FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 maart 2015

Bommenmakers Mali blazen zich per ongeluk op

In de Malinese stad Gao zijn vermoedelijk twee bommenmakers omgekomen, toen hun fabricaties maandag voortijdig ontploften. Dat meldden een veiligheidsbeambte en mensen die in de stad wonen, waar Nederlandse militairen gelegerd zijn.

Laat in de middag ontplofte het huis waarin de jihadisten aan een bom werkten, vertelde een politieofficier. Het huis is volledig weggevaagd. Er werden delen van mobiele telefoons, snoertjes en ontstekers gevonden. Lichaamsdelen van zeker een van de bommenmakers lagen op aanpalende huizen. Mogelijk is een tweede man net op tijd gevlucht, maar dat is niet duidelijk.

In Gao zitten 450 Nederlandse militairen, die deelnemen aan de VN-missie Minusma.

Gao, Mali
Gao, Mali (foto: David Sessoms, via Flickr)

Haase, De Bakker naar tweede kwalificatieronde Miami

Tennissers Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben zich geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van het Masterstoernooi in Miami. Beide Nederlanders moeten nog twee rondes overleven om het hoofdtoernooi te bereiken. Bij de vrouwen viel al direct het doek voor Arantxa Rus.

De 27-jarige Haase bereikte vorige week in Indian Wells nog de derde ronde, maar moet vanwege zijn plaats op de ranglijst zich in Miami via de kwalificatie naar het hoofdtoernooi slaan. De eerste horde voor de nummer 98 was de 22-jarige Facundo Arguello, de nummer 142 van de wereld. In de eerste set gaf de Nederlander niet thuis, maar in het vervolg trok hij de partij alsnog naar zich toe: 1-6, 6-3 en 6-2. In de volgende ronde wacht de Slowaak Lukas Lacko (ATP-99) die de Amerikaan Denis Kudla met 6-7 (2), 6-4 en 7-5 de baas was.

De Bakker had het lastig tegen de pas 19-jarige Italiaan Gianluigi Quinzi. De 26-jarige Nederlander (ATP-120) had drie sets nodig om de nummer 373 van de wereld te kloppen: 6-4, 4-6 en 6-2. De volgende tegenstander is het Duitse talent Alexander Zverev (ATP-129) die de Braziliaan João Souza met 6-3 en 7-5 opzij schoof.

De 24-jarige Rus moest het opnemen tegen de nummer 90 van de wereld Denisa Allertova. De Nederlandse, zelf nummer 230 op de ranglijst, had geen schijn van kans tegen de 22-jarige Tsjechische en ging met 6-3 en 6-1 ten onder.

Klaiber vervangt geblesseerde Sinkgraven

Daley Sinkgraven heeft zich afgemeld voor de oefeninterland van Jong Oranje tegen Frankrijk. De middenvelder van Ajax kampt met een liesblessure. Hij ontbrak zondag al in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag.

Bondscoach Remy Reijnierse heeft Sean Klaiber van FC Dordrecht als vervanger aan de selectie toegevoegd. Het is voor de twintigjarige middenvelder de eerste keer dat hij wordt opgeroepen voor Jong Oranje.

Het treffen met Frankrijk vindt maandag 30 maart plaats in het Franse Sedan. De selectie van Jong Oranje meldt zich donderdag in Maastricht voor het trainingskamp ter voorbereiding op de wedstrijd.

Lam langer bij PEC Zwolle

De Finse verdediger Thomas Lam speelt ook volgend seizoen bij PEC Zwolle. De clubleiding heeft besloten om gebruik te maken van de optie in het huidige contract van de 21-jarige speler. Hij is daardoor in elk geval tot medio 2016 aan de bekerwinnaar verbonden.

Lam speelt sinds dit seizoen voor de Zwolse club. Hij kwam vorig jaar transfervrij over van AZ. Lam werd vorige week voor de eerste keer opgeroepen voor de Finse A-selectie.

PEC Zwolle zal de opties in de contracten van Mahmudov, Bjelica, Ferfelis, Pereira en Moro niet lichten. Deze vijf spelers vertrekken komende zomer bij de eredivisieclub.

Rode Duivels zonder Defour en Lukaku

België moet het in de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Cyprus (zaterdag) en Israël (31 maart) stellen zonder middenvelder Steven Defour (Anderlecht) en aanvaller Romelu Lukaku (Everton). Beiden zijn niet fit. Dat meldde bondscoach Marc Wilmots maandag via Twitter.

Defour speelde zondag nog de volle negentig minuten in de verloren bekerfinale tegen Club Brugge (1-2). Hij was net hersteld van een enkelblessure. Lukaku speelde zondag met Everton tegen Queens Park Rangers. Na een uur werd hij gewisseld met een hamstringblessure.

Camera piloot zorgt voor duikvlucht vliegtuig

Door een ongelukkige fout van een piloot zijn 33 mensen aan boord van een toestel van de Britse luchtmacht gewond geraakt. De privécamera van de piloot kwam klem te zitten tussen een armleuning en de joystick, waardoor het toestel binnen een halve minuut meer dan een kilometer daalde.

De Britse krant The Daily Mail schrijft maandag dat het vliegtuig richting Afghanistan vloog, toen het op 9 februari de duikvlucht inzette. Door die scherpe daling werd militair personeel dat niet in de riemen zat rondgesmeten door het vliegtuig, net als de hete maaltijden die ze net hadden gekregen. De piloot kreeg het vliegtuig weer onder controle en landde tussentijds in Turkije.

Maandag werd duidelijk dat de camera van de piloot de boosdoener was. De man had foto's gemaakt en het Nikon-toestel weggelegd. Toen de piloot zijn stoel naar voren schoof, duwde de camera de joystick naar voren. De onderzoekers vinden het incident een "bijna-ongeluk dat de levens van 198 mensen in gevaar bracht".

Camera piloot zorgt voor duikvlucht vliegtuig
Camera piloot zorgt voor duikvlucht vliegtuig (Foto: ANP)

FIA verdenkt teams van omzeilen brandstofmeter

De FIA wil naar verluidt vanaf de Grand Prix van China de brandstoftoevoer op meerdere plaatsen gaan meten. De autosportfederatie verdenkt een aantal teams ervan een manier te hebben gevonden om de regels te omzeilen. De brandstofkwestie lijkt hierdoor binnenkort weer aangewakkerd te worden.

De reglementen schrijven voor dat de brandstoftoevoer naar de motor maximaal 100 kilogram per uur mag bedragen. De teams moeten hiervoor een gestandaardiseerde brandstofmeter gebruiken.

Vorig jaar werd Daniel Ricciardo gediskwalificeerd na de Grand Prix van Australië wegens het overschrijden van deze limiet. De straf werd aangevochten wegens vermeende inconsistenties in de meter, maar het team en Renault verloren de zaak alsnog in hoger beroep.

De organisatie vermoedt dat een aantal teams op andere plaatsen in het systeem de brandstoftoevoer weet te vergroten, zonder daarbij de maximale waarde te overschrijden ter hoogte van de brandstofmeter. Volgens Italiaanse media zou dit de vooruitgang van Mercedes en Ferrari verklaren. De FIA zou deze ontwikkeling een halt toe willen roepen door nog voor de Grand Prix van China, die op 12 april verreden wordt, een technische richtlijn uit te vaardigen.

Mogelijk zou het verhogen van de brandstofinjectiedruk bijdragen aan deze ontwikkeling. Vanaf dit jaar mag de druk opgehoogd worden van 250 bar naar 500 bar, al zouden Renault en Honda wegens betrouwbaarheidsredenen hier nog geen gebruik van maken.

Argentijnse archeologen vinden schuilplaats nazi's

Archeologen denken in een natuurreservaat in Argentinië een schuilplaats voor nazi's te hebben gevonden. Ze troffen in het reservaat verlaten gebouwen, Duitse marken en Duits aardewerk uit de jaren veertig aan.

De onderzoekers van de universiteit van Buenos Aires vonden de vermoedelijk nooit gebruikte schuilplaats in een uithoek van de provincie Misiones, zo'n elfhonderd kilometer ten noorden van de Argentijnse hoofdstad. Volgens onderzoeksleider Daniel Schavelzon hadden de gebouwen overduidelijk moeten dienen als schuilplaats, maar zagen de nazi's ervan af omdat ze zich realiseerden dat ze 'veel comfortabeler, en even verborgen, in de stad konden wonen'.

Barbados wil van Britse koningin af

Barbados wil de Britse koningin Elizabeth II inruilen voor een gekozen president. De voormalige Britse kolonie viert volgend jaar de vijftigste verjaardag als onafhankelijke staat en wil bij die gelegenheid de republiek uitroepen.

Het is volgens premier Freundel Stuart 'een beetje beschamend' om de koningin te blijven handhaven als ceremonieel staatshoofd van de verder onafhankelijke eilandstaat. Barbados wil wel deel blijven uitmaken van het Gemenebest waarin Britse ex-koloniën samenwerken. Voor de wijziging van staatshoofd is de instemming nodig van een tweederdemeerderheid in het parlement.

Buckingham Palace liet maandag weten dat de kwestie 'een zaak is voor de regering en de bevolking van Barbados'.

Van Rey definitief gekozen in Limburg

De van corruptie verdachte politicus Jos van Rey is officieel gekozen in de Provinciale Staten van Limburg. De provincie Limburg heeft dat maandag bekendgemaakt.

Van Rey was lijstduwer voor de Volkspartij Limburg. Hij kreeg in totaal 3801 voorkeurstemmen, veel meer dan lijsttrekker Vincent Zwijnenberg die 834 stemmen kreeg.

Van Rey moet nog beslissen of hij de zetel in Limburg aanvaardt. Hij was maandag niet bereikbaar voor een reactie. Eerder heeft hij gezegd dat hij in Provinciale Staten plaats wil nemen als hij genoeg stemmen heeft.

De voormalig VVD-wethouder uit Roermond moet nog terechtstaan voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Vier Nederlandse turnsters naar EK

Bondscoach Gerben Wiersma heeft vier turnsters aangewezen voor de Europese titelstrijd, volgende maand in Montpellier. Noël van Klaveren, Dyonnailys Supriana, Eythora Thorsdottir en Sanne Wevers vertegenwoordigen Nederland op de individuele titelstrijd. Supriana voldeed niet aan de kwalificatie-eisen, maar de eerstejaars seniore van turnvereniging PAX werd aan de groep toegevoegd.

Turnsters als Céline van Gerner, Lisa Tops en Lieke Wevers richten zich op deelname aan de eerste Europese Spelen, in juni in Baku. De kwalificaties daarvoor beginnen volgende maand.

Van de deelneemsters aan de EK zal alleen Sanne Wevers geen volledige meerkamp turnen. Zij komt uit op brug en balk. De EK zijn van 15 tot en met 19 april.

Paterski wint eerste rit Catalonië

De Poolse wielrenner Maciej Paterski heeft maandag de eerste etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. Hij was in Calella na een rit van 185 kilometer de snelste in een sprint van drie. De Fransman Pierre Rolland finishte als tweede, de Belg Bart De Clercq werd derde.

