FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 oktober 2015

Uitslagen Eredivisie 17/10/2015 II

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV gaf in de blessuretijd een zege uit handen tegen Excelsior, het werd er 1-1. Dat was ook de uitslag bij FC Utrecht tegen Roda JC.

PSV

1 - 1

Excelsior

 62' Pröpper    90+2' Hasselbaink
 
 Gele kaart: Locadia, (PSV), Stans, Kuipers, Hasselbaink, (Excelsior)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.800
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Hendrix
Guardado (Schaars/90 1)
Narsingh (Bergwijn/89)
Locadia
Pereiro (L.de Jong/64)
  Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kruys (Vermeulen/86)
Stans
Auassar
Kuwas
v.Weert
v.Mieghem (Hasselbaink/73)

FC Utrecht

1 - 1

Roda JC

 11' Haller    36' Juric
 
 Gele kaart: , Griffiths, Sankoh, v. Leer, (Roda JC)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.779
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Klaiber
v.d.Maarel
Letschert
Conboy
Janssen
Strieder
Ramselaar
Diemers (Peterson/57)
Haller
Barazite
  v.Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
v.Peppen (Paulissen/68)
Noor
Griffiths
v.Hyfte
Faik
Boakye (De Silva/90 2)
Juric (E.Gyasi/88)

Suljovic stunt met zege op Van Gerwen tijdens European Darts Grand Prix

Een stunt tijdens de European Darts Grand Prix. Mensur Suljovic heeft in de tweede ronde Michael van Gerwen verslagen. Het werd 6-4 voor de Oostenrijker. Van Gerwen had maar liefst een gemiddelde van 111,37, maar Suljovic gooide met 109,7 ook zeer goed. 

Tot 3-3 ging de partij gelijk op. Van Gerwen gooide onder andere finishes van 100 en 120, maar met een 121-finish kwam Suljovic op 5-3. Van Gerwen moet alle zeilen bijzetten om uitschakeling te voorkomen. Van Gerwen verkleinde de achterstand tot 4­-5 en om er 5-­5 van te maken moest hij 82 punten uitgooien, maar miste dubbel twintig. Suljovic slaat toe met zijn dubbel 14 en gooit 68 uit. Hij wint met 6-­4. 

Vincent van der Voort kwam ook in actie vanavond. Hij redde het niet tegen Stephen Bunting. De Noord-Hollandse darter verloor met 4-6, nadat hij nog wel 4-2 voor stond. Hij had wel een lager gemiddelde. Fast Vinny noteerde 95 gemiddeld, waar Bunting bijna 101 liet noteren. 

Ook Jermaine Wattinema plaatste zich niet voor de laatste zestien. Hij verloor met 6-3 van Peter Wright. Zondagmiddag gaat het toernooi, met nog twee Nederlanders in de race, verder met de achtste finales. Jelle Klaasen speelt tegen Robert Thornton en Raymond van Barneveld neemt het op tegen Joe Cullen. 

Uitslagen European Darts Grand Prix - Ronde II middagsessie

Dave Chisnall (9) 2-6 Joe Cullen
James Wade (3) 6-3 Mark Webster
Simon Whitlock (14) 6-4 Jamie Caven
Michael Smith (2) 6-3 Dean Winstanley
Robert Thornton (6) 6-5 Jonny Clayton
Michael van Gerwen (1) 4-6 Mensur Suljovic
Vincent van der Voort (13) 4-6 Stephen Bunting
Peter Wright (4) 6-3 Jermaine Wattimena

Achtste finales - zondagmiddag

James Wade v Simon Whitlock
Robert Thornton v Jelle Klaasen
Kim Huybrechts v Steve Beaton
Michael Smith v Gerwyn Price
Peter Wright v Stephen Bunting
Ian White v Lee Evans
Raymond van Barneveld v Joe Cullen
Mensur Suljovic v Mervyn King

WK Rugby - All Blacks vernederen Frankrijk in kwartfinale

De rugbyers van Nieuw-Zeeland hebben Frankrijk vernederd in de kwartfinale van het WK in Engeland. In het Millenium Stadium in Cardiff (Wales) werden de Fransen met liefst 62-13 geklopt. Man van het duel was Julian Savea met drie trys.

De All Blacks lieten er geen gras over groeien in de herhaling van de WK finale van vier jaar geleden en gingen snel op zoek naar de eerste try, maar na penalties van Dan Carter en Scott Spedding stond het na tien minuten 3-3. Daarna walsten Nieuw-Zeeland, dat in de groepsfase niet echt een goede indruk maakte, gedeeltelijk over de Fransen heen. Dat begon met een try via Brody Retallick, die een kick van Frederick Michalak blokkeerde en daarna over de try-lijn kon lopen. De Franse kicker raakte ook geblesseerd bij die actie en moest de strijd al vroeg staken.

Na nog meer trys via Nehe Milner-Skudder en Julian Savea wisten de Fransen vlak voor de rust de stand nog terug te brengen naar 24-13 via een try van Louis Picamoles en een conversie van Morgan Parra. Het fraaie slotakkoord voor rust was echter voor de All Blacks. Direct na de aftrap kwam de bal bij Carter, die met een fraaie 'blinde' pass Savea bereikte. Die wist drie Franse verdedigers van zich af te houden en scoorde zijn zevende try van het toernooi.

Na de rust probeerden de Fransen nog terug in de wedstrijd te komen, maar na tien minuten was het verzet volledig verbroken. Nadat eerst Jerome Kaino een try scoorde ging het halverwege de tweede helft opeens snel. Na trys van Savea, Kieran Read, Tawera Kerr-Barlow (2x) en enkel benutte conversies van Carter stond er plots een 62-13 stand op het bord. De derde try van Savea was alweer zijn achtste van het toernooi en is daarmee nog één try verwijderd van de hoogste aantal trys op één WK.

In de halve finale volgende week zaterdag treffen de All Blacks Zuid-Afrika, dat eerder vandaag won van Wales.

Plasterk vraagt provincies om opvangplekken

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de provincies een brief geschreven met de oproep om opvangplekken te vinden voor asielzoekers. Hij geeft aan dat er een voorkeur is voor grootschalige noodopvang. Een woordvoerder van de provincie Overijssel heeft zaterdag de brief bevestigd na berichtgeving van Nieuwsuur.

In de brief, die deze week naar de provincies is gestuurd, vraagt hij de provincies uiterlijk maandag een overzicht te geven van verschillende mogelijkheden voor het realiseren van grote opvanglocaties. Plasterk schreef de brief mede namens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel).

De brief is een vervolg op het overleg met het kabinet, gemeenten en provincies op 9 oktober over de opvang van vluchtelingen. Na afloop van dat gesprek zeiden de deelnemers "schouder aan schouder"het probleem op te gaan lossen.

Plasterk vraagt provincies om opvangplekken
Plasterk vraagt provincies om opvangplekken (Foto: ANP)

Zijlstra: Toetreding geen koehandel

Turkije mag niet sneller lid worden van de Europese Unie in ruil voor medewerking van het land aan indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. "Het kan niet zo zijn dat de criteria voor toetreding versoepeld worden vanwege dit probleem", zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zaterdag in EenVandaag.

"Turkije moet gewoon voldoen aan alle criteria. We zijn al zeer kritisch over de toetreding van Turkije, dat land mag niet toetreden door het vluchtelingenprobleem. Anders wordt het een koehandel."

Zijlstra: Turkije niet makkelijker in EU
Zijlstra: Turkije niet makkelijker in EU (Foto: ANP)

Spoedoperatie Reker naar wens verlopen

De spoedoperatie die de Keulense burgemeesterskandidate Henriette Reker zaterdag heeft ondergaan, is naar wens verlopen. De 58-jarige politica werd eerder op de dag neergestoken. Daarbij werd ze onder meer in haar hals geraakt. Bij de aanval raakten nog vier mensen gewond.

"De operatie van mevrouw Reker is zeer goed verlopen", zei Bernd Böttiger, afdelingsdirecteur van het universitair ziekenhuis in Keulen. "We hebben geen levensbedreigende toestand meer." De verwachting is dat Reker onder normale omstandigheden volledig zal herstellen.

Een 44-jarige man is aangehouden voor het incident. Hij zou het niet eens zijn met het vluchtelingenbeleid in Duitsland. Ondanks het incident gaan de burgemeestersverkiezingen in Keulen zondag gewoon door. Reker doet als onafhankelijke kandidate mee, maar wordt gesteund door de Groenen, FDP en CDU.

Spoedoperatie Reker naar wens verlopen
Spoedoperatie Reker naar wens verlopen (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - AFC Ajax

Heracles kreeg in Almelo bezoek van Ajax. Een wedstrijd tussen de nummer drie en de koploper van de Eredivisie. Ajax won in het Polman Stadion met 0-2 door treffers van Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj.  

Heracles Almelo

0 - 2

AFC Ajax

     14' El Ghazi
 22' Gudelj
 
 Gele kaart: Pelupessy, Te Wierik, Bruns (Heracles Almelo), Gudelj, Dijks (AFC Ajax)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12080
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns (Gladon/76)
Pelupessy
Bel Hassani (Darri/65)
Navratil
Weghorst
Gosens
  Boer
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
Schöne
El Ghazi
Fischer (Younes/81)

Twaalf doden door gezonken boot Oekraïne

Zeker twaalf mensen zijn zaterdag vlakbij de Oekraïense havenstad Odessa om het leven gekomen, toen de boot waarop zij zaten zonk. Aan boord waren 36 mensen. Hun nationaliteit is niet bekendgemaakt door de lokale autoriteiten.

De boot zou in een storm terecht zijn gekomen en vervolgens gekapseisd. 23 mensen zijn door hulpdiensten uit het water gehaald, één opvarende is nog vermist. De boot zou geen reddingsvesten aan boord hebben gehad.

Het incident vond plaats op de Zwarte Zee, nabij de plaats Bilhorod-Dnistrovski. Dat ligt zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Odessa.

Twaalf doden door gezonken boot Oekraïne
Twaalf doden door gezonken boot Oekraïne (Foto: ANP)

Schippers weer Europees atlete van het jaar

Dafne Schippers is zaterdag wederom uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar. De 23-jarige sprintkoningin uit Utrecht kreeg de prijs in Lausanne, tijdens een gala van de Europese atletiekfederatie. Vorig jaar werd Schippers ook al uitgeroepen tot de beste atlete uit Europa.

Schippers kroonde zich dit jaar tot wereldkampioen op de 200 meter in Peking. Ze zegevierde daar in een Nederlands record (21,63) en zette daarmee ook de beste wereldjaartijd neer. Op de 100 meter werd ze tweede in 10,81, ook dat was goed voor een Nederlands record. Eerder in het jaar veroverde ze bij de EK indoor in Praag goud op de 60 meter.

Schippers weer Europees atlete van het jaar
Schippers weer Europees atlete van het jaar (Foto: ANP)

Derde goud voor baanrenner Hoogland op EK

Jeffrey Hoogland heeft zaterdag bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen zijn derde gouden medaille veroverd. Na zeges op de teamsprint en de sprint won de Nederlander ook de kilometer tijdrit, een niet-olympisch onderdeel.

Hoogland kwam tot een tijd van 1.00,350. Hij hield daarmee de Duitser Joachim Eilers 0,219 seconde achter zich. Het brons ging naar de Tsjech Robin Wagner die ruim zeven tienden van een seconde moest toegeven.

Niels van 't Hoenderdaal, samen met Hoogland en Hugo Haak goed voor goud op de teamsprint, eindigde als negende: 1.02,801.

Derde goud voor baanrenner Hoogland op EK
Derde goud voor baanrenner Hoogland op EK (Foto: ANP)

Elis Ligtlee pakte bij de vrouwen ook haar derde medaille. De Nederlandse sprintster veroverde het zilver op de 500 meter tijdrit. Ligtlee was goed voor een tijd van 33,561. De Russische Anastasia Vojnova was een klasse apart: 32,794. Het brons was voor haar landgenote Daria Sjmeleva in 33,842.

