FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 juli 2015

Nederlandse game Renowned Explorers krijgt releasedatum

Abbey Games, de Nederlandse developer uit Utrecht die bekend is van de god-game Reus, kondigt de releasedatum van Renowned Explorers: International Society aan. De game verschijnt op 2 september dit jaar.

Renowned Explorers is een mix van strategie- en adventuregame dat zich afspeelt in de negentiende eeuw. Je kiest een groep van avonturiers en gaat de wereld rond op zoek naar schatten. Er zijn andere groepen ook bezig met deze jacht, dus die moet je voor blijven. Vergeten steden, verloren tempels, en de jungle zijn enkele omgevingen waar je jouw geluk gaat beproeven. Wolven, natives en smokkelaars zullen je proberen tegen te houden. Elk van de avonturiers heeft zijn eigen expertise en persoonlijkheid, waardoor een situatie heel anders kan aflopen dus je zult ook strategisch je groep bij elkaar moeten kiezen.

Renowned Explorers is te verkrijgen in retailversie en digitaal via Steam. Het spel komt uit voor Windows, Mac OS en Linux.

Cricketers winnen ook tweede duel met Nepal

Het Nederlands cricketelftal heeft ook zijn tweede oefenwedstrijd (Twenty20) tegen Nepal met duidelijke cijfers gewonnen. Oranje kwam woensdagavond in Amstelveen in twintig overs tot een riante score van 172 runs voor het verlies van vier wickets. Michael Swart (76 not out) en Ben Cooper (66) waren de productiefste mannen aan bat.

De Nepalezen kwamen in hun innings niet verder dan 69 all out. Het laatste wicket viel na 17.3 overs. Dat was het derde van Michael Rippon, de beste Nederlandse bowler. Hij kreeg slechts elf runs tegen. Openingsbatsman Gyanendra Malla ging al na zes ballen naar de kant, hij sloeg er wel drie voor vier runs weg.

Nederland was ook in de eerste van de vier geplande duels de beste: 135/5 tegen 116/7. Stephen Myburgh noteerde daarin 67 not out. Beide teams zijn in voorbereiding op het WK-kwalificatoernooi (T20). Dat begint volgende week in Schotland en Ierland.

Rotterdammer neergeschoten bij barbecue

Een 65-jarige Rotterdammer is woensdagavond neergeschoten tijdens het barbecueën. Hij kreeg ruzie met een andere eter. Die liep weg, kwam even later terug met een wapen en schoot het slachtoffer in zijn been. De dader ging er vandoor en is nog niet teruggevonden.

Dat meldde de politie. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis gebracht. De politie zocht onder meer met een helikopter naar de gevluchte schutter. Het incident gebeurde bij de Carnissesingel, niet ver van Ahoy.

Titelverdedigers Brouwer/Meeuwsen uitgeschakeld, Nummerdor/Varenhorst wel door

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kunnen prolongatie van hun wereldtitel beachvolleybal vergeten. Het Nederlandse duo, dat zich twee jaar geleden in Polen verrassend als kampioen liet huldigen, werd woensdag in Rotterdam voortijdig in de eerste knock-outronde (laatste 32) uitgeschakeld. De Brazilianen Vitor Gonçalves Felipe en Alvaro Morais Filho bleken net iets gehaaider op beslissende momenten: 21-19 en 25-23.

Beide koppels waren in het begin aan elkaar gewaagd, maar halverwege de set zakten Brouwer en Meeuwsen weg en namen de Brazilianen een voorsprong. Bij 20-15 kregen Filho en Felipe vijf setpoints, waarvan de Nederlanders er vier wisten weg te werken. Bij het vijfde setpunt was het wel raak voor de Brazilianen. 

In de tweede set liep de spanning bij de Nederlanders. Vooral de service van de Nederlandse heren liep niet lekker en van het kenmerkende powervolleyball was weinig te merken. De titelverdedigers hadden op 20-19 en 23-22 nog twee setpoints, maar de Brazilianen trokken met hun tweede matchpoint aan het langste eind: 23-25.

Michiel van Dorsten en Steven van de Velde zijn woensdagavond in Rotterdam net iets tekortgekomen voor een plek bij de beste zestien in het WK beachvolleybal. Het Nederlandse duo verloor in twee spannende sets van het Mexicaanse koppel Lombardo Ontiveros/Juan Virgen: 19-21 22-24.

Van Dorsten (2,12 meter) en van de Velde (1,99) profiteerden regelmatig van hun lengtevoordeel, maar misten tegen hun slimme en geroutineerde opponenten toch de koelheid op cruciale momenten. Ze kregen kansen op de winst in beide sets, na in de tweede een riante voorsprong (16-11 en 18-14) te hebben verspeeld, maar pakten die niet.

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben op het WK beachvolleybal de eer van Oranje bij de mannen hoog gehouden. Het duo bereikte woensdagavond in Den Haag de laatste zestien. Dat ging op het 'strand' boven de Hofvijver ten koste van de jonge Russen Oleg Stoyanovskiy en Artem Yarzutkin.

Deze talentvolle combinatie, een grote belofte voor de toekomst, kon de favoriete Nederlanders in de eerste set knap bijhouden. Na het verlies ervan konden zij zich niet nogmaals opladen voor een stunt: 21-19 en 21-10.

In de achtste finales staan er in Den Haag opnieuw twee Russen tegenover Nummerdor en Varenhorst. Het Oranjekoppel treft het als tiende geplaatste duo Konstantin Semenov en Viacheslav Krasilnikov.

Vrachtwagen met varkens in volle zon

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een vrachtwagenchauffeur beboet omdat de man een uur lang een vrachtwagen met 177 varkens in de volle zon heeft laten staan zonder luchtverversing. De chauffeur had het ventilatiesysteem uitgezet omdat hij bang was dat de accu leeg zou raken, aldus de NVWA woensdag.

De vrachtwagen met slachtvarkens stond dinsdag op een parkeerterrein van een wegrestaurant in Boxtel. Nadat de chauffeur op verzoek van NVWA-inspecteurs de ventilatie had aangezet, bleek een deel van de ventilatoren niet te werken. De dieren hadden het erg benauwd, een varken was overleden. De overige varkens zijn snel naar het slachthuis gebracht.

Niet alleen de chauffeur, ook zijn werkgever krijgt een boete, die zo'n 1500 euro bedraagt.

Voor diertransporten geldt dat de dieren moeten worden beschermd tegen extreme temperaturen. Veewagens moeten een ventilatiesysteem hebben dat bij stilstand nog vier uur werkt. De NVWA controleert daar deze dagen streng op.

Varkens (Foto: Novum)
Varkens (Foto: Novum)

KLM snijdt in aanbod vluchten

KLM vermindert het aantal vluchten in haar winterdienstregeling in een poging de dalende inkomsten te compenseren. Dat maakte de Nederlandse luchtvaartmaatschappij woensdag bekend.

KLM vermindert het aantal vluchten op tien Europese bestemmingen. Verder wordt er minder vaak dan eerder gepland naar bestemmingen in Afrika, Japan en Brazilië gevlogen. Hierdoor zijn er in totaal ongeveer een half miljoen minder stoelen beschikbaar in het winterseizoen, dat loopt van 25 oktober tot en met 26 maart.

Omdat de inkomsten in vooral de Europese luchtvaart blijven dalen, moet KLM zijn besparingen zien op te voeren. Het bedrijf bereikte eerder in dit verband overeenstemming met de cabine- en grondbonden over een nieuwe cao. De invoering daarvan is echter afhankelijk van een akkoord met de piloten, die nog niet hebben ingestemd. Doordat de besparing op dat vlak uitblijft, ziet KLM zich gedwongen in het vluchtaanbod te schrappen.

KLM snijdt in aanbod vluchten (Foto: Novum)
KLM snijdt in aanbod vluchten (Foto: Novum)

Winnaars Batman: Arkham Knight-game

FOK!games mocht een prijsvraag uitschrijven om drie exemplaren te vergeven van Batman: Arkham Knight. Hierbij zit een T-shirt en een flessenopener. Het enige wat je moest doen is antwoord geven op de volgende vraag: wat is de echte naam van de tegenstander in Arkham Knight, Scarecrow? Het antwoord is Jonathan Crane.

Targhor, Lange_Lans en MhZero: gefeliciteerd, jullie prijs komt zo spoedig mogelijk naar jullie toe!

Uitslag eerste voorronde Champions League 01/07/2015

The New Saints hebben een stap gezet richting de tweede kwalificatieronde van de Champions League. De kampioen van Wales won op de Faroer Eilanden met 1-2 van B36 Tórshavn. 

De thuisclub kwam nog wel op voorsprong door een treffer van Hans Pauli Samuelsen. Twee minuten later lag de gelijkmaker in het net na een goal van Scott Quigley. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Michael Wilde de 1-2. 

De winnaar van dit tweekamp speelt in de volgende ronde tegen het Hongaarse Videoton. Dinsdag werden er al drie wedstrijden gespeeld in de eerste voorronde van de Champions League. De returns zijn volgende week. 

F1 Voorbeschouwing Grand Prix van Groot-Brittannië

Header_silverstone

Voor de negende ronde van het Wereldkampioenschap Formule 1 verplaatst het hele circus zich naar Groot-Brittannië. Op het circuit van Silverstone wordt alweer voor de 48e keer een race voor het wereldkampioenschap georganiseerd. De eerste officiële race vond plaats op 13 mei 1950. De Italiaan Luigi Villoresi was in 1948 de eerste winnaar op Silverstone, maar die wedstrijd telde toen nog niet mee in de titelstrijd.

Het circuit van Silverstone is in 2010 verbouwd en vanaf 2011 ligt het start/finish gedeelte niet meer voor Copse corner, maar is het verplaatst naar de achterkant van het circuit. Tevens is de baan 760 meter langer geworden, waardoor er maar 52 ronden over het 5,891 kilometer lange circuit gereden hoeven te worden.

Nico Rosberg is de man in vorm, van de laatste vier Grand Prix won de Duitser er drie. Alleen de race in Canada werd een prooi voor Lewis Hamilton. De Brit wil revanche tijdens zijn thuisrace. Hamilton won tot dusver twee keer op Silverstone. Kan hij er een derde aan toevoegen? Max Verstappen reed in Oostenrijk een goede race. Kan de Nederlander deze prestatie op dit snelle circuit een vervolg geven? Wordt het een walk-over voor Mercedes of kunnen de andere teams daar nog wat aan veranderen? Antwoorden op al deze vragen zijn er zondag rond de klok van 15.30 uur.
 

Kopje_silverstone

circuit_silverstone


FIA Grand Prix van Groot-Brittannië informatie.


silverstone_kalender

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg Nico Rosberg
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone -
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest -
11 23 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorshamps -
12 6 september Grand Prix van Italië Monza -
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -


silverstone_stand

Coureurs:

Pos Coureurs Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot-Brittannië 169
2 Nico Rosberg Duitsland 159
3 Sebastian Vettel Duitsland 120
4 Kimi Raikkonen Finland 72
5 Valtteri Bottas Finland 67
6 Felipe Massa Brazilië 62
7 Daniel Ricciardo Australië 36
8 Daniil Kvyat Rusland 19
9 Nico Hulkenberg Duitsland 18
10 Romain Grosjean Frankrijk 17
11 Felipe Nasr Brazilië 16
12 Sergio Perez Mexico 13
13 Pastor Maldonado Venezuela 12
14 Max Verstappen Nederland 10
15 Carlos Sainz Jr. Spanje 9
16 Marcus Ericsson Zweden 5
17 Jenson Button Groot-Brittannië 4
18 Fernando Alonso Spanje 0
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Will Stevens   0

Constructeurs:

Pos Team Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 328
2 Scuderia Ferrari 192
3 Williams Martini Racing 129
4 Infiniti Red Bull Racing 55
5 Sahara Force India F1 Team 31
6 Lotus F1 Team 29
7 Sauber F1 Team 21
8 Scuderia Toro Rosso 19
9 McLaren Honda 4
10 Manor Marussia F1 Team 0


silverstone_tijdschema

Tijd Training/race
Vrijdag 3 juli  
11:00 - 12:30 Vrije Training 1
15:00 - 16:30 Vrije Training 2
Zaterdag 4 juli  
11:00 - 12:00 Vrije Training 3
14:00 - 15:00 Kwalificatie
Zondag 5 juli  
14:00 Race


silverstone_tv

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 3 juli      
11:00 - 12:30 Vrije Training 1   Sport1 - BBC online
15:00 - 16:30 Vrije Training 2   Sport1 - BBC online
Zaterdag 4 juli      
11:00 - 12:00 Vrije Training 3   Sport1 - BBC2
14:00 - 15:00 Kwalificatie   Sport1 - BBC radio 5 - RTL+
Zondag 5 juli      
14:00 Race   Sport1 - BBC1 - RTL+


silverstone_weer


Silverstone_weerbericht

Actueel weer

Bermbrand door gebroken wiel

Een Nederlander heeft onbedoeld een bermbrand veroorzaakt bij de Duitse plaats Gronau, net over de grens bij Enschede. Een achterwiel van zijn bestelbusje brak tijdens het rijden af. Daardoor kwam heet smeermiddel op de droge planten terecht. Over een lengte van 200 meter brandde de berm.

Dat meldde de Duitse politie woensdag. Een omstander die te hulp schoot, raakte lichtgewond bij een poging het vuur te blussen. De vrouw werd naar een ziekenhuis gebracht. De brandweer bluste uiteindelijk de brand.

Het vuur woedde bij een afrit van de B54. Die ligt in het verlengde van de Nederlandse N35, van Enschede tot de grens.

Man vermist na redding zoontje

Een man die woensdag zijn zoontje uit de Waal bij Gendt wist te redden, is sindsdien spoorloos. Hij werd meegesleurd door stroming in de rivier, ging onder en kwam niet meer boven. Brandweerduikers hebben gezocht naar de drenkeling maar niemand gevonden, aldus het korps Gelderland-Midden.

Tijdens de zoekactie is het scheepvaartverkeer tijdelijk stilgelegd. Het kind speelde met een paar vriendjes bij de Waal en viel in het water. De vader wist met nog iemand de jongen uit het water te vissen. Het lukte hemzelf alleen niet op het droge te komen.

Opnieuw protest in Haagse Schilderswijk

Op woensdagavond rond 21.00 uur hebben enkele honderden mensen zich wederom verzameld bij het politiebureau aan de Heemstraat in Den Haag om te demonstreren tegen politiegeweld.

De actie werd op Facebook aangekondigd. Aanvankelijk was het rustig met slechts een groep van zo'n 40 demonstranten. De aanwezige politie gaf te kennen dat op last van de burgemeester de demonstratie moet verplaatsen naar het Malieveld. Al snel stroomden veel wijkbewoners toe en deze weigerden te vertrekken. Hierop waarschuwde de politie dat als men niet vertrekt men zal worden aangehouden.

Er is aanzienlijk veel politie op de been. Momenteel worden de demonstranten weggestuurd in de richting van het Hobbemaplein.

'Succcesvol visbeleid laat meer vangst toe'

Het gaat goed met veel vissoorten in de Noordzee. Daarom zou er volgend jaar best wat meer vis mogen worden gevangen. Dat staat in een advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) dat woensdag werd gepresenteerd.

Vooral de schol doet het goed. Sinds men in 1957 is begonnen met schatten, heeft er nog nooit zo veel schol in de Noordzee geleefd: ruim 900.000 ton. Volgens de wetenschappers komt dit onder meer doordat er de laatste jaren minder wordt gevist. Het beheer van de visstand werkt, stellen ze.

Ook het haringbestand is inmiddels gezond. Er leeft ongeveer 2,2 miljoen ton haring in de Noordzee en er kwamen vorig jaar zelfs meer jonge haringen bij dan verwacht. De voorzichtige groei van de kabeljauwstand zet eveneens door.

In het advies van ICES staat dat de vangstquota voor schol, haring en kabeljauw volgend jaar hoger mogen liggen. Die voor tong moet gelijk blijven aan dit jaar. En op tarbot en griet kan beter iets minder worden gevist.

In Brussel wordt pas in het najaar besloten hoeveel vis er volgend jaar per soort maximaal aan land mag worden gebracht. Het advies van ICES speelt daarbij een belangrijke rol.

Raonic, Djokovic, Cilic en Wawrinka winnen op warmste dag Wimbledon ooit

Het Canadese servicekanon Milos Raonic heeft de derde ronde van Wimbledon bereikt. Met zijn kanonskogels dwong hij woensdag in de tweede ronde de Duitse veteraan Tommy Haas tot capitulatie. Raonic, als zevende geplaatst op het heilige gras van Wimbledon en vorig jaar halvefinalist, won in vier sets: 6-0, 6-2, 6-7, (5) en 7-6 (4).

Raonic serveerde snoeihard in de bakoven van baan 1, waar de thermometer uitsloeg naar 36 graden Celsius. Hij sloeg 29 aces, waarvan één met een topsnelheid van 233 kilometer per uur. De eerste twee sets had de 37-jarige Haas nauwelijks iets in te brengen, maar in het derde en vierde bedrijf beet hij goed van zich af.

Niettemin was de Canadees te sterk voor de Duitser, die zijn vijftiende Wimbledon speelde. In 1997 was hij er al bij en in 2009 stond hij in de halve finales. Haas heeft veel blessureleed gekend en de operaties aan zijn schouder hinderen hem zichtbaar. Zijn service was gemiddeld 50 kilometer per uur langzamer dan die van Raonic.

Marin Cilic is woensdag ontsnapt aan uitschakeling in de tweede ronde van Wimbledon. De Kroatische nummer negen van de plaatsingslijst moest op de warmste dag ooit op het tennistoernooi van Londen tot het uiterste gaan om de Litouwer Ricardas Berankis te verslaan. Dat lukte na ruim drieënhalf uur in vijf sets: 6-3, 4-6, 7-6 (6), 4-6 en 7-5.

