FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 april 2016

Uitbraak gevangenen na aardbeving Ecuador

Na de verwoestende aardbeving zaterdagavond in Ecuador zijn ongeveer honderd gedetineerden uit een gevangenis ontsnapt. Dit liet minister van Justitie Ledy Zuñiga via Twitter weten.

Ongeveer dertig gevangenen konden na de uitbraak uit de gevangenis van Portoviejo in de westelijke provincie Manabi weer gepakt worden, zei hij. Manabi is een van de zwaarst getroffen regio's van de aardbeving met een kracht van 7,8 in het Zuid-Amerikaanse land. Minstens 238 mensen kwamen volgens de laatste gegevens om het leven. Zeker 1557 mensen raakten gewond.

Uitbraak gevangenen na aardbeving Ecuador
Uitbraak gevangenen na aardbeving Ecuador (Foto: ANP)

Barcelona verliest ondanks jubileumgoal Messi

FC Barcelona is het spoor volledig bijster in de Primera División. Tegen Valencia ging de Spaanse koploper in competitieverband voor de derde speelronde op rij onderuit. De jubileumtreffer van Lionel Messi bleek niet voldoende. Het werd 1-2. 

Met de wetenschap dat concurrenten Atlético Madrid en Real Madrid dit weekend allebei wonnen, ging Barça in de openingsfase fel van start. De thuisploeg creëerde mogelijkheden via Neymar en Lionel Messi, die hun pogingen gekeerd zagen worden door keeper Diego Alves. Aan de andere kant was Rodrigo gevaarlijk namens Valencia, maar hij miste het doel.

Kort nadat Luis Suárez een goede mogelijkheid niet benutte en Alves opnieuw Messi van scoren afhield, werd het na 26 minuten 0-1 voor Valencia. Guilherme Siqueira wilde de bal in het strafschopgebied afspelen op een teamgenoot, waarbij Ivan Rakitic de bal vervolgens ongelukkig van richting veranderde en zijn eigen doelman passeerde.

Met die stand leken beide teams te gaan rusten. Santi Mina dacht daar echter anders over; hij rondde op aangeven van Dani Parejo af na een prima aanval over de rechterflank. Na rust slaagde Barcelona erin om de bezoekers weer onder druk te zetten en de 1-2 van Lionel Messi kwam na 63 minuten dan ook niet uit de lucht vallen. Het was zijn vijfhonderdste doelpunt in zijn carrière. 

De 500e treffer van Messi. (Bron: YouTube)

De Catalanen bleven kansen creëren, maar Alves lag andermaal in de weg. Dit keer had de doelman een fraaie redding in huis op een schot van Rakitic. De grootste kans was echter voor Gerard Pique, die in de slotfase echter het doel helemaal miste.

Barcelona staat daardoor opnieuw met lege handen en het moet de koppositie in Spanje nu delen met Atlético Madrid. Op plaats twee heeft Real Madrid nog maar één puntje achterstand.

Messi kwam voor de 525e keer in actie voor Barcelona en heeft nu precies 450 doelpunten voor de Catalaanse club gemaakt. Hij was bovendien vijftig keer trefzeker in de 107 interlands die hij tot nu toe speelde voor Argentinië. De 28-jarige topschutter scoorde voor het eerst voor Barça in mei 2005. Als 17-jarige jongen was hij toen trefzeker tegen Albacete. Iets minder dan een jaar later, in maart 2006, maakte Messi zijn eerste goal voor Argentinië.

Grote mars tegen terreur in Brussel

Tussen de zeven- en tienduizend mensen hebben zondag meegelopen in een protestmars tegen terreur. Na afloop ontving de Belgische premier Charles Michel enkele deelnemers. Daaronder waren ook slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen.

's Middags legden de demonstranten bloemen op het beursplein. Ze droegen spandoeken met teksten als "Samen tegen terreur en haat". Volgens De Standaard liepen mensen uit alle lagen van de bevolking mee. Schoolkinderen uit Molenbeek riepen leuzen tegen IS.

De betoging was georganiseerd door verschillende groeperingen, waaronder Hart boven Hard en de Ligue des droits de l'Homme.

"Men moet ophouden met stigmatiseren van gemeenschappen: de joden, de vluchtelingen en vooral de moslimgemeenschap. Het is schandalig om onze minister van Binnenlandse Zaken te horen zeggen dat een aanzienlijk deel van de moslimgemeenschap heeft gedanst na de melding van de aanslagen in Brussel", zei organisator Alexis Deswaef bij de start van de mars. Volgens hem zijn dergelijke populistische uitspraken bedoeld om de maatschappij te verdelen.

De manifestatie kon eerder niet plaatshebben omdat de politie de veiligheid niet kon garanderen. Er was namelijk teveel mankracht nodig voor het onderzoek naar de aanslagen. Na de arrestatie van de zogenaamde 'man met het hoedje' kregen de organisatoren alsnog groen licht.

De Haan: "Normaal kunnen we het Ajax moeilijk maken"

Foppe de Haan heeft er vertrouwen in dat sc Heerenveen woensdag een goed resultaat kan halen tegen Ajax, ondanks dat dat tegen Excelsior niet lukte.

"Normaal kunnen we dat wel. Soms zitten we een week later opeens op een heel ander niveau", vertelde De Haan tegen FOX Sports. "Maar het is duidelijk dat we het er nog even goed over moeten hebben." Heerenveen kwam bij Excelsior niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Volgens De Haan zal zijn elftal tegen Ajax veel beter uit de startblokken moeten komen. "Als het eenmaal begint te lopen, kunnen we best wel aardig ballen. Maar we beginnen er nooit mee." Excelsior kwam zondag op voorsprong via Brandley Kuwas, waarna Sam Larsson al snel gelijkmaakte.

Door de remise in Rotterdam bezet Heerenveen nu de twaalfde plek in de Eredivisie. Een plek bij de bovenst zeven en daarmee plaatsing voor de play-offs behoort echter nog tot de mogelijkheden. De achterstand op nummer zeven N.E.C. is vijf punten.

'Ik doop u Boaty McBoatface en wens u een behouden vaart'

RRS Boaty McBoatface. Dat is de naam die het internet heeft gekozen voor een pool-onderzoeksschip van het Britse instituut NERC. Een online poll ging viral nadat een BBC-presentator die naam in een melige bui voorstelde.

De maffe naam kreeg 124.109 stemmen. Tweede werd RRS Poppy-Mai (34.371 stemmen), naar een ongeneeslijk ziek meisje. De eerste 'traditionele' naam vinden we op de derde plek: RRS Henry Worsley (15.231 stemmen). Deze legerofficier en pool-ontdekkingsreiziger stierf eerder dit jaar in een poging de ontdekkingsreis op de Zuidpool van Sir Ernest Shackleton te herhalen.

Vermoedelijk zal de NERC voor RRS Henry Worsley kiezen; de poll is namelijk niet bindend. Maar er kan ook nog worden gekozen uit onder meer RRS It's Bloody Cold Here (10.679 stemmen) en RRS David Attenborough (10.284 stemmen).

Aanstichter des kwaads, BBC-presentator James Hands, verontschuldigde zich aanvankelijk voor zijn suggestie, die volgens hem een eigen leven ging leiden. Naderhand zei hij het nog steeds een briljante naam te vinden, aldus zijn werkgever.

Wat de NERC uiteindelijk ook kiest, het schip met een prijskaartje van 200 miljoen pond wordt waarschijnlijk het bekendste moderne poolschip. Een woordvoerder bedankt het publiek dan ook hartelijk voor alle suggesties en stemmen.

Motorrijders Marechaussee bijna van de weg gedrukt

Twee mannen in een auto met Frans kenteken hebben afgelopen weekeinde geprobeerd twee motorrijders van de Koninklijke Marechaussee tijdens een achtervolging van de weg te drukken.

Het duo wilde zich in de nacht van vrijdag op zaterdag onttrekken aan een controle van Mobiel Toezicht Veiligheid bij de grensovergang Hazeldonk, zo meldde de Marechaussee zondagavond op zijn Facebookpagina. Tijdens de achtervolging op de A16 probeerden de mannen van 25 en 37 jaar oud de twee motorrijders van de weg te drukken. Het tweetal is aangehouden en wordt verdacht van poging tot doodslag, zware mishandeling en witwassen.

Een van de motorrijders werd geraakt toen de auto plotseling de afslag Lage Zwaluwe nam, maar kon net zijn evenwicht bewaren. De auto vloog na de afslag uit de bocht en kwam tegen een lantaarnpaal tot stilstand. De bestuurder werd meteen aangehouden, een bijrijder werd later met een tas met een groot geldbedrag in de buurt teruggevonden. Inzittenden van een tweede voertuig wisten te ontkomen. Naar hen wordt nog gezocht.

Motorrijders KMar bijna van de weg gedrukt
Motorrijders KMar bijna van de weg gedrukt (Foto: ANP)

Vinylhype trekt vooral jonge verzamelaars

Ruim 26.000 verwoede verzamelaars hebben dit weekeinde de VerzamelaarsJaarbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht bezocht. Dat zijn er 1200 meer dan de beurs van vorig jaar april.

Het was vooral druk bij de aanbieders van oude grammofoonplaten, aldus de woordvoerder van Europa 's grootste vintagebeurs, waar veel oude sieraden, bijouterieën, wandkaarten, antiek gereedschap, muziek en stripboeken te koop werden aangeboden. "Opvallend was dat veel jongeren juist op het vinyl afkwamen. Kennelijk heeft de generatie uit het digitale tijdperk toch ook weer oog voor oude platen", zegt hij.

