FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 februari 2016

AZ heerlijk in vorm: "Een stijgende lijn"

AZ is bezig aan een gigantisch goede reeks in de Eredivisie. De derde plaats is nu het doel van trainer John van den Brom en zijn ploeg. De Alkmaarders wonnen afgelopen weekend nog met 3-6 op bezoek bij Heracles Almelo, dat het dit jaar ook goed doet. "De AZ-trein dendert door. Ik ben zo benieuwd waar dit gaat eindigen", vertelde Van den Brom tegen Voetbal International. "Het gaat geweldig na de winterstop. Wij kennen geen verval, sterker: we laten juist alleen een stijgende lijn zien. Ik zie zoveel mooie dingen."

AZ won de laatste zes competitiewedstrijden op rij en bereikte ook nog eens de halve finale van de KNVB-beker. Het gaat de Alkmaarders voor de wind, maar Van den Brom ziet uiteraard ruimte voor verbetering. "Onze aanvallers balen dat ze er niet meer maakten en onze verdedigers balen van de tegentreffers."

Verdediger Ron Vlaar vulde aan: "Wat de strijd om de derde plaats betreft was onze overwinning bij Heracles een topresultaat. Wij moeten uitstralen dat we derde willen worden, ik wil dat in ieder geval graag. Bij ons loopt het heel goed sinds de winterstop, we winnen nu alles. Maar we moeten ook kritisch blijven, we maakten het onszelf onnodig moeilijk. Onze tegenstanders gaan zich nu op ons instellen", aldus de 31-jarige verdediger, die terugkeerde bij AZ en sterker lijkt dan hij ooit was.

Nederlandse F-16's bombarderen IS in Syrië

Nederlandse F-16's hebben voor het eerst bommen op doelen van terreurgroep IS in Syrië gegooid. Dat meldde het ministerie van Defensie dinsdag.

Volgens het ministerie werden "ongeveer tien missies uitgevoerd boven Irak en Oost-Syrië, waarbij wapens zijn ingezet tegen gevechtsposities, militaire middelen en strategische doelen van de terreurorganisatie IS". Wanneer en waar de aanvallen plaatshadden wordt niet gemeld.

De Tweede Kamer ging vorige week met ruime meerderheid akkoord met uitbreiding van de missie naar het oosten van Syrië. Sinds oktober 2014 voerden Nederlandse F-16's al wel meer dan 1700 missies in buurland Irak. Daarbij werd IS meer dan 1300 keer onder vuur genomen.

Nederlandse F-16's bombarderen IS in Syrië
Nederlandse F-16's bombarderen IS in Syrië (Foto: ANP)

Duitsers op z'n Duits naar goud ski-boardercross op Jeugdspelen

De eerste 'gemengde ski-boardercross landenwedstrijd' is op de Jeugd Olympische Winterspelen gewonnen door Duitsland. De competitie bestond uit teams van vier sporters: een mannelijke en een vrouwelijke ski- en boardercrosser. Doordat niet elk land zo een team kon vormen deden er een aantal teams met sporters uit verschillende landen mee, de Mixed Teams.

Na de kwartfinales stonden acht teams in de halve finales. Daaronder ook Duitsland en Australië, die samen met twee Mixed Teams in de tweede halve finale stonden. Daarin kwam de Australische skicrosser Douglas Crawford aanvankelijk als tweede over de finish, genoeg om naar de finale te gaan. De Duitser Cornel Renn protesteerde echter, want zijn startpoortje was te laat open gegaan. Het bleek te komen door een fout in de tijdwaarneming, waardoor Renn pas ruim na Crawford van start kon gaan, terwijl dat andersom had moeten zijn.

Door de situatie werd besloten om het laatste deel van de halve finale, de mannelijke skicrossers, opnieuw te doen. Dit keer was het Renn die als eerste de streep passeerde en zijn team dus een finaleplaats schonk. Samen met Jana Fischer, Celia Funkler en Sebastian Pietrzykowski pakte Renn in de finale zelfs het goud, een klein half uurtje nadat ze zelfs uit het toernooi dachten te liggen. Zilver was er voor Zwitserland, terwijl Mixed Team 4 met deelnemers uit Oekraïne, Zweden en Bulgarije het brons pakte. 

De crosswedstrijden in Hafjell leverden schitterende beelden op (Foto: Getty)

Shevchenko als assistent met Oekraïne naar het EK

Andriy Shevchenko maakt weer deel uit van het nationale elftal van Oekraïne. Ditmaal echter niet als goaltjesdief, maar als assistent-trainer. Dat kondigde de voetbalbond van het Oost-Europese land aan. Vier jaar geleden sloeg oud-spits Shevchenko een baan als bondscoach van Oekraïne nog af, maar inmiddels acht de voormalig speler van onder meer Dinamo Kiev, AC Milan en Chelsea zichzelf capabel om als assistent-trainer een bijdrage te leveren.

"Na een vakantie van vier jaar keer ik weer terug in de voetbalwereld, als coach”, werd de 39-jarige Shevchenko geciteerd door diverse media. "De afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan. Cursussen hebben mijn ideeën over voetbal vorm gegeven en gezorgd dat ik een eigen visie ontwikkelde. Ik hoop dat dit me in de toekomst gaat helpen."

Shevchenko, die de afgelopen jaren in de leer is geweest bij trainers als Valeriy Lobanovskyi, Carlo Ancelotti en José Mourinho, gaat bondscoach Mikhail Fomenko van Oekraïne ondersteunen op het EK 2016 in Frankrijk. De groepsfase overleven wordt een lastige opgave voor de ploeg, met als tegenstanders Duitsland, Polen en Noord-Ierland.

Britney Spears zoekt man met grote penis

Britney Spears is op zoek naar een nieuwe lover en de blondine heeft er in Las Vegas geen geheim van gemaakt waar haar toekomstige vriend aan moet voldoen. E! Online heeft een YouTube-video geplaatst waarin de Oops I Did It Again-zangeres zegt dat ze op zoek is naar een man met een grote penis.

"Het is tijd om een nerd aan de haak te slaan. Eentje die ontzettend knap is en een enorme penis heeft", aldus een onbeschaamde Britney. Ze dacht wellicht dat, los van de concertbezoekers, niemand haar opmerking zou meekrijgen, maar dat is mislukt. Een van de bezoekers zette een opname van de uitspraak op YouTube.

Het single zijn zit Britney kennelijk behoorlijk dwars. Eerder deze week plaatste ze op Instagram al een plaatje waarin stond: "Mijn vriendje is zo knap dat hij onzichtbaar is enzo."

Britney Spears zoekt man met grote penis
Britney Spears zoekt man met grote penis (Foto: BuzzE)

De Boer haalt Van de Beek officieel naar Ajax-selectie

Donny van de Beek zit voortaan vast bij de A-selectie van Ajax. Dit laat trainer Frank de Boer weten. "Ja, hij maakt vast deel uit van het eerste, omdat John Heitinga nu gestopt is en ook Yaya Sanogo weg is", beargumenteert de oefenmeester voor de camera van Ajax TV het doorschuiven van de 18-jarige middenvelder, die dit seizoen zijn eerste minuten in de hoofdmacht maakte.

Dat Van de Beek nu vast bij de A-selectie zit, betekent niet dat hij geen leeftijdgenoten meer treft. Tijdens de in februari gestartte talententrainingen barst het van de talenten uit zijn lichting. "De bedoeling is dat deze jongens in de toekomst 80 à 90 procent procent van het geraamte van Ajax vormen."

"Die dagen zijn er ook om te zien hoe ver die jongens zijn", legt De Boer het nieuwe concept uit. "Wat heeft het voor consequenties als ze spelen tegen jongens die al twee jaar verder zijn?." Bij Ajax kijkt men per keer welke spelers in aanmerking komen voor de talententrainingen. "Ze moeten het wel verdienen."

Nederlanderschap kwijt na terrorismetraining

Het Nederlanderschap kan voortaan in meer situaties worden ingetrokken. Nu kan dat al na een veroordeling voor terroristische misdrijven maar voortaan ook bij mensen die zijn gestraft voor het geven of volgen van een terroristische training.

Een meerderheid in de Eerste Kamer omarmde dinsdagavond een wetsvoorstel hiertoe van justitieminister Ard van der Steur.

Het staatsburgerschap kan alleen worden afgenomen als mensen ook nog een andere nationaliteit hebben. Anders zou dat tot staatloosheid leiden en dat mag niet volgens internationale verdragen.

De minister is degene die besluit om het Nederlanderschap in te nemen. Hij kan dat pas doen als de veroordeling definitief is. De betrokkene kan deze beslissing nog aanvechten bij de rechter.

In de Senaat waren vooral SP en GroenLinks tegen. De partijen vinden de maatregel niet proportioneel en niet effectief. Bovendien leidt het in hun ogen tot een ongelijke behandeling tussen mensen die één of twee nationaliteiten hebben.

De Eerste Kamer stemt op 1 maart over het voorstel.

Nederlanderschap kwijt na terrorismetraining
Nederlanderschap kwijt na terrorismetraining (Foto: ANP)

Kim trotseert zwaartekracht met tape

Kim Kardashian heeft op haar website een lang verborgen gehouden geheim gedeeld. De socialite heeft foto's gedeeld van een doe-het-zelf-bh waarmee ze naar eigen zeggen altijd de perfecte inkijk creëert. Volgens de Amerikaanse blijven haar borsten altijd in model omdat ze de strijd tegen de zwaartekracht aangaat met tape. Op de gedeelde foto's is ze dan ook te zien met schilderstape op haar boezem geplakt.

"Ik moet mijn tape-tip gewoon met jullie delen. Dankzij het plakband zijn mijn borsten altijd in model. Ik heb echt van alles geprobeerd. Van ducttape tot schilderstape. Gaffertape werkt het beste. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je niet eerst olie of lotion op je borsten hebt gesmeerd. En tegen de tijd dat de tape eraf moet: LOL."

Er wordt geregeld geroddeld over de buste van Kim. Met haar nu vrijgegeven tips lijkt ze te willen zeggen dat haar borsten helemaal au naturel zijn.

Spectaculaire shorttrackfinale op Jeugdspelen

Het shorttrack heeft dinsdag op de Jeugd Olympische Spelen voor het nodige spektakel gezorgd. De 500 meter stond voor de dames en heren op het programma, met in beide wedstrijden Zuid-Koreanen als grote favorieten.

Bij de dames stonden er dan ook twee schaatsters uit Korea in de finale: Kim Ji-yoo en Lee Su-youn, goed voor goud en zilver op de 1000 meter. Het was verrassend de Hongaarse Petra Jaszapati die vlak voor het einde van de A-finale op kop lag, maar op dat moment liep het fout. Jaszapati werd onderuit geschoffeld door het Koreaanse tweetal, dat vervolgens 'zegevierend' de finish passeerde. Ze werden beiden gediskwalificeerd, met als gevolg dat de als laatste gefinishte Chinese Zang Yize het goud kreeg en Jaszapati werd getroost met zilver.

De grootste verrassing was er voor de winnares van het brons. Dat werd namelijk plotseling de Bulgaarse Katrin Manoilova, winnares van de B-finale. "Een andere deelneemster tikte me op mijn schouders terwijl ik op de tribune zat. Ze zei dat ik naar het scorebord moest kijken, 'want volgens mij heb je een medaille gewonnen'. Ik draaide me om naar mijn coach en het enige dat ik kon zeggen was 'Wow'", aldus de verbaasde Manoilova. De Nederlandse Gioya Lancee moest genoegen nemen met plek tien.

De Chinese Zang krijgt te horen dat ze geen brons, maar goud gewonnen heeft na diskwalificatie van beide Koreaanse dames (Foto: YIS/Jed Leicester)
De Chinese Zang krijgt te horen dat ze geen brons, maar goud gewonnen heeft na diskwalificatie van beide Koreaanse dames (Foto: YIS/Jed Leicester)

Bij de heren was het spektakel wellicht iets kleiner, ook daar werd een Koreaan het goud afgenomen na een diskwalificatie. Hwang Dae-haen passeerde de finish als eerste, maar kon het goud niet ophalen. Dat ging naar landgenoot Hong Kyung-hwan, die een fractie van een seconde voor de Japanner Kazuki Yoshinaga eindigde. Na zilver op de 1000 meter pakte Ma Wei nu het brons op de 500. 

De damesfinale (Bron: YouTube)

CL: Uitslag Benfica - Zenit Sint-Petersburg

Na een tamelijk slaapverwekkend duel trok Benfica uiteindelijk aan het langste eind in het achtste finale-duel in de Champions League. In de blessuretijd kopte Jonas de Portugezen naar de overwinning op Zenit Sint-Petersburg; 1-0.

Het duel met Benfica was voor enkele spelers van Zenit een reünie met hun voormalig ploeggenoten. Axel Wistel, Ezequiel Garay en Javi Garçia kwamen allen in het verleden uit voor de ploeg uit Lissabon, maar kozen voor het grote geld in Rusland. In eigen land gaat het Zenit echter nog niet voor de wind, hoewel het in het miljoenenbal wel overtuigend groepswinnaar werd. 

Benfica begon het duel fel en had vanaf de eerste minuut het overwicht. Echter wisten de Portugezen dit veldoverwicht niet om te zetten in kansen. De thuisploeg speelde in een te laag tempo waardoor de smaakmakers niet in stelling konden worden gebracht. Nico Gaitán ging daarom zo nu en dan op avontuur maar zijn acties strandde in schoonheid.

De eerste kans van de wedstrijd was toch voor de thuisploeg. Benfica viel aan via de rechter vleugel waar Pizzi onstnapt was. De voorzet was goed, maar het puntertje van Samaris had niet genoeg kracht op Lodygin te verrassen. Jonas scoort in de competitie gemakkelijk maar wist in de eerste helft zijn stempel niet te drukken. De Braziliaan probeerde het daarom een keer uit de draai van afstand, maar de inzet ging net voor de goal langs. Na een tamelijk saai eerste helft werd er daarom met de brilstand gerust.

