FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 oktober 2015

Jolyon Palmer nieuwe coureur bij Lotus

Jolyon Palmer rijdt volgend jaar namens Lotus in de Formule 1. De 24-jarige Brit neemt de plek in van Romain Grosjean, die vertrekt bij het team. Dat maakte Lotus vrijdagavond bekend.

Palmer is al de reservecoureur bij Lotus en maakt een logische promotie, aangezien Grosjean vertrekt naar het nieuwe formule 1-team van de Amerikaan Gene Haas. Pastor Maldonado blijft wel bij Lotus, en dus vormt de Venezolaan samen met de Brit het raceduo in 2016.

"Ik ben door het dolle heen dat ik in de Formule 1 ga rijden volgend jaar. Ik kreeg dit jaar al een enorme kans van Lotus en ik heb me genoeg kunnen ontwikkelen om het vertrouwen te krijgen van het team", reageerde Palmer.

Jolyon Palmer nieuwe coureur bij Lotus
Jolyon Palmer nieuwe coureur bij Lotus (Foto: ANP)

Boete voor bedreiging via Facebook

Een 21-jarige man is vrijdagmiddag in Middelburg aangehouden na een bedreiging op Facebook. Donderdag dreigde hij een bom te plaatsen bij sporthal De Kruitmolen in die stad. In de sporthal worden mogelijk vluchtelingen opgevangen.

De politie kreeg een tip over het geplaatste bericht, waarop de politie en het openbaar ministerie een onderzoek instelden om de identiteit van de jongen te achterhalen. Het onderzoek leidde de politie naar de woning van de Middelburger. Echter was hij daar niet aanwezig. Inmiddels hadden de dienders ook het telefoonnummer van de Middelburger achterhaald en werd de afspraak gemaakt dat hij zich moest komen verantwoorden op het politiebureau.

Na verhoor bekende hij het bericht te hebben geplaatst. Hij kreeg een boete van 500 euro.

Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

Sébastien Haller heeft FC Utrecht vrijdagavond aan een zwaarbevochten uitzege op PEC Zwolle geholpen. De Fransman tekende eerst voor de gelijkmaker en benutte in blessuretijd een strafschop die hij zelf had verdiend (1-2).

Haller ging in blessuretijd op de rand van het strafschopgebied over de knie bij Trent Sainsbury. Hij knalde de bal vervolgens vanaf elf meter onberispelijk in de bovenhoek. Ruim vijf minuten voor de winnende treffer dacht Stef Nijland de thuisploeg aan de winst te helpen. De invaller eiste een strafschop op, maar schoot hoog over.

Tot deze strafschoppen leken beide clubs in een gelijkwaardig duel op weg naar een logische eindstand (1-1). Louis Nganioni mocht zich aanrekenen dat PEC Zwolle na veertien minuten op voorsprong kwam. De toeschouwers van het duel zaten klaar om de ernstig zieke Johan Cruijjf met een applaus te steunen toen de Franse linksback van FC Utrecht de bal zo maar in de voeten schoof van Lars Veldwijk. De spits stuitte nog op doelman Robbin Ruiter, maar Wouter Marinus benutte de rebound. Haller anticipeerde in de 25e minuut goed op een slim balletje van Yassin Ayoub en passeerde Kevin Begois voor de eerste keer.

Na rust waren de kansen schaars. Veldwijk kreeg nog wel een fraaie mogelijkheid. Hij kreeg de bal echter helemaal verkeerd op zijn hoofd. Diezelfde Veldwijk werd in de 84e minuut in het strafschopgebied tegen de grond gewerkt door Mark van der Maarel, die niet alleen een strafschop veroorzaakte maar ook rood kreeg. Invaller Nijland schoot vanaf elf meter echter hoog over. Haller liet in blessuretijd zien hoe je een strafschop wel moet nemen.

PEC Zwolle

1 - 2

FC Utrecht

14' Marinus   25' Haller
90+3' Haller (pen)
 
Gele kaart: Van Polen, Brama, Sainsbury (PEC Zwolle)
Rode kaart: Van der Maarel (85) (FC Utrecht)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: Braamhaar
Bijzonderheden: Nijland (Zwolle) mist strafschop (85)
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
Van Polen
Sainsbury
Lam
Van Hintum
Brama
Marinus (Ehizibue/63)
Thomas
Becker
Veldwijk
El Hasnaoui (Nijland/63)
  Ruiter
Klaiber
Van der Maarel
Letschert
Nganioni
Ramselaar
Strieder
Barazite (Diemers/89)
Ayoub (Leeuwin/80)
Peterson (Joosten/80)
Haller

Haller goud waard voor FC Utrecht
Haller goud waard voor FC Utrecht (Foto: ANP)

Tweede vrije training afgelast door zware buien

De tweede vrije training van de GP van Amerika in Austin is voor een onbepaalde tijd uitgesteld. Vlak voor aanvang van de sessie trok er een zware onweersbui over het circuit, waardoor de marschalls geëvacueerd moesten worden. Het publiek werd geadviseerd om onderdak te zoeken binnen of in een voertuig.

Eerder vandaag vond ook de eerste vrije training plaats op een natte baan. De baan was echter voldoende opgedroogd voor het hele veld om op de intermediates de baan op te gaan. Ook voor de kwalificatie morgenavond worden er zware onweersbuien verwacht. De race zal volgens de huidige verwachting droog verlopen.

Update 22.00:
Na een uur afwachten heeft de raceleiding besloten om de sessie geheel af te gelasten, wat dus betekent dat de coureurs vandaag niet meer in actie zullen komen. Als reden wordt gegeven dat de medische helikopter niet kan opstijgen. 

Fans PEC Zwolle en FC Utrecht steunen Cruijff

Supporters van PEC Zwolle en FC Utrecht hebben vrijdagavond in de veertiende minuut van hun onderling duel stilgestaan bij de ernstig zieke Johan Cruijff. Veel aanwezige fans trakteerden de beroemde nummer 14 op een ovationeel applaus.

Supporters van veel andere eredivisieclubs hebben ook al aangekondigd dat ze Cruijff dit weekeinde gaan steunen in zijn strijd tegen longkanker. Ook zij willen zich in de veertiende minuut van de wedstrijd van hun favoriete club laten horen.

Fans PEC Zwolle en FC Utrecht steunen Cruijff
Fans PEC Zwolle en FC Utrecht steunen Cruijff (Foto: ANP)

Haase en Sijsling uitgeschakeld in kwartfinale

Igor Sijsling is in de kwartfinale van de challenger in Brest uitgeschakeld. De Amsterdamse tennisser moest vrijdag na bijna twee uur en een kwartier zijn meerdere erkennen in Luca Vanni. De als achtste geplaatste Italiaan besliste de partij in de tiebreak van de derde set met 7-4 in zijn voordeel: 7-5, 4-6 en 7-6.

Ook Robin Haase plaatste zich niet voor de halve finales, hij speelde de halve eindstrijd van de Kremlin Cup. De Hagenaar was op het hardcourt in Moskou niet opgewassen tegen de als vierde geplaatste Duitser Philipp Kohlschreiber, die de partij in vijf kwartier naar zich toe trok: 6-2 en 6-4.

Haase was met name op zijn tweede service erg kwetsbaar. Daarop wist hij slechts zeven van de twintig punten te winnen. Haase kreeg zes keer de kans om de service van de Duitser te breken, maar dat lukte hem geen enkele keer. De Duitser was met drie uit zes een stuk slagvaardiger.

Haase onderuit in kwartfinales
Haase onderuit in kwartfinales (Foto: ANP)

Cabaye: "Goed opgeschoten met Ibra"

Van alle sterren die de selectie van Paris Saint-Germain herbergt, is Yohan Cabaye het meest onder de indruk van Zlatan Ibrahimović. Niet alleen op voetballend gebied.

Cabaye hield het door een reserverol maar een jaar vol bij Paris Saint-Germain. Hij staat nu onder contract bij Crystal Palace. De mooiste herinnering die hij bewaart aan zijn tijd in Parijs is de samenwerking met Ibrahimović.

"In Parijs heb ik voor het eerst tegenslagen gekend in mijn carrière. Het is niet geworden wat ik ervan verwacht had. Ik zal er nooit om treuren. Deze teleurstellende periode kon ik gebruiken om er uiteindelijk alleen maar sterker uit te komen", zegt Cabaye tegen l'Équipe.

"Ibra? Natuurlijk is hij een fantastische voetballer. En dat hij moeilijk kan zijn, daar draait ook niemand om heen. Opvallend genoeg is hij degene met wie ik het best kon opschieten."

De 29-jarige Cabaye is uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen bij Crystal Palace. Hij scoorde al vier keer in negen competitiewedstrijden voor de revelatie van deze Premier League-editie.

Van Gelder en Zonderland op drie toestellen

Yuri van Gelder en Epke Zonderland komen maandag in de kwalificaties van de WK turnen in Glasgow ieder uit op drie toestellen. Met name voor Van Gelder is dat ongebruikelijk. De afgelopen jaren beperkte zijn optreden zich tot de ringen, maar de Brabander draagt nu ook bij aan het teamresultaat op vloer en sprong. Zonderland, wiens voorbereiding werd verstoord door een hersenschudding, komt in actie op rek, brug en paard/voltige.

Bart Deurloo, Jeffrey Wammes, Casimir Schmidt en Frank Rijken turnen een volledige meerkamp. Michel Bletterman is reserve. Per toestel komen vijf turners in actie met één schrapresultaat. De door bondscoach Mitch Fenner geleide ploeg mikt op een plaats in de top acht. Die unieke prestatie zou rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen betekenen.

Van Gelder en Zonderland op drie toestellen
Van Gelder en Zonderland op drie toestellen (Foto: ANP)

Aandacht overdondert vriendin Van der Vaart

Christie Bokma, de nieuwe liefde van Rafael van der Vaart, is overdonderd door alle aandacht voor haar. Dat heeft een woordvoerder van de 23-jarige Amsterdamse laten weten aan RTL Boulevard.

Het entertainmentprogramma van RTL trof Christie in Amsterdam. "We hebben het heel leuk samen, maar meer heb ik er niet over te zeggen."

Christie en Rafael zouden afgesproken hebben voorlopig nog zo min mogelijk naar buiten te brengen over hun relatie. Christie is model en werkt ook als hostess. Op zestienjarige leeftijd kreeg ze een zoontje. Volgens RTL Boulevard vliegt Christie regelmatig naar Spanje om Rafael beter te leren kennen.

Aandacht overdondert vriendin Van der Vaart
Aandacht overdondert vriendin Van der Vaart (Foto: BuzzE)

Nederland krijgt opnieuw melkboete

Nederlandse boeren moeten opnieuw flink in de buidel tasten omdat de Europese afspraken over melkproductie zijn geschonden. Nederland produceerde in de meetperiode 2014/2015 te veel melk en moet ruim 135 miljoen euro betalen voor de overschrijding van de zogeheten melkquota.

Brussel legde deze week boetes van in totaal 818 miljoen euro op aan twaalf EU-landen, omdat ze zich niet aan de melkquota hebben gehouden. Duitsland kreeg de hoogste melkboete, ruim 309 miljoen euro.

Nederland kreeg vorig jaar een melkboete van ruim 132 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken liet toen weten dat de boete niet door de Nederlandse belastingbetaler wordt betaald. Boeren die de quota overschreden hebben, krijgen de rekening gepresenteerd.

Het gaat om de laatste melkboete. De quotaregeling werd eerder dit jaar afgeschaft.

Nederland krijgt opnieuw melkboete
Nederland krijgt opnieuw melkboete (Foto: ANP)

Willem II maakt winst van paar ton

Voetbalclub Willem II heeft vorig jaar een winst gemaakt van 332.000 euro. Daarmee is de Tilburgse eredivisionist nog niet uit de rode cijfers; het negatief eigen vermogen bedraagt nu net iets minder dan een miljoen euro.

De club is echter hartstikke tevreden met het financiële resultaat, zo klonk het vrijdagavond. De winst komt immers voort uit het succesvolle seizoen van Willem II. De club wil de lijn voortzetten en ook de komende tijd zwarte cijfers kunnen publiceren.

Willem II maakt winst van paar ton
Willem II maakt winst van paar ton (Foto: ANP)

Robben is weer helemaal fit

Arjen Robben kan zaterdag weer voor Bayern München uitkomen. De speler hoopt dat hij speeltijd krijgt in het thuisduel van zijn club met 1. FC Köln.

"Ik voel me weer helemaal fit", vertelde hij vrijdag na de training. "Ik hoop dat ik nu mijn portie blessureleed heb gehad. Dan kan het nog een heel mooi seizoen worden."

Robben liep op op 3 september een liesblessure op in de thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen IJsland. "De voorbereiding op het seizoen was al rommelig", blikt hij terug. "Dan trainde ik weer met de groep en dan weer alleen. Het belangrijkste is dat ik er weer bij kan zijn. Daar ben ik blij mee."

Robben is weer helemaal fit
Robben is weer helemaal fit (Foto: ANP)

UEFA strooit met boetes na kwalificatiewedstrijden

De Europese voetbalbond UEFA heeft vrijdag liefst vijf landen beboet voor misstanden tijdens kwalificatiewedstrijden voor het EK voetbal eerder deze maand. Polen kreeg de zwaarste straf; de voetbalbond van dat land moet 40.000 euro betalen.

De Poolse fans misdroegen zich in Glasgow. Ze gooiden met vuurwerk en andere spullen en vochten met de stewards. Anderzijds kregen ook de Schotten een boete (20.000 euro), omdat ze de organisatie niet op orde hadden, de fans het veld opkwamen en supporters de trappen blokkeerden.