Vinylhype trekt vooral jonge verzamelaars
Vinylhype trekt vooral jonge verzamelaars (Foto: ANP)

Ice Cube houdt woord met N.W.A.-reünie: Fuck Da Police

Ice Cube heeft woord gehouden. Zaterdag stond de rapper met zijn oude makkers van N.W.A. op het podium tijdens het festival Coachella. Volgens Music News speelden ze al hun oude hits voor een uitzinnig publiek.

Ice Cube had in januari al gehint op een reünieconcert. "Om iedereen een geschiedenislesje te geven over wat ik allemaal heb gedaan", schreef hij toen. Zaterdag was het dan zo ver en stond hij samen met MC Ren en DJ Yella op het podium. Rapper Snoop Dogg deed ook nog even mee.

Naast hits als Dopeman en Straight Outta Compton waagde Ice Cube zich ook aan het controversiële 'Fuck Tha Police'. In het nummer rapt Ice Cube over politiegeweld tegen bewoners van de ghetto's. Volgens Music News was de rapper voor aanvang van het concert juist gevraagd dat nummer van de setlist te halen.

Ice Cube houdt woord met reünie N.W.A.
Ice Cube houdt woord met N.W.A.-reünie: Fuck Da Police (Foto: BuzzE)

Google: bureaucratie zit innovatie Europa dwars

Europa dreigt op het gebied van digitale innovatie achterop te raken. Toezichthouders en overheden zorgen er met hun bureaucratie voor dat techbedrijven verstrikt raken in regeltjes. Daarmee worden ondernemers ontmoedigd. Dat zegt Matt Brittin, de baas van Google Europa zondag tegen de Britse krant Financial Times.

Volgens hem zijn autoriteiten binnen de EU sceptisch over digitale veranderingen. Door een doolhof van regels raakt Europa steeds verder achterop bij de Verenigde Staten. Ook China dreigt Europa in te halen.

Google zelf heeft te kampen met een toenemende controle vanuit Brussel. De internetgigant zou zijn dominante positie op de Europese markt misbruiken. Ook branchegenoten als Facebook en Apple liggen om uiteenlopende redenen onder een vergrootglas bij Europese toezichthouders.

Het Zweedse Spotify, wereldleider op het gebied van muziekstreaming, dreigde eerder naar de Verenigde Staten te verhuizen als het niet meer steun krijgt van de regering in Stockholm.

'Bureaucratie zit innovatie Europa dwars'
Google: bureaucratie zit innovatie Europa dwars (Foto: ANP)

Audi klopt Porsche in spectaculaire 6 uur van Silverstone

De #7 Audi van Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Tréluyer heeft de 6 uur van Silverstone gewonnen, de seizoensopener in het World Endurance Championship (WEC). Het team wist dankzij een lekke band de #2 Porsche met een halve ronde voor te blijven. Toyota eindigde de race met de #6 op een derde plek. De zes uur lange race was een waar slagveld voor de LMP1-wagens. Zowel Porsche als Audi verloren een wagen halverwege de race en Toyota zag de #5 door grote schade na een lekke band ver terugvallen.

Bij de start van de race wisten de Audi's de #1 Porsche in handen van Mark Webber voor te blijven en een marginale voorsprong op te bouwen. De Porsche kwam echter steeds beter in de race en wist na enkele ronden de leiding over te nemen en een comfortabele voorsprong op te bouwen. Ondertussen wist ook Webbers teamgenoot een Audi in te halen en kon Audi met een inhaalslag beginnen.

Van de overheersing van Porsche kwam kort nadat Brendon Hartley het stuur had overgenomen van Webber echter een abrupt einde toen Hartley door een net ingehaalde Porsche uit de GT AM klasse werd geschept en bijna over de kop ging. Beide wagens belandden in de bandenstapels en konden hun weg niet vervolgen. Niet veel later kwam de #8 Audi tot stilstand midden op de baan. Lucas di Grassi meldde al eerder dat er problemen waren met de elektrische systemen waren, maar het team kon niks doen om een uitval te voorkomen. Een full course yellow volgde.

Nadat de neutralisatie was opgeheven nam Tréluyer de leiding van Marc Lieb in de overgebleven Porsche over, maar de Duitser wist redelijk in de buurt van de Audi te blijven. Terwijl het einde langzaamaan in zicht kwam reed Kamui Nakajima zijn rechterachterband lek op het rechte stuk, waarna een lange ronde richting de pitstraat volgde. De Japanner wist in deze ronde niet te voorkomen dat de band zijn bodywork kapot sloeg, waardoor de Toyota veel tijd verloor in de garage.

Dankzij het zuiniger rijden leek het er lange tijd op dat Porsche met een pitstop minder dan Audi richting de overwinning kon rijden. Dat nog niks beslist is tot de vlag valt bleek met nog vijftig minuten te gaan, toen de Porsche onverwachts naar binnen moest met een lekke band. Audi profiteerde optimaal en nam de leiding over met een gat van veertig seconden, een gat dat tot het einde van de race niet meer zou worden gedicht.

Ook in de andere klassen was de race alles behalve saai te noemen. In de LMP2 kwam de Ligier Nissan van RGR Sport - met ondermeer voormalig Formule 1-coureur Bruno Senna - als eerste over de finish, met een halve minuut voorsprong op Extreme Speed Motorsports en G-Star Racing. In de GT Pro reed de #71 Ferrari 488 GTE van AF Corse zonder veel problemen naar plek 1, met een ronde voorsprong op zijn teamgenoot. Ook in de GT Am was AF Corse de sterkste, waar de Ferrari F458 Italia met een ronde voorsprong op Aston Martin de grootste afstand heeft afgelegd.

Over drie weken vindt de tweede race van het seizoen plaats, de 6 uur van Spa-Francorchamps, die op zaterdag 7 mei van 14:30 tot 20:30 verreden zal worden.

De spectaculaire crash van Brendon Hartley (YouTube / TBK Light)

Drama Roemeense turnsters na tien olympische medailles op rij

Een bijzondere reeks van olympische resultaten komt zondag voor de Roemeense damesturnploeg pijnlijk ten einde. Op het testevenement in Rio de Janeiro worden de laatstste startbewijzen voor de Olympische Spelen van komende zomer vergeven en daar gaan de Roemeense turnsters naast grijpen. 

In 1956 pakten de Roemeense dames in Helsinki hun eerste olympische turnmedaille in de teamwedstrijd: brons, wat vier jaar later in Rome herhaald werd. In 1964 werd de ploeg zesde, vier jaar later waren ze niet van de partij en in 1972 was er in München weer een zesde plek. De opkomst van de legendarische Nadia Comaneci luidde een nieuw tijdperk in: in 1976 pakten de dames zilver, net als vier jaar later.

In 1984 pakte Roemenië olympisch goud door de VS in een zinderende finale af te troeven, waarna in 1988 en 1992 zilver volgde. Atlanta 1996 leverde weer brons op en dat werd gevolgd door het gouden tijdperk: goud in Sydney in 2000 en goud in Athene in 2004, met de 16-jarige debutante Catalina Ponor. 

Zonder Ponor werd in 2008 in Beijing brons gepakt, net als in 2012 - dit keer weer met Ponor en de 16-jarige nieuwe ster Larisa Iordache. Deze ongelooflijke reeks van tien medailles op rij komt echter tot een pijnlijk einde.

Zonder de geblesseerde Iordache, maar met Ponor, staan de Roemeense dames op het moment van schrijven op plek vier tijdens het toernooi in Rio. Er zijn echter nog maar vier landen in actie gekomen en de beste vier mogen naar de Spelen. Roemenië heeft alleen nog een kans als turnsters van landen als Duitsland en België achter elkaar van elk toestel vallen. Dat lijkt natuurlijk niet realistisch, en dus zal hét damesturnland bij uitstek na veertig jaar niet meer op het olympisch podium staan. 

Uiterst succesvolle vertrekregeling bij Belastingdienst

De Belastingdienst moet 5000 banen schrappen. Vandaar dat er op 1 februari een vertrekregeling is ingesteld; werknemers krijgen een vertrekbonus van 2 jaarsalarissen (maximaal 75.000 euro) mee. De vertrekregeling is vooral interessant voor mensen met een goedbetaalde functie. Hoe hoger de functie en hoe langer het dienstverband, des te hoger de vertrekpremie.

Vakbond NCF luidt nu de alarmklok: er is onrust bij de Belastingdienst omdat de uitstroom te snel zou gaan en de verkeerde mensen willen vertrekken. Niet iedereen die zich heeft aangemeld is ook echt overbodig. Daarnaast was het de bedoeling dat het personeel gefaseerd zou vertrekken tot 2023. Ondanks dat de regeling nog geen 3 maanden bestaat hebben zich al 4200 mensen aangemeld. 

Albert van der Smissen van vakbond NCF vindt het een probleem voor de Belastingdienst. Hij vindt overigens niet dat de regeling zou moeten worden aangepast. "Wij hadden hiervoor gewaarschuwd, maar ze hebben dit zelf afgesproken en nu moeten ze woord houden."

Volgens de vakbond hebben veel medewerkers genoeg van alle reorganisaties van de afgelopen jaren. Ook zien veel werknemers op tegen de extra dienstjaren door de verhoging van de pensioenleeftijd. Het ministerie van Financiën wil de cijfers niet bevestigen.

