitse erkenning van de Armeense genocide. Hij wierp de Duitsers de Holocaust voor de voeten en noemde de Bondsdagleden van Turkse komaf een verlengstuk van de PKK, de Koerdische militante beweging die in Turkije te boek staat als terreurbeweging. De stemming kwam de Turkse Bondsdagleden op doodsbedreigingen te staan.

'Politiebescherming voor Turkse Bondsdagleden'
'Politiebescherming voor Turkse Bondsdagleden' (Foto: ANP)

Selena in tranen om dood Christina Grimmie

Selena Gomez heeft zaterdagavond een traantje weg moeten pinken tijdens haar concert in Miami. De zangeres droeg het nummer Transfiguration op aan haar goede vriendin Christina Grimmie, die vrijdag werd doodgeschoten in Orlando.

"Ik begrijp niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar ik wil dit nummer graag aan haar opdragen", zei Selena voordat ze haar tranen wegveegde. Christina was na haar optreden handtekeningen uit aan het delen toen een man het vuur opende.

Christina nam in 2014 deel aan The Voice, ze werd gecoacht door Adam Levine. Ook hij is kapot van wat is gebeurd, liet hij weten via social media. "Behati en ik zijn diepbedroefd door de dood van Christina Grimmie", twitterde Adam. "We leven mee met haar familie."

Ook de andere coaches van The Voice stonden op social media stil bij de dood van de 22-jarige zangeres. "Dit is een tragisch verlies", schreef Pharell Williams. "Ik ben verbijsterd, verontwaardigd en mijn hart is gebroken nu we die lieve kleine meid kwijt zijn", twitterde Blake Shelton. Zijn vriendin Gwen Stefani, ook een van de coaches van het zevende seizoen van The Voice, liet weten geschokt te zijn en te bidden voor Christina's nabestaanden.

Selena in tranen om dood Christina Grimmie
Selena in tranen om dood Christina Grimmie (Foto: BuzzE)

Optreden Douwe Bob eindigt in hoosbui

Tegen de verwachtingen in hield Pinkpop het de eerste twee dagen droog, maar nadat zondag onverwacht zonnig begon brak even voor drie uur het noodweer uit boven Landgraaf.

Net op het moment dat Douwe Bob op het hoofdpodium begon aan de laatste minuten van zijn set, begon het keihard te regenen. De zanger hoopte zijn -vrouwelijke- fans nog te verleiden wat uit te trekken, "kom maar op met die bh's!", maar het publiek trok massaal de poncho's aan. De meeste mensen hadden, gealarmeerd door de naderende donkere lucht, op dat moment al een veilig heenkomen gezocht onder een overkapping of in de Brand-tent.

Presentator Marco Roelofs wist de Pinkpoppers in de tent gerust te stellen. "Het regent een beetje buiten, maar jullie staan droog. Over twintig minuten houdt de regen als het goed is weer op. En ondertussen kunnen jullie genieten van geweldige muziek."

Optreden Douwe Bob eindigt in hoosbui
Optreden Douwe Bob eindigt in hoosbui (Foto: BuzzE)

Froome opnieuw winnaar Dauphiné

Het Critérium du Dauphiné is voor de derde keer in vier jaar tijd gewonnen door Chris Froome. De Brit kreeg in de lastige slotrit vooral aanvallen te verduren van Alberto Contador, maar had op elke versnelling een antwoord en wist na 2013 en 2015 de eindzege binnen te halen. 

De slotrit, die van start ging zonder de zieke Bauke Mollema, werd na een fraaie solo gewonnen door Stephen Cummings. De renner dan Dimension Data kwam enkele minuten voor de favorietengroep over de streep in Superdévoluy. Die groep bleef tot de sprint op het slotklimmetje van derde categorie bij elkaar.

Daar haalde Dan Martin de tweede plaats binnen, voor Romain Bardet die met zijn bonificatieseconden naar de tweede plaats in het klassement sprong. Richie Porte zakte naar plek drie in het eindklassement.

Piloten easyJet leggen werk neer

Piloten van easyJet die vanuit Amsterdam opereren leggen op dinsdag tussen 6.00 uur en 14.00 uur het werk neer. Dat maakte de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zondag bekend. De piloten protesteren daarmee tegen het uitblijven van een "acceptabele" cao.

Onder meer zouden de piloten die voor easyJet vliegen, te veel vlieguren per maand moeten maken voor het salaris dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat.

Piloten easyJet leggen werk neer
Piloten easyJet leggen werk neer (Foto: ANP)

UEFA start procedure tegen Russische voetbalbond

De Europese voetbalbond UEFA start een procedure tegen de Russische voetbalbond naar aanleiding van de rellen in het Stade Vélodrome. Al dagen was het onrustig in Marseille in aanloop naar de wedstrijd tussen Engeland en Marseille. Na het laatste fluitsignaal, kort na de 1-1 van Rusland, ging het ook in het stadion mis: Russische ultra's zochten de confrontatie met Engelse supporters. Daarbij werd vuurwerk afgestoken.

Waar de UEFA in de stad Marseille weinig kon doen tegen de rellen - de autoriteiten moesten daar ingrijpen - kan de bond wel wat beslissen over gebeurtenissen in het stadion. Dit laat de UEFA ook weten in een statement.

"De UEFA reageert vol afschuw op de gewelddadige confrontanties in het centrum van Marseille en is serieus bezorgd over de incidenten aan het einde van de wedstrijd in het Stade Vélodrome", zo luidde het statement van de Europese voetbalbond zondag.

"Dit soort gedrag is totaal onacceptabel en daar is geen plaats voor in het voetbal. Een disciplinaire prodecure is gestart tegen de Russische voetbalbond (RFU) met de volgende aanklachten: ongeregeldheden op de tribune, het afsteken van vuurwerk en het gooien van voorwerpen." Ook racistisch gedrag wordt onderzocht. De Engelse FA heeft geen beschuldigingen ontvangen.

'Boilesen gaat tekenen bij Trabzonspor'

Ajax en Nicolai Boilesen lijken snel van elkaar verlost te zijn. Volgens Deense en Turkse media staat de verdediger op het punt om een contract te tekenen bij Trabzonspor.

Het contract van Boilesen bij Ajax loopt aan het einde van de maand af en dus kan hij transfervrij een overstap maken naar een nieuwe club. Onder andere Ekstrabladet en Milliyet melden dat een contract bij het Turkse Trabzonspor niet ver weg meer is.