Hoewel de winnaar van de US Open bijna dertig aces sloeg, deed Berankis, de nummer 89 op de wereldranglijst, nauwelijks voor hem onder. In de vijfde en beslissende set bleef de Litouwer voortdurend aanspraak maken op de overwinning. Hij had bij 5-5 kansen om op 6-5 te komen, maar verzuimde ze te verzilveren.

Stan Wawrinka heeft zich redelijk eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van Wimbledon. De Zwitserse tennisser, dit jaar winnaar van Roland Garros, rekende woensdag op het grastoernooi van Londen in drie sets af met Victor Estrella Burgos uit de Dominicaanse Republiek: 6-3, 6-4 en 7-5.

De nummer vier van de wereldranglijst maakte in de partij meer fouten dan zijn tegenstander, maar hij compenseerde dat met een veel groter aantal winners. Wawrinka was ook veelvuldig met succes aan het net te vinden. De dertigjarige Zwitser treft in de derde ronde de Spanjaard Fernando Verdasco.

De Servische tennisser Novak Djokovic is op Wimbledon opnieuw zonder veel problemen een ronde verder gekomen. De Fin Jarkko Nieminen werd woensdag in drie sets met 6-4, 6-2 en 6-3 aan de kant gezet door de titelverdediger.

De Serviër had maandag ook al geen set afgestaan in zijn openingspartij tegen Philipp Kohlschreiber uit Duitsland. Djokovic was tegen Nieminen niet ongenaakbaar, maar dicteerde wel de partij. Slechts bij vlagen kon de 33-jarige Fin goed meekomen met de Servische nummer één van de wereld.

Die speelt in de derde ronde tegen de Australiër Bernard Tomic, die eerder op woensdag al de Fransman Pierre-Hughes Herbert versloeg met 7-6 (3), 6-4 en 7-6 (5).

De Japanse tennisser Kei Nishikori komt niet meer in actie op Wimbledon. Hij zou woensdagmiddag spelen tegen Santiago Giraldo uit Colombia, maar de als vijfde geplaatste Nishikori heeft zich geblesseerd teruggetrokken, meldden Britse media woensdag.

De Japanse tennisser kampt met een kuitblessure. Het is bepaald niet de eerste keer dat blessureleed Nishikori treft. In de halve finale op het voorbereidingstoernooi in het Duitse Halle moest hij bijvoorbeeld opgeven in de eerste set tegen de Italiaan Andreas Seppi. Nishikori liep toen met een ingetapet linkerbeen over de baan.

In de eerste ronde van Wimbledon van dit jaar versloeg hij met alle moeite de Italiaan Simone Bolelli. Ook toen had de Japanner al last van zijn been.

Het vrouwentoernooi op Wimbledon is woensdag in de tweede ronde zijn derde speelster uit de top tien van de plaatsingslijst kwijtgeraakt. De Servische tennisster Ana Ivanovic, als zevende ingeschaald, verloor in het grand slam van Londen in twee sets van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands: 3-6 en 4-6. Al eerder waren de Roemeense Simona Halep (derde) en de Spaanse Carla Suárez-Navarro (negende) uitgeschakeld.

De Tsjechische Lucie Safarova drong wel door tot de derde ronde. De nummer zes van de plaatsingslijst was te sterk voor Hsieh Su-Wei uit Taiwan: 6-2 en 6-3.

De derde dag van Wimbledon gaat voorlopig de boeken is als warmste ooit in de geschiedenis van het Londense tennistoernooi. De thermometer op de grasbanen sloeg woensdag uit naar 35,7 graden Celsius, meldde de organisatie van het grand slam. Dat is 1,1 graden hoger dan het vorige hitterecord uit 1976, toen op het heilige gras 34,6 werd gemeten.

Tot ernstige problemen leidde de warmte niet. Een ballenjongen viel flauw en een toeschouwer werd onwel, maar zij knapten snel op na medische behandeling, aldus de organisatie.

Voor de komende dagen zijn de weersvoorspellingen gunstiger. De temperaturen zullen iets lager zijn.

Dijsselbloem: weinig kans op vooruitgang

De eurogroep zal het nieuwe voorstel van Griekenland aan de schuldeisers bespreken, maar eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ziet 'weinig kans' op vooruitgang in het schuldenoverleg. Dat zei Dijsselbloem woensdag nadat de Griekse premier Alexis Tsipras in een speech aan zijn volk had laten weten vast te houden aan het voorgenomen referendum over de noodsteun voor zijn land.

Door de speech van Tspiras lijkt de ogenschijnlijke bereidwilligheid van Griekenland om alsnog tot een akkoord te komen, weer de kop ingedrukt. Volgens Europees president Donald Tusk moet Europa nu de resultaten van het Griekse referendum afwachten. "Europa wil Griekenland helpen. Maar we kunnen iemand niet helpen tegen zijn eigen wil", liet hij via Twitter weten.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

'Nationale Politie twee keer zo duur'

De reorganisatie van de Nationale Politie valt zeker twee keer zo duur uit en duurt meer dan twee keer zo lang. Dat staat in de nog vertrouwelijke herijkingsnota van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie over de politiereorganisatie waarop het programma Nieuwsuur de hand heeft weten te leggen.

Na tweeënhalf jaar van reorganiseren schrijft de bewindsman: "De periode om de basis op orde te brengen wordt verlengd van twee naar vijf jaar". Ook wordt volgens Nieuwsuur het budget verdubbeld van 230 miljoen naar 460 miljoen. De ICT en administratie zijn niet op orde, er zijn zorgen over de kennis en de kwaliteit van het werk van de recherche. Politie mensen zullen worden bijgeschoold en de computersystemen zullen worden verbeterd, aldus Van der Steur.

Door de problemen is er 'te weinig ruimte voor lokaal maatwerk', aldus de bewindsman. Ook wil hij dat burgemeesters meer zeggenschap krijgen over de veiligheid in hun stad of dorp.

'Nationale Politie twee keer zo duur' (Foto: Novum)
'Nationale Politie twee keer zo duur' (Foto: Novum)

Blatter: ik kom in de hemel

Sepp Blatter, de scheidend voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, heeft woensdag weer eens zijn schone geweten benadrukt. De 79-jarige Zwitser is niet corrupt en meent dat hij na zijn dood in de hemel komt, zegt hij in een interview in het Duitse tijdschrift Bunte. "Als mensen mij ervan beschuldigen dat ik corrupt ben, dan vraag ik mij af of ze de betekenis van dat woord kennen. Mensen die mij ervan beschuldigen dat ik corrupt ben, horen thuis in de gevangenis."

Blatters organisatie ligt zwaar onder vuur vanwege omkoping tot in de hoogste regionen van de FIFA. Veertien officials van de wereldbond zijn door justitie in de Verenigde Staten beschuldigd van corruptie. Blatter blijft bij hoog en laag volhouden dat hij er niets mee te maken heeft. "Ik sta open voor kritiek, maar als mensen mij corrupt noemen omdat de FIFA corrupt is, schud ik mijn hoofd."

Blatter zegt dat zijn geloof hem door de moeilijke tijd heeft geholpen. "Ik ben een religieus mens en ik bid ook. Ik bezit een gouden kruis dat is gezegend door paus Franciscus. Ik kom na mijn dood ook in de hemel. Ik geloof namelijk niet dat er een hel bestaat."

Het Depot #2

Op het internet belanden dagelijks ongelooflijk veel foto's, Het Depot maakt een kleine selectie en zorgt ervoor dat jij deze in één blog allemaal achter elkaar kunt bekijken. Elke woensdagavond om 20.00 uur komt er een nieuwe editie online.

Vandaag een editie waarin je weer kunt genieten van verschillende beelden. Onder andere een hoverboard dat in ontwikkeling is bij Lexus, hier de teaser daarvan. Verderop staat de beste schaakspeelster van Canada in de serie en daarnaast nog allerlei andere platen die het bekijken waard zijn. 

Tom Dumoulin: alles onder controle

Tom Dumoulin was woensdag bij de presentatie van de Tourploeg van Giant-Alpecin de man om wie het eigenlijk draaide. De Limburger torst voor de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk in Utrecht een enorm verwachtingspatroon met zich mee. "Ik zie geen reden waarom het me allemaal te veel gaat worden", sprak de tijdritspecialist drie dagen voordat hij een gooi naar het geel gaat doen.

De laatste Nederlandse geletruidrager - Erik Breukink - dateert van 1989. "Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo mee bezig. Dat is meer iets voor de media. Ik doe gewoon mijn ding. Ik heb maandag goed getraind en vandaag nog een keer. Het NK tijdrijden was niet goed maar ik wist dat dat kon gebeuren na de Ronde van Zwitserland. Tussen dat NK en de Tourstart zit anderhalve week. Alles is onder controle. Ik bombardeer mezelf niet tot favoriet maar loop er ook niet voor weg."

Tom Dumoulin klaar voor de Tour de France (Pro Shots/Henk Korzelius)
Tom Dumoulin klaar voor de Tour de France (Pro Shots/Henk Korzelius)

KNVB-Beker: Groningen treft Twente, De Graafschap - Ajax, PEC - Feyenoord

In Zeist werd de loting verricht voor het nieuwe seizoen van de KNVB-Beker. Algemeen directeur Hans Nijland van titelverdediger FC Groningen assisteerde bij de loting. Helemaal goed ging dat niet, want hij raakte een van de balletjes kwijt. Uiteindelijk kwam alles goed en kwam er de volgende loting uitrollen. 

Nijland trok FC Groningen als eerste uit de bak en gaf zijn club een thuiswedstrijd tegen FC Twente. Landskampioen PSV thuis aan tegen SC Cambuur, terwijl Ajax bezoek krijgt van De Graafschap. Ook Feyenoord mag thuis starten: PEC Zwolle is de tegenstander.

Er zijn nog een paar mooie wedstrijden in de tweede ronde. Vitesse speelt uit tegen Heracles Almelo en AZ komt thuis uit tegen VVV-Venlo. De grootste verrassing in de bekerloting is dat NAC Breda een thuiswedstrijd speelt! sc Heerenveen mag afreizen naar Breda.  

De eerste ronde wordt gespeeld op 26 augustus. De wedstrijden van de tweede ronde hebben plaats op 22/23/24 september. 

KNVB-Beker - Ronde I 

# Thuis Uit
A Hercules Noordwijk
B W.K.E. GVVV
C Dubbeldam DOVO
D Sportclub Haaglandia
E Ter Leede Longa '30
F Hoogland Rijnsburgse Boys
G HSV Hoek EVV
H HSC '21 Excelsior Maassluis
I Blauw Geel '38 Scheveningen
J FC Lisse Halsteren
K ONS Sneek Vlissingen
L OJC Rosmalen Sparta Nijkerk
M sc Feyenoord (ama) UNA
N JSV Nieuwegein HBS
O TEC Berkum
P Harkemase Boys De Treffers
Q Blerick Capelle
R Ijsselmeervogels Kon. HFC
S Groene Ster ACV
T Excelsior '31 SCM
U RKAVV Staphorst

KNVB Beker - Ronde II

Thuis Uit
FC Gronigen FC Twente
Winnaar H Go Ahead Eagles
PSV SC Cambuur
AZ VVV Venlo
Ajax De Graafschap
Heracles Almelo Vitesse
Winnaar K FC Utrecht
Fortuna Sittard Achilles '29
Winnaar A N.E.C. Nijmegen
Winnaar N FC Oss
Winnaar O JVC Cuijk
Barendrecht Excelsior
Winnaar S Winnaar T
Feyenoord PEC Zwolle
Kozakken Boys Staphorst
Winnaar I Telstar
Winnaar G Almere City
FC Lienden FC Volendam
Winnaar Q MVV
Winnaar L Sparta
AFC FC Emmen
Winnaar R FC Eindhoven
Spakenburg Winnaar E
Winnaar P Roda JC
Winnaar M FC Dordrecht
Winnaar J HHC
Winnaar F VVSB
NAC Breda sc Heerenveen
Winanarr C Willem II

Zaterdag tropenrooster bij Zwolse winkels

Bloedheet is het. Vandaag, morgen en vrijdag, maar zeker ook zaterdag. Sommige meteorologen zeggen dat het wel 40 graden kan worden. Dat is niet bepaald aangenaam weer om te winkelen in de binnenstad. In Zwolle hebben ze daarvoor een ludieke oplossing bedacht: een tropenrooster.

Verschillende winkeliers in de Overijsselse hoofdstad doen mee aan het ludieke initatief, meldt RTV Oost. Ze openen hun winkels al om 07.30 uur. Voor sommigen is dat tweeënhalf uur eerder dan normaal. Door vroeg open te gaan, kunnen winkeliers hun klanten tegemoet komen. Die kunnen dan in de relatief koele ochtenduren hun boodschappen doen. Handig, temeer omdat veel mensen vlak voor hun vakantie nog wat inkopen willen doen.

Om mensen naar de winkels te lokken, komen veel winkeliers met speciale Vroege Vogel-acties. Er is een speciale Facebook-pagina in het leven geroepen: Zwols Tropenrooster. Daar zijn de deelnemende winkeliers te vinden.

De initiatiefnemers verwachten dat zich de komende dagen nog meer winkeliers aansluiten bij het tropenrooster. Of de deelnemende winkeliers zaterdag ook eerder hun deuren sluiten, mogen ze zelf weten. Hetzelfde geldt voor een eventuele siësta; een normaal gebruik in warme landen als Spanje.

Buienradar: zaterdag 40 graden

Buienradar, de populaire weerdienst, meldt op zijn site dat we zaterdag mogelijk alsnog de 40 graden gaan aantikken. In de vijfdaagse voorspelling staat voor zaterdag 40 graden genoteerd, goed voor een bijzonder warme dag en mogelijk zwaar onweer.

We meldden eerder al dat de temperatuur richting de 41 graden zou kunnen gaan in delen van Nederland, en vandaag werden door weerplaza.nl temperaturen van boven de 38 graden gemeten, dus dat scheelde maar een haartje.

Of de temperatuur inderdaad de 40 graden gaat aantikken zullen we de komende dagen gaan meemaken, maar een ventilator is geen overbodige luxe!

zaterdag 40 graden!
zaterdag 40 graden!

Saudische prins geeft miljardenfortuin weg

Een van de rijkste mensen ter wereld, de Saudische miljardair prins Alwaleed bin Talal, doneert zijn fortuin de komende jaren in zijn geheel aan de liefdadigheid. Dat heeft hij woensdag laten weten.

Het vermogen, 32 miljard dollar, gaat naar Alwaleed Philanthropies, een organisatie die werkt aan 'intercultureel begrip' en nooddruftige gemeenschappen helpt. Gedacht moet worden aan het verbeteren van de volksgezondheid, het uitdrijven van ziektes, het leveren van elektriciteit aan afgelegen dorpen, het bouwen van weeshuizen en scholen en het bieden van kansen aan vrouwen.

De prins is voorzitter van investeringsbedrijf Kingdom Holding Company. Hij zegt al 3,5 miljard dollar aan de liefdadigheidsorganisatie te hebben overgemaakt.

Transferoverzicht Topclubs Europa

In Europa zit men niet stil als het gaat om de veranderingen van club door verschillende spelers. Jackson Martinez is voorlopig de duurste speler van de transferperiode met 35 miljoen. Hieronder is een overzicht van de transfers bij een aantal Europese topclubs te vinden.

