FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 maart 2016

CL: Uitslag Atletico Madrid - PSV

Voor PSV zit het Champions League avontuur erop. Na zich kranig te hebben geweerd moesten penalties de uitkomst bieden. Narsingh werd uiteindelijk de schlemiel.

Dat het een zware wedstrijd zou gaan worden voor PSV, stond buiten kijf. Atlético Madrid was de laatste weken in goede vorm, waardoor Philip Cocu zijn ploeg in de verdedigende stellingen bracht. Met een 5-3-2 formatie hoopte de oefenmeester de Madrilenen lang van zich af te houden. Diego Simeone antwoordde daarentegen met een aanvallendere 4-4-2 formatie, waardoor het zonder meer een enerverende wedstrijd zou worden.
Vanwege de verdedigende opstelling nam Atlético zoals verwacht het initiatief in eigen huis. De openingsfase was rommelig waardoor beide ploegen weinig kansen kregen. De beste kans in de eerste twintig minuten kwam van de voet van Antoine Griezmann. Van zo'n elf meter kon de Fransman op doel schieten, maar net als in Eindhoven lag Jeroen Zoet in de weg met een goede redding.

Na een half uur spelen kreeg PSV de eerste serieuze kans. Door goed werk van Luuk de Jong kreeg Marco van Ginkel de bal op de rechervleugel, die Jurgen Locadia probeerde te bereiken. Jan Oblak was echter niet voor één gat te vangen en kwam goed uit zijn goal waardoor de voorzet weggewerkt werd. Atlético had weliswaar minder balbezit dan de Eindhovenaren in de eerste helft, maar tot kansen leidde dit niet voor de ploeg van Cocu. In de slotfase van de eesrte helft voerde de ploeg van Diego Simeone de druk wat op, maar de speldenprikjes boden geen problemen voor Jeroen Zoet en zjin verdedigende linie. Er werd daarom met een stand van 0-0 gerust.

Doordat Atlético nog altijd niet had weten te scoren begon Simeone hem steeds meer te knijpen. Één doelpunt zou hoogstwaarschijnlijk genoeg zijn voor PSV, gegeven dat Atlético er dan twee zou moeten maken. Jürgen Locadia gaf de Argentijnse oefenmeester daarom een hartverzakking na een kwartier spelen in de tweede helft. Andrès Guardado vond de spits aan de linker kant van de zestien. Locadia mikte bekeken naar de verre hoek en trof de paal. Luuk de Jong kon de rebound inkoppen, maar schamptje de bal waardoor het met een sisser afliep voor de thuisploeg.

Atlético bleef echter aandringen en kreeg legio kansen op de openingstreffer. Echter was de sterk keepende Jeroen Zoet iedere keer de sta in de weg. Net als in Eindhoven keepte de sluitpost wederom een dijk van een wedstrijd, en weerhield hij met name van Fernando Torres veelvuldig van scoren. Negentig minuten konden echter geen winnaar uit de bus brengen, waardoor er een verlenging nodig was.

Beide ploegen waren moe gestreden, waardoor ook de verlenging niet doorslaggevend was. In een zenuwslopende strafschoppenreeks bleek uiteindelijk Atlético Madrid de kalmere ploeg. Luciano Narsingh schoot de achtste penalty op de lat, waarna Juanfran zijn penalty wel verzilverde. Ondanks dat het doek helaas viel voor PSV, kan het met opgeheven hoofd het miljoenenbal verlaten.


Luciano Narsingh is zwaar teleurgesteld na zijn gemiste penalty en wordt getroost door Stijn Schaars en Jorrit Hendrix (Pro Shots / Joep Leenen)

Toename dreiging cyberspionage tegen Defensie

Defensie wordt steeds vaker het slachtoffer van digitale spionage. "Deze dreiging neemt in omvang toe, wordt steeds agressiever en geavanceerder en is vanuit het perspectief van de aanvaller ongeëvenaard succesvol", schrijft minister Jeanine Hennis (Defensie) dinsdag aan de Kamer.

Het ministerie slaat 'dagelijks' digitale aanvallen van andere landen af, laat Hennis weten in haar rapportage over de Defensie Cyber Strategie. Niet alleen bij Defensie maar ook bij toeleveranciers, de militaire industrie en netwerken van bondgenootschappen zoals de NAVO neemt de dreiging toe.

Hennis hecht er 'groot belang' aan om de militaire capaciteit op cybergebied te versterken. Zij verwacht dat eind dit jaar het Defensie Cyber Commando (DCC) volledig operationeel zal zijn. Naast digitale verdediging en inlichtingen verzamelen kan Defensie met het DCC ook zelf cyberaanvallen uitvoeren.

Nieuwe digitale technologie
Capaciteit op cybergebied wordt zoveel mogelijk gebundeld. Daarom wil het ministerie het DCC ook gaan onderbrengen in de Frederikkazerne in Den Haag. Daar worden ook de algemene en militaire inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) vanaf 2022 ondergebracht.

De minister wil verder sneller nieuwe digitale technologie gaan aanschaffen. Dat is nodig omdat de ontwikkelingen in de cyberwereld zo snel gaan. Het reguliere proces voor de aankoop van nieuw materieel bij Defensie vormt een volgens haar een grote belemmering voor snelle en effectieve innovatie in het cyberdomein.

Toename dreiging cyberspionage tegen Defensie
Toename dreiging cyberspionage tegen Defensie (Foto: BuzzT)

Sony verwerft muziekcollectie Michael Jackson

De erven van Michael Jackson hebben de muziekcollectie van de in 2009 overleden zanger verkocht aan Sony. De platenmaatschappij had maar liefst 750 miljoen dollar over voor de rechten van duizenden nummers van onder meer The Beatles.

Jackson had de collectie in 1985 gekocht voor bijna 50 miljoen dollar. Tien jaar later bracht hij de helft onder bij Sony. De familie van de zanger heeft nu besloten om ook de andere helft aan de maatschappij over te dragen.

De erven van de overleden popster behouden wel alle rechten van de muziek die is geschreven door Jackson. De deal is naar verwachting aan het einde van de maand helemaal rond.

Sony verwerft muziekcollectie Michael Jackson
Sony verwerft muziekcollectie Michael Jackson (Foto: BuzzE)

'Obama ziet af van Atlantische olieboringen'

De Amerikaanse president Barack Obama ziet alsnog af van eerdere plannen om nieuwe olieboringen in de Atlantische Oceaan toe staan. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen haalt Obama een streep door een eerder plan voor een omvangrijke veiling van boorrechten voor de Atlantische kust van de Verenigde Staten. Hij zou daarmee tegemoetkomen aan de grote bezwaren van milieubeschermingsorganisaties en bewoners van de kuststreken.

De ommekeer in het beleid zou een zware tegenvaller zijn voor oliemaatschappijen, waaronder Shell. Zij zien de Atlantische Oceaan, waar al jaren niet wordt geboord, als een veelbelovende regio die als tegenwicht kan dienen voor de afnemende olieproductie op land.

'Obama ziet af van Atlantische olieboringen'
'Obama ziet af van Atlantische olieboringen' (Foto: ANP)

Google Maps voegt meer taxidiensten toe

Google maakt het reizigers makkelijker om zich in een vreemd land te verplaatsen. Het zoekbedrijf heeft vijf taxibedrijven toegevoegd aan Google Maps, meldt de techwebsite Betanews.

In de navigatie-app kon bij het zoeken naar een route al gekozen worden voor vervoer met eigen auto, openbaar vervoer, lopen of per fiets en kon er een taxi van Uber worden besteld. Daar zijn nu voor vijf landen taxibedrijven aan toegevoegd; 99Taxis in Brazilië, Ola Cabs in India, Hailo in Groot-Brittannië en Spanje, mytaxi in Duitsland en Spanje en Gett in Groot-Brittannië.

Dit betekent dat de reiziger niet meer andere apps hoeft te raadplegen om naar een taxi te zoeken. Google claimt dat Maps data uit andere geïnstalleerde apps haalt en de reiziger informatie geeft over zaken als reistijd, kosten en aankomsttijd van de taxi.

De update komt deze week beschikbaar voor Android. iOS-gebruikers zullen nog even geduld moeten hebben.

Google Maps voegt meer taxidiensten toe
Google Maps voegt meer taxidiensten toe (Foto: BuzzT)

Jamai heeft geen respect voor 'clowns' Idols

Jamai neemt als jurylid van Idols geen blad voor de mond als er iemand komt auditeren die totaal geen talent heeft en alleen voor de lol op televisie wil komen. "Als mensen het niet serieus nemen, dan heb ik daar ook geen respect voor", zegt hij dinsdag in De Telegraaf.

Voor de kandidaten die geen idee hebben dat ze niet kunnen zingen, is hij iets milder. "Ik ga niemand aanmoedigen te stoppen met zingen", aldus de zanger, die de eerste editie van Idols in 2003 won.

Volgens Jamai's voorganger Henkjan Smits hebben de 'clowns' Idols wel tot een succes gemaakt. "Zij zijn heel waardevol geweest. Het was een cadeautje", zegt het oud-jurylid in de krant. Het stoort hem wel dat veel van de kansloze afvallers nog jarenlang in de spotlights stonden, puur om uitgelachen te worden. "Het werd in mijn optiek een beetje het kabinet van de wansmaak."

Jamai heeft geen respect voor 'clowns' Idols
Jamai heeft geen respect voor 'clowns' Idols (Foto: BuzzE)

Europese Unie belooft betere wetten

De Europese instellingen gaan nauwer samenwerken om de kwaliteit van de wetgeving te verbeteren. De 28 EU-lidstaten stemden dinsdag in met dit 'interinstitutionele akkoord', onder voorzitterschap van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koenders spreekt van een 'radicale hervorming' van de Brusselse werkwijze. Minder maar betere regels, meer transparantie en legitimiteit door een grotere invloed van de lidstaten en de nationale parlementen, aldus de minister.

"Dit klinkt vast als eurolingo in de oren van burgers, maar voor de logge en haperende Europese wetgevingsmachine is dit een geweldige opknapbeurt", licht Koenders toe. Hij denkt dat de nieuwe werkwijze 'het leven van burgers, bedrijven en overheden makkelijker gaat maken'.

De lidstaten kunnen voortaan op gelijke voet met het Europees Parlement en de Europese Commissie 'meesturen' in het jaarlijkse wetgevingsprogramma. "We zijn er nog niet, maar we zijn vandaag de goede weg ingeslagen", besluit Koenders.

Europese Unie belooft betere wetten
Europese Unie belooft betere wetten (Foto: ANP)

Rolling Stones trekken 60.000 fans in Mexico

De Rolling Stones hebben op de laatste stop van hun toer América Latina Olé maandagavond lokale tijd in Mexico-Stad 60.000 bezoekers getrokken. Tien jaar lang was de legendarische rockgroep niet meer in Mexico geweest, zei zanger Mick Jagger.

"Toen hebben we tequila gedronken, ditmaal drinken we mescal", grapte Jagger. Hij schertste ook over de Amerikaanse acteur Sean Penn, die in januari een omstreden interview had met de toen nog voortvluchtige drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán. Jagger: "Sean Penn kwam naar mijn hotel om me te interviewen, maar ik rende weg."

Sinds februari toeren de Stones door Latijns-Amerika. Na optredens in Chili, Argentinië, Uruguay, Brazilië en Colombia neemt de toer met een tweede optreden donderdag in Mexico een einde. Op 25 maart geven de Rolling Stones nog een gratis concert in Havana, drie dagen na het historische bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Cuba.

Rolling Stones trekken 60.000 fans in Mexico
Rolling Stones trekken 60.000 fans in Mexico (Foto: BuzzE)

Berlusconi: moeder en burgemeester gaat niet

Een vrouw kan niet tegelijk moeder en burgemeester van Rome zijn. Dat zei de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi dinsdag. Met zijn opmerkingen haalde hij scherpe kritiek op de hals vanuit het hele politieke spectrum in het land waar velen klagen over ongebreideld seksisme.

De 79-jarige leider van de rechtse partij Forza Italia verdedigde tegelijk zijn keuze voor het burgemeesterschap van Rome, Guido Bertolaso. Die zei deze week nog dat zijn zwangere potentiële rivaal Giorgia Meloni zich zou moeten richten op het moederschap.

"Het is voor iedereen duidelijk dat een moeder zichzelf niet kan wijden aan een baan en dit zou een verschrikkelijke baan zijn, want Rome is in zo'n deplorabele toestand", zei de miljardair voor de staatsradio RAI.

Partijen van alle richtingen maken zich in Italië op voor de gemeenteraadsverkiezingen in juni. De nieuwe burgemeester van Rome wacht een bijzonder zware klus, nu jaren van vermeende corruptie zijn blootgelegd tijdens een mafiaproces.

Berlusconi: moeder en burgemeester gaat niet
Berlusconi: moeder en burgemeester gaat niet (Foto: ANP)

Jumbo verbreekt cao voor distributiecentra

Supermarktconcern Jumbo heeft dinsdag een streep gehaald door een nieuwe cao die kort daarvoor was bereikt met vakbond FNV Handel voor medewerkers in de distributiecentra.