De Deense linksback raakte voor aanvang van dit seizoen uit de gratie bij de Amsterdammers. Hij ging niet akkoord met een contractverlenging en daarna besloot Frank de Boer geen gebruik meer te maken van zijn diensten.

Boilesen wordt bij Trabzonspor de ploeggenoot van onder andere de Braziliaanse Nederlander Douglas.

Familie Utrechtse vrouw Qatar wil mediastilte

De familie van Laura de B., de Utrechtse vrouw die al drie maanden vastzit in Qatar nadat ze aangifte deed van verkrachting, heeft een 'mediastop' ingesteld. Haar advocaat Brian Lokollo liet zondag desgevraagd weten dat de familie niets meer over de kwestie loslaat tegenover de pers.

"We hebben ons doel bereikt: er is aandacht voor haar zaak gegenereerd en het is ons gelukt de kwestie op de politieke agenda te zetten", aldus Lokollo. Zaterdag stelden enkele partijen, waaronder de VVD, Kamervragen over de affaire.

Maandag behandelt een rechtbank in Qatar de zaak voor het eerst inhoudelijk. Op berichten in verschillende media dat het niet uitsluitend zou gaan om een verkrachting maar bijvoorbeeld om betaalde seks wil de advocaat geen commentaar geven. Ook niet op de vraag of hij vanuit Nederland of Qatar zal blijven optreden als raadsman van de 22-jarige Laura.

Zaak Utrechtse vrouw in Qatar dient maandag
Zaak Utrechtse vrouw in Qatar dient maandag (Foto: ANP)

Bolt komt op gang, wereldtijd Van Niekerk

Sprinter Usain Bolt begint zo langzamerhand op stoom te komen. De Jamaicaan kwam zaterdagavond voor eigen publiek in actie tijdens de Kingston Racers Grand Prix, waar hij de 100 meter liep en won. 

De tweevoudig olympisch kampioen op het koningsnummer sprintte in Kingston na 9,88 seconden over de finish, zijn beste tijd van het jaar. Wereldwijd was tot nu toe dit jaar alleen Jimmy Vicaut sneller: de Fransman evenaarde afgelopen week verrassend het Europees record met 9,86. De kwaliteit van de Jamaicaanse sprinters in Kingston was weer eens bijzonder goed, want ook Nickel Ashmeade (9,94), de eindelijk weer in vorm verkerende Yohan Blake (9,94) en Asafa Powell (9,98) doken onder de tien seconden. 

Op de 200 meter werd de show gestolen door de 21-jarige Miguel Francis uit Antigua & Barbuda. Hij snelde in een dik persoonlijk record van 19,88 naar de zege en klopte daarmee gelijk aan de deur van de wereldtop. De meest bijzondere prestatie kwam op de incourante 300 meter. 400 meter-specialisten Wayde van Niekerk en Lashawn Merritt snelden daar naar 31,03 en 31,23, de derde en vierde tijden ooit gelopen. Alleen Michael Johnson (30,85) en Bolt (30,97) waren ooit sneller.

Bij de vrouwen won Shelly-Ann Fraser-Pryce de 100 meter in 11,09. De olympisch kampioene versloeg de Amerikaanse Barbara Pierre met 0,02 seconden. Fraser-Pryce's landgenote Christania Williams won de B-finale in een knappe 11,10 seconden. Op de dubbele sprintafstand ging Shanae Miller uit de Bahama's er vandoor met een toptijd. De vicewereldkampioene op de 400 meter zegevierde in 22,05 seconden, waarmee ze zich kandidaat stelt als outsider voor de olympische medailles. 

VVD: vreemdelingenzaken kan weg bij V en J

Vreemdelingenzaken zou eventueel weg kunnen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat liet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zondag blijken in de discussie rond de mogelijke splitsing van het superministerie na de volgende verkiezingen. Veel partijen hebben kritiek op het functioneren van het grote departement.

"We moeten kijken of het ministerie moet blijven zoals het is. Je moet de grootte absoluut laten meewegen. Je kan nadenken over bijvoorbeeld vreemdelingenzaken in een ander ministerie", aldus Zijlstra in het programma Buitenhof. Hij toonde zich geen voorstander van een terugkeer van politie naar Binnenlandse Zaken. De VVD houdt politie, Openbaar Ministerie en rechtsspraak liever onder één dak.

Zijlstra erkende dat de samenvoeging, die een grote wens was van de VVD, voor een deel niet goed is gegaan. "Dat doet me wel pijn."

VVD: vreemdelingenzaken kan weg bij V en J
VVD: vreemdelingenzaken kan weg bij V en J (Foto: ANP)

'EasyJet wil mogelijk Europese tak opzetten'

Prijsvechter easyJet staat voor de oprichting van een Europese divisie, mochten de Britten op 23 juni besluiten uit de Europese Unie te stappen. Volgens de Britse krant The Telegraph onderzoekt de luchtvaartonderneming de opties om de impact van een eventuele Brexit zo beperkt mogelijk te houden.

In het ergste geval zou easyJet bij een Brexit uit de zogeheten European Common Aviation Area (ECAA) worden gezet. Hier binnen worden afspraken gemaakt over vliegrechten.

EasyJet zal mogelijk een AOC-certificaat aanvragen in een EU-land, waardoor het wel bij de ECAA mag aanschuiven. In dat geval is easyJet wel verplicht een lokale houdstermaatschappij op te zetten.

Een andere optie die wordt onderzocht is dat de prijsvechter gebruik maakt van zijn Zwitserse AOC, aldus de krant.

'EasyJet wil mogelijk Europese tak opzetten'
'EasyJet wil mogelijk Europese tak opzetten' (Foto: ANP)

Saudi-Arabië zet in op zonne-energie

Saudi-Arabië wil in het noorden van het land twee zonne-energiecentrales bouwen. Het staatselektriciteitsbedrijf heeft buitenlandse ontwikkelaars uitgenodigd om in te schrijven op de projecten. Die hebben tot 20 juni de tijd om een met een plan te komen.

De aanbesteding is de eerste door Saudi-Arabië aan internationale partijen om samen te werken op het gebied van hernieuwbare energie.

Het land schroefde zijn ambities op dat gebied wel iets terug. Eerder werd gemeld dat in 2040 een capaciteit van circa 41.000 megawatt moet zijn opgebouwd. De nieuwe doelstelling is 9500 megawatt energie te genereren uit zonne- en windenergie tegen 2030. Daarmee is hernieuwbare energie goed voor 10 procent van de totale stroomcapaciteit.

