FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 april 2016

FBI biedt politie VS hulp bij kraken iPhones

De FBI heeft de lokale politie in de VS hulp aangeboden bij het ontgrendelen van iPhones. Dat meldt BuzzFeed op basis van een interne memo die de website in handen heeft gekregen. De brief volgt op de mededeling dat de FBI geen hulp meer nodig had van Apple voor het ontgrendelen van de toestellen.

Eerder stonden de FBI en Apple nog tegenover elkaar in de rechtszaal. De FBI eiste dat Apple zou meewerken aan het ontgrendelen van het toestel van de dader van een schietpartij. Apple weigerde dat, waarna een rechtszaak volgde. Die werd uiteindelijk ingetrokken omdat FBI hulp van een onbekende derde partij had gekregen.

In de brief staat dat de FBI 'half maart hulp heeft gekregen van een derde partij voor het verkrijgen van toegang tot de iPhone'. "Die methode bleek succesvol te zijn", schrijft de FBI. De dienst laat weten dat de politie de hulp van de FBI kan inschakelen mocht dat nodig zijn.

De vrees bestaat dat de ontgrendelmethode uiteindelijk op straat komt te liggen en misbruikt kan worden door criminelen.

FBI biedt politie VS hulp bij kraken iPhones
FBI biedt politie VS hulp bij kraken iPhones (Foto: BuzzT)

Stunt waterpoloërs op OKT tegen Spanje

De Nederlandse waterpoloërs zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst in hun eerste wedstrijd voor een stunt gezorgd. Spanje werd met 7-5 verslagen.

Op het afgelopen EK speelden beide ploegen ook tegen elkaar, en destijds waren de Spanjaarden veel te sterk, Oranje leed een pijnlijke 15-4 nederlaag. Vandaag leek het in het begin ook die kant op te gaan, want Spanje nam een 3-0 voorsprong. Daarna kwam Nederland echter sterk terug en dankzij goals van Luuk Gielen, Jorn Winkelhorst, Robin Lindhout en Lars Reuten ging het de rust in met een 4-3 voorsprong.

In de tweede helft werd de voorsprong uitgebouwd naar 6-3. Spanje kwam in het laatste kwart nog wel een doelpunt dichterbij, maar verder liet Nederland het niet komen. Twee goals in de laatste minuut bepaalde de eindstand op 7-5.

In Triëst liggen vier startbewijzen voor Rio klaar. Daarmee zijn de kwartfinales allesbeslissend voor het wel of niet kwalificeren.

Bizarre slotbocht beslist podium MotoGP Argentinië

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Argentinië in de MotoGP gewonnen. De Spaanse Honda-rijder was oppermachtig op het circuit van Termas de Rio Hondo. De meest opvallende scene vond echter plaats in de slotbocht van de race, waar het podium achter Marquez nog compleet overhoop gegooid werd. 

De kopstart was voor Jorge Lorenzo, die echter al snel terugviel naar de zevende plek. Andrea Dovizioso nam op de Ducati de leiding over met landgenoot Valentino Rossi in zijn kielzog. Marc Marquez volgde op de Honda, maar al snel viel hij Rossi en Dovizioso met succes aan, waardoor de Spanjaard de leiding pakte.

Dovizioso begon het tempo al snel te laten gaan en in de vijfde ronde kreeg hij een aanval van teamgenoot Andrea Iannone te verwerken. Maverick Viñales completeerde de top-5 op zijn Suzuki. Dani Pedrosa, teamgenoot van Marquez, kende een ijzersterke eerste honderd meter, maar viel daarna terug tot rond de tiende plek.

Het was de race van Lorenzo al niet en dat zou het niet worden ook: na zes ronden schoof de Spanjaard zijn Yamaha tegen het asfalt, wat het einde van zijn race betekende. Halverwege de race liet Viñales zijn talent nog maar eens zien: de Suzuki-rijder pakte de Ducati's van Dovizioso en Iannone in één keer in. Ondertussen zorgde Rossi ervoor dat de fans op de Argentijnse tribunes gek werden. Hij haalde Marquez in en pakte de leiding, maar de Spanjaard kwam gelijk weer terug.

De verplichte motorwissel halverwege de race leverde geen grote verschuivingen op, hoewel de razendsnelle wissel van Marquez er wel voor zorgde dat hij zijn voorsprong op Rossi kon vergroten. Ook de Brit Scott Redding liet zich van zijn beste kant zien: na de wissel viel hij Pedrosa met succes aan, waardoor hij de zesde plek veroverde. 

Vijf ronden voor het einde sloeg het noodlot toe voor Redding, die door problemen met zijn Ducati op moest geven. Voorin reed Marquez alsmaar verder weg, terwijl Rossi Viñales in zijn nek had hijgen. De jonge Spanjaard kreeg echter steeds meer problemen om zijn Suzuki onder controle te houden en ook voor hem ging het drie ronden voor het einde fout: hij gleed onderuit en zag zijn hoop op het podium vervliegen.

Door de crash van Viñales ging de volgende strijd tussen Rossi en Iannone, terwijl diens teamgenoot Dovizioso loerde op de laatste podiumplek. Iannone en Rossi gingen volle bak de strijd aan en dat leverde plotseling een opening op voor Dovizioso. Daar profiteerde hij prachtig van en hij leek vervolgens hard op weg naar plek twee.

In de slotronde kon Iannone zich toch nog ontdoen van Rossi, waarna hij het gat naar zijn teamgenoot nog dicht kon rijden. In de allerlaatste bocht ging Iannone echter veel te ver in een idiote poging zijn teamgenoot in te halen, wat resulteerde in een crash van het Ducati-duo. Pedrosa kon zo achter Rossi plotseling nog het podium beklimmen, terwijl Eugene Laverty met plek vier voor de stunt van het jaar zorgde. 

Iannone torpedeert teamgenoot Dovizioso in de laatste bocht van de race, waardoor beiden achterin eindigen in plaats van samen op het podium (Bron: YouTube)

Deventer geteisterd door autobranden

Deventer wordt al geruime tijd geplaagd door iemand die het op auto's heeft voorzien. Ook afgelopen nacht ging er in de Cramerstraat een auto in vlammen op.

Het is op dit moment nog niet bekend of deze auto ook het doelwit was van een pyromaan. De politie in Deventer is naarstig op zoek naar de pyromaan en vraagt de lokale bevolking om videobeelden in de hoop op aanknopingspunten. 


Weer een auto in vlammen op (video: RTV Oost) 


Politie vraagt om beeldmateriaal

West-Indies na sensationeel slot wereldkampioen cricket T20

Een sensationele slotfase van de finale van het wereldkampioenschap cricket Twenty20. Vier zessen van West-Indies in het slot van de wedstrijd bezorgde het team van tien soevereine staten en vijf afhankelijke territoria in Caraïben de wereldtitel. 

De Engelsen gingen als eerste eerst en bleken de grootste moeite te hebben met spinner Samuel Badree. Hij pakte snel twee wickets. Mede aan de hand van Joe Root (54 runs) en Jos Buttler (36 runs) kwam het team alsnog tot een score van 155 runs. Een opgave die voor West Indies in principe niet onoverkomelijk is. 

De West-Indies waren echter ook snel een paar man kwijt. Na 2,3 overs mochten er al drie man zitten inclusief superster Chris Gayle. Door uitstekend batten van Marlon Samuels (85 not out) bleef het lang spannend. Engeland leek op de goede weg. West Indies had nog 27 runs nodig met twaalf ballen en met zes ballen te gaan moesten er nog negentien runs gemaakt worden. 

In de laatste over wist Carlos Brathwaite zichzelf te kronen tot held van de Caraïben. Hij sloeg de eerste vier ballen van bowler Ben Stokes rechtstreeks het veld uit en bezorgde daarmee zijn land, na 2012, de tweede wereldtitel.

Samenvatting Engeland - West Indies (Bron: YouTube/ICC)

Wereldkampioen Zarco wint Moto2 in Argentinië

Johann Zarco heeft de Moto2 Grand Prix van Argentinië gewonnen. Op het circuit van Termas de Rio Hondo was de Franse wereldkampioen vooral in de tweede fase van de race duidelijk de sterkste, wat hij nog eens kracht bij zette door de race af te sluiten met de snelste raceronde.

De start was voor Jonas Folger, die van de derde plek de leiding pakte. Hij kreeg Johann Zarco achter zich aan, maar de wereldkampioen werd al snel ingehaald door polesitter Sam Lowes. De drie werden vergezeld door Franco Morbidelli, waarna dat kwartet een gat sloeg naar onder meer Alex Rins.

Na een kleine tien ronden zat het leidende kwartet nog min of meer bij elkaar, hoewel met name Lowes langzaam weg begon te rijden bij de rest. Aan de andere kant was het vooral Folger die moeite begon te krijgen om het tempo te volgen. Het gat naar achteren was al wel fors, want Hafizh Syahrin lag op ruim zes seconden op de vijfde plek, voor Rins en Thomas Lühti.

Op de langzaam opdrogende baan kon Lowes het tempo halverwege de race toch ook niet goed volhouden, waardoor Zarco de leiding over kon nemen. Negen ronden voor het einde begon Rins alsmaar meer op gang te komen, met de ene na de andere snelste raceronde en een serieuze aanval op het leidende kwartet.

