FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 mei 2016

Van Gerwen ook de beste op Gibraltar

De darters zijn dit weekend op Gibraltar voor de het derde toernooi van de Euro Tour; de Gibraltar Darts Trophy. 48 darters verschenen aan de oche en Michael van Gerwen won het toernooi. Hij versloeg in de finale Dave Chisnall met 6-2. 

Vrijdag was de eerste ronde. Christian Kist won met 6-1 van Cristo Reyes en Jermaine Wattinemea won met 6-3 van Rowby-John Rodriguez. Dirk van Duijvenbode verloor met 6-3 van Dyson Parody, een qualifier uit Gibraltar. 

Zaterdag stroomden Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Jelle Klaasen in. Van Gerwen en Van de Pas wonnen met respectievelijk 6-4 en 6-1 van Nick Fullwell en Stephen Bunting. Klaasen kreeg met 6-5 klop van de lokale held Parody. Ook Kist en Wattinema gingen onderuit. Kist verloor met 6-2 van Mervyn King en Wattinema ging met dezelfde cijfers onderuit tegen Mensur Suljovic. 

Zondagmiddag waren er nog zestien darters over. Van Gerwen plaatste zich eenvoudig voor de kwartfinale door met 6-3 van King te winnen. Van de Pas verloor met 6-2 van Kim Huybrechts. De zegereeks van Parody ging verder doordat hij met 6-4 won van Duitser Max Hopp. De beste prestatie van een darter bij de PDC uit Gibraltar ooit. 

Parody door te gaan met stunten. Van Gerwen ontsnapte echter met 6-5, nadat hij eerder 3-5 achter stond.  In de halve finale trof hij Huybrechts die met 6-5 won van Gary Anderson. De andere halve finale ging tussen Ian White en Suljovic. 

Van Gerwen maakte in de halve finale gehakt van Huybrechts, het werd 6-0. De nummer één van de wereld won met 110 gemiddeld en gooide 75% van de dubbels raak. Huybrechts haalde 104 gemiddeld en miste drie kansen op een dubbel. In de finale trof Van Gerwen Chisnall die met dezelfde ciijfers won van White. 

Van Gerwen stormde de finale van de vierde editie van het toernooi op Gibraltar naar een 2-0 voorsprong, maar Chisnall maakte de break direct weer ongedaan. Een nieuwe break volgde, waarna Chisnall was gezien. Mighty Mike liep uit naar 6-2 en prolongeerde daarmee zijn titel. 

Volgend weekeinde is het vierde toernooi van de Euro Tour. De darters komen dan afreizen naar Hamburg voor de European Darts Matchplay. 

Uitslagen Gibraltar Darts Trophy - Vanaf achtste finales

Ronde Darter Darter Uitslag
Achtste finale Michael van Gerwen Mervyn King 6-3
Achtste finale Max Hopp Dyson Parody 4-6
Achtste finale Kim Huybrechts Benito Van De Pas 6-2
Achtste finale James Wade Gary Anderson 2-6
Achtste finale Peter Wright Simon Whitlock 6-2
Achtste finale Ian White Joe Murnan 6-2
Achtste finale Dave Chisnall Robert Thornton 6-5
Achtste finale Michael Smith Mensur Suljovic 3-6
Kwartfinale Michael van Gerwen Dyson Parody 6-5
Kwartfinale Kim Huybrechts Gary Anderson 6-5
Kwartfinale Peter Wright Ian White 5-6 
Kwartfinale Dave Chisnall Mensur Suljovic 6-5 
Halve finale Michael van Gerwen Kim Huybrechts 6-0 
Halve finale Ian White Dave Chisnall  0-6 
Finale Michael van Gerwen  Dave Chisnall   6-2 

Comebackzege EPO-zondaar zorgt voor woede in snelwandelwereld

In Rome stonden dit weekeinde de wereldkampioenschappen snelwandelen voor landenteams op het programma. Op verschillende afstanden werden de wedstrijden gehouden, waarbij een zege een grote toevoeging op het palmares van de winnaar is. Daarnaast is het dus ook een WK voor landenteams: de prestaties van de beste drie atleten van elk land worden bij elkaar opgeteld om zo de medailles in het landenklassement te bepalen. 

Zondag was het de beurt aan een van de koningsnummers van de atletiek: de 50 kilometer snelwandelen. Daar stond - helaas, volgens velen - een opvallende naam op de startlijst. Alex Schwazer maakte in eigen land zijn comeback na een schorsing van vier jaar. De olympisch kampioen van 2008 werd vlak voor de Spelen van 2012 positief bevonden op het gebruik van EPO. Het leverde hem uiteindelijk een straf op van bijna vier jaar, waarbij hij ook zijn toenmalige vriendin meenam. Kunstschaatskampioene Caroline Kostner gaf toe tegen dopinginspecteurs gelogen te hebben om te voorkomen dat Schwazer getest zou worden. 

Eind april was de schorsing van Schwazer dan eindelijk afgelopen en direct deed hij mee aan het WK voor landenteams. Dat ging - wederom, helaas, volgens velen - bijzonder goed voor de Italiaan. Al snel maakte hij deel uit van een kopgroep, waarna hij zich losmaakte en met een enorm vertoon van macht naar de zege liep in een sterke tijd van 3 uur en 39 minuten. 


Jared Tallent, volgens velen de échte winnaar van de wedstrijd in Rome (Foto: Getty)

Dat leverde al tijdens de race flink veel boze reacties op. Wereldrecordhouder Yohann Diniz, zelf niet van de partij, liet via Twitter weten Schwazer een slechte man te vinden. "Schwazer is terug, bijzonder slecht nieuws voor onze sport!", aldus de Fransman. Ook de Canadees Evan Dunfee, fervent tegenstander van lui als Schwazer, liet zich flink gaan. "Dit is godverdomme een schande. Acht jaar of meer aan EPO en bloeddoping in dat lichaam van hem, natuurlijk kan hij deze shit uithalen nu", gooide hij het internet op toen bleek dat Schwazer richting de winst liep.

Tweevoudig olympiër Colin Griffin uit Ierland liet zich eveneens horen: "Schwazer gaat gewoon verder waar hij vier jaar geleden gebleven was. Fantastisch dat de Italiaanse atletiekbond hem zo gesteund heeft tijdens zijn schorsing", klonk het sarcastisch. Griffin doelde op een door de nationale bond georganiseerde 'testwedstrijd', waarin Schwazer liep terwijl hij nog geschorst was en waarmee de internationale regels dus ogenschijnlijk overtreden werden. 

De Australiër Chris Erickson, ook tweevoudig olympiër, was zwaar teleurgesteld met het feit dat Schwazer van de partij was in Rome en zelfs de zege pakte. "Ik ben op dit moment zo ongelooflijk gedesillusioneerd in mijn sport. Goed werk van de Italiaanse atletiekbond om ons allemaal met deze schande op te zadelen."

Het hielp niet bepaald mee dat uitgerekend de Australiër Jared Tallent tweede werd. Het verhaal van de carrière van Tallent lijkt te zijn dat hij altijd en overal verslagen wordt door iemand die óf gepakt wordt op doping óf al gepakt is geweest op doping. Zo werd Tallent op de Spelen van 2008 tweede achter Schwazer, waarna hij in 2012 de Rus Sergey Kirdyapkin voor zich moest dulden. Laatstgenoemde zag zijn medaille onlangs definitief afgenomen worden en dus is Tallent officieel olympisch kampioen, maar de Australiër heeft nog nooit zijn volkslied voor hem horen spelen bij een dergelijke wedstrijd. 

Ook dit keer moest Tallent dus genoegen nemen met de tweede plek, wederom achter veroordeeld EPO-zondaar Schwazer. Om het er allemaal nog eens in te wrijven had de Italiaan na afloop het lef om het volgende zinnetje uit zijn strot te krijgen: "Doping heeft mij meer gekost dan wie dan ook". Dat Tallent hem geen klap verkocht heeft mag dan ook gerust een wonder heten. 

Er moet overigens bij vermeld worden dat Schwazer niet alleen onder concurrerende landen niet al te populair is. "Ja, iedereen haat die gast, zelfs zijn eigen teamgenoten", liet een van de snelwandelaars aan FOK!sport weten. "Matteo Giupponi werd vandaag achtste, maar was slechts de vierde Italiaan en zal de andere drie - inclusief Schwazer - de drie olympische startbewijzen zien krijgen. Denk je dat hij ook maar op enige wijze goede gevoelens richting die lul heeft? Iedereen in de snelwandelwereld haat Alex", klonk het in stevige taal. 

Dunfee was sowieso not amused tijdens het uitreiken van de medailles. "Ik ben zojuist de prijsuitreiking uitgetrapt omdat ik niet aardig deed. Ofzo. Weet je wat niet aardig is? Twee gouden medailles jatten van Jared", liet hij via Twitter weten. 

Hevige luchtaanvallen op rebellen bij Aleppo

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben zondag luchtaanvallen uitgevoerd bij de noordelijke stad Aleppo om een offensief van islamistische rebellen te stuiten. Zowel de Syrische staatsmedia als de oppositie maakten melding van de bombardementen. Hoeveel mensen daarbij omkwamen, is onbekend.

Doelwit van de luchtaanvallen was het stadje Khan Touman, dat donderdag werd veroverd door een verbond van islamistische strijders genaamd Jaish al-Fatah, waar onder meer het aan al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra deel van uitmaakt. Of de bombardementen ook tot terreinwinst leidden, zei het leger niet.

Het Syrische regime heeft de afgelopen tijd, met steun van de militante Hezbollah-beweging uit Libanon en Russische gevechtsvliegtuigen, flinke overwinningen geboekt in het noorden van het land. De inname van Khan Touman was een onverwacht succes voor de rebellen.

De strijd om Aleppo woedt ondertussen onverminderd voort. De stad is in tweeën verdeeld. De regering en haar tegenstanders hebben elk een deel in handen.

Hevige luchtaanvallen op rebellen bij Aleppo
Hevige luchtaanvallen op rebellen bij Aleppo (Foto: ANP)

Real Madrid en Barcelona winnen, Atlético onderuit

Real Madrid heeft goede zaken gedaan in de Spaanse titelstrijd. De ploeg van trainer Zinédine Zidane won in eigen huis van Valencia. Het werd 3-2. 

