FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 mei 2016

Nieuwe Snowden-documenten openbaar

De site The Intercept, het project van journalist Glenn Greenwald, heeft nieuwe documenten gepubliceerd die door klokkenluider Edward Snowden zijn gelekt. Het gaat om 166 interne nieuwsbrieven van de geheime dienst NSA uit het jaar 2003. In de komende tijd volgt de rest. De meest recente documenten zijn uit 2012.

Uit de documenten blijkt onder meer dat de NSA nauw betrokken was bij de verhoren van gevangenen in Guantanamo Bay en bij de aanloop naar de oorlog in Irak. Ook zou de NSA hebben geholpen bij de bevrijding van een Amerikaanse krijgsgevangene. De militair, Jessica Lynch, werd vastgehouden in een ziekenhuis in Irak. De NSA zou de bouwtekeningen hebben gevonden in de systemen van de Japanse bouwer van het hospitaal.

Edward Snowden downloadde duizenden geheime documenten van de NSA. Hij deelde die met Greenwald en andere journalisten. Snowden sloeg op de vlucht en belandde in Moskou.

Nieuwe Snowden-documenten openbaar
Nieuwe Snowden-documenten openbaar (Foto: BuzzT)

Accountants gaan eed afleggen

Accountants gaan voortaan een eed afleggen om te benadrukken dat zij hun beroep "naar eer en geweten" uitvoeren. Dat heeft de beroepsorganisatie van accountants NBA bepaald. Op de ledenvergadering van de NBA stemde een grote meerderheid in met het besluit.

De maatregel is bedoeld om het vertrouwen te herstellen in de accountancybranche. Er is al een tijd veel kritiek over de ondermaatse kwaliteit van door accountants uitgevoerde controles. De vier grote accountantsorganisaties in Nederland, Deloitte, EY, KPMG en PwC, kregen eerder dit jaar nog voor miljoenen euro's aan boetes opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die straffen hadden betrekking op fouten die een aantal jaren terug zijn gemaakt.

De nieuwe beroepseed stelt dat de accountant "zich ervan bewust is te moeten handelen in het algemeen belang en zich houdt aan de beginselen van integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid". Alle ingeschreven accountants moeten de eed voor 1 mei volgend jaar hebben afgelegd.

Accountants gaan eed afleggen
Accountants gaan eed afleggen (Foto: ANP)

Ricciardo en Ocon onder indruk van nieuwe Renault

Tijdens de dinsdag verreden testsessie in Barcelona, reden zowel Red Bull-coureur Daniel Ricciardo als Renault-testrijder Esteban Ocon met een verbeterde versie van de power-unit van Renault. De bedoeling van de Franse fabrikant is om de motor voor het eerst in te zetten tijdens de grote prijs van Canada en zou, afhankelijk van het circuit waarop gereden wordt, drie tot vier tienden per ronde op moeten leveren. "De motor zal jullie verbazen," denkt Ocon die vandaag 105 ronden aflegde. "Hij is goed. Erg goed. Ik kan zeggen dat hij zeker sneller zal zijn."

Ricciardo sluit zich bij de woorden van Ocon aan. "We zijn erg blij met hoe het er momenteel voor staat," zegt de Australische teamgenoot van Max Verstappen. "We zullen zien wat ze vanavond nog zullen vinden, maar het was allemaal heel betrouwbaar en het liep heel soepel. We hebben zeker progressie geboekt." Er wordt gefluisterd dat Renault de verbeterde motor mogelijk al bij de eerstvolgende race in Monaco in zal zetten.  "Als dat lukt, zou het geweldig zijn. Het is een kwestie van tijd."

Stad moet stoppen met rassenscheiding scholen

Een stadje in de Amerikaanse staat Mississippi moet een einde maken aan de scheiding van rassen op scholen. Dat heeft een rechter bepaald, meldden Amerikaanse media dinsdag.

Meer dan zestig jaar geleden oordeelde het hooggerechtshof dat segregatie op scholen strijdig was met de grondwet, maar van de uitvoering van dat besluit kwam in het stadje Cleveland maar weinig terecht. Een groep zwarte ouders spande in de jaren zestig een rechtszaak aan en werd in het gelijk gesteld. Een duizendtal boze blanken ging echter uit protest de straat op en sindsdien is er maar weinig vooruitgang geboekt.

Cleveland (circa 12.000 inwoners) wordt in tweeën gedeeld door een spoorlijn. Aan de ene kant van het spoor staan scholen met vrijwel alleen zwarte leerlingen, de blanke kinderen gaan aan de andere kant naar school. De rechter heeft Cleveland nu opdracht gegeven om de scholen samen te voegen. Treuzelen is er niet bij: het schoolbestuur heeft drie weken de tijd gekregen om een plan te presenteren.

Het bestuur van het schooldistrict beraadt zich nog op een mogelijk beroep.

Stad moet stoppen met rassenscheiding scholen
Stad moet stoppen met rassenscheiding scholen (Foto: ANP)

Vettel snelste op eerste testdag Barcelona

Sebastian Vettel heeft op de eerste testdag in Barcelona de snelste tijd neergezet. De Ferrari-coureur reed twee dagen na de Grand Prix van Spanje naar een tijd van 1.23,220 en kwam in totaal tot 103 ronden. De Duitser testte naar eigen zeggen zaken voor de kwalificatie.

Nico Rosberg klopte op een tiende de tweede tijd. In tegenstelling tot afgelopen zondag kon de Mercedes-coureur nu wel zijn ronden rijden. Hij bleef Jenson Button (McLaren) en Romain Grosjean (Haas) voor.

Grootste nieuws van de dag kwam van het motorenfront, omdat Renault haar sterk verbeterde krachtbron voor het eerst op het circuit testte. De nieuwe motor lijkt betrouwbaar te zijn, want Daniel Ricciardo (Red Bull, 89 ronden) en Esteban Ocon (Renault, 106 ronden) konden veel meters maken. Morgen zal kersvers grandprixwinnaar Max Verstappen voor zijn nieuwe team Red Bull gaan testen.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:23.220 103
2 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 1:23.337 119
3 J. Button McLaren 1:23.753 86
4 R. Grosjean Haas 1:23.882 96
5 P. Wehrlein Manor Racing 1:24.297 86
6 D. Ricciardo Red Bull 1:24.307 89
7 P. Gasly Scuderia Toro Rosso 1:24.821 78
8 A. Celis Force India F1 1:25.467 99
9 A. Lynn Williams 1:26.071 86
10 E. Ocon Renault 1:26.530 105

Verplichte energiebesparing bedrijven optie

Bedrijven krijgen nog even tijd om de afspraken voor energiebesparing in het Energieakkoord na te komen. Maar als dit najaar blijkt dat de inspanningen onvoldoende opleveren, gaat het kabinet ze verplichten de afspraken na te komen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stelt dinsdag dat hij blijft doen wat nodig om te zorgen dat de doelen van het in 2013 gesloten Energieakkoord worden gehaald. "Mocht in oktober anders blijken, dan zal ik in overleg besluiten over nieuwe stappen, zoals bijvoorbeeld het invoeren van een verplichtende maatregel om meer energie te besparen in de energie-intensieve industrie. Het verduurzamen van onze energievoorziening is hard nodig en hier zal ik samen met alle betrokken partijen aan blijven werken."

Verplichte energiebesparing bedrijven optie
Verplichte energiebesparing bedrijven optie (Foto: ANP)

Ouders vermoorden Facebookvriend van dochter

Iemand toevoegen op Facebook kan levensgevaarlijk zijn. Een man en een vrouw uit het Duitse Eschweiler, bij Kerkrade, hebben een 29-jarige man om het leven gebracht, omdat hij op Facebook vrienden was geworden met hun twaalfjarige dochter. Ze dachten - ten onrechte - dat hij een pedofiel was en naaktfoto's van haar had. Een rechter veroordeelde de ouders en een handlanger dinsdag tot levenslang.

De ouders Karl-Heinz (39) en Nadine (31) hadden het slachtoffer, Christian, vorig jaar ergens naartoe gelokt. Daar werd hij zeven keer gestoken. De vader zei dat hij het slachtoffer wilde straffen, maar dat hij hem niet wilde vermoorden. De dochter was door iemand lastiggevallen. Iemand had haar onder druk gezet en haar gedwongen naaktfoto's van zichzelf te sturen. Wie dat was, is niet duidelijk, maar tijdens het proces bleek volgens plaatselijke media wel dat Christian onschuldig was.

Ouders vermoorden Facebookvriend van dochter
Ouders vermoorden Facebookvriend van dochter (Foto: BuzzT)

Canada verbiedt discriminatie transgenders

De Canadese regering heeft dinsdag een wetsvoorstel ingediend om transgenders te beschermen tegen discriminatie. Premier Justin Trudeau zei dat alle Canadezen het recht hebben een leven te leiden zonder stigmatisering en vervolging.

Met het wetsvoorstel wil de regering een bestaande wet uitbreiden, om op die manier ook discriminatie op basis van genderidentiteit te verbieden. Naast de uitbreiding van het discriminatieverbod kan genderidentiteit voortaan ook aanleiding zijn voor een zogenoemde haatmisdaad. Als een misdaad wordt gepleegd vanwege iemands genderidentiteit, moet een rechter dat voortaan als verzwarende omstandigheid meewegen.

Aangezien de regeringspartij de meerderheid heeft in het parlement, zal het wetsvoorstel vrijwel zeker worden aangenomen.

Canada verbiedt discriminatie transgenders
Canada verbiedt discriminatie transgenders (Foto: ANP)

Zeven verdachten vast voor drugshandel

Bij huiszoekingen in tien panden in Kerkrade, Landgraaf, Heerlen en Rotterdam is dinsdag acht kilo heroïne en cocaïne en 150.000 euro aan contanten in beslag genomen. Zeven verdachten zijn aangehouden.

Ze verwerkten dagelijks tientallen telefoontjes van gebruikers die ze vervolgens van drugs voorzagen. Die werden op vaste plekken afgeleverd, soms ook aan huis, aldus de politie dinsdag.

In Kerkrade zijn een 53-jarige vrouw en vier mannen tussen de 29 en 68 jaar opgepakt. In Landgraaf en Heerlen werden nog eens twee verdachten aangehouden. Ze worden verdacht van witwassen en handel in verdovende middelen.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen volgen.

Zeven verdachten vast voor drugshandel
Zeven verdachten vast voor drugshandel (Foto: ANP)

President Mexico wil homohuwelijk legaliseren

President Enrique Pena Nieto van Mexico wil het huwelijk in zijn land openstellen voor stellen van hetzelfde geslacht. Nieto zei op Twitter dat het voorstel 'het recht om te trouwen erkent zonder enige vorm van discriminatie'.

Het Mexicaanse hooggerechtshof oordeelde vorig jaar dat het strijdig is met de grondwet om het huwelijk alleen open te stellen voor een man en een vrouw. Een van de rechters van het hof riep de deelstaten toen al op snel iets aan de huidige situatie te veranderen. Met Nieto's voorstel zou het homohuwelijk in een keer landelijk een feit zijn.

President Mexico wil homohuwelijk legaliseren
President Mexico wil homohuwelijk legaliseren (Foto: ANP)

Winnaars van de Doom-prijsvraag

Ter ere van de release van Doom mochten wij een Doom-headset van Thrustmaster weggeven. Er waren daarnaast vijf prijzen met Doom-goodies, zoals een t-shirt, sleutelhangers, speldjes, lithographs en een steelcase. Wat moest je doen om kans te maken op een van deze zes prijzen? Vrij simpel als je de nieuwsberichten op FOK! gevolgd hebt: wie heeft het artwork van de Vortex zoals het in Doom te zien is gemaakt?

Het antwoord was hier te vinden en voor de luie mensen onder ons: de artiest in kwestie is Emerson Tung.

De volgende winnaars mogen binnenkort wat in hun brievenbus verwachten: x3rius wint de Doom-headset, terwijl Slapshot, FireFox1, GIJoop, meamzpejuang en HalfMar het Doom-goodiepakket opgestuurd krijgen.

