FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 mei 2016

[CL] Uitslag Real Madrid - Atlético Madrid

Real Madrid heeft net als in 2014 ten koste van Atlético Madrid de Champions League gewonnen. Na een hevige eindstrijd, moest Atlético buigen in de strafschoppenreeks.

Real heeft het de laatste jaren in de competitie eigenlijk áltijd moeilijk met Atlético, maar één avond doet in het rood-witte deel van de stad al twee jaar pijn: de Champions League-finale van 2014 in Lissabon, waarin Los Rojiblancos lang op voorsprong stonden, maar De Koninklijke in extremis op 1-1 zagen komen en in de verlenging werden overlopen. En dus moest er revanche genomen worden voor twee jaar terug, en waarom zou dat niet kunnen? Atléti had immers dit Champions League-seizoen Barcelona én Bayern München geëlimineerd, op voorhand de twee gedoodverfde finalisten. De wedstrijd kende een fel en attractief begin, waarin beide teams erop klapten. Real kreeg de eerste grote kans, een levensgrote, al na vijf minuten: Casemiro verlengde in de zestien een vrije trap van Gareth Bale, maar zag hoe de jonge Jan Oblak (23) uitstekend met een been redde.

De tweede grote kans voor Real was wél raak, al leek het er verdomd veel op dat die vanuit buitenspelpositie werd gemaakt. Sergio Ramos tikte van dichtbij binnen nadat Bale de bal uit een vrije trap van Toni Kroos achterwaarts had doorgekopt. Atléti leek licht aangeslagen door de vroege achterstand en Real vond het voorlopig wel best zo. Tien minuten voor rust kreeg ook de ploeg van Simeone een grote kans toen Antoine Griezmann de bal na een subliem passje van Gabi vol op de slof nam. Nu constateerde arbiter Mark Clattenburg wel buitenspelval en bovendien was de redding van Keylor Navas uitstekend.

De tweede helft begon spectaculair doordat Clattenburg Atlético een penalty gaf. Fernando Torres werd in de zestien gevonden door Griezmann en door Pepe uit balans gebracht. De man van de pass ging vervolgens achter de bal staan, maar schoot 'm tegen de onderkant van de lat. Het eerste kwartier na rust was sowieso van Atlético, want nog geen tien minuten later schoot Stefan Savic op aangeven van Griezmann een metertje naast, en even later deed Saúl met een hardere en gevaarlijkere poging hetzelfde.

Real kreeg ook kansen om de wedstrijd in het slot te gooien, zoals Karim Benzema die door Luka Modric met een schitterend balletje werd weggestuurd - Oblak toonde zich opnieuw een uitstekend obstakel. Ook Ronaldo rook daarna even aan 2-0, maar precies toen Real op zoek was naar de definitieve nekslag, sloeg Atlético toe: Yannick Carrasco tikte van dichtbij een voorzet van Juanfran binnen (1-1).

Ondanks mogelijkheden voor Bale (Pepe liep in de weg bij een kopbal) en Torres (metertje naast), kwam er net als 2014 na 1-1 een verlenging. Daarin was de maker van de goal, Carrasco, duidelijk het fitst. De acties konden sowieso niet meer wordne gemaakt door Bale en Ronaldo die er allebei helemaal door heen zaten. Het zal de bondscoaches van Wales en Portugal nerveus op de bank hebben doen wiebelen. Ondanks dat Real al drie keer had gewisseld en er qua fysiek het slechtst bijliep, waren de kleine kansjes voor de mannen in het wit. Bale zag hoe Savic zich voor zijn schot wierp en Ronaldo schoot een vrije trap in de muur. Lucas Vazquez had in de slotminuten zelfs een vrije schietkans, maar verprutste die.

Na 120 minuten stond het 1-1 en dus moesten strafschoppen bepalen wie er met de meest prestigieuze clubprijs in de voetbalsport vandoor ging. Juanfran was de enige die miste vanaf elf meter, waarna Cristiano Ronaldo zijn club naar de elfde Champions League-zege in de geschiedenis schoot.

Real Madrid

1 - 1
6-5 n.s 

Atlético Madrid

 15' Ramos    79' Carrasco
 
 Gele kaart: Carvajal, Navas, Casemiro, Ramos, Danilo, Pepe, (Real Madrid), Torres, Gabi, (Atlético Madrid)
 
Stadion: San Siro, Milaan
Toeschouwers: 71.942
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Navas
Carvajal (Danilo/ 52)
Pepe
Ramos
Marcelo
Modric
Casemiro
Kroos (Isco/72)
Bale
Benzema (Vázquez/ 77)
Ronaldo
  Oblak
Juanfran
Savic
Godín
Filipe Luís (Hernández/109)
Níguez
Gabi
A.Fernández (Carrasco/46)
Koke (Partey/116)
Torres
Griezmann

Schippers verslagen op 200 meter in Diamond League

Dafne Schippers heeft tijdens de Diamond League in Eugene geen overwinning kunnen boeken op de 200 meter, het onderdeel waarop ze de regerend wereldkampioene is. De Nederlandse moest het onderspit delven tegen de Amerikaanse Tori Bowie.

Schippers kende geen verkeerde start, maar kon in het tweede deel van de wedstrijd haar gebruikelijke 'versnelling' niet laten zien. Bowie bleef de Nederlandse zo voor en won in 21,99 seconden, de snelste tijd van het jaar. Met 22,11 werd Schippers wel tweede, vlak voor de vicewereldkampioene Elaine Thompson uit Jamaica: 22,16. 

English Gardner won eerder al de 100 meter in 10,81, de op één na snelste tijd van het jaar. Alleen Bowie was dit jaar met 10,80 al eens sneller, Schippers kwam al tot 10,83. Tianna Bartoletta liet in 10,94 seconden naar de tweede plek in Eugene. 

Bij de mannen boekte Justin Gatlin een zege op de kortste afstand. De Amerikaan kende een ijzersterke start en werd niet meer bijgehaald, resulterend in een rappe 9,88 seconden als eindtijd. Asafa Powell werd met 9,94 tweede, vlak voor de Amerikanen Tyson Gay (9,98) en Michael Rodgers (9,99). 

Verstappen start in Monaco vanuit pits

Max Verstappen zal morgen de Grand Prix van Monaco vanuit de pits aan gaan vangen. De Nederlander crashte door zijn eigen fout met zijn Red Bull bij de chicane rond het zwembad en kon zodoende in de kwalificatie geen tijd neerzetten.

Red Bull zal de auto vanavond en vannacht rond een reservechassis opnieuw opbouwen, waarna autosportfederatie FIA de nieuwe bolide morgenochtend keurt. Doordat Verstappen de race vanuit de pits aan zal vangen mag de auto opnieuw afgesteld worden, waarbij de keuze gemaakt zal worden tussen of een regensetup of een die het inhalen zoveel mogelijk bevordert.

De brokstukken van de Red Bull RB12 van Max Verstappen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
De brokstukken van de Red Bull RB12 van Max Verstappen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Renner in coma na massale valpartij Ronde van België

Wielrenner Stig Broeckx ligt in coma na een valpartij tijdens de derde etappe van de Ronde van België. Daar ging het zaterdag ernstig mis toen twee motorrijders de controle over hun motor verloren en het peloton inreden, met een massale valpartij tot gevolg.

Ruim tien renners zouden naar het ziekenhuis gebracht zijn, waaronder Broeckx, die met een traumahelikopter vervoerd werd. Zijn team, Lotto-Soudal, liet zaterdagavond weten dat hun renner in coma ligt, maar op het moment geen operatie hoeft te ondergaan.

"Uit een hersenscan is gebleken dat hij twee bloedingen in zijn hersenen heeft. Stig heeft geen schedelbreuk opgelopen, maar wel een gebroken oogkas", laat teamarts Servaas Bingé weten. "Het is op het moment heel moeilijk om een prognose over een eventueel volledig herstel te doen, de komende 24 uur zijn bijzonder belangrijk."

Ploegbaas Marc Sergeant kon zijn frustratie over de situatie niet geheel onder stoelen of banken steken. "Het is op dit moment nutteloos om schuldigen aan te wijzen, maar het had al veel langer overduidelijk moeten zijn dat structurele maatregelen voor de veiligheid van de renners genomen moeten worden."

Broeckx werd tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne dit jaar ook al aangereden door een motor, terwijl landgenoot Antoine Demoitié van WantyGroupe-Gobert na een dergelijk ongeval zelfs overleed. 

Zwaarbevochten zege Bertens op Roland Garros

Tennisster Kiki Bertens heeft in de derde ronde van Roland Garros een zwaarbevochten zege geboekt op Daria Kasatkina (WTA-32) geboekt. De Nederlandse (WTA-58) had 2 uur en 47 minuten om haar Russische opponente op de knieën te krijgen: 6-2, 3-6 en 10-8. Daarnaast heeft ze nu voldaan aan de eisen van het NOC*NSF voor plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

In de eerste set had Bertens weinig moeite met Kasatkina en al snel pakte ze een dubbele break voorsprong tegen de Russin die probeerde via lange rally's terug in de wedstrijd te komen. Ook in de tweede set kwam de Nederlandse op een break voorsprong, maar Kasatkina brak terug en ging beter spelen. Omdat Bertens juist meer fouten ging maken volgde er een nieuwe break en werd een derde set noodzakelijk.

