FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 november 2015

Alonso sprak over sabbatical: "Maar ik wil racen"

Formule 1-coureur Fernando Alonso is niet van plan om er na dit seizoen een jaar tussenuit te gaan. McLaren-teambaas Ron Dennis suggereerde eerder dit weekend dat zijn rijder in 2016 mogelijk een sabbatical zou nemen, om daarna de laatste twee jaar van zijn contract uit te dienen. “Ik sta overal voor open,” meldde Dennis in Abu Dhabi. “Sommige ideeën moet je in overweging nemen, zoals een sabbatical.”

McLaren, na Ferrari het meest succesvolle team uit de F1-geschiedenis, maakt een dramatisch seizoen door. De terugkeer van hun oude succespartner Honda verloopt allesbehalve naar wens. De Japanse motor is niet alleen onbetrouwbaar gebleken, het is ook nog eens de langzaamste op de grid en dat resulteerde in het slechtste jaar sinds 1980 voor het roemruchte team. Grootste domper is misschien nog wel dat er gedurende het jaar ogenschijnlijk niet heel veel progressie is geboekt. Het team bivakkeert ook tijdens het afsluitende weekend van het seizoen in Abu Dhabi, nog altijd in de achterste regionen van het veld.

Mark Webber, een goede vriend van Alonso, merkte enige tijd geleden al op, dat de tweevoudig wereldkampioen uit Oviedo er nog niet zeker van is of hij volgend jaar aan de start zal verschijnen. “Ik denk dat hij een beslissing gaat nemen na de eerste wintertest voor het komende seizoen in februari,” meent Webber dan ook. “Geef hem twee of drie dagen in de nieuwe auto en als hij merkt dat die niet competitief is, stapt hij er een jaar tussenuit.”

De man in kwestie geeft toe met zijn team te hebben gesproken over een sabbatical. “Ik heb meerdere opties besproken, maar dat was zeker vier of vijf maanden geleden.” De Spanjaard liet tijdens het perspraatje van zijn team na afloop van de kwalificatie in Abu Dhabi, dan ook weten van plan te zijn ook volgend jaar gewoon van start te zullen gaan. “Ik denk dat je nooit iets honderd procent zeker kan weten. Ik kan ook nog niet zeggen dat ik morgen zal dineren omdat ik nog niet weet of ik dan honger zal hebben. Maar ik heb de intentie om volgend jaar te racen en ik denk dat ik dan ook zal racen.”

Uitslagen Eredivisie 28/11/2015

Feyenoord heeft de Rotterdamse derby tegen Excelsior met 2-4 gewonnen. De Rotterdammers zagen spits Michiel Kramer scoorde maar liefst driemaal. Willem II heeft FC Twente verder de malaise ingedrukt. In Enschede wonnen de bezoekers met 1-3 dankzij een hattrick van Ajax-huurling Lucas Andersen.

Excelsior

2 - 4

Feyenoord

44' Van Mieghem
86' Van Weert
  2' Kuijt
36' Kramer
55' Kramer
71' Kramer
 
Gele kaart: Karami (Excelsior), Karsdorp (Feyenoord)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.750
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kruijs (Bruins/71)
Auassar
Stans (Vermeulen/84)
Kuwas
Van Weert
Van Mieghem (Hasselbaink/71)
  Vermeer
Karsdorp
Van Beek
Botteghin
Kongolo
El Ahmadi
Vejinovic
Gustafson (Toornstra/80)
Kuijt
Kramer
Elia (Basaçikoglu/76)

FC Twente

1 - 3

Willem II

37' Oosterwijk   16' Andersen
21' Andersen
45+2' Andersen
 
Gele kaart: Ziyech, Bijen, Van der Heyden (FC Twente), Peters, Van der Struijk, Ojo (Willem II)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.100
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Van der Lely (Olaitan/80)
Uvini
Andersen
Bijen
Mokotjo
Ziyech
Tapia
Agyepong
Oosterwijk
Ede (Van der Heyden/38)
  Lamprou
Van der Struijk
D. Wuytens
Peters
Joppen
S.Wuytens
Falkenburg
Ojo
Van der Velden (Braber/87)
Zivkovic (Ligeon/59)
Andersen (De Sa/90 1)

Skiër Svindal terug met zege, zware val Dürager

Skiër Aksel Lund Svindal lijkt voor het eerst sinds januari 2014 een wedstrijd in de World Cup te winnen. De Noorse skiër staat tijdens de wedstrijd in het Canadese Lake Louise aan de leiding met nog zo'n 25 van de 'mindere goden' te gaan. De Italiaan Peter Fill startte als vierde en stond lang aan kop, maar de als twintigste vertrokken Svindal ging 0,01 seconde sneller naar beneden. De Amerikaan Travis Ganong staat op 0,36 seconden van Svindal op plek drie. De Noor liep vlak voor de start van vorig seizoen een zware blessure op en deed alleen aan het eind van de winter mee aan het WK in Beaver Creek.

De wedstrijd in Lake Louise werd overschaduwd door een zware val van Markus Dürager. De 25-jarige Oostenrijker raakte zijn balans kwijt, leek het heel even nog te kunnen redden, maar ging daarna toch onderuit. Dürager knalde met hoge snelheid in de vangnetten en moest met een helikopter afgevoerd worden. Over zijn toestand is officieel nog niks bekend, de wedstrijd ging na een onderbreking van ruim een half uur weer verder.

Update 22.45 uur
Oostenrijkse media melden dat Dürager zijn linkerhand en linkeronderbeen heeft gebroken bij zijn val. 

De zware val van Dürager (Bron: YouTube)

Skiester Shiffrin slaat terug met historische monsterzege

Skiester Mikaela Shiffrin heeft op historische wijze wraak genomen op zichzelf en de concurrentie. Tijdens de World Cup in Aspen, vlak bij huis, was de Amerikaanse vrijdag hard op weg naar de winst in de reuzenslalom. Bij het voorlaatste poortje, een meter of tien voor de finish, ging ze echter in gewonnen positie onderuit. 

Zaterdag stond ze op de slalom na de eerste run weer ver voor de rest, maar Shiffrin was geenszins van plan om de zege nog eens af te laten pakken. Ze bouwde haar voorsprong van bijna anderhalve seconde op Veronika Velez-Zuzulova uit Slowakije een klein beetje uit, tot het laatste deel van de piste: een ongeëvenaarde versnelling bracht haar voorsprong op 3,07 seconden, de grootste winstmarge in de geschiedenis van de World Cup bij de vrouwen. 

Het record stond al bijzonder lang op naam van de Française Florence Steurer, die in 1968 de slalom in Abetone won met een voorsprong van 3,00 seconden op landgenote Annie Famose. In Aspen nam Shiffrin het record over en werd Velez-Zuzulova tweede. Frida Hansdotter uit Zweden pakte de derde plek.

Agressietraining Halt voor jeugdvoetballers

Jonge amateurvoetballers die tijdens een wedstrijd een grove overtreding begaan en daarvoor een lange schorsing hebben gekregen, kunnen vanaf volgend jaar een gedragstraining volgen bij jeugdstraforganisatie Halt. Als ze die training met goed gevolg afronden, kunnen ze strafvermindering krijgen. De verenigingsraad van het amateurvoetbal heeft dit zaterdag tijdens hun vergadering in Zeist besloten.

Jeugdspelers tussen de twaalf en achttien jaar met een schorsing van minstens zeven wedstrijden, komen in aanmerkking voor de training Sport & Gedrag van Halt. De training helpt de jongeren hun agressie op het veld te beteugelen.

Halt ontwikkelt ook nog een speciaal traject voor jongeren die buitensporig fysiek of verbaal geweld hebben gepleegd op het voetbalveld, meldt de KNVB. Ook zij kunnen strafvermindering krijgen als ze de training naar tevredenheid afronden.

Agressietraining Halt voor jeugdvoetballers
Agressietraining Halt voor jeugdvoetballers (Foto: ANP)

DDoS-aanval legt site en app NOS plat

Een DDoS-aanval heeft de website en app van de NOS zaterdagavond helemaal platgelegd. Dat meldt de omroep op teletekst. De NOS heeft al een paar uur last van storingen, in de loop van de avond is bevestigd dat het om een cyberaanval gaat. Rond 21.00 uur lag alles op internet eruit.

Begin oktober had de NOS ook al last van een DDoS-aanval.

Bij een DDoS-aanval bestoken hackers een computersysteem met extreem veel bezoeken. Door deze digitale file gaan servers plat, met veel overlast tot gevolg.

DDoS-aanval legt site en app NOS plat
DDoS-aanval legt site en app NOS plat (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - Roda JC

Ac Heerenveen heeft een eenvoudige 3-0 zege geboekt tegen Roda JC dat in de laatste maanden in een vrije val is beland. Door de zege mogen de Friezen weer voorzichtig naar de subtop van de ranglijst kijken.

Roda is sinds deze week financieel uit de zorgen, omdat de Limburgse miljonair Frits Schrouff alle aandelen van de noodlijdende club heeft overgenomen. Sportief is het een heel ander verhaal. De gepromoveerde club boekte sinds eind augustus geen competitiezege meer. Vorige week werd Roda in eigen stadion nog vernederd door PEC Zwolle (0-5).

Ook tegen Heerenveen hadden de Limburgers amper wat in te brengen. Coach Darije Kalezic hoopte de drie Friese verdedigers met evenveel spitsen te kunnen bestrijden, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Het was juist Heerenveen dat de nodige kansen bij elkaar speelde. Dat leverde na krap een half uur de 1-0 op. Caner Cavlan knalde in eerste instantie tegen de paal, maar de bal kwam zo voor de voeten van Mitchell te Vrede. De spits was alert: 1-0.

Blessureleed

Nog voor rust werd het 2-0. Verdediger Joost van Aken, die na blessureleed voor het eerst in een half jaar weer in de basis stond, veroverde op het middenveld de bal en bediende Luciano Slagveer. De aanvaller schoot vervolgens fraai in de bovenhoek.

De gasten beten na rust een stuk feller van zich af en dwongen daarmee zelfs enkele kansen af, iets dat voor rust niet was gebeurd. De grootste twee waren voor Mitchel Paulissen, die bij afwezigheid van de geblesseerde Tomi Juric en de disciplinair geschorste Richmond Boakye in de spits stond. Hij stuitte eerst op doelman Erwin Mulder en schoot enkele minuten later net naast.