Snookerlegende Steve Davis (58) bergt keu definitief op

Snookerlegende Steve Davis heeft zondag bekendgemaakt dat hij definitief zijn keu opbergt. De 58-jarige Engelsman was de laatste jaren al meer analist dan speler, maar echt afscheid nemen kon hij nooit, tot vandaag.

Davis werd in de jaren 80 zes keer wereldkampioen en voerde tussen 1983 en 1990 non-stop de wereldranglijst aan. Een aantal jaar geleden raakte hij al zijn tourkaart kwijt voor de Pro Tour, maar op basis van zijn prestaties had hij een wildcard voor het leven en mocht hij altijd, mits er plaats was, aan de kwalificatietoernooien meedoen. 

Steve Davis verloor vorige week in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap van Fergal O'Brien met 10-4. Vandaag kondigde hij op de BBC aan dat dat zijn laatste wedstrijd was. "Het was een fantastisch verhaal. Ik had veel geluk dat ik van mijn hobby mijn beroep kon maken en zo'n geweldig avontuur kon beleven. Maar ondertussen voelde ik me de opa van de sport", zei Davis.

Steve Davis staat hier nog te kijken hoe hij perfect een bal kan potten. (PRO SHOTS/Action Images)
Steve Davis staat hier nog te kijken hoe hij perfect een bal kan potten. (PRO SHOTS/Action Images)

In 2005 haalde Davis voor het laatst een finale van een rankingtoernooi. Hij verloor toen in de finale van de UK Championship Ding Junhui. Davis won in totaal 28 rankingtoernooien en staat daarmee gedeeld tweede op de allertijdenlijst met Ronnie O'Sullivan en John Higgins. 

Vardy rood bij gelijkspel Leicester City

Jamie Vardy speelde in positieve en negatieve zin een hoofdrol in de competitiewedstrijd van Leicester City tegen West Ham United. Zijn ploeg redde het met tien man niet.

De zegereeks van Leicester City blijft indrukwekkend. Maar tegen West Ham United leek het er lange tijd op dat een overwinning dit keer lastig zou worden. Dat kwam met name door Vardy, die een belangrijke rol speelde in de wedstrijd. De spits onderscheidde zich na achttien minuten spelen in positieve zin. Hij liet zich gelden met een schitterend doelpunt. Ngolo Konté stuurde hem links de diepte in en met een diagonaal schot was Vardy trefzeker.

Hij zou het einde van de wedstrijd niet halen. Vardy had in de 28ste minuut al een gele kaart gepakt en deed dat vlak na de rust nogmaals. In de 56ste minuut mocht hij inrukken van scheidsrechter Jonathan Moss. Leicester moest alle zeilen bijstellen voor de overwinning, maar werd dwarsgezeten door de arbitrage.

Moss gaf even later namelijk ook nog eens een penalty aan West Ham United. Invaller Andy Carroll benutte dat buitenkansje in de 84ste minuut. Twee minuten later zorgde Aaron Cresswell voor een stunt door WHU een voorsprong te bezorgen. Leicester mocht van geluk spreken dat het daarna nog terugkwam in de wedstrijd. Leonardo Ulloa mikte vanaf de strafschopstip raak in de vijfde minuut van de blessuretijd. Scheidsrechter Moss ging onder begeleiding van stewards van het veld.

Makkelie erkent fout bij strafschop

De competitiewedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht eindigde afgelopen middag in een 2-2 gelijkspel. De stand kwam op het scorebord na een benutte strafschop in de laatste minuut. Scheidsrechter Danny Makkelie geeft nu toe dat de beslissing voor een penalty fout was.

"Als ik alles goed had gezien, dan had ik niet voor een strafschop gefloten", aldus de arbiter nadat hij na afloop van het duel de beelden nogmaals had bekeken. "Op het moment zag ik alleen dat Milik met een schaar wordt geraakt. Op basis daarvan heb ik een strafschop gegeven. Maar de beelden liegen niet. Op de beelden zie je dat Janssen eerst de bal speelde. Als ik dat gezien had in het veld, dan had ik geen strafschop gegeven. Ik heb niet getwijfeld. Je moet in een split-second beslissen en ik had alleen het moment van contact gezien. Zeg het maar. In dit soort gevallen ben je de schlemiel."

Uiteindelijk benutte Milik de penalty en werd het 2-2.

Sprookje Fed Cup-dames voorbij

Het sprookje van het Nederlandse Fed Cup-team is voorbij. In de halve finale van het tennistoernooi voor nationale vrouwenteams moest Nederland na een hevige strijd buigen voor Frankrijk. 

In Trélazé stond het na vier wedstrijden in het enkelspel 2-2: Kiki Bertens won twee duels, Arantxa Rus en Richel Hogenkamp verloren beiden hun wedstrijd in het enkelspel. Daardoor moest de beslissing zondag vallen in het dubbelspel en daarin namen Bertens en Hogenkamp het op tegen Caroline Garcia en Kristina Mladenovic. 

Het Nederlandse duo won de eerste set met 6-4 en was nog één set verwijderd van een historisch plekje in de Fed Cup-finale. In set twee werd echter duidelijk waarom Mladenovic en Garcia met de negende en veertiende plek toch wel erg hoog staan op de wereldranglijst in het dubbelspel.

Op de beslissende momenten waren ze te sterk voor Bertens en Hogenkamp, waarbij het beslissende moment op 3-3 kwam: het Nederlandse duo dacht de break binnen te hebben, maar de scheidsrechter besloot - weliswaar terecht - dat de bal van de Françaises niet uit, maar in was. Mladenovic/Garcia wonnen de game alsnog en trokken de set met 3-6 naar zich toe. 

In de beslissende derde set kwamen de Nederlandse speelsters eigenlijk geen moment echt lekker in hun spel. Nadat Hogenkamp twee op het oog zeer makkelijke ballen buiten de lijnen wist te slaan was het verzet gebroken. Mladenovic/Garcia maakten het met 3-6 af en beslisten het duel. 

In de finale zal Frankrijk in november tegen Tsjechië spelen, dat met 3-2 van Zwitserland won. 

Uitslag Excelsior - sc Heerenveen

Om 16.45 uur begon de laatste wedstrijd van dit Eredivisieweekend: Excelsior tegen sc Heerenveen. Tien minuten voor rust kwam de thuisploeg op voorsprong door een afstandsschot van Brandley Kuwas. Lang konden ze niet van de voorsprong genieten, vier minuten later kwam Heerenveen op gelijke hoogte via Sam Larsson. Na negentig minuten bleken dit de enige doelpunten van de wedstrijd te zijn. Excelsior is gestegen naar de vijftiende positie, net boven de plaatsen voor nacompetitie. Heerenveen vindt zichzelf terug op de twaalfde plaats.

Excelsior

1 - 1

sc Heerenveen

 37' Kuwas    41' Larsson
 
 Gele kaart: Bijker (sc Heerenveen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.750
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers (Bovenberg/76)
Bruins
Vermeulen
Stans
Kuwas
Elbers (v. Mieghem/81)
Auassar
  Mulder
Marzo
Otigba
v. Aken
Bijker (Cavlan/64)
St. Juste (Veerman/81)
v.d. Boomen
v.d. Berg
Zeneli (Slagveer/72)
Te Vrede
Larsson

Uitslagen Eredivisie 17/04/2016

Om 14.30 uur werd er bij twee wedstrijden afgetrapt. N.E.C. Nijmegen deed thuis tegen hekkensluiter Cambuur Leeuwarden goede zaken in de race voor de play-offs: de ploeg won met 2-1. Willem II speelde tegen ADO Den Haag, maar kon niet voorkomen dat de bezoekers drie punten meenemen naar Den Haag. Mede dankzij een eigen doelpunt van Van der Struijk won ADO met 0-2.

N.E.C. Nijmegen

2 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 54' Foor
 69' Roman
   76' Hoefdraad
 
 Gele kaart: Golla (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.334
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Kane
Golla
Dumic
Woudenberg (Leiwakabessy/75)
Breinburg
Foor
Bikel (Roman/59)
Appiah
Santos
Limbombe (Dyrestam/86)
  Nienhuis
Peersman
Lachman
v.d. Laan
Vytas
Hiariej (Rosheuvel/66)
Monteiro (Vloet/85)
v.d. Streek (v. Veen/46)
Byrne
Barto
Hoefdraad

Willem II

0 - 2

ADO Den Haag

     20' Havenaar
 59' v.d. Struijk (e.d.)
 
 Gele kaart: Peters (Willem II), Bakker, Meijers (ADO Den Haag)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.100
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d. Struijk
Wuytens
Peters
Joppen
Ojo
Falkenburg
Achenteh (Haemhouts/46)
Ondaan
v.d. Velden (Nemec/59)
Andersen (Andrade/71)
  Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Kristensen
Derijck
Bakker
Schaken (Marengo/80)
Havenaar (Korte/90+1)
Duplan (Hevel/89)

Veel 'moslimkinderen' hebben radicale ideeën

De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven maakt zich zorgen over schoolkindertjes die door hun omgeving of van huis uit zijn vergiftigd met radicale, islamitische ideeën. Zij vermoedt dat er alleen al in de hofstad tientallen kinderen zijn die sympathie hebben voor IS en/of staan te juichen bij islamitische aanslagen in westerse landen.

De gemeente is zich van het probleem bewust en maakt er werk van. "We organiseren regelmatig bijeenkomsten om mensen in het onderwijs handvatten te geven hoe te handelen als ze denken dat kinderen radicaliseren", aldus een woordvoerder.