Real Madrid stond voorafgaand aan speelronde 37 één punt achter concurrenten Atlético Madrid en Barcelona. Derhalve moest er in Santiago Bernabéu gewonnen worden van Valencia. Zidane kon in het duel met Los Che weer een beroep doen op aanvaller Karim Benzema, die afgelopen week tegen Manchester City ontbrak door een spierblessure.

Onder aanvoering van sterspeler Cristiano Ronaldo begon Real Madrid sterk aan de wedstrijd en het was dan ook de Portugese aanvaller die halvewege de eerste helft voor de 1-0 zorgde. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalde Ronaldo hard uit en maakte hij zijn 32ste van het seizoen.

Nog voor rust maakte Benzema de tweede treffer van Real, zodat zijn ploeg met een riante voorsprong de kleedkamer opzocht. Na de pauze begon De Koninklijke echter niet heel sterk, en het was Valencia dat terug in de wedstrijd kwam. Rodrigo zorgde voor de aansluitingstreffer, toen hij profiteerde van slecht wegwerken van Raphaël Varane.

Echter was het Ronaldo die de marge al snel weer op twee doelpunten bracht. Via een snelle uitbraak kreeg hij de bal voor zijn linker en haalde hij opnieuw doeltreffend uit. Valencia gaf zich echter niet gewonnen en maakte tien minuten voor tijd nog de 3-2 via Andre Gomes, maar verder dan dat kwam de ploeg niet meer. Real blijft zo op één punt van Barcelona verwijderd, dat vanmiddag won van Espanyol.


FC Barcelona heeft weer bijzonder goede zaken gedaan in de strijd om de landstitel. De Catalanen, koploper in La Liga, wonnen zondag in eigen huis van Espanyol. Het werd 5-0. 

De ontkoping in de Eredivisie was er eentje om niet snel te vergeten, maar die van de Primera División wordt ook pas op de laatste speeldag beslist. FC Barcelona had zondag weinig moeite met stadgenoot Espanyol. De Catalanen waren in het eigen Camp Nou veel te sterk. Concurrenten Atlético Madrid en Real Madrid strijden ook nog om de titel.

De score werd al vrij snel geopend. Het was sterspeler Lionel Messi die een vrije trap op heerlijke wijze tegen de touwen schoot. Daarmee was de toon gezet in Barcelona, waar Espanyol weinig aanspraak maakte op meer. De ploeg van Luis Enrique ging na rust verder met scoren en het was Luis Suárez die de voorsprong, op aangeven van Messi, fraai verdubbelde.

De Uruguayaan is het gehele seizoen al op schot en zondag was zijn scoringsdrift nog niet voorbij. Na ruim een uur spelen maakte de voormalig speler van onder meer Ajax ook de 3-0. Neymar was ditmaal de aangever. Het verzet van Espanyol was daarmee volledig gebroken, waardoor Barcelona kon werken aan het doelsaldo. Het was Rafinha die de 4-0 aantekende, met nog ruim een kwartier op de klok.

Ook Neymar mocht nog een duit in het zakje doen. De Braziliaan, eerder dus al aangever, maakte er zeven minuten voor tijd 5-0 van. Suárez, die er al twee maakte, mocht hierbij de assist achter zijn naam schrijven.


Atlético Madrid heeft dure punten verspeeld in de Spaanse titelstrijd. Op bezoek bij Levante ging de ploeg van Diego Simeone onderuit. Het werd 2-1. 

De stemming bij Atlético Madrid was opperbest voorafgaand aan het duel, aangezien de ploeg zich afgelopen week plaatste voor de finale van de Champions League door Bayern München te verslaan. Daarnaast hoopt de ploeg zich ook te kronen tot landskampioen, maar moest het Barcelona op onderling resultaat voor laten gaan.

Het was dus zaak om in elk geval te winnen van het reeds gedegradeerde Levante en vervolgens te hopen op een misstap van Barça. De start van de Rojiblancos was in elk geval uitstekend, want al na twee minuten zette Fernando Torres de ploeg op voorsprong. Op een pass van Koke rondde de nummer 9 uitstekend af.

Maar voor rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte, toen Victor Casadesús een voorzet van Cuero binnen kopte. Atlético moest vervolgens alle zeilen bijzetten en voerde de druk op. Echter speelde de ploeg te slordig om tot een doelpunt te komen en leek de vermoeidheid toe te slaan, na de zware krachtsinspanning in München.

In de slotfase van het duel ging het zelfs mis voor Atléti. Via de counter was Levante al een paar keer gevaarlijk geworden en in blessuretijd maakte Guiseppe Rossi de 2-1. Levante had weinig aan de drie punten, maar voor Atlético was de nederlaag een enorme domper. De ploeg lijkt nu weinig kans op de titel te maken.

United heeft halen CL in eigen hand na gelijkspel Man. City - Arsenal

De strijd om plaats drie in de Premier League gaat tussen Arsenal en Manchester City. De twee ploegen namen het zondag tegen elkaar op. Het eindigde in een gelijkspel. Het werd 2-2. 

De ploeg die op de derde plaats eindigt, plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League van het volgende seizoen. Arsenal had voorafgaand aan de wedstrijd de beste papieren, want de voorsprong bedroeg drie punten. Het werd een open wedstrijd, waarin veel gebeurde. Thuisploeg Manchester City opende al snel de score. Aanvaller Sergio Agüero maakte er op aangeven van Fernandinho al na zes minuten 1-0 van.

Lang genoten The Citizens niet van de voorsprong, want amper twee minuten later stond het alweer gelijk. Arsenal-aanvaller Olivier Giroud scoorde na voorbereidend werd van Mohamed Elneny. Na rust was het weer City dat uit de startblokken schoot. Kevin De Bruyne, die voor rust nauwelijks zichtbaar was, schoot fraai de 2-1 binnen.

Met nog 22 minuten te spelen trok Arsenal de stand weer gelijk. De Chileen Alexis Sánchez werkte af, nadat Giroud hem de kans bood. City was uiteindelijk nog heel erg dicht bij de zege. Aanvaller Wilfried Bony schoot een paar minuten voor tijd op de lat, na een goede voorzet van Bacary Sagna.

Arsenal blijft derde en heeft 68 punten met nog één duel te gaan. Manchester City staat vierde met 65 punten en ook met één duel te gaan. Manchester United staat vijfde met 63 punten, maar heeft nog twee duels te spelen. De vierde plaats geeft recht op voorronde Champions League. United speelt nog tegen West Ham United en Bournemouth. 

Maas stapt op bij Vitesse

Rob Maas en Vitesse gaan uit elkaar. De trainer maakte na afloop van het laatste competitieduel zijn vertrek bekend.

Vitesse speelde op de laatste speeldag met 2-2 gelijk bij FC Twente. Daardoor grepen de Arnhemmers naast een play-off-ticket om Europees voetbal. Na deze wedstrijd maakte trainer Rob Maas bekend dat hij komend seizoen geen trainer meer is bij Vitesse.

"Ik heb samen met de clubleiding mijn toekomst besproken en we hebben de beslissing genomen dat ik vertrek. Daar wilde ik het graag bij laten", was de korte reactie van Maas op de persconferentie.

Op de officiële clubsite legt technisch directeur uit wat de reden is geweest. "We zijn continu in gesprek geweest met elkaar. Gezamenlijk hebben we een doelstelling afgesproken, die we helaas niet gehaald hebben. Als club gaan we de situatie en het afgelopen seizoen goed en kritisch analyseren. Dit besluit staat overigens los van het vertrouwen dat ik heb in Rob als trainer. Hij zal deze kwaliteiten in de toekomst zeker verder ontwikkelen."

Cocu: "Beelden uit 2007 laten zien"

PSV kroonde zich zondagmiddag op de laatste speeldag alnog als kampioen van Nederland. De Eindhovenaren profiteerden van een misstap van Ajax.

Weinigen hadden nog rekening gehouden met een landstitel voor PSV, aangezien Ajax aan drie punten genoeg had op bezoek bij De Graafschap. PSV-trainer Phillip Cocu geloofde er echter nog altijd in.  "Vanochtend heb ik bij het ontbijt beelden van de titel uit 2007 laten zien", zegt Cocu na het binnenhalen van de titel tegen FOX Sports. Cocu was in dat seizoen speler van PSV, toen de Eindhovenaren eveneens in de laatste speelronde kampioen werden. "Toen ik de beelden liet zien, heb ik gezegd dat de spelers altijd moesten blijven geloven in de titel."

PSV won zelf met 1-3 van PEC Zwolle en ging derhalve over Ajax heen in de ranglijst. "Zo'n ontknoping is geweldig. Wat moet ik zeggen op een moment als dit. Wat een geweldige prestatie. Ik ben heel trots op dit team. Juist als niemand meer rekening met je houdt, is het ontzettend mooi om het kampioenschap binnen te halen."

"'De spelers waren ook op de hoogte. Toen PEC terugkwam tot 1-2, overwoog ik defensief te gaan wisselen. Gelukkig maakten we snel de 1-3. Dit is heel mooi. Ik ga genieten!"


PSV viert zijn kampioenschap. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Verstappen rijdt in Breda zijn traagste race ooit

Kersvers Red Bull-coureur Max Verstappen heeft vandaag deelgenomen aan een wel heel bijzondere race. Verstappen was vandaag in Breda actief in één van de Catcher Cars die ter motivatie meerijden voor de tienduizenden Wings for Life World Runners, een evenement dat op 34 plekken wereldwijd plaats vindt.

Met het gematigde tempo van 15 kilometer per uur moest de Limburger alle renners inhalen, die als doel hebben om een zo groot mogelijke afstand af te leggen zonder ingehaald te worden. "Normaal ga ik zo'n 325 kilometer per uur," zei Verstappen, "maar deze keer ga ik voor de afstand, niet de snelheid. Ik wil als laatste Catcher Car bestuurder over blijven. Ik wil degene zijn die de wereldwijde winnaar inhaalt!"