F-16's schakelen tientallen IS-strijders uit

Nederlandse F-16's 'schakelden' de afgelopen week 'tientallen strijders' van terreurgroep Islamitische Staat (IS) uit tijdens vier missies in Irak en/of het oosten van Syrië. Dat maakte Defensie dinsdag bekend.

Het is opvallend dat het ministerie aantallen uitgeschakelde IS-strijders noemt in de berichtgeving over de inzet van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen. Het ministerie meldt normaliter alleen hoeveel missies er worden uitgevoerd, hoeveel keer de wapens zijn ingezet en wat de doelen waren. Ook wordt niet naar buiten gebracht waar de bombardementen precies plaatsvonden.

F-16's schakelen tientallen IS-strijders uit
F-16's schakelen tientallen IS-strijders uit (Foto: ANP)

Verschuren zwemt naar toptijd in halve finale

Tijdens de tweede avondsessie van de Europese langebaankampioenschappen zwemmen in Londen heeft Sebastiaan Verschuren op de 200 meter vrije slag de zesde tijd gezwommen op de mondiale ranglijst. Zijn tijd van 1:45.87 was sneller dan Verschuren ooit was in textiel en leverde een eerste plaats op in de halve finales. Morgenavond wordt de finale verzwommen. 

Als tweede Nederlander gaat Maarten Brzoskowski door naar de finale. Met een langzamere tijd dan vanochtend (1:47.35) zwom hij nu naar 1:47.69. Om in Rio de Janeiro ook te mogen starten op deze afstand zal Brzoskowski morgen een tijd van 1:46.98 op de klokken moeten zetten. 

Ranomi Kromowidjojo mocht vanavond twee keer aan de start komen. 'Kromo' begon de avond met de halve finale van de 100 meter vrijeslag. Solide en sparend voor de 50 meter vlinderslag-finale zwom ze naar 54.44, wat goed is voor de derde tijd. Femke Heemskerk kwalificeerde zich als eerste voor de finale in een tijd van 54.15. 

Tien minuten later ging de finale van de 50 meter vlinderslag van start. Kromowidjojo finishte hier als vierde in een tijd van 25.82, langzamer dan in de halve finales van gisteren. Maaike de Waard eindigde als zevende met een tijd van 26.18, ook langzamer dan gisteren. De Europese titel ging naar Sarah Sjöström, die hetzelfde schema volgde als Kromowidjojo. Het zilver was voor de Deense Jeanette Ottesen, het brons voor Francesca Halsall. Het podium was hiermee exact hetzelfde als in Berlijn in 2014. 

Ook Joeri Verlinden trad aan in de finale van de 50 meter vlinderslag. Hij eindigde achter Andriy Govorov (UKR, 22.92), Laszlo Cseh (HUN, 23.31) en Benjamin Proud (GBR, 23.34) als zevende in 23.82. 

Sebastiaan Verschuren (Foto: Getty Images)

Scholieren camping België hebben norovirus

Zeker twee leerlingen van een school uit Heerenveen die ziek werden op een camping in België hebben het norovirus, dat buikgriep veroorzaakt. Dat heeft de GGD Fryslân laten weten. Hoe ze dat virus hebben opgelopen, is nog niet duidelijk. De leerlingen waren met een groep scholieren en docenten van scholengemeenschap Sevenwolden op de camping in Pont-Lesse in de Belgische Ardennen.

Ongeveer zestig van de zeventig leerlingen en begeleiders moesten braken en hadden diarree. Ook andere campinggasten kregen dergelijke klachten. Afgelopen weekend is de camping gesloten. Hij blijft dicht tot duidelijk is waardoor de klachten werden veroorzaakt.

Er wordt onderzocht of er iets mis is met het water op de camping. De burgemeester zei eerder dat er mogelijk te snel naar het water werd gewezen. "Vorige week is een groep Nederlanders ziek geworden. Misschien hebben zij een besmettelijke bacterie meegebracht."

Scholieren camping België hebben norovirus
Scholieren camping België hebben norovirus (Foto: ANP)

Graf koning Arthur gevonden?

De Brit Graham Phillips laat al jaren zijn licht schijnen over de Arthur-legende. Na diepgaand onderzoek en het lezen van gedichten uit de Donkere Middeleeuwen is de historicus van mening dat hij weet waar Koning Arthur begraven zou zijn.

Namelijk vlakbij de grens met Wales in het graafschap Shropshire. Een locatie waarvan je zou kunnen denken: dat zou zomaar nog wel eens kunnen kloppen.

Volgens de legende werd Arthur neergestoken door (zoonlief) Mordred, maar wist hij nog voordat hij stierf het meer waar het eiland Avalon in ligt te bereiken. Dit meer nam hem liefdevol op en er zou een tijd komen dat de oorlogsheer, wiens intentie het was om de Saksen uit Brittannië te schoppen (niet gelukt trouwens, red.) weer terug zou keren.

De meest gangbare kandidaat voor deze locatie is het gebied rond de Glastonbury Tor, in het zuidwesten van het huidge Engeland. Glastonbury is een dorp dat niet alleen een verzamelplaats voor hippies en een popfestival is, maar tevens een gebied is dat bol staat van de verhalen over Arthur, de 'dames van het meer', Keltische stammen en zelfs Jezus zou een bezoekje hebben gebracht aan een naburig dorp, toen hij met zijn oom Jozef mee mocht op handelsreis.

Phillips heeft de theorie nog eens onder de loep genomen, vond wat aanvullende informatie en situeert de legende op een heel andere plek. Zijn kandidaat voor het graf is een zeer oude fortificatie, op een plek waar vroeger, vlak nadat de Romein de pijp aan Maarten gaven, daadwerkelijk Keltische koningen hebben rondgehangen. In een specifiek gedicht wordt gesproken over 'Bassa', iets dat in de ogen van Phillips het gebied net buiten Baschurch moet zijn.

De plek voldoet aan de beschrijving van een meer en een plek waar belangrijke vroeg-middeleeuwse hotemetoten samenkwamen. In vroegere tijden lag er namelijk een stuk water om het fort heen. Bovendien is het plaatsje Wroxeter niet altijd een onaanzienlijk gehucht geweest. Voor de Romeinen was het een belangrijke plaats en later werd het de hoofdstad van het verdwenen koninkrijk Powys. Binnenkort hoopt Phillips toestemming te krijgen om bewijs op te graven voor zijn stelling.

In de voormalige kathedraal van Glastonbury is ook een graf van Koning Arthur, samen met zijn slet vrouw Guinevere (zij deed het ook met een vriendje van Arthur) te vinden. Als Phillips gelijk krijgt, verliest deze plaats waarschijnlijk binnenkort een toeristische pleistertrekker.

Over het daadwerkelijke bestaan van een daadwerkelijk persoon die zichzelf koning Arthur liet noemen, kan je net zo hard twijfelen als het eventuele bestaan van Jezus of Mohammed als fysiek persoon. Experts vermoeden dat de legende van de legendarische veldheer is ontstaan in de sterren en de persoon Arthur een soort mix is van meerdere, al dan niet historische personen.

Staatssecretaris Sander Dekker langs bij LAKS

Op de derde dag van de eindexamens in het voortgezet onderwijs is staatssecretaris Sander Dekker langs geweest bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS. Hij nam dinsdag zelf een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten in behandeling.

Een aantal leerlingen klaagde dat het vmbo-examen Nederlands te lang was. "Ze kwamen in tijdnood en kregen daardoor de briefopdracht of de samenvattingsopdracht niet af waar veel punten mee te behalen waren", aldus woordvoerder Loran Hempenius van LAKS. Over economie en beeldende vakken klaagden vmbo'ers niet of nauwelijks.

Havisten kregen dinsdag, na drie vrije dagen vanwege Pinksteren, Frans en geschiedenis voor hun kiezen. Aan het eind van middag had het LAKS over geschiedenis al zo'n 7000 klachten ontvangen, via de website of telefonisch. Scholieren vonden het vaak onduidelijk wat er nou precies gevraagd werd.

Vwo'ers hadden geschiedenis, waarvan het LAKS de indruk heeft dat ze het erg makkelijk was, en Engels.

Staatssecretaris Sander Dekker langs bij LAKS
Staatssecretaris Sander Dekker langs bij LAKS (Foto: ANP)

Man offert zijn hond aan god

Een hond uit het plaatsje Goodyear in Arizona had een slechte dag. Zijn baasje had de bijbel gelezen, een joint gerookt en kwam tot de conclusie dat het tijd werd voor een offer om het kwaad af te weren.

Het begon allemaal toen Patrick inZane Thompson z'n dochter in een 'duivels shirt' zag rondbanjeren. Wellicht een shirt van een metalband of iets dergelijks. Vlak daarvoor had Thompson (niet een van de gelijknamige broers) wat marihuana naar binnen gezogen en fijn in de bijbel zitten lezen. Uit deze combo ontstond een visioen: 'de heer zou hem vermoorden, tenzij...'

Om deze niet zo leuke gebeurtenis te voorkomen moest, volgens diezelfde bijbel een mannelijk lid van de familie vervroegd naar de hemelse heer gezonden worden. Zijn 6-jarige spruit vond Thompson te jong, zichzelf zag hij ook niet echt zitten en dus moest het huisdier er maar aan geloven.

De rest van de familie had daar een andere mening over en hield de hond weg van de trippende relikneus. Helaas wist Thompson zijn dochter te grijpen en vast te houden. Hij beloofde haar los te laten in ruil voor de hond. Ook beloofde hij de hond niets te doen.

Proefondervindelijk kwamen de rest van de Thompsons erachter dat je met vaderlief geen afspraken kan maken: toen hij de hond eenmaal in handen had, wurgde hij het dier, brak zijn nek en gooide het op het hete barbecue-stel.

Creatief zoals gelovigen op zo'n moment kunnen zijn, verklaarde papa Thompson later aan de politie, die hem in de boeien kwam slaan, het shirt van zijn 17-jarige dochter iets duivelachtig had en hij dus wel moest handelen.

De liefhebber van hotdogs kan een flinke douw tegemoet zien. Hij wordt beschuldigd van dierenmishandeling, bedreiging en knoeien met bewijsmateriaal.

Poetin wil best met Maleisië over MH17 praten

President Poetin van Rusland is bereid met minister-president Najib Razak van Maleisië te spreken over het rampvliegtuig MH17, dat op 17 juli 2014 werd neergehaald in Oost-Oekraïne. De Boeing 777 was een toestel van Malaysia Airlines.

Het Kremlin liet dinsdag weten dat de president zeker bereid is de ramp te bespreken, mocht de Maleisische delegatie die Rusland bezoekt daar behoefte aan hebben. Razak en zijn gevolg bezoeken Sotsji aan de Zwarte Zee, waar deze week een bijeenkomst van de ASEAN plaatsvindt. Dit is een organisatie van tien Zuidoost-Aziatische landen, die op cultureel, politiek en economisch gebied samenwerken. Rusland is geen lid, wel gastheer.

Bij de ramp met vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur kwamen 298 passagiers en vijftien bemanningsleden om het leven, onder wie 193 Nederlanders. De beschuldigende vinger wijst vaak naar Rusland, dat echter steevast ontkent iets met het neerschieten van het vliegtuig te maken te hebben gehad.

Poetin wil best met Maleisië over MH17 praten
Poetin wil best met Maleisië over MH17 praten (Foto: ANP)

Gevangenis uit Celblok H wordt hotel

Altijd al eens willen ervaren hoe het is om in een gevangenis te slapen? In Alkmaar wordt de voormalige gevangenis de Schutterswei verbouwd tot 3 of 4 sterren hotel met restaurant, cafe, congresruimte en fitnessruimte. De gevangenis, bij het brede publiek bekend uit de tv-serie Celblok H, sloot in 2012 zijn deuren. Sindsdien werd een nieuwe bestemming gezocht.

