FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 mei 2016

Erdogan: vrouwen zijn broedmachines

"Geen enkele moslimfamilie mag anticonceptie en gezinsplanning accepteren", was getekend: Recep Tayyip Erdogan, de grote roerganger van veel Turken en het liefst ook anderen.

Tijdens een toespraak in Istanboel (voormalig Constantinopel) wond de alleenheerser er geen doekjes om: vrouwen moeten kinderen werpen. Beschermde seks? Geen enkel moslimgezin mag zich hiermee inlaten. "Niemand kan zich mengen in het werk van God. De eerste taak behoort hier toe aan de moeders"” De geitenn.. president deed zijn uitspraken live op TV.

God heeft blijkbaar in Erdogans oor gefluisterd dat het zijn wil is dat er flink aangefokt dient te worden. De geboortecijfers moeten worden opgeschroefd. Turkije kampt met een vergrijzing. In 1984 schopte de gemiddelde Esra nog 3,8 koters op de wereld, tegenwoordig zijn dat er nog maar 2,07. Volgens prognoses zou het land in 2050 een bevolkingsinkrimping meemaken, als het zo door gaat.

In het verleden heeft onze vriend een poging gedaan om abortus en overspel te verbieden, maar helaas zonder resultaat. In 2014 noemde hij anticonceptie nog 'verraad'. In zijn pleidooi voor meer stemvee, wijst hij steevast naar het verdorven westen: "het is te zien in het Westen, waar de normen en waarden instorten, het concept van familie wordt afgezwakt, en bevolkingen krimpen." Waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het laatste helemaal waar is.

De islamist, die zelf vier spruiten voortbracht, vindt dat vrouwen een 'eerbare post' hebben. Zonder hen hadden er immers geen mannen bestaan. Deze ietwat denigrerende opmerking maakte hij tijdens een toespraak waarin hij het moederschap boven de economische vrijheid van vrouwen stelde.

Man doodgeschoten door politie

Een verdachte van een mogelijke beroving is maandagavond in het Prinses Beatrixpark in Schiedam overleden nadat hij was neergeschoten door de politie. Dat heeft de politie laten weten.

Bij de politie kwam een melding binnen dat iemand was beroofd en dat daarbij gebruik zou zijn gemaakt van een vuurwapen. Agenten gingen op de melding af. Ze kregen de mogelijke dader in het vizier en schoten hem neer bij de poging hem te arresteren. De verdachte raakte hierbij zwaargewond en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Volgens de politie waren er drie agenten ter plaatse bij de aanhouding van de man. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd en waarom de politie heeft geschoten. Er is een groot onderzoek gestart om hier duidelijkheid over te krijgen. De identiteit van de man is nog niet bekend.

In maart van dit jaar overleden twee mannen door schoten van de politie. In het Noord-Hollandse dorp De Kwakel werd een man doodgeschoten nadat hij met een mes afkwam op agenten. Een man uit Oss overleed aan zijn verwondingen nadat hij in Eindhoven door politiekogels was geraakt omdat hij zich hevig verzette bij zijn aanhouding.

Verdachte overleden na schoten door politie
Verdachte overleden na schoten door politie (Foto: ANP)

Ontwikkelaars laten Apple Watch links liggen

Appontwikkelaars hebben niet veel interesse meer om apps voor de Apple Watch te ontwikkelen. Dat heeft topman Tim Anglade van mobiele database Realm gezegd tegen Business Insider. Realm wordt door ongeveer 100.000 appontwikkelaars gebruikt voor hun apps die circa 1 miljard gebruikers hebben.

"Wekelijks zien we, vergeleken met iOS-apps, zeer weinig Watch-apps", verklaart Anglade. tvOS, het besturingssysteem voor de Apple TV is wel populairder. "tvOS is een gloednieuw platform, dus wil iedereen er een app voor hebben en marktaandeel veroveren. Voor iedere duizend nieuwe iOS-apps, zijn er tien apps voor tvOS en misschien een Watch-app."

Anglade denkt dat dat wel weer gaat veranderen als er een nieuwe versie van de Apple Watch op de markt komt met betere toegang tot sensoren, een snellere processor en langere batterijduur. Mogelijk worden verbeteringen al tijdens het WWDC-congres van de techreus aangekondigd. Dat begint op 13 juni.

Ontwikkelaars laten Apple Watch links liggen
Ontwikkelaars laten Apple Watch links liggen (Foto: BuzzT)

Kans op olympische kwalificatie gemist door vergeten polsstokken

Het zat de Britse tienkampers Ashley Bryant en John Lane afgelopen weekeinde niet bepaald mee. Ze zouden in het Oostenrijkse Götzis meedoen aan de prestigieuze tienkamp aldaar, waar ze zich eveneens hoopten te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer.

Een vliegmaatschappij gooide echter roet in het eten: de polsstokken van de twee werden om de een of andere reden niet meegenomen. Vooral voor Bryant lijkt dat erg pijnlijk te zijn geworden. Hij kwam met een geleende stok bij het polsstokhoogspringen tot 4,40 meter, dertig centimeter onder zijn persoonlijk record, en die relatief matige prestatie zorgde ervoor dat hij de olympische limiet niet haalde.

Bryant en Lane zouden, met onder meer hun polsstokken, op donderdag aankomen op Oostenrijkse bodem. De vlucht van EasyJet werd echter geannuleerd en dus moest er snel een vervangende vlucht gezocht worden. Dat vond het duo bij Swiss Air, wat hen er vervolgens nog van verzekerde dat de polsstokken zeker wel meegenomen konden worden. Drie dagen en vele alsmaar wanhopiger telefoontjes later was er van de stokken nog geen spoor te bekennen..

"Ik heb geen flauw idee waar ze op het moment zijn", liet Bryant weten. "Wel denk ik dat het niet hebben van mijn eigen stokken mij de das omgedaan heeft. Het is erg pijnlijk om in mijn eerste tienkamp in twee jaar op zo'n manier zo nipt de olympische limiet mis te lopen." De tienkamper kon op de zondag, dag twee van de tienkamp, nog in actie komen door een stok te lenen van de Zweed Fredrik Samuelsson.

Voor Lane ging dat niet zo makkelijk. Polsstokken zijn op maat gemaakt, zowel wat lengte als flexibiliteit betreft, en Lane gebruikt doorgaans kortere stokken dan de rest. "Ik heb gevraagd of de Duitsers er één konden missen, maar die zeiden dat ze geen stokken voor kinderen gebruiken", aldus coach Toni Minichiello. Lane zag zich daardoor genoodzaakt op te geven en zal over twee weken in Tsjechië een nieuwe poging doen de limiet te halen.

De Britse atletiekbond zou voor Bryant mogelijk een uitzondering kunnen maken. "We zijn op de hoogte van de bijzondere problemen die hij gehad heeft en we zullen ernaar kijken als een individuele zaak", aldus een woordvoerder van de bond. 

Het vervoeren van materiaal is wel vaker een probleem voor atleten, zeker als het gaat om iets als meterslange polsstokken. De Ier Kevin Atkinson weet er alles van: hij vroeg ooit of zijn polsstokken mee konden in het vliegtuig, wat geen probleem was, zo zei man. Bij aankomst kreeg hij inderdaad zijn stokken weer in handen, maar ze waren wel allemaal in twee stukken gezaagd. 

WK-zilver BMX'er Kimmann, Smulders hard onderuit

BMX'er Niek Kimmann is zijn wereldtitel op de cross kwijt. De Nederlander schopte het op het WK in Medellin wel tot de finale en veroverde daarin zilver, gezien zijn matige vorm dit seizoen een mooie verrassing. 

Op de Colombiaanse baan was Kimmann de hele dag ijzersterk. In de finale moest hij na een iets mindere start echter zijn meerdere erkennen in de Fransman Joris Daudet, die hem eerder in de kwartfinales ook al de baas was. Dat ging in de eindstrijd niet zonder slag of stoot en vooral in de slotfase was Kimmann bijzonder snel. Uiteindelijk kwam hij minder dan vijf honderdsten van een seconde tekort om zijn wereldtitel te prolongeren. Nicholas Long uit de Verenigde Staten eindigde op respectabele afstand als derde, terwijl de van een blessure teruggekeerde Twan van Gendt zeer knap zesde werd.

Bij de vrouwen ging Nederlands' voornaamste troef, Laura Smulders, in de kwartfinales snoeihard onderuit. De indrukwekkend sterke Judy Baauw haalde wel de halve finales, terwijl Merle van Benthem het zelfs tot de finale schopte. Daar kwam ze er niet aan te pas, want de wereldtop bleek nog net iets te sterk. Op de naar haarzelf vernoemde baan ging nationale heldin Mariana Pajon als nieuwe wereldkampioene over de streep, gevolgd door Caroline Buchanan uit Australië en de Amerikaanse Alise Post. 

Toch was er nog een Nederlandse wereldtitel te vieren. Supertalent Ruby Huisman profiteerde bij de juniores perfect van een fout van de tot dan toe onklopbare Merel Smulders en greep het goud. Smulders kwam gedesillusioneerd als vijfde over de streep. Kevin van de Groenendaal en Justin Kimmann haalde bij de junioren heren de finale, maar eindigde op de laatste twee plekken - in het geval van Kimmann door een valpartij. 

Waylon in jury The Voice voor zwangere Anouk

Anouk stopt tijdelijk als coach van The Voice of Holland. Zanger Waylon neemt plaats op haar rode draaiende stoel. Anouk is zwanger van haar zesde kindje en bereidt zich voor op de bevalling.

RTL, Talpa en Anouk hebben geprobeerd om de opnameschema's op elkaar af te stemmen. Uiteindelijk is gezamenlijk besloten op zoek te gaan naar een vervanger. In het achtste seizoen neemt de Nederlandse zangeres gewoon weer plaats in haar 'eigen' coach-stoel.

Waylon vormt de jury samen met Ali B, Sanne Hans (Miss Montreal) en nieuwkomer Guus Meeuwis.

Waylon in jury The Voice voor zwangere Anouk
Waylon in jury The Voice voor zwangere Anouk (Foto: ANP)

Australië verkoopt geconfisceerde bitcoins

Australië gaat geconfisceerde bitcoins verkopen. De 24.518 stuks van de elektronische valuta worden in tranches van 2000 stuks verkocht. Zo'n block is met de huidige wisselkoers een kleine 900.000 euro waard. De hele hoeveelheid levert de Australische overheid een kleine 11 miljoen euro op.

De politie in de staat Victoria nam in 2013 de bitcoins in beslag. Die waren in bezit van een man die opgepakt werd vanwege het online verhandelen van drugs.

De bitcoins worden in delen verkocht omdat het plotseling aanbieden van een grote hoeveelheid de koers onder druk kan zetten. Iedereen kan meebieden op de bitcoins.

Australië verkoopt geconfisceerde bitcoins
Australië verkoopt geconfisceerde bitcoins (Foto: BuzzT)

Politie Zwolle biedt Typhoon excuses aan

De politie van Zwolle gaat mogelijk contact zoeken met Typhoon om de rapper excuses aan te bieden voor de onterechte behandeling op maandag. Dit zegt een woordvoerder van het politiekorps tegen de Stentor.

De woordvoerder geeft aan dat de agenten van hun leidinggevende te horen hebben gekregen dat ze Typhoon niet staande hadden mogen houden op basis van zijn huidskleur. De zegsman voegt eraan toe dat het incident uitgebreid binnen politiekringen besproken zal worden om herhaling te voorkomen.

Typhoon, de artiestennaam van Glenn de Randamie, beweert op sociale media dat de politie bevooroordeeld was. "Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel", schrijft Typhoon. "De politie vond het het verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt", aldus Typhoon.

Politie Zwolle biedt Typhoon excuses aan
Politie Zwolle biedt Typhoon excuses aan (Foto: BuzzE)

Celstraf wegens 'cocaïne-siliconen'

Een 24-jarige Colombiaanse is maandag in Frankfurt tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens smokkel van 850 gram cocaïne in speciaal daarvoor aangebrachte borstimplantaten. De 'cocaïnesiliconen' werden in een ziekenhuis in een urenlange operatie verwijderd, nadat ze bij aankomst op het vliegveld van Frankfurt in februari als gevolg van hevige pijn op de borst een politieagent had aangeschoten en om hulp vroeg. Uit de twee borstimplantaten kwam in totaal 850 gram cocaïne tevoorschijn, meldde de omroep van Hessen.

De vrouw zei als landarbeidster in bittere armoede te leven met drie eigen kinderen, haar moeder en acht jongere zussen. Ze wilde het onderwijs van enkele zusjes betalen met behulp van de 850 euro die ze voor de smokkel zou krijgen. Ze werd naar eigen zeggen kort voor haar vliegreis naar Europa in een privéwoning onder narcose geopereerd en kreeg borstimplantaten. Ze kreeg in het vliegtuig pijn en raakte in paniek.