Litouwen en Engeland kregen boetes van respectievelijk 30.000 en 15.000 euro voor bonje op de tribunes. Moldavië kreeg 15.000 euro boete, omdat fans vochten, met vuurwerk gooiden en racistische vlaggen voerden in de wedstrijd tegen Rusland.

Bikini tegen watervervuiling

Binnenkort lijkt het mogelijk te zijn om een bezoekje aan het strand te combineren met actieve bestrijding van milieuvervuiling. Een Amerikaans stel heeft namelijk een badstof ontwikkeld die het zeewater kan zuiveren.

Je zou het misschien niet denken wanneer je met je ballen in het zand ligt aan de kust, maar de zee zit vol met troep die daar niet in hoort. Schepen lossen jaarlijks zo'n 4 miljard liter aan rioolwater in de zee, om maar niet te spreken van de hoeveelheid olie die middels de scheepvaart in het water terecht komt. Daarbovenop heb je ook alles dat van het land in de zee komt: verschillende (af)wasmiddelen, olie-producten, eigenlijk komt zo'n beetje alles wel in het water terecht.

Een pasgetrouwd stelletje uit Californië, toevallig allebei wetenschappers, hebben daar iets voor bedacht. Zij ontwikkelden de Spongesuit, een bikini die vervuiling absorbeert, wanneer het in contact met water komt.

De Spongesuit is gemaakt van waterafstotend materiaal en 'zuigt' dus alleen rotzooi op. Het materiaal is zeer poreus en kan tot 25 keer zijn eigen gewicht aan stoffen opnemen. Bijkomend voordeel is dat de borsten van je vriendin er ook groter door lijken te worden.

Na ongeveer twintig keer erin gezwommen te hebben is de Spongesuit 'op' en kan je 'm naar de gemeentewerf brengen. Bak 3; chemisch afval.

Het idee heeft een belangrijke wetenschapsprijs gewonnen en de kans is zeer aanwezig dat er al snel makkelijk aan te komen is, voor een redelijke prijs. De productiekosten per bikini zit nu nog op een kleine 15 euro, maar wanneer de vraag groot is, zal deze waarschijnlijk afnemen.

Het plan is om in de toekomst de stof ook in allesbedekkende badpakken (burkini's?) en badmutsen te verwerken.


Zó moet het.



Vrouw met dikke tieten in bikini

Reisadvies Oekraïne aangepast om verkiezingen

Nederlanders die in Oekraïne reizen, moeten de komende dagen extra alert zijn. In het land kunnen ongeregeldheden ontstaan in verband met de lokale verkiezingen op 25 oktober. Daarvoor waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Alleen in de separatistische gebieden in het oosten van Oekraïne wordt niet gestemd. De verkiezing in deze gebieden staat gepland voor volgend voorjaar.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zien toe op het verloop van de verkiezingen op 25 oktober.

Reisadvies Oekraïne aangepast om verkiezingen
Reisadvies Oekraïne aangepast om verkiezingen (Foto: ANP)

Zuma schrapt verhoging collegegelden

Na een week van protesten heeft president Jacob Zuma van Zuid-Afrika besloten de gewraakte verhoging van collegegelden te schrappen. Zuma maakte dat vrijdag bekend.

Duizenden boze Zuid-Afrikaanse studenten protesteerden vrijdag nog bij de regeringsgebouwen tegen de plannen om de studiekosten te verhogen. De betogers probeerden de hekken rond de gebouwen in Pretoria, waar president Jacob Zuma een kantoor heeft, naar beneden te trekken.

De studenten scandeerden slogans en kwamen in botsing met de politie. Die had eerder extra bewaking ingesteld in afwachting van een toespraak van Zuma. "Hij neemt ons niet serieus, we zijn hier al een hele tijd", zei een student op de televisie.

Gewonden

Afgelopen woensdag raakten een grote groep studenten en de oproerpolitie voor het parlementsgebouw in Kaapstad slaags met elkaar. Ook oppositieleden in het parlement mengden zich in de strijd, waarbij vele gewonden vielen.

Minister Blade Nzimande van Onderwijs had de studenten dinsdag het voorstel gedaan het collegegeld met 6 procent te verhogen. Dat voorstel werd afgewezen omdat de inflatie in september slechts 4,6 procent bedroeg. Het oorspronkelijke plan repte van 10 procent meer collegegeld. President Zuma haalt nu helemaal een streep door het plan.

Zuma schrapt verhoging collegegelden
Zuma schrapt verhoging collegegelden (Foto: ANP)

Guus Meeuwis van troon gestoten

Guus Meeuwis en Kinderen voor Kinderen hebben in de Album Top 10 van plek geruild deze week. Het album 'Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar' voert de lijst aan en stoot daarmee Morgen van Guus Meeuwis van de eerste positie.

Op de vierde plek komt Demi Lovato nieuw binnen met haar album Confident. Ook nummer vijf en zes zijn nieuwe gezichten, namelijk Jean-Michel Jarre met Electronica 1: The Time Machine en Ludovico Einaudi met Elements.

Zowel Dotan als de Toppers wisten deze week opnieuw een plek in de top 10 van de lijst met bestverkochte albums te veroveren.

Album Top 10 Week 43
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
2. (1) Guus Meeuwis - Morgen
3. (3) The Common Linnets - II
4. (-) Demi Lovato - Confident
5. (-) Jean-Michel Jarre - Electronica 1: The Time Machine
6. (-) Ludovico Einaudi - Elements
7. (13) Dotan - 7 Layers
8. (8) Nick & Simon - Open
9. (9) Toppers - Toppers in Concert 2015
10. (4) Lucas & Arthur Jussen - Mozart Double Piano Concertos

Guus Meeuwis van troon gestoten
Guus Meeuwis van troon gestoten (Foto: BuzzE)

Sunny Bergmans docu over Zwarte Piet bekroond in Japan

Documentairemaakster Sunny Bergman heeft twee prijzen gewonnen op het Japanse filmfestival Japan Prize. Haar film Our Colonial Hangover, in Nederland bekend als Zwart als roet, won prijzen in de Life Long Learning Category en de Grand Prix. Dat meldt de VPRO.

De jury prees onder meer de manier waarop Bergman aan de hand van een lokaal thema, de discussie rondom Zwarte Piet, een universeel onderwerp, racisme en discriminatie, aankaart. Dat en de openhartige persoonlijkheid van Bergman maken Our Colonial Hangover volgens de jury een 'zeer vermakelijke' maar ook 'provocerende' film.

Zwart als roet werd vorig jaar december uitgezonden door de VPRO, coproducent van de documentaire. De film viel onder meer op door een scene waarin Bergman als Zwarte Piet verkleed door een Londens park loopt, wat niet malse reacties oproept. De volledige documentaire is nog te zien op de site van de NPO.

Bergman maakte eerder de films Beperkt houdbaar, Sunny Side of Sex en Sletvrees? Momenteel werkt ze aan haar nieuwe drieluik Sunny Side of Spirit, waarin ze onderzoekt hoe er in Ghana, Taiwan en Brazilië op geheel andere, veelal spirituele, wijze met psychische klachten als depressiviteit, slapeloosheid, ADHD en stress wordt omgegaan. 

Sunny Bergman wint filmprijzen in Japan
Sunny Bergmans docu over Zwarte Piet bekroond in Japan (Foto: BuzzE)

Microsoft blinkt uit op Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag met flinke winsten geopend. Sterke kwartaalresultaten van technologiebedrijven Microsoft, Amazon en Alphabet, het moederbedrijf van Google, stuwden het optimisme onder beleggers. Die reageerden ook enthousiast op de renteverlaging die in China werd aangekondigd.

Vlak na de opening stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent in de plus op 17.606 punten. De S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2071 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,8 procent omhoog naar 5010 punten.

Microsoft was de grote uitblinker, met een winst van 10 procent. Het bedrijf wist voor het negende kwartaal op rij de verwachtingen te overtreffen, vooral door een groeiende vraag naar clouddiensten.

Alphabet
Een vergelijkbaar enthousiasme gold voor Alphabet, het moederbedrijf van Google, dat een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 5 miljard dollar aankondigde en opende met een plus van 9 procent. Donderdag nabeurs bleek bovendien dat Google in het derde kwartaal meer advertenties verkocht dan een jaar eerder, terwijl de kosten onder controle werden gehouden.

Ook Amazon opende met een koerswinst van bijna 9 procent. De internethandelaar verraste donderdag nabeurs met de melding van winst in het derde kwartaal.

Microsoft blinkt uit op Wall Street
Microsoft blinkt uit op Wall Street (Foto: ANP)

Geen grote azc's in Limburg en Brabant

Limburg en Brabant zien geen kans om grote groepen vluchtelingen te herbergen. Beide provincies lieten vrijdag weten geen mogelijkheid te zien voor de opvang van 2000 tot 2500 asielzoekers ineens, iets waarom het Rijk had gevraagd.

Wel kunnen beide provincies kleinere groepen asielzoekers huisvesten. Brabant denkt dan aan vijf tot tien locaties voor drie- tot vijfhonderd mensen, Limburg aan bijvoorbeeld twintig plekken voor honderd vluchtelingen. In beide gevallen kunnen die snel worden gerealiseerd.

Kleinschalige opvang kan in beide provincies op voldoende draagvlak rekenen, blijkt uit verklaringen van beide provincies.

Geen grootschalige opvang Limburg en Brabant
Geen grootschalige opvang Limburg en Brabant (Foto: ANP)

Realityshow Caitlyn Jenner krijgt gelukkig vervolg

I Am Cait, de realityserie rond het nieuwe leven van transgender Caitlyn Jenner, krijgt gelukkig een tweede seizoen. Dat heeft tv-zender E! bekendgemaakt.

"Ik kijk er naar uit om het gesprek voort te zetten", meldt Caitlyn in een statement. De serie heeft een grote sociale impact gehad, benadrukt Jeff Olde, programmamaker bij E!. "Haar verhaal heeft wereldwijd de discussie over transgenders op gang gebracht op een nog nooit vertoonde schaal. We zijn vereerd dat Caitlyn er voor heeft gekozen haar verhaal te blijven delen met onze kijkers over de hele wereld."

Het programma is een grote hit voor de zender. In het eerste seizoen was te zien hoe Jenner de identiteit van Bruce inwisselde voor die van Caitlyn. Zo was te zien dat ze haar transitie met haar familie bespreekt en advies zoekt bij lotgenoten. Ook deed Caitlyn haar best om zich hard te maken voor betere rechten voor transgenders en andere seksuele minderheden.

CaitlynRealityshow Caitlyn Jenner krijgt vervolg (Foto: BuzzE)

F1: Uitslag VT1 GP van Amerika

Nico Rosberg heeft op een natte baan de snelste tijd van de eerste vrije training van de GP van Amerika neergezet. De Duitser klokte op de intermediates een 1:53.989, waarmee hij Daniel Kvyat 1,2 seconde voor bleef. Achter Kvyat eindigden Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel op 1,7 seconden van Rosberg. Max Verstappen eindigde de sessie op een zevende plek.

De sessie vond plaats op een opdrogende baan, waardoor er alleen op de inters gereden kon worden. Erg hard werd er echter niet gepusht, waardoor er op een klein incident in de pitstraat met Valtteri Bottas weinig incidenten waren. Halverwege de training zien we de Lotus van Pastor Maldonado uit elkaar gehaald worden. De Lotus-coureur kon vanwege versnellingsbakproblemen niet in actie komen.

Uitslag VT1:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:53.989   7
2 D. Kvyat Red Bull 1:55.224 +0:01.235 6
3 D. Ricciardo Red Bull 1:55.592 +0:01.603 10
4 C. Sainz Toro Rosso 1:55.667 +0:01.678 8
5 L. Hamilton Mercedes 1:55.693 +0:01.704 4
6 S. Vettel Ferrari 1:55.710 +0:01.721 10
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:55.969 +0:01.980 7
8 K. Räikkönen Ferrari 1:56.326 +0:02.337 10
9 F. Alonso McLaren 1:56.839 +0:02.850 18
10 V. Bottas Williams 1:56.866 +0:02.877 15
11 F. Massa Williams 1:57.081 +0:03.092 13
12 S. Perez Force India 1:57.139 +0:03.150 4
13 J. Button McLaren 1:57.495 +0:03.506 20
14 N. Hülkenberg Force India 1:57.518 +0:03.529 4
15 R. Grosjean Lotus 1:58.319 +0:04.330 10
16 R. Marciello Sauber 1:59.431 +0:05.442 19
17 M. Ericsson Sauber 1:59.743 +0:05.754 18
18 A. Rossi Manor-Marussia 2:01.154 +0:07.165 11
19 W. Stevens Manor-Marussia 2:01.907 +0:07.918 13
20 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 1

Frankrijk houdt vol: Assad is het probleem, niet de oplossing

De Syrische president Bashar al-Assad is het probleem en niet de oplossing van de crisis in Syrië. Dat zei de Franse president François Hollande vrijdag tijdens een bezoek aan Athene.

"We moeten een politieke oplossing zien te vinden", benadrukte Hollande. De Franse president sprak op een persconferentie samen met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Staatshoofden van de Europese Unie hebben kritiek op de militaire interventie van Rusland in de burgeroorlog die al 250.000 mensen in Syrië het leven heeft gekost. Maar ze zijn er niet in geslaagd om het onderling eens te worden over de vraag of Assad een rol in het beëindigen van de crisis zou moeten hebben. Frankrijk heeft herhaaldelijk gezegd dat Assad niet moet worden betrokken in gesprekken hierover.