GTP VastgoedOntwikkeling BV uit Heiloo heeft nu groen licht gekregen van het college in Alkmaar om het historische pand om te bouwen naar een hotel. Anjo van de Ven, verantwoordelijk wethouder verklaarde: "Schutterswei behoort tot een van de beeldbepalende gebouwen van Alkmaar. Het pand uit 1884 is onderdeel van het architectonische DNA van onze stad. Het feit dat dit prachtige pand in de toekomst dienst gaat doen als hotel past helemaal bij het gebouw en haar omgeving."


Entree van de Schutterswei (beeld: streetview)


Ook APG wil schade verhalen bij Volkswagen

Ook pensioenuitvoerder APG heeft zich aangesloten bij een claimprocedure tegen Volkswagen. De grootste pensioenbelegger van Nederland vindt dat de automaker beleggers vorig jaar niet tijdig heeft geïnformeerd toen het schandaal rond sjoemelsoftware aan het licht kwam, zo bevestigde een woordvoerder dinsdag.

Volgens Het Financieele Dagblad is de massaclaim waarbij APG zich heeft aangesloten in maart ingediend bij de arrondissementsrechtbank van Braunschweig. Hoeveel schade APG precies wil verhalen, wil de instantie niet zeggen. Diens belang in Volkswagen was per eind vorig jaar nog 34 miljoen euro waard.

Het autoconcern heeft inmiddels meerdere massaclaims voor zijn kiezen gekregen sinds bekend werd dat het concern dieselauto's jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Aandeelhouders zagen de waarde van hun beleggingen in Volkswagen stevig dalen.

Eerder deze week kwam aan het licht dat ook het Noorse staatsinvesteringsfonds van plan is om de strijd met Volkswagen aan te binden. Het grootste staatsfonds ter wereld is een van de grootste aandeelhouders van het Duitse concern.

Ook APG wil schade verhalen bij Volkswagen
Ook APG wil schade verhalen bij Volkswagen (Foto: ANP)

Delen van gedicht Böhmermann verboden

De rechter in Hamburg heeft dinsdag bepaald dat de komiek Jan Böhmermann bepaalde delen van zijn gedicht gericht aan de Turkse president Recep Erdogan niet meer mag herhalen. De president deed aangifte omdat Böhmermann zich in het gedicht Schmäkritik afvroeg of je de president geitenneuker en pedofiel mag noemen.

De 35-jarige Böhmermann las zijn gedicht eind maart voor in het ZDF-programma Neo Magazin Royale. De kwetsende passages die hij niet langer mag voordragen, hebben betrekking op Erdogan, zo meldt de krant Bild.

De advocaat van de komiek, Christian Schertz, houdt het besluit van de rechter voor verkeerd, hoewel deze de passages die betrekking hebben op Erdogans manier van omgaan met de vrijheid van meningsuiting, wèl toelaatbaar acht. De rechtbank gaat er terecht van uit dat het gedicht met kunst en satire te maken heeft. Volgens de advocaat is derhalve delen ervan verbieden een fout.

Delen van gedicht Böhmermann verboden
Delen van gedicht Böhmermann verboden (Foto: ANP)

Prison Break-vervolg te zien vanaf volgend jaar

Na vier seizoenen, een tv-film en meer gevangenisuitbraken dan gezond is voor dezelfde groep personages hield Prison Break in 2009 op met het vastzetten-en-weer-uitbreken van Michael Scofield en Lincoln Burrows. De serie geniet echter nog altijd een populariteit, reden genoeg, blijkbaar, voor FOX om toch nog eens een uitbraak op touw te zetten.

De terugkeer van Prison Break krijgt de vorm van een miniserie van negen afleveringen, die in de loop van het komende tv-seizoen, vermoedelijk ergens in de lente en dus pas over een jaar, te zien zal zijn. Wentworth Miller en Dominic Purcell, momenteel nog samen te zien in series als The Flash en Legends of Tomorrow, zullen opnieuw de rollen van Scofield en Burrows spelen. Na het afgesloten karakter van de oorspronkelijke serie zal de miniserie, naar zeggen van de producers, een "logische en geloofwaardige verklaring geven" voor het feit dat de personages nog in leven zijn.

Ook Sarah Wayne Callies, Amaury Nolasco, Robert Knepper, Rockmond Dunbar en Paul Adelstein keren terug. De opnames zijn vorige maand begonnen in Vancouver en Marokko.

De Leeuw verruilt FC Groningen voor Amerika

Michael de Leeuw verlaat FC Groningen en gaat de komende tweeënhalf jaar voor Chicago Fire in de Verenigde Staten spelen. Dat heeft de Trots van het Noorden vandaag via de officiële website naar buiten gebracht. Hiermee gaat De Leeuw Johan Kappelhof achterna, die afgelopen winter voor dezelfde overstap koos.

Chicago Fire staat op dit moment onderaan in de Eastern Conference met zeven punten uit negen wedstrijden. Een goalgetter is dus gewenst en werd in de persoon van De Leeuw gevonden.

De aanvaller debuteerde op 26 augustus 2012 in de met 3-1 verloren thuiswedstrijd tegen PSV. De Leeuw speelde uiteindelijk 137 officiële wedstrijden voor FC Groningen en kwam daarin tot 55 treffers.

Jungels pakt roze, Ciccone wint in Giro

De jonge Giullo Ciccone heeft de tiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Op Sestola kwam de 21-jarige Italiaan als eerste naar boven. Bob Jungels nam de roze trui in bezit, hij finishte in de groep van favorieten terwijl Gianluca Brambilla veel tijd verloor door zelf te achtervolgen om de roze trui in de ploeg te hebben.

Ciccone ontsnapte in de zogenaamde 'kopgroep van de dag', waar onder andere Stefano Pirazzi en Damiano Cunego in zaten. In de voorlaatste afdaling nam hij afstand van de twee en behield zijn voorsprong op weg naar Sestola om zo in zijn eentje over de streep te komen. 

Achter deze groep was het Movistar-rijder Andrey Amador die aanviel. Hij hoopte, mede met behulp van ploeggenoot Giovanni Visconti, de roze trui binnen te harken maar hield maar 1 seconde over op de favorieten. Voor Steven Kruijswijk was het ook een prima dag, hij blijft vierde in het algemeen klassement door mee te komen met de groep der favorieten.

Voor Tom Dumoulin en Mikel Landa was het een dramatische dag. Dumoulin, die al uit heeft gesproken dat hij opgeven overweegt, verloor 13 minuten en zodoende alle hoop in het algemeen klassement. Landa gaf op door maag- en darmproblemen.

NOS-baas De Jong klaagt over Formule 1-rechten

De Grand Prix van Spanje, die Max Verstappen afgelopen weekend verrassend op zijn naam schreef, had op het open net uitgezonden moeten worden. Dat is de mening van Jan de Jong, directeur van de NOS.

"Je kan je afvragen of zoiets alleen bij Ziggo te zien moet zijn", klaagde De Jong in AD Sportwereld. Hij reageerde ook meteen op zijn eigen vraag met de woorden: "Ik vind het niet gek dat zo'n evenement met een Nederlandse deelname op een open zender te zien is. Dan zou Formule 1 op de evenementenlijst moeten, net als bijvoorbeeld schaatsen nu. Maar dat is een politieke kwestie."

Afgelopen weekend was de race op het Circuit Barcelona-Catalunya enkel op Ziggo Sport te zien. Deze zender heeft de live-uitzendrechten in handen en is gratis voor alle abonnees van Ziggo. Klanten van bijvoorbeeld KPN moeten een abonnement afsluiten, zoals dat voorheen via Sport1 ging. Meer dan een miljoen mensen zagen de 18-jarige coureur als eerste finishen.

De NOS heeft wel een contract, waardoor zij de komende drie jaar de samenvattingen mogen uitzenden. Deze mogen echter niet langer dan vijf minuten duren. Bovendien kon de omroep in het NOS Journaal van 18.00 uur nog geen beelden tonen. De Jong: "Dit mag volgens het contract namelijk pas 2 uur na afloop van de wedstrijd."

De afgelopen jaren besteedde de NOS overigens nauwelijks aandacht aan de Formule 1. Het Nederlands succes van Verstappen lijkt de omroep nu dus ineens tot inkeer te brengen.

Klaasen laat World Cup of Darts schieten

Jelle Klaasen laat de World Cup of Darts aan zich voorbij gaan. Dit laat zijn management vandaag weten op Twitter. Officieel laat hij het toernooi voor landenkoppels schieten wegens persoonlijke verplichtingen. De onofficiële reden laat zich echter raden. Hij zou een koppel moeten vormen met Michael van Gerwen en daar hebben beide darters geen trek in.

De World Cup of Darts is begin juni en de twee beste spelers per land worden uitgenodigd om hun land te vertegenwoordigen. Michael van Gerwen staat eerste op de Order of Merit en Klaasen tiende. The Cobra heeft afgelopen weekend Raymond van Barneveld weten te passeren, die nu elfde staat op de wereldranglijst. Klaasen heeft een uitnodiging nu officieel afgeslagen.

Klaasen en Van Gerwen kunnen elkaar sinds vier jaar niet luchten of zien, sinds bekend werd dat Klaasen naaktfoto's van zichzelf stuurde naar een minderjarig meisje dat verstandelijk beperkt is. Ook vroeg de pijltjesgooier om naaktfoto's van haar via de e-mail. Dit toen minderjarig meisje is een schoonzusje van Van Gerwen. Klaasen bekende en heeft uiteindelijk moeten boeten.

Nederland zal dit jaar op de World Cup of Darts worden vertegenwoordigd door Van Gerwen en Van Barneveld. Dit koppel won in 2014 het toernooi en vorig jaar werden ze in de halve finale uitgeschakeld door het Schotse duo Gary Anderson en Peter Wright.

NBC brengt Taken naar televisie

Alsof drie, in kwaliteit wisselende, films van Franse bodem nog niet genoeg waren om het verhaal van Bryan 'I have a very particular set of skills' Mills te vertellen, komt de Amerikaanse tv-zender NBC het komende seizoen met een tv-serie gebaseerd op de Taken-films. Dit meldt NBC in een persbericht, dat bevestigt dat de plannen van afgelopen herfst concreet zijn geworden.

De serie zal vertellen over een 'jongere, meer gretige voormalige Groene Baret' Bryan Mills die moet omgaan met een persoonlijke gebeurtenis die zijn wereld op zijn kop zet. Dit zal een pre-Liam Neeson versie van Mills zijn, die zijn bijzondere set vaardigheden zal ontwikkelen wanneer de gebeurtenissen hem betrekken bij de CIA.

Deze Bryan Mills, gespeeld door Clive Standen (Vikings), is een jaar of dertig jonger dan de versie uit de films, maar volgens NBC interessant genoeg om een tv-serie aan te wijden. Andere castleden zijn Jennifer Beals, Brooklyn Sudano, Monique Gabriela Curnen, Gaius Charles, Michael Irby, James Landry Hébert en Jose Pablo Cantillo. Taken-bedenker Luc Besson is betrokken als producer en de pilot wordt geregisseerd door Alex Graves (The West Wing, Game of Thrones).

Het is niet duidelijk wanneer de serie op tv te zien zal zijn: NBC spreekt van midseason, wat betekent dat het in ieder geval pas in 2017 zal zijn.

Taken 3: Liam Neeson
Liam Neeson in de laatste Taken-film

Harley Quinn centraal in nieuwe DC-film

Suicide Squad moet nog in de bioscopen verschijnen, maar in de tot nu toe verschenen trailers steekt één personage continu boven de anderen uit: Harley Quinn. Misschien daarom ook niet zo gek dat Warner Bros. van plan is haar meer aandacht te geven, in een nieuwe om haar gecentreerde film.