Arsenal

Speler Van/Naar Club
Petr Cech Van Chelsea
Ryo Miyaichi Naar FC Sankt Pauli (was verhuurd aan FC Twente)
Semi Ajayi Naar Cardiff City

Chelsea

Speler Van/Naar Club
Nathan Van Atletico Paranaense
Cristian Manea Van FC Viitorul
Petr Cech Naar Arsenal
Thorgan Hazard Naar Borussia Monchengladbach
Gaël Kakuta Naar Sevilla
Didier Drogba Naar Onbekend
Lewis Baker Naar Vitesse (huur)
Christian Atsu Naar Bournemouth (huur)

Liverpool

Speler Van/Naar Club
Firmino Van 1899 Hoffenheim
Joe Gomez Van Charlton Athletic
Adam Bogdan Van Bolton
James Milner Van Manchester City
Danny Ings Van Burnley
Iago Aspas Naar Celta de Vigo
Steven Gerrard Naar Los Angeles Galaxy
Glen Johnson Naar Onbekend
Brad Jones Naar Onbekend
Danny Ward Naar Aberdeen (Huur)

Manchester City

Speler Van/Naar Club
Enes Ünal Van Bursaspor
Matija Nastasic Naar Schalke 04
Scott Sinclair Naar Aston Villa
Dedryck Boyata Naar Celtic
Micah Richards Naar Aston Villa
James Milner Naar Liverpool
John Guidetti Naar Onbekend
Angeliño Naar New York City FC (Huur)
Jack Byrne Naar sc Cambuur

Manchester United

Speler Van/Naar Club
Memphis Depay Van PSV
Tom Cleverly Naar Everton

Tottenham Hotspur

Speler Van/Naar Club
Kevin Winner Van FC Koln
Keiran Trippier Van Burnley
Lewis Holtby Naar Hamburger SV (was al verhuurd)
Jonathan Miles Naar Ebbsfleet United
Jordan Archer Naar Millwall
Brad Friedel Naar Gestopt

Atletico Clube de Madrid

Speler Van/Naar Club
Jackson Martinez Van FC Porto
Luciano Vietto Van Villarreal
Mario Mandzukic Naar Juventus
Leo Baptistao Naar Villarreal (Huur)

FC Barcelona

Speler Van/Naar Club
Aleix Vidal Van Sevilla
Gerard Deulofeu Naar Everton
Xavi Naar Al-Sadd

Real Madrid

Speler Van/Naar Club
Danilo Van FC Porto
Marco Asensio Van RCD Mallorca
Sami Khedira Naar Juventus

Sevilla

Speler Van/Naar Club
Gaël Kakuta Van Chelsea
Michael Krohn-Dehli Van Celta de Vigo
Aleix Vidal Naar FC Barcelona
Fernando Navarro Naar Deportivo La Coruña
Stephane Mbia Naar Trabzonspor
Alejandro Arribas Naar Deportivo La Coruña

Valencia CF

Speler Van/Naar Club
Rodrigo Van Benfica
André Gomes Van Benfica
Joao Cancelo Van Benfica
Rodrigo Caio Van Sao Paulo
Yoel Rodriguez Van Celta de Vigo
Andres Guardado Naar PSV (was al verhuurd)
Vinicius Araugo Naar Cruzeiro (verhuurd)

AC Milan

Speler Van/Naar Club
Andrea Bertolacci Van AS Roma
Luca Antonelli Van Genoa
Simone Verdi Van Torino
Rodrigo Ely Van Avellino
Ricardo Saponara Naar Empoli
Marco Fossati Naar Cagliari
Michael Essien Naar Panathinaikos
Gianmario Comi Naar Livorno (Huur)
Robinho Naar Onbekend
Philippe Mexes Naar Onbekend
Giampaolo Pazzini Naar Onbekend

Internazionale

Speler Van/Naar Club
Geoffrey Kondogbia Van Monaco
Xherdan Shaqiri Van Bayern Munchen
Jeison Murillo Van Granada
Davide Santon Van Newcastle United
Francesco Forte Van AC Pisa
Vicenzo Tommasone Van FC Genoa
Ricardo Alvarez Naar Sunderland
Ibrahima Mbaye Naar Bologna
Alfred Duncan Naar Sampdoria
Lukas Spendlhofer Naar Sturm Graz
Riccardo Bocalon Naar Alessandria

Juventus

Speler Van/Naar Club
Paulo Dybala Van US Palermo
Mario Mandzukic Van Atletico Madrid
Roberto Pereyra Van Udinese Calcio
Alberto Brignoli Van Ternana
Francesco Anacoura Van Parma
Sami Khedira Van Real Madrid
Eric Lanini Van US Palermo
Mame Thiam Van Virtus Lanciano
Domenico Berardi Naar Sassuolo
Carlos Tévez Naar Boca Juniors
Laurentiu Branescu Naar Omonia Nicosia (huur)
Edoardo Ceria Naar Atalanta
Edoardo Goldaniga Naar US Palermo

Napoli

Speler Van/Naar Club
Mirko Valdifiori Van Empoli
Pepe Reina Van Bayern Munchen
Jacopo Dezi Van Crotone
Raffaele Maiello Naar Crotone

AS Roma

Speler Van/Naar Club
Andrea Bertolacci Van Genoa
Leandro Paredes Van Boca Juniors
Matteo Politano Van Pescara
Daniel de Silva Van Perth Glory
Nemanja Radonjic Van Empoli
Andrea Bertolacci Naar AC Milan

Bayern Munchen

Speler Van/Naar Club
Joshua Kimmich Van VfB Stuttgart
Sven Ulreich Van VfB Stuttgart
Xherdan Shaqiri Naar Internazionale
Pepe Reina Naar Napoli

Borussia Dortmund

Speler Van/Naar Club
Gonzalo Castro Van Bayer Leverkusen
Roman Bürki Van Freiburg
Julian Weigl Van 1860 Munchen
Mitchell Langerak Naar VfB Stuttgart
Zlatan Alomerovic Naar FC Kaiserslautern
Sebastian Kehl Naar Gestopt

Borussia Monchengladbach

Speler Van/Naar Club
Josip Drmic Van Bayer Leverkusen
Thorgan Hazard Van Chelsea
Nico Elvedi Van FC Zurich
Lars Stindl Van Hannover
Tobias Sippel Van FC Kaiserslautern
Max Kruse Naar Wolfsburg
Filip Daems Naar Westerlo
Nico Brandenburger Naar Luzern (Huur)
Janis Blaswich Naar Dynamo Dresden (Huur)

Schalke 04

Speler Van/Naar Club
Johannes Geis Van FSV Mainz 05
Matija Nastasic Van Manchester City
Junior Caicara Van Razgrad PFK
Kyriakos Papadopoulos Naar Bayer Leverkusen
Christian Fuchs Naar Leicester City
Tranquillo Barnetta Naar Onbekend
Timon Wellenreuther Naar RCD Mallorca

Vfl Wolfsburg

Speler Van/Naar Club
Max Kruse Van Borussia Monchengladbach
Stefan Kutschke Naar FC Nurnberg
Vaclav Pilar Naar Vitoria Plzen

Paris Saint-Germain

Speler Van/Naar Club
Serge Aurier Van Toulouse
Alphonse Aréola Naar Villarreal (Huur)
Zoumana Camara Naar Gestopt

FC Porto

Speler Van/Naar Club
Alberto Bueno Van Rayo Vallecano
André André Van Vitoria Guimares
Jackson Martinez Naar Atletico Madrid
Danilo Naar Real Madrid

Zenit St Petersburg

Speler Van/Naar Club
Artem Dzyuba Van Spartak Moskou
Mikhail Kerzhakov Van Anzhi
Artur Yusupov Van Dinamo Moskou
Anatoliy Tymoshchuk Naar Onbekend
Andrey Arshavin Naar Onbekend

Wrijving Drenthe en Overijssel over fusie waterschap

Een besluit over een fusie tussen twee waterschappen in Drenthe en Overijssel is uitgesteld. Onder statenleden in de provincie Drenthe is sprake van onvrede. Provinciale Staten in Drenthe willen geen besluit nemen omdat banen naar Zwolle zouden gaan.

Waterschappen Reest en Wieden (Drenthe) en Groot Salland (Overijssel) willen per 1 januari 2016 fuseren tot Drents Overijsselse Delta. Het hoofdkantoor zou in Zwolle moeten komen. Het hoofdkantoor van Reest en Wieden zit nu nog in Meppel. Die plaats in Zuidwest-Drenthe wordt door dit banenverlies hard geraakt, zeggen Statenleden. Dat terwijl de werkgelegenheid al onder druk staat.

De fusie zou woensdag bekrachtigd worden door beide Provinciale Staten, maar dat is in Drenthe dus niet gebeurd.

Update 18:28 uur:
In Overijssel is mokkend gereageerd op het besluit van de noorderburen. 'De houding van Drenthe kost ons een miljoen euro', reageerde de VVD Overijssel. 'Bovendien zijn het de waterschappen die beslissen over de vestigingsplaats, niet de provinciale staten.'

De besturen van de waterschappen besluiten donderdag over het beschikbaar stellen van 7,9 miljoen euro voor de aankoop van het nieuwe hoofdkantoor in Zwolle. Onduidelijk is of deze beslissing ook wordt uitgesteld.

Britse oorlogsheld, redder Joodse kinderen, overleden

De Engelsman Sir Nicholas Winton, die in de Tweede Wereldoorlog meer dan 660 Joodse kinderen redde van deportatie naar de concentratiekampen, is woensdag op 106-jarige leeftijd overleden.

Winton stond bekend als de Britse Oscar Schindler. In de jaren 30 was hij effectenmakelaar in Londen. Tijdens een verblijf in Praag vlak voor het uitbreken van de oorlog wist hij de honderden kinderen uit voormalig Tsjechoslowakije op de trein te zetten naar Groot-Brittannië en ze daar in pleeggezinnen te plaatsen. Winton was altijd bescheiden over zijn daden. 'Ik was op het juiste moment op de juiste plaats', zei hij.

Winton heeft verschillende onderscheidingen gekregen. Vorig jaar nam hij een Tsjechische onderscheiding in de Orde van de Witte Leeuw in ontvangst, de hoogste onderscheiding in dat land. In 2003 werd hij tot ridder geslagen door koningin Elizabeth.

Britse redder Joodse kinderen overleden
Britse redder Joodse kinderen overleden (Foto: ANP)

Geduldige achtbaanfans beloond in Efteling

Bezoekers van de Efteling die woensdag pas na het middaguur een ritje maakten in de gloednieuwe attractie Baron 1898, werden beloond voor hun geduld. In de ochtend stonden massa's mensen in de verzengende warmte drie uur te wachten. Na de middag daalde de wachttijd voor de attractie, die voor het eerst open was voor publiek, tot ongeveer een uur.

"Om half tien stonden veel trouwe bezoekers en achtbaanfans voor de poorten te trappelen", vertelde een woordvoerster van het park in het Brabantse Kaatsheuvel. Velen wilden zo snel mogelijk in de zogeheten dive coaster, die zo heet omdat de inzittenden een vrije val van 37,5 meter maken. "Er werden de nodige sprintjes getrokken, dus er was heel snel een piek." Eén bezoeker werd in de rij onwel, ondanks de voorzorgsmaatregelen.

Om het wachten draaglijk te houden, zette de Efteling waterfonteintjes en parasols neer. Ook werden ijskarretjes naar de Baron gedirigeerd. "En de rit zelf geeft natuurlijk verkoeling", aldus de woordvoerster.

Geduldige achtbaanfans beloond in Efteling
Geduldige achtbaanfans beloond in Efteling (Foto: ANP)

Meer files in eerste helft van 2015

Aan een lange periode van filedaling is een einde gekomen. De eerste helft van 2015 was de filezwaarte 25 procent hoger dan in de eerste helft van 2014. Dat meldt de ANWB woensdag. De filezwaarte bereken je door de lengte te vermenigvuldigen met de duur van de file.

De vertraging door files nam het meest toe in het midden van het land en rond Den Haag, maar ook rond Amsterdam en Rotterdam was het drukker.

In februari veroorzaakte het winterweer vooral in het begin van de maand lange files. In mei was er even een afname van de filezwaarte. Dat kwam doordat Nederlanders door feestdagen en vakanties vaker vrij waren dan vorig jaar in mei. In juni steeg de filezwaarte met ongeveer 7 procent in vergelijking met vorig jaar.

Op de eerste plek van de top tien van files in de eerste helft van 2015 staat de A1, van Amsterdam naar Amersfoort (tussen Eemnes en Hoevelaken).

Meer files in eerste helft 2015 (Foto: Novum)
Meer files in eerste helft 2015 (Foto: Novum)

Nieuwe burgemeester Maastricht geïnstalleerd

Annemarie Penn - te Strake is woensdag tijdens een speciale vergadering van de gemeenteraad geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Maastricht. Zij is daarmee niet alleen de eerste vrouwelijke, maar ook de eerste partijloze burgemeester van de Limburgse hoofdstad.

De Limburgse gouverneur Theo Bovens nam Penn de belofte af. Locoburgemeester André Willems gaf haar een dikke trom cadeau, waarmee ze naar zijn zeggen 'nog lang het ritme kan aangeven'.

Penn volgt Onno Hoes op, die vrijdag afscheid nam. Haar eerste toespraak tot de raad sloot ze woensdag af met de woorden: "Ik ben trots op Maastricht en zal zorgen dat Maastricht ook trots wordt op mij."

Penn was tot voor kort lid van het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de raad kan Penn bogen op een grote ervaring op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Geen ebola bij patiënt Radboud

De man die op 29 juni werd opgenomen in het Radboudziekenhuis in Nijmegen die mogelijk ebola had, blijkt de gevreesde ziekte niet te hebben. Dat wijst de laboratoriumtest uit die hij heeft ondergaan, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

De speciale isolatiemaatregelen in het ziekenhuis die gelden bij verdenking op ebola zijn opgeheven. De man was in een risicogebied geweest en vertoonde ziekteverschijnselen van ebola zoals koorts.

Sinds er eind 2013 in West-Afrika een ebola-epidemie begon, zijn in Nederlandse ziekenhuizen meer dan 65 mensen opgenomen geweest bij wie een ebolaverdenking gold. Geen van hen bleek de ernstige ziekte te hebben.

Agenten gewond bij 'Haags' protest Aken

Twee agenten zijn dinsdagavond laat aangevallen en gewond geraakt tijdens een demonstratie in de Duitse stad Aken. Aanleiding voor het protest was de dood van arrestant Mitch Henriquez in Den Haag. Dat meldde de Duitse politie woensdag. Een van de agenten moest in een ziekenhuis worden behandeld.

Enkele tientallen mensen liepen dinsdagavond door het centrum van Aken. Een deel van hen gemaskerd en in het zwart gekleed. Ze droegen een spandoek met de tekst 'no justice, no peace'. Dat wilden ze vastmaken aan het stadhuis. Ook verspreidde de groep pamfletten met de tekst 'Black Lives Matter - tegen racistisch politiegeweld in Den Haag'. Toen agenten vroegen wat ze aan het doen waren, kregen ze schoppen en klappen. Met pepperspray en gummiknuppels herstelden ze de orde.

Ongeveer tien mensen werden opgepakt. Het gaat volgens de politie om ultralinkse mensen.

Titels PlayStation Plus voor juli bekendgemaakt

Sony heeft de PlayStation Plus-games voor juli bekendgemaakt, waarmee gamers met een PlayStation Plus-abonnement vanaf 7 juli aan de slag kunnen. 

PlayStation 4 krijgt het nieuwe Rocket LeagueStyx: Master of Shadows, Entwined en Mousecraft. PlayStation Vita krijgt ook Mouse Craft en Entwined, maar ook Geometry Wars 3: Dimensions Evolved. PlayStation 3 krijgt tenslotte ook Mousecraft en Rain.

Je hebt nog tot 7 juli om de titels van juni te downloaden. Dat zijn Metal Gear Solid: Ground Zeroes, Skulls of the Shogun: Bone-A-Fide Edition, Call of Juarez: Gunslinger, Cloudberry Kingdom, Futuridium en Super Exploding Zoo.

Miiverse krijgt makeover

Het online-platform Miiverse van Nintendo, waarin fans ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen, krijgt een makeover. Dit maakt Nintendo bekend via, hoe kan het ook anders, Miiverse.

Er komen nieuwe functies beschikbaar, waaronder een album voor schermafbeeldingen en een eigen speeldagboek. In het album kun je honderd screenshots plaatsen, waairn je jouw ervaringen kunt plaatsen. Deze zijn niet zichtbaar voor anderen. In je speeldagboek moet je met screenshots en tekst weergeven waar je mee bezig was.

Ook wordt Miiverse anders ingedeeld. Er komen drie categorieën: speeldagboek, tekeningen en discussie. Dit om de content overzichtelijker te maken. Het wordt mogelijk om in totaal dertig posts per dag te plaatsen. De makeover wordt deze zomer nog doorgevoerd.

Album Miiverse

Dagboek Miiverse

Overzicht Miiverse

Danny Blind officieel nieuwe bondscoach Nederlands elftal

Nieuws uit de Zeisterbossen woensdag, iets wat eigenlijk iedereen al wist dat zou gaan gebeuren. Het moest alleen nog definitief worden beklonken. Danny Blind promoveert van assistent naar bondscoach. De KNVB maakte bekend dat Blind op 1 augustus zal beginnen als hoofdverantwoordelijke voor Oranje. Hij volgt Guus Hiddink op, die eerder deze week vertrok.

Woensdagmiddag kwam de voetbalbond tot overeenstemming met Rob Jansen, de zaakwaarnemer van Blind. Het contract in zijn nieuwe functie loopt tot 1 augustus 2018. Er zal een evaluatiemoment zijn na het EK van 2016. 

"We zijn blij dat we na het afscheid van Guus Hiddink snel en in eigen huis een geschikte opvolger hebben gevonden. We wensen Danny, samen met zijn staf, veel succes toe", aldus KNVB-directeur Bert van Oostveen. 

Blind laat vanaf zijn vakantieadres weten dat hij blij is met benoeming. "Ik ga er samen met staf en spelers hard aan werken om ons te kwalificeren voor het EK van volgend jaar. Dat is mijn enige doel, dat EK halen. Ik kijk nu niet terug en niet verder vooruit, alleen het halen van het EK telt."

Eind augustus, in de aanloop naar de interlands tegen IJsland en Turkije, zal Blind zijn eerste persconferentie geven en dan nadar ingaan op zijn aanstelling als bondscoach.

Danny Blind volgt Guus Hiddink op als bondscoach. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Danny Blind volgt Guus Hiddink op als bondscoach. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Lage opkomst bij demonstratie Hong Kong

Duizenden inwoners van Hong Kong zijn woensdag de straat opgegaan om hun roep om meer democratie kracht bij te zetten. Hoewel duizenden mensen deelnamen, was de opkomst lager dan verwacht. Hong Kong heeft een turbulent jaar achter de rug als gevolg van plannen voor politieke hervormingen.

Het lager dan verwachte aantal deelnemers weerspiegelt de onduidelijke richting waarin de democratie in Hong Kong zich beweegt. Vorige maand werd een plan van de regering voor hervormingen geblokkeerd en in het algemeen lijkt de bereidheid tot demonstreren behoorlijk laag.

"Misschien zijn sommigen moe en gefrustreerd door alle strijd en de ruzies, dus misschien willen ze even rust nemen", aldus de 27-jarige Drake Leung. "Over het hervormingspakket is al gestemd, dus er is niet echt een reden om de straat op te gaan."

Qatar houdt hoop op Formule 1-race

Qatar houdt nog steeds hoop op het snel ondertekenen van een Formule 1-deal. Nasser bin Khalifa Al Attiyah, president van de Qatarese auto- en motorsportbond heeft aan Doha Stadium Plus laten weten dat de contracten voor het houden van een race op het circuit Losail of op een nieuw stratencircuit in Losail City snel ondertekend zullen gaan worden.

"We waren onlangs heel dicht bij het ondertekenen van een overeenkomst voor een Formule 1-race. Het volledige plan ligt klaar, maar een paar dingen liepen even anders waardoor we nog iets meer geduld moeten hebben. We moeten nog een paar zaken met Bernie Ecclestone bespreken en hebben nog een klein beetje meer tijd nodig, maar het einde is in zicht."

Als het aan Al Attiyah ligt wordt er volgend jaar al in Qatar geracet. "We zijn overal klaar voor."