De rechter sprak van een schokkende zaak, waarbij de vrouw een groot gezondheidsrisico nam. De rechtbank koos ondanks de treurige omstandigheden niet voor een voorwaardelijke straf,omdat dit een verkeerd signaal aan de drugssmokkelaars zou zijn.

Celstraf wegens 'cocaïne-siliconen'
Celstraf wegens 'cocaïne-siliconen' (Foto: ANP)

Mariah Carey houdt bruiloft 'bescheiden'

Mariah Carey hanteert tijdens de voorbereidingen voor haar bruiloft niet de overtreffende trap. "Ik heb nooit gezegd dat het een grote bruiloft wordt", zei de zangeres maandag in de talkshow Live! with Kelly.

Mariah en James Packer kondigden in januari aan in het huwelijksbootje te gaan stappen. James vroeg haar ten huwelijk met een 35-karaats diamanten ring. Intussen is Mariah druk bezig met de voorbereidingen voor de grote dag. "Er wordt aan gewerkt", antwoordde de zangeres, zonder uit de school te klappen hoe haar trouwdag eruit gaat zien. "Ik kan er nog niet vrijuit over praten, want alles bevindt zich nog in de voorbereidende fase."

People weet dat ze al een trouwjurk heeft uitgezocht in Parijs, waar ze langsging bij modehuis Balmain en modeontwerper Azzedine Alaïa.

Het wordt voor Mariah en James de derde keer dat ze in het huwelijksbootje stappen. Mariah was eerder getrouwd met Nick Cannon met wie ze een tweeling kreeg. Daarvoor was ze getrouwd met platenbons Tommy Mottola.

Mariah Carey houdt bruiloft 'bescheiden'
Mariah Carey houdt bruiloft 'bescheiden' (Foto: BuzzE)

Golf van protest over doodschieten gorilla

Dierenliefhebbers hebben massaal hun verontwaardiging getoond over het doodschieten van een westelijke laaglandgorilla in de Cincinnati Zoo om een jongetje van vier te redden. De peuter was door de omheining gekropen en in het verblijf van de mensaap gevallen. Te hulp gesnelde bewakers zagen geen andere oplossing dan het zeventienjarige beest een kogel door de kop te jagen.

Dat onnodig geweld tegen een bedreigde diersoort leidde tot een golf van protest. Maandag waren de online petities op Change.org al door meer dan 200.000 mensen ondertekend. Zij betoogden dat de 200 kilo zware 'Harambe' zo te zien niets kwaads in de zin had, hoewel hij het ventje misschien niet al te zachtzinnig uit het ondiepe water op een rotsmuurtje trok.

Volgens getuigen had de knul gezegd dat hij naar de apen toe wilde. In een onbewaakt moment voegde hij daad bij woord. Michelle Gregg, die zich op Facebook voorstelde als zijn moeder, liet weten dat haar zoon een hersenschudding heeft en wat schrammen. Ze vroeg om begrip omdat "ongelukken gebeuren."

Golf van protest over doodschieten gorilla
Golf van protest over doodschieten gorilla (Foto: ANP)

'Bevooroordeelde' politie houdt Typhoon aan

De politie heeft maandag rapper Typhoon aangehouden. Typhoon, de artiestennaam van Glenn de Randamie, beweert op Instagram dat de politie bevooroordeeld was. "Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel", schrijft Typhoon. "De politie vond het het verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt."

"De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevooroordeeld was", vervolgt Typhoon, die suggereert dat de politie dacht drugsgeld op het spoor te zijn.

"Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest."

Typhoon wijt de problematiek niet alleen aan de politie. "Dit is een dikke error in de Nederlandse samenleving. De eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme, discriminatie, en onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur zijn. We zijn er nog lang niet!"

'Bevooroordeelde' politie houdt Typhoon aan
'Bevooroordeelde' politie houdt Typhoon aan (Foto: BuzzE)

'Verdacht pakket in tuin Witte Huis'

Bij het Witte Huis in Washington zijn maandag speciale veiligheidsmaatregelen genomen omdat er een verdacht pakket was gezien. Dat zou door iemand over het hek in de tuin gegooid zijn, meldden Amerikaanse media. Aan de westelijke en aan de noordelijke kant van het complex waar de Amerikaanse president woont en werkt, mocht niemand meer naar binnen of buiten.

President Barack Obama was net terug van de jaarlijkse officiële herdenking van de gevallenen in oorlogen op de erebegraafplaats in Arlington. De begraafplaats ligt in de staat Virginia, circa vijf kilometer ten westen van het Witte Huis.

'Verdacht pakket in tuin Witte Huis'
'Verdacht pakket in tuin Witte Huis' (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 21

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Het was afgelopen week absoluut de week van de Giro d'Italia en Steven Kruijswijk. Dat waren goede tijden:

Maar helaas ook slechte tijden:

Maar hij krabbelde op:

En hier zijn we het roerend mee eens:

Al die aandacht voor de toppers ook niet eerlijk:

De Giro doet rare dingen met je:

Zo'n wielerwedstrijd is ook niet voor iedereen even interessant:

De Giro, voor al uw politieke meningen:

De tweets van Bram Tankink zijn zoals jullie merken fantastisch, dit soort juweeltjes bijvoorbeeld:

Lekker rustig je oefenrondjes rijden voor de Indy500:

Uitstekende samenvatting van de Champions League-finale:

En na de finale moest iedereen weer naar huis:

Zo doen ze dat in Italië:

Een bijzondere foto:

Zo fiets je in de Giro en zo heb je een nieuw beroep:

Een bijzonder huwelijk in Schotland. Nikki en Richard Mccutcheon zijn fan van rivaliserende clubs: Ayr United FC en van Kilmarnock FC. Dat zal vast voor enige discussies hebben gezorgd tussen de twee. Maar ze maakten er een bijzondere dag van en trouwden op het veld van Ayr. Op het feest waren een paar bijzondere gasten:

Even wachten mensen:

Tijden veranderen:

Feest bij Telstar:

Ayr United FC viel trouwens niet alleen door het huwelijk op, ze presenteerden ook hun nieuwe shirt:

'Vijf olympisch kampioenen gewichtheffen alsnog positief op doping'

Vijf olympisch gewichthefkampioenen zouden bij hertesten van urinestalen van de Spelen van 2008 en 2012 alsnog positief zijn bevonden op het gebruik van verboden middelen. Dat zou de president van de internationale gewichthefbond IWF, Tamas Ajan, tegenover Iraanse journalisten hebben gezegd.

Ajan is in Iran voor de Grand Prix in het Aziatische land en sprak daar met een aantal lokale journalisten. Die zouden gemeld hebben dat Ajan hen vertelde over in totaal twintig gewichtheffers die bij de hertesten alsnog positief zijn bevonden. Het gaat daarbij om tien gevallen uit 2008 en tien uit 2012, waaronder vijf winnaars van olympisch goud - één uit 2008 en vier uit 2012.

Het eerste land waar gezien de recente ontwikkelingen aan gedacht wordt is uiteraard Rusland, maar die wonnen in Londen vier jaar geleden geen enkele gouden medaille. Dat kwam onder meer doordat meerdere topfavorieten uit het land zich vlak voor de Spelen plotseling afmeldden met blessures. Wel werden vijf zilveren medailles gewonnen en dus zou juist Rusland zomaar eens kunnen profiteren van de positieve dopingtests. 

De IWF is nog niet met een officieel statement gekomen over de vermeende dopinggevallen. 

Franse wijngaarden lijden onder hagelbuien

Het noodweer dat dezer dagen over Frankrijk trok, heeft met name door de hevige hagelbuien flinke schade toegebracht aan wijngaarden. Vooral in de streek die bekend is om zijn cognac is zwaar getroffen. De domeineigenaren vrezen dit jaar een slechte opbrengst. Volgens hen is 5000 tot 6000 hectare vernield door grote hagelstenen, overvloedige regen en stormachtige wind.

Ook Chablis en Beaujolais hebben ernstig te lijden gehad van de barre weersomstandigheden. "Op veel plekken is de aangerichte ravage zo groot dat de oogst onzeker is of zelfs onmogelijk", liet de belangrijkste landbouworganisatie FNSEA maandag in een verklaring weten. Een woordvoerster van de cognacproducenten, verenigd in de BNIC, vertelde dat van een aantal wijngaarden in haar gebied geen enkele druif meer is te verwachten.

Franse wijngaarden lijden onder hagelbuien
Franse wijngaarden lijden onder hagelbuien (Foto: ANP)

Onderzoek: Hitler had broertje met waterhoofd

Onderzoekers hebben nieuwe informatie ontdekt over de vroegste jeugdjaren van Adolf Hitler (1889-1945). De latere dictator is op driejarige leeftijd geconfronteerd met het overlijden van broertje Otto, die een waterhoofd had. "In hoeverre zijn dood invloed heeft gehad op de opstelling van de volwassen Hitler ten opzichte van mensen met handicap, is de vraag" , zei Florian Kotanko maandag.

De voorzitter van de geschiedkundige vereniging van Braunau, waar de ouders van Hitler destijds woonden, zei de nieuwe details te hebben gevonden in de archieven van de plaatselijke parochie en in de kronieken van het weekblad 'Neue Warte am Inn'. De krant 'Oberösterreichischen Nachrichten' zal dinsdag uitgebreid ingaan op het nu opgediepte materiaal.

Tot dusver gingen de historici ervan uit dat Adolf Hitler het vierde kind was van de familie en niets heeft meegekregen van het overlijden van twee broers (Gustav en Otto) en zus Ida aan difterie. Door het verlies van haar andere kinderen kon moeder Klara al haar aandacht richten op de jonge Adolf. Nu lijkt het erop dat Otto, die maar zeven dagen leefde, na hem kwam. Dat betekent dat de latere nazi-leider als moederskindje die liefde in elk geval tijdens de zwangerschap en de week na de geboorte heeft moeten delen.

Onderzoek: Hitler had broertje met waterhoofd
Onderzoek: Hitler had broertje met waterhoofd (Foto: ANP)

Zwalkende koploopster ultramarathon aangereden door motor

Het was zondag weer tijd voor de jaarlijkse Comrades Marathon, een ultramarathon in Zuid-Afrika. De wedstrijd ging over 89 kilometer met de start in Pietermaritzburg en finish in Durban. Bij de vrouwen werd het een ware uitputtingsslag, vooral voor Caroline Wöstmann. 

De Zuid-Afrikaanse lag al zo'n tachtig kilometer lang op kop, maar met de finish bijna in zich begon ze het toch wel erg lastig te krijgen. De winnares van vorig jaar zwalkte over het parcours en had last van elk spiertje in haar lichaam. Tien kilometer voor de finish leek het noodlot toe te slaan: ze zwalkte naar de zijkant, liep tegen een motor aan en werd door een andere motor aangereden. 

Wöstmann kon haar weg wel vervolgen, maar bleef alsmaar tijd verliezen op haar achtervolgers. Na meer dan zes uur hardlopen en met nog drie kilometer te gaan had ze nog vier minuten voorsprong, maar nog geen anderhalve kilometer later was dat als sneeuw voor de zon verdwenen. Landgenote Charne Bosman haalde haar in en kwam zegevierend over de finish na 6:25.55 uur. Wöstmann haalde de finish uiteindelijk nog wel, maar verloor in de laatste anderhalve kilometer nog eens bijna vijf minuten. 

Schoolkinderen trotseren regelmatig steile klif

Waar in Nederland schoolgaande koters veilig hun bestemming kunnen bereiken door attente klaar-overs, levensgevaarlijk rijdende moeders en gekleurde vlakken op de weg als oversteekplaatsen, pakken ze dat in China ietwat anders aan. Enkele schoolkinderen moeten het daar doen met een gammele bamboeladder, die gemonteerd is op een rotswand met een hoogte van bijna 800 meter.

De kinderen komen uit een verpauperd dorp in de Sichuan (een provincie waar Nederland circa twaalf keer in past). Die lokale autoriteiten hebben niet de financiële middelen om het dorp op een normale manier met de rest van de wereld te verbinden, dus mogen de kinderen, in een leeftijd van 6 tot 15 jaar, hun leven op het spel zetten door tweemaal per maand een niet ongevaarlijke klim te maken via een geïmproviseerde ladder en het nodige bijkomende klauterwerk.. Een gemiddelde afdaling naar de school in de vallei duurt ongeveer een uur, omhoog kan de reis zomaar anderhalf uur duren.