In de slotfase kreeg Lowes alsmaar meer problemen, waardoor ook Morbidelli hem in kon halen. Met vier ronden te rijden zat Rins nog op vier seconden en dus leek het voor de Spanjaard een brug te ver om het gat naar de top-4 nog dicht te rijden. Toch herpakte Lowes zich voor de zoveelste keer wat zelfs resulteerde in de snelste raceronde.

Morbidelli was weer ingehaald door Lowes en probeerde de Brit weer terug te pakken, maar dat leverde geen succes op. Sterker nog, de Italiaan schoof onderuit en viel terug tot ver buiten de punten. Lowes kon geen vuist meer maken tegen Zarco, die de overwinning opeiste. De Brit werd tweede, voor Folger en de op achterstand rijdende Rins. 

Uitslag Ajax - PEC Zwolle

Om 16.45 uur werd het Eredivisieweekend afgesloten met de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle. Voorafgaand en tijdens de wedstrijd werd de vorige week overleden Johan Cruijff herdacht. Hierbij was ook zijn zoon, Jordi Cruijff, aanwezig. De wedstrijd was na de eerste helft met een stand van 3-0 gespeeld. Na de rust werd er niet meer gescoord.

AFC Ajax

3 - 0

PEC Zwolle

 2' Schöne
 29' Milik
 40' Milik
   
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.862
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Veltman
v.d. Hoorn
Viergever
Dijks
Gudelj
Bazoer (Sinkgraven/62)
Klaassen (v.d. Beek/62)
Younes (Fischer/73)
Milik
Schöne
  v.d. Hart
v. Polen
Marcellis
Lam (Nijland/68)
v. Hintum
Brama
Bouy
Ehizibue (Becker/62)
Marinus (Dekker/46)
Menig
Veldwijk

Historisch resultaat Moto3 Argentinië

De Maleisische motorcoureur Khairul Idham Pawi heeft op het circuit van Termas de Rio Hondo in Argentinië de Moto3-race gewonnen. De 17-jarige Aziaat heeft nog niet al te veel ervaring: vorig jaar reed hij één race en dus was het zondag pas zijn derde grand prix. Pawi is de eerste Maleisiër ooit die een grand prix wint en pas de derde die een podium haalt. 

 De start gebeurde op een halfnatte baan en dat leverde een forse stunt op: de Maleisiër Pawi stoomde van plek zeven op naar de leiding en sloeg gelijk een gat. Alleen de Belg Livio Loi, als enige voorin op regenbanden en nota bene gestart vanaf plek tien, kon Pawi volgen. Polesitter Brad Binder viel terug naar de negende plek, terwijl Romano Fenati vanaf de tweede startpositie zelfs tot de achttiende plek wegzakte.

Al na drie ronden had Pawi een gat van dik vijf seconden op Loi, die op zijn beurt ook ver voor de rest lag. Die rest werd aangevoerd door minstens net zo verrassende namen als Adam Norrodin - nóg een Maleisiër - Aron Canet, Andrea Locatelli, Jorge Martin en Hiroki Ono. Pas daarna volgden erkende toppers als Jorge Navarro en Binder, terwijl Pawi vooraan door zijn team geboden werd een beetje rustiger aan te doen.

Na zo'n zes ronden werd duidelijk dat de keuze van Loi om op regenbanden te starten toch niet goed uit leek te gaan pakken. Hij begon seconden per ronde te verliezen en zag Norrodin snel langszij komen. Mijlenver voor het duel, waarin Navarro ook voorbij Loi reed, was het echter Pawi die nog altijd veruit de snelste man op de baan was en al twintig seconden voorsprong pakte.

Twee ronden later leek het weer even te gaan regenen - wat voor Loi perfect zou zijn - maar helaas voor de Belg zette het toch niet door. Binnen een ronde zakte hij terug van de derde plaats naar een positie nog net binnen de top-10. De 17-jarige Pawi knalde ondertussen vrolijk door, terwijl Noroddin ver achter hem verrassend lang bij de nummer twee, Navarro, kon blijven. 

Halverwege de race tekende Navarro voor de snelste raceronde, waarmee Pawi voor het eerst niet de snelste op de baan was. De jonge Maleisiër begon langzaam wat tekenen van zenuwen te vertonen, maar had nog altijd een enorm gat naar Navarro. Een ronde later werd dat gat weer wat groter, want Pawi liet 'gewoon' weer de snelste raceronde op de borden zetten.

Vijf ronden voor het einde zette de onvermurwbare Pawi nog maar eens een nieuwe snelste ronde neer. Achter hem kon Noroddin nog altijd bij Navarro blijven, terwijl de grote groep strijdend om plek vier niet snel genoeg dichterbij Navarro en Noroddin kon komen. Kort voor de finish kwam Pawi bij de achterblijvers, wat nog een probleem op kon leveren.

Dat deed het gelukkig niet en dol van vreugde kwam rookie Pawi als winnaar over de streep. Noroddin nam geen genoegen met een sensationele derde plek en wilde Navarro nog inhalen. Dat lukte even, maar in de allerlaatste bocht ging het helemaal fout. De jonge Maleisiër viel van zijn machine af, stond nog wel op en duwde zijn motor als elfde over de finish. Binder profiteerde van de val en kon toch nog het podium halen.

De Nederlandse Bo Bendsneyder moest na een moeilijke kwalificatie en een gridstraf van de 26e plek vertrekken en kon zich niet veel naar voren werken. Hij vocht nog wel de nodige duels uit met Fenati, maar kwam uiteindelijk niet verder dan de 22e plek. Loi kwam op zijn regenbanden als zestiende over de streep, één plek buiten de punten. 

Leicester maakt geen fout in titelstrijd

Ook het Southampton van Ronald Koeman is niet in staat gebleken om titelkandidaat Leicester City te stoppen. The Foxes wonnen zondagmiddag in eigen huis met 1-0.

Het mag allang geen verrassing meer heten dat Leicester de absolute topkandidaat is als het gaat om de Engelse landstitel. De mannen van manager Claudio Ranieiri blijven vriend en vijand telkens weer verrassen. Ook het Southampton van Koeman had zondag geen antwoord op de dadendrang van Leicester.

In de 38ste minuut was het aanvoerder Wes Morgan die knap raak kopte. De verhalen van de Leicester-spelers zijn stuk voor stuk geweldig. Die van Jamie Vardy, die een paar jaar geleden nog amateur was, die van Riyad Mahrez, die vanuit het niets ineens een wereldster is geworden. Maar ook het verhaal van Morgan, die tien jaar geleden bij Chesterfield actief was.

Dankzij zijn doelpunt won Leicester ook zondag weer. Want gescoord werd er niet meer. De voorsprong op nummer twee Tottenham Hotspur is, met nog zes wedstrijden te gaan, liefst zeven punten. De rode loper kan bijna uit bij het jubelende Leicester.

Uitslagen Eredivisie 03/04/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. ADO Den Haag nam het op tegen FC Groningen. De bezoekers wonnen het duel met 1-0, waardoor de Groningers in puntenaantal gelijk komen met ADO. SC Heerenveen reisde af naar Kerkrade voor de wedstrijd tegen Roda JC. Dankzij een doelpunt in de verlenging van de tweede helft gingen de drie punten mee naar Heerenveen: 1-2.

ADO Den Haag

0 - 1

FC Groningen

     76' Lindgren
 
 Gele kaart: Burnet, Padt, Sorloth (FC Groningen)
 Rode kaart: De Leeuw (30) (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.891
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Ebuehi (v.d. Heiden/76)
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Jansen (Malone/80)
Derijck (Marengo/46)
Bakker
Schaken
Havenaar
Duplan
  Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet (Tamata/74)
Bacuna (Sorloth/58)
Tibbling
Maduro
Rusnák (Payne/85)
De Leeuw
Drost

Roda JC

1 - 2

sc Heerenveen

 66' v. Hyfte    51' Zeneli
 90+2' v. d. Boomen
 
 Gele kaart: v. Hyfte, Milec, Buijs, Swinkels (Roda JC), Te Vrede, Bijker (sc Heerenveen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.259
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Leer
Milec
Buijs
Swinkels
Dijkhuizen (v. Peppen/54)
v. Hyfte
Noor (Peterson/54)
Zhukov
Inceman
Poepon
v. Duinen (Juric/80)
  Mulder
Marzo (Huizing/69)
Otigba
v. Aken
Bijker
v.d. Boomen
St.Juste (Cavlan/88)
Larsson (Thorsby/80)
Slagveer
Te Vrede
Zeneli

Polen protesteren tegen verbod op abortus

Duizenden demonstranten hebben zondag voor het Poolse parlement geprotesteerd tegen een verbod op abortus. Tot zo'n volledig verbod op abortus werd opgeroepen door Poolse bisschoppen. De leider van de conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) steunde die oproep, wat tot de protesten leidde.

Het katholieke Polen heeft al een van de beperkendste abortuswetgevingen van de Europese Unie. Abortussen zijn alleen vroeg in de zwangerschap toegestaan als het leven of de gezondheid van de moeder op het spel staan, als het kind waarschijnlijk gehandicapt zal zijn of als de zwangerschap het gevolg is van een misdaad zoals verkrachting of incest.

De PiS, die sinds oktober aan de macht is, is van plan de regels aan te passen zodat ze overeenkomen met de leer van de Rooms-Katholieke Kerk.