Een CDA-raadslid in Eindhoven, Ibrahim Wijbenga, constateert hetzelfde. Ibrahim, zelf moslim, is een zeldzaam geval van iemand die geen moeite heeft om de vinger op de zere plek te leggen bij de moslimgemeenschap. Hij signaleert dat dit probleem op meerdere plaatsen speelt. Vooral in grote steden zijn er hele klassen vol kinderen die de boodschap meekrijgen dat ze zich anti-educatief moeten opstellen. Het rare boekje getiteld 'Koran' lijkt belangrijker te zijn dan het lesmateriaal, voor sommigen.

Volgens de -bij niet alle moslims even populaire- Imam Yassin Elforkan, gaat het in veel gevallen om stoerdoenerij. "Andere jongeren zijn echt onder de indruk van IS. Het is ook bekend dat kinderen van jonge leeftijd naar filmpjes van IS kijken. Je zou de dialoog met hen moeten voeren. Leerkrachten vinden het soms eng om over te praten."

Zelfs in Arnhem is de problematiek met islamgekte bekend. "De verharding in het maatschappelijk debat is ook merkbaar in Arnhem en dus ook op Arnhemse scholen", stelt een spreekbuis van de gemeente die geen moeite heeft om externe zaken als oorzaak aan te wijzen. "Uiteenlopende meningen en beelden over onder andere de vluchtelingenproblematiek en de conflicten in het Midden-Oosten zorgen in sommige gevallen voor onbegrip en frustratie bij ouders, jongeren en in sommige gevallen zelfs bij kinderen".

Veel basisscholen krijgen het vuur aan de schenen gelegd van ouders die hun religie boven normale normen en waarden stellen. Dit uit zich in kinderen die hun vingers in hun oren steken tijdens muziekles (muziek is haram) en/of klasgenootjes erop aanspreken dat ze ham op hun bammetjes hebben. Ook zijn er gevallen bekend van salafistische moeders die op hoge poten de school duidelijk maken dat hun vrouwelijk kroost niet naast een jongetje in de klas mag zitten.

Amsterdam en Rotterdam steken hun kop nog diep in het zand en zeggen van niets te weten. PvdA-kamerlid Marcouch weet echter te melden dat er in de hoofdstad een behoorlijk lijstje te maken is van scholen waar hetzelfde gebeurt. Ook andere steden durven de wantoestanden nog niet te benoemen.

In het rapport 'Twee werelden, twee werkelijkheden (PDF)', een onthutsende constatering van de tweedeling in de maatschappij, werd al duidelijk dat dit geen klein probleempje is dat je even met een kopje thee en eventueel een koekje erbij, oplost.

Fanmail David Walliams gestolen

De Britse auteur en comedian David Walliams is slachtoffer geworden van diefstal. Op Twitter schrijft hij dat zijn post is gestolen. Daarbij zat een doos vol fanmail.

Walliams, in Groot-Brittannië bekend als schrijver van kinderboeken en als jurylid bij Brittain's Got Talent, kreeg dit weekend van de politie te horen dat er post van hem was gestolen. Het zo gaan om poststukken van kinderen die zijn uitgever naar zijn huisadres had gestuurd.

Via Twitter doet Walliams, bij ons vooral bekend van de serie Little Britain, een oproep aan kinderen die wachten op antwoord van de schrijver. Als ze een brief terug willen ontvangen, moeten ze nogmaals in de pen klimmen.

Fanmail David Walliams gestolen
Fanmail David Walliams gestolen (Foto: BuzzE)

Elton John en J.K. Rowling vrijgevig

Elton John staat op de eerste plek van de lijst met meest vrijgevige Britse sterren. Sunday Times heeft de lijst samengesteld. Schrijver J.K. Rowling staat achter de zanger op de tweede plek.

Elton John gaf de afgelopen twaalf maanden 26,8 miljoen pond, bijna 34 miljoen euro, aan goede doelen. Het leeuwendeel van het bedrag ging naar zijn aids-stichtingen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Harry Potter-auteur Rowling gaf 10 miljoen pond, 12,5 miljoen euro, weg. Haar geld kwam vooral terecht bij organisaties voor kinderen.

Uit gegevens van de Sunday Times Giving List bleken ook muzikanten als Ringo Starr, Brian May en Roger Taylor van Queen en de leden van Coldplay zeer vrijgevig. Net als oud-sporters als David Beckham.

Elton John en J.K. Rowling vrijgevig
Elton John en J.K. Rowling vrijgevig (Foto: BuzzE)

Microsoft test flexibel 'touchscreenhoesje'

Samen met Zwitserse onderzoekers werkt Microsoft aan een hoesje voor smartphones dat kan dienen als een soort touchscreen. In een demonstratievideo spreekt Microsoft zelf over een 'interactieve cover' of een 'FlexCase'.

Het dunne en buigzame hoesje doet nog het meest denken aan een buigzame e-reader. Dezelfde e-inktechniek wordt er dan ook in toegepast. Anders dan bij e-readers kan het hoesje reageren op aanrakingen. Daarnaast kan de gebruiker door een hoek van het scherm te buigen bepaalde commando's geven.

De onderzoekers hebben intussen al allerlei handige functies bedacht voor het touchscreenhoesje. Zo kan het dienen als extra toetsenbordje, bijvoorbeeld bij het intoetsen van pincodes bij online bestellingen, of als hulpje bij het kopiëren en plakken van tekst kan het hoesje dienen als kladblok.

Het is onduidelijk hoe ver de ontwikkelaars al zijn met het hoesje. Microsoft laat daar niets over los, dus is er nog weinig te zeggen over het tijdstip waarop de gadget in productie wordt genomen. Volgens Tweakers wil Microsoft het prototype volgende maand laten zien op de Computer-Human Interaction-conferentie. Misschien wordt dan meer duidelijk over het project.

Microsoft test flexibel 'touchscreenhoesje'
Microsoft test flexibel 'touchscreenhoesje' (Foto: BuzzT)

Gasparotto wint voor tweede maal Gold Race

Enrico Gasparotto heeft voor de tweede keer de Amstel Gold Race gewonnen. De Italiaan van Wanty-Groupe Gobert versloeg de Deen Michael Valgren in een sprintje met zijn tweeën.

De koers was minder spectaculair dan dat we de afgelopen weken voor de kiezen hebben gekregen. Een kopgroep van elf, waar Laurens de Vreese, Matteo Montaguti, Kevin Reza, Alex Howes, Fabien Grellier, Matteo Bono als laatste overbleven, mocht lang vooruit blijven. Ze kregen geen grote voorsprong en op veertien kilometer van de meet werden ze ingerekend.

Tot dat moment was het vooral wegstrepen van favorieten geweest. Drievoudig winnaar Philippe Gilbert moest al vroeg lossen, terwijl ook Tom-Jelte Slagter zijn favorietenrol niet kon waarmaken. Michal Kwiatkowski, de winnaar van vorig jaar, moest bij de voorlaatste klim van de Cauberg ook lossen en zou zichzelf niet opvolgen.

Na de Bemelerberg, op acht kilometer van de finish, begon het in het peloton. Eerst ging Roman Kreuziger aan, maar werd overgenomen door Tim Wellens. De Lotto-Soudal renner kreeg 20 seconden voorsprong, maar bij het opdraaien van de Cauberg was die voorsprong gehalveerd. Op de klim ging Enrico Gasparotto aan en hij kreeg bovenop Michael Valgren met zich mee. Daarachter was er nog een grote groep die dichtbij kwam, maar wisten het gat niet dicht te krijgen.

Gasparotto bleef in het wiel van Valgren zitten en sprintte vervolgens eenvoudig naar zijn tweede zege in de Gold Race. Eerder was hij de beste in 2012. Op vier seconden won Sonny Colbrelli de sprint van het pelotonnetje, voor Bryan Coquard en Michael Matthews

'Weer mechanische doping gevonden in profwielrennen'

Er zou een tweede geval zijn van mechanische doping in de wielersport. Tijdens het WK veldrijden werd afgelopen seizoen een Belgische favoriete betrapt op een verborgen motortje in haar fiets, dit keer gaat het over het wegwielrennen. Zeven renners zouden door journalisten van een Italiaanse krant en een Frans tv-station betrapt zijn tijdens de Strade Bianche en de Coppi e Bartali, twee voorjaarsklassiekers in Italië.

De motortjes zouden verborgen zijn geweest in de frames van de (nog) niet bij naam genoemde renners. Met speciale warmtecamera's werden de fietsen gefilmd en bij de betreffende fietsen was duidelijk een warme plek te zien op een plaats waar dat niet hoort. Volgens experts zou de gemeten hitte alleen afkomstig kunnen zijn van motortjes. 

Cyclingnews meldt dat wereldwielerbond UCI op de hoogte is gesteld. Zondagavond zal op de Franse zender Stade2 uitgebreid verslag worden gedaan, net als in de Italiaanse krant Correre della Sera

De uitzending van Stade2 is hier inmiddels te zien (Bron: YouTube)

Bertens brengt Fed Cup-team weer op voorsprong

Nog steeds is een grote stunt mogelijk in de halve finale van de Fed Cup. De Nederlandse dames hebben aan de hand van Kiki Bertens een 2-1 voorsprong genomen tegen Frankrijk. Bertens versloeg de Franse kopvrouwe Kristina Mladenovic met 7-5 en 6-4.