Het is Saudi-Arabië er alles aan gelegen minder afhankelijk te worden van olie. Daarvoor wordt momenteel vooral ingezet op een hogere gasproductie.

Saudi-Arabië zet in op zonne-energie
Saudi-Arabië zet in op zonne-energie (Foto: ANP)

Rick Astley ontliep verslavingen met pauze

Rick Astley heeft er absoluut geen spijt van dat hij de muziekindustrie in 1993 de rug toekeerde. "Veel artiesten kampen met drank- of drugsproblemen of krijgen knallende ruzie met familie en vrienden. Dat heb ik allemaal vermeden", zegt de zanger tegen Daily Star Sunday.

De pauze redde volgens Rick zijn gezondheid. "Ik was niet te vergelijken met Amy Winehouse, maar het was goed dat ik stopte. Ik begrijp heel goed waarom popsterren naar drank en drugs grijpen. Het is een makkelijke manier om problemen te maskeren."

Rick kon begin jaren negentig niet meer genieten van het optreden. "Ik had jarenlang alleen maar gereisd en nummers gepromoot. Live zingen of optreden was er niet bij, men wilde alleen maar dat ik playbackte. Uiteindelijk haatte ik het. Ik voelde me een rondreizende verkoper."

Geld
In 1987 scoorde hij een monsterhit met Never Gonna Give You Up. Het nummer, de eerste single van zijn debuutalbum Whenever You Need Somebody, voerde de hitlijsten in 25 landen aan. Op zijn 27e besloot Rick dat het mooi was geweest. "Ik had genoeg geld verdiend om te kunnen stoppen."

Rick wilde bovendien meer tijd voor zijn gezin. "Ik realiseerde me dat duizenden bezoekers bij een concert me niet gelukkig gingen maken. Mijn vrouw en dochter maakten mijn leven compleet."

Karaoke
Rick bracht Never Gonna Give You Up jarenlang nauwelijks ten gehore. "Ik heb het vijftien jaar niet gezongen, alleen tijdens bruiloften van vrienden of een karaoke. Mijn vrienden bleven er maar op aandringen en je kunt niet altijd 'nee' zeggen, helemaal niet als er drank in het spel is."


VVD: eerst feiten op een rij over vrouw Qatar

Het is nodig eerst de feiten op een rijtje te krijgen wat betreft de Nederlandse vrouw die al drie maanden vast zit in Qatar. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zondag.

Hij spreekt over een persoonlijk drama voor de vrouw, maar "we weten niet wat er nou precies gebeurd is." Zaterdag stelden de VVD en andere partijen nog vragen aan de regering over de affaire in het islamitische Qatar. Als je dit in zo´n land meemaakt, is het nog net een slagje erger, aldus Zijlstra in het programma Buitenhof. Hij vindt het belangrijk dat de Nederlandse ambassade alle steun verleent die nodig is.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken behandelt een rechtbank in Qatar maandag de zaak van de Utrechtse die in de cel zit nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting. Ze zou zijn aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, iets dat strafbaar is in Qatar.

VVD: eerst feiten op een rij over vrouw Qatar
VVD: eerst feiten op een rij over vrouw Qatar (Foto: ANP)

Wakker Dier in actie tegen 'plofkip' KFC

Wakker Dier komt in actie tegen het gebruik van plofkip door fastfoodketen KFC. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zitten de "real deals" van KFC volgepropt met plofkip. Vanaf maandag waarschuwt Wakker Dier op metrostations in Rotterdam en Amsterdam voor het dierenleed achter de emmers vol met kip.

KFC, dat in Nederland tientallen vestigingen heeft, ontving eind vorig jaar al de Liegebeestprijs van Wakker Dier. De keten zou het publiek het meest misleiden door gebruik te maken van plofkip, terwijl op de site van de onderneming de slogan: 'Don't worry, eat happy' valt te lezen.

Destijds gaf KFC in een reactie aan de verkiezing te betreuren en zich niet in de beschuldiging te herkennen. Het bedrijf gaf aan "zeer zorgvuldig" om te gaan met haar kip. De keten was zondag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Wakker Dier in actie tegen 'plofkip' KFC
Wakker Dier in actie tegen 'plofkip' KFC (Foto: ANP)

Bondsdaglid wil Erdogan toegang ontzeggen

Duitsland moet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de toegang ontzeggen. Dat vindt Bondsdaglid Sevim Dagdelen. Erdogan maakte haar en enkele andere parlementsleden van Turkse origine impliciet uit voor terroristen, omdat ze voor de erkenning van de Armeense genocide stemde.

"Wie in Turkije oproept tot geweld tegen Bondsdagleden moet een inreisverbod worden opgelegd, en dat geldt ook voor president Erdogan", zei Dagdelen tegen de Duitse krant Bild. Ze eist bovendien dat bondskanselier Angela Merkel zich persoonlijk keert tegen de aanvallen van Turkse nationalisten op haar en haar medeparlementariërs.

Erdogan hitst Turkse nationalisten in Duitsland op tegen de Bondsdagleden, stelt Dagdelen. Die voegden Dagdelen op internet onder meer toe dat ze een "Armeense hoer" is en loofden 100.000 euro uit voor degene die haar een kogel door het hoofd schiet.

Bondsdaglid wil Erdogan toegang ontzeggen
Bondsdaglid wil Erdogan toegang ontzeggen (Foto: ANP)

Een op vijf vluchten Air France geannuleerd

Air France verwacht ook maandag circa een vijfde van zijn vluchten te moeten annuleren vanwege acties door piloten. De Franse luchtvaartmaatschappij schat dat 85 procent van de langeafstandsvluchten, 85 procent van de binnenlandse en ruim 70 procent van de vluchten binnen en vlak buiten Europa door zullen gaan.

De pilotenvakbonden bij Air France riepen op tot een staking van 11 tot en met 14 juni. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod. Ruim een op vier piloten staakt.

Air France verwacht zondag circa 77 procent van zijn vluchten te kunnen uitvoeren. Dat percentage is ongeveer gelijk aan dat van zaterdag. Air France benadrukte zondag dat de vluchten uitgevoerd door Transavia, KLM, HOP! en Delta geen hinder ondervinden van de acties.