Nederland gaf bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders eerder aan dat Assad 'niet meteen' weg hoeft. Na een bezoek aan Moskou door Assad zei de Russische president Vladimir Poetin dat de Syrische president bereid is tot gesprekken met rebellen.

'Assad is het probleem, niet de oplossing'
Frankrijk houdt vol: Assad is het probleem, niet de oplossing (Foto: ANP)

Slechts drie Democraten over in presidentsrace VS

Lincoln Chafee heeft zich teruggetrokken uit de race om de Democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van de VS. De vroegere gouverneur van de Amerikaanse staat Rhode Island was een van de vier Democraten die nog streden om de kandidatuur.

Van hen is Hillary Clinton de grootste favoriet. Chafee bungelde in de peilingen onderaan. Hij maakte vrijdag tijdens een toespraak tot een vrouwenforum van de Democraten bekend dat hij zich terugtrekt. Behalve Clinton zijn nu senator Bernie Sanders en oud-gouverneur Martin O'Malley nog over.

Woensdag trok voormalig senator Jim Webb zich al terug. Dezelfde dag maakte huidig vicepresident Joe Biden bekend dat hij zich niet verkiesbaar stelt. Vermoedelijk anticipeerde Biden al op het uitstekende verweer dat Clinton donderdag gaf tijdens het omstreden verhoor van de Benghazi-commissie.

Ook het eerste debat was een overwinning voor Clinton. Zowel Chafee als Webb bungelden daar eigenlijk  maar een beetje bij.

Bij de Republikeinen zijn momenteel nog 15 kandidaten in de race. In de peilingen staat miljardair Donald Trump bovenaan.   

Democraat Chafee trekt zich terug
Slechts drie Democraten over in presidentsrace VS (Foto: ANP)

Zwanziger: "Zwarte kas voor WK 2006"

Theo Zwanziger, de voormalige voorzitter van de Duitse voetbalbond, heeft zijn opvolger Wolfgang Niersbach vrijdag ernstig in verlegenheid gebracht. "Het is duidelijk dat er wel een zwarte kas was bij het WK-bid", zegt hij tegen Der Spiegel. "Het lijkt mij ook niet dat de huidige preses van de voetbalbond dit pas een paar weken weet. Als je het mij vraagt, dan liegt Niersbach."

Niersbach erkende donderdag dat voor de toewijzing van het WK van 2006 inderdaad 6,7 miljoen euro aan de FIFA is betaald, zodat de Duitse voetbalbond bij toewijzing van de mondiale eindronde 250 miljoen euro zou krijgen voor de organisatie. "Maar er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht", benadrukte hij.

Zwanziger brengt Niersbach in verlegenheid
Zwanziger brengt Niersbach in verlegenheid (Foto: ANP)

Ozongat boven Zuidpool plotseling groot

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak zijn waarschijnlijk sterke veranderingen in de luchtstromingen in de stratosfeer.

De grootte van het gat varieert gedurende het jaar en bereikt in het najaar altijd de grootste vorm. De laatste jaren leek de ozonlaag zich enigszins gestabiliseerd te hebben maar dat is met de jongste afname doorbroken.

Het gat is volgens de wetenschappers vergeleken met 2014 2,5 miljoen vierkante kilometer gegroeid. Het meet nu ongeveer 26 miljoen vierkante kilometer en is daarmee groter dan het Noord-Amerikaanse continent. In 2006 werd het grootste gat gemeten dat 27 miljoen vierkante kilometer groot was.

Ozongat boven Zuidpool plotseling groot
Noordpool zichtbaar door groot ozongat boven Zuidpool (Foto: ANP)

Pest veel ouder dan aangenomen

De pest blijkt veel ouder dan werd aangenomen. Onderzoek van 101 skeletten bracht in zeven gevallen sporen van de ziekte van voor de bronstijd (3000-800 v.Chr.) aan het licht. In de tanden werd DNA gevonden dat de bacteriële infectie bevat die de ziekte veroorzaakte. Het oudste bewijs is 5783 jaar oud. Dat is 2000 jaar ouder dan tot nu toe werd aangenomen, aldus onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen.

De wetenschappers stelden ook vast dat de gevreesde builenpest, die door vlooien werd overgebracht, uit die oude bacteriën nog niet was ontstaan. Dat moet later zijn gebeurd, vermoedelijk omstreeks 1000 v.Chr. De onderzochte resten kwam uit diverse gebieden, van West-Europa tot Centraal-Azië.

Pest veel ouder dan aangenomen
Pest veel ouder dan aangenomen (Foto: ANP)

Huidarts van Michael Jackson overleden

Arnold Klein is donderdag gestorven. De dermatoloog en goede vriend van Michael Jackson stierf volgens TMZ een natuurlijke dood. Klein werd vier dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis vanwege hevige buikpijn. Hij stierf in het ziekenhuis.

De dermatoloog is zeventig jaar geworden. Hij stond niet alleen de King of Pop bij, ook sterren als Elizabeth Taylor, Dolly Parton en Cher werden door hem behandeld. Klein was volgens TMZ een botoxpionier en stond bekend als 'The father of botox'.

Klein was een van de artsen die Jackson hielp aan levensgevaarlijke medicijnen. In de drie maanden voor de dood van de zanger in juni 2009 gaf Klein hem 51 keer de sterke pijnstiller Demerol. Ook zou Klein de King of Pop geholpen hebben aan het narcosemiddel Propofol, dat hem uiteindelijk fataal werd.

Huidarts Michael Jackson overleden
Huidarts Michael Jackson overleden (Foto: BuzzE)

'Nog volop kansen in China voor ondernemers'

Hoewel de Chinese economie kampt met een lagere groei, liggen er in het land nog volop kansen voor Nederlandse ondernemers. Dat stellen economen van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport, aan de vooravond van het bezoek van een Nederlandse handelsdelegatie aan de Aziatische grootmacht.

China heeft de 'gouden jaren' met dubbelcijferige groei achter zich gelaten, maar met een groei van 6 tot 7 procent gaat het daar nog altijd harder dan in Europa. Peking wil bovendien een omslag bewerkstelligen naar economische groei die meer is gebaseerd op de binnenlandse consumptie van de snel groeiende middenklasse, dan alleen op export en investeringen in infrastructuur. 'Made in Holland' kan hier de vruchten van plukken, menen de ING-analisten.

'Nog volop kansen in China voor ondernemers'
'Nog volop kansen in China voor ondernemers' (Foto: ANP)

Marco Borsato nieuw binnen in singlelijst

Marco Borsato komt deze week nieuw binnen in de Single Top 10. De zanger, die vrijdagavond voor de concertreeks Symphonica in Rosso in het Amsterdamse Ziggo Dome staat, neemt met zijn nieuwe nummer Mooi de zesde positie in.

Justin Bieber is met zijn single What Do You Mean? ook deze week weer koploper van de Single Top 10. Het nummer staat al sinds begin september aan kop in de ranglijst.

Ook Mr. Polska en Ronnie Flex behouden met hun nummer Niemand dezelfde positie, zij staan net als vorige week op nummer twee. Zara Larsson stijgt een plekje met haar nummer Lush Life naar de derde positie.

Single Top 10 Week 43
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - What Do You Mean?
2. (2) Mr. Polska en Ronnie Flex - Niemand
3. (4) Zara Larsson - Lush Life
4. (3) Sigala - Easy Love
5. (5) Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
6. (-) Marco Borsato - Mooi
7 (8) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar
8. (6) R. City feat. Adame Levine - Locked Away
9. (8) The Weeknd - Can't Feel My Face
10. (7) Lost Frequencies feat. Janieck - Reality

Marco Borsato nieuw binnen in singlelijst
Marco Borsato nieuw binnen in singlelijst (Foto: BuzzE)

Man vast voor bedreigen burgemeester

Een 39-jarige inwoner van Rosmalen is gearresteerd omdat hij burgemeester Ton Rombouts online heeft bedreigd met de dood. De man had een reactie geschreven onder een artikel op een lokale nieuwssite, over de komst van een asielzoekerscentrum naar landgoed Coudewater in Rosmalen.

Hij schreef daarin: "Iemand voor mij machinegeweer incl 800 kogels in de aanbieding??? (..) Burgemeester Rombouts kan maar beter onderduiken. Als een van mijn dierbaren op een of andere manier slachtoffer wordt van dat tuig ruim ik hem op!!"

Rombouts is burgemeester van Den Bosch, waar Rosmalen onder valt. Hij heeft aangifte gedaan.

Man vast voor bedreigen burgemeester
Man vast voor bedreigen burgemeester (Foto: ANP)

Fabrikant Opel ontkent sjoemelen met Zafira

General Motors, het bedrijf achter automerk Opel, heeft tegenover de Britse zakenkrant The Financial Times ontkend dat het in Europa emissienormen heeft overtreden met een van zijn populaire dieselmodellen. Zwitserse onderzoekers claimen dat de uitstoot van bepaalde Opel Zafira's tot wel zeventien keer hoger uit kan vallen dan de zogeheten Euro 6-normen.

De testen die het mogelijke gesjoemel zouden aanwijzen, zijn uitgevoerd in opdracht van de Duitse milieulobbyclub DUH. De onderzoekers namen een Zafira 1.6 CDTi nader onder de loep.

Maar GM zegt dat het zelf extra testen heeft uitgevoerd en dat alle opgegeven waardes correct zijn en in lijn met de regels. "Dat betekent dat de beschuldigingen duidelijk vals en ongegrond zijn."

Fabrikant Opel ontkent sjoemelen met Zafira
Fabrikant Opel ontkent sjoemelen met Zafira (Foto: ANP)

Nederlandse drugsbende opgerold in België

De Belgische recherche heeft een Nederlandse bende opgerold die cocaïne en heroïne verkocht in het centrum van het Vlaamse Tienen. Twaalf verdachten zijn aangehouden, maakte het Openbaar Ministerie in Leuven vrijdag bekend.

De bende bestond voornamelijk uit twintigers die dagelijks harddrugs verhandelden, onder meer met behulp van drugsrunners. De verdachten werden in drie fasen aangehouden en zitten in de cel. De politie heeft grote hoeveelheden cocaïne, heroïne en geld in beslag genomen.

Nederlandse drugsbende opgerold in België
Nederlandse drugsbende opgerold in België (Foto: ANP)

Brand in machinekamer schip op Hollands Diep

In de machinekamer van een binnenvaartschip op het Hollands Diep heeft vrijdagmiddag korte tijd brand gewoed. Niemand raakte gewond. Hulpdiensten, een blusboot en vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waren snel ter plaatse.

Het schip, dat geen lading aan boord heeft, legde aan in de haven van Moerdijk. Daar heeft de brandweer de brand geblust.

Brand in machinekamer schip op Hollands Diep
Brand in machinekamer schip op Hollands Diep (Foto: ANP)

Kamer hoort sneller over problemen spoor

De Kamer zal voortaan eerder worden geïnformeerd over budgetoverschrijdingen bij grote spoorprojecten. Dat zal al gebeuren op het moment dat het ministerie van Infrastructuur en ProRail concluderen dat een aanpassing 'onontkoombaar' is, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld vrijdag in een brief aan de Kamer.

De exacte omvang van de overschrijding is dan nog niet altijd bekend, aldus de bewindsvrouw. Ze ligt in de Kamer zwaar onder vuur vanwege de problemen op het spoor.

Verder blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar twee grote spoorprojecten dat de afspraken en spelregels tussen ministerie en spoorbeheerder over de besluitvorming en informatie-uitwisseling daarbij niet correct zijn toegepast. Volgens de onderzoekers is er sprake van 'te weinig hard en zakelijk projectmanagement'. Mansveld schrijft de 'stevige conclusies' over te zullen nemen.

Kamer hoort sneller over problemen spoor
Kamer hoort sneller over problemen spoor (Foto: ANP)

Staatsbezoek voor China geen routineklus

Staats- en officiële bezoeken zijn in China lopende bandwerk. De hele wereld wil langskomen om zaken te doen en het is dan passen en meten in de agenda van de Chinese president Xi Jinping. Hij heeft maandagmiddag (lokale tijd) iets minder dan drie uur uitgetrokken voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander. De visite van het Nederlandse koningspaar wordt vrijwel meteen gevolgd door een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Dat iedereen in Peking aanklopt, wil overigens niet zeggen dat het tweede Nederlandse staatsbezoek - in 1999 was koningin Beatrix de eerste - een routineklus is. De gastvrije ontvangst die Xi vorig jaar maart in Nederland ten deel viel, heeft er volgens ingewijden toe geleid dat er meteen een uitnodiging kwam voor Willem-Alexander.

Het programma van het staatsbezoek doet volgens Den Haag recht aan de breedte van de betrekkingen tussen China en Nederland. Het koningspaar bezoekt tot en met donderdag behalve Peking ook Yan'an, Shanghai en Hangzhou. In hun kielzog is een tweehonderd deelnemers grote economische missie meegekomen. Bedrijven als FrieslandCampina, Philips, DSM, KLM, maar ook Universiteit Wageningen, staan klaar om op tal van terreinen overeenkomsten te tekenen en informatie te delen over onder meer voedselveiligheid, duurzame verstedelijking, natuurbehoud, wetenschappelijk onderzoek en geneesmiddelen.

Tijdens het staatsbezoek komen ook de mensenrechten aan de orde. Maar hoofdthema is het niet, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Staatsbezoek voor China geen routineklus
Staatsbezoek voor China geen routineklus (Foto: ANP)

43 doden bij busramp in Frankrijk

Bij een frontale botsing tussen een bus en een vrachtwagen zijn vanmorgen ten minste 42 mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde bij de Franse stad Bordeaux.

