FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 maart 2015

Ruzie Ratelband en Helder nog niet bijgelegd

De ruzie tussen Emile Ratelband en Glenn Helder naar aanleiding van hun deelname aan Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS lijkt nog niet helemaal te zijn bijgelegd. Dat bleek woensdagavond in RTL Late Night waar de twee samen met hun partners te gast waren.

Ratelband en Helder ruilden van vrouw in de seizoenspremière van het RTL 4-programma, die woensdag werd uitgezonden. Na afloop van de logeerweek kregen ze het met elkaar aan de stok omdat Ratelband de vriendin van de oud-voetballer zou hebben geadviseerd om een punt achter de relatie te zetten. Ook zegt hij in het programma dat Glenn vooroordelen over Surinamers bevestigt. Helder liet Ratelband in het slot van de uitzending weten dat hij de 'vinkentering' kan krijgen. De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat de regie de opnames stil moest leggen.

Aan tafel bij Humberto Tan gaf Glenn geen antwoord op de vraag of de ruzie al is bijgelegd. Wel liet hij weten dat hij spijt heeft van zijn heftige reactie in Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS. "Ik vind het tenenkrommend om terug te zien hoe ik tekeerga. Ik had niet moeten zeggen: krijg de vinkentering", aldus Helder.

Ook Ratelband, die de ruzie graag uit wil praten, erkent dat hij misschien iets te direct is geweest. "Ik ben recht voor zijn raap en ik oordeel snel. Ik heb mijn hart op mijn tong", legt hij uit. Hij vindt echter niet dat hij over de schreef is gegaan met zijn uitspraak over de vooroordelen over Surinamers. "Iedereen heeft vooroordelen", vindt hij.

Oud-rechercheur: niveau recherche belabberd

'De misdaad is georganiseerd, nu de politie nog.' Dat is wat oud-rechercheur Michiel Princen ooit een collega hoorde zeggen. Princen was tien jaar financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie, maar stapte vorig jaar op; een illusie armer. Zijn bevindingen heeft hij opgetekend in een boek dat vandaag is verschenen.

Princen was financieel journalist voordat hij als zij-instromer bij de politie aan de slag ging. Hij werkte aan grote zaken, waaronder de moord op Willem Endstra en de witwaspraktijken van vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg. Over zijn ervaringen binnen het korps schreef hij het boek De Gekooide Recherche.

De oud-rechercheur stelt dat de politie zo slecht is georganiseerd dat het oplossen van misdrijven eronder lijdt en de pakkans voor criminelen dramatisch laag is. Te laag opgeleide rechercheurs, gebrek aan sturing, verlammende bureaucratie, rechercheteams die elkaar tegenwerken en een 9-tot-5-cultuur, of erger: mensen die aantoonbaar niks uitvoerden, maar door niemand daarop werden aangesproken.

Structurele problemen
Volgens Princen kent de Nationale Politie structurele problemen, zoals chaotische aansturing en een gebrek aan niveau om complexe recherche-onderzoeken aan te sturen. Er zijn maatregelen genomen om de kwaliteit bij de recherche te verhogen, maar veel doelstellingen zijn niet gehaald. 'Het grootste probleem van de politie is de eigen politiecultuur', schrijft Princen.

De oud-rechercheur krijgt bijval van rechtspsycholoog en hoogleraar Peter van Koppen. In de uitzending van EenVandaag pleitte Van Koppen voor drastische veranderingen bij de politie. In een reactie zegt de Nationale Politie bezig te zijn met organisatorische veranderingen om het recherchewerk te verbeteren.

Politiebureau
Politiebureau (foto: ANP)

Netanyahu formateur voor nieuwe regering Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is officieel aangesteld als formateur. President Reuven Rivlin heeft hem woensdag zes weken de tijd gegeven om een nieuwe coalitie te smeden.

Netanyahu's Likud-partij sleepte bij de verkiezingen van vorige week dertig zetels in de wacht en is daarmee de grootste geworden in de Knesset. Hoewel Likud bij lange na niet aan een meerderheid kwam - de Knesset heeft 120 zetels - heeft Netanyahu genoeg steun bij andere rechtse partijen. Deze steun zal echter niet gratis zijn en de politieke koehandel die Netanyahu zal moeten voeren gaat waarschijnlijk weken duren.

Netanyahu maakte in de laatste dagen van de campagne een ruk naar rechts door onder meer een tweestatenoplossing uit te sluiten en te waarschuwen voor 'hordes' Arabische Israëliërs bij de stembus. Op woensdag sloeg hij echter een verzoenende toon aan, net als hij deed nadat de uitslag van de verkiezingen bekend was geworden. "Ik zal aan de slag gaan om de barsten in de samenleving te repareren die tijdens de verkiezingen zijn ontstaan", zei Netanyahu.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (foto: ANP)

Renault haalt uit naar Red Bull Racing

De relatie tussen motorenbouwer Renault en het Formule 1-team Red Bull Racing lijkt steeds meer bekoeld te raken. De beschuldigingen vliegen de laatste weken over en weer over de schuld van het onderpresteren. Ditmaal heeft Renault Sport-directeur Cyril Abiteboul een duit in het zakje gedaan.

Abiteboul pikt de kritiek van Red Bull niet dat het niet goed presteren in de Formule 1 alleen aan Renault te wijten zou zijn. Zo zou volgens Red Bull-teambaas Christian Horner de krachtbron 100 paardenkrachten tekort komen ten opzichte van de Mercedes en zou er volgens technisch directeur Adrian Newey geen zicht op verbetering zijn.

Vorig jaar won de combinatie Red Bull en Renault met Daniel Ricciardo nog drie races. In de eerste race in Australië eindigde de thuisrijder op een ronde achterstand. Teamgenoot Daniil Kvyat viel met motorische problemen uit, evenals Max Verstappen van zusterteam Toro Rosso dat met dezelfde krachtbronnen rijdt.

Abiteboul heeft tegenover Auto Hebdo uitgehaald naar Red Bull. "Het is lastig om een partner te hebben die jokt. Adrian is een charmante man en een geweldige ontwerper, maar hij heeft zijn hele leven al kritiek op motorfabrikanten en is te oud om nog te veranderen."

De Fransman weet dat hij momenteel geen winnende krachtbron kan produceren, maar vindt ook dat Red Bull de hand in eigen boezem moet steken. Een deel van de problemen ligt bij de te agressieve ontwikkeling van het chassis, terwijl Renault juist te ver is gegaan bij het ontwikkelen van de motor. In plaats van uitgebreid te testen op de testbank zijn te veel onderdelen meteen op het circuit uitgeprobeerd. In Maleisië zou door de in Australië vergaarde data een stap voorwaarts gezet moeten gaan worden.

Haase overtuigend naar tweede ronde Miami

Robin Haase heeft woensdag op overtuigende wijze de tweede ronde van het masterstoernooi van Miami bereikt. De 27-jarige Hagenaar versloeg in zijn eerste partij in Florida de Brit Kyle Edmund. Haase had ruim een uur nodig om zich van Edmund te ontdoen: 6-2 en 6-2.

Haase treft in de tweede ronde de Colombiaan Santiago Giraldo, de nummer 27 van de plaatsingslijst. Mocht de Nederlander ook die partij winnen, dan lonkt een wedstrijd tegen Andy Murray. De Schot is als derde geplaatst en speelt in zijn tweede ronde tegen de Amerikaan Donald Young.

IndyCar wil alternatief Formule 1 worden

De IndyCar Series wil zich in de toekomst meer en meer gaan presenteren als een alternatief voor de Formule 1, zo heeft Mark Miles, de hoogste baas van het organiserende Hulman and Company, laten weten. De raceklasse wil een aantal wedstrijden buiten Noord-Amerika houden.

De IndyCar Series doet nu zowel ovals als normale circuits in Noord-Amerika aan. In februari en maart zou er ruimte zijn voor een aantal races buiten dit gebied. Voor dit jaar stond er een wedstrijd in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia op de rol, maar toen de overheid zich terugtrok werd de wedstrijd geschrapt. Miles blijft echter optimistisch, omdat de kosten voor een wedstrijd stukken lager liggen dan voor een Formule 1-race.

Miles: "Wij kunnen veel bieden vergeleken met de Formule 1 als je kijkt naar prijs versus waarde. Wij vragen niet de prijzen die racepromotors en regeringen de Formule 1 betalen. Wij kunnen een product bieden dat uniek Amerikaans is en buitengewoon opwindende races oplevert. Daar liggen voor ons kansen."

Dat de IndyCar Series nu met haar plannen naar buiten treedt is niet toevallig. De Formule 1 prijst zichzelf zo langzamerhand uit de markt met de extreme bedragen die het vraagt voor het organiseren van races en de moeite die het kost voor de kleine teams om overeind te blijven. Zo wordt dit jaar voor het eerst in 55 jaar geen race op Duitse bodem verreden.

Dave Roelvink vervolgd voor diefstal

Dave R., de zoon van zanger Dries Roelvink, wordt vervolgd voor diefstal. Voor deze diefstal brengt het Openbaar Ministerie (OM) in totaal vier verdachten voor de rechter, zo bevestigde een woordvoerster berichtgeving van De Telegraaf. Roelvink wordt verdacht van een juwelendiefstal in een villa in Burgerbrug (gemeente Schagen).

Roelvink is in augustus en november aangehouden geweest in verband met de diefstal van sieraden uit de woning. Afgelopen zomer liep een feest in de villa uit de hand. Na dat feest bleek er voor tienduizenden euro's aan juwelen en andere spullen uit het huis te zijn verdwenen. Dave Roelvink ontkent dat hij iets te maken heeft met de diefstal.

Er loopt nog een onderzoek naar Roelvink, over het publiceren van een seksfilmpje van Dave met de dochter van de eigenaar van de villa. Het OM moet nog beslissen over vervolging in die zaak.

Duitsland en Australië in evenwicht, Bendtner behoedt Deens elftal voor verlies

Het nationale voetbalelftal van Duitsland heeft woensdag ternauwernood gelijk weten te spelen in het oefenduel met Australië. Lukas Podolski redde pas in de slotfase een punt voor de regerend wereldkampioen: 2-2. De oefenwedstrijd gold voor de Duitsers als opwarmertje voor de EK-kwalificatiewedstrijd van komende zondag tegen Georgië.

Marco Reus opende na ruim een kwartier spelen de score voor Duitsland. Vlak voor rust trok James Troisi de stand gelijk. Mile Jedinak bracht de Australiërs vijf minuten na het begin van de tweede helft zelfs op voorsprong met een fraaie vrije trap. Daar leek het lang bij te blijven, maar in de 81e minuut tekende Podolski alsnog voor de 2-2.


Het Amerikaanse voetbalelftal heeft woensdagavond in Aarhus bijna Denemarken verrast in een vriendschappelijke wedstrijd. Het team van bondscoach Jürgen Klinsmann leidde zeven minuten voor tijd nog met 2-1 door doelpunten van Jozy Altidore en diens opvolger bij AZ, Aron Jóhannsson. Nicklas Bendtner, die vorige week bij VfL Wolfsburg in de spits de voorkeur kreeg boven Oranje-international Bas Dost, maakte echter gelijk en besliste het duel in blessuretijd met zijn derde van de avond: 3-2. De assist was van oud-Ajacied Christian Eriksen.

Altidore opende der score op aangeven van Timothy Chandler. Bendtner bepaalde de ruststand op 1-1. Halverwege de tweede helft zette Jóhannsson de Amerikanen opnieuw op voorsprong na voorbereidend werk van Altidore. De Alkmaarse spits, die ook een IJslands paspoort heeft, maakte meteen daarna plaats voor Rubio Rubin van FC Utrecht.

Bij Denemarken had Nicolai Boilesen (Ajax) een basisplaats. Simon Poulsen (AZ) verving hem vroeg in de tweede helft. Lasse Schöne (Ajax) mocht van bondscoach Morten Olsen het laatste kwartier meedoen.


Het Zuid-Afrikaans voetbalelftal heeft woensdag een oefenduel met Swaziland in het nationaal stadion in Lobamba met 3-1 gewonnen. Alle treffers werden na rust gemaakt. Thulani Serero deed het voorbereidende werk voor de 2-0 van Thabo Mnyamane. Vlak daarna werd de Ajacied naar de kant gehaald.

Kamohelo Mokotjo (FC Twente) speelde wel de hele wedstrijd. De andere Zuid-Afrikaanse goals waren van de lange verdediger Thulani Hlatshwayo, opgeleid bij Ajax Cape Town, en invaller Mandla Masango. Felix Badenhorst scoorde tegen.


Schotland speelde in Hamden Park tegen Noord-Ierland. De burenruzie werd in de 85e minuut beslist door Christophe Berra. Hij scoorde namens de thuisploeg de enige treffer van de wedstrijd.  

Overige uitslagen - oefeninterlands 25/3/2015

Mali 3-4 Gabon
Nigeria 0-1 Uganda
Georgië 2-0 Malta
Ghana 1-0 Namibië
Mauritius 2-2 Burundi
Indonesië 0-1 Kameroen

Aanwijzing minister aan Dental Reizen

Tandartspraktijk Dental Reizen uit het Limburgse Berg en Terblijt moet binnen vier maanden de zaken op orde hebben, anders volgt een boete. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid woensdag bepaald.

De minister deed dit op aanwijzing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die meldt dat de praktijk nog altijd ondermaats presteert. Dental Reizen biedt behandelingen in het buitenland aan en staat al sinds augustus onder verscherpt toezicht.

Dental Reizen moet nu binnen vier maanden voldoende deskundig personeel in dienst hebben, het personeel moet aan bij- en nascholing doen en de tandartsen moeten allemaal Nederlands spreken.

Bejaarde man schiet op plaatsgenoot

Een 81-jarige man heeft woensdag in Reeuwijk op een 52-jarige man geschoten, meldt de politie. De schietpartij gebeurde aan het einde van de middag aan de Ree. Het gewonde slachtoffer heeft de verdachte bejaarde schutter in bedwang gehouden tot de politie er was. Daarna is hij naar het ziekenhuis gebracht.

Later op de avond kon het slachtoffer naar huis. Wat voor verwondingen hij had, heeft de politie niet bekendgemaakt.

Het lijkt erop dat de twee Reeuwijkers een zakelijke ruzie hadden, aldus de politie. De 81-jarige verdachte is meegenomen naar het politiebureau.

Bertens redt het niet tegen Parmentier

Kiki Bertens heeft het tennistoernooi van Miami na de eerste ronde alweer moeten verlaten. De 23-jarige speelster uit Wateringen slaagde er op het Amerikaanse hardcourt niet in Pauline Parmentier uit te schakelen. De Franse qualifier, die 24 plekken lager op de wereldranglijst staat dan Bertens, trok de zege in drie sets naar zich toe: 4-6, 6-2 en 6-3.

Bertens wist in maart nog geen wedstrijd te winnen. Ze werd vorige week in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Indian Wells in de Verenigde Staten naar huis geslagen. Ook in het Mexicaanse Monterrey mocht ze de rackets al na één partij opbergen.

Nederland en Marokko samen tegen radicalisering

Nederland en Marokko kunnen veel voor elkaar betekenen in de strijd tegen radicalisering. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Integratie) woensdagmiddag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. De minister was twee dagen in Marokko om te praten over diverse onderwerpen, waaronder de aanpak van radicalisering. "Men is zeer bereid om met Nederland samen te werken'', aldus de minister, "de dreiging wordt hier net zo goed gevoeld als bij ons''.

Volgens officiële cijfers vertrokken 1.354 mensen vanuit Marokko naar Syrië en Irak. Islamitische Staat heeft meerdere dreigingen geuit tegen Marokko.

Het is Marokko gelukt om na de aanslagen in Casablanca (2003) en in Marrakech (2011) de meer gematigde interpretatie van de islam een plek in de samenleving te geven. "Ze doen dat door een tegengeluid te geven vanuit de samenleving. Bijvoorbeeld door imams op te leiden'', aldus Asscher. Volgens hem kan Nederland hierin van Marokko leren.

IS-aanhangers en jihadvlag
IS-aanhangers en jihadvlag (foto: ANP)

Moderne koning ondertekent wetten per tablet

In 2014 ondertekende koning Willem-Alexander 450 wetten en algemene maatregelen van bestuur en meer dan 2100 koninklijke besluiten. Is hij op het moment van ondertekening niet in Nederland, dan zet hij zijn handtekening via zijn tablet. Eenmaal terug in Nederland tekent hij wetten en besluiten alsnog met pen.

Dat staat in het jaaroverzicht Koninklijk Huis, dat premier Mark Rutte woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is de vijfde keer dat z'n jaaroverzicht is gepubliceerd. Het geeft een beeld van de activiteiten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

De koning ontving 26 mensen ter beëdiging, onder wie Bert Koenders, die PvdA-collega Frans Timmermans opvolgde als minister van Buitenlandse Zaken. Ook beëdigde de koning zijn volle neef prins Jaime de Bourbon de Parme, die ambassadeur in Vaticaanstad werd.

