FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 augustus 2015

Automobilisten op de rem tijdens noodweer

Automobilisten die zondagavond na 22.00 uur op de weg waren op wegen die liggen in een lijn van Zeeland via de Betuwe naar Arnhem hadden last van noodweer. Sommige automobilisten werden verrast door hagelstenen tot 4 centimeter, waardoor het verkeer gedwongen werd te stoppen. Dat meldde de VerkeersInformatieDienst (VID).

Bij Zaltbommel trok een zware bui met hagel over de A2. Daardoor stopten veel mensen op de vluchtstrook of reden ze met 20 tot 30 kilometer per uur met alarmlichten aan, aldus de VID. Deze bui trekt nu over de A50, waardoor het verkeer rondom knooppunt Valburg tot stoppen wordt gedwongen. De verkeersdienst waarschuwt dat het de rest van de avond en nacht oppassen blijft. "Vooral aquaplaning, wateroverlast en hagel zorgen voor gevaar."

Weerplaza heeft meldingen van (auto)schade vanuit Oss, Zaltbommel en andere plaatsen in het noorden van Noord-Brabant en de Betuwe gekregen, zo liet het weerbureau weten.

Weerplaza zegt dat de buien zich eerst oostwaarts verplaatsen maar zich later in de nacht ook zullen uitbreiden naar het noorden. Een groot deel van het land kan daardoor te maken krijgen met zware buien. Mogelijk bevinden de buien zich ook tijdens de ochtendspits nog boven delen van het land, waarschuwt het weerbureau.

Automobilisten op de rem tijdens noodweer
Automobilisten op de rem tijdens noodweer (Foto: ANP)

IS vernielt Romeinse tempel Palmyra

Terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) hebben opnieuw een beroemd bouwwerk in de Syrische stad Palmyra vernietigd. Ditmaal was de Romeinse Tempel van Bel het doelwit, meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondag.

Afgelopen week blies IS de eeuwenoude Baal Shamin tempel in de Syrische stad op. VN-organisatie UNESCO noemde de actie een "oorlogsmisdaad".

Palmyra viel afgelopen voorjaar in handen van IS. Sindsdien wordt gevreesd voor het lot van de vele historische bouwwerken die de stad rijk is. Eerder deze maand onthoofdden leden van IS in Palmyra de 82-jarige Syrische archeoloog die zich al veertig jaar inzette voor het behoud van het historische centrum van de stad.

IS vernielt Romeinse tempel Palmyra
IS vernielt Romeinse tempel Palmyra (Foto: ANP)

Drankrijder schept vrouw op motor

Een dronken automobilist heeft zondag een vrouw op een motor frontaal geschept. De man nam bij het Brabantse Schijf een bocht te ruim, kwam op de verkeerde weghelft en reed recht op de motor af. De 58-jarige vrouw vloog door de lucht en raakte zwaargewond.

De vrouw brak meerdere botten en werd naar een ziekenhuis in Tilburg gebracht. De 25-jarige automobilist uit Schijf is aangehouden. Hij is zijn rijbewijs kwijt, zegt de politie. Hij had bijna twee keer zo veel gedronken als toegestaan.

De vrouw reed vooraan een groepje motoren. Achter haar reden vier andere motoren.

Drankrijder schept vrouw op motor
Drankrijder schept vrouw op motor (Foto: ANP)

Lazio Roma opnieuw fors onderuit

Lazio Roma heeft binnen vijf dagen de tweede zware nederlaag moeten incasseren. De Nederlands getinte ploeg ging zondagavond bij Chievo met 4-0 onderuit. Bij de rust leidde de thuisclub al met 3-0. Voor Chievo, dat de tweede zege op rij boekte, kwamen Alberto Paloschi (twee), Riccardo Meggiorini en Valter Birsa tot scoren.

Bij Lazio Roma, dat woensdag door Bayer Leverkusen in de Champions League werd uitgeschakeld (3-0), hadden Stefan de Vrij en Ricardo Kishna een basisplaats. Wesley Hoedt en Edson Braafheid bleven op de bank.

Internazionale behaalde bij Carpi de tweede competitiezege: 1-2. Stevan Jovetic maakte beide treffers voor de club uit Milaan.

Landskampioen onderuit

Juventus wacht na twee competitiewedstrijden nog steeds op het eerste punt. De landskampioen ging zondagavond ook bij AS Roma onderuit: 2-1. Vorig weekeinde verloor de ploeg uit Turijn op eigen veld met 0-1 van Udinese. Het is de slechtste start in de Serie A van een titelhouder in Italië in 74 jaar.

De Bosniër Miralem Pjanic kwam in Rome na een uur tot scoren uit een vrije trap (1-0). In de 78e minuut kwam Juventus met tien man te staan na de tweede gele kaart voor Patrice Evra, die binnen vier minuten twee boekingen kreeg. Een minuut later tilde een andere Bosniër, Edin Dzeko, de stand naar 2-0. Verder dan een treffer in de 87e minuut van Paulo Dybala kwam Juventus niet.

Nigel de Jong

AC Milan won zaterdag met 2-1 van Empoli. Met Nigel de Jong in de basis kwam Milan al na ruim een kwartier op voorsprong dankzij de Colombiaan Carlos Bacca. Vier minuten later kwam Empoli langszij door een goal van Riccardo Saponara, maar Luiz Adriano stelde namens Milan in de tweede helft orde op zaken.

Vorige week verloor Milan nog met 0-2 van Fiorentina.

Locadia sluit bewogen week af met doelpunt

Met een doelpunt sloot reservespits Jürgen Locadia zondag een roerige week af. De PSV'er was in opstand gekomen, omdat hij zich niet wenste te schikken in zijn reserverol bij de landskampioen. Na een goed gesprek, een boete en publieke excuses zat hij zondag weer bij de selectie van trainer Phillip Cocu. De coach gaf hem in de topper tegen Feyenoord een kans als invaller en amper in het veld eiste de 21-jarige spits een strafschop op bij zijn ervaren en oudere ploeggenoten Luuk de Jong en Andrés Guardado. Locadia bepaalde vanaf elf meter de eindstand op 3-1. "Ik had iets recht te zetten", bekende hij.

Locadia maakte er vanaf het begin van de voorbereiding geen geheim van dat hij wil spelen en grote moeite heeft met zijn rol als reserve bij PSV. Een rol als vleugelaanvaller vindt hij echter maar niets. Maar met aanvoerder De Jong als concurrent op de spitspositie had hij geen andere keus. PSV wil hem vanwege het lange seizoen, de vele wedstrijden en de risico's op blessures niet laten gaan.

Ruim een week geleden was het genoeg en stuurde Locadia een bericht aan technisch manager Marcel Brands. Hij kon het niet meer opbrengen om te komen trainen. Brands probeerde zijn ontevreden bankzitter nog op andere gedachten te brengen, maar zonder succes.

Fout toegeven

Cocu liet Locadia buiten de selectie voor de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (1-1) en oordeelde dat de speler zijn ploeg had benadeeld door weg te blijven. Na die wedstrijd volgde een gesprek tussen Locadia, zijn zaakwaarnemer, de trainer en directie van PSV. De jonge voetballer gaf zijn fout toe. Alle betrokkenen bezweren dat het geen actie was om een transfer af te dwingen. Er was ook geen aanbieding van een andere club. Cocu was vergevingsgezind en had na het gesprek geen zin meer om terug te blikken.

"Ik zag het niet meer zitten", blikte Locadia zondag terug. "Het was een moeilijk week, waarin veel is gebeurd. Als je het zo kunt afsluiten, moet je sterk in je schoenen staan. Het kwam goed uit." Locadia had weer vertrouwen nodig en kreeg dat van de trainer. En Cocu was op zijn beurt weer blij met zijn reservespits. "Hij was belangrijk en doet waar-ie goed in is."

Locadia sluit bewogen week af met doelpunt
Locadia sluit bewogen week af met doelpunt (Foto: ANP)

Nani redt Fenerbahçe tegen Antalyaspor

In de Turkse competitie heeft Fenerbahçe zondagavond voor eigen publiek op de valreep gewonnen van Antalyaspor. De ploeg van aanvaller Robin van Persie leek met één punt genoegen te moeten nemen. Met zijn tweede treffer diep in blessuretijd zorgde de Portugees Nani alsnog voor de overwinning: 2-1.

Bij zijn eerste doelpunt (1-0) kwam de assist van Van Persie. In de zeventigste minuut maakte de Braziliaan Guilherme gelijk waarna Nani alsnog toesloeg. Met zeven punten uit drie duels klom het nog ongeslagen Fenerbahçe op doelsaldo naar de eerste plaats. Antalyaspor bleef op zes punten staan.

Galatasaray won zaterdagavond met 4-1 bij Konyaspor. Wesley Sneijder bracht voor de bezoekers twee treffers op zijn naam. De international scoorde in de 89e minuut en diep in blessuretijd. Voor Galatasaray was het de eerste zege in deze competitie. De eerste twee duels leverden slechts één punt op voor de landskampioen.

Diego Biseswar en Deniz Türüc wonnen met Kayserispor met 2-1 bij Mersin Idmanyurdu.

Nani redt Fenerbahçe tegen Antalyaspor
Nani redt Fenerbahçe tegen Antalyaspor (Foto: ANP)

Ook Atlético nog ongeslagen

Na Barcelona heeft ook Atlético Madrid de tweede competitiewedstrijd gewonnen. De ploeg van trainer Diego Simeone won de lastige uitwedstrijd bij Sevilla met 0-3.

Koke opende in de eerste helft de score op aangeven van Griezmann, Gabi maakte tien minuten voor tijd de beslissende treffer. Jackson Martínez bepaalde kort voor tijd de eindstand. Dankzij de overwinning voegde Atlético zich bij de top van de Spaanse competitie. Net als Barcelona zijn ook Eibar en Celta de Vigo overigens nog ongeslagen.

Barcelona won zaterdagavond al met 1-0 van FC Malaga. Ex-Ajacied Thomas Vermaelen maakte het doelpunt. Real Madrid zette later op die avond de achtervolging in. Na een gelijkspel in de openingswedstrijd, won de ploeg van trainer Rafael Benitez met liefst 5-0 van Real Betis.

Valencia en Deportivo La Coruña speelden zondagavond gelijk (1-1). Opvallend genoeg deden beide ploegen dat ook al bij de start van het seizoen. Deportivo kwam nog wel op voorsprong dankzij Lucas, maar op slag van rust trok Álvaro Negredo de stand weer gelijk. Valencia scoorde in de tweede helft nog wel twee keer uit buitenspelpositie en eindigde de wedstrijd met tien man: Antonio Barragán kreeg twee keer geel en moest vertrekken.

Ook Atlético nog ongeslagen
Ook Atlético nog ongeslagen (Foto: ANP)

Anderlecht profiteert van misstap Oostende, Club Brugge vernedert Standard Luik

Anderlecht heeft in de Belgische competitie geprofiteerd van de misstap van Oostende. De topclub uit Brussel won zondag met 3-0 bij Westerlo en nam daardoor de eerste plek over van Oostende, dat een dag eerder in het eigen Albertparkstadion had verloren van Zulte Waregem (0-2). Beide ploegen staan daardoor na zes wedstrijden op dertien punten, op basis van een iets beter doelsaldo gaat Anderlecht aan kop.

In Het Kuipje van Westerlo beleefde 'Paars-Wit' een makkelijke avond. Stefano Okaka zette de ploeg van trainer Besnik Hasi al vroeg op voorsprong en in de tweede helft liep Anderlecht verder uit, door doelpunten van Youri Tielemans en Dennis Praet. Bram Nuytinck mocht in de slotfase als invaller nog even meedoen.

Oostende moest buigen voor Zulte Waregem door twee treffers van Christophe Lepoint. Titelverdediger AA Gent, zevende op de ranglijst, kwam niet verder dan 2-2 tegen KV Mechelen. Club Brugge vernederde Standard Luik met 7-1, vooral dankzij Abdoulay Diaby die vier keer scoorde. Ruud Vormer nam de tweede treffer van 'Club' voor zijn rekening.

Club Brugge heeft Standard Luik zondag in de Belgische competitie vernederd. De ploeg van trainer Michel Preud'homme, die in de play-offs van de Champions League diep moest buigen voor Manchester United, zegevierde in het eigen Jan Breydelstadion met liefst 7-1. Abdoulay Diaby scoorde liefst vier keer, Ruud Vormer nam de tweede treffer van de thuisclub voor zijn rekening.

Vormer leidde daarmee een bijzonder productieve fase van de wedstrijd in. Drie minuten na zijn treffer bracht Ivan Santini de bezoekers uit Luik terug in de wedstrijd, maar via Obbi Oulare en Diaby liep Club Brugge in amper 120 seconden weer uit naar 4-1. In de tweede helft voerden Claudemir en Diaby met zijn derde en vierde treffer de score verder op. 

Opnames Suicide Squad afgerond

It's a wrap! De opnames van Suicide Squad zitten erop. Regisseur David Ayer maakte dat bekend via een Twitterbericht, dat werd vergezeld door een foto van de gehele cast.

Hoewel de release van Suicide Squad nog bijna een heel jaar op zich laat wachten, zijn de opnames dus officieel afgerond. David Ayer toonde een portretfoto van de hele cast, waarop enkele opvallende details te zien zijn. Zo zien we twee keer Harley Quinn en twee keer Deadshot, personages die in de film door respectievelijk Margot Robbie en Will Smith vertolkt worden. Vermoedelijk gaat het om stand-ins of body doubles.

David Ayer, die bij Suicide Squad naast scenarioschrijver ook verantwoordelijk is voor de regie en de productie, werkte eerder aan titels als End of Watch en Fury. Behalve Will Smith en Margot Robbie zien we onder andere Jared Leto als The Joker. Bekijk de cast-shot hieronder. Suicide Squad staat gepland voor release op 4 augustus 2016.

Driemaal vervloekt, door een 'schreeuwneger'

Het nummer I Put a Spell on You is misschien wel het bekendst in de versie van The Creedence Clearwater Revival. Er lopen ook mensen rond die denken dat Nina Simone de song schreef. Dat het van de hand is van een 'schreeuwneger', namelijk Screamin Jay Hawkins, dat weten velen dan weer niet. Het gros van de mensheid kent het verdomde nummer vermoedelijk niet eens, maar dit terzijde.

Screamin Jay Hawkins (Youtube)De act van Hawkins, met botje door zijn neus en zijn geliefde doodskop Mr Henry op een stok, ontstond na de opname van de song in 1956. Het was de bedoeling dat het een bluesballad zou worden. Tijdens de opnamesessie kwam de producer echter binnen met spare ribs, kip en alcohol.

"En iedereen werd dronken, en toen maakten we die maffe versie. Voorheen was ik gewoon Jay Hawkins, maar nu viel alles op z'n plek. Ik ontdekte dat ik veel meer kon door een nummer aan gort te zingen en naar de verdommenis te schreeuwen."

Het origineel van Screamin Jay is een enigszins bizarre plaat, maar hij doet wel recht aan de titel van de song door er een voodoo-draai aan te geven. In 1965 nam Nina Simone een erg mooie uitvoering op, die terug lijkt te willen gaan naar de oorspronkelijke bedoeling van een bluesballad. En drie jaar later kwam Creedence met een rockversie die weer dichter bij de ritmiek van het origineel ligt, maar ontdaan van de gekkigheid.

Hieronder vind je alledrie de uitvoeringen (er zijn er overigens nog veel meer).

Serena Williams op jacht naar Grand Slam

Serena Williams gaat in New York op jacht naar een bijzondere tennispresentatie; de Grand Slam. De Amerikaanse is, als ze wint op de US Open, de eerste sinds 1988 die alle grote toernooien in één kalenderjaar op haar naam schrijft.

Williams is zoals altijd gebrand op de zege en kende bovendien een goede generale repetitie. Vorige week won ze het toernooi van Cincinnati, waar ze in de finale de Roemeense Simona Halep versloeg. De Amerikaanse superster speelt maandag in de eerste ronde tegen Vitalia Diatchenko uit Rusland. Druk voelt ze niet, zei ze zondag. "Als ik verder kom in het toernooi, komt dat misschien wel. Maar nu heb ik er weinig last van. Ik ben hier gewoon om zo goed mogelijk te presteren."

In de geschiedenis waren er slechts drie vrouwen die een 'echte' Grand Slam wonnen. De Amerikaanse Maureen Connolly deed het in 1953, de Australische Margaret Smith Court in 1970 en de Duitse Steffi Graf in 1988. Williams won al wel alle Grand Slam-toernooien en kreeg het al twee keer voor elkaar om ze achter elkaar te winnen (een Serena-Slam), maar in één kalenderjaar lukte nog niet.

Records

Williams kan bovendien met winst in New York records breken, of evenaren. Zo zou de zege haar 22e grandslamtitel betekenen, een prestatie die in het moderne tennis alleen door Graf werd geleverd. Ook kan ze de eerste tennisster worden die zeven keer de US Open weet te winnen. "Dat wist ik niet eens. Klinkt gaaf. Ik had nooit verwacht dat ik in de positie zou komen dat er records een onderwerp van gesprek zouden worden. Of dat er gepraat zou worden over het overtreffen van Steffi Graf. Of dat ik ooit in één adem met Margaret Court genoemd zou worden."

"Ik bedoel, van jongs af aan probeer ik de beste te worden en doe ik mijn uiterste best. Ik heb overal hard voor gewerkt. Dus dat hierover gepraat wordt is prachtig. Maar ik leg mezelf geen druk op. Als het dit jaar niet lukt, kom ik volgend jaar uiteraard terug om dan de US Open te winnen", sprak Williams bescheiden.

Williams op jacht naar Grand Slam
Williams op jacht naar Grand Slam (Foto: ANP)

Burenruzie escaleert: twee agenten dood

Een 77-jarige man heeft gisteren in het Portugese Quinta do Conde, ten zuiden van Lissabon, twee agenten en de zoon van een van hen doodgeschoten. Na de schietpartij probeerde hij zichzelf van kant te maken met een jachtgeweer. Aanleiding voor de slachtpartij zou een burenruzie zijn geweest.