Volgens DeRedactie.be waren de inzittenden van de bus senioren die juist voor een vakantie waren vertrokken. Door de botsing vlogen beide voertuigen vrijwel meteen in brand. Uit de brandende bus wisten acht mensen te ontsnappen.

Hulpverleningsdiensten zijn massaal aanwezig. Dit bericht wordt aangevuld als er meer nieuws is. Ook op het forum wordt er in de gaten gehouden of er meer nieuws is.  

Update 16:49 uur
De chauffeur van de bus heeft het ongeluk overleefd. Hij is er, wonderbaarlijk genoeg, met wat lichte verwoningen vanaf gekomen. Vlak nadat het ongeluk gebeurde had hij nog het besef om de deuren van zijn bus te openen, dat in ieder geval acht passagiers de kans gaf om de bus op tijd te verlaten.

Inmiddels is ook duidelijk genowrden dat het kind het zoontje is van de omgekomen vrachtwagenchauffeur.  

Update 16.00 uur
Bij de bergingswerkzaamheden hebben reddingswerkers het ontzielde lichaam van een kind aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen. Het kind is mogelijk familie van de omgekomen chauffeur. Het totaal aantal doden komt daarmee op 43.  


Opname van BFMTV

Update 13.35 uur
Op dit moment lijkt het erop dat de chauffeur van de vrachtwagen de macht over het stuur verloren is. Hij zou tevergeefs hebben geprobeerd uit te wijken. Dit zegt de burgemeerster van het dorp Puisseguin. Het dodental van de ramp ligt op 42 slachtoffers, waaronder de beide chauffeurs van de voertuigen. De inzittenden van de bus waren senioren die vanuit een bejaardenvereniging een dagtocht ondernamen.  

Update 10.48 uur
hier is een livestream te volgen over het ongeluk.

busramp frankrijk
busramp frankrijk

 

Update 09.57 uur
De bus zou in totaal vijftig personen hebben vervoerd (inclusief chauffeur). Volgens de berichten staat het dodental op 42 en zijn er 8 gewonden.  De slachtoffers zouden veelal bejaarden zijn die allen lid waren van een lokale club genaamd Petit Palaisien.

De Franse minister-president Manuel Valls en ook de burgemeester van Bordeaux, Alain Juppe, zijn onderweg naar de plaats van het ongeval. 

Het zou gaan om het dodelijkste ongeval op de Franse snelwegen sinds 1982. Toen vielen er 53 doden, waaronder 45 Franse kinderen, op de snelweg bij Beaune. Toen ging het om twee autobussen vol slapende kinderen en zeven personenauto's. 

Eerste volledige trailer voor Marvel's Jessica Jones

Na een aantal weken het publiek geteased te hebben met een aantal korte indrukken uit het leven van Marvel-heldin Jessica Jones, heeft Netflix vandaag de eerste volledige trailer vrijgegeven van de nieuwe Marvel/Netflix-serie.

De trailer laat zien dat Jessica Jones, ooit aspirerend superheld, nu een duister leven leidt. Geplaagd door een gebeurtenis uit haar verleden werkt ze als privédetective. Ze spoort mensen op, onderzoekt hun problemen en komt daardoor opnieuw in aanraking met dat wat ze liever zou vergeten.

Jones wordt gespeeld door Krysten Ritter, en bijgestaan door Mike Colter, die de rol van Luke Cage speelt. Hij heeft een niet onaanzienlijke rol in Jessica Jones en zal volgend jaar, ook op Netflix, te zien zijn in zijn eigen serie, Luke Cage. Deze wordt nog gevolgd door een vierde Marvel/Netflix-serie, Iron Fist, voordat de hoofdfiguren uit de vier series samen een rol zullen spelen in The Defenders, ook bij Netflix. Andere rollen in Jessica Jones zijn voor David Tennant, Rachael Taylor en Carrie-Anne Moss. De dertien afleveringen van het eerste seizoen zijn vanaf 20 november te zien.

Jessica Jones: Krysten Ritter (Foto: Myles Aronowitz/Netflix)
Krysten Ritter als Jessica Jones (Foto: Myles Aronowitz/Netflix)

'Russen hackten MH17-onderzoek'

Rond de presentatie van het onderzoek naar de MH17-ramp hebben cyberspionnen geprobeerd binnen te dringen in de computersystemen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Op 28 september en 14 oktober (de dag na de presentatie) hebben ze nep-servers opgezet.

Zo hoopten ze gebruikersnamen, wachtwoorden en andere codes van onderzoekers te krijgen. Het is niet duidelijk of de aanval is geslaagd.

Cyberbeveiliger Trend Micro heeft de aanvalspoging vrijdag naar buiten gebracht. De OVV heeft nog geen reactie op de gemelde cyberaanval.

'Cyberspionnen wilden MH17-onderzoek kraken'
'Cyberspionnen wilden MH17-onderzoek kraken' (Foto: ANP)

GGD waarschuwt: schurft bij vluchtelingen

Bij enkele vluchtelingen die vrijdag arriveren in het Limburgse Reuver is schurft geconstateerd. Dat meldde een woordvoerder van de GGD Noord- en Midden-Limburg donderdagavond tijdens een informatieavond voor vrijwilligers. Het gaat om twee mensen uit Eritrea.

De twee maken deel uit van een groep van 162 vluchtelingen die vanuit Swalmen worden verplaatst naar sporthal De Schans in Reuver. De geconstateerde vorm van schurft is besmettelijk, maar de vrijwilligers lopen weinig risico op besmetting, schrijft De Limburger.

Eerlijk
'We willen gewoon eerlijk zijn tegen de vrijwilligers en medewerkers', zegt de GGD-woordvoerder. 'Wie bijvoorbeeld helpt tijdens de Venloop heeft evenveel kans om een zo’n infectieziekte op te lopen als de vrijwilligers die straks bij de vluchtelingen in de Reuverse sporthal gaan werken.'

In de sporthal zullen handschoenen aanwezig zijn, maar die zijn alleen bedoeld voor als er maaltijden worden uitgedeeld, meldt de GGD. 'Het is niet nodig om die handschoenen constant te dragen.'

Armin van Buuren hoofdgast in RTL Late Night

RTL Late Night wijdt woensdag 28 oktober een uur lang aan Armin van Buuren. Het is niet de eerste keer dat de talkshow van Humberto Tan met een speciale uitzending over één persoon komt: Pharrell Williams, One Direction, Marco Borsato en John de Mol gingen de Nederlandse dj voor.

In de show vertelt Van Buuren over zijn carrière en privéleven. Bij Humberto aan tafel schuiven dan ook ook Armins ouders, zijn vrouw Erika, zijn broer Eller en zanger Mr. Probz aan. Verder zal Armin, die vijf keer is uitgeroepen tot beste dj van de wereld, onder meer ook zijn nieuwe single Strong Ones ten gehore brengen.

RTL Late Night is elke werkdag om 22.30 uur te zien op RTL 4.

Armin van Buuren hoofdgast in RTL Late Night
Armin van Buuren hoofdgast in RTL Late Night (Foto: BuzzE)

Extreemrechts struint inspraakavonden af

Leden van extreemrechtse groeperingen zoals de Nederlandse Volks-Unie (NVU) bezoeken regelmatig informatie- en inspraakavonden over de opvang van asielzoekers. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Boze burgers zijn voortdurend zichtbaar bij de inspraak- en informatieavonden die gemeenten organiseren. Ze roeren zich omdat ze de komst van een (tijdelijk) asielzoekerscentrum niet zien zitten. Nu blijkt dat de bijeenkomsten ook mensen trekken die helemaal niet in de betreffende wijk of gemeente wonen.

De extreemrechtse beweging NVU geeft nu toe dat ze hun leden dergelijke bijeenkomsten laat bezoeken. 'Iedereen met een mening zou die moeten kunnen verkondigen, of je nu uit de buurt komt of niet', zegt NVU-leider Constant Kusters tegen De Telegraaf. 'Het is een open democratie. Wij doen alles om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk asielzoekerscentra komen, op een legale en vreedzame manier.'

Verschillende gemeenten uitten hun zorgen over bezoek van buitenaf bij voorlichtingsbijeenkomsten. Zo vond de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het publiek bij een inspraakavond geen goede afspiegeling van de buurt. Ook de onrustig verlopen bijeenkomst in Steenbergen trok volgens burgemeester Joseph Vos veel volk van buitenaf.

Noodtoestand Mexico door orkaan Patricia

De orkaan die afstevent op de westkust van Mexico is donderdagavond laat uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie. Dat is het zwaarste type dat er is. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Orkaan Patricia kan gepaard gaan met rukwinden van maximaal 260 kilometer per uur. De storm is momenteel nog ruim 300 kilometer verwijderd van de zuidwestelijke havenstad Manzanillo. Patricia komt waarschijnlijk in de vroege uren van zaterdag aan land in Mexico, maar is dan naar verwachting wel afgezwakt.

De kusten van de provincies Guerrero, Michoacán, Colima en Jalisco moeten rekening houden met flinke regenval en golven tot 4 meter hoog. De autoriteiten hebben de bevolking al gewaarschuwd voor aardverschuivingen en overstromingen.

Update 11.15 uur:
Patricia is inmiddels de boeken in gegaan als de zwaarste orkaan ooit gemeten aan de westkust van Mexico en de VS. In de orkaan worden nu windsnelheden van 325 kilometer per uur gemeten en de kerndruk is gedaald tot 880 hPa. Dit levert volgens het Amerikaanse Weather Channel een zeer gevaarlijke situatie op voor de westkust van Mexico. 

Later zal de orkaan ook het noorden van Mexico en Texas gaan teisteren al zal ze dan al zijn afgezwakt tot een orkaan van 1e categorie of tropische storm. 

Update 14.06 uur
Op deze painga zijn diverse livestreams te volgen. Hieronder één van de livestreams


Livestream

In het nieuws en achtergronden forum wordt ook gediscussieerd over Patricia. 

Noodtoestand in Mexico wegens orkaan Patricia
Noodtoestand in Mexico wegens orkaan Patricia (Foto: ANP)

Foppe de Haan grijpt meteen in bij Heerenveen

Foppe de Haan voert bij zijn eerste wedstrijd als interim-trainer van sc Heerenveen direct een aantal ingrijpende veranderingen door in de basisopstelling. Het elftal voor de wedstrijd zaterdag bij Willem II is op vijf plaatsen gewijzigd ten opzichte van het hopeloos verloren thuisduel tegen Feyenoord (2-5). "Rigoureus maar nodig", zegt de 72-jarige clubicoon vrijdag op de internetpagina van de club.

Joey van den Berg en Kenneth Otigba vormen zaterdag het centrale duo in Tilburg. Jordy Buijs moet hierdoor op de bank plaatsnemen, terwijl Jerry St. Juste doorschuift naar het middenveld. Hij krijgt de voorkeur boven Branco van den Boomen.

Lucas Bijker raakt zijn plek als linksback kwijt aan Caner Cavlan. Op het middenveld krijgt de jonge Noor Morten Thorsby een kans van de interim-trainer.

Foppe de Haan grijpt meteen in
Foppe de Haan grijpt meteen in (Foto: ANP)

Wüst aan de start in Enschede

Schaatskampioene Ireen Wüst gaat ervan uit dat ze eind deze maand in Enschede aan de start staat bij de selectiewedstrijden voor de wereldbeker. Over haar deelname ontstond twijfel omdat de Brabantse in de zomer tijdens een fietstraining hard op haar hoofd was gevallen.

"Ik ben zo goed als zeker hersteld. Het gaat eigenlijk best wel goed en ik heb de stijgende lijn te pakken. In principe doe ik mee aan de selectiewedstrijden en probeer me te plaatsen voor de wereldbekers", vertelde de schaatsster vrijdag bij de presentatie van haar eigen Team4Gold.

Helemaal in topvorm zal ze aan het begin van het nieuwe seizoen nog niet zijn, denkt de viervoudig olympisch kampioene: "Het is zeker een opluchting en fijn dat ik mee kan doen, al zal ik nog niet op het niveau zijn waar ik wil zijn. Ik moet nu realistisch zijn. Elke stap in de goede richting is meegenomen. Ik heb nog tijd zat, de grote prijzen worden pas in februari en maart verdeeld en ik heb geen twijfel dat ik tegen die tijd goed zal zijn."

Wüst aan de start in Enschede
Wüst aan de start in Enschede (Foto: ANP)

Champagne weer kandidaat voor FIFA

Jérôme Champagne heeft zich wederom kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. "De gebeurtenissen in de afgelopen maanden hebben mijn overtuiging om kandidaat te zijn hernieuwd", laat de voormalig rechterhand van scheidend voorzitter Sepp Blatter vrijdag weten in een verklaring.

De 57-jarige Fransman was vorig jaar de eerste die zich aandiende als uitdager van Blatter, maar hij kreeg destijds niet genoeg steun van nationale bonden. Champagne kreeg slechts drie landen achter zich, terwijl zeker vijf steunbetuigingen nodig waren. De oud-diplomaat zegt dat hij nu wel genoeg steun heeft verzameld voor zijn kandidatuur.

Champagne weer kandidaat voor FIFA
Champagne weer kandidaat voor FIFA (Foto: ANP)

Oranje op Wembley tegen Engeland

Het Nederlands elftal speelt op 29 maart in het Wembley Stadium in Londen een oefenwedstrijd tegen Engeland. De tegenstander is dan in voorbereiding op het Europees kampioenschap, waarvoor Oranje zich niet kwalificeerde.