Het Limburgse offensief werd in de zeventigste minuut in de kiem gesmoord, toen Te Vrede raak schoot vanaf elf meter. De strafschop was toegekend omdat Bart Biemans de spits naar het gras had getrokken.

sc Heerenveen

3 - 0

Roda JC

29' Te Vrede
39' Slagveer
71' Te Vrede(pen)
   
 
Gele kaart: Van den Boomen (sc Heerenveen), Swinkels, Biemans, Rutjes (Roda JC)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.850
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Otigba
Van den Berg
Van Aken
Marzo
Van den Boomen
Thorsby (Thern/78)
Cavlan
Slagveer
Te Vrede
Larsson
  Van Leer
Biemans
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
Van Peppen
De Silva (Rutjes/62)
Van Hyfte (Van Son/90+2)
Faik
Paulissen
Gyasi (Blätter/67)

Sportieve malaise Roda JC houdt aan
Sportieve malaise Roda JC houdt aan (Foto: ANP)

Rusland legt Turkije economische sancties op

Rusland legt Turkije een reeks van economische sancties op na het neerschieten afgelopen week van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Turks-Syrische grens. President Vladimir Poetin heeft daartoe zaterdag een decreet ondertekend.

De al eerder in het vooruitzicht gestelde sancties behelzen onder meer een verbod of beperking van de invoer van bepaalde Turkse goederen. Daarnaast zullen sommige Turkse bedrijven hun activiteiten in Rusland moeten beperken en Russische touroperators mogen geen reizen naar Turkije meer aanbieden. Luchtvaartmaatschappijen zullen ook hun chartervluchten tussen Rusland en Turkije moeten opgeven.

Rusland legt Turkije economische sancties op
Rusland legt Turkije economische sancties op (Foto: ANP)

Advertentie spullen MH17-ramp verwijderd

Marktplaats heeft zaterdag een advertentie verwijderd van iemand die spullen aanbood van de vorig jaar boven Oekraïne neergehaalde vlucht MH17. Bij deze vlucht kwamen alle inzittenden, onder wie veel Nederlanders, om het leven.

Deze "aanstootgevende en onethische" advertentie is direct van de website gehaald, zegt een woordvoerster van Marktplaats naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. "Het gaat om een menselijke tragedie met enorme maatschappelijke impact, De advertentie is daarmee in strijd met de voorwaarden", aldus de woordvoerster.

Er is contact opgenomen met de politie. Marktplaats heeft hierbij volledige medewerking aangeboden. Het is nog niet bekend of de politie iets gaat ondernemen.

Advertentie spullen MH17-ramp verwijderd
Advertentie spullen MH17-ramp verwijderd (Foto: ANP)

Vardy breekt record Van Nistelrooij

Jamie Vardy heeft zaterdag een record van Ruud van Nistelrooij verbroken. De spits van Leicester City trof voor de elfde wedstrijd op rij doel in de Premier League.

Van Nistelrooij scoorde in 2003 in tien duels op rij voor Manchester United. "Goed gedaan Jamie Vardy, jij bent nu de nummer één", schreef de Nederlandse oud-spits van de Mancunians en huidige assistent-trainer van Oranje op Twitter. "Je hebt het verdiend." Vardy schreef zaterdag uitgerekend tegen United geschiedenis. Hij schoot zijn ploeg in de 24e minuut op voorsprong in het thuisduel met de ploeg van trainer Louis van Gaal. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel (1-1), na een treffer van Bastian Schweinsteiger.

De inmiddels 28-jarige Vardy mag een echte laatbloeier worden genoemd. Hij begon zijn loopbaan bij onbeduidende clubs als Stocksbridge Park Steels, Halifax Town en Fleetwood Town. Drie jaar geleden kreeg hij een kans bij Leicester City, dat toen nog op het tweede niveau van Engeland voetbalde. Vardy voert op dit moment de topscorerslijst van de Premier League aan met veertien treffers en mag zich inmiddels ook Engels international noemen.

Vardy breekt record Van Nistelrooij
Vardy breekt record Van Nistelrooij (Foto: ANP)

Dronken Dries Roelvink breekt optreden af

De Amsterdamse zanger Dries Roelvink heeft vrijdagavond een optreden in Almere afgebroken omdat hij te diep in het glaasje had gekeken. Het café biedt de bezoekers via Facebook excuses aan. ''Het is gisteren niet helemaal zo gelopen als gepland'', schrijft het café, dat ook oordeelt dat het optreden van Dries ''niet zo goed uit de verf kwam".

Het café besloot in overleg met Dries het optreden af te breken en een andere artiest op het podium te vragen.

Dries erkent dat hij vooraf te veel wijn had gedronken in een restaurant. ''Ik kwam toen buiten en voelde me aangeschoten. Maar ik dacht: optreden lukt me nog wel. Maar mijn chauffeur gaf me na drie liedjes een seintje dat ik misschien toch beter kon stoppen. Dat heb ik toen gedaan'', zegt Dries zaterdag tegen Shownieuws.

Dronken Dries Roelvink breekt optreden af
Dronken Dries Roelvink breekt optreden af (Foto: BuzzE)

Demonstranten stoppen 'klimaattrein' minister

Een groep radicale milieuactivisten heeft zaterdag een speciale trein tegengehouden waarmee de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks (SPD) op weg was naar de klimaattop in Parijs. Enkele activisten ketenden zich vast aan de sporen toen de trein stopte op het centraal station van Frankfurt. Andere demonstranten lieten zich met touwen afzakken op het dak van de trein, aldus een woordvoerder van de politie.

Een van hen riep vanaf het dak van de trein dat de deelnemers aan de klimaattop 'geen deel van de oplossing, maar een deel van het probleem zijn'. Hendricks probeerde vergeefs de jonge demonstranten van het dak te praten. De activisten reageerden bruusk en eisten het aftreden van de minister.

Het duurde zeker twee uur voordat de activisten waren ontketend en de trein verder kon rijden.

Demonstranten stoppen 'klimaattrein' minister
Demonstranten stoppen 'klimaattrein' minister (Foto: ANP)

Zuidwesterstorm op komst: code geel

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor alle kustprovincies. Vanavond kunnen aan de kust windstoten van 70 tot 90 kilometer per uur voorkomen, zo luidt de waarschuwing. In de loop van de nacht neemt de wind iets af, maar morgen kan Nederland zich wederom opmaken voor een flinke zuidwesterstorm met windkracht 9.

Aan zee zijn zondag windsnelheden tot 120 kilometer per uur mogelijk, in het binnenland kunnen windstoten met een snelheid van 100 kilometer langskomen. Tijdens de storm is, naast de buien die over het land trekken, lokaal ook een onweersbui mogelijk. De waarschuwing is tot zondagavond 00:00 van kracht. 

Het meest opvallende is nog wel de temperatuur morgen: de afgelopen dagen werd het kouder, maar tijdens de storm morgen kan het zomaar 13 graden worden. Dinsdag klimt de temperatuur op naar 14 graden. December lijkt dus net als november, een (te) warme start te maken. 


Storm verwacht

Demonstraties tegen luchtaanvallen op IS

Duizenden mensen hebben zaterdag in Londen en in Spaanse steden gedemonstreerd tegen luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Het Britse parlement beslist misschien komende week al of het land zijn luchtaanvallen boven Irak uitbreidt naar Syrië. Het is waarschijnlijk dat een meerderheid van de afgevaardigden instemt met de regeringsplannen. Voor de regeringszetel in Downing Street riepen de demonstranten zaterdag leuzen als 'We willen geen oorlog' en 'David Cameron, schaam je'. In andere Britse steden waren kleinere demonstraties.

Ook in Spanje gingen duizenden demonstranten de straat op uit protest tegen de bombardementen van de VS, Frankrijk en andere landen in Syrië. Ze verzamelden zich in meer dan twintig steden in het hele land, waaronder Madrid, Barcelona en Sevilla.

Het protest was een initiatief van de beweging No en nuestro nombre (Niet in onze naam), die in de afgelopen weken meer dan 30.000 handtekeningen heeft verzameld tegen militaire actie van de internationale alliantie tegen IS. Volgens de groepering sterven door de luchtaanvallen ook onschuldige mensen. Dan is de geweldsspiraal niet meer te stuiten, menen zij.

Demonstraties tegen luchtaanvallen op IS
Demonstraties tegen luchtaanvallen op IS (Foto: ANP)

Deutsche Bank stopt aannemen bepaalde klanten

Deutsche Bank stopt voorlopig met het binnenhalen van nieuwe klanten en met het aanbieden van nieuwe financiële producten aan bestaande klanten in "bepaalde risicovolle regio's". Dat blijkt uit een mededeling van topman John Cryan op de website van de grootste bank van Duitsland.

Het concern wil eerste de resultaten afwachten van het onderzoek dat het doet naar de huidige procedures bij het binnenhalen van klanten. Daarbij gaat het er onder meer om of de bank wel voldoende kennis heeft van hun identiteit en bedoelingen.

De Brit Cryan trad in juli aan als topman bij Deutsche Bank. Hij probeert sindsdien het vertrouwen van beleggers en toezichthouders in de door een reeks schandalen geplaagde bank te herstellen.

Deutsche Bank stopt aannemen bepaalde klanten
Deutsche Bank stopt aannemen bepaalde klanten (Foto: ANP)

'Topman Audi moet op het matje komen'

Topman Rupert Stadler van Audi is door de raad van commissarissen van moederbedrijf Volkswagen ter verantwoording geroepen over het dieselschandaal. Dat meldde de Süddeutsche Zeitung zaterdag op basis van bronnen rond het toezichthoudend orgaan.

De commissarissen willen weten hoe het kan dat Audi in eerste instantie ontkende dat auto's van het luxemerk met een 3.0 liter dieselmotor waren uitgerust met mogelijke sjoemelsoftware om vervolgens onlangs te moeten toegeven dat het wel zo is.

De commissarissen willen ook weten wat Audi doet om de daders te vinden. Volgens de krant komt de raad donderdag bijeen.

Audi gaf eerder deze week aan de Amerikaanse autoriteiten toe dat nog eens 85.000 auto's met een 3.0 liter dieselmotor illegale software bevatten, waarmee mogelijk de uitstoot van schadelijke gassen is gemanipuleerd.

