FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 december 2015

Nederlander kijkt thuis vooral actiefilms

Nederlanders kijken thuis vooral actiefilms. Dat blijkt uit de jaarlijst van exploitant Pathé, die na de bioscooprelease ook films aanbiedt om thuis te streamen.

De titels die het afgelopen jaar het meest thuis werden bekeken, waren American Sniper, John Wick en Kingsman: The Secret Service. De meeste titels in de top tien zijn actiethrillers. Dit is een trendbreuk met voorgaande jaren, toen vooral Nederlandse romantische komedies het goed deden in de thuisbioscoop. In de top tien van dit jaar zijn alleen Gooische Vrouwen 2 (op plek 7) en het erotische drama Fifty Shades of Grey (nummer 8) geen actiethrillers.

De meest bekeken acteur in de woonkamer is Liam Neeson. Van de acteur staan vier films in de top honderd van best bekeken titels: Taken 3 (nummer 9), Run All Night (34), Walk Among the Tombstones (48) en A Million Ways to die in the West (#59). Ook Jason Statham is opnieuw zeer populair door Fast & Furious 7 (nummer 21), Wild Card (33) en The Expendables (38).

Nederlander kijkt thuis vooral actiefilms
Nederlander kijkt thuis vooral actiefilms (Foto: BuzzE)

Burgemeester Geldermalsen bedreigd om azc

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen is bedreigd vanwege de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland. Over de inhoud van de bedreiging kan ze nog niets zeggen.

De Vries meldde de bedreiging bij de politie. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak onderzoeken. 'Dit soort dingen ondermijnen de rechtstaat', aldus de woordvoerster. Een woordvoerder van de burgemeester wilde niets zeggen over de zaak, behalve dat de burgemeester aangifte zal doen.

Het gemeentebestuur wil een azc voor 1.500 asielzoekers in de gemeente. Woensdagavond vergadert de gemeenteraad over dat voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Burgemeester Geldermalsen bedreigd om azc
Burgemeester Geldermalsen bedreigd om azc (Foto: ANP)

KNVB Beker: Uitslag Roda JC - sc Heerenveen

Roda JC heeft de kwartfinales van de KNVB-beker bereikt ten koste van sc Heerenveen. De club uit Kerkrade won thuis met 3-1. De Friezen speelden lange tijd met tien man wegens een rode kaart voor Joey van den Berg.

De thuisploeg kwam na achttien minuten spelen op voorsprong, toen Arjan Swinkels de bal maar eens naar voren poeierde. De bal kwam in de voeten van aanvaller Tomi Juric, die overigens ontsnapte aan buitenspel. Voor de spits was het vervolgens een koud kunstje om Heerenveen-doelman Erwin Mulder te omspelen en te scoren: 1-0.

Acht minuten later voltrok zich voor de bezoekers een waar rampscenario, toen Joey van den Berg een niet al te zware overtreding maakte op Tom van Hyfte. Arbiter Kevin Blom beoordeelde het met een overtreding, gemaakt in de zestien van Heerenveen. Van den Berg kreeg een rode kaart van Blom en Roda mocht een strafschop nemen.

Wederom was het Juric die trefzeker was; de aanvaller ging koelbloedig om met het buitenkansje dat hem werd geboden. Met een man minder en een 2-0 achterstand werd het voor Heerenveen een loodzware opgave. Maar van opgeven was bij de mannen van Foppe de Haan geen sprake. Na rust gingen de Friezen de strijd volop aan.

Uiteindelijk leverde dat de aansluitingstreffer op. Nadat Heerenveen drukte en het een paar kansen kreeg, was het Roda-verdediger Ard van Peppen die de bal vervolgens in eigen doel werkte. De spanning keerde daarmee terug, evenaals de hoop in de Heerenveen-harten. Maar vanuit opportunistisch denken werden er ruimtes weggegeven.

Dat bood Roda JC de kans om op de tegenaanval te spelen. Uit zo'n tegenaanval viel uiteindelijk de genadeklap voor Heerenveen. Het was Roda-speler Ngohbo die een minuut voor tijd de 3-1 voor zijn rekening nam. Einde toernooi voor Heerenveen, vreugde in Kerkrade.

Youp opnieuw onwel tijdens optreden

Youp van 't Hek is opnieuw onwel geworden tijdens een optreden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van berichtgeving door Omroep Zeeland. De cabaretier moest zijn show in Middelburg voortijdig beëindigen.

Youp was bezig met een try-out van zijn voorstelling Licht. Maandag speelde hij in Middelburg de volledige voorstelling, maar dinsdagavond ging het opnieuw mis. Na de pauze bleek dat hij zich niet goed voelde.

Vorige week legde de cabaretier in Papendrecht al een try-out stil. Na een kwartier op het podium werd hij niet lekker. Er kwam een dokter en Youp is later uit voorzorg met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. In verleden werd Van 't Hek ook al eens onwel tijdens een voorstelling in Lelystad en moest hij een voorstelling Amsterdam afzeggen omdat hij overdag onwel werd.

Youp heeft via via Twitter sorry gezegd voor het afgelasten van de voorstelling in Middelburg. Wanneer de voorstelling wel doorgaat is nog niet bekend. De tournee is tot nader order stopgezet, meldt zijn management.

Youp van 't Hek
Youp van 't Hek.

Heerhugowaardse gevangene liep zo naar buiten

De gevangene die dinsdagochtend ontnapte uit gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard was bezig met het verven van de bezoekersruimte, toen hij op een gegeven moment doodkalm door een elektronische deur voor bezoekers naar buiten wandelde. Dit meldt RTL Nieuws vanavond. Op dit moment is de man nog steeds spoorloos. 

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft aan dat dit 'absoluut niet had mogen gebeuren'. De man had zich maanden tevoren uit zichzelf gemeld voor het uitzitten van zijn straf. Hij zou nog maar een paar maanden te gaan hebben aldus de woordvoerder. Onduidelijk is nog steeds waarom de man vastzat. 

Via Burgernet werd een signalement van de man verspreid: licht getint, in de 30, kort geschoren haar en gekleed in zwarte kleding met daarop verfvlekken. Als men de man tegenkomt wordt met klem geadviseerd om hem niet zelf te benaderen, maar direct 112 te bellen. 

KNVB Beker: Uitslag Excelsior '31 - FC Den Bosch

FC Den Bosch is dinsdagavond met de schrik vrijgekomen in het toernooi om de KNVB Beker. De Bosschenaren, die vanaf de zestiende minuut met tien man speelde, wonnen met 1-3 bij de amateurs van Excelsior '31.

De gasten leken een makkelijkde avond te hebben. Ze kwamen al na tien minuten al op voorsprong door een treffer van Vykintas Slivka.  Vijf minuten later moest Den Bosch echter een flinke tegenvaller incasseren. Doelman Kees Heemskerk kon met rood vertrekken nadat hij Hakim Ezafzafi op zijn weg naar de goal onderuit haalde.

Excelsior '31 buitte de overtalsituatie nog voor rust uit door via een rake kopbal van Dylan Vosskuhler langszij te komen. Maar het tiental van Den Bosch hield stand en kwam na de pauze opnieuw op voorsprong. Furghill Zeldenrust zorgde vanaf elf meter voor de 1-2. 

Tim Hofstede gooide het duel een klein kwartier voor tijd in het slot. De verdediger FC Den Bosch veranderde een schot van Niek Vossebelt van richting en daarmee tekende hij voor de 1-3 eindstand, waarmee de club zich plaatste voor de kwartfinale. 

Knegt en Schippers sporters van het jaar

Sjinkie Knegt en Dafne Schippers zijn uitgeroepen sportman en sportvrouw van het jaar 2015. Dit gebeurde tijdens het NOC*NSF Sportgala in de Amsterdamse Rai.

Voor Schippers was de uitverkiezing natuurlijk vanzelfsprekend. Ze werd dit jaar wereldkampioen op de 200 meter en won daarnaast zilver op de 100 meter.Ze kreeg zoals verwacht de voorkeur boven zwemster Sharon van Rouwendaal en turnser Sanne Wevers. Er was nog meer succes voor Schippers, want haar zege op de 200 meter werd ook gekozen tot sportmoment van het jaar. Daarnaast kreeg haar trainer Bart Bennema de titel voor coach van het jaar.

Bij de mannen ging de titel naar Knegt, die dit jaar Europees- en wereldkampioen shorttrack werd. Hij kreeg meer stemmen dan springruiter Jeroen Dubbeldam en BMX'er Niek Kimmann. Bij de verkiezing voor de ploeg van het jaar ging de Jaap Eden-trofee naar Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst, die dit jaar zilver wonnen op het WK beachvolleybal. De andere genomineerden in die categorie waren de springruiters en de waterpolovrouwen.

De prijs voor de gehandicapte sporter van het jaar was voor Jiske Griffioen terwijl Marrit Steenbergen werd gekozen tot talent van het jaar. Tot slot was er nog de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Deze award ging dit jaar naar Nederlands meest succesvolle wielrenner ooit, Joop Zoetemelk.


Dafne Schippers voorafgaand aan het sportgala op de rode loper (Pro Shots / Erwin Spek)

Crytek komt met virtual reality-klimgame

De Duitse ontwikkelaar Crytek, die we kennen van games als Far Cry, Crysis en Ryse: Son of Rome, heeft een nieuwe virtual reality-game aangekondigd genaamd The Climb. De bergbeklimgame wordt exclusief ontwikkeld voor Oculus Rift.

In The Climb waag je je op gevaarlijke rotswanden zonder enige uitrusting. De speler bestuurt twee (VR-)handen met een Xbox One-controller of met de Oculus Touch-controllers. Gezien de samenwerking tussen Oculus VR en Microsoft, is een Xbox One-controller standaard inbegrepen bij de Rift.

Gameplay bestaat uit het beklimmen van stijle bergwanden, het slingeren van richel naar richel en het behouden van je grip door op tijd je handen van magnesium te voorzien. Uiteraard allemaal in voortreffelijke graphics, zoals we dat van de CryEngine gewend zijn. Wat de game vooral spannend moet maken is het gevoel van schaal en de bijbehorende immersion dankzij VR.

Een releasedatum voor The Climb is niet prijsgegeven. Oculus Rift verschijnt in het eerste kwartaal van 2016.

Stem jouw games in de Games Top 100 aller tijden 2015

Misschien heb je het al gezien en ben je nog hard aan het nadenken over op welke plek je al die games die je ooit gespeeld hebt gaat zetten, maar voor de mensen die het topic nog niet gespot hebben: op het FOK!forum is men bezig een games top 100 aller tijden editie 2015 samen te stellen. Het desbetreffende topic kun je hier vinden.

Hoe doe je mee? Simpel, post in het topic, je eigen top 5, 10, 20, 25, 50 of 100. Andere aantallen mogen ook als het echt niet anders kan. Voor het samenstellen van de eindlijst worden lijsten die langer zijn dan 100 stuks bij de 100 afgeknipt. Verdere details en richtlijnen zijn in de openingspost te vinden.

FOK!'s Top 100 Games 2015

'Testikelvideo' schond privacy geïnterviewde

Omroep PowNed heeft de privacy van een Syrische vluchteling geschonden door een interview uit te zenden waarin de man onder meer praat over problemen met zijn grote testikels. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag bepaald.

De verslaggeefster en de cameraman maakten zich niet als medewerkers van PowNed bekend toen zij de Syriër benaderden bij de noodopvang in Apeldoorn. Het was voor de man niet duidelijk dat de beelden werden gemaakt om te worden uitgezonden. Tijdens en na de uitzending kreeg de man veel negatieve reacties, onder meer op internet. Hij werd weggezet als een op seks beluste vluchteling die achter Nederlandse meisjes aanzit.

Volgens de rechter was de uitzending een ernstige aantasting van de privacy waarvoor geen rechtvaardiging bestond. PowNed moet een schadevergoeding van 2500 euro betalen aan de Syriër en Google en Yahoo verzoeken de beelden te verwijderen van internet.

'Testikelvideo' schond privacy geïnterviewde
'Testikelvideo' schond privacy geïnterviewde (Foto: BuzzE)

Microtransacties in nieuwe patch Black ops III

Het wordt een steeds grotere trend om microtransacties in splinternieuwe AAA-games te gooien (want van 60 euro per spel kunnen de uitgeverijen natuurlijk niet leven!) en ook Call of Duty: Black Ops III moet er aan geloven. De nieuwste patch voor de Black Market die vandaag is uitgekomen voegt iets genaamd Call of Duty points toe, waarmee je sneller nieuwe wapens en andere dingen kan vrijspelen - zolang je je portomonnee maar trekt.

De patch voegt onder ander een vlindermes, boksbeugels, nieuwe taunts, nieuwe outfits voor elke specialist en nieuwe calling cards toe. Ze zijn allemaal vrij te spelen in het spel, maar wanneer je deze nu al wilt gebruiken moet je call of duty points kopen. De prijzen voor call of duty points zijn als volgt:

  • 200 call of duty points voor 2 euro;
  • 1,100 call of duty points voor 10 euro;
  • 2,400 call of duty points voor 20 euro;
  • 5,000 call of duty points voor 40 euro.

Als cadeautje krijg je wel eenmalig 200 call of duty points als je inlogt op een platform naar keuze. De update is niet verkrijgbaar voor de last-gen versies van Black Ops III op de Xbox 360 en PlayStation 3. 

Call of Duty: Black Ops III is verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

CoD
Microtransacties in nieuwe patch Black ops III

Scrat ziet sterren in trailer voor Ice Age: Collision Course

De lol die het eekhoorntje Scrat heeft met zijn eikeltje is nog lang niet voorbij. Yup, dat staat er echt. Maar er is ook een nieuw deel in de Ice Age-serie op komst, en daarvoor is nu een trailer verschenen.

Scrat’s epische achtervolging van het ongrijpbare eikeltje zorgt er dit keer voor dat hij in de ruimte terechtkomt waarbij hij per ongeluk een kosmische kettingreactie teweegbrengt die de wereld van Ice Age volledig dreigt te veranderen. Om zichzelf te redden moeten Sid, Manny, Diego en de rest van de kudde hun huis verlaten en beginnen aan een reis vol humor en avontuur door nieuwe, exotische landen waarbij ze een groot aantal nieuwe, kleurrijke karakters ontmoeten.

In Ice Age: Collision Course horen we stemmen van onder andere Ray Romano, Melissa Rauch, Simon Pegg, Wanda Sykes, Nick Offerman en Stephanie Beatriz. De film is te zien vanaf 13 juli volgend jaar.

KNVB Beker: Uitslag HHC Hardenberg - N.E.C. Nijmegen

N.E.C. Nijmegen is dinsdagavond door HHC uit Hardenberg uitgeschakeld in de strijd om de KNVB Beker. De Nijmegenaren gingen met 2-0 onderuit tegen de zaterdag Topklasser.

