FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 juli 2015

KNMI waarschuwt voor hagel, onweer en windstoten

Het is misschien nog wat lastig voor te stellen, maar het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer zondagmiddag en -avond. Vanuit het zuidwesten en zuiden zullen onweersbuien over het land trekken. Deze kunnen zwaar uitpakken met lokaal kans op zware windstoten rond 90 kilometer per uur.

Ook de VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt voor zware onweersbuien. Er is kans op hagel en windstoten tot 100 kilometer per uur, aldus de VID. Daar zitten sommigen wellicht met smart op te wachten.

KNMI waarschuwt voor hagel, onweer en windstoten
KNMI waarschuwt voor hagel, onweer en windstoten (foto: ANP)

Volleyballers winnen nu wel van België

De Nederlandse volleybalmannen hebben zaterdag enigszins eerherstel gekregen voor de nederlaag op vrijdag tegen België in de World League. Oranje ging vrijdag met 3-2 onderuit, waardoor een vervolg in de World League niet meer mogelijk was.

In de wedstrijd die nergens meer om ging, zegevierde de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen zaterdag wel. De Nederlanders wonnen het overbodige duel in Antwerpen zaterdag met 3-0 (25-23 25-22 25-17). 

De Belgen spelen volgende week in Bulgarije de Final Four van divisie II in de World League. De winnaar van dat toernooi speelt de week erop de grote finale van de World League in Brazilië. 

Vemiste Pool dood gevonden in plas Den Bosch

Een man van Poolse afkomst die sinds zaterdagmiddag werd vermist, is in de loop van de avond dood aangetroffen in het water van de Oosterplas in Den Bosch. De politie doet forensisch onderzoek om de doodsoorzaak te achterhalen.

De man was alleen gaan zwemmen en kwam niet meer terug. De groep mensen met wie hij naar de plas was gegaan, sloeg daarop alarm. Formeel is nog onduidelijk of het om verdrinking of een misdrijf gaat, laat een politiewoordvoerder weten.

Leger komt NS te hulp tijdens hittegolf

Voor het eerst heeft de Koninklijke Landmacht zaterdag paraat gestaan om te helpen bij verstoringen van het treinverkeer. Op veertien plaatsen in het land stonden groepen van tien militairen klaar om bij te springen als het nodig zou zijn. Ze konden bijvoorbeeld water uitdelen of mindervaliden vervoeren.

NS en ProRail hadden een beroep gedaan op de landmacht in verband met 'uitzonderlijke omstandigheden': de combinatie van tropische weersomstandigheden en veel evenementen in het land. De militairen waren standby onder meer in Almelo, Hoogeveen, Amersfoort, Gouda, Bergen op Zoom en Roermond.

De 'militaire steunverlening in het openbaar belang' is zaterdagavond afgesloten zonder dat de militairen in actie hoefden te komen. "Alle treinen zijn netjes blijven rijden", aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

WK-goud voor beachvolleybalsters Agatha/Barbara, sweep Brazilië

De Braziliaanse beachvolleybalsters Agatha Bednarczuk en Barbara Seixas De Freitas hebben zaterdagavond in Den Haag WK-goud veroverd. Het Zuid-Amerikaanse koppel was in de finale op de Hofvijver in een Braziliaanse onderonsje in twee sets te sterk voor Taiana Lima/Fernanda Alves: 21-18 en 22-20. Daarmee bevestigden de nieuwe wereldkampioenen hun huidige status als nummers één op de World Tour. De gouden triomf in Den Haag was goed voor 60.000 dollar (ongeveer 54.000 euro). de verliezers hielden 45.000 dollar over aan het WK-zilver. Voor Lima/Alves was het de derde nederlaag in evenzoveel duels met hun zegevierende landgenotes.

Het was een zeer spannende finale waarbij Bednarczuk/Seixas nipt de bovenliggende partij was. Bij 20-18 in de tweede set diende het eerste matchpoint zich aan. Dat werkten Lima en Fernanda weg en het werd ook nog 20-20 na een spectaculaire rally. Bij het derde machpoint was het wel raak. 

De beachvolleybalsters Juliana Felisberta Da Silva en Maria Antonelli hebben zaterdagavond in Den Haag brons behaald bij het WK. Het Braziliaanse duo versloeg in de strijd om de derde plaats het Duitse koppel Katrin Holtwick/Ilka Semmler in drie sets: 23-25, 21-18 en 15-9. De Zuid-Amerikaanse winst was goed een premie van 35.000 dollar (circa 31.000 euro). De verliezers hielden 28.000 dollar over aan de vierde plek.

Agatha Bednarczuk en Barbara Seixas De Freitas vieren de titel. (Pro Shots/Kay Int Veen)
Agatha Bednarczuk en Barbara Seixas De Freitas vieren de titel. (Pro Shots/Kay Int Veen)

Man neergeschoten in Amsterdam

In Amsterdam is zaterdagavond een man gewond geraakt bij een schietincident aan de Erasmusgracht. Het slachtoffer werd na een woordenwisseling met drie mannen in zijn nek geschoten, meldt de politie.

De hulpdiensten hebben de gewonde man overgebracht naar het ziekenhuis. Hij was op dat moment aanspreekbaar. Politiemensen hielden in de omgeving drie personen aan die zich verdacht gedroegen. Het is nog onduidelijk of het gaat om de daders.

Er zou nog geen reden zijn om aan te nemen dat het gaat om een liquidatiepoging. 'Het onderzoek loopt nog', aldus een politiewoordvoerster.

Volkskrant: 'Wilders heeft gelijk over euro'

In de doorgaans linkse Volkskrant staat zaterdag een opmerkelijk opinieartikel. Economieredacteur Yvonne Hofs stelt PVV-leider Geert Wilders in het gelijk wat betreft de euro. 'De euro disciplineert helemaal niemand', luidt de ondertitel van het stuk.

Volgens Hofs heeft Wilders gelijk: De euro is een misbaksel en Nederland en Duitsland zijn beter af als ze de gulden en de D-mark weer invoeren. 'Beide beweringen zijn waar. Maar omdat ze worden verkondigd door een populist dan wel rechts-extremist, worden Wilders' opinies door het zogenaamd weldenkende deel van de bevolking haast gedachteloos als onzin afgedaan', schrijft Hofs.

Op de pof
De redacteur zet uiteen dat supporters van de euro de politieke en economische realiteiten negeren. Doordat andere landen de financiële klappen opvangen, leidt de euro niet tot begrotingsdiscipline in Griekenland, betoogt Hofs. 'Ook na kwijtschelding van de staatsschuld blijft Griekenland een zwakke economie. De Grieken zullen dus opnieuw proberen op de pof te leven om hun levensstandaard te kunnen handhaven.'

Hofs relativeert de voordelen die de euro ons heeft gebracht. Ze signaleert dat voorstanders van het eerste uur inmiddels euro-sceptici zijn geworden. Hofs ziet in arme eurolanden geen democratisch draagvlak voor langdurige bezuinigingen. En in sterke eurolanden is er geen draagvlak voor miljardentransfers naar zwakke landen. Een fusie van de eurolanden tot de Verenigde Staten van Europa is al helemaal geen optie.

Haar conclusie: 'De euro kan alleen overleven onder een Brusselse dictatuur of oligarchie. Is dat dan wat de voorstanders van de euro willen?' Volgens Hofs heeft de euro de culturele en economische verschillen tussen Europese landen onder een vergrootglas gelegd en opgeblazen. Ze pleit voor een gecontroleerde ontmanteling van de eurozone, nu dat nog kan. 'Een historische blunder mag nooit alternatiefloos en onomkeerbaar heten. Daarin heeft Geert Wilders volkomen gelijk.'

Volkskrant: 'Wilders heeft gelijk over euro' (foto: ANP)

Martina naar WK en Spelen op 100 meter

Churandy Martina kan zich gaan voorbereiden op de 100 meter op de komende WK en Olympische Spelen. De sprinter van Curaçao kon zaterdag bij de Diamond Leaguewedstrijd in Parijs weliswaar niet met de besten mee, maar liep met 10,12 wel onder de limieten voor beide toernooien. Zijn tijd betekende tevens zijn beste seizoensprestatie op het koningsnummer.

De limiet voor de WK, in augustus in Peking, was gesteld op 10,16. De richtlijn voor de Spelen van volgend jaar zomer in Rio de Janeiro lag nog 0,02 scherper. Martina was tot zaterdag nog niet sneller geweest dan 10,18. Na een moeizame start, maakte de goedlachse atleet in de laatste meters veel terrein goed. Desondanks resulteerde zijn opmars 'slechts' in een zevende plaats.

Martina liep zijn 10,18 begin juni in Montverde (Florida). Hoewel hij daar nog net boven de limiet voor de 100 meter bleef, slechtte hij in Florida wel de barrière voor deelname op de 200 meter. De 31-jarige Martina mag daardoor in Peking en Rio de Janeiro starten op beide sprintnummers.

De overwinning ging naar Asafa Powell uit Jamaica. Hij zette 9,81 op de klokken en liep daarmee de derde tijd van dit seizoen. Alleen de Amerikaan Justin Gatlin, die ontbrak in Parijs, was tot dusver sneller met 9,74 en 9,75. Achter Powell werd de Fransman Jimmy Vicaut verrassend tweede in 9,86. Mike Rodgers uit de Verenigde Staten bleef ook nog net onder de tien seconden (9,99).

Churandy Martina plaatst zich voor het WK en de Olympische Spelen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Churandy Martina plaatst zich voor het WK en de Olympische Spelen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Volleybalsters denderen door in Kroatië

De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag ook hun tweede wedstrijd van de eerste ronde van de World Grand Prix gewonnen. Na de 3-1-zege op Tsjechië vrijdag, wonnen de vrouwen van bondscoach Giovanni Guidetti zaterdag in Porec met speels gemak van van Argentinië: 3-0 (25-11, 25-11 en25-12). Zondag speelt Oranje het laatste duel, tegen gastland Kroatië.

Volgende week staat in Buenos Aires de tweede speelronde op het programma. Oranje speelt dan opnieuw tegen Argentinië en daarnaast tegen Polen en Canada. De beste drie landen van de eerste twee speelrondes plaatsen zich voor de Final Four, samen met gastland Polen. Dat toernooi wordt op 31 juli en 1 augustus afgewerkt. De winnaar van de Final Four promoveert naar groep 1 van de World Grand Prix. Nederland verloor vorig jaar de finale van de Final Four van België en speelt daarom nog steeds in groep 2.

IS toont video van massa-executie Palmyra

Terreurgroep IS heeft vandaag een video vrijgegeven waarin ze een massa-executie laten zien van Syrische militairen. De executie vindt plaats in een historisch amfitheater in de veroverde Syrische stad Palmyra.

In de video zitten 25 militairen op een rij met daarachter mannen, die nog in hun puberteit lijken te zitten, en die tegelijk een schot lossen. De executie had vorige week al plaatsgevonden en werd door IS-aanhangers via Twitter naar buiten gebracht.

Jankovic verslaat titelverdedigster Kvitova

Jelena Jankovic heeft zaterdag titelverdedigster Petra Kvitova uit Wimbledon geslagen. De Servische tennisster versloeg haar Tsjechische opponente in de derde ronde in drie sets: 3-6, 7-5 en 6-4. Jankovic, als 28e geplaatst, neemt het in de vierde ronde op tegen Agnieszka Radwanska. Deze Poolse is de nummer dertien van de plaatsingslijst.

