FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 januari 2016

Eerste vrouwenteam ooit in viermansbob wordt laatste

Bobsleester Kaillie Humphries staat samen met haar team op het punt om geschiedenis te schrijven. De Canadese zal tijdens de World Cup in Lake Placid van start gaan in de viermansbob en doet dat voor het eerst met een volledig vrouwenteam. 

Vorig seizoen deden Humphries en de Amerikaanse Elana Meyers Taylor al regelmatig mee in de viermansbob, als eerste vrouwelijke pilotes ooit. Dat ging echter wel telkens met drie mannen achter in de slee, maar ook daar gaat Humphries verandering in brengen. In Lake Placid zal ze haar slee samen met vaste remster Melissa Lotholz, Genevieve Thibault en Cynthia Appiah op gang duwen.

"We doen dit niet omdat het een geinige kans is, maar omdat we alles uit onszelf willen halen en niet alleen in de tweemansbob", liet Humphries eerder weten. "We hopen dat het een goede eerste stap is op weg naar een volwaardige wedstrijd voor 'viervrouwenbobs'", waarmee de Canadese nog wel voorbij lijkt te gaan aan de slechte stand van zaken in het vrouwenbobsleeën. Slechts een handvol landen doen er regelmatig mee en alleen de VS, België en Duitsland hebben twee sleeën die daadwerkelijk competitief genoemd kunnen worden.

Humphries en haar team gaan als zestiende van de zeventien deelnemende teams naar beneden en dus mogen ze sowieso ook in de tweede run in actie komen. De eerste run is vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd hieronder live te volgen. Ook in het bobslee- skeleton- en rodeltopic op het FOK!forum kan meegepraat worden.

Update 22.10 uur

Humphries en haar ploeg zijn als zeventiende en laatste geëindigd. In de tweede run ging het bij de start bijna mis, doordat remster Cynthia Appia bijna naast de slee viel. Zoals te verwachten viel werd met name bij de starts veel tijd verloren, maar de door Humphries 'gereden' lijnen waren verre van slecht in de loodzware viermansbob. Ze eindigde wel onderaan, op 4,77 seconden van de winnaars. Die slee werd gepiloteerd door de Duitser Maximilian Arndt, die de Russische slee van Aleksandr Kasjanov en de Canadees Justin Kripps - debutant op het podium - achter zich hield.  

Handbalsters Dalfsen hard onderuit in Europa Cup

Om 19.00 uur spelen de handbalsters van SERCODAK Dalfsen in de achtste finales van de EHF Cup Winners Cup - het niveau onder de Champions League - tegen het Hongaarse ÉRD HC uit Érd. De wedstrijd wordt via YouTube live gestreamed en is hieronder te volgen. 

Dalfsen plaatste zich voor het hoofdtoernooi door in de laatste kwalificatieronde na twee bijzonder spannende wedstrijden af te rekenen met het Poolse Vistal Gdynia: 20-21 verlies in Dalfsen, 27-26 winst in Polen. De Dalfsenaren begonnen het seizoen overigens in de Champions League, maar daar werden ze in de kwalificatie uitgeschakeld door het Noorse Glassverket IF. In de wedstrijd om plek drie versloegen de dames Kragujevac uit Servië en daardoor mochten ze nog wel de Cup Winners Cup in. 

De Hongaren worden door de wedkantoren overigens als favoriet gezien: winst voor Dalfsen levert maximaal drie keer de inzet op, wat een kans van ruim 30% weergeeft op de winst.

Update 21.58 uur

De Dalfse handbalsters hebben het tegen de Hongaarse ploeg duidelijk niet gered. Halverwege de wedstrijd was de achterstand al nagenoeg onoverbrugbaar (9-18) en daar kwam in het tweede bedrijf geen verandering in. Het ging wel iets meer gelijk op, maar met 15-27 was de eindstand toch duidelijk. Op 16 januari staat Dalfsen in Hongarije voor de schier onmogelijke taak om de achterstand goed te maken.

J.K. Rowling koopt jacht van Johnny Depp

J.K. Rowling heeft het voormalig jacht van Johnny Depp gekocht voor 22 miljoen pond (bijna 30 miljoen euro). Dat meldt de Britse krant The Sun.

De 50-jarige Harry Potter-schrijfster werd verliefd op het luxueuze jacht toen ze het 47 meter lange gevaarte onlangs afhuurde en ermee op vakantie ging met haar gezin. De boot is uitgerust met vijf kajuiten en biedt ruimte aan tien mensen, naast negen crewleden. Rowling is van plan het jacht te gebruiken tijdens vakanties, maar het kan ook afgehuurd worden voor 72.000 pond (ruim 96.000 euro) per week.

Depp renoveerde het schip in 2008 voor 6,7 miljoen euro. Het jacht kreeg de naam Vajoliroja, naar Johnny, zijn toenmalige vrouw Vanessa Paradis en hun kinderen Lily-Rose en Jack. Na de scheiding in 2012 werd het omgedoopt tot Amphitrite, naar de Griekse zeegodin. Depp deed het cadeau aan zijn nieuwe vrouw Amber Heard, maar het viel blijkbaar niet in de smaak want de 52-jarige acteur verkocht het daarna aan een Amerikaanse zakenman.

J.K. Rowling koopt jacht van Johnny Depp
J.K. Rowling koopt jacht van Johnny Depp (Foto: BuzzE)

De Vries trekt zich terug op EK allround

Douwe de Vries laat de tweede dag van de EK allround in Minsk aan zich voorbij gaan. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo trok zich zaterdagavond wegens ziekte terug. De openingsdag verliep door de fysieke klachten al slecht voor hem. Hij eindigde op de 500 meter als negentiende en op de 5000 meter als dertiende. Daarmee nam De Vries in het algemeen klassement, dat wordt aangevoerd door ploeggenoot Sven Kramer, de zeventiende plek in.

De Vries trekt zich terug in Minsk
De Vries trekt zich terug in Minsk (Foto: ANP)

Volleybalsters onderuit in finale OKT

De Nederlandse volleybalsters zijn er niet geslaagd een ticket voor de Olympische Spelen in Rio te veroveren. In Ankara werd de finale met 3-1 verloren van Rusland. Nederland krijgt nog een kans op kwalificatie bij een OKT in Japan komende mei.

Nederland, dat afgelopen september ook kansloos de EK-finale verloor Rusland, kon nu wel meer tegenstand bieden. In de eerste set slaagde Oranje erin van een 15-10 achterstand terug te komen tot 16-14, maar daarna liepen de Russinnen weer uit en pakten de set met 25-21.

In de tweede set bleef Nederland wel bij en na een 13-13 tussenstand liep Nederland uit naar 16-20. Die voorsprong gaf het niet meer weg en won de set met 22-25. Ook in de derde set bleef Nederland lang bij, maar een voorsprong pakken bleek lastig. Het werd nog wel 16-15, maar daarna liep Rusland snel uit naar 25-19.

Daarna was het verzet gebroken en ook de vierde set ging naar Rusland met 25-20. Zij mogen daarmee een ticket voor Rio boeken. Nederland krijgt nog wel de kans op het Olympisch kwalificatietoernooi in Japan. Daar zijn met acht deelnemers nog 4 startbewijzen te verdienen.

Hulpgoederen bereiken Madaya pas maandag

De duizenden door honger geteisterde inwoners van de Syrische plaats Madaya, moeten nog zeker tot maandag wachten tot er hulpgoederen komen. Er zijn logistieke problemen waardoor de levering van voedsel en andere hulpgoederen nog niet kan beginnen, heeft een woordvoerder van het Rode Kruis zaterdagavond gezegd.

Aanvankelijk werd gedacht dat de konvooien zondag in Madaya zouden aankomen. Tot nu toe zijn al zeker 23 inwoners van de honger gestorven. Zaterdag zouden opnieuw twee mensen, een vader en een zoon, zijn overleden.

Door een blokkade van het Syrische leger is Madaya al een halfjaar onbereikbaar voor humanitaire hulp. De mensen voeden zich noodgedwongen met bladeren, gras, honden en katten.

Het Syrische regime gaf donderdag toestemming voor de hulptransporten.

Hulpgoederen bereiken Madaya pas maandag
Hulpgoederen bereiken Madaya pas maandag (Foto: ANP)

Overtreding op Depay bezorgt oersaai Man. United de overwinning

Manchester United heeft het met een groot aantal vaste krachten in de basisopstelling op het nippertje gered tegen Sheffield United. Het werd 1-0. Trainer Louis van Gaal moet zich extra zorgen maken nu Manchester United in de derde ronde van de FA Cup een ronduit blamerende wedstrijd neer heeft gezet. De overwinning werd op het nippertje binnengesleept tegen de nummer negen van de Engelse League One, het derde Engelse niveau.

Memphis Depay was de enige speler van naam die op de bank werd gehouden. Verder trad Van Gaal aan met vrijwel al zijn vaste waardes. Zij toonden tegen Sheffield United geen enkele beleving, waarmee de positie van hun oefenmeester steeds zwakker wordt. Van Gaal opperde steeds dat hij niet vreesde voor zijn baan zolang zijn ploeg genoeg kansen bleef creëren. Tegen Sheffield klonk het boegeroep regelmatig van de tribunes omdat de ploeg maar blééf rondspelen. Van grote kansen was amper sprake.

Aan de andere kant slaagde Sheffield er pas in de 66ste minuut voor het eerst in om gevaarlijk te worden voor het doel van United. Voor Van Gaal was dat zijn redding, want daardoor bleef de hoop op een overwinning levend. 

De overwinning kwam er uiteindelijk pas in de vierde minuut van de blessuretijd. Depay werd neergehaald in het strafschopgebied. Wayne Rooney benutte uiteindelijk de penalty. Hij zorgde ervoor dat Van Gaal, die zich opnieuw zal moeten verdedigen tijdens zijn veelbesproken perspraatjes, met de schrik vrij kwam.

Giftige bontkragen maar NVWA kan niks

In de bontkragen van sommige kinderjassen zitten grote hoeveelheden giftige stoffen. Het gaat om het kankerverwekkende formaldehyde en hormoonverstorende ethoxylaten, blijkt uit onderzoek in opdracht van Tv-programma Kassa en dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren. De Nederlands Voedsel-en Warenautoriteit kan evenwel vooralsnog niets uitrichten tegen de bontkragen.

"De risico's zijn niet zo dat er nu ingegrepen wordt", aldus woordvoerder Benno Bruggink van de NVWA zaterdagavond in de uitzending van het programma. De toezichthouder is gebonden aan regels en moet vooral kijken naar wat de risico's zijn van producten. Pas als die zijn vastgesteld en de normen worden overschreden kan iets uit de handel worden gehaald. "Het probleem is niet zozeer wat er in zit maar wat er vanaf komt", aldus Bruggink.

Zes kinderjasjes van bekende merken als Canada Goose, Versano, Woolrich, Nickelson en Airforce werden door een Duits instituut onder de loep genomen. Het bont van die jassen komt van wasbeerhonden en coyotes. Formaldehyde en ethoxylaten worden gebruikt om bont chemisch te reinigen, conserveren en verven.