Eerder pakte Ligtlee met Laurine van Riessen brons op de teamsprint en won ze het onderdeel sprint door Vojnova in de finale te verslaan. Van Riessen sloot de korte tijdrit af als zesde: 34,125.

Uitslagen Eredivisie 17/10/2015 I

FC Groningen heeft in de Eredivisie een zege geboekt op Willem II. Dankzij een halve omhaal van Danny Hoesen won de ploeg met 2-1. Cambuur Leeuwarden behaalde in eigen huis tegen AZ een verdiend punt. Het werd in de Friese hoofdstad 1-1.

FC Groningen

2 - 1

Willem II

24' Mahi
86' Hoesen
  85' Reijnen (e.d.)
 
Gele kaart: Tibbling, (FC Groningen), Andersen, (Willem II)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.787
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Kappelhof
Tamata
Maduro
Drost (Larsen/89)
Tibbling
Linssen (Hoesen/76)
Mahi
Rusnák
  Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Koppers (Braber/83)
Ojo
Haemhouts (Nemec/64)
S.Wuytens
Zivkovic (De Sa/77)
Falkenburg
Andersen

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 1

AZ

72' Ogbeche   26' Janssen
 
Gele kaart: Van de Streek, Peersman, (sc Cambuur Leeuwarden), Tankovic, Van Overeem, Luckassen, (AZ)
Rode kaart: Dammers (85/2xg) (sc Cambuur Leeuwarden),
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.666
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira
Dammers
Peersman
Andriuskevicius (Van der Laan/9)
Monteiro (Houtkoop/46)
Overgoor
Van de Streek
Narsingh (Byrne/67)
Barto
Ogbeche
  Coutinho
Johansson
Gouweleeuw
Van der Linden
Haps
Rienstra
Tankovic (Hupperts/46)
Henriksen
Van Overeem
Janssen (Mühren/84)
Dos Santos (Luckassen/80)

Sportblog: trein dendert door stadion & Van Persie scoort grandioos

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag, deze keer een weekendeditie, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Het eigen doelpunt van Van Persie, maar dan anders
Nu we niet naar het EK gaan worden we zelfs door de Belgen belachelijk gemaakt. Nou dan kunnen we er misschien zelf ook maar beter om gaan lachten. Bij SmijlTV plakten ze het commentaar van de wereldgoal van Robin van Persie onder de beelden van zijn eigen doelpunt van afgelopen dinsdag met die bijzondere resultaat:


Van Persie met zijn goals (Bron: YouTube/SmijlTV 1)

Ronaldo vermaakt zich prima met lingeriemodel
Naast voetballer was Cristiano Ronaldo afgelopen week ook even acteur. Hij speelt namelijk een klein rolletje mee in The Manipulator van Martin Scorsese zo lezen we op prive.nl. Daarin speelt hij samen met lingeriemodel Alessandra Ambrosio en de twee hebben zich goed met elkaar vermaakt op de set van de speelfilm. De voetballer kocht onlangs een appartement in de Trump Tower in New York en daar werden een aantal scenes van de film opgenomen, dat leverde hem het bijrolletje op. "Het was geweldig om met deze angel te werken", laat de speler van Real Madrid weten bij een foto waarop hij samen met het Victoria's Secret-model poseert. "We hebben heel veel lol gehad." Dat laatste kunnen wij ons goed voorstellen:

 

It was great to work with this angel @alessandraambrosio ! We had a lot of fun!! More coming soon…🔝👍👌😘⚽😇

Een foto die is geplaatst door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op16 Okt 2015 om 5:42 PDT

Hoogste skateboardsprong ooit
Danny Way is 41 jaar en een begrip in de skateboardwereld. De Amerikaan staat bekend om zijn Big Air-tricks, maar ditmaal heeft hij zichzelf echt overtroffen! Way heeft namelijk de hoogste sprong ooit gemaakt op een skateboard. In de Cuyamaca Mountains nabij San Diego is een monsterlijke halfpipe gebouwd waarop hij maar liefst 7,772 meter hoog sprong. Way verbeterde uiteraard zijn eigen record, eerder sprong hij 7,1 meter hoog.


Hoogste sprong ooit (Bron: YouTube/Guinness World Records)

Stoomtrein rijdt dwars door stadion
Als regelmatige stadionbezoeker heb je vast weleens gehad dat er steeds iemand voor je gaat staan of dat je achter een paal zit die je uitzicht bederft. Maar dit alles valt wel mee als je eens een wedstrijd van de Slowaakse amateurs van TJ Tatran Čierny Balog bezoekt. Daar komt namelijk af en toe een ouderwetse stoomtrein door het stadion gedenderd:

Bos wordt door bewoonster thuis gebracht na val in Abu Dhabi
Vorige week vrijdag kwam Theo Bos ten val tijdens de ronde van Abu Dhabi. Na de val moest bij zich laten onderzoeken in het lokale ziekenhuis waarna hij hoopte met iemand van de ploeg terug te kunnen naar het hotel. Helaas kon de sprinter niemand van zijn team vinden in het hospitaal, dus besloot hij een taxi terug naar het hotel te nemen. Onderweg liet Bos de taxi bij een apotheek stoppen voor medicijnen. Tot zijn grote schrik kwam de wielrenner er daar achter dat hij geen cent op zak had.

Een aanwezige vrouw vroeg wat er aan de hand was waarop Bos zijn verhaal deed. De vrouw stond erop de medicijnen te betalen. De gevallen renner weigerde eerst maar de vrouw hield voet bij stuk waarop de renner van MTN-Qhubeka toegaf. Toen de Nederlander weer in de taxi wilde stappen stak de vrouw daar ook een stokje voor, ze stond erop Bos zelf terug te brengen naar het hotel. Eenmaal in de auto, een luxe Land Rover, kreeg de sprinter bovendien een telefoon in zijn handen gedrukt zodat hij zijn moeder kon bellen dat alles goed met hem was.

"Ze vroeg of ik mijn moeder al gebeld had, wat niet het geval was. Daarop drong ze opnieuw aan. Ik moest en zou mijn moeder bellen om haar te vertellen wat er gebeurd was", aldus Bos tegenover Cyclingweekly. Voor de renner bij het hotel werd afgezet kocht de vrouw zelfs nog wat te eten voor onze landgenoot. "Hij heeft goed gelachen en apprecieerde de vriendelijkheid van de vrouw ten zeerste", aldus ploegleider Jens Zemke. De ploegleider gaf overigens aan wel degelijk op zoek te zijn geweest naar Bos in het ziekenhuis, maar dat ging mis door een misverstand: "Ik zei dat ik op zoek was naar een 'cyclist' die gevallen was, maar ze verstonden 'psychiatrist'."

Langste badmintonrally ooit
Spektakel in Denemarken! Tijdens de Deense Open werd (waarschijnlijk) de langste badmintonrally ooit gespeeld. In het dubbel namen het Japanse koppel Fukumana-Yonao en Poon-Tse uit Hongkong het tegen elkaar op en beide teams wisten niet van opgeven blijkbaar. De slagenwisseling ging maar liefst 4 minuten en 31 seconden, In die tijd wisten de vier spelers het enorme aantal van 256 slagen te maken. Enige jammer is dat de rally nogal lullig eindigde door een fout van Tse. De commentatoren vermaakten zich prima met de monsterrally. "Er zijn intussen toch al vijf punten gespeeld, niet", grapte de ene. "Dit is onwerkelijk", trad zijn collega hem bij.


De monsterrally (Bron: YouTube/Azzam Badminton)

Chinees schakelt teamgenoot uit met karatetrap
Je moet sporten nooit door elkaar halen, dat is de les die we vandaag leren van Shanghai Shenhua. Daar dacht Li Jianbin met een welgemikte trap de bal weg te werken, maar tegelijkertijd schakelde hij teamgenoot Xiong Fei uit. Fei dacht de bal namelijk te koppen terwijl Jianbin de bal met een soort karatetrap wegwerkte. De onfortuinlijke Fei werd per brancard afgevoerd zo lezen we op sportwereld.nl


Au (Bron: YouTube/wang jinsong)

Sijsling naar finale in Rennes

Igor Sijsling speelt zondag de finale van het challengertoernooi in het Franse Rennes. In de halve finale versloeg de Nederlander zaterdag de Oekraïense tennisser Illja Marshenko: 7-6 (6), 3-6 en 6-4. In de finale speelt hij tegen de Marokkaan Malek Jaziri.

Sijsling ging als de underdog de hardcourtbaan op tegen de veel hoger geplaatste Oekraïner. De Nederlander gaf in de eerste set echter niets toe op zijn tegenstander en won in de tiebreak met het kleinst mogelijke verschil. De tweede set verloor Sijsling nog, maar in de derde set brak hij de service van Marshenko precies op het juiste moment, namelijk bij een 5-4-voorsprong.

Ook Matwe Middelkoop en Wesley Koolhof bereikten de finale in Rennes. Het als vierde geplaatste koppel versloeg in de halve finale het Frans/Britse duo Fabrice Martin en Neal Skupski: 6-4, 3-6 en 10-6. De Nederlanders treffen zondag de Italiaan Andrea Arnaboldi en de Kroaat Antonio Sancic.

Sijsling naar finale in Rennes
Sijsling naar finale in Rennes (Foto: ANP)

Judoka Franssen moet in Parijs genoegen nemen met zilver, Mooren loopt brons mis

Judoka Juul Franssen heeft zaterdag bij de Grand Slam in Parijs de finale bereikt in de klasse tot 63 kilogram. De 25-jarige Limburgse won eerder op de dag drie partijen voordat ze in de halve finale aantrad tegen Yarden Gerbi uit Israël. In dezelfde categorie werd Anicka van Emden in haar eerste partij meteen uitgeschakeld.

Franssen won in de slotfase van Gerbi op waza-ari en plaatste zich daarmee voor de de finale. In de eindstrijd treft ze Tina Trstenjak, de nummer één van de wereldranglijst. De Sloveense is een oude bekende van Franssen, eind augustus troffen beide dames elkaar nog op het WK. Franssen werd toen gediskwalificeerd omdat ze de arm van Trstenjak onreglementair had overstrekt. De Sloveense werd even later wereldkampioen. 

Jeroen Mooren maakt nog kans op het brons. De lichtgewicht (-60 kg) verloor in de kwartfinale van Vincent Limare (Fra), maar won in de herkansing van de Braziliaan Eric Takabatake en mag later vanavond stijden voor een bronzen medaille. Hij treft in de wedstrijd om plek drie Amartuvshin Dashdavaa uit Mongolië, de wereldkampioen van 2013. 

Dex Elmont (-73 kg) kon slechts één overwinning boeken. Na zijn moeizame zege op de Canadees Etienne Briand (drie straffen tegen een) verloor de Europees kampioen van 2014 in zijn volgende partij tegen de Japanner Hiroyuki Akimoto op yuko. Sam van 't Westende sneuvelde in dezelfde categorie eveneens in zijn tweede partij. Hij moest op yuko zijn meerdere erkennen in Odbayar Ganbaatar uit Mongolië.

In de klasse tot 66 kilogram won Junior Degen zijn eerste partij op yuko. In zijn tweede gevecht werd hij met ippon uitgeschakeld door Nijat Sjikhalizada uit Azerbeidzjan. Ook Birgit Ente redde het niet. In de klasse tot 52 kilogram moest de 27-jarige Noord-Hollandse haar meerdere erkennen in Annabelle Euranie uit Frankrijk. Ente liep in de wedstrijd één strafje meer op dan haar tegenstander.

Update 19.55 uur

Juul Franssen moet in Parijs genoegen nemen met zilver. Ze verloor in de finale met yuko van wereldkampioen Tina Trstenjak uit Slovenië. Door de tweede plek van Franssen in de strijd om wie er in de klasse tot 63 kilogram naar de Olympische Spelen weer helemaal open. Anicka van Emden is de favoriet om te gaan, maar door door de matige prestaties van de Rotterdamse en de goede prestaties van Franssen is die strijd nog lang niet beslist.