FNV-bestuurder Henk van der Ploeg zei dat de onderhandelaar namens Jumbo is teruggefloten door de raad van bestuur, twee uur na het bereiken van het akkoord. "Dit is een unicum. In de veertig jaar dat ik vakbondsbestuurder ben, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel." Hij gaf aan dat de kans nu bijzonder groot is dat acties zullen volgen om alsnog een akkoord te bereiken.

In het oorspronkelijke akkoord was een loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent voor ongeveer 3000 werknemers. Daarnaast zouden uitzendkrachten hetzelfde loon krijgen als werknemers die bij Jumbo in dienst zijn. Verder zou het vakvolwassen loon voortaan worden betaald vanaf 22 jaar in plaats van 23 jaar en zouden werknemers vanaf 61 jaar extra vrije tijd tot aan de pensioengerechtigde leeftijd krijgen.

Eind vorige maand voerden werknemers van de distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden nog actie voor een goede cao.

Jumbo verbreekt cao voor distributiecentra
Jumbo verbreekt cao voor distributiecentra (Foto: ANP)

CL: Uitslag Manchester City - Dynamo Kiev

Manchester City is voor het eerst in de clubhistorie doorgedrongen tot de kwartfinales van de Champions League. In de oersaaie return kwam die primeur geen moment in gevaar (0-0).

Manchester City kon leunen op een ruime uitzege (1-3) en treft bovendien zondag concurrent Manchester United in de stadsderby. Toch stuurde Manuel Pellegrini een sterk elftal de wei in, met plek voor Vincent Kompany, David Silva en Sergio Agüero. Daar had de manager, die komende zomer afzwaait, mogelijk na een kwartier al spijt van.

Al na vijf minuten zat aanvoerder Kompany met een van pijn vertrokken gezicht in het gras. Zijn kuitblessure, waar hij eerder dit seizoen mee worstelde, was teruggekeerd. Ook voor de captain z'n kompaan Nicolás Otamendi was het al vroeg einde wedstrijd. De Argentijn kwam na een kwartier in botsing met Vitaliy Buyalskyy en werd vervangen door landgenoot Martín Demichelis.

De ideale gelegenheid voor Dynamo Kiev om te gaan spelen en toch maar eens vroeg in de wedstrijd proberen de Citizens pijn te doen. De elf uit Oekraïne konden echter geen potten breken, want ze kwamen niet verder dan een paar keer de vuisten van een weinig geschrokken Joe Hart. Na sukkelden City en Kiev door. De thuisploeg vond het wel prima zo en hoopte vooral energie te sparen voor komend weekend. Kiev had het geloof allang verloren. City zorgde nog enigszins voor kansrijke momenten. Yaya Touré knalde een vrije trap een meter of vijf naast de goal en bediende even later Sergio Agüero in het zestienmetergebied, maar de Argentijn schoot voorlangs.

Zo'n twaalf minuten voor het einde vermaakt Agüero het publiek nog even, doordat hij subliem wegdraaide bij twee verdedigers en David Silva bediende. De uitstekend keepende Shovkovsky kwam als een dolle van zijn lijn en wierp zich op de bal. In de wedstrijd hield City zodoende stand tegen Dynamo Kiev en belangrijker: de ploeg van Pellegrini beleeft een primeur, want voor het eerst in de clubhistorie staan The Sky Blues bij de laatste acht van het grootste Europese clubtoernooi en verdedigt het bovendien, tenzij Arsenal tegen Barcelona een wonder verricht, de Engelse eer. De volgende ronde in het toernooi zal ongetwijfeld lastiger worden voor City, dat nu het vizier richt op de kraker tegen Louis van Gaals Manchester United (0-0) in de Premier League.

Sony's PlayStation VR bril gaat 400 euro kosten

Momenteel is Sony’s keynote over de PlayStation VR bezig en enkele details zijn al naar buiten gekomen. De PlayStation VR gaat 400 euro kosten en komt in oktober naar Europa. De resolutie wordt 1080P en games zoals Star Wars Battlefront worden herontworpen voor de VR bril.

Enkele beelden uit de keynote zijn hieronder te vinden.

Verder over de PlayStation VR bril discussiëren kan hier!

'Brian Johnson aan de kant gezet door AC/DC'

Brian Johnson voelt zich in de steek gelaten door zijn mede-bandleden van AC/DC. De band staakte vorige week zijn wereldtour toen bekend was geworden dat zanger Johnson het risico loopt doof te worden. Maar volgens komiek en goede vriend van Johnson Jim Breuer was het niet het idee van de zanger om te stoppen.

Direct nadat hij de band over zijn gehoorproblemen had verteld, werd Johnson aan de kant gezet, zo zou hij hebben gezegd tegen zijn vriend. "Hij vertelde me dat hij ze belde en zei: 'Hé dit zei de dokter, maar laten we proberen om hier uit te komen. Ik denk niet dat het zo erg is als hij zegt'. Maar de volgende dag stond er al in de kranten: Brian Johnson, tour afgelast, hij is doof aan het worden", zegt Jim Breuer in zijn podcast over Metal.

Volgens Breuer heeft niemand van de band contact met Johnson opgenomen om hem te vragen hoe het met hem gaat en zijn zijn koffers zonder commentaar naar hem opgestuurd. De 68-jarige rocker vertelde Breuer dat AC/DC al een vervanger voor hem heeft en dat hij zich in bijna veertig jaar nooit echt een lid van de band heeft gevoeld.

'Brian Johnson aan de kant gezet door AC/DC'
'Brian Johnson aan de kant gezet door AC/DC' (Foto: BuzzE)

Demonstratie Pegida tijdens proces Wilders

De anti-islambeweging Pegida wil vrijdag tijdens de eerste openbare zitting van de strafzaak tegen Geert Wilders met een demonstratie steun betuigen aan de PVV-leider.

Wilders wordt vervolgd omdat hij vorig jaar in een Haags café aan zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. De zitting wordt uit veiligheidsredenen gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Pegida Nederland steunt Wilders voor het behoud van onze vrijheid van Nederland, meldt de beweging in een pagina op Facebook.

Pegida laat weten dat deelnemers aan de demonstratie zich wel aan bepaalde regels moet houden. "Het is heel belangrijk dat wij een goed visitekaartje afgeven. Geen dingen doen dat door onze critici en/of tegenstanders tegen ons kan worden gebruikt."Ook zijn diverse vlaggen, Palestijnse en van Hamas, verboden. Ook is gezichtsbedekking niet toegestaan.

Demonstratie Pegida tijdens proces Wilders
Demonstratie Pegida tijdens proces Wilders (Foto: ANP)

België akkoord met fusie Ahold-Delhaize

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft goedkeuring verleend aan de fusie van de supermarktconcerns Ahold en Delhaize. Aan de goedkeuring zijn echter wel voorwaarden verbonden, werd dinsdag bekendgemaakt.

Zo moet een beperkt aantal winkels in België worden afgestoten om mededingingsbezwaren weg te nemen. Het betreft acht winkels van Albert Heijn en vijf franchisewinkels van Delhaize. Daarnaast zal ook een beperkt aantal toekomstige projecten van Ahold en Delhaize moeten worden overgedragen. Er zullen geen eigen winkels van Delhaize worden afgestoten.

Volgens Ahold en Delhaize zullen er geen winkels sluiten. De betrokken winkels moeten worden overgedragen aan een koper die beschikt over de financiële middelen en expertise om de vestigingen te behouden als levensvatbare en actieve concurrenten van het fusiebedrijf en andere ondernemingen.

880 vestigingen
De twee bedrijven hebben samen ongeveer 880 vestigingen in België. Met de Belgische goedkeuring zijn alle mededingingsrechtelijke procedures in Europa afgerond.

De aandeelhouders van Ahold en Delhaize gaven maandag met overgrote meerderheid het groene licht voor de fusie. Bij de supermarktreus Koninklijke Ahold Delhaize, met het hoofdkantoor in Zaandam, werken straks meer dan 375.000 werknemers in ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten. Ahold is met een jaaromzet van 38,2 miljard euro groter dan Delhaize, dat het afgelopen jaar een omzet van 24,4 miljard euro genereerde. De fusie wordt in de komende maanden afgerond.

België akkoord met fusie Ahold-Delhaize
België akkoord met fusie Ahold-Delhaize (Foto: ANP)

Helft Nederlanders wil e-books in bibliotheek

Bijna de helft van de Nederlanders vindt het belangrijk dat e-books in de bibliotheek te leen zijn. 46 procent noemt die aanwezigheid belangrijk of heel belangrijk, blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend Nederlanders, dat in opdracht van de Vereniging Openbare Bibliotheken door onderzoeksbureau Ipsos is gehouden. Dat hoeven niet per se de nieuwste e-books te zijn. Dat vindt slechts 40 procent belangrijk.

Wel vindt ruim de helft van de ondervraagden (52 procent) dat bibliotheken alle e-books moeten kunnen aanbieden. Nu is dat nog niet zo omdat uitgevers licenties moeten verlenen voor het uitlenen van e-books door de bibliotheken. Daardoor is maar ongeveer een kwart van de e-books beschikbaar. De bibliotheken willen dat het systeem gelijk wordt getrokken naar dat voor fysieke boeken waarvoor een leenrechtvergoeding wordt betaald.

Overigens denken de meeste Nederlanders niet dat e-books boeken volledig gaan vervangen. 74 procent ziet dat niet gebeuren. 16 procent denkt wel dat het papieren boek verdwijnt.

Helft Nederlanders wil e-books in bibliotheek
Helft Nederlanders wil e-books in bibliotheek (Foto: BuzzT)

Obama keurt verkiezingscampagne af

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de manier waarop zijn mogelijke opvolgers campagne voeren moet veranderen. Volgens de president worden mensen tegen elkaar opgezet. Hij vindt de huidige gang van zaken bij de verkiezingen niet representatief voor Amerika.

Vorige week werden verschillende bijeenkomsten van Donald Trump met geweld verstoord. Trump sprak van een 'geplande aanval die professioneel is uitgevoerd'. Hij beschuldigde aanhangers van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders ervan het geweld te zijn begonnen. Sanders noemde Trump daarop een 'pathologische leugenaar'.

Dinsdag is weer een belangrijke dag in de verkiezingsrace. Inwoners van Florida, Missouri, Illinois, North Carolina en Ohio gaan naar de stembus. De winst van de Republikeinse voorverkiezing in de Noordelijke Marianen, een gebiedsdeel van de VS in de Stille Oceaan, ging eerder op de dag al naar Donald Trump.

Obama keurt verkiezingscampagne af
Obama keurt verkiezingscampagne af (Foto: ANP)

Hollywood-Aziaten klaar met racistische stereotypen

George Takei, Ang Lee en nog 23 andere leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) hebben hun ongenoegen geuit over de 'smakeloze en beledigende grappen' die tijdens de laatste Academy Awards werden gemaakt door showhost Chris Rock. Gezamenlijk stuurden zij een open brief aan de top van de Academy om hun beklag te doen.

De achtentachtigste uitreiking van de Oscars vond plaats op 28 februari 2016 in Los Angeles en werd gepresenteerd door acteur en comedian Chris Rock. Zoals menigeen weet is Rock niet vies van platte humor en schuwt ook grappen met een racistische of stereotyperende insteek niet, of dat nu tegen blanken, zwarten of Aziaten is. Hoewel er in de aanloop naar en tijdens de uitreiking vooral aandacht was voor het gebrek aan donkere acteurs en actrices onder de genomineerden, waren het de Aziatisch-gekleurde grappen die nu nog een staartje krijgen.

In de brief roepen de 25 beklagers, allen van Aziatische komaf, op tot concrete stappen van het Academy-bestuur om 'dit soort vooringenomen en ronduit racistische stereotyperingen gericht aan welke groep dan ook in de toekomst te voorkomen'. De brief spreekt verder verbazing uit over hoe dergelijke grappen deel uit kunnen maken van het program, temeer na het hele #OscarsSoWhite-debacle en de speech van Academy-topvrouw Cheryl Boone Isaacs over diversiteit.

Tijdens de uitreiking kwamen er verschillende grappen langs met Aziaten als doelwit. Zo werden er op een gegeven moment drie Aziatische kindjes het podium op geroepen voor de resultaten van de stemmentelling, en werden er andere bekende stereotypen aangehaald zoals de penisgrootte van Aziatische mannen. De volledige brief aan het Academy-bestuur kun je hier lezen.

Academy-leden beklagen zich om 'Asian jokes' (Foto: ANP)
Academy-leden beklagen zich om 'Asian jokes' (Foto: ANP)

AH roept filet americain terug

Albert Heijn roept klanten die filet americain in een bakje van 160 gram met houdbaarheidsdatum 26-03-2016 hebben gekocht op om deze terug te brengen naar de winkel. In de bewuste verpakkingen, die een rode prijssticker dragen, is de listeriabacterie aangetroffen. 

Deze bacterie kan schadelijk zijn voor de gezondheid en is met name gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Klanten die het product terugbrengen naar de winkel krijgen het aankoopbedrag terug. 

 

BELANGRIJKE MEDEDELING Albert Heijn heeft besloten AH Filet americain naturel 160 gram uit de winkels terug te...