Het tempo bleef te laag bij Benfica. De thuisploeg was het aan de stand verplicht in eigen huis een resultaat te halen, maar Zenit trok zich ver terug op de eigen helft. Na twintig minuten voetballen was de doelman aan Russische kant nog niet in verlegenheid gebracht. In de zeventigste minuut zorgde Gaitán toch voor wat gejuich. De Argentijn controleerde de bal goed op aangeven van Jonas, maar het schot werd door Lodygin gekeerd.

Beide ploegen brachten in het laatste kwartier toch nog wat aanvallende impulsen in de ploeg maar ook dat mocht niet baten. Aleksandr Kokorin is normaliter een leuke speler om te zien, maar ook de Russische spits kon geen potten breken. Kostas Mitroglou werd ook uit zijn lijden verlost na een onzichtbaar optreden. Topscorer Jonas besliste uiteindelijk het slaapverwekkende duel. Uit de vrije trap kopte de Braziliaan bekeken het leer achter Lodygin. Zo gaat Benfica met een goede uitgangspositie over drie weken naar Sint-Petersburg.

Schoenenketens Pro Sport en Invito gered

De schoenenketens Pro Sport en Invito maken een doorstart met nieuwe eigenaren. Dat maakten de curatoren van het failliete moederbedrijf Macintosh dinsdag bekend. Een groot deel van de winkelmedewerkers kan daardoor op een nieuw dienstverband rekenen, net als een deel van de werknemers op het hoofdkantoor en distributiecentrum.

Ook voor de formule Steve Madden is een koper gevonden, maar de verwachting is toch dat die merknaam verdwijnt. Omdat nog geen nieuwe afspraken zijn gemaakt met de Amerikaanse licentiegever Steve Madden, worden de drie betreffende winkels waarschijnlijk omgebouwd naar andere formules.

In totaal lijken opnieuw circa 65 winkels te zijn gered. Eerder vonden de curatoren al nieuwe eigenaren voor Scapino, Brantano, Manfield en Dolcis. Net als bij die transacties zijn over de verkoop van Pro Sport, Invito en Steve Madden geen financiële details naar buiten gebracht, maar hoeven de aandeelhouders van Macintosh niet op een opbrengst te rekenen.

Schoenenketens Pro Sport en Invito gered
Schoenenketens Pro Sport en Invito gered (Foto: ANP)

Senaat heeft Mediawet in houdgreep

Het ziet er slecht uit voor de nieuwe Mediawet die staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil doorvoeren. Een groot deel van de Eerste Kamer kan zich nog steeds niet vinden in de toezeggingen die Dekker deed tijdens een debat vorige maand.

Om Dekker de tijd te geven de kwestie te verduidelijken, schortte de Senaat het debat op tot 1 maart. Maar de uitleg is niet voldoende, vindt onder meer het CDA.

Deze partij wil dat Dekker aanpassingen doorvoert. Zo vindt CDA-senator Joop Atsma dat omroepen de vrijheid moeten behouden om zelf de inhoud te bepalen. Dat betekent dat er geen sturing en toezicht vooraf kan zijn. Andere partijen maken zich juist weer druk om mogelijke politieke sturing bij benoemingen.

Omdat SP en PVV al tegen waren, keert een meerderheid zich nu tegen het wetsvoorstel. Dekker overlegt achter de schermen met fracties. Dat is niet ongebruikelijk. De staatssecretaris kan zijn wetsvoorstel eventueel aanpassen met een wijzigingsvoorstel, maar dat moet dan eerst weer door de Tweede Kamer.

Senaat heeft Mediawet in houdgreep
Senaat heeft Mediawet in houdgreep (Foto: ANP)

Assemblée akkoord met verlenging noodtoestand

Het Franse parlement heeft dinsdag ingestemd met een verlenging van de noodtoestand in het land. Daarmee kunnen de autoriteiten ook de komende drie maanden gebruikmaken van uitgebreide bevoegdheden in de strijd tegen terrorisme. De Franse senaat stemde eerder al met de verlenging in.

De noodtoestand werd ingesteld na de aanslagen in Parijs van 13 november, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. De maatregelen stellen de politie onder meer in staat huiszoekingen uit te voeren zonder tussenkomst van een rechter. De regering zegt dat de extra bevoegdheden noodzakelijk zijn in de strijd tegen terrorisme, maar burgerrechtenbewegingen twijfelen aan het nut van de maatregelen.

Assemblée akkoord met verlenging noodtoestand
Assemblée akkoord met verlenging noodtoestand (Foto: ANP)

Zeemonster aangespoeld in Australië

Helemaal onder-beneden, in Australië, is een heus zeemonster aangespoeld. Het beestje is ongeveer twee meter lang, draagt geen rode zwembroek en de mensen uit de buurt hebben geen idee wat voor dier het kan zijn.

Het monster laat zich het beste omschrijven als een dier met de lichaam van een gigantische paling, met een hoofd dat een beetje doet denken aan een krokodil. Het creatuur werd gevonden op het strand van Swansea, dat -gezien de naam van het stadje- wel in de staat New South Wales moet liggen. Dat blijkt ook te kloppen.

De foto is inmiddels al een heel aantal keren gedeeld op de sociale media en er zijn boze tongen die beweren dat de afbeelding een fraai staaltje photoshop is. Anderen denken dat het een bizar grote hangstaartvis (een soort baars) zou betreffen.

Mark McGrouther, die zich in het Nationaal Museum met het welbekende vak ichtyologie bezighoudt, houdt er een wat meer nuchtere theorie op naast. Hij denkt dat het dier gewoon een uit de klauwen gegroeide paling is. Sommige soorten kunnen een lengte van 1,8 meter bereiken en een monsterachtig gebit krijgen.

CL: Uitslag Paris Saint-Germain - Chelsea

Paris Saint-Germain heeft het eerste duel met Chelsea in de achtste finale van de Champions League gewonnen. Het werd 2-1 voor de Fransen en daar mocht de Engelse ploeg van trainer Guus Hiddink vooral doelman Courtois voor bedanken. De Belgische doelman behoedde de ploeg met name in de tweede helft voor een grotere nederlaag.

PSG kwam het beste uit de startblokken en zette veel druk op Chelsea, dat er nauwelijks uit wist te komen. Daarentegen wisten de Fransen ook geen grote kansen te creëren, buiten enkele schoten vanuit de tweede lijn. De beste kans was zelfs voor Chelsea, maar doelman Trapp van Paris Saint-Germain had een knappe reflex op een kopbal van Costa.

Voor rust werd er dan toch nog gescoord door de Fransen. Ibrahimovic schoot een vrij trap via de in de muur staande, en tevens veroorzaker van de vrije trap, Mikel binnen en leek zijn club op een 1-0 voorsprong bij rust te helpen. Mikel herstelde echter zijn fouten namelijk nog op slag van rust, toen hij bij een corner volledig vrij kon inschieten; 1-1.

Mikel maakte op slag van rust de 1-1. (PRO SHOTS/Action Images)
Mikel maakte op slag van rust de 1-1. (PRO SHOTS/Action Images)

Na de rust wist PSG de druk nog verder op te voeren, maar stuitte keer op keer op de verdediging  en dan met name keeper Courtois van Chelsea. Onder meer Di Maria en Lucas wist de bal niet langs de sterk keepende Belg te krijgen en hij behield de Engelse ploeg daarmee in de race. Chelsea kon daar buiten twee kansjes van Oscar en Costa bijzonder weinig tegenoverstellen.

Een klein kwartier voor tijd was het alsnog raak voor de Fransen. De net ingevallen Cavani werd knap vrijgezet door Di Maria voor Courtois en faalde niet. Ook na de goal bleef PSG druk zetten op het Engelse doel, maar tot een doelpunt kwamen ze echter niet meer. Ibrahimovic had nog wel een grote kans op de 3-1, maar stuitte net als zovelen, op doelman Courtois.

In de blessuretijd kreeg Pedro namens Chelsea nog de beste kans in de tweede helft, maar zijn schot strandde in het zijnet. Door de zege heeft Paris Saint-Germain een uitstekende uitgangspositie voor het tweede duel, dat over enkele weken wordt gespeeld.

Trainer PSV Onder-19: "Arrogant Ajax afstraffen is heerlijk"

PSV Onder-19 heeft de leeftijdsgenoten van Ajax met 4-0 verslagen. Art Langeler, hoofd jeugdopleiding van PSV, is blij met de winst op een 'arrogant Ajax'.

De Eindhovenaren speelden niet op een gebruikelijke manier. "Het was al goed om de reactie van de jongens te zien: dat je na drie nederlagen eigenlijk wat voetbal betreft niet zo briljant speelt, maar dat iedereen de focus had. 'Wat er ook gebeurt vandaag, wij moeten spelen op resultaat' was het idee", vertelde Langeler tegen PSV TV.

"Dat is niet helemaal PSV-eigen, maar wel heel goed om te doen. Je zou kunnen zeggen dat ze het elke week moeten doen, maar er is meer dan alleen ballen wegrammen. Dat lukte uitermate goed. Daarbij zat het scoreverloop heel erg mee en dat helpt natuurlijk ook wel. Ajax komt hier bovendien altijd met een dusdanige arrogantie binnen dat het heerlijk is om dat af te straffen", zei hij over Ajax.

"Normaal zeg je daar niks over, maar als je wint is het prima om daar even wat mee te doen. Je hoeft jongens niet te motiveren tegen Ajax. Niet omdat het Ajax is, maar door de manier waarop die mannen hier rondlopen", haalde hij uit.

Fransen willen puntenrijbewijs buitenlanders

Frankrijk werkt aan een puntenrijbewijs voor buitenlandse chauffeurs. De Fransen zijn het aantal snelheidsovertredingen en ongevallen veroorzaakt door buitenlanders zat. Wie een overtreding begaat verliest punten, wie geen punten meer heeft, riskeert een rijverbod of inbeslagname van zijn voertuig.

Franse media maken melding van de enorme aantallen onbetaalde boetes. Sinds 2011 heeft een aantal van de 28 lidstaten van de Europese Unie bilaterale verdragen afgesloten om overtreders tot betaling van boetes te dwingen. Daaronder zijn behalve Frankrijk, ook Nederland, Duitsland en België.

De Franse overheid wil de pakkans van snelheidsmaniakken onder meer vergroten door veel camera's op te hangen, drones in te zetten en vaker radar te gebruiken. Daardoor hoopt men ook bumperklevers en te hard rijdende caravanbezitters aan te kunnen pakken.

Fransen willen puntenrijbewijs buitenlanders
Fransen willen puntenrijbewijs buitenlanders (Foto: ANP)

Moeder en zoon betrapt op EPO in dezelfde wedstrijd

"De appel valt niet ver van de boom", zo zal men in Brazilië gedacht hebben. Hardloopster Sueli Pereira zette tijdens de beroemde Silvesterloop van 15 kilometer in São Paulo een prima prestatie neer en werd vierde, als beste Braziliaanse. Ze leverde er echter ook een plasje in met, zo bleek later, sporen van het welbekende en verboden wondermiddel EPO.

Daar bleef het echter niet bij, want de 37-jarige Pereira deed exact een maand later in Cuiabá mee aan de 'Loop der Koningen' over 10 kilometer. Het ging wederom uitstekend, want ze werd knap derde. Helaas voor haar moest ook daar in een potje geplasd worden en bij Pereira bleek er zomaar opnieuw EPO in te zitten. 

Dat Pereira en haar 20-jarige zoon Ronald Moraes een hechte band hebben bleek niet veel later. Hij werd zelf negende in Cuiabá maar - het mag inmiddels geen verrassing meer heten - bleek uit hetzelfde verboden EPO-potje als zijn moeder gesnoept te hebben.

De twee hangt een schorsing van mogelijk vier jaar boven het hoofd. De vader van het gezin heeft echter goede hoop dat het niet zover zal komen. De verdediging wordt gedaan door een gespecialiseerde advocaat, van wie hij de naam niet wil zeggen. "We zijn optimistisch", is alles wat hij verder over de zaak kwijt wil. Hoe de advocaat vrijspraak voor elkaar wil boksen is dan ook een groot raadsel.

Overigens trekken moeder en zoon zich wat de planning betreft bar weinig aan van het 'incident'. Ze vertrekken woensdag gewoon volgens plan naar Colombia voor een hoogtestage, want moeders heeft nog altijd een doel: voor eigen publiek de marathon lopen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vorig jaar liep Pereira in het Chileense Santiago met een tijd van 2:39.36 uur al ruimschoots onder de olympische limiet, in april wil ze in het Duitse Hamburg die tijd bevestigen. Of dat er daadwerkelijk van gaat komen is nog maar de vraag, dat zal afhangen van de advocaat.

Orderportefeuille Airbus 1 biljoen waard

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft zijn orderportefeuille tegen het einde van 2015 zien groeien tot 1000 miljard dollar. Dat maakte het concern dinsdag bekend op basis van gewijzigde cijfers over de bestellingen.

Volgens Airbus waren er 44 meer orders in 2015 dan bij een eerdere raming in januari werd gemeld. In totaal kwamen daarmee vorig jaar 1080 vaste bestellingen binnen bij de vliegtuigfabrikant, waarmee de totale orderportefeuille aan het einde van 2015 op 6831 toestellen stond.

Orderportefeuille Airbus 1 biljoen waard
Orderportefeuille Airbus 1 biljoen waard (Foto: ANP)

Fusie Ziggo en Vodafone gaat banen kosten

De aangekondigde fusie tussen kabelmaatschappij Ziggo en telecombedrijf Vodafone Nederland kost hoe dan ook banen. Nu zijn de twee partijen bij elkaar goed voor een kleine 8000 arbeidsplaatsen. Dat zullen er door de fusie per saldo minder worden, zeiden Ziggo-topman Baptiest Coopmans en zijn collega Rob Shuter van Vodafone dinsdag in een toelichting.

