FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 april 2015

Vrije keus Caribische landen voor FIFA-preses

Alle voetballanden uit het Caribisch gebied mogen zelf bepalen op wie ze stemmen tijdens de voorzittersverkiezing van de FIFA. Dat maakte Gordon Derrick, de preses van de Caribische voetbalunie CFU, woensdag bekend tijdens een bondscongres op de Bahama's. Tijdens voorgaande verkiezingen stemden alle landen van de CFU als een blok op één kandidaat: Sepp Blatter.

De 79-jarige Zwitser zal dit keer echter moeten werken voor zijn stemmen. Blatter strijdt op 29 mei met Michael van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein om het voorzitterschap van de FIFA. Bij de CFU zijn 25 door de FIFA erkende landen aangesloten. Zij vormen zodoende het grootste blok binnen de overkoepelende CONCACAF, de bond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

"Wij geloven in een democratie", zei Derrick. "Dat betekent dat alle kandidaten evenveel kans hebben en alle landen zelf hun stem mogen bepalen."

Evers haalt nog veel plezier uit radioshow

Edwin Evers presenteert al vijftien jaar de ochtendshow bij radio 538. Als het aan de radio-dj ligt, stopt hij voorlopig nog niet met het programma.

"We hebben met elkaar nog zoveel plezier in wat we nu doen", vertelt Edwin aan Humberto Tan in RTL Late Night. "Aan stoppen, moet ik nog niet denken", benadrukt Evers.

Vrijdag vieren Edwin en zijn sidekicks, Niels van Baarlen, Rick Romijn en vaste nieuwslezer Henk Blok, hun jubileum. Ter gelegenheid van deze mijlpaal maken de mannen vijftien uur radio. Van 's ochtends 06:00 uur tot 's avonds 21:00 uur zijn Evers en zijn team te horen op de zender.

Siem de Jong viert rentree bij Newcastle

Siem de Jong heeft woensdag zijn rentree gemaakt op het voetbalveld. De 26-jarige schaduwspits deed een helft mee bij de beloften van Newcastle United in de wedstrijd tegen het tweede van Derby County. De bezoekers wonnen op St. James' Park met 2-0. Aanvoerder De Jong werd, zoals gepland, in de rust gewisseld.

De zesvoudig international van Oranje wordt sinds zijn transfer vorig jaar van Ajax naar Newcastle United achtervolgd door blessureleed. De Jong liep eerst een dijbeenblessure op, waarvoor hij geopereerd moest worden. Na een lange revalidatie maakte de oud-Ajacied in januari zijn rentree bij de beloften, maar amper twee weken later sloeg het noodlot weer toe. Een klaplong, de tweede al in anderhalf jaar, dwong De Jong opnieuw tot een operatie.

De nummer 10 van de Magpies gaat eerst ritme opdoen bij de beloften en hoopt daarna zijn langverwachte rentree in de hoofdmacht te kunnen maken.

'Boot kapseisde door enthousiasme over hulp'

De scheepsramp die maandag aan vermoedelijk vierhonderd migranten het leven kostte, werd mogelijk veroorzaakt door de opvarenden zelf. Tegen de BBC hebben overlevenden woensdag gezegd dat de opvarenden een groter schip met hulpverleners zagen en in hun enthousiasme allemaal naar één kant van de boot gingen.

Daardoor kapseisde het bootje waarop de migranten zaten voor de kust van Libië. Velen van hen overleefden dat niet, zei kinderrechtenorganisatie Save The Children dinsdag. Het is een van de ergste rampen met een migrantenboot op de Middellandse Zee.

Uitslagen Champions League 15/04/2015

Vanavond werden twee heenwedstrijden gespeeld in kwartfinales van de Champions League. FC Porto nam het op tegen Bayern München en Paris Saint-Germain speelde tegen FC Barcelona. De returns zijn volgende week. 

FC Porto - Bayern München 3-1

Bayern München staat voor een enorme klus volgende week dinsdag. In de kwartfinale van de Champions League gaf met name de achterhoede niet thuis. Porto profiteerde dankbaar: 3-1.

Het beginsignaal had nog maar net geklonken of de bal lag al op de stip in het Duitse strafschopgebied. Een gruwelijke fout van Xabi Alonso, die zich op duelkracht liet afbluffen door Jackson Martínez, moest worden rechtgezet door Manuel Neuer. De goalie vloerde Jackson maar mocht tot zijn opluchting blijven staan. Ricardo Quaresma hield het hoofd vervolgens koel en zette Porto zodoende vroeg op 1-0. Nauwelijks bekomen van de klap, kon Neuer opnieuw de bal uit het net halen. Nadat Lewandowski een enorme kans namens het gehavende Bayern op zeep had geholpen, liet Dante zich de bal op kinderlijke wijze afsnoepen door Quaresma. De maker van het openingsdoelpunt kon zo doorlopen richting het doel en passeerde Neuer voor de tweede keer.

Het duurde ruim twintig minuten maar toen leek ook Bayern München te beseffen dat het niet bezig was met een oefenpotje maar aan de eerste wedstrijd uit de kwartfinale van de Champions League. Georganiseerd werd de aanval gezocht en dat leverde al vlot een beloning op. Jérôme Boateng kon vanaf rechts de bal ongehinderd voorgeven. Waar de aandacht uitging naar het duo Lewandowski/Müller, werd Thiago bij de tweede paal compleet over het hoofd gezien. Zijn schot, waarin veel frustratie leek te zitten, liet Fabiano kansloos: 2-1.

Hoewel Bayern meer en meer aandrong, was Porto het meest dichtbij een volgende goal. Neuer voorkwam echter dat Brahimi tot scoren kwam en had vlak voor de thee het geluk dat een vrije trap van Quaresma van dichtbij over het doel werd gekopt door Casemiro.

Waar iedereen een jagend Bayern München verwachtte, was het niet Bayern maar Porto dat de lakens uitdeelde. Vanaf de aftrap joegen de mannen van Julen Lopetegui op een derde treffer en deze kwam er bijna via Brahimi. Een Duits hoofd zorgde er echter voor dat de schade niet nóg groter werd. Boateng voorkwam nog geen minuut later dat Porto alsnog op 3-1 kwam. Waar Neuer al gezien was, wist de verdediger al dan niet bewust een harde inzet van dichtbij tot hoekschop te verwerken.

Net toen Bayern de storm dacht te zijn doorgekomen ging het wederom falikant mis in de achterhoede. Ditmaal kon Boateng het boetekleed aantrekken. De verdediger timede volledig verkeerd en sprong onder de bal door. Jackson dankte hartelijk en liet Neuer voor de derde keer kansloos.

Hoewel Bayern München met Sebastian Rode voor Mario Götze alles op alles zette om een tweede uitgoal te maken, kwam Porto nauwelijks in gevaar. Loerend op de counter bleef de thuisploeg gevaarlijk en met de return van volgende week dinsdag in het achterhoofd kon Bayern ook niet nog meer risico nemen.

Paris Saint-Germain - FC Barcelona 1-3

FC Barcelona heeft vanavond goede zaken gedaan in de Champions League. De ploeg won op bezoek bij Paris Saint-Germain met 1-3 en staat met één been in de volgende ronde.

Paris Saint-Germain begon voorzichtig aan het duel met FC Barcelona. De thuisploeg zakte ver in op eigen helft met de hoop dat het de ruimtes zo klein te kon houden om het flitsende combinatievoetbal van Barcelona tegen te gaan. Met succes, want de bezoekers hadden moeite met het compacte spel van de Fransen. Het balbezit was voor het elftal van Luis Enrique, maar kon geen grote mogelijkheden creëren.

Toch kwam de ploeg na een twintig minuten spelen op voorsprong. Met een steekpass speelde Lionel Messi zijn teamgenoot Neymar vrij voor het doel van Salvatore Sirigu. De Braziliaan kreeg alle tijd om uit te halen en schoof de bal beheerst in de verre hoek.

Vlak na het doelpunt was er een opvallend moment. Thiago Silva moest het veld geblesseerd verlaten en werd vervangen door David Luiz. De confrontatie met Barcelona leek voor Luiz te vroeg te komen nadat hij begin april geblesseerd raakte aan zijn hamstring.. Tot verbazing liep de centrumverdediger zich toch warm en kwam hij al in de 21ste minuut binnen de lijnen.

De eerste helft stelde teleur en was niet het spektakelstuk waar veel mensen op hoopten. PSG liet de bezoekers hun gang gaan, maar Barcelona hield het tempo te laag om de verdediging van de koploper van Frankrijk stuk te spelen.

In de tweede helft wist PSG dat het iets moest verzinnen om de achterstand om te buigen. De start van de thuisploeg was veelbelovend. Binnen vijf minuten moest Marc-André Ter Stegen drie keer in actie komen, maar de doelman was scherp uit de kleedkamer gekomen en hield zijn doel schoon. De grootste kans kwam op naam van Adrien Rabiot, maar de middenvelder schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de handen van Ter Stegen.

Na de flitsende start van de tweede helft bracht Barcelona de rust terug in de wedstrijd. De ploeg nam het balbezit over en drong PSG ver terug op hun eigen helft. Het spel van de Catalanen was niet hoogstaand, maar door een individuele actie van Luis Suaréz verdubbelde de ploeg de stand tot 0-2. De Uruguayaanse aanvaller speelde David Luiz door zijn benen, omspeelde Marquinhos en rondde vervolgens koelbloedig af.

Niet veel later was het Suaréz die de stand op 0-3 bracht. Opnieuw speelde de oud-Ajacied David Luiz door zijn benen en schoot hij de bal op prachtige wijze achter Sirigu. Vanaf de rand van het strafschopgebied twijfelde Suaréz geen moment en mikte hij de bal in de rechter kruising.

Gregory van der Wiel deed nog wat terug voor PSG. De rechtsback nam een afgeslagen bal op twintig meter van het doel op zijn slof en zag de bal met wat geluk in het doel verdwijnen. De inzet van de verdediger werd aangeraakt door Jérémy Mathieu, waardoor Ter Stegen kansloos was.

Door de overwinning van Barcelona leed PSG zijn eerste Europese thuisnederlaag sinds 2006 en staat de ploeg voor een lastige opgave om de volgende ronde van de Champions League te bereiken.

Máxima bij vergadering IMF en Wereldbank

Koningin Máxima neemt donderdag en vrijdag in Washington deel aan de voorjaarsvergadering van de Wereldbank Groep (WBG) en het Internationaal Monetair Fonds. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag aangekondigd.

Sinds 2009 is Máxima speciaal pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. In deze functie doet ze vrijdag mee aan een paneldiscussie over de stappen die ertoe moeten leiden dat iedere volwassene in 2020 gebruik kan maken van financiële diensten.

Ook onder anderen Ki-moon en president Jim Yong Kim van de Wereldbank Groep mengen zich in de discussie. De koningin voert in de Amerikaanse stad verder gesprekken met regeringsvertegenwoordigers, gouverneurs van centrale banken en toezichthouders uit verschillende landen.

Ex klaagt Sofia Vergara aan om embryo's

Nick Loeb heeft zijn ex-verloofde Sofia Vergara aangeklaagd. Hij wil de Modern Family-actrice ervan weerhouden dat ze twee embryo's vernietigt, weet In Touch Weekly.

Zes maanden voordat Nick en Sofia uit elkaar gingen, hebben ze in november 2013 embryo's laten invriezen. De vrouwelijke embryo's zijn een product van Sofia's eitjes en Nicks spermacellen. Nu de relatie voorbij is, ziet Vergara er niets meer in de embryo's te behouden, maar Loeb ziet dat anders.

"Nick heeft altijd al vader willen worden en hij zal er alles aan doen om de embryo's te redden", aldus een insider. "Nick voelt zich emotioneel erg betrokken bij deze embryo's omdat hij gelooft dat het leven begint bij de conceptie."

Uit de rechtbankpapieren blijkt verder dat Sofia en Nick in het verleden gebruik hebben gemaakt van een surrogaatmoeder. Tot twee keer toe mislukte het plaatsen van een embryo bij deze vrouw. Ook claimt Nick dat de 42-jarige actrice hem meerdere keren heeft mishandeld. "Ze heeft hem twee keer in het gezicht gestompt, ze heeft hem geschopt en ze heeft haar telefoon naar hem gegooid. Ook schold ze hem vaak uit. Ze noemde hem 'een loser', 'waardeloos' en gebruikte andere vernederende termen."

Van Aartsen: Nederland wil in Veiligheidsraad

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft de gasten van de cybertop woensdagavond welkom geheten in zijn stad. Hij herinnerde de ministers, staatssecretarissen, topambtenaren, ambassadeurs en andere gasten van over de hele wereld eraan wat Nederland graag wil. "Nederland is kandidaat voor de VN-Veiligheidsraad in 2017 en 2018", zei de voormalig minister van Buitenlandse Zaken tussen neus en lippen door. De VN-leden kiezen volgend jaar wie in de raad komt.

De deelnemers van de cybertop praten donderdag en vrijdag over de strijd tegen misdaad en de bescherming van privacy online. "Het internet moet zo min mogelijk inbreuk maken op onze individuele vrijheden en op onze privacy", zei Van Aartsen. Hij noemde internet 'de motor van de democratie' en zei dat 'niemand kan claimen het internet te bezitten, het is voor iedereen'.

'Zayn gaat moeilijke tijd tegemoet'

Zayn Malik gaat een moeilijke tijd tegemoet nu hij weg is bij One Direction. Dat denkt Brian McFadden, voormalig Westlife-zanger. "Het is moeilijk om weer te wennen aan het leven in je eentje als je zo'n lange tijd in een band hebt gezeten, je wordt namelijk een soort familie", vertelt hij aan Daily Star.

McFadden weet een beetje wat Zayn voelt, want hij besloot in 2004 ook te stoppen met de Ierse groep Westlife. "Bij Westlife waren we een soort broers van elkaar geworden, dat vond ik na mijn vertrek dan ook heel moeilijk", aldus Brian. "Dat je 's morgens opstaat en je verhaal niet kan delen met de jongens, dat zal voor hem ook moeilijk zijn."

Advies heeft hij niet voor Zayn. "Iedere situatie is namelijk weer anders", legt hij uit. "Ik heb Zayn ook niet gesproken, een paar van de overige bandleden wel, maar ik weet niet precies hoe het er nu aan toegaat."

Brian vertelt de krant ook dat er veel geruchten gaan over een mogelijke Westlife-reünie. "We hebben het er niet over met elkaar, maar misschien dat het er ooit van komt. Voorlopig zijn we allemaal nog met andere dingen bezig."

Vijf finaleplaatsen voor turnsters bij EK

De Nederlandse turnsters hebben woensdag aan de kwalificaties bij de Europese kampioenschappen in Montpellier liefst vijf finaleplaatsen overgehouden.

Sanne Wevers mag in het weekeinde terugkomen voor de toestelfinales op brug en balk. Noël van Klaveren kwalificeerde zich bij de beste acht op sprong. Voor de meerkampfinale, waarin de beste 24 turnsters (maximaal twee per land) vrijdag om de medailles strijden, plaatsten zich de beide debutantes Eythora Thorsdottir en Dyonnailys Supriana. Vorig jaar bij de EK in Sofia was er geen enkele finaleplaats voor de Oranje-turnsters.

Thorsdottir maakte een knappe rondgang langs vier toestellen, resulterend in een score van 54,683. Daarmee eindigde ze als achtste. Supriana was met 52,765 goed voor de negentiende plaats.

Orange Is The New Black krijgt vierde seizoen

Na twee succesvolle seizoenen, en een hoogstwaarschijnlijk nog succesvoller derde seizoen, heeft Netflix er een nieuwe hitserie bij. En dat wordt beloond met een order voor een vierde seizoen van Orange Is The New Black. Dit meldt MovieFone.