Daarin was Bertens aanvankelijk weer bij de les en liep onder meer via geslaagde dropshots uit naar een 3-0 voorsprong. Kasatkina brak terug, maar via een nieuwe break nam Bertens een 5-2 voorsprong. Op de stand van 5-3 kon de Nederlandse de wedstrijd uitserveren en kreeg in de tiende game maar liefst vijf matchpoints, maar uiteindelijk verloor ze haar servicegame. Kasatkina trok de stand gelijk in de wedstrijd die met name in de derde set lange, zware rally's kende.

Op de stand van 6-6 in de wedstrijd volgden maar liefst vier breaks op rij, waarbij bij beide speelsters de vermoeidheid duidelijk zichtbaar was. Uiteindelijk kwam Bertens op een 9-8 voorsprong en werd de partij door een fout van Kasatkina in het voordeel van Bertens beslist.

Voor een plek in de kwartfinale moet Bertens het opnemen tegen de Amerikaanse Madison Keys (WTA-17). Zij klopte Monica Puig (WTA-53) uit Puerto Rico met 7-6(3) en 6-3.

Hull City wint 'wedstrijd van 200 miljoen' en is terug in de Premier League

Hull City is na één jaar in de Championship weer terug in de Premier League. Op Wembley werd in de finale van de play-offs van Sheffield Wednesday gewonnen: 1-0.

Hull rekende in de halve finale nipt af met Derby County (0-3, 0-2) en Sheffield won over twee wedstrijden van Brighton & Hove Albion (2-0, 1-1). Bij Sheffield stond Glenn Loovens zaterdagmiddag aan de aftrap. De Nederlander is bezig aan zijn derde seizoen bij de club, maar was nog nooit zo dicht bij promotie naar de Premier League.

De laatste keer dat Sheffield actief was in de Premier League was in 2000 en de club zal het nog minimaal een jaar zonder Premier League-voetbal moeten stellen. Hull was zaterdagmiddag de betere partij en won verdiend. In de eerste helft kreeg Hull kansen om te scoren, maar de kansen werden niet benut.

Sheffield hield tot halverwege de tweede helft stand. In de 72ste minuut was het raak. Mohamed Diamé, een van de beste spelers op het veld, krulde de bal met zijn rechter - ruim twintig meter van het doel - over doelman Keiran Westwood heen de kruising in, 1-0.

In de allerlaatste minuut kwam Hull nog even goed weg. Verdediger Michael Dawson beroerde het leer met zijn hand, maar de scheids zag het niet. Zodoende kreeg Sheffield geen buitenkansje om vanaf de strafschopstip langszij te komen en kwam er dus geen verlenging aan te pas: 1-0.

De finale van de play-offs heet ook wel The 200 Milion Game omdat de club die promoveert zeker is van 200 miljoen pond over drie jaar vanwege het nieuwe TV-contract. Naast Hull City zijn ook Burnley en Middlesbrough volgend seizoen op het hoogste Engelse niveau te bewonderen. 

Tegenvallende veiling Topper-pak

Een pak dat is gedragen door een van De Toppers heeft zaterdag niet opgebracht wat vooraf werd verwacht. De outfit, volgens de veilingmeester met de hand gemaakt en met een waarde van zeker vijfduizend euro, bracht slechts 1501 euro op.

Het pak is gedragen tijdens een van de concerten in de Amsterdam ArenA. Het is niet duidelijk van welke Topper het pak is. In de loop van de komende dagen worden er nog meer speciale items geveild. Het gaat dan voornamelijk om toegangskaarten voor concerten of musicals. Ook kan er geboden worden op een persoonlijke boodschap op de muur van de Ziggo Dome in Amsterdam.

De opbrengst van de veiling gaat naar de Stichting MS.

Tegenvallende veiling Topper-pak
Tegenvallende veiling Topper-pak (Foto: BuzzE)

Honderden in stille tocht krantenbezorgster

Honderden mensen lopen zaterdagavond mee in een stille tocht in Rotterdam Oud-Mathenesse en Schiedam-Oost voor de doodgestoken krantenbezorgster Anita van Dijk. Onder hen is ook de Rotterdamse wethouder van Veiligheid Joost Eerdmans. De lopers dragen witte ballonnen met zich mee.

De tocht gaat vanaf het Pinasplein naar de Pasteursingel, waar de 51-jarige vrouw op 13 mei tijdens haar krantenronde werd neergestoken. Daar worden bloemen neergelegd, waarna de stoet weer terugloopt naar het beginpunt.

Anita van Dijk overleed een week na de steekpartij in het ziekenhuis. De politie zoekt nog altijd naar de dader, een getinte man van tussen de twintig en dertig jaar oud.

Honderden in stille tocht krantenbezorgster
Honderden in stille tocht krantenbezorgster (Foto: ANP)

Bokser Pacquiao doet geen olympische poging

De Filipijnse bokser Manny Pacquiao heeft definitief besloten om geen poging te doen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer. Wereldboksbond AIBA zou het mogelijk willen maken voor professionals om in Rio de Janeiro mee te doen en Pacquiao liet eerder weten na te denken over eventuele deelname.

De 37-jarige bokser veroverde onlangs een plekje in de Filipijnse Senaat en heeft besloten om zijn politieke taken voorrang te geven. De voorzitter van de Filipijnse boksbond kwam zelf nog nooit eerder uit op de Spelen, maar liep in 2008 wél met de nationale vlag het olympisch stadion in Beijing binnen tijdens de openingsceremonie. 

Italiaan betaalt alimentatie met pizza

Nicola Toso en Nicoletta Zuin uit een dorp in de buurt van het Italiaanse Padua besloten in 2002 te scheiden. Na de scheiding werd vastgelegd dat Toso maandelijks 400 euro alimentatie moest betalen. Dit ging jarenlang goed totdat in in 2008 de economische crisis uitbrak. Toso is pizzabakker met een eigen restaurant en kon dit bedrag helaas niet meer opbrengen.

Vandaar dat hij van 2008 tot 2010 "betaalde" met gratis pizza's, calzones en andere Italiaanse lekkernijen. Zijn ex-vrouw was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Helaas voor haar vond de rechter dat Toso er alles aan gedaan had om te betalen toen hij geen geld had en besloot in het voordeel van de pizzabakker.

Heemskerk toch mee op trainingskamp zwemsters

Femke Heemskerks mag toch mee op trainingskamp naar Tenerife met de Nederlandse zwemploeg. Eerder gooide technisch directeur Joop Alberda nog roet in het eten, omdat de Nederlandse buiten de landsgrenzen traint, maar na een gesprek tussen coach Philippe Lucas, de KNZB en Alberda is de kou uit de lucht.

Heemskerk zal zich in de tweede week van het trainingskamp dat van 4 tot en met 18 juni gehouden wordt bij de groep aansluiten. Ze wil tijdens het trainingskamp zowel de techniek bijschaven als meetrainen vanwege de estafettenummers waarop Nederland tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro tot de medaillekandidaten behoort.

Vetter en Braun sluiten eerste dag Götzis af in subtop

Anouk Vetter en Pieter Braun kunnen gematigd tevreden terugkijken op de eerste dag van de meerkamp in het Oostenrijkse Gotzzis. Vetter wist op beide looponderdelen persoonlijke records neer te zetten en Braun speelt voorlopig quitte met zijn beste prestatie op de meerkamp in het afgelopen jaar.

Voor Braun was het kogelstoten het meest succesvolle onderdeel. Hij kwam dicht bij zijn PR, wat hij stootte in Hoorn 2 weken terug. Over het algemeen werd er niet heel sterk gepresteerd, behalve door leider Warner, die zo een tegenvallende sprong bij het verspringen kon uitwissen. Het hoogspringen kende als grootste verrassing dat Willem Coertzen, vorig jaar nog 3e, niet verder kwam dan tot 1.85, meer dan 20 cm onder wat hij zou kunnen springen. Hierdoor verscheen hij later ook niet meer aan de start bij de 400 meter. Braun deed intussen wat hij moest doen, net als Warner door over 2 meter te gaan. Kai Kazmirek en Jeremy Taiwo sprongen sterk en de laatste ging zelfs naar 2.18 meter, waardoor zij voorlopig in de top 3 staan.

Op de 400 meter konden de mannen niet de snelheid vinden die op andere loopnummers te zien was. Alleen Warner en Kazmirek liepen onder de 48 seconden en Braun verloor een halve seconde op zijn best mogelijke tijd. Na 1 dag staan Warner, Kazmirek en Taiwo in de top 3, maar voor de laatste 2 is het vooral zaak om de schade te beperken op hun mindere tweede dag terwijl Kevin Mayer op de vijfde plaats zeer sterk is op dag 2. Braun staat 7e en lijkt op koers naar een plaats bij de beste 8.

Voor Vetter eindigde de dag ook zoals hij begon: iets minder dan dat ze kan op het veldonderdeel kogelstoten, maar geen zware verliezen gevolgd door een PR op de 200 meter. Ook zij staat zevende. Favorieten Brianne Theissen en Katherina Johnson-Thompson staan op 1 en 2.

Sagan wil mountainbiken op Olympische Spelen

Wielrenner Peter Sagan heeft zijn zinnen gezet op het mountainbiken tijdens de Olympische Spelen van komende zomer. De Slovaakse wielerbond heeft bij de internationale wielerunie UCI een verzoek ingediend om de regerend wereldkampioen op de weg mee te laten doen.

Slowakije heeft één startbewijs in het mountainbiken en die zal voor een van de twee Slovaakse mountainbikespecialisten zijn. De wielerbond in het land hoopt echter dat Sagan, die in de wegwedstrijd sowieso mee mag doen, ook op de mountainbike mag starten. 