De Boer: "Iedereen is zo down dat niemand een woord kan uitbrengen"

De verslagenheid bij Ajax is groot na het mislopen van de landstitel. De Amsterdammers moesten winnen bij De Graafschap, maar speelden met 1-1 gelijk.

Dat had genoeg kunnen zijn, maar dan had PSV gelijk moeten spelen op bezoek bij PEC Zwolle. De Eindhovenaren wonnen met 1-3 en zijn daarom wederom kampioen van Nederland. Ajax-trainer Frank de Boer stond na afloop kort de NOS te woord.

"Iedereen is zo down dat niemand een woord kan uitbrengen", citeert de omroep de oefenmeester van de Amsterdammers. "Het is alsof je in een boze droom bent beland. Ik wil Phillip Cocu en PSV feliciteren met de landstitel."

Voor De Boer had het zijn vijfde landstitel als trainer van Ajax kunnen zijn. Deze week maakt de keuzeheer overigens bij de clubleiding van Ajax bekend hoe zijn nabije toekomst eruit ziet.


Teleurstelling bij Davy Klaassen en Anwar el Ghazi na het gelijkspel tegen De Graafschap. (PRO SHOTS/Stanley Gotha)

Saudi-Arabië belooft stabiel oliebeleid

Saudi-Arabië heeft voor het eerst in decennia een nieuwe olieminister, maar dat betekent niet dat het beleid van 's werelds grootste olieproducent op de schop gaat. Dat liet de nieuwe minister, Khaled al-Falih, zondag weten.

"Saudi-Arabië houdt vast aan zijn stabiele oliebeleid", zei de voormalige topman van staatsoliebedrijf Aramco. "We houden vast aan onze rol in de internationale energiemarkt en willen onze positie als de meest betrouwbare leverancier versterken."

Saudi-Arabië heeft de afgelopen jaren consequent geweigerd zijn productie te verlagen, ondanks het overaanbod aan olie en de enorme daling van de olieprijs die daar het gevolg van is. Het land probeert op die manier de concurrentie van schalie-olie uit de Verenigde Staten uit te schakelen.

Al-Fahli volgde dit weekeinde Ali al-Naimi op, die de afgelopen twintig jaar als olieminister het beleid van Saudi-Arabië bepaalde. In de afgelopen jaren zag hij de olieprijs daarbij dalen van ongeveer 115 dollar per vat in de zomer van 2014 tot een dieptepunt van circa 30 dollar begin dit jaar.

Saudi-Arabië belooft stabiel oliebeleid
Saudi-Arabië belooft stabiel oliebeleid (Foto: ANP)

Audi wint opnieuw in 6 uur van Spa

De Audi #8 van Marcel Fässler, Adrian Lotterer en Benoît Tréluyer heeft ook de tweede race van het FIA World Endurance Championship gewonnen. De Audi kende als enige van de LMP1-wagens geen problemen en zag de competitie één voor één wegvallen. De #2 Porsche - die na de diskwalificatie van de #8 Audi de overwinning in Silverstone alsnog mocht opeisen - eindigde opnieuw als tweede, de #13 Rebellion eindigde de race knap als derde.

De generale voor de 24 uur van Le Mans bleek een waar slagveld voor de fabrieksteams in de LMP1. Al vrij snel na de start bleek de #2 Porsche problemen te hebben met de hybride systemen, waardoor de wagen vermogen te kort kwam en het tempo niet kon bijhouden. De andere Porsche ging meteen aan de leiding, voor beide Audi's en Toyota's. Dat de Japanse fabrikant het zware 2015 achter zich heeft gelaten bleek al snel; al vrij snel werden beide Audi's ingehaald en kon de aanval geopend worden op Porsche.

Dankzij een snelle pitstop waar geen banden werden verwisseld kon de #5 Toyota de leiding overnemen en was het aan Brendon Hartley om de leiding terug te pakken. Het gat tussen de twee koplopers werd rap kleiner en het leek onvermijdelijk dat Porsche de leiding weer zou overnemen. Op het moment dat de Porsche de aanval kon openen sloeg echter het noodlot toe; door rommel op de baan liep de Porsche een lekke voorband op op het rechte stuk. De complete ronde met een lekke band eiste zijn tol en de Porsche moest al vrij snel na de bandenwissel opnieuw naar binnen, om vervolgens een uur lang niet meer naar buiten te komen.

De #5 Toyota leek inmiddels op weg naar een vrij makkelijke overwinning. De #7 Audi en de #6 Toyota, de grootste gevaren, vielen weg met technische problemen, waardoor enkel de overgebleven Audi nog enigsinds een gevaar kon vormen. Maar ook voor de #5 sloeg het noodlot toe; op het rechte stuk begon de motor te roken en al vrij snel eindigde hun race met een flinke rookpluim. De pitsstraat werd nog gehaald, maar de race was over.

In het kampioenschap leidt de #2 Porsche met 43 punten, gevolgd door de #13 Rebellion met 30 punten en de #8 Audi met 25 punten.

LMP2 en GTE
In de LMP2 werd er meer op de baan gevochten om de overwinning. Nadat het eerste gevecht tussen de #36 Alpine van Signatech en de #44 Oreca van Manor eindigde met problemen voor de Manor, werd het gat naar de #36 in de slotfase van de wedstrijd rap dichtgereden door drie andere wagens. Een spannend gevecht volgde, maar uiteindelijk was het alsnog de #36 die aan het langste eind trok. De #31 Ligier eindigde op een tweede plaats, voor de #45 Oreca en de #43 Ligier. Giedo van der Garde eindigde zijn debuut op een zesde plek in de LMP2 klasse, op 3 ronden achterstand van de winnende Alpine.

In de GTE Pro klasse won de Ferrari van Davide Rigon en Sam Bird zijn tweede race op rij, wat de voorsprong van het team AF Corse vergroot van 14 naar 22 punten op de #67 Ford, die op een tweede plek finishte. De Aston Martin #98 van Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda won in de GTE Am klasse, waardoor ze de leiding in het kampioenschap overnemen van de Ferrari van AF Corse.

Pos # Cat Rijders Team Rndn Tijd Verschil  Onderling
1 8 LMP1 Lucas di Grassi, Loïc Duval, Oliver Jarvis Audi R18 160 6:00'32    
2 2 LMP1 Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb Porsche 919 Hybrid 158 6:00'54 2 laps 2 laps
3 13 LMP1 Matdéo Tuscher, Dominik Kraihamer, Alexandre Imperatori Rebellion R-One - Aer 156 6:01'05 4 laps 2 laps
4 12 LMP1 Nicolas Prost, Nelson Piquet Jr, Nick Heidfeld Rebellion R-One - Aer 155 6:01'31 5 laps 1 laps
5 7 LMP1 Marcel Fässler, André Lotterer, Benoît Tréluyer Audi R18 155 6:01'37 5 laps 6.210
6 4 LMP1 Simon Trummer, Oliver Webb, James Rossiter Clm P1/01 - Aer 151 6:01'29 9 laps 4 laps
7 36 LMP2 Gustavo Menezes, Nicolas Lapierre, Stéphane Richelmi Alpine A460 - Nissan 151 6:02'07 9 laps 38.758
8 31 LMP2 Ryan Dalziel, Luis Felipe Derani, Christopher Cumming Ligier Js P2 - Nissan 151 6:02'11 9 laps 3.579
9 45 LMP2 Mattdew Rao, Richard Bradley, Roberto Merhi Oreca 05 - Nissan 151 6:02'12 9 laps 1.490
12 38 LMP2 Simon Dolan, Giedo van der Garde, Jake Dennis Gibson 015S - Nissan 148 6:02'26 12 laps 2 laps

Nederland opnieuw warmste land van Europa

Nederland is op Moederdag opnieuw het warmste land van Europa, net als zaterdag, zo meldt Weeronline. De hoogste temperatuur werd evenals op zaterdag gemeten in Hoek van Holland. In de Zuid-Hollandse badplaats steeg het kwik zondag omstreeks 15.00 uur naar 27,4 graden. Elders in Zuid-Holland, in Zeeland en in Noord-Brabant werden maxima tussen de 26 en de 27 graden bereikt. In Spanje en Portugal, klassieke vakantielanden in het lenteseizoen, is het op sommige plekken niet warmer dan 10 à 15 graden.

Over een week, tijdens het Pinksterweekend, gaat Nederland tot de koudste gebieden van Europa behoren. Vanaf vrijdag voert een noordenwind koude lucht aan die afkomstig is van de Noordpool, zo voorspelt Weeronline. De maxima liggen dan hoogstwaarschijnlijk tussen 10 en 15 graden, de zon krijgt het moeilijk en er valt soms een bui.

Nederland opnieuw warmste land van Europa
Nederland opnieuw warmste land van Europa (Foto: ANP)

Trump pleit voor hoger belasten rijken

De belastingen voor de rijkste Amerikanen zouden omhoog moeten. Dat heeft de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zondag gezegd. De uitlating is opmerkelijk, omdat de voordelen van Trumps voorgestelde belastingplan volgens analisten vooral bij de allerrijksten terecht zouden komen.

Trump was zondag te gast in het politieke praatprogramma Meet The Press. Hij zei daarin ook voorstander te zijn van een hoger minimumloon, ofschoon hij de beslissing daarover wil overlaten aan de staten. "Ik weet niet hoe je kan leven van 7,25 dollar per uur", zei de omstreden miljardair in een verwijzing naar het huidige federale minimumloon. Ook hiermee wijkt Trump van zijn eerdere standpunt af. Eerder dit jaar zei hij dat de Verenigde Staten aan concurrentiekracht zouden verliezen als het minimumloon wordt verhoogd.

Trump pleit voor hoger belasten rijken
Trump pleit voor hoger belasten rijken (Foto: ANP)

Open bèta Overwatch een dag verlengd

Vermaak jij je met Overwatch? Dan is er goed nieuws, want Blizzard heeft besloten de open béta met één dag te verlengen. In plaats van 9 mei, eindigt de béta nu op 10 mei om 19:00 uur Nederlandse tijd.