Engeland bereikte het EK door de tien kwalificatiewedstrijden allemaal te winnen. Het was al langer bekend dat Oranje tegen Engeland zou oefenen, maar de datum, tijd en plaats waren nog niet bekend.

Vier dagen eerder oefent het team van Danny Blind tegen Frankrijk, gastland van het EK. De locatie voor dat oefenduel is nog niet bekend.

Door het mislopen van het EK speelt Oranje voorlopig alleen oefenwedstrijden. De eerste officiële wedstrijd is op 6 september, als Oranje de WK-kwalificatie begint met een uitwedstrijd tegen Zweden.

Oranje op Wembley tegen Engeland
Oranje op Wembley tegen Engeland (Foto: ANP)

Duelyst nu in open bèta

De kaartgame Duelyst is in open bèta gegaan. Via de site van het spel kun je het downloaden en er mee aan de gang gaan. Duelyst is een kruising tussen bekende cardgames en strategische turn-based games. Het spel is ooit begonnen via Kickstarter.

In het spel kun je gold vergaren door te spelen en hiermee booster-packs te kopen. Deze kun je weer gebruiken om je eigen deck sterker te maken. Deze packs kun je ook krijgen door quests te doen.

Eindhoven Airport verwerkt meer passagiers

Eindhoven Airport heeft in de eerste negen maanden van dit jaar bijna 3,4 miljoen passagiers verwerkt, 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal vliegbewegingen (starten en landen) steeg met 5 procent tot 23.617. Dat meldde de tweede luchthaven van Nederland vrijdag.

De passagiersgroei komt doordat naar een aantal bestemmingen meer vluchten per week werden uitgevoerd. Ook de bezettingsgraad per vlucht nam toe.

Over heel 2015 verwacht Eindhoven Airport uit te komen op een groei van 10 procent tot 4,3 miljoen passagiers. Het aantal vliegbewegingen komt naar verwachting uit op circa 30.600 tegen 28.900 in 2014.

Eindhoven Airport verwerkt meer passagiers
Eindhoven Airport verwerkt meer passagiers (Foto: ANP)

Politie voorbereid op uitvaart Captain Brian

De politie heeft voorbereidingen getroffen voor de uitvaart van de vermoorde No Surrender-voorman 'Captain Brian' Dalfour. Wat die maatregelen zijn, wil de politie niet zeggen omdat het om een privéaangelegenheid gaat. Wel is overleg gevoerd met de familie en de organisatie van de uitvaart.

"We zijn geprepareerd", is het enige dat de politie kwijt wil over de begrafenis van de leider van het Amsterdamse chapter van de motorclub. Dalfour wordt zaterdagmiddag begraven in Almere. Vrijdagavond bestaat in dezelfde plaats de mogelijkheid de nabestaanden te condoleren, meldt de motorclub op zijn website. No Surrender heeft alle andere motorclubs uitgenodigd in hun "colors" aanwezig te zijn, evenals andere belangstellenden.

Dalfour en een andere man zijn afgelopen week met geweld om het leven gebracht in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. Twee mannen zijn opgepakt voor de moorden.

Politie voorbereid op uitvaart voorman No Surrender (Foto: ANP)
Politie voorbereid op uitvaart voorman No Surrender (Foto: ANP)

Fallout in 5 minuten

Fallout 4 komt volgende maand uit en in de voorgaande delen is er al heel wat gebeurt. IGN heeft een filmpje online geplaatst waarin je alles nog even terug kan zien.

Fallout 4 speelt zich af in Boston, 200 jaar na een nucleaire oorlog. Je begint op de dag dat de bommen gegooid worden en je schuilt in Vault 111. 200 jaar later kom je er weer uit. Fallout 4 lanceert op 10 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

OM: 39 ADE-gangers vervolgd voor drugsbezit

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn in de omgeving van de ArenA 39 mensen vervolgd voor drugsbezit. Negentien van hen hebben direct voor hun overtreding betaald, de rest krijgt nog een boete of moet zich later voor de politierechter verantwoorden. Dat is de uitkomst van de zogenoemde strafrechtstraat, waar de zaken direct werden afgedaan.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn tijdens het dance-event tussen 14 en 18 oktober in het ArenA-gebied 176 mensen aangehouden, van wie 170 voor het bezit van drugs. Het grootste deel had echter minder dan een halve gram harddrugs of vijf pillen bij zich, waardoor ze niet zijn vervolgd. De drugs zijn overigens wel in beslag genomen. Opvallend was het grote aantal buitenlandse verdachten. Van de 176 arrestanten, kwamen er 116 van buiten Nederland.

OM: 39 ADE-gangers vervolgd voor drugsbezit
OM: 39 ADE-gangers vervolgd voor drugsbezit (Foto: ANP)

Overwatch bèta krijgt Battle.net voice chat

Blizzard komt met een voice chat functie voor Battle.net. De functie zal in het begin alleen uitgerold worden met de Overwatch-bèta. Of de functie ook uitgerold gaat worden naar andere games van Blizzard is vooralsnog onduidelijk.

Blizzard heeft het al een keer eerder geprobeerd in World of Warcraft. Het werkte toen niet goed en ook werd het amper aangeraakt door spelers. De Overwatch-bèta begint 27 oktober in Amerika en Europa. Wanneer de rest van de wereld mee mag doen is nog onduidelijk. Je kunt je wel hier inschrijven voor de bèta.

Voice chat

Indonesië bereidt grote evacuatie voor

Indonesië maakt zes oorlogsschepen en twee veerboten gereed om duizenden kinderen en ouderen die last hebben van de rook door bosbranden op Sumatra en Kalimantan te evacueren. Dat hebben de autoriteiten in Jakarta vrijdag bekendgemaakt.

Grote delen van Zuidoost-Azië hebben al weken lang last van de rook die als een deken over het gebied ligt. Ondanks de protesten van landen als Maleisië en Singapore is Indonesië er nog altijd niet in geslaagd de brandhaarden efficiënt te bestrijden. De luchtverontreiniging is zo sterk, dat scholen in het gebied telkens weer moeten sluiten en forensen wordt aangeraden zo veel mogelijk thuis te werken. In Singapore bereikte de verontreiniging vrijdag 'een zeer hoge' staat.

Indonesië bereidt grote evacuatie voor
Indonesië bereidt grote evacuatie voor (Foto: ANP)

Pc-versie van Halo 5: Guardians kansrijk

Frank O'Connor, de game director voor de Halo-franchise, heeft tijdens een livestream voor GamesRadar laten weten dat Halo 5 zeker in aanmerking komt voor een pc-versie, vanwege de eenvoud waarmee de game geport zou kunnen worden, gezien de overeenkomsten tussen besturingssystemen.

O'Connor zegt dat Halo 5 is ontworpen op een Intel-platform, en dat het derhalve niet heel ingewikkeld zou zijn om de game naar pc door te schuiven. De laatste Halo-game die op pc uitkwam was Halo: Spartan Strike, wat eigenlijk een spin-off was in de vorm van een twin-stick shooter.

Halo 5: Guardians komt volgende week dinsdag uit, vooralsnog exclusief voor Xbox One.

'Minder WW-uitkeringen en lagere WW-premie'

Omdat het aantal WW-uitkeringen aan het afnemen is, kan de premie voor sectoren waar het goed mee gaat weer omlaag. Uitkeringsinstantie UWV heeft berekend dat veel werkgevers volgend jaar een lagere zogeheten sectorpremie tegemoet kunnen zien.

Dat is het deel van de WW-premie dat gaat naar een sectorfonds. Gemiddeld daalt deze met 0,38 procentpunt naar 1,78 procent, het laagste niveau sinds 2010. De grootste premiedalingen vinden plaats in de aan de bouw gerelateerde branches.

Het aantal WW-uitkeringen neemt dit jaar naar verwachting met 24.000 af tot 417.000. In 2016 zet de daling door. UWV verwacht dat eind 2016 aan 388.000 mensen een WW-uitkering wordt verstrekt. Die afname is sterker dan begin dit jaar werd verwacht.

Werkgevers dragen ook nog een deel van de WW-premie af aan een algemeen fonds. Dat premiedeel wordt volgende maand door het kabinet vastgesteld.

'Minder WW-uitkeringen en lagere WW-premie'
'Minder WW-uitkeringen en lagere WW-premie' (Foto: ANP)

Meer drukte op de weg

Nu de economie aantrekt, wordt er weer meer gereden. Het aantal afgelegde snelwegkilometers neemt toe en ook de filezwaarte en de extra reistijd zijn gestegen. Dat staat in een rapport dat minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tussen mei en augustus is de filezwaarte (de gemiddelde filelengte vermenigvuldigd met de tijdsduur) met ruim 3 procent gestegen ten opzichte van de periode ervoor. Vooral in de spits is het drukker geworden.

Volgens Schultz is het zaak om zowel in als buiten de Randstad door te gaan met de aanleg van wegen die de druk kunnen verlichten. Ze wijst op onder meer de grootscheepse werkzaamheden aan de verbinding Schiphol-Amsterdam-Almere en de aanleg van extra rijstroken op de A12 tussen Utrecht en Arnhem.

Meer drukte op de weg
Meer drukte op de weg (Foto: ANP)

Omstreden WO 2-film Jolie toch naar Japan

De oorlogsfilm Unbroken van regisseur Angelina Jolie wordt toch in Japan uitgebracht. Dat heeft Inez Hollander, de woordvoerder van een groep Nederlanders die hier bijna een jaar lang voor heeft gestreden, vrijdag laten weten.

Onder anderen Adriaan van Dis, Wieteke van Dort, Doe Maar-oprichter Ernst Jansz en filmmaakster Hetty Naaijkens sloten zich bij het initiatief aan. Dit zijn allemaal Nederlanders met een Indische achtergrond, waarvan familie door de Japanners heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog.

Unbroken vertelt het verhaal van Olympisch atleet Louis Zamperini, die tijdens de oorlog na een vliegtuigcrash boven de Stille Oceaan in een Japans krijgsgevangenkamp terechtkwam. De film vertoont in sommige fragmenten vrij gewelddadige scene's. Om die reden lobbyde een groep Japanse nationalisten ervoor om de film in eigen land niet in de bioscoop uit te brengen. Dit tot grote onvrede van oorlogsslachtoffers en hun familie, die vinden dat Japan deze zwarte bladzijde uit de Japanse geschiedenis te weinig onder de aandacht van de nieuwe generaties Japanners brengt.

Unbroken heeft nu echter een nieuwe distributeur gevonden die de film wél in de Japanse bioscopen wil uitbrengen. Het gaat om een kleine maatschappij die Unbroken in februari op kleine schaal in de bioscopen gaat vertonen. Het epos zal in elk geval in Tokio te zien zijn.

Omstreden WO 2-film Jolie toch naar Japan
Omstreden WO 2-film Jolie toch naar Japan (Foto: BuzzE)

Kut! Brabander scheldt het meest op Twitter

Noord-Brabanders schelden het meest op Twitter. En dan gebruiken ze bij voorkeur het woord 'kut'. Dat blijkt uit een analyse van 200.000 tweets door NOS op 3.

In bijna een kwart van de onderzochte tweets wordt gescholden. In bijna de helft van de gevallen ging het daarbij om het woord 'kut'. Ook de woorden 'lul' en '(god)verdomme' kwamen met regelmaat voorbij.

Voor het onderzoek is gekeken naar 200.000 Nederlandstalige tweets die zowel verzonden zijn in september als voorzien zijn van een geotag. NOS op 3 ordende de tweets naar hoeveelheid en populariteit van de scheldwoorden per regio. Daarvoor zijn twintig steden geselecteerd.

Geen verbazing over 'kut'
Taaladviseur Lydeke Roos van Onze Taal is niet verbaasd dat 'kut' het vaakst gebruikt wordt als scheldwoord. Nederlanders hebben namelijk sowieso al een voorkeur voor het schelden met genitaliën. Bovendien is het woord 'kut' erg breed inzetbaar. "Het woord is breed inzetbaar. Je kunt je toets kut vinden. Of je kunt het woord voor een ander woord plaatsen", aldus Roos.

Dat maar liefst 46.688 van de 200.000 tweets een of meer scheldwoorden bevat, verbaast haar ook niet. "Het taalgebruik op Twitter komt redelijk overeen met onze spreektaal, dus het is niet zo gek dat er zoveel in tweets gescholden wordt. Al scheld ik zelf nooit hoor, haha."

Brabanders kampioen schelden
De steden waar het meest gescholden wordt, zijn Tilburg en Eindhoven. Vanuit Middelburg worden de minste scheldpartijen het internet op geslingerd. "Het is toch een wat nettere en christelijkere omgeving. Of anders gezegd: Het is minder plat dan de Randstad", verklaart Roos. In Middelburg wordt net als in Maastricht gemiddeld ook maar één scheldwoord per tweet gebruikt, Een gemiddelde dat in overige regio's hoger ligt.

Welk scheldwoord het populairst is, verschilt ook per regio. Waar de Brabanders verzot zijn op 'kut', houden de Utrechters meer van 'flikker'.  In Den Haag is 'tering' dan juist weer populairder. Het traditionele 'klootzak' komt opvallend weinig voor.

Twitter (Foto: ANP)
Twitter (Foto: ANP)

Adele komt met nieuwe single Hello

Adele heeft vrijdag haar nieuwe single Hello, afkomstig van haar nieuwste album, uitgebracht. De ballade is de eerste single van de zangeres in drie jaar.