Bertens had eigenlijk, net als gisteren in haar eerste duel, de hele wedstrijd de overhand. Ze brak vroeg de service van de nummer 28 van de wereld en kwam op 5-4 voor. Ze wist het echter in eerste instantie niet uit te serveren, waarna het na een nieuwe break in de twaalfde game wel lukte.

In de tweede set nam Bertens, de nummer 96 van de wereld, een snelle 4-0 voorsprong en kwam de overwinning dichtbij. Op 5-1 mistte ze haar eerste wedstrijdpunt, zag Mladenovic nog terugkomen tot 5-4, maar het tweede punt voor de wedstrijd was wel raak. Door deze overwinning staat Bertens nog op veertien overwinningen uit vijftien singlepartijen in de Fed Cup, een ongekende statistiek.

Straks wordt de vierde enkelpartij gespeeld. Daarin neemt Arantxa Rus de plek in van Richel Hogenkamp. Onbekend is nog of de Fransen Caroline Garcia of Alize Cornet laten spelen. Mocht Frankrijk dat duel winnen, dan zal er later op de dagen een beslissend dubbelspel worden gespeeld.

Eerste WTCC-podium voor Catsburg na zenuwslopende race

Coureur Nick Catsburg heeft voor het eerst in zijn loopbaan het podium gehaald in het World Touring Car Championship. De 27-jarige Nederlander mocht van de tweede plek vertrekken en stuurde zijn Lada na een zenuwslopende race naar plek drie. Na Tom Coronel is hij de tweede Nederlander ooit die het WTCC-podium haalt.

Bij de start werd Catsburg verschalkt door de Citroën van José Maria Lopez, maar in de eerste bocht beukte de Nederlander zich een weg voorbij de Franse polesitter Yvan Muller. Die viel na een paar ronden weg vanwege een hard duel met Rob Huff, terwijl Catsburg tweevoudig wereldkampioen Lopez aanviel en met een briljante actie zelfs van de koppositie stootte. De Argentijn liet via de boordradio al snel weten dat er iets mis was met zijn auto, wat op de onboardbeelden duidelijk te horen was.

Halverwege de race reed Lopez nog altijd op plek twee, met de Honda's van Tiago Monteiro, Huff en Norbert Michelisz in zijn nek. Catsburg maakte dankbaar gebruik van de harde gevechten en sloeg een klein gaatje. Dat begon met enkele ronden te rijden echter snel te slinken en met twee ronden te rijden sloot Lopez weer aan bij de Nederlander. 

Catsburg verdedigde fantastisch en haalde werkelijk alles uit de Lada, maar bij het ingaan van de slotronde moest hij zich toch echt gewonnen geven tegenover Lopez. Monteiro maakte direct gebruik van de ruimte en verschalkte Catsburg enkele honderden meters verderop ook. Het leek er even op dat Michelisz de Nederlander zelfs nog van het podium zou rijden, maar een tikje van de Volvo van Ted Björk haalde Michelisz weg achter Catsburg, die zo zijn eerste podium binnen kon slepen. Lopez won de race, Monteiro werd tweede.

Tom Coronel rukte vanaf de vijftiende plek nog op naar plaats tien, goed voor één punt. 

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Met kunst en vliegwerk heeft Ajax de koppositie weten te behouden in de Eredivisie. De Amsterdammers verloren tegen FC Utrecht wel twee punten (2-2), maar staat op doelsaldo nog voor PSV, dat in de laatste drie wedstrijden zes doelpunten goed moet zien te maken om hun titel te verlengen.

Ajax mocht überhaupt blij zijn dat er nog een punt werd binnengesleept. Na 84 minuten en vele slechte passes stonden de Amsterdammers met 0-2 achter. Een doelpunt van Klaassen bracht de spanning terug in het duel, waarna Makkelie Ajax in het zadel hielp door een heel makkelijk gegeven strafschop. Milik wist wel raad met deze buitenkans en schoot de 2-2 tegen de touwen. 

Ajax en PSV hebben na de 31e speelronde beide 75 punten. Ajax' doelsaldo (+54) is wel beter dan dat van PSV (+48).

AFC Ajax

2 - 2

FC Utrecht

 86' Klaassen
 89' Milik(pen)
   56' Barazite
 84' Joosten
 
 Gele kaart: v.d. Hoorn (AFC Ajax), Ligeon, Ramselaar, Janssen (FC Utrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.768
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
v.d. Hoorn
Viergever
Klaassen
Bazoer (Tete/81)
Gudelj
Sinkgraven
El Ghazi
Milik
Younes (Cerny/71)
  Bednarek
v.d. Maarel
Leeuwin
Letschert
Ligeon (Troupée/84)
Ramselaar
Strieder
Janssen
Ludwig
Barazite (Joosten/74)
Haller

V.d. Hoorn in duel met Utrecht-speler Haller (Pro Shots/Stanley Gontha)
V.d. Hoorn in duel met Utrecht-speler Haller (Pro Shots/Stanley Gontha)

'Twee derde Duitsers tegen vervolging komiek'

Twee derde van de Duitse bevolking is het oneens met de beslissing van bondskanselier Angela Merkel om komiek Jan Böhmermann eventueel te laten vervolgen. Dat blijkt uit een peiling die zondag werd gepubliceerd door zondagskrant Bild am Sonntag.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist dat Böhmermann wordt vervolgd vanwege een satirisch gedicht dat de komiek eind maart voorlas op televisie. Böhmermann noemde Erdogan onder meer een geitenneuker. De Duitse wet kent een verbod op het beledigen van bevriende staatshoofden, maar de regering moet wel met vervolging instemmen. Merkel liet vrijdag weten dat de aanklagers hun pijlen wat haar betreft op Böhmermann kunnen richten.

De kwestie is een splijtzwam gebleken in de coalitie van Merkels christendemocraten en de sociaaldemocratiche SPD. Merkel reist zaterdag naar Turkije en de SPD heeft haar opgeroepen zich achter de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te scharen. "Zonder deze basale vrijheden is democratie niet denkbaar. De Turkse regering moet dat ook inzien", zei de secretaris-generaal van de SPD, Katarina Barley tegen Bild am Sonntag.

'Gesprekken over olie-akkoord uitgesteld'

Gesprekken over het mogelijk bevriezen van de olieproductie door een aantal van de omvangrijkste olielanden zijn uitgesteld tot later op zondag. Volgens bronnen rond de bijeenkomst , die momenteel in Doha plaatsvindt, moet het ontwerpakkoord worden aangepast. Dat komt mede doordat Iran niet aan de onderhandelingstafel is aangeschoven.

Zestien grote olieproducerende landen zijn dit weekend in de Qatarese hoofdstad bijeen in een poging om de overproductie een halt toe te roepen. De zestien landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland die eerder al tot een akkoord kwamen, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie.

Sinds februari, toen het idee van een deal voor het eerst werd geopperd, is de prijs van ruwe olie met meer dan 30 procent gestegen. Het wegblijven van Iran zal naar verluidt geen invloed hebben op het bereiken van een akkoord.

'Gesprekken over olie-akkoord uitgesteld'
'Gesprekken over olie-akkoord uitgesteld' (Foto: ANP)

Chaotische race World Superbikes in Assen

De tweede race van het World Superbike op het TT Circuit van Assen heeft een overwinning opgeleverd voor Jonathan Rea. De regerend wereldkampioen bleek de sterkste in een race die door de regen voor de start een chaotisch verloop kende. Michael van der Mark maakte de enorme teleurstelling van zaterdag - een val in plaats van het podium - goed door op plek drie te eindigen. 

De start was op de natte baan voor polesitter Tom Sykes, die Kawasaki-teamgenoot Rea achter zich aan kreeg. Sylvain Guintoli kende vanaf de tweede plek een dramatische start en lag na een ronde al rond de twintigste plek. Chaz Davies nam de derde plek in, voor de Honda's van Van der Mark en teamgenoot Nicky Hayden. In een zeer tumultueuze openingsfase kwamen Xavi Fores en Davide Guigliano voorbij de Nederlander, die na een paar ronden zijn plekje leek te vinden rond positie vier.

Na drie ronden had Sykes een klein gaatje te pakken op Fores, maar de Spanjaard maakte een fout en zag Hayden en Van der Mark passeren. De Nederlander haalde zijn Amerikaanse teamgenoot overtuigend in en had binnen een halve ronde het gat naar Sykes gedicht, waarna de Brit er ook aan moest geloven. Op dat moment was de Australiër Josh Brookes echter de verrassend snelste man op de baan. Binnen een halve ronde haalde hij zowel Sykes als Van der Mark zonder enige moeite in. 

Zo'n acht ronden na de start kwam er een flinke droge lijn op de baan en dat betekende dat er gewisseld werd, als eerste door de Kawasakimannen Rea en Sykes. Twee ronden later kwam Van der Mark vanaf de derde plek naar binnen voor banden die beter geschikt waren voor de halfdroge baan, terwijl Brooks en Hayden op regenbanden voorop bleven rijden. Die kregen gezelschap van Davies, want de Brit opende al snel de aanval en haalde Hayden in. Het gevecht werd echter even gepauzeerd, want alle drie gingen ze met negen ronden te gaan ook naar binnen. 