Bont voor Dieren zegt dat de resultaten er niet om liegen en dat het opnieuw laat zien dat het productieproces van bont ernstige gevaren voor de volksgezondheid met zich meebrengt.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven gaat Kamervragen stellen. "Dit kan echt niet", zei hij in de uitzending. De bal ligt volgens hem nu nadrukkelijk bij de politiek omdat de NVWA zich aan regels moet houden. Alleen de politiek kan die regels aanpassen.

Giftige bontkragen maar NVWA kan niks
Giftige bontkragen maar NVWA kan niks (Foto: ANP)

Hersentumor aangetroffen bij bondscoach dressuur Ernes

Bij bondscoach Wim Ernes van de Nederlandse dressuurploeg is een hersentumor aangetroffen. De 57-jarige Ernes werd vlak voor de kerstdagen getroffen door een epileptische aanval en vervolgens opgenomen in het ziekenhuis. Het vermoeden bestond toen al dat die aanval was ontstaan door een gezwel in de hersenen. Medisch onderzoek bevestigde deze diagnose.

Uit een biopsie bleek dat het gaat om een kwaadaardige hersentumor. Een operatie is niet mogelijk, meldde de Nederlandse paardensportbond KNHS zaterdag in een korte verklaring. Bondscoach Ernes is inmiddels weer thuis in Schimmert. De Limburger bespreekt komende week met de artsen zijn mogelijke behandeltraject. Hij krijgt van de KNHS de komende tijd rust om zich voor te bereiden op zijn behandeling.

Ernes heeft de dressuurploeg sinds januari 2013 onder zijn hoede. Hij boekte successen op de grote kampioenschappen, onder meer met het teamgoud bij de EK afgelopen jaar in Aken. Ernes was tussen 1993 en de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta ook al bondscoach dressuur. Onder zijn leiding pakten zowel het team als Anky van Grunsven individueel zilver. De Limburger ging zich vervolgens toeleggen op werk als jurylid bij de grote toernooien. Zo zat hij in 2012 langs de ring bij de Spelen van Londen. Ernes keerde daarna terug als bondscoach, als opvolger van Sjef Janssen.

Hersentumor aangetroffen bij bondscoach Ernes
Hersentumor aangetroffen bij bondscoach Ernes (rechts) (Foto: ANP)

Velen lonken naar dikste jackpot in Amerika

De jackpot van de Amerikaanse loterij Powerball is opgelopen naar 900 miljoen dollar (823 miljoen euro) en zaterdagavond kan hij vallen. Honderdduizenden Amerikanen houden hun adem in en hun vingers gekruist, maar de kans om te winnen is microscopisch klein: 1 op 292 miljoen.

Bij de vorige trekking van Powerball, afgelopen woensdag, zat er 500 miljoen dollar in de jackpot, maar toen viel hij niet. Het bedrag dat er nu in zit is nog nooit zo hoog geweest.

Mocht de jackpot vallen, dan kan de winnaar kiezen: het hele bedrag uitgekeerd krijgen maar dan wel over een periode van 29 jaar, of genoegen nemen met een lager bedrag bij uitkering ineens - toch altijd nog 558 miljoen dollar.

Velen lonken naar dikste jackpot in Amerika
Velen lonken naar dikste jackpot in Amerika (Foto: ANP)

Man wilde 'first dog' ontvoeren

Een Amerikaan uit North Dakota is afgelopen week opgepakt in Washington omdat hij de hond van de familie Obama wilde ontvoeren.

Hij werd aangehouden nadat de geheime dienst een tip over het ontvoeringsplan had gekregen. In zijn auto bleek de man twee illegale vuurwapens, een machete, een knuppel en een flinke voorraad munitie te hebben.

Na zijn arrestatie beweerde de man dat hij Jezus Christus was. De agenten konden dat verifiëren in zijn rijbewijs, beweerde hij, maar op dat document stond zijn eigen naam.

De hond van de Obama's, Bo, is een Portugese waterhond. De populariteit van het ras steeg aanzienlijk toen het presidentieel gezin er eentje in huis nam, in 2009.

Man wilde 'first dog' ontvoeren
Man wilde 'first dog' ontvoeren (Foto: ANP)

FA Cup: Arsenal, Man. City bekeren verder, Southampton uitgeschakeld

Begin januari, tijd voor de derde ronde van de FA Cup. De clubs uit de Premier League en Championship stromen in. Slechts één non-league club heeft de laatste 64 weten te bereiken. Eastleigh, uit de Conference, wist met een 1-1 gelijkspel tegen Bolton er een replay uit te slepen. 

Arsenal heeft de volgende ronde van de FA Cup bereikt ten koste van Sunderland. Na een stroeve start wonnen de Londenaren uiteindelijk betrekkelijk eenvoudig: 3-1. Een gigantische stunt leek in de maak toen de bezoekers in de zeventiende minuut op een 0-1 voorsprong kwamen. Het was Nederlander Jeremain Lens die uiteindelijk het laatste zetje gaf en daarmee Sunderland op voorsprong schoot. Een enorme opsteker voor de aanvaller, die het moeilijk lijkt te hebben bij The Black Cats.

Erg lang konnen de mannen van manager Sam Allardyce echter niet genieten van de voorsprong. Op aangeven van Theo Walcott was het Joel Campbell die acht minuten na de treffer van Lens voor de gelijkmaker tekende. Na rust stelden The Gunners helemaal orde op zaken. Het duurde wel even voordat de voorsprong een feit was.

Pas in de 72ste minuut was het Aaron Ramsey die voor de voorsprong zorgde. Rechtsback Héctor Bellerin leverde de assist. Drie minuten later besliste spits Olivier Giroud de wedstrijd door, wederom op aangeven van Bellerin, de 3-1 te maken. 


Het Nederlands getinte Southampton is zaterdagmiddag uitgeschakeld in de derde ronde van de FA Cup. Crystal Palace was in St. Mary's met 1-2 te sterk. Manager Ronald Koeman gunde zijn landgenoten Maarten Stekelenburg, Virgil van Dijk en Jordy Clasie een basisplaats. De Nederlander kwam zijn belofte ook na door de veelbesproken Sadio Mané een plek bij de eerste elf te geven.

Net binnen het half uur namen de gasten uit Londen de voorsprong. Joel Ward schoot de bal op aangeven van Jason Puncheon onder door Stekelenburg raak, 0-1. In de rust besloot Koeman twee keer te wisselen. De Spaanse aanvaller Juanmi verving oud-VVV Venlo-speler Maya Yoshida en Dušan Tadić kwam in het veld voor Steven Davis.

Zes minuten na rust kwamen The Saints langszij. Een schot van Cuco Martina werd goed verwerkt door doelman Wayne Hennessey maar Oriol Romeu kon de rebound binnen schieten. De inmiddels ingevallen Wilfried Zaha bracht Crystal Palace na 69 minuten weer op voorsprong. Nadat Stekelenburg reddend had opgetreden na een schot van Puncheon zorgde de aanvaller via een volley voor de 1-2. Juanmi was nog dichtbij de gelijkmaker, maar het bleef bij 1-2.


Manchester City heeft zich zaterdagmiddag eenvoudig geplaatst voor de volgende ronde van de FA Cup. Op bezoek bij Norwich City won de ploeg met 0-3. Bij Manchester City moesten onder andere Joe Hart en Kevin De Bruyne plaatsnemen op de bank van manager Manuel Pellegrini. Willy Caballero stond zodoende onder de lat en jongeling Kelechi Iheanacho kreeg een kans in de aanval naast Sergio Agüero.

Een prachtig doelpunt van Agüero bracht The Citizens aan de leiding. Vanaf het midden van het veld zette hij een dribbel in, passeerde vier spelers en liet doelman John Ruddy met zijn inzet kansloos. Via Graham Dorrans was de thuisploeg vervolgens dichtbij de gelijkmaker en stond Ruddy in de weg bij een aanval van Manchester.

Na een half uur spelen werd het 0-2. Iheanacho kon op aangeven van zijn Argentijnse aanvalspartner raak schieten. In de tweede helft kwam de zege van Manchester niet meer in gevaar. Sterker nog, de grote kansen waren voor de gasten. Nadat Jesús Navas eerder de lat al had geraakt, maakt de ingevallen De Bruyne dertien minuten voor tijd aan alle onzekerheid een eind, 0-3.

Uitslagen derde ronde FA Cup 16.00 uur

Thuis Uit Uitslag
Watford  Newcastle United  1-0
West Bromwich Albion  Bristol City (2) 2-2
West Ham United  Wolverhampton Wanderers (2) 1-0
Hartlepool United (4) Derby County (2) 1-2
Colchester United (3) Charlton Athletic (2) 2-1
Peterborough United (3) Preston North End (2) 2-0
Northampton Town (4) Milton Keynes Dons (2) 2-2
Arsenal  Sunderland  3-1
Newport County (4) Blackburn Rovers (2) p-p
Ipswich Town (2) Portsmouth (4) 2-2
Birmingham City (2) AFC Bournemouth  1-2
Sheffield Wednesday (2) Fulham (2) 2-1
Brentford (2) Walsall (3) 0-1
Bury (3) Bradford City (3) 0-0
Everton  Dagenham & Redbridge (4) 2-0
Southampton  Crystal Palace  1-2
Eastleigh (5) Bolton Wanderers (2) 1-1
Nottingham Forest (2) Queens Park Rangers (2) 1-0
Doncaster Rovers (3) Stoke City  1-2
Leeds United (2) Rotherham United (2) 2-0
Huddersfield Town (2) Reading (2) 2-2
Middlesbrough (2) Burnley (2) 1-2
Norwich City  Manchester City  0-3
Hull City (2) Brighton & Hove Albion (2) 1-0

Kramer pakt koppositie met zege op 5000 meter

Schaatser Sven Kramer heeft zaterdag bij de EK allround in Minsk een stevige optie genomen op zijn achtste titel. De recordkampioen schreef, zonder zich echt te forceren, de 5000 meter op zijn naam. De olympisch en wereldkampioen op deze afstand zegevierde met een baanrecord van 6:19,17. Daarmee nam de 29-jarige Fries de koppositie in het algemeen klassement stevig in handen, met dank ook aan zijn sterke 500 meter (vierde in 36,56).

Jan Blokhuijsen reed op de 5000 meter de tweede tijd (6:22,36). Daarmee klom de Europese kampioen van 2014 naar de tweede plek in het klassement. Hij moet zondag op de 1500 meter 0,99 seconde goedmaken op de titelhouder. De Belg Bart Swings, derde op de 5000 meter in 6:24,91, staat derde in het klassement op 2,24 seconden van Kramer.

Denis Yuskov, die vooraf samen met Swings als enige 'serieuze' uitdager van Kramer werd beschouwd, reed de achtste tijd (6:35,81). De Rus schakelde daarmee zichzelf uit. Hij won nog wel de 500 meter, maar door een struikelpartij bij de start kon hij de gewenste marge op Kramer niet afdwingen. Een andere medaillekandidaat, de Noor Sverre Lunde Pedersen, meldde zich zaterdagochtend ziek af voor de EK.

Douwe de Vries reed op de 5000 meter de dertiende tijd (6:41,56). De rijder van LottoNL-Jumbo kon door fysieke klachten zijn normale niveau niet halen.