De serie volgt Piper Kerman, die de gevangenis in moet voor haar daden uit het verleden. Ze belandt in een vrouwengevangenis waar het er maar een regel geldt: pas je aan en overleef je tijd hier. Langzamerhand raakt Piper gewend en dit leidt tot hilarische situaties met de andere gevangenen, die er zo hun eigen gebruiken op na houden.

De aankondiging volgt op het vrijgeven van diverse clips door Netflix van het derde seizoen. Bekijk hieronder de trailer.

Het derde seizoen is vanaf 12 juni in zijn geheel te bekijken bij Netflix.

Moskou hekelt Canada om missie Oekraïne

Rusland is niet blij met de beslissing van Canada om militairen naar Oekraïne te sturen om de Oekraïense krijgsmacht te trainen. Moskou noemt het besluit 'contraproductief en betreurenswaardig'. De Russische ambassade in Ottawa zei in een verklaring dat Canada met deze actie meewerkt aan een wapenwedloop.

De beslissing om tweehonderd militaire trainers naar Oekraïne te sturen werd dinsdag genomen. De Canadese militairen sluiten zich begin deze zomer aan bij collega's uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De Britten sturen 75 trainers en de VS hebben toegezegd om achthonderd Oekraïense militairen te trainen. Het verzoek daartoe was afkomstig van Kiev.

De Canadese minister van defensie Jason Kenney zei dat de inzet van trainers een duidelijk signaal is aan de Russsiche president Vladimir Poetin van vastberadenheid en afschrikking. Kenney benadrukte dat de militairen in het westen van Oekraïne worden gestationeerd, ver weg van het conflict in het oosten van het land.

Migrantentoestroom Europese zuidkust groeit tot ongekende hoogte

Opnieuw zijn duizenden migranten aangekomen in Italië. Van vrijdag tot en met maandag waren het er al zo'n 7000. Op dinsdag en woensdag kwamen er nog eens 3500 aan, aldus het Rode Kruis woensdagavond. Er zitten zwangere vrouwen en kinderen bij de geredde vluchtelingen.

De bootvluchtelingen vertrekken van de Afrikaanse kust richting Italië, om daarvandaan vaak verder Europa in te trekken. De overtocht is echter levensgevaarlijk. Vorig jaar kwamen duizenden mensen om en ook dit jaar verloren al honderden het leven. Verschillende organisaties, waaronder het Rode Kruis, vragen aandacht voor het probleem.

Die organisatie is naar eigen zeggen met meer dan honderd mensen actief in Italiaanse havens om de geredde vluchtelingen op te vangen en van eerste levensbehoeften te voorzien. Hulpverleners wijzen erop dat het pas het begin van het seizoen is, en dat de situatie alleen maar erger zal worden.

Volgens eurocommissaris Avramopoulos is er sprake van een toestroom van 'migranten en in het bijzonder vluchtelingen' die zijn weerga niet kent. "Dit is helaas de nieuwe norm en we zullen voor passende antwoorden moeten zorgen".

Verschillende hulporganisaties waaronder Artsen Zonder Grenzen treffen voorbereidingen om zo spoedig mogelijk op zee hulp te gaan bieden. Dat is overigens niet zonder gevaar, want mensensmokkelaars schieten met kalasjnikovs om hun boten terug te krijgen. Daaraan begint kennelijk een tekort te ontstaan.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei woensdag dat Europa zich zal moeten inzetten om de problemen in de landen van herkomst opgelost te krijgen. "Uiteindelijk kunnen we, als de vluchtelingen eenmaal op de Middellandse Zee zijn, nauwelijks voorkomen dat ze met man en muis vergaan,  We moeten zorgen dat mensen zich niet meer genoodzaakt voelen de regio's te ontvluchten, en dat vervolgens zo houden."

Hoe Steinmeier zich een dergelijk hulpplan ter plekke voorstelt, liet hij evenwel in het midden.

Weer duizenden migranten op Italiaanse kust
Weer duizenden migranten op Italiaanse kust (Foto: ANP)

Doden bij geweld Irak

Bij een reeks aanslagen rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdag elf mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Iraakse autoriteiten gezegd.

Volgens de politie had de dodelijkste aanslag plaats bij een café in het zuidoosten van Bagdad. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten elf gewond. Kort daarvoor kostte een bomexplosie bij een klein restaurant drie mensen het leven. Vier raakten bij die aanslag gewond. In een voorstad van Bagdad verloren twee soennitische strijders die aan de kant van de regering vechten het leven toen ze op een bermbom liepen.

Leger zoekt in noordoosten Nigeria naar meisjes

Het leger van Nigeria richt zich bij de zoektocht naar de meer dan tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes op een bos in het noordoosten van het land. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt. Ouders van de ontvoerde meisjes noemen de verklaring echter politieke grootspraak van de regering van scheidend president Goodluck Jonathan.

De regering is 'vastberaden de meisjes te vinden en terug naar huis te brengen', aldus Mike Omeri, van het Nationaal Informatiecentrum dat zich bezighoudt met de strijd tegen terreur. Volgens Omeri zijn de rebellen van de extremistische beweging Boko Haram verdreven uit al hun bolwerken, behalve uit het bos in het noordoosten. "Op dit moment gaat het leger het Sambisa-bos in", zei hij. "Inlichtingen lijken er op te wijzen dat onze militaire operatie zich richt op een gebied waar de meisjes worden vastgehouden."

De verklaring van Omeri staat haaks op die van de nieuwe president Muhammadu Buhari, die eerder deze week zei dat hij niet kan beloven dat de meisjes worden teruggevonden. Volgens hem is totaal niet duidelijk waar de meisjes worden vastgehouden. Ook de ouders en lokale leiders geloven niet dat de meisjes in het Sambisa-bos worden vastgehouden. De meisjes zouden enkele weken na hun ontvoering al naar een andere plek zijn gebracht. Volgens een van de lokale leiders wordt het lot van de meisjes 'voor politieke doeleinden gebruikt'.

Lil Wayne aangeklaagd door buschauffeur

Lil Wayne is aangeklaagd door de chauffeur van zijn tourbus, weet TMZ. De chauffeur claimt dat de Amerikaanse rapper hem heeft willen vermoorden.

TMZ heeft de gerechtelijke documenten in handen, hierin stelt Mark Jones dat hij in de zomer van 2014 door Lil Wayne is ingehuurd voor zijn concertreeks. Toen het hele stel op weg was naar Buffalo wilde de chauffeur stoppen om te tanken. Volgens Jones werd Lil Wayne daarop erg boos.

In de documenten staat dat Lil Wayne begon te vloeken net zolang totdat de chauffeur bang werd en besloot door te rijden. Jones stelt dat de artiest gewoon doorging met zijn tirade. Lil Wayne zou de chauffeur zelfs hebben bedreigd met de dood. De artiest zou op een gegeven moment een pistool hebben gepakt. "Ik wil nu naar mijn hotel", zou de rapper hebben gezegd. Jones gehoorzaamde en dertig minuten later kwamen ze daar aan.

De chauffeur klaagt de rapper aan voor vrijheidsberoving, mishandeling en emotionele stress.

Ten Hag vertrekt bij Bayern München

Niets staat Erik ten Hag nog in de weg om aan de slag te gaan bij FC Utrecht. De 45-jarige trainer heeft het aanbod om zijn contract bij Bayern München te verlengen afgeslagen en keert in de zomer terug naar Nederland, liet bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern woensdag weten. Ten Hag, die sinds 2013 in München het tweede elftal onder zijn hoede heeft, geldt als de voornaamste kandidaat om Rob Alflen op te volgen in Utrecht.

Ten Hag leidde het tweede van Bayern vorig seizoen naar het kampioenschap, nadat hij een jaar eerder Go Ahead Eagles had teruggebracht in de eredivisie. Op dit moment staat de ploeg van de oud-speler van onder meer FC Twente en FC Utrecht op de tweede plaats in de Regionalliga Bayern, het vierde niveau in Duitsland. Ten Hag wordt in München opgevolgd door Heiko Vogel, die eerder FC Basel trainde.

Boek Hebdo-chef donderdag in schappen

Een laatste betoog tégen islamofobie en voor de handelswijze van het Franse magazine Charlie Hebdo. Dat is kort samengevat de inhoud van het boek 'Brieven aan de islamofobie-zwendelaars die racisten in de kaart spelen' van redactiechef Charb, zo meldden Franse media woensdag. Het boek van de vermoorde tekenaar komt donderdag uit.

Charb (pseudoniem van Stéphane Charbonnier) was een van de slachtoffers van de terreuraanslag op de redactie van het satirische weekblad. Het boek was twee dagen voor die aanslag klaar. Opvallend genoeg staat erin dat Charb "op een dag, voor de lol, alle bedreigingen die ik heb ontvangen zal publiceren".

In het korte boek betoogt de tekenaar onder meer dat de term islamofobie verkeerd wordt gebruikt door media en activisten. Die gebruiken die term om haat tegen moslims te omschrijven. Fout, aldus Charb. Die mensen zouden moslimfobie of gewoon racisme moeten zeggen. Islamofobie duidt namelijk op haat tegen de profeet Mohammed.

Volgens de tekenaar wordt de term islamofobie gebruikt omdat "alles met het woord islam erin verkoopt".

Boek Hebdo-chef donderdag in schappen
Boek Hebdo-chef donderdag in schappen (Foto: ANP)

Duitsland wil telecomgegevens tien weken bewaren

De Duitse regering komt binnenkort met een wet die het mogelijk moet maken om bel- en internetgegevens tien weken lang op te slaan. Eerdere pogingen vanuit Europa om het opslaan van gegevens uit het oogpunt van criminaliteitsbestrijding mogelijk te maken liepen spaak bij Europese rechters.

Vorig jaar nog schrapte het hoogste Europese hof Europese wetgeving die het willekeurig opslaan van communicatiegegevens toestond. De regels waren volgens de rechter niet specifiek genoeg. In die wet stond bovendien dat telecomproviders gegevens een halfjaar moesten opslaan. Duitsland heeft de Europese wet nooit ingevoerd, omdat de hoogste Duitse rechter hier een stokje voor stak, maar de regering is het er wel over eens dat er meer specifieke wetgeving moest komen.

De Duitse minister van justitie Heiko Maas presenteerde woensdag een volgens hem 'uitgebalanceerd compromis'. Zo mogen belgegevens en ip-adressen wel worden opgeslagen, maar gegevens over e-mails weer niet.

AH perst volwassen medewerkers uit

Als je als volwassene van 19 jaar een baan hebt is het natuurlijk niet meer dan billijk dat je daarvoor een normaal salaris ontvangt. Dat vindt ook deze jongen die bij de aandeelhoudersvergadering de vraag stelde of het niet eens tijd werd dat zijn loon van 5,96 euro per uur naar een volwaardig salaris getild zou worden.

Meneer Boer, die jaarlijks 3,7 miljoen euro binnenharkt, heeft een uurloon van zo'n 1600 euro.

Na wat obligaat lachen komt meneer Boer niet verder dan 'ermm, ja, hahahaha, cao tafel'. Werken voor een hongerloontje? Gewoon, bij Albert Heijn.

Reputatieschade GroenLinks-Kamerlid 'betreurenswaardig'

Het bestuur van de Tweede Kamer (presidium) betreurt zeer de wijze waarop de reputatie van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman de afgelopen maanden geschaad is geraakt. Het presidium schrijft dat woensdag in een brief aan Voortman. Zij had opheldering geëist over de verdachtmakingen aan haar adres rond het uitlekken van gegevens bij de benoeming van een nieuwe Nationale ombudsman.

Het presidium stelt dat een aantal vragen van Voortman moeten worden besproken in een nader gesprek tussen haar en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. "Het presidium heeft er alle vertrouwen in dat u beiden in staat zult zijn om tot een voor u beiden bevredigende oplossing te komen", aldus de brief die namens het presidium is ondertekend door de griffier van de Tweede Kamer.

In de brief herhaalt het presidium dat het de voorzitter vorig jaar juni machtigde om aangifte te doen bij de Rijksrecherche van lekken van vertrouwelijke informatie naar diverse media in de benoemingsprocedure van de nieuwe Nationale ombudsman. Dat was een algemene aangifte en geen aangifte tegen Voortman. Ook ging het om het lekken van stukken, niet om het schenden van het ambtsgeheim. Dat Voortman uiteindelijk aan een specifiek onderzoek werd onderworpen was 'louter de verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche', aldus de brief.

Op verzoek van het presidium heeft de landsadvocaat het optreden van Van Miltenburg bekeken. Hij oordeelt dat zij binnen het haar gegeven mandaat heeft gehandeld. De landsadvocaat begeleidde Van Miltenburg ook toen zij in juni 2014 aangifte deed.

Presidium betreurt reputatieschade Voortman
Presidium betreurt reputatieschade Voortman (Foto: ANP)

Palestijnen dringen IS-strijders terug bij vluchtelingenkamp Syrië

Palestijnse strijders die in het vluchtelingenkamp Yarmouk in de Syrische hoofdstad Damascus slag leveren met de extremistische organisatie Islamitische Staat hebben woensdag terreinwinst geboekt. Dat hebben een Palestijnse bestuurder en een activist gezegd. Twee weken geleden werd het vluchtelingenkamp bestormd door IS-strijders.

Volgens de Palestijnse politicus Khaled Abdul-Majid, die in Damascus woont, hebben de Palestijnse facties de IS-strijders op sommige plekken in het kamp verdreven. Een Palestijnse activist zei dat de Palestijnse strijdgroep Aknaf Beit al-Maqdis diverse gebouwen heeft heroverd en optrekt richting het noordoosten van het kamp.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat er zwaar werd gevochten. Aknaf Beit al-Maqdis zou steun krijgen van Syrische strijders.

IS teruggedrongen bij Palestijns vluchtelingenkamp

'Poetin verdient een schijntje in vergelijking met collega's'

In vergelijking met sommige Russische ministers verdient president Vladimir Poetin een fooi, maar daar zit hij naar eigen zeggen niet mee. Volgens persbureau Tass krijgt Poetin bijvoorbeeld 138.000 euro per jaar, terwijl zijn vicepremier Alexander Chloponin ruim 5 miljoen euro opstrijkt, bleek woensdag uit gegevens van het Kremlin. Meerdere ministers krijgen miljoenen per jaar.

In tegenstelling tot Nederland geldt in Rusland geen balkenendenorm voor openbare bestuurders. "Iedereen heeft andere inkomens, iedereen heeft een andere geschiedenis", aldus een woordvoerder van het Kremlin namens de president. "Sommigen werkten bij bedrijven en hebben bankrekeningen uit die tijd, waardoor ze ook een ander inkomen krijgen. Dat moet je niet willen vergelijken."

Poetin heeft overigens niets te klagen; in 2013 was zijn salaris namelijk de helft lager. Verder is onbekend hoe groot zijn vermogen is. Premier Dmitri Medvedev streek vorig jaar 144.000 euro op, vergelijkbaar met zijn Nederlandse collega Mark Rutte.

Poetin zit niet met hoge inkomsten ministers
Poetin zit niet met hoge inkomsten ministers (Foto: ANP)

S&P verlaagt status Griekenland verder

Standard& Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Griekenland, die al een zogenoemde junkstatus kende, woensdag verder verlaagd. Volgens de kredietbeoordelaar blijft het onzeker of het land aan al zijn betalingsverplichtingen kan blijven voldoen en zijn economische hervormingen hard nodig.

S&P verlaagde het rapportcijfer van de Grieken van B- naar CCC+ wat inhoudt dat investeren in Griekse staatsleningen een nog hoger risico met zich meebrengt. In februari waarschuwde de firma al dat de status van het land verder naar beneden zou worden bijgesteld.

Door de lage beoordeling door ratingsbureaus als S&P kan Griekenland al een paar jaar niet meer zelf terecht op de kapitaalmarkt. Het land is afhankelijk van noodleningen.

