FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 mei 2016

Saudische regering op de schop

De Saudische koning Salman heeft zijn kabinet zaterdag grondig herschikt. Een van de belangrijkste slachtoffers is de minister van Olie, die na twintig jaar het veld moest ruimen.

De koning nam de regering op de schop om die beter toe te snijden op de ommezwaai die de Saudische economie de komende jaren zou moeten maken. Saudi-Arabië leunde de afgelopen decennia zwaar op de oliewinning, maar wil met het oog op het teruglopende belang van olie voortaan andere economische activiteiten ontplooien. Het wil onder meer staatsoliebedrijf Aramco verkopen.

Het oude ministerie van Olie van scheidend minister Ali al-Naimi gaat op in een nieuw, groot departement van Energie, Industrie en Natuurlijke Hulpbronnen. Khaled al-Falih, nu nog topman van Aramco, gaat dat ministerie leiden.

De koning benoemde voorts een nieuwe minister van Handel en een nieuwe centralebankpresident.

Saudische regering op de schop
Saudische regering op de schop (Foto: ANP)

Heidebrand in Twentse Denekamp

In Denekamp staat zaterdagavond een stuk heide in brand. De brandweer is met veel materieel in de Twentse plaats (Overijssel) aanwezig om het vuur te bestrijden.

België zonder aanvoerder Kompany naar EK

België zal het op het Europees kampioenschap voetbal moeten stellen zonder hun aanvoerder Vincent Kompany. Dit heeft de Belg zaterdagavond vanuit een ziekenhuisbed op zijn Facebookpagina laten weten. 

"Ik zou kunnen vrezen voor mijn carrière, zoals anderen misschien doen. Ik zou kunnen opgeven, maar zo zit ik niet in mekaar. Ik beslis over mijn toekomst", aldus Kompany. "Ik ben een harde werker en een vechter en als jij dat ook bent, dan weet je dat succes in verschillende vormen kan komen. We hebben vertrouwen in onszelf als het even wat moeilijker gaat. Ik heb heel veel respect voor iedereen die zijn persoonlijke uitdagingen in het leven is aangegaan met een positieve attitude. Ik wil dat nu ook doen en dus blijf ik rustig en positief. Ik blijf de ingeslagen weg volgen en dat met nog meer overtuiging dan ooit. Ik heb vertrouwen in mijn vrienden en ploeggenoten dat ze het goed zullen doen op het EK in Frankrijk, ze zullen ons trots maken. Nu ben ik officieel hun grootste supporter en ik zal er ook zijn om hen aan te moedigen. Ik geef nooit op", aldus Kompany vanuit het ziekenhuis.

De verdediger van Manchester City kan niet op tijd herstellen van zijn blessure die hij eerder deze week opliep. De mandekker moest zich tijdens het Champions League-duel met Real Madrid vroegtijdig naar de kant laten halen toen hij geblesseerd raakte aan zijn kuit. Er werd direct gevreesd voor een lange afwezigheid van de Belg. Zaterdag kwam de bevestiging binnen dat hij het continentale kampioenschap sowieso zal moeten missen.  

Kompany was nog maar net terug van zijn vorige kuitblessure, dat hem een maand aan de kant had gehouden. Dat was de veertiende kuitblessure sinds zijn komst naar Engeland in 2008. Hij miste dit seizoen al 25 officiële wedstrijden dankzij zijn blessures. 

Vincent Kompany hier in duel met Wayne Rooney (PRO SHOTS/Action Images)
Vincent Kompany hier in duel met Wayne Rooney (PRO SHOTS/Action Images)

In Syrië verdwenen journalisten terecht

Drie Spaanse freelancejournalisten die vermoedelijk in Syrië waren ontvoerd zijn weer vrij. Het drietal wacht in TR) -Turkije op een regeringsvliegtuig dat hen naar Spanje terugbrengt, schrijft El País.

Antonio Pampliega, José Manuel López en Ángel Sastre waren in juli naar Aleppo gereisd voor een journalistiek onderzoeksproject, maar verdwenen plots spoorloos. In de belegerde miljoenenstad waren al meermaals journalisten ontvoerd.

Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría zegt de drie inmiddels te hebben gesproken, meldt El País. De Spaanse krant tekende uit de mond van ingewijde bronnen op dat de journalisten hun vrijlating mede danken aan de inspanningen van "bondgenoten en bevriende landen", met name Turkije en Qatar.

In Syrië verdwenen journalisten terecht
In Syrië verdwenen journalisten terecht (Foto: ANP)

Man overleden op voetbalclub Almelo

Een 22-jarige man is zaterdag overleden bij voetbalvereniging Oranje Nassau in Almelo. Waardoor hij is overleden is nog niet duidelijk. Getuigen zeggen dat de man een klap heeft gehad, voordat hij overleed. De politie gaat ervan uit dat hij die klap inderdaad heeft gekregen, maar of die de aanleiding is voor zijn dood wordt onderzocht, aldus een woordvoerster.

De politie kreeg in eerste instantie een melding dat er iemand onwel zou zijn geworden.

De politie heeft onderzoek gedaan op de club aan de Maardijk in Almelo.

Man overleden op voetbalclub Almelo
Man overleden op voetbalclub Almelo (Foto: ANP)

Harde wind wakkert natuurbrand Alberta aan

De natuurbrand in de Canadese provincie Alberta grijpt steeds verder om zich heen. Aangewakkerd door de harde, droge wind hebben de vlammen inmiddels 156.000 hectare verzwolgen, waar de teller vrijdag nog op ruim 100.000 hectare stond.

Meer dan vijfhonderd brandweerlieden stellen alles in het werk om de brand te bedwingen. Ze kunnen beschikken over vijftien helikopters en veertien blusvliegtuigen, liet het provinciebestuur weten.

Een aantal inwoners van het door de vlammen ingesloten Fort McMurray die een veilig heenkomen hadden gezocht ten noorden van de stad moesten zaterdag op hun schreden terugkeren. Omdat hun toevluchtsoord ook door de brand werd bedreigd, loodste de politie hen door uitgebrande wijken van de verlaten stad naar veilig gebied ten zuiden van Fort McMurray. Ook een indianengemeenschap is aangeraden te evacueren.

"Het is een gevaarlijke, onvoorspelbare brand, een echt kwaadaardig vuur dat zich voedt met het uiterst droge naaldbos", zei minister van openbare veiligheid Ralph Goodale.

Harde wind wakkert natuurbrand Alberta aan
Harde wind wakkert natuurbrand Alberta aan (Foto: ANP)

Betaald afkicken voor rokende zwangeren

Zeventien Franse ziekenhuizen willen zwangere vrouwen betalen om te stoppen met roken. Met het experiment willen ze onderzoeken of een financiële prikkel vrouwen in verwachting kan helpen te breken met hun rookverslaving, meldt de Franse omroep France 24.

De gevaren van roken voor moeder en ongeboren kind zijn genoegzaam bekend, maar bijna 18 procent van de Franse zwangeren weet niet van de sigaret af te blijven. Dat is het hoogste percentage van Europa.

Deelnemers aan de proef worden begeleid door een afkickdeskundige. Na iedere sessie ontvangen ze een waardebon van twintig euro.

Eerder Brits onderzoek wees uit dat geldelijke beloning zwangere vrouwen inderdaad kan helpen te stoppen met roken.

Betaald afkicken voor rokende zwangeren
Betaald afkicken voor rokende zwangeren (Foto: ANP)

Leicester City viert kampioenschap met overwinning

Leicester City vierde zaterdagmiddag het kampioenschap met de supporters met een overwinning op Everton. In eigen huis won de ploeg zonder moeite met 3-1.

Zonder te spelen veroverde Leicester City maandagavond door het puntverlies van nummer twee Tottenham Hotspur het kampioenschap. Tegen Everton trakteerde de kersverse landskampioen de supporters op een 3-1 overwinning.

Aan alles was te merken dat het een mooie avond zou worden voor de ploeg van Claudio Ranieri. Er hing een geweldige sfeer en de thuisploeg kwam flitsend uit de startblokken. Na vijf minuten spelen opende Jamie Vardy de score na een prachtige pass van Andy King.

Leicester bleef de bovenliggende partij en had weinig moeite met Everton. The Foxes waren niet van plan om het rustig aan te doen en gingen op zoek naar de 2-0. Die kwam er na iets meer dan een half uur spelen. Dit keer was het King zelf die het net wist te vinden. De middenvelder schoot van dichtbij hard binnen en liet doelman Joel Robles kansloos.

In de tweede helft werd Everton iets gevaarlijker, maar de ploeg kwam niet verder dan een paar speldenprikjes. Met nog een half uur te spelen besliste Vardy de wedstrijd. De aanvaller mocht aanleggen vanaf elf meter en faalde oog in oog met Robles niet.

Niet veel later mocht Vardy opnieuw aan zijn doelpuntentotaal werken toen de bal voor de tweede keer op de stip werd gelegd, maar de Engelsman schoot de bal hard over het doel. Veel invloed op het resultaat had dit niet. Everton deed in de slotfase nog iets terug via Kevin Mirallas, maar de treffer van de bezoekers kwam te laat om de spanning terug te brengen in de wedstrijd.

Leicester City kreeg na de wedstrijd de beker uitgereikt die bij de landstitel hoort. (PRO SHOTS/Action Images)
Leicester City kreeg na de wedstrijd de beker uitgereikt die bij de landstitel hoort. (PRO SHOTS/Action Images)

Kittel sprint naar zege in Giro, Dumoulin behoudt roze

Marcel Kittel heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Duitser van Etixx-Quick-Step was in de massasprint in Nijmegen veruit de snelste. Tom Dumoulin behield de roze leiderstrui, maar zag Kittel in het klassement tot op één seconde naderen.

In de 190 kilometer lange etappe tussen Arnhem en Nijmegen gingen Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo), Omar Fraile (Dimension Data)  en Giacomo Berlato (Nippo- Vini Fantini) er al snel vandoor. Hun voorsprong bedroeg maximaal zeven minuten, maar met nog tien kilometer te gaan was ook Berlato als laatste vluchter gegrepen.

Dit betekende dat de ploegen zich op de plaatselijke omlopen opmaakten voor een sprint. Waar de meeste ploegen hun sprinter al vroegtijdig van voren hadden, werd Kittel pas op twee kilometer van de streep naar voren gebracht. De Duitser ving de sprint aan vanuit het wiel van Arnaud Démare (FDJ) en won uiteindelijk met enkele lengten voorsprong op de Fransman. Derde werd Sacha Modolo (Lampre-Merida), voor Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo).

