FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 april 2016

Druk op website Referendum-Kieskompas

Veel Nederlanders winnen dinsdagavond informatie in over het referendum van woensdag. Vanaf het begin van de avond staat de teller van het aantal bezoekers van de website van het Referendum-Kieskompas op ruim 10.000 per uur. Dat is deze week nog niet eerder gebeurd. Van die 10.000 bezoekers vullen 5000 tot 6000 het kieskompas ook daadwerkelijk in.

De site kieskompas.nl is daarmee nu iets meer dan een half miljoen keer bezocht in aanloop naar het referendum over Oekraïne, zo zegt politicoloog André Krouwel van Kieskompas. "Woensdag zal het vermoedelijk nog snel oplopen, maar een miljoen bezoekers gaan we niet meer halen." In aanloop naar de waterschapsverkiezingen in 2015 bezochten 1,8 miljoen mensen de website voor advies.

Gebruikers krijgen op de website na het reageren op dertig stellingen een persoonlijk stemadvies in de vorm van een meter. Die laat het percentage zien in welke mate je voor of tegen het verdrag bent.

Druk op website Referendum-Kieskompas
Druk op website Referendum-Kieskompas (Foto: ANP)

Slachtoffers mogen alles zeggen in rechtszaal

Slachtoffers van ernstige misdrijven of hun nabestaanden mogen voortaan zeggen wat ze willen in de rechtszaal. Daartoe wordt het spreekrecht dat nu al bestaat, uitgebreid. De Eerste Kamer was dinsdag positief over een wetsvoorstel hiertoe van justitieminister Ard van der Steur.

Tot nu toe mogen slachtoffers alleen vertellen wat het misdrijf voor hen persoonlijk betekent. Straks mogen ze ook zeggen wat ze vinden van de schuld van de verdachte en wat de straf zou moeten worden.

Het spreekrecht is in 2005 ingevoerd om het slachtoffer meer zichtbaar te maken in het proces. Ook kan het bijdragen aan het verwerkingsproces.

Als een slachtoffer iets gaat zeggen over feiten, bestaat de kans dat de verdediging hem of haar wil oproepen als getuige. De rechter neemt daar dan een beslissing over. Volgens Van der Steur is het belangrijk dat slachtoffers hierover vooraf goed voorgelicht worden.

Volgende week dinsdag is de stemming in de Senaat. De wet kan vanaf 1 juli ingevoerd worden.

Slachtoffers mogen alles zeggen in rechtszaal
Slachtoffers mogen alles zeggen in rechtszaal (Foto: ANP)

Van der Steur: betere communicatie terreurbestrijding nodig

Internationaal is betere communicatie nodig bij de bestrijding van terrorisme. Dat erkent Veiligheidsminister Ard van der Steur dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer in de nasleep van de aanslagen in Brussel.

Nederland bleek van de Amerikanen informatie te hebben gekregen over twee mannen die zich kort daarop in Brussel zouden opblazen. Daar werd aanvankelijk niets mee gedaan. Ook kon een van de terroristen ongemoeid Nederland binnenkomen, hoewel deze Ibrahim El Bakraoui door Turkije was uitgezet.

In deze zaak, zo stelt Van der Steur, hebben de Nederlandse diensten "strafvorderlijk" gedaan wat van ze kon worden verwacht, rekening houdend met de beschikbare informatie en binnen de juridische mogelijkheden.

De minister bleek vorige week tijdens een debat over de terreur niet in staat alle vragen van Kamerleden afdoende te beantwoorden. Het gaat donderdagochtend verder.

Van der Steur: betere communicatie nodig
Van der Steur: betere communicatie terreurbestrijding nodig (Foto: ANP)

Plasterk: stembiljet referendum begrijpelijk

In de Tweede Kamer is dinsdag kritiek geuit op het stembiljet voor het Oekraïne-referendum woensdag. De SP, fervent tegenstander van het Europese samenwerkingsakkoord met Oekraïne, vindt het biljet 'verschrikkelijk onduidelijk'. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wuift de kritiek echter van de hand.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wilde nog deze dinsdagavond een debat, maar hij kreeg geen meerderheid achter zich. "Er is nog nooit zo'n stembiljet geweest, ook niet bij het referendum over de Europese grondwet in 2005", klaagt de SP'er.

De kiezer moet een wit rondje rood kleuren dat zich in een vakje 'voor' of 'tegen' het verdrag bevindt. "Dat leidt tot veel ongeldige stemmen", vreest Van Raak. Veel mensen zouden geneigd zijn bijvoorbeeld het hele vakje rood te kleuren of daar een kruisje in te zetten. "Het is erg dom, of juist heel erg slim bedacht", aldus de SP'er.

Update 23.53 uur
Het stembiljet voor het Oekraïne-referendum woensdag is niet onduidelijk. Volgens verantwoordelijk minister Plasterk  is "er geen reden te veronderstellen dat kiezers niet zullen begrijpen hoe ze een geldige stem moeten uitbrengen". Dat schrijft hij dinsdagavond aan de Tweede Kamer.

Op de stembiljetten staat dat één wit stipje rood gemaakt moet worden, aldus Plasterk. Ook hangen op alle stembureaus instructies, en als de kiezer een vraag heeft kunnen de leden van het stembureau hier uitleg over geven. De minister benadrukt verder dat een stembiljet niet ongeldig wordt als behalve het stipje, bijvoorbeeld ook het aangrenzend vakje rood is gekleurd.

SP-Kamerlid Ronald van Raak vreest veel ongeldige stemmen omdat het stipje zich bevindt in een vakje 'voor' of 'tegen' het verdrag. Veel mensen zouden geneigd zijn bijvoorbeeld het hele vakje rood te kleuren of daar een kruisje in te zetten.

De Kiesraad zal op dinsdag 12 april officieel bekendmaken hoeveel ongeldige stemmen er waren, naast de opkomst en de uitslag.

Kritiek in Kamer op stembiljet referendum
Kritiek in Kamer op stembiljet referendum (Foto: ANP)

China wuift Panama Papers weg en censureert

China heeft beschuldigingen jegens intimi van partijbonzen op grond van de onthullingen over belastingparadijzen dinsdag van de hand gewezen. De toegang tot de berichtgeving over de Panama Papers is bovendien ingeperkt.

Op de vraag of China een onderzoek instelt naar de naasten van partijbonzen die in de Panama Papers worden genoemd, antwoordde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het "geen commentaar geeft op deze ongegronde aantijgingen". Journalisten onthulden dat onder meer intimi van president Xi Jinping banden zouden hebben met offshorebedrijven die gebruikt werden om belasting te ontwijken.

Wie op Chinese zoekmachines naar het trefwoord 'Panama' zoekt, stuit op tal van ontoegankelijke zoekresultaten. Slechts berichten over de betrokkenheid van topsporters zijn voor iedereen zichtbaar. Na de zoekopdracht 'Panama Papers' volgt de waarschuwing dat de resultaten "mogelijk niet stroken met de relevante wet- en regelgeving en daarom niet kunnen worden getoond".

De Global Times, een invloedrijke krant die verbonden is aan de Communistische Partij, betichtte westerse media er dinsdag van onthullingen als die van de Panama Papers te gebruiken om politici en bestuurders buiten het Westen te beschadigen.

China wuift Panama Papers weg en censureert
China wuift Panama Papers weg en censureert (Foto: ANP)

Miljoenenschikking Fokker in VS ongewijzigd

De schikking van 21 miljoen dollar (18,4 miljoen euro) die het Nederlandse luchtvaartbedrijf Fokker Services heeft getroffen met de Amerikaanse justitie voor het schenden van de handelssancties tegen onder meer Iran mag niet worden gewijzigd. Dat heeft een hogere rechtbank in de Verenigde Staten bepaald.

In februari vorig jaar verwierp een lagere rechter die schikking omdat die veel te mild zou zijn. Nu is echter beslist door een hogere rechtbank dat die rechter zijn boekje te buiten is gegaan en dat het aan justitie in de VS is om over schikkingen te onderhandelen.

Fokker Services leverde in de periode 2005-2010 in het kader van het onderhoud aan bestaande Fokker-vliegtuigen onderdelen aan klanten in Sudan, Iran en Myanmar (het vroegere Birma). Dat had niet gemogen. Het onderhoudsbedrijf trof daarover in juni 2014 een schikking in ruil voor het uitblijven van rechtsvervolging.

Miljoenenschikking Fokker in VS ongewijzigd
Miljoenenschikking Fokker in VS ongewijzigd (Foto: ANP)

CL: Uitslag FC Barcelona - Atlético Madrid

Na een boeiend gevecht met Atlético Madrid heeft Barcelona, mede dankzij een rode kaart voor Fernando Torres, halverwege het tweeluik de beste papieren voor de halve finales: 2-1.

Barcelona had zaterdag een mentale tik gehad van Real Madrid, dat met 1-2 zegevierde in Camp Nou. Atlético Madrid, dat op de Spaanse ranglijst tussen beide ploegen in staat, rook dus bloed in de aanloop naar de kwartfinales Champions League.

Na 25 minuten waarin geen van beide ploegen had geïmponeerd en Barça en Atlético ongeveer in evenwicht waren, zette Fernando Torres de gasten plotseling op voorsprong. De spits, die pas voor de derde keer dit Champions League-seizoen een basisplek kreeg, schoot na een snelle uitbraak knap door de benen van keeper Marc-André Ter Stegen raak. Lang kon hij er zelf binnen de lijnen niet van genieten, want binnen mum van tijd kreeg hij twee keer geel en dus rood. Vooral de tweede bestrafte overtreding was nodeloos: Torres joeg hard door op Sergio Busquets, raakte daarbij diens benen en de Barça-middenvelder profiteerde gretig door acterend naar de grond te gaan.

Barça overtuigde niet in aanvallende zin en moest bovendien kort voor de rode kaart toezien hoe Antoine Griezmann Ter Stegen tot een uiterste redding dwong en de bal maar net naast ging. Dankzij de numerieke meerderheid kon de ploeg van Luis Enrique in de tweede helft op jacht naar een of twee goals. Anderzijds bewees Atlético in het recente verleden al vaak een tweeluik op basis van één uitgoal te kunnen beslissen. Dat was dan ook de verwachting voor de tweede helft: Barça met de bal, Atléti in de ontregelende rol.

Gek genoeg was Atlético de ploeg ide na rust het eerst gevaarlijk werd. Filipe Luis zag hoe zijn kopbal door Mascherano ongevaarlijk werd gemaakt en Griezmann verzuimde kort daarna 0-2 te maken. Daarna nam de thuisploeg het heft in handen en was het binnen enkele minuten een keer of drie levensgevaarlijk. Een omhaal van Lionel Messi eindigde maar een metertje naast, bij een schotje van dichtbij zat Luis ertussen en een schot vanaf randje zestien werd gestopt door Oblak. Ook Neymar - kopbal op de lat en eentje in de handen van Oblak - liet zich gelden.

Nadat Neymar met een schot dat centimeters naast ging opnieuw gevaarlijk was, lukte het Luis Suarez de Catalaanse storm met een goal te bekronen. Bij een mislukt schot van Jordi Alba liep de oud-Ajacied tegen de bal aan en moest Oblak het antwoord schuldig blijven: 1-1. In de 70ste minuut onderscheidde Suarez zich ook in negatieve zin met een duw, danwel klap, in het gezicht van Filipe Luis. Hij kwam met geel goed weg en dat kwam Barça héél goed uit. Vier minuten later was het namelijk uitgerekend Suarez die na de opzet van Messi en de prima voorzet van Alves de 2-1 langs Oblak kopte. Barça profiteerde vrijwel optimaal van de numerieke meerderheid na de uitsluiting van Torres en heeft, ondanks de uitgoal van Atléti, een prima uitgangspositie voor de return in Vicente Calderón.

CL: Uitslag Bayern München - Benfica

Het verschil tussen Bayern en Benfica was over negentig minuten niet zo groot, maar het verschil was in de Allianz Arena al snel gemaakt. Vidal liet Bayern winnen met 1-0.

Met coach Pep Guardiola voor 150e keer op, of beter gezegd voor de bank, begon Bayern München geweldig aan het treffen met Benfica. Costa opende aan de linkerkant op Ribéry, die teruglegde op Bernat. De voorzet van de verdediger bereikte Vidal, die ongehinderd kon inkoppen bij doelman Ederson, die Julio Cesar verving.

Even leek het een slachting te worden voor Benfica, omdat de thuisploeg ontzettend veel ruimte creëerde om aan te vallen. Buitenspelers Costa en Ribéry bleven aan de zijlijn geplakt, waardoor opkomende mensen zich aan konden bieden en de voorzetten geleverd konden blijven.

Zo ontstond even later een tweede enorme kans voor Bayern. Weer werd er geopend op Ribéry, die ditmaal teruglegde op Thiago. De middenvelder gaf voor en bereikte Lewandowski. De spits, die in de eerste helft verder onzichtbaar was, mikte met de binnenkant van de voet op het lichaam van Ederson.