Tsipras houdt vast aan referendum

De Griekse premier Alexis Tsipras houdt vast aan het voornemen een referendum te houden over de noodsteun voor zijn land. Hij adviseert zijn bevolking daarbij onveranderd om zondag nee te stemmen: tegen de voorwaarden die de schuldeisers van Griekenland eerder stelden in ruil voor hulp.

Dat zei Tsipras woensdag in een toespraak op de Griekse televisie. Het besluit van de premier afgelopen vrijdagavond om een referendum uit te roepen maakte een einde aan de onderhandelingen tussen de Grieken en de andere eurolanden over verdere steun. Het steunprogramma voor de Grieken verliep daardoor dinsdag.

Tsipras houdt vast aan referendum
Tsipras houdt vast aan referendum (Foto: ANP)

Hogenkamp redt het niet tegen Sharapova

De Nederlandse tennisster Richèl Hogenkamp is er niet in geslaagd de derde ronde van Wimbledon te bereiken. Op het gras van Londen was de Russische Maria Sharapova een maatje te groot voor de debutante. Het werd woensdag 6-3 en 6-1.

Hogenkamp kon vooral in de eerste set goed meekomen met de oud-kampioene en gaf in de lange rally's goed partij. Vanaf een 4-3 stand in de eerste set ging Sharapova gas geven, waarna Hogenkamp weinig meer kon uitrichten en nog slechts één game pakte.

Win een Xiaomi Mi Band

Nu de zon weer schijnt en je toch weer wat gezonder wilt leven voor die momenten op het strand hebben wij in samenwerking met Tmart.com een prijsvraag opgezet waarbij er 5 Xiaomi Mi Bands worden weggegeven.

Maar wat is dat nou eigenlijk, zo'n fitness-/ sleeptracker. Eigenlijk komt het erop neer dat het een armband is die jouw activiteiten kan monitoren en je via de applicatie daarover informeert. Zo kan je zien hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je daarbij kwijt bent geraakt. Ook kan je vinden hoe je hebt geslapen en kan je notificaties ontvangen op het bandje. Voor alle mogelijkheden kan je even de review nalezen op de Frontpage.

miband (Foto: rene90)

Wil je kans maken op één van de Xiaomi Mi Bands? Ga dan naar de prijsvraag

Schiphol koelt start- en landingsbanen

De start- en landingsbanen van luchthaven Schiphol worden tijdens de tropische dagen met water gekoeld. Zo wordt voorkomen dat door uitzetting beschadigingen in het asfalt ontstaan.

"Scheuren en kreukels kunnen leiden tot onveilige situaties voor het vliegverkeer. De temperatuur van de runways wordt constant in de gaten gehouden. Wordt het asfalt te warm, dan sproeien tankwagens er water overheen", legt een woordvoerder uit.

In de terminals van Schiphol staat de airconditioning maximaal en is de zonwering dicht. Is het ergens heel druk met passagiers, dan wordt water uitgedeeld.

Schiphol (Foto: Novum)
Schiphol (Foto: Novum)

'Jennifer Lawrence weer vrijgezel'

Jennifer Lawrence en Chris Martin zijn weer uit elkaar. Us Weekly meldt dat de actrice en de Coldplay-zanger onlangs voor de tweede keer hebben besloten om hun eigen weg te gaan.

"Jen heeft de laatste tijd eigenlijk alleen maar gewerkt, daardoor zagen ze elkaar nooit", vertelt een bron aan het blad. De ingewijde verklapt ook dat Jennifer in de afgelopen maanden weer veel contact heeft gehad met haar ex-vriend acteur Nicholas Hoult. "Ze kunnen het weer goed met elkaar vinden."

Jennifer en Chris, die onlangs al werd gespot met Kylie Minogue, hebben ongeveer een jaar een relatie gehad. Afgelopen winter gingen de twee ook al eens kort uit elkaar.

38°C: FOK!ker zit zonder water

De kans is groot dat zaterdag het hitterecord zal worden verbroken. Het wordt zeker meer dan 38 graden. Pech voor spijkerbroek: de FOK!ker zit dan de hele middag zonder water.

De FOK!user betrekt het water namelijk van waterleidingmaatschappij PWN. En laat die nu net zaterdagmiddag een onderhoud hebben gepland. Hierover werd de FOK!ker vandaag pas geïnformeerd.

"Geachte.. blabla wij verzorgen uw kraanwater blabla om te zorgen dat uw kraanwater in de toekomst ook betrouwbaar is blabla
onderhoud blabla", schrijft de waterboer. "De onderhoudswerkzaamheden vinden plaats op: Datum: 4-7-2015. Begintijd: 10:00 tot 15:00. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden kunnen wij u geen kraanwater leveren."

Spijkerbroek is uiteraard niet echt blij met de actie. "ARE YOU FUCKING KIDDING ME?!? Het wordt gloepende heet, de vogels poepen gekookte eieren uit en JULLIE SLUITEN HET WATER AF?! Godverdegodverdomme", reageert de beste man.

Uiteraard klom de FOK!ker op zijn zolderkamer gelijk in de pen om PWN een brief te sturen. "Gevraagd of ze belazerd zijn. En gevraagd hoe ik mijn onkosten (aanschaf ventilator, flessen supermarktwater, emmers, eventuele opname SEH, eventueel overlijden) bij hen kan declareren", schrijft hij. Het antwoord is nog niet bekend.

Meppelink/Van Iersel door op WK beachvolleybal, Van Gestel/Van der Vlist klaar

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben woensdag eenvoudig de achtste finales van het wereldkampioenschap bereikt. In het tijdelijke stadion op de Haagse Hofvijver vormde het Poolse koppel Jagoda Gruszczynska en Karolina Baran geen moment echt een bedreiging. Meppelink en Van Iersel wonnen de partij in 35 minuten met 21-12 en 21-19.

Tot halverwege de eerste set ging de score gelijk op, maar daarna zetten Meppelink en Van Iersel een tandje bij. Vanaf een stand van 11-11 wisten de Poolse vrouwen in de rest van de set nog maar één punt te maken. In de tweede set bleef de marge kleiner. Gruszczynska en Baran pakten nog even een kleine voorsprong, maar de Nederlandse volleybalsters hadden licht de overhand. Op 20-19 benutten zij hun eerste matchpoint.

In de achtste finales wacht de Nederlandse Europees kampioenen een pittige ontmoeting. Meppelink en Van Iersel moeten het namelijk opnemen tegen Maria Antonelli en Juliana Silva uit Brazilië, de nummers drie van de seizoensranking.

Meppelink en Van Iersel door op WK Beachvolleybal (Pro Shots/Kay Int Veen)
Meppelink en Van Iersel door op WK Beachvolleybal (Pro Shots/Kay Int Veen)

Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist zijn uitgeschakeld op het wereldkampioenschap beachvolleybal. De Nederlandse vrouwen verloren woensdag in Rotterdam in hun tweederondepartij van het Duitse duo Katrin Holtwick en Ilka Semmler: 17-21 en 21- 23.

Holtwick en Semmler staan ruim tachtig plaatsen hoger op de seizoensranglijst, en waren dus bij voorbaat al favoriet. Ze pakten in de eerste set dan ook direct een voorsprong. Halverwege de set kwam het Nederlandse koppel nog even terug, mede dankzij vijf punten op rij bij een achterstand van 3-6, maar daarna trokken de Duitse volleybalsters de set zonder veel problemen naar zich toe.

In het tweede bedrijf waren Van Gestel van Van der Vlist een stuk kansrijker. Het duo moest de Duitse speelsters eerst nipt voorlaten, maar kwam daarna zelf met 15-13 voor. Op 20-17 waren er zelfs drie setpoints, maar die gingen allemaal verloren. Ook op 21-20 kregen de Nederlandse vrouwen nog een setpoint, maar Holtwick en Semmler maakten drie punten op rij.

Aantal coffeeshops daalt verder

Het aantal coffeeshops in Nederland blijft langzaam dalen. Voor het eerst sinds de telling in 1999 begon, is het aantal eind vorig jaar onder de zeshonderd gekomen (591). In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal nog verder gezakt naar 582. Die zijn verspreid over 103 van de in totaal 403 gemeenten in Nederland.

Dat meldde minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer. Hij schrijft dat het kabinet vasthoudt aan het huidige beleid dat er onder meer op is gericht om de criteria voor coffeeshops aan te scherpen. Ook moeten gemeenten de regels rond de wietverkoop beter handhaven.

Tachtig van de 103 gemeenten met een coffeeshop hebben de afgelopen twee jaar in hun beleid opgenomen dat alleen Nederlandse ingezetenen de softdrugs mogen kopen. Dat moet drugstoerisme tegengaan.

Laatste werkdag voor Monique Smit

Monique Smit is over een maandje uitgerekend van haar eerste kindje. De zangeres heeft woensdag daarom haar laatste werkdag voordat ze met zwangerschapsverlof gaat, zo laat ze haar fans weten via Instagram.

"Vandaag had ik mijn 'voorlopig' laatste opnamedag bij Sterren.nl. Over een maandje uitgerekend dus nu lekker nog even genieten van de rust en het heerlijke weertje. Bedankt voor al jullie lieve berichtjes", schrijft het zusje van Jan Smit bij een foto van zichzelf met een mand vol cadeautjes.

Monique (26) maakte haar zwangerschap in februari bekend. Martijn, de vriend van Monique, heeft al een zoontje uit een eerdere relatie.

'Eneco schrapt investeringen energieakkoord'

Energiebedrijf Eneco zet een streep door 400 miljoen euro investeringen in duurzame energie die het in het kader van het energieakkoord uit 2013 had toegezegd. Aanleiding is de dreigende opsplitsing van het bedrijf. Dat zei topman Jeroen de Haas woensdag tegen BNR Nieuwsradio.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil dat energiebedrijven zich opsplitsen in een energieleverancier en een netwerkbeheerder. Afgelopen week bepaalde de Hoge Raad dat de minister ondernemingen daartoe mag verplichten. Eneco en branchegenoot Delta waarschuwden toen al dat daardoor hun financiële slagkracht fors wordt aangetast, en dat dit ten koste zou gaan van banen en investeringen.

De Haas hield het woensdag niet langer bij een waarschuwing. "Niet omdat we dat willen, maar omdat we het niet meer kunnen betalen, schrappen we per direct 400 miljoen euro aan investeringen in duurzame energie'', zei hij.

29 verdachten misbruik meisje voor rechter

In totaal 29 mannen moeten zich binnenkort voor de rechtbank in Maastricht verantwoorden voor het misbruiken van een toen zestienjarig meisje in twee Valkenburgse hotels vorig jaar. Van hen komen er 27 in juli voor. Een Belgische en nog een andere verdachte later, maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend.

Tijdens de zittingen zal raadsman Nino Pennino namens de ouders smartengeld eisen, variërend van 2500 tot 10.000 euro per klant.

"Ze hebben zat gelegenheid gehad om af te haken en zich om te draaien'', zei Pennino. "Slechts een van hen vroeg naar haar paspoort. Toen ze dat niet gaf, vertrok hij, maar belde niet de politie. Hij liet zo aan het toeval over of het kind gered werd.'' De ouders willen door deze eis ook een signaal uitzenden naar andere potentiële klanten van minderjarigen.

De ouders van het slachtoffer zijn ook geschokt doordat de vele tientallen mannen die misbruik zouden hebben gemaakt van hun kind, geen enkele empathie naar het meisje toonden, ook achteraf niet. "Ze praten alleen over zichzelf'', zei Pennino. "Dat ze erin geluisd zouden zijn. Maar nergens zie of hoor ik hen zeggen: wat naar voor dat kind.''

"De ouders proberen er geen financieel slaatje uit te slaan'', zei Pennino. De ouders willen een deel van het geld reserveren voor de toekomst van hun kind, dat wordt behandeld in een gesloten inrichting. Een ander deel kan naar slachtofferhulp voor loverboys gaan.

"Het kind werd eerst gehersenspoeld en vervolgens in tien dagen tijd door vele tientallen mannen misbruikt. Het zou gaan om zeker tachtig mannen, maar die zijn niet allemaal getraceerd. Het meisje moet hiermee zien te leven'', aldus de raadsman. "Wat haar momenteel vooral kwelt, is de gedachte dat ze misschien wel nooit meer een fatsoenlijke jongen vindt. Schrijnend!''

Geniaal: 'rocker' Kanye West te kijk gezet

Dat Kanye West de plaatsvervanger van God én Jezus op aarde is, wisten we al. Maar afgelopen weekeinde claimde het heerschap ook nog eens de beste rocker ter wereld te zijn, om zich vervolgens live te wagen aan... Bohemian Rhapsody van Queen. Dat klonk werkelijk nergens naar, dus een radiostation in New York neemt het 'achtste wereldwonder' op de hak met een filmpje.

De iets te hard omhooggevallen hiphopper Kanye West behoorde afgelopen weekeinde tot de headliners op het bekende Engelse muziekfestival Glastonbury. Van tevoren was er al veel weerstand tegen zijn optreden. Bijna 135.000 mensen tekenden een online petitie om Kanye als act te weren.

Gitarist Ronnie Wood van de Rolling Stones liet ook van zich horen en noemde Kanye West een totaal verkeerde keuze voor het festival. 'Glastonbury is het huis van de rockmuziek. Kanye heeft niks met rock te maken. Hij is een prima entertainer en hij weet een publiek te boeien met al zijn gevloek. Maar als het gaat om waar dit festival om draait, is het de verkeerde keuze', zei Wood in maart.

Ligger
Afgelopen zaterdag was het dan zover. West mocht zijn kunsten vertonen op Glastonbury. Dat deed hij zodanig dat de ondertitelaars van de BBC met hun handen in het haar zaten. De rapper scheldt er lustig op los en gebruikt nogal graag het n-woord. De tikgeiten van de BBC riepen daarvoor het nieuwe woord 'ligger' in het leven. Ook het woord 'motherducker' beleefde zijn première. En was de rap van Kanye niet te verstaan, dan schreven de ondertitelaars simpelweg: HE RAPS.

Er was ook nog een komiek die het optreden van Kanye verstoorde door het podium op te rennen, maar helemaal mooi werd het pas toen de rapper zichzelf bekroonde tot 'beste rocker ter wereld'. Om het zoveelste gevalletje van zelfbevlekking kracht bij te zetten, waagde hij zich daarna aan een hilarisch slechte uitvoering van Bohemian Rhapsody van Queen.

Contest
Reden voor de New Yorkse radiozender Q 104.3 FM om een filmpje (link naar YouTube) in elkaar te draaien waarbij Freddie Mercury smakelijk lacht om de vocale kunsten van Kanye West, gevolgd door Freddie Mercury die op onnavolgbare wijze schittert, terwijl Kanye West sip toekijkt. De conclusie van de radiozender: Sorry.... no contest. Maar onbevoordeeld als wij zijn, zeggen wij: oordeel zelf...

 

Sorry....no contest: Kanye West vs. Freddie MercuryWant more of the best classic rock? >> Q1043.COM/LISTEN

Posted by Q104.3 FM on Monday, June 29, 2015

Spaanse voetbalclub speelt volgend jaar in regenboogshirt

De Spaanse voetbalclub Rayo Vallecano speelt volgend jaar haar uitwedstrijden in een regenboogshirt. De club, die sinds 2011 uitkomt in de Primera División, probeert met deze actie meer aandacht te vragen voor discriminatie van homoseksuelen en andere 'anonieme helden'.

  • Rood: Kanker
  • Oranje: De integratie van gehandicapte personen
  • Geel: Mensen die lijden aan een depressie
  • Groen: Het milieu
  • Blauw: Kindermishandeling
  • Roze: Huiselijk geweld

Het shirt heeft niet alleen symbolisch een betekenis, maar levert ook nog eens 7 euro per verkocht shirt voor een goed doel op.

Rotterdam wil 'asodorp' bij vliegveld

De gemeente Rotterdam heeft een locatie aangewezen voor een 'asodorp', meldt De Telegraaf. Rotterdam gaat notoire overlastgevers huisvesten op een industrieterrein in het noorden van de stad, vlakbij het vliegveld. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Rotterdam treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Amsterdam en Eindhoven.

In het 'asodorp' krijgen de overlastgevers een sobere containerwoning toegewezen. De bedoeling is dat ze daar leren om zich te gedragen. Ze krijgen daarbij hulp van speciale begeleiders. Als ze zich gedragen, mogen ze weer terug naar een normale wijk, maar niet naar hun oorspronkelijke woning.

Het containerdorp moet in 2017 de eerste bewoners ontvangen. Het is een initiatief van wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Buitenruimte). 'Het belangrijkste uitgangspunt bij de locatiekeuze was dat er zo min mogelijk overlast is voor de omgeving', aldus Eerdmans.

Niemand kan worden gedwongen om in een containerwoning te gaan wonen. Toch zullen mensen die ervoor in aanmerking komen vaak wel meewerken, denkt de gemeente. Particulier huren is vaak te duur, dus voor mensen die niet meer terechtkunnen bij de woningcorporatie is dit een laatste kans.

Hitterecord: warmste 1 juli sinds begin metingen

Bij bijna alle weerstations in Nederland sneuvelen vandaag records. Sinds het begin van de weermetingen was het op 1 juli nog nooit eerder zo warm als dt jaar. In De Bilt kwam de temperatuur woensdag om 14.20 uur uit op 31,7 graden, meldt weeronline.nl.

Het oude record stamde uit 1961, toen het 31,5 graden werd. De temperatuur loopt woensdag in De Bilt vermoedelijk op tot 33 graden. In het zuiden en en zuidwesten kan het lokaal zelfs 36 graden worden.

De hoogste temperatuur is woensdag vooralsnog gemeten in Hoek van Holland. Dat komt omdat het waarneemstation van het KNMI daar in het duingebied staat. Doordat de ondergrond uit zand bestaat, kan het daar op dit soort dagen relatief warm zijn, aldus weeronline.nl. Daar komt nog bij dat de wind uit het zuidoosten waait, waardoor de Noordzee niet tot verkoeling zorgt in Hoek van Holland.