"Als Sagan in Rio mee mag doen aan het mountainbiken zou dat niet alleen goed zijn voor Slowakije, maar voor de hele mountainbikesport", aldus een statement van de bond uit zijn land. "Het hangt echter volledig af van de UCI." De viervoudig winnaar van de groene trui in de Tour de France werd in 2008 wereldkampioen mountainbiken bij de junioren en maakte dit jaar zijn rentree in wat kleinere wedstrijden. 

Verstappen steekt hand in eigen boezem

Max Verstappen crashte vandaag in het eerste deel van de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco bij het zwembad in de muur. De Nederlandse Formule 1-coureur moet hierdoor morgen in het Prinsdom achteraan starten. Na afloop stak de Red Bull-coureur de hand in eigen boezem.

Verstappen: "Ik stuurde wat te vroeg in en raakte eerst rechts de muur. De ophanging brak af en dan kan je natuurlijk niet meer sturen. Ik ging rechtdoor de muur in. Dit is heel zuur, want de kwalificatie is in Monaco alles." De Red Bull was niet defect, zoals even leek, omdat de auto opvallend laag lag voorafgaand aan de crash. "Je ligt gewoon heel laag bij de grond, dus ja… Heel jammer."

De Nederlander moet morgen beginnen aan een inhaalrace op een circuit waar inhalen schier onmogelijk is. Hij hoopt dan ook dat de door de Franse weerdienst voorspelde regen komt, omdat dit voor chaos zorgt. "Regen is mijn enige hoop om naar voren te gaan."

Moeizame zege Williams op Mladenovic

Serena Williams heeft zoals verwacht de vierde ronde bereikt van Roland Garros. Makkelijk ging het echter niet voor de nummer één van de wereld tegen de Française Kristina Mladenovic.

Mladenovic, de nummer 30 van de wereldranglijst, kreeg vier breakkansen, maar benutte deze niet. Op een stand van 4-5 in de eerste set was het eerste breakpoint voor Williams wel direct raak.

In de tweede set kreeg Mladenovic in bijna elke opslagbeurd breakpoints tegen, maar ze bleef overeind. Na een regenpauze van meer dan drie uur moest de tiebreak de beslising brengen in de tweede set. set en matchpoint wisselden elkaar af en uiteindelijk was het vijfde matchpoint voor Williams raak, ze won daarmee de tiebreak met 10-8.

In de 4e ronde treft Williams Elina Svitolina. De als achttiende geplaatste Oekraïense versloeg eerder op de dag in de derde ronde de Servische Ana Ivanovic met 6-4 6-4.

Nibali wint Giro d'Italia in slotkilometers, Kruijswijk buiten podium

Vincenzo Nibali heeft zaterdag in de twintigste en laatste 'echte' etappe de eindzege in de Giro d'Italia gegrepen. De renner van Astana reed in de 134 kilometer lange etappe naar Sant'Anna di Vinadio in de voorlaatste beklimming weg van zijn concurrenten.

De etappe leidde de renners over de Guillestre en de Col de la Bonette van de eerste categorie, waarna gelijk nog een dergelijke berg volgde: de Colle Della Lombarda. Op een kleine vijf kilometer voor de top van die klim plaatste Nibali zijn aanval. Hij sprong weg uit de groep met rozetruidrager Johan Esteban Chaves, nummer drie Steven Kruijswijk en nummer vier Alejandro Valverde en bouwde een redelijke voorsprong op.

In eerste instantie leek het erop dat Chaves en Valverde, geholpen door Chaves' landgenoot Rigoberto Uran, nog een beetje in de buurt kon komen, maar op dat moment kreeg Nibali hulp van ploeggenoot Tanel Kangert. De Est verzette bergen werk en leidde zijn kopman naar een flinke voorsprong bovenaan de klim. Kruijswijk had op dat moment al moeten lossen, hoewel Chaves - die Valverde moest laten gaan - zich weer in het groepje met de Nederlander nestelde.

In de korte slotklim bouwde Nibali zijn voorsprong verder uit, terwijl Valverde verder weg reed bij Chaves en Kruijswijk. De Italiaan pakte zo de eindzege, terwijl Valverde zich nog opwerkte naar de derde plek in het klassement, ten koste van Kruijswijk. 

De etappe werd overigens gewonnen door Rein Taaramäe. De Est van Katusha sprong op de voorlaatste klim weg uit de kopgroep en kreeg in de laatste kilometers Darwin Atapuma nog achter zich aan. De Colombiaan haalde het echter niet en moest genoegen nemen met plek twee. 

Man raakte vinger kwijt door Marc Anthony

Zanger Marc Anthony zit in de problemen. Een voormalig werknemer heeft hem aangeklaagd omdat hij een vinger kwijt is geraakt bij werkzaamheden aan de boot van Anthony, meldt TMZ.

Het gaat om Jean-Pierre Perret. Hij was in 2015 bemanningslid van het jacht Seas the Day van Anthony. Tijdens werkzaamheden aan de boot ging het mis. Perret verloor een vinger en geeft Anthony daar de schuld van. Het bedrijfsongeval zou komen door nalatigheid van de zanger. Bovendien had deze zijn werknemer niet ingelicht over de gevaren van de werkzaamheden.

Het is niet duidelijk wat voor een schadevergoeding Perret eist van Anthony.

Man raakte vinger kwijt door Marc Anthony
Man raakte vinger kwijt door Marc Anthony (Foto: BuzzE)

India laat Italiaanse marinier gaan

Een Italiaanse marinier die in India vastzat voor het doden van twee vissers, keert zaterdag terug in zijn vaderland. Dat meldden Italiaanse media. Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag bepaalde eerder deze maand dat India Salvatore Girone moest vrijlaten in afwachting van een internationale arbitrage over zijn zaak. De hoogste Indiase rechtbank bekrachtigde dat vrijdag.

Samen met een collega-marinier werd Girone er van beschuldigd in 2012 twee Indiase vissers te hebben gedood. Ze hielden de twee vissers voor piraten. De collega-marinier mocht eerder al naar Italië terug vanwege gezondheidsproblemen.

India laat Italiaanse marinier gaan
India laat Italiaanse marinier gaan (Foto: ANP)

Erdogan veroordeelt VS-steun Koerden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de hulp van de Verenigde Staten aan Koerdische milities zaterdag fel bekritiseerd. Hij wakkerde daarmee het smeulende vuurtje aan dat was ontstaan door de publicatie van een foto van een Amerikaanse militair met een uniformteken van de YPG. Dat is de gewapende tak van de Syrische Koerdenpartij (PYD). De VS trekken in Het Syrisch-Turks grensgebied met de YPG op in de strijd tegen Islamitische Staat.

"De steun die de USA de PYD en YPG gegeven heeft ... dat veroordeel ik", zei Erdogan in de Koerdische metropool Diyarbakir in het zuid-oosten van Turkije. Hij noemde de Koerdische opstandelingen "ongelovigen" en "zoroastriërs", aanhangers van de mythische profeet Zarathustra.

Erdogan sloot zich aan bij zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. "Het is onaanvaardbaar dat Amerikaanse soldaten het embleem van een terreurorganisatie dragen", zei hij vrijdag. De Turkse regering beschouwt militante leden van de YPG evenals van de PKK in eigen land als terroristen.

Erdogan veroordeelt VS-steun Koerden
Erdogan veroordeelt VS-steun Koerden (Foto: ANP)

Kinderen gewond door bliksem in Parijs

Acht kinderen zijn in Parijs gewond geraakt toen zaterdag de bliksem insloeg in een park. Ook zijn er drie volwassenen gewond geraakt bij de blikseminslag. Volgens Franse media zijn twee kinderen er slecht aan toe. Het onweer ging gepaard met hevige regenval. 

Volgens Franse media waren de kinderen, in de leeftijd van 7 tot 14 jaar, in het park vanwege een verjaardagsfeestje. Toen het onweer losbarstte zochten ze beschutting onder een boom die even later werd geraakt door de bliksem. 

De gewonden vielen in het Parc Monceau in het noordoosten van het centrum van de Franse hoofdstad.

Kinderen gewond door bliksem in Parijs
Kinderen gewond door bliksem in Parijs (Foto: ANP)

Rotterdamse bibliotheek ontruimd na dreigtelefoontje

De Centrale Bibliotheek aan de Blaak in Rotterdam is zaterdagmiddag ontruimd nadat bij de politie een telefoontje was binnengekomen ,,waar een dreiging van uitging". Dat heeft een politiewoordvoerster gezegd. Wat de aard van dreiging was en waar het belletje vandaan kwam, wil zij niet zeggen.

Er is politie bij de bibliotheek om te zien of er maatregelen moeten worden genomen. De ontruiming was een initiatief van de bibliotheek zelf, aldus de politie. Op het moment dat het telefoontje binnenkwam waren ongeveer driehonderd bezoekers in de bibliotheek aanwezig. 

Toen het telefoontje binnenkwam, was er in het gebouw een debat bezig met alles zes wethouders van Rotterdam. Of het telefoontje daarmee verband houdt, is ook nog niet bekend.

Bibliotheek Blaak ontruimd na dreigtelefoon
Bibliotheek Blaak ontruimd na dreigtelefoon (Foto: ANP)

Fallout 4-mods komen 31 mei naar Xbox One

Gisteravond werden meer details bekendgemaakt over de mod-support voor Fallout 4 op Xbox One. De mods zijn vanaf aanstaande dinsdag 31 mei te downloaden, maar dat is niet zonder haken en ogen.

Zo kun je in totaal slechts 2 GB aan mods gedownload hebben, zelfs wanneer deze niet geactiveerd zijn. Wil je nieuwe mods downloaden, zul je dus eerst oude mods moeten verwijderen. In de toekomst overweegt Bethesda om deze limiet te verhogen, maar ze spelen het nu eerst ongetwijfeld op safe.