Het nummer Hello was vrijdag voor het eerst op de radio te horen in de Radio 1-ontbijtshow van Nick Grimshaw. Vrijdagochtend vroeg was de bijbehorende video al uitgelekt op internet. In de clip, die opgenomen is in de buurt van Montreal, hoopt Adele weer herenigd te worden met haar man.


Adele - Hello

Woensdag maakte de 27-jarige Britse bekend dat haar nieuwe album 25 uitkomt op 20 november.

Adele komt met nieuwe single Hello
Adele komt met nieuwe single Hello (Foto: BuzzE)

Tofik Dibi komt (eindelijk) uit de kast

Oud-politicus Tofik Dibi (34) is uit de kast gekomen, meldt de NOS op basis van berichtgeving in de Volkskrant. Het voormalige GroenLinks-kamerlid heeft in een interview gezegd dat hij homoseksueel is. Dibi: 'Ik wist niet hoe het moest: moslim én homo zijn.'

Dibi zegt dat hij het jarenlang moeilijk heeft gehad met zijn geaardheid. Hij geloofde dat zijn homoseksualiteit weer over kon gaan. Hij schrijft daar uitgebreid over in een boek dat vandaag uitkomt. Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot Dibi een voorvechter te worden voor multicultureel Nederland. Hij dacht dat dat niet kon als hij op mannen viel: dan zou niemand met een buitenlandse achtergrond naar hem luisteren.

Geweten sussen
Dibi zegt dat hij hoopte dat zijn gevoelens voor mannen door de politiek zouden verdwijnen. Tegelijk verdedigde hij als politicus de rechten van homo's. Daarmee suste hij zijn geweten, zegt hij. Bovendien hoopte hij dat mensen juist daardoor niet zouden denken dat hij zelf homo was. 'Ik hield mezelf voor dat iedereen zou denken: hoe kan iemand die zo progressief is, die homo's zó oké vindt, zijn eigen homoseksualiteit geheim houden? Dan zal hij het wel niet zijn.'

Tijdens interviews was Dibi steeds beducht voor vragen over zijn geaardheid. Hij kreeg zelfs de rechtstreekse vragen waarom hij niet uit de kast durfde te komen. Dibi antwoordde dat het irrelevant was, maar zegt nu dat hij heus wel wist dat het iets had kunnen betekenen als hij als Kamerlid voor zijn homoseksualiteit was uitgekomen.

Inmiddels had Dibi zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks; volgens hemzelf deed hij dat uit ijdelheid. Hij werd verslagen door Jolande Sap, keerde niet terug in de Kamer, raakte zijn politieke contacten kwijt en werd eenzaam. Dat bracht hem aan het nadenken. Dibi kwam tot de conclusie dat hij de partij had willen redden omdat hij zichzelf niet kon redden.

Dibi heeft nog geen relatie, maar hoopt die wel te krijgen. Ook heeft hij nog geen werk: hij leeft nog steeds van zijn wachtgeld. Hij verliet de Tweede Kamer officieel op 20 september 2012.

Tofik Dibi
Tofik Dibi, enkele jaren geleden als GroenLinks-kamerlid

Miljoenenboete voor ABN AMRO om derivaten

ABN AMRO heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete gekregen van 2 miljoen euro voor het onvoldoende bijhouden van gegevens over rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). De toezichthouder kan hierdoor niet goed beoordelen in hoeverre de bank de wet- en regelgeving heeft nageleefd.

De AFM heeft in 2013 onderzoek gedaan naar de dienstverlening, bij ABN AMRO zijn vijf cliëntdossiers opgevraagd. In vier van die dossiers heeft de bank onvoldoende gegevens bijgehouden.

Miljoenenboete voor ABN AMRO om derivaten
Miljoenenboete voor ABN AMRO om derivaten (Foto: ANP)

Geitsimulator en broodsimulator bundelen krachten

Goed nieuws voor liefhebbers van indiegames Goat Simulator en I am Bread. De mensen achter de twee eigenzinnige sims hebben een samenwerking aangekondigd voor GoatBread DLC, een aanvulling die voor beide games beschikbaar komt.

I am Bread krijgt een een nieuwe RAMpage-modus en Goat Simulator krijgt een speelbare snee brood. De techniek staat voor niets! Bekijk hieronder de romantische trailer.

Coffeeshop beschoten in Amsterdam

In de Amsterdamse wijk De Pijp is vrijdagochtend een coffeeshop beschoten. Rond 6.00 uur reed een auto langs het pand aan de Gerard Doustraat. Vanuit het voertuig werd meerdere keren op de coffeeshop geschoten, meldde de politie.

Tijdens de schietpartij waren enkele mensen aanwezig in coffeeshop Roxy, maar niemand raakte gewond. De auto, lichtkleurig en met een ronde sticker op de rechterzijkant, reed vervolgens weg in de richting van de Stadhouderskade.

Coffeeshop beschoten in Amsterdam
Coffeeshop beschoten in Amsterdam (Foto: ANP)

Zweedse zwaardvechter had racistisch motief

De man die donderdag in de Zweedse plaats Trollhättan twee mensen doodde, werd gedreven door racistische motieven. Dat heeft de Zweedse politie vrijdag bekendgemaakt.

De 21-jarige dader, die door de politie werd neergeschoten, overleed later op de dag in een ziekenhuis. Hij stak in een school met een zwaard een docent en een 11-jarige leerling dood. Een andere docent en een tweede scholier raakten gewond. Volgens de politie had de man geen strafblad.

In de woning van de dader in Trollhättan vond de politie spullen die wijzen op racisme. Ook zou de keuze van zijn slachtoffers daarop wijzen.

Zwaardvechter had racistisch motief
Zweedse zwaardvechter had racistisch motief (Foto: ANP)

Belastingdienst: geen idee hoeveel deals met bedrijven er zijn

De Belastingdienst zegt geen idee te hebben hoeveel afspraken zijn gemaakt met Nederlandse bedrijven over hun belasting en hoeveel geld daarmee is gemoeid. Dit blijkt uit antwoorden van de Belastingdienst op vragen van de Volkskrant in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Overeenkomsten worden door inspecteurs gesloten, ook als het over vele miljoenen euro's gaat. Een overzicht van die afspraken ontbreekt. De Belastingdienst kan daardoor ook niet zeggen of ook met Nederlandse ondernemingen geheime belastingafspraken zijn gemaakt, zoals met het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks.

De Volkskrant vroeg om de gegevens na het bekend worden van een deal tussen PostNL en de fiscus over de inzet van zzp'ers. De Belastingdienst verklaart dat afspraken in de individuele dossiers van de 1,5 miljoen ondernemers staan. Bovendien is er 'fiscale geheimhoudingsplicht'.

Fiscus: geen overzicht deals met bedrijven
Belastingdienst: geen idee hoeveel deals met bedrijven er zijn (Foto: ANP)

Yo-Kai Watch gameplay-trailer

Yo-Kai Watch is een in Japan populaire anime. Nintendo heeft al een tijdje geleden aangekondigd met een spel voor de 3DS te komen. In Amerika komt de game volgende maand uit, helaas moeten wij in Europa nog even geduld hebben tot volgend jaar.

In de game vang je de Yo-Kai die door de stad ronddwalen. Met de gevonden Yo-Kai bestrijd je kwaadaardige Yo-Kai die problemen in je dorp veroorzaken en de bewoners plagen. Nintendo heeft alvast een gameplay-trailer online gezet.

Dode bij schietpartij op universiteit Nashville

Drie mensen zijn donderdagavond neergeschoten op de campus van de Tennessee State University in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee. Een van hen is overleden, meldt de Amerikaanse omroep CNN.

Het drietal is naar een ziekenhuis gebracht, waar een van de slachtoffers bezweek. Over de dader is nog geen informatie bekend. Volgens Reuters volgde de schietpartij op een uit de hand gelopen dobbelspel.

Een week geleden raakten vlak bij het universiteitsterrein van Nashville ook al drie mensen gewond door een schietpartij op een feest. In oktober vonden tot nu toe op drie scholen en universiteiten in de Verenigde Staten schietpartijen plaats, waarbij meerdere doden vielen. Zo stierven negen mensen door kogels van een man op een school in Oregon.

Schietpartij op universiteit in Nashville
Dode bij schietpartij op universiteit Nashville (Foto: ANP)

[eSports] Activision Blizzard komt met aparte eSports-divisie

Activision Blizzard komt met een speciale divisie voor alleen eSports. Steve Bornstein zal de divisie gaan leiden. Bornstein is de voormalige CEO van ESPN en NFL Network. Bornstein zal worden bijgestaan door Mike Sepso. Sepso is de mede-oprichter van de eSports-organisatie Major League Gaming.

Wat de nieuwe divisie precies moet gaan doen is nog niet duidelijk, maar met games als Call of Duty, Starcraft, Heroes of the Storm en Overwatch straks hebben ze genoeg games in huis. eSports groeit hard op het moment. Het wereldkampioenschap van League of Legends wat nu bezig is wordt bekeken door miljoenen mensen en de zalen zitten vol.

 esports

Justin Bieber zegt sorry in nieuwe videoclip

Justin Bieber verontschuldigt zich weer. Niet in een interview, maar in zijn nieuwe single Sorry spreekt hij zijn hoop uit op een tweede kans.

Het is de tweede single van de popster in aanloop van zijn nieuwe album Purpose dat volgende maand verschijnt. De zanger maakte het nummer samen met dancesensatie Skrillex en de tekst sluit aan bij de reeks aan spijtbetuigingen die hij dit jaar deed. Er is een vermoeden dat hij het in het nummer heeft over zijn gedrag ten opzichte van zijn ex Selena Gomez.

Justin verraste zijn fans pas nog door een duet met Selena op te nemen. Ook zijn vorige single, What Do You Mean?, zou reflecteren op de knipperlichtrelatie tussen de twee. De zanger reageerde onlangs opgelucht over zijn hernieuwde succes met What Do You Mean?, na een periode van negatieve media-aandacht. "Ik draai al zolang mee en mensen denken misschien dat ik al eerder op 1 stond, maar dat was alleen op iTunes en zo", vertelde hij aan Access Hollywood "Dat ik nu op 1 sta in de hitlijst van Billboard is erg speciaal. Het is net alsof alles nu bij elkaar komt."

Justin Bieber zegt sorry in nieuwe videoclip
Justin Bieber zegt sorry in nieuwe videoclip (Foto: BuzzE)

Media Markt doet eilanden in de aanbieding

De Media Markt gaat onbewoonde eilanden verkopen. Eentje bij New York of voor de kust van Canada. Of een eiland vol palmen en witte stranden in de Caraïben. Wie hiervoor in de buidel wil tasten, kan volgende week terecht bij het jaarlijkse 'Gekkenhuis'-winkelfestijn van de elektronicaketen.

Het winkelbedrijf probeert elk jaar tijdens een speciale actieperiode de aandacht van klanten te trekken met de meest vreemde producten. Zo werd in 2012 een ruimtereis verkocht aan een 18-jarige jongen uit Helmond.

Media Markt legt dit jaar voor de gelegenheid onder meer een gereedschapskist, vaatwastabletten en Lego in de schappen. En klanten kunnen er terecht voor Kip-caravans, een private leaseplan voor de Ferrari California of de nieuwe Fiat 500.

De keten heeft in totaal negen eilanden in de aanbieding, in verschillende prijscategorieën. Zo kan je voor nog geen 11 miljoen euro eigenaar worden van een privégebiedje in de Bahama's. Om de eilanden voor iedereen bereikbaar te maken, maken klanten tijdens het winkelfestijn ook kans om er een te winnen. Volgens een woordvoerster gaat het om een eiland voor de kust van het Canadese Nova Scotia.

Media Markt doet eilanden in de aanbieding
Media Markt doet eilanden in de aanbieding (Foto: ANP)

Space shooter Everspace komt Q4 2016

Naast Elite: Dangerous en No Man's Sky is er nu Everspace, een nieuwe space sim die zich sinds kort heeft gevoegd bij het ID@Xbox-programma. De game moet uiteindelijk uitkomen voor Xbox One, Windows 10, Mac en Linux.

Everspace is het resultaat van een succesvolle Kickstarter-campagne van ontwikkelaar Rockfish Games (Galaxy on Fire), die harkte een slordige 420.000 euro binnen voor de game. Er is al een harcoremodus met perma-death aangekondigd, evenals joystick- en VR-ondersteuning. Q4 2016 dus, duurt nog even. Bekijk hieronder vast de indrukwekkende actiebeelden.

Lamar Odom ondergaat spoedoperaties

Lamar Odom heeft twee spoedoperaties ondergaan. Dat meldt TMZ.

Het is niet duidelijk waaraan voormalig profbasketballer precies is geopereerd, maar bronnen melden dat de ingrepen hem in een 'fragiel mentale staat' hebben gebracht. Hij zou emotioneel zijn en regelmatig boze buien hebben.

Odom werd vorige week bewusteloos aangetroffen in een bordeel. Hij lag dagenlang bewusteloos in zijn ziekenhuisbed waar dokters verschillende drugs in zijn lichaam aantroffen. Inmiddels is hij van Las Vegas verhuisd naar een ziekenhuis in Los Angeles, waar zijn ex Khloé Kardashian hem non-stop bijstaat. Verwacht wordt dat het nog maanden gaat duren voordat Lamar helemaal is hersteld.