'NAVO moet actiever optreden tegen Rusland'

De NAVO is op het verkeerde been gezet door de Russische acties in Oekraïne en moet het publiek er nu van overtuigen dat ze de middelen en de wil heeft om het op te nemen tegen Rusland. Dat heeft Petr Pavel, het nieuwe hoofd van de Militaire Commissie van de NAVO, het hoogste militaire orgaan van het bondgenootschap, woensdag gezegd.

Volgens Pavel is de Russische regering erin geslaagd 'de publieke opinie zo te beïnvloeden dat alle slechte dingen die Rusland overkomen, het werk zijn van het Westen, onder leiding van de Verenigde Staten, en dat Rusland in een positie is dat het zich moet verdedigen'.

Pavel wil dat NAVO-lidstaten meer gaan besteden aan defensie, meer gezamenlijke militaire oefeningen moeten houden en de rug recht houden wat betreft Rusland.

Turnster Wevers heeft zicht op toestelfinales

Turnster Sanne Wevers is kansrijk om bij de Europese kampioenschappen in Montpellier de finales op balk en brug te bereiken. Wevers kwam woensdag in de kwalificaties tot een score van 14,225 op haar favoriete toestel balk. Daarmee staat ze derde nadat drie van de vier startgroepen in actie waren gekomen. Op brug behaalde ze een score van 14,233, goed voor plaats vier. Een plaats bij de beste acht is nodig om in het weekeinde terug te mogen komen voor de strijd om de medailles.

Noël van Klaveren, die eerder op de dag in actie kwam, staat nog zesde op sprong. Eythora Thorsdottir staat zevende op vloer, maar heeft ruim zicht op deelname aan de meerkampfinale waarin de beste 24 turnsters (maximaal twee per land) uitkomen. Ze staat met een puntentotaal van 54,683 zevende. Dyonnailys Supriana kwam in haar rondgang tot een score van 52,765 en is daarmee voorlopig veertiende.

'FOX dreigde kampioensduel niet uit te zenden'

De gemeente Eindhoven zegt dat televisiezender FOX Sports dwars lag bij het plan om de kampioenswedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen te verplaatsen van zaterdagavond naar zondagmiddag. De zender dreigde de wedstrijd zelfs helemaal niet uit te zenden, schrijft burgemeester Rob van Gijzel woensdag aan de gemeenteraad.

PSV, politie en gemeente zijn altijd van plan geweest om de huldiging te doen op de dag dat ook de schaal wordt overhandigd. "FOX Sports zou moeten instemmen met de schemawijziging. Daartoe bleek de zender niet bereid en hanteerde daarbij zelfs het argument de wedstrijd PSV-Heerenveen niet uit te zenden", aldus Van Gijzel.

De wedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen bleef staan op zaterdagavond om 19.45 uur. De huldiging staat gepland op zondag.

De volledige brief van burgemeester Rob van Gijzel is te downloaden via de website van de gemeente Eindhoven.

Belg Hermans wint Brabantse Pijl

De Belgische wielrenner Ben Hermans heeft woensdag de 55e editie van de Brabantse Pijl gewonnen. De renner van BMC bleef als enige vluchter over en arriveerde alleen en met enkele seconden voorsprong aan de finish in Overijse.

Hermans kleurde samen de Australiër David Tanner (IAM Cycling) de finale van de Belgische semiklassieker. Ze sprongen op 34 kilometer voor het einde weg. Hermans schudde zijn medevluchter op de IJskelderlaan van zich af en reed alleen naar de meet. De Australiër Michael Matthews van Orica-GreenEdge won de sprint van het peloton en werd voor het tweede jaar op rij tweede.

Voor Hermans was het de grootste zege uit zijn loopbaan, vertelde hij. "We maakten de koers. Ik voelde dat het beste eraf was. Ik had nooit verwacht voorop te blijven. Het is ongelofelijk", jubelde de winnaar. Matthews moest zich weer tevreden stellen met de tweede plaats. "Ik had goede benen. Volgend jaar probeer ik te winnen."

De Nederlandse deelnemers lieten zich in de finale nauwelijks zien. Maurits Lammertink (Roompot) was de beste, hij eindigde als achtste.

Schuld belemmert uitkeringsgerechtigden

Uitkeringsgerechtigden met schulden komen veel moeilijker aan het werk dan uitkeringsgerechtigden zonder schulden. Ze krijgen ook drie keer vaker een boete omdat ze de verplichtingen die vastzitten aan hun uitkering niet nakomen. Dat meldde UWV woensdag op basis van een onderzoek dat de uitkeringsinstantie liet uitvoeren.

De doorstroom van Wajongers (jonggehandicapten) met schulden naar een baan ligt 50 procent lager dan bij hun lotgenoten zonder schulden. Voor de groep met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is de doorstroom 12 procent lager.

Circa 10 procent van de 1,4 miljoen uitkeringsgerechtigden van UWV heeft te maken met enigerlei vorm van schulden. De schulden variëren van betalingsachterstanden tot beslaglegging op inkomsten. Vooral bij eenoudergezinnen en allochtonen komen schulden vaker voor.

Dijsselbloem: geen commissie woekerpolissen

Er komt geen nationale commissie die de woekerpolisaffaire voor eens en altijd moet afronden, zoals de Consumentenbond heeft voorgesteld. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag gezegd in een Kamerdebat.

"Tot mijn spijt, want ik zou graag een nationale commissie instellen om de rommel op te ruimen. Maar het is te complex en het gaat gewoon niet lukken", zei Dijsselbloem.

Hij stelde dat een commissie alleen kan werken als alle verzekeraars en gedupeerden zich van tevoren committeren aan de uitkomst. "Zover reikt mijn macht niet", zei Dijsselbloem. Zo'n commissie kan nooit iedereen tevreden stellen en zal mensen er niet van weerhouden door te procederen. "De weg naar de rechter blijft altijd open staan."

Dijsselbloem: geen commissie woekerpolissen (Foto: Novum)
Dijsselbloem: geen commissie woekerpolissen (Foto: Novum)

Nieuwe zwemlesmethode wint terrein

De nieuwe zwemlesmethode SuperSpetters wint terrein. Onlangs is de commerciële uitbater van zwemgelegenheden Optisport ermee begonnen. Ook zijn al de eerste zwemdiploma's uitgereikt. Hoeveel dat er zijn, kon een woordvoerster van initiatiefnemer de Koninklijke Nederlandse Zwembond niet zeggen.

Bij de lesmethode, die in dienst lijkt te staan van de wedstrijdsport, staat de borstcrawl in plaats van de schoolslag centraal. De KNZB is van oordeel dat kinderen met de nieuwe methode veel sneller hun diploma kunnen halen. De bekende zwemcoach Jacco Verhaeren is nauw betrokken geweest bij het opzetten van het nieuwe systeem, dat veel minder focust op veiligheid in het water dan het aloude zwem-ABC.

Volgens de zwembond zijn er nu ongeveer honderd aanbieders van de zwemles, die bedoeld is voor kinderen. Hoeveel zieltjes de bond hiermee heeft gewonnen voor het wedstrijdzwemmen is niet bekend.

Uitgeprocedeerde asielzoekers naar Vondelpark

De groep van ongeveer zeventig uitgeprocedeerde asielzoekers die maandag na de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam op straat kwam te staan, neemt woensdagavond zijn intrek in het Vondelpark. Sympathisanten zorgen voor eten en drinken. Het is nog niet bekend of de groep ook van plan is daar te overnachten, meldde een woordvoerder.

Woensdag trokken de uitgeprocedeerden, net als de dagen daarvoor, al demonstrerend door de stad. Ze hielden zich onder meer op voor het pand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Stadhouderskade. Later vertrekken ze naar het Vondelpark om daar hun tenten op te slaan.

De nacht van maandag op dinsdag bracht de groep door in een provisorisch tentenkamp op een bouwterrein in de Pijp. Op last van de politie moesten ze daar dinsdag weer weg. De nacht daarop kregen ze onderdak in krakersbolwerk Vrankrijk, maar ook dat was slechts een oplossing voor één nacht. "We hebben op dit moment nul opties", aldus de woordvoerder woensdagmiddag.

De gemeente Amsterdam verbood de groep dinsdag om opnieuw tenten in de stad te plaatsen. De asielzoekers mogen wel tot 23.00 uur demonstreren.

Op twee locaties in de stad kunnen de rondzwervende vluchtelingen terecht voor een warme maaltijd, een douche, een slaapplek en een ontbijt (de bed-, bad- en broodvoorziening). In totaal maken 76 uitgeprocedeerde asielzoekers daar momenteel gebruik van. De rest weigert de opvang, omdat ze er alleen tussen 17.00 en 09.00 uur terechtkunnen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers naar Vondelpark
Uitgeprocedeerde asielzoekers naar Vondelpark (Foto: ANP)

Iran wil verlaging olieproductie OPEC

Iran wil dat het oliekartel OPEC de productie verlaagt om zo de sterk gedaalde olieprijzen op te krikken.

Volgens de Iraanse olieminister moet de OPEC zijn productieplafond met minstens 5 procent omlaag schroeven. In november besloot de OPEC de productie te handhaven, wat er mede toe leidde dat de olieprijzen hard omlaag gingen. Iran had toen al kritiek geuit op dat besluit, maar het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië is geenszins van plan toe te geven aan de wens van Iran.

Ook andere OPEC-leden zoals Venezuela, Libië en Algerije hebben opgeroepen tot een productieverlaging. Het uit twaalf landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

Betoger verstoort persconferentie ECB

Een vrouwelijke demonstrant heeft woensdag een persconferentie van de Europese Centrale Bank verstoord. Ze schreeuwde: "Weg met de dictatuur van de ECB."

De vrouw stormde naar het podium waar ECB-president Mario Draghi juist was begonnen met het openingswoord. De persconferentie werd gehouden na een beleidsbijeenkomst van de ECB. Ze sprong op een tafel en gooide confetti naar Draghi. Een paar minuten na het incident zette Draghi zijn toespraak voort.

Sommige activisten beschuldigen de ECB ervan bezuinigingsmaatregelen af te dwingen bij landen zoals Griekenland, die een noodlening hebben gekregen om een bankroet af te wenden.


Demonstrant verstoort persconferentie ECB (Video: YouTube)

Ed Sheeran: Harry Styles groot geschapen

Ed Sheeran deinst er niet voor terug om privédetails over zijn vrienden te onthullen. Zo heeft de roodharige zanger tegenover het Nieuw-Zeelandse ZM Online gezegd dat Harry Styles groot geschapen is.

Ed kreeg de vraag voorgeschoteld of het nummer Little Things (kleine dingen - red.), dat hij voor One Direction schreef, over de penisgrootte van Styles gaat. "Harry heeft zeker geen klein ding, dus nee, ik heb Little Things niet geschreven over kleine dingen", aldus Ed.

Sheeran onthult dat Harry ook behoorlijk trots is op zijn eigen lichaam. In 2012 verscheen namelijk op internet een naaktfoto van een jongen die wel erg veel gelijkenis vertoonde met Styles. De One Direction-zanger ontkende toentertijd dat hij de bewuste jongen op het kiekje was, maar Ed zegt nu wat anders.

"Wisten jullie dat Harry die foto zelf heeft 'gelekt'? Hij heeft zijn eigen naaktfoto gelekt. Dat vind ik echt fantastisch", aldus Sheeran.

Trein klapt op bus in Rusland

Een trein is op een spoorwegovergang bij de Russische Glebitsjevo, in de buurt van de grens met Finland, op een bus gebotst. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Zeker 27 liepen verwondingen op. Dat hebben de Russische autoriteiten bekendgemaakt.

Onder de doden is de machinist van de trein en twee van de 29 inzittenden van de bus. Volgens de autoriteiten lijkt het erop dat de buschauffeur het rode licht op de spoorwegovergang heeft genegeerd.

Grootste ketel speedproductie ooit ontdekt

In een drugslab dat de politie heeft ontdekt in Zaltbommel, blijkt de grootste ketel voor de productie van amfetamine (speed) te staan die de Nederlandse politie ooit heeft ontmanteld. Die conclusie trok de politie woensdag na onderzoek in het lab, dat een dag eerder werd gevonden in een zeecontainer op het terrein van een autobedrijf.

Specialisten van de politie zijn woensdag nog de hele dag bezig met de ontmanteling, aldus een woordvoerder. De ketel met een capaciteit van 700 liter is goed voor honderden kilo's per week, bevestigde hij nadat het Brabants Dagblad dat had gemeld.

Bij het lab is 6000 liter aan chemisch afval aangetroffen. Dat is 'gevaarlijke rotzooi', aldus de zegsman, vandaar dat het door een speciaal ontmantelingsteam wordt opgeruimd.

Klassiekers voor Dumoulin nog zoektocht

Tom Dumoulin wil zondag in de Amstel Gold Race voor het eerst in zijn loopbaan een wielerklassieker mee kleuren. Ook al kent hij elke bocht, aan winnen denkt de 24-jarige Limburger van Giant-Alpecin nog niet. "Op basis waarvan zou ik denken na 250 kilometer Alejandro Valverde wel even te lossen?" Het is geen onzekerheid. Dumoulin (24) denkt in stappen. "Vorig jaar kon ik Gilbert zien vertrekken, zelfs maar proberen te volgen zat er niet meer in."

Waar hij als tijdrijder, derde bij het WK vorig jaar, al tot de wereldtop behoort, is Dumoulin in de klassiekers feitelijk nog een groentje. "Laat ik eerst maar eens een keer top tien rijden. Er rijden niet veel mannen die jong zijn en al goed in de klassiekers. Kwiatkowski is er een. En Sagan, al blijft die ook een beetje hangen. John Degenkolb is nu 26 en wint er twee, die zegt ook dat hij die jaren ervoor nodig heeft gehad om te leren."

Degenkolb, zijn ploeggenoot, won dit jaar Milaan-Sanremo en Parjs-Roubaix. "De ploeg staat er goed op", zegt Dumoulin die zelf zaterdag ook nog de afsluitende tijdrit in de Ronde van Baskenland won. "We zijn niet meer dat kleine Skil-Shimano waar om gelachen werd. Degenkolbs successen geven rust voor de ploeg. Misschien is er iets minder druk, maar die heb ik bij ons ook nooit echt gevoeld. Het is niet zoals bij Tinkoff waar de renners een boze mail van de baas kregen toen prestaties uitbleven."

In Baskenland reed hij naar eigen zeggen zijn beste tijdrit ooit. "Maar dat zegt niet per se dat je een week later goed bent in een klassieker. Het is een vak apart."

De Amstel Gold Race is voor hem de belangrijkste klassieker van het jaar. Hij was als kind geen wielerliefhebber maar als de helikopters boven Maastricht hingen en de motoren de komst van het peloton aankondigden ging ook de jonge Dumoulin kijken. "Dat was altijd een speciale belevenis."

De kopman wikt en weegt nog over de te plannen tactiek. Vorig jaar kwam hij na de Bemelerberg alleen voorop, met volle wind tegen. "Ik liet me door mijn gevoel leiden maar het was een domme actie." Wellicht ingegeven door gretigheid zich te laten zien. "Maar ik rijd nu niet meer om even met mijn kop op tv te zijn geweest."

Wat is wijsheid zondag? Dumoulin is er nog niet uit. "Gilbert of Valverde kan ik in de sprint niet aan. Wat ik moet doen? Volgen en tevreden zijn met een ereplaats? Of een alles-of-nietpoging, maar dan slimmer dan vorig jaar?"

Veiligheidssituatie crashsite MH17 verbeterd

De veiligheidssituatie bij de crashsite van het neergestorte toestel van vlucht MH17 is verbeterd in vergelijking met voor de afgelopen winter. Dat meldt commodore Theo ten Haaf woensdag. Dat komt doordat de frontlinie in het oosten van Oekraïne nu zo'n 50 kilometer verderop ligt. Wel vormen mijnen en niet geëxplodeerde projectielen daar nog een direct gevaar.