Geplaatst door Albert Heijn op dinsdag 15 maart 2016

Kenners voorspellen het jaar van de waarheid voor Rosberg

De afgelopen twee jaar hield Mercedes de Formule 1 in een ijzeren greep. Nico Rosberg en Lewis Hamilton wonnen samen liefst 32 van de 38 races en alle vier de titels werden eenvoudig binnen gehengeld. Helaas voor Rosberg was geen van de coureurstitels voor hem: Hamilton was hem beide keren te snel af. Komend seizoen lijkt op voorhand dan ook een kwestie van do-or-die voor de Duitser. Niet alleen lijkt de kans groot dat Mercedes zijn voorsprong niet eeuwig zal behouden, het contract van Rosberg loopt aan het einde van dit jaar af.

Zelf verklaarde Rosberg recent nog dat hij ervan uitgaat nog vele jaren voor Mercedes te zullen racen. Maar of dat zo is, is nog maar de vraag. Niet alleen is er met Max Verstappen en Carlos Sainz een volgende en talentrijke generatie opgestaan, ook binnen de eigen Mercedes-familie komt de concurrentie opzetten. Regerend DTM-champ Pascal Wehrlein is door Mercedes dit jaar uitgeleend aan Manor, zodat hij komend seizoen in de luwte het vak kan leren. "Voor Rosberg is het vijf voor twaalf," stelt Jos Verstappen dan ook in De Telegraaf. "Dit moet zijn jaar worden, anders krijgt hij het moeilijk ins de Formule 1."  

Ook Damon Hill is een vergelijkbare mening toegedaan. "Nico zal over zijn schouder moeten kijken," zegt de voormalig wereldkampioen dan ook. "Wat Wehrlein moet doen is laten zien dat hij snel is en niet al teveel fouten maakt. Fouten worden je vergeven als je snel bent. Het is net als bij Max Verstappen: Pascal heeft het zelfvertrouwen, het talent en de kwaliteiten en wanneer je dat allemaal hebt, zal men je fouten vergeven."

Rosberg gaat inmiddels alweer zijn zevende Mercedesjaar in en Hill vraagt zich dan ook af of het verstandig is om nog langer te blijven. "Denk aan toen Hamilton overstapte van McLaren naar Mercedes. Nico is een trouw werknemer van Mercedes, maar hij kan misschien meer respect afdwingen wanneer hij naar een ander team gaat, waar hij prominenter aanwezig zal zijn." Dat kan zo zijn, maar zolang Mercedes het te kloppen team is zal Rosberg vermoedelijk weinig interesse hebben in een overstap.

PSV start met 5-3-2 tegen Atlético Madrid

Nog heel even en dan begint de Champions League-wedstrijd tussen Atlético Madrid en PSV. De inzet; een plekje in de kwartfinales van het miljoenenbal. Zojuist heeft PSV de opstelling bekendgemaakt, waarbij opvalt dat trainer Phillip Cocu voor een 5-3-2-opstelling heeft gekozen.

Door deze variant is voor Nicolas Isimat-Mirin een basisplaats weggelegd in Estadio Vicente Calderón in Madrid. Dit is slecht nieuws voor Luciano Narsingh, die hierdoor naar de bank verhuist.

Daarnaast heeft ook de vermoeide Jetro Willems weer een basisplaats gekregen. In de 5-3-2-opstelling wordt van hem en Santiago Arías veel verwacht, aangezien zij beide op de flanken actief zijn.

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

De vrouwtjes van de primaatsoort die we de naam 'mens' gegeven hebben, hebben meer slaap nodig dan de mannetjes van dezelfde soort. Dit zou komen omdat ze de meest nutteloze zaken tot op het detail willen uitpluizen hun hersens intensiever gebruiken dan mannen.

Slaap, een hobby voor velen, een noodzaak voor iedereen. Gemiddeld genomen hebben we per nacht een uurtje of acht in dromenland nodig om weer helemaal opgeladen te zijn voor de grijze, rauwe werkelijkheid. Professor Jime Horne, van het Slaaponderzoekcentrum verbonden aan de universiteit van Loughborough, wil daar aan toevoegen dat vrouwen meer slaap kunnen gebruiken (en zouden moeten hebben) dan mannen.

De professor beweert dat wanneer vrouwen niet lang genoeg maffen, ze strontchagrijnig worden. Of, zoals de brave borst het diplomatisch uitdrukt: "voor veel vrouwen staat een slechte of te korte nachtrust gelijk aan hoge waardes van psychologische stress, gevoelens van vijandigheid, depressie en woede."

"Mannen hadden deze gevoelens niet bij dezelfde dosis slaaptekort."

Volgens Horne komt dit doordat vrouwenhersenen complexer in elkaar steken dan de mannelijke tegenhanger. "De hersens van een vrouwmensen hebben een iets andere bedrading en zijn meer complex. Vandaar dat ze ook iets meer slaap nodig hebben" aldus Horne. "Hoe meer jen zijn hersenen gebruikt op een dag, hoe meer tijd het nodig heeft om te herstellen. Deze recuperatie gebeurt nadat Klaas Vaak op visite geweest is."

Horne beweert dat het multitasken dat vrouwen doen, een grote rol speelt. Ze doen veel dingen tegelijkertijd en zijn flexibel. Op die manier doen ze een groter beroep op hun grijze massa dan mannen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Ook mannen die een baan hebben waarbij ze regelmatig de hersens laten kraken en veel moeilijke beslissingen moeten nemen, hebben meer slaap nodig dan een gemiddelde andere man. Maar nog steeds niet zoveel als een vrouw met een vergelijkbare baan.

Haaks op de opmerkelijke conclusie van Horne is het feit dat hoogbegaafde kinderen niet echt bekend staan om de grote hoeveelheid uren die ze gebruiken om te slapen. Slapeloosheid komt veel voor bij koters met een hoog IQ. Ook volwassenen die wat hoger scoren dan de rest van Nederland tijdens de Nationale IQ-test, hebben niet zelden slaapproblemen.

Chelsea schakelt Ajax A1 uit in Youth League

De A1 van Ajax is uitgeschakeld in de kwartfinale van de UEFA Youth League. De leeftijdsgenoten van Chelsea waren in Londen met 1-0 te sterk. Bij de A1 van Ajax waren A-selectiespelers als Vaclav Cerny en Donny van de Beek van de partij. De Tsjechische aanvaller werd tegen Chelsea in de spits gezet, waarbij Vince Gino Dekker op links startte en Ezra Walian vanaf rechts begon.

De Londenaren waren een gewaagde tegenstander, want vorig jaar won de ploeg de Youth League. Onder meer huidig Vitesse-speler Dominic Solanke maakte deel uit van die lichting. Voor rust ging het gelijkop op trainingscomplex Cobham, waar het duel niet voor publiek toegankelijk was. Onder meer Frank de Boer en Marc Overmars waren wel aanwezig op de tribune.

De Amsterdammers kregen enkele kansen in de eerste helft, maar Cerny en ook Abdelhak Nouri kregen de bal er niet in. Chelsea kwam vlak voor rust wel op voorsprong, toen de defensie van Ajax werd uitgespeeld en Kyle Scott doelman Indy Groothuizen kon passeren.

Na de pauze werd Chelsea wat sterker, maar de ploeg verzuimde om de score uit te bouwen. Daarom bleef Ajax in de wedstrijd en in de slotfase voerde de ploeg van trainer Gery Vink de druk op. Carel Eiting kreeg in de slotfase nog een enorme kans en ook werd er nog een doelpunt (terecht) afgekeurd van Ajax.

Chelsea plaatst zich zo voor het eindtoernooi dat in april plaatsvindt in het Zwitserse Nyon. Ook Real Madrid, Paris Saint-Germain en Anderlecht nemen deel aan deze halve finales.

Vijfde Indiana Jones komt in 2019

Indiana Jones komt terug, en hij zal opnieuw worden gespeeld door Harrison Ford. Dat maakte Disney vandaag bekend. De film zal, net als de eerdere vier films, worden geregisseerd door Steven Spielberg.

Geruchten over een voortzetting van de filmfranchise gaan al sinds 2012, toen Disney de rechten op de films verwierf door de aankoop van Lucasfilm. Door de jaren heen zijn een vijfde film met Ford en een reboot met bijvoorbeeld Chris Pratt in de hoofdrol voorbijgekomen in de pers, maar dat was slechts gebaseerd op geruchten.

"Indiana Jones is een van de grootste helden in de filmgeschiedenis, en we kunnen niet wachten tot we hem terug kunnen brengen op het grote scherm in 2019," verklaarde Alan Horn, topman bij Disney, in een statement aan de pers. "Het is zeldzaam om zo'n perfecte combinatie te hebben van regisseur, producers, acteur en rol, en we konden niet enthousiaster zijn om met Harrison en Steven aan dit avontuur te beginnen."

De producers waar Horn naar verwijst zijn Lucasfilm-directeur Kathleen Kennedy en filmproducent Frank Marshall, die ook betrokken waren bij de eerdere films. Het lijkt erop dat er nog geen scenarioschrijver gevonden is voor de vijfde film en niemand rept met een woord over Shia LeBeouf, dus het lijkt er op dat hij mooi afwezig blijft in het vervolg.

Harrison Ford als Indiana Jones
Harrison Ford als Indiana Jones

'Game of Thrones is maar tieten en draken'

Volgens Ian McShane moeten fans van Game of Thrones zich niet zo druk maken om spoilers of hints naar wat er allemaal te gebeuren staat in het nieuwe seizoen van de HBO-serie. Dit zei hij in een reactie op een kleine spoiler die hij per ongeluk naar buiten liet. (Die we hieronder zullen noemen, dus je bent gewaarschuwd.)

De acteur, bekend van onder andere de laatste Pirates of the Caribbean-film en de tv-serie Deadwood, speelt een gastrol in een aflevering van het zesde seizoen van Game of Thrones. Naar eigen zeggen speelt McShane een priester die verantwoordelijk is voor het terugbrengen van een populair personage waarvan werd gedacht dat hij in een eerdere aflevering was overleden. Dit leidde tot wilde speculatie en klachten over hoeveel informatie deze beschrijving spoilt, waarop de acteur reageerde "Je zegt het minste dingetje en het internet wordt helemaal gestoord. Ik werd ervan beschuldigd de plot te hebben verklapt, maar ik denk alleen 'get a fucking life, het zijn maar tieten en draken'."

Over zijn reactie op het moment dat hem de rol werd aangeboden weet de acteur nog te melden: "Ze vroegen me of ik Game of Thrones wilde doen en ik zei 'Zeker, kan ik mijn oude maten Charlie Dance en Stephen Dillane weer zien', maar ze zeiden 'nee, die hebben we al doodgemaakt'. Ik wist niet zeker of ik mee kon doen, maar ze zeiden dat het maar voor één aflevering was, dus ik zei 'Dan ga ik vast aan het einde dood. Prima, ik doe mee'."

Het nieuwe seizoen van Game of Thrones is te zien vanaf 25 april.

mcshane
Ian McShane

Stam favoriet voor trainersfunctie bij Willem II

Het is niet de vraag of Jurgen Streppel, nu nog trainer van Willem II, gaat vertrekken. De vraag is wel naar welke club hij zal verhuizen. De Tilburgers zijn intussen al bezig met een mogelijke opvolger. Vooral de naam van Jaap Stam roept veel enthousiasme op, zo meldt Voetbal International.

Streppel is op dit moment in gesprek met sc Heerenveen en staat op het punt een contract te ondertekenen. Vanaf volgend seizoen zal hij dan actief zijn voor de Friezen, die nu nog onder leiding van icoon Foppe de Haan staan.

Stam is op dit moment trainer van Jong Ajax en doet dat samen met Andries Ulderink. De voormalig verdediger heeft echter aangegeven graag de volgende stap te willen maken. Bovendien heeft Stam een kortstondig verleden bij Willem II. In 1995 speelde hij voor de duur van een half jaar in Tilburg, waarna hij naar PSV verhuisde.

Van Avermaet nipt eindwinnaar Tirreno

Greg Van Avermaet heeft de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Belgische klassiekerrenner hield in de afsluitende tijdrit één seconde over op wereldkampioen Peter Sagan en zorgde daardoor voor de eerste Belgische eindzege sinds 1977.

Van Avermaet werd in het zadel geholpen na een goede ploegentijdrit van zijn ploeg BMC, het schrappen van de bergrit van zondag en zijn ritzege van gisteren. Daardoor had hij acht seconden voorsprong opgebouwd op de Slowaak Sagan, die wel dichtbij de Belg kwam, maar strandde op één seconde achterstand.

De ritzege over het 10,1 kilometer lange parcours ging overigens naar Fabian Cancellara, die op weg is om van zijn laatste seizoen een speciaal seizoen te maken. Hij won met een voorsprong van dertien seconden op de Fransman Johan Le Bon.

'Nationalisme is slecht'

Vorige week zondag was er in Buitenhof een discussie tussen Thierry Baudet en Rob Riemen over het aanstaande referendum. Daarin begon Rob Riemen de aanval op Thierry door te zeggen dat het nationalisme, zoals Baudet dat beschrijft in zijn boeken, een zeer slecht idee is. Riemen beweert dat de EU is opgebouwd om het idee van een nationale identiteit te ontstijgen. Kortom, de wereld is één grote stad.

Force India kan rekeningen gewoon betalen

Het Formule 1-team Force India kan de rekeningen gewoon betalen, zo meldt operationeel directeur Otmar Szafnauer aan Autosport. Mede-eigenaar Roy Sahara zit in de Indiase cel vanwege financiële misstanden, terwijl teambaas en mede-eigenaar Vijay Mallya het ook in India aan de stok heeft met de fiscus.

