FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 juni 2015

Opnieuw zege zijspancrosser Bax

Etienne Bax heeft de leiding genomen in het WK zijspancross. De Brabander won zondag de Grote Prijs van Letland. Met zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis was Bax in beide manches de beste op zandcircuit Piladzu Mototrase in Stelpe. Daardoor verdrong hij het Franse duo Valentin Giraud/Nicolas Musset van de eerste plaats in de algemene rangschikking. Het verschil tussen beide coureurs is overigens maar één punt.

Giraud eindigde in de GP van Letland als derde achter de Belgisch-Letse combinatie Jan Hendrickx/Elvijs Mucenieks. Volgende week staan de zijspanrijders in Kramolin aan de start voor de GP van Tsjechië. Daar wordt gereden op een hard parcours.

Verstappen: een eenzame race met weinig actie

Autocoureur Max Verstappen wil zijn eerste Grote Prijs van Canada snel weer vergeten. "Ik ben blij dat deze race er op zit", reageerde hij zondag op Verstappen.nl na zijn finish op de vijftiende plaats.

De Limburgse tiener begon de GP vanwege twee straffen op de voorlaatste, negentiende plaats. "Mijn start was goed en het eerste deel liep ik in op mijn voorgangers. Ik heb kunnen laten zien dat de snelheid er was. Daar ben ik blij mee."

Tijdens zijn pitstop moest hij nog eens tien seconden wachten vanwege een resterende tijdstraf en keerde hij weer achterin het deelnemersveld terug op het circuit Gilles Villeneuve. "Ik lag ver achter en het was een eenzame race met weinig actie."

Hij wist nog in de slipstream te komen bij Marcus Eicsson maar koos ervoor om niet passeren, legde de jonge coureur van Toro Rosso uit. "Op een gegeven moment waren mijn voorbanden versleten en had ik niet meer het voordeel van de grip. Ik besloot achter hem te blijven om de auto en motor te sparen en veilig te finishen."

Obama wil dat Groot-Brittannië in EU blijft

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. Hij zei dat in een onderonsje met de Britse premier David Cameron tijdens de G7-top die zondag en maandag plaatsvindt in de Duitse deelstaat Beieren.

Volgens Obama heeft het leiderschap van Groot-Brittannië een positieve invloed op de Europese Unie en op de rest van de wereld.

Cameron won met zijn Conservative Party onlangs de verkiezingen. Hij heeft het Britse volk onder druk van de opkomst van de UK Indepence Party een referendum beloofd over de vraag of het land lid moet blijven van de EU. Voor het zover is wil hij EU-leiders eerst zover krijgen hervormingen door te voeren, onder meer op het gebied van (interne) immigratie.

De uitspraken van Obama waren te verwachten maar komen voor sommige Britten wellicht toch als een verrassing. In het debat over het EU-lidmaatschap wordt namelijk vaak verwezen naar de zogeheten special relationship van het Verenigd Koninkrijk met de Verenigde Staten. Die wordt door sommigen als belangrijker gezien dan de EU.

Obama bemoeide zich zondag overigens ook met het Britse defensiebeleid. Hij zei te hopen dat het land niet bezuinigt op defensieuitgaven en benadrukte daarbij de belangrijke rol van de VS en Groot-Brittanië in de NAVO.

Obama wil dat Groot-Brittannië in EU blijft
Obama wil dat Groot-Brittannië in EU blijft (Foto: ANP)

Leger Irak boekt terreinwinst op IS

Het Iraakse leger heeft zondag delen van de oliestad Beiji heroverd op Islamitische Staat. Dat heeft een generaal van het Iraakse leger zondag gezegd. Volgens generaal Nassir al-Fartousi is op een overheidsgebouw in Beiji de Iraakse vlag weer gehesen en trekken militairen ook op naar andere delen van de stad.

Volgens een woordvoerder hebben de Iraakse veiligheidstroepen het centrum van de stad in handen. Hij noemde de opmars van het leger 'een belangrijke overwinning'. "De vijand heeft een gevoelig nederlaag en zware verliezen geleden." Er zouden 'tientallen' IS-strijders zijn omgekomen.

Hoe het er voor staat met de olieraffinaderij aan de rand van de stad is niets bekend. Maar de inname van de stad helpt volgens de woordvoerder wel de raffinaderij te beschermen. Het is de grootste raffinaderij van Irak en erg belangrijk voor de olievoorziening in het land.

Kampioenen en bekerwinnaars 2014/2015

PSV werd kampioen van Nederland. FC Groningen mocht de KNVB-beker in ontvangst nemen. In Europa zijn er nog tientallen andere landen waarin gestreden wordt om de nationale landstitel en/of beker. FOK!sport geeft je een overzicht van de landskampioenen en bekerwinnaars in het seizoen 2014/2015.

Van de competities die lopen van maart tot en met november hebben we de kampioen van 2014 opgenomen. Bij meerdere bekercompetities nemen we alleen de belangrijkste bekercompetitie mee. Dit bericht zal iedere week een update krijgen totdat alle prijzen verdeeld zijn. 

Update 7 juni

De lijst is compleet. Met de Lech Poznan in Polen is de laatste landskampioen van Europa bekend. 

Land Kampioen Bekerwinnaar
Spanje FC Barcelona  FC Barcelona
Engeland Chelsea  Arsenal
Duitsland Bayern München VfL Wolfsburg
Italië Juventus Juventus
Portugal Benfica  Sporting Clube de Portugal
Frankrijk Paris Saint-Germain  Paris Saint-Germain 
Rusland Zenit St. Petersburg  Lokomotiv Moscow
Oekraïne Dinamo Kiev  Dinamo Kiev
Nederland PSV FC Groningen
België KAA Gent  Club Brugge
Zwitserland FC Basel  FC Sion
Turkije Galatasaray  Galatasaray 
Griekenland Olympiakos Piraeus Olympiakos Piraeus
Tsjechië Viktoria Plzen   Slovan Liberec
Roemenië Steaua Bucuresti  Steaua Bucuresti 
Oostenrijk FC Red Bull Salzburg FC Red Bull Salzburg
Kroatië Dinamo Zagreb  Dinamo Zagreb
Cyprus APOEL Nicosia   APOEL Nicosia
Polen Lech Poznan   Legia Warszawa
Israel Maccabi Tel Aviv  Maccabi Tel Aviv
Wit-Rusland BATE Borisov BATE Borisov
Denemarken FC Midtjylland   FC København
Schotland Celtic Inverness CT
Zweden Malmö FF IFK Göteborg
Bulgarije Ludogorets Razgrad  Cherno More Varna
Noorwegen Molde FK Rosenborg BK
Servië Partizan Belgrado  Cukaricki Belgrade
Slovenië NK Maribor  NK Koper
Azerbaijan Qarabağ FK  Qarabağ FK
Slowakije AS Trencín  AS Trencín
Hongarije Videoton  Ferencváros
Kazachstan FK Astana Kairat Almaty
Moldavië Milsami Orhei   Sheriff Tiraspol
Georgië Dila Gori  Dinamo Tbilisi
Finland HJK Helsinki HJK Helsinki
IJsland Stjarnan FC KR Reykjavik
Bosnië-Herzegovina FK Sarajevo   Olimpic Sarajevo
Liechtenstein - FC Vaduz
Macedonië Vardar Skopje   Rabotnicki Skopje
Ierland Dundalk St. Patrick's Athletic
Montenegro Rudar Pljevlja  Mladost Podgorica
Albanië Skënderbeu Korçë   KF Laçi
Luxemburg CS Fola Esch  Differdange 03
Noord-Ierland Crusaders Belfast  Glentoran FC
Litouwen Zalgiris Vilnius  Zalgiris Vilnius
Letland FK Ventspils  FK Jelgava
Malta Hibernians FC  Birkirkara
Estland Levadia Tallinn  Kalju Nomme
Faroer B36 Torshavn  Víkingur
Wales The New Saints  The New Saints
Armenië Pyunik Yerevan   Pyunik Yerevan
Andorra FC Santa Coloma  Sant Julià
San Marino Folgore   Folgore
Gibraltar Lincoln Red Imps  College Europa

Topsprinter schrikt zich een gescheurde hamstring door vuurwerk

De Amerikaanse sprinter Marvin Bracy heeft tijdens de Diamond League in het Engelse Birmingham de 100 meter gewonnen. Bracy snelde in de series naar 9,97 seconden en deed daar in de finale nog een schep bovenop: 9,93 seconden. De meeste aandacht ging echter uit naar de Brit Adam Gemili, en niet om louter positieve redenen.

Gemili, Europees kampioen op de 200 meter, was al een tijd op jacht naar zijn eerste tijd onder de 10 seconden. In de series kwam hij daar met 10,00 erg dicht bij, in de finale moest het dan gebeuren. Het lukte ook, want de 21-jarige sprinter klokte 9,97, maar daar kon hij niet van genieten. Bij zijn laatste stappen ging het namelijk flink fout voor Gemili, die keihard op de grond smakte en vermoedelijk zijn hamstring gescheurd heeft.

Liggend op de grond zag Gemili dat het hem gelukt was om onder de 10 seconden te duiken, kort daarop werd hij onder luid applaus afgevoerd. Hij zou tijdens zijn aftocht tegenover een journalist gezegd hebben dat het vuurwerk de oorzaak was van zijn val. In Birmingham werd tijdens de laatste meters van elke loopafstand hard knallend vuurwerk afgestoken door de organisatie, om de finish spectaculairder te maken. Hier zou Gemili zo van zijn geschrokken dat hij zijn balans kwijtraakte en een misstap maakte, met alle gevolgen van dien.

Als hij door de blessure eind augustus het WK in Beijing moet missen zou dat een zware aderlating zijn voor de Britse ploeg. Naast outsider voor een medaille is Gemili de sterkhouder van de Britse estafetteploeg, die met hem de grootste uitdagers lijken van Jamaica en de VS.

De betreffende race, met bij de finish de harde val van Gemili (Bron: YouTube)

Rode Duivels geven Frankrijk gevoelige tik

In het Stade France, volgend jaar het toneel van de EK-finale, hebben Frankrijk en België het flink vermaakt. De Rode Duivels waren het sterkst, ondanks een Franse comeback (3-4).

Frankrijk en België beschikken over een talentvolle generatie en moeten in staat zijn hoge ogen te gooien, als de Fransen volgend seizoen het Europees kampioenschap voetbal organiseren. Didier Deschamps, keuzeheer van Les Bleus, zei in de aanloop naar de oefeninterland dat België zelfs favoriet is voor de titel.

Na drie kwartier had België er weinig aan gedaan om dat te ontkennen. Sterker: de Rode Duivels stonden zeer comfortabel op 0-2 in het Stade de France in de Parijse wijk Saint-Denis. Marouane Fellaini, de boomlange middenvelder die bij Manchester United onder leiding van Louis van Gaal dit seizoen zijn klasse en vorm hervond, maakte beide goals.

De 0-1 na dik een kwartier werd door Fellaini gemaakt vanuit buitenspelpositie, al kon de speler dat natuurlijk bijzonder weinig schelen. Frankrijk had tot die tijd wel speldenprikjes uitgedeeld, maar echt overtuigen deed het niet. Dat zouden Deschamps & co kunnen afschuiven op het feit dat grote namen als Patrice Evra, Paul Pogba (zij speelden zaterdag de finale van de Champions League) en Karim Benzema verstek moesten laten gaan.