Morgen rijdt het peloton van Nijmegen naar Arnhem over wederom 190 kilometer.

Geüniformeerde Afghanen doden NAVO-militairen

Aanvallers in een Afghaans legeruniform hebben zaterdag twee militairen van de NAVO-missie in Afghanistan doodgeschoten. De daders werden vervolgens ook zelf gedood, liet de missie weten.

Of de daders Afghaanse soldaten waren of Taliban in vermomming is nog onduidelijk. De Taliban hebben al meermaals toegeslagen door te infiltreren in het Afghaanse leger.

De NAVO verstrekte verder geen bijzonderheden over het voorval, dat in het zuiden van Afghanistan plaatshad, en liet de nationaliteit van de slachtoffers in het midden. In de zuidelijke provincie Helmand zijn veel Amerikaanse militairen gelegerd.

Geüniformeerde Afghanen doden NAVO-militairen
Geüniformeerde Afghanen doden NAVO-militairen (Foto: ANP)

Rolstoelrijdster dood na botsing slagboom

Een 86-jarige vrouw uit Zwolle is zaterdagmiddag overleden nadat ze met haar elektrische rolstoel tegen een slagboom van het gebouw van de Belastingdienst was gereden. Het ongeval gebeurde op de Burgemeester Drijbersingel in Zwolle.

De politie en hulpdiensten werden gealarmeerd door een voorbijganger die de vrouw had aangetroffen. Pogingen om haar te reanimeren waren tevergeefs.

De precieze toedracht van het ongeluk is niet duidelijk, maar volgens de politie is de vrouw zelf tegen de slagboom gereden en is er sprake van een noodlottig ongeval.

Rolstoelrijdster dood na botsing slagboom
Rolstoelrijdster dood na botsing slagboom (Foto: ANP)

Vernieuwde aanklacht tegen Nick Gordon

Nick Gordon kan na zijn optreden bij Dr. Phil een vernieuwde aanklacht tegemoet zien in de civiele rechtszaak die Bobby Brown tegen hem heeft aangespannen. De vader van Bobbi Kristina Brown houdt Nick verantwoordelijk voor haar dood.

People beschikt over nieuwe rechtbankstukken die deze week zijn ingediend door Bedelia Hargrove, de conservator van Bobbi Kristina Brown, die Gordon in de civiele rechtzaak al eerder aanklaagde voor dood door schuld. Bobby Brown heeft zich als eiser aangesloten bij de vernieuwde zaak. In de stukken beklagen de eisers zich over Gordons "volledige minachting voor de rechtbank en het gebrek aan respons."

Nick Gordon verscheen vorige week in de uitzending van Dr. Phil. Daar gaf hij zijn visie over de gebeurtenissen op de dag voordat zijn vriendin Bobbi Kristina vorig jaar januari bewusteloos werd aangetroffen in haar bad in haar huis in Atlanta. Zijn loslippigheid op televisie over haar drugsgebruik zet kwaad bloed bij de nabestaanden, die beweren dat hij fysiek geweld heeft gepleegd. "De verdachte negeert bevelschriften van de rechtbank, maar voelt zich op nationale televisie wel vrij om over zijn rol te praten. Hij bespreekt op televisie openlijk en vrij zijn versie van de gebeurtenissen die voor ons juist de aanleiding waren om deze rechtszaak aan te spannen."

In de show van Dr. Phil zei Gordon letterlijk dat hij de rechtszaak en de consequenties daarvan negeert. Een bron van People vertelt dat Nick Gordon erg verontrust is over de nieuwe aanklacht, omdat hij niet over het geld beschikt zich te verdedigen. Hij is momenteel op zoek naar een advocaat.

Vernieuwde aanklacht tegen Nick Gordon
Vernieuwde aanklacht tegen Nick Gordon (Foto: BuzzE)

Politie slaags met betogers bij Brennerpas

Een demonstratie tegen het afsluiten van de Oostenrijkse Brennerpas is zaterdag uitgelopen op gewelddadige confrontaties met de Italiaanse politie. Agenten zetten onder meer traangas in tegen de honderden betogers, die op hun beurt met stenen en vuurwerk smeten. Twee agenten raakten gewond.

Volgens de Oostenrijkse autoriteiten waren er meer dan zeshonderd betogers op de been. Het was al de derde keer in een maand tijd dat een protest bij de Brennerpas uitliep op geweld. Ze verzamelden bij het Italiaanse treinstation en op tv waren beelden te zien van een aankomsthal vol rook. De betogers, die maskers droegen tegen de rook, bekogelden agenten met stenen en rookbommen. Oostenrijk had driehonderd agenten paraat, maar alle onrust vond plaats aan de Italiaanse kant van de grens.

Oostenrijk wil een hek bij de Alpenpas plaatsen om de instroom van asielzoekers tegen te gaan. De Italiaanse krant Corriera della Sera berichtte eerder deze week al over het geplande protest, dat werd georganiseerd door een anarchistische groep uit de Noord-Italiaanse plaats Trentino.

Politie slaags met betogers bij Brennerpas
Politie slaags met betogers bij Brennerpas (Foto: ANP)

Van 4 op 10 ouders mag drankleeftijd omlaag

Ruim 40 procent van de ouders vindt dat de leeftijdsgrens voor het nuttigen van bier, wijn en mixdrankjes weer omlaag kan. Twee jaar geleden werd die grens juist verhoogd van 16 naar 18 jaar. Maar als het aan 41,8 procent van de ouders ligt mogen hun kinderen weer gewoon licht alcoholische dranken kopen en drinken.

Dat heeft onderzoeksbureau DVJ Insights onderzocht in opdracht van RTL Nieuws.

Vooral moeders zijn voorstander van een verlaging van de leeftijdsgrens. De meeste ouders vinden wel dat je voor de aankoop van sterke drank minimaal 18 jaar moet zijn.

Meer dan de helft van de jongeren tussen de 14 en 17 jaar mag thuis niet drinken van hun ouders, blijkt uit het onderzoek. Dat geldt vooral voor de jongsten van deze groep. In een kwart van de gezinnen levert het wel of niet mogen drinken van alcohol irritaties of ruzies op.

DVJ Insights ondervroeg duizend ouders.

Van 4 op 10 ouders mag drankleeftijd omlaag
Van 4 op 10 ouders mag drankleeftijd omlaag (Foto: ANP)

Jermaine Jackson hoopt dat Janet zoon krijgt

Jermaine Jackson (61) hoopt dat zijn zus Janet Jackson een zoon krijgt. In een video op de website van TMZ vertelt Jermaine dat Janet hem niet persoonlijk op de hoogte heeft gesteld van haar zwangerschap. Dat hij oom wordt vernam hij via de media, vertelt Jermaine.

"Ik ben heel blij voor Janet. Ze krijgt een baby. Ik ben zo trots dat ik oom word, ik kijk ernaar uit", zegt Jermaine. Op de vraag hoe lang hij weet dat zijn zus zwanger is, antwoordt hij: ''Ik kwam er pas achter toen ik het in het nieuws hoorde."

Lachend voegt hij eraan toe: "Ik hoop dat het een jongetje wordt en dat ze hem Jermaine noemt, dat is een leuke naam." Janet Jackson, die op 16 mei 50 jaar wordt, annuleerde onlangs al haar resterende concerten van The Unbreakable Tour om zich volledig te richten op het krijgen van een baby.

Afgelopen woensdag werd bevestigd dat zij en haar man Wissam Al Mana hun eerste kind verwachten. Jermaine verwacht dat ze daarna de tournee kan hervatten. "Ze weet wat ze aankan."

Jermaine Jackson hoopt dat Janet zoon krijgt
Jermaine Jackson hoopt dat Janet zoon krijgt (Foto: BuzzE)

Sunderland verslaat Chelsea en drukt Newcastle United onder de streep

Sunderland heeft goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. In eigen huis werd het Chelsea van Guus Hiddink met 3-2 verslagen.

In de veertiende minuut pakten de manschappen uit Londen de leiding. Een perfecte bal van Gary Cahill op Diego Costa, werd door die laatste binnen gewerkt achter de grabbelende goalie Mannone. De Blues bleven op de voordeur bonken, maar Sunderland gaf daarop antwoord door heel scherp te counteren.

Cahill probeerde in de 41e minuut de bal weg te werken, maar Wahbi Khazri wist het leder met een volley ineens uit de lucht te nemen. Van grote afstand zeilde de bal richting de doelmond achter de kansloze Thibaut Courtois: 1-1. Echter, Nemanja Matić maakte de achterstand op aangeven van César Azpilicueta alweer ongedaan in de blessuretijd van de eerste helft.

Onze landgenoot Patrick van Aanholt zorgde er in de tweede helft voor dat Fabio Borini de 2-2 op het scorebord kon schieten. Jermain Defoe maakte het feest in Stadium of Light compleet toen hij een van richting veranderde voorzet van Yedlin kon binnenwerken: 3-2. John Terry ontving in de slotfase ook nog eens zijn tweede gele kaart, en dus rood.


Zeven jaar na de degradatie uit de Premier League moet Newcastle United opnieuw vrezen. De ploeg won niet van Aston Villa en zag concurrent en rivaal Sunderland wel winnen. Het bleef 0-0. 

Na vier wedstrijden zonder nederlaag (twee keer winst, twee keer gelijkspel) kwam Newcastle United vorige week (dankzij een 1-0-zege op Crystal Palace) voor het eerst sinds 14 februari weer boven de degradatiestreep. Tegen het al gedegradeerde Aston Villa moest de volgende stap richting lijfsbehoud gezet worden.

In de eerste helft slaagde geen van beide elftallen er in te imponeren. Newcastle hanteerde een te laag tempo en ook Aston Villa werd niet gevaarlijk. Na rust veranderde dit. Newcastle werd beter en drong aan. Georginio Wijnaldum (die net als Vurnon Anita een basisplek had) was ruim 25 minuten voor tijd gevaarlijk met een hard schot.

Even later kopte invaller Aleksandar Mitrovic voorlangs na een voorzet vanaf links. Een gelijkspel zou geen rampzalig resultaat zijn, ware het niet dat in de 70ste minuut het bericht binnenkwam dat concurrent en rivaal Sunderland leidde tegen Chelsea. Ondanks een paar kansen in het slot en het inbrengen van Siem de Jong bleef het bij 0-0.