Kvitova won het toernooi vorig jaar door de Canadese Eugenie Bouchard te verslaan in de finale. Dit jaar leek ze hard op weg om weer mee te dingen om de befaamde grastitel. Ze gunde Kiki Bertens in de eerste ronde slechts één game: 6-1 en 6-0. In de tweede ronde moest ook de Japanse Kurumi Nara constateren dat Kvitova een behoorlijke maat te groot was: 6-2 en 6-0. Jankovic maakte aan de opmars van Kvitova zaterdag echter een einde.

Caroline Wozniacki heeft zaterdag zonder problemen de vierde ronde bereikt op Wimbledon. De als vijfde geplaatste tennisster was in twee sets veel te sterk voor de Italiaanse Camila Giorgi, de nummer 31 van de plaatsingslijst. De Deense zegevierde met twee keer 6-2. Het eenzijdige duel duurde 1 uur en 11 minuten.

Wozniacki kwam in Londen nog nooit verder dan de vierde ronde. Ze maakte tegen Giorgi slechts drie onnodige fouten. De Italiaanse daarentegen ging dertig keer door eigen toedoen de fout in.

Wozniacki speelt in de vierde ronde tegen de als twintigste geplaatste Spaanse Garbine Muguruza, die zaterdag in drie sets de als tiende geplaatste Duitse Angelique Kerber versloeg: 7-6 (12), 1-6 en 6-2.

Huta Galung en Lemoine winnen tennistoernooi Middelburg

Jesse Huta Galung en Quirine Lemoine hebben het challengertoernooi in Middelburg weten te winnen. Huta Galung versloeg in de finale Yann Marti en Lemoine was te sterk voor Arantxa Rus. 

De als vierde geplaatste Huta Galung versloeg in drie sets de Zwitser Marti met 7-5, 2-6 en 6-3. De Hillegommer staat momenteel 259e op de wereldranglijst. Marti, die als zesde is geplaatst was in Middelburg, staat 295e op de wereldranglijst.

Quirine Lemoine was zaterdag de verrassende winnares Middelburg. De 23-jarige Woerdense speelde in de finale ijzersterk en versloeg Rus met flinke cijfers. Het werd 6-1 en 6-2. Lemoine staat op de 292e plaats op de wereldranglijst en won eerder deze week ook al het dubbelspel in Middelburg samen met Lesley Kerkhove. 

Arantxa Rus stond ooit 65e op de ranking, maar inmiddels afgezakt naar plek 265.  De Wateringse was als derde geplaatst en kreeg werd op het laatste moment met een wildcard toegevoegd aan het deelnemersveld. 

Lemoine kan met een goed gevoel afreizen naar het Italiaanse Torino, alwaar ze volgende week een challengertoernooi ($25.000) speelt. Rus speelt aankomende week een challengertoernooi in Versmold (Dui)($50.000). Daarnaast spelen Richel Hogenkamp, Cindy Burger, Indy de Vroome en Kerkhove ook in Versmold.

Dieren moeten China waarschuwen voor ramp

Het seismologisch bureau in de Chinese stad Nanking gebruikt dieren om aardbevingen te voorspellen. Dat berichtte staatskrant China Daily. Zeven boerderijen met dieren werken mee aan het project.

Deelnemende boeren wordt gevraagd alarm te slaan als hun dieren vreemd gedrag vertonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om grote groepen vissen die uit het water springen of kippen die een veilig heenkomen zoeken in bomen.

Deelnemende bedrijven worden voorzien van camera's, zodat het gedrag van de dieren nauwgezet kan worden gevolgd. De autoriteiten in Nanking zijn niet de eersten die dieren inschakelen om natuurrampen te voorspellen. Dat gebeurde eerder al in een aantal Chinese dierentuinen.

Volgens China Daily is al tientallen jaren bekend dat 58 soorten dieren abnormaal gedrag vertonen in de aanloop naar een aardbeving. Het zou onder meer gaan om panda's, honden, katten, bijen, ratten en mieren.

Crowdfunder haalt 1,75 miljoen op voor Griekenland

Het is niet waarschijnlijk dat de Griekse schuldencrisis door crowdfunding wordt opgelost. De crowdfunding-website die de 29-jarige Brit Thom Feeney voor het Zuid-Europese land heeft opgezet, zag tot dusverre bijna 1,75 miljoen euro binnenkomen. Dat meldde nieuwszender al-Jazeera zaterdag

 Het bedrag is een druppel op een gloeiende plaat. Feeney hoopte via de website op 1,6 miljard euro en beloofde Griekse giften als teken van dankbaarheid aan donateurs.

Maar de opbrengst is volgens waarnemers toch onverwacht groot, ondanks de geringe omvang in verhouding tot de totale Griekse overheidsschuld. Die was volgens de website nationaldebtclocks.org om 17.20 uur zaterdag 342.379.632.873 euro. Dat is ruim 31.000 euro per inwoner, 2470 euro meer dan het Nederlands equivalent op de website. Griekenland moet elke seconde 719 euro rente betalen, bijna twee keer zo veel als Nederland.

Feeney zei de campagne uit frustratie over de politiek te zijn begonnen. Hij heeft beloofd geld terug te storten als het niet lukt.

Er komt overigens nog steeds geld binnen. De gedachte achter de actie was dat als iedere Europeaan drie euro lapt, de Grieken zijn gered. De meeste donateurs hebben dan ook drie euro bijgedragen. Ze kregen daarvoor als dank een in Griekenland verzonden ansichtkaart met de afbeelding van premier Alexis Tsipras erop.

Griekenland niet gered door'crowdfunding'
Crowdfunder haalt 1,75 miljoen op voor Griekenland (Foto: ANP)

Terugblik Tour de France 1980

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Voorbeschouwing
Hinault wint de proloog
Twee Nederlandse zeges op één dag
Pevenage wint rit over 276 km
Lubberding soleert naar zege
Hinault oppermachtig in tijdrit
Hinault klopt Kuiper in 'mini-Hel van het Noorden'
Gauthier troeft Knetemann af
Raleigh slaat toe 
Oosterbosch soleert naar zege
Raas wint de massasprint
Ook Priem mocht een etappe winnen
Zoetemelk wint tijdrit, Hinault pakt geel
Ritzege Knetemann, Hinault stapt af
Geel Zoetemelk na rit door Pyreneeën
Peeters wint na solo in overgangsetappe 
Vallet klopt Thévenet in wandeletappe
Valpartij Zoetemelk blijft zonder gevolgen
Martinez wint rit in de Alpen, Zoetemelk loopt uit
Loos wint bergetappe, Kuiper verliest tweede plaats
Kelly klopt Lejarreta in sprint
Zoetemelk bevestigt klasse in tijdrit
tweede ritzege Kelly na massasprint
Zoetemelk wint de Tour, Verschuere in Parijs

Lars Boom van slag in tijdrit

Het nieuws over zijn verlaagde cortisolwaarden zorgde ervoor dat Lars Boom gestrest de Tour de France in ging. "Daardoor was mijn tijdrit slecht, het liep niet", zei de renner van Astana, die vooraf werd gerekend tot de outsiders voor de winst van de tijdrit in Utrecht. Boom moest genoegen nemen met de 23e plaats, op 44 seconden van de Australische winnaar Rohan Dennis.

De Brabander hoorde vrijdag dat tijdens de reguliere controle voorafgaand aan de Tour bleek dat zijn cortisolgehalte "abnormaal laag" was. Volgens de MPCC-regels waaraan Astana zich heeft geconformeerd, moet een renner in dat geval acht dagen aan de kant blijven. Astana sloeg de regels van de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport echter in de wind

"In het verleden is wel gebleken dat die test niet helemaal 100 procent is. Ik heb niets raars gedaan", zei Boom. "Ik ben om 7 uur 's ochtends getest, toen ik net wakker was. Later op de dag zouden die waardes waarschijnlijk hoger zijn. Het is niet goed als je in de wielersport met twee maten gaat meten, er moet één richtlijn zijn vanuit de UCI waar we ons allemaal aan moeten houden."

Hockeysters verslaan Zuid-Korea in finale HWL

Ellen Hoog heeft Nederland zaterdag de overwinning van de HWL3 in Brasschaat bezorgd. De ploeg van Sjoerd Marijne was met 2-1 te sterk voor Zuid-Korea, nadat het in het derde kwart met 0-1 achterstond. Hoog maakte de winnende treffer drie minuten voor tijd.

In de poulefase had Nederland het lastig tegen Zuid-Korea (ook 2-1) en dat was deze keer niet anders. Oranje begon sterk met twee strafcorners in de eerste twee minuten, maar die gingen er allebei niet in. De rest van het eerste kwart had Oranje moeite om kansen te creëren tegen de stugge Zuid-Koreanen.

Het was dan ook al snel duidelijk dat de wedstrijd niet zo snel beslist zou worden als de halve finale tegen Australië (5-1). Zuid-Korea kwam in het eerste kwart ook een keer gevaarlijk voor het doel van Joyce Sombroek, maar Oranje kon opgelucht ademhalen omdat de bal naast ging.

Nederland bleef daarna de aanval opzoeken en had het meeste balbezit, maar ook in het tweede kwart slaagden de Oranjevrouwen er niet in door de Zuid-Koreaanse muur heen te breken. Carlien Dirkse van den Heuvel was dichtbij een goal, maar zij kwam net tekort om het schot van Eva de Goede binnen te tippen. Aan de andere kant van het veld moest Nederland uitkijken, want de Zuid-Koreanen waren twee keer gevaarlijk via een counter. Ook die leverden echter geen treffer op.

Een paar minuten na rust kregen de Zuid-Koreanen een strafcorner. Nederland vocht hem aan, maar de videoscheidsrechter oordeelde dat de bal toch echt een voet had geraakt. Daardoor verloor Nederland het recht op het inroepen van de videoscheidsrechter, maar nog veel erger: Zuid-Korea haalde doeltreffend uit. Kim Bomi tipte de bal in het doel en Nederland keek opeens tegen een achterstand aan: 0-1.

Daarna ging Nederland met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Oranje werd steeds gevaarlijk en creëerde veel strafcorners. Die leken er niet in te willen, maar de vijfde strafcorner na de 0-1 van Zuid-Korea was toch echt raak. Caia van Maasakker schoot de 1-1 binnen.

In het laatste kwart bleek dat Nederland het duidelijk niet op shoot-outs wilde laten aankomen. Lidewij Welten slalomde regelmatig langs de verdediging, maar kreeg de bal niet in het doel. De wedstrijd leek daarom toch op shoot-outs af te stevenen, maar drie minuten voor tijd was het Ellen Hoog die na een mooie actie van Welten de bal in het doel schoot. Daarom ging de zege van de HWL3 op het nippertje toch naar Nederland.

De hockeysters spelen in december de finaleronde van de Hockey World League. De finale heeft plaats in het Argentijnse Rosario. De acht overgebleven landen spelen dan om de eindzege in de HWL. 

De hockeysters vieren feest na de zege op Zuid-Korea. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
De hockeysters vieren feest na de zege op Zuid-Korea. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Rode Kruis hielp 164 Tour-bezoekers

Het Rode Kruis heeft de handen vol gehad bij de start van de Tour de France in Utrecht. Bij de hulpposten hebben zich zaterdag 164 mensen gemeld met klachten. In de meeste gevallen ging het om mensen die last hadden van de hitte. Dit varieerde van hoofdpijn en duizeligheid tot flauwvallen.

Ook zijn veel bezoekers geholpen vanwege blaren en schaafwonden. Wat verder opviel is dat veel mensen zich bij een hulppost meldden omdat ze, door veel zweten, zonnebrandcrème in hun ogen hadden gekregen.

Van de 164 Rode Kruis-klanten zijn er negen doorverwezen naar het ziekenhuis. Vier van hen werden vervoerd met een ambulance.