Maar ook België kon niet over alle sterren beschikken. Vincent Kompany was geschorst, terwijl Kevin de Bruyne - vandaag uitgeroepen tot beste speler van het sezoen in de Duitse Bundesliga, nog te moe was van het bekerfeestje met VfL Wolfsburg. Het deerde België niet, want op slag van rust kopte Fellaini uit een voorzet van ex-Ajacied Toby Alderweireld de bal krachtig langs de Franse keeper Hugo Lloris. De Fransen, die zelf slechts gevaarlijk werd met een afstandschot (naast) van Moussa Sissoko, mochten van geluk spreken dat Christian Benteke tussen beide goals in verzuimde raak te koppen.

Na de onderbreking kreeg de wedstrijd het tempo van een samenvatting. Nadat Nainggolan met een geweldige diagonale pegel voor 0-3 had gezorgd, kregen de Fransen een cadeautje van de niet heel overtuigende scheidsrechter. Giroud hing zelf aan het shirt van Lombaerts, maar daardoor mochten de Fransen vanaf elf meter de aansluitingstreffer maken. Alsof de leidsman wist dat hij de fout was ingegaan beloonde hij een minuut later een duikeling van Alex Witsel, honderd meter verderop. Eden Hazard pakte gretig uit en stuurde Lloris overtuigend naar de andere hoek.

Toen het stormpje van kort na rust was gaan liggen, bleef het lang 1-4. België geloofde het wel, terwijl Frankrijk probeerde de blamage enigszins te verkleinen. Heel lang leek dat, ondanks goede mogelijkheden voor onder meer invaller en tospcorer van de Ligue 1 Alexandre Lacazette. In de slotfase scoorde Frankrijk toch nog tweemaal, via de invallers Fekir en Payet. Twee mooie doelpunten, maar ze konden een gevoelige thuisnederlaag voor Frankrijk tegen België niet voorkomen. Gelet op spektakel is te hopen dat deze landen, met hun talentvolle generaties, ook volgend jaar in het Stade de France tegenover elkaar staan.

Nederlanders niet door kwalificatie Rosmalen

Vier Nederlandse tennissers en tennissters zijn er zondag niet in geslaagd door te dringen tot het hoofdtoernooi in Rosmalen. In de kwalificatie van het Topshelf Open verloren Thomas Schoorel, Thiemo de Bakker, Lesley Kerkhove en Richel Hogenkamp allen hun partijen.

Schoorel verloor zondagochtend van de Fransman Pierre-Hugues Herbert in twee sets: 6-3 en 6-4. Schoorel kon geen vuist maken tegen het degelijke spel van zijn tegenstander. Dat kon Thiemo de Bakker wel, maar breaks in de tweede en derde set werden hem alsnog fataal: 3-6, 6-4 en 6-4.

De Tsjechische Andrea Hlavackova gunde Kerkhove in de derde ronde van de kwalificaties slechts één game, het werd 6-1 en 6-0. Hogenkamp had meer in te brengen tegen het spel van haar tegenstandster, Maria Sanchez. De Amerikaanse was desondanks met 7-6 (2) en 6-3 te sterk.

Robin Haase, Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens spelen wel in het hoofdtoernooi, dat maandag van start gaat.

Ariana Grande post emotionele brief

Ariana Grande (21) is het zat om continu als 'de ex van Big Sean' aangeduid te worden en plaatste daarom een lange brief op social media. "Ik ben van niemand eigendom, behalve van mijzelf."

De zangeres zegt daarin dat ze dit opgeplakte label haat. "Ik ben er ziek van om in een wereld te leven waarin vrouwen benoemd worden als 'het verleden, heden of toekomst van iemands bezit'." De laatste acht jaar heeft ze het idee gekregen dat ze een man aan haar zijde moest hebben, anders was ze maar 'een loser'. "Nu ik enkele maanden single ben realiseer ik me dat dit niet het geval is."

Ze vervolgt: "Ik heb mij nog nooit zo aanwezig, fijn en tevreden gevoeld. Ik heb zelden zo hard gelachen of meer lol en plezier gehad in mijn leven." Wel is ze van mening dat de maatschappij er een dubbele seksuele standaard op nahoudt. "Als een vrouw veel seks heeft is ze een 'slet'. Als een man dat heeft is hij een 'hengst'. Een 'baas'. Een 'koning'."

Grande is het zat. "Als een vrouw publiekelijk over seks praat moet ze zich schamen. Maar als een man in raps open en bloot vrouwen 'teeven' en 'hoeren' mag noemen wordt hij feestelijk onthaald. Als een vrouw met een vriend wordt gezien die een penis heeft, denkt iedereen meteen aan een romance of aan seks. Terwijl, als een man met een vrouw wordt gespot, zijn status meteen omhoog gaat."

De relatie van de Amerikaanse met Big Sean liep in april op de klippen. Het gerucht gaat dat zij er klaar mee was toen de rapper in een nummer de vagina van Ariana benoemde als 'eentje van een miljard dollar'.

Van Gerwen verslaat Pipe en wint Dutch Dart Masters

Michael van Gerwen blijft in de race om zijn titel van de Dutch Dart Masters te verdediger. De wereldkampioen van 2014 won in de kwartfinale van het Euro Tour-toernooi in Venray met 6-4 van Mervyn King. 

De partij werd begonnen door Van Gerwen, maar King won de eerste leg. De Brabander brak wel direct terug en nam ondanks het matige spel toch een 4-1 voorsprong. King vocht zich terug tot 5-4 mede door een 126-finish, maar Van Gerwen sloot in stijl af door 170 uit te gooien. Van Gerwen kwam ondanks een moeizame start tot een gemiddelde van 102, King kwam niet verder dan 90 gemiddeld.

Van Gerwen treedt later vanavond in de halve finales aan tegen Terry Jenkins, die Kyle Anderson met 6-5 versloeg. De andere halve finale gaat tussen Jamie Caven en Justin Pipe. 

Uitslagen kwartfinales Dutch Dart Masters

Darter Darter Uitslag
Jamie Caven Kim Huybrechts 6-2
Justin Pipe Josh Payne 6-4
Kyle Anderson Terry Jenkins 5-6
Mervyn King Michael van gerwen 4-6 

Update 21.45 uur

Justin Pipe is de eerste finalist. Hij was met 6-4 te sterk voor Jamie Caven. Pipe had een gemiddelde van 87,5 en Caven kwam niet verder dan 90,1. Nu volgt de andere halve finale tussen Terry Jenkins en Michael van Gerwen. 

Update 22.10 uur

Jenkins brak Van Gerwen direct, maar Mighty Mike sloeg direct terug. De partij was van zeer hoog niveau en beide spelers hielden hun legs en het werd 5-5. Van Gerwen opende de laatste leg met 77 en 140 waar Jenkins twee keer 180 gooide. The Bull wist echter geen negendarter te gooien en kwam een beurt later ook niet uit. Van Gerwen kwam langszij en gooide de leg via dubbel 15 wel uit; 6-5. 

Mighty Mike had een gemiddelde van 104,9 en Jenkins 105,9. De finale tussen Justin Pipe en Van Gerwen zal over een half uur beginnen. 

Update 22.55 uur

Michael van Gerwen heeft in de finale geen spaan heel gelaten van Justin Pipe. Het werd 6-0. Van Gerwen had een gemiddelde van 100, terwijl Pipe niet verder kwam van 88. Van Gerwen won eerder dit jaar al de European Tour in Hildesheim, Gibraltar en München. Nu is hij de beste in Venray. Mighty Mike mag 25.000 pond bijschrijven, 34.000 euro. Pipe moet het doen met 10.000 pond, 13.750 euro. 

Volgende week komt Michael van Gerwen weer in actie. Hij zal samen met Raymond van Barneveld de Nederlandse eer verdedigen tijdens de World Cup of Darts in Frankfurt. Het Nederlandse koppel won vorig jaar de titel door Phil Taylor en Adrian Lewis te verslaan. 

Italiaanse politici: laat geen vluchtelingen toe

Politici in het noorden van Italië willen niet langer vluchtelingen opnemen die van zee zijn gered. Dat hebben ze zondag gezegd, op de dag dat duizenden asielzoekers moesten worden gered, omdat hun wrakke bootjes dreigden te zinken.

Dit weekend werden zo'n zesduizend vluchtelingen gered. Burgemeesters op Sicilië waarschuwen al weken dat de opvang van asielzoekers vol zit. De geredde vluchtelingen worden daarom nu niet langer op Sicilië, maar in het midden en noorden van Italië ondergebracht in afwachting van de behandeling van hun asielaanvraag.

Een van de politici die weigert nog meer vluchtelingen op te nemen is de gouverneur van Ligurië, in het noordwesten van Italië. Giovanni Toti is kortgeleden gekozen en hij is een protégé van voormalig premier Silvio Berlusconi. Hij wordt gesteund door de rechtse partij Lega Nord, die tegen immigratie is.

In Lombardije vroeg Lega Nord-leider Roberto Maroni zijn achterban via Twitter of die het met hem eens was dat 'burgemeesters in Lombardije moeten weigeren om clandestiene immigranten op te nemen'. Als ze toch vluchtelingen opnemen, kunnen ze volgens Maroni financieel worden gekort.

De oproep om migranten niet langer op te nemen nam een vlucht nadat zaterdag de Britse minister van defensie Michael Fallon had gewaarschuwd dat er in Libië honderdduizenden vluchtelingen zijn die overwegen de overtocht naar Italië te maken. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties noemde de cijfers speculatief, maar Matteo Salvini, een van de leiders van de Lega Nord, haalde het cijfer wel aan. Hij sprak van een 'verontrustende stroom vluchtelingen'.

Ook de gouverneur van Veneto, Luca Zaia, liet weten dat zijn regio geen migranten meer opneemt. "Ten eerste moeten we af van de illusie dat we een bijbelse exodus kunnen opvangen en ondersteunen", zei hij in een interview met de Corriere della Sera. Bovendien zei hij dat zijn regio geen migranten meer kan opnemen, omdat er geen plek meer is. Dat valt volgens het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken mee. In Veneto wordt maar vier procent van de vluchtelingen opgevangen, tegenover bijvoorbeeld 22 procent op Sicilië.

Italiaanse politici: laat geen vluchtelingen toe
Italiaanse politici: laat geen vluchtelingen toe (foto: ANP)

Wiggins verbetert werelduurrecord

Wielrenner Bradley Wiggins is de nieuwe eigenaar van het werelduurrecord. Op de baan van zijn geliefde Velodrome in Londen reed de Brit zondagavond een officieuze afstand van 54,526 kilometer. Daarmee verpulverde hij het oude record van zijn landgenoot Alex Dowsett (52,937km).

Het was niet de vraag of maar hoe de wereldkampioen tijdrijden het uurrecord zou aanscherpen. Wiggins beheerst de race tegen de klok als geen ander. Dat bewees hij op de laatste Olympische Spelen, waar hij de tijdrit op de weg won.

Wiggins wilde 55 kilometer en 250 meter afleggen. Dat lukte hem niet. Zonder karakteristieke baard reed de eenmalig winnaar van de Ronde van Frankrijk rondje na rondje met een gemiddelde van 54,6. De Brit wilde in de slotfase nog versnellen. Maar dat lukte niet, ondanks luide aanmoedigingen van aanwezige fans die de wave lieten rondgaan in het Velodrome van de Engelse hoofdstad.