Kramer pakt koppositie met zege op 5000 meter
Kramer pakt koppositie met zege op 5000 meter (Foto: ANP)

Aantal aangiften Keulen gestegen naar 379

Het aantal aangiften na de gebeurtenissen in Keulen in de nieuwjaarsnacht is opgelopen tot 379. Dat heeft de politie in de Duitse stad zaterdag gemeld. In veertig procent van de gevallen gaat het om aangifte wegens seksueel geweld.

De politie zoekt de daders voornamelijk onder mannen van Noord-Afrikaanse origine. Het gaat "voor een groot deel" om asielzoekers en illegalen, aldus een verklaring van de Keulse politie. Het onderzoeksteam is uitgebreid naar meer dan honderd "ervaren politievrouwen en -mannen".

Aantal aangiften Keulen gestegen naar 379
Aantal aangiften Keulen gestegen naar 379 (Foto: ANP)

Nepterroristen opgepakt na foute grap

Een zeer ongewenste en levensgevaarlijke grap. Zo omschrijft de politie de grappig bedoelde actie van drie jonge jongens vrijdag op het Centraal Station Amsterdam.

Rond 13.30 uur kwam een jongen het NS-servicekantoor op CS binnen. Hij gooide een tas op de balie en rende schreeuwend weg, terwijl een andere jongen Allah Akbar (Allah is groot) riep. Omstanders grepen de tasgooier vast, waarna de politie hem aanhield. Meteen werd alarm geslagen. Agenten sloten het station af en explosievenverkenners onderzochten de tas. Er bleken geen explosieven in te zitten.

Na uitgebreid rechercheonderzoek hield de politie zaterdagochtend een tweede verdachte aan. De jongens zijn 13 en 14 jaar. Er was vrijdag ook een derde jongen bij, die alleen als getuige is gehoord. Gedrieën verklaarden ze dat het slechts een grap betrof.

Twee jongens opgepakt na foute grap
Nepterroristen opgepakt na foute grap (Foto: ANP)

Waterkanon ingezet tegen Pegida in Keulen

De Duitse politie heeft zaterdagmiddag in Keulen een resoluut einde gemaakt aan een demonstratie van anti-islambeweging Pegida en de extreemrechtse partij Pro Köln. Met een waterkanon werden de honderden demonstranten uiteen gejaagd. De politie kwam in actie nadat ze werd bekogeld met flessen en rotjes.

Bij de ongeregeldheden is een journalist gewond geraakt. Ook zouden er mensen snijwonden in hun gezicht hebben opgelopen. Een nog onbekend aantal demonstranten is gearresteerd.

Een tegendemonstratie van rond de 2500 mensen, voornamelijk vrouwen, tegen racisme en seksisme verliep beduidend vreedzamer.

De politie was in groten getale op het plein voor het Keulse centraal station aanwezig. Er waren rond de 1700 agenten op de been.

Aanleiding voor de demonstraties was de massa-aanranding in de nieuwjaarsnacht. Meer dan 170 vrouwen werden op het stationsplein beroofd, aangerand of zelfs verkracht door een menigte mannen, onder wie zeker achttien asielzoekers.

Bondskanselier Angela Merkel zei vrijdagavond dat asielzoekers die de wet overtreden, sneller moeten kunnen worden uitgewezen. Dat zou al moeten kunnen als de persoon in kwestie wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke straf. Nu kan een asielverzoek pas worden afgewezen als de asielzoeker tot minstens drie jaar celstraf is veroordeeld.

Waterkanon ingezet tegen Pegida in Keulen
Waterkanon ingezet tegen Pegida in Keulen (Foto: ANP)

Vraag naar herdruk Mein Kampf 'overweldigend'

De vraag naar de herdruk van Mein Kampf, het omstreden boek van nazi-dictator Adolf Hitler, is overstelpend. Dat zegt het onderzoeksinstituut dat het boek uitgeeft. Van de herdruk zijn 15.000 exemplaren besteld, terwijl de eerste druk 4000 exemplaren telt.

Het is de eerste keer dat Mein Kampf is herdrukt sinds de dood van Hitler. Eind december 2015 verliep het auteursrecht.

Mein Kampf geldt als pure nazi-propaganda, waarin Hitler zijn ideeën over ras, politiek en Duitsland uiteenzet. De nieuwe uitgave is door wetenschappers voorzien van kritische kanttekeningen.

Vraag naar herdruk Mein Kampf 'overweldigend'
Vraag naar herdruk Mein Kampf 'overweldigend' (Foto: ANP)

Them Moose Rush: puik Kroatisch progrock-trio

Met 'Rush' in je bandnaam voel je je vermoedelijk schatplichtig aan een zeker Canadees progrock-trio, waarvan uw nederige blogger hier al de nodige filmpjes heeft neergeplempt.

Them Moose Rush geeft op 14 januari acte de présence op het uitverkochte Eurosonic/Noorderslag te Groningen, maar de band is twee dagen eerder voor een schamele 5 euro te zien in de Amsterdamse rockclub The Cave aan de Prinsengracht.

Hieronder twee nummertjes van het album Three π Two om alvast warm te lopen. Wat opvalt is de hoeveelheid energie en variatie die het drietal in nummers van amper drieëneenhalve minuut weet te proppen.

Ethiopië wil migranten terug hebben

De Ethiopische regering wil werk maken van de terugkeer van landgenoten die in het buitenland wonen. Er is een topambtenaar diasporazaken aangesteld, en in de hoofdstad Addis Abeba is een druk loket voor zogeheten 'repats' geopend. Het is de bedoeling dat gerepatrieerde Ethiopiërs bedrijfjes in het moederland komen opzetten.

Ethiopiërs in het buitenland zouden met overboekingen veel meer geld het land inpompen dan alle ontwikkelingshulp bij elkaar, schrijft De Volkskrant. Maar de economische groei is de laatste jaren gestegen tot circa tien procent. Met hun kennis, netwerken en kapitaal zou die groei op peil moeten worden gehouden.

Vanuit de VS zouden al enkele honderden Ethiopiërs zijn teruggekeerd, vanuit Nederland enkele tientallen. Topambtenaar Teferi Melesse schat het aantal Nederlandse Ethiopiërs op zo'n tienduizend.

Liever handel dan hulp
Melesse deelt de visie van de Nederlandse regering: liever handel dan ontwikkelingshulp. Dat kan zelfs met vluchtelingen uit buurlanden. "We hebben 600 duizend vluchtelingen uit Eritrea, Somalië en Soedan in ons land, maar we zien dat niet alleen als probleem, eerder als een mogelijkheid." Volgens Melesse zijn er veel arbeidskrachten nodig om de economische groei op peil te houden.

Veel ondernemende repats pendelen volgens hem heen en weer en sommigen van hen keren derhalve ook niet echt terug. Dat maakt Melesse weinig uit. Volgens hem is het vooral van belang dat ze beide werelden kennen en beide talen spreken. "We willen met investeringen in de economie zorgen dat onze mensen terugkomen en dat anderen geen reden meer hebben om weg te gaan."

Damascus klaar voor vredesgesprekken

De Syrische regering staat klaar om deel te nemen aan de vredesbesprekingen op 25 januari in Genève, maar wil wel weten welke vertegenwoordigers van de oppositie komen. Dat heeft de regering zaterdag aan VN-gezant Staffan de Mistura laten weten.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem, die de gezant in Damascus ontmoette, heeft ook gevraagd om een lijst van groepen die worden aangemerkt als terroristisch, aldus Syrische staatsmedia.

De gesprekken in Genève maken deel uit van een internationale poging om de vijf jaar durende oorlog, die naar schatting 250.000 mensen het leven heeft gekost, te beëindigen. Het plan, dat voorziet in een wapenstilstand in Syrië, moet eerst tot een definitie komen van 'terroristische groepen', een van de moeilijkste vraagstukken voor de diplomaten.

De Syrische regering beschouwt alle groepen die vechten om president Bashar al-Assad ten val te brengen als terroristen. Daaronder zijn ook rebellen die zijn vertegenwoordigd in een recent gevormde oppositieraad die is belast met het toezicht op de onderhandelingen.

Damascus klaar voor vredesgesprekken
Damascus klaar voor vredesgesprekken (Foto: ANP)

Militairen schieten Palestijnen dood

Israëlische troepen hebben zaterdag twee Palestijnse mannen doodgeschoten die probeerden militairen bij een controlepost op de Westelijke Jordaanoever neer te steken, aldus het Israëlische leger.

De militairen zijn niet gewond geraakt bij de confrontatie bij de Bekaot-controlepost in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische troepen wisten de aanval te verijdelen en schoten de aanvallers neer, zei een legerwoordvoerder.

Palestijnse aanvallen hebben sinds begin oktober 21 Israëliërs en een Amerikaanse burger het leven gekost. Israëlische troepen en gewapende burgers doodden in die tijd zeker 139 Palestijnen. Daarvan waren volgens de autoriteiten 89 Palestijnen die Israëliërs hadden aangevallen. De meeste anderen zijn gedood tijdens gevechten met veiligheidstroepen.

Aangewakkerd
Waarnemers zeggen dat de toenemende Palestijnse aanvallen zijn aangewakkerd door de ineenstorting van vredesbesprekingen in 2014, de groei van het aantal joodse nederzettingen op land waar Palestijnen een toekomstige staat willen en islamistische oproepen tot vernietiging van Israël.

Het geweld wordt ook gevoed door het islamitische verzet tegen toenemende Israëlische bezoeken aan de al-Aqsamoskee in Jeruzalem, een heilige plaats voor de islam, maar ook vereerd door het jodendom als de locatie van twee Bijbelse tempels.

Militairen schieten Palestijnen dood
Militairen schieten Palestijnen dood (Foto: ANP)

Aston Villa kan in beker ook niet winnen van laagvlieger Wycombe

Ook in de beker lukt het Aston Villa niet om te winnen. De ploeg die onderaan staat in de Premier League kwam in de derde ronde van de FA Cup niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Wycombe Wanderers. De thuisploeg speelt normaal zijn wedstrijden in League II, het vierde niveau in Engeland.

Aston Villa, met Leandro Bacuna in de basis, kwam halverwege de eerste helft door een rake knal van Micah Richards nog wel op voorsprong tegen Wycombe. De ploeg kon de voorsprong echter niet vasthouden. In de vijftigste minuut bepaalde Joe Jacobson vanaf de strafstopschip de eindstand op 1-1. Dankzij het gelijkspel wacht trainer Rémi Garde nog altijd op zijn eerste overwinning als coach van Aston Villa. Over anderhalve week is op Villa Park de replay. 

Sablikova pakt koppositie, Wüst op afstand

De Tsjechische schaatsster Martina Sablikova gaat zaterdag bij de EK allround in Minsk na de eerste dag aan de leiding. De viervoudig kampioene won met overmacht de 3000 meter. De wereldkampioene op deze afstand eindigde in een tijd van 4.03,79, een baanrecord.

Daarmee was Sablikova ruim drie seconden sneller dan Marije Joling, die met 4.07,14 op de tweede plaats uitkwam. Titelverdedigster Ireen Wüst belandde met 4.07,32 op de derde plaats, gevolgd door teamgenote Antoinette de Jong op de vierde plek (4.09,00).

Sablikova verdedigt zondag op de 1500 meter een voorsprong van 1,53 seconden op Wüst, die tweede staat in het klassement. De 29-jarige Brabantse wist al na haar teleurstellende 500 meter, derde in 39,90, dat titelprolongatie voor haar ver weg was. De marge met Sablikova, die veel meer een stayer is, bedroeg slechts 0,08 seconde.