Wat de precieze gevolgen voor de werkgelegenheid zijn, kunnen de bestuurders nog niet zeggen. "Er vallen banen weg, maar er komen ook weer nieuwe functies bij", aldus Coopmans. Veel details van de deal moeten nog uitgewerkt worden.

Het is ook nog niet bekend hoe het fusiebedrijf precies gaat heten. Dat soort zaken willen Ziggo en Vodafone komend jaar nog beslissen. Ze verwachten dat de Europese Commissie de krachtenbundeling eerst nog gaat beoordelen. Daarom duurt het waarschijnlijk tot eind dit jaar voor de fusie kan worden afgerond.

Fusie Ziggo en Vodafone gaat banen kosten
Fusie Ziggo en Vodafone gaat banen kosten (Foto: ANP)

'Uraniumlek bij Urenco was niet gevaarlijk'

Omwonenden van uraniumverrijkingsfabriek Urenco in Almelo zijn vorig jaar niet blootgesteld aan vrijgekomen uranium. De uraniumdeeltjes zijn waarschijnlijk hooguit 10 meter verder terechtgekomen, op het dak van de fabriek. Het gebied buiten het fabrieksterrein is dus niet besmet.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dat dinsdag na onderzoek. Volgens de schattingen is er waarschijnlijk 6 gram uranium vrijgekomen. Urenco mag per jaar meer dan 430 keer zo veel uranium uitstoten.

Het lek gebeurde in de nacht van 26 op 27 augustus. Een filter in een fabriekshal 'plofte'. Het is nog niet duidelijk waardoor dat gebeurde.

'Uraniumlek bij Urenco was niet gevaarlijk'
'Uraniumlek bij Urenco was niet gevaarlijk' (Foto: ANP)

Bron Duitse 'geldregen' gevonden

Het raadsel van de bankbiljettenboom in het Duitse Mirow is na zeven maanden eindelijk ontrafeld. De campingbaas op wiens terrein de boom staat is de eigenaar van het geld dat op gezette tijden neerdwarrelde.

De campingeigenaar had het geld, 200.000 euro in totaal, in een plastic buis gestopt en hoog in de boom voor zijn vrouw verborgen. Bankjes van vijftig euro raakten deze zomer echter los uit de buis en vormden zo nu en dan een weldadig regenbuitje. Justitie heeft het in beslag genomen geld aan hem teruggegeven.

Bron Duitse 'geldregen' gevonden
Bron Duitse 'geldregen' gevonden (Foto: ANP)

Zelfrijdende auto's gaan de snelweg op

De zelfrijdende auto's gaan van de testbaan naar de openbare weg. Op woensdag 16 maart rijden ongeveer vijftig auto's over de A2 van Amsterdam naar Beesd en terug. Dat gebeurt overdag, tussen het overige verkeer, om te kijken hoe dat gaat.

De auto's - BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo - rijden in treintjes van vijf of zes. Ze bepalen zelf hun snelheid en de afstand tot hun voorligger. "Waar we 100 mogen rijden, rijden we 100. Waar 120 mag, rijden we 120", zegt Mark Maaskant van het testcircuit in Lelystad dinsdag. Op het circuit zijn de auto's de afgelopen tijd op de proef gesteld.

Als een andere automobilist zich in het peloton wurmt, remmen de auto's erachter zelf af zodat ze weer genoeg afstand hebben. Als de 'onderbreker' weg is, herstelt het pelotonnetje zich. De auto's sturen zelf ook mee met de bochten in de weg. De bestuurders moeten wel hun handen op het stuur houden, loslaten mag van de wet niet, maar de auto's doen in principe al het werk zelf.

"Het is absoluut niet de bedoeling dat je met je handen los gaat wapperen. Wij zeggen nooit dat je achter het stuur je e-mails nog even moet wegwerken. Maar de meeste ongelukken gebeuren in de spits. Als je dan zulke technologie hebt, in combinatie met de mogelijkheid om zelf te remmen, wordt het verkeer juist veiliger", zegt Maaskant.

Zelfrijdende auto's gaan de snelweg op
Zelfrijdende auto's gaan de snelweg op (Foto: ANP)

'Kaley Cuoco gespot met Sam Hunt'

Kaley Cuoco mag dan geen zangeres zijn, volgens Popsugar is de actrice wel met een 'prijs' naar huis gegaan na afloop van The Grammy's. De blondine, die bekend is van Big Bang Theory, werd in de late uurtjes gespot met singer-songwriter Sam Hunt.

Voor Cuoco zou het uitje met Hunt een van de eerste 'wapenfeiten' zijn sinds haar scheiding van tennisser Ryan Sweeting. De sporter en de actrice waren twee jaar met elkaar getrouwd. Voor haar relatie met Sweeting was Cuoco samen met Big Bang Theory-collega Johnny Galecki.

Hunt harkte eerder op de avond de nodige complimenten binnen voor zijn duet met Carrie Underwood.

'Kaley Cuoco gespot met Sam Hunt'
'Kaley Cuoco gespot met Sam Hunt' (Foto: BuzzE)

Betaald op menstruatieverlof

In Europa kent men het niet, of nauwelijks, maar in Aziatische landen komt het veelvuldig voor dat vrouwen recht hebben op betaald verlof zodra ze ongesteld zijn. Azïe is de koploper waar het gaat om het zogenoemde menstruatieverlof. Al sinds 1947 kunnen vrouwen in Japan aanspraak maken op het verlof.

In de Chinese provincie Anhui mogen de vrouwen sinds zondag gebruik maken van betaald verlof als ze een doktersverklaring overhandigen. In de provincies Shanxi en Hubei werd de verlofregeling al toegepast. In Zuid-Korea mogen de vrouwen sinds 2001 aanspraak maken op het verlof maar wordt dit volgens de Korea Times nauwelijks gedaan.

Lichamelijk onderzoek
In Taiwan, waar sinds 2014 gebruik mag worden gemaakt van het menstruatieverlof geldt dat de eerste dag doorbetaald wordt, bij drie vrije dagen wordt de helft van het salaris uitbetaald. In Indonesië wordt er nauwelijks aanspraak gemaakt op de twee vrije dagen, aangezien bedrijven de vrouwen eerst aan een lichamelijk onderzoek onderwerpen voor ze het verlof toekennen.

Dysmenorroe oftewel menstruatiepijn die zo heftig is dat de dagelijkse activiteiten niet meer kunnen worden gedaan, komt bij 10 procent van de vrouwen wereldwijd voor blijkt uit onderzoek. Daarentegen heeft 25 procent van de vrouwen nergens last van. 

Top amateurclub WKE nu wel failliet

De faillissementsrechter in Assen heeft amateurclub WKE vandaag failliet verklaard. De rechtbank sprak het oordeel uit op verzoek van de belastingdienst. De club was enkele weken geleden al dicht bij opheffing. Destijds stelde het bestuur voor het faillissement van de club aan te vragen maar nadat het bestuur aftrad en er een nieuwe voorzitter werd gekozen werd dat besluit teruggedraaid.

Het nieuwe bestuur onder leiding Tjeerd Boonstra had de hoop voldoende geld binnen te halen om de dreigende tekorten te voorkomen. Ook hoopte Boonstra een oplossing te vinden voor de dreigende claim van de belastingdienst. Dat laatste is duidelijk niet gelukt, de problemen waren waarschijnlijk groter dan eerst gedacht. Volgens het Dagblad van het Noorden zou de schuld van de Emmenaren op kunnen lopen tot 1,5 miljoen euro.

Na de uitspraak van het faillissement is er een curator aangesteld bij de amateurvereniging. Het bestuur heeft inmiddels te kennen gegeven wel in beroep te willen gaan tegen de uitspraak van de rechter. "Of het echt gaat gebeuren is afwachten, maar de intentie is er", vertelde curator Jeroen Reiziger op Radio Drenthe. Of WKE een belastingschuld van anderhalf miljoen euro heeft, kan Reiziger niet zeggen. "Ik moet nog een eerste gesprek hebben met het bestuur van WKE. Maar het gaat om een substantieel bedrag."

Omdat de club nog niet definitief failliet is blijft de club voorlopig in competitie en zal dus aankomend weekend gewoon tegen TEC spelen. Het bankroet van WKE komt hard aan zo gaf trainer Paul Weerman aan. "Ik zag het niet aankomen. Ik had het idee dat de club goed bezig was met bijvoorbeeld het benefietconcert", vertelt Weerman vanmiddag tegen RTV Drenthe. "Ik vind het lastig om te reageren, omdat er nog gesproken wordt over misschien een hoger beroep. Maar ik hoor dat dat niet vaak voorkomt."

Top amateurclub WKE nu wel failliet (Pro Shots / Martijn Buskermolen)
Top amateurclub WKE nu wel failliet (Pro Shots / Martijn Buskermolen)

Geen Wiet meer in GTST

Pip Pellens verlaat Goede tijden slechte tijden. De actrice heeft in RTL Boulevard laten weten dat ze het te druk heeft met andere werkzaamheden. Hoe het met haar personage in de serie, Wiet van Houten, afloopt, is nog onduidelijk. Fans mogen via de GTST-app meebepalen over het lot van Wiet.

"Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad, maar ik wil gewoon andere dingen. Ik vind heel veel leuk, alleen je zit vast aan een bepaald schema en soms moet je daar gewoon uitstappen", aldus Pip. Wat ze precies gaat doen, laat ze in het midden. Wel zegt ze haar handen vol te hebben aan de dansshow Battle on the Dancefloor van RTL 5.

Het vertrek van Pip zal voor veel GTST-fans hard aankomen, ze hebben nog amper de tijd gehad om over het vertrek van Ferry 'De Snuif' Doedens (die overigens waarschijnlijk weer terugkomt) heen te komen. Pip maakte in 2010 haar debuut in 's lands populairste soap.

Pip Pellens verlaat GTST
Pip Pellens verlaat GTST (Foto: BuzzE)

Ronaldo verlaat boos persconferentie in Rome

Een opvallend incident dinsdagavond in Rome. Cristiano Ronaldo gaf voorafgaand aan het Champions League-duel AS Roma - Real Madrid een persconferentie, maar verliet deze gepikeerd.

De steraanvaller van de Koninklijke kreeg tijdens het perspraatje vragen over zijn 'slechte prestaties in uitwedstrijden'. De Portugees was zichtbaar gepikeerd. In dit seizoen scoorde hij immers 32 keer in dertig wedstrijden. Ronaldo vertelde dat hij inmiddels wel gewend is aan kritiek. "Dat begint normaal te worden", sprak hij.

"Het is normaal wanneer mensen aan mij twijfelen. Dat is slecht gedrag van die mensen. Het is als een zoon. Je geeft alles en wanneer je niet nog meer geeft, gaat hij huilen. Ik zie het als een normale situatie. Ik ben altijd goed geweest voor anderen", vervolgde Ronaldo.

"Ik heb anderen altijd alles gegeven, maar zodra ik het wat rustiger aan doe, komen de kritische stukken weer", aldus Ronaldo, die daarna een vraag kreeg waarom hij minder vaak scoort in uitwedstrijden. "Waarom?", counterde hij. "Noem iemand die vaker scoorde in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden sinds ik hier bij de club ben. Nee, dat lukt je niet. Die is er namelijk niet. Tot ziens allemaal", besloot Ronaldo boos.

Europa League: Uitslag Fenerbahçe - Lokomotiv Moskou

Fenerbahçe heeft het Europa League-duel met Lokomotiv Moskou met 2-0 gewonnen. Daarmee hebben ze zichzelf een goede uitgangspositie verschaft om de achtste finale te bereiken. Het ging echter ook over de onvrede bij Robin van Persie toen hij werd gewisseld.

Bij de Turken stond Robin van Persie in de basis en de Nederlander speelde een aardige wedstrijd. Het is dat zijn ploeggenoten hem te weinig vonden, anders had hij een stuk beslissender kunnen zijn tegen de Russen. De eerste kans van de wedstrijd was wel voor RVP, toen hij een voorzet vanaf links na negen minuten met de punt van de schoen tegen het hoofd van doelman Guilherme tikte.

Iets later was het wel raak toen de Portugees Josef Souza een voorzet van captain Gökhan Gonul binnen kopte. Fenerbahçe bleef vervolgens de betere ploeg, maar het duurde tot de 72e minuut tot de tweede treffer viel. Opnieuw was het Souza die het net vond, toen hij dit keer een voorzet van Caner Erkin met rechts van dichtbij tegen de touwen schoot.

In de 78e minuut besloot Fener-trainer Vitor Pereira om Van Persie naar de kant te halen en dat zorgde voor wat opschudding. Het publiek was het daar niet mee eens en liet dat horen ook. Van Persie zelf kon het ook niet geloven en liep hoofdschuddend naar de zijkant waar zijn vervanger Fernandão hem opwachtte. Opnieuw een teken dat de relatie tussen de spits en zijn coach niet opperbest is. Evengoed zette Fenerbahçe een uitstekend resultaat neer voor de return in Rusland.

Rutte: snellere aanpak vluchtelingenstroom

Nederland wil een snellere uitvoering van de afspraken met Turkije over onder meer de opvang van Syrische vluchtelingen en het stoppen van de migrantenstroom naar de Europese Unie. Dat benadrukte premier Mark Rutte dinsdag in aanloop naar de Europese top en speciaal overleg met de Turken over de vluchtelingencrisis later deze week in Brussel.

"We boeken voortgang, maar we zijn er nog lang niet. Er is nog tijd maar we moeten alles op alles zetten om de instroom snel onder controle te krijgen'', aldus Rutte. Hij voert deze dagen overleg met onder anderen Europees president Donald Tusk, de Griekse premier Alexis Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zijn Oostenrijkse en Kroatische collega's.

De premier noemt de migratieproblematiek ingewikkeld en veelomvattend. "Nederland als EU-voorzitter zet in op een breed pakket maatregelen om de asielinstroom in te dammen'', aldus Rutte.