Asscher: gelijke arbeidsvoorwaarden payroller

De arbeidsvoorwaarden van flexibele en vaste werknemers worden gelijkgetrokken. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) komt binnenkort met wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken. Een woordvoerster van zijn ministerie bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Met het voorstel komt Asscher tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Die steunde vorig jaar een motie van de PvdA daarover. Kern van het plan is dat mensen met een flexibel contract, zoals payrollers, net als mensen in vaste dienst ook recht krijgen op bijvoorbeeld scholing of kinderopvang.

Payrollers werken vaak langdurig bij een bedrijf maar zijn niet in dienst bij een werkgever. Ze staan op de loonlijst van een payrollbedrijf. Asscher kondigde al eerder aan dat het Rijk zelf het aantal payrollers terugbrengt, maar gemeenten en bedrijven maken er nog veel gebruik van.

De NOS meldde zondag na eigen eigen onderzoek dat in 85 procent van alle gemeenten payrollers werken. Asscher wil payrolling niet verbieden maar hij wil 'wel duidelijk maken dat je als werknemer, als payroller of met een vast contract, recht hebt op bescherming tegen willekeur bij ontslag en recht hebt op dezelfde arbeidsvoorwaarden’.

De minister is al langer bezig om het verschil in rechten tussen werknemers te verkleinen. Vanaf januari dit jaar is de ontslagbescherming al gelijkgetrokken tussen de werknemers. Vanaf juli geldt dat ook voor de ontslagvergoeding. Mensen met een tijdelijk contract hebben dan recht op een ontslagvergoeding als ze minstens twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever.

Asscher: gelijke arbeidsvoorwaarden payroller
Asscher: gelijke arbeidsvoorwaarden payroller (Foto: ANP)

Uitslag Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. Op Circuit Gilles Villeneuve kwam de Brit met de Mercedes nooit in de problemen. Achter de kampioenschapsleider werd teamgenoot Nico Rosberg tweede, terwijl ook Williams-coureur Valtteri Bottas naar het podium mocht.

Op voorhand beloofde de wedstrijd in Montreal een amusante te worden, omdat Ferrari-coureur Sebastian Vettel als achttiende mocht vertrekken en Felipe Massa met de Williams als zestiende. Hier nog achter stond Max Verstappen die door zijn straffen als negentiende moest vertrekken en McLaren-coureur Jenson Button die na de problemen van gisteren plaats twintig toegewezen kreeg.

Hamilton greep na de start meteen de leiding, voor Rosberg en dit duo werd in de zeventig ronden die volgden nimmer bedreigd door de rest van de deelnemers. Rosberg probeerde zijn teamgenoot nog wel te bedreigen, maar kon nooit dichtbij genoeg komen. Achter hen reed Kimi Räikkönen op plaats drie, maar de Fin spinde na zijn eerste stop, waardoor Bottas voor hem kon komen. Een extra bandenwissel om zo de Williams nog te kunnen bedreigen pakte niet zoals gewenst uit, maar het kostte Räikkönen uiteindelijk geen extra plaats meer.

Vettel reed na de problemen van gisteren een ijzersterke wedstrijd en kwam uit op een vijfde positie. De Duitser maakte al in de achtste ronde zijn eerste stop en zette daarna met supersnelle rondetijden de achtervolging in op de rest van het veld. Hij passeerde al snel enkele rijders, waarna een tweede stop halverwege de race hem nogmaals voordeel op enkele rijders voor hem bracht. De Ferrari bleek supersnel te zijn, terwijl strategie de Duitser voor de Williams van Massa bracht. De Braziliaan eindigde na zijn sterke inhaalrace als zesde.

De Lotus van Pastor Maldonado bleek in de race iets langzamer dan de kwalificatie deed vermoeden, maar toch wist de Venezolaan een knappe zevende positie te pakken, voor de Force India van Nico Hülkenberg, de Red Bull van Daniil Kvyat en de Lotus van Romain Grosjean. Laatstgenoemde reed lang voor Maldonado, maar ging in de fout bij het inhalen van achterblijver Will Stevens. De Fransman reed zijn achterband lek doordat hij bij het aanremmen van de laatste bocht te snel de racelijn weer opzocht. Het kwam hem op een straf van vijf seconden te staan, maar voor de einduitslag is dit niet van invloed.

Max Verstappen reed in het achterveld een prima race. De Nederlander wist van te voren al dat het een zwaar weekend zou worden en ondanks zijn straf van tien seconden langer in de pits te moeten staan werd hij nog vijftiende.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:31:53.145
2 Nico Rosberg Mercedes +2.285
3 Valtteri Bottas Williams +40.666
4 Kimi Räikkönen Ferrari +45.625
5 Sebastian Vettel Ferrari +49.903
6 Felipe Massa Williams +56.381
7 Pastor Maldonado Lotus +1:06.664
8 Nico Hülkenberg Force India +1 ronde
9 Daniil Kvyat Red Bull +1 ronde
10 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
11 Sergio Perez Force India +1 ronde
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
13 Daniel Ricciardo Red Bull +1 ronde
14 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
15 Max Verstappen Toro Rosso +1 ronde
16 Felipe Nasr Sauber +2 ronden
17 Will Stevens Manor +4 ronden
DNF Roberto Merhi Manor +13 ronden
DNF Jenson Button McLaren +16 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +26 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 151
2 Nico Rosberg Mercedes 134
3 Sebastian Vettel Ferrari 108
4 Kimi Räikkönen Ferrari 72
5 Valtteri Bottas Williams 57
6 Felipe Massa Williams 47
7 Daniel Ricciardo Red Bull 35
8 Daniil Kvyat Red Bull 19
9 Romain Grosjean Lotus 17
10 Felipe Nasr Sauber 16
11 Sergio Perez Force India 11
12 Nico Hülkenberg Force India 10
13 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 9
14 Max Verstappen Toro Rosso 6
15 Pastor Maldonado Lotus 6
16 Marcus Ericsson Sauber 5
17 Jenson Button McLaren 4
18 Fernando Alonso McLaren 0
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Will Stevens Manor 0
21 Kevin Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 285
2 Ferrari 180
3 Williams 104
4 Red Bull 54
5 Lotus 23
6 Sauber 21
7 Force India 21
8 Toro Rosso 15
9 McLaren 4
10 Manor 0

'Dark Souls 3-screenshots en gameplay-info gelekt'

YouTube-kanaal 'The Know' claimt screenshots en informatie in handen te hebben van Dark Souls III. In een recente video op hun kanaal doen ze de details uit de doeken en bespreken ze de verkregen informatie.

Eerder deze week werd al gesugggereerd dat Dark Souls III aangekondigd zou worden tijdens de aankomende E3. De heren van The Know hebben er in het verleden al eens naast gezeten, maar de screenshots zien er aardig plausibel uit. Onder de screenshots staat het filmpje van The Know.

Herkenbare elementen in het beeldmateriaal betreffen onder andere het duistere, middeleeuwse fanatsysfeertje, bekend uitziende harnassen en uit de kluiten gewassen vijanden. De architectuur zou zo uit Lordran of Drangleic kunnen komen, de domeinen uit respectievelijk Dark Souls en Dark Souls II. De graphics hebben ook veel weg van From Software's meest recente titel Bloodborne.

Volgens The Know introduceert Dark Souls III een aantal nieuwe gameplayconcepten, zoals de optie om vijanden op te offeren om zodoende andere spelers' wereld binnen te dringen, en een 'heat up'-mechanisme voor bazen, dat hun gedrag beïnvloedt. Verder zijn er 100 nieuwe wapens, 40 nieuwe armor sets, special moves die je kunt leren in 'sword fighting arts' en tot vier spelers gelijktijdig in de game. Ook zou het volgens de geruchten mogelijk zijn om je eigen bonfire aan te leggen.

De bron meent dat de game uitkomt voor PlayStation 4 en Xbox One, en is een pc-versie 'onderhandelbaar'. Vermoedelijk komt de game in 2016 uit. Uiteindelijke details van From Software zelf hopen we natuurlijk op de aankomende E3 te horen. Bekijk de screenshots hieronder en oordeel.

Moslimpartij: na 22 uur geen drank

Een biertje drinken in een Haagse kroeg? Na 22:00 uur moet dat niet meer kunnen, vindt de islamitische Partij van de Eenheid, van de voormalige PVV'er Arnoud van Doorn. Dat meldt Omroep West.

De partij komt met dit bijzondere voorstel na een uitgaansonderzoek van de GGD. Hieruit blijkt dat veertig procent van de Hagenaars tussen de 12 en 36 jaar een 'zware drinker' is. Het bestrijden van alcoholgebruik past perfect in het plaatje van de vrome moslims die de PvdE leiden.

Na 22:00 uur mogen kroegen geen alcohol meer verkopen. Ook moeten ze van de islamitische partij om middernacht de deuren sluiten. 'Maar nog beter is een uitsterfbeleid voor horecagelegenheden waar alcohol wordt geschonken zoals dit nu ook het geval is bij coffeeshops', zegt het veroordeelde raadslid Arnoud van Doorn.

De voormalig PVV'er is nog niet klaar: de boetes voor het drinken van alcohol op straat moeten worden verdubbeld. Verder moet er een verbod worden ingevoerd op het schenken van alcohol bij sportverenigingen. En tot slot mogen er van de verdraagzame moslim geen nieuwe cafés meer worden geopend.

Van Doorn is onlangs in hoger beroep opnieuw veroordeeld voor het lekken van geheime stukken en de handel in softdrugs. In 2011 werd Van Doorn uit de Haagse PVV-fractie gezet na 'fouten' in het beheer van het fractiebudget. In 2013 bekeerde hij zich tot de islam.

FOK! sportfoto-onderschrift week 23

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was hanns met het volgende onderschrift: "Die kant op, daar moeten jullie scoren."

De opgave van deze week:

Het was feest bij De Graafschap nadat promotie naar de Eredivisie was veiliggesteld. En dan krijg je dus dingen als een bierdouche, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Het was feest bij De Graafschap nadat promotie naar de Eredivisie was veiliggesteld. En dan krijg je dus dingen als een bierdouche, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Politiek wil zwarte lijst voor haatimams

Haatimams die in Nederland een lezing willen houden, moeten geen toegang meer krijgen tot ons land. Er moet een zwarte lijst van haatimams komen, vindt de VVD. Die opvatting vindt steun bij een meerderheid in de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.

Haatimams zijn islamitische predikers die oproepen tot geweld of die haat zaaien. De afgelopen tijd is er in veel gemeenten ophef geweest over de komst van deze omstreden imams. Onder meer in Amsterdam, Almere, Rijswijk en Eindhoven stonden toespraken in moskeeën op het programma.

De VVD wil deze haatimams nu helemaal de toegang tot Nederland ontzeggen. 'Er gaat geen week voorbij of er zit een burgemeester met de handen in het haar. Daar moet een einde aan komen. We moeten veel proactiever zijn ten aanzien van predikers die we hier in Nederland eigenlijk niet willen hebben', zegt VVD-kamerlid Ockje Tellegen.

De partij wil dat er een zwarte lijst van haatpredikers komt. Als iemand daarop staat, komt hij Nederland niet in. Dit moet ook van toepassing worden op imams die zich al binnen het Schengengebied of de EU-grenzen bevinden. Als de Nederlandse lijst klaar is, moet het kabinet zorgen dat er ook in Europees verband zo'n lijst komt, vindt de VVD.

Obama in Beieren: bier en worst

De Amerikaanse president Barack Obama is op bezoek in de Duitse deelstaat Beieren. Dat betekende dus worst eten en bier drinken. Obama is in Duitsland voor de G7-top en om de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Duitsland te vieren.