Enkele minuten daarvoor schreeuwde Benfica om een penalty nadat een voorzet van Gaitan op de hand van Bayern-aanvoerder Lahm terechtkwam. De scheidsrechter wees niet naar de stip, maar Benfica kwam wel steeds beter in de wedstrijd, kreeg de organisatie beter op orde en speelde met meer durf in de richting van doelman Neuer.

Vroeg in de tweede helft kapte Jonas Alaba makkelijk uit, waarna de spits Neuer vond in de jacht op de gelijkmaker. Een minuut later kreeg de spits geel, waardoor hij geschorst is voor de terugwedstrijd. Benfica bleef op zoek naar de uitgoal en met ruim een uur op de klok kreeg Jonas weer twee schietkansen.

De eerste poging raakte invaller Martinez, de tweede schoot de spits wild de tribunes in. In de slotfase kreeg Lewandowski een levensgrote kans op 2-0 na een sublieme pass van Vidal, maar de spits legde verkeerd af op Lahm in plaats van het zelf te doen. Daardoor bleef het 1-0 in het voordeel van Bayern.

Minister Dobrindt blijft strijden voor tol

De Duitse minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, probeert haast te maken met de invoering van tolheffing voor personenauto's. Zijn ministerie heeft dinsdagavond laten weten dat de minister naar Brussel gaat om de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te vragen op te schieten. De EU betwist de Bondsrepubliek het recht de tolheffing in te voeren terwijl Duitse wegenbelastingbetalers worden gecompenseerd.

Gedurende de onenigheid met Brussel wordt de tol nog niet ingevoerd. Na een lange en moeizame politieke strijd heeft Dobrindt het voor elkaar gekregen dat de Duitse wetgevers ermee hebben ingestemd. Maar er was tot in eigen christendemocratische gelederen veel scepsis over zijn plan. Ook in het buitenland, zoals in Nederland en Oostenrijk, is veel verzet gerezen.

Dobrindt wilde de tol dit jaar gaan heffen. Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland en het is niet duidelijk of Dobrindts impopulaire plan die overleeft.

Minister Dobrindt blijft strijden voor tol
Minister Dobrindt blijft strijden voor tol (Foto: ANP)

Trump woedend over Ford-fabriek in Mexico

De Republikein Donald Trump heeft dinsdag het plan van de Amerikaanse autogigant Ford om een nieuwe fabriek in Mexico te bouwen 'een volstrekte schande' genoemd. Dit toont volgens de presidentskandidaat aan dat de vrijhandelsovereenkomst die de Noord-Amerikaanse landen Canada, Mexico en de VS begin 1994 sloten, herzien moet worden.

Trump hamert er heel vaak op dat de Verenigde Staten banen, inkomsten en invloed verliezen door sluwe praktijken van andere landen.

Ford maakte dinsdag bekend dat de onderneming 1,4 miljard euro stopt in een fabriek voor compacte wagens in San Luis Potosí, ruim 300 kilometer ten noorden van Mexico-Stad.

Trump woedend over Ford-fabriek in Mexico
Trump woedend over Ford-fabriek in Mexico (Foto: ANP)

Rotterdam zondag in teken van marathon

Grote delen van Rotterdam zijn zondag onbereikbaar voor het verkeer. Dan vindt Marathon Rotterdam plaats, het grootste eendaagse sportevenement van Nederland. Vorig jaar kwamen daar bijna 1 miljoen bezoekers op af.

De marathon was in een recordtijd uitverkocht. In totaal doen 17.500 deelnemers mee aan de afstand van ruim 42 kilometer. Ook de kwart marathon en de business runs waren nog nooit zo snel uitverkocht. Op zaterdag worden ook nog verschillende wedstrijden voor kinderen gehouden. In totaal doen 40.000 lopers mee aan de verschillende afstanden.

Deelnemers en toeschouwers kunnen zaterdag en zondag gratis gebruik maken van de Rotterdamse P+R parkeergarages Kralingse Zoom, Slinge en Alexander. Voorwaarde voor het gratis gebruik van deze parkeergarages is dat de bezoekers aansluitend gebruik maken van het openbaar vervoer.

Rotterdam zondag in teken van marathon
Rotterdam zondag in teken van marathon (Foto: ANP)

Porsche niet aansprakelijk voor dood Walker

Het fatale ongeluk van de Amerikaanse acteur Paul Walker was niet de schuld van Porsche. Dat zegt de rechtbank in een zaak die was aangespannen door de weduwe van Walkers vriend Roger Rodas, die in 2013 ook bij het ongeluk om het leven kwam.

Kristine Rodas zegt dat de Porsche ontwerpfouten had en daarom crashte. Maar volgens de rechtbank in Los Angeles is daar geen bewijs voor. TMZ had inzage in de rechtbankstukken en las in de uitspraak dat de rechter alle beschuldigingen heeft afgewezen, waaronder nalatigheid en aansprakelijkheid. Volgens de rechter had een stevigere constructie van de auto de dood van de twee tijdens de botsing met lichtmast niet kunnen voorkomen.

Bestuurder Rodas zou tussen de 130 en 145 kilometer per uur hebben gereden binnen de bebouwde kom. Kristine Rodas beargumenteerde dat de auto in brand vloog als gevolg van een ontwerpfout. Maar volgens de rechter is Rodas niet als gevolg van de brand overleden.

Paul Walkers dochter Meadow heeft een soortgelijke zaak tegen Porsche aangespannen. In deze zaak heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan.

Porsche niet aansprakelijk voor dood Walker
Porsche niet aansprakelijk voor dood Walker (Foto: BuzzE)

Terugsturen migranten vrijdag verder

Turkije is er klaar voor om deze week nog eens tweehonderd migranten uit Griekenland terug te nemen. Dat zou woensdag gebeuren, maar de Griekse autoriteiten hebben aangegeven dat het pas vrijdag gebeurt.

Dat heeft een Turkse functionaris dinsdag gezegd. Maandag werden de eerste 202 migranten teruggevaren naar Turkije, dat hierover een omstreden akkoord met de EU heeft gesloten.

De groep van 202 had geen asiel aangevraagd. Veel migranten op de Griekse eilanden willen dat wel doen, maar de administratieve capaciteit daarvoor is nog ontoereikend. De Europese Commissie liet dinsdag weten dat deze week meer Europese asielexperts arriveren om versneld asielaanvragen te behandelen.

Ook de Turkse wet moet nog zodanig worden aangepast dat alle teruggestuurde asielzoekers daar daadwerkelijk internationale bescherming krijgen.

Terugsturen migranten vrijdag verder
Terugsturen migranten vrijdag verder (Foto: ANP)

Geen afzettingsprocedure Zuid-Afrikaanse president

Er komt geen procedure om de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma af te zetten. Een stemming in het parlement om de president uit zijn ambt te zetten haalde dinsdag niet voldoende stemmen.

De oppositie wil dat Zuma aftreedt omdat hij miljoenen uit de staatskas ten onrechte heeft gebruikt voor verbouwingen aan zijn huis. De hoogste rechtbank oordeelde afgelopen week dat de president een deel van dat geld moet terugbetalen omdat het onrechtmatig is gebruikt.

Zuma's eigen partij ANC bleef hem, ook tijdens de stemming, steunen. Uiteindelijk stemden 233 parlementsleden tegen de afzettingsprocedure en 143 voor. De hoofdrolspeler was zelf niet bij de stemming.

Geen afzettingsprocedure tegen president Zuma
Geen afzettingsprocedure Zuid-Afrikaanse president (Foto: ANP)

Premier IJsland vertrekt om Panama Papers

De premier van IJsland is dinsdag afgetreden. Dat meldt de BBC. De positie van Sigmundur David Gunnlaugsson werd zondag aan het wankelen gebracht door de onthullingen in de zogenoemde Panama Papers. Hij is de eerste politicus die na het verschijnen van de onthullingen het veld ruimt.

Uit de Panama Papers blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.

Gunnlaugsson vroeg dinsdag president Ólafur Ragnar Grímsson het parlement te ontbinden en zo de weg vrij te maken voor vervroegde verkiezingen. De president weigerde dat omdat hij eerst in overleg wilde met de belangrijkste partijen.

Kort daarna kwam het nieuws dat Gunnlaugsson was afgetreden.

Premier IJsland vertrekt om Panama Papers
Premier IJsland vertrekt om Panama Papers (Foto: ANP)

VPRO brengt eerbetoon aan Wim Brands

Naar aanleiding van het overlijden van presentator Wim Brands zendt de VPRO dinsdagavond laat een In Memoriam uit. Daarin is de uitzending Boeken op reis, met de Amerikaanse schrijfster Annie Proulx, uit 2013 te zien. Brands presenteerde bij de VPRO elke zondag het programma Boeken. Maandag overleed hij op 57-jarige leeftijd.

De uitzending van het radioprogramma 'Nooit meer slapen' staat dinsdagnacht helemaal in het teken van de presentator. Zondag 17 april volgt een speciale uitzending, met daarin zijn mooiste interviews.

De herhalingen van het boekenprogramma die de komende twee zaterdagen op tv zouden zijn, zijn geschrapt.

VPRO brengt eerbetoon aan Wim Brands
VPRO brengt eerbetoon aan Wim Brands (Foto: ANP)

Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman

Margrite Kalverboer is de nieuwe Kinderombudsman. De Tweede Kamer heeft haar dinsdag gekozen uit twee kandidaten. In een geheime stemming kreeg ze 78 stemmen. Haar tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen.

De 55-jarige Kalverboer was als eerste voorgedragen door twee commissies in de Kamer.

Beide kandidaten studeerden onder meer orthopedagogiek in Groningen en zijn goed thuis in het vreemdelingenrecht voor kinderen. Kalverboer is nu bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De post kwam vrij, omdat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen.

De beëdiging vindt later plaats.

Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman
Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman (Foto: ANP)

Ruzie in YouTube-groepje om naaktfoto

Jahoor, ze zijn er weer. Het debiele YouTube-groepje Armoowasright, Snapking, Kwaaivines (en JoeyBravo, maar die mag dit keer niet meedoen) heeft weer een prachtige video gemaakt waarin er geprankt, gescholden en gegooid wordt met spullen. Hartstikke goed bedacht en geacteerd natuurlijk. Jullie vragen je nu zeker wel af: Fylax, als je het zo debiel vindt, waarom deel je het dan met ons? Nou, omdat het gewoon lachwekkend is en het mij (en vast en zeker ook jullie) goed laat voelen dat wij wel genoeg hersencellen hebben. Kijkt u maar:

Linda de Mol: ze wilden niet tot het gaatje

De echtgenote van Miljoenenjacht-finalist Arrold van den Hurk uit Son maakte direct na de opnamen duidelijk dat haar man niet zou hebben doorgespeeld voor de eventuele hoofdprijs. Dit zei presentatrice Linda de Mol dinsdag tijdens een voorlopig getuigenverhoor in de rechtbank van Amsterdam.

Van den Hurk deed in november 2013 mee aan Miljoenenjacht en drukte per ongeluk op de rode knop, waarmee hij een bod van 125.000 euro van de bank aanvaardde. Snel daarna gaf hij aan dat hij zich had vergist en had willen doorspelen. Later bleek in de koffer die hij had uitgezocht de hoofdprijs van 5 miljoen euro te zitten.

Een deelnemer die zich vergist: het was een unicum in de geschiedenis van het tv-spel, aldus De Mol. "Ik heb toen gezegd: kunnen we niet doorgaan? Maar ik realiseerde me daarna vrij snel dat ik iets onmogelijks had gezegd, omdat uit de beelden bleek dat de rode knop niet per ongeluk was ingedrukt."

Volgens de presentatrice was Van den Hurk teleurgesteld, maar zei zijn echtgenote na afloop dat ze haar man bij de volgende bieding van de bank hoe dan ook zou hebben gevraagd te stoppen. "Ze gaf aan dat ze niet tot het gaatje zouden zijn gegaan, dat ze niet wilde dat haar man zou gokken om zoveel geld."

Van den Hurks advocaat Peter Plasman was dinsdag desondanks tevreden met de uitkomst van het getuigenverhoor. Behalve Linda de Mol verscheen notaris Jan Piet van Harseler, die tijdens Miljoenenjacht toezicht houdt op de gang van zaken.

"Linda de Mol zegt dat de notaris tijdens het spel de beslissingen neemt", aldus Plasman. "De notaris zelf zegt echter dat niet hij de spelleider is, maar de uitvoerend producent. Verder zegt hij dat niet kon worden doorgespeeld na een vergissing omdat het reglement er niet in voorzag. Maar dat repte ook niet over een rode knop." In zijn optiek heeft Van den Hurk een koffer uitgezocht met daarin 5 miljoen euro, die nog steeds van hem is.

In de zaak volgt nog een verhoor van de uitvoerend producent. Daarna moet de rechter volgens Plasman bepalen of daadwerkelijk iets is fout gegaan. Is dat het geval, dan kan hij namens zijn cliënt een bodemprocedure aanspannen.