'Topman Audi moet op het matje komen'
'Topman Audi moet op het matje komen' (Foto: ANP)

Rutte: afspraken met Turkije zijn dilemma

De Europese afspraken met Turkije over de indamming van de stroom vluchtelingen zijn een dilemma. "Turkije is geen land dat in alle opzichten de waarden heeft waar wij als Europa en Nederland aan hechten." Dat zei premier en VVD-leider Mark Rutte zaterdag in Rotterdam aan de vooravond van een top in Brussel tussen de leiders van de Europese Unie en de Turken.

Rutte sprak op het halfjaarlijkse partijcongres van de liberalen. De EU heeft de hulp van Turkije nodig bij het beperken van de vluchtelingenstroom naar Europa. Aan de andere kant: "Als ik Turkije zeg, zeggen veel mensen dat Turkije wel een land is met heel andere opvattingen en waarden dan Nederland", aldus Rutte. Zij vragen zich af of het nou wel zo fijn is om daar afspraken mee te maken.

Rutte benadrukte verder dat de afspraken met Turkije geld gaan kosten. Maar de VVD-leider wees erop dat de Turken zelf ook heel veel geld kwijt zijn aan de opvang van 2 miljoen vluchtelingen uit het buurland Syrië.

Rutte: afspraken met Turkije zijn dilemma
Rutte: afspraken met Turkije zijn dilemma (Foto: ANP)

Niet de Top 2000: Bohemian Rhapsody door Bad News

Bohemian Rhapsody staat, door bijzondere omstandigheden, niet op de eerste plaats van de Top 2000. Mooi excuus om het nummer een keertje goed door het slijk te halen.

Driekwart van de absurde Britse jaren 80-comedy The Young Ones, en de helft van het al even absurde Bottom uit de jaren 90, hadden ooit een heel fout hardrockbandje: Bad News.

Hier hun cover van Bohemian Rhapsody. Naar verluidt lag Brian May van Queen in een deuk om de gitaarsolo.

Als bonus en eerbetoon aan de vorig jaar overleden Rik Mayall, hieronder een filmpje over de 'heroprichting' van Bad News.

Hockeyers moeizaam langs Argentinië op HWL

Het Nederlands hockeyelftal speelde zaterdagavond tegen Argentinië zijn tweede duel van de Hockey World League Finals in Raipur. Waar het duel van vrijdag tegen Duitsland in 0-0 eindigde, werden de Argentijnen in een spannende wedstrijd met 3-2 verslagen.

Argentinië, de huidige nummer vijf van de wereldranglijst, liet vanaf moment één zien dat het veel vertrouwen heeft overgehouden aan de sterke 3-0 zege op India van de vorige avond. De Argentijnen kozen in de eerste minuten voor de press en daar had Oranje in de opbouw zichtbaar last van.

Toch was daar dankzij een splijtende pass vanaf de achteruit ineens de voorsprong voor de mannen van bondscoach Max Caldas. Thierry Brinkman, op volle snelheid, nam op sublieme wijze de pass aan, draaide weg van zijn tegenstander de cirkel in en haalde verwoestend uit: 1-0.

Argentinië zocht hierna de aanval, versierde een strafcorner, maar deze kon specialist Gonzalo Peillat niet verzilveren. Zijn inzet verdween naast via de stick van Van der Schoot. Soms komen goals uit de lucht vallen en dat die uitdrukking hout snijdt bleek wel aan het begin van het 2e kwart.

In de 17e minuut mocht Seve van Ass vanaf kopcirkel zo maar richting de doelman Juan Vivaldi oprukken. Nog voordat hij goed en wel kon uithalen, tikte een Argentijnse stick de bal, waardoor deze over de keeper in het doel belandde. Een gelukje, maar die tellen ook.

Amper vijf minuten later luisterde Roel Bovendeert zijn 3e interland op met zijn 2e treffer in het Oranje-shirt. Aan de basis van deze 3-0 stond aanvoerder Robert van der Horst. Hij bereikte met een prachtpass Jeroen Hertzberger op de flank, die vervolgens Bovendeert voorzag van een assist op maat.

Dertig seconden voor rust deed Argentinië wat terug via Gonzalo Peillat. De speler van HGC toonde zijn klasse door zijn tweede strafcorner van de wedstrijd wel binnen te schieten. Met 3-1 op het scorebord zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Halverwege het derde kwart versierde Augustin Mazzili voor Argentinië wederom een strafcorner. Al draaiend in de cirkel was hij Joep de Mol te slim af. En opnieuw was deze kans weer aan de Argentijnse topschutter besteed die Pirmin Blaak kansloos liet: 3-2

In het laatste kwart moest Bovendeert voor twee minuten naar de kant. De Argentijnse heren wisten niet van het overtal te profiteren. Ruim 5 minuten voor tijd kreeg Jonker in kansrijke positie de bal niet onder controle, waardoor de voorsprong voor Oranje penibel bleef. Met nog 1 minuut op de klok werd de Argentijnse aanvoerder Ibarra uit het veld gestuurd en kon Oranje de winst over de streep trekken.

Wilders en VVD bashen elkaar

PVV-partijleider Geert Wilders slingerde zaterdagmiddag een VVD-bash de wereld in op Twitter. De partij waar Wilders voorheen lid van was, reageerde gevat...

Anonymous claimt hacken IJslandse sites

Activistische hackers van het collectief Anonymous claimen de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van vijf overheidswebsites in IJsland uit protest tegen de walvisjacht door dit land. De sites, waaronder de officiële website van de premier en van de ministeries van Milieu en Binnenlandse Zaken, gingen vrijdag plat en bleven offline tot zaterdagmiddag.

In een video gepost op sociale media, riepen de activisten iedereen op om websites die zijn gelinkt aan IJsland te hacken uit protest tegen de aanhoudende commerciële jacht op walvissen, ondanks een internationaal moratorium.

IJsland is lid van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), een intergouvernementeel orgaan dat commerciële walsvisvangst sinds 1986 verbiedt. Maar zowel IJsland als Noorwegen blijft op walvissen jagen.

Anonymous claimt hacken IJslandse sites
Anonymous claimt hacken IJslandse sites (Foto: ANP)

Selena Gomez wil oudere mannen daten

Selena Gomez is momenteel single. Toch zou de zangeres wel graag weer een nieuwe vriend leren kennen en dan het liefst een man die wat ouder is dan dat zij is. Zo vertelt ze in een interview met InStyle.

"Soms vind ik dat ik er echt uitzie als een zestienjarige en dat is echt jammer, want ik zou heel graag willen daten met oudere mannen", zegt de 23-jarige zangeres. Ze bekent overigens ook dat het niet makkelijk is om weer op zoek te gaan naar een leuke jongen. "Ik haat het en ik vind het ook echt lastig."

"Ik vind het een raar idee dat een jongen mij misschien voorafgaand aan een date heeft opgezocht via Google. En wat hij dan is tegengekomen", vervolgt Selena die heel regelmatig in het nieuws is geweest over haar knipperlichtrelatie met Justin Bieber. "Ik ben er zo klaar mee om het daar steeds over te hebben. Het is nooit mijn bedoeling geweest om verhalen over mijn leven steeds weer tegen te komen in een roddelblad."

Selena Gomez wil oudere mannen daten
Selena Gomez wil oudere mannen daten (Foto: BuzzE)

Top Gear vanaf mei terug op Britse tv

Het populaire autoprogramma Top Gear komt op 5 mei terug op de Britse tv. Dat heeft de nieuwe presentator Chris Evans zich zaterdag laten ontvallen in het BBC-kookprogramma Saturday Kitchen.

Evans is de opvolger van Jeremy Clarkson, die het veld moest ruimen nadat hij een producer van het programma had geslagen. Clarkson's secondanten Richard Hammond en James May stapten ook op. Het trio gaat nu in 2016 een autoprogramma maken voor internetgigant Amazon.

Volgens Evans zijn de opnames voor het nieuwe Top Gear in volle gang. Wie zijn medepresentatoren worden, is nog niet bekend.

Top Gear vanaf mei terug op Britse tv
Top Gear vanaf mei terug op Britse tv (Foto: ANP)

Smog in Peking bereikt alarmwaarde

De luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad Peking is zaterdag tot een alarmerend niveau gestegen. Het gehalte fijnstof in de lucht ligt op 391 microgram per kubieke meter, bijna twintig keer meer dan de 25 microgram die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog als veilig bestempelt.

De zware smog kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, verergering van hart- en longziekten en voortijdig overlijden van hartpatiënten en ouderen. Inwoners van Peking wordt aangeraden zich buiten zo min mogelijk in te spannen. Zieken, ouderen en kinderen kunnen het best binnenblijven.

Zware smog is in Peking en andere Chinese steden vooral een winterprobleem, als er veel kolenkachels worden gestookt. Ook het weer speelt op dit moment mee: er staat al dagenlang geen zuchtje wind.

Smog in Peking bereikt alarmwaarde
Smog in Peking bereikt alarmwaarde (Foto: ANP)

50 Cent bewaart stapels geld in koelkast

50 Cent heeft wel een hele opmerkelijke foto gedeeld met zijn Instagramvolgers. De rapper zette vrijdag een foto en een video online van zijn koelkast met daarin stapels bankbiljetten.

"Ik heb graag een klein beetje geld en een fles wodka koud staan. Fijne vakantie", aldus 50 Cent die in juli nog bij een rechtbank zijn faillissement aanvroeg. Curtis James Jackson III, zoals de rapper eigenlijk heet, liet daarna snel weten dat dit een strategische zet was om zijn zaken op orde te krijgen. "Fans zullen er niks van merken. Ik ga recht op mijn doel af en laat mezelf absoluut niet ten onder gaan aan kleine dingen."

De rapper moest voordat hij zijn faillissement aanvroeg voor de rechter verschijnen omdat hij 5 miljoen dollar schadevergoeding moest betalen aan een vrouw van wie hij een seksfilmpje online had gezet om een vriend van haar belachelijk te maken. Hij zou in totaal nog zo'n 10 tot 50 miljoen dollar verschuldigd zijn aan verschillende eisers en omdat hij dit niet kon betalen vroeg hij faillissement aan. Sindsdien deelde hij al vaker foto's van zichzelf met stapels bankbiljetten.