Volgens de Hollywood Reporter heeft Margot Robbie, die Quinn speelt in Suicide Squad, al getekend voor de film, en zal het liefje van de Joker, hoewel ze centraal staat, niet de enige bekende DC-naam in de cast zijn. De film is nog in vroege stadia van ontwikkeling en dus is het lastig om uit de geruchten op te maken wat er precies concreet is, maar Batgirl en de Birds of Prey, bestaande uit Black Canary en Huntress, worden genoemd. Opvallend is in ieder geval dat na de overwegend mannelijke casts van Batman v Superman, Sucide Squad en zelfs Justice League, de filmstudio hier wat meer de focus op vrouwelijke rollen wil leggen.

Deze stap sluit aan bij wat DC Comics los van de films aan het doen is. Recentelijk begon de uitgever met DC SuperHero Girls, een reeks comics en aanverwante producten die zijn gericht op jonge meiden. Personages in de productlijn zijn onder andere Wonder Woman, Batgirl, Supergirl, Poison Ivy, Katana en Bumblebee, naast inderdaad Harley Quinn.

Quinn zelf geniet de laatste maanden, in de aanloop naar Suicide Squad en mede dankzij een groeiende reeks comics over het personage, een toenemende populariteit. Oorspronkelijk was Harley Quinn een romantische sidekick voor de Joker, maar ze groeide uit tot iemand die meer was dan iemands co-ster. Dit moet ook Margot Robbie zijn opgevallen, die als producer van de nieuwe film ook één van de initiatiefnemers is en zelf met een schrijver samenwerkt om een scenario te krijgen.

Warner Bros. maakte onlangs bekend twee nieuwe data op de kalender te hebben gereserveerd voor DC Comics-films. Hiervan werd al snel gedacht dat een Batman-film, geregisseerd door Ben Affleck, er eentje van zou zijn, en de andere zou deze Harley Quinn-teamup kunnen zijn. De mogelijke verschijningsdata zijn in dat geval 5 oktober 2018 en 1 november 2019, of de 'event film'-datum van 6 oktober 2017.

Margot Robbie als Harley Quinn
Margot Robbie als Harley Quinn

24 keert opnieuw terug met een nieuwe cast

Na acht seizoenen, een tv-film en een negende seizoen bij wijze van een miniserie zou je denken dat FOX wel genoeg verhalen heeft verteld over Jack Bauer. En dat klopt ook, maar het actiethriller-concept achter 24 is nog lang niet uitgewerkt, en dus keert de serie volgend seizoen terug op televisie. Dit maakte de Amerikaanse FOX bekend tijdens de upfront-presentaties, waarin de programma's voor het komende tv-seizoen worden gepresenteerd.

De nieuwe serie krijgt de titel 24: Legacy en vertelt niet langer over Jack Bauer, maar wel over de Amerikaanse strijd tegen terrorisme. Na het uitschakelen van een hooggeplaatste terroristenleider in het buitenland blijkt dit de strijd te hebben verplaatst naar de VS, waar de leden van het antiterreurteam nu zelf het doelwit worden.

Castleden van 24: Legacy zijn Corey Hawkins, Miranda Otto, Jimmy Smits en Anna Diop. Howard Gordon en Brian Grazer, samen met andere producers, keren terug om de serie te produceren.

Weer vallen groepen mannen vrouwen lastig

Tijdens een groot straatfeest in het pinksterweekeinde in de Berlijnse wijk Kreuzberg hebben groepen mannen een aantal vrouwen ingesloten en seksueel lastiggevallen. Aan het feest werd door tienduizenden mensen deelgenomen. De drank vloeide rijkelijk en dat leidde tot ongeregeldheden.

De politie in de Duitse hoofdstad had dinsdag al acht aangiften binnen maar rekent op meer. Alle vrouwen die een aanklacht indienden, spraken van "jonge mannen met zuidelijke voorkomens". Van vier verdachten staat de identiteit vast. De politie heeft er al twee aangehouden, jongens van veertien en zeventien jaar. Tijdens het feest werden bovendien bijna twintig mannen aangehouden op verdenking van diefstal.

De toestanden in Kreuzberg doen de politie denken aan de gebeurtenissen bij het station van Keulen tijdens de afgelopen jaarwisseling, toen honderden vrouwen door zowat duizend mannen werden ingesloten, beroofd en aangerand. De vrouwen die in Berlijn aangifte hebben gedaan, variëren in leeftijd van zestien tot 48 jaar.

Weer vallen groepen mannen vrouwen lastig
Weer vallen groepen mannen vrouwen lastig (Foto: ANP)

'Verspreider seksfilmpje Chantal achterhaald'

Er komt toch duidelijkheid over wie een seksfilmpje van de jonge vrouw Chantal uit Werkendam op internet heeft verspreid. Een zoektocht bij Facebook in Ierland door twee onafhankelijke deskundigen blijkt iets te hebben opgeleverd.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries die Chantal heeft bijgestaan in de zaak twittert dinsdag 'Superblij dat toch bij Facebook sporen van dader porno-filmpje zijn gevonden...! Aanhouder wint. Rapport is klaar. Er is wel degelijk iets gevonden'. Volgens de advocaat van Chantal is tijdens het onderzoek bij Facebook het IP-adres achterhaald van degene die het gewraakte seks-filmpje op internet heeft gezet.

Facebook komt later dinsdag met een verklaring.

'Verspreider seksfilmpje Chantal achterhaald'
'Verspreider seksfilmpje Chantal achterhaald' (Foto: BuzzT)

De leukste sporttweets van week 19

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Veel leesplezier!

Max Verstappen zorgde voor een absolute sensatie afgelopen zondag. In 1997 voorzagen ze al een toekomst voor Max. Maar ze waren wat voorzichtig blijkt achteraf:

Het begon zo, een eerste keer aan kop:

Maar dat bleek voor meer dan één rondje:

En dat zorgde voor vreugde:

En felicitaties van een paar snelle mannen:

De bus van sc Heerenveen dook ineens in het oosten op:

Vandaag moest SKY-kopman Mikel Landa afstappen vanwege ziekte, volgens mij hebben we de oorzaak gevonden:

Zo vier je een titel in het amateurvoetbal:

Ireen Wüst had het zwaar:

Knap staaltje maaitechniek in Breda:

Het Eurovisie Songfestival was populair bij de Nederlandse zwemmers en het was ook nog eens een goede training:

Niet iedereen is dol op het Songfestival:

Ook deze man was blij met de titel van Leicester:

Tom Dumoulin maakte wat bijzonders mee:

Mooi verborgen camera actie:

Pijnlijk dit:

De Giro d'Italia is weer terug in Italië en dat levert dit soort mooie plaatjes op:

Zlatan Ibrahimovic is een held, ow nee, een legende:

Arme Marianne Vos:

Hier klopt iets niet:

Geniaal:

Bram Tankink zit er weer prima bij:

Mathieu van der Poel blijkt toch niet alles te kunnen:

'Apple gaat Indiase startups helpen'

Apple is van plan een programma voor Indiase startups op te zetten. CEO van Apple Tim Cook zal dit volgens de lokale krant Economic Times aankondigen tijdens zijn bezoek aan India deze week.

De voornaamste reden voor het bezoek van Cook aan India is om de verkoop van iPhones op weg te helpen. Factor Daily weet dat het bedrijf in de komende anderhalf jaar drie Apple Stores in het land gaat openen, in Delhi, Mumbai en Bangalore. Apple kreeg hier eind april al toestemming voor van de Indiase overheid. Normaal gesproken moeten winkels die producten van een enkel buitenlands merk verkopen ten minste dertig procent van die producten binnen India laten maken.

De overheid weigerde Apple echter toestemming om opgeknapte tweedehands iPhones te verkopen in India. Dat lijkt Apple een goed idee, omdat de hoge prijs van de iPhones één van de redenen is waarom de smartphones slecht worden verkocht in India. Volgens Economic Times hoopt Cook dit onderwerp opnieuw te kunnen bespreken tijdens een ontmoeting met de Indiase premier Narendra Modi. Hoewel Apple geen details wil delen over de trip van Cook, weet de krant dat hij van plan is de steden New Delhi, Mumbai en Hyderabad te bezoeken.

Cook vertelde onlangs dat hij India ziet als het China van een jaar of tien geleden en dat er daarom veel kansen liggen. Hij is de eerste CEO van een Amerikaans technologiebedrijf dat India bezoekt. Premier Modi had tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten vorig jaar veel afspraken met tech-bazen, zoals Mark Zuckerberg.

'Apple gaat Indiase startups helpen'
'Apple gaat Indiase startups helpen' (Foto: BuzzT)

Ondernemers blijven positief gestemd

De stemming van Nederlandse ondernemers is aan het begin van het tweede kwartaal onveranderd positief. In een aantal sectoren, zoals in de informatie en communicatie en horeca, verbeterde het sentiment. In andere sectoren, zoals de detailhandel, daalde het vertrouwen.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW dinsdag. Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het tweede kwartaal uit op bijna 9, nagenoeg gelijk aan vorig kwartaal. Het vertrouwen is nu 2,5 jaar positief.

In 2011 werd met 10,1 de hoogste stand gehaald, waarna het vertrouwen afnam en omsloeg naar negatief. Sinds halverwege vorig jaar bevindt het vertrouwen zich dicht onder het vorige hoogtepunt. Het positieve vertrouwen valt samen met de aanhoudende economische groei.

Personeel
Het statistiekbureau merkte ook op dat het aantal ondernemers dat een uitbreiding van de werkgelegenheid voorziet toeneemt. "Het aantal ondernemers dat een toename van de personeelssterkte verwacht, is op zijn hoogst sinds het begin van de metingen in 2008", aldus het CBS.

In de delfstoffenwinning, industrie en persoonlijke dienstverlening verwachten weliswaar meer ondernemers een afname van de personeelssterkte dan een toename, maar dat verschil wordt steeds kleiner. In alle andere sectoren is juist het aantal ondernemers met groeiverwachtingen voor de personeelssterkte groter dan het aantal dat een afname verwacht.

Ondernemers blijven positief gestemd
Ondernemers blijven positief gestemd (Foto: ANP)

Rebel Wilson klaagt Australische bladen aan

Rebel Wilson heeft Bauer Media in Australië aangeklaagd. Meerdere bladen van de uitgever, zoals Woman's Day en OK Magazine, hebben volgens de actrice haar imago beschadigd met claims dat ze over haar leeftijd zou hebben gelogen.

Zo beschreef Woman's Day Rebel vorig jaar als 'een serieleugenaar die fantasierijke verhalen heeft verzonnen om het te maken in Hollywood'. De actrice zou hebben gelogen over haar leeftijd, haar echte naam en over haar jeugd in een kansarme buurt van Sydney.

Rebel eist een schadevergoeding, weet Mashable Australië. Ze denkt dat ze inkomen is misgelopen van filmrollen die ze niet aangeboden heeft gekregen vanwege de artikelen. Kort na het verschijnen van de artikelen kon ze er nog grappen over maken op Twitter. "Ik ben eigenlijk een honderjarige zeemeermin die eerder bekend stond als CC Chalice", schreef ze toen.

Rebel Wilson klaagt Australische bladen aan
Rebel Wilson klaagt Australische bladen aan (Foto: BuzzE)

Belgische belasting wil laptops die het doen

Wil de Bijzondere Belastinginspectie in België zijn taken goed kunnen vervullen, dan zijn er flink wat maatregelen nodig, zei topman Frank Philipsen dinsdag tegen een Kamercommissie in Brussel. Zijn opvallendste verzoek: goed werkende laptops.

Philipsen kwam de parlementariërs vertellen over het fiscale fraudeschandaal rond de Panama Papers. Hij vertelde wat de dienst doet, maar ook wat de dienst nodig heeft. Naast materiaal dat werkt, wil de BBI toegang tot relevante databanken en gsm's met internettoegang voor de medewerkers. De inspectie zou verder onder meer graag zien dat belastingplichtigen die aangeven dat ze een juridische constructie toepassen, een aparte bijlage leveren met details.

Belgische belasting wil laptops die het doen
Belgische belasting wil laptops die het doen (Foto: BuzzT)

'Manager stal miljoenen van Alanis Morissette'

Een voormalig manager heeft miljoenen gestolen van Alanis Morissette. Dat claimt het bedrijf waar hij voor werkt, GSO, in een rechtszaak.

