FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 maart 2016

Republikein Ben Carson geeft het op

De Republikein Ben Carson heeft zijn campagne voor het presidentschap officieel gestaakt. "Er zijn een hoop mensen die van me houden. Ze stemmen alleen niet op me", zei de voormalige neurochirurg vrijdag in een toespraak.

Carson erkende eerder deze week al "geen politieke weg"vooruit meer te zien. Hij had bij de voorverkiezing van zijn partij geen enkele staat achter zich gekregen. De Republikein bleef donderdag al weg bij een verkiezingsdebat tussen zijn partijgenoten.

Met het wegvallen van Carson dingen er nog vier Republikeinen mee naar de nominiatie: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich. Zaterdag (plaatselijke tijd) vinden er voorverkiezingen plaats in de staten Louisiana, Kansas, Kentucky, Maine en Nebraska.

Republikein Carson gooit handdoek in de ring
Republikein Ben Carson geeft het op (Foto: ANP)

Lena Dunham met spoed naar ziekenhuis

Actrice en schrijfster Lena Dunham is zaterdag met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Dat heeft haar management bevestigd tegenover People.

Dunham lijdt aan endometriose, een chronische ziekte waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. "Vanochtend werd ze getroffen door een ruptuur in een ovariumcyste en is ze naar het ziekenhuis gebracht", staat in een verklaring over haar medische toestand. "Lena moet geopereerd worden. We bedanken jullie voor het begrip en hopen dat haar privacy zal worden gerespecteerd."

Vorige maand maakte de 29-jarige Dunham via Facebook bekend dat ze vanwege haar ziekte voorlopig geen interviews zal geven. Wat de ingreep precies behelst en wanneer de bedenkster en hoofdrolspeelster van de HBO-serie Girls weer naar huis mag, is niet duidelijk.

Lena Dunham met spoed naar ziekenhuis
Lena Dunham met spoed naar ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Kabouterkiller opgepakt in Mastbos

Zaterdagmiddag rond 13:00 uur is in het Mastbos in Breda een man aangehouden die met een kliefbijl houten kabouters aan het vernielen was. De kabouterkiller heeft één kabouter volledig vernield en een andere zwaar beschadigd voor hij aanhouden werd.

Ben van de Veer, een buurtbewoner, zag toe hoe de man bezig was tijdens zijn slooptocht. “Ik heb hem met een andere passant proberen te stoppen. Maar hij stond als een gek één van de kabouters van de maker Johan Hoek om te hakken. Met een grote kliefbijl van wel anderhalve meter lang.

Na een telefoontje van de toeschouwers was de politie al snel ter plaatse, met maar liefst acht auto’s. De kabouterkiller werd aangehouden en is zaterdagmiddag nog aan de hulpofficier van justitie voorgeleid. Volgens de politiewoordvoerster is de verdachte een verwarde man van 30 jaar oud. Er is professionele hulp ingeschakeld voor de man. 

Het is niet de eerste keer dat het kabouterpad, een speel- en doe route voor kinderen, doelwit is van vandalisme. In 2015 werden ook al eens 9 van de 24 kabouters slachtoffer van vernielzucht. 

Uitslagen Eredivisie 05/03/2016

Naast PEC Zwolle tegen ADO Den Haag werden er vanavond nog twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. PSV won met 0-3 van FC Groningen terwijl FC Utrecht met 0-4 te sterk was voor sc Heerenveen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Groningen

0 - 3

PSV

     7' Willems
 51' Pröpper
 88' Locadia
 
 Gele kaart: Lindgren, Linssen, (FC Groningen), Narsingh, (PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.983
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet (Larsen/61)
Bacuna
Tibbling
Maduro
Idrissi (Mahi/61)
Sörloth
Linssen (Rusnák/76)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado
v.Ginkel
Narsingh (Lestienne/79)
L.de Jong
Locadia

sc Heerenveen

0 - 4

FC Utrecht

     6' Ludwig
 75' Boymans
 78' Boymans
 86' Kum
 
 Gele kaart: Cavlan, (sc Heerenveen), Boymans, Letschert, Ligeon, Ramselaar, (FC Utrecht)
 Rode kaart: v.d.Berg (31) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 21.300
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Anholt
St.Juste
v.Aken
Cavlan
Thorsby
Marzo
v.d.Berg
Zeneli (Veerman/66)
Te Vrede
Larsson (Namli/76)
  Ruiter
v.d.Maarel
Leeuwin
Letschert (Ligeon/49)
Kum
Janssen (Barazite/82)
Strieder
Ramselaar
Ludwig
Haller (Joosten/52)
Boymans

Lobbyende oud-minister moet voorzichtig zijn

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt dat oud-bewindspersonen zeer voorzichtig moeten zijn met lobbyactiviteiten bij hun oude ministerie. Dat wordt snel onzuiver, aldus Koenders zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Koenders reageerde op het verhaal over oud-minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) in NRC. Bot zou bij het departement hebben geprobeerd om een verklaring van geen bezwaar te krijgen voor de export van marineschepen van scheepsbouwer Damen. Hij deed dat volgens de krant in een gesprek dat hij om een andere reden had aangevraagd.

Koenders denkt niet meteen aan nieuwe regels om dit soort situaties te voorkomen. 'Ik weet niet of regels altijd helpen. Het gaat erom dat er transparantie is en dat zaken niet door elkaar gaan lopen.' En: 'Ik heb Ben Bot hoog zitten. Ik zou hem willen oproepen terughoudend te zijn.'

De nu 78-jarige Bot was namens het CDA minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten Balkenende-II en -III, van 2003 tot 2007.

Lobbyende oud-minister moet voorzichtig zijn (Foto: ANP)
Lobbyende oud-minister moet voorzichtig zijn (Foto: ANP)

Dj Paul van Dyk herstelt voorspoedig

Het gaat de goede kant op met dj Paul van Dyk. Dat heeft zijn management zaterdag gemeld op Facebook. De Duitse dj is bij bewustzijn en ligt niet meer op de intensive care. 'Hij moet nog aansterken in het ziekenhuis, maar we verwachten dat hij volledig zal herstellen', aldus de boodschap.

De 44-jarige Van Dyk viel een week geleden van een podium tijdens het festival A State Of Trance in de Jaarbeurs in Utrecht. Daarbij heeft de Duitser een hersenschudding en barstjes in enkele rugwervels opgelopen.

Het management van de artiest bedankt de fans voor de overweldigende steun en benadrukt dat Van Dyk ernaar uitkijkt om zo snel mogelijk weer op te treden. 

Dj Paul van Dyk herstelt voorspoedig
Dj Paul van Dyk herstelt voorspoedig (Foto: BuzzE)

Obama is Mythbusters dankbaar

Barack Obama heeft in een videoboodschap het team van Mythbusters bedankt. De Amerikaanse president vindt het jammer dat het populair-wetenschappelijke programma niet meer wordt gemaakt.

"Ik ben een groot fan van de Mythbusters", zegt Obama in de video, die op de website Entertainment Weekly staat. 'Ik heb ze zelfs een paar keer uitgenodigd op het Witte Huis. Ze hebben me nooit iets laten opblazen, maar toch ga ik ze missen. Ik ben er dankbaar voor dat ze hebben bewezen dat de Amerikanen wel degelijk op de maan zijn geland. En voor die keer dat ze de mythe van de zonnestralen des doods van Archimedes kwamen doorprikken op het Witte Huis, dat was ook leuk."

In oktober werd bekend dat Mythbusters er na veertien seizoenen mee stopt. In het Discovery-programma bootsen Adam Savage, Jamie Hyneman en de andere presentatoren mythes en broodjeaapverhalen na om ze te ontkrachten of bevestigen. De laatste van maar liefst 248 afleveringen wordt zaterdagavond uitgezonden in de Verenigde Staten.

Explosies
Obama had nog meer lovende woorden in petto voor de programmamakers: "Na meer dan duizend mythes, ruim negenhonderd explosies en meer dan 133 kilometer ducttape wil ik Adam, Jamie, Kari, Tory en Grant en de hele Mythbusters-crew bedanken voor het vermaak in de afgelopen veertien jaar. En belangrijker nog, bedankt dat jullie zoveel jonge mensen hebben geïnspireerd om de grote vragen over onze wereld te stellen en om de antwoorden te zoeken in de wetenschap."

Volgens de president is het werk van de Mythbusters om die reden zelfs van groot belang geweest voor de toekomst van Amerika. "Maar voor de geheime dienst moet het wel prettig zijn dat jullie je vanaf nu niet meer op ons grasveld begeven", sluit hij af met een grap.

Obama is Mythbusters dankbaar
Obama is Mythbusters dankbaar (Foto: BuzzE)

De mol is bekend

Klaas van Kruistum was dit seizoen de mol bij het televisieprogramma Wie is de Mol? van de AVROTROS. Dat bleek zaterdag tijdens de finale in Amsterdam. De KRO-NCRV-presentator zat samen met Annemieke Schollaardt en Tim Hofman in de eindstrijd.

Van Kruistum frustreerde negen afleveringen lang de opdrachten die de andere kandidaten moesten uitvoeren. De mol zat samen met BNN-presentator Tim Hofman en dj Annemieke Schollaardt van 3FM in de finale. Beide finalisten wisten Klaas als mol te ontmaskeren. Tim maakte de test echter beter en is daarom de winnaar van het programma. Hij won de inhoud van de prijzenpot; een bedrag van ruim 13.000 euro.

De ontknoping werd live uitgezonden op NPO vanuit Vondel CS in Amsterdam.

(Dit bericht is bijgewerkt om 22:30 uur)

Wie is de mol
De laatst overgebleven finalisten van Wie is de Mol?

FOK!filmtip - Lebanon (Israël, 2009): oorlog door een tankvizier

Een heftige kijk-ervaring maar wel een claustrofobische. Lebanon speelt tijdens de Libanese Oorlog van 1982, toen het Israëlische leger het zuiden van Libanon binnenviel. Het is een latertje: van half drie tot vier uur 's nachts, op BBC 2.

De film van regisseur Samuel Maoz speelt zich voor de volle duur van anderhalf uur af in een tank. Dat er geen reclame-onderbrekingen zijn is een goede zaak, want eventjes luchten is er voor de tankcrew immers ook niet bij.

De bemanning heeft de opdracht om een gebied schoon te vegen van Libanese soldaten. Daarna is de bestemming Saint-Tropez, het codewoord voor de veilige haven die ze moeten zien te bereiken.

Ondertussen maken ze kennis met de hel van de oorlog, die zij en wij enkel en alleen te zien krijgen door het vizier van de tank. De vier Israëliers moeten het dicht op elkaar met elkaar zien te rooien, terwijl de hel op verschillende manieren de tank binnendringt.

Koenders: UNHCR meer betrekken in vluchtelingencrisis

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wil de UNHCR nog meer gaan betrekken bij het oplossen van de vluchtelingencrisis. De VN-vluchtelingenorganisatie heeft daar bij uitstek de expertise voor, vindt Koenders. Hij heeft er zaterdag over gesproken met Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

Koenders hoopt dat van de 700 miljoen euro die de EU uittrekt voor humanitaire steun, een deel zal worden besteed via de UNHCR. De hulp moet vooral daar worden ingezet waar de nood het hoogst is, meent hij, bijvoorbeeld aan de Grieks-Macedonische grens. Daar zitten nu duizenden vluchtelingen in de knel omdat ze niet verder kunnen reizen.

'UNHCR meer betrekken in vluchtelingencrisis'
Koenders: UNHCR meer betrekken in vluchtelingencrisis (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - De Graafschap

PEC Zwolle heeft in de Eredivisie met enige moeite gewonnen van nummer laatst De Graafschap. De ploeg van trainer Ron Jans kwam al snel met 2-0 voor, maar nadat De Graafschap de aansluitingstreffer had gemaakt werd het toch nog penibel voor de nummer zeven van de ranglijst. Het bleef echter bij 2-1.

PEC Zwolle

2 - 1

De Graafschap

23' Nijland
32' Nijland
  67' Kabasele
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Schenkeveld
Marcellis
Lam
Van Hintum
Brama
Marinus
Nijland (Van Polen/80)
Ehizibue (Tanda/84)
Veldwijk
Menig
  Jurjus
Will
Pröpper
Van de Pavert
Tesselaar
Diemers (Kabasele/46)
Smeets (Parzyszek/81)
El Jebli (Koolhof/71)
Tarfi
Vermeij
Peters

Eminem brengt The Slim Shady LP op tape uit

Na de terugkeer van vinyl lijkt ook het cassettebandje aan een comeback bezig en Eminem wil daar maximaal van profiteren. De rapper heeft aangekondigd The Slim Shady LP uit 1999 op cassette uit te brengen.

