FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 maart 2016

Azarenka en Djokovic winnen Indian Wells

Viktoria Azarenka en Novak Djokovic hebben het gecombineerde WTA/ATP-tennistoernooi op hun naam geschreven. Azarenka versloeg in de finale Serena Williams met 6-4 en 6-4, terwijl Djokovic in zijn finale Milos Raonic met 6-2 en 6-0 van de baan veegde.

Azarenka had het in haar eindstrijd tegen Williams niet makkelijk. De Amerikaanse nummer een van de wereld dwong in de eerste set vijf breakkansen af, maar benutte die niet. Azarenka daarentegen had aan een kans genoeg. In de tweede set nam de Wit-Russin snel een dubbele break voorsprong, waarna Williams nog even tegenstribbelde. Op de stand van 5-4 waren er weer twee breakkansen voor de Amerikaanse, maar Azarenka werkte ze weg en sloeg direct op haar eerste matchpoint toe.

Djokovic had het een heel stuk makkelijker tegen Raonic. De nummer een van de wereld gaf de Canadees geen enkele kans en veegde hem in sneltreinvaart van de baan. De Serviër won hierdoor zijn 27e Masterstoernooi en kwam hiermee op gelijke hoogte met recordhouder Rafael Nadal.

Asscher voorziet geen nieuwe coalitie met VVD

Het ligt niet voor de hand dat de PvdA opnieuw met de VVD in een coalitiekabinet stapt. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher zondag in Buitenhof.

Dat de sociaaldemocraten in 2013 wel een coalitie vormden met de liberalen was volgens hem "niet leuk, maar wel nodig. Het was geen luxekeuze. De VVD en PvdA werden toen verreweg de twee grootste partijen. De PvdA is sindsdien in de peilingen flink gekelderd. Ook de VVD ging omlaag, maar minder dan de coalitiepartner.

"Of er weer zo'n coalitie komt, hangt van de kiezer af", zei Asscher. Hij hoopt dat de PvdA de grootste partij wordt, "omdat je dan de keuze zelf in de hand hebt". De verkiezingen zijn in 2017 gepland. Asscher weet nog niet of hij zichzelf verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer. Tegen de zomer wil hij hierover een besluit nemen.

Asscher wordt net als burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam door sommige PvdA-prominenten gezien als toekomstige leider van de PvdA. De partij houdt in oktober een lijsttrekkersverkiezing.

Asscher voorziet geen nieuwe coalitie met VVD
Asscher voorziet geen nieuwe coalitie met VVD (Foto: ANP)

Twee Nederlanders in Spaanse rampbus

Aan boord van de bus die zondag in de buurt van de Spaanse stad Tarragona op een personenauto botste zaten twee Nederlanders. Beiden hebben het ongeval overleefd, liet een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zondag weten. Het ministerie heeft contact gehad met de familie van de twee landgenoten.

Door het ongeval kwamen dertien mensen om het leven. Er raakten 43 mensen gewond, van wie dertig zwaar.

Volgens reddingswerkers zat de touringcar vol met ongeveer zestig studenten die in Valencia naar een feest waren geweest en op de terugweg waren naar Barcelona. Het zou gaan om zogenoemde Erasmusstudenten van de universiteit van Barcelona.

Twee Nederlanders in Spaanse rampbus
Twee Nederlanders in Spaanse rampbus (Foto: ANP)

Schiphol heeft last van Franse staking

Reizigers die landen of vertrekken vanaf Schiphol, kunnen hinder ondervinden van een staking van Franse luchtverkeersleiders. 36 vluchten zijn zondag geannuleerd en ruim 80 vluchten hebben vertraging opgelopen, laat een woordvoerder van Schiphol weten.

Schiphol verwacht ook maandag de hele dag nog hinder van de 48-uursstaking, die zondagochtend begon. Het gaat niet alleen om vluchten van en naar Frankrijk, maar ook om vluchten naar andere Europese steden, die niet kunnen vertrekken omdat het toestel niet weg raakt uit Frankrijk.

Niet alle Franse luchtverkeersleiders staken. De woordvoerder heeft het over een "zeer beperkte capaciteit in het Franse luchtruim".

Schiphol heeft last van Franse staking
Schiphol heeft last van Franse staking (Foto: ANP)

Tientallen arrestaties Cuba voor komst Obama

In de Cubaanse hoofdstad Havana zijn zondag kort voor de komst van de Amerikaanse president Barack Obama tientallen demonstranten gearresteerd. Dat meldden meerdere media.

Obama is de eerste Amerikaanse leider in 88 jaar die het eiland bezoekt. Zowel het regime in Washington als dat in Havana beschouwt het bezoek als historisch. Sinds de communistische revolutie onder Fidel Castro in 1959 het pro-Amerikaanse regime omverwierp, waren de landen gezworen vijanden.

Ook bij het bezoek van de paus aan Cuba, in september, waren er meerdere arrestaties. Toen werden de meesten na een paar uur vrijgelaten. Nu lijkt het erop dat de autoriteiten de arrestanten vasthouden tot dinsdag als Obama Cuba weer verlaat.

In december 2014 besloten Obama en zijn ambtgenoot Raul Castro tot een politiek van meer ontspanning. Obama wil tijdens zijn bezoek onder meer de mensenrechtensituatie bespreken.

Tientallen arrestaties voor komst Obama
Tientallen arrestaties voor komst Obama (Foto: ANP)

Verrassend puntverlies Barcelona tegen Villareal

FC Barcelona heeft vanmiddag verzuimd de voorsprong op Atlético Madrid tot elf punten te vergroten. In een merkwaardig duel met Villarreal verspilden de Catalanen twee punten: 2-2.

Merkwaardig, want scheidsrechter José Maria Sanchez Martinez was namelijk vanaf minuut een de weg kwijt. De arbiter gaf in de eerste helft - waar weinig gemeens gebeurde - zeven gele kaarten, verzuimde Gerard Piqué zijn tweede te geven, stuurde de trainer van Villarreal weg en gaf een onterechte strafschop aan Barcleona.

De bezoekers kwamen er voor rust het beste vanaf. Na de 0-1 van Ivan Rakitic, die uit een rebound met raak schoot, pakte Neymar op slag van rust met een Panenka het cadeautje van de arbiter uit: 0-2. En dat terwijl Villarreal in de eerste minuut nog de paal trof via Denis Suarez.

Na de thee kwam Villarreal uit het niets op gelijke hoogte. Eerst tikte spits Bakambu van dichtbij binnen, daarna maakte invaller Jeremy Mathieu een ongelukkig eigen doelpunt: 2-2. Daarna lag een spectaculair in het verschiet, maar hielden beide ploegen elkaar ongevaarlijk: surplace.

Hoewel Barcelona vandaag twee punten verspilde en voor het eerst in twaalf competitiewedstrijden niet won, loopt de club wel uit naar negen punten voorsprong op Atlético Madrid. Met nog acht wedstrijden te gaan mag de ploeg van trainer Luis Enrique de titelprolongatie niet meer uit handen geven. Villarreal blijft knap meedoen om een in de voorronde van de Champions League. De club blijft vierde in de Primera Division.

Man verzint woningoverval

Een man uit Zoetermeer die zaterdagavond de politie belde en zei dat hij thuis overvallen was, heeft dat waarschijnlijk verzonnen. Dat denkt de politie.

De 65-jarige man zei rond negen uur 's avonds te zijn overvallen en bedreigd door twee mannen. Daarop begon de toegesnelde politie meteen een groot onderzoek, maar er werd niets gevonden dat duidde op een woningoverval. Mogelijk is er wel iets anders gebeurd in de woning, dat wordt nog onderzocht.

Man verzint woningoverval
Man verzint woningoverval (Foto: ANP)

Schwarzenegger: 'Terminator 6 komt eraan'

Ondanks dat de vorige film in de reeks een grote mislukking was, heeft Arnold Schwarzenegger verklaard dat een zesde film in de Terminator-reeks onderweg is. Dit meldt Comic Book Resources.

Schwarzenegger deed de uitspraak tijdens een interview met de Australische televisiezender Channel 9. "Ik heb er zin en kan dan ook zeggen dat het onderweg is", verklaarde hij zonder iets los te laten over de plot of een eventuele releasedatum. Het vervolg op Terminator: Genisys, dat zowel qua opbrengst als kritieken niet al te best wist te scoren, zou eerst in 2017 uitkomen. Die plek werd echter ingenomen door de Baywatch-reboot van Dwayne 'The Rock' Johnson.

Filmstudio Paramount heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Schwarzenegger. 

Schwarzenegger in Terminator: Genisys Schwarzenegger in Terminator: Genisys

MotoGP-seizoen begint met spannende strijd

De Grand Prix van Qatar in de MotoGP is gewonnen door Jorge Lorenzo. De Spanjaard stuurde zijn Yamaha op het Losail International Circuit vooral dankzij een ijzersterke slotfase als eerste over de finish en begon het seizoen op de best mogelijke manier.

Polesitter Jorge Lorenzo nam bij de start de kop en kreeg de Ducati's van Andrea Iannone en Andrea Dovizioso achter zich aan. Maverick Viñales viel vanaf plek drie terug naar de zevende plaats, waardoor Valentino Rossi een plekje op kon schuiven. Marc Marquez kende geen geweldige start en moest plek vijf innemen, maar al snel pakte hij Rossi terug. Al aan het einde van de eerste ronde kwam de topsnelheid van de Ducati's naar voren: Iannone en Dovizioso knalden met speels gemak voorbij Lorenzo en diens Yamaha.

Al na vier ronden leek de globale rangorde duidelijk: de Ducati's waren duidelijk de snelsten, Lorenzo en Marquez volgden en Rossi moest moeite doen om bij de Spanjaarden te blijven. Daarachter viel al een flink gat naar Dani Pedrosa en Viñales, die om plek zes duelleerden. Voorin deden Iannone en Dovizioso hetzelfde en al snel werd duidelijk dat dat niet lang goed kon gaan. Dat bleek: Dovizioso pakte de leiding, en niet veel later verloor Iannone de controle over zijn voorwiel, waardoor het einde winstkans was. 

Dovizioso wist een tijd stand te houden tegen Lorenzo, maar na een kleine tien ronden nam de Spanjaard met een soepele aanval de leiding over. Halverwege de race ontspon zich een interessant duel, waarbij Lorenzo in het bochtige gedeelte tijd won, waarna Dovizioso dat op het rechte stuk weer terugpakte. Marquez kon op zijn beurt in de bochten in de buurt komen van Dovizioso, maar hij zag de Ducati op het rechte stuk steeds weer richting horizon verdwijnen.

Zo'n zes ronden voor het einde leek Lorenzo langzamerhand toch een klein gaatje te kunnen slaan richting Dovizioso, die op zijn beurt steeds vaker Marquez in zijn nek had hijgen. Na twee ronden kon de Spaanse Honda-rijder eindelijk aanvallen en met succes: hij pakte plek twee en kon dat op het rechte stuk verdedigen tegen Iannone.

Met drie ronden te rijden legde Lorenzo nog eens de snelste raceronde op het asfalt, waarmee hij liet zien dat hij niet meer uitgedaagd diende te worden. Marquez, Dovizioso en Rossi kwamen ondertussen alsmaar dichter bij elkaar, waardoor een spannende strijd om de overige podiumplekken ontstond.