Het drietal bepaalde de etappe. Na zestig kilometer ontsnapten Paterski, Rolland en De Clercq uit het peloton om in korte tijd een reuzevoorsprong op te bouwen. De kloof liep op naar dertien minuten maximaal. De pogingen van de sprintersploegen om de vluchters terug te pakken, mislukten. De Belg Tosh van der Sande won op een achterstand van 2.40 minuten de sprint van het peloton.

Van Praag: "Jammer dat Blatter niet wil"

Michael van Praag betreurt het dat Sepp Blatter niet in debat wil op televisie met hem en de twee andere kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA. "Heel erg jammer. Ik was er een groot voorstander van", zei de voorzitter van de KNVB maandag in Wenen, waar hij aanwezig is op een congres van de UEFA.

"Zo'n debat is de puurste vorm waarin de vier kandidaten duidelijk kunnen maken wat ze vinden, wat ze willen en waar ze tegen zijn. Het werkt verhelderend", aldus Van Praag. De NOS en BBC waren bereid het tv-debat gezamenlijk te organiseren.

De zittende FIFA-voorzitter Blatter heeft echter te kennen gegeven dat hij helemaal geen campagne zal voeren in aanloop naar de verkiezing op 29 mei.

Meer geld voor deelnemers Europees voetbal

Deelnemers aan de Champions League en de Europa League kunnen de komende jaren nog meer geld tegemoet zien. Het dagelijks bestuur van de Europese voetbalunie UEFA maakte maandag de omvang van het prijzengeld voor de komende jaren bekend. Voor de ploegen die in de Champions League uitkomen is een bedrag van 1,25 miljard euro gereserveerd. Dat is in het lopende seizoen nog 1 miljard euro.

De deelnemers aan de Europa League hebben samen 380 miljoen euro te verdelen. Dat was 330 miljoen. De UEFA heeft 610 miljoen euro beschikbaar voor kosten en zogenoemde solidariteitsbetalingen. De clubs moeten de verdeling nog goedkeuren. Zij komen eind maart in Stockholm bij elkaar.

Costa onzeker voor duel met Oranje

Het is onzeker of Diego Costa volgende week kan meedoen in de oefenwedstrijd van Spanje tegen Nederland in Amsterdam. De Spaanse aanvaller van Chelsea heeft zondag in het duel met Hull City een hamstringblessure opgelopen en moest voortijdig van het veld.

Het is nog onduidelijk hoe ernstig de kwetsuur is. Maar de Spaanse voetbalbond maakte maandag bekend dat aanvaller Juanmi van Malaga voor de zekerheid aan de selectie is toegevoegd. De Spanjaarden spelen vrijdag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne. Vier dagen later treffen ze Oranje.

Vijf aanhoudingen na steekpartij in Tilburg

In Tilburg zijn vijf verdachten aangehouden na een steekpartij in een pand waar kamers worden verhuurd. Het slachtoffer werd maandagavond in zijn buik gestoken bij een ruzie, maar is nog wel aanspreekbaar, meldde de politie. De omgeving werd afgezet.

De steekpartij vond rond 20.30 uur plaats in het pand met kamerverhuur aan het NS-plein. Om de verdachten te kunnen verhoren, zijn tolken nodig. De politie verwacht pas dinsdag meer te kunnen vertellen over de aanleiding voor de ruzie.

Oud-BBC-dj Neil Fox aangeklaagd voor misbruik

Opnieuw is een medewerker van de BBC aangeklaagd voor seksueel misbruik. Het gaat om dj en presentator Neil Fox. Hij is aangeklaagd voor aanranding en seksueel misbruik van zes slachtoffers, onder wie drie minderjarige meisjes. Dat meldt de BBC maandag.

Het misbruik zou tussen 1991 en 1996 plaats hebben gevonden. De 53-jarige Fox, die tussen 2001 en 2003 als jurylid te zien was in Pop Idol, ontkent volgens zijn advocaat alle aanklachten. De oud-radio-dj werd op 30 september 2014 voor het eerst gearresteerd nadat er vier aanklachten tegen hem waren ingediend. In december vorig jaar werd hij opnieuw opgepakt toen er nog drie aanklachten tegen hem waren binnengekomen.

Het onderzoek naar Fox was geen onderdeel van Operation Yewtree, dat werd ingesteld nadat BBC-ster Jimmy Savile tientallen mensen bleek te hebben misbruikt in een Brits ziekenhuis. Het schandaal kwam pas na zijn dood in 2011 aan het licht. In het daaropvolgende onderzoek werden onder anderen oud-popartiest Gary Glitter, mediagoeroe Max Clifford en oud BBC-radio-dj Chris Denning veroordeeld.

Cameron: tweede kabinetstermijn zou laatste zijn

Als de Britse premier David Cameron in mei de parlementsverkiezingen wint en een tweede regeertermijn veiligstelt wordt dat meteen zijn laatste. Hij sluit uit dat hij na die eventuele tweede kabinetstermijn opgaat voor een derde.

Na tien jaar Cameron zou het tijd zijn voor 'een nieuwe leider', zei de Conservatieve premier maandag voor de camera van de BBC. ''Termijnen zijn als Weetabix: twee stuks is heerlijk, maar drie zou wel eens net te veel kunnen zijn'', grapte hij. Cameron ziet in minister van binnenlandse zaken Theresa May, minister van financiën George Osborne en de Londense burgemeester Boris Johnson geschikte kandidaten om hem op te volgen.

Cameron leidt sinds 2010 een coalitieregering van Conservatieven en Liberaal-Democraten. Zijn partij hoopt op 7 mei in haar eentje een meerderheid in het Lagerhuis te veroveren, maar opiniepeilers noemen dat een illusie.

Camerons voorganger Tony Blair was tien jaar premier. Hij trad halverwege zijn derde termijn af.

PVV-kandidaat ziet af van zetel

De Limburgse PVV-kandidaat Leo Groenendal uit Maastricht ziet bij nader inzien af van een zetel in het Limburgs Parlement, de Limburgse Provinciale Staten. Dat heeft Groenendal maandagavond via de PVV Limburg bekend gemaakt. Groenendal stond nummer 4 op de PVV Limburg-lijst.

Hij ziet van zijn zetel af om privé-redenen, liet fractievoorzitter Michael Heemels van de PVV Limburg maandagavond weten. Wat die privé-redenen zijn, wilde Heemels niet toelichten.

"Bij nader inzien heeft Groenendal besloten toch geen zitting in de Staten te nemen." Heemels zei de stap van Groenendal te betreuren. "Hij heeft zijn sporen verdiend op het Ministerie van Financiën", zei Heemels. "Hij was een goede kandidaat en had goed bij de fractie gepast."

Ook in Nederland vooroordelen over ebola

Aanvankelijk mocht Sandra Cats uit Voorburg bij terugkomst uit Sierra Leone haar drie kinderen niet zien. Als Rode Kruismedewerker kwam ze net terug uit ebolagebied. Ze kon wel eens besmet zijn. Een deel van de Nederlandse hulpverleners die terugkomen uit ebolagebied wordt met de nek aangekeken. "Ook hier zijn nog steeds vooroordelen", constateert het Rode Kruis.

Cats werd bij de directeur van de school van haar drie kinderen op het matje geroepen voordat ze afreisde naar Sierra Leone. "Een aantal ouders had bij hem geklaagd over de eventuele gevolgen voor de kinderen als ik weer terug zou komen. Gelukkig had hij zich goed geïnformeerd en heeft hij de betreffende ouders kunnen overtuigen dat de risico's aanvaardbaar waren", licht Cats toe.

Veel meer mensen in haar omgeving reageerden sceptisch op haar vrijwillige sollicitatie. Ze ging in december vorig jaar een maand als coördinator van een technisch team bij een ebolacentrum in Sierra Leone werken. "Ik kwam niet direct in contact met patiënten. Toch zeiden ouders op school dat hun kinderen dan niet meer met die van mij konden spelen. Ik dacht nog wat een onzin, maar er ging wel een waarschuwingsbelletje in mijn hoofd: ben je wel goed bij je hoofd om dit te gaan doen."

Toch reisde Cats af naar het getroffen gebied. Ze leerde dat ebola helemaal niet zo besmettelijk is, behalve als je mensen aanraakt en er minder dan een meter bij in de buurt komt. "Mensen denken dat het een soort griep is die rondwaart, maar dat is het absoluut niet zo. Werken in getroffen gebied is een goed in te schatten risico."

Mensen helpen die de dood in de ogen zien en dan bij thuiskomst als een paria worden ontvangen; meer Nederlandse hulpverleners ondervinden negatieve reacties als ze naar ebolagebieden gaan of er net zijn geweest. Carla Brooijmans, projectleider ebola bij het Nederlandse Rode Kruis, kent verschillende verhalen van hulpverleners die in hun dorp werden gemeden.

"Het helpt wel als je het mensen uitlegt. Hoe minder ze weten, hoe enger ze het vinden", zegt Brooijmans. Vooral het kinderaspect speelt volgens haar een grote rol. "Kinderen van hulpverleners mogen opeens niet meer met andere kinderen spelen." Om die reden besloot een Rode Kruismedewerker toch maar niet naar West-Afrika af te reizen. Brooijmans: "Ebola blijft een gevoelig onderwerp."

Verdacht pakket op station Heerlen

De politie is maandagavond een onderzoek begonnen naar een verdacht pakket op het treinstation in Heerlen. Er is geen sprake van een bommelding, zei een woordvoerder van de politie. Een woordvoerder van vervoerder Veolia had het daar eerder wel over, maar kon kort daarna melden dat het om loos alarm ging.

NS meldt op de website dat er geen treinen rijden tussen Heerlen en Hoensbroek, Landgraaf en Voerendaal. De extra reistijd is meer dan een uur.

De mammoet komt terug!

Binnenkort te bezichtigen in Artis of een meer diervriendelijke dierentuin: de mammoet! Deze grote vriendelijke reus lijkt een heuse comeback te maken. Wetenschappers van de universiteit van Harvard zijn namelijk druk bezig om het complete genoom te herscheppen.

En dit terwijl zijn neef, de Aziatische olifant met uitsterven bedreigd is. Dit familielid van de mammoet is overigens onbedoeld een belangrijke hulpmiddel om het klonen van het 3 meter hoge gevaarte, dat een gewicht heeft van 7 ton, een succes te maken. Genetisch staan ze namelijk niet onmogelijk ver uit elkaar.

Het is de wetenschappers gelukt om uit diepvriesmammoeten, die gevonden zijn in de permafrost bij de Noordpool, het DNA te ontcijferen. Dankzij de extreme kou zijn deze genen goed bewaard gebleven.

Daarna werd er gekeken naar de genetische verschillen tussen de Aziatische olifant en de uitgestorven dikhuid. Zo vond men 14 specifieke genen en het is gelukt om deze met cellen van de Aziatische variant te reproduceren.