 

Gotta keep a cool little $tash and some Effen Vodka Happy Holidays. #EFFENVODKA #FRIGO #SMSAUDIO

Een foto die is geplaatst door 50 Cent (@50cent) op26 Nov 2015 om 12:00 PST

50 Cent bewaart stapels geld in koelkast
50 Cent bewaart stapels geld in koelkast (Foto: BuzzE)

Van de Pas sloopt Wade op Player Championship Finals

Darter Benito van de Pas staat voor het eerst in zijn carrière in de kwartfinale van een TV-toernooi. In de tweede ronde van de Player Championship Finals versloeg hij James Wade met 10-3. Van de Pas was zeer sterk op zijn dubbels. 

Met finishes van 72, 79 en 72 liep Van de Pas snel uit naar 3-0. Een leg later gooide hij 96 uit via single 20, dubbel 18 en dubbel 20 om op 4-0 te komen. Hij raakte in het eerste deel iedere pijl op de dubbel. Wade had met 100 een prima gemiddelde en kwam uiteindelijk met een 102-finish toch op het scorebord. 

Na de pauze stormde Big Ben door en liep uit naar 8-1. Wade kon nog een leg pakken, voordat Van de Pas op matchpoint kwam. In de twaalfde leg opende de Engelsman met twee keer 180 om met een twaalfdarter op 9-3 te komen. Met een 90-finish maakte Van de Pas de wedstrijd in stijl af, waar ook Wade alleen maar voor kon klappen.

Uitslagen Player Championship Finals - ronde II - middagsessie

Michael Smith 3-10 Mensur Suljovic
Adrian Lewis 10-3 Alan Norris
James Wade 3-10 Benito van de Pas
Dave Chisnall 10-8 Jamie Lewis 

Avondsessie (vanaf 20.00 uur)

Ian White v Gerwyn Price
Peter Wright v Simon Whitlock
Daryl Gurney v Gary Anderson
Michael van Gerwen v Vincent van der Voort

'Lamar Odom waarschijnlijk niet vervolgd'

Lamar Odom wordt waarschijnlijk niet vervolgd voor het in bezit hebben van cocaïne. Deze geruchten gingen eerder, maar volgens TMZ ziet het er niet naar uit dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Bronnen binnen het rechtssysteem vertelden TMZ eerder dat Lamar, die onlangs bewusteloos werd gevonden in een bordeel vlakbij Las Vegas, zeer waarschijnlijk aangeklaagd zou worden. In zijn bloed werd namelijk een hoge dosis cocaïne aangetroffen.

De website heeft inmiddels onderzoek gedaan en kan geen een soortgelijke zaak vinden waarin iemand werd aangeklaagd voor cocaïnebezit terwijl hij of zij er zo slecht aan toe was als de basketballer. Odom ligt nog steeds in het ziekenhuis. Hij is nog aan het revalideren en heeft volgens TMZ nog veel moeite met praten en lopen.

Khloé Kardashian, de voormalig geliefde van Lamar, vertelde onlangs in een interview dat artsen haar hebben verteld dat Odom waarschijnlijk pas over zo'n 1,5 jaar weer de oude zal zijn.

'Lamar Odom waarschijnlijk niet vervolgd'
'Lamar Odom waarschijnlijk niet vervolgd' (Foto: BuzzE)

Campbell zwemt wereldrecord 100 vrij, maar finisht laatste

Cate Campbell heeft zaterdag bij de Australische kampioenschappen kortebaan in Sydney onder het wereldrecord gezwommen op de 100 meter vrije slag. De 23-jarige deed dat in de finale van de 200 meter. Ze tikte halverwege aan in 50,91 en was daarmee een tiende sneller dan de wereldrecordtijd van landgenote Libby Trickett uit 2009 (51,01).

Saillant genoeg eindigde Campbell in de finale als laatste. De specialiste op de sprint mikte in de race volledig op haar tussentijd en was zo tevreden over haar geslaagde missie, dat ze de laatste vier baantjes rustig aan deed. "Vrij bijzonder om een wereldrecord te zwemmen en dan als laatste finishen. Ach, ik pionier nu eenmaal graag", lachte de oud-wereldkampioene.


Campbell tikt halverwege in een recordtijd aan, wacht even en zwemt rustig uit. Emma McKeon pakte de winst (Bron: YouTube)

Democratische ledenraad vervangt verenigingsraad KNVB

Voetbalbond KNVB introduceert een democratisch gekozen ledenraad. Hierin komen dertig mensen die amateurvoetballend Nederland vertegenwoordigen. De ledenraad vervangt de huidige verenigingsraad. Die vergaderde zaterdag en besloot tot invoering van de ledenraad per 1 januari 2016.

Alle voetbalverenigingen kunnen volgende week stemmen om te bepalen wie in de ledenraad komt. In totaal zijn er bijna zeventig kandidaten, verdeeld over dertig kieskringen. De ledenraad is straks het belangrijkste bestuurlijke orgaan van het amateurvoetbal. De raad krijgt als taak het vaststellen en controleren van beleid en de begroting.

De KNVB heeft zaterdag ook een directeur bedrijfsvoering aangesteld. Meta Römers komt per 1 januari 2016 in dienst en wordt onder meer verantwoordelijk voor de financiën van de sectie amateurvoetbal en het personeelsbeleid.

Ledenraad vervangt verenigingsraad KNVB
Ledenraad vervangt verenigingsraad KNVB (Foto: ANP)

Brons judoka Meyer in Jeju

Judoka Roy Meyer heeft zaterdag een bronzen medaille veroverd in de Grand Prix van Jeju in Zuid-Korea. De Nederlandse zwaargewicht rekende in het beslissende gevecht in de klasse boven 100 kilogram af met de Cubaan Alex Garcia Mendoza.

Meyer judode een sterk toernooi, waarin hij na overwinningen op de Japanner Yusei Ogawa en de Rus Andrey Volkov als groepswinnaar de halve finales bereikte. Daarin verloor hij van de Fransman Teddy Riner, waarna de strijd om brons volgde.

Guusje Steenhuis greep in de klasse tot 78 kilogram naast het brons. Ze boog in het gevecht om het eremetaal voor de Britse Gemma Gibbons. Steenhuis won haar eerste partij van de Zuid-Koreaanse Yoon Hyun-ji, maar verloor daarna van de Japanse Rika Takamaya, waardoor ze in de herkansing moest. Haar zege op de Zuid-Koreaanse Choi Mi-young bracht haar alsnog in de strijd om brons.

Brons judoka Meyer in Jeju
Brons judoka Meyer in Jeju (Foto: ANP)

Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter van SP

Ron Meyer wordt de nieuwe partijvoorzitter van de SP. De leden kozen hem zaterdag in Utrecht op het 21e partijcongres als opvolger van Jan Marijnissen.

Voor Meyer stemden 529 leden en voor zijn uitdager Sharon Gesthuizen 370 leden, bleek na de telling van de stemmen.

Ron Meyer is SP-afdelingsvoorzitter in Heerlen en in het dagelijkse leven ook FNV-bestuurder. Gesthuizen is Tweede Kamerlid.

Meyer was favoriet en was voorgedragen door het partijbestuur.

Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter van SP
Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter van SP (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie GP van Abu Dhabi

Nico Rosberg mag voor de zesde maal op rij van pole position vertrekken. De Duitser was met een 1:40.237 ruim drie tienden sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Kimi Räikkonen pakte de derde plek op acht tienden, gevolgd door Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas en Nico Hülkenberg. Max Verstappen kwam niet verder dan een elfde plek, maar is niet geheel ontevreden na de moeizaam verlopen vrije trainingen.

In de eerste sessie was het al duidelijk dat Mercedes geen problemen zou krijgen. Op de zachte banden sloegen ze een gat van een seconde op de concurrentie. Achter hen waren er problemen voor Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur had met nog enkele minuten te gaan nog geen foutloze ronde gereden en lag op een zestiende plek. Midden in zijn laatste ronde sloeg het noodlot toe voor de Duitser, door motorproblemen moest hij zijn laatste snelle ronde laten schieten, waardoor hij zich niet meer kon plaatsen voor de tweede kwalificatie. Ook voor Fernando Alonso waren er problemen. Hij was hard op weg Q2, maar reed in zijn snelle ronde over een stuk bodywork, wat een lekke band opleverde.

In de tweede sessie waren er al vrij snel problemen voor Romain Grosjean. Tijdens zijn eerste run kreeg hij te horen dat er problemen met de versnellingsbak waren en dat hij niet mocht schakelen. Toen de Fransman aan het einde van de sessie toch nog naar buiten werd gestuurd, duurde het niet lang tot zijn Lotus de geest gaf. De strijd om de laatste plek in Q3 ging tussen beide Toro Rosso-coureurs. In zijn eerste run verloor Carlos Sainz nog twee tienden op Verstappen, maar in zijn tweede run wist hij die achterstand om te zetten naar een marginale voorsprong van slechts acht hondersten. Verstappen wist zich uiteindelijk wel te verbeteren, maar moest nog drie hondersten toegeven.

In de laatste sessie begon Perez sterk, door op slechts een tiende van de tweede plaats van Hamilton te eindigen, voor Räikkönen. Rosberg had na de eerste runs de voorlopige pole, met een klein gat naar Hamilton. Toen de coureurs eenmaal aan hun laatste run begonnen, wist Räikkönen de derde plek over te nemen, terwijl Perez zich niet meer wist te verbeteren. Lewis Hamilton pakte Nico Rosberg, maar de Duitser sloeg sterk terug door zijn eigen tijd met vier tienden te verbeteren.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:40.237   6
2 L. Hamilton Mercedes 1:40.614 +0:00.377 6
3 K. Räikkönen Ferrari 1:41.051 +0:00.814 6
4 S. Perez Force India 1:41.184 +0:00.947 6
5 D. Ricciardo Red Bull 1:41.444 +0:01.207 6
6 V. Bottas Williams 1:41.656 +0:01.419 6
7 N. Hülkenberg Force India 1:41.686 +0:01.449 6
8 F. Massa Williams 1:41.759 +0:01.522 6
9 D. Kvyat Red Bull 1:41.933 +0:01.696 6
10 C. Sainz Toro Rosso 1:42.708 +0:02.471 3
11 M. Verstappen Toro Rosso 1:42.521   6
12 J. Button McLaren 1:42.668 +0:00.147 6
13 P. Maldonado Lotus 1:42.807 +0:00.286 6
14 F. Nasr Sauber 1:43.614 +0:01.093 6
15 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 3
16 S. Vettel Ferrari 1:42.941   7
17 F. Alonso McLaren 1:43.187 +0:00.246 5
18 M. Ericsson Sauber 1:43.838 +0:00.897 7
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:46.297 +0:03.356 7
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:47.434 +0:04.493 8

Shell claimt groot aandeel in succes Ferrari

De formule 1-bolides van Ferrari waren dit jaar vooral sneller dankzij de brandstof van Shell. De van origine Nederlandse oliegigant claimde zaterdag nadrukkelijk zijn aandeel in de opleving van de Italiaanse renstal. Ferrari scoorde vorig seizoen ondermaats en won geen race, maar boekte dit jaar weer frequent succes met de drie grandprixzeges van Sebastian Vettel als hoogtepunt.