Mods die beschikbaar zullen zijn voor Xbox One kun je hier vinden. Op het moment van schrijven zijn dat er 701. Deze kun je downloaden via het hoofdmenu, waar de optie 'mods' wordt toegevoegd. Wanneer je een mod installeert, wordt er een nieuwe save file aangemaakt. Mocht er iets fout gaan met de mod, heb je in ieder geval je oude save file nog. Uiteraard is het niet mogelijk om achievements te verdienen wanneer je mods gebruikt en kun je geen mods gebruiken die plaatsvinden in DLC-gebieden zonder de betreffende DLC te hebben.

De gehele presentatie van gisteravond kun je hieronder terugkijken.

Vlakbij Idomeni ontstaat nieuw kamp

Op slechts enkele kilometers afstand van het ontruimde vluchtelingenkamp bij de Griekse grensplaats Idomeni is een nieuw geïmproviseerd kamp ontstaan. Vluchtelingen hebben hun toevlucht gezocht in leegstaande fabrieken en kazernes, meldt de Griekse krant Kathimerini zaterdag.

Veel van hen zijn al uit Idomeni vertrokken toen een week geleden werd aangekondigd dat dat kamp zou worden ontruimd, zodat ze niet naar een officieel asielzoekerscentrum zouden worden gebracht. Vrijdag werd al bekend dat zeker 4000 van de 9000 vluchtelingen in het kamp waren verdwenen.

De duizenden migranten bivakkeerden al enige maanden onder erbarmelijke omstandigheden bij het dorpje Idomeni. Ze wilden via Macedonië verder Europa in maar dat land deed de grens op slot.

Vlakbij Idomeni ontstaat nieuw kamp
Vlakbij Idomeni ontstaat nieuw kamp (Foto: ANP)

Fooien gaan deze nacht naar het goede doel

In veertien steden staat zaterdagavond en -nacht een groot aantal café's, restaurants, barretjes, lunchrooms en andere horecazaken de fooi weer af. Ze doen dat in de zogenoemde Nacht van de Fooi en steunen daarmee ontwikkelingsprojecten.

Vorig jaar werd tijdens die nacht 75.000 euro opgehaald. Toen deden 570 kroegen, restaurants en andere uitgaansgelegenheden mee. Dit jaar, de twaalfde editie, doen gelegenheden mee in onder meer Maastricht, Wageningen, Groningen, Breda, Delft, Eindhoven en Den Haag.

De projecten worden altijd gekozen in samenwerking met Wilde Ganzen; die verdubbelt de opbrengst. Dit jaar is het geld bedoeld voor onder meer een tuktuk-reparatiewerkplaats in India en voor een stichting die in dat land 75 toiletten bouwt voor meisjes waardoor de gezondheid, veiligheid en hygiëne worden verbeterd. Ook worden er weef- en spinmachines voor gekocht voor vrouwen in Bangladesh, waardoor 25 vrouwen scholing en werk krijgen.

Fooien gaan deze nacht naar het goede doel
Fooien gaan deze nacht naar het goede doel (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie GP van Monaco

Daniel Ricciardo heeft in Monaco zijn eerste Formule 1 pole-position behaald. De Australiër was in de kwalificatie dankzij zijn nieuwe motor oppermachtig en wist de beide Mercedessen met een klein gat voor te blijven. Nico Rosberg bleef steken op anderhalve tiende, Hamilton moest drie tienden toegeven. Voor de Nederlandse fans was het een zaterdag om snel te vergeten; Max Verstappen moet morgen na een crash vanaf de laatste startrij beginnen.

Verstappen onderschatte in zijn eerste getimede ronde de grip in Piscine en raakte de vangerails aan de binnenkant, waardoor bij zijn rechtervoorwiel de stuurstang afbrak. Dit had als gevolg dat de onbestuurbare Red Bull vervolgens rechtdoor de muur in schoot. Enkele minuten eerder was er ook al een rode vlag situatie, toen voor Felipe Nasr, die zijn Ferrari opblies in de tunnel. Voor Williams was het ook een kwalificatie om snel te vergeten; zowel Felipe Massa als Valtteri Bottas slaagden er niet in om Q3 te bereiken.

Hamilton kende ook een probleem bij de start van Q3. Nog voor het licht op groen sprong, meldde de Brit dat hij motorproblemen had. In de garage werd de Mercedes gereset, waarna Hamilton alsnog de baan op kwam. Ricciardo had op dat moment nog de snelste tijd, op bijna drie tienden van Rosberg. Hamilton leek vervolgens met een zeer sterke eerste helft van het rondje op weg naar een pole position, maar moest in de laatste sector alsnog drie tienden toegeven op Ricciardo en kwam niet voorbij Rosberg. Sebastian Vettel liet zijn snelle ronde varen en was niet tevreden over de boardradio.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:13.622   8
2 N. Rosberg Mercedes 1:13.791 +0:00.169 8
3 L. Hamilton Mercedes 1:13.942 +0:00.320 6
4 S. Vettel Ferrari 1:14.552 +0:00.930 8
5 N. Hülkenberg Force India 1:14.726 +0:01.104 7
6 K. Räikkönen Ferrari 1:14.732 +0:01.110 8
7 C. Sainz Toro Rosso 1:14.749 +0:01.127 8
8 S. Perez Force India 1:14.902 +0:01.280 8
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:15.273 +0:01.651 8
10 F. Alonso McLaren 1:15.363 +0:01.741 8
11 V. Bottas Williams 1:15.273   10
12 E. Gutierrez Haas F1 1:15.293 +0:00.020 10
13 J. Button McLaren 1:15.352 +0:00.079 5
14 F. Massa Williams 1:15.385 +0:00.112 6
15 R. Grosjean Haas F1 1:15.571 +0:00.298 10
16 K. Magnussen Renault 1:16.058 +0:00.785 10
17 M. Ericsson Sauber 1:16.299   12
18 J. Palmer Renault 1:16.586 +0:00.287 12
19 R. Haryanto Manor 1:17.295 +0:00.996 12
20 P. Wehrlein Manor 1:17.452 +0:01.153 12
21 M. Verstappen Red Bull 1:22.467 +0:06.168 3
22 F. Nasr Sauber -:--.--- -:--.--- 1

Winnaar Doogee Y300

Vorige week hebben jullie mee kunnen doen aan de prijsvraag om een Doogee Y300 smartphone te winnen. Graag willen wij Dealextreme nog bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toestel. Om jullie niet langer in spanning te laten bij deze de winnaar.....

  • Albert86

Gefeliciteerd! Het toestel is ondertussen naar de winnaar onderweg! We horen graag je ervaringen met het toestel. 

Voor de niet winnaars, niet getreurd; met de coupon: SUBSCRIBERMAY2016 Krijg je 5% korting op alle producten, waaronder de Doogee Y300

Doogee Y300 FP

'Straatverbod voor Johnny Depp'

De problemen voor acteur Johnny Depp worden alleen maar groter. Hij heeft een straatverbod opgelegd gekregen van een rechter in Los Angeles, meldt CNN. Depp krijgt die na een aanklacht van zijn vrouw Amber Heard dat hij haar in elkaar geslagen heeft. Die wilde ook dat de acteur niet meer in de buurt mocht komen van zijn hond Pistol, maar dat verzoek werd afgewezen.

Volgens Heard zijn de mishandelingen niet van de laatste tijd, maar is Depp al vanaf het eerste moment dat ze getrouwd zijn agressief geweest. "Johnny heeft een kort lontje. En dat komt allemaal door zijn drank- en drugsgebruik", liet de 30-jarige Heard weten. Eerder deze week liet ze al weten te willen scheiden van de 52-jarige acteur.

'Straatverbod voor Johnny Depp'
'Straatverbod voor Johnny Depp' (Foto: BuzzE)

Zeven arrestaties om roof schilderijen Bacon

De Spaanse politie heeft zeven mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de roof van vijf schilderijen van Francis Bacon. De doeken werden vorig jaar zomer gestolen uit de woning van een vriend en erfgenaam van de Iers-Britse schilder (1909-1992) en zijn naar schatting 25 miljoen euro waard.

De schilderijen zijn nog niet teruggevonden en ook andere kostbaarheden die uit het huis werden ontvreemd, zijn nog spoorloos, meldt de Spaanse krant El Mundo.

De politie kwam de werken op het spoor toen een onderzoeksbureau werd benaderd met niet eerder gepubliceerde foto's van de schilderijen. De onderzoeker voelde nattigheid en schakelde de politie in.

Zeven arrestaties om roof schilderijen Bacon
Zeven arrestaties om roof schilderijen Bacon (Foto: ANP)

Solide start Vetter en Braun in Gotzis, Rietveld niet gestart

Anouk Vetter en Pieter Braun zijn vanmorgen aan de meerkamp in Gotzis begonnen, waar de looponderdelen voorlopig in hoge snelheid gingen, maar de veldonderdelen moeilijk waren. Vetter wist een persoonlijk record te lopen op de horden, maar bij het hoogspringen kwam ze niet in de buurt. Braun kwam twee keer net tekort voor een persoonlijk record. Pelle Rietveld zou ook deelnemen, maar startte uiteindelijk niet.

Bij de looponderdelen, de 100 meter horden voor vrouwen en de 100 meter voor mannen, regende het persoonlijke records. Onder andere de Belgische Nafissatou Thiam, die zwak is op de looponderdelen, zette een ruim PR neer en Vetter deed dat een heat later ook. Het beste werd echter voor het laatst bewaard: Damien Warner, de favoriet bij de mannen, zette een tijd van 10.16 neer, de snelste tijd ooit op een meerkamp op de 100 meter. Ter vergelijking: Churandy Martina was vorige week maar 0.08s sneller.