De repatriëringsmissie wordt dan ook nu voortgezet. Volgens missieleider Pieter Jaap Aalbersberg zal die missie zo lang als nodig doorgaan, mits de veiligheid dat toelaat. Hij verwacht dat die enkele weken zal duren.

Het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten. Inmiddels zijn op twee na alle slachtoffers geïdentificeerd.

VS identificeert Pearl Harbor-slachtoffers

De Amerikaanse overheid gaat proberen de resten van vierhonderd zeelieden en mariniers te identificeren die in 1941 omkwamen bij de Japanse aanval op de Amerikaanse haven Pearl Harbor. De stoffelijke overschotten liggen nu nog in anonieme graven op Hawaï.

De slachtoffers waren op 7 december 1941 allen aan boord van het slagschip USS Oklahoma toen de Japanners de aanval op Pearl Harbor inzetten. Het schip werd getroffen door negen torpedo's en kapseisde. In de jaren na de aanval werden slechts 35 van de 429 slachtoffers geïdentificeerd. Met hulp van de nabestaanden en nieuwe dna-technieken hoopt de krijgsmacht de slachtoffers alsnog te identificeren. De hoop is de identificaties binnen vijf jaar te voltooien.

Schaaktoernooi Wijk aan Zee 'de boer op'

Het Tata Steel Chess Tournament gaat in 2016 opnieuw 'de boer op'. De schakers spelen in de 78e editie van het evenement niet alleen in Wijk aan Zee, maar ook twee dagen elders in het land. De organisatie heeft belangstellende steden woensdag opgeroepen zich te melden. Die hebben daarvoor een maand de tijd.

De afgelopen jaren deed het 'Wimbledon van de schaaksport' Amsterdam (Rijksmuseum), Eindhoven, Rotterdam en Den Haag (Mauritshuis) aan. De beelden van de grootmeesters met meesterwerken van Rembrandt, Potter en Vermeer als decor trokken wereldwijd aandacht.

"Ik hoop dat we volgend jaar weer nieuwe plaatsen aandoen", zei de Noorse winnaar Magnus Carlsen meteen na afloop. "De externe speeldagen hebben veel belangstelling opgeleverd voor de betreffende steden, het toernooi en de schaaksport", aldus directeur Jeroen van den Berg.

'Geen misstanden bij voetbalclub Zeeburgia'

Er is geen sprake van misstanden bij de Amsterdamse voetbalvereniging Zeeburgia. Dat heeft onderzoek van de gemeente uitgewezen, liet de voetbalclub woensdag weten. Eind vorig jaar werd bekend dat de politie onderzoek doet naar beschuldigingen van onder meer seksuele intimidatie door een jeugdtrainer.

Volgens Het Parool werd over een jeugdtrainer de beschuldiging geuit dat hij moeders van pupillen in ruil voor seks speeltijd beloofde voor hun kinderen. Ook kwamen bij de politie signalen binnen over criminele financiële geldstromen. Daarover is echter geen informatie gevonden, heeft burgemeester Eberhard van der Laan geschreven in een brief aan het bestuur.

De burgemeester vraagt het bestuur alert te blijven op mogelijke signalen van misstanden bij de club, die bekendstaat om zijn vele talentvolle voetballers.

'Charly Luske wil gestolen telefoon terugkopen'

Charly Luske roept de man die dinsdag zijn iPhone heeft gestolen op om zich bij hem te melden. De zanger wil zijn telefoon graag terug en is zelfs bereid ervoor te betalen.

De iPhone 6 van Charly werd gepikt toen hij voor een fotoshoot in Amsterdam was. Via Facebook laat de man van Tanja Jess weten dat de dader en een 'vermoedelijke handlanger' op beeld zijn vastgelegd. "Er is duidelijk te zien dat je m'n telefoon van tafel pakt en in je zwarte schoudertas stopt." Hij heeft gehoord dat de dief een bekende van de politie is.

Luske heeft nog geen aangifte gedaan. "Ik weet niet waarom je hem gestolen hebt", schrijft hij. "Als je geld nodig hebt, wil ik je dat best lenen of geven. Maar mijn telefoon heb ik echt nodig en wil ik dus zo snel mogelijk terug. Een nieuwe kost zomaar 800 euro, en dat is veel geld, maar dat hoef ik jou niet te vertellen natuurlijk, want jij werkt er ook 'hard' voor..."

Charly hoopt dat de dief contact met hem opneemt. "Dan komen we vast tot een bevredigende deal. Als je het geld echt nodig hebt omdat je kinderen geen eten hebben, laat dan maar zitten. Koop vooral groente en fruit en geen McDonald's.."

'Tienduizenden illegalen in Nederland'

Niemand weet precies hoeveel illegalen er nu in Nederland zijn, die gebruik zouden kunnen maken van een bed-, bad- en broodregeling. Bij de laatste officiële schatting, in 2011, werd het aantal geraamd op 100.000 mensen in 2009. Dit zegt de Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS) die zich voor de rechten van illegalen inzet.

De tienduizenden illegalen die ons land vermoedelijk telt, leven nu veelal bij landgenoten, partners of kennissen. Ook zijn er dertig tot vijftig stichtingen en andere hulporganisaties die noodopvang voor illegale buitenlanders bieden. Die kunnen ook wel eens bemiddelen bij het vinden van een slaapplek bij particulieren. "Daarnaast zijn er natuurlijk ook Vluchtgarage-achtige situaties", aldus een woordvoerster van LOS.

Naar schatting 40 procent van de illegalen heeft geen asielverleden. Die zouden waarschijnlijk snel het land worden uitgezet als zij bij de overheid aankloppen voor een bed-, bad- en broodregeling. Ambassades werken in die gevallen meestal mee bij het verkrijgen van een paspoort.

Dit ligt anders bij de ongeveer 60 procent van de illegalen die vergeefs hebben geprobeerd politiek asiel te krijgen in Nederland. Die mensen krijgen vaak geen papieren van de ambassade en zijn dus niet uitzetbaar. Die illegalen kunnen soms jarenlang in nood verkeren voordat zij alsnog asiel krijgen of alsnog zonder papieren het land verlaten. "Sommige vinden gewoon een baantje en huren dan een kamertje", aldus de zegsvrouw van LOS.

World of Warcraft krijgt timewalking-modus

World of Warcraft heeft inmiddels al vijf uitbreidngspakketten en de level cap is inmiddels opgekrikt van level 60 naar 100. Met elk nieuw uitbreidingspakket wordt de gear sterker, en dat heeft als gevolg dat dungeons en raids waar vroeger minimaal 10 of 25 man nodig was nu makkelijk in je eentje kunnen worden doorlopen, tot groot verdriet van veel oudere spelers. Om deze nostalgie terug te halen zal in de nieuwste update van World of Warcraft timewalking mode geïntroduceerd worden, wat inhoudt dat je item level geschaald wordt naar het level van de dungeon.

"In de opkomende patch zullen we zeven nieuwe weekendevenementen toevoegen, en twee daarvan zijn de zogenaamde timewalking-evenementen" schrijft Blizzard. "In deze weekenden selecteren we ad random een oude dungeon, waar we een nieuwe moeilijkheidsgraad aan hebben toegevoegd. Zodra je de dungeon betreedt, zie je dat de kracht en gear van je character geschaald zijn tot maar een fractie van wat ze normaal gesproken zijn. Voor het eerst sinds jaren zullen dungeons waar je al lang te sterk voor bent je vaardigheden weer testen."

Het verslaan van de bazen in de dungeons wordt natuurlijk ook beloond. De drops in de dungeons zullen zodra je de dungeon weer uit bent ook omhoog geschaald worden naar level 100, zodat deze ook gebruikt kunnen worden in de laatste uitbreiding van World of Warcraft, Warlords of Draenor.

Op de Public Test Realm van World of Warcraft zijn al een aantal dungeons getest voor timewalking-mode. Deze zijn:

  • The Arcatraz
  • Black Morass
  • Mana-Tombs
  • The Shattered Halls
  • The Slave Pens
  • Ahn'kahet: The Old Kingdom
  • Gundrak
  • Halls of Lightning
  • The Nexus
  • Utgarde Pinnacle

Hallsoflightning
World of Warcraft brengt oude dungeons terug met timewalking mode

IAEA-inspecteurs in Iran

Inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zijn woensdag in Iran om te praten over een complex waar mogelijk aan kernwapens werd gewerkt. Iran ontkent dat er dergelijke activiteiten plaatsvinden in het westelijke Marivan.

Staatspersbureau IRNA meldde dat de inspecteurs in Teheran zijn om 'onopgeloste kwesties' te bespreken, maar trad verder niet in detail. In 2011 schreef het IAEA in een rapport dat in Marivan, dat bij de grens met Irak ligt, experimenten werden uitgevoerd met hoogwaardige explosieven.

Nog twee 'Maagdenhuisbezetters' vast

Van de tien actievoerders die zaterdag bij de ontruiming van het Maagdenhuis in Amsterdam werden opgepakt, zitten er woensdagmiddag nog twee vast. De twee zitten in vreemdelingenbewaring omdat zij weigeren hun naam prijs te geven.

Sinds dinsdagmiddag zaten nog vijf actievoerders vast. Zolang de politie werkt aan het vaststellen van hun identiteiten, blijven zij in vreemdelingendetentie. Woensdag werd van drie van hen de identiteit vastgesteld en werden ze naar huis gestuurd. Voor de laatste twee duurt het identiteitsonderzoek voort.

Nog twee'Maagdenhuisbezetters' vast
Nog twee'Maagdenhuisbezetters' vast (Foto: ANP)

Polen niet blij met plannen Russische motorclub

De premier van Polen, Ewa Kopacz, heeft grote moeite met plannen van een Russische motorclub een reis naar Berlijn te ondernemen ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze noemde de plannen woensdag een 'provocatie'.

De Nachtwolven zijn een nationalistische groep motorrijders die loyaal is aan de Russische president Vladimir Poetin. Zij willen het pad westwaarts volgen van de Sovjetmilitairen die een bijdrage leverden aan de val van nazi-Duitsland.

Veel Polen zijn boos over de voorgenomen reis. Het Rode Leger heeft met zijn optreden tijdens de oorlog bittere herinneringen nagelaten bij de Poolse bevolking. Het Sovjetleger bracht Duitsland op de knieën, maar dat ging in het oostelijke deel van Polen gepaard met een vaak wrede bezetting.

'EU kan Google enorm veel pijn doen als machtsmisbruik waar is'

Als Google inderdaad zijn positie heeft misbruikt, staat de internetgigant een enorme boete te wachten. Dat denkt internetjurist Peter Kager. "De Europese Commissie kan boetes opleggen en dat zijn bedragen die zelfs bij zulke grote partijen pijn doen. Dat geld besteden ze liever aan iets anders. In Brussel zijn ze niet op hun achterhoofd gevallen. Als een bedrag voor een bedrijf een lachertje is, zullen ze daar rekening mee houden", aldus Kager.

De eurocommissaris voor Mededinging heeft vrijdag de eerste stap gezet naar een zaak tegen Google. Brussel beschuldigt het bedrijf van machtsmisbruik. Bij Microsoft eindigde dat in 2007 met een boete van 497 miljoen euro. Toen Microsoft weer de fout in ging, moest het bedrijf nog eens 899 miljoen euro betalen. Microsoft werd bestraft omdat gebruikers van besturingssysteem Windows automatisch de browser Internet Explorer kregen. Concurrentie had daar veel last van.

Google nu is ongeveer even machtig als Microsoft toen. Bijna iedere internetter gebruikt de zoekmachine om informatie te vinden. Concurrenten zijn er niet of nauwelijks. Maar de grote vraag is hoe de zoekresultaten tot stand komen. Google doet daar heel geheimzinnig over. Staat een bedrijf laag in de zoekresultaten omdat er weinig mensen naar zoeken, of heeft Google er misschien belang bij een andere dienst hoger te laten scoren? Staat Gmail bovenaan bij maildiensten omdat het veel gebruikers heeft, of omdat Google zijn eigen dienst wil promoten ten koste van rivalen?

Kager: "Dat is waarschijnlijk zo vaak gebeurd, dat verschillende andere diensten het welletjes vonden en hebben geklaagd. De Europese Commissie start niet zomaar een onderzoek. Google is een grote vis, Brussel zal goed hebben nagedacht over de argumenten."

Kager: "Je bent bijvoorbeeld als bedrijf eigenlijk aangewezen op Google. Daar wil je in gevonden worden. En als je benadeeld wordt, kun je er bijzonder weinig tegen beginnen. Mensen zoeken nou eenmaal naar de grootste sites. Ze kijken alleen naar de eerste pagina met zoekresultaten. Ze nemen zelden de moeite naar pagina twee, drie of vier te gaan. En dat terwijl Google makkelijk een miljard pagina's kan indexeren."

Het is onduidelijk wat gebruikers uiteindelijk gaan merken van de stap van Brussel. "Bij Microsoft was het duidelijk: bij Windows leverden ze niet automatisch meer Explorer. De gebruiker moest een keuze krijgen. Bij Google is het niet zo zwart-wit. Dit zal veel meer haken en ogen hebben."

'EU kan Google flink pijn doen' (Foto: Novum)
'EU kan Google flink pijn doen' (Foto: Novum)

Wiggins gaat op 7 juni voor werelduurrecord

Wielrenner Bradley Wiggins valt op zondag 7 juni het werelduurrecord van Rohan Dennis aan. De Brit heeft de olympische wielerbaan van Londen uitgekozen voor zijn race.

De winnaar van de Ronde van Frankrijk in 2012 nam zondag na Parijs-Roubaix afscheid van het wielrennen op de weg. Hij kondigde eerder al aan een aanval op het werelduurrecord te willen doen. Wiggins maakte woensdag de datum en locatie bekend.

"Het werelduurrecord is een heilige graal voor fietsers", stelt Wiggins. "De grootste namen van onze sport hebben daar met hand en tand voor gevochten. Nu is het voor mij tijd om er voor te gaan."

Het record van Dennis staat op 52 kilometer en 491 meter. Thomas Dekker beet zich een kleine twee maanden geleden in het Mexicaanse Aguascalientes stuk op die afstand. De Nederlander reikte tot 52 kilometer en 221 meter.

Gezamenlijke legeroefening in Roemenië deze week

Zo'n 2200 Roemeense, Britse, Moldavische en Amerikaanse militairen nemen deze week deel aan legeroefeningen in Roemenië. De oefening, Wind Spring 15, begint donderdag en duurt tot 30 april.

Op twee locaties in het oosten van Roemenië, niet ver van de grens met Oekraïne, wordt getraind: op de luchtmachtbasis Mihail Kogalniceanu, bij de Zwarte Zeehaven Constanta, en op de schietbaan Smardan.

Roemenië organiseert dit jaar 340 legeroefeningen, zei minister van defensie Mircea Dusa. Veel daarvan zijn in samenwerking met de NAVO en andere lidstaten van de Europese Unie.

In 2014 werd op een top van de NAVO afgesproken de oostflank van het bondgenootschap en de EU te versterken.

Relschoppers Renesse blijven nog vast

Vijf van de in totaal vijftien Duitsers die het afgelopen weekeinde zijn opgepakt wegens een massale vechtpartij in het Zeeuwse Renesse blijven nog twee weken vastzitten. Dat maakte de rechtbank Zeeland-West-Brabant woensdag bekend.

In totaal werden vijftien mensen aangehouden. Elf van hen werden woensdag voorgeleid voor de rechter-commissaris. De groep werd in tweeën gesplitst. Vijf leden gingen naar de rechtbank in Middelburg en de andere zes naar Breda.

De rechter-commissaris in Middelburg besloot dat de vijf nog langer in voorlopige hechtenis moeten blijven voor nader onderzoek.

De andere zes zijn voorgeleid voor de rechter-commissaris in Breda. Deze zitting was woensdagmiddag nog bezig.