Obama heeft een goede verhouding met bondskanselier Angela Merkel. Maar de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA zetten die verhouding onder druk. De NSA had de telefoon van Merkel afgeluisterd en dat zette kwaad bloed. Maar Merkel wil die problemen achter zich laten en sprak hartelijke woorden. 'Hoewel het waar is dat we soms van mening verschillen zijn we nog altijd bevriend met de Verenigde Staten. Het land is een belangrijke partner met wie we nauw samenwerken. Dat is in ons beider belang. We werken samen omdat het nodig en omdat we dat willen.'

Obama was ook goed gemutst. 'Op deze morgen, terwijl we een van de sterkste bondgenootschappen vieren die de wereld ooit heeft gekend, is mijn boodschap aan het Duitse volk simpel: we zijn dankbaar voor uw vriendschap, voor uw leiderschap. We staan naast elkaar als onafscheidelijke bondgenoten in Europa en in de rest van de wereld.'

Sancties
Na de mooie woorden trokken Obama en Merkel zich terug in Slot Elmau. In voorbereiding op de G7 bespraken ze onder meer de crisis in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. 'De twee regeringsleiders waren het er over eens dat de duur van de sancties gekoppeld moet worden aan de volledige implementatie door Rusland van de vredesakkoorden in Minsk en het respecteren van de Oekraïense soevereiniteit', aldus het Witte Huis in een verklaring. Ook werd gesproken over het TTIP-handelsverdrag en het belang van het afstemmen van een internationale klimaatovereenkomst.

Hassan wint wel in Birmingham

Sifan Hassan heeft zondag tijdens de Diamond League in Birmingham wel de 1500 meter gewonnen. De Nederlandse atlete finishte net niet binnen de 4 minuten: 4.00,30. Maureen Koster eindigde in 4.06,62 als vierde. Beiden hebben op deze afstand al voldaan aan de limieten voor WK en OS.

Hassan liet zich vorige week in Rome op weg naar de streep nog verrassen door de Amerikaanse Jenny Simpson. In Engeland duldde ze in de slotfase niemand meer in haar buurt. De Nieuw-Zeelandse haas Angela Petty bepaalde het tempo in de eerste twee ronden. Nadat zij was uitgestapt, nestelde Hassan zich op kop. Die stond ze niet meer af. De Zweedse Abeba Aregawi finishte in 4.01,97 als tweede.

Hockeyers verspelen overwinning in slotminuut

Nederland heeft zijn eerste punten verspeeld op de derde ronde van de Hockey World League in Argentinië. Oranje had lang, heel lang een voorsprong in handen, maar zag tegenstander Nieuw-Zeeland in de voorlaatste minuut via een strafcorner langszij komen: 1-1. De ploeg van bondscoach Max Caldas blijft wel koploper in de poule.

Oranje speelde in de derde poulewedstrijd zonder Constantijn Jonker. De aanvaller was met een flinke verkoudheid achter gebleven in het hotel en maakte dus geen deel uit van de wedstrijdselectie. Tegen Nieuw-Zeeland nam Nederland al snel het initiatief, maar kon weinig gaatjes vinden in de gedegen organisatie van de Kiwi’s.

Dat veranderde in het tweede kwart, waarin Nieuw-Zeeland iets aanvallender voor de dag kwam. Hierdoor ontstond meer aanvallende ruimte voor Nederland, dat na twintig minuten de score opende. Een beauty van een pass van Robbert Kemperman zorgde ervoor dat Jeroen Hertzberger gelanceerd werd. De Rotterdammer rondde kundig af: 1-0.

Nieuw-Zeeland probeerde iets aan de achterstand te doen, maar de Kiwi’s kwamen vernuft en kwaliteit tekort om Nederland echt pijn te doen. Bovendien hield de verdediging van Oranje uitstekend stand. Doelman Pirmin Blaak kreeg weinig te doen.

Na het saaie derde kwart kreeg Nieuw-Zeeland één grote kans op de gelijkmaker. En die leverde zowaar een treffer op. In de voorlaatste minuut pushte Nick Haig de Kiwi’s langszij, waardoor Nederland alsnog punten verspeelde.

Over twee dagen is Japan de laatste tegenstander in de groepsfase. Oranje is al geplaatst voor de kwartfinales. De beste drie ploegen in Argentinië plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janairo. 

Man fietst op gestolen fiets over A7

Toevallig voorbijrijdende brandweermannen hebben zaterdag een fietser van de snelweg A7 geplukt. De twintigjarige man uit Leek (Groningen) is in de cel gezet, omdat bleek dat de fiets niet van hem was.

Die fiets bleek afkomstig uit een huis in Leek, aldus de politie. De man zou daar hebben ingebroken en een tijdje hebben gebivakkeerd. De bewoners waren op vakantie.



Het kan ook anders...

'Total en Renault willen Lotus overnemen'

Renault wil haar aandeel in de Formule 1 vergroten door het team Lotus over te nemen, zo bericht het Spaanse Marca. De Franse fabrikant levert momenteel alleen motoren aan Red Bull en Toro Rosso, maar wil met een eigen team weer meer op de voorgrond gaan treden.

In het verleden was Renault al eigenaar van het team dat momenteel onder de naam Lotus opereert. Om de overname mogelijk te maken zou het team hulp krijgen van brandstofleverancier Total. Mogelijk zou het nieuws rond de Grand Prix van Groot-Brittannië bekend worden gemaakt. Eerder werden gesprekken gevoerd met Toro Rosso.

Lotus zegt bij monde van directeur Matthew Carter van niets te weten. "De laatste informatie die ik in de media heb gelezen is dat wij eind mei ons team zouden verkopen. Het is nu begin juni en we zijn er nog steeds. Ik blijf hetzelfde zeggen; de aandeelhouders hebben ons verteld dat het team niet te koop is."

"Ondanks dat heb ik eerder in de pers al eens gezegd dat alles te koop is, als er maar genoeg geld op tafel komt. Laten we ook niet vergeten dat wij een langetermijn-contract hebben met Mercedes voor het leveren van motoren, en voor zover wij weten blijven we doorgaan met Mercedes. Meer kan ik er niet over zeggen."

Amerikaanse Voice-deelnemer overleden

Anthony Riley, een deelnemer van de Amerikaanse versie van The Voice, is overleden. TMZ meldt dat de 'ongelooflijk getalenteerde' zanger vrijdag in zijn appartement is gevonden. Bronnen vertellen de website dat Anthony zeer waarschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd.

Het lichaam van de 28-jarige Anthony zou zijn gevonden in de kelder van zijn woning. Er zouden veel aanwijzingen zijn voor zelfmoord. NBC, de tv-zender die The Voice uitzendt, heeft het overlijden van de zanger bevestigd.

Riley deed dit jaar mee aan The Voice. Website TMZ heeft de auditie van Anthony online gezet. Daarin is te zien dat juryleden Adam Levine, Pharrell Williams, Christina Aguilera en Blake Shelton na de eerste noten van Riley al hun stoel omdraaien. Anthony verliet de talentenwedstrijd vroegtijdig, hij liet zich namelijk opnemen in een kliniek om van zijn drugsverslaving af te komen.

Straf bevestigd, zweepslagen voor blogger

Je recht op vrije meningsuiting benutten? Kritische uitlatingen doen? In het streng-islamitische Saoedi-Arabië vinden ze dat niet zo leuk. Blogger Raif Badawi werd eerder al veoordeeld tot 10 jaar cel, duizend zweepslagen en een forse boete. Nu heeft het hoogste gerechtshof die straf nog eens bevestigd.

De 31-jarige Raif Badawi werd in mei vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van zo'n 240.000 euro. Op zijn blog en via tweets had hij zich kritisch uitgelaten over vrijheid van meningsuiting. Ook zou hij de islam hebben beledigd op een online discussieplatform dat hij had opgericht.

De zaak leidde internationaal tot veel protest. Amnesty International is een actie voor hem begonnen. Zweden riep zijn ambassadeur terug uit het Arabische land en de Verenigde Staten vroegen Saoedi-Arabië de eerdere uitspraak te herzien. Het was allemaal aan dovemansoren gericht. Het Hooggerechtshof in Saoedi-Arabië heeft de straf voor de liberale blogger bevestigd. Daartegen is geen hoger beroep meer mogelijk.

Keniaanse 'YouTube-atleet' zet megaworp neer

De Keniaanse speerwerper Julius Yego heeft tijdens de Diamond League in het Engelse Birmingham voor een ongekende prestatie gezorgd. De 26-jarige Afrikaan wierp de speer naar een afstand van 91,39 meter, de verste afstand in bijna tien jaar en een enorm nieuw Afrikaans record.

Yego stond met zijn 86,53 meter op de tweede plaats achter de Tsjech Vitezslav Vesely, tot het tijd was voor de laatste poging. Daarin haalde de Keniaan verschroeiend hard uit, maar de speer leek net buiten de lijnen te landen. De poging werd toch opgemeten en na veel wikken en wegen besloot men om de monsterworp alsnog geldig te verklaren.

De prestatie van Yego is om meer redenen opvallend te noemen: Kenia staat doorgaans alleen bekend om hardlopers op de 800 meter en langer, zeker niet om atleten op de technische onderdelen. Voor Yego was het daarom lastig om trainingspartners te vinden, maar daar vond hij een oplossing voor: een jonge Yego keek op YouTube naar filmpjes van speerwerplegendes als Jan Zelezny en Andreas Thorkildsen en eigende zich op die manier een steeds betere techniek toe.

De nu al historische worp van Yego (Bron: YouTube)

Het is de eerste keer in bijna vier jaar dat iemand de magische grens van 90 meter doorbreekt. Op 14 augustus 2011 deed de Noor Thorkildsen dat voor het laatste met een worp van 90,61 meter. Yego is pas de veertiende atleet ooit die er in slaagt om de grens te doorbreken en pas de tiende die ook de 91 meter haalt. Slechts acht atleten, waaronder wereldrecordhouder Zelezny (98,48 meter) deden het ooit beter dan de worp van Yego. De laatste keer dat iemand de speer verder worp was op 2 juni 2006, toen Thorkildsen tot 91,59 meter kwam.

Pre-order Steam Link en -controller 16 oktober verkrijgbaar

Je kunt nu al een Steam controller en een Steam Link bestellen. Als je een pre-order plaatst dan krijg je jouw speeltjes al op 16 oktober binnen. Besluit je om even te wachten dan kun je 10 november alsnog een bestelling plaatsen.

Een Steam controller simuleert de werking van een muis. Met de Steam Link kun je jouw games via je netwerk streamen naar je tv. Beide gadgets kosten €54,99. Ook zijn er via Steam reeds Steam Machines te bestellen van Alienware ($449,-) en Syber ($499,-).

Wawrinka verslaat Djokovic in finale Roland Garros

De Zwitserse tennisser Stan Wawrinka heeft zondag de finale van de Open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros gewonnen. Wawrinka was in vier sets de baas over de Serviër Novak Djokovic, de nummer één van de plaatsingslijst. De setstanden waren 4-6, 6-4, 6-3 en 6-4.

Voor Wawrinka betekende het zijn tweede grandslamtitel. Vorig jaar won hij al de Australian Open. Djokovic heeft acht grandslams op zijn erelijst staan, maar won in Parijs nog nooit. Tijdens de finale liet Wawrinka bij vlagen wervelend tennis zien, tot frustratie van Djokovic, die zijn droom op een Career Grand Slam (voorlopig) in rook op zag gaan. 