Liefst drieduizend mensen zagen HHC winnen van de Eredivisionist. Na een wat vlakke eerste helft zat het met het geloof bij het thuispubliek wel goed. De ploeg uit Hardenberg wilde wel eens stunten door de kwartfinale van het bekertoernooi te halen.

Drie minuten na rust nam HHC de leiding tegen een tam N.E.C. Nijmegen. Een prachtige pass van Rob van der Leij zette Glenn Kobussen vrij voor het doel. De aanvoerder van de Topklasser wist vervolgens wel raad met de bal en tekende voor de openingstreffer.

Via Dennis Krohne werd het twaalf minuten voor tijd zelfs 2-0, waarmee een stunt echt niet meer uit kon blijven. Uiteindelijk bleef het daar bij en mag HHC zich officieel kwartfinalist noemen. Een groot feest brak los na het laatste fluitsignaal.

De spelers vieren feest na de sensationele 2-0 zege op N.E.C. (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
De spelers vieren feest na de sensationele 2-0 zege op N.E.C. (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Kabinet moet 'door het stof' om Teeven-deal

Het kabinet moet woensdag tijdens het debat 'door het stof' over de Teeven-deal, aldus SP-leider Emile Roemer. De oppositie trekt in het dossier samen op. Coalitiepartijen VVD en PvdA verwachten een 'stevig' debat.

Volgens de SP'er staat de geloofwaardigheid van de politiek en de rechtsstaat op het spel. "De Kamer en de mensen thuis moeten het gevoel krijgen dat dit nooit meer gaat gebeuren en dat ze niet nog een keer de waarheid gaan verdoezelen."

De houding van premier Mark Rutte ergert de oppositie. Hij nam het vrijdag na de ministerraad nadrukkelijk op voor Fred Teeven die in 2000 als officier van justitie de deal met drugscrimineel Cees H.sloot. Volgens de commissie-Oosting deugde die deal niet.

Als Rutte zich zo blijft gedragen, krijgt de premier het volgens D66-leider Alexander Pechtold nog 'heel zwaar'.

Kabinet moet 'door het stof' om Teeven-deal
Kabinet moet 'door het stof' om Teeven-deal (Foto: ANP)

Sophie Hilbrand voor NPO3 naar Heerlen

BNN stuurt Sophie Hilbrand en Tim Hofman naar Heerlen om verslag te doen van de 3FM-actie Serious Request. Sophie presenteert van 18 tot en met 24 december op NPO3 het liveprogramma Serious Request. Tim Hofman is haar vaste sidekick, maakte BNN dinsdag bekend.

Voor Hilbrand en Hofman bouwt BNN een studio tegen het Glazen Huis aan. Sophie ontvangt iedere dag bekende Nederlanders en gulle gevers die de actie een warm hart toedragen. Daarnaast praat ze met deskundigen over de actie van dit jaar en stuurt ze BN'ers, onder wie Patricia Paay, als pizzabezorgers het land in.

3FM zet zich dit jaar met Serious Request in voor jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. Giel Beelen, Domien Verschuuren en Paul Rabbering laten zich opsluiten in het Glazen Huis.

Sophie Hilbrand voor NPO3 naar Heerlen
Sophie Hilbrand voor NPO3 naar Heerlen (Foto: BuzzE)

Zuid-Amerikaanse bond schorst voetballer Fred

De Braziliaanse voetbalinternational Fred is door de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL een jaar geschorst wegens dopinggebruik. De 22-jarige middenvelder van Sjachtar Donetsk testte afgelopen juni positief op het middel hydrochloorthiazide op de Copa América.

De schorsing gaat in vanaf 26 juni en geldt alleen voor wedstrijden die door de CONMEBOL worden georganiseerd. De voetballer mag dus wel gewoon uitkomen voor zijn club.

Zuid-Amerikaanse bond schorst voetballer Fred
Zuid-Amerikaanse bond schorst voetballer Fred (Foto: ANP)

AC/DC komt naar Werchter

AC/DC komt terug naar Europa met de Rock or Bust World Tour. AC/DC treedt op 16 mei op in Werchter. De nieuwe Europese tournee van de band begint op 7 mei in Lissabon en eindigt op 12 juni in het park van Aarhus in Denemarken.

Uit de dinsdag bekendgemaakte tourneelijst blijkt eveneens dat Marseille, Wenen, Praag, Hamburg, Bern, Leipzig, Londen en Manchester bezoek krijgen van AC/DC. De kaartverkoop voor de concerten begint vrijdag.

De Australische hardrockband opende de Rock or Burst World Tour op 5 mei in het Gelredome in Arnhem. Dit concert was vorig jaar binnen een half uur uitverkocht en leidde tot overbelaste sites.

AC/DC komt naar Werchter
AC/DC komt naar Werchter (Foto: BuzzE)

Motordata Mercedes niet bij Ferrari beland

Gestolen informatie over de motoren van formule 1-renstal Mercedes is niet bij de concurrenten van Ferrari beland. De Duitse renstal doet onderzoek naar de verdachte naar Ferrari overgelopen ex-werknemer Benjamin Hoyle en maakte dinsdag deze eerste conclusie bekend. "Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat informatie bij Ferrari is terechtgekomen."

Mercedes heeft Hoyle voor de rechter gesleept wegens de roof van de vertrouwelijke technische gegevens over de motoren. Het team van wereldkampioen Lewis Hamilton eist dat hij niet bij Ferrari of andere concurrenten aan de slag mag. Mercedes zet de rechtszaak tegen hem door om zich in de toekomst te kunnen beschermen tegen het uitlekken van concurrentiegevoelige informatie.

Het onderzoek naar de diefstal van de data gaat verder en kan nog twee tot vier maanden duren, aldus het bericht van de autofabrikant.

Motordata Mercedes niet bij Ferrari beland
Motordata Mercedes niet bij Ferrari beland (Foto: ANP)

'Dieselklanten goedkoper uit aan de pomp'

De gemiddelde adviesprijs voor een liter diesel is sinds juli 2010 niet meer zo laag geweest, stelt UnitedConsumers. Volgens de berekeningen van het consumentencollectief betaalt de consument met een prijs van 1,198 per liter bijna 36 cent minder dan in oktober 2012.

De lage prijs van de autobrandstof is onder meer het gevolg van de overproductie op de oliemarkt, waardoor de prijzen van ruwe olie de afgelopen periode sterk omlaag zijn gegaan

"In oktober 2012 betaalde de consument zo'n 70 euro voor een volle tank. Nu kan de tank worden gevuld voor 55 euro", aldus Paul van Selms van UnitedConsumers. Hij houdt rekening met een verdere daling.

'Dieselklanten goedkoper uit aan de pomp'
'Dieselklanten goedkoper uit aan de pomp' (Foto: ANP)

Mogelijk nog meer inhaalgeweld bij IndyCars

Komend seizoen zal er mogelijk nog meer inhaalgeweld te zien zijn bij de IndyCars. De wagens zullen namelijk worden uitgerust met een nog krachtiger push-to-pass-systeem dan dit jaar. Door de 20 extra PK's zullen de auto's tijdens het gebruik van push-to-pass in totaal ongeveer 60 PK meer tot hun beschikking hebben dan normaal.  

Het aantal inhaalacties bij IndyCar-races is het afgelopen jaar toch al flink toegenomen. In 2014 werd er in totaal 3.480 keer ingehaald, dit jaar steeg dat aantal tot 5.825. Daarvan waren er 257 om de leiding in de wedstrijd. Push-to-pass mag overigens alleen worden gebruikt op permanente circuits en stratencircuits, dus niet op ovals. Elke coureur mag er maximaal tien keer per race gebruik van maken.

Veendam en AGOVV boos om strafmaat FC Twente

Eerder vanmiddag kreeg FC Twente een straf van de KNVB opgelegd, vanwege de problemen rondom de contracten met Doyen Sports. Volgens velen is de straf, een boete van 42.250 euro, drie jaar uitsluiting van Europees voetbal en een voorwaardelijk ingetrokken licentie, te mild.

Zo werd onder meer gesuggereerd dat de KNVB met twee maten meet. Met name AGOVV Apeldoorn en BV Veendam uitten forse kritiek op de strafmaat. "Maar dat is appels met peren vergelijken", liet woordvoerder Koen Adriaanse van de bond aan Voetbal International weten. "AGOVV ging bijvoorbeeld failliet, de club kon de rekeningen niet meer betalen. De licentiecommissie heeft toen dus niet hoeven oordelen over het handelen van de clubleiding, zoals dat in het geval van Twente wel gedaan moest worden."

Daarnaast oordeelde Adriaanse dat FC Twente niet licht gestraft is. In de komende periode moeten de Tukkers zich aan zeer strikte regels gaan houden, anders wordt de licentie alsnog ingetrokken. Daarnaast wordt de zaak ook nog voorgelegd aan de wereldvoetbalbond, waar mogelijk ook nog sancties uit voort zullen komen.

"De club heeft een donkergele kaart en een laatste waarschuwing gekregen", stelde Adriaanse tot slot. "Het handelen in deze zaak is bestraft en Twente moet meewerken aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur van de club. Er moet voor 1 mei 2016 ook wat met die conclusies gedaan worden, anders is het alsnog klaar. Bovendien kijkt ook de aanklager betaald voetbal, die nog punten in aftrek kan rekenen, nog naar deze zaak, zoals ook de FIFA dat nog kan doen."

'PSN en Xbox Live gaan plat met Kerst'

Het is weer bijna Kerst en er zijn weer scriptkiddies die graag de vrije tijd van een ander willen verpesten. Er is namelijk gedreigd om PlayStation Network en Xbox Live een week met Kerst plat te leggen door een groep die zich Phantom Squad noemt.

Vorig jaar was het de groep Lizard Squad die hetzelfde wilden gaan doen, maar werden door Kim Dotcom, de eigenaar van onder andere Megaupload, verleidt met Megavouchers om het niet te doen. Ondertussen hebben Sony en Microsoft een jaar de tijd gehad om hun netwerk eens beter te beveiligen. Blijkbaar hebben ze het abonnementsgeld gebruikt om grotere lease-auto's te regelen of zo, want volgens Phantom Squad zijn deze netwerken juist gekozen omdat er geen beveiliging is. De woordvoerders van Sony en Microsoft in Nieuw Zeeland willen er in ieder geval niet op reageren.

Super Smash Bros.
Online Super Smash Bros. spelen kan in ieder geval wel met Kerst

Trump is een superheld

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar Donald Trump is eigenlijk een superheld. De kandidaat om de Republikeinse presidentskandidaat te worden, stelt namelijk dat de terroristen die onlangs huishielden in Parijs, geen schijn van kans hadden gehad, als hij in de buurt geweest was.

Hij draagt geen cape en een strak gay-pakje, maar als we Trump moeten geloven, dan zou het zomaar kunnen dat Marvel binnenkort een film over hem maakt: "als ik daar toch was geweest", vertelt de veelbesproken politicus, "Ik heb een vergunning om er eentje bij me te dragen, als iemand daar geweest (met een wapen, red.) als we enig vuurkacht daar gehad hadden, dan had dit allemaal niet gebeurd".

“Als maar een paar van de mensen die nu dood zijn, een pistool op bij hun hadden gehad, dan hadden we dit gedoe nooit gehad”, stelt het equivalent van Captain America.

Trump deed zijn wereldvreemde uitspraken tijdens zijn campagne, afgelopen maandag in Las Vegas. Hij vertelde zijn toehoorders onder andere dat zaken anders hadden gelopen als hij die nacht in Parijs geweest was. Die bewuste avond werden zo'n 130 mensen doodgeschoten door jihadi's.

Het is niet de eerste keer dat Trump een glimp laat doorschemeren van waartoe hij zoal in staat is. Eerder gaf hij al aan dat hij persoonlijk terroristen het hoofd zou bieden.

"Kijk naar Parijs: geen pistolen, helemaal niets. Kijk naar Californië (hiermee doelt hij op de schietpartij in San Bernardino, red.): geen pistolen. Ik kan je een ding vertellen: als ik daar zou zijn met een pistool, dan zou ik terugschieten. We zouden de vloer met ze aanvegen, toch!?"

De hele toespraak van de held is hier te vinden.


Een geboren held.

Eerste teaser trailer voor Fantastic Beasts and Where to Find Them

Het is december en dat lijkt wel trailermaand voor grote zomertitels. Nog voordat je accio Kerstmis kunt zeggen ligt er alweer een kadootje op je te wachten, in de vorm van de eerste teaser voor Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where to Find Them.

De film is natuurlijk gebaseerd op het boek van J.K. Rowling en vertelt over Newt Scamander, die in 1926 zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren net heeft afgerond. Wat een simpele tussenstop in New York had moeten worden, loopt volledig uit de hand door een No-Maj (Amerikaans voor een Muggle) genaamd Jacob, een magische koffer, en het ontsnappen van een aantal van Newt’s fabeldieren, die wel eens problemen zouden kunnen veroorzaken voor zowel de tovenaars- als de No-Maj wereld.

Eddie Redmayne dook in de rol van Scamander en wordt vergezeld door onder andere Katherine Waterston, Ezra Miller, Jon Voight en Colin Farrell. De regie is wederom van David Yates op basis van een scenario dat door Rowling zelf is geschreven. De film is te zien vanaf 17 november 2016, met vervolgen gepland voor 2018 en 2020.

Supportersvereniging betaalt boete FC Twente

FC Twente kreeg eerder vandaag een boete opgelegd naar aanleiding van de problemen met de Doyen-contracten. Deze boete hoeven ze echter niet te betalen. De Vriendenkring, een supportersvereniging van de Tukkers, heeft besloten het bedrag van 42.250 euro als gift over te maken.

"Met verbijstering hebben we kennis genomen van het besluit van de licentiecommissie om de club ongenadig hard te straffen voor (vermeende) misstanden van 2 personen", laat De Vriendenkring in een reactie op hun website weten. "De club bestaat 50 jaar en wij als vereniging bestaan ook al bijna 50 jaar. In al die jaren hebben we de club gesteund, in goede maar ook in slechte tijden. Dat zullen we ook nu doen en daarom hebben we besloten tot een gift."

"Een prachtig gebaar van onze oudste en grootste supportersvereniging", schrijft FC Twente op de officiële website. "De Vriendenkring is opgericht in 1966 en heeft de club altijd gesteund, in goede en slechte tijden. Het illustreert nog maar eens de grote betrokkenheid van onze achterban."

"De steun die wij elke dag weer voelen doet iedereen bij FC Twente ongelooflijk goed. Het geeft ons alleen nog maar meer energie om onze club weer daar te brengen waar ze hoort. Een gezonde club in het hart van het Nederlands voetbal."

Naast de boete werd ook de licentie van FC Twente voorwaardelijk ingetrokken. Dat betekent dat de ploeg wel in de Eredivisie mag blijven spelen, maar men moet wel aan strikte voorwaarden gaan voldoen, die nog worden opgesteld. Ook mag de formatie van trainer René Hake de komende drie seizoenen niet in Europa spelen.