Ajax speelt gelijk tegen Dinamo Moskou, Feyenoord wint van eigen amateurs

Ajax heeft het trainingskamp in Oostenrijk zaterdag afgesloten met een remise tegen Dinamo Moskou. Frank de Boer liet vrijwel zijn hele selectie in actie komen. Het werd 2-2.

In het warme Kematen kwam Ajax, met onder meer Nemanja Gudelj, Mitchell Dijks en de nieuwe aanvoerder Davy Klaassen aan de aftrap, goed uit de startblokken. Na achttien minuten werd het 0-1 uit een hoekschop van Lasse Schöne. Maksim Kuzmin werkte de bal in eigen doel.

Kort na een ingelaste drinkpauze kwamen de Russen echter langszij. Anton Sosnin zorgde ervoor dat beide teams met een gelijke stand gingen rusten. Jairo Riedewald raakte het schot nog aan en doelman Diederik Boer had daardoor geen kans.

Ajax-coach Frank de Boer wisselde in de pauze vervolgens zijn hele elftal. Met onder meer Ricardo van Rhijn, Mike van der Hoorn en Thulani Serero in de ploeg werd het na bijna een uur spelen 2-1. Riechedly Bazoer zorgde ervoor dat Ajax toch een overwinning leek te behalen.

Yann M'Vila dacht daar echter anders over; met een afstandsschot van twintig meter bepaalde hij de eindstand op 2-2. Het duel in Oostenrijk was Ajax' eerste oefenpot in de voorbereiding. De volgende duels zijn op vrijdag 10 juli tegen FC Nordsjaelland en Panathinaikos.


Feyenoord heeft zaterdag de eerste oefenwedstrijd in voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen winnend afgesloten. Op bezoek bij eigen amateurtak sc Feyenoord won de Stadionclub met 3-0.

Alle drie de doelpunten van Feyenoord vielen voor rust. Bilal Basaçikoglu, Anass Achahbar en Lex Immers waren trefzeker namens de nummer vier van het vorige eredivisieseizoen. Vanwege de hitte floot de scheidsrechter al af voor er negentig minuten waren verstreken.

Feyenoord oefent voor het de competitie op 8 augustus begint met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht ook nog tegen VVV-Venlo, Fortuna Düsseldorf, Southampton en Olympiakos.

Grote brand op Utrechts bedrijventerrein

Op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide woedt een grote brand bij het bedrijf Boels aan de Uraniumweg. Dat is een verhuurder van gereedschap en machines.

De brand gaat gepaard met veel rook, die tot in de wijde omtrek te zien is. De Veiligheidsregio Utrecht waarschuwt omwonenden hun ramen en deuren dicht te doen.

Nederlanders met 39 graden in de file

Nederlandse vakantiegangers in het buitenland zijn zaterdag in soms tientallen kilometers lange files terechtgekomen, met name in Duitsland en Frankrijk. Dit terwijl de temperaturen plaatselijk opliepen tot 39 graden.

In Frankrijk kwamen Nederlanders op weg naar de Middellandse Zeekust de langste files tegen. In Duitsland zochten veel mensen verkoeling aan de Oostzeekust. Daardoor stond er op het hoogtepunt 50 kilometer file op de snelweg van Hamburg naar de Oostzee, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

De Nederlanders in de files komen vooral uit de regio Noord; daar is de zomervakantie vrijdag begonnen. De regio Midden moet nog een week wachten, Zuid nog twee weken.

39 graden, Nederlanders in de file
Nederlanders met 39 graden in de file (Foto: ANP)

Darter Wade verslaat Huybrechts in finale Player Championship

Darter James Wade heeft zaterdag in Wigan Player Championship 13 op zijn naam geschreven. In de finale was hij met 6-5 te sterk voor Kim Huybrechts. Het was voor Wade zijn zesde finale in dit jaar en zijn tweede zege.

Wade won eerder vandaag van Steve Douglas, Dirk van Duijvenbode, David Ladley, Vincent van der Voort, Ian White en Keegan Brown. Van der Voort was samen met Jeffrey de Zwaan de beste Nederlander, beide heren werden uitgeschakeld in de achtste finales.

Bentio van de Pas, Christian Kist en Jelle Klaasen werden in de derde ronde uitgeschakeld. Dirk van Duijvenbode en Mike Zuydwijk wonnen één wedstrijd. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen waren niet aanwezig in Wigan.

Zondag wordt Player Championship 14 gespeeld. 128 darters verschijnen aan de oche voor de titel. De dagwinnaar gaat naar huis met 10.000 Britse pond (14.000 euro). De verliezend finalist pakt de helft. Het toernooi zondag is tevens het laatste toernooi dat meetelt voor de kwalificatie van de World Matchplay, het op één na belangrijkste toernooi van de PDC. 

Uitslagen Player Championship 13 - vanaf achtste finales

Achtste finales
Jamie Robinson 6-5 Stephen Bunting
Keegan Brown 6-2 Alan Norris
Ian White 6-5 Phil Taylor
James Wade 6-3 Vincent van der Voort
Mensur Suljovic 6-3 Jeffrey de Zwaan
Andrew Gilding 6-5 Simon Whitlock
Kim Huybrechts 6-4 Joe Murnan
Kyle Anderson 6-0 Gerwyn Price

Kwartfinales
Keegan Brown 6-2 Jamie Robinson
James Wade 6-4 Ian White
Andrew Gilding 6-2 Mensur Suljovic
Kim Huybrechts 6-5 Kyle Anderson

Halve finales
James Wade 6-1 Keegan Brown
Kim Huybrechts 6-4 Andrew Gilding

Finale
James Wade 6-5 Kim Huybrechts

James Wade zegeviert voor de tweede keer dit jaar. (PRO SHOTS/Action Images)
James Wade zegeviert voor de tweede keer dit jaar. (PRO SHOTS/Action Images)

Federer door ondanks eerste setverlies, Troicki overmeestert Brown

Roger Federer heeft zaterdag op Wimbledon in de derde ronde zijn eerste setverlies geïncasseerd. Het deerde de als tweede geplaatste Zwitser echter nauwelijks. In vier sets zegevierde de zevenvoudig kampioen alsnog vrij gemakkelijk over de Australiër Sam Groth, die voor de eerste keer in Londen in de derde ronde actief was. Na 2 uur en 15 minuten stond de eindstand op het bord: 6-4, 6-4, 6-7 (5) en 6-2.

Federer (33) verloor de derde set door onder meer zijn eerste en enige dubbele fout, in de tiebreak. Groth kon geen enkel breakpoint tegen Federer afdwingen. De Zwitserse routinier maakte slechts acht onnodige fouten tegen negentien van zijn zes jaar jongere opponent.

Federer speelt in de achtste finales tegen de als twintigste geplaatste Spanjaard Roberto Bautista, die de Georgiër Nikoloz Basilashvili in drie sets de baas was: 7-6 (4), 6-0 eb 6-1. Bautista staat voor de eerste keer in de vierde ronde van Wimbledon.

Marin Cilic heeft zaterdag op Wimbledon zijn afgebroken duel met John Isner binnen een kwartier afgemaakt. De Kroaat en de Amerikaan hervatten hun marathonpartij bij een stand van 10-10 in de vijfde set. De als negende geplaatste Cilic sloeg Isner alsnog snel naar huis: 12-10.

Het gevecht op Wimbledon tussen de twee servicekanonnen moest vrijdagavond vanwege de invallende duisternis worden gestaakt. Na vier uur en een kwartier tennissen vond de arbiter het mooi geweest in de Engelse avondschemer bij een evenwichtige stand: 7-6 (4), 6-7 (6), 6-4, 6-7 (4) en 10-10.

Cilic sloeg 35 aces en leverde in de hele partij slechts één keer zijn servicebeurt in, Isner deed amper voor hem onder. De lange Amerikaan produceerde 37 aces.

De 30-jarige Isner staat al in de recordboeken met zijn historisch lange partij op Wimbledon in 2010 tegen de Fransman Nicolas Mahut. Die wedstrijd duurde 11 uur, verspreid over drie dagen, en werd in de vijfde set met 70-68 gewonnen door de Amerikaan.

Waar de Spaanse tennisser Rafael Nadal donderdag niet in slaagde, lukte Viktor Troicki op Wimbledon wel. De Serviër versloeg de Duitser Dustin Brown in de derde ronde. De als 22e geplaatste speler zegevierde na twee uur en zeventien minuten in vier sets over de beul van Nadal: 6-4, 7-6 (3), 4-6 en 6-3. Brown (30) haalde de vierde ronde op een grandslamtoernooi nog nooit. Door zijn uitschakeling ontbreekt Duitsland met een vertegenwoordiger bij de mannen in de achtste finales van het enkelspel in Londen.

Tour 1980: Hinault wint de proloog

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De proloog van de Tour van 1980 vond plaats in het Duitse Frankfurt am Main en ging over een parcours 7,6 km. De snelste tijd werd neergezet door de topfavoriet voor de eindzege van deze ronde, de Fransman Bernard Hinault. Hij legde het parcours van 9 minuten en 13 seconden en troefde daarmee Gerry Knetemann af, die vijf seconden langzamer was.

Joop Zoetemelk kende een tegenvallende proloog, hij moest al direct 26 seconden toegeven op zijn belangrijkste concurrent. Andere Nederlanders deden het wel goed. Naast Knetemann zette Bert Oosterbosch een goede tijd neer waarmee hij derde werd en de zesde plaats van Hennie Kuiper had niemand verwacht.

Enkele uren voor de start van de proloog werd het peloton opgeschrikt door een doping incident. Dietrich Thurau bleek positief te hebben getest na het kampioenschap van Duitsland. Hij ontkende en moest binnen vier dagen een tegenonderzoek aanvragen.


Uit het Limburgs Dagblad van 27 juni 1980, op de foto Gerrie Knetemann

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1. Bernard Hinault (Fra) Renault 09'13"
2. Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh + 00'05"
3. Bert Oosterbosch (Ned) Ti - Raleigh + 00'17"
4. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 00'21"
5. Dietrich Thurau (Dui) Puch - Sem + 00'22"
6. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 00'23"
7. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 00'24"
8. Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 00'24"
9. Gilbert Duclos-Lassalle (Fra) Peugeot - Esso + 00'25"
10. Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh + 00'25"

'Van Persie rond met Fenerbahçe'

Aanvaller Robin van Persie van Manchester United is dicht bij een overgang naar de Turkse club Fenerbahçe. Volgens de Britse krant The Guardian heeft de aanvoerder van Oranje al een principeakkoord bereikt met de voormalige werkgever van Dirk Kuijt, die deze zomer terugkeerde naar Feyenoord. Beide clubs zijn op basis van deze berichtgeving nog in onderhandeling over de afkoopsom van de 31-jarige spits.

Volgens The Guardian bevindt de manager van Van Persie, Kees Vos, zich al enkele dagen in Istanbul om de overgang rond te maken. Voor de oud-speler van Feyenoord zou een contract voor vier jaar klaarliggen. Kuijt zou Van Persie 'warm' hebben gemaakt voor een transfer naar Fenerbahçe, waarmee hij in de afgelopen drie jaar onder meer de landstitel en de Turkse beker won.

Van Persie kende in het eerste seizoen onder trainer Louis van Gaal een moeizaam jaar bij Manchester United. Mede door wat blessureleed moest hij vaak genoegen nemen met een bijrol. In alle competities kwam hij slechts tien keer tot scoren.

Paar honderd man bij stille tocht Mitch Henriquez

Enkele honderden mensen zijn zaterdagmiddag bij het Haagse station Moerwijk begonnen aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Mitch Henriquez. Ze dragen ballonnen en Arubaanse vlaggen. Een man heeft een T-shirt aan met het opschrift Justice for Mitch, met een afbeelding van een engel.