Op het tweede onderdeel ging het voor beiden een stuk minder. Wisselvallige winden speelden de meerkampers parten bij het hoogspringen voor de vrouwen en het verspringen voor de mannen. Een van de favorieten voor een podium bij de mannen, Rico Freimuth, sprong 3 keer fout en kon zo een goede klassering uit zijn hoofd zetten. Warner sprong met 7m12 bijna een meter minder ver dan hij zou kunnen. Arthur Abele was de enige die niet meedeed aan de miserie, hij sprong het enige persoonlijke record.

Bij de vrouwen was het niet veel beter. Iedereen haalde wel de aanvangshoogte, maar bijna niemand kon imponeren. Vetter moest zich tevreden stellen met 1.71 en had daar al 3 pogingen voor nodig, 10 cm onder haar beste resultaat. Ook de echte toppers zoals Thiam, Katherina Johnson-Thompson en Morgan Lake kwamen niet echt in de buurt van hun beste resultaten.

Later deze middag staan nog meer onderdelen op het programma. De vrouwen en mannen mogen allebei nog gaan kogelstoten en de mannen mogen daarna nog gaan hoogspringen, voordat er weer een looponderdeel op het programma staat. Het is nog niet geheel duidelijk waarom Rietveld uiteindelijk niet aan de start is gekomen.

Zwaar ongeval met motoren in Ronde van België, etappe afgelast

De derde etappe van de Ronde van België is zaterdag afgelast na een zwaar ongeval. Twee motoren veroorzaakten een ongeluk en namen daarbij tien tot twintig renners mee. Volgens bronnen binnen het team van Cofidis zouden elf renners naar het ziekenhuis vervoerd zijn.

Stig Broeckx van Lotto-Soudal lijkt er het ergst aan toe te zijn. De 26-jarige Belg is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Aachen vervoerd, vermoedelijk met hoofdletsel. Broeckx kent een bijzonder ongelukkig jaar, want in februari werd hij tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne ook al aangereden door een motor. 

Wat er exact is gebeurd is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat twee motoren op een pad naast de weg reden. Dat pad zou plotseling opgehouden zijn, waardoor de motoren in een modderbende terecht kwamen en de controle kwijtraakten, met als gevolg dat ze vol op het peloton inreden. 

Frankrijk krijgt langzaam weer brandstof

De brandstoftoevoer in Frankrijk is verbeterd, maar de crisis die is veroorzaakt door stakingen is nog niet voorbij. Dat heeft de Franse minister van Transport zaterdag gezegd.

"In sommige regio's is de situatie bijna weer normaal", zei Alain Vidalies na een ontmoeting met premier Manuel Valls.

De politie ontzette vrijdag op één na alle brandstofopslagplaatsen, waarbij de door stakers opgeworpen blokkades werden verwijderd.

Volgens de ANWB merken toeristen inmiddels niet veel meer van de brandstofcrisis. Vrijwel alle pompstations aan de snelwegen zijn weer volledig bevoorraad.

Frankrijk krijgt langzaam weer brandstof
Frankrijk krijgt langzaam weer brandstof (Foto: ANP)

Teeven in beroep om verhoor in Rolodex-zaak

Fred Teeven gaat in beroep tegen het besluit van een rechter die hem opdroeg onder ede te getuigen over de Rolodex-zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) ondersteunt het hoger beroep, liet een woordvoerster zaterdag weten.

De Rolodex-zaak draait om mogelijk kindermisbruik door hooggeplaatste personen. Teeven leidde het onderzoek eind jaren negentig. Het OM vindt dat "de geheimhoudingsplicht die Teeven destijds had als CID-officier ook nu nog geldt", zei de woordvoerster.

Wat het OM betreft zou er een onwenselijk precedent ontstaan als Teeven, nu Tweede-Kamerlid voor de VVD, wordt gedwongen zijn oude geheimhoudingsplicht te schenden.

Teeven in beroep om verhoor in Rolodex-zaak
Teeven in beroep om verhoor in Rolodex-zaak (Foto: ANP)

Afrojack heeft het gehad met likes

Afrojack heeft het helemaal gehad met likes. Op Twitter veegt hij de vloer aan met social media waar het krijgen van likes volgens hem hoofddoel is geworden.

De dj vraagt zich in een tweet af waarom veel meisjes naakt poseren op Instagram en zichzelf model noemen. "Zijn likes tegenwoordig belangrijker dan waardigheid", vraagt hij zich af.

In een andere tweet prijst Afrojack Twitter. "Ik hou nog steeds van Twitter. Het enige social medium waar je gewoon kunt converseren zonder dat je afhankelijk bent van andere zaken. Alleen woorden zijn belangrijk."

Overigens blijft het lastig voor Afrojack om op te treden in zijn stad Spijkenisse. Ging eerder al een optreden op een festival niet door omdat het te druk zou worden op het marktplein van de stad, nu is er ook een streep gezet door een optreden in september op een andere locatie.

Afrojack heeft het gehad met likes
Afrojack heeft het gehad met likes (Foto: BuzzE)

Activisten gooien taart naar Linke-leidster

De fractievoorzitter in de Bondsdag van de Duitse oppositiepartij Die Linke, Sahra Wagenknecht, is zaterdag bekogeld met een taart tijdens de landelijke partijdag in Maagdenburg. De lekkernij werd naar haar geworpen door een groepje activisten die zich het antifascistische initiatief "taarten voor mensenvijanden" noemen.

Wagenknecht zat op de eerste rij aandachtig te luisteren naar de speech van partijchef Bernd Riexinger toen de activisten toesloegen. Daarna liepen zij joelend door de zaal om pamfletten uit te delen.

De bekogelde fractievoorzitter heeft veel kritiek vanuit haar eigen partij gekregen door uitspraken over vluchtelingen en de grenzen van de opvangcapaciteit in Duitsland. Ze werd volgens Duitse media na het incident afgeschermd en buiten de zaal gebracht.

Activisten gooien taart naar Linke-leidster
Activisten gooien taart naar Linke-leidster (Foto: ANP)

Aanval op belangrijke pijpleiding in Nigeria

Militante strijders hebben in Nigeria een belangrijke oliepijpleiding aangevallen. De aanval werd opgeëist door de Niger Delta Avengers.

De jaarlijkse olieproductie van Nigeria is de laagste in twintig jaar door aanvallen op pijpleidingen in het zuiden van het land, waar de meeste olie en gas wordt gewonnen.

In de pijpleiding werd Bonny Light-olie getransporteerd voor Shell.

De Avengers zeggen te strijden voor onafhankelijkheid van de Deltaregio in Nigeria.

Aanval op belangrijke pijpleiding in Nigeria
Aanval op belangrijke pijpleiding in Nigeria (Foto: ANP)

Hartoperatie premier Pakistan in Londen

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif ondergaat dinsdag in Londen een openhartoperatie. Dat heeft zijn familie zaterdag bekendgemaakt via social media. Het is de tweede keer in vijf jaar dat Sharif aan zijn hart wordt behandeld.

Volgens de mededeling van de familie is de nieuwe ingreep noodzakelijk door complicaties die zijn ontstaan na de eerdere ingreep. Er zou sprake zijn van gaatjes in het hart, aldus de mededeling die door Sharifs dochter Maryam Nawaz Sharif op Twitter werd gezet.

Naar verwachting zal Sharif na de operatie nog een week in de Britse hoofdstad moeten blijven om te herstellen.

Hartoperatie premier Pakistan in Londen
Hartoperatie premier Pakistan in Londen (Foto: ANP)

13,7 petabyte aan foto's op Google Photos

Een jaar na de introductie van Google's fotodienst Google Photos staat er 13,7 petabyte aan foto's opgeslagen op de servers van de internetreus. Dat heeft Google in een blogpost bekendgemaakt. Een petabyte is duizend terabyte of een miljoen gigabyte

Google Photos heeft 200 miljoen gebruikers. Die mensen hingen 2 biljard labels aan hun foto's. 24 miljard daarvan waren voor selfies.

13,7 petabyte aan foto's op Google Photos
13,7 petabyte aan foto's op Google Photos (Foto: BuzzT)

New Orleans in het zonnetje in Mafia 3

De makers van Mafia 3 hebben de virtuele stad New Bordeaux gebouwd en dat hebben ze gedaan op basis van de betere delen het echte New Orleans.

New Bordeux bestaat uit negen districten waarin elk twee criminele partijen bezig zijn. Onder de districten is er downtown, The Hollow waar Lincoln geboren is en het rijkere Frisco Fields. De Franse wijk Vieux Carré is natuurlijk ook van de partij. Daar vinden we de jazz clubs en straatartiesten.

De gehele stad van Mafia 3 is vanaf het begin van het spel bereikbaar. Hierdoor kun je overal al wat verkennen, maar als je jezelf kunt bedwingen kun je ook wachten tot het verhaal je naar andere wijken brengt.

Mafia 3 komt 7 oktober uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Spoorwerkzaamheden bij Utrecht lopen uit

De werkzaamheden zaterdag aan het spoor bij Utrecht Centraal duren langer dan verwacht. Het testen van de spoorbeveiliging tussen de stations Centraal en Leidsche Rijn loopt uit, zei een woordvoerder van ProRail. De verwachting is dat de testen rond 13.30 uur zijn afgerond.