Supportersvereniging betaalt boete FC Twente (Pro Shots / Peter Lous)
Supportersvereniging betaalt boete FC Twente (Pro Shots / Peter Lous)

'Hideo Kojima start nieuwe studio met Sony'

Na een hoop geheimzinnig gedoe rondom game-ontwikkelaar Hideo Kojima is hij per 15 december echt weg bij Konami. Volgens een Nikkei-bericht is hij in vergaande gesprekken met Sony om een nieuwe studio op te richten met zijn voormalige Konami-staf.

Hoogstwaarschijnlijk zal hij dus exclusief voor Sony games gaan maken, als dit allemaal waar is. Een nieuwe Metal Gear wordt een lastiger verhaal, want de rechten liggen bij uitgever Konami, die ze waarschijnlijk niet snel van de hand doet.

Hideo Kojima al weg bij Konami (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP)

Elite Controllers voor Xbox One niet aan te slepen

Microsofts Elite Controllers voor Xbox One kwamen in oktober, samen met Halo 5: Guardians, voor het eerst op de markt en verkopen sindsdien als warme broodjes. De prijzige gadget wordt via verschillende kanalen aangeboden, maar zodra de voorraden weer aangevuld zijn, zijn ze binnen een mum van tijd weer uitverkocht.

Wie gaat er nu 150 euro uitgeven aan een gamecontroller? Schijnbaar een heleboel mensen. Sinds de eerste levering in oktober zijn de vernuftige apparaatjes eigenlijk voortdurend uitverkocht. Momenteel is de controller in de Verenigde Staten uitverkocht, zowel in Microsofts eigen online store, als bij populaire game-retailers GameStop, Target, Amazon en Best Buy.

In november gaf Microsoft al aan dat het aantal verkopen de verwachtingen ruimschoots had overtroffen. Xbox-topman Phil Spencer feliciteerde iemand op Twitter met zijn aankoop van de elite controller en gaf aan dat ondanks de vele verzendingen ze bij Microsoft nog steeds niet aan de vraag kunnen voldoen.

Sabia Boulahrouz krijgt miskraam

Sabia Boulahrouz (37) heeft in de zesde maand van haar zwangerschap een miskraam gekregen. Dit meldt haar agent aan het Duitse persbureau DPA.

Sabia's kindje kwam zondagavond levenloos ter wereld in Hamburg, deelde Mega Model Agency dinsdag mee. Sabia heeft drie kinderen. In augustus dit jaar werd bekend dat ze ging scheiden van profvoetballer Rafael van der Vaart, met wie ze sinds 2013 samen was.

In december 2013 verloor Sabia in de vijfde maand van haar zwangerschap haar baby.

Sabia Boulahrouz krijgt miskraam
Sabia Boulahrouz krijgt miskraam (Foto: BuzzE)

De leukste sporttweets van week 50

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Fantastisch:

Goed idee:

Whoeps:

Arme Jack:

Maar Jack had wel zijn mening klaar:

Aad de Mos blijkt de enige echte kenner:

Bij Groningen bleven ze met veel zooi zitten na de Europa League-wedstrijd:

Dan doen de Feyenoorders dat beter:

Jonathan Vaughters reed onder ploegleider Johan Bruyneel in de ploeg van Lance Armstrong. Later was hij als getuige betrokken bij de val van Armstrong en dat zit nog steeds diep bij Bruyneel. De Belg reageert vaak venijnig op de tweets van Vaughters, deze keer met een opmerkelijk stukje uit het verleden:

Vorige week lieten we je al beelden van het overstroomde stadion van Carlisle United. Nu het water weg is werd er een opmerkelijk vondst gedaan. En dat was niet voor het eerst:

Dit doet pijn aan onze ogen:

Het kan raar lopen:

Geraint Thomas nam zijn volgers in het ootje:

Een goed gesprek:

Wat een stoere jongen:

Dit blijft geweldig:

Thijs Zonneveld werd Nederlands kampioen strandrace, gelukkig nam Thomas Dekker de rol van Zonneveld over:

PSV-supporters hebben er wel geloof in en met een goede reden:

En we sluiten af met nog een goed gesprek:

Le Pen vrijgesproken van haatzaaierij

Marine le Pen, de leider van het Front National in Frankrijk, is vrijgesproken van het zaaien van haat tijdens een verkiezingscampagne, meldt de BBC. Op een verkiezingscampagne in Lyon vergeleek ze vijf jaar geleden het bidden van moslims op straat met de bezetting door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

Le Pen bepleitte in oktober bij de rechter haar onschuld. De rechter zag vorig jaar nog af van verdere vervolging, maar de zaak werd nieuw leven ingeblazen na een klacht van antiracismegroepen.

Bij de Franse regionale verkiezingen boekte Le Pens partij afgelopen weekeind een succes. Hoewel het Front National in geen enkele regio wist te winnen, haalde het toch de meeste stemmen ooit en wist het daarmee zijn aantal zetels te verdrievoudigen.

Le Pen vrijgesproken van haatzaaierij
Le Pen vrijgesproken van haatzaaierij (Foto: ANP)

Van der Steur en Dijkhoff betrokken bij Teeven-deal

Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zijn actief betrokken geweest bij de afhandeling van de omstreden Teeven-deal door toenmalig minister en partijgenoot Ivo Opstelten. De huidige minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie waren toen nog Tweede Kamerlid van de VVD.

De twee adviseerden onder meer bij het opstellen van een persbericht over deze politiek zeer gevoelige zaak. Ze vonden dat in het persbericht geen specifieke ontkenning moest komen van het bedrag dat het tv-programma Nieuwsuur had gemeld. Dat zou verwarring zaaien, zeker omdat het bewijsstuk van het overgemaakte bedrag nog niet was gevonden. De gesprekken over de formuleringen waren "soms pittig".

Dat blijkt dinsdag uit antwoorden van het kabinet op 250 vragen die de Tweede Kamer had gesteld over het rapport van de commissie-Oosting. De voormalige ombudsman Marten Oosting leidde het onderzoek naar de deal van Teeven als oud-officier van justitie in 2000 en de politieke nasleep ervan vanaf 2014.

Rutte
Van der Steur wist vorige week tijdens zijn persconferentie niet meer precies wat zijn inbreng destijds was. Nu herinneren de twee zich de gesprekken "niet zozeer als het helpen opbouwen van een verdediging, maar de opgebouwde verdedigingslijn te testen op houdbaarheid".

Premier Mark Rutte had op 4 maart, vlak voor de uitzending van Nieuwsuur over de kwestie, gebeld met toenmalig staatssecretaris Fred Teeven. Rutte vroeg alleen of Teeven zich nog kon vinden in de conclusie dat er "geen onderbouwde uitspraken"konden worden gedaan over de feitelijk schikking. De premier vroeg niet door en een specifiek bedrag werd niet genoemd.

Van der Steur en Dijkhoff adviseerden in deal
Van der Steur en Dijkhoff adviseerden in deal (Foto: ANP)

Eurosonic Noorderslag heeft programma rond

Het festivalprogramma voor de dertigste editie van Eurosonic Noorderslag is rond. De organisatie heeft Bewilder, Jett Rebel en The Common Linnets aan de line-up toegevoegd. In totaal staan er ruim 320 acts op de diverse podia van het evenement, dat van 13 tot en met 16 januari plaatsvindt in Groningen.

Het festival bestaat uit twee delen. De eerste dagen staan in het teken van Eurosonic, dat geldt als een springplank voor Europese acts. De artiesten treden op in ruim dertig zalen in de binnenstad van Groningen. Overdag is er een conferentie waar Europese muziekprofessionals samenkomen. Op zaterdag volgt Noorderslag in de Oosterpoort, hier krijgt de Nederlandse muziek een podium.

Het evenement staat bekend als de plek om nieuwe artiesten te ontdekken.

Eurosonic Noorderslag heeft programma rond
Eurosonic Noorderslag heeft programma rond (Foto: ANP)

Recordjaar voor Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft dit jaar een recordaantal van 1,9 miljoen bezoekers getrokken. In 2014 kwamen nog 1,6 miljoen mensen langs.

Grote trekker was een tentoonstelling over de Noorse kunstenaar Edvard Munch en zijn inspirator Vincent van Gogh. Met honderd kunstwerken, waaronder De schreeuw en Sterrennacht, werd het oeuvre van beide kunstenaars voor het eerst op grote schaal bijeengebracht. Ook de opening van het nieuwe glazen entreegebouw leidde tot meer bezoekers.

Verder profiteerde het museum van de sterke groei van het aantal toeristen in Amsterdam en de publiciteit rond het Van Gogh-jaar. In 2015 werd met talloze activiteiten en evenementen stilgestaan bij het 125e sterfjaar van Vincent van Gogh (1853-1890).

Recordjaar voor Van Gogh Museum
Recordjaar voor Van Gogh Museum (Foto: ANP)

Bodembeweging wil alsnog vervolging NAM

De Groninger Bodem Beweging (GBB) wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) alsnog vervolgd wordt. De belangenclub stapt daarom naar het gerechtshof. Dat meldt de GBB dinsdag.

De GBB deed in september aangifte tegen de NAM vanwege het veroorzaken van levensgevaar voor inwoners van het Groningse aardbevingsgebied. Het Openbaar Ministerie besloot vorige week niet tot vervolging over te gaan.

Als reactie hierop stapt advocaat Gerard Spong namens de GBB naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, en eventueel daarna naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De GBB vindt dat de NAM ,,de veiligheid van de bewoners in het gaswinningsgebied willens en wetens bedreigt door op een onverantwoord risicovolle wijze gas te winnen." De NAM maakt zich daarmee bij voortduring schuldig aan strafbare feiten, waaronder het opzettelijk vernielen van gebouwen met levensgevaarlijke situaties als gevolg, aldus de GBB.

Bodembeweging wil alsnog vervolging NAM
Bodembeweging wil alsnog vervolging NAM (Foto: ANP)

Levenslang geëist tegen Julio Poch

Het Argentijnse Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen ex-Transaviapiloot Julio Poch. Dat heeft advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag bekendgemaakt.

Poch wordt ervan verdacht dat hij ten tijde van de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land dodenvluchten heeft uitgevoerd. Tijdens zulke vluchten werden tegenstanders van het regime vanuit vliegtuigen in zee gegooid. Poch heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.

De straf is dagen geleden al geëist, maar niet in de media gekomen. Knoops noemt de eis "verbijsterend" omdat er volgens hem geen bewijs is. Knoops spreekt van een politieke eis die weinig met recht te maken heeft.

Grote indruk
Volgens de advocaat heeft de eis van levenslang grote indruk gemaakt op Poch, hoewel hij het wel min of meer had verwacht. Tegen 52 van 56 verdachten in het zogeheten Esma-proces is levenslang geëist. Volgend jaar zomer wordt uitspraak gedaan.

In 2009 werd Poch in Spanje opgepakt, vlak voordat hij de laatste vlucht voor zijn pensioen zou maken. Nederland heeft aan de uitlevering aan Argentinië meegewerkt.

In de zaak tegen Poch zijn de belastende verklaringen van twee Nederlandse piloten aan bod gekomen. Het tweetal zegt dat Poch in 2003 tijdens een etentje op Bali over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten heeft verteld. In 2009 werd Poch gearresteerd, sindsdien zit hij vast. Over de belastende verklaringen zijn later ernstige twijfels geuit.

Levenslang geëist tegen Julio Poch
Levenslang geëist tegen Julio Poch (Foto: ANP)

'Fusies supermarkten geen invloed op prijs'

Fusies in de supermarktbranche hebben geen invloed gehad op de prijzen die consumenten aan de kassa betalen. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder baseert zich op in zijn opdracht verricht onderzoek naar drie grote supermarktfusies tussen 2009 en 2012.

Verder blijkt dat consumenten na de fusies, waarbij honderden supermarkten van Jumbo, C1000 en Super de Boer waren betrokken, uit meer producten konden kiezen. In sommige plaatsen was de uitbreiding van het assortiment echter beperkt.

"Het onderzoek bevestigt dat ACM op de juiste manier kijkt naar de gevolgen voor consumenten van supermarktfusies", meent ACM-topman Chris Fonteijn. De voorwaarden die de toezichthouder stelde aan de fusies, zijn volgens hem effectief geweest.

'Fusies supermarkten geen invloed op prijs'
'Fusies supermarkten geen invloed op prijs' (Foto: ANP)

FC Twente 3 jaar geen Europees voetbal

Na de schermutselingen bij FC Twente het afgelopen jaar is er opnieuw een hard oordeel gevallen voor de club. Weliswaar ontsnappen de Tukkers aan een mogelijk intrekken van de licentie, maar daarvoor zal de club er wel voor moeten zorgen dat zij meewerken aan de voorwaarden van de licentiecommissie. Bovendien zal Twente 3 jaar geen Europees voetbal mogen spelen.

Sinds het vertrek van Joop Munsterman bij de Tukkers komen steeds meer dingen bovendrijven die niet in de haak lijken te zijn. Recent dook er een Doyen-document op waarin mogelijk onrechtmatig handelen van de voetbalclub naar voren kwam. Naar aanleiding hiervan wordt een boete van 45000 euro opgelegd aan de Enschedese vereniging. Bovendien moet de club een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de organisatie en structuur, waarbij volledige medewerking wordt verwacht van het bestuur. Dit onderzoek zal in de eerste helft van 2016 uitgevoerd worden.

Naast dit alles is FC Twente uitgesloten van deelname aan Europees voetbal tot het eind van 2018/19. De reden hiervoor is een ten onrechte verstrekte licentie voor Europees voetbal in het afgelopen seizoen, omdat de KNVB niet in bezit was van de juiste informatie. De Tukkers zouden hier financieel voordeel van hebben gehad.

Naast deze besluiten van de licentiecommissie wordt de situatie rondom Doyen ook nog aan de FIFA en de aanklager betaald voetbal voorgelegd. 

FC Twente 3 jaar geen Europees voetbal (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
FC Twente 3 jaar geen Europees voetbal (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Scheidsrechter Kuipers naar EK

Het Nederlands elftal ontbreekt, maar scheidsrechter Björn Kuipers doet volgend jaar wel mee aan het EK in Frankrijk. De scheidsrechterscommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft de 42-jarige arbiter uit Oldenzaal geselecteerd voor het toernooi waarop 24 landen strijden om de Europese titel.

Kuipers behoort tot de achttien scheidsrechters die de wedstrijden zullen leiden. "Het is een eer om geselecteerd te worden voor zo'n groot toernooi", zei de Tukker dinsdag.

De supermarkteigenaar was tijdens het vorige EK, in Polen en Oekraïne, ook van de partij. Hij had toen de groepswedstrijden Ierland - Kroatië en Oekraïne - Frankrijk onder zijn hoede. Kuipers legde die laatste wedstrijd in Donetsk al na een paar minuten stil, vanwege overvloedige regenval. Na ruim een uur wachten kon het duel alsnog worden uitgespeeld. Kuipers moest, net als Oranje, na de groepsfase naar huis.