Szafnauer: "Wij zijn een Formule 1-team en willen altijd meer geld. Wij hebben genoeg geld ter beschikking om onze rekeningen te kunnen betalen en onze auto door te kunnen ontwikkelen en dat is het belangrijkste. We hebben net een meerjarige deal met Smirnoff afgesloten en Formula One Management steunt ons financieel. Met de andere sponsoren gaan we nieuwe en betere contracten aan en we krijgen nieuwe geldschieters erbij."

Voor dit en volgend seizoen erkent Szafnauer dat het moment van omschakeling cruciaal is, omdat er veel middelen ingezet moeten worden om met de nieuwe regels een competitieve auto neer te zetten. "Wij moeten de omschakeling zorgvuldig plannen om dit jaar niet onder te presteren en volgend jaar boven ons kunnen te gaan. Als we ons te lang op 2016 blijven richten dan gaat dit ten koste van volgend jaar. Daarom moet er een goede balans worden gevonden. Wij hebben niet de middelen om net zoals de grote teams parallele trajecten te laten lopen."

Commando's hebben eindelijk hun Willems-Orde

Het Korps Commandotroepen (KCT) heeft dinsdag de Militaire Willems-Orde ontvangen. Koning Willem-Alexander hechtte op het Binnenhof de versierselen van de hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding van ons land aan het vaandel van het Korps.

De commando's worden geëerd voor hun 'uitstekende daden die getuigen van moed, beleid en trouw' tijdens hun inzet in Afghanistan tussen 2005 en 2010, zei minister Jeanine Hennis van Defensie. Het keurkorps van de landmacht krijgt hiermee volgens oud-KCT-commandant Jan Swillens 'de waardering die we verdienen'.

Bij de operaties in Afghanistan zijn vrijwel alle leden van het Korps ingezet. De commando's voerden hier meer dan 170 operaties uit waarbij meer dan 110 gevechten plaatsvonden, aldus de koning. "Wie de verhalen hoort, heeft diep ontzag." In die 5,5 jaar sneuvelde een commando en raakten acht gewond.

Special forces
Volgens de koning kunnen de commando's 'zich meten met de beste special forces in de hele wereld'. Het werk van de groene baretten kan het beste omschreven worden als 'vechtend verkennen', zei hij. Zij voerden hun werk uit onder de zwaarste omstandigheden in 'het wilde zuiden van een verscheurd land'.

Het was voor het eerst sinds 1947 dat een Nederlandse eenheid de onderscheiding ontving. Wel kregen de afgelopen jaren twee leden van het KCT al een Militaire Willems-Orde. In 2009 ontving Marco Kroon de onderscheiding en twee jaar geleden was Gijs Tuinman aan de beurt. Allebei werden ze geëerd vanwege hun inzet in Afghanistan.

Geheim
Vooral sinds de val van de Muur in 1989 zijn commando's veelvuldig bij missies ingezet. Ze waren onder meer actief in het voormalige Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Sinds oktober 2014 opereert het KCT in Mali. In het Afrikaanse land verzamelen zij inlichtingen voor de VN-missie Minusma.

Bij de ceremonie dinsdag waren geen commando's aanwezig die nog operaties uitvoeren. Hun identiteit wordt zoveel mogelijk geheim gehouden. Er zijn naast Kroon en Tuinman nog twee dragers van de Willems-Orde. De in 1917 geboren Brit Ken Mayhew was op het Binnenhof aanwezig, maar de Amerikaan Edward Fulmer (1919) ontbrak.

Commando's hebben eindelijk hun Willems-Orde
Commando's hebben eindelijk hun Willems-Orde (Foto: ANP)

Breivik brengt Hitlergroet in rechtszaal

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is dinsdag op een rechtszitting verschenen en bracht voor de gelegenheid de Hitlergroet. De 37-jarige Breivik beschuldigt de staat ervan hem onmenselijk te behandelen. Hij zit al meer dan 4,5 jaar in een isoleercel en wil meer bewegingsvrijheid en privacy. Hij beroept zich op de Europese Conventie voor Mensenrechten.

De zittingen worden tot en met vrijdag gehouden in een sporthal in de gevangenis waar Breivik wordt vastgehouden. Die staat in Skien, 130 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Breivik komt woensdagmorgen aan het woord.

Hij kreeg 21 jaar cel wegens een aanslag in Oslo en een massamoord in een jongerenkamp in Utoya in 2011. In totaal vielen 77 doden, voornamelijk minderjarigen, bij Breiviks slachtingen. Hij wordt nog steeds gemotiveerd door racistisch en ultrarechts gedachtegoed.

Breivik brengt Hitlergroet in rechtszaal
Breivik brengt Hitlergroet in rechtszaal (Foto: ANP)

'Criminaliteit wordt schimmiger'

Veel vormen van criminaliteit zijn minder zichtbaar en grijpbaar geworden, met name op het internet. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015. De geregistreerde criminaliteit daalt en het aantal gewelddadige misdrijven, met grote impact op de slachtoffers, daalt zelfs sterk. Maar daar tegenover staat dat veel vormen van criminaliteit schimmiger worden.

Crimineel geld verdienen via digitale wegen neemt toe meldt het OM. "Er groeit een nieuwe generatie op die van nature de weg weet in cyberspace en sommigen zoeken bij uitstek de slinkse wegen", aldus hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen.

In 2015 zijn er 19.672 misdrijfzaken gemeld, ruim 3000 minder dan het jaar daarvoor. Ondanks de daling, is het niet rustiger geworden voor de opsporingsdiensten, benadrukt het OM. Criminaliteit is aan de ene kant minder zichtbaar geworden; aan de andere kant wordt steeds duidelijker wat voor wereld er schuilgaat achter de zware criminaliteit. Het gebruik van (automatische) vuurwapens is bijvoorbeeld toegenomen. Ook de dreiging die van het gewelddadige jihadisme uitgaat, vraagt om een nieuwe aanpak, laat het OM weten.

'Criminaliteit wordt schimmiger'
'Criminaliteit wordt schimmiger' (Foto: BuzzT)

Madonna ontkent dronkenschap op podium

Madonna heeft hard uitgehaald naar critici die beweerden dat ze dronken een optreden had gegeven in het Australische Melbourne. Via Instagram liet ze weten dat ze absoluut geen drank of drugs had gebruikt. "Ik zou nooit een van mijn shows high of dronken hebben kunnen doen."

Madonna is bezig aan haar Rebel Heart-tour. Ze herhaalde wat actrices Jennifer Lawrence en Patricia Arquette eerder zeiden: ze zou meer respect hebben gekregen als ze een man was geweest. "Onder dit alles gaat seksisme en misogynie schuil. Het bewijs is dat we niet alleen lager betaald worden, maar dat we ook nog steeds als ketters worden beschouwd als we buiten de gebaande paden gaan", schrijft de zangeres. "Seksisme is springlevend, maar ik leef voor de liefde."

De afgelopen tijd heeft Madonna een reeks berichten geplaatst over haar turbulente privéleven. Ze droeg ook een nummer op aan haar 15-jarige zoon Rocco, die momenteel bij zijn vader Guy Ritchie in Londen woont. Zijn ouders zijn al wekenlang in een juridische strijd verwikkeld over de ouderlijke zeggenschap.

Madonna ontkent dronkenschap op podium
Madonna ontkent dronkenschap op podium (Foto: BuzzE)

Laatste trailer voor Daredevil 2

Nog een paar dagen wachten en het nieuwe seizoen van Daredevil is te streamen voor Netflix-leden. Als laatste lekkermakertje is er nog één trailer verschenen.

De trailer toont beelden uit, met name, de tweede helft van het seizoen, wanneer de conflicten wat scherper zijn geworden. In het nieuwe seizoen neemt Daredevil het op tegen de Punisher en krijgt hij te maken met een oude vlam, die bekend staat als Elektra.

Daredevil 2 is vanaf aanstaande vrijdag te streamen bij Netflix.

Twee maanden tijd voor rechtszaak Van Rey

De rechtszaak tegen de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey begint op maandag 4 april. De rechtbank in Rotterdam heeft de nodige tijd uitgetrokken voor de behandeling van de zaak van Van Rey en twee medeverdachten.

In april zijn acht dagen uitgetrokken voor de feitenbehandeling, inclusief twee uitloopdagen. In mei volgt het requisitoir van het Openbaar Ministerie en vijf dagen waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Uiterlijk 7 juni moet de inhoudelijke behandeling zijn afgerond.

Van Rey, diens vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol en voormalig Roermonds VVD-wethouder Tilman Schreurs moeten voor de rechter verschijnen. De Limburgse politicus wordt verdacht van omkoping, het aannemen van streekpenningen, het ronselen van stemmen en het witwassen van 175.000 euro.

Twee maanden tijd voor rechtszaak Van Rey
Twee maanden tijd voor rechtszaak Van Rey (Foto: ANP)

Ingestort pand Den Bosch in 2015 gecheckt

Monumentenwacht Noord-Brabant heeft vorig jaar oktober het ingestorte pand op de Markt in Den Bosch nog geïnspecteerd. Een woordvoerder van de instelling bevestigde dinsdag een bericht daarover van Omroep Brabant.

Over de uitkomst kan de woordvoerder niks zeggen omdat deze informatie niet openbaar is. De eigenaresse zegt tegen de regionale omroep dat uit het rapport niet blijkt dat grootscheeps onderhoud nodig was. Er moesten alleen een aantal kozijnen vervangen worden.

Als eigenaren van oude panden daarom vragen verricht de Monumentenwacht visuele inspecties. "Wij kijken bijvoorbeeld naar scheuren in muren. Maar als we die niet zien, wil dat niet zeggen dat er niks mis is met het fundament. Daarvoor moet je boren of breken", aldus de woordvoerder.

Ingestort pand Den Bosch in 2015 gecheckt
Ingestort pand Den Bosch in 2015 gecheckt (Foto: ANP)

'Mario D. onvoorzichtig, maar ook slachtoffer'

Monstertruckbestuurder Mario D. heeft 'onvoorzichtig gehandeld', erkent zijn advocaat Rob Oude Breuil. Daardoor heeft hij verantwoordelijkheid voor het monstertruckdrama in september 2014 in Haaksbergen. Maar D. is ook slachtoffer van het drama, vindt zijn raadsman.

Daarom pleit hij voor een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf voor zijn cliënt. Aan de eis van 1,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf van de aanklager, moet de rechtbank in Almelo volgens hem voorbij gaan.

Door het drama vielen drie doden en meer dan 24 gewonden.

'Mario D. onvoorzichtig, maar ook slachtoffer'
'Mario D. onvoorzichtig, maar ook slachtoffer' (Foto: ANP)

Bassie en Adriaan hebben ruzie met de Baron

"Alles is voor Bassie!" De bekende lijfspreuk van de clown. Nu lijkt dat in de praktijk ook zo te zijn. Bassie en Adriaan hebben namelijk al jarenlang ruzie om centjes met de Baron. Je weet wel, die van 'drommels, drommels, drommels'.

Paul van Gorcum, want zo heet de Baron in het echt, verwacht nog heel wat geld van de clown en de acrobaat. Volgens hem moet hij nog, samen met 4 andere acteurs, 190.000 euro ontvangen. ALLEMAMAGGIES! Wat een boel geld! Dit bedrag zou ontvangen moeten worden voor De Schatkaart, De Kroon, De Verzonken Stad, Europa, Amerika en Grootmoeders tijd

Bassie en Adriaan zijn het helemaal niet eens met dit bedrag. Volgens de twee zouden de acteurs maar een paar honderd euro moeten ontvangen, omdat ze amper in beeld zijn. De rechter heeft De Baron al gelijk gegeven, maar over het bedrag mag hij zelf in gevecht gaan met Bassie en Adriaan. To be Continued, of zoals ze zeggen op televisie... Tot de volgende keer maar weer! Tudu! 


Bobbi Eden succesvol volgeblaft

Groot nieuws uit pornominnend vaderland. Niemand minder dan Bobbi Eden is zwanger!

De enorme hoeveelheden zaad die Neerlands beste pornoster sinds Kim Holland heeft moeten verwerken, blijken niet allemaal te zijn verschoten. Bobbi – die eigenlijk gewoon Priscilla Hendrikse heet – is namelijk in verwachting van haar eerste kindje.

De blonde Haagse poseert vandaag met manlief Mark op twitter, met in hun handen een echofoto. De 36-jarige pornoactrice vermeldt er tevens bij dat zij eind september is uitgerekend.

Spooky skeletjes in Total War: Warhammer

Veel fans hebben erop gewacht, maar de Vampire Counts zijn dan eindelijk getoont in de nieuwste trailer van Total War: Warhammer. In de trailer zien we een Witch Hunter met een regiment halberdiers op zoek naar Mannfred von Carstein. Von Carstein legt uit dat het zinloos is om je tegen hem te verzetten. Voor elke soldaat dat je verliest wordt het leger van von Carstein groter. Zie hieronder de trailer.

Total War: Warhammer komt 26 mei uit voor pc. 