Veiligheidsmaatregelen zijn er niet. Er is geen kooi om de ladder gemonteerd en de kleine klimmertjes zijn niet gezekerd. In het verleden hebben al zo'n acht personen de dood gevonden op deze steile route.

Fotograaf Chen Jie heeft een verslag gemaakt van de kindonvriendelijke reis en hoopt dat dit probleem op deze manier wat meer onder de aandacht komt. Zijn intentie is dat de Chinese regering zijn portemonnee gaat trekken, zodat de kindertjes voortaan op een normale manier wakker kunnen worden, onderweg naar school.

Punten Formule 1-manager ronde 6

In de zesde race van dit Formule 1-seizoen hadden we met Lewis Hamilton de derde winnaar van het seizoen. Hij profiteerde optimaal van de fout bij Red Bull die niet klaarstond voor Daniel Ricciardo en boekte zijn eerste zege sinds Amerika vorig jaar. Max Verstappen crashte uit de race en pakte dus geen punten. Dat had een hoop gevolgen in de Formule 1-manager, want veel mensen hadden de goedkope Verstappen in hun team zitten.

De beste score werd deze ronde gehaald door i2Them2, die met 501 punten als enige door de 500 punten grens wist te gaan. Met Daniel Ricciardo en Sergio Perez (en twee keer Manor), had hij het beste team bij elkaar gezet. pietje aap haalde met 468 punten de tweede score, voor Ferrari412T2 met 455 punten.

Door zijn dagzege stoomt i2Them2 ook de top vijf in van het klassement. Hij staat nu vierde, met negen punten achterstand op drie koplopers; Elmax, Melief en Tio132. Zij staan met 2030 punten bovenaan, maar de eerste 24 staan nog binnen de 100 punten van elkaar. 

Algemeen klassement na ronde 6

# team user ronde 6 totaal
1 Team ElmAx Elmax 288 2030
- Perfected weakness Melief 288 2030
- Team Tio Tio132 288 2030
4 i2Them2 i2Them2 501 2021
5 Grolsch Racing BazingaF1 288 2012
- Taborski teamrevenge 410 2012
7 Gras F1 Abri 295 2009
8 Kwetteraar Badeendkarl 345 2007
9 Ballon BaronVanNeemwegge 352 2006
10 Fietsemderin Bonkojoy 444 2005

Voor de volledige stand klik je hier.
Voor je eigen punten en positie kan je terecht in je teammanagement.

Bij de subleagues staat Scuderia Hollandia nog steeds aan de leiding. Ze hebben een vrij ruime voorsprong op Mijn Naam is Haas, dat op 54 punten achterstand staat. Plaats drie wordt gedeeld door Formel Einz en Wacky Races, dat met 332 punten de beste dagscore haalde.

Algemeen klassement subleagues na ronde 6

# subleague beheerder ronde 6 totaal leden
1 Scuderia Hollandia alucard1980 269 1892 3
2 Mijn Naam Is Haas eieregooie 246 1838 8
3 Formel Einz ben.hahlen 233 1806 4
- Wacky Races plumbum 332 1806 4
5 ZZZZwaffelendeZwierenzwaaiers Zuurtje 281 1802 6
6 !ForTheFun! KingGeitje 285 1786 3
7 Go-3-Go ocbar 273 1779 4
8 Vinkecity Schumie2 267 1774 13
9 PowerToTheMAX Horus 253 1770 4
10 The Fast and the Korkies Altron 270 1766 6

Voor de volledige stand bij de subleagues klik je hier. 

De manager is vanaf nu weer open en in je teammanagement kan je weer wisselen en aankopen doen met je nieuwe budget. De manager blijft open tot vrijdag 10 juni 23.59 uur. Tot dan kan er worden gewisseld voor de Grand Prix van Canada. Mocht je de eerste races hebben gemist en ondanks een achterstand toch nog mee kunnen doen, dan kan je je nog steeds inschrijven

Voor vragen kan je een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2016-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Hamilton won de GP van Monaco
Hamilton won de GP van Monaco

Dumoulin start toch in Tour de France

Tom Dumoulin gaat in juli toch van start in de Tour de France. Dit heeft Team Giant-Alpecin vandaag bekendgemaakt. Dumoulin zou aanvankelijk deelnemen aan de Ronde van Polen, maar die is tegelijkertijd met La Grande Boucle. Dit bleek echter om een voorlopige deelnemerslijst te gaan, waardoor men dacht dat de Nederlander niet mee zou doen.

Dumoulin reed onlangs nog in de Giro d'Italia en droeg een aantal dagen het roze leiderstricot. Uiteindelijk stapte de wielrenner af, vanwege een blessure aan het zitvlak. Deze opgave heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de voorbereiding op de Olympische Spelen op de schop moest. "De Tour hoeft niet slecht te zijn. Je moet alleen zorgen dat je rechtop blijft", aldus Dumoulin tegen de NOS.

Het huidige seizoen heeft Dumoulin helemaal afgestemd op de olympische tijdrit, die op 10 augustus wordt verreden. Toch kent onze landgenoot ook de risico's. Vorig jaar stond alles in het teken van de Tour de France, die hij na drie etappes alweer verliet na een massale valpartij. Later in het jaar speelde hij nog wel een belangrijke rol in de Vuelta a España, waar hij op de voorlaatste dag pas de leiderstrui verspeelde.

"Daarom hadden we dit plan liever vermeden. Na mijn voortijdige vertrek uit de Giro hebben we alles op een rijtje gezet. Na alles afgewogen te hebben, lijkt deze voorbereiding ons echter toch de beste. Om te winnen moet je risico durven nemen en je moet ook durven verliezen."

Dumoulin begint in elk geval zonder ambities aan de Tour de France. "We hebben met Warren Barguil al een kopman, een renner voor het klassement. Ik kan dus sowieso niet ineens de ploeg opeisen. Daarnaast lijkt het me ook niet verstandig met het oog op Rio mezelf wekenlang helemaal uit te melken."

Toch legt de renner van Team Giant-Alpecin zichzelf wel een doel op, of beter gezegd: Twee doelen. In de Tour de France zijn namelijk twee tijdritten opgenomen. De eerste staat voor 15 juli op de rol; een rit van 37 kilometer. De tweede tijdrit staat gepland voor 21 juli, wat een klimtijdrit zal zijn. "Ze zijn allebei erg mooi. De klimtijdrit is niet echt super lastig, maar zeker de eerste tijdrit is een kolfje naar mijn hand als ik naar het routeprofiel kijk."

Na de Tour de France zijn er nog twee weken over tot de start van de Olympische Spelen. In het eerste weekend wordt de wegwedstrijd voor mannen verreden, waarna op 10 augustus de tijdrit volgt. Dumoulin is er van overtuigd, dat de Franse wielerronde niet van negatieve invloed hoeft te zijn.

Dit bewezen andere renners in het verleden ook. Dumoulin: "Bradley Wiggins heeft bewezen dat het kan. Hij won in 2012 de Tour en daarna ook de olympische tijdrit. Fabian Cancellara won in Peking olympisch goud op de tijdrit en had dat jaar ook de Tour gereden. De Tour hoeft niet slecht te zijn."

Dumoulin start toch in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin start toch in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)

'Feyenoord praat met Boussoufa'

Mbark Boussoufa speelt komen seizoen wellicht in de Eredivisie. Feyenoord heeft de 31-jarige middenvelder gepolst.

Afgelopen weekeinde liet Boussoufa al weten, dat hij werd benaderd door een club uit de traditionele top drie van Nederland en dat het daarbij niet om Ajax ging. Derhalve bleven PSV en Feyenoord over. Volgens Voetbal International waren het de Rotterdammers die contact hebben gezocht.

De Nederlandse Marokkaan is momenteel transfervrij, dus Feyenoord zou hem gratis kunnen inlijven. Het is echter de vraag of zijn salariseisen haalbaar zijn, aangezien hij de afgelopen seizoen in Rusland een vermogen verdiende.

Boussoufa speelde het afgelopen seizoen bij KAA Gent, waar hij in het begin van zijn carrière ook al voor uitkwam. Vervolgens kwam de Marokkaans international via RSC Anderlecht bij Anzhi Makhachkala en Lokomotiv Moskou terecht.

UCI: Minder motoren tijdens wielerkoersen

De internationale wielrenunie (UCI) legt op dit moment de laatste hand aan de nieuwe regelgeving voor auto's en motoren tijdens wielerkoersen. Volgens de bond moet het aantal omlaag en ook het zal voortaan gekeken worden naar het gewicht van de motor.

De UCI onderneemt hiermee nu dus eindelijk actie, aangezien het afgelopen weekend tijdens de Ronde van België weer eens mis ging. In de koninginnenrit van de Belgische meerdaagse koers veroorzaakten twee motorrijders een massale valpartij, waarbij negentien renners betrokken waren. Elf van hen moesten voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Stig Broeckx was het grootste slachtoffer van het weekend. De wielrenner, uitkomend voor Team Lotto-Soudal, ligt in coma met verschillende bloedingen in de hersenen.

De laatste tijd gaat het steeds vaker mis in het peloton, waarbij voornamelijk motorrijders betrokken zijn. "We hebben te veel incidenten gehad. Het is van cruciaal belang dat we al het mogelijke doen om de renners te beschermen tegen onnodige risico's", liet UCI-voorzitter Brian Cookson in een verklaring weten.

Seuntjens bereikt mondeling akkoord met AZ

Mats Seuntjens vertrekt bij NAC Breda en gaat voor AZ spelen. De aanvaller van de Bredanaars kwam eerder vandaag een mondeling akkoord overeen. In Alkmaar ligt voor hem een contract voor de duur van vier jaar klaar. Deze wordt ondertekend na een succesvolle medische keuring.

"We wisten dat het bij het uitblijven van promotie moeilijk zou worden om Mats langer bij NAC te houden", liet technisch directeur Hans Smulders weten. "Als voetballer is hij toe aan de volgende stap en de Eredivisie. We hebben hem een mooi aanbod voorgelegd, maar hij verkoos voor een avontuur buiten Breda. We wensen hem daar uiteraard veel succes bij."

Seuntjens begon in 2010 aan de jeugdopleiding van NAC Breda en boekte daar ook zijn eerste succes. Met de A1 won hij de nationale beker. Niet veel later volgde de stap naar het eerste elftal, waarna hij op 28 januari 2012 debuteerde in de wedstrijd tegen De Graafschap. In de daaropvolgende seizoenen groeide hij uit tot een belangrijke speler, die nu dus vertrekt.

Kort verblijf zorginstelling in basispakket

De zorg en opvang voor patiënten die om medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, zit vanaf 1 januari volgend jaar in het basispakket.

Hierdoor komt er meer duidelijkheid voor patiënten en zorgverleners en sluit de zorg beter aan op de individuele wensen van patiënten, aldus minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maandag. Nu geldt voor dit zogeheten eerstelijnsverblijf nog een tijdelijke subsidieregeling. Door opname in het basispakket wordt het voor de zorgverzekeraar mogelijk deze zorg in te kopen.

"Mensen die bijvoorbeeld uit het ziekenhuis komen en tijdelijk even niet naar huis kunnen, moeten op goede opvang en verzorging kunnen rekenen. Het is cruciaal dat dit goed wordt geregeld. Zo voorkomen we dat mensen onnodig lang in een ziekenhuis hoeven te blijven", aldus Schippers.

Kort verblijf zorginstelling in basispakket
Kort verblijf zorginstelling in basispakket (Foto: ANP)

33.000 euro voor Bimbo-box

Het is misschien een wat oubollig ding in deze tijd van moderne electronica en apps. Maar Dordtenaar Gerrit Drenth had er 33.000 euro voor over om een Bimbo-box te kopen. En niet zomaar een Bimbo-box, maar de Bimbo-box die altijd in de V&D in Dordrecht heeft gestaan.

Een Bimbo-box is een mechanisch apenorkest dat vroeger in allerlei winkels, pretparken en zelfs in dierentuinen stond. Voor een kwartje gingen de apen wild tekeer op hun instrumentjes, begeleid door muziek. En de heer Drenth vond dat deze Bimbo-box in Dodrecht moest blijven en dus bood hij flink tijdens de veiling van de inventaris van het failliete V&D. De Bimbo-box krijgt een mooie plek in bar-restaurant 't Bevertje waarvan hij de eigenaar is.

Grootste Nederlandse judoploeg ooit naar Olympische Spelen

Nederland zal de grootste judoploeg ooit naar de Olympische Spelen afvaardigen. Vijf dames en zes heren zullen de tatami betreden in Rio de Janeiro, een record. Zeven judoka's zullen in Brazilië hun debuut maken. 