Polen protesteren tegen verbod op abortus
Polen protesteren tegen verbod op abortus (Foto: ANP)

Medewerkers Agentschap Telecom opgesloten

Opsporingsambtenaren van Agentschap Telecom waren zaterdagmiddag in Goor voor het in beslag nemen van de zender van de piraat LosBanditos, die dit weekend vanuit een café wilde uitzenden. Terwijl ze bezig waren op een terrein in de omgeving werden ze opgesloten, het hek van het terrein was afgesloten met een zware ketting met hangslot.

De ketting is later weer verwijderd door deze door te zagen met een slijptol. Het Agentschap wil niet reageren op het incident. Het enige dat een woordvoerder kwijt wil, is dat de medewerkers weer buiten staan en dat de situatie onder controle is.

Uitslag Grand Prix van Bahrein

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Bahrein gewonnen. De Duitser van Mercedes pakte de koppositie bij de start en profiteerde optimaal van problemen bij Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton bij de start. De Fin en Brit vergezelden Rosberg wel op het podium. Max Verstappen reed weer in de punten en kwam als zesde over de streep.

De race kende een hectische beginfase. Sebastian Vettel’s motor plofte al in de opwarmronde, terwijl ook Jalyon Palmer direct de pits inging en uitviel. Bij de start verloor Raikkonen veel plekken, terwijl Rosberg de koppositie pakte. Hamilton werd door Valtteri Bottas aangetikt en zakte naar de zesde plaats. Bottas kwam zelf terug op plek drie, achter zijn teamgenoot Felipe Massa. Hij werd later nog wel bestraft met een drive-trough-penalty.

De actie was nog niet helemaal over, want Sergio Perez reed nog tegen de achterband van Carlos Sainz aan, waarbij de Mexicaan een deel van zijn voorvleugel verloor en Sainz zijn band lek raakte. Max Verstappen bleef gevrijwaard van problemen en kwam op de negende plaats te liggen.  Ondertussen klom Raikkonen verder naar voren door eerst Daniel Ricciardo, die gelijk de pits in ging, te passeren en niet veel later zijn landgenoot Bottas buitenom in te halen. Hamilton deed hetzelfde en lag doordat Massa ook nog eens de pits inging na acht rondes op de derde plaats. Ondertussen was Jenson Button al de derde uitvaller na problemen met zijn McLaren-honda.

Door alle vroege pitstops was Verstappen opgeklommen naar plaats vijf, totdat hij in de elfde ronde naar binnen kwam. Hij kwam als dertiende terug op de baan, maar lag al snel in de punten toen hij Perez inhaalde en diverse mensen die de pits in doken. In de pits stond ondertussen ook Esteban Gutierrez, die als vierde uitvaller gerekend mocht worden.

Vooraan werd de rangorde na de pitstops hersteld, dus met Rosberg op kop, voor Raikkonen en Hamilton. Daarachter reed Grosjean met zijn Haas op de vijfde plaats, nadat hij Massa passeerde. Daarbij aangetekend dat hij op de zachtste band reed. Niet gek ver daarachter lag Verstappen op de zevende plaats, terwijl de Belgische debutant Stoffel Vandoorne op een knappe achtste plaats rondreed. Verstappen pakte ondertussen wel de zesde plaats nadat hij Massa passeerde.

Halverwege de race kwam Verstappen, inmiddels liggend op plaats vijf, naar binnen en ging naar de hardste band. Hij zakte door zijn stop naar plek tien en moest zich weer naar voren gaan werken. Vooraan was het status quo na de tweede serie pitstopts. Rosberg had een ruime voorsprong op Raikkonen, die ook weer ruim voor Hamilton zat.

Ondertussen reden Grosjean, weer op de zachte band, en Verstappen zich weer naar de plaatsen vijf en zes, door beide Danill Kvyatt in te halen. Niet veel later lag Verstappen door een stop van Ricciardo op de vierde plek, maar hij moest tien rondjes voor het einde nog naar binnen voor een nieuwe set super softs.  Hij viel door de stop terug naar plek zeven. Zijn semi-landgenoot Vandoorne deed het ook nog steeds knap met een tiende plek.

Vooraan veranderde er maar gek weinig tussen Rosberg, Raikkonen en Hamilton, die ook in die slagorde op het podium eindigden. Voor Rosberg is het alweer zijn vijfde zege op een rij en leidt uiteraard in het kampioenschap. Verstappen vloog in de laatste rondes met zijn nieuwe banden over de baan en wist Massa nog in te halen, wat hem een zesde plaats opleverde. Hij finishte achter Ricciardo en Grosjean, die weer een mooi resultaat voor Haas neerzette. De overige punten werden gehaald door Kvyatt, Massa, Bottas en Vandoorne, die zijn debuut dus opluisterde met een punt.

Uitslag Grand Prix van Bahrein

Pos.  Rijder Team Tijd
1.   N. Rosberg Mercedes 1:33:34.696
2.   K. Raikkonen Ferrari +10.282
3.   L. Hamilton Mercedes +30.148
4.   D. Ricciardo Red Bull +1:02.494
5.   R. Grosjean Haas +1:18.299
6.   M. Verstappen Toro Rosso +1:20.929
7.   D. Kvyat Red Bull +1 ronde
8.   F. Massa Williams +1 ronde
9.   V. Bottas Williams +1 ronde
10.   S. Vandoorne McLaren +1 ronde
11.   K. Magnussen Renault +1 ronde
12.   M. Ericsson Sauber +1 ronde
13.   P. Wehrlein Manor +1 ronde
14.   F. Nasr Sauber +1 ronde
15.   N. Hulkenberg Force India +1 ronde
16.   S. Perez Force India +1 ronde
17.   R. Haryanto Manor +1 ronde
DNF  C. Sainz Jr. Toro Rosso +28 ronden
DNF  E. Gutiérrez Haas +48 ronden
DNF  J. Button McLaren +51 ronden
DNS  S. Vettel Ferrari +57 ronden
DNS  J. Palmer Renault +57 ronden

104-jarige mag naar kleuterschool

De Zweedse Maja Bergström mag naar de kleuterschool. Een week geleden kreeg ze daar een oproep voor. Een probleem: Bergström werd op 21 januari 1912 geboren en is dus 104 jaar oud, schrijft de krant Hallands Nyheter. De gemeente noemde het "een goed moment" om een kleuterschool te vinden voor volgend schooljaar.

Bergström zelf zit niet zo met de oproep. "Dit is fantastisch. Ik ben de eerste 104-jarige in Hylte die een uitnodiging heeft gekregen voor de kleuterschool." Haar dochter Birgitta, zelf ook al 79, werd op de oproep als Maja's voogd genoemd. "Ik geloof niet dat ze me komen ophalen, maar ik ga wel met de bus mee", grapte de 104-jarige.

In haar jeugd was er nog geen kleuterschool. Bergström ging op haar achtste naar school en toen ze twaalf was ging ze werken.

De gemeente Hylte in Zuid-Zweden die Bergström opriep neemt snel contact op om uit te leggen wat er mis is gegaan. "We hebben oproepen gestuurd naar alle voogden van kinderen die in 2011, 2012 en 2013 zijn geboren", zei Stigert Pettersson, die namens de gemeente verantwoordelijk is. "De computer was alleen verkeerd ingesteld."

IJzersterke Sagan wint Ronde van Vlaanderen

Peter Sagan heeft de 100e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De wereldkampioen loste op de Paterberg zijn medevluchter Sep Vanmarcke en kwam solo aan in Oudenaarde. Fabian Cancellara werd op ruime achterstand tweede, voor LottoNL-Jumbo-renner Sep Vanmarcke.

Het was zeker geen saaie 100e editie van de Ronde Van Vlaanderen. Al vroeg gebeurde er van alles in de koers, maar het belangrijkste was wel de opgave van Greg Van Avermaet met een sleutelbeenbreuk en ook van Tiesj Benoot.  Er ontstond daarna een kopgroep dat bestond uit zeven renners die in diverse fases bij elkaar was gekomen. Daarbij waren André Greipel, Dylan van Baarle en Stijn Vandenberg de belangrijkste namen.

In de achtergrond was Sep Vanmarcke de meest actieve man. De Belg van LottoNL-Jumbo was ook attent toen Michal Kwiatkowski en Peter Sagan, net zoals in de E3-Prijs, er samen vandoor gingen. Hij sloot aan en met zijn drieën reden ze naar de kopgroep toe. Het pelotonnetje, met daarin veel Etixx-Quick Step en Astana renners, volgde op een half minuutje.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont viel de kopgroep uit elkaar en bleven enkel Sagan en Vanmarcke over. Uit de achtervolgende groep reed Fabian Cancellara weg, kwam tot op zeven seconden van de koplopers, maar moest zich na de klim toch terug laten zakken tot in een groepje met Niki Terpstra. Dat groepje volgde aan de voet van de laatste klim, de Paterberg, op vijftien seconden.

Op de klim moest Vanmarcke passen en werd opgepikt door Cancellara. De twee kwamen tot op twaalf seconden, maar dichterbij dan dat wisten ze niet te komen. De Slowaak Sagan hield stand en pakte daarmee in zijn wereldkampioentrui de zege in de Hoogmis. De tweede plaats was voor Cancellara, die ook in zijn laatste Ronde het podium haalde. Vanmarcke werd derde, terwijl Dylan Van Baarle knap zesde werd en beste Nederlander was.