Mensen die interesse hebben in het album, kunnen zich op de website van Eminem inschrijven voor zijn nieuwsbrief. Daarin wordt binnenkort de releasedatum bekendgemaakt.

The Slim Shady LP is Eminems tweede album en tevens de plaat waarmee hij internationaal doorbrak. Op The Slim Shady LP staan onder meer de hits My Name Is, Just Don't Give A Fuck en Guilty Conscience. Dat laatste nummer nam hij samen met zijn leermeester Dr. Dre op.

Naast een release op cassette komt Eminem ook met fanartikelen die in het teken staan van The Slim Shady LP.

Eminem brengt The Slim Shage LP op tape uit
Eminem brengt The Slim Shage LP op tape uit (Foto: BuzzE)

Kleine voorsprong Sábliková op Wüst op WK

Na de eerste dag van het WK allround schaatsen in Berlijn is de strijd tussen Martina Sablikova en Ireen Wüst nog niet beslist. Het verschil in het klassement tussen de twee is slechts drie honderdste.

Wüst schaatste een uitstekende drie kilometer en dacht met 3.59,43 de zege al op zak te hebben. Maar het was toch weer Sábliková die sneller bleek, haar 3.58,11 was niet alleen een baanrecord maar ook een wereldrecord voor laaglandbanen.

Op respectabele acherstand was het brons voor Antoinette de Jong in 4.02,88. Ook in het klassement staat zij nu derde. Linda de Vries noteerde de vijfde tijd (4.05,61) en staat in het klassement nu zesde achter de Japanse vrouwen Misaki Oshigiri en Miho Takagi.

Kramer grijpt leiding op WK allround

Sven Kramer gaat op het wereldkampioenschap allround schaatsen na de eerste dag aan de leiding. Hij won de 5.000 meter voor de Noord Sverre Lunde Pedersen en Jan Blokhuijsen.

Kramer begon de wedstrijd met de wetenschap dat de winnaar van de 500 meter en zijn belangrijkste concurrent Denis yuskov niet meer van start ging vanwege een blessure. Een andere concurrent, de Belg Bart Swings, schakelde zichzelf uit door op de 5 kilometer onderuit te gaan. Kramer won uiteindelijk in 6.14,13. Pedersen, die nu word gezien als zijn belangrijkste uitdager, werd tweede in 6.16,88. Jan Blokhuijsen legde met 6.17,80 beslag op de derde plaats.

In het algemeen klassement heeft Kramer nu 0,87 seconde voorsprong op Blokhuijsen voor de 1.500 meter. Pedersen bezet de derde plek maar kijkt al tegen anderhalve seconde achterstand aan.

Grote zorgen over persvrijheid Turkije

De EU heeft zaterdag haar zorgen uitgesproken over de overname van dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die "brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar", twitterde eurocommissaris Johannes Hahn.

De mediagroep werd vrijdag onder curatele van de regering gesteld en de hoofdredacteur is ontslagen. Voorzitter Martin Schulz van het Europarlement noemde de overname van Zaman op Twitter "weer een nieuwe klap voor de persvrijheid". Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Het kantoor van de grootste krant in Turkije werd onder protest van de redactie en tot verontwaardiging van lezers binnengevallen door de politie. Eerder had de rechter een bewindvoerder aangesteld voor het bedrijf, dat verbonden is met de voor de Turkse regering onwelgevallige Gülen-beweging. Volgens oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu heeft de rechtbank zich laten gebruiken als politiek instrument.

Verenigde Staten
Ook de VS heeft bezorgd gereageerd. "We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters", liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

"Door de rechter bevolen toezicht op de financiën en bedrijfsvoering van een mediabedrijf mag niet leiden tot veranderingen op de redactievloer of het journalistiek beleid", aldus het departement. "Critici moeten worden aangemoedigd, niet het zwijgen opgelegd."

Zusterkrant
Ook de Nederlandse zusterkrant Zaman Vandaag roept de EU op om de zaak aan de kaak te stellen, bij voorkeur komende maandag als de EU-leiders en de Turkse premier Davutoglu spreken over het vluchtelingenprobleem.

"Als de EU en de wereld niet reageren, dan gaat de ene na de andere kritische krant of zender uit de lucht", vreest hoofdredacteur Mehmet Cerit. "Er gebeuren rare dingen in Turkije en president Erdogan wil niet dat wereld dat ziet. De mainstream media durven niet te schrijven over de inval bij Zaman. Er zijn dus 80 miljoen Turken die er niets van hebben meegekregen", aldus Cerit.

Plan B
Hij is wel overtuigd dat zijn Turkse collega's zich niet laten muilkorven. "Ze hebben een plan B en zijn vastbesloten door te gaan met kritisch berichten over Erdogan. Het duurt een paar dagen of een paar weken, maar dan komen ze weer, via internet of sociale media."

Cerit noemt Zaman Vandaag een krant die wordt gemaakt door progressieve gematigde moslims. Hij heeft een kleine 10.000 abonnees, van wie de helft de Turkstalige versie leest en de andere helft de Nederlandstalige. Zaman Vandaag wisselde tot de overname kopij uit met de Turkse krant. 

'EU moet persvrijheid Turkije aankaarten'
Grote zorgen over persvrijheid Turkije (Foto: ANP)

Stoke City in de slotfase langszij bij Chelsea, nieuwe nederlaag Newcastle United

Stoke City pakte een punt op bezoek bij Chelsea, dat de ongeslagen status behoudt. Sinds de komst van Guus Hiddink hebben The Blues al dertien duels op rij niet verloren: 1-1.

Stoke verscheen op Stamford Bridge met twee Nederlanders aan de aftrap: Erik Pieters en Ibrahim Afellay. De gasten begonnen sterk en kregen via Mame Biram Diouf de grootste kansen. Na circa twintig minuten spelen bracht Afellay de spits in stelling om de score te openen, maar Diouf raakte de bal helemaal verkeerd.

Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Diouf een nóg grotere mogelijkheid. De Senegalees kon een voorzet van Xherdan Shaqiri in alle vrijheid tegen de touwen volleren, maar opnieuw kreeg de aanvaller de bal niet tussen de palen. Niet veel later ging de eeuwenoude voetbalwet weer op: Als je zelf niet scoort, krijg je een doelpunt om je oren.

Bertrand Traoré kreeg de bal op de rand van de Stoke-zestien aangespeeld door middenvelder Nemanja Matic. De jonge aanvaller draaide bij zijn directe opponent weg en vond na een kleine dribbel ruimte een schot te lossen. Vanaf de rand van de zestien legde de voormalig speler van Vitesse het leder in de linkerbovenhoek, 1-0.

In de tweede helft ging Stoke op zoek naar de gelijkmaker. Shaqiri was het dichtst bij, maar zijn inzet werd gekeerd door Chelseadoelman Thibout Courtois. Aan de andere kant kreeg Ruben Loftus-Cheek een kans de score te verdubbelen. Uiteindelijk was het Diouf die vijf minuten voor tijd al zijn missers goedmaakte: 1-1.


Newcastle United blijft zich in de gevarenzone begeven in de Premier League. Het team met Daryl Janmaat en Georginio Wijnaldum in de basis, verloor kansloos met 1-3.

De kop van het duel was duidelijk voor de bezoekers. De promovendus, en debutant in de Premier League, had meer balbezit dan de Magpies in de beginfase. Het zorgde voor gemor op de tribunes in Newcastle, dat al het hele seizoen wordt gepijnigd door de matige prestaties.

Joshua King snelde namens de bezoekers over de linkerflank, waarna hij met zijn voorzet probeerde Benik Afobe te bereiken. De bal raakte echter het been van Steven Taylor, die het voorwerp probeerde weg te werken, maar ongelukkig in eigen doel schoot: 0-1. Op een inzet van diezelfde Taylor vlak voor rust, had Artur Boruc vervolgens een antwoord. De verdediger leek met een schot zijn eerdere fout goed te maken, maar zag de Poolse goalie de gelijkmaker voorkomen.

Net zoals King getrokken was bij de openingstreffer, was de spits ook verantwoordelijk voor de tweede goal van Bournemouth. Matt Ritchie kon met een sliding de oud-Manchester United spits bereiken, waarna de Noor koelbloedig afrondde: 0-2. In de slotfase werd het nog spannend, toen Ayoze Pérez de aansluitingstreffer maakte voor Newcastle, maar verder dan dat kwam het elftal met Georginio Wijnaldum en Daryl Janmaat in de basis, niet. Charlie Daniels zorgde tot overmaat van ramp zelfs nog voor de 1-3 in de blessuretijd.

Man. City houdt zicht op CL, Southampton is Van Dijk dankbaar

Manchester City blijft zicht houden op plaatsing voor de Champions League. De grootmacht uit Manchester veegde Aston Villa met 4-0 van de mat. Met veel machtsvertoon probeerden de Citizens van de eerste minuut de staartploeg uit Birmingham onder druk te zetten. Villa kroop in haar schulp en probeerde met een strakke defensieve organisatie weerstand te bieden aan City.

Tot het zestienmetergebied ging alles goed voor de vicekampioen van Engeland, maar vervolgens ontbrak het aan ideeën. Daardoor bleven Sergio Agüero en Wilfried Bony verstoken van kansen. De onverzettelijke Joe Lescott blonk uit bij de gasten door zijn manschappen telkens te coachen en de nodige tackles uit te delen.

In het tweede gedeelte van het gevecht tussen David en Goliath, bezorgde Yaya Touré de bevrijdende openingstreffer, door een slecht verwerkte corner op aangeven van Agüero binnen te schieten: 1-0.

Twee minuten na die goal, zorgde een slimme actie van Bony ervoor dat de Argentijn richting het doel van Villa kon afgaan. Micah Richards was Agüero te snel af, maar bezorgde met een sliding dat hij de bal ook weer inleverde bij diezelfde aanvaller. De goalgetter wist vervolgens wel raad met het buitenkansje: 2-0.

Toen er dik een uur was gevoetbald zorgde de Zuid-Amerikaanse spits op aangeven van Silva ook nog eens voor de 3-0. Het was over en sluiten voor Aston Villa. Ruim vijf minute later strooide ook Raheem Sterling nog wat extra zout in de Villa-wond door de 4-0 te maken.

Een kwartier voor tijd deed Agüero iets waar hij niet om bekend staat. City kreeg een strafschop toegewezen, waarna de aanvaller het buitenkansje naast schoot. De jubelstemming na het fluitsignaal van de arbiter was er niet minder.


Southampton dankte Virgil van Dijk zaterdagmiddag dat het een punt overhield aan het treffen met Sunderland. De Nederlander zorgde in de slotseconden voor de gelijkmaker.

In de eerste helft vielen beide teams op met een gedegen organisatie, waardoor het voor de neutrale toeschouwer in het begin geen bijzonder schouwspel was. Het risicoloze voetbal zorgde ervoor dat de kansen voortkwamen uit dode spelmomenten.

Een geweldige vrije trap van Wahbi Khazri leek in de 33e minuut bijna in het doel te belanden door een foute inschatting van Fraser Forster. Maar omdat zijn poging op het laatste moment afweek, konden de Saints opgelucht ademhalen. Aan de ander kant leek Virgil van Dijk uit een cornerbal de openingstreffer te maken, maar zag hij goalie Vito Mannone zijn inzet keren.

Na de theepauze was het opnieuw niet echt prettig om naar te kijken. Jermain Defoe zorgde zeven minuten voor het einde van het duel dat Sunderland op voorsprong kwam door een cross van Lamine Koné binnen te werken: 0-1.

Vlak voordat de ban was gebroken had José Fonte nog een rode kaart gekregen, waardoor Ronald Koeman de laatste minuten moest voetballen met een man minder. In de ultieme slotfase zorgde Dusan Tadic ervoor dat Virgil van Dijk Southampton alsnog een punt overhield aan het treffen.

'Straks 100.000 migranten in Griekenland'

Het aantal vluchtelingen dat noodgedwongen in Griekenland moet blijven, zal oplopen van circa 33.000 nu tot 100.000 eind maart. Europees commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) heeft daarvoor zaterdag gewaarschuwd.