Tegen Taliban geruilde VS-militair vervolgd voor desertie

Bowe Bergdahl, de Amerikaanse militair die vijf jaar lang in Afghanistan gevangen werd gehouden en is 'teruggeruild' tegen vijf gevangen Talibanfiguren, wordt vervolgd wegens desertie en wangedrag. Dat heeft zijn advocaat gezegd, melden woensdag verscheidene Amerikaanse media. De eerste zitting in de aanloop naar een proces is 22 april in de Texaanse stad San Antonio.

De nu 28-jarige Bergdahl verliet in 2009 zijn post in een afgelegen gebied in Afghanistan en werd door de Taliban gevangengenomen. Hij is 31 mei 2014 vrijgelaten omdat de VS vijf Taliban uit het beruchte kamp Guantanamo Bay op vrije voeten stelden.

De omstandigheden waaronder Bergdahl zijn post verliet en de vrijlating van de vijf Talibanstrijders in ruil voor zijn vrijlating zijn onder politici, militairen en media in de VS omstreden. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Omstreden sergeant VS vervolgd voor desertie
Tegen Taliban geruilde VS-soldaat vervolgd voor desertie (Foto: ANP)

Laatste krakers uit Slangenpand te Amsterdam gehaald

De Tabakspanden in de Spuistraat in Amsterdam worden niet langer gekraakt. Agenten hebben woensdagavond de laatste mensen weggehaald uit het zogeheten Slangenpand. Negentien mensen zijn opgepakt. De ontruiming duurde even, doordat krakers het gebouw van binnen hadden gebarricadeerd.

De Tabakspanden waren 32 jaar lang een verzamelplaats voor kunstenaars en andere creatieven. Woningbouwvereniging De Key gaat het complex aanpakken. Er komen zeventig woningen, bedrijfsruimten en culturele ruimtes. Daarom zijn de reguliere bewoners de laatste tijd verhuisd.

In de nacht van dinsdag op woensdag trokken echter veertig tot tachtig krakers het Slangenpand binnen. Ze barricadeerden de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin. "Beste mensen, fantastisch nieuws. De Slang is net herkraakt", werd onder meer op Facebook geschreven.

De politie maakte in de loop van woensdagochtend de straat vrij. De barricades werden weggehaald met shovels. Krakers op daken gooiden vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal naar de politie. Die zette een waterkanon in. Sympathisanten op straat werden door agenten te paard op afstand gehouden.

In de loop van de middag brak de politie met een shovel deuren en ramen op de eerste en tweede verdieping open. Vervolgens gingen agenten naar binnen. Een hoogwerker zette agenten op het dak van het complex.

Bengtsson per direct van Twente naar Malmö

Rasmus Bengtsson heeft een nieuwe club, zo meldde FC Twente woensdag. De Zweedse verdediger maakt per direct de overstap naar zijn oude liefde Malmö FF. Bengtsson heeft een contract voor vier seizoenen getekend in zijn vaderland. Hij speelde sinds 2010 voor de Tukkers.

"Het is voor mij speciaal dat ik terugkeer naar Malmö, de stad waarin ik ben opgegroeid", liet Bengtsson weten op de website van Twente. "Als jonge speler ben ik bij Malmö FF begonnen en heb daar de hele jeugdopleiding doorlopen."

Bengtsson speelde 93 duels voor FC Twente, waarin hij zeven keer scoorde. Voor hij naar Enschede kwam droeg hij de shirts van Trelleborgs FF en Hertha BSC. Hij kan per direct terugkeren naar Zweden, omdat de transfermarkt voor Zweedse clubs loopt tot en met 31 maart. De Zweedse competitie begint pas in april.


Rasmus Bengtsson verruilt FC Twente voor Malmö FF (PRO SHOTS / Peter Lous)

Wallays wint Dwars door Vlaanderen

Jelle Wallays heeft woensdag Dwars door Vlaanderen, een eendaagse koers over 200 kilometer van Roeselare naar Waregem, op zijn erelijst bij mogen schrijven. De Belgische wielrenner van Topsport Vlaanderen demarreerde in de laatste kilometer uit een kopgroepje van vier, onder wie ook de Nederlander Dylan van Baarle en Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski.

Met dank aan ploeggenoot Edward Theuns, die uiteraard de benen stilhield, bleef Wallays vooruit. Theuns maakte het succes compleet door Van Baarle te verslaan in de sprint om de tweede plaats. Kwiatkowski, die geen trek had het gat met Wallays te dichten, eindigde als vierde.

Van Persie in top vijf grootverdieners

Robin van Persie heeft zich in een illuster rijtje van voetballers geschaard. De spits van Manchester United staat vijfde op de ranglijst van grootverdieners in de voetbalwereld in 2014. Van Persie haalde vorig jaar zo’n 25,6 miljoen euro op aan salaris en reclame-inkomsten, zo berekende het tijdschrift France Football dat de jaarlijkse lijst publiceert.

Van Persie hoeft zich niet te schamen voor de spelers die meer op hun bankrekening kregen gestort. Lionel Messi is de absolute nummer één op de lijst, met een slordige 65 miljoen euro aan inkomsten. De Argentijnse vedette van FC Barcelona haalde niet alleen 28 miljoen euro aan sponsorinkomsten op. Hij kreeg voor zijn verdiensten bij de Catalaanse club ook nog eens 36 miljoen aan loon.

Messi was met het recordbedrag zijn eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo duidelijk de baas. De Portugees kreeg 'slechts' 54 miljoen bijgeschreven.

Sportblog: fans redden Balotelli & lekkere journaliste uit de kleren

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Lekkere journaliste komt belofte na en gaat uit de kleren
Alejandra Omaña Ruiz had beloofd dat, als haar favoriete club in Cúcuta Deportivo zou promoveren naar de hoogste divisie, zij uit de kleren zou gaan. Gelukkig voor ons promoveerde haar club en de journaliste kwam haar belofte na! In het tijdschrift Soho is een hele reportage gewijd aan haar belofte, met veel foto's. Het goede nieuws is dat de kiekjes ook online staan! Ook is er een filmpje van Omaña Ruiz te bewonderen met meer beelden van de inlossing van de belofte.

Romario moet nog een tientje aan Gorré betalen
Rond de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV van afgelopen weekend werden herinneringen opgehaald en daarbij kwam een mooie anekdote van Dean Gorré tevoorschijn bij een interview met de NOS, Toen PSV 1-0 voorstond in de Kuip kreeg Feyenoord vijf minuten voor tijd een corner. Romario moest daarbij Gorré dekken aan de rand van het strafschopgebied en daarbij ontspon zich het volgende gesprek:

Romario: "Hé Gorré, jullie gaan verliezen."
Gorré: "We hebben nog vijf minuten. Het is nog niet afgelopen."
Romario: "Wedden voor een tientje?"
Gorré: "Is goed."

De bewuste corner leidde niet tot een doelpunt, maar in blessuretijd maakte de Rotterdamse club nog wel de gelijkmaker. In de kleedkamer grapte Gorré dat hij wel eventjes dat tientje ging ophalen bij Romario. Maar hij liet het bij dat grapte. "En ik heb het nog steeds niet gekregen, ook al heb ik hem er later nog aan herinnert. Romario wist het nog wel, maar ik heb weer niks gekregen. Toch vind ik het gevoel dat hij mij geld schuldig is al heel erg mooi.", concludeerde de oud-Feyenoorder bij de NOS.

Tweede leven voor oude betonvloer Thialf
De verbouwing van schaatstempel Thialf is inmiddels in volle gang. Een van de eerste zaken die aangepakt wordt is de betonvloer waar winters het ijs op ligt. Deze wordt compleet vervangen door een nieuwe, die ervoor moet zorgen dat in de toekomst de tijden nog sneller zullen worden.

De oude vloer zou naar de shredder gaan, maar toen Karst Breeuwsma, de vader van shorttracker Daan Breeuwsma dit hoorde besloot hij de vloer te kopen. Breeuwsma wil de 500 platen gebruiken op het erf van zijn boerderij. Zoonlief Daan is er in ieder geval blij mee, zo laat hij via Twitter weten.

Volleybal-trickshots
Onder de naam Sons of Gravity maken de spelers van Knack Roeselare filmpjes waarin ze geweldige trickshots demonstreren. Nou zijn we die trucjes wel gewend uit het basketbal en het biljarten, maar nu kunnen we dus vol bewondering kijken naar volleybltrucjes. Hoevaak het mis is gegaan weten we niet, maar het resultaat is geweldig:


Sons of Gravity gaan los (Bron: YouTube/Sons of Gravity)

Zlatan koestert bal na hatrick
Ook al scoort Zlatan Ibrahimovic dan nog zo veel, een hatrick is en blijft bijzonder voor hem. In de wedstrijd van zijn Paris Saint-Germain tegen FC Lorient tekende de Zweed voor alle drie de doelpunten van PSG in de met 3-1 gewonnen wedstrijd. Zoals gebruikelijk mag de speler die de hatrick maakt de wedstrijdbal mee naar huis nemen. En als een kind zo blij maakte Zlatan gebruik van die gewoonte. Hij liet de bal door al zijn teamgenoten signeren en op weg naar huis deed hij er alles aan om de bal zo veilig mogelijk thuis te krijgen. De bal kreeg een veilig plekje in de gordels:

 

For those of you who are wondering where the ball is...

Een foto die is geplaatst door IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic) op22 Mrt 2015 om 3:35 PDT

Ex-topschaatser Kleinsman gekozen in Provinciale Staten
Voormalig topschaatser Moniek Kleinsman is met voorkeurstemmen gekozen in de Provinciale Staten van Overijssel. Kleinsman stond als 26e op de lijst bij het CDA. Het vakje van de Albergse werd 3705 keer rood gekleurd, waar de voorkeursdrempel op 2286 stemmen lag.

Het CDA bleef in Overijssel de grootste partij van de provincie. De partij heeft elf van de 47 zetels in de Staten. In de vorige Sportblog dook ze ook al op omdat haar verkiezingsborden waren gestolen.

Zweedse ploeg ontsnapt aan vliegramp
Naast alle lolligheid hier in het Sportblog vandaag ook een serieus tintje. Zo lazen we op Goal.com over een Zweeds voetbalteam wat ter nauwer nood aan de vliegramp in Frankrijs ontsnapte. De selectie van Dalkurd FF uit de Zweedse derde divisie, Division ETT, zou in eerste instantie terug naar Zweden vliegen met Germanwings vlucht 4U 9525. Het team kwam terug van een trainingskamp uit Barcelona, maar besloot uiteindelijk de vlucht met de Duitse maatschappij op het allerlaatste moment om te boeken, zodat er niet hoefde te worden gevlogen op Düsseldorf. In plaats daarvan werd in delen teruggevlogen naar Stockholm.

Nu blijkt de overboeking het leven te hebben gered van de ploeg. "Er gingen rond die tijd vier vluchten noordwaarts over de Alpen en wij hadden spelers in drie daarvan. Je kan wel zeggen dat we verschrikkelijk veel geluk hebben gehad, ongelooflijk", zegt sportief directeur Adil Kizil tegenover het Zweedse Sportbladet.

Het thuisfront maakte zich dan ook ernstige zorgen toen er bekend werd dat het toestel waarmee men in eerste instantie zou vliegen, was gecrasht in de Alpen. Kizil: "Ik had iets van tweehonderd gemiste oproepen. Want al die mensen op de vlucht checkten gelijktijdig met ons in."

Fans voorkomen rode kaart voor Balotelli
Tijdens het beladen duel tussen Liverpool en Manchester United liep het even helemaal uit de hand tussen Liverpool-speler Mario Balotelli en Manchester-speler Chris Smalling. De Italiaan stond op het punt om Smalling aan te vallen, maar dat wisten een paar Liverpool-fans te voorkomen door de voetballer stevig vast te grijpen. De Liverpool Echo spoorde één van de fans op en hij deed zijn verhaal. "Naar mijn idee duwde Smalling Balotelli over de zijlijn", aldus Shaun Leatherbarrow. "Ik kon aan de lichaamstaal van Mario zien dat hij wilde reageren en ik wist dat hij al een gele kaart had."

"Ik zei tegen hem dat hij rustig moest doen en het moest laten gaan. "Ok, ok", reageerde Mario. Ik ben niet zo groot en hij wel, dus ik moest flink mijn best doen om hem tegen te houden. De kerel naast me is een politieman en hielp me een handje. Daarna kreeg ik de nodige schouderklopjes van de andere fans." Zo vertelde de Liverpool-fan.

Fans weerhouden Mario Balotelli van een woedeaanval op Chris Smalling (PRO SHOTS/Action Images)
Fans weerhouden Mario Balotelli van een woedeaanval op Chris Smalling (PRO SHOTS/Action Images)

Fans weerhouden Mario Balotelli van een woedeaanval op Chris Smalling (PRO SHOTS/Action Images)
Fans weerhouden Mario Balotelli van een woedeaanval op Chris Smalling (PRO SHOTS/Action Images)

Fans weerhouden Mario Balotelli van een woedeaanval op Chris Smalling (PRO SHOTS/Action Images)
Fans weerhouden Mario Balotelli van een woedeaanval op Chris Smalling (PRO SHOTS/Action Images)

'Hadj hield internationale noodtoestand tegen'

Het heeft er alle schijn van dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijzonder slecht en traag heeft gehandeld bij de ebola-epidemie die begin 2014 uitbrak in West-Afrika. De organisatie, die is aangesloten bij de Verenigde Naties, heeft met twee maanden vertraging pas de internationale noodtoestand uitgeroepen.

Hoewel de epidemie al flink om zich heensloeg in juni en zo ongeveer de meest dodelijke ooit was, zag de WHO er nog geen been in om de internationale alarmklok te luiden. Ondanks adviezen van experts,veldmedewerkers en artsen ter plekke was het devies: wachten.

De reden zou zijn geweest de landen waar het virus zich verspreidde, niet voor het hoofd te stoten. Een noodtoestand zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de daar wonende moslims niet aan een van hun religieuze plichten zouden kunnen voldoen. Eind september stond de jaarlijkse Hadj omcirkeld op de kalender en een uitreisverbod zou wellicht kwaad bloed kunnen zetten.

Twee maanden later, toen het water ver voorbij de lippen van de WHO stond, kon men geen kant meer op en is alsnog de internationale noodtoestand uitgeroepen. Hoe deze trage reactie het virus heeft helpen verspreiden is niet helemaal duidelijk.

De WHO zegt zelf dat de late oproep te wijten is aan gebrekkige informatie en dat men volkomen verrast werd door de agressieve verspreiding van het virus. Interne mails en onafhankelijke rapporten spreken dit beeld echter volkomen tegen.

Ebola virus
Dit is 'm. De rakker

Donderdag weer treinen langs Teuge

Als het goed is rijden er donderdagochtend weer treinen langs het Gelderse dorp Teuge. Dat meldde spoorbeheerder ProRail woensdag.

Het spoor raakte zondag zwaar beschadigd over een lengte van 250 meter doordat een trein tegen een auto was gereden. De trein liep uit de rails en ramde daarbij zes bovenleidingportalen. De inzittende van de auto kwam om. Het betrof hoogstwaarschijnlijk een zelfdoding.

Door de kapotte bovenleiding was sinds zondag geen treinverkeer mogelijk tussen Apeldoorn en Deventer. De planning is dat donderdagochtend de treinen weer volgens dienstregeling rijden. "Dit wordt nog wel spannend, want er moeten kilometers aan nieuwe kabels worden opgehangen. Aannemer VolkerRail heeft daarvoor zelfs extra mensen laten komen van een andere spooraannemer", aldus ProRail.

Update 19.18 uur:
De NS verwacht dat tot donderdag 12.00 uur bussen in plaats van treinen zullen worden ingezet tussen Apeldoorn en Deventer.

Spoor bij Teuge donderdag hersteld (Foto: Novum)
Spoor bij Teuge donderdag hersteld (Foto: Novum)

Filip Dewinter bezoekt Assad: 'bondgenoot tegen moslimextremisme'

De Belgische parlementariër Filip Dewinter heeft in Syrië gesproken met de internationaal uiterst omstreden Syrische president Bashar al-Assad. De bekende Vlaams-nationalist noemde Assad een bondgenoot in de strijd tegen moslimextremisme.

Dewinter van de kleine oppositiepartij Vlaams Belang bezocht Assad woensdagochtend in de hoofdstad Damascus. Iedereen begint nu langzaam in te zien dat we Assad als bondgenoot moeten beschouwen, zei de Vlaming na afloop: "Als we de oorlog tegen het salafistisch islamterrorisme willen winnen, zal samengewerkt moeten worden met het Syrische regime, of men dat nu wil of niet."

Assad zou de westerse boycot tegen zijn regime hebben gehekeld. Hij wees op de gevolgen ervan voor de gewone Syriër. Ook waarschuwde hij voor de chaos waarin het land zonder hem zou vervallen. Verder zou de islamistische terreurgroep IS dan kunnen oprukken in landen als Libanon, Libië en elders aan de grenzen van Europa, aldus Dewinter. Hij benadrukte dat hij heel wat leiders van belangrijke conservatieve nationalistische partijen in Europa persoonlijk kent en "er wat druk"op kan uitoefenen.

Belg Filip Dewinter bezoekt president Syrië
Filip Dewinter (Foto: ANP)

'Besmetting miltvuur stilgehouden door NVWA'

In de herfst zijn honderden kilo's rundvlees verkocht die mogelijk besmet waren met miltvuur. Consumenten zijn daarover niet ingelicht door de de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch, dat documenten aan RTL Nieuws heeft overhandigd.

Op 10 oktober maakte de NVWA bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt werd gehaald. De reden was dat twee van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld, aldus Foodwatch. Het vlees werd teruggeroepen uit restaurants, slagerijen en supermarkten. Maar een deel van het vlees was ook al verkocht aan consumenten en dat werd niet teruggeroepen, zo stelt de voedselwaakhond.

Zeldzame Ili Pika is nog niet uitgestorven

In de bergen van Tian Shan, gelegen in het noordwesten van China, is na ruim twintig jaar weer een Ili Pika gezien. Het kleine zoogdier dat tot de orde van haasachtigen valt, werd voor het eerst door bioloog Li Weidong in 1983 ontdekt. Tot nu toe is het dier slechts 29 keer levend gezien.

Het beestje is na een lange zoektocht hoog in de bergen afgelopen jaar eindelijk weer eens waargenomen. Wederom was het Li, die voor zijn zoektocht met vervroegd pensioen is gegaan, degene die een exemplaar heeft weten te vinden. Het is de eerste Ili Pika die is gevonden sinds Li in 2002 opnieuw op onderzoek is gegaan.

De populatie lijkt echter al sinds zijn ontdekking gestaag te dalen. In 1983 waren er naar schatting nog zo'n 2.900 en in een onderzoek uitgevoerd door de Arizona State University waren er rond 1992 nog maar 2.000. Li schat dat er op dit moment nog slechts een kleine 1.000 Pika's rondlopen. Ook zitten ze een stuk hoger in de bergen dan tijdens de ontdekking, dit komt mogelijk door het terugtrekken van de eeuwige sneeuwgrens.

China heeft de Ili Pika ondanks een ingediend verzoek, om nog onbekende reden, niet op de lijst met bedreigde diersoorten gezet. Li zelf hoopt dat iemand zijn levenswerk kan doorzetten als hij niet meer in staat is de bergen te beklimmen.

Ili Pika (Foto: Li Weidong)
Ili Pika (Foto: Li Weidong)

Márquez ziet drie rivalen in MotoGP

De MotoGP begint komend weekeinde in Qatar met een goedgevuld startveld aan het nieuwe seizoen. Er staan liefst 25 rijders aan de start van de koningsklasse in de eerste Grand Prix van het jaar, op het woestijncircuit van Losail.

Onbetwiste favoriet voor de wereldtitel is Marc Márquez, de Spaanse coureur uit het fabrieksteam van Honda die de laatste twee seizoenen de beste was en vooral vorig jaar domineerde met dertien grand prixzeges. Hij beschouwt zijn landgenoten Dani Pedrosa (Honda) en Jorge Lorenzo (Yamaha) en de Italiaanse veteraan Valentino Rossi (Yamaha) als grootste concurrenten in het kampioenschap. "Dat zijn de rivalen die ik in de gaten moet houden", aldus Márquez.

Hij houdt minder rekening met de Italianen Andrea Dovizioso en Andrea Iannone, die in de tests voorafgaande aan de opening in Qatar bijzonder snel waren op hun Ducati. "Ik verwacht ze zeker voorin, maar reken ze niet tot mijn grootste rivalen", aldus de regerend kampioen.

Ducati heeft zich niet ingeschreven als fabrieksteam in de MotoGP, maar doet mee in de open categorie. Het Italiaanse team geniet om die reden enkele technische voordelen, zoals de mogelijkheid om snellere banden te gebruiken. Zodra Ducati echter drie races wint, zijn ze die voordelen weer kwijt.

De 36-jarige Rossi, in het bezit van negen wereldtitels en 108 grand prixoverwinningen, is nog altijd van topklasse. Na een aantal mindere jaren was Il Dottore vorig seizoen een trouwe gast op het podium en eindigde hij als tweede in het kampioenschap. "Volgens mij wordt het een spannend seizoen. Tijdens de tests in Qatar hebben we veel snelle coureurs gezien."

Aprilia keert dit jaar terug als fabrieksteam in de MotoGP met de Spanjaard Alvaro Bautista en de Italiaan Marco Melandri als coureurs. Naar verwachting zullen zij dit jaar nog niet vooraan meestrijden. Maverick Viñales (Spa), Jack Miller (Aus), Eugene Laverty (Ier) en Loris Baz (Fra) maken dit jaar hun debuut in de belangrijkste klasse. Vooral Viñales en Miller worden gezien als grote talenten. De Spanjaard werd in 2013 wereldkampioen in de Moto3 en sloot zijn debuutjaar in de Moto2 afgelopen seizoen zeer sterk af als derde. Miller kwam vorig jaar slechts twee punten tekort om Álex Márquez, het jongere broertje van Marc, van de wereldtitel in de Moto3 af te houden.

NAVO-generaal: snelle inlichtingen essentieel

De lidstaten van de NAVO moeten hun inlichtingen sneller delen om van de nieuwe snellereactiemacht van het bondgenootschap een succesverhaal te maken. Dat heeft de hoogste militaire bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, woensdag in Nederland gezegd.

De zogenoemde flitsmacht van de NAVO moet antwoord bieden op de toenemende dreiging die uitgaat van Rusland en islamitische extremisten. Om ook daadwerkelijk snel en effectief te zijn is een goede inlichtingenvoorziening essentieel, aldus Breedlove.

De generaal wijst erop dat Rusland in staat is zijn troepen snel in paraatheid te brengen.

'Grootmeester moderne kunst' in het Stedelijk

Het Stedelijk Museum in Amsterdam vindt dat de 'absolute grootmeester van de moderne kunst' na ruim zestig jaar weer een grote tentoonstelling verdient in Nederland. Het museum pakt daarom vanaf vrijdag flink uit met meer dan honderd werken van de Franse kunstenaar Henri Matisse (1869-1954).

Met schilderijen, knipsels, textiel, beelden en werken op papier toont het museum de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar. Matisse kreeg veel bekendheid met zijn grote werken met kleurrijke knipsels, maar het Stedelijk wil ook laten zien wat hij deed voordat hij aan het eind van carrière de schilderskwast weg legde en de schaar pakte. "We proberen uit te leggen welke weg hij bewandelde vóór de knipsels", verklaart Ceciel Stoutjesdijk, een van de vijf samenstellers van de tentoonstelling.

De kunst van Matisse is daarom helemaal verweven met werken uit de collectie Stedelijk, om bezoekers te laten zien hoe de kunstenaar werd beïnvloed door collega's en hoe andere schilders inspiratie vonden in de stijl van Matisse. Zo hangt er het schilderij Gezicht op de Notre-Dame uit 1914, een van de meest abstracte werken van de Fransman dat de stijl van Mondriaan in zich heeft. "Matisse was niet letterlijk door Mondriaan geïnspireerd, maar het hing destijds in de lucht", zegt Stoutjesdijk. "Beide kunstenaars woonden in Parijs."

Veel werken van Matisse zijn ook geïnspireerd door de reizen die hij maakte naar landen als Marokko, Algerije en Tahiti. De kunstenaar was vaak ziek, maar dat is volgens Stoutjesdijk bijna niet te zien in zijn kunst. "Het zijn geen donkere werken. Zijn kunst kenmerkt zich door een zorgeloosheid en vrolijkheid."

De expositie 'De oase van Matisse' is de grootste van de Fransman ooit in Nederland en een van de omvangrijkste in de geschiedenis van het Stedelijk, dat zelf maar een paar werken van de kunstenaar bezit. Er zijn bruiklenen uit meer dan dertig collecties uit de hele wereld. Matisse is te zien tot en met 16 augustus.

Boko Haram ontvoert honderden burgers

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft opnieuw honderden burgers, onder wie veel kinderen, ontvoerd. Dat heeft een woordvoerder van de regering gezegd.

De burgers werden gekidnapt toen de strijders van Boko Haram zich terugtrokken uit Damasak, in het noordoosten van het land. De extremisten gingen een aantal basisscholen in de stad af en namen leerlingen en leraren mee. De gijzelaars worden als menselijk schild gebruikt. Om hoeveel mensen het precies gaat, zei de woordvoerder niet, maar lokale media berichtten dat het mogelijk om vijfhonderd mensen gaat.

Militairen uit Tsjaad en Niger heroverden Damasak op 16 maart. De troepen hebben er een massagraf ontdekt, zei de Tsjadische ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Zayn Malik verlaat One Direction

Zayn Malik verlaat One Direction. "Na vijf geweldige jaren heeft Zayn Malik besloten One Direction te verlaten", meldt de boyband woensdag op Facebook.

"Mijn tijd bij One Direction heeft me meer gebracht dan ik me ooit voor had kunnen stellen. Maar na vijf jaar heb ik het gevoel dat het het juiste moment is om de band te verlaten", laat Zayn weten. "Ik wil mijn excuus aanbieden aan de fans, maar ik moet doen wat goed voelt. Ik vertrek omdat ik een normale 22-jarige wil zijn, met tijd om te relaxen en privacy."

Eerder gingen al geruchten dat de 22-jarige zanger uit de band wilde stappen omdat hij helemaal klaar zou zijn met One Direction. Vorige week liet Malik al het Aziatische deel van de 1D-tournee schieten omdat hij te gestrest was om door te gaan.

Die week kwam de relatie met zijn verloofde Perrie Edwards in zwaar weer nadat hij in Thailand met een vrouwelijke fan was gefotografeerd.

Rust lijkt weer te keren bij kraakpanden

Rond de Tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam is woensdagmiddag vanaf 16.00 uur de rust ogenschijnlijk teruggekeerd. De ontruimingsactie van de politie is nog niet afgelopen.

Het werk werd kort onderbroken toen agenten een gaslucht roken. In het pand is gas gemeten. Nog aanwezige krakers is vanwege hun veiligheid gevraagd het pand te verlaten. Het gas wordt nu afgesloten.

Met een hoogwerker liet de politie een container met ME'ers op het dak van het complex hijsen. Ook ging de politie vanaf de straat het complex binnen. Een shovel brak deuren en ramen op de eerste en tweede etage open. Tot nu toe heeft de politie acht arrestaties gemeld.

Vanaf de daken werd de ME enige tijd belaagd met vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal. De politie reageerde daarop met de inzet van een waterkanon. Bij de afzettingen in de straat ontstond rumoer. Sympathisanten van de krakers werden met politie te paard op afstand gehouden. Het is ook daar inmiddels weer rustig.

Aanvankelijk was een enorme politiemacht op de been, maar de politie trekt zich steeds meer terug.

Rust lijkt weer te keren bij kraakpanden
Rust lijkt weer te keren bij kraakpanden (Foto: ANP)

Holleeder houdt kaken op elkaar

'Topcrimineel' Willem Holleeder heeft woensdag zijn kaken stijf op elkaar gehouden bij de rechtbank in Amsterdam. Hij ging niet in op de belastende verklaringen over zijn betrokkenheid bij liquidaties, die zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra over hem hebben afgelegd. De rechter vroeg nog of hij wilde reageren. "Op dit moment niet", was zijn antwoord.

Astrid Holleeder heeft onder meer gezegd dat haar broer het erover heeft gehad misdaadverslaggever Peter R. de Vries te doden. De Vries had aangifte gedaan wegens bedreiging door Holleeder. De crimineel zou tegen zijn zus hebben gezegd dat als hij daarvoor moest gaan zitten, hij net als bij Thomas van der Bijl van tevoren een schutter zou regelen.

Holleeder stond woensdag voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Ook wordt hij beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met liquidaties. Holleeder zou daarin met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Holleeder blijft in voorarrest, bepaalde de rechtbank. De moordverdachte en zijn advocaat Stijn Franken gingen niet inhoudelijk in op die beschuldigende verklaringen.

Holleeder zat op verzoek van het Openbaar Ministerie achter een zwart scherm. Daardoor kon hij geen contact leggen met het publiek.

De getuigenissen van de drie vrouwen maken volgens de officieren van justitie duidelijk dat Holleeder ook achter de moorden op onder anderen Cor van Hout (2003), zakenman Willem Endstra (2004) en crimineel John Mieremet zit. Het OM beslist later of Holleeder ook voor deze liquidaties wordt vervolgd.

Volgens Astrid wist Cor van Hout dat Willem hem zocht om hem wat aan te doen. Het motief was het inpikken van zijn bezittingen. "Willem vroeg steeds naar Cor en waar die was." Holleeder riep toen: "Hij gaat er aan, die dikke kankerhond."

Het OM zegt nu verschillende verklaringen te hebben die op elkaar aansluiten. Er zijn tegen Holleeder ook verklaringen van de spijtoptanten Peter la S., Fred Ros, Hidr K. en bedreigde anonieme getuige Q5 die dit in de visie van justitie bevestigen.

Omstreden gouverneur Oekraïne weg

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft woensdag de steenrijke gouverneur van de regio Dnipropetrovsk de laan uitgestuurd. Het kantoor van Porosjenko liet weten dat Ihor Kolomoiski zelf vroeg van zijn taken te worden ontheven, maar de regering was de afgelopen dagen bezig Kolomoiski buitenspel te zetten in een aantal energiebedrijven waar de miljardair belangen in heeft. Kolomoiski heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Het Oekraïense parlement nam vorige week een wet aan die de regels omtrent aandeelhoudersvergaderingen wijzigt. Voortaan kunnen beslissingen worden genomen als vijftig procent van de aandeelhouders aanwezig is. Voorheen lag die drempel op zestig procent. Voor Kolomoiski had de nieuwe wet onmiddellijk gevolgen. Zijn Privat Group heeft een belang van 43 procent in het olie- en gasbedrijf Ukrnafta. De regering bezit iets meer dan vijftig procent van de aandelen.

De 52-jarige Kolomoiski is een omstreden figuur in Oekraïne. De grofgebekte miljardair zoekt vaak de randen van de wet op in zijn werk en schuwt zelfs geweld niet. Toch geniet hij aanzienlijke steun onder de bevolking, omdat hij zich in woord en daad inzet voor de verdediging van Oekraïne. Hij heeft uit eigen zak bataljons van vrijwilligers bekostigd om de strijd aan te gaan met de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Deze bataljons staan tegenwoordig technisch gezien onder het bevel van de lokale autoriteiten, maar aangenomen wordt dat Kolomoiski nog steeds een flinke vinger in de pap heeft.

Nadat de wet vorige week was aangenomen stuurde Kolomoiski groepen gewapende mannen naar de kantoren van twee energiebedrijven in de hoofdstad Kiev. Afgelopen donderdag drongen gewapende mannen het hoofdkantoor van Ukrtransnafta binnen, een staatsbedrijf dat een pijpleidingen beheert, maar geen directe banden heeft met Ukrnafta. Toen Kolomoiski uiteindelijk op kwam dagen bij Ukrtransnafta werd hem het vuur na aan de schenen gelegd door journalisten.

Als antwoord op de vragen volgde een scheldkanonnade van Kolomoiski, waarin hij beweerde dat een 'Russische afleidingsgroep' Ukrtransnafta probeerde over te nemen. Zondag begonnen bewakers, van wie werd aangenomen dat ze door Kolomoiski waren gestuurd, hekken neer te zetten rond het kantoor van Ukrnafta.

Porosjenko waarschuwde deze week dat de regering niet zal toestaan dat er privélegers ontstaan in Oekraïne. Alle gewapende groepen, ook die van Kolomoiski, moeten zich onder het centrale gezag in Kiev plaatsen, aldus Porosjenko.

Sommige analisten zien het optreden van Porosjenko als een boodschap voor het Westen: dat de president in staat is de steenrijke elite in het land de baas te zijn. Maar voor de man op de straat ziet de ruzie er eerder uit als een intern conflict binnen de elite. Porosjenko, met een geschat vermogen van omgerekend 1,2 miljard euro, heeft immers meer gemeen met Kolomoiski dan met de man op de straat, in ieder geval in financiële zin.

Force India: "Topteams hebben te veel macht"

De topteams in de Formule 1 hebben te veel macht, zo vindt Force India-vice-teambaas Bob Fernley. Volgens hem heeft de Grand Prix van Australië aangetoond dat het anders in de sport moet.

Aan de race in Melbourne namen slechts vijftien auto's deel. Het van een ondergang geredde Manor was er niet bij vanwege softwareproblemen, terwijl Williams-coureur Valtteri Bottas door rugproblemen verstek moest laten gaan. Op weg naar de start van de wedstrijd vielen de McLaren van Kevin Magnussen en de Red Bull van Daniil Kvyat nog stil, waardoor slechts vijftien wagens het groene licht zagen. Sauber kon slechts ternauwernood in actie komen na een juridische kwestie met Giedo van der Garde.

Fernley uitte zijn zorgen tegenover Motorsport. "Ik denk dat we terug naar de basis moeten. De Formule 1 moet in een positie komen waarin het duurzaam is voor alle teams, niet slechts de vier fabrieksteams. Zelfs Red Bull begint zich nu wat te roeren omdat ze wat veranderingen willen zien. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Moeten we eerst ons volledig in een crisis storten voordat er actie komt?"

Force India zit dit jaar als beste van de overige constructeurs voor het eerst in de F1 Strategy Group die voor een groot deel de regels bepaalt. In die Strategy Group zijn ook de teams Williams, Ferrari, Mercedes, McLaren en Red Bull Racing vertegenwoordigd, waarbij die laatste vier renstallen samen met het FOM van Bernie Ecclestone de touwtjes stevig in handen hebben. Iedere renstal in de Strategy Group heeft één stem, Ecclestone en autosportfederatie FIA hebben er ieder zes.

"De vier topteams zijn op geen enkele wijze geïnteresseerd in het wel en wee van de andere renstallen en dat ze hun act op kunnen opvoeren met of zonder de rest. In Australië kwam Red Bull hierop terug en misschien gaat er in de toekomst iets gebeuren. Ik denk dat we nu de gevolgen beginnen te zien van de schade die de besluiten van de Strategy Group hebben aangericht. Veel van de huidige situatie is veroorzaakt sinds de Strategy Group actief is geworden, omdat de balans naar de verkeerde kant is doorgeslagen, slechts vier fabrikanten bepalen wat er in de F1 gebeurt."

Force India protesteert samen met Lotus en Sauber al enkele jaren tegen het beleid van de Strategy Group omdat deze geen interesse heeft in het terugdringen van de kosten en een betere verdeling van de inkomsten, zodat ook de kleinere teams hun financiële huishouding op orde kunnen houden.

Eis 3,5 jaar tegen verdachte overval Deurne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tegen een 28-jarige man 3,5 jaar gevangenisstraf geëist voor betrokkenheid bij de fatale overval op juwelier Goldies in Deurne in maart vorig jaar.

De twee daadwerkelijke overvallers (20 en 29 jaar) werden doodgeschoten door de vrouw van de juwelier, toen ze zag hoe haar man werd bedreigd.

De verdachte, Zakaria G., leverde ook naar eigen zeggen de auto van de later doodgeschoten overvallers. Maar hij zei niet geweten te hebben dat de wagen als vluchtauto gebruikt zou gaan worden.

G. was twee weken voor de overval in de juwelierszaak geweest, volgens het OM om er poolshoogte te nemen. Ook zouden hij en een overvaller vlak voor de overval nieuwe telefoons hebben aangeschaft waarmee ze alleen met elkaar contact hadden.

G. week volgens het OM na de overval uit naar Duitsland, waar hij op 1 juli 2014 werd opgepakt.

G. ontkent dat er een verband bestaat. G. ontkent alle beschuldigingen. Voor de rechtbank leek zijn geheugen hem op cruciale punten in de steek te laten. Hij kan zich belastende details niet meer herinneren.

G. kwam al op zijn dertiende in aanraking met justitie, vooral wegens diefstal en inbraken. Hij leefde volgens het OM ruim, zonder geldzorgen, waarbij hij zijn inkomen naar eigen zeggen verdient met gokken en pokeren.

Volgens het OM zou hij getuigen die meer weten van de overval, bedreigd hebben opdat ze hun mond hielden. Maar G. ontkent dat.

Raadsman Gerard Spong vroeg om vrijspraak. Hij zei dat het verhaal van het OM louter op aannames berust en geen enkel bewijs bevat. Zo kan niet bewezen worden dat een door G. geleende auto als vluchtwagen zou worden gebruikt, en dat G. zou hebben geweten dat de twee anderen een overval planden.

Volgens Spong is er geen bewijs dat een bezoek aan de juwelier door G. twee weken voor de overval iets met die overval te maken heeft. En zelfs al zou G. een vluchtauto geleverd hebben en een voorverkenning in de winkel hebben gedaan, dan nog is dat onvoldoende bewijs voor deelname aan het misdrijf, aldus Spong.

Mondiale bond schorst twee proftennissers

De internationale tennisbond ITF heeft twee profspelers voor zes maanden geschorst, omdat ze de regels tegen matchfixing hebben overtreden. De Italiaan Walter Trusendi en de Fransman Elie Rousset kregen tevens een boete van 5000 euro, meldde de ITF.

Details over hun vergrijp zijn niet vrijgegeven, behalve dat Trusendi en Rousset vorig jaar bij een toernooi de uitslag van een partij willens en wetens hebben beïnvloed. De twee zijn modale profs. Trusendi is de nummer 425 van de wereldranglijst, Rousset staat 576e.

Herstel kademuur Utrecht niet begonnen

Het herstel van de kademuur aan de Bemuurde Weerd in Utrecht is nog steeds niet begonnen. De werkzaamheden hadden maandag van start moeten gaan, maar nu blijkt dat de aannemer uit Bunschoten in zodanige financiële problemen verkeert dat hij het karwei op dit moment niet kan uitvoeren. "Onverwacht en vervelend nieuws", aldus de gemeente Utrecht woensdag.

De kademuur stortte in 2013 in door aanhoudende zware regen en wegspoelen van zand. De kade moet voor de traditionele intocht van Sinterklaas op die plek weer in orde zijn. Het is zeer de vraag of de uitgekozen aannemer nog aan de klus kan beginnen. Er wordt deze week in elk geval niets gedaan.

De gemeente probeert zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Omwonenden hebben woensdag een brief in de bus gekregen over het nieuwe uitstel.

Koenders biedt forensische hulp voor crash

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland hulp aangeboden voor de identificatie van de slachtoffers van het verongelukte toestel van Germanwings. Hij maakte dat bekend na overleg woensdag met zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier.

De Duitsers hebben interesse getoond voor het aanbod. Het vliegtuig stortte dinsdag neer in berggebied in het zuiden van Frankrijk. Aan boord waren 144 passagiers en 6 bemanningsleden. De Airbus A320 was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Onder de slachtoffers is een Nederlandse vrouw.

Steun voor andere arbitrage in handelsverdrag TTIP

Steeds meer Europese landen steunen het plan om de omstreden geschillenbeslechting in een toekomstig vrijhandelsverdrag (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP - red.) tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten aan te passen. Dat bleek tijdens een informele bijeenkomst van EU-bewindslieden in Riga.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) wil dat conflicten tussen investeerders en landen worden geregeld via een permanent secretariaat en niet door advocatenkantoren zoals nu vaak gebeurt. Er bestaat veel weerstand in Europa tegen de huidige vorm van geschillenbeslechting.

Met het huidige mechanisme (de zogeheten Investor-State Dispute Settlement) kunnen buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om aanklagen. Door deze arbitragecommissie wordt een 'Amerikaanse claimcultuur' geïntroduceerd in Europa.

Man verdacht van diefstal medische dossiers

Een 55-jarige werknemer van een bedrijf uit Winschoten dat medische dossiers vernietigt, is dinsdag opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij dossiers had weggenomen en had doorgespeeld aan de regionale omroep RTV Noord. Dat liet de politie woensdag weten.

De man, inwoner van de gemeente Bellingwedde, werkte bij een sociale werkplaats. De instelling moest voor een verwerkingsbedrijf medische dossiers van een Gronings ziekenhuis vernietigen.

In januari meldde een verslaggever van de omroep bij het betrokken ziekenhuis en het verwerkingsbedrijf dat hij in bezit was gekomen van een aantal van de documenten. Daarna ging de zaak rollen.

Guinee test experimenteel ebolavaccin

In Guinee is gestart met het toedienen van een experimenteel vaccin van de Amerikaanse farmaceut Merck tegen ebola. Dat werd woensdag bekendgemaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is van plan circa 10.000 mensen te vaccineren in de komende zes tot acht weken.

Merck heeft het middel samen met biotechnologieconcern New Link Genetics ontwikkeld en resultaten van een eerdere test in een stadje in het westen van Guinee stemden de onderzoekers hoopvol. Bij meerdere hulpverleners is het middel inmiddels vrijwillig toegediend.

De autoriteiten hopen de epidemie, die het land al een jaar in zijn greep houdt, in te dammen. Sinds de uitbraak van het virus zijn meer dan 10.000 mensen overleden. En hoewel hulpverleners verdere verspreiding weten te voorkomen, lijkt het aantal besmettingen in Guinee juist toe te nemen.

Engeland denkt aan WK 2026 als Blatter verdwijnt

De Engelse voetbalbond FA overweegt zich kandidaat te stellen voor de organisatie van het WK voetbal van 2026. Onder één voorwaarde: FIFA-baas Sepp Blatter moet van het toneel verdwijnen. "We doen geen poging zolang Blatter er nog zit", verklaarde Greg Dyke, de voorzitter van de FA. Engeland was kandidaat voor het WK van 2018, maar ging bij de verkiezing met twee stemmen kansloos ten onder.

Uit Engeland kwamen daarna ook de meest kritische geluiden over corruptie binnen wereldvoetbalbond FIFA rond de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022). "Ik geloof niet dat de FIFA een oprechte organisatie is. Daar heb ik al jaren mijn twijfels over", herhaalde Dyke. Met de benoeming van de Engelsman David Gill in het dagelijks bestuur van de FIFA kan de houding van Dyke veranderen. "Mits hij ons kan verzekeren dat er een fair beleid wordt gevoerd", aldus Dyke. Als Blatter eind mei wordt herkozen heeft hij in 2017 ook invloed op de toewijzing van het WK voor 2026.

Buschauffeurs boos over ontslag collega

Vervoersmaatschappij Connexxion in Arnhem heeft woensdagmiddag een gesprek gehad met de buschauffeur die maandag werd ontslagen. Uit onvrede over het ontslag hadden tientallen buschauffeurs woensdagochtend het werk neergelegd.

De spontane werkonderbreking duurde een uur. De chauffeurs vinden dat een waarschuwing of een schorsing wel voldoende was geweest voor de collega, die al 22 jaar bij de vervoerder werkte. Een passagier had de man gefilmd terwijl hij met zijn smartphone in de weer was achter het stuur van de bus. Het filmpje werd later vertoond op de website van Omroep Gelderland.

Wat het gesprek woensdag heeft opgeleverd, wilde het bedrijf niet zeggen. In het afgelopen jaar ontsloeg Connexxion op twee andere plekken in het land ook buschauffeurs die tijdens de rit zaten te appen, zei een woordvoerder. "Het is verboden en ook levensgevaarlijk."

Eerste namen Pukkelpop bekend

De organisatie van Pukkelpop heeft woensdag ruim honderd namen bekendgemaakt van de line-up voor het driedaagse festival vlak bij het Belgische Hasselt. Onder anderen Linkin Park, Interpol, Underwold, The War On Drugs, The Offspring, James Blake, Ellie Goulding en Limp Bizkit treden op.

Linkin Park sluit op de eerste dag, donderdag 20 augustus, als headliner de dag af. Andere namen zijn Major Lazor, Rudimental, Black Box Revelation, Hudson Mohawke, Mark Ronson, Boys Noize, Tame Impala, Mastodon en Future Islands. De hele artiestenlijst, van in totaal 119 namen, is te vinden op de website van Pukkelpop.

Giri keert terug op NK schaken

Grootmeester Anish Giri keert na twee jaar afwezigheid terug op het Nederlands kampioenschap schaken. De schaakbond kondigde woensdag de deelname van de nummer zeven van de wereld aan. Het NK vindt plaats van 4 tot en met 12 juli in Amsterdam.

De twintigjarige Giri heeft al drie Nederlandse titels op zak. De Rijswijker was de beste in 2009, 2011 en 2012. Hij eindigde in januari als gedeeld tweede in het aansprekende schaaktoernooi van Wijk aan Zee. In februari klom Giri naar de vijfde plaats op de wereldranglijst met een rating van 2797, in maart is hij weer gezakt naar de zevende plaats en is zijn rating 2790.

Behalve Giri doen ook regerend kampioen Loek van Wely, oud-kampioen Sergey Tiviakov, Robin van Kampen, Erwin l'Ami, Sipke Ernst en Roeland Pruijssers mee.

Haase treft Brit Edmund

Robin Haase neemt het in de eerste ronde van het tennistoernooi van Miami op tegen de Brit Kyle Edmund. De in Zuid-Afrika geboren Edmund is met een wildcard tot het hoofdtoernooi toegelaten. Haase plaatste zich via de kwalificaties waarin hij dinsdag te sterk was voor de Slowaak Lukas Lacko.

Haase en Edmund speelden nooit eerder tegen elkaar op de ATP Tour. De Hagenaar staat 98e op de wereldranglijst, Edmund 46 plaatsen lager.

Kiki Bertens begint het toernooi in Miami tegen de Française Pauline Parmentier, die de kwalificaties overleefde. Indy de Vroome werd dinsdag in de eerste ronde uitgeschakeld.

'Belastingherziening moet banen opleveren'

De herziening van het belastingstelsel moet in de eerste plaats zorgen voor meer banen. Dat stelden werkgeversorganisaties, vakbonden en externe deskundigen woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Ter voorbereiding op de behandeling van kabinetsplannen voor een belastingherziening wil de Kamer van deskundigen horen hoe zij over de mogelijkheden denken. Het kabinet wil de lasten op arbeid verlagen en de eerste stappen in de loop van dit jaar zetten.

Volgens Cees Oudshoorn van werkgeversorganisatie VNO-NCW is er enorm veel verborgen werkloosheid in Nederland en is het scheppen van banen het allerbelangrijkste. Er moet een rechtstreekse lastenverlichting komen voor werkenden. Hij stelde ook voor om het tarief in de inkomstenbelasting te zetten op 35 procent voor inkomens tot 100.000 euro en 45 procent daarboven.

Nieuwe arrestaties na schietpartij Vlissingen

De politie heeft woensdag opnieuw arrestaties verricht voor een schietpartij die zondag plaats had bij een tankstation in Vlissingen. Het gaat om twee mannen van 27 en 32 jaar die worden verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Eerder hield de politie al vier verdachten aan. Die zijn inmiddels weer op vrije voeten.

De schietpartij had zondagavond plaats bij een tankstation aan de President Rooseveltlaan in Vlissingen. Er zouden meerdere mannen bij betrokken zijn geweest. Ze gingen er na de schoten in auto's vandoor. De politie vond de wagens later elders in de stad terug.

Yolanthe wordt moe van zwangerschapsgeruchten

Yolanthe wordt soms erg 'moe' van alle geruchten over een mogelijke zwangerschap. In Story reageert de vrouw van stervoetballer Wesley Sneijder op de verhalen die momenteel over haar de ronde doen.

"Er wordt maar op los gespeculeerd, maar het is niet de waarheid", vervolgt Yolanthe tegenover het weekblad. Verschillende Turkse media melden onlangs dat Yolanthe zwanger zou zijn, ook werd geschreven dat Yo naar een hormoonkliniek zou gaan om een zwangerschap te bespoedigen.

De actrice benadrukt dat ze zich liever bezighoudt met positieve dingen, zoals haar vijfjarig huwelijk met Wesley. Op 7 april vieren de twee hun jubileum. Dan gaan ze 'gezellig met z'n tweetjes uit eten'. "En komende zomer vieren we onze trouwdag met familie en vrienden", aldus Yolanthe.

"Mijn trouwdag is nog steeds de mooiste dag van mijn leven", vertelt de voetbalvrouw. "Elke dag maakt Wesley mij weer gelukkig en ik hem."

'Kans op leverkanker bij 4,5 drankjes per dag'

Meer dan 4,5 glazen bier, wijn of sterke drank per dag kan leiden tot leverkanker. Dat stelt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds woensdag op basis van een wereldwijd onderzoek.

Dat drank slecht is voor de lever was al bekend, maar nu is er voor het eerst meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol waarbij het risico op leverkanker toeneemt. Naar Nederlandse maatstaven bevat een glas bier, wijn of sterke drank ongeveer 10 gram alcohol. Bij een dagelijkse inname van meer dan 45 gram alcohol neemt het risico op kanker dus toe, concluderen de onderzoekers.

Zij benadrukken dat het risico op andere kankersoorten, waaronder borstkanker en slokdarmkanker, al bij een matige consumptie van alcohol toeneemt.

De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van de analyse van 34 wetenschappelijke studies onder meer dan 8 miljoen patiënten.

'Kans op leverkanker bij 4,5 drankjes per dag' (Novum)
'Kans op leverkanker bij 4,5 drankjes per dag' (Novum)

Nader onderzoek UEFA naar Feyenoord

Feyenoord weet voorlopig nog niet welke straf de club krijgt voor het wangedrag van de supporters tijdens de thuiswedstrijd uit de Europa League tegen AS Roma op 26 februari. De tuchtcommissie van de UEFA heeft een inspecteur aangesteld die nader onderzoek verricht naar de gebeurtenissen in De Kuip. De Rotterdamse club is onder meer racistisch gedrag ten laste gelegd. "Het is Feyenoord niet bekend wanneer dit onderzoek van start gaat en hoe lang dit gaat duren", meldt de club woensdag op zijn website.

De UEFA heeft Feyenoord al wel een boete van 11.000 euro gegeven voor het gedrag van de fans in de uitwedstrijd in Rome. De aanhang van Feyenoord stak vuurwerk af op de tribunes.

MH17: opnieuw stoffelijke resten geborgen

Nederlandse onderzoekers hebben opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van de rampvlucht MH17 van juli vorig jaar. Een team van defensie- en politiemedewerkers heeft dinsdag en woensdag bij Grabovo in Oost-Oekraïne stoffelijke resten geborgen. Ze worden overgebracht naar Charkov. Ook zijn wat persoonlijke bezittingen veiliggesteld, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

De resten komen zaterdag rond 16.00 uur aan op vliegbasis Eindhoven. Hierbij wordt hetzelfde ceremonieel toegepast als bij eerdere aankomsten.

Het team bezocht woensdag ook een gebied ten noordwesten van Petropavlivka. Nederlandse onderzoekers konden daar niet eerder naar toe, omdat de veiligheidssituatie dit niet toeliet. Wel liet de burgemeester van Petropavlivka de afgelopen periode wrakstukken verzamelen. De Nederlanders hebben deze wrakstukken opgehaald en naar Charkov gebracht.

Het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli vorig jaar neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Tot dusver zijn 296 slachtoffers van de ramp geïdentificeerd

Hiddink licht tipje van de sluier op

Bondscoach Guus Hiddink heeft een tipje opgelicht van de sluier over zijn plannen richting de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Tijdens de training van woensdag koos hij tijdens een partijspel van acht tegen acht voor een systeem met twee spitsen. Klaas-Jan Huntelaar en Bas Dost, de topschutters uit de Bundesliga, kregen vanaf de flanken aanvoer van Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay. Of die bijzonder aanvallende speelwijze voor Hiddink ook een optie is om zaterdag mee te beginnen, blijft voorlopig onduidelijk. Het leverde tijdens het partijtje in Katwijk in ieder geval niet de gewenste doelpunten op.

Gezien de situatie in de groep is het Nederlands elftal zaterdag gebaat bij een overwinning. Als de ploeg van Hiddink namelijk opnieuw puntenverlies lijdt, wordt de achterstand op Tsjechië en IJsland wel heel groot. Beide landen wisten Oranje al te verslaan in groep A van de EK-kwalificatie. In de vorige interland tegen het zwakke Letland koos Hiddink er voor om met vier aanvallers te starten. Het leverde in november weliswaar een klinkende overwinning op (6-0), maar het ligt niet voor de hand dat Oranje zo ook tegen het hoger aangeslagen Turkije zal beginnen.

Hiddink mist met aanvoerder Robin van Persie en Arjen Robben de twee grootste vedettes van Oranje. Wesley Sneijder moet Oranje daarom zaterdag bij de hand nemen tegen het land waarin hij een ster is bij Galatasaray. De spelmaker, die tegen Turkije de aanvoerdersband draagt, was woensdag in het partijtje 'verbannen' naar de rechterkant om voor aanvoer te zorgen richting de spitsen Huntelaar en Dost. Sneijder kapte steeds naar binnen om de bal met links voor te geven, terwijl aan de andere kant Afellay keer op keer zijn rechterbeen gebruikte.

Opvallend was dat de lange Dost, die zijn debuut hoopt te maken in Oranje, in de lucht amper kopduels won. De topscorer van VfL Wolfsburg werd na een tijdje afgelost door Luuk de Jong, de PSV-spits die bij één van zijn eerste acties clubgenoot Jeffrey Bruma een bloedneus bezorgde. Het lijkt erop dat Hiddink de optie van twee centrumspitsen achter de hand houdt voor het geval de stand daar gedurende de wedstrijd om vraagt. Naar verwachting kiest hij voor het 'vertrouwde' systeem met drie aanvallers, waarbij Huntelaar dan de spits is. De bondscoach zal donderdag zijn plannen tot in detail uitproberen, maar wel buiten het zicht van pers en publiek in de beslotenheid van de Amsterdam ArenA.

Feyenoord verlengt niet met Boulahrouz, Mulder en Graafland

Feyenoord heeft laten weten dat het niet doorgaat met Khalid Boulahrouz, Erwin Mulder en Ronald Graafland. De Rotterdamse equipe liet via de clubwebsite weten dat het contract van het drietal niet zal worden verlengd. Voor 1 april is de bespeler van De Kuip, net als elke andere BVO, verplicht om aan te geven met wie zij verder willen gaan.

Voor Boulahrouz betekent het een kortstondig verblijf in de havenstad. Vorig jaar zomer trok Feyenoord de Marokkaanse verdediger transfervrij aan. Nu mag de mandekker wederom opzoek gaan naar een nieuwe werkgever.

Erwin Mulder is kind van de club, maar verloor zijn basisplek in Rotterdam aan de van Ajax overgekomen Kenneth Vermeer. In totaal stond hij 119 keer onder de lat bij De Trots van Zuid. Ronald Graafland is de reservedoelman achter Mulder en leek vorig jaar al afscheid te nemen van de club, maar kon later alsnog bijtekenen.

Een langer verblijf van Graafland en Mulder is nog niet helemaal uitgesloten; Feyenoord heeft aangegeven mogelijk nog in gesprek te gaan met het tweetal. Feyenoord verlengde wel met jeugdspelers Wessel Dammers en Rodny Lopes Cabral. Dammers maakte al zijn debuut voor de Rotterdammers in de Europa League tegen Standard Luik.

Veel vragen over toekomst monumenten

In de Tweede Kamer leven nog veel vragen over veranderingen in de monumentenzorg. Ruim dertig kastelen, ruïnes, huizen, kerken, praalgraven en gedenknaalden gaan over van het Rijk naar de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Minister Stef Blok (Rijksdienst) wil dat, omdat het beheer geen taak is voor de Rijksoverheid.

De NMo krijgt een 'bruidsschat' van 61 miljoen euro voor het toekomstige onderhoud en beheer van de monumenten. De Monumentenorganisatie kan verder andere geldbronnen aanboren en vrijwilligers inzetten, zo is de gedachte.

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn niet tegen, maar willen net als ChristenUnie en CDA nog meer duidelijkheid over allerlei kwesties, zoals organisatie en afspraken, ramingen van kosten en de verhuur van sommige monumenten. Die zal Blok de komende tijd geven.

Scheidsrechter Brych fluit Oranje

Het Nederlands elftal krijgt zaterdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije te maken met de Duitse topscheidsrechter Felix Brych. De Europese voetbalbond UEFA heeft woensdag de 39-jarige arbiter uit München, die vorig jaar de finale van de Europa League leidde, aangesteld voor het duel in de Amsterdam ArenA. Brych floot eerder drie keer een oefeninterland van Oranje, al die wedstrijden won het Nederlands elftal.

Met de Duitser als leidsman won de nationale ploeg in 2008 van Wales (2-0), drie jaar later van Oostenrijk (3-1) en in 2012 op Wembley van Engeland (2-3).

UvA vrijdag om de tafel met protestgroepen

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat vrijdag opnieuw met de actiegroepen ReThink, De Nieuwe Universiteit, Humanities Rally, en vakbond FNV om de tafel. Het overleg gaat over de invulling van twee commissies die in het leven zijn geroepen om te helpen met een nieuwe koers voor de UvA te bepalen en om onderzoek te doen naar de financiën van de universiteit. Dat maakte de UvA woensdag bekend.

Vorige week werd bekend dat Rethink UvA een stappenplan heeft opgesteld als startpunt voor verdere gesprekken met het bestuur van de UvA. Samen met De Nieuwe Universiteit en de Humanities Rally wil Rethink onder meer 'grote invloed' in de commissies die het college vrijdag aankondigde.

Studenten eisen meer inspraak in de plannen en het beleid van de universiteit. De bezetting van panden van de Universiteit van Amsterdam door boze studenten duurt nu al bijna zes weken.

'Alles geprobeerd om reis Syrië te voorkomen'

Alle mogelijke instanties hebben tot het uiterste geprobeerd te voorkomen dat de Hengelose Hasna naar Syrië zou vertrekken, naar nu blijkt waarschijnlijk samen met haar vierjarige gehandicapte zoontje Noureddine. Dat heeft burgemeester Sander Schelberg van Hengelo woensdag gezegd.

Volgens Schelberg waren er signalen dat de 24-jarige vrouw radicaler werd. "We hebben er bovenop gezeten: wat is er aan de hand en wat is ze van plan?", aldus de burgemeester. Daarbij waren onder meer de gemeente, gezinscoaches en de politie betrokken.

Volgens de burgemeester kwam een WhatsApp-bericht van Hasna aan klasgenoten dat ze naar Syrië was vertrokken als 'donderslag bij heldere hemel'. "Er waren juist signalen dat ze niet zou gaan", aldus Schelberg.

College schrapt miljoenenboete tegen Liander

Netbeheerder Liander hoeft een boete van 3,32 miljoen euro die het kreeg opgelegd van mededingingsautoriteit ACM niet te betalen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de boete woensdag in hoger beroep geschrapt.

Liander kreeg de boete in 2012 wegens het onvoldoende afschermen van klantgegevens. Daardoor was het mogelijk voor energieleverancier Nuon die gegevens in te kijken. Volgens de Autoriteit Consument & Markt had Liander zich schuldig gemaakt aan schending van de geheimhoudingsplicht.

De rechtbank in Rotterdam verwierp de bezwaren van Liander tegen de boete nog. Maar volgens het CBb, de hoogste bestuursrechter voor sociaaleconomische geschillen, is er alleen sprake van schending van de geheimhoudingsplicht als het aan Alliander toe te rekenen was dat de betreffende gegevens bekend worden gemaakt. Hiervan is niet gebleken, concludeert het CBb.

'Eurolanden wijzen hulpverzoek Grieken af'

Griekenland kan geen aanspraak maken op een bedrag van 1,2 miljard euro dat eerder door de eurolanden opzij werd gezet voor de steun van de Griekse bankensector. Dat meldde de Britse krant Financial Times woensdag naar aanleiding van een overleg tussen beleidsmakers uit de eurolanden.

Griekenland vindt dat het betwiste bedrag vorige maand onterecht is teruggegeven aan het Europese reddingsfonds EFSF. Volgens de andere eurolanden is daar echter geen sprake van. Een woordvoerder van het EFSF liet weten dat de zaak kan worden heroverwogen. Een terugboeking moet echter worden goedgekeurd door de ministers van Financiën van de eurolanden, waardoor een eventueel akkoord nog lange tijd op zich kan laten wachten.

Griekenland is hard op zoek naar geld. De Griekse overheid moet eind deze maand zo'n 1,7 miljard euro aan salarissen en pensioenen betalen en moet begin volgende maand 450 miljoen euro aflossen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zonder nieuwe steun uit de eurolanden dreigt het land niet aan die verplichtingen te kunnen voldoen.

Zeker 83 schademeldingen na beving Appingedam

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn na de aardbeving van dinsdag in Appingedam zeker 83 schademeldingen binnengekomen. Dat meldde het CVW woensdag.

Volgens een woordvoerster gaat het voornamelijk om scheuren in muren en pleisterwerk. Appingedam werd dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter.

Veel inwoners van Appingedam hebben de beving gevoeld. Ook de medewerkers van het CVW, dat is gevestigd in dezelfde plaats, voelden de aardschok. Vooralsnog is er geen schade aan het pand, aldus het CVW.

Het Centrum Veilig Wonen heeft sinds het begin van dit jaar de schadeafhandeling van de NAM overgenomen.

Liever geen komedie meer voor Jim Parsons

Jim Parsons hoopt voorlopig geen komische rollen te spelen, naast zijn personage Sheldon Cooper in The Big Bang Theory. "Een sappige rol waar ik geschikt voor zou zijn en die niet in een komedie is trekt me momenteel meer aan", zegt de acteur tegen USA Today.

Parsons speelde de afgelopen tijd al serieuzere bijrollen in de film Wish I Was Here en de serie The Normal Heart. Binnenkort speelt hij op Broadway de hoofdrol in het stuk An Act Of God, toch weer komedie. "Ik wilde gewoon heel graag weer theater doen", legt Parsons uit. "En het stuk maakt gebruik van komedie op mijn favoriete manier, namelijk door belangrijke dingen als abortus en het homohuwelijk aan te kaarten."

The Big Bang Theory, waarin Parsons een briljante maar sociaal ongemakkelijke wetenschapper speelt, zit momenteel in het achtste seizoen. De populaire serie gaat in elk geval nog door tot seizoen 10.

Man berooft en bedreigt jongen (11)

Een elfjarige jongen uit Breukelen is dinsdag in zijn woonplaats beroofd door een man die hem bedreigde met een steekwapen. Dat liet de politie woensdag weten.

De jongen fietste aan het eind van de middag over de Straatweg toen hij werd klemgereden door een man die eveneens op een fiets zat. De dader duwde zijn jonge slachtoffer de bosjes in en dwong hem onder bedreiging van een steekwapen om het geld uit zijn portemonnee af te geven. De jongen bleef ongedeerd.

NS bestelt treinen niet meer vanuit Ierland

De Nederlandse Spoorwegen gaan nieuwe treinen niet meer bestellen via het dochterbedrijf in Ierland, maar weer gewoon vanuit Nederland. NS gaat daarmee over die activiteiten ook weer gewoon winstbelasting in Nederland betalen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, de enige aandeelhouder van NS, heeft dat woensdag laten weten. Dijsselbloem had eerder gemeld dat hij de 'Ierlandconstructie' met Ierse fiscale voordelen voor de NS onwenselijk vindt en wilde beëindigen. De constructie kostte Nederland namelijk flink geld. Doordat NS winstbelasting in Ierland betaalde, liep de schatkist in 2012 nog 21 miljoen euro mis.

In 2024, als de huidige concessieperiode van NS afloopt, zal 90 procent van de treinen die in Nederland worden gebruikt onder Nederlands fiscaal regime vallen. De laatste 10 procent volgt in de periode daarna.

NS schrapt 'Ierlandconstructie' (Foto: Novum)
NS stopt met 'Ierlandconstructie' (Foto: Novum)

Nederlandse trucker verongelukt in België

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur is bij een ongeluk in Antwerpen om het leven gekomen. De 43-jarige trucker reed in de nacht van dinsdag op woensdag op de A12 richting Brussel in een tunnel tegen een wand.

Er waren geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken. Het slachtoffer droeg geen gordel en was op slag dood.

De tunnel moest urenlang worden afgesloten. De vrachtwagen was geschaard, wat het takelen erg bemoeilijkte.

Parate kennis agent kan beter

De parate kennis van de politiemensen kan beter. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van veiligheidsminister Ard van der Steur. Hij baseert dit op een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Het gaat om de kennis die een agent acuut nodig heeft om te weten wat hij moet en mag doen in een bepaalde situatie. De Inspectie stelde vast dat er op dit gebied 'duidelijk winst' te boeken valt onder het zogenoemde 'blauw op straat'. Er wordt ook te weinig gedaan om de kennis die er is overeind te houden. Zo wordt deze niet regelmatig getoetst en wordt er vrijblijvend omgesprongen met de mogelijkheden om op de hoogte te blijven.

Houwers: ik heb geen zetel geroofd

Tweede Kamerlid Johan Houwers ontkent dat hij een zetel heeft geroofd van de VVD-fractie. "Ik ben door kiezers gekozen, ik ben benoemd en die benoeming heb ik aanvaard en ik meen in staat te zijn om op te treden als zelfstandig Kamerlid", zei hij het oud-VVD-Kamerlid woensdag nadat hij opnieuw was beëdigd als Kamerlid.

Volgens hem wil de VVD hem niet meer op een VVD-stoel hebben. Houwers, die wegens hypotheekfraude niet meer welkom was in de VVD-fractie, wil een bijdrage blijven leveren aan de liberale zaak. Hij zal zich op basis van het verkiezingsprogramma van de VVD en het coalitieakkoord tussen VVD en PvdA vooral richten op onderwerpen als economische ontwikkeling, werkgelegenheid, bereikbaarheid in de regio en de gevolgen van de krimpende bevolking.

'Holleeder sprak over doden Peter R. de Vries'

Willem Holleeder heeft gesproken over het laten vermoorden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dat blijkt uit de verklaringen van Astrid Holleeder, de zus van de bekende crimineel die tegen haar broer getuigt.

Astrid Holleeder ontmoette naar eigen zeggen haar broer nadat hij De Vries had bedreigd. Holleeder wist dat De Vries aangifte had gedaan en zou zich hebben gerealiseerd dat hij problemen zou kunnen krijgen met zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.

Holleeder heeft volgens Astrid gezegd dat als hij moest gaan zitten hij 'net als bij Thomas' van tevoren een schutter zou regelen. De Vries zou dan worden doodgeschoten als Holleeder vastzat.

Peter R. de Vries (Novum)
Peter R. de Vries (Novum)

Auto rijdt in op bushalte; zeker één gewonde

Ten minste een persoon is woensdagochtend gewond geraakt toen een auto in Ridderkerk inreed op een bushalte. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk, zei een woordvoerster van de politie.

Het slachtoffer stond bij de bushalte op de hoek van de Donkerslootweg en de Rotterdamseweg. Over de toestand van het slachtoffer is nog niets bekend. De bestuurder is aangehouden, liet de politie weten.

Clarkson geen presentator meer van Top Gear

Jeremy Clarkson keert niet meer terug als presentator van het populaire Britse programma Top Gear. Het contract van de geschorste presentator wordt niet verlengd, zo liet de BBC woensdag weten.

Clarkson werd ruim twee weken geleden geschorst omdat hij een producer zou hebben uitgescholden en geslagen. Een intern BBC-onderzoek heeft uitgewezen dat hij zich heeft misdragen. De 54-jarige presentator had eerder al waarschuwingen gekregen, inclusief 'een laatste' rond de opnames van een van de meest bekeken televisieprogramma's ooit. Het wordt in bijna de hele wereld uitgezonden, in Nederland door Veronica en in België door Canvas.

BBC-chef Tony Hall zei woensdag dat hij tot zijn grote spijt Clarkson heeft moeten vertellen dat de Britse publieke omroep zijn contract niet verlengt.

Recente opmerkingen van Clarkson over de BBC wekken de indruk dat de presentator hoe dan ook genoeg heeft van de BBC. Maar meer dan een miljoen mensen hebben een online petitie getekend om Clarkson én Top Gear te behouden. Top Gear levert de BBC overigens een vermogen op.

Top Gear houdt naar verwachting in de huidige versie op te bestaan. De andere presentatoren James May en Richard Hammond, willen naar verluidt het programma niet zonder Clarkson voortzetten.

Clarkson heeft zijn bekendheid vooral te danken aan deze tv-show, waar hij voor het eerst in 1988 als presentator aan meewerkte. Hij is ook columnist in Britse kranten. De tv-zender Sky wil Clarkson en de zijnen graag overnemen. De programmanaam Top Gear mogen ze niet 'meenemen'. Top Gear was voor het eerst op de buis op 22 april 1977 bij BBC1 Midlands.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

Zwemleraar krijgt drie jaar cel voor ontucht

De van ontucht beschuldigde zwemleraar Jacob V. uit Soest is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Haarlem oordeelde woensdag dat op grond van het door het Openbaar Ministerie (OM) aangedragen bewijsmateriaal vast is komen te staan dat hij zich in 2013 en 2014 heeft vergrepen aan vijftien van zijn pupillen.

Aan de straf, die gelijk was aan de eis van het OM, is een proeftijd van tien jaar gekoppeld. In die periode mag V. (29) niet aan de slag als zwemleraar. Ook mag hij vrijwillig of beroepsmatig niet werken met kinderen jonger dan zestien jaar.

V. werd in maart vorig jaar aangehouden. Hij werkte toen bij zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid. Het OM legde hem de ontucht ten laste met 26 jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot negen jaar die hij daar onder zijn hoede had. Tijdens de zwemlessen ging hij met zijn hand in en over hun broekjes en betastte hij hen in de schaamstreek.

De rechtbank kwam woensdag in elf gevallen tot vrijspraak, drie meer dan de aanklaagster tijdens de zitting al had gevraagd. In de met ouders en familie gevulde rechtszaal zei de voorzitter van de rechtbank dat er door 'de aard, ernst en veelheid' van de incidenten desondanks 'niet kon worden volstaan' met een lagere straf dan geëist. V. zelf was afwezig.

In het vonnis verweet de rechtbank de zwemleraar dat hij het vertrouwen dat zowel de slachtoffers als hun ouders in hem stelden 'op zeer ernstige wijze' heeft geschaad. De rechtbank verwees daarbij naar de vaak indringende verklaringen die de ouders tijdens het proces aflegden. Daaruit bleek dat veel van de slachtoffertjes kampen met huilbuien, slaapstoornissen, concentratieproblemen en gevoelens van schaamte en woede.

V., die ook bijna 9000 euro schadevergoeding moet betalen, heeft voortdurend ontkend. Tijdens de rechtszaak klonk ontelbare malen: "Ik kan er niets mee. Ik heb het niet gedaan." Hij heeft consequent geweigerd mee te werken aan psychologische en psychiatrische onderzoeken.

Xenoblade Chronicles 3D

De wereld in Xenoblade Chronicles was alleen maar eindeloze oceaan tot twee grote titanen, de Bionis en Mechonis, kwamen. De twee reuzen vochten eeuwenlang totdat ze elkaar tegelijkertijd in stasis sloegen. Weer eeuwen later is er leven ontstaan op de lichamen van de twee titanen. Leven zoals wij kennen op de Bionis en mechanische levensvormen op de Mechonis. De oorlogzuchtige Mechon van de Mechonis gingen al snel de strijd aan met de Homs, menselijke wezens van Bionis. En natuurlijk mogen wij ons bemoeien met de oorlog.

Brussel wil één Europese markt voor internet

Voor Europese consumenten en bedrijven moet het veel makkelijker worden om op internet iets te kopen of verkopen. Iedereen moet gebruik kunnen maken van diensten, zoals een onlinewinkel, in een ander land van de Europese Unie.

Dat stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag. Het dagelijks bestuur van de EU wil met een reeks maatregelen de grensoverschrijdende handel op internet (e-commerce) bevorderen. Het uiteindelijke doel is één Europese digitale markt, zonder allerlei belemmeringen.

De commissie denkt aan praktische zaken. Regels voor consumenten en contracten moeten overal in de EU hetzelfde worden. De bezorging van pakketten kan efficiënter en betaalbaarder. Soms is de levering duurder dan de prijs van het product zelf, laakt Brussel.

"Op internet worden we tegengehouden door allerlei obstakels en muren, en daar moeten we een eind aan maken'', aldus Europees Commissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt).

Groot smokkelnetwerk migranten opgerold

Met een internationale politieactie is een groot smokkelnetwerk opgerold dat migranten illegaal vanuit Kosovo de Europese Unie in bracht. Dat heeft de internationale politieorganisatie Europol woensdag bekendgemaakt.

In totaal zijn 77 verdachten aangehouden. De smokkelaars 'rekruteerden' de migranten in Kosovo. Vervolgens werden de vluchtelingen vanuit Servië over de grens met EU-lidstaat Hongarije gesmokkeld. Vanuit dat land ging de reis naar Zwitserland, Italië, Duitsland en Frankrijk.

De smokkelaars vroegen 2800 euro per persoon en 7000 euro voor een heel gezin voor een reis van Kosovo naar Frankrijk. De meeste verdachten komen uit Kosovo, Tsjechië, Slowakije, Bosnië en Herzegovina, Servië en Macedonië.

Groot-Brittannië breidt verdediging Falklands uit

Groot-Brittannië is van plan om de verdediging van de ook door Argentinië geclaimde Falklandeilanden uit te breiden met twee transporthelikopters en een verbeterd communicatiesysteem. Dat heeft de Britse minister van defensie Michael Fallon woensdag gezegd. De helikopters stellen de Britten in staat om snel en krachtig te reageren als er een incident plaatsheeft.

Volgens Fallon zijn de bestaande defensiesystemen op de Falklandeilanden 'ongeveer in lijn' met de dreigingen die te verwachten zijn. De komende tien jaar gaat Groot-Brittannië zo'n 180 miljoen pond (245 miljoen euro) uitgeven om de defensiesystemen te verbeteren en de andere faciliteiten op de eilanden te moderniseren.

De eilanden horen tot Groot-Brittannië, maar Argentinië eist de eilanden ook op. De twee landen hebben in 1982 een oorlog om de eilanden uitgevochten, die uiteindelijk door de Britten werd gewonnen. Argentinië reageerde dinsdagavond op de Britse plannen en noemde de uitbreiding onnodig. De regering beklaagde zich erover dat Londen niet van zins lijkt om te onderhandelen over een vreedzame oplossing voor het dispuut. "Het is niet alleen onaannemelijk, maar ook ongerechtvaardigd dat de geest van de 'Argentijnse dreiging' wordt gebruikt om het Britse defensiebudget op te krikken en de groeiende militarisering van de eilanden te consolideren", aldus het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken.

Winkeliers zijn storingen iDEAL zat

Betalingsdienst iDEAL ligt veel te vaak plat. Banken moeten maatregelen nemen om de betrouwbaarheid te vergroten zodat storingen binnen twee jaar zijn uitgebannen, aldus de brancheorganisaties Thuiswinkel.org en Detailhandel Nederland woensdag.

De Tweede Kamer praat deze week over de betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. Als het aan de brancheverenigingen ligt wordt de norm flink aangescherpt en gaat De Nederlandsche Bank (DNB) erop toezien dat de financiële sector daar ook werk van maakt.

"Wij worden steeds afhankelijker van een goed functionerend elektronisch betalingsverkeer'', aldus Tom Ponjee van Detailhandel Nederland. "Dit werd vorig jaar weer pijnlijk duidelijk toen vlak voor Sinterklaas iDEAL plat lag. Consumenten werden gehinderd in hun winkelplezier en winkeliers liepen omzet mis. Wij zijn de storingen dan ook beu.''

Cel voor bedreigen Mark Rutte

Een achttienjarige man uit Geldrop is woensdag veroordeeld tot 21 maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor het bedreigen van onder anderen premier Mark Rutte.

De jongeman stuurde in april vorig jaar WhatsApp-berichten naar een vriendin met doodsbedreigingen aan het adres van Rutte en nog een ander iemand. Rutte heeft die bedreigingen uiteindelijk ook onder ogen gekregen.

De toen nog minderjarige man had ook verboden wapens: een gasalarmpistool, munitie en een geluiddemper. Onder meer vanwege de ernst, is hij berecht als een volwassene. De man moet zich van de rechtbank in Den Bosch ook laten behandelen om zijn leven weer op de rails te krijgen.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

AIVD hield onterecht DNA-databank bij

De AIVD heeft een DNA-databank bijgehouden, terwijl dat wettelijk gezien niet mag. Dat blijkt woensdag uit een rapport van toezichthouder CTIVD. Volgens CTIVD werden er in de databank 'op beperkte schaal' gegevens bijgehouden. Hierin waren namen gekoppeld aan DNA-profielen.

DNA-gegevens mogen wel worden onderzocht, maar zodra de identiteit is vastgesteld, moeten de DNA-profielen en eventueel ander materiaal, zoals vingerafdrukken, worden vernietigd.

Hoeveel DNA-profielen er in de databank opgeslagen zaten, wil de AIVD niet kwijt, maar wel dat de minister opdracht heeft gegeven om alle DNA-gerelateerde gegevens die opgeslagen waren, te vernietigen. Dat is gebeurd, meldt de AIVD. Dat geldt ook voor de databank.

'Aantal klachten Belastingdienst zorgwekkend'

Het aantal klachten van burgers over de Belastingdienst is vorig jaar met een "zorgwekkende'' 31 procent gestegen. De stijging van het aantal klachten komt vooral door problemen met de afhandeling en uitbetaling van toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.

Dit schrijft Nationale ombudsman Frank van Dooren in het jaarverslag over 2014 dat hij woensdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Bij vrijwel alle andere overheidsinstanties is een afname zichtbaar van het aantal klachten. De Nationale ombudsman is een onafhankelijk instituut dat jaarlijks ruim 38.000 klachten ontvangt van mensen over hun probleem met de overheid.

Ajacied Moisander tekent bij Sampdoria

Niklas Moisander voetbalt komend seizoen bij Sampdoria. Dat heeft de Italiaanse club woensdag bekendgemaakt. Moisander komt transfervrij over van Ajax. De centrale verdediger van Finse afkomst werd in 2012 door de Amsterdammers overgenomen van AZ. 

Moisander behaalde drie kampioenschappen, in 2009 met AZ en sinds 2012 tweemaal met de Amsterdamse club. De Fins international komt bij Sampdoria een oude bekende tegen. Oud-AZ'er Sergio Romero verdedigt het doel van de Italiaanse club.

Kabinet wil weer snel bewaarplicht privédata

Het kabinet wil dat de bel- en e-mailgegevens van alle Nederlanders weer snel worden opgeslagen en bewaard. Een verplichting daartoe is belangrijk voor de opsporing en vervolging van verdachten van ernstige misdrijven.

De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur zei dat woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij zal het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Kamer sturen en hoopt dat die de kwestie snel zal behandelen.

De bewaarplicht voor telecommunicatiebedrijven en internetproviders bestond al, maar werd onlangs buiten werking gesteld door de rechter. Die oordeelde dat de persoonlijke levenssfeer van mensen te ernstig werd geschonden.

Van der Steur wil dat de bedrijven de communicatiegegevens weer opslaan, maar wil het gebruik ervan door politie en justitie strikter regelen.

Slachtoffers crash Germanwings kwamen uit zeker vijftien landen

De slachtoffers van de vliegtuigcrash in de Franse Alpen dinsdag waren afkomstig uit zeker vijftien landen. Dat heeft de topman van luchtvaartmaatschappij Germanwings, Thomas Winkelmann, woensdag gezegd. Onder hen zijn 72 Duitsers, zeker 35 Spanjaarden en een Nederlandse vrouw.

De overige slachtoffers kwamen uit België, Groot-Brittannië, Denemarken, de Verenigde Staten, Australië, Argentinië, Iran, Venezuela, Colombia, Mexico, Japan en Israël. In sommige gevallen is het niet helemaal duidelijk welke nationaliteit een slachtoffer had, onder meer door dubbele paspoorten, zei Winkelmann.

De regering van Spanje liet eerder weten 49 Spaanse slachtoffers te hebben geïdentificeerd. Volgens Londen waren er drie Britten aan boord.

Germanwings
Germanwings

Turkse cartoonisten veroordeeld om beledigen

Twee cartoonisten van een Turks satirisch tijdschrift zijn veroordeeld voor belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft het tijdschrift Penguen bekendgemaakt. Cartoonisten Bahadir Baruter en Özer Aydogan kregen in eerste instantie een celstraf van elf maanden opgelegd, maar deze straf werd later omgezet in een boete van zevenduizend Turkse Lira (ongeveer 2500 euro).

De cartoonisten maakten in augustus een cartoon waarin de toen nieuwbakken president Erdogan bij zijn paleis arriveert en zijn medewerkers kraakt, omdat ze bij zijn inauguratie niet alle journalisten hadden vermoord. Een van de afgebeelde medewerkers maakte een obsceen handgebaar en dat was volgens de rechter een belediging van Erdogan.

In Turkije worden in toenemende mate mensen vervolgd voor het beledigen van Erdogan. Critici wordt de mond gesnoerd en de vrijheid van meningsuiting staat onder druk.

Bijna lege Kamer bij beëdiging Johan Houwers

De Tweede Kamer was bijna leeg bij de beëdiging woensdag van Johan Houwers tot lid van de Kamer. De VVD-fractie had vooraf al aangekondigd weg te zullen blijven bij de installatie van de voormalige VVD'er. Houwers vormt de zestiende fractie in de Kamer.

Hij neemt de plaats in van de VVD'er Mark Verheijen die recentelijk opstapte vanwege dubbele declaraties. Maar omdat de VVD Houwers niet terug wil in de fractie omdat hij is beschuldigd van hypotheekfraude, gaat Houwers alleen verder.

De VVD is woedend over de stap van de Achterhoeker. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra beschuldigde Houwers eerder van zetelroof. En vicepremier Lodewijk Asscher noemde het slecht voor het aanzien van de politiek. Houwers heeft tot dusver niet willen reageren op de kritiek.

'President Jemen op de vlucht geslagen'

President Abd-Rabbu Mansour Hadi van Jemen is op de vlucht geslagen, nu Houthi-rebellen de havenstad Aden naderen. De minister van Defensie van Jemen zou zijn opgepakt, meldden Arabische nieuwszenders woensdag.

De sjiitische rebellen rukten de afgelopen dagen al snel op richting de belangrijke havenstad, waar Hadi zich had verschanst met aan hem loyale troepen.

Waar Hadi nu is, is niet duidelijk. Er zijn berichten dat hij Jemen zou zijn ontvlucht. Twee presidentiële medewerkers ontkenden tegen persbureau Reuters echter dat Hadi was vertrokken. Bovendien zou hij geen plannen in die richting hebben, zeiden zij.

'President Jemen op de vlucht geslagen'
'President Jemen op de vlucht geslagen' (Foto: ANP)

Australië houdt tweehonderd jihadstrijders tegen

Australische antiterreureenheden hebben in ruim een half jaar tijd voorkomen dat in totaal zo'n tweehonderd jihadstrijders uit Australië konden vertrekken om in het Midden-Oosten deel te nemen aan de jihad. Vorige maand nog werden drie tieners tegengehouden. Dat hebben de Australische autoriteiten woensdag gezegd.

Sinds augustus zijn op Australische luchthavens antiterreureenheden gestationeerd. In die tijd zijn er 85 duizend mensen ondervraagd en werden tweehonderd mensen tegengehouden, omdat ze ervan verdacht werden naar Syrië en Irak te willen reizen om daar te gaan vechten. Deskundigen hebben nog geen idee waarom groepen zoals het extremistische Islamitische Staat zo effectief zijn in het werven van rekruten.

De Australische premier Tony Abbott zei dat de regering meer geld gaat investeren in grensbewaking en het bestrijden van terrorisme. "Het is van groot belang dat het Australische volk beseft dat een doodscultus probeert kwetsbare en makkelijk te beïnvloeden mensen te bereiken", aldus Abbott.

Jongen (13) naar rechter voor afpersing

Een dertienjarige jongen uit Franeker moet binnenkort voor de kinderrechter verschijnen omdat hij ruim een maand lang een veertienjarige plaatsgenoot heeft gechanteerd, afgeperst en bedreigd. Dat meldde de politie woensdag.

De veertienjarige jongen moest onder meer geld afgeven. Deed hij dat niet, dan zou hij in elkaar worden geslagen. Ook dreigde de dertienjarige jongen erotisch getinte foto's van het slachtoffer te publiceren. Die foto had hij in bezit gekregen door via WhatsApp contact te zoeken met zijn slachtoffer en zich als meisje voor te doen. Hij kreeg de jongen uiteindelijk zo ver om een erotische foto te sturen.

De bedreigingen en afpersing deden zich voor van eind december vorig jaar tot begin februari dit jaar. Ouders van het slachtoffer merkten dat hun kind zich anders gedroeg en kregen uiteindelijk het hele verhaal te horen. Daarna is aangifte gedaan.

'Bijzonder Boeddhabeeld in Assen is gestolen'

Het Boeddhabeeld met daarin het skelet van een Chinese monnik dat het Drents Museum in Assen in bruikleen had, is gestolen. Dat meldden althans Chinese media. Het bijzondere kunstvoorwerp is eigendom van een Nederlandse verzamelaar. Hij had het beeld uitgeleend voor een reizende tentoonstelling over mummies.

De inhoud van het beeld, een gemummificeerde monnik uit de twaalfde eeuw, werd twee jaar geleden ontdekt bij restauratie van het object. De vondst trok veel internationale media-aandacht, ook in China. Bewoners van het dorp Yangchun zagen het beeld op de staatstelevisie en trokken aan de bel. Het zou in 1995 zijn gestolen uit een tempel in hun gemeente.

De eigenaar, die onbekend wil blijven, kocht het beeld in 1996 van een collega-verzamelaar in Amsterdam. Die had het op zijn beurt verworven via een Chinees in Hong Kong.

Syrische rebellen nemen grensstad in

Syrische rebellenstrijders hebben woensdag een belangrijke stad aan de grens met Jordanië veroverd. Dat hebben activisten gezegd. De inname van Busra Sham volgde op vier dagen van zware gevechten met het Syrische regeringsleger.

Busra Sham ligt in het zuiden van Syrië en staat bekend om zijn historische citadel en amfitheater uit de Romeinse tijd. Voor de rebellen is de inname van de stad van groot strategisch belang vanwege zijn geografische ligging. Al weken wordt felle strijd geleverd met de regering van president Bashar Assad.

Holleeder vraagt niet om vrijlating

Willem Holleeder zal woensdag niet om zijn vrijlating uit voorarrest vragen. Dat kondigde zijn advocaat Stijn Franken woensdag aan bij de rechtbank in Amsterdam. Ze besloten hiertoe nadat maandag belastende verklaringen van de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, en zijn ex Sandra, bij hen waren binnengekomen.

Holleeder staat voor het eerst in het openbaar voor de rechter voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat voorlopig om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook wordt hij beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie die was gericht op het plegen van liquidaties.

Dallas herstelt zich met zege op Spurs

De basketballers van Dallas Mavericks hebben zich de kritiek van hun coach Rick Carlisle na de nederlaag zondag bij Phoenix Suns aangetrokken. Met Monta Ellis als uitblinker versloegen de Mavericks dinsdagavond (lokale tijd) San Antonio Spurs met 101-94.

Carlisle had zich openlijk afgevraagd waarom zijn team zo wisselvallig presteerde in de NBA. Na de korte onderbreking van de competitie voor de All-Star Game won de ploeg negen duels maar verloor het er ook acht. Ellis antwoordde met 38 punten waarvan hij er dertien maakte in een sterk derde kwart.

"Het was de Mister Ellis Show", sprak Spurs-coach Gregg Popovich. "We konden hem niet afstoppen." Dat was niet de eerste keer. Ellis kwam in de drie duels met Spurs dit seizoen tot een gemiddelde score van 34.

 Uitslagen 24-03-2015:

Thuis Uit Uitslag
Detroit Pistons Toronto Raptors 108-104
Dallas Mavericks San Antonio Spurs 101-94
Milwaukee Bucks Miami Heat 89-88
Oklahoma City Thunder Los Angeles Lakers 127-117
Sacramento Kings Philadelphia 76ers 107-106
Portland Trail Blazers Golden State Warriors 108-122

Gebaartjes Ronaldo mogelijk bestraft

De gebaartjes waarmee Cristiano Ronaldo zondag het thuispubliek in Barcelona provoceerde na zijn treffer voor Real Madrid krijgen mogelijk een gevolg. De voorzitter van de Spaanse Profliga, Javier Tebas, wil dat de Portugees bestraft wordt met een boete of een schorsing.

Ronaldo, die vanaf het beginsignaal werd uitgefloten door de fans van FC Barcelona, gebaarde nadat hij de gelijkmaker had gemaakt dat ze beter stil konden zijn. Een provocatie, meent Tebas. "We moeten voorzichtig zijn met gedrag dat tot geweld op de tribunes kan leiden.'' De LFP wil strenger optreden tegen provocerend gedrag van spelers nadat vorig jaar bij supportersrellen tussen aanhangers van Atlético Madrid en Deportivo de La Coruña een fan om het leven kwam.

Alflen en Adriaanse weg bij FC Utrecht

FC Utrecht neemt aan het einde van het seizoen afscheid van hoofdtrainer Rob Alflen. Dat heeft de eredivisionist woensdag bekendgemaakt. Ook technisch adviseur Co Adriaanse legt zijn taken aan het einde van het seizoen neer.

"Voorafgaand aan dit seizoen hebben wij ons voor één seizoen verbonden aan Robby Alflen als hoofdcoach met Co Adriaanse als technisch adviseur naast hem. Deze keuze hebben we nu met elkaar geëvalueerd. We zijn tot het inzicht gekomen dat deze constructie voor de toekomst van FC Utrecht niet ideaal is'', lichtte algemeen directeur Wilco van Schaik toe.

Renault: geen motor die race kan winnen

Renault is niet in staat dit seizoen een motor te leveren waarmee een race kan worden gewonnen in de Formule 1. Dat erkent technisch directeur Cyril Abiteboul van het Franse bedrijf op de website Autosport.

Het is een teleurstellende mededeling voor de renstallen Red Bull en Toro Rosso, de enige twee teams in de koningsklasse die met de motoren van Renault rijden. "Om races te winnen, heb je ook een auto en een coureur nodig, maar op basis van alleen onze motor zit een zege er dit jaar niet in'', aldus Abiteboul.

Renault gaf eerder al ruiterlijk toe dat de motor die het deze winter heeft ontwikkeld, ondermaats presteerde in de openingsrace op 15 maart in Melbourne. Onder anderen Max Verstappen was de dupe van een falende krachtbron. De jongste debutant aller tijden in de Formule 1 haalde in de Grand Prix van Australië de finish niet in zijn Toro Rosso.

Australiër Daniel Ricciardo, die vorig seizoen nog drie grands prix won voor Red Bull, werd in de eerste race van 2015 op een ronde gereden door de Britse winnaar Lewis Hamilton.

Hennis: afschrikking NAVO wellicht onvoldoende

Het is niet langer zeker dat de NAVO nog voor voldoende afschrikking zorgt om oorlog te voorkomen in Europa. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag op een conferentie over de toekomst van de krijgsmacht.

Voor een dergelijke situatie moeten we gereed zijn, aldus Hennis. Ze verwees onder meer naar Rusland. Het gedrag van dat land 'laat nog veel te wensen over'. Rusland annexeerde vorig jaar de Krim en mengt zich actief in het conflict in het oosten van Oekraïne.

Hennis: 'De afgelopen decennia heeft het bondgenootschap getoond wat het kan bereiken. Maar het voortduren van het succes is niet vanzelfsprekend.' NAVO-landen beschermen elkaar. Artikel 5 van het handvest van het bondgenootschap stelt dat een aanval op één lid een aanval op alle lidstaten betekent. Hierdoor ontstaat een afschrikwekkend effect.

EU-heffingen op roestvrij staal China

De Europese Unie gaat vanaf donderdag heffingen opleggen op de import van roestvrij staal uit China en Taiwan. Dat liet de EU woensdag weten.

Het gaat om een heffing van ongeveer 24 tot 25 procent op Chinees roestvrij staal en circa 11 tot 12 procent op importen uit Taiwan. De maatregel volgt op een klacht van de Europese staalbranchevereniging Eurofer die in mei vorig jaar werd ingediend. China en Taiwan zouden schuldig zijn aan het dumpen van goedkoop roestvrij staal op de Europese markt. Ook zouden Chinese producenten illegale staatssteun ontvangen.

De heffingen zijn nog voorlopig in afwachting van de uitkomst van een onderzoek dat in september moet worden afgerond.

Je stront is goud waard!

Je stront is goud waard. Uit een studie van de US Geological Survey blijkt dat mensenstront bomvol edelmetalen zit.

Het goud dat we vonden was op het niveau van een minimale mineraalafzetting”, aldus Kathleen Smith die voor het onderzoek menselijke uitwerpselen in rioleringen onder dorpjes in the Rocky Mountains bestudeerde.

In een eerdere studie werd in de riolering van een stad met een miljoen inwoners voor zo’n 12 miljoen euro aan edele metalen gevonden.

Steeds meer producten maken gebruik van microscopische deeltjes edelmetalen, waaronder goud. Ook in voeding en drankjes zitten vaak deeltjes goud, zilver of platina.

Naast goud bevat stront vaak ook koper, maar ook het zeldzamere palladium.

In Tokyo wordt al goud gewonnen uit rioolsmurrie. De kwaliteit van het goud is vergelijkbaar met die van de beste goudmijnen.

gouden poep
gouden poep

Call of Duty: Advanced Warfare DLC trailer

De Ascendance DLC voor Call of Duty: Advanced Warfare verschijnt volgende week op Xbox. Om iedereen daar een beetje warm voor te maken komen de makers Activision en Sledgehammer met een gameplay-trailer.

De Ascendanse DLC brengt een nieuw hoofdstuk in de Exo Zombies Saga. Ook komen ze met vier nieuwe multiplayer maps: Perplex, Site 244, Climate en Chop Shop. Ook is er de OHM directed energy light machine fun/shotgun hybrid. Call of Duty: Advanced Warfare is een militaire first-person shooter.

K3 doet het voortaan met moslima

K3 stopt en dit najaar vindt een zoektocht plaats naar drie nieuwe dames om de huidige selectie te vervangen. Bronnen binnen Studio 100 verklapten tegenover Evert Santegoeds echter al dat er nadrukkelijk gezocht wordt naar één moslima.

De nieuwe selectie biggetjes moet namelijk een betere afspiegeling worden van de Nederlandse en Belgische samenleving. Of er om die reden ook een Aziaat, Neger en dronken Pool in de vernieuwde K3 wordt opgenomen of dat hier de moslima wordt voorgetrokken zal nog moeten blijken.

De voorselectie is in ieder geval begonnen. Verkleed je je graag als varkentje en dans je graag rond in veel te korte rokjes, meld je dan aan bij Gert van Studio 100.

k3 - drie biggetjes
De drie biggetjes...

Kleine brand in Amsterdam Museum

Op de zolder van het Amsterdam Museum heeft woensdagmorgen een kleine brand gewoed in een kantoorruimte van het museum. De brandweer in Amsterdam meldt dat de brand inmiddels is geblust. De schade lijkt mee te vallen, meldde directeur Paul Spies, die in het gebouw de schade opneemt.

"Er is geen brandschade aan de collectie. Het gaat vooral om rook en waterschade in het gebouw", aldus Spies. De brand is vermoedelijk door kortsluiting ontstaan in de uiterste hoek van het gebouw, nabij de opstelling van de afdeling Tweede Wereldoorlog.

Het museum, dat onder meer een historisch overzicht over de stad biedt, is woensdag wel gewoon open. "We moeten hooguit een klein gedeelte afsluiten."Op dit moment loopt er een tentoonstelling over het begin van modern Nederland.

Kleine brand in Amsterdam Museum
Kleine brand in Amsterdam Museum (Foto: ANP)

Zwarte doos Germanwings bruikbaar

De dinsdag gevonden zwarte doos van de gecrashte Airbus van Germanwings is beschadigd maar wel bruikbaar. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve woensdag gezegd.

De flight data recorder met vluchtgegevens is veiliggesteld. Naar de cockpit voice recorder, waarop alle gesprekken van de piloten staan, wordt nog gezocht. Volgens Cazeneuve moeten alle opties worden opengehouden in het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ramp maar ligt terrorisme niet echt voor de hand.

Zwarte doos Germanwings bruikbaar
Zwarte doos Germanwings bruikbaar (Foto: ANP)

Spaanse voetbalclubs dreigen met staking

Vertegenwoordigers van Spaanse voetbalclubs overwegen een staking om hun eis tot een eerlijke verdeling van de tv-gelden te komen kracht bij te zetten. Volgens sportkrant As is de dreiging reëel dat er in het weekeinde van 18 en 19 april geen wedstrijd wordt gespeeld in de hoogste klassen van het Spaanse voetbal. Veel clubs uit de Priméra Division, waaronder titelverdediger Atlético Madrid, Valencia en Sevilla, hopen dat een collectieve overeenkomst meer geld in het laatje brengt.

Als voorbeeld wordt de Engelse Premier League genoemd die onlangs een tv-deal afsloot die de clubs in drie jaar tijd 5,6 miljard euro oplevert. 'La Liga' is de enige grote competitie in Europa waarin de clubs individueel tv-contracten afsluiten. Dat is gunstig voor de topclubs FC Barcelona en Real Madrid, die samen ongeveer de helft van de 650 miljoen euro die jaarlijks binnenkomt mogen bijschrijven.

Vin Diesel: Fast & Furious verdient Oscar

Vin Diesel vindt dat Fast & Furious 7 de Oscar voor beste film verdient. "Tenzij de Oscars nooit relevant willen zijn", zegt de acteur tegen Variety. "Er is niets dat ooit in de buurt zal komen van de kracht hiervan."

Volgens Vin is studiobaas Ron Meyer het met hem eens. "Hij zei eerder al, toen Fast 5 en Fast 6 uitkwamen, dat als er geen nummer aan deze films hing ze in de race voor beste film zouden zijn. En wanneer mensen Furious 7 zien, zullen ze hetzelfde denken." Er is nog nooit een film uit een serie, zoals Harry Potter of The Hunger Games, genomineerd voor een Oscar.

De opnames van Fast & Furious 7 waren al begonnen toen Vins mede-acteur en goede vriend Paul Walker onverwachts om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Toch werd de film afgemaakt, met een nieuw einde en special effects. Volgende maand gaat het laatste deel van de filmserie in première en naar verwachting wordt het een groot commercieel succes.

DNB: geen reden tot verruiming pensioenregels

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet geen reden om pensioenfondsen die worstelen met de lage rente op korte termijn tegemoet te komen. De huidige regels werken goed en zijn er niet voor niets.

Dat zegt Olaf Sleijpen, directeur toezicht pensioenen bij DNB, in een interview met Het Financieele Dagblad. 'We begrijpen dat het nu heel lastig is voor de fondsen om beleggingskeuzes te maken, dat willen we niet bagatelliseren. Maar er is geen reden voor paniekvoetbal,' aldus Sleijpen.

Vorige week stelde metaalfonds PME dat het kabinet pensioenfondsen meer ruimte moet geven om het hoofd te bieden aan de lage rente, omdat de situatie nijpend begint te worden voor de pensioenen. Pensioenfondsen zijn vanwege hun langetermijnverplichtingen sterk afhankelijk van de rente.

Schoolbus parkeert zich in huis Pennsylvanië

In de Amerikaanse staat Pennsylvania is een schoolbus een (vrij riant) woonhuis in gereden. Bij de crash raakte niemand gewond.

Op het moment van het ongeluk waren drie personen aanwezig in de woning. In de bus zaten een chauffeur en negen studenten die wonderbaarlijk genoeg allen ongedeerd bleven.

De bewoner van het huis in het plaatsje Blue Bell beschrijft de klap als 'een soort explosie'.

Waardoor het ongeluk kon gebeuren wordt nog onderzocht.

Schoolbus ziet woning aan voor bushalte
Schoolbus ziet woning aan voor bushalte

Ook Moskou 'blij' met toenadering VS en Cuba

De Amerikaanse president Barack Obama kreeg dinsdag steun uit onverwachte hoek voor zijn Cuba-beleid. De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) was tijdens een bezoek aan Havana vol lof over de toenadering tussen de VS en Cuba.

"Normalisatie tussen de VS en Cuba maakt ons blij", zei Lavrov. "We juichen deze toenadering toe." De minister riep de Amerikanen op hun financiële "blokkade" van het eiland volledig op te heffen.

Obama zal zich vermoedelijk herkennen in het standpunt van Lavrov. De president zei eerder al het economische embargo tegen Cuba helemaal te willen schrappen. Daar heeft hij wel de steun voor nodig van het congres, waar de Republikeinen inmiddels de scepter zwaaien.

Cuba gold tijdens de Koude Oorlog als een bondgenoot van Rusland, maar na de val van de Sovjet-Unie bekoelde de relatie tussen de landen. Inmiddels zijn de banden weer aangehaald. Zo werd de Cubaanse miljardenschuld uit de Sovjet-tijd vorig jaar grotendeels kwijtgescholden. De banden tussen Moskou en Washington zijn de afgelopen jaren juist verslechterd.

HEMA betrekt klanten bij prijsverlaging

Met een grootschalige campagne kondigt winkelketen HEMA woensdag een reeks prijsverlagingen aan. Dat doet HEMA door klanten te vragen wat zij beschouwen als 'meest onmisbare' producten. In de komende weken zal de winkelketen de prijzen van honderden van deze gekozen producten dan fors verlagen. HEMA maakte dit woensdag bekend.

Het is volgens het bedrijf in de retailsector niet eerder voorgekomen dat klanten zelf invloed hebben op prijsverlagingen. De prijzenslag maakt onderdeel uit van een vorig jaar ingezette nieuwe strategie. Zo is het assortiment toen aangevuld met nieuwe en lager geprijsde producten zoals kleine cadeautjes, beautyproducten, levensmiddelen en maaltijden. De volgende stap is het verlagen van de prijzen van het basisassortiment, aldus HEMA.

De winkelketen hoopt dat lagere prijzen meer bezoekers naar de winkels lokken en de verkopen stimuleren. HEMA kampt al langer met lage consumentenbestedingen en moeilijke marktomstandigheden. In december maakte het bedrijf bekend dat het nettoverlies in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar was verdrievoudigd tot 14,8 miljoen euro. Dat kwam volgens het bedrijf onder meer door de vernieuwingsoperatie van de 529 winkels in Nederland.

Hoewel het consumentenvertrouwen recentelijk iets is verbeterd, is de koopkracht van veel Nederlanders nog altijd stukken lager dan een aantal jaar geleden. "Klanten zoeken daarom naar goedkope alternatieven en stellen sommige aankopen uit. Ook HEMA merkt dat, aangezien het bedrijf bijna alle huishoudens van ons land als klant mag rekenen'', stelt de winkelketen.

Mulder en Scully terug in X-Files serie

Het is officieel: The X-Files komt terug met een nieuw seizoen. Televisiezender Fox heeft aangekondigd dat het tiende seizoen uit zes afleveringen bestaat.

Zoals verwacht keren David Duchovny en Gillian Anderson terug als de FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully, die onverklaarbare zaken oplossen.

The X-Files was voor het eerst op televisie in september 1993 en werd gedurende 9 seizoenen een wereldwijd succes. De laatste aflevering van de sciencefiction-serie werd 13 jaar geleden uitgezonden. "Gelukkig is de wereld alleen maar veel gekker geworden, dus dit is een perfect moment om deze zes verhalen te vertellen", verklaart Chris Carter, de bedenker van de serie.

Mulder en Scully terug in the X-Files
Mulder en Scully terug in the X-Files

Brandende barricades in Spuistraat Amsterdam

In de Amsterdamse Spuistraat zijn woensdagochtend vroeg barricades opgericht en in brand gestoken. Dat gebeurde vlakbij het zogeheten Slangenpand, dat zou zijn overgenomen door werkschuwe inbrekers krakers.

De politie laat weten zich nog te beraden op de aanpak. Volgens een woordvoerster moet het vuur in elk geval worden geblust en moeten de barricades worden opgeruimd. Politiemensen en brandweerlieden zouden al in de omgeving aanwezig zijn.

Krakers kondigden dinsdagavond laat op internet aan het pand aan de Spuistraat te hebben opengebroken. "Beste mensen, fantastisch nieuws. De Slang is net herkraakt", werd onder meer gepost op Facebook.

Omwonenden reageren voor de camera van AT5 verbijsterd op de brandende barricades in hun straat. "Ik voel me niet echt veilig momenteel", klaagt een jongeman. "De meeste inwoners vinden dit totaal abject."

Andere buurtbewoners reageren milder. "Ik vind het wel vet dat ze voor hun eigen rechten opkomen", vertelt een man. "Maar wel belachelijk dat ze de straat blokkeren." Ook de harde muziek die wordt gedraaid ergert hem: "Andere mensen hebben er last van."

sinds 1 oktober 2010 is kraken in Nederland verboden. Ontruimingen worden acht weken van tevoren aangekondigd, waardoor krakers een kort geding kunnen aanspannen

Brandende barricades in Spuistraat Amsterdam
Brandende barricades in Spuistraat Amsterdam (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer....Af en toe regen

Goeiemorgen! De zon heeft deze maand op veel plaatsen al 110 tot zelfs 130 uur geschenen en dat wil dus zeggen dat we een zeer zonnige maand meemaken. De komende dagen is het wat minder zonnig, maar echt heel slecht wordt het nu ook weer niet. Vandaag is dan nog wel de minste dag van de week. 

Gisteren was het uiteindelijk nog wat zonniger dan gedacht. Pas in de loop van de dag begon de bewolking toe te nemen en uiteindelijk volgde er ook wat regen. Meer regen trok afgelopen nacht ons land in en deze neerslag blijft nog een tijdje boven ons land hangen. Pas vanmiddag wordt het vanuit het zuiden langzaam droger, maar in het noordoosten duurt het pas tot in de avond voordat de regen daar wegtrekt. De maxima liggen rond de 7 graden en er staat een matige tot (vrij) krachtige wind uit een noordelijke richting.

De komende dagen is het licht wisselvallig. Er kan wat regen vallen, maar dat zullen zeker geen grote hoeveelheden zijn. De zon breekt er met momenten ook aardig door. Echt lenteweer is het nog niet, want de maxima blijven met 8 tot 10 graden nog aan de frisse kant.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Zokla1
Beter laat dan nooit.. Foto's van de eclips door KlapMongeaul.

 ZoKl2

KlaK
Ook deze kikker werdt op de kiek gezet door Klap.

KKlap

Fraaie beelden!

 

 

 

Meer tetten voor Dead or Alive 5: Last Round

Dead or Alive 5 zou Dead or Alive niet zijn als er niet meer kostuums te koop zijn, dus verrast kan niemand zijn bij het zien van de nieuwe pakjes die regelrecht uit de Senran Kagura-reeks komen. Zoals in Senran Kagura kunnen deze pakjes ook kapot, waardoor de borsten weer volop wiebelen op je scherm.

De Amerikaanse prijzen zijn al bekend. Per kostuum tik je 3 dollar af, of je koopt in een keer alle zestien pakjes voor 34 dollar.

Dead or Alive 5: Last Round krijgt deze pakjes alleen op PlayStation 4 en Xbox One. Of deze kostuums richting pc-versie gaan is nog onbekend, maar we vertrouwen op de modding-community dat er wel hele andere pakjes bedacht worden voor de rondborstige dames.

Dead or Alive 5 meets Senran Kagura (Foto: Koei Tecmo)

Dead or Alive 5 meets Senran Kagura (Foto: Koei Tecmo)

Nek-aan-nekrace Tories en Labour in Britse peilingen

Anderhalve maand voordat de Britten een nieuw Lagerhuis kiezen, staan de Conservative Party en Labour op gelijke hoogte in de peilingen. UKIP, de partij van de EU-criticus Nigel Farage, zakt juist weg.

Volgens de nieuwste peiling van The Daily Mail kunnen de Tories van premier David Cameron rekenen op 35 procent van de stemmen; ongeveer een procent minder dan bij de verkiezingen in 2010. De Labour Party, onder leiding van Ed Miliband, zou hetzelfde percentage kiezers trekken; in 2010 was dat nog 29 procent.

De UK Independence Party van Nigel Farage zakt in de peilingen weg naar 10 procent van de stemmen; het laagste niveau sinds 2013. De Liberal Democrats, die nu samen met de Tories een regeringscoalitie vormen, staan er slecht voor. De partij van Nick Clegg haalde in 2010 nog 23 procent van de stemmen, maar stevent nu af op een score rond 8 procent. Clegg denkt echter dat zijn partij het in mei stukken beter gaat doen.

Zetels
Dat de Tories en Labour in de peilingen even groot zijn, betekent niet dat beide partijen even goede papieren hebben. Op vragen als 'Met wie is het land beter af' en 'Wie is beter voor de economie' scoort zittend premier Cameron beter dan zijn sociaal-democratische opponent Miliband.

De percentages zeggen ook niet alles over het aantal zetels dat de partijen uiteindelijk behalen bij de parlementsverkiezingen. Het Verenigd Koninkrijk werkt namelijk met een districtenstelsel. Wie in een kiesdistrict de meeste stemmen haalt, wint de zetel namens dat district.

Verkiezingen
Wie de Britten aan de macht helpen, weten we op donderdag 7 mei. Dan worden de 650 leden van het Lagerhuis gekozen. Premier Cameron zei eerder deze week dat hij graag een tweede termijn wil, maar daarna is hij niet beschikbaar voor een derde termijn. Mede onder druk van de EU-kritische UKIP heeft Cameron een referendum over het Britse EU-lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld; tenminste... als de Conservatieven de verkiezingen winnen.

De Britse premier David Cameron
De Britse premier David Cameron (foto: AP)

Uitspraak in zaak tegen ontuchtige zwemleraar

De rechter doet woensdag uitspraak in de zaak tegen zwemleraar Jacob V., die wordt verdacht van ontucht met leerlingen. Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

V. heeft zich volgens het OM vergrepen aan achttien jonge kinderen door hen tijdens de lessen onzedelijk te betasten en met zijn hand in hun broekje te gaan. In acht gevallen vroeg zij vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. V. werkte in zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid.

De officier van justitie vroeg de rechtbank V. ook een proeftijd van tien jaar op te leggen. Hij mag in die periode niet aan de slag als zwemleraar. Ook zou hij niet mogen werken met kinderen onder de zestien jaar.

De zwemleraar ontkent de beschuldigingen. Zijn advocaten hekelden eerder de bewijsvoering van het OM en vroegen de rechtbank alle verklaringen van de kinderen als bewijs uit te sluiten. Doordat zij hen zelf niet mochten ondervragen, was 'geen eerlijke taxatie' van de verhalen mogelijk.

Uitspraak in zaak tegen ontuchtige zwemleraar
Uitspraak in zaak tegen ontuchtige zwemleraar (foto: ANP)

Kleine opleidingen worden meest gewaardeerd

Kleinschalige masteropleidingen, met slechts tientallen medestudenten en waar docenten je naam kennen. Dat zijn de studies die het best gewaardeerd worden, blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarlijkse Keuzegids Masters 2015.

De hbo-opleidingen 'autonome beeldende kunsten' van Artez in Arnhem en Hogeschool Rotterdam staan bovenaan de lijst van beste masteropleidingen. Hier studeren 33 (Arnhem) en 20 (Rotterdam) mensen. De opleiding nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen - 29 studenten - staat op de derde plek. De masteropleiding Logic van de Universiteit van Amsterdam (UvA), staat ook hoog op de lijst.

Bij de Uva is al wekenlang een groot protest gaande, onder meer tegen het verdwijnen van kleine opleidingen. Als er instellingsbreed gekeken wordt, staat de UvA overigens een na laatste op de lijst van instellingen met de hoogste masterkwaliteit. Hekkensluiter is de Vrije Universiteit, ook in Amsterdam.

De Keuzegids beoordeelt opleidingen onder meer op het gebied van voldoende niveau en samenhang, persoonlijke aandacht en mogelijkheden voor onderzoek. 70 procent van de beoordeling wordt gebaseerd op de mening van studenten, 30 procent op het oordeel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs beoordeelt.

Kohnstamhuis HvA/UvA
Kohnstamhuis HvA/UvA (foto: M.M.Minderhoud, CC-BY-SA)

'Jeremy Clarkson zal worden ontslagen'

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson zal door de BBC worden ontslagen, nadat uit onderzoek bleek dat hij een producer van de show heeft aangevallen. Dat schrijft de Britse krant Telegraph, die het rapport zou hebben ingezien. De officiële openbaarmaking wordt in de loop van woensdag verwacht.

Producer Oisin Tymon zou eerst twintig minuten zijn uitgescholden, waarna Clarkson hem ongeveer een halve minuut fysiek mishandelde. Dat gebeurde nadat het hotel geen warm eten meer serveerde en de presentator naar zijn steak and chips kon fluiten.

Volgens de Telegraph zal Lord Hall, de hoogste baas van de omroep, Clarkson bedanken voor zijn werkzaamheden voor de populaire autoshow, maar meedelen dat dergelijk gedrag niet kan worden getolereerd. Het gaat evenwel om een reeks beschuldigingen van beledigingen inclusief racisme, die de BBC er vorig jaar toe noopte de tv-persoonlijkheid een laatste waarschuwing te geven.

"Het is onvermijdelijk dat er een moment komt dat er ergens iemand zal zijn die zich beledigd voelt door wat ik heb gezegd. Dan krijg ik de zak, en dat was het dan", reageerde Clarkson destijds.

Zo zou Clarkson in een kinderrijmpje, zij het mompelend, het 'n-word' hebben gebruikt. Ook zou een Aziaat voor 'slope' (spleetoog) zijn uitgescholden, in een dubbelzinnige verwijzing naar de helling van een brug. En tijdens een ambtenarenstaking stelde Clarkson dat stakers hun huizen uitgesleept moesten worden en voor de ogen van hun families worden doodgeschoten.

Door dergelijke incidenten kwam het doen en laten van de presentator steeds meer onder een vergrootglas te liggen, en werd zijn positie bij de BBC steeds wankeler. Volgens de Telegraph wil de omroep ook zonder Clarkson met Top Gear doorgaan, en wordt radiopresentator Chris Evans getipt als zijn opvolger. Van Clarkson zelf wordt gespeculeerd dat hij naar Netflix verkast. Als straks teminste blijkt dat de krant het bij het rechte end had.

Jeremy Clarkson
Jeremy Clarkson (foto: Tony Harrison, CC-BY-SA-2.0)

73-jarige dealer krijgt 7 jaar cel

Een 73-jarige Nederlander verdwijnt achter Ierse tralies. Hij is dinsdag veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor de handel in honderden kilo's cannabis. De drugs zouden bijna 5 miljoen euro waard zijn geweest. Dat meldden Ierse media.

De oudere Nederlander viel op door zijn enorme cowboyhoed, verklaarden Ierse agenten tijdens het proces. De politie zag vorig jaar hoe hij met een bestelbusje naar een Ikea-vestiging in de hoofdstad Dublin reed. Daar stonden twee handlangers op hem te wachten. Vervolgens reed de Nederlander met het busje van een van de anderen naar een pakhuis. Daar stopte hij pakken in het laadruim. Daarop reed hij terug naar de Ikea. De handlanger reed weg en werd een eind verderop tegengehouden. In het busje vond de Ierse politie 72 kilo cannabis.

Na de vondst doorzochten agenten ook het pakhuis. Daar vonden ze nog eens 225 kilo cannabis.

Een 24-jarige man uit Vlaardingen stond ook terecht voor het drugstransport. Hij kreeg negen jaar celstraf. Tijdens het proces zei hij dat hij een gokschuld wilde afbetalen met de drugsopbrengst en dat hij vreesde dat zijn familie gevaar liep. Een Ierse handlanger kreeg zes jaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.