'Amsterdam drugshoofdstad Europa'

Amsterdam is de drugshoofdstad van Europa. Dat blijkt uit onderzoek naar drugsresten in het afvalwater in meer dan vijftig Europese steden door het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Zowel van cannabis als MDMA, de werkzame stof in xtc, werden de meeste resten in het Amsterdamse water gevonden. Qua cocaïne moest Amsterdam alleen Londen voorlaten.

Op het gebied van cannabis komt nummer twee Barcelona niet eens bij Amsterdam in de buurt. In de hoofdstad werd 469,4 milligram per 1000 inwoners per dag aangetroffen. In Barcelona was dat 165,7 milligram. Utrecht en Eindhoven staan na Antwerpen, Parijs en Lausanne zesde en zevende.

Bij MDMA was het verschil kleiner. Amsterdam had met 150,5 milligram per 1000 inwoners per dag bijna het dubbele van nummer twee Utrecht, waar 86 milligram in het water werd gevonden.

Londen

Londen is de stad met het meeste cocaïnegebruik (737,3 milligram per 1000 inwoners per dag), maar Amsterdam komt daarbij dicht in de buurt met 716,4 milligram.

De meeste amfetaminen worden in Antwerpen in het water gevonden; Eindhoven staat hier op de tweede plaats. In het Finse Lahti, dat derde staat, werden fors minder amfetaminen aangetroffen.

Metamfetaminen gaan grotendeels aan Nederland voorbij. Oslo is de Europese hoofdstad voor wat betreft deze drug. Amsterdam is wel de Nederlandse koploper voor wat betreft metamfetaminengebruik.

'Amsterdam drugshoofdstad Europa'
'Amsterdam drugshoofdstad Europa' (Foto: ANP)

Jongeren drinken en roken weer minder

Nederlandse jongeren tussen de elf en vijftien jaar zijn de afgelopen vier jaar weer minder gaan drinken en roken. De kinderen zijn nog steeds tevreden. De meesten geven hun leven een 6 of hoger. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar het welzijn en de gezondheid, waarvan de resultaten dinsdag zijn bekendgemaakt.

De cijfers van het zogenoemde HBSC-rapport, geschreven in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), worden elke vier jaar geanalyseerd. Aan het onderzoek onder 200.000 kinderen in Europa werkten ook de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau mee.

Uit het vorige rapport bleek al dat Nederlandse jongeren minder risicovol gedrag vertoonden. Deze trend heeft zich doorgezet. Het percentage van vijftienjarigen dat tussen 2009 en 2013 ooit heeft gerookt, daalde van 44 naar 34 procent. Het percentage dat wekelijks drinkt, ging van 22 naar 16 procent. Het middelengebruik in Nederland ligt nu rond het Europese gemiddelde. De elf- en dertienjarigen drinken wel minder vaak wekelijks dan hun Europese leeftijdgenoten.

Ook het aantal vijftienjarigen dat ooit seks heeft gehad, is gedaald. Het percentage zakte van 26 in 2005 naar 16 in 2013. In slechts vier landen is dit aantal lager. De levensstijl van de Nederlandse jeugd is in vergelijking met Europese leeftijdsgenoten niet bijzonder gezond. Ze eten volgens het onderzoek minder vaak fruit, drinken meer frisdrank en kijken relatief veel televisie.

Jongeren drinken en roken weer minder
Jongeren drinken en roken weer minder (Foto: ANP)

Eerste Kamer akkoord met aangepaste Mediawet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Desondanks treedt een groot deel van de nieuwe wet nog niet in werking. Dit onderdeel moet Dekker van de Senaat eerst nog wijzigen.

Hij gaat dat doen met een aanvullende wet, die eerst weer door beide Kamers moet worden goedgekeurd. Voor de zomer zal hij het voorstel indienen.

Hoewel de hele Senaat niet blij was met deze opmerkelijke procedure zijn VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF voor. Tegen waren CDA, SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren. In een hoofdelijke stemming werden het 39 voor- en 30 tegenstemmen.

Landelijke omroep
De tegenstanders hekelden zowel de inhoud van de wet als de gevolgde procedure, die volgens enkele staatsrechtgeleerden in strijd is met de Grondwet. Dekker had volgens hun zijn hele wet eerst helemaal moeten herzien en dan weer door beide Kamers moeten loodsen. Volgens de SP kan de Senaat eigenlijk niet stemmen over een wet die er nog niet is.

Dekker gaat nu het onderdeel over de landelijke omroep aanpassen. Kern hiervan is dat programma's gericht moeten zijn op informatie, cultuur en educatie. Er komt meer sturing door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en externe producenten krijgen ook toegang tot het omroepbestel.

Het deel over de regionale omroepen wordt wel van kracht. Zoals Dekker wilde, kunnen zij nu doorgaan met reorganiseren en bezuinigen.

Senaat akkoord met aangepaste Mediawet
Eerste Kamer akkoord met aangepaste Mediawet (Foto: ANP)

Sony Santa Monica werkt aan nieuwe game

De maker van de God of War games, Sony Santa Monica heeft op wat kleine projecten na de laatste tijd niet veel meer van zich laten horen. In 2014 heeft de studio nog een nieuwe franchise gecanceld en heel wat mensen ontslagen.

Nu lijkt het er op dat de studio weer bezig is met een nieuwe grote game voor de PlayStation 4. Het gaat om een game die al in productie is en waarvoor nog is extra 50 mensen voor gezocht worden. Hopelijk komt er snel meer nieuws naar buiten.

sms

Politie toont man die hoofd Amzieb achterliet

De politie toont dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden van de man die vorige week het hoofd van Nabil Amzieb achterliet op een stoep in Amsterdam.

De man die het hoofd plaatste voor een waterpijpcafé aan de Amstelveenseweg, is gefilmd door een particuliere bewakingscamera. Hierop is onder meer te zien dat de man rustig met een zak in zijn handen loopt op weg naar de shishalounge. Op de beelden is ook te zien dat hij na het achterlaten van het hoofd in een soort looppas in de richting van het Stadionplein rent.

Onderzoek wees uit dat het hoofd van Amzieb woensdagochtend 9 maart al voor 05.00 uur is achtergelaten op de stoep voor de Fayrouz Lounge. Een voorbijganger maakte bij de politie melding van de lugubere vondst.

Brandende auto
De politie deed aanvankelijk een beroep op de man om zich zelf te melden. Nu is toch besloten de bewakingsbeelden openbaar te maken. Een dag voor de vondst van het hoofd werd in een brandende auto in Amsterdam-Zuidoost het onthoofde lichaam gevonden van de 23-jarige Amzieb. Op woensdag werd een tweede brandende auto in Amsterdam-Zuidoost gevonden, die gelinkt is aan de zaak.

Via de uitzending wil de politie meer weten over een man die gekleed was in een gewatteerde jas en die mogelijk op de verschillende locaties is gezien. Ook heeft de politie nog geen zicht op de vijfde plaats delict, namelijk de plaats waar het slachtoffer mogelijk is vastgehouden. Verder is de politie op zoek naar mensen die Amzieb na vrijdagavond 4 maart hebben gezien of weten wat hij daarna heeft gedaan.

Politie toont man die hoofd Amzieb achterliet
Politie toont man die hoofd Amzieb achterliet (Foto: ANP)

Proef betalen met bankpasje in het ov

In de nieuwe Haagse stadstram begint binnenkort een proef waarbij reizigers met hun bankpasje kunnen betalen. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen dinsdag.

De banken en openbaarvervoerbedrijven doen al enkele jaren onderzoek naar diverse mogelijkheden om voor een rit te betalen. Een daarvan is reizen met een bankpas. De bedoeling is dat die naast de ov-chipkaart gebruikt kan worden.

NS, het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM en Translink (TLS), het bedrijf dat aan de wieg stond van de OV-chipkaart, houden dinsdagochtend in Den Haag al een eerste test. Ook wordt een bijbehorende app gepresenteerd.

Proef betalen met bankpasje in het ov
Proef betalen met bankpasje in het ov (Foto: BuzzT)

Nick & Simon nieuwe bewoners ijsberenverblijf

Nick & Simon huizen sinds kort in Dierenrijk Nuenen. Het zijn twee pasgeboren ijsbeertjes die vernoemd zijn naar de twee Volendamse zangers, zo meldt de dierentuin dinsdag.

Dierenrijk vroeg bezoekers om namen voor de ijsbeertjes te verzinnen. Acht keer werden de namen Nick en Simon geopperd voor de tweeling. Het gelijknamige duo heeft enthousiast op hun nieuwe naamgenoten gereageerd. Volgens het park zijn de zangers enorm vereerd dat de dieren naar hun vernoemd zijn.

Nick & Simon nieuwe bewoners ijsberenverblijf
Nick & Simon nieuwe bewoners ijsberenverblijf (Foto: BuzzE)

Dode bij steekpartij in winkel in Amsterdam

In een fietsenwinkel in Amsterdam Nieuw-West is dinsdagmiddag een man doodgestoken. Dat meldde een woordvoerder van de politie.

De steekpartij vond plaats in een winkel bij de Karel Klinkenbergstraat en de Jan Tooropstraat. Het slachtoffer is ter plekke aan zijn verwondingen bezweken.

De politie heeft nog niemand aangehouden. De aanleiding voor de steekpartij is nog onduidelijk. De omgeving is afgezet voor onderzoek.

Dode bij steekpartij in winkel in Amsterdam
Dode bij steekpartij in winkel in Amsterdam (Foto: ANP)

Lijkschouwer bevestigt zelfmoord Emerson

Toetsenist Keith Emerson heeft zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Dat blijkt dinsdag uit het rapport van de lijkschouwer. De politie had eerder al vermoedens dat de mede-oprichter van de popgroep Emerson, Lake and Palmer, zelfmoord had gepleegd.

De muzikant werd met een schotwond in zijn hoofd gevonden. In het rapport staat dat Emerson ook hartproblemen had en dat de 71-jarige Brit depressief was. Hij werd vrijdag dood in zijn huis in Santa Monica gevonden.

Emerson, Lake and Palmer scoorden in de jaren zeventig hits met Lucky Man en Peter Gunn. In 1979 ging de groep uit elkaar. Emerson maakte daarna diverse soundtracks voor films en televisieseries.

Lijkschouwer bevestigt zelfmoord Emerson
Lijkschouwer bevestigt zelfmoord Emerson (Foto: BuzzE)

Moeder Teresa in september heilig verklaard

Moeder Teresa wordt op 4 september heilig verklaard. Paus Franciscus heeft dat dinsdag aangekondigd tijdens een bijeenkomst met kardinalen. De kerkvorst gaf zijn finale goedkeuring aan de heiligverklaring.

In december werd de weg naar heiligdom vrijgemaakt toen een tweede wonder dat de rooms-katholieke zuster zou hebben verricht, werd erkend.

Het leven van Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu in Albanië, stond in het teken van het helpen van de armen. Ze ontving in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. In 1997 overleed ze op 87-jarige leeftijd, zes jaar later werd ze zalig verklaard.

Moeder Teresa in september heilig verklaard
Moeder Teresa in september heilig verklaard (Foto: ANP)

Kamermeerderheid: erken doodgeboren kind

Onder meer de PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP hebben zich volgens een rondgang van BNR achter een petitite geschaard, die dinsdag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. De ondertekenaars willen dat doodgeboren kinderen worden opgenomen in de Basisregistratie Personen.

Een van de aanjagers is Paroolcolumniste Roos Schlikker, die het zelf meemaakte. Zij haalde in een van haar columns de wettekst aan: "Wordt een kind dood geboren, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan."

Dit leverde een stroom reacties op van mensen bij wie een kind dood was geboren. Volgens veel van hen miskent de wet het bestaan van hun kroost dat het niet haalde. Schlikker bijvoorbeeld voelt zich moeder van drie kinderen in plaats van twee.

De gemeente Amsterdam gaat coulant met de wet om. De columniste kon bij haar stadsdeelkantoor dan ook een overlijdensakte krijgen van haar doodgeboren dochter Liv.

De VVD wil volgens BNR nog geen "valse hoop" bieden, en eerst de juridische haalbaarheid van het voorstel onderzoeken. Van het CDA is onduidelijk of die partij de ondertekenaars steunt.

Verder lijken er verschillende motivaties te spelen bij de steun voor het voorstel. De emotionele erkenning voor het leed na een mislukte zwangerschap is daar een van, een ander is de wens om in het hele land gelijke regels te hebben. Ten slotte is er vermoedelijk de wens bij religieuze partijen om een ongeboren kind als mens te erkennen.

Cyprus stelt voorwaarden aan Turkije-deal

Cyprus stelt voorwaarden aan versnelling van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Turkije moet eerst eerdere afspraken nakomen, waaronder erkenning van de Grieks-Cypriotische regering, zei de Cypriotische president Nicos Anastasiades dinsdag na overleg met EU-president Donald Tusk.

De EU heeft Turkije beloofd nieuwe zogeheten toetredingshoofdstukken te openen in ruil voor het terugnemen van migranten uit Griekenland. Cyprus wil hier nog geen zegen aan geven, zei Anastasiades. Over vijftien van de 35 hoofdstukken wordt nu onderhandeld. Er is er één afgerond.