30 jaar voor doden echtpaar Aduard

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Sjef R. (42) veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar voor het doden van een ouder echtpaar uit Aduard. Het hof heeft de man een hogere straf opgelegd dan de rechtbank, die hem eerder tot 25 jaar cel veroordeelde.

De dakloze Sjef R. uit Rotterdam deed zich voor als potentiële koper van een boot, schrijft RTL Nieuws. Vervolgens doodde hij de eigenaren van de boot op gruwelijke wijze. Hij gooide de lichamen van de slachtoffers overboord.

Lammert (70) en Marchien (68) Westra werden in maart 2013 als vermist opgegeven. Een dag later werden hun lichamen in het Groningse Hoendiep gevonden.

Volgens het hof heeft Sjef R. met de moord laten zien dat hij zijn eigen financieel gewin boven anderen stelt. De 25 jaar cel die R. eerder kreeg opgelegd van een rechtbank, zijn volgens het hof niet voldoende 'gezien de aard en ernst van de feiten'.

Elia overbodig bij Werder Bremen

BREMEN Aanvaller Eljero Elia heeft ondanks een contract tot medio 2016 geen perspectief meer bij Werder Bremen. De Nederlandse spits moet van de Duitse clubleiding op zoek naar een andere werkgever. Hij ontbrak daarom woensdag op de eerste training van het nieuwe seizoen. "Het is duidelijk dat we voor hem een oplossing proberen te vinden. Hij speelt bij ons geen rol meer", liet technisch directeur Thomas Eichin weten.

Elia (28) speelde in de tweede helft van het afgelopen seizoen op huurbasis voor Southampton, de Engelse club van trainer Ronald Koeman. Hij kwam eerder voor ADO Den Haag, FC Twente, Hamburger SV en Juventus uit. Elia was in 28 wedstrijden actief voor Oranje.

Rojer, Krajicek door in dubbel, Bertens uitgeschakeld

Michaëlla Krajicek is samen met haar dubbelpartner Barbora Strycova uit Tsjechië door naar de tweede ronde op Wimbledon. Woensdag versloeg het duo de Japans/Tsjechische combinatie Shuko Aoyama en Renata Voracova met 7-5 en 7-5.

De wedstrijd golfde op en neer tussen de duo's, waarbij er een zee aan breakpoints passeerde. Krajicek en Strycova sprongen er echter een stuk zorgvuldiger mee om: tot twee keer toe gingen zij op een 5-5 stand door de service van de tegenstanders heen, waarna ze de sets evenwel met moeite uitserveerden.

Jean-Julien Rojer hoefde zich met zijn Roemeense tennismaat Horia Tecau nauwelijks in te spannen. In het mannendubbel stonden zij in de eerste set met 3-0 voor tegen het Tsjechisch/Slowaakse duo Lukas Rosol en Martin Klizan, toen die opgaven. Het als vierde geplaatste Nederlands/Roemeense duo moet het in de tweede ronde opnemen tegen de Duitser Andre Begemann en de Oostenrijker Julian Knowle.

Kiki Bertens was in het dubbelspel minder succesvol. Na het kansloze verlies tegen titelfavoriete Petra Kvitova uit Tsjechië in het enkelspel op dinsdag, sneuvelde ze woensdag in ruim een uur tijd met haar Amerikaanse dubbelpartner Alison Riske. Het Amerikaanse tweetal Raquel Kops-Jones en Abigail Spears was met 6-3 en 6-2 te sterk.

Rechter stelt paal en perk aan doden ganzen

De rechtbank in Arnhem heeft woensdag paal en perk gesteld aan het doden van ganzen die landbouwschade veroorzaken. De rechter heeft schieten overdag en het gebruik van een vangkraal om de dieren bijeen te drijven verboden. Ook bestaat er volgens de rechtbank geen wettelijke grondslag voor het gebruik van bijzondere apparaten om de dieren af te maken.

Vergassen van ganzen mag in Nederland eigenlijk ook niet, maar omdat de Europese Commissie dat sinds 1 juni wel toestaat mag dat middel toch worden gebruikt.

Er zijn in Nederland veel te veel wilde ganzen. In een aantal provincies worden de komende jaren honderdduizenden dieren gedood om de ganzenstand weer op een aanvaardbaar peil te brengen.

Rechter stelt paal en perk aan doden ganzen (Foto: Novum)
Rechter stelt paal en perk aan doden ganzen (Foto: Novum)

Brabant dwingt boeren tot meer duurzaamheid

Brabantse boeren in de omgeving van kwetsbare natuurgebieden mogen alleen nog uitbreiden als dat niet leidt tot extra uitstoot van stikstof. Met die maatregel wil de provincie Noord-Brabant de natuur beter beschermen tegen schade door te hoge concentraties stikstof, die vooral van veehouderijen komen.

De strengere regels gaan woensdag per direct in. De provincie heeft er bewust vooraf niets over gezegd, uit vrees dat een aankondiging zou leiden tot honderden vergunningaanvragen onder het oude regime. Dat gebeurde in het verleden ook al eens toen Brabant normen voor agrariërs opschroefde.

Specifiek gelden de nieuwe stikstofnormen voor de omgeving van de vier zogeheten Natura 2000-gebieden die het meest kwetsbaar zijn en het ook het zwaarst te verduren hebben door nabijgelegen bedrijven. Het gaat onder meer om de Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Stabrechtse Heide.

Brabant kan de maatregelen nemen, doordat provincies van het Rijk nieuwe bevoegdheden hebben gekregen om de te hoge uitstoot van stikstof terug te dringen. Volgens het provinciebestuur zullen de regels boeren die willen uitbreiden nopen tot innovatieve oplossingen. "Deze maatregelen zullen de transitie naar zorgvuldige veehouderij versnellen", aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (agrarische ontwikkeling).

Brabant dwingt boeren tot meer duurzaamheid (Foto: Novum)
Brabant dwingt boeren tot meer duurzaamheid (Foto: Novum)

Webber had in 2013 bijna voor Ferrari gereden

Mark Webber had in 2013 bijna voor het Formule 1-team Ferrari gereden, zo heeft hij in zijn boek Aussie Grit laten weten. Na de 2012 Monaco Grand Prix lagen de contracten klaar om getekend te worden, maar de deal om teamgenoot van Fernando Alonso te worden ketste op het laatste moment af, omdat de Australiër niet voor één seizoen wilde tekenen.

Webber: "Ik heb met Stefano Domenicali, teambaas, in de haven van Monaco op de boot van Flavio Briatore gesproken. Op dat moment was de kans zeer groot dat ik bij het team van het stijgerende paard zou tekenen. Flavio, Stefano en Fernando wilden het alle drie, de contracten werden opgestuurd, maar ze waren voor één jaar met optie, in plaats van twee jaar wat wij wilden."

De Australiër kwam op dat moment uit voor Red Bull Racing. "Ik wilde niet naar een Formule 1-team gaan om in juli van het jaar te horen dat ze mij het volgende jaar niet meer nodig zouden hebben." Hij sprak rond de wedstrijd in Silverstone er nog met Alonso over, maar het gevoel van Webber zei nee, waardoor de deal uiteindelijk nooit tot stand is gekomen.

Op het moment dat Webber met Ferrari sprak trok Red Bull aan Lewis Hamilton. "Red Bull voerde wat gesprekken met andere coureurs, met name Lewis, omdat ze lucht hadden gekregen de onderhandelingen met Ferrari, waardoor niet over mijn contractverlenging gesproken werd. Op Silverstone wilde Christian Horner mij plots voor 2013 vastleggen en een paar dagen later was het al rond."

Volgens Webber voelde het goed wat gewild te zijn. Formule 1-baas Bernie Ecclestone was in 2012 nog tegen een overgang van de Australiër naar Ferrari, maar veranderde deze mening halverwege 2013 waarbij hij hoopte dat de deal met het team uit Maranello alsnog rond zou komen. Webber had echter zijn vertrek uit de F1 al besloten en verruilde in 2014 de sport voor het World Endurance Championship waar hij in de LMP1-klasse voor Porsche uitkomt.

Jurgen van den Berg naar NOS Radio 1 Journaal

Jurgen van den Berg moet volgend jaar vroeger opstaan. Hij wordt per 1 januari de nieuwe vaste presentator van het NOS Radio 1 Journaal, maakte de NOS woensdag bekend. Jurgen presenteert momenteel De Ochtend op Radio 1, een programma van KRO-NCRV.

De NOS wil een breder publiek bereiken. De omroep vernieuwt het Radio 1 Journaal en neemt afscheid van de duo-presentatie. Presentatoren Frederique de Jong en Marcel Oosten blijven tot het eind van dit jaar te horen. 'We zijn Marcel en Frederique dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid bij het ochtendprogramma', zegt plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Can.

Jurgen maakte in 1998 zijn debuut op de landelijke radio. Hij werd de vaste nieuwslezer in de ochtendshow van 3FM. Vanaf 2001 presenteerde hij het NOS Radio 1 Journaal en Langs de Lijn. In 2009 nam hij afscheid van de NOS om onder meer Lunch! en later op Radio 2 Cappuccino te presenteren. Sinds 2005 is hij bijna elke zomer te horen in Radio Tour de France.

130 kilo cocaïne verstopt tussen bananen

In een container in de Rotterdamse haven is vorige week 130 kilo cocaïne ontdekt. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. De container was afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Ecuador.

De coke zat verstopt in het dubbele plafond van de container met bananen. De container was vorige week dinsdag aangekomen in Rotterdam en zou via een tussenhandelaar naar een Brabants bedrijf vervoerd worden.

De cocaïne had een groothandelswaarde van ongeveer 4,5 miljoen euro. De drugs zijn na de ontdekking vernietigd. De Douane, de Zeehavenpolitie en de Fiod doen onderzoek naar de herkomst en uiteindelijke bestemming van de cocaïne.

EVO waarschuwt chauffeurs voor hitte

Verladersorganisatie EVO waarschuwt chauffeurs die woensdag voor Calais in de file staan voor de enorme hitte. EVO adviseert de chauffeurs om voldoende water mee te nemen voor de oversteek. "Door de tropische temperaturen in Noord-Europa zijn de lange wachtrijen op z'n zachtst gezegd geen pretje voor chauffeurs", aldus een woordvoerder.

Ook neemt het risico voor verstekelingen die de laadruimte weten binnen te dringen toe door de stijgende temperaturen, aldus EVO. "Vluchtelingen proberen door de enorme verkeerschaos in vrachtauto's te klimmen, hopend om via Duinkerken de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken. In de laadruimte van vrachtauto's kan de temperatuur snel oplopen."

Door stakingen van het ferrypersoneel is Calais momenteel onbereikbaar. Op verzoek van Frankrijk is ook de toegangsweg vanuit België afgesloten. Chauffeurs worden via omwegen naar Duinkerken geleid. Ook in Groot-Brittannië staan lange rijen vrachtauto's omdat er onvoldoende overvaarten naar het Europese vasteland zijn.

'Last of Us 2 in de maak'

Volgens stemacteur Nolan North wordt er achter de schermen gewerkt aan The Last of Us 2. Tijdens een sessie van Metrocon mochten fans vragen stellen er daar vermeldde hij dit tussen neus en lippen. Er is nog geen bevestiging van deze loslippigheid, maar we hebben hoop.

Last of Us

De volledige sessie is hier te zien. North weet zeker dat hij niet wordt teruggevraagd voor zijn rol.

Tijdens een andere beurs genaamd Indy Popcon werd acteur Troy Baker ondervraagd of hij iets wist van The Last of Us 2. Hij claimde niets te hebben gehoord, maar hij vertrouwt erop dat Naughty Dog in dat geval met een ijzersterk verhaal op de proppen komt. Maar Baker zelf vindt het niet nodig, alhoewel hij de missende 20 jaar in de game graag wil uitdiepen.

Neil Druckmann van Naughty Dog heeft al eerder opgemerkt te brainstormen over de mogelijkheden.

Belgen verbieden feesten van motorbendes

Burgemeesters van Belgische grensgemeentes met Nederland hebben feesten van twee motorbendes verboden. De Summerparty van de Outlaws en de Independence Party van de Hells Angels mogen niet doorgaan. Zij waren voor begin deze maand gepland in Lanaken en Maasmechelen, tegen de grens met Limburg.

De politie van de twee gemeenten maakte het verbod woensdag bekend. De burgemeesters besloten tot de maatregel na de recente incidenten met leden van criminele motorbendes in Nederland en Duitsland. De bendes zijn betrokken bij zware misdaden. Zij verdienen geld met onder meer grensoverschrijdende drugshandel, afpersing en prostitutie.

Protest tegen Zwarte Piet tijdens slavenherdenking

Het was weer raak tijdens de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam. Enkele sprekers grepen de gelegenheid aan om te protesteren tegen Zwarte Piet. 'Ik verzet me tegen de jaarlijkse vernedering en belediging van zwarte mensen tijdens het Sinterklaasfeest', zei cultureel-maatschappelijk ondernemer Kunta Rincho.

Omringd door mededemonstranten riep hij op tot een 'geweldloos, vreedzaam en luidruchtig protest' in aanloop en tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel eind dit jaar. 'We beginnen vandaag onze campagne om een einde te maken aan racisme tijdens het Sinterklaasfeest.'

Bij het nationaal slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark werd woensdag herdacht dat de slavernij 152 jaar geleden is afgeschaft in de Nederlandse koloniën in de West. Ook vicepremier Lodewijk Asscher en burgemeester Eberhard van der Laan waren hierbij aanwezig.

Minister wil geen files door flitscontroles

Rijkswaterstaat en de politie gaan nieuwe afspraken maken over de snelheidscontroles op wegen. Deze controles mogen geen files veroorzaken op de weg, schrijft minister Melanie Schultz (Infrastructuur) woensdag aan de Tweede Kamer.

Ze reageerde daarmee op een verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde opheldering over berichten dat er files ontstaan door automobilisten die afremmen als ze een flitscontrole ontwaren. Daardoor zouden ook gevaarlijke situaties ontstaan.

De minister gaat niet op deze beweringen in, maar stelt wel dat de afspraken uit 2010 geactualiseerd moeten worden. Na de vorming van de Nationale Politie voeren nu ook regionale eenheden controles uit op het hoofdwegennet. Voorheen deed alleen de politiedienst KLPD dat. Rijkswaterstaat geeft aan de politie door als er files ontstaan door flitscontroles.

Spirituele opvolger P.T. heet Allison Road

Konami heeft aangegeven dat met het ontslag van Hideo Kojima de game P.T.  is geannuleerd. Zes teleurgestelde fans zijn niet met de pakken neer gaan zitten en maken hun eigen versie genaamd Allison Road. De zes zijn meteen ook een studio gestart met de gezellige naam Lillith.

Allison Road

In Allison Road word je wakker in een groot huis zonder enige herinneringen. Je hebt vijf nachten de tijd om uit te zoeken waar je gezin is en de strijd aan te gaan met Lily en andere krachten. Oh ja, je hebt ook nog moeite om werkelijkheid en fantasie van elkaar te onderscheiden.

Gang

Lillith noemt Allison Road een first person survival horror game. Op hun Facebook-pagina staat 13 minuten van pre-alpha gameplay.

 

Hoofd

Crowdfunding voor Griekse schuld?

De 29-jarige Brit Thom Feeney is een crowdfundingactie voor Griekenland gestart, meldt de Volkskrant. Als heel Europa vandaag dat biertje laat staan, dan kan Griekenland gewoon zijn openstaande rekening aan het IMF betalen, redeneert hij. Drie euro per Europeaan wil hij ophalen, oftewel: 1,6 miljard euro.

Feeney meent het bloedserieus, schrijft hij op crowdfundingplatform IndieGoGo. Hij wil de Griekse economie stimuleren door donateurs te belonen met Griekse productie. Doneer je drie euro, dan krijg je een ansichtkaart met het gezicht van premier Alex Tsipras toegestuurd. Betaal je zes euro, dan krijg je een Griekse salade. Voor tien euro ontvang je een fles Ouzo.

Voor 5.000 euro is zelfs een luxe vakantie in Athene beschikbaar. Gekscherend had Feeney een Grieks eiland beschikbaar gesteld voor iemand die meteen 1,6 miljard doneert. Maar IndieGoGo heeft die optie verwijderd. De Griekse regering heeft daar namelijk geen toestemming voor gegeven.

Hoewel de euro's in rap tempo binnenstromen is het einddoel nog ver weg. In drie dagen tijd is er ruim 800.000 euro verzameld door meer dan 47.000 donateurs. Een mooi bedrag, maar het is slechts 0,05 procent van wat er nodig is...

Duitse weerdienst waarschuwt voor sneeuw

Terwijl momenteel de mussen van het dak vallen en er in De Bilt een tropische dag is genoteerd, geeft de Duitse weerdienst DWD een sneeuwwaarschuwing uit. Ze verwachten 5 tot 10 centimeter sneeuw die gepaard gaat met stevige rukwinden en gladde wegen.

De weerdienst heeft gelukkig de oorzaak van deze nogal overenthousiaste voorspelling gevonden. Het zou gaan door een fout in de nieuwe software van de nieuwsbrief met weersvoorspellingen. Daardoor kregen abonnees uit Noordrijn-Westfalen een mail met waarschuwingen voor streng winters weer de komende dagen.

Ook in het westen van Duitsland worden de komende dagen temperaturen van mogelijk 40+ verwacht. Of deze temperaturen ook in Nederland gehaald gaan worden kun je volgen op ons weerforum.

Dit weer wordt het voorlopig niet (Foto: ANP)
Dit weer wordt het voorlopig niet (Foto: ANP)

Van Aartsen roept op tot kalmte

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft woensdag opgeroepen tot kalmte. Dat deed hij tijdens een persconferentie over de dood van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez, die na een arrestatie afgelopen weekend overleed.