Afgelopen weekend werd de Masters gehouden in het Mexicaanse Guadalajara. Dit was het laatste toernooi van het kwalificatietraject, dat twee jaar duurde. De beste 22 heren en de 14 beste dames, geschoond voor één persoon per land per gewichtsklasse, hebben zich geplaatst voor Olympische Spelen. Ieder land mag per gewichtsklasse maximaal één judoka afvaardigen. 

De Nederlandse judoploeg bestaat uit: Sanne Verhagen (-57 kilogram), Anicka van Emden (-63 kilogram), Kim Polling (-70 kilogram), Marhinde Verkerk (-78 kilogram), Tessie Savelkouls (+78 kilogram), Jeroen Mooren (-60 kilogram), Dex Elmont (-73 kilogram), Frank de Wit (-81 kilogram), Noël van 't End (-90 kilogram), Henk Grol (-100 kilogram) en Roy Meyer (+100 kilogram).

Alleen Sanne Verhagen heeft zich niet rechtstreeks voldaan aan de kwalificatie-eis. Zij plaatste zich voor Rio met een continentale quotumplek. Opvallende afwezige is Guusje Steenhuis. De 23-jarige Steenhuis staat in de klasse tot 78 kilogram derde op de wereldranglijst, twee plekken hoger dan Verkerk. Omdat beide judoka's zich rechtstreeks zouden plaatsen mag de judobond bepalen wie zij zouden afvaardigen. De judobond heeft gekozen om de meer ervaren Verkerk te sturen. 

In de klasse tot 70 kilogram zijn er daarnaast nog twee 'Nederlandse' judoka's in Rio. Zowel Linda Bolder als Esther Stam zullen meedoen aan de Olympische Spelen, respectievelijk voor Israël en Georgië. Beide dames moeten in deze gewichtsklasse Kim Polling voor hun dulden, de nummer één van de wereld. 

Vier jaar geleden in Londen moest Nederland genoegen nemen met twee keer brons. Henk Grol en Edith Bosch behoorden tot de medaillewinnaars. De judobond zet voor deze Olympische Spelen in op drie medailles. 

'Amber Heard dreigde met valse beschuldiging'

Amber Heard dreigde met valse beschuldigingen, vlak voordat zij de rechter vertelde dat Johnny Depp haar had mishandeld. Dat schrijft Johnny's vriend Doug Stanhope in een artikel voor The Wrap.

Volgens Stanhope chanteert Amber haar ex en heeft ze hem bovendien jarenlang gemanipuleerd. Hij en zijn vriendin waren bij Johnny thuis op de dag dat hij Amber een blauw oog zou hebben bezorgd, een dag nadat Johnny's moeder op 20 mei was overleden. "Hij was kwetsbaar en zei dat hij niet alleen verdrietig was om zijn moeder, maar dat Amber bij hem weg ging en dat ze dreigde publiekelijk over hem te liegen op allerlei huichelachtige manieren als hij niet zou doen wat zij zei."

Die avond werd de politie naar het huis van Amber en Johnny geroepen vanwege huiselijk geweld, maar de agenten vertrokken weer zonder bewijs te hebben gevonden. Ambers buurvrouw en vriendin heeft voor advocaten in de zaak verklaard dat Amber haar ook had gebeld en dat ze een agressieve en scheldende Johnny aantrof. Amber vroeg na het weekend een scheiding aan.

Jaloers
Ondertussen meldt The Sun dat Johnny gek werd van angst dat Amber vreemdging met Cara Delevingne. Amber had een lange relatie met een vrouw voordat ze met Johnny trouwde. The Mirror weet dat ze zelfs getrouwd was met Tasya Van Ree en haar naam had veranderd in Amber Van Ree. Amber en Cara werkten in 2014 samen aan een film en raakten bevriend. "Ze gingen vaak samen op stap en deden geen poging te verbergen dat ze erg flirterig waren met elkaar", vertelt een bron. Johnny zou jaloers zijn geweest vanwege deze vriendschap.

Johnny's ex Vanessa Paradis en hun zeventienjarige dochter Lily Rose Depp hebben de acteur verdedigd. "Ik geloof met heel mijn hart dat alle recente beschuldigingen belachelijk zijn", schreef Vanessa in een open brief.

'Amber Heard dreigde met valse beschuldiging'
'Amber Heard dreigde met valse beschuldiging' (Foto: BuzzE)

17-jarige jongen ontvlucht rechtbank Breda

Een jongen van 17 jaar die vandaag voor de rechter moest verschijnen is na het vonnis uit de rechtbank gevlucht. Hij wist rond 15:15 uur door een draaideur te ontkomen aan 4 politieagenten.

De jongen bleef enige tijd zoek, maar uiteindelijk kon de politie hem traceren. Volgens een woordvoerder van de rechtbank ging het om een civiele zaak waarin de rechter oordeelde dat de jongen zich verplicht moet laten opnemen in een gesloten jeugdinstelling. "De jongen in kwestie hoefde niet voor de rechter te komen voor een strafbaar feit", aldus deze woordvoerder.

Noodweer zorgt voor veel wateroverlast

Het was vandaag een regenachtig dagje in Nederland. Op sommige plaatsen stond er een flinke laag water.

65 miljoen wachtwoorden Tumblr gestolen

Het aantal Tumblr-gebruikers van wie het wachtwoord bij een hack is gestolen, blijkt 65 miljoen te zijn. Dat heeft beveiligingsonderzoeker Troy Hunt aan de Amerikaanse website Motherboard gezegd. Hunt kreeg onlangs een kopie van de gestolen dataset in handen.

Blogsite Tumblr had op 12 mei bekendgemaakt dat bij een hack in 2013 van 'een groep' gebruikers de e-mailadressen en wachtwoorden buit zijn gemaakt. Het bedrijf, dat eigendom is van Yahoo, weigerde echter te zeggen om hoeveel mensen het gaat. Uit analyse van de dataset van Hunt blijkt dat het om 65.469.298 unieke e-mails en wachtwoorden gaat. De buitgemaakte wachtwoorden waren nog wel versleuteld.

65 miljoen wachtwoorden Tumblr gestolen
65 miljoen wachtwoorden Tumblr gestolen (Foto: BuzzT)

Instemming met Europese grens- en kustwacht

Een Europese grens- en kustwacht is weer een stap dichterbij. De bevoegde commissie van het Europees Parlement stemde er maandag mee in.

De lidstaten bepaalden in april hun standpunt en kunnen nu gaan onderhandelen met het parlement. De verwachting is dat het voltallige parlement in juli een oordeel uitspreekt.

De Europese grenswacht krijgt onder meer de taak snel in te grijpen als een lidstaat de migrantenstroom dreigt niet aan te kunnen. De EU-landen worden verplicht een pool van 1500 grenswachten op te zetten.

Tevreden

Het CDA is tevreden. "Met dit voorstel komt een einde aan de ieder-voor-zichmentaliteit die we nu kennen als het over de Europese buitengrenzen gaat", aldus Europarlementariër Jeroen Lenaers. "Met deze goedkeuring worden lidstaten gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt, waardoor wij eindelijk medezeggenschap krijgen over de Griekse, Poolse of Italiaanse buitengrenzen."

De Europese Commissie presenteerde het grenswachtvoorstel in december, waarna het Nederlandse voorzitterschap er de vaart inzette.

Instemming met Europese grens- en kustwacht
Instemming met Europese grens- en kustwacht (Foto: ANP)

Dolores Leeuwin weg bij Sinterklaasjournaal

Opnieuw vertrekt er een bekend gezicht bij het Sinterklaasjournaal. Verslaggever Dolores Leeuwin heeft de NTR laten weten dat ze stopt met het jaarlijks terugkerende programma. Een woordvoerster van de omroep heeft dit bevestigd na een bericht hierover op de opinie- en debatsite van de VARA, Joop.nl.

Leeuwin zegt in een verklaring op de site dat ze zich niet meer kan vinden in de manier waarop het programma met Zwarte Piet omgaat. Vorige week al werd bekend dat cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stoppen met het Sinterklaasjournaal. Van Muiswinkel, die jarenlang de Hoofdpiet speelde, gaf aan dat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm.

"Net als bij het vertrek van Erik en Jochem vinden wij het ontzettend jammer dat Dolores heeft besloten te stoppen", reageert de NTR-zegsvrouw. "Het is aan de acteurs zelf om te bepalen of ze willen blijven." Ze bleef verder bij de brief die NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl maandag in nrc.next publiceerden, waarin ze de verandering van het donkergekleurde hulpje van Sinterklaas als "onomkeerbaar en vanzelfsprekend" omschrijven.

Dieuwertje Blok
In de verklaring op Joop.nl zegt Leeuwin dat ze nog te weinig van die verandering terug ziet.

Presentatrice Dieuwertje Blok zei vorig jaar in Trouw dat ook zij vindt dat de pieten niet meer zwart moeten zijn. Onlangs maakte de omroep bekend dat Blok de presentatie van het Sinterklaasjournaal dit jaar wel weer op zich neemt. De goedheiligman zet dit jaar voor het eerst voet aan wal in Maassluis. Burgemeester Edo Haan zei vorige week dat er vooral donkerbruine en zwarte pieten meekomen met de sint.

Dolores Leeuwin weg bij Sinterklaasjournaal
Dolores Leeuwin weg bij Sinterklaasjournaal (Foto: ANP)

UB40 dit najaar weer in Nederland

UB40 is dit najaar weer in Nederland. De Britse reggaeband geeft in november drie concerten in ons land, maakte concertorganisator Greenhouse Talent maandag bekend.

UB40 staat op 23 november in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Een dag later doen de heren Doornroosje in Nijmegen aan. Weer een dag later staat de band in De Oosterpoort in Groningen. Kaarten voor de drie concerten zijn vanaf dinsdagochtend 10.00 uur te koop.

De shows worden volgens Greenhouse Talent 'a trip down memory lane'. Hits als Kingston Town, (I Can't Help) Falling In Love With You en Red, Red Wine staan op de setlist.

UB40 dit najaar weer in Nederland
UB40 dit najaar weer in Nederland (Foto: BuzzE)

Avondvierdaagsen afgelast om noodweer

In diverse plaatsen wordt maandagavond de avondvierdaagse afgelast in verband met het (aanstaande) noodweer. In onder meer Utrecht en Ermelo is de wandeltocht al afgezegd. In andere plaatsen, zoals Harderwijk en Zeist, moet nog een beslissing vallen.

In het hele land geldt maandag code geel van het KNMI in verband met zware onweersbuien die vanuit het oosten over het land trekken.

Avondvierdaagsen afgelast om noodweer
Avondvierdaagsen afgelast om noodweer (Foto: ANP)

Druipneus leidt tot ruzie en boete

Een druipneus heeft een 22-jarige Duitser knetterende ruzie met zijn vriendin bezorgd maar komt hem mogelijk ook nog op een fikse boete te staan, of erger. De man wilde bewijzen dat de lekkende kokkerd niet was te wijten aan cocaïnegebruik maar aan hooikoorts. Hij reed daarom naar de dichtstbijzijnde politiepost langs de autobaan en vroeg de dienders hem te controleren op drugs.

De agenten stemden toe en deden een snelle urinetest. Het resultaat: positief op coke. De bedremmelde dader gaf vervolgens schoorvoetend toe enkele dagen eerder een lijntje te hebben gesnoven. Die bekentenis was volgens de woordvoerder van de politie in Keulen tevens reden 'loopneus' een bloedproef te laten ondergaan omdat hij mogelijk onder invloed van drugs naar het bureau is gereden. In dat geval wordt strafvervolging ingesteld.

Druipneus leidt tot ruzie en boete
Druipneus leidt tot ruzie en boete (Foto: BuzzO)

Driekwart faket tech-kennis

Drie op de vier mensen doen alsof ze moeilijke technologische woorden begrijpen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Samsung heeft laten uitvoeren onder ruim 10.000 Europeanen in achttien landen, waaronder Nederland. De meest onbegrepen termen zijn de cloud, streamen, het internet der dingen, glasvezel en emoji's.

Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat ze door moeilijke woorden en verwarrende termen niet het maximale uit een apparaat kunnen halen. Bijna de helft heeft een device dat geavanceerder is dan ze eigenlijk nodig hebben. En een op de negen voelt zich ingehaald door de technologie.

Driekwart faket tech-kennis
Driekwart faket tech-kennis (Foto: BuzzT)

100 miljoen euro steun voor Duitse melkboeren

In Duitsland kunnen melkveehouders overheidssteun tegemoet zien. Landbouwminister Christian Schmidt beloofde maandag dat de sector, die het water mede door de lage melkprijzen in Europa aan de lippen staat, kan rekenen op minstens 100 miljoen euro aan noodhulp.