Nadat de meeste toppers gestopt waren en de rook wat opgetrokken was kwam er langzaam wat beeld over de situatie. Rea en Sykes reden samen op kop, gevolgd door de Fransman Lucas Mahias - die zelfs even op kop lag - en de 40-jarige Pool Pawel Szkopek. Mahias en Szkopek hadden op hun regenbanden geen schijn van kans tegen Van der Mark, die dan ook al snel de derde plek innam, maar wel tegen een flinke achterstand naar de Kawasaki's op moest kijken.

In de slotronden gebeurde uiteindelijk niet veel meer. Rea reed langzaam weg bij Sykes, terwijl Van der Mark de derde plek binnen kon hengelen. Lorenzo Savadori eindigde erg knap op de vierde plek, voor Davies. Voor Brooks leek halverwege de race nog een sprookje mogelijk, maar dat eindigde niet zoals een sprookje hoort te eindigen: de Australiër ging kort na zijn pitstop onderuit. 

Guppy te koop

Het zeilmeisje aka Laura Tealman-Dekker heeft besloten haar maagdelijkheid eerste grote liefde, zeilboot Guppy, te verpatsen, meldt het zeilmeisje dat in 2015 trouwde met de Duitse Daniël Tealman (31), vanmorgen op Facebook, schrijft het Algemeen Dagblad.

Ik heb besloten om mijn liefdevolle huisje en reismaatje Guppy te verkopen.” Eerder had Laura al laten weten via een weblog dat ze ‘verliefd' was geworden op een oudere grotere boot.

Nederland telt honderden 'zwijgende getuigen'

Honderden mensen in Nederland hebben vermoedelijk informatie over onopgeloste moordzaken. Het is vaak cruciale informatie die kan leiden tot opheldering van een zaak. Probleem is dat deze mensen die informatie niet willen of durven delen met de politie.

Dat stelt recherchekundige Evelien Aangeenbrug van het Openbaar Ministerie (OM) in een onderzoek dat ze verrichte voor haar opleiding Master of Criminal Investigation. Zij onderzocht samen met een Haagse recherchekundige 48 moordzaken die de politie in eerste instantie niet wist op te lossen, maar die later als zogenoemde cold case alsnog met succes werden afgerond.

Nederland telt honderden 'zwijgende getuigen'
Nederland telt honderden 'zwijgende getuigen' (Foto: ANP)

Toptijd Merritt op 200 meter op de Bahama's

Hardloper LaShawn Merritt heeft laten zien al vroeg in het outdoorseizoen in topvorm te verkeren. De Amerikaan wil komende zomer in Rio de Janeiro zijn olympische titel op de 400 meter terugpakken en tijdens de Chris Brown Invitational op de Bahama's zat het met zijn snelheid alvast goed.

Op de 200 meter snelde Merritt naar een tijd van 19,79 seconden, veruit de snelste tijd van het jaar. Hij verpletterde daarmee zijn bijna negen jaar oude persoonlijke record van 19,98. Ook op de 100 meter ging het rap in Nassau: Justin Gatlin won in 9,90 seconden, voor de Qatarees Femi Ogunode (9,94). Shanae Miller liet het thuispubliek juichen met een fenomenale zege op de 400 meter in 48,69 seconden, een tijd waarmee ze zich direct haar kandidatuur bevestigt voor een olympische medaille. 

Saudi-Arabië chanteert VS om vervolging 9/11-daders

Saudi-Arabië dreigt waardepapieren en andere zaken van de Verenigde Staten te dumpen als dat land een wet aanneemt die het vervolgen van of sancties mogelijk maakt tegen Saudische kopstukken die betrokken waren bij de aanslagen op de VS in september 2001, schrijft de New York Times.

Adel al-Jubeir, Saudisch minister van buitenlandse zaken, heeft tegen congresleden gezegd niet te wachten tot de VS tegoeden bevriest of er beslag op legt. De betreffende wet die het congres behandelt geeft de VS de mogelijkheid om bescherming van buitenlandse staten in VS-rechtszaken op te heffen. Vijftien van de negentien aanslagplegers waren Saudi’s. De regering Obama is ook niet blij met het wetsvoorstel en steunt de Saudi’s door driftig te lobbyen tegen de wet. Er is een bedrag van 660 miljard euro gemoeid met de betreffende waardepapieren en tegoeden.

Ook op de oliemarkt is Saudi-Arabië druk bezig met dwarsliggen en dreigt de oververzadigde markt te overspoelen met een verhoogde productie van een miljoen vaten per dag, zei prins Mohammed bin Salman al-Saud, een van de machtigste figuren van de familie al-Saud in de olieproductie. Vandaag zijn er besprekingen gaande over het weer opwaarderen van de internationale oliemarkt door beperking van de productie.

Saudi-Arabië wil 27 miljard dollar lenen (Foto: ANP)
Saudi-Arabië chanteert VS om vervolging 9-11 daders (Foto: ANP)

Fun met Funda! #5 Je eigen flat

User douche-eendje spotte dit bijzondere object dat te koop staat in Heemskerk. Het betreft een volledig appartementencomplex. Doe een goed bod en je beschikt over 86 2-kamerappartementen, 12 privé parkeerplaatsen, een grote recreatieruimte met biljart, een winkel en een fietsenstalling. Vergeet ook het schitterende uitzicht vanaf het dak niet! Je kunt nog tot 24 mei inschrijven voor de verkoop van dit complex aan de Jan van Polanenstraat

PVV- en SP-kiezers: nee is nee, niet treuzelen

Een kleine meerderheid van 44 procent is niet te spreken over de plannen van Rutte om de beslissing van het niet ratificeren van het associatieverdrag op te schuiven tot na 23 juni. 'Nee is nee', zeggen PVV- en SP-aanhang, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

De PVV en SP vinden dat Rutte niet moet treuzelen met eerst nog eens gaan overleggen met de 27 lidstaten over de tegenvallende uitslag voor het kabinet. VVD en D66 zijn wel dolenthousiast over de traingeringspraktijken van het kabinet.

De PvdA, die eerst pretendeerde de uitkomst hoe dan ook te accepteren en uit te voeren, heeft de koers gewijzigd naar het voorstander zijn van uitstel van de beslissing om de ratificatie niet door te voeren. Driekwart van de PvdA aanhang is voor instemming na uitstel. Ondanks deze draai blijft de PvdA rotsvast op acht zetels staan.

Ook werd de stempotentie, die van invloed kan zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, gepeild. Hieruit blijkt dat het gedrag van de VVD/PvdA-regering vooral de PVV een enorme boost geeft.

Uitslag Grand Prix van China

Nico Rosberg heeft zijn zesde grand prix op rij gewonnen in China. De Duitser neemt zo de kampioenschapsleiding stevig in handen. Ook op de tweede plaats was het een Duits feestje: Sebastian Vettel wist zijn Ferrari op het podium te rijden. Daniil Kvyat werd licht verrassend derde. Max Verstappen wist zich naar de 8e plaats te rijden, net achter regerend wereldkampioen Lewis Hamilton.

Meteen bij de start was er chaos. Daniel Ricciardo pakte de leiding af van Rosberg, maar daarachter raakten de Ferraris elkaar, wat vooral Kimi Raikkonen pijn deed. De Fin moest naar de pits en was niet de enige, want Hamilton verloor zijn voorvleugel en moest ook naar de pits. Door alle chaos was het een verrassende top 5, met achter Ricciardo en Rosberg een derde plaats voor Kvyat voor de beide Force Indias. Zodra DRS aan ging wist Rosberg Ricciardo in te halen, maar dat was niet alles voor de Australiër: Hij had een klapband en moest naar de pits. Even later was er een safety car en alle andere rijders op de supersofts gingen ook de pits in. Hamilton ging zelfs twee keer de pits in, om beide typen banden al gebruikt te hebben.

Na deze reeks pitstops was de verrassende top 5: Rosberg, Massa, Fernando Alonso, Pascal Wehrlein en Esteban Gutierrez. Voor Verstappen waren de eerste ronden minder gunstig: Hij lag slechts 18e. Nadat de safety car weer naar binnen ging kon Kvyat snel weer plaatsen terugpakken. Hij reed op ronde 13 weer op de tweede plaats. Ook Vettel reed een aardige inhaalrace na de slechte eerste ronde, op de supersofts kwam hij tot plaats 4 voordat hij een pitstop moest maken in ronde 18. Na 20 ronden was de top 5 weer volledig anders: Rosberg, Kvyat, Massa, Valtteri Bottas en Carlos Sainz reden in de top 5.

Hierna kwam een fase waain in de top weinig meer ingehaald werd. Ondanks goede fases voor de pitstops bleven coureurs als Raikkonen, Hamilton en Verstappen in het midden van het veld hangen. Vettel reed wel een sterke inhaalrace en had zich definitief naar plaats 3 gereden, achter Rosberg en Kvyat. De Red Bull leek sowieso sterk, want na alle pech van Ricciardo wist hij zich ook weer naar de zesde plaats te rijden. Na de tweede ronde van pitstops wist Vettel Kvyat eindelijk in te halen en zich zo, na de laatste pitstop van Ricciardo, naar de tweede plaats te rijden.

Ricciardo was wel goed bezig na die stop, want hij haalde Bottas, Hamilton en Massa in om naar plaats 4 te gaan. Ook Raikkonen en Verstappen, die op de zachte band reden in de laatste fase, probeerden nog plaatsen goed te maken. Raikkonen haalde Bottas, Hamilton en Massa in om de top 5 binnen te komen en Verstappen kwam voorbij aan Jenson Button, Sainz, Sergio Perez en Bottas voor plaats 8.