Linda de Mol: ze wilden niet tot het gaatje
Linda de Mol: ze wilden niet tot het gaatje (Foto: ANP)

'Fiscus kan slag slaan met Panama Papers'

De Belastingdienst kan een flinke slag slaan met de miljoenen uitgelekte documenten over brievenbusfirma's in belastingparadijzen, beter bekend als de Panama Papers. Dat voorspelt hoogleraar belastingrecht Koos Boer van de Universiteit Leiden.

"De fiscus heeft de afgelopen jaren effectieve stappen gezet. Gespecialiseerde inspecteurs boeken mede dankzij nieuwe wetgeving steeds meer succes tegen ongeoorloofde of dubieuze constructies", zegt Boer. "Daar hebben ze wel informatie bij nodig, daarom is het erg belangrijk voor de fiscus dat nu namen en rugnummers bekend worden."

Het is voor de Belastingdienst allereerst zaak de gelekte documenten in handen te krijgen. "Daar zullen ze snel werk van willen maken", verwacht Boer. Daarna zal per geval moeten blijken of weggesluisd geld op eerlijke wijze is verkregen, en zo ja, of het netjes is gemeld bij de fiscus.

Particulieren en bedrijven die genoemd worden in de Panama Papers, kunnen in elk geval rekenen op vragen van de Belastingdienst. "Als ze het allemaal goed kunnen uitleggen, is er niks aan de hand", benadrukt Boer. "Maar anders volgen vanzelf meer vragen, en uiteindelijk wellicht zelfs een flinke aanslag en boete."

Ook in algemene zin helpt het lek bij het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca overheden in de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking. "De angst moet er goed in zitten bij mogelijke fraudeurs, af en toe een dijkdoorbraak helpt daarbij wel", aldus Boer. "Maar het blijft een eeuwig kat- en muisspel."

Boer verbaast zich over de omvang van de zaak. "Dat adviesbureau was mij als kenner tot twee dagen geleden volstrekt onbekend, dat is best verontrustend. Het laat zien hoeveel er onder de radar gebeurt."Ook valt het de hoogleraar op dat het ditmaal niet gaat om multinationals, maar vooral om kleinere bedrijven en particulieren.

'Fiscus kan slag slaan met Panama Papers'
'Fiscus kan slag slaan met Panama Papers' (Foto: ANP)

RTL: Rijk wil Koninklijke Munt verkopen

Het Rijk wil de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht verkopen. Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van bronnen.

Verkoop is de beste optie, zou het ministerie concluderen. Het boog zich over de toekomst van KNM wegens de financiële problemen bij de onderneming. Zo kreeg KNM een boete omdat het een order voor Chileense munten niet goed genoeg uitvoerde.

Volgens het ministerie kan de productie van Nederlands muntgeld ook door een partij worden gedaan waarvan de Nederlandse staat geen aandeelhouder is. Dat is immers ook al het geval bij het drukken van bankbiljetten.

Andere taken van KNM zouden door De Nederlandsche Bank kunnen worden gedaan. KNM moet er nu nog voor zorgen dat er zonder problemen met munten kan worden betaald en beschermen tegen valsemunterij.

RTL: Rijk wil Koninklijke Munt verkopen
RTL: Rijk wil Koninklijke Munt verkopen (Foto: ANP)

Mississippi: homodiscriminatie is oké

Johnny Cash en June Carter mochten (volgens het liedje) trouwen in Jackson, voor een homostel zal dat een stuk lastiger worden in de Amerikaanse staat Mississippi. Gouveneur Phil Bryant heeft namelijk een wet ondertekend die discriminatie op basis van religieuze overtuiging mogelijk maakt.

Voortaan mogen overheidsmedewerkers, bedrijven en iedereen die daar een probleem mee heeft, diensten weigeren aan mensen wiens levensstijl ze niet aanstaat. Er zit slechts een 'maar' aan: de overheid mag als instelling een dienst niet weigeren. Deze wet geldt slechts voor ambtenaren die verhaaltjes over (bijvoorbeeld) pratende slangen bloedserieus nemen of een ander religieus excuus hebben. Particulieren, bedrijven en andere organisaties hebben die beperking niet en mogen (blijkbaar) te allen tijde deze zondige mensen weigeren.

Deze wet maakt het voor homo's, lesbo's en transgenders een stuk lastiger om elkaar het ja-woord te geven, een woning te huren of een lening te krijgen.

De Amerikaanse Unie voor Burgerrechten (ACLU) is niet erg te spreken over de wet van het ongeveer drie miljoen zielen tellende staatje. Zij omschrijft het als discriminatie en vindt dat dit helemaal niets met religieuze vrijheid te maken heeft.

Het parlement van Mississippi noemt de wet een passend antwoord voor de manier waarop in andere delen van het land omgegaan wordt met de rechten van LGTB's. In andere staten hebben andersgeaarden namelijk exact dezelfde rechten en plichten als elk ander mens. Dat konden ze in de Magnolia State schijnbaar niet hebben.

Racelegende Fittipaldi in grote financiële problemen

Het gaat niet goed met Emerson Fittipaldi. De Braziliaanse racelegende zit naar het schijnt in grote financiële problemen. Zo groot zelfs, dat autoriteiten beslag hebben gelegd op gewonnen bokalen en racewagens uit Emmo's eigen museum. Onder meer de Indy 500-winnende Penske Chevrolet uit 1993 en één van de wagens waarmee hij uitkwam in de Formule 1 is hij daarom al kwijt. Een woordvoerder van Fittipaldi gaf in een verklaring aan dat de problemen voortkomen uit "de instabiele financiële en politieke situatie in Brazilië."  

De onthullingen kwamen naar buiten door een reportage van het Braziliaanse Record TV afgelopen weekend. Daarin werd onder meer getoond hoe de racewagens uit het museum weg werden gesleept en de bokalen mee werden genomen door officials. Voor de meeste landgenoten van Fittipaldi kwamen de problemen als een verrassing, want de oud-coureur gold als een succesvol zakenman. Fittipaldi is echter vol goede moed en is vast van plan zijn problemen te overwinnen. "Hij heeft vertrouwen in de economische toekomst en is op zoek naar nieuwe partners en een oplossing van deze situatie," zo luidde de verklaring.

Wanneer de situatie inderdaad wordt opgelost is de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 vast van plan om zijn oude racewagens en de bokalen terug te halen. "Deze behoren toe aan het museum dat opgedragen is aan alle Braziliaanse racefans," meldt de woordvoerder. "Zodra er een oplossing is gevonden, gaan ze terug naar waar ze vandaan komen." Die oplossing lijkt op dit moment echter nog ver weg. Er zijn meer dan zestig rechtzaken aangespannen tegen Fittipaldi door banken en andere zakenrelaties die nog geld tegoed hebben. Alles bij elkaar zou de schuld meer dan zeven miljoen euro bedragen. 

Fittipaldi debuteerde in 1970 in de Formule 1 bij het team van Lotus, waarmee hij in 1972 wereldkampioen werd. Twee jaar later stapte hij over naar McLaren en greep daar zijn tweede titel. In 1976 verliet Emerson het team en ruilde het in voor het door Copersucar gesponsorde raceteam van zijn broer Wilson. Dat bleek een foute keuze: Fittipaldi zou nooit meer een GP winnen. De Braziliaan trok naar Amerika en ging in 1984 rijden in de CART-serie. In 1989 pakte hij ook daar de titel en won hij tevens de Indy 500. In 1993 zegevierde hij voor een tweede en laatste maal in Indianapolis. Na een crash op de Michigan International Speedway beëindigde Fittipaldi in 1996 op 49-jarige leeftijd zijn actieve racecarrière.

PSV tijdelijk zonder Guardado

Een behoorlijke tegenvaller voor PSV: routinier Andrés Guardado heeft een spier in zijn bovenbeen beschadigd en moet een deel van de cruciale fase in de strijd om de landstitel missen. De middenvelder van de Eindhovenaren is mogelijk een aantal weken uitgeschakeld.

Guardado liep de kwetsuur in aanloop naar de uitwedstrijd met AZ (2-4 zege) op. Hij werd uiteindelijk uitstekend vervangen door Jorrit Hendrix, die in de komende periode vermoedelijk de vervanger van de Mexicaan zal zijn.

Komend weekend is Guardado er tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II in elk geval niet bij. Ook de duels met Roda JC Kerkrade en Vitesse zijn voor de middenvelder nog onzeker.

PSV achtervolgt in de slotfase van de competitie Ajax, dat twee punten meer heeft.

Hake baalt van nieuwe puntenaftrek

Het licht van aan het einde van de tunnel gaat steeds verder uit. FC Twente verloor gisteren drie punten, omdat de ploeg er niet in slaagde de afspraken ten behoeve van het financiële plan van aanpak na te komen. Trainer René Hake baalt van de situatie, maar had het al verwacht.

"Het was meer de vraag op welk moment het zou gebeuren. Dat is dus nu", aldus Hake in een gesprek met de NOS, die hiermee suggereert dat de puntenaftrek niet onverwachts kwam. "Het is frustrerend, omdat je er geen invloed op hebt. Het zijn de consequenties van wat er in het verleden is gebeurd. Het is een nieuw moment van teleurstelling, omdat datgene waar we na de winterstop mee bezig zijn op deze manier toch weer teniet gedaan wordt."

In sportief opzicht is FC Twente in elk geval lekker bezig. Er wordt regelmatig een overwinning gepakt, maar dat wordt dan weer teniet gedaan door straffen als deze. Hake: "Vorig jaar heeft de puntenaftrek best veel impact gehad op de spelersgroep. Het kan een terugslag veroorzaken. Maar we zijn dit seizoen goed omgegaan met slechte berichten. Ik ga ervan uit dat we goed voor de dag komen in de laatste vijf wedstrijden."

Hoe dan ook, de deadline op 1 mei komt steeds dichterbij. Op deze dag moet er een oplossing zijn voor de financiële malaise bij FC Twente. Is er geen oplossing, dan wordt de proflicentie mogelijk ingetrokken. "Er wordt achter de schermen hard gewerkt. Ik heb er goede hoop op dat er ook na 1 mei nog toekomst is voor de club", besloot Hake.

'God of War 4 heeft Noordse mythologie als thema'

Hoewel Sony nog niets officieel heeft aangekondigd zijn er aanwijzingen dat God of War 4 gebaseerd wordt op Noordse mythologie. Dit zou een grote verandering zijn binnen de franchise, die zich altijd heeft afgespeeld binnen de kaders van Griekse mythologie.

Het was gister dat Twitter-gebruiker Shinobi602 een Tweet de wereld inslingerde met de tekst "to the halls of Valhalla. My Boy. #GodofWar4." Shinobi602 heeft in het verleden vaker juiste informatie gelekt, dus de uitspraak kan niet zomaar worden weggewuifd.

Vervolgens is website Nerdleaks met de geruchten aan de haal gegaan en heeft een website opgeduikeld die in het bezit was van een voormalige medewerker van Sony Santa Monica, de ontwikkelaar van alle vorige God of War-games. Op diezelfde website werden afbeeldingen aangetroffen van een personage dat alles weg had van de bekende Kratos, maar dan in een setting van Griekse mythologie. De aangetroffen afbeeldingen worden overal massaal weggehaald, maar op bijvoorbeeld Imgur zijn nog afbeeldingen te vinden.

Het kan goed zijn dat de afbeeldingen verder niets te maken hebben met een nieuw God of War-deel, of betreft het slechts oude concept art. De laatste God of War-game was Ascension en dateert alweer uit 2013.

God of War mogelijk Noors thema
God of War mogelijk Noors thema

Zoek de verschillen: Molenbeek in beeld

Plakken en knippen van een niveau waar ze bij de NOS misschien wel stikjaloers op zouden worden. Communicatiewetenschapper Frank Thevissen maakte voor zijn YouTubekanaal 'De Vierde Onmacht' een compilatie die haarfijn het verschil laat zien tussen hoe een staatszender het nieuws brengt, tegenover een commerciële zender.

In principe brachten zowel de VRT en de VTM hetzelfde nieuws, namelijk de gebeurtenissen in de islamitische enclave in Brussel, Molenbeek. Alleen krijg je er als argeloos beeldbuiskind zowel letterlijk als figuurlijk een ander beeld bij.

Eerder al was de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois al een beetje ontstemd dat de VRT geen beelden had laten zien van 'jongeren' die de politie belaagden, vlak na de arrestatie van de islamitische terrorist Salah Abdeslam,. Dit gebeurde in dezelfde wijk. Dit feitje triggerde blijkbaar Thevissen om het zelf maar even voor amateur-editor te gaan spelen.

Het betreft de schermutselingen een paar uurtjes na een demonstratie van extreem-rechts. Ondanks een betogingsverbod gingen veel lokale jongeren de straat op en een aantal van hen zochten de confrontatie met de politie. In het tumult werd een vrouw aangereden. De inzittenden (later bleken het inwoners van Molenbeek te zijn) reden doodleuk door en konden later worden gearresteerd.

De opmerkelijke reportage is hier te zien. Waarschuwing: de aanrijding van de vrouw is geen prettig gezicht. 