Vanwege de grote toestroom van groepen mensen, uit onder meer het door burgeroorlog getroffen Syrië, hebben veel (EU-)landen op eigen houtje maatregelen genomen. Daarmee is het paspoortvrije Schengengebied fors onder druk komen te staan. Avramopoulos leverde daar felle kritiek op. Hij zei dat door het sluiten van de Balkanroute naar Midden-Europa de ,,vreemdelingenhaat' wordt gestimuleerd.

Veel vluchtelingen zijn op weg naar Noordwest-Europa gestrand bij de grens met Macedonië. Per dag wordt maar een beperkt aantal mensen doorgelaten. Een gouverneur in het noorden van Griekenland, Apostolos Tzitzikostas, heeft zaterdag gepleit voor het uitroepen van de noodtoestand in het grensgebied met Macedonië. Hij zei dat alleen al aan de grens zeker 13.000 vluchtelingen zitten, aldus de BBC. Door het afkondigen van de noodtoestand wordt het volgens Tzitzikostas makkelijker hulpgoederen aan de migranten te leveren.

Sinds begin dit jaar zijn er al ruim 125.000 vluchtelingen in Griekenland aangekomen. Dat zijn er bijna twaalf keer zoveel als in de eerste drie maanden van 2015.

'Straks 100.000 migranten in Griekenland'
'Straks 100.000 migranten in Griekenland' (Foto: ANP)

CIDI: hernoem Mijksenaarzaal in Stopera

Het CIDI vindt dat de gemeente Amsterdam op zoek moet naar een andere naam voor de Mijksenaarzaal in het stadhuis (De Stopera). Het Parool schrijft zaterdag dat de Amsterdamse ambtenaar met die naam actief meewerkte aan de deportatie van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Nu wij dit weten, mag zijn naam niet langer worden vereeuwigd en geëerd met een zaal in het gemeentehuis", laat het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) weten. Omdat "nu blijkt dat Mijksenaar in de jaren 1942-1943 de bezetter enthousiast hielp bij de deportaties van joden en dat hij zich beijverde om dit proces snel en efficiënt te laten verlopen."

Het Parool baseert zich op een onlangs verschenen dissertatie. Daaruit blijken volgens de krant de twee gezichten van Pieter Jan Mijksenaar. Hij redde twee joden (en werd daarvoor later geëerd) maar ook bedacht hij plannen om de gedwongen verhuizing van joden naar getto's te versnellen.

Reactie
Volgens de auteur van de dissertatie, Stephan Steinmetz, hadden Amsterdamse ambtenaren in de oorlogsjaren vaak een tweeslachtige houding: als het om joden als groep ging heerste veelal apathie; maar velen hebben wel individuele joodse bekenden geholpen.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat de uitkomsten en feiten van het promotieonderzoek zorgvuldig worden bestudeerd en dat daarna een reactie volgt.

CIDI: hernoem Mijksenaarzaal in Stopera
CIDI: hernoem Mijksenaarzaal in Stopera (Foto: ANP)

Turkse politie opnieuw in actie bij krant

De Turkse politie heeft zaterdag opnieuw traangas gebruikt voor het wegjagen van circa tweeduizend betogers die zich bij het kantoor van de krant Zaman in Istanbul hadden verzameld. Bewapende veiligheidsmedewerkers bewaken het pand, dat vrijdag onder strengere controle van de staat is geplaatst.

Een rechtbank wees een bewindvoerder aan die voor meer controle op de krant moet zorgen. De oproerpolitie dreef vrijdagavond ook al honderden Zaman-sympathisanten terug die zich in de regen hadden verzameld bij het gebouw. De krant is met een oplage van 650.000 de grootste van Turkije en staat kritisch tegenover de regering.

Turkse media meldden zaterdag dat hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman is ontslagen. "Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien", had Bilici kort voor zijn ontslag gezegd. Hij sprak over een "donkere periode voor ons land en onze democratie".

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today's Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank al van het einde van de rechtsstaat in Turkije. "Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet", aldus Sevgi Akarçesme.

Turkse politie opnieuw in actie bij krant
Turkse politie opnieuw in actie bij krant (Foto: ANP)

'Vertraging in gesprekken over Perry Sport'

De curator van Perry Sport en Aktiesport zal dit weekend nog niet met nieuws naar buiten komen over een mogelijke doorstart van de sportwinkelketens. Dat liet een woordvoerder van de curator zaterdag weten.

"Zeer waarschijnlijk maken we maandag iets bekend", zo wist hij. Er is 'een kleine vertraging' opgetreden in de gesprekken met geïnteresseerde partijen. Die begonnen pas vrijdag in plaats van donderdag. Ook moeten enkele 'technische details' nog worden uitgezocht.

"We tillen het dus over het weekend heen". Hij gaf daarbij ook aan dat de zekerheid van een doorstart nog niet gegeven kan worden. "Helaas niet". Er wordt momenteel nog gesproken met negen partijen over een doorstart. Dat zijn zowel financiële investeerders als branchegenoten, uit binnen- en buitenland. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk winkels van Perry Sport en Aktiesport tezamen in één deal te verkopen.

De sportzaken en moederbedrijf USG (in totaal 2500 medewerkers) werden onlangs failliet verklaard. Het omvallen van de retailer was een direct gevolg van de ondergang van warenhuisketen V&D, waar USG veel shop-in-shops had. Inmiddels is ook het faillissement over een aantal andere dochtervennootschappen van USG uitgesproken.

'Vertraging in gesprekken over Perry'
'Vertraging in gesprekken over Perry Sport' (Foto: ANP)

Mugabe toont vuist na vraag over pensioen

De 92-jarige Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft een journalist gedreigd met een vuistslag, omdat die in een interview de mogelijke pensionering van het staatshoofd aan de orde stelde. Mugabe benadrukte dat hij niet van plan is de macht over te dragen, meldde de Britse zender Sky News zaterdag.

"Waarom een opvolger als ik er nog ben? Moet ik je tegen de grond slaan om je duidelijk te maken dat ik nog leef?", zei Mugabe, terwijl hij zijn vuist balde.

Mugabe vierde vorige maand zijn 92e verjaardag. Hij regeert Zimbabwe al sinds de onafhankelijkheid in 1980, eerst als premier en sinds 1987 als president. Mugabe is in 2013 in een omstreden stembusgang herkozen voor een nieuwe termijn van vijf jaar.

Mugabe toont vuist na vraag over pensioen
Mugabe toont vuist na vraag over pensioen (Foto: ANP)

Opnieuw drukte bij Belastingdienst

Voor de vijfde dag op rij is het dringen op de site van de Belastingdienst. Veel mensen klagen zaterdag dat ze geen aangifte kunnen doen omdat de website overbelast is.

Dit jaar kan voor het eerst alleen online aangifte worden gedaan. Er kunnen 40.000 mensen tegelijk inloggen. Die limiet is gesteld om de site bereikbaar te houden, zegt de Belastingdienst. In de praktijk betekent het dat mensen vaak niet kunnen inloggen op momenten die zich goed lenen voor het doen van aangifte, zoals 's avonds of in het weekend. Staatsecretaris Eric Wiebes (Financiën) zei daarover: "Vermijd de doordeweekse avond en vooral de regenachtige zondagmiddag. Dan is het altijd erg druk."

In totaal moeten acht miljoen mensen aangifte doen, 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers.

Opnieuw drukte bij Belastingdienst
Opnieuw drukte bij Belastingdienst (Foto: BuzzT)

Huntelaar opnieuw trefzeker voor Schalke, Wolfsburg verslaat concurrent Gladbach

Schalke 04 heeft op bezoek bij 1. FC Köln een vervolg gegeven aan de midweekse 3-2 overwinning op Hamburger SV. Klaas-Jan Huntelaar was wederom trefzeker: 1-3.

In de RheinEnergieStadion kregen de toeschouwers een geweldige eerste helft voorgeschoteld. Binnen twee minuten werd de bal op de stip gelegd en opende Klaas-Jan Huntelaar de score voor Schalke, 0-1. Daarna was het Köln dat aandrong en een enorme kans kreeg via Anthony Modeste, die de bal uit een voorzet niet in het open doel kreeg.

Niet vele later was het Leonardo Bittencourt die een cadeautje kreeg van een Schalke-verdediger. De Köln-speler werd met een verschrikkelijke terugspeelbal in scoringspositie bracht. Doelman Ralf Fährmann bracht echter met een geweldige reflex redding. Dat het pas 0-1 stond, was eigenlijk een wonder te noemen.

Na 23 minuten spelen zorgde Max Meyer voor de bevrijdende 0-2. Het wonderkind van Schalke kreeg de bal aangespeeld, legde verdediger Dominique Heintz met een schijnbeweging in de luren en verdubbelde de score met een schuiver. Na iets meer dan een half uur spelen bracht Bittencourt met een kopbal de spanning terug, 1-2.

In het restant van de wedstrijd kregen beide teams kansen. Zo schoot Younes Belhanda op de lat en werd een inzet van Philipp Hosiner knap gepakt door goalie Fährmann. Een kwartier voor tijd maakte Franco di Santo een einde aan alle spanning. De vervanger van Huntelaar kopte drie minuten na zijn entree de 1-3 binnen.


Wolfsburg heeft in de strijd om Europees voetbal goede zaken gedaan tegen directe concurrent Borussia Mönchengladbach. De Volkswagenclub won met 2-1 van de formatie uit Gladbach.

Al vanaf het begin was het duidelijk dat de teams vol voor de winst zouden gaan. Hoewel beide elftallen de eerste minuten gebruikelijk begonnen met aftasten, was het al binnen een kwartier raak in de Volkswagen Arena.

Andreas Schürrle stoomde aan de rechterkant op, waarna zijn afgeslagen voorzet voor de voeten van Julian Draxler terecht kwam. Met een stuit belandde vervolgens zijn inzet in de rechterhoek: 1-0. Wolfsburg probeerde door te drukken en snel de tweede treffer te maken.

Dat gebeurde al twee minuten later; Max Kruse werd door Maximilian Arnold aangespeeld vanaf de linkerflank, waarna de eerstgenoemde de trekker overhaalde door koelbloedig af te ronden: 2-0. Als een aanschoten stuk wild probeerde Mönchengladbach van zich af te bijten.

Fabian Johnson stuurde Raphael weg op links, die daarna handig naar binnen glipte en de verdediging van Wolfsburg te kijk zetten, waarna keeper Koen Casteels het leder via de lat in het doel zag belandden: 2-1.

Zo vurig als de eerste helft was geëindigd, zo ingetogen was het tweede bedrijf. Raphael kreeg nog een grote kans op de 2-2, maar had zijn vizier niet op scherp staan. Beide clubs probeerden het daarna nog wel, maar dat veranderde uiteindelijk niks meer aan de eindstand.

Asielzoeker met geweld van telefoon beroofd

Een 21-jarige vluchteling is vrijdagmiddag door zes medebewoners van het asielzoekerscentrum in het Brabantse Gilze van zijn telefoon beroofd. Hij werd daarbij ook geslagen en raakte lichtgewond, meldt de politie zaterdag.

Een aanleiding voor de vechtpartij is niet bekend. De verdachten zijn gevlucht. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van mishandeling en diefstal.

Asielzoeker met geweld van telefoon beroofd
Asielzoeker met geweld van telefoon beroofd (Foto: ANP)

[eSports] Uitslag Starcraft-kampioenschap Intel Extreme Masters

De Zuid-Koreaanse terran-speler Choi "Polt" Seong Hun heeft zojuist bij de Intel Extreme Masters het Starcraft II-kampioenschap gewonnen. In een best-of-seven serie versloeg hij in het Poolse Katowice de Noorse zerg-speler Jens "Snute" Aasgaard met 4-2.

Snute begon sterk aan de finale en nam een 1-0 voorsprong, maar vanaf de tweede game was het hek van de dam en nam Polt een comfortabele voorsprong van 3-1. Dit deed hij door gebruik te maken van creatieve en onorthodoxe strategieën, waarvan sommigen nauwelijks meer gezien zijn sinds de release van Wings of Liberty in 2011. Snute probeerde stug vast te houden aan zijn strategieën, maar werd in de drie games totaal verrast door de strategieën van Polt.