Toen een 50-jarige agent en zijn 23-jarige zoon thuiskwamen van boodschappen doen, opende de bejaarde het vuur op zijn buren. Volgens de verhalen uit de buurt zou de man zich al jaren ergeren aan de hond, een rottweiler, van het gezin.

De toegesnelde collega’s van de getroffen agent werden ook getrakteerd op een paar kogels. Hierbij werd een 25-jarige agent in het hoofd geraakt. De schutter is gewond, maar heeft zijn zelfmoordpoging overleefd. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Egypte dit najaar naar de stembus

Egyptenaren mogen dit najaar naar de stembus. Het land, dat al jaren zonder parlement zit, houdt in oktober en november parlementsverkiezingen.

De eerste fase van de verkiezingen vindt plaats op 18 en 19 oktober, de tweede fase op 22 en 23 november.

In juni 2012 ontbond de rechter het Egyptische parlement, een jaar nadat toenmalig president Hosni Mubarak werd afgezet door het leger.

Weer een jaar later zette legerleider Abdel Fattah al-Sisi de democratisch gekozen president Mohamed Mursi af en werd daarna zelf president. Het leger kondigde toen aan de democratie in Egypte door te willen zetten.

Egypte naar de stembus
Egypte naar de stembus (Foto: ANP)

Paumen: "Absoluut onnodig verloren"

De Nederlandse hockeysters hebben zondag in de EK-finale tegen Engeland (2-2, 1-3 na shoot outs) van zichzelf verloren. Dat was in Londen de pijnlijke conclusie van aanvoerster Maartje Paumen, die ondanks een elleboogblessure toch kon meedoen in de eindstrijd. Oranje verspeelde in het laatste kwart een voorsprong van 2-0 en ging daarna ook in de zenuwslopende 'loterij' onderuit.

"Absoluut onnodig", sprak Paumen bij de NOS vol onbegrip. "We hebben het zelf weggegeven. We hadden 3-0 moeten maken en dan was het klaar geweest. Op een beetje stomme manier werd het echter 2-1 en daarna stopten we bijna met hockeyen. Engeland kreeg juist vertrouwen en wij vielen alleen nog terug op de verdediging. Doodzonde dat dit ons nu juist in een finale overkomt. We hebben deze wedstrijd door eigen toedoen verloren."

Paumen kon door haar blessure niet vrijuit spelen tegen Engeland. "Ik heb gedaan wat ik kon doen. De pijn vergeet je. Een strafcorner nemen zat er echter niet in. Caia van Maasakker heeft het met twee treffers prima gedaan. Heel jammer dat het zonder beloning blijft."

Paumen: absoluut onnodig verloren
Paumen: absoluut onnodig verloren (Foto: ANP)

150.000 kwamen af op festival Noorderzon

Het muziek- en theaterfestival Noorderzon in Groningen heeft in de afgelopen elf dagen ongeveer 150.000 bezoekers getrokken; dat is net zo veel als vorig jaar. In totaal werden circa 50.000 kaartjes voor voorstellingen verkocht.

Zowel in het Noorderplantsoen als op diverse locaties in de binnenstad van Groningen waren voorstellingen en optredens te zien. Volgens de organisatie werd het festival zonovergoten afgesloten met de drukbezochte traditionele Noorderzondag.

De organisatie kijkt tevreden terug op deze 25e editie. "Zoals altijd waren vele zalen en tenten goed gevuld met een bezettingsgraad van gemiddeld rond 85 procent. Ook op de regenachtige doordeweekse avonden. Gelukkig was het heerlijk zomers en zelfs zwoel tijdens de twee weekenden."

150.000 kwamen af op festival Noorderzon
150.000 kwamen af op festival Noorderzon (Foto: ANP)

Weer half miljoen bezoekers voor Uitmarkt

Meer dan een half miljoen mensen hebben vrijdag, zaterdag en zondag de Uitmarkt in Amsterdam bezocht. Dat is evenveel als in voorgaande jaren. Het publiek zag de aftrap van het culturele seizoen in de hoofdstad.

Liefhebbers van klassieke muziek konden terecht in Het Concertgebouw en de Vondelkerk en het Orgelpark bij het Vondelpark. Toneel, dans, cabaret en kleinkunst waren te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, De Balie, de Melkweg en Paradiso.

De 38e Uitmarkt begon vrijdag met een openingsshow op het Museumplein, gepresenteerd door Jörgen Raymann. Paul de Leeuw, de Jeugd van Tegenwoordig en het cabaretduo Van der Laan en Woe traden op. Kenny B gaf na afloop een concert.

Weer half miljoen bezoekers voor Uitmarkt
Weer half miljoen bezoekers voor Uitmarkt (Foto: ANP)

Tientallen mensen opgepakt bij dancefeest

Bijna veertig mensen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt bij dancefeest Ground Zero in het Gelderse Bussloo. De meesten hadden drugs bij zich, zoals speed, ecstacy en ghb. Volgens de politie zijn ze 17 tot 44 jaar oud.

Andere bezoekers werden opgepakt voor mishandeling, vals geld, verboden wapenbezit, pepperspray. Zeven mensen moeten de rechter uitleg geven. Toch is het festival over het algemeen rustig verlopen, aldus de politie.

Tientallen mensen opgepakt bij dancefeest
Tientallen mensen opgepakt bij dancefeest (Foto: ANP)

Oostenrijk gaat verdachte auto's controleren

Na de vondst afgelopen week van tientallen gestikte vluchtelingen in een vrachtauto, gaat Oostenrijk aan de oostgrenzen verdachte wagens stoppen en controleren. Dit heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Johanna Mikl-Leitner, van de conservatieve christendemocratische ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) zondag gezegd.

De verscherpte grenscontroles zijn afgestemd met Beieren, Hongarije en Slowakije, zei de bewindsvrouw. Er wordt meer politie naar de oostelijke deelstaat Burgenland gestuurd om de controles uit te voeren.

Donderdag is ten zuidoosten van Wenen langs een snelweg richting Hongaarse grens een vrachtauto met 71 lijken van vluchtelingen gevonden. Wenen ligt hooguit 60 kilometer van de Hongaarse en slechts 30 kilometer van de Slowaaks grens.

Oostenrijk gaat verdachte auto's controleren
Oostenrijk gaat verdachte auto's controleren (Foto: ANP)

Gouden koets nog een week extra te zien

De Gouden Koets is ook de hele komende week nog van dichtbij te bekijken, op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Een woordvoerster van Het Loo liet zondag weten dat dat met het zogeheten Koninklijk Staldepartement is afgesproken. De koets werd de afgelopen vier dagen al tentoongesteld in het nationaal museum, tijdens het evenement Paardenkracht en Autopracht, en zou eigenlijk daarna weer terug gaan naar zijn oorspronkelijke plek.

"Maar we zijn zoveel gebeld en er is zoveel belangstelling dat we de koets nog een week mogen laten zien", aldus een verheugde woordvoerster. De afgelopen vier dagen kwamen er ruim 15.000 mensen een kijkje nemen op dat evenement.

De andere sport- en familierijtuigen van de Koninklijke familie, die ook tentoongesteld werden, zijn niet meer te zien de komende week. De Gouden Koets gaat na Prinsjesdag drie tot vier jaar uit de roulatie voor groot onderhoud.

Gouden koets nog een week extra te zien
Gouden koets nog een week extra te zien (Foto: ANP)

Erasmus MC doet proef met 'thuischemo'

Niet meer uren doorbrengen in het ziekenhuis voor een chemobehandeling maar gewoon thuis in je eigen stoel geholpen worden. Dat zal voor veel kankerpatiënten als muziek in de oren klinken. Het Erasmus MC in Rotterdam is er een proef mee begonnen.

Aan de proef doen mensen mee die met een injectienaald hun medicatie krijgen; ze worden daarbij dan thuis geholpen door speciale verpleegkundigen van thuiszorgorganisatie Laurens of medisch dienstverlener Mediq Tefa.

De 'thuischemo' richt zich vooralsnog op patiënten met Multipel Myeloom, zij hebben een kwaadaardige woekering van plasmacellen, meestal in het beenmerg. Dit jaar krijgen twintig kankerpatiënten hun medicatie thuis. Tijdens en na de pilot zal ze gevraagd worden hoe zij het hebben ervaren op deze manier behandeld te worden.

Erasmus MC doet proef met 'thuischemo'
Erasmus MC doet proef met 'thuischemo' (Foto: ANP)

Weer dode bij vliegshow

Een piloot van een stuntvliegtuig is zondag bij Friesach in Oostenrijk omgekomen bij een crash. Het vliegtuigje was onderdeel van een vliegshow. De piloot, wiens identiteit nog niet bekend is gemaakt, heeft waarschijnlijk de controle over het vliegtuig verloren.

Vorig weekend vielen ook doden bij ongevallen tijdens vliegshows. In de Engelse plaats Shoreham kwamen elf mensen om toen een straaljager op een snelweg stortte. In het Zwitserse Dittingen botsten zondag twee vliegtuigjes in de lucht en stortten neer. Een van de piloten overleefde dit niet.

Weer dode bij vliegshow
Weer dode bij vliegshow (Foto: ANP)

Cillessen denkt alleen aan Ajax en Oranje

Met een snelle reflex voorkwam Jasper Cillessen zondag dat Ajax in het thuisduel met ADO Den Haag (4-0) de eerste tegentreffer in de nieuwe editie van de eredivisie incasseerde. "Ik leek wel een keeper van een handbalploeg", zei hij over zijn redding op een kopbal van Mike Havenaar. "Maar het is een heerlijk gevoel dat je zo'n bal pakt."

Met dank aan Cillessen is Ajax pas voor de tweede keer in de lange clubgeschiedenis na vier speelronden nog zonder puntenverlies. Zo trad de geboren Groesbeker opnieuw in de voetsporen van Edwin van der Sar, de voormalige keeper van Ajax en het Nederlands elftal. "Alleen hij had toen net de Champions League gewonnen", verwees Cillessen naar het seizoen 1995/1996, toen Van der Sar ook lang zonder tegentreffer in de eredivisie bleef.

Van der Sar belandde uiteindelijk bij Manchester United onder de lat. Als we veel Engelse kranten van zaterdag en zondag mogen geloven tekent Cillessen ook nog voor dinsdagavond een lucratief contract bij de Engelse topclub. Hij zou de opvolger worden van David de Gea, die alsnog naar Real Madrid zou vertrekken. "Ik hoor dat steeds", lachte de keeper van Ajax. "Maar als ik daar nog heen zou gaan, dan zou ik nu wel iets hebben gehoord. En ik en mijn zaakwaarnemer weten van niets. Dus ga er nu maar van uit dat ik bij Ajax blijf."

"Dat is ook geen straf hoor", haastte Cillessen zich te zeggen. "Ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik heb ook niet voor niets mijn contract met een paar jaar verlengd", doelde hij op zijn verbintenis die pas in de zomer van 2018 afloopt. "Ik kijk uit naar de wedstrijden tegen Celtic en Fenerbahce in de Europa League. Dat zijn tegenstanders die je in de Champions League kan treffen. Daarnaast wil ik weer kampioen worden met Ajax. Dan gaan wij ook de Champions League weer in. Ook wil ik met Oranje een goed EK draaien. Daarom ga ik me nu voorbereiden op de belangrijke interlands van de komende weken tegen IJsland en Turkije."

Cillessen denkt alleen aan Ajax en Oranje
Cillessen denkt alleen aan Ajax en Oranje (Foto: ANP)

EU praat over onderscheid vluchtelingen en migranten

Ministers van Binnenlandse Zaken van van EU-landen komen op 14 september in Brussel samen om te praten over de problemen met vluchtelingen in Europa. Ze bespreken dan onder meer de wens van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië om in Griekenland en Italië grote vluchtelingencentra te openen.

In die centra moet onderscheid worden gemaakt tussen vluchtelingen die asiel kunnen krijgen en migranten die om economische redenen naar Europa komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de economische migranten sneller teruggestuurd moeten worden.

De drama's die gepaard gaan met de komst van vluchtelingen naar Europa stapelden zich de afgelopen dagen weer op. Ten oosten van hoofdstad Tripoli spoelden zondag zeven lijken aan. Ze waren afkomstig van een gezonken vluchtelingenboot. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er op de boot zaten.

Vuurgevecht
Op de Egeïsche Zee, tussen Turkije en Griekenland, is een 17-jarige vluchteling omgekomen bij een vuurgevecht tussen een patrouilleboot en mensensmokkelaars op een vluchtelingenboot, zo werd zondag bekend.

Drie kleine kinderen, die vrijdag van de dood werden gered uit een vrachtwagen in Oostenrijk , zijn zondag weer op pad gegaan. De kinderen van vijf en zes jaar oud zaten samen met 23 andere vluchtelingen opeengepropt in de laadruimte van een bestelwagen. Agenten hadden het voertuig aangehouden omdat ze het niet vertrouwden. Volgens een arts waren de kinderen bijna doodgegaan door uitdroging. Familieleden namen de kinderen na twee dagen weer mee uit het ziekenhuis omdat ze hun reis naar Duitsland wilden vervolgen.

Vijfde verdachte
De Hongaarse politie heeft zaterdagavond een vijfde verdachte opgepakt die te maken zou hebben met de vluchtelingentragedie die aan 71 mensen het leven kostte. Het zou gaan om een Bulgaar. De andere verdachten zijn ook Bulgaren en een Afghaan. De vluchtelingen werden afgelopen donderdag dood gevonden in een vrachtwagen in Oostenrijk. Ze waren gestikt.

Oostenrijk heeft besloten de controle op inreizende vrachtwagens aan de oostgrens te verscherpen naar aanleiding van de vluchtelingenstroom.

EU-ministers praten over vluchtelingen
EU praat over onderscheid vluchtelingen en migranten (Foto: ANP)

Dumoulin: "Nooit verwacht dat ik dit kon"

Tom Dumoulin was met stomheid geslagen na zijn indrukwekkende zege in de Ronde van Spanje. "Ik had nooit verwacht dat ik dit kon op zo'n steile klim. Maar ik ben in mijn beste vorm ooit en ik had hele goede benen", zei hij kort na de etappewinst en het heroveren van de leiderstrui in de Spaanse rittenkoers.

"Ik hield vol op de steile stukken en viel aan op de vlakkere gedeelten. Daar willen de kleinere klimmers niet rijden", analyseerde hij zijn zege. "Ik moet echt het team bedanken. Ik had zaterdag een heel slechte dag, maar zij zeiden: kijk nou maar hoe het gaat, probeer het."

Op de vraag of hij de Vuelta denkt te kunnen winnen, was Dumoulin duidelijk. "Nee. Het gaat steeds beter op de hellingen, maar dat is niet realistisch. Er komen nog heel lange beklimmingen aan en ik zie wel hoe het daar gaat. Als ik mee kan, is het mooi. Als het niet lukt, ook goed."

Dumoulin: nooit verwacht dat ik dit kon
Dumoulin: nooit verwacht dat ik dit kon (Foto: ANP)

Van Gaal en Manchester United verliezen in Swansea

Manchester United is er niet in geslaagd om te winnen van Swansea City. Op bezoek in Wales gingen The Mancunians van Louis van Gaal met 2-1 onderuit. Vorig jaar verloor Van Gaal met zijn ploeg de seizoensouverture van The Swans, nu was de ploeg uit Wales wederom te sterk voor de Nederlander en de zijnen. Pas na rust ging het los en United leek het duel met weinig moeite te kunnen gaan winnen.

Drie minuten na rust schoot Juan Mata de bezoekers op voorsprong. Dat deed de Spanjaard op aangeven van Luke Shaw. Een klein kwartiertje later bleek Swansea over een flinke dosis veerkracht te beschikken. André Ayew ontving de bal van ploeggenoot Gylfi Sigurdsson en schoot de gelijkmaker tegen de touwen.

Vijf minuten later was diezelfde Ayew de aangever op de 2-1 van Bafetimbi Gomis, die uiteindelijk de winnende treffer voor zijn rekening nam. United deed er in de slotfase alles aan, maar met veel overtuiging ging het allemaal niet.

Daarmee geeft de equipe van Van Gaal geen vervolg aan de glansrijke overwinning op Club Brugge in de play-offs van de Champions League. Wellicht dat het doordeweekse duel parten speelde zondag, maar je mag toch meer verwachten van het sterrenensemble.

Honderden kilo's coke tussen bananen en tonijn

Een speciaal team heeft afgelopen week in de havens van Vlissingen en Rotterdam ruim 300 kilo cocaïne onderschept. De drugs, met een waarde van tenminste 10 miljoen euro, zijn volgens het Openbaar Ministerie meteen vernietigd.

In Vlissingen vond de douane bij een reguliere controle tussen een partij bananen 180 pakketten met in totaal zo'n 200 kilo cocaïne. Omdat de container bestemd leek voor een bedrijf in de regio Rotterdam werd het zogenoemde Hit-and-Run-Cargoteam (Harc) gewaarschuwd. Dat is een samenwerkingsverband tussen de zeehavenpolitie, douane en FIOD.

In de Rotterdamse Waalhaven trof het team in een container uit Ecuador tussen blikjes tonijn twee balen met ongeveer 110 kilo cocaïne. Drie Rotterdammers hielden zich op rond de containers, waarop het team besloot de inhoud te controleren. Omdat er niet voldoende bewijs was dat het drietal op weg was naar de betreffende container zijn de mannen weer vrijgelaten.

De beide vondsten lijken niets met elkaar te maken te hebben. Het team doet onderzoek.

Ruim 300 kilo cocaïne onderschept
Honderden kilo's coke tussen bananen en tonijn (Foto: ANP)

Hockeysters verliezen EK-finale na shootouts

De Engelse vrouwen hebben de Europese titel veroverd. In een spannende finale werd Oranje na het nemen van shoot-outs verslagen. Het Nederlands team had lange tijd het beste van het spel, maar gaf in het vierde kwart een geruststellend ogende 2-0 voorsprong uit handen.

In een sfeervol en volgepakt stadion – op het voor de dames vertrouwde Queen Elizabeth Olympic Park – viel al binnen drie minuten de eerste strafcorner voor Oranje te noteren. Van Maasakker pushte de bal op de legguards van keepster Maddie Hinch. De daaruit volgende corner van Paumen, die ondanks een elleboogblessure gewoon in de basis begon, werd er knap uitgelopen door Macleod.