Newcastle staat dankzij de zege van Sunderland weer onder de streep, met nog één duel te gaan. Sunderland zou zich midweeks (dan speelt het tegen Everton) al veilig kunnen spelen. Zeven jaar na de rampzalige degradatie dreigde een nieuw fiasco voor Newcastle. De ploeg heeft het niet meer in eigen hand.

Drone rakelings langs Boeing boven Schiphol

Piloten van een KLM-toestel zijn vrijdagavond geconfronteerd met een drone die op een afstand van ongeveer dertig meter passeerde. Het toestel, een Boeing 737, landde zonder problemen. De bemanning heeft het incident gemeld aan de luchtverkeersleiding die de luchtvaartpolitie heeft ingelicht, zei een woordvoerster.

Het is verboden om drones de lucht in te sturen binnen een afstand van 15 kilometer rondom Schiphol. Begin april meldden piloten van drie vliegtuigen dat in de buurt van hun toestel een drone vloog op het moment dat ze op Schiphol wilden landen. Het ging toen om twee Cityhoppers van de KLM en een toestel van easyJet.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) kondigde vorig maand een voorlichtingscampagne aan om gebruikers van drones te wijzen op de geldende regels.

Producenten van recreatieve drones gaan in overleg met Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland de software in de drones aanpassen, zodat die niet meer in de buurt van luchthavens kunnen vliegen. Ook gaat de staatssecretaris kijken of er een speciaal register voor recreatieve drones moet komen.

Drone rakelings langs Boeing boven Schiphol
Drone rakelings langs Boeing boven Schiphol (Foto: ANP)

Meer politie naar onrustige wijk Ede

De politie stuurt meer agenten naar de wijk Veldhuizen in Ede. Burgemeester Cees van der Knaap en politiechef Peter van den Berg hebben dat zaterdag laten weten. In de buurt is het al bijna een week onrustig. Marokkaans-Nederlandse jongeren steken auto's in brand en dagen de politie uit.

De extra agenten komen ook van buiten Ede. Om hoeveel het gaat, wil de politie niet zeggen. Het rechercheteam dat de autobranden onderzoekt, wordt uitgebreid van twee naar twaalf mensen. Ook is er een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen anoniem tips en informatie kunnen doorgeven: 079-3458999.

De onrust in de achterstandswijk Veldhuizen ontstond vorige week na de sluiting van winkelcentrum Lindenhorst. Daarin was een Marokkaans theehuis gevestigd. "De uitbater vreesde verlies van inkomsten en heeft de onrust voorspeld. Of hij er ook de hand in heeft gehad, laat ik in het midden, maar ik ontken het niet. Ik had gehoopt dat hij meer had gesust", zegt burgemeester Van der Knaap.

Afgelopen maandag werden twee agenten in Veldhuizen geconfronteerd met een groep van vijftig jongeren. "De sfeer werd steeds grimmiger", aldus de politie. Ook in de avonden en nachten erna was het onrustig. Zes jongeren zijn tot nu toe aangehouden. Als zij nog een keer de fout ingaan, moeten ze 2500 euro boete betalen. De zes zijn vijftien tot twintig jaar oud. Een deel komt uit Veldhuizen, een deel uit andere delen van Ede. Volgens de burgemeester zijn ook jongens van twaalf betrokken bij de onlusten.

Meer politie naar onrustige wijk Ede
Meer politie naar onrustige wijk Ede (Foto: ANP)

Toppers vinden het tijd voor iets nieuws

In aanloop naar de disco-editie van de concertreeks Toppers in Concert komen René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling naar eigen zeggen met breaking news. "Na twaalf jaar en veertig uitverkochte shows is het tijd voor iets nieuws", twittert Jeroen.

Op de officiële Twitterpagina van Toppers in Concert staat hetzelfde. "Aanstaande maandag bij RTL Late Night doen we ons verhaal", zegt Jeroen. Fans kunnen alleen speculeren over wat de heren precies bedoelen. Ook de woordvoerder van Toppers in Concert houdt zijn lippen tot maandagavond op elkaar.

De Toppers staan vrijdag 12, zaterdag 14 en zondag 15 mei in de Amsterdam ArenA. Het thema van de concertreeks is Royal Night of Disco en de heren beloven de grootste hits uit de jaren zeventig en tachtig te zingen. De dresscode is dit jaar 'Glitter gold with a colourful touch of disco'.

Gastartiesten zijn Rick Astley, Robin S., George McCrae, Big Black & Beautiful. Daarnaast komen de Dolly Dots, Glennis Grace, 2 Brothers On The 4TH Floor, Ad Visser en Penney de Jager.

Toppers vinden het tijd voor iets nieuws
Toppers vinden het tijd voor iets nieuws (Foto: BuzzE)

Bayern München pakt met overmacht vierde landstitel op rij

Bayern München heeft zich zaterdagmiddag voor de 26e keer gekroond tot kampioen van Duitsland. Op bezoek bij Ingolstadt werd het 1-2. Het is de vierde titel op een rij. 

De fans van de bezoekers konden al binnen een kwartier op de banken gaan staan. Nadat Franck Ribery in het centrum een steekbal had ontvangen van Douglas Costa, kon de Fransman alleen op het doel af van Ingolstadt. Joel Matip trok aan de noodrem, waarna Bayern een strafschop kreeg te nemen. Robert Lewandowski ging achter de bal staan, waarna de Pool koelbloedig de 0-1 binnenschoot.

Uit het niets schoot de Oost-Europese goalgetter na ruim een halfuur ook zijn tweede van de middag binnen. Met een vlammend schot kon Lewandowski op aangeven van Xabi Alonso, maakte hij zijn 29e seizoenstreffer: 0-2.

Moritz Hartmann zorgde middels een benutte penalty namens Ingolstadt een paar minuten voor de rust, voor de aansluitingstreffer. Hartmann was even daarvoor neergehaald door Alonso, waarna de invaller zelf het buitenkansje benutte: 1-2.

De tegentreffer gooide allerminst zand in de machine van Bayern. De Beierse grootmacht ging na de rust verder opzoek naar de winst, wat een kampioenschap zou betekenen. Omdat de gastheren geen vuist meer konden maken, en het gat op Borussia Dortmund groot genoeg bleef, kroonden de manschappen van Guardiola zich voor de 26e keer landskampioen.

Bayern München kampioen in de Bundesliga (Pro Shots/Witters)
Bayern München kampioen in de Bundesliga (Pro Shots/Witters)

Moskee heropend in hart Servisch Bosnië

Duizenden moslims, onder wie de scheidende Turkse premier Ahmet Davutoglu, hebben zaterdag de herbouwde moskee in het Bosnisch-Servische Banja Luka ingewijd. De Ferhad Pasja-moskee in de hoofdstad van de Servische deelrepubliek in Bosnië werd tijdens de oorlog in de jaren negentig met de grond gelijk gemaakt.

Davutoglu, wiens regering de beurs trok voor de herbouw van de moskee, opende het gebedshuis. De moskee brengt een boodschap van vrede, zei hij. "Bosnië-Herzegovina, met zijn moslims, katholieken, orthodoxen en joden, is één lichaam, één hart", stelde de Turkse premier met een verwijzing naar de afscheidingsplannen van sommige Bosnische Serviërs. "Als er een poging wordt gedaan het te verdelen, dan zou dat betekenen dat dit hart doorkliefd wordt."

Moskee heropend in hart Servisch Bosnië
Moskee heropend in hart Servisch Bosnië (Foto: ANP)

Oranje Zwart sleept er een derde wedstrijd uit na spektakelstuk

Hockeyclub Oranje Zwart heeft er zaterdag in het Wagener Stadion met een fantastische comeback een derde finalewedstrijd uit gesleept. Amsterdam stond in de rust met 2-0 voor, maar de Eindhovenaren wonnen mede dankzij twee treffers van Jelle Galema met 2-3.

Tot aan de schitterende openingsgoal van Mirco Pruyser kenmerkte de eerste helft zich vooral door mislukte strafcorners van beide ploegen. Amsterdam kreeg er drie achter elkaar, maar OZ-keeper Vincent Vanasch lag in de weg of de ploeg van Dirk Loots verprutste het zelf. Aan de andere kant van het veld liet Oranje Zwart, dat zich af en toe liet overlopen, ook twee kansen uit een strafcorner onbenut.

In de 28e minuut viel de 1-0 dan toch. Mirco Pruyser kreeg de handen van het publiek op elkaar na een sublieme goal. Hij nam de bal, draaide om zijn as heen en stuurde de Eindhovense verdediging het bos in, waarna hij verwoestend uithaalde: 1-0.

Het publiek was nog maar net bekomen van het kunststukje of de volgende schitterende goal zat er alweer in. Kenny Bain sneed door de defensie en schoot op doel, maar Vincent Vanasch redde, waarna Bain er als de kippen bij was om de rebound uit moeilijke hoek alsnog binnen te werken: 2-0.

Na rust had Oranje Zwart een wonder nodig om er een 3e wedstrijd uit te slepen, maar dat lukte wel. De Eindhovenaren, een stuk sterker dan de eerste helft, deden er werkelijk alles aan. Uit hun 4e strafcorner zette Mink van der Weerden de aansluitingstreffer op het scorebord, de 2-1.

Vervolgens kreeg Amsterdam een uitgelezen kans om de voorsprong uit te bouwen. Na een overtreding van Joep de Mol mocht Valentin Verga een strafbal nemen, maar hij pushte de bal naast. Het was Jelle Galema die deze fout genadeloos afstrafte. Uit een scrimmage in de Amsterdamse cirkel werkte hij de verdiende gelijkmaker met zijn forehand binnen: 2-2.

In de slotfase kreeg Oranje Zwart 4 strafcorners achter elkaar. Mink van der Weerden slaagde er 4 keer niet in de 2-3 te maken, maar opnieuw sloeg Jelle Galema, dit keer uit een afgeslagen strafcorner, toe. Door deze miraculeuze ontsnapping spelen beide ploegen zondag een derde beslissingswedstrijd.

Doodstraf dreigt voor journalisten Egypte

Drie Egyptische journalisten hangt de doodstraf boven het hoofd voor het ondermijnen van de staatsveiligheid. De rechter bevond de drie, van wie er twee voor de Qatarese nieuwszender al-Jazeera werken, zaterdag schuldig aan het doorspelen van staatsgeheimen aan Qatar.

De grootmoefti van Egypte krijgt nog gelegenheid de rechter van advies te dienen. De rechtbank velt 18 juni vervolgens het definitieve vonnis.

De drie journalisten werden bij verstek berecht. Een van hen is Jordaniër. Ze kunnen nog in hoger beroep.