Jonathan Schwartz werkte tot 2016 voor Alanis. Haar nieuwe manager ontdekte na wat onderzoek dat er 4,7 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) verdwenen was terwijl Schwartz haar geld beheerde. Tegenover GSO beweerde Schwartz dat Alanis hem gevraagd heeft dit geld in een wietplantage te investeren. Dat ontkent de zangeres en het bedrijf gelooft er ook niets van. In plaats daarvan vermoeden ze dat Schwartz het geld heeft gebruikt voor onder meer een dure vakantie naar Bora Bora en het aflossen van een gokschuld van 75.000 dollar (66.000 euro).

GSO wil toestemming van de rechter Schwartz, die partner is, uit het bedrijf te zetten. Alanis wordt niet genoemd in de papieren, maar bronnen van TMZ weten dat het over haar gaat.

'Manager stal miljoenen van Alanis'
'Manager stal miljoenen van Alanis Morissette' (Foto: BuzzE)

Boze cipiers breken in bij kabinet minister

Een betoging van boze cipiers in Brussel is dinsdagochtend uit de hand gelopen. De bewakers en vakbondsmensen sloegen een deur stuk en kwamen zo in het gebouw waar het kabinet van de minister van Justitie, Koen Geens, is gevestigd. In de gang en hal richtten ze vernielingen aan. De politie greep in en gebruikte traangas om de betogers het pand uit te werken.

De betoging met een duizendtal deelnemers begon bij het hoofdkantoor van de MR, de partij van de Belgische premier Charles Michel. De gevel werd bekogeld met honderden eieren en voetzoekers. Daarna trokken de betogers naar Justitie.

Cipiers, met name in Waalse en Brusselse gevangenissen, staken al enkele weken. Onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden lopen zeer stroef. Om de gevangenissen enigszins normaal te laten draaien wordt het leger ingezet, evenals de politie.

Boze cipiers breken in bij kabinet minister
Boze cipiers breken in bij kabinet minister (Foto: ANP)

Verder onderzoek geweld jeugdzorg wenselijk

Er zijn verschillende aanwijzingen dat tussen 1945 en nu langdurig en ernstig geweld is gebruikt tegen kinderen die onder de jeugdzorg uit huis zijn geplaatst. Daarom is verder gedegen onderzoek hiernaar zinvol, concludeert een commissie die in opdracht van het kabinet vooronderzoek heeft gedaan.

De commissie-Vooronderzoek naar Geweld in de Jeugdzorgkreeg (commissie-De Winter) kreeg zonder dat een meldpunt was geopend al ruim tweehonderd meldingen van mensen over geweld in inrichtingen en pleeggezinnen.

Via onder meer een telefonisch meldpunt en archiefonderzoek zou verder onderzoek kunnen worden gedaan. Belangrijk is ook dat dit bijdraagt aan de maatschappelijke erkenning voor wat slachtoffers is overkomen, schrijft de commissie in haar dinsdag verschenen rapport.

Verbetering
Ook kan worden bekeken welke mechanismen bij dit geweld een rol spelen en hoe de overheid hierop heeft gereageerd. Het gaat daarbij niet alleen om het verleden maar ook om de huidige situatie, zodat eventueel ook voorstellen voor verbetering kunnen volgen.

Verder zegt de commissie voor verder onderzoek zich ook te richten op de jeugd-ggz, doven- en blindeninstituten, de jeugdzorg in Caribisch Nederland, geweld tegen alleenstaande minderjarige vreemdelingen en geweld dat zich voor 1945 heeft afgespeeld.

Vervolgonderzoek
Vervolgonderzoek gaat twee jaar duren omdat het veel werk kost, verwacht de commissie. Het kabinet besluit voor de zomer over de reikwijdte van het verdere onderzoek, maar het heeft Micha de Winter alvast opnieuw gevraagd de leiding van die onderzoekscommissie op zich te nemen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Jusititie) zegt in een reactie: "Ook al komt de conclusie van de commissie niet geheel uit de lucht vallen, toch is ze schokkend." Staatssecretaris Martin van Rijn (Welzijn): "De kennis die uit het onderzoek zal komen, kan ons allemaal helpen de huidige leefomgeving van kinderen in instellingen en pleeggezinnen nog veiliger te maken."

Jeugdzorg Nederland ondersteunt het advies van de commissie en is ook voor een breder onderzoek.

Verder onderzoek geweld jeugdzorg wenselijk
Verder onderzoek geweld jeugdzorg wenselijk (Foto: ANP)

Nieuwe Buitenland-minister Noord-Korea

Noord-Korea heeft de 59-jarige Ri Yong-ho tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd. De voormalige onderminister was onderhandelaar van zijn land bij de mislukte internationale onderhandelingen die tot doel hadden Noord-Korea te bewegen tot ontwapening. Dit zeslandenoverleg ligt sinds 2008 stil.

De Noord-Koreaanse ambassade in Londen stelde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag van de promotie van Ri op de hoogte. De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben er nog niets over gemeld.

De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Ri Su-yong (76), werd tijdens het onlangs gehouden congres van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij opgenomen in het Politbureau. Volgens Zuid-Koreaanse analisten hoeft onder de nieuwe minister geen koerswijziging te worden verwacht.

Nieuwe Buitenland-minister Noord-Korea
Nieuwe Buitenland-minister Noord-Korea (Foto: ANP)

SteamWorld Heist komt naar PS4 en Vita

Op 31 mei kunnen we SteamWorld Heist en de DLC The Outsider ook spelen op PlayStation 4 en PlayStation Vita. SteamWorld Heist draait op PlayStation 4 in full HD op 60 fps. Je kan de game nu al pre-orderen. Onze review voor de Nintendo 3DS was reeds positief en komen er dus meer pixels bij.

SteamWorld Heist is een strategische 2D turn-based shooter geïnspireerd door Xcom en Worms. Je speelt als robot-kapitein Piper die met haar team door de ruimte trekt op zoek naar water, swag en hoeden. Door het verzamelen van loot in de random gegenereerde levels speel je meer missies en robots vrij. Meer info kun je vinden in onze review.

De Zweedse studio Image & Form geeft een introductiekorting van 15% en een crossbuy. Ben je één van die mensen met een PlayStation Vita, dan krijg je die versie gratis bij je PlayStation 4-aankoop.

De pc-versie komt kort na de PlayStation-release. Daarna volgen Wii-U, Xbox One en iOS, in willekeurige volgorde. De trotse en melige medewerkers van Image & Form geven hier informatie, grafische vergelijkingen, een wedstrijd om gratis games te winnen en de launchtrailer voor SteamWorld Heist. Daaronder hebben wij tien full HD wallpaper-screenshots voor jullie.

 SteamWorld Heist HD wallpaper 1

SteamWorld Heist HD wallpaper 2

SteamWorld Heist HD wallpaper 3

SteamWorld Heist HD wallpaper 4

SteamWorld Heist HD wallpaper 5

SteamWorld Heist HD wallpaper 6

SteamWorld Heist HD wallpaper 7

SteamWorld Heist HD wallpaper 8

SteamWorld Heist HD wallpaper 9

SteamWorld Heist HD wallpaper 10

Ozzy maakt historisch reisprogramma met zoon

Ozzy Osbourne en zijn zoon Jack gaan samen op reis voor het televisiestation History. De twee, die zichzelf geschiedenisnerds noemen, bezoeken in een tiendelige serie historische trekpleisters als Stonehenge en Mt. Rushmore.

Het programma, Ozzy And Jack's World Detour, is vanaf 27 juli te zien. Jack is een van de producenten, meldt The Wrap.

Ozzy en Jack waren jarenlang samen op de buis voor de MTV-realityserie rondom hun familie, The Osbournes. Vorige week bevestigde Ozzy's vrouw Sharon dat hun huwelijk na bijna 34 jaar op de klippen is gelopen.

Ozzy maakt historisch reisprogramma met zoon
Ozzy maakt historisch reisprogramma met zoon (Foto: BuzzE)

Nintendo breidt budgetlijn 'Nintendo Selects' uit

Nintendo breidt haar budgetlijn 'Nintendo Selects' uit. Vanaf 24 juni aanstaande voegt het bedrijf vijf Nintendo 3DS-titels toe aan de budgetlijn, waardoor in totaal meer dan dertig titels goedkoper te vinden zijn.

De nieuwe titels zijn: The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3DLEGO CITY Undercover: The Chase BeginsMario & Luigi: Dream Team Bros., Paper Mario: Sticker Star en Nintendo Presents: New Style Boutique. Was je dus van plan om één van deze titels te kopen loont het om nog even een maandje geduld te hebben.

Toppers trots op concertbezoek Rutte

De Toppers vinden het maar onzin dat Nederlanders en columnisten zich druk maken over premier Mark Rutte, die naar hun concert in de Amsterdam ArenA is geweest.

"Wat een ophef over het bezoek van onze minister-president Mark Rutte aan de Toppers in Concert", schrijven de Toppers op hun officiële Facebookpagina. "Toppers staat voor het feest van verbroedering, verdraagzaamheid en saamhorigheid iets wat in onze huidige samenleving te veel ontbreekt. Ook Mark Rutte heeft een privéleven waarin genieten en ontspannen belangrijk is", leggen ze uit. Ze besluiten met een dankwoord aan Rutte: "Wij zijn trots dat U er was!!!"

René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling stonden afgelopen weekend drie avonden in de ArenA. Ruim 200.000 bezoekers kwamen af op de 'Royal night of disco'. Rutte werd in het publiek gefotografeerd met zilverkleurige bretels over zijn witte overhemd en een bijpassend vlinderstrikje.

Toppers trots op concertbezoek Rutte
Toppers trots op concertbezoek Rutte (Foto: BuzzE)

Hudson's Bay springt in leemte V&D

Het Nederlandse winkellandschap lonkt voor het Canadese Hudson's Bay (HBC). De warenhuisketen kondigde dinsdag aan naar Nederland te komen en topman Richard Baker was eerlijk over de reden: het totale gebrek aan concurrentie na de ondergang van V&D.

De eerste twintig winkels die HBC de komende twee jaar wil optuigen, zullen voornamelijk in oude V&D-panden worden gevestigd. Het vlaggenschip komt in Amsterdam, maar over de andere locaties die verspreid over het land worden geopend, wordt pas volgende maand meer bekendgemaakt. Het gaat naast winkels van Hudson's Bay ook om vestigingen van de discountketen Saks OFF 5TH.

Het Canadese concern neemt 2500 medewerkers aan voor de nieuwe winkels. In hoeverre dat ontslagen medewerkers van V&D zijn is nog de vraag. "Onze stap in de Nederlandse markt heeft niets te maken met V&D en we hebben ook geen band met dat bedrijf. We gaan zelfstandig op zoek naar personeel", zei Baker.

Distributiecentrum
Of er een eigen distributiecentrum komt in Nederland wordt pas tegen het einde van de zomer duidelijk. Wel liet de topman weten dat Hudson's Bay, net als V&D eerder, gaat werken met shop-in-shops. Met welke winkels daarvoor wordt samengewerkt is nog niet bekend.

Baker omschrijft Hudson's Bay als innovatieve, moderne warenhuizen met een hedendaagse inrichting. Hudson's Bay en Saks openen ook webwinkels in Nederland.

Hudson's Bay springt in leemte V&D
Hudson's Bay springt in leemte V&D (Foto: ANP)

Taeke Taekema drinkt nu liever een sixpack

Nu hij niet meer hockeyt, drinkt Taeke Taekema liever een sixpack dan dat hij ervoor traint. De oud-topsporter geniet volop van eten en avondjes uit, vertelt hij aan VIVA.

"Dat is ook wel een van de redenen dat ik er klaar mee was", zegt Taeke, die dit seizoen te zien is in Wie is de mol?. "Toen ik nog hockeyde, was uitgaan vaak lastig." Nu heeft Taeke een eetclub met zijn goede vriend Arie Boomsma en gaat hij graag op stap met zijn nieuwe vriendin Airen Mylene, die hij kent van Wie is de mol?.