Dat ging vooral tussen Marquez en Dovizioso, maar na een iets te aggressieve aanval van de Spanjaard was het de Ducati-rijder die de tweede plek veroverde, achter Lorenzo. Marquez werd derde, Rossi begon het seizoen met plek vier. Op flinke afstand kwam Pedrosa als vijfde over de streep, voor Viñales en Pol Espargaro. Bradley Smith was op plek acht de beste rijder die niet uit Italië of Spanje afkomstig is.

United verslaat City in derby, Spurs maken geen fout

Manchester United heeft de stadsderby tegen Manchester City gewonnen. Een Europees ticket komt weer een stukje dichterbij voor The Mancunians. Louis van Gaal was uiteindelijk de winnende manager. De Nederlander zag zijn ploeg knap met 0-1 winnen. Misschien wel typerend voor het huidige seizoen, want de ene week lijkt alles te lukken, de andere week gaat het compleet mis. Zondag was zo'n dag dat het allemaal wat voortvarender ging. De clash tussen de nummers vier en zes van de Premier League begon met een hoog tempo.

The Red Devils slaagden erin om op voorsprong te komen. Na zestien minuten spelen was het raak. Jongeling Marcus Rashford stond aan het einde van een aanval. Juan Mata pikte de bal op rond de middencirkel. Hij kreeg teveel ruimte van Yaya Touré en Fernandinho en kon opstomen. Rashford versloeg Martin Demichelis vervolgens eenvoudig aan de rand  van de zestien en produceerde aan fantastisch schot: 0-1.

Het sprookje van de jonge Rashford blijft daarmee voortduren. In de tweede helft gingen The Citizens naarstig opzoek naar in ieder geval de gelijkmaker, maar die kwam er niet. Sergio Agüero en Fernandinho kregen in de slotfase kansen, maar gescoord werd er niet. Zodoende is er voor Van Gaal weer een beetje extra krediet, want de derby winnen is soms vaak net zo belangrijk als een Europese mijlpaal.

Duidelijk is dat The Red Devils de aansluiting hebben gevonden voor de vierde plaats. United, City en West Ham lijken uit te gaan maken wie er op de vierde plaats, en dus een voorrondeticket voor de Champions League gaat bemachtigen.

Tottenham Hotspur had in de achtervolging op Leicester City geen enkele moeite met AFC Bournemouth. Op White Hart Lane won de nummer twee van de Premier League met 3-0. Al in de eerste minuut opende Harry Kane de score namens zijn ploeg. De spits werkte na 44 seconden een voorzet van Kyle Walker binnen. Het was zijn twintigste doelpunt van het seizoen.

Een kwartier later scoorde Kane ook zijn 21e treffer van het seizoen en de 2-0 namens Tottenham. De aanvalsleider van The Spurs rondde een pass van Dele Alli af en zorgde daarmee al vroeg voor de ruststand.

Zeven minuten na rust besliste oud-Ajacied Christian Eriksen de wedstrijd. De Deen reageerde attent door een rebound na een schot van Kane binnen te schieten: 3-0. Nadat Leicester City zaterdagmiddag ook al won, 0-1 bij Crystal Palace, blijft het verschil tussen de koploper en nummer twee Tottenham vijf punten. Er staan nog zeven wedstrijden op het programma voor beide ploegen.

Galatasaray - Fenerbahçe uitgesteld vanwege terreurdreiging

De wedstrijd tussen Galatasaray en Fenerbahçe is zondag op last van de autoriteiten vanwege veiligheidsreden uitgesteld. De wedstrijd had om 19.00 uur moeten beginnen.

De Turkse voetbalbond en de autoriteiten in Istanbul hebben besloten dat het niet veilig is voor de fans om aanwezig te zijn in het stadion tijdens de wedstrijd. Dit komt door recente de bomaanslagen in Turkije. Een nieuwe datum voor de wedstrijd is nog niet bekend. De voetbalbond maakt in de komende dagen bekend wanneer de wedstrijd tussen de twee Turkse grootmachten wordt ingehaald.

Galatasaray is de nummer vijf in de Turkse Süper Lig met maar liefst 24 punten achterstand op koploper Besiktas. Fenerbahçe staat tweede met vier punten minder dan de koploper.

Bijna 1,4 ton afval ingezameld op stranden

Zo'n 350 vrijwilligers hebben zondag in totaal ongeveer 1350 kilo afval ingezameld op acht Nederlandse stranden. De schoonmaakacties waren verspreid van de Maasvlakte tot aan Texel. Dit hebben de organisatoren van de Surfrider Foundation Holland laten weten.

Opvallende zaken die op de stranden zijn aangetroffen, waren munitie (hagel) en jerrycans met olie. Vooral plastic afval ligt soms enige tijd op stranden voor het in zee terechtkomt. Met de actie Ocean Initiatives wil de Surfrider Foundation aandacht vragen voor het probleem van de 'plastic soep', een enorme vlek drijvend afval in de Stille Oceaan. De schoonmaak op de stranden wordt wereldwijd voor het 21e achtereenvolgende jaar gedaan, in Nederland voor de negende keer.

.

Bijna 1,4 ton afval ingezameld op stranden
Bijna 1,4 ton afval ingezameld op stranden (Foto: ANP)

Abdeslam plande aanslagen vanuit Brussel

De vrijdag opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam was klaar om nieuwe aanslagen te plegen vanuit Brussel. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zondag gezegd tegen Belgische media.

"De eerste commentaren die we gisteren kregen van Salah Abdeslam, waren dat hij naar het Stade de France wilde gaan om zichzelf op te blazen, maar dat hij ervan afzag. We weten niet waarom", aldus Reynders. "De volgende brok informatie die we kregen, was dat hij klaar was om opnieuw te beginnen vanuit Brussel. En dat is een mogelijke realiteit, want we hebben veel zware wapens gevonden, en we zien een nieuw netwerk van mensen rond hem in Brussel."

'Abdeslam plande aanslagen vanuit Brussel'
'Abdeslam plande aanslagen vanuit Brussel' (Foto: ANP)

Zo'n 1000 bezoekers bij opening Tom Poes-jaar

Zo'n duizend mensen zijn zondag afgekomen op de opening van het jubileumjaar Tom Poes 75 Jaar in het Muiderslot. Tijdens de beurs op de binnenplaats van het kasteel is "goed verkocht", aldus de organisatoren: niet alleen stripverhalen, maar ook tassen, T-shirts, puzzels en losse puzzelstukjes.

Het is deze maand 75 jaar geleden dat de eerste aflevering van de door Marten Toonder getekende avonturen verscheen in De Telegraaf. De stripfiguren Tom Poes en Olivier B. Bommel waren zondag 'persoonlijk' aanwezig op het Muiderslot, als twee personen in dierenpakken.

De tentoonstelling Van Muiderslot tot Bommelstein is nog tot en met 31 oktober te zien in het middeleeuwse kasteel in het Noord-Hollandse Muiden.

Zo'n 1000 bezoekers bij opening Tom Poes-jaar
Zo'n 1000 bezoekers bij opening Tom Poes-jaar (Foto: ANP)

Turkije boos over Koerdentent in Brussel

Turkije heeft de Belgische ambassadeur op het matje geroepen vanwege een protesttent die Koerden en aanhangers afgelopen week hadden neergezet vlakbij bij het gebouw in Brussel waar de gesprekken tussen Turkije en de EU werden gevoerd. Dat hebben diplomatieke bronnen zondag verklaard.

De tent was neergezet door sympathisanten van de verboden arbeiderspartij PKK. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu had zich daar telefonisch al over beklaagd bij zijn Belgische ambtgenoot.

Turkije boos over Koerdentent in Brussel
Turkije boos over Koerdentent in Brussel (Foto: ANP)

Omgewaaide lichtmast beëindigt biatlonseizoen

Het World Cup-seizoen voor de biatleten is zondag op opvallende wijze afgesloten. In het Russische Khanty-Mansiysk stond voor de mannen en vrouwen nog een massastart op het programma als seizoensafsluiter, maar een harde storm gooide roet in het eten.

Al vroeg op de dag werd de eerste wedstrijd, die bij de vrouwen, verplaatst naar later in de middag. De storm bleef echter maar doorwaaien en het duurde dan ook niet lang voor de eerste schade te noteren viel. Een lichtmast bij de schietbaan werd als een twijgje doorgebroken en viel bovenop de schietbaan. Er stond gelukkig niemand in de buurt, maar dat de wedstrijden niet door zouden gaan was op dat moment wel duidelijk. Overigens was het langlaufparcours ook nauwelijks begaanbaar en, vanwege de vallende takken in het bos, zelfs gevaarlijk. 

De afgelasting was reden tot juichen bij Gabriela Soukalova. De Tsjechische moest haar voorsprong in de World Cup tegen Marie Dorin Habert verdedigen, maar door de afgelasting was dat niet meer nodig en werd Soukalova uitgeroepen als winnares van het eindklassement. Het is voor het eerst dat een Tsjechische de grote kristallen bokaal wint. Bij de mannen was Martin Fourcade al zeker van zijn vijfde eindzege op rij, een record.

Zie de video in onderstaande tweet voor een indruk van de omstandigheden in Khanty, wat ook meteen duidelijk maakt dat aflasten de enige juiste beslissing was. Even na 2:00 minuten valt de lichtmast om. "Wil je echt weten hoe de sfeer in de kleedcabine was toen we het hoorden?", vroeg de Duitse damescoach Gerard Hönig zich nog af. "De dames vonden het eigenlijk helemaal niet erg om zich niet nog één keer het snot voor de ogen te hoeven werken", lachte hij. 

Videoclip De Staat wint animatieprijs

De Staat is in de prijzen gevallen tijdens het Holland Animation Film Festival. De Nijmeegse rockband won de Grand Prix voor Nederlandse animatie met zijn videoclip bij het nummer Witch Doctor.

"Als goede kunst gaat om het losmaken van gevoelens, dan is dat precies wat Witch Doctor is", aldus de jury. De animatieprijs ging naar Floris Kayk en Studio Smack, die de videoclip maakten. In de video is frontman Torre Florim te zien in een zee van geanimeerde, kale mannen die in trance raken van het nummer Witch Doctor.

Ook Nina Gantz, de dochter van Loes Luca, viel in de prijzen tijdens het Holland Animation Film Festival. Met haar film Edmond won ze de Grand Prix voor internationale studentenfilm. "Edmond vertelt een origineel en sterk verhaal, dat gaat over diepmenselijke kwesties", vond de jury. "Het bevat onverwachte wendingen, een knappe afwisseling van settings en getuigt van technische brille. Een project dat alleen als animatie gemaakt kon worden."

Edmond, een poppenanimatie over een mannetje dat terugblikt op zijn leven, leverde Gantz dit jaar meerdere grote filmprijzen op. Zo won ze een Bafta en werd de eindexamenfilm op het Amerikaanse filmfestival Sundance uitgeroepen tot beste korte animatiefilm.