In dezelfde zaak stond ook oud-president en prominent Moslimbroeder Mohammed Morsi terecht. Zijn vonnis volgt ook 18 juni.

Qatar steunde Morsi tijdens diens kortstondige bewind.

Doodstraf dreigt voor journalisten Egypte
Doodstraf dreigt voor journalisten Egypte (Foto: ANP)

Zweefvliegtuigje gecrasht in Loosdrecht

Een gemotoriseerd zweefvliegtuigje is zaterdagmiddag gecrasht in een weiland in Loosdrecht, op zo'n vier kilometer van het vliegveld Hilversum. Van de twee inzittenden is er een gewond geraakt, de ander bleef ongedeerd, liet een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Het toestel kwam half boven een sloot terecht langs de Nieuw Loosdrechtsedijk. Hulpdiensten hebben de gewonde uit het vliegtuigje gehaald. Het toestel wordt in de loop van de middag geborgen.

Over de oorzaak is nog niets bekend. De gewonde is naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is.

Doris Roberts stierf aan beroerte

De Amerikaanse actrice Doris Roberts overleed vorige maand aan een zware beroerte. TMZ beschikt over een kopie van haar overlijdensakte waarin de doodsoorzaak staat vermeld. Uit de documentatie blijkt dat de actrice al jarenlang last had van hoge bloeddruk.

Doris Roberts overleed vorige maand op 90-jarige leeftijd. Ze speelde in haar lange carrière in tal van televisieseries en wat kleinere films, maar was bovenal bekend als de bemoeizieke Marie Barone. Voor die rol in Everybody Loves Raymond kreeg ze viermaal een Emmy Award.

Doris Roberts stierf aan beroerte
Doris Roberts stierf aan beroerte (Foto: BuzzE)

Mata schiet inspiratieloos Manchester United langs Norwich City

Manchester United loopt in op Manchester City op de ranglijst van de Premier League. Norwich City hield zich lang staande, maar moest na de rust opgeven. Het werd 0-1. 

In de eerste helft ontvouwde zich een voor Manchester United-fans bekend beeld. De ploeg miste de creativiteit om kansen te creëren, maar was op basis van het balbezit wel oppermachtig.

United probeerde in de tweede helft creatiever voor de dag te komen. Dat lukte nog steeds niet helemaal. Juan Mata bracht in de 72ste minuut de verlossing. De Spanjaard trof doel op aangeven van Wayne Rooney. Helemaal toevallig was het niet dat juist de international doel trof tegen Norwich. Het lukte hem al vijf keer eerder om te scoren tegen de Canaries.

Bij de 0-1 van Mata stond Adnan Januzaj net klaar om in te vallen. Van Gaal beval de Belgische aanvaller echter om weer te gaan zitten. Morgan Schneiderlin kwam niet veel later binnen de lijnen voor Jesse Lingard. Van Gaal wilde duidelijk de drie punten binnenhalen en dat lukte. Bij United viel Timothy Fonsu-Mensah vlak voor tijd in. Memphis Depay speelde de hele wedstrijd voor de Mancunians.

'Praat met Grieken over schuldenverlichting'

De landen van de eurozone moeten met Griekenland gaan praten over schuldenverlichting. Daarvoor pleit de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel. Volgens de nummer twee van de Duitse regering slaat het nergens op om de eerste tekenen van economisch herstel in Griekenland de kop in te drukken met nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

De minister van financiën van de eurolanden komen 9 mei weer in Brussel. Onderwerp van gesprek zijn de Griekse schulden en een reeks nieuwe maatregelen die de Grieken zouden moeten doorvoeren om in 2018 bepaalde economische doelstellingen te halen. Maar volgens Gabriel is het tijd om de vicieuze cirkel van de afgelopen jaren te doorbreken. "Iedereen weet dat deze schuldenverlichting er op enig moment zal moeten komen. Het slaat nergens op om daar keer op keer voor terug te deinzen," aldus de vicekanselier in een verklaring aan persbureau Reuters.

Gabriel weet zich gesteund door onder meer het Internationaal Monetair Fonds, dat al langer aandringt op schuldenverlichting voor Athene. Gabriel en het IMF vinden in dit pleidooi echter telkens de Duitse minister van financiën Wolfang Schaüble op hun weg, die meent dat een korting op de Griekse schuldenlast nergens voor nodig is.

'Praat met Grieken over schuldenverlichting'
'Praat met Grieken over schuldenverlichting' (Foto: ANP)

Middlesbrough na zeven jaar terug in Premier League

Na zeven jaar keert Middlesbrough terug in de Premier League. In een onderling duel om promotie werd Brighton & Hove Albion op afstand gehouden: 1-1. Burnley pakte zo de titel. Middlesbrough ging de laatste speelronde in de Championship in als nummer twee achter het al gepromoveerde Burnley. Maar in een onderling duel met de nummer drie Brighton, met evenveel punten, maar een minder doelsaldo moest Boro promotie veiligstellen.

Middlesbrough kwam al na 19 minuten voor, door een doelpunt van Cristian Stuani. Maar Brighton kwam, na rust, terug. Dale Stephens maakte na 55 minuten gelijk. Diezelfde Stephens kreeg vier minuten later direct rood toen hij onbesuisd inkwam. Daardoor moest Brighton met tien man verder.

Dat maakte het duel niet minder spannend. Na 90 minuten stond het 1-1 en had Brighton slechts één treffer nodig om promotie af te dwingen. In acht minuten blessuretijd was het daar ook een enkele keer dichtbij, maar het lukte niet, waardoor Boro promoveert en Brighton de play-offs ingaat (met Hull City, Derby County en Sheffield Wednesday).

Middlesbrough degradeerde in 2009 uit de Premier League, als nummer 19, samen met Newcastle United en West Bromwich Albion, maar is nu weer terug. Doordat Boro punten liet liggen en Burnley won van Charlton Athletic (3-0), kroont Burnley zich tot kampioen van de Championship.

Middlesbrough na zeven jaar terug in de Premier League (PRO SHOTS/Action Images)
Middlesbrough na zeven jaar terug in de Premier League (PRO SHOTS/Action Images)

Weer brugproblemen op Afsluitdijk

Voor de tweede dag op rij heeft de brug over de Stevinsluizen op de Afsluitdijk er de brui aan gegeven. Door een technisch probleem ging zaterdagmiddag het geopende brugdek niet meer dicht. Het verkeer kwam vanaf de Friese zijde richting Noord-Holland gedurende een dik half uur vast te staan.

Om 15.20 uur kwam er weer beweging in het brugdek en kon ook het verkeer weer vooruit.

Het is sinds begin mei de derde keer dat de brug met een storing te kampen had.

Weer brugproblemen op Afsluitdijk
Weer brugproblemen op Afsluitdijk (Foto: ANP)

Oorlogsslachtoffers Dam krijgen monument

Op 7 mei 1945 hadden duizenden mensen zich op de Dam in Amsterdam verzameld om de eerste bevrijders te verwelkomen. Na enige spanningen tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en de Duitse bezetters wordt rond 15.00 uur geschoten vanuit de Groote Club door de Duitse Kriegsmarine. Een schietpartij van zo'n twee uur volgt, 31 mensen vinden de dood en tientallen raken gewond.

Zaterdag wordt, 71 jaar na dato, een gedenkteken onthuld voor deze slachtoffers, van wie de identiteit lange tijd onbekend bleef. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam onthult het nieuwe monument, tussen de Nieuwendijk en het Damrak, in aanwezigheid van nabestaanden van de getroffenen. De namen van de doden staan in het plaveisel van de Dam, naar een ontwerp van designstudio Moniker.

Volgens de stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, die het initiatief nam voor het gedenkteken, hebben de slachtoffers nu met behulp van familieleden, onderzoek in de archieven en via getuigen "een naam, een gezicht en een verhaal" gekregen. "Voorheen ging men uit van 19 tot 22 doden, zoals vermeld in de krantenberichten van toen. Het bleken er 31."

Google en Oracle weer voor de rechter

Google en softwarebouwer Oracle zien elkaar maandag weer in de rechtbank. Het conflict tussen de twee bedrijven sleept al zes jaar en draait vooral om het gebruik door Google van delen van Java, software die door Oracle is ontwikkeld, schrijft de Wall Street Journal.

Het is de tweede keer dat Oracle klaagt over het zonder toestemming gebruiken van Java-software door Google. In 2012 bepaalde een jury dat Oracle gelijk had. De rechter besloot later echter dat er geen auteursrecht op de software zit. Sindsdien is al diverse keren een procedure gevoerd tegen deze beslissing.

Beide partijen zeggen dat ze zich inspannen voor innovatie op het gebied van softwareontwikkeling. Oracle zegt dat als Google Java gratis mag gebruiken, andere bedrijven worden ontmoedigd om te innoveren. De internetgigant uit Mountain View brengt daar echter tegen in dat een forse boete en licentiekosten programmeurs er juist van weerhouden om instrumenten te ontwikkelen om software 'met elkaar te laten praten' - zoals Google zelf deed met Java.

Er staan miljarden op het spel en de uitspraak van de rechter bepaalt bovendien voor een groot deel de nieuwe spelregels voor het ontwikkelen van software.

Google en Oracle weer voor de rechter
Google en Oracle weer voor de rechter (Foto: BuzzT)

Veel belangstelling voor inboedel circus Renz

De kijkdagen voor de veiling van de inboedel van het failliete circus Herman Renz trokken vrijdag en zaterdag relatief veel belangstelling. Bijna duizend mensen bezochten de circustenten die bij Uden waren opgezet voor de kijkdagen. De veiling van de circusspullen sluit dinsdag. Tot die tijd kunnen mensen online bieden.

"Het verbaast ons nog hoeveel serieuze kopers hier rondlopen", zei zaterdag een woordvoerder van het bedrijf Keros, dat de inboedel van het circus heeft opgekocht en naar de veiling brengt. Volgens hem zijn onder de belangstellenden veel buitenlandse mensen uit de entertainment-wereld, onder meer uit Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Polen.

De inboedel bestaat onder meer uit een 'pipowagen', vrachtwagens, twee tenten, kassa's, horecakeukens, en licht- en geluidsinstallaties.

Het circus ging vorig jaar oktober failliet. De Belastingdienst veilde eerder al de grote circustent, omdat het circus de fiscus niet kon betalen. De tent leverde 80.000 euro op. De veiling van de overige spullen is in handen van Troostwijk Veilingen.