Voorin gebeurde niets meer en zo wist Rosberg de race gemakkelijk te winnen, voor Vettel en Kvyat. Ricciardo kon Raikkonen afhouden, het gevecht tussen Massa en Hamilton bleef onbeslist en de laatste punten werden verdeeld door Verstappen, Bottas en Sainz. Rosberg doet zo goede zaken voor het kampioenschap en neemt verder afstand van Vettel en Hamilton. Ook in het constructeurskampioenschap loopt Mercedes iets uit op de concurrentie.

Pos Coureur Team Ronden Tijd/Verschil Punten
1 N. Rosberg Mercedes 56 1:38:53.891 25
2 S. Vettel Ferrari 56 +0:37.776 18
3 D. Kvyat Red Bull 56 +0:45.936 15
4 D. Ricciardo Red Bull 56 +0:52.688 12
5 K. Räikkönen Ferrari 56 +1:05.872 10
6 F. Massa Williams 56 +1:15.511 8
7 L. Hamilton Mercedes 56 +1:18.230 6
8 M. Verstappen Toro Rosso 56 +1:19.268 4
9 C. Sainz Toro Rosso 56 +1:24.127 2
10 V. Bottas Williams 56 +1:26.192 1
11 S. Perez Force India 56 +1:34.283  
12 F. Alonso McLaren 56 +1:37.253  
13 J. Button McLaren 56 +1:41.990  
14 E. Gutierrez Haas F1 55 +1 Rnd.  
15 N. Hülkenberg Force India 55 +1 Rnd.  
16 M. Ericsson Sauber 55 +1 Rnd.  
17 K. Magnussen Renault 55 +1 Rnd.  
18 P. Wehrlein Manor 55 +1 Rnd.  
19 R. Grosjean Haas F1 55 +1 Rnd.  
20 F. Nasr Sauber 55 +1 Rnd.  
21 R. Haryanto Manor 55 +1 Rnd.  
22 J. Palmer Renault 55 +1 Rnd.  

AC/DC op tour met Axl Rose als frontman

AC/DC heeft een vervanger gevonden voor Brian Johnson. Guns N' Roses-frontman Axl Rose gaat met de Australische hardrockband op tournee. Vanwege gehoorproblemen van Johnson moest AC/DC zijn wereldtour staken.

In een bericht op de website van AC/DC bedanken de bandleden Johnson voor zijn jarenlange 'bijdrage en toewijding aan de band'. "We wensen hem het allerbeste met zijn gehoor en toekomstige projecten." De bandleden schrijven dat ze de Rock Or Bust World Tour graag hadden willen afsluiten zoals ze die waren begonnen, maar begrip hebben voor Johnsons besluit niet meer op te treden.

AC/DC wil de tournee toch afmaken voor de fans en ging daarom op zoek naar een vervanger. "We hebben het geluk dat Axl Rose zo vriendelijk is geweest zijn steun aan te bieden." De hardrockband hervat zijn wereldtournee op 7 mei in Lissabon. Ook bij de tien Amerikaanse concerten die AC/DC moest uitstellen is de Guns N' Roses-frontman van de partij. Voor die shows worden nieuwe data gezocht.

'Crucible Curse' treft ook titelverdediger Bingham op WK

Snookeraar Stuart Bingham is uitgeschakeld op de openingsdag van het wereldkampioenschap. Ali Carter bleek na een beslissend frame met 10-9 te sterk. Ook Bingham is getroffen door de zogenaamde Crucibele Curse. Sinds 1977 wordt het WK gespeeld in het Crucibele Theatre in Sheffield. Nog geen enkele speler is er ooit in geslaagd zijn eerste titel succesvol te verdedigen. Dat gegeven heeft als bijnaam de Crucibele Curse gekregen. 

Na de openingssessie stond Carter met 5-4 voor. Bingham trok de avond direct gelijk, maar met breaks van 69, 52 en 52 kwam Carter 8-5 voor. De volgende vier frames gingen naar de wereldkampioen door breaks te scoren van 88, 68 en 113 punten. Carter maakte vervolgens zijn eerste century om een beslissend frame eruit te slepen. 

In dat laatste frame wiat Carter het voordeel naar zich toe te trekken. Bingham stribbelde nog wat tegen en probeerde snookers te forceren. Dit lukte even, maar nadat Bingham faalde op de bruine bal was zijn toernooi voorbij. 

Ook Marco Fu staat in de tweede ronde. Hij won met grote cijfers van Peter Ebon. Het werd 10-2, waarbij Fu een potsucces van 95% liet noteren. Twee partijen zijn halverwege. Shaun Murphy staat 5-4 voor tegen Anthony McGill en Alan McManus leidt met 6- tegen Stephen Maguire. 

Programma zondag 18 april 

11:00 Ricky Walden v Robbie Williams
11:00 Shaun Murphy 5 v 4 Anthony McGill (tweede sessie)
15:30 Stephen Maguire 3 v 6 Alan McManus (tweede sessie)
15:30 Ronnie O'Sullivan v David Gilbert
20:00 Mark Williams v Graeme Dott
20:00 Michael White v Sam Baird

Zoektocht naar overlevenden na bevingen Japan

Reddingswerkers in Japan zijn nog altijd op zoek naar overlevenden van de aardbevingen die het land afgelopen week troffen. Tot dusver zijn er 39 doden geteld, maar tientallen mensen worden nog vermist. Een deel van hen zit vermoedelijk vast onder het puin van de vele ingestorte gebouwen. Zo'n duizend mensen raakten gewond en een kwart miljoen mensen zijn geëvacueerd.

Duizenden brandweerlieden en militairen zijn betrokken bij het reddingswerk. Premier Shinzo Abe liet weten dat dat aantal wordt opgeschroefd tot 25.000. Daarnaast helpen Verenigde Staten met vliegtuigen bij de reddingswerkzaamheden.

De bevingen van donderdagavond en zaterdag beschadigden niet alleen veel gebouwen, maar veroorzaakte ook aardverschuivingen en door zware regenval bestaat de vrees voor meer modderlawines. Duizenden mensen brachten daarom de nacht van zaterdag op zondag door in evacuatiecentra.

De bevingen richtten ook veel schade aan in de infrastructuur, wat het werk en de bezorging van noodvoorraden verder bemoeilijkt. Onder meer de luchthaven van Kumamoto rakate beschadigd en de hogesnelheidstrein in het gebied rijdt niet. Ook veel wegen zijn beschadigd of onbegaanbaar door de aardverschuivingen.

Zoektocht naar overlevenden na bevingen Japan
Zoektocht naar overlevenden na bevingen Japan (Foto: ANP)

Grote stroomstoring Purmerend en omgeving

Purmerend en omliggende dorpen hebben zondagochtend even zonder stroom gezeten. Rond 8.00 uur viel bij ruim 12.000 huishoudens de stroom uit. De meeste huizen waren kort daarna weer aangesloten, maar voor 1300 huishoudens in met name de dorpjes duren de problemen wat langer. Dat meldt netbeheerder Liander. De storing is waarschijnlijk om 11.00 uur verholpen.

De problemen waren in onder meer Purmerend, Alkmaar, Broek in Waterland en Zuiderwoude. De oorzaak is volgens Liander een uitgevallen transformator.

Grote stroomstoring Purmerend en omgeving
Grote stroomstoring Purmerend en omgeving (Foto: ANP)

Wat een poppenkast! verliest veel kijkers

Wat een poppenkast! heeft vrijdagavond veel kijkers verloren. Naar de tweede aflevering van het satirische programma van SBS 6 keken maar 378.000 mensen. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Vorige week stemden nog 660.000 Nederlanders af op de poppenshow. Producent John de Mol suggereerde vorige week in De Wereld Draait Door dat hij tevreden zou zijn met een half miljoen kijkers. Van minder dan 400.000 belangstellenden zou de mediamagnaat balen.

Ook deze week trok Holland's Got Talent, dat tegenwoordig wordt gepresenteerd door Johns zoon Johnny, veel meer kijkers. Met ruim 1,8 miljoen kijkers staat de talentenjacht van RTL 4 op de tweede plaats van best bekeken programma's. Het NOS Journaal van 20.00 uur trok vrijdag de meeste kijkers, ruim twee miljoen.

Wat een poppenkast! verliest veel kijkers
Wat een poppenkast! verliest veel kijkers (Foto: BuzzE)

Beving Ecuador eist tientallen levens

Zeker 41 mensen zijn om het leven gekomen bij een krachtige aardbeving voor de kust van Ecuador. Het dodental zal vermoedelijk verder oplopen, laat vicepresident Jorge Glas weten. In zes provincies is de noodtoestand uitgeroepen. Zaterdagavond rond 20:00 uur (lokale tijd) werd een beving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter gemeten.

Op sociale media verschijnen beelden van verschillende gebouwen die in Ecuador zijn ingestort, waaronder een brug in Ecuadors grootste stad Quayaquil en een luchtverkeerstoren op het vliegveld Manta. Door de beving kwam een deel van de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land, Quito, zonder stroom te zitten. President Rafael Correa riep de 16 miljoen inwoners op om kalm te blijven.

Het seismologisch instituut USGS gaf een tsunamiwaarschuwing af voor de kuststreken van Ecuador en Colombia. De dreiging is grotendeels voorbij. Een olieraffinaderij in de buurt van het epicentrum is uit voorzorg gesloten. Het epicentrum lag net iets buiten de kust op een diepte van 19 kilometer, op zo'n 170 kilometer afstand van Quito.