Videoclip De Staat wint animatieprijs
Videoclip De Staat wint animatieprijs (Foto: BuzzE)

Uitslag PSV - Ajax

Ajax heeft een belangrijke zege geboekt in de strijd om het landskampioenschap. In het hol van de leeuw wonnen de Amsterdammers van PSV, dat daardoor zijn koppositie moest afstaan en twee punten achter staat. Milik zette Ajax op een vroege voorsprong, waarna El Ghazi het duel een kwartier voor tijd besliste.

Ajax kende een droomstart in Eindhoven. Na net iets meer dan een minuut kopte Milik een goede voorzet van Veltman tegendraads achter PSV-doelman Zoet. Vrijwel direct daarna trok Ajax zich terug op eigen helft en liet PSV het spel maken. De Eindhovenaren speelden zeker in het begin slordig en wist na een kwartier pas kansjes te krijgen na een schot van De Jong en even later van Pröpper. Aan de andere kant was een hard schot van Gudelj een eenvoudige prooi voor Zoet.

Milik zette Ajax al snel op voorsprong (Pro Shots/Joep Leenen)
Milik zette Ajax al snel op voorsprong (Pro Shots/Joep Leenen)

Na een klein half uur werd PSV mogelijk een penalty onthouden na wat getrek van Bazoer en een tackle op Guardado. Kuipers beoordeelde echter anders en gaf in dat geval een corner aan PSV. De koploper bij het begin aan het duel werd wel steeds sterker en gevaarlijker, al leverde twee counters van Ajax evenzovele gele kaarten op voor Guardado en Willems. Daarbij kwam de linksback van PSV nog goed weg, want zijn onbesuisde tackle had ook rood kunnen opleveren. Niet gek daarna was er een volgende kans voor PSV, maar Locadia schoot vlak voor het doel naast.

Ajax wist niet onder de druk van PSV uit te komen, maar had het geluk dat de regerend landskampioen niet scherp genoeg oogde op het moment dat het bij het doel van Cillessen kwam. Vlak voor rust kregen de Amsterdammers nog een goede kans. Een fraaie pass van Younes kwam bij een vrijstaande Milik, die tegen hetzelfde probleem aanliep waar Atletico Madrid het in de Champions League ook moeilijk mee had; namelijk keeper Zoet. In de blessuretijd kreeg Milik nog een enorme kans; een vrije trap belandde voor zijn voeten maar de Pool jaagde de bal hard over.

Locadia (l) in duel met Veltman (Pro Shots/Joep Leenen)
Locadia (l) in duel met Veltman (Pro Shots/Joep Leenen)

Ajax kwam na de rust wat meer in het spel. Een glijpartij, één van de zovelen in deze wedstrijd, van Arias leverde een schietkans op voor Gudelj, maar zijn bal ging net naast. Na een klein kwartier kreeg PSV zijn eerste grote kans in de tweede helft, een counter na een niet bestrafte overtreding op Milik leverde een nieuwe schotkans voor Locadia op, die de benen van Cillessen vond. In de rebound schoot De Jong ook nog ver over.

Halverwege de tweede helft dacht PSV, dat ook iets verder teruggedrukt werd door Ajax, even dat het op gelijke hoogte was gekomen.  Narsingh werkte een bal binnen, maar stond bij een eerder schot buitenspel en dus werd de goal terecht afgekeurd. Aan de andere kant kreeg Younes een goede kans, hij trok weer eens naar binnen, maar schoot in het zijnet.

Een kwartier voor tijd werd het duel beslist in het voordeel van Ajax. De net ingevallen El Ghazi kreeg de bal op de rand van de zestien meter en zette de belangrijke 0-2 op het bord. Het geloof leek daarna weg bij de ploeg uit Eindhoven, dat misschien op dat moment wel de 120 minuten van afgelopen dinsdag in de Champions League begon te voelen. Ajax bleef rustig afwachten en was uiteraard tevreden met de 2-0 voorsprong, wat uiteindelijk ook de eindstand was in het Philips Stadion.

Met die uitslag kwam er ook een einde aan een bijzondere reeks van PSV. De afgelopen 54 competitiewedstrijden wisten de Eindhovenaren in elke wedstrijd tot scoren te komen, iets wat vandaag dus niet lukte.

In de resterende zes wedstrijden heeft Ajax nog wedstrijden tegen Zwolle (t), Cambuur (u), FC Utrecht (t), Heerenveen (u), FC Twente (t) en De Graafschap (u). PSV moet zijn twee punten achterstand zien weg te werken in de wedstrijd tegen AZ (u), Willem II (t), Roda JC (u), Vitesse (t), Cambuur (t) en PEC Zwolle (u). 

PSV

0 - 2

AFC Ajax

     2' Milik
 76' El Ghazi
 
 Gele kaart: Guardado, Willems, Moreno, Hendrix (PSV), Veltman (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Willems
Pröpper (Hendrix/80)
Guardado (Pereiro/70)
v. Ginkel
Locadia (Lestienne/62)
Narsingh
L. de Jong
  Cillessen
Veltman
v.d. Hoorn
Viergever
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
Schöne (Fischer/73)
Milik (v. Rhijn/80)
Younes (El Ghazi/73)

Bizarre chaos in Moto2 na mislukte start

Het Moto2-seizoen is op het Losail International Circuit in Qatar begonnen met een bijzonder vreemde race. De ene na de andere topper kreeg een straf vanwege een valse start, terwijl de boel aan het einde van de race nog eens overhoop gegooid werd.

De start van de race was op zijn zachts gezegd vreemd. Al heel snel werd duidelijk dat er inderdaad het een en ander niet klopte, want van de rijders vooraan kregen Sam Lowes, Alex Rins, wereldkampioen Johann Zarco en Takaaki Nakagami - die van de achtste naar de tweede plek opstoomde - allemaal een drive through penalty vanwege een valse start. De Duitse polesitter Jonas Folger kende wel een ijzersterke - en geldige - start, maar ook voor hem ging het fout: met al een forse voorsprong schoof hij in de tweede ronde onderuit, wat het einde van zijn race betekende.

Nadat de rook van de start enigszins opgetrokken was reden twee man samen op kop: Franco Morbidelli en Thomas Lühti, gestart vanaf de plekken vijf en negen. Het duo bouwde gestaag een forse voorsprong op tegenover het achtervolgende duo: Simone Corsi en Sandro Cortese, terwijl Rins, Lowes en Zarco zich gezamenlijk weer terug in de punten probeerden te vechten.

In de voorlaatste ronde kwam ineens het bericht door dat de starts van Morbidelli en Cortese onderzocht werden. Eerstgenoemde vocht nog een hard duel uit met Lühti om de zege, maar het was de Zwitser die de finish als eerste passeerde. In de slotronde werd duidelijk dat Morbidelli en Cortese inderdaad een tijdstraf van twintig seconden kregen.

Dat had tot gevolg dat Morbidelli, die als tweede over de streep kwam, ineens de zevende plek moest accepteren. Cortese viel zelfs terug naar de vijftiende plek. Luis Salom profiteerde en eindigde plotseling als tweede, terwijl ook Corsi uit het niks het podium mocht beklimmen. Overigens reden Rins en Lowes nog een bijzonder sterke inhaalrace: het duo eindigde als achtste en negende.

Beau Schneider rent ondanks blessure voor goede doel

Ondanks zijn blessure heeft Beau Schneider zondag tien kilometer gerend voor het goede doel. Samen met zijn Goede tijden, slechte tijden-collega Ruud Feltkamp liep Beau voor KWF Kankerbestrijding.

"Met mijn voet gaat het best prima gelukkig", liet Beau na afloop weten aan RTL Boulevard. De acteur blesseerde zijn voet tijdens de opnamen van een nieuwe familiefilm.

Beau en Ruud deden iets meer dan een uur over de tien kilometer. "We hebben het gelopen in één uur en twintig minuten", zei Ruud.

Volgens Beau is ruim 135.000 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding, liet hij via Instagram weten. Bij dat bericht plaatste de acteur een foto waarop hij en Ruud trots hun medailles showen.

250.000 mensen reizen gratis met 'Broer'

Naar schatting 250.000 mensen hebben zondag gratis met de trein gereisd. Ze waren in bezit van 'Broer', het boekenweekgeschenk van de hand van schrijfster Esther Gerritsen. Het boekje deed dienst als plaatsbewijs. Vorige jaar reisden zo'n 240.000 reizigers met het boekenweekgeschenk, aldus de NS.

Deze vijftiende editie van het treinevenement was tevens de afsluiting van de Boekenweek. Auteur Esther Gerritsen reisde ook mee. Ze ondernam een treinrit van Amsterdam via Haarlem en Leiden naar Den Haag. Onderweg las ze voor en signeerde ze de boeken van de verraste reizigers.

Het boekje wordt al sinds 1930 verspreid. Sinds vorig jaar wordt het geschenk van een barcode voorzien, waarmee de treinreiziger kan in- en uitchecken bij NS-poortjes.

250.000 mensen reizen gratis met 'Broer'
250.000 mensen reizen gratis met 'Broer' (Foto: ANP)

'Apple komt met nieuwe, versimpelde iPhone'

De kans dat Apple tijdens zijn 'event' met een nieuwe iPhone komt, lijkt groot. Dit toestel zou kleiner, eenvoudiger en goedkoper zijn. Maandag betreedt Apple-topman Tim Cook het podium om zijn technologische waren aan te prijzen op een voor de techreus vertrouwde wijze.

Het is voor het eerst dat Apple zo vroeg in het jaar met een nieuwe iPhone op de proppen komt. Volgens ingewijden heeft het apparaat veel weg van bestaande iPhones en is ook de techniek grotendeels 'oud'.

De vrijwel zekere introductie van het nieuwe apparaat gebeurt in een voor Apple bijzonder kwartaal. Voor het eerst sinds begin 2007 zal volgens analisten de verkoop van iPhones gedaald zijn.

Naast de nieuwe iPhone lijkt ook de introductie van een nieuw model iPad een zekerheidje. Ook zal er bovengemiddelde belangstelling zijn voor nieuwe polsbandjes van de Apple Watch. Geruchten over nieuwe iMacs en een update van Apple TV doen eveneens de ronde maar lijken minder waarschijnlijk.

'Apple komt met nieuwe, versimpelde iPhone'
'Apple komt met nieuwe, versimpelde iPhone' (Foto: BuzzT)

Uitslagen Eredivisie 20/03/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. ADO Den Haag won in de slotminuten van naaste concurrent N.E.C. Nijmegen en Vitesse won ruim bij FC Groningen, dat nu zes wedstrijden op rij verloren heeft.