Jeroen Mooren greep in de klasse tot 60 kilogram naast het brons. Hij vocht zich via de herkansingen naar de strijd om de derde plek, maar daarin verloor hij op ippon van Amartuvshin Dashdavaa uit Mongolië.

Judoka Franssen in halve eindstrijd in Parijs
Judoka Franssen in halve eindstrijd in Parijs (Foto: ANP)

WK Rugby - Zuid-Afrika halve finalist na winst op Wales

Zuid-Afrika is de eerste halve finalist op het WK rugby.  Op Twickenham in Londen werd Wales na een spannend duel met 23-19 verslagen. De beslissing viel daarbij in de 76e minuut na een try van Fourie du Preez.

Het duel ging lang gelijk op. Bij rust stond Wales met 13-12 voor, na onder meer een late dropgoal van Dan Biggar, die eerder al een conversie en een penalty had verzilverd. De verdediging van Wales wist lang Zuid-Afrika ver van de try-lijn te houden, maar de veel eerdere weggegeven penaltys zorgen ervoor dat de Springbokken in het duel bleven. Dit ondanks dat Handre Pollard enkele belangrijke kicks miste.

De sterke defensie van Wales, die tot dit duel pas twee trys tegen kreeg, brak echter in de 75ste minuut. Duane Vermeulen vond een gat in de verdediging, gaf de bal mooi mee aan du Preez, die voor de beslissing in het duel zorgde. In de halve finale van volgende week treffen de Springbokken de winnaar van het duel tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk. De herhaling van de finale van vier jaar geleden wordt om 21.00 uur gespeeld.

Taulupe Faletau probeert door de Zuid-Afrikaanse verdediging heen te komen (Pro Shots / Action Images)
Taulupe Faletau probeert door de Zuid-Afrikaanse verdediging heen te komen (Pro Shots / Action Images)

'Turkije schiet bij schending luchtruim'

De Turkse regering heeft zaterdag benadrukt er niet voor terug te deinzen vliegtuigen die het luchtruim schenden, neer te schieten. Vrijdag werd nog een drone uit de lucht geschoten, waarvan nog steeds niet bekend is waar die vandaan kwam.

"Als het een vliegtuig was, hadden we hetzelfde gedaan", zei premier Ahmet Davutoglu zaterdag op een partijbijeenkomst. "Onze omgangsregels zijn bekend. Wie onze grenzen schendt, krijgt een noodzakelijk antwoord."

Volgens de Turkse autoriteiten waren er drie waarschuwingen uitgegaan richting de drone, voor het onbemande toestel uit de lucht werd geschoten. Er wordt nog altijd van uitgegaan dat de drone afkomstig was uit Rusland, al ontkent Moskou. Turkije klaagt al geruime tijd dat Russische gevechtsvliegtuigen het luchtruim schenden nabij de grens met Syrië.

'Turkije schiet bij schending luchtruim'
'Turkije schiet bij schending luchtruim' (Foto: ANP)

Bijzondere actie voor Lestienne bij PSV - Excelsior

Supporters van het PSV Netwerk zijn vanmiddag een ludieke actie gestart. PSV begint om 20.45 uur de wedstrijd tegen Excelsior, waarbij in de zestiende minuut iets bijzonders zal gebeuren. Alle fans van de Eindhovense club geven Maxime Lestienne, die vanavond op de tribune zit, dan een staande ovatie.

Aanleiding voor dit initiatief is het overlijden van de moeder van Lestienne. Enkele weken geleden, vlak voor aanvang van de wedstrijd tegen Ajax, kwam het bericht naar buiten dat Lestienne er vanwege trieste familie-omstandigheden niet bij zou zijn. Uiteindelijk bleek de daadwerkelijke reden het overlijden van zijn moeder te zijn.

Vanmiddag werd op social media een oproep gedaan om in de zestiende minuut, het rugnummer van Lestienne, massaal te gaan staan en te applaudisseren. Al snel werd dit bericht opgepakt door andere supportersverenigingen, wat ook veel mooie reacties teweeg bracht.


Maxime Lestienne (PRO SHOTS / Kay In t Veen)

Man. City blijft koploper in Engeland, United wint zonder Blind en Depay

Manchester City staat nog zeker een week bovenaan in de Engelse competitie. Mede dankzij een hattrick van Raheem Sterling in de eerste helft van de wedstrijd won de ploeg van trainer Manuel Pellegrini ruim van AFC Bournemouth. Het werd zaterdag 5-1, omdat ook Wilfried Bony twee keer scoorde in het Etihad Stadium.

Chelsea won weer eens in de Premier League. Dankzij een doelpunt van Diego Costa en een eigen goal van Alan Hutton werd Aston Villa verslagen. Desondanks staat de regerend kampioen dankzij de zeer matige seizoensstart nog altijd tien punten achter op koploper City.

Sunderland wist het eerste competitieduel sinds het vertrek van coach Dick Advocaat niet te winnen. Die vertrok na een belabberde start van het seizoen - Sunderland staat een-na-laatste -, maar ook de nieuwe trainer Sam Allardyce weet het tij voorlopig niet te keren. Uit bij West Bromwich Albion werd het 1-0 door een goal van Saido Berahino.

Manchester United heeft zaterdag Everton met forse cijfers verslagen. Waar de club van Louis van Gaal het doorgaans lastig heeft op het veld in Liverpool, waren er dit keer weinig problemen. Het werd 0-3.

Dat is goed en slecht nieuws voor Memphis Depay en Daley Blind. Weliswaar won hun team, maar de Nederlanders zagen het allemaal gebeuren vanaf de bank. Gemist werden ze allerminst in het elftal van Van Gaal. Verdedigend gaf de ploeg weinig weg, Bastian Schweinsteiger speelde een prima wedstrijd op het middenveld en ook aanvallend liep het lekker bij United. Na achttien minuten spelen profiteerde Morgan Schneiderlin van verdedigend gepruts na een corner. Vijf minuten later kopte Ander Herrera raak uit een perfecte lange pass van Marcos Rojo.

Na rust maakte Wayne Rooney er 0-3 van, waardoor United in de Premier League in het spoor blijft van stadsgenoot Manchester City.

Ronald Koeman moest met lede ogen toezien hoe zijn Southampton een 2-0-voorsprong weggaf tegen Leicester City. José Fonte opende de score, de Nederlandse verdediger Virgil van Dijk tekende nog voor rust voor de tweede treffer. Jamie Vardy ontpopte zich echter tot de plaaggeest van de 'Saints', door eerst de 2-1 binnen te werken en in de eerste minuut van de blessuretijd ook nog gelijk te maken.

In het Londense onderonsje tussen Crystal Palace en West Ham United sloeg de bezoekende ploeg eveneens toe in de slotfase. Manuel Manzini en Dimitri Payet zorgden in de 88e en 94e minuut van de wedstrijd voor de winst van West Ham, dat vier punten achter Manchester City staat.

City blijft koploper in Engeland
City blijft koploper in Engeland (Foto: ANP)

Asielopvang Zweden gaat in vlammen op

Een vluchtelingenopvang in het zuiden van Zweden is in vlammen opgegaan. De politie verklaarde zaterdag dat de brand in het gebouw waarschijnlijk is aangestoken.

Het gaat om een voormalig schoolgebouw in de plaats Ljungby dat afgelopen week werd aangewezen als opvangplek voor asielzoekers. Er zouden tachtig ontheemden in worden ondergebracht. Zweden neemt naar verhouding veel vluchtelingen op, net als Duitsland waar al diverse opvangplaatsen door toedoen van brandstichters zijn afgebrand.

Asielopvang Zweden gaat in vlammen op
Asielopvang Zweden gaat in vlammen op (Foto: ANP)

Stromae opgetogen om in Rwanda te zijn

Stromae is 'verrukt' dat hij zaterdag in de Rwandese hoofdstad Kigali is om zijn tournee door Afrika af te ronden. Dat heeft hij zaterdag gezegd tijdens een persconferentie, meldt persbureau Belga. Rwanda is het tweede thuisland van de wereldster, maar hij was er nog nooit geweest.

Het optreden van Stromae in Kigali staat bol van de symboliek. Het is een bijzonder optreden voor Paul Van Haver, zoals de wereldster echt heet, want hij is in Rwanda geboren en zijn vader werd er ook vermoord tijdens de genocide in 1994.

"Ik ben dan ook opgetogen dat ik hier mag zijn, zeker na de gezondheidsproblemen die ik gehad heb waardoor ik het vorige concert hier heb moeten annuleren", zei Stromae. "Maar ik ben enorm gelukkig dat ik hier ben en het geeft me een bijzonder gevoel zoveel gezichten te zien waar ik op lijk. Het is een aangenaam, speciaal gevoel."

Inentingen
In juni stond al een concert van Stromae gepland in Kinshasa en Kigali, maar door de gevolgen van inentingen tegen malaria moest hij die toen afzeggen. "Maar het is een beetje het lot dat bepaald heeft dat ik hier mijn tournee mag afsluiten", aldus de artiest. "Het is toch erg belangrijk om eens in mijn land van origine geweest te zijn."

Tijdens zijn bezoek aan Rwanda trekt Stromae ook tijd uit om kennis te maken met familieleden van zijn vader en om een bezoek te brengen aan het monument ter nagedachtenis van de genocide. "Toen ik vijf jaar was, ben ik hier eens geweest, maar ik weet er niet veel meer van."

Stromae opgetogen om in Rwanda te zijn
Stromae opgetogen om in Rwanda te zijn (Foto: BuzzE)

Wegpompen olie Flinterstar niet gelukt

Het is zaterdag niet gelukt olie weg te pompen uit het gezonken Nederlandse vrachtschip Flinterstar. De lading is iets verschoven, waardoor de pompen niet kunnen worden aangesloten. Duikers hopen zondag een nieuwe poging te kunnen doen.

Een woordvoerster van de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelein, zei dat zaterdag. Het weer is goed genoeg om te duiken. België wil eerst de olie uit het schip halen en daarna het wrak zo snel mogelijk bergen. De zuiderburen hebben daar haast mee, omdat de stormmaanden eraan komen.

De Flinterstar zonk vorige week na een aanvaring met een gastanker voor de kust van Zeebrugge.

Wegpompen olie Flinterstar niet gelukt
Wegpompen olie Flinterstar niet gelukt (Foto: ANP)

Japanse RPG Trails of Cold Steel in beeld

Legend of Heroes: Trails of Cold Steel is een grote JRPG die begin volgend jaar naar de PS Vita en PS3 komt. De sequel staat ook al in de planning, ook voor volgend jaar. De game is vertaald door XSEED en voorzien van Engelse stemmen. Bekijk hieronder alvast hoe ze klinken.

Legend of Heroes: Trails of Cold Steel gaat over een speciale klas op een militaire school. De studenten komen uit verschillende achtergronden, maar moeten toch samenwerken om de opdrachten die ze krijgen te volbrengen.

Real Madrid op halve kracht langs Levante, Ronaldo topscorer aller tijden bij Real

Real Madrid had vanmiddag geen kind aan een onmachtig Levante. Zonder veel grote namen, was ook een veredeld B-elftal van Real Madrid veel te sterk voor de ploeg uit Valencia; 3-0.

De ploeg van Rafael Benitez wordt de laatste tijd geteisterd door blessures. James Rodriguez is al enige tijd uit de roulatie en ook Luca Modric kwam geblesseerd terug van zijn interlandverplichtingen. De huidige topscorer van de Madrilenen, Karim Benzema, stond tegen Levante ook niet op het wedstrijdformulier. De Spaanse oefenmeester liet daarom Casemiro en Kovacic in de basis starten. Ook op halve kracht bleef Real Madrid in Bernabéu de favoriet tegen het kwakkelende Levante.

Real Madrid opende sterk in het eigen Bernabéu. Zoals verwacht hield Levante het voornamelijk bij tegenhouden, wat een klein half uur aardig lukte. De Madrilenen waren wat slordig in de eindpass, waardoor de ploeg uit Valencia overeind bleef. Na 27 minuten voetballen viel de uiteindelijk onvermijderlijke openingstreffer. Marcelo kwam veel mee op en speelde Cristiano Ronaldo aan in de diepte. De Portugese superster had oog voor de back die meteen zelf de diepte in liep. CR7 vond het gaatje en Marcelo haalde hard uit; 1-0.