Shell, al vele jaren een belangrijke sponsor van Ferrari, liet in een verklaring weten dat het dit jaar vijf nieuwe melanges heeft geïntroduceerd in de brandstof. Die "agressieve strategie" leverde per ronde een halve seconde tijdwinst op en gerekend over een hele race gemiddeld dertig seconden.

"We hebben intensiever dan ooit samengewerkt met onze collega's in Maranello (thuisbasis Ferrari), waar we onze plannen om de brandstof te optimaliseren volledig hebben kunnen uitvoeren en het is geweldig dat het harde werk zich heeft uitbetaald", zei een woordvoerder van Shell in Abu Dhabi, waar zondag de laatste race van dit jaar in de Formule 1 wordt verreden.

Shell claimt aandeel in succes Ferrari
Shell claimt aandeel in succes Ferrari (Foto: ANP)

Seedorf lonkt naar Premier League

Clarence Seedorf zou het een grote eer vinden als hij een voetbalclub in de Engelse Premier League mag coachen. Dat zegt de oud-international in een vraaggesprek met de BBC. "Als speler was ik vaak dicht bij een contract met een Engelse club, maar het kwam er nooit van. Als coach zou ik het een eer en een geweldige ervaring vinden", aldus de 39-jarige Seedorf, die als enige speler de Champions League won met drie verschillende clubs (Ajax, Real Madrid en AC Milan).

In 2014 was Seedorf een aantal maanden trainer van AC Milan, nadien had hij geen club meer onder zijn hoede. Zijn naam werd de afgelopen weken in verband gebracht met Newcastle United en ook het Turkse Galatasaray. "Als er een mooie aanbieding komt, zal ik daar graag over nadenken. Er gaan veel geruchten over mijn volgende baan en ik word aan belangrijke clubs gelieerd. Dat geeft een lekker gevoel; beter veel opties dan helemaal geen opties."

Seedorf lonkt naar Premier League
Seedorf lonkt naar Premier League (Foto: ANP)

Robben ontbeekt bij Bayern

Arjen Robben ontbreekt zaterdag in de wedstrijd van zijn club Bayern München tegen Hertha BSC in de Bundesliga. De aanvaller liep dinsdag in het duel uit de Champions League tegen Olympiakos een lichte spierblessure op en verliet na een halfuur het veld.

De club liet weten dat er geen sprake was van een ernstige blessure en dat Robben uit voorzorg werd gewisseld. Hij krijgt in ieder geval zaterdag rust, want Robben zit ook niet op de bank. De international was eerder dit seizoen al een tijd uit de roulatie door een liesblessure.

Douglas Costa moet eveneens het treffen met de Berlijnse club missen. De Braziliaanse international liep tegen Olympiakos een dijbeenblessure op.

Bayern is de fiere koploper in de Bundesliga, Hertha staat vierde.

Robben ontbeekt bij Bayern
Robben ontbeekt bij Bayern (Foto: ANP)

Reizen tussen Turkije en Rusland bemoeilijkt

Turkije ontraadt zijn burgers alle niet-dringende reizen naar Rusland. De reden is dat Turken op dit moment moeilijkheden ondervinden in Rusland, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara.

De aanscherping van het reisadvies volgt op een maatregel die Rusland vrijdag afkondigde. Moskou heeft bepaald dat Turken vanaf 1 januari alleen nog maar met een visum Rusland binnenkomen. Tot nu toe hoefden Turken geen visum aan te vragen.

De spanning tussen de twee landen is te snijden sinds NAVO-lid Turkije dinsdag bij de grens met Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot.

Reizen tussen Turkije en Rusland bemoeilijkt
Reizen tussen Turkije en Rusland bemoeilijkt (Foto: ANP)

'Belgische toestanden in Nederland denkbaar'

De situatie rond de terreurdreiging zoals die afgelopen week in België van kracht was, is in voorkomende gevallen ook in Nederland denkbaar. Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. In en om Brussel sloten scholen, kantoren en winkels de deuren. Metro's reden niet en het leger werd ingezet om de stad te bewaken.

"We zitten nu op het op een na hoogste dreigingsniveau, als het verder stijgt dan is het niet ondenkbaar", aldus de bewindsman over de Belgische maatregelen. Volgens hem is niet uit te sluiten dat er in Nederland ook een terreuraanslag kan plaatsvinden. Om optimaal voorbereid te zijn vindt er wekelijks overleg plaats tussen de leiding van de politie, de legerleiding, veiligheidsdiensten en de betrokken vakministers.

'Belgische toestanden in Nederland denkbaar'
'Belgische toestanden in Nederland denkbaar' (Foto: ANP)

SBS6 stopt met MindMasters LIVE

SBS6 stopt met het vrijdagavondprogramma MindMasters LIVE. Dat heeft de zender zaterdagmiddag bekendgemaakt.

"De kijker kon MindMasters LIVE onvoldoende waarderen en het werd dan ook niet goed genoeg bekeken. Natuurlijk vinden wij dat enorm jammer, maar dit kan gebeuren: niet elk programma scoort", laat Peter Lubbers, Directeur TV, in een verklaring weten. "Ondanks de nodige inhoudelijke verbeteringen bleef het teleurstellend en zien wij dit ook niet meer veranderen. Daarom hebben we besloten om hier niet mee door te gaan."

Wat SBS6 volgende week op het tijdslot van MindMasters LIVE gaat uitzenden is niet bekend. "Daar gaan we deze week over nadenken", laat een woordvoerder weten. Vrijdag werd pas de tweede aflevering van MindMasters LIVE uitgezonden.

In MindMasters LIVE namen twee teams van mentalisten, onder leiding van Uri Geller en Walter Rolfo, het tegen elkaar op in de strijd om de titel Beste mentalist van Nederland. De Raad van 10, tien wisselende BN'ers, gaven de acts vervolgens punten om. Onder andere Patricia Paay, boer Geert, Sabia Engizek, Jochem van Gelder, Peter R. de Vries en Wolter Kroes maakten deel uit van de Raad van 10.

SBS6 stopt met MindMasters LIVE
SBS6 stopt met MindMasters LIVE (Foto: BuzzE)

Barnevelders vast voor schietpartij Zaandam

De politie heeft bij een tankstation in Zaandam twee mannen opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij een schietpartij op een bruiloftsfeest. Daarbij raakte vrijdagavond een 56-jarige Amsterdammer zwaargewond. De verdachten zijn een 39-jarige en een 68-jarige man uit Barneveld.

Het slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De schietpartij vond plaats in een partycentrum aan de Sportlaan in Zaandam. Volgens de politie ligt de aanleiding voor de schietpartij in de relationele sfeer.

Barnevelders vast voor schietpartij Zaandam
Barnevelders vast voor schietpartij Zaandam (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT3 Grand Prix van Abu Dhabi

Nico Rosberg heeft de laatste training van het jaar als snelste afgesloten. De Duitser bleef met een 1:41.856 teamgenoot Lewis Hamilton drie tienden voor. Sebastian Vettel eindigde de sessie als derde, op slechts vijf honderdsten van Hamilton. Max Verstappen bleef na een moeizame sessie steken op een veertiende plaats. De Toro Rosso-coureur klaagde veel over overstuur bij het nemen van een bocht.

Aan het begin van de sessie voerde Kimi Räikkönen nog de ranglijst aan, gevolgd door zijn teamgenoot. Vettel keek tegen een achterstand van een seconde aan, en wist deze al snel te verkleinen tot zes tienden. De Duitser spinde echter wel direct van de baan in de eerste bocht, maar kon zijn weg vervolgen. Even later neemt Hamilton in zijn eerste ronde de snelste tijd van Räikkönen over, maar ook hij wist in de ronde die volgde zijn auto niet op de baan te houden.

Zodra alle coureurs hun kwalificatieronde doen, vinden er grote verschuivingen plaats. Rosberg slaat een groot gat, terwijl Hamilton moeite heeft om een foutloze ronde neer te zetten. Sergio Perez zorgde nog voor een kleine verrassing door de vierde plek van Räikkönen over te nemen. Daniil Kvyat heeft gedurende de sessie geen tijd kunnen zetten door een elektrisch probleem met de motor.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:41.856   20
2 L. Hamilton Mercedes 1:42.137 +0:00.281 20
3 S. Vettel Ferrari 1:42.185 +0:00.329 20
4 S. Perez Force India 1:42.448 +0:00.592 18
5 K. Räikkönen Ferrari 1:42.627 +0:00.771 18
6 D. Ricciardo Red Bull 1:42.726 +0:00.870 15
7 N. Hülkenberg Force India 1:42.859 +0:01.003 18
8 F. Massa Williams 1:43.173 +0:01.317 24
9 V. Bottas Williams 1:43.239 +0:01.383 19
10 C. Sainz Toro Rosso 1:43.429 +0:01.573 22
11 J. Button McLaren 1:43.508 +0:01.652 15
12 P. Maldonado Lotus 1:43.680 +0:01.824 18
13 F. Nasr Sauber 1:43.718 +0:01.862 24
14 M. Verstappen Toro Rosso 1:43.826 +0:01.970 19
15 R. Grosjean Lotus 1:43.928 +0:02.072 21
16 F. Alonso McLaren 1:44.014 +0:02.158 13
17 M. Ericsson Sauber 1:44.325 +0:02.469 21
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:47.283 +0:05.427 16
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:47.520 +0:05.664 17
20 D. Kvyat Red Bull -:--.--- -:--.--- 2

Zoektocht naar grafkamer Nefertiti

In de graftombe van farao Toetanchamon is een zoektocht aan de gang naar een geheime, verzegelde kamer. Het zou de grafkamer van koningin Nefertiti kunnen zijn. Dat heeft het Egyptische ministerie van Oudheden zaterdag gemeld.