ADO Den Haag-speler Dion Malone viert de 1-0
ADO Den Haag-speler Dion Malone viert de 1-0 (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

ADO Den Haag

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

 89' Malone    
 
 Gele kaart: v. Eijden, Foor (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.784
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Kristensen (Marengo/57)
Derijck
Jansen
Bakker (Malone/78)
Duplan
Havenaar (v.d. Heijden/83)
  Jones
Kane
Dumic
Van Eijden
Woudenberg
Appiah
Foor
Breinburg
Grot (Ritzmaier/70)
Sleegers
Limbombe

Vitessespeler Kosuke Ota in duel met Simon Tibbling (FC Groningen)
Vitessespeler Kosuke Ota in duel met Simon Tibbling (FC Groningen) (PRO SHOTS/Erwin Spek)

FC Groningen

0 - 3

Vitesse

     73' Solanke
 78' Qazaishvili 
 85' Solanke
 
 Gele kaart: Tibbling (FC Groningen), Olijnyk, v.d. Werff, Ota (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.331
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet (Tamata/63)
Bacuna
Tibbling
Maduro (Hoesen/75)
Drost
De Leeuw
Rusnák (Idrissi/63)
  Room
Diks
Kashia
Van der Werff
Ota
Yeini
Nakamba
Baker (Qazaishvili/70)
Rashica (Nathan/82)
Brown (Solanke/65)
Olijnyk

Moto3 Qatar beslist in laatste meter, Bendsneyder debuteert

De eerste race van het Moto3-seizoen heeft in Qatar al direct voor een klassieke Moto3-finish gezorgd. Op het Losail International Circuit zegevierde de Italiaan Niccolò Antonelli, die als zevende vertrok. Hij versloeg de Zuid-Afrikaan Brad Binder op de streep en won met slechts 0,007 seconden verschil. 

De start werd een prooi voor polesitter Romano Fenati, die de van plek twee vertrokken Belg Livio Loi achter zich aan kreeg. Binder, de teamgenoot van Bo Bendsneyder, nam de derde plek in beslag, terwijl de Nederlander zelf van de elfde stek terugviel naar plaats dertien. Na een paar ronden ontstond een kopgroep met Fenati, Binder, Jorge Navarro, Francesco Bagnaia en Antonelli. Loi moest de groep laten gaan nadat hij een fout maakte en van plek twee terugviel naar de tiende plaats.

Halverwege de race reden de vijf nog altijd voorop, maar Nicolo Bulega - protegé van Valentino Rossi - reed het gat dicht. Plotseling was het ook Loi die de vaart ineens goed te pakken kreeg, want met de snelste raceronde begon Loi het gat naar de kopgroep in razend tempo te dichten. Voor Bendsneyder ging het inmiddels minder goed: de Nederlander viel terug naar plek zeventien, buiten de punten.

Met vijf ronden te gaan gingen Bagnaia en Antonelli in de voorste groep wat wijd, wat Loi een kansje gaf om via de slipstream de aansluiting met de kopgroep te maken. Toch kwam de Belg enkele tienden tekort om goed in de groep te komen. Dat lukte ook niet toen Enea Bastianini hem voorbij kwam, want Loi kon het tempo simpelweg niet volgen.

In de slotronde ontstond een spannend gevecht met vooral Binder, Antonelli en Bagnaia in de hoofdrol. Binder kwam als koploper op de finish af, maar in de allerlaatste centimeters wist Antonelli via de slipstream de zege nog weg te kapen. Bagnaia finishte als derde, voor Fenati, Bastianini, Bulega en Navarro, die op de zevende plek amper een halve seconde achter de winnaar eindigde.

Loi kwam als achtste over de streep, maar bleek toch niet de enige uit de Lage Landen die punten scoorde. Bendsneyder slaagde er in de slotronde nog in om Maria Herrera en Aaron Canet in te halen en schoof toch nog op naar de veertiende plek, goed voor twee punten.

Partij Denk is tegen verplichte integratie

Gisteren was het dan 'eindelijk' zover: de twee afsplitsturken Kuzu en Öztürk openden hun partijbureau in Rotterdam. Daar zeiden ze dat de partij Denk tegen verplichte integratie is. De politieke partij, waar de lange arm van Erdogan te vinden is, vindt dat nieuwkomers gewoon moeten worden geaccepteerd.

Bij de opening sprak partijvoorzitter Öztürk de aanwezigen toe: ''De verrechtsing en verharding is begonnen in Rotterdam en zal in Rotterdam een halt worden toegeroepen'' Ook beloofde hij dat Denk voortaan aan elke verkiezing meedoet. Landelijk, provinciaal, Europees en de gemeenteraadsverkiezingen. Het is maar de vraag of deze twee handlangers van Erdogan uberhaupt wel herkozen zullen worden; zelf zijn de praatpopjes zeker van hun zaak. Zo zeker, dat ze zelfs denken dat ze vijf zetels in de Tweede Kamer zullen halen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen willen ze in twintig tot vijfentwintig plaatsen meedoen.

Op de vraag wat de twee vinden van Erdogan die een kritische krant overnam, wilden de ex-PvdA'ers in eerste instantie geen antwoord op geven. Ze menen in de Turkse hoek te worden gedrukt, wat niet zo gek is nadat ze vaak hebben laten zien affiniteit te hebben met de regering van Erdogan. De twee Kamerleden weigeren de beknotting van de persvrijheid in Turkije te veroordelen. Lijsttrekker Kuzu liet ook nog weten dat 'men vanuit Nederland niet zonder de context met de vinger kan wijzen richting Ankara', waarmee ze direct lieten zien waar ze voor staan. Kuzu is overigens niet vies van de praktijken van Erdogan. Zelf heeft hij het ook niet zo met de persvrijheid, nadat hij laatst al zei omroep PowNed in de ban te willen doen.

Stille tocht voor vermoorde Nabil Amzieb

In Amsterdam is zondag een stille tocht gehouden voor de vermoorde 23-jarige Nabil Amzieb. De stoet trok van het Museumplein naar de inmiddels gesloten shishalounge Fayrouz op de Amstelveenseweg, waar het hoofd van Amzieb is gevonden. Daar zijn veel bloemen gelegd.

De familie van Amzieb heeft het initiatief genomen tot de stille tocht. Er deden zo'n tweehonderd mensen aan mee.

Het hoofd van Amzieb werd vorige week woensdag op straat aangetroffen voor het waterpijpcafé. Een dag daarvoor was het lichaam van de man aangetroffen in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost.

Stille tocht voor vermoorde Nabil Amzieb
Stille tocht voor vermoorde Nabil Amzieb (Foto: ANP)

Iannone breekt snelheidsrecord MotoGP, Bendsneyder 8e in warm-up

Motorrijder Andrea Iannone heeft zondag tijdens de warm-up voor de Grand Prix van Qatar het officiële snelheidsrecord in de MotoGP verbroken. De Italiaan noteerde op zijn Ducati een snelheid van maar liefst 351,2 kilometer per uur. Daarmee reed hij het officiële record van Marc Marquez uit de boeken: de Spanjaard klokte vorig jaar op hetzelfde circuit 350,5 kilometer per uur tijdens de race.

Het was overigens wel Marquez die de snelste tijd neerzette in de warm-up, voor landgenoten Maverick Viñales en Jorge Lorenzo. Iannone kwam tot de zesde tijd. In de Moto3 kwam Bo Bendsneyder tot de achtste tijd in de warm-up. Het Nederlandse talent gaf daarmee 0,82 seconden toe op Niccolo Antonelli, die de snelste tijd noteerde. De Belg Livio Loi eindigde de laatste training als tweede.

Om 16.00 uur Nederlandse tijd begint het seizoen echt. De Moto3 gaat dan van start, gevolgd door de Moto2 om 17.20 uur en de MotoGP om 19.00 uur.  

Schansspringer Prevc sluit legendarisch seizoen af met thuiszege

Schansspringer Peter Prevc heeft het World Cup-seizoen op de best mogelijke manier afgesloten. Voor eigen publiek zegevierde de Sloveen bij het skivliegen van de Letalnica-schans in Planica. 

De 23-jarige Prevc was in de eerste ronde al de beste en stond die leiding in de tweede en laatste ronde niet meer af. In de kolkende arena werd hij met champagne ontvangen door teamgenoot Robert Kranjec, die de tweede plaats veroverde. Johann André Forfang uit Noorwegen sloot het seizoen eveneens goed af en sprong dankzij een fabelachtige tweede vlucht naar de derde plek. De 43-jarige Noriaki Kasai eindigde het seizoen ook bijzonder goed af: de Japanner werd vierde en kon zoals altijd weer rekenen op een groot applaus.

Prevc kende een werkelijk ongelooflijk seizoen. Hij won maar liefst vijftien wedstrijden, twee meer dan het oude record van Gregor Schlierenzauer. Met 22 podiumplekken ging hij ook over het record van de Oostenrijker heen, terwijl hij met 2303 punten het record van Schlierenzauer aan gort sprong. De Oostenrijker sprong in 2008/09 2083 punten bij elkaar. Ook de voorsprong van 814 punten op de nummer twee in het eindklassement, de Duitser Severin Freund, is een dik nieuw record. 

De jonge Sloveen staat door zijn geweldige seizoen nu al gedeeld tiende in de lijst met meeste World Cup-zeges ooit: 21 stuks. Naast de eindzege in de World Cup won Prevc ook de wereldtitel skivliegen en het eindklassement van de Vierschansentournee. Ook dat is een unicum, want nooit eerder pakte iemand die triple

Brem wint World Cup reuzenslalom na ware thriller

Skiester Eva-Maria Brem heeft na een razendspannende wedstrijd de World Cup op de reuzenslalom gewonnen. Tijdens de World Cup-finale in St Moritz ging de strijd tussen haar en de Duitse Viktoria Rebensburg, die wel een gat moest dichten.

Na de eerste run ging de Oostenrijkse Brem aan de leiding met een voorsprong van 0,06 seconden op de verrassende Française Taina Barioz. World Cup-winnares Lara Gut nam op 0,20 tellen de derde plek in beslag. Rebensburg leek uitgeschakeld in de strijd om de reuzenslalombokaal, want na één manche stond de Duitse op de achtste plek op 0,66 seconden van Brem.

Rebensburg haalde echter keihard uit met een geweldige tweede run, waar helemaal niemand bij in de buurt kwam. Met alleen Brem nog te gaan stond Barioz op de tweede plek, voor Gut. De Oostenrijkse moest in de top-4 eindigen om de eindzege te pakken, maar leverde gestaag de nodige tijd in. Aan de finish had ze 1,16 seconden achterstand op Rebensburg en dat bleek precies genoeg voor plek vier en dus de eindzege in het reuzenslalomklassement: 592 tegen 590 punten. 

Darter Lex Immers debuteert bij PDC met nederlaag

Een opvallende naam zondag op de deelnemerslijst van de Challenge Tour van de PDC. Cardiff City-speler en darter Lex Immers heeft zich ingeschreven. Gisteren trof hij nog doel namens de club uit Wales. Vandaag verscheen hij aan de oche in Wigan. 

De Challenge Tour is een toernooireeks van de PDC voor spelers zonder Tour Card, het tweede niveau dus. De beste spelers van de Challenge Tour verdienen een Tour Card voor de komende jaren of gratis deelname aan de Q-School. Immers gaf september vorig jaar al aan dat hij een dartscarrière ambieert. In november organiseerde hij zelfs zijn eigen dartstoernooi.

Immers kreeg vandaag een bye voor de eerste ronde. In de tweede ronde ging hij er echter met 5-1 af tegen Kevin Dowling. Immers krijgt later vandaag nog een herkansing. Er staat vandaag nog een toernooi gepland. Wellicht is hij dan meer succesvol. 