De bevingen in Japan, waarbij meer dan veertig mensen om het leven kwamen, hadden een sterkte van 7.3 en 6.6.

Russische piloot rolt om Amerikaans vliegtuig

Een Russische straaljager heeft een kurkentrekker gemaakt om een Amerikaans militair verkenningsvliegtuig. Het incident gebeurde donderdag boven de Baltische Zee, meldt CNN. De piloot van de Russische SU-27 vloog tot ongeveer vijftien meter van de linkervleugel van het Amerikaanse vliegtuig en rolde over de kop naar de rechterkant van de omgebouwde Boeing 707.

Een woordvoerder van het commandocentrum voor Europa EUCOM zei dat "de onveilige en onprofessionele acties van een individuele piloot de potentie hebben om de spanningen tussen beide landen onnodig te laten escaleren." Hij voegde eraan toe dat het toestel niet in het Russische luchtruim is geweest. De VS gaan het incident aankaarten bij de Russische regering.

Russische piloot rolt om Amerikaans vliegtuig
Russische piloot rolt om Amerikaans vliegtuig (Foto: ANP)

Nog meer zelfmoordpogingen in dorp Canada

Vijf kinderen hebben vrijdagavond geprobeerd zich van het leven te beroven in een kleine afgelegen Canadese gemeenschap in het noorden van de provincie Ontario. De voorman van de gemeenschap van circa 2000 mensen, Bruce Shisheesh, bevestigde dit zaterdag. Het is niet bekendgemaakt hoe oud de kinderen zijn of hoe ze eraan toe zijn.

In de inheemse gemeenschap van Attawapiskat, circa 1000 kilometer ten noorden van Toronto, is zaterdag 9 april de noodtoestand uitgeroepen na elf zelfmoordpogingen die dag. In maart zijn er 28 zelfmoordpogingen gemeld. Afgelopen maandag deden twaalf tieners een poging zich van het leven te beroven.

De arme streek lijdt hier al decennia onder. De Canadese politiek inclusief premier Justin Trudeau is deze maand opgeschrikt. De inheemse bevolking van eskimo's en indianen wordt gevormd door 1,4 miljoen mensen. Dat is ongeveer 4 procent van de bevolking. Ze lijden vaak aan gevoelens van uitzichtloosheid en hopeloosheid. Statistisch gezien leven ze korter dan de andere bevolkingsgroepen. Ze zijn vaker werkloos, vaker betrokken bij misdaad als dader of als slachtoffer en ze zijn armer en lijden meer onder verslavingen.

Veel animo voor activiteiten op fly-over

Tussen de 3500 en 4000 mensen zijn zaterdag naar het Kleinpolderplein in Rotterdam gekomen om te wandelen, te picknicken, muziekvoorstellingen bij te wonen en allerlei andere activiteiten te ondernemen. De fly-over van het verkeersknooppunt was door werkzaamheden dicht voor gemotoriseerd verkeer, waardoor kunstenaars het tot een eendagspark konden inrichten.

Met het initiatief wilden het Kunstenaarscollectief Observatorium en Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder bewerkstelligen dat het publiek anders gaat denken over mobiliteit. "We hadden acht blokken van twee uur. In elk blok lieten wij uit veiligheidsoverwegingen maximaal vijfhonderd bezoekers toe", liet een woordvoerster van de organisatie weten. "Een aantal blokken, waaronder die met optredens van Douwe Bob en Spinvis, was helemaal uitverkocht."

Het evenement op de fly-over begon om zes uur met yoga. "Het was toen nog behoorlijk koud. Toch kwamen er circa 225 mensen met hun matje op de clinic af. Dt vond ik best wel dapper." Oudere mensen lieten weten dat de sfeer op de fly-over deed denken aan de autoloze zondagen van vroeger. "Ook waren mensen positief over het uitzicht dat ze vanaf de fly-over op de skyline van Rotterdam hadden", aldus de woordvoerster.

Douwe Bob, dit jaar deelnemer voor Nederland aan het Eurovisiesongfestival, kwam niet te voet naar de fly-over. Hij arriveerde te paard in het eendagspark. De Zeeuwse polder-troubadour Broeder Dieleman sloot de reeks optredens en andere activiteiten zaterdagavond af.

 

En toen reed ik met m'n gitaar op de snelweg... #kleinpolderpleinpark #lovemylife #rotterdam

Een foto die is geplaatst door Douwe Bob (@douwebob) op16 Apr 2016 om 5:15 PDT

Veel animo voor activiteiten op fly-over
Veel animo voor activiteiten op fly-over (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: stapelwolken en buiig

Vandaag ontstaan er vrij veel stapelwolken en komen er flink wat buien tot ontwikkeling als we het KNMI mogen geloven. De buien nemen in de loop van de middag af en vanuit het westen breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De temperatuur komt niet boven de 10 graden uit en daarmee is het behoorlijk frisjes vandaag. De overwegend matige wind komt uit het noordwesten.

Zon op 06:37
Zon onder 20:42
Zonkracht

 4 / 2

Gisteren was ik op Landgoed Hoenderdaell, en twee keer per dag geven ze daar een roofvogelshow. Ik hield in eerste instantie wat meer afstand, toen ik toch dichterbij kwam had ik de mazzel dat er een van de (kleinere) roofvogels een tussenlanding op mijn hoofd maakte. Heel apart om mee te maken. Dit is een sneeuwuil, voor velen bekend door Hedwig uit Harry Potter.

Roofvogelshow in Hoenderdaell (Foto: DJMO)
Roofvogelshow in Hoenderdaell (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1970 De Apollo 13 keerde veilig terug, na een bijna-ramp in de ruimte.
 1975 De Rode Khmer viel Phnom Penh binnen, en Pol Pot werd premier van Cambodja.
 1986 Met het tekenen van een symbolisch vredesakkoord kwam er een einde aan de 335-jarige oorlog tussen Nederland en de Scilly-eilanden.
 1987 De Philipsdam werd gesloten, hiermee werden de Deltawerken voltooid.
 2008 De Nederlandse film Dunya en Desie in Marokko werd uitgebracht.


Trailer Dunya en Desie

Zware aardbeving voor kust Ecuador

De kust van Ecuador is vannacht getroffen door een zware aardbeving. De aardschok, die 7.8 op de schaal van Richter was, was te voelen tot in de hoofdstad van het land. Het epicentrum van de beving was zo'n 28 kilometer ten zuiden van Muisne, een toeristisch gebied met veel havens voor vissersbootjes.

In de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito renden veel mensen in doodsangst de straten op, terwijl gebouwen zo'n 40 seconden hevig stonden te schudden. Quito ligt op een afstand van zo'n 173 kilometer van het epicentrum van de aardbeving. Er zijn op dit moment nog geen berichten van grote schade.

Eind vorige week werd ook Japan getroffen door een tweetal bijzonder zware aardbevingen. Hierbij vielen meer dan 40 doden en honderden gewonden.

Mannenturnploeg na 88 jaar weer op Olympische Spelen

Na 88 jaar zal Nederland op de Olympische Spelen eindelijk weer vertegenwoordigd worden door een mannenturnploeg. Tijdens het olympisch testevenement in Rio de Janeiro, tevens het allerlaatste kwalificatiemoment, werden de mannen na een bijzonder knap optreden derde. Een plek bij de eerste vier leverde een ticket voor de Spelen op.

Michel Bletterman, Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Jeffrey Wammes en Epke Zonderland begonnen aan hun wedstrijd met in het achterhoofd vooral de score van Roemenië: 344,148 punten, wat een flinke uitdaging was. De Roemenen zouden normaal gesproken de grootste concurrent zijn voor Nederland in de strijd om plek vier en dus het laatste ticket.

Duitsland, dat net als Roemenië al eerder in actie kwam, leek al zeker van de winst, terwijl de score van Frankrijk te hoog leek en Oekraïne - dat tegelijk met Nederland in actie kwam - is doorgaans een maatje te groot.

Op het voltigepaard begonnen de Nederlanders uitstekend, waarna het ook op de ringen - zonder Yuri van Gelder - niet verkeerd ging. Rijken, Schmidt en Wammes lieten hoge scores noteren op sprong en op de brug met gelijke leggers stal Bletterman met zijn 14,800 punten de show. 

Op de rekstok ging het echter helemaal los. De 14,666 van Wammes was heel goed, 14,925 van Deurloo was ruim boven verwachting en olympisch kampioen Zonderland maakte het met 15,233 nog eens af. Plotseling leek het duel met Roemenië niet eens echt spannend meer te worden, want met alleen vloer nog te gaan waren vier fatsoenlijke oefeningen ruimschoots genoeg voor plaatsing.

Dat gebeurde dan ook: Bletterman, Deurloo, Rijken, Schmidt en Wammes lieten stuk voor stuk een geweldige oefening zien en al heel snel werd duidelijk dat de score van de Roemenen dik overtroffen werd. De eindstand kwam op 347,44 punten en dat was zelfs genoeg om de Fransen toch nog te verslaan en de derde plek te pakken. 

De laatste keer dat Nederland in de landenwedstrijd bij de mannen vertegenwoordigd was is al even geleden. In 1928 werden de mannen in Amsterdam achtste in een veld van elf deelnemers.

Toen voor het laatst een Nederlandse mannenturnploeg meedeed aan de Spelen zag het olympisch mannenturnen er nog ongeveer zo uit. Dit was in Parijs in 1924, vier jaar voor de Spelen in Amsterdam (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.