Ronaldo werd met zijn treffer de nieuwe topscorer aller tijden van Real Madrid. Hij legde 324 goals in het mandje. De Portugees deelde tot nu toe de koppositie met een ander clubicoon van Real Madrid: Raúl González Blanco, die bleef steken op 323. Alfredo Di Stéfano is met 307 goals de nummer drie op de lijst van legendarische doelpuntenmakers van de Madrilenen.

De Koninklijken roken daarna bloed. Het begon vroeg druk te zetten wat na twee minuten de tweede voor de thuisploeg inluidde. Na een knullige fout in de verdediging kon Toni Kroos de bal oppakken en Ronaldo wegsturen. De Portugees hield even in en schoot vervolgens van buiten de zestien hard in de verre hoek; 2-0. Real Madrid bleef vervolgens aandringen, maar kwam tot de rust niet meer tot scoren.

Rafael Benitez wist dat de winst wel binnen was dus gaf de oefenmeester, met het oog op de Champions League wedstrijd tegen PSG van komende week, Gareth Bale rust. Talent Lucas Vazquez mocht een helft meedoen in plaats van de Welshman. De rest van de ploeg deed het ook iets rustiger aan. Real Madrid hield de controle, maar was minder gedreven in het aanvallen dan in het eerste bedrijf. Marcelo was de enige met veel drang naar voren, maar na zeventig minuten spelen stond het nog altijd 2-0.

Isco speelde de laatste weken, vanwege alle blessures, veel wedstrijd dus ook de dribbelaar kreeg rust van Benitez. Jesé Rodriguez mocht zich daarom nog laten zien en de rappe aanvaller oogde gedreven. Met enkele goede acties was hij een plaag voor de verdediging van Levante en kreeg de aanvaller loon naar werken. Jesé omspeelde zijn tegenstander mooi met enkele scharen en schoot hard raak in de korte hoek; 3-0. Daarmee vonden zowel Levante als Real Madrid het genoeg voor de druilerige middag in Bernabéu. Real Madrid won, zonder al te veel vuurwerk, van een matig Levante dat nog verder de zorgen in wordt gedrukt.

Bayern breekt record met nipte zege, Wolfsburg dankt Kruse en Dost

Bayern München heeft een nieuw record gevestigd door negen keer op rij te winnen in de Bundesliga. Werder Bremen was een taai slachtoffer, dat zich pas na de rust gewonnen gaf (0-1).

Bayern München verdedigde tegen Werder Bremen de koppositie in de Bundesliga. De ploeg had dit seizoen nog niet verloren, vooral met dank aan de vele goals van spits Robert Lewandowski. Bij de negende zege op rij zou Bayern de geschiedenisboeken in gaan. Dat lukte.

In de lijn der verwachting lag dat Lewandowski ook tegen Werder Bremen zijn beste kant zou laten zien. Dat lag dit keer toch even anders. De Pool liep zichzelf regelmatig voorbij op het veld. Zo mislukte een hakballetje en kwam hij niet vaak in scoringspositie.

Een goal van Thomas Müller in de 23ste minuut op aangeven van Thiago Alcantara was genoeg om Bayern de drie punten te bezorgen. De Duitser scoorde alweer zijn achtste doelpunt van het seizoen voor de Duitse grootmacht.

Bayern had het in de tweede helft knap lastig om zichzelf overeind te houden. Tekenend was de grote kans voor Lewandowski in de laatste minuut van de wedstrijd. De aanvaller ging één-op-één met de keeper, maar werd teruggefloten voor buitenspel en wist bovendien niet eens het net te vinden.

Bayern München staat momenteel op 27 punten uit negen wedstrijden in de Bundesliga. Dat zijn er zeven meer dan Borussia Dortmund, de nummer twee van de Duitse competitie. Werder Bremen blijft op het teleurstellende puntenaantal van zeven staan.


Mede door een treffer van Bas Dost, won VfL Wolfsburg zaterdagmiddag de krachtmeting van Hoffenheim met 4-2. Max Kruse was met zijn hattrick beslissend voor de thuisclub.

Die Wölfe begonnen furieus aan het duel tegen de formatie uit Hoffenheim. Al binnen een minuut was het raak toen Dante met een lange bal Julian Draxler wilde bereiken. De aankoop liet de bal lopen omdat hij buitenspel stond, waarna Niklas Süle het leder probeerde weg te werken namens te gasten. Onbedoeld verlengde de verdediger de bal, waardoor Max Kruse op de goalie afgaan: 1-0.

De bliksemstart van de Volkswagenclub was een startsein van een Blitzkrieg. Wolfsburg viel met grote aanvalsgolven aan en het arme Hoffenheim wist niet wat het overkwam. Draxler kon na zeven minuten voetballen Bas Dost vinden, die koelbloedig de 2-0 op het scorebord zette.

Een reddingsboei was nodig voor de bezoekers, en die werd gevonden. In de 29e minuut maakte Jeremy Toljan de aansluitingstreffer. De international van Duitsland onder 21, kon een mooi aanval afronden en zodoende zijn club weer terug brengen in het duel.

Tien minuten na de ‘break’ toonde Hoffenheim ultieme veerkracht door de gelijkmaker binnen te werken. Een aanval over de linkerflank werd door Jonathan Schmid gepromoveerd tot doelpunt. Kruse bezorgde vervolgens in de 62e minuut opnieuw voor een Wolfsburg voorsprong. In de slotfase gooi de aanvaller het duel op slot met zijn derde goal; 4-2.


Schalke 04 won zaterdagmiddag met de hakken over de sloot van Hertha met 2-1. Het leek een gelijk spel te worden in Gelsenkirchen, maar Max Meyer besloot in blessuretijd anders.

Toen er ruim een kwartier gespeeld was, vond Vedad Ibisevic het nodig om Schalkes Meyer te trakteren op een fysieke aanslag. De scheidsrechter vond de actie dermate ernstig, dat hij de Bosnische centrumspits van het veld stuurde met een rode prent.

Die vroege achterstand voor de club uit Berlijn, leek het voor de formatie uit Gelsenkirchen makkelijker te maken. Met Franco Di Santo in de punt van de aanval, in plaats van Klaas-Jan Huntelaar, werd er naarstig gezocht naar een openingstreffer. De thuisploeg moest het hebben van mandekker Benedikt Höwedes, die na een corner de bal in het doel werkte van Hertha:1-0.

Na de theepauze probeerde de equipe uit de Duitse hoofdstad er nog wat van te maken door het te proberen met snelle counteraanvallen. Maar omdat Schalke de wedstrijd professioneel vertraagde, konden de Berlijners nauwelijks echt gevaarlijk worden. Als een duveltje uit een doosje maakte oud-Feyenoorder Salomon Kalou een kwartier voor het einde alsnog de gelijkmaker. In de blessuretijd maakte Meyer, op zijn Duits, de winnende treffer voor Schalke.

Roemeen bedreigd met samoeraizwaard

Een Roemeen kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag de schrik van zijn leven. Hij lag te slapen in een caravan op een camping in het Brabantse Rijsbergen, toen iemand buiten zijn naam riep. Hij stond op, opende de deur en zag twee mannen staan. Een had een samoeraizwaard vast, de ander een revolver. Ze dreigden hem te vermoorden.

De 24-jarige Roemeen deed meteen de deur dicht en belde 112. De politie hield twee Roemenen van 32 en 29 aan. Het zwaard is gevonden, de revolver niet.

Volgens de politie werd de Roemeen bedreigd omdat hij een getuigenverklaring had afgelegd.

Roemeen bedreigd met samoeraizwaard
Roemeen bedreigd met samoeraizwaard (Foto: ANP)

Verkleed je als Zelda of Samus in horrorspel Project Zero

Project Zero: Maiden of Black Water is een serieus horrorspel waar je duistere plekken vol kwaadaardige geesten onderzoekt met een zaklantaarn. Dat betekent niet dat het geen lol mag hebben met alternatieve kostuums. Je kunt in Zelda of Samus kostuums dezelfde enge gebeurtenissen beleven.

Project Zero: Maiden of Black Water komt op 30 oktober uit en is exclusief voor Wii U.

Van Barneveld en Klaasen naar achtste finales European Darts Grand Prix

Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen staan in de achtste finales van de European Darts Grand Prix, het negende en laatste toernooi van de Euro Tour dit seizoen. Van Barneveld rekende in de tweede ronde eenvoudig af met Brendan Dolan en Klaasen versloeg David Pallett.

Barney won met 6-1 van Dolan. Van Barneveld had een gemiddelde van 96, maar gooide wel tweederde van zijn dubbels raak. Dolan kwam tot een gemiddelde van 92. Klaasen versloeg Pallett met 6-4. De Brabander had een gemiddelde van 105 en gooide 50% van zijn dubbels raak. Pallett zat op 94 gemiddeld en benutte 4 van zijn 9 kansen op een leg uit te gooien. 

Voor Benito van de Pas en Jeffrey de Zwaan was de tweede ronde het eindstation. Van de Pas verloor met 6-3 van Gerwyn Price en De Zwaan moest met 6-2 zijn meerdere erkennen in Mervyn King. 

Later vanavond komen Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Jermaine Wattinema nog in actie. Van Gerwen speelt tegen Suljovic, Van der Voort neemt het op tegen Stephen Bunting en Wattinema treedt aan tegen Wright. 

Uitslagen tweede ronde European Darts Grand Prix

Brendan Dolan (8) 1-6 Raymond van Barneveld
Terry Jenkins (12) 4-6 Lee Evans
Mervyn King (16) 6-2 Jeffrey de Zwaan
Justin Pipe (10) 5-6 Steve Beaton
Kim Huybrechts (7) 6-4 Dave Ladley
Ian White (5) 6-3 Mickey Mansell
Benito van de Pas (15) 3-6 Gerwyn Price
Jelle Klaasen (11) 6-4 David Pallett

Programma vanavond 
Dave Chisnall (9) v Joe Cullen
James Wade (3) v Mark Webster
Simon Whitlock (14) v Jamie Caven
Michael Smith (2) v Dean Winstanley
Robert Thornton (6) v Jonny Claydon
Michael van Gerwen (1) v Mensur Suljovic
Vincent van der Voort (13) v Stephen Bunting
Peter Wright (4) v Jermaine Wattimena

Zeilsters worden vijfde op WK en plaatsen zich voor Rio

Het Nederlandse zeilduo Afrodite Kyranakou-Zegers/Anneloes van Veen heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. De zeilsters eindigden op het WK voor de 470-klasse in het Israëlische Haifa op de vijfde plaats in het klassement. De zeilsters werden vijfde in de afsluitende medal-race en daardoor kwam de vereiste top-7 plek niet meer in gevaar.

Het kwalificatietraject begon met het WK in Santander in 2014. Het duo Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens behaalde een plek voor Nederland op de Olympische Spelen door zesde te worden, Kyranakou en Van Veen werden tiende op dat WK. Kyranakou-Zegers/Van Veen werd echter door het NOC*NSF aangewezen om Nederland te vertegenwoordigen op de Spelen, omdat ze op twee aangewezen toernooien beter presteerden dan Broekhuizen/Jongens. Het 470-duo moest echter nog vormbehoud tonen door op het WK in de top-7 te eindigen. 

Voor meer informatie over de Nederlandse deelnemers op de Spelen en wat sporters moeten doen om zich te kwalificeren zie de special: Nederland op de Olympische Spelen 

Kyranakou/Van Veen in actie tijdens het testevent in Rio in augustus. Bron: Getty

Djokovic en Tsonga in finale Shanghai

Novak Djokovic en Jo-Wilfried Tsonga treffen elkaar zondag in de finale van het tennistoernooi van Shanghai. Djokovic versloeg in de halve finale de Schot Andy Murray. Tsonga gaf zijn toernooi een vervolg ten koste van de Spanjaard Rafael Nadal.