Lamar Odom ondergaat spoedoperaties
Lamar Odom ondergaat spoedoperaties (Foto: BuzzE)

Colin Farrell heeft genoeg van actiefilms

Colin Farrell heeft het gehad met actiefilms. Dat vertelt de acteur, die vanaf deze week te zien is in de absurdistische tragikomedie The Lobster, aan entertainmentdienst BuzzE. Farrell werd bekend met zijn rollen in actietitels als SWAT, Minority Report en Alexander.

"Maar daar heb ik echt nauwelijks nog interesse in, dat heb ik wel gedaan", bekent de ster. "Ik doe liever nieuwe dingen dan dat ik mijzelf herhaal. Ik heb niets tegen dat soort films, god bless Marvel en Fast and the Furious, ik vind het geweldig dat die titels zoveel bezoekers trekken. Maar het is niet iets waar ik me op dit moment thuis bij voel."

In plaats daarvan kiest de 39-jarige acteur steeds vaker voor arthouse-films, zoals The Lobster. Hij speelt hierin een vrijgezel die gedwongen wordt binnen 45 dagen een partner te vinden, anders zal hij in een dier veranderen. "Ik denk dat dit de meest originele en gestoorde film is waar ik ooit in heb meegespeeld. Eigenlijk heb ik daarom meteen 'ja' gezegd."

Junkfood
Farrell kwam in acht weken tijd 22 kilo aan voor de rol van uitgebluste single. "Het was niet heel lastig, ik hou enorm van junkfood. Maar met mate: op een gegeven moment had ik echt genoeg van al dat vet en suiker. Ik kreeg per dag geloof ik 10.000 calorieën binnen. Mijn lichaam stribbelde echt tegen, het was niet echt gezond om te doen." Na de opnames raakte hij de overtollige kilo's ook weer binnen acht weken kwijt.

De film zegt volgens Farrell iets over de rol van relaties in de huidige samenleving. "Ik denk dat mensen steeds gerichter en steeds bewuster zoeken." Online daten vindt hij eigenlijk een uitkomst. "Als ik eerlijk ben, dan denk ik dat dat misschien een nog eerlijker manier is van daten dan in het echte leven. In een bar willen vrijgezellen vaak alleen maar scoren, zo'n uitgangspunt biedt maar weinig garanties op een lange, stabiele liefdesrelatie."

Ondanks alle grappen is The Lobster best een cynische film, erkent de acteur. "Maar wie het nieuws volgt, kan toch moeilijk ontkennen dat we elkaar in deze wereld vreselijke dingen aandoen. Maar ik ben zelf iemand die liever een halfvol glas ziet dan een halfleeg glas. Tegenover elke daad van agressie of haat staat ook liefdadigheid, en goedheid, medeleven en compassie. Je kan zelf bepalen op welke van de twee kanten van het mens-zijn je de klemtoon wilt leggen" The Lobster draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.

Colin Farrell heeft genoeg van actiefilms
Colin Farrell heeft genoeg van actiefilms (Foto: BuzzE)

Lucht niet schoon genoeg voor paddenstoelen

Milieumaatregelen tegen stikstof blijken nog onvoldoende effect te hebben om de achteruitgang van het aantal bospaddenstoelen te stoppen. In de bossen zijn steeds minder soorten en aantallen te vinden, constateert het CBS vrijdag op basis van de jongste analyses. Ook de droogte speelt een rol in de achteruitgang.

Vooral paddenstoelen als de cantharel, de vliegenzwam en het eekhoorntjesbrood doen het slecht en profiteren onvoldoende van de schonere verbrandingsmotoren in het verkeer en de verminderde uitstoot van stikstof in landbouw en industrie.

Het aantal vliegenzwammen is in vijftien jaar (1999-2014) met liefst 63 procent afgenomen. De tellingen van het eekhoorntjesbrood wijzen een teruggang van 39 procent uit. Het CBS baseert zijn analyses op het paddenstoelenmeetnet, waarvoor vrijwilligers de gegevens aanleveren.

Gevoelig
Volgens het statistiekbureau zijn stikstofoxiden (stikstofoxide en stikstofdioxide) van invloed op die terugloop. Paddenstoelen zijn gevoelig voor de hoeveelheid stikstof in de lucht, die neerslaat op de bomen en zandgronden in de bossen. Sinds het begin van de tellingen in 1999 is geen verbetering geconstateerd en neemt de hoeveelheid paddenstoelen gestaag af.

Sommige soorten verdwijnen zelfs. De bruine anijszwam is vorig jaar niet meer waargenomen. Zeldzame soorten als de koperrode spijkerzwam en de goudplaatzwam zijn nauwelijks gezien.

Luchtvervuiling
De reuzenzwam, een soort die oudere en verzwakte loofbomen als beuken infecteert en laat afsterven, is daarentegen bezig aan een opmars. Dat komt vooral doordat de bossen aan het verouderen zijn en loofbomen daarin verzwakken.

Wim Ozinga, paddenstoelenkenner verbonden aan het onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen, beaamt dat een oorzakelijk verband bestaat tussen luchtvervuiling en de achteruitgang van de soorten. "Veel paddenstoelen kunnen slecht tegen hoge stikstofgehaltes. Met name soorten die samenleven met bomen zijn hier gevoelig voor", aldus de wetenschapper.

Paddenstoelen spelen met ruim 5000 soorten een sleutelrol in het functioneren van veel ecosystemen, constateert Ozinga. Om de teruggang te keren is een verdere verbetering van de luchtkwaliteit noodzakelijk.

Onderstaande foto's zijn van user Ouwesok. Meer foto's van onder andere de bedreigde paddenstoelen kun je vinden in het herfstplaatjestopic in het fotoforum! 


bospaddestoelen (Foto: ouwesok)
bospaddestoelen met uitsterven bedreigd? (Foto: ouwesok)

vliegenzwam (Foto: ouwesok)
vliegenzwam (Foto: ouwesok)

Studentenhuis Leiden ontruimd na brandje

Ongeveer honderd studenten hebben vrijdagochtend vroeg halsoverkop hun huis in Leiden moeten verlaten vanwege brand. De woningen werden ontruimd, omdat er veel rook vrijkwam. Er zijn geen gewonden.

De brand brak rond 05.00 uur uit in een kamer in het studentenhuis aan de Klikspaanweg. De brandweer spreekt van een kleine brand die snel onder controle was. `Er was vooral veel rookontwikkeling en omdat rook vaak slachtoffers maakt, hebben we het pand ontruimd", aldus een woordvoerder.

De studenten kunnen naar verwachting snel weer naar huis. Zodra alle kamers zijn gecontroleerd, wordt het studentenhuis vrijgegeven. De kamer waar de brand ontstond, is niet uitgebrand maar heeft wel rook- en waterschade.

Studentenhuis Leiden ontruimd na brandje
Studentenhuis Leiden ontruimd na brandje (Foto: ANP)

Twitterbaas geeft aandelen aan personeel

De topman van Twitter, Jack Dorsey, verdeelt een derde van zijn aandelen in zijn bedrijf over het personeel. Dat heeft hij via een tweet wereldkundig gemaakt. Het aandelenpakket waar hij afstand van doet heeft een waarde van circa 200 miljoen dollar (180 miljoen euro) en komt overeen met ongeveer 1 procent van het totale aantal aandelen Twitter.

In zijn motivatie geeft Dorsey aan dat hij liever ,"iets kleins bezit van iets heel groots, dan iets groots van iets heel kleins". Hij is er stellig van overtuigd dat hij met zijn personeel Twitter ´groot´ kan maken.

De geste van medeoprichter Dorsey, die sinds twee weken weer op de troon zit bij Twitter, volgt op een onlangs aangekondigde reorganisatie en ontslagronde, waarbij 8 procent van het personeel op straat komt te staan. Dorsey moet als bestuursvoorzitter de tanende populariteit van het sociale netwerk een nieuwe impuls geven.

Twitterbaas geeft aandelen aan personeel
Twitterbaas geeft aandelen aan personeel (Foto: ANP)

Ziggo Dome kleurt rood voor Symphonica

Duizenden, veelal in het rood geklede bezoekers, reizen vrijdagavond af naar de Amsterdamse Ziggo Dome, waar Marco Borsato begint aan de concertreeks Symphonica in Rosso. De zanger zit 25 jaar in het vak en viert dat met elf concerten in de komende week en volgend voorjaar. In totaal komen er zo'n 180.000 bezoekers naar de vrijwel uitverkochte avonden.

Zoals gebruikelijk bij de Symphonica-concerten, die eerder in het Arnhemse Gelredome waren, zorgt het veertigkoppig Guido's Orchestra voor de muziek. Ook zijn er gastoptredens van de Italiaanse zanger Zucchero, de winnaressen van The Voice of Holland (TVOH) O'G3NE, Jeroen van Koningsbrugge en voormalig deelneemster van TVOH, Shary-An.

Borsato kijkt uit naar de concerten, waarvan hij vooraf nooit had gedacht dat het er zoveel zouden worden.Hij ziet het dan ook als het "allermooiste compliment"dat hij na 25 jaar in de muziek nog zoveel waardering krijgt van het publiek. De zanger stond in 2006 aan de wieg van Symphonica in Rosso, met tien uitverkochte shows.

Ziggo Dome kleurt rood voor Symphonica
Ziggo Dome kleurt rood voor Symphonica (Foto: ANP)

Hillary Clinton houdt zich staande tijdens verhoor

Het verhoor van de Amerikaanse ex-minister en presidentskandidate Hillary Clinton heeft donderdag maar liefst elf uur geduurd. De Democrate slaagde erin om de harde kritiek van de Republikeinen van zich af te slaan.

Het verhoor ging over de aanval op het consulaat van de VS in de Libische stad Benghazi in 2012. Daarbij kwamen ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om het leven. Clinton was toen minister van Buitenlandse Zaken.

De Republikeinen beschuldigden Clinton (67) ervan dat ze verzoeken om meer beveiliging in Libië negeerde en dat ze het publiek verkeerd informeerde over de aard van de aanval. Beide aantijgingen ontkende Clinton en noemde ze pijnlijk. "Ik heb meer nagedacht over wat er is gebeurd dan jullie allemaal bij elkaar. Ik heb meer slaap verloren dan jullie allemaal bij elkaar. Ik heb de verantwoordelijkheid genomen."

Politiek gemotiveerd
De voorzitter van de onderzoekcommissie, Trey Gowdy, zei dat Clinton geen nieuwe informatie naar voren bracht tijdens haar verklaring. De eerste uren kwam dat de aanval in Benghazi echter amper aan bod en stond het verhoor vooral in het teken van politiek. In de race om het presidentschap van de VS was het voor Clinton van groot belang dat ze goed uit het verhoor zou komen.

Er was vooraf veel kritiek op de onderzoekscommissie. Het motief van de Republikeinse commissieleden zou er voornamelijk uit hebben bestaan om Clintons presidentscampagne te beschadigen. Die strategie lijkt vooralsnog averechts te hebben uitgepakt. Op de Amerikaanse zender CNN zei een van de analisten dat de VS heeft gezien hoe Clinton als president zou zijn: gedecideerd, strijdvaardig en kundig.  

Clinton houdt zich staande tijdens verhoor
Hillary Clinton houdt zich staande tijdens verhoor (Foto: ANP)

Spaanse legerhelikopter gecrasht in oceaan

Een helikopter van het Spaanse leger is donderdag neergestort in de Atlantische Oceaan. Aan boord waren drie militairen. Het is volgens het Spaanse ministerie van Defensie onduidelijk hoe zij eraan toe zijn, schrijft de Catalaanse krant Ara.

Het toestel was onderweg naar de Canarische Eilanden, maar crashte door nog onbekende oorzaak op ruim 800 kilometer afstand van de eindbestemming. Een Marokkaanse reddingshelikopter is naar de plaats van het ongeluk gestuurd. Reddingswerkers zochten donderdagavond laat nog naar overlevenden.

Spaanse legerhelikopter gecrasht in oceaan
Spaanse legerhelikopter gecrasht in oceaan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: grotendeels droog

Afgelopen nacht was het in vrijwel het hele land droog. De bewolking had de overhand; op de enkele plek waar het opklaarde kon het tot een mistbank komen. Ook vandaag is het overwegend droog en bewolkt, de zon laat af en toe zijn neus even zien. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind klimt het kwik vandaag naar een graad of 14. 

User Spijkerbroek plaatste deze foto afgelopen week in het weer, klimaat en natuurrampen forum. De foto is genomen vanuit de trein in de buurt van Beverwijk (even op de foto klikken voor het grote formaat).

treinuitzicht nabij Beverwijk (Foto: spijkerbroek)
treinuitzicht nabij Beverwijk (Foto: spijkerbroek)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1956 breekt in Boedapest de Hongaarse Opstand uit. De opstand, die gericht was tegen het stalinistische bewind, zou duren tot 10 november. 

* In 1853 wordt het oudste nog in gebruik zijnde treinstation van Nederland, in Valkenburg, in gebruik genomen. 

* In 2007 zijn er door heel Nederland stakingen door scholieren, tegen de plannen van de regering voor een 1040-uren-regeling. 

* In 2004 ontspoort in Japan een 'Shinkansentrein' tijdens een aardbeving. Het is de eerste ontsporing in de 40-jarige geschiedenis van de Shinkansen. Leuk detail: de Shinkansen staat internationaal bekend om de stiptheid waarmee gereden wordt. Vertragingen worden per jaar in seconden berekend. Dat is even andere koek dan onze eigen NS ...


Een Shinkansen in actie

Twee launchtrailers voor Assassin's Creed Syndicate

Assassin's Creed Syndicate komt vandaag uit en we krijgen twee release-trailers: een voor broer Jacob en een voor zus Evie. De twee familieleden helpen elkaar om Londen uit de handen van de tempeliers te krijgen.