Finale als doel

Kuipers floot ook op het WK van 2014 in Brazilië, nadat hij dat jaar al de finale van de Champions League had geleid. De Tukker kreeg tijdens het WK drie wedstrijden, waaronder de achtste finale tussen Colombia en Uruguay. Kuipers werd genoemd als mogelijke leidsman van de finale, maar hij moest eerder naar huis omdat het Nederlands elftal ver kwam in het toernooi.

Kuipers is de eerste Nederlandse scheidsrechter die op twee EK's meedoet. Hij heeft het fluiten van de EK-finale als doel gesteld voor dit seizoen, zei hij begin augustus al.

Scheidsrechter Kuipers naar EK
Scheidsrechter Kuipers naar EK (Foto: ANP)

McIlroy Europese golfer van het jaar

De Noord-Ier Rory McIlroy is uitgeroepen tot beste golfer in 2015 op de Europese Tour. Dat lag voor de hand, omdat McIlroy in november al de zogenoemde Race to Dubai winnend afsloot.

Hij won het slotevenement in het emiraat en had eerder al twee toernooien op zijn naam geschreven. Het is de derde keer in vier jaar dat McIlroy de beste golfer van Europa is. De keuze wordt bepaald door golfjournalisten.

"Ik ben er trots op dat ik deze prijs voor de derde keer heb gewonnen. Het is altijd bijzonder om erkenning te krijgen, hoe vaak dat ook gebeurt", reageerde McIlroy, die zeker niet zijn beste seizoen achter de rug heeft. Hij won geen major en lag er ook nog enige tijd uit vanwege een met voetballen opgelopen enkelblessure.

McIlroy Europese golfer van het jaar
McIlroy Europese golfer van het jaar (Foto: ANP)

Bolt houdt generale voor Rio in Londen

Zesvoudig olympisch kampioen Usain Bolt neemt kort voor de Spelen van Rio 2016 deel aan de atletiekwedstrijd uit de Diamond League in Londen. De Britse atletiekbond BA bevestigde de komst van het Jamaicaanse sprintfenomeen dinsdag. De wedstrijden zijn op 22 en 23 juli in het olympisch stadion van de Britse hoofdstad waar hij in 2012 drie keer goud won: op de 100 en 200 meter en de 4x100 meter estafette.

Het wordt zijn laatste optreden voor afreizen naar Rio. "Ik weet dat de fans in Londen kennis hebben van mijn sport en zeer gepassioneerd zijn", liet Bolt via de organisatoren weten. "Er wonen bovendien veel Jamaicanen die mij altijd hebben ondersteund. Ik heb er al in 2005 deelgenomen aan de Grand Prix, toen nog in Crystal Palace. Dit wordt mijn negende optreden in de stad die ik inmiddels zeer goed ken en waar ik me meer dan thuis voel."

De tiende van veertien wedstrijden uit de Diamond League is de laatste voor de Spelen van Rio, die op 5 augustus beginnen.

Bolt houdt generale voor Rio in Londen
Bolt houdt generale voor Rio in Londen (Foto: ANP)

Scenario eerste deel Final Fantasy VII Remake is al klaar

Square Enix is al klaar met het scenario van het eerste deel van Final Fantasy VII Remake. Dat en meer hadden producer Yoshinori Kitase, director Tetsuya Nomura en scenario-schrijver Kazushige Nojima te zeggen in een interview met het Japanse Famitsu.

Enkele details uit het interview:

  • Ze willen ons meer te weten laten komen over Biggs, Wedge en Jessie
  • Ze hebben wel een idee hoeveel delen er nu zullen komen, maar ze willen het pas zeggen als ze honderd procent zeker zijn
  • Ze hebben niets te melden over online features
  • Ze krijgen hulp van het Kingdom Hearts-team, want die kennen de Unreal Engine 4 al van het ook nog uit te brengen Kingdom Hearts III
  • De hallucinaties van Cloud krijgen meer betekenis
  • De stemmen zullen zo veel mogelijk van de acteurs uit Advent Children zijn
  • Naast de Limit Breaks is er een ander uniek vechtsysteem. Ze kunnen het nog niet laten zien, maar het zal zich aanpassen aan de stijl van de speler
  • Ze hebben nog niets besloten over guarding

Final Fantasy VII Remake komt in delen uit op PlayStation 4. De grote "wanneer" kan nog niet beantwoord worden.

'Hondenbelasting rare zaak'

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt het 'moeilijk te verklaren dat we de hondenbelasting nog steeds hebben'. Dat zei hij dinsdag. "Waarom niet voor een poes en wel voor een hond?"

Als de gemeentelijke belastingen worden herbezien, is dat volgens hem een goed moment om te kijken of we de baasjes van Max, Spike en Diesel nog moeten belasten voor hun viervoeter.

Het hondenpoepprobleem is immers ook al op zijn retour, merkt de bewindsman. Steeds meer mensen nemen hondendrollen keurig mee in een zakje. En de opbrengsten uit de hondenbelasting zijn ook niet erg groot.

Plasterk: Hondenbelasting rare zaak
Plasterk: Hondenbelasting rare zaak (Foto: ANP)

Meer controles voor Europese burgers

Europese burgers moeten in de toekomst vaker en beter worden gecontroleerd als ze de Europese Unie in- en uitgaan. Nu zijn er alleen controles voor niet-EU-burgers als ze de EU verlaten.

De Europese Commissie, die dinsdag met de plannen om de migratiestroom naar Europa in te dammen naar buiten kwam, wil sterkere buitengrenzen om het grenzeloze en paspoortvrije Schengengebied veiliger te maken. De extra controles op vliegvelden, grensposten en in havens moeten wel werkbaar zijn

Ook moet vaker worden gekeken of iemand voorkomt in een database, bijvoorbeeld die van Interpol. "Om te verifiëren dat de personen die aankomen geen gevaar zijn voor de openbare orde of de interne veiligheid."

"De crisis heeft duidelijk de zwaktes en gaten van ons systeem blootgelegd", zei vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans.

Meer controles voor Europese burgers
Meer controles voor Europese burgers (Foto: ANP)

Zweden vrijgesteld van opname vluchtelingen

Zweden hoeft voorlopig niet meer vluchtelingen op te nemen. Dinsdag stemde de Europese Commissie in met het verzoek voor een opschorting. Zweden krijgt een jaar respijt wegens overbelasting.

Het land zucht onder de stroom vluchtelingen. In een jaar tijd nam het aantal asielaanvragen met 60 procent toe.

De Europese landen hebben afgesproken vluchtelingen uit Griekenland en Italië over heel Europa te herverdelen. Landen kunnen hiervoor een tijdelijke vrijstelling krijgen als ze kunnen aantonen dat er sprake is van een noodsituatie en dat de veiligheid in het gedrang is door een plotselinge enorme toestroom.

Zweden heeft in heel Europa het hoogste aantal asielaanvragen per hoofd van de bevolking, blijkt uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

Zweden vrijgesteld van opname vluchtelingen
Zweden vrijgesteld van opname vluchtelingen (Foto: ANP)

Poetin loopt als een cowboy

Russische leiders, zoals president Vladimir Poetin, vertonen afwijkend loopgedrag. Hun manier van voortbewegen lijkt nog het meest op die van revolverhelden in het Amerikaanse Wilde Westen. Vrijwel altijd hebben ze de rechterarm strak langs het lichaam, klaar om snel een pistool uit het holster te trekken.

De manier van lopen is ontdekt door neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen, samen met internationale collega's. Hun bevindingen staan dinsdag in de speciale kersteditie van de British Medical Journal.

De neurologen kwamen op het idee voor hun onderzoek na het bekijken van video's op YouTube van president Poetin. De Russische president beweegt tijdens het lopen zijn rechterarm minder goed mee. Dat zou kunnen duiden op beginnende symptomen van de ziekte van Parkinson, maar nader onderzoek wees uit dat ook andere Russische hooggeplaatsten zo lopen.

KGB
Zo bleken de loopjes van premier Dimitry Medvedev, twee voormalige ministers van Defensie en een hooggeplaatste militair vrijwel identiek aan de manier van lopen van Poetin. Allen beginnend Parkinson? Nee, zeggen de neurologen. Het heeft te maken met hun training bij de Russische geheime dienst KGB.

De onderzoekers stuitten op een KGB-handleiding waarin officieren wordt geleerd de rechterhand dicht langs het lichaam te houden, zodat zij snel in staat zijn een pistool te trekken zodra er een vijand in de buurt komt. Medvedev heeft geen KGB-achtergrond, maar volgens de onderzoekers imiteert hij het gedrag van zijn baas.

Poetin loopt als een cowboy
Poetin loopt als een cowboy (Foto: ANP)

Oranje oefent eind mei tegen Ierland

Het Nederlands elftal speelt aan het einde van dit seizoen in Dublin een oefeninterland tegen Ierland. Het vriendschappelijke duel wordt op vrijdag 27 mei gespeeld in het nieuwe Aviva-stadion, gebouwd op de plek van het vroegere Lansdowne Road.

Daar speelde Oranje ruim negen jaar geleden, op 16 augustus 2006, voor het laatst tegen de Ieren. Mede dankzij twee doelpunten van de debuterende Klaas-Jan Huntelaar won het Nederlands elftal toen met 4-0.

Op Lansdowne Road incasseerde Oranje in 2001 ook een pijnlijke nederlaag in de WK-kwalificatie (1-0). Daardoor liep het elftal van de toenmalige bondscoach Louis van Gaal een plek op de mondiale eindronde van 2002 mis.

Veel oefenwedstrijden

Ierland heeft zich in tegenstelling tot het Nederlands elftal wel geplaatst voor het EK van komende zomer in Frankrijk en speelt daar in groep E tegen België, Italië en Zweden. De ploeg van bondscoach Danny Blind blijkt voor veel EK-gangers een interessante 'sparringpartner', want de KNVB meldde dinsdag door veel landen te zijn gevraagd om tegen te oefenen. Op het programma van Oranje is ruimte voor meer vriendschappelijke duels. De bond hoopt de gesprekken met potentiële tegenstanders op korte termijn af te ronden.

De eerstvolgende oefeninterland is op vrijdag 25 maart in eigen land tegen Frankrijk, de gastheer van het EK. Vier dagen later speelt Oranje op Wembley tegen Engeland. De eerste officiële wedstrijd van de nationale ploeg is pas op 6 september, de start van de WK-kwalificatie in en tegen Zweden.

Oranje oefent eind mei tegen Ierland
Oranje oefent eind mei tegen Ierland (Foto: ANP)

50.000 deelnemers welkom bij Vierdaagse

Aan de feestelijke honderdste editie van de Vierdaagse van Nijmegen in juli mogen 50.000 wandelaars meedoen. Dat zijn er 4000 meer dan anders. Dat meldde de organisatie van het wandelevenement dinsdag.

Vorig jaar moest de Stichting De4Daagse duizenden mensen die mee wilden lopen teleurstellen. "We hopen dat deze eenmalige verhoging van het aantal deelnemers vanwege de jubileumeditie voldoende is", aldus een woordvoerster.

De inschrijving voor de honderdste Vierdaagse begint op maandag 1 februari klokslag 08.00 uur. Het wandelevenement vindt plaats van 19 tot en met 22 juli. Vorig jaar wisten 40.092 van de 46.000 wandelaars de Vierdaagse uit lopen.

50.000 deelnemers welkom bij Vierdaagse
50.000 deelnemers welkom bij Vierdaagse (Foto: ANP)

'Tales of' viert verjaardag op alle fronten

Tijdens een Japanse livestream is er veel bekendgemaakt over de uit te komen 'Tales of'-spullen naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de serie. De franchise krijgt een nieuwe game op consoles, een game op smartphone en er werden meer details over de anime bekendgemaakt.

In onderstaande trailer van Tales of Berseria zien we hoofdpersonage Velvet, die graag een wel erg lelijk handje wil helpen met het uitroeien van wolven. Laiphaset, de jongen die lijkt op een koorknaap, is de zachtaardige in het verhaal, en hij zou een belangrijke rol in het spel spelen. De makers breiden het 'Linear Motion Battle System' van vorige games weer uit.

Je teamleden hebben alle vrijheid om te gaan en te staan tijdens een gevecht en de camera kan in alle hoeken gedraaid worden tijdens het vechten. De speciale vaardigheden, artes genaamd, kun je op alle vier de actieknoppen mappen en je kunt weer combo's maken. Het klinkt allemaal vrij vertrouwd, maar volgens Bandai Namco moet de besturing weer zorgen voor een snelle en frisse start in de serie. Iedereen moet het kunnen oppakken, maar volgens ons was dat al geen probleem in vorige delen.

Tales of Berseria komt volgend jaar uit in Japan voor PlayStation 3 en PlayStation 4. Het moet raar lopen als er geen Westerse release later komt. Zoals gewoonlijk weer veel later dan Japan.

Tales of the Rays is de naam van de smartphone-game. Bandai Namco heeft er een eerste teasertrailer voor uitgegeven, maar hier zien we niet hoe het zal spelen. Of eigenlijk zien we helemaal niets, op wat art-style na. De schrijver van Abyss en Symphonia werkt weer aan deze game. Het spel komt uit op iOS en Android.

Bandai Namco liet weten dat de al aangekondigde anime Tales of Zestiria the X gaat heten. Het verhaal gaat door met de gebeurtenissen uit het al uitgekomen spel Tales of Zestiria. De anime wordt gemaakt door Ufotable en zal in 2016 al uitgezonden worden. In Japan uiteraard, maar er zullen vast ondertitelaars zo vriendelijk zijn om ons te helpen de boel te begrijpen.

Senaat bezorgd over justitie

De Eerste Kamer is bezorgd en niet tevreden over het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat bleek dinsdag bij de behandeling van de begroting van het departement. Het weinig florissante verloop van de reorganisatie van de politie, miskleunen in de strafrechtketen en de onrust over de financiën van OM en rechtspraak passeerden weer de revue.

De PVV gaat in elk geval tegen de begroting stemmen, de SP vindt het tijd voor een parlementair onderzoek naar de 'staat van de rechtstaat' en zelfs de eigen partij van de bewindslieden, de VVD, is 'geïrriteerd' over bepaalde zaken. Regeringspartner PvdA eist duidelijke taal van het kabinet waaruit blijkt dat het nog steeds het belang van de rechterlijke macht volledig beseft en dus voldoende geld over heeft voor de rechtspraak.

Het CDA in de Senaat laakte onder meer de opstelling van het ministerie naar buiten toe. Er is een 'kloof tussen werkelijkheid en de beelden die worden gecreëerd'. "Soms tegen beter weten in, lijkt het wel." Ook D66 is hier boos over. Het ministerie schiep een eigen werkelijkheid, met een 'ééndimensionale media-aanpak'. De partij zei dat het tijdperk van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven voorbij is en pleitte voor 'terugkeer naar de oorspronkelijke kwaliteit'. CDA en D66 vinden het departement ook te groot.