"We concentreerden ons op genen die zorgen voor koudeweerstand, zoals beharing, de grootte van de oren, het onderhuids vet en de hemoglobine", vertelt professor Church.

De mammoet stond tot zo'n 3000 jaar geleden op het menu van de mens. Dit heeft waarschijnlijk mede bijgedragen aan de uitsterving van de soort.

Opzij komt met mannenblad: Ophij

Maandblad Opzij brengt deze week een speciaal blad voor mannen uit. Feminisme heeft namelijk de man nodig. Dat vindt hoofdredacteur Irene de Bel.

Aan tafel bij Pauw lanceert ze maandagavond daarom samen met presentator Filemon Wesselink en presentatrice Sofie van den Enk de mannelijke variant, genaamd Ophij. Volgens De Bel hebben mannen net zo goed baat bij minder seksisme en een evenwichtigere taakverdeling als vrouwen.

Netanyahu maakt excuses voor 'racisme'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich verontschuldigd voor zijn uitlatingen over Arabische medeburgers. Hij hoopt met de excuses de woede van de Arabische minderheid en van de Verenigde Staten te sussen.

Netanyahu ontving maandag vertegenwoordigers van de Arabische gemeenschap in zijn ambtswoning in Jeruzalem. "Ik weet dat mijn opmerkingen van vorige week sommige Israëlische burgers en leden van de Israëlisch-Arabische gemeenschap hebben gekrenkt", zei de premier. "Dat is nooit mijn bedoeling geweest. Ik bied daarvoor mijn excuses aan."

Netanyahu won vorige week de verkiezingen en is vrijwel zeker van een nieuwe termijn als premier. Sinds hij in het heetst van de verkiezingscampagne klaagde dat Arabische Israëliërs 'in kuddes' naar de stembus stroomden verwijten de VS hem racisme.

De leukste sporttweets van week 12

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Giedo van der Garde heeft een snelle transfer gemaakt nadat de zaak met Sauber afgehandeld was:

Taki Inoue naar aanleiding van het bericht dat Giedo van der Garde toegeeft dat zijn Formule 1-loopbaan erop zit:

De verslaggever van FC Dordrecht zat er ook afgelopen weekend weer bovenop:

En dan nu even een kindernieuwsblokje. De nieuwe generatie Boom timmert aan de weg:

En Dorian Rijsselberghe werd vader:

Mo Farah lijkt zelf wel een beetje klaar te zijn mijn zijn kenmerkende gebaar:

Grote zorgen voor Laurens ten Dam:

Nao Kodaira kan nu ook al wat Duits naast Nederlands en Japans:

Andy Murray is vrij duidelijk over Wayne Odesnik, die na zijn tweede dopingvergrijp 15 jaar schorsing heeft gekregen:

Tandenpoetsen op de woeste zee is nog niet zo makkelijk:

Het kan verkeren in de sport:

Over welke benen heeft Bauke Mollema het nou eigenlijk?:

Afgelopen week lieten we de winter achter ons, dus nog eenmaal hielden we de vinger aan de pols:

Manor weer met Merhi aan de start

Het Formule 1-team Manor heeft voor de Grand Prix van Maleisië naast vaste rijder Will Stevens wederom Roberto Merhi ingeschreven als tweede coureur. Twee weken geleden in Australië reed het team door softwareproblemen geen meter, maar op Sepang zou dit wel het geval moeten gaan zijn.

Merhi: "Ik ben zeer opgewonden over mijn aanstaande Formule 1-debuut in Maleisië. In Sepang zijn de omstandigheden uitdagend. Daarom heb ik er alles aan gedaan om de hitte en de luchtvochtigheid te kunnen weerstaan. Australië was een teleurstellend weekend voor ons team, maar ik weet hoe veel werk Manor heeft gestoken in het operationeel krijgen van de organisatie. Het zou voor iedereen van het team geweldig zijn om de auto's in actie te zien."

Masmeijers voorarrest weer maand verlengd

De raadkamer in Antwerpen heeft het voorarrest van de oud-tv-presentator Frank Masmeijer (53) opnieuw met een maand verlengd. Dat meldt Belga.

Masmeijer zit al vijf maanden vast op verdenking van smokkel van een partij cocaïne via de haven van Antwerpen. De 476 kilo drugs zaten verstopt tussen een partij bananen uit Zuid-Amerika.

De Nederlander presenteerde in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw allerlei tv-programma's. Daarna baatte hij verschillende horecazaken uit maar die gingen failliet of werden verkocht. Begin oktober werd hij aangehouden voor betrokkenheid bij de drugsimport.

Saudi's dreigen met ingrijpen in Jemen

Als er niet snel een vreedzaam einde komt aan de opstand van de Houthi-rebellen in Jemen zal Saudi-Arabië ingrijpen. Dat heeft de Saudische minister van buitenlandse zaken Saud al-Faisal maandag gezegd.

Al-Faisal trad verder niet in detail. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi, die gevlucht is voor de Houthi's, liet eerder op de dag weten landen in de regio om hulp te hebben gevraagd. De Houthi's namen in september de hoofdstad Sanaa in en plaatsten Hadi uiteindelijk onder huisarrest. Hadi zit momenteel in de zuidelijke stad Aden.

Hadi wil dat de Verenigde Naties een no-flyzone instellen, zodat de rebellen de vliegvelden die ze hebben ingenomen niet kunnen gebruiken. Volgens Hadi en een aantal soennitische landen in de regio worden de Houthi's gesteund door het sjiitische Iran. De zes leden van de Golf Samenwerkingsraad - Bahrein, Koeweit, Saudi-Arabië, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten - dreigden vorig jaar al in te grijpen in Jemen. Ze noemden de opmars van de Houthi's, die inmiddels in negen van de 21 provincies in Jemen de dienst uitmaken, een 'terroristische' daad.

'Dode' Duitse opent ogen in uitvaartcentrum

Een 92-jarige Duitse vrouw die door een arts was doodverklaard, heeft tot ieders verbazing haar ogen weer geopend in een uitvaartcentrum. De politie in Gelsenkirchen onderzoekt de onverwachte 'wederopstanding', vooral om vast te stellen of de schouwarts verwijtbare fouten heeft gemaakt.

Een medewerkster van het verpleeghuis waar de vrouw verbleef, vond haar in bed en had de indruk dat ze niet meer ademde. De arts die erbij werd geroepen, stelde vast dat ze was overleden. Pas in het uitvaartcentrum bleek ze nog te leven. Medewerkers hoorden gekreun en gesteun en zagen dat de vrouw haar ogen had geopend.

De politie liet weten dat de vrouw ernstig ziek is en het verpleeghuis er rekening mee hield dat ze zou komen te overlijden. Ze is nu in een ziekenhuis opgenomen.

'Dode' Duitse opent ogen in uitvaartcentrum
'Dode' Duitse opent ogen in uitvaartcentrum (Foto: ANP)

Merkel en Tsipras 'weten waar ze verschillen'

Grote knopen werden maandag niet doorgehakt in Berlijn, maar na overleg weten de Duitsers en de Grieken wel 'waar ze het eens en oneens over zijn'. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras na het overleg met de Duitse Bondskanselier Merkel, aldus Griekse media.

Beiden spraken over gezamenlijke doelstellingen, zonder elkaar af te vallen. Tsipras erkende dat 'de Duitsers niet de schuld zijn van de Griekse problemen' en dat 'het gezamenlijke doel is om grote hervormingen door te voeren in Griekenland'. Merkel sprak zich nog voorzichtiger uit: "Beslissingen over liquiditeit en hervormingen kunnen pas door de eurogroep genomen worden na een beoordeling. Wij kunnen slechts discussiëren met elkaar.''

Tsipras wees er wel op dat er geen Duitse bezittingen in Griekenland zullen worden geconfisqueerd.

FNV wil hoger loon voor jongeren

De FNV begint een campagne voor verhoging van het minimumjeugdloon van werkende jongeren tot 23 jaar. De vakbond kondigde dit maandagavond aan in het televisieprogramma EenVandaag,

"Als je achtien bent mag je stemmen, alcohol drinken, autorijden. Maar als je werkt krijg je op je achttiende nog steeds de helft van het volwassen minimumloon. Dat is bizar", zei FNV-bestuurder Ron Meyer in de uitzending.

Volgens hem komen vooral jongeren die na een lagere of middelbare beroepsopleiding op eigen benen willen of moeten staan, door de lage verdiensten in de problemen.

De vakbond trekt bij de campagne samen op met andere vakbonden en jongerenorganisaties. Young & United is de naam van het samenwerkingsverband, dat zich dinsdagavond presenteert.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft vorig jaar september in een brief aan de Tweede Kamer al aangekondigd het stelsel van het minimumloon te gaan herzien. Daarbij wordt ook gekeken naar het minimumjeugdloon.

Lubach zet benoeming farao op agenda Kamer

Mag of kan presentator Arjen Lubach 'Farao der Nederlanden' worden? De Tweede Kamer moet zich daarover buigen. Dat heeft de presentator van het programma Zondag met Lubach afgedwongen door een burgerinitiatief te starten.

Als een burgerinitiatief meer dan 40.000 keer is ondertekend, kan het op de agenda van de Tweede Kamer komen. Maandagochtend was Lubach al halverwege. Toen De Wereld Draait Door maandagavond het initiatief besprak, ging de teller al snel over de 40.000 heen. Dat is een dag na de uitzending waarin Lubach de Nederlandse bevolking opriep hem als farao te laten erkennen.

Jennifer Lawrence stopt met X-Men

X-Men fans die wel gecharmeerd zijn van de verschijning van Jennifer Lawrence als de mutant Mystique krijgen nog één kans de actrice in de rol te zien. Dit verklaarde Lawrence in een interview met MTV.

Lawrence speelt de rol sinds 2011, toen in X-Men: First Class de klok van de filmserie werd teruggedraaid en er dus jongere acteurs in de bekende rollen werden geplaatst. Volgend jaar, wanneer X-Men: Apocalypse verschijnt, zal haar derde en laatste keer in de rol zijn. "Dat is mijn laatste, ja," verklaarde de Hunger Games-ster.

Dit maakt Lawrence het tweede castlid dat verklaart dat Apocalypse de laatste keer zal zijn. Eerder gaf Nicholas Hoult, die in First Class en X-Men: Days of Future Past de rol van Beast speelde, al aan dat hij een contract heeft dat na de derde film verloopt, al zou hij wel open staan voor een terugkeer. Niet bekend is of voor Lawrence ook dezelfde situatie geldt. Wel is bekend dat de in 2016 verschijnende film weer nieuwe acteurs in bekende rollen zal tonen, zoals Storm, Cyclops en Jean Grey.

X-Men: Apocalypse staat gepland voor 19 mei volgend jaar, en is daarmee halverwege de lente na Deadpool en Captain America: Civil War al de derde, op Marvel comics gebaseerde, film die dat jaar verschijnt.