Maar ook de Engelse dames wilden zich tegenover het fanatieke publiek laten gelden en kwamen er een aantal malen gevaarlijk uit. Oranje-keepster Sombroek moest halverwege het eerste kwart een keer ingrijpen. Het felle duel noodzaakte de Amerikaanse scheidsrechter al vroeg een groene kaart te trekken voor Van Geffen. Het spel van De Engelsen werd optimistischer en ook de jubilerende Naomi van As (ze speelde haar 200e wedstrijd in Oranje) moest voor twee minuten naar de kant.

Het tweede kwart was nog niet begonnen of Ginella Zerbo schoof de bal oog in oog met de Engelse keeper naast het doel. De strafcorner die op deze kans volgde werd er wederom goed uitgelopen door de Britse defensie. Het op en neer gaande duel werd steeds fysieker. De Engelse dames verdienden een strafcorner maar konden de variant niet benutten. Nederland had op haar beurt moeite om door de hechte Engelse verdediging te breken. Het lukt Van As maar er stond niemand vrij op de strafbalstip.

Vijf minuten voor rust redde Hinch tweemaal fantastisch op strafcorners van Van Maasakker. Het luidde wel een slotoffensief van Oranje in en Nederland mocht een minuut voor rust nog één keer aanleggen voor de corner. De bal werd hard ingespeeld op de inlopende Dirkse van den Heuvel maar die leek uit balans te worden gebracht. De video umpire zag er echter geen overtreding in.

Vanaf het eerste fluitsignaal in de tweede helft zette Oranje volle druk op de Engelsen. Van As kon na een goede actie uithalen met de backhand, maar stuitte op de goed keepende Hinch. Even later waren het achtereenvolgens Hoog en De Waard die de bal niet in het doel kregen. Een zevende strafcorner leverde opnieuw niets op. Aan de andere kant kreeg Alex Danson een vrije schotkans, maar Sombroek redde met een duik.

Na tien minuten spelen in het derde kwart kreeg Nederland haar achtste strafcorner. En nu was het eindelijk raak: Van Maasakker schoot de bal hard en hoog in de rechterbovenhoek. De bal ging nog via een Engelse stick. Twee minuten later herhaalde Van Maasakker het huzarenstukje. De corner verdween nu rechtstreeks halfhoog in de rechterhoek. Ondertussen hield Oranje het achterin bij de steeds spaarzamere uitbraken van de Engelse dames goed op slot.

In het laatste kwart kreeg Margot van Geffen haar tweede groene (en dus gele) kaart na sticktackle. Het belette Nederland er niet van om de aanval te zoeken. Dirkse van den Heuvel kwam net tekort op een passje van Jonker. In de tegenaanval forceerden de Engelsen een strafcorner. In de rebound wist Sophie Bray Sombroek te passeren en bracht met nog ruim zes minuten te spelen de spanning terug in de finale. Engeland kreeg vervolgens twee strafcorners en Owsley benutte de tweede uit een variant.

Van de tribunes schalde het doorlopend: ‘Let’s go England let’s go!’ Het duel werd onvriendelijker. Eerst kreeg Macleod de groene kaart, even later moest Van As voor vijf minuten naar de kant. Met nog drie minuten op de klok was de spanning om te snijden, maar doelpunten kwamen niet meer. Net als twee jaar geleden moesten shoot-outs in hun onderlinge halve finale-duel de beslissing brengen.

In de shoot-outs was het Engeland dat het hoofd koel hield oog in oog met Sombroek. Voor Nederland misten achtereenvolgens Bos en Welten hun shoot-out. Ellen Hoog wist Hinch wel te verschalken, maar De Goede bezweek onder spanning.


De Engelse speelsters vieren hun overwinning op Nederland (Pro Shots / Action Images)

JEN!!!('s vriendje is Batman)

Jen wordt helemaal gek van haar vriendje, Batman...

 

JEN!

Posted by FOK! on zondag 30 augustus 2015

Uitslag PSV - Feyenoord

PSV heeft zondag voor eigen publiek orde op zaken gesteld en het machteloze Feyenoord de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. De landskampioen wist een snelle achterstand om te buigen en het duel met 3-1 te winnen.

De titelverdediger stond in de eerste topper van het seizoen al meteen onder druk, na het puntenverlies tegen ADO Den Haag (2-2) en sc Heerenveen (1-1). Een overwinning op het nog ongeslagen Feyenoord werd door PSV-trainer Phillip Cocu noodzakelijk genoemd.

De landskampioen moest wel enkele tegenvallers verwerken, de eerste zelfs nog voor de aftrap. De Deense linksback Simon Poulsen, die eindelijk weer een basisplaats had gekregen, raakte in de warming-up geblesseerd aan de kuit. Voor de vierde competitiewedstrijd op rij stond daarom de veel bekritiseerde Joshua Brenet aan de aftrap. Het noodlot sloeg nogmaals toe in de vierde minuut van de wedstrijd, toen de geplaagde Brenet er niet in slaagde een harde voorzet van rechtsbuiten Bilal Basaçikoglu te voorkomen. Jeffrey Bruma probeerde de voorzet weg te werken, maar raakte de bal totaal verkeerd en schoot hard in eigen doel.

Gelijkmaker

PSV liet zich niet van de wijs brengen en ging met steun van het publiek op jacht naar de gelijkmaker in het snikhete Philips-stadion. Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer stond keer op keer in de weg, tot de gelijkmaker in de 37e minuut alsnog viel. Maxime Lestienne kon door een wonderschone pass van Davy Pröpper en onachtzaamheid van Basaçikoglu zijn eerste doelpunt in dienst van zijn nieuwe club maken.

Na rust ging PSV op zoek naar de genadeklap. Nota bene rechtsback Santiago Arias was in een onderling te duel te slim en behendig voor de Rotterdamse publiekslieveling Dirk Kuijt. De Colombiaan kapte zijn tegenstander uit en zette de landskampioen op voorsprong.

Eerste kansen

Pas bij achterstand kreeg Feyenoord de eerste kansen. Colin Kazim-Richards en Basaçikoglu troffen PSV-doelman Jeroen Zoet. Lex Immers had veel tijd nodig om huizenhoog over te schieten, Kuijt kopte op de paal.

Scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal op de stip nadat zijn grensrechter een overtreding van invaller Eljero Elia in het strafschopgebied had gezien. De Feyenoord-debutant reageerde witheet en moest toezien hoe de ingevallen reservespits Jürgen Locadia van PSV de penalty benutte.

PSV bezorgt Feyenoord eerste verlies
PSV bezorgt Feyenoord eerste verlies (Foto: ANP)

PSV

3 - 1

Feyenoord

 37' Lestienne
 50' Arias
 81' Locadia(pen)
   4' Bruma (e.d.)
 
 Gele kaart: Arias, Hendrix (PSV), Elia, El Ahmadi (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Isimat-Mirin
Bruma
Arias
Maher (Hendrix/64)
Guardado
Pröpper
Lestienne (Pereiro/86)
De Jong
Narsingh (Locadia/77)
  Vermeer
Van Beek
Botteghin (Karsdorp/60)
Van der Heijden
Kongolo
Immers (Elia/68)
Vejinovic
El Ahmadi
Basacikoglu
Kazim-Richards (Kramer/82)
Kuijt

Website politie onbereikbaar door cyberaanval

De website van de politie is sinds zondagmiddag onbereikbaar door een cyberaanval. Politie.nl ging om 16.40 uur uit de lucht. De politie weet nog niet hoe lang het duurt om de site te herstellen. Het is ook nog niet bekend wie achter de DDoS-aanval zitten. "Dit gebeurt vaker, maar meestal is het sneller verholpen", zei een politiewoordvoerster.

Vanwege de storing is het niet mogelijk om aangifte via internet te doen. De noodnummers 112 en 0900-8844 zijn gewoon bereikbaar.

Bij een Distributed Denial of Service-aanval (DDoS) wordt een grote hoeveelheid verkeer tegelijk naar bepaalde servers gestuurd. Die kunnen de druk niet aan en worden tijdelijk onbereikbaar. Eerder deze maand was kabelaar Ziggo de dupe van zo'n aanval. Klanten konden niet of nauwelijks het internet op. Ook de site van de Volkskrant was anderhalf uur onbereikbaar na een aanval.

Website politie onbereikbaar door cyberaanval
Website politie onbereikbaar door cyberaanval (Foto: ANP)

Geweldige dubbelslag Dumoulin in Vuelta

Tom Dumoulin heeft de negende etappe gewonnen in de Vuelta a Espana. De Nederlandse renner van Giant-Alpacin versloeg op de slotklim Chris Froome en Joaquim Rodriguez en reed en passant leider Esteban Chaves uit de rode leiderstrui.

Nadat een kopgroep met Danny van Poppel en Maarten Tjallingii was ingerekend gingen de favorieten strijden om de ritzege. Dumoulin was de eerste die een serieus gaatje kreeg op de Cumbre del sol Benitatxell. In de slotkilometer werd hij echter achterhaald door Tour-winnaar Chris Froome en Joaquim Rodriguez en leek zich enkel tevreden te moeten stellen met de leiderstrui, aangezien Chaves even daarvoor al gelost was.

Dumoulin, die de Tour moest verlaten na een zware valpartij, vond echter zijn tweede adem, achterhaalde de Spanjaard Rodriguez en de Brit Froome en kwam met enkele tellen voorsprong over de streep. In het klassement heeft de gewezen tijdrjder nu een voorsprong van 57 seconden op Rodriguez, terwijl Chaves twee seconden daarachter staat.

Geweldige dubbelslag Dumoulin in Vuelta (Pro Shots/George Deswijzen)
Geweldige dubbelslag Dumoulin in Vuelta (Pro Shots/George Deswijzen)

Borussia Dortmund aan kop na zege op Hertha BSC

Borussia Dortmund heeft ook de derde wedstrijd van het seizoen weten te winnen en is nu lijstaanvoerder in Duitsland. In het Westfalenstadion werd Hertha BSC met 3-1 verslagen.

Die Borussen probeerden in de beginfase voornamelijk aan te vallen door het hart van de Hertha-verdediging. De Berlijnse-formatie liet de club uit Dortmund dan ook gewillig komen, loerend op de counter via de vleugels. Na een kwartier voetballen brak Genki Haraguchi door namens de bezoekers, met een prachtige loopactie. Doordat Mats Hummels goed stond op te letten, kon uiteindelijk de angel uit de aanval worden gehaald. De verdediger sprintte met grote passen achter Haraguchi aan, om vervolgens de bal weg te werken.

Het was diezelfde Hummels die na krap een halfuur voetballen Dortmund op voorsprong kon brengen uit een voorzet van Shinji Kagawa: 1-0. Vlak voor rust mocht Kagawa zelf uithalen, maar faalde hij oog in oog met doelman Thomas Kraft.

Een aantal minuten in de tweede helft zorgde Pierre-Emerick Aubameyang op aangeven van Matthias Ginter voor weer een treffer voor die Schwarzgelben. Met prachtig voorbereidend werk van Kagawa, die de bal over de defensie heen wipte met een lobje, kon rechtsback Ginter de Gabonees vinden: 2-0. Tien minuten voor het einde schoot ex-Feyenoorder Salomon Kalou de 2-1 binnen, waarna oud-Hertha spits en aankoop Adrian Ramos in de blessuretijd het duel besliste in het voordeel van Borussia Dortmund.

'Duurste Belg' De Bruyne voor 74 miljoen euro naar Manchester City

De kogel is dan eindelijk door de kerk: Kevin de Bruyne verkast van VfL Wolfsburg naar Manchester City. Dat bevestigt City zondagmiddag via de officiële kanalen.

Wolfsburg ontvangt naar verluidt een bedrag van liefst 74 miljoen euro voor De Bruyne, die zich daarmee de duurste Belgische speler ooit mag noemen. Er komt met de transfer een einde aan een ellenlange transfersoap. Zou hij nu wel gaan, of niet? Uiteindelijk ging De Bruyne, voor een megabedrag naar Manchester City, daar ook Paris Saint-Germain, Bayern München en Manchester United werden genoemd als potentiële werkgever.

Wolfsburg casht flink met de verkoop van de aanvallende middenvelder. De club kocht De Bruyne in januari 2014 voor zo'n 25 miljoen euro van Chelsea. In Londen kwam de spelmaker niet uit de verf, maar in Duitsland ontpopte De Bruyne zich al snel tot een onmisbare schakel. Hij werd in het voorbije seizoen door collega's en journalisten verkozen tot beste speler van het seizoen in Duitsland.

In het vorige seizoen bereidde De Bruyne twintig keer een doelpunt voor en was daarmee een belangrijke schakel in het spel van onder meer spits Bas Dost. De Bruyne scoorde tevens zelf tien doelpunten. De Bruyne is de volgende miljoenenaankoop van Manchester City. Eerder werden Raheem Sterling (60 miljoen euro) en Nicolás Otamendi (45 miljoen euro) gehaald door The Citizens.

Uitslagen Eredivisie 30/08/2015

AZ heeft het goede spel van afgelopen donderdag in de Europa League geen vervolg kunnen geven. De Alkmaarders gingen in de Eredivisie in eigen huis met 0-1 onderuit tegen Roda JC dat hierdoor zich bovenin goed handhaaft. Ook Vitesse boekte een zege. De Arnhemmers zegevierden thuis met 4-1 tegen Cambuur Leeuwarden.

AZ

0 - 1

Roda JC

    36' Griffiths
 
Gele kaart: Van Peppen, Dijkhuizen, Gyasi, Van Son (Roda JC)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.226
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Luckassen
Gouweleeuw
Van der Linden (Janssen/61)
Haye (Van Overeem/46)
Rienstra
Henriksen
Haps
Hupperts (Tankovic/61)
Mühren
Dos Santos
  Van Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
Van Peppen
Noor
Griffiths
Van Hyfte (Höcher/86)
Faik (Van Son/72)
Gyasi
Paulissen (Cicilia/62)

Vitesse

4 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

2' Baker (pen)
32' Dauda
85' Kashia
90+1' Solanke
  28' Van de Streek
 
Gele kaart: Diks, Kruiswijk (Vitesse), Mac-Intosh, Heerings, Peersman (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.573
Arbiter: Lindhout
Bijzonderheden: Baker (Vitesse) mist strafschop (67)
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Kruiswijk
Achenteh
Nakamba
Baker
Qazaishvili
Rashica (Brown/87)
Dauda (Solanke/75)
Nathan (Ibarra/67)
  Nienhuis (Zeinstra/46)
Mac-Intosh
Dammers
Heerings
Peersman
Overgoor (Rosheuvel/77)
Van de Streek
Bakker
Narsingh
Ogbeche
Houtkoop (Berisha/61)

Stel je vragen aan de wereldkampioen 50km snelwandelen

Het is een tijd geleden dat FOK!sport haar lezers de gelegenheid gaf om vragen te stellen aan een sporter, maar dit keer is het weer zover. Over snelwandelen wordt doorgaans nogal lacherig gedaan en de mensen die het daadwerkelijk proberen te kijken hebben vaak veel vragen: de sport is in Nederland immers weinig populair en toplopers hebben we eigenlijk nooit gehad.

Update 17.40 uur

In ruim een dag zijn er al veel vragen binnengekomen en dus is besloten om de vragen op z'n laatst maandag aan de heren voor te leggen. Mocht je toch nog iets willen weten over de wondere wereld van het snelwandelen, hier is nog één keer de kans.

Daarom besloot FOK!sport de stoute wandelschoenen aan te trekken en twee heuse snelwandelaars te vragen om de vragen van FOK!sportlezers te beantwoorden. De eerste is niet zomaar iemand, want het gaat hier om de Slovaak Matej Toth. Voor velen zal het kwartje niet vallen, maar deze nationale held pakte zaterdagochtend op het WK atletiek in Beijing op oppermachtige wijze de wereldtitel op het koningsnummer, de 50 kilometer. Dat het ook gewoon een sympathieke vent is bleek een paar uur na zijn historische zege: binnen een paar minuten liet de Slovaak weten dat hij graag de vragen van FOK!sportlezers zou beantwoorden. 

De tweede atleet die heel graag vragen beantwoordt is de bijzonder sympathieke Canadees Evan Dunfee. Hij werd op dezelfde 50 kilometer knap twaalfde, maar beleefde eind juli zijn voorlopige hoogtepunt: op de Pan Amerikaanse Spelen in Toronto veroverde hij met enorme overmacht het goud voor eigen publiek. Dunfee is bovendien de snelwandelaar die het enorme dopingschandaal rondom de Russen in de schijnwerpers stelde en alleen daarom al verdient hij wat ons betreft alle lof. De Russen zullen wat minder blij zijn met hem, want het gevolg was dat ze tig medailles en al hun beste snelwandelaars kwijt zijn.

Vragen voor Toth en Dunfee kunnen onder dit bericht in de reacties gesteld worden. Ook op het FOK!forum kun je je uiteraard laten horen, daar hebben we dit topic voor. Wij vragen slechts één ding aan jullie: dat snelwandelen vaak belachelijk wordt gemaakt weten we en gaan we niet veranderen, maar een heel klein beetje respect zou natuurlijk fijn zijn voor een wereldkampioen en een wereldtopper die met plezier de tijd willen nemen om hier de lezersvragen te beantwoorden. 

Enkele uren geleden was Toth nog bezig om de eerste Slovaakse wereldtitel ooit in de atletiek te veroveren (Foto: Getty)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Groot-Brittannië

Valentino Rossi heeft in een kletsnat Silverstone de Grand Prix van Groot-Brittannië in de MotoGP gewonnen. De Italiaan nam zo de leiding weer terug in het WK en eindigde voor de zestiende keer op rij op het podium. 

De start van de race werd met een klein half uur uitgesteld vanwege de weersomstandigheden. Iedereen vertrok op droogweerbanden, maar na de opwarmronde besloot elke rijder om naar binnen te komen voor regenbanden. Het leverde een rode vlag op en uitstel van de start, omdat duidelijk was dat het binnen afzienbare tijd niet meer droog zou worden.