Na de pauze oogde Snute een stuk scherper en wist hij zich aan te passen aan de strategieën van Polt, wat resulteerde in een 3-2 stand na vijf games. De zesde game ging lange tijd gelijk op, maar nadat Polt de vierde hatchery van Snute met de grond gelijk wist te maken was de game zo goed als gespeeld. Snute probeerde nog een tijd met zijn leger een counter te forceren, maar Polt marcheerde uiteindelijk de basis van Snute binnen om de genadeklap te geven.

Polt neemt een aanzienlijk bedrag van 35.000 dollar mee naar huis, en kwalificeert zich met de winst van de Intel Extreme Masters ook gelijk voor het wereldkampioenschap Starcraft op Blizzcon volgende zomer. Snute mag zich tevreden stellen met een toch riant bedrag van 15.000 dollar.

Utrecht krijgt homoverkeerslicht

Utrecht is binnenkort de allereerste stad en gemeente in Nederland met een homoverkeerslicht (prachtig woord voor Scrabble met 3 x woordwaarde - Red). Vanaf komende dinsdagavond staan er namelijk op de kruising van de Daalsesingel en de Knipstraat lichten voor voetgangers met daarop twee figuurtjes van hetzelfde geslacht.

De homoverkeerslichten zijn een vervolg op het regenboog-zebrapad, die net als de stoplichten een symbool van gelijke rechten voor homo's en lesbo's is. Het ombouwen van de verkeerslichten, die zich buiten het centrum van de stad bevinden, kostte zo'n 1200 euri.

GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg vroeg een jaar geleden om de lichten en is erg te spreken over het feit dat deze er nu ook daadwerkelijk gaan komen. "Het is misschien een beetje een gekke locatie, die ik ook niet zo goed ken, maar het is supergaaf dat ze er in elk geval komen." Naast de homoverkeerslichten kent de stad Utrecht ook verkeerslichten met het pluizige konijntje Nijntje.

Of er voor de 22 andere geslachten ook nog verkeerslichten zullen worden geplaatst is niet bekend.

Negendarter voor Van Gerwen op UK Open; Taylor vernedert Barney

Michael van Gerwen staat in de vijfde ronde van de UK Open. De brabander verkeert de laatste weken in een uitstekende vorm, zo liet hij ook zaterdagmiddag weer zien. In zijn partij met Rob Cross wist de nummer één van de wereld een negendarter te gooien. 

Toen Van Gerwen 5-3 voor stond in Minehead toonde Van Gerwen zijn bijzondere klasse in volgende drie legs. De Brabander tekende voor 6-3 met een finish van 170, voor 7-3 met een 9-darter en voor 8-3 met weer een finish van 170. Van Gerwen leek daar zelf ook even van onder de indruk en zag Cross nog twee legs pakken. Van Gerwen trok daarna wel de partij naar zich toe. Het werd 9-5.

Negendarter Michael van Gerwen op de UK Open. (Bron: YouTube)

Vincent van der Voort en Benito van de Pas hebben zich zaterdagmiddag ook geplaatst voor een plek bij de laatste zestien. Van der Voort, zette Andy Jenkins met 9-2 aan de kant. Van de Pas bleek veel beter in vorm dan Simon Whitlock. De Tilburger zette de Australiër met 9-3 aan de kant. Voor Dirk van Duijvenbode bleek de vierde ronde het eindstation. Mark Webster was met 9-4 te sterk.

Ook Jelle Klaasen staat bij de laatste zestien. Hij won van Joe Murnan met 9-8. Ryan de Vreede ging echter met dezelfde cijfers onderuit tegen Mensur Suljovic. 

De stunt van de middag kwam op naam van Barry Lin. De Britse qualifier won met 9-3 van wereldkampioen Gary Anderson. Later vanmiddag spelen Raymond van Barneveld en Phil Taylor nog tegen elkaar. De loting na de volgende ronde heeft plaats als alle wedstrijden gespeeld zijn. 

Update 16.51 uur

Phil Taylor heeft met grote cijfers Raymond van Barneveld verslagen. Het werd 9-3. The Power had een gemiddelde van 106, Van Barneveld bleef steken op 101,7. 

Uitslagen UK Open vierde ronde. 

Benito van de Pas 9-3 Simon Whitlock
Peter Wright 9-5 Terry Jenkins
Michael van Gerwen 9-4 Rob Cross -  MICHAEL VAN GERWEN HITS NINE-DART FINISH!
Phil Taylor v Raymond van Barneveld

Stephen Bunting 9-6 Jamie Caven
Vincent van der Voort 9-2 Andy Jenkins
Adrian Lewis 9-6 John Henderson
Barry Lynn 9-3 Gary Anderson

Joe Cullen 9-6 Alan Norris
Mark Webster 9-4 Dirk van Duijvenbode
Stuart Kellett 9-5 Michael Smith
Joe Murnan 8-9 Jelle Klaasen 

Kim Huybrechts 9-3 Justin Pipe
Kyle Anderson 9-2 James Wilson
Darren Webster 9-8 Ricky Evans
Ryan De Vreede 8-9 Mensur Suljovic 

Loting vijfde ronde - vanaf 20 uur

Mark Webster v Mensur Suljovic
Peter Wright v Darren Webster
Stuart Kellett v Barry Lynn

Stephen Bunting v Joe Cullen
Phil Taylor v Vincent van der Voort
Benito van de Pas v Karl Anderson

Adrian Lewis v Jelle Klaasen
Michael van Gerwen v Kim Huybrechts

'Alles beter dan Donald Trump'

Het maakt Jack Black niet zoveel uit wie er na Barack Obama in het Witte Huis terechtkomt, als het Donald Trump maar niet is. Black zegt dat op de bank bij de Engelse talkshowhost Jonathan Ross. "Hebben jullie nog nooit op een idioot gestemd? Het gebeurt", aldus Jack tegen de Engelse kijkers van de show.

"Luister, de race is nog niet gelopen. Ik heb vertrouwen in het stemgedrag van mijn landgenoten. Kom op, laat het Hillary of Bernie worden. Alles is beter dan die gozer", aldus de acteur en zanger van Tenacious D.

Stiekem hoopt Jack wel dat Trump dé kandidaat van de Republikeinen wordt. "Trump tegen Clinton, dat wordt fantastisch. Zeg me nou niet dat jullie niet op een debat tussen die twee gaan afstemmen. Hillary gaat Donald 'slachten', ze is een taaie tante."

Het hele interview met Jack is zaterdavond op het Engelse ITV te zien.

Jack Black: alles beter dan Donald Trump
'Alles beter dan Donald Trump' (Foto: BuzzE)

Historische finaleplek Nederlandse boardercrosser

Snowboarder Glenn de Blois heeft zaterdag voor een daverende stunt gezorgd. De 20-jarige Nederlander deed in het Zwitserse Veysonnaz voor de tweede keer in zijn leven mee in de World Cup boardercross en wist als eerste Nederlander in bijna twintig jaar de finale te halen.

Vrijdag werd De Blois in de kwalificaties voor de wedstrijd van zaterdag veertigste, terwijl de top-48 doorgaat naar de knock-outfase. In de achtste finale werd de Nederlander tweede, onder meer voor wereldtopper Konstantin Schad. In de kwartfinale pakte hij nog nipt de derde plek, precies genoeg voor een plek in de halve finales. Daarin rekende De Blois af met ervaren rotten als Markus Schairer en Nick Baumgartner, waardoor een plek in de finale verzekerd was.

In die finale leek de enorme stunt zo mogelijk nog groter te worden: na een paar bochten vocht De Blois zelfs om de koppositie. Dat koste hem echter de kop, want in het duel met de Canadees Baptiste Brochu ging de Nederlander onderuit. Op grote achterstand kwam hij als zesde en laatste over de streep, maar zijn historische finaleplek was wel binnen. 

Sinds de World Cup boardercross in 1997 begon gebeurde het slechts vier keer dat een Nederlander ergens een halve finale haalde. In december 2012 was Cleve Johnson met een twaalfde plek de laatste die dat deed en, tot zaterdag, ook de enige Nederlander in de 21e eeuw. Mark Janbroers was in 1997 tot nu de enige Nederlander ooit die de finale haalde in een World Cup: hij won destijds zelfs in Morioka-Shizukuishi.

De Blois debuteerde in januari in de World Cup met een 19e plek in Feldberg. Overigens staat hij zondag niet aan de start in de Zwitserse sneeuw. De Nederlander werd in de kwalificatie voor zondag slechts zestigste en plaatste zich dus niet. 

Tottenham Hotspur vergeet af te rekenen met tiental Arsenal

Tottenham Hotspur had het betere van het spel, maar Arsenal vocht zich knap terug in de wedstrijd. Na de rode kaart van Coquelin was een remise het hoogst haalbare voor Arsenal.

Er stond wederom een prachtig affiche op het programma in de Premier League. Op White Hart Lane werd een historische rivaliteit uitgevochten tussen Tottenham Hotspur en Arsenal. The Gunners kregen in de aanloop naar het treffen met haar concurrent een aantal tegenslagen te verwerken. Zonder sterkhouders Petr Cech en Laurent Koscielny moest Arsène Wenger daarom improviseren, waar een nederlaag zou betekenen dat Arsenal definitief afhaakt in de strijd om de titel.

In eigen huis nam Tottenham het initiatief tegen Arsenal. De bezoekers werden teruggedrongen op de eigen helft en met name Harry Kane liet zich nadrukkelijk gelden in de openingsfase. Hij testte gelegenheidsdoelman David Ospina driemaal, maar de Colombiaanse sluitpost had op alles een antwoord. The Spurs dicteerde het spel, maar echte doelpogingen kwamen hier niet uit voort. Wel bleef Arsenal achter de feiten aanlopen, waardoor de kansen niet uit konden blijven.

De beste kans op de openingstreffer kwam van de voet van Eric Lamela. De Argentijn kreeg de bal scherp voor van Kyle Walker, maar van dichtbij wist Ospina opnieuw te redden met een katachtige reflex. The Spurs bleven aandringen, maar verzuimde doelpogingen te creëren. Vijf minuten voor de rust viel echter de goal aan de andere kant. Danny Welbeck kreeg de bal wat gelukkig mee die Hector Bellerín op de rand van de zestien vond. De rechtsachter schoot richting goal, waarna Aaron Ramsey de bal achter het standbeen langs Hugo Lloris werkte; 0-1. De voorsprong was onterecht, want Arsenal kon eigenlijk geen vuist maken. Desondanks werd er gerust met de stand in het voordeel van the Gunners.

Tottenham kwam goed uit de kleedkamer en bleef het veldoverwicht houden. Echt grote kansen leverde het echter niet, totdat Francis Coquelin zijn tweede hele kaart pakte. De controleur zette zijn tackel te laat in waardoor hij Kane onderuit schopte. Dat was het kantelpunt in de wedstrijd, want Tottenham kreeg hierdoor een nog groter overwicht. Vijf minuten na de rode kaart tekende Toby Alderweireld voor de gelijkmaker. Uit de corner kreeg de Belg de bal voor zijn voeten en rondde de mandekker beheerst af in de verre hoek; 1-1.

The Spurs roken hierna bloed. Amper twee minuten later kreeg Dele Alli, die ontsnapte aan de buitenspelval, de bal en bediende hij Harry Kane met een hakje. De spits kon oplopen en krulde van ruim buiten de zestien de bal prachtig in de verre hoek; 2-1. Wenger bracht daarom een aanvallende wissel in, in de vorm van Olivier Giroud. Luttele minuten later kreeg wedeorm Bellerín de bal, die Alexis Sanchèz de diepte in stuurde. De Chileen aarzelde geen moment, en schoot de bal in de verre hoek; 2-2. Tottenham had het betere van het spel, maar verzuimd het overwicht om te zetten in een overwinning. Leicester City blijft daarom de koploper in de Premier League.

Hoge bomen beklimmen in Etrian Odyssey V

De Japanse uitgever Atlus heeft een trailer onthuld waarin de eerste details van de dungeon-crawler Etrian Odyssey V: The End of the Long Myth worden getoond.

Het verhaal van deze RPG speelt zich af in Arcadia. In deze wereld staat een legendarische boom, die volgens de legende de vrede bewaart. Er is ook een andere legende, namelijk dat je dromen uitkomen mocht je de boom tot aan de top kunnen beklimmen. Er zijn vier verschillende rassen in de wereld, en elk heeft zijn eigen variant op de legende. De een denkt dat je de macht krijgt om over de hele wereld te heersen, een ander denkt dat er rijkdommen te vinden zijn. De rassen zijn de Earthrun, Lunaria, Therian en Bronie. Ze willen nu eens weten wat er allemaal waar is en sturen hun dapperste helden om de boom te beklimmen en als eerste aan te komen.

