FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 januari 2016

Tennisster De Vroome wint na jaar weer drie keer op rij

Tennisster Indy de Vroome heeft voor het eerst in bijna een jaar weer eens drie wedstrijden op rij gewonnen. De 19-jarige Nederlandse speelt een Future-toernooi in het Braziliaanse Guarujá en daarin heeft ze het vrijdag geschopt tot de halve finales.

De Vroome, 276e op de wereldranglijst, rekende in de eerste ronde al af met de iets lager genoteerde Chileense Daniela Seguel. Vervolgens was de Nederlandse te sterk voor de Argentijnse qualifier Catalina Pella, waarna ze vrijdag in de kwartfinale tegenover de nummer één van de plaatsingslijst stond. Dat was de Roemeense Cristina Dinu, de mondiale nummer 228. De Vroome maakte echter korte metten met Dinu en sloeg de Roemeense in precies een uur naar huis: 6-1, 6-3. 

In de halve finale neemt De Vroome het zaterdag op tegen de Paraguyaanse Montserrat Gonzalez, die op plek 258 van de wereldranglijst staat. De laatste keer dat de Nederlandse drie keer op rij won was in februari 2015 tijdens het WTA-toernooi in Antwerpen. Ze won er drie kwalificatiewedstrijden, waarna ze zelfs in de eerste ronde nog Tsvetana Pironkova kon verrassen en dus vier keer op rij won. 

Fransen 'sweepen' skipodium Kitzbühel, Svindal en Hirscher falen

De alpinecombinatie tijdens de World Cup skiën in het Oostenrijkse Kitzbühel is gedomineerd door de Fransen. Alexis Pinturault pakte de zege, voor landgenoten Victor Muffat-Jeandet en Thomas Mermillod Blondin. Het was de eerste keer in 46 jaar dat Frankrijk voor een 'sweep' zorgde tijdens een World Cup alpineskiën.

De alpinecombinatie bestaat uit een super-G en een slalom, in die volgorde. Op de super-G ging de overwinning naar de Noor Aksel Lund Svindal, dé grote man van dit seizoen als het om de snelheidsdisciplines gaat. Hij nam een voorsprong van 0,31 seconden op Andrew Weibrecht uit de VS, terwijl de Oostenrijker Hannes Reichelt voor eigen publiek 0,42 seconden toe moest geven. Pinturault was de beste van de skiërs die ook een slalom van wereldniveau in de benen hebben: hij stond na de super-G op plek dertien, 1,22 seconden achter de grote Noor.

De slalom zorgde uiteraard voor een ander verhaal. De Slovaak Adam Zampa - 'specialist' op de combinatie - zette de eerste echt goede tijd neer, wat hem uiteindelijk plek vijf opleverde. Voor World Cup-aanvoerder Marcel Hirscher ging het op de slalom fout. Na een verdienstelijke 23e plek op de super-G op minder dan twee seconden van Svindal maakte hij op de slalom een foutje. Bij één van de poortjes ging hij met een ski over één van de stokken van het poortje heen, in plaats van er met beide ski's omheen te gaan zoals de regels voorschrijven. Het koste hem uiteindelijk de zege, want zijn eindtijd - die hem afgenomen werd - was ruim sneller dan de winnende tijd van Pinturault.

Mermillod Blondin liet even later een uitmuntende slalom zien en wist daardoor op te schuiven naar de derde plek. Dat was wel achter Muffat-Jeandet, die de snelste slalomrun van allemaal op de sneeuw toverde. Dat afdalers niet gemaakt zijn voor een slalom werd overigens ook maar weer eens duidelijk. Vooral de manier waarop de Duitser Andreas Sander - tiende na de super-G - en de Noor Kjetil Jansrud - vierde - naar beneden gingen was eerder pijnlijk om te zien, hoewel in elk geval Sander er duidelijk plezier aan beleefde. Dat gold niet voor afdalingskanonnen Peter Fill en Svindal, want die haalden beiden de finish niet.

Svindal is duidelijk niet gemaakt voor het gepiel met de kleine slalompoortjes en gaat liever met 130 kilometer per uur een afdalingspiste af (Bron: YouTube)

Uitslag FC Groningen - N.E.C. Nijmegen

In de Eredivisie is vanavond 1 wedstrijd gespeeld. Voor wie hoopte dat er vanavond veel goals zouden vallen was het een slechte dag: FC Groningen en NEC Nijmegen wisten het net niet te laten bollen in een matige wedstrijd waarin de bezoekers de beste kansen kregen. Hieronder de statistieken:

FC Groningen

0 - 0

N.E.C. Nijmegen

 
 Gele kaart: Hateboer, (FC Groningen), Limbombe, Appiah, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.163
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Kappelhof
Reijnen
Tamata (Payne/46)
Lindgren
Tibbling
Rusnak (Idrissi/53)
De Leeuw
Sorloth
Linssen
  Jones
Kane
Dumic (Rayhi/79)
Golla
Woudenberg
Breinburg
Appiah
Bikel
Foor
Santos
Limbombe

Waterpolosters onderuit in EK-finale en moeten naar OKT

De Nederlandse waterpolodames hebben in Belgrado de EK-finale verloren. Tegen Hongarije was Oranje weliswaar licht favoriet, de ploeg van bondscoach Arno Havenga kon het niet waarmaken tegen de bijzonder fysiek spelende Oost-Europeanen. Het is al de derde kampioenschapsfinale op rij waarin Nederland verliest. Op het EK van 2014 gebeurde hetzelfde, net als op het WK van vorig jaar. 

Na drie spannende kwarten stond er een stand van 7-7 op het scorebord, maar Nederland was al wel de belangrijke Lieke Klaassen kwijt. Zij had al drie persoonlijke overtredingen op haar naam, wat uitsluiting tot gevolg heeft. Ildiko Toth zette Hongarije vervolgens op 8-7 met nog een kleine vijf minuten te gaan en ondanks meerdere kansen lukte het Oranje maar niet om de gelijkmaker te scoren. Het was opnieuw Toth die Nederland definitief de nek omdraaide in de slotminuut: 9-7. 

Het verlies heeft tot gevolg dat Nederland nog niet naar de Olympische Spelen van komende zomer mag. Dat is vooralsnog alleen weggelegd voor de Europees kampioen, Hongarije dus. Oranje moet op het OKT tussen elf andere landen één van de waarschijnlijk vier beschikbare tickets veroveren. Eén voordeel: het OKT wordt van 21 tot en met 28 maart gespeeld in Gouda. 

Man verdient fortuin met 'plakkerig' hoofd

Een Amerikaanse man verdient duizenden euro's per week aan een mysterieuze huidaandoening die ervoor zorgt dat blikjes en andere voorwerpen aan zijn hoofd blijven plakken. Bedrijven betalen hem grof geld om rond te lopen met hun product op zijn kale kop.

De poriën van Jamie Keeton uit Illinois, beter bekend als 'Can Head', werken al sinds zijn vroege jeugd als een soort zuignappen. "En mijn lichaamstemperatuur is hoger dan bij anderen, wat de zuigfunctie verder versterkt", vertelt de 47-jarige man aan Daily Mail. Volgens zijn arts is hij de enige persoon in de Verenigde Staten met deze vreemde gave.

Keeton, die is uitgegroeid tot een heuse beroemdheid, heeft net een reis naar Peking achter de rug. Daar vestigde hij een wereldrecord door acht blikjes tien seconden lang op zijn hoofd te houden. Een grote eer, maar ook financieel gezien legt zijn aandoening hem geen windeieren. De Amerikaan verdient er tot wel 1500 dollar per dag mee en voor een weekend krijgt hij soms wel 8000 dollar.

'Can Head' heeft zelfs zijn vaste baan als grafisch ontwerper kunnen opzeggen, omdat hij met zijn zuigende hoofd meer dan genoeg geld binnenhaalt. Waar Keeton zich vroeger schaamde voor de aandoening, is hij er tegenwoordig zelfs een beetje trots op. "Mensen vinden het achterlijk, maar nu krijg ik ervoor betaald. Hoe achterlijk is dat?"

Update: Video toegevoegd

Doellijntechnologie op EK in Frankrijk

Op het komende EK voetbal in Frankrijk wordt doellijntechnologie gebruikt. Dat heeft de Europese bond UEFA vrijdag definitief besloten. Met die technologie kan een scheidsrechter zien of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd.

Ook in de Champions League zal de technologie zijn intrede doen in het seizoen 2016-2017. Het jaar erop volgt de Europa League. De UEFA maakt op korte termijn bekend welk bedrijf de doellijntechnologie mag leveren. Bij Europese duels blijven bovendien extra scheidsrechters op de achterlijnen actief, de zogeheten vijfde en zesde officials.

Lange tijd was de UEFA met voorzitter Michel Platini fel tegen gebruik van technologische hulpmiddelen in het voetbal, maar in navolging van de FIFA is ook de Europese bond inmiddels overstag gegaan. "Het is onderdeel van de wereld waarin we leven", zei secretaris-generaal Gianni Infantino. "Dit gaat ons helpen. Het neemt alle twijfel weg of een bal wel of niet over de lijn is."

Millimeter

In grote Europese competities als de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1 wordt al gebruikgemaakt van doellijntechnologie. Ook bij het WK van 2014 in Brazilië hielden camera's tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de lijn was.

In de Nederlandse competitie is slechts één stadion voorzien van dat dure systeem. Tot de winterstop hingen de camera's in de Amsterdam ArenA, nu is het systeem verhuisd naar De Kuip in Rotterdam.

Doellijntechnologie op EK in Frankrijk
Doellijntechnologie op EK in Frankrijk (Foto: BuzzT)

Overlevende Auschwitz oudste man ter wereld

Het kan verkeren. Yisrael Kristal werd in 1944 op veertigjarige leeftijd door de Duitsers opgepakt en met zijn vrouw naar Auschwitz gedeporteerd, een oord waar een mensenleven niets waard was. Maar hij overleefde het vernietigingskamp en anno 2016 is de voormalige snoephandelaar op 112-jarige leeftijd tegen alle verwachting in de oudste man ter wereld.

Afgelopen week overleed de Japanner Yasutaro Koide op 112-jarige leeftijd, tot dat moment de oudste man. Kristal lost hem af. In september wordt hij 113 jaar.

Yisrael Kristal werd geboren in Polen op 15 september 1903. Hij kwam met vrouw en twee kinderen in het getto van Lodz terecht. Zijn kinderen stierven in het getto en zijn vrouw overleefde Auschwitz niet. Kristal vertrok in 1950 met zijn tweede echtgenote en zoon Chaim naar Israël, waar hij in Haifa, evenals in Polen, opnieuw een snoepfabriek begon.

Overlevende Auschwitz oudste man ter wereld
Overlevende Auschwitz oudste man ter wereld (Foto: BuzzO)

Kazim mag vertrekken bij Feyenoord

Colin Kazim-Richards heeft zijn langste tijd bij Feyenoord gehad. De spits misdroeg zich vorige week vrijdag tegenover een journalist en werd meteen voor twee weken geschorst. Trainer Giovanni van Bronckhorst maakte tijdens de wekelijks persconferentie bekend dat Kazim mag vertrekken.

Van Bronckhorst: "Ik denk dat de beste oplossing voor beiden is dat Colin naar een andere club gaat. Het standpunt van de club is duidelijk. Het laatste contact dat ik met Colin had, was vorige week vrijdag. Daarna niet meer."

Het was sowieso een onrustige week voor Feyenoord. Reservedoelman Warner Hahn liep een kruisbandblessure op en middenvelder Lex Immers werd verhuurd aan Cardiff City. "Dat moet je managen en dat hebben we gedaan."

Kazim-Richards mag vertrekken bij Feyenoord (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Kazim-Richards mag vertrekken bij Feyenoord (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

UEFA wacht met verkiezing op Platini

De Europese voetbalbond UEFA gaat voorlopig niet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Liever wordt er gewacht op de uitkomst in de beroepszaak die de geschorste voorzitter Michel Platini bij het internationaal sporttribunaal CAS aangespannen heeft.

Platini werd vorige maand door wereldvoetbalbond FIFA voor acht jaar uit het voetbal verbannen omdat hij geld had aangenomen in een dubieuze betaling door de inmiddels ook geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Beiden ontkennen dat er sprake is van een betaling van smeergeld en stellen dat het een late betaling is voor werkzaamheden die Platini in het verleden verricht heeft.

In een verklaring meldde het bestuur van de UEFA: "We hopen dat zijn naam wordt gezuiverd en dat hij zo snel mogelijk terugkeert in de Europese voetbalfamilie." Mocht dit niet gebeuren dan is UEFA-vicevoorzitter Michael van Praag een van de belangrijkste kandidaten om Platini op te volgen.

De UEFA sprak ook unaniem haar steun uit aan Gianni Infantino die namens de Europese voetbalbond kandidaat is om Blatter als FIFA-voorzitter op te volgen.

UEFA blijft achter geschorste Platini staan (Pro Shots/Action Images)
UEFA blijft achter geschorste Platini staan (Pro Shots/Action Images)

Sneeuwwitje niet welkom in Qatar

Er was eens... een school in Qatar, waar veel buitenlandse kindertjes les konden krijgen. Dat ging een hele tijd goed, tot een boze ouder besloot dat een bepaald boekje vol stond met seksuele verwijzingen en vieze plaatjes. Dat boekje moest weg, vond de ouder.

Evenals Donald Trump is Sneeuwwitje voortaan niet meer welkom in het emiraat. De reden is niet omdat een ander sprookjesfiguur (Allah) geen concurrentie duld, maar omdat een boekje over het -volgens een spiegel- bloedmooie mokkel, wel erg seksueel suggestief geschreven zou zijn. De protagoniste vaak staat bovendien afgebeeld in onzedige kleding.