In Duitsland wordt al maanden geprotesteerd vanwege de erbarmelijke situatie waarin veel melkveebedrijven verkeren. Maandag werd opnieuw actiegevoerd, voor de bekende Brandenburger Tor in Berlijn.

Ook in Nederland hebben veel melkveehouders te maken met financiële problemen. De Dutch Dairymen Board en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond hebben hun achterban opgeroepen om dinsdag naar Amsterdam te komen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Volgens de organisaties is het zakken van de melkprijs een direct gevolg van het afschaffen van de Europese melkquota vorig jaar.

100 miljoen euro steun voor Duitse melkboeren
100 miljoen euro steun voor Duitse melkboeren (Foto: ANP)

Schiphol annuleert ruim zeventig vluchten

Op Schiphol zijn maandag ruim zeventig vluchten geannuleerd vanwege het weer en onderhoud aan de Zwanenburgbaan. Door de laaghangende bewolking is het zicht slecht, liet een woordvoerder van de luchthaven weten. Hoewel het weer in de eerste helft van de middag iets beter is, helpen de regenbuien die later op de dag worden voorspeld volgens hem ook niet mee.

De Zwanenburgbaan gaat volgens de zegsman dinsdag weer open.

Schiphol annuleert ruim zeventig vluchten
Schiphol annuleert ruim zeventig vluchten (Foto: ANP)

Apple geeft miljoen dollar uit aan trap

Apple heeft een nieuwe Store in San Francisco en daarom is nu duidelijk geworden hoeveel zo'n winkel eigenlijk kost. Het antwoord: minstens 24 miljoen dollar, omgerekend 21,5 miljoen euro. Patently Apple heeft dat uitgerekend met informatie van aannemersmarktplaats BuildZoom.

De grootste kostenpost is de glazen gevel: 19 miljoen dollar. Daarnaast was Apple 2,28 miljoen dollar kwijt aan de aanpassing van de sprinkler-installatie in het gebouw. Een andere opvallende uitgave: de glazen trap. Die kost ongeveer 1 miljoen dollar. Ruim 33.000 dollar per trede, aldus Patently Apple, "waarschijnlijk het jaarsalaris van een winkelmedewerker".

Apple gaf verder bijvoorbeeld geld uit aan zonnepanelen (800.000 dollar), aan het 'skelet' van het gebouw (250.000 dollar), aan de schappen (50.000 dollar) en aan maatregelen om het gebouw aardbevingsbestendig te maken (100.000 dollar).

De winkel aan Union Square in San Francisco ging op 19 mei open. Het is de eerste Apple Store met de nieuwe look. De winkel moet er meer uitzien als een ontmoetingsplek onder de bomen en minder als een winkel.

Apple geeft miljoen dollar uit aan trap
Apple geeft miljoen dollar uit aan trap (Foto: BuzzT)

Bijbel in emoji

Er is weer een nieuwe vertaling van de Bijbel gemaakt. Na talen als Fries, Klingon en LOLcat is er nu een emoji-versie. Scripture 4 Millennials is sinds zondag verkrijgbaar in de iTunes-store.

De maker wil anoniem blijven, hij noemt zichzelf 'lachend gezicht met zonnebril'. Hij publiceerde zijn Bijbel-versie eerst als tweets, via @BibleEmoji. Die berichten zijn nu gebundeld.

Bijbel in emoji
Bijbel in emoji (Foto: BuzzT)

Regen hindert tennissers op Roland Garros

De liefhebbers van tennis moeten vandaag op een andere manier aan hun trekken komen. Aanhoudende regen heeft ervoor gezorgd dat de organisatie van Roland Garros heeft moeten besluiten om de wedstrijden van vandaag door te schuiven naar morgen.

Kiki Bertens zou vandaag in de vierde ronde in actie komen tegen de Amerikaanse Madison Keys, maar mag het morgen opnieuw gaan proberen. De partij staat dan net als vandaag op baan 1 gepland, maar ditmaal als derde partij. Eerst zal de wedstrijd tussen Simona Halep en Samantha Stosur afgespeeld worden (5-3 eerste set, red.), waarna David Goffin en Ernest Gulbis hun gevecht moeten leveren. De weersvoorspellingen zijn echter ook de rest van de week niet rooskleuring.

EU-lidstaten gepolst over TTIP-positie

De Europese Commissie gaat de EU-lidstaten vragen of ze nog steeds achter hun positie rondom het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP tussen de VS en de EU staan. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker legt die vraag eind juni voor aan de regeringsleiders op een top in Brussel, zei een woordvoerder maandag.

De Franse president François Hollande zei onlangs de huidige onderhandelingsresultaten af te wijzen en ook Duitse ministers zijn kritisch. De Verenigde Staten zouden vrijwel geen concessies doen in de onderhandeling met Brussel.

"Juncker voelt dat de tijd is gekomen om de regeringsleiders en staatshoofden te vragen een nieuwe discussie te voeren over waar we staan en waar we heen willen met deze onderhandelingen", aldus de zegsman. De gesprekken zijn volgens hem in een "cruciale fase" beland. "We moeten er zeker van zijn dat we in dezelfde richting roeien."

In diverse Nederlandse steden werd afgelopen weekend gedemonstreerd tegen TTIP. De vrees is dat Europese standaarden op het gebied van milieu, gezondheid en voedselveiligheid op de helling komen te staan.

EU-lidstaten gepolst over TTIP-positie
EU-lidstaten gepolst over TTIP-positie (Foto: ANP)

Eisen tot 12 maanden voor rellen Geldermalsen

Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen tot een jaar geëist tegen vier mannen die in december vorig jaar een raadsvergadering in Geldermalsen onmogelijk maakten. Volgen de officier van justitie hebben de mannen, in de leeftijd variërend van 22 tot 53 jaar, anderen opgehitst en kwamen ze alleen maar naar het raadhuis om "lekker te knokken."

De mannen zijn de eerste van 32 verdachten die voor de rechter moeten komen wegens hun heftige verzet tegen de komst van 1500 asielzoekers naar de kleine plaats. Het viertal zegt dat de politie begon met duwen en trekken en dat er wel is gescholden, maar niet is gedreigd. ,,Je voert geen gesprek met iemand met een slagwapen in zijn hand", wierp de officier echter tegen.

Eisen tot 12 maanden voor rellen Geldermalsen
Eisen tot 12 maanden voor rellen Geldermalsen (Foto: ANP)

PSV gebaat bij uitschakeling Ajax in CL

Mocht Ajax de voorrondes van de Champions League niet overleven, dan profiteert PSV daar hoogstwaarschijnlijk van. PSV is namelijk op basis van de UEFA-coëfficiënt vooralsnog ingedeeld in pot 3 bij de loting van de Champions League-groepsfase. Echter zijn er nog clubs met een hogere coëfficiënt die zich kunnen plaatsen voor de groepsfase, waardoor pot 4 en een zware loting dreigt.

Onder de nog niet geplaatste clubs is Ajax, dat op basis van de afgelopen Europese seizoenen een hogere coëfficiënt heeft dan de Eindhovenaren. Mochten de Amsterdammers zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, dan zakt PSV een plek. Mochten er nog meer clubs met een hogere coëfficiënt zich plaatsen, dan zal de kampioen van Nederland nog verder afdalen, zo vond Voetbal International uit.

Manchester City, FC Porto, Shakhtar Donetsk, Olympiakos Piraeus en Villarreal zijn de clubs in de voorrondes/play-offs met een hogere coëfficiënt. Bij uitschakeling van één van deze teams, profiteert PSV eveneens.

Afgelopen seizoen was PSV nog een van de groepshoofden bij de loting, maar dat kwam omdat Nederland destijds nog bij de beste acht landen van Europa hoorde. De kampioenen van deze landen krijgen namelijk de status van groepshoofd. Inmiddels is Nederland echter ingehaald door Oekraïne.

Mogelijke potindeling groepsfase Champions League

Pot 1:
Real Madrid (Spa)
Barcelona (Spa)
Leicester City (Eng)
Bayern München (Dui)
Juventus (Ita)
Benfica (Por)
Paris Saint-Germain (Fra)
CSKA Moskou (Rus)

Pot 2:
Atlético Madrid (Spa)
Borussia Dortmund (Dui)
Arsenal (Eng)
Manchester City* (Eng)
Sevilla (Spa)
FC Porto* (Por)
Napoli (Ita)
Bayer Leverkusen (Dui)

Pot 3:
FC Basel (Zwi)
Shakhtar Donetsk* (Oek)
Tottenham Hotspur (Eng)
Olympiakos* (Gri)
Dynamo Kiev (Oek)
Olympique Lyon (Fra)
Villarreal* (Spa)
Ajax* (NED)

Pot 4:
PSV (NED)
Sporting Portugal (Por)
Viktoria Plzen* (Tsj)
Club Brugge (Bel)
Red Bull Salzburg* (Oos)
Celtic* (Sco)
APOEL Nicosia* (Cyp)
Besiktas (Tur)

*= nog niet geplaatst voor groepsfase Champions League

Vliegverkeer op Keulen deels stilgelegd

De politie heeft het vliegverkeer op de luchthaven Keulen-Bonn maandag deels stilgelegd toen een persoon ongecontroleerd in de veiligheidszone wist door te dringen. Het incident veroorzaakte een behoorlijke chaos op het vliegveld. De politie ontruimde terminal 1 en het vliegverkeer werd deels stilgelegd.

De federale politie wist de man even later aan te houden en hij is meegenomen voor verhoor. Over de identiteit van de man is niets bekendgemaakt. Mediaberichten dat het om een passagier ging die blijkbaar haast had en snel zijn vlucht wilde halen, kon de politie nog niet bevestigen.

Door het incident werden de vliegoperaties aanzienlijk beperkt. Alle vluchten op terminal 1 werden stilgelegd. De vliegtuigen die voor de terminal stonden, werden uit veiligheidsoverwegingen opnieuw gecontroleerd. Vijf toestellen moesten daarvoor blijven wachten op hun parkeerplekken. Vanaf terminal 2 gingen de vluchten wel gewoon door.

Vliegverkeer op Keulen deels stilgelegd
Vliegverkeer op Keulen deels stilgelegd (Foto: ANP)

Piloten Air France bereid tot lange staking

Een meerderheid van de piloten van Air France staat in principe achter het idee om langdurig het werk neer te leggen uit protest tegen versobering van hun arbeidsvoorwaarden. Dat heeft de vakbond SNPL maandag laten weten.

Of en wanneer precies zal worden gestaakt, blijft onduidelijk. SNPL heeft zijn achterban slechts om een mandaat gevraagd om een staking te organiseren en heeft dat gekregen. In 2014 kostte een staking van twee weken Air France zo'n half miljard euro.

Het Franse zusterbedrijf van KLM heeft grote moeite zijn personeel mee te krijgen in een nieuwe bezuinigingsoperatie die ruim anderhalf jaar terug werd aangekondigd. Bij de piloten moeten bovendien nog maatregelen worden doorgevoerd die deel uitmaken van een eerder besparingsplan, dat al vorig jaar afgerond had moeten zijn.

Valse start
Een Franse rechter gaf Air France onlangs groen licht om die achterstallige bezuinigingsmaatregelen alsnog door te drukken. Sindsdien dreigen de vliegers met acties. Voor de nieuwe topman Jean-Marc Janaillac, die in juli Alexandre de Juniac opvolgt, zou dat een valse start betekenen.

Een staking zou bovendien samen kunnen vallen met bredere protesten in heel Frankrijk tegen een hervorming van het arbeidsrecht. Franse vervoerbedrijven staan onder grote druk om het land ondanks de acties bereikbaar te houden. Frankrijk is gastheer van het EK voetbal, dat op 10 juni begint.

Piloten Air France bereid tot lange staking
Piloten Air France bereid tot lange staking (Foto: ANP)

Ex-dictator Tsjaad krijgt levenslang

Voormalig dictator van Tsjaad, Hissène Habré, is maandag voor een rechtbank in Senegal veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij regeerde over het Afrikaanse land van 1982 tot 1990.

Habré week nadat hij was afgezet uit naar het West-Afrikaanse Senegal waar hij in 2013 werd gearresteerd. Hij werd dat jaar in Tsjaad bij verstek ter dood veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid.

De Afrikaanse Unie (AU) heeft aangedrongen op berechting in Senegal. Tien jaar geleden deed België een poging hem te berechten, maar kreeg geen medewerking van Senegal. Dat land besloot uiteindelijk op aandringen van de AU Habré te berechten. Het is het eerste proces tegen Afrikaanse dictator in Afrika dat is gehouden met steun van de unie.