Henriquez werd vorige week bij een muziekfestival op hardhandige wijze gearresteerd en overleed kort daarop. Hij had een grapje gemaakt tegen politieagenten dat hij in zijn kruis een 'wapen' had. De betrokken agenten zijn op non-actief gesteld, en de recherche liet al weten dat de dood van de Arubaan waarschijnlijk aan het politie-optreden te wijten is.

De stille tocht gaat van station Moerwijk naar het Zuiderpark, waar Henriquez slachtoffer werd van politiegeweld. Burgemeester Jozias van Aartsen loopt niet mee, op verzoek van de familie. Die wil dat de stille tocht een herdenkingsmoment is voor familie en vrienden.

De afgelopen nachten was het onrustig de Haagse Schilderswijk, waar veelal minderjarige reljeugd de gebeurtenis aangreep om stennis te schoppen. Volgens sommige van die jongeren discrimineert de politie allochtonen daar namelijk stelselmatig.

Marokkaanse jongerenwerkers die de boel wisten te bedaren spraken dat echter tegen: relschoppers zouden vanuit Utrecht tot  Zwolle naar de stad zijn gekomen. Wat ook niet hielp was de ramadan en de hitte, met andere woorden: om Mitch Henriquez ging het allemaal al lang niet meer. Maar tijdens de stille van vanavond dus wel.

 

Dennis verrast met geel in Tour, Dumoulin vierde

Rohan Dennis heeft verrassend het eerste geel in de 102e uitgave van de Tour de France gepakt. De Australische tijdritspecialist van BMC was in de 13,8 kilometer lange rit tegen de klok alle andere specialisten te vlug af.

Voor de Nederlanders opende Jos van Emden het bal en de LottoNL-Jumbo-coureur deed het uitstekend met een tijd van 15.11 minuten. Dennis ging hier al redelijk vroeg met 14.56 minuten (55,446 km/h) onder door, waarna de Australiër de ene na de andere wielrenner zich stuk zag bijten op die tijd. Tom Dumoulin (vierde) gaf uiteindelijk acht tellen toe, Fabian Cancellara (derde) zes tellen en Tony Martin (tweede) vijf seconden. Hierdoor mag de oud-werelduurrecordhouder morgen in de tweede etappe het geel aantrekken.

De Nederlanders deden het in de breedte uitstekend. Naast Dumoulin en Van Emden (vijfde) eindigde ook Wilco Kelderman in de top tien (negende op 30 seconden). Ook Robert Gesink (elfde op 33 tellen), Bauke Mollema (veertiende op 0.37) en Dylan van Baarle (zestiende op 0.38) eindigden nog bij de eerste twintig.

De klassementsrenners konden geen vuist maken in dit tijdritgeweld. Van de topfavorieten voor de eindzege deed de winnaar van vorig jaar, Vincenzo Nibali, het goed met een 22e plaats op 43 seconden. Chris Froome werd 39e op 50 seconden, Alberto Contador 46e op 58 seconden en Nairo Quintana 57e op 1.01 minuten.


Rohan Dennis wint eerste gele trui Tour de France 2015 (PROSHOTS / George Deswijzen)

Uitslag eerte etappe en tevens algemeen klassement

# Naam Team Tijd
1 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing 14:56
2 Tony Martin (Dui) Etixx - Quick Step + 00' 05''
3 Fabian Cancellara (Zwi) Trek Factory Racing + 00' 06''
4 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin + 00' 08''
5 Jos van Emden (Ned) Team Lotto NL-Jumbo + 00' 15''
6 Jonathan Castroviejo (Spa) Movistar Team + 00' 23''
7 Matthias Brändle (Oos) IAM Cycling + 00' 23''
8 Adriano Malori (Ita) Movistar Team + 00' 29''
9 Wilco Kelderman (Ned) Team Lotto NL-Jumbo + 00' 30''
10 Steven Cummings (Eng) MTN-Qhubeka + 00' 32''

Gevalletje eerwraak in Zeeland: 19 jaar geëist

Hamza D. (52) en Hassan D. (26) hebben 19 jaar cel tegen zich horen eisen bij de rechtbank in Middelburg, meldt de PZC. De vader en zoon worden verantwoordelijk gehouden voor een gevalletje eerwraak: de liquidatie van de 24-jarige wegwerker Muzekka Bozkurt uit Dordrecht.

Het slachtoffer werd op woensdag 25 september 2013 met drie pistoolschoten om het leven gebracht. Hij was die ochtend als wegwerker aan het werk bij de aanleg van de vernieuwde N61 bij IJzendijke.

De reden van de liquidatie: Bozkurt had een relatie met de dochter en zus van de verdachten. Omdat zij de eer van de familie had geschonden, is Bozkurt om het leven gebracht, redeneert de officier van justitie.

De officier denkt dat Hassan D. de dodelijke schoten heeft gelost, maar vader Hamza heeft vervolgens de schuld op zich genomen. Er is ook nog twee maanden cel geëist tegen een derde verdachte: Hüsnü D. (49). Die man zou de 'intellectuele dader' zijn, maar daar is onvoldoende bewijs voor.

Update 17.56 uur:
We lopen iets achter de feiten aan, blijkt nu. Hassan D. heeft tegenover een bewaker in gevangenis Torentijd bekend dat hij de moord heeft gepleegd. Dat werd vrijdag onverwacht meegedeeld tijdens de rechtszitting in Middelburg. Tot nu toe heeft Hassan zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht.

De bewaker wordt nu door de recherche gehoord. De rechtbank bekijkt of de rechtszaak moet worden aangehouden om de nieuwe ontwikkeling eventueel mee te nemen. De rechtbank kan ook besluiten om de behandeling gewoon voort te zetten en de onverwachte bekentenis voor kennisgeving aan te nemen.

Dukes of Hazzard-auto raakt vlag kwijt

De auto uit de jarentachtigserie The Dukes of Hazzard verliest de Confederatievlag. De Amerikaanse golfer Bubba Watson, eigenaar van het voertuig met de bijnaam General Lee, gaat de auto ruïneren door het dak te overschilderen.

Dit heeft de golfer op Twitter aangekondigd. Hij verklaart daarbij dat hij gelooft dat alle mensen gelijk zijn. Watson wil de Conferedatievlag op het dak van de auto vervangen door de Amerikaanse vlag, de Stars en Stripes. Watson heeft de auto sinds 2012 in zijn bezit.

De Confederatievlag kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen na een dodelijke schietpartij in een kerk in Charleston, waarvan de vlag als hoofdschuldige werd aangewezen. De 21-jarige Dylann Roof, die een afbeelding van de vlag bij zich droeg, vermoordde negen Afro-Amerikanen. Hij had racistische motieven voor zijn daad.

De vlag werd door de zuidelijke staten gevoerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), die werd gevoerd over de afschaffing van de slavernij. Nog steeds wappert de vlag op overheidsgebouwen in deze staten. Amerikaanse politici pleiten ervoor de vlag te strijken. Daarvoor is een wetswijziging nodig.

Het Amerikaanse kanaal TV Land haalde de klassieke serie 'The Dukes of Hazzard' deze week van de zender vanwege de plotselinge controverse en Warner Bros. heeft gesteld alle afleveringen te bewerken om de vlag weg te poetsen.

Als je dit leuk vond ben je waarschijnlijk een smerige racist

Minecraft: Story Mode krijgt eerste trailer

Minecraft: Story Mode is een avontuurspel gemaakt door Telltale Games (bekend van The Walking Dead, The Wolf Among Us en meer). Net als andere Telltale games wordt deze versie van Minecraft in vijf episodes uitgebracht. De eerste episode komt al 'snel' uit voor pc, Mac, PS4, PS4, Xbox 360, Xbox One, iOS en Android.

In Story Mode speel je als Jesse (Patton Oswalt doet de stem). Jesse en zijn groep vrienden zijn fan van de legendarische 'Order of the Stone'. Dat was een groep avonturiers die lange tijd geleden een Ender Dragon versloegen. Wanneer er duistere krachten in de wereld van Minecraft onstaan moeten Jesse en zijn vrienden plotseling de mantel van de legendarische helden op zich nemen.

Tunesië kondigt noodtoestand af

In Tunesië heeft president Beji Caïd Essebsi zaterdag de noodtoestand uitgeroepen. Dit heeft het staatspersbureau TAP bekendgemaakt. De noodtoestand geeft de regering meer bevoegdheden om naar eigen inzicht de openbare orde te handhaven, bijvoorbeeld door samenscholingen te verbieden.

Afgelopen week vermoordde een terrorist in de badplaats Sousse 38 toeristen. De aanslag is een enorme klap voor de economie van het arme Noord-Afrikaanse land waar werkloosheid een chronisch probleem is.

De werkloosheid onder relatief goed opgeleide jongeren was een van de redenen dat hier in december 2010 een opstand tegen de autoritaire president Zine al-Abidine Ben Ali losbarstte. Het was toen de laatste keer dat in het land de noodtoestand werd afgekondigd. Ben Ali verliet 14 januari 2011 het land.

Tunesië kondigt noodtoestand af
Tunesië kondigt noodtoestand af (Foto: ANP)

'Grieks compromis ook bij 'nee' mogelijk'

Een compromis met Griekenland blijft mogelijk, ook als de Grieken zondag de voorwaarden voor verdere noodsteun verwerpen. Dat zei de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron zaterdag bij de Tourstart in Utrecht.

"Ik ben er volledig van overtuigd dat de Grieken het beste ja kunnen stemmen", zei Macron. "Maar ik denk ook dat er solidariteit moet zijn, ongeacht de uitkomst."

"We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en blijven werken aan een nieuw programma voor de Grieken", stelde de minister. "We zijn daarbij niet naïef: er moet eerst duidelijkheid komen over hervormingen en de aanpak van de belastingen. We bieden geen schuldverlichting op voorhand."

'Grieks compromis ook bij'nee' mogelijk'
'Grieks compromis ook bij'nee' mogelijk' (Foto: ANP)

Drinkwaterbedrijf: beperk waterverbruik

Vitens, met 5,6 miljoen aansluitingen het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, vraagt zijn klanten bewuster met drinkwater om te gaan. Het bedrijf verzoekt het gebruik van water met name tussen 18.00 en 22.00 uur te beperken. Veel mensen sproeien tijdens die uren hun tuin of nemen een extra douche, maar door de grote vraag kan de waterdruk afnemen.

Woensdag leverde Vitens in totaal 1,4 miljard liter water aan zijn klanten. Dat is 40 procent meer dan normaal. Nooit eerder stroomde op een dag zoveel water uit de kranen.

De top lag vrijdag tussen 18.00 en 20.00 uur toen er 86 miljoen liter per uur uitging. Op dinsdag verbruikten de klanten al 30 procent meer water dan normaal. De verwachting is er zaterdag nog meer water doorheen gaat.

Vitens levert water aan klanten in Utrecht, Flevoland, Friesland, Overijssel, Gelderland en een deel van Noord-Holland en Drenthe.

Drinkwaterbedrijf: beperk waterverbruik
Drinkwaterbedrijf: beperk waterverbruik (foto: ANP)

Matige smog in delen Nederland

Het lijkt zaterdag mee te vallen met de smog in Nederland. Van ernstige smog, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder voorspelde, is geen sprake. De verwachting is inmiddels naar beneden bijgesteld naar matige smog in het oosten en zuidoosten van het land. Voor de komende dagen verwacht het instituut geen of nauwelijks smog.

Smog door ozon ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht, zoals stikstofoxiden. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dagen met hoge ozonconcentraties zijn vaak warme dagen met hoge zonkracht en weinig wind uit het zuidoosten. De afgelopen dagen was daar wel sprake van.