De beste start op de kletsnatte baan was voor polesitter Marc Marquez, maar al heel snel werd hij gepasseerd door Jorge Lorenzo. Pol Espargaro kende een goede start en ging naar plek drie, met Valentino Rossi vlak achter hem. Espargaro hield zijn positie niet lang vol, want Rossi ging er voorbij en binnen een ronde vormde zich een kopgroep met Lorenzo, Marquez en Rossi. 

Na zeven ronden ging de strijd nog tussen Rossi en Marquez, want Lorenzo kon het in de moeilijke omstandigheden absoluut niet waarmaken. Hij viel terug tot ruim achter de leiders en zag tot ieders verbazing zelfs de als achttiende vertrokken Danilo Petrucci voorbij komen en de derde plek innemen. Petrucci hield de positie lang vol, maar negen ronden voor het einde kwam Andrea Dovizioso binnendoor en er voorbij. Dani Pedrosa lag achter het duo, terwijl Lorenzo inmiddels al teruggevallen was naar plek zes.

Acht ronden voor de finish ging het plotseling helemaal fout met Marquez. Hij leek te vroeg op het gas te gaan in de eerste bocht, maakte een highsider en gleed van de baan. Rossi lag daardoor weliswaar alleen aan de leiding, maar ook voor Il Dottore ging het ineens een stuk minder goed: hij moest meer dan twee seconden inleveren in één rondje en zag Dovizioso en Petrucci met rasse schreden naderen.

Vijf ronden voor het einde leek Rossi toch weer op tempo te komen, terwijl de regen inmiddels met bakken uit de hemel kwam vallen. Petrucci en Dovizioso konden nog wel wat tijd goedmaken, maar ze kwamen niet meer dicht genoeg om Rossi serieus te bedreigen. Il Dottore pakte de zege, maar de aandacht ging ook zeker uit naar Petrucci. In zijn 61 eerdere races in de MotoGP kwam hij nooit verder dan een achtste plek in 2012, maar op Silverstone stuntte hij met een tweede plek. Dovizioso kwam als derde over de finish, voor Lorenzo en Pedrosa.

Kristoff wint in Plouay

De Noorse wielrenner Alexander Kristoff heeft de GP Ouest France - Plouay gewonnen. Kristoff was zondag de beste in de sprint in de France eendagskoers. Achter de Noorse veelwinnaar werden de Italiaan Simone Ponzi en de Litouwer Ramunas Navardauskas respectievelijk tweede en derde. Beste Nederlander was Wout Poels op de achtste plaats.

Nadat een kopgroep met vroege ontsnappers was ingerekend, ontbrandde de wedstrijd in het laatste uur. Het regende aanvallen op het heuvelachtige parcours, maar niemand kwam echt weg. Verschillende groepjes kregen een kleine voorsprong, maar in de laatste kilometer kwam alles weer samen.

Kristoff had zich koest gehouden en zag hoe zijn ploeg Katoesja de sprint prima voorbereidde. De Noor rondde het werk van zijn ploeggenoten vakkundig af en pakte alweer zijn twintigste overwinning in het jaar. Hij stijgt bovendien van de vijfde naar de vierde plek op de ranglijst van de UCI WorldTour.

Kristoff wint in Plouay
Kristoff wint in Plouay (Foto: ANP)

Britse minister wil werklozen uit EU weren

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, heeft zondag in The Sunday Times betoogd dat vrij verkeer van personen in de EU moet worden beperkt, want het land kan niet meer Europese werklozen hebben. Europese migranten zouden alleen moeten worden toegelaten als ze een baan in het Verenigd Koninkrijk hebben, werklozen zouden geen toegang moeten krijgen.

Afgelopen week werden statistieken gepubliceerd waar in staat dat er zich tussen maart 2014 en maart 2015 330.000 mensen hebben gevestigd in het land. Dat is ruim drie keer zo veel als de regering eerder had ingeschat. May beklemtoonde dat het aantal mensen dat naar het land immigreert van buiten de EU sterk daalt en vanuit de EU als maar toeneemt.

Premier David Cameron repte eerder al van "een noodrem"op de komst van Europeanen van het vasteland, maar zijn plan gaat niet zo ver als de suggestie van minister May in de zondagskrant. Cameron heeft geopperd dat mensen uit de EU die in Groot-Brittannië komen werken, pas van de sociale verzekeringen gerelateerd aan hun werk, mogen profiteren als ze minstens vier jaar in het land gewerkt hebben.

Britse minister wil werklozen uit EU weren
Britse minister wil werklozen uit EU weren (Foto: ANP)

Drugs in plafond ziekenhuis

In een Belgisch ziekenhuis is afgelopen dinsdag een wel zeer opmerkelijke vondst gedaan. In de Anderlechtse kliniek Sint-Anna Sint-Remi werden tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een systeemplafond namelijk acht zakjes cannabis aangetroffen. Per zakje was honderd gram van de softdrug verpakt; al bij al geen geringe hoeveelheid.

De zakjes werden gevonden toen een elektriciën werkzaamheden aan een aantal elektriciteitskabels wilde uitvoeren. Op het moment dat hij het plafond opende, vielen de zakjes letterlijk op zijn hoofd. De zakjes werden aangetroffen op een publiekelijk toegankelijke locatie binnen het ziekenhuis, waar verder geen cameratoezicht is. De politie doet nog onderzoek naar de herkomst van de drugs.

Cannabis: een gekende pijnstiller.

Hearthstone: The Grand Tournament

Toen we de roosters voor Gamescom maakten, hielden we uiteraard ook rekening met iedereens persoonlijke voorkeuren en voorkennis van bepaalde games. En tja, dan kan je verwachten dat ondergetekende bij Blizzard-games wordt ingedeeld. Allereerst stond Hearthstone op het programma, waarvoor al van tevoren de tweede uitbreiding na Goblins versus Gnomes was aangekondigd: The Grand Tournament.  

Tadic-show helpt Southampton aan eerste zege

Southampton heeft zondagmiddag de eerste Premier League-winst van het seizoen geboekt. Het elftal van Ronald Koeman was met 3-0 te sterk voor Norwich City.

The Saints begonnen uitstekend aan de wedstrijd tegen Norwich. De club van Koeman greep de bezoekers naar de keel en dat zorgde er voor dat zij gele kaarten nodig hadden om kansen op een treffer te voorkomen. Een tweede gele prent voor Steven Whittaker na ruim een halfuur voetballen, zorgde er voor dat Norwich met tien man verder moest.

De kansen stapelden zich op en het was Graziano Pellè die in de blessuretijd van het eerste bedrijf de ban brak met zijn openingstreffer door een bal bij de eerste paal op aangeven van Sadio Mané keurig binnen te tikken.

Na de pauze ging Southampton verder met waar het was gebleven; het geven van een voetbaldemonstratie. De frustratie van de uitschakeling in de Europa League zat het team duidelijk dwars. Met hoofdrollen voor Dusan Tadic, Mané en Pellè werd de score dan ook simpel uitgebreid.

In de 64e minuut zorgde Mané met zijn tweede assist van de middag dat Tadic kon scoren. Drie minuten later verdubbelde Pellè zondagmiddag bijna zijn bijdrage, maar zag dat de doelman zijn kopbal stopte. Tadic zorgde maakte in de rebound alsnog geen fout: 3-0. Het betekende de eerste overwinning van het seizoen voor Koeman en co in de Premier League.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Groot-Brittannië

Johann Zarco heeft op het circuit van Silverstone de Grand Prix van Groot-Brittannië in de Moto2 gewonnen. De Franse kampioenschapsleider boekte zijn vijfde overwinning van het seizoen op het regenachtige Engelse circuit en was nagenoeg onaantastbaar.

De beste start was voor Esteve Rabat, die vanaf de vierde plek vertrok. Sam Lowes vertrok voor eigen publiek van poleposition, maar hij kende op de glibberige baan een dramatische eerste ronde en viel terug naar de negende plek. Rabat sloeg gelijk al een flink gat naar een groepje met Zarco, Jonas Folger en Alex Rins, terwijl ook Alex Marquez de aansluiting maakte vanaf startplek negen. 

Na drie ronden was Rabat bijgehaald door zijn achtervolgers, die ook het vertrouwen op de natte baan toe voelden nemen. Vooral Rins kwam lekker op gang en hij nam dan ook de leiding over en sloeg een gaatje naar de rest. Dat duurde niet al te lang, met name als gevolg van een steeds beter rijdende Zarco. De Fransman dichtte het gat naar Rins, ging ver voorbij en sloeg op zijn beurt een gat naar de rest.

Zarco werd vervolgens niet meer teruggezien tot aan de finish, terwijl Rins naar de tweede plek reed. Dat Rabat als derde over de streep kwam mag gerust een wonder heten, want de Spanjaard reed rondenlang op een totaal versleten achterband. Toch slaagden Marquez en Folger er niet meer in om hem te passeren. Lowes kwam als zesde over de meet, Anthony West was zoals altijd erg sterk op een natte baan en zetten zijn 22e startplek om in een zevende plaats aan de finish.

Opstootje tussen Turken en Koerden Rijswijk

Het is zaterdagavond onrustig geweest bij een Koerdische bijeenkomst in het Zuid-Hollandse Rijswijk. Tegenover de evenementenhal aan overkant van de straat stonden een paar Turkse demonstranten. Over en weer werden leuzen geroepen. Twee mensen zijn opgepakt: één gooide een fles en een tweede "reageerde fel", aldus de politie.

Het opstootje gebeurde na afloop van een campagnebijeenkomst van de pro-Koerdische beweging HDP, de vierde partij van Turkije. Daarbij waren zeker 2000 mensen aanwezig. Behalve Koerden trok de bijeenkomst ook linkse Turken. Partijleider Selahattin Demirtas was de belangrijkste gast. Turkije, dus ook de Turkse gemeenschap in Nederland, kan op 1 november weer naar de stembus.

De bijeenkomst was onder meer georganiseerd door de Federatie Koerden in Nederland (Fedkom). Die noemt de Turkse tegendemonstratie een provocatie. De vlam sloeg in de pan toen de Turkse betogers "met hun hand het symbool van de extreem rechtse Grijze Wolven maakten", zei Fedkom-bestuurslid Besime Ogretmen.

Opstootje tussen Turken en Koerden Rijswijk
Opstootje tussen Turken en Koerden Rijswijk (Foto: ANP)

Pacifisten de straat op in Tokio

Meer dan honderdduizend mensen zijn zondag in Tokio de straat opgegaan om te protesteren tegen de plannen van premier Shinzo Abe om het takenpakket van de Japanse defensie uit te breiden. Abe wil voor 27 september nieuwe wetten invoeren die het mogelijk maken voor Japanse strijdkrachten om ook andere landen te beschermen.

Japan heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog op initiatief van de Verenigde Staten een pacifistische grondwet. Daarin is opgenomen dat Japan alleen zijn eigen grenzen mag beschermen. Die wet is 68 jaar lang ongewijzigd gebleven en in al die tijd hebben Japanse strijdkrachten naar eigen zeggen niemand gedood.

Opvallend genoeg juichen juist de VS de wetswijziging toe. Japan zou in dat geval een coalitiepartner kunnen worden in bijvoorbeeld de strijd tegen Islamitische Staat, of andere conflicten waar de VS bij betrokken zijn. Ook zou de bredere inzet van Japanse strijdkrachten kunnen bijdragen aan het tegenwicht dat de VS willen bieden aan het zich steeds nadrukkelijker manifesterende China.

Ondanks dat volgens de organisatie zo'n 120.000 mensen de straat op gingen, lijken de wetswijzigingen gewoon door te gaan. Het Japanse lagerhuis heeft al ingestemd met de voorstellen van Abe. Waarschijnlijk gaat de senaat er ook mee akkoord.

Pacifisten de straat op in Tokio
Pacifisten de straat op in Tokio (Foto: ANP)

Lichaam in koffer Maastricht is van vrouw

Het lichaam dat vrijdagavond was gevonden in een koffer in de Maas in Maastricht, is van een blanke vrouw. Ze was veertig tot zestig jaar oud. De politie weet nog niet wie het slachtoffer is en heeft daarom zondag een foto en een omschrijving van het lichaam naar buiten gebracht.

Het is ook nog niet bekend waaraan de vrouw is overleden. De politie vraagt mensen om te helpen. Die oproep wordt ook in België en Duitsland verspreid, vanwege de ligging van Maastricht. Tien rechercheurs onderzoeken de zaak.

Twee getuigen zagen dinsdagavond dat een man met een grote koffer over de Servaasbrug liep en die vervolgens in de Maas gooide. Duikers begonnen woensdag de rivier af te zoeken. Vrijdagavond werd de koffer gevonden. Bij opening bleek er een lichaam in te zitten.

Lichaam in koffer Maastricht is van vrouw
Lichaam in koffer Maastricht is van vrouw (Foto: ANP)

Alarm na vondst stinkende vaten in woonwijk

De brandweer heeft zondagmiddag in Weert groot alarm geslagen na de vondst van vaten en cilinders in een garagebox aan de Evertsenstraat, midden in een woonwijk. Het gaat volgens een woordvoerder mogelijk om drugsafval.

De brandweer was rond 13 uur uitgerukt na klachten uit de woonrijke omgeving over een ammoniakstank. De geur leidde de brandweerlieden naar een garagebox, die werd geopend. In verband met het gevaar werd de omgeving ruim afgezet.

De brandweer onderzoekt wat in de vaten zit, de politie probeert de herkomst ervan te traceren.

Alarm na vondst stinkende vaten in woonwijk
Alarm na vondst stinkende vaten in woonwijk (Foto: ANP)

'Frank Boeijen niet dronken op het podium'

De manager van Frank Boeijen, Bionda Kuijsters, heeft boos gereageerd op aantijgingen dat de zanger zaterdagavond dronken op het podium in Eibergen stond. Concertgangers hadden geklaagd dat hij met dubbele tong zong en raar deed. Een deel van het publiek zou hierom vroegtijdig zijn weggelopen.

"Frank was beslist niet dronken en ik vind het heel kwalijk dat dergelijke verhalen de ronde doen", laat Kuijsters weten aan Tubantia. "Hij was gewoon enthousiast. Mensen die optredens in het theater van Frank gewend zijn, moesten misschien even wennen. Binnen is hij rustiger, serieuzer. Maar bij zo'n openluchtconcert kan het allemaal wat losser. Hij had het naar zijn zin, deed een poging tot dansen. Dat is anders ja. Maar hij was niet onder invloed."

Boeijen zou naar verluidt na het soundchecken de plaatselijke kroeg in zijn gedoken met zijn band en daar uren hebben gezeten, maar volgens het Openluchttheater in Eibergen is daar niks van waar: "Frank en zijn band waren op een andere locatie met betrekking tot de artiestenhap die elke artiest vooraf aan een optreden bij ons wordt aangeboden."

Het theater betreurt de commotie die is ontstaan: "Voor zover bij ons bekend zijn er slechts enkele mensen voortijdig vertrokken omdat ze het concert niet goed vonden. Natuurlijk betreuren wij dat. We doen ons best om iedereen een topavond te bieden. Wat goed is en wat niet, dat is en blijft een subjectieve ervaring. En artiesten geven de ene keer een beter concert dan de andere keer. Het blijft mensenwerk. Gelukkig heeft het overgrote deel van het publiek wel een leuke avond gehad."

'Frank Boeijen niet dronken op het podium'
'Frank Boeijen niet dronken op het podium' (Foto: BuzzE)

Man bijt agent in bovenbeen

Een 31-jarige Tilburger heeft zondag een agent in het bovenbeen gebeten tijdens zijn arrestatie. De politie kreeg een melding van overlast door een dronken man. Bij een controle bleek dat tegen de man nog een straf openstond. De agenten wilden hem daarom aanhouden.

De man verzette zich daarbij hevig en beet de agent in zijn bovenbeen. De politieman moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling. De man is aangehouden.

Man bijt agent in bovenbeen
Man bijt agent in bovenbeen (Foto: ANP)

FC Twente ontslaat Alfred Schreuder

FC Twente heeft trainer Alfred Schreuder de laan uitgestuurd. Het bestuur van de club uit Enschede ziet onvoldoende perspectief om met de oefenmeester de negatieve spiraal te doorbreken. Assistent- trainer René Hake neemt voorlopig zijn taken over.

Schreuder was bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij FC Twente, daarvoor was hij bij de Tukkers assistent. Afgelopen jaar had Twente na de successen een lastig jaar doordat grote financiële problemen boven kwamen drijven en ook sportief gezien was het lastig. Schreuder lag onder vuur van de supporters en meer dan een tiende plaats op de ranglijst zat er niet in. Het bestuur hield vertrouwen in de oefenmeester, maar nu de Tukkers na vier duels met één punt voorlaatste staan is Schreuder toch ontslagen.

Twente-voorzitter Aldo van der Laan: "Het bestuur van FC Twente ziet onvoldoende perspectief voor verdere samenwerking met Alfred Schreuder. Het is duidelijk dat de teleurstellende sportieve seizoenstart daar een doorslaggevende rol bij speelt. Een moeilijk maar onvermijdelijk besluit. Zeker omdat Alfred Schreuder vanaf  2007 actief is voor FC Twente. Eerst als speler en vanaf 2009 als onderdeel van de Technische Staf. Schreuder hebben we leren kennen als een kundig en gedreven trainer en zeker in de periode als trainer heeft hij moeten werken onder hele moeilijke omstandigheden. Daarbij heeft Alfred Schreuder zich altijd loyaal getoond aan de club."

Alfred Schreuder ontslagen door FC Twente (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Alfred Schreuder ontslagen door FC Twente (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Sensationeel slot finale 4x400 meter op WK

Het voorlaatste onderdeel van het WK atletiek in Beijing kende zondag een schitterend slot. De finale van de 4x400 meter bij de vrouwen leek op voorhand een strijd te worden tussen de Verenigde Staten en Jamaica en dat werd volledig bewaarheid.