Ex-dictator Tsjaad krijgt levenslang
Ex-dictator Tsjaad krijgt levenslang (Foto: ANP)

Encryptie voor Facebook Messenger

Facebook Messenger krijgt vermoedelijk end-to-end-encryptie. Techsite Neowin.net meldt dat op basis van een uitgelekt log met veranderingen. Het is niet bekend wanneer de versleuteling zou moeten worden uitgerold.

WhatsApp, dat eigendom van Facebook is, had vorige maand al aangekondigd zijn berichten te versleutelen met end-to-end-encryptie.

Volgens het log op Pastebin wil Facebook ook een nieuwe privacy-instelling invoeren. Daarmee zouden gebruikers kunnen instellen dat alleen "goede vrienden"een post kunnen zien, en 'gewone' vrienden dus niet. Aankopen doen via Facebook zou ook gemakkelijker moeten worden.

Encryptie voor Facebook Messenger
Encryptie voor Facebook Messenger (Foto: BuzzT)

Hoe Overwatch Play of the Game-momenten kiest

Een week geleden kwam Blizzards multiplayer-shooter Overwatch uit. In die game wordt na iedere match een 'Play of the Game' getoond, een fragment van de speler die het meest indrukwekkende of effectieve moment in het potje had. Maar waar wordt dit eigenlijk op gebaseerd? Website Gamespot vroeg het aan hoofd softwareontwikkeling Rowan Hamilton van Blizzard.

Mocht je net als ondergetekende sinds de release van Overwatch al heel wat uurtjes in de game hebben zitten, dan is het je ongetwijfeld opgevallen dat het moment voor de Play of the Game (PotG) niet altijd even voor de hand liggend is. Soms is het een ware killing spree die getoond wordt, en soms is het een fragment waarin niet zozeer veel kills gemaakt worden, maar wel iets unieks gebeurt. Ook zijn ze wel eens ronduit saai.

GS: Wat is het idee achter het PotG-mechanisme?

Hamilton: Er zitten vaak veel memorabele momenten in een potje Overwatch. Spelers zullen regelmatig WTF- of Wow-momentjes hebben. Om beide teams hiervan te laten meegenieten leek het ons een goed idee om dergelijke momenten nog eens terug te kijken na afloop van een match.

GS: Hoewel het een erg leuk systeem is, lijkt er veel nadruk te liggen op de damage-dealing heroes van de game, en wat minder op de defensieve of supportive heroes. Doen jullie daar nog wat mee?

Hamilton: Klopt, het is feedback die we veel krijgen. Vanuit een technisch perspectief is het lastig om een computer te laten bepalen wat een cool moment is. Computers zijn namelijk niet zo slim. We kijken voortdurend naar PotG's om te leren welke momenten eruit gepikt worden en waar mogelijkheden zijn tot verbetering. Wat leuk is, is dat we intern een gespeelde match kunnen herkijken en variabelen aanpassen om de PotG te beïnvloeden, zodat er een ander fragment uit de bus komt. Zo kan het de ene keer Widowmaker zijn met drie snipe-shots, en na wat gerommel aan het gewicht van andere aspecten, kan het opeens zijn dat Mercy als winnaar wordt gekozen omdat ze het hele team resurrect in het laatste moment van het potje. Het is een continu proces en we proberen om het voortdurend te verbeteren.

GS: Dus in de huidige situatie wordt er wel rekening gehouden met support-rollen binnen de game? Zoals Mercy's resurrection?

Hamilton: Ja, er zijn een heleboel variabelen waar rekening mee gehouden wordt. Voor de hand liggende zaken als damage output en kills, maar ook zaken als healing - op een bepaald moment waren we Zenyatta aan het tweaken en kwamen we erachter dat iedere keer als hij zijn ultimate gebruikte (transcendant healing), hij de PotG kreeg, omdat hij dan een enorme hoeveelheid healing in zeer korte tijd kan bieden. Dit terwijl het nou niet ontzettend spectaculair is om te zien.

Dus ja, support wordt zeker meegenomen, maar ook zaken als hoe moeilijk een bepaald schot was, afhankelijk van hoe snel het doelwit bewoog. Bijvoorbeeld iemand snipen terwijl diegene stilstaat weegt veel minder zwaar dan bijvoorbeeld een Tracer neersniperen terwijl ze als een idioot beweegt.

GS: Waar letten jullie het meeste op nu de game uit is?

Hamilton: We zijn momenteel vooral bezig met competitive ranked. Dat is voor ons gevoel erg belangrijk voor de game, dus we proberen dat prioriteit te geven zodat we kunnen kijken hoe dat valt bij de spelers. Het blijkt nog best een uitdaging te zijn om het matchmaking-algoritme een beetje uitgebalanceerd te krijgen voor 6 vs. 6-matches. Uiteraard zijn we ook voortdurend bezig met de monitoring van de performance van de game, dus of alles een beetje stabiel loopt. Dat lijkt momenteel aardig goed te zitten.

Met dank aan Gamespot. Overwatch kwam op 23 mei uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Kijkcijfers Top Gear gekelderd

Het nieuwe Top Gear lijkt nog geen succes. De autoshow was zondagavond voor het eerst op de buis met Chris Evans en Matt LeBlanc als presentatoren. Op social media werd het programma al snel omgedoopt tot Flop Gear en ook de kijkcijfers vallen tegen.

Maandag blijkt dat niet meer dan 4,7 miljoen Britten naar Top Gear keken. Jeremy Clarkson en co, die Top Gear tot vorig jaar presenteerden, trokken volgens The Mirror zo'n 5,3 miljoen kijkers. Evans zei te hopen op minimaal vijf miljoen kijkers. "Ik hoop de vijf miljoen te halen, alles daarboven doet er dan niet meer toe."

TV-kijkers waren zondagavond snoeihard. Zo deed Evans volgens hen te veel zijn best te klinken als Clarkson en kopieerden de nieuwe presentatoren de wedstrijdjes van hun voorgangers. Evans en LeBlanc zouden bovendien geen chemie hebben.

De BBC moest op zoek naar nieuwe presentatoren van Top Gear na het ontslag van Clarkson. Hij werd vorig jaar maart na een reeks incidenten aan de kant gezet. Zijn collega-presentatoren Richard Hammond en James May besloten ook op te stappen en volgden Clarkson naar Amazon Prime, waar ze de nieuwe autoshow The Grand Tour gaan maken.

Kijkcijfers Top Gear gekelderd
Kijkcijfers Top Gear gekelderd (Foto: BuzzE)

Bedreigingen na uitstel No Man's Sky

Zaterdag meldden wij jullie dat de release van No Man’s Sky is uitgesteld tot 10 augustus. Het verbaast weinigen nog in deze tijd dat de ontwikkelaars met de dood worden bedreigd, omdat ze de kwaliteit van hun product willen waarborgen. Maar ook game-journalisten worden belaagd.

Game-journalist Jason Schreier wordt bedreigd omdat hij in een artikel verslag deed van het uitstel van de game. Hij is op geen enkele wijze verbonden met ontwikkelaar Hello Games, maar hij typte slechts het bericht voor website Kotaku om het nieuws te verslaan.

De Twitter-account van deze fan is nog steeds gewoon actief. Daar staan meer vrolijke boodschappen gericht aan Schreier.

Bedenker Sean Murray reageert humoristisch op de bedreigingen aan zijn adres, maar het blijft een vreemde zaak. Hoeveel bedreigingen zou ontwikkelaar Hello Games ontvangen als zij een buggy game uitbrengen?

Vrienden Feyenoord willen van Van Geel af

De Vrienden van Feyenoord willen nog steeds van technisch directeur Martin van Geel af. De bekerwinst van Feyenoord heeft aan dit standpunt niets veranderd. Komende vrijdag zal de raad van commissarissen van de Rotterdammers weer bijeen komen.

De Vrienden van Feyenoord bezitten 49 procent van de aandelen in de club en leveren in die hoedanigheid twee commissarissen. Zij dringen aan op een wijziging van het beleid, waarin voor Van Geel geen plaats meer is. De Brabander heeft echter de steun van president-commissaris Gerard Hoetmer die de bekerwinst juist ziet als bewijs dat de club goed op weg is.

'Recordboetes voor Europese truckmakers'

Europese vrachtwagenmakers, waaronder DAF, staan torenhoge boetes te wachten. Volgens de Financial Times zullen de geldstraffen voor kartelvorming, die Brussel binnen een paar weken oplegt, de hoogste zijn uit de geschiedenis van de EU.

De fabrikanten zouden verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Ook spanden ze samen om de invoer van nieuwe apparatuur die de uitstoot van hun trucks meet te vertragen. Het kartel zou hebben bestaan uit DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN.

De boetes zullen volgens de krant de huidige recordboetes van 1,4 miljard euro die in 2012 aan televisiemakers werden uitgedeeld overstijgen. Paccar, het moederbedrijf van de Nederlandse truckfabrikant DAF, zette eerder al honderden miljoenen opzij voor een mogelijke kartelboete.

'Recordboetes voor Europese truckmakers'
'Recordboetes voor Europese truckmakers' (Foto: ANP)

TNO en TU Eindhoven verder met 3D-printen

De TU in Eindhoven en onderzoeksinstelling TNO storten zich verder op het 3D-printen. Om hun onderzoek verder te helpen, richten ze samen een kenniscentrum op. Dat moet zich richten 'op de ontwikkeling van de productieapparatuur voor slimme, gepersonaliseerde en multi-functionele producten'.

Het project is maandag aangekondigd. In de komende jaren moeten tientallen mensen onderzoek gaan doen bij het centrum, zodat ze aan de slag kunnen in 'de opkomende 3D-printindustrie'. Het onderzoek moet ook leiden tot innovaties die uiteindelijk op de markt kunnen worden gebracht.

TNO en TU Eindhoven verder met 3D-printen
TNO en TU Eindhoven verder met 3D-printen (Foto: BuzzT)

Meer soa's in oosten dan in rest van het land

In Oost-Nederland zijn ook vorig jaar meer seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) gemeld dan in de rest van het land. Dat komt mogelijk door de extra aandacht van de GGD's in deze regio voor 'partnerwaarschuwing': de meeste geslachtsziekten zijn namelijk vastgesteld bij bezoekers die waren gewaarschuwd door een (ex-)sekspartner. Het aantal bezoekers bij de centra seksuele gezondheid (bij de GGD) in Gelderland en Overijssel nam in 2015 wel iets af.

De meeste soa's werden gesignaleerd bij meiden tussen de vijftien en negentien jaar. De gezondheidsdiensten pleiten dan ook voor een goede seksuele voorlichting op de middelbare school. Bij mannen lag de piek tussen de 55 en zestig jaar.

Van alle bezoekers aan de centra seksuele gezondheid in Oost-Nederland is bij 18,6 procent een soa gevonden, tegen 17,2 procent landelijk.

Meer soa's in oosten dan in rest van het land
Meer soa's in oosten dan in rest van het land (Foto: ANP)

PS4 vermoordt slang

Een Braziliaanse gamer had problemen met zijn PlayStation 4 en bracht het naar een techneut. Die zet de console aan en deze gaat meteen weer uit met een bepaalde barbecue-lucht. Na het openen van de spelcomputer vinden ze een slang die zojuist was geëlektrocuteerd.  Het is nog niet duidelijk of dierenliefhebbers een verzoek indienen bij Sony voor betere afscherming van hun apparatuur om meer dode slangen in de toekomst te voorkomen.

PS4 vermoordt slang

Een derde van koraal Australië dood

De opwarming en verzuring van het zeewater heeft verwoestende gevolgen voor het koraal op het Groot Barrièrerif in Australië. In de noordelijke en centrale regio is meer dan een derde van het koraal dood of staat op het punt af te sterven, meldde de James Cook Universiteit maandag.

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrifsysteem in de wereld. Het strekt zich 2300 kilometer langs de oostkust van Australië uit.

"We hebben in de noordelijke en centrale gebieden 84 riffen onderzocht en geconstateerd dat 35 procent van de koralen dood of stervend is", aldus oceanograaf Terry Hughes. "Het is de derde 'bleking' van het koraal in achttien jaar tijd en duidelijk veel extremer dan alles wat we eerder hebben gemeten."

Vorige week werd een hoofdstuk over het rif in een VN-rapport over klimaatverandering geschrapt op verzoek van Australië, omdat de informatie schadelijk zou zijn voor de Australische toerisme-industrie. "Uit recente ervaringen in Australië blijkt dat negatief commentaar over werelderfgoed gevolgen heeft voor het toerisme", aldus de verklaring van Australië.