Wawrinka wist dat hij zondag in de finale op Roland Garros zijn allerbeste tennis nodig had om de Serviër te verslaan. "Dit was de wedstrijd van mijn leven", zei de Zwitser nadat hij nummer één van de wereld in vier sets had verslagen. "Tennissen tegen Novak is altijd zwaar. Hij is een geweldige kampioen. Ik weet hoe graag hij hier vandaag wilde winnen, het was een enorme uitdaging voor me. Dit is een heel bijzonder moment voor mij”, sprak Wawrinka tot de toeschouwers op het Court Philippe Chatrier waar hij vrijdag na zijn zege op de Fransman Jo-Wilfried Tsonga nog op boegeroep was onthaald.

Een speciaal bedankje was er voor zijn coach Magnus Norman en de rest van de begeleidingsstaf. "We hebben met het hele team keihard gewerkt. Het waren twee geweldige weken hier. Ik bedank mijn team, maar ook de toeschouwers.”

Wawrinka zegeviert op Roland Garros (Pro Shots/Actionimages)
Wawrinka zegeviert op Roland Garros (Pro Shots/Actionimages)

Gridstraf Button na wissel motoronderdelen

Formule 1-coureur Jenson Button heeft een gridstraf van vijftien posities gekregen voor de Grand Prix van Canada. Bij de McLaren-Honda van de Brit werden na de kwalificatie een vijfde turbo en Hybride Energy Recovery System gemonteerd.

Volgens de regels zijn van deze motorcomponenten vier per seizoen toegestaan. Bij de vijfde of meer volgen gridstraffen. Button kwam na problemen met het Energy Recovery System in de derde vrije training niet meer in actie in de kwalificatie. Hierdoor moest de Brit al achteraan starten.

McLaren besloot vanwege de opgelopen schade aan de motor enkele onderdelen te vervangen, waardoor de gridstraf van kracht werd. Omdat deze niet in te lossen is zal Button een drive-though penalty ontvangen. Het is nog onduidelijk of hij bij de start van de race op de grid plaats zal nemen of vanuit de pits zal gaan vertrekken.

Microsoft lekt Forza 6

Foutje, bedankt! Microsoft Japan heeft per ongeluk informatie en beelden van Forza Motorsport 6 op hun website geplaatst. Microsoft wilde deze informatie waarschijnlijk pas delen tijdens de E3.

Forza 6

Forza Motorsport 6 draait op 1080p met 60fps en krijgt bij de lancering meer dan 450 auto’s, 26 locaties, weerseffecten, splitscreen voor twee spelers en 24uurs races. Enkele tracks die voorbijkomen zijn Daytona International Speedway en de Nelson Piquet-racebaan in Rio de Janeiro. Microsoft kondigt daarnaast racen aan in de nacht en in de regen met 3D-waterplassen. Ook telt in Forza 6 de schade die je oploopt mee.

Forza 6

Forza 6

Microsoft heeft reeds toegezegd op de E3 meer informatie te geven. Wij hopen daarnaast ook op videomateriaal.

Songfestival: alsnog prijs voor Trijntje

Trijntje Oosterhuis valt toch nog in de prijzen met haar Songfestival-optreden. Ze heeft namelijk de Barbara Dex Award 2015 gewonnen; de prijs voor de slechtst geklede artiest. Dat meldt De Telegraaf.

De prijs is vernoemd naar de Belgische zangeres Barbara Dex, die in 1993 meedeed aan het Songfestival. Ze droeg toen een oerlelijke, zelfontworpen jurk die bij de tv-kijkers niet bepaald in de smaak viel.

Sinds 1997 wordt de Barbara Dex Award jaarlijks uitgereikt. Trijntje Oosterhuis is de eerste Nederlandse artiest die de prijs wint. Ze kreeg 1.324 van de 4.136 stemmen; ruim dubbel zoveel als de Servische Bojana Stamenov, die tweede werd. Het Britse duo Electro Velvet werd derde.

Trijntje verscheen op het podium in een zwart broekpak met cape. Organisator Eurovisionhouse schrijft bij een foto van haar: 'Ze verraste het Eurovisie-publiek met een naveldiep decolleté tijdens de opnames, maar koos toen toch voor een pak dat eruitzag als een parachute.'

Trijntje strandde in de halve finales met haar nummer 'Walk Along'. Haar schoonzus Edsilia Rombley, die tijdens de finale namens Nederland de punten gaf, baarde opzien door juist wél de jurk te dragen die Trijntje bij de eerste repetitie droeg. Deze veelbesproken jurk is ontworpen door Tycho Boeker.

Zoon Tom Hanks zegt n-woord en sloopt hotelkamer

Aanstormend rapper Chester Hanks alias Chet Haze heeft de tongen losgemaakt, echter niet over zijn rapkunsten maar omdat hij als lelieblank rijkeluisjoch het gewraakte n-word bezigt. De zoon van acteur Tom Hanks vindt dat hij dat mag omdat hij zich identificeert met de hiphop-cultuur. Om zijn sterrenstatus kracht bij te zetten sloopte hij dit weekeinde een Londense hotelkamer waarvoor hij nu door de politie wordt gezocht.

De 24-jarige Hanks postte een foto van hemzelf met zijn donkere compagnon Chill Akill met het onderschrift 'my nigger', wat hem op de nodige kritiek kwam te staan. "Is hij van jou of zo?", aldus een van de commentaren volgens The Mirror.

"Niemand vertelt me verdomme wat ik wel en niet kan zeggen. Ik heb respect voor wat zwarte mensen qua burgerrechten hebben moeten doorstaan. Maar nu is het 2015 en zijn er witte niggers, Aziatische niggers en Mexicaanse niggers. Jullie lopen achter", liet de zoon-van weten vanaf zijn Londense vakantieadres.

Afterparty
Die hotelkamer bij Gatwick zou later kort en klein zijn geslagen. Na een feestje zou Chester drie meisjes mee hebben genomen, en die afterparty liep vervolgens behoorlijk uit de hand. Hotelmedewerkers ontdekten de enorme rommel pas de volgende dag toen de rapper hem reeds was gesmeerd.

Volgens The Mirror is er een televisie van de muur gerukt, zijn spiegels en lampen kapot en ligt de kamer bezaaid met glas. De Britse politie zou nu samenwerken met andere instanties om Chester op te pakken.

De zoon van Tom Hanks worstelt al een lange tijd met een hardnekkige drugsverslaving. In november gaf hij toe al sinds zijn zestiende drugs te gebruiken. Hij besloot hulp te gaan zoeken en liet zijn volgers destijds weten dat het goed met hem ging. Of hij nu weer gebruikt, is niet bekend. De schade aan de hotelkamer bedraagt overigens circa 1600 euro.

Belgen verslaan Nederlandse volleyballers in World League

DEN BOSCH De Nederlandse volleyballers hebben zondag met flinke cijfers verloren van België. In Den Bosch waren de Belgen in een duel uit de World League in drie sets te sterk: 25-12 25-17 25-14.

De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen won zaterdag nog in een lange wedstrijd van vijf sets. Zondag kwamen de Belgen veel sterker voor de dag, wat vooral in de eerste set tot een veegpartij leidde. In de tweede set speelde Oranje een stuk beter, maar bij de Belgen lukte vrijwel alles. In de derde set was het verzet van de Nederlanders definitief gebroken.

Vermeulen schoof gedurende de hele wedstrijd continu binnen zijn equipe en vroeg regelmatig time-outs aan, in een poging het ritme van de Belgen te breken. Het bleek tevergeefs. Op elk vlak kwamen de Nederlanders te kort. Komende zaterdag en zondag speelt Nederland tegen Finland.

Toernooizege voor beachduo Brouwer/Meeuwsen in Kroatië

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zondag het majortoernooi in Porec (Kroatië) op hun naam geschreven. Het duo kwam in de finale nauwelijks in de problemen tegen de Canadezen Josh Binstock en Sam Schachter: 21-15 en 21-13.

In de eerste set kwamen de Nederlanders op een snelle voorsprong van drie punten, die werd uitgebouwd tot maximaal zeven. De tweede set begon iets moeizamer maar eenmaal op stoom liepen Brouwer en Meeuwsen uit tot een voorsprong van acht punten. Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen was het de derde finale van dit seizoen maar het was hun eerste toernooizege sinds ze wereldkampioen werden.

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst grepen zondag naast de medailles in Kroatië. Ze verloren de troostfinale tegen de Italianen Alex Ranghieri en Adrian Carambula in drie sets: 18-21, 21-18 en 10-15.

Beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen zegevieren in Porec (Pro Shots/Gepa)
Beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen zegevieren in Porec (Pro Shots/Gepa)

Twaalf konijntjes gedumpt in verhuisdoos

In Rijswijk heeft de dierenambulance twaalf konijntjes aangetroffen die in een verhuisdoos waren gedumpt. De doos zat in een dichtgeplakte vuilniszak en stond in de buurt van het Rijswijkse Bos, aldus Omroep West.

De zes mannetjes en zes vrouwtjes hadden zich al een weg naar buiten geknaagd toen de ambulancemedewerkers aankwamen. De diertjes zaten onder de luizen, teken en wonden. Ze zijn overgebracht naar knaagdieropvangcentrum Het Knaaghof te Den Haag.

Dierenbescherming Haaglanden is er gezien de naderende zomervakantie alert op dat er de komende tijd nog veel meer huisdieren zullen worden gedumpt.

'Blatter wist van betaling aan Warner'

FIFA-president Sepp Blatter wist wel degelijk van de tien miljoen dollar smeergeld die toenmalig CONCACAF-voorzitter Jack Warner ontving, zo meldt het Zuid-Afrikaanse Sunday Times. De Zwitser zou over de betaling van het bedrag gesproken hebben met oud-Zuid-Afrikaans president Thabo Mbeki.

De Sunday Times citeert uit een e-mail uit 2007 van FIFA-secretaris Jerôme Valcke waarin naar het gesprek tussen Blatter en Mbeki verwezen wordt. In het schrijven wordt gevraagd naar wanneer Zuid-Afrika het geld via de FIFA aan Warner overmaakt. Als tegenprestatie zou Warner stemmen hebben geregeld voor de WK-kandidatuur van Zuid-Afrika. Eerder dook al een aan Valcke gerichte brief op waarin de Zuid-Afrikaanse voetbalbond opdracht gaf tot betaling aan Warner.

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond ontkent ondertussen nog steeds dat het om een smeergeldbetaling gaat, maar stelt dat het bedrag voor ontwikkeling was.

Van Gerwen eenvoudig naar laatste acht op Dutch Dart Masters

Michael van Gerwen heeft met overmacht de kwartfinales bereikt van de Dutch Dart Masters in Venray. De titelverdediger was zondagmiddag in de derde ronde met 6-3 te sterk voor Dave Chisnall. 

De partij ging tot 2-2 gelijk op, waarna Van Gerwen via dubbel één een break plaatste. Chizzy pakte nog een leg met een 167-finish, maar met een elfdarter en een 167-finish in de laatste leg trok Van Gerwen de partij naar zich toe. Het gemiddelde na afloop stond op 114,70 voor Van Gerwen en 103,81 voor Chisnall.