Een op vijf vluchten Air France geannulleerd
Een op vijf vluchten Air France geannulleerd (Foto: ANP)

Consument kooplustiger op zondag

Mensen kopen op zondag makkelijker spullen dan op andere dagen. Daarnaast is de koopneiging 's middags veel groter dan 's ochtends en op koopavonden, blijkt uit recent afstudeeronderzoek uitgevoerd met ondersteuning van ING en het Retail Management Center.

Onderzoekster Maud Schijen onderzocht de relatie tussen het aantal bezoekers en het aantal kopers in een winkelstraat, in dit geval de Kalverstraat in Amsterdam. Ze koppelde het aantal ING-pinstransacties aan passantenstromen per dag en per uur, geteld door wifi-sensoren van Citytraffic. De cijfers van 155 dagen werden naast elkaar gelegd.

Niet verrassend is dat een stijging aan passanten in de winkelstraat een direct positief effect heeft op de verkoopprestaties in euro's en aantal transacties van alle onderzochte winkels. Opmerkelijk is wel dat dat effect veel sterker is op zondagen en maandagen. Zondag- en maandagshoppers blijken duidelijk meer gerichte kopers. Dinsdagen, vrijdagen en zaterdagen laten een veel minder sterk effect zien.

Consument kooplustiger op zondag
Consument kooplustiger op zondag (Foto: ANP)

Kiezers vooral bezorgd om gezondheidszorg

Nederlandse kiezers zijn vooral bezorgd over de staat van de gezondheidszorg in ons land. Ook integratie staat bij veel mensen - ongeacht politieke voorkeur - hoog in het zorgenlijstje, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Ondervraagden mochten maximaal drie punten van zorg noemen. 43 procent kwam met de gezondheidszorg, gevolgd door het onderwerp integratie dat door 37 procent werd genoemd. Bejaarden- en gehandicaptenzorg, criminaliteit en de kloof tussen arm en rijk volgden met respectievelijk 27, 25 en 25 procent.

Milieu (11 procent), werkloosheid (11) en onderwijs (12) scoren betrekkelijk laag. Vooral die laatste categorie is ten opzichte van tien jaar geleden gedaald; in 2006 vond 20 procent onderwijs nog een zorgenkindje.

Zetelaantallen
De gezondheidszorg is het belangrijkste punt van zorg bij CDA-, SP- en 50PLUS-kiezers, terwijl zij bij aanhangers van de PVV en PvdA op een tweede plaats komt. Onder VVD'ers en D66-kiezers staat het onderwerp op plaats drie. Integratie is zorg nummer één onder PVV- en VVD-stemmers, komt bij D66 op twee, bij CDA op drie en bij PvdA en GroenLinks staat integratie op nummer vier.

Verschuivingen in zetelaantallen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, waren er niet. De PVV blijft met 37 virtuele zetels veruit de grootste, gevolgd door de VVD met 24, het CDA met 17, GroenLinks 16 en SP 15 zetels. De PvdA blijft onder de drempel van 10 zetels bungelen met virtueel 8.

Kiezers vooral bezorgd om gezondheidszorg
Kiezers vooral bezorgd om gezondheidszorg (Foto: ANP)

Azealia Banks betreurt homofobe opmerkingen

Azealia Banks is weer eens door het stof gegaan. Dit keer schrijft ze in een lang bericht op Facebook spijt te hebben van een aantal homofobe opmerkingen die ze maakte. "Ok, ik gebruik het woord F****T nooit meer", belooft de rapper.

"Ik besef dat woorden kunnen kwetsen", schrijft Azealia. "Hoewel ik immuun ben voor woorden en mijn huid dikker is dan die van vele anderen, betekent dat niet dat ik mag schelden of kleineren." Volgens de rapper, wier beledigende uitlatingen geregeld het nieuws halen, is dat wel de manier waarop je een dikkere huid krijgt.

"Maar dat is niet eerlijk", gaat Azealia verder. "Niet eerlijk voor mijn fans en mijn collega's, maar nog belangrijker: niet eerlijk voor mijzelf. Door gebruik te maken van die woorden schets ik een verkeerd beeld van mezelf." De rapper schrijft dat ze lief, aardig, zorgzaam, gul en gelukkig is en dat ze anderen graag aan het lachen wil maken en laat genieten van muziek en kunst. "De kans verliezen mensen te laten genieten, is het domste dat ik in dit leven zou kunnen doen."

Azealia sluit haar bericht af met een 'oprecht excuus' aan haar fans. "Ik weet dat jullie allemaal het beste willen voor mij. Bedankt dat jullie zo lang zijn blijven plakken. Jullie zijn mijn rots in de branding."

Eric Clapton heeft moeite met gitaar spelen

Eric Clapton krijgt als gevolg van zenuwbeschadiging steeds meer moeite met zijn gitaarspel. De 71-jarige zanger en componist heeft veel pijn, vertelt hij in een interview met Classic Rock Magazine.

"Het begon met pijn in mijn onderrug en werd perifere neuropathie, waarbij het voelt alsof er elektrische schokken door je benen gaan", legt Clapton uit. "Ik heb moeten leren omgaan met dingen die horen bij ouder worden."

Ondanks de tegenslagen blijft Clapton muziek maken, zijn 23e soloplaat I Still Do verscheen vorige maand. De Engelsman staat er versteld van dat hij nog in leven is. "Gezien mijn verslavingen is het fantastisch dat ik nog leef", zegt Clapton, die kampte met alcohol- en drugsverslavingen. "Ik had het loodje lang geleden al moeten leggen, maar kreeg nog een kans."

Eric Clapton heeft moeite met gitaar spelen
Eric Clapton heeft moeite met gitaar spelen (Foto: BuzzE)

Explosief ontploft op vliegveld Shanghai

Op het vliegveld van Shanghai is een explosief ontploft. Er vielen drie gewonden, meldt de luchthaven zondag.

De explosie vond volgens de staatstelevisie plaats in passagiersterminal 2 van vliegveld Pudong. De dienstregeling is niet verstoord.

De staatskrant People's Daily spreekt van afgestoken vuurwerk, maar de luchthavenautoriteiten houden het op een "zelfgemaakte bom". Er is een onderzoek ingesteld.