Jennifer Lawrence weer in film van David O. Russell (Foto: Novum)
Jennifer Lawrence

Hockeyster Van As zwaait na Olympische Spelen van Rio af bij Oranje

Naomi van As stopt na de Olympische Spelen van Rio als international. Dat zegt de 31-jarige international tegenover Omroep West. "Ik ga nog anderhalf jaar proberen alles eruit te persen wat erin zit en goed voor mijn lichaam zorgen, ervoor zorgen dat ik fit blijf."

"En dan zorgen dat we met deze ploeg een mooi team vormen voor de Spelen over anderhalf jaar", aldus Van As, die nog niet weet of ze daarna wel doorgaat in het clubhockey. "Dat weet ik nog niet, ik hou nog alle opties open. Als ik het nog heel leuk vind, dan ga ik gewoon door." Duidelijk is wel dat een terugkeer naar haar oude clubs HDM of Klein Zwitserland vrijwel uitgesloten is. "Ik denk dat als ik doorga met clubhockey, dat ik dan bij mijn huidige club Laren blijf. Dat is een club waar ik met thuis voel en waar ik gelukkig ben", besluit Van As.

Van As reeg de afgelopen jaren de prijzen aan elkaar in het Nederlands elftal. De middenvelder werd onder meer tweemaal olympisch- en wereldkampioen.

Alien 5 aangepast voor Prometheus 2

De vijfde Alien-film zal niet de verhaallijn van de tweede Prometheus-film in de weg zitten. Dit belooft regisseur Neill Blomkamp in een interview met het Britse filmblad Empire.

Fans van de Alien-filmserie die blij waren toen Ridley Scott terugkeerde naar de franchise met de prequel Prometheus, hoeven zich dus geen zorgen te maken dat Blomkamps voorzetting/koerswijziging van de originele filmserie roet in het eten gooit. "Ik heb een dingetje aangepast dat hij [Scott, red] vond dat een beetje Prometheus in de weg zat," verklaart de Chappie-regisseur. "Waar ik me heel goed over voel is dat Ridley de film produceert. Hij staat achter het idee dat ik wil uitvoeren."

In aanvulling hierop wist Blomkamp te melden dat de titel van zijn film in ieder geval niet Alien 5 wordt. "Ik heb de titel die ik wilde naar Ridley gestuurd," aldus Blomkamp. "Het is nogal gedurfd, maar het geeft teveel weg als ik de titel nu geef. Maar als [de titel] niet kan, dan zit ik vast."

Officiële releasedata voor beide films zijn er nog niet, maar Prometheus 2 wordt over een jaar verwacht en niet-Alien-5 in 2017.

prometheus image 3
Scène uit Prometheus

Herkansing na fraude met rijexamens

Ongeveer 150 mensen van wie het rijbewijs ongeldig was verklaard vanwege een fraudezaak, krijgen de kans te laten zien dat ze veilig kunnen rijden. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat het nieuwe examen afneemt, heeft dit maandag laten weten.

Begin vorige maand werd van tweehonderd mensen het rijbewijs ingetrokken omdat er sterke vermoedens waren dat zij onterecht waren geslaagd voor het rijexamen. Dat gebeurde op basis van politieonderzoek. De vijftig anderen hebben het besluit geaccepteerd.

De politie hield in oktober twee rijschoolhouders in Den Helder aan op verdenking van fraude met rijexamens. Daarbij zou een rijexaminator kandidaten hebben laten slagen tegen betaling.

Als de 150 nu voor het examen slagen, kunnen ze weer beschikken over het rijbewijs. Het CBR werkt de bestuursrechtelijke kant van de zaak af en gaat niet over de strafrechtelijke kant, aldus een woordvoerster.

Voor 1 juli bericht bij aangifte tot 15 april

Mensen die voor 1 juli uitsluitsel willen van de Belastingdienst, krijgen wat meer tijd om aangifte te doen. Eigenlijk zou de groep die voor 1 juli bericht terug wil hebben van de Belastingdienst op 1 april de aangifte moeten hebben ingeleverd. Maar staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) rekt die termijn op naar 15 april.

Wiebes wil zo voorkomen dat de website van de Belastingdienst eind maart overbelast raakt als veel mensen tegelijk aangifte gaan doen. Een woordvoerder van de bewindsman bevestigt berichtgeving maandag van RTL Nieuws hierover.

Om topdrukte op de website van de Belastingdienst te voorkomen, werd eerder al besloten dat er dit jaar niet alleen in maart maar ook in april aangifte kan worden gedaan.

Game of Thrones gaat de boeken verklappen

HBO-serie Game of Thrones gaat het einde van de boeken, waarop de serie gebaseerd is, verklappen, als gevolg van het veel hogere tempo waarin de serie de verhaallijn volgt. Dat gaven showrunners D.B. Weiss en David Benioff dit weekend toe tijdens een discussie bij de Oxford Union debatvereniging.

Fans van beide media moeten dit al langer vermoed hebben; de serie begon in 2011 en de boekenserie, A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin, startte in 1996. De serie begint qua verhaallijn echter bijzonder dicht in de buurt van de nog te verschijnen boeken te komen, wat betekent dat de serie zich niet al te lang meer kan houden aan wat fans al gelezen hebben. En dat betekent ook dat de serie eerder de finale gaat bereiken dan lezers deze zullen lezen.

"Gelukkig hebben we hier al een tijdje met George over gesproken, omdat we wisten dat dit kon gebeuren, en we weten waar het allemaal heen gaat," aldus Benioff tijdens de discussie. "En dus zullen we uiteindelijk, min of meer op dezelfde plek uitkomen als waar George naartoe gaat. Er zullen wat afwijkingen zijn op weg naar dat punt, maar we zijn onderweg naar dezelfde bestemming. Ik zou liever niets willen spoilen, maar we hebben niet veel keus. The show must go on, en dus gaan we door."

Gevraagd of de verkoop van de boeken een negatieve invloed van de spoilers kan ondervinden, antwoordde Benioff: "Ik denk dat het leuk voor George is dat hij nog steeds verrassingen voor lezers kan hebben, zelfs als ze de show al tot het einde gezien hebben. Er staan zeker dingen in de boeken te gebeuren die anders zijn dan in de show en ik denk dat mensen die fans zijn van de show en meer willen weten, meer willen leren over de personages en de figuren die niet in de serie zijn verschenen, nog veel aan de boeken kunnen hebben."

Martin, die de afgelopen seizoenen meewerkte aan de serie (hij schreef een aflevering per seizoen en was betrokken bij de globale verhaallijn), liet in januari via zijn uitgever weten dat hij "geen informatie heeft over een waarschijnlijke oplevering" van het zesde boek, The Winds of Winter. Aan seizoen 5 van de serie, dat over een paar weken begint, heeft hij niet meegewerkt en de auteur heeft het bezoek aan een reeks fan-conventies, zoals Comic-Con International, geannuleerd, vermoedelijk om meer tijd over te houden voor het schrijven. Speculaties zeggen dat dat kan betekenen dat boek 6 uitkomt voor seizoen 6 van de serie, maar niets is daarin nog zeker.

Game of Thrones 5: Carice van Houten
Game of Thrones 5: Carice van Houten (foto HBO)

Neploodgieter steelt wc-pot

Een man die zich voordeed als loodgieter heeft maandag een wc-pot gestolen uit een Rotterdamse buurtinstelling aan de Kooikerweg.

Om omstreeks elf uur meldde de man zich bij het buurtsteunpunt van de bewonersorganisatie. Hij kwam het kapotte toilet repareren, beweerde de man. De medewerkers van het buurtcentrum lieten hem aanvankelijk z'n gang gaan, maar vertrouwden het toch niet helemaal, aldus de politie. Hun wantrouwen kwam te laat, de complete toiletpot was al verdwenen.

De buurtmedewerkers volgden echter het waterspoor dat de vermeende loodgieter had achtergelaten. Het leidde naar diens woning. De 46-jarige wc-dief bekende vrijwel direct met als excuus dat zijn wc defect was. Hij werd aangehouden.

De man had de gestolen plee al geïnstalleerd. De pot werd gedemonteerd en in het buurtcentrum weer op z'n plek gezet.

Salarisophef levert Triodos extra klanten op

De publieke verontwaardiging over de salarisverhogingen bij de top van ING en ABN AMRO heeft Triodos Bank extra klanten bezorgd. De afgelopen dagen meldden zich ongeveer achthonderd mensen als nieuwe klant bij de bank. Dat is vier tot vijf keer zoveel als normaal, zei een woordvoerder maandag na berichtgeving door de NOS.

Triodos Bank wil zich onderscheiden van de concurrentie door duurzaam en transparant te bankieren, ook wat betreft het beloningsbeleid. Volgens de woordvoerder heeft de bank vaker te maken gehad met een extra toeloop van klanten. "Telkens als elders een dergelijke discussie ontstaat, bijvoorbeeld over bonussen, krijgen we te maken met een verhevigde belangstelling."

Jubileumfestival Normaal uitverkocht

Het jubileumfestival waarmee rockband Normaal op Hemelvaartsdag het veertig-jarig bestaan viert, is zo goed als uitverkocht. De band maakte maandag bekend daarom de voorverkoop te stoppen en in de eerste week van mei de laatste kaarten aan te bieden om de zwarte handel in kaarten tegen te gaan. Op het festivalterrein in Lochem is plaats voor 10.000 bezoekers.

Het speciale jubileumconcert op de plek waar het veertig jaar geleden begon, vormt tevens de aftrap van de allerlaatste 'veldtocht' of tournee van Normaal.

Er zijn gastoptredens van Jovink & The Voederbietels, Rowwen Hèze en de nieuwe blues-, rhythm & rootsband King Of The World, met onder anderen voormalig Normaal-drummer Fokke de Jong en Cuby + Blizzards-gitarist Erwin Java in de gelederen.

CDA en Water Natuurlijk grootst in waterschap

DEN HAAG Het CDA en Water Natuurlijk zijn de grootste partijen geworden bij de waterschapsverkiezingen van afgelopen woensdag. Dat heeft de Unie van Waterschappen maandag laten weten.

Van de landelijke politieke partijen is het CDA met 76 zetels de grootste geworden, gevolgd door de VVD met 67 zetels. De Partij voor de Dieren verdubbelde het aantal zetels: van acht zetels bij zes waterschappen in 2008 naar vijftien zetels bij acht waterschappen nu.

Van de landelijke partijen die zich uitsluitend richtten op het waterschap is Water Natuurlijk, net als in 2008, het grootst met 84 zetels. De andere, de Algemene Waterschapspartij, is met 29 zetels vertegenwoordigd in de waterschapsbesturen.

De opkomst was ongeveer twee keer zo hoog als anders. De waterschapsverkiezingen werden dit keer gecombineerd met de verkiezingen voor Provinciale Staten.

Gewonde na steekpartij winkelcentrum Zwolle

Bij winkelcentrum Holtenbroek in Zwolle is maandagmiddag een vrouw neergestoken. Ze is met ernstig letsel naar het ziekenhuis gebracht, maar is niet levensgevaarlijk gewond geraakt. Vrij snel na het incident is een nog onbekende man aangehouden als verdachte.