Vier zeer dronken kinderen naar ziekenhuis

Vier stomdronken kinderen zijn na een feestje in een woning in een flat in Bergen op Zoom naar het ziekenhuis gebracht. Een meisje van dertien, twee van veertien en een jongen van vijftien moesten met alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis.

Het was aanvankelijk onduidelijk wat er in het huis aan de hand was. De hulpdiensten kregen een melding dat een aantal mensen onwel was geworden en konden daarna met niemand meer contact krijgen. De brandweer ging daarom met perslucht de woning in om gevaarlijke stoffen uit te sluiten. Maar het bleek te gaan om een feestje, waar de kinderen hadden gedronken en geblowd. De brandweer droeg twee kinderen naar buiten en daarna kregen ook de twee anderen hulp.

De kinderen zijn later uit het ziekenhuis door de ouders opgehaald. De politie overweegt een melding te doen bij jeugdzorg of een verwijzing naar HALT, dat straffen kan opleggen bij jongeren. De meeste ouders hadden hier begrip voor.

Vier zeer dronken kinderen naar ziekenhuis
Vier zeer dronken kinderen naar ziekenhuis (Foto: ANP)

Uitslag N.E.C. - Vitesse

N.E.C. Nijmegen heeft de Gelderse derby tegen Vitesse gewonnen. In het Goffertstadion werd het 2-1 voor de Nijmegenaren, die daarmee gelijk in punten kwam met Vitesse. De Arnhemmers staan op doelsaldo nog wel voor N.E.C. op de zevende plaats.

N.E.C. Nijmegen

2 - 1

Vitesse

 45' Limbombe
 81' Dumic
   84' Baker
 
 Gele kaart: Woudenberg (N.E.C. Nijmegen), v.d. Werff, Diks (Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Kane
Dumic
Golla
Woudenberg
Bikel
Foor
Breinburg
Appiah (Dyrestam/90)
Roman (Grot/76)
Limbombe
  Room
Diks
Kashia
v.d. Werff
Kruiswijk (Ota/13)
Yeini (Kazaisjvili/73)
Baker
Nakamba
Rashica
Solanke
Nathan (Olijnyk/66)

Diverse scenario's liggen klaar voor MotoGP-race na bandenproblemen

De situatie met de ontploffende band van MotoGP-coureur Scott Redding op zaterdag heeft de nodige gevolgen. Zo leek bandenfabrikant Michelin de harde en medium compounds voor de Grand Prix van Argentinië terug te trekken, maar de kans bestaat nu alsnog dat daar op gereden wordt. De wedstrijdleiding heeft zondagmiddag een aantal mogelijke scenario's naar buiten gebracht. 

Ten eerste wordt de warm-up verlengd naar dertig minuten, ongeacht of het droog of nat is. Als de baan droog is moeten rijders de option tyre gebruiken, de vervangende band van Michelin. Als de baan tijdens de warm-up nat is zullen de vervangende banden blijven liggen en wordt op de gewone (regen)banden gereden.

Als de race in droog weer vertrekt na een droge warm-up moet een ieder met de options rijden. De race zal dan over de gewone 25 ronden gaan, met de normale regels als de baan tijdens de race nat wordt - er kan dan gewisseld worden naar een machine met regenbanden.

Als de race in droog weer vertrekt na een natte warm-up mogen de rijders kiezen uit de twee oorspronkelijke compounds, hard of medium. De race zal dan echter ingekort worden tot twintig ronden, met een verplichte pitstop om van motor te wisselen na de negende, tiende of elfde ronde. 

Een start in natte omstandigheden met een gedurende de race opdrogende baan zal tot gevolg hebben dat de wedstrijdleiding beslist of de situatie gevaarlijk is. Als dat zo is zal de rode vlag gezwaaid worden om de race te onderbreken. Vervolgens zal een nieuwe, droge race van start gaan over tien ronden. Als het tijdens die race toch weer gaat regenen mogen de rijders zoals gebruikelijk van machine wisselen om met regenbanden te rijden.

Als de race een natte start kent en de baan tijdens de race nat blijft duurt de wedstrijd gewoon 25 ronden. 

Besluit over Formule 1-kwalificatie uitgesteld

Het is de teambazen in de Formule 1 en de vertegenwoordigers van autosportfederatie FIA, commerciële rechtenhouder FOM en bandenleverancier Pirelli niet gelukt om tot een besluit te komen over de kwalificatie. Komende donderdag zal verder vergaderd worden.

De kwalificatieopzet werd voor dit seizoen veranderd waarbij er een eliminatiekwalificatie is ingevoerd waarbij er tegen het einde van iedere sessie steeds meer coureurs afvallen. Het format is omstreden omdat coureurs die op het punt staan geëlimineerd te worden niet meer kunnen reageren. Dit weekend in Bahrein was de spanning aan het eind van de sessies daarom ver te zoeken.

De teambazen deden al meermalen een oproep om terug te keren naar het format van vorig jaar, maar daarvoor is uniformiteit vereist. Deze was ook in de vergadering van vandaag niet te vinden, waardoor er donderdag verder vergaderd moet worden. Naar verluidt liggen er enkele nieuwe voorstellen op tafel. Hoe die eruit zien is niet bekend, maar het lijkt er wel op dat de FIA en F1-baas Bernie Ecclestone niet terugwillen naar hoe het in 2015 ging.

Armitstead wint vrouwenrace Ronde van Vlaanderen

Elisabeth Armitstead heeft de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Britse renster van Poels-Dolmans was in een spannende sprint net te sterk voor de Zweede Emma Johansson. Chantal Blaak was de eerste uit een achtervolgende groepje dat op luttele seconden van de nummers één en twee binnen kwam.

De beslissing in de koers viel vlak na de beklimming van de Oude Kwaremont. Na de klim was een groepje met onder meer Ellen van Dijk en Chantal Blaak overgebleven en daarvanuit ontsnapten Emma Johansson en de wereldkampioene Elisabeth Armitstead. Ze kregen snel een voorsprong van vijftien seconden, die ze behielden na de Paterberg.

In de laatste kilometers kwam het achtervolgende groepje met onder meer Rabobank-Liv renners nog dichtbij, maar ze waren te laat om nog aan te kunnen sluiten. In een ontzettend spannende sprint bleven Johansson en Armitstead zij aan zij rijden, maar de Britse gooide haar wiel als eerste over de streep.

Dichter des Vaderlands wil nieuw volkslied

De Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, wil een nieuwe versie van het Nederlandse volkslied schrijven. Dat zei Vegter in het BNN Radio1-programma De Overnachting.

Volgens Vegter is het huidige volkslied, het Wilhelmus, verouderd. "Wij zijn al lang niet meer overheerst door Spanje. We zijn een ander volk geworden en onze maatschappij is erg veranderd", aldus de Rotterdamse dichter, die aan het laatste jaar van haar periode als Dichter des Vaderlands is begonnen.

Vegter wil overleggen met deskundigen over de eisen waaraan een modern volkslied zou moeten voldoen. Ze vindt het voor de hand liggen dat er dan ook een nieuwe melodie wordt gecomponeerd.

Vegter is de eerste vrouw die, na de dichters Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr, het ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening heeft genomen.

Dichter des Vaderlands wil nieuw volkslied
Dichter des Vaderlands wil nieuw volkslied (Foto: ANP)

Ervaren taakgestrafte naait zwakbegaafde collega

Een draaideurcrimineel kreeg de zoveelste taakstraf opgelegd. Deze moest hij uitwerken bij de sociale werkvoorziening in Oldenzaal van de reclassering. Helaas had de reclassering er geen rekening mee gehouden dat op een sociale werkplaats ook veel mensen werken die kwetsbaar zijn en afhankelijk van de beschermende omgeving van die sociale werkplaats. Draaideurcrimineel N. werd eigenlijk als de beruchte kat op het spek gebonden.

Het ‘spek’ was in dit geval een 20-jarige zwakbegaafde vrouw. Het nagenoeg weerloze slachtoffer dat inpakwerkzaamheden bij leerbedrijf De Werkwijzer verricht werd al snel ‘ingepakt’ door draaideurcrimineel N. die vervolgens uitpakte door haar meerdere telefoon- abonnementen af te laten sluiten en de bijbehorende telefoons in te pikken. Wanneer de zwakbegaafde vrouw dan toch protesteerde, intimideerde en bedreigde de gehaaide draaideurcrimineel haar.

Directeur Tonnie Harmelink is erg geschrokken van de mentaliteit en daden van draaideurcrimineel N. en zegt geen taakstraffen meer te willen laten uitzitten in zijn bedrijf. “De veiligheid van onze cliënten staat altijd voorop. Wij hebben het gevoel dat die veiligheid nu onvoldoende gewaarborgd kan worden,” aldus de directie. De onverbeterlijke N. is dan ook per direct eruit getrapt en het slachtoffer heeft aangifte gedaan tegen N.

Het is in ieder geval duidelijk geworden dat de heilige bescherming van de privacy van daders best wel lastig is. Enkel het feit waarvoor de taakgestraften te werk worden gesteld mogen worden besproken, andere zaken op de kerfstok mogen niet gedeeld worden door de reclassering omdat de draaideurcrimineel daar wel eens nadeel van zou kunnen ondervinden.

Diezelfde reclassering deed nog wel snel een vandersteurwistenwenietje en zegt dat dit echt de eerste keer is dat een draaideurcrimineel in criminele herhaling valt.