Toch vindt Taeke het nog steeds leuk om te sporten. "Toen ik stopte met hockey heb ik dat dus even laten varen, maar ik merk nu dat ik het weer leuk vind om met mijn lichaam en mijn voeding bezig te zijn. Om me fit te voelen, niet uit ijdelheid."

Taeke Taekema drinkt nu liever een sixpack
Taeke Taekema drinkt nu liever een sixpack (Foto: BuzzE)

Pinnen wint van contant betalen

Nederlandse consumenten hebben in 2015 voor het eerst meer aankopen afgerekend met de pinpas dan met contant geld. Een mijlpaal, aldus De Nederlandsche Bank (DNB), die samen met Betaalvereniging Nederland het betaalgedrag in ons land in kaart heeft gebracht.

Het aantal contante betalingen aan de kassa is gedaald van 3,44 miljard in 2014 naar 3,19 miljard vorig jaar. De totale waarde van die transacties is afgenomen van 42 miljard naar 40 miljard euro. Het aantal pinbetalingen is toegenomen van 2,91 miljard naar 3,23 miljard. De totale waarde ging omhoog van 89 miljard naar 93 miljard euro.

Consumenten gebruiken de pinpas steeds vaker ook om kleine bedragen af te rekenen. Zo pinden zij vorig jaar 30 procent van hun aankopen onder de 5 euro. Dat was in 2010 nog maar 11 procent. Die toename is mede toe te schrijven aan de invoering van contactloos betalen.

Horeca
Dankzij die relatief nieuwe vorm van pinnen, waarbij bedragen tot 25 euro kunnen worden betaald zonder pincode in te toetsen, zijn ook de pinbetalingen in de horeca flink toegenomen. Toch werden vorig jaar nog altijd zes op de tien bonnetjes in bijvoorbeeld kroegen of restaurants contant afgerekend.

Bij de benzinepomp was het aandeel contante betalingen met ongeveer een kwart het laagst. Voor het eerst waren de pinners ook in de supermarkt in de meerderheid. Die branche is goed voor ruim een derde van alle kassatransacties.

Pinnen wint van contant betalen
Pinnen wint van contant betalen (Foto: ANP)

JSF landt maandag op Vliegbasis Leeuwarden

De Joint Strike Fighter (JSF of F-35) landt maandagavond op Vliegbasis Leeuwarden. Het is voor het eerst dat het gevechtsvliegtuig buiten de Verenigde Staten te zien zal zijn. Nederland heeft 37 Joint Strike Fighters aangeschaft als opvolger van de F-16.

De JSF vertrekt vanaf de Edwards Air Force Base in Californië. Op deze Amerikaanse basis wordt door het Nederlandse detachement getest met het toestel.

In Nederland gaat de F-35 vanaf 25 mei zogenoemde belevingsvluchten maken in de omgeving van Leeuwarden en de vliegbasis Volkel. Omwonenden kunnen dan het geluid van de F16 en de JFS ervaren en vergelijken. Via een enquête kunnen ze hun ervaringen kenbaar maken. In 2019 arriveren de eerste JSF's in Leeuwarden en in 2022 in Volkel.

Het toestel is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni.

JSF landt maandag op Vliegbasis Leeuwarden
JSF landt maandag op Vliegbasis Leeuwarden (Foto: ANP)

Rihanna deelt geld uit in stripclub

Rihanna heeft zondagnacht flink gefeest in een stripclub in Houston, na afloop van een concert in die stad. Samen met Travis Scott, die haar voorprogramma verzorgt, deelde de zangeres zo'n 15.000 dollar (ruim 13.000 euro) aan bankbiljetten uit.

Het duo kwam volgens TMZ rond 3.30 uur 's nachts binnen en liep twee uur later weer naar buiten. Op een video is te zien hoe Rihanna al lachend en dansend rondloopt, terwijl ze dollarbiljetten uitdeelt. Niet alleen de strippers, maar ook andere gasten van de club kregen geld.

Het is niet voor het eerst dat Rihanna met geld strooit in een stripclub. In 2013 gaf ze op die manier eens 8000 dollar (7000 euro) uit.

Rihanna deelt geld uit in stripclub
Rihanna deelt geld uit in stripclub (Foto: BuzzE)

Charlie Sheen aangeklaagd om creditcardschuld

Charlie Sheen is aangeklaagd door American Express. De acteur heeft een forse creditcardschuld van 287.879,28 dollar (bijna 255.000 euro).

De acteur had dit bedrag al in maart moeten betalen, maar heeft dit nog steeds niet gedaan. De boete voor het te laat betalen is daarom ook opgelopen tot 8357,69 dollar (7384,42 euro).

Charlie is niet boos op het bedrijf. "Als ik AMEX was dan zou ik mij ook aanklagen", zei hij in reactie tegen TMZ. Hij geeft een voormalig manager de schuld.

Charlie Sheen aangeklaagd om creditcardschuld
Charlie Sheen aangeklaagd om creditcardschuld (Foto: BuzzE)

Dragon Ball Xenoverse 2 aangekondigd

Bandai Namco heeft Dragon Ball Xenoverse 2 aangekondigd, de sequel op het positief ontvangen Xenoverse uit 2015. De game lijkt een soortgelijke opzet te volgen, namelijk het beschermen van de wereld van Dragon Ball. De game lanceert nog in 2016.

Veel informatie is nog niet bekend over de game, behalve dan dat hij in ontwikkeling is voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De vorige generatie consoles lijkt hiermee verleden tijd voor Dragon Ball. Meer informatie wordt waarschijnlijk snel, wellicht op de E3, bekendgemaakt. Tot die tijd kun je genieten van de trailer.

Bandai Namco heeft ook een website geopend, die je hier kunt vinden.

Wat is Total War: Warhammer?

Total War: Warhammer komt over een week alweer uit. Maar heb je geen flauw idee wat Total War: Warhammer of Total War in het algemeen is? Geen zorgen, want het team achter het spel heeft vandaag een trailer uitgebracht wat in het kort uitlegt wat Total War: Warhammer nu is. 

Total War: Warhammer komt 24 mei uit voor pc. Als je het spel koopt voor 31 mei krijg je de Chaos Warriors DLC er gratis bij. 

'Kickbokser Badr Hari op borgtocht vrij'

De volgens Marokkaanse media zaterdag in Casablanca aangehouden kickbokser Badr Hari is op borgtocht vrij. De media meldden dat de Marokkaans-Nederlander bokser maandagavond op vrije voeten is gesteld. Hij moet zich dinsdag voor de rechter in Marrakesh verantwoorden.

Hij wordt ervan beschuldigd in een nachtclub en discotheek in een groot hotel in Marrakesh een personeelslid te hebben mishandeld. Het slachtoffer zou als gevolg hiervan circa drie weken lang niet hebben kunnen werken. Familie van Badr Hari en familie van het slachtoffer onderhandelen volgens Marokkaanse media over hoe de zaak mogelijk onderling en buiten de rechter om geschikt kan worden.

Badr Hari is een frequent bezoeker van Marrakesh en berucht door zijn geweldpleging. Hij werd zaterdag gearresteerd toen hij met het vliegtuig uit Brussel aankwam op het vliegveld van Casablanca, ruim 200 kilometer ten noorden van Marrakesh. Zijn arrestatie werd donderdag 12 mei ook al gemeld. Hij zou zijn opgepakt toen hij op het punt stond met het vliegtuig te vertrekken, maar dat bericht werd vervolgens tegengesproken.

'Kickbokser Badr Hari op borgtocht vrij'
'Kickbokser Badr Hari op borgtocht vrij' (Foto: BuzzE)

'Burgemeester hielp Syriërs juist niet'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is het duidelijk oneens met burgemeester Jos Heijmans van Weert, die een Syrische moeder met vier kinderen hielp met 'onderduiken' om te voorkomen dat de vijf terug moeten naar Duitsland. "We verschillen van mening en dan druk ik me eufemistisch uit", aldus de bewindsman dinsdag in de Tweede Kamer.

Daarbij vreest hij dat het gezin er ook niet mee geholpen is, doordat het nu langer in onzekerheid verkeert en later aan integratie in West-Europa kan beginnen. De commissaris van de Koning in Limburg moet nu met een feitenrelaas komen over hoe de vork precies in de steel zit, wat de gevolgen zijn en of Heijmans erop moet worden aangesproken. Maar Dijkhoff vindt al wel dat de burgemeester de uitvoering van de wet in de weg loopt.

'Burgemeester hielp Syriërs juist niet''
'Burgemeester hielp Syriërs juist niet' (Foto: ANP)

Meer dan dertig sporters alsnog positief bij Spelen Peking

Vandaag maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend dat 31 topsporters bij het hertesten van 454 dopingmonsters van de Olympische Spelen in Peking in 2008 alsnog positief zijn bevonden. Het gaat om sporters uit zes verschillende sporten en twaalf verschillende landen. Om wie het precies gaat, is nog niet bekend. Het IOC heeft in ieder geval aangekondigd dat er stappen ondernomen gaan worden en de verschillende olympische comités zijn ingelicht. 

De nieuwe testen werden uitgevoerd op de dopingmonsters van deelnemers die in Peking hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen in 2008 en ook willen deelnemen aan de Spelen in Rio later dit jaar. De tests zijn uitgevoerd in samenwerking met het dopingagentschap WADA en de nationale sportbonden. Volgens het IOC is er gebruik gemaakt van de nieuwste wetenschappelijke methoden. 

Monsters van medaillewinnaars van de afgelopen twee Zomerspelen zullen de komende tijd nog extra getest worden. Ook sporters die bij een mogelijke diskwalificatie in aanmerking komen voor een medaille zullen opnieuw getest worden. 

Als de namen van de 31 betrokken sporters bekend worden zal er ook meer gezegd kunnen worden over de consequenties. De kans lijkt erg groot dat deze slag van het IOC een herverdeling van vele medailles tot gevolg heeft. 

Vos mag olympische titel gaan verdedigen

Marianne Vos mag voor de derde keer naar de Olympische Spelen. De wielrenster is door bondscoach Johan Lammerts geselecteerd voor de wegwedstrijd. Op de vorige Olympische Spelen in Londen pakte Vos het goud op dat onderdeel. Acht jaar geleden in Beijing was er al goud op de puntenkoers in het baanwielrennen. 

Het is een lange tijd onzeker geweest of de 29-jarige Vos wel op tijd fit zou zijn voor de Spelen in Rio de Janeiro. Door blessures en vermoeidheid was ze een jaar lang uitgeschakeld. In maart was Vos weer terug in een WorldTour-wedstrijd op de weg; Vos eindigde als negende in de Waalse Pijl. 

Naast Vos zijn ook Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk geselecteerd voor de Olympische Spelen. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is goedkeuring door de NOC*NSF, maar dat is slechts een formaliteit. 

Ziekenhuizen fout met digitaliseren dossiers

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft drie ziekenhuizen op de vingers getikt omdat ze geen goede afspraken hadden gemaakt met een bedrijf dat namens hen patiëntgegevens verwerkte.

De privacywaakhond kwam in actie na berichtgeving van het programma Meldpunt van Omroep Max. Dat meldde dat een aantal Nederlandse ziekenhuizen dossiers van hun patiënten liet bewerken door gevangenen in België. Die moesten de nietjes, paperclips, tabbladen en foto's weghalen, zodat de gegevens konden worden ingescand door het Belgische bedrijf iGuana.

Gedetineerden vertelden in de uitzending dat ze foto's van verkrachte kinderen en van vrouwenborsten onder ogen kregen en dat gegevens soms ook naar buiten werden gesmokkeld.

De autoriteit zegt nu dat drie ziekenhuizen geen afspraken hadden gemaakt die voldoen aan de wettelijke eisen. Daarbij moet een overeenkomst onder meer geheimhoudingsplicht bevatten en moet controle mogelijk zijn. De autoriteit houdt in de gaten of de ziekenhuizen hun leven beteren.