Rutte: snellere aanpak vluchtelingenstroom
Rutte: snellere aanpak vluchtelingenstroom (Foto: ANP)

Duitser vecht zich naar goud op noordse combinatie Jeugdspelen

De Duitser Tim Kopp is de nieuwe jeugdolympisch kampioen op de noordse combinatie. In de wedstrijd met een sprong van de kleine schans en vervolgens 5 kilometer langlaufen was hij nipt te sterk voor de Amerikaan Ben Loomis.

Kopp won het schansspringen en pakte daar gelijk acht seconden voorsprong op Loomis voor in het langlaufen. De Amerikaan had het gat naar zijn Duitse opponent al snel gedicht en halverwege kwam ook de Tsjech Ondrej Pazout erbij, na twintig seconden goedgemaakt te hebben. In de slotkilometer was Kopp echter ijzersterk en kon hij beide concurrenten weer van zich afschudden: Loomis moest op vijf seconden toch genoegen nemen met zilver, Pazout pakte brons.

"De sprong was perfect, dus dat was al een geweldige start", jubelde Kopp na afloop. "Ik dacht tijdens het langlaufen dat het een close finish zou worden, maar aan het eind voelde ik me ineens toch sterk genoeg om nog één keer kracht te zetten en de winst te pakken. Dit is wat de noordse combinatie zo'n mooie sport maakt", aldus de winnaar van goud. 

Kopp passeert de finish nadat hij zijn twee concurrenten toch nog van zich af heeft weten te schudden (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Kopp passeert de finish nadat hij zijn twee concurrenten toch nog van zich af heeft weten te schudden (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Verdubbeling slachtoffers internetoplichting

Het aantal mensen en ondernemers dat vorig jaar geld kwijtraakte aan oplichting via internet, is bijna verdubbeld vergeleken met 2014. De Fraudehelpdesk noteerde 3625 meldingen tegen 1887 het jaar daarvoor.

Deze ruim 3600 gedupeerden gingen voor in totaal 12,2 miljoen euro de boot in. Eind 2014 bedroeg de gemelde schade 8,3 miljoen euro. De meeste slachtoffers gingen de mist in met webwinkelfraude en met aankopen op Marktplaats. Ze betaalden wel, maar kregen niets geleverd.

Van de Nederlanders die met internetoplichting te maken krijgen, meldt 10 tot 13 procent dit bij de Fraudehelpdesk, blijkt uit onderzoek. "De werkelijke cijfers over aantallen slachtoffers en schadebedragen liggen dus aanzienlijk hoger'', concludeert de organisatie.

Verdubbeling slachtoffers internetoplichting
Verdubbeling slachtoffers internetoplichting (Foto: BuzzT)

Zwitsers jeugdolympisch goud op spannende reuzenslalom, Tan 16e

De reuzenslalom bij de dames op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is gewonnen door de Zwitserse Melanie Meillard. Ze zegevierde in een spannende wedstrijd, waarin het goud beslist werd in een strijd om honderdsten van een seconde.

Katrin Hirtl-Stanggassinger uit Duitsland ging na de eerste run aan de leiding, maar had slechts 0,04 seconden voorsprong op Meillard. De Duitse, goed voor brons op de alpinecombinatie, kon dat in de tweede run net niet verdedigen. Meillard bleek 0,06 seconden te snel en pakte na het zilver op de combinatie nu haar eerste gouden medaille. Brons was er voor Meillard's landgenote Aline Danioth, die al haar derde plek op mocht halen. Eerder pakte Danioth het goud op de combinatie en brons op de super-G. 

Danioth was zelf overigens weinig gelukkig met haar derde medaille. "Ze wilde hier, op haar favoriete onderdeel, het goud pakken, maar had volgens zichzelf geen goede run", aldus moeder en coach Janet. "Ik bleef zeggen dat het geweldig is dat ze een medaille heeft, maar alles wat ik terugkreeg was 'Mama, ik heb geen goede run geskied dus ik ben niet blij'. Het is lastig te begrijpen, maar men zegt dat ze daarom zo goed is", zegt ze over haar dochter, die op het podium gelukkig weer kon lachen. 

De Nederlandse Claire Tan eindigde op 9,14 seconden van Meillard op de zestiende plek. Ook de Keniaanse Sabrina Simader deed weer van zich spreken: in het veld van 38 dames pakte ze de 26e plek. 

Claire Tan eindigde als zestiende, haar beste resultaat tot nu toe op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Arnt Folvik)
Claire Tan eindigde als zestiende, haar beste resultaat tot nu toe op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Arnt Folvik)

Fallout 4-DLC: lees hier de details

Na de teaser van vorige week is ontwikkelaar Bethesda nu ook op de proppen gekomen met details over de verschillende DLC-pakketten die op de planning staan voor Fallout 4. Het gaat in totaal om drie uitbreidingen genaamd Automatron, Wasteland Workshop en Far Harbor. Bethesda heeft al aangegeven dat er later dit jaar nog meer DLC zal volgen.

De eerste DLC, Automatron, verschijnt al in maart, en kost los €9,99. In deze uitbreiding wordt The Mechanist geïntroduceerd, een personage dat ook al in Fallout 3 verscheen. The Mechanist bestuurde in dat deel al een aantal robots en in Fallout 4 laat hij een 'horde kwaadaardige robots' los in de Commonwealth. Volgens de berichten wordt het mogelijk om van de verschillende robots die je verslaat de onderdelen te verzamelen waarmee je uiteindelijk zelf een robot kunt maken. Je kunt deze tot in detail customizen naar smaak, waarbij je volgens Bethesda kunt kiezen uit talloze verschillende lichaamsdelen, pantsers, stemmen, skills, kleuren en wapens, zoals de nieuwe lightning chain gun.

In april verschijnt Wasteland Workshop, die los slechts €4,99 gaat kosten. In Wasteland Workshop kun je vallen maken om levende wezens vast te zetten, van Deathclaws tot Raiders. De officiële beschrijving luidt: "Tam ze, of laat ze tegen elkaar knokken of zelfs tegen je mede-settlers. Ook bevat de DLC vele nieuwe design-opties voor je workshop, zoals Nixi Tube Lighting".

De derde en laatste DLC van deze ronde, Far Harbor, komt in mei uit en is met €24,99 veruit de meest prijzige. In Far Harbor neem je een missie aan van het bekende Valentine's Detective Agency om een jonge vrouw op te sporen en daarmee een geheime kolonie van Synths. Far Harbor is naar eigen zeggen de grootste DLC die Bethesda ooit uitbracht in termen van landoppervlakte. Het speelt zich af voor de kust van Maine en op een mysterieus afgelegen eiland, waar de stralingsniveaus nog veel hoger zijn dan normaal. Hierdoor is er een nog veel wildere, gevaarlijkere omgeving ontstaan. "Begeef jezelf in het groeiende conflict tussen de Synths, de Children of Atom en de locals. Met wie ga je samenwerken, en wat betekent dat voor de rest van de omgeving? Far Harbor biedt de grootste add-on die we ooit hebben gemaakt, met nieuwe faction quests, settlements, dodelijke wezens en dungeons. Wordt nog sterker met nieuwe, hogere levels armor en wapens", aldus Bethesda over Far Harbor.

De aangekondigde DLC-pakketten zijn slechts de eersten in een uitbreidende reeksMeer content zit in de pijplijn voor verderop in 2016, wat volgens Beth 'meer dan 60 euro aan nieuwe Fallout-avonturen en features' gaat bieden. Dat snijdt ook meteen het season pass-onderwerp aan: deze wordt in prijs verhoogd van €29,99 naar €49,99. Niet meteen rage-quitten, de prijs is verhoogd met oog op de toekomstige DLC, maar mensen die al een season pass hadden gekocht voor €29,99 krijgen alle drie hierboven beschreven DLC-pakketten, plus alle toekomstige DLC. Dit als bedankje van Beth voor trouwe fans, fansupport, het standaard riedeltje. De prijsverhoging gaat op 1 maart in, en je kunt tot die tijd nog de oude, allesbevattende season pass aanschaffen. Daarna is de nieuwe prijs voor alle DLC dus €49,99.

LIVE: lancering van de Sentinel-3A

Om 17.00 uur GMT (18.00 uur CET) wordt de Sentinel-3A gelancheerd vanaf een ruimtebasis in het hoge noorden van Rusland. De satelliet houdt onder meer de kleuren van de zee in de gaten waarmee de staat van het klimaat in de gaten gehouden kan worden. Meer informatie vind je in dit bericht. 

Hieronder kun je live de lancering van de satelliet volgen! 


De lancering van de Sentinel-3A

Voormalig VN-chef Boutros-Ghali overleden

Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, is overleden. De ambassadeur van Venezuela bij de VN heeft dat bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. De Egyptenaar is 93 jaar geworden.

Boutros-Ghali was tussen 1992 tot 1997 chef van de VN. Hij was de zesde secretaris-generaal van de Verenigde Naties, schrijft de NOS. Hij was de eerste Afrikaan en de eerste persoon uit het Midden-Oosten die deze functie kreeg. Boutros-Ghali was voorafgaand aan zijn VN-functie veertien jaar minister van buitenlandse zaken.

Voormalig VN-chef Boutros-Ghali overleden
Voormalig VN-chef Boutros-Ghali overleden (Foto: ANP)

Doorstart V&D mislukt

Er komt geen doorstart van V&D. Dat melden de curatoren dinsdagmiddag in een persverklaring. Achtduizend V&D-medewerkers raken hun baan kwijt, zo schrijft RTL Z.

De bedoeling was dat V&D een doorstart zou maken onder Coolcat-eigenaar Roland Kahn. 'De curatoren van V&D en La Place laten weten dat het betrokkenen tot hun spijt niet is gelukt om tot een doorstart te komen voor de V&D-warenhuizen. De beoogde doorstart van V&D Group is daarmee beperkt gebleven tot de verkoop van de externe La Place-vestigingen aan Jumbo', schrijven de curatoren.

De verklaring meldt verder: 'Nu het helaas niet mogelijk is gebleken om de ‘puzzel’ tussen potentiële koper(s), verhuurders en financier(s) op te lossen, zal een zeer beperkte groep van V&D-medewerkers onder leiding van de curatoren de boedel in de komende weken ordentelijk afwikkelen.'

Nu de doorstart is mislukt, komt er na 130 jaar een einde aan het warenhuis. Roland Kahn laat volgens de NOS weten dat zijn team de afgelopen 'hard en bezield' heeft geprobeerd om een doorstart te maken. Het is echter niet gelukt om de partijen op één lijn te krijgen.

Update 17.30 uur
Supermarktconcern Jumbo, dat de losse La Place-restaurants overneemt, betreurt het mislukken van de doorstart. Dat meldt de NOS. ''Er komt een einde aan een Nederlandse retailicoon.'' In een persverklaring laat Jumbo weten dat de voortzetting van de La Place in voormalige V&D-warenhuizen voorlopig van de baan is, maar dat ze kijken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden voor deze vestigingen.

V&D
Doorstart V&D mislukt

Album Kanye geliefd bij muziekpiraten

De keuze van de vreselijk irritante en achterlijke Kanye West om zijn album The Life of Pablo uitsluitend bij streamingdienst Tidal uit te brengen is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De afgelopen week gelanceerde plaat is volgens de BBC nu al bovengemiddeld vaak illegaal gedownload.

Dat The Life of Pablo populair is bij piraten, was ook de Amerikaanse Recording Industry Assiciation of America (RIAA) opgevallen. Vlak na de lancering van het album diende de RIAA zeker twintig verwijderverzoeken bij Google in voor links naar illegale versies van de plaat.

Volgens Ernesto van Torrent Freak is het merkwaardig om te zien hoe vaak The Life of Pablo op illegale manier wordt binnengeharkt. "Normaal letten we niet zo op specifieke downloads, maar dit is gewoon bizar. Zelfs Adele was met 25 niet zo populair."

Hoe Kanye's nieuwste werk het doet op Usenet, een ander populair platform voor muziekpiraten, is niet onderzocht.

Album Kanye geliefd bij muziekpiraten
Album Kanye geliefd bij muziekpiraten (Foto: BuzzE)

'Meer aandacht voor vrouwelijke vluchteling'

Er moet meer aandacht komen voor vrouwen en kinderen die in de vluchtelingenstroom naar Europa komen. Daarvoor pleitte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) maandag en dinsdag in Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Servië.

"Meer dan de helft van de vluchtelingen die nu naar Europa komen zijn vrouwen en kinderen. Van die kinderen reist ongeveer de helft alleen'', beweert Ploumen in een verklaring. Betere bescherming en registratie moet voorkomen dat vrouwen en kinderen worden uitgebuit of in handen van mensensmokkelaars vallen.

In Oostenrijk zijn speciale programma's voor deze groepen opgezet. Ploumen: "Vrouwen krijgen specialistische zorg en cursussen om hun weerbaarheid te vergroten. De allerkleinste kinderen zonder ouders krijgen een tijdelijke pleegouder toegewezen uit hun eigen land.''

Dinsdag bezocht ze een doorgangskampen in Servië. Ze zegde het land vier ambulances en bijna 4000 slaapzakken toe als hulp voor de opvang. De afgelopen tijd kreeg het land zo'n 90.000 vluchtelingen per maand te verwerken.

'Meer aandacht voor vrouwelijke vluchteling'
'Meer aandacht voor vrouwelijke vluchteling' (Foto: ANP)

Weer grote naam weg bij Bioware

De schrijvers achter games staan vaak op de achtergrond in tegenstelling tot bijvoorbeeld films. Toch hebben deze mensen behoorlijk veel invloed op games en zeker bij de AAA games. Chris Schlerf hielp mee aan Halo en Mass Effect: Andromeda.

De beste man heeft besloten om aan de slag te gaan bij Bungie. Hij zal daar gaan meewerken aan Destiny. Het is al de derde persoon in drie maanden tijd die Bioware verlaat. David Gaider en senior development director Chris Wynn gingen hem al voor. 