Als speler kun je je eigen personage maken. Je kunt onder andere de kleur ogen bepalen, tot twee verschillende kleuren toe, maar ook kiezen uit minstens 22 verschillende stemmen, maar je mag ook zonder stem spelen zoals in eerdere delen. De soorten klassen zijn dit keer omvergegooid ten opzichte van de vorige games. De volgende tien klassen zijn bevestigd:

  • Fencer (Arslan)
  • Dragoon (Arslan)
  • Cestus (Arslan)
  • Reaper (Arslan)
  • Necromancer (Lunaria)
  • Warlock (Lunaria)
  • Warrior (Cerian)
  • Hound (Cerian)
  • Herbalist (Brani)
  • Shaman (Brani)

Dit keer kun je geen grimoires verzamelen of subclasses maken, zodat je geen oppermachtig team met alle vaardigheden kunt samenstellen: je zult keuzes moeten maken en dus moeten omgaan met de sterke en zwakke punten van je keuzes.

Etrian Odyssey V: The End of the Long Myth komt 4 augustus uit voor Nintendo 3DS in Japan. Het is een veilige gok om te stellen dat deze later naar het Westen komt, met dank aan uitgever NIS America die deze serie vertaald.

Ook zaterdag onderzoek naar dood Koen Everink

Ook zaterdag is het onderzoek in Bilthoven voortgezet naar wat er precies is gebeurd aan de Hoflaan. In zijn villa daar is vrijdag Koen Everink dood gevonden. De 42-jarige zakenman is in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven gebracht. Er zijn "meerdere" tips binnengekomen die de recherche verder onderzoekt.

Een politiehelikopter maakt overzichtsfoto's van de omgeving rond de woning. Binnen gaat het forensisch onderzoek verder. Agenten praten met betrokkenen en bekenden van het slachtoffer. De politie laat weten dat "alle scenario's openstaan". Ze vraagt iedereen zich te melden die iets is opgevallen in de omgeving, ook al was dat eerder dan donderdag of vrijdag.

De advocaat van Everink was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Ook zaterdag onderzoek naar dood Koen Everink
Ook zaterdag onderzoek naar dood Koen Everink (Foto: ANP)

Veel beroemdheden bij bruiloft Rupert Murdoch

Vrijdag zijn Rubert Murdoch en zijn 25 jaar jongere vrouw Jerry Hall al officieel in het huwelijksbootje gestapt, maar zaterdag doen ze het nog eens dunnetjes over in de kerk voor vrienden en bekenden. In de bekende St Bride's Church in Londen is het stel en hun beroemde gevolg door The Hollywood Reporter gespot.

Op de bruiloft van de 84-jarige Australisch-Amerikaanse mediamagnaat en het Amerikaanse fotomodel zijn vooral veel bekende Britten afgekomen. Zo zijn Michael Caine, Bob Geldof, Bill Wyman en Andrew Lloyd Webber gesignaleerd.

Echt zenuwachtig zal Murdoch niet zijn voor 'de grote dag'. Het is al de vierde keer dat hij eeuwige trouw belooft. Na de kerkdienst van zaterdag is er nog een receptie voor ongeveer honderd genodigden.

Veel beroemdheden bij bruiloft Rupert Murdoch
Veel beroemdheden bij bruiloft Rupert Murdoch (Foto: BuzzE)

'Roemenen voor hongerloon op scheepswerven'

Honderden Roemenen werken op Nederlandse scheepswerven voor 1 euro bruto per uur. Dat benadeelt de schatkist en kost Nederlandse arbeiders hun baan omdat ze drie keer zo duur zijn. Dat meldt de FNV zaterdag.

Het gaat volgens de vakbond om tientallen scheepswerven waar Roemenen werken die via een - volgens de FNV achterhaalde - Europese regeling veel goedkoper zijn dan collega's om de hoek. Belastingen en sociale premies worden voor deze werknemers nauwelijks afgedragen, dankzij die zogenoemde A1-regeling. Die is volgens de bond ooit met de beste bedoelingen opgezet maar is inmiddels verworden tot een verdienmodel op de Europese arbeidsmarkt.

De FNV schetst hoe dat werkt: een Nederlands uitzendbureau besteedt een klus uit aan een buitenlands zusterbedrijf zodat het geen sociale premies in Nederland hoeft te betalen. De bedrijven zeggen dat er sprake is van een tijdelijke klus in Nederland en vragen via hun buitenlandse vestiging een zogenoemde A1-verklaring aan voor de 'gedetacheerde werknemers'. Sociale premies worden betaald over het veel lagere minimumloon in bijvoorbeeld Roemenië of Polen.

De vakbond eist modernisering van de regeling, nabetaling én wil dat de Roemenen voortaan gewoon via de cao worden betaald. Medewerkers worden via allerlei trucs tegen elkaar uitgespeeld, stelt de FNV. Een speciaal team van de bond onderzoekt al lange tijd of scheepswerven zich aan de cao houden.

'Roemenen voor hongerloon op scheepswerven'
'Roemenen voor hongerloon op scheepswerven' (Foto: ANP)

Iran gaat uit van ruim 5 procent groei

Iran gaat ervan uit dat zijn economie dit jaar met ruim 5 procent groeit, nu de economische sancties tegen het land zijn opgeheven. Dat heeft gouverneur Valiollah Seif van de Iraanse centrale bank tegen de staatstelevisie gezegd.

Iran verkeerde door de sancties jarenlang in een economisch isolement. De sancties werden in januari opgeheven nadat Iran met wereldmogendheden overeenstemming had bereikt over het inperken van de nucleaire ambities van Teheran.

Iran gaat uit van ruim 5 procent groei
Iran gaat uit van ruim 5 procent groei (Foto: ANP)

Gerard de Korte nieuwe bisschop Den Bosch

Gerard de Korte wordt de nieuwe bisschop van Den Bosch. Dat is zaterdag officieel bekendgemaakt, nadat het nieuws vrijdag al was uitgelekt. De Korte volgt monseigneur Antoon Hurkmans op. "De paus heeft gekozen voor een outsider, ik kom uit het noorden en ken Brabant nog niet zo goed", zei De Korte.

Gerard de Korte (60) is sinds 2008 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij studeerde theologie in Tilburg.

Antoon Hurkmans (71) was sinds 1998 bisschop in de Brabantse hoofdstad. Hij bood vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aan aan paus Franciscus. Die heeft nu De Korte als opvolger benoemd. Hurkmans liet weten dat het de goede kant op gaat met zijn gezondheid. Hij zei blij te zijn met de komst van zijn opvolger.

Het bisdom Den Bosch is het grootste van Nederland en telt volgens De Korte een miljoen gelovigen.

Gerard de Korte nieuwe bisschop Den Bosch
Gerard de Korte nieuwe bisschop Den Bosch (Foto: ANP)

China verwacht zwakkere groei economie

De Chinese regering houdt voor de komende vijf jaar rekening met een gemiddelde economische groei van minstens 6,5 procent. Dat bleek zaterdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Nationale Volkscongres (NPC).

De Chinese economie staat al geruime tijd onder druk. Het land kampte vorig jaar met de kleinste groei in een kwart eeuw, 6,9 procent. Economen verwachten dat de groei van de Chinese economie dit jaar uitkomt op zo'n 6,5 procent. De Chinese regering zet voor 2016 in op een groeipercentage van 6,5 tot 7 procent.

Door de afnemende groei staan ook de uitgaven aan defensie onder druk. Die stijgen dit jaar met zo'n 7,6 procent, het laagste percentage in zes jaar. Premier Li Keqiang zei de modernisering van de krijgsmacht te willen doorzetten. Dat heeft onder meer tot gevolg dat minder personeel nodig is.

China verwacht zwakkere groei economie
China verwacht zwakkere groei economie (Foto: ANP)

Help je vrienden aan een date met Tinder

Stel, je ziet een profiel op Tinder waar je zelf niet meteen warm van wordt, maar denkt dat het wel een goede match zou kunnen zijn met iemand die je kent.

Met een nieuwe functie op de datingapp kan je deze profielen doorsturen. Door op het icoontje 'share' te klikken, stuur je een tijdelijke link via sms, WhatsApp, Gmail, Slack, GroupMe of Evernote naar een vriend of vriendin. Deze heeft dan 5 klikken of 72 uur de tijd om wel of niet iets met het voorgestelde profiel te doen.

Ben je helemaal niet gediend van goedbedoelde date-suggesties van een bevriende koppelaar, dan kun je de share-functie ook uitzetten. Voorlopig is het een test, waarbij Tinder kijkt of de koppelfunctie aanslaat.

Help je vrienden aan een date met Tinder
Help je vrienden aan een date met Tinder (Foto: BuzzT)

'Charlie Sheen kan alimentatie niet betalen'

Charlie Sheen heeft de rechter gevraagd het alimentatiebedrag dat hij maandelijks overmaakt naar ex Brooke Mueller te verlagen. Volgens People kan Sheen de 55.000 dollar (ruim 50.000 euro) die hij iedere maand overschrijft, niet meer missen. Sheen en Mueller hebben twee kinderen samen, de tweeling Bob en Max.

Sheen en Mueller waren tussen 2008 en 2011 getrouwd en in die periode verdiende de acteur naar eigen zeggen aanzienlijk meer dan nu. Met zijn hoofdrol destijds in de hitserie Two And A Half Man harkte de excentrieke Sheen ruim 600.000 euro per maand binnen.

De totale alimentatiesom waar Mueller recht op heeft, bedraagt een dikke 26 miljoen euro. Hoeveel Sheen wil gaan betalen, is niet duidelijk. Hij zegt tegenwoordig 'nog maar' 85.000 euro per maand te verdienen.

'Charlie Sheen kan alimentatie niet betalen'
'Charlie Sheen kan alimentatie niet betalen' (Foto: BuzzE)

Volledig Japans podium 500 meter WK allround

De wereldkampioenschappen allround schaatsen in Berlijn hebben op de 500 meter bij de dames een volledig Japans podium opgeleverd. Miho Takagi won en bleef haar landgenoten Misaki Oshigiri en Ayaka Kikuchi voor.

Takagi won in een tijd van 38,94 en bleef daarmee Oshigiri één honderdste voor. Kikuchi met 39,34 de derde tijd. het podium had toch nog een Nederlands tintje want de Japanse dames worden getraind door de Nederlander Johan de Wit.

Ireen Wust was de beste Nederlandse in 39,41. Antoinette de Jong was drie honderse langzamer dan Wust en eindigde als vijfde. Europees kampioene Martina Sábliková eindigde in 39,62 als zesde. Linda de Vries reed 39,84 en werd daarmee negende.

Yuskov wint 500 meter en trekt zich terug

Denis Yuskov heeft bij de wereldkampioenschappen allround schaatsen in Berlijn de 500 meter gewonnen. Niet veel later besloot hij om zich vanwege een liesblessure af te melden voor de rest van het toernooi.

Yuskov was op de eerste afstand nog oppermachtig en won in 35,84. Hij leek daarmee de enige concurrent te zijn voor Sven Kramer. Die reed met 36,54 voor zijn doen een goede race, maar moest toch al tegen een behoorlijk gat aankijken. Yuskov kampte de hele week al met klachten en deze bleken vandaag te zijn teruggekomen.

Jan Blokhuijsen kwam tot 36,46, wat de zesde tijd betekende. Sven Kramer eindigde als negende, en bleef daarmee andere concurrenten zoals de Noor Sverre-Lunde Pedersen en de Belg Bart Swings voor.

Room

Room probeert je te laten beseffen dat je het leven niet voor lief moet nemen, maar dat je moet leren waarderen wat je hebt gekregen. Doe rustig aan, neem je tijd, wees niet te gehaast, geniet van de kleine dingetjes en waardeer wat je hebt. Hoewel dat met een plot als die van Room een opening is naar clichés en overdreven melodrama, maar die valkuilen worden door het scenario knap omzeild. 

Hirscher haalt uit en wint historische vijfde World Cup

Skiër Marcel Hirscher heeft in het Sloveense Kranjska Gora de reuzenslalom gewonnen. Voor de Oostenrijker betekende het tevens de eindzege in de World Cup op het onderdeel en, belangrijker nog, nagenoeg zeker de eindzege in de algemene World Cup.