Ziekenhuizen fout met digitaliseren dossiers
Ziekenhuizen fout met digitaliseren dossiers (Foto: ANP)

Vrijspraak ex-neuroloog Jansen Steur blijft in stand

Ex-neuroloog Ernst Jansen blijft een vrij man. De vrijspraak in hoger beroep van vorig jaar blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad in Den Haag dinsdag bepaald. De Hoge Raad heeft getoetst of de vrijspraak in hoger beroep door het hof juist geformuleerd was, en dat was het geval. Bezwaar is nu niet meer mogelijk.

Jansen werd vrijgesproken omdat het hof het niet bewezen vond dat hij zijn patiënten opzettelijk had mishandeld of hun gezondheid had benadeeld, met dood of zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Het Openbaar Ministerie was het hier destijds niet mee eens en had cassatie ingesteld. In eerste aanleg was de voormalig neuroloog tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zowel het OM als Jansen gingen hier tegen in beroep.

Jansen moest zich voor de rechter verantwoorden voor medische missers eind jaren negentig. De strafzaak is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

De neuroloog vertelde meerdere patiënten dat ze ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer of de spierziekte ALS, en schreef ze zware medicatie voor. Het bewijs voor die ziektes was echter flinterdun of zelfs niet aanwezig. Omdat de schuldvraag door de verstreken tijd inmiddels verjaard is, kon het gerechtshof dat niet meer toetsen. Dat hij opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde, kon volgens het gerechtshof niet bewezen worden.

Vrijspraak ex-neuroloog blijft in stand
Vrijspraak ex-neuroloog blijft in stand (Foto: ANP)

Caro Emerald wil nadenken over Songfestival

Caro Emerald wil best nadenken over een eventuele deelname aan het Eurovisiesongfestival als ze daarvoor wordt gevraagd. Dat onthulde de zangeres dinsdagochtend in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM.

Beelen opperde dat Caro wel eens een goede optie zou zijn om in de voetsporen te treden van Douwe Bob vanwege haar uitstraling en kwaliteit. "Ik vind dat een mooi compliment", reageerde de zangeres, die niet direct wist of het liedjesfestijn iets voor haar is. "Ik weet het nog zo net niet. Laat ik voorop stellen dat ik nog nooit ben gevraagd. En als ik er voor word gevraagd wil ik er wel serieus over nadenken", gaf ze uiteindelijk toe.

Sinds Anouk deelnam aan het Songfestival in 2013 en het succes van The Common Linnets een jaar later zien meer artiesten een eventuele deelname wel zitten. Afgelopen weekeinde werd Douwe Bob namens Nederland elfde.

Caro Emerald wil nadenken over Songfestival
Caro Emerald wil nadenken over Songfestival (Foto: BuzzE)

Basic-Fit wil voor zomer naar de beurs

Basic-Fit wil het liefst nog voor de zomer naar de beurs in Amsterdam, maar het kan ook later worden als de marktomstandigheden ongunstig zijn of als de Britse grootaandeelhouder 3i daar een voorkeur voor heeft. Dat zei oprichter en topman René Moos dinsdag in een toelichting over de aangekondigde beursgang van de keten van budgetsportscholen.

De exacte datum en omvang van de stap naar de beurs worden pas bekendgemaakt in het prospectus, maar Moos zei wel dat 'meer dan 25 procent en minder dan 50 procent' van het bedrijf verhandelbaar wordt. Het gaat deels om bestaande aandelen en deels om nieuwe aandelen. Eerder werd de waarde van Basic-Fit bij een beursgang op 1,1 miljard euro geschat. Moos maakte ook bekend dat het bedrijf een dividend van 10 tot 20 procent van de nettowinst zal uitkeren aan de aandeelhouders.

De opbrengsten van de beursgang worden gebruikt voor schuldenverlichting en om de explosieve groei voort te kunnen zetten. De lagere schulden en extra naamsbekendheid moeten er ook voor zorgen dat het makkelijker wordt nieuwe huurcontracten te krijgen voor nieuwe vestigingen.

Eigen kracht
Het bedrijf opende vorig jaar 78 nieuwe sportclubs in de vijf landen waar het actief is en hoopt er de komende jaren jaarlijks ongeveer net zo veel te openen. Met 351 fitnessclubs, waarvan 140 in Nederland, is Basic-Fit marktleider in Europa. Verder is de keten actief in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. De groei zal voorlopig binnen die landen en grotendeels op eigen kracht plaatsvinden.

De ruim 1 miljoen leden van Basic-Fit zijn goed voor een jaaromzet van ruim 202 miljoen euro. De Britse investeerder 3i heeft sinds november 2013 een meerderheidsbelang. Moos blijft ook na de beursgang als topman en aandeelhouder aan het bedrijf verbonden.

Schaalvoordeel
Volgens Moos is het schaalvoordeel een van de krachten van de keten. Daardoor kan het goedkoper nieuwe sporttoestellen inkopen. Daarnaast zijn er in de clubs van Basic-Fit geen zwembaden, sauna's en andere dure voorzieningen die slechts door een klein deel van de bezoekers worden gebruikt te vinden. Wel zijn er betaalde extraatjes zoals personal trainers beschikbaar buiten de abonnementen om en mogen de toegangspassen binnen het gezin gedeeld worden.

Basic-Fit wil voor zomer naar de beurs
Basic-Fit wil voor zomer naar de beurs (Foto: ANP)

Flexwerker wordt minder vaak werkloos

Werknemers met een flexibel dienstverband blijven vaker aan het werk dan twee jaar geleden. Ook lukt het ze vaker om een vaste aanstelling in de wacht te slepen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Inmiddels wordt minder dan 4 procent van deze tijdelijke werknemers en oproepkrachten na drie maanden werkloos. In het eerste kwartaal van 2014 gebeurde dat nog bij ruim 5 procent. Het percentage doorstromers van een flexibel naar een vast dienstverband groeide tegelijkertijd van ruim 11 naar ruim 12 procent. Eerder nam de doorstroom van flexibel naar vast nog af.

De cijfers stemmen vakcentrale FNV enigszins positief. "Het wordt tijd dat de trend echt gaat keren en meer mensen een echte baan krijgen. Werkgevers moeten hun rol oppakken; mensen meer zekerheid geven en investeren in serieus werkgeverschap zal kwaliteit en innovatie bevorderen. Iets meer mensen lijken door te stromen naar een echte baan en op grond van die cijfers hebben we enige hoop, maar het gaat niet vanzelf."

Contract
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher is ook wel content: "In de doorstroom van flex naar vast werk zien we verbetering. Dat is goed nieuws voor werknemers die zo meer zekerheid krijgen. Dat is ook het doel van het beleid en de afspraken die we met de vakbonden en de werkgevers hebben gemaakt. Het onderzoek van CBS en TNO geeft aan dat 80 procent van de flexwerkers liever meer zekerheid heeft."

Bedrijven maken tegenwoordig steeds meer gebruik van werknemers zonder vast contract. Dat wil zeggen: er komen meer nieuwe flexwerkers bij dan dat er werkloos worden of een vaste aanstelling krijgen. Afgelopen kwartaal hadden ruim 1,7 miljoen mensen een flexibel dienstverband, ruwweg een kwart van alle werknemers. Bij de vorige peiling, twee jaar terug, waren dat er nog ruim 1,6 miljoen.

Noodzaak
Overigens heeft slechts één op de vijf flexwerkers er zelf bewust voor gekozen om flexibel werk te doen. De meeste mensen met zo'n aanstelling hebben deze volgens het statistiekbureau alleen maar uit noodzaak, bijvoorbeeld omdat ze geen vaste baan kunnen vinden.

Flexwerker wordt minder vaak werkloos
Flexwerker wordt minder vaak werkloos (Foto: ANP)

Vondelingenkamer voor het eerst gebruikt

Voor het eerst is in Nederland een zogenoemde vondelingenkamer gebruikt. Eind vorige week heeft een vrouw haar net geboren kind overgedragen aan vrijwilligers van de stichting Beschermde Wieg in Groningen. De stichting uit Dordrecht is initiatiefnemer van de vier vondelingenkamers in het land.

De jonge moeder had in de nacht van donderdag op vrijdag de noodlijn van Beschermde Wieg gebeld. Een vrijwilliger van de stichting schakelde een verloskundige in, waarna de baby gezond ter wereld kwam. Het kindje is vervolgens overgedragen aan het Groningse Martini Ziekenhuis. De baby is ondergebracht bij een crisispleeggezin.

Oprichtster van de Beschermde Wieg Barbara Muller is blij dat de moeder ervoor gekozen heeft om de stichting in te schakelen. "Anders had zij het kindje op straat te vondeling gelegd", zegt Muller.

Ledikantje
De stichting werd in 2014 opgericht. Er zijn vondelingenkamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch. In de loop van dit jaar wordt er een voorziening geopend in het Isala Ziekenhuis in Zwolle.

De kamer is een ruimte van ongeveer 1,5 bij 3 meter, waar de moeder naar binnen kan gaan met haar baby. De kamer is ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De moeder kan anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.

Verboden
Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. "Daarom strijden wij voor een gedeeltelijke wetswijziging. Een moeder die haar baby veilig en anoniem achterlaat mag niet langer bestraft worden. Twaalf EU-landen gingen ons daarin al voor", aldus Muller. Volgens haar worden elk jaar twee levende en zo'n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

Vondelingenkamer voor het eerst gebruikt
Vondelingenkamer voor het eerst gebruikt (Foto: ANP)

Kromowidjojo en Brzoskowski makkelijk naar halve finales

Op dag twee van de Europese kampioenschappen zwemmen op de lange baan in Londen hebben Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zich makkelijk geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo mag vanavond in de tweede heat in baan vier van start gaan, want haar tijd van 53.37 was goed genoeg voor de eerste plaats. Heemskerk zwom naar plek drie. 

Maud van der Meer (54.70) en Marrit Steenbergen (55.37) mogen om die reden niet door naar de halve finales. Omdat zij derde en vierde van hun land zijn mogen zij ondanks de respectievelijk achtste en zestiende plaats niet door naar de volgende ronde. 

Op de 200 meter vrije slag bij de heren was het ook spannend om een halve finaleplaats. Maarten Brzoskowski slaagde er als eerste Nederlander in om de halve finale te bereiken. Met een tijd van 1:47.35 wist hij zich als vierde te plaatsen. Sebastiaan Verschuren volgt als achtste in de rangschikking met een tijd van 1:47.69. Negende werd Dion Dreesens in 1:8.05, maar gaat hiermee, net zoals bij de dames, niet door naar de halve finales en heeft dus geen kans meer om zich te kwalifceren voor de Spelen op deze afstand. Kyle Stolk was de vierde Nederlander en eindigde op de achttiende plaats in 1:48.83. 

'Alleen dure variant GTX 1080 te koop'

Nvidia heeft vorige week hun aankomende videokaarten gepresenteerd, te weten de GTX 1070 en de GTX 1080. Opmerkelijk hieraan was dat Nvidia beweert dat de GTX 1070 sneller is dan de Titan X en minder dan €400,- kost. De GTX 1080 is nog rapper en pompt pixels voor zo’n €600,-. Deze prijzen blijken nu theoretische bodemprijzen te zijn.

De GTX 1080 komt 27 mei op de markt en het kleine broertje volgt op 10 juni. Helaas zijn er geruchten dat in het begin alleen de Founders Edition verkrijgbaar is. Deze is €100,- duurder dan de gewone variant en is eigenlijk een standaard referentie grafische kaart zoals Nvidia deze fabriceert met standaard instellingen en een standaardkoeler. Een variant van een partnermerk als bijvoorbeeld MSI is standaard lichtjes overgeklokt en heeft een MSI-koeler. Nvidia-partners mogen variaties van de GTX 1070 en de GTX 1080 verkopen, maar deze mag niet minder kosten dan $379,- voor de GTX 1070 en $599,- voor de GTX 1080. Het staat iedere partner dus vrij om een GTX 1070-variant te maken die $580,- kost. Wanneer de Nvidia-partners hun varianten mogen verkopen is nog niet duidelijk.