De vier overige leden van de gearresteerde groep Duitsers zijn naar huis gestuurd, maar ze blijven nog wel verdachten in de zaak.

ECB houdt rentetarieven opnieuw gelijk

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht op de huidige, historisch lage niveaus. Dat werd woensdag bekendgemaakt na afloop van de beleidsvergadering van de centrale bank.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen. Sinds een verlaging in september zijn de rentetarieven niet meer gewijzigd.

President Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting. De aandacht zal vooral uitgaan naar wat hij te zeggen heeft over de effecten van het uitgebreide opkoopprogramma waar de ECB vorige maand mee begon om tot en met september volgend jaar in totaal 1100 miljard euro in de economie te pompen.

ECB houdt rentetarieven opnieuw gelijk
ECB houdt rentetarieven opnieuw gelijk (Foto: ANP)

Nederland schond regels bij 'bed, bad, brood'

Nederland heeft Europese regels overtreden bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dergelijke volwassenen zonder papieren hebben recht op voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood).

Dat blijkt uit een verklaring van het zogenoemde Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg. Het comité boog zich over de felle kritiek van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) op de Nederlandse opvang voor vreemdelingen zonder legale status.

Het onafhankelijke ECSR controleert de naleving van het Europees Sociaal Handvest, een verdrag over mensenrechten dat is opgesteld door de Raad van Europa. Nederland redeneerde dat dat handvest niet geldt voor personen die illegaal op Nederlands grondgebied verblijven. Maar de ECSR vindt van wel.

'Paus onderdeel van boosaardig front'

Paus Franciscus heeft zich aangesloten bij een boosaardig front tegen Turkije. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu gezegd.

De paus noemde de Armeense genocide zondag de eerste genocide van de twintigste eeuw. Daarmee haalde hij zich de woede van Turkije op de hals, dat sinds jaar en dag ontkent zich in het verleden schuldig te hebben gemaakt aan volkerenmoord.

Volgens Davutoglu is er sprake van een front tegen Turkije. "Er wordt een boosaardig front tegen ons gevormd (...) Nu heeft de paus zich hierbij aangesloten", zei hij in Ankara.

HRW: Servische politie mishandelt migranten

Migranten die vluchten voor oorlog en vervolging worden tijdens hun doortocht richting West-Europa op grote schaal getreiterd en mishandeld door de politie in Servië. Duizenden vluchtelingen uit Afghanistan, Irak, Syrië en andere landen in het Midden-Oosten en Afrika worden in Servië aangevallen, bedreigd, beledigd en afgeperst. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. 

In het rapport van HRW wordt een voorbeeld aangehaald van zo'n twintig migranten, overwegend Syriërs en Afghanen, die bij de grens met Hongarije in een provisorisch kampement verbleven. De migranten zeiden dat de politie hen dwong om hun geld en mobiele telefoons af te staan. Ze zeiden te zijn beledigd en bedreigd met geweld en deportatie. Vijf mensen, onder wie kinderen, zouden door agenten zijn geslagen en geschopt. Tegen twee personen zou de politie pepperspray hebben gebruikt.

'De Servische autoriteiten zouden asielzoekers en immigranten, onder wie kinderen die voor oorlog en vervolging vluchten, moeten beschermen en niet moeten toestaan dat de politie hen tot slachtoffer maakt', zegt HRW-onderzoekster Emina Cerimovic.

De Servische politie ontkent de beschuldigingen van de mensenrechtenorganisatie. Volgens hen zijn er geen klachten van migranten bij de autoriteiten binnengekomen. 'De beweringen van migranten en asielzoekers worden niet ondersteund door feiten en bewijs.'

'Grote verschillen in aanpak growshops'

Terwijl in Zeeland en West-Brabant al tientallen politie-onderzoeken zijn gedaan bij growshops, staat de teller in Rotterdam en omstreken en de drie noordelijke provincies nog op nul. Uit cijfers die de Persdienst van de Wegenerkranten heeft opgevraagd bij de landelijke politie, blijkt dat het handhaven van het recente verbod op growshops niet overal evenveel prioriteit heeft.

In het gebied van de eenheid Zeeland - West-Brabant zijn sinds het verbod op de zaken die benodigdheden voor hennepteelt verkopen op 1 maart inging, al 43 invallen gedaan. Daarbij werden veertien keer spullen in beslag genomen. Ook rond Den Haag is de politie actief op dit gebied: daar werden dertig controles gehouden, maar volgde slechts twee keer beslag, bleek uit de woensdag gepubliceerde cijfers.

'Goede hoop identificatie MH17-slachtoffers'

Er is 'heel goede hoop' dat uiteindelijk ook de laatste twee slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne met het toestel van vlucht MH17 kunnen worden geïdentificeerd. Dat zei de leider van de bergingsmissie Pieter Jaap Aalbersberg woensdag tijdens een briefing. Daarvoor wordt 'alles op alles gezet'.

De bergingsmissie gaat vanaf donderdag weer aan het werk op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Het team is woensdag in Donetsk in het oosten van Oekraïne aangekomen, op ongeveer 50 kilometer van de rampplek. De specialisten gaan dan onder meer aan het werk op de zogenoemde burnsite, waar het toestel neerkwam en een grote brand woedde. Die locatie is tot nu toe nauwelijks onderzocht wegens de oorlogsdreiging daar en de winter. Aalbersberg heeft goede hoop daar het ontbrekende dna-materiaal van de twee nog niet geïdentificeerde Nederlandse slachtoffers te bergen.

FNV richt pijlen nu op loon KLM-directeur

Na het succesvolle protest van de FNV tegen de extra bonus die topman Eelco Blok van KPN vorig jaar ontving, richt de vakbond zijn pijlen nu op de beloning van KLM-directeur Pieter Elbers. Het zou hem sieren als hij de hem toegekende bonus inlevert, stelde FNV Cabine woensdag.

Volgens de bond valt de bonus van 15 procent van het vaste salaris die Elbers ontving, niet te rijmen met de offers die het bedrijf van het personeel vraagt. Alle KLM'ers moeten de komende jaren fiks inleveren op hun arbeidsvoorwaarden.

De luchtvaartmaatschappij liet in een reactie weten dat Elbers er afgelopen jaar juist 13 procent op achteruit is gegaan, ondanks zijn promotie van operationeel directeur tot president-directeur na het vertrek van Camiel Eurlings in oktober. Van een extra bonus, zoals de FNV suggereert, is volgens de KLM geen sprake.

FNV richt pijlen op loon KLM-directeur (Foto: Novum)
FNV richt pijlen op loon KLM-directeur (Foto: Novum)

Cel geëist voor ontucht tijdens zwemles

Tegen de 57-jarige André V. uit Uithoorn is woensdag in hoger beroep twee jaar cel geëist waarvan een half jaar voorwaardelijk omdat hij als zwemleraar ontucht zou hebben gepleegd met kinderen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

V. werd eerder vrijgesproken van het plegen van ontucht met de kinderen van vier tot zes jaar tijdens de lessen in zwembad De Waterlelie in Aalsmeer in 2011. De rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs voor was. Maar het OM is het hier niet mee eens. Behalve de celstraf wil het OM ook een beroepsverbod als zwemleraar voor V. "Deze verdachte mag, als het aan het OM ligt, nooit meer zwemles geven aan kinderen", aldus de aanklager.

Trainer Klopp na dit seizoen weg bij Borussia Dortmund

Jürgen Klopp heeft vanmiddag op een persconferentie zijn vertrek bij Borussia Dortmund aangekondigd. Ondanks een tot 2018 doorlopend contract houdt de trainer het na dit seizoen voor gezien.

Dortmund, dat dit seizoen moeilijk draait, staat momenteel op de tiende plaats in de Bundesliga. De ploeg van Klopp herstelde zich van een zeer zwakke seizoensstart, waarin het zelfs op een degradatieplaats stond. Europees voetbal is nog steeds haalbaar. De Duitsers werden dit seizoen in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld door Juventus.

Klopp die sinds de zomer van 2008 werkzaam is in Dortmund werd in 2011 en 2012 kampioen met de club. Ook won hij één keer de DFB-Pokal (2012) en twee keer de Duitse Supercup (2014 en 2015). In het seizoen 2012/13 haalde Borussia de finale van de Champions League, deze werd met 2-1 verloren van Bayern München.

"Ik heb altijd gezegd: als ik het gevoel heb niet meer de juiste trainer te deze voor deze buitengewone vereninging, dan geef ik dat aan", aldus Klopp. Dat moment is volgens Klopp na zeven seizoenen aangebroken. De geruchten die opdoken verwees hij echter naar het rijk der fabelen. "Ik ben niet oververmoeid, zoals ik eerder heb gelezen, dus een sabbatical zit niet in de planning. Ik heb ook geen contacten met andere clubs en ik heb ook geen ruzie met de spelers. Dit is op dit moment gewoon de juiste beslissing, de club verdient een trainer die honderd procent goed is voor de club."

Klopp vond zichzelf dat niet meer. "Dit moment kies ik zodat de club tijd heeft om te reageren. Voor mijn afscheid wil ik een rondrit door de stad in een open bus, met de beker", de club staat in de halve finale van de DFB Pokal, voor een plek in de finale moet het zien af te rekenen met Bayern München.

Algemeen directeur Watzke toonde zich dankbaar voor de tijd dat Klopp in Dortmund werkzaam was. "Dit nieuws is moeilijk, voor ons allemaal. We hadden een speciale band, een vriendschap zelfs, dus om tot dit besluit te komen was erg zwaar. Jürgen, ik kan wel zeggen dat je na alles wat je voor de club hebt gedaan, voor altijd zult worden herinnerd", sprak aan aangeslagen Watzke, waarna hij en Klopp afsloten met een omhelzing.

Jürgen Klopp vertrekt na zeven seizoenen bij BVB. (PRO SHOTS/Witters)
Jürgen Klopp vertrekt na zeven seizoenen bij BVB. (PRO SHOTS/Witters)

Meer omzet en winst voor ASML

Chipmachinefabrikant ASML heeft afgelopen kwartaal een omzet behaald van 1,65 miljard euro, tegen 1,49 miljard euro in de laatste periode van 2014. De nettowinst nam met circa een derde toe tot 403 miljoen euro.

De omzet is volgens topman Peter Wennink in lijn met de prognose die eerder was gegeven. Voor het tweede kwartaal voorziet ASML voor 1,6 miljard euro aan opbrengsten. Over EUV (extreme ultraviolet), een nieuwe technologie die chipfabrikanten in staat moet stellen tegen gelijke kosten kleinere en krachtiger chips te maken, liet ASML weten dat de nadruk dit jaar blijft liggen op verbetering van de stabiliteit en productiviteit van de machines. De recente voortgang is 'bemoedigend', zei Wennink.

Miljoen rotsen gegooid in Evolve Goliath-challenge

Afgelopen weekend was er wederom een challenge te behalen voor Evolve-spelers; een miljoen 'Rock Throws', één van de vaardigheden van het Goliath-monster, succesvol uitvoeren op de hunters. De beloning is een gloednieuwe skin voor de Goliath; de Voodoo-skin.

Aan het einde van het weekend tikte de teller de 1.028.382 succesvolle rotsworpen aan. Omdat het lastig is te achterhalen wie wel of niet hebben bijgedragen, heeft Turtle Rock beloofd dat iedereen die in het betreffende weekend überhaupt online gespeeld heeft, de skin krijgt.

Evolve is een asymmetrische 4v1-multiplayer shooter waarin vier hunters het opnemen tegen één monster. Het aantal online spelers in Evolve is sinds de release behoorlijk teruggelopen. Dit heeft volgens velen te maken met de ongelukkige marketing waarmee uitgever 2K Games de game destijds aan de man probeerde te brengen. Zo was er veel onduidelijkheid en teleurstelling over de grote verscheidenheid van (dure) pre-orders, DLC-pakketten, season passes en andere 'losse' DLC. Het feit dat de hunters in een weekend toch nog ruim een miljoen keer onder een brok gesteente zijn geëindigd is in ieder geval een indicatie dat er nog aardig gespeeld wordt.

Honderden 'oude' windmolens staan scheef

Honderden windmolens in zee staan niet helemaal recht of dreigen scheef te komen staan. Bij de bouw ongeveer vijf jaar geleden was cementlijm gebruikt om dat te voorkomen, maar de lijm blijkt los te laten door zout, golven en het weer. Dat heeft Eneco woensdag laten weten. Acuut gevaar dat de windmolens omvallen is er niet, zegt het energiebedrijf, maar ze halen niet het maximale rendement.

Eneco laat momenteel zestig van zulke windmolens in het Prinses Amaliawindpark in de Noordzee herstellen. Wereldwijd zijn ongeveer 2500 windmolens op dezelfde manier gebouwd. Bij ongeveer driekwart daarvan is de cementlijm gebruikt waarmee problemen zijn.

"Een windmolen bestaat uit drie delen: een heistuk dat in de zeebodem wordt geslagen, een middenstuk en daarbovenop de turbine met de wieken. Tegenwoordig kunnen we nauwkeurig heien, vroeger kon dat nog niet. Toen kreeg je de paal nooit helemaal recht de grond in", legt een woordvoerder van Eneco uit. Een laag cementlijm moet dat verschil herstellen. Een windmolen die iets uit het lood staat, levert minder stroom op, dus minder geld voor de eigenaar. "We moeten de lijm vervangen door iets dat wel houdt, en dat zijn we nu aan het doen", aldus Eneco. Het bedrijf wil niets zeggen over kosten die ermee zijn gemoeid.

Honderden windmolens staan scheef (Foto: Novum)
Honderden windmolens staan scheef (Foto: Novum)

'Nederlandse scholier wil niet leren'

Nederlandse leerlingen hebben niet zo veel zin om de schoolboeken in te duiken. Ze zijn lastig te motiveren, zeker in vergelijking met andere landen. Relatief weinig leerlingen presteren overigens onder niveau, maar er zijn nauwelijks leerlingen die erbovenuit steken. Dat staat in het woensdag gepubliceerde Onderwijsverslag 2013/2014 van de Inspectie van het Onderwijs.

Gebrek aan motivatie wordt in het hele onderwijsveld als knelpunt gezien, zowel door leraren als leerlingen. Veel docenten geven aan dat ze het moeilijk vinden om hun klas te motiveren, zeker als die klas vol zit met ongeïnteresseerde pubers. Vier op de tien docenten in de onderbouw van de middelbare school vinden zichzelf onvoldoende in staat om ongemotiveerde leerlingen enthousiast te maken voor de lesstof.

Lowlands strikt Limp Bizkit en De Jeugd

Limp Bizkit, De Jeugd van Tegenwoordig en Franz Ferdinand & Sparks zijn toegevoegd aan de line-up van Lowlands. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM.

Andere nieuwe namen zijn James Bay, Rudimental, The Maccabees, Vault en Afterpartees. Eerder werd al bekend dat onder andere Major Lazer en The Chemical Brothers dit jaar een optreden geven op het muziekfestival in Biddinghuizen.

De 23e editie van Lowlands vindt van 21 tot en met 23 augustus plaats op het evenemententerrein naast Walibi Holland.

'Omstreden experimenten op GGZ-patiënten'

Een ggz-kliniek in het Noord-Hollandse Heiloo heeft medische experimenten uitgevoerd op psychiatrische patiënten. Zij kregen een combinatie van medicijnen toegediend maar bij meer dan twintig van hen mocht dat helemaal niet, meldt onderzoeksprogramma Zembla woensdag.

De proefpersonen zouden te veel zorg nodig hebben en het zou niet duidelijk zijn hoe wilsbekwaam ze zijn. Deskundigen zeggen tegen Zembla dat de experimenten in strijd zijn met de regels van de Medisch Ethische Toetsingscommissie.

Familieleden zouden pas na afloop van de experimenten op de hoogte zijn gebracht. Volgens Zembla is een klokkenluider die de experimenten aan de kaak stelde, ontslagen. De vrouw zou een hoge boete riskeren als zij naar buiten treedt.