Hirscher ging na de eerste run aan de leiding, 0,41 seconden voor Alexis Pinturault. De Fransman is de laatste weken ongenaakbaar op de reuzenslalom, maar moest na twee runs met 0,53 seconden zijn meerdere erkennen in de Oostenrijker. Ver achter het duo ging de derde plek naar Henrik Kristoffersen. De Noor moest 1,59 seconden toegeven op Hirscher, terwijl Felix Neureuther op 1,80 seconden vierde werd.

In de World Cup op de reuzenslalom heeft Hirscher nu 111 punten voorsprong op Pinturault en met nog één wedstrijd - en dus maximaal 100 te verdienen punten - is de titel voor de Oostenrijker binnen. In de algemene World Cup staat Hirscher nu 333 punten voor Kristoffersen. Er zijn weliswaar nog zeven wedstrijden te gaan, Kristoffersen doet slechts aan de ene reuzenslalom en twee slaloms mee. Hirscher is dus al zeker van de eindzege en dat is zijn vijfde op rij, een verbetering van zijn eigen record. 

Wereldtitel biatleet Fourcade, 'Koning Bjørndalen' (42) pakt zilver

Biatleet Martin Fourcade heeft de eerste individuele wedstrijd van het WK in Oslo gewonnen. Op de sprint was de Fransman wel meer dan één maat te groot voor de concurrentie door niet alleen foutloos te schieten, maar ook het snelste te langlaufen. Voor Fourcade is het al zijn achtste wereldtitel, nadat hij eerder deze week ook goud won in de gemengde estafette.

World Cup-leider Fourcade vertrok als achtste en zette al gelijk de toon. De Rus Evgeniy Garanichev was na de eerste schietbeurt iets sneller, maar miste bij het staand schieten één schot en viel terug. Later in de wedstrijd bleek de Zwitser Serafin Wiestner verrassend de snelste bij de eerste schietbeurt, maar net als Andrejs Rastorgujevs uit Letland en de Noor Johannes Thingnes Bø bleef ook hij niet foutloos bij het staand schieten.

Fourcade deed dat wel en dat gold tot grote vreugde van het publiek ook voor de 42-jarige Noor Ole Einar Bjørndalen. De legendarische Koning Biatlon sloeg de vorige World Cups in Noord-Amerika over om zich volledig op dit WK te richten, vermoedelijk zijn afscheidstournee. Het pakte nagenoeg perfect uit, want OEB pakte zilver. Voor de Noor was dat maar liefst zijn 41e WK-medaille sinds hij in 1997 voor het eerst een medaille pakte. Sterker nog, Bjørndalen heeft nu op achttien van de laatste negentien WK's minstens één medaille gewonnen.

Het brons ging in Oslo naar de Oekraïner Sergey Semenov, doorgaans vooral een specialist op de individuele wedstrijd. Johannes Thingnes Bø werd vierde, voor de verrassende Italiaan Dominik Windisch. Garanichev pakte plek zes, voor de Duitsers Arnd Peiffer en Simon Schempp. Laatstgenoemde kwam tien meter voor de finish nog ten val, wat hem vermoedelijk de vijfde plek gekost heeft.

Ruim 2 miljoen mensen zien The Voice Kids

De amusementsprogramma's scoorden vrijdagavond weer goed, zo blijkt uit de kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek. Naar de talentenjacht The Voice Kids keken ruim 2 miljoen mensen, waarmee het terechtkwam op een tweede plaats in de top tien van best bekeken programma's.

Het NOS Journaal van 20.00 uur was met 2,4 miljoen kijkers het best bekeken programma. De derde plaats werd ingenomen door de Wereld Draait Door (ruim 1,6 miljoen kijkers).

Ruim 2 miljoen mensen zien The Voice Kids
Ruim 2 miljoen mensen zien The Voice Kids (Foto: BuzzE)

Jager bedreigd na tirade Miley Cyrus

Miley Cyrus opende onlangs op social media de aanval op de vrouwelijke jager Rebecca Francis en dat heeft de schietgrage Amerikaanse geweten. Francis vertelt bij TMZ dat ze 'dankzij' Miley nu iedere dag tientallen doodsbedreigingen krijgt.

"Stomme trut, kon ik maar eens op jou jagen", zo schreef een boze Miley-fan aan Francis. Een ander verwijt Francis dat ze staat voor alles dat bedorven is aan de mensheid. Een meer algemene, maar tevens vaker, gebruikte kreet is dat 'iemand Francis maar moet neerknallen'. Naast de jachtfoto's van Francis, had Miley het onlangs ook voorzien op een foto van Francis waarop de jager met presidentskandidaat Donald Trump te zien is. Miley is geen fan van Trump, afgelopen week liet ze nog weten naar Canada te emigreren als de blonde Republikein tot president verkozen wordt.

Francis is ondertussen woedend op de rebelse zangeres. "Dat cybergepest van haar is veel erger dan wat wij doen."Om verdere problemen te voorkomen heeft Francis haar Instagram achter slot en grendel gezet.

Jager bedreigd na tirade Miley Cyrus
Jager bedreigd na tirade Miley Cyrus (Foto: BuzzE)

BBC tikt spammende Chris Evans op de vingers

Presentator Chris Evans heeft een uitbrander gekregen van de BBC. De kersverse Top Gear-host maakt er in zijn radioshow op BBC Radio 2 geen geheim van dat hij ook een tv-programma heeft op het commerciële Channel 4 en dat is een luisteraar in het verkeerde keelgat geschoten. Uiteindelijk deed het ook BBC-bestuurders de wenkbrauwen fronsen.

Evans heeft nu een uitbrander gekregen en een officiële waarschuwing. De reden voor de tik op de vingers is niet zozeer dat Evans een concurrent van de BBC aanhaalt in zijn show bij de BBC, maar meer dat hij reclame maakt voor een commercieel product. En dat is niet toegestaan bij de Britse publieke omroep.

Chris Evans werd onlangs gepresenteerd als de opvolger van Jeremy Clarkson bij Top Gear. Hij wordt in die rol bijgestaand door onder anderen Friends-ster Matt LeBlanc en oud-F1-baas Eddie Jordan.

BBC tikt spammende Chris Evans op de vingers
BBC tikt spammende Chris Evans op de vingers (Foto: BuzzE)

Playoffs ijshockey BeNeLeague van start

De playoffs voor de Nederlands-Belgische ijshockeycompetitie BeNeLeague gaan dit weekeinde van start, vrijdag begonnen de kwartfinales. De teams spelen twee wedstrijden (best-of-two) tegen elkaar en de winnaar gaat door naar de volgende ronde. Wie speelt tegen wie en waar liggen de kansen?

4 maart 2016
20:30 AHOUD Devils Nijmegen vs REPLAY HYC Herentals
zondag 6 maart 2016
20:00 REPLAY HYC Herentals vs AHOUD Devils Nijmegen

Herentals is de topfavoriet voor de titel en de verwachting is dat ze korte metten maken met de Devils, zoals ze met iedereen doen dit seizoen. De Nijmegenaren doen het echter altijd beter als er iets op het spel staat en ze zijn momenteel op dreef. Na een waardeloze start in deze competitie waarin ze in vijf wedstrijden slechts één keer wisten te winnen pakten ze uit de laatste vijf wedstrijden van het seizoen twaalf punten om deelname aan de playoffs zeker te stellen. Beide teams stonden één keer eerder tegenover elkaar, Herentals won deze ontmoeting met 0-6.
Update: Herentals heeft de eerste wedstrijd inmiddels met 3-12 gewonnen. 

De eerste wedstrijd tussen Nijmegen en Herentals (Bron: YouTube)

zaterdag 5 maart 2016
18:30 Luik Bulldogs vs UNIS Flyers Heerenveen
zondag 6 maart 2016
16:30 UNIS Flyers Heerenveen vs Luik Bulldogs

Ook Heerenveen is bezig met een nagenoeg perfect seizoen: de ploeg verloor van Zoetermeer maar wist thuis als enige team dit seizoen van Herentals te winnen. Hun Waalse tegenstander is met een moeilijker seizoen bezig. Door blessureleed en onderschatting van het speelschema moest de ploeg vaak incompleet aantreden. Dieptepunt was de wedstrijd in en tegen Amsterdam waar men slechts zeven veldspelers en één goalie op wist te trommelen.

Hier moet in alle eerlijkheid wel bij gezegd worden dat ze de dag ervoor ook al een uitwedstrijd hadden gespeeld wat normaal gesproken niet de bedoeling is. In het laatste speelweekend moest de ploeg in drie dagen zelfs drie keer aan de slag! Het zegt wat over de ploeg, die geleid wordt door twee ervaren Polen, dat ze onder die omstandigheden de playoffs gehaald hebben. De enige ontmoeting tussen Flyers en Bulldogs eindigde in een 6-3 overwinning voor de Flyers.

zaterdag 5 maart 2016
18:00 IJ.V. Amstel Tijgers anno 1963 VS Laco Eaters Limburg
zondag 6 maart 2016
20:30 Laco Eaters Limburg VS IJ.V. Amstel Tijgers anno 1963

Geleen staat hier als winnaar van poule B. De Limburgers hebben meer ervaring in huis en met Akim Ramoul en Lars van Sloun beschikken ze over twee spelers die meer dan vijftig punten in goals en assists bij elkaar sprokkelden. Ook wisten de Eaters in de beker de Heerenveen Flyers te verslaan. In de competitie zelf wisten de Eaters echter niet te winnen van de top-5 van poule A.

De mannen van Amstel-coach Ron Berteling daarentegen zijn een stuk stabieler: wedstrijden die gewonnen moeten worden, worden gewonnen en wedstrijden die op papier kansloos zijn werden verloren. De Amsterdammers moeten zorgen dat sterspelers als Joey Oosterveld uit de strafbank blijven en dan moet hier een klein stuntje mogelijk zijn, maar het zal er heel erg om spannen. De eerste wedstrijd werd in Geleen door de Amsterdammers gewonnen met 2-5

zondag 6 maart 2016
19:15 Tilburg Trappers Toekomstteam vs Hijs Hokij Den Haag
dinsdag 8 maart 2016
20:30 Hijs Hokij Den Haag vs Tilburg Trappers

Zoals altijd zijn ook de Trappers er weer bij en het team lijkt weer lastig te verslaan. Het wist zowel tegen Amsterdam als Den Haag een verlenging af te dwingen, maar die gingen beiden verloren. Grote man bij de Trappers is natuurlijk Donald Nichols: de Canadees speelde in 1999 zijn eerste wedstrijd in Nedederland en is nog steeds één van de meer productieve aanvallers.

Bij de Hagenezen is Marcel Kars de gevierde man. De 38-jarige Nederlands-Canadese international is nu aan het einde van zijn carrière nog steeds goed voor anderhalve punt per wedstrijd. Ook de gebroeders Alan, Stace en Mitch van Bentem en in het verleden relatief onzichtbare spelers als Jasper Kick zijn goed op dreef wat Den Haag in de breedte toch wel wat sterker maakt. De eerste wedstrijd werd thuis voor 1713 toeschouwers in sudden death overtime gewonnen door Hijs met 4-3.

Vreemdeling betaalt autorekening

De 31-jarige Keith Burkitt heeft weer vertrouwen in de mensheid. De restaurantmanager sprak een tijdje geleden met een klant toen hij aan het werk was. "Ik vertelde de man dat ik veel problemen had met mijn auto. Ik maakte er grappen over dat ik het stuur helemaal naar rechts moest draaien om rechtuit te gaan." Nadat hij het verhaal had gehoord, zei de man hem dat hij de auto naar het garagebedrijf van een vriend moest brengen en zich geen zorgen hoefde te maken over de rekening.

Toen hij zijn auto de volgende dag naar het bedrijf bracht voor een prijsopgave vertelde de monteur dat de rekening van ongeveer 2000 dollar al geregeld was. Burkitt was uitermate verrast, zeker omdat hij een moeilijk jaar achter de rug had, met een dure operatie en het overlijden van zijn grootvader. "De man heeft me enorm goed geholpen. Ik heb zo weer een beetje vertrouwen in de mensheid gekregen."

Monsterzege tennisser Nieminen op Zimbabwaan in Davis Cup

Tennisser Jarkko Nieminen maakte vorig jaar bekend te stoppen met proftennis, maar hij stelde zich nog wel beschikbaar voor de Davis Cup. Dit weekeinde had Finland hun veruit beste speler hard nodig en dus trad hij in Wereldgroep II aan tegen Zimbabwe. 