Iedereen wacht op betrouwbare reviews van deze twee nieuwelingen, maar in de tussentijd zijn wel de specificaties uitgelekt. Hierbij een overzicht met vergelijkingstabel.

  GTX 1080 GTX 1070 GTX 980 Ti GTX 980 GTX 970
Technique 16 nm FinFET 16 nm FinFET 28 nm 28 nm 28 nm
GPU GP104 GP104 GM200 GM204 GM204
Transistors 7,2 md 7,2 md 8 md 5,2 md 5,2 md
Calculating Power 9,0 TFLOPS 6,5 TFLOPS 5,6 TFLOPS 4,6 TFLOPS 3,9 TFLOPS
Architecture Pascal Pascal Maxwell Maxwell Maxwell
CUDA Cores 2 560 st. 2 048 st. 2 816 st. 2 048 st. 1 664 st.
Base Frequency 1 607 MHz 1 000 MHz 1 126 MHz 1 050 MHz
Turbo Frequency 1 733 MHz 1 075 MHz 1 216 MHz 1 178 MHz
Bus 256-bit 256-bit 384-bit 256-bit 256-bit
Memory 8 GB GDDR5X 8 GB GDDR5 6 GB GDDR5 4 GB GDDR5 4 GB GDDR5
Memory Freq. 10 012 MHz 8 000 MHz 7 012 MHz 7 000 MHz 7 000 MHz
Memory Bandwidth 320 GB/s 256 GB/s 336,6 GB/s 224 GB/s 224 GB/s
Power Supply 8-pin 8-pin 6+8-pin 6+6-pin 6+6-pin
Outputs 3 st. DP 1.4 1 st. HDMI 1 st. DVI-I 3 st. DP 1.4 1 st. HDMI 1 st. DVI-I 3 st. DP 1.2 1 st. HDMI 1 st. DVI-I 3 st. DP 1.2 1 st. HDMI 1 st. DVI-I 3 st. DP 1.2 1 st. HDMI 1 st. DVI-I
TDP 180 W 150 W 250 W 165 W 148 W

Volleybalsters herpakken zich op OKT

De Oranje volleybalsters hebben na de nederlaag van gisteren op het Olympisch kwalificatietoernooi tegen Zuid-Korea zich herpakt tegen Thailand. Het team van coach Giovanni Guidetti was een klasse te groot voor Thailand. Er werd gewonnen met 25-14, 25-16 en 25-20.

De Nederlandse verdediging was nu wel bij de les en wist gelijk een voorsprong te pakken met 5-1. Het Thaise team wist daarna even aan te haken, maar de afwisselende aanval van de veel langere Nederlandse dames gaf daarna de doorslag. De derde set was nog even spannend doordat Thailand een paar mooie punten maakte, maar Nederland liet zich daar niet door uit het veld slaan. 

Na Kazachstan, Zuid-Korea en Thailand moet Oranje deze week nog wedstrijden spelen tegen Japan, Italië, Peru en de Dominicaanse Republiek. Hiervan gaat één Aziatisch land naar de Spelen, de overige drie tickets gaan naar de drie beste landen. 

Oranje op het Olympisch kwalificatietoernooi in Japan (Foto: Getty Images)

Topdocenten kraken onderwijs universiteiten

Topdocenten aan Nederlandse universiteiten zijn ontevreden over de onderwijscultuur binnen de academische leerinstellingen. Onderwijs is een ondergeschoven kindje, de nadruk ligt te veel op alleen onderzoeken.

Topdocenten van veertien universiteiten bevraagd door onderzoeksbureau Goudsteen & Company zijn ronduit negatief over de kwaliteit van het universitair onderwijs in ons land. Ze schatten dat 30 procent van de docenten slecht functioneert. Universiteiten lijken weinig behoefte te hebben aan inzicht in de kwaliteit van het onderwijs dat ze bieden, zeggen de ondervraagde docenten.

Onderwijs wordt ondergewaardeerd en er bestaat breed de misvatting dat vakinhoudelijke kennis genoeg is om aan een universiteit te doceren. Bij andere onderwijstypen is het wettelijk verplicht dat er gekwalificeerd onderwijzend personeel is, bij universiteiten geldt dat niet.

Topdocenten kraken onderwijs universiteiten
Topdocenten kraken onderwijs universiteiten (Foto: ANP)

Sony-persconferentie E3 op 13 juni

Sony Interactive Entertainment zal zijn E3-persconferentie houden op dinsdag 14 juni om 3 uur 's nachts, Nederlandse tijd. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

Sony neemt de voor hen bekende maandag-spot, net als Microsoft en Ubisoft die eerder op diezelfde dag aan bod komen met hun persconferenties. Het is niet bekend of Sony zijn persconferentie weer gaat uitzenden in bioscopen in Noord-Amerika, zoals de ze dat in de twee voorgaande jaren deden. Op maandagmiddag komt ook de tweede PC Gaming Show aan bod. Op de zondagmiddag zal onder andere Electronic Arts te zien zijn met EA Play.

Zweedse staat krijgt domeinnamen Pirate Bay

Torrentsite The Pirate Bay moet zijn domeinnamen thepiratebay.se en piratebay.se overdragen aan de Zweedse staat. Dat heeft een Zweedse rechter bepaald.

Eerder werd al een poging gedaan om de domeinnamen in beslag te nemen, maar dat mislukte toen. Punkt SE, de Zweedse organisatie die het beheer heeft over alle Zweedse domeinnamen, weigerde de domeinnamen in te trekken.

De inbeslagname van de domeinnamen heeft vermoedelijk weinig invloed op de website. The Pirate Bay is ook via andere adressen te bereiken.

Zweedse staat krijgt domeinnamen Pirate Bay
Zweedse staat krijgt domeinnamen Pirate Bay (Foto: BuzzT)

'Tweets waarschijnlijk toch langer'

Sommige tweets worden binnenkort mogelijk langer dan 140 tekens. De berichten zelf blijven maximaal 140 tekens, maar Twitter telt links en foto's niet langer mee. Dat meldt een ingewijde aan Bloomberg.

Een url of foto neemt een behoorlijke hap uit de maximale lengte van een tweet. Het besluit om tekens niet meer mee te laten tellen, past binnen de plannen van Twitter om gebruikers meer flexibiliteit te bieden.

Wanneer tweets langer kunnen worden, is nog niet bekend. Mogelijk voert Twitter de wijzigingen al binnen twee weken door.

'Tweets waarschijnlijk toch langer'
'Tweets waarschijnlijk toch langer' (Foto: BuzzT)

Hudson's Bay opent 20 warenhuizen in Nederland

De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay (HBC) gaat fors uitbreiden in Europa en ook Nederland wordt daarbij niet overgeslagen. De firma wil in de komende twee jaar alleen al in Nederland twintig vestigingen openen, maakte het dinsdag bekend. De eerste vestiging moet in de zomer van 2017 haar deuren openen.

De vestigingen leveren volgens het bedrijf naar verwachting 2500 banen op. Ook schat Hudson's Bay dat de bouwwerkzaamheden in verscheidene Nederlandse steden ook nog eens goed zijn voor 2500 banen.

Het Canadese concern introduceert naar eigen zeggen zijn 'warenhuisconcepten Hudson's Bay en Saks OFF 5TH op hoogwaardige locaties in Nederlandse binnensteden'. Later op dinsdagochtend geeft het bedrijf meer toelichting op de plannen.

De naam Hudson's Bay dook eerder dit jaar op bij de ondergang van V&D. De Canadese gigant probeerde deals te sluiten met de verhuurders van panden waar het Nederlandse warenhuis vestigingen in had. Het ging het concern alleen om de panden, niet om een overname van V&D. Vorig jaar nam het wel het Duitse Kaufhof over.

Hudson's Bay opent 20 warenhuizen in Nederland
Hudson's Bay opent 20 warenhuizen in Nederland (Foto: ANP)

Dark Souls III krijgt first-person mod

Een Dark Souls III-fan heeft een mod gemaakt die je in staat stelt om de game in eerstepersoons perspectief te spelen. Hoewel de mod af en toe wat afwijkingen vertoont in de animaties, ziet het er verder bijzonder speelbaar uit.

De mod, die gemaakt werd door dezelfde dezelfde persoon (Zulliethewitch) die soortgelijke mods maakte voor deel 1 en 2, kun je hier downloaden. Voor gameplaybeelden kun je onderstaande filmpje bekijken. Let op: het is onduidelijk of From Software (soft)bans uitdeelt voor het gebruik van de mod.

Comedian Louis C.K. komt naar Amsterdam

Louis C.K. is deze zomer in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse stand-up comedian verzorgt op 16 augustus een show in de Ziggo Dome. Dat maakte Mojo maandag bekend.

Het is de eerste soloshow die Louis C.K., een van de meest gerespecteerde comedians, in Nederland verzorgt. Kaarten voor de show zijn sinds maandag te koop. Naast stand-up comedian is Louis C.K. een succesvolle tv- en filmmaker. Hij won zes Emmy's, onder meer voor zijn eigen serie Louie.

Comedian Louis C.K. komt naar Amsterdam
Comedian Louis C.K. komt naar Amsterdam (Foto: BuzzE)

Verlopen Gamertags Xbox Live weer beschikbaar

Vanaf morgen zal Microsoft een miljoen verlopen Gamertags opnieuw beschikbaar maken. Vanaf 20:00 Nederlandse tijd worden deze Gamertags vrijgegeven gedurende 24 uur.

Het gaat om Gamertags die nooit zijn gemigreerd vanaf de originele Xbox naar de Xbox 360. De namen zijn dus al zo'n tien jaar inactief. Degenen die een van de Gamertags willen snaaien, moeten dat doen via xbox.com, een Xbox One of de Xbox App in Windows 10.

Hoewel Microsoft de betreffende lijst namen niet bekend heeft gemaakt, heeft het wel gehint naar de categorieën waar de namen in vallen. Het gaat om onder andere gewone, correcte namen, popcultuurreferenties, namen van voedsel, dieren en uitvindingen.

FOK! Wat een weer: langzaam weer warmer

De warmte keert langzaamaan terug: vandaag is het overwegend droog met een maximumtemperatuur van 14 graden op de Wadden tot lokaal 19 graden in het zuiden van het land. De wind is matig en komt uit het westen.

Zon op 05:42
Zon onder 21:31
Zonkracht

5 / 2

Ik kreeg van qltel die aan het geocachen is in de buurt van Koblenz de volgende foto van een mooie lucht!

Wandeling in de buurt van Koblenz (Foto: qltel)
Wandeling in de buurt van Koblenz (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1920 Het eerste verkeersvliegtuig landde op Schiphol.
1940 Ook Brussel viel ten prooi aan de Duitse bezetter.
1943 De Royal Air Force wist dankzij squadron 617 met Operatie Chastise twee dammen in het Duitse Ruhrgebied te breken.
1978 De eerste glasbak in Nederland werd in 's-Hertogenbosch geplaatst.
1990 Homoseksualiteit werd van de lijst met geestesziekten geschrapt door de Wereldgezondheidsorganisatie.


Operatie Chastise

Grote brand in markthal Katwijk

In een markthal in Katwijk (Noord-Brabant) woedt in de nacht van maandag op dinsdag een grote brand. De brand in de zogeheten Vrije Markt aan de Korte Ooijen in Katwijk brak rond 22.45 uur uit.

De vrije markt wordt als verloren beschouwd en laat de brandweer gecontroleerd uitbranden. De eraan vastgelegen evenementenhal hoopt de brandweer te kunnen redden. De brand veroorzaakt veel rook, maar volgens een woordvoerder is naast de rook zelf geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

In de hallen wordt elke zaterdag een markt gehouden, waar ongeveer 1500 kramen staan. Ook Tweede Pinksterdag was de markthal geopend.

Grote brand in markthal Katwijk
Grote brand in markthal Katwijk (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
©FOK.nl e.a.