Je gaat je afvragen of in ons landje de staats-TV op dezelfde wijze met beeldmateriaal omgaat.

Duizenden mensen bijeen in Molenbeek (Foto: ANP)
(Foto: ANP)

Toro Rosso heeft opnieuw de zwakste F1-motor

Het is maar goed dat Max Verstappen zo gruwelijk goed kan sturen. Onze Nederlandse Formule 1-troef werd afgelopen weekend keurig zesde tijdens de Grand Prix van Bahrein. Van zijn Ferrari-krachtbron heeft hij echter niet al teveel voordeel gehad, want de 2015-motor levert het minste vermogen van alle F1-motoren. Uit data van Mercedes is gebleken dat ook Honda en Renault hun motoren dusdanig door hebben ontwikkeld dat ze nu al krachtiger zijn dan de één-jaar-oude Ferrari's. "Jullie weten het misschien niet," zegt Mercedes' Paddy Lowe, "maar Toro Rosso heeft de zwakste motoren. Renault en Honda zitten ook niet meer zo heel ver meer achter Ferrari en Mercedes."

Het geeft nogmaals aan dat het team van Toro Rosso, dat voor het tweede jaar op rij te maken heeft met de traagste motor van het veld, een geweldige prestatie levert. Het ontwerp van technische baas James Key is met name aeordynamisch meer dan uitstekend. Verstappen zelf heeft de data van Mercedes overigens niet nodig om te zien dat de motor kracht tekort komt op de anderen. "Wanneer je achter een Ferrari van het fabrieksteam rijdt, zie je dat ze meer power hebben," zegt hij. "Maar toch moeten we blij zijn met onze motor want hij is erg betrouwbaar en dat is een goed uitgangspunt." En dat is iets dat vooralsnog niet gezegd kan worden van de nieuwste Ferrari-motoren.     

Kelderman in Baskenland geklopt door Landa

Wilco Kelderman is er net niet in geslaagd de tweede etappe in de Ronde van het Baskenland te winnen. De wielrenner van LottoNL-Jumbo werd op de steile slotklim geklopt door Mikel Landa, die ook de leidende positie in het klassement overnam van Luis-Leon Sanchez.

Op de klim van een kleine drie kilometer met stijgingspercentages tot 20%, namen Kelderman en Landa een voorsprong van een kleine twintig seconden. De favorieten bleven lang naar elkaar kijken en kwamen daardoor te laat om nog te strijden om de zege.

In de slotmeters zette Kelderman aan, maar werd duidelijk geklopt door de renner van Sky en eindigde dus als tweede. Die plek bezet hij ook in het klassement, op één seconde van Landa en vier voor Sergio Henao (Sky). Keldermans ploeggenoot Robert Gesink liet zich ook van voren zien en eindigde in de etappe op de negende plek op vijftien seconden van de winnaar.

Hakken en slashen in Night of Azure

Koei Tecmo heeft de JRPG Nights of Azure uitgebracht en daarom zetten ze de launchtrailer online van deze Japanse hack&slash meets JRPG.

Nights of Azure is een JRPG van Keisuke Kikuchi en Gust studio’s. Zij zijn onder meer bekend van de Atelier series, maar wilden eens wat anders maken dan een pure JRPG. In Nights of Azure bestuur je kleine wezens die je helpen op je avontuur om de eeuwige nacht te stoppen. Er zijn vele wezens te vinden, maar je mag er maar vier tegelijk oproepen. Elk wezentje heeft zijn eigen gave. Zo is zijn er healers, maar ook verdedigende, magische of puur fysiek aanvallende wezens. De hoofdrolspeelster is zelf ook niet vies van wapens, dus het wordt een groot slachtveld.

Nights of Azure is uitgekomen op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Dirt Rally is gestart

Codemasters en Koch Media kondigen vandaag aan dat het BAFTA-genomineerde DiRT Rally nu verkrijgbaar is in de winkel voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

DiRT Rally bevat exclusieve, officieel gelicenseerde FIA World Rallycross content waarmee je de spanning van rallycross kunt ervaren van het rijden in ’s werelds snelste off-road wagens op enkele van de meest geliefde circuits in zowel singleplayer als multiplayer races. Het spel bevat ook online league-ondersteuning en dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse community-uitdagingen waarin spelers zichzelf kunnen meten tegen andere coureurs voor de roem en in-game geld.

"We zijn verheugd om PS4 en Xbox One spelers in de DiRT Rally community te verwelkomen", zegt Paul Coleman, Chief Games Designer. "We zijn overweldigd door het enthousiasme die onze fans ons vanaf dag een hebben laten zien en vandaag realiseren we onze visie om zoveel mogelijk spelers naar de game te brengen. Welkom en we hopen dat jullie net zoveel plezier hebben van het spelen als dat wij hebben gehad van het maken!"

DiRT Rally is nu verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en voor pc via Steam of te koop op DVD.

Fallout 4: Wasteland Workshop laat je wezens temmen

De eerste officiële trailer van Fallout 4’s tweede add-on, Wasteland Workshop, is vrijgegeven. De add-on zal vanaf 12 april verkrijgbaar zijn op Xbox One, PlayStation 4 en pc voor € 4,99.

Design en plaats kooien om levende wezens, van raiders tot Deatchlaws, met de Wasteland Workshop gevangen te nemen. Tem ze of laat ze vechten, zelfs tegen je eigen settlers. De Wasteland Workshop bevat ook tal van nieuwe opties voor je settlements zoals het installeren van nixie buisverlichting, taxidermie en meer. Met deze DLC kun je je settlement-mogelijkheden nog verder uitbreiden.

In mei komt er de Far Harbor-DLC waarmee je de Commonwealth achter je kunt laten om naar Maine te gaan. Het is de grootste oppervlakte die Bethesda Game Studios ooit heeft gecreëerd voor post-release content. Er zullen in 2016 nog meer add-ons worden vrijgegeven, waaronder tal van gratis updates zoals de Creation Kit, die elke speler in staat stelt eigen mods op pc te creëren en deze te delen (en speelbaar te maken) over alle platformen en consoles.

Aanval Turkse luchtmacht op PKK-doelen

Het Turkse leger heeft dinsdag naar eigen zeggen luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van Koerdische opstandelingen in de buurt van het Noord-Iraakse Qandil, een belangrijke uitvalsbasis van de PKK in het onherbergzame gebied. Daarbij zijn onder meer wapendepots en schuilplaatsen gebombardeerd.

Sinds de Koerdische afscheidingsbeweging in juli 2015 het staakt-het-vuren beëindigde, bestoken Turkse jachtvliegtuigen met enige regelmaat PKK-stellingen in Iraaks Koerdistan. In Turkije zelf heeft het opgelaaide conflict door bomaanslagen en vergeldingsacties al het leven gekost aan duizenden burgers, militairen, politieagenten en PKK-aanhangers.

Aanval Turkse luchtmacht op PKK-doelen
Aanval Turkse luchtmacht op PKK-doelen (Foto: ANP)

'Papers' verwijzen ook naar Front National

De Panama Papers hebben ook een link opgeleverd naar het Front National, de rechts-nationalistische partij van Marine Le Pen. De Franse krant Le Monde onthulde dinsdag dat Frédéric Chatillon en Nicolas Crochet, vertrouwelingen van Le Pen, actief zijn geweest in de 'offshore-business' die door de Panamese firma Mossack-Fonseca werd gefaciliteerd.

Chatillon is eigenaar van een communicatiebureau dat voor het FN heeft gewerkt, Crochet is een financieel specialist. Zij bedachten een ingewikkelde constructie om geld via Hongkong, Singapore en de Britse Maagdeneilanden weg te sluizen. Het ging in totaal om 316.000 euro.

Dat bedrag wordt in verband gebracht met de dubieuze financiering van de FN-campagne voor de Franse presidentsverkiezingen in 2012. Chatillon, die Marine Le Pen kent uit de extreemrechtse studentenbeweging, ontkent iets misdaan te hebben.

'Papers' verwijzen ook naar Front National
'Papers' verwijzen ook naar Front National (Foto: ANP)

VS verwachten meer doden door hitte

De Verenigde Staten houden voor de komende jaren rekening met een flinke stijging van het aantal doden door de hitte. Dat blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van de klimaatverandering dat de regering van president Barack Obama dinsdag heeft gepubliceerd. Volgens het gebruikte rekenmodel zullen in 2030 zo'n 11.000 Amerikanen overlijden aan gezondheidsproblemen veroorzaakt door extreme temperaturen. De prognose voor het jaar 2100 gaat zelfs uit van 27.000 slachtoffers.

Europa zal evenmin gespaard blijven. De heetste zomers op het 'oude' continent dateren van na de eeuwwisseling. De hittegolf van 2003 kostte 70.000 Europeanen het leven en zorgde voor veel mislukte oogsten. In 2010 werd het westen van Rusland getroffen, met 55.000 slachtoffers en enorme bosbranden tot gevolg.

VS verwachten meer doden door hitte
VS verwachten meer doden door hitte (Foto: ANP)

Platform wil herinnering WO II levend houden

Om de herinneringen levend te houden is dinsdag in Den Haag het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog opgericht. Daarin werken bestaande organisaties samen als het NIOD, Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45. Ze bundelen hun krachten om nog beter het belang van de vrijheid die we nu hebben te laten zien.

Ook de Oorlogsgravenstichting en de Stichting Liberation Route Europa ondertekenden de gezamenlijke afspraken. Dat gebeurde op het eerste jaarcongres van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in Den Haag.

Voorzitter Gerdi Verbeet van dit comité zei dat de organisaties meer kennis en informatie gaan uitwisselen en actief en creatief gaan samenwerken. Zo is het de bedoeling van collecties van herinneringsmusea en -centra met elkaar te verbinden. "We willen de krachten bundelen en de vele prachtige initiatieven en activiteiten die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden elkaar laten versterken. Het is voor alle Nederlanders belangrijk om te weten en te beseffen wat deze oorlog zó ingrijpend maakte, dat deze periode ook nu nog een referentiepunt is in onze samenleving en voor de vrijheid die wij ervaren."

Platform wil herinnering WO II levend houden
Platform wil herinnering WO II levend houden (Foto: ANP)

Ahmadinejad kondigt terugkeer aan

De voormalige Iraanse president Mahmud Ahmadinejad heeft dinsdag zijn terugkeer in de landelijke politiek aangekondigd. "We zien elkaar, als Allah het wil, in 2017", zei de religieus-conservatieve politicus vol vertrouwen.

In 2017 vinden in Iran presidentsverkiezingen plaats. Ahmadinejad stond tijdens zijn regeerperiode van 2005 tot 2013 in binnen- en buitenland bekend als een hardliner in de door geestelijken beheerste islamitische republiek. De voormalige president (59) wordt door veel conservatieven in Iran beschouwd als de enige kandidaat die het met succes zou kunnen opnemen tegen de huidige, gematigde president Hassan Rohani.

Ahmadinejad kondigt terugkeer aan
Ahmadinejad kondigt terugkeer aan (Foto: ANP)

Supermarkten België eisen eind wegblokkades

Supermarkten in België eisen dat vrachtwagenchauffeurs die tegen de kilometerheffing protesteren stoppen met hun wegblokkades. De bevoorrading komt in het gedrang, waarschuwt brancheorganisatie Comeos dinsdag.

Sinds vrijdag blokkeren chauffeurs snelwegen en bedrijventerreinen in Wallonië in de hoop vrijstellingen van de heffing te kringen. Veel bevoorradingspunten zijn niet bereikbaar. Comeos vindt dit 'onaanvaardbaar' en wil dat de overheid ingrijpt.

Supermarktketen Colruyt Group meldt dat de blokkades van de distributiecentra in Ollignies en Gellingen 'aanzienlijke commerciële schade' veroorzaken. "En het wordt met het uur moeilijker."

Ook restaurantketens bleven maandag en dinsdag dicht wegens bevoorradingsproblemen, aldus Comeos. Belgische werkgeversorganisaties en een deel van de transportsector hebben al protest aangetekend tegen de 'wilde' wegblokkades.

Supermarkten België eisen eind wegblokkades
Supermarkten België eisen eind wegblokkades (Foto: ANP)

Travolta wil niets weten van liefdes dochter

John Travolta wil het liefst niets weten over zijn dochters liefdesleven. "Ik bemoei me daar niet mee", aldus de acteur die met zijn vrouw Kelly en dochter Ella in de Ellen DeGeneres Show te gast was.

Helemaal onwetend is Travolta echter niet over de laatste romances van de 16-jarige Ella. "Ze gaat volgens mij met twee jongens om", giste hij. "Ik vraag haar echter niets over wat ze tegen elkaar zeggen of met elkaar doen."

Travolta's vrouw Kelly is wel op de hoogte. "Ik weet alles", stelde Kelly, eraan toevoegend dat Ella nu met niemand datet. "Dat is goed. Houd dat zo", aldus Travolta enigszins opgelucht.