De Tweede Kamer stemde voor de begroting, maar onder het voorbehoud dat er komend voorjaar opnieuw extra geld bij komt. Het kabinet trok al 250 miljoen euro extra uit voor veiligheid en justitie plus eenmalig nog eens 60,5 miljoen om de grote instroom van asielzoekers het hoofd te bieden.

Senaat bezorgd over justitie
Senaat bezorgd over justitie (Foto: ANP)

Maker Hitman Pro multimiljonair

De man achter Surfright, Mark Loman, is na de verkoop van zijn bedrijf in één klap multimiljonair. Het bedrijf achter HitmanPro, het populaire virusverwijderprogramma, is verkocht voor 29 miljoen euro. Zijn opmerking: 'niet gek voor een hobbyprojectje'.

'Het is geweldig, maar ik kan niet echt zeggen dat er een droom is uitgekomen,' vertelde Loman aan het AD. 'Ik ben nooit met het grote geld bezig geweest. Ik wilde gewoon mensen helpen om hun computer veilig te houden. Maar ik heb wel eens voor de gekkigheid gezegd: ik wil een miljoen gaan verdienen. Nou, dat is dan gelukt. Maar eigenlijk ben ik per ongeluk groot geworden. Niet gek voor wat aanvankelijk een hobbyprojectje was.'

HitmanPro heeft 20 miljoen gebruikers, waarvan een groot gedeelte in de VS. Het bedrijf is verkocht aan het Britse Sophos. Over de verdeling van het geld doet Mark geen mededelingen. HitmanPro en HitmanPro Alert worden geïntegreerd in de virusbeveiliging van Sophos.

Mark Loman is in 2007 Surfright begonnen nadat hij gefrustreerd raakte over de hoeveelheid computers die hij repareerde voor kennissen. Hij ontwikkelde het programma HitmanPro dat vanaf dag een geprezen werd door critici. In de eerste instantie was het gratis, maar na 2007 ging het €19,95 per jaar kosten. Het programma is beter en scant sneller dan de concurrentie, aldus kenners. 

Magicka 2 DLC in beeld

Magicka 2 heeft voor de derde keer extra content gekregen. De actiegame waarin jij een tovenaar speelt krijgt een hoop nieuwe toevoegingen; de DLC voegt namelijk vier nieuwe scenario's toe, drie nieuwe bazen, drie nieuwe wapens en drie nieuwe robes. Vooral wapens lijken interessant, want behalve de staf en zwaard, kan je nu ook een revolver of scythe (zeis) gebruiken om monsters naar het hiernamaals te helpen. Magicka 2: Ice, Death and Fury is vanaf vandaag verkijgbaar via Steam of de Paradox Interactive site. De DLC kost tien euro.

Kourtney niet blij met pers rond Bieber-date

Kourtney Kardashian is geïrriteerd nadat is uitgelekt dat ze late nachten met Justin Bieber beleefde. Dat meldt Gossip Cop.

Volgens insiders heeft Kourtney de 21-jarige zanger laten weten dat ze niet blij was met het feit dat de media lucht hebben gekregen van hun ontmoetingen. Naar verluidt weet de realityster de boel wel in perspectief te zetten en probeert ze er niet teveel mee bezig te zijn. "Ze is er niet blij mee, maar ze zal er niet wakker van liggen."

Onlangs bleek dat Justin enkele keren intieme nachten zou hebben beleefd met Kourtney. De zus van Kim Kardashian werd afgelopen weekend om vier uur 's nachts op de foto gezet toen ze uit een hotel kwam waar Bieber verbleef. In oktober zouden de twee het ook al erg gezellig hebben gehad.

Kourtney niet blij met pers rond Bieber-date
Kourtney niet blij met pers rond Bieber-date (Foto: BuzzE)

'EU moet projecten afmaken'

De Europese Unie moet begonnen projecten afmaken. Dat is de les die is te trekken uit de economische en financiële crisis. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem pleitte dinsdag dan ook in Straatsburg voor het afronden van een Europese bankenunie.

Volgens Dijsselbloem is de bankenunie 'belangrijker dan welk andere project ook' voor economisch herstel in Europa. Dijsselbloem sprak voor het eerst sinds hij voorzitter is van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden het Europees Parlement toe.

Banken moesten tijdens de crisis overeind worden gehouden door belastinggeld. Dat moet worden voorkomen door nieuwe Europese regels, waarbij banken op het randje van faillissement kunnen worden geherstructureerd op kosten van de aandeelhouders en schuldeisers van de bank. "De risico's zijn weer waar ze moeten liggen", zei Dijsselbloem. Hij noemde dit een fundamentele verschuiving van het bestaande model.

Sluitstuk
Dijsselbloem erkende dat er tijdens de crisis fouten zijn gemaakt, maar dat er snel gehandeld moest worden. "We bevonden ons op onbekend terrein." Omdat groei achterblijft en de werkloosheid hoog blijft, is het zaak om het ingezette beleid voort te zetten.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker viel Dijsselbloem bij door te zeggen dat economisch beleid uitgevoerd moet worden. "De crisis is nog niet over en we moeten niet achterover leunen. Het economisch herstel is zeer fragiel."

Een gezamenlijk Europees garantiestelsel wordt gezien als het sluitstuk van de bankenunie. Brussel heeft hier een voorstel voor gedaan, dat in de Tweede Kamer en ook in Duitsland niet goed is ontvangen. Nederland zal als EU-voorzitter vanaf 1 januari, de discussies hierover moeten leiden.

'EU moet projecten afmaken'
'EU moet projecten afmaken' (Foto: ANP)

Meer vaste telefoonaansluitingen

Het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland is in het derde kwartaal met 10.000 gestegen tot bijna 6,3 miljoen. De groei is vooral te danken aan een stijging van 0,9 procent bij digitale telefoonlijnen. Dat maakte vakblad Telecompaper dinsdag bekend.

Met de aanwas in het derde kwartaal telt ons land ongeveer 5,5 miljoen digitale telefoonverbindingen. Meer dan 2 miljoen mensen maken gebruik van DSL-technologie, het oude telefoonnetwerk, terwijl het aantal glasvezelaansluitingen toenam tot meer dan 750.000.

Digitaal bellen via de kabel bereikte volgens Telecompaper 'een verzadigingspunt'. Deze verbindingsvorm slonk met 0,2 procent tot ruim 2,6 miljoen aansluitingen. "Een soortgelijk effect wordt verwacht voor glasvezel in de eerste helft van 2016, terwijl dat punt bij DSL pas in 2018 wordt bereikt." Het blad voorziet een jaarlijkse gemiddelde groei van de telecommarkt van 0,3 procent in de periode 2015 tot en met 2019.

Meer vaste telefoonaansluitingen
Meer vaste telefoonaansluitingen (Foto: ANP)

Ongegeneerd bikini's kijken in Dead or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heeft een vier minuten durende gameplay stream online gezet waarin we veel meer van de dames uit Dead or Alive Xtreme 3: Fortune voor PlayStation 4 en Dead or Alive Xtreme 3: Venus voor PlayStation Vita zien.

In de vooral matige resolutie zien we allerlei activitieten die de dames rondom en op het strand doen, met natuurlijk strandvolleybal, maar ook spelletjes in het zwembad en het beklimmen van een rotspartij. Wat een rotvakantie.

Dead or Alive Xtreme 3 komt alleen in Azië uit en wel op 25 februari. Dan is er ook een Engelstalige ondertitelde versie te importeren. Ondersteuning voor VR is ook al toegezegd.

Nieuwe bemanning naar ISS

Drie nieuwe bemanningsleden zijn op weg naar het ISS. De capsule met de Rus Joeri Malentsjenko, de Amerikaan Timothy Kopra en de Brit Tim Peake werd dinsdag gelanceerd vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. Na ongeveer zes uur vliegen komen ze aan bij hun onderkomen. Daar blijven ze ongeveer een halfjaar.

Peake is pas de tweede Brit die ooit de ruimte in gaat. Helen Sharman was in 1991 de eerste. Tijdens zijn verblijf zal Peake in de ruimte meedoen aan de marathon van Londen. Hij rent op de lopende band, met de beelden van Londen voor zich op een iPad.

Nieuwe bemanning naar ISS
Nieuwe bemanning naar ISS (Foto: ANP)

Nazi-trein vol goud bestaat niet

De nazi-trein die volgeladen met goud in een geheime tunnel in Polen zou staan, bestaat waarschijnlijk helemaal niet. Dat concluderen deskundigen na onderzoek in het gebied. Vermoedelijk is er op circa 9 meter diepte wel een tunnel, maar van een trein is geen spoor gevonden.

Twee mannen beweerden in augustus dat ze de trein in het zuiden van Polen hadden gevonden en dat die 300 ton goud zou bevatten. Ze onderzochten samen met experts de locatie en presenteerden dinsdag hun bevindingen, meldde de Britse krant The Telegraph.

De trein vol goud, juwelen en wapens zou zijn achtergelaten toen de nazi's in 1945 vluchtten voor de oprukkende Sovjettroepen.

De deskundigen van de universiteit van Krakau deden bodemonderzoek met speciale apparatuur. Pas na de winter kunnen de onderzoekers beginnen met de feitelijke opgraving.

Nazi-trein vol goud bestaat niet
Nazi-trein vol goud bestaat niet (Foto: ANP)

Vliegtuig maakt rechtsomkeert na bommelding

Een vliegtuig dat vanuit Madrid op weg was naar São Paolo heeft noodgedwongen moeten omkeren. Aanleiding was een bommelding.

Het toestel van de Braziliaanse maatschappij TAM Airlines was maandagavond om 21.21 uur opgestegen vanaf het vliegveld Madrid-Barajas. Maar vlak nadat het over Casablanca in Marokko was gevlogen, moest de piloot rechtsomkeert maken. Spaanse autoriteiten hadden TAM geïnformeerd over een melding dat er mogelijk een bom aan boord zou zijn, meldt de maatschappij op Twitter.

Vlak na middernacht is de Boeing 777, met vluchtnummer JJ8065, veilig geland op Madrid en konden de reizigers uitstappen. Het is niet duidelijk wat er nu met het toestel gaat gebeuren en of passagiers alsnog zijn vertrokken naar de Braziliaanse bestemming. Het was de bedoeling dat ze rond 5.30 uur in São Paolo zouden aankomen.

Vliegtuig maakt rechtsomkeert na bommelding
Vliegtuig maakt rechtsomkeert na bommelding (Foto: ANP)

Moederbedrijf Media Markt ziet winstgroei

Het Duitse winkelconcern Metro, het moederbedrijf van onder meer Media Markt, heeft zijn bedrijfsresultaat in het in september afgesloten boekjaar 2014/2015 op peil weten te houden ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2015/2016 zal het resultaat een bescheiden stijging laten zien.

De winst voor rente en belastingen kwam uit op 1,51 miljard euro, een fractie lager dan de 1,53 miljard euro in 2013/2014. Metro verwacht dat het resultaat in het nieuwe boekjaar wat hoger uitvalt, aangejaagd door de elektronicatak Media-Saturn en het onderdeel Cash & Carry.

Metro's cijfers bevatten een aantal eenmalige posten, waarvan de verkoopopbrengst van Galeria Kaufhof de grootste was. Opgeschoond voor die posten, resteerde voor de aandeelhouders een nettowinst van 672 miljoen euro. Een jaar eerder resteerde onder de streep 127 miljoen euro. De omzet daalde, zoals medio oktober al bekendgemaakt was, met 1,2 procent tot 59,2 miljard euro.

De verkoop van Galeria Kaufhof, vergelijkbaar met De Bijenkorf, was onderdeel van een beoogde schuldverlaging. De verkoop leverde ruim 840 miljoen euro op en had daarmee een groot aandeel in de schuldreductie van 2,2 miljard euro naar 2,5 miljard euro. Naast investeringsruimte leverde het afstoten van onderdelen ook genoeg geld op om het dividend te verhogen. Metro wil 1 euro per aandeel uitkeren, tegen 0,90 euro per stuk in het voorgaande jaar.

Moederbedrijf Media Markt ziet winstgroei
Moederbedrijf Media Markt ziet winstgroei (Foto: ANP)

Jolink in ziekenhuis 'opgelapt' voor concert

Bennie Jolink wordt in het ziekenhuis klaargestoomd voor zijn laatste concert met Normaal. Op doktersadvies is de zanger opgenomen op de longafdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, aldus het management van de band dinsdag.

Jolink heeft astma en dat speelt hem nu weer parten. Het management schrijft dat de zanger wordt 'opgelapt'. Normaal geeft zaterdag een afscheidsconcert in het Gelredome in Arnhem.

De zanger wordt woensdag ontslagen uit het ziekenhuis. Hij is dan 'in een dusdanige conditie dat hij er zaterdag een goed optreden van kan maken'.

Jolink in ziekenhuis 'opgelapt' voor concert
Jolink in ziekenhuis 'opgelapt' voor concert (Foto: BuzzE)

Zeker vier doden door tyfoon Filipijnen

Door de krachtige tyfoon die over de Filipijnen raasde zijn zeker vier doden gevallen. Dat hebben lokale autoriteiten dinsdag laten weten.

Alle slachtoffers kwamen om in het noorden van het eiland Samar. De tyfoon kwam daar maandag voor het eerst aan land. Twee mensen verdronken, een man overleed door onderkoeling en het vierde slachtoffer werd gedood door een rondvliegend stuk puin.

In grote delen van de Filipijnen viel de stroom uit omdat elektriciteitskabels in het centrale deel van de eilandengroep knapten. Er viel ook veel regen. Zo'n 730.000 mensen vluchtten hun huizen uit uit angst voor overstromingen en aardverschuivingen. Ook zijn veel scholen en kantoren gesloten. Tientallen binnenlandse vluchten werden geannuleerd, evenals diensten van veerboten.

Melor heeft volgens weerdeskundigen windsnelheden van 140 kilometer per uur bereikt.

Zeker vier doden door tyfoon Filipijnen
Zeker vier doden door tyfoon Filipijnen (Foto: ANP)

Koeien omgekomen bij brand boerderij

Bij een brand op een boerderij in Amersfoort is in de nacht van maandag op dinsdag een aantal koeien omgekomen. Volgens de veiligheidsregio gaat het om zeker zeven dieren.

Vlammen sloegen door nog onbekende oorzaak uit een schuur achter een boerderij aan de Koedijkerweg. Het gebouw werd compleet in de as gelegd. De brandweer slaagde erin het woongedeelte van de boerderij ,,grotendeels te behouden", meldt de veiligheidsregio op Twitter. Enkele uren na de brand gaf de brandweer het sein 'brand meester'. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Koeien omgekomen bij brand boerderij
Koeien omgekomen bij brand boerderij (Foto: ANP)

'VS leveren fregatten aan Taiwan'

De Amerikaanse regering zal nog deze week de verkoop van twee geleidewapenfregatten aan Taiwan goedkeuren, ondanks China's verzet tegen de deal. Dit zeiden bronnen binnen het Amerikaanse Congres maandag.