Tusk zei dat hij niet naar Cyprus was gekomen om druk uit te oefenen, maar om de details van de migratiedeal met Turkije uit te werken. Het akkoord dat Nederland en Duitsland in de steigers hebben gezet moet "meer in balans" worden gebracht voordat alle 28 EU-landen er steun aan geven, aldus Tusk. "We zijn er nog niet."

IJskast
Anastasiades zei "geen confrontatie" te willen. Hij vindt het "onacceptabel en onterecht" om de schuld in Cypriotische schoenen te schuiven als de deal zou mislukken.

Door de eisen van Cyprus werden de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU in 2006 in de ijskast gezet. Tusk benadrukte dat de strikte criteria rondom toetreding ongewijzigd van kracht blijven.

Volgens Tusk is het belangrijkste dat het terugnemen van migranten door Turkije volledig in lijn is met Europees en internationaal recht. Iedereen die door Turkije vanuit Griekenland wordt teruggenomen, moet individueel zijn beoordeeld, zei hij.

Cyprus stelt voorwaarden aan Turkije-deal
Cyprus stelt voorwaarden aan Turkije-deal (Foto: ANP)

Rusland zet luchtaanvallen in Syrië voort

Rusland blijft luchtaanvallen op terroristen uitvoeren in Syrië. Dit zei een Russische onderminister van Defensie dinsdag. Ook de uiterst moderne Russische luchtafweerraketten van het type S-400 blijven in Syrië.

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandagavond aangekondigd dat hij troepen terughaalt uit Syrië omdat die hun doeleinden bereikt hebben. Dinsdag zijn volgens de Russische autoriteiten de eerste gevechtsvliegtuigen van het type Soechoi Soe-34 uit Syrië teruggekeerd.

Het is niet duidelijk hoeveel Russische militairen er in Syrië zijn en hoeveel er terug naar huis gaan. Poetin leek het einde van zijn interventie aan te kondigen op de dag dat een nieuwe ronde van het vredesoverleg over Syrië in Genève van start ging.

Rusland greep eind september 2015 militair in om het regime van president Bashar al-Assad te redden. Zijn uitgeputte en uitgedunde troepen waren aan de verliezende hand.

Rusland zet luchtaanvallen in Syrië voort
Rusland zet luchtaanvallen in Syrië voort (Foto: ANP)

FNV roept NS op strategie te herzien

FNV Spoor wil dat NS afziet van de verkoop van zijn horeca- en winkelactiviteiten en de regionale vervoerder QBuzz. Zo niet dan beraadt de vakbond zich op mogelijke acties. Dat schrijft bestuurder Andries van den Berg dinsdag in een open brief aan Roger van Boxtel, de topman van het spoorbedrijf.

NS kondigde begin deze maand aan dat zij stopt met de exploitatie van de meeste stationswinkels. Ook busbedrijf Qbuzz gaat in de etalage. Het spoorbedrijf wil zich, mede op aandringen van de overheid als enige aandeelhouder, volledig richten op verbetering van het spoorvervoer.

Maar volgens FNV wordt het bedrijf daar eerder zwakker van dan sterker. "Wij roepen u op om dit krimpplan van tafel te halen", schrijft Van den Berg. "Ontwikkel een eigen visie op de toekomst, en laat die niet door aandeelhouder en politiek bepalen."

Vals spel
De winkelactiviteiten worden volgens FNV gewaardeerd door de klanten en leveren "een behoorlijke bijdrage" aan de omzet en winst van NS. Ook QBuzz is volgens de vakbond een succesvol bedrijf dat NS beter binnenboord kan houden.

FNV is daarnaast fel tegen het besluit van NS om niet meer mee te doen aan regionale aanbestedingen. Het bedrijf raakte vorig jaar in opspraak wegens vals spel in zo'n aanbestedingsprocedure. Die affaire kostte uiteindelijk de vorige topman Timo Huges de kop.

Volgens FNV is het niet in het belang van NS, medewerkers en reizigers als het spoorbedrijf regionale concessies zomaar laat lopen. "De Franse en Duitse concurrenten nemen dit soort cadeaus vast dankbaar in ontvangst", aldus Van den Berg. "Geen enkele andere commerciële onderneming zou kiezen voor zo'n strategie."

FNV roept NS op strategie te herzien
FNV roept NS op strategie te herzien (Foto: ANP)

Instroom asielzoekers blijft 500 per week

De afgelopen week zijn er opnieuw ongeveer vijfhonderd asielaanvragen ingediend. De afgelopen weken lag de asielinstroom steeds rond dit aantal.

De instroom bestaat uit eerste asielaanvragen van mensen die net in Nederland zijn gekomen, herhaalde asielaanvragen en gezinsleden die zich later aansluiten bij een erkende vluchteling, zo meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Maandag maakte de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND bekend dat sinds het begin van dit jaar veel meer mensen uit zogeheten veilige landen voor asiel aankloppen in Nederland. Het gaat om een kwart van de nieuwkomers. De reden voor deze stijging is nog niet bekend. Hun aanvraag wordt versneld afgehandeld en vrijwel altijd afgewezen, waarna ze ook snel terug moeten keren.

Het kabinet gaat uit van ongeveer 58.000 asielzoekers dit hele jaar, net zoveel als in 2015.

Instroom asielzoekers blijft 500 per week
Instroom asielzoekers blijft 500 per week (Foto: ANP)

Acht jaar geëist tegen schipper Vinkeveen

De 51-jarige schipper van een speedboot die in 2014 twee mensen overvoer op de Vinkeveense Plassen, zou acht jaar de cel in moeten. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist in de zaak tegen de man uit Oosterbeek. Ook is er een vaarverbod van 5 jaar geëist.

De schipper scheurde met een gezelschap in zijn onverlichte speedboot zes keer harder dan de maximum toegestane snelheid over de plassen. Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen. Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef en kwamen om het leven. De schipper zou drie keer zoveel alcohol in zijn bloed hebben gehad dan is toegestaan.

Volgens de officier van justitie neemt de schipper geen verantwoordelijkheid voor zijn daden. Dit wordt hem zwaar aangerekend en is meegenomen in de strafeis. De man wordt verdacht van doodslag op twee personen, poging tot doodslag op nog twee andere personen en het verlaten van de plaats van het ongeval. Hij verklaarde dat hij dacht een boomstam te hebben geraakt en dat hij daarom was hij doorgevaren.

Acht jaar geëist tegen schipper Vinkeveen
Acht jaar geëist tegen schipper Vinkeveen (Foto: ANP)

BNN-VARA onder verscherpt toezicht om DWDD

BNN-VARA is sinds half december onder verscherpt toezicht geplaatst door het Commissariaat voor de Media. Dat gebeurde onder meer omdat in het programma De Wereld Draait Door reclame werd gemaakt voor het eigen restaurant, bevestigde een woordvoerder van de mediawaakhond een bericht in NRC.

De omroep heeft de grenzen van de mediawet overschreden, aldus de zegsman. "Je mag geen reclame maken voor nevenactiviteiten." Het verscherpte toezicht betekent dat het commissariaat "de uitzendingen van DWDD nauwgezet zal volgen."

De Wereld Draait Door opende in december een pop-uprestaurant in Amsterdam. Het restaurant zou drie weken een aantal gerechten serveren die Robert Kranenborg in het programma bereidde. Al na twee dagen sloot het restaurant omdat het de verwachtingen niet kon waarmaken. Meer dan 3000 gasten die hadden gereserveerd, kregen hun geld terug.

Uit documenten die NRC in handen kreeg, blijkt dat BNN-VARA ook bij andere nevenactiviteiten de regels overtrad. Dat ging om de verkoop van dvd's en de verkoop van kaartjes voor het festival De Wereld Draait Buiten, een eigen festival van DWDD.

BNN-VARA onder verscherpt toezicht
BNN-VARA onder verscherpt toezicht (Foto: ANP)

Macedonië stuurt asielzoekers terug

Macedonië heeft honderden asielzoekers teruggestuurd naar Griekenland. Het gaat om zo'n zeshonderd vluchtelingen die maandag via een opening in het hek op de grens illegaal het land waren binnengegaan.

Bij elkaar passeerden ongeveer tweeduizend vluchtelingen en migranten de grens nadat zij urenlang langs het hek hadden gelopen en een maas vonden. Zij staken een riviertje over en konden zo het hek omzeilen.

De autoriteiten in Macedonië kondigden maandag al aan dat de migranten zouden worden teruggestuurd.

Een Griekse onderminister van Defensie kon dinsdag bevestigen noch ontkennen dat Macedonië vluchtelingen had teruggestuurd. Voor de Griekse televisie zei Dimitris Vitsas welke procedure dan ook via de "gewone diplomatieke kanalen"zal gaan.

Macedonië stuurt migranten terug
Macedonië stuurt asielzoekers terug (Foto: ANP)

Doden door gevechten zuidoost Turkije

Bij gevechten tussen het Turkse leger en aanhangers van de verboden PKK in het zuidoosten van Turkije zijn zeker vier mensen om het even gekomen. Volgens bronnen binnen de veiligheidstroepen ging het om drie strijders van de PKK en een militair die omkwamen tijdens confrontaties in de stad Diyarbakir.

In een deel van de Koerdische stad is een uitgaansverbod van kracht. Die is ingesteld omdat PKK-aanhangers barricades hebben opgeworpen en explosieven hebben geplaatst.

De gevechten zijn twee dagen na de zware aanslag in Ankara zondag. De daders van de bomaanslag, waarbij 37 mensen om het leven kwamen, hadden beiden banden met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, meldden bronnen bij de Turkse veiligheidsdiensten maandag.

De Turkse luchtmacht voerde maandag aanvallen uit op Koerden in Noord-Irak. Volgens Turkije vielen daardoor 45 doden onder de strijders.

Doden door gevechten zuidoost Turkije
Doden door gevechten zuidoost Turkije (Foto: ANP)

'Beter geen infuusvoeding op kinder-ic'

In tegenstelling tot wat altijd is gedacht herstellen kinderen die zijn opgenomen op de intensive care niet sneller als zij extra infuusvoeding krijgen tijdens de eerste week van opname. De kunstmatige voeding rechtstreeks in de bloedbaan is eerder slecht dan voordelig voor het kind. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, het UZ Leuven en het Canadese Stollery kinderziekenhuis.

De onderzoeksresultaten zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Volgens de onderzoekers hebben de uitkomsten gevolgen voor het voeden van kritiek zieke kinderen over de hele wereld.

"Wereldwijd krijgen deze kinderen op de ic nu nog extra infuusvoeding in de veronderstelling dat zij daarmee sneller aansterken. Juist het niet geven van kunstmatige voeding met het infuus in de eerste week bij kritiek zieke kinderen zorgt voor een sneller herstel", stellen de onderzoekers.

De kinderen die geen infuusvoeding kregen, hadden minder infecties, minder orgaanfalen en een sneller herstel dan de kinderen die dit wel hadden gekregen. Het effect was bij iedereen merkbaar, onafhankelijk van het type ziekte, leeftijd of het ziekenhuis.

'Beter geen infuusvoeding op kinder-ic'
'Beter geen infuusvoeding op kinder-ic' (Foto: ANP)

APK-keurmeesters op vingers getikt

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Zoetermeer heeft vorig jaar honderden APK-keurmeesters op non-actief gezet of de wacht aangezegd. Er werden 242 licenties ingetrokken en 255 garages raakten hun APK-vergunning tijdelijk kwijt, meldt de RDW.

Het aantal ingetrokken licenties vorig jaar is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2014. Het aantal garages dat hun APK-vergunning tijdelijk moest inleveren, nam met 16 procent toe ten opzichte van 2014. De stijging is volgens een woordvoerder bij de RDW het gevolg van strengere controles bij risicogevallen.

"We kijken tegenwoordig strenger naar bedrijven waar het in het verleden als eens is misgegaan", zegt de woordvoerder. "In tegenstelling tot een toename van het aantal sancties is de kwaliteit van de keuringen wel verbeterd."

Zes garages raakten voor onbepaalde tijd hun vergunning kwijt. Volgens de zegsman bij de RDW kwam dat omdat er bijvoorbeeld te veel defecten over het hoofd werden gezien, zoals verlichting. Ook werd soms de keuringsapparatuur niet op de juiste manier gebruikt. In een enkel geval was zelfs het voertuig helemaal niet bij de keuring aanwezig bij de steekproef van de RDW. De dienst herkeurt gemiddeld één op de dertig auto's.

APK-keurmeesters op vingers getikt
APK-keurmeesters op vingers getikt (Foto: ANP)

Auto ontploft in Berlijn

Een auto is dinsdagochtend in Berlijn ontploft. In het wrak vond de politie daarna een dode. De achtergronden van het incident zijn niet duidelijk, aldus de politie. Die gaat er vanuit dat de ontploffing is veroorzaakt door explosieven.

De auto ontplofte in volle vaart in het district Charlottenburg in het westen van de Duitse hoofdstad. Na de explosie botste het voertuig op een geparkeerde auto. In diverse media werd gesuggereerd dat het om een aanslag ging. De identiteit van de chauffeur van de auto is niet bekend.

De wijde omgeving van het incident werd afgezet. Explosievenexperts onderzochten het wrak op meer explosieven maar vonden niets.

Volgens ooggetuigen was een officier van justitie die zaken tegen motorbendes doet, op de plek van het incident. Of het incident te maken heeft met motorbendes is niet duidelijk.