Explosief ontploft op vliegveld Shanghai
Explosief ontploft op vliegveld Shanghai (Foto: ANP)

Fun met Funda #13 Je eigen sterrenwacht

Voor iets minder dan 4 ton ben je de eigenaar van dit schattige stulpje aan de Kleiweg in Anna Paulowna. Op het eerste gezicht ziet het er uit alsof het klein huisje is, maar niets is minder waar. Je krjigt er drie slaapkamers, een ruime tuin, een eigen zwembad dat wordt verwarmd door zonnecollectoren en een sterrenwacht met professionele telescoop voor terug. 

Kleiweg in Anna Paulowna (Foto: Funda)
Kleiweg in Anna Paulowna (Foto: Funda)

EK vandaag - Zondag 12 Juni

De derde dag van het EK begint en vandaag gaat het echt los, want de wereldkampioen komt in actie. Een drietal interessante affiches in wat zwaarder bevochten poules zullen de revue passeren.

Speelschema 

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15.00 D Turkije Kroatië Parijs
18.00 C Polen Noord-Ierland Nice
21.00 C Duitsland Oekraine Villeneuve d'Ascq

Turkije - Kroatië

Groep A en B zijn geweest, dus nu beginnen we met groep... D? UEFA-logica op zijn best, maar dat vinden wij niet erg want de toeterende Turken tegen de Kroaten die nog nooit echt uit hun materiaal hebben gehaald wat erin zit is best een aardig affiche. De verwachtingen voor de Kroaten zijn groot, met een middenveld bestaand uit dragende spelers van Real Madrid en Barcelona, aangevuld door enkele andere grootheden uit de Europese competities en een defensie vol ervaring. Spanje lijkt ook klopbaar, dus hopelijk is er voor het eerst sinds 2008 weer eens een plaats in de knock-out fase mogelijk. Ditzelfde geldt overigens voor Turkije, die toen voor het laatst meededen en zodoende hun meest recente EK-overwinning nog behaalde op de Kroaten, overigens pas na het nemen van vrije trappen.

Dit was overigens de enige 'overwinning' ooit van de Turken op de Kroaten. De Turken waren in dat toernooi een ploeg gedreven door Houdini, en een 1-0 in de 119e minuut werd in de extra tijd van de verlenging alsnog weggepoetst. In zes ontmoetingen was Turkije overigens nog nooit na 90 minuten te sterk. Het waren overigens ook de Kroaten die ervoor zorgden dat op het EK 2012 Turkije haar houdini-acts niet kon vervolgen: In de playoffs wonnen zij in Turkije met 3-0 om het thuis 0-0 te houden.

Polen - Noord-Ierland

Noord-Ierland is toch wel een van de verrassende namen op dit EK. Door de uitbreiding naar 24 landen kwamen er opeens een stuk meer kleinere landen die aanspraak maakten op deelname, maar eigenlijk horen de Noord-Ieren, die gewoon eerste werden in hun kwalificatiepoule, hier niet bij. Zij hopen natuurlijk hun debuut op te leuken met een overwinning, maar Polen is een lastige tegenstander. De Polen hebben de sterkste selectie in jaren met een aantal spelers uit de subtop aangevuld met topspits Robert Lewandowski. 

De historie vertelt ons weinig over de kansen. In 9 ontmoetingen wonnen de Noord-Ieren een keer vaker dan de Polen en dit gold ook voor de ontmoetingen die er toe deden, wat er in totaal 7 waren. Vooral bij Polen is er veel veranderd, wat het inschatten moeilijk maakt en bijster interessante partijen waren er ook nauwelijks. De laatste wedstrijd eindigde in een gelijkspel, waarbij de Noord-Ieren 2 keer scoorden. Helaas wel 1 maal in eigen doel.

Duitsland - Oekraine

Het kopstuk van de dag is het optreden van de wereldkampioen tegen het meestbesproken Europese land van de afgelopen jaren. Oekraine zal zich natuurlijk maar wat graag nogmaals op een positieve manier aan Europa willen tonen na de songfestivaloverwinning eerder dit jaar. Dan is beginnen tegen Duitsland niet helemaal lekker, maar anderzijds is het wel de ideale tegenstander voor een stuntje. Laten we hopen dat spits Artem Kravets in ieder geval niet scoort... of juist wel. Hij speelt bij VfB Stuttgart, dus het is maar de vraag of zijn werkgever een doelpunt kan waarderen.

Vijf keer speelden Duitsland en Oekraine tegen elkaar en buiten eigen land wonnen de Duitsers nog nooit. In 2001 was er de meest interessante clash, Andriy Shevchenko, en wat daar nog bij hoorde, kon tegen de Duitsers het WK halen via de playoffs, maar helaas strandde Oekraine alsnog tegen het land dat uiteindelijk de finale haalde. Thuis werd het 1-1, maar in Dortmund scoorden de Duitsers 4 keer. Gelukkig voor Shevchenko kon hij 4 jaar later alsnog naar het WK... in Duitsland.

Wedstrijd van toen

Het EK wordt voor de derde keer in Frankrijk gespeeld. Het allereerste EK in 1960 was in Frankrijk, dat als 1 van de 4 gekwalificeerde landen was uitgekozen, maar in de halve finale prompt verloor. In 1984 mochten de Fransen het opnieuw proberen. Als gastland waren ze ditmaal (voor het eerst sinds 1960) automatisch gekwalificeerd. Dit keer ging het ze een stuk beter af: op 12 juni 1984 wisten de Fransen voor het eerst een EK-wedstrijd te winnen in eigen land. Tegen Denemarken ging het moeizaam, maar een late goal bracht de overwinning. En wie maakte hem? Uiteraard, de man die toen betere tijden kende, Michel Platini legde de basis voor de Franse eindzege, die dus startte op 12 juni 1984.

Nederland opent Wereld Bloeddonordag

De wereld staat dinsdag in het teken van bloed. Niet in het vergieten ervan, maar juist het doneren om anderen te helpen. Het is dan voor de twaalfde keer Wereld Bloeddonordag, een van de acht internationale gezondheidsdagen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De opening wordt ieder jaar in een ander land gehouden en dit jaar is Nederland aan de beurt. Koning Willem-Alexander verricht de openingshandeling bij bloedbank Sanquin in Amsterdam.

Eén op de vier Nederlanders heeft ooit bloed nodig. In die behoefte wordt voorzien door bijna 400.000 vrijwillige bloed- en plasmadonors, die op de Wereld Bloeddonordag worden bedankt. Deze dinsdag lanceert Sanquin een bijzondere campagne. Daarin zijn toevallige ontmoetingen in een alledaagse setting te zien waarin op een magische manier de donor zich aan de patiënt openbaart. De patiënt herkent de donor en krijgt de kans om hem of haar te bedanken.