Jamaica kende met Christine Day en Shericka Jackson een geweldige start en nam ruim de leiding, terwijl bij de VS Sanya Richards-Ross en Natasha Hastings flink tegenvielen. Daarna was het echter de beurt aan wereldkampioene 400 meter Allyson Felix en die maakte haar status volledig waar. Met een ongelooflijke race bracht ze haar team zelfs langs de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson, waarna Francena McCorory het namens de VS toch af kon gaan maken. Dat leek ze ook te doen, tot de laatste meters. McCorory was helemaal kapot en met enkele meters te gaan slaagde Novlene Williams-Mills er met een furieus slot nog in om Jamaica naar het goud te lopen.

De schitterende finale van de 4x400 meter bij de vrouwen (Bron: YouTube)

De finale bij de mannen was een stuk minder spannend, hoewel het in tijd uiteindelijk niet veel scheelde. De favoriete Amerikanen met David Verburg, Tony McQuay, Bryshon Nellum en LaShawn Merritt domineerden het veld. Trinidad & Tobago was de hele race niet ver weg, maar Renny Quow, Lalonde Gordon, Deon Lendore en Machel Cedenio kwamen tekort om de VS serieus te bedreigen. Dat probeerde de Jamaicaanse slotloper Javon Francis wel: hij vertrok als een gek en knalde in volle vaart voorbij Groot-Brittannië, Trinidad & Tobago en de VS. De Amerikaanse slotloper Merritt liet zich echter niet gek maken en dat bleek verstandig. Hij haalde Francis aan het eind weer in en de Jamaicaan viel zelfs nog terug buiten het podium. Trinidad pakte zilver, de Brit Martyn Rooney kwam 0,003 seconden voor Francis over de finish en bracht de Britten het brons.

Kiprop met furieuze sprint naar wereldtitel 1500 meter, 'sweep' Ethiopië

Op het WK atletiek in Beijing heeft Asbel Kiprop voor de derde keer op rij de wereldtitel op de 1500 meter gewonnen. De Keniaan liep de hele wedstrijd achteraan en midden in het veld, maar leek ongelooflijk makkelijk te lopen. Dat bleek in de slotfase op het moment dat de Algerijn Taoufik Makhloufi een versnelling inzette. Kiprop kwam naar voren stomen, snelde voorbij Makhloufi en de Marokkaan Abdelaati Iguider en won in 3:34,40 minuten. Makhloufi viel nog buiten de medailles, want Elijah Manangoi sprintte achter landgenoot Kiprop in 3:34,63 nog naar het zilver, voor Iguider (3:34,67). Makhloufi kwam een tiende tekort voor de medailles. 

De finale van de 1500 meter bij de mannen (Bron: YouTube)

De 5000 meter bij de vrouwen leverde zoals verwacht goud op voor Ethiopië, maar het was niet topfavoriete Genzebe Dibaba die de wereldtitel pakte. De kampioene op de 1500 meter werd enkele ronden voor het einde aangevallen door landgenote Almaz Ayana, die eerder dit jaar nog de derde tijd ooit liep. Dibaba had geen schijn van kans meer en moest toezien hoe Ayana naar het goud liep in 14:26,83, de negentiende tijd ooit gelopen. Dibaba zag zelfs het zilver nog uit handen glippen, want landgenote Senbere Teferi kwam haar nog voorbij: 14:44,07 om 14:44,14. Susan Kuijken liep een uitstekende race en werd met 15:08,00 achtste als beste loopster uit een ander land dan Ethiopie of Kenia. 

Duitse speerwerpster dompelt Chinezen in rouw met laatste worp

De Duitse speerwerpster Katharina Molitor heeft op het WK atletiek in Beijing de wereldtitel gewonnen. Ze deed dat door in haar allerlaatste poging en de laatste worp van de competitie de speer naar 67,69 meter te werpen. Het zorgde voor een doodse stilte in het Olympisch Stadion, want de Chinese Lyu Huihui ging tot die tijd aan de leiding. Lyu wierp 66,13 meter, een verbetering van het Aziatisch record dat ze eerder kwijtraakte vanwege een dopingschorsing. Sunette Viljoen uit Zuid-Afrika pakte met 65,79 meter het brons, Barbora Spotakova haalde zeer verrassend de top acht niet.

Bij het hoogspringen bij de mannen moest er een barrage aan te pas komen om het goud te bepalen en ook daar liep het voor China enigszins teleurstellend af. Derek Drouin uit Canada, de Oekraïner Bohdan Bondarenko en de thuisfavoriet Guowei Zhang haalden elke hoogte tot en met 2,33 meter in één keer, maar faalden allemaal op 2,36 meter. Er moest dus een barrage aan te pas komen, maar allen faalden op 2,36 meter opnieuw. De lat werd vervolgens op 2,34 neergelegd en daar viel de beslissing: Drouin ging als enige over de lat en pakte goud, Zhang en Bondarenko deelden het zilver. Favoriet Mutaz Essa Barshim stelde teleur en werd slechts vierde.

Georgina Verbaan in jury Nationaal Film Festival voor Scholieren

Actrice Georgina Verbaan neemt dit jaar plaats in de jury van het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS). Samen met acteur en voormalig NFFS-winnaar Nick Golterman, documentairemaker Menna Laura Meijer en regisseur Eddy Terstall bepaalt zij welke films, gemaakt door jongeren tussen de 12 en de 18 jaar, in de prijzen vallen. Het NFFS vindt op maandag 14 september voor de elfde keer plaats in Lelystad.

Tijdens de festivaldag worden in het Agora Theater Lelystad alle ingezonden film gepresenteerd en vinden meer dan 40 workshops plaats, gegeven door juryleden en andere professionals uit de film- en tv-wereld. ’s Avonds wordt het festival feestelijk afgesloten met de bekendmaking van de winnaars tijdens het slotgala. De juryleden beoordelen alle deelnemende films in de categorieën live action fictie, live action non-fictie, animatie en 1-minuutfilms. De winnaars vertegenwoordigen Nederland tijdens het Internationale Jongeren Filmfestival ‘Camera Zizanio’, dat van 28 november tot en met 5 december 2015 plaatsvindt in Griekenland.

Dit jaar vindt de elfde editie van het NFFS plaats. Het NFFS heeft in de afgelopen 10 edities al een aantal succesvolle winnaars voortgebracht. Zoals Thomas van der Gronde, hij won in 2008 in de categorie live action fictie, Thomas is nu cinematograaf en heeft meegewerkt aan films als Chez Nous en Bro’s before Ho’s. Ook Nick Golterman won in 2009 en 2010 in de categorie live action fictie, hij is nu als acteur te zien in films als Aanmodderfakker en De Overkant. Veel voormalig winnaars studeren momenteel aan de Filmacademie, zoals: Casper Buijtendijk (winnaar 2010, 2011 en 2012), Abel van Dijk en Max Everett. Zij blijven allemaal betrokken bij het NFFS als bijvoorbeeld workshopgever.

Daarnaast organiseert het NFFS ook jaarlijks het NOFFS, het Nationaal Online Film Festival voor Scholieren. In tegenstelling tot het NFFS, waar scholieren alleen aan kunnen meedoen in schoolverband, kunnen aan het NOFFS alle individuele jongeren tussen de 12 en de 18 jaar deelnemen met hun zelfgemaakte korte film.

Uitslag Ajax - ADO Den Haag

Ajax heeft ook zijn vierde duel van het nieuwe Eredivisieseizoen gewonnen. In de eigen ArenA kwamen de Amsterdammers niet in de problemen tegen ADO Den Haag en won met 4-0, waardoor Ajax nog steeds geen enkel tegendoelpunt heeft hoeven incasseren.

Anwar El Ghazi was voor de derde keer dit seizoen twee keer succesvol in een duel. Hij maakte de eerste en laatste treffer. De overige goals werden gemaakt door Davy Klaassen en Joël Veltman. Voor ADO was dit na één overwinning en twee gelijke spelen ook pas de eerste nederlaag van het nog jonge seizoen.

AFC Ajax

4 - 0

ADO Den Haag

 16' El Ghazi
 20' Klaassen
 58' Veltman
 74' El Ghazi
   
 
 Gele kaart: , Alberg, Beugelsdijk, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 43.578
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete (v. Rhijn/67)
Veltman
Riedewald
Dijks (Viergever/6)
Bazoer
Klaassen
Gudelj (Fischer/75)
El Ghazi
Milik
Sinkgraven
  Hansen
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Bakker
Kristensen (Jansen/67)
Alberg (Gorré/66)
Schaken
Havenaar
Duplan

El Ghazi was weer twee keer succesvol voor Ajax (Pro Shots/Erwin Spek)El Ghazi was weer twee keer succesvol voor Ajax (Pro Shots/Erwin Spek)

'Noem vluchtelingen geen migranten meer'

De BBC heeft een oproep tot Newspeak gekregen. De Britse mediagigant is verzocht om in plaats van een 'migrantencrisis' voortaan te spreken over 'vluchtelingencrisis'.

De oproep is gedaan via de petitie-site Change.org. Een handig werktuig om je mening en die van anderen kenbaar te maken. De site wordt onder andere gebruikt door Amnesty International stemmen op te halen tegen allerlei wantoestanden.

Volgens de petitie dekt het woord 'migrant' niet de lading over wat er aan de hand is. Alleen wanneer de juiste woorden gebruikt worden, kan er tot een oplossing komen, volgens petitiestarter Zinon Zygkostiotis.

Het woord migrant zou namelijk 'iemand die verhuist van het ene land naar het andere, op zoek naar werk en betere leefomstandigheden' betekenen. Terwijl vluchteling 'iemand is die gedwongen is zijn eigen land te verlaten om aan oorlog of vervolging te ontkomen'. Als we de tekst van de petitie mogen geloven, is dit het geval bij vrijwel alle vluchtelingen/migranten die Europa binnen komen drijven. De meeste zouden op vlucht zijn voor een oorlog en dan met name de burgeroorlog die Syrië al jaren teistert.

De mensen achter de petitie vinden dat de media de vluchtelingen vaak ontmenselijken door ze als migranten te omschrijven. Hier zou verandering in komen door andere bewoordingen te gebruiken waardoor ze meer als mens gezien zouden worden.

De petitie heeft zijn pijlen gericht op de BBC omdat dit het meest invloedrijke nieuwsmedium is dat ze konden bedenken. Inmiddels ondersteunen zo'n 30.000 mensen de oproep.

Welkomstmars voor vluchtelingen in Duitsland (Twitter) (Foto: Twitter)

Oliver Sacks overleden

De Britse schrijver en neuroloog is op 82-jarige leeftijd overleden. Net na het verschijnen van zijn biografie maakte hij bekend dat hij terminale kanker had.

Sacks werd bekend door zijn humoristische boeken over moeilijke onderwerpen en zijn interviews op TV, waar hij op geheel eigen wijze een boekje opendeed over neurologische aandoeningen die hij bij patiënten aantrof. Twee van zijn bestsellers zijn 'De man die zijn vrouw voor een hoed hield 'en 'Een antropoloog op Mars'.

In tegenstelling tot andere boeken dit handelen over dit soort onderwerp, die vaak klinisch en dor zijn, beschreef Sacks ook zijn eigen reacties op de aandoeningen die hij in de praktijk tegenkwam, zoals nieuwsgierigheid, opwinding of ontroering. Een totaal andere benadering dan de gebruikelijke.

Een van zijn meest gewaardeerde en verkochte boeken is 'Ontwaken in verbijstering', dat gaat over patiënten die lijden aan een slaapziekte en al tientallen jaren in comateuze toestand verkeren. Het lukte Sacks om sommigen van hen bij te brengen met experimentele drug, hoewel dit slechts een tijdelijk effect had. Dit boek werd later verfilmd.

De neuroloog is bij het grote Nederlandse publiek bekend geworden door zijn bijdrage aan Een Schitterend Ongeluk, een tv-programma van de VPRO. Hierin discussiëren zes wetenschappers over de bijdrage van wetenschap aan onze maatschappij.

Op 19 februari maakte hij bekend dat hij door uitzaaiingen niet meer lang te leven had. "De kanker zit in eenderde van mijn lever en hoewel het kan worden afgeremd, kan deze vorm van kanker niet worden gestopt", liet hij weten.

"Het overheersende gevoel is dankbaarheid. Ik heb en ben liefgehad. Ik heb veel gekregen en heb iets terug kunnen geven. Ik heb gelezen, gereisd, nagedacht en geschreven. Dat ik als denkend wezen op deze prachtige planeet kon zijn, is een enorm voorrecht en avontuur geweest."

'Uitzetting Gláucio (13) onacceptabel'

Kinderombudsman Marc Dullaert vindt het onacceptabel dat Gláucio (13) en Márcia (18) met hun familie dreigen te worden uitgezet naar Angola. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland, maar mag niet blijven, omdat de vader als militair mogelijk ernstige misdaden heeft gepleegd in zijn thuisland. Deze zogeheten 1F-gevallen krijgen geen verblijfsstatus. "De Nederlandse Staat heeft de belangen van deze kinderen duidelijk niet voorop gesteld bij deze beslissing", aldus Dullaert.

De Kinderombudsman heeft al eerder aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) laten weten dat hij vindt dat het gezin een verblijfsvergunning moet krijgen. Ook dit weekeinde heeft hij er nog spoedoverleg over gehad met de bewindsman.

Ook de pleegoma van Mauro vraagt Dijkhoff op haar Facebookpagina om coulance. Mauro dreigde een aantal jaren geleden eveneens te worden teruggestuurd naar Angola.

'Uitzetting Gláucio (13) onacceptabel'
'Uitzetting Gláucio (13) onacceptabel' (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 35

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Luuntje met het volgende onderschrift: "Dat zag Anky niet aan komen."

Hans Kraaij jr. wil iets duidelijk maken aan Johan Derksen, maar wat bespreken de heren hier tijdens Voetbal Inside? (Pro Shots/Stanley Gontha)
Hans Kraaij jr. wil iets duidelijk maken aan Johan Derksen, maar wat bespreken de heren hier tijdens Voetbal Inside? (Pro Shots/Stanley Gontha)

Schippers: "Rutte belde op een slecht moment"

Ook premier Mark Rutte wilde Dafne Schippers feliciteren na haar grandioze gouden race op de 200 meter bij de WK atletiek. Rutte belde vrijdag, na de bloedstollende finale, echter op een slecht moment, vertelde de atlete zondag in haar terugblik op het voor haar zo succesvol verlopen toernooi.

"Hij belde terwijl ik net bezig was mijn urine in flesjes te doen voor de dopingcontrole. Dat kwam dus niet zo goed uit." De felicitatie kwam er alsnog. "Jazeker, hij heeft later teruggebeld."

'Rutte belde op een slecht moment'
'Rutte belde op een slecht moment' (Foto: ANP)

Bauer scoort met What the Frans?!

Het nieuwe programma van Frans Bauer, What the Frans?!, heeft zich ontpopt als een kijkcijferkanon. De eerste aflevering trok zaterdagavond ruim 1,1 miljoen kijkers. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. In het programma op NPO1 laat Bauer mensen onverwachte dingen doen: een oma die motorcrosst of een politieman die in maillot meedoet aan een balletuitvoering.

De show nam de vierde plaats in de kijkcijfer-top 25 in. Bovenaan stond Ik Vertrek 10 Jaar, dat werd bekeken door 1,6 miljoen mensen, gevolgd door Studio Sport (1,43 miljoen) en het Achtuurjournaal (1,41 miljoen).

Bauer scoort met What the Frans?!
Bauer scoort met What the Frans?! (Foto: ANP)

'Word geen vrienden met ongelovigen'

Wat doe je wanneer je als rechtgesnaarde imam in Zweden van de overheid meer dan 47.000 euro krijgt in de 'strijd tegen islamofobie en racisme in de maatschappij'? Dan zet je onder andere een website op. En die gebruik je vervolgens om je eigen islamitische agenda door te drukken.

De in Zweden toonaangevende Imam Abo Raab had het prima voor elkaar: de autoriteiten in de stad Gävle hadden hem het nodige geld overhandigd, iets waarmee je prima duidelijk kon maken waar in jouw ogen de islam voor staat. In theorie was het geld bedoeld om bruggen te bouwen tussen de moslims en de kuffars, maar de bruggen van Abo waren wel een beetje wankel te noemen.

Op de bruggenbouwwebsite (muslim.se) liet Abo weten welke zaken zoal verboden voor een moslim zijn.

  • Op homoseksualiteit staat de doodstraf.
  • Word geen vriendjes met ongelovigen
  • Neem geen deel aan de maatschappij van de ongelovigen; word geen lid van politieke partijen, neem niet  hun nationaliteit aan (tenzij het absoluut noodzakelijk is), ga niet hun leger in en help niet om wapens te produceren.
  • Draag niet dezelfde kleren als ongelovigen. Praat niet zoals hen en doe jezelf niet voor alsof je een van hen  bent, want zo wek je de indruk dat je ze wel mag.


Erg vreemd kunnen een aantal van de 'verboden' niet overkomen, want deze lijken rechtstreeks uit de Koran te komen. Zo zegt vers 3.28: 'Laat de gelovigen geen ongelovigen als vrienden verkiezen boven de gelovigen -en wie dat doet heeft geen deel aan God, tenzij gij u zorgvuldig voor hen hoedt. En God waarschuwt u voor Hemzelf en tot God zullen allen terugkeren', de discriminatie spat er bijna vanaf. En voor wie dat nog niet duidelijk genoeg is, is er nog altijd vers 5.51: 'O, gij die gelooft, neem de Joden en de Christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad een hunner. Voorwaar, God leidt het overtredende volk niet'. Hoewel je dit natuurlijk allemaal in een vage context moet zien en klassiek Arabisch nooit goed vertaald kan worden naar het Nederlands, dat daarvoor uiteraard de fijne nuances mist.

Om een of andere reden is de website uit de lucht gehaald. Het is niet helemaal duidelijk of het geld is teruggevorderd.

'Voordeel fiscus weg na uitnodigen haatimam' (Foto: ANP)

Mourinho geeft spelers de schuld van verlies

Volgens José Mourinho waren zeker 3 spelers beneden niveau in het verloren thuisduel tegen Crystal Palace. Mourinho haalde hard uit naar zijn spelers na zijn tweede verloren thuisduel ooit, tegen een zichtbaar sterker Crystal Palace. 