Gênant! Ariana Grande tijdens Grammy's

Awhhhhh. Het zat Ariana Grande vannacht niet echt mee. De bloedmooie zangeres kondigde tijdens de Grammy's het optreden van The Weeknd aan, maar maakte daarvoor een gênante woordspeling. ''Hoe is de volgende artiest genomineerd voor zeven nominaties vanavond, waaronder Album van het Jaar en Lied van het Jaar? Maak je klaar voor de woordspeling van de eeuw: He earned it.'' Het is een verwijzing naar het nummer van The Weeknd: Earned It.

Het publiek kon er echter niet om lachen, dus werd het een beetje een awkward situatie. Het prachtige tieneridool probeerde het vervolgens goed te maken door een imitatie te doen van The Weeknd. Of ze het moment daarmee gered heeft? Oordeel zelf.

Ze zag er in ieder geval wel weer prachtig uit:

Advocaat als adviseur aan de slag bij Feyenoord

De technische staf van Feyenoord wordt tot het einde van het seizoen ondersteund door Dick Advocaat, die hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst van adviezen gaat voorzien. Dit meldt Feyenoord via de officiële kanalen.

De 68-jarige Advocaat zal in zijn nieuwe rol voornamelijk bezig zijn met het observeren van trainingen en wedstrijden en het voeren van gesprekken. De oud-bondscoach van onder meer het Nederlands elftal voert zijn functie als advisieur op de achtergrond uit en zal tijdens de wedstrijden van Feyenoord dus niet in de dug-out plaatsnemen.

"Toen ik afgelopen maandagochtend door Martin van Geel werd benaderd met de vraag of ik deze rol wilde gaan vervullen, stond ik daar direct positief tegenover. Dat gevoel is na een aantal gesprekken alleen maar gegroeid", vertelt Advocaat, die geen vergoeding ontvangt va Feyenoord. "Ik doe dit vooral omdat ik een band heb met Giovanni."

Zeven op rij

In Rotterdam hopen ze met het binnenhalen van Advocaat het tij te gaan keren. Feyenoord verloor de laatste zeven competitieduels op rij en zakte van de top-3 naar plek zes. De gedroomde landstitel, waarover in de eerste maanden van het seizoen veel werd gesproken, is heel ver weg. De achterstand op koploper PSV bedraagt inmiddels twintig punten.

Treincrash Beieren kwam door menselijke fout

De frontale botsing vorige week dinsdag tussen twee regionale treinen in het zuiden van Duitsland is veroorzaakt door een menselijke fout. Dat hebben de onderzoekers vastgesteld, aldus de Duitse justitie dinsdag. Justitie is een vooronderzoek begonnen tegen de dienstdoende verkeersleider. Hem wordt onder meer doodslag, het toebrengen van lichamelijk letsel en gevaarlijk ingrijpen in het treinverkeer ten laste gelegd.

Volgens Der Spiegel bevindt de 39-jarige man zich inmiddels op een veilige locatie, maar is hij maandag door justitie wel verhoord. "De man werkte al jarenlang bij de spoordienst. Er was geen drugs of alcohol in het spel en ook is de verdachte niet ziek geweest", aldus hoofdofficier van justitie Wolfgang Giese. De man is niet aangehouden, omdat het volgens de Duitse justitie gaat om een geval van nalatigheid en niet om opzet. 

Door de botsing ter hoogte van Bad Aibling in de deelstaat Beieren kwamen elf mensen om het leven en raakten meer dan tachtig anderen gewond. De treinen reden tegelijkertijd in tegenovergestelde richting op een enkelspoor.

Treincrash Beieren kwam door menselijke fout
Treincrash Beieren kwam door menselijke fout (Foto: ANP)

'Fallout 3-remake in de maak'

Tijd om een kruiwagen met zout erbij te halen. Volgens de laatste geruchten is het mogelijk dat Bethesda bezig is met een HD-remake van Fallout 3. De reden hiervoor zou zijn dat, op verzoek van Bethesda, de 'Federal Department for Media Harmful to Minors' (BPjM) uit Duitsland de game niet meer heeft verbannen.

Toen de game in 2009 wereldwijd verscheen, werd de game in Duitsland geweerd. De game zou te geweldadig zijn voor de jeugd en mocht daarom voor tien jaar niet verkocht worden. Recent heeft Bethesda dit besluit echter succesvol omgekeerd, drie jaar voor de termijn er officieel op zou zitten. Dit is niet niets, aangezien dit duizenden euro's kost, er veel papierwerk bij komt kijken en het verzoek door twaalf vertegenwoordigers van de BPjM moet worden goedgekeurd. Dit is dus gelukt.

Dit leidt uiteraard tot speculatie waarom Bethesda deze tijd en moeite heeft genomen. Een remake is het makkelijke antwoord. IGN heeft antwoorden gezocht bij Bethesda zelf, maar Bethesda heeft aangegeven dat er pas over enkele weken een antwoord komt. We zullen dus nog even geduld moeten hebben.

RPG Zomer: Fallout 3

Aliens laten 9000 mensen verhuizen in China

In de Chinese provincie Guizhou moeten ruim 9000 mensen hun huizen uit en maar ergens anders gaan wonen. Reden? De Chinezen gaan meedoen aan de zoektocht naar aliens! 

De Chinezen zijn druk bezig met de bouw aan een enorme radiotelescoop. En dat is er niet zomaar eentje! Het wordt namelijk de grootste in de wereld. Peking hoopt daarmee de wereldwijde zoektocht naar aliens een boost te kunnen geven. Volgens de Chinese planning moet het kreng later dit jaar in werking worden gesteld. 

Dat er daarbij 9000 mensen gedwongen moeten verhuizen nemen ze op de koop toe. Eigenlijk moeten ze niet zo zeuren want ze worden allemaal gecompenseerd voor het ongemak. Ze krijgen allemaal ruim 1600 euro, wat wil je dan nog meer? Want misschien wordt door jouw verhuizing eindelijk E.T. gevonden. Anyway, het bedrag valt natuurlijk in het niets bij de kosten van de radiotelescoop. Deze worden geschat op een kleine 163 miljoen euro. 

Sinds 2011 wordt er hard gewerkt aan het apparaat en het project zou in september van dit jaar klaar moeten zijn. De diameter van de radiotelescoop beslaat maar liefst 500 meter en daarbij valt de bestaande grootste zoekjoekel, met zijn diameter van 300 meter, in Puerto Rico in het niet. In een straal van 5 kilometer rondom de telescoop worden de mensen 'geëvacueerd' zodat atmosferische storingen en magnetische velden tot een minimum worden beperkt waardoor de telescoop rustig zijn werk kan doen en optimale signalen kan opvangen.

Één van de bouwers aan de telescoop liet weten dat als het gehele gevaarte zou worden gevuld met wijn elke wereldburger op zijn beurt vijf flessen wijn zou kunnen vullen. En aangezien we met zo'n zeven miljard zijn zou dat heel wat wijn zijn. Desalniettemin gaan de Chinezen liever op zoek naar E.T. dan dat ze ons van wijn voorzien. E.T. made in China! 

Singleplayer Doom duurt ongeveer dertien uur

Met de naderende release van Doom is het tijd voor wat oude vragen om naar boven te komen. Eén hiervan is uiteraard hoe lang de singleplayer ongeveer in beslag neemt. Het antwoord is gemiddeld dertien uur.

Op Twitter geeft ontwikkelaar id Software aan dat dit aantal uiteraard afhangt van onder andere de moeilijkheidsgraad. De medewerkers zelf doen er gemiddeld dertien uur over, wat een redelijke maatstaaf is. Uiteraard is hiernaast nog de multiplayer te spelen, wat de duur voor de meeste een aantal keer zal vermenigvuldigen.

Doom lanceert 13 mei voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Zweedse oppermachtig op langlaufsprint Jeugdspelen

Langlaufster Johanna Hagström heeft met overmacht het goud op de klassieke sprint veroverd tijdens de Jeugd Olympische Spelen. In het Birkebeineren Stadion was de 17-jarige Zweedse veruit de beste.

In de kwalificaties stond er al geen maat op Hagström, die vervolgens in de kwart- en halve finales ook geen genade kende met de concurrentie. In de finale rekende ze vervolgens met ogenschijnlijk groot gemak af met de Russische Yuliya Petrova, die op meer dan twee seconden eindigde. Martine Engebretsen uit Noorwegen veroverde de bronzen medaille, ruim voor Moa Lundgren, de Zweedse winnares van de langlaufcross op zaterdag.

Hagström zegeviert na een perfecte dag sprinten in klassieke stijl (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Hagström zegeviert na een perfecte dag sprinten in klassieke stijl (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Bij de mannen werd het een 'soort van' Noors feestje. Thomas Helland Larsen werd in de halve finale nog tweede achter de Noorse Zuid-Koreaan Kim Magnus, maar in de finale was het Larsen die zijn ski als eerste over de streep drukte. Daarmee werd het resultaat van de cross omgedraaid, want daar pakte hij achter Kim het zilver. Vebjørn Hegdal maakte het Noorse feestje compleet met de bronzen medaille. 

Driemaal Noors bloed op het podium, met Larsen die zegeviert (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Driemaal Noors bloed op het podium, met Larsen die zegeviert (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Duitse rodelaars winnen goud op Jeugdspelen

De landenwedstrijd in het rodelen op de Jeugd Olympische Spelen is gewonnen door Duitsland. Na een spannende strijd met Rusland op de olympische baan van 1994 in Lillehammer konden Jessica Tiebel, Paul-Lukas Heider, Hannes Orlamünder en Paul Gubitz het goud in ontvangst nemen.

Tiebel bleek de snelste van alle vrouwen, waarna Heider en de dubbel Orlamünder/Gubitz de voorsprong nipt vast kon houden. Olesya Mikhailenko, Evgenii Petrov en de dubbel Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov eindigden op 0,188 seconden op de tweede plek. Brons was er voor Italië, dat vooral te danken was aan een briljante run van dubbelkampioenen Felix Schwarz en Lukas Gufler. Zij maakten de door Marion Oberhofer en Fabian Malleier opgelopen achterstand op het podium ruimschoots goed.

Orlamünder, Gubitz, Tiebel en Heider kunnen juichen op het podium in Lillehammer (Foto: YIS/Pietro Montanarella)
Orlamünder, Gubitz, Tiebel en Heider kunnen juichen op het podium in Lillehammer (Foto: YIS/Pietro Montanarella)

Met de landenwedstrijd zitten de rodelwedstrijden in Lillehammer erop. Italië, Duitsland, Canada en Letland kunnen een gouden medaille bijschrijven, terwijl Duitsland op elke onderdeel één medaille pakte. De baan zal nu gebruikt gaan worden door de deelnemers van de skeleton- en monobobwedstrijden, waaronder Bram Zeegers en Noëlle Venneman voor Nederland.

Doorstart voor grootste vestigingen Paradigit

Computerverkoper Paradigit kan zijn grootste drie winkels openhouden. Dinsdag werd overeenstemming bereikt over een doorstart van de vestigingen in Eindhoven, Utrecht en Maastricht.

Met de doorstart zijn de banen van bijna honderd medewerkers gered, zo maakte het bedrijf bekend zonder daarbij financiële details te noemen. Ook wordt de productgarantie van klanten overgenomen.

Het was al bekend dat Paradigit verder kon gaan met zijn webwinkel Paradigit.nl. De keten had twaalf fysieke winkels, maar die werden onlangs failliet verklaard, net als het distributiecentrum in Eindhoven en vijf vestigingen die onlangs waren geopend binnen de warenhuizen van V&D. De elektronicaketen die in de problemen kwam door de "aanhoudende malaise in de retailmarkt" was goed voor ongeveer tweehonderd banen.

In december nog kondigde Paradigit de opening aan van minstens tien nieuwe winkels binnen de muren van bestaande V&D-filialen, zogeheten shop-in-shops. Daarvan waren er inmiddels vijf in bedrijf. Deze verkooppunten blijven voorlopig gesloten, aangezien de warenhuizen vanwege het faillissement van V&D zelf ook dicht zijn.

Doorstart voor grootste vestigingen Paradigit
Doorstart voor grootste vestigingen Paradigit (Foto: ANP)

Sarkozy verhoord over gesjoemel tijdens campagne

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is dinsdag verhoord over de financiering van zijn mislukte herverkiezingscampagne in 2012. Sarkozy houdt vol dat hij niets wist van de schaduwboekhouding die zijn campagnestaf erop nahield of van de valse facturen die evenementenbureau Bygmalion uitschreef.

Het gesjoemel moest verdoezelen dat Sarkozy's verkiezingscampagne ruim tweemaal zoveel kostte als de Franse wet toestaat. Vier toenmalige medewerkers van het conservatieve kopstuk, onder wie de directeur en de penningmeester van de campagne, zijn officieel aangemerkt als verdachte.

De onderzoeksrechters kunnen Sarkozy, die zou warmlopen voor een nieuwe gooi naar het Elysée, na zijn verhoor aanmerken als verdachte of als getuige.

Sarkozy verhoord over schandaal campagnekas
Sarkozy verhoord over schandaal campagnekas (Foto: ANP)

Nijmegen markeert bombardement 1944

Nijmegen gaat de verwoesting markeren die het geallieerde bombardement op 22 februari 1944 achterliet. In straten in en rond het stadscentrum komen achthonderd metalen schijven te liggen die de brandgrens van het bombardement aangeven. Op elke schijf staat een naam van een van de bijna achthonderd doden die destijds vielen.

Zondag plaatst initiatiefneemster Bregje Jaspers uit Nijmegen samen met burgemeester Hubert Bruls de eerste schijf in het hart van de stad. Langs de ruim 4 kilometer lange brandgrens komen informatiepanelen te staan. Er is ook een routeboekje gemaakt met achtergrondinformatie over het oorlogsdrama.