Wereld Bloeddonordag is ieder jaar op 14 juni, dat is de geboortedag van de ontdekker van de bloedgroepen, de Oostenrijks-Amerikaanse arts Karl Landsteiner (1868-1943).

Sanquin Bloedbank pelikaan vanwege 40e donatie -20100311-1836

Colombia met B-ploeg verliest van Costa Rica

Colombia is kwartfinalist van de Copa América. Het land won al twee wedstrijden en wilde ook het derde groepsduel winnend afsluiten. Daar slaagde Colombia niet in. Van Costa Rica, dat in theorie nog een kans maakte op het bereiken van de kwartfinales, werd namelijk met 2-3 verloren. Colombia had al gewonnen van de Verenigde Staten en Paraguay, maar bleek een enorm lastige kluif te hebben aan de Costaricanen.

De start van Costa Rica was vlammend, want al na twee minuten was de voorsprong daar. Het was Johan Venegas die op aangeven van Celso Borges kon afronden: 0-1. Hij werd de diepte in gestuurd door Borges, draaide om zijn as en man heen en rondde fantastisch af met een schot in de verre hoek. Lang werd er echter niet genoten van de vroege voorsprong, want vier minuten later stelde Colombia orde op zaken via Frank Fabra, 1-1.

Diezelfde Fabra was na ruim een halfuur spelen de gebeten hond toen hij de bal in zijn eigen doel werkte. Dat betekende een 1-2 voorsprong voor Costa Rica. In de 58ste minuut was het Celso Borges die uiteindelijk zelfs de 1-3 wist te maken. Marcelo Moreno deed nog wat terug, maar dat bleek niet genoeg voor Colombia.

Uiteindelijk werd er niet getreurd om de nederlaag, want Colombia was met zes punten al door naar de kwartfinales. Omdat de Verenigde Staten met 1-0 van Paraguay won, bleef Costa Rica uiteindelijk achter met een zuur gevoel.

Gastland Verenigde Staten door in Copa na zege op Paraguay

De Verenigde Staten hebben de kwartfinales van de jublileumeditie van de Copa América bereikt dankzij een minimale zege op Paraguay. Het won met 1-0. 

Het gastland kwam in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) op voorsprong in het eerste bedrijf en wist de minimale voorsprong in de tweede helft vast te houden. Dat deed de VS in de tweede helft met tien spelers, want DeAndre Yedlin kreeg in zowel de 47ste als in de 48ste minuut een gele kaart en dus rood.

Na 27 minuten spelen was het Clint Dempsey die de VS in extase bracht tegen de Paraguayanen. Amerika had al twee duels gespeeld, waarvan een zege en een nederlaag, en moest winnen om zich te verzekeren van de volgende ronde. Dempsey scoorde op aangeven van Gyasi Zardes.

De mannen van bondscoach Jürgen Klinsmann wisten vervolgens prima stand te houden, ook na de uitsluiting van Yedlin. Door de overwinning bleek de VS uiteindelijk groepswinnaar te worden. In Groep A is uiteindelijk Colombia, dat nog won van de VS, als tweede door naar de volgende ronde.

Gewonden na demonstratie in Wenen

Bij een confrontatie tussen linkse en rechtse betogers in Wenen zijn zaterdag dertien personen gewond geraakt. Onder wie vier agenten. Zeven mensen werden opgepakt.

Ongeveer duizend linkse activisten probeerden in de Oostenrijkse hoofdstad een optocht tegen te houden van een min of meer gelijk aantal extreemrechtse betogers, laat de politie weten. Die zette pepperspray in toen de linkse activisten met stenen, flessen en ijzeren staven gooiden. Tegen een iemand is aangifte gedaan vanwege neonazi-propaganda.

Gewonden na demonstratie in Wenen
Gewonden na demonstratie in Wenen (Foto: ANP)

Angstaanval verlamt Zayn Malik

Zayn Malik heeft zaterdag op het laatste moment een optreden in Londen afgezegd. De zanger kampte met een hevige angstaanval en kon het podium niet op, legt hij uit op social media.

Zayn wordt naar eigen zeggen al een paar maanden geplaagd door angstaanvallen, vooral rond optredens. Toen hij zaterdag het publiek zag dat was afgekomen op het Capital Summertime Ball, kreeg hij 'de hevigste angstaanval ooit'.

De voormalig One Direction-zanger schrijft dat hij zich niet genoeg kan excuseren. "Maar ik wil eerlijk zijn naar iedereen die op mij heeft staan wachten. Ik beloof mijn best te doen dit goed te maken."

Zayn hoopt dat hij op begrip van het publiek kan rekenen. "Ik weet dat iedereen die kampt met angstaanvallen dit snapt en hoop dat mensen die er geen last van hebben zich kunnen inleven in mijn situatie."

Angstaanval verlamt Zayn Malik
Angstaanval verlamt Zayn Malik (Foto: BuzzE)

Arrestaties om 'nepzoon' president Bolivia

De Boliviaanse politie heeft vijf mensen gearresteerd op verdenking van het opvoeren van een zogenaamde zoon van president Evo Morales om Morales onder druk te kunnen zetten. Ze instrueerden de jongen zodat hij zich kon voordoen als zoon van de president en beloofden hem in ruil gouden bergen, stelt het Boliviaanse Openbaar Ministerie (OM).

De verdachten staan dicht bij Gabriela Zapata, de ex-vriendin van de president die beweert dat hij een zoon bij haar heeft verwekt, meldt de Latijns-Amerikaanse nieuwszender TeleSUR. Dat kind blijkt echter al snel na zijn geboorte in 2009 te zijn overleden. Morales heeft een vaderschapstest ondergaan, maar die kan niet worden voltooid zo lang Zapata haar medewerking weigert.

Het OM verdenkt Zapata en de vijf arrestanten ervan de dood van het jongetje te hebben verzwegen om Morales gunsten te kunnen aftroggelen. Zapata was directeur van een Chinees bedrijf dat voor miljoenen aan overheidsopdrachten binnensleepte.

De vijf worden verdacht van mensenhandel, samenzwering, het hinderen van de rechtsgang en andere delicten.