Caravanverkoop is weer gestegen

Na jaren van dalende verkoopcijfers voor caravans is de verkoop in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen. Er werden ruim 1400 caravans verkocht, 4,1 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar, blijkt uit cijfers van brancheorganisaties BOVAG en KCI (kampeer- en caravanbedrijven) en VWE, het bureau voor voertuigdocumentatie.

De caravanverkoop bereikte vorig jaar een dieptepunt: er werden 5489 verkopen geregistreerd, waarbij caravans lichter dan 750 kilo zonder eigen kenteken niet zijn meegeteld. Ruim tien jaar geleden ging het jaarlijks nog om meer dan 20.000 caravans. Dat was in 2009 al afgenomen tot 10.000.

De daling kwam volgens BOVAG vooral door de economische crisis en de populariteit van kleine, zuinige auto's, die vaak niet in staat zijn om een caravan te trekken. Inmiddels zijn er volgens de brancheorganisatie steeds meer van die auto's met meer trekkracht en gaat het beter met de economie, waardoor de verkoop van caravans weer stijgt.

Caravanverkoop is weer gestegen (Foto: Novum)
Caravanverkoop is weer gestegen (Foto: Novum)

Binnenstad Roermond weer asbestvrij

De binnenstad van Roermond is weer schoon. Het gebied werd in december na een grote brand met asbest vervuild, maar is nu helemaal gesaneerd, meldt het stadsbestuur.

De vervuiling met asbest werd veroorzaakt door een brand in twee loodsen met winteropslag van boten. Die brandden als gevolg van brandstichting helemaal uit.

De schoonmaak heeft vele miljoenen gekost. Onbekend is hoeveel schade ondernemers in de binnenstad hebben geleden als gevolg van de asbestvervuiling. Delen van de binnenstad moesten lange tijd worden afgesloten om verspreiding van het gevaarlijke spul te voorkomen.

Rihanna laaiend over gerucht cokegebruik

Rihanna is woedend over het gerucht dat ze op het muziekfestival Coachella cocaïne heeft gesnoven. De zangeres heeft naar eigen zeggen alleen wiet gerookt.

Deze week verspreidde iemand een filmpje van Rihanna via Instagram waarin ze eerst een dun wit voorwerp in haar handen heeft en daarna haar neus even aanraakt. Op sociale media werd vervolgens geopperd dat de superster uit Barbados coke had gebruikt.

In een reactie op een Instagram-post van een fan uitte Rihanna haar ongenoegen. "Iedere sukkel kan toch zien dat ik een joint aan het maken was met een sigaret", schreef de 27-jarige artieste. "Wie snuift er nou tabak?" Het bericht is inmiddels verwijderd.

Google oneens met klachten EU

Google is het niet eens met de klachten van de Europese Commissie tegen het bedrijf die woensdag werden bekendgemaakt. Dat liet het Amerikaanse technologieconcern weten in een reactie.

Google gaf aan het 'krachtig oneens' te zijn met de beschuldigingen van de commissie. Volgens Brussel misbruikt het bedrijf zijn dominante marktpositie, waardoor concurrenten er bekaaid van afkomen. Daarnaast begint de commissie een onderzoek naar Android, het besturingssysteem van Google voor mobiele apparaten.

Google is van mening dat succes nou eenmaal tot aandacht leidt. Het bedrijf is van plan het gesprek aan te gaan met de commissie over Android.

Google oneens met klachten EU (Foto: Novum)
Google oneens met klachten EU (Foto: Novum)

ING compenseert ontslagen uitzendkrachten

ING gaat een groep uitzendkrachten compenseren voor het mislopen van een ontslagvergoeding. De bank doet dat in samenwerking met de uitzendbureaus. ING maakte dit woensdag bekend.

De compensatie geldt voor uitzendkrachten die twee jaar ononderbroken bij ING hebben gewerkt en die in de periode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 hun baan bij ING verliezen. Dat zijn er circa 275.

Deze uitzendkrachten zouden recht hebben op een ontslagvergoeding als zij na 1 juli zouden worden ontslagen. Deze zogenoemde transitievergoeding is geregeld in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid die op die datum van kracht wordt.

ING kwam vorige week onder vuur te liggen door een bericht in de Volkskrant. De krant berichtte op basis van een interne notitie dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet om de wettelijk geregelde ontslagvergoeding te omzeilen.

Prijzen koffie en suiker blijven laag

De prijzen van koffie en suiker blijven op een laag niveau. De suikerprijs daalde sinds begin van dit jaar met 15 procent, de koffie- en cacaoprijzen gingen met 11 en 6 procent omlaag, meldt ABN AMRO in een woensdag verschenen rapport.

De totale koffieproductie ligt wereldwijd 3,5 procent lager dan een jaar geleden, maar wel boven de verwachting van begin dit jaar. Bij een verwachte consumptie wereldwijd van 149 miljoen zakken verwacht ABN AMRO een tekort in het aanbod. De daling van koffieprijzen lijkt hiermee tot stilstand te zijn gekomen, zegt de bank.

Het economisch bureau van de bank denkt dat vraag en aanbod in de komende maanden meer de prijsontwikkeling zullen bepalen. Voor suiker blijft de productieverwachting op een hoog niveau. ABN AMRO verwacht voor koffie en cacao dat de productie de vraag niet of nauwelijks kan bijhouden en dat de dalende trend daardoor tot een einde komt.

Prijzen koffie en suiker blijven laag
Prijzen koffie en suiker blijven laag (Foto: ANP)

Burgers grijpen in bij beroving toeristen

Burgers hebben in Rotterdam ingegrepen nadat een Thais gezin was beroofd door Roemeense nepagenten. De politie kon daardoor twee verdachten inrekenen.

Op de Mauritsplaats in het centrum van Rotterdam werden de Thaise vader, moeder en dochter aangesproken door een man die hen vroeg een foto van hem te maken. Vervolgens kwamen twee andere mannen die zich met een badge identificeerden als politieagenten. Ze vroegen het gezin om paspoorten en portemonnees en fouilleerden de drie toeristen. Op die manier verdween ruim 1000 euro uit een heuptasje.

De Thai vertrouwden het niet en zetten het op een schreeuwen. Omstanders reageerden op het tumult. Een kantoormedewerker viste de weggegooide badge uit het water. Een paar bouwvakkers hielden berovers tegen, terwijl. anderen de politie belden. De twee nepagenten zijn aangehouden, hun handlanger is nog zoek. De toeristen hebben hun geld terug.

Stranden Ameland worden opgehoogd

Rijkswaterstaat begint donderdag met het storten van 1,3 miljoen kubieke meter zand op het strand van Ameland "om te zorgen dat het eiland droge voeten houdt''. De werkzaamheden duren tot begin augustus en gaan dag en nacht, zeven dagen per week door.

Strandgangers kunnen bij mooi weer wel het strand op en de zee in, maar het werkterrein zelf is verboden gebied vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. 's Nachts wordt de werklocatie uit veiligheidsoverwegingen verlicht. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot de baggerschepen.

Rijkswaterstaat stort dit jaar in totaal meer dan 4 miljoen kubieke meter zand op de stranden van Ameland, omdat onder invloed van de zee, wind en een stijgende zeespiegel de kustlijn langzaam opschuift. In het najaar wordt ook een ander deel van het strand onder handen genomen.

'Vertrouwen in internet neemt af'

Mensen beginnen het vertrouwen in een vrij internet te verliezen. Dat komt doordat landen en bedrijven "enorme hoeveelheden privégegevens verzamelen over mensen en ondernemingen, hun gesprekken, hun plannen, hun locaties, hun gedrag, hun aankopen en wat ze bekijken en lezen''. Regeringen en ondernemingen moeten erkennen dat privacy en bescherming van privégegevens fundamentele mensenrechten zijn.

Dat heeft de Zweedse oud-minister Carl Bildt woensdag gezegd in Den Haag. Bildt doet als voorzitter van de Global Commission on Internet Governance, een onafhankelijke denktank, mee aan de komende cybertop. De commissie heeft een oproep opgesteld en hoopt dat anderen zich daarbij aansluiten.

Het is volgens Bildt heel belangrijk dat burgers en bedrijven weer vertrouwen krijgen in internet. "Mensen en bedrijven moeten worden beschermd tegen misbruik van internet door terroristen en cybercriminelen en het doorschieten van regeringen en bedrijven die privégegevens verzamelen en gebruiken'', aldus de commissie.

Vanwege de privacyschandalen ontwikkelen sommige bedrijven privacyvriendelijke mobiele telefoons. Opsporingsdiensten zijn daar niet blij mee, omdat ze niet kunnen meelezen. Ze willen dat er 'achterdeuren' worden ingebouwd. Bildt ziet daar niets in: "Vrijheid en veiligheid ondersteunen elkaar, offline en online.''

Netflix populairste videodienst in Nederland

Ruim een op de tien Nederlanders had in het vierde kwartaal van vorig jaar een abonnement op Netflix. De Amerikaanse streamingvideodienst is daarmee het populairst in Nederland. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van onderzoeksbureau Telecompaper.

Zo'n 865.000 Nederlandse huishoudens hebben nu een Netflix-abonnement. Concurrerende diensten als Videoland Unlimited en NLziet scoren beduidend minder hoog met respectievelijk circa 105.000 en 50.000 abonnementen.

Video wordt in meer dan de helft van de tijd nog bekeken op traditionele 'lineaire' manier (bijvoorbeeld via de kabel). Online video zoals YouTube wordt 10 procent van de totale tijd bekeken en dvd's of gedownloade content 11 procent.

Vooral jongeren onder de twintig spenderen meer tijd aan online videocontent dan aan traditionele omroepvormen. Twaalf- tot negentienjarigen bekijken gemiddeld dagelijks 107 minuten videocontent via een mobiel toestel, aldus het onderzoek onder 6200 Nederlanders in de leeftijd van 12 tot 80 jaar.

Sloop dreigt voor 43 woningen Loppersum

Ruim veertig woningen in het Groningse dorp Loppersum, middenin het aardbevingsgebied, moeten mogelijk worden gesloopt. De 43 woningen zijn niet aardbevingsbestendig, zo blijkt uit onderzoek. Het versterken van de woningen zou te duur en te complex zijn. Het Centrum Veilig Wonen (CVW) adviseert daarom de woningen te slopen.

De keuze is aan de bewoners. Zij mogen kiezen tussen nieuwbouw of het laten verstevigen van hun huis. Maar volgens een woordvoerder van het CVW zouden ze dan maanden hun huis uit moeten en zullen de huizen na afloop nog niet aan de norm voor aardbevingsbestendig bouwen voldoen.

Het CVW heeft sinds het begin van dit jaar de afhandeling van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) overgenomen van schade veroorzaakt door haar gaswinning in het gebied.

Vrouwtjes tonen perfecte piemel

Natuurlijk heb jij als FOK!ker de perfecte piemel, maar wat vinden de vrouwtjes er zelf eigenlijk van? Dat weet je nu als je het onderstaande filmpje bekijkt.

I Elite Daily heeft aan een paar sexy dames gevraagd welke paarsgepunte lans zij het liefst in zich voelen. En dat niet alleen, de vrouwen willen het ook nog wel even voor je uittekenen.

Blijkbaar is iedere kerel geïnteresseerd of hij de ideale spermaspeer heeft. Het filmpje is namelijk nog geen dag oud, en nu al meer dan een miljoen keer bekeken.

Jij de ideale lul? Bekijk het filmpje!

Maaskant accepteert schorsing

NAC Breda moet het zondag in de uitwedstrijd tegen Ajax zonder de aanwijzingen van trainer Robert Maaskant doen. De oefenmeester accepteerde woensdag een schikkingsvoorstel van één duel schorsing.

Maaskant ging zaterdag door het lint toen FC Dordrecht gelijk maakte tijdens het duel in Breda: 2-2. Hij sloeg met zijn vuist op het zijraam van de eigen dug-out en ging er vol doorheen. "Ik had me natuurlijk nooit zo mogen laten gaan", realiseerde hij zich later. De trainer beloofde de kosten voor het herstel zelf te betalen.

Maaskant keert op 25 april terug in de dug-out als NAC en Heracles Almelo in een onderling duel verder strijden voor rechtstreekse handhaving in de eredivisie.


Robert Maaskant slaat ruitje aan diggelen (YouTube)

Twijfel Shanghai over verlengen Formule 1-contract

De organisatie van de Formule 1-race in Shanghai twijfelt eraan om het in 2017 aflopende contract met de F1 te verlengen. Eerst zal er onderzoek volgen naar de effecten die de sport op het imago van de stad heeft, terwijl de F1 daarnaast aantrekkelijker moet worden.

Afgelopen weekend trok de Formule 1 in Shanghai in totaal 145.000 toeschouwers. Zij zagen Lewis Hamilton een eenvoudige zege behalen, voor teamgenoot Nico Rosberg. De Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen werden hierachter derde en vierde. Max Verstappen was een van de weinige smaakmakers van de wedstrijd.

Yang Yibin, marketingmanager van de Chinese Grand Prix, was tegenover de Shanghai Daily duidelijk. "De races zijn niet zo briljant als tien jaar geleden. Daar zijn meerdere redenen voor te noemen. Zo zien we één team meerdere seizoenen domineren en is het voor de kleine teams heel moeilijk om het op te nemen tegen de grote constructeurs."

Er moet dan ook snel iets gaan veranderen. "We hadden vorig jaar UBS nog als titelsponsor, maar die besloten hun contract niet te verlengen voor dit jaar. Daar moet een reden voor zijn. Misschien dat er iets verandert wanneer Bernie Ecclestone niet langer aan de macht is."

'NN schikte met politie wegens fouten'

De Consumentenbond suggereert ten onrechte dat een groep politieambtenaren met een woekerpolis van Nationale-Nederlanden (NN) een betere compensatieregeling heeft gehad dan andere klanten. Het gaat hier echter om een schikking die werd getroffen omdat 'er door ons fouten waren gemaakt',zei een woordvoerster van NN woensdag.

De Consumentenbond en claimorganisatie Wakkerpolis onthulden dinsdagavond dat honderden en mogelijk duizenden politiemensen in 2011 een veel hogere compensatieregeling kregen dan honderdduizenden andere klanten met een soortgelijke beleggingsverzekering. Hierover sloot de verzekeraar een akkoord met de Nederlandse Politiebond.

Basketballers Boston kloppen Raptors, Indiana dichtbij play-offs

Jae Crowder heeft Boston Celtics aan een overwinning op Toronto Raptors geholpen. Met nog minder dan een seconde op de klok tekende hij voor de winnende score in het duel met Toronto Raptors (95-93). Boston Celtics plaatste zich gisteren al voor de play-offs doordat Indiana Pacers Brooklyn Nets klopte.

Boston Celtics staat zevende in de Eastern Conference. Indiana Pacers klom naar de achtste positie, dankzij een zege op Washington Wizards (99-95). C.J. Miles had met 25 punten een groot aandeel in de overwinning . Indiana Pacers houdt door de zege zicht op deelname aan de play-offs, waarvoor de beste acht ploegen van de ranglijst van iedere conference zich plaatsen. De Los Angeles Clippers wonnen met 112-101 van de Phoenix Suns.

Machtsmisbruik bij vier ambtenaren Amsterdam

Vier ambtenaren van de gemeente Amsterdam worden verdacht van machtsmisbruik, diefstal en discriminatie. Het gaat om medewerkers die werkzaam waren bij een locatie in het Amsterdamse Bos waar uitkeringsgerechtigden bezig waren met hun re-integratie. De deelnemers van dit project hielden zich onder meer bezig met groen en onderhoud in het bos.

De locatie is gesloten en twee medewerkers zijn geschorst, liet de gemeente woensdag weten. Een ander heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen en de teammanager die toezicht had moeten houden, is overgeplaatst.