Mogelijk brandstichting beoogde asielopvang

In een leegstaand voormalig verpleeghuis in Haarlem waar tijdelijk vluchtelingen moeten worden opgevangen, heeft zondagochtend even een brand gewoed. De politie heeft een vermoeden van brandstichting. Dat wordt nog onderzocht door de Forensische Opsporing.

Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd na een bericht van RTV Noord-Holland. Omstreeks 06.00 uur kwam een melding binnen van de brand in voormalig verpleeghuis Boerhave aan de Louis Pasteurstraat. De brandweer bluste de brand.

Haarlem wil vanaf april 450 vluchtelingen onderbrengen in dit voormalig verpleeghuis voor maximaal één jaar.

Mogelijk brandstichting beoogde asielopvang
Mogelijk brandstichting beoogde asielopvang (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - AZ

FC Twente en AZ openden om 12.30 uur de voetbalzondag. Het werd 2-2. Grote man was Stefan Thesker. De Duitser maakte zijn rentree twee treffers nadat in januari bij hem een tumor is verwijderd. AZ blijft wel vierde in de Eredivisie, maar nu op twee punten van de nummer drie. FC Twente klimt voor minimaal twee uur naar de tiende plaats. 

Stefan Thesker (midden) was de grote man bij Twente met twee goals (Pro Shots/Ed van de Pol)
Stefan Thesker (midden) was de grote man bij Twente met twee goals (Pro Shots/Ed van de Pol)

FC Twente

2 - 2

AZ

 75' Thesker
 90+2' Thesker
   51' Janssen
 77' Haye
 
 Gele kaart: Schilder, Andersen (FC Twente), Jahanbakhsh, Dos Santos (AZ)
 Rode kaart: El Azzouzi (60) (FC Twente), S.Wuytens (64/2xg) (AZ)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: ?
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Uvini
Schilder (Thesker/69)
Gutiérrez
Ziyech
v.d.Heyden (Hölscher/34)
Ede (Zawada/79)
El Azzouzi
Cabral
  Rochet
Luckassen
Vlaar (Hatzidiakos/75)
S.Wuytens
Haps
Rienstra
v.Overeem
Haye
Jahanbakhsh (Dos Santos/86)
Janssen
García (Ortíz/ 80)

Advocaat Abdeslam klaagt Franse aanklager aan

De advocaat van terreurverdachte Salah Abdeslam, Sven Mary, dient een klacht in tegen de Franse aanklager François Molins. Mary beschuldigt hem van "schending van het onderzoeksgeheim" door tijdens een persconferentie in Parijs voor te lezen uit het verslag van het verhoor van Abdeslam in Brussel.

Belgische media meldden zondag dat Mary het onaanvaardbaar acht dat delen uit het verhoor werden voorgelezen. "Dat een Franse procureur - in een poging om de Frans onderdanen te paaien - het geheim van het onderzoek naast zich neerlegt, is een brug te ver", aldus de Belgische strafpleiter.

Molins meldde onder andere dat Abdeslam zich wilde opblazen bij het Stade de France maar dat hij op zijn schreden terugkeerde. Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november.

Advocaat Abdeslam klaagt Franse aanklager aan
Advocaat Abdeslam klaagt Franse aanklager aan (Foto: ANP)

'Adele woedend na uitlekken privéfoto's'

Adele is naar verluidt woedend nu privéfoto's op straat liggen. Vooral een echo die de zangeres liet maken toen ze vijf maanden zwanger was van zoontje Angelo had Adele liever privé gehouden, schrijft boulevardkrant The Sun zondag.

Ook foto's uit Adeles jeugd, van baby Angelo en van feestjes lekten uit. De kiekjes zouden gestolen zijn uit de mailbox van de vriend van de zangeres, Simon Konecki. Vervolgens werden ze via Facebook gedeeld door een aantal 'superfans', een van hen nam contact op met het management van Adele.

"Het zijn echt privéfoto's en die zouden niet zo gedeeld moeten worden", zei de fan die aan de bel trok tegen The Sun. "Ik was geschokt en boos toen ik de foto's zag. Ik vind het verschrikkelijk dat haar zogenaamde fans ze rondstuurden en vond dat het moest stoppen. Ze zijn te privé, zeker de echo en de foto die Adele maakte toen ze zwanger was."

Toen Adele door haar management op de hoogte werd gebracht van het lek, was ze 'boos en van streek'. "Ze liet haar team er direct mee aan de slag gaan", weet een ingewijde. "Dit is precies wat Adele tegenstaat aan bekend zijn."

'Adele woedend na uitlekken privéfoto's'
'Adele woedend na uitlekken privéfoto's' (Foto: BuzzE)

Kerkhove naar finale in Irapuato, Van Rijthoven uitgeschakeld

Tennisster Lesley Kerkhove heeft zaterdag de finale bereikt van het ITF-25k+H toernooi van Irapuato. In Mexico versloeg ze in de halve finale de Bulgaarse Elitse Kostova met 7-5 en 6-3. Voor Tim van Rijthoven zit zijn prachtweek in Drummondville er op. Hij verloor van Edward Corrie. 

Kerkhove begon voortvarend aan de eerste set en liep via twee breaks uit naar 4-1. Ze zag Kostova nog wel de twee breaks ongedaan maken en op 5-5 langszij komen. De Zeeuwse ging vervolgens voor de vierde keer door de service van Kostova heen en serveerde daarna wel uit.

De tweede set was niet van een hoog niveau, maar Kerkhove sloeg toe op de juiste momenten en trok de tweede set met 6-3 naar zich toe. In de finale treft ze de Canadese qualifier Francoise Abanda. De negentienjarige nummer 346 van de wereld klopte op haar beurt de 18-jarige Britse Gabriella Taylor (WTA-661), eveneens een qualifier: 3-6, 6-3 en 6-2.

Van Rijthoven, die deze week debuteerde op het challengerniveau, kende een topweek door de halve finale te bereiken. Dit bleek echter het eindtation. Corrie bleek met 6-3 en 6-4 te sterk voor Van Rijthoven. De achttienjarige geboren Roosendaler zal komende week wel een flinke sprong maken op de wereldranglijst. Hij staat nu op plek 577 en zal volgende week debuteren in de top 400. 

Verdrag schrikt vluchtelingen nog niet af

Het vluchtelingenverdrag tussen de Europese Unie en Turkije, dat zondag van kracht is geworden, weerhoudt migranten er niet van te proberen Griekenland te bereiken. Volgens de autoriteiten in de hoofdstad Athene wisten in de nacht van zaterdag op zondag 875 mensen een van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee te bereiken.

Zaterdag kwamen er 1498 mensen op de Griekse eilanden aan.

Het verdrag voorziet erin dat alle vluchtelingen die vanaf zondag illegaal in Griekenland aankomen, vanaf begin april naar Turkije kunnen worden teruggebracht. Alleen degenen die kunnen bewijzen dat ze in Turkije zullen worden vervolgd, mogen blijven.

Verdrag schrikt vluchtelingen nog niet af
Verdrag schrikt vluchtelingen nog niet af (Foto: ANP)

FlyDubai betaalt 18 mille voor iedere dode

De luchtvaartmaatschappij FlyDubai betaalt de familie van ieder slachtoffer van de vluchtramp van zaterdag omgerekend circa 18.000 euro. Dat heeft de maatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten zondag meegedeeld.

Een Boeing 737-800 van FlyDubai stortte zaterdag tijdens de landing neer bij Rostov aan de Don, in Zuid-Rusland. Alle 62 inzittenden van het toestel kwamen om het leven, 55 passagiers en zeven bemanningsleden. Het geld voor de nabestaanden is bedoeld "om de directe financiële kosten te dekken", zo liet het bedrijf weten.

De oorzaak van de vliegramp is nog niet bekend. Het was slecht weer en de Russische luchtvaartautoriteiten houden het op een menselijke fout of een technisch mankement. Een aanslag werd vrijwel meteen uitgesloten.

FlyDubai betaalt 18 mille voor iedere dode
FlyDubai betaalt 18 mille voor iedere dode (Foto: ANP)

Inbreker met 200 km/u over vluchtstrook

De politie in Friesland heeft zaterdagavond de achtervolging van een mogelijke inbreker moeten staken, omdat hij met meer dan 200 kilometer per uur over de vluchtstrook wegscheurde. Dat zorgde voor zo'n onveilige situatie, dat de politie besloot de auto niet langer te achtervolgen.

Er kwam zaterdagavond een melding binnen dat er in auto's werd ingebroken bij het Abe Lenstra Stadion. De inbreker ging er vandoor in een auto en werd even later in het centrum van Leeuwarden opnieuw gezien. Agenten zetten de achtervolging in en via de Overijsselsestraatweg in Goutum reden ze over de A32 richting Heerenveen. Bij Akkrum werd met behulp van collega's geprobeerd de auto langs de kant van de weg te zetten, maar daarop ging de verdachte er met zeer hoge snelheid vandoor over de vluchtstrook.

Het onderzoek naar de auto en de identiteit van de bestuurder wordt voortgezet, laat de politie zondag weten.

Inbreker met 200 km/u over vluchtstrook
Inbreker met 200 km/u over vluchtstrook (Foto: ANP)

Skiër Myhrer kan na jaren weer juichen

Alpineskiër André Myhrer heeft voor het eerst sinds november 2012 weer eens een World Cup-wedstrijd gewonnen. Tijdens het laatste weekeinde van het seizoen, in het Zwitserse St Moritz, was de Zweed de beste op de slalom. 

Na de eerste run stond het veld nog ongelooflijk dicht bij elkaar. De Zwitser Daniel Yule kreeg de handen van het thuispubliek op elkaar met een sensationele run die goed was voor de eerste plek. De Oostenrijker Marco Schwarz gaf echter slechts 0,01 seconde toe, terwijl Sebastian Foss-Solevaag uit Noorwegen op 0,04 seconden de verrassende top-3 completeerde. Myhrer stond op 0,20 seconden op de vierde plek, gevolgd door Marcel Hirscher (+0,32) en Felix Neureuther (+0,39).

De Fransman Julien Lizeroux maakte in run twee een fikse sprong door van de elfde plek op te schuiven naar plaats vier. Hirscher was de eerste die de Fransman versloeg, waarna hij zelf door Myhrer overtroffen werd met 0,14 seconden. Foss-Solevaag hield zijn derde plek vast, want Schwarz (gedeeld vierde met Lizeroux) viel van het podium. Yule stelde teleur en viel terug naar de elfde plaats. 

De Noor Henrik Kristoffersen had de World Cup op de slalom al gewonnen, maar werd in St Moritz geteisterd door een stevig griepje. Hij kwam uiteindelijk niet verder dan de negentiende plaats. 

Kiezer beslist pas over stem op dag referendum

De meeste kiesgerechtigden beslissen pas op 6 april of zij die dag gaan stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Op basis van de ervaringen uit het verleden is op te maken dat 24 procent zeker zal komen bij het referendum. Een opkomst tussen deze 24 procent en de 37 procent van het Europese Parlement lijkt het meest waarschijnlijk, blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De kans is erg groot dat de 'nee-stemmers' de overhand hebben, aldus de peiling. De meesten zijn van plan tegen te stemmen. Twee derde van de ondervraagden - ongeacht de (politieke) voorkeur - denkt overigens dat de regering de uitslag van het referendum niet zal overnemen.