Oculus Rift privacy-zorgen worden waarheid

Bij de overname van het bedrijf achter de Oculus Rift door Facebook kwamen direct uit verschillende hoeken geluiden van zorg. Gezien de aard van Facebook verwachtte men dat je als Oculus Rift-gebruiker wel eens tot in detail gevolgd zou kunnen worden.

De voorwaarden in het privacybeleid zijn er nu ook naar dat je in detail gevolgd mag worden; niet alleen Oculus en daarmee Facebook mogen je volgen, ook gerelateerde bedrijven krijgen via de voorwaarden toestemming om dat te doen. Daar bovenop komt dat Oculus gratis oneindige gebruiksrechten heeft voor alle content die je met de Oculus Rift maakt; ze mogen het zelfs sub-licenseren. Het ligt uiteraard binnen de verwachtingen dat we straks heel makkelijk 3D modellen of andere werken kunnen maken middels VR. Wanneer je dat doet met de Oculus Rift, ligt de controle over die modellen direct niet enkel bij jou als maker, maar ook bij Oculus dat ermee kan doen wat het wil.

En alsof dat nog niet alles was, de Oculus Rift zal altijd aanstaan. Dus zelfs wanneer je hem niet op hebt, kunnen er nog steeds gegevens opgenomen worden...

700e World Superbike-race ooit levert voorin weinig spanning op

Motorcoureur Chaz Davies heeft de 700e World Superbike-race ooit gewonnen. Op Motorland Aragón in Spanje was de Welshman op zijn Ducati wederom een klasse apart, net als een dag eerder in de eerste race. Michael van der Mark kon toch nog een beetje iets van zijn weekeinde maken. Na valpartijen in zowel de kwalificatie als de eerste race pakte de Nederlander dit keer de zevende plek.

Van der Mark kende een uitstekende start en schoof van de elfde plek gelijk op naar plek zeven. Dat duurde niet lang, want al snel ging hij ook Sylvan Guintoli voorbij. Voorin was de beste start voor Tom Sykes op zijn Kawasaki, die teamgenoot Jonathan Rea achter zich aan kreeg. Davies kwam vanaf de vierde plek naar voren en had binnen een ronde Rea al te pakken.

Het duurde niet lang voor Davies het gaatje naar Sykes dicht reed en de leiding overnam, waarna het gat alsmaar groter werd. Ondertussen viel Alex Lowes snel terug tot achter Van der Mark, die daardoor de vijfde plaats over kon nemen. Xavi Forés zat echter al snel in het achterwiel van de Nederlander, die geen partij kon bieden tegen de snelle Spanjaard.

Diezelfde Forés opende twee ronden later de aanval op Davide Giugliano en de Italiaan maakte daarbij een fout. Dat koste hem enkele plekken, waardoor Van der Mark de vijfde plaats weer terug kon pakken. Daar kreeg hij al snel de volgende Spanjaard achter zich aan: Jordi Torres. De Nederlandse Honda-rijder kon hem een paar ronden achter zich houden, maar moest zich daarna ook gewonnen geven tegen de BMW van Torres.

Dat het met de Honda niet lekker liep werd duidelijk toen na Torres ook Giugliano zonder moeite bij en voorbij Van der Mark kwam. Diens teamgenoot Nicky Hayden kende al helemaal een dramatische race: de Amerikaan had te kampen met technische problemen en dook vanaf een achttiende positie de pit in om zijn race te beëindigen. 

In de slotronden hoefde Van der Mark zich geen zorgen meer te maken over rijders achter hem, waardoor hij als zevende de streep passeerde. Davies reed naar een dominante zege, terwijl Rea door een fout het duel om de tweede plek verloor van teamgenoot Sykes. Forés werd vierde, voor Torres en Giugliano. 

Piemelfestival populair onder Japanners

Duizenden mensen hebben in Japan het mannelijke lid gehuldigd en tot de vruchtbaarheidsgoden gebeden. Dat gebeurde zondag tijdens het jaarlijkse Kanamari Matsuri-festival, het festival van de metalen fallus, in Kawasaki, een voorstad van Tokyo.

Op het, ook bij toeristen, populaire festival werden een grote houten penis en twee kleinere fallussen in processie rondgedragen, begeleid door shintopriesters. De bezoekers aten penisvormige zoetigheden.

Het fallusfestival stamt uit de zeventiende eeuw. Prostituees baden destijds tot de goden om zakelijk succes en bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Tegenwoordig bidden de Japanners bij de Wakamiya hachimangu-tempel voor vruchtbaarheid en een goede geboorte van kinderen. Ook bescherming tegen soa's is nog steeds populair.

Duizenden vieren Japans fallusfestival
Duizenden vieren Japans fallusfestival (Foto: BuzzO)

Geen Nederlandse versie Jungle Book in bios

De nieuwe versie van The Jungle Book zal alleen in het Engels in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Distributeur Disney heeft besloten geen Nederlandse nasynchronisatie te maken omdat de film een Kijkwijzer van 12 jaar en ouder heeft. Er zitten gewelddadige en spannende scènes in die minder geschikt zijn voor jonge kinderen.

Regisseur Jon Favreau (Iron Man) maakte een bijzondere nieuwe live action-versie van de verhalen die de Britse auteur Rudyard Kipling eind negentiende eeuw schreef, gebaseerd op zijn kindertijd in India. Het bekendste verhaal, over het jongetje Mowgli dat in de jungle wordt opgevoed door wolven, vormt de rode draad van zowel de nieuwe film als de wereldberoemde getekende Disney-versie uit 1967.

De jonge Amerikaanse acteur Neel Sethi speelt in de nieuw versie het jongetje Mowgli en voor de opnames zijn echte sets en locaties gebruikt. Maar de pratende, levensecht ogende dieren zijn digitaal geanimeerd. De stemmen in de Engelstalige versie worden ingesproken door Bill Murray (Baloo de beer), Ben Kingsley (Bagheera de panter), Christopher Walken (apenkoning Louie), Idris Elba (Shere Khan de tijger) en Scarlett Johansson (Kaa de slang).

Maleficent
Het gebeurt niet vaak, maar het is niet de eerste keer dat Disney van een nieuwe film geen Nederlandse nasynchronisatie in de bioscoop uitbrengt. Ook van de hit Maleficent, met Angelina Jolie als de kwade heks uit het sprookje Doornroosje, werd een paar jaar geleden geen vertaling gemaakt. The Jungle Book draait vanaf 14 april in de Nederlandse bioscopen.

Protest oldtimers tegen milieuzone

Een grote groep oldtimers komt zondag in actie tegen de milieuzone in de grote steden. Ze rijden in een optocht van Rotterdam via Utrecht en Amsterdam naar het eindpunt op het Malieveld in Den Haag.

De 'G4 Optocht', een naam die verwijst naar de vier grote steden, is georganiseerd door de Stichting Rotterdamse Klassiekers. Oldtimers mogen Rotterdam niet in omdat in grote delen van de havenstad een milieuzone is ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze zone geldt ook in Utrecht. In Den Haag en Amsterdam zijn ze bezig met plannen om oude wagens uit de stad te weren.

Protest oldtimers tegen milieuzone
Protest oldtimers tegen milieuzone (Foto: ANP)

Verzet stewardessen Air France tegen dragen hoofddoek

Stewardessen van Air France zijn niet van plan na landing in Iran een hoofddoek te dragen. Dat meldt de Franse nieuwszender BFM TV. De Franse luchtvaartmaatschappij hervat over twee weken de lijnvluchten naar Teheran, maar veel stewardessen verzetten zich volgens vakbond SNPNC tegen de kledingvoorschriften en hebben zich bij de bond gemeld.

Air France heeft stewardessen volgens BFM TV opgedragen op vluchten naar Teheran een lange broek en een jasje te dragen, en na de landing bovendien een sjaal die het haar bedekt. De vliegmaatschappij gaf cabinepersoneel te verstaan dat overtreding van de voorschriften wordt bestraft. Air France moet zich simpelweg aan de Iraanse wet houden, stelt het bedrijf.

Stevig duel Catsburg en Coronel in openingsrace WTCC

De openingsrace in het World Touring Car Championship heeft op het circuit van Paul Ricard een aantal stevige duels opgeleverd. Met name de Nederlanders Nick Catsburg en Tom Coronel hadden het bijna de hele race met elkaar aan de stok.

De twee vertrokken vanaf respectievelijk de zesde en zevende plaats, die ze bij de start vast konden houden. Door het achteraan moeten starten van de Zweed Ted Björk vertrok Hugo Valente vanaf poleposition, maar hij viel al gelijk terug naar plek drie. Rob Huff nam in de Honda de leiding, voor de Citroën van Mehdi Bennani. 

Na een paar ronden kwam Tiago Monteiro in zijn Honda kijken bij Catsburg en Coronel, die hij allebei soepel passeerde. De Nederlanders waren op dat moment al flink aan het vechten, waar ook José Maria López van profiteerde. Voorin ontstond ondertussen een gevecht om de derde plek, tussen Norbert Michelisz, Valente en Monteiro, waarin de Hongaarse Honda-rijder Michelisz uiteindelijk de sterkste bleek.

Verder naar achteren begon Catsburg met zijn Lada alsmaar meer aan te dringen bij de Chevrolet van Coronel, die meerdere keren aangetikt werd. In de slotronde kostte dat de twee zelfs nog een positie: Björk sloot in zijn Volvo aan en profiteerde van een moment waarbij Coronel door zijn landgenoot buiten de baan gedrukt werd.