Jacob is de vechtersbaas van de twee, die geen gevecht uit de weg gaat, terwijl Evie doordachter is en vooral meer op stealth vertrouwt. Ze trekken als assassins naar Londen om de machtige tempelier Starwick uit zijn positie te trappen. Je kunt tussen de twee wisselen als je wil, maar natuurlijk niet tijdens een rotte situatie waarin je ontdekt bent. Assassin's Creed Syndicate komt uit op Xbox One en PlayStation 4. De pc-versie laat nog een maandje op zich wachten.

Paul Ryan toch kandidaat-voorzitter lagerhuis VS

De Amerikaanse politicus Paul Ryan heeft zich donderdag officieel kandidaat gesteld voor het voorzittersschap van het Huis van Afgevaardigden (lagerhuis van het Amerikaans Congres). De Republikein heeft naar eigen zeggen genoeg steun vergaard. "Ik ben klaar om onze voorzitter te zijn", schrijft hij in een brief aan de Republikeinse Afgevaardigden.

Ryan zei dinsdag dat hij zich alleen verkiesbaar wilde stellen als de drie grote groepen binnen de Republikeinse Afgevaardigden zich achter hem zouden scharen. "Ik geloof dat we er nu klaar voor zijn om verder te gaan als één, verenigd team", aldus Ryan donderdag.

De Republikeinen moesten twee weken geleden de verkiezing van een nieuwe voorzitter uitstellen, omdat favoriet Kevin McCarthy zich onverwacht had teruggetrokken uit de race. John Boehner, die opstapt als voorzitter, belde daarna lang met Ryan.

In 2012 was Paul Ryan de 'running mate', oftewel de kandidaat voor het vicepresidentschap, van presidentskandidaat Mitt Romney.

Ryan toch kandidaat-voorzitter lagerhuis VS
Paul Ryan toch kandidaat-voorzitter lagerhuis VS (Foto: ANP)

Zeer grote brand verwoest loods Apeldoorn

In een loods in Apeldoorn heeft donderdagavond een zeer grote brand gewoed. Het pand is deels ingestort en moet als verloren worden beschouwd. Volgens de brandweer zijn er geen gewonden en zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

De loods aan de Malkenschoten was ongeveer 600 vierkante meter groot en er werd tuinhout in opgeslagen. De brandweer heeft ervoor kunnen zorgen dat de brand niet is overgeslagen naar de naastgelegen kinderboerderij.

Er kwam veel rook vrij. Bewoners van een wijk in de buurt van de loods werd daarom aangeraden ramen en deuren gesloten te houden.

Zeer grote brand verwoest loods Apeldoorn
Zeer grote brand verwoest loods Apeldoorn (Foto: ANP)

VDL Nedcar gaat de nieuwe Mini Cabrio maken

De Nederlandse autofabriek VDL Nedcar gaat de nieuwe Mini Cabrio maken. In het Limburgse Born worden sinds juli vorig jaar al gewone Mini's in elkaar gezet voor autofabrikant BMW. Vanaf volgende maand komt daar dus een tweede model bij.

Het gaat om het 21e model dat in Nederlands enige grote autofabriek gemaakt gaat worden en om de eerste cabrio. Sinds de opening van Nedcar in 1967 zijn er al ruim 4,7 miljoen wagens van de band gerold, van merken als DAF, Volvo, Smart en Mitsubishi.

In tegenstelling tot de nieuwe Mini, die ook in Oxford geproduceerd wordt, wordt de nieuwe Mini Cabrio exclusief bij VDL Nedcar gebouwd. Er rijden nu overigens al wel cabrio's rond van Mini. Dat betreft een ouder type dat in Oxford is vervaardigd.

Momenteel werken er ongeveer 2350 mensen bij Nedcar. Het bedrijf zegt in verband met de nieuwe klus in eerste instantie geen extra personeel nodig te hebben. Het huidige productieproces met circa 1200 robots hoeft slechts op kleine punten te worden aangepast. Over de deal worden verder geen financiële details naar buiten gebracht.

Nedcar is niet verbonden aan een specifiek automerk maar is eigendom van het industriële concern VDL Groep uit Eindhoven. Na een pauze van ruim anderhalf jaar werd de fabriek in Born vorig jaar heropend door koning Willem-Alexander. Het bedrijf is sindsdien voortdurend op zoek naar nieuwe orders. Mocht er naast BMW een tweede opdrachtgever gevonden worden, dan moet het complex waarschijnlijk ook worden uitgebreid met een nieuwe fabriekshal.

VDL Nedcar gaat de nieuwe Mini Cabrio maken
VDL Nedcar gaat de nieuwe Mini Cabrio maken (Foto: ANP)

Adam Jensen is verbeterd in Deus Ex: Mankind Divided

Square Enix laat vandaag een nieuwe trailer voor Deus Ex: Mankind Divided zien, waarin we leren hoe ver de held Adam Jensen is verbeterd sinds zijn laatste verschijning in Deus Ex: Human Revolution.

Adam Jensen is de volgende stap in de menselijke evolutie. In Deus Ex: Mankind Divided is hij een ervaren geheim agent, gedwongen om te opereren in een wereld die neerkijkt op zijn soort. Gewapend met een nieuw arsenaal geavanceerde wapens en augmentations moet hij bepalen wat de beste aanpak is, en wie hij wel of niet kan vertrouwen, om een wereldwijde samenzwering te ontmaskeren. Deze nieuwe trailer toont onder andere het Titan-schild en drie nieuwe wapen-arm augmentations: de Tesla, de Nanoblade en de PEPS.

Deus Ex: Mankind Divided wordt wereldwijd gelanceerd op 23 februari 2016 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Call of Duty lanceert vroege trailer

Call of Duty: Black Ops III komt over twee weken uit, maar zoals gewoonlijk is Activision er vroeg bij met de launchtrailer. Wederom horen we The Rolling Stones op de achtergrond om de oorlogsfeer compleet te maken.

In de campaign-modus, die alleen op PlayStation 4, Xbox One en pc te vinden is, moet je door de hotspots van een nieuwe Koude Oorlog navigeren om je verloren broeders terug te vinden. Spelers kunnen de campaign zowel samen als solo spelen en zijn vanaf nu altijd verbonden met de intelligence grid en hun compagnons tijdens de battle.

De multiplayer heeft als nieuwigheidje een mondvol: momentum-based chain-movement system. Hiermee kunnen spelers behendig door de omgeving bewegen, terwijl ze gebruik maken van jumps, slides en mantling. Call of Duty: Black Ops III multiplayer introduceert daarnaast het nieuwe specialist character system, die het voor spelers mogelijk maakt om de wapens en abilities van negen klassen te verbeteren, door middel van een unlock-systeem dat je punten geeft voor de manier waarop jij speelt.

De zombie-modus 'Shadows of Evil' heeft zijn eigen unieke out of the box storyline, die zich afspeelt in het fictieve Morg City in 1940. In deze film-noir geïnspireerde horror story spelen vier mysterieuze figuren: de Femme Fatale, de Magician, de Detective en de Boxer- de hoofdrol. Ze worden getest op Saw-achtige wijze.

Call of Duty: Black Ops III komt 6 november uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Racen als het kwaad in Skylanders Superchargers

Speel als slechterik Kaos en vlieg met de Doom Jet in de Skylanders SuperChargers Dark Edition. Met zijn Doom Jet is hij nu beschikbaar voor ouders en grootouders die de winkel in gesleurd worden om gekocht te worden.

In de Skylanders race je ter land, ter zee en in de lucht in multiplayer. In het singleplayerverhaal heeft de bekende schurk Kaos alle personages in Skylands gevangengenomen. Dit is uiteraard gedaan zodat niets zijn ultieme kwaadaardige plan kan dwarsbomen. Vanuit de gevangenis weten een aantal personages echter contact te leggen met jou, de portaalmeester. Jij moet een Skylander via het portaal sturen om ze te bevrijden. Uiteraard doe je dit als SuperCharger in jouw nieuwe auto, waarmee je tussen dimensies door racet.

Skylanders is al uit voor Xbox One, Xbox 360, Nintendo 3DS, Nintendo Wii, Nintendo Wii U, PlayStation 3, PlayStation 4 en iOS.

Klaar voor Just Dance 2016

Ubisoft brengt Just Dance 2016 uit en dat wordt natuurlijk vergezeld met een releasetrailer. De nieuwste versie van de succesvolle franchise is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Wii, Wii U, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation 4. Mocht je geen PlayStation Camera of Kinect hebben op de current-gen consoles, dan is er nu ook een optie om je smartphone als controller te gebruiken.

De gratis Just Dance Controller App zorgt ervoor dat spelers op de Xbox One, PlayStation 4, en Wii U met behulp van een Apple, Android of later Windows Phone kunnen spelen. Zonder extra randapparatuur kunnen zij met een smartphone door de menu’s navigeren en dansen.

Rechter verwerpt plagiaatzaak tegen Beyoncé

Beyoncé's single XO lijkt niet op XOXO, een nummer van Ahmad Javon Lane. Een rechter concludeerde dat het nummer van de beroemde ster niet ondeugend genoeg klonk om gelijkenis vast te kunnen stellen.

Lane spande vorig jaar een zaak tegen Beyoncé aan omdat hij vond dat ze plagiaat heeft gepleegd door af te kijken bij zijn nummer XOXO. Hij eiste 3 miljoen dollar, maar donderdag kreeg hij van een rechter te horen dat hij niet hoeft te rekenen op dat bedrag. Een New Yorkse rechter meldde namelijk dat de twee liedjes muzikaal en tekstueel niet op elkaar lijken. Bovendien is Lane's nummer rauw en expliciet seksueel en de single van Beyoncé niet, die is juist mild en romantisch, zo klonk het oordeel.

De zanger claimde aanvankelijk dat hij zijn nummer liet horen aan een zangeres die veel samenwerkt met Beyoncé. Even later bracht Beyoncé haar nummer XO uit en volgens Ahmad lijkt dat wel heel erg op zijn liedje.

Rechter verwerpt plagiaatzaak tegen Beyoncé
Rechter verwerpt plagiaatzaak tegen Beyoncé (Foto: BuzzE)

De Bakker naar kwartfinale Las Vegas

Thiemo de Bakker heeft zich met duidelijke cijfers geplaatst voor de kwartfinales van het tennistoernooi van Las Vegas. Op het hardcourt in de Amerikaanse gokstad versloeg hij in de tweede ronde Darian King uit Barbados: 6-2 en 6-4.

De als zevende geplaatste Nederlander had net geen uur nodig om zich te ontdoen van de nummer 242 van de wereldranglijst. De Bakker, zelf de nummer 141, had in de eerste ronde beduidend meer tijd nodig (bijna anderhalf uur) om tegen de Amerikaan Mitchell Krueger tot exact dezelfde setstanden te komen.

De Bakker naar kwartfinale Las Vegas
De Bakker naar kwartfinale Las Vegas (Foto: ANP)

EL: Uitslag Slovan Liberec - FC Groningen

FC Groningen heeft in één klap een punt en een doelpunt te pakken in Europees verband. De ploeg van Erwin van der Looi leek donderdag tegen Slovan Liberec opnieuw te gaan verliezen, maar een strafschop in de slotseconden bracht redding: 1-1.

De beslissingen in de wedstrijd volgden elkaar in rap tempo op in de slotfase. Michael de Leeuw, die pas vijf minuten in het veld stond, kreeg direct rood na een harde trap in het gezicht van Herolind Shala. Tegen tien man kon Liberec wel het verschil maken. Luckassen vond nog geen vier minuten na de fatale rode kaart al het doel met een leep balletje. Doelman Sergio Padt, die al meermaals redding bracht, kwam te laat.

Daarmee leek Groningen tegen de derde nederlaag op rij aan te lopen in Europees verband, waardoor de missie in de Europa League vrijwel zeker kansloos werd. In de slotfase bracht scheidsrechter Christian Dingert echter redding. Bij een ultieme aanval van Groningen werd er geduwd en getrokken in het strafschopgebied. Genoeg reden voor Dingert om een strafschop te geven. Danny Hoessen miste die zelfs nog, maar werkte de rebound wel binnen.

Vermakelijk duel

Daarmee hielden Groningen en Liberec terecht een punt over aan een verre van goed, maar wel vermakelijk duel. Groningen moest wel aanvallend spelen om nog een beetje kans te maken in Europees verband, Slovan Liberec voelde dat er wat te halen viel en besloot zich zeker niet in te houden. De aanvallende driften van beide ploegen resulteerden met name in de tweede helft in kansen over en weer. Mimoun Mahi trof bijvoorbeeld de lat, de Tsjechen schoten met enige regelmaat net over.

Groningen staat ondanks het zo gewilde puntje nog altijd laatste in groep F in de Europa League. Slovan Liberec rukte juist op naar de tweede plaats, omdat Sporting Braga won van Olympique Marseille. De Portugezen wonnen met 3-2, eveneens dankzij een doldwaze slotfase. Egyptenaar Ahmed Hassan schoot na een uur raak tegen de ploeg van Karim Rekik en Wilson Eduardo leek met de tweede goal de wedstrijd te beslissen. Romain Alessandrini en Michy Bathuayi trokken de stand weer gelijk, waarna Alan kort voor tijd alsnog de punten redde voor Braga.

Vervolg

Die ploeg is daardoor al nagenoeg zeker van een vervolg in de Europa League. Liberec volgt op 4 punten, Marseille op drie.

Groningen speelt gelijk in Liberec
Groningen speelt gelijk in Liberec (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.