Arrestaties om 'nepzoon' president Bolivia
Arrestaties om 'nepzoon' president Bolivia (Foto: ANP)

Gewonden bij schietpartij in homobar Florida

Bij een schietpartij in een homobar in het Amerikaanse Orlando zijn in de nacht van zaterdag op zondag verscheidene gewonden gevallen. Volgens plaatselijke media heeft een gewapende man zich in de nachtclub verschanst en houdt hij meerdere mensen gegijzeld.

De club, Pulse genaamd, riep zijn gasten op Facebook op zich zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Lokale media spreken van zeven tot twintig gewonden.

Gewonden bij schietpartij in homobar Florida
Gewonden bij schietpartij in homobar Florida (Foto: ANP)

SPD-leider vergelijkt AfD'ers met nazi's

Alles wat de rechts-populistische Duitse partij AfD zegt brachten de nazi's ook al te berde. Dat vindt de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel. "Alles wat ze zeggen heb ik al eens gehoord - in ieder geval van mijn eigen vader, die tot zijn laatste ademtocht een nazi was", zei Gabriel in de Berliner Morgenpost van zondag.

Volgens de vicekanselier en partijleider van de sociaaldemocratische SPD droomt de AfD van een terugkeer naar het "benauwde en beklemmende oude West-Duitsland van de zestiger jaren, toen vrouwen nog binnen bleven, buitenlanders, homo's en lesbiennes fijn onzichtbaar moesten zijn en 's avonds bij een biertje oude legerliederen werden gezongen".

Gabriel sluit niet uit dat de grote coalitie van CDU en SPD de opkomst van de islam-, immigratie- en eurokritische AfD in de hand heeft gewerkt. Hij wees in de Berlijnse krant echter ook op de successen die de regering van christen- en sociaaldemocraten zou hebben geboekt.

SPD-leider vergelijkt AfD'ers met nazi's
SPD-leider vergelijkt AfD'ers met nazi's (Foto: ANP)

'Rapport onschuld Saudi-Arabië wordt onthuld'

CIA-directeur John Brennan verwacht dat de pagina's uit het onderzoeksrapport over de aanslagen van 11 september, waaruit moet blijken dat Saudi-Arabië niets te verwijten valt, binnenkort openbaar worden gemaakt. Dat zei hij zondag op de Saudische televisie.

Brennan, die de publicatie van 28 geheime pagina's uit het rapport uit 2002 ondersteunt, zei dat op die manier "iedereen kan zien dat de Saudische regering niets ermee te maken had."

In het Congres ligt een wetsvoorstel waarmee de bescherming van buitenlandse staten tegen rechterlijke procedures in de VS wegvalt, als de zaak te maken heeft met terroristische aanslagen. Nabestaanden van de 11 september-slachtoffers kunnen dan de Saudische regering aanklagen.

Vijftien van de negentien zelfmoordterroristen waren Saudi's. De leider van het terreurnetwerk achter de aanslagen, al-Qaeda, was een steenrijke Saudiër (Osama bin Laden). De Amerikaanse regering is niet blij met het wetsontwerp dat de relatie met zijn bondgenoot op scherp heeft gezet.

'Rapport onschuld Saudi-Arabië wordt onthuld'
'Rapport onschuld Saudi-Arabië wordt onthuld' (Foto: ANP)

LPG-wagon Breda gerepareerd

ProRail is druk doende met reparatiewerkzaamheden aan een gestrande LPG-wagon in Breda. Aan het onderstel was een defect ontstaan dat moest worden verholpen. Met twee hijskranen wordt het gevaarte op een nieuw onderstel geplaatst.

Volgens een woordvoerster van ProRail liggen de werkzaamheden op schema en zijn deze naar verwachting om 11.00 uur afgerond. Tot die tijd rijden er geen treinen tussen Breda en Tilburg. Er zijn bussen ingezet. Reizigers tussen Den Haag Centraal/Rotterdam Centraal en Eindhoven krijgen het advies te reizen via Utrecht.

LPG-wagon Breda gerepareerd
LPG-wagon Breda gerepareerd (Foto: ANP)

Alweer de laatste dag voor Pinkpop

De laatste dag van Pinkpop is aangebroken. Op deze uitverkochte zondag begint het programma om 13.00 uur met Jungle By Night en de Australische artiest Harts, van wie de onlangs overleden Prince groot fan zei te zijn.

Ook Douwe Bob, Tom Odell, Kygo, Balthazar en Skunk Anansie staan op de derde dag van het festival op het podium. De organisatie heeft voor de avond Lionel Richie en, als afsluiter, ex-Beatle Paul McCartney gestrikt. Over de keus voor Richie, zei Pinkpop-baas Jan Smeets eerder: "Het is de tijd van het meezingen." "Richie treedt overal op voor uitverkochte zalen."

De bezoekers moeten ook zondag volgens Weeronline rekening houden met buien en mogelijk ook onweer. Pinkpop liet vooraf weten goed te zijn voorbereid op onweer en geen drama te verwachten zoals vorige week op het Duitse festival Rock am Ring. Tientallen mensen raakten daar gewond toen er op vrijdag een zware onweersbui over het festivalterrein trok en de laatste dag moest het festival worden afgelast.

Zwart is het nieuwe roze op Pinkpop

Al vijftien jaar is Amnesty International hofleverancier van de populaire roze Pinkpop-hoedjes die de festivalweide in Landgraaf elk jaar zijn bekende kleur geven. Tijdens de 47e editie van het driedaagse popfestival duiken er ineens ook zwarte hoedjes op.

Voor het eerst zijn de bekende hoofddeksels in twee kleuren beschikbaar op Pinkpop. De roze voeren zo op het oog nog steeds de boventoon op het festival, maar ook de zwarte primeur vindt gretig aftrek aldus een verkoopster bij een van de standjes. "Mensen vinden het leuk voor de afwisseling. Ik verkoop bijna net zoveel roze hoedjes als zwarte."

Voor drie bonnetjes (7,50 euro) zijn de petten op het terrein te koop bij de standjes van Amnesty. Daar kunnen de Pinkpoppers meteen hun handtekening zetten onder een petitie die Mark Rutte oproept meer kwetsbare vluchtelingen toe te laten in Nederland.