Nieminen, mondiaal nog de nummer 271, stond tegenover de 19-jarige Zimbabwaan Courtney John Lock, de nummer 2147 van de wereld. Het verschil werd al snel pijnlijk duidelijk: de Zimbabwaan maakte gemiddeld krap zeven punten per set en dat leverde hem welgeteld nul games op. Na iets meer dan een uur spelen zegevierde Nieminen in een triple bagel: 6-0, 6-0, 6-0. Overigens mocht er van Lock toch wel iets meer verwacht worden. De 19-jarige speelt in de VS tennis voor de universiteit van Louisville, een universiteit met een grote sportcultuur. 

Andy Murray was in 2011 de laatste die een triple bagel liet noteren in de Davis Cup. De Brit mepte de Luxemburger Laurent Bram destijds zonder genade van het veld. Opvallend genoeg was het vrijdag echter niet alleen Nieminen die het voor elkaar kreeg. In de Amerikaanse zone van Wereldgroep II speelden Ecuador en Barbados tegen elkaar. Emilio Gomez sloeg daar namens Ecuador de in Engeland geboren en in de VS woonachtige Nieuw-Zeelandse Barbadaan Adam Hornby naar huis met drie keer 6-0. 

Kleese en El Dragón in Battleborn

2K Games en Gearbox Software hebben de laatste twee speelbare helden van het nog uit te komen Battleborn bekendgemaakt. Kleese en El Dragon zijn in onderstaande trailers in actie te zien.

Kleese is een maffe wetenschapper die zich voortbeweegt in een stoel vol wapens en gadgets inclusief een digitale kat om te aaien. De luchador El Dragón is cybernetisch aangepast om tegenstanders kennis te laten maken met wat worsteltechnieken door middel van zijn robotarmen. Beide heren zijn speelbaar in de verhaal- en multiplayermodus.

Battleborn komt 23 mei uit op PlayStation 4, Xbox One, en pc.

Zeven Nederlandse darters naar laatste 32 UK Open

Michael van Gerwen heeft zich vrijdagavond probleemloos geplaatst voor de vierde ronde van de UK Open. De Brabander was in Minehead veel te sterk voor Ryan Harrington: 9-2. De UK Open heeft als bijnaam de FA Cup of Darts, na iedere ronde wordt er geloot voor de volgende wedstrijd in een open loting. 

Er deden nog meer Nederlanders mee. Raymond van Barneveld had zijn handen vol aan David Pallett De Hagenaar won uiteindelijk met 9-8. Ook andere Nederlanders hebben zich geplaatst. Jelle Klaasen, Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode, Ryan de Vreede en Benito van de Pas staan in de vierde rond. Jermaine Wattimena, Joey ten Berge, Jeffrey de Graaf redden het niet. 

De loting voor de vierde ronde leverde diverse krakers op. Van Barneveld werd gekoppeld aan Phil Taylor. Van Gerwen treft Rob Cross, Van de Pas mag het opnemen tegen Simon Whitlock, Van der Voort neemt het op tegen Andy Jenkins en Klaasen zal spelen tegen Joe Murnan. Tot slot zal Ryan De Vreede aantreden tegen Mensur Suljovic. 

De vierde ronde zal zaterdagmiddag gespeeld worden. De winnaars komen vanavond in actie tijdens de vijfde ronde. Zondag wordt de rest van het toernooi gespeeld. 

Uitslagen derde ronde UK Open

Adrian Lewis 9-1 Tony Newell
Phil Taylor 9-5 Arron Monk
Gary Anderson 9-7 Dave Chisnall
Michael van Gerwen 9-2 Ryan Harrington

Alan Norris 9-7 Jermaine Wattimena
Simon Whitlock 9-6 Ian White
Mark Webster 9-3 Matthew Edgar
Peter Wright 9-5 Steve Beaton

Joe Cullen 9-1 Mark Frost
James Wilson 9-3 Rene Eidams
Stuart Kellett 9-7 Joey Ten Berge
Ricky Evans 9-5 Andy Boulton

Ryan De Vreede 9-5 Josh Payne
Dirk van Duijvenbode 9-5 Robbie Green
Raymond van Barneveld 9-8 David Pallett
Jelle Klaasen 9-6 Matt Clark

Vincent van der Voort 9-3 Dean Winstanley
Rob Cross 9-8 Jeffrey de Graaf
Jamie Caven 9-7 Lee Evans
Terry Jenkins 9-7 Ronny Huybrechts

Darren Webster 9-5 Andrew Davidson
Mensur Suljovic 9-2 James Wade
Kim Huybrechts 9-1 Steve Maish
Stephen Bunting 9-8 Jamie Lewis

Justin Pipe 9-6 Alex Roy
Joe Murnan 9-8 Gerwyn Price
Kyle Anderson 9-2 Andy Hamilton
Barry Lynn 9-6 Brendan Dolan

Benito van de Pas 9-7 Mervyn King
Michael Smith 9-8 Daryl Gurney
John Henderson 9-4 Magnus Caris
Andy Jenkins 9-5 Richie Corner

Loting vierde ronde 

Benito van de Pas v Simon Whitlock
Peter Wright v Terry Jenkins
Michael van Gerwen v Rob Cross
Phil Taylor v Raymond van Barneveld

Jamie Caven v Stephen Bunting
Vincent van der Voort v Andy Jenkins
Adrian Lewis v John Henderson
Gary Anderson v Barry Lynn

Joe Cullen v Alan Norris
Mark Webster v Dirk van Duijvenbode
Michael Smith v Stuart Kellett
Joe Murnan v Jelle Klaasen

Kim Huybrechts v Justin Pipe
Kyle Anderson v James Wilson
Ricky Evans v Darren Webster
Ryan De Vreede v Mensur Suljovic

Familie boos om 'marteling' El Chapo

Familieleden, advocaten en aanhangers van de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán hebben geprotesteerd buiten de gevangenis waar de beruchte crimineel wordt vastgehouden. Ze beweren dat 'El Chapo' als een vorm van marteling wakker wordt gehouden.

De drugscrimineel liet eerder al via zijn advocaten weten dat hij 's nachts wakker wordt gemaakt, geen familie mag ontvangen en te weinig warme kleren heeft. "Ze veranderen me in een zombie omdat ik niet mag slapen", zou Guzmán hebben geklaagd.

Volgens zijn zus Bernarda wordt Guzmán gestraft omdat hij eerder ontsnapte uit de gevangenis. "Ze zijn boos omdat hij ontkwam, maar iedereen zou zijn vrijheid zoeken. En hij heeft niemand iets aangedaan", zei de vrouw.

De autoriteiten ontkennen overigens dat 'El Chapo' slecht wordt behandeld. Er zou niets mis zijn met de gezondheid van de drugsbaron. Toch heeft een van de advocaten van Guzmán vrijdag een hongerstaking afgekondigd. De jurist wil zo een betere behandeling van zijn cliënt afdwingen.

Familie boos om 'marteling' El Chapo
Familie boos om 'marteling' El Chapo (Foto: ANP)

Tusk krijgt grafische metamorfose in Killer Instinct 3

Het werd al zonder blikken of blozen geteaset, maar nu is er meer bekend. Het personage Tusk komt 29 maart uit voor het vechtspel Killer Instinct. De barbaar gaat huishouden op Xbox One en de pc-versie.

Na Kim-Wu, Maya en Gargus komt nu ook Tusk uit Killer Instinct 2 naar dit deel. ZIjn uiterlijk is in ieder geval erg veranderd, zijn vechtstijl lijkt nog op de oude Tusk. Met een groot zwaard heeft hij geen moeite om zijn tegenstanders in mootjes te hakken.

Het laatste personage dat we missen, Eyedol, de baas uit Killer Instinct zelf gaat vast ook nog langskomen.

Flink pak sneeuw hindert wintersportverkeer

Wintersporters die van en naar de Alpen reizen hebben het zaterdagochtend niet makkelijk. In Frankrijk is hogerop veel sneeuw gevallen, terwijl terugkeerders uit Oostenrijk in de problemen komen door Duitse grenscontroles, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Hoger gelegen delen van wintersportsnelwegen zijn in Frankrijk bedekt met sneeuw, maar nog meer sneeuw ligt er op de toegangswegen naar de pistes. Sommige skigebieden zijn daardoor uit veiligheid tijdelijk onbereikbaar totdat de sneeuw is geruimd.

Voor vrachtwagens geldt op veel Alpenwegen een rijverbod. Op het hoofdwegennet wordt verkeer op de A43 en N90 richting het populaire Val Thorens gehinderd door sneeuw.

PvdA wil eind aan belastingtrucs

De PvdA wil de fiscale trucs van grote bedrijven aan banden leggen. Ondernemingen als Google en Apple zouden de belasting ontwijken en daar is PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom helemaal klaar mee, zegt hij zaterdag in een interview met het AD.

Samson wil desnoods om coalitiepartner VVD heen het kabinet dwingen tot een steviger standpunt. Hij voelt zich gesterkt in zijn aanpak omdat er nu een Europese richtlijn ligt. Die kan worden omgezet in nationale wetgeving. Samsom doet verschillende voorstellen die moeten leiden tot betalingen aan de fiscus.

Hij wil niet alleen een zwarte lijst van bedrijven die door slinkse constructies geen belasting afdragen, ook moeten bedrijven worden verplicht in hun jaarverslag te melden hoeveel winst zij in welk land maken en hoeveel belasting ze daar in hetzelfde land over hebben betaald. De Nederlandse schatkist zou volgens de PvdA-leider 1 tot misschien wel 4 miljard euro mislopen door de fiscale trucs.

Samsom vindt dat de de Nederlandse samenleving toch niets heeft aan bedrijven met alleen maar een brievenbus. "Het zorgt niet voor werkgelegenheid, draagt niets bij aan de economie, het is puur een constructie."

PvdA wil eind aan belastingtrucs
PvdA wil eind aan belastingtrucs (Foto: ANP)

Zzp'er verdient 10 procent minder

Een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) verdient gemiddeld 10 procent minder dan iemand die in loondienst is. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kunstenaars komen er vaak het slechtste af. Ze hebben een inkomen dat gemiddeld de helft lager ligt. Artsen, bedrijfskundigen en hoveniers doen het vaak financieel wel goed als zzp'ers.

De laatste jaren zijn steeds meer mensen - al dan niet noodgedwongen - voor zichzelf gaan werken. In 2015 was 12 procent van de werkzame beroepsbevolking zzp'er.

In 2014 was het verschil in persoonlijk inkomen het grootst bij voltijders: 37.000 euro voor een zzp'er en 50.000 euro voor een werknemer met een volledige werkweek.

Zzp'er verdient 10 procent minder
Zzp'er verdient 10 procent minder (Foto: ANP)

Schrijver Pat Conroy overleden

Pat Conroy, schrijver van bestsellers als 'The Prince of Tides' en 'The Great Santini', is vrijdag op zeventigjarige leeftijd in zijn woonplaats Beaufort in de Amerikaanse staat South Carolina overleden. Dat heeft zijn uitgever bekendgemaakt. Conroy leed aan alvleesklierkanker.

Veel van Conroy's werken gingen over het dysfunctionele gezin waarin hij opgroeide en dat werd gedomineerd door een tirannieke vader, een gevechtspiloot bij de mariniers die in vier oorlogen vocht en thuis zijn vrouw en zeven kinderen sloeg. Vanwege de militaire loopbaan van de vader verhuisde Conroy voor hij achttien jaar werd maar liefst 23 keer. Zijn moeder wist tegen het gewelddadige gedrag van zijn vader weinig anders te bedenken dan haar kinderen te wijzen waar zij zich het beste konden verstoppen als hij het weer eens op zijn heupen kreeg.

Hollywood zag wel brood in de boeken van Conroy; 'The Water is Wide', 'The Prince of Tides', 'Lords of Discipline' en 'The Great Santini' werden allemaal met succes verfilmd. Jeroen Krabbé speelde mee in 'The Prince of Tides'.

Schrijver Pat Conroy overleden
Schrijver Pat Conroy overleden (Foto: ANP)

Huis beschoten in Dussen

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een woning beschoten in Dussen (Noord-Brabant). Niemand raakte gewond, liet een woordvoerster van de politie weten.

Het huis aan de Hartog de Vriesstraat werd omstreeks middernacht onder vuur genomen. De politie is nog op zoek naar de daders. Over het motief voor de schietpartij is nog niets bekend.