Smog kan behalve irritatie aan keel, neus en ogen, hoesten en kortademigheid veroorzaken. Bij mensen met luchtwegaandoeningen kunnen klachten verergeren. Zware lichamelijke inspanning in de buitenlucht wordt afgeraden.

Brand neemt leiding in Giro Rosa

Lucinda Brand heeft zaterdag de leiding genomen in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. De 26-jarige wielrenster van Rabo-Liv eindigde in de eerste etappe als tweede, dezelfde klassering als vrijdag in de korte proloog door de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Brand nam daarmee de roze leiderstrui over van landgenote Annemiek van Vleuten, de winnares van de proloog.

Brand werd zaterdag in de etappe over ruim 100 kilometer, van Kamnik naar Ljubljana, in de massasprint geklopt door de Italiaanse Barbara Guarischi. De wielrensters reizen nu naar Italië, waar de rest van de Giro Rosa wordt gereden. De etappekoers eindigt volgende week zondag in San Domenico di Varzo. Een dag eerder staat een individuele tijdrit over ruim 20 kilometer op het programma.

Vorig jaar was Marianne Vos de beste in de Giro voor vrouwen. Zij verdedigt dit jaar vanwege verschillende blessures haar titel niet.

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Groot-Brittannië

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Mercedes-coureur reed op Silverstone een tijd van 1.32,248 en was hiermee een tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Nico Rosberg. Max Verstappen kwam tot een dertiende positie.

Het eerste deel van de kwalificatie verliep voor de toppers naar wens, maar niet voor Max Verstappen die klaagde over een gebrek aan tractie. De Nederlander schoot tijdens zijn eerste run van de baan en in de ronde daarna hield hij de Toro Rosso niet binnen de lijnen. Pas in zijn tweede run kon hij een tijd laten noteren. Voor de Manors, McLarens en de Sauber van Felipe Nasr was het na één sessie al weer voorbij.

In Q2 liet Williams van zich spreken. Het team uit Grove kan op haar thuiscircuit goed uit de voeten en Valtteri Bottas en Felipe Massa lieten dit even zien. Verstappen kon het niet bolwerken en strandde met de Toro Rosso op plek dertien. Ook de Lotussen van Romain Grosjean en Pastor Maldonado, de Sauber van Marcus Ericsson en de Force India van Sergio Perez waren klaar.

Hamilton zetten in Q3 meteen de snelste tijd neer, waarna niemand meer er aan kon komen, ook teamgenoot Rosberg niet. Daarachter reed Massa verrassend naar plek drie, voor Bottas en de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Daniil Kvyat werd zevende, voor Carlos Sainz, Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:32.248   14
2 N. Rosberg Mercedes 1:32.361 +0:00.113 14
3 F. Massa Williams 1:33.085 +0:00.837 21
4 V. Bottas Williams 1:33.149 +0:00.901 19
5 K. Räikkönen Ferrari 1:33.379 +0:01.131 19
6 S. Vettel Ferrari 1:33.547 +0:01.299 18
7 D. Kvyat Red Bull 1:33.636 +0:01.388 22
8 C. Sainz Toro Rosso 1:33.649 +0:01.401 19
9 N. Hülkenberg Force India 1:33.673 +0:01.425 21
10 D. Ricciardo Red Bull 1:33.943 +0:01.695 20
11 S. Perez Force India 1:34.268   14
12 R. Grosjean Lotus 1:34.289 +0:00.021 9
13 M. Verstappen Toro Rosso 1:34.502 +0:00.234 14
14 P. Maldonado Lotus 1:34.511 +0:00.243 16
15 M. Ericsson Sauber 1:34.868 +0:00.600 13
16 F. Nasr Sauber 1:34.888   7
17 F. Alonso McLaren 1:34.959 +0:00.071 8
18 J. Button McLaren 1:35.207 +0:00.319 9
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:37.364 +0:02.476 9
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:39.377 +0:04.489 8

Nummerdor/Varenhorst weer tegen Brazilianen in finale WK

De Nederlandse beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst spelen zondagavond in de finale van het WK weer tegen een Braziliaans duo. Nadat ze zaterdag wonnen van Pedro en Evandro wacht in de finale een ander Braziliaans topduo: Alison/Bruno.

Alison en Bruno bereikten de finale zaterdagmiddag door eenvoudig te winnen van het Amerikaanse koppel Theo Brunner en Nick Lucena: 21-17 21-15. De Braziliaanse finalisten zijn in topvorm en verloren op het WK nog maar één set.

'Europa kan Grexit makkelijk aan'

Europa zal economisch weinig last ondervinden als Griekenland de eurozone verlaat. De gevolgen voor Griekenland zelf zouden daarentegen aanzienlijk erger zijn. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, zaterdag gezegd.

"Voor Europa zou het makkelijk economisch te managen zijn. Voor Griekenland zou het echt aanzienlijk dramatischer zijn', aldus de bewindsman in een interview met de Oostenrijkse online krant Die Presse.

Volgens Schelling zou Griekenland in het geval van een Grexit humanitaire hulp nodig hebben. Maar volgens de Oostenrijkse minister is het ook weer niet zo dat Griekenland bij een vertrek uit de eurozone wordt overspoeld door een golf van armoede.

,,Er is hier een propaganda-oorlog over gaande. Het is overdreven om te denken dat alle Grieken op straat worden gezet of geen toegang tot medische zorg zullen hebben", zei hij.

Beachduo Nummerdor/Varenhorst naar finale WK

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zaterdag de finale van het WK beachvolleybal bereikt. Op het snikhete zand van het drijvende WK-stadion in Den Haag werden de Braziliaanse toppers Pedro Solberg en Evandro Goncalves in drie sets overtuigend verslagen: 21-18, 21-23 en 15-12.

Nummerdor en Varenhorst kregen in de tweede set al drie kansen om de wedstrijd te beslissen maar dat mislukte. In de derde set beslisten de Nederlanders de wedstrijd op het vierde matchpoint.

In de finale speelt het Nederlandse duo zondagavond tegen de winnaar van het duel tussen het Braziliaanse koppel Alison/Bruno en de Amerikanen Lucena/Brunner.

Nederland heeft officieel hittegolf te pakken

In Nederland is officieel sprake van een hittegolf. Dat meldt het KNMI zaterdag. Tropische temperaturen waren er al sinds dinsdag maar zaterdag om 11.17 uur was de hittegolf echt een feit. Toen werd in De Bilt de 30 graden gehaald.

Van een hittegolf is sprake als de maximumtemperatuur vijf opeenvolgende dagen 25 graden of hoger ligt, waarvan drie dagen 30 graden of meer.

De laatste hittegolf in Nederland was bijna twee jaar geleden: tussen 21 en 27 juli 2013.

Varoufakis: Europees optreden terrorisme

De Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën vindt het Europese optreden tegen zijn land "terrorisme''. Dat heeft hij gezegd tegen de Spaanse krant El Mundo. In het zaterdag gepubliceerde interview zegt hij ook dat 1 biljoen euro verloren gaat als Griekenland crasht.

"Wat ze doen met Griekenland heeft een naam: terrorisme'', aldus Varoufakis. "Waarom hebben zij ons gedwongen de banken te sluiten? Om mensen bang te maken. En als het gaat om het aanjagen van angst, dan staat dat bekend als terrorisme.''

Varoufakis is er nog altijd zeker van dat een nieuwe akkoord kan worden bereikt met de geldschieters (eurolanden en IMF), ook als de Grieken bij het referendum 'nee' zeggen tegen nieuwe hervormingen en bezuinigingen in ruil voor extra steun.

Owusu-Abeyie: "Het beste moet nog komen"

Quincy Owusu-Abeyie was een jaar of tien geleden hét talent van Nederland. Na vele omzwervingen zoekt de snelle aanvaller wederom een nieuw onderkomen. Inmiddels is Owusu-Abeyie 29 jaar oud en clubloos. Hij liet zijn contract bij het Portugese Boavista ontbinden. Tien jaar na zijn vlammende optreden tijdens het WK onder-20 in Nederland is hij zoekende. Naar wederom een nieuwe uitdaging. Naar geluk en succes.

De aanvaller brak door, maar daarna ging het mis. "Of ik een moeilijke jongen ben? Ik denk het niet. Ik heb altijd een goede verstandhouding gehad met mijn ploeggenoten en clubs. Oké, ik heb een eigen mening, en heb die ook nooit onder stoelen of banken gestoken, maar ik ben altijd respectvol geweest", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Arsenal

"Ik was zestien toen ik bij Arsenal kwam. Arsène Wenger gaf me meteen het gevoel dat ik erbij hoorde. Dat ik belangrijk was. Ik kon uren kijken naar Henry. Van hem heb ik zo veel geleerd. Hij legde me bijvoorbeeld uit wanneer ik moest versnellen, op welk moment je acties maakt en ook hoe in dienst van het elftal te spelen. Ik heb zo veel naar hem gekeken."

Owusu-Abeyie is lovend over de momenten waarop hij werkte met Dennis Bergkamp. "Een groot voorbeeld. Altijd op tijd, voor wedstrijden en trainingen en hij verslapte geen moment. Gaf altijd honderd procent", blikt de aanvaller teurg.

Eredivisie

Na vijf duels in het shirt van Arsenal te hebben gespeeld, volgde een transfer naar Spartak Moskou. Financieel gezien een goede zet, maar sportief gezien niet. "Het was niet het goede moment", vertelt Owusu-Abeyie, die daarna als een nomade door de voetbalwereld zwierf.

"Het beste moet nog komen. Ik denk dat ik nog zeven jaar vooruit kan op topniveau. Ik ben 29, topfit, train elke dag voor mezelf, maar mis het veld, het spel en de jongens in de kleedkamer. Ik ben gegroeid, als mens en voetballer. En geloof me, ik kan nog steeds het verschil maken."

Transferoverzicht: Eredivisieclubs raken spitsen kwijt

De komende twee maanden zullen veel spelers van club wisselen. FOK!sport houdt deze clubwissels in de gaten. In de eerste dagen van juli vertrokken verschillende spitsen uit de Nederlandse competitie naar het buitenland. Kolbeinn Sigthorsson gaat naar Nantes, Mark Uth naar Hoffenheim en Luc Castaignos gaf FC Twente iets meer lucht met zijn vertrek naar Frankfurt. ADO Den Haag raakte schaduwspits Mike van Duinen kwijt.

Ook in Spanje wordt gezocht naar nieuwe spitsen. Jackson Martinez vertrok eerder al bij Atletico Madrid en inmiddels is ook Carlos Bacca naar AC Milan vertrokken, vanuit Sevilla. Ook zijn er enkele transfers zichtbaar van spelers die excelleerden in een Europese wedstrijd tegen hun nieuwe werkgever in het afgelopen seizoen: Evgen Konoplyanka vertrekt naar Sevilla wat hem de Europa League-overwinning afnam terwijl Douglas Costa naar Bayern Munchen gaat waartegen hij met zijn club Shakhtar Donetsk knap in eigen huis 0-0 speelde. Hij kreeg echter een week later wel zeven goals te verwerken in de return. Hieronder is een overzicht te vinden van de belangrijkste transfers van de afgelopen drie dagen.