"Ik ben niet blij. Ik kan niet zeggen dat ik elf presterende spelers had. Twee of drie van hen speelden individueel slecht, ik heb de fout gemaakt om een van hen te wisselen. Ik had een vierde wissel nodig, en ik had er slechts drie."

Mourinho weigerde te zeggen welke speler hij er af had willen halen, maar er was dan ook genoeg keuze. Branislav Ivanovic was erg kwetsbaar tegen de uitstekend spelende Bakary Sako en ook Cesc Fabregas had het moeilijk met de middenvelder van Palace, Jason Puncheon. Chelsea's sterspeler Hazard speelde 90 minuten lang maar kwam niet eens in de buurt van zijn kunnen.

"Ik ben niet blij omdat een prestatie een collectieve prestatie moet zijn, met elf spelers samen. Op dit niveau, met tegenstanders die zo goed georganiseerd zijn en niks te verliezen hebben, heb je mensen nodig die presteren."

Mourinho sloot verdere actie op de transfermarkt uit en het zal ook niet helpen dat de interlandperiode er weer aan zit te komen. "De meeste spelers gaan nu naar hun nationale team. Ik blijf twee weken met vier spelers achter. Ik kan niet werken, ik kan niet verbeteren, ik kan de komende twee weken niks doen om mijn team te verbeteren."

Chelsea, de landskampioen van afgelopen seizoen, staat nu op de dertiende plaats met slechts één overwinning, twee verliezen en een gelijkspel.

Mourinho waanhopig langs de lijn tijdens de wedstrijd van Chelsea tegen Crystal Palace (Pro Shots/Action Images)
Mourinho waanhopig langs de lijn tijdens de wedstrijd van Chelsea tegen Crystal Palace (Pro Shots/Action Images)

Meeste vertrouwen voor CDA-voorman Buma

CDA-leider Sybrand Buma geniet van alle fractievoorzitters het meeste vertrouwen bij kiezers. Uitgedrukt in rapportcijfers krijgt hij een 5. Twee jaar geleden was dat nog een 4,4 en was het hoogste cijfer weggelegd voor Emile Roemer (SP). Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Buma scoort vooral goed onder VVD'ers, die hun eigen fractieleider Halbe Zijlstra maar waarderen met een 5 en Buma met een 4,9. Onder zijn eigen achterban scoort de CDA-voorman een 7,4.

Gezien de opmars van Buma en het feit dat het CDA bij de laatste twee verkiezingen steeds ongeveer 15 procent van de stemmen binnenhaalde, denkt De Hond dat Buma en zijn partij bij de volgende verkiezingen wel eens een sleutelrol kunnen gaan spelen.

Geert Wilders

Van alle fractieleiders krijgt PVV-kopman Geert Wilders van zijn eigen achterban het hoogste rapportcijfer: een 8,1. Maar omdat hij bij kiezers van andere partijen de laagste scores haalt, komt hij gemiddeld niet hoger dan een 3,8. Hij doet het dan nog altijd beter dan PvdA-leider Diederik Samsom. Die krijgt van zijn eigen achterban een een magere 4,5 en ook kiezers van andere partijen zijn niet scheutig met hun vertrouwen, waardoor zijn gemiddelde rapportcijfer uitkomt op een 3,6.

Zouden er nu verkiezingen zijn, dan zouden er geen verschuivingen zijn in politieke voorkeur van kiezers. De PVV zou 9 zetels winnen en als grootste eindigen op 24 zetels. De PvdA zou fors inleveren (-29) en maar 9 zetels overhouden.

Meeste vertrouwen voor CDA-voorman Buma
Meeste vertrouwen voor CDA-voorman Buma (Foto: ANP)

16-jarige tiener steekt jongen en meisje

De politie heeft een 16-jarige jongen aangehouden omdat hij een 19-jarig meisje en 18-jarige jongen heeft gestoken bij een ruzie in Goes. Een andere jongen raakte gewond aan zijn gezicht.

De drie slachtoffers uit Yerseke kregen het op de Grote Markt aan de stok met een grote groep jongeren. Ze probeerden nog weg te lopen, maar werden achtervolgd. Het meisje werd in haar buik gestoken en de jongen in zijn rug. Ze moesten voor behandeling naar het ziekenhuis in Goes. Beiden hebben de 16-jarige jongen uit Goes als dader aangewezen. De politie heeft hem aangehouden.

16-jarige tiener steekt jongen en meisje
16-jarige tiener steekt jongen en meisje (Foto: ANP)

Gameplay nieuwe Hitman-game toont scala aan mogelijkheden

Op PAX Prime heeft Square Enix gameplaybeelden getoond van de nieuwe Hitman-game die later dit jaar uitkomt. In de missie die gespeeld wordt, genaamd 'showstopper', worden de verschillende benaderingen besproken die je tijdens de missie kunt nemen.

Het gaat om alpha-footage dus er kan nog veel veranderen. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er weer veel herkenbare, vertrouwde elementen uit vorige delen terugkomen. De missie speelt zich af tijdens een Parijse modeshow en we zien agent 47 vallen leggen, wapens verstoppen en uiteraard vermommingen gebruiken. De showstopper-missie bevat 300 verschillende NPC's, die allen op enigerlei wijze gemanipuleerd of beïnvloed kunnen worden.

Hitman komt uit op 8 december voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De game wordt als in delen uitgebracht, waarbij er periodiek nieuwe content beschikbaar wordt gemaakt.

De Boer wijzigt niets bij Ajax

Trainer Frank de Boer ziet geen reden spelers rust te gunnen na het zwaarbevochten gelijkspel van Ajax donderdag tegen Jablonec in de Europa League (0-0). Hij kiest zondag in het thuisduel van zijn ploeg met ADO Den Haag voor de elf spelers die hij dit seizoen in de meeste duels het vertrouwen heeft gegeven.

Jasper Cillessen, Kenny Tete, Joël Veltman en Mitchell Dijks vormen weer de defensie van Ajax. De middenvelders van de thuisploeg zijn Davy Klaassen, Riechedly Bazoer en Nemanja Gudelj. De aanval bestaat uit Arek Milik, Daley Sinkgraven en Anwar El Ghazi.

Het duel tussen Ajax en ADO Den Haag begint om 12.30 uur in de ArenA.

De Boer wijzigt niets bij Ajax
De Boer wijzigt niets bij Ajax (Foto: ANP)

Volleybalsters verslaan Duitsland in Rio

Het Nederlandse vrouwenvolleybalteam heeft zaterdag (plaatselijke tijd) zijn tweede van drie oefenwedstrijden in het Braziliaanse Rio de Janeiro gewonnen. De formatie van bondscoach Giovanni Guidetti was veel beter dan Duitsland: 3-2 (25-15, 25-18, 21-25 en 25-23). Een dag eerder verloor Oranje met 3-2 van Bulgarije. Deze zondag is gastland Brazilië de tegenstander.

De vrouwen van Oranje zijn deze week te gast in trainingscentrum Saquarema in Rio de Janeiro en spelen drie oefenwedstrijden in volleybaltempel Maracanãzinho, waar volgend jaar ook de olympische wedstrijden worden afgewerkt. De volleybalsters zijn in voorbereiding op het EK in Nederland en België, dat op 26 september begint.

Volleybalsters verslaan Duitsland in Rio
Volleybalsters verslaan Duitsland in Rio (Foto: ANP)

Boze Sagan met brandwonden uit Vuelta

Peter Sagan stapt zondag niet meer op de fiets voor de negende etappe van de Ronde van Spanje. De Slowaakse renner heeft volgens zijn team Tinkoff-Saxo te veel last van de verwondingen die hij in de etappe van zaterdag opliep door een aanrijding met een motor van de organisatie. Sagan won deze Vuelta de derde etappe en droeg als leider van het puntenklassement de groene trui.

Sagan werd in de achtste etappe op zo'n 8,5 kilometer van de finish in Murcia van zijn fiets gereden door een motor. De Slowaak was furieus en schopte en sloeg wild om zich heen na zijn val. Hij kreeg daarvoor van de wedstrijdjury een boete van 300 Zwitserse frank (278 euro). De jury zette wel de bewuste motorrijder uit de koers. Volgens de teamarts heeft Sagan verschillende brandwonden van eerste en tweede graad aan de linkerzijde van zijn lichaam, van de heup tot aan het onderbeen.

De uitbarsting van woede van Sagan heeft hem een boete opgeleverd (Bron: YouTube)

Sagan met brandwonden uit Vuelta
Sagan met brandwonden uit Vuelta (Foto: ANP)

Etappe 9: Torrevieja - Cumbre del Sol, 168,3 km

De achtste etappe werd de etappe van de Belgen. Na een overwinning voor Nederland kon België natuurlijk niet achterblijven. In een sprint van een klein groepje was Jasper Stuyven Pello Bilbao te snel af. Het is nog niet echt de Vuelta van Caja Rural. Stuyven won met een gebroken handwortelbeentje, waarschijnlijk opgelopen bij de massale valpartij tijdens de eerste passage in Murcia. Deze Vuelta lijkt qua valpartijen bijna op de Tour. Normaal zijn er niet vele grote valpartijen in de Vuelta, maar dit jaar dus wel. Behoorlijk wat bekende slachtoffers ook. Typische namen eigenlijk. Dan Martin, Tejay van Garderen en Nacer Bouhanni, ze hebben allemaal moeite om op hun fiets te blijven zitten. Niet wonderbaarlijk dat juist deze jongens er weer bij lagen. Frank Schleck lag er natuurlijk ook weer vrolijk bij, samen met Stuyven dus waarschijnlijk. De Belg neemt afscheid van de Vuelta met een ritzege, je kan op een slechtere manier uit een ronde stappen. Met een andere Belg ging het iets minder, Kris Boeckmans ging hard onderuit en is zwaar geblesseerd. Hij wordt enkele dagen in een kunstmatige coma gehouden, hopelijk loopt dat allemaal goed af. Niet voor alle Belgen een mooie dag helaas. Deze zondag gaat de Vuelta verder met een rit langs de kust. Dan denk je aan een vlakke rit, maar Unipublic zou Unipublic niet zijn als ze nog een paar bergen in het parcours wisten te leggen.

Route etappe 9 (Afbeelding: letour.fr)
Route etappe 9 (Afbeelding: letour.fr)

Het profiel van de etappe van vandaag (Afbeelding: letour.fr)
Het profiel van de etappe van vandaag (Afbeelding: letour.fr)


Torrevieja is de plaats van vertrek. Van Murcia zijn de renners een stuk naar het oosten getrokken, richting de kust. Torrevieja is een badplaats aan de Middellandse Zee met meer dan 100.000 inwoners. Een badplaats, dus uiteraard is hier veel toerisme. In de zomer kan het inwoneraantal oplopen tot 200.000. Vroeger moest Torrevieja het vooral van zoutwinning hebben. Er wordt tegenwoordig nog steeds zout gewonnen in het meer bij Torrevieja, maar met zoveel toerisme wordt dat een beetje overschaduwd. Nabij Torrevieja liggen twee zoutmeren, de Salinas of Lagunas van Torrevieja en La Mata. Deze meren maken zelfs deel uit van een natuurpark, Parque natural de las Lagunas de La Mata y Torrevieja. Deze zoutmeren zijn niet zo diep en vormen daarmee een ideale broed- en overwinteringsplaats voor veel vogels. Je kan hier in het seizoen vooral veel flamingo's tegenkomen. Stuk of 2000, naar het schijnt. Dat zal de meeste bezoekers van Torrevieja echter niet veel interesseren, die komen natuurlijk allemaal voor het strand. 20 kilometer aan strand, nog een haventje erbij. Prima locatie voor veel mensen. De lucht schijnt hier door de zoutmeren ook vrij schoon te zijn.

Het strand van Torrevieja (WikiCommons/Jrv73)
Het strand van Torrevieja (WikiCommons/Jrv73)

Andalucía kreeg bijna acht dagen, voor Murcia blijft het bij een dag. We zitten inmiddels alweer in Comunidad Valencia. In de provincie Alicante, om precies te zijn. De renners trekken naar het noorden en volgen de kust. Er wordt weer flink reclame gemaakt voor Spanje, een aantal bekende badplaatsen passeert de revue. Gefietst wordt er over brede wegen, altijd redelijk dicht in de buurt van de kust. Via Guardamar del Segura fietsen de renners naar Santa Pola, waar ze door een natuurpark met een aantal zoutmeren fietsen. Wel een fraai gezicht. Van Santa Pola fietsen de renners door naar El Altet en dan zijn ze al bijna bij Alicante. De wegen zijn hier grotendeels recht en met name heel vlak. Na 40 kilometer wordt Alicante aangedaan. Een stad aan de Costa Blanca met 322.000 inwoners. De hoofdstad van de provincie Alicante, uiteraard. Op Valencia na de grootste stad van deze regio. Een stad waar het ook vooral om toerisme draait, maar wel met een aardige haven. Niet alleen voor plezierjachten, vooral voor de export van producten die verbouwd worden in de omgeving. In Alicante valt vooral het kasteel op, dat hoog boven de stad uittorent.

Het natuurgebied rond Santa Pola waar de renners vandaag doorheen zullen fietsen (WikiCommons/Rodriguillo)
Het natuurgebied rond Santa Pola waar de renners vandaag doorheen zullen fietsen (WikiCommons/Rodriguillo)


De renners blijven langs de kust fietsen en het blijft vlak. Van Alicante wordt er richting Villajoyosa gefietst. Dit is een wat kleinere badplaats, maar wel iets authentieker. Iets minder uit de kluiten gewassen hotels en iets meer oude huisjes. In alle kleuren van de regenboog, enorm leuk. In Villajoyosa hebben de renners 75 kilometer gehad. Het is nog zes kilometer tot de volgende bekende badplaats, Benidorm. Een van de bekendste badplaatsen van Europa, een van die plaatsen waar je nog niet dood gevonden wil worden. Na Londen en Parijs schijnen hier de meeste hotelbedden te zijn. Aan de kust zie je alleen maar hotels, de een nog hoger dan de ander. Het is eigenlijk geen gezicht, alleen maar moderne zooi aan het strand. In Benidorm zitten vooral oudjes. Daar moeten de renners wel voor oppassen, heeft een bepaald programma dat ooit op tv werd uitgezonden mij geleerd. Van Benidorm fietsen de renners verder richting Altea, nog een badplaats. Wel een stuk authentieker, minder hotels en meer op elkaar gepropte Spaanse huisjes. Behoorlijk wit stadje, je waant je bijna weer in Andalucía. Van Altea is het nog 12 kilometer fietsen tot de volgende badplaats van naam, Calpe. Een stad die vooral opvalt door El peñon de Ifach, een hoge rots net buiten de stad, bijna in de zee. Ook Calpe is heel toeristisch, maar het ziet er wel wat beter uit dan Benidorm. De renners wijken hier even van de doorgaande weg af en komen aardig dicht in de buurt van de hoge rots.

El Peñon de Ifach, de befaamde grote rots in Calpe (WikiCommons)
El Peñon de Ifach, de befaamde grote rots in Calpe (WikiCommons)


In Calpe hebben we 106 kilometer gehad en gaat de finale bijna beginnen. We zijn al best dicht bij de slotklim in de buurt, maar er zit vandaag weer een extra rondje in het parcours. In Calpe heeft men de grote, doorgaande weg verlaten en zitten we op een weg vlak langs de kust. Nog steeds een brede weg, maar wel een stuk bochtiger. Stiekem gaat het hier ook een beetje op en af, niet echt helemaal vlak zo langs de kust. Via een weg met ontelbare bochten komen de coureurs na 120 kilometer uit in Moraira. Een oud vissersdorpje dat ondertussen ook is uitgegroeid tot een toeristische badplaats. Wel een mooi dorpje, allemaal oude huisjes in de heuvels, niks mis mee. In Moraira gaan we de kust voorlopig even achter ons laten, geen Costa Blanca meer voor een tijdje. De renners duiken het binnenland in en gaan op weg naar de eerste klim van de dag. Die wordt na 123 kilometer bereikt. De Alto de Puig Llorença gaat voor de eerste keer beginnen. De eerste keer gaan we niet tot de top en is de klim maar 3,3 kilometer lang. Een zware klim, hoewel er verschillende profielen in omloopg zijn. Volgens het ene profiel gemiddeld 11%, volgens een ander profiel dan weer 9% gemiddeld. Hoe dan ook behoorlijk zwaar, met zelfs nog een strook aan 18%. Voor het dorpje Alcasar begint de klim en daar is het nog redelijk goed te doen, daarna wordt de klim steeds zwaarder en het zwakt ook niet echt af richting de top. Op iets meer dan een kilometer van de finish gaan de renners rechtdoor in plaats van linksaf. Nog een extra rondje.

De Alto de Puig Llorença (Afbeelding: letour.fr)
De Alto de Puig Llorença (Afbeelding: letour.fr)


Bij dit profiel moet je nog wel even de laatste kilometer wegdenken. Die kilometer wordt pas aangedaan bij de tweede passage. De Puig Llorença brengt de renners langs Cumbre del Sol, dat de naam van finishplaats mag dragen. De renners gaan afdalen richting El Poble Nou de Benitatxell. Een korte, steile afdaling. Er zitten wat lastige bochten in de afdaling, maar de weg is hier wel enorm breed en in goede staat. Dat is dan weer het verschil met de afdaling in de vorige rit, daar was de weg behoorlijk smal en behoorlijk slecht. Dit zou minder valpartijen op moeten leveren. In El Poble Nou de Benitatxell zijn de renners beneden en hebben ze 130 kilometer afgelegd. Amper vier kilometer afdalen dus. Het is nu nog meer dan 30 kilometer fietsen voor de Puig Llorença voor de tweede keer beklommen moet worden. Alles wat gelost is krijgt uitgebreid de kans om terug te keren. Het is ook bijna volledig vlak tot die slotklim. Na 152 kilometer komen de renners door Jávea, we zitten dan bijna weer in de buurt van de kust. Van Jávea wordt er richting Bahia de Jávea gefietst, waar de tussensprint van de dag is. Na 154 kilometer, op een kilometer of 15 van de finish. Bahia de Jávea is natuurlijk ook weer een toeristische badplaats.

Na de tussensprint wijken we snel weer van de kust af en wordt er weer koers gezet richting Benitatxell. Richting Benitatxell moet er al een beetje geklommen worden. Het gaat een beetje vals plat omhoog voor een aantal kilometer. Dit stelt niet zo gek voor. Na El Poble Nou de Benitatxell wordt er ook nog even afgedaald, maar ook dit stelt niet veel voor. Er wordt weer koers gezet richting Alcasar, waar de Alto de Puig Llorença weer gaat beginnen. Nu echt tot de top, dus vier kilometer lang. Het leuke is dat de Vuelta twee verschillende profielen in omloop heeft en dat die twee nogal van elkaar verschillen. Het profiel dat op de website te vinden is geeft aan dat het begin van de klim nog makkelijk is, in het roadbook zie je dan weer een profiel dat het tegenovergestelde aangeeft. Andere profielen geven ook totaal verschillende dingen aan. Ik zie door de bomen het bos niet echt meer, maar één ding is zeker. Dit ding is verdomd steil. Of het gemiddeld 9% of 11% is maakt niet zo gek veel uit, het is enorm lastig. Op iets meer dan een kilometer van het eind zou het steilste stuk moeten zitten, een strook van 18%. Na die strook is het even een paar kilometer wat vlakker, maar richting de top blijft het steil. Het komt bijna niet onder de 10%, alleen in de laatste meters nog even. In de slotkilometer zitten nog een aantal bochten, waarvan er een nogal lastig lijkt. Een terugdraaiende bocht, lijkt het. Geen streetview, dus geen idee hoe vervelend dit in de praktijk is. Richting de meet is het nog wel redelijk recht, geen gekke bochten op 50 meter van de streep. Het blijft steil, dit is echt weer iets voor de punchers. Vier kilometer aan 10%, het is weer typisch Vuelta.

Het laatste deel van de etappe (Afbeelding: letour.fr)
Het laatste deel van de etappe (Afbeelding: letour.fr)


De Puig Llorença is het hoogste punt in de omgeving. Van dit punt heb je een prima uitzicht over de zee. Vlak na de finish houdt de meteen op en blijft er een half verweerde weg over. Die kan je eventueel nog verder brengen naar wat radiotorens die helemaal op de top liggen. Op deze Alto was verder nooit veel te doen, maar er is nu een wijk in aanbouw. De wegen liggen er al, misschien de huizen ondertussen ook al. Als finishplaats wordt Cumbre del Sol genoemd. Dat is een dorp, volledig voor toeristen. Er zijn eigenlijk geen normale huizen te vinden, alleen maar bungalows, villa's, appartementen en hotels. Het is eigenlijk een kunstmatig gecreëerd dorp. Er is een klein strandje, maar voor echt strand moet je verderop zijn. La Cumbre del Sol ligt volledig in de heuvels, waardoor je wel weer een mooi uitzicht hebt over zee. Deze rit is dus eigenlijk vooral reclame voor een residentieel park. De slotklim van vandaag is nog nooit eerder voorgekomen in de Vuelta, maar dat is logisch. Ondertussen zal wel bekend zijn dat iedere finish bergop er een is waar de Vuelta nog niet eerder is geweest.

De Puig Llorença torent boven de omgeving uit (WikiCommons/Joanbanjo)
De Puig Llorença torent boven de omgeving uit (WikiCommons/Joanbanjo)

Het zal ook nu weer warm zijn. Geen verrassing ondertussen. Ook buiten Andalucía is het warm, in Benidorm zal het een graad of 31 worden. In andere plaatsen die vandaag gepasseerd worden vergelijkbare temperaturen. Nog steeds geen kans op neerslag. Wel een beetje kans op redelijk stevige wind. Zal uiteindelijk wel weer niets worden, hoewel het altijd kan als je de hele dag langs de kust fietst. Om 13:18 zullen de renners vertrekken uit Torrevieja. De uitzending zal weer om 16:00 beginnen, dan fietsen de renners rond in de omgeving van Calpe. In Calpe is het nog een kilometer of 60 tot de finish. Die finish wordt dan weer verwacht tussen 17:28 en 17:52.

Een rit die bij uitstek geschikt is voor de punchers. Een finale die vergelijkbaar is met de finales van de ritten die werden gewonnen door Esteban Chaves. Deze finale is wel nog een stuk lastiger, maar qua parcours zijn het redelijk vergelijkbare ritten. Dit is dus wel weer een ideale rit voor Chaves, hoewel ze hem nu niet weg zullen laten rijden. Dumoulin deed het tot nu toe ook goed in dit soort ritten, maar dit slot lijkt me eigenlijk net wat te zwaar voor hem. Het is ook weer ideaal voor Valverde, maar van al die geschikt zijn voor hem maakt hij maar weinig gebruik. In zijn eigen Murcia waagde hij niet eens een poging om mee te sprinten. Het is maar de vraag wat hij nu gaat doen. Zijn ploeg laat hij al dagen op kop rijden, maar waarom? Hij heeft de afgelopen dagen eigenlijk niets geprobeerd, alleen een schijnaanval in de afdaling van de Cresta del Gallo in rit 8. Deze rit is ideaal voor hem, maar gaat hij zijn ploeg weer opsouperen en gaat het nu wel effect sorteren? Misschien is dit wel een ideale rit voor de vluchters. Eind van de eerste week, al 9 ritten achter elkaar gereden. Wellicht hebben ploegen helemaal geen zin meer om nu te koersen en krijgt een kopgroepje de kans. Daar ga ik bij deze willekeurige voorspelling wel vanuit. Als de favorieten het gaan uitmaken kom je natuurlijk bij de bekende namen uit. Valverde, Rodriguez, Moreno, Chaves, Aru, dat idee. Nu dan maar eens vijf jongens noemen die tijdens deze rit in de aanval zouden kunnen gaan.

1. Gautier. Het kleine broertje van Titi gun ik wel een overwinning. Altijd hersenloos aanvallen, niks mis mee. Europcar bakt er verder ook geen reet van, dus mogen Gautier en Rolland wel weer eens in de aanval gaan. Rolland lijkt echter een beetje inspiratieloos rond te rijden, dan alles maar op Gautier. Op een goede dag een sterke klimmer, die zo'n vlucht dan ook nog af zou kunnen ronden. Moet hij wel echt goed zijn, anders zit zijn eigen tactisch onbenul hem in de weg.

2. Atapuma. Colombiaantje werd kort gehouden, met Sanchez en Van Garderen in de ploeg. Van Garderen is nu weg, dus moet het Colombiaantje iets meer kansen krijgen. Voor Samuel Sanchez ga je niet knechten, lijkt me. Dat heeft allemaal geen zin. Gewoon in de aanval, kan jou het wat schelen. Darwin moet even laten zien dat hij het fietsen niet verleerd is.

3. Berhane. De kampioen van Eritrea was voor de Vuelta erg sterk, maar is nu nog niet zo goed bezig. Wel al een keer in de aanval geweest, dat mag vaker. Zijn prachtige trui mag hij vaker tonen. Met zijn huidige vorm waarschijnlijk wel kansloos om te winnen. Hoewel Lindeman ook ineens een bergrit won, je weet maar nooit.

4. Bennett. Onze Sjors, van Lotto Djumbo. Leek lange tijd een Cisse De Greefje te doen, maar zakt toch wel door het ijs. Een 31e plaats in het algemeen klassement is natuurlijk goed genoeg. Hij moet wel 21e of 22e worden, dunkt me. Een aanval is een goede manier om op te schuiven. Met een paar koele bidonnen van Merijn Zeeman erbij doet niemand hem wat.

5. Vilela. Nog een Portugees van Caja Rural. Zijn landgenoot José Gonçalves valt iets meer op, tijd voor Ricardo om daar verandering in te brengen. Een sterke klimmer, die tot nu toe nog niet erg sterk klimt. Staat op een 39e plaats in het algemeen klassement en is voor zover ik weet nog niet in beeld geweest. Dat kan natuurlijk niet, als renner van Caja Rural. Die moeten we aan het eind van de Vuelta allemaal kennen. Nu de beurt aan Vilela.

Vluchteling gedood bij schietpartij op zee

Een zeventienjarige vluchteling is omgekomen bij een vuurgevecht tussen een patrouilleboot en mensensmokkelaars op een vluchtelingenboot op de Egeïsche Zee. De Griekse minister die verantwoordelijk is voor de kustwacht maakte dat zondag bekend. "Ik betreur het verlies van het leven van een jong iemand", aldus Christos Zois.

De patrouilleboot voer onder de vlag van het Europese agentschap Frontex, dat migranten van de Europese kusten weg wil houden. Het schip dwong de vluchtelingenboot te stoppen. De mensensmokkelaars deden dat niet en openden het vuur op de patrouilleboot, die dat beantwoordde met een tegenaanval. Daardoor kon de boot met daarop zo'n zestig vluchtelingen worden gestopt. Drie smokkelaars werden opgepakt. Benedendeks werd de overleden jongen gevonden. Hij had een schotwond.

Vluchteling gedood bij schietpartij op zee
Vluchteling gedood bij schietpartij op zee (Foto: ANP)

Koblenz ontregeld door ruiming bom WOII

Een groot gedeelte van de Duitse stad Koblenz is zondag ontregeld omdat er een bom uit de Tweede Wereldoorlog wordt ontmanteld. Zo'n 10.000 mensen zijn zondagochtend geëvacueerd, onder wie 200 bejaarden uit een verzorgingstehuis. Rond de 800 agenten, brandweermensen en andere hulpverleners helpen mee aan de operatie.

De bom, een 1000 kilo zware blindganger, werd donderdag ontdekt bij bouwwerkzaamheden. De ontmanteling zal naar verwachting om 12.00 uur beginnen. Tijdens het ruimen wordt het scheepverkaartverkeer op de Moezel stilgelegd. Ook wordt het treinverkeer opgeschort.

Koblenz ontregeld door ruiming bom WOII
Koblenz ontregeld door ruiming bom WOII (Foto: ANP)

Schreuder: "Ik zal zelf echt nooit de handdoek gooien"

FC Twente verloor zaterdagavond voor de derde maal in deze nog jonge competitie. Toch denkt coach Alfred Schreuder nog niet aan opstappen.

Heracles Almelo was in Almelo in de Twentse derby met 2-0 te sterk voor FC Twente. Met nu slechts één punt uit vier competitiewedstrijden beleeft de ploeg de slechtste competitiestart sinds 2002. Twente staat voorlopig op een zeventiende plaats in de Eredivisie.

"Ik weet dondersgoed dat het anders moet", gaf na afloop Alfred Schreuder tegenover de camera's van FOX Sports toe. "Ik weet ook hoe een deel van het publiek denkt. Dat is niet al te leuk."

"Maar ik heb met mijn team te maken. Daar werk ik mee. Ik zal zelf echt nooit de handdoek gooien." Met name op fysieke gebied en mentale arbeid liet de ploeg het afweten liet de coach weten. "De wil om door te drukken, de instelling van tot hier en niet verder miste ik op de beslissende momenten."

Aanvoerder Hakim Ziyech heeft het vertrouwen in zijn trainer nog niet opgegeven, zo liet hij weten. "Ik sta vierkant achter hem en het team ook. Hij is een man die nooit opgeeft en die altijd voor ons klaarstaat. Ik wil geen discussie over hem voeren, maar het is wel heel lastig. Onze groep is nog te jong, maar dat mag geen excuus zijn."

Schreuder ziet het somber in tijdens de wedstrijd tegen Heracles (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Schreuder ziet het somber in tijdens de wedstrijd tegen Heracles (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Hockeysters jagen op trilogie

De Nederlandse hockeysters gaan zondag vanaf 17.00 uur op jacht naar de negende Europese titel. Oranje speelt in Londen in de finale tegen gastland Engeland, dat alleen in 1991 de beste vrouwenploeg van Europa was. Beide ploegen bereikten moeizaam de eindstrijd. Nederland versloeg titelhouder Duitsland met 1-0, Engeland zegevierde met 2-1 over Spanje.

Oranje is als olympisch en wereldkampioen de torenhoge favoriet voor EK-goud. Daarmee zou een zeldzame trilogie een feit zijn. De vraag is echter of aanvoerster en strafcornerspecialiste Maartje Paumen van de partij kan zijn. De topscorer aller tijden van Oranje liep tegen Duitsland een elleboogblessure op. "Zonder mij of met mij, de ploeg is er klaar voor", liet Paumen zaterdag weten.

De Nederlandse mannenploeg behaalde zaterdag de Europese titel. Oranje rolde olympisch kampioen Duitsland met 6-1 op.

Hockeysters jagen op trilogie
Hockeysters jagen op trilogie (Foto: ANP)

Dibaba wint marathon op WK atletiek

Mare Dibaba heeft zondag de marathon op de WK atletiek in Peking gewonnen. De Ethiopische behaalde het goud in een tijd van 2.27.35. Het is de eerste keer dat ze een WK-titel op dit onderdeel op haar naam schrijft.

Het zilver ging naar de Keniaanse Helah Kiprop die een seconde later over de finish kwam. Eunice Kirwa, de Keniaanse die voor Bahrein uitkomt en vier seconden later volgde, moest genoegen nemen met het brons.

Titelverdedigster Edna Kiplagat eindigde op de vijfde plaats en verspeelde daarmee de kans om als eerste hardloopster in de geschiedenis van de marathon drie WK-titels achter elkaar te winnen.

Dibaba wint marathon op WK atletiek
Dibaba wint marathon op WK atletiek (Foto: ANP)

Ferry - snuif snuif - Doedens bedankt fans bij GTST Live

Ferry Doedens, de drugsverslaafde oud-soapster, was zaterdag aanwezig bij het GTST Live event. De acteur bedankte de fans voor hun steun in de afgelopen periode, waarin hij probeerde te stoppen met overmatig en stelselmatig drugsmisbruik. "Ik heb een heftige tijd achter de rug", zei Ferry tegen de volle zaal GTST kijkers.

"Ik moet zeggen dat het erg goed gaat en ik ben weer hard aan het werk. Ik wil jullie bedanken voor alle steun terwijl ik ergens op de wereld aan mezelf aan het werken was", vervolgde Doedens volgens RTL Boulevard. Het programma meldt dat daarop een keihard gejuich en applaus klonk.

Vlak nadat bekend werd dat Doedens vertrekt bij de dagelijkse RTL-soap kwam zijn verslaving aan het licht. Hij bracht onlangs een korte periode door in een afkickkliniek.

Ferry Doedens bedankt fans bij GTST Live
Het lijkt hier wel een markt! (Foto: BuzzE)

Weerdiensten waarschuwen voor gevaarlijk weer

Het kan zondag aardig gaan spoken. Een lijn van zware onweersbuien trekt in de ochtend over Brabant, Gelderland en Twente. Daarbij kan flink veel regen vallen, waardoor plaatselijk wateroverlast kan ontstaan. Ook hagel is niet uitgesloten. Daarvoor waarschuwen verschillende weerdiensten

In de middag wordt het droger en gaat de zon schijnen. In het zuiden wordt het dan al snel broeierig warm, waarna zondagavond en -nacht nieuwe regen- en onweersbuien ontstaan. Die kunnen tot maandag aanhouden, zodat de kans bestaat op een extra drukke ochtendspits.

Weerdiensten waarschuwen voor gevaarlijk weer
Weerdiensten waarschuwen voor gevaarlijk weer (Foto: ANP)

Fotomodel dwingt vliegtuig tot noodlanding

Een lastig fotomodel heeft er vrijdagnacht voor gezorgd dat een vliegtuig, dat onderweg was van Las Vegas naar Duitsland, in Denver een noodstop heeft moeten maken. Het model, wiens naam niet bekend is gemaakt maar dat volgens de lokale televisiezenders van Europese komaf is, eiste onderweg dat ze haar kat bij zich mocht nemen.

Ze beweerde dat haar kat een ‘speciale troostkat’ was. Het beest zat samen met andere huisdieren in het ruim maar daar hoorde het niet thuis volgens het model. Toen de bemanning haar eis niet inwilligde, werd ze lastig. De piloot maakte hierop een melding van de zeur. Het vliegtuig werd door twee straaljagers opgevangen die het toestel naar de luchthaven van Denver escorteerden.

Hier werden de vrouw en haar kat van boord gehaald. Uiteindelijk hebben alle passagiers het toestel verlaten, om de nacht door te brengen in een hotel.  De luchtvaartmaatschappij zei dat het niet mogelijk was om de vlucht af te maken en dat het noodzakelijk was om te landen.

Koenders eist vrijlating Syrische activisten

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) pleit zondag op de internationale VN-dag tegen gedwongen verdwijningen voor de onmiddellijke vrijlating van vier Syrische mensenrechtenactivisten. Het gaat om de zogeheten Douma Four die in december 2013 door gewapende mannen werden ontvoerd. Sindsdien is niets over hun lot bekend.

"Er heerst een ijzige stilte rondom de wandaden en massamoorden van het regime-Assad. De belangrijke strijd die wij dag in dag uit tegen IS voeren, mag nooit leiden tot passiviteit rond de massale mensenrechtenschendingen door Assad. De Douma Four zijn de helden van deze tijd", aldus Koenders.

Razan Zeitouneh, Samira al-Khalil, Wael Hamade en Nazem Hammadi zijn vier Syriërs die via het Violations Documentation Centre (VDC) verslag deden van mensenrechtenschendingen in Syrië.

Duitse prominenten tegen vreemdelingenhaat

Honderd prominente Duitsers uit de politiek, wetenschap, samenleving, cultuur en sport hebben zich tegen vreemdelingenhaat gekeerd. Ze pleiten in de krant Bild am Sonntag voor een 'open Duitsland'.

"Duitsland is een sterk en meevoelend land. Opruiers moeten het beeld van Duitsland niet bepalen, juist wel die mensen die met gevoel en verstand helpen," aldus vicekanselier Sigmar Gabriel van de SPD. De minister van Financiën, Wolfgang Schäuble van het CDU, vult met het oog op de opvang van de vele vluchtelingen aan: "Aan geld zal het niet liggen, maar de wijze waarop we met de vluchtelingen omgaan, bepaalt het beeld voor de toekomst."

Duitse prominenten tegen vreemdelingenhaat
Duitse prominenten tegen vreemdelingenhaat (Foto: ANP)

Doden bij busongeluk Zuid-Afrika

Bij een busongeluk in het oosten van Zuid-Afrika zijn zaterdag plaatselijke tijd 35 mensen om het leven gekomen, onder wie vier kinderen en de chauffeur. Negen mensen hebben het ongeluk waarbij de bus een ravijn inreed overleefd. Zij zijn gewond, van wie een ernstig, aldus Zuid-Afrikaanse media.

Het ongeluk vond plaats tussen de steden Butterworth en Willoval. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. De politie doet onderzoek.

Doden bij busongeluk Zuid-Afrika
Doden bij busongeluk Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Burgemeester Heidenau door rechts bedreigd

De burgemeester van het Duitse Heidenau, Jürgen Opitz, is door rechtsextremisten bedreigd vanwege zijn betrokkenheid in de opvang van vluchtelingen. In zijn brievenbus werd donderdag een briefje aangetroffen dat op 'concrete dreiging met geweld' duidde. De christendemocraat liet aan de krant Sonntag-Express weten na te denken over beveiliging.

Maar bang is de burgemeester van het plaatsje nabij Dresden niet. "Ik blijf me tegen racisme uitspreken en me ervoor inzetten dat de mensen in Heidenau zich om de vluchtelingen bekommeren."

Het was afgelopen week meerdere keren onrustig in Heidenau, waar in een oude bouwmarkt vluchtelingen worden opgevangen. Vorige week zaterdag raakten zeker dertig agenten gewond tijdens rellen.

Burgemeester Heidenau door rechts bedreigd
Burgemeester Heidenau door rechts bedreigd (Foto: ANP)

Welkomstmars voor vluchtelingen in Duitsland

In de Duitse stad Dresden heeft de zogeheten Anti-Nazi-Alliantie zaterdag een welkomstmars gehouden. Er liepen volgens de politie duizend mensen mee, die leuzen riepen zoals"Welkom in Duitsland" en "Vluchtelingen zijn hier welkom". Het was een reactie op gewelddadige anti-asielzoekersprotesten de afgelopen dagen, aldus het AD.

Het ging niet om 'beroepsactivisten' zoals we die in Nederland kennen van de Anti-Fascistische Actie. Volgens het NOS-journaal waren de demonstranten doorsnee burgers, waaronder gezinnen met kinderen. De organisatie zelf schat de opkomst op zo'n vijfduizend mensen.

In Dresden trokken protesten van de anti-islamiseringsbeweging Pegida eerder dit jaar tienduizenden deelnemers. Na de aanvankelijke mars van zaterdag trokken de deelnemers naar de vlakbij gelegen plaats Heidenau. Bij protestacties tegen een nieuw asielzoekerscentrum vielen daar de laatste dagen tientallen gewonden door gewelddadige confrontaties tussen neonazi's en de politie.

Naar aanleiding daarvan besloten de autoriteiten tot een samenscholingsverbod, vanwege angst voor een 'noodsituatie die niet in de hand te houden is'. Dit werd zaterdag echter door de hoogste Duitse rechter van tafel geveegd, waardoor de welkomstmars door kon gaan.

Asielregels
Onevenredig veel vluchtelingen en migranten willen naar Duitsland. Dat land verwacht dit jaar tot 800.000 mensen. Volgens de Duitse regering is het land daar nu weliswaar op voorbereid maar kan deze situatie in de toekomst niet voortduren. Duitsland wil daarom Europese asielregels introduceren waarmee mensen over de EU kunnen worden gespreid.

Daartoe moet de Dublin-verordening van tafel, die vereist dat er in het land van eerste aankomst asiel wordt aangevraagd. Vooral Italië en Griekenland willen dit al veel langer. Ook wordt nagedacht over mogelijkheden om al in probleemgebieden vluchtelingen en economische migranten van elkaar te kunnen onderscheiden.

Drie gewonden door spiritus op barbecue

Drie mensen zijn zaterdag gewond geraakt tijdens een barbecue met vrienden op het strand bij Scheveningen, doordat iemand spiritus op de barbecue gooide. Dat veroorzaakte een steekvlam. Een van de gewonden is er ernstig aan toe en gaat met tweede- en derdegraads brandwonden aan borst en gezicht naar een brandwondencentrum in Rotterdam.

Volgens de brandweer gaat een andere gewonde naar een ziekenhuis in Den Haag. Hij of zij had tweede- en derdegraads brandwonden aan arm en borst. De derde raakte lichtgewond aan het hoofd. Vrienden die het ongeluk zagen gebeuren, krijgen slachtofferhulp.

Het ongeluk gebeurde aan het Zuiderstrand, net ten zuiden van de haven van Scheveningen. Een traumahelikopter, twee ambulances en de brandweer gingen naar de plek toe.

Drie gewonden door spiritus op barbecue
Drie gewonden door spiritus op barbecue (Foto: ANP)

Bolt vol lof over Schippers

Jamaicaan Usain Bolt is met drie gouden medailles de absolute uitblinker op de WK atletiek in Peking, maar hij had wel degelijk oog voor de prestaties van Dafne Schippers. Desgevraagd vertelde hij aan de NOS dat hij wel wat verwachtte van de Nederlandse sprintster. "Ik wist dat ze het goed zou doen op de 100 meter, ik heb haar dit seizoen gezien. Ze werd almaar beter."

"Maar ze overtrof alle verwachtingen. Eerst tweede worden (op de 100 meter) en daarna de 200 meter winnen in zo'n tijd, dat is gewoon ongelofelijk. Het was briljant. We dachten wel dat ze onder de 22 seconden zouden lopen. Afhankelijk van de spanning in de race dachten we aan 21,8, misschien 21,7", sprak hij vol lof over de winnende race van Schippers in 21,63 seconden.

Bolt vol lof over Schippers
Bolt vol lof over Schippers (Foto: ANP)

Axl en Slash vrienden door Fred Durst

Axl Rose en Slash van de legendarische rockband Guns 'N Roses hebben onlangs na jaren de strijdbijl begraven. Volgens Limp Bizkit-frontman Fred Durst is zijn eigen band verantwoordelijk voor de verzoening.

De zanger trad vrijdagavond op tijdens het Leeds en Reading Festival en volgens NME speelde Limp Bizkit een cover van Sweet Child O'Mine, een van de grootste hits van Guns 'N Roses. Na het nummer richtte Durst zich tot het publiek en riep: "Ik wil bij dezen laten weten dat wij verantwoordelijk zijn dat Axl en Slash herenigd zijn. We hadden een ontmoeting met elkaar en dat verliep heel goed."

Limp Bizkit speelde afgelopen weekend ook op Lowlands in Biddinghuizen in de grootste tent, de Alpha. Naast hun eigen repertoire coverde de band ook onder meer Smells Like Teen Spirit van Nirvana en Welcome To The Jungle van Guns 'N Roses.

Axl en Slash vrienden door Fred Durst
Axl en Slash vrienden door Fred Durst (Foto: BuzzE)

PvdA: scherpere bewaking treinen helpt niet

Scherpere bewaking van internationale treinen en stations verhoogt wel het gevoel van veiligheid, maar draagt niet bij aan de bestrijding van terrorisme. ,,Deze maatregelen helpen natuurlijk niet", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in een reactie op maatregelen waarover Europese ministers het zaterdag eens werden in Parijs. ,,Het biedt slechts schijnveiligheid.Terroristen hebben oneindig veel doelen."

Ook in mogelijke maatregelen als extra controle van bagage en het op naam stellen van treinkaartjes ziet Recourt niet veel ,,Op deze manier zijn we onze open en vrije samenleving al aardig aan het sluiten. Dat is de eerste winst voor de terroristen."

Recourt ziet meer in het voorkomen van terrorisme, onder meer door betere samenwerking tussen veiligheidsdiensten. Betere uitwisseling van informatie, zoals minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en zijn collega's afspraken, valt wel in goede aarde bij de PvdA.

PvdA: scherpere bewaking treinen helpt niet
PvdA: scherpere bewaking treinen helpt niet (Foto: ANP)

Zestal toont IS-vlag bij Manneken Pis

De politie in Brussel heeft zaterdag zes personen opgepakt die met een vlag van Islamitische Staat (IS) hadden gezwaaid bij Manneken Pis. Volgens de Franstalige omroep RTBF droegen de vier mannen en twee vrouwen 'radicaal-islamitische' kleding.

Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel, heeft de actie veroordeeld. ,,Manneken Pis is het symbool van de vrijheid tegen de onderdrukking van Brussel. Het is ook een toonbeeld van onze folklore en onze tradities. Het Ketje van Brussel aanvallen, is onze cultuur en onze levenswijze aanvallen. We moeten ons afvragen wat de mentale gezondheid is van de mensen die dit gedaan hebben."

Update 00:30  Volgens de NOS gaat het om een ludieke actie van een theatergezelschap, de zes personen zijn inmiddels vrijgelaten.

Zestal toont IS-vlag bij Manneken Pis
Zestal toont IS-vlag bij Manneken Pis (Foto: ANP)

Hulk Hogan wil Trumps running mate worden

Hulk Hogan ambieert een carrière in de politiek. De voormalig worstelaar wil de zogeheten running mate van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump worden.

TMZ vroeg Hogan met welke presidentskandidaat hij wel eens een potje zou willen worstelen. "Ik wil met geen van de kandidaten in de ring staan. Ik wil Trumps running mate zijn: vicepresident Hogan", reageerde hij.

Ook liet Hogan weten dat hij niet boos is over zijn ontslag door het Amerikaanse bedrijf WWE. Wel zou hij best eens met WWE-voorzitter Vince McMahon in de ring willen staan om de kwestie te beslechten, zei hij gekscherend.

Racistische opmerkingen
WWE ontsloeg Hogan in juli voor het maken van racistische opmerkingen die te horen zijn op een oude audio-opname. Ook werd hij verwijderd uit de online Hall of Fame. In de opname van acht jaar oud is te horen hoe Hogan een tirade afsteekt over het liefdesleven van zijn dochter Brooke en hierbij meermalen het woord neger gebruikt. Hogan bood daarna zijn excuses aan.

"Het is onaanvaardbaar dat ik deze beledigende taal heb gebruikt. Daar is geen excuus voor. Ik verontschuldig me dat ik dit heb gedaan", zei Hogan destijds in een verklaring.

Hulk Hogan wil Trumps running mate worden
Hulk Hogan wil Trumps running mate worden (Foto: BuzzE)

WK Atletiek dag 9: Afsluiten met spektakel?

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Het is vandaag de laatste dag van het WK atletiek en dus is het tijd voor de laatste serie voorbeschouwingen. We beginnen met een ochtendsessie die uit één onderdeel bestaat: de marathon bij de vrouwen. De kampioene van 2011 en 2013 is de Keniaanse Edna Kiplagat en ook dit jaar is zij weer van de partij. Zoals sinds 2011 elk jaar liep Kiplagat ook dit jaar de marathon van Londen, maar waar ze in de voorgaande jaren drie keer tweede en één keer eerste werd kwam ze dit jaar niet verder dan de elfde plek in 2:27,16 uur. Met een persoonlijk record van 2:19,50 en nog twee tijden in de 2:20 uur behoort Kiplagat wel tot de grote vrouwen van de laatste jaren.

De grootste uitdaagster is misschien wel de 25-jarige Ethiopische Mare Dibaba, die al sinds 2010 marathons loopt. In 2012 liep ze met 2:19,52 een toptijd in de marathon van Dubai, waarna ze met een 23e plek op de Spelen van Londen zwaar tegenviel. Dit jaar won ze op 3 januari de marathon van Xiamen in China en wel in exact dezelfde tijd als in Dubai 2012: 2:19,52 uur. Dibaba liep in april ook nog de marathon van Boston en werd daarin tweede. Kiplagat en Dibaba zijn de enige twee deelneemsters die ooit onder de 2:20 gelopen hebben, maar Tirfi Tsegaye zit daar met 2:20,18 van september vorig jaar in Berlijn niet ver vanaf en lijkt ook een prima kans te hebben. Ook de Bahreinse Eunice Kirwa met een PR van 2:21,41 is de moeite van het noemen waard: ze won vorig jaar goud op de Asian Games. 

Edna Kiplagat in Moskou op weg naar haar tweede wereldtitel. Als ze vandaag wint is ze de eerste atleet (vrouw/man) ooit met drie wereldtitels op de marathon (PRO SHOTS/DPPI)
Edna Kiplagat in Moskou op weg naar haar tweede wereldtitel. Als ze vandaag wint is ze de eerste atleet (vrouw/man) ooit met drie wereldtitels op de marathon (PRO SHOTS/DPPI)

De middagsessie begint met het hoogspringen voor de mannen, een onderdeel dat een jaar geleden nog op weg leek naar een wereldrecord. Dat staat al sinds 1993 met 2,45 meter op naam van Javier Sotomayor en met name Bohdan Bondarenko en Mutaz Essa Barshim kwamen alsmaar dichter in de buurt. Dit jaar valt het echter nogal tegen en alleen Barshim sprong in mei over 2,41 meter. Zijn vorm is de laatste weken een stuk minder, maar als hij toch zijn pure topvorm terug heeft is de lange Qatarees nagenoeg onklopbaar. Let hier ook op Gianmarco Tamberi, de Italiaan die zijn baard slechts aan één helft van zijn gezicht laat groeien maar dit jaar ook met zijn hoogtes furore begint te maken. 

We gaan door met het speerwerpen bij de vrouwen, dat een van de slechtste jaren ooit kent. Met Barbora Spotakova als favoriete en onder meer Sunette Viljoen, Kathrina Molitor, Kara Winger en Li Lingwei als concurrenten zal het best een spannende finale worden, maar een hoog niveau valt niet te verwachten. De 5000 meter bij de vrouwen kent met Genzebe Dibaba een absolute topfavoriete en de Ethiopische lijkt alleen bedreigd te kunnen worden door landgenote Almaz Ayana. Namens Nederland doet Susan Kuijken mee, maar een medaille zou een daverende stunt zijn. 

De 1500 meter bij de mannen belooft een van de mooiste finales van het WK te worden, ook al moeten we een van de favorieten missen: Ayanleh Souleiman uit Djibouti haakte in de series geblesseerd af. Wie de topfavoriet is lijkt echter wel duidelijk. De Keniaan Asbel Kiprop pakte goud op de vorige twee WK's, won in hetzelfde stadion in 2008 olympisch goud, liep anderhalve maand geleden in Monaco de vijfde tijd ooit met 3:26,69 en leek in de series en halve finales volledig moeiteloos te lopen. Concurrentie zal onder meer komen van de Amerikaanse kampioenschapsloper Matthew Centrowitz, Kiprop's landgenoot Silas Kiplagat, de Marokkaan Abdelaati Iguider en uiteraard olympisch kampioen Taoufik Makhloufi uit Algerije.

Asbel Kiprop is in de vorm van zijn leven en gaat voor de derde wereldtitel op rij op de 1500 meter. Nouredinne Morceli won er ooit drie op rij, de legendarische Hicham el Guerrouj pakte er gelijk daarna zelfs vier op een rij (PRO SHOTS/GEPA)
Asbel Kiprop is in de vorm van zijn leven en gaat voor de derde wereldtitel op rij op de 1500 meter. Nouredinne Morceli won er ooit drie op rij, de legendarische Hicham el Guerrouj pakte er gelijk daarna zelfs vier op een rij (PRO SHOTS/GEPA)

Het WK wordt zoals gewoonlijk afgesloten met de 4x400 meter, te beginnen met de vrouwen. Bij de vrouwen lijkt het een tweestrijd te gaan worden tussen de VS en Jamaica. De Jamaicaanse dames pakten in 2005, 2007, 2009 en 2011 zilver, maar werden twee jaar terug in de series gediskwalificeerd. In Beijing werden Shericka Jackson, Christine Day, Stephenie Ann McPherson en Novlene Williams-Mills eerder deze week derde, vierde, vijfde en zesde op de 400 meter, dus met de vorm zit het wel goed. Allyson Felix uit de VS werd wereldkampioene en zal onder meer steun krijgen van Sanya Richards-Ross, die er op de losse 400 meter niet bij was. Richards-Ross won in 2003, 2007, 2009 en 2011 al goud met de VS, Felix was er bij de laatste drie successen bij. Rusland is regerend wereldkampioene, maar na het ontploffen van de 'dopingbom' bakt Rusland er in de breedte weinig meer van op dit WK en een nieuwe medaille lijkt dan ook erg ver weg.

Bij de mannen ging de titel de laatste vijf jaar naar de VS en ook nu lijken ze met LaShawn Merritt, David Verburg, Brushon Nellum en Tony McQuay toch weer een potentieel gouden team te hebben. Merritt was er overigens bij de vorige vier wereldtitels al bij, Verburg was twee jaar terug ook van de partij. Onder aanvoering van Machel Cedenio en Lalone Gordon heeft Trinidad & Tobago een prima kans om voor het eerst een medaille te pakken op de 4x400 meter, terwijl ook Jamaica en Groot-Brittannië een goede kans hebben. België behoort tot de outsiders en zou voor een unicum zorgen als ze een medaille pakken: nooit eerder ging een medaille naar een ploeg met drie broers erin. Dylan, Kevin en Jonathan Borlée worden vermoedelijk Antoine Gillet, het kwartet dat in de series een nationaal record liep. Na deze race wordt de balans opgemaakt, want het WK is dan definitief ten einde.

Kan de 36-jarige Chris Brown nog één keer stunten met 'zijn' Bahama's en na de wereldtitel van 2001 en olympisch goud in 2012 nog eens de wereldtitel voor zijn land opeisen? (Bron: YouTube)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
01:30 Marathon vrouwen Ja
12:30 Finale hoogspringen mannen Ja
12:45 Finale speerwerpen vrouwen Ja
13:15 Finale 5000 meter vrouwen (Susan Kuijken) Ja
13:45 Finale 1500 meter mannen Ja
14:05 Finale 4x400 meter vrouwen Ja
14:25 Finale 4x400 meter mannen Ja
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.