De steekpartij vond plaats bij een zij-ingang van het winkelcentrum, schrijft De Stentor. De politie doet onderzoek naar de gebeurtenis en wil graag in contact komen met mensen die getuige waren van het steekincident of van wat daaraan vooraf ging.

De steekpartij is het tweede gewelddadige incident in de wijk Holtenbroek binnen enkele dagen tijd. Afgelopen vrijdag werd een 21-jarige Zwollenaar beschoten door een fietser toen hij uit de auto stapte. Het slachtoffer raakte slechts lichtgewond. Het onderzoek naar die zaak is nog in volle gang.

In december was er een dodelijke steekpartij bij een supermarkt aan de Dobbe, in de naastgelegen wijk Aa-landen. Een 54-jarige Bulgaarse straatmuzikant werd voor de deur van de Jumbo neergestoken. Een 57-jarige man die hem te hulp schoot raakte ernstig gewond. Voor deze zaak werd een 17-jarige verdachte opgepakt die verbleef in een instelling voor begeleid wonen in Zwolle.

Comedy Central is kut

Comedy Central, vroegâh toen het nog een nieuwe zender was was het prima. Leuk om te kijken.. Vandaag de dag zenden ze 2x per dag dezelfde aflevering uit en hebben een hoop irritante bumpers... En als klap op de vuurpijl werkt er ook nog eens een josti bij de webcare.. Maak kennis met Comedy Central op Facebook. Druk op de comments voor de reactie van Comedy Central

 
 

Mila Kunis bevestigt huwelijk met Kutcher

Mila Kunis heeft eindelijk bevestigd dat zij met Ashton Kutcher getrouwd is, de vader van hun dochtertje Wyatt Isabelle. De 31-jarige actrice heeft ook haar trouwring laten zien in de nieuwe talkshow van James Corden, meldt Daily Mirror. Mila is met Tom Hanks de eerste gast in The Late Late Show die maandagavond wordt uitgezonden.

Kutcher plaatste rond de jaarwisseling een foto op zijn Facebookpagina, waarop de tekst: "Gelukkig nieuwjaar! Liefs, de Kutchers" op te lezen was. Hierdoor deden meteen geruchten de ronde dat Mila en Ashton in het geheim zouden zijn getrouwd. Mila bleef echter geheimzinnig doen over haar burgerlijke status.

Corden was echter vasthoudend en nam tijdens het interview geen genoegen met Mila's antwoord 'misschien'. Na enig aandringen toonde ze de presentator haar trouwring. Ze onthulde zelfs dat ze nadenken over een tweede kindje. Ashton en Mila kennen elkaar van That '70s Show.

Vier olifanten gearriveerd in Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek heeft er maandag vier Afrikaanse olifanten bij gekregen. De vier olifanten komen uit de Grüner Zoo in Wuppertal (Duitsland).

Het gaat om een olifantenmoeder en haar drie kinderen. Zij komen bij de drie olifanten die de Beekse Bergen al heeft.

De vier olifanten komen uit een grotere groep in de Grüner Zoo. In die olifantengroep was onenigheid ontstaan. Voor de Beekse Bergen ontstaat de kans om als eerste dierentuin in de Benelux een jong Afrikaans olifantje te krijgen, vertelde een woordvoerder maandag.

Menselijke schedel onder Delftse woning

Tijdens werkzaamheden in een woning in de Delftse Spieringstraat is maandag een menselijke schedel gevonden. Het gaat volgens de politie om een zeer oud exemplaar. De vindplaats is bij een voormalig klooster waarbij ooit een begraafplaats hoorde, aldus de politie.

De schedel werd ontdekt door twee medewerkers van een installatiebedrijf die in het recent verkochte pand aan het werk waren. Er is ook een menselijk bot gevonden.

Hoe oud de menselijke resten zijn, is niet bekend. Het Sint-Agnesklooster dateert uit de vijftiende eeuw. Het stond bij de nabijgelegen Oostpoort en heette in de volksmond Spieringklooster, genoemd naar de tapijthandelaar François Spiering die het pand in de zestiende eeuw betrok.

Ultraconservatief Ted Cruz presidentskandidaat VS

Ted Cruz is in de race voor de presidentsnominatie van de Amerikaanse Republikeinse Partij, heeft hij maandag laten weten. De ultraconservatieve senator uit Texas is de eerste Republikeinse politicus die zich officieel als kandidaat aanmeldt. In een videoboodschap stelt hij dat 'een nieuwe generatie dappere conservatieven nodig is om Amerika weer groot te maken'.

In de komende weken worden meer aanmeldingen verwacht, onder anderen van Jeb Bush, Scott Walker, Rand Paul en Marco Rubio. De 44-jarige Cruz geldt als een van de conservatiefste Republikeinen. Hij heeft een Amerikaanse moeder en een in Cuba geboren vader en hoopt de eerste Amerikaanse president van Latijns-Amerikaanse afkomst te worden.

Cruz ligt goed bij de Republikeinse 'tea party'-kiezers, conservatieven die een kleine overheid willen en weinig belasting willen betalen. Vanaf dat hij in 2012 in de Senaat werd gekozen heeft Cruz zich opgesteld als een onbuigzame conservatief die het tegen zowel Democraten als Republikeinen wil opnemen. Zo leidde hij in 2013 een ook door Republikeinen bekritiseerde campagne om de overheid ruim twee weken plat te leggen, in een overigens mislukte poging Obamacare, de wet van president Barack Obama die onder meer ziektekostenverzekeringen verplicht stelt voor alle Amerikanen, ongedaan te maken.

Het recht op abortus, het homohuwelijk en overheidstoezicht: het zijn allemaal zaken waar Cruz tegen is. Ook wil de Texaanse senator de belastingdienst en het ministerie van onderwijs afschaffen. Deze standpunten maken hem razend populair bij de ultrarechtse Republikeinse achterban die tijdens de voorverkiezingen een flinke vinger in de pap heeft.

Met zijn compromisloze houding heeft Cruz de afgelopen jaren echter veel Republikeinen in het Congres en mensen binnen de partijleiding tegen zich in het harnas gejaagd. En mocht hij in de voorverkiezingen als winnaar uit de bus komen, dan is het bij de algemene verkiezingen nog maar de vraag hoeveel gematigde Republikeinen of onafhankelijke kiezers warmlopen voor zijn standpunten.

Deze zomer wil Cruz in een boek zijn politieke thema's onder de aandacht brengen. In een interview met AP zei hij tegenwicht te willen bieden aan de 'karikatuur' dat rechtse politici dom, gevaarlijk of gek zijn. "Het beeld dat wordt opgeroepen in de media stemt niet overeen met de feiten", zei Cruz, die ook niet gelooft in klimaatverandering.

Cruz is geboren in Canada, maar juristen stellen dat hij niettemin voldoet aan de grondwettelijke eis dat de president een geboren Amerikaan moet zijn.

Presidentskandidaat Ted Cruz
Ted Cruz (foto: Gage Skidmore, via Wikimedia)

Van Bronckhorst nieuwe hoofdtrainer Feyenoord

Oud-international Giovanni van Bronckhorst (40) is de komend twee seizoenen werkzaam als hoofdtrainer van Feyenoord. De huidige assistent-trainer van de Rotterdamse club volgt Fred Rutten op, die komende zomer na een jaar uit De Kuip vertrekt. Jean-Paul van Gastel blijft assistent-coach van Feyenoord en zal zijn contract met drie jaren gaan verlengen.

Van Bronckhorst en Van Gastel waren de afgelopen jaren de vaste assistenten van Ronald Koeman. Ook dit seizoen onder Fred Rutten vervulden zij deze rol. Dat Van Bronckhorst nu zelf de hoofdtrainer wordt vindt hij een enorme eer. "Dat ik uitgerekend bij de club waar ik ooit als F-pupil ben begonnen en na een lange carrière ben teruggekeerd nu hoofdtrainer word, vervult mij met trots en ik ben dan ook uitermate dankbaar voor het vertrouwen dat Feyenoord in mij heeft gesteld. Als assistent-trainer heb ik veel geleerd van zowel Ronald Koeman als Fred Rutten. Voor mij wacht nu samen met Jean-Paul en mijn staf een fantastische volgende uitdaging, waar ik ontzettend naar uitkijk."

Giovanni van Bronckhorst nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Giovanni van Bronckhorst nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord (Pro Shots/Jasper Ruhe)

President No Surrender neergeschoten

Voorman Klaas Otto van motorclub No Surrender is in de nacht van vrijdag op zaterdag neergeschoten in een huis in Poppel (België). Otto heeft dat maandag bevestigd aan De Telegraaf.

"Ik ben door het oog van de naald gekropen", zegt Otto op de internetpagina van de krant. "Ik draaide op het laatste moment mijn hoofd weg, waardoor de kogel niet mijn schedel binnendrong maar mijn nek", aldus Otto.

De Telegraaf schrijft dat Otto een afspraak had in Poppel en direct bij binnenkomst werd geprobeerd om hem door het hoofd te schieten. Otto weet wie de dader is maar doet geen aangifte. "We lossen dit zelf wel op", zegt hij.

De Turnhoutse afdeling van het parket van Antwerpen bevestigt dat er een schietpartij is geweest. Volgens Belgische media is de schutter ook lid van No Surrender. Otto ontkent dat.

Marciello maakt F1-debuut voor Sauber in Maleisië

De Italiaanse coureur Raffaele Marciello zal komende vrijdag tijdens de eerste vrije training op het circuit van Sepang plaatsnemen in de Sauber van Felipe Nasr. Dat heeft de formule 1-renstal maandag laten weten. Voor de 20-jarige Marciello zal het zijn debuut worden tijdens een Grand Prix-weekeinde.

"Ik heb erg veel zin om voor het eerst in de nieuwe auto te rijden", laat Marciello weten. "Voor Italië is het ook een bijzonder moment, want het is al weer een tijd geleden dat er een Italiaan in de Formule 1 reed", doelt de Sauber-coureur op Vitantonio Liuzzi en Jarno Trulli, die in 2011 als laatste Italianen in actie kwamen. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik het team kan helpen bij het vinden van de goede set-up. Het is de eerste keer dat ik in Maleisië ben, maar ik ken het circuit al erg goed van de Ferrari-simulator in Maranello."

Tijdens de tweede training zal de Braziliaan Nasr het stuur weer overnemen van Marciello. Marcus Ericsson neemt beide trainingen op vrijdag voor zijn rekening.

Eerste trailer Mission Impossible: Rogue Nation

Zojuist is de eerste volledige trailer voor de nieuwe Mission Impossible, met ondertitel Rogue Nation uitgekomen.