Dat mag natuurlijk allemaal niet. Want dingen die de meeste mensen (mannen) nu eenmaal leuk vinden, worden vrijwel allemaal standaard haram verklaard. Ook het verzamelde werk van de broertjes Grimm lijkt hiervan nu het slachtoffer te worden.

Een ouder, wiens kind les krijgt op de SEK Internationale School in de hoofdstad Doha, ontdekte het zondige boekje. Hij luidde meteen de alarmbel en de autoriteiten reageerden geschokt. Hoe was het in godsnaam mogelijk dat kinderen bevuild werden met dit vergif?

De school ondernam meteen actie. Ze hebben het boek in de ban gedaan en hun excuses aangeboden. "De SEK Internationale School is er trots op dat we gevestigd zijn in Qatar", aldus een geschrokken schooldirecteur. "Wij bieden onze excuses aan voor de onbedoelde beledigingen die we veroorzaakt hebben."

En zo leefden ze in Qatar nog lang en gelukkig.

Sneeuwwitje is een pre-christelijk sprookje dat gaat over een leuke meid die veel mooier is dan haar stiefmama. Die pikt dit niet en huurt iemand in om Sneeuwwitje een kogel te laten koppen. Dit gebeurt echter niet en het meisje besluit daarop om te gaan samenwonen met 7 mannen, die toevalligerwijze allemaal aan de aandoening achondroplasie lijden. Daarna probeert de stiefmoeder haar opnieuw kapot te krijgen, maar dit lukt maar half. Op het einde komt er een witte prins op een mooi paard met een goed oplossend vermogen langs. Hij trouwt met Sneeuwwitje en de stiefmoeder (waar het meisje nog een appeltje mee te schillen had) geeft zelf de pijp aan Maarten.

In Qatar wordt in 2022 het wereldkampioenschap voetbal gespeeld. Slaven zijn daar dan ook druk in de weer om alles op tijd af te krijgen.

Eisinga nieuwe directeur sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft in de persoon van Luuc Eisinga een nieuwe algemeen directeur gevonden. De ondernemingsraad van de Friese club is akkoord met zijn benoeming, waardoor die snel plaats kan gaan vinden, zo meldt de club op haar eigen website.

Heerenveen zat zonder bestuur nadat het vorige bestuur onder leiding van Jelko van der Wiel en het volledige stichtingsbestuur opstapte na openlijk geruzie. Daarom werden formateur Sjoerd Feenstra samen met adviseur Egbert van Hes aangesteld om de impasse te doorbreken.

Zij kwamen met Eisinga die een groot deel van zijn leven actief is geweest in de wielersport, het laatst als algemeen directeur van de belangenvereniging van profwielerploegen, AIGCP. In de nieuwe bestuursvorm krijgt Eisinga drie man onder zich: Hans Vonk (manager voetbalzaken), Danny Steenstra (financiële zaken) en Chris Woerts die als externe kracht voorlopig de commerciële zaken op zich zal gaan nemen. Op korte termijn moet ook een raad van commissarissen samengesteld worden die het nieuwe bestuur zal gaan controleren.

FOK! sportfoto-onderschrift week 3

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was YoWilly met het volgende onderschrift: "Jetro Willems past met succes de oudste schijnbeweging toe"

De opgave van deze week:

Serena Williams gedraagt zich wat vreemd tijdens de Australian Open zo te zien, waar is ze mee bezig? (Pro Shots/ Zuma Sports Wire)
Serena Williams gedraagt zich wat vreemd tijdens de Australian Open zo te zien, waar is ze mee bezig? (Pro Shots/ Zuma Sports Wire)

"Formule 1 gaat aanzienlijk meer geluid maken"

De oordoppen kunnen weer uit de kast. Het bescheiden turbo-gebrom dat de afgelopen twee jaar tijdens GP-weekeinden boven de circuits hing, wordt komend seizoen ingeruild voor een 'aanzienlijk' luider geluid. En dat zal de meeste racefans als muziek in de oren klinken. Sinds de huidige V6-motorformule geïntroduceerd werd, is een veel gehoorde klacht dat het kenmerkende geschreeuw dat de wagens altijd vocaal begeleidde als sneeuw voor de zon verdwenen was.

Het geschreeuw zal zeker nog niet terugkeren, maar luider wordt het allemaal wel, als we Mercedes-kopstuk Paddy Lowe mogen geloven. "Hoeveel precies weten we nog niet," zegt Lowe. "Maar we hebben metingen gedaan in laboratoria en daaruit bleek een aanzienlijke toename in geluid. De reden hiervoor is dat er een overdrukklep, die een dempende werking op het geluid had, weggehaald wordt bij de hoofduitlaat. De lucht moeten we nu separaat door een extra uitlaat naar buiten laten en dat maakt meer geluid. Dat gaat werken."

Eerder al sprak Williams-engineer Pat Symonds de verwachting uit dat de wagens door de aanpassingen aan het uitlaatsysteem zo'n 25% meer geluid zullen produceren.

  

Paint het nieuws: Alan Rickman

Paint het nieuws, een nieuw item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was het overlijden van Alan Rickman.

Alan Rickman, een groot acteur die vooral bekend stond als de vertolker van Severus Snape uit de Harry Potter reeks, overleed vorige week op 69-jarige leeftijd. Op het forum vroeg ik jullie om een foto van hem te painten. Dat hebben jullie dan ook fanatiek gedaan, in totaal werden er maar liefst 29 paints geplaatst. Chapeau!

Canadese krant: 'er is geen nieuws'

De redactie krant Battleford News-Optimist in het gelijknamige Canadese plaatsje vond dat er zo weinig nieuws was, dat dát op de voorpagina werd gezet: niks te melden.

Volgens de Canadese omroep CBC is het inderdaad rustig op het platteland van de provincie Saskatchewan. Buiten is het 14 graden onder nul en op straat is daardoor weinig te beleven. CBC suggereert de journalisten de Battleford News dan zelf nieuws te maken en oppert cynisch een artikel te schrijven met de vraag of burgemeester Ian Hamilton wellicht een buitenaards wezen is.

Hoofdredacteur Becky Doig liet in een reactie weten dat ze achter het besluit om niks te melden, blijft staan. "Echt, het is midden januari. Iedereen in het nieuwsvak weet dat er dan weinig gebeurt", zei ze in een reactie.

Primeur van Canadese krant: er is geen nieuws
Primeur van Canadese krant: er is geen nieuws (Foto: BuzzO)

Tennisster: "Tja, ik ben goed van achteren"

Tennisster Daria Gavrilova schakelde vrijdag op de Australian Open de als 28e geplaatste Française Kristina Mladenovic uit, maar baarde na haar partij ook nog even opzien. De 21-jarige geboren Russische, sinds november officieel Australische, moest in de derde set serveren om in de wedstrijd te blijven. 

"Als ik deze game niet win is de wedstrijd voorbij", vertelde ze over wat in haar hoofd rondging op dat moment. "Just...I'm good from behind", kwam er vervolgens uit, waarna Gavrilova direct doorhad dat dat in het Engels toch net iets anders overkomt dan ze - waarschijnlijk - bedoelde. Het publiek kon er wel om lachen, en nadat ze door de interviewster gerustgesteld was zag ook de speelster zelf er op Twitter de humor wel van in.

Gavrilova floept er rond 0:55 even wat uit, met - eerlijk is eerlijk - de aantekening dat Engels niet haar moedertaal is (Bron: YouTube)

Album David Bowie blijft koploper

David Bowie staat ook deze week op de eerste plaats van de Album Top 100. Wel heeft de zanger, die na zijn dood op nummer 1 binnenkwam, flink wat van zijn voorsprong ingeleverd ten opzichte van de nummer twee: Adele.

Bowies album Blackstar verkoopt nog wel bijna anderhalf keer zoveel als 25 van Adele. Vorige week was dat bijna drieënhalf keer zo veel. Ook het Bowie-verzamelalbum Nothing Has Changed doet het nog goed. De cd stijgt zelfs een plekje naar 6. Zijn voorlaatste studioalbum, The Next Day, klimt van 22 naar 17.

Nieuw bij de eerste tien zijn Alles is goed van Claudia de Breij op 3, De Staat komt binnen op 5 met O en Sevn Alias completeert de top-10 met Twenty Four Sevn 2.

Buiten de top-10 zijn er ook de nodige nieuwe binnenkomers. Panic! At The Disco komt op 14 binnen met Death Of A Bachelor. Op 25 staat het album De Jeugd Vertegenwoordigd, waarop verschillende artiesten nummers van De Jeugd van Tegenwoordig coveren. Not To Disappear van Daughter komt binnen op 32 en Skunk Anansie betreedt de lijst op 37 met Anarchytecture.

Top 10 van de Album Top 100, Week 4
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) David Bowie - Blackstar
2. (2) Adele - 25
3. (-) Claudia de Breij - Alles is goed
4. (3) Justin Bieber - Purpose
5. (-) De Staat - O
6. (7) David Bowie - Nothing Has Changed - Best of
7. (4) K3 - 10.000 Luchtballonnen
8. (5) Coldplay - A Head Full of Dreams
9. (6) Marco Borsato - Evenwicht
10. (-) Sevn Alias - Twenty Four Sevn 2

David Bowie houdt Adele achter zich
Het album Blackstar verscheen enkele dagen voordat David Bowie overleed. (Foto: BuzzE)

Weer treinen tussen Tilburg en Den Bosch

De treinreizigers tussen Tilburg en Den Bosch zijn verlost van de langdurige storing waarmee het traject te kampen had. Spoorbeheerder ProRail meldde vrijdagmiddag dat de bovenleiding er weer volledig is hersteld. Het treinverkeer is weer opgestart.

De problemen begonnen donderdagochtend toen over een lengte van 14 kilometer op meerdere plekken de bovenleiding kapot werd getrokken. Vermoedelijke oorzaak was een defecte stroomafnemer van een trein, maar dit wordt nog nader onderzocht, aldus ProRail. "Reizigers hebben helaas veel hinder ondervonden."

Tussen de steden reden bussen in plaats van treinen.

Weer treinen tussen Tilburg en Den Bosch
Weer treinen tussen Tilburg en Den Bosch (Foto: ANP)

S&P ziet voortgang in Griekenland

De Griekse regering maakte goede vorderingen bij het stabiliseren van de financiële sector en het terugdringen van de overheidsuitgaven. De economie in het Zuid-Europese land blijkt bovendien beter tegen een stootje te kunnen dan verwacht. Dat schrijft Standard & Poor's (S&P) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

De bemoedigende ontwikkelingen zijn voor de kredietbeoordelaar aanleiding het rapportcijfer voor Griekse langlopende staatsleningen met een stapje te verhogen, van CCC+ naar B-. Dat betekent wel nog altijd dat S&P aanzienlijke risico's ziet voor investeerders in Grieks schuldpapier. Het vooruitzicht voor de rating is stabiel.

S&P ziet voortgang in Griekenland
S&P ziet voortgang in Griekenland (Foto: ANP)

Nieuw voorstel Kamp voor windmolenparken

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) komt begin februari met een nieuw voorstel om toch nog snel grote windmolenparken op zee te kunnen realiseren. Hij komt met een nieuw plan omdat de Senaat eind december zijn eerdere voorstel afwees.

Kamp wil vaart maken met de grote windmolenparken en TenneT aanwijzen als netbeheerder op zee, omdat anders de afspraken in het energieakkoord niet worden gehaald. Hij wil de nieuwe wet per 1 april laten ingaan.

Een kleine meerderheid in de Eerste Kamer was tegen het vorige wetsvoorstel omdat Kamp vasthoudt aan de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta. Toezichthouder ACM geeft Delta tot 1 juli 2017 en Eneco tot 1 februari 2017 de tijd om alsnog het energienetwerk los te koppelen van de levering van stroom.

Nieuw voorstel Kamp voor windmolenparken
Nieuw voorstel Kamp voor windmolenparken (Foto: ANP)

Noodlanding Zweeds vliegtuig om bommelding

Een Zweeds vliegtuig heeft vrijdag een noodlanding gemaakt na een bommelding. Het toestel van de maatschappij SAS was met 72 inzittenden onderweg van Londen naar Stockholm, maar landde in Göteborg. Deskundigen doorzochten het toestel maar vonden niets.

Dat vliegveld ging enige tijd dicht. De passagiers moesten het toestel uit terwijl bomexperts het vliegtuig doorzochten. Ook de bagage van de luchtreizigers werd bekeken. Het is niet bekend hoe de bommelding binnenkwam en bij wie. De bemanning van het toestel had alarm geslagen bij de vluchtleiding

Vanwege de noodlanding is een vlucht van Göteborg naar Schiphol geannuleerd. Ook enkele vluchten naar Duitsland werden geschrapt. Aan het begin van de avond liep het vliegverkeer weer volgens schema.

Noodlanding Zweeds vliegtuig om bommelding
Noodlanding Zweeds vliegtuig om bommelding (Foto: ANP)

Oster: gesjoemel bij spelshows van vroeger

Kandidaten in de grote spelshows uit de jaren zeventig en tachtig konden op verschillende manieren geholpen worden door de presentator of de redactie van die programma's. De bedoeling was dat de 'meest sympathieke kandidaten' zouden winnen. Dat meldt het tv-programma Andere Tijden op zijn website. Zaterdagavond is de uitzending op NPO 2 eraan gewijd.

"De leukste mensen moesten winnen", zegt Fred Oster, meer dan tien jaar lang presentator van AVRO's WiekentKwis. "Je had moeilijke en makkelijke vragen, de moeilijke zaten onderop en de makkelijke zaten bovenop, dus je kon altijd wel een beetje sturen."