In de kwartfinale treft Van Gerwen Mervyn King, die met 6-5 te sterk was voor Simon Whitlock. Ook Kim Huybrechts staat in de kwartfinale, hij versloeg Ian White met 6-3. De Belg treft vanavond in de kwartfinale Jamie Caven. Vanavond worden naast de kwartfinales ook de halve finales en finale gespeeld. 

Uitslagen Dutch Dart Masters - Achtste finales

David Pallett 5-6 Jamie Caven
Ian White 3-6 Kim Huybrechts
Nathan Aspinall 4-6 Justin Pipe
Michael Smith 4-6 Josh Payne
Kyle Anderson 6-1 Steve Beaton
Brendan Dolan 4-6 Terry Jenkins
Simon Whitlock 5-6 Mervyn King
Michael van Gerwen 6-3 Dave Chisnall

Programma kwartfinales

Jamie Caven v Kim Huybrechts
Justin Pipe v Josh Payne
Kyle Anderson v Terry Jenkins
Mervyn King v Michael van Gerwen

Safarova wint wel de dubbelfinale

De titel in het enkelspel ging aan de neus van Lucie Safarova voorbij, maar de Tsjechische revancheerde zich zondag met de zege in het vrouwendubbelspel. Samen met de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands versloeg ze in de finale van Roland Garros het Australisch/Kazachse duo Casey Dellacqua en Yaroslava Shvedova met 3-6, 6-4 en 6-2.

Safarova moest zaterdag nog haar meerdere erkennen in Serena Williams in de finale van het vrouwenenkel in Parijs. Zondag herpakte ze zich in het dubbelspel, waar ze met Mattek-Sands als zevende was geplaatst. In een gelijkopgaande wedstrijd waarin vooral de eerste set een festijn van breakpoints was, trokken Safarova en Mattek-Sands op de beslissende momenten aan het langste eind. De eerste set leverden ze nog in, daarna waren de spaarzame winners en aces beslissend tegen de als twaalfde ingeschaalde Dellacqua en Shvedova.

'Turkse verkiezingen verlopen rustig'

De Turkse parlementsverkiezingen lijken zondag rustig te verlopen. Een grote politiemacht van circa 40.000 agenten moet de stembusgang in goede banen leiden en in Turkse media komen weinig meldingen van geweld.

Alleen ging het rond 13.30 uur even mis bij een stemlokaal in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa. Rivaliserende partijleden gingen elkaar te lijf met geweren, messen, knuppels en stenen, schrijft de krant Hurryet. Vijftien mensen zouden gewond zijn geraakt.

Via sociale media komen wel meldingen binnen van verdachte voertuigen zonder nummerborden bij stemlokalen. De vrees voor fraude is groot, ondanks de aanwezigheid van binnen- en buitenlandse waarnemers. In provincies in het zuidoosten is de opkomst groot.

'Turkse verkiezingen verlopen rustig'
'Turkse verkiezingen verlopen rustig' (Foto: ANP)

Amnesty: Europa moet honderdduizend Syriërs opvangen

Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, vindt dat Europe meer Syrische vluchtelingen moet opvangen.

"We vinden dat van de 380.000 Syrische vluchtelingen die er eind 2016 zullen zijn, er 100.000 door de rijke landen in Europa moeten worden opgenomen. Tot op heden hebben ze maar 40.000 plekken aangeboden, waarna duizenden in de Middellandse Zee zijn verdronken."

Shetty verwijst ernaar dat de buurlanden van Syrië al zo'n vier miljoen mensen hebben opgevangen. "Het is bijna lachwekkend, dat Europa geen 100.000 vluchtelingen op kan nemen. Dat valt niet te verantwoorden. Niemand kan dat geloven. Ze vluchten niet voor hun lol.''

Duizenden migranten gered, 'honderdduizenden komen'

Marineschepen uit verschillende Europese landen hebben zaterdag zo'n 3480 vluchtelingen gered die ronddobberden op bootjes in de Middellandse Zee. Naar verwachting zullen deze zomer zo'n 500,000 vluchtelingen proberen vanuit Afrika het Europese vasteland te bereiken, zo waarschuwen Britse autoriteiten.

Alleen al in Libië wachten momenteel 400 tot 500,000 migranten om aan bord richting Italië te komen, vertelt Nick Cooke-Priest van de Britse marine. De Britse minister van Defensie bevestigt dat er honderdduizenden vluchtelingen verwacht worden.

Mensensmokkelaars zetten zaterdag in Libië duizenden mensen op bootjes. In een grootschalige marineoperatie door onder meer Italië, Ierland, Duitsland en Groot-Brittannië werden 3480 mensen opgevangen. Vorig jaar redde Italië ook al 170.000 mensen uit zee.

Libië is in een burgeroorlog verwikkeld waardoor mensensmokkelaars vrij spel hebben en het onmogelijk is om een accuraat inzicht te krijgen in aantallen migranten.

Ritzege Kennaugh in Critérium du Dauphiné

Peter Kennaugh heeft de eerste etappe gewonnen van het Critérium du Dauphiné. De 25-jarige Brit van Sky reed in de slotfase van de rit naar Albertville weg uit een kopgroepje en bleef daardoor nog als enige het jagende peloton voor. Hij is ook de eerste leider in de voorbereidingskoers op de Tour de France

Björn Thurau en Daniel Teklehaimanot waren de laatste twee die overbleven van een kopgroep van vier, die ruim zeven minuten voorsprong hadden gekregen. Op de laatste beklimming van de Côte du Villard reed de Duitser Thurau weg van zijn metgezel en kreeg een groepje met Oss (BMC), Kennaugh (Sky), Grivko (Astana), Izagirre (Movistar) en Wyss (IAM) achter zich aan, die vanuit het peloton waren weggereden. Op drie kilometer van de finish kwamen de voorste twee groepen bij elkaar, maar het peloton zat hen op de hielen.

Daarop besloot Peter Kennaugh het nog alleen te proberen en wist knap het aanstormende peloton voor te blijven. Op twee seconden werd Sasha Modolo tweede, voor Edvald Boasson Hagen. 

Wolfenstein: The Old Blood

De Call of Duty'sMedal Of Honors en Battlefields van tegenwoordig hebben het er zwaar mee. Terroristen zijn uit en de Russen en Chinezen kopen steeds meer games waardoor het financieel niet aantrekkelijk is tegen hen te vechten. De Wolfenstein-serie heeft het wat dat betreft maar lekker makkelijk. Behalve een paar Duitsers en wat witte mannen met puntmutsen heeft niemand er problemen mee om nog een rondje nazi’s af te knallen. En aangezien ik dat ook graag doe, was ik helemaal ik mijn nopjes toen ik aan de slag kon met Wolfenstein: The Old Blood.

'Asscher is gezwicht voor druk uit Turkije'

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is gezwicht voor de druk vanuit de Turkse overheid om zijn integratiebeleid te wijzigen. Dat denkt SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Ze zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat Asscher volledig is gedraaid in zijn benadering naar Turkse organisaties in Nederland.

Vorig jaar kondigde Asscher aan dat een aantal conservatieve Turkse clubs zou worden gemonitord maar nu spreekt hij over bondgenoten en samenwerking. Karabulut noemt de minister ongeloofwaardig. Ze vindt het niet goed dat Turkse organisaties veel invloed hebben op Turkse Nederlanders, omdat dit hun integratie in de Nederland kan belemmeren.

Volgens haar moeten Turkse Nederlanders hun positie opeisen en knokken voor hun Nederlanderschap en niet achter clubs aanlopen die een eigen politieke agenda hebben.

'Meerderheid stemde voor WK 2010 in Marokko'

Niet-Zuid-Afrika, maar Marokko had het WK voetbal van 2010 moeten organiseren. In 2004 kreeg Marokko de meeste stemmen van de 24 FIFA-bestuursleden, maar Zuid-Afrika kreeg desondanks het toernooi na gegoochel met de uitslag. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag.

De beschuldiging wordt gedaan door bestuurslid Ismail Bhamjee uit Botswana. Hij was één van de 24 bestuursleden die mochten stemmen. Achteraf praatten ze met elkaar en kwamen ze tot de conclusie dat Marokko twee stemmen meer had moeten hebben, tenzij er onderling werd gelogen over het stemgedrag.

The Sunday Times heeft een video met het gesprek met Bhamjee voorgelegd aan de FIFA, maar de wereldvoetbalbond wil niet reageren. Rondom het WK in Zuid-Afrika hangt zeker sinds het recente omkoopschandaal bij de FIFA een zweem van omkoping.

Bhamjee zelf staat overigens ook niet bekend als een van de meest eerlijke figuren in de voetbalwereld. Hij werd ontslagen door de FIFA nadat bekend werd dat hij toegangskaartjes voor het WK van 2006 doorverkocht had voor meer dan drie keer de normale prijs.

Bondscoach Reijners koestert eerste WK-punten

Bondscoach Roger Reijners beseft maar al te goed dat de Nederlandse voetbalsters bij de start van het WK zijn ontsnapt aan puntenverlies. "We werden zeker in de tweede helft teruggedrongen. Maar de ploeg is daar goed mee omgegaan en bleef compact spelen, zonder grote kansen weg te geven", zei Reijners bij de NOS na de zwaarbevochten winst op Nieuw-Zeeland (1-0).

De Limburger koesterde in Edmonton vooral de punten. "We zijn voor de eerste keer van de partij op het WK en winnen onze eerste wedstrijd dan met 1-0. Dan moet je heel blij zijn met drie punten. Nieuw-Zeeland heeft een heel fysieke ploeg, maar wij hebben alles gegeven. Dat was goed om te zien. In de eerste helft hebben we ons eigen spel geprobeerd te spelen, na rust werd dat minder. Al met al was dit een goede start."

'Warner stopte geld Zuid-Afrika in eigen zak'

De tien miljoen dollar die Zuid-Afrika overmaakte voor projecten in het Caribisch gebied, kwamen vooral terecht bij fraudeverdachte Jack Warner uit Trinidad en Tobago. De voormalig vice-president van de FIFA gebruikte 1,6 miljoen dollar om creditcards en leningen af te betalen, schrijft de BBC zondag.

De Britse zender onderzocht waar het geld, omgerekend ruim 9 miljoen euro, terecht kwam. Uit transactiegegevens blijkt dat er inderdaad in termijnen tien miljoen is overgemaakt vanuit wereldvoetbalbond FIFA naar de Noord-Amerikaanse bond Concacaf. Warner, verdachte in het recente omkoopschandaal, leidde die bond.

Het Zuid-Afrikaanse geld had gebruikt moeten worden voor projecten, zoals opleidings- en voetbalcentra. Maar het verdween vooral in de zakken van Warner, deels via bedrijven en deels rechtstreeks.

Matchwinner Martens is 'supertrots' op Oranje

Lieke Martens heeft zichzelf de geschiedenisboeken in geschoten. De aanvalster maakte in Edmonton het eerste Nederlandse doelpunt ooit op het WK voor vrouwen en bezorgde Oranje daarmee tevens de winst op Nieuw-Zeeland (1-0). "Een supergevoel. Hier droom je van en dan gebeurt het nog ook", zei Martens met tranen in haar ogen bij de NOS.