Zwart is het nieuwe roze op Pinkpop
Zwart is het nieuwe roze op Pinkpop (Foto: BuzzE)

FNV KIEM verdwijnt alsnog na 150 jaar

FNV KIEM houdt alsnog op te bestaan. Een meerderheid van de huidige 28.000 leden stapt toch over naar de fusiebond FNV, die in 2015 ontstond. De andere leden gaan een nieuw te vormen kunstenbond van creatieven en kunstenaars vormen.

Dat is de uitkomst van het congres van FNV KIEM zaterdag in Utrecht. Bij de grote fusie vorig jaar van onder meer FNV Bondgenoten en FNV Bouw met de vakcentrale FNV en FNV Sport haakte FNV KIEM nog af.

"Ik ben blij dat we samen een oplossing gevonden hebben waarbij we de belangen van al onze groepen leden kunnen blijven bedienen op een manier die bij ze past", aldus FNV KIEM-voorzitter Geert van der Tang.

De meerderheid van de leden die overstapt, komen vooral uit de sector grafisch, verpakkingen, audiovisueel, uitgeverijen, uitkeringsgerechtigden en ouderen. Zij gaan binnen de FNV een nieuwe sector vormen met als werktitel Media & Cultuur. Ondertussen wordt er gewerkt aan de voorbereiding van een nieuwe vereniging, met als voorlopige naam 'De Kunstenbond, vakbond van creatieven'.

De splitsing van FNV KIEM moet per 1 juli een feit zijn.

FNV KIEM verdwijnt alsnog na 150 jaar
FNV KIEM verdwijnt alsnog na 150 jaar (Foto: ANP)

Amazon begint ook muziekdienst

Amazon is hard bezig om ook een betaalde streaming muziekdienst op te zetten en daarmee de competitie aan te gaan met Spotify en Apple Music. Dat meldt Reuters op basis van twee ingewijden. De dienst moet 9,99 dollar per maand gaan kosten en een "concurrerende muziekcatalogus" hebben.

Aan de contracten met de platenlabels wordt nog de laatste hand gelegd. De dienst zou aan het eind van de zomer of in de herfst van start moeten gaan.

Amazon biedt nu al een beperkte muziekdienst aan voor klanten van zijn Prime-pakket. Daar valt ook een videodienst onder. De nieuwe muziekdienst moet ook de Echo, een speaker die gebruikt kan worden om allerlei diensten aan te sturen met stemcommando's, interessanter te maken voor een groot publiek.

'Amazon begint ook muziekdienst'
'Amazon begint ook muziekdienst' (Foto: BuzzT)

Superhelden en -schurken vechten het uit in Injustice 2

Warner Bros. Interactive en Netherrealm Studios hebben tijdens de Mortal Kombat X Pro League Season 3 finale een gameplaytrailer van Injustice 2 laten zien.

In de trailer zien we oude bekenden uit het eerste deel, maar ook nieuwe helden en schurken. Onder andere Batman, Superman, Supergirl, Aquaman, Actrocitus, Black Manta en Gorilla Grodd zullen in het spel aan het vechten zijn. De makers beloven een flink aantal speelbare personages, die je kunt aanpassen met armors en andere speeltjes die je in de game verdient.

Het spel gaat verder met het verhaal van Injustice: Gods Among Us. Batman en zijn bondgenoten werken samen om de uiteengevallen samenleving weer te herstellen en strijden tegen degenen die Superman’s regime terug willen brengen. Temidden van de chaos verschijnt een nieuwe bedreiging die het voortbestaan van de Aarde in gevaar brengt.

Injustice 2 komt in 2017 uit op PlayStation 4 en Xbox One.

FOK! Wat een weer: veranderlijk weer

Vandaag is het overwegend bewolkt en kan er in de morgen wat lichte regen vallen. Lokaal kan zich een grotere bui voordoen. Later op de dag nemen de buien toe in aantal en in het zuidoosten kan hierbij ook onweer voorkomen. 

De temperaturen liggen rond de 20 graden, de wind weet niet wat hij wil, die waait zwakjes alle kanten uit. Tijdens regenbuien kunnen er wat windvlagen zijn. 

Zon op 05:19
Zon onder 22:00
Zonkracht

6 / 3

Van d4v1d kreeg ik deze foto van een Utrechtse gracht. En ergens heb ik het idee dat ik precies hier eens een crewmeet heb gehad, maar zeker weten doe ik het niet. Het komt me in ieder geval ontzettend bekend voor! 

Geen singel, maar de gracht.  (Foto: d4v1d)
Geen singel, maar de gracht. (Foto: d4v1d)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1897 Karl Esner kreeg octrooi op het Zwitserse zakmes.
1942 Anne Frank kreeg voor haar 13e verjaardag een dagboek, dat jaren later wereldberoemd zou worden.
1954 De Friese Siamese tweeling, Tjitske en Folkje de vries, werden door een operatie succesvol van elkaar gescheiden. 
1964 Nelson Mandela werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
1967 De Venera 4 werd gelanceerd, het eerste ruimtetuig dat onderzoek zou doen in de atmosfeer van Venus.



Een Zwitsers zakmes.

Noord-Ierse en Poolse fans aangevallen door Franse jeugd

Het geweld tijdens het EK 2016 gaat vrolijk verder. Volgens onbevestigde bronnen zijn zowel Poolse als Noord-Ierse fans het lijdend voorwerp van locale jeugd uit Nice.

Minstens twintig 'Ultra's' zouden Noord-Ierse en Poolse voetbalfans hebben aangevallen bij een Ierse Pub in de Zuid-Franse badplaats. Naar verluidt stonden beide supportersgroepen met elkaar een biertje te drinken, toen ze plotseling door Franse jongeren werden bestormd. Morgen nemen beide ploegen het tegen elkaar op in dezelfde plaats.

Zo ongeveer hetzelfde gebeurde afgelopen donderdag een paar kilometer verderop in Marseille, toen uit het niets Engelse fans, die op een terras de nodige bieren aan het verwerken waren, opeens werden belaagd door locale jeugd. Sommige kanalen spraken over Ultra's van de Franse voetbalclub Olympique Marseille. Enkele ooggetuigen maakte melding van 'Arabs'.

De politie in Frankrijk lijkt er ook tactieken op na te houden die niet bepaald de-escalerend werken: de houten knuppel is het meest gebruikte communicatiemiddel. De vrouw van Engels international Jamie Vardy zou hebben gezien hoe de plaatselijke hermandad zonder enige reden traangas inzette tegen de eilandbewoners.

Minstens een man verkeert in levensgevaar na de verschillende rellen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.