"We verwachten nog deze week een aankondiging hierover", zei een Republikeinse bron binnen het Congres. Een andere bron zei dat de kennisgeving "nu elk moment" wordt verwacht.

Het Congres tekende in december vorig jaar een wet die het mogelijk maakt om vier fregatten aan Taiwan te verkopen. Taiwan verwacht dat het ongeveer 176 miljoen dollar (zo'n 160 miljoen euro) moet ophoesten voor de twee oorlogsschepen. Of het eventueel ook de andere twee fregatten wil aankopen, is nog niet bekend.

Lang geleden
De verkoop zou de eerste keer in vier jaar zijn dat de Verenigde Staten weer wapens leveren aan Taiwan, de langste periode in bijna vier decennia zonder wapenleveranties aan dit land.

China heeft de leveranties in het verleden streng veroordeeld. Ook nu klinkt stevige kritiek. De Chinese ambassade zegt zich hevig te verzetten tegen de wapenverkoop. ,,We roepen de Amerikaanse overheid op om te stoppen met de verkoop van wapens aan Taiwan om te voorkomen dat de betrekkingen tussen China en de VS schade lijden."

'VS leveren fregatten aan Taiwan'
'VS leveren fregatten aan Taiwan' (Foto: ANP)

Heerenveen rest van seizoen zonder Thern

Trainer Foppe de Haan kan de rest van dit seizoen bij sc Heerenveen niet meer beschikken over Simon Thern. De Zweedse spelmaker moet op 5 januari een operatie ondergaan aan de enkel waarvan hij al geruime tijd last heeft. Met pijnstillers kon Thern de laatste maanden weliswaar 'gewoon' doorvoetballen, maar een operatie blijkt onvermijdelijk.

De Zweedse international gaat begin volgende maand in Amsterdam onder het mes. Thern (23) heeft daarna een paar maanden nodig om te herstellen. Het seizoen zit er daarmee voor hem al op. "Aan de ene kant is het vreselijk om lange tijd niet te kunnen spelen", zei Thern dinsdag. "Aan de andere kant weet ik dat als ik straks weer fit ben, ik van grotere waarde voor Heerenveen kan zijn. Als alles achter de rug is, kan ik gelukkig weer spelen en trainen zonder pijn. Het is vervelend als je altijd last hebt. Een operatie is daarom noodzakelijk en de juiste beslissing."

Thern kwam tijdens veertien van de zestien competitiewedstrijden voor de Friezen in actie en maakte daarin drie doelpunten. Heerenveen is de afgelopen weken onder leiding van De Haan, opvolger van de in oktober vertrokken Dwight Lodeweges, opgekrabbeld in de eredivisie.

Heerenveen rest van seizoen zonder Thern
Heerenveen rest van seizoen zonder Thern (Foto: ANP)

13 jaar cel voor doden Nikki Lawalata

De 41-jarige Sylvana W. heeft dinsdag dertien jaar cel gekregen voor het doden van Nikki Lawalata (27) uit Amsterdam. Volgens de rechtbank in Lelystad heeft W. Nikki in 2013 uit jaloezie gewurgd. Haar lichaam werd drie dagen na haar vermissing gevonden in een greppel aan de rand van een bos tussen Almere en Lelystad. De rechtbank heeft dit feit als strafverzwarend meegenomen. Ook het feit dat W. geen openheid van zaken heeft gegeven, heeft bijgedragen bij het bepalen van de strafmaat.

Lawalata was de nieuwe vriendin van de ex-vriend van W. Volgens de rechters heeft Sylvana W. het niet kunnen verkroppen dat Lawalata de droomvrouw van haar ex Hani K. was, terwijl zij zelf het contact met hem aan het verliezen was.

De rechtbank rekent het Sylvana W. aan dat ze tot het laatste moment haar ex heeft aangewezen als dader. “Verdachte heeft niet alleen de vriendin van haar ex om het leven gebracht, maar hem ook de schuld in de schoenen geschoven.”

13 jaar cel voor doden Nikki Lawalata
13 jaar cel voor doden Nikki Lawalata (Foto: ANP)

Nieuwe planeet vernoemd naar Zeeuwse uitvinder

Janssen. Zo heet een planeet in het sterrenbeeld Kreeft voortaan. De Internationale Astronomische Unie, die gaat over namen in het heelal, heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

In hetzelfde stelsel staat de planeet Lippershey. De twee hemellichamen zijn vernoemd naar de Zeeuwen Sacharias Janssen en Hans Lippershey. Zij hebben ongeveer tegelijk in 1608 de telescoop uitgevonden.

De planeten draaien rond de ster 55 Cancri. Die heet voortaan Copernicus. De andere planeten in het stelsel zijn Harriot, Galileo en Brahe genoemd. Dat zijn sterrenkundigen die in de beginjaren van de telescoop belangrijke ontdekkingen deden.

Vanuit Nederland te zien
De namen zijn voorgesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. "Deze mensen waren essentieel voor het idee dat het heelal niet om de aarde heen draait", aldus secretaris Jan de Boer. De vereniging wilde bewust 55 Cancri en zijn planeten een naam geven, omdat er veel planeten beschikbaar waren, dus meer namen om te verdelen. Bovendien is Kreeft vanuit Nederland te zien.

Sterren krijgen meestal een wetenschappelijke naam. Die bestaat bijvoorbeeld uit een afkorting, gevolgd door een boel cijfers, die aangeven waar hij in het heelal te vinden is. De planeten eromheen krijgen diezelfde naam met een letter als toevoeging. De IAU wilde de namen toegankelijker maken en had anderen gevraagd om voorstellen voor veertien sterren en ongeveer dertig planeten. Na de eerste selectie mocht het publiek stemmen over alle voorstellen.

De ster mu Arae heet voortaan Cervantes, naar de Spaanse schrijver. Zijn planeet heet Quijote, naar Cervantes' beroemde figuur Don Quichot. De dode ster PSR 1257+12 heet voortaan Lich, naar een ondood mythisch figuur. Er omheen draait de planeet Poltergeist.

Nieuwe planeet: Janssen
Nieuwe planeet: Janssen (Foto: ANP)

'Ouderen verkopen woning voor lagere prijs'

Oudere woningverkopers hebben tijdens de crisis de verkoopprijs van hun huis meer laten dalen dan jongere verkopers. Dat meldt het Kadaster op basis van eigen onderzoek naar woningtransacties in de periode 2008-2014.

Ouderen van boven de 75 jaar verkochten hun woning vorig jaar voor een prijs die 17 procent lager lag dan in 2008. Verkopers van 36 tot en met 45 jaar lieten de prijs met 9 procent zakken. "Er is een algemene trend zichtbaar: hoe ouder de verkoper, hoe groter de prijsdaling is geweest", stelt het Kadaster.

Een van de verklaringen is dat oudere verkopers meestal geen nieuw huis kopen als zij hun woning hebben verkocht. Tussen 2012 en 2014 betrof dat 88 procent van de verkopers van 75 jaar en ouder.

'Ouderen verkopen woning voor lagere prijs'
'Ouderen verkopen woning voor lagere prijs' (Foto: ANP)

Geen Wang, geen aandeelhoudersvergadering ADO

De aandeelhoudersvergadering van ADO Den Haag die voor vrijdag op het programma stond, is uitgesteld. Volgens een woordvoerder van de eredivisieclub heeft dat te maken met "de beschikbaarheid van een aantal personen". De Chinese eigenaar Hui Wang, die met zijn bedrijf United Vansen grootaandeelhouder is van ADO, kan vanwege andere verplichtingen niet naar Den Haag komen.

De club uit de Hofstad hoopt zo snel mogelijk een nieuwe datum te vinden voor de aandeelhoudersvergadering, die van groot belang is omdat ADO in financiële problemen dreigt te komen. ADO wacht met smart op twee beloofde betalingen van in totaal 1,9 miljoen euro uit China. Daardoor dreigt een liquiditeitstekort van 1,3 miljoen euro. De directie van ADO hoopte op de vergadering van vrijdag opheldering te krijgen van Wang, maar moet nu nog langer wachten.

Geen Wang, geen aandeelhoudersvergadering ADO
Geen Wang, geen aandeelhoudersvergadering ADO (Foto: ANP)

Dreetje Hazes deelt naaktfoto vriendin

André Hazes junior, beter bekend als Dreetje Hazes, heeft een bloedmooie vriendin. De 21-jarige Dré is zo trots op zijn 37-jarige milf Monique, dat hij een naaktfoto van haar op Instagram heeft gezet.

Het kiekje blijkt te zijn geschoten in Las Vegas. Op de foto is de dame in kwestie aan de achterkant te zien, terwijl zij haar voorkant tegen de ramen van Caesars Palace drukt...

 

✌🏻️😏✌🏻!

Een foto die is geplaatst door Andre Hazes Jr (@andrehazesjr) op14 Dec 2015 om 9:56 PST

Hansen wil ronderecord aanscherpen in 2016

De Australische wielrenner Adam Hansen wil komend jaar zijn eigen ronderecord aanscherpen. De 34-jarige renner van Lotto-Soudal is van plan weer alle grote rondes te rijden in 2016. "Adam koerst in mei in Italië, in juli in Frankrijk en in september in Spanje", zei ploegleider Marc Sergeant. "Zonder ongelukken tenminste."

De onvermoeibare Australiër heeft sinds de Ronde van Spanje uit 2011 geen grote ronde gemist. Hij reed in 2012, 2013, 2014 én dit jaar steeds de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta. Tijdens de laatste Vuelta vestigde hij een record. Hansen voltooide in september zijn dertiende grote ronde op rij en reed daarmee het 57 jaar oude record van de Spanjaard Bernardo Ruiz uit de boeken. Die reed in de jaren vijftig twaalf grote rondes op rij uit.

De Australiër won tijdens zijn recordreeks etappes in de Giro (2013) en Vuelta (2014). Een overwinning in de Tour ontbreekt nog op zijn erelijst. Komend jaar hoopt de ploeggenoot van Pim Ligthart daar verandering in te brengen. Hansen opent het seizoen volgende maand in de Tour Down Under, net als Ligthart.

Hansen wil ronderecord aanscherpen in 2016
Hansen wil ronderecord aanscherpen in 2016 (Foto: ANP)

'Oekraïense SBU levert sjoemelbewijs rond MH17'

De Oekraïense geheime dienst SBU wordt er van verdacht bewijsmateriaal rond de MH17 aanslag gemanipuleerd te hebben. De Oekraïense secret service is berucht om haar corruptie. Het was de SBU die 'het bewijs' leverde in de vorm van afgeluisterde telefoongesprekken tussen pro-Russische rebellen. Dit 'bewijs' was al eerder bekritiseerd omdat de creatiedatum van de opname van een dag voor de aanslag was, meldt De Telegraaf.

Ook leverde de SBU het fotomateriaal dat de basis vormde van de emotionele speech van Frans Timmermans voor de VN waarin de rebellen werden beticht van het stelen van een trouwring. Dit bleek achteraf onjuist. Uit een video bleek dat de betreffende rebel bezig was met het verzamelen van spullen die terug gingen naar de nabestaanden.

Maar er zijn meerdere incidenten waarin de SBU een niet zo frisse rol speelt. Zo is er volgens informanten ook een link tussen de SBU en de geroofde kunst uit Nederland die onlangs opdook in Oekraïne. Verder zijn er banden tussen politiemol Mark M. en de SBU en is het voormalig hoofd van de dienst, Valentyn Nalyvaichenko, betrokken bij een grootschalige antiekroof die werd blootgelegd door de Finse politie.

De onbetrouwbaarheid en corruptie binnen de dienst kunnen problemen gaan geven rond de bewijsvoering van de aanslag op MH17. Het CDA heeft uitleg gevraagd aan minister Van der Steur die de verantwoordelijkheid hiervoor draagt. Het CDA wil onder andere weten waarom satelliet- en radargegevens van Oekraïners, Russen en Amerikanen ontbreken. Ook het feit dat er nog steeds niet gesproken is met de Oekraïense luchtverkeersleiding roept vragen op.

Tweede Kamerlid Omtzigt zegt hier over dat er al te weinig bewijsmateriaal is en dat het bewijs dat er wel is 'licht tot zwaar gecompromitteerd' is. Ook werd het bewijsmateriaal veel te laat opgehaald en verzameld door lieden die niet betrouwbaar zijn.

Japanse international naar Vitesse

Vitesse heeft zich versterkt met de Japanse international Kosuke Ota. De 28-jarige verdediger komt over van FC Tokio en ondertekende in Arnhem een contract tot medio 2020. De linksbenige Japanner sluit in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft aan bij de selectie van trainer Peter Bosz.

"Ota is een vleugelverdediger die past bij onze manier van spelen", zei technisch directeur Mo Allach dinsdag over de aanvallend ingestelde linksback. "Daarnaast neemt hij met zijn 28 jaar de nodige ervaring met zich mee."

Ota is na Mike Havenaar en Michihiro Yasuda de derde Japanner die voor Vitesse gaat voetballen. Havenaar speelt inmiddels voor ADO Den Haag, Yasuda is terug naar Japan. "Ik heb beiden gesproken en zij vertelden mij goede verhalen over de club", aldus Ota, die in 2010 debuteerde in de nationale ploeg.

Japanse international naar Vitesse
Japanse international naar Vitesse (Foto: ANP)

'Poetin onsterfelijk: al zeker 120 jaar oud'

Vladimir Poetin blijkt onsterfelijk. De Russische eindbaas zit al bijna honderd jaar in hetzelfde lichaam.

Op internet is een kleine serie foto's verschenen met daarop naar het lijkt niemand minder dan de Russische president. De kiekjes blijken echter te zijn geschoten in een ver verleden.

Op de eerste foto zien we Poetin als soldaat in 1920. Op de andere foto is hij een piloot, en deze is geschoten in 1941. Op de derde foto is de huidige Poetin te zien.

De gelijkenis is treffend, zo blijkt. Op internet is de fotocollage inmiddels viral gegaan.

Volgens de een heeft de Rus een flesje water uit de bron van de eeuwige jeugd gedronken. Anderen zijn echter een stuk sceptischer. "Hij is niet 95 jaar oud", vindt iemand. Volgens een ander heeft al het gezonde, Russische eten de president zichtbaar goedgedaan.

View post on imgur.com

Beurzen winnen terrein terug

De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdagochtend weer terrein terug te winnen na de zware koersverliezen in de afgelopen handelsdagen. Vooral de afgestrafte oliezwaargewichten werden weer opgepikt door de hoop dat de olieprijzen de bodem hebben bereikt. Ook bleef de blik op de Federal Reserve (Fed), die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering.