Het vijfde deel in de succesvolle reeks volgt opnieuw Tom Cruise, die in de huid kruipt van Ethan Hunt. Samen met zijn team, bestaande uit onder meer Jeremy Renner en Rebecca Ferguson, probeert hij ditmaal het Syndicaat neer te halen; een criminele organisatie met maar één doel: het vernietigen van het Impossible Missions Force.

Ook Simon Pegg zal weer te zien zijn als Hunt's trouwe compaan Benji. Tevens zullen onder meer Alec Baldwin, Sean Harris en Ving Rhames te zien zijn.

De film moet vanaf 30 juli 2015 in de Nederlandse bioscopen gaan draaien en wordt getipt als de hit van deze zomer.

Topless Cindy Crawford toont tepels

Cindy Crawford, waarop menig FOK!ker in de jaren '90 een fapje heeft gewaagd, laat zien dat ze nog steeds een milf is. Het inmiddels 49-jarige voormalige supermodel heeft zich laten fotograferen in nietsverhullende kleding.

De mooie brunette heeft zich gisteren op het stand van Malibu laten fotograferen. Ze droeg weinig meer dan een jurk van wit kant. Verder bood ze de fotografen een mooie blik op haar nog altijd strakke voorgevel met mooie knopjes...

Trijntje als vierde in eerste halve finale

Trijntje Oosterhuis is dinsdag 19 mei tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival als vierde aan de beurt. Dat is maandag bepaald door de producenten van het liedjesfestijn, dat dit jaar in Wenen plaatsvindt. Nederland is na België aan de beurt en net voor Finland.

Oosterhuis zingt in Oostenrijk het lied Walk Along. Naast Nederland zijn ook Griekenland, Macedonië, Estland, Moldavië, Finland, België, Armenië, Servië, Denemarken, Wit-Rusland, Roemenië, Rusland, Albanië, Georgië en Hongarije in de eerste halve finale ingedeeld. Van de zestien landen uit deze halve finale gaan er tien naar de finale.

De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival is donderdag 21 mei. De finale staat zaterdag 23 mei op het programma.

Ilse DeLange en Waylon kwamen vorig jaar als The Common Linnets ook in actie in de eerste halve finale. Het duo bereikte de eindstrijd en eindigde daarin als tweede.

De vijf 'grote landen' Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn al zeker van deelname aan de eindstrijd op zaterdag, net als het organiserende Oostenrijk.

Gezocht: fulltime hoerenloper

Voor wie graag een bezoek brengt aan de dames van lichte zeden, maar daar zijn salaris aan opmaakt, is er een oplossing. De Duitse website KaufMich heeft namelijk een vacature geplaatst waarbij je niet alleen de deur platloopt bij bordelen, je krijgt er ook nog eens voor betaald.

De website in een sociaal netwerk waarop beoordelingen staan over bordelen, prostituees en seksclubs. Het verschil met een restaurantrecensent is overigens klein. Zo zul je moeten beoordelen over functionele zaken als service, uitstraling en hygiëne. Ook wordt er van je verwacht dat je uitgebreid gaat proeven, over het algemeen zullen dat de lichaamssappen van een vrouw zijn in plaats van een culinair hoogstandje.

Om voor deze vacature in aanmerking te komen moet je wel aan de functie-eisen voldoen. Zo heb je een hogeschooldiploma, bezoek je regelmatig een bordeel, spreek je vloeiend Duits en bij voorkeur een goed woordje Frans Je moet ook in staat zijn een goede recensie kunnen schrijven en niet verlegen zijn. Wel moet je open staan voor bezoeken aan seksfeestjes en gangbangs.

Het UWV heeft nog niet laten weten of ze voor soortgelijke functies een omscholingstraject willen opstarten.

Nieuw bord tegen negeren rode kruizen

Het Nederlandse verkeer krijgt er een nieuw bord bij. Vanaf maandag plaatst Rijkswaterstaat op veertig plekken borden tegen het negeren van rode kruizen op de matrixborden boven snelwegen. Dat gebeurt op plaatsen waar de rode kruizen regelmatig worden genegeerd. De nieuwe borden moeten dit gevaarlijke rijgedrag tegengaan.

Rijkswaterstaat hoopt zo de veiligheid van weginspecteurs, wegwerkers en hulpverleners te vergroten. Weginspecteurs zijn na een incident snel ter plaatse om een incident te beveiligen. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis boven de rijstrook plaatsen. Zo kunnen zij samen met hulpverleners en bergers veilig hun werk doen.

Bij wegwerkzaamheden worden rode kruizen boven rijstroken geplaatst, aanvullend op de maatregelen zoals botsabsorbers en pijlwagens, om wegwerkers te beschermen tegen ongevallen. Ook zijn rode kruizen zichtbaar boven gesloten spitsstroken.

Verkiezingsuitslag blijft onveranderd

De coalitie van VVD en PvdA blijft met steun van de 'constructieve drie' van D66, ChristenUnie en SGP staan op 36 zetels in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de definitieve uitslagen van de verkiezingen voor Provinciale Staten, die maandag door de Kiesraad zijn verzameld en vastgesteld.

Die projectie van de zetelverdeling door de ANP Verkiezingsdienst in de nacht van woensdag op donderdag blijft daarmee gehandhaafd. De regeringscoalitie van VVD (13 zetels) en PvdA (8) neemt in de Eerste Kamer 21 zetels in. Zelfs met steun van D66 (10 zetels), ChristenUnie (3) en SGP (2) kan de regering niet bogen op een meerderheid in de Senaat. Daarvoor zijn 38 zetels vereist.

Het CDA komt in de Eerste Kamer op 12 zetels, PVV en SP elk op 9. GroenLinks heeft er 4, 50Plus en de Partij voor de Dieren elk 2. De Onafhankelijke Senaatsfractie/overig neemt de laatste zetel in.

Verkiezingsuitslag blijft onveranderd
Verkiezingsuitslag blijft onveranderd (Foto: ANP)

Opnieuw verkeershinder Schipholtunnel

De Schipholtunnel in de A4 gaat komend weekeinde in de richting Den Haag dicht. Rijkswaterstaat werkt drie weekeinden aan het vernieuwen van het asfalt en de detectielussen in het wegdek.

De werkzaamheden zijn afgelopen weekeinde begonnen met de afsluiting van de hoofdtunnelbuis vanuit de richting Den Haag naar Amsterdam. Dat leidde tot grote verkeershinder. Op de A4 vanuit Den Haag stonden zaterdag en zondag lange rijen auto's. Ook op omleidingsroute A5 liep het vast.

In het weekeinde van 27 tot en met 30 maart gaat de hoofdtunnelbuis Amsterdam/Utrecht richting Den Haag dicht. Een week later is de parallelbuis Amsterdam/Utrecht richting Schiphol afgesloten. Rijkswaterstaat waarschuwt voor ernstige verkeershinder in beide weekeinden.

Justin Bieber heeft een hondje

Justin Bieber heeft een nieuw hondje. Hij nam het beestje zondagavond mee naar een etentje in Beverly Hills, weet TMZ.

Justin Bieber zette zondagavond ook een foto van zijn nieuwe huisdier op Instagram. Daarop is te zien hoe Esther in zijn getatoeëerde armen ligt.

Eerder had Justin een hamster als huisdier, die hij weggaf aan een fan. Het diertje overleed een maand later. Ook verzorgde de ster een tijdje een aapje, die hij in quarantaine moest achterlaten in Duitsland omdat hij niet over vaccinatiebewijzen en importpapieren beschikte.

Buschauffeur om mobieltje ontslagen

Connexxion heeft een buschauffeur ontslagen die vorige week tijdens het rijden in Arnhem druk in de weer was met zijn mobiele telefoon. Een woordvoerder van het vervoersbedrijf zei dit maandag na een bericht van Omroep Gelderland.

Een buspassagier filmde de bestuurder die met het toestel in zijn hand door de stad reed. De opname was daarna bij de regionale omroep te zien. Connexxion schorste de man gelijk en laat nu weten geen andere mogelijkheid te zien dan hem te ontslaan.

"In een bus kunnen vele tientallen passagiers zitten. Zoals iedere automobilist weet ook iedere buschauffeur dat het verboden is en dat het overtreden van deze regel rampzalige gevolgen kan hebben voor passagiers en medeweggebruikers."

Volgens de woordvoerder is het al een enkele keer eerder voorgekomen dat een buschauffeur om die reden weg moest.

Celstraf dreigt voor voorzitters Barcelona door 'Neymar-fraude'

Voorzitter Josep Bartomeu van FC Barcelona en zijn voorganger Sandro Rosell hangt een gevangenisstraf boven het hoofd in de fraudezaak rond de transfer van de Braziliaanse voetballer Neymar. De openbaar aanklager heeft maandag een celstraf van twee jaar en drie maanden geëist tegen Bartomeu en tegen Rosell zeven jaar en drie maanden. Dat melden diverse media in Spanje.

Neymar verruilde in 2013 het Braziliaanse Santos voor Barcelona. Volgens de toenmalige preses Rosell was met de transfer een bedrag van 57,1 miljoen euro gemoeid. De clubleiding moest later toegeven dat door allerlei financiële constructies, onder meer met de vader van Neymar, de werkelijke kosten tegen 100 miljoen euro aanliepen. Door het transferbedrag bewust 'laag' te houden, zou de clubleiding een bedrag van ongeveer 13 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken.

UEFA wil veertien Europese tickets voor WK

Europa moet voor het WK voetbal van 2018 ten minste veertien startbewijzen hebben. Dat liet de Europese voetbalunie UEFA maandag weten na een zitting van het dagelijks bestuur in Wenen. De bond presenteerde meteen de kwalificatieprocedure voor het toernooi in Rusland. Net als voor het WK van 2014 worden de 52 deelnemers verdeeld over negen groepen, zeven met zes teams en twee met vijf. De groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de acht beste nummers twee spelen in een play-off om vier tickets. Rusland is als gastland automatisch geplaatst.

Het plan is nog onder voorbehoud omdat wereldvoetbalbond FIFA zich pas op 30 mei uitspreekt over de verdeling van startbewijzen over de continenten. Daarbij speelt ook de strijd om de voorzitterszetel van de FIFA een rol. Sepp Blatter, die nog een termijn wil regeren, paait stemmers met extra WK-plaatsen voor Afrika en Azië.

Teleurgestelde Booy wilde seizoen afmaken

Foeke Booy is teleurgesteld over zijn ontslag bij Go Ahead Eagles. Hij had het seizoen met de club uit Deventer graag willen afmaken. "Ik ervaar dit als een grote teleurstelling", zegt Booy op de website van zijn management. "Natuurlijk weet je als trainer dat je in dit soort situaties al snel als kop van jut dient. Maar ik was strijdbaar. Ik ben strijdbaar. Ervan overtuigd dat we met deze ploeg weer de weg omhoog hadden kunnen vinden."