Voor Djokovic betekende de duidelijke zege op Murray (6-1 en 6-3) zijn zestiende overwinning op rij. Vorige week won hij nog het toernooi van Peking, daarvoor de US Open. De Fransman Tsonga, de nummer zestien van de plaatsingslijst, was in een enerverende partij in drie sets te sterk voor de als achtste geplaatste Nadal. Na twee uur en vijftien minuten zegevierde Tsonga met 6-4, 0-6 en 7-5.

Voor Tsonga was het de vierde zege op Nadal in twaalf duels.

Djokovic en Tsonga in finale Shanghai
Djokovic en Tsonga in finale Shanghai (Foto: ANP)

Auto eindigt na achtervolging tegen gebouw

Een auto met twee mannen uit Enschede is in de nacht van vrijdag op zaterdag na een wilde politieachtervolging tegen een gebouw in Haaksbergen tot stilstand gekomen. De bestuurder en de bijrijder zijn aangehouden en zitten vast. Ze zijn negentien en twintig jaar.

Volgens de politie begon de achtervolging op de Voortsweg in Enschede. De bestuurder negeerde een stopteken van surveillerende agenten en ging er met hoge snelheid vandoor. Hierbij werd meermalen door rood licht gereden en kon een aanrijding met een politievoertuig en een vrachtwagen net worden voorkomen.

De banden van de vluchtende auto raakten lek. Op de Meester Eenhuisstraat in Haaksbergen verloor de bestuurder de controle over het stuur en botste de wagen tegen het gebouw. Waarom de twee niet wilden stoppen, is nog onduidelijk.

Auto eindigt na achtervolging tegen gebouw
Auto eindigt na achtervolging tegen gebouw (Foto: ANP)

Religie valt te behandelen

Het lijkt erop dat er een geneesmiddel is gevonden tegen religiositeit. Onderzoekers van de Britse universiteit van York hebben namelijk ontdekt dat gerichte magnetische energie op het brein ertoe kan leiden je opeens anders over god en andere imaginaire wezens gaat denken. En, belangrijk voor sommige FOK!kertjes: ook vooroordelen over vluchtelingen en asielzoekers kunnen hiermee aangepast worden.

Zowel de universiteit van York als de UCLA in Californië hebben proeven gedaan met het richten van magnetische energie op de delen van het brein die gelinkt worden aan ideologie. Denk hierbij aan dingen als religieuze gevoelens en nationalisme.

Beide universiteiten verdeelden de proefpersonen in twee groepen. Een groep kreeg een placebo-behandeling en de andere groep onderging daadwerkelijk magnetisme. Tijdens het experiment werd de deelnemers gevraagd om te denken aan de dood. Dit om ervoor te zorgen dat men tijdens het onderzoek niet zichzelf zou nestelen in religiositeit, zoals gelovigen gewend zijn te doen wanneer ze geconfronteerd worden met moeilijke zaken.

Bij de groep die een nep-behandeling kreeg, waren geen verschillen in hun gedachtegang van voor en na de behandeling. Maar de groep waarvan de frontale cortex magnetische energie te verwerken kreeg, was erna wel degelijk meetbaar anders geworden. De groep liet een afname van meer dan dertig procent zien in het geloof in een god, de hemel en engeltjes. Tevens was bijna dertig procent een stuk positiever over immigranten.

Het laatste was goed aan te te tonen door de proefkonijnen twee essays te laten lezen, geschreven door immigranten. De eerste essay prees het land waarin de immigranten terecht waren gekomen. De andere essay was een stuk kritischer over hun donorland.

Deelnemers die waren blootgesteld aan magnetisme, waren een stuk begripvoller over de kritische essay en vielen minder snel terug op hun voorgeprogrammeerde oordelen.

Andersom schijnt trouwens ook te kunnen; niet-religieuze personen die op de juiste plek een magneet op het hoofd gezet krijgen, kunnen een religieuze ervaring hebben. Eigenlijk bewijst dat opnieuw dat 'het' allemaal in de bovenkamer zit.

Twee arrestaties voor moorden Hooge Zwaluwe

Twee mannen zijn opgepakt voor een dubbele moord in het Brabantse Hooge Zwaluwe. De verdachten zijn een 39-jarige Belg die woensdag was achtergelaten bij een ziekenhuis in Oosterhout en een 46-jarige man die gewond in Breda werd gevonden. De Belg was neergestoken of neergeschoten, de andere verdachte is ook beschoten.

Na de arrestaties zijn zaterdag op diverse plekken in het land huizen doorzocht.

De politie kon zaterdag nog niet zeggen wie de twee slachtoffers zijn, omdat ze nog niet zijn geïdentificeerd. Volgens Het Parool is de leider van de Amsterdamse tak van motorclub No Surrender een van de twee doden. De motorclub meldt op zijn Facebookpagina dat de 'captain' is overleden, zonder te zeggen waaraan. Volgens het Parool trok de 47-jarige Amsterdammer veel op met Gwenette Martha, die vorig jaar werd geliquideerd.

De twee lichamen werden donderdag aan het einde van de middag gevonden in een recreatiewoning aan de Hamseweg in Hooge Zwaluwe. De woning ligt in een poldergebied niet ver van de rivier de Amer en de Biesbosch.

Twee arrestaties voor moorden Hooge Zwaluwe
Twee arrestaties voor moorden Hooge Zwaluwe (Foto: ANP)

Nilis: "Je moet mij geen hoofdtrainer maken"

Luc Nilis ambieert geen functie als hoofdtrainer. De oud-aanvaller is op dit moment werkzaam als individueel trainer spitsentrainer bij PSV. "Kijk, je moet mij geen hoofdtrainer maken, want daar ben ik niet geschikt voor", vertelt Luc Nilis tegen het Algemeen Dagblad. "Maar inschatten waar iemands specifieke kwaliteiten liggen en daarmee aan de slag gaan, daarin kan ik iets bijdragen. Het geeft me ook voldoening."

De Belg geeft in het gesprek aan dat hij geniet als bijvoorbeeld Luuk de Jong en Memphis Depay in een wedstrijd iets uit de training goed uitvoeren. Nilis heeft nog een contract tot de zomer van 2017 bij PSV.

Als actief speler kwam de aanvaller uit vier ploegen: FC Winterslag (nu KRC Genk), Anderlecht, PSV en Aston Villa. Na zijn actieve carrière ging hij als scout- en veldtrainer aan de slag bij de Eindhovenaren. Ook maakte hij deel uit van de technische staf bij Kasimpasa en Gençlerbirligi.

Nilis: "Je moet mij geen hoofdtrainer maken" (Pro Shots / Joep Leenen)
Nilis: "Je moet mij geen hoofdtrainer maken" (Pro Shots / Joep Leenen)

Klopp debuteert bij Liverpool met doelpuntloos gelijkspel tegen Spurs

Jürgen Klopp heeft bij zijn debuut als coach van Liverpool gelijkgespeeld tegen Tottenham Hotspur. Over negentig minuten gezien vielen er geen doelpunten (0-0). Klopp begon met Divock Origi in de punt van de aanval, vanwege de vele offensieve problemen waarmee zijn ploeg kampt. De oefenmeester stond in zijn eerste 45 minuten gelijk druk te coachen langs de lijn. Dat was nodig om Liverpool een extra boost te geven.

De Reds begonnen weliswaar goed aan het duel, maar al snel nam Tottenham Hotspur het heft in handen. Het grootste deel van de eerste helft waren de Spurs oppermachtig. Het uitvallen van Nacer Chadli was een grote klap voor de Londenaren. Het middenveld leverde door uitstekend spel van Moussa Dembele echter niet in aan kwaliteit.

Na de rust kwam Liverpool wat beter in het spel. Origi had de grootste kans van de tweede helft toen hij aan de linkerkant voor het doel van Hugo Lloris verscheen. Van dichtbij wist hij niet raak te schieten. Aan de andere kant blonk ook Simon Mignolet uit onder de lat van Liverpool.

In de slotfase van de wedstrijd was Liverpool nog dichtbij een doelpunt toen Emre Can van een afstand net naast schoot. Aan de andere kant was Harry Kane nog dichtbij. Desondanks kwamen beide ploegen niet tot scoren. Tottenham staat nu op veertien punten, Liverpool op dertien in de Premier League.

De Angelis aan beterende hand

Motorcoureur Alex de Angelis, die vorige week in Japan een zware crash beleefde, is aan de beterende hand. Hij heeft in het ziekenhuis in Minu de afdeling intensieve zorg inmiddels verlaten. Komende week, zo is de verwachting van de artsen, mag De Angelis terug naar San Marino waar hij in een ziekenhuis verdere behandeling dient te ondergaan.

De 31-jarige motorracer liep bij zijn hevige val tijdens de training voor de GP van Japan onder meer hersenletsel en diverse breuken in ribben en wervelkolom op. Ook werd bij hem een longkneuzing geconstateerd. Zijn toestand was aanvankelijk kritiek.

De Angelis zou het liefst op 8 november tijdens de slotrace van het seizoen in Valencia alweer van de partij zijn. Hij erkende dat daarvoor een medisch wonder nodig is.

De Angelis aan beterende hand
De Angelis aan beterende hand (Foto: ANP)

Van Gaal zet Depay en Blind op de bank

Memphis Depay en Daley Blind kennen al een slechte week, vanwege de uitschakeling van het Nederlands elftal in de EK kwalificatie. Daar komt nu nog bij dat trainer Louis van Gaal het duo voor vanmiddag heeft gepasseerd. Beide Oranje-klanten beginnen het uitduel tegen Everton op de bank.

In het afgelopen weekend werd met name Depay regelmatig bekritiseerd om zijn levensstijl. De linksbuiten zou zich te veel in het Britse nachtleven begeven. Bovendien wordt hem gebrek aan discipline verweten.

Depay kende in elk geval een slechte seizoensstart bij zijn nieuwe werkgever. In acht competitiewedstrijden kwam de aanvaller slechts één keer tot scoren. In de Champions League ging het scoren hem beter af, maar het lijkt nu vooral een optelsom te zijn.

Van Gaal zet Depay en Blind op de bank (Pro Shots / Action Images)
Van Gaal zet Depay en Blind op de bank (Pro Shots / Action Images)

Spaanse politie rolt kinderpornonetwerk op

De Spaanse politie heeft met een landelijke actie een groot kinderpornonetwerk opgerold. De politie deed met driehonderd mensen op tachtig adressen invallen en arresteerde 81 verdachten.

De arrestanten, allen mannen, zouden foto's en video's van kinderen via internet hebben uitgewisseld. Volgens de politie waren sommige opnamen "extreem wreed". Onder de verdachten zijn twee minderjarigen en twee mensen met een verstandelijke beperking. De meeste arrestaties waren in Madrid en Barcelona.

Spaanse politie rolt kinderpornonetwerk op
Spaanse politie rolt kinderpornonetwerk op (Foto: ANP)

Leider motorclub No Surrender dood

De leider van de Amsterdamse tak van motorclub No Surrender is overleden. Dat valt te lezen op de Facebookpagina van de motorclub.

Volgens Het Parool kon de politie nog niet zeggen of het klopt dat hij een van de twee vermoorde mannen is die donderdag werden gevonden in een vakantiehuisje in het Brabantse Hooge Zwaluwe, zoals verscheidene bronnen volgens de krant beweren.

De 'captain' van de Amsterdamse afdeling van No Surrender was volgens Het Parool een beroepscrimineel, die onder meer optrok met Gwenette Martha tot die in 2014 werd geliquideerd.

De politie is een groot onderzoek begonnen naar de dubbele moord op de mannen. De lichamen werden donderdag aan het einde van de middag gevonden in een recreatiewoning aan de Hamseweg in Hooge Zwaluwe. De woning ligt in een poldergebied niet ver van de rivier de Amer en de Biesbosch.

Leider motorclub No Surrender dood
Leider motorclub No Surrender dood (Foto: ANP)

'Dader steekpartij Keulen tegen asielbeleid'

De 44-jarige man die zaterdag kandidaat-burgemeester Henriette Reker in Keulen heeft neergestoken, deed dat omdat hij het niet eens is met het vluchtelingenbeleid in Duitsland. Dat meldden Duitse media op basis van politiebronnen.