Op 22 februari 1944 lieten Amerikaanse bommenwerpers hun lading vallen boven Nijmegen, Arnhem, Deventer en Enschede. Waarom zij dat precies deden, is nog steeds niet helemaal duidelijk. In Nijmegen kwamen de bommen terecht op het hart van de stad. Naast de bijna achthonderd doden raakten duizenden mensen gewond. Grote delen van de middeleeuwse bebouwing van de stad werden weggevaagd. Maandag is de jaarlijkse herdenking op de plek waar in 1944 een kleuterschool werd geraakt.

Nijmegen markeert bombardement 1944
Nijmegen markeert bombardement 1944 (Foto: ANP)

Airen Mylene en Taeke Taekema verliefd

Airen Mylene en oud-hockeyer Taeke Taekema zijn een setje. Dat heeft de SBS-presentatrice onthuld aan Shownieuws.

De vonk sloeg over tijdens opnames van Wie is de mol? Hoewel Airen in de tweede aflevering al naar huis werd gestuurd was hun korte samenzijn genoeg om elkaars harten sneller te doen kloppen.

De twee gingen afgelopen week samen op wintersportvakantie. Op foto's die Airen op Instagram plaatste, was nog niet duidelijk met wie ze naar de sneeuw was vertrokken. Taeke was tussen 2010 en 2014 getrouwd.

Airen Mylene en Taeke Taekema verliefd
Airen Mylene en Taeke Taekema verliefd (Foto: BuzzE)

Kosten restauratie Gouden Koets geheim

De kosten van de restauratie van de Gouden Koets worden niet bekendgemaakt. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdag laten weten op vragen van D66-voorman Alexander Pechtold.

De kosten van de opknapbeurt vallen binnen de begroting van de koning, aldus de premier. En de vorst heeft de vrijheid, met inachtneming van het openbaar belang, om zelf te bepalen hoe hij het geld inzet. Openbaarmaking van de kosten zou niet sporen met artikel 41 van de Grondwet, aldus Rutte.

De restauratie gaat 'meerdere jaren' duren. Het rijtuig wordt uit elkaar gehaald en de komende jaren op verschillende plaatsen gerestaureerd. Onder meer worden de draagriemen vervangen, de houten wielen gekrompen en textiel vervangen.

Het is de eerste keer dat het een grote onderhoudsbeurt krijgt. Wilhelmina kreeg de Gouden Koets als geschenk van de Amsterdamse burgerij bij haar inhuldiging in 1898 aangeboden. De recent gerestaureerde Glazen Koets vervangt de Gouden Koets de komende jaren.

Kosten restauratie Gouden Koets geheim
Kosten restauratie Gouden Koets geheim (Foto: ANP)

Samsung Indonesië lekt commercial Galaxy S7

Uit een uitgelekte commercial van Samsung Indonesië blijken een paar features van de Galaxy S7, Samsung's nieuwe topmodel smartphone.

In het reclamespotje, dat enkele tijd op Youtube was te zien, is de bekende Indonesische boogschutter Dellie Threesyadinda te zien tijdens haar training. Als zij een stukje hardloopt, barst er een bui los op haar en haar Galaxy S7. Dit duidt er op dat de nieuwe Samsung waterproof is. Na haar krachtoefeningen pakt zij de telefoon van een oplaadplateau. Draadloos opladen is dus een andere feature.

Zondag 21 februari zal blijken welke andere noviteiten de S7 en, naar verwachting, S7 Edge gaan bieden. De Zuid-Koreaanse techgigant presenteert dan op het World Mobile Congress in Barcelona zijn nieuwe producten.

Samsung Indonesië lekt commercial Galaxy S7
Samsung Indonesië lekt commercial Galaxy S7 (Foto: BuzzT)


De commercial in kwestie, met dank aan Xeneonic

Coldplay eerste headliner Glastonbury

Coldplay sluit dit jaar het Britse muziekfestival Glastonbury af. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. De band wordt daarmee de eerste artiest die op vier verschillende edities een van de headliners van het festival is.

Coldplay staat op 26 juni op het hoofdpodium. De band stond daar eerder in 2002, 2005 en 2011. Hun laatste optreden werd later door luisteraars van BBC Radio uitgeroepen tot memorabelste moment ooit op Glastonbury.

Het optreden op Glastonbury wordt Coldplay's enige festivalconcert dit jaar. De band begint in maart met een nieuwe wereldtour en doet daarbij op 23 en 24 juni de Amsterdam Arena aan.

Glastonbury vindt dit jaar van 22 tot en met 26 juni plaats. Het is het grootste openlucht-muziekfestival ter wereld. Alle 135.000 tickets waren in oktober binnen een halfuur uitverkocht.

Coldplay eerste headliner Glastonbury
Coldplay eerste headliner Glastonbury (Foto: BuzzE)

Meer werk in kinderopvang, krimp in jeugdzorg

De komende drie jaar verliezen naar verwachting 2900 werknemers in de jeugdzorg hun baan door de ingezette decentralisatie van die sector. Daarentegen zal de werkgelegenheid in de kinderopvang, mede door een hoger budget voor de kinderopvangtoeslag, toenemen. Dat voorspelde uitkeringsinstantie UWV dinsdag.

De jeugdzorg wordt sinds 1 januari 2015, de dag waarop de Jeugdwet in werking trad, anders ingericht. De verantwoordelijkheid is verschoven van de landelijke overheid naar gemeenten. Tussen 2013 en 2015 gingen door lagere budgetten al ongeveer 3000 banen verloren. "Door de krimp zijn de kansen op een baan beperkt. Bovendien wordt er in toenemende mate samengewerkt met sociale wijkteams. Dit betekent dat werk dat eerder alleen door jeugdzorg werd gedaan nu ook breder kan worden aanbesteed", aldus het UWV.

In de kinderopvang slonk het aantal werknemers tussen 2011 en 2014 met 23.000 door kostenbesparingen bij de overheid, de economische crisis en het feit dat er minder kinderen werden geboren. Het UWV verwacht dat het personeelsbestand tot 2018 met 9000 werknemers aanzwelt. "De verhoging van de kinderopvangtoeslag per 1 januari 2016 speelt hierbij een belangrijke rol evenals de aantrekkende economie. Doordat steeds meer ouders werk vinden wordt er naar verwachting vaker een beroep gedaan op formele kinderopvang."

Meer werk in kinderopvang, krimp in jeugdzorg
Meer werk in kinderopvang, krimp in jeugdzorg (Foto: ANP)

OPEC en Rusland bevriezen olieproductie

Saoedi-Arabië, de grootmacht binnen oliekartel OPEC, en Rusland hebben dinsdag afgesproken hun olieproductie te handhaven op het niveau van 11 januari. Zowel het oliekartel als de grootste producent buiten die groep produceerde destijds een recordhoeveelheid van de grondstof.

De olieministers van Saoedi-Arabië, Rusland, Qatar en Venezuela vergaderden achter gesloten deuren in Doha. De bewindslieden concludeerden dat het productieniveau van ruim een maand geleden "adequaat" is om aan de vraag naar olie te voldoen.

De olieprijzen leverden na de aankondiging van de maatregel een flink deel van hun eerdere sterke winsten in. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 2,4 procent tot 30,17 dollar, na eerder 31,53 dollar te hebben aangetikt. Een vat Brentolie werd verhandeld voor 34,25 dollar (plus 2,6 procent), waar eerder een hoogste dagkoers van 35,55 dollar werd neergezet.

OPEC en Rusland bevriezen olieproductie
OPEC en Rusland bevriezen olieproductie (Foto: ANP)

Eagles of Death Metal terug op Parijs' podium

De Eagles of Death Metal keren dinsdagavond terug op een podium in Parijs, drie maanden na de aanslag in het theater Bataclan, waar terroristen negentig mensen doodden. De Amerikaanse garagerockband treedt op in het beroemde Olympia, omringd door soldaten, politie én psychologen.

Zanger en gitarist Jesse Hughes wond er maandag geen doekjes om in een interview met het Franse televisiestation iTélé: het liefst stond hij bewapend op het podium. Sterker, hij hield een pleidooi om wereldwijd vuurwapens vrij verkrijgbaar te maken. Zo dacht hij er overigens al voor de aanslag op 13 november vorig jaar over, zei hij.

Drie terroristen drongen die vrijdag het Bataclan binnen waar 1500 bezoekers op het concert van de band waren afgekomen. Ze schoten hun wapens op de fans leeg en wierpen handgranaten.

"Het verbod op wapens heeft in elk geval niemand het leven gered", aldus Hughes, die gedurende het gesprek soms met tranen in zijn ogen zat. De bandleden brachten het er levend vanaf, maar voor hun ogen stierven tientallen fans.

"Ik wachtte op een schot dat mij zou treffen", aldus de oprichter van de band over het moment dat hij achter de schermen oog in oog met een terrorist stond. De schutter miste. Wat Hughes minstens zo hevig bijblijft, zijn de "prachtige" beelden van elkaar verzorgende en troostende bezoekers. "Niemand deed iets lafs. Zwaargewonden stierven met grote moed", aldus een emotionele Hughes.

Overlevenden van de gruwelijke aanslag hebben gratis toegang in het Olympia gekregen. Het Bataclan heropent vermoedelijk pas eind van dit jaar zijn deuren voor optredens.

Eagles of Death Metal terug op Parijs' podium
Eagles of Death Metal terug op Parijs' podium (Foto: BuzzE)

Verdachten aanslag Bangkok ontkennen schuld

De twee Chinese Oeigoeren die terechtstaan voor de bomaanslag op een hindoeheiligdom in de Thaise hoofdstad Bangkok ontkennen schuld. Ze verschenen dinsdag op de eerste zittingsdag van het proces in de rechtszaal.

Verdachte Yusufu Mieraili vroeg de rechtbank vaart te maken met de rechtsgang, omdat hij al een halfjaar in de cel zit. Volgens de Thaise politie hebben Mieraili en medeverdachte Adem Karadag bekend dat ze een aandeel hadden in de aanslag van 17 augustus, maar de verdediging spreekt dat tegen. De advocaat van Karabag heeft de klacht van zijn cliënt dat hij in gevangenschap is gemarteld naar eigen zeggen overgebracht aan de rechtbank.

Het merendeel van de twintig slachtoffers van de bomaanslag op het Erawan-heiligdom was buitenlander. De explosie verwondde 120 mensen.

De Thaise autoriteiten houden vol dat de daders zich wilden wreken voor een overheidscampagne tegen mensensmokkel. Veiligheidsdeskundigen vermoeden echter eerder vergelding voor de uitzetting van een honderdtal Oeigoeren naar China de maand tevoren.

Verdachten aanslag Bangkok ontkennen schuld
Verdachten aanslag Bangkok ontkennen schuld (Foto: ANP)

Dode door brand in woning Bilthoven

Brand in een woonhuis in het Utrechtse Bilthoven heeft aan een vrouw het leven gekost. De echtgenoot en twee volwassen kinderen van het stel konden het pand zelfstandig verlaten en werden overgebracht naar het ziekenhuis, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

"Er is een persoon in de woning aangetroffen, waar de hulp helaas te laat voor kwam", zei de woordvoerder. Ook raakte een van de bewoners lichtgewond toen ze uit het raam sprong. Brandweerlieden troffen op de eerste etage in het pand een hondje aan, dat naar buiten kon worden gebracht. In de door brand verwoeste woning vonden brandweerlieden later een tweede hond. Dat dier had de brand niet overleefd.

De brand was erg heftig en erg heet waardoor het moeilijk was voor de brandweer om binnen te komen in het huis. Zelfs het stucwerk sprong van de muren. Tijdens de brand werden een aantal omliggende woningen ontruimd. Het vuur woedde op meerdere etages en is inmiddels geblust. "Er komen alleen nog wat kleine rookwolken uit de woning", aldus de woordvoerder rond zessen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Dode door brand in woning Bilthoven
Dode door brand in woning Bilthoven (Foto: ANP)

EU 'vergeet' conflict Zuidoost-Turkije

De Europese Unie moet veel meer aandacht besteden aan het conflict in Zuidoost-Turkije. Doordat Europa Turkije 'nodig heeft' bij het terugdringen van de migrantenstroom naar Griekenland, wordt nagelaten de Turkse regering aan te spreken op haar escalerende rol bij de 'dreigende burgeroorlog' in het land.

Dat stelt PvdA' er Kati Piri, Turkije-rapporteur in het Europees Parlement. Zij presenteert dinsdag in Brussel het jaarlijkse voortgangsrapport over Turkije aan het parlement, waarin forse kritiek wordt geleverd op de Turkse omgang met onder meer de mensenrechten en persvrijheid. De Europese leiders hebben daar volgens de sociaaldemocraat veel te weinig oog voor.

"Turkije ziet de Koerden als een grotere vijand dan IS", zegt Piri over de Turkse bombardementen op Koerdische oppositiegroepen in Syrië en de gevechten in Turkije waardoor al 400.000 Turken hun huis hebben moeten verlaten. "We laten niet zien dat de EU dit belangrijk vindt, er is nog geen enkele minister van Buitenlandse Zaken in de regio geweest."

Koppeling
Het vredesproces tussen Turkije en de PKK is na drie jaar wapenstilstand ter ziele en de polarisatie neemt alleen maar verder toe. Volgens Piri maakt Europa zich te afhankelijk van Turkije door dat land "alleen door een migratiebril" te bekijken.

De politica doelt hiermee op het actieplan van de EU en Turkije dat de vluchtelingenstroom terug moet dringen. In ruil daarvoor worden de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU versneld, maar die koppeling moet volgens haar helemaal niet worden gemaakt.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vindt dat de EU moet onderstrepen dat Turkije zich onthoudt van mensenrechtenschendingen en "proportioneel" optreedt'', reageert hij desgevraagd. "Voor het vredesproces in Turkije is geen alternatief'."