Een derde van koraal Australië dood
Een derde van koraal Australië dood (Foto: ANP)

'Tekken 7 komt ook naar pc en Xbox'

Op het moment is het laatste deel van de Tekken-serie alleen te zien in Aziatische speelhallen. Sinds jaar en dag is er gezegd dat Tekken 7 ook naar PlayStation 4 komt. Een woordvoerder van Bandai Namco heeft tijdens de MCM London Comic Con bevestigd dat de game ook naar pc en Xbox One komt.

Helaas zijn er nog geen officiële bevestigingen, maar het vermoeden is dat dit over twee weken tijdens de E3 wordt aangekondigd. Hopelijk komt er dan ook een releasedatum. Fans hoopten vorig jaar al Tekken 7 te kunnen spelen op hun PlayStation 4, maar helaas. In de tussentijd heeft Bandai Namco ondersteuning beloofd voor PlayStation VR en exclusieve extraatjes voor PlayStation-gamers.

In december is er een vernieuwde versie van Tekken 7 genaamd  Tekken 7: Fated Retribution in de Japanse speelhallen verschenen. Fated Retribution heeft Akuma van Street Fighter, andere gameplay betreffende Rage Attack en Rage Art, meer locaties, kostuums en extra’s. We mogen aannemen dat dit de versie is die uiteindelijk naar het Westen komt.

Tekken 7: Fated Retribution poster

Telefoon: Bluboo Picasso; voor de kleine beurs

De Bluboo Picasso is een nieuw toestel van Bluboo. Dit toestel dankt zijn naam aan de unieke 'kunstzinnige' achterkant. 

Het toestel moet de budget markt bedienen. Het heeft dan ook een budget processor en alleen 3G connectiviteit. Ondanks de lage prijs van $65 is het Bluboo toch gelukt om 2GB RAM te gbruiken. Dit in plaats van de vaak gebruikte 1GB of zelfs 512MB RAM in toestellen van deze prijsklasse.

Naast de Bluboo Picasso heeft Bluboo ook de Xfire 2 uitgebracht; een ervaring met dat toestel kan je hier vinden. 

De Bluboo Picasso komt in een blauw doosje met daarop Beauty is beauty. In het doosje vinden we de telefoon, de lader, data/laad kabel en een quick start guide. 

Bluboo Picasso inhoud

Specifcaties:

SOC (System on a chip)

  • Fabrikant: MediaTek >
  • CPU: MTK6580 >
  • Ontwikkelaar ARM >
  • Structuur:Cortex A7
  • Rekenkernen: 4
  • Kloksnelheid: 1.3GHz
  • GPU:
  • Ontwikkelaar:ARM > 
  • Structuur:Mali 450 MP2 >
  • Rekenkernen: 2
  • Kloksnelheid: 500 MHz
  • Modem/connectiviteit:
  • 2G Netwerk: GSM 850/900/1800/1900
  • 3G Netwerk: WCDMA 900/2100
  • Sim: Dual-sim/Dual stand-by (Maximaal 1 gelijktijdig in gebruik)
  • WIFI: B/G/N (2.4GHz only)
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: Ja
  • FM: Ja
  • NFC: Nee

Geheugen

  • RAM: 2GB
  • Flash:  16GB 
  • Micro SD: Ja, tot 64GB (ten koste van simkaartslot)

Scherm

  • Formaat: 5 inch/11.07 cm
  • Resolutie: 720x1280 pixels (~294 PPI)
  • Techniek: LCD – IPS – Gelamineerd op LCD
  • Glas: Gehard glas (merk onbekend) 
  • Multitouch: 10 punten

Camera

  • Back: 8 MP sensor 
  • Front: 8 MP
  • Flash: Ja, zowel voor als achter

Sensors

  • Accelerometer: Ja
  • Nabijheidssensor: Ja
  • Lichtsensor: Ja

Afmetingen & gewicht

  • Formaat: 142 x 70 x 8,2 MM (LxBxH)
  • Gewicht: 152 gram

Batterij

  • Capaciteit: 2.500 mAh
  • Voltage: 3.7V
  • Watt uur: 9.25Wh

Software

  • Android: 5.1

Overige:

Design en bouwkwaliteit:


Voor 65 dollar kan je niet teveel verwachten en met dat in het achterhoofd valt het alles mee. Het toestel zit prima in elkaar en voelt stevig aan. Wat dat betreft een goede eerste indruk, en de enige opmerking die ik op dit gebied kan maken is die van de plastic achterkant. Het motiefje zelf ziet er wel speels uit en geeft wat reliëf, alleen bij het wisselen van simkaarten is het behoorlijk lastig die achterkant er weer goed op te doen. In de praktijk zal dit niet snel een probleem vormen omdat je dit niet dagelijks doet.


De notificatieled is goed geplaatst en geeft voldoende licht  Er is ook nog een flitser aan de voorkant geplaatst die in de praktijk maar weinig verschil maakt. Het toestel heeft geen soft touch knoppen voor home, menu en terug maar moet het doen met knoppen op het scherm. 

Bluboo Picasso schermBluboo Picasso uiterlijkBluboo Picasso uiterlijkBluboo Picasso uiterlijkBluboo Picasso uiterlijk

Scherm
We hebben hier te maken met een 720P scherm wat in direct zonlicht niet zo fantastisch is. Onder bepaalde hoeken is het acceptabel maar je merkt wel dat er geen high-end scherm in zit. Toch heb je niks te klagen als je bekijkt wat je voor de Picasso moet betalen.

Bluboo Picasso scherm


Prestaties
De processor in het toestel is geen hoogvlieger. Voldoende voor heel simpel huis- tuin- en keukengebruik, de 2GB werkgeheugen helpt zeker om alles wat soepeler te laten lopen als je dit vergelijkt met de Xifre 2 die over dezelfde processor beschikt alleen 1GB minder werkgeheugen.

Op het gebied van gamen is het allemaal niets bijzonders en kan je weinig verwachten van het toestel. Een 2D game gaat natuurlijk wel prima en ook Youtube doet het goed, maar je kan geen 3D games spelen. 

 Bluboo Picasso Antutu

Bluboo Picasso GeekB S

Bluboo Picasso GeekB M


Eigenlijk op alle andere gebieden is er niet echt iets te klagen, maar ook niet iets om nou over naar huis te schrijven. Alles zoals GPS, speaker en de verbindingen werken zoals je mag verwachten en blinken niet specifiek uit.

Bluboo Picasso interface


Camera
Dit is wel een puntje van kritiek, omdat de focus van de camera behoorlijk traag is waardoor je al snel wazige foto’s krijgt. Jammer dat dit het geval is, en dat het niet iets beter op orde is gebracht zoals bij de Xfire 2. 

Bluboo Picasso cameraBluboo Picasso cameraBluboo Picasso cameraBluboo Picasso camera

Batterij

Voor dit toestel zit er een aardige batterij in van 2500mAh. Zie hieronder voor de praktijk ervaring.

Bluboo Picasso BatterijBluboo Picasso BatterijBluboo Picasso Batterij


Conclusie
Vooral de 2GB werkgeheugen maakt een hoop goed. Het is jammer dat de camera niet een tikkeltje beter is omdat dat het volgende puntje is waar ik wat meer van zou verwachten maar helaas. Wat dat betreft is het dus vooral inschatten wat je voor 65 dollar verwacht te krijgen. Om die vraag te beantwoorden: een degelijk gebouwd telefoontje met Android 5.1 wat soepel werkt met een redelijke accuduur, maar waar je niet veel meer van moet verwachten.

Positieve punten
Minpunten
  • Prijs
  • Notificatieled
  • 2GB RAM
  • Camera matig
  • On screen knoppen





Interesse in de Bluboo Picasso? 

 Kijk op de site van Bluboo voor verkooppunten.

 

 

Bij het importeren van producten van een land buiten de EU kun je te maken krijgen met extra kosten als het product een waarde heeft van meer dan €22. Kijk in het Chinese webshoptopic voor meer informatie.

Telefoon: Bluboo Xfire 2, budget met vingerafdruksensor

Bluboo heeft met de Picasso en Xfire 2 twee budgetmodellen op de markt gebracht met wat kleine verschillen. Beide toestellen beschikken over een 5-inch 720P scherm en zijn voor rond de 65 dollar te koop. Waar de Xfire 2 beschikt over 1GB werkgeheugen en een vingerafdruksensor, heeft de Picasso deze sensor niet maar weer wel 2GB werkgeheugen. In deze review gaan we in op de Xfire 2 variant, en hoe de Picasso het ervanaf brengt kan je hier vinden. 

Bluboo Xfire 2 FP

OM vraagt vrijspraak voor showbizzmoord

Het Openbaar Ministerie vraagt vrijspraak voor Martien Hunnik die in 1984 werd veroordeeld voor de zeer geruchtmakende moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981. Zijn destijds bekennende verklaring is niet langer geloofwaardig, aldus de aanklagers maandag voor het gerechtshof in De Haag.

De Hoge Raad had vorig jaar bepaald dat de zaak moest worden heropend. Hunnik werd veroordeeld tot twee jaar cel en tbs (destijds tbr).

OM vraagt vrijspraak voor showbizzmoord
OM vraagt vrijspraak voor showbizzmoord (Foto: ANP)

Bono deelt podium met Bruce Springsteen

Bruce Springsteen had afgelopen weekeinde een bijzondere verrassing in petto voor zijn Ierse fans. Tijdens een concert in Dublin sprong U2-frontman Bono op het podium. Samen zongen de heren Patti Smiths Because The Night.

De in Dublin geboren Bono bewees Springsteen een wederdienst. Afgelopen zomer was het The Boss die tijdens een concert van U2 in New York als verrassing op het podium verscheen. Toen zongen de twee samen U2's I Still Haven't Found What I'm Looking For en Ben E. Kings Stand By Me.

Springsteen en Bono duiken geregeld op tijdens elkaars concerten, Stand By Me is een van hun favoriete duetten. In september 1987 zongen Bruce en Bono het nummer volgens Billboard voor het eerst samen.

NTR: verandering Zwarte Piet is onomkeerbaar

Zwarte Piet is aan het veranderen. Dat gebeurt al tien jaar, het is onomkeerbaar en het is vanzelfsprekend. Directeuren Paul Römer en Carel Kuyl van de omroep NTR schrijven dat maandag in nrc.next.

Vorige week vroegen ruim honderd programmamakers, acteurs en anderen om Zwarte Piet definitief uit te zwaaien. Römer en Kuyl noemen die oproep "een open deur". Ze wijzen erop dat al in 2006 voor het eerst gekleurde pieten werden getoond.

NTR: verandering Zwarte Piet is onomkeerbaar
NTR: verandering Zwarte Piet is onomkeerbaar (Foto: ANP)

Mattie onzeker over rol in leven tweeling

Mattie Valk weet nog niet welke rol hij speelt in de toekomst van de veel te vroeg geboren tweeling die zijn ex eind maart op de wereld zette. De dj, niet de biologische vader van de meisjes, ging maandag bij zijn terugkeer op Qmusic uitgebreid in op het persoonlijke drama.

"Hoe het met mij gaat is de afgelopen tijd een hele moeilijke vraag geworden", zei Mattie. Hij las een brief voor die hij had gemaakt om zijn gevoelens goed onder woorden te kunnen brengen. "Vandaag kan ik zeggen dat het beter gaat. Maar vergeef mij als ik de komende weken nog niet als vanouds klink."

De 31-jarige Mattie heeft zijn ups en downs. "Soms heb ik het gevoel dat ik de wereld aankan en vijf uur later stort ik weer in."

Tweeling
Na de brief sprak het radioduo nog even verder over de gebeurtenissen. Wietze stelde de vraag die ontzettend veel gesteld is de afgelopen tijd: hoe gaat het met de tweeling? "Ik ken de details niet, maar het gaat goed met de kinderen. De vooruitzichten zijn dat dat twee prachtige meiden worden", beantwoordde Mattie. De dj heeft nog steeds contact met zijn ex Kirsten, maar weet nog niet wat de rest van de tijd gaat brengen. "Hoe in de toekomst de relatie tussen mij en de kinderen is weet ik niet. Voor nu gaat iedereen zijn eigen weg."

Mattie bedankte Wietze voor zijn steun en Wietze prees zijn collega voor hoe hij omgaat met het hele gebeuren. Ook de luisteraars werden uitvoerig bedankt. "Wij hebben echt de beste luisteraars van de wereld."

Mattie onzeker over rol in leven tweeling
Mattie onzeker over rol in leven tweeling (Foto: BuzzE)

Ibuki vecht mee in Street Fighter V

Na een Street Fighter-toernooi is het natuurlijk een mooi moment om een nieuw personage bekend te maken voor Street Fighter V. Iedereen verwachtte de bokser Balrog, maar het is ninja Ibuki geworden.