De Britse egyptoloog Nicholas Reeves voert het onderzoek uit. Hij kwam eerder al tot de conclusie dat er een geheime kamer moet zijn op basis van beeldmateriaal met een hoge resolutie. Daarop zag hij aanwijzingen voor een verborgen kamer die eerder niet te zien waren.

Koningin Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton, stond bekend om haar schoonheid. Het paar regeerde Egypte in de veertiende eeuw voor Christus. Toetanchamon was de zoon van Achnaton, maar niet van Nefertiti.

Zoektocht naar grafkamer Nefertiti
Zoektocht naar grafkamer Nefertiti (Foto: ANP)

Van Gerwen, Van de Pas en Van der Voort door op Player Championship Finals

De darters van de PDC maken zich op voor het wereldkampioenschap. Voordat het WK over twee weken begint is er nog één toernooi te spelen, de Player Championship Finals. De 32 beste darters van de Pro Tour hebben zich gekwalificeerd voor het finaletoernooi in Minehead. Michael van Gerwen was met vijf zeges op de Euro Tour, twee Player Championships en drie UK Open Qualifiers de beste speler van de Pro Tour in 2015. 

Naast Van Gerwen hadden ook Jelle Klaasen (10), Benito van de Pas (13), Vincent van der Voort (17) en Raymond van Barneveld zich geplaatst voor PC Finals. Voor Klaasen en Van Barneveld bleef de eerste ronde het eindstation. Jelle Klaasen verloor met 6-4 van debutant Gerwyn Price. Barney verloor met 6-5 van Ian White. 

Van Gerwen versloeg in de eerste ronde jeugdwereldkampioen Keegan Brown met 6-4 en zal zaterdag in de tweede ronde spelen tegen Van der Voort. De Noord-Hollander had geen enkele moeite met Justin Pipe (6-1). Van de Pas debuteerde met een 6-4 zege over Stephen Bunting.

De kraker van de eerste ronde was Gary Anderson - Phil Taylor. Doordat The Power slechts sporadisch meedeed aan de toernooien op de Pro Tour is hij pas als 21e geplaatst. Wereldkampioen Anderson won de wedstrijd met 6-5 en treft in de tweede ronde Daryl Gurney. 

Uitslagen Player Championship Finals - ronde I

Justin Pipe (16) 1-6 Vincent van der Voort (17)
Terry Jenkins (11) 3-6 Alan Norris (22)
Jelle Klaasen (10) 4-6 Gerwyn Price (23)
Benito van de Pas (13) 6-4 Stephen Bunting (20)

Mensur Suljovic (15) 6-1 Mervyn King (18)
Brendan Dolan (14) 2-6 Simon Whitlock (19)
Michael Smith (2) 6-3 Jamie Caven (31)
Kim Huybrechts (5) 2-6 Daryl Gurney (28)

Dave Chisnall (8) 6-0 Joe Murnan (25)
James Wade (4) 6-3 Mark Webster (29)
Adrian Lewis (6) 6-3 John Henderson (27)
Robert Thornton (9) 5-6 Jamie Lewis (24)

Michael van Gerwen (1) 6-4 Keegan Brown (32)
Gary Anderson (12) 6-5 Phil Taylor (21)
Ian White (7) 6-5 Raymond van Barneveld (26)
Peter Wright (3) 6-2 Steve Beaton (30)

Programma zaterdagmiddag (vanaf 14.00 uur)

Michael Smith v Mensur Suljovic
Adrian Lewis v Alan Norris
James Wade v Benito van de Pas
Dave Chisnall v Jamie Lewis

zaterdagavond (vanaf 20.00 uur)
Ian White v Gerwyn Price
Peter Wright v Simon Whitlock
Daryl Gurney v Gary Anderson
Michael van Gerwen v Vincent van der Voort

Onrust bij Mercedes: stapt Niki Lauda op?

Ondanks alle klinkende zeges en glorieuze kampioenschappen is het allesbehalve pais en vree bij het Formule 1-team van Mercedes. De twee rijders van het team, Lewis Hamilton en Nico Rosberg, leven al langer op gespannen voet met elkaar, maar naar nu blijkt is ook de top van het team ten prooi gevallen aan interne rellen en meningsverschillen. Met name teambaas Toto Wolff en adviseur Niki Lauda zouden met elkaar overhoop liggen. Volgens The Daily Telegraph zouden de spanningen zo hoog oplopen dat bronnen rond Niki Lauda menen dat de oud-wereldkampioen het team eerdaags zal gaan verlaten.

Oorzaak van alle ellende is de jacht van Red Bull Racing op een nieuwe motorleverancier. Lauda zou met de eigenaar van het team, multimiljardair Dietrich Mateschitz, een overeenkomst hebben bereikt om Red Bull vanaf volgend jaar te voorzien van Mercedes-krachtbronnen. De Oostenrijker zou immers een groot voorvechter zijn van meer concurrentie in de sport. Wolff dacht daar echter anders over. De teambaas opperde bij het bestuur van Mercedes dat Mateschitz wel erg close zou zijn met de concurrenten van Volkswagen. De angst dat VW in de toekomst de sport zou betreden terwijl het via Red Bull data zou kunnen verkrijgen van Mercedes, was reden voldoende om de deal af te blazen. Sindsdien lijkt de liefde tussen Oostenrijkers Lauda en Wolff definitief voorbij en dreigt de eerste dus met opstappen.

De affaire laat echter meerdere sporen na. Wolff heeft door zijn optreden ook bij Formule 1-bazen Jean Todt en Bernie Ecclestone bepaald geen vrienden gemaakt. Doordat hij de deal opblies, hangt de toekomst van Red Bull Racing nu namelijk af van Renault. Blijven de Fransen in de sport actief, heeft Red Bull ook volgend jaar een motor. Renault heeft echter nog een financieel conflict met Ecclestone op te lossen en mochten zij zich daardoor alsnog besluiten terug te trekken, lijkt de toekomst van Red Bull in de Formule 1 aan een zijden draad te hangen.

Een officiële bekendmaking van de deal tussen Red Bull en Renault is dan ook nog steeds niet gedaan. Het antwoord van Red Bull-teambaas Christian Horner op de vraag waarom die aankondiging zo lang op zich laat wachten, lijkt door de hele affaire veelzeggend. “We hebben een overeenkomst voor volgend seizoen. Helaas kunnen wij door omstandigheden waar wij zelf geen invloed op hebben, nog niet bekend maken wat deze deal precies is. Misschien moeten jullie dat maar aan Toto vragen.”

VN-basis in Mali onder vuur genomen

Onbekenden hebben zaterdag een VN-basis in Kidal, in het noorden van Mali, bestookt met raketten. Vier of vijf raketten kwamen binnen de muren van de basis terecht. Een nog onbekend aantal VN-militairen is daarbij gewond geraakt, heeft een woordvoerder van de VN-missie in Mali (Minusma) gezegd.

De aanval is nog niet opgeëist. Het gebied was lange tijd in handen van islamitische strijders, die banden hebben met al-Qaeda.

VN-basis in Mali onder vuur genomen
VN-basis in Mali onder vuur genomen (Foto: ANP)

Macedonië begint bouw grenshek

Het Macedonische leger is begonnen met het neerzetten van een hek op de grens tussen Macedonië en Griekenland. Het hek komt bij een grensovergang waar veel vluchtelingen zich melden, om daarvandaan door te reizen naar West-Europa.

Bij de Grieks-Macedonische grens worden Syriërs, Afghanen en Irakezen, die Europa in Griekenland zijn binnengekomen in bootjes vanuit Turkije, zonder problemen doorgelaten. Asielzoekers uit Iran, Pakistan en Marokko worden geweerd, waardoor er grote groepen van hen bij de grens blijven hangen.

Macedonië begint bouw grenshek
Macedonië begint bouw grenshek (Foto: ANP)

Japan toch weer op walvisjacht

Japan gaat weer beginnen met de walvisjacht in de wateren rond Antarctica. De walvisvaarders zullen in maart uitvaren om driehonderd dwergvinvissen te vangen. Dat heeft het Japanse Agentschap voor Visserij laten weten, meldt de BBC zaterdag.

De Japanse walvisjacht heeft ruim een jaar stilgelegen na een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Dat bepaalde in maart vorig jaar dat de Japanse walvisjacht in het Zuidpoolgebied onwettig was en moest stoppen. Japan beloofde zich aan die uitspraak te zullen houden. Waarom het land nu toch heeft besloten weer op walvissen te gaan jagen, is onbekend.

Japan houdt vol dat het walvissen vangt voor wetenschapelijke doeleinden. In werkelijkheid zouden de dieren vooral op het bord of zelfs in hondenvoer belanden.

Japan toch weer op walvisjacht
Japan toch weer op walvisjacht (Foto: ANP)

Zoektocht op IJsselmeer naar drenkelingen

De hulpdiensten hebben zaterdagochtend op het IJsselmeer bij Lemmer hun zoektocht hervat naar opvarenden van een jacht dat daar vrijdag zonk. Vrijdagavond werd al uren gezocht maar nog niemand aangetroffen, nadat er een melding was binnengekomen over een zinkend schip. Het wrak is wel gevonden en er dreven kledingstukken in het water.

De Kustwacht zette vrijdagavond meteen reddingsboten van de KNRM, een helikopter, een politieboot en diverse andere schepen in. Aan de wal zocht de politie de dijk langs het water af. Na drie uur speuren besloten de hulpdiensten rond 21.30 uur het zoeken te staken en zaterdag bij daglicht verder te gaan. Voor het leven van de opvarenden van het jacht wordt gevreesd.

Zoektocht op IJsselmeer hervat
Zoektocht op IJsselmeer hervat (Foto: ANP)

November uitzonderlijk warm en zeer nat

De maand november gaat de boeken in als een uitzonderlijk warme en zeer natte maand. Met 9,9 graden was het deze periode ruim drie graden warmer dan normaal (6,7 graden), aldus weersdienst Weeronline zaterdag. Een record is deze maand evenwel niet geworden in De Bilt.