Veel belangstelling voor inboedel circus Renz
Veel belangstelling voor inboedel circus Renz (Foto: ANP)

Den Bosch verovert zeventiende landstitel in 19 jaar

De hockeysters van Den Bosch hebben zaterdag voor de zeventiende keer in negentien jaar de landstitel veroverd. In de tweede finalewedstrijd van de play-offs waren de Bosschenaren met name in de eerste helft heer en meester; ze versloegen Amsterdam verdiend met 1-0. Maartje Paumen maakte vijf minuten voor tijd de winnende treffer. Het is de 6e landstitel onder leiding van coach Raoul Ehren.

De Bosschenaren mochten het zichzelf aanrekenen dat het zo lang 0-0 bleef. Ze raasden in de 1e helft over Amsterdam heen en creëerden de ene na de andere kans. Maartje Krekelaar schoot in de 2e minuut naast en Lieke Hulsen tipte enkele minuten later van dichtbij tegen de paal. Amsterdam-keepster Anne Veenendaal ranselde vervolgens een strafcorner van Maartje Paumen uit de bovenhoek.

De allergrootste kans was voor Marlies Verbruggen. Na een balonderschepping van Maartje Krekelaar op het middenveld belandde de bal na een snelle combinatie tussen Lieke Hulsen en Lidewij Welten in de cirkel bij Verbruggen, die Anne Veenendaal uitspeelde. Het publiek telde hem al, maar Verbruggen schoot op de buitenkant van de paal.

Amsterdam wist zich geen raad met de wervelstorm van Den Bosch, dat het doel onder vuur bleef nemen. De ploeg van Rick Mathijssen creëerde nauwelijks een kans. De hoofdstedelingen waren na rust ook een stuk sterker dan voor rust. In de tweede helft leek Amsterdam toch op voorsprong te komen, maar een rake slag van Julia Muller uit een strafcorner werd afgekeurd. Eerder was aan de andere kant van het veld ook al een goal van Lieke Hulsen afgekeurd.

Toch ging de overwinning naar Den Bosch. Maartje Paumen mocht vijf minuten voor tijd voor de drie keer aanleggen voor haar specialisme. Met een geslagen strafcorner maakte ze het karwei af. In de slotfase probeerden de Amsterdammers het nog wel met een vliegende keep, maar ze konden niet meer voorkomen dat Den Bosch de dik verdiende zeventiende landstitel binnensleepte.

Bloedmonster Prince voor beheerders erfenis

De advocaten die belast zijn met de nalatenschap van Prince, krijgen bloedmonsters om vermeende familiebanden te kunnen staven. Ze hebben hiervoor toestemming gekregen van een rechtbank.

Met het bloed, dat wordt geleverd door de lijkschouwer, kan DNA-onderzoek worden gedaan in het geval er zich mensen melden die claimen familie te zijn van de zanger en aanspraak maken op een deel van zijn erfenis, meldt Reuters.

Voorzover bekend heeft Prince geen kinderen. Er heeft zich wel al een vrouw gemeld die beweert zijn halfzus te zijn. Darcell Johnston zegt dezelfde moeder te hebben als de op 21 april overleden zanger en wil een deel van de erfenis.

Omdat het erop lijkt dat Prince geen testament had, wordt zijn nalatenschap waarschijnlijk verdeeld onder zijn zus en vijf halfbroers en -zussen. Nu heeft Johnston papieren ingediend bij de rechtbank waarmee zij aangeeft ook recht te hebben op een deel.

Bloedmonster Prince voor beheerders erfenis
Bloedmonster Prince voor beheerders erfenis (Foto: BuzzE)

Eerste zomerse dag van dit jaar

Zaterdagmiddag werd rond 13.20 uur in De Bilt, het centrale meetpunt van het KNMI, voor het eerst dit jaar de 25 graden bereikt. Dat betekent dat we officieel kunnen spreken van de eerste landelijke zomerse dag, melden de weerbureaus.

Vrijdag liep op een enkele plaatsen de temperatuur ook al op tot 25 graden, maar nog niet op het centrale meetpunt van het KNMI in De Bilt.

Het bereiken van de eerste zomerse dag op 7 mei is relatief vroeg. Sinds 1901 werd deze grens gemiddeld bereikt op 19 mei. Vorig jaar beleefden we de eerste zomerse dag op 11 mei. De vroegste datum waarop het 25 graden werd, is 14 april 2007.

Eerste zomerse dag van dit jaar
Eerste zomerse dag van dit jaar (Foto: ANP)

Polen protesteren tegen EU

Zeker duizend nationalisten en conservatieven zijn zaterdag in de Poolse hoofdstad Warschau de straat opgegaan voor een protest tegen de Europese Unie. De betogers vinden dat Brussel zich te veel probeert te bemoeien met de Poolse politiek.

Onder meer de door Brussel gewenste herverdeling van migranten is de demonstranten een doorn in het oog. "We zijn niet tegen Europa, maar we willen ons niets laten voorschrijven", zei een vijftigjarige ingenieur die meedeed aan de betoging. Maar ook van Europese bemoeienis met de binnenlandse Poolse politiek willen de betogers niets weten. Brussel en Warschau liggen al maanden overhoop over de rechts-conservatieve koers van de regering.

Polen protesteren tegen EU
Polen protesteren tegen EU (Foto: ANP)

Ploumen gaat naar Rwanda

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gaat dinsdag naar Rwanda voor een tweedaags bezoek. Dat maakte haar ministerie zaterdag bekend.

Ze bezoekt in het Afrikaanse land onder meer een Burundees vluchtelingenkamp en een gezondheidskliniek dat wordt ondersteund door het VN-bevolkingsfonds. Ook neemt ze deel aan het World Economic Forum on Africa.

In het vluchtelingenkamp Mahama in het zuidoosten van Rwanda verblijven bijna 50.000 Burundezen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in hun land. Ploumen spreekt er met vluchtelingen en medewerkers van hulporganisaties. Vorig jaar hebben Nederlandse waterexperts van het Dutch Surge Support Team geholpen bij het opzetten van de waterzuivering in het vluchtelingenkamp.

Ploumen gaat naar Rwanda
Ploumen gaat naar Rwanda (Foto: ANP)

sc Heerenveen gunt Van den Berg geen afscheid van fans

Een bittere pil voor Joey van den Berg, nu nog uitkomend voor sc Heerenveen. Afgelopen weekend namen de vertrekkende spelers afscheid tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Twee dagen later kreeg Van den Berg ook te horen dat hij wegmoet. Voor hem is er dus geen afscheid van de Friese achterban weggelegd.

Zaakwaarnemer Henk van Ginkel is dan ook woedend. "Het is een schande", zo liet hij aan Voetbal International weten. "Heerenveen heeft de uitstraling van een keurige club, maar zo ga je niet om met iemand die vier jaar lang alles heeft gegeven."

Van den Berg baalt vooral van het feit, dat hij geen afscheid heeft kunnen nemen. "Had het effe twee dagen eerder verteld, wat maakt dat nou uit. Ik heb vier jaar hier gespeeld en met de meeste supporters een goede band opgebouwd. Tot hen had ik me graag gericht met een woord van dank. Dat is me niet gegund. Jammer, het had anders gekund, maar ik lig er ook niet meer wakker van."

Na de wedstrijd van morgen, tegen ADO Den Haag, gaat Van den Berg op zoek naar een nieuwe broodheer. Er is voldoende interesse, maar er bestaat ook een mogelijkheid dat hij geen nieuwe club zal vinden. sc Heerenveen zou in dat geval ook weer in beeld kunnen komen. "Maar ik zal je zeggen dat SC Heerenveen voor mij niet de enige club in Nederland is. Als de liefde niet van twee kanten komt, houdt alles op. Ik maak me geen zorgen en ga er van uit dat ik komend seizoen bij een mooie club speel."

Vrouw wandelt bouwput in door smartphone

Een 23-jarige voetgangster is in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Duitse plaats Ulm in een bouwput gevallen omdat ze druk in de weer was met haar smartphone. Ze zag een afzetting totaal over het hoofd en verdween in de diepte, zo deelde de politie zaterdag mee.

De voetgangster is uit voorzorg voor een onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe diep de bouwput is.

Vrouw wandelt bouwput in door smartphone
Vrouw wandelt bouwput in door smartphone (Foto: BuzzO)

De Boer traint met selectie op gortdroge grasmat

Ajax moet morgenmiddag van De Graafschap winnen om de 34e landstitel veilig te kunnen stellen, maar trainer Frank de Boer is er niet helemaal gerust op. De temperatuur bereikte de afgelopen dagen zomerse waarden, waardoor de oefenmeester voor een slechte grasmat op De Vijverberg vreest.

De Boer denkt dat de Superboeren het gras nu niet maaien en op de wedstrijddag niet te besproeien. Om niets aan het toeval over te laten heeft de trainer op sportpark De Toekomst zijn maatregelen genomen. "Om daarop te zijn voorbereid, heb ik gevraagd hier in Amsterdam het trainingsveld niet te sproeien en hebben we op een droog veld getraind", liet hij aan De Telegraaf weten.

Ajax heeft in het verleden slechte ervaringen gehad met centimeters hoge en gortdroge grasvelden. Aan de andere kant zou De Graafschap zijn reputatie gedeeltelijk kunnen vergooien. Een groot deel van Nederland zal morgen de kampioenswedstrijd op de Vijverberg volgen, dus een slechte mat zou niet best zijn.

Bandenprikker Westland aangehouden

De politie heeft een negentienjarige jongen uit 's-Gravenzande aangehouden op verdenking van vernieling van bijna driehonderd autobanden. Van de bandenprikker waren sinds enkele dagen beelden van bewakingscamera's in omloop. Op basis van die beelden en andere informatie, waaronder getuigenverklaringen, kon de jongen worden opgepakt.

De bandenprikker was actief in de gemeente Westland sinds de zomer van vorig jaar. Hij sloeg toe in Monster, 's-Gravenzande en Naaldwijk en dupeerde honderden autobezitters. Op de auto's liet hij vaak de naam Slash achter.

De jongen is vrijdagavond aangehouden, maar waar dat was wil de politie niet zeggen. Ook wil ze niets kwijt over "verschillende voorwerpen" die in zijn woning in beslag zijn genomen.

De recherche gebruikt het weekend om de verdachte te horen. Hij wordt waarschijnlijk maandag voorgeleid, zegt een politiewoordvoerder.

Bandenprikker Westland aangehouden
Bandenprikker Westland aangehouden (Foto: ANP)

'Opkomst Trump vergelijkbaar met Fortuyn'

De opkomst van Donald Trump in de Verenigde Staten is te vergelijken met die van Pim Fortuyn in ons land in 2001 en 2002. Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond. Beiden werden onderschat als kiezersmagneet.