,,De beurzen tonen weer wat herstel, waarbij vooral de recent hard gedaalde aandelen, zoals die van ArcelorMittal en Delta Lloyd, in trek zijn. Of er sprake is van een eenmalige opleving is echter nog onduidelijk. Het Fed-besluit op woensdag wordt allesbepalend. Men rekent op een renteverhoging en het zal vooral van de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen afhangen of er weer wat fantasie in de markt komt", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,6 procent hoger op 427,27 punten. De hoofdindex, die maandag de jaarwinst kwijtraakte, staat voor 2015 weer zo'n 3 punten in de plus. De MidKap klom 1,3 procent naar 665,95 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 2 procent.

ArcelorMittal

Grootste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een winst van 6 procent. Olieconcern Shell volgde met een plus van meer dan 3 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries en pakketvervoerder TNT, die in Frankrijk een miljoenboete kreeg voor verboden prijsafspraken, waren de enige dalers met minnen van 0,5 en 0,2 procent.

In Londen kelderde Aveva bijna 34 procent, na het afketsen van de fusie tussen het Britse softwarebedrijf en de softwaredivisie van het Franse industriële concern Schneider Electric (plus 0,2 procent in Parijs).

Autofabrikanten

De autobouwers stonden in de belangstelling na sterke Europese autoverkopen in november. De Duitse autofabrikant Volkswagen, die vanwege het dieselschandaal marktaandeel verloor in Europa, steeg desondanks 3 procent. Ook BMW klom 3 procent. Renault won in Parijs 2,2 procent.

De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,1042 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 36,93 dollar. Brentolie werd 2,2 procent duurder en kostte 38,76 dollar per vat.

Beurzen winnen terrein terug
Beurzen winnen terrein terug (Foto: ANP)

Bijna tweehonderd journalisten zitten vast

Wereldwijd zitten 199 journalisten gevangen in 28 verschillende landen. Een kwart van hen zit vast in China. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie ter bescherming van journalisten CPJ.

In Egypte en Turkije is de situatie volgens het CPJ dramatisch verslechterd. In Egypte worden nu 23 journalisten vastgehouden. In 2014 waren dat er twaalf. Ook in Turkije is het aantal verdubbeld van zeven naar veertien.

Het totaal aantal journalisten dat vast zit is wel iets afgenomen ten opzichte van het recordjaar 2014. Toen ging het om 221 verslaggevers. "Een handvol landen blijft de detentie van journalisten systematisch gebruiken om critici de mond te snoeren", aldus het CPJ.

Bijna tweehonderd journalisten zitten vast
Bijna tweehonderd journalisten zitten vast (Foto: ANP)

Claudia de Breij maakt oudjaarshow

Claudia de Breij wil volgend jaar de theaters in met een oudjaarshow. De cabaretière bespreekt vanaf september 2016 de actualiteit van dat jaar in schouwburgen door heel Nederland, laat haar management weten.

De Breij hoopt dat de VARA haar voorstelling uitzendt op 31 december van dat jaar. De Telegraaf schrijft dat de oudejaarsconference op televisie in kannen en kruiken is, maar volgens haar management is het contract nog niet getekend.

Een woordvoerder van de VARA meldt dat de omroep nog niets kan zeggen over wie de oudjaarsconference van 2016 doet. "Dat gaan we later bekendmaken."

Als De Breij de oudejaarsconference doet, is zij de eerste vrouwelijke cabaretier ooit die het jaar mag afsluiten op televisie. Dit jaar is de eer aan Herman Finkers.

Claudia de Breij maakt oudjaarshow
Claudia de Breij maakt oudjaarshow (Foto: BuzzE)

Dreigingsniveau België ook hoog rond kerst

Het dreigingsniveau in België blijft in principe tot het eind van het jaar op niveau drie, het een na hoogste niveau. Dat houdt in dat de dreiging ernstig is en een terroristische aanslag mogelijk en waarschijnlijk. De situatie wordt continu geëvalueerd, aldus de autoriteiten.

Het alarmniveau werd voor het hele land opgetrokken naar drie na de aanslagen in Parijs. In Brussel werd een week daarna niveau vier van kracht vanwege zeer concrete informatie over een aanslag. Dat werd na een kleine week teruggedraaid naar drie. Nog altijd patrouilleren zwaarbewapende militairen in de hoofdstad.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur gaf maandagavond aan dat de vuurwerkshow rond de jaarwisseling in het centrum gewoon doorgaat als het niveau op drie blijft. Wel gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen. Zo wordt toeschouwers gevraagd handtassen of rugzakken thuis te laten.

Dreigingsniveau België ook hoog rond kerst
Dreigingsniveau België ook hoog rond kerst (Foto: ANP)

Dallas ziet Mavericks weer eens winnen

De basketballers van de Dallas Mavericks hebben maandag (lokale tijd) in de NBA eindelijk weer een thuiswedstrijd gewonnen. De Mavericks waren de baas over Phoenix Suns: 104-94. De drie voorgaande duels in het American Airlines Center van Dallas waren verloren gegaan.

Deron Williams was de topschutter met 18 punten. Bij Phoenix, dat drie van de vier voorgaande wedstrijden gewonnen had, kwamen de meeste scores op naam van Eric Bledsoe: 23 punten en zeven rebounds.

San Antonio Spurs, het best presterende team na Golden State Warriors, kende weinig problemen met Utah Jazz. Het werd liefst 118-81 met 22 punten van Kawhi Leonard, terwijl LaMarcus Aldridge en Tony Parker ieder goed waren voor 18 punten. Bij de Spurs hoefde geen van de basisspelers meer dan 24 minuten in actie te komen.

Dankzij een driepunter van Jamal Crawford 12 seconden voor het einde van de verlenging pakte Los Angeles Clippers de winst op Detroit Pistons: 105-103. Blake Griffin bezorgde de Clippers 34 punten. Dat waren er net zoveel als J.J. Redick namens de Pistons voor zijn rekening nam.

Alle uitslagen:
Indiana - Toronto 106 - 90
Brooklyn - Orlando 82 - 105
Detroit - LA Clippers 103 - 105 (na verlenging)
Atlanta - Miami 88 - 100
Chicago - Philadelphia 115 - 96
Memphis - Washington 112 - 95
Dallas - Phoenix 104 - 94
San Antonio - Utah 118 - 81
Denver - Houston 114 - 108
Portland - New Orleans 105 - 101

Dallas ziet Mavericks weer eens winnen
Dallas ziet Mavericks weer eens winnen (Foto: ANP)

Mourinho voelt zich in de steek gelaten

José Mourinho zag Chelsea maandag verliezen bij Leicester City en de Portugees sprak na afloop harde woorden. "Ik schaam me voor de positie op de ranglijst die we nu bezetten", zei Mourinho na de negende nederlaag van het seizoen. De titelverdediger staat zestiende, slechts één punt boven de degradatiezone. "Ik voel me verraden in mijn werk."

Leicester heroverde dankzij de 2-1-zege de koppositie in de Engelse Premier League. De ploeg heeft twintig punten meer dan het ploeterende Chelsea. Topschutters Jamie Vardy en Riyad Mahrez velden het vonnis. Tot ergernis van Mourinho. "Ik weet dat een van mijn grootste kwaliteiten het 'lezen' van een wedstrijd is voor mijn spelers, het analyseren ook van onze tegenstanders." Hij had zijn team gewaarschuwd voor het duo dat elkaar makkelijk vindt, maar zijn instructies leken vergeten. "De doelpunten die we vandaag incasseerden zijn onaanvaardbaar. Het is bijzonder frustrerend."

"Vorig seizoen heb ik fenomenaal werk geleverd", ging Mourinho verder. "Ik heb spelers naar een niveau gebracht dat eigenlijk hun niveau niet is. Het was beter dan ze in werkelijkheid zijn. Ik accepteer dat we in de buurt van de degradatiezone staan, maar ik weiger te zeggen dat we tegen degradatie knokken. De top vier gaan we dit seizoen niet meer redden, de top zes misschien nog wel. Ploegen gaan nog punten verspelen."

De suggestie dat hij in de winterstop versterking haalt, wimpelde Mourinho af. "Ik heb geen klachten over hoe we trainen, maar het is frustrerend om te zien hoe het er momenteel in wedstrijden uitkomt. Met deze spelers moeten we het doen."

Mourinho voelt zich in de steek gelaten
Mourinho voelt zich in de steek gelaten (Foto: ANP)

Enorme drukte rond première Star Wars

De veelbesproken nieuwe Star Wars-film beleefde maandagavond onder grote belangstelling zijn première in Los Angeles.

Er stond een rij van bijna een kilometer lang voor de rode loper die klaarlag voor de grote opening van Star Wars: The Force Awakens, zo meldt People. Sommigen kampeerden zelfs al dagenlang om een goed plekje te krijgen bij het filmtheater.

Mensen kwamen van heinde en verre om een glimp op te vangen van sterren als Harrison Ford en Star Wars-bedenker George Lucas, maar vooral om de film zelf te vieren. Velen kwamen verkleed en een Australisch stel geeft elkaar zelfs het jawoord voor het TCL Chinese Theatre, één van de drie bioscopen waar het evenement plaatsvond.

Behalve de acteurs liepen ook stormtroopers over de rode loper, net als de robots C3PO and R2D2. Lucas, die niet betrokken was bij het produceren van de nieuwe film, legde vanaf de rode loper aan de pers uit dat hij met Star Wars aanvankelijk vooral een familiefilm wilde maken. "Het is een film over families en de nalatenschap die een generatie achterlaat voor de volgende. In het begin wilde ik een film doen voor jonge mensen die door de puberteit gaan, met veel mythologische en spirituele thema's."

De Nederlandse galapremière van The Force Awakens is vanavond in Amsterdam, waarna vanaf morgen de reguliere voorstellingen in ons land beginnen. Fans in het Verenigd Koninkrijk kunnen de film vanaf donderdag gaan zien, gevolgd door Amerikaanse bioscoopbezoekers op vrijdag.

Enorme drukte rond première Star Wars
Enorme drukte rond première Star Wars (Foto: BuzzE)

Politie Heerhugowaard zoekt ontsnapte gevangene

De politie in Heerhugowaard is dinsdagochtend met man en macht op zoek naar een ontsnapte gevangene. Dit meldt dichtbij.nl. Het zou gaan om een getinte man, met kort geschoren haar. De 31-jarige man is volledig in het zwart gekleed en er zitten verfvlekken op zijn kleding. 

In het gebied rond de Marconistraat heeft de politie speurhonden en een politiehelikopter ingezet. Als men de verdachte ziet wordt met klem geadviseerd om hem niet te benaderen maar direct 112 te bellen. In verband met de ontsnapping is er ook een burgernetmelding verstuurd. 

Verwarde huurder zorgt voor meer overlast

Woningcorporaties hebben steeds meer last van verwarde huurders. Dat blijkt uit een enquête van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, onder 174 corporaties (52 procent van alle woningbouwverenigingen).

Jaarlijks veroorzaken verwarde huurders ongeveer 2000 incidenten, zoals geweld tegen buren of corporatiemedewerkers, brandstichting of andere schade aan de woning. Dit jaar kregen de woningcorporaties circa 18.000 meldingen van overlast door verwarde personen zoals geluidsoverlast of nachtelijke overlast door paniekaanvallen of psychosen.

Door bezuinigingen en decentralisatie wonen kwetsbare mensen steeds vaker zelfstandig in plaats van in bijvoorbeeld een GGZ-instelling, beschermde woonvorm of verzorgingshuis.

Aedes pleit voor een gezamenlijke aanpak van gemeente, politie, GGZ en maatschappelijke organisaties om de overlast tegen te gaan. Gemeenten moeten daarbij het voortouw nemen. De corporaties willen een rol spelen bij het signaleren van verward gedrag. Daardoor kan escalatie worden voorkomen.

Woningcorporaties zien kwetsbare mensen als hun doelgroep, maar zijn tegelijkertijd verantwoordelijk voor het woongenot van omwonenden.

UMI Iron Pro

Eerst hadden we de UMI Iron, en nu hebben we de Iron Pro. De toevoeging van 'Pro' brengt een aantal aanpassingen met zich mee. Het design is iets aangepast, er is een vingerafdrukscanner toegevoegd en je hebt nu de beschikking over USB Type-C. Daarnaast hebben we nog steeds te maken met een MT6753 processor, 3GB werkgeheugen en een 1080p 5,5-inch scherm. Voor een prijs van rond de $179 zijn dat hele nette specificaties. 

Niesbuien onder de kerstboom door zacht weer

Wie allergisch is voor de pollen van de hazelaar moet tijdens de kerst rekening houden met niesbuien en tranende ogen. Door het zeer zachte weer van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars weken eerder dan normaal.

Met temperaturen ruim boven de 10 graden zullen veel hazelaars rond de kerst al in bloei staan, melden deskundigen van onder meer Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum op de website Nature Today.

Dat hazelaar, en ook de els, al bloeien komt door de extreem hoge temperaturen in de afgelopen weken in combinatie met een paar nachten met vorst aan de grond half oktober. De twee boomsoorten hebben in de winter een koude periode nodig om snel in bloei te komen zodra de temperaturen flink oplopen. Voor de hazelaar en de els is de lichte vorst waarschijnlijk een signaal geweest dat het winter was.

Vroeger

Vroeger lag de eerste bloei van de hazelaar rond 15 februari, maar dat zal nu een stuk vroeger zijn. De meest recente vroege bloei was in 2013, toen de de hazelaar in januari uit de knop kwam.

Aan veel meer planten is te zien dat het zeer warm is. Op verschillende plaatsen is het eerste bloeiend speenkruid gezien, staat fluitenkruid te bloeien en dragen rozenstruiken nog bloemen. Ook het gras blijft groeien. Dat is onder meer te zien aan de weilanden die groener zijn dan normaal voor de tijd van het jaar.

Niesbuien onder de kerstboom door zacht weer
Niesbuien onder de kerstboom door zacht weer (Foto: ANP)

Kloof arm en rijk stabiliseert op hoog niveau

De ongelijkheid in vermogen in Nederland is vorig jaar voor het eerst sinds het begin van de crisis niet verder toegenomen, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Een kleine groep huishoudens bezit nog wel een groot deel van het totale vermogen. Daarmee kent ons land een relatief grote ongelijkheid, aldus het statistiekbureau.

Dat de verschillen tussen rijk en arm vorig jaar stabiliseerden heeft te maken met aantrekken van de woningmarkt. Tussen 2009 en 2013 nam de ongelijkheid in de verdeling van alle bezittingen en schulden nog toe. Dit kwam vooral doordat de huizenprijzen door de crisis alsmaar daalden.

Gemiddeld is de eigen woning goed voor meer dan de helft van het vermogen van huishoudens. Rijkere mensen hadden er relatief minder last van dat de waarde van hun huis terugliep omdat zij ook nog over veel andere spaartegoeden of aandelen beschikten.