Ook medewerkers van andere omroepen bevestigen dat sympathieke kandidaten een streepje voor hadden. Met het voortrekken van leuke kandidaten raakte je volgens Cees den Daas, voormalig programmadirecteur van de TROS, 'op glad ijs', maar een extra prijs kon wel.

Oster: gesjoemel bij spelshows van vroeger
Oster: gesjoemel bij spelshows van vroeger (Foto: BuzzE)

'Constructieve' gesprekken over doorstart V&D

De curatoren van V&D voeren 'constructieve gesprekken' over een doorstart van de failliet verklaarde warenhuisketen en de restaurants van La Place. Dat lieten zij vrijdag in een verklaring weten. Meer details werden niet bekendgemaakt.

De curatoren meldden maandag al dat zij met nog 'een handvol partijen' in gesprek zijn. Aanvankelijk hadden zich enkele tientallen kandidaten gemeld. Daarvan werden er ruim tien uitgenodigd om de boeken in te zien en een concreet bod uit te brengen. Namen zijn nog niet genoemd.

V&D werd op oudejaarsdag failliet verklaard. De winkels en restaurants blijven voorlopig open. In afwachting van een mogelijke doorstart worden de circa 10.000 werknemers nog tot half februari doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.

'Constructieve' gesprekken over doorstart V&D
'Constructieve' gesprekken over doorstart V&D (Foto: ANP)

Kleinste HEMA op drukste metrostation Parijs

HEMA opent zijn kleinste filiaal in Frankrijk tot nu toe op het grootste metrostation van Parijs. Het 44e filiaal van de winkelketen in het land komt op metrostation Les Halles en heeft een afmeting van 43 vierkante meter.

De nieuwe winkel bevindt zich vier niveaus onder het straatoppervlakte en het assortiment is volledig afgestemd op de wensen en eisen van forensen. Klanten kunnen in het winkeltje hun alledaagse en last-minute boodschappen halen. Dagelijks passeren circa 750.000 reizigers metrostation Les Halles.

De afgelopen jaren heeft HEMA een flink aantal winkels geopend in Frankrijk. Vorig jaar nog werden vestigingen geopend in onder meer Lyon, Toulouse en Tours. In Parijs telt het bedrijf 21 filialen.

HEMA heeft meer dan zevenhonderd winkels in zeven landen. Er werken in totaal 11.000 mensen.

Kleinste HEMA op drukste metrostation Parijs
Kleinste HEMA op drukste metrostation Parijs (Foto: ANP)

Nieuwe personages Hyrule Warriors tonen zich op Wii U

Wanneer je Hyrule Warriors Legends koopt voor Nintendo 3DS, krijg je een code waarmee je de nieuwe personages ook kunt gebruiken in Hyrule Warriors voor Wii U. De heren van Gamexplain zijn zo aardig geweest dit alvast te doen en een uitgebreide gameplay-preview te maken van alle nieuwe personages. Deze gameplay kun je uiteraard hieronder vinden.

Wil je zelf met Hyrule Warriors Legends aan de slag? Nog even geduld: de game lanceert 24 maart voor Nintendo 3DS.

Sensationele zege De Neeling op 1000 meter

De 1000 meter van het NK sprint heeft bij de vrouwen een zeer verrassende winnaar opgeleverd. De nog maar 19-jarige Sanneke de Neeling won de afstand en nam daarnaast ook nog de leiding over van Margot Boer in het klassement. Bij de mannen ging de zege en de klassementsleiding naar Kai Verbij. 

De wedstrijd begon voorzichtig met acht ritten waarin niet onder de 1.18 minuten gereden werd. In rit negen ging het echter meteen los met De Neeling en Leenstra. Het was echter niet de nummer drie van de wereldbekerstand Leenstra die als eerste over de finish kwam, maar de jonge De Neeling versloeg haar met 1.16,08 om 1.16,18. Doordat Margot Boer meer dan een seconde achter Leenstra en De Neeling eindigde, daalde ze in het klassement naar plek drie. Ireen Wüst eindigde op de 1000 meter als derde in 1.16,40.

Ook bij de mannen was er een wisseling in het klassement. Ronald Mulder eindigde als zevende en verloor teveel op zijn concurrent Kai Verbij. Verbij pakte ook de zege op de 1000 meter, hij eindigde met 1.09,12 twee tienden van een seconde voor Gerben Jorritsma. Thomas Krol eindigde met 1.09,44 als derde. Voor Hein Otterspeer leidde de 1000 meter tot een nieuwe teleurstelling. Otterspeer die dit seizoen in nog geen enkele internationale wedstrijd uitkwam, ging onderuit en kan dus kwalificatie voor het WK sprint uit het hoofd zetten.

Australische voetballers weer niet naar Olympische Spelen

Australië zal net als in 2012 niet aanwezig zijn op het olympisch voetbaltoernooi bij de mannen. De ploeg overleefde de groepsfase niet tijdens het Aziatisch onder 23-kampioenschap, waar de beste drie landen zich plaatsen voor de Spelen. Vier jaar geleden kwalificeerden de Aussie's zich voor het eerst in lange tijd niet.

In de eerste wedstrijd van het toernooi in Qatar scoorde Giancarlo Gallifuoco in de 86e minuut de enige goal van de wedstrijd. Helaas voor hem deed hij dat wel in het verkeerde doel, waardoor de drie punten bij de Verenigde Arabische Emiraten terechtkwamen. Tegen Vietnam werd met 2-0 gewonnen, maar een doelpuntloos gelijkspel tegen Jordanië in de laatste wedstrijd bleek niet genoeg. Australië werd derde in de groep en kwam één punt tekort.

In de kwartfinale was er een dramatische verlenging voor Iran. Ze wisten negentig minuten lang stand te houden tegen Japan, waardoor er bij een 0-0 stand verlengd moest worden. Daarin ging het echter helemaal fout: na zes minuten kwam Japan op voorsprong, waarna Shoya Nakajima in de 109e en 110e minuut de eindstand van 3-0 op het bord bracht. Japan is daardoor nog één zege van de Spelen verwijderd, voor Iran is het voorbij. 

Later op vrijdag speelt thuisland Qatar nog tegen Noord-Korea, waarna op zaterdag Zuid-Korea - Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten - Irak op het programma staan. 

Systeemvereisten The Division bekendgemaakt

De bèta is dichtbij en de release ook, dus was het voor Ubisoft de hoogste tijd om de systeemvereisten van The Division bekend te maken. Meer woorden zijn eigenlijk niet nodig. Kan jouw pc de game nog aan of wordt het tijd voor een update?

De bèta van The Division start de 28ste op pc en Xbox One en de 29ste op PlayStation 4. De daadwerkelijke release is op 8 maart.

Minimaal

  • OS: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only).
  • Processor: Intel Core i5-2400 | AMD FX-6100, or better.
  • RAM: 6GB
  • Video Card: NVIDIA GeForce GTX 560 with 2 GB VRAM (current equivalent NVIDIA GeForce GTX 760) | AMD Radeon HD 7770 with 2 GB VRAM, or better
  • DirectX: Version 11
  • Hard Drive Space: 40 GB available
  • Optical Drive: DVD-ROM Dual Layer
  • Peripherals Supported: Windows-compatible keyboard, mouse, headset, optional controller.
  • Multiplayer: Broadband connection with 256 kbps upstream, or faster.

Aanbevolen

  • OS: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
  • Processor: Intel Core i7-3770 | AMD FX-8350, or better.
  • RAM: 8GB
  • Video Card: NVIDIA GeForce GTX 970 | AMD Radeon R9 290, or better
  • DirectX: Version 11
  • Hard Drive Space: 40 GB available space.
  • Optical Drive: DVD-ROM Dual Layer.
  • Peripherals Supported: Windows-compatible keyboard, mouse, headset, optional controller.
  • Multiplayer: Broadband connection with 512 kbps upstream, or faster.

Dames in actie in One Piece: Burning Blood

Zagen we eerder nog de eerste screenshots, hebben we nu ook de eerste trailer waarin de dames van One Piece: Burning Blood in actie komen. De trailer kun je hieronder vinden, waar we de dames op typische Japanse stijl ook in bikini voorbij zien komen.

Vanaf juni kunnen we zelf met Nami, Hancock, Perona en Robin aan de slag op PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One en pc.

Irene Moors maakt overstap naar SBS

Irene Moors vertrekt na 26 jaar bij RTL. De presentatrice maakt de overstap naar concurrent SBS6. Dat heeft de zender vrijdag bekendgemaakt. Moors heeft een contract voor drie jaar getekend.

Moors krijgt bij SBS de kans om 'nieuwe stappen' te maken. "Daar heb ik ontzettend veel zin in", zegt ze. Wat ze precies gaat doen, is niet bekendgemaakt. "Natuurlijk is het best vreemd om na ruim 26 jaar voor een andere zender te werken. Maar het gaat uiteindelijk om de programma's. SBS biedt mij de uitdaging die ik nodig had. Daar ga ik voor 100 procent voor."

De 48-jarige presentatrice was jarenlang een vast televisieduo met Carlo Boszhard. Ze maakten samen onder meer Telekids, Life & Cooking, Life 4 You en het met een Gouden Televizier-Ring onderscheiden programma De TV-Kantine.

SBS is blij met de komst van Moors. "Zij heeft door de jaren heen als presentatrice en tv-maker een grote naam en enorm veel ervaring opgebouwd", aldus directeur televisie Peter Lubbers. "Het publiek kent haar als gezellig, positief en no nonsense en precies daarom vinden wij dat zij perfect past bij de richting die SBS6 opgaat."

Irene Moors maakt overstap naar SBS
Irene Moors maakt overstap naar SBS (Foto: BuzzE)

Major Lazer nadert koppositie Justin Bieber

De Amerikaanse formatie Major Lazer is dichtbij haar tweede nummer een-hit in de Single Top 100. De remix van Light It Up stijgt deze week naar plaats 2 en heeft koploper Justin Bieber in het vizier.

Bieber bivakkeert inmiddels voor de tiende achtereenvolgende week op de eerste plaats, waarvan nu acht weken met Love Yourself. Zijn andere hits Sorry en What Do You Mean? verliezen langzaam terrein.

Top 10 van de Single Top 100, week 4
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - Love Yourself
2. (3) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (Remix)
3. (2) Justin Bieber - Sorry
4. (4) Lukas Graham - 7 Years
5. (7) Mike Posner - I Took a Pill in Ibiza (Seeb Remix)
6. (5) Justin Bieber - What Do You Mean?
7. (6) Shawn Mendes - Stitches
8. (33) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)
9. (8) Zara Larsson & MNEK - Never Forget You
10. (9) Adele - Hello

Major Lazer nadert koppositie Justin Bieber
Major Lazer nadert koppositie Justin Bieber (Foto: BuzzE)

Vérian ontslaat 537 thuiszorgmedewerkers

Thuiszorgbedrijf Vérian heeft ontslag aangevraagd voor 537 medewerkers. Dat maakte het Gelderse bedrijf vrijdag bekend.

De reden voor de organisatie is dat gemeenten, waaronder Apeldoorn, onvoldoende betalen voor de thuiszorgdiensten van het bedrijf. Het bedrijf heeft 'te veel medewerkers met een te hoog loon' in dienst. Vérian heeft de contracten met de betreffende gemeenten opgezegd. Het geld dat Vérian van de gemeenten ontvangt is 'niet toereikend meer'.

Volgens het bedrijf hebben de gevoerde gesprekken met de gemeenten niets opgeleverd. "Daarom is een besluit om te stoppen onvermijdelijk geworden. Een beslissing die we zeer betreuren", aldus het thuiszorgbedrijf.

Apeldoorn
In Apeldoorn schrapt Vérian het gros van de banen, het gaat om 364 medewerkers. De rest van de zorgverleners die hun baan kwijtraken zijn werkzaam in onder meer Beuningen, Ermelo, Putten en Zwolle.

Vérian zegt 'intensief contact' te hebben met andere zorgaanbieders om de zorg rond medewerkers en cliënten te waarborgen. "Uiteraard zoeken we naar mogelijkheden om de klant-medewerker combinaties in takt te houden. In Apeldoorn bevindt zich dit in een vergevorderd stadium", aldus het bedrijf.

In totaal werken er ongeveer 3300 mensen bij de onderneming. De vakbonden lieten eerder op de dag al weten dat Vérian een reorganisatie zou aankondigen. Het personeel is inmiddels op de hoogte gebracht van de reorganisatieplannen.

Vérian ontslaat 537 thuiszorgmedewerkers
Vérian ontslaat 537 thuiszorgmedewerkers (Foto: ANP)

Boer en Mulder leiden na 500 meter

Op het NK sprint hebben Margot Boer en Ronald Mulder de eerste afstand gewonnen. Beiden deden dat in wat mindere tijden vanwege de zware omstandigheden. 

Hoewel de tijd van Margot Boer (38,77 seconden) niet echt tot de verbeelding sprak was het toch de snelste van de dag. Sanneke de Neeling verraste vriend en vijand door bijna vier tiende onder haar persoonlijke record te duiken. Het jonge talent van Lotto-Jumbo eindigde met 38,86 seconden als tweede. De de derde plek ging naar Janine Smit die met 38,92 vier honderdste voor Annette Gerritsen eindigde. Ireen Wüst, die voor dit weekend het sprinttoernooi boven het allroundtoernooi verkoos, eindigde als elfde in 39,56, daarmee is ze wel vier tienden van een seconde sneller dan dat ze op het EK allround was.

Bij de mannen ging de zege naar Ronald Mulder. De bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen versloeg met 34,92 seconden al zijn concurrenten. Hein Otterspeer eindigde met 35,03 als tweede, maar doet nog volop mee voor de overwinning vanwege zijn sterkere 1000 meter. Jan Smeekens eindigde met 35,14 als derde. De grootste teleurstelling kwam van Michel Mulder, Mulder zette met 35,63 zijn slechtste tijd van het seizoen neer en eindigde slechts als elfde.

Op het NK sprint zijn er voor de twee beste schaatsers een ticket beschikbaar voor het WK sprint. De strijd om het derde ticket vindt tijdens de world cup in het Noorse Stavanger plaats.

Bijna perfecte kwalificatie voor Oranje op EK shorttrack

De Nederlandse shorttrackers zijn het Europese kampioenschap in Sochi bijna perfect begonnen. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting wisten zich allemaal te plaatsen voor het hoofdtoernooi op de 500, 1000 en 1500 meter. Alleen Lara van Ruijven liet een steek vallen op de 1000 meter. 

Van Ruijven werd derde in haar heat op de kilometer, waar een plek bij de beste twee nodig was om door te gaan. De voormalig Nederlands kampioene leek de race te winnen, maar kwam in de laatste bocht in een sandwich van rijders terecht. De Française Tifany Huot Marchand hield daarbij met haar hand de schaats van Van Ruijven tegen, waardoor ze teveel snelheid verloor om goed te kunnen finishen. De jury ontging deze actie echter, waardoor Van Ruijven op de 1000 meter uitgeschakeld is.

Ook enkele buitenlandse toppers gingen de mist in. Dmitry Migunov, de Russische topsprinter, ging op de 1500 meter onderuit. Door zijn val in de eerste voorronde zal de Rus geen punten kunnen scoren op de openingsafstand van het EK. De Poolse Natalja Maliszewska en Rus Artem Kozlov op de 500 meter. liep dezelfde afstand in eigen huis uit op een drama. Beide shorttrackers pakten dit seizoen al eens een medaille op een World Cup-wedstrijd. 

Straks volgen nog de kwalificaties voor de relays. De Nederlandse heren en dames behoren tot de favorieten voor de titel. Zaterdag gaat het toernooi vervolgens verder met de 1500 en 500 meter. Zondag volgt de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter.  

Update 16.30 uur

Beide relayploegen hebben zich geplaatst voor de halve finale van het EK. Bij de dames met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Suzanne Schulting bleven in de heat Tsjechië, Wit-Rusland en Polen voor. Jorien ter Mors kreeg rust. 

Bij de heren gingen Freek van de Wart, Sjinkie Knegt, Adwin Snellink en Dennis Visser het ijs op en schaatsten de vijf kilometer in 6.48,322. Ze waren daarmee veruit de snelsten van de dag. Frankrijk werd in deze heat tweede en Belgiè ging als snelste nummer drie ook door naar de laatste acht. Zaterdag is de halve finale in het relaytoernooi en zondag is de eindstrijd. 

Kabinet: drankje in winkel mag niet

In Amsterdam is sinds kort een proef met 'regelluwe' gebieden waar winkeliers hun klanten een drankje aan mogen bieden, bijvoorbeeld een glas wijn. Dat is het kabinet in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid wordt hiermee de horecawet overtreden.

Snoeien in regels is al langer een wens van met name de Amsterdamse D66- en VVD-fracties. Nadat de hoofdstedelijke PvdA na de laatste gemeeteraadsverkiezingen buitenspel werd gezet kon een plan van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor mengformules in winkels in gang worden gezet.

De gemeente Amsterdam stelt echter nadrukkelijk dat het om een proef gaat, aldus Het Parool. "Onderzocht wordt wat de effecten zijn als wordt afgeweken van een aantal bepalingen uit de Drank- en Horecawet", zo is te lezen op de website van de gemeente. Ook de VNG wijst erop dat juist de mogelijkheid van modernisering van die wet wordt onderzocht. Volgens een woordvoerder stamt de wet uit 1935 en mag deze wel eens vernieuwd worden.

Maar Van Rijn is hier fel op tegen. "De wet voorziet niet in een mogelijkheid voor experimenten. Het gedogen van overschrijding van deze verboden leidt tot een overtreding van de wet", aldus de bewindsman. Hij verzoekt de VNG en Amsterdam met klem om zich netjes aan de wet te houden.

VVD-fractieleider Marja Ruigrok begrijpt de uithaal van de staatssecretaris niet en wil de proef niet zomaar afkappen. "Laten we nou eerst een kijken hoeveel mensen straks stomdronken uit de kapper of de boekwinkel komen rollen. Ik vermoed dat dat ontzettend mee zal vallen." De gemeente komt later met een officiële reactie.

Bloedige gevechten na aanslagen Somalië

Door aanslagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker zeventien burgers om het leven gekomen. Ten minste vijf gewapende mannen vielen daar donderdag een hotel en een restaurant aan. Daarop braken gevechten uit die volgens de politie tot in de vroege ochtend duurden.

De aanvallers schoten volgens de politie lukraak om zich heen. "De aanval duurde ongeveer zeven uur", zei een politiemedewerker, die sprak over zeker zeventien burgerdoden. Volgens een andere politieman zijn minstens 25 personen om het leven gekomen. Veiligheidstroepen konden de terroristen uiteindelijk uitschakelen.

De aanval is opgeëist door de terreurbeweging al-Shabaab. Strijders lieten volgens de politie tegen zonsondergang een eerste autobom afgaan bij het restaurant. Later zou nog een tweede ontploffing zijn gevolgd.

Bloedige gevechten na aanslagen Somalië
Bloedige gevechten na aanslagen Somalië (Foto: ANP)

Flexteam politie moet mensensmokkel tegengaan

Bij asielzoekerscentra (azc's) en aan de grens zijn vanaf vrijdag flexteams van de politie actief om mensenhandelaren op heterdaad te betrappen. De kans dat die worden veroordeeld neemt daardoor toe. Zo'n honderd politiemensen worden de komende maanden ingezet bij in totaal vier zogenoemde Flexibele Interventie Teams (FIT). Dat meldt de politie.

"Met de toename van het aantal mensen dat naar Nederland komt, stijgt waarschijnlijk het aantal gevallen van mensensmokkel en mensenhandel. Om hier te komen, maken veel mensen gebruik van smokkelaars", aldus FIT-projectleider Maikel Dop. "Mensensmokkel mondt vaak uit in mensenhandel, bijvoorbeeld omdat mensen hun reis aan de smokkelaar moeten afbetalen. We hebben ook al gezien dat rond azc's wordt geronseld voor prostitutie of het knippen van hennep."

Er lopen inmiddels tientallen onderzoeken tegen bendes die veelal jonge vluchtelingen ronselen voor illegale arbeid. Ruim vierhonderd nummerplaten van auto's en bestelbusjes staan geregistreerd in het kentekenregistratiesysteem ANPR. Als het camerasysteem een voertuig van mogelijke ronselaars herkent, gaat een flexteam er achteraan.

Autochtonen
"In 2014 hebben we al ervaring opgedaan met de aanpak van mensensmokkel. We hebben toen tientallen mensen aangehouden, die met name Syriërs en Eritreeërs naar ons land smokkelden", aldus Dop vrijdag.

Ook tegen autochtonen die zich met geweld tegen de aanwezigheid van vluchtelingen keren en tegen vreemdelingen die zelf criminaliteit plegen, gaat de politie harder optreden.

Flexteam politie moet mensensmokkel tegengaan
Flexteam politie moet mensensmokkel tegengaan (Foto: ANP)

Steeds meer zzp'ers in culturele sector

In de culturele sector werken steeds meer mensen als zzp'er. Het aantal zelfstandigen is tussen 2009 en 2013 toegenomen tot bijna 106.000. Hun financiële situatie is vaak niet rooskleurig. Dat blijkt uit een verkenning door de Raad voor Cultuur en de Sociaal- Economische Raad.

Werknemers in de cultuursector zijn volgens het onderzoek vaak uit noodzaak zelfstandig geworden. Daardoor leven zij in onzekerheid over de continuïteit van hun werk en omdat de tarieven voor zelfstandigen onder druk staan, verdienen zij aanzienlijk minder. Soms werkt men zelfs gratis, alleen maar om het eigen beroep te kunnen uitoefenen en in de hoop op betaalde werkzaamheden in de toekomst.

Ook raken ze in de problemen bij arbeidsongeschiktheid, omdat verzekeringen hiervoor vaak te duur zijn. Vanwege het over het algemeen lage inkomen zorgen zelfstandigen vaak ook niet voor een pensioenvoorziening.

Steeds meer zzp'ers in culturele sector
Steeds meer zzp'ers in culturele sector (Foto: ANP)

Cavaliers kloppen Clippers in NBA

De Cleveland Cavaliers hebben zich goed hersteld van de oorwassing die ze in de NBA kregen van Golden State Warriors. De ploeg van ster LeBron James versloeg in eigen stadion de Los Angels Clippers met 115-102.

James was in de wedstrijd goed voor 22 punten en twaalf assists. Ploeggenoot Kevin Love was met achttien punten en zestien rebounds ook zeer belangrijk voor de koploper in de Eastern Conference.

Overige uitslagen
New Orleans Pelicans - Detroit Pistons 115-99
Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 101-102
Sacramento Kings - Atlanta Hawks 91-88
Phoenix Suns - San Antonio Spurs 89-117


De top tien acties van de dag (Bron: YouTube)

Groen sterk op openingsafstand NK Allround

Tijdens het NK Allround heeft Peter Groen (23) de 500 meter weten te winnen in 36.65. Hij eindigde achttien honderdste voor Jan Blokhuijsen die in een tijd van 36.83 morgen een achterstand heeft van 1,8 seconden op de 5000 meter. Derde werd Wesly Dijs (20) in 36.94. 

Als vierde en vijfde eindigden Patrick Roest in 37.13 en Thomas Geerdinck in 37.20. Douwe de Vries werd zevende in 37.43. De grote afwezigen van dit toernooi zijn Sven Kramer, Koen Verweij, Wouter Oldeheuvel en Jorrit Bergsma. Kanshebber voor de titel van dit ietwat gedevalueerde toernooi is Jan Blokhuijsen. 

Deskundigen over MH17 in Tweede Kamer

Deskundigen spreken vrijdag in de Tweede Kamer over onder meer het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over rampvlucht MH17. Ze worden bevraagd door Kamerleden.

Bart de Vries, hoofd Flight Operations van de KLM, liet weten dat de luchtvaartmaatschappij behoefte heeft aan goede informatie over de veiligheid op de vluchtroutes.

Voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zei dat de hulp van inlichtingendiensten nodig is om aan goede informatie over de veiligheid te komen. De verantwoordelijkheid alleen neerleggen bij de luchtvaartmaatschappijen zal volgens hem de luchtvaart niet veiliger maken.

Vrijdag komen deskundigen op allerlei gebieden aan het woord. Het zal onder meer gaan over de besluitvorming over de vliegroutes boven conflictgebieden, radar- en satellietgegevens in de MH17-zaak en de toekomstige vervolging en berechting van de daders.

Deskundigen over MH17 in Tweede Kamer
Deskundigen over MH17 in Tweede Kamer (Foto: ANP)

'Miley en Liam zijn verloofd'

De tekenen aan de wand klopten: Miley Cyrus en Liam Hemsworth zijn weer verloofd. Dat schrijft People.

"Miley is meer dan gelukkig om weer verloofd te zijn met Liam", meldt een bron die close is met de zangeres die in 2013 een punt zette achter de relatie met de acteur. "Het lijkt misschien plotseling, maar ze waren de afgelopen maanden al erg intiem. Ze wilden hun relatie alleen uit de spotlights houden. Liam heeft het nooit prettig gevonden hoe publiek zijn leven met Miley was."

De twee willen weer samenwonen en nemen hun relatie erg serieus. "Ze voert veranderingen door om hun relatie te laten werken. Ze lijken beide nu veel volwassener te zijn." De trouwpartij zou ook goedgekeurd zijn door de ouders van Liam. "Zijn familie was voorheen erg terughoudend in een huwelijk, maar ze hebben Miley beter leren kennen toen ze pas in Australië was. Iedereen is enthousiast dat ze weer samen zijn."

'Miley en Liam zijn verloofd'
'Miley en Liam zijn verloofd' (Foto: BuzzE)

Paardenmelk moet Kazachstan redden

De lage olieprijzen raken alle producerende landen, dus ook Kazachstan. Het land in Centraal-Azië denkt iets te hebben gevonden om het verlies op te vangen: paardenmelk. Kazachstan wil zijn nationale drank gaan exporteren. Het witte goud (melk) moet het zwarte goud (olie) compenseren.

Kazachstan is zeventig keer zo groot als Nederland, maar heeft evenveel inwoners. Het land bestaat voor het overgrote deel uit uitgestrekte steppes. Daar leven ongeveer twee miljoen paarden. De verwerkte melk van 100.000 merries kan al een miljard euro per jaar opleveren, verklaarde de Kazachstaanse minister van Landbouw vrijdag.

Kosmonaut Aidyn Aimbetov uit Kazachstan had vorig jaar wat paardenmelkpoeder meegenomen naar het internationale ruimtestation ISS.

Paardenmelk moet Kazachstan redden
Paardenmelk moet Kazachstan redden (Foto: ANP)

Aliens jatten gsm en maken selfies

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Illinois heeft een bizar avontuur beleefd. Zij zegt namelijk te zijn ontvoerd door aliens. Vervolgens jatten de buitenaards wezens haar smartphone om hiermee selfies van zichzelf te maken.

"Ik was een sigaret aan het opsteken middels het fornuis en had een kraslot in mijn hand", vertelt ze. "Vervolgens werd ik wakker op de badkamervloer. Ik lag in foetushouding terwijl mijn sigaret en het kraslot nog in de keuken lagen."

Ze kan zich absoluut niet meer herinneren waar ze in de tussentijd was geweest, een duidelijk kenmerk van een buitenaardse ontvoering. Wel trof ze op haar telefoon veertig foto's aan die ze absoluut niet zelf had gemaakt rond dat tijdstip.

De vrouw gaat ervan uit dat het selfies zijn van de aliens die haar hebben ontvoerd. Hoewel buitenaardse wezens technologisch zo ver zijn dat ze sneller dan het licht kunnen reizen, weten ze blijkbaar niet hoe ze een selfie moeten maken...

Selfie alienEen van de selfies

Iggy Pop en Josh Homme geven voorproefje nieuwe plaat

Slechts enkele uren nadat de Amerikaanse muzikanten Iggy Pop en Josh Homme (Queens Of The Stone Age, Eagles Of Death Metal) wereldkundig hadden gemaakt dat ze samen een album hebben gemaakt was het tweetal gisteravond in het programma The Late Show With Stephen Colbert te zien.

In het tv-programma spraken de mannen over de totstandkoming van de plaat Post Pop Depression, die in het diepste geheim werd opgenomen in het plaatsje Joshua Tree (ongeveer 7000 inwoners) in Californië. Homme: "Het is een stuk gemakkelijker om iets geheim te houden als er niemand is aan wie je het kunt vertellen. Dat werkt erg fijn omdat je de mogelijkheid hebt om gewoon fouten te maken en van alles uit te zoeken om zo je eigen weg te vinden. Als je een plaat maakt en niemand weet dat je daar mee bezig bent, dan is het alsof je die plaat alleen voor jezelf maakt. Je bent er vanaf dat moment alleen nog maar om elkaar te prikkelen en te verblinden."

Post Pop Depression is vanaf 18 maart bij de betere platenwinkels in de schappen te vinden. Tot die tijd kun je alvast genieten van de track 'Gardenia' die je hieronder kunt bekijken.

 

VN: tijd voor vervolging Noord-Korea

De wereld moet zich inzetten voor strafrechtelijke vervolging van de leiders van Noord-Korea, nu er geen verbetering is te zien in de mensenrechten daar. Dat zei de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Noord-Korea vrijdag.

Sinds het laatste grote VN-rapport twee jaar geleden is er geen enkele verbetering opgetreden in het communistische land, stelt rapporteur Marzuki Darusman. Het rapport beschrijft tot in detail de wreedheden in het land.

"Naast de voortdurende politieke druk op de Democratische Volksrepubliek Korea om de mensenrechten te verbeteren, is het nu ook noodzakelijk het leiderschap strafrechtelijk verantwoordelijk te stellen", aldus Darusman.

VN: tijd voor vervolging Noord-Korea
VN: tijd voor vervolging Noord-Korea (Foto: ANP)

DNA-onderzoekers NFI overbelast

De afdeling die het DNA-onderzoek doet bij het Nederlands Forensisch Instituut is overbelast, met ziek personeel en vertraging van onderzoeken naar misdrijven tot gevolg. Bij cruciale onderdelen van de afdeling is het ziekteverzuim zelfs 8 procent of hoger en dreigen nog meer mensen te bezwijken onder de druk.

De ondernemingsraad van het NFI heeft dat laten weten aan het ANP. De or zegt meerdere keren aandacht te hebben gevraagd voor het ontstaan van de "zorgwekkende situatie", maar verbeteringen zijn uitgebleven.

De afdeling voor het DNA-onderzoek is cruciaal voor de opsporing van misdadigers in Nederland. Het NFI maakte deze week al bekend dat ruim 250 DNA-onderzoeken soms maanden vertraging hebben opgelopen.

Zware wissel

Volgens de ondernemingsraad trekken een lopende reorganisatie van de afdeling en de bezuinigingen die het NFI nog boven het hoofd hangen een zware wissel. "Het afdelingsmanagement geeft weinig blijk van gevoel voor de inhoud van het werk en heeft te weinig oog voor het welzijn van de medewerkers", aldus de ondernemingsraad. Die noemt het beleid technocratisch en heeft al eerder het vertrouwen in de directeur opgezegd.

Tegelijkertijd komen er veel nieuwe zaken binnen. Volgens de ondernemingsraad wordt de DNA-afdeling al meer dan een jaar te zwaar belast. Omdat door de geplande bezuinigingen ruim tien van de ruim honderd voltijdbanen moeten verdwijnen, verwacht de ondernemingsraad dat de situatie verder zal verslechteren.

Oplossingen

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP spreekt van een "volstrekt onwenselijke" situatie. "Vertraging bij dit soort onderzoeken leidt tot grote risico's voor het opsporen van criminelen. Het management van het NFI heeft niet geluisterd naar het personeel en de minister van Veiligheid en Justitie heeft niet geluisterd naar de zorgen vanuit de Tweede Kamer. Dit kunnen we niet accepteren, de minister moet ingrijpen."

Het NFI stelt dat een combinatie van factoren tot de huidige situatie heeft geleid. "Niet alleen de reorganisatie, maar ook een onvoorziene hoge instroom van zaken. De directie en het afdelingsmanagement erkennen dat de medewerkers een zware tijd doormaken. Daarom wordt de situatie intern goed besproken en wordt continu gezocht naar oplossingen voor het ziekteverzuim."

DNA-onderzoekers NFI overbelast
DNA-onderzoekers NFI overbelast (Foto: ANP)

Minister: Rembrandts in relatief goede staat

De twee Rembrandt-schilderijen die Nederland en Frankrijk samen kochten, zijn "in relatief goede staat". Dat zei cultuurminister Jet Bussemaker vrijdag in reactie op de zorgen van Rembrandtkenner Ernst van de Wetering.

"Volgens mij heeft hij de schilderijen niet zelf gezien. Ik vertrouw op de kennis van het museum. Daar zitten zeer deskundige mensen", zei de minister.

Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. De doeken moeten gerestaureerd worden en Van de Wetering is bang dat het Louvre in Parijs dat niet goed zal doen.

Intensief overleg

Volgens Bussemaker voert Nederland "intensief overleg" met de Fransen over de restauratie. "Het belangrijkste is natuurlijk de kwetsbaarheid van de kunstwerken en de manier waarop je restaureert."

Het is volgens haar sowieso een complexe situatie, omdat twee landen de twee doeken kochten. In zowel financiële als juridische zin is het ingewikkeld om afspraken te maken, aldus de minister. Ze hoopt dat alles nu zo snel mogelijk rond is.

Minister: Rembrandts in relatief goede staat
Minister: Rembrandts in relatief goede staat (Foto: ANP)

Milieuzone Utrecht mag blijven van rechter

De gemeente Utrecht heeft geen fout gemaakt met het instellen van een milieuzone waar oude, vervuilende auto's en busjes niet in mogen. Volgens de rechter mocht de gemeente dit doen, ook al heeft de milieuzone misschien niet zo heel veel effect op de luchtkwaliteit in de stad.

De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) sleepten de gemeente Utrecht voor de rechter omdat zij het niet eens zijn met de zone.

De SSLU wilde van de zone af omdat die maar een heel klein beetje zou helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, of er zelfs helemaal niet goed voor zou zijn. Volgens de rechter heeft Utrecht een onvolledig beeld geschetst van de effecten, maar is dat niet genoeg reden om de milieuzone te schrappen. De KNC vond de verkeersborden die Utrecht gebruikt om de milieuzone aan te duiden, maar verwarrend. Ook dat vindt de rechter geen onoverkomelijk probleem.

De rechtbank wijst erop dat alleen is gekeken naar de vraag of het een redelijk besluit was van de gemeente. Over de vraag of de zone zelf goed of slecht is, heeft de rechter geen uitspraak gedaan, dat is allemaal al in de gemeenteraad besproken.

Milieuzone Utrecht mag blijven van rechter
Milieuzone Utrecht mag blijven van rechter (Foto: ANP)

De Jong wint 500 meter NK Allround

Op de openingsafstand van de Nederlandse kampioenschappen Allround in Thialf heeft Antoinette de Jong met een tijd van 39.48 de afstandswinst op de 500 meter behaald. Zij werd gevolgd door Annouk van der Weijden (39.95) en Linda de Vries (40.33). 

Op de vierde en vijfde plaats eindigden Carlijn Achtereekte in 40.50 en Sanne van der Schaar in 40.55. Grote afwezigen bij dit kampioenschap zijn Ireen Wüst (zilver op de EK Allround) en Marije Joling (vierde op de EK Allround).

De 20-jarige bronzen medaillewinnares van de EK Allround is een grote favoriet op de allroundtitel dit weekend. Morgen om 10:45u gaat het toernooi voor de dames verder met de 3000 meter. 

Bestellen bij bol.com met je vingerafdruk

Bestellingen bij bol.com kunnen nu ook geplaatst met een vingerafdruk. De app van de webwinkel heeft een update voor Android gekregen waar dit als keuze aan is toegevoegd. Volgens Androidworld is bol.com het eerste bedrijf in Nederland en België dat deze mogelijkheid biedt.

Na het activeren van de vingerafdrukscanner in de app hoef je niet meer in te loggen met een wachtwoord, maar kan dit meteen met een snelle scan van de vinger. Bestellen met je vingerafdruk is mogelijk op een smartphone met een ingebouwde scanner, bijvoorbeeld de nieuwste modellen van Samsung, Huawei en HTC.

Bestellen bij bol.com met je vingerafdruk
Bestellen bij bol.com met je vingerafdruk (Foto: BuzzT)

Rapper Kempi opnieuw de cel in

Rapper Kempi is vrijdag veroordeeld tot 12 maanden celstraf. Hij krijgt deze straf van de rechtbank omdat hij 5,4 gram cocaïne en een automatisch vuurwapen thuis had liggen. Het Openbaar Ministerie (OM) had 15 maanden cel geëist.

De rapper erkende eerder bij de behandeling van zijn zaak dat hij het vuurwapen in zijn bezit had. Hij zei het nodig te hebben voor een videoclip. Aan een nepwapen kon hij niet zo snel komen. "Het echte wapen was het enige dat ik op dat moment kon vinden'', aldus de rapper.

Kempi, die al eerder werd veroordeeld, was bij de uitspraak aanwezig.

Rapper Kempi opnieuw de cel in
Rapper Kempi opnieuw de cel in (Foto: BuzzE)

Neuken? Vraag het de smeris!

Een Engelse rechter heeft een man uit York een opmerkelijke straf opgelegd. De beste man heeft letterlijk piemelstraf gekregen. Tot 19 mei mag hij alleen maar neuken als hij vooraf toestemming heeft gevraagd aan de politie.

De onbekende man heeft blijkbaar iets mispeuterd omtrent geslachtsgemeenschap, hoewel de bron dit niet expliciet vermeldt. Wel weten we dat niet alleen zijn geslachtsverkeer wordt gereguleerd. Ook zijn internetverkeer wordt afgetapt.

De beste man mag tot 19 mei alleen zijn paarsgepunte lans in een Engels mokkel steken als hij minimaal 24 uur van tevoren Oom Agent heeft gemeld. Om het extra vernederend te maken, moet hij ook de naam van zijn neukertje noemen.

Het staat de man wel vrij om in een andere gemeente een wipslachtoffer op te scharrelen. Dan moet hij echter contact opnemen met de plaatselijke politie. Mocht de Engelsman het neukverbod overtreden, dan kan hij voor vijf jaar op water en brood worden gezet.

Noord-Korea houdt Amerikaanse student vast

Noord-Korea houdt naar eigen zeggen een Amerikaanse student vast voor het plegen van "een vijandige daad" tegen het land.

Het staatspersbureau KCNA liet vrijdag weten dat de Amerikaan Noord-Korea als toerist was binnengekomen en "is aangehouden tijdens het plegen van een vijandige daad tegen de staat". Volgens het communistische land was deze "getolereerd en gemanipuleerd door de Amerikaanse overheid".

Volgens het agentschap gaat het om de 21-jarige Otto Frederick Warmbier, een student van de universiteit van Virginia. Hij is Noord-Korea binnengekomen "met het doel de eenheid van het land te vernietigen", aldus KCNA. Verdere details gaf het bureau niet.

Noord-Korea-toer

Gareth Johnson van Young Pioneer Tours in China zei dat Warmbier een Noord-Korea-toer had geboekt bij deze reisorganisatie en dat hij op 2 januari was aangehouden. Johnson zei in contact te staan met Warmbier's familie en de Amerikaanse autoriteiten.

Een functionaris van de Amerikaanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zei op de hoogte te zijn van de arrestatie.

Kernproef

Vorig jaar is een in Zuid-Korea geboren Canadese pastoor in Noord-Korea gearresteerd en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens subversieve activiteiten.

Zuid-Korea zei dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten werken aan verdere sancties tegen zijn noordelijke buur. Noord-Korea voerde recent in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad een kernproef uit.

Noord-Korea houdt Amerikaanse student vast
Noord-Korea houdt Amerikaanse student vast (Foto: ANP)

'Suge Knight dumpt advocaat'

Suge Knight heeft de advocaat die hem verdedigt in zijn moordzaak op straat gezet. De rapproducent wilde van hem af omdat hij vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt, meldt TMZ.

De advocaat, Tom Mesereau, is al de vierde advocaat binnen een jaar die Knight ontslaat. Mesereau was in het verleden wel succesvol als raadsman van Michael Jackson. De zanger werd in 2004 beschuldigd van kindermisbruik maar werd daarvoor vrijgesproken.

Knight is aangeklaagd voor moord nadat hij in januari vorig jaar twee mannen aanreed. Een van de slachtoffers overleefde dat niet. Naar eigen zeggen handelde Knight uit zelfverdediging tijdens een ruzie.

'Suge Knight dumpt advocaat'
'Suge Knight dumpt advocaat' (Foto: BuzzE)

'Loterijfusie nog geen gelopen koers'

Ligt het aan de Stichting Loterijverlies dan gaat de voorgenomen fusie tussen de Lotto en de Staatsloterij niet door. De stichting, die nog een forse claim heeft uitstaan bij de Staatsloterij, heeft bij de Rotterdamse rechtbank beroep ingesteld tegen het besluit van toezichthouder ACM, die groen licht gaf voor de samensmelting.

Volgens Loterijverlies is het besluit van de ACM onrechtmatig, omdat dan krap 200.000 gedupeerden mogelijk "zeer" worden benadeeld.

De Hoge Raad bepaalde eerder dat de Staatsloterij in de periode 2000 tot 2008 haar spelers heeft misleid en dat zij schade aan de deelnemers van Loterijverlies moet betalen. Deelnemers moeten het aankoopbedrag van de loten terugkrijgen, claimt de stichting. ,,Met de fusie benadeelt de Staatsloterij de schuldeiserpositie van Loterijverlies en haar deelnemers", aldus de stichting.

De rechter buigt zich vanaf eind februari over de zaak.

'Loterijfusie nog geen gelopen koers'
'Loterijfusie nog geen gelopen koers' (Foto: ANP)

Foto's relschoppers Geldermalsen gepubliceerd

De politie heeft vrijdag foto's online gezet van relschoppers die betrokken waren bij de ongeregeldheden vanwege de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen.

Het gaat in totaal om tien foto's. Op de beelden zijn de gezichten wel onherkenbaar gemaakt. "Maar we gaan ervan uit dat mensen die erop staan zichzelf wel herkennen. We hopen dat mensen zich nu bij de politie gaan melden, want we zoeken nog verschillende personen die bij de rellen betrokken waren", aldus een woordvoerder van de politie.

Als er op de foto's geen reacties komen, worden de beelden op woensdag 27 januari ongecensureerd vertoond bij Bureau GLD, het opsporingsprogramma van Omroep Gelderland en op dinsdag 2 februari bij het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De rellen in Geldermalsen braken vorige maand uit bij een raadsvergadering over de mogelijke komst van een azc. Er werden al diverse aanhoudingen verricht.

Foto's relschoppers Geldermalsen gepubliceerd
Foto's relschoppers Geldermalsen gepubliceerd (Foto: ANP)

Irene Moors na kwart eeuw van RTL4 naar SBS6

Presentatrice Irene Moors verruilt RTL4 na ruim 26 jaar voor SBS6. Zij heeft een driejarig contract getekend bij de andere commerciële zender, maakte SBS vrijdag bekend.

Moors (48) zegt dat ze bij SBS de kans krijgt "om nieuwe stappen te maken". "Daar heb ik ontzettend veel zin in. De zender biedt mij de uitdaging die ik nodig had." Ze gaat vanaf 1 maart aan de slag voor SBS. De zender kan nog niet zeggen wat voor programma's ze gaat presenteren.

Volgens televisiedirecteur Peter Lubbers heeft Moors door de jaren heen als presentatrice en tv-maker "een grote naam en enorm veel ervaring opgebouwd. Ze is veelzijdig in zowel entertainment als infotainment. Het publiek kent haar als gezellig, positief en no nonsense en precies daarom vinden wij dat zij perfect past bij de richting die SBS6 opgaat."

Carlo Boszhard

Moors vertelde begin januari tijdens de ochtendshow van Gerard Ekdom op NPO Radio 2 dat er nog niets duidelijk was over haar toekomst bij RTL. "We zijn nog steeds zoekende naar iets dat bij me past, maar dat heeft zich nog niet voorgedaan."

De televisiecarrière van Moors ging in 1988 van start bij de NCRV (Dit Is Disney). In 1989 stapte zij over naar RTL. Daar presenteerde zij onder meer Telekids, Eigen Huis & Tuin, Life & Cooking, De Bachelor, Life 4 You, Geef Mij Nu Je Angst en het met een Gouden Televizier-Ring bekroonde programma, De TV Kantine. Veel programma's maakte ze samen met haar televisiepartner Carlo Boszhard.

Irene Moors na kwart eeuw van RTL4 naar SBS6
Irene Moors na kwart eeuw van RTL4 naar SBS6 (Foto: ANP)

Flink herstel olieprijs

De olieprijzen toonden vrijdag een flink herstel, na de forse dalingen van de afgelopen tijd. De prijzen van Amerikaanse olie en Brentolie uit de Noordzee stegen weer duidelijk tot boven de 30 dollar per vat, een week nadat ze juist flink onder dit niveau doken.

De olieprijzen staan al tijden onder druk, door zorgen over de wereldwijde economie en een aanhoudend overaanbod. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) zei eerder nog dat de oliemarkt nog zeker tot het einde van het jaar "overspoeld" blijft.

Vrijdag omstreeks 10.35 uur werd een vat Amerikaanse olie van 159 liter 4,7 procent duurder op 30,94 dollar. Brent won 5,7 procent en ging voor 30,93 dollar per vat over de toonbank. Donderdagavond werd de grens van 30 dollar per vat Amerikaanse olie al zeer kortstondig doorbroken.

Flink herstel olieprijs
Flink herstel olieprijs (Foto: ANP)

Zangeres Do verzorgt titelsong Rokjesdag

Do maakt de titelsong van de nieuwe Nederlandse komedie Rokjesdag. Het lied heet Zonder jou en komt van het eerste Nederlandstalige album van Do. Het is voor het eerst dat de zangeres een Nederlandstalige titelsong voor een film verzorgt, maakte distributeur Entertainment One vrijdag bekend.

De romantische komedie vertelt over diverse singles die op de eerste mooie lentedag samenkomen tijdens een kookworkshop in Amsterdam. Wat volgt is een avond vol liefde, humor en intriges. Hoofdrollen in de film zijn er voor Lieke van Lexmond, Manuel Broekman, Jim Bakkum, Martijn Fisher en Anne-Marie Jung.

Rokjesdag draait vanaf 10 maart 2016 in de Nederlandse bioscopen. Na deze film gaat Nijenhuis weer een romantische komedie draaien, Carnavalsliefde.

Zangeres Do verzorgt titelsong Rokjesdag
Zangeres Do verzorgt titelsong Rokjesdag (Foto: BuzzE)

Spermaprijs dressuurpaard Totilas stevig gedaald

Een buisje sperma van voormalig dressuurpaard Totilas is flink in prijs gezakt. De Duitse eigenaar Paul Schockemöhle maakte de nieuwe prijs bekend op diens website: in plaats van €8000 hoeft een koper nog 'slechts' €2500 te betalen om diens merrie een buisje materiaal van Totilas cadeau te doen. 

Totilas kende gigantische successen, waaronder drie wereldtitels en diverse wereldrecords, met de Nederlander Edward Gal op zijn rug, maar na de verkoop aan de Duitsers ging het allemaal een stuk minder. Uiteindelijk ging de samenwerking met zijn nieuwe bereider Mathias Rath zo ver bergafwaarts dat vorig jaar besloten werd om Totilas' sportieve loopbaan af te sluiten. 

Schockemöhle meldde na het einde van de carrière van Totilas al dat de vraag naar diens zaad flink was afgenomen. Wie graag een paard met de genen van de kampioen op stal heeft zal met €2500 uiteraard nog wel flink in de buidel moeten tasten. Op de site van Schockemöhle is te zien dat Totilas nog altijd het duurste sperma produceert van de hele stal. "Veel mensen konden de hoge prijs niet betalen en ik wil fokkers de kans geven om Totilas' vaker te gebruiken voor hun eigen merries", aldus de Duitser.

Nederlanders die een buisje wel zien zitten kunnen overigens terecht bij 'dekstation' Van Uytert in Heerewaarden. De eerste jaargang van Totilas' kinderen doet het overigens uitstekend, vooral Toto Jr maakt als dressuurpaard flink indruk in het Nederlandse circuit.

Harde kern ADO stuurt Bazoer bloemen

Een deel van de harde kern van ADO Den Haag heeft Ajacied Riechedly Bazoer via de Amsterdamse zender AT5 en bos bloemen en excuses aangeboden. Dit deden ze omdat afgelopen zondag de middenvelder van Ajax door de Haagse tribunegangers de hele wedstrijd lang uitgejouwd werd met oerwoudgeluiden.

De fans van ADO zeiden in een begeleidende brief: "Namens een groot deel van de supporters van Midden-Noord willen wij onze excuses aanbieden. Wij kunnen deze uitlatingen echt niet begrijpen. De helft van onze selectie bestaat uit spelers met een donkere huidskleur en zelfs onze trainer is geboren in Suriname. We hopen dat de bos een mooi plekje krijgt in je huis. Tevens wensen we je nog veel succes toe in je carrière."

De zaak is hiermee verre van afgedaan, want ADO Den Haag heeft inmiddels op basis van de beelden 22 raddraaiers een stadionverbod gegeven. Ook draaien ze waarschijnlijk op voor de boete die ADO zal ontvangen van de KNVB. Daarnaast doet justitie onderzoek naar de spreekkoren en zal Ajax vandaag of maandag aangifte gaan doen.

Groothuis, Nuis en Rotteveel missen NK schaatsen

Schaatsers Stefan Groothuis, Kjeld Nuis en Renz Rotteveel hebben zich afgemeld voor de gecombineerde NK's sprint en allround. Groothuis en Nuis zijn ziek, terwijl Rotteveel kampt met hartritmestoornissen.

Nuis had graag gestart op het sprinttoernooi, maar maakte zijn afmelding via Twitter bekend. "Geen NK Sprint voor mij. Afgemeld vanwege griep. Hoopte nog op tijd op te knappen maar helaas." Ook collegasprinter Groothuis deed dit.

Allrounder Rotteveel kampt al langer met hartritmestoornissen en haakte om die reden al bij het NK Afstanden af. De situatie is niet direct ernstig, zo heeft hij laten weten. "Maar het komt mijn prestatie niet ten goede. Tijdens de trainingen deze week namen de klachten weer wat toe. De kans is groot dat ik er tijdens de race opnieuw hinder van ondervindt. Op die manier kan ik een goed klassement wel vergeten."

Dinsdag zal Rotteveel onder het mes gaan om de hartritmestoornissen te laten verhelpen. "Daar ga ik mij nu goed op voorbereiden. En dan zit er voor mij dit weekend niets anders op dan mijn teamgenoten keihard aan te moedigen."

263 jaar cel voor verkrachtende politieagent

Daniel Holtzclaw, een voormalig politieman uit Amerikaanse Oklahoma City, mag 263 jaar brommen, wegens het verkrachten van vier vrouwen en het gebruik van seksueel geweld tegen diverse andere vrouwen. De misdaden vonden plaats tijdens zijn diensten.
 
De 29-jarige verkrachter barstte bij het horen van de uitspraak in luid gejank uit. Hij ontkent alle aantijgingen. Holtzclaw werd schuldig bevonden aan achttien van de 36 aanklachten. Zijn slachtoffers koos hij in de arme wijken van de stad en bestonden stuk voor stuk uit zwarte vrouwen.
 
Holtzclaw moet zich tot zijn dood als ex-politieagent én verkrachter staande zien te houden in een Amerikaanse gevangenis.
 

Zakkenroller beukt jonge moeder

In Zweden is een tijdje geleden een jonge moeder van twee kinderen in bijzijn van haar koters mishandeld door een zakkenroller. De vrouw betrapte de man en waarschuwde het slachtoffer van de roof, maar dat kon deze idioot niet erg waarderen.

De rover bedenkt zich niet en schopt en slaat de vrouw in bijzijn van haar beide kinderen. De moeder ontfermt zich hierna over haar kinderen, tot de man terug komt en haar nog een flinke rochel in haar gezicht.

Het voorval gebeurde al eerder deze maand, maar de politie heeft de beelden nu vrijgegeven omdat de dader nog niet is opgepakt.

"Het ergste dat ik in mijn carrière heb gezien", zei rechercheur Stefan Tellqvist tegen de Zweedse tv-zender SVT. De politie zet alles op alles om de verdachte te achterhalen, "al zou dat het laatste zijn wat ik doe", zei Tellqvist. 

Australian Open: Djokovic slaat Seppi naar huis

De Belgische tennisser David Goffin heeft de achtste finales van de Australian Open bereikt. In Melbourne was de nummer vijftien van de plaatsingslijst in vier sets te sterk voor de als negentiende geplaatste Oostenrijker Dominic Thiem. 

Goffin had de eerste set al na ruim twintig minuten met 6-1 binnen, maar daarna moest hij er toch harder voor werken. In set twee leverde de Belg twee keer zijn opslag in, waarna Thiem na vier setpoints de stand gelijk kon trekken. In de derde set kon Goffin een vroege break niet vasthouden en moest hij toestaan dat Thiem er een tiebreak uit sleepte, waarin de Belg wel duidelijk de sterkste was. Het laatste bedrijf leverde vervolgens op 5-3 al een matchpoint op voor Goffin. Dat benutte hij niet, maar drie games later was het dan toch raak: 6-1, 3-6, 7-6 (2), 7-5. 

Ook de Japanner Kei Nishikori, als zevende geplaatst, schaarde zich bij de laatste zestien. Hij rekende in vier sets af met de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez (26), die alleen de tweede set uit het vuur wist te slepen: 7-5, 2-6, 6-3, 6-4. Nishikori speelt tegen een Fransman: Jo-Wilfried Tsonga of Pierre-Hugues Herbert. Goffin neemt het in de volgende ronde op tegen de winnaar van het duel tussen Roger Federer en Grigor Dimitrov, dat op het moment gespeeld wordt.

Update 06.55 uur

Zoals wel viel te verwachten zal Nishikori het op gaan nemen tegen Tsonga. De Fransman moest er tegen zijn landgenoot Herbert wel even aan trekken, want de qualifier wist twee Tsonga tot twee tiebreaks te dwingen. Daarin liet de mondiale nummer negen dan wel zijn klasse zien en dus zegevierde hij alsnog in drie sets: 6-4, 7-6 (7), 7-6 (4).

Update 09.10 uur

Roger Federer heeft in vier sets afgerekend met de Bulgaar Grigor Dimitrov. De als derde geplaatste Zwitser won zo zijn 300e wedstrijd ooit op een Grand Slam, een record bij de mannen. Federer speelde over het algemeen sterk en vooral in de derde set was Dimitrov absoluut niet tegen hem opgewassen. In de overige sets was het verschil kleiner, maar toch kon de Zwitser zich zonder overmatige inspanning plaatsen voor de achtste finale tegen Goffin: 6-4, 3-6, 6-1, 6-4. 

Update 12.35 uur

Novak Djokovic heeft eveneens de achtste finales bereikt. De nummer één van de wereld had het in de tweede en derde set vrij lastig tegen de Italiaan Andreas Seppi, die de Serviër goed partij wist te geven. Toch liet Nole zien de terechte nummer één te zijn en op de beslissende momenten stond hij er gewoon: 6-1, 7-5, 7-6 (6).

Marin Cilic werd ondertussen verrast door Roberto Bautista Agut. De als 24e geplaatste Spanjaard gunde de Kroaat (12) geen enkele set: 6-4, 7-6 (5), 7-5. In de achtste finales staat hij tegenover Nick Kyrgios of Tomas Berdych.

Jeb Bush roept hulp familieleden in

De Amerikaanse presidentskandidaat Jeb Bush gaat familieleden inzetten om zijn kwakkelende campagne nieuw leven in te blazen. Zo zal voormalig first lady Barbara Bush kiezers in een spotje voorhouden dat haar zoon te vertrouwen is, bevestigde een woordvoerder van de campagne.

Ook oud-president George W. Bush wordt mogelijk opgetrommeld om zijn broer te helpen. "Ik weet zeker dat mijn broer aan mijn zijde campagne komt voeren", zei Jeb Bush tijdens een bijeenkomst in Hampton. Het is overigens nog onduidelijk wanneer dat zou moeten gebeuren.

Bush wil namens de Republikeinse partij meedoen aan de komende presidentsverkiezingen, maar gooit geen hoge ogen in de peilingen. In Iowa, waar in februari voorverkiezingen worden gehouden, loopt hij volgens Amerikaanse media ver achter op kandidaten als Donald Trump en Ted Cruz.

Jeb Bush roept hulp familieleden in
Jeb Bush roept hulp familieleden in (Foto: ANP)

Leeuw ontsnapt uit huis in Dubai

In het door veel toeristen bezochte Golf-emiraat Dubai is een leeuw uit een woning ontsnapt en aan de wandel gegaan. De politie wist het roofdier pas een dag later in de woonwijk weer te vangen, meldden veiligheidsdiensten vrijdag.

Een buurtbewoner had de politie ingelicht, nadat hij de nog jonge leeuw op een muurtje zag zitten. Met behulp van experts kon de politie het beest vangen.

De eigenaar van de leeuw moet nu uitleggen waar hij de leeuw heeft gekocht en hoe deze het land is binnengekomen. Het bezit van roofdieren is in de Emiraten verboden. Volgens nieuwssite Gulf News zijn in het verleden wel vaker roofdieren in Dubai gesignaleerd, zoals tijdens autoritten met de grote katten.

Leeuw ontsnapt uit huis in Dubai
Leeuw ontsnapt uit huis in Dubai (Foto: BuzzO)

Snowden helpt The Tor Project met crowdfunden

The Tor Project heeft met een crowdfundingcampagne in zes weken meer dan 200 duizend dollar opgehaald. Het netwerk voor anoniem internetverkeer ontving van 5265 donateurs 205.874 dollar (188.996 euro), meldt Techcrunch.

Tor, dat altijd al open stond voor donaties, startte in november 2015 zijn eerste publiekscampagne om geld binnen te halen. Daarbij werden prominente gebruikers van het netwerk ingezet, zoals NSA-klokkenluider Edward Snowden.

De service - The Onion Router - werkt zoals de naam al doet vermoeden als een ui. Internetverkeer wordt eerst een paar keer doorgelust via verschillende servers voordat de gebruiker op de gewenste website uitkomt. Dat doorlussen doet een beetje denken aan het pellen van een ui. Door de techniek achter Tor is het vrijwel onmogelijk om te achterhalen wie er wanneer op een bepaalde website is geweest.

Snowden helpt The Tor Project met crowdfunden
Snowden helpt The Tor Project met crowdfunden (Foto: BuzzT)

Boeing schroeft productie 747 verder terug

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing schroeft de productie van zijn bekende 747 Jumbo Jet verder terug. De vraag naar het toestel met het iconische korte bovendek loopt de laatste tijd hard terug.

Met ingang van september gaat Boeing er daarom nog maar zes per jaar maken. Het is al de zoveelste productieverlaging. De Amerikanen kondigden eerder al aan vanaf maart nog maar twaalf 747's per jaar af te zullen leveren. De nieuwe ingreep betekent dat Boeing een boekverlies na belastingen moet nemen van 569 miljoen dollar, omgerekend een kleine 526 miljoen euro.

De 747-8, het laatste model van de in 1970 geïntroduceerde 'Queen of the Skies', is een viermotorig vliegtuig. Daardoor legt het toestel het de laatste jaren af tegen zuinigere kisten, waaronder de tweemotorige Boeing 777 en concurrerende toestellen van het Europese Airbus.

Vrachtvervoerders
De Jumbo Jet was nog niet zo lang geleden aardig in trek bij vrachtvervoerders. Maar in die markt is de laatste tijd flink de klad gekomen. Boeing had in december nog maar twintig bestellingen uitstaan voor de 747.

De Amerikanen schrijven hun oude paradepaardje nog niet helemaal af. Er vliegen nog heel veel 747's rond, waaronder veel toestellen van het verouderde 747-400-model. De fabrikant hoopt die kisten komende jaren nog te mogen vervangen voor nieuwere 747-8's.

Boeing schroeft productie 747 verder terug
Boeing schroeft productie 747 verder terug (Foto: ANP)

Meer valse eurobiljetten onderschept

In 2015 zijn een stuk meer valse eurobiljetten onderschept in Nederland. Autoriteiten legden in totaal beslag op 66.500 valse briefjes. Dat is 37 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

De centrale bank benadrukt dat het risico op het in handen krijgen van vals geld voor consumenten erg klein blijft. Hoeveel valse briefjes worden onderschept, kan van tijd tot tijd sterk wisselen. Soms wordt in een keer een grote vangst gedaan.

Wereldwijd nam het aantal aangetroffen valse eurobiljetten vorig jaar met 7 procent toe tot 899.000 stuks. Ook dat is nog een gering aantal, aangezien er alles bij elkaar wel 18 miljard echte eurobiljetten in omloop zijn. Daarbij was in het tweede halfjaar een daling zichtbaar in de hoeveelheid onderschepte valse briefjes.

Meer valse eurobiljetten onderschept
Meer valse eurobiljetten onderschept (Foto: ANP)

Bijna voorbij: 25% korting op abo's

Gedurende de maand januari zijn premium accounts (abo's) 25% goedkoper. Dit in het kader van een positiever, leuker FOK! en haar community. Met je eventuele aanschaf steun je natuurlijk je favo site, die nog altijd onafhankelijk is van grote bedrijven en volledig draait op de inzet van vrijwilligers (je mede FOK!kers)

shop met korting

Hierboven de tarieven per maand voor respectievelijk basic (€ 1,28), plus (€ 1,88), full (€ 2,40) en pimp (€ 3,00). Je kunt afrekenen per iDeal voor 6 maanden of 12 maanden (waarbij je de 13e maand er nog eens gratis bij krijgt).

De korting geldt ook voor upgrades en verlengingen, maar helaas alleen via ideal. Je kunt voor iets meer dan 15 euro dus al 13 maanden bannervrij FOK!ken, en natuurlijk krijg je ook toegang tot het ABO forum.

Als je liever geen premium account hebt is dat natuurlijk ook prima. Het is niet verplicht :)

http://www.fok.nl/shop/abonnementen

Mocht je willen doneren aan FOK!? Dat kan hier.

Meer meldingen discriminatie op internet

Het meldpunt voor internetdiscriminatie MiND heeft in 2015 fors meer meldingen binnen gekregen. In totaal kwamen er online 652 meldingen binnen. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2014. De meeste meldingen hadden betrekking op discriminatie op grond van ras (44%) en godsdienst (22%). Ruim de helft van de uitingen (64%) werd gedaan op social media.

Van de 652 meldingen bleken overigens 436 meldingen niet strafbaar. 7 waren reeds verwijderd, 52 meldingen bevatten geen concrete link. In totaal werden slechts 64 verwijderverzoeken gedaan.

Meldingen die MiND binnen kreeg zijn onder meer: 'Alle asielzoekerscentra plat branden' en 'Moslims in veewagens trappen en deporteren'. "Dit soort verwerpelijke uitingen zijn helaas aan de orde van de dag. We zien dat maatschappelijke discussies ook zorgen voor ontsporing op internet. Mensen reageren impulsief op bijvoorbeeld social media of naar aanleiding van nieuwsberichten, waarbij ook gediscrimineerd wordt. Het is belangrijk dat dit wordt gemeld", zegt directeur Titus Visser.

Volgens Visser zijn er meerdere verklaringen voor de stijging. "In de eerste plaats neemt de bekendheid van MiND toe, onder meer door de landelijke anti-discriminatiecampagne. Daarnaast spelen maatschappelijke discussies in de samenleving een rol. Dit laatste uitte zich met name in de laatste vier maanden van 2015".

mindnederland

'Larry Flint wil Playboy Mansion overnemen'

De Playboy Mansion komt mogelijk in handen van Hugh Hefners concurrent Larry Flynt. De eigenaar van porno-imperium Hustler zou 80 miljoen dollar overhebben voor het optrekje en het om willen dopen tot Hustler Mansion.

De beroemde villa staat te koop voor 200 miljoen dollar, maar dat zou ver boven de marktwaarde zijn. Flynt wilde volgens TMZ in eerste instantie niet meer dan 40 miljoen uitgeven maar verdubbelde de inzet vanwege de iconische waarde van het gebouw.

Om Hefner over de streep te trekken is Flynt tevens bereid hem zeggenschap te geven over de meiden die in Hustler verschijnen. Ook wil de pornobaas Hefner een column in het blad geven.

Het bedrijf Playboy Enterprises, de officiële eigenaar van het huis, is volgens TMZ niet geïnteresseerd in het bod van Flynt.

'Larry Flint wil Playboy Mansion overnemen'
'Larry Flint wil Playboy Mansion overnemen' (Foto: BuzzE)

Nieuwe Xbox One BC-games met gratis The Witcher 2

Sinds vandaag zijn er weer nieuwe games aan de Xbox One Backward Compatibility bibliotheek toegevoegd. Major Nelson heeft daarnaast aangegeven dat de toegevoegde The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition voor iedereen gratis te downloaden is tot vijf ferbuari.

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition van ontwikkelaar CD Projekt RED verscheen in 2012 op Xbox 360, pc. De review van de game kun je hier teruglezen.

Content TitleContent TypePublisherStatus
The Witcher 2: Assassins of Kings Games On Demand CD Projekt Red NEW
Sam & Max Save the World Arcade Microsoft Studios NEW
Aegis Wing Arcade Xbox LIVE Arcade NEW
Counter-Strike: GO Arcade Valve Corporation NEW
Age of Booty Arcade Capcom NEW
Space Giraffe Arcade Microsoft Studios NEW
Soulcalibur Arcade Namco NEW
Skullgirls Arcade MarvelousAQL NEW
Jeremy McGrath’s Offroad Arcade D3Publisher NEW
Small Arms Arcade Microsoft Studios NEW

De hele lijst met ondersteunde backward compatibility-games kun je hier vinden.

Rabobank: stop geld in ouwe sok

De banken lijken graag te willen dat mensen hun geld weer in een ouwe sok, in hun matras of in een oude koektrommel bij elkaar sparen. Gisteren verlaagde de Rabobank namelijk de rente op een spaarrekening naar een lachwekkende 0,6 procent op een internetspaarrekening.

Op een normale spaarrekening bedraagt de rente zelfs maar 0,4 procent. In 2012 was de rente nog vier keer zo hoog. "Onze renteverlaging volgt op de ontwikkelingen van marktrentes”, is de verklaring van een Rabobank-woordvoerder.

Alleen de Triodos Bank biedt nog minder rente met een tarief van 0,3% . Eerder deze maand verlaagden ook ING (0,6%) en SNS Bank (0,95%) hun spaarrentes, waardoor sparen op een spaarrekening minder en minder interessant worden.

Ook spaarders die niet belastingplichtig zijn, worden armer. Wellicht dat investeren in een kluisje voor thuis inmiddels een betere optie is, tot de rentes weer op een fatsoenlijk niveau zitten.

rabobank kapot logo
De Rabobank zal toch niet kapot gaan? (Foto: Danny Roodbol)

Terreuronderzoek na spelfout Brits jongetje

Een spelfout van een tienjarig jongetje uit het Britse graafschap Lancashire heeft geleid tot politieonderzoek. De knul van islamitische afkomst had tijdens een Engelse les geschreven dat hij in een "terrorist house" woonde. Hij bedoelde een "terraced house", een rijtjeshuis. Zijn leerkracht besloot de politie in te lichten, die een dag later aan de deur stond en de laptop van de familie controleerde op extremistische connecties.

"Je kunt je voorstellen dat zoiets bij een man van 30 gebeurt, maar niet met een jong kind", reageerde een familielid woensdag tegenover de BBC. "Als de leerkracht zich al ergens druk om moest maken, dan was het om zijn spelling. Nu is hij bang om te schrijven, zijn fantasie te gebruiken."

Britse docenten zijn sinds afgelopen zomer wettelijk verplicht om mogelijk extremistisch gedrag te melden aan de politie. De Britse Moslimraad, de belangrijkste koepel van islamitische organisaties, stelt dat de wet overreacties in de hand werkt. Er zouden al tientallen soortgelijke incidenten zijn geweest.

Terreuronderzoek na spelfout Brits jongetje
Terreuronderzoek na spelfout Brits jongetje (Foto: BuzzO)

Van Gerwen en Anderson uitgeroepen tot darter van het jaar

Op het jaarlijkse galadiner van de PDC zijn zowel Michael van Gerwen als Gary Anderson uitgeroepen tot darter van het jaar. Mighty Mike en The Flying Scotsman bleven de andere genomineerden Phil Taylor en Adrian Lewis voor. De jury kon niet kiezen en koos beide heren als speler van het jaar.   

Van Gerwen won dit jaar de Masters, UK Open, World Matchplay, het EK, de Grand Slam of Darts en de Player Championship finals. Daarnaast won hij nog diverse toernooien op de Pro Tour. Anderson won naast zijn wereldtitel ook de Premier League. Voor beide heren waren er nog meer prijzen. 

Van Gerwen werd door zijn collegadarters uitgeroepen tot speler van het jaar en hij kreeg de award voor beste Pro Tour-speler. Anderson werd juist door de fans uitgeroepen tot darter van het jaar. 

Alan Norris kreeg de prijs voor beste nieuwkomer. In zijn eerste jaar bij de PDC haalde hij de kwartfinale op het WK, gooide twee negendarters en won één Player Championship. Hij bleef medegenomineerden Dimitri Van den Bergh, Andy Boulton en Jeffrey De Zwaan voor. Benito van de Pas greep naast de prijs voor beste jongeling. Deze eer ging naar Michael Smith. Voorts kreeg Robert Thornton nog voor de gewonnen finale op Van Gerwen nog de prijs voor het beste televisieoptreden van het jaar. 

De beste zestien darters van de wereld mogen volgend weekend weer aan de slag tijdens The Masters. Voor de overige darters begint het jaar een week later met de eerste UK Open qualifiers. 

Corendon stopt na dit seizoen met schaatsploeg

Vakantieaanbieder Corendon stopt na dit seizoen met het sponsoren van zijn schaatsploeg. Oorspronkelijk was de bedoeling om door te gaan tot 2018, maar door het gezeur binnen de ploeg is daar toch vanaf gezien. Corendon verbond zich in 2011 als subsponsor aan het toenmalige Op=Op Voordeelshop team. Toen die partij na het seizoen stopte werd Corendon de hoofdsponsor van het team.

Het afgelopen seizoen bestond voor team Corendon voornamelijk uit geruzie. Zo was er live op televisie een heftige woordenwisseling te zien tussen trainer Van Veen en Jan Blokhuijsen. Ook zegde Koen Verweij aan het einde van het seizoen samen met drie teamgenoten publiekelijk het vertrouwen op in de technische staf. Deze vier schaatsers werden als straf een maand geschorst. 

Volgens de directeur van Corendon, Atilay Uslu, was het gezeur de reden voor het stoppen van Corendon. "We waren graag doorgegaan tot en met de Olympische Spelen van 2018, maar er is te veel gebeurd waardoor we nu een andere afweging maken. We zijn klaar in het schaatsen. Of we ooit terugkeren? Zeg nooit nooit, maar er zijn geen plannen in die richting.”

Bij Corendon staan de volgende namen onder contract: Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Marije Joling, Renz Rotteveel en Sjoerd de Vries. Blokhuijsen en Verweij vertrokken vorig seizoen al.

LL Cool J krijgt ster op Walk of Fame

LL Cool J is vereeuwigd op de Hollywood Walk of Fame. De rapper mocht donderdag, precies een week na zijn verjaardag, de 2571e ster onthullen.

De rapper zei dat hij zijn eigen tegel in de beroemde stoep een grote eer vindt. "Ik ben dankbaar, dit is vrij groot voor mij", zei de 48-jarige LL Cool J volgens CBS Los Angeles. Hij werd bij de onthulling bijgestaan door Queen Latifah en Sean 'Diddy' Combs.

LL Cool J, dat staat voor Ladies Love Cool James, werd in 1968 geboren als James Todd Smith in New York. Hij scoorde hits als I Need Love, Doin' It en Phenomenon. LL Cool J won Grammy's voor zijn singles Mama Saik Knock You Out en Hey Lover. De laatste jaren presenteerde de rapper de uitreiking van de muziekprijzen, over ruim drie weken doet hij dat voor het vijfde jaar op rij.

Naast rapper is LL Cool J ook acteur, hij heeft een vaste rol in de serie NCIS: Los Angeles en speelde in films als Deep Blue Sea en In Too Deep.


Danny said Knock You Out!

50 Cent roept Chris Rock op tot Oscar-boycot

Als het aan 50 Cent ligt, praat Chris Rock de uitreiking van de Oscars niet aan elkaar. Hij roept de komiek op om afstand te doen van zijn presentatieklus omdat er geen zwarte filmsterren zijn genomineerd.

"Chris doe die Oscar awards alsjeblieft niet. Je betekent veel, doe het niet", schrijft 50 Cent op zijn Instagram-account. Eerder deed acteur Tyrese Gibson al een soortgelijke oproep.

Sinds de nominaties voor de Oscars bekend zijn, klinkt er veel kritiek dat de show te blank zou zijn. Onder meer Jada Pinkett Smith en Spike Lee hebben al aangekondigd de show te boycotten. Chris Rock noemde de prijzen, die op 28 februari worden uitgereikt, op Twitter de 'witte BET Awards'. Hij refereerde daarmee naar de Black Entertainment Awards, waarin overigens geen enkele blanke ooit kans op een prijs maakt.

50 Cent roept Chris Rock op tot Oscar-boycot
50 Cent roept Chris Rock op tot Oscar-boycot (Foto: BuzzE)

Australian Open zit erop voor Haase na opgeven partner

Voor Robin Haase is het eerste Grand Slam van het jaar nu echt voorbij. Op de Australian Open zou de Nederlander samen met Fernando Verdasco de tweede ronde van het dubbelspel spelen, maar de Spanjaard besloot niet in actie te komen.

Verdasco speelde in de eerste twee rondes van het enkelspel al twee zware partijen tegen Rafael Nadal (winst) en Dudi Sela (verlies). Schijnbaar kon de Spanjaard het niet opbrengen om met Haase in de tweede ronde van het dubbelspel tegen Vasek Pospisil en Jack Sock te spelen en dus is het als negende geplaatste duo automatisch door naar de volgende ronde. 

Google betaalde Apple miljard dollar voor zoekbalk op iPhone

Google wil graag dat zijn zoekmachine prominent aanwezig blijft op Apple's iPhones en heeft daar een miljard dollar voor over. Dat blijkt uit de rechtszaak rond auteursrechten die Oracle momenteel tegen Google uitvecht.

Volgens een transcript uit de rechtszaak heeft Apple in 2014 een miljard dollar ontvangen (zo'n 920 miljoen euro) om de zoekbalk op de iPhone te behouden. In de deal krijgt Apple 34 procent van de omzet van Google die vanaf de smartphones van Apple wordt gegenereerd. Daarmee wordt duidelijk dat Apple profiteert van het advertentiemodel van Google, terwijl Apple-baas Tim Cook dat juist bekritiseerde vanwege de inbreuk op de privacy die de cookies van het systeem maken.

Google is niet blij met het lekken van de informatie via de rechtszaak. Tevergeefs verzocht het bedrijf de rechter het transcript van de zaak te verzegelen. "De specifieke voorwaarden van Google's overeenkomst met Apple zijn erg gevoelig voor beide bedrijven", zo verdedigde Google zich. "Zowel Apple en Google hebben deze informatie altijd als extreem vertrouwelijk behandeld."

Oracle is al meer dan 5 jaar aan het procederen tegen Google omdat de zoekgigant hun software Java gebruikt zou hebben voor de ontwikkeling van Java zonder daarvoor te betalen. De softwaremaker onthulde ook dat Google 31 miljard dollar (zo'n 28,5 miljard euro) omzet draaide met Android. Oracle eist dan ook meer dan een miljard dollar schadevergoeding.

Miljard voor zoekbalk Google op iPhones
Miljard voor zoekbalk Google op iPhones (Foto: BuzzT)

Big Sean doneert flink voor watercrisis Flint

Big Sean is een crowdfundingcampagne gestart om geld op te halen voor het door het vervuilde drinkwater getroffen Flint. Zelf heeft de rapper 10.000 euro ingelegd.

De muzikant richt zijn campagne op het helpen van kinderen, die het meeste risico lopen door het drinken van het met lood vervuilde water dat anderhalf jaar uit de kranen kwam. "Ik haal geld op om de kinderen van Flint, Michigan te steunen", legt Big Sean uit die benadrukt dat jonge kinderen op de lange termijn met problemen kunnen gaan kampen. "Je kan er zeker van zijn dat jullie donatie wordt gebruikt voor de kritische interventies vandaag en in de toekomst."

Big Sean onderneemt de actie via zijn stichting Sean Anderson Foundation, die zich inzet voor het welzijn van kinderen.

Big Sean doneert flink voor watercrisis Flint
Big Sean doneert flink voor watercrisis Flint (Foto: BuzzE)

Nog geen treinen tussen Den Bosch en Tilburg

Treinreizigers tussen Den Bosch en Tilburg moeten nog steeds rekening houden met een langere reistijd. Tussen de steden rijden vanwege een defecte bovenleiding bussen in plaats van treinen, liet de NS vrijdag weten.

Door problemen met de bovenleiding ontstonden donderdag ook al flinke problemen op het traject. De leiding ging volgens ProRail kapot op het moment dat een trein uit Tilburg het station van Den Bosch binnenreed.

Nog geen treinen tussen Den Bosch en Tilburg
Nog geen treinen tussen Den Bosch en Tilburg (Foto: ANP)

Sharapova door op Australian Open na 600e zege

Maria Sharapova heeft na een flink wisselvallige partij de achtste finales van de Australian Open gehaald. De als vijfde geplaatste Russische stond tegenover Lauren Davis, de Amerikaanse nummer 103 van de wereld, en dat ging niet altijd even makkelijk. Voor Sharapova was het de 600e zege uit haar tennisloopbaan.

Sharapova kwam in de eerste set geen moment in de problemen en was vooral op haar eigen opslag soeverein. Het duurde dan ook niet lang voor de set met 6-1 binnen was. In het tweede bedrijf was het echter een ander verhaal Davis kon plotseling goed mee, brak de Russische twee keer en wist er uiteindelijk zelfs een tiebreak uit te slepen. Daarin kreeg Davis op 6-5 een setpoint en die benutte ze direct. In set drie was de Amerikaanse het dan weer helemaal kwijt en binnen no-time was de set en dus de wedstrijd alsnog voorbij: 6-0. 

De nummer twaalf van de plaatsingslijst, de jonge Zwitserse Belinda Bencic, had eveneens drie sets nodig om de achtste finales te bereiken. De Oekraïnse Kateryna Bondarenko (WTA-92) won de eerste set, maar vervolgens kon Bencic de partij toch naar zich toe trekken: 4-6, 6-2, 6-4. In de achtste finale spelen Bencic en Sharapova tegen elkaar om een plek bij de laatste acht.

FOK! Wat een weer: hondenweer

Vandaag trekt vanuit het westen de bewolking het land in en gaat het in de middag vanuit Zeeland regenen, het regengebied trekt langzaam noordwaarts. In de avond kan de regen in het oosten omslaan in natte sneeuw of ijzel. De temperatuur ligt in het westen rond de 5 graden, in het noordoosten blijft deze rond het vriespunt hangen. Er waait een matige zuid- tot zuidoostenwind, die aan de kust vrij krachtig kan worden. 

Zon op: 08.34 uur
Zon onder: 17.09 uur

qltel maakte een paar dagen geleden ook weer wat foto's van zijn wandeling. Ook daar lag hier en daar wat sneeuw.

Ook Duitsland had wat sneeuw (Foto: qltel)
Ook Duitsland had wat sneeuw (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1984 werd onder een één minuut durende reclame tijdens de Amerikaanse Superbowl, de Apple Macintosh geïntroduceerd. 

* In 1965 werd het verdrag van Straatsburg getekend. 

* In 1944 beginnen de geallieerden met Operatie Shingle, met een aanval op de Italiaanse plaats Anzio.

* In 1942 won Sietze de Groot de achtste Elfstedentocht.

Pet Shop Boys kondigen nieuw album aan

Het Britse duo Pet Shop Boys komt weer met een album. Op 1 april verschijnt de plaat Super, maakten zanger Neil Tennant en toetsenist Chris Lowe donderdag bekend.

De nieuwe plaat borduurt volgens Neil en Chris voort op hun vorige album Electric, uit 2013. "Het was fantastisch om terug in de studio te zijn met Stuart Price om verder te gaan waar we gebleven waren met Electric", lieten de Pet Shop Boys weten aan de Britse media.

Op Super komen twaalf nummers te staan. De eerste single wordt The Pop Kids. De Pet Shop Boys deelden donderdag al het nummer Inner Sanctum met het publiek.

Na het verschijnen van hun dertiende album staan de Pet Shop Boys in juli vier avonden in het Royal Opera House in Londen. Of er nog meer concerten komen, is nog niet bekend.

Pet Shop Boys kondigen nieuw album aan
Pet Shop Boys kondigen nieuw album aan (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.