De verlenging van de beta kan worden gezien als een bedankje voor de vele spelers die tijd in Overwatch hebben gestoken en de game feedback hebben gegeven, aldus community manager Lylirra. Overwatch komt op 24 mei uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Widowmaker
Open béta Overwatch een dag verlengd

Kittel rijdt Dumoulin uit leiderstrui Giro

Marcel Kittel is de nieuwe leider in de Giro d’Italia. De Duitse sprinter van Etixx-Quick Step won vandaag de derde etappe en pakte daarmee genoeg bonificatieseconden om Tom Dumoulin na twee dagen uit de roze trui te rijden.

Held van de dag was Maarten Tjallingii, die voor de tweede dag op rij ten aanval trok. Tjallingii, die met zijn laatste grote ronde bezig is, baalde dat hij gisteren niet de bergtrui wist te verkrijgen en deed vandaag een nieuwe poging. Onderweg kwam de renner van LottoNL-Jumbo als eerste boven op de Posbank en werd in zijn woonplaats Arnhem, waar de finish van vandaag lag, in de blauwe trui gehezen.

De kopgroep had overigens geen kans op de dagzege, want daar werd weer door gesprint. In een rommelige slotfase, waarin veel renners nog op achterstand binnenkwamen, bleek Kittel in de sprint weer verreweg het snelste voor Elia Viviano en Giacomo Nizzolo. Moreno Hofland was met de zevende plaats de beste Nederlander.

Dubbelslag in Eindhoven; heren Oranje Zwart pakken landstitel

De hockeyers van Oranje Zwart hebben zondag in het Wagener Stadion voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de landstitel veroverd. Na de comeback van zaterdag waren de Eindhovenaren in de beslissende en opnieuw knotsgekke finalewedstrijd met 2-3 te sterk voor Amsterdam. Het is de derde titel van Oranje Zwart op rij.

‘Helemaal niets in Amsterdam’, klonk het al snel vanaf de tribune waar het oranje legioen uit Eindhoven zat. In de derde minuut toonde Mink van der Weerden zijn klasse door in de eerste strafcorner van de wedstrijd meteen toe te slaan: 0-1.

De eerste helft was sowieso de helft van de strafcornerspecialisten. Net in de fase dat Amsterdam sterker werd, kwam Oranje Zwart op 0-2. Van der Weerden mocht in de 19e minuut voor de tweede keer aanleggen en sloeg ook dit keer genadeloos toe. Een minuut of vijf later kwam Amsterdam alweer terug. Ook Justin Reid-Ross mocht het voor de tweede keer proberen en ook hij liet zijn waarom hij specialist is: 1-2.

Ondertussen kreeg Oranje Zwart de grootste veldkansen. Uit een counter jaagde Bob de Voogd de bal te gehaast over. Ook de geheel vrij staande Jelle Galema kreeg een grote mogelijkheid, na een steekpass van Bob de Voogd, maar hij schoot voorlangs en ver naast.

Na rust kreeg Amsterdam de uitgelezen kans om op gelijkte hoogte komen: een strafbal. Zaterdag pushte Valentin Verga naast en dit keer stond Mirco Prusyer achter de bal. Koelbloedig was ook hij niet; hij raakte de paal.

Amsterdam voerde de druk op en de gelijkmaker hing in de lucht. Precies op dat moment sloeg Oranje Zwart toe. Na klungelig balverlies van Teun Rohof in de Amsterdamse verdediging rende Bob de Voogd in zijn eentje op het doel af, waarna hij keeper Laurens Goedegebuure omspeelde en raak schoot: 1-3.

Amsterdam was niet lang onder de indruk, want cijf minuten later jaagde Justin Reid-Ross de 2-3 uit een strafcorner al tegen de touwen. In het laatste kwartier zette Amsterdam alles op alles om de broodnodige gelijkmaker te forceren. Het publiek ging er nog eens achter staan, maar ondanks een overtalsituatie door een gele kaart van Sander Baart én Niek van der Schoot, lukten het de Amsterdammers niet. Daardoor neemt Oranje Zwart, volgend seizoen Oranje-Rood, afscheid in stijl met de vierde landstitel in de clubgeschiedenis.

Uitslagen Eredivisie 08/05/2016 - Europa

Vier duels om de Europese tickets van volgend seizoen. AZ won met 1-3 bij FC Utrecht en daarmee verzekerde de Alkmaarse ploeg zich van rechtstreeks Europees voetbal. 

Utrecht zal het in de play-offs opnemen tegen PEC Zwolle. Heracles en FC Groningen zijn de andere deelnemers aan het toetje van het voetbalseizoen. Hieronder tref je de karakteristieken van de gespeelde wedstrijden.  

FC Utrecht

1 - 3

AZ

 69' Strieder    3' Haps
 38' Dos Santos
 72' Janssen
 
 Gele kaart: Barazite, (FC Utrecht), Johansson, (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.792
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bednarek
Van der Maarel
Leeuwin (Ligeon/22)
Letschert (Troupée/42)
Kum
Ramselaar
Strieder
Barazite
Ludwig (Janssen/75)
Haller
Boymans
  Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps
Van Overeem (Ortíz/60)
Henriksen (Mühren/88)
Rienstra
Jahanbakhsh (Haye/83)
Janssen
Dos Santos

FC Groningen

2 - 1

Heracles Almelo

 53' Lindgren
 64' Lindgren
   70' Bel Hassani
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.206
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet
Maduro
Drost
Bacuna
Idrissi (Linssen/69)
De Leeuw (Sorlöth/82)
Rusnák (Larsen/88)
  Castro
Droste
Te Wierik (Weghorst/85)
Hoogma
Gosens
Bruns (Kada/73)
Pelupessy
Bel Hassani
Navratil (Darri/73)
Gladon
Van Ooijen

FC Twente

2 - 2

Vitesse

 27' El Azzouzi
 66' Ede
   3' Uvini (e.d.)
 61' Zhang
 
 Gele kaart: Uvini, Cabral, (FC Twente), Nakamba, Kashia, (Vitesse)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 26.500
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest (Van der Lely/57)
Bijen
Uvini
Thesker
Mokotjo
Ziyech
Schilder (Gutiérrez/64)
Ede (Hölscher/85)
El Azzouzi
Cabral
  Room
Diks
Kashia
Van der Werff (Baker/78)
Ota
Yeini
Qazaishvili (Brown/87)
Nakamba
Ibarra
Zhang
Rashica

Feyenoord

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

 55' Kuijt    
 
 Gele kaart: , Appiah, Foor, Grot, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
Botteghin
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena (Schuurman/82)
Basacikoglu
Kuijt (Achahbar/76)
Elia (Gustafson/51)
  Jones
Appiah
Dumic
Van Eijden
Woudenberg
Bikel (Grot/67)
Foor (Sleegers/82)
Breinburg
Ritzmaier (Rayhi/64)
Santos
Limbombe

Uitslagen Eredivisie 08/05/2016 - ADO Den haag - sc Heerenveen

Het enige duel dat nergens om ging. ADO Den Haag speelde thuis met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen. ADO werd daarmee tiende en Heerenveen moet genoegen nemen met plek elf in de Eredivisie. 

ADO Den Haag

1 - 1

sc Heerenveen

 31' Havenaar(pen)    51' Te Vrede
 
 Gele kaart: Bakker, (ADO Den Haag), Cavlan, Slagveer, (sc Heerenveen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.753
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Jansen (Van der Heijden/79)
Bakker
Hevel (Derijck/63)
Schaken (Korte/64)
Havenaar
Duplan
  Mulder
Marzo
Otigba
v.Aken
Cavlan
St.Juste
Larsson
v.d.Boomen
Slagveer
Te Vrede (Veerman/ 86)
Zeneli (Zahovic/69)

Netanyahu keurt nazivergelijking generaal af

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag een van de hoogste generaals van het land bekritiseerd, omdat die in een speech zei dat de Israëlische samenleving nazi-achtige trekjes begint te vertonen. Netanyahu staat daarmee lijnrecht tegenover zijn minister van Defensie, die juist zijn bewondering uitsprak voor generaal-majoor Yair Golan.

Golan hield woensdag, op de dag van de Holocaustherdenking, een toespraak waarin hij de bevolking opriep bij zichzelf te rade te gaan. "Als er iets is dat me beangstigt aan de Holocaustherdenking, is het de herkenning van de misselijkmakende processen die toen in Europa en Duitsland plaatsvonden, dat tekenen van diezelfde processen hier in 2016 te zien zijn."

Netanyahu had geen goed woord over voor de uitlatingen van Golan. "De vergelijking (...) met nazi-Duitsland is schandelijk", aldus de premier. "Ze doet de Israëlische maatschappij onrecht aan en bagatelliseert de Holocaust."

Minister van Defensie Moshe Yaalon, van Netanyahu's eigen Likud-partij, zei donderdag "volledig vertrouwen"te hebben in de generaal en dat het goed is als bevelhebbers een moreel kompas zijn. De uiterst rechtse coalitiegenoten van de premier waren echter minder te spreken over de militaire leider. Zij beschuldigen Golan ervan de herinnering aan de doden te besmeuren en eisen zijn aftreden.

Netanyahu keurt nazivergelijking generaal af
Netanyahu keurt nazivergelijking generaal af (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 08/05/2016 - Nacompetitie

De laatste speelronde van de Eredivisie. Excelsior speelde zich veilig door met 0-2 te winnen bij Cambuur Leeuwarden. Willem II won met 2-3 bij Roda JC en wordt zestiende en moet de nacompetitie in. 