Huis beschoten in Dussen
Huis beschoten in Dussen (Foto: ANP)

El Chapo was tijdens vlucht twee keer in VS

De beruchte Mexicaanse drugshandelaar Joaquín Guzmán bezocht na zijn spectaculaire vlucht in juli 2015 uit de Altiplanogevangenis twee keer in het diepste geheim familie in de Verenigde Staten. Dat zei zijn dochter Rosa Isela in een interview met de Britse krant The Guardian.

Kort nadat 'El Chapo' (57) een geruchtmakend interview aan de acteur Sean Penn voor het blad Rolling Stone had gegeven, wist de leider van het Sinaloakartel ondanks de jacht die op hem werd gemaakt de VS binnen te komen en weer te verlaten.

Haar vader, zei de in de VS werkzame 39-jarige Rosa Isela, is geen misdadiger. De Mexicaanse regering wel, die is de schuldige. Ze beschuldigde belangrijke Mexicaanse politici ervan steekpenningen van haar vader te hebben aangenomen tijdens de jongste verkiezingen. In ruil daarvoor kon El Chapo ontsnappen.

De drugsbaron werd na zeven maanden vrijheid in januari opgepakt en zit nu weer in de cel.

'El Chapo was tijdens vlucht twee keer in VS'
'El Chapo was tijdens vlucht twee keer in VS' (Foto: ANP)

Student VS uitgezet na doodsverwensing Trump

Een Egyptische student aan de luchtvaartacademie te Los Angeles heeft zijn studentenvisum in moeten leveren en moet de VS verlaten na een doodsverwensing op Facebook aan het adres van Donald Trump. Dat meldt The Guardian.

De 23-jarige jongeman had op Facebook geschreven dat hij er best levenslang voor overhad om de Republikeinse presidentskandidaat om te leggen, en dat hij de wereld daarmee een dienst zou bewijzen. De student kan strafrechtelijke uitzetting voorkomen door onder politiebegeleiding van de gevangenis naar het vliegveld te gaan.

Emadeldin El-Sayeds Facebookpost werd door de directeur van de vliegschool opgemerkt en aan de FBI gemeld. Daarop werd hij aan de tand gevoeld door de geheime dienst, die Trump door diens kandidaatschap moet beschermen.

Uiteindelijk werd de student door de immigratiedienst opgepakt en vastgezet. Volgens zijn advocaat is El-Sayed erg ontdaan en postte hij zijn bericht enkel omdat hij boos was na Trumps uitspraken om moslims uit de VS te weren.

"Het was niet meer dan een dom bericht", zegt de advocaat. Hij wijst erop dat de geheime dienst de leerling-piloot niet heeft vastgezet en hem geen risico achtte. Het studentenvisum zou via de school zijn ingetrokken, waarna het verdere proces door de immigratiedienst in gang werd gezet. Het collegegeld van 40.000 dollar is de student vermoedelijk kwijt.

FOK! Wat een weer: nog meer regen en sneeuw

Na een koude en heldere nacht met lichte tot lokaal matige vorst volgt vandaag een bewolkte dag met kans op regen, met name langs de oostgrens.  In de Limburgse heuvels kan het enigzins wit kleuren door (natte) sneeuw. De rest van het land blijft overwegend droog. De wind is zwak tot matig en komt uit het noorden en draait 's avonds naar het westen. De temperatuur ligt rond de 6 graden. 

Zon op 07:15
Zon onder 18:28

Gewoon omdat het kan. Gisteren maakte ik een wandeling door het Reichswald, en daar zag ik een hele mooie boomstronk staan. Ik vond dat mijn kabouter daar prima even op kon zitten en poseren voor een foto. 

boskaboutertje (Foto: DJMO)
Boskaboutertje (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1962 De Nieuwspoort, een ontmoetingsplaats voor informatieuitwisseling en nieuwsverwerking, werd geopend. 
 1979 De ruimtesonde Voyager I passeerde de planeet Jupiter en zond foto´s naar de aarde. 
 1940

Jozef Stalin gaf opdracht tot het executeren van duizenden Poolse krijgsgevangenen. 

 1966 Een Boeing 747 stortte neer op de berg Fuji in Japan. 124 mensen kwamen hierbij om het leven. 

Het heeft weinig met de Voyager 1 te maken, maar bij het lezen ervan moest ik meteen aan deze scene denken. 


V´ger

Vluchtende man vast na waarschuwingsschoten

Agenten hebben in Groningen waarschuwingsschoten gelost om een vluchtende verdachte tot stoppen te dwingen. De man was in de nacht van vrijdag op zaterdag weggerend tijdens een verkeerscontrole, meldt de politie.

De man zat volgens een politiewoordvoerder aanvankelijk in een auto, maar sloeg bij de controle te voet op de vlucht. Agenten sommeerden hem te stoppen, maar dat bevel werd genegeerd. De politiemensen hebben daarop onder meer waarschuwingsschoten gelost en pepperspray gebruikt om de verdachte te kunnen arresteren.

De man bleek onder invloed van alcohol te zijn. Het gaat zeer waarschijnlijk om een bekende van de politie. 'Hij is een aantal keer met ons in aanraking geweest vanwege strafbare feiten', zegt de woordvoerder. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Vluchtende man vast na waarschuwingsschoten
Vluchtende man vast na waarschuwingsschoten (Foto: ANP)

Sony gaat prototypes tonen aan consumenten

Elektronicagigant Sony slaat een nieuw pad in: het gaat prototypes van nieuwe producten aan het publiek tonen. Het plan van Sony heeft volgens TechCrunch de naam Future Lab meegekregen.

De meeste andere elektronicabedrijven kiezen ervoor om hun prototypes niet te laten zien, maar Sony moet op een nieuwe manier te werk gaan nu het de afgelopen jaren fors marktaandeel heeft moeten inleveren.

Op het festival South by Southwest (SXSW) toont Sony een van de eerste nieuwe producten. Wat dat precies gaat worden is nog niet duidelijk, maar het heeft de naam Concept N gekregen. Het zou gaan om een apparaat dat 'je handen, je oren en je ogen vrijmaakt'. De bedoeling van het tonen van prototypes is het peilen van de reactie van mogelijke klanten en het opsporen van verbeterpunten.

Sony gaat prototypes tonen aan consumenten
Sony gaat prototypes tonen aan consumenten (Foto: BuzzT)

El País overweegt papieren krant te schrappen

El País, het best verkopende dagblad van Spanje, stopt mogelijk met het uitgeven van een papieren krant. Dat heeft de hoofdredacteur van de krant vrijdag gezegd.

De krant kwam na de dood van dictator Francisco Franco bekend te staan als het dagblad van democratisch Spanje. Sinds de financiële crisis in 2008 uitbrak is de oplage echter ernstig teruggelopen. 'De stap van papier naar digitaal is slechts een van de vele stappen die kranten moeten zetten om onze plek in de toekomst te vinden', zei hoofdredacteur Antonio Caño.

Caño voegde eraan toe dat krant zolang mogelijk op papier wil verschijnen, maar dat het digitale medium ook moet worden uitgebouwd om beter aan te sluiten bij de wensen van lezers. 'We kunnen er al van uitgaan dat nog maar een minderheid de gewoonte heeft om een krant bij een kiosk te kopen. De meerderheid van de mensen, vooral jongeren, zoeken hun informatie op verschillende apparaten op en consumeren op een andere manier.'

De oplage van El País kromp vorig jaar nog met 15 procent, tot 220.000. Online zit het lezersaantal echter in de lift. Het aantal unieke gebruikers per maand steeg met ruim 15 procent, tot gemiddeld 13,5 miljoen.

El País overweegt papieren krant te schrappen
El País overweegt papieren krant te schrappen (Foto: ANP)

Politie en betogers botsen bij Turkse krant

De Turkse politie heeft vrijdagavond laat traangas en waterkanonnen ingezet om betogers uiteen te drijven bij de kantoren van de krant Zaman. De demonstranten scandeerden slogans en droegen borden met teksten als 'handen af van mijn krant'.

De politie probeerde de kantoren van de krant te betreden nadat een rechtbank vrijdag een bewindvoerder aanwees die voor meer controle moet zorgen over de grootste krant van Turkije. Agenten forceerden een poort en renden naar binnen. Op beelden is te zien hoe ze worstelen met medewerkers van Zaman.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today's Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank van het einde van de rechtsstaat in Turkije. 'Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet', aldus Sevgi Akarcesme.

De Turkse regering probeert al geruime tijd kritische media het zwijgen op te leggen of te beïnvloeden, bijvoorbeeld omdat ze kritisch zijn over president Erdogan en diens AK-partij,

Politie en betogers botsen bij Turkse krant
Politie en betogers botsen bij Turkse krant (Foto: ANP)

SpaceX lanceert satelliet met Falcon 9, landing mislukt

Na verscheidene keren uitstel is ruimtevaartbedrijf SpaceX er vrijdagavond plaatselijke tijd in geslaagd om met een Falcon 9-raket een satelliet te lanceren. Dat gebeurde vanaf de basis Cape Canaveral, meldt de Washington Post.

Het was op het moment van schrijven nog niet duidelijk of het gelukt was om de herbruikbare eerste trap op een droneschip op zee te laten landen. De trap zou volgens SpaceX wel op weg zijn gegaan naar het landingsplatform.

De satelliet is van het Europese communicatiebedrijf SES, en is bedoeld om hd-video en internet te leveren in Azië. SpaceX is opgericht door Elon Musk, die tevens met Tesla elektrische auto's produceert.

Update, 02.00 uur
De landing van de eerste trap lijkt niet helemaal goed te zijn gegaan. Althans, Elon Musk drukt het op Twitter uit als een 'harde landing', en geeft aan dat hij niet verwachte dat het zou lukken vanwege een 'hete' terugkeer in de atmosfeer.

Update, 03.00 uur
De landing is volgens Yahoo inderdaad mislukt. De rakettrap is daarbij vernietigd, zo heeft SpaceX naar verluidt bevesigd. Maar zoals Musk reeds aangaf is de volgende lancering kansrijker. Onduidelijk is of dat komt door een verbeterd ontwerp, een minder veeleisende lading of anderszins gunstigere omstandigheden. Bij een proefvlucht in december slaagde SpaceX er al wel in om de eerste trap goed te laten landen.

Rudolph van Veen weg bij 24Kitchen

Televisie-kok Rudolph van Veen werkt niet meer voor kookzender 24Kitchen. Dat zei hij vrijdagavond in de talkshow Van Liempt Live op RTL Z.

Van Veen is één van de initiatiefnemers van de kookzender die twee jaar geleden geheel in handen kwam van Fox International Channels. Hij presenteerde onder meer Rudolph's Bakery. "Iedereen waar ik mee ben begonnen is weg. Fox heeft een andere visie dan ik. Het waren vijf mooie, intensieve jaren, maar nu is er ook ruimte voor iets anders,'' aldus de bekende kok.

Van Veen heeft plannen voor een nieuw kook- en bakplatform. Ook heeft hij ambities om door te breken in Duitsland en zou hij desserts en patisserie voor een breed publiek willen maken, vertelde de tv-kok.

Rudolph van Veen weg bij 24Kitchen
Rudolph van Veen weg bij 24Kitchen (Foto: BuzzE)

Spitfire 80 jaar: Iron Maiden - Aces High

Op 5 maart 1936 vloog de beroemde Supermarine Spitfire voor het eerst. Het werd het iconische jachtvliegtuig van de Britse Royal Air Force, en speelde een cruciale rol in de zogeheten Battle of Britain, waarbij medio 1940 een Duitse aanval op het land werd afgeslagen.

In 1984 bezong de nog altijd actieve Britse heavymetalband Iron Maiden in het nummer Aces High het strijdtoneel in de lucht, door de ogen van de Spitfire-piloten.

Move in to fire at the mainstream of bombers
Let off a sharp burst and then turn away
Roll over, spin round and come in behind them
Move to their blindsides and firing again
Bandits at 8 o'clock move in behind us
Ten ME-109s out of the sun
Ascending and turning our Spitfires to face them
Heading straight for them I press down my guns

Tijdens concerten wordt de song voorafgegaan door de beroemde speech die Winston Churchill op 4 juni 1940 in het Britse Lagerhuis gaf. Die is ook te horen aan het begin van onderstaand filmpje, dat tevens beelden van de battle bevat.

Gefeliciteerd Spitfire en go Iron Maiden! wapper

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.