Na zijn aanhouding zou hij in een politieauto hebben gezegd dat hij het niet eens is met de standpunten van Reker en bondskanselier Angela Merkel op het gebied van vluchtelingenopvang. Merkels partij CDU heeft steun uitgesproken voor Reker, die als onafhankelijke kandidaat aan de verkiezingen meedoet.

De 58-jarige Reker werd volgens de politie in haar buik gestoken. Getuigen melden dat ze in haar hals is geraakt. Volgens haar campagneteam verkeert ze buiten levensgevaar en doet ze zondag mee aan de burgemeestersverkiezingen.

'Dader steekpartij Keulen tegen asielbeleid'
'Dader steekpartij Keulen tegen asielbeleid' (Foto: ANP)

Van Wijk moet Wijers opvolgen bij Ajax

Leo van Wijk moet de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax worden. De bedoeling is dat hij op 13 november tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de club uit Amsterdam wordt benoemd.

Dat valt te lezen in een nieuwe toelichting op de agenda van de uitgeschreven aandeelhoudersvergadering. "Van Wijk heeft zich bereid verklaard de herbenoeming tot lid en voorzitter van de raad van commissarissen te aanvaarden", schrijft Ajax.

De club wil de aanstaande benoeming van Van Wijk niet toelichten. Hans Wijers is op dit moment nog voorzitter van de raad van commissarissen. Hij werd vorig jaar herbenoemd voor een periode van nog vier jaar. Wijers roemde onlangs nog een rapport van Tscheu La Ling, de adviseur die de organisatie van Ajax doorlichtte maar donderdag plotseling zijn vertrek aankondigde.

Van Wijk moet Wijers opvolgen bij Ajax
Van Wijk moet Wijers opvolgen bij Ajax (Foto: ANP)

Goudse kaas in Duitsland goedkoper dan in Nederland

Goudse kaas is in Duitsland met een gemiddelde prijs van 5,78 euro per kilo goedkoper dan in Nederland. Hier moet daarvoor volgens WSI gemiddeld 6,82 euro worden afgerekend. Voor een voordelige knipbeurt kun je het beste in Polen zijn, bier is het goedkoopst in Tsjechië en boter wordt weer het voordeligst verhandeld in Duitsland. Dat blijkt uit onderzoek van sociaaleconomisch instituut WSI waar de Duitse krant Der Spiegel zaterdag over bericht.

Het onderzoek toont de gemiddelde consumentenprijzen van Europese landen in het algemeen, waarbij een aantal producten zijn uitgelicht. De Britten leggen volgens het onderzoek het meeste neer voor een pak sigaretten (10,81 euro per pakje) terwijl de Frankfurter worst in Zwitserland het duurst wordt betaald. Het prijsniveau in Nederland komt volgens het onderzoek uit op 110,7. Daarbij is het niveau 100 het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten.

Merkel eist aanpak corruptie Oekraïne

Economische hervormingen en de aanpak van corruptie zijn de voornaamste taken voor Oekraïne. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei zaterdag dat de Duitse industrie klaar staat om te investeren in het land, maar dan moet wel aan die voorwaarden worden voldaan.

Volgens Merkel moet de invloed van oligarchen worden beperkt. Ook pleitte ze naast het terugdringen van corruptie ook voor meer transparantie. Ze deed haar uitspraken voorafgaand aan een Duits-Oekraïense conferentie in Berlijn die vrijdag van start gaat.

In Nederland wordt binnenkort via een referendum gestemd over een nieuw verdrag met Oekraïne. Dat moet de economische en politieke banden versterken en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord. Met het verdrag gaat Oekraïne ook verplichtingen aan om de rechtsstaat te ontwikkelen.

Lindsay Lohan wil president VS worden

Na Kanye West werpt ook Lindsay Lohan zich op als presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen in 2020. De actrice stelde zich vrijdag kandidaat op Instagram, waarop ze een foto plaatste van zichzelf tijdens een jaarlijks galadiner met Witte Huis-correspondenten.

''In 2020 ga ik misschien voor het presidentschap'', schreef de 29-jarige Meangirls-actrice. ''Na hoogte en dieptepunten, #yeswecan, laten we doen." Ze bedankt in het fotobijschrift ook Kanye West en de huidige president Barack Obama en schrijft dat zij haar inspireren een beter mens te zijn.

Lohan, die in 2020 35 wordt, laat niet blijken of ze het Amerikaanse presidentschap serieus ambieert. Wat volgt is een foto van zichzelf met Kanye West. ''Het eerste wat ik doe als president is te zorgen voor de kinderen die lijden op aarde. Koningin Elizabeth heeft me laten zien hoe." Lohan heeft een flink strafblad. Zo werd ze gearresteerd voor onder meer rijden onder invloed, diefstal en drugsbezit. In New York sloot ze in het voorjaar een taakstraf voor roekeloos rijgedrag af.

In augustus kondigde rapper Kayne West aan een gooi te willen doen naar het presidentschap. Hij sprak zich hierover uit tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards.

Lindsay Lohan overweegt president te worden
Lindsay Lohan overweegt president te worden (Foto: BuzzE)

FOK!focus: Getransformeerde filmpersonages

In onze maatschappij hoor je iedereen weleens dingen zeggen in de trant van: ‘Fuck mijn werk, ik wil vrijheid.’ Of: ‘Ik wil mij geen zorgen meer maken om mijn rekeningen. Ik wil leven zonder stress, verdomme nog aan toe!’ Of: ‘Er moet echt eens iets gebeuren. Ik ga op reis naar een ver oord en kom nooit meer terug!’ Of: ‘Ik wil mijn dromen verwezenlijken!’ Erg ontroerend allemaal. Vaak blijft het enkel bij loze statements en verandert vrijwel niemand daadwerkelijk zijn leven. In de comfortzone blijven is te verleidelijk. In veel films zijn er echter wel personages die een keuze maken die hun levens op drastische manieren veranderen. Vaak gedreven door pure noodzaak. Ze kunnen de banaliteit van het leven niet meer aan. Ze doen wat wij niet durven. Daarom bij dezen een lijst van personages die een transformatie (niet op de Optimus Prime-manier) ondergaan, waardoor hun leven drastisch verandert. Let’s Go!

Tennissers Burger en Van Rijthoven lopen finales mis

De Nederlandse tennisster Cindy Burger is zaterdag in Australië opnieuw gestrand in de halve eindstrijd van een ITF-toernooi. Deze keer moest de 22-jarige speelster in Toowoomba buigen voor de Japanse Misa Eguchi: 6-3 6-3. Burger was als tweede geplaatst op het hardcourttoernooi.

Vorig weekeinde wist Burger in Cairns evenmin door te dringen tot de finale. Ze verloor toen in de halve finales van de achttienjarige Australische qualifier Olivia Tjandramulia. Komende week krijgt Burger een nieuwe kans op de finale. Ze doet dan mee aan het ITF-toernooi in Brisbane.

Ook Tim van Rijthoven strandde zaterdag in de halve finale. Hij verloor in het Turkse Antalya in twee sets van Kirill Dmitriev (2) met 7-5 en 6-3. De achttienjarige Van Rijthoven won vorige week, eveneens in Antalya, een futuretoernooi. Het was zijn eerste toernooizege bij de profs. 

Rusland: VS slaan samenwerking Syrië af

Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië. Washington is daar echter niet op ingegaan, zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De VS en Rusland onderhandelen al over een akkoord dat de veiligheid in Syrië moet verbeteren, maar dat is volgens Antonov niet voldoende. "We hebben veel meer samenwerking aangeboden, maar Washington is daar niet klaar voor", aldus de onderminister volgens persbureau TASS.

Volgens Antonov is er regelmatig overleg met Turkije en Israël over de Russische acties in Syrië. Ook zei hij dat er afspraken zijn gemaakt met het Syrische leger. "Al onze acties zijn gericht op Islamitische Staat", zei hij daarbij. "Andere militaire of civiele doelen vallen wij, in tegenstelling tot wat westerse media melden, niet aan."

Rusland: VS slaan samenwerking Syrië af
Rusland: VS slaan samenwerking Syrië af (Foto: ANP)

Dode bij brand in seniorencomplex Rotterdam

Een brand in een seniorencomplex aan de Hendrick Staetsweg in Rotterdam heeft aan een persoon het leven gekost. Het is waarschijnlijk de bewoonster van de woning op de vijfde verdieping, waar de brand zaterdagochtend uitbrak. Dat meldt de veiligheidsregio Rijnmond.

De brandweer kreeg de melding rond 10.20 uur. Na een halfuur was het vuur uit. Vijftien mensen worden door ambulancepersoneel behandeld omdat ze rook in hebben geademd.

De getroffen woning is helemaal uitgebrand. De woningen ernaast en erboven zijn ontruimd en worden geventileerd. Volgens de veiligheidsregio hebben die omliggende woningen weinig tot geen schade. Bewoners worden beneden opgevangen in een gemeenschappelijke ruimte van het complex. Vermoedelijk kunnen ze zaterdag weer terug naar hun woning.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Kandidaat-burgemeester Keulen aangevallen

Een kandidaat in de burgemeestersverkiezingen in Keulen is zaterdagochtend aangevallen door iemand met een mes. De 58-jarige Henriette Reker, een van haar campagneleden en drie anderen raakten daardoor gewond. Volgens de politie zijn twee mensen zwaargewond, waaronder Reker.

Reker werd in haar buik gestoken, maar is buiten levensgevaar, maakte haar campagneteam kort na het incident bekend. De steekpartij gebeurde op een markt in het stadsdeel Braunsfeld in Keulen bij een campagnekraam van de regeringspartij CDU. De dader is opgepakt. Volgens de krant Rheinischer Post bleef die na de daad rustig staan en zei: "Ik moet dit doen. Ik bescherm jullie allemaal."

De verkiezingen voor het burgemeesterschap in de stad worden zondag gehouden. Reker doet mee als onafhankelijke kandidaat. Ze krijgt steun van het CDU, de Groenen en FDP, die in de stad zelf geen kandidaten hebben.

Kandidaat-burgemeester Keulen aangevallen
Kandidaat-burgemeester Keulen aangevallen (Foto: ANP)

Ecclestone steunt Blatter en Putin: "Er is geen plek voor democratie"

Bernie Ecclestone heeft weer eens van zich laten horen. De Formule 1-baas die nooit verlegen zit om een paar opzienbarende opmerkingen, heeft laten blijken  ook verstand te hebben van politiek en de FIFA. In een interview met het Russische televisiestation RT liet Ecclestone weten vierkant achter Vladimir Putin te staan en dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter onterecht geschorst is.

De steun aan Putin komt doordat Ecclestone geen hoge pet op heeft van de democratie. "Er is geen plek voor democratie in deze wereld." Zo liet de miljardair weten. "Europa is iets van vroeger, ook ben ik niet erg enthousiast over Amerika. Het grootste probleem is dat ze denken dat ze de grootste wereldmacht zijn. Ze leven eigenlijk op een groot eiland, waardoor ze geïsoleerd zijn. De Amerikanen komen er nu pas achter wat de rest van de wereld doet", aldus Ecclestone.

Naast Putin kan ook Blatter op de steun van Ecclestone rekenen. "Er wordt nu in heel veel landen gevoetbald. Al die mensen die nu van corruptie worden verdacht, hebben daarvoor gezorgd. Als zij daardoor het land beter hebben gemaakt, dan hebben zij het goed gedaan. Het is een belasting die het voetbal nou eenmaal moet betalen."

Ecclestone steunt Blatter en Putin (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Ecclestone steunt Blatter en Putin (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Drugsdode Amsterdam is vrouw uit Zwolle

De drugsdode die vrijdag werd gevonden in een woning in Amsterdam, is een 33-jarige vrouw uit Zwolle. Volgens haar vriend had ze de drugs gekocht in haar eigen woonplaats.