Uit een voorlopige sectie blijkt dat zijn dood zeer waarschijnlijk het gevolg is van zuurstoftekort. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door het optreden van de politie bij de arrestatie. Van Aartsen noemt de voorlopige bevindingen 'tragisch en schokkend', meldt de NOS. Hij zegt dat het heel begrijpelijk is dat de dood van Henriquez veel emoties oproept,maar dat rellen niet worden geaccepteerd. 

De burgemeester heeft 'diep respect' voor de nabestaanden, die zich volgens hem bijzonder en waardig opstellen.

De Haagse politiechef Paul van Musscher sloot zich bij de oproep van Van Aartsen aan. 'Geen enkele gebeurtenis, hoe vervelend dan ook, is aanleiding om over te gaan tot bedreiging, plundering of vernieling. Daar is niemand bij gebaat, zeker niet de bewoners en ook niet de ondernemers van de Schilderswijk.'

Van Musscher zei woensdag dat agenten, ook agenten die niet betrokken zijn bij de aanhouding van Henriquez, de afgelopen dagen bedreigd zijn. De vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding staan op non-actief en zijn verdachte in deze zaak. Ze zijn niet gearresteerd en zitten dus ook niet vast. 'Ze zijn zeer aangeslagen', zei Van Musscher.

Voltallige judotop naar het WK in Astana

Alle topjudoka’s zullen eind augustus deelnemen aan de wereldkampioenschappen judo in Astana. Nederland zal met een complete ploeg van achttien judoka's afreizen naar de hoofdstad van Kazachstan. 

De ploeg kent vier debutanten. Sanne van Dijke (-70 kg), Sam van ’t Westende (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg) en Michael Korrel (-100 kg). Verder herbergt de ploeg met Kim Polling (-70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg) en Henk Grol (-100 kg) de drie Europees kampioenen en winnaars van goud op de Europese Spelen. Ook Guusje Steenhuis (-78 kg) en Guillaume Elmont (-90 kg), die afgelopen weekend brons wonnen tijdens de Europese Spelen zijn erbij.

Het WK judo heeft plaats van 24 tot en met 29 augustus. Aan de landenwedstrijd zal niet worden deelgenomen. 

Complete selectie WK judo

Heren: Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont, Sam van ’t Westende (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Guillaume Elmont, Noël van ’t End (-90 kg), Henk Grol, Michael Korrel (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg)

Dames: Birgit Ente (-52 kg), Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden, Juul Franssen (-63 kg), Sanne van Dijke, Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg)

Vrijwel hele Kamer stemt tegen verhoging btw

Na het klappen van de belastingonderhandelingen is het overgrote deel van de Tweede Kamer nu officieel tegen een verhoging van het lage btw-tarief. Alleen D66 en GroenLinks steunden een motie van CDA-leider Sybrand Buma hierover niet.

De btw-verhoging was sinds het mislukken van het belastingoverleg al van de baan, maar onduidelijk was nog hoeveel voorstanders er over zijn van een mogelijke btw-verhoging. Die zou in de plannen die op tafel lagen wel rond de 30.000 extra banen opleveren. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën had in zijn eerdere rondgang veel steun voor de btw-verhoging geproefd.

Maar daar is dus inmiddels bar weinig van over. Alleen D66 en GroenLinks zijn niet tegen een btw-verhoging. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA stemden voor de motie van Buma, die het kabinet oproept af te zien van de btw-verhoging.

Just Cause 3 krijgt mods op PS4 en Xbox One

In navolging van Fallout 4 heeft Roland Lesterin van Just Cause 3 aangegeven dat zij mods willen ondersteunen op PlayStation 4 en Xbox One. Het is geen officiële aankondiging, want het is niet zeker of het lukt, maar het is wel hun doelstelling.

 Modden kwam ter sprake tijdens het showen van de demo tijdens de E3. Het fragment is op 10:50 in het filmpje. De mods van Just Cause 2 hebben veel invloed gehad op de ontwikkeling van Just Cause 3.

Het feit dat current gen consoles ook mods gaan ondersteunen, maakt de concurrentie met de pc veel interessanter. Hopelijk kunnen ook bestaande games (zoals Skyrim) mod-support krijgen op de consoles.

We bulken van het spaargeld

Nederlandse consumenten hadden in mei ruim 339 miljard euro aan spaargeld. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met dit bedrag bereikten de spaartegoeden van Nederlandse huishoudens een nieuw record.

Sinds het begin van de kredietcrisis in 2007 nam het totale Nederlandse spaartegoed met ruim 30 procent toe ondanks de historische lage rentes. "De consument spaart voor een appeltje voor de dorst, maar ook omdat hij denkt dat sparen nog steeds geld oplevert", zegt Daniel de Wild van vergelijkingssite Independer.

De Wild: "Niets is minder waar. Een vrij opneembare spaarrekening heeft op dit moment een gemiddeld rentepercentage van 1,2 procent. Als je de inflatie van 1,1 procent daar vanaf trekt, heeft sparen nauwelijks nog zin."

We bulken van het spaargeld (Foto: Novum)
We bulken van het spaargeld (Foto: Novum)

Politieoptreden mogelijk oorzaak dood Mitch Henriquez

In een persconferentie heeft hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie in Den Haag bekend gemaakt dat de dood van de Arubaanse arrestant Mitch Henriquez mogelijk door zuurstofgebrek is veroorzaakt. Dit zou gebeurd zijn tijdens zijn arrestatie waarbij hij door vijf agenten in bedwang werd gehouden.

De vijf betrokken agenten zijn buiten functie gesteld, dat heeft het hoofd van de Haagse politie Paul van Musscher bekend gemaakt.

Afgelopen zondag overleed de 42-jarige Mitch Henriquez tijdens zijn aanhouding in het Haagse Zuiderpark. Even later doken er videobeelden op van de arrestatie wat tot grote woede leidde. Het is al enkele dagen erg onrustig in de Haagse Schilderswijk.

Autoverkopen veren op

De Nederlandse autodealers leverden afgelopen maand 36.999 nieuwe auto's af, tegenover 32.699 in juni 2014. Dat is een toename van 13,2 procent. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van RDC/inMotiv, bewerkt door onafhankelijk kennisbureau AUMACON.

Met dit resultaat komt een voorlopig einde aan de periode van drie maanden waarin het verkoopaantal niet boven het lage niveau van juni 2014 uitkwam. Opgeteld over de eerste zes maanden werden er dit jaar 201.582 nieuwe auto's verkocht, tegenover 198.959 stuks in dezelfde periode van 2014, een stijging van 1,3 procent.

De meest verkochte automerken in juni waren Volkswagen (3974 stuks), gevolgd door Opel (2994), Peugeot (2876), Renault (2716) en Ford (2338).

Autoverkopen veren op (Foto: Novum)
Autoverkopen veren op (Foto: Novum)

Middendorp langer baas krijgsmacht

Generaal Tom Middendorp blijft langer de baas van het leger. De ministerraad heeft ingestemd met verlenging van de termijn van de Commandant der Strijdkrachten (CDS) tot medio 2017, liet minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag in een debat in de Kamer weten.

Defensie gaat door een woelige tijd en stabiliteit is belangrijk, aldus Hennis. Middendorp is de belangrijkste adviseur van de bewindsvrouw en is sinds 28 juni 2012 de hoogste man van het militaire apparaat. Hij volgde toen Peter van Uhm op als CDS.

Utrecht vindt ondernemers voor sekszone

Verschillende ondernemers hebben zich bij de gemeente Utrecht gemeld met een plan voor de exploitatie van de nieuwe raamprostitutiezone die in de stad moet verschijnen. Volgens de gemeente is die zone daarmee 'een stap dichterbij' gekomen.

Dat heeft burgemeester Jan van Zanen woensdag aan de raad laten weten. Dinsdag sloot de inschrijftermijn voor belangstellende exploitanten. Het is de tweede keer dat Utrecht ondernemers voor de prostitutiezone probeert te krijgen. De eerste poging mislukte, omdat de gemeente veel te veel eisen en voorwaarden stelde.

In 2013 maakte Utrecht een einde aan de raamprostitutie in de stad omdat er sprake zou zijn van mensenhandel. Toen werden onder andere de seksboten aan het Zandpad gesloten. Op een locatie in de buurt van het Zandpad wil de gemeente nu ruimte bieden voor 162 werkplekken, waarvoor een of meer exploitanten worden gezocht.

Van Zanen wil nu niet zeggen of de coöperatie van sekswerksters een plan heeft ingediend. Er zijn ook prostituees die als zelfstandige aan het werk willen. De gemeente praat tot eind oktober verder met de beste plannenmakers, aldus de burgemeester.

Utrecht vindt ondernemers voor sekszone (Foto: Novum)
Utrecht vindt ondernemers voor sekszone (Foto: Novum)

Alpecin past slogan 'doping voor je haar' aan voor Tour

De Duitse wielersponsor Alpecin heeft haar slogan voor de komende drie weken aangepast vanwege de Tour de France. De shampoofabrikant zal tijdens de koers 'doping voor het haar' niet gaan gebruiken, zo blijkt uit een 'dringende mededeling' op de site van de hoofdsponsor van wielerploeg Giant.

Het Duitse bedrijf heeft al jaren de slogan dat de cafeïne-shampoo 'doping voor het haar' is. Ondanks dat het wielrennen de afgelopen jaren geteisterd wordt door dopingschandalen, werd de slogan gehandhaafd, met in het begin zelfs dopeur Jan Ullrich als gezicht van het merk. Giant-Alpecin is onder anderen de ploeg van Tom Dumoulin, Marcel Kittel en John Degenkolb.

Maar Alpecin heeft besloten dat ze de komende drie weken niet op deze manier de publiciteit zullen opzoeken. "Daarmee willen wij voorkomen dat er mogelijk discussie ontstaat over onze sponsoring. Wij ondersteunen uit overtuiging een team dat zich ver houdt van doping. Dat neemt niet weg dat we voor onze cafeïne-shampoo ook in de toekomst zullen blijven claimen dat deze werkt als doping voor het haar", zegt Eduard Dörrenberg, directeur en grootaandeelhouder op de site.

Holland Casino ontslaat topman om declaratiegedrag

Holland Casino neemt vervroegd afscheid van interim-topman Willem-Jan van den Dijssel. Bij onderzoek naar zijn declaratiegedrag is gebleken dat hij privéuitgaven heeft gedaan met een zakelijke creditcard en die te laat heeft terugbetaald. Dat meldde het staatsgokbedrijf woensdag.

Van den Dijssel onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek en concludeert dat hij door dit onzorgvuldig handelen niet meer de voorbeeldrol binnen Holland Casino kan vervullen die van een topman wordt verwacht. Daarom vertrekt hij per 1 augustus. Hij heeft geen recht op een variabele beloning of ontslagvergoeding. Financieel directeur Anita de Kleijn neemt zijn taken voorlopig waar.

FOK!wat een weer: Supercel in aantocht

Het onwaarschijnlijk warme weer van de komende dagen kan zorgen voor FOK!king zware onweersbuien. In onderstaande grafiek is te zien dat morgen in de avond mogelijk een supercel over ons land trekt.

Deze kan gepaard gaan met onder andere zware hagelbuien, maar zelf een kleine tornado veroorzaken. Luiken dicht, schuilkelders in, aggregator met laptop en internet aan en ons weerforum bijhouden dus!

OMGWTFBBQ!
OMGWTFBBQ!

Transferoverzicht Eredivisie


De zomer is aangebroken en daarmee ook de transferperiode in de Eredivisie. Veel spelers zullen van club veranderen in de zoektocht naar meer speeltijd, een nieuwe uitdaging of hun weg naar de top. Op FOK!sport is te volgen welke spelers van club zijn veranderd in deze transferperiode.

ADO Den Haag

Speler Van/naar Club
Ludcinio Marengo Van FC Volendam
Edouard Duplan Van FC Utrecht
Ricky van Haaren Naar Dinamo Boekarest
Malcolm Esajas Naar FC Den Bosch
Oleksandr Iakovenko Naar Fiorentina (was gehuurd)
Wilson Bruno Naval Eduardo Naar Sporting Lissabon (was gehuurd)
Robin Buwalda Naar VVV-Venlo (verhuurd)


AFC Ajax

Speler Van/naar Club
Nemanja Gudelj Van AZ
Arek Milik Van Bayer Leverkusen (was al gehuurd)
Johnny Heitinga Van Hertha BSC
Mitchell Dijks Van Willem II
Peter Leeuwenburgh Naar FC Dordrecht (huur)
Bas Kuipers Naar Excelsior (was al verhuurd)
Niki Zimling Naar FSV Mainz 05 (was gehuurd)
Sheraldo Becker Naar PEC Zwolle (verhuurd)
Niklas Moisander Naar Sampdoria
Lesly De Sa Naar Willem II (verhuurd)
Richairo Zivkovic Naar Willem II (verhuurd)
Ruben Ligeon Naar Willem II (verhuurd)


AZ Alkmaar

Speler Van/naar Club
Joris van Overeem Van FC Dordrecht (was verhuurd)
Jop van der Linden Van Go Ahead Eagles
Gino Coutinho Van Excelsior
Vincent Janssen Van Almere City FC
Levi Garcia Van Central FC
Nemanja Gudelj Naar Ajax
Wesley Hoedt Naar Lazio Roma
Simon Poulsen Naar PSV


sc Cambuur

Speler Van/naar Club
Jergé Hoefdraad Van Almere City FC
Marvin Peersman Van FC Dordrecht
Kai Heerings Van FC Utrecht
Sjoerd Overgoor Van Go Ahead Eagles
Dominik Masek Van Hamburger SV
Jack Byrne Van Manchester City
Wout Droste Naar Heracles Almelo
Mart Dijkstra Naar Sparta
Bob Schepers Naar ONS Sneek
Lucas Bijker Naar sc Heerenveen


SBV Excelsior

Speler Van/naar Club
Bas Kuipers Van Ajax (was al gehuurd)
Filip Kurto Van FC Dordrecht
Brandley Kuwas Van FC Volendam
Daan Blij Naar Excelsior Maassluis
Jordy Deckers Naar VVV-Venlo
Gino Coutinho Naar AZ Alkmaar


Feyenoord

Speler Van/naar Club
Colin Kazim-Richards Van Bursaspor (was al gehuurd)
Joey Sleegers Van FC Eindhoven (was verhuurd)
Dirk Kuijt Van Fenerbahçe
Warner Hahn Van PEC Zwolle (was verhuurd)
Marko Vejinovic Van Vitesse
Erwin Mulder Naar Onbekend
Khalid Boulahrouz Naar Onbekend
Konstantinos Lamprou Naar Willem II (was al verhuurd)
Ronald Graafland Naar Gestopt


De Graafschap

Speler Van/naar Club
Erik Quekel Van FC Den Bosch
Alexander Bannink Van FC Emmen
Tim Linthorst Van Vitesse
Bryan Smeets Van MVV
Thijs Bouma Van Almere City FC
Jerry van Ewijk Naar Go Ahead Eagles
Vlatko Lazic Naar Onbekend
Edwin Linssen Naar Gestopt
Jordy van de Kracht Naar De Treffers
Milan Massop Naar FC Eindhoven


FC Groningen

Speler Van/naar Club
Abel Tamata Van PSV
Bryan Linssen Van Heracles Almelo
Paco van Moorsel Naar Sparta
Nick van der Velden Naar Onbekend


sc Heerenveen

Speler Van/naar Club
Lukas Bijker Van SC Cambuur
Szabolcs Varga Naar MTK Boedapest (verhuurd)
Michael Chacón Naar FC Dordrecht
Bo Kristoffer Nordfeldt Naar Swansea City
Jario Bikel Naar N.E.C. Nijmegen


Heracles Almelo

Speler Van/naar Club
Tim Breukers Van FC Twente
Peter van Ooijen Van Go Ahead Eagles
Wout Droste Van SC Cambuur
Paul Gladon Van Sparta Rotterdam
Robin Gosens Van Vitesse
Gino Bosz Van Vitesse
Daan Rienstra Naar RKC Waalwijk
Mark Engberink Naar RKC Waalwijk
Michael Brouwer Naar Spakenburg
Jeroen Veldmate Naar Viborg FF
Bart Schenkeveld Naar Onbekend
Simon Cziommer Naar Onbekend
Milano Koenders Naar Onbekend
Bryan Linssen Naar FC Groningen


N.E.C. Nijmegen

Speler Van/naar Club
Wojciech Golla Van Pogoń Szczecin
Jario Bikel Van sc Heerenveen
Marco van Duin Van Almere City FC
Lasse Nielsen Naar AA Gent (was verhuurd)
Kenny Elders Naar Achilles '29
Jasper Waalkens Naar Almere City FC
Daan Disveld Naar FC Den Bosch
Patrick Joosten Naar FC Utrecht
Tobias Haitz Naar FC Viktoria Köln 1904
Kevin Conboy Naar Onbekend
Paco van Moorsel Naar Sparta (was gehuurd van FC Groningen)
Mike vanhamel Naar Royal White Stars Brussels
Stan Bijl Naar Magreb '90


PEC Zwolle

Speler Van/naar Club
Josef Kvída Van 1.FK Príbram
Sheraldo Becker Van Ajax (gehuurd)
Lars Veldwijk Van Nottingham Forest (gehuurd)
Warner Hahn Naar Feyenoord (was gehuurd)
Joost Broerse Naar Gestopt
Maikel van der Werff Naar Vitesse
Denis Mahmudov Naar Levski Sofia
Dimitrios Ferfelis Naar PAS Giannina
Aleksandar Bjelica Naar Helmond Sport
Jody Lukoki Naar PFK Ludogorets


PSV Eindhoven

Speler Van/naar Club
Simon Poulsen Van AZ
Nikolai Laursen Van Brøndby IF
Luuk Koopmans Van FC Oss
Andrès Guardado Van Valencia (was al gehuurd)
Memphis Depay Naar Manchester United
Przemyslaw Tyton Naar VfB Stuttgart
Abel Tamata Naar FC Groningen