In 1994 verliep november nog net iets zachter met 10,2 graden. In Groningen, Friesland, Drenthe, het noorden van Noord-Holland en Flevoland was het wel de warmste november sinds het begin van de metingen. November was zeer nat met uiteindelijk gemiddeld over het land circa 134 mm regen tegen 82 mm normaal. Dat ging overigens niet ten koste van het aantal uren zon: over het land scheen die gemiddeld 62 uur tegen 63 normaal.

November uitzonderlijk warm en zeer nat
November uitzonderlijk warm en zeer nat (Foto: ANP)

'Bescherm de flanken van Europa goed'

Het besef dat Nederland niet zo veilig is als we dachten, is er wel in de politiek, maar het is niet genoeg. "Als de zeespiegel stijgt, bouwen we dijken, dus als de dreiging toeneemt, moet je ook bereid zijn Defensie te versterken." Dat zegt commandant zeestrijdkrachten Rob Verkerk zaterdag in een interview in het AD.

"De flanken van Europa moeten goed beschermd zijn. Het desnoods met geweld vrijhouden van de aanvoerroutes van (militaire) versterkingen over zee vergt een andere manier van optreden dan het bestrijden van piraterij of het tegengaan van drugs- of mensensmokkel", aldus de 55-jarige Verkerk.

Ook de koopvaardij verdient bescherming. 90 procent van het bulktransport gebeurt volgens de generaal van het Korps Mariniers met schepen en een groot deel gaat door betwiste gebieden. "Het openhouden van internationale handelsroutes is een van onze belangrijkste taken. Daarom werkt Nederland ook mee aan de bestrijding van piraterij."

'Bescherm de flanken van Europa goed'
'Bescherm de flanken van Europa goed' (Foto: ANP)

Gemeenten lopen niet warm voor vuurwerkshows

Bij de jaarwisseling is het zoeken naar vuurwerkshows van gemeenten. Volgens het AD, dat een groot onderzoek deed naar hoe gemeenten aankijken tegen vuurwerk, is er dit jaar in slechts zeven Nederlandse gemeenten een show betaald door de lokale overheid.

Vuurwerkliefhebbers in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Apeldoorn, Hilversum, Naarden en Voerendaal boffen. Daar steekt de gemeente wel vuurwerk af. "Inwoners vinden het fantastisch", zegt burgemeester Pieter Broertjes in de krant. "Maar we doen het ook om te voorkomen dat consumenten zelf vuurwerk afsteken en schade veroorzaken." De burgervader uit Hilversum heeft een verbod afgekondigd voor het afsteken van vuurwerk in vrijwel het hele centrum van zijn stad.

Van de 393 gemeenten deden er 281 mee aan het AD-onderzoek.

Gemeenten lopen niet warm voor vuurwerkshows
Gemeenten lopen niet warm voor vuurwerkshows (Foto: ANP)

'Desnoods andere spoorbedrijven op HSL'

De problemen met het treinverkeer op de hogesnelheidslijn moeten door de NS worden aangepakt, anders wordt het tracé mogelijk opengesteld voor andere spoorbedrijven. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur zaterdag in een interview met De Telegraaf. Wel krijgen de Nederlandse Spoorwegen nog even de tijd om hun zaakjes, na het Fyra-debacle, op orde te krijgen.

"Aan de ene kant wil je de mooiste lijn van ons land niet opeens weggeven aan een concurrent van de NS. Maar andersom is het natuurlijk wel zo dat als er niet geleverd wordt, we niet met elkaar eindeloos blijven soebatten over de vraag waarom niet. Het moet door de NS opgelost worden, desnoods door samen te werken met een concurrent", aldus de staatssecretaris, die de opgestapte partijgenote Wilma Mansveld opvolgde.

'Desnoods andere spoorbedrijven op HSL'
'Desnoods andere spoorbedrijven op HSL' (Foto: ANP)

Laatste bomen geplant in kankerherdenkingsbos

Voor de laatste keer worden zaterdag Gedenkbomen geplant in het Koningin Wilhelminabos in Dronten. Met de bomen kunnen mensen een dierbare herdenken die aan kanker is overleden.

Met het planten van bijna vijfhonderd bomen zal het herdenkingsbos compleet zijn. Er staan dan 25.000 bomen en even zoveel namen op glaspanelen.

Het Koningin Wilhelminabos bestaat sinds 1999. Het werd toen door de Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer geschonken aan KWF Kankerbestrijding ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan.

Laatste bomen geplant in kankerherdenkingsbos
Laatste bomen geplant in kankerherdenkingsbos (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: stapelen maar

Het is weekend, en daarom slaapt ook het weerbericht een uurtje uit. Gisteren en afgelopen nacht voerde de regen de boventoon boven ons land, vandaag zijn het vooral stapelwolken en (korte) buien die over ons heen waaien. De wind komt uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig. De temperatuur ligt in de middag rond de acht graden. Zondag wordt het aanzienlijk zachter qua temperatuur, maar gaat het wel meer waaien. 

Prachtig plaatje van Klapmongeaul op de vroege avond. Rond een uur of acht 's avonds maakte hij deze foto in Eemnes. 

De maan in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
De maan in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1582 trouwt William Shakespeare met Anne Hathaway

* In 2000 wordt euthanasie legaal in Nederland. Het is dan niet langer strafbaar om hulp bij zelfdoding te verlenen, mits het onder zeer strenge voorwaarden wordt gedaan. Nederland is koploper in de wereld met dit besluit. 

* In het Pekdruppelexperiment valt de achtste druppel. Met dit experiment, dat in 1927 werd gestart door Thomas Parrel, is aangetoond dat een ogenschijnlijk vaste stof, eigenlijk heel dik vloeibaar is. 

Man schuldig aan drugssmokkel met ambulances

Een Nederlander is in Engeland schuldig bevonden aan het smokkelen van drugs in nep-ambulances. De man van 55 zou samen met anderen drugs met een straatwaarde van ruim 2,2 miljard euro Groot-Brittannië binnen hebben gesmokkeld, meldde de BBC vrijdag. Hij wordt gezien als 'rechterhand'. Zijn straf moet nog worden bepaald. Een andere Nederlander (28) is vrijgesproken, terwijl er eerder al twee hadden bekend bij de drugshandel betrokken te zijn geweest. Het gaat om mannen van 38 en 51.

De groep werd in juni opgepakt na maanden onderzoek. Oude ambulances werden opgekocht voor hun dekmantel, 'ziekentransport' tussen Engeland en Nederland. In werkelijkheid verstopten de mannen drugs in de ambulances. In juni werd in een ziekenwagen in totaal 270 kilo aan cocaïne, heroïne en amfetamine gevonden, met een straatwaarde van ongeveer 10 miljoen euro.

Uit onderzoek blijkt dat de mannen met vijf ambulances zeker 45 keer naar Groot-Brittannië zijn gereisd. Ze gingen onder meer naar Londen en Manchester.

Man schuldig aan drugssmokkel met ambulances
Man schuldig aan drugssmokkel met ambulances (Foto: ANP)

Drie doden na schietpartij abortuskliniek VS

In de Amerikaanse stad Colorado Springs zijn drie mensen om het leven gekomen na een schietpartij bij een abortuskliniek. Een man vuurde van binnen de kliniek schoten af op te politie. Twee burgers en een politieman kwamen om. Er is een verdachte gearresteerd, aldus de burgemeester.

De man had zich urenlang verschanst in de zogeheten Planned Parenthood Clinic. Verschillende mensen kwamen binnen vast te zitten. Het motief voor de schietpartij is nog onduidelijk.

Eerder werd gezegd dat er elf gewonden waren gevallen, waaronder vijf politiemensen. Het is onbekend of de drie doden uiteindelijk onder die gewonden zijn gevallen.

Volgens getuigen zijn er in een tijdsbestek van vijf miuten ongeveer twintig schoten afgevuurd. De politie en de kliniek zeggen niet te weten of Planned Parenthood een bewust doelwit van de schutter was.

Noord-Koreaanse gewichthefcoach 'martelt' atlete naar WK-zilver

De Noord-Koreaanse gewichthefster Rim Jong-sim heeft op het WK in Houston drie zilveren medailles gepakt in de klasse tot 75 kilogram. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want twee van de drie medailles moest ze zwaar geblesseerd zien te veroveren.

Bij het eerste onderdeel, het trekken, kon de regerend olympisch kampioene in de klasse tot 69 kilogram goed mee. Ze trok 120 en vervolgens 125 kilo boven haar hoofd, maar bij de derde beurt ging het fout voor de 22-jarige Noord-Koreaanse. Rim probeerde 128 kilo op te tillen, raakte uit balans en liet het gewicht te laat los. Daarbij raakte ze stevig geblesseerd aan haar linkerbeen en nadat ze strompelend het podium verliet leek de wedstrijd voor Rim voorbij. De Chinese Kang Yue was met 127 kilo de enige die Rim overtrof en dus was er voor de Noord-Koreaanse wel zilver op het onderdeel trekken.

Bij onderdeel twee, het stoten, zou Rim dankzij haar zware openingsgewicht als een van de laatsten aan de competitie beginnen, maar er werd niet meer verwacht dat ze nog aan de start zou verschijnen. De coach van Noord-Korea dacht daar anders over en stuurde zijn pupil 'gewoon' het podium op met als doel 150 kilogram boven haar hoofd te stoten. Huilend van de pijn slaagde Rim er uiteindelijk in om haar benen naast elkaar te krijgen: poging geslaagd, maar de blessure leek alleen maar erger.

Ondanks een zware beenblessure tilt Rim 155 kilogram boven haar hoofd (vanaf 0:25) (Bron: YouTube)

Ook hier had de coach geen boodschap aan, want er moesten medailles gewonnen worden. Na huilend op een bankje gezeten te hebben werd Rim weer op pad gestuurd en met een zeldzaam vertoon van wilskracht slaagde ze opnieuw in haar opdracht. Wederom leek de blessure verergerd, want zelfstandig van het podium terug naar de opwarmruimte lopen zat er niet in. Voor de gestoorde coach was het leed nog niet groot genoeg: Rim moest ook voor de derde en laatste beurt, dit keer met 157 kilogram op de halter, het podium op. Dat bleek teveel: Rim zakte door haar linkerbeen en kon nog maar net voorkomen dat de stang boven op hetzelfde been viel. 