Overzicht Nederland

Speler Van Naar
Andreas Bjelland FC Twente Brentford
Branco van der Boomen FC Eindhoven sc Heerenveen
Caner Cavlan De Graafschap sc Heerenveen
Georgios Katsikas PAOK Saloniki FC Twente
Kolbeinn Sigthorsson Ajax FC Nantes
Mark Uth sc Heerenveen Eintracht Frankfurt
Mattijs Branderhorst (Huur) Willem II MVV
Mike van Duinen ADO Den Haag Fortuna Dusseldorf
Mohamed El Makrini sc Cambuur Odense BK
Nicolas Isimat-Mirin AS Monaco PSV Eindhoven
Norair Aslanan-Mamedov Willem II Almere City FC
Tomas Necid PEC Zwolle Bursaspor
Wilfried Kanon ADO Den Haag LOSC Lille

 Overzicht Europa

Speler Van Naar
Alvaro Negredo Manchester City Valencia
Douglas Costa Shakhtar Donetsk Bayern Munchen
Giannelli Imbula Olympique Marseille FC Porto
Nathaniel Clyne Southampton Liverpool
Dimitri Payet Olympique Marseille West Ham United
Paulinho Tottenham Hotspur Ghangzou Evergrande
Demba Ba Besiktas SH Shenhua
Shinji Okazaki FSV Mainz 05 Leicester City
Joshua Kimmich VfB Stuttgart Bayern Munchen
Lucas Ocampos AS Monaco Olympique Marseille
Eder Braga Swansea City
Karim Rekik Manchester City Olympique Marseille
Adil Rami AC Milan Sevilla
Claudio Beauvue Guingamp Olympique Lyon
Fares Bahlouli Olympique Lyon AS Monaco
Miranda (Verhuurd) Atletico Madrid Internazionale
Felix Klaus Freiburg Hannover 96
Victor Ruiz Valencia Villarreal
Zdravko Kuzmanovic Internazionale FC Basel
Yazalde Braga Rio Ave
Aleksandr Kolomeytsev Amkar Perm Lokomotiv Moskou
Syam Ben Youssef Astra Giurgiu SM Caen
Rodrigo Caio (Huur) Sao Paulo Atletico Madrid
Edgar Mendez UD Almeria Granada
Roberth Huth Stoke City Leicester City
Mauricio Pinilla Genoa Atalanta
Luiz Adriano Shakhtar Donetsk AC Milan
Jose Cholevas AS Roma Watford
Lucas Vazquez Espanyol Real Madrid
Fabiano (Huur) FC Porto Fenerbahce
Abdoulaye FC Porto Fenerbahce
Ricardo Ferreira Olhanese Sporting Braga
Valter Birsa AC Milan Hellas Verona
Alberto Brignoli Juventus Sampdoria
Danilo Pereira Maritimo FC Porto
Mario Pasalic (Huur) Chelsea AS Monaco
Carlos Bacca Sevilla AC Milan
Darwin Andrade Ujpesti Standard de Liege
Jonathan Delaplace LOSC Lille SM Caen
Evgen Konoplyanka Dnipro Dnipropetrovsk Sevilla
Nicklas Helenius Aston Villa Aalborg BK
Radamel Falcao (Huur) AS Monaco Chelsea
Sergio Escudero Getafe Sevilla
Neto Fiorentina Juventus
Martin Montoya (Huur) FC Barcelona Internazionale

F1: Uitslag VT3 Grand Prix van Engeland

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Engeland. De Brit reed op het circuit van Silverstone 1:32.917 en was daarmee ruim vijf tiende sneller dan Nico Rosberg. Kimi Raikkonen eindigde op zeven tiende als derde.

Max Verstappen zat er weer goed bij. De Nederlander reed 1:34.147 en eindigde de derde vrije training op een keurige vijfde plaats vlak voor zijn teamgenoot Carlos Sainz. Voor Mercedes was het geen vlekkeloze training. Nico Rosberg stond een tijdlang in de pits vanwege olielekkage in de versnellingsbak. Fernando Alonso kende geen goede generale voor de kwalificatie. De Spanjaard reed maar zes ronden vanwege een hydraulische probleem in zijn McLaren.

De Kwalificatie begint om 14:00 

Uitslag VT3:
 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:32.917   18
2 N. Rosberg Mercedes 1:33.469 +0:00.552 14
3 K. Räikkönen Ferrari 1:33.692 +0:00.775 20
4 S. Vettel Ferrari 1:33.918 +0:01.001 16
5 M. Verstappen Toro Rosso 1:34.147 +0:01.230 20
6 C. Sainz Toro Rosso 1:34.282 +0:01.365 23
7 F. Massa Williams 1:34.501 +0:01.584 18
8 V. Bottas Williams 1:34.538 +0:01.621 19
9 D. Kvyat Red Bull 1:34.545 +0:01.628 16
10 P. Maldonado Lotus 1:34.708 +0:01.791 25
11 N. Hülkenberg Force India 1:34.886 +0:01.969 21
12 D. Ricciardo Red Bull 1:34.896 +0:01.979 15
13 S. Perez Force India 1:35.121 +0:02.204 22
14 R. Grosjean Lotus 1:35.246 +0:02.329 22
15 F. Nasr Sauber 1:35.587 +0:02.670 19
16 J. Button McLaren 1:35.695 +0:02.778 19
17 M. Ericsson Sauber 1:35.919 +0:03.002 20
18 F. Alonso McLaren 1:36.101 +0:03.184 6
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:37.989 +0:05.072 19
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:38.285 +0:05.368 18

Nieuwe foto's uit Batman v Superman

Volgende week is Comic-Con International-week, en om dat te vieren brengt het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly deze week hun Comic-Con special uit, vol met materiaal over de films en series die op de conventie gepromoot zullen worden. In het issue, en op de site van het blad, zijn nieuwe foto's te vinden uit DC's grote blockbuster van komende lente.

De zes foto's die EW op hun site hebben geplaatst tonen natuurlijk Batman en Superman, maar ook een potentieel romantisch moment tussen Bruce Wayne, beter bekend als de Batman en Diana Prince, beter bekend als Wonder Woman. Verder weet het blad te verklappen dat Batman zo slim is om zijn anti-Superman outfit te voorzien van een laagje kryptonite.

Batman (Ben Affleck) oog in oog met Superman (Henry Cavill) (Foto: Warner Bros.)
Batman (Ben Affleck) oog in oog met Superman (Henry Cavill) (Foto: Warner Bros.)

Diana Prince (Gal Gadot) met Bruce Wayne (Ben Affleck) (Foto: Clay Enos/Entertainment Weekly)
Diana Prince (Gal Gadot) met Bruce Wayne (Ben Affleck) (Foto: Clay Enos/Entertainment Weekly)

In een toelichting over de film geeft Henry Cavill, die voor de tweede keer de rol van Kal-El vertolkt, aan dat Man of Steel meer de wereld door de ogen van Clark Kent toonde, en dat dit vervolg meer draait om Superman zoals gezien door de wereld. In de trailer voor de film, die volgende week hopelijk wordt opgevolgd met een tweede trailer, werd inderdaad al een nadruk gelegd op hoe de mensheid de almachtige buitenaardse ziet als bedreiging.

Superman (Henry Cavill) (Foto: Clay Enos/Entertainment Weekly)
Superman (Henry Cavill) (Foto: Clay Enos/Entertainment Weekly)

Batman (Ben Affleck) bij het Bat signal (Foto: Warner Bros.)
Batman (Ben Affleck) bij het Bat signal (Foto: Warner Bros.)

De strijd tegen Superman wordt naar verluidt aangewakkerd door Lex Luthor, in de comics bekend om zijn wantrouwende houding tegenover de Kryptonian. Actuele verhaallijnen zien Luthor echter samenwerken met de helden en zelfs lid worden van de Justice League. Hoe groot is de kans dat Jesse Eisenberg de komende jaren als superheld in Zack Snyders Justice League-films te zien zal zijn?

Lex Luthor (Jesse Eisenberg) (Foto: Clay Enos/Entertainment Weekly)
Lex Luthor (Jesse Eisenberg) (Foto: Clay Enos/Entertainment Weekly)

Ben Affleck met Zack Snyder (Foto: Clay Enos/Entertainment Weekly)
Ben Affleck met Zack Snyder (Foto: Clay Enos/Entertainment Weekly)

Batman v Superman: Dawn of Justice verschijnt eind maart in de bioscoop. Tijdens het Warner Bros.-panel op Comic-Con, volgende week zaterdag, zal de cast en crew op het podium verschijnen en waarschijnlijk nieuw beeldmateriaal tonen aan het 6500-koppige publiek. Mogelijk kunnen we daarna online ook genieten van een nieuwe trailer.

Lars Boom gewoon van start in Tour

Lars Boom gaat vanmiddag gewoon van start in de Tour de France. Dit heeft teambaas Alexandre Vinokourov zojuist bevestigd tegenover de pers.  De MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen, wilde dat de Astana-renner niet start vanwege te lage cortisolwaarden, terwijl de ploeg enkel mee wilde werken als ze vervanger Alessandro Vanotti mochten inzetten.

Gisteren werd bekend dat Boom een te lage cortisol waarde heeft volgens de MPCC en hij zou volgens diens regelgeving acht dagen niet mogen koersen. De vervangingstermijn van de UCI was echter al verlopen en daarom had Astana, met titelverdediger Vincenzo Nibali, met acht man aan de Tour moeten beginnen. Teambaas Alexandre Vinokourov was het hier niet mee eens en dreigde als hij Boom niet mocht vervangen uit de MPCC te starten én Boom alsnog op te stellen. De UCI ging niet akkoord met vervanging en daarom zal Boom gewoon van start gaan.

Lars Boom zal gewoon starten in de Tour de France. (Pro Shots/George Deswijzen)
Lars Boom zal gewoon starten in de Tour de France. (Pro Shots/George Deswijzen)

LottoNL-Jumbo stapte eerder dit jaar al uit de MPCC nadat bleek dat George Bennett onterecht uit de Giro d'Italia was gehouden. De tests die de organisatie uitvoert zouden niet accuraat zijn. Een lage cortisolgehalte hoeft overigens niet te wijzen op dopinggebruik. Dit kan bijvoorbeeld door een jetlag of vermoeidheidsverschijnselen. 

Boom heeft inmiddels als eerste een verkenningsrondje verreden over het 13,8 kilometer lange parcours in Utrecht. De tijdrit gaat vanmiddag om 14.00 uur van start. Om 17.17 uur zal titelverdediger Vincenzo Nibali als laatste van het startpodium vertrekken.

Ant-Man wil de Avengers bellen in nieuwe trailer

Het duurt nog een kleine drie weken voordat Marvels nieuwste filmsuperheld, Ant-Man, de bioscopen bestormt, en de promotiecampagne is in volle gang, mede omdat de film in de VS een weekje eerder verschijnt. Een nieuwe internationale trailer werpt een nieuwe blik op Ant-Mans oorsprong.

Het pak dat Scott Lang (Paul Rudd) in staat stelt om in grootte af te nemen terwijl hij in sterkte toeneemt is veertig jaar geleden al uitgevonden door Hank Pym (Michael Douglas), die in de comics bekend staat als de originele Ant-Man. Wanneer Pym Lang om hulp vraagt komt deze met een eenvoudige suggestie: we moeten gewoon de Avengers bellen.

Ant-Man verschijnt op 23 juli in IMAX 3D in de bioscopen. Naast Rudd en Douglas zien we ook Corey Stoll als Darren Cross, Evangeline Lily als Hope van Dyne en in flashbacks keert Hayley Atwell weer terug naar het grote Marvel-scherm als Peggy Carter. De film is geregisseerd door Peyton Reed, op basis van een scenario dat oorspronkelijk door Edgar Wright en Joe Cornish is ontwikkeld, totdat Wright het project verliet als regisseur en Reed het overnam. Vanaf dat moment hebben Paul Rudd en Adam McKay het scenario verder bewerkt.

Moslims vallen Indonesisch kinderkamp binnen

Een christelijk padvindersuitje organiseren tijdens de ramadan in Indonesië? Vergeet het maar. In Yogyakarta zijn islamitische fundamentalisten op hoge poten en massaal naar een veredeld schoolkamp gegaan om daar een stokje voor te steken. Het zou de heiligheid van de heillige maand verstoren. Bovendien zouden de organisatoren geen vergunning hebben gehad.