De zege van Huff kwam voorin niet meer in gevaar, terwijl Bennani naar de tweede plek kon rijden. Michelisz completeerde het podium, voor Monteiro, Valente en López. Catsburg kwam uiteindelijk als achtste over de streep, vlak voor Coronel.

Om 17.00 uur start de hoofdrace op het Franse circuit. Coronel en Catsburg vertrekken daarin van de vierde en vijfde plek. Eurosport zal de race wederom live uitzenden. 

Wolff over kwalificatie: "Wie verandering blokkeert dient gekruisigd te worden"

Mercedes-teambaas Toto Wolff is het gedonder rond de kwalificatie helemaal zat. De Oostenrijker wil per direct van het huidige format af. Vanaf de openingsrace van het seizoen geldt er in de F1 een eliminatiesysteem dat voor meer actie zou moeten zorgen. Niets blijkt echter minder waar. Tijdens de eerste poging in Melbourne waren de rijders met name in Q3 voortijdig klaar met hun snelle rondes en keek het publiek in de slotminuten naar een uitgestorven circuit. Na het hevig bekritiseerde Australische echec leek het erop alsof het systeem direct afgeschaft zou worden, maar naar verluidt hield FIA-president Jean Todt dat tegen. In Bahrein faalde het systeem echter opnieuw en ditmaal nog erger. Want ook in Q1 en Q2 was de actie voortijdig klaar.

Todt heeft de teams daarom een aantal mogelijkheden voorgesteld om toch door te gaan met de huidige opzet, maar dan in een aangepaste vorm. "We kunnen de teams extra setjes banden geven of wellicht een singlelap-shootout in Q3 invoeren," stelde de Fransman. Er lijkt echter een groeiende hoeveelheid tegenstanders die alleen nog maar genoegen lijkt te nemen met de afschaffing van het huidige format en terug wil gaan naar de opzet van vorig jaar. Daardoor lijkt het lastig om een unanieme meerderheid te krijgen voor de rest van het seizoen.

Wanneer Wolff gevraagd wordt naar zijn gevoel bij iemand die alleen staat in zijn mening en daarmee een broodnodige verandering tegen zal houden reageert hij fel: "Als iemand het blokkeert, dient hij publiekelijk gekruisigd te worden in de paddock." Hij krijgt bijval van Bob Fernley van Force India. "Er moet iets veranderen," stelt Fernley. "Het heeft geen zin om iets aan te passen waar nu al zoveel weerstand tegen is. Er is maar één optie en dat is teruggaan naar het format van 2015." De huidige opzet wijzigen lijkt voor de teams geen optie meer. "We zijn niet in de positie om voor China het format nogmaals aan te passen," zegt Wolff. "Dan staan we voor schut."

Wanneer dat is gedaan kan men in alle rust onderzoeken hoe men de kwalificatie vanaf 2017 wil inrichten. De huidige opzet werd er gehaast en kort voor de start van het seizoen doorheen gedrukt. Dat dient voortaan voorkomen te worden. "Misschien is er een ander format dat kan werken," zegt Wolff. "Vandaag begon iemand tegen mij over een singlelap-shootout voor de snelste acht rijders en om eerlijk te zijn denk ik dat dat kan werken. Tien jaar geleden deed men dat ook in FIA GT. Ik denk dat we het moeten onderzoeken, alle data moeten verzamelen en dan met een interessant format zullen komen. Dat moeten we dan introduceren vanaf 2017, op een gestructureerde manier."  

Michelin vliegt halsoverkop nieuwe MotoGP-banden in

Bandenfabrikant Michelin vliegt halsoverkop een hele vracht nieuwe banden in voor de Grand Prix van Argentinië zondagavond (Nederlandse tijd). Tijdens de vierde vrije training op het circuit van Termas de Rio Hondo ging het zaterdag flink fout met een band van Scott Redding: het ding explodeerde, waarna de Brit een val nog net kon voorkomen.

Het gevolg was dat de training vanwege een onveilige situatie met een rode vlag stilgelegd werd, terwijl haastig overlegd werd over wat te doen. De kwalificatie werd alsnog gewoon gereden op de normale banden, maar Michelin heeft nu besloten om achterbanden van beide gebruikte compounds voor de race uit veiligheidsoverwegingen terug te trekken.

In plaats daarvan wordt een nieuwe, 'speciale' achterband ingevlogen. Omdat men hier nog niet op gereden heeft krijgen de MotoGP-coureurs zondag om 14.00 uur Nederlandse tijd een extra half uur training om de machines aan te passen aan de nieuwe banden. 

Het kan in Argentinië sowieso een tumultueze dag worden zondag. Er is een realistische kans op flinke regenbuien, wat dit weekeinde tijdens de diverse sessies nog niet gebeurd is. De Moto3 begint om 18.00 uur Nederlandse tijd, de Moto2 om 19.20 uur en de MotoGP om 21.00 uur. Alle drie races zullen live op Eurosport te zien zijn. 

Links zorgt beter voor schatkist

Uit een recent onderzoek (2016) getiteld The Political Color of Fiscal Responsibility blijkt dat linkse overheden beter voor de overheidsfinanciën zorgen dan rechtse overheden.

FOK!ker Kaas- opende hierover een topic. Wat blijkt? Het imago klopt dat linkse overheden over het algemeen meer belasten en spenderen aan publieke voorzieningen. Daarnaast is het ook zo dat linkse overheden meer schuld maken in tijden van recessies.

Maar het blijkt niet zo te zijn dat linkse overheden in zijn geheel meer schulden maken dan rechtse overheden. Integendeel, linkse partijen maken globaal gezien minder schulden dan rechtse overheden. Dat ze meer schulden maken in tijden van recessies kan worden verklaard uit het willen stimuleren van de economie in slechtere tijden, in plaats van juist dan te bezuinigen.

Voor een uitgebreidere kijk op het onderzoek is het aan te raden de interpretatie van Kaas- te lezen in het topic. Uiteraard is het ook leuk om zelf een kijkje te nemen en het onderzoek door te lezen.

Duitsland tegen Europees antiterreurcentrum

De Duitse regering voelt niets voor een Europese terreurbestrijdingsdienst. Wel wil Berlijn de uitwisseling van gegevens tussen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van de lidstaten van de Europese Unie verbeteren, zegt minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière in een vraaggesprek met de Tagesspiegel am Sonntag.

Alleen al in het Duitse Gezamenlijke Terreurbestrijdingscentrum (GTAZ) werken veertig diensten samen, zei de Maizière, en dat is al moeilijk genoeg. "Een Europees terreurbestrijdingscentrum zou ontelbare diensten uit 28 landen moeten verenigen." Bovendien vergt dat de overdracht van bevoegdheden door de lidstaten, en dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Sinds de terreuraanslagen in Parijs en Brussel gaan meer en meer stemmen op om binnen de Europese Unie beter samen te werken tegen terrorisme.

Duitsland tegen Europees antiterreurcentrum
Duitsland tegen Europees antiterreurcentrum (Foto: ANP)

Britse fietser ligt twee eeuwen achter

Als de Britse regering niet meer geld uittrekt voor de Britse fietser duurt het nog twee eeuwen voor Groot-Brittannië zich kan meten met fietsland Nederland. Die waarschuwing spreekt de Britse fietsersbond CTC uit in een nieuw rapport.

De regering in Londen zegt de Brit in het fietszadel te willen helpen, maar dat is volgens de CTC lippendienst. In dit tempo zouden de fietsvoorzieningen, zoals fietspaden, -rekken en -stallingen, pas aan het begin van de 23e eeuw op het niveau zijn dat Nederland nu al heeft bereikt.

Britten nemen voor slechts 2 procent van hun reizen de fiets. Voor Nederlanders is dat ruim een kwart. Britse aspirant-fietsers zouden vooral terugschrikken voor de gevaren van het verkeer in steden als Londen. Automobilisten zijn nog niet erg vertrouwd met medeweggebruikers op de fiets en bejegenen hen soms weinig wellevend.

'Britse fietser ligt twee eeuwen achter'
'Britse fietser ligt twee eeuwen achter' (Foto: ANP)

'Van der Steur moet aftreden'

Een kleine meerderheid van de Nederlanders (52 procent) vindt dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) moet aftreden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Van der Steur kan vooral geen genade vinden in de ogen van mensen die stemmen op SP, PVV en CDA.

Van der Steur kwam afgelopen week in opspraak nadat was gebleken dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht over Amerikaanse terreurinformatie. Ook moest hij tijdens een debat over de aanslagen in Brussel op verschillende vragen het antwoord schuldig blijven.

Overigens denken de meeste kiezers dat de fout niet direct bij Van der Steur ligt, maar eerder bij zijn ministerie. Dat heeft grote fouten gemaakt, vindt 65 procent van de kiezers. En zulke fouten zijn geen incident maar komen wel vaker voor, meent 57 procent.