De aantrekkingskracht van Fortuyn op de kiezers werd destijds in de media en de politiek lange tijd niet gezien. Dat kwam volgens De Hond doordat "men zich niet kon inleven in die groepen van het electoraat waar men zelf niet toebehoort". Datzelfde is nu weer aan de gang, niet alleen in Nederland maar in "alle westelijke democratieën".

De Hond denkt dat na de volgende verkiezingen in Nederland nog een moeilijke situatie kan ontstaan als "de kiezers van de grootste of een na grootste partij niet aan hun trekken komen" als het op het vormen van een regering aankomt. Het gaat vooral om mensen "met lage opleiding, die zich het meest bedreigd voelen (zowel in hun financiële bestaanszekerheid als in hun manier van leven) door de wereldwijde veranderingen in samenleving en economie".

'Opkomst Trump vergelijkbaar met Fortuyn'
'Opkomst Trump vergelijkbaar met Fortuyn' (Foto: ANP)

Oud-presidentskandidaat Bob Dole steunt Trump

Bob Dole, de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 1996, heeft vrijdag (lokale tijd) zijn steun uitgesproken voor Donald Trump. Volgens Dole is Trump de beste kandidaat voor de Republikeinse Partij om op 8 november het Witte Huis op de Democraten te heroveren, zo meldde het campagneteam van de New Yorkse vastgoedmagnaat.

"We moeten ons als partij verenigen om Hillary Clinton te verslaan", aldus Dole, die in de verkiezingen van 1996 werd verslagen door de Democraat Bill Clinton.

Oud-presidentskandidaat Bob Dole steunt Trump
Oud-presidentskandidaat Bob Dole steunt Trump (Foto: ANP)

Terugkomst Mattie Valk in ether nog onbekend

Het is niet bekend wanneer Mattie Valk terugkeert op Qmusic. Volgens zijn collega Wietze de Jager is het aan Mattie zelf om aan te geven wanneer hij weer aan het werk kan. "We hebben nog geen datum waarop hij weer terug is", zei Wietze vrijdag in RTL Late Night.

Mattie maakte maandag bekend dat hij niet de biologische vader is van de veel te vroeg geboren tweeling die zijn vriendin Kirsten eind maart op de wereld zette. Die boodschap kwam ook bij Wietze hard aan. "Het is vreselijk. Ik heb er ook geen woorden voor." Wietze was waarschijnlijk eerder al op de hoogte, maar wilde niet laten weten wanneer hij het nieuws hoorde.

Wietze vond Matties brief, die hij maandag op Qmusic voorlas, 'ijzersterk'. "Ik vond het ook wel slim. Gewoon de angel eruit trekken, dit is het verhaal. Ik heb hem aan de telefoon gehad en hij zei: ik wil het zo doen."

Respect
Het enige wat Wietze voor zijn maatje kan doen, is hun programma Mattie & Wietze blijven maken. "Ik kan hem hierin ook niet helpen, zo veel contact heb ik nou ook weer niet met hem. Hij heeft zijn familie en andere goede mensen om hem heen. Het beste dat ik kan doen is het programma blijven maken, zo goed en leuk mogelijk."

Een item over 'koekoekskinderen' zit er volgens Wietze niet in. "Zijn verhaal doet mij natuurlijk ook veel, maar het voelt niet goed om er veel over te gaan praten. Het komt te dicht bij het verhaal van Mattie, uit respect wil ik het daar niet over hebben. Ik geef hem de ruimte."

Terugkomst Mattie Valk in ether nog onbekend
Terugkomst Mattie Valk in ether nog onbekend (Foto: BuzzE)

A1 weer open na plaatsing brug bij Muiderberg

De A1 bij Muiderberg is zaterdagochtend weer opengesteld voor verkeer. Vanaf 09.00 uur ging de weg weer open in de richting van Amsterdam naar Amersfoort. Een uurtje later ging ook de weg in de andere rijrichting weer open, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vrijdagavond ging de A1 dicht, omdat er een nieuwe spoorbrug moest worden geplaatst. De nieuwe brug was nodig voor de verbreding van de A1. Aanvankelijk zou de weg zaterdag om 12.00 uur weer opengaan. Maar de operatie verliep voorspoedig, zodat de klus eerder was geklaard.

De nieuwe brug, die sinds 2014 naast de snelweg werd opgebouwd, werd verplaatst over een afstand van zo'n 400 meter om het op zijn plek te brengen. Dat gebeurde met een slakkengangetje van 1 meter per minuut. Het gevaarte werd met speciale voertuigen op zijn plaats gereden.

Grootste object ooit
De brug gaat De Zandhazenbrug heten. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is 'zandhazen' de bijnaam van de inwoners van Muiderberg, dat op een zandrug ligt.

Het is volgens Rijkswaterstaat het grootste object dat ooit door mensen is verplaatst. De brug heeft een lengte van 255 meter en een hoogte van 55 meter. Hij weegt 8400 ton en bevat volgens Rijkswaterstaat net zoveel staal als de Eiffeltoren.

Nadat de brug was geplaatst, moest de snelweg weer in orde worden gemaakt. Zo moesten onder meer de vangrails en verlichting worden teruggeplaatst. Die waren eerder weggehaald om ruimte te maken voor het gevaarte.

A1 weer open na plaatsing brug bij Muiderberg
A1 weer open na plaatsing brug bij Muiderberg (Foto: ANP)

Google en Honeywell begraven strijdbijl

Google en Honeywell hebben de strijdbijl begraven. Dat meldt The Register. De twee bedrijven waren in een felle patentstrijd verwikkeld om slimme thermostaten. Google heeft de Nest, terwijl Honeywell een eigen slimme thermostaat op de markt bracht. De twee bedrijven hebben nu overeenstemming bereikt over het gebruik van elkaars patenten.

De details van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt. Het is dus niet duidelijk of er geld is betaald door een van beide partijen.

De kwestie werd in 2012 voor de rechter gebracht door Honeywell die beweerde dat Nest inbreuk maakte op een patent op de gebruikersinterface en de bediening op afstand. Nest daarentegen zei destijds dat Honeywell probeerde de concurrent een stok in de wielen te steken. Na de overname van Nest door Google kwam het tot een slepende rechtszaak, die nu eindelijk is afgerond.

Google en Honeywell begraven strijdbijl
Google en Honeywell begraven strijdbijl (Foto: BuzzT)

'Nederland warmste regio van Europa'

Met een temperatuur die op sommige plaatsen tot rond de 27 graden kan oplopen, vormt Nederland samen met Duitsland en België zaterdag de warmste regio van Europa, aldus MeteoGroup.

In de landen rond de Middellandse Zee blijft de temperatuur steken tussen de 16 en 19 graden in Portugal en maximaal 25 graden in Italië en Griekenland.

In De Bilt haalt het kwik zaterdag 27 graden. Als dit gebeurt, beleven we de eerste officiële zomerse dag van het jaar. In de duinen van Zuid-Holland en aan de Belgische grens kan het lokaal zelfs 28 graden worden, zegt Weeronline.

De warmte houdt in Nederland zeker tot dinsdag aan, wanneer er weer wat bewolking het land binnenkomt en er kans is op een lokale regen- of onweersbui. In de dagen voor Pinksteren lijkt het koeler te gaan worden.

'Nederland warmste regio van Europa'
'Nederland warmste regio van Europa' (Foto: ANP)

Dieven verlaten als laatste brandende stad

Ondanks een bevel van de autoriteiten bevinden zich nog steeds mensen in de brandende Canadese stad Fort McMurray, in de provincie Alberta. De politie speurt in de verlaten stad en treft nog steeds mensen aan die zich hebben verborgen, inwoners maar ook dieven voor wie de uitgestorven stad een paradijs is.

De Canadese omroep CBC meldde dat er ook vrijdag weer een complete familie werd gevonden, ouders en drie kinderen, die zich had verstopt. Tegen de politie vertelde ze dat ze vond geen gevaar te lopen. Vlak daarna werden een oude man en zijn hond die zich hadden verschanst, gevonden. Inmiddels hebben de circa 80.000 inwoners na het gebod daartoe de stad verlaten. Ter vergelijking, in Nederland telt het Overijsselse Hengelo ongeveer 80.000 inwoners.

In Fort McMurray zijn al drie woonwijken aan de vlammen ten prooi gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet zeker. Het vuur is ontstaan in een bosgebied bij de stad. De oliewinning vlakbij Fort McMurray is stilgelegd. Experts schatten de schade door het vuur op omgerekend 6 miljard euro.

Dieven verlaten als laatste brandende stad
Dieven verlaten als laatste brandende stad (Foto: ANP)

VN-gezant in Irak meldt vondst massagraven

De speciale VN-afgezant in Irak heeft de vondst van meer dan vijftig massagraven gemeld op plaatsen die voorheen in handen waren van Islamitische Staat. Jan Kubis meldde de Veiligheidsraad in New York vrijdag dat er opnieuw bewijs is van gruwelijke daden door IS in Irak.

In de stad Ramadi werden volgens de Slowaakse gezant Jan Kubis zelfs op een voetbalveld drie graven blootgelegd die de overblijfselen van minstens veertig doden bevatten, zo meldde de nieuwszender Al Jazeera. De stad werd enkele weken geleden heroverd op de islamitische extremisten.

De Iraakse strijdmacht verovert nog steeds gebieden die IS in handen had, met name in de provincie Nineveh. De soldaten worden gesteund door Koerdische milities. Een van de belangrijkste doelen van de aanvallen is de herovering van Mosul, de op twee na grootste stad van Irak nabij de grens met Turkije. Islamitische Staat veroverde Mosul in de zomer van 2014.

VN-gezant in Irak meldt vondst massagraven
VN-gezant in Irak meldt vondst massagraven (Foto: ANP)

Weer autobranden in Ede

In Ede zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw auto's uitgebrand. In totaal gingen vier auto's in vlammen op die geparkeerd stonden aan de Dijkhof in de wijk Veldhuizen. De politie gaat uit van brandstichting, zei een woordvoerder.

De brandweer kreeg de melding rond 02.15 uur. Na een uur waren de branden geblust, maar de voertuigen zijn totaal uitgebrand.

Door de hitte is een raam van een woning gesprongen en raakte een garage licht beschadigd. Niemand raakte gewond.