Gini

Het CBS meet de vermogensongelijkheid met de zogeheten Gini-coëfficiënt. Deze kwam in 2014 uit op 0,894, waarbij score 0 staat voor gelijke verdeling en 1 voor maximale ongelijkheid. In 2009 was dat nog 0,773.

Wanneer de woningwaarde en de uitstaande hypotheekschuld in het vermogen niet worden meegeteld, dan is de vermogensongelijkheid tijdens de crisisjaren nauwelijks toegenomen.

De inkomens zijn in Nederland veel minder ongelijk verdeeld. In 2014 lag de inkomensongelijkheid met een Gini-coëfficiënt van 0,286 vrijwel op hetzelfde niveau als in de voorgaande acht jaren. Alleen in 2007 nam deze ongelijkheid even licht toe. Dit kwam volgens het CBS door een gunstige fiscale regeling voor het uitkeren van dividend aan directeur-grootaandeelhouders.

Kloof arm en rijk stabiliseert op hoog niveau
Kloof arm en rijk stabiliseert op hoog niveau (Foto: ANP)

Volkswagen verliest iets terrein

De geplaagde automaker Volkswagen verliest op Europees niveau qua marktaandeel iets terrein op de concurrentie, maar is nog altijd veruit de grootste speler op de Europese automarkt. In november verkocht het bedrijf meer auto's in vergelijking met november vorig jaar, maar de verkoopplus was minder sterk dan bij concurrenten.

Het marktaandeel van Volkswagen Group zakte vorige maand naar 24,3 procent van 26,6 procent een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die de Europese autobrancheorganisatie ACEA dinsdag publiceerde.

De verkopen van de Volkswagen Group stegen in november met 4,1 procent op jaarbasis. De verkopen van het eigen merk stegen met 2,8 procent tot ruim 131.450 auto's. Met een marktaandeel van ruim 12 procent was Volkswagen nog altijd veruit de meest verkochte auto. Een jaar eerder was het merk nog goed voor ruim 13 procent van alle nieuwe personenwagens die werden verkocht.

Skoda

Volkswagen-dochter Skoda deed het met een verkoopplus van 11,7 procent het beste. Het marktaandeel liep evenwel een fractie terug tot 4,4 procent. Voor Audi gold een soortgelijk scenario, met een verkoopplus van 4,4 procent en een marktaandeel nu van 5,7 procent. Bij Seat werden 3 procent minder auto's verkocht dan een jaar eerder en Porsche verkocht meer auto's bij een gelijk marktaandeel van 0,4 procent.

De Franse autoproducenten PSA Peugeot Citroën verkocht krap 14 procent meer auto's en heeft een marktaandeel van 10,4 procent. Renault meldde een verkoopplus van 15 procent en zag zijn marktaandeel een fractie stijgen naar krap 10 procent. Ford en de Opel Group completeerden de top vijf. Beide zagen de verkopen circa een vijfde toenemen.

In totaal namen de autoverkopen in november voor de 27e achtereenvolgende maand toe, ditmaal met bijna 14 procent.

Volkswagen verliest iets terrein
Volkswagen verliest iets terrein (Foto: ANP)

België zet geradicaliseerde tiener vast

In België is een 17-jarige jongen opgepakt en vastgezet omdat hij publicaties van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zou hebben verspreid. Hij is in een zogeheten gesloten centrum geplaatst, een Belgische gevangenis voor buitenlanders.

De tiener uit de omgeving van Charleroi werd donderdag opgepakt en zou afgelopen maanden geradicaliseerd zijn. Hij liet via sociale netwerken beelden zien van executies en martelingen die door IS werden uitgevoerd. Ook zou hij contact hebben gehad met IS-strijders in Syrië.

De verdachte is een neef van Samir Chafik. Die werd in oktober gearresteerd, omdat hij ervan wordt verdacht jihadisten te hebben gerekruteerd en opgeleid in een bos. Zelf zei Chafik dat hij geen jihadisten trainde, maar enkel paintball speelde in het bos.

België zet geradicaliseerde tiener vast
België zet geradicaliseerde tiener vast (Foto: ANP)

Zeelandbrug rijksmonument op 50e verjaardag

Een bijzondere dag voor de provincie Zeeland. Dinsdag is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste auto over de Zeelandbrug (de verbindingsbrug tussen de Zeeuwse eilanden Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland) reed. Hierdoor bespaarden automobilisten een hoop reistijd als ze bijvoorbeeld vanuit Vlissingen of Middelburg in de richting van Rotterdam reden.

De vijftigste verjaardag van de brug wordt onder meer gevierd met de tentoonstelling 'Vast Eiland', de onthulling van een informatiepunt over Schouwen-Duiveland en een oldtimertour over de brug.

De 5022 meter lange verbinding over het water wordt deze dag ook nog officieel bestempeld als rijksmonument.

Zeelandbrug rijksmonument op 50e verjaardag
Zeelandbrug rijksmonument op 50e verjaardag (Foto: ANP)

Opnieuw storing Botlekbrug, verkeer gestremd

De nieuwe Botlekbrug in de A15 bij Rotterdam is dinsdagochtend getroffen door een storing. Daardoor is het scheepvaartverkeer en het wegverkeer in beide richtingen gestremd. Er zijn omleidingen ingesteld, meldt Rijkswaterstaat.

Het is niet voor het eerst dat de brug, die op 12 juli open ging, problemen geeft. Direct na de ingebruikname ervan ging het mis. Tot en met 16 augustus waren er achttien storingen. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur maakte zich daar boos over. De brug over de Oude Maas is een van de grootste hefbruggen van Europa.

Opnieuw storing Botlekbrug, verkeer gestremd
Opnieuw storing Botlekbrug, verkeer gestremd (Foto: ANP)

Woord van het jaar is bekend gemaakt

Sjoemelsoftware is verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2015. Op plek twee en drie eindigden poortjesspringer en je suis... (een verwijzing naar de aanslagen op het kantoor van Charlie Hebdo).

Er is van 24 november tot en met 14 december bijna 40.000 keer gestemd op de tien kandidaten voor de verkiezing. Sjoemelsoftware behaalde 48 procent van de stemmen. Het woord raakte in zwang door het dieselschandaal rond autofabrikant Volkswagen. De definitie ervan is: 'Software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, met name zulke software die in auto's wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen'.

Sjoemelsoftware is woord van het jaar
Sjoemelsoftware is woord van het jaar (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: deceptie

Hoe hard ik gisteravond ook m'n best gedaan heb om een vallende ster te ontdekken, ik heb helaas geen enkele ster naar beneden zien komen. Hopelijk hebben mijn vriendjes van het weerforum meer geluk, al was de verwachting niet erg hoog. 

Het weer van vandaag: bewolkt, nevel en mist. In de ochtend trekt het nog wat open en breekt af en toe de zon even door, maar in de middag krijgen de wolken de overhand terug. In het noorden is het met een graad of 7 koel, het zuiden krijgt het iets warmer met een graad of 10. In de avond kan het gaan regenen. 

In afwachting van de vele vallende sterrenfoto's, plaats ik er maar eens een uit m'n eigen archief. Een paar dagen terug piepte de zon door een smalle spleet in de wolken heen. Het leverde een prachtig schouwspel op, maar helaas: op de foto is het altijd minder mooi dan in het echt. 

Lichtpuntje in donkere lucht (Foto: DJMO)
Lichtpuntje in donkere lucht (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1973 werd homoseksualiteit door de American Psychiatric Association geschrapt van de lijst met geestelijke afwijkingen. 

* In 1939 ging Gone with the Wind in première in Atlanta (Georgia)

* In 1961 werd Adolf Eichmann in Jeruzalem ter dood veroordeeld voor zijn rol in de Holocaust. 

* In 2000 werd de kerncentrale in Tsjernobyl definitief gesloten. 

Adelheid Roosen meest irritante reclame-BN'er

Adelheid Roosen heeft maandag de Loden Leeuw gewonnen als meest irritante BN'er in een reclamespot op tv. De Loden Leeuw voor meest irritante commercial ging naar 'Ontdek wat TUI met je doet' van reisorganisatie TUI Nederland. Volgens de organisator van de verkiezing, het AVROTROS-programma Radar, werden dit jaar ruim 70.000 stemmen uitgebracht.

Adelheid Roosen won de competitie met groot gemak. Ze kreeg 46 procent van de stemmen voor haar rol in de Yarden Uitvaartverzorging-reclame, die zonder tussenkomst van een reclamebureau door haar zelf werd ontwikkeld. Arie Boomsma kwam niet verder dan 22 procent van de stemmen, en het duo Wilfred Genee en Johan Boskamp kreeg 19 procent.

TUI won de onderscheiding voor meest irritante commercial met een klein verschil. Nooit eerder lagen de uitslagen van de top drie zo dicht bij elkaar, aldus Radar. De TUI-reclame van het beest op vakantie kreeg 26 procent van de stemmen. De reclame van Brillenwinkel Specsavers kwam uit op 25 procent en de belspotjes van Simpel (met Gerard Joling in vinger-vorm) volgden met 24 procent.

Adelheid Roosen meest irritante reclame-BN'er
Adelheid Roosen meest irritante reclame-BN'er (Foto: ANP)

Kim Kardashian gaat placenta opeten

Elk detail uit het leven van Kim Kardashian, ook al is het eigenlijk privé, is nieuws. Dus ook het volgende bericht; doe er je voordeel mee. Kim is namelijk van plan om haar placenta op te gaan eten. Dat meldt ze op haar website.

'Toen ik zwanger was van North heb ik zoveel verhalen gehoord over moeders die bij hun eerste baby's hun placenta niet opaten en last kregen van post-partumdepressie', schrijft Kim. 'Maar toen ze de pillen namen bij hun tweede baby hadden ze er geen last van!' Met de pillen doelt ze op capsules met daarin het poeder van de nageboorte. "Ik ga het niet bakken als een biefstuk, maar laten vriesdrogen."

Ook na de geboorte van North in 2013 overwoog ze haar placenta in te nemen, zo was te zien in haar realityserie Keeping Up With The Kardashians. Toen benadrukte ze juist nog dat het goedje goed zou zijn voor een jeugdig uiterlijk. Eerder deze maand beviel ze van zoon Saint en dit keer wil ze toch de pillen gaan laten maken. 'Ik heb geen zin in de baby-blues en denk dat het niet mis kan gaan met een pil gemaakt van mijn eigen hormonen.'

Kim Kardashian gaat placenta opeten
FOK! wenst Kim Kardashian smakelijk eten. (Foto: BuzzE)

Leicester weer koploper na zege op Chelsea

Leicester City heeft maandagavond de koppositie in de Premier League heroverd op Arsenal. De Engelse sensatie van dit seizoen won met 2-1 in eigen huis van Chelsea. De doelpunten kwamen van het trefzekere aanvalsduo Jamie Vardy en Riyad Mahrez. Leicester leidt met 35 punten na zestien competitieronden, Arsenal volgt met twee punten minder.

Loïc Rémy scoorde voor de gevallen topploeg uit Londen, die vorig seizoen nog de landstitel veroverde, maar door de nederlaag tegen Leicester verder afgleed. De formatie van coach José Mourinho bezet inmiddels de zestiende plek en is nog maar één punt verwijderd van de degradatiezone. Chelsea verloor dit seizoen al negen keer.

Vardy zette met zijn vijftiende seizoenstreffer Leicester City na 34 minuten op 1-0 in het King Power Stadium. Hij reageerde attent op een voorzet van Mahrez en tikte de bal keurig netjes achter doelman Thibaut Courtois. Kort na rust tekende Mahrez voor de 2-0; de Algerijn dolde in het strafschopgebied verdediger César Azpilicueta en ramde de bal hard in het net.

Een kwartier voor tijd kopte Rémy een voorzet van invaller Pedro in het doel van Leicester en volgde er nog een slotoffensief van Chelsea. De thuisploeg hield echter stand.

Leicester weer koploper na zege op Chelsea
Leicester weer koploper na zege op Chelsea (Foto: ANP)

Fiat denkt aan Alfa Romeo in Formule 1

Fiat overweegt het merk Alfa Romeo te laten terugkeren in de Formule 1. Als een heuse rivaal van Ferrari, dat ook eigendom is van Fiat. Sergio Marchionne, de grote baas van Fiat, maakte deze toespelingen maandag tijdens de jaarlijkse kerstlunch van het Italiaanse Formule 1-team op het hoofdkwartier Maranello.

"Het merk Alfa zit in de harten van velen, dat is ongelooflijk. Om die reden denken we erover na Alfa Romeo als renstal terug te brengen in de Formule 1. Ik denk dat het belangrijk is", zei Marchionne, die geen jaartal noemde voor de eventuele rentree van het sportieve merk, dat in 1985 voor het laatst deelnam met een eigen raceteam in de koningsklasse.

De naam Alfa Romeo was dit jaar al te zien op de rode bolides van Ferrari. Er was even sprake van dat Red Bull onder de naam Alfa Romeo met motoren van Ferrari zou gaan rijden in 2016, maar Red Bull koos ervoor toch weer een nieuwe deal met Renault te sluiten. Ferrari is volgend jaar wel de motorleverancier van Toro Rosso, waar Max Verstappen een van de coureurs is.

Fiat denkt aan Alfa Romeo in Formule 1
Fiat denkt aan Alfa Romeo in Formule 1 (Foto: ANP)

FC Twente bereikt akkoord met schuldeisers

FC Twente heeft een principeakkoord bereikt met zijn schuldeisers. Dat was een voorwaarde voor het verkrijgen van een garantie van de gemeente Enschede voor 32 miljoen euro. Het bestuur, vertegenwoordigd door Ton Heerts en Hein Trebbe, heeft dat maandag bekendgemaakt tijdens een ingelaste vergadering van de stedelijke commissie.

Ook liet het weten dat de licentiecommissie van KNVB naar verwachting dinsdag met een uitspraak komt over de omstreden samenwerking van FC Twente met de investeringsmaatschappij Doyen. De eredivisieclub heeft de voetbalbond vorige week alle beschikbare informatie ter hand gesteld.

De Enschedese gemeenteraad heeft daarom woensdag een extra vergadering belegd om tot een weloverwogen oordeel te komen. Het besluit over de hulp aan Twente wordt nu pas vrijdagavond genomen, aldus de woordvoerder van de club.

FC Twente bereikt akkoord met schuldeisers
FC Twente bereikt akkoord met schuldeisers (Foto: ANP)

Rojer tennisser van het jaar

Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer is maandag uitgeroepen tot tennisser van het jaar. Hem viel bij het gala van de tennisbond KNLTB in Amsterdam de bijbehorende Richard Krajicek Award ten deel.

Rojer, geboren op Curaçao, beleefde een topseizoen met zijn Roemeense partner Horia Tecau. Het koppel won de dubbeltitel op Wimbledon en ook de afsluitende World Tour Finals in Londen. Het duo eindigde het jaar als nummer één op de wereldranglijst.

Rojer tennisser van het jaar
Rojer tennisser van het jaar (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.