De vrouw had verschillende drugs gebruikt op een feest van het Amsterdam Dance Event (ADE), meldde de politie zaterdag. Er is bloed afgenomen om te zien of haar drugsgebruik heeft geleid tot haar overlijden. In de loop van volgende week beslist het OM of sectie wordt verricht op het lichaam van de vrouw.

Vorig jaar overleden drie mensen door drugsgebruik tijdens het ADE. Burgemeester Eberhard van der Laan noemde het vrijdag op AT5 "een grote tegenslag"dat nu mogelijk weer iemand is bezweken aan drugs. Er is juist heel veel gedaan aan voorlichting, controle en regels tijdens het dance-evenement.

Drugsdode Amsterdam is vrouw uit Zwolle
Drugsdode Amsterdam is vrouw uit Zwolle (Foto: ANP)

Veel gemeenten klagen over ICT-leverancier

Maar weinig gemeenten zijn tevreden over de prestaties en prijzen van hun leveranciers van software. Veel gemeenten menen dat twee ICT-bedrijven die de markt beheersen, Centric en PinkRoccade, hun macht gebruiken om hoge prijzen te vragen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad en Reporter Radio onder alle gemeenten, waarbij bijna 60 procent reageerde.

Meer dan de helft is ontevreden over wat ze voor hun geld krijgen, slechts 16 procent is tevreden. Centric en PinkRoccade zijn bij 90 procent van de gemeenten hoofdleverancier van zogeheten 'kernapplicaties', waarmee alle andere programma's moeten praten.

Toch overwegen gemeenten meestal geen overstap omdat ze geen verbetering verwachten, maar wel problemen en extra kosten. Gemeentelijke dienstverlening digitaliseert steeds verder, zeker nu ze er meer taken hebben bijgekregen zoals op het gebied van zorg.

Veel gemeenten klagen over ICT-leverancier
Veel gemeenten klagen over ICT-leverancier (Foto: ANP)

Palestijnen gedood bij aanvallen Israël

In Israël zijn twee Palestijnen gedood die met een mes Israëliërs wilden aanvallen. Dat gebeurde zaterdagochtend in de plaatsen Hebron en Jeruzalem, meldden Israëlische media.

In Hebron probeerde een Palestijn bij een wachtpost Isräelische veiligheidsmensen neer te steken. Toen dat mislukte ging hij op een Israëlische burger af, die zijn eigen wapen gebruikte om de man dood te schieten. Kort daarna probeerde een man in Jeruzalem op Israëlische grenswachten in te steken, nadat hem om papieren was gevraagd. Hij werd doodgeschoten door een van de grenswachten.

Vrijdag werd in Hebron een Israëlische militair neergestoken door een Palestijn die zich voordeed als journalist. Hij werd daarop doodgeschoten.

Palestijnen gedood bij aanvallen Israël
Palestijnen gedood bij aanvallen Israël (Foto: ANP)

Márquez pakt poleposition in Australië

Motorcoureur Marc Márquez vertrekt zondag bij de Grand Prix van Australië vanaf poleposition in de MotoGP. De titelverdediger uit Spanje reed zaterdag op zijn Honda de beste tijd in de kwalificatie (1:28,364). De Italiaan Andrea Iannone (Ducati) en de Spanjaard Jorge Lorenzo (Yamaha) starten eveneens vanaf de eerste rij. Beiden zetten in de kwalificatie dezelfde tijd neer (1:28,680).

Voor Márquez was het zijn achtste poleposition van het seizoen. Hij staat derde in het WK-klassement op grote afstand van leider Valentino Rossi. De Italiaan moest zaterdag op zijn Yamaha genoegen nemen met de zevende kwalificatietijd (1:29,014). Met nog drie races te gaan verdedigt Rossi een voorsprong van achttien punten op Lorenzo.

Márquez pakt poleposition in Australië
Márquez pakt poleposition in Australië (Foto: ANP)

Star Wars: Battlefront komt zonder private matches

Was je van plan om je eigen matches op te zetten in Star Wars: Battlefront voor jou en je vrienden? Pech. Via Twitter heeft EA bekendgemaakt dat de game, in ieder geval bij launch, geen ondersteuning biedt voor private matches.

Eerder was al bekend dat we op consoles geen serverlijst krijgen en dat de game geen in-game chat-ondersteuning heeft. Je kunt uiteraard wel met je vrienden een groep vormen en daarmee een server binnengaan. EA heeft het in de tweet wel over de periode rond de lancering van de game, dus wie weet worden private matches later nog toegevoegd.

Star Wars: Battlefront lanceert 17 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Yakuza 5 had wat vertaalproblemen

SEGA meldt in haar blog dat Yakuza 5 voor PlayStation 3 zo midden november uit gaat komen. Het spel is al sinds augustus te pre-orderen in de PlayStation Store.

Het probleem zat 'm in de vertalingen, waar bleek dat de broncode niet helemaal gebouwd was om de Europese karakters goed weer te geven. Dus zijn de Japanners de code langs gegaan om het probleem op te sporen, maar dat duurde dus net even wat langer dan verwacht.

In Japan is Yakuza 5 al bijna drie jaar uit, maar wij krijgen als goedmakertje alle DLC erbij die al in Japan is verschenen. Ondertussen hopen wij dat Yakuza Zero voor PlayStation 4 niet zo lang op zich laat wachten.

Verstandige Klaassen op voor nieuw contract bij Ajax

Davy Klaassen gaat een nieuw contract tekenen bij Ajax. De middenvelder heeft een mondeling akkoord om tot de zomer van 2019 verbonden te blijven aan de Amsterdammers.

De overeenkomst moet nog wel op papier gezet worden en daarna wordt het definitief wereldkundig gemaakt. "Dat zal verder in een kort persberichtje gebeuren, denk ik", vertelt Klaassen tegen De Telegraaf . "We spelen zo veel wedstrijden, dus ik heb niet heel veel tijd om uitgebreid te tekenen."

"Dat zal een snelle krabbel worden." De Ajax-middenvelder is volgens zijn gevoel nog lang niet klaar voor een nieuwe stap, verklaart hij de contractverlenging. "Ajax is mijn club. Dit is voor beide partijen goed, denk ik."

"Het is ook een soort statement dat ik vertrouwen heb in deze groep en ik hoop dat er de komende jaren iets moois kan groeien.” Klaassen vindt het signaal van Ajax "een stuk wederzijds respect". "Zij hoefden eigenlijk nog niet te verlengen en ik ook niet. Het voelt voor mij als een blijk van waardering en het geeft aan dat ik belangrijk ben voor het elftal."

De speler, die interlands met het Nederlands moest misschien vanwege een hersenschudding, heeft het heel erg naar zijn zin bij Ajax. "Ik loop hier natuurlijk al vanaf de D’tjes en dit voelt als mijn tweede thuis. Daarom heb ik niet de behoefte snel naar het buitenland te gaan."

"Ik denk ook dat een transfer heel moeilijk is te plannen. Ik kijk gewoon hoe ik me ontwikkel en doe waar ik me goed bij voel. Het is sowieso zaak de beste speler, of in elk geval één van de besten, van de Eredivisie te zijn voor je naar het buitenland vertrekt."

Veel kostuums in Tri Force Heroes

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes heeft een nieuwe trailer waarin enkele kostuums van de game worden getoond. Elk kostuum geeft Link nieuwe vaardigheden en attributen.

Natuurlijk is de klassieke groene Hero’s Tunic in de game, Link mag ook rondlopen in Kokiri Clothes. De Goron Garb zorgt ervoor dat Link in Lava kan rondzwemmen, altijd handig als je een heet bad wil nemen. Andere pakjes die getoond worden zijn de Fire Blazer, Hammerwear, Sword Suit, Cheetah Costume, Ninja Gi, Spin Attack Attire en Big Bomb Outfit.

Het spel is een multiplayer spin-off van de bekende serie, te vergelijken met The Legend of Zelda: Four Swords Adventures. Het is namelijk ingericht met multiplayer in het achterhoofd en je kunt tot met drie spelers samenwerken om de doelen te behalen. Je zult een koninkrijk dat geobsedeerd is met mode moeten redden.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes komt 23 oktober uit voor Nintendo 3DS.

Free Run komt naar Call of Duty: Black Ops III

In de vrijdag-stream van gisteren is er een nieuwe modus aangekondigd voor Call of Duty: Black Ops III. De modus heet Free Run en laat je strijden op diverse levels. De bedoeling is om zo snel mogelijk het einde te halen, terwijl je uitdagingen voltooid.

De modus maakt gebruik van de nieuwe bewegingsmogelijkheden die zijn toegevoegd aan de game. Free Run is direct bij aanschaf beschikbaar en hoeft dus niet te worden vrijgespeeld. De eerste beelden kun je in het filmpje hieronder bekijken. De daadwerkelijke gameplay begint rond 16:30.

Call of Duty: Black Ops III lanceert op 6 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een multiplayer-versie komt nog naar PlayStation 3 en Xbox 360.

FNV: steeds meer mensen met 'stapelbanen'

Steeds meer mensen kunnen niet rondkomen van één baan en nemen er daarom een baan bij. Het aantal mensen met zogeheten stapelbanen groeit. Volgens de vakbond FNV is het een symptoom van op de loer liggende armoede.

"Je hoort steeds dat het goed gaat met de economie, maar voor veel mensen gaat dat niet op. Armoede is dichterbij dan je denkt", zegt FNV-bestuurder Mariëtte Patijn.

Op dit moment hebben meer dan een half miljoen Nederlanders twee of meer banen. In 2013 waren dat er nog rond de 300.000. Het stapelen van banen is volgens de vakbond voor veel mensen geen vrije keuze, maar bittere noodzaak omdat werkgevers alleen maar 'kleine en schrale' arbeidscontracten bieden. De bond pleit daarom voor meer 'echte' banen met zekerheid.

De FNV houdt het pleidooi in het kader van Wereldarmoededag, deze zaterdag.

FNV: steeds meer mensen met 'stapelbanen'
FNV: steeds meer mensen met 'stapelbanen' (Foto: ANP)

Rusland wil voortzetting onderzoek MH17

Rusland wil dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) verdergaat met onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zal daar binnenkort een verzoek toe doen, mits Nederland aandacht besteedt aan het onderzoek van raketfabrikant Almaz-Antej.

Het ministerie reageert daarmee op uitingen van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat het erop lijkt dat de Russen niet willen praten over MH17. Dat is allerminst waar, stelt het Russische ministerie. "Rusland heeft van begin af aan meerdere keren contact gezocht met de onderzoekers. Al onze voorstellen en opmerkingen zijn genegeerd, het rapport is daardoor gekleurd en incompleet."

Volgens Rusland zitten er veel lacunes en tegenstrijdigheden in het rapport over MH17 dat de OVV dinsdag presenteerde. Die ondermijnen de geloofwaardigheid van het document, aldus het ministerie. "De Nederlandse autoriteiten hebben niets beters kunnen bedenken dan ons te beschuldigen van onwilligheid tot samenwerking en het tegenspreken van de conclusies."

Rusland wil voortzetting onderzoek MH17
Rusland wil voortzetting onderzoek MH17 (Foto: ANP)

GTA Online: Lowriders komt volgende week, alleen current-gen

Rockstar Games heeft bekendgemaakt dat de volgende update voor Grand Theft Auto Online volgende week uitkomt. De update heet 'Lowriders' en is per 20 oktober beschikbaar, weliswaar alleen voor de huidige generatie consoles en pc.

Zoals je uit de naam al kunt opmaken draait de update om lowriders, auto's waarvan de wielophanging zo is aangepast dat ze heel laag bij de grond hangen. In Los Santos is met de update een nieuwe customs shop te vinden genaamd Benny's Original Motor Works. In de shop kun je een enorme hoeveelheid lowriders en customization-opties vinden. Denk aan velours of leren bekleding, luchtfilters, nieuwe stuurwielen, nieuwe soundsystems met lompe subwoofers en, last but not least: hydraulics!

Ook krijg je de mogelijkheid om op afstand de portieren, kofferbak en motorkap open te doen, om stoer te doen voor je (online-)vrienden. Verder zijn er nieuwe wapens, kleding, accesoires en een vierde garage voor al je voertuigen. De update komt dus alleen naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Update: nu met trailer.