De NS laat weten dat door de vertraging er vanaf Utrecht Centraal nog geen treinen richting Amsterdam en Schiphol kunnen vertrekken.

ProRail gaf donderdag al aan dat reizigers vanwege de werkzaamheden het hele weekeinde rekening moesten houden met vertragingen. Op diverse trajecten rijden NS-bussen.

Spoorwerkzaamheden bij Utrecht lopen uit
Spoorwerkzaamheden bij Utrecht lopen uit (Foto: ANP)

575.000 Airbnb-huurders in Amsterdam

Het afgelopen jaar hebben 575.000 mensen een woning in Amsterdam gehuurd via verhuurderswebsite Airbnb. In totaal stelden 14.200 Amsterdammers hun woning via de website beschikbaar, liet het Amerikaanse bedrijf zaterdag weten.

Gemiddeld stelden de verhuurders in 2015 hun woning 28 dagen beschikbaar en ze verdienden daarmee in doorsnee 3800 euro. Bezoekers bleven gemiddeld 3,3 nacht in een van de Amsterdamse woningen.

Airbnb werd in 2008 opgericht in de Verenigde Staten. Sindsdien is het bedrijf, dat mensen in staat stelt hun eigen woningen te verhuren aan toeristen, explosief gegroeid. Onomstreden is Airbnb niet. Onder meer het stadsbestuur van Amsterdam wil de verhuur van woningen via Airbnb aan banden leggen.

575.000 Airbnb-huurders in Amsterdam
575.000 Airbnb-huurders in Amsterdam (Foto: ANP)

Thaise tijgertempel moet tijgers afstaan

Een bij toeristen zeer populaire tempel raakt langzaam maar zeker zijn belangrijkste attractie kwijt: tijgers. De Thaise overheid wil maandag een aantal van de 147 tijgers herplaatsen, nadat eerder dit jaar ook al tien tijgers zijn weggehaald.

Dierenbeschermingsorganisaties willen dat de dierentuinvergunning van de tempel wordt ingetrokken, omdat de tijgertempel betrokken zou zijn bij de illegale handel in wilde dieren. Drie tijgers zijn spoorloos uit de tempel verdwenen en gebleken is dat hun chip voor hun verdwijning was verwijderd, meldt de Bangkok Post.

De tempel in Kanchanaburi vangt tijgerwelpjes op. Toeristen komen in grote getale naar de tempel om de welpen te aaien en selfies met de dieren te nemen, wat de tempel jaarlijks miljoenen oplevert.

Thaise tijgertempel moet tijgers afstaan
Thaise tijgertempel moet tijgers afstaan (Foto: ANP)

Ajacied De Sa transfervrij naar Slovan Bratislava

Lesly de Sa heeft een contract voor vier seizoenen getekend bij Slovan Bratislava. De aanvaller komt transfervrij over van Ajax, waar zijn aflopende contract niet werd verlengd.

De 23-jarige De Sa werd de afgelopen twee seizoenen verhuurd aan respectievelijk Go Ahead Eagles en Willem II. Bij geen van die ploegen wist de buitenspeler uit te groeien tot een vaste kracht van het elftal. Ajax wilde het contract van De Sa niet verlengen. Slovan Bratislava, waar ook ex-Ajacied Joeri de Kamps onder contract staat, is blij met de komst van De Sa.

"We verwachten dat hij ons offensief sterker maakt met zijn snelheid op de flanken. De club is sowieso van plan om de selectie flink te versterken deze transferperiode. De spelers die hier vertrekken, zullen vervangen worden door nog betere spelers die azen op succes. Wij eisen altijd het maximale", aldus vice-president Ivan Kmotrík op de clubsite van Slowaakse club.

De Sa maakte in september 2011 zijn debuut in het eerste elftal van Ajax tijdens een bekerwedstrijd tegen vv Noordwijk en waarin hij doel trof. Dat was dat seizoen zijn enige optreden in het eerste van Ajax. De Sa speelde in totaal zeventien officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij twee keer het doel trof. Het afgelopen seizoen speelde hij twintig wedstrijden voor Willem II en scoorde één keer in de beker.

Vettel snelste, Verstappen kust de muur in Monaco

Sebastian Vettel heeft bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd neergezet. De Duitser van Ferrari bleef het Mercedes-duo Lewis Hamilton en Nico Rosberg nipt voor. Max Verstappen eindigde na zjn teamgenoot Daniel Ricciardo als vijfde, maar zal vooral blij zijn dat bij een momentje in Massenet hij enkel zijn voorvleugel beschadigde.

Tijdens zijn kwalificatierun verremde de Red Bull-coureur zich iets en raakte daarbij de muur. Na een snelle controle door zijn team bleek dat er verder geen beschadigingen waren, maar wel kon Verstappen geen snelle tijd meer neerzetten. De Nederlander was niet de enige die in de fout ging; Jaylon Palmer spinde bij het zwembad en vele coureurs gingen rechtdoor bij Saint Devote. Enkel Kevin Magnussen wist daar niet meer weg te komen; hij liet zijn wagen afslaan.

Om 14.00 uur zal de kwalificatie worden verreden in het mini-staatje. 

Uitslag derde vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:14.650   25
2 L. Hamilton Mercedes 1:14.668 +0:00.018 23
3 N. Rosberg Mercedes 1:14.772 +0:00.122 29
4 D. Ricciardo Red Bull 1:14.807 +0:00.157 21
5 M. Verstappen Red Bull 1:15.081 +0:00.431 17
6 D. Kvyat Toro Rosso 1:15.259 +0:00.609 22
7 C. Sainz Toro Rosso 1:15.324 +0:00.674 26
8 S. Perez Force India 1:15.368 +0:00.718 21
9 K. Räikkönen Ferrari 1:15.555 +0:00.905 22
10 N. Hülkenberg Force India 1:15.666 +0:01.016 20
11 F. Massa Williams 1:16.068 +0:01.418 28
12 F. Alonso McLaren 1:16.257 +0:01.607 24
13 J. Button McLaren 1:16.298 +0:01.648 23
14 V. Bottas Williams 1:16.347 +0:01.697 21
15 E. Gutierrez Haas F1 1:16.406 +0:01.756 23
16 K. Magnussen Renault 1:16.412 +0:01.762 13
17 R. Grosjean Haas F1 1:16.527 +0:01.877 27
18 F. Nasr Sauber 1:16.867 +0:02.217 23
19 M. Ericsson Sauber 1:17.038 +0:02.388 32
20 J. Palmer Renault 1:17.482 +0:02.832 17
21 P. Wehrlein Manor 1:17.595 +0:02.945 32
22 R. Haryanto Manor 1:18.180 +0:03.530 34

Nieuwe baan voor Moszkowicz bij claimbedrijf

Bram Moszkowicz heeft een nieuwe baan. De gewezen advocaat gaat als juridisch adviseur aan de slag bij Claim It, een bedrijf dat mensen bijstaat die geld terugeisen van luchtvaartmaatschappijen.

Claim It is gevestigd in Brussel maar liet tegelijk met de aankondiging over Moszkowicz weten dat er ook een kantoor in Amsterdam komt. "Ik heb dit aanbod met genoegen aanvaard en ben blij om weer aan de slag te gaan in de voor mij vertrouwde juridische wereld", aldus Moszkowicz in een verklaring.

Nieuwe baan voor Moszkowicz bij claimbedrijf
Nieuwe baan voor Moszkowicz bij claimbedrijf (Foto: ANP)

Belgische stakende cipiers krijgen geen loon

De Belgische cipiers die al weken staken, krijgen deze maand geen salaris. Ze legden op 25 april het werk neer uit protest tegen de omstandigheden in de gevangenissen.

"Sommige cipiers hebben inmiddels hun loonbrief van mei ontvangen en daarop is te zien dat ze deze maand 0 euro hebben gekregen", zei een vakbondsvertegenwoordiger tegen de krant Le Soir.

De overheid heeft onder meer aangeboden meer cipiers te werven en een onregelmatigheidstoeslag te betalen. De Vlaamse bonden gaan daarmee akkoord, maar de Waalse waarschijnlijk niet.

Belgische stakende cipiers krijgen geen loon
Belgische stakende cipiers krijgen geen loon (Foto: ANP)

Trump weigert debat met Sanders

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump weigert met de Democraat Bernie Sanders te debatteren. Dat zei de New Yorkse vastgoedmagnaat vrijdag, kort nadat het team van Sanders had gemeld in gesprek te zijn met twee zenders om het debat te organiseren.

De zenders zouden hebben toegezegd om een "belangrijke bijdrage" aan liefdadigheid te schenken; een voorwaarde die Trump een dag eerder had gesteld.

Trump zei liever te wachten om in debat te kunnen gaan met de uiteindelijke Democratische genomineerde: "Hillary Clinton, of wie het ook moge zijn," aldus Trump. "Aangezien de Democratische nominatie al volkomen duidelijk is, beschouw ik het als misplaatst om met de nummer twee te gaan debatteren."

Sanders toonde zich teleurgesteld in Trumps weigering. "Er valt over een hoop te debatteren en de heer Trump komt over als een grote stoere jongen. Als je zo stoer bent, laten we dan debatteren", zo zei de senator uit Vermont in een videoboodschap.

Hillary Clinton, de gedoodverfde kandidaat voor de Democraten, had geweigerd om weer met Sanders te debatteren. Ze zei er naar uit te kijken om het debat aan te gaan met Trump tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen en deed het plan voor een debat tussen Sanders en Trump af als een grap.

De twee mannelijke presidentskandidaten zouden de degens kruisen in aanloop naar een nieuwe ronde voorverkiezingen op 7 juni. Die dag vinden stemmingen plaats in zes staten, waaronder Californië.