Ze is de derde toevoeging aan het roster, eerder waren Alex en Guile al toegevoegd. Balrog, Juri, en Urien worden na Ibuki nog verwacht, maar we weten nog niet in welke volgorde ze worden uitgegeven. Je kunt alle personages verdienen door te spelen, maar natuurlijk is er een seizoenspas mocht je niet al te veel tijd willen spenderen. Capcom breidt het spel nog uit met nieuwe modi, zoals een arcademodus. Deze wordt ook binnenkort verwacht.

Street Fighter V is uit voor PlayStation 4 en pc.

Dekker weg als voorzitter commissarissen Rabobank

Wout Dekker treedt op 14 september terug als voorzitter van de raad van commissarissen van Rabobank. Dat werd maandag bekendgemaakt. Zijn opvolger is op die dag, wanneer de algemene ledenvergadering van de bank wordt gehouden, de huidige vicevoorzitter Ron Teerlink.

Dekker is momenteel drie jaar voorzitter en stelt zich dus niet beschikbaar voor een volgende vierjaarstermijn. Hij werd in 2010 benoemd als commissaris, met een herbenoeming in 2012 en zijn voorzitterschap in 2013.

Teerlink trad in 2013 toe tot de raad van commissarissen. Toezichthouders moeten zich nog buigen over de benoeming, waarover de vertrouwenscommissie van de algemene ledenraad van Rabobank zelf positief heeft geadviseerd.

Dekker weg als voorzitter commissarissen Rabo
Dekker weg als voorzitter commissarissen Rabo (Foto: ANP)

Ook Basic-Fit wil op 10 juni naar de beurs

Naast ASR maakt naar verwachting ook Basic-Fit op 10 juni zijn debuut op het Damrak. De fitnessketen mikt op een prijs per aandeel tussen de 15 en 20 euro, en zou daarmee een prijskaartje van rond de 1 miljard euro krijgen.

Basic-Fit gebruikt de opbrengst van de beursgang, die geschat wordt op minstens 370 miljoen euro, om schulden af te lossen. Ook sommige van de huidige aandeelhouders bieden stukken aan, maar dat geldt niet voor topman René Moos. Die is van plan ook op de lange termijn een aanzienlijk belang aan te houden.

Ook Basic-Fit wil op 10 juni naar de beurs
Ook Basic-Fit wil op 10 juni naar de beurs (Foto: ANP)

Verzekeraar ASR op 10 juni naar de beurs

Verzekeraar ASR gaat naar verwachting op 10 juni naar de beurs in Amsterdam. Dat heeft NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, maandag bekendgemaakt.

De Staat verkoopt in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent in ASR. Dat komt neer op 60 miljoen aandelen. Met een indicatieve prijs per aandeel tussen de 18 en 22 euro komt de opbrengst van de beursgang waarschijnlijk uit tussen de 1,08 en 1,32 miljard euro.

Geïnteresseerde beleggers kunnen zich vanaf dinsdagochtend melden. Voor particulieren sluit de inschrijving naar verwachting op 8 juni, voor institutionele investeerders op 9 juni. Rond die dag wordt ook de definitieve prijs bekendgemaakt.

Toekomst
"We zijn klaar voor een toekomst als beursgenoteerde onderneming", liet een verheugde topman Jos Baeten weten. ASR kwam in overheidshanden toen in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN AMRO werden genationaliseerd.

Tegelijk met het prospectus voor de beursgang heeft ASR de resultaten over het eerste kwataal van dit jaar gepubliceerd. Daarin werd een nettoresultaat van 214 miljoen euro in de boeken gezet, 30 miljoen meer dan een jaar eerder. Lagere beleggingsopbrengsten werden ruimschoots gecompenseerd door een fikse pensioenmeevaller.

Marktonrust
Het operationeel resultaat voor belasting kwam uit op 132 miljoen euro, 4 miljoen meer dan in het eerste kwartaal van 2015. De premie-opbrengsten bleven volgens ASR "redelijk stabiel"op 1,63 miljoen euro. Ondanks de marktonrust in de eerste maanden van het jaar zijn de kapitaalbuffers op peil gebleven.

Verzekeraar ASR op 10 juni naar de beurs
Verzekeraar ASR op 10 juni naar de beurs (Foto: ANP)

Sybrand Niessen kiest zelf veilige vakantie

In Groeten van MAX helpt Sybrand Niessen al jaren vakantiegangers in nood uit de brand. Zelf neemt de presentator op reis zo min mogelijk risico's, vertelt hij maandag in De Telegraaf.

"Ik weet waar ik heen ga, koop tickets, regel een huisje en ga een berg op en weer naar beneden", omschrijft Sybrand zijn vakantie. "Er is aan mij geen groot avonturier verloren gegaan, haha."

Voor Omroep MAX is de 54-jarige Sybrand veel op reis. Naast Groeten van MAX maakt hij Droomhuis gezocht. "Dat doe ik in mijn spaarzame vrije tijd, de weekeinden en Pasen bijvoorbeeld." Sybrand is ook vaste presentator van Tijd voor MAX, dat elke werkdag op de buis is. "Het is veel, maar superleuk dat het kan en mag. En ook al zoveel jaar."

Sybrand Niessen kiest zelf veilige vakantie
Sybrand Niessen kiest zelf veilige vakantie (Foto: BuzzE)

'Mislukken fusie spijtig maar geen drama'

Dat de fusieonderhandelingen tussen Bpost en PostNL zijn mislukt, noemt topman Koen van Gerven van het Belgische postbedrijf "spijtig maar geen drama". Volgens Van Gerven lagen de eisen van de partijen te ver uit elkaar om tot een akkoord te komen.

De bestuursvoorzitter legt uit dat er dit weekend nog volop werd onderhandeld, maar werden de partijen het niet over alles eens. "Dan moet je besluiten dat er niets is", aldus Van Gerven. Hij wilde niet zeggen of de prijs een struikelblok voor de deal was. Volgens de topman aasde Bpost op PostNL om de mogelijkheden op de groeiende pakjesmarkt te vergroten.

Bpost wilde alle aandelen van PostNL overnemen in ruil voor cash en Bpost-aandelen. Dat zou betekend hebben dat het aandeel van de Belgische staat in het bedrijf onder 50 procent zou zakken. Dat zou echter geen probleem zijn geweest.

Dichtbij
Van Gerven is niet te spreken over het optreden van voormalig minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille. Die zei vrijdag in Belgische media dat een verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf zeer dichtbij was. Dat zorgde voor de geruchtenstroom waarop de handel in zowel Bpost als PostNL werd stilgelegd.

Van Gerven noemt de uitlatingen van Labille "totaal misplaatst" en stelt dat in dergelijke dossiers "grote discretie" is vereist.

Positie
Volgens de Belgische regering is het essentieel dat Bpost onderzoekt hoe het zijn positie in de nieuwe economie verder kan versterken. De Belgische vicepremier van Post Alexander De Croo spoort Bpost aan op dezelfde weg verder te gaan.

'Mislukken fusie spijtig maar geen drama'
'Mislukken fusie spijtig maar geen drama' (Foto: ANP)

Oproep: mijd Utrecht Centraal in ochtendpits

ProRail roept treinreizigers op om Utrecht Centraal maandagochtend te mijden. In de ochtendspits rijden in alle richtingen veel minder treinen, aldus een woordvoerder van de spoorbeheerder. "NS zet bussen in, maar de spits zal rond het station van Utrecht moeizaam verlopen." Oorzaak zijn uitgelopen werkzaamheden op het grootste treinstation van Nederland.

Tussen Utrecht en Den Bosch rijden maandagochtend beide kanten op helemaal geen treinen. ProRail adviseert mensen ook na de ochtendspits goed hun reis te checken via de reisplanner. De woordvoerder noemt het 'vervelend maar noodzakelijk'. Ondanks een strakke planning, tot op de minuut nauwkeurig, gaan de werkzaamheden langer duren. "Dit is pure overmacht."

De angst voor enorme drukte is zo groot dat ook het personeel van ProRail en de Nederlandse Spoorwegen gevraagd wordt om indien mogelijk vanuit huis te werken.

Sinds donderdagavond zijn er intensieve spoorwerkzaamheden rond Utrecht Centraal. Die hadden zondagavond afgerond moeten zijn. ProRail werkt aan perrons, het spoor, de bovenleiding en het beveiligingssysteem. Het zijn omvangrijke werkzaamheden op elf locaties aan beide kanten van Utrecht Centraal.

Oproep: mijd Utrecht Centraal in ochtendpits
Oproep: mijd Utrecht Centraal in ochtendpits (Foto: ANP)

Noodweer Duitsland eist meerdere levens

Door zware regenval in het zuidwesten van Duitsland zijn meerdere mensen om het leven gekomen. De lokale autoriteiten in de deelstaat Baden-Württemberg bevestigen in de nacht van zondag op maandag dat drie mensen door het noodweer zijn omgekomen.

In Weissbach werd een man verrast door een overstroming toen hij in een ondergrondse garage was, bevestigt de politie. Volgens de gemeente Schwäbisch Gmünd, even verderop, kwam daar een brandweerman om het leven toen hij iemand probeerde te redden. Ook diegene is vermoedelijk omgekomen.

De deelstaat kampt met overstromingen die veroorzaakt zijn door de hevige regenval. In de nabijgelegen plaats Baunsbach is de rivier buiten zijn oevers getreden. Op sociale media zijn foto's te zien van auto's die door het modderige water zijn meegesleurd. Volgens de lokale politie is de schade aan huizen aanzienlijk, maar zijn daar geen gewonden gevallen.

Parkeerpaats Zaventem even ontruimd

De parkeerplaats van het Brusselse vliegveld Zaventem is zondagavond korte tijd ontruimd geweest na de vondst van een verdacht pakketje. Dat meldden Belgische media zondag op basis van informatie van de federale politie.

De explosieven opruimingsdienst onderzocht het pakket maar dat bleek geen verdachte stoffen te bevatten. De parkeerplaats ging daarna weer open.

Zaventem was op 22 maart een van de doelen van de terreuracties in Brussel waarbij in totaal 32 mensen omkwamen.

Parkeerpaats Zaventem even ontruimd
Parkeerpaats Zaventem even ontruimd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: alweer (geen) onweer en hagel.

Ik wacht nog steeds op onweer. Ik ben gisteren van Alkmaar naar Rotterdam en terug gereisd, en heb één heel kort buitje gezien in Rotterdam. Verder niks. Toch kondigt het KNMI vandaag weer regenbuien met kans op onweer aan. In het noorden en noordoosten kunnen deze buien gepaard gaan met hagel en kan er in korte tijd veel hemelwater op ons neerdalen. 

De temperaturen liggen vandaag tussen de 15 graden (aan de Zeeuwse kust) en 24 graden in het noordoosten en oosten van het land. De noordenwind is boven land vrij matig tot krachtig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. 

Zon op 05:27
Zon onder 21:48
Zonkracht

6 / 3

Wandeling door het Sauerland (Foto: qltel)
Wandeling door het Sauerland (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1431 De 19-jarige Jeanne d'Arc werd op de brandstapel geëxecuteerd. 
1814 Napoleon werd verbannen naar Elba.
1898 Morris Travers ontdekte Krypton.
1967 De onafhankelijke republiek Biafra werd uitgeroepen.
2005 Natalee Holloway verdween spoorloos op Aruba.


Een hoax?

We worden 5 jaar ouder dan 60 jaar geleden

Wie 65 jaar is geworden, leeft daarna gemiddeld nog 19,7 jaar. Vrouwen worden nog altijd ouder dan mannen, maar het verschil wordt kleiner. In Nederland is de levensverwachting van een vrouw op die leeftijd 20,9 jaar en voor een man 18,2 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In 2015 was de levensverwachting ruim vijf jaar langer dan zestig jaar geleden. De kans om honderd te worden wordt steeds groter. Wie nu rond de pensioengerechtigde leeftijd zit, heeft zes keer zoveel kans om honderd jaar te worden als zijn leeftijdgenoot in 1956.

Het CBS verwacht dat de resterende levensverwachting van 65-jarigen nog verder doorzet. In 2060 is het volgens prognoses 25 jaar. Dat is wel koffiedik kijken: de marges lopen flink uiteen, van 20,5 tot 29,5 jaar voor iemand die dan 65 is.

Sinds 1980 is de gemiddelde levensverwachting voor mannen sneller gestegen dan die voor vrouwen. Roken speelt daarbij een belangrijke rol. Mannen zijn eerder en massaler begonnen met roken, aldus het statistiekbureau.

We worden 5 jaar ouder dan 60 jaar geleden
We worden 5 jaar ouder dan 60 jaar geleden (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.