Nog niet helemaal gewonnen

Wüst wilde zich na haar derde tijd op de 3000 meter, de afstand waarop ze olympische kampioene is, nog niet helemaal gewonnen geven. "Sablikova moet er eerst nog wel voor schaatsen. Er mag niks gebeuren, het is een kwestie van scherp blijven. Mij lukt dat wel", liet Wüst bij de NOS weten. "Ik ben in elk geval blij dat ik zondag op de 1500 meter tegen Sablikova mag rijden. Met een goede rit hoop ik een flink gat te slaan met de andere Nederlanders."

In het klassement staat De Jong, die verraste met de tweede tijd op de 500 meter, op de derde plek, op 1,95 seconden van Sablikova. Joling begint als nummer vier aan de tweede EK-dag, op 2,73 seconden van de Tsjechische routinier.

Sablikova pakt koppositie, Wüst op afstand
Sablikova pakt koppositie, Wüst op afstand (Foto: ANP)

AZ ziet Gouweleeuw vertrekken naar Augsburg

AZ raakt aanvoerder Jeffrey Gouweleeuw kwijt. De 24-jarige verdediger vertrekt naar FC Augsburg, maakte AZ zaterdag bekend.

Bij de club uit de Bundesliga treft Gouweleeuw een paar oude bekenden. Zo spelen daar Nederlander Paul Verhaegh en ex-AZ'er Ragnar Klavan in de defensie. Bovendien stond Gouweleeuw dit seizoen al twee keer tegenover zijn nieuwe werkgever in de Europa League.

Gouweleeuw had een contract tot medio 2018 in Alkmaar. Hij kwam in 2013 naar AZ na drie jaar sc Heerenveen. In dienst van AZ miste hij zelden een competitieduel en scoorde hij vier keer in de eredivisie. In twaalf bekerduels haalde hij een gelijk aantal treffers en ook in de Europa League pakte Gouweleeuw een goaltje mee.

AZ ziet Gouweleeuw vertrekken naar Augsburg
AZ ziet Gouweleeuw vertrekken naar Augsburg (Foto: ANP)

Duitse favorieten dubbelrodelen crashen, landgenoten profiteren

Rodelaars Tobias Wendl en Tobias Arlt hebben in het Letse Sigulda de World Cup-wedstrijd bij de dubbels gewonnen. De Duitsers kregen daarbij wel enige hulp van hun landgenoten en favorieten Sascha Benecken en Toni Eggert. De leiders in het World Cup-klassement waren sneller onderweg, maar kantelden op een van de snelste punten van de baan.

Wendl/Arlt hadden de snelste tijd laten noteren, maar de laatste starters in de eerste run, Eggert/Benecken, waren sneller onderweg. In een van de razendsnelle bochten kwamen ze echter verkeerd uit, waardoor de slee omkiepte. Omdat men in de dubbels vastzit aan de slee raakten ze het contact daarmee niet kwijt - iets wat tot diskwalificatie zou leiden - en ze wisten toch de finish nog te bereiken. Daar werden ze echter alsnog gediskwalificeerd, omdat het duo bij het op gang komen na de crash met de armen afzette. Daar werd tegen geprotesteerd en zolang het protest liep mochten ze ook in run twee naar beneden, in de hoop toch nog een paar World Cup-punten mee naar huis te mogen nemen.

De crash van Eggert/Benecken is in deze video te zien na ongeveer 12:00 minuten.

Dat thuisvoordeel in het rodelen belangrijk is bewezen de Letten Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins, die met een tweede plek voor het eerst in hun loopbaan het podium haalden. Ze moesten 0,338 seconden toegeven op Wendl/Arlt, die ook in run twee de snelste tijd lieten noteren. De Oostenrijkse routiniers Peter Penz en Georg Fischler haalden voor de zesde keer in zeven wedstrijden dit seizoen het podium met plek drie, ruim een tiende voor de Letse broers Andris en Juris Sics. Overigens haalden Eggert en Benecken in run twee nog wel de tweede tijd, maar meer dan een 21e en laatste plek zat er uiteraard niet meer in. 

Bij de dames pakte de Russische Tatiana Ivanova haar vierde World Cup-zege. Na in de eerste run al de snelste te zijn geweest hield ze in de beslissende afdaling de Duitse veterane Tatjana Hüfner nipt van het lijf (+0,097 seconden). Diens landgenote Natalie Geisenberger pakte op 0,132 seconden de derde plek. Opvallend was de zevende plek van de Russische Victoria Demchenko. De dochter van legende Albert Demchenko - zevenvoudig olympiër - haalde zo voor het eerst een klassering in de top-10.

Voor het Amerikaanse duo Summer Britcher en Erin Hamlin lijkt het World Cup-feest deels voorbij. De twee domineerden de wedstrijden in Noord-Amerika en haalden daar in vijf wedstrijden samen negen podiumplaatsen. Op Europese bodem moest Hamlin echter ruim een halve seconde toegeven, maar ze werd nog wel vijfde. Britcher viel met 1,022 seconden zelfs terug tot de twaalfde plek. Ze staat nog wel aan de leiding in de World Cup, maar met nog vijf wedstrijden te gaan - waarvan vier in Duitsland - lijkt de Duitse Geisenberger toch weer de topfavoriet voor de eindzege.

Eerste vrouwelijke Formule 1-coureur overleden

Maria Teresa de Filippis is niet meer. De allereerste vrouwelijke Formule 1-coureur is op 89-jarige leeftijd gestorven. Na een aantal jaren in andere raceklassen te hebben doorgebracht, nam de Italiaanse in de late jaren vijftig deel aan vijf Grands Prix, waarvan ze zich voor drie wist te kwalificeren. De eerste maal dat ze een poging waagde was in Monaco 1958. In haar Maserati was ze echter niet snel genoeg en mocht, net als ene Bernie Ecclestone, niet van start gaan.

Een paar weken later in België verging het haar beter. Op Spa Franchorchamps wist ze zich voor een eerste keer te kwalificeren, op een 19e plaats. In de race wist De Filippis zich verdienstelijk op te werken tot een tiende plek, al was het wel op twee ronden achterstand van winnaar Tony Brooks in diens Vanwall. Later in het seizoen ging de Napolitaanse van start tijdens de races in Portugal en Italië, maar beide keren viel ze uit. Een seizoen later waagde ze nog eenmaal een poging om in Monaco te racen, maar dat mislukte opnieuw.

De Filippis stopte in 1959 abrupt met autoracen, door de vele slachtoffers die de sport in die jaren eiste. Met name de dood van Luigi Musso tijdens de GP van Frankijk in Reims greep haar aan. De twee hadden in de vroege jaren vijftig een relatie met elkaar gehad, ondanks dat Musso reeds getrouwd was en met meerdere vrouwen het bed deelde. In '59 stierf Maria's goede vriend Jean Behra op het circuit van AVUS. Vol afschuw hing ze direct haar helm aan de wilgen. Maria trouwde, kreeg kinderen, en bleef jarenlang weg van de race-circuits. Na haar afscheid duurde het vijftien jaar voordat er in de persoon van Lella Lombardi andermaal een vrouw deelnam aan de Formule 1.  

  

Kramer maakt indruk op 500 meter EK allround

Schaatser Sven Kramer is zaterdag uitstekend begonnen aan de EK allround in Minsk. De titelverdediger en torenhoog favoriet reed op de 500 meter met 36,56 verrassend de vierde tijd. Hij hield daarmee de schade beperkt op zijn Russische rivaal Denis Yuskov, die de afstand won in 36,23. De nummer drie van vorig seizoen verspeelde een grotere marge op Kramer door een slechte start waarbij hij bijna onderuit ging.

Sverre Lunde Pedersen, die in de negende rit tegen Jan Blokhuijsen zou rijden, meldde zich zaterdag ziek af voor de EK. De Noor behoorde in Minsk tot de uitdagers van Kramer. Hij eindigde vorig jaar als derde bij de WK allround en als vierde bij de EK.

Kramer maakt indruk op 500 meter
Kramer maakt indruk op 500 meter (Foto: ANP)

De Jong pakt 2e plek 500 meter op EK allround, Sablikova slaat slag

Antoinette de Jong is zaterdag bij de EK allround in Minsk verrassend op de tweede plaats geëindigd van de 500 meter. De 20-jarige schaatsster van Justlease.nl eindigde in een tijd van 39,76 seconden. Daarmee was ze slechts 0,02 seconde langzamer dan de Noorse winnares Ida Njatun (39,74).

Titelverdedigster Ireen Wüst belandde met 39,90 op de derde plek. Haar Tsjechische rivale en topfavoriete Martina Sablikova, tegenstandster van de viervoudige olympisch kampioene in de laatste rit, hield de schade beperkt met een tijd van 39,98, goed voor de vierde plaats. Marije Joling reed de zesde tijd (40,33).

De EK allround is voor Wüst de eerste internationale krachtmeting van het seizoen. De viervoudig kampioene, geplaagd door blessureleed en zorgen over het uitblijven van een hoofdsponsor, wist zich eind oktober in Enschede niet te plaatsen voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden. Eind december maakte Wüst, inmiddels met een geldschieter voor haar nieuwe ploeg, een geslaagde rentree bij de NK afstanden in Heerenveen.

"Ik weet niet of ik nu al goed genoeg ben om hier mijn vijfde Europese titel te winnen", liet de 29-jarige Brabantse vooraf weten. "Voor mij is het in elk geval een belangrijk toernooi om verder te groeien naar het vereiste niveau voor de WK afstanden half februari in Rusland."

Wüst won vorig jaar bij de EK in Rusland de 500 meter, met een grote marge op Sablikova (39,24 tegen 40,06).

De Jong verrast met tweede plek op 500 meter
De Jong verrast met tweede plek op 500 meter (Foto: ANP)

Vonn wint zeldzame 'sprintafdaling' en evenaart weer record

Alpineskiester Lindsey Vonn heeft in het Oostenrijkse Altenmarkt-Zauchensee de zeldzame 'sprintafdaling' gewonnen. Op deze discipline wordt een korter afdalingsparcours gebruikt, maar gaan de skiesters twee keer naar beneden, zoals bij een slalom of reuzenslalom. 

Al in de eerste run was Vonn onklopbaar. De Amerikaanse snelde naar de eerste plaats en was maar liefst 0,91 seconden sneller dan de Canadese Larissa Yurkiw. Daarachter zat het wel dicht bij elkaar: de Liechtensteinse Tina Weirather moest 0,01 seconden toegeven op Yurkiw, terwijl ook de Oostenrijkse Cornelia Hütter (+0,98) nog binnen een seconde van Vonn bleef. 

Yurkiw slaagde er in de tweede run als enige in om bij Vonn in de buurt te blijven: ze verloor dit keer slechts 0,09 seconden en pakte zo de tweede plaats, een evenaring van haar beste resultaat ooit. Hütter bekroonde een halsbrekende tweede run met de derde plek, mede doordat Weirather uitviel. De Liechtensteinse haalde een bocht niet en moest daarna nog acrobatische toeren uithalen om niet in de reclamedoeken te belanden. 