Afgelopen tijd was het herhaaldelijk onrustig in de wijk Veldhuizen, waarbij auto's in brand werden gestoken. Een groep van tientallen jongeren - meestal van Marokkaanse komaf - zorgde voor ongeregeldheden rond een leegstaand winkelcentrum. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht en dat inmiddels is gesloten.

De politie denkt dat de laatste brandstichting te maken heeft met de onrust. "Het zou heel toevallig zijn als het er niet mee te maken heeft", aldus de zegsman. De politie roept getuigen op zich te melden.

De gemeente stelde eerder deze week voor de wijk Veldhuizen een samenscholingsverbod in.

Weer autobranden in Ede
Weer autobranden in Ede (Foto: ANP)

'Wapenstilstand Aleppo met 72 uur verlengd'

Het staakt-het-vuren in de Syrische stad Aleppo wordt met 72 uur verlengd. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA heeft het Russische ministerie van Defensie dit bevestigd. Het 'regime van stilte', zoals de kwetsbare wapenstilstand wordt genoemd, geldt ook voor de noordelijke kustprovincie Latakia en gaat in op zaterdagnacht 1 uur (lokale tijd).

Sinds woensdag geldt er een staakt-het-vuren in Aleppo. In Latakia zwijgen de wapens sinds 29 april, nadat een uitgebreidere wapenstilstand voor het westen van Syrië werd verbroken. De Verenigde Staten en Rusland, die respectievelijk de oppositie en de Syrische regering steunen, zijn nauw betrokken bij de onderhandelingen voor het staakt-het-vuren.

'Wapenstilstand Aleppo met 72 uur verlengd'
'Wapenstilstand Aleppo met 72 uur verlengd' (Foto: ANP)

Turkije weigert visum en boort olympische droom de grond in

De olympische droom van de Nigeriaanse worstelaarster Blessing Onyebuchi is hardhandig de grond ingeboord door de Turkse autoriteiten. Het laatste olympisch kwalificatietoernooi wordt deze week in Istanbul gehouden en Onyebuchi zou daar meedoen. Daar dachten de Turken echter anders over.

"Ik heb zojuist de Turkse ambassade in Abuja (de Nigeriaanse hoofdstad, red.) verlaten", aldus Daniel Igali, president van de Nigeriaanse worstelbond. "Daar heb ik twee dagen lang alles geprobeerd om een visum te krijgen voor Onyebuchi, haar coach Victor Kodei en mijzelf, zodat we op het laatste OKT van de partij konden zijn. Helaas moet ik mededelen dat het me niet is gelukt om een visum voor ons te krijgen", aldus de teleurgestelde president. 

"Helaas betekent dit het einde van de droom van Onyebuchi, die jarenlang alles heeft gegeven om op de Olympische Spelen voor Nigeria uit te komen. Dat Turkije de visa simpelweg geweigerd heeft, nadat wij alle documenten die gevraagd werden hebben overhandigd, is simpelweg vernederend. Dit gaat absoluut een staartje krijgen, want hier ga ik zeker mee naar de wereldworstelbond en het Internationaal Olympisch Comité", foetert Igali. 

"We hebben weken geleden alle documenten al opgestuurd naar de ambassade, maar toch roepen ze nu dat ze nog vijf dagen nodig hebben om achtergrondcontroles uit te voeren. Daar hebben ze al weken de tijd voor gehad, waar zijn ze dan in vredesnaam mee bezig geweest?!", briest Igali in Nigeriaanse media. 

Nigeria is in het worstelen bij de vrouwen aan een grote opmars bezig. In 2008 deed er één vrouw mee aan de Spelen, in 2012 waren het er twee en in Rio zullen ze in vijf van de zes gewichtsklassen van de partij zijn. Alleen Onyebuchi ontbreekt en dat is bijzonder zuur voor haar: vorige maand verloor ze op het Afrikaans OKT in de beslissende wedstrijd op één puntje van Annabelle Ali uit Kameroen.

Vervolgens werd alles uit de kast getrokken om geld bij elkaar te krijgen voor de reis naar Istanbul, waar zij als enige Nigeriaanse worstelaarster naartoe zou gaan - de rest plaatste zich via het WK van vorig jaar en het Afrikaans OKT van vorige maand. Op het laatste moment kreeg men precies genoeg geld bij elkaar voor de reis, waarna alleen de visa nog geregeld moesten worden...een formaliteit, zo dacht men tot Turkije daar anders over besloot.

Politiek boos op dhimmi-gemeente

In de Tweede Kamer is ontzet gereageerd op het plan van de gemeente Ede om de eigen problemen uit te besteden aan de Marokkaanse consul. De burgemeester zou hiermee in feite toegeven dat Marokko de baas is in deze -nu nog- Nederlandse gemeente.

Sinds enige tijd zorgen voornamelijk Marokkaanse jongeren voor de nodige overlast. Er hangt een intimiderende sfeer aan de westbank westflank van de Veluwe. Politie wordt aangevallen, journalisten worden gestenigd en afgelopen nacht gingen er weer vier auto's in vlammen op.

Het excuus van de 'jongeren' is het sluiten van een Marokkaans theehuis. Deze gelegenheid, waar geen huur voor betaald werd en waar gratis gebruik van kon worden gemaakt, staat in een verpauperd winkelcentrum, dat binnenkort gesloopt gaat worden. De kansparels beschouwden ditzelfde winkelcentrum tevens als hun rechtmatige hangplek. Nu dit dreigt te verdwijnen zijn ze woedend en is er dagelijks een Arabische lente te zien in de bijbelgordel.

Burgemeester Cees van der Knaap (CDA, uiteraard) heeft nu de hulp ingeroepen van Khalid Guelzim van het Marokkaanse consul. Deze zou zich in de problematiek moeten gaan verdiepen en -waar nodig- een kopje thee met de doerakken moeten gaan drinken.

Vanuit de Tweede Kamer komt weinig begrip voor deze 'oplossing'. Zo vindt PvdA-prominent Ahmed Marcouch dat het lokaal gezag 'onder geen beding uit handen moet geven aan een diplomaat van een ander land'. Zijn collega van de VVD, Malik Azmani, snapt ook helemaal niets van de beslissing. "Dat de hulp van de Marokkaanse consul moet worden ingeroepen door Ede is een brevet van onvermogen", aldus Azmani. ,"Het is 'not done' als je dát vraagt aan de Marokkaanse overheid".

Jongerenwerker Ibrahim Wijbenga, die zelf nooit te beroerd is om zijn mond open te trekken, noemt het een discutabele beslissing. "Als Turkije zich met Turken hier bemoeit, hebben we het gelijk over de Lange Arm van Erdogan en nu halen we zelf de Lange Arm van Marokko in huis?! Dat is vreemd".

De mooiste quote kwam verrassend genoeg echter van PVV'er Machiel de Graaf: "Dit is schandalig. Bel dan meteen de koning van Marokko of hij Willem-Alexander wil vervangen".

Zondagmiddag gaan een paar Marokkanen en andere mensen die daar behoefte aan hebben een stukje wandelen uit protest tegen de rellen.

Campina helpt boeren aan mestvergister

Zuivelgigant FrieslandCampina gaat duizend boeren helpen aan een mestvergistingsinstallatie, waarmee ze op de boerderij mest kunnen omzetten in elektriciteit. Dat zegt topman Roelof Joosten zaterdag in Trouw.

Het bedrijf doet dat om aan de klimaatdoelstellingen tegemoet te komen en de CO2-uitstoot van de melkveesector te verlagen. "10 procent van de CO2-uitstoot van FrieslandCampina komt van fabrieken, 90 procent vindt plaats op de boerderij", zegt Joosten.

De aanschaf van een mestvergister is duur. De installatie kost 300.000 euro voor een boerderij met honderd koeien. Hoe meer koeien, hoe duurder het wordt.

Sinds op 1 april vorig jaar het melkquotum is vervallen, zijn boeren meer gaan produceren en hebben ze dus ook meer koeien aangeschaft. Maar tegelijk hebben ze te maken met een limiet aan de hoeveelheid mest die hun bedrijf produceert.

Campina helpt boeren aan mestvergister
Campina helpt boeren aan mestvergister (Foto: ANP)

Kroes: wetgever loopt achter

"De wetgever loopt per definitie achter bij technologische ontwikkelingen." Dat zegt Neelie Kroes zaterdag in De Telegraaf. Ze noemt het daarom logisch dat de omstreden taxidienst Uber, waar ze adviseur van wordt, met de rechter te maken heeft gekregen.

Het bedrijf bestormde de markt zonder met de wetgever in overleg te gaan over het aanpassen van de taxiwetten. En dat was niet zo handig, meent Kroes. "Daar hebben ze soms geen geduld voor gehad. (..) De top van Uber ziet in dat het begintijdperk toen ze als een soort cowboys probeerden alles in beweging te krijgen, voorbij is."

Volgens haar duurde het vrij lang voordat beleidsmakers door hadden dat de diensten van Uber positieve effecten hadden zoals terugdringen van milieuvervuiling en vermindering van parkeerproblematiek.

Kroes wordt voorzitter van een belangrijke adviesraad van Uber. De voormalig minister en eurocommissaris gaat het taxibedrijf adviseren over zaken als regelgeving en mededinging.

Kroes: wetgever loopt achter
Kroes: wetgever loopt achter (Foto: ANP)

Verrassende keuze wildcards Olympische Spelen Rio

Na de internationale gymnastiek- en turnbond heeft ook de wereldtaekwondobond WTF de wildcards voor de Olympische Spelen van komende zomer uitgedeeld. De zogenaamde 'Tripartite Commission' van het Internationaal Olympisch Comité bepaalt welke landen wildcards krijgen, doorgaans op voorspraak van de internationale sportbonden. Landen moeten hier een aanvraag voor indienen en alleen landen met maximaal acht deelnemers op de vorige twee Spelen mogen zo'n aanvraag indienen.

Voor het taekwondo was in elk van de acht gewichtsklassen - vier bij de mannen en vier bij de vrouwen - één plek open. Gastland Brazilië mocht vier gewichtsklassen kiezen waarin ze een atleet mochten sturen, waarna de overige vier klassen een wildcard toegedicht kregen.

Die wildcards zijn voor Somalië, Haïti, Nepal en Honduras, waardoor in één klap drie nieuwe landen zich geplaatst hebben voor de Spelen van Rio - alleen Honduras was al geplaatst in een andere sport. Vooral de keuze voor de Somaliër Faisal Jeylani Aweys in de klasse tot 68 kilogram bij de mannen is opvallend.