Voor het referendum is een minimale opkomst van 30 procent noodzakelijk om het geldig te laten verklaren. Omdat het een raadgevend referendum is, hoeft de regering de uitkomst echter niet over te nemen.

Kiezer beslist pas over stem op dag zelf
Kiezer beslist pas over stem op dag referendum (Foto: ANP)

Vader zet huis in brand, dochters gered

De politie heeft zondagochtend de bewoner van een huis aan de Prins Bernhardlaan in Best aangehouden omdat hij daar in de nacht brand zou hebben gesticht. Twee dochters, van 8 en 15 jaar, waren in het huis aanwezig toen de brand uitbrak. De buurman wist ze op tijd uit het brandende huis te redden.

De meisjes en buurman zijn naar een ziekenhuis gebracht met ademhalingsmoeilijkheden. De buurman raakte ook nog gewond aan zijn been toen hij de dochters redde. De vader raakte niet gewond, hij zit vast, meldde de politie.

De brand brak midden in de nacht uit, de buurman sloeg om 4.50 uur alarm bij de brandweer.

Vader zet huis in brand, dochters gered
Vader zet huis in brand, dochters gered (Foto: ANP)

Verstappen over openingsrace

Max Verstappen is niet bepaald blij met het verloop van de eerste race van het formule 1-seizoen. De Nederlander van Toro Rosso sloot de Grand Prix van Australië zondag af als tiende, terwijl hij van de vijfde startplek was vertrokken.

"De start ging goed, de eerste stint ging goed..daar heb ik niks over te klagen. Daarna ging echter alles mis", vatte Verstappen de race samen. De tweede pitstop liep in het honderd voor de Nederlander en door het matige optreden van het team daar viel hij meerdere plekken terug. "Carlos ging ineens eerder dan ik naar binnen, dat was een misverstand", klonk het politiek correct. "Toen ik naar binnen kwam stonden de banden nog niet klaar en alles en van daaruit was het allemaal heel lastig."

Zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz, waar Verstappen rondenlang achter reed, kreeg via de boordradio te horen dat hij haast moest maken met het inhalen van Jolyon Palmer of anders zijn plek aan Verstappen af moest staan. "Ja, ik was de hele race sneller dan Carlos. Dat is ook tegen hem gezegd, maar daar is niks mee gedaan, dus ik weet genoeg." De Nederlander eindigde de race dus op plek tien en dat betekent dat hij één punt bij mag schrijven. "Dat puntje maakt me echt geen zak uit", aldus zijn duidelijke reactie. 

Onstuimig weer met Pasen

De komende week gaan we van grijs weer met motregen naar onstuimige buien en harde wind. Het weer tijdens de paasdagen belooft weinig goeds, meldt Weeronline zondag.

De komende dagen heeft Nederland te maken met veel wolkenvelden vanaf de Noordzee. Daarbij valt wat regen of motregen. De temperatuur is redelijk zacht, zo rond de 10 tot 12 graden, is de voorspelling komende week. Vanaf donderdag wordt de kans op regen groter en waarschijnlijk vrijdag gaan grootschalige regengebieden passeren. De wind neemt dan ook toe tot vrij krachtig en aan de kust zelfs hard met mogelijk zware windstoten.

Onstuimig weer met Pasen
Onstuimig weer met Pasen (Foto: ANP)

Man kaapt bus voor kopje koffie

Een 31-jarige man heeft in de Canadese stad Toronto 's nacht een stadsbus gekaapt. Hij liet de chauffeur onder bedreiging van een mes naar een vestiging van Tom Hortons rijden, een keten waar koffie en donuts de belangrijkste producten zijn.

Eenmaal in de zaak belde de man zelf het alarmnummer van de politie met de mededeling dat hij misschien te veel drugs had gebruikt. De politie wist de kaper vlot uit de vestiging van Tom Hortons te loodsen, waar nog diverse mensen aanwezig waren. Hij werd gearresteerd en wordt onder meer beschuldigd van verboden wapenbezit, het kapen van een voertuig en bedreiging, aldus de Canadese zender CBC.

Man kaapt bus voor kopje koffie
Man kaapt bus voor kopje koffie (Foto: ANP)

Amerikaans hotelconcern terug op Cuba

Aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Cuba heeft hotelconcern Starwood een akkoord gesloten over het exploiteren van twee hotels in de hoofdstad Havana. Daar wordt mogelijk nog een derde hotel aan toegevoegd.

Het is voor het eerst sinds de revolutie in 1959 dat een groot Amerikaans bedrijf wordt toegestaan in Cuba te investeren. Met de overeenkomst zijn ettelijke miljoenen dollars gemoeid. Om welk bedrag het precies gaat, wilde Jorge Giannattasio, namens het hotelconcern belast met de Latijns-Amerikaanse markt, niet prijsgeven. Wel zei hij dat hij speciale toestemming had gekregen van het Amerikaanse ministerie van Financiën. De US Treasury verbood wegens het internationale embargo elke geldstroom naar Cuba.

Pronkstuk voor de hotelketen wordt het bekende en monumentale Hotel Inglaterra in het hart van Havana. Dit hotel wordt gerenoveerd en onder het merk The Luxury Collection gebracht, het topmerk van Starwood.

Amerikaans hotelconcern terug op Cuba
Amerikaans hotelconcern terug op Cuba (Foto: ANP)

Zeven doden bij crash met zakenvliegtuig

Door een crash met een klein vliegtuig in een noordelijke voorstad van Sao Paulo zijn zaterdagmiddag (lokale tijd) zeven mensen om het leven gekomen. Tot de slachtoffers behoort de voormalige president-directeur van het mijnbouwbedrijf Vale, Roger Agnelli, zijn vrouw en zijn twee kinderen alsmede de piloot van het toestel.

Agnelli, een voormalig bankier en investeerder, was eigenaar van het zakenvliegtuig. Hij was een internationaal vermaard zakenman.

Het toestel verongelukte kort na de start vanaf het vliegveld Campo de Marte in het noorden van Sao Paulo, bevestigde luchtvaartautoriteit Infraero.

Flatgebouw
De CA-9 turboprop van fabrikant Comp Air stortte neer bij twee gebouwen. Een van de bewoners van een flatgebouw raakte gewond, de overige bewoners konden veilig worden geëvacueerd.

Agnelli gold als bekend zakenman in Brazilië die het mijnbouwbedrijf Vale uitbouwde tot de grootste ijzerertsproducent ter wereld. In een vergelijking van de beste ceo's ter wereld plaatste Harvard Business Review hem in 2013 op de vierde plaats, achter de toenmalige Apple-ceo Steve Jobs, Amazon's Jeff Bezos en Yun Jong-Yong van Samsung.

Zeven doden bij crash met zakenvliegtuig
Zeven doden bij crash met zakenvliegtuig (Foto: ANP)

Gratis treinreis met boekenweekgeschenk

Treinreizigers kunnen zondag weer gratis op pad met het boekenweekgeschenk. Op vertoon van het boek Broer van Esther Gerritsen aan de conducteur mogen ze zonder kaartje reizen.

Op het traject tussen Amsterdam Centraal, Haarlem en Den Haag Centraal hebben reizigers ook nog eens de kans de auteur van het boek tegen te komen. Gerritsen signeert exemplaren en lees voor uit het werk.

Het is de 15e keer dat hoofdsponsor NS op deze manier de jaarlijkse Boekenweek afsluit. Vorig jaar maakten ruim 200.000 reizigers gebruik van dit aanbod.

Zondag eindigt de 81ste editie van de Boekenweek. Het boekenweekgeschenk, met het thema 'Duitsland; was ich noch zu sagen hätte' was te krijgen bij besteding van minstens 12,50 euro aan Nederlandse boeken.

Gratis treinreis met boekenweekgeschenk
Gratis treinreis met boekenweekgeschenk (Foto: ANP)

Minder loon Chinese mijnwerkers na ontslag

Zes miljoen Chinese werknemers in de zwaar vervuilende kolenmijnen en staalindustrie moeten rekening houden met een overstap naar minder betaalde banen in de landbouw, de bosbouw en in de publieke sector.

De Chinese overheid trekt de komende jaren 100 miljard yuan (13,3 miljard euro) uit voor een herstructurering van de economie. Die ingreep moet de overproductie in de mijnbouw en in de hoogovens tegengaan, maar kost tevens miljoenen banen, zo verwachten provinciale bestuurders en arbeidsconsulenten.

Veel mijnwerkers vrezen een aanzienlijke inkomstendaling en denken moeilijk aan ander werk te kunnen komen. Hun gemiddeld jaarinkomen 2014 was 61.677 yuan (8465 euro). In andere sectoren liggen de lonen circa 40 procent lager, zeggen deskundigen.

"Een ander beroep leren is niet eenvoudig", aldus voormalig mijnwerker Ren Guizheng (54), voorheen werkzaam bij de Longmay Group, de grootste exploitant van kolenmijnen in de provincie Heilongjiang.

Minder loon Chinese mijnwerkers na ontslag
Minder loon Chinese mijnwerkers na ontslag (Foto: ANP)

Geen vertragingen meer voor Uncharted 4

Het lange wachten op Uncharted 4: A Thief's End komt bijna tot een einde. Met een oorspronkelijke release in 2015 is deze datum ondertussen verplaatst naar 10 mei. Dat wordt gelukkig wel gehaald, want Uncharted 4 is goud.

De ontwikkeling van de game is dus af en wordt ondertussen klaargemaakt voor de release. Denk aan het drukken van heel veel schijfjes. Bij Naughty Dog zijn ze blij met de afronding en Bruce Straley, één van de game directors, noemt het zelfs de mooiste game ooit gemaakt. We zijn benieuwd.

Uncharted 4 lanceert 10 mei exclusief voor PlayStation 4.

Firewatch half miljoen keer verkocht

Firewatch is een half miljoen keer verkocht. De game waarin je enige manier van communiceren een walkie-talkie is, is hiermee een groot succes. Sterker nog, publisher Panic had binnen één dag hun investering eruit gehaald.

Panic geeft aan dat het budget in vergelijking met andere games wellicht wat laag was, voor hun een grote investering vormde. Ze waren dan ook erg blij dat de game zo goed in de markt ligt. Panic: 'We zijn erg dankbaar. En opgelucht, maar vooral dankbaar.' Panic is nog bezig met het fixen van wat bugs en het verbeteren van de performance van de game.

Firewatch is beschikbaar voor pc en PlayStation 4. 

Firewatch

Eerste gameplay Pokémon Go getoond

Tijdens een SXSW Gaming Panel heeft CEO van Niantic John Hanke de eerste gameplay getoond van de mobiele titel Pokémon GO. We krijgen te zien wat de app toont van de wereld en hoe iemand een Ivysaur tegenkomt en deze probeert te vangen.

Het geheel is allemaal off-screen gefilmd, dus de kwaliteit laat een beetje te wensen over. Voor de mensen die hiernaar uitkijken zal het echter een verademing zijn dat we nu eindelijk weer wat te zien krijgen van de game. Niantic zou eerder op GDC aanwezig zijn meteen praatje, maar deze was helaas geannuleerd.