Wilders opnieuw naar Australië

PVV-leider Geert Wilders brengt de komende week opnieuw een bezoek aan Australië. Zaterdag kwam hij aan in Perth, waar hij dinsdag een toespraak houdt bij de oprichting van de anti-islamitische Australian Liberty Alliance (ALA). Op woensdag geeft hij een persconferentie.

Wilders kreeg een week geleden na enige vertraging een visum voor Australië. Ook bij zijn vorige bezoek duurde het lang voor hij een visum kreeg. Hij zou in 2012 gaan, maar het werd uiteindelijk februari 2013 voor hij in het vliegtuig kon stappen. Wilders werd toen door zalen geweerd, door politici gemeden en door demonstranten belaagd.

Wilders opnieuw naar Australië
Wilders opnieuw naar Australië (Foto: ANP)

Ouders willen 'omgangsvormen' in vakkenpakket

Het vakkenpakket op school moet worden uitgebreid. Een meerderheid van de ouders wil 'omgangsvormen', sociale media en Engels verplichten in het basisonderwijs. In het voortgezet onderwijs zou dat met techniek en extra sportles moeten gebeuren. Dat blijkt uit het Nationale School Onderzoek van het AD.

Van 85.000 geënquêteerde Nederlanders zijn zeven op de tien voor een verplicht vak 'omgangsvormen' op de basisschool. Engels op de basisschool vinden de meeste mensen ook prima, maar driekwart is tegen Engels in de kleutergroepen, zoals eerder door een landelijke denktank werd bepleit.

Ook wil een meerderheid meer regels op school zoals afspraken over petjes en minirokjes en alleen gezonde snacks in de kantine.

Het onderwijssysteem, de scholen en docenten van onze kinderen scoren gemiddeld het rapportcijfer 7 in het onderzoek.

Ouders willen 'omgangsvormen' in vakkenpakket
Ouders willen 'omgangsvormen' in vakkenpakket (Foto: ANP)

Tyfoon koerst af op Filipijnen

Inwoners van de Filipijnen bereiden zich voor op tyfoon Koppu. Die stevent met windsnelheden tot bijna 200 kilometer per uur af op het noordelijke eiland Luzon. Miljoenen mensen moeten er volgens president Benigno Aquino rekening mee houden dat ze moeten worden geëvacueerd vanwege overstromingen en aardverschuivingen.

Het is volgens de BBC voor het eerst dat Aquino een dergelijke uitspraak doet sinds tyfoon Haiyan zich in 2013 voor de kust van de Filipijnen meldde. Haiyan bleek verwoestend: meer dan 6000 mensen kwamen om.

Koppu wordt zaterdagavond of in de nacht naar zondag aan land verwacht. Het is momenteel een tyfoon van categorie 3. Haiyan was er een van categorie 5, de hoogste mogelijke categorie.

Tyfoon koerst af op Filipijnen
Tyfoon koerst af op Filipijnen (Foto: ANP)

'Lamar Odom bij bewustzijn'

Lamar Odom is weer bij bewustzijn. De oud NBA-speler zou ook weer zelfstandig ademen, althans dat meldt ESPN vrijdag.

De sportwebsite schrijft, op basis van een bron, dat Lamar zelfs al wat heeft gezegd. De ingewijde laat wel weten dat Lamar ter ondersteuning nog een zuurstofmasker draagt en zijn situatie zou ook nog steeds omschreven worden als 'kritiek'.

Er gaan nog steeds veel tegenstrijdige berichten wat betreft de situatie rondom Odom. Eerder op de dag ging het gerucht dat de gezondheid van Lamar verslechterde. Artsen zouden zich zorgen maken over zijn overlevingskansen en zijn mogelijke herstel.

Odom werd in de nacht van dinsdag op woensdag bewusteloos aangetroffen in een bordeel vlakbij Las Vegas. Hij heeft mogelijk cocaïne gebruikt in combinatie met een natuurlijke variant op viagra.

'Lamar Odom bij bewustzijn'
'Lamar Odom bij bewustzijn' (Foto: BuzzE)

Minister moet Erasmus MC 236 miljoen betalen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet het Erasmus Medisch Centrum 235,9 miljoen euro schadevergoeding betalen omdat het ministerie steun voor nieuwbouw niet is nagekomen.

Dat is de uitkomst van een bindend onderzoek door advocatenkantoor NauthaDutihl, dat vrijdag door Schippers aan de Tweede Kamer is gestuurd.

In 2008 ondervond Erasmus MC problemen met de financiering van nieuwbouwplannen. Toenmalig minister Ab Klink van VWS heeft toen 100 miljoen extra toegezegd om de financiering rond te krijgen. Door een garantieregeling hierbij zou het bedrag uiteindelijk veel hoger uitkomen.

Schippers zette vorig jaar september een streep door de toezeggingen van haar voorganger omdat die zou neerkomen op staatssteun. Ze kwam met het academisch ziekenhuis overeen om een schadevergoeding te laten vaststellen. Die compensatieregeling is nu door het advocatenkantoor bepaald.

Minister moet Erasmus MC 236 miljoen betalen
Minister moet Erasmus MC 236 miljoen betalen (Foto: ANP)

Mexico: we zitten 'El Chapo' op de hielen

De Mexicaanse drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán is gewond geraakt in zijn gezicht en aan een been toen hij op de vlucht sloeg voor Mexicaanse veiligheidstroepen. Die zijn de afgelopen dagen erg dicht in de buurt gekomen van Guzmán, stelde Mexico vrijdag.

De zoektocht naar de in juli uit een zwaarbewaakte gevangenis ontsnapte drugsbaas heeft zich de afgelopen weken toesplitst op het noordwesten van Mexico, een gebied niet ver van Guzman's oorspronkelijke thuisbasis Sinaloa. Mexico werkt samen met internationale organisaties om Guzmán te pakken.

"Als gevolg van deze acties en in een poging om te voorkomen dat hij wordt gepakt, is de voorvluchtige de afgelopen dagen in de haast op de vlucht geslagen. Daardoor heeft hij, volgens onze informatie, verwondingen opgelopen aan een been en in zijn gezicht", luidde een verklaring van de regering in Mexico.

Mexico: we zitten 'El Chapo' op de hielen
Mexico: we zitten 'El Chapo' op de hielen (Foto: ANP)

Grote brand op vakantiepark in Arcen

In het Limburgse Arcen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een onderhoudsgebouw op een recreatiepark door brand volledig verwoest. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere gebouwen. In het uitgebrande pand zat onder meer een wasserette.

Gasten van vakantiepark Klein Vink hoefden niet weg. Ze liepen volgens de brandweer geen gevaar.

De brand werd rond 02.15 uur gemeld door een voorbijganger. Na zo'n anderhalf uur blussen had de brandweer het vuur onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak is onduidelijk.

Grote brand op vakantiepark in Arcen
Grote brand op vakantiepark in Arcen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: weekend!

Het is weer weekend! Gisteren en ook afgelopen nacht nog viel er regen. Van die regen die je nauwelijks ziet, maar waar je flink nat van wordt als je maar lang genoeg buiten bent. Goed nieuws voor de regen-haters: vandaag en morgen blijft het een stuk droger, en gaat de temperatuur ook langzaam iets omhoog, hoewel het ondanks dat toch grijs en grauw bljift buiten. Na maandag blijft het grijs en bewolkt, maar over het algemeen droog en niet meer zo koud als de afgelopen dagen.

Volgens weeronline.nl was de eerste helft van de meteorologische herfst (1 september t/m 15 oktober) beduidend kouder (12,2 graden) dan normaal (13,7 graden). De laatste keer dat het zo koud was, was in 1996. Ook kenden we slechts twee warme dagen, waar twaalf warme dagen normaal is.

Mijn oom en tante houden van reizen. Ze houden ook van foto's maken. Dus na mijn oproep op Facebook om een paar mooie weerfoto's kreeg ik bijna direct een paar prachtige foto's toegestuurd door haar.

close-up van een regendruppel op het raam  (Foto: Joke)
close-up van een regendruppel op het raam (Foto: Joke)

Herfstdag in Rheden (Foto: Joke)
Herfstdag in Rheden (Foto: Joke)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je naam of username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1989 werd San Franciso getroffen door een aardbeving van 7,1 op de schaal van Richter. Zullen we vandaag een herhaling meemaken?

* In 1973 kondigde een aantal OPEC-Landen een olie-embargo af tegen een aantal Westerse landen. Het embargo leidde tot dé oliecrisis.

* In 1604 neemt Johannes Kepler de tot nu toe laatste Supernova waar in het sterrenbeeld Slangendrager.

* In 1662 wordt Duinkerke door Karel II van Engeland verkocht aan Frankrijk voor het luttele bedrag van 40.000 pond.

'Veel meer doden bij paniek Mekka dan gemeld'

Tijdens de hadj bij het Saoedische Mekka zijn vorige maand veel meer doden gevallen dan de officiële kanalen tot nu toe hebben gemeld. Dat stelt het Duitse persbureau DPA op basis van een eigen telling. DPA gaat uit van meer dan 1.800 doden, terwijl de autoriteiten in Saoedi-Arabië 769 doden hebben gemeld.

De doden vielen tijdens de massale paniek die ontstond bij een ritueel tijdens de hadj. Voor de telling heeft DPA cijfers gebruikt van officiële bronnen en van media. De slachtoffers komen uit 28 landen. Iran is het zwaarst getroffen, met 465 doden. Er is ook een Nederlandse onder de doden.

'Veel meer doden paniek bij Mekka dan gemeld'
'Veel meer doden paniek bij Mekka dan gemeld' (Foto: ANP)

Griekse parlement stemt in met hervormingen

Het Griekse parlement heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag ingestemd met meerdere hervormingen. Er komen onder meer nieuwe belastingen, de pensioenleeftijd gaat omhoog en de straffen voor belastingontduiking worden verhoogd. 154 van de 300 parlementsleden stemden voor, 140 tegen. De andere zes waren afwezig.

De goedkeuring van het pakket was een van de voorwaarden voor verdere financiële steun van de internationale schuldeisers. Maar met deze instemming is Griekenland er nog niet. Er moet ook nog een ander bezuiningspakket goedgekeurd worden.

Griekse parlement stemt in met hervormingen
Griekse parlement stemt in met hervormingen (Foto: ANP)

Grens tussen Hongarije en Kroatië is dicht

De grens tussen Hongarije en Kroatië is dicht. Zoals vrijdag is aangekondigd heeft Hongarije om middernacht de grenzen gesloten, meldde het Hongaarse persbureau MTI zaterdag. Hongarije wil daarmee de toestroom van vluchtelingen indammen.

Het land kondigde aan dat het nog wel twee transitzones open wil houden voor vluchtelingen. Ze kunnen daar asiel aanvragen. De meeste vluchtelingen die toe nu toe naar Hongarije kwamen, willen daar niet blijven, maar juist doorreizen naar bijvoorbeeld Duitsland.

Vorige maand sloot Hongarije ook al de grens met Servië. Verwacht wordt dat veel vluchtelingen nu vanuit Kroatië naar Slovenië gaan.

Grens tussen Hongarije en Kroatië is dicht
Grens tussen Hongarije en Kroatië is dicht (Foto: ANP)

Duizenden Russen vechten voor IS

Tussen de 5000 en 7000 Russen en inwoners van voormalige Sovjet-staten vechten mee met Islamitische Staat in Syrië. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in de Kazachse hoofdstad Astana, waar hij is voor een topontmoeting met ex-Sovjetstaten.

Mensen die zijn afgereisd om mee te vechten met IS, hoeven er niet op te rekenen dat ze terug kunnen komen, aldus Poetin.

De Russische luchtmacht bestookt sinds eind september in Syrië doelen van IS. Daarmee wordt vooruitgang geboekt, zei Poetin. Hij zegt contact te hebben gelegd met Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jordanië en Israël om een gezamenlijke aanpak van de IS-terreur te bespreken.

Duizenden Russen vechten voor IS
Duizenden Russen vechten voor IS (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.