Trump weigert debat met Sanders
Trump weigert debat met Sanders (Foto: ANP)

'Johnny Depp bijna altijd high'

Als Amber Heard haar bijna ex-man Johnny Depp voor de rechter sleept vanwege huiselijk geweld, kan de acteur behoorlijk in de problemen komen. Dat schrijft showbizzsite TMZ op basis van bronnen rond Amber. Johnny zou flink aan de coke en de drank zijn.

Omdat hij constant high zou zijn, kan hij zich maar weinig herinneren, stelt TMZ. In verklaringen die Amber heeft afgelegd zegt ze dat Johnny tijdens hun vijftien maanden durende huwelijk zelden of nooit nuchter was. Alleen tijdens filmopnamen liet hij de drank en drugs staan. Dan huurde hij een personal coach in om hem bij de les te houden.

Vrijdag werd al bekend dat Amber de acteur had aangeklaagd voor huiselijk geweld. TMZ had toen ook een foto waarop ze te zien was met een blauw oog. Amber vertelde dat de foto afgelopen zaterdag is gemaakt na een klap van Johnny. Die zou haar in ruil voor geld hebben gevraagd om haar mond over het incident te houden. In plaats daarvan vroeg ze afgelopen maandag direct een scheiding aan.

'Johnny Depp bijna altijd high'
'Johnny Depp bijna altijd high' (Foto: BuzzE)

WHO vindt verplaatsing Spelen om zika onnodig

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt het niet nodig om de Olympische Spelen uit te stellen of te verplaatsen vanwege het zikavirus. Zo'n 150 wetenschappers riepen vrijdag in een open brief aan de WHO op om het voor augustus geplande evenement in Rio de Janeiro niet door te laten gaan. De groep vindt het ''onethisch'' om het toernooi in Rio te houden vanwege het risico op besmetting, maar de WHO stelt dat de Spelen "geen significante invloed" zullen hebben op de verspreiding van het virus.

,,Brazilië is één van de zestig landen waar gevallen van zika bekend zijn", stelt de WHO. ,,Talloze mensen reizen om allerlei redenen continu naar en van deze landen."

Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het virus bij ongeboren kinderen kan leiden tot hersenafwijkingen. In Brazilië zijn hiervan 1400 gevallen bekend.

WHO vindt verplaatsing Spelen om zika onnodig
WHO vindt verplaatsing Spelen om zika onnodig (Foto: ANP)

Man geliquideerd in Diemen

De 37-jarige Vincent Jalink is vrijdagavond geliquideerd in Diemen. Hij raakte zwaargewond toen hij rond 22.00 uur op de Klipperweg in Diemen beschoten werd terwijl hij met zijn zoontje in de auto zat. Later bezweek hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De man is een bekende van politie en justitie. Dat maakte de politie zaterdagochtend bekend.

Jalink is volgens De Telegraaf recent veroordeeld voor het witwassen van misdaadgeld. Ook liepen tegen hem nog zaken over plofkraken en drugsbezit. In het verleden zat hij al vast voor plofkraken en overvallen.

Volgens de politie gaven getuigen aan dat ze een man in donkere kleding weg zagen rennen in de richting van het tankstation aan de Diemerpolderweg. Even verderop zou hij achterop een donkere scooter met blauwe kentekenplaten zijn gestapt. Andere getuigen zeggen dat een donkere auto is weggereden.

Man geliquideerd in Diemen
Man geliquideerd in Diemen (Foto: ANP)

Volledig olympisch kanoteam Roemenië positief op doping

Het volledige Roemeense kanoteam is betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium. Het gaat daarbij om acht sporters, zes mannen en twee vrouwen. Als ook de B-stalen positief zijn zullen de sporters de Olympische Spelen van komende zomer op hun buik kunnen schrijven. 

De Roemenen hadden vier boten geplaatst voor de Olympische Spelen. De mannen zouden in de C-1 en C-2 (kanoën) en de K-4 (kayakken) meedoen, terwijl de dames zich in de K-2 hadden geplaatst.

Het is een van de meest succesvolle sporten voor de Roemenen, die in de geschiedenis tien keer goud, tien keer zilver en veertien keer brons wonnen op de Spelen. Slechts vijf landen staan in de medaillespiegel van het kanovaren hoger dan Roemenië.

Kruijswijk 'gewoon' van start in voorlaatste Giro-rit

Steven Kruijswijk gaat vandaag gewoon van start in de voorlaatste etappe van de Giro d'Italia. De LottoNL-Jumbo renner heeft na een warming up besloten om alsnog te proberen zijn huidige derde plaats te verdedigen.

Tot gisteren ging de wielrenner ruim aan de leiding in de eerste grote ronde van het jaar, maar tijdens de rit van gisteren ging het mis. In de afdaling van de Colle de Agnello ging Kruijswijk hard onderuit en reed vervolgens de hele etappe achter de feiten, en de medefavorieten aan. Uiteindelijk verloor hij zijn leiderstrui aan Esteban Chaves, die een minuut voor hem staat in het klassement.

Kruijswijk liep bij zijn harde val wel enkele verwondingen op, maar besloot vandaag toch aan de start te staan van de laatste bergrit van deze ronde.

"Steven is mentaal strijdbaar", reageerde ploegleider Nico Verhoeven bij de NOS. "En er zijn geen echte breuken of ongemakken die hem kunnen schaden als hij rijdt. Als hij mentaal ervoor kan vechten dan is dat in ieder geval een reden om niet op te geven."

No Man's Sky uitgesteld

De geruchten waren er al, maar nu is het zeker: No Man's Sky is uitgesteld. Het spel zal nu 10 augustus uitkomen op PlayStation 4.

De game is zo goed als af, en testers zijn druk bezig om bugs en andere problemen te vinden. Maar Hello Games heeft net wat meer tijd nodig om bepaalde stukken uit het spel te perfectioneren. Ze snappen dat het een teleurstelling is voor de mensen die al een aardige tijd moeten wachten, maar met zo'n release nemen ze liever zo'n beslissing dan later alles te moeten repareren met patches.

We moeten nog even wachten om in de onmetelijke ruimte in No Man's Sky op verkenning te gaan.

Gargos vecht met portals in Killer Instinct

Killer Instinct 3 mist nog maar ene paar oudgedienden uit de eerdere delen, maar de makers laten alvast een van de twee zien: Gargos. Gargos kwam eerder voor in het tweede deel van de franchise.

Gargos is een god die overduidelijk iets te veel speciale krachten heeft, want hij vecht op afstand door portals te gebruiken, of zelfs minions op te roepen. Hieronder zie je hoe dat in beeld gebracht wordt tijdens wat potjes knokken.

De makers geven aan dat ze dit keer geen teaser eraan gaan plakken, want ze hebben nog twee grote verrassingen. Nou ja, eentje willen we best om gaan wedden: we missen alleen de tweekoppige Eyedoll met zijn knuppel nog. Wie of wat de tweede verrassing gaat worden weten we dan nog niet. Misschien een complete release met alle seizoenen gebundeld of, onwaarschijnlijk, een release naar PlayStation 4?

MSI lanceert Geforce GTX 1080 Gaming X Edition

MSI laat weten dat ze gestart zijn met de nieuwe Nvida Geforce 1080 GPU in hun videokaarten te gebruiken. De GPU komt op een Gaming-, Sea Hawk-, Armor- en Aero-editie.

Voor ons gamers is de Geforce GTX 1080 Gaming X Edition waarschijnlijk het meest interessant omdat daar de snelheden van de GPU aan te passen zijn naar de behoefte. De snelheden van de specificaties hieronder kun je terug schroeven in gamer- en silent-mode om zo minder hitte en dus stillere fans te krijgen. Wil je helemaal stil, dan is er nog het Sea Hawk-versie van de kaart. Deze heeft vloeibare koeling. Armor heeft een oude versie van de Twin Frozr-koeling en Aero werkt op lagere snelheden met alleen luchtkoeling.

MSI laat weten dat er een nieuwe koeloplossing is gebruikt voor de Gaming-versie. De Twin Frozr VI-koeling heeft een nieuwe efficiëntere heatsink en de koelers erbovenop maken gebruik van double ball bearings, zodat het allemaal wat stabieler en duurzamer is. Voor de 'pimp-my-pc'-gamers onder ons: deze videokaart heeft ook een backplate waar o.a. de MSI Gaming-draak en hetzelfde patroon terug komt als op de voorkant van de videokaart en natuurlijk zit er weer de nodige LED verlichting op de videokaart. Het MSI-logo op de bovenkant en de rode strepen rondom de rechterventilator geven licht.

Adviesprijs voor de Gaming-kaart is niet gegeven, maar een beetje zoeken bij webshops komen wij op 849 euro.


MSI Geforce GTX 1080 Gaming 8G-image (Foto: MSI)

MSI Geforce GTX 1080 Gaming 8G-specs (Foto: MSI)

Van Muiswinkel: Je bent een domme kankerlul als je niet anti-Piet bent

Erik van Muiswinkel, je weet wel; het mafklappertje dat jarenlang zonder enig probleem gestalte gaf aan Hoofdpiet maar nu opeens als een blad aan de boom is omgeslagen en omwille van de goedlachse kindervriend Zwarte Piet zijn rol neerlegt en zich als 'bekende' Nederlander in een open brief hardmaakt voor een verbod op de kindervriend, blijkt een nieuwe rol te hebben gevonden. Op Twitter ontpopt hij zich nu als hersenloze, laffe scheldpiet.