Travolta wil niets weten van liefdes dochter
Travolta wil niets weten van liefdes dochter (Foto: BuzzE)

Kindermisbruikzaken Belgische kerk verjaard

Het spraakmakende onderzoek naar misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken in België lijkt geen straffen op te leveren. Alle misdrijven in de zogenoemde Operatie Kelk zijn verjaard, liet het federaal parket dinsdag weten.

Dat zou betekenen dan niemand meer kan worden vervolgd. De rechtbank in Brussel buigt zich op 28 april over de zaak.

Operatie Kelk begon in juni 2010 met huiszoekingen bij onder meer het aartsbisdom in Mechelen en de privéwoning van kardinaal Godfried Danneels, die van tientallen misbruikzaken op de hoogte zou zijn.

De vermeende doofpotaffaire kende veel juridische procedures. Uiteindelijk werd beslist dat een deel van de documenten die bij de doorzoekingen in beslag waren genomen niet mochten worden gebruikt.

De advocaat van het aartsbisdom en de kardinaal wilden dinsdag geen commentaar geven.

Kindermisbruikzaken Belgische kerk verjaard
Kindermisbruikzaken Belgische kerk verjaard (Foto: ANP)

Europeanen besteden 24 miljard aan drugs

Europeanen geven jaarlijks zeker 24 miljard euro uit aan drugs. Dat staat in een dinsdag gepresenteerd rapport van Europol en het Europese drugskenniscentrum EMCDDA.

Cannabis is met 38 procent de meest verhandelde drug, gevolgd door heroine (28 procent), cocaïne (24 procent), amfetamine (8 procent) en xtc (3 procent).

De drugsmarkt is een van de meest winstgevende activiteiten voor criminele organisaties, zei Europol-directeur Rob Wainwright. Hoewel er zorgen zijn over terroristen die geld verdienen met drugs, is er geen systematisch verband vastgesteld tussen drugshandel en terrorisme, aldus Wainwright.

De beschikbaarheid van 'traditionele' drugs in de EU neemt toe, maar ook worden geregeld nieuwe substanties ontdekt. Het rapport analyseert ook de 'aanzienlijke' kosten van drugs voor de samenleving.

Europeanen besteden 24 miljard aan drugs
Europeanen besteden 24 miljard aan drugs (Foto: ANP)

Notaris Miljoenenjacht: 'Er was een deal'

Er was een deal met de finalekandidaat Arnold van den Hurk uit Son in het televisiespel Miljoenenjacht. Dat is volgens de notaris van het programma Jan Piet van Harseler evident.

Hij verklaarde dit dinsdagmiddag in de rechtbank van Amsterdam tijdens een voorlopig getuigenverhoor in een zaak rond het tv-spel en de omstreden deal. Presentatrice Linda de Mol getuigt ook.

Van den Hurk nam in november 2013 deel aan het spel en drukte op de rode knop die er is om aan te geven om te stoppen, terwijl hij eigenlijk verder wilde spelen. Door zijn actie aanvaardde hij het bod van de bank van 125.000 euro. Later bleek dat in zijn koffertje de hoofdprijs van 5 miljoen euro zat.

"Mij is gevraagd wat ik ervan vond", vertelde de notaris. "Ik heb op dat moment gezegd dat in het spel een deal was gesloten door te drukken op de rode knop. De spelleiding besloot toen dat het spel voorbij was."

Notaris Miljoenenjacht: 'Er was een deal'
Notaris Miljoenenjacht: 'Er was een deal' (Foto: ANP)

Todt: "FIA moet Formule 1 leiden"

Jean Todt vindt de FIA het aangewezen orgaan om de Formule 1 te gaan leiden. De Fransman is president van de autosportfederatie, maar geen dictator zoals hij zelf zegt. Wel zou hij het logisch vinden als de FIA de leidende rol krijgt, nu het huidige bestuursmodel van de Formule 1 faalt met betrekking tot het vaststellen van de regels voor 2017 en de problemen met de kwalificatie.

Todt sprak met Autosport: "De FIA zou de volledige regie moeten hebben als toezichthouder en opsteller van de regels in de Formule 1. Historisch gezien is het nooit zo geweest en dat is de erfenis die ik op mijn bordje gekregen heb."

Als de FIA de Formule 1 zou leiden dan wil Todt niet optreden als een dictator. "Als ik als dictator op zou mogen treden dan zou ik Q1 en Q2 houden zoals het nu is en voor Q3 teruggrijpen op 2015. Maar 250 FIA-leden hebben vertrouwen in mij als president, dus ik kan niet het risico nemen in rechtszaken te belanden en die te verliezen. Normaal falen dictators die dit doen. De tijd van dictators is voorbij."

"Wij hebben een bestuursmodel dat ik zal volgen zolang ik FIA-president ben. Het model is niet goed, maar het is er al tientallen jaren lang. We moeten wachten op het vernieuwen van het Concorde Agreement in 2020 en besluiten hoe we het gaan veranderen. We kunnen het nu niet doen, tenzij de teams, de commerciële rechtenhouder en de FIA besluiten dat het moet, dan kan het morgen al geregeld zijn."

Sam Smith duikt op in Amsterdam

Zanger Sam Smith is in Amsterdam voor een privébezoek. De zanger werd maandag vastgelegd door fotografen van de Daily Mail terwijl hij langs de grachten slenterde.

Smith werd vergezeld door twee vriendinnen. Jay Camilleri, het model waarvan wordt beweerd dat hij datet met de zanger, is niet gezien. Op de foto's lijkt Smith het prima naar zijn zin te hebben. De 23-jarige Oscar-winnaar is bijna onherkenbaar met zijn magere uiterlijk, baard en bril.

De zanger is veel kilo's afgevallen sinds hij vorig jaar aan het diëten is geslagen.

FNV hekelt belastingontwijking door bedrijven

De overheid loopt vele miljarden euro's aan inkomsten mis doordat Nederlandse bedrijven hun geld stallen in België of op een andere manier belasting ontwijken. Dat concludeert vakbond FNV na onderzoek door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) naar 151 grote in Nederland gevestigde bedrijven.

In de periode 2005-2014 liep de Nederlandse schatkist volgens de bond tenminste 15 miljard euro mis. Buitenlandse overheden ontvingen samen eveneens 15 miljard euro minder aan vennootschapsbelasting dan verwacht had mogen worden. De onderzochte bedrijven zijn daarmee volgens FNV verantwoordelijk voor ruim 10 procent minder inkomsten voor de vennootschapsbelasting in Nederland.

Volgens de bond is voor het eerst de belastingmoraal onderzocht van grote Nederlandse bedrijven. SOMO onderzocht de 58 grootste Nederlandse familiebedrijven en coöperaties en 93 grote beursgenoteerde bedrijven. De onderzoekers bestudeerden jaarverslagen, gegevens van de Kamer van Koophandel en diverse databases waaronder die van het CBS, Orbis en Datastream.

Slinkse routes
Om hun vennootschapsbelasting omlaag te krijgen, maken bedrijven volgens FNV gebruik van allerlei slinkse routes. Als voorbeelden worden interne leningen tussen moeder- en dochterbedrijven, stallen van vermogen in België, brievenbusfirma's in belastingparadijzen en schuiven met winsten door gunstige interne verrekening van royalties voor patenten of handelsmerken genoemd.

FNV benadrukt dat het onderzoek over slechts een deel van de bedrijven in Nederland gaat. "Als je het doortrekt naar het totale bedrijfsleven praat je over nog veel meer geld", aldus bondsbestuurder Leo Hartveld. "Elke cent die bedrijven hierdoor extra winst maken is feitelijk diefstal van de maatschappij."

FNV hekelt belastingontwijking door bedrijven
FNV hekelt belastingontwijking door bedrijven (Foto: ANP)

Twee topmannen Intel zwaaien af

Twee topmannen van chipfabrikant Intel zwaaien af. Zo zegt Kirk Skaugen, verantwoordelijk voor pc-chips, toe te zijn aan een nieuwe stap in zijn carrière. Ook Doug Davis houdt het voor gezien. Dat maakte het bedrijf in een brief aan alle medewerkers bekend, zo meldden persbureau Bloomberg en The Wall Street Journal maandag.

Het vertrek van de topmannen is de meest recente aanwijzing voor opschudding binnen Intel. Eerder werd bekend dat er wijzigingen in het management zijn. Ook lukt het Intel maar niet om een plaats te bemachtigen op de markt van de mobiele telefonie.

Twee topmannen Intel zwaaien af
Twee topmannen Intel zwaaien af (Foto: BuzzT)

Vind je fiets altijd terug met ingebouwde GPS

Vanmoof, de Nederlandse maker van hippe stadsfietsen, begeeft zich ook in de snelgroeiende wereld van de e-bikes.

Met de Electrified S heeft de berijder niet alleen beschikking over een elektrische trapondersteuning, maar kan hij, via de ingebouwde GPS-ontvanger, zijn fiets altijd terugvinden. De fiets maakt gebruik van het GPS-netwerk van Vodafone, waarvoor tegen betaling een abonnement moet worden afgesloten.

Ook het slot van het rijwiel is elektronisch en werkt zonder een sleutel. De eigenaar hoeft alleen zijn fiets aan te raken om het slot te openen. Via een app kunnen ook andere gebruikers toegang krijgen tot de fiets. De fabrikant zal waarschijnlijk geen 'last' hebben van het ouderen-imago van elektrische fietsen. Doordat de motor in het frame is weggewerkt, behoudt de Vanmoof zijn karakteristieke hippe uiterlijk.

Vind je fiets altijd terug met ingebouwde GPS
Vind je fiets altijd terug met ingebouwde GPS (Foto: BuzzT)

Dertig jaar cel voor Chinese stropers

Een rechter in Tanzania heeft twee Chinezen veroordeeld tot dertig jaar cel wegens het (laten) afslachten van zeker 226 olifanten. Het duo werd in 2013 gearresteerd met liefst 706 stukken ivoor in zijn bezit. Het is de zwaarste straf ooit voor stropers. Die kunnen ze ook afkopen door betaling van 54,3 miljard Tanzaniaanse shilling per persoon, ongeveer 22 miljoen euro.

"Gezien het bewijs en het grote verlies dat het land heeft geleden door het afschieten van zoveel dieren, zal het duidelijk zijn deze misdrijven een grote bedreiging vormen voor de olifantenpopulatie", lichtte de magistraat Cyprian Mkeha het vonnis toe in de lokale krant The Citizen.

De twee Aziaten kwamen in 2010 naar Tanzania, zogenaamd als importeurs van knoflook en zeevruchten. Behalve voor de verboden handel in ivoor werden ze ook schuldig bevonden aan omkoping.

Dertig jaar cel voor Chinese stropers
Dertig jaar cel voor Chinese stropers (Foto: ANP)

Lagarde: economisch herstel blijft te beperkt

Het herstel van de wereldeconomie gaat te langzaam en blijft kwetsbaar, waardoor het gevaar van nieuwe tegenvallers is gegroeid. Dat stelde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, dinsdag tijdens een toespraak in Frankfurt.

Daarin riep Lagarde beleidsmakers op met gerichte maatregelen de economie te ondersteunen. Zo zouden de eurolanden de werkloosheid kunnen bestrijden door opleidingen beter op de arbeidsmarkt te laten aansluiten. In de VS ziet het IMF heil in een hoger minimumloon. Opkomende economieën zouden subsidies op brandstoffen moeten inwisselen voor betere sociale voorzieningen, adviseerde Lagarde.

Met haar toespraak nam Lagarde een voorschot op de nieuwe ramingen voor de internationale economie, die het IMF volgende week dinsdag presenteert. Algemeen wordt verwacht dat de prognoses somberder zullen uitvallen dan de vorige update, begin dit jaar.

Lagarde gebruikte haar toespraak ook om te waarschuwen tegen de verleiding om muren te bouwen rond landen, zoals die letterlijk en figuurlijk steed luider klinkt in Europa en de VS "Volgens sommigen ligt het antwoord in een blik naar binnen, in het sluiten van grenzen. De geschiedenis heeft ons keer op keer getoond dat dit een dramatische koers zou zijn", stelde de Française.

Lagarde: economisch herstel blijft te beperkt
Lagarde: economisch herstel blijft te beperkt (Foto: ANP)

Meer winst voor warenhuizen Hudson's Bay

Het Canadese warenhuisbedrijf Hudson's Bay Company (HBC) heeft zijn winst afgelopen jaar flink weten uit te bouwen. De uitbater van ketens als Saks Fifth Avenue en Galeria Kaufhof en Galeria Inno breidt de laatste tijd sterk uit en zag de verkopen in zijn winkels daarbij toenemen.

Het voor eenmalige kosten aangepaste bedrijfsresultaat dikte met 41 procent aan tot 1,2 miljard Canadese dollar (bijna 813 miljoen euro). Het concern profiteerde vooral van zijn overnames in Europa, omdat de marges aan deze zijde van de Atlantische Oceaan hoger liggen. Afgelopen jaar werden de Galeria-winkels in Duitsland en België ingelijfd.