Het is wachten op meer informatie. We hopen dat het deze keer minder lang gaat duren.

Het is lente!

De komst van de lente verloopt alleen tergend langzaam. Dat komt door een extreem vroege start van de voorlente, afgelopen november en december al, en de lage temperaturen waar we nu mee te maken hebben.

Hierdoor komen beeldbepalende bomen zoals berk, eik en beuk naar verwachting pas eind april in blad. Ook de vlinders worden door de relatief lage temperaturen nog aardig in toom gehouden. Dat meldt De Natuurkalender van de Wageningen University zondag.

De komende week gaan we steeds meer bloeiende dotterbloemen, bosanemonen en pinksterbloemen zien, verwacht De Natuurkalender. Ook komt er de komende tijd meer jong groen aan struiken zoals de meidoorn, de hazelaar en de wilde lijsterbes.

Lente komt langzaam op gang
Lente komt langzaam op gang (Foto: ANP)

Twee doden bij brand woning in Winterswijk

Twee bewoners van een huis in Winterswijk zijn zaterdagnacht om het leven gekomen bij een uitslaande brand. Het gaat om een vader en een zoon, aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De derde aanwezige in de woning, de vrouw des huizes, kon het pand tijdig verlaten.

De brand ontstond rond half vier in een tussenwoning aan de Ligusterlaan in die plaats. Twee bewoners werden door de brandweer in zorgelijke toestand uit de woning gered en moesten langdurig worden gereanimeerd, alvorens zij konden worden overgebracht naar het ziekenhuis. Zij hadden veel rook ingeademd. Hulp mocht echter niet meer baten. De brand woedde in een slaapkamer. De brand was binnen een uur na het uitbreken onder controle.

F1: Uitslag Grand Prix van Australië

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. De Mercedes-coureur bleef in Melbourne zijn teamgenoot Lewis Hamilton en Ferrari-coureur Sebastian Vettel voor. Vettel lag lang aan de leiding na een slechte start van de Mercedessen, maar moest deze na een code rood uiteindelijk alsnog afgeven.

Max Verstappen kende een frustrerende race. Na een goede start en een vierde plaats, hielp de code rood na een crash van Alonso en Gutierrez hem niet. Daarna had hij ook nog een slechte pitstop en lag rondenlang achter zijn teamgenoot Sainz, die hij in de  slotfase ook nog eens raakt en hij daardoor spinde. Uiteindelijk was de tiende plaats en één WK punt het resultaat voor de Nederlander.

Nico Rosberg wint Grand Prix van Australië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Nico Rosberg wint Grand Prix van Australië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Na een extra opwarmrondje door een stil- en uitgevallen Kvyat, hadden de Mercedes-coureurs een slechte start. Pole sitter Hamilton zakte naar plek zes, terwijl Rosberg op de derde plek terecht kwam. Vettel pakte de leiding voor zijn teamgenoot Raikkonen en Verstappen steeg naar de vierde plek. De Nederlander wist daar ook te blijven tot aan de eerste pitstop, want Hamilton had nadat hij was teruggekomen naar plek vijf geen antwoord op de snelheid van de Toro Rosso met een (oude) Ferrari-motor.

Voor Hamilton betekende dit dat hij zijn strategie moest aanpassen en ging bij de pitstop als enige naar de hardste band. Verstappen viel bij zijn stop terug naar plek vijf, achter Ricciardo die een goede race snelheid had. De verschillen werden na achttien ronden volledig teniet gedaan nadat Fernando Alonso een zware crash kende. Hij raakte vol de achterkant van de Haas van Gutierrez en kwam na twee koprollen stil te staan in de bandenstapels. De McLaren-coureur kon gelukkig snel uitstappen, maar door de vele brokstukken op de baan kregen we wel een rode vlag.

Na een oponthoud van een klein half uur kon de race weer hervat worden met Vettel op de zachte band aan de leiding, gevolgd door Rosberg en Raikkonen, die echter al snel daarna zich met een brandende Ferrari in de pits meldde en als vierde uitvaller genoteerd kon worden.

Het was een tijdje status quo vooraan, totdat bij Toro Rosso’s al vroeg hun tweede stop moesten maken. Bij Verstappen gaf dat problemen bij zijn linker voorband en viel daardoor terug tot achter zijn teamgenoot Sainz. Het gaf Hamilton de kans het gaspedaal in te trappen, om zo nog richting het podium te kunnen gaan. Helemaal vooraan nam Rosberg de koppositie  over van Vettel, die 21 ronden voor het einde zijn laatste stop maakte.

Ondertussen zaten zowel Sainz als Verstappen vast achter de Renault van Palmer, dit tot grote ergernis van Verstappen die graag Sainz voorbij wilde om een aanval te plaatsen op Palmer. Na velen ronden van ergernis wist de Spanjaard eindelijk Palmer te passeren en een rechte stuk later was ook Verstappen hem voorbij en, belangrijker, weer terug in de punten. De Toro Rosso’s waren door de tweede stop tot het middenveld teruggezakt en probeerden in de laatste vijftien ronden nog verder naar voren te komen. Maar plek zes leek het maximaal haalbare te gaan worden.

Vooraan was een ontketende Hamilton gestegen naar plaats twee, door op snelheid Ricciardo te passeren. Dit gebeurde echter op tien seconden achter Rosberg en achter hem kwam Vettel op versere banden ook dichterbij.  Hij kwam tot op de staart van Hamilton, maar een verremming zorgde ervoor dat een derde plaats het maximaal haalbare was voor Vettel.

Sainz en Verstappen wisten in de slotfase nog wel aan te sluiten bij het groepje om plaats zes, maar verdere winst in positie zat er niet meer in. Toen beide Toro Rosso-coureurs zich verremden raakte Verstappen de Spanjaard zelfs en spinde, maar kon wel gewoon verder en reed naar plek tien.

Vooraan bleef Rosberg zonder problemen en boekte zijn vijftiende zege  in de Formule 1. Het podium werd gecompleteerd door Hamilton en Vettel. De overige punten waren voor Ricciardo, Massa, Grosjean, Hulkenberg, Bottas, Sainz en dus Verstappen. Voor Grosjean betekende de zesde plek een mooie start voor het nieuwe Haas F1 team. '

Uitslag Grand Prix van Australië

Pos.  Coureur Team Tijd
1.   N. Rosberg Mercedes 1:48:15.565
2.   L. Hamilton Mercedes +8.606
3.   S. Vettel Ferrari +9.643
4.   D. Ricciardo Red Bull +34.330
5.   F. Massa Williams +58.979
6.   R. Grosjean Haas +1:12.081
7.   N. Hulkenberg Force India +1:14.199
8.   V. Bottas Williams +1:15.153
9.   C. Sainz Jr. Toro Rosso +1:15.680
10.   M. Verstappen Toro Rosso +1:16.833
11.   J. Palmer Renault +1:23.399
12.   K. Magnussen Renault +1:25.606
13.   S. Perez Force India +1:31.699
14.   J. Button McLaren + 1 ronde
15.   F. Nasr Sauber + 1 ronde
16.   P. Wehrlein Manor + 1 ronde
DNF  M. Ericsson Sauber -
DNF  K. Raikkonen Ferrari -
DNF  R. Haryanto Manor -
DNF  F. Alonso McLaren -
DNF  E. Gutiérrez Haas -
DNS  D. Kvyat Red Bull -

Nieuwe proef Arriva tegen busovervallen

Arriva begint over anderhalve week in Zuid-Holland en de Achterhoek met een proef met een ticketverkoopmachine in de bus. Het vervoersbedrijf hoopt zo overvallen op bussen verder te ontmoedigen. Vrijdag werden in Brabant weer twee buschauffeurs van hun geldlades beroofd.

Bij de automaat, die in het buitenland al bestaat, kan worden gepind én met de OV-chipkaart worden afgerekend. Het vervoersbedrijf ziet voor hun veiligheid het liefst zo min mogelijk geld bij de chauffeurs. Helemaal geen cash kan niet, omdat geld een wettig betaalmiddel is.

"Wij vinden de overvallen onacceptabel en gaan binnenkort weer in overleg met alle betrokken partijen, zoals onze chauffeurs, de betrokken plaatselijke overheden en consumentenorganisaties, om het probleem verder terug te dringen", zei de baas van Arriva Nederland, Anne Hettinga.

Nieuwe proef Arriva tegen busovervallen
Nieuwe proef Arriva tegen busovervallen (Foto: ANP)

Zeer zware crash in Grand Prix Australië

De eerste race van het formule 1-seizoen is zondag opgeschrikt door een snoeiharde crash van Fernando Alonso. In de achttiende ronde van de Grand Prix van Australië op Albert Park ging het voor de Spanjaard helemaal fout.

De McLaren-coureur reed achterop de Haas van Esteban Gutierrez, waarna hij schuin tegen de muur knalde. Vervolgens gleed Alonso de grindbak in, waarna hij door de lucht tolde en tegen de muur belandde. Wonder boven wonder kroop de Spanjaard na krap een minuut al uit zijn ondersteboven staande bolide - ietwat beduusd, maar ogenschijnlijk zonder grote lichamelijke problemen. Dit mede tot opluchting van Gutierrez, die uit zijn auto stapte en als eerste keek hoe het met Alonso ging. 

De race werd met een rode vlag stilgelegd en zal om 06.55 uur weer hervat worden.

(Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: bewolking en motregen

Vandaag wordt het weer een koel dagje, met in het noorden en oosten van het land kans op motregen. Het is overwegend bewolkt en de wind komt uit het noordwesten en is boven land vrij matig, aan de noordwestkust vrij krachtig.  

Zon op 06:41
Zon onder 18:54

Ingestuurd door bondage, gemaakt op weg naar huis. 

Zonsondergang nabij Rolde  (Foto: bondage)

Zonsondergang nabij Rolde (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1916 Albert Einstein presenteerde zijn algemene relativiteitstheorie
 1852 Het boek De Hut van Oom Tom werd gepubliceerd. 
 1815

Napoleon Bonaparte keerde terug in Parijs na zijn ontsnapping van Elba

 1602 De VOC werd opgericht. 
 1890 Otto van Bismarck werd ontslagen als Duits Rijkskanselier. 


De relativiteitstheorie

Vierde dode door ebola in Guinee

Door een nieuwe besmetting met het ebolavirus is zaterdag (lokale tijd) in Guinee een vierde slachtoffer overleden. Het gaat om een jong meisje dat overleed in een ziekenhuis in Nzérékoré, dat gespecialiseerd is in de behandeling van ebola. De stad met ruim 100.000 inwoners ligt dichtbij de grens met Liberia.

In het West-Afrikaanse Guinee overleden sinds 2013 circa 2500 inwoners aan ebola. In december werd het land door wereldgezondheidsorganisatie WHO echter ebolavrij verklaard.

In het gebied waar de besmettingen zijn ontdekt, is vaccin aangekomen om te worden uitgedeeld. In maart overleden al drie mensen in het land, dat samen met buurlanden Sierra Leone en Liberia zwaar werd getroffen door ebola. De afgelopen twee jaar kostte de ziekte ruim 11.300 mensen het leven in genoemde landen.