EU 'vergeet' conflict Zuidoost-Turkije
EU 'vergeet' conflict Zuidoost-Turkije (Foto: ANP)

Even een oor bij de groenteboer kopen

De bioloog ging naar de groenteboer, kocht een appel, waste en schilde hem, en sneed hem in de vorm van een menselijk oor. Daarna volgde het kunststukje: hij slaagde erin menselijk weefsel in het fruit te kweken. Zelf noemt de Canadese wetenschapper Andrew Pelling zijn bezigheid 'simpele biologie uit het stenen tijdperk'.

Pelling, verbonden aan de University of Ottawa, sprak op een conferentie in Vancouver. Hij noemt zichzelf een biohacker. Zijn zoektocht is erop gericht fouten van het menselijk lichaam te kunnen herstellen in de keuken, gewoon door gebruik te maken van de mogelijkheden die de natuur biedt. In zijn laboratorium onderzoekt hij of hij huid en organen in natuurproducten kan laten groeien.

,,Ik ben nieuwsgierig of we op een dag met zeep, water, alcohol en wat fruit via cellulose naar menselijke cellen en lichaamsdelen kunnen toewerken", aldus Pelling. Ook bloedvaten kunnen in appels groeien. Er loopt voorlopig nog niemand rond met een oor uit een golden delicious, maar de bioloog is ervan overtuigd dat de methode de toekomst heeft.

Even een oor bij de groenteboer kopen
Even een oor bij de groenteboer kopen (Foto: BuzzO)

Instroom asielzoekers blijft stabiel

Afgelopen week is er door zevenhonderd mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat is de vierde week op rij waarin de toestroom van asielzoekers op hetzelfde niveau is gebleven, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Eind vorig jaar kwamen elke week nog meer dan duizend asielzoekers naar Nederland. Ten opzichte van dezelfde vorig jaar is het aantal asielzoekers dat zich meldt "relatief hoog".

Instroom asielzoekers blijft stabiel
Instroom asielzoekers blijft stabiel (Foto: ANP)

Keniaanse skiester: "Ik ben geen typische exotische wintersporter"

Enkele dagen geleden berichtten we over de Keniaanse alpineskiester Sabrina Wanjiku Simader, die deze week in actie komt op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer. De Keniaanse chef de mission en olympische langlaufcultheld Philip Boit vertelde dat Simader wat hem betreft binnen afzienbare tijd om de medailles mee kan strijden. Onder het bericht stelden FOK!kers de nodige vragen over de in Oostenrijk woonachtige Simader en wie kan die beter beantwoorden dan de betreffende skiester zelf? We trokken de stoute schoenen eens aan en legde de skiester de nodige vragen voor.

Simader is in Kenia geboren, maar verhuisde op haar derde naar Oostenrijk, nadat haar moeder een Oostenrijker had leren kennen. Haar stiefvader runt een skilift in Hansberg en zo kwam de jonge Sabrina in aanraking met het skiën. Al snel zat ze op een skischool, waar ze samen met de Oostenrijkse jeugd de weg omhoog - en op de piste omlaag - insloeg. "De eerste keer dat ik ging skiën bevroren mijn vingers, omdat ik mijn handschoenen verloren had", zegt Simader. "Tegenwoordig heb ik er vooral plezier in en gaat het steeds beter."

Dat ze ging skiën viel in eerste instantie niet heel goed bij haar familie, thuis in Kenia. "Mijn opa was heel bang, omdat hij dacht dat het gevaarlijk was, maar nu is hij vooral trots op me. Ik hoop dat ik de rest van Kenia ook trots kan maken", zegt de 17-jarige skiester. "Mijn doel is om de Olympische Spelen te halen. In Pyeongchang in 2018 zal ik erbij zijn", klinkt het zelfverzekerd. 

Simader in actie tijdens de super-G op de Jeugdspelen in Lillehammer (Foto: YIS/Arnt Folvik)
Simader in actie tijdens de super-G op de Jeugdspelen in Lillehammer (Foto: YIS/Arnt Folvik)

Ze woont dus al sinds haar derde in Oostenrijk, maar komt toch uit voor Kenia. "Waarom?", vroegen enkele lezers zich af. "Ik heb voor Kenia gekozen, omdat dat het land is waar mijn roots liggen en omdat mijn hart klopt voor Kenia. Als je naar mij kijkt zie je nou niet een typisch Oostenrijks meisje, maar ik hou wel van mijn tweede thuisland. Ik heb het geluk dat ik twee geweldige thuislanden heb", aldus Simader, die op de Jeugdspelen een verdienstelijke twintigste plek pakte op de alpinecombinatie.

Een keuze maken tussen Kenia en Oostenrijk was volgens haar niet heel moeilijk. "Ik ben er enorm trots op dat ik de kans heb om voor Kenia uit te komen en een Afrikaans land te vertegenwoordigen in de wintersportwereld. Een klein team om mij heen steunt me daarbij". Een band met Nederland is er ook, want Simader heeft dezelfde trainer als de Nederlandse ex-topskiër Alwin de Quartel. Overigens is het niet zo dat ze nooit meer in haar thuisland komt. "Mijn moeder en ik proberen Kenia om het jaar te bezoeken, want een groot deel van onze familie woont daar nog."

Simader heeft het uitstekend naar haar zin op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Jed Leicester)
Simader heeft het uitstekend naar haar zin op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Jed Leicester)

Dat ze, zoals Boit zegt, binnen twee jaar een medaille gaat winnen lijkt Simader zelf overigens een tikkeltje te ambitieus. "Twee jaar is niet realistisch, maar ik doe mijn best om in de toekomst medailles te winnen. Het is vooral belangrijk om gezond te blijven, stap voor stap te werken en zo alsmaar beter en sterker te worden. Ik ben niet de typische 'exotische' atlete die alleen voor de lol start. Natuurlijk is het heel belangrijk om plezier te hebben, maar skiën is meer dan dat...het is mijn leven. Ik train elke dag keihard om mijn doelen te behalen en die zijn groot, maar grote doelen hebben tijd nodig", klinkt het wijs.

Of er meer Kenianen zijn die we binnenkort in de wintersportwereld kunnen verwelkomen weet Simader niet. "Het zou geweldig zijn als er meer jonge atleten zijn die Kenia kunnen vertegenwoordigen in de wintersporten", besluit ze.

Tennisster Burger verrast in Rio de Janeiro

Tennisster Cindy Burger heeft in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Rio de Janeiro een verrassende zege geboekt. De kwalificatiespeelster won van de als vierde geplaatste Amerikaanse Christina McHale met 7-6(5), 2-6 en 6-1 en boekte daarmee haar eerste zege op het hoogste niveau.

De 23-jarige Nederlandse had 2,5 uur nodig om de nummer 64 van de wereld te kloppen. Burger krijgt gelijk een goede mogelijkheid zich voor de kwartfinale te plaatsen op het Zuid-Amerikaanse gravel. In de tweede ronde treft ze namelijk de Bulgaarse Elitsa Kostova, de nummer 187 van de wereld, die ook uit het kwalificatietoernooi komt.

'Twente misleidde KNVB bij verkoop Tadic'

FC Twente heeft de KNVB misleid toen het Dusan Tadic verkocht aan Southampton. De Tukkers hielden een vergoeding van 1,8 miljoen euro voor het management van de Serviër buiten de boeken, aldus het dagblad Tubantia.

FC Twente had destijds Heerenveen-speler Hakim Ziyech op het oog als vervanger van Tadic, maar de club stond onder financieel toezicht van de KNVB. Als was gebleken dat de in zwaar weer verkerende Enschedeërs er 1,8 miljoen euro slechter hadden voorgestaan dan was gemeld, had de voetbalbond zeer waarschijnlijk een stokje gestoken voor het aantrekken van Ziyech. 

Daardoor moest de club een manier verzinnen om het management van Tadic aan de 1,8 miljoen euro te krijgen. Een deel zou afgelopen zomer al zijn overgemaakt door gebruik te maken van facturen voor niet-verrichte werkzaamheden. De rest van het geld zou nog moeten worden overgemaakt.

FC Twente heeft inmiddels gemeld dat alle feiten al bekend waren en in januari ook zijn gemeld aan de onderzoekers die de transfers van de afgelopen jaren nader bekijken.

Genee verwacht dit jaar geen Tour du Jour

Wilfred Genee krijgt het komende zomer rustig. De sportpresentator hoeft dit jaar geen dagelijks VI Oranje te maken vanuit Scheveningen. Genee verwacht dat ook zijn wielertalkshow Tour du Jour niet doorgaat.

Genee zegt dat het streven om Tour du Jour te vernieuwen en 'op te pimpen' met een nieuwe samenstelling niet van de grond komt. ''Voor zover ik heb begrepen gaat het niet door. De kans is klein. Ik vind het wel jammer, maar toen ik het thuis vertelde werd er met gejuich gereageerd. Ik heb een wereldbaan, maar het is wel een keer leuk om met zijn allen een keer in het hoogseizoen op vakantie te kunnen gaan natuurlijk", vertelt Genee aan Shownieuws.

Volgens Wilfred Genee is het de bedoeling dat Tour du Jour volgend jaar weer terugkeert bij RTL7. Tour du Jour begon in 2011 en kwam vanaf het derde seizoen in 2013 vanaf de Mariaplaats in Utrecht. Vorig jaar trok Genee na Le Grand Départ in Utrecht met een camper door Frankrijk om verslag te doen van het wielernieuws.

Genee verwacht dit jaar geen Tour du Jour
Genee verwacht dit jaar geen Tour du Jour (Foto: BuzzE)

Meer Nederlanders op voorjaarsvakantie

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders trekken er tijdens de voorjaarsvakantie op uit, verwacht NBTC Holland Marketing. Dat zijn er vergeleken met vorig jaar 100.000 meer. Ongeveer 550.000 vakanties worden in eigen land doorgebracht en ruim 650.000 in het buitenland.

Vooral de bungalow is in Nederland favoriet. Ongeveer 60 procent van de binnenlandse vakanties wordt doorgebracht in een (luxe) bungalow of vakantiehuisje, verwacht NBTC Holland Marketing. De 650.000 Nederlanders die voor een vakantie de grens over gaan, vertrekken vooral voor een (wintersport)vakantie naar Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en België.

Meer Nederlanders op voorjaarsvakantie
Meer Nederlanders op voorjaarsvakantie (Foto: ANP)

Eva Jinek vecht tegen vooroordelen

Eva Jinek voelt continu de druk om zich te bewijzen op televisie. De presentatrice heeft het idee dat zij als hoogblonde vrouw in haar talkshow slimmer uit de hoek moet komen om een stigma voor te blijven.

"Ik, vrouw en ook nog hoogblond, moet extra bewijzen dat ik terecht op dat podium zit", aldus Jinek dinsdag in het AD. "Kijk, de meeste mensen houden niet zo van veranderingen, dus als er een nieuw, jong gezicht komt dat anders klinkt en er anders uitziet dan een blanke man van een zekere leeftijd, gaat dat gepaard met primaire vooroordelen."

Die vooroordelen zijn soms vervelend, aldus Jinek. "Maar geen totale ramp. Ik vind het oké om klappen te vangen als de front runner, als het maar een blijvende verandering in gang zet."

Dat na afloop van een uitzending het dan toch vaak over loze oppervlakkigheden als haar kleding of haar uiterlijk gaat, stoort Jinek. "Mensen, denk ik dan, waar zijn we mee bezig? Maar nogmaals, men is nog niet gewend aan vrouwen op die plek. Dat komt wel. Ik merk dat het al verbetert; steeds vaker gaan opmerkingen over de gasten en wat we hebben besproken."

Eva Jinek vecht tegen vooroordelen
Eva Jinek vecht tegen vooroordelen (Foto: BuzzE)

Russische flat deels ingestort na ontploffing

Een woongebouw met vijf verdiepingen in de West-Russische stad Jaroslavl is dinsdag deels ingestort na een gasexplosie. Meerdere mensen hebben de ontploffing niet overleefd, berichtten Russische media. Er liggen mogelijk tientallen mensen bedolven onder het puin.

De Russische nieuwszender RT maakt gewag van vier bewoners die het leven hebben gelaten. Persbureau TASS houdt het op drie doden, allen vrouw. Volgens TASS hebben de autoriteiten een strafrechtelijk onderzoek ingesteld om vast te stellen of de hand is gelicht met de veiligheid.

Volgens de autoriteiten zijn zo'n tien appartementen ingestort. Zeker vier personen zouden tot dusver zijn gered uit het ingestorte gebouw. Een van de slachtoffers, een vrouw, belandde met meerdere botbreuken in het ziekenhuis. De autoriteiten gebruiken helikopters om gewonden naar Moskou te vliegen.

Russische flat deels ingestort na ontploffing
Russische flat deels ingestort na ontploffing (Foto: ANP)

Vanaf 18 maart meer virtuele tieten op PlayStation

Uitgever PQube laat weten dat hack & slash Senran Kagura Estival Versus vanaf 18 maart in Europa uitkomt. De meiden met een hekel aan kleren gaan los op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

In dit vechtspel zullen de bekende dames samen met wat nieuwe gezichten het moeten uitvechten tegen hordes dom voetvolk in bikini. Tenminste, daarin eindigen ze als je maar genoeg mept, want de kleren vallen al vrij snel van iedereen die klappen krijgt. Senran Kagura Estival Versus ondersteunt 2-10 spelers in co-op, terwijl er wel 34 verschillende vechtersbazinnen te verzamelen zijn. Een eerste indruk kun je hier lezen.

Senran Kagura Estival Versus

Senran Kagura Estival Versus

Momiji houdt van variërende bikini's in Dead or Alive

Momiji is ook op en rondom het strand van Dead or Alive: Xtreme 3 te vinden. In onderstaande video zien we de Soft Engine 2.0 aan het werk met haar, terwijl ze aan het relaxen op het vakantie-eiland.

De meiden in het spel komen soms naar jou om met je te praten en jouw taak is het om ze gelukkig te maken. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om. Vast erg prettig met de VR-ondersteuning die er later bij komt als PlayStation VR uit is.