Als je het niet eens bent met de - door het anti-Pietengilde tot racist gebombardeerde - van Muiswinkel en diens visie op de kindervriend Zwarte Piet dan ben je namelijk gewoon 'een kankerlul'. Ja, hij zegt het echt. Van kindervriend tot hersenloos met kanker schelden. Hoe diep kun je zinken?

'Je bent een domme kankerlul', sprak de domme kankerlul
'Je bent een domme kankerlul', sprak de domme bosmongool

En zo plaatst van Muiswinkel zich in één klap op hetzelfde niveautje als de Rotterdamse denker in onderstaande klassieker.

Celstraffen voor deelname aan Operatie Condor

In Argentinië zijn vijftien ex-militairen veroordeeld voor het ontvoeren en vermoorden van linkse dissidenten in het kader van Operatie Condor. De uitspraak is met enthousiasme onthaald door mensenrechtenactivisten.

Reynaldo Bignone (88), voormalig Argentijns dictator en daarmee de hoogst geplaatste beschuldigde, werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Veertien anderen kregen celstraffen van 8 tot 25 jaar. Twee werden vrijgesproken.

Het is de eerste uitspraak die zich specifiek richt op deelname aan de militaire campagne. ,,Het stelt niet alleen vast dat staatsterrorisme in Argentinië een criminele samenzwering was, maar ook dat het werd gecoördineerd met andere dictaturen", zei Luz Palmas Zaldua, een advocaat van de nabestaanden. In de uitspraak werd ingegaan op de verdwijning van 105 mensen tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983). Sommige misdaden die tijdens de operatie werden begaan door individuen kwamen al eerder voor het gerecht.

In de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw zetten de militaire dictaturen van Argentinië, Chili, Uruguay, Paraguay, Brazilië, en Bolivia Operatie Condor op om verbannen tegenstanders op te sporen en te doden. Het plan werd vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse vogel met de grote spanwijdte, en werd gecoördineerd vanuit het hoofdkwartier van de beruchte Chileense geheime politie in Santiago.

Celstraffen voor deelname aan Operatie Condor
Celstraffen voor deelname aan Operatie Condor (Foto: ANP)

Antiek vliegtuig stort neer in Hudson

Een antiek vliegtuig is vrijdagavond (lokale tijd) neergestort in de rivier de Hudson in New York. Daarbij is de piloot omgekomen.

Het vliegtuigje, een antieke P-47 Thunderbolt, stortte neer ter hoogte van Manhattan's West 79th Street, enkele kilometers ten zuiden van de George Washington Bridge.

De reddingsactie werd gecoördineerd vanuit een tijdelijk hoofdkwartier in een nabijgelegen jachthaven, waar gasten van een nabijgelegen restaurant toekeken op de reddingsoperatie.

De Thunderbolt, gemaakt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, was samen met twee andere vliegtuigen opgestegen van een vliegveld in Farmingdale, een plaats op Long Island. De twee andere toestellen wisten veilig terug te keren.

Er iseen onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

Antiek vliegtuig stort neer in Hudson
Antiek vliegtuig stort neer in Hudson (Foto: ANP)

Branden na dubbele blikseminslag Deurne

In Deurne is vrijdagnacht in drie woningen brand uitgebroken door een dubbele blikseminslag.

De brandweer kreeg omstreeks 23.45 uur een melding dat de bliksem was ingeslagen op de zolder van twee hoekwoningen aan de Rietgors. Een andere bliksemschicht trof de zolder van een drie huizen verderop gelegen woning.

De brandweer heeft inmiddels het sein brand meester gegeven. Er zijn geen gewonden gevallen.

Branden na dubbele blikseminslag Deurne
Branden na dubbele blikseminslag Deurne (Foto: ANP)

Minder zwartrijders op R'dam CS met poortjes

Een jaar na de invoering van de toegangspoortjes op Rotterdam Centraal Station zijn er minder zwartrijders. Ook voelen reizigers zich veiliger, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen.

Mensen kunnen sinds vorig jaar mei het station alleen nog maar in of uit met een geldig vervoersbewijs. Het spoorbedrijf noemt het zaterdag nog te vroeg voor verregaande landelijke conclusies over het effect van de toegangspoortjes, maar het NS-team in Rotterdam is tevreden met de eerste resultaten.

Conducteurs komen in de treinen rond Rotterdam minder zwartrijders tegen; sinds de poortjes zijn gesloten 9 procent minder. Het aantal reizigers dat - zonder abonnement - met een ov-chipkaart in- en uitcheckt is in Rotterdam met 10 procent gestegen. Landelijk is dat 5 procent.

Reizigers voelen zich ook veiliger op stations met poortjes, bleek ook al uit eerder onderzoek. Op stations met poortjes geven negen op de tien reizigers de veiligheid een rapportcijfer van 7 of hoger. Op Rotterdam Centraal is dit 95 procent. Bij de halteplaatsen zonder poorten is 81 procent van de reizigers die mening toegedaan.

Inmiddels zijn op 58 stations de poortjes 'dicht'. Aan het einde van dit jaar moet dat op 71 stations zo zijn. De NS wil dat uiteindelijk op 82 stations toegangspoortjes komen.

Minder zwartrijders op R'dam CS met poortjes
Minder zwartrijders op R'dam CS met poortjes (Foto: ANP)

In actie tegen handelsverdragen

In meerdere grote steden komen zaterdag mensen bij elkaar om te protesteren tegen handelsverdragen zoals TTIP. Het is een initiatief van Milieudefensie. Onder meer in Eindhoven, Utrecht, Wageningen, Den Haag, Rotterdam, Stadskanaal en Nijmegen zijn activiteiten.

Lokaal ligt het initiatief in handen van onder meer vakbeweging, Greenpeace en politieke partijen. Doel is om door het hele land in actie te komen. Milieudefensie vindt dat het milieu, gezondheid en rechten ondergeschikt worden gemaakt aan handel en investeringen en wil mensen daarvan bewust maken.

In Amsterdam spreken naast lokale politici ook Geert Ritsema van Milieudefensie en Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie. Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Marianne Thieme, (PvdD) doen mee aan een symbolische begrafenis van TTIP.

TTIP is het beoogde vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Onderhandelingen erover lopen al sinds 2013.

In actie tegen handelsverdragen
In actie tegen handelsverdragen (Foto: ANP)

Anti-Trumpbetoging loopt uit op rellen

In San Diego vond vrijdag (lokale tijd) een van de grootste anti-Trumpbetogingen rond de Amerikaanse voorverkiezingen plaats.

Zo'n duizend demonstranten protesteerden met vlaggen en leuzen tegen Trumps uitspraken over illegale immigratie, waaronder zijn plan een muur aan de grens met Mexico te bouwen om de illegale immigratie vanuit dat land te stoppen.

Toen betogers buiten het conventiecentrum een politiekordon wilden doorbreken en agenten begonnen te bekogelen, greep de politie naar de wapenstok. Bij het verschijnen van Trump volgden er opstootjes tussen aanhangers en tegenstanders, waarna de politie de menige het bevel gaf zich te verspreiden. Drie mensen werden gearresteerd.

Dinsdag liep een campagnebijeenkomst van Trump in de staat New Mexico ook al uit op geweld toen betogers agenten bekogelden met stenen en flessen.

Grote anti-Trumpbetoging in San Diego
Grote anti-Trumpbetoging in San Diego (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Af en toe zon, code geel voor onweer

Vandaag zien we de zon regelmatig, maar in de middag en avond steken buien gepaard met onweer, de kop op. Hierbij is hagel ook mogelijk en kan er in korte tijd veel regen vallen. De temperaturen lopen uiteen van 16 graden op de Waddeneilanden tot 25 graden in het zuiden van het land. De wind komt uit het noordoosten en is matig. 

Zon op 05:28
Zon onder 21:46
Zonkracht

6 / 3

Rewimo en qltel zijn een paar dagen naar het Sauerland. Gelukkig hebben ze wel internet en kreeg ik weer een mooie serie foto's van qltel! 

Wandeling door het Sauerland (Foto: qltel)
Wandeling door het Sauerland (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1932 De Afsluitdijk werd om 13:02 gesloten, de Zuiderzee werd IJsselmeer
1934 De Dionne-vijfling werd geboren in Canada.
1961 Uit Parijs vertrok de laatste Oriënt-express.
1971 De lancering van de Mars 3 vond plaats. Het werd de eerste geslaagde landing op Mars.
1987 De Duitser Mathias Rust landde met een sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou


Moord aan boord van de Oriënt Express

Turkije zet Gülenbeweging op terreurlijst

Turkije merkt de beweging van de naar de Verenigde Staten uitgeweken moslimgeestelijke Fethullah Gülen voortaan officieel aan als een terreurorganisatie. De Gülenbeweging komt op een zwarte lijst waarop ook de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK en de Syrisch-Koerdische PYD prijken.

De Turkse veiligheidsraad heeft een voorstel met die strekking volgens president Recep Tayyip Erdogan aan de regering voorgelegd. De goedkeuring van de regering lijkt een formaliteit.

De Gülenbeweging tracht "het land en de oemma" (de gemeenschap van moslims wereldwijd) te verdelen, zei Erdogan volgens de Turkse krant Hürriyet. Maar de Turkse regering zal volgens de president niet werkeloos toezien.

Erdogan en consorten klagen al langer dat de Gülenbeweging in Turkije een parallelle staat heeft gevormd door aanhangers te posteren op sleutelposities bij justitie en in het openbaar bestuur.

Turkije zet Gülenbeweging op terreurlijst
Turkije zet Gülenbeweging op terreurlijst (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.