HBC wil zijn vleugels ook uitslaan naar Nederland en is daarom geïnteresseerd in diverse panden die tot voor kort door V&D werden gebruikt. Sinds het faillissement van dat Nederlandse warenhuisbedrijf zijn er evenwel nog geen vorderingen in de onderhandelingen tussen de winkeleigenaren en HBC gemeld.

Groei
Onderaan de streep hield HBC over het gebroken boekjaar, dat eind januari afliep, 387 miljoen dollar over. Dat was 154 miljoen dollar meer dan een jaar eerder. De verkopen in warenhuizen die langer dan een jaar open zijn groeiden met 2,5 procent. Ook online deed het concern goede zaken. De digitale verkopen plusten op vergelijkbare basis meer dan 23 procent. De totale jaaromzet bedroeg ruim 11 miljard dollar.

Het concern laat weten komende tijd "meer dan normaal" te zullen investeren in verdere groei. HBC mikt onder meer op zeven nieuwe Saks Fifth Avenue-filialen en 32 Off 5TH-winkels. Het warenhuisbedrijf telt momenteel 461 zaken.

In de panden van V&D is overigens meer interesse. Maandag werd bekend dat voor de oude V&D-vestiging in Arnhem een nieuwe huurder is gevonden. Topshelf opent er binnenkort een megastore. De sportkleding- en modewinkelketen wil op termijn filialen in heel Nederland openen. Daarom is het bedrijf ook met de verhuurders van enkele andere V&D-warenhuizen in gesprek.

Meer winst voor warenhuizen Hudson's Bay
Meer winst voor warenhuizen Hudson's Bay (Foto: ANP)

Nederlandse huiskat kiest muis als prooi

Wanneer de Nederlandse huiskat met een prooi binnen komt wandelen is het in de meeste gevallen een muis. Van de vierduizend meldingen die bij de website waarneming.nl werden gedaan over vangsten van de huiskat betrof het ruim tweeduizend keer een muis.

Vooral de bosmuis is de klos. 785 keer werd dit muisje als prooi gemeld, gevolgd door de huisspitsmuis met 683 meldingen en de veldmuis die 599 keer eindigde in de bek van de kat. Het onderzoek 'Wat vangt de kat' van waarneming.nl begon twee jaar geleden.

Vogels zijn voor katten een lastiger prooi. Slechts 6 procent van de 4000 meldingen betrof een vogel. De merel is het belangrijkste slachtoffer, gevolgd door huismus en het roodborstje.

Het tv-programma Vroege Vogels besteedt dinsdagavond aandacht aan het onderzoek.

Nederlandse huiskat kiest muis als prooi
Nederlandse huiskat kiest muis als prooi (Foto: BuzzO)

Vijf doden door helikoptercrash Tennessee

Bij een helikoptercrash in de Amerikaanse staat Tennessee zijn vijf mensen om het leven gekomen. Het toestel stortte maandagnamiddag (plaatselijke tijd) in de buurt van de stad Pigeon Forge neer en vloog daarna in brand. Politiechef Jack Baldwin zei tegenover de zender WATE dat niemand de crash heeft overleefd.

De passagiers kregen in de lucht een rondleiding boven een bosrijk gebied toen het toestel door nog onbekende oorzaak neerstortte. Onderzoek moet uitwijzen waardoor de helikopter gecrasht is.

Vijf doden door helikoptercrash Tennessee
Vijf doden door helikoptercrash Tennessee (Foto: ANP)

'Politiemol' Mark M. blijft voorlopig in cel

Het Openbaar Ministerie verwacht dat het onderzoek naar 'politiemol' Mark M. voor juli is afgerond. Het strafdossier is dan waarschijnlijk voor oktober klaar. Het voorarrest van M. is dinsdag door de rechter verlengd.

M. verscheen dinsdag voor de tweede keer in het openbaar voor de rechtbank in Den Bosch. De man uit Weert wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij zou die informatie via mail en op USB-sticks hebben verkocht aan criminelen.

De aanklager had gepleit voor verlenging van het voorarrest uit vrees dat M. het nog lopende onderzoek anders zou kunnen frustreren. Uit informatie van de inlichtingendienst van de politie is volgens de aanklager gebleken dat de verdachte van plan zou zijn uit Nederland te vluchten als hij vrij zou komen. Hij zou mogelijk over verschillende paspoorten beschikken. Daarom moet hij ook achter de tralies blijven, benadrukte de officier van justitie. "Ik ga nergens naartoe", reageerde M.

Opnieuw in de fout
M.'s advocaat Jan-Hein Kuijpers snapt niet waarom zijn cliënt nog langer in de cel moet blijven. "Hij heeft geen valse identiteitspapieren. Hij wil zich niet onttrekken, hij wil zijn proces in Nederland afwachten." Volgens de raadsman kan M. ook nu geen schade meer aan het onderzoek aanrichten of alsnog informatie lekken. Kuijpers: "Bij echt spannende informatie kon hij toch helemaal niet komen."

De rechtbank besloot uiteindelijk dat M. in voorarrest blijft. Redenen daarvoor zijn dat hij het onderzoek toch zou kunnen verstoren als hij vrijkomt en de rechters zien ook een risico dat M. opnieuw de fout in kan gaan. De rechtbank vindt wel dat de aanklager het gevaar dat M. zou vluchten als hij vrijkomt, onvoldoende heeft onderbouwd.

De zaak gaat op 1 juni verder. Dan wordt opnieuw afgewogen of M. nog langer in voorlopige hechtenis moet blijven.

'Politiemol' Mark M. blijft voorlopig in cel
'Politiemol' Mark M. blijft voorlopig in cel (Foto: ANP)

Ambitieus Peugeot verhoogt doelstellingen

De Franse automaker PSA Peugeot Citroën komt de komende jaren als onderdeel van een ambitieus plan met 26 nieuwe auto's, een achttal bedrijfswagens en een nieuwe pick-up truck op de markt. Mede daardoor verwacht de automaker, die kort geleden nog aan het infuus van de Franse overheid zat, meer winst te kunnen boeken dan eerder werd voorspeld.

Peugeot verwacht tegen 2021 een operationele winst van 6 procent van de omzet, een verdrievoudiging ten opzichte van de eerder afgegeven verwachting. Ook aandeelhouders zullen profiteren, met een voorgesteld dividend dat met ingang van dit jaar overeen moet komen met een kwart van de winst. Peugeot keerde in 2011 voor het laatst dividend uit.

De op een na grootste automaker van Europa verwacht te kunnen profiteren van jaren van herstructureringen en reorganisaties. Zo werd onder meer een fabriek gesloten en werden banen geschrapt en lonen bevroren vanwege de kwakkelende verkopen.

Ambitieus Peugeot verhoogt doelstellingen
Ambitieus Peugeot verhoogt doelstellingen (Foto: ANP)

Oudste chimpansee (59) van Nederland dood

De oudste chimpansee van Nederland is dinsdag gestorven in Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem. De Afrikaanse mensaap met de naam Mama was 59 jaar, voor chimpansees hoogbejaard. In Europa zijn er volgens het park slechts twee chimpansees ouder.

Mama werd beroemd dankzij baanbrekend gedragsonderzoek van de internationaal bekende primatoloog Frans de Waal. "Ze had een uitzonderlijk sterke en dominante persoonlijkheid, zodat geen man die aan de macht wilde komen om haar heen kon", aldus De Waal. "Mama zal heel erg gemist worden, ook door mij, want ik heb zelden zo'n bewonderenswaardig karakter gezien bij zowel mensen als mensapen."

Mama woonde eerst jarenlang in de dierentuin van de Duitse stad Leipzig. In 1971 kwam ze samen met de chimpanseevrouwtjes Gorilla en Franje naar Arnhem, ze vormden het begin van een kolonie die wereldberoemd zou worden.

Oudste chimpansee (59) van Nederland dood
Oudste chimpansee (59) van Nederland dood (Foto: ANP)

GeenPeil weggestuurd uit Den Haag

Actievoerders van GeenPeil die in Den Haag opriepen om morgen nee te stemmen bij het referendum, zijn door de politie weggestuurd. Volgende de politie in Den Haag moeten manifestaties worden aangemeld bij de gemeente, en dat zou niet gebeurd zijn. Hierom zou Jan Roos ook een proces-verbaal hebben gekregen.

Een getuige van het politieoptreden vind het maar vaag allemaal: "Ik loop daar elke dag en daar staat regelmatig wel een bus of busje met een boodschap. En dat mag dan wel maar omdat het over het referendum gaat moeten ze weg."

GeenPeil weggejorst van Plein Den Haag (Foto: Robert Copier)
GeenPeil weggejorist van Plein Den Haag (Foto: Robert Copier)

GeenPeil weggejorst van Plein Den Haag (Foto: Robert Copier)
GeenPeil weggejorist van Plein Den Haag (Foto: Robert Copier)

Mercedes wil startproblemen snel oplossen

Het Formule 1-team Mercedes wil de problemen die optreden bij de start van de races zo snel mogelijk oplossen. Er is zelfs hulp ingeroepen van het moederbedrijf Daimler om de hardwarematige kant van de zaak aan te pakken en zo te zorgen dat de bolides niet ingehaald kunnen worden.

Dit gebeurde wel in Australië waar de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen de Mercedessen voorbij schoten alsof ze stilstonden. Afgelopen weekend in Bahrein behield Rosberg na een redelijke start wel de leiding, maar polesitter Hamilton kwam beroerder van zijn plaats en werd in de eerste bocht zelfs aangetikt door de Williams van Valtteri Bottas die juist wel goed vertrokken was. Het leverde een straf op voor Bottas, terwijl Hamilton, die de deur open had laten staan, ver terugviel en uiteindelijk met een beschadigde auto nog derde werd, achter Rosberg en Räikkönen.

Miley Cyrus flink toegetakeld door kat

Miley Cyrus heeft een pijnlijke aanvaring gehad met haar kat Harlem. Het beestje viel de zangeres maandag aan en liet een hoop krassen op haar lichaam achter.

"Aangevallen door een kat. fuuuuuuuck", schrijft Miley op Instagram bij een close-upfoto van haar gezicht. De kat heeft duidelijk zijn nagels in haar voorhoofd gezet. Boven haar linker wenkbrauw is een flinke kras te zien naast enkele minder opvallende verwondingen. Een tweede foto toont Miley's bloederige haren bij een tweede verwonding op haar hoofd, terwijl op een derde een diepe kras van een centimeter op twintig op haar arm te zien is.

 

Fuuuuuuuck 😿😻😿😻😿😻

Een foto die is geplaatst door Miley Cyrus (@mileycyrus) op4 Apr 2016 om 12:11 PDT

Miley Cyrus flink toegetakeld door kat
Miley Cyrus flink toegetakeld door kat (Foto: BuzzE)

VPRO schrapt 'Boeken' na dood Wim Brands

De VPRO schrapt na het overlijden van presentator Wim Brands de herhalingen van het programma Boeken. Die stonden gepland voor zaterdag 9 en zaterdag 16 april (NPO 1). Zondag, de reguliere uitzenddag van het literaire programma, stond er geen aflevering op de rol omdat de NOS dan de marathon van Rotterdam uitzendt.

Radio- en televisiemaker Wim Brands overleed maandag op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Hij presenteerde Boeken sinds 2005. Ook zat hij in de jury van de ECI Literatuurprijs. De VPRO liet weten dat Brands leed aan een depressie "die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef".

Op de dood van Brands is op sociale media onthutst gereageerd, ook door psychologen, schrijvers en politici. Taalkundige Wim Daniëls schrijft op Twitter: "Een treurige dag voor de literatuur nu zelfs de grootste pleitbezorger ervan het boek heeft dichtgeslagen."

VPRO schrapt 'Boeken' na dood Wim Brands
VPRO schrapt 'Boeken' na dood Wim Brands (Foto: BuzzE)

Duitse oppositiepartij wil Nederlands 'nee'

De grootste opppositiepartij in Duitsland, Die Linke, wil dat de Nederlandse bevolking zich woensdag uitspreekt tegen het associatieverdrag met Oekraïne. De politiek van West-Europa ten opzichte van Oost-Europa, met de "geforceerde EU-associatie met Oekraïne", heeft een puinhoop achtergelaten, vindt de partij. "Daarom ondersteunt Die Linke de campagne van de Nederlandse SP voor het nee", aldus een dinsdag in Berlijn uitgegeven verklaring.

Volgens Die Linke is het associatieakkoord een 'neoliberaal' project dat de confrontatie met Rusland zoekt. De Duitse partij denkt dat een 'nee' van Nederland kan leiden tot een nieuw beleid voor Oost-Europa. Daarin moeten sociaal-economische ontwikkeling en samenwerking met Rusland centraal staan.

Die Linke, de grootste oppositiepartij in de Bondsdag, is ontstaan door een fusie van de restanten van de DDR-staatspartij SED met de linkervleugel van de SPD.

Duitse oppositie wil Nederlands 'nee'
Duitse oppositie wil Nederlands 'nee' (Foto: ANP)

Biatlonlegende Bjørndalen schiet raak bij vriendin en gaat door

Het seizoen is inmiddels voorbij, maar biatlongrootheid Ole Einar Bjørndalen heeft toch nog raak geschoten: zijn vriendin is zwanger. In oktober komt de baby ter wereld met zo mogelijk de beste biatlongenen die ooit op aarde rondgekropen hebben: de vriendin van Bjørndalen is namelijk Darya Domracheva, die in Sochi twee jaar geleden drie keer olympisch goud won. 

Domracheva maakt al zo'n vijf jaar deel uit van de absolute wereldtop, terwijl de titels van Bjørndalen met handen en voeten nog niet te tellen zijn. Naast het nieuws over de zwangerschap deed Koning Biatlon nog een andere, langverwachte mededeling tijdens de persconferentie. Hij zou een besluit over zijn toekomst naar buiten brengen en, tot vreugde van vele fans, hij liet weten dat hij nóg langer door blijft gaan. 

"Ik voel me nog altijd erg gemotiveerd en heb er nog net zo veel zin in als toen ik 20 jaar was", zegt de 42-jarige veelvoudig olympisch- en wereldkampioen. Zijn resultaten blijven nog altijd goed, want ook afgelopen seizoen deed hij in de World Cup nog volop mee. "Ik geloof dat ik nog wel een paar jaar in de top mee kan doen", klonk het zelfverzekerd. Hij gaat nog zeker door tot en met de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018. 

Trump krijgt problemen met EA over Mass Effect-filmpje

Dat Donald Trump niet nadenkt bij de meeste dingen die hij doet weet iedereen onderhand nu wel, maar tot nu toe zijn videogames nooit onderdeel van controverse geweest rondom de presidentskandidaat. Dat veranderde gisteren, want Trump twitterde een promotiefilmpje voor zijn campagne, maar besefte niet dat het de voice-over en muziek bevat van de trailer van Mass Effect 2. 

EA was (vanzelfsprekend) niet blij met het filmpje en heeft inmiddels al actie ondernomen tegen Trump. De tweet is inmiddels verwijderd, evenals de video op YouTube. "Deze video was ongeoorloofd gebruik van ons intellectuele eigendom" zei een woordvoerder van EA tegen Gamespot. "We staan niet toe dat onze bezittingen gebruikt worden voor politieke campagnes. Het gaat tegen onze bedrijfscode in."

Bioware-ontwikkelaar Manveer Heir, die meewerkte aan Mass Effect 3 en de nieuwste game Mass Effect Andromeda heeft zich ook uitgesproken tegen het filmpje en noemt het 'walgelijk'. Hij laat ook nog even weten dat het Trump waarschijnlijk niks kan schelen dat de voice over komt van de Illusive Man, een van de antagonisten in Mass Effect.


Zoek de verschillen in de filmpjes hieronder. Het nieuwste deel van Mass Effect, Mass Effect Andromeda, komt in het eerste kwartaal van 2017 uit. 

 

Dead Space naar EA Access

Horror-shooter Dead Space uit 2008 is de nieuwste aanwinst voor het EA Access-platform. De griezelgame van Visceral is vanaf nu beschikbaar in de vault.

Een opmerkelijke keuze, aangezien Dead Space deze maand ook deel uitmaakt van Games With Gold, waar hij sowieso al voor niets is op te pikken voor Xbox One en Xbox 360. Daarnaast is de game speelbaar via backward compatibility. Dead Space markeert de achttiende titel in de EA Access-vault, nadat vorige week NHL 16 nog werd toegevoegd.

Titel Releasedatum Toegevoegd aan hub
Battlefield 4 29 oktober 2013 29 juli 2014
Madden NFL 25 27 augustus 2013 29 juli 2014
FIFA 14 24 september 2013 29 juli 2014
Peggle 2 9 december 2013 29 juli 2014
Need for Speed Rivals 15 november 2013 2 september 2014
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 25 februari 2014 15 oktober 2014
EA Sports UFC 17 juni 2014 12 december 2014
NBA Live 15 28 oktober 2014 25 februari 2015
Madden NFL 15 26 augustus 2014 5 maart 2015
NHL 15 9 september 2014 9 april 2015
FIFA 15 23 september 2014 8 mei 2015
Titanfall 11 maart 2014 15 juni 2015
Dragon Age Inquisition 18 november 2014 4 augustus 2015
Battlefield Hardline 17 maart 2015 oktober 2015
Madden NFL 16 25 augustus 2015 2 februari 2016
Plants vs. Zombies 8 september 2010 29 februari 2016
NHL 16 17 september 2015 29 maart 2016
Dead Space 24 oktober 2008 31 maart 2016

Ruiter: "Het missen van de bekerfinale zou een ramp zijn"

Robbin Ruiter vreest dat hij de bekerfinale tegen Feyenoord moet missen. De doelman van FC Utrecht liep tegen Heracles Almelo een breukje in zijn hand op.

Ruiter weet nog niet precies hoe groot de schade is, vertelde hij tegen de Telegraaf. "Mijn hand is nu nog heel dik. De komende dagen kijken we hoe de breuk herstelt en wordt een verdere diagnose gesteld. Geneest mijn hand vanzelf? Of is er een operatie nodig? Dat zijn de vragen die we moeten stellen."

De doelman miste dit seizoen nog geen minuut bij Utrecht, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat hij komend weekend tegen NEC niet onder de lat staat. "Verder is het afwachten. Dat ik alles heb gespeeld, maar nu moet vrezen, maakt het allemaal extra zuur. Je speelt het hele seizoen om de prijzen en die worden nu verdeeld. Het missen van de bekerfinale zou een ramp zijn."

De 29-jarige twijfelt of hij in de bekerfinale een risico wil nemen. "Dat ligt eraan hoe groot de kans op blijvende schade aan mijn hand is. Als die er niet is of klein blijkt, doe ik alles om er tegen Feyenoord bij te zijn. De Kuip is misschien once in a lifetime en de rest van latere zorg."

TomTom levert gratis verkeersinfo per stad

TomTom heeft een gratis internetsite geopend waarop de actuele verkeerssituatie in grote steden kan worden bekeken. Dat meldde het navigatiebedrijf dinsdag.

TomTom City biedt in eerste instantie de actuele verkeerssituatie in 25 steden verspreid over 18 landen. Gedurende dit jaar wordt het aanbod uitgebreid. In Nederland meldt de site city.tomtom.com de drukte op de wegen in Amsterdam en Den Haag. Daarnaast is 'real-time' verkeersinformatie beschikbaar van onder meer Berlijn, Londen, Parijs, Moskou, Sydney, Rio de Janeiro en San Francisco.

De site geeft onder meer informatie over de gemiddelde snelheid op de wegen en biedt een overzicht van ongevallen en werkzaamheden. De situatie wordt daarbij per minuut bijgewerkt.

TomTom levert gratis verkeersinfo per stad
TomTom levert gratis verkeersinfo per stad (Foto: ANP)

Nieuw album Rolling Stones op komst

The Rolling Stones brengen mogelijk nog dit jaar een nieuw album uit. Dat heeft gitarist Ron Wood maandag in Londen gezegd. Het laatste album van de legendarische rockband, A Bigger Bang, dateert van 2005.

Volgens Wood (68) is de band onlangs in de studio aan het werk geweest en heeft het viertal zowel nieuw materiaal als enkele bluescovers opgenomen. Bij de covers zitten nummers van onder anderen Howlin' Wolf en Little Walter.

De leden van de Stones, al sinds 1962 bijeen, waren maandag in Londen om er de tentoonstelling Exhibitionism: The Rolling Stones te openen. Meer dan vijfhonderd voorwerpen uit de geschiedenis van de band zijn te bekijken in de Saatchi Gallery: kleding, dagboeken, instrumenten, foto's en videomateriaal.

Nieuw album Rolling Stones komt eraan
Nieuw album Rolling Stones op komst (Foto: BuzzE)

Facebook laat blinden foto's 'zien'

Facebook heeft de app voor iOS uitgebreid met een functie die een foto in gesproken tekst omschrijft. Dat laat het sociale medium op zijn website weten.

Automatic Alternative Text, zoals de nieuwe functie heet, maakt gebruik van software waarmee blinden kunnen horen wat er op hun scherm staat. Tot nu toe werd er bij een Facebookfoto alleen gemeld dat er een foto staat. De update gaat de gebruiker vertellen er op de foto te zien is.

De update wordt nu uitgerold voor Engelstalige iOS-gebruikers in de Verenigde Staten, Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Facebook verwacht binnenkort de uitbreiding ook voor andere talen en besturingssystemen beschikbaar te hebben.

Facebook laat blinden foto's 'zien'
Facebook laat blinden foto's 'zien' (Foto: BuzzT)

Kingdom Hearts Unchained X deze week naar Android/iOS

Kingdom Hearts Unchained X komt deze week uit in Noord-Amerika en waarschijnlijk ook in Europa. De mobile game verschijnt op 7 april in de Android- en Apple-app stores in Noord-Amerika. Unchained X werd vorig jaar al in Japan uitgebracht.

Tetsuya Nomura, een van de bedenkers van Kingdom Hearts, gaf vorig jaar al aan dat de Unchained-games ook naar Europa zouden komen. Op het blog van Square Enix spreekt de ontwikkelaar echter alleen van een release in Noord-Amerika.

Kingdom Hearts Unchained X is een free-to-play RPG en speelt zich af in het vroegste stadium van de verhaallijn. Het is gebaseerd op de browser-game Kingdom Hearts X en biedt weer een hoop nieuwe personages, alsook gezichten uit bekende Disney-films. De volgende, echt nieuwe Kingdom Hearts-game, Kingdom Hearts 3, heeft nog altijd geen releasedatum.

'Shoppen bij aanschaf hypotheek loont'

Goed 'shoppen' bij het aanschaffen van financiële producten loont en scheelt al gauw honderden euro's. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft uitgerekend dat een jong gezin tussen de 900 en 2100 euro per jaar goedkoper uit kan zijn voor hypotheken, verzekeringen en leningen. Voor een ouder echtpaar ligt de mogelijke besparing zelfs tussen de 1000 en 2400 euro per jaar.

De toezichthouder heeft een vergelijking laten maken van het goedkoopste, het gemiddelde en het duurste aanbod van verschillende producten. Het blijkt dat het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste hypotheek kan oplopen tot meer dan 550 euro per jaar. Bij autoverzekeringen gaat het om een kloof van bijna 500 euro.

ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn wijst er ook op dat prijsbewuste consumenten die vergelijken voor ze iets kopen de concurrentie tussen aanbieders stimuleren. Ook daar heeft de consument uiteindelijk voordeel van. "Bedrijven gaan dan meer keuzes bieden of een aantrekkelijker aanbod doen", aldus Fonteijn.

In 2012 hield de concurrentiewaakhond al een soortgelijk onderzoek. Bij autoverzekeringen is er in vergelijking met destijds nu nog meer voordeel te behalen. Voor financiële producten waar rentes worden berekend, zoals leningen, hypotheken en spaarrekeningen, zijn de prijsverschillen de laatste jaren kleiner geworden.

'Shoppen bij aanschaf hypotheek loont'
'Shoppen bij aanschaf hypotheek loont' (Foto: ANP)

Energiebedrijf NLE gaat ook telecom aanbieden

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) wil als eerste energieleverancier in Nederland naast elektriciteit en gas ook internet, televisie en telefonie gaan aanbieden. Dat heeft de onderneming dinsdag bekendgemaakt.

NLE is zijn telecomdiensten nu nog aan het testen. Het is de bedoeling dat het nieuwe aanbod eind van de zomer beschikbaar komt voor bestaande energieklanten van het bedrijf. Kort daarna moeten ook consumenten die geen elektriciteit en gas afnemen bij NLE een pakketcontract voor internet, televisie en telefonie kunnen aanschaffen.

Gedachte achter de nieuwe stap is de verwachting dat huishoudens door allerlei nieuwe toepassingen en betere isolatie steeds minder energie zullen gaan verbruiken. Daarom probeert NLE nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.

Databundels
"Op de mobiele telecommarkt is behoorlijk wat concurrentie, maar dat geldt niet voor de markt van alles-in-1", zegt NLE-topman Harald Swinkels. "Vroeger ging het om telefoontikken, tegenwoordig om databundels. Een databundel lijkt wat dat betreft op een kuubje gas."

De energieleverancier maakt voor de nieuwe dienst gebruik van het netwerk van KPN en denkt de telecomdiensten goedkoper te kunnen aanbieden dan de andere grote telecompartijen. "Dat kunnen we doordat we slim inkopen en al heel veel klanten hebben. Verder hebben we geen erfenis en grote overhead zoals de telecommastodonten wel hebben", aldus Swinkels.

NLE streeft ernaar in de komende vijf jaar ongeveer een half miljoen 'alles-in-één'-telecomklanten te strikken. In de energiebranche is het NLE gelukt om in tien jaar tijd 7 procent van de markt te bemachtigen, bijna 800.000 aansluitingen.

Energiebedrijf NLE gaat ook telecom aanbieden
Energiebedrijf NLE gaat ook telecom aanbieden (Foto: ANP)

'Misleiding via vitamines in ongezonde producten'

In totaal 76 procent van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat, is niet gezond. Dat blijkt uit onderzoek van Foodwatch. Het gaat vooral om producten voor kinderen zoals koekjes, frisdrank, ijsjes en energiedrankjes.

De voedselwaakhond wil dat er in Europees verband een verbod komt op het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op ongezonde producten en start daarom een actie.

Aan de 'ongezonde' producten worden volgens het onderzoek vaak vitamines toegevoegd waarna met een prominente vitamineclaim op de verpakking een gezonder imago wordt verkregen. Volgens Foodwatch staat er opmerkelijk genoeg op bijvoorbeeld groenten en fruit zelden vitamineclaims.

"Vitamineclaims doen daarmee exact het tegenovergestelde van wat met deze claims werd beoogd. Ze zijn bedoeld om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken. In de praktijk verleiden ze mensen echter juist om junkfood te kopen", stelt Foodwatch.

'Vitamineclaims van ongezonde producten'
'Misleiding via vitamines in ongezonde producten' (Foto: ANP)

Dell Precision 7710

Vroeger, als student Informatica, sleurde ik mijn laptop overal naartoe. Van college naar mijn kot, van mijn vriendin naar mijn moeder die mijn was deed. Mijn hele leven stond zo’n beetje op dat ding en ik spendeerde er ook vele uren achter. Nu ik meer volwassen ben, is het aantal uren achter een laptop helaas niet afgenomen. Voor mijn werk zit ik naar een scherm te staren en thuis gaat het door om het FOK!Forum vol te spammen. Ook wordt er zo nu een dan een spelletje gespeeld. Daarom leek mij de Dell Precision 7710 de ideale laptop om de komende tijd het middelpunt van mijn leven te zijn.

Meer tweedehandsauto's verkocht in 2016

In de eerste drie maanden van 2016 is de verkoop van tweedehandsauto's met 5,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tot en met maart werden 486.599 occasions verhandeld. In 2015 lag dat aantal nog op 462.913 auto's. Dat meldde brancheorganisatie Bovag dinsdag.

Hybride auto's blijken zeer in trek. Met een stijging van 82 procent noteerden zij de grootste toename in de verkoopcijfers. In het eerste kwartaal werden maar liefst 10.684 tweedehands hybride auto's verkocht.

Volgens Bovag was Volkswagen de afgelopen drie maanden het populairste merk met 61.071 verkochte tweedehandsauto's. Dat is 8,4 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2015. Opel, Peugeot, Renault en Ford maken de top 5 compleet.

De handel tussen particulieren daalt daarnaast sinds 2012 gestaag. Destijds ging 45 procent van de auto's over van de ene op de andere consument. Inmiddels is dat aandeel gezakt naar 40 procent.

Meer tweedehandsauto's verkocht in 2016
Meer tweedehandsauto's verkocht in 2016 (Foto: ANP)

The Game gezicht van nieuwe cannabislijn

The Game wordt het gezicht van een nieuwe lijn cannabisproducten. De rapper werkt hiervoor samen met het bedrijf G FarmaBrands, specialist in marihuanaproducten voor medisch gebruik.

"Deze gasten zijn pioniers van innovatie in de cannabisindustrie", zo liet een verheugde Game weten in een verklaring aan Billboard. Volgens het bedrijf belichaamt The Game 'de ware geest van de marihuanacultuur'.

Producten die The Game gaat promoten zijn zogenoemde G Stiks, cannabissigaretten in zes verschillende smaken, en G Drinks, een drankje met cannabisolie dat in drie verschillende variaties wordt gemaakt.

The Game lanceert cannabislijn
The Game lanceert cannabislijn (Foto: BuzzE)

Lager opgeleiden vaak te zwaar

Hoe lager iemands onderwijsniveau, hoe vaker hij of zij overgewicht heeft. Van de mensen van 25 jaar of ouder met hooguit basisonderwijs heeft een kwart zelfs ernstig overgewicht (obesitas). Onder universitair opgeleiden is dat 6 procent. Van de laagst opgeleiden met ten hoogste basisonderwijs heeft 65 procent matig of ernstig overgewicht. Van de hoogst opgeleiden is dit 35 procent, blijkt uit cijfers van de Leefstijlmonitor 2015.

Naarmate mensen ouder zijn, neemt de kans op overgewicht toe. Van de jongeren tot twintig jaar heeft 12 procent overgewicht. Vanaf twintig jaar neemt het aantal mensen met overgewicht toe: zes op de tien mensen van vijftig jaar of ouder is te zwaar. Bij obesitas is er dezelfde trend. Sinds 1981 is het aandeel Nederlanders van twintig jaar of ouder met obesitas meer dan verdubbeld.

De Leefstijlmonitor is een samenwerkingsverband van onder meer het CBS, RIVM en het Voedingscentrum.

Lager opgeleiden vaak te zwaar
Lager opgeleiden vaak te zwaar (Foto: ANP)

Den Haag benoemt nieuwe Kinderombudsman

Margrite Kalverboer wordt dinsdag naar verwachting benoemd als de nieuwe Kinderombudsman. Zij is als eerste voorgedragen door twee commissies in de Tweede Kamer. Carla van Os is de tweede kandidaat. De Tweede Kamer zal dinsdagmiddag over de voordracht stemmen.

De twee kandidaten studeerden beiden onder meer orthopedagogiek in Groningen en zijn goed thuis in het vreemdelingenrecht voor kinderen. De post kwam vrij, omdat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen.

Kalverboer (1960) is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Carla van Os (1968) werkt bij het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht, aan dezelfde universiteit.

Den Haag benoemt nieuwe Kinderombudsman
Den Haag benoemt nieuwe Kinderombudsman (Foto: ANP)

Clarence Seedorf in Panama Papers

Oud-international Clarence Seedorf is een van de Nederlanders die in het journalistieke onderzoek naar grootschalige belastingontduiking worden genoemd. In totaal komen honderden Nederlanders in de zogenoemde Panama Papers voor. Dat maakten Trouw en FD in de nacht van maandag op dinsdag bekend.

Volgens de kranten draait het bij Seedorf allemaal om sponsorrechten van zijn voormalige motorraceteam. Begin januari 2005 sloot Seedorf Racing een contract met Image Building Ltd, een bedrijf dat amper een week daarvoor was opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Image Building betaalde 640.000 euro voor de sponsorrechten en noemde in het contract de Italiaanse juweliersketen Morellato als uiteindelijke sponsor. Het contract werd echter doorverkocht aan het Nederlandse bedrijf Grand Prix Sports Investments & Hospitality (GPSIH). Uiteindelijk betaalde Morellato, via GPSIH, 3 miljoen euro aan Image Building, terwijl er maar 640.000 euro bij Seedorf Racing terechtkwam. Ondanks herhaalde verzoeken wilde Seedorf niet reageren, aldus Trouw.

Ook leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm zouden gebruik hebben gemaakt van offshoreconstructies, net als Mexx-oprichter Rattan Chadha en John Bredenkamp. Deze Nederlandse ondernemer staat op de sanctielijst van de Verenigde Staten vanwege illegale wapenhandel met Zimbabwe.

De twee Nederlandse dagbladen maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de zondag uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

Clarence Seedorf in Panama Papers
Clarence Seedorf in Panama Papers (Foto: ANP)

Zayn Malik breekt records in VS

Zayn Maliks soloalbum Mind Of Mine staat een week nadat het verscheen bovenaan de hitlijsten in de Verenigde Staten. De voormalig One Direction-zanger is volgens NME de eerste Britse mannelijke soloartiest die dit heeft bereikt.

Het is voor het eerst sinds 1988 dat een Britse man op één staat in de VS. George Michaels plaat Faith deed er toen negen weken over om de top te bereiken. One Direction was de laatste act uit het Verenigd Koninkrijk dat binnen een week op nummer één stond in de VS. Dat was in 2012 met het album Up All Night.

Zayn is ook de eerste Brit ooit die met een debuutsingle op nummer één binnenkwam. Zijn single Pillowtalk stond na het verschijnen in februari al gauw bovenaan. De zanger is samen met Lauryn Hill en Clay Aiken één van slechts drie artiesten ooit die zowel met een album als met de eerste single van dat album binnen een week de top van de hitlijsten bereikten.

Zayn Malik breekt records in VS
Zayn Malik breekt records in VS (Foto: BuzzE)

Belgische wegen opnieuw geblokkeerd

Opnieuw blokkeren boze vrachtwagenchauffeurs maandagavond wegen in België. Op tien plaatsen in Wallonië is de weg afgesloten. Vooral de omgeving van de stad Doornik in het zuidwesten van België is door de protesten getroffen.

De verkeersdienst VID raadt Nederlanders die van en naar Frankrijk reizen aan de 'oude' route over Lille (E17) te nemen. Vooralsnog zijn er geen acties aan de grensovergangen.

De truckers zijn boos over de chaotische invoering van het Belgische tolheffingssysteem. Volgens de VID willen kermiseigenaren en boeren zich bij de protesten aansluiten en samen met de chauffeurs diverse Belgische grensovergangen "platgooien als 'finale actie"'. Dit zal grote gevolgen hebben, aldus de verkeersdienst. Daarom waarschuwt de VID morgen en de dagen erna rekening te houden met grootschalige acties.

Belgische wegen opnieuw geblokkeerd
Belgische wegen opnieuw geblokkeerd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: met alle winden meewaaien

Het is voornamelijk bewolkt en in het oosten valt er af en toe een bui. In de rest van het land kunnen ook buien ontstaan die oostwaarts trekken, het westen maakt nog wat kans op zon. De temperatuur ligt rond de 14 graden en de wind die in eerste instantie niet weet welke kant hij op wil, draait uiteindelijk richting het westen.

Zon op 07:04
Zon onder 20:21

Onze qltel maakte voor de verandering eens een wandeling door het Reichswald. Na een natte ochtend, was het 's middags prachtig weer.

Nieuwe foto's voor het weerbericht (Foto: qltel)
Heerlijk zonnetje  (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1614 Pocahontas trouwde in Virginia met de Engelse kolonist John Rolfe.
1722 Jacob Roggeveen ontdekte Paaseiland.
1896 De eerste moderne Olympische Spelen werden geopend in Athene.
1962 Na bijna vier jaar boren, ontmoetten Zwitserse en Italiaanse arbeiders elkaar onder de St. Bernhard. Twee jaar later werd de tunnel geopend voor verkeer.
1963 Prinses Marijke veranderde haar naam naar Christina.


Een andere Pocahontas

Stem Admiraal Ackbar (Star Wars) overleden

De Amerikaanse stemacteur Erik Bauersfeld is afgelopen zondag op 93-jarige leeftijd overleden. Bauersfeld werd vooral bekend als de stem van het personage Admiraal Ackbar in de films Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983) en Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015). Bauersfeld blies zijn laatste adem uit in zijn huis in Berkeley, aldus The Hollywood Reporter.

In Return of the Jedi gaf Bauersfeld ook een stem aan het personage Bib Fortuna. Daarnaast was de stemacteur te horen in Steven Spielberg's film A.I. Artificial Intelligence (2001) en Guillermo Del Toro's rolprent Crimson Peak (2015). In 1993 zou de Amerikaan nogmaals in de huid van Admiraal Ackbar kruipen voor het flight simulator spel Star Wars: X-Wing.

Commissie wijst farao-initiatief Lubach af

De Tweede Kamer zal niet debatteren over het kiezen van cabaretier en presentator Arjen Lubach tot Farao der Nederlanden. Dat oordeel heeft de adviescommissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven gepubliceerd.

De commissie schrijft dat Lubach aan de meeste voorwaarden voldoet voor een burgerinitiatief, maar het "betreft een voorstel waar de Tweede Kamer niet over gaat. De titel farao is geen publieksrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels." Bovendien oordeelt de commissie dat farao's "in Egypte regeerden als godheid en het voorstel derhalve in strijd is met de in ons land diepgewortelde normen en waarden."

De presentator van het satirische programma Zondag met Lubach lanceerde het burgerinitiatief vorige jaar en vroeg medestanders hem te steunen. Binnen korte tijd had hij de benodigde 40.000 handtekeningen verzameld. Met zijn actie wilde Lubach een statement maken tegen de monarchie. Hij stelde voor als farao onder meer zijn verjaardag, 22 oktober, uit te roepen tot nationale feestdag. De titel 'farao der Nederlanden' zou in de toekomst alleen maar te verkrijgen zijn middels erfrecht.

Lubach liet maandagavond in een korte reactie weten dat het besluit van de commissie "een klap in het gezicht is van iedereen die gelooft in een rechtvaardige staatsvorm". Hij kan niet zeggen of hij in het nieuwe seizoen Zondag met Lubach nog terugkomt op het initiatief; verder gaat de cabaretier nu niet op de kwestie in.

Commissie wijst farao-referendum Lubach af
Commissie wijst farao-initiatief Lubach af (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.