Nee, deze game komt niet hier in de winkel te liggen. Wil je het kopen, dan kun je vanaf 24 maart de Engelstalige versie uit Azië importeren.

Vodafone en Ziggo gaan samen in Nederland

Vodafone en Liberty Global, het moederconcern van kabelbedrijf Ziggo, fuseren hun Nederlandse activiteiten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Vodafone Nederland en Ziggo lanceren daarvoor een samenwerkingsconstructie waarin ze beiden de helft bezitten. De twee verwachten met de stap op het gebied van kosten en kapitaalinvesteringen voor 3,5 miljard euro aan voordelen te behalen, na aftrek van integratiekosten.

De combinatie van Ziggo's breedbandnetwerk met Vodafone's mobiele diensten levert naar eigen zeggen een "sterkere vaste- en mobiele concurrent op de Nederlandse markt"op. De toezichthouders moeten de deal, die naar verwachting rond het einde van 2016 wordt afgerond, nog goedkeuren.

Vodafone en Ziggo gaan samen in Nederland
Vodafone en Ziggo gaan samen in Nederland (Foto: BuzzT)

Lichaam aangetroffen in woning Ossendrecht

Agenten hebben in de nacht van maandag op dinsdag een lichaam ontdekt in een woning in Ossendrecht (Noord-Brabant). Omwonenden hadden volgens de politie alarm geslagen nadat ze rond 1.30 uur schoten hadden gehoord.

De politiemensen ontdekten de overleden persoon kort na de melding. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekendgemaakt. Rechercheurs onderzoeken wat precies is voorgevallen in het huis aan het Burgemeester van Gilshof. De omgeving is afgezet.

Lichaam aangetroffen in woning Ossendrecht
Lichaam aangetroffen in woning Ossendrecht (Foto: ANP)

Bush helpt Bush tijdens campagne

George W. Bush is maandag (lokale tijd) zijn broer Jeb te hulp gekomen. Tijdens een speech in de Amerikaanse staat South Carolina prees de oud-president zijn jongere broer, die fors achterloopt in de peilingen.

Jeb Bush wil namens de Republikeinen deelnemen aan de presidentsverkiezingen, maar stevent af op een vierde plaats bij de voorverkiezing in de staat. Zijn rivalen Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio lijken volgens de peilingen meer kiezers achter zich te krijgen.

De 69-jarige George W. Bush haalde in zijn toespraak onder meer uit naar Donald Trump, zonder de miljardair bij naam te noemen. Hij benadrukte dat het land geen president nodig heeft die de woede en frustratie onder de bevolking versterkt.

"De sterkste persoon is meestal niet de luidruchtigste persoon in de ruimte", hield de oud-president zijn toehoorders voor. Het is de vraag of Jeb kan profiteren van de hulp van zijn oudere broer. George W. Bush is erg populair bij sommige Republikeinen, maar hij stond ook aan de basis van de omstreden Irakoorlog.

Bush helpt Bush tijdens campagne
Bush helpt Bush tijdens campagne (Foto: ANP)

'Zoektocht naar MH370 slaagt mogelijk niet'

Het lot van de verdwenen Malaysia Airlines vlucht MH370 blijft mogelijk een mysterie. De zoekactie naar het toestel heeft nog altijd niets opgeleverd. "Het is mogelijk dat we niet zullen slagen", erkende Martin Dolan van de Australische transportveiligheidsdienst.

Na een circa 115 miljoen euro kostende zoektocht van bijna twee jaar ontbreekt ieder spoor van de Boeing 777. Schepen doorzochten tevergeefs een groot deel van het gebied waar het vliegtuig waarschijnlijk is neergekomen. Ook is nog volstrekt onduidelijk wat in het toestel is voorgevallen nadat het met 239 mensen aan boord opsteeg in Kuala Lumpur.

Als geen nieuwe aanwijzingen opduiken, eindigt de zoektocht volgens Dolan waarschijnlijk rond juni. De hoogste baas van het onderzoek zei wel eens wakker te liggen van de gedachte dat het wrak van het toestel mogelijk over het hoofd is gezien. "Er is altijd de vraag: hebben we iets gemist?", aldus de 58-jarige Dolan.

'Zoektocht naar MH370 slaagt mogelijk niet'
'Zoektocht naar MH370 slaagt mogelijk niet' (Foto: ANP)

Brandweer redt persoon uit huis Vaassen

Brandweerlieden hebben in de nacht van maandag op dinsdag een persoon gered uit een brandende woning in Vaassen (Gelderland). Ambulancepersoneel ontfermde zich vervolgens over het slachtoffer, liet de veiligheidsregio weten. Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend.

Het slachtoffer was niet de enige aanwezige in de woning. Twee andere mensen stonden al buiten toen de brandweer arriveerde. Het huis raakte onbewoonbaar door de brand, die ontstond in de woonkamer. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak.

De brand zorgde ook in de omgeving voor overlast. De buren werden volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio uit voorzorg uit hun woning gehaald. Ook ging de brand gepaard met een sterke rookontwikkeling.

Brandweer redt persoon uit huis Vaassen
Brandweer redt persoon uit huis Vaassen (Foto: ANP)

Witte Huis: Obama mag opperrechter voordragen

De Amerikaanse president Barack Obama is begonnen aan de zoektocht naar een opvolger voor de zaterdag overleden opperrechter Antonin Scalia (79). Republikeinen die aankondigen de benoeming te willen blokkeren, worden door het Witte Huis niet serieus genomen.

"Het is niet de eerste keer dat Republikeinen hoog van de toren blazen, om vervolgens geconfronteerd te worden met de realiteit", schamperde een woordvoerder van het Witte Huis. Het zou de Republikeinen in het verleden herhaaldelijk niet zijn gelukt "hun dreigementen waar te maken".

Volgens sommige Republikeinen is het ongebruikelijk dat de president in een verkiezingsjaar een nieuwe opperrechter wil voordragen. Het Witte Huis ontkende echter de wet te overtreden. "In de grondwet wordt geen uitzondering gemaakt voor verkiezingsjaren of de laatste termijn van een zittende president", zei de woordvoerder.

Na de dood van Scalia ontstond meteen een politieke strijd over de benoeming van zijn opvolger. Voor het overlijden van de opperrechter hadden conservatieve rechters een meerderheid in het negen leden tellende Hooggerechtshof. Democraten zien nu op hun beurt een kans die meerderheid te bereiken.

De zoektocht naar de opvolger van Scalia zit nog in een vroeg stadium. Het Witte Huis liet zondag al weten dat Obama geen haast maakt met het selecteren van een kandidaat. De president komt niet met een voordracht voordat de Senaat op 22 februari terugkeert van reces.

Witte Huis: Obama mag opperrechter voordragen
Witte Huis: Obama mag opperrechter voordragen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog steeds koud

Na een frisse nacht waarin het licht tot matig gevroren heeft, beginnen we de dag met een lokale mistbank. Deze trekt vrij snel op, waarna de zon doorbreekt en de temperatuur oploopt naar een graad of 3. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig. 

Zon op 07.53
Zon onder 17.55

Even een foto uit het archief. Deze komt van Papabear die drie hoog woont en uitkijkt richting Bergen aan Zee. Dat staat vrijwel garant voor prachtige plaatjes!

Zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)
Zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1923  Het graf van Farao Toetanchamon werd geopend door Howard Carter
 1909 Ernest Shackleton bereikte de magnetische Zuidpool
 1164

Het noorden van Nederland en Duitsland werden getroffen door de Sint-Julianavloed

 1962 Op Schiermonnikoog brak er een dijk door. 


De graftombe van Toetanchamon - Mysteries van de Nijl

Paul McCartney ook op Werchter

Nadat gisteren al bekend werd gemaakt dat Sir Paul McCartney met zijn band op zal treden op het Pinkpop Festival is nu ook bekend geworden dat de voormalige Beatle op 30 juni te zien en te horen zal zijn bij onze zuiderburen op het komende Rock Werchter festival.

Rock Werchter vindt dit jaar plaats van 30 juni tot en met 3 juli. Naast Paul McCartney zullen ook Ellie Goulding, Editors, Florence + the Machine en Macklemore & Ryan Lewis op het Belgische muziekfestival te zien zijn. Voor degenen die niet zolang kunnen wachten staan hieronder opnames van het concert dat McCartney vorig jaar juni gaf in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Zangeres Vanity 6 overleden (57)

Zangeres Vanity is afgelopen maandag op 57-jarige leeftijd overleden. De Canadese zangeres, die in het dagelijkse leven luisterde naar de naam Denise Katrina Matthews, overleed in een ziekenhuis in Californië aan de gevolgen van een nierkwaal. Vanity was vooral bekend als de frontvrouw van het funk trio Vanity 6, een groep die in 1982 een wereldhit scoorde met het liedje 'Nasty Girl'.

Denise Matthews begon haar loopbaan als fotomodel. Zo was de oogstrelende Canadese tweemaal te zien in het mannenblad Playboy en was ze eveneens te aanschouwen op de hoes van het album Alligator Woman van de funkband Cameo. In 1980 had het fotomodel een ontmoeting met de muzikale duizendpoot Prince, die haar de naam Vanity zou geven. Nadat Prince tot ontdekking kwam dat Vanity ook goed kon zingen, kreeg ze een aanbod van hem om plaats te nemen in de band Vanity 6. Ook produceerde Prince met 'Nasty Girl' de grootste hit voor de groep.

Vanity op de hoes van het album Alligator Woman van Cameo
Vanity op de hoes van het album Alligator Woman van Cameo

Na slechts één album besloot Vanity de groep te verlaten om alleen verder te gaan. Zo verschenen er een tweetal matig succesvolle solo-albums van de zangeres op Motown records. Met hulp van Jesse Johnson (The Time) nam Vanity in 1988 een aantal tracks op voor de soundtrack van de film Action Jackson, waaronder de hit 'Faraway Eyes'. Er werden nog opnames gemaakt voor een derde solo-album dat echter nooit officieel zou worden uitgebracht.

Vanity in betere tijden
Vanity in betere tijden

Naast zangeres was Vanity ook een actrice. Zo was ze te zien in films als Terror Train (1980), Never Too Young to Die (1986) en 52 Pick-Up (1986). Ook was Vanity te aanschouwen in tv-series zoals Miami Vice, Highlander: The Series en Friday the 13th: The Series. In 1994 zou Vanity ternauwernood een overdosis crack overleven, zag het licht en bekeerde tot het Christendom. De zangeres beweerde een ontmoeting te hebben gehad met Jezus Christus, die had beloofd om haar leven te redden als ze afscheid zou nemen van haar oude zondige bestaan. Het mocht uiteindelijk niet baten.

De voormalige seksbom wou vanaf dat moment niks meer te maken hebben met haar alter-ego Vanity en verbrak alle connecties met Hollywood om zich over te kunnen geven aan evangelisatiewerk. In 2011 zou Matthews haar levensverhaal publiceren in het boek Blame It On Vanity.

Voetballer schiet scheidsrechter dood na rode kaart

Een Argentijnse scheidsrechter heeft afgelopen zondag het uitdelen van een rode kaart met de dood moeten bekopen. De 48-jarige arbiter gaf leiding aan een lokale voetbalwedstrijd in Campo de la Ribera en stuurde tijdens de wedstrijd een jonge speler met een rode kaart van het veld.

De amateurvoetballer was het daar duidelijk niet mee eens, pakte een pistool uit zijn rugzak en schoot daar de scheidsrechter mee dood. Ook een speler van de tegenpartij werd door de heethoofdige voetballer neergeschoten, maar wist het vuurwapengeweld te overleven en ligt in het ziekenhuis. De Argentijnse politie is nog op zoek naar de voortvluchtige schutter.

Concert Beyoncé binnen kwartier uitverkocht

Het concert dat Beyoncé in juli in Amsterdam geeft was maandag in no time uitverkocht. Binnen een kwartier gingen de tienduizenden tickets over de digitale toonbank, laat concertorganisator Mojo weten.

Mojo probeert 'Queen Bey' te strikken voor een tweede concert. "We zagen al vroeg dat er heel veel belangstelling is, we zijn het hele weekeinde al bezig een tweede show te regelen", zegt een woordvoerder van de concertorganisator. "We doen ons uiterste best, maar weten nog niet of het gaat lukken."

Beyoncé kondigde na haar optreden tijdens de Super Bowl aan weer te gaan touren. Met haar Formation World Tour, vernoemd naar haar meest recente single Formation, trekt de zangeres van april tot en met juli door Europa, de Verenigde Staten en Canada. Het uitverkochte concert op 16 juli in de Amsterdam ArenA is vooralsnog het enige concert op Nederlandse bodem.

Concert Beyoncé binnen kwartier uitverkocht
Concert Beyoncé binnen kwartier uitverkocht (Foto: BuzzE)

Assad: een bestand is niet echt een bestand

Als er in Syrië een wapenstilstand komt, dan betekent dat niet dat alle partijen stoppen met het gebruiken van wapens. Dit verduidelijkte maandag de Syrische president Bashar al-Assad in een verklaring op de tv.

Een staakt-het-vuren houdt volgens Assad in "dat wordt geprobeerd te voorkomen dat de terroristen hun posities versterken". Tijdens een bestand wordt niet toegestaan dat de terroristen wapens, uitrusting of manschappen verplaatsen. Ook is het versterken van hun stellingen niet toegestaan.

Afgelopen week in München en begin deze maand in Genève is er in internationaal verband gesproken over een bestand in Syrië om humanitaire hulp mogelijk te maken. De mogendheden die over een bestand praten, sluiten ondertussen uit dat de strijd tegen de meest extremistische soennitische strijders, die van de beweging Islamitische Staat en die van het al-Nusra Front, stil komt te liggen. Assad beschouwt al zijn gewapende tegenstanders als terroristen.

Assad: een bestand is niet echt een bestand
Assad: een bestand is niet echt een bestand (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.