Roda JC

2 - 3

Willem II

 19' Buijs
 39' Inceman
   34' Falkenburg
 47' Andrade
 55' Andersen
 
 Gele kaart: Inceman, Milec, Gullón, Juric (Roda JC), Falkenburg, (Willem II)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 16.805
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Milec
Buijs
Gullón
Van Peppen
Zhukov (Faik/66)
Inceman (Rutjes/76)
Van Hyfte
Poepon
Van Duinen
Juric (Ngomo/66)
  Lamprou
Joppen
Wuytens
Peters
Achenteh
Heerkens
Falkenburg
Kali (Koppers/78)
Hupperts (Ondaan/69)
Andrade (Van der Velden/82)
Andersen

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 2

Excelsior

     4' Van Weert
 58' Vermeulen
 
 Gele kaart: Hiariej (sc Cambuur Leeuwarden), Karami, (Excelsior)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 8.650
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zeinstra
Hiariej
Mac-Intosch
Peersman
Andriuskevicius (Dammers/46)
Bakker
Van de Streek
Overgoor (Boutzamar/46)
Monteiro
Barto
Houtkoop
  Muyters
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Karami
Bruins
Kruys (Vermeulen/56)
Stans
Kuwas
Van Weert (Elbers/80)
Auassar (Hemmen/90)

Protest Marokkanen tegen wangedrag jongeren

Ongeveer 150 Marokkaanse Nederlanders en autochtonen hebben zondag in Ede met een mars geprotesteerd tegen het wangedrag van een kleine groep jongeren. De tocht begon bij de moskee aan de Peppelensteeg en eindigde op de Lindenhorst in de wijk Veldhuizen.

De laatste tijd was het herhaaldelijk onrustig in de wijk Veldhuizen, waarbij auto's in brand werden gestoken. Een groep van tientallen jongeren, meest van Marokkaanse komaf, zorgde voor ongeregeldheden rond het leegstaande winkelcentrum Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door hen werd bezocht en inmiddels is gesloten.

De Marokkaanse gemeenschap in Ede wilde met het protest een duidelijk statement maken: "Wij begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen hebben", maar niet op deze manier, aldus een verklaring.

Burgemeester
Ook burgemeester Cees van der Knaap liep mee in de tocht. De burgemeester wil dat er een eind komt aan de onrust en stelde vorige week een samenscholingsverbod in. De politie beoordeelt daarbij of er overlast is of verstoring van de openbare orde dreigt. Volgens een woordvoerder van de burgemeester was daarvan zondagmiddag geen sprake en kon de protesttocht gewoon doorgaan.

De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim had eerder op de dag een gesprek met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap. Hierover worden verder geen mededelingen gedaan, aldus voorzitter Tijani Zallali van de organisatie Samenstede, die de Marokkaanse gemeenschap in Ede vertegenwoordigt.

Protest Marokkanen tegen wangedrag jongeren
Protest Marokkanen tegen wangedrag jongeren (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 08/05/2016 - Kampioenschap

PSV heeft na een zinderende ontknoping van de competitie onverwacht alsnog zijn 23e landstitel gepakt. De Eindhovenaren stonden voor de laatste wedstrijd gelijk in punten met Ajax, maar leek door het slechtere doelsaldo te moeten hopen op een misstap van de Amsterdammers. Dit laatste gebeurde, middels een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap, waardoor PSV na de 1-3 zege bij PEC Zwolle alsnog zijn titel wist te verlengen.

Bij rust leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, dat met 0-1 leidde na een goal van Younes. PSV stond al met 0-2 voor bij PEC Zwolle, via Locadia en Luuk de Jong. Vlak na rust kreeg Ajax enkele goede kansen op de 0-2, maar was het De Graafschap dat het op gelijke hoogte kwam door de geheel vrijstaande Smeets. 

De Amsterdammers zochten vervolgens de aanval, maar lange tijd bleven echte kansen uit voor de ploeg van Frank de Boer. Heel even leek het nog geholpen te worden door PEC Zwolle, dat terugkwam tot 1-2 via Bouy. Maar een minuut later werd die marge weer op twee doelpunten gebracht door een nieuwe goal van De Jong en de wedstrijd in Zwolle was daarmee beslist. De 1-3 bleek ook de eindstand te zijn.

In Doetinchem had De Boer Fischer en El Ghazi in het veld gebracht voor Milik en Cherny en werd Van den Hoorn als stormram naar voren gebracht. De Graafschap graafde zich in en Ajax wist zich buiten enkele kleine kansjes lang geen raad met de verdediging van de nummer 17. Smeets leek zelfs het duel nog in het voordeel van De Graafschap te gaan beslissen, maar die stuitte op doelman Cillessen. De pijp was leeg bij Ajax, dat in de slotfase geen kans meer kreeg en de titel aan PSV moest laten na een zinderende ontknoping van de competitie. 

PSV-trainer Philip Cocu viert de 23e landstitel (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
PSV-trainer Philip Cocu viert de 23e landstitel (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

De Graafschap

1 - 1

AFC Ajax

 55' Smeets    16' Younes
 
 Gele kaart: Straalman, Tarfi (De Graafschap)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.600
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Straalman
Van de Pavert
Cicek (Bouma/79)
Smeets (Vida/90)
Diemers
Koolhof (Tarfi/29)
Driver
El Jebli
Vermeij
  Cillessen
Veltman
Van der Hoorn
Viergever
Dijks (Riedewald/57)
Serero
Klaassen
Gudelj
Cerny (Fischer/72)
Milik (El Ghazi/66)
Younes

Smeets (l) viert de 1-1, die PSV de landstitel opleverde (Pro Shots/Erwin Spek)
Smeets (l) viert de 1-1, die PSV de landstitel opleverde (Pro Shots/Erwin Spek)

PEC Zwolle

1 - 3

PSV

 66' Bouy    34' Locadia
 43' De Jong
 68' De Jong
 
 Gele kaart: Dekker, Lam, (PEC Zwolle), Arias, (PSV)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
Van Polen
Marcellis
Lam
Van Hintum
Brama (Hebling/80)
Dekker (El Hasnaoui/62)
Bouy
Becker
Veldwijk
Menig (Ehizibue/80)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Willems (Brenet/69)
Pröpper
Guardado
Van Ginkel
Narsingh (Jozefzoon /75)
De Jong
Locadia

CNV in actie voor schoonmakers Bastion Hotels

Vakbond CNV springt in de bres voor de schoonmakers van hotelketen Bastion. Die betaalt schoonmakers volgens de bond per schoongemaakte kamer in plaats van per uur en overtreedt daarmee de wet.

Bastion is volgens CNV een duidelijk voorbeeld van de misstanden die zich nog altijd voordoen bij de schoonmaak van hotels. "Het bedrijf hanteert een loonberekening die is gebaseerd op het aantal schoongemaakte kamers. Als je dat omrekent, verdienen de schoonmakers te weinig", stelde bestuurder Jacqueline Twerda.

Bastion kreeg vorig jaar een boete van 300.000 euro van de Inspectie SZW omdat het bedrijf niet meewerkte aan een onderzoek naar het vermoeden van stukloonbetaling. Volgens CNV kon dit niet worden bewezen, omdat Bastion onvoldoende informatie verstrekte "en het personeel eerdere verklaringen onder druk van Bastion terugtrok".

CNV Vakmensen wil maandag alle filialen van Bastion bezoeken om schoonmakers op hun rechten te wijzen. Ook kunnen ze hun loon laten controleren door de bond.

CNV in actie voor schoonmakers Bastion Hotels
CNV in actie voor schoonmakers Bastion Hotels (Foto: ANP)

Plagiaatzaak Stairway to Heaven begint

Een rechter in Los Angeles buigt zich dinsdag over misschien wel de beroemdste popsong aller tijden: Stairway to Heaven van de Britse band Led Zeppelin. Gitarist Jimmy Page en zanger Robert Plant zouden delen van het nummer hebben geplagieerd van een stuk van de Amerikaanse band Spirit.

De inmiddels 72-jarige Page en 67-jarige Plant staan te boek al de schrijvers van het nummer. Maar Mick Skidmore, die de nalatenschap van Spiritgitarist Randy Wolfe (1951-1997) beheert, is naar de rechter gestapt. Hij claim dat de Britten stukken hebben overgenomen uit het nummer Taurus uit 1968. Stairway to Heaven werd uitgebracht in 1971.

"Belachelijk", luidde Pages eerste reactie. Maar de rechter in Los Angeles constateerde toch overeenkomsten en bepaalde dat een jury maar eens een mening moet geven. Hij vond dat een stuk van het nummer, dat verscheen op de LP Led Zeppelin IV, gelijkenis vertoont met het werk van Spirit. Lucratief zou de rechtsgang zeker kunnen zijn. De plaat van Led Zeppelin heeft namelijk omgerekend ongeveer 440 miljoen euro opgebracht.

Plagiaatzaak Stairway to Heaven begint
Plagiaatzaak Stairway to Heaven begint (Foto: BuzzE)

Stroomstoring in Amsterdam-Centrum

Het gebied rond Frederiksplein in Amsterdam zit zondagmiddag sinds 14.00 uur zonder stroom. De storing zal naar verwachting tot zeker 16.00 uur duren, zei een woordvoerder van Liander.

Het gaat om een kleine 600 adressen. Volgens de woordvoerder zijn ook mensen gedupeerd die op de terrassen de voetbalwedstrijd tussen Ajax en De Graafschap wilden zien.

Stroomstoring in Amsterdam-Centrum
Stroomstoring in Amsterdam-Centrum (Foto: ANP)

Tim Rice (71) krijgt nog een vierde kind

De Britse musical-tycoon Tim Rice staat op het punt om op 71-jarige leeftijd weer vader te worden. Hij verwacht binnenkort zijn vierde kind met toneelschrijfster Laura-Jane Foley (38).

Tim Rice is een beroemde songwriter. Hij is vooral bekend door het schrijven van liedteksten voor films en musicals. Hij heeft onder andere samen met Andrew Lloyd Webber de musicals Evita en Jesus Christ Superstar geschreven en met Elton John de muziek van The Lion King.

Tim Rice zou Laura hebben ontmoet via gezamenlijke vrienden in de Britse theaterkringen. Hij is al vader van twee volwassen kinderen, die hij kreeg met zijn 41-jarige ex-vrouw Jane McIntosh en heeft ook een dochter uit een andere relatie, met Nell Sully.

Laura-Jane bevestigt op de website van Express dat ze zwanger is van Tim. ''Ja, Tim is de vader, maar ik wil geen verder commentaar geven." Foley is naast toneelschrijfster kunsthistoricus, ze geeft les aan de universiteit van Cambridge.