Met haar zege evenaart Vonn het record van meeste afdalingszeges in de World Cup, dat met 36 stuks al jaren op naam staat van de Oostenrijkse grootheid Annemarie Moser-Pröll. De eerstvolgende kans om het record over te nemen is op 23 januari, als in Cortina d'Ampezzo de volgende afdaling op het programma staat. 

Zondagochtend gaan de dames in Altenmarkt nog naar beneden voor de super-G, wat live op Eurosport en de Duitse tv te zien zal zijn. Op het FOK!forum kan hier meegepraat worden over het alpineskiën.

Afghaanse 'cultuurverrijkers' wilden vrouw verkrachten

Op 9 december is een 28-jarige vrouw maar net ontsnapt aan een groepsverkrachting door drie Afghaanse politieke asielzoekers. Dit meldt HLN.be die het weer van Le Parisien hebben.

De supermarktmedewerkster was net klaar met haar werk en stapte op de bijna lege trein in Versailles om naar huis te gaan. Bij station Montparnasse stapten een grote groep Afghanen in. Drie stuks van die groep hadden wel zin in een verzetje en stapten op de vrouw af. Zij had géén zin in het verzetje en poogde meerdere armlengtes afstand te bewaren door naar een andere wagon te gaan.

Dit signaal werd echter niet begrepen door de drie geile Afghanen en deze zetten de achtervolging in. Na haar ingehaald en ingesloten te hebben begon het trio met uitkleden en betasten van de vrouw. Ter verhoging van het genot werd de tegenstribbelende vrouw wat Afghaanse cultuur bijgebracht, een probeerde haar te wurgen met zijn sjaal terwijl een ander een mes tegen haar gezicht hield om haar duidelijk te maken dat vrouwen niets hebben te willen.

Een andere reiziger zag het Afghaanse cultuurgebeuren aan en besloot dat dit niet binnen de Franse cultuur, normen en waarden paste. De reiziger heeft de vrouw ontzet en is met haar uitgestapt op station Houdan. De vrouw was hevig onder de indruk van de cultuurverrijking en kon daardoor tien dagen niet werken. Alle drie de cultuurverrijkers zijn inmiddels geïdentificeerd door middel van beveiligingsbeelden, twee van de politieke vluchtelingen zijn opgepakt en een is er nog op de vlucht.

Politie met 1700 man bij betoging Keulen

De politie is zaterdag in Keulen in groten getale aanwezig bij daar geplande demonstraties. Ongeveer 1700 politiefunctionarissen zijn opgetrommeld, zei een woordvoerder.

Aanleiding voor de demonstraties zijn de op grote schaal lastiggevallen en beroofde vrouwen op het stationsplein tijdens de jaarwisseling in Keulen. Anti-islambeweging Pegida en de extreemrechtse partij Pro Köln willen elkaar bij het centraal station ontmoeten om vervolgens door de straten te marcheren. Verschillende groepen hebben opgeroepen tot een tegendemonstratie.

"Het is onze taak om beide kampen uit elkaar te houden", aldus de politie.

Politie met 1700 man bij betoging Keulen
Politie met 1700 man bij betoging Keulen (Foto: ANP)

Dode potvissen aangespoeld op Duits eiland

Op het Duitse Waddeneiland Wangerooge zijn twee dode potvissen aangespoeld. De grootste is 13 meter lang, de andere 12 meter. De dieren liggen op een zandbank voor het strand en kunnen alleen bij eb bereikt worden, aldus een woordvoerder van natuurbeschermingsorganisatie Mellumrat zaterdag.

Pas in de middag kunnen de potvissen lopend worden benaderd. Het is nog niet duidelijk wat met de karkassen van de dode dieren gaat gebeuren. Volgens de politie hebben ze kleine verwondingen, die echter niet de oorzaak van hun dood kunnen zijn. De twee walvissen zijn al langere tijd dood.

Nog niet eerder zijn op Wangerooge potvissen aangespoeld.

Dode potvissen aangespoeld op Duits eiland
Dode potvissen aangespoeld op Duits eiland (Foto: ANP)

Dakar etappe 7: Uyuni - Salta

Nog één dag, dan krijgen de resterende deelnemers een welverdiende rustdag, maar daarvoor moet wel eerst etappe 7 bedwongen worden. Deze etappe is opnieuw een zware bergetappe, dwars door de bergen die we ook in de vijfde etappe gezien hebben. Net buiten Tupiza - een stad die ook in de vijfde etappe is aangedaan - zal de stage tijdelijk geneutraliseerd worden. Deze neutralisatie duurt tot net na de grensovergang terug Argentinië in, waar de route opnieuw over lastige bergpassen loopt.

De etappe begint langs de RN5, waar de deelnemers een rivierbedding betreden. Opnieuw vormt een goede navigatie een belangrijk onderdeel, want vanaf dit punt is er geen duidelijke weg meer: de droge rivierbedding wordt ingeruild voor een gigantische zandvlakte. Hier komt echter ook al snel een eind aan, want de bergen roepen al. Gedurende 60km bestaat het terrein uit rivieren, bergtoppen en riskante wegen, zonder dat er veel geklommen of gedaald wordt. Hierna wordt het landschap weer vlakker en nadert de eerste stempelpost.

De stad Tupiza wordt opnieuw aangedaan (Foto: WikiCommons)
De stad Tupiza wordt opnieuw aangedaan (Foto: WikiCommons)

Na de eerste stempelpost bestaat het landschap opnieuw vooral uit zand, weer is een goede navigatie een belangrijke factor. Vele rivieren zullen overgestoken worden, natte voeten zijn zeker niet uitgesloten. Vlak buiten de stad San Vicente wordt er begonnen aan een flinke klim langs vele rivieren, die uiteindelijk eindigt in Tupiza, waar de etappe voor een kleine 200 kilometer geneutraliseerd wordt.

Eenmaal terug in Argentinië beginnen de deelnemers aan de rest van de special stage. Opnieuw worden er bergen aangedaan, maar het voornaamste deel van het laatste stuk bestaat uit uitgestrekte zandvlakten. Er wordt ook weinig meer geklommen. De finish volgt na opnieuw een flinke rit door het zand in de stad Abra Pampa.

De finish in Abra Pampa
De finish in Abra Pampa

Toby Price opende de etappe om 11:00. De quads volgen om 12:08 en de auto's vertrekken om 13:44. De trucks zullen de etappe om 15:44 aanvangen. Naar verwachting zullen de eerste motoren net voor 16 uur finishen, de top 10 van de trucks zal rond 21:00 gevuld zijn.

Hof van beroep bevestigt celstraf Mubarak

Een Egyptisch hof van beroep heeft een gevangenisstraf van drie jaar tegen de voormalige president Hosni Mubarak wegens corruptie bevestigd. Ook het hoger beroep van twee zonen van Mubarak tegen dezelfde beschuldiging verwierp het hof, meldde de nieuwssite Al-Ahram zaterdag.

De drie hadden volgens de aanklager met verduisterd geld particuliere luxewoningen gekocht. De 87-jarige ex-president en zijn zonen Alaa en Gamal werden in eerste instantie tot celstraffen veroordeeld in mei 2014. Nadat de hoogste beroepsinstantie deze vonnissen had ingetrokken, veroordeelde een andere rechtbank het drietal tot drie jaar cel.

Mubarak trad in februari 2011 af na massale protesten tegen zijn dertigjarige bewind. Tegen hem loopt nog een hoger beroep tegen de vrijspraak van medeplichtigheid aan de dood van honderden betogers. Die kwamen om tijdens rellen in 2011. De aanklager had tegen Mubarak de doodstraf geëist.

Hof van beroep bevestigt celstraf Mubarak
Hof van beroep bevestigt celstraf Mubarak (Foto: ANP)

Auto botst op groep wielertoeristen in België

In het West-Vlaamse Alveringem is zaterdagochtend een wagen ingereden op een groep wielertoeristen. Hierbij vielen zeven gewonden, maar niemand raakte zwaargewond, meldde de politie.

Het ongeval gebeurde in Izenberge, een deelgemeente van Alveringem. Door nog onduidelijke omstandigheden kwam een auto op een landelijke weg in een groep van ongeveer twintig fietsers terecht. De zeven slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Auto botst op groep wielertoeristen in België
Auto botst op groep wielertoeristen in België (Foto: ANP)

Warriors maken gehakt van Portland

De Golden State Warriors hebben hun draai weer gevonden in de NBA. Na een zeldzame verliespartij tegen Dallas Mavericks en een benauwde zege op de Houston Rockets rond de jaarwisseling, is het basketbalteam uit Oakland weer ouderwets op dreef. Vrijdagavond moesten de Portland Trail Blazers eraan geloven: 128-108.

Klay Thompson is de man in vorm bij de Warriors. Hij scoorde voor de derde keer op rij meer dan dertig punten, 36 ditmaal. Dat waren er tien meer dan Stephen Curry, maar vier minder dan de uitblinker aan de zijde van Portland, Damian Lillard.

Ook Russell Westbrook scoorde 36 punten in de spannende wedstrijd tussen Oklahoma City Thunder en de LA Lakers (117-113). Westbrook deed er ook nog eens twaalf rebounds en zeven assists bij en was de gevierde man bij de koploper in één van de zes divisies. Zelfs de 44 punten van Lou Williams konden de Lakers niet helpen.

Alle uitslagen:
Washington - Toronto 88 - 97
Brooklyn - Orlando 77 - 83
Memphis - Denver 91 - 84
Minnesota - Cleveland 99 - 125
New Orleans - Indiana 86 - 91
Milwaukee - Dallas 96 - 95
San Antonio - New York 100 - 99
Phoenix - Miami 95 - 103
Portland - Golden State 108 - 128
LA Lakers - Oklahoma 113 - 117

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

 

Minder brandweerlieden pakken incidenten aan

De brandweer in Nederland doet incidenten met steeds minder mensen af. Dat is op te maken uit een rondgang langs de verschillende korpsen. Incidenten worden in toenemende mate afgedaan door twee of vier brandweerlieden die met een klein voertuig uitrukken. Zo nodig volgt een tankautospuit met zes man. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) blijft kritisch over de verminderde inzet.

De kleinere brandweerteams werden ingevoerd om incidenten sneller en effectiever aan te pakken. Toen de Brandweer Rotterdam-Rijnmond vijf jaar geleden een kleine brandweerauto voor maximaal twee personen introduceerde, leidde dat onder brandweerlieden tot veel ophef. Critici meenden dat de veiligheid in het geding was als er in het vervolg maar twee of vier mensen in plaats van de gebruikelijke zes naar een incident zouden worden gestuurd.

Het terugschroeven van het aantal brandweerlieden bij een incident ligt erg gevoelig, weet brancheorganisatie Brandweer Nederland. Voorzitter Marcel Dokter van de organisatie van vrijwillige brandweerlieden VBV vindt het nog steeds "helemaal niks". "Vier is de ondergrens, omdat je vooraf vaak niet weet wat je aantreft", aldus Dokter.

"Bij een woningbrand moeten minimaal twee man naar binnen, maar voor de veiligheid heb je dan ook nog minstens twee man buiten nodig." Het is volgens Dokter al een keer voorgekomen dat er twee man ter plekke kwamen, maar dat ze moesten wachten op meer collega's om de brandende woning binnen te gaan. "Het gaat een keer goed fout", voorspelt Dokter.