Uit onderzoek van het gemeentelijke Bureau Integriteit bleek dat de ambtenaren de deelnemers werkzaamheden lieten uitvoeren voor privédoeleinden. Ook was sprake van 'intimidatie, discriminatie en andere ongewenste omgangsvormen' richting de deelnemers en diefstal van gereedschap en benzine.

Rechter doet vandaag uitspraak over politieacties

De rechter doet vandaag om 10 uur uitspraak in een kort geding over voorgenomen politieacties tijdens de internationale cyberconferentie die deze week in Den Haag wordt gehouden. Ongeveer duizend politiemensen worden daar ingezet. Het kort geding is aangespannen door de Staat en de korpsleiding van de politie en is bedoeld om donderdag acties door de politiebonden te voorkomen.

Volgens de Staat en de korpsleiding komt de nationale veiligheid in het geding als de acties doorgaan. "Als zich toch onverhoopt een incident voordoet op het moment van de acties, heb je niemand om op terug te vallen", voerde de advocaat van de Staat dinsdag aan.

Volgens de vakbonden komt de veiligheid niet in het geding door de acties, maar is hinder niet uit te sluiten. "Het is ook een drukmiddel voor de werkgever om over de brug te komen", aldus de advocaat van de bonden. Het programma op het laatste moment overhoop gooien is "vervelend voor congresgangers, maar wel doenlijk", achten de bonden.

Dick Schoof, nationaal terrorismecoördinator, is ook helder: werkonderbrekingen vormen een onacceptabel risico voor het veilig en ongestoord verloop van de conferentie.

Update 10.31 uur:
De politie mag donderdag geen actie voeren tijdens de internationale cyberconferentie in Den Haag. Dat heeft de rechter zojuist besloten in een kort geding dat de korpsleiding en de Staat hadden aangespannen tegen de politiebonden.

De bonden, die actievoeren voor een betere cao, moeten hun oproep intrekken, oordeelde de rechter. Ze moeten aan hun leden bekendmaken dat de acties onrechtmatig zijn en dat het niet is toegestaan om ze te laten doorgaan, aldus een rechtbankwoordvoerster.

Met je Mac knallen in Metro Redux

4A Games en Deep Silver hebben speciale Mac-versies van Metro 2033: Redux en Metro: Last Light Redux uitgebracht via Steam. Metro Redux voor Mac is ontwikkeld door 4A Games met gebruik van OpenGL 4.

Steam-gebruikers die reeds een Metro Redux-game hebben aangeschaft zullen de desbetreffende game naast Windows en Linux nu ook automatisch in hun bibliotheek zien verschijnen voor Mac.

"We zijn verheugd over de prestatie van Metro Redux", zegt Menno van der Bil, International Commercial Director bij Deep Silver. "4A Games heeft de lat bepaald waartegen andere re-masters zullen worden gemeten, en hun inspanningen zijn beloond met fantastische kritieken en commercieel succes. Metro Redux heeft vele nieuwe fans aan de serie geïntroduceerd, en we zien ernaar uit om een geheel nieuw publiek te bedienen op Mac." Deep Silver heeft bevestigd dat er wereldwijd meer dan 1,5 miljoen Metro Redux games zijn verkocht.

Zowel Metro 2033: Redux en Metro: Last Light Redux zullen vanaf donderdag 16 april ook verkrijgbaar zijn via de Mac App Store.

Pillars of Eternity speedrun binnen 40 minuten

Pillars of Eternity is een meesterwerk op het gebied van isometrische RPG’s. Als je de game relaxed uitspeelt, dan ben je 60 tot 80 uurtjes zoet. YouTuber Jiseed maakte flink misbruik van een aantal foutjes in het spel en sprint binnen 40 minuten naar het eind.

Jiseed speelde in versie 1.03. Voor alle duidelijkheid: hier komen technieken aan bod die elk moment gepatcht kunnen worden. Als je het na wilt doen, check dan eerst even de versie die je hebt.

The Onin, een Redditer met duidelijk wat ervaring op dit gebied legde het als volgt uit: “Als je jouw avatar kan laten sterven terwijl je overgaat van een gebied naar een ander gebied, dan wordt je personage vervangen door een level 7 Cypher, die al twee debug toverspreuken kent waaronder onvermijdbare stuns van 20 seconden.
Dit personage stelt je in staat om meteen level zes metgezellen in te huren bij de eerste herberg en hiermee heb je een rogue met de onzichtbaarheidsvaardigheid. Deze vaardigheid werkt allen in gevechten, maar samen met sluipen kun je zo de meeste gevechten overslaan.
Overige gevechten kom je door met je debug stun toverspreuk, sluipaanvallen met je rogue en het resetten van de tijd die het je kost om je tweehandige wapen te gebruiken door in en uit het inventarisscherm te gaan (vandaar het stotteren van het beeld).

Het filmpje bevat uiteraard spoilers, dus kijk het niet als je het spel helemaal zelf wilt ontdekken.

The Onin heeft zelf een andere route gekozen, waarbij hij twee personages pompt tot 40 Might en een boost van 500% op AoE toverspreuken. Dit kost hem meer tijd en hij is dan ook langer dan een uur bezig met Pillars of Eternity.

Openbaar vervoer Amsterdam wordt uitstootvrij

Het openbaar vervoer in Amsterdam moet in 2025 100 procent uitstootvrij zijn. Om dat te bereiken schakelt het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB over op elektrische bussen en bedrijfswagens, en gaat het de elektriciteit daarvoor zelf opwekken met zonnepanelen op GVB-panden en metrostations. Wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho en directeur Alexandra van Huffelen van het GVB ondertekenen woensdag afspraken daartoe.

De komende drie jaar gaan de eerste elektrische bussen en GVB-auto's de weg op. Op de eigen gebouwen heeft het GVB ruimte voor zo'n 2300 zonnepanelen. De gemeente en het vervoerbedrijf onderzoeken ook hoe de veerponten in de stad zo schoon mogelijk kunnen varen.

Bloodborne al meer dan een miljoen keer verkocht.

Bloodborne wordt bijna overal zeer goed ontvangen en dat blijkt wel als we naar de verkopen kijken. De PlayStation 4 exclusive is nu al meer dan een miljoen keer verkocht volgens Sony. Het betreft hier zowel de digitale als van de discversie. Bloodborne is de nieuwe game van Miyazaki, de director van Demon’s Souls.

Ook Phil Spencer, het hoofd van Xbox, feliciteert Bloodborne met deze prestatie:

Winnaars Mortal Kombat X

Afgelopen week mocht FOK! drie Mortal Kombat X-exemplaren vergeven. Het antwoord op de vraag wie de moeder van het personage Cassie Cage was, is Sonya Blade. Door de vele inzendingen hebben we een grotere hoed moeten kopen om de lootjes in te doen, maar het is gelukt.

Kevin2908 wint de Xbox One-versie, romazoba krijgt de pc-versie thuisgestuurd en Rijst gaat fatalities oefenen op PlayStation 4. Veel plezier met de prijzen!

VVD wil geen omgekeerde bewijslast aardbevingen

De VVD is niet enthousiast over het plan van de PvdA om omgekeerde bewijslast te gaan toepassen bij schadegevallen door aardbevingen. Dat zei VVD-Kamerlid André Bosman in het Radio 1 Journaal woensdag.

Op dit moment moeten gedupeerden bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat het straks zo is dat de NAM moet bewijzen dat schade niet is ontstaan door een beving.

Bosman vraagt zich af waarvoor het voorstel van de PvdA een oplossing biedt. "Complexe zaken gaan toch naar de rechter." Het gaat volgens hem bovendien om een zeer beperkte groep. Ook heeft hij zorgen over de precedentwerking van een dergelijke stap.

Hij wijst er verder op dat de schadeafhandeling bij de NAM wordt weggehaald en bij het Centrum Veilig Wonen terechtkomt. De Tweede Kamer praat donderdag over het plan van de PvdA.

Fraser mist plan bij ADO

Voor trainer Henk Fraser is het nog een raadsel hoe de nieuwe Chinese eigenaar Hui Wang van ADO Den Haag een subtopper gaat maken. Hij weet nog niets van voorgenomen versterkingen voor het nieuwe seizoen en dreigt wel dragende spelers als Michiel Kramer, Mike van Duinen en Roland Alberg te verliezen.

"Ik zou niets liever willen dan nu al bezig zijn met het volgende seizoen", vertelt hij in De Telegraaf. "Maar elke club met een gezond verstand en gezond beleid moet eerst denken aan een structurele twaalfde plek, een jaar later een tiende plek, en over een paar jaar misschien een achtste plek. Dat zou een normale beleidsvisie zijn. Maar hoe kan je zonder plan nu denken aan permanent het linkerrijtje halen. Dan heb ik het nog niet eens over de vijfde, derde of weet ik veel wat voor plaats. Als je hogerop wilt, dan zou je nu al bezig moeten zijn met het bekijken van spelers. Tja, en of dat aan de orde is weet ik niet."

Fans FC Twente zijn klaar met Schreuder

Een grote groep supporters van FC Twente heeft het vertrouwen in trainer Alfred Schreuder en zijn technische staf opgezegd. Zij willen dat de oefenmeester en zijn assistenten zo snel als mogelijk vertrekken.

De Vriendenkring, de grootste supportersvereniging van de noodlijdende club uit Enschede, meldt op de eigen site voorgenomen acties van verschillende fangroepen tegen de staf van FC Twente te steunen. Het is onduidelijk wat de ontevreden supporters van plan zijn. De eerstvolgende thuiswedstrijd van FC Twente staat voor 26 april op het programma. Dan is AZ de tegenstander in de Veste.

FC Twente stelt met een elfde plaats in het klassement teleur in de eredivisie. Onlangs lekte uit dat Schreuder en zijn assistent Boudewijn Pahlplatz door de inmiddels afgetreden voorzitter Joop Munsterman voor veel geld op de loonlijst zijn gezet. FC Twente staat ook laag op de ranglijst omdat de club zes punten in mindering heeft gekregen wegens financieel wanbeleid.

The Order: 1886 gecensureerd in Japan

Japan heeft vreemde wetten. In films en anime mag je bijna alles laten zien, zoals incest, pedofilie en penetraties. Games hebben zich daarentegen aan hele strenge regels te houden. Dat merkte ook The Order: 1886.

The Order:1886

In games mogen geen tepels of penissen in beeld komen. De dame hierboven heeft dan ook Barbie-borsten. Dit maakte een scene in een bordeel lastig om weer te geven. De prostituee komt alleen met haar hoofd in beeld en de klant heeft een grote rode onderbroek aan. Niet erg overtuigend.
Het wordt heel interessant hoe CD Projekt RED dit oplost in The Witcher 3: Wild Hunt. In de trailer zie je al flarden van een bordeel voorbij komen.

In onderstaand filmpje vanaf 9:56 kun je de originele scene zien en daaronder de gecensureerde Japanse versie.

Antitrustzaak EU tegen Google

De Europese Unie staat op het punt een antitrustzaak te beginnen tegen Google. Het technologiebedrijf zou de dominantie van zijn zoekmachine misbruiken om concurrentie en innovatie te fnuiken.

Google stelde zijn eigen werknemers dinsdag op de hoogte van de zaak, die op diverse takken van het bedrijf is gericht. Volgens de EU geeft Google bij het weergeven van zoekresultaten voorrang aan zijn eigen diensten. Europa is vooral bezorgd over de gevolgen van deze praktijken voor mensen die online aankopen doen. Ook zou Google de populaire mobiele software Android misbruiken om op oneerlijke wijze voordeel te behalen op zijn concurrenten.

Als uiteindelijk wordt besloten dat Google de regels heeft overtreden kan dat het bedrijf op een maximale boete van tien procent van de jaaromzet komen te staan. Voor Google betekent dat omgerekend 5,66 miljard euro. De zaak zal waarschijnlijk enkele jaren gaan duren.

Steeds meer ondernemers in Nederland

Het aantal ondernemers in Nederland is vorig jaar opnieuw toegenomen. In totaal kwamen er in 2014 ruim 65.000 bedrijven bij. Hiermee zijn er nu een recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven in Nederland. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging is voor het overgrote deel toe te schrijven aan een toename van de eenmanszaken. Deze ontwikkeling is volgens het statistiekbureau al langer gaande. Sinds 2010 is het aantal kleine bedrijven (tot vijftig werknemers) sterk toegenomen. Het aantal bedrijven in midden- (50-250) en grootbedrijf (meer dan 250 werknemers) nam juist af.

Bond-fans beginnen lobby voor Shirley Bassey

Twee Britse fans van James Bond hebben een ludieke campagne gelanceerd om de makers van de beroemde reeks te overtuigen Dame Shirley Bassey te vragen voor de titelsong van nieuwe film Spectre.

Het tweetal lanceerde dinsdag een filmpje waarin zij zichzelf in scènes van alle vorige 23 Bond-films hebben gemonteerd. In elke scène houden zij een groot bord op waarop staat 'It's got to be Bassey'. Dat meldt nieuwssite CNET woensdag.

De nu 78-jarige Bassey wordt door fans gezien als de ultieme vertolkster van een Bond-song, vooral door het enorme bereik van haar stem. Zij is de enige zangeres ter wereld die drie maal de eer te beurt viel om een lied voor een 007-film te verzorgen. Bassey zong de titelsong voor Goldfinger (1963), Diamonds are Forever (1971) en Moonraker (1979). De drie nummers die zij vertolkte, staan doorgaans heel hoog in de lijstjes met beste Bond-songs ooit.

Het kostte de twee Britse fans drie weken om het filmpje te maken. Ze draaiden onder meer bij geheime dienst MI6, in de metro en in een rijdende auto, om hun beelden zo goed mogelijk in de originele filmshots te laten passen. Het duo heeft ook een Facebook-pagina geopend waar zij hun campagne om Bassey een vierde maal in het zadel te helpen promoten. Zij hopen dat veel medefans hier hun steun voor het plan komen betuigen.

De opnames van de nieuwe Bond-film Spectre vinden momenteel plaats in Italië, Oostenrijk en Mexico. In de nieuwste film moet 007 (Daniel Craig) het opnemen tegen de terroristische organisatie van een grote schurk (Christoph Waltz). Het nummer van de vorige Bond-film, Skyfall, werd gezongen door Adele.

Relschoppers Renesse waren hooligans Schalke

De Duitsers die afgelopen weekeinde werden opgepakt vanwege een massale vechtpartij in het Zeeuwse Renesse waren hooligans van de Duitse voetbalclub Schalke 04. Ze maken deel uit van de groepering Ultras-Gelsenkirchen. Dat meldde de Duitse politie.

Ongeveer 75 mensen werden gearresteerd. In de nacht van zaterdag op zondag raakten ze slaags met een andere groep stappers. De aanleiding is niet bekend. De politie moest ingrijpen, waarna de hele groep zich tegen de politie keerde. Een van de agenten werd met een bierpul tegen zijn hoofd geslagen en ook een andere agent liep een zware hersenschudding op.

Elf Duitsers zitten nog vast. Ze worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Volgens de eerste berichten vierden de Duitse supporters een vrijgezellenfeest, maar de krant Bild meldde dat ze afscheid namen van een hooligan die binnenkort begint aan een celstraf van 1,5 jaar.

Geen omgangsregeling ouder na kindermisbruik

Ouders die zijn veroordeeld voor incest moeten het recht op een omgangsregeling met hun misbruikte kind kwijtraken. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg moet in dit soort zaken het belang van het kind voorop komen te staan. Een VVD-woordvoerder bevestigt woensdag berichtgeving daarover in het AD.

Van der Burg vindt dat een rechter geen omgangsregeling moet mogen opleggen aan een kind dat zwaar is mishandeld of misbruikt door de vader of moeder. Zij wil dat er alleen nog een omgangsregeling komt als het kind nadrukkelijk aangeeft dat het de veroordeelde ouder ook echt wil zien, bijvoorbeeld om het verleden te kunnen verwerken. Voor eventuele broertjes en zusjes moet hetzelfde gelden.