De 22-jarige linksbuiten knalde de bal na een half uur van buiten het strafschopgebied op fraaie wijze in de hoek. "Hij zat er goed in. In de tweede helft hadden we het erg moeilijk, we kwamen toen niet meer in ons spel. Het was vooral tegenhouden en veel rennen, daar was Nieuw-Zeeland gewoon sterker in. Maar ik ben supertrots dat we het hebben volgehouden. Met 1-0 winnen, daar had ik vooraf zo voor getekend", aldus Martens, die tevens werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Buffon snel over teleurstelling, Allegri toch trots

Doelman Gianluigi Buffon van Juventus kon zich snel neerleggen bij de nederlaag in de finale van de Champions League. Barcelona was in Berlijn met 3-1 te sterk. "Dit soort frustratie hoort bij sport, we moeten er mee leven", zei de 37-jarige doelman tegen Sky Italia.

De keeper hield zijn ploeg met enkele reddingen lang in de wedstrijd, maar werd in de tweede helft toch nog twee keer geklopt. De Italiaan kijkt vooral trots terug op een succesvol toernooi. "We hebben mooie momenten beleefd met onze fans. Natuurlijk is het erg jammer dat we het niet hebben gered, maar we hebben ons geweldig ontwikkeld."

Ondanks de nederlaag Barcelona overheerst bij trainer Massimiliano Allegri van Juventus de trots. "De jongens hebben een geweldig seizoen gedraaid, complimenten daarvoor. Ook in de finale speelden we fantastisch", zei Allegri. "Helaas slaan geweldige spelers zoals die van Barcelona juist op de momenten toe dat je denkt ze onder controle te hebben. Op de beslissende momenten waren we een beetje naïef."

Juventus is in eigen land al jarenlang dominant, maar kwam in Europa steeds te kort om de stap naar de top te maken. Dit seizoen nestelde de Italiaanse kampioen en bekerwinnaar zich echter weer tussen de Europese elite. "Daar doet deze nederlaag niets aan af. We hebben onze naam weer gevestigd, nu moeten we hierop verder bouwen", zei Allegri. "De finale was wat dat betreft een nuttige les voor ons."

Barcelona passeert Ajax, Seedorf krijgt gezelschap

FC Barcelona kroonde zich zaterdag ten koste van Juventus (3-1) voor de vijfde keer tot beste ploeg van Europa. De Spaanse ploeg won de toenmalige Europa Cup I voor het eerst in 1992 onder leiding van coach Johan Cruijff. Door een rake vrije trap van Ronald Koeman werd Sampdoria geklopt. In 2006, 2009 en 2011 vierde de Catalaanse formatie de volgende triomfen.

Dankzij de vijfde overwinning in het miljoenenbal passeert Barcelona onder meer Ajax op de eeuwige ranglijst. De Amsterdammers waren vier keer de beste, de laatste keer in 1995 en daarvoor in 1971, 1972 en 1973. Barcelona evenaart nu Bayern München en Liverpool met vijf zeges. Alleen AC Milan (zeven) en Real Madrid (tien) wonnen 'de Cup met de grote oren' vaker.

Clarence Seedorf mag zich niet langer de enige speler noemen met vier eindzeges in de Champions League op zijn naam. De oud-international van het Nederlands elftal kreeg zaterdag gezelschap van Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta en Gerard Piqué. Die vier veroverden met FC Barcelona in Berlijn voor de vierde keer in hun carrières de belangrijkste prijs voor Europese clubs.

Messi, Xavi en Iniesta wonnen de Champions League in 2006, 2009, 2011 en 2015 met Barcelona, Piqué in 2008 met Manchester United en daarna drie keer met de Catalaanse club. Seedorf veroverde de beker als enige met drie verschillende clubs. In 1995 met Ajax, drie jaar later met Real Madrid en in 2003 en 2007 met AC Milan.

De geboren Surinamer speelde voor die clubs samen 125 wedstrijden in de Champions League. Seedorf staat daarmee vierde op de 'eeuwige ranglijst', achter recordhouder Xavi (151), Iker Casillas (150), Raúl (142) en Ryan Giggs (141).

Verstappen: kan mooi oefenen op inhalen

Max Verstappen weet dat hem zondag in Canada geen gemakkelijke wedstrijd te wachten staat. Door twee straffen moest de jongeling in zijn bolide van Toro Rosso als laatste vertrekken in Montreal. "Het wordt een goede race om mijn inhaalkunsten te oefenen", weet hij echter. Overigens hoeft hij inmiddels niet meer als laatste te vertrekken, doordat Jenson Button - die de kwalificatie niet kon rijden - toestemming heeft gekregen om vanaf de laatste startplaats aan de race te beginnen.

Verstappen eindigde in de kwalificatie als twaalfde. Omdat hij echter niet zijn volledige straf van vijftien plekken uitzit, krijgt hij nog een tijdstraf van tien seconden. Die hoopt hij nog tijdens de race van zondag in te lossen. "Een safety car is welkom, zodat ik dan naar binnen kan gaan voor mijn tijdstraf", zei de 17-jarige coureur op Verstappen.nl.

Met zijn tijd in de kwalificatie was Verstappen tevreden. "De balans was beter en de auto voelde beter aan dan in de vrije training, dus daar ben ik blij mee. Als we nog iets meer vooruitgang hadden kunnen maken, had de derde sessie er zeker ingezeten", aldus Verstappen.

Honkballers Neptunus naar Europese finale

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben de eindstrijd bereikt van het Europese bekertoernooi voor eigen publiek. Dat ging zaterdag ten koste van Rimini: 5-3. In de eindstrijd is zondag Draci Brno de tegenstander. De Tsjechen versloegen de Italiaanse favoriet eveneens. De winnaar van de finale speelt later deze zomer om de Champions Cup tegen de nummer één van het andere EC-evenement, in Parijs.

Neptunus begon niet overtuigend aan de voorlaatste klus. Na vijf innings gaf het scorebord een tussenstand van 0-3 aan. In de twee slagbeurten daarna stelden de Rotterdammers orde op zaken. Eerst bracht Rien Vernooij Stijn van der Meer en Dwayne Kemp over de thuisplaat, in de zevende inning werden nog drie runs gemaakt. Daarvan waren er twee te danken aan een tweehonkslag van routinier Railey Legito. Loek van Mil bewaakte als afsluitende pitcher de marge.

Warner vroeg Egypte 7 miljoen voor WK-steun

Jack Warner heeft beloofd alle vuile was in het corruptieschandaal binnen de FIFA buiten te hangen, maar de Egyptische ex-minister van sportzaken is de voormalige vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond voor geweest. Aley Eddine Helal vertelde op de tv-zender ONTV dat de official uit Trinidad en Tobago 7 miljoen dollar verlangde om het Noord-Afrikaanse land aan de organisatie van het WK van 2010 te helpen.

Volgens Helal had El-Dahshori Harb, de preses van de Egyptische voetbalbond (EFA), een ontmoeting met Warner in de Verenigde Arabische Emiraten waarin die eis op tafel kwam. Egypte weigerde te betalen voor de steun. "Ik kon me niet voorstellen dat de FIFA zo corrupt was", zei Helal. "Ik heb tegen de EFA-preses gezegd dat we niet aan dergelijke praktijken konden meewerken. De toenmalige baas van de Egyptische veiligheidsdienst vond dat een juist besluit."

Laag-bij-de-gronds kouderecord

In Twente en Noord-Brabant zijn in de nacht van zaterdag op zondag weerrecords gebroken. Sinds de metingen in 1951 begonnen, was het op 7 juni niet eerder zo koud op 10 centimeter hoogte, meldt zondag weerbureau MeteoGroup.

De afgelopen dagen zitten vol extremen. Vrijdag was het tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden, een dag later werd op sommige plaatsen de 20 niet eens gehaald. Zondagochtend vroeg werd het in Twente min 2,2 graden Celsius. Ook in Brabant kwam het tot vorst aan de grond, zij het nipt met 0,2 graden.

Volgens MeteoGroup heeft de nachtvorst mede te maken met de aanvoer van koele zeelucht vanuit het Noordwesten. Hierdoor is het de komende dagen niet al te warm. Pas vanaf woensdag stijgt de temperatuur weer.

'Dertig nazikunstschatten in beslag genomen'

Zeker dertig kunstwerken zijn tot nu toe in beslag genomen in het onderzoek naar Adolf Hitlers opgedoken nazikunst. De Duitse politie heeft ook vele tientallen andere kunstschatten gefotografeerd en doet daar nog onderzoek naar. Dat meldden bronnen rond het onderzoek in Berlijn zondag aan De Telegraaf.

De kunstwerken die jarenlang door SS-nazaten en nazisympathisanten verborgen werden gehouden, werden half mei gevonden na tips van drie Nederlandse roofkunstjagers, onder wie Arthur Brand. De politie deed daarna invallen op adressen in Duitsland en vond kunstschatten uit de privécollectie van Hitler.

Acht kunstwerken zouden tot nu toe zijn weggehaald, waaronder immense bronzen paarden van Hitlers favoriete beeldhouwer Josef Thorak. De andere werken staan verzegeld in loodsen, kastelen en landgoederen, aldus de krant.

Zestien aanhoudingen invallen koffiehuizen

Bij drie invallen in koffiehuizen heeft de politie zaterdagavond zestien mensen aangehouden. Redenen voor de aanhoudingen waren illegaal gokken, het bezit van harddrugs en het niet kunnen laten zien van identiteitsbewijzen.

De invallen maken deel uit van de aanpak tegen gewelddadige liquidaties en schietincidenten, waar Amsterdam de laatste tijd veel mee te maken heeft. Om te proberen dit geweld te stoppen, focust de politie zich op het tegenhouden en verstoren van criminele groepen. Plaatsen waar criminele groeperingen zich ophouden, worden gecontroleerd.

De invallen waren in koffiehuizen aan de Admiraal de Ruijterweg, de Jan van Galenstraat en de Wolbrantskerkweg.

Politie houdt demonstranten G7 tegen

Meer dan honderd mensen hebben zondagochtend geprobeerd een weg in het Duitse Garmisch-Partenkirchen te blokkeren. In het skioord begint zondag de G7-top. De demonstranten wilden voorkomen dat de delegaties die deelnemen aan de top het slot Elmau zouden bereiken, waar de ontmoeting tussen de belangrijkste industrielanden plaatsvindt.

De demonstranten slaagden niet in hun opzet. De Duitse politie drong ze met veel machtsvertoon terug. Een poging van zo'n zestig andere demonstranten om een treinspoor te blokkeren, in het verderop gelegen Oberau, werd eveneens door de politie voorkomen. Het treinverkeer op het traject werd wel stilgelegd.

De G7 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten. Grote afwezige in Elmau is Rusland. De landen vergaderen onder meer over de wereldeconomie, het conflict in Oost-Oekraïne en onderhandelingen met Iran.

431 Slachtoffers scheepsramp China geborgen

Zeker 431 slachtoffers van de scheepsramp op de Jangtse in China zijn zondagochtend geborgen. Zo'n elf mensen worden nog vermist, meldden Chinese media. Het zoekgebied is uitgebreid tot meer dan 1000 kilometer stroomafwaarts, in de hoop ook de laatste opvarenden nog te vinden.

Het cruiseschip met meer dan 450 mensen aan boord kapseisde en zonk maandagavond nadat het in een storm terecht was gekomen. Slechts veertien opvarenden, onder wie de kapitein, zijn gered. De passagiers van de Oosterse Ster waren voornamelijk oudere Chinese toeristen. Een groot deel van de boot is inmiddels boven water gehaald, waardoor lichamen van slachtoffers makkelijker konden worden gevonden. Volgens een overheidswoordvoerder worden DNA-tests gedaan om de identiteit vast te stellen.