'Van der Steur moet aftreden'
'Van der Steur moet aftreden' (Foto: ANP)

Whiting reageert: "Het gaat niet alleen om aerodynamica"

Charlie Whiting, de technische baas van de FIA, heeft gereageerd op de commentaren van ongeruste coureurs op de voorgestelde regelwijzigingen voor 2017. Eerdere deze week lieten Lewis Hamilton en Sergio Perez zich negatief over de veranderingen uit. Volgens beide heren ligt de focus van de FIA ten onrechte op het verhogen van de snelheid. "Er zal nils veranderen," stelde een chagrijnige Hamilton dan ook. "Alleen rijden we dan sneller." De wereldkampioen was sceptisch omdat er volgens hem alleen maar wordt gekeken naar meer aerodynamica, terwijl er voor close-racing juist meer mechanische grip nodig is. Volgens Whiting hoeft Hamilton daar niet bang voor te zijn.

"Ik heb vernomen dan we de verkeerde kant op gaan doordat we meer aerodynamica toe zullen staan," begint Whiting zonder namen te noemen. "Maar het zal niet alleen maar gaan om aerodynamica. We hebben heel veel meetings gehad, met heel veel voorstellen en we zullen ergens in het midden uitkomen. De toename in snelheid zal voor de helft komen door de aerodynamica en voor de andere helft door de mechanische grip. Ons hoofddoel is om ervoor te zorgen dat het makkelijker zal zijn om dicht achter een ander te kunnen rijden. Momenteel verlies je grip achter een andere wagen en daardoor slijten de banden sneller. Dat is dus iets waar Pirelli naar kijkt."

'Plofkip moet ook uit restaurants'

De plofkip moet ook van de menukaart in de restaurants. Wakker Dier start daarom zondag een campagne waarin iedereen kan helpen om zijn eigen favoriete restaurants plofkipvrij te maken.

Volgens de organisatie zijn er nog maar weinig eetgelegenheden die kiezen voor diervriendelijkere kip. Wakker Dier roept de komende weken via radiospotjes en (social) media consumenten op om heel kritisch te zijn op kip als ze uit eten gaan.

Mensen kunnen dit doen door de menukaart goed te lezen en het restaurantpersoneel vragen te stellen. Als blijkt dat het restaurant plofkip verkoopt, helpt Wakker Dier om de eigenaar op een vriendelijke manier aan te spreken. Dat kan via social media of door een kaartje achter te laten in het restaurant. Deze kaartjes zijn op de website van Wakker Dier gratis te bestellen.

Dankzij de campagne van Wakker Dier hebben diverse supermarkten de plofkip uit de winkels gehaald.

'Plofkip moet ook uit restaurants'
'Plofkip moet ook uit restaurants' (Foto: ANP)

Alawieten Syrië nemen afstand van president

Enkele prominente leden van de alawitische gemeenschap in Syrië nemen afstand van het regime van president Bashar al-Assad, een geloofsgenoot. Dat blijkt uit een document waarop de BBC de hand heeft gelegd.

De "verklaring van identiteitsherziening" van acht pagina's is opmerkelijk en belangrijk, omdat het bewind van al-Assad zwaar leunt op de alawitische minderheid in Syrië. De opstand tegen al-Assad en consorten is de afgelopen jaren bovendien ontaard in een conflict dat langs scheidingslijnen tussen etnische en religieuze groepen wordt uitgevochten.

De opstellers van het stuk spreken tegen dat de alawieten deel uitmaken van de sjiitische islam en verklaren zich te willen wijden aan de strijd tegen gekissebis tussen geloofsstromingen. De legitimiteit van het bewind in Damascus "kan slechts aan de hand van de maatstaven van democratie en mensenrechten worden vastgesteld" en de alawieten "moeten niet worden vereenzelvigd met de misdrijven die het regime heeft gepleegd", stellen de ondertekenaars.

Kvyat mist snelheid: "Ik mis vertrouwen in de wagen"

Voor Daniil Kvyat is 2016 beroerd begonnen. Tijdens de seizoensopener in Melbourne kwam hij tijdens de kwalificatie Q2 niet in en kon hij een dag later niet starten vanwege een electronisch probleem. In Bahrein verloopt het weekend tot nu toe al niet veel beter. De jonge Rus haalde dit keer wél Q2, maar werd daarin als allereerste uitgeschakeld. Kvyat zal de wedstrijd dus vanaf plek vijftien moeten aanvangen, terwijl teamgenoot Daniel Ricciardo als vijfde zal starten. Het gat tussen de twee is veel te groot en dat roept uiteraard vraagtekens op. Ook bij Kvyat zelf. "Het is een beetje raar," sombert hij, "Ik weet het antwoord zelf ook niet." 

Wat Kvyat wel zal weten is dat het snel beter zal moeten. Bij het team van Red Bull, waar een winnaarsmentaliteit heerst, dient er immers gepresteerd te worden. Zeker nu Toro Rosso-jongelingen Max Verstappen en Carlos Sainz iedere race de schijnwerpers op zich gericht weten. Maar presteren valt niet mee, want Kvyat zegt het vertrouwen in zijn wagen te missen. "Ik heb geen 100% vertrouwen in de wagen," stelt hij in Bahrein. "Dat mis ik wel. Al ging het heel goed tijdens de vrije trainingen. Toen zag alles er bij mij beter uit dan aan de andere kant van de garage. Tijdens de kwalificatie sloeg het ineens om. Daar ben ik niet blij mee. We hebben veel verloren."

Een echte verklaring voor het magere presteren heeft de balende Kvyat niet. "Ik ben het rijden niet ineens verleerd tussen twee sessies door. We hebben de snelheid niet en dat zullen we moeten analyseren want het gat met Ricciardo was groot. Het is een beetje raar, maar veel kan ik er niet over zeggen. Ik weet het antwoord niet. Er was niks mis met de auto, ik voelde niks raar. Alles was normaal." Het enige dat Kvyat zich kan voorstellen is dat het deels aan de banden ligt. "Andere teams gaan anders om met het klaarmaken van de banden. Dat zou het kunnen zijn, maar het zal zeker niet de enige oorzaak zijn. We hebben gewoon de snelheid niet."

Griekenland wil opheldering over IMF-lek

Griekenland eist tekst en uitleg van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over gelekte notulen van een discussie die zou gaan over het steunpakket voor het land. Daarin zou staan dat het IMF een Grieks staatsbankroet overweegt om de Europese Unie te bewegen de aan Griekenland opgelegde voorwaarden voor de noodsteun te versoepelen. Premier Alexis Tsipras vraagt IMF-directeur Christine Lagarde om opheldering, schrijft de Griekse krant Kathimerini.

In de notulen komen Poul Thomsen, hoofd van de afdeling Europa van het fonds, en de leider van de IMF-missie in Griekenland, Delia Velculescu, aan het woord. Uit het verslag zou onder meer blijken dat de beide topfunctionarissen gefrustreerd zijn doordat er weinig schot zit in de gesprekken over de hervormingen die de Grieken beloofden door te voeren.

Het IMF weigert te reageren op het vermeende lek. De komende week staan nieuwe gesprekken op de agenda tussen Athene en de internationale geldschieters van de Grieken.

Dronken stationschef hindert treinverkeer India

De Thar Express, die rijd van Jodhpur in India naar Karachi in Pakistan, stond in de Indiaase plaats Gadhra al een half uur te wachten op een vertreksein. Toen men ging uitzoeken waarom de trein geen toestemming kreeg om te gaan rijden, vond men de stationschef bewusteloos in zijn kantoor.

Aangezien de deur op slot zat heeft men een ruit ingeslagen om hem te kunnen bereiken. Ook nadat men water over de man had gegoten kon hij niet op z'n benen staan, hij bleek ladderzat te zijn. De stationschef is geschorst. Bronnen verklaarden dat de stationschef een alcoholist was die al 3x eerder was betrapt.

Monteur overleden in spookhuis Disneyland Parijs

Zaterdagmorgen is een 45-jarige medewerker van Disneyland Parijs omgekomen bij het verwisselen van een lamp in het spookhuis Phantom Manor. Het incident vond plaats tussen 8:30 en 9:00 uur, dus voor de openingstijd van het park. Collega's troffen het levenloze lichaam van de man rond 10:00 uur aan. Waarschijnlijk is hij door electrocutie om het leven gekomen.

"Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden" laat de directie in een korte verklaring weten. In het in april 1992 geopende spookhuis leven volgens het verhaal 999 geesten. De politie doet onderzoek naar het ongeval en de attractie is voorlopig gesloten.

Chinese piloot geschorst na internetfilmpje

Een piloot uit China die zichzelf in de cockpit filmde met een iPad is geschorst door zijn werkgever. Chinese internetters konden via de site Weibo live toekijken terwijl de man vertelde dat hij op het punt stond het vliegtuig naar de startbaan te rijden.

Niet alle kijkers konden de opvallende show waarderen, berichtte de Shanghai Daily zaterdag. Sommige internetters vonden dat de man ontslagen moest worden omdat hij tijd verspilde. "Een piloot is cool als hij hard werkt, niet als hij doet alsof hij cool is", merkte een Weibo-gebruiker op.

Ook luchtvaartmaatschappij Air China kon het filmpje niet waarderen. Het bedrijf liet in een verklaring weten dat de piloot is gestraft omdat hij zich niet concentreerde op de voorbereidingen voor de vlucht naar Rome. De man zou pas net in dienst zijn gekomen als copiloot.

Het filmpje leverde de man overigens ook de nodige fans op. Volgens de krant merkten sommige kijkers op hoe knap hij was.

Militairen omgekomen in zuidoosten Turkije

Vijf militairen en een agent zijn om het leven gekomen in het zuidoosten van Turkije. Dat gebeurde tijdens een anti-terreuroperatie in de provincie Mardin, zeiden bronnen zaterdag tegen staatspersbureau Anadolu. Het is nog onduidelijk wat precies is voorgevallen.