Roda JC

Speler Van/naar Club
Santiago Palacios Macedo Van De Treffers
Jens van Son Van FC Eindhoven
Timo Letschert Naar FC Utrecht (was al verhuurd)
Johan Plat Naar Katwijk
Kai-David Bösing Naar SC Fortuna Köln


FC Twente

Speler Van/naar Club
Derre Kwee Naar FC Emmen
Kasper Kusk Naar FC Kopenhagen
Bilal Ould-Chikh Naar Benfica
Tim Breukers Naar Heracles Almelo (was al verhuurd)
Orlando Engelaar Naar Onbekend
Dico Koppers Naar Willem II
Darryl Lachman Naar Sheffield Wednesday
Luc Castaignos Naar Eintracht Frankfurt


FC Utrecht

Speler Van/naar Club
Sébastien Haller Van AJ Auxerre (was gehuurd)
Patrick Joosten Van N.E.C. Nijmegen
Timo Letschert Van Roda JC (was gehuurd)
Kai Heerings Naar SC Cambuur
Tommy Oar Naar Onbekend
Kenny Teijsse Naar Go Ahead Eagles
Gyliano van Velzen Naar FC Volendam
Edouard Duplan Naar ADO Den Haag


Vitesse

Speler Van/naar Club
Maikel van der Werff Van PEC Zwolle
Milot Rashica Van KF Llamkos Kosova Vushtrri
Lewis Baker Van Chelsea (Huur)
Bertrand Traoré Naar Chelsea (was gehuurd)
Josh McEachran Naar Chelsea (was gehuurd)
Wallace Oliveira dos Santos Naar Chelsea (was gehuurd)
Zakaria Labyad Naar Sporting (was gehuurd)
Gino Bosz Naar Heracles Almelo
Marko Vejinovic Naar Feyenoord


Willem II

Speler Van/naar Club
Lesly De Sa Van Ajax (gehuurd)
Richairo Zivkovic Van Ajax (gehuurd)
Ruben Ligeon Van Ajax (gehuurd)
Funso Ojo Van FC Dordrecht
Kostas Lamprou Van Feyenoord (was gehuurd)
Guus Joppen Van VVV-Venlo
Dico Koppers Van FC Twente
Mitchell Dijks Naar Ajax
Ali Messaoud Naar FC Vaduz
Tim Cornelisse Naar Gestopt
Charlton Vicento Naar Helmond Sport
Kevin Brands Naar NAC Breda (was verhuurd aan FC Volendam)
Ryan Sanusi Naar Sparta Rotterdam

NK afstanden geldt niet meer als opening schaatsseizoen

De schaatskalender voor het seizoen 2015-2016 op de langebaan ziet er anders uit dan in de vorige jaargang. De Nederlandse kampioenschappen afstanden is niet meer het openingstoernooi van het seizoen, zo blijkt uit een publicatie op schaatsen.nl. Dit toernooi is verschoven naar eind december in Heerenveen (27-29). De NK sprint en de NK allround worden komend seizoen gezamenlijk in januari afgewerkt (22-24), eveneens in Heerenveen.

Het schaatsseizoen op de langebaan begint op 30 oktober met selectiewedstrijden in Enschede voor de eerste serie wereldbekers en voor de NK afstanden. De aanpassingen in de kalender zijn vooral ingegeven door het programma in de olympische jaren. Daarin ligt het zwaartepunt voor wat betreft het selecteren voor de belangrijke internationale wedstrijden al jaren in december.

Nu sinds afgelopen winter de WK afstanden in febuari plaats heeft en niet meer in maart, heeft wedstrijdkalender in feite dezelfde opbouw als in een olympisch seizoen. De KNSB, trainers en schaatsteams vinden dit een logische aanpassing in de nationale kalender. "We hebben het aantal selectiemomenten op deze manier tot een minimum kunnen beperken", aldus een tevreden Arie Koops, directeur sport van de KNSB.

'Grieken bereid bod te accepteren'

De Griekse regering is bereid het voorstel van de schuldeisers vrijwel geheel te accepteren, met enkele aanpassingen van het bod. Dat maakte persbureau Bloomberg woensdag bekend op basis van inzage in een brief van de Griekse regering aan de schuldeisers.

Naar verluidt gaat het om een aantal kleine aanpassingen in de voorstellen. De Griekse premier Alexis Tsipras zou dinsdagavond laat een brief hebben gestuurd naar de internationale schuldeisers waarin die veranderingen werden aangestipt.

'Grieken bereid bod te accepteren'
'Grieken bereid bod te accepteren' (Foto: ANP)

Overlast door hoge temperaturen in Frankrijk

De Franse autoriteiten hebben woensdag in verband met de hoge temperaturen code oranje afgekondigd voor het midden en noordoosten van het land. In Parijs kan de temperatuur volgens weerkundigen woensdagmiddag oplopen tot meer dan 39 graden.

De autoriteiten waarschuwen voor smogvorming in de hoofdstad tot aan het weekeinde, aldus de krant Le Parisien. In Bretagne hebben circa 600.000 huishoudens dinsdagavond een tijd zonder elektriciteit gezeten. Volgens elektricteitsbedrijf RTE was de storing te wijten aan de snelle stijging van de temperatuur in een kort tijdsbestek.

Voor onder meer het zuiden van Champagne, Bourgondië en Perigord voorspellen de weerkundigen temperaturen van circa 40 graden.

Ook in Duitsland verwachten de weerbureaus tot en met het weekeinde temperaturen tot 39 graden Celsius. Vooral in het zuiden en zuidwesten loopt het kwik op. Naar verwachting zal zaterdag de warmste dag zijn. Het hitterecord voor Duitsland, dat met 40,3 graden in 2003 in het Saarlandse Perl-Nennig werd geregistreerd, blijft in de voorspellingen overeind.

In Nederland is de verwachting dat het kwik vandaag stijgt naar een graad of 35. Vrijdag en zaterdag worden volgens de voorspellingen de warmste dagen, met temperaturen die kunnen oplopen tot 38 á 40 graden. Tijd voor een ventilatortje misschien?

Overlast door hoge temperaturen in Frankrijk
Overlast door hoge temperaturen in Frankrijk (Foto: ANP)

Stinkend huis vol verwaarloosde vogels

Tientallen verwaarloosde vogels in vuile kooien die tot aan het plafond stonden opgestapeld. Dat hebben de politie en de inspectiedienst van de Dierenbescherming aangetroffen in een huis in Waalwijk, waar ze gingen kijken omdat de buurt klaagde over stankoverlast. In totaal zijn 76 vogels in beslag genomen, liet de politie woensdag weten.

Veel van de dieren hadden kale plekken, kapotte vleugels, te lange nagels en ontlasting aan de pootjes. In de kamers waar de kooien stonden hing een ,,penetrante lucht''. Een dierenarts constateerde dat de vogels door de onhygiënische bedoening risico op infecties liepen. De officier van justitie besloot daarop dat de vogels in beslag genomen moesten worden.

Volgens de politie ging het om inheemse vogels, waaronder beschermde soorten. De bewoner mag ondanks de slechte situatie een aantal dieren houden. Via de bestuursrechter willen de autoriteiten hem wel dwingen tot het verbeteren van de omstandigheden voor die vogels

Elf arrestaties bij nieuwe onrust Den Haag

Bij de nieuwe ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk in de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie elf aanhoudingen verricht. De verdachten werden opgepakt wegens onder meer openlijk geweld, vandalisme en belediging.

Aan het eind van dinsdagavond verzamelden zich volgens de politie enkele honderden mensen in het gebied rond het Hobbemaplein. Er werden enkele brandjes gesticht en er ontstonden opstootjes. Ook sneuvelden enkele ruiten.

De nacht ervoor had de politie zestien mensen opgepakt bij rellen die volgden op een demonstratie vanwege de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij overleed nadat hij was gearresteerd.

Man spot eigen vrouw in pornofilm

Een Japanner had onlangs de schrik van zijn leven. Bij het bekijken van een gloednieuwe pornofilm, bleek de ster van de videoband niemand minder te zijn dan zijn bloedeigen vrouw.

Bij de onbekend gebleven Japanner plofte onlangs een pakketje van een erotisch postorderbedrijf op de mat. Dit bleek een snoeiharde pornofilm te zijn. Verrukt haalde de beste man het schijfje uit de hoes en legde het in zijn dvd-speler.

De schrik sloeg hem al snel om het hart. Terwijl hij net met zijn zaadzwaard in de aanslag op de bank zat, ontwaarde hij een zeer goede kennis. Het vrouwtje dat in de film in alle lichaamsholten werd genomen, bleek degene te zijn met wie hij al dertien jaar was getrouwd en die zijn kinderen heeft gebaard.

De arme drommel draaide de duimschroeven aan bij zijn echtgenote en laatstgenoemde sloeg al snel door. Ze bekende al jaren bij te klussen als pornoactrice. Ze vertelde haar man al minstens twintig pornofilms te hebben gemaakt.

Omdat de Japanner zijn vertrouwen in zijn vrouw kwijt is, heeft hij besloten van haar te scheiden. De vrouw in kwestie zegt dat ze in de porno is terechtgekomen omdat ze gek is op aandacht en de schoorsteen thuis toch moet blijven roken. Ze geeft toe dat haar baan niet al te doorsnee is, maar ze houdt van haar werk en wil haar pornocarrière niet opgeven.

Uiteraard met mooie animatie van het verhaal

AIVD moet stoppen met afluisteren advocaten

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD moeten binnen zes maanden stoppen met het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag beslist. Ook moet er worden gezorgd voor onafhankelijk toezicht.

Advocaten hadden de zaak aangespannen omdat ze vinden dat dat iedereen ervan uit moet kunnen gaan dat de communicatie met een advocaat vertrouwelijk is. Een verdachte moet namelijk vrij en in vertrouwen over zijn zaak kunnen spreken.

In december werd bekend dat gesprekken tussen advocaten en cliënten van het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira 'langdurig' zijn afgeluisterd door de AIVD. Het kantoor staat onder anderen terrorismeverdachten bij.

Blauwalg steekt de kop op

Wie met de zomerse warmte verkoeling wil zoeken in plassen, meertjes en rivieren, doet er goed aan te kijken of het zwemwater in orde is. Op een aantal zwemlocaties in Nederland is blauwalg geconstateerd. De bacterie kan leiden tot maag- en darmklachten en irritaties aan ogen en huid.

De kans op blauwalg en andere ongemakken als zwemmersjeuk (veroorzaakt door larven die de huid binnendringen) neemt toe naarmate de temperatuur stijgt. ,,De droogte is van invloed op de kwaliteit van het water. Waterschappen hebben wel mogelijkheden om zwemwateren door te spoelen, maar niet altijd, en door de warmte wordt het alleen maar droger", zegt Kees Meijer van de Unie van Waterschappen.

Actuele informatie over de kwaliteit van zwemwater is te vinden op de website Zwemwater.nl. Daar wordt ook gewaarschuwd voor zwemmen in rivieren en kanalen. Dat kan gevaarlijk zijn door scheepvaart en door de stroming van het water.

Koen B. niet langer verdacht van moord op ex

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 22-jarige Koen B. niet langer van moord, maar van doodslag op zijn 17-jarige ex-vriendin Juliette Bouhof. Dat zei officier van justitie Erna Vrijhoeven woensdag in de rechtbank in Den Bosch.

Bouhof werd 26 oktober na een avond stappen dood gevonden in het centrum van Eindhoven. Ze was geslagen, geschopt en gewurgd. Volgens het OM is dat niet gebeurd met voorbedachten rade. B. meldde zich niet veel later op het politiebureau.

De nabestaanden van Bouhof zijn het niet eens met de beslissing van het OM en willen dat de verdachte wel vervolgd wordt voor moord. Ze zijn daarom een zogeheten artikel 12-procedure gestart tegen die beslissing.

'Voer alternatieven dierproeven sneller in'

Alternatieven voor dierproeven in onderzoeken naar onder meer kanker, hart- en vaatziekten en obesitas, moeten sneller worden ingevoerd. Om dat te bereiken, roept de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw wetenschappers op hun ideeën daarover in te sturen. Het gaat om de vraag hoe de alternatieven het best en het snelst kunnen worden toegepast in onderzoek naar deze ziektes.

ZonMW doet de oproep omdat het programma Meer Kennis met Minder Dieren versnelling van de invoering wil. In plaats van dieren moet in de nabije toekomst onderzoek worden gedaan op menselijk weefsel en met gegevens over mensen.

Onder de innovaties van de afgelopen tijd zijn bijvoorbeeld orgaan-op-chip, met heel kleine stukjes levend weefsel en stamceltechnologie.

Grieken in de rij voor 'pensioenrantsoen'

Talloze Grieken stonden woensdag in de rij bij banken om een fractie van hun reguliere pensioenuitkering in ontvangst te nemen. Dinsdag gelastte de Griekse overheid dat duizend filialen hun deuren moesten openen om gepensioneerden zonder pinpas van geld te voorzien. De banken in het land werden afgelopen weekeinde voor minstens een week gesloten om te voorkomen dat nog meer geld naar het buitenland verdwijnt.

De Griekse pensionado's krijgen maximaal 120 euro, terwijl ze normaliter circa 600 euro per maand ontvangen. Bij een filiaal van National Bank of Greece in het centrum van Athene liep de rantsoenering spaak. De manager wilde alleen geld meegeven aan mensen waarvan de achternaam begint met de letters A tot en met K. Veel gepensioneerden werden derhalve met lege handen weggestuurd.

Miljoen kijkers zien afscheid Beau bij SBS6

Ruim een miljoen kijkers hebben dinsdagavond het afscheid gezien van Beau van Erven Dorens bij Shownieuws. De showrubriek van SBS6 behoorde tot de best bekeken programma's op de zomeravond. Alleen het NOS Journaal en GTST trokken meer kijkers, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

"Dit was mijn laatste Shownieuws, dames en heren. Mag ik jullie ontzettend bedanken? Niet alleen jullie, Patty en Maurice, maar iedereen. Ook de oude garde wil ik heel erg bedanken", zei Beau.

Na vijf jaar keert de presentator terug bij RTL. Beau heeft een contract voor drie jaar getekend en is vanaf dit najaar te zien met het programma Real Men. In deze zesdelige serie gaat een groep van vijf mannen de ultieme uitdaging aan om hun gezondheid te verbeteren en fitter te worden. "Toedeloe mensen, tot aan de overkant", zei Beau dinsdag.

Ruim 1,3 miljoen kijkers stemden af op Goede tijden, slechte tijden. GTST is bezig met de laatste week van het seizoen. Babette van Veen maakte maandagavond haar rentree als Linda Dekkers in de soap. Hiervan waren 1,4 miljoen kijkers getuige.

Vrouwen VS naar finale na winst op Duitsland

De Amerikaanse voetbalvrouwen hebben dinsdag in Canada de finale van het WK voetbal bereikt. Duitsland werd in de halve finales met 2-0 verslagen. Na zo'n zeventig minuten spelen werd het 1-0, toen aanvoerster Carli Lloyd een penalty benutte. In de slotfase zette Kelley O'Hara de eindstand op het scorebord.

Het is de tweede keer op rij dat de Verenigde Staten in de finale staan. In 2011 was Japan te sterk. Die finale is nu opnieuw mogelijk. De Japanse vrouwen hebben zich namelijk ook geplaatst voor de halve finales, waarin ze het opnemen tegen Engeland.

De finale wordt in elk geval niet bijgewoond door FIFA-baas Sepp Blatter. Dinsdag werd duidelijk dat hij de finale aan zich voorbij laat gaan. Volgens zijn advocaat is hij verhinderd om persoonlijke redenen, zonder te zeggen om welke redenen het gaat.

Hamilton klaagt over plastic F1-trofeeën

Lewis Hamilton is niet blij met de kwaliteit van de bekers in de Formule 1. Waar de bokalen vroeger nog van goud en zilver gemaakt waren, bestaan ze nu dikwijls uit kunststof, klaagt de wereldkampioen. "Toen ik begon in de Formule 1 waren er nog hele mooie bekers", zei de Mercedes-rijder. "Maar nu zijn ze echt verschrikkelijk."

Hamilton vindt het een kwalijke zaak dat de traditionele trofeeën die bij sommige grands prix al decennialang werden uitgereikt aan de top drie, zijn vervangen door nieuwe, gesponsorde ontwerpen. Zo schaften de organisatoren van de GP van Groot Brittannië, die dit weekend op het programma staat, vorig jaar de historische gouden bokaal af.

"Toen ik vorig jaar een plastic ding van sponsor Santander in handen kreeg, dacht ik: waar is de gouden beker?", aldus Hamilton. "Ieder land zou een eigen speciale beker moeten hebben, die in loop van de jaren een geschiedenis opbouwt."

Hamilton voegde dit seizoen al acht bekers aan zijn collectie toe. Hij eindige alle races op het podium en won er vier.

Meisje (16) poept 8 weken niet en sterft

Emily Titterington heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. Het 16-jarige meisje uit het Engelse Cornwall heeft namelijk acht weken niet gepoept. Het autistische meisje was namelijk bang om te poepen.

Hoewel het tienermeisje al in februari 2013 naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken, kwamen pas deze week de resultaten van de autopsie naar buiten. Hieruit is gebleken dat haar bizarre stoelgang Emily fataal is geworden.

Omdat het arme meisje het liefst geen fax uit Darmstadt ontving, wist ze haar stoelgang weken op te houden. Tot aan haar dood maar liefst acht weken. Hierdoor zette haar dikke darm zo enorm uit, dat al haar organen in de verdrukking kwamen.

Uiteindelijk is Emily aan een hartstilstand overleden, als gevolg van de obstipatie. Haar dood had kunnen worden voorkomen, maar het Britse meisje had altijd geweigerd zich te laten behandelen.

141 lichamen geborgen na vliegtuigcrash Indonesië

Het dodental als gevolg van de crash van een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Indonesische luchtmacht in een woonwijk in de stad Medan is opgelopen tot 141. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Het aantal passagiers van het toestel was groter dan gedacht en het aantal slachtoffers op de grond omkwam neemt toe.

Volgens de politie zijn 141 lichamen geborgen. In totaal waren er 122 personen aan boord van het toestel. Het waren vooral militairen en hun gezinnen. De autoriteiten gaan er vanuit dat geen van de passagiers de ramp heeft overleefd. In eerste instantie zei de Indonesische luchtmacht slechts dat er twaalf bemanningsleden aan boord waren; over andere passagiers werd niet gerept.

Het is in Indonesië, een archipel die zich uitstrekt over drie tijdzones, niet ongebruikelijk dat mensen meevliegen op militaire vluchten. Passagiers zijn vaak familieleden van militairen.

Het transportvliegtuig, dat sinds 1964 in gebruik was, stortte kort voor het middaguur neer. Het was twee minuten eerder opgestegen van Soewondo en de piloot probeerde terug te keren omdat er motorproblemen waren, zei luchtmacht chef Supriatna. Een ooggetuige, Fahmi Sembiring, zei dat er vlammen en rook uit het vliegtuig kwamen toen het nog in de lucht was.

NZa: kijk uit met polis met lage premie

Mensen die kiezen voor een zorgverzekering met een lage premie, moeten zich goed bedenken dat ze soms verder moeten reizen om zorg te krijgen, of hun medicijnen alleen via internet kunnen bestellen. Dat zegt Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die zeventien zorgpolissen met een lage premie onderzocht.

Alle zorg die onder de basisverzekering valt, wordt geleverd, maar verzekeraars hebben voor de goedkope polissen zorg ingekocht bij een beperkt aantal aanbieders. Daardoor kan het voorkomen dat een patiënt de zorg verder van huis moet halen. Wil je naar een arts of andere behandelaar waarmee de zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan kan het zijn dat de kosten maar voor een deel worden vergoed. Medisch noodzakelijke behandelingen in academische ziekenhuizen brengen geen extra kosten met zich mee, ook al is die zorg niet gecontracteerd, aldus de NZa.

Nederlandse industrie groeit sterker

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in juni sterker gegroeid dan een maand eerder. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) woensdag bekend.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 55,5 in mei naar 56,2 in juni. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi is de sterkere groei te danken aan de verder aantrekkende export en de onverminderd sterke binnenlandse vraag.

De productie ging voor de 26ste maand op rij omhoog en liet de grootste stijging zien sinds februari 2014. Daarnaast zette de toename van de werkgelegenheid in de industrie stevig door. De stijging in juni was de grootste in vier jaar tijd, aldus de Nevi.

'Wie dacht dat de groei van de Nederlandse industrie na twee jaar nu wel zou afvlakken komt bedrogen uit. De index van juni laat een duidelijke verbetering ten opzichte van mei zien, waarvan de score bepaald niet slecht te noemen was', aldus hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven.

Brieven met drugs bezorgd in Oostvoorne

Wie stuurt er enveloppen met drugs naar adressen in de regio Rotterdam? De politie tast in het duister wie de afgelopen maanden postpakketten met xtc-pillen en cocaïne heeft gestuurd naar zeker zes verschillende adressen in Spijkenisse, Hellevoetsluis en Oostvoorne. Het lijkt er volgens de politie op dat het om willekeurige adressen gaat, die als retouradres op de envelop zijn geschreven.

In alle gevallen gaat het om A6-enveloppen met noppenfolie aan de binnenkant, een blauwe priority-zegel en een gewone postzegel. De brieven waren bedoeld voor een adres in het buitenland, maar voor welk land en hoe de brieven in de regio Rotterdam terecht zijn gekomen, is niet duidelijk.

De eerste envelop werd afgelopen februari bezorgd. De politie vermoedt dat meer mensen een envelop hebben ontvangen en roept ze op zo snel mogelijk contact op te nemen met de politie.

Onno Hoes verwijt zichzelf niets

Onno Hoes verwijt zichzelf niets in de affaire die leidde tot zijn vertrek als burgemeester van Maastricht. "Nee, ik heb niets fouts gedaan. Ik heb niets strafbaars gedaan, ik heb niets onoorbaars gedaan. Het is én privé én het is irrelevant'', zegt Hoes over de uitzending van PowNed. De omroep filmde met een verborgen camera een date.

Hoes verwijt PowNed manipulatie van de beelden van zijn date met de 21-jarige Robbie Hasselt. "Ook die seksueel getinte opmerkingen gingen echt niet over man en paard. De teksten die uitgezonden zijn, zijn deels gemanipuleerd. Dat heeft PowNed ook toegegeven in de rechtszaal", zegt Hoes in een interview met de Volkskrant.

"Ze doen alsof ik in een openbaar restaurant, met allemaal mensen om me heen, allerlei seksuele toespelingen maak. Maar dat heb ik helemaal niet gedaan. Er zijn dingen geciteerd alsof ik ze gezegd zou hebben, terwijl hij dat gezegd heeft. Laat ik maar dat woord pijpmondje noemen: dat heb ik niet gebruikt, maar hij."

"Kijk, hij was aan het uitzoeken of ik hem aantrekkelijk vond. Hij zette steeds de bal voor om te kijken of ik hem zou inschieten. Steeds als hij mij wat vraagt, geef ik hem een reactie daarop. Ik ben nooit uit mezelf begonnen: goh, wat ben jij een lekker ding. Maar als hij me dat voorlegt, dan kan ik kiezen tussen ja of nee, of iets daar tussenin. Zo is dat gesprek opgebouwd. En als je dat in de voice-over gaat omdraaien, dan heb je wel een probleem. Want dan is de beeldvorming totaal anders."

Lekker wijf in bikini is internethit

Wij hadden tot op heden nog nooit van Loey Lane gehoord, maar daar zal snel verandering in komen. De 22-jarige blondine is namelijk een hit op het internet. Ze heeft mooie rondingen, en roept in een filmpje mede-chubby's op om net als zij een bikini aan te trekken.

De Amerikaanse Loey heeft behoorlijk wat vlees in de kuip en is maar wat trots op haar figuur. Ze kleedt zich dan ook het liefst in bikini. Hetgeen haar op veel kritiek is komen te staan.

"Wat ik vaak te horen krijg is dat bikini's niet mooi staan bij dikke meisjes, wat een onzin", vertelt ze in de video, die inmiddels al meer dan een miljoen keer is bekeken. Ook zouden mensen 'onpasselijk' worden van het zien van zoveel blote huid. "Waarom zou iemand anders mij mogen vertellen wat ik aantrek, alleen omdat ik dikker ben?"

Andere mensen durven zelfs te stellen dat het ronde blondje overgewicht zou promoten met haar filmpje. Maar dat is 'onzin', aldus Loey. Er is dan ook geen enkele reden te bedenken waarom iets vollere meisjes en vrouwen geen bikini mogen aantrekken.

"We kunnen dragen wat we willen. Het is verdomme geen 1950 meer! Dus kom op, allemaal lekker je bikini aantrekken", spoort ze de chubby meisjes aan.


De bewuste video. Lekker of te dik?


Kamer debatteert over aanpak verwarde mensen

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de uitkomsten van het onderzoek naar de gang van zaken met Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus, Loïs. De commissie constateerde dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen. De vrouwen zouden misschien nog hebben geleefd als er niet zoveel fouten waren gemaakt.

Het debat heeft extra lading voor Kees van der Staaij van de SGP. Niet alleen maakte hij Borst nog als minister mee en sprak hij haar kort voor haar dood nog uitvoerig, ook het andere slachtoffer kende hij goed. Loïs was een vriendin van zijn vrouw. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun studie.

Het levert emoties op voor Van der Staaij, maar ook extra motivatie. Hij gaat aankaarten dat beroepsgeheimen te krampachtig worden gehanteerd; binnen de wetten zijn er volgens hem meer mogelijkheden om informatie te delen. Ook wil hij extra geld voor het OM om verbeteringen door te voeren.

'Ook hulpverlening aan begin zwangerschap'

Ook aan het begin van een zwangerschap, zou er verplichte hulp mogelijk moeten zijn voor zwangere vrouwen die zich risicovol gedragen, bijvoorbeeld omdat ze drugsverslaafd zijn. Daarvoor pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in een woensdag gepubliceerd advies. Nu komt de hulpverlening vaak pas na 24 weken in de zwangerschap op gang. Hulpverleners hanteren deze grens omdat tot die tijd een abortus mogelijk is.

De Raad adviseert de onder toezichtstelling (OTS) van een nog niet geboren kind expliciet in de wet op te nemen. "Het is nu juridisch wel mogelijk om een OTS voor 24 weken aan te vragen, maar dat staat heel onduidelijk in de wet en veel hulpverleners weten het niet'', aldus een woordvoerder van de Raad.

Vorig jaar is er voor ongeveer 270 nog niet geboren kinderen een OTS aangevraagd. Het is niet bekend hoeveel er zijn toegewezen.

Uitspraak hof in zaak doden echtpaar Hoendiep

Sjef J. hoort woensdag of hij in hoger beroep nog langer gestraft wordt dan de 25 jaar gevangenisstraf waartoe hij eerder is veroordeeld. De dakloze J. uit Rotterdam zou een echtpaar (70 en 68 jaar) uit Aduard hebben doodgeslagen op hun motorjacht op het water van het Hoendiep bij Groningen.

De twee slachtoffers werden op hun motorjacht zwaar toegetakeld met een 'kantig' voorwerp. Daarna zijn ze overboord gegooid. Pas de volgende dag werden hun lichamen gevonden in het Hoendiep.

De aanklager heeft in hoger beroep dertig jaar cel geëist. Voor de rechtbank was dat ook zo, maar de rechter achtte het niet bewezen dat het misdrijf met vooropgezet plan was begaan. Daarom viel de straf vijf jaar lager uit.

Zingend welkom voor koningin Máxima

Koningin Máxima is woensdagochtend (lokale tijd) met gezang ontvangen bij de centrale bank van de Filipijnen, de Banko Sentral ng Pilipinas. Een koor van bankmedewerkers in traditionele kleding zorgde voor het bijzondere welkom dat gouverneur Amando Tetangco Jr voor had bereid. Aansluitend had de koningin een uitvoerig gesprek met de bankpresident, die ze ook dinsdag al had ontmoet.

Máxima is voor drie dagen in de Filipijnen als speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal op het gebied van financiële inclusie, het toegankelijk maken van financiële diensten voor de hele bevolking. Met Tetangco is de koningin later woensdag bij de lancering van een nationale strategie om dat te bevorderen.

Weer brand in kerk VS

In het zuiden van de VS is brand gesticht in een kerk waar overwegend zwarte bezoekers komen. Dat meldden lokale media woensdag. Het was de zevende brand in een zwarte kerk sinds het bloedbad op 17 juni in de kerk in Charleston waar een 21-jarige man negen kerkgangers doodschoot.

De jongste brand woedde in de methodistenkerk Mount Zion in Greeleyville in de staat South-Carolina. In die staat ligt ook de stad Charleston. Andere branden waren in kerken in de staten North-Carolina, Florida, Georgia en Tennessee.

De FBI gaat in drie gevallen uit van brandstichting en onderzoekt of er racistische motieven in het spel zijn. In de jaren negentig werden de VS geteisterd door politiek gemotiveerde brandstichtingen in kerken.

Weer brand in zwarte kerk VS
Weer brand in zwarte kerk VS (Foto: ANP)

Hulp voor leraren bij bespreken beladen thema

Veel leraren vinden het moeilijk om met hun leerlingen te praten over gevoelige thema's, zoals bijvoorbeeld homoseksualiteit, fundamentalisme of de Holocaust. Bovendien worden ze onvoldoende ondersteund om die gesprekken wel aan te gaan, zo vindt een groot gedeelte.

Stichting School en Veiligheid organiseert daarom na de zomervakantie bijeenkomsten om scholen op weg te helpen, schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker baseert zich op onderzoek waaruit blijkt dat een op de vijf leraren het lastig vindt om over die gevoelige thema's te praten. Een op de honderd docenten mijdt de onderwerpen zelfs volledig.

"Het is van groot belang dat leraren kinderen vertrouwd maken met de fundamenten van onze rechtsstaat. Dat betekent dat ze in de klas niet alleen praten over relatief veilige onderwerpen als Prinsjesdag, maar juist ook over thema's als homoseksualiteit en antisemitisme", aldus Dekker.

Geen akkoord gaslevering Rusland aan Oekraïne

Oekraïne neemt geen gas meer af van Rusland. Dat komt voort uit mislukte onderhandelingen tussen de twee landen.

Inzet was de levering van gas van het Russische olie- en gasbedrijf Gazprom aan het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz. Het contract liep vandaag af. Tot een deal kwam het niet, maakte de Europese Commissie dinsdag bekend na uren van vergaderen in Wenen. Volgens EU-commissaris Maros Sefcovic, die als bemiddelaar optreedt, staan beide partijen ver van elkaar af.

Oekraïne en de Europese Unie zijn voor een groot deel afhankelijk van gas uit Rusland. Ongeveer de helft van het Russische gas voor de rest van Europa gaat via Oekraïne. Sinds het gewapende conflict in het oosten van Oekraïne verlopen de onderhandelingen erg moeizaam.

In september wordt opnieuw gepraat in een poging om tot een gasovereenkomst te komen.

Geen akkoord gaslevering Rusland aan Oekraïne
Geen akkoord gaslevering Rusland aan Oekraïne (Foto: ANP)

Zes goals brengen Argentinië in finale Copa America

Argentinië heeft zich zonder al te veel moeite door de halve finale van de Copa America gewerkt. Tegenstander Paraguay, waartegen eerder nog 2-2 werd gespeeld, werd zonder veel moeite weggespeeld: 6-1.

In de eerste helft leek alles al mis te gaan voor de Paraguayanen. Dankzij Marcos Rojo opende Argentinië al snel de score, terwijl Paraguay binnen vijf minuten te maken kreeg met door blessures gedwongen wissels van Derlis González en aanvoerder Roque Santa Cruz en de 2-0 door Javier Pastore. Argentinië was wel zwak achterin, wat nog leidde tot de 2-1 van Lucas Barrios.

In de tweede helft liep Argentinië met dank aan twee treffers van Ángel di María in het eerste kwartier al uit tot 4-1, ondanks dat Paraguay ook goede kansen kreeg op nog een goal. Daarmee was het verzet van La Albirroja wel gebroken, waarna Argentinië met dank aan Sergio Agüero en Gonzalo Higuaín nog uitliep tot 6-1.

In de finale zal Argentinië spelen tegen gastland Chili. Deze wedstrijd wordt zaterdagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd gespeeld.

IMF bevestigt: Griekenland is wanbetaler

Griekenland heeft inderdaad niet aan de aflossingsplicht van het International Monetair Fonds (IMF) voldaan, bevestigde het IMF dinsdag (Amerikaanse tijd). Door het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden over de voortzetting van noodsteun hebben de Grieken er de middelen niet voor. Maar een vertrek uit de euro volgt hiermee niet vanzelf.

Griekenland had al aangekondigd dat het een bedrag van bijna 1,6 miljard euro niet over zou maken. Het IMF heeft bevestigd dat het land om uitstel van betaling heeft gevraagd. Dat verzoek zal worden bekekeken, meldde een woordvoerder aan persbureau Reuters. Er zou volgens de NOS inmiddels ook al over worden gepraat.

Met de ontstane situatie begeeft de EU, en met name de eurozone, zich op nieuw terrein. Maar ook de wereld: het gaat om de eerste officiële IMF-wanbetalerstatus van een zogeheten ontwikkeld land.

Een vertrek van de Grieken uit de euro of de EU lijkt evenwel nog niet per se aanstaande. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sloot dinsdagavond niet uit dat er opnieuw zal worden onderhandeld.

Geopolitiek
Voornamelijk de VS lijkt er veel aan gelegen dat de EU en de Grieken er links- of rechtsom alsnog uitkomen. Dat zou onder meer te maken hebben met strategische en geopolitieke belangen met betrekking tot Rusland, de Balkan en de Zwarte Zee. Ook China stuurt aan op een akkoord.

Ook beleggers lijken er vooralsnog op te gokken dat de situatie alsnog met een deal wordt beklonken. Dat kan echter niet voor de uitslag van het Griekse referendum van zondag 5 juli. Daarin moet de bevolking ja of nee zeggen tegen het door de schuldeisers voorgelegde bezuinigings- en steunplan.

Premier Alexis Tsipras heeft zijn politieke toekomst aan de uitkomst verbonden en roept het land op om nee te stemmen. De laatste dagen roert het ja-kamp zich evenwel, getuige een grote demonstratie dinsdagavond in Athene.

IMF bevestigt dat Griekenland niet betaalt
IMF bevestigt: Griekenland is wanbetaler (Foto: ANP)

Veel jongeren op straat in Schilderswijk

Het is in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw onrustig in de Schilderswijk in Den Haag, meldt de politie. Er zijn wat brandjes gesticht en enkele opstootjes geweest, ''maar het is een totaal ander beeld dan maandagavond'', zei een woordvoerster van de politie. Toen liep een demonstratie vanwege de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die overleed nadat hij was opgepakt, uit op rellen. Pas dinsdag diep in de nacht keerde de rust terug.

De politie zette dinsdagavond al extra mensen en materieel in om de situatie in de gaten te houden. Er werd onder meer een politiehelikopter ingeschakeld en politieruiters en -paarden werden ingezet. Later werd ook de ME naar de Schilderswijk gestuurd, onder meer om bij brandjes ,,een veilige situatie te creeëren voor de brandweer'', vertelde de woordvoerster. Van charges door de ME is volgens haar geen sprake.

Tijdens de rellen in de nacht van maandag op dinsdag werden vernielingen aangericht, branden gesticht, winkels geplunderd en agenten en brandweerlieden bekogeld. Zestien mensen werden aangehouden. Een politieruiter en -paard raakten gewond.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.