De taken van Booy worden de rest van dit seizoen overgenomen door Dennis Demmers. Booy werd ontslagen na de nederlaag zaterdag voor eigen publiek tegen Vitesse (0-2). "Tegen Vitesse was het ronduit slecht, dat heeft iedereen kunnen zien. Maar een week eerder tegen NAC lieten we ons echte gezicht zien, waartoe de ploeg in staat is en verliezen we zeer knullig. Juist dat duel gaf me vertrouwen. Het heeft niet zo mogen zijn. En daar baal ik van", aldus Booy.

Promes vervangt Robben bij Oranje

Bondscoach Guus Hiddink heeft Quincy Promes toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal als vervanger van de geblesseerde Arjen Robben. Dat heeft de KNVB maandag laten weten.

Robben liep zondag in de wedstrijd van Bayern München tegen Borussia Mönchengladbach een scheurtje in zijn buikspier op en mist zaterdag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije en het oefenduel met Spanje, dat drie dagen later op het programma staat.

Promes, die voetbalt bij het Russische Spartak Moskou, heeft drie interlands achter zijn naam staan.

Alonso en Bottas op weg naar Maleisië

Fernando Alonso en Valtteri Bottas nemen komend weekeinde vrijwel zeker deel aan de Grand Prix van Maleisië. De Formule 1-coureurs moesten vorige week op doktersadvies de eerste race van het seizoen in Melbourne laten schieten.

Tweevoudig wereldkampioen Alonso liep vorige maand bij een ongeval tijdens een testsessie in Barcelona een hersenschudding op. Medische tests die de coureur maandagmorgen in Cambridge onderging, wijzen er volgens verschillende Spaanse media op dat hij voldoende is hersteld om weer achter het stuur van zijn McLaren-bolide te mogen kruipen.

Bottas, die in Australië de race over moest slaan door een scheurtje in een ruggenwervel, staat te popelen weer aan de slag te mogen. "Ik boek vooruitgang", zegt de Finse Williams-coureur op Twitter. "Elke dag is een stap voorwaarts. Ik kan niet wachten."

Man vast voor poging doodslag automobiliste

Een 36-jarige man uit Groesbeek wordt ervan verdacht een 24-jarige vrouw zwaar te hebben mishandeld terwijl ze een bestelwagen bestuurde. De politie vermoedt althans dat ze al rijdend klappen kreeg van de verdachte die naast haar zat. De vrouw liep ernstige wonden aan het gezicht op. De man is poging tot doodslag ten laste gelegd, meldde de politie maandag.

De politie kreeg zondagochtend een melding over een slingerende bestelauto op de A2 van Amsterdam naar Utrecht. Agenten achtervolgden de Opel Vivaro en wisten de auto naar een parkeerplaats van een tankstation te loodsen. De politie zag dat de bestuurster ernstige verwondingen had in haar gezicht. De 36-jarige bijrijder wordt ervan verdacht de vrouw te hebben toegetakeld. De politie is op zoek naar getuigen die iets hebben gezien van het incident.

Het slachtoffer, afkomstig uit Vuren, is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Brabant weer verrast door proef kernafval

De provincie Noord-Brabant, het Brabantse drinkwaterbedrijf Brabant Water en de Brabantse gemeente Bergeijk zijn opnieuw verrast door een experiment voor de opslag van kernafval diep onder de grond net over de grens in België. Vorig jaar was er al ophef omdat de partijen in Brabant niet op de hoogte werden gebracht over onderzoeksboringen.

De instantie Niras, die het Belgische kernafval beheert, maakte vrijdag bekend dat diep onder de grond de temperatuur van een stuk klei tien jaar lang wordt opgewarmd tot 80 graden. Op die manier wordt het effect van de warmte van radioactief afval zo goed mogelijk nagebootst.

"Het is jammer dat we niet op de hoogte zijn gesteld'', reageerde de Bergeijkse wethouder Frank van der Meijden van Bergeijk maandag. "Dit is nieuw voor ons'', aldus een provinciewoordvoerder.

'Overheid gaat flexibel om met payrollwerkers'

Nieuwe wetgeving versterkt de positie van payrollwerkers. Op zich goed nieuws, maar mensen die al jaren als payroller voor de overheid werken, trekken aan de bel. Een overheidsinstelling die payrollers inzet, noemt die werkzaamheden 'niet structureel' en verruilt goed ingewerkte payrollers voor uitzendkrachten.

Dit jaar wordt de Wet werk en zekerheid (Wwz) in stappen ingevoerd. Deze wet moet 'bijdragen aan een fatsoenlijke arbeidsmarkt' en regelt zaken omtrent het flex- en ontslagrecht en de Werkloosheidswet (WW). Klinkt allemaal heel positief. Er zijn tegenwoordig namelijk een heleboel flexwerkers en de Wwz regelt onder andere dat hun positie wordt versterkt. 

Payrollwerkers die vanaf 1 januari in dienst treden, krijgen bijvoorbeeld dezelfde ontslagbescherming als medewerkers die vast in dienst zijn bij een bedrijf. Vanaf 1 juli zullen ook payrollwerkers die voor 1 januari 2015 in dienst zijn getreden daaronder vallen. Het nadeel van dit verhaal is dat het alleen geldt voor payrollwerkers. Een gewiekste werkgever zorgt er dus voor dat hij voor 1 juli een manier heeft bedacht om daaronderuit te komen.

Zo ook de overheid. In een brief aan minister Asscher (Sociale Zaken) zet een bezorgde medewerkster vraagtekens bij de manier waarop de overheidinstelling waarbij zij al jaren als payrollwerkster werkt, invulling geeft aan deze wet. Volgens die instantie zijn werkzaamheden die payrollwerkers daar al vijf tot tien jaar uitvoeren 'niet structureel' en is er, jammer genoeg, dus geen plaats meer voor hen.

Deze functies zijn echter, niet geheel toevallig, niet komen te vervallen. Die worden namelijk ingevuld door uitzendkrachten. En uitzendkrachten worden niet als vaste medewerkers behandeld. Zo draagt de overheid actief bij aan een fatsoenlijke arbeidsmarkt!

Batman Arkham Knight uitgesteld

Batman: Arkham Knight is uitgesteld en verschijnt nu op 23 juni 2015 in plaats van 2 juni. Rocksteady Studios versontschuldigt zich met het feit dat ze een hekel heeft aan compromissen en de boel netjes willen afwerken. De studio vindt het jammer dat dit betekent dat het iets langer duurt voordat we de epische afsluiting van de Arkham-trilogie kunnen spelen. Om ons in ieder geval alsnog een goedmakertje te geven is er een nieuwe gameplaytrailer verschenen. Deze is gemaakt op een PlayStation 4-systeem.

Batman: Arkham Knight komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Uitzonderlijk veel schade aan spoor Teuge'

Aan het spoor bij Teuge, een plaatsje bij Apeldoorn, is zondagmorgen "uitzonderlijk'' veel schade ontstaan na een aanrijding tussen een trein en een auto. Dat is maandag bij een inspectie gebleken. Er rijden zeker tot donderdag geen treinen tussen Apeldoorn en Deventer. Spoorbeheerder ProRail heeft honderden mensen aan het werk gezet om de schade te repareren, aldus een woordvoerder maandag.

Door de aanrijding zijn zes bovenleidingportalen zodanig beschadigd, dat ze met fundering en al vervangen moeten worden. Bovenleidingportalen zijn de betonnen palen waaraan de bovenleiding hangt. Ook 250 meter spoor ter hoogte van Teuge is totaal vernield. Het naastgelegen spoor heeft grote schade opgelopen door rondvliegende brokstukken en moet ingrijpend gerepareerd worden. Daarnaast is de energieapparatuur op het baanvak helemaal kapot.

Het spoor moet eerst hersteld worden voor er werktreinen kunnen rijden om de leidingen en portalen te vervangen. ProRail werkt 24 uur per dag door aan de klus.

Zoektocht naar Nederlander in Nieuw-Zeeland

In het uiterste noorden van het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland is een grote zoekoperatie gestart om de vermiste Nederlandse toerist Ken Boogers te traceren. De 26-jarige ging zaterdagmorgen op pad voor een tocht in de omgeving van Wharariki Beach, maar hij keerde niet terug.

Vrienden sloegen zondagavond alarm, meldden plaatselijke media maandag. Meer dan dertig reddingswerkers zijn op pad, bijgestaan door onder meer een helikopter. Volgens de politie was er erg veel regen in het weekend en was de Nederlander waarschijnlijk niet goed uitgerust voor deze tocht.

Verkoop Boekenweek beter dan vorig jaar

Tijdens de Boekenweek eerder deze maand zijn meer boeken verkocht dan bij de vorige editie. De omzet aan Nederlandstalige titels bij de deelnemende boekhandels kwam 6,8 procent hoger uit dan in 2014, toen de verkoop achterbleef bij het jaar daarvoor.

De omzet daalde vorig jaar met 3,1 procent ten opzichte van 2013. Dit jaar klom de verkoop weer omhoog, al is het beeld per winkel wisselend, liet de organiserende stichting CPNB maandag weten. De Boekenweek duurde van 7 tot en met 15 maart en had het thema waanzin.

Dimitri Verhulst schreef het Boekenweekgeschenk 'De zomer hou je ook niet tegen'. Dit verscheen in een oplage van 723.000 exemplaren en nog eens meer dan 11.000 e-boeken. Het Boekenweekessay van Pieter Steinz stond na het eerste weekend al op nummer twee in de Bestseller60.

Op de laatste dag konden mensen met het Boekenweekgeschenk op zak gratis met de trein. Hiervan maakten 240.000 reizigers gebruik.

Eigen bijdrage extra huishoudelijk hulp omlaag

Zieken of ouderen die extra huishoudelijk hulp nodig hebben om bijvoorbeeld hun huis schoon te houden, hoeven daar minder zelf aan bij te dragen. De eigen bijdrage, die hoort bij een speciale toelage, wordt verlaagd naar 5 euro per uur. Daarmee wordt het financieel aantrekkelijker voor mensen om gebruik te maken van de toelage en zo huishoudelijke hulp te behouden.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) hebben dat maandag bekendgemaakt. Gemeenten krijgen geld van het Rijk dat ze kunnen gebruiken om de eigen bijdrage van cliënten aan een uur hulp verlagen tot 5 euro. De twee PvdA-bewindslieden willen daarmee ook banen in loondienst in de sector behouden.

Van Rijn en Asscher hebben tot de verlaging besloten na overleg met wethouders, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en werkgeversorganisaties in de zorg als BTN en ActiZ.

Rode Kruis bestrijdt misverstanden over ebola

Het Rode Kruis is maandag de campagne Words against ebola begonnen. Het is dan precies een jaar geleden dat de ebola-epidemie in West-Afrika uitbrak (Guinee, Sierra Leone, Liberia). Met de campagne wil de hulpverleningsorganisatie mensen bewust maken dat ebola nog niet is verdwenen, net als de misverstanden over de ziekte.

Het Rode Kruis zegt dat stilte rond de ziekte nu de grootste vijand is in het verslaan van de epidemie. Daarom start de organisatie de bewustmakingscampagne. Volgens het Rode Kruis kan het virus alleen worden overwonnen door hulp toe te laten en voorlichting te geven.