Dat is namelijk de klasse waarin de Afghaan Rohullah Nikpai in 2012 brons won, vier jaar nadat hij één klasse lichter met brons de eerste olympische medaille ooit voor Afghanistan won. Nikpai werd onlangs uitgeschakeld in het Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi, maar algemeen werd wel verwacht dat hij een van de wildcards zou krijgen. De commissie besloot echter voor Aweys te kiezen, die op het Afrikaanse OKT eerder dit jaar nota bene in de klasse tot 58 kilogram uitkwam.

Overigens is een van de andere wildcards voor de Nepalese Nisha Rawal. Zij komt uit in de klasse boven 67 kilogram en is in Rio dus een directe concurrent van de Nederlandse Reshmie Oogink. 

'Red Bull gaat het meest profiteren van regelwijzigingen'

Het goede nieuws houdt maar niet op voor onze Nederlandse Formule 1-coureur Max Verstappen. Althans, wanneer we Red Bull-adviseur Helmut Marko mogen geloven. Een paar dagen na Verstappen's plotselinge promotie van Toro Rosso naar Red Bull laat Marko weten dat zijn nieuwe team het grootste profijt zal hebben van de regelwijzigingen die voor 2017 in de planning staan. "Wij zullen waarschijnlijk het meest profiteren," stelt de Oostenrijker. "Want het verleden heeft aangetoond dat wanneer er regelwijzigingen zijn, wij altijd een voorsprong hebben." 

Concurrent Mercedes is de grootste tegenstander van de regels. Marko heeft daar weinig begrip voor. "Dat is omdat ze hun voorsprong willen vasthouden. Door de nieuwe regels kunnen andere teams het gat dichten." En het gat dichten is wat Red Bull zal doen volgens Marko, wanneer het verschil in motorprestatie niet te groot is. "Als het gat niet meer dan 0,3 seconde is, hebben we alle kans van de wereld om iets met ons chassis te doen. Dat zou ons terug in de positie brengen om races te winnen en om te vechten voor het kampioenschap. Maar dan moeten de nieuwe regels wel worden uitgevoerd zoals afgesproken en opgeschreven."

Enig eigen belang bij de regelveranderingen geeft Marko dan ook grif toe. "Als eerste willen we weer competitief zijn. Maar daarbij willen we ook gewoon meer opwindende races zien, geen voorspelbaarheid." Maar dit jaar zien we toch leuke races? "Alleen in het middenveld," zegt Marko. "Daar is het racen opwindend. Maar als het neerkomt op wie de race zal winnen, weten we allemaal dat het een Mercedescoureur zal zijn. Wie van hen als eerste de eerste bocht doorkomt zal winnen. Hopelijk zal dat veranderen." 

Maar ook het restant van het lopende seizoen ziet Marko met optimisme tegemoet. "We kijken enorm uit naar de komende upgrade van onze power unit en zijn benieuwd hoe krachtig die zal zijn. We zijn optimistisch. Als we de cijfers mogen geloven zou het ons terug in een positie moeten brengen waarin we races kunnen winnen op circuits als Singapore of Hongarije, banen zonder lange rechte stukken." De upgrade staat door Renault gepland voor de Grand Prix van Canada, die wordt verreden op zondag 12 juni.    

Agenten gewond bij arrestatie man met mes

Een agent is vrijdagnacht gewond geraakt toen hij met een mes in zijn been werd gestoken, meldt de politie. Dit gebeurde bij de aanhouding van de verdachte in de Berkenlaan in het Zuid-Limburgse Bunde.

De politie kreeg iets voor 01.00 uur een melding over een man die met een mes in de tuin van zijn woning zat, vermoedelijk onder invloed van alcohol. Toen de agenten over wilden gaan tot arrestatie stak de verdachte een agent in zijn been en verwonde vervolgens nog drie agenten, die lichtgewond aan hun arm raakten. Ook de verdachte raakte gewond bij de aanhouding.

Alle betrokkenen zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De lichtgewonde agenten hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. Het is op dit moment onbekend hoe ernstig het letsel is van de agent die in zijn been is gestoken. De verdachte zit vast.

Agenten gewond bij arrestatie man met mes
Agenten gewond bij arrestatie man met mes (Foto: ANP)

Kenia sluit grootste twee vluchtelingenkampen

Kenia gaat de grootste twee vluchtelingenkampen van het land sluiten. Het Oost-Afrikaanse land doet dit vanwege de "zeer zware" lasten van de kampen op de economie, veiligheid en het milieu.

In Kenia verblijven momenteel zo'n 600.000 vluchtelingen, overwegend uit buurland Somalië. Volgens de autoriteiten vormt de langzame repatriëring van de vluchtelingen een gevaar, omdat de kampen een schuilplaats bieden voor militanten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab. Hulporganisaties menen dat een massale terugkeer van de vluchtelingen nog niet mogelijk is door de onveilige situatie in Somalië en het gebrek aan voorzieningen daar.

Eind 2014 zetten Kenia, de VN en Somalië een programma op om de vrijwillige terugkeer van Somalische vluchtelingen naar hun thuisland te bevorderen. Sindsdien hebben tienduizenden hiervan gebruik gemaakt.

De twee kampen, Dadaab em Kakuma, worden zo snel mogelijk gesloten. De overheidsdienst voor vluchtelingenzaken is al opgeheven. Dadaab, dat in 1991 werd geopend, is een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld.

Kenia sluit grootste twee vluchtelingenkampen
Kenia sluit grootste twee vluchtelingenkampen (Foto: ANP)

Trump getuige in rechtszaak Trump University

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is van plan persoonlijk te komen getuigen in de rechtszaak die is aangespannen tegen hem en zijn ter ziele gegane Trump University. Dat bevestigde zijn advocaat vrijdag (lokale tijd).

De vastgoedmagnaat wordt ervan beschuldigd mensen te hebben opgelicht die tot 35.000 dollar (ruim 30.000 euro) betaalden voor een seminar over vastgoed. De zogenaamde Trump University bestond van 2005 tot 2011. Er kwamen in die periode circa 5000 studenten op af.

Volgens de aanklagers was het helemaal geen opleiding en voldeed het niet aan wat de studenten vooraf werd beloofd. Trump zelf verscheen in reclamespots om mensen naar de instelling te lokken.

De rechtszaak begint op 28 november in San Diego, drie weken nadat Trump het in de Amerikaanse presidentsverkiezingen opneemt tegen de Democratische kandidaat, naar alle waarschijnlijkheid Hillary Clinton.

Trump getuige in rechtszaak Trump University
Trump getuige in rechtszaak Trump University (Foto: ANP)

Nvidia kondigt de GeForce GTX 1080 en 1070 aan

Nvidia heeft vannacht de eerste generatie Pascal-GPU's aangekondigd. De GeForce GTX 1080 en 1070 zullen beide sneller dan de huidige Titan X zijn.

De GeForce GTX 1080 heeft een rekenkracht van 9 TFlops, de GTX 1070 biedt 6,5 TFlops. De oude Titan X gaf 6,1 TFlops waardoor beide kaarten dit oudje voorbijsnellen. Veel over de GTX 1070 wilde Nvidia niet kwijt, het merendeel van de info gaat alleen over de nieuwe GTX 1080. Het grote verschil tot nu toe bekend is het gebruikte geheugen. De 1080-variant krijgt GDDR5X geheugen. Dit geheugen biedt veel hogere snelheden, in dit geval 2500 MHz. Deze snelheid zal bij de 1070 dus lager liggen, want die gebruikt GDDR5-geheugen.

De kaarten hebben een nieuwe technologie waardoor Pascal GPU's 3D-beelden tegelijkertijd vanuit meer gezichtspunten kunnen berekenen. Dit is vooral nuttig bij VR. Nvidia meldt dat de GTX 1080 2x zo snel en 3x zo efficiënt is als de Titan X in VR-toepassingen.

Het stroomverbruik is ook afgenomen ten opzichte van de Titan X. Deze heeft 250 watt nodig, de GTX 1080 vindt 180 watt al genoeg. Prijzen zijn ook bekendgemaakt. De GeForce GTX 1080 gaat 599 dollar kosten. Er is ook een 'Founders Edition' waarmee je beter zou kunnen overklokken, die kost 699 dollar. Deze kaarten zijn vanaf 27 mei te verkijgen. De GeForce GTX 1070 komt 10 juni uit en gaat 379 dollar kosten, de overklok-editie 449 dollar.

Nvidia GTX 1080 performance (Foto: Nvidia)

  GTX 1080 GTX 980
Codenaam GP104 GM204
Architectuur Pascal Maxwell 2
CUDA Cores 2560 cores 2048 cores
Kloksnelheid 1607 MHz 1127 MHz
Kloksnelheid boost 1733 MHz 1216 MHz
Productieprocedé 16 nm 28 nm
 
Geheugengrootte 8192 MB 4096 MB
Type geheugen GDDR5X GDDR5
Geheugensnelheid 2500 MHz 1750 MHz
Geheugencontroller 256 bit 256 bit
Bandbreedte 320 GB/s 224 GB/s
 
DirectX DirectX 12 feature level 12_1 DirectX 12 feature level 12_1
SLI Ja Ja
 
Interface PCI-Express 3.0 x16 PCI-Express 3.0 x16
Extra power-connector Ja Ja
Type power connector(s) PEG8 2x PEG6
Maximaal stroomverbruik (TDP) 180 W 165 W
Lengte 27 cm 26.5 cm

FOK! Wat een weer: zomers warm

We zitten midden in de lente, maar het lijkt wel zomer met temperaturen tussen de 22 en 26 graden. Net als de voorgaande dagen is het vandaag zonnig, hoewel er ook wat stapelwolken kunnen ontstaan in het zuidwesten van het land. De wind is matig en komt uit het zuidoosten.

Zon op 05:58
Zon onder 21:15
Zonkracht

 5 / 3

Ik kreeg van sneakydeserrt een prachtig panorama van het strand in Scheveningen. Even klikken voor het origineel!

Panorama Scheveningen strand (Foto: sneakydesert)
Panorama Scheveningen strand (Foto: sneakydesert)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1824 Ludwig van Beethoven dirigeerde de eerste uitvoering van zijn Negende Symfonie, ondanks dat hij doof was.
1862 Het centrum van Enschede werd verwoest door een brand.
1895 Aleksandr Popov gaf een demonstratie radiotelegrafie.
1946 Anton Mussert werd op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd.
1950 Ajax werd verslagen door Heerenveen met 6-5, ondanks dat de laatste club een half uur voor tijd nog met 5-1 achterstond.


Docu over Anton Mussert.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.