De Tweede Kamer praat woensdag met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over kindermishandeling en geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Landing stuwraket SpaceX mislukt

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is er woensdag niet in geslaagd een stuwraket van zijn ruimteraket te laten landen op een platform in zee. Twee eerdere pogingen mislukten ook. SpaceX hoopt de stuwraketten in de toekomst te kunnen hergebruiken, zodat de kosten van de tripjes naar het internationale ruimtestation ISS kunnen worden gedrukt.

De stuwraket, die na de eerste fase van de reis naar de ruimte wordt afgestoten, kwam te hard neer op het platform en viel om. SpaceX-directeur Elon Musk zei dat in juni, als er weer een bevoorradingsraket naar het ISS gaat, een nieuwe poging wordt ondernomen.

De Dragon-capsule van SpaceX heeft vierduizend kilo voedsel, experimenten en andere voorraden aan boord. Voor de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti is er een leuk extraatje: een speciale espressomachine die werkt in de ruimte.

Baby Park keert terug in Mario Kart 8

De tweede set van Mario Kart 8 downloadbare content komt 23 april. Nintendo of Japan heeft voor dit DLC-pakket een nieuwe trailer vrijgegeven, waardoor nu alle nieuwe tracks bekend zijn.

Zo keert het bekende Baby Park terug uit Mario Kart: Double Dash en krijgt F-zero een tweede track in de vorm van Big Blue. Alle tracks zijn in de beelden hieronder te zien.

Alle tracks zijn:

  • Baby Park
  • Ribbon Road
  • Neo Bowser City
  • Cheese Land
  • Nature Road
  • Big Blue
  • Lingling Metro
  • Animal Crossing

Amerikaanse agenten rijden verdachte van achteren aan

Het is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws, Amerikaanse agenten die buitenproportioneel geweld gebruiken. Zo ook in het Amerikaanse Tucson, waar een agent inreed op een gewapende man. 

Het incident vond plaats op 19 februari, maar de video is pas net naar buiten gekomen. Op de video is te zien dat twee politieauto's een verdachte achtervolgen nadat hij bij winkelketen Walmart iets gestolen heeft.

Terwijl de ene agent langzaam achter de verdachte aan rijdt en verslag doet over de radio, trapt een andere agent in een andere auto het gas in en rijdt de verdachte van achteren aan. Vervolgens is te zien dat de verdachte door de lucht vliegt.

De agent die de 36-jarige Mario Valencia aanreed gaf naderhand aan het leven van de man te hebben gered, omdat hij anders werd doodgeschoten.

De advocaat van de aangereden Mario is het hier absoluut niet mee eens "alles in deze video wijst erop dat er buitenproportioneel gehandeld is door de politie, het is een wonder dat mijn cliënt niet dood is".

Volgens de chef van de agenten Terry Rozema hebben de agenten perfect gehandeld. "De man was duidelijk suïcidaal en liep richting een gebied waar hondereden mensen werken, dan moet je kiezen tussen zijn leven of dat van al die andere onschuldige mensen."

"De hele gemeenschap is veilig, alle agenten zijn veilig, en bovenal is de verdachte veilig.", aldus de chef.

Bekijk de video hieronder en oordeel zelf.

Plofkraak op station legt treinverkeer stil

Door een plofkraak op een pinautomaat op treinstation Ede-Wageningen heeft het treinverkeer daar vanochtend vroeg een korte tijd stilgelegen. Er werden twee gasflessen bij de automaat gevonden. Die zorgden mogelijk voor gevaar. Toen dat niet het geval bleek, werden de beperkingen opgeheven.

Volgens de politie is de schade aan de geldautomaat 'aanzienlijk'. Of er iets is meegenomen, is onduidelijk. Bij de automaat is een uitgebrande personenbus aangetroffen.

De politie heeft geen idee wie er achter de plofkraak zit. De automaat aan de zijkant van het stationsgebouw werd even voor 04.30 uur opgeblazen.

Den Haag maakt zich op voor cybertop

Den Haag is donderdag en vrijdag het toneel van een internationale cybertop, maar de gasten komen woensdag al aan in de hofstad. Op het stadhuis worden zij woensdagavond feestelijk welkom geheten. Den Haag treft de laatste voorbereidingen voor de eerste grote bijeenkomst sinds de nucleaire top van vorig jaar.

Onder de gasten zijn vicepremier Kris Peeters van België en EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Daarnaast komen de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Oekraïne, Australië en Canada. De Verenigde Staten sturen een ambtenaar, de coördinator 'Cyber Affairs' op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. De Surinaamse vicepresident Robert Ameerali zou in rang de hoogste gast zijn, maar hij komt toch niet. Hij wordt vervangen door een vertegenwoordiger van de ambassade.

Aan de top doen ook bedrijven als Facebook, Microsoft en Vodafone mee. Vint Cerf, een van de grondleggers van internet en tegenwoordig vicepresident van Google, komt ook. Verder komen bijvoorbeeld de internationale politieorganisatie Interpol, de Europese versie Europol en de NAVO.

Met zo veel buitenlandse gasten kan Den Haag zichzelf promoten. De regio wil veel veiligheidsbedrijven trekken. Daarom openen minister Kamp (Economische Zaken) en de Haagse burgemeester Van Aartsen woensdagmiddag een ruimte waar Den Haag zijn cyberinnovaties aan de wereld kan laten zien.

Zonnige warme dag voor de boeg

Liefhebbers van warm, zonnig weer worden woensdag beloond. Volgens de weerbureaus Weerplaza en weeronline.nl wordt het prachtig weer, schijnt de zon volop en wordt het op sommige plaatsen misschien wel 25 graden.

Dinsdag was de eerste officiële warme dag van dit jaar. Om 16.30 uur was het in De Bilt 20 graden en dan is er officieel sprake van een warme dag. Ook in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland steeg het kwik al boven de 20 graden, meldden de weerbureaus.

Weerplaza verwacht dat woensdag de warmste en zonnigste dag van de week wordt. De temperatuur stijgt naar 18 tot 21 graden in de kustprovincies en haalt 22 tot lokaal 25 graden in het binnenland, aldus het weerbureau.

Volgens weeronline.nl stijgen de temperaturen woensdag "helemaal de pan uit". Dat bureau verwacht dat er dan mogelijk zelfs sprake kan zijn van de eerste lokale zomerse dag. In het zuidoosten kan het kwik oplopen naar 25 graden. Als deze zomerse waarde wordt bereikt is dat voor het eerst dit jaar.

Vorig jaar kregen we al op 20 maart te maken met de officiële eerste warme dag. In de meeste jaren wordt pas in april voor de eerste keer de 20 graden in De Bilt bereikt.

Zonnige warme dag voor de boeg
Zonnige warme dag voor de boeg (Foto: ANP)

Geen rimpels? Bier!

Goed nieuws voor liefhebbers van gerstennat uit het land van de Rijzende Zon. De Japanse Bierbrouwerij Suntory heeft namelijk een biertje op de markt gebracht met een verjongend effect. Het goudgele vocht, dat de naam Precious draagt, bevat per blikje twee gram van de stof collageen. Collageen is een proteïne die zorgt voor structuur, stevigheid en textuur van je huid.

Bij veroudering verdwijnt het eiwit uit het lichaam en krijg je rimpels. Volgens de Japanse bierbrouwer zou dit bier die veroudering dus tegen kunnen gaan! In Japan zijn voedingsproducten met collageen erg populair. Zo zijn collageenrijke producten als kip, varkenspoten en haaievinnen bijna niet aan te slepen en ook de vlees-ijslollies van het Japanse winkelketen Zenyaren gaan als warme bevroren broodjes over de toonbank.

Britse huidspecialisten hebben ook onderzoek gedaan naar de effecten van collageen en zeggen dat het geen enkel nut heeft om de stof te eten of drinken. Mocht je toch nog zin hebben aan een sixpack Precious dan hebben we ook minder goed nieuws. Het bier wordt namelijk alleen op het Japanse eiland Hokkaido verkocht.

Bruce Jenner: leven heeft me klaargestoomd

Bruce Jenner, tot voor kort de stiefvader van Kim Kardashian, is er klaar voor. 'Mijn hele leven heeft me hiervoor klaargestoomd', zegt hij in een nieuw promotiefilmpje voor een interview dat 24 april wordt uitgezonden. Naar verwachting spreekt Jenner daarin openhartig over zijn geslachtsverandering. Hij zou voortaan als vrouw door het leven willen.

In de Verenigde Staten wordt reikhalzend uitgekeken naar het langverwachte interview dat Jenner gaf aan Diane Sawyer. Verwacht wordt dat de voormalig topatleet in het twee uur durende gesprek ingaat op zijn geslachtsverandering. De geruchten dat de realityster vrouw wil worden gaan al langer, maar werden tot nu toe niet bevestigd door Jenner of één van de andere leden van de familie.

De tv-zender ABC, die het interview op vrijdag 24 april uitzendt, belooft inzicht in 'de weg' die Jenner heeft afgelegd, zijn beslissingen en zijn toekomst. De nu 65-jarige Jenner won in 1976 goud op de Olympische Spelen op het onderdeel tienkamp. In 1991 trouwde hij met de moeder van Kim Kardashian; recent is hun scheiding formeel geworden. Uit elk van zijn drie huwelijken heeft Jenner twee kinderen.

De Wild begrijpt keus 538 voor Coen en Sander

DJ Ruud de Wild begrijpt dat Coen en Sander hem binnenkort gaan vervangen op 538. 'Er is gekozen voor Coen en Sander, het is niet aan mij om daar wat van te vinden. Maar ik begrijp de keus wel', zei hij dinsdagavond aan tafel bij Jeroen Pauw.

Of De Wild zelf ook zou hebben gekozen voor het duo dat nu nog werkt voor 3FM? 'Dat weet ik niet, maar ik denk wel dat ze passen bij het profiel dat de directie wil.' Ruud de Wild en Coen en Sander waren concurrenten van elkaar, de programma's van de radiomakers stonden tegenover elkaar geprogrammeerd. 'Het is slim bedacht om de grootste concurrent weg te halen.'

De Wild heeft een vervelend jaar achter de rug. Zijn vader kwam te overlijden, hij had last van een stalker en werd bedreigd. Hij heeft besloten om wat eerder te stoppen bij 538 dan in eerste instantie was afgesproken. 'Mijn vriendin zei me dat ik 2014 eens moest laten indalen. 'Sluit je eens op in je atelier en ga vrij aan het werk', zei ze.' De Wild gaat zich de komende tijd vooral bezighouden met zijn kunst.

Of hij ooit weer voor een radiozender gaat werken? 'Ik sluit niks uit, maar er is nu geen partij waarmee ik om de tafel zit. Ik vind het heel leuk, maar ik weet niet hoe de toekomst eruit gaat zien.' De Wild benadrukt dat hij niet tot zijn 65e bij 538 had 'kunnen en willen zitten'. 'Ik was wel toe aan wat nieuws.'

Op 30 april presenteert Ruud zijn laatste radio-uitzending bij 538. Frank Dane neemt het middagprogramma voor zijn rekening totdat Coen Swijnenberg en Sander Lantinga in september beginnen. Zij worden bij 3FM op hun beurt opgevolgd door Frank van der Lende.

Internet gaat los op logo Hillary

Zoals je vast wel weet, maakte Hillary Clinton zondag bekend dat ze president van de Verenigde Staten wil worden. Maar het logo dat haar kandidatuur ondersteunt, krijgt nogal wat kritiek.

Het logo bestaat uit een blauwe letter H, met een rode, naar rechts wijzende pijl erin. 'Welke basisschoolleerling heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen?', vraagt iemand zich af. Weer een ander zegt: 'Het ziet eruit alsof het in MS Paint is gemaakt.' Nog een reactie: 'Het lijkt op een verkeersbord dat de weg wijst naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.'

Bewuste keuze?
Anderen vinden het te veel lijken op het logo van postbedrijf FedEx, of zien er zelfs de aanslagen van 11 september 2001 in: twee blauwe flats met een rood vliegtuig dat erin ramt. Er zijn ook deskundigen die denken dat Hillary bewust voor een pijl naar rechts heeft gekozen. Het zou duiden op een gematigde koers, in plaats van een progressieve, linkse opstelling.

Linda Fowler, professor in politieke wetenschappen, zegt: 'Misschien werkt dit wel. Ze heeft iedereen zover dat er alleen nog over haar logo wordt gepraat en niet over haar broekpakken en haar haarstijl.'

De Republikeinse kandidaat Rand Paul is meteen begonnen met de verkoop van 'all your favorite Hillary gear' via zijn webwinkel, waaronder een harde schijf en stickers met de tekst 'Liberty, not Hillary'. Er is ook creativiteit die iets positiever is ingestoken. Grafisch ontwerper Rick Wolff maakte op basis van de H een compleet alfabet. Het lettertype heet Hillary Bold.

Congres VS wil stem in Iran-deal

De Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Amerikaanse Senaat heeft dinsdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat het Congres een stem geeft in de nucleaire deal in wording met Iran.

Democraten en Republikeinen hadden een compromis bereikt over het voorstel, waarvan president Barack Obama aangaf mee te kunnen leven. Hij had gedreigd zijn veto uit te spreken over het oorspronkelijke voorstel.

Nu moet de voltallige Senaat nog over het wetsvoorstel stemmen. Het voorziet een periode van dertig dagen waarin de regering het Congres regelmatig moet informeren over de naleving van de afspraken door Iran. Gedurende die periode mag Obama geen sancties wegwuiven die het Congres eventueel aan Iran oplegt.

Omzet chipbedrijf Intel vrijwel onveranderd

De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft in het eerste kwartaal een omzet behaald van 12,8 miljard dollar (12 miljard euro), vrijwel onveranderd in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst ging licht omhoog naar 2 miljard dollar. Dat maakte 's werelds grootste halfgeleiderproducent dinsdag na het slot van de handel op Wall Street bekend.

Daarmee komt de omzet uit op het niveau dat Intel zelf ongeveer had voorspeld. In maart stelde het bedrijf zijn omzetprognoses naar beneden bij vanwege een sterker dan verwachte zwakte op de pc-markt voor met name zakelijk gebruik. Voor het tweede kwartaal rekent Intel op een omzet van 13,2 miljard dollar, met een plus of min van 500 miljoen dollar.

Intel is een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachineproducent ASML en wordt vanwege zijn omvang als een belangrijke barometer voor de wereldwijde chipindustrie gezien.

Omzet INtel vrijwel onveranderd (Foto: Novum)
Omzet INtel vrijwel onveranderd (Foto: Novum)

Glastonbury onthult line-up

De organisatie van Glastonbury heeft de line-up van het festival bekendgemaakt. Alt-J, Ben Howard, Pharrell Williams, Mary J Blige, Florence and the Machine en Rudimental zijn er allemaal bij op het Britse muziekfestival.

Ook The Chemical Brothers, Deadmau5, FKA Twigs, Mark Ronson, George Ezra, Hozier, Alabama Shakes en Clean Bandit zijn bevestigd. De organisatie heeft het affiche van het festival op Twitter gezet, daarop zijn alle namen te zien.

Eerder maakte het festival al twee headliners bekend: Foo Fighters en Kanye West. Op deze laatste naam kwam een hoop kritiek. Er werd zelfs een petitie gestart om de rapper van het festival weg te houden. De Brit Neil Lonsdale, de initiatiefnemer van de petitie, noemde Kanye 'een belediging voor muziekfanaten overal ter wereld'. "Laten we dit muzikale onrecht proberen te voorkomen", aldus Lonsdale. Meer dan 133.000 mensen ondertekenden de petitie al.

The Telegraph schrijft dat Glastonbury later nog een derde, en laatste, headliner bekend zal maken. Het festival vindt dit jaar plaats van woensdag 24 juni tot zondag 28 juni.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.