De hulpverleningsorganisatie wil niet alleen de kennis en het bewustzijn wereldwijd bevorderen, maar ook bij mensen angst voor ebola wegnemen.

Bekerwinnaar Vormer wacht 'knotsgekke' duels

Ruud Vormer behaalde zondag met Club Brugge zijn eerste hoofdprijs. De oud-speler van Feyenoord, AZ en Roda JC pakte met zijn club ten koste van Anderlecht de Belgische voetbalbeker. Vormer hoopt dat de zege vertrouwen zal geven met het oog op de play-offs. "Misschien hebben we nu wel een psychologisch voordeel op Anderlecht, maar de play-offs moeten wel nog gespeeld worden. Volgens mijn ploegmaats worden het nog tien knotsgekke wedstrijden."

Vormer had het zwaar in de finale. "Ik was kapot aan het einde van de wedstrijd", bekende hij. "Maar dat is niet meer dan normaal gezien de reeks wedstrijden die we achter de rug hebben."

Club Brugge kwam al vroeg op voorsprong, maar na de gelijkmaker van Anderlecht werd het toch nog spannend. Lior Refaelov bezorgde Brugge met een knappe volley toch nog de beker. Vormer: "In de tweede helft kregen we het moeilijk om het allemaal te belopen en daardoor kwam er te veel ruimte tussen de linies. Dan weet je dat er doelpunten kunnen vallen. Na de 1-1 hebben we veerkracht getoond. Zo hoort het ook; anders heb je op dit niveau niks te zoeken."

Schreefel eindigt in middenmoot Founders Cup

Golfster Dewi-Claire Schreefel is er na een goede start niet in geslaagd zich te handhaven in de top van het klassement bij de Founders Cup, een toernooi uit de LPGA Tour. De Diepenveense bezette halfweg nog een plaats in de top tien maar eindigde zondag in Phoenix als 37e.

Schreefel was begonnen met rondes van 67 en 70. In het weekeinde had ze voor de derde en vierde ronde respectievelijk 71 en 72 slagen nodig. Haar totaal van 280 betekende een score van acht onder par.

De Zuid-Koreaanse Kim Hyo Joo won het toernooi met 267 slagen. Dat waren er drie minder dan de Amerikaanse Stacey Lewis. Het leverde Kim 225.000 dollar op, ruim 200.000 euro. Christel Boeljon haalde de cut niet in Arizona.

UWV: tekort aan opticiens en andere vaklieden

Door vergrijzing ontstaat de komende jaren onder meer een tekort aan vakmensen die brillen en gehoortoestellen kunnen aanmeten. Dat verwacht uitkeringsinstantie UWV.

UWV gaat samen met uitvoeringsorganisatie VakmanNU 200 werkzoekenden opleiden voor deze en andere beroepen, zoals dat van meubelmaker, restauratiestukadoor en tandtechnicus.

Ze krijgen een scholing van zes maanden aangeboden met behoud van uitkering. Een deel daarvan gebeurt bij werkgevers. Het scholingstraject moet uiteindelijk een dienstverband opleveren van minimaal achttien maanden.

UWV voorspelt traag herstel arbeidsmarkt (Novum)UWV gaar scholing aanbieden tot opticien (Novum)

Brandbom bij kantoren Bondsdag

Onbekenden hebben zondagnacht een brandbom gegooid naar het Paul Löbe-Haus, een kantoorpand dat deel uitmaakt van het Bondsdagcomplex in Berlijn. Het projectiel kwam niet tot ontploffing en veroorzaakte geen schade.

Uit pamfletten die op de plaats van de aanslag werden achtergelaten leidt de politie af dat de daders in extreemrechtse kringen moeten worden gezocht.

Soortgelijke pogingen tot brandstichting deden zich in september voor bij het hoofdgebouw van de Bondsdag en het hoofdkantoor van de regeringspartij CDU. Ook toen bleef schade uit en vermoedde de politie een extreemrechts motief.

Onderzoek naar effecten iPad-scholen

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van basisscholen volgens het principe Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT), beter bekend als iPad-scholen of Steve Jobsscholen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderwijs Innovatie Groep (OIG) en het Welten-instituut van de Open Universiteit in opdracht van het ministerie van OCW.

"Over dit concept bestaan veel meningen. Maar de meeste van die meningen lijken niet op feiten te zijn gebaseerd. Dit onderzoek gaat op zoek naar de feiten'', stelt de Open Universiteit. De onderzoekers nemen onder meer aspecten onder de loep zoals de motivatie en het zelfvertrouwen van leerlingen. Over een jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Op Steve Jobsscholen, waar er inmiddels 22 van zijn in Nederland, wordt gewerkt met veel vrijheden voor leerlingen. Met iPads en onderwijsapps hebben de leerlingen toegang tot de digitale leeromgeving, daarom hoeven ze niet per se op school te zijn.

'Apart opsluiten terroristen zinloos'

Aparte gevangenisafdelingen voor terrorismeverdachten zijn ondoordacht. De kans dat terreurverdachten niet-extremistische medegevangenen radicaliseren is klein. Het bij elkaar opsluiten van terreurverdachten kan juist averechts werken. Dat stelt sociologe Tinka Veldhuis.

Gedetineerden, zowel moslims als niet-moslims, hebben doorgaans een zeer negatief beeld van terroristen. Die staan binnen gevangenissen laag in de pikorde. De kans dat ze anderen kunnen beïnvloeden lijkt dan ook klein.

Toch worden terreurverdachten niet tussen de andere gedetineerden geplaatst. Ze worden bij elkaar opgesloten onder een streng regime. Juist op die afdelingen is de kans op verdere radicalisering groot, signaleert Veldhuis. Jonge verdachten van lichte terroristische vergrijpen komen daar bijvoorbeeld in contact met veroordeelde jihadstrijders.

Negatieve gevolgen
Na de moord op Theo van Gogh, ruim 10 jaar geleden, was de vrees voor radicalisering in gevangenissen groot. Onder politieke en publieke druk zijn toen in sneltreinvaart terrorismeafdelingen uit de grond gestampt in Vught en Rotterdam. Bij het opzetten van die afdelingen is er weinig aandacht geweest voor mogelijke negatieve gevolgen hiervan, stelt de sociologe in haar proefschrift.

Voor haar onderzoek sprak Veldhuis met (ex-)extremisten, gevangenispersoneel en beleidsmedewerkers van Justitie. Volgens de sociologe is het afzonderen van extremisten overbodig. Contact met 'gewone' gevangenen zou zelfs voor meer nuance en deradicalisering kunnen zorgen. Veldhuis promoveert donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen met haar proefschift Captivated by Fear. An evaluation of terrorism detention policy. 

Duizenden uren audiovisuele historie gered

Maar liefst 450.000 uur video, film, audio en foto's is bij Beeld en Geluid geconserveerd en gedigitaliseerd. Hiermee blijft het belangrijkste deel van de geschiedenis in beeld en geluid behouden voor de toekomst. Het project, dat zeven jaar in beslag nam, eindigt maandag.

Samen met filmmuseum EYE, het Nationaal Archief en Kennisland heeft Beeld en Geluid 110.000 uur video, 30.000 uur film, 300.000 uur audio en bijna 2,5 miljoen foto's veiliggesteld. Het gaat om de vroegste radio, cinema, fotografie en tv-uitzendingen uit de tweede helft van de vorige eeuw. Honderden mensen hebben aan het project gewerkt.

Door de digitalisering van bijvoorbeeld televisiehelden als Swiebertje, maar ook de documentaires van Bert Haanstra en foto's van Alexandrine Tinne, is het materiaal beschikbaar gekomen voor onder meer historici, wetenschappers en het onderwijs.

Bizarre ontknoping World Cup schansspringen

De World Cup schansspringen is in het Sloveense Planica op spectaculaire wijze beslist. Voorafgaand aan de beslissende wedstrijd op de Letalnica-vliegschans ging de strijd tussen de Duitser Severin Freund en de Sloveen Peter Prevc. 

Freund stond aan de leiding in het klassement en leek op weg om Duitsland de eerste World Cup-eindzege in lange tijd te schenken. Zijn openingssprong viel echter tegen, waardoor er plotseling kansen lagen voor Prevc. Hij profiteerde daarvan en ging na de eerste ronde aan de leiding.

In de tweede ronde deed Freund het iets beter, maar het was niet genoeg om zijn zevende plek te verbeteren. Daardoor lag de weg open voor Prevc, die de eindzege in de World Cup kon pakken als hij zijn eerste plek vast zou houden. Daar werd echter een stokje voor gestoken door uitgerekend Jurij Tepes, landgenoot van Prevc. Tepes vloog naar een ongelooflijke 244 meter en pakte zo ruimschoots de leiding. Prevc haalde nog eenmaal alles uit de kast, maar kwam net tekort om zijn landgenoot voorbij te streven en werd tweede. 

De tweede plek van Prevc betekende dat hij en Freund in de World Cup na 32 wedstrijden op een exact gelijk puntenaantal uitkwamen. De Duitser, die vooral in de tweede helft van het seizoen domineerde, won doordat hij ruimschoots meer overwinningen had dan Prevc: 9-3. Freund, vorig jaar nog derde, is de eerste Duitser die de World Cup wint sinds Martin Schmitt in het seizoen 1999-2000 zijn tweede bokaal pakte. Buiten Freund en Schmitt slaagde alleen Jens Weißflog er in 1983-1984 in om ook de titel voor zich op te eisen.

Tennisser Haase terug in de top honderd

Robin Haase is terug in de top honderd van de wereldranglijst. De Haagse tennisser haalde vorige week in Indian Wells de derde ronde. Hij steeg hierdoor van de 104e naar de 98e plaats.

Haase verdween in februari voor het eerst sinds bijna vijf jaar uit de top honderd. Hij deed in Indian Wells goede zaken met zijn eerste zege van 2015 en de verrassende winst op de Zwitser Stan Wawrinka.

Ook Thiemo de Bakker en Igor Sijsling boekten winst. De Bakker steeg van de 125 naar de 120e positie. Sijsling ging twee plekken omhoog en is nu de nummer 132.

Bij de vrouwen bleef Kiki Bertens op de 71e plek staan. Richel Hogenkamp ging een plekje omhoog naar 126.

Djokovic passeert zijn coach Becker

Novak Djokovic verzekerde zich zondag in Indian Wells van zijn vijftigste toernooizege. Hij heeft nu één titel meer op zijn erelijst staan dan zijn coach Boris Becker. De Servische tennisser onthulde dat de onderlinge 'strijd' met zijn Duitse trainer hem de extra motivatie gaf in de finale tegen de Zwitser Roger Federer.

"Het is een mooie mijlpaal voor mij en heeft mij een extra zetje gegeven", zei Djokovic, die de wedstrijd met 6-3, 6-7 (5) en 6-2 won. "Ik neem niets voor lief. Ik geloof dat ik alles moet verdienen. Ik probeer altijd te zoeken naar extra motivatie. