FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 april 2015

Schevenings monument voor scheepsramp 1882

Een marineschip dat eigenlijk niet op zee kon varen. Daarmee gebeurde in juli 1882 een grote ramp voor de kust van Scheveningen. De Zijner Majesteits Adder verging en alle 65 mensen aan boord verdronken. Het is de grootste ramp voor de marine in vredestijd. Op de boulevard van de badplaats wordt vrijdagavond een monument onthuld voor de slachtoffers.

De Zr. Ms. Adder was een zogeheten rammonitor, een schip dat de kustwateren moest verdedigen. Het was een erg laag schip, bedoeld om het voor vijandelijke marineschepen erg moeilijk te maken het schip te raken. Bovendien kon het schip zo in ondiep water varen. Maar het betekende ook dat het schip makkelijk water maakte en eenvoudig kon worden opgezwiept door de golven. Tot overmaat van ramp was het schip nauwelijks te besturen. In 1875 en 1876 had de Adder andere marineschepen geramd.

Het ging mis tijdens een tocht van Amsterdam over de Noordzee naar Hellevoetsluis. Voor de kust stak een stevige zuidwestenwind op. Het schip kwam in de problemen. Golven sloegen over het schip heen. Een Schevenings vissersschip zag de noodvuurpijlen. "De schipper zei: 'nu is het fout gegaan, er is een ramp gebeurd', maar hij is er niet naartoe gevaren. Dat heeft voor een scheuring in het dorp gezorgd. De visser kreeg de bijnaam moordenaar", aldus voorzitter Richard Schmüll van de Stichting Gedenkteken Zr. Ms. Adder.

De marine was het schip dagenlang kwijt. Dat er iets mis was, werd pas duidelijk toen stoffelijke overschotten aanspoelden bij Callantsoog en IJmuiden. Nog een paar dagen later zagen Urker vissers boven de Waddeneilanden lichamen drijven. Sommige slachtoffers hadden een zwemgordel aan. Mogelijk hebben ze nog geprobeerd de kust te bereiken, een afstand van een paar kilometer, maar konden ze niet tegen de eb in zwemmen.

De meeste slachtoffers zijn begraven in een massagraf in Huisduinen bij Den Helder. Ruim twintig lichamen liggen nog in het wrak bij Scheveningen.

De herdenking vrijdagavond begint in de Oude Kerk van Scheveningen. Na enkele toespraken lopen mensen naar de boulevard. Daar wordt een plaquette geplaatst. Een Kustwachtschip op de Noordzee steekt een vuurpijl af en een Kustwachtvliegtuig vliegt laag over Scheveningen. Daarna volgen een minuut stilte, het Wilhelmus en een kranslegging.

De vele fouten bij de ramp maakten zo'n indruk in het land, dat een paar jaar later de Kustwacht werd opgericht. "Als er alarm wordt geslagen en niemand iets doet, dan moet er iemand komen om alles aan te sturen. Misschien kun je zeggen dat deze opvarenden niet voor niets zijn gestorven", aldus Schmüll.

Rijke: bevrijding was hectisch en angstig

Sjaak Rijke, die ruim drie jaar door terroristen werd vastgehouden in Mali, noemt zijn bevrijding zeer hectisch en een angstig moment. "Maar ik leef en ben vrij", zegt hij in een verklaring die donderdag via het ministerie van Buitenlandse Zaken is verspreid.

Rijke werd maandagochtend bevrijd door Franse commando's. De treinmachinist uit Woerden werd in november 2011 in Mali ontvoerd terwijl hij met zijn vrouw op vakantie was in Timboektoe. Zijn echtgenote wist destijds aan de gewapende ontvoerders te ontsnappen.

Volgens Rijke waren de afgelopen jaren lichamelijk en geestelijk heel zwaar. Mentaal werd het steeds zwaarder, omdat de hoop op een goede afloop verder afnam. "Ik weet niet hoeveel langer ik het nog had volgehouden."

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdagochtend uitgebreid gebeld met Rijke en diens vrouw.

Bouwer JSF ligt achter met software

Het gaat langer duren dan gepland voordat de eerste F-35's, beter bekend als Joint Strike Fighters, officieel gevechtsklaar zijn. Bouwer Lockheed Martin heeft opnieuw vertraging opgelopen met de ontwikkeling van cruciale software voor het gevechtsvliegtuig.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelt dat de testfase van de software is verlengd, omdat er nog te veel fouten in zitten. Deze fase had al maanden afgerond moeten zijn, maar liep al eerder vertraging op. Het ziet er nu naar uit dat de software waar het om gaat pas deze zomer ontdaan zal zijn van de belangrijkste 'bugs'. Lockheed dreigt door de vertraging miljoenen dollars van het ministerie mis te lopen.

Nederland zette onlangs de handtekening voor de aanschaf van acht F-35's. In totaal wil de regering er 37 kopen vanaf het jaar 2019. Dat kost 4,5 miljard euro.

Bouwer JSF ligt achter met software
Bouwer JSF ligt achter met software (Foto: ANP)

FrieslandCampina sluit kaasfabriek Lochem

Bij FrieslandCampina verdwijnen 139 banen door de sluiting van de kaasverpakkingsfabriek in Lochem. Dat meldde het zuivelbedrijf donderdag.

De kaasdivisie van het bedrijf wil de activiteiten van Den Hollander Food uit Lochem overplaatsen naar Wolvega en Leerdam. Daardoor zal de fabriek in Lochem in het eerste kwartaal van 2016 sluiten. In de fabriek wordt kaas gesneden en verpakt in plakken, stukken, blokjes en geraspte kaas. De fabriek biedt volgens FrieslandCampina echter geen mogelijkheden om in te spelen op toekomstige behoeftes op het gebied van verpakking.

Bij FrieslandCampina Cheese in Wolvega en Leerdam wordt 19 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe verpakkingslijnen en het verplaatsen van verpakkingslijnen vanuit Lochem. Daardoor ontstaan op die locaties in totaal negen nieuwe banen. FrieslandCampina heeft in Lochem ook een grote melkpoeder- en boterfabriek. Deze blijft wel bestaan.

Daredevil: eerste blik op het rode pak

In de tv-serie Daredevil, die vanaf morgen bij Netflix te zien is, begint de titulaire held met een zelf geïmproviseerde zwarte outfit, in plaats van het rode pak waar fans hem van kennen. Een eerste blik op het rode pak is nu echter online verschenen.

Het zwarte pak is geen uitvinding van de serie; Frank Miller gaf de held al een zwarte ninja-achtige outfit toen hij zich over de comics ontfermde. En de makers van de serie hebben aangegeven dat het rode pak uiteindelijk wel zal verschijnen. In zekere zin doet het dat vanaf het begin al: de opening credits van de serie tonen op een artistieke manier hoe Daredevil er in het bloedrood uit zou kunnen zien, alvorens de titel van de serie te tonen.

Netflix-gebruikers hebben echter een thumbnail voor de serie gevonden die mogelijk een meer accurate blik op het pak werpt. Het is maar een klein plaatje, dus voor de betere blik moet toch echt even de serie zelf gebinged worden.

Daredevil Netflix thumbnail

Update: in respons op de 'lek' van het rode pak heeft Marvel besloten zelf een betere, want bewegende, blik op het pak te geven, in de volgende teaser trailer:

SPOILER: Red Suit Reveal

The real journey to becoming a hero starts here. #Daredevil

Posted by Marvel's Daredevil on Thursday, April 9, 2015

Daredevil is vanaf morgen te streamen bij Netflix. Een review van de eerste vijf afleveringen verscheen maandag op FOK!.

Nederland beboet 19.000 Franse hardrijders

Franse automobilisten die in Nederland worden geflitst, komen daar niet meer mee weg. In de afgelopen vier maanden zijn er ruim 19.000 verkeersboetes, de meeste voor te snel rijden, naar Frankrijk gestuurd. Daarvan zijn er tot nu toe ruim 2500 betaald. Maar de termijn om te betalen of in beroep te gaan, is nog niet voorbij.

Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag geschreven in antwoord op schriftelijke vragen van het CDA. De systemen kunnen nu alleen geflitste kentekens uit Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en Frankrijk verwerken. Bij Franse kentekens gebeurt dat sinds half december vorig jaar. Daar komen Poolse kentekens bij, maar volgens Van der Steur zit dat nog in de voorbereidende fase.

Advocaat opgepakt in zaak coffeeshopketen

Een 60-jarige advocaat is donderdag op Schiphol aangehouden als verdachte in het onderzoek naar de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda heeft dat donderdagavond bevestigd naar aanleiding van een bericht op de internetpagina van NRC Handelsblad.

Het OM wil niet zeggen waar de advocaat van wordt verdacht. Volgens NRC Handelsblad zou hij de eigenaars van de coffeeshops in Tilburg en Den Bosch hebben geadviseerd hoe hun omzet in Thailand kon worden geïnvesteerd.

Het gaat volgens NRC Handelsblad om een Belgische advocaat met een kantoor in Luxemburg.

Het OM in Breda is al jaren bezig met een onderzoek naar de coffeeshopketen en diverse betrokkenen. Het bedrijf met vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch wordt in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit.

Advocaat opgepakt in zaak coffeeshopketen (Foto: Novum)
Advocaat opgepakt in zaak coffeeshopketen (Foto: Novum)

Schippers bekijkt toevoegen as in tatoeage

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat bekijken of er een veilige manier is om as van een overledene te verwerken in een tatoeage. Nu mag dat niet volgens de hygiëne- en veiligheidsregels.

Maar de minister gaat in gesprek met de GGD's om te bezien of er veilige manieren bestaan om as te vermengen met inkt waarmee tatoeages worden gezet. Dat heeft ze donderdag gezegd in een debat over een verandering van de Warenwet.

Elke tatoeëerder moet een vergunning hebben en zich houden aan de richtlijnen voor hygiënisch werken. Zo mogen de inkten alleen worden verdund met water, alcohol, glycerine of mengsels daarvan en mogen er geen schadelijke stoffen in zitten. As van een overledene is bij verwerking in een tatoeage niet meer steriel en kan schadelijke stoffen bevatten, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Hoorzitting in Kamer over verwarde mensen

Tweede Kamerleden spreken binnenkort met deskundigen over verwarde mensen, die steeds meer overlast lijken te geven. Het rondetafelgesprek, dat er op initiatief van het CDA, de SP en de PvdA komt, is bedoeld ter voorbereiding op een debat op 21 mei met de minister van Volksgezondheid over de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

De partijen willen vertegenwoordigers van onder meer de politie, burgemeesters en gemeenten, de Nederlandse Spoorwegen, de zorgverzekeraars en GGZ Nederland uitnodigen om te vertellen hoe de opvang en de begeleiding van verwarde mensen hun dagelijks werk beïnvloeden. Ook willen de Kamerleden weten of er voor mensen met psychiatrische problemen voldoende zorg en ondersteuning is en als dat niet zo is, wat er dan nodig is.

Aanleiding voor de bijeenkomst zijn de toenemende signalen over problemen met verwarde mensen. Donderdag nog dreigde een verwarde man zijn flatwoning in Utrecht op te blazen.

Big Sean ontkent fittie met Bieber

Big Sean ontkent dat hij boos is op Justin Bieber. De tweet waarin hij Justin erop wijst dat hij met zijn handen van zijn vriendin Ariana Grande af moet blijven, is volgens zijn management nep. Dit laat de manager weten aan TMZ. Big Sean en Justin Bieber zijn in werkelijkheid vrienden.

Bieber en Ariana traden woensdagavond samen op, waarbij de zanger achter haar ging staan en haar omhelsde. Daarna verscheen de boze tweet van Big Sean, die achteraf nep bleek. "Dit joch moet leren mijn meisje niet op deze manier aan te raken. Beliebe that", stond in de tweet.

Stakingen en protesten in Frankrijk

Duizenden Fransen zijn donderdag de straat opgegaan in Parijs en andere steden om te protesteren tegen de regering. Vakbonden hadden mensen opgeroepen het werk neer te leggen en te demonstreren tegen het regeringsbeleid en veel mensen gaven daar gehoor aan.

De betogers hebben een scala aan klachten over het beleid van de onpopulaire regering van president François Hollande. Bezuinigingen, een geplande verhoging van de pensioenleeftijd en hervormingen van het ontslagrecht kunnen op weinig begrip van de bevolking rekenen. De protestacties konden op brede steun onder de bevolking rekenen. Journalisten, artsen, verplegers en docenten waren slechts enkele van de groepen die meededen aan de demonstraties.

Onder anderen luchtverkeersleiders staakten, wat ertoe leidde dat zo'n tweeduizend vluchten werden geannuleerd. De luchtverkeersleiders, die woensdag ook al het werk neerlegden, ageren tegen plannen om hun pensioenleeftijd te verhogen naar 59. De Eiffeltoren bleef ook dicht, omdat de medewerkers zich solidair toonden met de demonstranten.

Artsen zonder Grenzen redt bootvluchtelingen

De Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen gaat ook bootvluchtelingen redden uit zee. Begin volgende maand wordt een team gedurende een half jaar gestationeerd op en rond de Middellandse Zee. Dat heeft de hulporganisatie donderdag bekendgemaakt in het tv-programma Nieuwsuur.

"Europa heeft de rug gekeerd naar de mensen die vluchten voor een van de ergste humanitaire rampen van deze tijd", aldus directeur Arjan Hehenkamp. "Zolang deze problemen niet worden opgelost door Europa, is het niet aan ons om onze ogen te sluiten." Artsen zonder Grenzen werkt in het project samen met de stichting MOAS. Die heeft vorig jaar in zestig dagen tijd 3000 mensen uit de zee gered.

Met de boot van MOAS zal een team van twintig mensen, onder wie twee artsen en een verpleegster van Artsen zonder Grenzen, reddingsacties gaan uitvoeren. De hulporganisatie steekt 1,7 miljoen euro in de missie.

Duizenden wandelen over 'pontenbrug' op 5 mei

In een dag tijd hebben zich 6800 mensen gemeld om op 5 mei een wandeling te maken over de speciale 'pontenbrug' over het IJ in Amsterdam. De brug vormt op deze dag een tijdelijk monument als herinnering aan de oorlogstijd in de hoofdstad en vanwege 70 jaar bevrijding van ons land.

De brug van aan elkaar gehaakte autoponten lag er aan het eind van de Tweede Wereldoorlog tussen Amsterdam Centraal Station en Noord. De veren voeren niet meer op en neer omdat er een brandstoftekort was. Door ze aan elkaar te leggen, bleef de verbinding tussen de stad en het platteland in stand.

Belangstellenden konden zich aanmelden voor een wandeling over de nagemaakte brug, die bestaat uit twee veerboten van vervoersbedrijf GVB en drie pontons. Het maximum aantal wandelaars is nu bereikt, aldus het Amsterdams 4 en 5 mei comité. De brug is tussen 14.00 en 16.00 uur toegankelijk en zal belopen worden door onder anderen mensen die als kind nog het originele exemplaar hebben overgestoken.

Weer relschoppers PSV-Ajax op tv te zien

De politie laat maandag op de regionale televisie nog zes relschoppers zien die betrokken zijn geweest bij de rellen na afloop van PSV-Ajax op 1 maart. De politie heeft dat donderdag aangekondigd.

Een grote groep agressieve PSV-aanhangers zocht tegen het einde van de wedstrijd buiten het stadion de confrontatie met de politie. Ze vielen acht agenten in burger aan. De ME en bereden politie werden ingezet om de groep uiteen te drijven. De ME werd bekogeld met stenen en vuurwerk.

Eerder werden al zes andere verdachten getoond. Het leverde twee aanhoudingen op. Het totale aantal arrestaties tot dusver is vijftien.

Marine Le Pen: geen toekomst in partij voor vader

Marine Le Pen van het Franse Front National ziet geen toekomst voor haar vader Jean-Marie binnen de populistische partij. De 86-jarige Le Pen senior, die de partij oprichtte en erevoorzitter is, zal zich verder binnenkort voor een disciplinaire commissie moeten verantwoorden voor zijn antisemitische uitlatingen, aldus Marine Le Pen.

Marine Le Pen richtte woensdag al haar pijlen op haar vader, die onlangs voor de zoveelste keer de Holocaust en de gaskamers van de nazi's omschreef als 'details uit de geschiedenis'. De oude Le Pen wil zich in december verkiesbaar stellen voor regionale Franse verkiezingen, maar zijn dochter herhaalde donderdag dat hij daarbij niet op haar steun hoeft te rekenen. Sterker nog, Marine Le Pen zei dat haar vader er goed aan zou doen om 'zijn politieke verantwoordelijkheden te beëindigen'.

Marine Le Pen: geen toekomst in partij voor vader (Foto: Novum)
Marine Le Pen: geen toekomst in partij voor vader (Foto: Novum)

Dijsselbloem: ABN-top ontslaan ging te ver

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft vorig jaar overwogen de raad van commissarissen (rvc) van ABN AMRO weg te sturen omdat die vasthield aan een salarisverhoging voor zes ABN-bestuurders. Hij zei dat donderdag in een Kamerdebat over de salarisverhoging en de uitgestelde beursgang van ABN.

Dijsselbloem ontsloeg de commissarissen niet omdat hij inzag dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit dat in 2012 was goedgekeurd door zowel de Kamer als toenmalige minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Hij deed vorig voorjaar wel meermalen tevergeefs een klemmend beroep op de ABN-top om van de salarisverhoging af te zien. Het 'onacceptabel' sprak Dijsselbloem niet uit, omdat dat had betekend dat hij het vertrouwen in de rvc had moeten opzeggen, met hun ontslag als ultieme consequentie.

Hij erkende dat ABN beschadigd is geraakt door alle gedoe van de laatste weken. "Had het anders gekund? Ja, maar alleen als ik had doorgezet, er met gestrekt been in was gegaan en de raad van commissarissen had ontslagen." Maar dat vond Dijsselbloem 'te ver gaan en niet kunnen', juist omdat ABN zich beriep op een in de Kamer aangenomen wet. "Helemaal onschuldig is de Kamer niet", zei hij na afloop van het debat.

De PvdA-minister had de huidige commotie mogelijk kunnen voorkomen als hij in een debat vorig jaar oktober duidelijker had gezegd dat de ABN-bestuurders er een ton bij kregen. Dijsselbloem gaf toe dat hij daar tekort is geschoten. Dát hij het niet duidelijk genoeg gezegd had, realiseerde hij zich pas ná het Kamerdebat.

Dijsselbloem zei donderdag dat de ABN-top, zolang de Staat nog één aandeel ABN bezit, geen bonussen of salarisverhoging zal krijgen. Dijsselbloem kwam met zijn verdediging redelijk gemakkelijk door het Kamerdebat. De oppositie bleef weliswaar kritisch, maar pijn deed dat niet. De PvdA mocht blaffen met het protest tegen de salarissen, maar de VVD bijt door, nu de beursgang gewoon doorgaat, constateerde Carola Schouten van de ChristenUnie.

ABN moet en is nu volgens de minister hard aan het werk om het vertrouwen van maatschappij, politiek en eigen personeel terug te winnen. In principe is het nog steeds het streven de beursgang dit jaar te laten beginnen, met de verkoop van een eerste tranche van 10 tot 20 procent van de aandelen.

Dijsselbloem: ABN-top ontslaan ging te ver (Foto: Novum)
Dijsselbloem: ABN-top ontslaan ging te ver (Foto: Novum)

Lid No Surrender gepakt voor schietpartij

Een arrestatieteam van de politie heeft woensdag een 31-jarig lid van motorclub No Surrender aangehouden in zijn huis in Diemen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een geruchtmakende schietpartij in Eindhoven. De politie heeft dat woensdag gemeld. De heftige schietpartij tussen leden van No Surrender en Satudarah in oktober werd vastgelegd met twee bewakingscamera's en al diverse keren op televisie getoond.

Op de beelden is te zien dat een groep van in totaal zeven mannen bij een villa arriveert. Sommigen dragen kleding van No Surrender. Er ontstaat een woordenwisseling met twee mannen uit de villa, die eindigt in een schietpartij. Over en weer werd geschoten. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Volgens de politie was een drugsconflict tussen No Surrender en Satudarah de reden voor de schietpartij.

Nicolette Kluijver maakt serie Seksverslaafd

Nicolette Kluijver presenteert voor RTL 5 de documentairereeks Seksverslaafd. Hierin volgt Nicolette drie mannen die kampen met een seksverslaving. "Ze spreekt met hen over het effect dat hun verslaving heeft op het dagelijkse leven", kondigde RTL5 donderdag aan. In de serie gaat ze met de mannen op zoek naar een gepaste behandeling.

Vanaf de eerste dag van hun therapie moeten ze alle verleidingen weerstaan. Dit betekent voor hen geheelonthouding: geen seks, geen zelfbevrediging, geen sekschats of porno. "Een seksverslaving is een hardnekkig gedragspatroon waarin je de controle over jezelf verliest en vaak heb je daarom hulp nodig om dit te stoppen", zegt Miriam Diekman van verslavingszorginstelling SolutionS. "Tegenwoordig zijn er overal seksuele prikkels. Via computer en telefoon heeft iedereen in principe direct toegang tot ongelimiteerde hoeveelheden porno en is het mogelijk om heel snel een seksuele partner vinden", vervolgt Diekman.

"Voor sommige mensen is de verleiding te groot geworden en resulteert dat in sommige gevallen tot excessen die moeilijk te stoppen zijn. Het gevolg is dat deze verslavingsvorm steeds meer voorkomt, namelijk bij 5 tot 8 procent van de totale volwassen bevolking."

Meer personeel op late NS-treinen

De dubbele 'bemensing' op NS-treinen wordt uitgebreid. Het gaat om treinen waar agressie meer dan gemiddeld voorkomt. In het weekeinde is er al veel sprake van twee spoormedewerkers op late treinen. Nu komt er gefaseerd dubbele bezetting op nachttreinen die dat nog niet hebben. Ook op bepaalde zondagochtendtreinen (terugkerend uitgaanspubliek) en op donderdag- en zaterdagavond komt extra personeel. Dat hebben de NS, vakbonden en de ondernemingsraad donderdag met elkaar afgesproken.

Ook komen er extra beveiligers voor de toegangscontroles op stations. Het gaat in totaal om meer dan honderd beveiligers.

De afgesproken maatregelen zijn onderdeel van de maatregelen die al in maart waren afgesproken. Door de combinatie van het versneld sluiten van poortjes, een permanente politievoorziening op de twintig grote stations met echte stationsagenten, de versnelde invoering van het stationsverbod en extra camera's op de kleinere stations, hopen alle partijen agressie verder terug te dringen.

Meer personeel op late NS-treinen (Foto: Novum)
Meer personeel op late NS-treinen (Foto: Novum)

'Mishandelde agente wil schadevergoeding'

De agente die vorig maand door drie jeugdspelers van Ajax werd mishandeld, vraagt schadevergoeding. Dat liet haar advocatenkantoor Schut/Oosting uit Assen donderdag weten. De drie jongens mishandelden de agente in burger in Amsterdam. Ze duwden de vrouw op de grond. Ze liep onder meer schouderletsel op.

De gevraagde compensatie staat los van de strafrechtelijke consequenties, zegt het advocatenkantoor. Een speler is inmiddels gedagvaard. De twee andere voetballers zijn volgens het Openbaar Ministerie geen verdachten meer. Haar advocaten vragen aan Ajax en de vertegenwoordigers van de voetballers er aan mee te werken dat de agente schadevergoeding krijgt. De Amsterdamse club schorste de spelers na de mishandeling.

95.000 euro boete om onveilig chloortransport

De transporteur van chloor DB Schenker (DBS) moet 95.000 euro boete betalen voor het overtreden van regels bij een chloortransport. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

De bestrafte overtredingen vonden plaats tijdens een transport op 17 en 18 april 2011. De vervoerder heeft toen volgens het Openbaar Ministerie tegen de regels onaangekondigd wagons met chloor vervoerd van Duitsland, via het rangeeremplacement Kijfhoek naar een rangeerlocatie in de Botlek. De trein vervoerde ook tien wagons met andere gevaarlijke stoffen.

Dat mag niet, omdat het gevaarlijk is. Andere gevaarlijke, licht ontvlambare stoffen leveren namelijk een extra risico op voor brand en in het geval van brand kunnen wagons met chloor exploderen.

Prostituees protesteren tegen sluiting ramen

Een paar honderd prostituees en sympathisanten protesteren donderdagavond in Amsterdam tegen de sluiting van raambordelen door de gemeente. Vanaf het Oudekerksplein op de Wallen vertrokken ze naar het stadhuis, om burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan te bieden. Veel sekswerkers dragen een masker om niet herkend te worden.

Onder de noemer 'Project 1012' is de hoofdstad bezig raambordelen in de rosse buurt te sluiten, om criminaliteit, mensenhandel en verloedering tegen te gaan. Er zijn al 115 van de 500 dicht. Op de planning staat de sluiting van ruim 80 ramen rond de Oude Kerk.

PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers die de protestmars organiseert, eist 'onmiddelijke opschorting van de geplande sluitingen'. Door de plannen pakt de gemeente juist werkplekken af, zeggen de prostituees.

"Sekswerk is een legaal beroep in Nederland", verklaart een woordvoerder. "Wij hebben ondersteuning nodig en willen serieus genomen worden door de politiek. In plaats daarvan worden we als paria's behandeld en weggedrukt uit het Wallengebied, zonder dat iemand ons naar onze mening vraagt."

Ook is toezicht en handhaving veel eenvoudiger dan bij prostitutie die uit het zicht plaatsvindt, vinden de sekswerkers. "De meeste dames worden respectvol behandeld door de exploitanten in het gebied en hebben het naar hun zin", zegt een Roemeense prostituee.

Tijdens de demonstratie is een groot deel van de raambordelen op de Wallen onbezet. Op de ramen hangt een briefje met de tekst "Van der Laan, je pikt onze baan!"

Upgrade je basis in The Division

In een nieuw filmpje van The Division legt YouTuber Arekkz Gaming het een en ander uit over het belang van het upgraden van je basis. The Division is een aankomende third-person shooter/RPG met survival-elementen, in ontwikkeling bij Ubisoft.

Arekkz Gaming legt uit hoe je je eigen basis kunt upgraden en wat het oplevert. Zo kom je onder andere veel meer te weten over de omgeving wanneer je je basis van upgrades voorziet. De basis is de plek waar spelers spullen zoals wapens en overlevingsmateriaal kunnen opbergen.

The Division heeft nog geen releasedatum. De game komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! sportfoto-onderschrift week 15

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Hiddink telt zijn dagen."

De opgave van deze week:

FC Utrecht-speler Ramon Leeuwin scheidsrechter Pol van Boekel zijn in een heftig gesprek verwikkeld waarbij Van Boekel iets duidelijk wil maken, waar gaat dit over? (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
FC Utrecht-speler Ramon Leeuwin scheidsrechter Pol van Boekel zijn in een heftig gesprek verwikkeld waarbij Van Boekel iets duidelijk wil maken, waar gaat dit over? (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Atleet Eaton naar FBK Games

Ashton Eaton komt ook dit jaar naar de AA Drink FBK Games in Hengelo. De regerend wereldkampioen en olympisch kampioen tienkamp uit de Verenigde Staten start op 24 mei op een sprintafstand en bij het verspringen.

Hij is na Dafne Schippers de tweede wereldtopper die zijn deelname heeft toegezegd. Eaton was tijdens de vorige editie van het evenement ook van de partij. Hij genoot toen naar eigen zeggen van het niveau van de wedstrijden en het publiek. "Maar het allerbelangrijkste vind ik dat er zo veel kinderen aanwezig zijn. Dat zie je bij geen enkele andere wedstrijd", liet hij weten.

Rodriguez blijft Mollema voor in Baskenland

Bauke Mollema heeft donderdag net naast de overwinning in de koninginnenetappe van de Ronde van Baskenland gegrepen. De wielrenner van Trek moest in de sprint van de bergetappe van Zumarraga naar Arrate alleen de Spanjaard Joaquim Rodriguez voor laten, die zo zijn tweede ritzege op rij boekte. De Brit Simon Yates kwam als derde over de meet.

Klassementsleider Sergio Henao houdt de leiding in het klassement, al staan Rodriguez en Nairo Quintana in dezelfde tijd geklasseerd. Mollema is vijfde op tien seconden.

FC Twente ziet hoofdsponsor afhaken

FC Twente moet definitief op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. XXImo maakt geen gebruik van de optie in het contract om de samenwerking te verlengen. Dat heeft het Brabantse bedrijf, dat zich richt op zakelijke reizigers, donderdag gemeld.

XXImo had Twente al eind vorig jaar gemeld niet onder dezelfde voorwaarden door te willen, maar gaf toen wel aan mogelijk op een andere manier met de eredivisionist samen te willen werken. "Die weg is definitief afgesloten, nu is gebleken dat de clubleiding van FC Twente gedurende lange tijd een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven voor wat betreft de financiële gezondheid van de club'', meldde het bedrijf in een persbericht. "Wij moesten dat uit de krant lezen", verduidelijkte bestuursvoorzitter Patrick Bunnik van XXImo. Het bedrijf stond sinds het seizoen 2013-2014 op de shirts van Twente.

Project CARS showt Renault Sport in nieuwe trailer

Project CARS laat weer even van zich horen met een nieuwe trailer. We zien de Renault Megane R.S. en de Renault Clio Cup in vol ornaat.

De langverwachte racegame werd recentelijk nog uitgesteld voor de derde keer. De huidige releasedatum staat op 'medio mei', dus nog een goede maand wachten en dan kunnen we los op het circuit. De game komt uit voor PlayStation 4, Xbox One, Windows, SteamOS en Wii U.

Ban Ki-moon: Yarmouk lijkt op dodenkamp

Het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in de Syrische hoofdstad Damascus begint op een dodenkamp te lijken. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon donderdag gezegd.

Een groot deel van Yarmouk is sinds vorige week in handen van terreurbeweging Islamitische Staat. Ban vergeleek Yarmouk met 'de diepste kring van de hel', een verwijzing naar het epos De Goddelijke Komedie van de 14e eeuwse Italiaanse dichter Dante Alighieri. In Dante's gedicht is de negende kring de plek in de hel waar zielen de zwaarste lijdensweg ondergaan. "We kunnen niet toekijken terwijl zich een slachting voltrekt", aldus Ban.

Het Syrische leger wil IS verjagen uit Yarmouk, een doel dat het leger deelt met gewapende Palestijnse groepen in het kamp. Voor de burgerbevolking van Yarmouk betekent dit echter dat ze gevangen zit tussen twee tot de tanden bewapende groepen, aldus Ban.

Al meer dan 5000 nieuwe K3's aangemeld

Sinds bekend is geworden dat de huidige K3's, Karen, Kristel en Josje, niet genoeg pappa's meer kunnen verleiden om naar de kindershows te komen is men naarstig op zoek naar nieuw lekkers.

De minimale vereisten zijn: Vrouw van 18+ zijn in verband met controles door 'Gertje', kunnen huppelen, kwelen en toneelspelen om voor de camera te kunnen doen alsof je van alle kinderen houdt.

Deze zware eisen weerhielden meer dan 5000 famkes er niet van om een kansje te wagen. Zelfs niet-vrouwen waren enthousiast en niet te beroerd om de confrontatie met Gertje aan te gaan. Tot 30 april heeft de baas van Samsom Samson er in ieder geval beide handen vol aan dan sluit de inschrijving.

DNA-test tegen hondenpoep

De Amsterdamse afdeling van de VVD heeft een PVV-achtig idee bedacht om het hondenpoepprobleem aan te pakken. De eigenaren van honden die drollen van hun viervoeters niet opruimen, zouden moeten worden opgespoord via een DNA-test.

Kortom; elke Amsterdamse hond kan binnenkort op komen draven voor een wanguitstrijkje. Dit moet worden vastgelegd in een database, compleet met adresgegevens. Daarna kan rondslingerend hondenpoep worden geanalyseerd en kan de desbetreffende hondenbezitter (in tegenstelling tot katten kan je honden bezitten) een leuke boete in de bus krijgen.

VVD-raadslid Werner Toonk heeft dit idee afgekeken van steden in Amerika, waar op meerdere plekken eveneens geëxperimenteerd wordt op dit gebied. Het systeem is al operationeel in een appartementencomplex in Seattle, waar een eigenaar in een week vijf keer een boete heeft mogen ontvangen.

Reden genoeg om het ook snel in de hoofdstad in te voeren. "Net als in veel andere wereldsteden is het ook in Amsterdam steeds vaker de norm dat Amsterdammers de poep van hun hond opruimen” aldus Werner Toonk. "Maar steeds vaker is nog niet altijd en overal."

Op heterdaad een poepende hond met een lakse eigenaar betrappen is nogal lastig, volgens Toonk. Daarom is het tijd voor wat meer geavanceerde opsporingsmethoden die zichzelf hopelijk snel zullen terugbetalen.

'NPO is beveiligd tegen cyberaanvallen'

TV-uitzendingen en websites die op zwart gaan door een cyberaanval van terroristen? Volgens de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kan zoiets in ons land niet snel gebeuren. Er zijn maatregelen van kracht om aanvallen van hackers te voorkomen. In Frankrijk ging het gisterenavond wél mis: de zender TV5 Monde werd gehackt door IS-fans.

Bij TV5 Monde werden niet alleen social media-accounts en de website gehackt, de uitzendingen moesten zelfs worden gestaakt. Zoiets kan in Hilversum niet snel gebeuren, zegt een NPO-woordvoerster. De belangrijkste maatregel in Hilversum is het scheiden van de diverse omgevingen. Het netwerk waar de uitzendsystemen voor radio en televisie zich bevinden, is helemaal losgekoppeld van alle andere omgevingen.

Maatregelen
De intensief gebruikte kantoornetwerken van de NPO en de omroepen staan daarnaast volledig los van het netwerk waar alle websites en apps zoals NPO.nl en NOS.nl zich bevinden. 'We nemen ook allerlei maatregelen om het verkeer tussen de diverse omgevingen veilig te organiseren', zegt de woordvoerster. Zowel de NOS als RTL zeggen dat ze scenario's hebben klaarliggen om te kunnen reageren op dergelijke aanvallen. Wel zoekt de NPO contact met de Franse televisiezender om precies na te gaan wat daar is gebeurd.

In Frankrijk is de ophef over de gebeurtenis groot. Pas vanmiddag om 17:00 was de getroffen zender weer in de lucht. Fleur Pellerin, minister van Cultuur en Communicatie, roept de leiding van de Franse mediabedrijven bijeen, schrijft de NOS. Premier Valls noemt de aanval 'een onacceptabele inbreuk op de vrijheid van informatie en publicatie.' Verschillende ministers bezochten vanmorgen de redactie van TV5 om hun solidariteit te tonen. De regering start een onderzoek om de daders op te sporen.

Australië wil asielzoekers weren met film

Australië laat een televisiefilm maken die asielzoekers moet afschrikken. De regering in Canberra heeft omgerekend bijna 3 miljoen euro uitgetrokken voor de film die vooral gericht is op bootvluchtelingen, aldus Australische media donderdag.

In de film die later dit jaar klaar moet zijn, zullen afschrikwekkende beelden te zien zijn van verdrinkende asielzoekers. Een van de boodschappen in de film is dat vluchtelingen vooral niet in de praatjes van mensensmokkelaars moeten trappen.

"Soapseries en telefilms hebben bewezen media te zijn die doelgroepen kunnen bereiken met moeilijke boodschappen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Immigratie. Een woordvoerder van een vluchtelingenorganisatie toonde zich sceptisch. "Een tv-programma weerhoudt mensen er niet van op de vlucht te gaan voor de Taliban."

Australië wil asielzoekers weren met film
Australië wil asielzoekers weren met film (Foto: ANP)

Beste Nederlandse lied van Acda en De Munnik

Acda en De Munnik hebben volgens de luisteraars van 3FM het beste Nederlandse liedje ooit gemaakt. Met het nummer 'Het regent zonnestralen' is het duo donderdag de winnaar geworden van De Gouden Klomp. Initiatiefnemers van deze nieuwe prijs, Coen en Sander, maakten het nieuws bekend in hun radioshow.

Vrijdag zendt NPO 3FM tussen 09.00 en 18.00 uur De Gouden Klomp Top 103 uit. Deze lijst bestaat uit de meest populaire Nederlandse liedjes. Het gaat daarbij niet alleen om Nederlandstalige nummers. Artiesten van eigen bodem die in het Engels zingen, staan ook in de lijst. Acda en De Munnik staan in totaal met vier liedjes in de lijst.

De bekendmaking van de prijs vond plaats vooruitlopend op de uitreiking van de 3FM Awards in het Utrechtse TivoliVredenburg, donderdagavond. Dit zijn de jaarlijkse radioprijzen voor beste Nederlandse popacts.

Beste Nederlandse lied van Acda en De Munnik
Beste Nederlandse lied van Acda en De Munnik (Foto: ANP)

Stenengooier Sittard verwondt automobilist

In Sittard houden één of meerdere onbekenden er een rare hobby op na: auto's vanaf een viaduct bekogelen met stenen. Zeker drie auto's zijn geraakt. Een 51-jarige automobilist uit het Duitse Aken had de pech dat hij in een cabrio met stoffen dak rijdt. De man is met verwondingen aan zijn hoofd naar het ziekenhuis afgevoerd.

De stenen werden gisterenavond rond 23:50 uur gegooid vanaf een viaduct aan over Rijksweg Zuid, meldt de politie vandaag. De politie is een onderzoek gestart. Daaruit is gebleken dat er nog twee auto's door stenen zijn geraakt. De politie is op zoek naar de dader(s) en naar mensen die het hebben zien gebeuren. De gewonde Duitser kon na een ziekenhuisbehandeling overigens weer naar huis.

De politie in Sittard heeft het deze dagen extra druk, want gisterenavond is ook een leegstaand hotel afgebrand. Vermoedelijk is het vuur aangestoken.

Saudi-Arabische Moefti: Vrouw opeten is halal

Sheikh Abdul Aziz heeft een nieuwe fatwa uitgevaardigd waarin moslim mannetjes tijdens ernstige honger hapjes van hun vrouw of de gehele vrouw mogen snacken als de kamelen en geitjes op zijn en ook de shoarmabar gesloten is. Dit berichten diverse Midden-Oosterse bronnen volgens Speisa.

Toch veroorzaakt deze nieuwste overlevings-toevoeging aan de sharia de nodige ophef op de baardmannen-Twitter. Sommige mindere moslims durven het zelfs kannibalisme te noemen. De Moefti licht desgewenst toe dat het eigenlijk heel normaal is daar dit het ultieme bewijs is van de heilige plicht en het verlangen van de vrouw om één te worden met het lichaam van haar man.

De Groot-Moeftie is het hoofd van van de afdeling shariawetgeving in Saudi-Arabië en moslims worden wereldwijd geacht door hem uitgevaardigde wetten klakkeloos op te volgen.

Dus lieve toekomstige shariabruidjes, behalve een boerka dient u vanaf nu ook een vork, mes, wat zout, peper en varkensvrij bakvet mee te nemen in uw bagage als u voor een huwelijk naar het kalifaat afreist.

Nepnabestaande reist gratis naar Frankrijk

Een Duitse vrouw blijkt zich te hebben uitgegeven voor nabestaande van een slachtoffer van de crash met het toestel van Germanwings om zodoende gratis naar Zuid-Frankrijk te kunnen vliegen. Ze zei volgens de lokale krant Haltener Zeitung dat ze familielid was van een van de twee omgekomen leraressen van het gymnasium in Haltern.

Samen met drie anderen reisde ze zodoende tot twee keer op kosten van Lufthansa met andere echte nabestaanden naar de Franse regio van de ramp. De moedermaatschappij van Germanwings gaat het geld van de vluchten terugvorderen. De vader van de omgekomen lerares verklaarde tegenover de krant dat de vrouw een bedriegster was en dat ze geen familie en ook geen vriendin van zijn dochter was.

Door de ramp met het toestel op 24 maart kwamen 150 mensen om, onder wie zestien scholieren en twee leraressen van het gymnasium in Haltern.

Nepnabestaande reist gratis naar Frankrijk
Nepnabestaande reist gratis naar Frankrijk (Foto: ANP)

Jumbo laat klanten contactloos betalen

Jumbo gaat klanten in al zijn supermarkten in staat stellen om contactloos te betalen. Dat maakte het supermarktbedrijf donderdag bekend.

Bij contactloos betalen kunnen boodschappen worden afgerekend door een geschikte pinpas voor het scherm van een pinautomaat te houden. Bij bedragen lager dan 25 euro hoeft vervolgens geen pincode te worden ingetoetst. Als na diverse transacties de grens van 50 euro is bereikt, moet wel een code worden ingevoerd, maar de pas hoeft daarbij niet in de automaat te worden gestoken. Vervolgens kan weer tot 50 euro, met een maximum van 25 euro per transactie, zonder pincode worden afgerekend.

Volgens Jumbo levert de nieuwe methode vijf seconden tijdwinst op per transactie.

Jumbo laat klanten contactloos betalen
Jumbo laat klanten contactloos betalen (Foto: ANP)

Pillars of Eternity

Pillars of Eternity is een ode aan de old-school RPG’s van weleer, zoals Baldur’s Gate, Planetscape: Torment en Icewind Dale, zo wordt vermeld op de kickstarterpagina. Games die nogal invloed hebben gehad op de industrie en miljoenen gamers plezier hebben bezorgd, dus ergens is het ook niet zo gek dat Pillars Of Eternity met 3 miljoen dollar ruim drie keer over het bedrag ging dat oorspronkelijk het doel was om de game te maken. Er zijn genoeg mensen die sceptisch zijn over Kickstarter-projecten, maar toen ik de game eenmaal begon te spelen werd het al snel duidelijk dat Obsidian Entertainment heel veel liefde en werk in Pillars of Eternity heeft gestoken.

Onrust in technisch hart Ajax

Er is onrust ontstaan binnen het technische hart van Ajax, zo meldt het Algemeen Dagblad. Volgens het medium mijdt hoofd opleidingen Wim Jonk al enige tijd de vergaderingen die hij met technisch directeur Marc Overmars en assistent trainer van het eerste, Dennis Bergkamp, zou moeten houden.

Het technische hart bij Ajax werd vier jaar geleden opgericht na de revolutie van Johan Cruijff. Jonk is samen met hoofd talentontwikkeling Ruben Jongkind verantwoordelijk voor de uitvoering van de plannen op de Toekomst. Daar moeten talenten klaargestoomd worden voor Ajax 1.

Op dit moment is er een verschil van inzicht tussen onder meer Jonk en de andere technische beleidsmakers over de begeleiding en ontwikkeling van jonge spelers, de speelwijze van de diverse elftallen en het aankoopbeleid. Volgens Jonk worden te snel spelers van buiten gehaald in plaats van talenten een kans te geven.

Wim Jonk oneens met gang van zaken bij Ajax (Pro Shots/Jeffrey Van Bakel)
Wim Jonk oneens met gang van zaken bij Ajax (Pro Shots/Jeffrey Van Bakel)

Polen vindt deel gestolen radioactief kobalt

Een deel van het gevaarlijke radioactieve kobalt dat in maart werd gestolen uit een Poolse fabriek is weer terecht. De politie hield een verdachte aan en vond een deel van het radioactieve materiaal begraven in een bosrijk gebied, meldden Poolse media.

De 22 loden verpakkingen met het kobalt erin werden in maart gestolen in Poznán. Sindsdien was het metaal spoorloos. Destijds werden drie mensen aangehouden, omdat die betrokken waren bij een eerdere diefstal van een ton lood uit de fabriek. Ze wilden het vermoedelijk verkopen als schroot. Onduidelijk is of zij ook betrokken waren bij deze diefstal, waarvoor nu een 47-jarige man uit Poznán is aangehouden.

Ook is niet duidelijk of de dieven snode plannen hadden met het radioactieve materiaal, of het aanzagen voor verkoopbaar schroot. Het kobalt kan brandwonden en kanker veroorzaken en gebruikt worden in een zogenoemde vuile bom. Dat is een bom met gewone springstof waarin ook radioactief materiaal is verwerkt, bv kernafval.

Atlus introduceert hoofdpersoon Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight

Atlus heeft een nieuwe trailer vrijgegeven waarin de hoofdpersoon van Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight geïntroduceerd wordt.

Hij is een gezworen bodyguard van Princess Arianna en kan de kracht van Fafnir benutten om te transformeren in een demonische vorm en krijgt zo toegang tot nieuwe vaardigheden. Door het verhaal te spelen leer je waarom hij die kracht heeft en wat het betekent.

In de trailer en de screenshots zijn zowel de normale als de demonische vorm van hem te zien.

Minder bochten voor snellere marathon Rotterdam

De marathon van Rotterdam mikt komende zondag in de 35e editie op een parcoursrecord. De omstandigheden lijken gunstig qua temperatuur en windsnelheid, maar de organisatie hoopt vooral te profiteren van het strakkere traject van de 42,195 kilometer lange klassieker. "Er zijn zeven bochten uitgehaald. Hoe minder bochten, hoe beter", zei racemanager Joop Adelmund donderdag bij de presentatie van de topatleten.

De Keniaan James Kwambai is op papier de snelste atleet. Hij kreeg in 2009 dezelfde tijd als winnaar Duncan Kibet achter zijn naam en die 2.04.27 staat nog altijd als de beste tijd ooit gelopen in de Maasstad. Met de Ethiopiër Feyisa Lilesa (2.04.52), de Keniaan Bernard Koech (2.04.53) en diens landgenoot Jonathan Maiyo (2.04.56) komen er nog drie supersnelle atleten aan de start.

Doorrijdende doodrijder weigert bloedtest

Iemand doodrijden in het verkeer, daarna doodleuk doorrijden en dan na je aanhouding ook nog een bloedtest weigeren? Het kan in de bananenrepubliek Nederland.

De dodelijke aanrijding vond in de nacht van zaterdag op zondag plaats aan de Harendonkweg in Den Bosch. Rolf Zwart, een 26-jarige bromfietser uit Rosmalen, werd geschept door een automobilist die vervolgens doorreed. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Nog dezelfde nacht begon de politie met het opsporen van de dader.

Dankzij eigen speurwerk lukte dat vrij snel. Zondag rond het middaguur werd een 22-jarige man aangehouden. Het was toen nog niet duidelijk of de verdachte bestuurder te veel had gedronken. Maar wat blijkt? Je kunt in zo'n geval gewoon je medewerking aan een bloedtest weigeren. Dat blijkt uit berichtgeving van het Brabants Dagblad.

In vrijheid gesteld
Het is nu dus niet duidelijk of de bestuurder onder invloed was van alcohol of drugs. De brokkenpiloot is gisterenmiddag in vrijheid gesteld. Dat gebeurde nadat hij aan de rechter-commissaris was voorgeleid. Het Openbaar Ministerie (OM) blijft de man wel zien als verdachte. Hij mag zijn vervolging thuis afwachten.

De dood-/doorrijder zou wél hebben toegegeven dat hij op de bromfietser is gebotst. Het OM vermoedt dat hij te hard reed, omdat hij een andere auto inhaalde. De advocaat van de verdachte wil niks zeggen over zijn cliënt en het ongeval.

Shanghai vervangt grindbak van Hamilton door asfalt

Een grindbak die voor een markant stukje Formule 1-geschiedenis zorgde is niet meer. De plaats waar McLaren-coureur Lewis Hamilton in 2007 de wereldtitel verspeelde is veranderd in asfalt, zo heeft autosportfederatie FIA laten weten.

Hamilton reed op een nat Shanghai in 2007 op versleten banden iets te snel richting pits, waardoor hij van de baan stuiterde. Een kleine grindbak vlak voor de ingang van de pits betekende zijn Waterloo en zorgde er mede voor dat Ferrari-coureur Kimi Räikkönen uiteindelijk met de wereldtitel aan de haal kon gaan. In latere jaren kenden Pastor Maldonado en Sergio Perez er problemen. Helaas is nu besloten om het grind te vervangen door een strook asfalt.


Hamilton verspeelde in 2007 in deze grindbak de wereldtitel (Bron: YouTube)

Vooral ministers naar Haagse cybertop

Aan de internationale cybertop die volgende week in Den Haag wordt gehouden doen vooral ministers en staatssecretarissen mee. Er komen geen staatshoofden. De belangrijkste gasten zijn EU-buitenlandchef Federica Mogherini, de Belgische vicepremier Kris Peeters en de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Australië en Oekraïne. De hoogst geplaatste deelnemer in rang is de Surinaamse vicepresident Robert Ameerali.

Dat meldt de organisatie. Het is nog niet bekend wie voor de Verenigde Staten naar Den Haag gaat. Ook bedrijven als Facebook en Microsoft en organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch doen mee. De cybertop moet bijdragen aan een 'vrij, open en veilig internet'.

De top wordt gehouden in het World Forum, het vroegere Congresgebouw in Den Haag. Dat was in maart vorig jaar het toneel van de nucleaire top. Toen kwamen wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron naar de hofstad. Daarvoor werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zo werden wegen afgesloten. Daar is volgende week geen sprake van.

Legio mogelijkheden in LEGO Dimensions

Redditer just2good heeft informatie gelekt over LEGO Dimensions. Meteen daarop volgde het officiële persbericht met veel meer details. Sublieme strategische zet en zeer effectief om miscommunicatie te voorkomen.

Het trio

In LEGO Dimensions versmelten niet alleen meerdere games met elkaar, ook virtueel en reëel met LEGO spelen wordt één grote interactieve bezigheid. Batman, Gandalf en Wyldstyle werken samen om een slechterik genaamd Lord Vortech te bestrijden. De snoodaard heeft een vortex gecreëerd tussen verschillende LEGO-werelden en veel LEGO-poppetjes zijn daardoor verdwenen.

Je kunt voertuigen, wapens en personages gebruiken van verschillende LEGO-games. Rij rond met Wonder Woman in een DeLorean als je daar zin in hebt. De hoofdpersonen komen zelf uit verschillende spellen, zoals Gandalf van Lord of the Rings en Wyldstyle uit de LEGO Movie. Ook de Batmobile is van de partij. De slogan van het spel is Break the Rules en volgens Warner zijn er dan ook geen regels.

Er is ook een soort Skylanders-systeem met een toy pad waar je de mini-figuren op kunt zetten. Mogelijkheden te over om te genieten dus. Het LEGO Dimensions Starter Pack helpt je meteen op weg. Daarin zit behalve het spel ook nog een Gateway, de Batmobile, de drie hoofdpersonen en een toy pad.

Starter Pack

Uiteraard kun je extra pakketten kopen voor de toy pad met een eigen thema, zoals het Back to the Future Level Pack, twee DC Comics Fun Packs, drie Ninjago Fun Packs enzovoort.

Het is interessant dat het Skylanders-idee door anderen wordt overgenomen. Jammer alleen dat het niet één uniform systeem is als Nintendo Amiibo. Ook is het spijtig dat LEGO Dimensions niet op pc te spelen is. Maar het meest interessante van LEGO Dimensions is uiteraard het fysiek bouwen van een LEGO-construct dat in de game gebruikt wordt. Hoe dit in de praktijk uitpakt is nog even afwachten, maar het idee spreekt zeker aan.

LEGO Dimensions komt 29 september uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 en Xbox One. Het starter pack is $99,- en de prijs in euro’s zal ook in die buurt liggen.

Mix van personages

Releasedatum

Meer vermogen voor F1-teams Renault

De coureurs van de Formule 1-teams Red Bull Racing en Toro Rosso krijgen dit weekend in China de beschikking over meer motorvermogen. Renault, leverancier van de krachtbronnen, heeft naar eigen zeggen de problemen met de betrouwbaarheid opgelost, waardoor het potentieel van de motor meer benut mag gaan worden.

Renaults operationeel directeur Remi Taffin legt uit: "De rijeigenschappen van de motor zaten in Maleisië dicht op het normale niveau dat we eind 2014 behaalden. In China moeten we een paar kleine stappen vooruit kunnen maken. We hadden in Maleisië nog wat marge ingebouwd ten behoeve van de betrouwbaarheid. We hebben er echter steeds meer vertrouwen in dat we ons een agressievere aanpak kunnen veroorloven. Op de rechte stukken zouden we dan ook betere resultaten moeten zien dankzij een hogere topsnelheid."

Taffin hoopt dat de Toro Rosso's en Red Bulls dit weekend in China met de Williamsen de strijd aan kunnen gaan. In Maleisië was de als zevende geëindigde Toro Rosso-coureur Max Verstappen de beste Renault-coureur met een achterstand van 25 seconden op de Williams van Felipe Massa. Dit gat moet volgens de Franse fabrikant overbrugbaar zijn.

Aapjes niet meer welkom in Riyad

Vier kleine aapjes zijn het slachtoffer van de diplomatieke ruzie tussen Zweden en Saudi-Arabië die vorige maand ontstond. De dwergzijdeaapjes zouden worden opgenomen door een dierentuin in Riyad maar het Arabische land weigert de dieren nu de toegang.

De Zweedse Skansen-dierentuin in Stockholm, die een fokprogramma heeft voor de apensoort en de dieren naar dierentuinen over de hele wereld stuurt, maakte donderdag bekend dat de dieren niet welkom meer zijn. Directeur Jonas Wahlstrom kreeg dat in een telefoontje van zijn Arabische collega te horen. Een groot probleem is dat niet. Als de diplomatieke ruzie niet wordt bijgelegd, gaan de aapjes naar een andere dierentuin.

De verhoudingen tussen de twee landen bekoelde vorige maand nadat Zweden een defensiesamenwerking stopzette en kritiek had geuit op de omgang met mensenrechten in Saudi-Arabië. Riyad haalde tijdelijk de ambassadeur naar huis. Die is inmiddels weer in Zweden aan het werk maar de verhoudingen zijn kennelijk nog niet hersteld.

Aapjes niet meer welkom in Riyad
Aapjes niet meer welkom in Riyad (Foto: ANP)

UEFA laat 18 seconden overspelen

De Europese voetbalbond UEFA heeft voor een primeur in voetballand gezorgd door vanwege een arbitrale blunder een deel van een wedstrijd over te laten spelen. Bij de meisjes onder 19 jaar moet achttien seconden van het EK-kwalificatieduel tussen Noorwegen en Engeland overgedaan worden.

Noorwegen won het duel met 2-1, maar Engeland kreeg in de slotminuut van de blessuretijd een strafschop. Engeland maakte via Leah Williamson de gelijkmaker, maar de Duitse scheidsrechter Marija Kurtes keurde de goal af omdat een Engelse speelster te vroeg ingelopen zou zijn. Noorwegen kreeg een vrije trap, maar volgens de regels had Engeland de penalty over mogen nemen. De Engelse FA diende een protest in dat gehonoreerd is, waardoor de achttien seconden van de wedstrijd onder leiding van een andere scheidstrechter opnieuw plaats moeten gaan vinden.

Meer heteromannen met chlamydia

Het aantal heteroseksuele mannen dat afgelopen jaar positief getest is op de soa chlamydia, is toegenomen. In totaal kregen bijna 18.000 mensen in 2014 de diagnose chlamydia. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Thermometer seksuele gezondheid 2014 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hierin staan gegevens over het voorkomen van soa en hiv onder hoogrisicogroepen in Nederland.

Het aantal mensen dat vorig jaar een soa-test heeft laten uitvoeren, is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2014 waren er 141.191 nieuwe soa-consulten. Dit is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2013. Ook het aantal mensen dat daadwerkelijk een seksueel overdraagbare ziekte heeft, is licht toegenomen. 15,5 procent van de geteste mensen had een soa.

Arrestaties na vondst cocaïne tussen siroop

Een Rotterdams arrestatieteam heeft twee mannen opgepakt die worden verdacht van de smokkel van 165 kilo cocaïne. Deze partij werd al eerder, op maandag 30 maart, onderschept in de haven van Rotterdam. De arrestaties werden vorige week verricht, meldde het Openbaar Ministerie donderdag.

De cocaïne zat verstopt tussen flessen limonadesiroop. Die zaten in een container afkomstig uit Suriname. De douane ontdekte de harddrugs bij een controle. De cocaïne heeft een waarde van zeker 6 miljoen euro.

De coke werd uit de dozen met limonade gehaald en vernietigd. Op 2 april werd de rest van de lading opgehaald en naar een loods in Zoetermeer getransporteerd. Daar greep het arrestatieteam in en hield het één van de verdachten aan. Later werd de tweede in Leiden opgepakt.

Regels hinderen flexwerk bijstandsgerechtigde

Het is voor mensen die in de bijstand zitten niet aantrekkelijk om tijdelijk werk aan te nemen. Dat komt door de regels van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die leiden ertoe dat deze mensen liever thuis blijven in afwachting van een vaste baan dan te kiezen voor flexwerk. Dat stelt Actal, een orgaan dat regering en parlement adviseert over regeldruk.

Mensen die vanuit de bijstand tijdelijk aan de slag gaan, krijgen na beëindiging van het contract telkens te maken met een wachttijd van vier weken waarin zij geen bijstand ontvangen. "Bijstandsgerechtigden hebben vaak niet de financiële buffers om die periode opnieuw te overbruggen. Daarom zou die herhaalde wachttijd moeten worden afgeschaft zodat flexwerk ook voor deze mensen aantrekkelijk wordt en ze uit de bijstand kunnen komen", zegt Actal-voorzitter Jan ten Hoopen.

Peuter dood door aanrijding Zuid-Beijerland

In het Zuid-Hollandse dorp Zuid-Beijerland is donderdag een jongetje van anderhalf jaar omgekomen toen hij werd aangereden door een bestelbusje. Dat gebeurde rond het middaguur vlakbij zijn huis.

De vrouwelijke bestuurder, een 41-jarige vrouw uit dezelfde plaats, alarmeerde meteen de hulpdiensten. Die probeerden het jongetje te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Tientallen bruikbare tips na MH17-oproep

Ruim 300 reacties zijn binnengekomen naar aanleiding van een internationale getuigenoproep van het Openbaar Ministerie (OM), in de zoektocht naar de schuldigen van de crash van MH17 afgelopen zomer. "Zoals het er nu naar uitziet, zijn er zeker tientallen bruikbare getuigen bij", zegt een woordvoerder van het OM donderdag naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf hierover.

De meeste reacties komen uit Oost-Oekraïne, de regio waar het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte.

Het OM deed de getuigenoproep ruim een week geleden in een video, die het transport toont van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen.

'Woningmarkt blijft naar verhouding traag'

Ondanks het aanhoudende herstel in delen van het land, blijft de woningmarkt 'naar verhouding een hele trage markt'. Dat zei voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag in een toelichting op de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal.

Hukker wees erop dat 97 procent van de Nederlanders helemaal niet bezig is met het kopen of verkopen van een huis. Een reden om de kat uit de boom te kijken zijn de aangescherpte leenvoorwaarden, waardoor met name starters moeilijker aan financiering kunnen komen. Voor mensen die al een koophuis hebben, speelt het risico mee van een restschuld als gevolg van de prijsdalingen tijdens de crisisjaren.

Het eerste kwartaal laat altijd een daling zien van het aantal verkochte woningen ten opzichte van het vierde kwartaal. Ditmaal kwam die uit op zo'n 17 procent, wat de afgelopen jaren vrij normaal was. De verdere inperking van de kredietruimte voor huizenkopers en van de mogelijkheden om te schenken hebben volgens Hukker nog geen heel grote invloed gehad. Dat is te danken aan de lage rente die koopwoningen momenteel betaalbaar houdt.

Met name goedkopere huizen, appartementen in het bijzonder, wisselden afgelopen kwartaal makkelijker van eigenaar. Daardoor is in absolute zin de gemiddelde verkoopprijs iets gedaald. Gecorrigeerd voor de verdeling in regio's en woningtypes rolde er volgens de NVM een miniem plusje uit, maar Hukker hield het in zijn toelichting op een stabilisatie van het prijsniveau vergeleken met het vierde kwartaal van 2014.

Hij benadrukte daarbij dat in het overgrote deel van het land nog altijd kopers de markt dicteren. Alleen in grotere steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Haarlem, zijn de woningen niet aan te slepen. Daar moet volgens de NVM snel meer nieuwbouw op gang komen om oververhitting te voorkomen. Maar in grofweg de helft van de regio's, met name in landelijke gebieden, dalen de verkoopprijzen nog steeds.

Vooral in het duurste segment gaat dat volgens de NVM echter nog niet snel genoeg om kopers te verleiden. Voor een kwart van de bijna 40.000 vrijstaande woningen op de markt wordt volgens de makelaarsvereniging een prijs gevraagd die nog altijd minstens 25 procent te hoog ligt. Daarom zit die markt nog stevig op slot en staan woningen gemiddeld langer te koop dan in lagere prijsklassen.

Man mishandelt voetballertje

Een elfjarig jongetje uit het Zeeuwse dorp Wolphaartsdijk is woensdag na een voetbalpotje mishandeld door een volwassene. Het kind werd op de grond gegooid en kreeg een paar schoppen. Hij is gewond geraakt aan zijn hoofd en schouder. Een 48-jarige man uit het Duitse Keulen is opgepakt en verhoord op een politiebureau.

Dat meldde de politie donderdag. Het jongetje en zijn vriendjes hadden gevoetbald tegen Duitse jongetjes die op een lokale camping verbleven. De Zeeuwse kinderen scholden de Duitsers uit. Ook lieten ze de banden van hun fietsen leeglopen. Daarop gingen de Duitsers verhaal halen.

Nederlandse F-16's ingezet bij slag om Tikrit

Nederlandse F-16's hebben het Iraakse grondoffensief tegen Islamitische Staat in Tikrit 'enkele keren gesteund'. Dat zei generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten, donderdag.

De gevechtsvliegtuigen hebben volgens hem 'geen grote rol' in de strijd gespeeld. Tikrit was de thuisbasis van voormalig dictator Saddam Hussein. De Nederlandse toestellen die opereren vanuit een basis in Jordanië, zijn vooral actief in het noorden van Irak.

De generaal ziet wel dat het accent van de missie steeds meer wordt verlegd naar ondersteuning van Iraakse grondtroepen. IS heeft door de inzet 'grote verliezen' geleden en is daardoor flink beperkt in zijn optreden.

De F-16's hebben de afgelopen zes maanden meer dan 350 keer hun wapens ingezet, zei de generaal. Er zijn geen aanwijzingen dat er burgerslachtoffers zijn gevallen door de inzet.

Nederlandse F-16's ingezet bij slag om Tikrit (Foto: Novum)
Nederlandse F-16's ingezet bij slag om Tikrit (Foto: Novum)

'Bill Cosby gaf misbruik eerder al toe'

Bill Cosby heeft misschien tien jaar geleden al onder ede verklaard schuldig te zijn aan seksueel misbruik. Dat denkt één van zijn slachtoffers, Tamara Green, zo meldt TMZ.

Green zou in de jaren zeventig gedrogeerd en betast zijn door Cosby, maar die zegt dat dat niets dan leugens zijn. Omdat de zaak van het vermeende seksueel misbruik verjaard is, besloot Green de komiek aan te klagen voor laster. Zo probeert ze alsnog een bekentenis van Cosby los te peuteren.

Cosby verscheen in 2005 al eens voor de rechter voor het vermeende misbruik van Andrea Constand. Cosby schikte toen de zaak, maar alle documentatie van de uitkomst verdween toen achter slot en grendel. Green wil nu dat die documenten worden vrijgegeven omdat ze denkt dat de kans groot is dat hij destijds schuld heeft bekend. Inmiddels zijn er meer dan dertig vrouwen die Cosby hebben aangeklaagd voor seksueel misbruik. De gang naar de rechter voor deze vrouwen wordt bemoeilijkt omdat alle zaken verjaard zijn.

Bill Cosby (Foto: Novum)
Bill Cosby (Foto: Novum)

Een vijfde meer passagiers Eindhoven Airport

Eindhoven Airport heeft het afgelopen kwartaal geprofiteerd van het groeiende aantal bestemmingen dat luchtvaartmaatschappijen aanbieden. Daardoor steeg het aantal passagiers met een vijfde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Dat meldde het luchthavenbedrijf donderdag.

In de maanden januari tot en met maart maakten 814.000 mensen gebruik van Eindhoven Airport, 135.000 meer dan een jaar eerder. Over heel 2015 verwacht de luchthaven een passagiersgroei van 7 procent. Dat zou betekenen dat het totale aantal reizigers uitkomt rond de 4,2 miljoen.

In totaal waren afgelopen kwartaal 64 bestemmingen rechtstreeks bereikbaar vanuit Eindhoven. Dat waren er tien meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal vliegbewegingen steeg met 9 procent tot 6200. Gemiddeld hadden vliegtuigen 131 passagiers aan boord, tegen 119 een jaar eerder.

Vrijspraak voor seksende handoplegger

Paranormaal genezer Jacques W. (71) uit Wijdewormer is donderdag door de rechtbank in Alkmaar vrijgesproken van jarenlange ontucht met een cliënte. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden vier maanden voorwaardelijke celstraf en verplichte behandeling geëist tegen de handoplegger.

Volgens de rechtbank had W. weliswaar seks met zijn cliënte, maar gebeurde dat vrijwillig, niet tijdens behandelingen en mede op initiatief van de vrouw. De rechtbank meent dat het afhankelijkheidsgevoel dat zij voor W. zegt te hebben ontwikkeld, geen invloed had op haar besluit seks met hem te hebben.

De vrouw zei dat W. 'een soort macht' over haar had. "Ik voelde me sterk bij hem. Ik had hem nodig." In totaal spendeerde zij tussen 2003 en 2010 12.000 euro aan consulten bij W. Volgens haar mocht ze vaak een halfuur eerder op afspraken komen om seks te hebben.

De handoplegger ontkende niet dat hij een seksuele relatie met de vrouw had. Maar volgens hem was voor, tijdens of na de consulten nooit sprake van intimiteit. Hij zei verder goed te kunnen scheiden wat zich binnen en buiten de behandelkamer afspeelde.

Het OM legde de aanklacht van de vrouw tegen de paranormaal genezer aanvankelijk terzijde, maar moest de zaak na een klachtprocedure bij het gerechtshof alsnog voor de rechter brengen.

Kamp wil doorpakken met Friese windmolens

Friesland hoeft bij minister Henk Kamp (Economische Zaken) niet aan te komen met nieuwe onderzoeken naar windmolens op de Afsluitdijk. De minister houdt vast aan de aanleg van een groot windmolenpark in het IJsselmeer. Een nieuw plan zou een vertraging van twee jaar opleveren, zei Kamp donderdag in de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar keerden Provinciale Staten van Friesland zich tegen windmolens in het IJsselmeer. CDA, SP en ook regeringspartij PvdA vroegen Kamp donderdag om te wachten op een onderzoek dat de gemeente Súdwest-Fryslân heeft laten doen naar windturbines op een andere plek, langs de Afsluitdijk. Maar Kamp wees erop dat Friesland al twee keer uitstel had gekregen voor een besluit over de plaats van windmolens "Verder uitstel gaat mijn incasseringsvermogen te boven. Ik zie geen heil in langer wachten."

Universal haalt recordomzet ondanks piraterij

Zojuist ontvingen wij van Universal Pictures een persbericht waarin zij vol trots melden dat zij op 8 april een internationale bioscoopomzet van 1 miljard US Dollar heeft behaald. Nooit eerder bereikte de filmmaatschappij een dergelijke hoge omzet zo snel in het jaar. Het vorige record was in 2013. Toen doorbrak Universal de internationale 1 miljard dollargrens op 31 mei.

Het is voor Universal de negende keer op rij dat de internationale (niet Amerikaanse) bioscoopomzet de 1 miljard dollar doorbreekt. Dit jaar werd de omzet vooral gevoed door Fifty Shades of Grey ($401.2M) en Furious 7 ($316M in één week). Die laatste moet zelfs in grote markten als China en Rusland nog in première gaan.

Fifty Shades staat deze week op de tiende plek voor wat betreft torrent-downloads. De CAM-versie van Furious 7 komt nieuw binnen op plek 5.

Hoe de studio deze records wil inzetten om de schuld van dalende inkomsten naar het downloadgedrag van consumenten aan te tonen zal nog moeten blijken, maar vooralsnog lijkt het erop dat de enorme populariteit van Popcorn Time geen enkele negatieve invloed heeft, en - zoals vaker aangetoond - juist omzetverhogend werkt, hoewel Timmetje Kuik daar natuurlijk het gefinancieerde zijne van zal denken.

popcorn time
Dank je wel Popcorn Time!

Update: Informatie over downloadranking toegevoegd.

Amsterdam gaat Vluchtgarage maandag ontruimen

AMSTERDAM Amsterdam gaat de zogeheten Vluchtgarage in het zuidoosten van de stad maandag ontruimen. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag verteld tegen de gemeenteraad.

De burgemeester verklaarde dat alle uitgeprocedeerde asielzoekers in het pand terecht kunnen in een 'bed, bad en brood-voorziening' van de gemeente. De huidige opvang telt 135 plaatsen, maar volgens de burgemeester is er overleg met andere gemeenten als meer vluchtelingen zich aanmelden. ,,Dat overleg verloopt goed. Iedereen zal opvang kunnen krijgen.''

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige week dat de gekraakte parkeergarage mag worden ontruimd.

Etam vraagt uitstel van betaling aan

De Etam Groep, eigenaar van modewinkels Miss Etam en Promiss, vraagt uitstel van betaling aan. Dit liet de modeketen uit Zoetermeer donderdag weten. Naar verwachting doet de rechtbank in Den Haag daarover donderdag nog uitspraak.

Het gaat al een tijdje slecht met Etam, dat meer dan tweehonderd filialen in Nederland telt. De verkopen lopen terug en het bedrijf lijdt al enkele jaren verlies. Recent werd al twee keer fors gereorganiseerd. In januari schrapte Etam nog honderd banen op zijn hoofdkantoor. In 2013 verloren 140 mensen hun baan. Het bedrijf telde begin dit jaar ongeveer 2200 werknemers.

Etam stond tot begin dit jaar onder leiding van John van der Ent. Die is sinds vorige maand de nieuwe topman van warenhuisketen V&D.

Etam vraagt uitstel van betaling aan
Etam vraagt uitstel van betaling aan (Foto: ANP)

Turkse columnisten vervolgd om Charlie Hebdo-covers

Twee journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet worden vervolgd wegens 'het openlijk beledigen van religieuze waarden van mensen', omdat ze in hun columns de cover van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo met een afbeelding van de profeet Mohammed hebben gebruikt.

De columnisten Ceydan Karan en Hikmet Cetinkaya kunnen als zij schuldig worden bevonden 4,5 jaar gevangenisstraf krijgen, schreef Cumhuriyet donderdag.

De krant publiceerde na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in januari een bijlage van vier pagina's met spotprenten en artikelen uit het Franse blad. De omstreden cover met Mohammed die zegt dat 'alles is vergeven' stond daar niet in, maar Karan en Cetinkaya gebruikten die wel in hun columns. Het openbaar ministerie stelde in januari een onderzoek in nadat premier Ahmet Davutoglu had gezegd dat de regering 'beledigingen van onze profeet' niet zou toestaan.

Turkije vervolgt colunisten (Foto: ANP)
Turkije vervolgt colunisten (Foto: ANP)

'Lichte omzetgroei voor freelancers'

Freelancers en flexwerkers hebben hun gemiddelde omzet in de eerste drie maanden van het jaar licht zien stijgen. Dat meldde payrollbedrijf Tentoo donderdag op basis van een rapport over het eerste kwartaal van 2015.

In totaal verdienden freelancers en flexwerkers 2,3 procent meer dan een jaar eerder. In sommige steden als Rotterdam, Eindhoven en Utrecht was sprake van een omzetdaling. Tentoo sprak van een tegenvallende ontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder toen de groei nog 7,6 procent bedroeg.

Vanwege de economische groei waren de verwachtingen voor de omzetcijfers van freelancers hooggespannen. Ook de aanstaande Wet werk en zekerheid, die per 1 juli de mogelijkheden van flexibele arbeidscontracten beperkt, had voor een toenemende vraag naar freelancers moeten zorgen. "Mogelijk plukken freelancers vanaf die datum pas echt de vruchten van de wet", zo oordeelde Tentoo.

Oranje zakt naar zesde plek op FIFA-ranglijst, Bhutan grootste stijger

Het Nederlands elftal is op de mondiale FIFA-ranglijst gezakt van de vijfde naar de zesde plaats. Brazilië neemt de vijfde plaats over. België steeg ten koste van Colombia naar de derde plaats. Duitsland blijft de nummer één van de wereld, Argentinië is tweede.

Grootste stijger in de top is Zwitserland met drie plekken naar plaats negen. Frankrijk viel uit de top tien en staat nu elfde. Ook Italië zakte weg en is dertiende.

Oranje speelde eind maart de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije in eigen huis gelijk en won het oefenduel in Amsterdam tegen Spanje met 2-0. De volgende interlandperiode is in juni. De ploeg van trainer Guus Hiddink oefent op 5 juni in Amsterdam tegen de Verenigde Staten en speelt op 12 juni in Riga de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland.

De grootste sprong op de FIFA-ranking werd gemaakt door Bhutan. Het land stond laatste op de wereldranglijst, maar door de twee overwinningen tijdens de WK kwalificatie op Sri Lanka klom het land van de 209e naar de 163e plaats. Anguilla is de nieuwe hekkensluiter op de wereldranglijst. 

Pussygalore op Go Short Filmfestival

Op de zevende editie van het Go Short kortfilmfestival in Nijmegen, dat gisteren van start is gegaan, krijgen kattenfilmpjes bijzondere aandacht.

Kattenfilmpjes zijn al jaren immens populair op video-sharing websites als YouTube. Denk aan grumpy cat, cat in a box, bange katten, vechtende katten en springende katten. En herinner je je nog de pattycake-spelende katten en pianotalent Nora?

Om het tienjarig bestaan van YouTube te vieren besloot Go Short dan ook een eerbetoon te geven aan deze hilariteit. Er is een speciaal kattenblok voorzien waarin allerlei soorten filmpjes vertoond worden, van kunstzinnige korte films tot virale YouTube-hits. 

Naast kattenfilmpjes is er natuurlijk veel meer te zien op Go Short. Andere filmblokken zijn onder andere Comedy Shorts, Dutch Shorts en  korte films van de Franse regisseur Yann Gonzales. Er werden 93 Europese korte films genomineerd, die kans maken op awards in zes verschillende categorieën. Go Short is van 8 t/m 12 april bij te wonen in LUX, Nijmegen.

Hieronder een uitgebreide kattencompilatie om alvast in de stemming te komen.

'Aanrijtijd politie komt niet in gevaar'

De sluiting van zeker tweehonderd politiebureaus mag er niet toe leiden dat de politie straks later bij een noodmelding komt. De Tweede Kamer maakt zich daar grote zorgen over. Maar volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zal de huidige aanrijtijd van maximaal vijftien minuten niet veranderen, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

"Deze streefnorm, die de politie zichzelf heeft opgelegd, blijft overeind", zei hij. Dat is volgens hem mogelijk omdat de politie de komende jaren naar een andere werkwijze toegaat, waarbij nieuwe technieken voor ondersteuning zorgen. Zo zijn politiewagens straks beter uitgerust en kunnen agenten via nieuwe systemen meer informatie direct opvragen, waar ze ook zijn.

De bureaus gaan dicht vanwege de vorming van de Nationale Politie. Onlangs is er een lijst van te sluiten bureaus naar de Kamer gestuurd.

Boete voor sjoemelende oud-wethouder VVD

De 61-jarige Vlissingse oud-wethouder Jacques Damen (VVD) is donderdag veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij kreeg een boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

De rechtbank in Middelburg vond niet bewezen dat Damen ook heeft gefraudeerd met reiskostendeclaraties.

Het Openbaar Ministerie had voor beide delicten een boete van 10.000 euro en een taakstraf van 150 uur geëist.

Rechter doodgeschoten in rechtbank Milaan

Een man heeft donderdag in de rechtbank van Milaan schoten gelost en zeker twee mensen verwond. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA op gezag van de voorzitter van het Milanese gerechtshof, Giovanni Canzio.

Het gebouw is ontruimd en de schutter heeft naar verluidt de benen genomen.

Update 13.05 uur

Een hoge functionaris van de rechtbank heeft zojuist bekend gemaakt dat bij de schietpartij een rechter om het leven is gekomen.

De schutter, een man die terechtstond in een faillissementszaak, is volgens Italiaanse media kort na het incident aangehouden. Hij wilde op een motor vluchten. De man zou de faillissementsrechter Fernando Ciampi in zijn kantoor hebben doodgeschoten. Waar de andere doden vielen en wie het zijn is niet duidelijk. Er zou ook een persoon gewond zijn geraakt.

Rechter dood door schietpartij MilaanRechter dood door schietpartij Milaan (Foto: ANP)

Afghanen aangetroffen in vrachtwagen

De marechaussee heeft woensdag in een vrachtwagen in Hoek van Holland veertien vreemdelingen uit Afghanistan aangetroffen. Zij waren op weg naar Groot-Brittannië. Een 31-jarige Pool is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De medewerkers van de marechaussee kwamen de vreemdelingen op het spoor toen hun hond aansloeg bij de vrachtwagen. Daarin trof de marechaussee zes vrouwen aan in de leeftijd van 17 tot en met 58 jaar, vijf mannen van 22 tot en met 54 jaar en drie kinderen van 1, 2 en 3 jaar oud. Zij hadden zich in de trailer verstopt die op een controlepost stond.

De Afghanen hebben asiel aangevraagd en zijn naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gebracht.

Negende zege op rij voor San Antonio Spurs

De basketballers van San Antonio Spurs hebben woensdag (lokale tijd) de negende overwinning op rij geboekt in de NBA. De ploeg versloeg Houston Rockets met 110-98. Tony Parker was de grote man bij de Spurs met 27 punten. Bij de Rockets was James Harden topscorer met 22 punten.

LeBron James bezorgde Cleveland Cavaliers de overwinning tegen Milwaukee Bucks. Met nog veertien seconden op de klok maakte James een driepunter. De Cavaliers wonnen het duel met 104-99 en verzekerden zich hiermee van de winst in de Central Division en van de tweede plaats in de Eastern Conference.

Bij Chicago Bulls maakte Derrick Rose zijn rentree. Hij miste twintig duels vanwege een knieblessure. De ploeg kon zijn terugkeer niet met een zege opluisteren. Orlando Magic was met 105-103 te sterk.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Toronto Raptors 74-92
Philadelphia 76'ers - Washington Wizards 90-119
Brooklyn Nets - Atlanta Hawks 111-114
Detroit Pistons - Boston Celtics 103-113
New York Knicks - Indiana Pacers 86-102
Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans 110-74
Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 119-101
Utah Jazz - Sacramento Kings 103-91
Dallas Mavericks - Phoenix Suns 107-104
Portland Trail Blazers - Minnesota Timbervolves 116-91

Dijsselbloem overwoog Zalm weg te sturen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft vorig jaar overwogen om ABN-topman Gerrit Zalm weg te sturen omdat hij de salarissen van zes medebestuurders wilde verhogen. Dijsselbloem heeft dat niet gedaan omdat hij tot de conclusie kwam dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit dat was goedgekeurd door zowel de Kamer als de toenmalige minister van Financiën. "Op grond daarvan iemand naar huis sturen vind ik niet juist", zei Dijsselbloem donderdag in een Kamerdebat over ABN AMRO.

Hij deed wel meermalen een klemmend beroep op de raad van bestuur en raad van commissarissen om van de salarisverhoging af te zien. Maar zij waren daar niet toe bereid. Dijsselbloem heeft de verhoging in de gesprekken niet onacceptabel genoemd omdat dat had betekend dat hij het vertrouwen in Zalm had moeten opgeven. Maar hoe fel hij ook tegen de verhoging was, hij kon niet anders dan erkennen dat de ABN-top zich beriep op eerder goedgekeurde wetgeving.

Hij zei ook dat hij tegenover de ABN-top nooit heeft gedreigd met een uitstel van de beursgang. Dat zou oneigenlijk zijn geweest, aldus de PvdA-minister.

Gerrit Zalm (Foto: Novum)
Gerrit Zalm (Foto: Novum)

Asscher haalt uit naar ING

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher haalt uit naar ING. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant donderdag waaruit blijkt dat veel uitzendkrachten door de bank aan de kant gezet worden. De bank zou vrezen hen anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen.

Asscher stelt dat als waar is wat de Volkskrant meldt over een interne notitie van ING, hij dat 'schandalig' vindt. "Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?", aldus de minister in een reactie.

Lodewijk Asscher (Foto: Novum)
Lodewijk Asscher (Foto: Novum)

Kamp Amersfoort wil oorlogssfeer terughalen

Kamp Amersfoort wil de bezoeker laten ervaren hoe 'beklemmend' de sfeer van de Tweede Wereldoorlog in een kamp was. Daarom komen de originele zichtlijnen van de schietbaan terug, worden de executieplaatsen herkenbaar gemaakt, krijgt een barak opnieuw vorm en wordt de appelplaats hersteld. Vanaf een nieuwe toren op de appelplaats kunnen bezoekers virtueel het kampleven bekijken.

Dat maakte de directie van het nationaal monument donderdagmorgen bekend. In Kamp Amersfoort zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 mensen opgesloten, meest Nederlandse onderduikers en zwarthandelaren. Bijna vijfhonderd van hen kwamen in Amersfoort door marteling en ontbering om het leven. Ruim tienduizend gevangenen zijn doorgestuurd naar Duitse kampen, waar velen zijn overleden.

Om het kamp gedeeltelijk in oude staat te herstellen is 5,5 miljoen euro nodig. Voor dat bedrag krijgt het bezoekerscentrum ook een flinke ondergrondse uitbreiding, zodat bijvoorbeeld schoolklassen en herdenkende families elkaar niet meer in de weg lopen.

Studenten vertrekken maandag uit Maagdenhuis

De protesterende studenten in het Maagdenhuis in Amsterdam zeggen maandag te vertrekken. De strijd voor meer democratisering gaan zij buiten voortzetten, aldus vertegenwoordigers van de Nieuwe Universiteit.

Dit weekend vindt een afsluitende manifestatie in het Maagdenhuis plaats, onder de naam Festival der Wetenschappen. Een woordvoerder zegt dat het de bedoeling is dat alle studenten maandag hun biezen pakken.

'Te weinig overheidsgeld naar onderzoek'

Nederland loopt ver achter op de doelstelling om over vijf jaar 2,5 procent van het bruto binnenlands product aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie uit te geven. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Rathenau Instituut.

Om de doelstelling te halen moet de overheid ongeveer 700.000 euro per jaar extra spenderen, bovenop de 4,5 miljard die het nu uitgeeft. Het bedrijfsleven moet zelfs meer dan 4 miljard euro extra investeren, stellen de onderzoekers.

De komende jaren gaat er minder geld vanuit de overheid naar onderzoek en innovatie, zo werd eerder al duidelijk. Volgens Rathenau haalt de Nederlandse wetenschap steeds meer geld uit Europa. In de afgelopen vijftien jaar stegen de inkomsten uit Europese ondrzoekprogramma's van gemiddeld 165 miljoen naar 475 miljoen per jaar.

Jongen die klasgenoot doodstak voor rechter

De zestienjarige Anthony, die vorig jaar zijn klasgenoot Wesley (15) doodstak op een middelbare school in Voorburg, staat donderdag en vrijdag voor de rechter. Justitie verdenkt hem van moord dan wel doodslag. Anthony werd jarenlang zwaar gepest en stond onder enorme druk, benadrukt zijn advocaat.

Anthony en Wesley kregen op 10 oktober ruzie tijdens een les op het Corbulo College. Tijdens een pauze pakte Anthony een mes. Hij stak Wesley neer. Die stierf in school aan zijn verwondingen. Anthony rende weg, maar werd even later gearresteerd. Hij zit sindsdien vast.

Een paar dagen voor de fatale steekpartij was Anthony bij zijn bijbaantje opgewacht door een groep pestkoppen. Hij gaf dat door aan de politie en zou een dag voor de steekpartij met de schoolleiding praten, maar dat gesprek ging niet door. Wesley hoorde overigens niet bij de groep die Anthony treiterde.

Anthony heeft het mes waarschijnlijk gekregen van een vriend, Brian (16). Die moet vrijdag voorkomen. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij medeplichtig is aan moord of doodslag. Hij wordt ook verdacht van het bezit van het wapen.

De zaak is achter gesloten deuren, omdat de twee verdachten minderjarig zijn. Het Openbaar Ministerie en de advocaten komen waarschijnlijk vrijdag met hun strafwensen. De rechtbank doet rond 24 april uitspraak.

Kamer wil taaltoets voor agent behouden

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat aanstaande agenten de Nederlandse taal voldoende onder de knie moeten hebben. De taaleis moet aan het begin van de opleiding blijven worden gesteld, verklaarden onder meer regeringspartijen PvdA en VVD donderdag in de Kamer.

Korpschef Gerard Bouman wil de taaltoets juist schrappen die alle aspirant-agenten aan het begin van hun opleiding moeten halen. Hij hoopt zo meer allochtonen bij de opleiding binnen te halen. Ze zouden dan in de loop van de opleiding hun taalkennis kunnen bijspijkeren.

Ockje Tellegen (VVD) zei zich aan de uitspraak van Bouman te hebben 'geërgerd'. Haar collega Agnes Wolbert (PvdA) deelt de kritiek: "Een agent moet met iedereen op niveau kunnen communiceren". Wel steunen beide partijen het streven van Bouman om meer agenten met een allochtone achtergrond te krijgen.

Live: Man dreigt flatwoning Utrecht op te blazen

Een man dreigt donderdagochtend een appartement aan de Nigerdreef in Utrecht op te blazen. Het flatgebouw wordt uit voorzorg ontruimd, meldt de politie.

De man woont op de bovenste verdieping van het flatgebouw. Onderhandelaars proberen de man tot rede te brengen, zegt de politie.

Aan de Nigerdreef in de wijk Overvecht staan grote flatgebouwen uit de jaren zestig van de vorige eeuw. In elk gebouw zijn tientallen appartementen. De bewoners van het gebouw waar de man woont, moeten hun pand in elk geval verlaten. Mogelijk worden ook nog omliggende flats geëvacueerd.

Update 12:16 uur
Inmiddels heeft de man op eigen initiatief de flat, onder een deken, verlaten en is hij afgevoerd met een ambulance.

Livestream te volgen via RTV Utrecht: KLIK

DNA afgenomen in Valkenburgse loverboyzaak

Eind deze en begin volgende week wordt DNA afgenomen van een achttal mannen die ervan verdacht worden seks te hebben gehad met een 16-jarig meisje in een Valkenburgs hotel. Hun DNA wordt vergeleken met DNA dat gevonden is in de hotelkamer, 'op condooms en mogelijk ook op tissues'. Dat zegt advocaat Ivo van den Bergh van twee verdachten in deze zaak, naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf.

Volgens de advocaat gaat het vooral over verdachten die ontkennen of hebben gezwegen. "Als er dan toch een DNA-match is, heb je wel wat uit te leggen", aldus de advocaat. Volgens hem zijn er 12 DNA-sporen aangetroffen in de hotelkamer.

De politie kwam na een inval in een hotel in Valkenburg tientallen mannen op het spoor die mogelijk seks hadden gehad met het meisje. Agenten vonden in het hotel gebruikte condooms en een klantenlijst op de gsm van een vermeende loverboy, die het meisje uitgebuit zou hebben.

Samsung verwacht veel van nieuwe Galaxy S6

Smartphonemaker Samsung heeft goede hoop op verkooprecords met de nieuwe serie Galaxy S6-toestellen. Dat meldde het bedrijf donderdag, daags voor de lancering van de nieuwe apparaten.