Ramadan is een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Reden genoeg dus om duizenden -christelijk opgevoede- kinderen de schrik van hun leven aan te jagen en een einde te maken aan hun campingavontuur. Het kamp, de Pathfinder Club Camporee zou plaats vinden van 1 tot 5 juli.

De islamitische inval vond plaats op de tweede dag. Locale moslims die nog een beetje energie hadden ondanks de ramadan, bestormden het kamp en stuurden hiermee duizenden kinderen naar huis. Een vergunning kon niet worden getoond, want die was volgens de organisatie verbaal toegezegd door een hoge politiefunctionaris. De lokale politie was trouwens naar eigen zeggen met de moslimgekkies meegegaan om ervoor te zorgen dat er geen gewonden zouden vallen.

Het evenement vond plaats op centraal Java. Vanuit het hele land waren kinderen gekomen op eraan deel te nemen.

Muhammad Fuad, capo della tutti capi van de lokale moslimgemeenschap heeft laten weten dat hij verheugd is dat er een einde is gemaakt aan het campingplezier van de kinderen. “Dat is een goede zaak want iedereen moet leren hoe ze zich moeten gedragen ten opzichte van moslims”, vertelt hij.

“We zitten in de heilige maand”, vervolgt het toonbeeld van verdraagzaamheid. “En iedereen die in deze periode iets wil organiseren, moet eerst toestemming vragen.”

Uit Yogyakarta komen niet alleen maar kinderhaters. Voor de oudere Fok!kers onder ons: een van de geitenbreiers van De Film van Ome Willem komt daar vandaan.

'Alleen maagden krijgen diploma Indonesië' (Foto: ANP)
Het grootste moslimland ter wereld. 

Verstappen gevleid door aandacht Ferrari

Ook de naam van Max Verstappen valt als opvolger van Kimi Räikkönen bij Ferrari. De Fin presteert ondermaats bij de Italiaanse renstal en moet mogelijk na dit seizoen zijn zitje inleveren. Hoewel de kans klein is dat Ferrari in zee gaat met een jonge en nog relatief onervaren coureur als Verstappen, voelt de zeventienjarige Limburger zich gevleid met de aandacht.

"Het betekent dat ik goed bezig ben", meldt hij zaterdag in De Telegraaf. Volgens de krant heeft een bron bij Ferrari verklaart dat de jonge Nederlander 'een optie' is. "Natuurlijk, het zou mooi zijn voor Ferrari te mogen rijden. Of ik al toe ben aan een dergelijke stap? Ik denk, dat als je zo'n kans krijgt, je die moet pakken", aldus Verstappen, die vrijdag opviel met scherpe tijden in de trainingen voor de Brits Grand Prix op Silverstone.

Varoufakis: kwaadaardig gerucht over noodplan

De Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën heeft een bericht dat Griekse spaarders een deel van hun spaargeld verplicht moeten offeren, via Twitter afgedaan als een 'kwaadaardig gerucht'.

Hij reageerde op berichtgeving door de Financial Times. De Britse zakenkrant meldde op basis van bronnen onder bankiers en zakenmensen dat de Griekse banken noodplannen voorbereiden om het banksysteem overeind te houden. Het afschrijven van 30 procent van spaargeld boven de 8000 euro zou daar onderdeel van zijn.

Eerder gebeurde dat in Cyprus waar rekeninghouders van banken met spaartegoeden boven de 100.000 euro moesten meebetalen aan de financiële redding van de eilandstaat.

Terrein schuttersfeest getroffen door brand

Een terrein in Roermond waar voorbereidingen worden getroffen voor het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) is zaterdagochtend getroffen door een grote brand. Die ontstond in drie koelwagens vol voedsel, maakte de brandweer bekend. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar twee grote feesttenten. Ook een noodaggregaat met 3000 liter diesel heeft vlam gevat. Boven het terrein hangen zwarte rookwolken. De brandweer heeft waterwagens laten aanrukken omdat op het terrein weinig bluswater voorhanden is.

Zondag komen vele tienduizenden mensen naar het feestterrein waar schietwedstrijden worden gehouden. Daaraan doen ruim 150 schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg mee. De organisatie verwacht dat het evenement gewoon door kan gaan.

Volleyballers uitgeschakeld in World League

De Nederlandse volleyballers kunnen een vervolg in de World League vergeten. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen verloor vrijdag in Antwerpen met 3-2 van België: 22-25, 25-20, 23-25, 33-31 en 16-14. Daardoor zijn de Belgen zeker van de eerste plaats in de groep en daarmee een plek in de finaleronde (Final Four) van de tweede divisie van de World League. Tijdens die Final Four in Bulgarije is één ticket te verdienen voor de grote finale met de toplanden (Final Six) in Rio de Janeiro.

Oranje had vrijdag en zaterdag de Belgen moeten verslaan om eerste te worden, maar verspeelde die kansen al tijdens het eerste duel in de Lotto Arena. Hoewel de volleyballers tot twee keer toe op voorsprong kwamen, konden de Lange Mannen het niet afmaken. België boekte voor eigen publiek de tiende overwinning in de de groep, terwijl Nederland op acht zeges bleef staan.

Touretappe van vandaag: Le Grand Départ in Utrecht

Vandaag is het zover; de start van de 102e Tour de France in Utrecht. De 198 renners staan klaar om 21 etappes te gaan rijden van in totaal 3360 kilometer. Vincenzo Nibali staat voor de loodzware taak om zijn titel van 2014 te verdedigen, tegen onder meer Alberto Contador, Nairo Quintana en Chris Froome.

De Tour start voor de zesde keer in Nederland. Er wordt gestart met een tijdrit van 13,8 kilometer door Utrecht. Dit jaar is er een serieuze kans op een Nederlandse gele truidrager. Tom Dumoulin gaat als één van de grote favorieten van start in Utrecht. Naast Dumoulin starten er nog negentien andere Nederlanders vandaag, al is de start van Lars Boom nog onzeker.

Utrecht
Utrecht is met ruim 335.000 inwoners de vierde stad van Nederland. Utrecht was een van de eerste steden met stadsrechten in het huidige Nederland en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum. De stad staat verder bekend om zijn grachten en diens werven. Uiteraard is ook de 112 meter hoge Domtoren, die onderdeel is van de Dom van Utrecht, bekend. Sterker; Utrecht heeft daar zijn bijnaam de Domstad aan ontleend.

De stad ligt centraal in ons land en is mede daardoor ook een belangrijk verkeersknooppunt geworden in het land. Dit geldt door de aanwezigheid van de A2, A12, A27 en A28 voor vervoer over de weg, maar zeker ook voor het treinvervoer. Utrecht Centraal is het grootste station en spoorwegknooppunt van het land.

Tom Dumoulin, hier nog in de kampioenstrui, is één van de favorieten. (Pro Shots/Dppi)
Tom Dumoulin, hier nog in de kampioenstrui, is één van de favorieten. (Pro Shots/Dppi)

Het is voor de zesde keer dat de Tour de France in Nederland start. De laatste keer was vrij recent; in 2010 in Rotterdam. Toen was Fabian Cancellara de winnaar in de proloog. Daarvoor vonden nog starts plaats in Den Bosch (1996), Leiden (1978), Scheveningen (1973) en Amsterdam (1954). Het is de eerste keer dat de wielerronde de Domstad aandoet.

Etappebeschrijving
Voor het eerst sinds 2012 start de Tour de France weer met een (korte) tijdrit. Er is een parcours van 13,8 kilometer uitgestippeld door Utrecht heen. De start en finish in de buurt van het jaarbeursplein, tegenover het Centraal Station. Voor de liefhebbers is het parcours dus goed te bereiken. Kijk voor meer informatie daarover op de speciale site voor de Tourstart; http://www.tourdefranceutrecht.com/home

Het rondje lijkt gemaakt voor de erkende hardrijders, die ook nog een beetje kunnen sturen.  Er zijn zes (scherpe) bochten opgenomen in het parcours. Er is niet of nauwelijks hoogteverschil tijdens de koers, al moet het hoogteverschil van twee meter tussen de start en finishlijn niet worden onderschat.

Profiel van de eerste etappe (Bron: Tour de France)

Profiel van de eerste etappe (Bron: Tour de France)

Starttijden tijdrit
De Eritreeër Daniel Teklehaimanot zal om 14.00 uur het spits afbijten. De eerste Nederlander komt al snel daarna in actie, want Jos van Emden komt al om 14.08 uur van het startpodium af. Ook Robert Gesink (14.30 uur) en Wilco Kelderman (14.52 uur) starten al vroeg, net zoals Tourfavoriet Nairo Quintana (15.00 uur). Dit heeft waarschijnlijk te maken met regen, die in de loop van de middag wordt verwacht.

Van de topfavorieten voor de tijdrit komt Tom Dumoulin om 16.25 uur als eerste in actie. Zodra de Nederlander gefinisht is, is het de beurt aan Tony Martin (16.44 uur), waarna Fabian Cancellara (17.03 uur) volgt. Vincenzo Nibali, de winnaar van vorig jaar, zal om 17.17 uur als laatste het parcours op gaan. Enkele minuten voor hem starten Alberto Contador en Chris Froome.

Renner Team Starttijd
Daniel Teklehaimanot MTN-Qhubeka 14.00
Jos van Emden LottoNL-Jumbo 14.08
Robert Gesink LottoNL-Jumbo 14.30
Rohan Dennis BMC Racing Team 14.37
Wilco Kelderman LottoNL-Jumbo 14.52
Nairo Quintana Movistar Team 15.00
Stef Clement IAM Cycling 15.09
Steven Kruijswijk LottoNL-Jumbo 15.14
Laurens ten Dam LottoNL-Jumbo 15.36
Thibaut Pinot FDJ 15.47
Bauke Mollema Trek Factory Racing 16.19
Tom Dumoulin Team Giant-Alpecin 16.25
Tony Martin Etixx - Quick-Step 16.44
Adrian Malori Movistar Team 16.50
Lars Boom Astana Pro Team 16.55
Fabian Cancellara Trek Factory Racing 17.03
Alejandro Valverde Movistar Team 17.12
Alberto Contador Tinkoff-Saxo 17.13
Chris Froome Team Sky 17.14
Vincenzo Nibali Astana Pro Team 17.17

FOK!sport favorieten voor de etappe
De strijd om de eerste gele trui zal voornamelijk gaan tussen de beste tijdrijders van de wereld op dit moment; Tony Martin en onze landgenoot Tom Dumoulin. De Nederlander won twee tijdritten in de Ronde van Zwitserland, maar kwam daar ziek vandaan terug. Der Pantzerwagen won met groot overmacht het Duitse kampioenschap en won eerder in Romandië en de Algarve een tijdrit. Ook voormalig wereldkampioen Fabian Cancellara moet worden gerekend tot de kanshebbers. Hij wint de laatste jaren niet meer zoveel ritten tegen de klok, maar toonde de afgelopen weken toch goede vorm. Daarnaast kan hij in de Tour de France altijd net iets meer.

***** Tony Martin, Tom Dumoulin
**** Fabian Cancellara
*** Rohan Dennis, Adriano Malori
** Lars Boom, Geraint Thomas, Matthias Brändle
* Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen, Michal Kwiatkowski, Chris Froome

Franse soldaat aangeklaagd voor kindermisbruik

Een Franse militair is vrijdagavond in Parijs aangeklaagd omdat hij kinderen in Burkina Faso zou hebben aangerand. De soldaat zou in de hoofdstad Ouagadougou twee meisjes van drie en vijf jaar hebben betast. Ook wordt hij verdacht van het maken van kinderporno.