Auto ontploft in Berlijn
Auto ontploft in Berlijn (Foto: ANP)

Gans vliegt door ruit en bijt bestuurder

Een gans is dinsdagochtend op de A15 bij Dodewaard door de voorruit van een busje gevlogen. Het beest en de bestuurder van het busje kwamen wonderwel met de schrik vrij.

De gans was door de klap knock-out, maar toen hij weer bijkwam begon hij om zich heen te bijten voor hij weer weg vloog. Afgezien van de ganzenbeten liep de bestuurder alleen een paar kleine snijwonden op.

Gans vliegt door ruit en bijt bestuurder
Gans vliegt door ruit en bijt bestuurder (Foto: BuzzO)

Vliegend Spaghettimonster naar de rechtbank

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is voornemens om de gang naar de rechtbank te ondernemen. Ze dagen de overheid voor het gerecht omdat tot nu toe alle aanvragen voor een identiteitsbewijs met pasfoto mét vergiet worden afgewezen. Op Facebook is maandag bekend gemaakt dat daarom nu de zaak voor de rechter wordt uitgevochten.

De vergiet, het religieuze hoofddeksel voor de Pastafari, is een belangrijk voorwerp om de geloofsovertuiging aan de buitenwereld te tonen. Het Vliegend Spaghettimonster heeft in het Loose Canon, een van de heilige geschriften, aan Penelope gevraagd om de vergiet op het hoofd te zetten

De kerk vindt dat er sprake is van discriminatie en daagt hierom de staat voor het gerecht. De zitting zal plaatsvinden in Groningen, een precieze datum is nog niet bekend. De rechtbank heeft aangegeven dat het naar verwachting een half jaar duurt voor de zaak voorkomt.

Vecht voor het goede met Lady Liadrin in Hearthstone

Net zoals de mage, hunter en warrior heeft nu ook de paladin een alternatieve held in Hearthstone gekregen met patch 4.2, die gisteren wereldwijd gelanceerd is. Mensen die een paladin-deck samenstellen kunnen nu kiezen uit de standaardheld Uther the Lightbringer of de alternatieve held, de blood elf lady Liadrin.

In tegenstelling tot de andere alternatieve helden voor mage, hunter en warrior waarvoor je negen euro moet betalen, is lady Liadrin gratis vrij te spelen voor elke Hearthstone-speler. Mensen die lady Liadrin moeten hebben moeten namelijk World of Warcraft installeren en een personage levelen naar level 20. Level 20 is ook het maximale level in de gratis editie van World of Warcraft, dus ook iedereen zonder abonnement kan lady Liadrin vrijspelen. Hou er rekening mee dat het hier gaat om een personage onder level 20 dat level 20 moet bereiken: personages die al bijvoorbeeld de level cap (100) hebben bereikt in Warlords of Draenor tellen niet mee.

Met de patch zijn ook het aantal maximale deck slots uitgebreid van negen naar achttien, een veelgevraagd iets onder de spelers. Met de nieuwste uitbreiding, Whispers of the Old Gods, worden ook twee nieuwe speelmodi geïntroduceerd: standard en wild. Standard wordt de gangbare manier van spelen, waarbij alleen de kaarten van de meest recente uitbreidingen en adventures (The Grand Tournament, Whispers of the Old Gods, Blackrock Mountain en League of Explorers) gebruikt mogen worden. In wild mogen ook de kaarten van Goblins versus Gnomes en Naxxramas gebruikt worden.

Whispers of the Old Gods komt eind april/begin mei uit.

Vecht voor het goede met Lady Liadrin in Hearthstone

Van der Wiel mist kampioensfeest PSG na ruzie met Ibrahimovic

Gregory van der Wiel heeft zondag het kampioensfeest van Paris Saint-Germain gemist. In de rust van het duel met Troyes verliet hij het stadion na een ruzie met Zlatan Ibrahimovic.

Van der Wiel werd zondag tegen Troyes (9-0 winst) in de rust gewisseld. Volgens de officiële berichten haalde Laurent Blanc hem vanwege een blessure naar de kant, maar er bleek iets anders aan de hand.

Ibrahimovic baalde in de rust van een aantal gemiste kansen, waarna hij het aan de stok kreeg met Van der Wiel. De Nederlandse rechtsback snauwde 'fuck off' naar de Zweedse spits. Daar was Zlatan niet van gediend, waardoor de twee ruzie kregen. Om die reden vroeg Van der Wiel om een wissel blij Blanc, meldt Goal.

Waar Ibrahimovic vier keer scoorde en de gevierde man was bij de kampioen van Frankrijk, had Van der Wiel het stadion al verlaten. PSG meldde dat Van der Wiel 'een vliegtuig moest halen'. Opmerkelijk, aangezien de rest van het team 45 minuten later het kampioenschap vierde.

Van der Wiel reisde af naar Amsterdam, waar hij tot vandaag zal verblijven. De rechtsback wordt vanavond weer in Parijs verwacht, waar PSG gezamenlijk zal dineren.

Danganropa 2 binnenkort ook op Steam

Danganronpa 2: Goodbye Despair komt op 18 april uit op Steam. De eerste Danganronpa kwam vorige maand uit. Beide games kosten 28 bij de release. De Danganronpa-games zijn grimmige visual novels die in het westen populair werden op de PS Vita.

In de Danganronpa-games worden tieners door een krankzinnige robot-beer gedwongen om elkaar te vermoorden. Lees hier onze review van het eerste deel. Later dit jaar moet Danganronpa V3 uitkomen voor PS4 en PS Vita uitkomen in Japan. Dit deel is ook al aangekondigd voor het westen.

Square Enix brengt I Am Setsuna naar het westen

I Am Setsuna komt deze zomer naar PS4 en pc. De JRPG van Square Enix is ontwikkeld door een nieuwe studio genaamd Tokyo Factory en kwam pas vorige maand uit in Japan. Het doel van de ontwikkelaars was om een nostalgische JRPG te maken, maar dan met een mooie graphische stijl.

Een ander opvallend feitje is dat het vechtsysteem van I Am Setsuna geïnspireerd is door Chrono Trigger. De game kwam ook op uit op de PS Vita in Japan, maar die versie wordt dus helaas niet naar het westen gebracht.

'Maffia liet Pantani op doping betrapt worden'

De Napolitaanse maffia Camorra zit achter het uitsluiten van wielrenner Marco Pantani uit de Giro d'Italia van 1999. Dit blijkt uit zowel resultaten van nieuw gerechtelijk onderzoek als materiaal dat de Italiaanse Studio Sport verzameld heeft. Bij winst van Il Pirata zou de maffia miljoenen aan gokverliezen geleden hebben.

Pantani stond op het punt de Giro van 1999 op zijn naam te schrijven toen hij op de voorlaatste dag vanwege een te hoge hematocrietwaarde niet van start mocht gaan. Bij Il Pirata was een waarde van 52 vastgesteld, terwijl 50 het maximum was. Artsen hebben onder zware dreiging van de maffia de bloedstalen van de Italiaanse wielrenner vervalst.

Een berucht lid van de Camorra, Renato Vallanzasca, kreeg van een celgenoot te horen over de daad van zijn organisatie. Deze zei: "Vertrouw me, hij haalt Milaan niet. Ik wil je zelfs geld lenen. Als je verliest, hoef je het niet terug te betalen." De Italiaanse televisie heeft deze man opgespoord die het verhaal nogmaals bevestigde. "De Camorra heeft Pantani de Giro doen verliezen. Zijn dopingstalen werden veranderd en daardoor testte hij positief. Dit is wat iedereen moet weten, en zeker de moeder van Pantani. Iemand moet het haar vertellen."

Pantani zelf kreeg een enorme klap van de positieve dopingtest. Hoewel hij nog enkele mooie dingen heeft laten zien raakte de Italiaan steeds verder in de put voordat hij in 2004 in Rimini een einde aan zijn leven maakte.

Pantani's moeder Tonina is blij dat er nu duidelijkheid is gekomen rond haar overleden zoon en dat hij onschuldig blijkt te zijn. Strafrechtelijk kan de Camorra niets meer gemaakt worden, maar de familie Patani onderzoekt nog wel of een gang naar de burgelijke rechter tot de mogelijkheden behoort.

Sponsor schaatsploeg Wüst door tot 2018

Schaatsster Ireen Wüst hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken om haar toekomst. Hoofdsponsor JustLease.nl heeft het contract met de ploeg van de 29-jarige rijdster verlengd tot en met de Olympische Spelen van 2018 die in Pyeongchang worden gehouden.

Het team van Wüst kwam vorig jaar tot stand nadat ze na een jaar te hebben gereden voor Continu tot de conclusie kwam dat het anders moest. Onder meer Koen Verweij en Antoinette de Jong behoren tot het team dat getraind wordt door Rutger Tijssen. De schaatsers gingen dit seizoen in met veel financiële onzekerheid tot zich begin december een hoofdsponsor aandiende.

Wüst vindt de zekerheid dat haar ploeg in ieder geval tot 2018 blijft bestaan een fantastisch uitgangspunt op weg naar de volgende Olympische Spelen. "Ik kijk uit naar het vervolg van de samenwerking de komende jaren en ben erg blij met het vertrouwen dat hiermee definitief is bevestigd."

Afgelopen weekend werd al bekend dat de ploeg van Gianni Romme en Marianne Timmer een nieuwe hoofdsponsor heeft gevonden. Continu blijft aan als co-sponsor, maar welk bedrijf de nieuwe grote geldschieter wordt is nog niet bekendgemaakt.

'Trials on Tattooine is Star Wars VR-game'

Het lijkt erop dat Star Wars de richting op gaat van Valve en HTC's Vive virtual reality-headset. De hoedanigheid waarin dat gaat gebeuren is aan nog aan flinke speculatie onderhevig, maar in een filmpje dat verscheen op de website van ILMxLab is het Star Wars-universum in VR te zien, en lijkt er zelfs even sprake te zijn van VR-gameplay waarin de speler met een lightsaber inkomend vuur pareert.

Kort nadat het filmpje verscheen werd het weer offline gehaald. De beelden van Trials on Tattooine laten eerst een Millenium Falcon zien die landt op een planeet, waarna vijandige schepen hordes stormtroopers loslaten. Vervolgens overhandigt de immer trouwe droid R2D2 de 'speler' een lichtzwaard die daarmee nog kortstondig enkele inkomende blaster shots weet af te wenden.

Het filmpje dat verwijderd werd is uiteraard op meerdere mirror-locaties terug te kijken. Het is dus onduidelijk of het hier gaat om een onderdeel van een grotere game, een standalone ervaring of een 'experiment' zoals in de eindnoot van het filmpje te lezen is. Er zijn meerdere ontwikkelstudio's geweest die in het afgelopen jaar met 'VR experiments' kwamen om verschillende headsets en technieken uit te proberen. Veel van deze experimenten werden verder niet uitgewerkt tot een volwaardig product.

Dit jaar worden meer dan 70 virtual reality-games getoond of geteased op GDC, de Game Developers Conference. Wellicht dat Trials on Tattooine daar een van is. In het tweede filmpje hieronder is nog meer te zien van ILMxLab, waarin de mogelijkheden van VR in de Star Wars-wereld worden besproken. Of dit gerelateerd is aan Trials on Tattooine is niet bekend.

André van Duin voorlopig klaar met typetjes

André van Duin zal niet meer zo snel in het pak van een van zijn typetjes schieten. De komiek heeft dat boek zo goed als gesloten.

"Ik ben bijna 70 jaar en wel een beetje klaar met die malle hoedjes en petjes. Ik zet er heus wel weer eens eentje op, maar ik heb ze in principe aan de wilgen gehangen", zegt hij dinsdag in het AD.

Van Duin vergelijkt zich graag met Johnny Kraaijkamp sr. Hij ging op latere leeftijd ook een serieuzere kant op. "Of serieus... minder hilarisch dan", vertelt Van Duin, die zich al van zijn serieuze kan liet zien in de theatervoorstelling The Sunshine Boys.

Maandag werd duidelijk dat Van Duin tijdelijk de presentatie op zich neemt van het MAX-programma Heel Holland Bakt. Ook daar houdt hij zich op de vlakte. "Dus geen typetjes", aldus Van Duin.

André van Duin voorlopig klaar met typetjes
André van Duin voorlopig klaar met typetjes (Foto: BuzzE)

Eerste gameplaybeelden System Shock-remaster getoond

De 'remake-studio' Night Dive Studios specialiseert in het doen herleven van klassieke games. Zo ook System Shock, waarvan de ontwikkelaar nu ook de eerste gameplay laat zien.

De game, officieel getiteld als System Shock Remastered, is momenteel in ontwikkeling voor pc en Xbox One. De remake moet trouw blijven aan de originele game-ervaring, waarbij alle dingen die geliefd waren aan de game terugkeren terwijl tegelijkertijd de user interface en de graphics naar een hedendaagse engine worden getild. Night Dive heeft System Shock's originele concept artist Robert Waters in de arm genomen voor ondersteuning bij het project.

System Shock Remastered moet in 2017 uitkomen. Ook is er een System Shock 3 in de maak bij OtherSide Entertainment, met onder andere Warren Spector aan het roer. Veel details daarvan zijn er echter nog niet.

'Personeelstekort dreigt in grafische sector'

De grafische sector dreigt op termijn met een gebrek aan geschoold personeel te komen zitten. Door de langdurig krimpende werkgelegenheid zijn veel opleidingen voor nieuwe vormgevers, dtp'ers en drukkers ermee gestopt. Dat concludeert uitkeringsinstantie UWV dinsdag in een sectoranalyse.

Het aantal banen in de sector daalt door automatisering en digitalisering al sinds de jaren negentig en die ontwikkeling heeft zich door de crisis versneld. Van de 45.000 banen in de sector in 2004, waren er in 2014 nog maar 24.000 over.

Hoewel er relatief veel werknemers in de grafimedia thuis zitten met een uitkering, dreigt straks volgens het UWV een personeelstekort. Dat komt doordat het aantal mbo-studenten voor grafische beroepen in vier jaar is afgenomen van 1300 tot 100 vorig jaar.

Drukwerk
De werkloosheid onder schoolverlaters is vooralsnog hoog en het startsalaris laag. Volgens het UWV blijven de kansen op werk binnen de sector de komende jaren nog matig en doen de meeste grafici er goed aan hun heil in andere sectoren te zoeken, zoals de logistiek of ict.

Het aantal WW-uitkeringen in de grafische sector ligt ruim tweeënhalf keer hoger dan in andere sectoren. Tegenover elke 100 werkenden zitten 16 mensen thuis met een uitkering.

Volgens het UWV liggen er wel nog kansen voor de sector, door onder meer het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten op het gebied van drukwerk, media, communicatie en marketing. Ook kunnen samenwerkingen van grafische bedrijven kansen vergroten, bijvoorbeeld op het vlak van export.

'Personeelstekort dreigt in grafische sector'
'Personeelstekort dreigt in grafische sector' (Foto: ANP)

Rusland begonnen met terugtrekken uit Syrië

Rusland lijkt begonnen met het terughalen van militairen uit Syrië. Op de Russische televisie waren dinsdag beelden te zien van militairen die uitrusting in een transportvliegtuig laadden waarmee de suggestie werd gewekt dat ze aan het vertrekken waren uit het land.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde maandag aan dat Russische troepen dinsdag naar huis zouden komen. Volgens de president hebben de strijdkrachten hun doeleinden voor een groot deel bereikt.

De tv-beelden van Rossiya 24 lieten zien hoe manschappen spullen in een groot transportvliegtuig van het type Ilyushin Il-76 aan het laden waren op de vliegbasis Hmeymim in de provincie Latakia.

Het ministerie van Defensie verklaarde elders dat de militairen waren begonnen met het voorbereiden van vliegtuigen om spullen terug te brengen naar Rusland.

Rusland begonnen met terugtrekken uit Syrië
Rusland begonnen met terugtrekken uit Syrië (Foto: ANP)

15 procent patiënten bij opname al ondervoed

Bijna 15 procent van de mensen die worden opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen is bij binnenkomst al ondervoed. Onderzoek onder ruim een half miljoen patiënten door onder meer de Stuurgroep Ondervoeding, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en VUmc, afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen, heeft dat uitgewezen.

Wel zijn er grote verschillen tussen de verschillende ziekenhuisafdelingen. Het percentage ondervoede patiënten varieert per medisch specialisme van 2 tot 38 procent. Bij specialismen als geriatrie, oncologie, inwendige geneeskunde en gastro-enterologie komt ondervoeding het vaakst voor. Deze patiënten liggen daardoor 1,4 dag langer in het ziekenhuis.

Ondervoede patiënten herstellen langzamer en hebben meer en ernstiger complicaties, stellen de wetenschappers. Zij krijgen te maken met een verminderde spiermassa met als gevolg een afname van de algehele conditie en een afgenomen hart- en longcapaciteit. Dit heeft onder andere een langere opnameduur en een verhoogd gebruik van medicijnen tot gevolg, wat toename van de ziekenhuiskosten betekent.

15 procent patiënten bij opname al ondervoed
15 procent patiënten bij opname al ondervoed (Foto: ANP)

CDA pleit voor eventuele sancties Turkije

Het CDA pleit voor sancties tegen Turkije als dat land zich niet aan de afspraken houdt met Europa over het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. Fractievoorzitter Sybrand Buma zegt dat dinsdag in de Telegraaf.

Buma wijst naar eerdere afspraken die Europa in december met Ankara maakte, maar waar Turkije zich niet aan heeft gehouden. "Maar wat nou als Turkije zich opnieuw niet aan de afspraken houdt en vluchtelingen blijft doorlaten richting Europa? Gaan we dan in juni weer bij elkaar komen om opnieuw af te spreken dat Turkije vluchtelingen gaat tegenhouden en terugnemen, in ruil voor 9 miljard euro? Dan zijn sancties veel logischer."

Rutte kondigde in december een deal met Turkije aan "als de oplossing". "Het land kreeg 3 miljard euro, er zou visumliberalisatie komen in het najaar en vanaf april nieuwe toetredingsonderhandelingen met Europa. In ruil daarvoor zou Turkije de stroom vluchtelingen tegenhouden. Wat heeft dat slimme Turkije gedaan? Bootjes doorgewuifd", aldus Buma.

CDA pleit voor eventuele sancties Turkije
CDA pleit voor eventuele sancties Turkije (Foto: ANP)

Lijken van mijnwerkers gevonden in Venezuela

In Venezuela zijn veertien levenloze lichamen gevonden. Het gaat waarschijnlijk om mijnwerkers die vorige week vermist raakten. De lijken werden gevonden in een graf van 5 meter diep. Volgens getuigen zijn de slachtoffers neergeschoten en in stukken gezaagd met een kettingzaag.

Het is nog onbekend waarom de mijnwerkers zijn afgeslacht. Een vrouw is opgepakt voor de moorden en de politie zoekt nog naar drie anderen.

21 goudmijnwerkers kwamen vorige week niet terug van hun werk in de buurt van Tumeremo. In de afgelegen jungle daar zijn illegale mijnen en maken bendes de dienst uit. Venezuela is een van de landen waar de meeste moorden worden gepleegd.

Lijken van mijnwerkers gevonden in Venezuela
Lijken van mijnwerkers gevonden in Venezuela (Foto: ANP)

Jaden Smith wil utopia bouwen

Jaden Smith viel onlangs op om in een campagne voor modehuis Louis Vuitton dameskleding aan te trekken, maar voor de jonge ster is het de normaalste zaak van de wereld, vertelt hij aan de Britse versie van GQ.

"Ik heb het gevoel dat mensen best in de war zijn over gendernormen", vertelt de zoon van Will Smith. "Ik denk dat mensen het niet echt snappen. Ik zeg niet dat ik het zo goed snap, ik zeg alleen maar dat ik nooit enig onderscheid heb gemaakt. Ik zie geen mannen- en vrouwenkleding, ik zie alleen maar bange mensen en mensen die zich op hun gemak voelen."

De 17-jarige heeft al een aardige carrière opgebouwd als acteur, muzikant en model, maar zijn uiteindelijke missie is om de wereld een stukje beter te maken. "Ik werk toe naar het repareren van de hele planeet aarde. Ik wil een utopia bouwen", stelt Jaden. "Ik wil dat mensen zich niet dood hoeven te werken om hun rekeningen te betalen en alleen maar werken om te overleven."

In die missie zou hij wel eens bijstand kunnen krijgen van zijn zusje Willow, met wie hij een bijzondere band heeft. "Zij is de vrouwelijke versie van mij. 100 procent. En ik ben de mannelijke versie van haar."

Jaden Smith is blind voor gendernormen
Jaden Smith is blind voor gendernormen (Foto: BuzzE)

VS: IS-topcommandant nu echt dood

Er wordt al dagen gespeculeerd over zijn dood. Maar de militaire commandant van Islamitische Staat, Abu Omar al-Shishani, is nu dan toch echt overleden, zeggen twee Amerikaanse ambtenaren maandag tegen CNN.

Vorige week werd bekend dat 'Omar de Tsjetsjeen' het slachtoffer was geworden van een Amerikaanse luchtaanval. Hij zou tijdens de aanval een vergadering hebben gehad met andere topleden van IS. Al-Shishani werd niet direct gedood, maar raakte zwaargewond. Hij werd naar de hoofdbasis van IS in de stad Raqqa gebracht, waar hij met machines in leven werd gehouden.

De uit de Kaukasus afkomstige al-Shishani wordt ook wel de minister van Oorlog van IS genoemd. Hij werd beschouwd als de militaire rechterhand van de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi.

VS: IS-topcommandant nu echt dood
VS: IS-topcommandant nu echt dood (Foto: ANP)

'Uber-app zette taxichauffeur aan tot moord'

Een Uber-taxichauffeur die zes mensen zou hebben vermoord in de Verenigde Staten, zegt dat hij tot zijn bizarre daad kwam door de Uber-app op zijn telefoon. De taxi-app nam zijn 'geest en lichaam over', heeft hij de verklaard tegenover de politie.

De 45-jarige Jason Dalton schoot vorige maand lukraak om zich heen in de Amerikaanse stad Kalamazoo in de staat Michigan. Hij schoot willekeurig mensen neer. Vier vrouwen, een vader en een zoon overleden aan hun verwondingen. Twee mensen raakten gewond.

"Toen ik inlogde op de app, voelde ik me een marionet", aldus Dalton. Volgens hem gaf het hoofd van de duivel op zijn telefoon hem opdracht om mensen te vermoorden.

Uber heeft na de schietpartij gezegd dat Dalton was gescreend voordat hij aan het werk mocht voor het taxibedrijf. Hij zou geen strafblad hebben gehad.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Vandaag blijft het overwegend bewolkt na een mistige start van de dag. In de middag kan lokaal even de zon doorbreken. Op deze plaatsen kan de temperatuur oplopen tot 11 graden, in de rest van 't land blijft 't een schamele 7 graden. De wind draait gedurende de dag naar het noordoosten en is matig tot vrij krachtig aan de kust. 

Zon op 06:52
Zon onder 18:45

Mijn tante ging met bibberknieën in het reuzenrad dat naast de markthal in Rotterdam is verrezen. Prachtig uitzicht!

Rotterdam vanaf grote hoogte gezien (Foto: Joke)
Rotterdam vanaf grote hoogte gezien (Foto: Joke)

Rotterdam vanaf grote hoogte gezien (Foto: Joke)
Rotterdam vanaf grote hoogte gezien (Foto: Joke)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1996 De Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker werd failliet verklaard. 
 1972 De film The Godfather ging in New York in première. 
 1345

Het Mirakel van Amsterdam voltrok zich 

 2015 Max Verstappen maakte zijn debuut als jongste Formule 1-coureur 


De meeting 

Noord-Korea kondigt test met kernkop aan

Noord-Korea zal spoedig een test uitvoeren met een nucleaire kernkop en een testlancering met een ballistische raket die nucleaire kernkoppen kan vervoeren. Dit liet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un weten, meldde staatspersbureau KCNA maandag.

Kim maakte zijn opmerkingen bij een succesvolle gesimuleerde test van een ballistische raketlancering. De Noord-Koreaanse leider gaf onlangs al opdracht tot nieuwe nucleaire proeven. Die moeten de slagkracht van het kernwapenarsenaal van het land helpen verbeteren, volgens het staatspersbureau.

Noord-Korea kondigt test met kernkop aan
Noord-Korea kondigt test met kernkop aan (Foto: ANP)

'Meer oog voor hulp bij drugs'

Drugsverslaafden moeten niet automatisch als crimineel worden beschouwd. Zij moeten toegang tot zorg en medicijnen krijgen om van hun verslaving af te komen in plaats van straf. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei dat maandag in Wenen bij de jaarlijkse vergadering van de Commission on Narcotic Drugs (CND) van de Verenigde Naties.

Het wereldwijde drugsprobleem wordt vooral bestreden met onderdrukkende maatregelen, maar Nederland en de andere EU-lidstaten pleiten er voor om ook juist meer aandacht te hebben voor volksgezondheid.

"Dat gaat in kleine stappen natuurlijk. Maar we zijn als Nederland en als EU-voorzitter heel tevreden als er meer landen deze aanpak omarmen ", aldus Van Rijn.

Tijdens de bijeenkomst in Wenen wordt vooruitgelopen op een speciale zitting dit voorjaar van de Verenigde Naties over het wereldwijde drugsprobleem.

'Meer oog voor hulp bij drugs'
'Meer oog voor hulp bij drugs' (Foto: ANP)

Kendall Jenner is bezet

Kendall Jenner is niet meer single. Dat blijkt uit de woorden van Selena Gomez in een interview bij het Britse radiostation Capital FM.

Gomez, die een vriendinnenclubje heeft met Jenner, Taylor Swift, Gigi Hadid en Cara Delevingne, gaf antwoord op een vraag van de interviewer of hij lid van de club kan worden. "Mannelijk gezelschap is altijd goed... Maar geen van hen is single. Taylor is niet single, Gigi is niet single, en Kendall ook niet. Ik ben de enige vrijgezel!"

Het is niet bekend wie de opvolger van Harry Styles is. Maandenlang werden de One Direction-zanger en het model intiem gespot, maar zelf hebben ze nooit toegegeven dat ze ook daadwerkelijk een relatie hadden.

Kendall Jenner is bezet
Kendall Jenner is bezet (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.