Het zuidoosten van Turkije wordt regelmatig opgeschrikt door geweld. Zo vielen eerder deze week zeven doden bij een bomaanslag op een politiebusje in de stad Diyarbakir. De Koerdische afscheidingsbeweging PKK eiste de verantwoordelijkheid voor die aanslag op.

Ook in Mardin laaide het geweld al eerder op. Zo kwamen vorige maand twee politiemensen om het leven bij een aanslag met een autobom en een raketaanval in de plaats Nusaybin. De Turkse autoriteiten zeiden toen dat PKK-strijders achter de aanvallen zaten.

'Militairen omgekomen in zuidoosten Turkije'
'Militairen omgekomen in zuidoosten Turkije' (Foto: ANP)

Amerikaanse F-15's naar Nederland

De Verenigde Staten hebben vrijdag twaalf gevechtstoestellen en zo'n 350 manschappen naar Europa gestuurd. De luchtmachteenheden gaan in Nederland deelnemen aan trainingen, berichtte CNN zondag. Ook gaan de toestellen van het type F-15C vanuit IJsland surveillancemissies vliegen.

De inzet moet volgens CNN tonen dat de Amerikanen zijn toegewijd aan een "veilig" en "vrij" Europa. De VS kondigden eerder dit jaar al aan zes F-15's naar Finland te sturen als onderdeel van operatie Atlantic Resolve, die werd opgestart vanwege de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne.

'Amerikaanse F-15's naar Nederland'
'Amerikaanse F-15's naar Nederland' (Foto: ANP)

Man klimt over hek Witte Huis

Bij het Witte Huis is vrijdag een man overmeesterd die over het hek was geklommen. De indringer had ook een rugzak over de omheining gegooid, berichtte CNN zaterdag (lokale tijd).

De man zou direct zijn opgepakt. Over zijn motief is niets bekendgemaakt. Het is de tweede keer in een week tijd dat iemand is gearresteerd bij de ambtswoning van president Barack Obama. Bij een paasevenement werd maandag een vrouw aangehouden die probeerde een afzethek te verplaatsen. Zij bleek overigens een uitnodiging te hebben.

De Secret Service, de dienst die is belast met de beveiliging van de president, heeft wel vaker te maken met mensen die over het hek bij het Witte Huis klimmen. De beveiliging werd flink opgeschroefd nadat het een man met een mes in 2014 lukte het gebouw binnen te dringen. De Obama's waren toen niet thuis.

Man klimt over hek Witte Huis
Man klimt over hek Witte Huis (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zacht met kans op een bui

Ook vandaag is het vrij zacht qua temperatuur, die plaatselijk kan oplopen tot een graad of 20 in het zuiden. De bewolking overheerst grotendeels de dag, hoewel 's ochtends vanuit het westen de zon even kan doorbreken. De zuid tot zuidwesten wind is matig, aan de kust wat krachtiger. In de loop van de avond neemt de kans op een bui weer toe. 

Zon op 07:09
Zon onder 20:18

Rewimo ging onlangs weer even geocachen in het Reichswald, en maakte daar deze foto's. Op de foto's zie je de Pfalzdorfer Waldbahn, voormalig spoorlijntje waarmee hout uit het Reichswald werd getransporteerd en een fraaie houten replica van 1 van de gebruikte locomotieven. 

Pfalzdorfer Waldbahn (Foto: Rewimo)
Pfalzdorfer Waldbahn (Foto: Rewimo)

Pfalzdorfer Waldbahn (Foto: Rewimo)
Pfalzdorfer Waldbahn (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1990 België zat voor één dag zonder koning, toen Boudewijn weigerde de abortuswet te ondertekenen en opstapte als Koning. 
 1986 De PC Convertible, de eerste draagbare pc, werd gepresenteerd door IBM
 1973 Het eerste gesprek via een mobiele telefoon vond plaats. 
 2008 Rita Verdonk startte haar eigen politieke partij: Trots op Nederland
 1996 Na 18 jaar lang bombrieven te hebben verstuurd werd 'Unabomber' Theodore Kaczynski gearresteerd. 


Unabomber - docu

Dixon wint bij terugkeer IndyCar op oval Phoenix

Scott Dixon heeft de tweede race in het IndyCar-seizoen gewonnen. De Nieuw-Zeelander, regerend kampioen, won de eerste IndyCar-race op de Phoenix International Raceway in ruim tien jaar tijd.

Op de één mijl lange oval vertrok Helio Castroneves van poleposition, maar de Braziliaan kwam vanwege een lekke band al vroeg in de problemen en kon zich in de rest van de 250 ronden niet meer naar de kop werken. Zijn Penske-teamgenoot Juan Pablo Montoya nam de leiding over, maar de winnaar van de openingsrace kreeg zelf ook een lekke band.

Vanaf dat moment was het Dixon dat de klok sloeg en de Chip Ganassi-coureur kon nauwelijks ingehaald worden - zoals er sowieso weinig ingehaald werd in de race. Twee ronden voor het einde leek er een spannende finish aan te komen, met Simon Pagenaud en Will Power die vlak achter Dixon zaten. Alexander Rossi gooide echter roet in het eten: hij kwam in aanraking met de muur, zorgde voor een gele vlag en beëindigde daarmee de race, want een herstart zat er niet meer in.

Met zijn tweede plek nam Pagenaud de leiding over in het kampioenschap. Op 17 april staat de volgende race op het programma en wel op het stratencircuit van Long Beach. 

Tientallen doden bij conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan

Het oude grensconflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de enclave Nagorno-Karabach is dit weekend weer op bloedige wijze opgelaaid. Volgens woordvoerders van de Azerbeidzjaanse regering zouden twaalf van haar soldaten bij het conflict gedood zijn. Aan Armeense kant zouden zo'n honderd militaren zijn gedood of verwond. Ook werden er een zestal Armeense tanks vernietigd.

Het geweld van dit weekend was het zwaarste treffen tussen de twee landen sinds er in 1994 al eens een oorlog over de grensstreek werd uitgevochten. Nagorno-Karabach staat sinds dat moment onder controle van Armenië, maar maakt officieel nog steeds onderdeel uit van Azerbeidzjan.

Geheel in de lijn der verwachtingen geven zowel Armenië als Azerbeidzjan elkaar de schuld van de escalatie in het conflict, waarover al vele jaren zonder enig resultaat onderhandelingen worden gedaan. De Russische president heeft inmiddels de twee post-Sovjetstaten opgeroepen om de wapens neer te leggen en om terughoudendheid te bewaren.

Trump: NAVO is niet meer van deze tijd

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag harde kritiek geuit op de NAVO. Het bondgenootschap is volgens de Republikein "niet meer van deze tijd".

Trump zei op een campagnebijeenkomst in Racine (Wisconsin) dat NAVO-bondgenoten van de Verenigde Staten het nalaten "hun eerlijke aandeel" van de kosten te betalen. "Of ze betalen alsnog, of ze moeten vertrekken", waarschuwde de vastgoedmagnaat.

"Als de NAVO daardoor uit elkaar valt, dan valt de NAVO maar uit elkaar", aldus Trump. Hij zei vorige week al tegen de New York Times open te staan voor het oprichten van een alternatieve organisatie, die zich bezig zou moeten houden met het bestrijden van terrorisme.

Trump: NAVO is niet meer van deze tijd
Trump: NAVO is niet meer van deze tijd (Foto: ANP)

Tennisser Sijsling naar finale Saint-Brieuc

Tennisser Igor Sijsling heeft zich geplaatst voor de finale van het challengertoernooi in Saint-Brieuc. De Nederlander (ATP-157) had maar liefst twee uur nodig om wildcardspeler Gleb Sakharov (ATP-323) van zich af te slaan: 3-6, 7-5 en 6-4.

In de finale wacht voor Sijsling eveneens een Fransman: Alexandre Sidorenko (ATP-379). Hij versloeg in zijn halve finale de Kazach Aleksandr Nedovyesov (ATP-240) met 3-6, 6-3 en 6-0.

President onderstreept aanspraken Falkland-eilanden

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft zaterdag de aanspraken van zijn land op de Falkland-eilanden onderstreept. De eilanden, in Argentinië Las Malvinas genoemd "behoren ons toe", schreef hij zaterdag op zijn Facebook-pagina. "Wij zullen terugkeren en daarvoor de macht van de dialoog, de waarheid en de gerechtigheid gebruiken."

Eerder legde Macri bloemen bij het oorlogsmonument in Buenos Aires. Argentinië begon op 2 april 1982 een invasie van de eilanden, die sinds 1883 onder Brits bestuur staan. In een ruim twee maanden durende oorlog verjoegen de Britse strijdkrachten de Argentijnen. De strijd kostte 649 Argentijnen, 255 Britten en drie eilandbewoners het leven.

Een commissie van de Verenigde Naties breidde afgelopen week de Argentijnse territoriale wateren voorbij de Falkland-eilanden uit. Argentinië legde het besluit uit als een erkenning van zijn soevereiniteit. Volgens Groot-Brittannië is de beslissing niet bindend. De bewoners van de eilanden stemden er in 2013 met overweldigende meerderheid voor om bij Groot-Brittannië te blijven.

President onderstreept aanspraken Malvinas
President onderstreept aanspraken Malvinas (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.