De nieuwe toestellen moeten Samsung helpen marktaandeel terug te winnen op concurrenten. Onder meer Apple en Chinese smartphonemakers, wisten marktaandeel van Samsung af te snoepen.

Marktanalisten verwachten dat er dit jaar 55 miljoen nieuwe Samsung-toestellen worden verscheept. Een succes voor Samsung is hard nodig nadat eerder de Galaxy S4 en S5 maar mondjesmaat voldeden aan de verwachtingen.

ABN-top hoeft niet weg van PvdA

De top van ABN AMRO hoeft wat de PvdA betreft niet te vertrekken. Dat bleek donderdag aan het begin van het Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de onrust rond de (teruggedraaide) salarisverhogingen bij ABN.

De PVV vindt wel dat de ABN-top moet opstappen, de SP vindt dat de raad van commissarissen moet opstappen. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer uitte in het debat harde kritiek op de ABN-top. De salarisverhoging van een ton in 2014 was moreel verwerpelijk. Het is nu aan de ABN-top om het vertrouwen in de samenleving te herstellen, aldus Nijboer.

Hij vroeg Dijsselbloem te garanderen dat er geen bonussen meer worden uitgedeeld aan de raad van bestuur zolang ABN nog (deels) in handen is van de Staat.

PvdA: top ABN AMRO hoeft niet weg (Foto:Novum)
PvdA: top ABN AMRO hoeft niet weg (Foto:Novum)

'Vrijgezelle J.Lo met ex op vakantie'

Hoewel Jennifer Lopez onlangs vertelde dat ze toch echt vrijgezel is, is de zangeres weer gespot met haar ex Casper Smart. De twee zijn samen met de twee kinderen van J.Lo aan het genieten van een vakantie in Mexico. Ze zouden daar ook de 28e verjaardag van Casper vieren.

De geruchten dat het koppel weer samen is, worden hierdoor sterk aangewakkerd. Op de website staan verscheidene foto's van Jennifer (45) en Casper, volgens TMZ is het duidelijk dat ze heel close zijn.

In juni maakten de twee bekend dat ze na een relatie van drie jaar uit elkaar gingen. Toch werden ze daarna nog geregeld samen gezien. Twee weken geleden werden ze nog zoenend op de foto gezet. Een bron vertelde TMZ eerder dat de twee nooit uit elkaar zijn geweest.

Brand treft kantoorgebouw Hoofddorp

In een kantoorgebouw aan de Planeetbaan in Hoofddorp is donderdagochtend brand uitgebroken. De brandweer werd daarover gewaarschuwd door de spoorwegen. ,,De brand werd opgemerkt in een passerende trein'', zei een woordvoerster van de veiligheidsregio.

Het vuur woedt volgens de zegsvrouw op de tweede etage van het pand. Hoewel het gebouw in de omgeving van het spoor staat en sprake is van een ,,redelijke rookontwikkeling'', zou het treinverkeer nog niet worden gehinderd.

Volgens RTV Noord Holland woedt het vuur in het Europese hoofdkantoor van schoenenmerk Crocs, maar de veiligheidsregio kon dat nog niet bevestigen.

Er zou geen sprake zijn slachtoffers. Volgens de woordvoerster was niemand in het pand aanwezig toen de brand uitbrak.

'Aandacht voor aids mag niet verslappen'

De aandacht voor aids en mensen die hiv-geïnfecteerd zijn moet niet verslappen. Nederland heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in de strijd tegen de ziekte en daarom moet minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) volgend jaar, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie, hier extra aandacht voor vragen. Daarvoor pleiten negen organisaties, verenigd in het Nederlandse Hiv/Aids Platform, in een gezamenlijke verklaring die zij donderdag presenteren tijdens een bijeenkomst in Den Haag. Ploumen is daar ook aanwezig.

Het aantal mensen met hiv daalt in het grootste gedeelte van de wereld. Maar de epidemie groeit in middeninkomenslanden als Vietnam, Myanmar en Peru. En ook in landen waar de rechten van kwetsbare groepen als mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, druggebruikers en jonge vrouwen worden geschonden, zoals Oekraïne of Zimbabwe.

Maar tegelijkertijd trekken donoren als Duitsland, Engeland en de Europese Commissie zich volgens het Hiv/Aids Platform terug uit die landen, omdat het daar economisch beter gaat. "Echter, veel middeninkomenslanden, zoals Vietnam, zijn nog niet in staat de hiv-bestrijding zelf te financieren en daardoor neemt de hiv-epidemie daar toe in plaats van af", aldus Ton Coenen, voorzitter van het Platform en directeur van het Aids Fonds. "Daarom roepen wij minister Ploumen en haar collega's in Europa en de Verenigde Naties op om te pleiten voor een overgangsregeling voor die landen. Want als we de komende jaren meer investeren, is het einde van aids in 2030 mogelijk."

Wereldwijd hebben 35 miljoen mensen hiv. Naar schatting 22 miljoen van deze mensen krijgen geen behandeling. Van alle 2,1 miljoen nieuwe hiv-infecties per jaar treft ongeveer de helft homomannen, sekswerkers of druggebruikers.

Natuurgebied Gilze vol patronen en granaten

In een beoogd speelbos naast vliegbasis Gilze-Rijen zijn tijdens twee onderzoeken 550 stuks niet-ontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Het gaat vooral om granaten en hulspatronen, maakte de gemeente donderdag bekend. De munitie is inmiddels tot ontploffing gebracht. Vanwege de ontdekking komt er ook onderzoek op het naastgelegen terrein van de scouting, kondigde de gemeente aan.

De gemeente benadrukt dat er voor de scouts geen gevaar is zolang munitie in de grond ligt.

Het natuurgebied maakte voorheen deel uit van de vliegbasis. Rond de basis is in de oorlog veel strijd geleverd.

Griekenland lost schuld aan IMF af

Griekenland heeft een schuld van 450 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgelost. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de Griekse centrale bank. De financiële markten reageerden opgelucht dat het land de deadline heeft gehaald, maar keken tegelijkertijd naar betalingsverplichtingen in de komende weken.

Griekenland heeft aangegeven dat het geld aan het eind van deze maand op is. In de tussenliggende weken moet nog ruim 3,7 miljard euro worden betaald, deels aan het IMF en andere crediteuren maar ook aan pensioenen en salarissen.

Minister van Financiën Yanis Varoufakis zei donderdag in Parijs dat de eurozone een "asymmetrische monetaire unie'' is en dat de stappen die de EU heeft gezet om daar verandering in aan te brengen "onbevredigend'' zijn.

Wilders betoogt tegen 'haatimams'

PVV-leider Geert Wilders en twee Tweede Kamerleden van zijn partij hebben donderdag korte tijd voor de deur van een islamitische conferentie in Utrecht gedemonstreerd. Volgens de PVV komen daar radicale moslims prediken.

Met de demonstratie wilden Wilders en de Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf het signaal afgeven 'dat we geen haatimams in Nederland willen', zei Wilders woensdag al. De PVV-voorman droeg donderdag een bord bij zich met daarop de tekst: "Geen haatimams in Nederland".

"Wat wij hier willen doen is een tegengeluid laten horen", motiveerde Wilders zijn protest tegen de conferentie. Hij benadrukte wel dat hij voor de vrijheid van meningsuiting is.

Organisator is de Utrechtse islamitische stichting AlFitrah. Hun conferentie wordt gehouden in het eigen gebouw van de stichting in de wijk Overvecht. De organisatoren hebben laten weten dat iedereen welkom is bij de conferentie, ook Wilders.

De PVV-voorman reageerde dat hij niet ingaat op uitnodigingen van een stichting die 'dit soort mensen uitnodigt'.Hij wees met name op een deelnemer die voorwaardelijk zou zijn gestraft voor 'martelpraktijken'.

De 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' in Utrecht duurt van donderdag tot en met zondag. De gemeente Utrecht heeft laten weten eventuele oproepen tot geweld of haat zaaien niet te tolereren. Met de politie is besproken dat wordt opgetreden bij strafbare feiten of verstoringen van de openbare orde.

Wilders betoogt tegen'haatimams'
Wilders betoogt tegen 'haatimams' (Foto: ANP)

Vrijdag wordt eerste officiële warme dag 2015

Vrijdag wordt mogelijk de eerste officiële warme dag van 2015. Meteorologen van weeronline.nl voorspellen dat de temperatuur dan omhoog schiet naar maximaal 22 graden Celsius in het zuidoosten.

"Als in De Bilt 20 graden wordt bereikt spreken we van de eerste officiële warme dag van 2015. Alleen velden sluierwolken kunnen de temperatuurstijging in de weg zitten'', aldus weeronline.nl.

Vorig jaar viel de eerste officiële warme dag op 20 maart. Meestal is die pas ergens in april. "Het vrij zonnige lenteweer houdt dit weekend helaas niet stand. Zaterdag wordt het een stukje koeler en waait het meer dan we de laatste tijd gewend zijn. Op zondag krijgen we iets vaker de zon te zien, maar spelen wolkenvelden nog steeds een dominante rol in het weerbeeld.''

Speedrun van Witcher 3 kost 25 uur

CD Projekt RED heeft laten weten dat de snelste testers The Witcher 3: Wild Hunt hebben uitgespeeld in 25 uur. Daarbij klikken ze door alle dialogen en nemen ze de kortste routes.

The Witcher 3

Als je op een normale wijze The Witcher 3 speelt dan kost het verhaal je 50 uur, maar met alle zijpaden en extra missies kost het je in totaal 100 uur om de aftiteling te kunnen bekijken. Dan gaan we er voor het gemak vanuit dat je niet sterft en dat je alles in één keer kunt vinden.

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 19 mei naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Chery: "Mensen op tribune waren fantastisch"

FC Groningen bereikte woensdagavond de finale van de KNVB Beker. Tjaronn Chery bleek fit genoeg om te starten tegen Excelsior en genoot volop. Chery maakte in de slotfase van de wedstrijd de 3-0 en bezegelde zo het lot van de Rotterdammers in het bekertoernooi. Tegenstander in de eindstrijd op zondag 3 mei is PEC Zwolle, dat dinsdagavond FC Twente na strafschoppen versloeg.

Een pijnlijke knie speelde Chery parten op de afsluitende training voor het duel met Excelsior, maar uiteindelijk liep alles gesmeerd. “Het was vandaag nog even twijfel of ik zou kunnen spelen, maar ik heb het goed volgehouden. Zulke wedstrijden wil je natuurlijk ook niet missen en ik heb er alles aan gedaan om te kunnen spelen”, aldus Chery op de clubsite.

Hij vervolgt: “Ik was vroeg op de club en heb, mede door veel pillen, kunnen spelen en zelfs kunnen scoren. Af en toe voelde ik wel wat pijn, maar de adrenaline die door je lijf giert tijdens het spelen van zo'n wedstrijd is gigantisch. De mensen op de tribune waren fantastisch en waren een grote steun voor ons.”

Hans Hateboer liet de fans in Euroborg woensdagavond voor het eerst juichen, na een mooie pass van Chery. Na rust besliste FC Groningen de strijd met Excelsior. Albert Rusnák en Chery bepaalde de eindstand op 3-0. Daarna barstte een groot feest los.

Peptalk Robben inspireert spelers Groningen

Arjen Robben heeft de spelers van FC Groningen een dag voor de bekerwedstrijd tegen Excelsior via een videoboodschap een 'peptalk' gegeven. De speler van Bayern München deed dit op verzoek van coach Erwin van de Looi.

"We hebben heel veel steun van mensen in het stadion gekregen, maar ook daarbuiten. Ook van Arjen Robben. Er is niemand met een Groningen-verleden die meer prijzen heeft gewonnen dan Robben. Hij zei exact de goede dingen'', zei Van de Looi woensdagavond tegen RTV Noord na het bereiken van de bekerfinale.

Volgens Van de Looi zei Robben dat de spelers ervan moesten genieten, samen de goede dingen moesten doen en zich niet gek moesten laten maken. "Als dat uit de mond van Robben komt, dan doet dat wel iets met je''.

Splatoon krijgt nooit voice-chat

Na de aankondiging van de vooral op multiplayer gerichte game Splatoon werd het letterlijk en figuurlijk stil of er een voice-chat in het spel zou zitten. Dat werd later een nee, maar toch hoopten mensen dat Nintendo op die beslissing terug zou komen. Daar is nu vrij duidelijk over gecommuniceerd in een interview met Edge: nee, never, nooit, niet.

Amano, co-producer van Splatoon windt er geen doekjes om: "deze beslissing komt door persoonlijke ervaring. Toen ik online games speelde, hield ik niet van de negativiteit die ik kreeg van mensen die me vertelde dat ik slecht speelde en op moest rotten." Om nieuwe spelers te bereiken die niet eerder online multiplayergames hebben gespeeld is besloten voice-chat eruit te laten.

Wij zijn nog steeds van mening dat er een mute-knop bestaat zodat we zelf de keuze kunnen maken of en wie we willen horen, maar dat terzijde.

Conker de eekhoorn krijgt een reunie

Vorig jaar kregen we op E3 een sneak preview van de Conker-DLC in Project Spark. Na vele maanden wachten is er dan eindelijk een officiële trailer, genaamd Project Spark: Conker's Big Reunion, verschenen.

In de trailer krijgen we een goed beeld van wat we straks van de oranje eekhoorn kunnen verwachten in Project Spark: Conker's Big Reunion. Ook laat de trailer nogmaals zien wat er allemaal mogelijk is in Project Spark.

Project Spark: Conker's Big Reunion is een standalone avontuur en zal in meerdere episodes verschijnen. De eerste episode verschijnt op 23 april aanstaande en zal rond de vijf euro gaan kosten. Voor vijf euro meer krijg je er ook de 'The Conker Creation Pack' met meer dan 350 onderdelen bij, zodat je ook je eigen Conker avontuur kunt maken.

Conker's Bad Fur Day is ontwikkeld door RARE en verscheen in 2001 op Nintendo 64. De game kenmerkte zichzelf voornamelijk als een platformer gericht op een ouder publiek. Dit kwam met name doordat de oranje eekhoorn nogal grofgebekt is en van uitspraken over sex, drugs en alcohol totaal geen probleem maakte.

Mercedes: in China meteen terugslaan

Mercedes is wakker geschud. Het raceteam waande zich onverslaanbaar in de Formule 1 na een dominant 2014 en een oppermachtig optreden in de openingsrace van dit jaar in Australië, totdat Ferrari twee weken geleden ineens opleefde en Sebastian Vettel de rode bolide naar de zege reed in Maleisië. "Goed voor de sport, maar heel duidelijk een wake-up call voor ons'', aldus teambaas Toto Wolff van Mercedes

Het team met regerend wereldkampioen Lewis Hamilton en Nico Rosberg wil komend weekeinde in de Grand Prix van China de orde herstellen. "Dit laten we niet op ons zitten; we zullen meteen terugslaan'', kondigt Rosberg strijdlustig aan.

Het circuit in Shanghai lijkt op voorhand Mercedes beter te liggen dan dat van Sepang in Maleisië, waar Vettel in de Ferrari minder last had van de bandenslijtage op het smoorhete asfalt. Hamilton won vorig jaar de race in China met groot machtsvertoon, Rosberg eindigde als tweede. "Het is nu wel duidelijk dat de concurrentie sterker is geworden. Ik verwacht dit seizoen een lange en harde strijd om de titel, dus we moeten elke kans aangrijpen om te winnen. China lijkt een mooie kans, het circuit is mooi jachtgebied voor ons'', aldus Wolff.

Hamilton sluit zich aan bij de woorden van zijn teambaas. "Die overwinning van Vettel was geen toevalstreffer. Ferrari vormt een heuse bedreiging'', aldus de Brit, die na twee races het WK-klassement aanvoert met 43 punten, voor Vettel met 40 punten.

De Duitser, die bij zijn vorige team Red Bull vier keer achtereen de wereldtitel veroverde, ziet nog niet direct een wederopstanding van Ferrari. De beroemde Italiaanse renstal beleefde vorig jaar een rampseizoen, waarin het voor het eerst in 20 jaar geen enkele zege boekte. "Mercedes zet nog altijd de toon. Dat team is supersterk'', aldus Vettel.

Zijn teambaas Maurizio Arrivabene valt hem bij: "De overwinning in Maleisië was bevrijdend, maar laten we niet te hard van stapel lopen. Een zege kan soms ook te vroeg komen. Dan kan het van een voordeel ineens in een nadeel veranderen.''

Hateboer: "Gaan de finale overtuigend winnen"

FC Groningen plaatste zich vanavond ten koste van Excelsior voor de finale van de KNVB-beker (3-0). Hans Hateboer brak de ban voor de thuisploeg en was na afloop vol bravoure.

"Ja fantastisch toch. Hier doe je het voor", zei de 21-jarige Groninger voor de camera's van FOX Sports. "In dit toernooi moet je iedere wedstrijd spelen om te winnen. We hebben overtuigend alle duels gewonnen en nu gaan we naar de finale. Die gaan we ook overtuigend winnen." Door de schorsing van Eric Botteghin mocht Hateboer, die na een lichte knieblessure begin maart zijn basisplek verloor, aan de start verschijnen. "Tuurlijk voelt dat dubbel goed", reageerde de verdediger. "Dat je dan gelijk belangrijk bent... Ik heb nu twee 'finales' gespeeld, vorig jaar in de play-offs en vandaag weer."

"En nu scoor ik weer. Dus misschien moet ik in de finale maar weer starten", zei de mandekker met een grijns op zijn gelaat. Vijf minuten voor rust opende Hateboer de score: "Tjaronn gaf die bal perfect mee. Ik zag de keeper de voorzet eruit halen, dus ik schoot gewoon blind richting de korte hoek." De sfeer in de Euroborg was magisch op woensdagavond. "Je ziet dat de beker enorm leeft hier", aldus Hateboer. "In de stad, bij de training, vandaag in het stadion. Dan is het aan ons om te laten zien dat het terecht is dat al die fans achter ons staan. De finale gaat nog veel meer een gekkenhuis worden."

Aanvoerder Fischer: "op details beslist"

Aanvoerder Sander Fischer van Excelsior vond niet dat zijn ploeg woensdagavond in de Euroborg echt de mindere was in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen. "Dit duel is op details beslist'', zei hij bij FOX Sports. "Wij hebben ook zeker goede kansen en mogelijkheden gehad. We hebben echter verzuimd om door te drukken, om de trekker over te halen. We waren niet dodelijk genoeg. FC Groningen was dat wel. Daarin zat het verschil.''

Fischer was van mening dat Excelsior vooral in de eerste helft van de halve finale "goed had meegedaan''. Na de openingstreffer van Hans Hateboer vlak voor de rust werd alles anders. "Toen gooiden we de boel een beetje open. In de tweede helft vloeiden de krachten bij ons weg. Daar baal ik best van. Dit is niet wat we wilden, dit is niet waar we van droomden.''

Meer faillissementen in maart

In maart zijn 614 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 134 meer dan in februari. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De stijging is grotendeels toe te schrijven aan het feit dat maart een zittingsdag meer telde dan februari. Ten opzichte van maart 2014 lag het aantal faillissementen 88 hoger. Maart 2015 telde ook een zittingsdag meer dan maart 2014.

De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel en in de financiële dienstverlening, respectievelijk 111 en 87.

Rodriguez klopt Colombianen in Baskenland

Joaquim Rodriguez heeft woensdag de derde etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. De Spaanse wielrenner van Katusha won na een venijnige rit over 171 kilometer van Vitoria-Gasteiz naar Zumarraga de sprint van de Colombianen Sergio Henao en Nairo Quintana.

Lieuwe Westra was lang de laatst overgebleven renner, maar werd 3 kilometer voor de meet op de laatste klim gegrepen. Purito en de twee Colombianen gingen er even later vandoor. Ze hielden zeven seconden over op een aantal achtervolgers. Henao is de nieuwe klassementsleider in de koers uit de UCI WorldTour, omdat hij in voorgaande twee ritten betere uitslagen neerzette dan Rodriguez en Quintana.

Kamer neigt naar verbod 'shariapartijen'

In de Tweede Kamer komt steeds meer steun voor een verbod op partijen of groeperingen die tot doel hebben de democratische rechtsorde omver te werpen. Een voorstel daartoe van CDA, VVD en SGP nadert een meerderheid nu ook de ChristenUnie zich achter deze gedachte schaart.

Donderdag praat de Kamer over dit onderwerp. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil nog kijken naar de voorliggende motie. Die is in zijn ogen nog te eenzijdig omdat die alleen kijkt naar partijen die de sharia zouden bepleiten. Maar volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma worden shariapartijen als voorbeeld genoemd.

Overigens haalt de motie ook met ChristenUnie en de PVV, die al voor was, nog geen meerderheid. Samen hebben ze 73 zetels. Maar naar verwachting zullen kleine partijen als de Groep Bontes/Van Klaveren, Van Vliet en Houwers er ook wel brood in zien.

'Rebellen Oekraïne executeerden regeringssoldaten'

Amnesty International zegt over bewijzen te beschikken dat pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne verscheidene gevangen Oekraïense militairen hebben geëxecuteerd.

De mensenrechtengroep zegt videomateriaal te hebben gezien van zeker vier militairen die door opstandelingen worden ondervraagd. Later blijken zij te zijn gedood, met schotwonden in hun hoofd en lichaam die van dichtbij lijken te zijn toegebracht.

De separatisten hebben vermoedelijk honderden regeringssoldaten gevangengenomen. Beide partijen in de oorlog beschuldigen elkaar ervan gevangenen te mishandelen. Volgens afspraken die in februari werden gemaakt moesten alle gevangenen begin maart worden vrijgelaten, maar daar is nog niet veel van terechtgekomen.

Hekkensluiter Parma verrast Udinese

Hekkensluiter Parma heeft woensdagavond in de Italiaanse Serie A de eerste overwinning in ruim drie maanden geboekt. De noodlijdende club, die eerder dit seizoen failliet werd verklaard en daarna een doorstart mocht maken, versloeg op eigen veld middenmoter Udinese met 1-0. Silvestre Varela maakte in de zeventigste minuut het doelpunt.

Parma, dat zaterdag ook al Internazionale op 1-1 hield, staat nog altijd laatste met dertien punten. Nummer negentien Cagliari heeft 21 punten en een wedstrijd meer gespeeld.

Eerste castfoto voor Suicide Squad

Fury-regisseur David Ayer blijft fans voorzien van foto's en weetjes over Suicide Squad, de film waar hij momenteel druk mee bezig is. De cast verzamelde gisteren voor een eerste gezamelijke 'table read' en dat deelde de regisseur met zijn Twitter-volgers.

Een table read is een sessie waarin de acteurs, en eventueel invallers voor afwezige acteurs, gezamenlijk het script hardop lezen. Hiermee krijgen ze een gevoel hoe de film (of tv-aflevering) klinkt met de acteurs in hun rol. Het is één van de gebruikelijke eerste stappen in de productie van een film. Het is vaak ook de eerste keer dat de cast in z'n geheel bij elkaar is, en dat was voor Ayer een goede reden voor een foto.

Op deze foto zijn te zien: David Ayer, Joel Kinnaman (Rick Flag), Will Smith (Deadshot), Adawale Akinnuoye-Agbaje (Killer Croc), Karen Fukuhara (vermoedelijk speelt zij Plastique), Jay Hernandez (vermoedelijk speelt hij El Diablo), Margot Robbie (Harley Quinn), Jai Courtney (Boomerang), Cara Delevingne (Enchantress), Viola Davis (Amanda Waller). Afwezig zijn Jared Leto, die de rol van de Joker speelt, en een aantal acteurs in kleinere rollen.

Suicide Squad is de tweede DC Comics-verfilming van 2016 en speelt zich in hetzelfde filmuniversum af als Batman v Superman: Dawn of Justice. Het team, ook wel Task Force X genoemd, bestaat uit een groep veroordeelde superschurken die voor de overheid vuile klusjes moeten opknappen, bij wijze van taakstraf. Het is nog niet bekend welke van de genoemde personages daadwerkelijk onderdeel zijn van de groep, en welke schurken simpelweg andere rollen in de film hebben; een synopsis moet nog worden vrijgegeven. De film verschijnt volgend jaar augustus.

Barcelona moeiteloos langs Almería

FC Barcelona heeft de koppositie in de Spaanse Primera División woensdag met verve verdedigd. De Catalaanse formatie had voor eigen publiek weinig moeite om het laaggeklasseerde UD Almería te kloppen: 4-0. De voorsprong op Real Madrid is daardoor nog altijd vier punten, want de Madrilenen maakten later op de avond geen misstap tegen Rayo Vallecano: 0-2

Lionel Messi zette Barcelona na ruim een half uur op het juiste spoor door de 1-0 te maken. Tien minuten na rust krulde Luis Suárez de 2-0 binnen, waarna verdediger Marc Bartra een kwartier voor het derde doelpunt zorgde. Suárez maakte er in blessuretijd nog eens 4-0 van.

Hekkensluiter Córdoba CF was op bezoek bij Deportivo La Coruña dicht bij de vierde overwinning van het seizoen. Florin Andone zette de ploeg na rust op 0-1, maar schoot enkele minuten voor tijd ook een keer in het verkeerde doel: 1-1.

Van der Wiel met PSG naar bekerfinale

Gregory van der Wiel is woensdag met Paris Saint-Germain doorgedrongen tot de finale van het Franse bekertoernooi. De vleugelverdediger behoorde tot het basisteam, dat voor eigen publiek in de halve eindstrijd Saint-Etienne met 4-1 versloeg. Vedette Zlatan Ibrahimovic bracht drie doelpunten op zijn naam. De andere treffer van de thuisploeg verzorgde Ezequiel Lavezzi.

Van der Wiel speelde de gehele wedstrijd bij PSG. Bij de bezoekers behoorde Ricky van Wolfswinkel niet tot de wedstrijdselectie. In de bekerfinale komt PSG uit tegen Auxerre, dat op het tweede Franse profniveau uitkomt.

Doelman Neuer bezorgt Bayern München halve finale

Doelman Manuel Neuer van Bayern München heeft woensdagavond zijn club behoed voor uitschakeling in het Duitse bekertoernooi. Het duel tussen de titelhouder en Bayer Leverkusen eindigde in 0-0, ook na verlenging, ondanks vele grote kansen aan allebei de kanten. Neuer redde de eerste strafschop van Josep Drnic. Daarna vergiste geen enkele zich meer en scoorden ze allemaal vanaf de stip. Bayern won zo met 5-3 de penaltyreeks en bereikt zo de halve finale.

Arminia Bielefeld, dat uitkomt op het derde Duitse profniveau, bereikte ten koste van Borussia Mönchengladbach verrassend de halve finales. Na een eindstand van 1-1 in de normale speeltijd en de verlenging moesten strafschoppen eveneens de beslissing brengen. Arminia zegevierde vanaf elf meter met 5-4. Basisspeler Roel Brouwers maakte namens Gladbach geen fout vanaf de stip, maar dat bleek onvoldoende.

Kroatië - Italië zonder publiek

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Kroatië en Italië op 12 juni zal voor lege tribunes worden gespeeld. De tuchtcommissie van de UEFA heeft de Kroatische voetbalbond veroordeeld tot een thuiswedstrijd achter gesloten deuren na supportersrellen tijdens het duel op eigen veld tegen Noorwegen. Het stadion was bij die wedstrijd op 28 maart in Zagreb al voor een gedeelte afgesloten na wangedrag van Kroatische fans bij de uitwedstrijd tegen Italië in november. Na de nieuwe onlusten bij het duel met Noorwegen, inclusief racistische uitingen en het afsteken en gooien van vuurwerk, besloot de UEFA de Kroaten met één thuisduel zonder publiek te straffen plus een geldboete van 50.000 euro.

Kroatië en Italië bekleden de eerste twee plaatsen in groep H. Noorwegen en Bulgarije lijken de twee voornaamste concurrenten voor de twee ploegen, maar hebben al enige achterstand opgelopen.

Stem Solid Snake zoekt steun van fans

De naam Akio Otsuka zegt je waarschijnlijk niets, maar zijn stem is heel bekend. Otsuka spreekt namelijk de Japanse versie van Solid Snake in voor de Metal Gear Solid-serie. Hij heeft via Twitter een oproep gedaan aan de fans om hun pre-order bestellingen van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain niet te annuleren. Het team achter The Phantom Pain is namelijk nog steeds hetzelfde team. Blijkbaar zijn er dus veel bestellingen geannuleerd na alle ophef over het plotselinge vertrek van Hideo Kojima.

Hier een bloemlezing van het werk van Otsuka. En ja, hij spreekt ook anime’s in. Hij is de stem van Shunsui Kyōraku in Bleach, maar speelt ook in One Piece en Ghost in the Shell.

Deportivo ontslaat coach Fernandez

Deportivo La Coruña heeft woensdagavond coach Victor Fernandez ontslagen na het gelijkspel tegen hekkensluiter Cordoba. De trainer werd in juli aangesteld door de Spaanse voetbalclub, maar na acht wedstrijden op rij zonder overwinning moet hij vertrekken. De ploeg staat in de tussenstand op de zeventiende plaats, nog maar net boven de degradatiezone.

Deportivo stond in 2004 nog in de halve finales van de Champions League en werd in 2002 landskampioen, maar kan de afgelopen jaren mede door financiële problemen geen grote rol meer spelen. De club wil zo snel mogelijk een nieuwe trainer aanstellen.

Blake gaat voor twee medailles bij WK atletiek

Yohann Blake gaat bij de wereldkampioenschappen atletiek deze zomer in Peking voor een medaille op de 100 en 200 meter. De Jamaicaanse atleet is nog herstellende van een operatie aan een hamstring. Het is nog niet bekend wanneer de winnaar van twee zilveren medailles bij de Spelen in 2012 zijn rentree gaat maken, maar de trainingen geven hem veel vertrouwen.

"Ik voel me goed en het gaat goed. Ik ben er zeker van dat ik op tijd fit zal zijn voor de WK. Zoals het nu in de training gaat, wil ik bij de nationale kampioenschappen op de 100 en 200 meter starten en wil me op deze twee nummers voor de WK plaatsen'', aldus Blake. De sprinter raakte vorig jaar juli geblesseerd. Zijn manager Cubie Seegobin is onder de indruk van de progressie. "Ik denk dat hij behoorlijk voor op schema ligt. Ik denk dat hij in mei of juni weer wat op de baan kan laten zien.''

Mouris met Orica-GreenEdge in Parijs-Roubaix

Jens Mouris maakt zondag zijn opwachting in Parijs-Roubaix. Dat heeft zijn ploeg Orica-GreenEdge donderdag bekendgemaakt. Voor de Nederlandse renner wordt het de zesde keer dat hij de 'Hel van het Noorden' fietst.

De Australiër Mathew Hayman geldt als kopman van het team. "Hij voelt zich erg goed dit jaar. Hij is bezig aan een van zijn betere jaren. Parijs-Roubaix is vaak een race met verrassingen. Om de paar jaar komt een verrassende winnaar of verrassende naam op het podium. Hayman zou een van de renners kunnen zijn'', aldus ploegleider Matt Wilson.

Featurette: teambuilding met de Avengers

De première van Avengers: Age of Ultron is minder dan twee weken van ons verwijderd, dus het is tijd voor, naast de trailers en tv-spots, wat extra leukigheden in de vorm van featurettes.

Via het Twitter-account van Dr. Pepper, blijkbaar sponsor van de film, verscheen een featurette waarin cast en crew uitleggen hoe de verhoudingen tussen Earth's Mightiest Heroes inmiddels zijn: na samen te hebben gewerkt in The Avengers, zijn de diverse helden nog steeds de voorman van hun eigen wereldje. Maar als ze weer samen moeten werken, is het Steve 'Captain America' Rogers die de leiding neemt.

Naast deze featurette is er ook een eerste volledige blik op The Vision, die tot op heden voornamelijk in kleine of onvolledige afbeeldingen te zien was. Zijn foto verschijnt op één van de variant covers van Entertainment Weekly, waarin Age of Ultron het hoofdverhaal is.

Entertainment Weekly cover: Age of Ultron

Age of Ultron, voor Amerikanen een stuk verder weg dan voor ons, is te zien vanaf 22 april.

75-jarige golflegende Nicklaus slaat hole-in-one

De 75-jarige golflegende Jack Nicklaus laat zien dat hij nog altijd heel goed een balletje kan slaan. De zesvoudig winnaar van de Masters sloeg woensdag tijdens de traditionele par-three contest, een dag voor het begin van het toernooi, een hole-in-one op de vierde hole. De par-three contest is een wedstrijd waarbij het sociale aspect net zo belangrijk is als de prestatie op de golfbaan.  

De 18-voudig majorwinnaar werd na zijn huzarenstukje gefeliciteerd door zijn collega's Gary Player en Ben Crenshaw in dezelfde flight. Nicklaus had in het verleden nog nooit een hole-in-one op de holes van de Augusta National Golf Club gemaakt. 

De hole-in-one van Jack Nicklaus. (Bron: YouTube)

Samengaan UPC en Ziggo verslechtert kwaliteit

Het samenvoegen van de netwerken van UPC en Ziggo heeft bij veel tv-klanten voor problemen gezorgd, zegt de Consumentenbond op grond van een peiling onder 3000 Ziggo-klanten.

Na de overname van Ziggo door Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, moesten Ziggo-klanten de zenders opnieuw instellen. Uit de enquête van de Consumentenbond blijkt dat een kwart van de ondervraagden problemen ondervond met tv-kijken nadat ze dit hadden gedaan. Ruim 40 procent maakte hiervan melding bij Ziggo, maar desondanks werd één op de vier problemen niet opgelost.

De meeste klachten gingen over blokken en strepen in beeld. Wegvallend beeld en slechte ontvangst waren andere problemen die werden genoemd.

Omstreden islamcongres in Utrecht van start

In Utrecht gaat donderdag de omstreden 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' van start. De gemeente heeft laten weten dat eventuele oproepen tot geweld of haat zaaien niet worden getolereerd. Geert Wilders en twee andere Tweede Kamerleden van de PVV willen donderdag betogen voor de deur van het conges.

Organisator is de Utrechtse islamitische stichting AlFitrah. De PVV heeft schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan de regering. Zo vindt de partij het 'absurd' dat er een visum zou zijn verstrekt aan 'islamitische voormannen' die bewezen zouden hebben terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zouden zijn voor martelpraktijken.

De gemeente Utrecht heeft 'alles goed doorgesproken' met de stichting AlFitrah. Ook is de kwestie besproken met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De conclusie was dat er geen grond is om de conferentie te verbieden. Over de plannen van de drie PVV-Kamerleden wil de gemeente alleen kwijt dat 'iedereen mag demonstreren'.

Omstreden islamcongres in Utrecht van start
Omstreden islamcongres in Utrecht van start (Foto: ANP)

VVD, CDA zijn 'speelkwartier' Maagdenhuis zat

De mensen die het Maagdenhuis in Amsterdam bezet houden, moeten daar weg en weer gewoon aan het werk of aan de studie. De schade die het monumentale pand inmiddels heeft opgelopen, moet op de daders worden verhaald.

Dat stelt de VVD, mede namens het CDA. Het is een extra oproep, los van het kort geding dat de Universiteit van Amsterdam heeft aangespannen om de bezetters weg te krijgen.

Gaan ze niet, dan moet er meteen tot ontruiming worden overgegaan, vinden de partijen. Ze spreken van 'een anarchistische vrijstaat waar behalve studenten ook beroepsactivisten en krakers een nieuw thuis hebben gevonden'.

Het Maagdenhuis geldt als bestuurlijk centrum van de Universiteit van Amsterdam. Studenten gingen over tot bezetting uit onvrede over het democratisch gehalte van de onderwijsinstelling.

Het bestuur van de universiteit moet 'zich niet langer laten gijzelen door de krakers', vindt CDA-onderwijswoordvoerder Michel Rog nu. "Wat ons betreft heeft het speelkwartier lang genoeg geduurd!", moppert VVD woordvoerder Pieter Duisenberg. Hij juicht het kort geding wel toe, maar vindt ook dat het al veel eerder aangespannen had moeten worden.

VVD, CDA zijn'speelkwartier' Maagdenhuis zat
VVD, CDA zijn'speelkwartier' Maagdenhuis zat (Foto: ANP)

Trailer: Son of a Gun

Deze week gaat de Australisce actiethriller Son of a Gun, die sinds oktober internationaal te zien is, in première in de Nederlandse bioscopen.

De 19-jarige JR (Brenton Thwaites) is geen grote crimineel, maar wordt na een misstap toch naar een volwassen gevangenis gestuurd. De bescherming die hij daar nodig heeft, krijgt hij van de beruchte Australische crimineel Brendan Lynch (Ewan McGregor). Maar dan moet hij eenmaal vrij wel meehelpen aan de uitbraak van Lynch. Die operatie bevalt zo goed, dat JR opgenomen wordt in de vaste crew van Lynch. Voor hij het weet is hij onderdeel van een grote goudroof die miljoenen moet opleveren. De operatie gaat echter niet zoals gepland; JR weet niet meer wie hij kan vertrouwen. Als hij dan ook nog iets krijgt met het meisje in het team, komt hij lijnrecht tegenover zijn keiharde mentor te staan.


Son of a Gun, met naast Thwaites en McGregor ook Alicia Vikander (Seventh Son, Ex Machina) en Matt Nable (Arrow), draait vanaf 9 april in de bioscoop.

Wil je de film gratis in je lokale bioscoop gaan zien? Doe dan mee met deze prijsvraag!

Vervolg Need for Speed-film een mogelijkheid

Er komt waarschijnlijk een vervolg op de Need for Speed-film uit 2014. Het wordt een samenwerking tussen Electronic Arts en China Movie Channel, die we allemaal kennen als co-productie bedrijf van Transformers: Age of Extinction.

De productie kan alleen later dit jaar doorgaan als DreamWorks de rechten voor de filmfranchise verkoopt aan ze. Volgens geruchten zal de film vooral in China worden opgenomen. De acteurs zullen ook Chinees zijn, al verwachten we nog wel een Amerikaan achter het stuur.

De eerste Need for Speed-film had een budget van 66 miljoen dollar. Een van de Breaking Bad-acteurs, Aaron Paul, speelde de hoofdrol. De film werd geen hit onder de pers, maar het leverde toch een slordige 43,5 miljoen dollar op in de Verenigde Staten en 203 miljoen globaal. In China houden ze ook van snelle auto's, want daar leverde de film alleen al in de openingsweek 21 miljoen dollar op, en uiteindelijk bleef de box-office-teller steken op 66 miljoen dollar.Filmposter Need for Speed

Obama wil af van 'homo-genezingstherapie'

De Amerikaanse president Obama wil dat er een einde komt aan therapieën die de 'genezing' van homoseksuele en transgender-jongeren als doel hebben. Obama reageert daarmee op een online-petitie die oproept tot een verbod op zulke bekeringstherapieën. De petitie is in drie maanden tijd ruim 120.000 keer ondertekend.

Aanleiding voor de petitie was de zelfmoord van de 17-jarige transgender Leelah Alcorn. Ze groeide als jongen op in een streng christelijk gezin, maar voelde zich vrouw. Dat kon haar omgeving niet accepteren. In haar afscheidsbrief schreef ze dat therapeuten hadden geprobeerd om haar weer in een jongen te veranderen. 'Ik kan alleen in vrede rusten als transgender-jongeren in de toekomst niet meer worden behandeld zoals ik', schreef Leelah. De slotzin: 'My death needs to mean something. Fix society. Please.'

Sommige conservatieve groepen en religieuze artsen verdedigen dit soort therapieën. 'Wij geloven dat verandering mogelijk is. We helpen mensen om hun authentieke zelf terug te vinden', zegt familietherapeut David Pickup. Conservatieve staten, zoals Oklahoma, bekijken of ze via wetgeving dit soort therapieën kunnen beschermen. In California en New Jersey zijn ze juist verboden.

Verwoestend effect
Het Witte Huis is bezorgd over verwoestende effect van de therapie op de levens van jonge mensen. Homorechtenactivisten en deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid zeggen dat de therapie het risico op depressies en zelfmoord vergroot. De Obama-regering zet overigens niet in op wetgeving die voor een nationaal verbod zorgt. Wel zal het Witte Huis invloed uitoefenen op de verschillende staten om aan deze praktijken een einde te maken.

Betalen voor YouTube zonder reclame

Videoclips op YouTube kijken zonder reclame? Het zit eraan te komen, maar dan moet je er wel voor willen betalen. Google, eigenaar van YouTube, is volop met dit plan bezig. De betaalvariant is mogelijk nog dit jaar een feit.

Google heeft zijn plannen toegelicht in een e-mail die is gestuurd aan vooraanstaande video creators. Deze videoproducenten zouden ook gaan meedelen in de opbrengsten die de betaalde versie oplevert, zo schrijft YouTube in een e-mail aan producenten, die in handen is van Bloomberg.

Concurrentie
Veel producenten vinden dat ze op YouTube onvoldoende verdienen aan veelbekeken filmpjes. Vorige maand ging concurrent Vessel van start; een soortgelijke dienst, die videomakers beter betaalt dan YouTube doet. Door een betaalvariant van YouTube te lanceren, gaat Google de concurrentie aan met onder meer Netflix.

Users voor content laten betalen is iets waar Google al langer aan werkt. Zo is afgelopen najaar de beta-versie van Music Key gelanceerd; een betaalde website waar je zonder onderbreking naar muziek kunt luisteren. Ook heeft Google honderden miljoenen euro's geïnvesteerd in talent en productiefaciliteiten om originele video-content te maken.

Wat kost het?
Aan jou straks de keuze: wachten tot de reclame voorbij is, of toch maar een YouTube-abonnement. Google zwijgt over de tarieven, maar volgens goed ingevoerde bronnen moet je maandelijks zo'n 10 dollar betalen voor de reclamevrije variant. YouTube is gelanceerd in februari 2005 en werd ruim anderhalf jaar later door Google ingelijfd. De site telt maandelijks zo'n 1 miljard unieke bezoekers.

IS-fans hacken zender TV5 Monde

Aanhangers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben woensdagavond de Franse zendergroep TV5 Monde gehackt. Onder meer de website en sociale media-accounts zijn getroffen. Elf verschillende kanalen van TV5 moesten zelfs hun tv-uitzending staken.

De groep Cyber Caliphate wist rond woensdag rond 22:00 uur de website van de Franstalige zender te hacken en de zender plat te leggen. 'We zijn niet meer in staat om iets uit te zenden op een van onze kanalen. Onze websites en profielen op sociale netwerken hebben we niet meer onder controle: ze tonen beelden van Islamitische Staat', verklaart Yves Bigot, algemeen directeur van de zender.

De hackers lieten op Facebook een boodschap achter: 'CyberCaliphate gaat verder met zijn cyberjihad tegen de tegenstanders van de Islamitische Staat.' Op de social media-pagina's zijn ook documenten openbaar hebben gemaakt, waaronder paspoorten en andere informatie over Franse militairen die strijden tegen IS en over hun familieleden. Verder werd verwezen naar de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt, die in januari werden gepleegd.

Website offline
De zender heeft inmiddels weer toegang tot zijn Twitter- en Facebook-accounts en de mobiele website. De reguliere website is momenteel nog uit de lucht. De zender meldt op Facebook dat er hard wordt gewerkt om de normale situatie te herstellen.

Volgens een Franse journalist is het de grootste cyberaanval die ooit op een media-organisatie is gepleegd. Cyber Caliphate wist eerder met succes de Twitter-acounts van onder andere Newsweek en het Amerikaanse leger binnen te dringen. De Franstalige tv-zender TV5 Monde is wereldwijd te ontvangen in 260 miljoen huishoudens. De zender is ook onderdeel van veel Nederlandse tv-pakketten.

Zege Van der Breggen in Energiewacht Tour

Anna van der Breggen heeft woensdag de proloog van de Energiewacht Tour gewonnen. De wielrenster van Rabo-Liv raffelde het 2,5 kilometer lange parcours in Winsum af in drie minuten en vijftien seconden. Zij was daarmee vijf tellen sneller dan de Duitse Lisa Brennauer. Trixi Worrack, eveneens uit Duitsland, eindigde als derde op zes seconden van Van der Breggen.

De Overijsselse is dankzij haar zege meteen de eerste leidster in de etappewedstrijd in Noord-Nederland. Zondag is de slotrit. De zege in de Energiewacht Tour ging vorig jaar naar Lucinda Brand.

Bertens breekt met meereizende coach

Tennisster Kiki Bertens (23) heeft de samenwerking met haar meereizende coach Christiaan de Jong beëindigd. "Door de tegenvallende resultaten wil ik nu voor wat nieuws gaan", liet de nummer 86 van de wereldranglijst woensdag aan NU.nl weten. De Jong fungeerde sinds 2012 als de coach van Bertens. De Wateringse speelster gaat wel gewoon door met haar andere coach Martin van der Brugghen, met wie zij al sinds haar jeugd samenwerkt.

Bertens heeft dit jaar nog weinig succes geboekt. In de laatste vier WTA-toernooien strandde ze in de eerste ronde.

Dochter Kurt Cobain is geen Nirvana-fan

Frances Bean Cobain, de dochter van Nirvana-frontman Kurt Cobain en Courtney Love, houdt niet van de muziek die haar vader maakte. "De grungescene trekt me niet zo", zegt Frances Bean Cobain (22) in gesprek met Rolling Stone.

Kurt Cobain pleegde in 1994 zelfmoord. Nooit eerder gaf Frances een interview over het leven na zijn dood. Rolling Stone wilde weten of ze zich nog herinnerde hoe het was om voor het eerst een nummer van hem te horen. "Ik hou eigenlijk niet echt van Nirvana", antwoordt ze. "Ik heb meer met Mercury Rev, Oasis en Brian Jonestown Massacre."

Er zijn ook liedjes van Nirvana die Frances wel bevallen. "Territorial Pissings is een fucking geweldig nummer", vindt ze. "En ik moet altijd huilen als ik Dumb hoor. Dat is een simpele versie van hoe Kurt zichzelf zag, worstelend met drugsverslavingen en het gevoel dat hij niet geschikt was om de stem van een generatie te zijn."

Ook al is ze bepaald geen Nirvana-fan, toch wordt Frances regelmatig met de muziek van Kurt geconfronteerd. "Op mijn vijftiende realiseerde ik me dat ik niet om hem heen kon. Zelfs als ik in de auto zat en de radio aanzette, hoorde ik mijn vader. Hij is groter dan het leven zelf. En onze cultuur is geobsedeerd door overleden muzikanten."

"We zetten ze graag op een voetstuk", vervolgt Frances. "Als Kurt gewoon de zoveelste gast was die zijn gezin op de meest verschrikkelijke manier had achtergelaten.. Maar dat was hij niet. Hij inspireerde mensen en groeide daardoor uit tot St. Kurt."

Benoem een krater op Pluto

Hoewel Pluto in 2006 is gedegradeerd tot dwergplaneet weten we er eigenlijk nog maar bar weinig over. Eerder in dat jaar heeft NASA al de ruimtesonde New Horizons de ruimte in gestuurd om Pluto visueel in kaart te brengen. Na een lange tocht komt New Horizons binnenkort eindelijk in zijn baan om Pluto en zal 14 juli op zijn dichtst passeren voor de mooiste kiekjes.

Het team achter de expeditie geeft nu alvast het publiek de kans om de in kaart te brengen gebieden van naam te voorzien. Dit geldt niet alleen Pluto maar ook voor zijn grootste maan Charon. Wel zijn er een aantal categorieën waarbinnen de namen moeten vallen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Star Wars/Trek namen of beroemde (fictieve) ontdekkingsreizigers. De meeste namen zullen echter nauw verbonden zijn met de onderwereld, geheel in lijn met de namen die de planeet en manen hebben meegekregen uit de Griekse en Romeinse mythologie.

Naamgeving
Naast Pluto, die als god van de onderwereld ook wel bekend is onder zijn Griekse naam Hades, hebben de vijf manen allen illustere namen afkomstig uit de onderwereld. Op volgorde van ontdekking zijn dat Charon (veerman van de dodenrivier Styx), Nix (godin van de nacht), Hydra (veelkoppig zeemonster), Kerberos (de waakhond van de onderwereld) en Styx (de dodenrivier).

Historisch
Dat er beelden worden gemaakt is een historische gebeurtenis, we weten namelijk nog vrij weinig over de planeet. Zo werd deze pas in 1930 ontdekt en werden vier van zijn vijf manen pas in het afgelopen decennium gezien, waarvan de laatste pas in 2012. Ook hopen de onderzoekers met de beelden meer te weten te komen over de samenstelling van Pluto. Het vermoeden is namelijk dat er water in de vorm van ijs aanwezig is.

Nadat de sonde zijn werk heeft gedaan zal deze nog een vijfjarig tochtje door de Kuipergordel maken om daar nog meer foto's te maken. Vervolgens gaat hij naar de rand ons zonnestelsel en zal net zo lang door blijven gaan totdat het contact met Aarde voorgoed verdwenen zal zijn.

Stemmen
Tot 24 april kun je stemmen op je favoriete namen op Our Pluto en tevens zelf namen aandragen. Een naar FOK! vernoemde krater zou mooi zijn, het is alleen nog maar de vraag of ze het als deelname willen erkennen. Anders kunnen we altijd nog Jacob Roggeveen (de ontdekker van Paaseiland) of Willem Jansz (de ontdekker van Australië) voordragen.

New Horizons nadert Pluto (Foto: NASA)
New Horizons nadert Pluto (Foto: NASA)

Voorbeschouwing Grand Prix van China

Header China

Het Formule 1-circus is aanbeland in China. Op het Shanghai International Circuit wordt al voor de twaalfde keer een Grand Prix georganiseerd. Het circuit is ontworpen door Herman Tilke in de vorm van een Chinese slang. In Maleisië won Sebastian Vettel voor het eerst sinds de Grand Prix van Abu Dhabi in 2013 weer een race. Voor het team van Ferrari was het nog langer geleden. Het Italiaanse team won geen wedstrijden meer sinds de Spaanse Grand Prix van 2013. Kan Ferrari opnieuw toeslaan? Of zijn het toch weer de Mercedes-boys die vooraan eindigen? Kan Max Verstappen opnieuw punten halen? En gaan de McLaren-coureurs nu wel een beter weekend meemaken? Het weer is vaak onvoorspelbaar in China. Kortom, zondag 12 april rond de klok van 9:30 komen we achter al deze vragen.

kop circuit

Shanghai circuit

kopje_kalender

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai -
4 19 april Grand Prix van Bahrein Shakhir  
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona  
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo  
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal  
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg  
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone  
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest  
11 23 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorshamps  
12 6 september Grand Prix van Italië Monza  
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore  
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka  
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi  
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin  
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City  
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo  

 kopje stand

Coureurs:

Pos Coureur Land Punten
1 Lewis Hamilton Engeland 43
2 Sebastian Vettel Duitsland 40
3 Nico Rosberg Duitsland 33
4 Felipe Massa Brazilie 20
5 Kimi Raikkonen Finland 12
6 Felipe Nasr Brazilie 10
7 Valtteri Bottas Finland 10
8 Daniel Ricciardo Australie 9
9 Nico Hulkenberg Duitsland 6
10 Max Verstappen Nederland 6
11 Carlos Sainz Jr. Spanje 6
12 Marcus Ericsson Zweden 4
13 Daniil Kvyat Rusland 2
14 Sergio Perez Mexico 1
15 Jenson Button Engeland 0
16 Romain Grosjean Frankrijk 0
17 Pastor Maldonado Venezuela 0
18 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
19 Fernando Alonso Spanje 0
20 Will Stevens Engeland 0

Constructeurs:

Pos Team Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 76
2 Scuderia Ferrari 52
3 Williams Martini Racing 30
4 Sauber F1 Team 14
5 Scuderia Toro Rosso 12
6 Infiniti Red Bull Racing 11
7 Sahara Force India F1 Team 7
8 McLaren Honda 0
9 Lotus F1 Team 0
10 Manor Marussia F1 Team 0

 kopje tijdschema

Tijd Training/race
Vrijdag 10 april  
04:00 - 05:30 Vrije Training 1
08:00 - 09:30 Vrije Training 2
Zaterdag 11 april  
06:00 - 07:00 Vrije Training 3
09:00 - 10:00 Kwalificatie
Zondag 12 april  
08:00 Race

kopje tv

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 10 april      
04:00 - 05:30 Vrije Training 1   Sport1
08:00 - 09:30 Vrije Training 2   Sport1
Zaterdag 11 april      
06:00 - 07:00 Vrije Training 3   Sport1
09:00 - 10:00 Kwalificatie   Sport1 - RTL+
Zondag 12 april      
08:00 Race   Sport1 -RTL+

kopje het weer

weer china

Voor het actuele weer: http://www.weather.com/weather/weekend/l/CHXX0116:1:CH

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.