Tim Rice (71) krijgt nog een vierde kind
Tim Rice (71) krijgt nog een vierde kind (Foto: BuzzE)

Synchroonvalpartij beslist MotoGP-podium Le Mans

Jorge Lorenzo heeft de Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard was oppermachtig op het circuit van Le Mans en reed van start tot finish aan de leiding. De 'strijd' om de zege was geen enkel moment spannend, maar daarachter gebeurde flink veel.  

Polesitter Lorenzo kende veruit de beste start en sloeg gelijk een klein gaatje. Achter hem namen de Ducati's van Andrea Dovizioso en Andrea Iannone positie in, gevolgd door een met Pol Espargaro knokkende Marc Marquez en Valentino Rossi. Langzaam maar zeker nam Lorenzo meer afstand, waarna achter hem het duel tussen de Ducatirijders weer eens oplaaide. Iannone viel Dovizioso aan en dit keer ging het verrassend genoeg wél goed. Althans, voor even, want krap een ronde later schoof Iannone alsnog tegen het asfalt vanaf de tweede plek.

Na een ronde of tien was Lorenzo al aan de horizon verdwenen, terwijl Marquez zijn kenmerkende mislukte start goed probeerde te maken. De Spanjaard kwam alsmaar dichter in de buurt van Dovizioso, terwijl Rossi hem op een seconde of twee volgde. Maverick Viñales had inmiddels de vijfde plek in handen, maar reed al ver achter Rossi. 

Il Dottore kreeg het gat naar Marquez vrij snel dicht, waarna hij de Spanjaard zonder veel tegenstrubbelen in kon halen. Ook Dovizioso moest er gelijk aan geloven en dus was het voor Marquez toch zaak om zich ook maar langs de Ducatirijder zien te rijden. Twaalf ronden voor het einde ging het ineens echter op bizarre wijze fout. Dovizioso en Marquez schoven als aan een touwtje op exact hetzelfde moment onderuit, terwijl er toch echt de nodige meters ruimte tussen de twee aanwezig waren. 

Voor Viñales was het een perfecte situatie, want de Suzukirijder stond virtueel ineens op het podium. De val van Dovizioso en Marquez was spectaculair, maar het beetje spanning wat nog in de race zat werd er wel direct door afgesloten. Lorenzo reed ver op kop en Rossi hoefde absoluut niet bang te zijn voor Viñales. 

Voor de fans was het een kwestie van wachten tot de finish, terwijl de rijders alleen nog enkele ronden overeind moesten blijven. Dat was geen probleem voor Lorenzo, die de zege pakte voor teamgenoot Rossi. Viñales kwam als derde over de streep en dat was zijn eerste MotoGP-podium ooit. Dani Pedrosa reed als vierde over de finish, gevolgd door de broers Pol en Aleix Espargaro. Danilo Petrucci luisterde zijn rentree met een nog altijd flink geblesseerde rechterhand op met een geweldige zevende plaats, onder meer door Hector Barbera in de slotronde nog in een hard duel van zich af te houden. 

Aanhouding na dood 22-jarige man Almelo

De politie in Almelo heeft een 23-jarige man uit die plaats aangehouden in verband met de dood van een 22-jarige op zaterdagmiddag. Wegens het onderzoek kan de politie verder niets zeggen, zei een woordvoerster zondag.

De 22-jarige Almeloër overleed zaterdagmiddag bij voetbalvereniging Oranje Nassau aan de Maardijk, nadat hij onwel was geworden bij de kantine. De man was ter plaatse gereanimeerd en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

De politie zei zaterdag dat de man een klap op zijn hoofd had gekregen voordat hij overleed, maar een woordvoerster zei zondag dat nog niet duidelijk is wat er precies is gebeurd. Verder onderzoek en sectie op het lichaam moeten duidelijk maken wat de doodsoorzaak is.

Voor de getuigen is slachtofferhulp ingeschakeld. Op dit moment kijkt de politie naar de rol van eventuele betrokkenen.

Aanhouding na dood 22-jarige man Almelo
Aanhouding na dood 22-jarige man Almelo (Foto: ANP)

'Film Black Widow in de pijplijn'

Vorige week kroop Scarlett Johansson voor de vijfde keer in de huid van Marvels Black Widow. Dit keer was het voor de nieuwste Captain America film, Captain America: Civil War. Vorig jaar al liet de actrice volgens NME.com doorschemeren dat ze een spin-off van haar personage wel zag zitten. Nu laat ook Marvel-directeur Kevin Feige weten dat de studio wil meewerken aan een film over Black Widow.

"We hebben de komende negen Marvelfilms al aangekondigd voor de komende drie jaar. Waar we ons daarna op gaan focussen is iets wat we nog moeten bespreken, want er moet daar veel voor gebeuren. Maar welke we zeker nog willen doen is Black Widow".

In 2010 was Johansson voor het eerst te zien als Black Widow in de film Iron Man 2. Daarna keerde ze in 2012 terug in The Avengers, twee jaar later in Captain America: The Winter Soldier en vorig jaar in The Avengers: Age Of Ultron.

'Film Black Widow in de pijplijn'
'Film Black Widow in de pijplijn' (Foto: BuzzE)

Rins wederom de beste in Moto2 Le Mans

Alex Rins heeft de Franse Grand Prix in de Moto2 gewonnen. De Spaanse motorcoureur was met name in het tweede deel van de race onklopbaar op het circuit van Le Mans. 

Thomas Lühti kende vanaf poleposition een superstart en kreeg alleen Rins achter zich aan. Het duo sloeg al snel een gaatje, terwijl Simone Corsi, Franco Morbidelli en Lorenzo Baldassarri alles uit de kast haalden om in de buurt te blijven. Na een kleine tien ronden lukte dat en vonden ze zelfs weer de aansluiting bij het leidende duo, waar met name Lühti de snelheid even niet meer vol kon houden.

Met enkele ronden te rijden waren het Rins en Corsi die samen op kop reden, met Baldassarri en Lühti achter hen aan. De Italiaan ging echter onderuit, waardoor Lühti in zijn eentje het gat dicht moest rijden. Dat lukte bij lange na niet en ook Corsi kon Rins geen partij meer bieden. De Spanjaard won met overmacht en zag Corsi en Lühti hem vergezellen op het podium, voor Morbidelli. 

Zes verdachten nog vast na schietpartij

Van de tien mensen die donderdag in Dordrecht zijn aangehouden na een dodelijke schietpartij zitten er nog zes vast. Vier van hen zijn vrijgelaten, meldde de politie zondag.

Bij de schietpartij in de Merwedestraat kwam een 38-jarige man uit Dordrecht om het leven. Hij werd op straat beschoten en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De toedracht is nog onduidelijk. Het onderzoek gaat nog door.

Zes verdachten nog vast na schietpartij
Zes verdachten nog vast na schietpartij (Foto: ANP)

Rust weergekeerd in gevangenis Merksplas

Het is weer rustig in de gevangenis in de Belgische plaats Merksplas, waar zaterdagavond ongeveer tweehonderd gedetineerden in opstand kwamen. Het Bijzondere Bijstandsteam en de federale politie moesten eraan te pas komen om de gemoederen te bedaren en de situatie onder controle te krijgen. De gevangenen zitten inmiddels weer in hun cel.

De gevangenen gingen volgens de directie enorm tekeer. Eerst bezetten zij tijdens het luchten de binnenplaats en vervolgens sloegen zij overal waar ze konden komen de boel kort en klein en stichtten ze brand. De burgemeester van het plaatsje in de provincie Antwerpen sprak van "een enorme ravage", zo melden Belgische media. De schade is groot. Tijdens de schermutselingen tussen politie en gevangenen vielen twee gewonden.

De autoriteiten hebben zondag 53 gedetineerden overgeplaatst naar andere gevangenissen, later op de dag volgen er nog eens 45.

De ontevreden gevangenen eisen meer inspraak en vinden dat de directie van het instituut te weinig naar hen luistert. In de gevangenis verblijven circa zeshonderd gedetineerden.

Rust weergekeerd in gevangenis Merksplas
Rust weergekeerd in gevangenis Merksplas (Foto: ANP)

Doden bij ongeval met bussen in Afghanistan

Een ongeval met twee bussen en een tankwagen in Afghanistan heeft aan ongeveer vijftig mensen het leven gekost. Circa zeventig anderen zouden gewond zijn geraakt. Het ongeluk gebeurde zondagochtend op de weg tussen de hoofdstad Kabul en de stad Kandahar.

Volgens de Afghaanse politie vlogen alle drie de voertuigen vrijwel direct na de aanrijding in brand. De tankwagen was volgens de gouverneur van de provincie Ghazni gevuld met brandstof. Volgens hem zijn veel gewonden er slecht aan toe. Er bestaat nog geen duidelijkheid over de toedracht van het ongeval, zo meldt het Afghaanse nieuwsagentschap TOLOnews.

In de twee bussen zouden tezamen ongeveer 125 passagiers hebben gezeten, die onderweg waren naar Kandahar.

Doden bij ongeval met bussen in Afghanistan
Doden bij ongeval met bussen in Afghanistan (Foto: ANP)

Osborne: Brexit gevaar voor huizenprijs

Britse huizenbezitters lopen stevige risico's als de Britten volgende maand voor een vertrek uit de Europese Unie stemmen. Daarvoor waarschuwde de Britse minister van Financiën George Osborne zondag in een interview met tv-zender ITV.

Een 'Brexit' zou de huizenprijzen in Groot-Brittannië een stevige knauw kunnen geven, terwijl de rente op hypotheken oploopt, aldus de minister. Met die waarschuwing liep hij vooruit op een nieuw rapport van zijn ministerie over de economische gevolgen die op korte termijn kunnen worden verwacht als de Britten de EU inderdaad verlaten. Dat onderzoek wordt in de komende weken gepresenteerd.

De Britten mogen zich op 23 juni via een referendum uitspreken over hun toekomst in Europa.

Osborne: Brexit gevaar voor huizenprijs
Osborne: Brexit gevaar voor huizenprijs (Foto: ANP)

Twee verdachten van aanslag op Dündar gepakt

De Turkse politie heeft nog twee mannen aangehouden in verband met de mislukte aanslag op Can Dündar, de hoofdredacteur van de kritische krant Cumhuriyet. In totaal zitten er nu naast de schutter nog drie verdachten in hechtenis. Een zou het wapen hebben geleverd, een stond op de uitkijk. Van de derde is de inbreng nog onbekend.