Volgens de WHO kan de epidemie opnieuw de kop opsteken, omdat overlevenden het virus nog met zich mee kunnen dragen.

Vierde dode door ebola in Guinee
Vierde dode door ebola in Guinee (Foto: ANP)

'Cosmopolitische Antifascisten' protesteren tegen Trump

Demonstraties tegen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zijn zaterdag in New York en Phoenix (Arizona) grotendeels vreedzaam verlopen. In New York protesteerden de zogeheten 'Cosmopolitan Antifascists' tegen de multimiljardiar.

De afgelopen dagen kwam het een aantal malen tot botsingen tussen voor- en tegenstanders van Trump, maar zaterdag bleef het bij enkele aanhoudingen. In Phoenix moest een bijeenkomst vanwege een demonstratie kort worden uitgesteld, en in Arizona blokkeerden tientallen mensen een uur lang een snelweg.

In New York waren honderden mensen op de been na een oproep van de organisatie 'Cosmopolitan Antifascists'. Hun protest ging onder meer over de houding van Trump ten opzichte van homoseksuelen.

Trump is voorstander van het zogenaamde traditionele huwelijk, tussen man en vrouw. Nadat het Amerikaanse hooggerechtshof medio vorig jaar oordeelde dat het homohuwelijk grondwettelijke bescherming geniet, noemde Trump de uitspraak teleurstellend. Hij plaatste vraagtekens bij het oordeel van de door George W. Bush voorgedragen rechter John Roberts.

Lorenzo start MotoGP-seizoen van poleposition

Jorge Lorenzo zal de eerste race van het nieuwe MotoGP-seizoen van poleposition vertrekken. De Spaanse Yamaharijder kwam op het Losail International Circuit tot een tijd van 1:54.543 minuten, goed voor de 36e pole voor Lorenzo.

Naast de wereldkampioen staat zijn landgenoot Marc Marquez, die op zijn Honda 0,091 seconden toegaf. De derde plek op de eerste startrij wordt verrassend ingevuld door Maverick Viñales. De Spaanse Suzukirijder eindigde vlak achter Marquez op 0,095 tellen van Lorenzo. Waar de eerste startrij geheel Spaans is, is de tweede juist compleet Italiaans. Andrea Iannone reed zijn Ducati naar de vierde tijd, voor de Yamaha van Valentino Rossi en Iannone's teamgenoot Andrea Dovizioso. 

Klein detail: ook de derde en vierde startrijen bestaan uit één nationaliteit. Dani Pedrosa, Hector Barbera en Pol Espargaro bezetten namens Spanje de derde rij, terwijl de Britten Cal Crutchlow, Bradley Smith en Scott Redding rij vier voor hun rekening nemen.

De poleposition in de Moto2 was de Duitser Jonas Folger. Hij troefde de Brit Sam Lowes en de Spanjaard Alex Rins af. 

WK-zilver op 60 meter voor Schippers

Dafne Schippers heeft op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Amerikaanse Portland zilver veroverd op de 60 meter. In de finale moest de Nederlandse zich gewonnen geven tegenover de Amerikaanse Barbara Pierre, die samen met Schippers de snelste vrouw ter wereld is dit seizoen.

Schippers kende in de finale geen al te beste start, waarna er simpelweg geen tijd meer was om het verschil goed te maken. Ze kwam nog wel dichtbij, want Pierre eindigde met 7,02 seconden 0,02 tellen voor de Nederlandse.

Brons was er voor de Jamaicaanse Elaine Thompson, die na 7,06 seconden over de finish kwam. Voor Nederland betekent het dat Nelli Cooman vooralsnog de enige wereldkampioene op de 60 meter blijft: zij won goud in 1987 en 1989.

Noorse skivliegers verslaan Slovenië in hol van de leeuw

Noorwegen heeft tijdens de World Cup-finale van de schansspringers in het Sloveense Planica de landenwedstrijd gewonnen. Op de legendarische Letalnica-vliegschans versloeg het team de thuisploeg, met wereldkampioen skivliegen Peter Prevc. Ter verduidelijk: skivliegen is geen andere naam voor schansspringen, maar de naam voor wedstrijden van de allergrootste schansen ter wereld, zoals die in Planica.

Bij Noorwegen maakten vooral Anders Fannemel en Kenneth Gangnes grote indruk met hun beide vluchten. Johann André Forfang viel vooral in de eerste ronde flink tegen en Daniel André Tande sprong redelijk, wat genoeg was voor de Noorse zege. Bij Slovenië was het vooral een misser van Robert Kranjec en een minder optreden van 'zwakste schakel' Anze Semenic die de ploeg de das om deed. Jurij Tepes en vooral Prevc hielpen het team alsnog naar de tweede plaats, voor Oostenrijk. 

Zondagochtend staat de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, een individuele, op het programma. Om 10.00 uur gaat dan de eerste ronde van start.

Nieuwe kwalificatie F1 alweer geschrapt

Het nieuwe kwalificatiesysteem in de Formule 1 is niet bepaald een lang leven beschoren. Het knockoutsysteem maakte zaterdag in Australië haar debuut, maar er kwam gelijk al forse kritiek op het systeem. Het grootste deel van de kwalificatie leek toch zeker interessant, maar in de laatste vijf minuten van de laatste sessie gebeurde er niks meer. 

Alle teambazen zijn in Melbourne voorafgaand aan de Grand Prix van Australië bij elkaar gekomen voor een spoedoverleg. Ze zouden er vervolgens unaniem voor gestemd hebben het nieuwe systeem geen tweede kans te gunnen en het direct af te schieten. "Vanaf Bahrein gaan we weer terug naar het oude systeem", aldus Mercedes-teambaas Toto Wolff. "Het moet door de formule 1-commissie nog wel officieel goedgekeurd worden, maar ik ben benieuwd wie zijn hand in de lucht steekt voor het systeem van gisteren...het zou in de komende dagen wel beslist moeten worden."

Er werd eveneens overlegd over het behouden van het knockoutsysteem voor de eerste twee sessies, waarna de laatste sessie vrij zou kunnen zijn. "Een aantal teams dachten dat dat de boel wat op zou kunnen schudden, maar uiteindelijk won het gezond verstand", verklaart Wolff, zonder uit te leggen waarom het knockoutsysteem ook voor de eerste twee sessies schijnbaar niet interessant genoeg was. "We gaan nu terug naar iets dat we tenminste snappen. Het zou wel gek zijn als we weer iets nieuws bedenken en volgende keer vinden we het weer niks aan."

Italianen redden ruim 900 asielzoekers op zee

Meer dan 900 vluchtelingen en migranten zijn zaterdag gered door de Italiaanse kustwacht en Europese grenswachten. Dat gebeurde tijdens vier verschillende operaties in de Straat van Sicilië, de zeestraat die Sicilië scheidt van Afrika. Op een van de schepen was iemand overleden.

420 mensen zaten zaterdag op een schip dat werd gered door Eunavfor Med, een marineoperatie speciaal door de Europese Unie in het leven geroepen om de smokkel van vluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te gaan. Ook de Europese grenswacht Frontex pikte mensen op van een schip, dat waren er 112. De Italiaanse kustwacht redde twee andere boten met gezamenlijk 378 migranten.

Sinds de start van de vluchtelingenstroom vorig jaar zijn nu meer dan 1,2 miljoen mensen naar Europa gekomen, de meesten afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten.

De Straat van Sicilië scheidt Italië van het relatief veilige Tunesië. Ondanks dat de actie mensensmokkel moet ontmoedigen, is onduidelijk of de geredde mensen terug naar Tunesië zijn gestuurd of naar Italië zijn vervoerd. Het laatste is waarschijnlijker, en volgens critici zou dit mensensmokkel juist aanmoedigen. Het is bekend dat smokkelaars er vaak op rekenen dat mensen zullen worden gered, en dit kan er toe leiden dat juist minder zeewaardige boten worden gebruikt.   

Italianen redden ruim 900 bootmigranten
Italianen redden ruim 900 asielzoekers op zee (Foto: ANP)

Hassan wint eerste Nederlandse wereldtitel in Portland

Sifan Hassan heeft tijdens het WK indooratletiek in Portland de wereldtitel gepakt op de 1500 meter. De in Ethiopië geboren Nederlandse pakte na het outdoorbrons van vorig jaar zo haar eerste mondiale titel. 

Zoals altijd begon Hassan ook in de finale weer achteraan het veld, waarna ze gedurende de wedstrijd langzaam naar voren schoof. Dat deed ze samen met het Ethiopische duo Gudaf Tsegay en Dawit Seyaum, die haar grootste concurrenten bleken te zijn.

Enkele ronden voor het einde nam Hassan de leiding, maar vooral Seyaum gaf flink tegenstand aan de Nederlandse. Die wist haar echter van zich af te houden, waarna Hassan met 4:04.96 zegevierde. Seyaum pakte voor landgenote Tsegay het zilver, terwijl de derde Ethiopische, Axumawit Embaye, na het zilver van twee jaar geleden op plek vier eindigde. 

Sifan Hassan wint goud bij WK indoor (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Sifan Hassan wint goud bij WK indoor (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Hinkstapspringster springt 5 keer fout, maar wint goud

Hinkstapspringster Yulimar Rojas heeft op het wereldkampioenschap indoor in Portland het goud gewonnen. De pas 20-jarige Venezolaanse zorgde voor de eerste WK-medaille ooit voor haar land.

Rojas begon met een ongeldige sprong, waarna ze 14,41 meter liet noteren. De volgende vier sprongen waren ook allemaal ongeldig en dus bleek één geldige sprong genoeg voor het goud voor Rojas. Kristin Gierisch uit Duitsland veroverde met 14,30 meter het zilver, voor Paraskevi Papahristou. Met 14,15 meter was er nog net brons voor de Griekse, die vanwege racistische uitingen uit het olympische team van 2012 werd gegooid. 

Bij de mannen ging het goud naar de Chinees Dong Bin. Drie van zijn zes pogingen waren verder dan die van de nummer twee, maar de sprong naar 17,33 meter was de afstand die goed bleek voor goud. De pas 19-jarige Duitser Max Hess sprong met 17,14 meter naar een persoonlijk record en WK-zilver. Benjamin Compaoré uit Frankrijk ging met 17,09 meter naar huis met het brons. 

Michael Jacksons aap krijgt animatiefilm

Bubbles, de chimpansee van Michael Jackson, krijgt zijn eigen animatiefilm. De stop-motionfilm gaat over het leven van het beest met de King of Pop, meldt Deadline.

De film Bubbles vertelt het verhaal van Jacksons opmerkelijke leven vanuit het perspectief van de chimpansee. De zanger adopteerde het dier in 1983. Twintig jaar later moest Bubbles naar een apenreservaat in Florida omdat hij te agressief werd.

Volgens Deadline is het scenario 'een zeer inventieve manier' om een film over Jackson te maken zonder dat toestemming nodig is van de nabestaanden van de in 2009 overleden zanger.

Michael Jacksons aap krijgt animatiefilm
Michael Jacksons aap krijgt animatiefilm (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.