Zondag is een dag van rouw in China. De staatstelevisie liet beelden zien van hulpverleners en regeringsleden bij de Jangtse die hun hoed afnamen en hun hoofden bogen om de slachtoffers te herdenken. Ook werd drie minuten stilte gehouden. Nabestaanden komen naar verwachting later op de dag naar de kades van de Jangtse om herdenkingsceremonies bij te wonen.

De scheepsramp is de ergste in zeventig jaar en heeft inmiddels meer levens geëist dan de ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol in april vorig jaar. Ruim driehonderd mensen kwamen toen om het leven, onder wie veel schoolkinderen.

Klopjacht op ontsnapte moordenaars VS

De politie in de Verenigde Staten heeft een klopjacht geopend op twee moordenaars die zijn ontsnapt uit een zwaarbeveiligde gevangenis in de plaats Dannemora in de staat New York. De mannen zijn volgens de politie levensgevaarlijk en mensen wordt met klem afgeraden op ze af te stappen.

Richard Matt (48) en David Sweat (34) zijn zware criminelen. Matt heeft drie moorden en een aantal overvallen en ontvoeringen op zijn strafblad staan en is veroordeeld tot 25 jaar cel. Sweat zit levenslang vast omdat hij een agent heeft vermoord.

De mannen zaten naast elkaar in de gevangenis. Ze boorden een gat in de muur aan de achterkant van hun cel en kwamen terecht in een intern gangenstelsel. Nadat ze daar doorheen waren gekropen, klommen ze via een putdeksel naar buiten en namen ze de benen.

Om ervoor te zorgen dat hun verdwijning niet snel zou opvallen, legden ze kleding onder hun dekens zodat het leek alsof ze lagen te slapen. Bewakers kwamen erachter dat de twee waren ontsnapt tijdens een ochtendcontrole langs de cellen.

Zeker tweehonderd agenten en militairen zijn met honden op de been om de mannen te arresteren. Ook cirkelen er politiehelikopters boven het gebied waar de mannen kunnen zijn.

Het is de eerste keer in 150 jaar dat gevangenen zijn ontsnapt uit de zwaarbeveiligde gevangenis. Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, noemde de ontsnapping geraffineerd. Het is nog onduidelijk hoe de gevangenen aan spullen kwamen om een gat te boren en hoe ze wisten hoe ze door het gangenstelsel naar buiten moesten komen.

Stembusgang bedreigt machtsmonopolie Erdogan

Circa 54 miljoen stemgerechtigde Turken kiezen zondag tussen 07.00 uur en 16.00 uur onze tijd een nieuw parlement. De regeringspartij AK van president Recep Tayyip Erdogan domineert het al dertien jaar en hoeft geen nederlaag te vrezen. Maar de stembusgang bepaalt zondag wel of Erdogan het nog jaren alleen voor het zeggen heeft.

Als premier en leider van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) regeerde Erdogan succesvol van 2003 tot 2014. Hij stapte toen over naar het presidentschap, maar dat is ceremonieel. Om de baas te blijven wil hij de grondwet en de functie van president wijzigen.

Maar dan moet hij naar een nieuw record: 60 procent van stemmen. Dat wordt moeilijk omdat de glans van zijn regering als hervormer en premier snel doffer wordt door een zwakkere economie, werkloosheid, schandalen, een falend buitenlands beleid en de autoritaire trekjes van Erdogan.

Daardoor zou een nieuwe, links-radicale pro-Koerdische partij, de HDP (Democratische Volkspartij) de hoge kiesdrempel (10 procent) kunnen halen. Dan verandert de zetelverdeling ingrijpend, want de HDP kan dan op tientallen zetels rekenen en de AK verliest de absolute meerderheid. Om de grondwet zelf te wijzigen, heeft Erdogan 330 zetels nodig, negentien meer dan de AK-partij er nu heeft.

Oranjevrouwen winnen eerste WK-wedstrijd ooit

De Nederlandse voetbalsters hebben hun debuut op het WK opgeluisterd met een overwinning. Lieke Martens bezorgde Oranje met een prachtig doelpunt een vliegende start in Canada, al ontsnapten de vrouwen van bondscoach Roger Reijners in de tweede helft aan de gelijkmaker: 1-0. Met de winst zetten de Leeuwinnen direct een flinke stap richting de achtste finales.

Maandenlang had Reijners met zijn selectie toegeleefd naar het WK-debuut. In de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag was het eindelijk zo ver, toen het Wilhelmus door het stadion in Edmonton schalde. De elf in het oranje zongen allemaal hartstochtelijk mee, trots als ze waren om als exponenten van een jarenlange ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal op het mondiale podium te kunnen staan. Daar was door hun voorgangsters jarenlang voor gevochten en gewerkt. Na twee EK-deelnames stond Oranje voor het eerst op het allerhoogste niveau.

Het duurde wel even voordat de debuterende voetbalsters de plankenkoorts van zich af hadden gespeeld. Nieuw-Zeeland zocht vanaf de aftrap direct met opportunistisch spel en veel lange halen de weg naar voren. Keepster Loes Geurts hield de ploeg van Reijners in de openingsfase op de been. Oranje schudde de zenuwen na een moeizaam eerste kwartier van zich af en drong Nieuw-Zeeland met het vertrouwde combinatiespel steeds verder terug.

Nadat een doelpunt van Daniëlle van de Donk was afgekeurd vanwege buitenspel, mocht Martens zich in de 33e minuut wel de eerste Nederlandse doelpuntenmaker op het WK noemen. De 22-jarige linksbuiten krulde de bal vanaf zo'n 20 meter op knappe wijze over de keepster in de hoek: 1-0. Oranje vergat daarna echter door te drukken, terwijl daar wel mogelijkheden voor waren. Spits Vivianne Miedema, geplaagd door fysieke problemen, kwam amper in het stuk voor.

In de tweede helft lieten de vrouwen in het oranje zich ver terugdringen door Nieuw-Zeeland. Nederland kwam amper nog van de eigen helft af en beperkte zich tot tegenhouden. De Leeuwinnen bleven met grote moeite en een tikkeltje geluk overeind, waardoor het WK-debuut werd opgeluisterd met een zwaarbevochten zege.

MERS-uitbraak in Zuid-Korea neemt snel toe

In Zuid-Korea zijn weer veertien mensen besmet geraakt met het gevaarlijke longvirus MERS. Ook is opnieuw iemand overleden aan het virus. Het dodental komt daarmee op vijf, aldus de autoriteiten zondag.

Het nieuwste dodelijk slachtoffer is een 75-jarige man. Hij heeft het virus waarschijnlijk opgelopen toen hij op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in een kamer zat met een andere MERS-patiënt.

Het Middle East Respiratory Syndrome grijpt sinds half mei om zich heen in Zuid-Korea. Het aantal mensen dat besmet is, staat nu op 64. Het virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken en is vaak dodelijk voor mensen met een zwakke gezondheid. Het is de grootste uitbraak van het virus buiten het Midden-Oosten. Zeker 1600 mensen zitten in quarantaine, maar dat aantal neemt naar verwachting snel toe.

Perfect einde voor Xavi bij Barcelona

Een mooier afscheid had Xavi niet kunnen bedenken. De 35-jarige middenvelder vierde zaterdag in Berlijn de winst van de Champions League met FC Barcelona. Met de 'beker met de grote oren' voor de vierde keer in zijn handen zwaaide Xavi af. "Zelfs in de mooist mogelijke droom zou ik niet zo blij zijn als nu", jubelde de Catalaan, die als aanvoerder de trofee mocht ophalen bij UEFA-voorzitter Michel Platini. "Ik kan geen woorden bedenken, ik heb niets meer te wensen. Om op zo'n manier te vertrekken, is perfect."

Xavi stapte als elfjarig jongetje de jeugdopleiding van Barcelona binnen en nam 24 jaar later afscheid met 25 titels op zak. De geroemde strateeg op het middenveld was dit seizoen weliswaar niet meer verzekerd van een basisplaats, maar mocht in de finale tegen Juventus als invaller het laatste kwartiertje wel de aanvoerdersband dragen.

Na 767 wedstrijden voor Barça verhuist Xavi naar Qatar. "Ik krijg nu al een nostalgisch gevoel. Het is zwaar om te weten dat je nooit meer voor dit team zal spelen", zei de emotionele Xavi.

Luis Enrique: beter kan niet

Amper een halfjaar geleden leek hij nog op weg naar de uitgang bij FC Barcelona, maar zaterdag kon Luis Enrique de derde hoofdprijs van dit seizoen vieren. Na de landstitel en Spaanse beker won de Catalaanse trots in Berlijn de Champions League, door Juventus in de finale met 3-1 te verslaan. "Ik ben heel trots op wat we gepresteerd hebben", jubelde de 45-jarige Spanjaard na zijn eerste seizoen als trainer van Barcelona. "Het was een spectaculair jaar en een historisch seizoen."

De Catalanen zetten in Berlijn de kroon op een uitmuntend seizoen. "We hebben de 'triple' gewonnen, beter kan niet. Van de zestig wedstrijden die we hebben gespeeld, gingen er slechts zes verloren en vier keer speelden we gelijk. Deze cijfers tonen aan dat Barcelona één van zijn beste seizoenen ooit heeft gehad."

Over zijn eigen toekomst wilde Luis Enrique weinig kwijt. "We gaan zondag feest vieren in Barcelona. Beslissingen nemen we op een later tijdstip."

Goedkope strafschop helpt Canada aan winst

De Canadese voetbalsters zijn het WK in eigen land begonnen met een zwaarbevochten overwinning op China. Het enige doelpunt in Edmonton viel in blessuretijd en kwam vanaf elf meter op naam van aanvoerster Christine Sinclair: 1-0. Die strafschop was toegekend voor een ogenschijnlijk onschuldig duel in het zestienmetergebied.

De ruim 53.000 toeschouwers in het Commonwealth stadion zagen hoe de voetbalsters uit het gastland gebukt gingen onder de spanning. Canada kon de favorietenrol geen moment waarmaken, ondanks de hartstochtelijke steun vanaf de tribunes. China was halverwege de eerste helft dicht bij een doelpunt via Lisi Wang, die een vrije trap via beide palen terug in het veld zag stuiteren. Aan de andere kant raakte Josee Belanger de lat.

In de extra tijd wees de scheidsrechter ineens naar de stip. Sinclair zorgde vanaf elf meter voor grote opluchting in Canada. Later op de dag spelen de Nederlandse voetbalsters in hetzelfde stadion en in dezelfde groep A tegen Nieuw-Zeeland.

Oranje begint met Miedema aan WK

De Nederlandse voetbalsters debuteren met Vivianne Miedema in de ploeg op het WK. De achttienjarige spits is fit genoeg om in de Canadese stad Edmonton aan de aftrap te staan van de eerste groepswedstrijd, tegen Nieuw-Zeeland. Miedema kampte in de aanloop naar het WK met fysieke problemen. Vanwege hoofdpijn moest de doelpuntenmachine van Bayern München vrijdag al snel afhaken tijdens de laatste training.

Miedema vormt in het Commonwealth stadion de voorhoede met Manon Melis en Lieke Martens. Bondscoach Roger Reijners heeft Petra Hogewoning links achterin geposteerd. De routinier krijgt de voorkeur boven Merel van Dongen. De debuutwedstrijd van de 'Leeuwinnen' op het WK begint in de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag om 03.00 uur.

Opstelling: Geurts; Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg en Hogewoning; Dekker, Van de Donk en Spitse; Melis, Miedema en Martens.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.