Volgens de Turkse afdeling van de nieuwszender CNN lijkt het door de aanhoudingen dat er sprake is van een complot om Dündar te executeren. De hoofdredacteur en Erdem Gül van de krant werden kort na de aanslag vrijdag veroordeeld tot respectievelijk vijf jaar en tien maanden, en vijf jaar cel omdat ze geheime documenten over Turkse wapenleveranties aan islamieten in Syrië hadden gepubliceerd en doorgegeven aan Qatar.

Voor het gerechtsgebouw faalde een 40-jarige man in zijn poging tot liquidatie. Hij zou hebben gezegd dat hij de journalisten slechts angst wilde aanjagen.

Twee verdachten van aanslag op Dündar gepakt
Twee verdachten van aanslag op Dündar gepakt (Foto: ANP)

Afghanistan hangt zes ' zware criminelen' op

De Afghaanse regering heeft zondagochtend zes mannen in een gevangenis laten ophangen die verantwoordelijk werden gehouden voor een zware aanslag in de hoofdstad Kabul. Die aanslag vond in april plaats. Daarbij kwamen 64 mensen om het leven en raakten 347 anderen gewond.

Het presidentieel paleis in Kabul kwam met de verklaring dat er zes "zware criminelen" waren opgehangen. Of het ging om leden van de Taliban of mannen die bij de zware aanslag op 19 april betrokken waren, werd niet gezegd. Direct na de bloedigste aanslag sinds jaren kondigde president Ghani vergelding aan. De Taliban liet na de executie per e-mail van zich horen en protesteerde tegen de slechte behandeling van gevangenen. De extremisten vergeleken die met "de daden van de nazi's".

Hoewel rechters in Afghanistan regelmatig de doodstraf uitspreken, worden de betrokkenen zelden daadwerkelijk geëxecuteerd.

Afghanistan hangt zes ' zware criminelen' op
Afghanistan hangt zes ' zware criminelen' op (Foto: ANP)

Bekeuringen om alcohol bij Giro

Zes mensen die zaterdag in Nijmegen bij de Ronde van Italië waren, zijn hun rijbewijs kwijt. Vijf van hen hadden te veel gedronken en de zesde reed veel te snel. De politie deelde totaal zeventien bekeuringen uit aan mensen die met een slok op achter het stuur zaten. Twaalf van hen kwamen er met alleen een bekeuring vanaf.

De politie controleerde op meerdere plekken in de stad. De hele dag moesten 3744 bestuurders blazen. Naast de zeventien boetes vanwege rijden met drank op, zijn ook bonnen uitgeschreven voor andere overtredingen. De man die zijn rijbewijs moest inleveren vanwege te hard rijden, haalde een snelheid van 107 kilometer per uur op de Van Boetbergweg. Daar mag je maar 50 kilometer per uur.

Ook zondag zal de politie bij de Giro weer veel controles uitvoeren.

Bekeuringen om alcohol bij Giro
Bekeuringen om alcohol bij Giro (Foto: ANP)

Opnieuw Moto3-zege Binder, Bendsneyder komt net tekort voor punt

De Zuid-Afrikaanse motorcoureur Brad Binder heeft de Grand Prix van Frankrijk in de Moto3 gewonnen. De teamgenoot van de Nederlander Bo Bendsneyder was gedurende de hele race een van de sterkste rijders en bekroonde dat met zijn tweede zege op rij. 

Bij de start namen Binder en polesitter Niccolo Antonelli de leiding, maar de beste start was van Khairul Idham Pawi: de jonge Maleisiër stoomde van de negende plek op naar plaats drie, terwijl ook Romano Fenati en Jorge Navarro zich voorin nestelden. Niemand slaagde erin weg te rijden, want na tien ronden reed er nog altijd een kopgroep van tien man bij elkaar. De Belg Livio Loi kon de aansluiting daar net niet bij vinden, terwijl Bendsneyder namens Nederland in een groep daarachter reed.

Halverwege de race wisten Fenati, Binder, Aaron Canet en Navarro zich los te werken van de rest. Dat kwartet zou vervolgens nagenoeg de hele race bij elkaar blijven, tot aan de laatste bocht. Daarin probeerde Canet zijn vierde plek te verbeteren, maar dat ging fout en hij haalde de bocht nog maar net. De jonge Spanjaard bleef wel overeind en werd vierde, maar zag de zege naar Binder gaan. Fenati pakte de tweede plek, voor Navarro. Loi kwam als elfde over de streep, Bendsneyder wist zich nog op te werken naar de zestiende stek - één plek buiten de punten.

Peiling: Geert Wilders verliest in tweepartijenstelsel

Wat betreft wisselingen in de peilingen is het windstil, daarom peilde Maurice de Hond hoe Nederlanders zouden reageren als er in Nederland, net als in de Verenigde Staten van Amerika, een tweepartijenstelsel was geweest. Geert Wilders scoorde in alle combinaties het laagst.

Volgens die peilingen maken PVV’ers zich de meeste zorgen wat globale en nationale veiligheid en (politiek) klimaat aangaat. De VVD’er maakt zich het minst druk omdat soort zaken. Vooral de eigen financiële toekomst baart de VVD’ers bijzonder weinig zorgen.

Er werd ook gevraagd of men in de huidige ontwikkelingen in de wereld kansen of bedreigingen ziet. Daaruit blijkt dat PVV’ers, SP’ers en 50PLUS meer bedreigingen dan kansen zien. VVD, D66 en GroenLinks zien weer vooral kansen in de huidige misère in de wereld.

Tevens is er gepeild naar model van een tweepartijenstelsel wie er de nieuwe premier zou moeten worden. Hiervoor werden er steeds koppels voorgelegd als Samsom-Rutte of Rutte-Wilders. Hieruit komt naar voren dat 100 procent van de VVD’ers en 45 procent van de PVV’ers liefst Mark weer in het torentje ziet als dat de enige keuze zou zijn.

Fun met Funda #8 Basisschool Nieuwlande

Ruim wonen voor een klein prijsje? Het kan in Nieuwlande, waar een voormalige basisschool aan de Julianalaan te koop staat. Voor nog net geen drie ton ben je de eigenaar van een uniek object met héél veel ruimte om te wonen, spelen, leven, leren en werken. Wat ook wel makkelijk is dat je nooit meer ruzie hoeft te maken wie er als eerste naar de wc mag, er is keuze genoeg  

Justin Bieber heeft tatoeage in gezicht

Bieber is een groot liefhebber van tatoeages en heeft er nu ook eentje in zijn gezicht. Fans ontdekten het symbool op zijn jukbeen op zijn nieuwste foto op Instagram.

Justin plaatste een selfie in aanloop naar de show van zijn Purpose World Tour die hij zondagavond in het Wells Fargo Center in Philadelphia geeft. "Ben aan het uitrusten voor de show in Philly, die wordt goed, let op mijn woorden", schreef hij erbij.

Fans zagen ondanks de slechte belichting onmiddellijk dat hij vlakbij zijn rechteroog een nieuw figuurtje heeft laten aanbrengen. Het blijkt een tatoeage, weet E! News, die sterren-tatoeëerder Jonathan 'JonBoy' Valena uit New York citeert. "Ja, ik heb een klein kruisje getatoeëerd", zegt JonBoy. ''Het is een voorstelling van zijn geloof in Jezus en zijn zoektocht naar Gods verwachting." JonBoy plaatste ook een foto van hemzelf met Justin op Instagram.

De tatoeage is afgelopen week gezet in New York, afgelopen donderdag trad Justin op in het Barclays Center in Brooklyn.

 

Resting up for the show in Philly it's gonna be a good one mark my words

A photo posted by Justin Bieber (@justinbieber) onMay 7, 2016 at 2:15pm PDT

'Huwelijk Ozzy en Sharon Osbourne wankelt'

Na een huwelijk van meer dan 33 jaar gaan rocker Ozzy Osbourne en zijn vrouw Sharon vermoedelijk uit elkaar. De 63-jarige Sharon heeft haar man Ozzy uit hun huis gegooid, volgens the Sun omdat hij haar bedrogen heeft met zijn haarstyliste Michelle Pugh.

Sharon zegt dat ze bewijs heeft dat haar 67-jarige man een affaire had met de 22 jaar jongere Pugh. De hairstyliste zou inmiddels haar werkafspraken hebben geannuleerd wegens 'persoonlijke omstandigheden'.

Ozzy verblijft momenteel in het Beverly Hills hotel in de buurt van zijn huis.

'Huwelijk Ozzy en Sharon Osbourne wankelt'
'Huwelijk Ozzy en Sharon Osbourne wankelt' (Foto: BuzzE)

Brand rukt op naar Saskatchewan

De brand die in en rond de Canadese stad Fort McMurray woedt, breidt zich nog steeds uit. Inmiddels heeft het vuur een gebied van 200.000 hectare in de provincie Alberta in zijn greep. De autoriteiten vrezen dat de brand zich zal uitbreiden naar de provincie Saskatchewan, dat op ongeveer 75 kilometer afstand ligt.

De hoop van de honderden vuurbestrijders in het uitgestrekte gebied is mede gevestigd op de komst van regen. Meteorologen hebben voorspeld dat er zondag of maandag neerslag kan vallen. Vooralsnog wordt het vuur aangewakkerd door een harde, hete wind. Premier Rachel Notley van Alberta zei tegen lokale media dat de brand voorlopig nog niet onder controle is.

De autoriteiten hebben inmiddels de evacuatie van de 80.000 inwoners van Fort McMurray bijna voltooid. Nog niemand raakte gewond. Het vuur heeft in de stad al wel 1600 woonhuizen en andere gebouwen vernietigd.

Brand rukt op naar Saskatchewan
Brand rukt op naar Saskatchewan (Foto: ANP)

Aanhouding na doodsteken van man in Schiedam

De man die zaterdagavond gewond raakte bij een steekincident in Schiedam, is aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft een verdachte aangehouden, zo is zondag bekendgemaakt.

Het steekincident vond plaats in de Donker Curtiusstraat.

Meer informatie over het slachtoffer en de verdachte heeft de politie nog niet gegeven.

Aanhouding na doodsteken van man in Schiedam
Aanhouding na doodsteken van man in Schiedam (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 17 - Roze stofzuiger en honkbal

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 17 in 2016 (25 april tot en met 1 mei).

Kirby en honkbal zijn blijkbaar redelijk populair in Japan. De verkoop van deze nieuwe titels zorgen voor een algehele stijging van de hardwareverkoop (met uitzondering van Xbox One, dat één unit minder weet te verkopen) en ook in de software zien we een flink aantal plusjes verschijnen. Al met al dus een prima week.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Kirby: Planet Robobot 3DS 144.846  x 144.846 
2 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS4 101.981  x 101.981
3 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV 84.973 x 84.973
4 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS3 56.477 x 56.477
5 Yo-Kai Sangokushi 3DS 34.648 +20% 464.886
6 Star Ocean: Integrity and Faithlessness PS3  20.027 x 20.027
7 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS  14.780 -7% 572.355
8 One Piece: Burning Blood PSV  10.197 -69% 42.880
9 One Piece: Burning Blood PS4  9.898 -72% 45.394
10 Super Mario Maker Wii U  9.458 +61% 861.427
11 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  8.991 +44% 752.549
12 Splatoon Wii U  8.826 +36% 1.347.515
13 Rose to Tasogare no Kojou PSV  8.508 x 8.508
14 Star Fox Zero + Star Fox Guard Double Pack Wii U 7.694 -55% 24.808
15 Dark Souls III PS4 7.360  +1% 282.269
16 Bullet Girls 2 PSV 6.339 -63% 23.562
17 Eve: Burst Error R PSV 5.699 x 5.699
18 Disney Art Academy 3DS  5.155 +11% 35.971
19 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  4.956 x 149.273
20 Terraria 3DS 3.968 -45% 11.219 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 28.578 20.589 475.993 2.777.073
3DS 25.578 18.261 507.860 20.693.862
PSV 20.168 12.678 354.863 4.948.261
Wii U 10.020 5.968 137.530 3.158.193
PS3 1.560 1.153 27.386 10.415.466
Xbox One 100 101 2.620 66.511

Meer Pokémon op 10 mei

In februari werd de nieuwe generatie Pokémon aangekondigd: Sun en Moon. Sindsdien is het echter stil rondom de game, maar daar lijkt zeer snel verandering in te komen. Producer Junichi Masuda heeft namelijk gemeld op Twitter dat er meer informatie komt op 10 mei.

Meer informatie komt dus aanstaande dinsdag, over twee dagen. Wat voor informatie we mogen verwachten is helaas niet duidelijk. Een trailer? Designs van Pokémon? Een speciale Nintendo Direct? Een diepgaandere blik op de logo's van de games? We zullen het zien.

Junichi Masuda meldt in zijn Tweet dat de informatie 21:00 JST bekend wordt gemaakt, wat 14:00 Nederlandse tijd betekent.


Campagne dementievriendelijke samenleving

In Amsterdam begint maandag een grote internationale conferentie over dementie. Staatssecretaris Martin van Rijn geeft daar uitleg over de Nederlandse aanpak van het probleem, dat met het ouder worden van de mensen alleen maar zal toenemen. Ook is de aftrap van de campagne 'Samen dementievriendelijk'.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Nu gaat het om ongeveer 260.000 mensen, van wie 70 procent thuis woont. In 2050 is het aantal mensen bij wie het geestelijk vermogen versneld achteruit gaat, naar verwachting opgelopen tot 400.000.

Op de conferentie, georganiseerd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap, komen zo'n 250 deskundigen bijeen. Het gaat om internationale wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van alzheimerorganisaties en wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Tweesporenbeleid
Nederland voert een tweesporenbeleid. Enerzijds wordt 30 miljoen euro gestopt in onderzoek naar medicijnen. Anderzijds wordt gestreefd naar een "dementievriendelijke samenleving", waarbij het begrip voor dementie wordt vergroot.

Wie zich bewust is van signalen van (beginnende) dementie, kan mensen met die verschijnselen een handje helpen en een stuntje in de rug zijn, is de achterliggende gedachte. Met het oog hierop traint al een aantal bedrijven en instellingen die veel met ouderen in contact komen hun personeel, zoals Albert Heijn, taxivervoerder Connexxion, pensioenuitvoerder PGGM en de gemeente Amsterdam.

Staatssecretaris Van Rijn bezoekt maandag ook de afdeling geriatrie van het Amsterdamse ziekenhuis MC Slotervaart alsmede een hofje in Haarlem met een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie.

Campagne dementievriendelijke samenleving
Campagne dementievriendelijke samenleving (Foto: ANP)

Australië schrijft nieuwe verkiezingen uit

De Australische gouverneur-generaal Peter Cosgrove heeft ingestemd met het verzoek van premier Malcolm Turnbull om beide kamers van het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor 2 juli. Dat maakte de premier zondag bekend.

Turnbull hoopt op die manier zijn omstreden plannen door te drukken voor de hervorming van de arbeidsmarkt en het tegengaan van corruptie bij vakbonden.

De liberaal volgde vorig jaar partijgenoot Tony Abbott op als premier en denkt bij vervroegde verkiezingen meer zetels te krijgen in beide kamers van het parlement. In het hogerhuis werden zijn plannen eerder afgewezen.

Australië schrijft nieuwe verkiezingen uit
Australië schrijft nieuwe verkiezingen uit (Foto: ANP)

Oud-spionbazen vrezen veiligheid bij Brexit

Twee oud-bazen van de Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 luiden de noodklok over de veiligheid van het land als de Britten besluiten uit de EU te treden. Beide mannen stellen tegenover The Sunday Times dat Groot-Brittannië mogelijk kwetsbaarder is voor militaire aanvallen bij een 'Brexit', die ook een negatief effect zal hebben op het uitwisselen van inlichtingen.

John Sawers, hoofd van inlichtingendienst MI6 tot 2014, en Jonathan Evans, tot drie jaar geleden hoofd bij MI5, zeggen dat het uittreden van Groot-Brittannië mogelijk leidt tot instabiliteit in Europa. "Counterterrorisme is een teamspel, en de EU is daarvoor het beste raamwerk. Geen een land kan in zijn eentje slagen", schrijven ze en vermelden erbij dat het moderne inlichtingenwerk afhankelijk is van het uitwisselen van data. Groot-Brittannië wordt daarin beperkt als het geen lid meer is van de EU, aldus Sawers en Evans.

Oud-spionbazen vrezen veiligheid bij Brexit
Oud-spionbazen vrezen veiligheid bij Brexit (Foto: ANP)

'N-Korea bereid banden vijanden aan te halen'

Noord-Korea is bereid de banden met landen die vijandig tegenover het land stonden "te normaliseren". Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zondag gezegd, die verder liet optekenen dat het als "verantwoordelijke" kernmacht geen gebruik zal maken van nucleaire wapens, behalve als zijn soevereiniteit wordt bedreigd door kernwapens.

Kim Jong-un sprak tijdens het zevende congres van de heersende Arbeiderspartij dat vrijdag is begonnen. Hij zei tevens dat Noord-Korea zijn verplichtingen zal nakomen voor non-proliferatie en dat het streeft naar wereldwijde denuclearisatie.

'N-Korea bereid banden vijanden aan te halen'
'N-Korea bereid banden vijanden aan te halen' (Foto: ANP)

Lichaam vermiste 21-jarige Groninger gevonden

Het lichaam van de vermiste Sjoerd van Eijk uit Groningen is zaterdagavond rond 20:00 uur in het water aan de Trompkade gevonden, meldt de politie op Twitter. Uit onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat het gaat om de 21-jarige man die sinds zaterdag 30 april werd vermist, na een avondje stappen.

De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Lichaam vermiste 21-jarige Groninger gevonden
Lichaam vermiste 21-jarige Groninger gevonden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig, droog en warm

Qua weer wordt het een mooie, maar saaie Moederdag vandaag. Het is droog, zonnig en 25 graden. De wind komt uit het oosten is matig tot vrij krachtig. 

Zon op 05:56
Zon onder 21:17
Zonkracht

 5 / 3

Spylacopa_68 was op Bevrijdingsdag in Heerhugowaard en maakte daar deze foto, en omdat het vandaag Moederdag is, een bloemetje voor alle moeders!  

Heerhugowaardse tulpen (Foto: Spylacopa_68)
Heerhugowaardse tulpen (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1708 Door een fout van Aaltje Kraak brandde Hardenberg volledig af.
 1945 Duitsland capituleerde wat het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa betekende.
1971 De lancering van de Mariner 8 mislukte. Het was de bedoeling om deze in een baan om Mars te brengen om onderzoek te doen. 
 1985 De 8-mei beweging werd opgericht naar aanleiding van het bezoek van Paus Johannes Paulus II.
 2007 Israëlische archeologen vonden in Herodion het graf van Herodus I


Alleen burgerrechter kan White Star Brussel redden

Vorige week schreven we al over White Star Brussel, een club zonder sponsoren, zonder fans, zonder stadion, met hoge schulden en zonder licentie voor het komende seizoen. Dat laatste wilde de ploeg deze week afdwingen bij het Belgische Arbitragehof voor Sport (BAS), maar de club kreeg nul op het rekest. Alleen een gang naar de burgerrechter kan de kampioen van de Tweede Klasse nog redden.

Begin volgende week zal BAS uitleg geven over het besluit om de met een miljoenenschuld kampende club geen licentie toe te kennen. Waarschijnlijk heeft meegespeeld dat de situatie rond het eigenaarschap van de club onduidelijk is en het ontbreken van een eigen stadion. Dan zal ook duidelijk worden of de club nog brood ziet in een gang naar de burgerrechter.

Mocht White Star definitief geen licentie krijgen dan promoveert Eupen naar het hoogste niveau in België. Het zou ook goed nieuws betekenen voor KSV Roeselare dat hiermee niet naar het amateurniveau zou degraderen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.