De 38-jarige soldaat werd eerder deze week met nog een soldaat op non-actief gesteld vanwege de misbruikverdenkingen. De andere militair is vrijgelaten zonder dat er een aanklacht tegen hem is ingediend. De zaak kwam aan het licht nadat een van de ouders van de kinderen kinderporno had gevonden op een camera, die de militairen bij de meisjes thuis waren vergeten.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Franse soldaten in opspraak komen vanwege kindermisbruik. Militairen van de Verenigde Naties die in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) op vredesmissie zijn, zijn onlangs beschuldigd van het misbruiken van straatkinderen in de hoofdstad Bangui. Een deel van de militairen komt uit Frankrijk.

Meer banen voor arbeidsgehandicapten

In twee jaar zijn er bijna 11.000 banen bijgekomen voor mensen die door een beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Binnen het bedrijfsleven kwamen er ruim 9000 van deze banen bij, de rest van dit extra werk voor arbeidsgehandicapten ontstond bij de overheid.

Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zaterdag bekend heeft gemaakt. De afspraak is dat er de komende elf jaar 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidshandicap: 100.000 in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid.

Eind dit jaar moet het bedrijfsleven al een begin hebben gemaakt met de uitvoering van deze afspraak door 6000 extra banen te hebben voor mensen die zich door een ziekte of handicap moeilijk kunnen redden op de arbeidsmarkt. Met de 9.224 banen die er al bij zijn gekomen, liggen de werkgevers dus voor op schema. Bij de overheid stond de teller eind 2014 op 1508, dit moeten er dit jaar 3000 worden.

Jonggehandicapten en mensen die op de wachtlijst staan van een sociale werkplaats komen als eerste in aanmerking voor deze banen. Deze opzet lijkt te lukken, stelt Klijnsma vast, want bij deze nieuwe banen gaat het vaak om mensen die op de wachtlijst stonden van een sociale werkplaats. Zij worden gedetacheerd bij een gewoon bedrijf. Met deze tussenstand spreekt Klijnsma van "een zeer bemoedigend begin".

Vanaf 2017 hangt bedrijven die niet genoeg arbeidsgehandicapten in dienst nemen een boete boven het hoofd van 5000 euro per niet-ingevulde werkplek.

Problemen Eurotunnel na bestorming migranten

Het treinverkeer in de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland is een tijd lang stil komen te liggen, nadat zo'n 150 migranten in de nacht van vrijdag op zaterdag de terminal in het Franse Calais hebben bestormd. De tunnelbeheerder wil dat de autoriteiten "onmiddellijk actie" ondernemen om een eind te maken aan het migrantenprobleem. Daarover berichtte de BBC zaterdag.

Door de bestorming liepen treinen vertragingen op en kon een aantal treinen helemaal niet rijden. Bij het Britse graafschap Kent ontstond daardoor een file van vrachtwagens. Het passagiersvervoer is zaterdagochtend weer op gang gekomen, maar er zijn nog problemen met vrachtverkeer, aldus een woordvoerder.

Beheerder Eurotunnel wil dat de autoriteiten de tunnel beschermen. Het bedrijf vindt dat er nu te weinig wordt gedaan aan het migrantenprobleem.

Problemen Eurotunnel na bestorming migranten
Problemen Eurotunnel na bestorming migranten (Foto: ANP)

Opnieuw noodopvang asielzoekers

Over enkele weken worden asielzoekers mogelijk opnieuw in noodopvang ondergebracht, zoals sporthallen. Door de grote toestroom van asielzoekers zijn er niet genoeg echte opvangcentra beschikbaar. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie bevestigde berichtgeving daarover in het AD zaterdag. Vooral het aantal asielzoekers uit Eritrea stijgt weer flink.

In mei is het aantal mensen dat in Nederland aanklopte voor asiel fors gestegen, naar 3375. In april waren dat er nog 1912 en in maart 1539.

Opmerkelijk is vooral de nieuwe stijging van het aantal mensen uit Eritrea. In mei waren dat er 1123, bijna een verdriedubbeling in vergelijking met april (407). In maart waren het er 113 en de maanden ervoor steeds enkele tientallen. Vorig voorjaar was er ook sprake van een plotselinge stijging, waarna de piek weer afzwakte.

Overheid huurt nog vaak journalisten in

De overheid huurt nog regelmatig bijklussende journalisten in als dagvoorzitter of spreker ondanks een richtlijn uit 2004 die dit juist afraadt. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. Het dagblad deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

De krant constateert dat ministeries tussen 2010 en het voorjaar van 2015 zeker 39 journalisten inhuurden, onder wie een aantal presentatoren van de publieke omroep. Zo klusten Rob Trip (NOS), Twan Huys (NTR) en Teun van de Keuken (KRO-NCRV) bij de overheid bij.

In 2004 nam de ministerraad een richtlijn aan voor het inhuren van nog actieve journalisten. Een reden is dat het de onafhankelijkheid van de journalistiek zou kunnen schaden.

Peru derde in Copa América

Peru is op de derde plaats geëindigd in de Copa América. Die klassering behaalde het land ook al vier jaar geleden in het voetbalkampioenschap van Zuid-Amerika. In de troostfinale versloegen de Peruanen vrijdag (plaatselijke tijd) Paraguay met 2-0.

Middenvelder Andre Carrillo zette Peru vroeg in de tweede helft op voorsprong. Aanvaller Paolo Guerrero maakte vlak voor tijd de tweede goal. Het was zijn vierde in het toernooi.

De finale tussen Chili en Argentinië begint vanavond om 22.00 uur Nederlandse tijd.

Duisternis stopt Cilic en Isner bij 10-10

Het gevecht op Wimbledon tussen de servicekanonnen Marin Cilic en John Isner is vrijdagavond vanwege de invallende duisternis gestaakt. Na vier uur en een kwartier tennissen stuurde de umpire de Kroaat en Amerikaan naar binnen, bij een stand van 10-10 in de vijfde set. Cilic verspeelde tot twee keer toe een set voorsprong: 7-6 (4), 6-7 (8), 6-4 en 6-7 (4).

De Kroaat en zijn Amerikaanse opponent gaven elkaar nauwelijks kansen op eigen service. Cilic sloeg 34 aces en leverde in de hele partij pas één keer zijn servicebeurt in, Isner deed amper voor hem onder. De lange Amerikaan produceerde 33 aces en verloor twee keer zijn service. Zaterdag gaan ze verder in hun gevecht om een plek in de achtste finales.

De 30-jarige Isner staat al in de recordboeken met zijn historisch lange partij op Wimbledon in 2010 tegen de Fransman Nicolas Mahut. Die wedstrijd duurde 11 uur, verspreid over drie dagen, en werd in de vijfde set met 70-68 gewonnen door de Amerikaan. 

Man herkent rechter, barst in huilen uit

De 49-jarige Arthur Booth moest deze week in de Amerikaanse staat Florida voor de rechter verschijnen. De vrouwelijke rechter had snel door wie ze voor zich had: een klasgenoot van de middelbare school. Toen Booth dat ook doorkreeg, barstte hij in huilen uit.

Booth moest dinsdag, kort na zijn arrestatie, voor de rechter in Miami verschijnen om te horen welke borgsom er op zijn vrijlating staat. Hij wordt verdacht van meerdere vergrijpen: inbraak, diefstal, vluchten voor de politie en verzet bij zijn arrestatie.

Rechter Mindy Glazer herkende de verdachte al snel en speelde meteen open kaart: 'Ging jij vroeger naar de Nautilus Middle School?', vroeg ze. Het kwartje viel bij Booth, die zijn oud-klasgenote herkende. 'Oh my goodness, oh my goodness', stamelde hij. Hij boog zijn hoofd en begon te huilen.

'Nicest kid'
Glazer bleef de verdachte keurig met 'sir' aanspreken, maar toonde de nodige compassie. 'Het spijt me om u hier te zien. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het u is vergaan', zei de rechter. 'Dit was de leukste jongen op de middelbare school. Ik speelde voetbal met hem. Kijk wat er nu is gebeurd.'

In plaats van kritiek gaf ze Booth wat opbeurende, motiverende woorden mee. 'Hopelijk bent u in staat om uw gedrag te veranderen. Hopelijk komt u hier goed uit en kunt u een leven binnen de grenzen van de wet leiden.' De borgsom voor Booth werd overigens vastgesteld op 43.000 dollar. De behandeling van de zaak vindt later plaats.

Bewoners Schilderswijk houden tuig rustig

In de Haagse Schilderswijk is het in de nacht van vrijdag op zaterdag vooralsnog rustig. Dit in tegenstelling tot de afgelopen vier nachten, toen rellende jongeren vernielingen aanrichtten en de politie met stenen bekogelden.

Dat het nu rustig lijkt te blijven, is vooral te danken aan buurtbewoners in gele hesjes. Ze houden de wacht op het Hobbemaplein en grijpen in zodra het onrustig dreigt te worden. Op het Hobbemaplein waren rond 00.45 uur enkele tientallen jongeren. Maar vooralsnog maakte niemand aanstalten om te rellen. De politie is wel aanwezig, maar houdt zich afzijdig.

De Schilderswijk was vier nachten op rij het toneel van flinke rellen naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Zijn dood is zeer waarschijnlijk te wijten aan zuurstofgebrek dat hij opliep tijdens het politieoptreden bij zijn arrestatie. In de nacht van donderdag op vrijdag arresteerde de politie een kleine tweehonderd mensen. De meesten werden opgepakt om dat ze het samenscholingsverbod negeerden.

Cameraploegen live beroofd

Twee cameraploegen van lokale nieuwszenders in San Francisco zijn beroofd terwijl een van hen live aan het uitzenden was. Ze maakten allebei op dezelfde plek een reportage over een dodelijke schietpartij van een dag eerder. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

Een gemaskerde en gewapende overvaller werkte een cameraman van de ene zender tegen de grond, sloeg hem met een pistool en pikte zijn apparatuur. Een verslaggeefster van de andere zender, die op dat moment live op tv was, kon op het nippertje ontkomen. Haar cameraman werd onder schot gehouden en moest zijn apparatuur afstaan.

De dader ging ervandoor in een zwarte BMW, die door een handlanger werd bestuurd. De buit: twee filmcamera's en twee camerastatieven, die bij elkaar tienduizenden euro's waard zijn.

Ben ik een hipster?

Volgens mij ben ik soms een beetje een hipster. Nee, niet omdat ik snobbig over m’n double-frappé-latte-macchiato uit zit te turen terwijl ik roep dat Elephants in Tiny Teacups de beste band *ever* waren tot ze commercieel werden. Maar wel omdat ik merk dat ik tegen dingen ben waar ik eigenlijk best voor ben, omdat de andere mensen die voor zijn zo ongelooflijk irritant zijn.

KLM-toestel ontruimd na bommelding

Een KLM-toestel met bestemming Sint-Maarten en Curaçao is vrijdagmiddag (lokale tijd) op de Prinses Julianaluchthaven van het Caribische eiland Sint-Maarten ontruimd. Even daarvoor was een bommelding binnengekomen, bevestigde een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Het toestel is doorzocht, daarbij is niets gevonden.

Voor de zekerheid hadden de autoriteiten van Sint Maarten ook de luchthaventerminal ontruimd. Minister van Verkeer en Toerisme, Claret Connor, is volgens de krant Daily Herald tevreden over het optreden van de autoriteiten. De terminal en het toestel werden volgens de geldende protocollen efficiënt en snel doorzocht. Het toestel kon na een kort oponthoud verder vliegen naar Curaçao.

KLM-toestel ontruimd na bommelding
KLM-toestel ontruimd na bommelding (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.