 

Na de laatste poging was het écht gedaan met Rim, die opnieuw niet zelfstandig van het podium kon lopen (Bron: YouTube)

De 155 kilogram leverde Rim ook in het stoten en in de totale stand zilver op, maar het is maar de vraag of er geen onherstelbare schade is aangedaan door het 'pushen' van de coach. Olga Zubova uit Rusland won met 156 kilo het goud in het stoten, de Chinese Kang pakte met 281 kilo het totale goud. Zubova, Kang en Svetlana Podobedova - winnares van brons in het trekken - hielpen Rim niet veel later gezamenlijk naar het podium, waar ze hun concurrente zelf op moesten tillen. Om te zorgen dat ze nog enigszins kon blijven staan werd een nog altijd volop huilende Rim door een official vastgehouden. 

Kang en Zubova tillen de zwaar geblesseerde Rim het podium op (Foto: Getty)

Een aangeslagen Rim op het podium (Foto: Getty)

Noodtoestand Frankrijk: 1800 huiszoekingen sinds aanslag

In het kader van de noodtoestand zijn in Frankrijk sinds de bloedige aanslagen van 13 november ruim 1800 huiszoekingen gedaan, tweehonderd arrestaties verricht en zijn ruim driehonderd mensen onder huisarrest geplaatst. Dit heeft de Franse premier Manuel Valls vrijdagavond laten weten.

Bij de huiszoekingen zijn tot dusverre 293 wapens in beslag genomen, meldden Franse media. De noodtoestand werd kort na de aanslagen afgekondigd en loopt in ieder geval tot eind februari.

De regering vindt de noodtoestand eigenlijk een te zwaar middel en zoekt naar manieren om de grondwet te wijzigen zodat specifieke mogelijkheden die de noodtoestand biedt ook mogelijk zijn zonder dat deze wordt uitgeroepen.

Het is voor Frankrijk een tere balans. Enerzijds klinkt er namelijk kritiek dat er niet voldoende politie- en inlichtingenmogelijkheden waren om de aanslagen te voorkomen. Maar anderzijds waarschuwen burgerrechtenactivisten dat een staat van beleg in wijken met veel allochtonen er juist toe zal leiden dat zich meer van hen van de Franse samenleving af kunnen gaan keren.

1800 huiszoekingen in Frankrijk sinds aanslag
Noodtoestand Frankrijk: 1800 huiszoekingen sinds aanslag (Foto: ANP)

Rusland schenkt Frankrijk politiehond-pup na aanslagen

De Duitse herder pup Dobrynya verruilt Rusland voor Frankrijk. Het beestje is een Russisch geschenk na de aanslagen in Parijs en de nasleep daarvan. Bij de grote politieactie in Saint-Denis op 18 november kwam de Franse politiehond Diesel om. Uit solidariteit bood Rusland een vervanger aan en dat heeft Frankrijk geaccepteerd, meldden Franse media vrijdag.

"Een zeer sterk en uitzonderlijk symbolisch gebaar van uw kant", schreef de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve in een brief aan Moskou, die de krant Le Parisien publiceerde.

Dobrynya, vernoemd naar een Russische middeleeuwse ridder, is twee maanden. Wanneer hij richting Frankrijk vertrekt is nog niet duidelijk. De Duitse herder krijgt Franse les, om in Frankrijk uit te kunnen groeien tot een volwaardige politiehond.

Bij de politieactie in Saint-Denis kwamen drie mensen om, onder wie het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud.

Rusland schenkt Frankrijk puppy na aanslagen
Rusland schenkt Frankrijk politiehond-pup na aanslagen (Foto: ANP)

Raiola: "Donnarumma (16) is 170 miljoen euro waard"

Mino Raiola behartigt sinds kort de belangen van misschien wel het grootste talenten van Italië. Gianluigi Donnarumma besloot hem onlangs als zaakwaarnemer te nemen en Raiola is vol lof over de jonge keeper.

Na een aantal matige optredens en een blessure van Diego López besloot AC Milan-coach Siniša Mihajlović de jonge Italiaan op het doel te zetten. De pas zestienjarige doelman maakt inmiddels furore en keepte de laatste vijf wedstrijden in de hoofdmacht.

Raiola beseft dat hij met Donnarumma misschien wel goud in handen heeft. "Hij is een kunstwerk. Hij is 170 miljoen euro waard", vertelde de Nederlander van Italiaanse komaf tegen Premium Sport. "Gianluigi heeft een geweldige toekomst voor zich."

"Hij is een fantastische knul. Ik weet zeker dat hij het overal goed zal doen. Hij is nu al een kleine kampioen, maar hij kan een groot kampioen worden." Raiola heeft naast de jonge Italiaan ook onder anderen Mario Balotelli, Paul Pogba en Zlatan Ibrahimović onder zijn hoede.

Daniel Ricciardo overweegt toekomst in NASCAR

Het kan verkeren in de Formule 1. Vorig jaar was Daniel Ricciardo met drie zeges en vijf podia nog de revelatie van het seizoen, dit jaar verliep helaas een stuk minder voorspoedig. Niet alleen bleef de Australische coureur ver verwijderd van een zege, maar doordat er boven het voortbestaan van Red Bull Racing lange tijd een groot vraagteken hing, leek ook ineens de toekomst van Ricciardo in het geding.

NASCAR-coureur Dale Earnhardt Jr. zag zijn kans schoon en nodigde de Australiër enige weken geleden dan ook uit voor een test bij JR Motorsports, een team dat voor een deel eigendom is van de Amerikaan. "Er ligt een open uitnodiging klaar voor Daniel Ricciardo, waardoor hij op ieder gewenst moment kan komen testen," liet Earnhardt weten via Twitter.

De uitnodiging wekte de interesse van Ricciardo. "Op dit moment lijkt het niet heel serieus," meldt hij aan de Sydney Morning Herald, "maar als Red Bull me vandaag verteld dat ik niet ga racen, pak ik meteen de telefoon om Dale te bellen." Voorlopig geeft hij de voorkeur aan de Formule 1, een overstap naar Amerika lijkt echter een reële optie voor de toekomst. "De gedachte alleen al is opwindend en toen ik de tweet van Earnhardt zag, vond ik het een geweldig idee, maar NASCAR zal voorlopig nog een tijdje moeten wachten."

Cambuur-trainer De Jong niet bezig met ontslag

Trainer Henk de Jong van SC Cambuur vreest na het verlies van zijn ploeg tegen De Graafschap (2-3) nog niet voor zijn baan. Voor De Graafschap was het de eerste zege van het seizoen, terwijl Cambuur daar nog altijd op wacht. "Ik ben er niet direct mee bezig, maar ook voor een trainer is dit niet prettig", zei de coach bij FOX Sports.

"Mijn gevoel zegt me dat het wel mee zal vallen, maar als het zo is, is het zo. Dat zijn de voetbalwetten", meende De Jong. "Het is duidelijk dat het nu niet goed genoeg is, maar ik loop er liever niet op vooruit. Aan het eind van het seizoen lopen we met zijn allen misschien wel weer de polonaise."

Zijn collega Jan Vreman van De Graafschap was vooral trots op zijn ploeg. "Hier zijn we heel blij mee. We hebben nu de aansluiting met Cambuur gevonden, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Dit helpt wel."

De Jong niet bezig met ontslag
De Jong niet bezig met ontslag (Foto: ANP)

Invalbeurt Van der Vaart bij winnend Betis

Real Betis heeft vrijdagavond een uitoverwinning geboekt tegen degradatiekandidaat Levante. De promovendus uit Sevilla won het duel in Valencia door een doelpunt van Rubén Castro, al na vier minuten. Rafael van der Vaart kreeg weer eens speelminuten. De oud-international mocht een kwartier voor tijd invallen.

Real Betis stijgt door de zege naar de negende plaats in de Primera División.

Invalbeurt Van der Vaart bij winnend Betis
Invalbeurt Van der Vaart bij winnend Betis (Foto: ANP)

FC Eindhoven wint topper bij Go Ahead

FC Eindhoven heeft Go Ahead Eagles vrijdagavond de tweede nederlaag op rij bezorgd in de Jupiler League. De Deventenaren verloren vorige week al de koppositie aan Sparta Rotterdam door een verrassende nederlaag bij FC Oss. Ditmaal ging het in de eigen Adelaarshorst mis: 1-2. Eindhoven passeerde Go Ahead, dat thuis alle zes voorgaande duels gewonnen had, daardoor op de ranglijst en staat nu tweede achter Sparta dat Helmond Sport met 2-1 versloeg.

Eindhoven kwam al vroeg op voorsprong via de Belg Jinty Caenepeel. Randy Wolters maakte kort voor rust gelijk, maar Tom Boere zette de gasten in de 48e minuut opnieuw op voorsprong. Doelman Ruud Swinkels stond met een verre uittrap aan de basis van die treffer.

Het duel tussen Sparta en Helmond Sport begon ruim tien minuten later omdat de Brabanders vastzaten in de file. De thuisclub kwam in de dertiende minuut op achterstand door een doelpunt van Roel van de Sande. Na ruim een halfuur benutte Thomas Verhaar een strafschop. Diezelfde Verhaar zette Sparta kort na rust op voorsprong. Het was alweer zijn elfde treffer. Door de zege, de zevende in evenzovele thuiswedstrijden, lonkt ook de periodetitel voor de Rotterdammers die met 32 punten uit veertien duels de Jupiler League aanvoeren. Eindhoven volgt, met een duel meer, op drie punten.

Volendam, de winnaar van de eerste periode, verloor weer terrein. De ploeg kwam zelf niet verder dan 0-0 bij Achilles '29 en zag zowel Eindhoven als VVV-Venlo voorbij komen op de ranglijst. VVV was provinciegenoot MVV Maastricht ruim de baas: 3-0. NAC Breda verloor voor het eerst sinds het ontslag van trainer Robert Maaskant een duel. RKC maakte in Waalwijk een einde aan een reeks van vier overwinningen, waarvan drie onder leiding van de nieuwe trainer Marinus Dijkhuizen. Regino Cicilia en Arsenio Valpoort zorgden voor de 2-0-eindstand.

FC Eindhoven wint topper bij Go Ahead
FC Eindhoven wint topper bij Go Ahead (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.