Het overgrote deel van de veiligheidsregio's zet brandweerlieden op verschillende manieren flexibel in. De regio Limburg-Noord heeft negen kleinere brandweerwagens voor maximaal twee personen. Maar in veel gevallen rukken ook minder hulpverleners uit op de bestaande tankautospuit voor het schoonspuiten van het wegdek, een beknelling of een omgewaaide boom.

Bij de brandweer Rotterdam-Rijnmond zijn de kleinere wagens inmiddels geaccepteerd. "Wij zien het hulpvoertuig als een aanvulling op ons wagenpark. Het stelt ons in staat sneller en slimmer in actie te komen", aldus Olav Strotmann, hoofd onderzoek en analyse bij de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.

Minder brandweerlieden pakken incidenten aan
Minder brandweerlieden pakken incidenten aan (Foto: ANP)

KNMI: langdurige ijzel bijzonder, niet uniek

De lange ijzelperiode in het noordoosten was wel bijzonder, maar niet uniek. Deze weersituatie komt gemiddeld eens in de vijftien jaar voor. Dat verklaart het KNMI. In 2002 en 1987 waren er vergelijkbare ijzelsituaties.

De afgelopen ijzelperiode in het noordoosten van Nederland duurde van zondag tot en met donderdag. Vanwege de grootschalige gladheid door ijzel waren codes rood en oranje voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de Waddeneilanden afgegeven. Donderdagavond trad de dooi in.

De ijzel heeft zo lang kunnen aanhouden in Noord-Nederland doordat de temperatuur net boven of net onder het vriespunt bleef liggen en er regelmatig neerslaggebieden over Nederland trokken.

Op 2 maart 1987 ontstond in het noordoosten van Nederland zo'n extreem grote hoeveelheid ijzel dat er gesproken werd over een ijzelramp. Wegen werden onbegaanbaar, hoogspanningsmasten bezweken met stroomuitval tot gevolg, bomen knakten als luciferhoutjes door de zware ijslast.

KNMI: langdurige ijzel bijzonder, niet uniek
KNMI: langdurige ijzel bijzonder, niet uniek (Foto: ANP)

Man met mes aangehouden na waarschuwingsschot

De politie heeft in Peize (Drenthe) een waarschuwingsschot moeten lossen om een bewoner van De Horst aan te houden. De man liep op straat met een groot mes in zijn hand en bedreigde voorbijgangers. Dat gebeurde vrijdag. De politie maakte het zaterdag bekend.

Agenten konden nauwelijks contact met hem krijgen. Hij weigerde het mes weg te leggen en liep op de agenten af. Die gebruikten pepperspray om de man tot bedaren te brengen, maar dit hielp niet.

Een van de agenten loste daarom een waarschuwingsschot. De man liet toen toch zijn mes vallen en kon worden aangehouden.

Man met mes aangehouden na waarschuwingsschot
Man met mes aangehouden na waarschuwingsschot (Foto: ANP)

Playboy Mansion te koop, Hefner blijft

De beroemde Playboy Mansion gaat de markt op. Dat meldt TMZ.

De beroemde villa wordt officieel komende maand te koop gezet. Ingewijden melden dat het bedrijf Playboy Enterprises, eigenaar van het huis, 200 miljoen dollar (184 miljoen euro) wil hebben voor het optrekje. Makelaars zeggen dat dit een onrealistische prijs is. De Playboy Mansion is namelijk vervallen. De grond is zo'n 60 miljoen dollar waard. Maar vanwege de geschiedenis van de villa schatten zij de waarde ergens tussen de 80 en 90 miljoen dollar.

Aan de koop is ook een aantal voorwaarden verbonden. De opmerkelijkste is dat de nieuwe eigenaar moet toestaan dat Hugh Hefner in de villa blijft wonen. Een andere vreemde voorwaarde is dat geïnteresseerden het huis mogen komen bekijken, maar de slaapkamer van Hugh is verboden terrein.

De villa werd in de jaren zeventig bekend toen Hefner zijn intrek nam en daar wilde feesten organiseerde. De reusachtige woning telt 22 kamers en heeft een wijnkelder, bioscoopkamer, spelletjeskamer, tennisbaan/basketbalveld en een zwembad met waterval en grot.

Playboy Mansion te koop, Hefner blijft
Playboy Mansion te koop, Hefner blijft (Foto: BuzzE)

Wedkantoren: Kramer en Sablikova topfavorieten EK allround

Als het aan de wedkantoren ligt zijn er twee grote topfavorieten op het EK allround, dat zaterdag om 13.00 uur van start gaat in het Wit-Russische Minsk. Voor winst van Sven Kramer krijg je slechts 1,15 keer de inzet, waarmee hij ruim 80% kans krijgt om de titel wederom te pakken. Martina Sablikova wordt bij de dames iets minder hoog ingeschat, maar met een notering van 1,25 en dus een kans van ruim 75% is ook de Tsjechische de duidelijke topfavoriete.

Bij de dames wordt maar één vrouw gezien als serieuze uitdaagster: Ireen Wüst. De titelverdedigster levert bij EK-winst 3,50 keer de inzet op, terwijl ze bijna 90% kans krijgt om het podium te halen. Antoinette de Jong lijkt de voornaamste kandidate voor plek drie, met daarachter een vrij groot gat naar onder meer de Russische Natalya Voronina en de Nederlandse Marije Joling. 

De bookmakers zien de titelstrijd bij de mannen voor wat betreft het podium als een driestrijd. Kramer is zoals gezegd de topfavoriet, terwijl Denis Yuskov en Bart Swings geacht worden het podium compleet te maken. Voor de Rus krijgt de gelukkige wedder bij winst 7,50 keer de inzet, terwijl een Belgische titel elke euro kan vertienvoudigen. Beiden worden gezien als voornaamste kandidaten voor de tweede en derde plek, met alleen Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en de Noor Håvard Bøkko als serieuze uitdagers. 

Na ruim 8 jaar eindelijk zege skeletonster O'Shea, Le Conté 17e

Skeletonster Anne O'Shea heeft voor eigen publiek in Lake Placid eindelijk haar eerste zege in de World Cup gepakt. De 28-jarige Amerikaanse draait al sinds 2007 mee op het hoogste niveau, maar haalde alleen in 2011 met een tweede plek in La Plagne een keer het podium. 

De ervaren O'Shea stond na de eerste run nog op de derde plek, 0,10 seconden achter het leidende duo Laura Deas (Groot-Brittannië) en Marina Gilardoni (Zwitserland). In de tweede afdaling ging alles echter nagenoeg perfect voor de Amerikaanse, die Gilardoni vervolgens op 0,09 seconden zag stranden. Deas, winnares van de eerste World Cup dit seizoen, maakte vooral onderin een aantal foutjes en viel op 0,25 seconden van een zielsgelukkige O'Shea terug naar de derde plek. Veel indruk maakte ook de Duitse World Cup-leidster Tina Herrmann, die in de tweede run van plek negen oprukte naar de vierde stek.

Voor de Nederlandse Joska le Conté ging het ook in Lake Placid niet heel lekker. In de eerste run maakte ze al in de eerste echte bocht een grote fout, waardoor veel tijd verloren ging en ze tot een achttiende tijd kwam. De tweede run ging met een vijftiende tijd wat beter, maar ze kon daarmee alleen de Oostenrijkse Carina Mair inhalen en eindigde als zeventiende, 2,60 seconden achter O'Shea. Overigens kwam de grootste verrassing zonder twijfel op naam van Jaclyn Narracott. De Australische, bezig aan haar tweede World Cup-seizoen, kwam nog nooit verder dan plek zeventien en is doorgaans een rechtstreekse concurrente van Le Conté. In Lake Placid stond ze na de eerste run echter op een sensationele vierde plek en hoewel ze in run twee wat terugviel is plek zeven veruit haar beste resultaat ooit.

Liefhebbers van skeleton, maar ook rodelen en bobsleeën, kunnen uiteraard terecht in het speciale topic op het FOK!forum.

Biatlonbroers pakken 1-2'tje, verloren stok kost World Cup-zege

De Noorse biatleten Johannes Thingnes en Tarjei Bø hebben bij de World Cup-sprint in het Duitse Ruhpolding de eerste twee plekken opgeëist. De broers troefden landgenoot Emil Hegle Svendsen, die zo een volledig Noors podium completeerde. De World Cup is deze week neergestreken in Ruhpolding, omdat het in Oberhof vanwege sneeuwproblemen niet door kon gaan. Ook komende week vindt de World Cup plaats in Ruhpolding.

De drie Noren bleven alle drie foutloos in de twee schietbeurten en wisten de Franse World Cup-leider Martin Fourcade zo voor te blijven. Hij maakte één fout bij het schieten en kwam uiteindelijk zo'n tien seconden tekort op winnaar Johannes Thingnes Bø. Die was op zijn beurt slechts drie seconden sneller dan zijn oudere broer Tarjei, terwijl Svendsen ruim zeven seconden tekort kwam om de zege te pakken. Fourcade kan een flinke slag slaan in de strijd om de World Cup: concurrent Simon Schempp moest juist voor zijn thuiswedstrijd ziek afzeggen, terwijl ook Ole Einar Bjørndalen niet van de partij is in verband met voorbereidingen op het thuis-WK in Oslo in maart.

Waar de Duitse mannen flink tegenvielen - alleen Andreas Birnbacher op plek negen en Arnd Peiffer op plek elf deden het prima - kon het thuispubliek bij de dames wel juichen. Franziska Hildebrand greep de zege, maar had wel het nodige geluk. De Tsjechische Gabriela Soukalova schoot in liggende positie foutloos, wilde haar weg vervolgen, maar liet een van haar langlaufstokken vallen. Dit kostte haar hooguit enkele seconden, maar dat bleek aan de finish niet het enige gevolg te zijn: Soukalova eindigde op 0,3 seconden van Hildebrand als tweede en zou zonder het incident dus zeer waarschijnlijk gewonnen hebben. Het podium zat sowieso bijzonder dicht bij elkaar: Kaisa Mäkäräinen uit Finland werd derde op 2,3 seconden, waarmee ze een halve seconde sneller was dan Laura Dahlmeier. De rest moest meer dan twintig seconden toegeven op Hildebrand. 

Soukalova laat op 1:35 haar stok vallen, wat haar uiteindelijk de zege kost (Bron: YouTube)

Zaterdag staat de achtervolging voor mannen en vrouwen op het programma. Om 12.45 uur vertrekken de mannen, om 15.15 uur gaan de dames van start. In de achtervolging start de top-60 van de sprint met de verschillen in de sprint. De wedstrijden zullen live op ARD en Eurosport te zien zijn en in het biatlontopic op het FOK!forum kun je terecht voor discussies, vragen en het volgen van de wedstrijden.

Lauda koopt luchtvaartmaatschappij Amira Air

Je zou kunnen denken dat wanneer je veelvoudig miljonair bent, een internationale racelegende, er al eens een speelfilm over je gemaakt is en bovendien de pensioengerechtigde leeftijd reeds bent gepasseerd, je het onderhand wel eens rustiger aan zou kunnen doen. Zo niet Niki Lauda. De 66-jarige Oostenrijker lijkt, net als in zijn hoogtijdagen op het asfalt, geenszins van plan om gas terug te nemen. Lauda heeft namelijk de Weense vliegtuigmaatschappij Amira Air overgenomen.

"Eigenaar Ronny Pecik vroeg mij of ik interesse had," zegt Lauda bijna achteloos. "Dus ben ik daar eens naar gaan kijken." En zo kwam het kort voor kerst tot een deal. Amira Air beschikt momenteel over twaalf toestellen en ongeveer zeventig man personeel. Maar dat kan beter, vindt Lauda: "Ik wil het doorontwikkelen." Lauda is niet nieuw in de wereld van de luchtvaart. Eerder al bezat hij maatschappijen met illustere namen als Niki en Lauda Air. Of Amira Air ook een naamswijziging zal ondergaan weet Lauda nog niet. "Daar denk ik nog over na."

Net als dat Lauda's loopbaan in de racerij gekenmerkt werd door de horrorcrash tijdens de Duitse GP in 1976, is ook diens carrière in de luchtvaart voor altijd verbonden aan een groot ongeluk. Op 26 mei 1991 stortte een Boeing 767-300ER van Lauda Air neer boven Thailand. Alle 223 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

'Rienks wil Muda's naar Spelen coachen'

In hun hernieuwde missie om een olympisch ticket voor Rio 2016 te verdienen, kunnen de gebroeders Vincent en Tycho Muda rekenen op de steun van een vermaarde roeier. Volgens nlroei.nl heeft tweevoudig olympisch kampioen Nico Rienks zich bereid verklaard om samen met Cees Vente, tevens zaakwaarnemer van de Amsterdamse tweeling, de coaching voor zijn rekening te nemen. Rienks (53) deed vijf keer mee aan de Olympische Spelen. Zowel in Seoul (1988) als Atlanta (1996) won hij goud.

De Muda's, zesde bij Londen 2012 in de lichte vier-zonder, beleefden in 2015 een teleurstellend seizoen in de lichte dubbeltwee. Bij de WK in Frankrijk, dat tevens als olympisch kwalificatietoernooi gold, kwamen de markante gebroeders niet verder dan de vierde plaats in de C-finale. Daarna bleek de KNRB weinig vertrouwen meer te hebben in een olympische campagne van de Muda's.

De KNRB stemde eerder deze week niettemin in met een zelfstandig project van de tweeling, die bij het olympisch kwalificatietoernooi in mei in Luzern alsnog een ticket voor Rio 2016 wil afdwingen.

'Rienks gaat Muda's coachen'
'Rienks gaat Muda's coachen' (Foto: ANP)

Volleybalsters op olympische drempel

Nog één wedstrijd moeten de volleybalsters winnen. Als de Oranjevrouwen de finale van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) tegen Rusland tot een succesvol einde brengen, zijn ze zeker van een ticket naar Rio. Bij verlies moet het team zich opnieuw op zien te laden voor een OKT, dit keer het wereldwijde toernooi in Japan in mei.

In Ankara spelen de Russinnen en de Nederlandse vrouwen om één olympisch ticket. Op het EK was Rusland in oktober in de finale te sterk voor Oranje. Revanche heeft nu dus een dubbele betekenis. Bij de bookmakers is Rusland overigens ruim de favoriet, maar met zo'n 30% kans is het voor Nederland zeker niet onmogelijk om te winnen.

Op het Europese OKT begint Oranje steeds beter te draaien. De eerste poulewedstrijd werd nog met 3-2 verloren van Duitsland, maar daarna werden Turkije, Kroatië en Italië stuk voor stuk met 3-0 verslagen. Daarmee was het vooraf gestelde doel - bij de top drie eindigen en zeker zijn van een tweede kans in Japan - bereikt. Directe plaatsing lonkt echter voor de vrouwen.

Volleybalsters op olympische drempel
Volleybalsters op olympische drempel (Foto: ANP)

Juncker: Nederlands nee kan leiden tot grote crisis

Als Nederland nee zegt bij het Oekraïnereferendum op 6 april, dan kan dat leiden tot "een grote continentale crisis". Dat zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in een interview met NRC.

"Rusland zou de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning" als de Nederlandse kiezer het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU afwijst. Volgens Juncker zou het bovendien koren op de molen zijn van populisten die de Europese Unie willen opblazen. "Laten we het referendum niet veranderen in een referendum over Europa", zegt Juncker. "Ik hoop van harte dat (Nederlanders) niet nee zullen zeggen om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben", zegt hij tegen NRC.

Juncker vindt het belangrijk dat Nederlanders "goed begrijpen dat deze kwestie het Nederlandse belang overstijgt". Hij roept de Nederlandse kiezer op om 6 april te "handelen als een Europese strateeg". Ook zegt hij: "Ik heb geen kritiek op het politieke systeem in Nederland, of op deze mogelijkheid om zich uit te spreken, maar ik zeg wel: kijk uit, dit kan het evenwicht in Europa veranderen."

Het referendum - dat gaat over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne - is raadgevend, het kabinet kan de uitslag dus naast zich neer leggen. Het referendum komt er op initiatief van het Actiecomité GeenPeil.

Op Twitter spreekt D66-leider Alexander Pechtold in een reactie van een "impliciet dreigement". "Kiezer is nog nooit overtuigd door dit soort impliciete dreigementen." En PVV-voorman Geert Wilders twittert: "De intimidatie vd EU-elite begint weer Maar het zal ze niet meer helpen. Nederland zegt NEE".

Juncker: Nee kan leiden tot grote crisis
Juncker: nee kan leiden tot grote crisis (Foto: ANP)

Kramer en Wüst verdedigen allroundtitel in Minsk

Sven Kramer en Ireen Wüst beginnen zaterdag in Minsk als titelverdedigers aan de EK allround. Kramer won de Europese schaatstitel al zeven keer. Daarmee is de 29-jarige Fries recordhouder. Wüst staat op vier titels. Bij de vrouwen is de Duitse oud-schaatsster Gunda Niemann-Stirnemann nog altijd recordhouder met acht keer EK-goud.

Het is waarschijnlijk de laatste keer dat de EK allround in deze opzet wordt verreden. De internationale schaatsunie (ISU) nam in 2014 een voorstel aan om de 10.000 meter bij de mannen en de 5000 meter bij de vrouwen in te ruilen voor de 1000 meter. De ISU denkt daarmee de amusementswaarde van de EK te kunnen verhogen.

Om de echte allrounders nog een beetje tegemoet te komen, gaat de Nederlandse schaatsbond proberen om bij het congres in de zomer in Kroatië voor de mannen de 3000 meter op het programma te krijgen in plaats van de 1000 meter. Ook gaan er echter stemmen op om de EK allround alsnog in de oude stijl te handhaven, maar dan nog maar eens in de twee jaar te programmeren.

De EK beginnen zaterdag rond 13.00 uur Nederlandse tijd met de 500 meter voor vrouwen.

Kramer en Wüst verdedigen titel in Minsk
Kramer en Wüst verdedigen titel in Minsk (Foto: ANP)

Grote brand in woning Heerhugowaard

Een woning in Heerhugowaard is zaterdagochtend door een grote band getroffen. Meerdere brandweervoertuigen zijn ingezet om het vuur aan de Spaarne onder controle te krijgen.

De bewoners waren op tijd uit de woning, maar moesten wel mee met de ambulance omdat ze rook hadden ingeademd.

Grote brand in woning Heerhugowaard
Grote brand in woning Heerhugowaard (Foto: ANP)

Darter Veenstra stunt in kwartfinale Lakeside tegen titelverdediger

Richard Veenstra beleeft een prima debuut op de Lakeside, het WK van de bescheiden dartsbond BDO. De Nederlander verraste vrijdagavond titelverdediger Scott Mitchell met 5-3 in de kwartfinales en mag zich gaan opmaken voor de halve eindstrijd.

Scott kwam moeilijk op gang tegen de 34-jarige Nederlander. Veenstra speerde weg naar 2-0, maar leverde die voorsprong evensnel weer in. Daarna herpakte de man uit Ossenzijl zich, won twee sets op rij en pakte uiteindelijk de winst. In de halve finale speelt hij tegen Jeff Smith uit Canada.

Voor Wesley Harms is Lakeside voorbij. De 31-jarige Noord-Hollander verloor vrijdag in de kwartfinale kansloos in zes sets van Jamie Hughes: 1-5.

Darter Veenstra schakelt titelverdediger uit
Darter Veenstra schakelt titelverdediger uit (Foto: ANP)

Liverpool ontsnapt aan blamage tegen Exeter City in FA Cup

Voor Exeter City komt een droom uit nu de ploeg een replay heeft afgedwongen tegen Liverpool in de derde ronde van de FA Cup. Anfield Road zal daarvoor het podium zijn. The Grecians speelden vrijdagavond thuis 2-2 tegen The Reds.

Trainer Jurgen Klopp van Liverpool toonde vooraf geen enkele intentie om het duel met Exeter City vroeg te beslissen. De coach trad zelfs aan met slechts één speler die normaal gesproken zicht heeft op een basisplaats: Christian Benteke. Lucas Leiva behoorde wel tot de selectie, maar zat op de bank.

Niet heel vreemd dus, dat Exeter al in de negende minuut op voorsprong kwam door Thomas Nichols, die zijn directe tegenstander afschudde en de openingstreffer op zijn naam zette. Lang kon Exeter niet van de voorsprong genieten. Drie minuten later kwam een pass van Benteke niet aan, waarna de bal door het defensieve blok niet goed werd weggewerkt. Jerome Sinclair profiteerde optimaal van het buitenkansje.

Exeter mocht opnieuw op een stunt hopen toen Lee Holmes de ploeg vlak voor de rust weer op voorsprong zette. Een kwartier voor tijd trok Brad Smith de score echter gelijk voor Liverpool, zodat een replay moet uitmaken wie er doorgaat in de FA Cup.

Eerste trailer voor Better Call Saul 2

Bob Odenkirk keert volgende maand terug voor het tweede seizoen van de Breaking Bad-spinoff Better Call Saul. Voor de eerste aflevering heeft de Amerikaanse tv-zender AMC nu een korte trailer vrijgegeven.

In de trailer lijkt Jimmy McGill te overwegen de situatie wat meer naar zijn hand te willen gaan zetten, na het in het eerste seizoen allemaal zo goed te hebben bedoeld. Zien we in dit seizoen zijn transformatie naar Saul Goodman?

Better Call Saul is voor Nederlandse kijkers vanaf 16 februari te zien via Netflix, met wekelijks een nieuwe aflevering.

'El Chapo vluchtte via rioolbuis'

De drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán is vrijdag door een rioolbuis gevlucht toen de Mexicaanse politie bij hem binnenviel. Agenten konden hem uiteindelijk arresteren toen Guzmán in een auto probeerde te stappen, aldus de Mexicaanse regering vrijdag lokale tijd.

Aan de arrestatie ging een vuurgevecht met mariniers vooraf. Bij de schietpartij in het stadje Los Mochis, in de provincie Sinaloa in het noordwesten van Mexico, werden vijf bendeleden gedood, zes andere werden aangehouden.

Guzmán ontsnapte in juli voor de tweede keer uit de gevangenis en bleef ondanks een massale klopjacht maandenlang uit handen van de politie. Een helikopter van de marine bracht hem vrijdag naar dezelfde gevangenis waar hij zes maanden geleden ontsnapte. El Chapo vluchtte toen via een 1,5 kilometer lange tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlak bij de hoofdstad Mexico-Stad.

Film
Volgens procureur-generaal Arely Gómez kwam de politie Guzmán op het spoor omdat hij een film over zijn leven wilde maken. Daarvoor had hij al contact met acteurs en producenten. Mede hierdoor kon de politie El Chapo lokaliseren en uiteindelijk arresteren.

El Chapo is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar diverse arrestatiebevelen tegen hem lopen.

'El Chapo vluchtte via rioolbuis'
'El Chapo vluchtte via rioolbuis' (Foto: ANP)

Politie slaat rellen in São Paulo neer

In de Braziliaanse stad São Paulo zijn mensen vrijdag de straat opgegaan om tegen de prijsstijging in het openbaar vervoer te protesteren. De politie sloeg de gewelddadige protesten neer met traangas en zogenoemde stungranaten.

De protestmars waar duizenden mensen aan deelnamen, werd grimmig toen gemaskerde jongeren stenen naar de politie gooiden. Er is nog niets bekend over gewonden of arrestaties.

Veel inwoners van de miljoenenstad zijn woedend dat de kosten stijgen, omdat het land al kampt met een inflatie van meer dan tien procent. Meer dan anderhalf miljoen Brazilianen zijn vorig jaar, in de periode van januari tot november, hun baan kwijt geraakt.

Politie slaat rellen in São Paulo neer
Politie slaat rellen in São Paulo neer (Foto: ANP)

Opnieuw brand in jachthaven Wessem

In een loods in een jachthaven in Wessem (Limburg) woedt in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand. Deze brak rond 01.00 uur uit. "Het is moeilijk de brand te blussen aangezien de loods instabiel is en kan instorten. We blussen dus alleen van buitenaf", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Bij het pand aan de Waage Naak zijn knallen gehoord. De woordvoerder zei dat het waarschijnlijk om gasflessen gaat die in de boten liggen.

Volgens de eigenaar bevinden zich tussen de tien en vijftien plezierjachten in de loods. "Zowel de boten als het pand moeten als verloren worden beschouwd", meldde de brandweerwoordvoerder. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Wel verspreidt de rook een penetrante geur. De brandweer roept omwonenden daarom op deuren en ramen gesloten te houden.

Een jaar geleden werd Midden-Limburg geteisterd door een reeks havenbranden, waaronder een brand in Wessem, die waarschijnlijk zijn aangestoken. De directeur van de jachthaven in Wessem geldt als een van de vier verdachten in die zaak.

De brand was rond 03.45 uur onder controle. 

Opnieuw brand in jachthaven Wessem
Opnieuw brand in jachthaven Wessem (Foto: ANP)

Patiënten naar nieuw ziekenhuis Enschede

Een kleine volksverhuizing zaterdag in Enschede. Enkele honderden patiënten van het Medisch Spectrum Twente worden van het oude gebouw overgebracht naar de nieuwbouw, een eindje verderop. Om de twee minuten verhuist iemand, door een loopbrug, droog en warm. De eerste gaat 's ochtends vroeg, tegen het einde van de middag moet het klaar zijn.

De poliklinieken van het ziekenhuis waren een dag eerder al verplaatst. Op maandag opent het ziekenhuis zijn deuren. Volgens het ziekenhuis moet er voor tweehonderd vrachtwagens aan spullen worden verhuisd. Ook zijn er honderden nieuwe bedden gekocht. Langer dan de oude, omdat Nederlanders steeds langer worden.

Het Medisch Spectrum Twente heeft momenteel twee gebouwen. Die zijn met elkaar verbonden door een 500 meter lange loopbrug. Het nieuwe gebouw staat naast een van die twee gebouwen. Het heeft 275 miljoen euro gekost.

Patiënten naar nieuw ziekenhuis Enschede
Patiënten naar nieuw ziekenhuis Enschede (Foto: ANP)

'Madonna vecht tot uiterste om Rocco'

Madonna is bereid tot het uiterste te gaan in de juridische zaak tegen haar ex Guy Ritchie om de zeggenschap over hun zoon. ''Ze gaat vechten tot het bittere einde'', zegt een vriend van de twee ruziënde exen.

Vlak voor de feestdagen bleek dat hun zoon Rocco de kerstdagen niet bij zijn moeder in New York wilde doorbrengen. Hij wilde bij zijn vader in Engeland blijven. Voor de rechtbank in Manhattan eiste Madonna dat de 15-jarige Rocco naar huis zou komen en die eis werd ingewilligd.

''Ze is niet tevreden. Ze is een uitmuntende moeder en mensen kunnen van haar zeggen wat ze willen, maar haar kinderen betekenen alles voor haar'', zegt een insider tegen People. Ondanks de gerechtelijke uitspraak en het einde van de kerstvakantie is Rocco nog steeds niet naar zijn moeder teruggegaan. ''Hij had al thuis moeten zijn. Hij mist school. Een van Madonna's prioriteiten is dat haar kinderen goed onderwijs krijgen."

Madonna heeft intussen haar tournee Rebel Heart hervat. Ze trad deze week op in Mexico-Stad. ''We maken allemaal moeilijke momenten mee in ons leven, en dat geldt ook voor mij'', sprak Madonna tijdens haar concert. ''Ik maak ook moeilijke tijden mee in mijn leven en wel op dit moment. Soms denk ik dat ik niet kan optreden, dat ik er de energie en de kracht niet voor heb'', zei ze bij het wegvegen van een traan. ''Ik ben hier vanavond gekomen en ik kan jullie gezichten zien en jullie in de ogen kijken. Ik zie zoveel liefde en daar put ik kracht uit. Dank jullie wel. Jullie zijn rebel hearts. Ik voel jullie harten kloppen in de mijne."

Madonna en Guy Ritchie worden op 3 februari weer in de rechtbank verwacht voor een tweede zitting.

'Madonna vecht tot uiterste om Rocco'
'Madonna vecht tot uiterste om Rocco' (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: prachtig weer

In het westen en noorden starten we de dag met wat nevel en laaghangende bewolking. Deze trekt in de loop van de ochtend weg, waarna perioden met zon voor kunnen komen. Over het algemeen blijft het vrij droog, het westen kan een buitje tegenkomen.

In het noordoosten is het inmiddels al weer boven het nulpunt: een maximumtemperatuur van zo'n 4 graden, ten opzichte van het warmere zuiden: 8 graden. De wind komt uit het zuiden tot zuidoosten en is matig. Later op de avond kan deze langs de kust krachtig worden. 

Zon op: 08.45 uur
Zon onder: 16.48 uur

Deze kreeg ik van een anonieme user, een schitterende zonsopkomst in Ypenburg. Met extra gratis reflectie van een plant in de ruit. 

Zonsopgang in Ypenburg
Zonsopgang in Ypenburg

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2012 meldde de Nederlandse Aardolie Maatschappij de ontdekking van Metslawier-zuid, het grootste gasveld op land sinds 1995.

* In 2015 werden twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo doodgeschoten in een drukkerij in de Franse gemeente Dammartin-En-Goële.

* In 1986 werd Flevoland de twaalfde provincie van Nederland. Het bestaat uit de voormalige Flevopoloder en Noordoostpolder. 

'Rellen Keulen hoefden niet te escaleren'

Volgens de Duitse politievakbond hadden de gebeurtenissen tijdens oud en nieuw in Keulen niet zo hoeven te escaleren als de politieagenten steun hadden gekregen van collega's. Die collega's moesten echter de vluchtelingencrisis in de gaten houden. Tweehonderd politieagenten uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waartoe ook Keulen behoort, zijn in Beieren om de grens te bewaken.

"De nacht was heel anders verlopen als ze hun collega's in Keulen hadden geholpen", aldus Ernst Walter van de vakbond tegen de krant Rheinischen Post. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann spreekt dit tegen. Daarnaast is de vluchtelingenproblematiek volgens hem heel belangrijk. Verschillende politiebureau's in Noordrijn-Westfalen zijn onderbezet, maar volgens Herrmann is "de grote aanwezigheid van agenten aan de grens gerechtvaardigd".

De gebeurtenissen in Keulen kostten politiechef Wolfgang Albers vrijdag de kop. Hij werd met vervroegd pensioen gestuurd. De zestigjarige politiechef kreeg de afgelopen dagen veel kritiek na de gebeurtenissen in zijn stad rond de jaarwisseling. 170 vrouwen deden tot dusverre aangifte vanwege aanrandingen en berovingen tijdens oud en nieuw in Keulen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zou Albers de situatie niet goed hebben ingeschat.

'Rellen Keulen hoefden niet te escaleren'
'Rellen Keulen hoefden niet te escaleren' (Foto: ANP)

'Migrant die wet overtreedt snel uitzetten'

Asielzoekers die de wet overtreden, moeten volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel sneller kunnen worden uitgewezen. Merkel is voorstander van een dergelijke wetswijziging. Dat maakte ze vrijdagavond bekend op een tweedaagse top van haar partij CDU in Mainz.

De huidige Duitse wetgeving bepaalt dat een asielzoeker tot minstens drie jaar celstraf moet worden veroordeeld, wil zijn asielaanvraag worden afgewezen. Dat kan dan alleen als het in zijn land van herkomst veilig is.

Het standpunt van Merkel volgt op de aanrandingen en berovingen van vrouwen en meisjes tijdens de jaarwisseling in Keulen. Vrijdag werd bekend dat zeker achttien asielzoekers daarbij waren betrokken. "Er zijn vreselijke dingen gebeurd", aldus de bondskanselier. "We moeten daarop reageren."

'Migrant die wet overtreedt snel uitzetten'
'Migrant die wet overtreedt snel uitzetten' (Foto: ANP)

Man pist in winkel over games en accessoires heen

Target, de op een na grootste keten discountwinkels van de Verenigde Staten, heeft op dinsdag jongstleden een onfortuinlijk incident te verduren gehad met een man die in een van de filialen letterlijk over de gameproducten begon te zeiken. De man is inmiddels opgepakt, hem wordt wildplassen en openbare zedenschennis ten laste gelegd.

Het incident vond afgelopen dinsdag plaats in Wilkes-Barre, een plaats in de Amerikaanse staat Pennsylvania. In de avonduren betrad een man de lokale Target-vestiging om vervolgens plaats te nemen in een beschikbare scootmobiel. Nadat de man naar de eletronica-afdeling was afgereisd, ontdeed hij zich van zijn kleding en begon ongegeneerd over de schappen games en toebehoren te urineren. Eenmaal uitgezeken vertrok de wildplasser weer richting de uitgang.

Inmiddels is de verdachte opgepakt en mag hij binnenkort voor de rechtbank verschijnen. Volgens een verklaring van het politiebureau van Wilkes-Barre had de man reeds in zijn broek geplast voordat hij de winkel betrad. "Na het verwijderen van een met urine doordrenkte broek begon de man te plassen over de games en gameaccessoires", aldus het politierapport.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Target met ongelukkig gamenieuws in de publiciteit komt. Vorige week dinsdag werd er een schunnig blok hout met een dubieuze boodschap aangetroffen in een PlayStation 4-doos afkomstig van de winkelketen.

Man plast na joyride over computerspelletjes heen (Foto: Wilkes-Barre politiebureau)
Man plast na joyride over computerspelletjes heen (Foto: Wilkes-Barre Police Department)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.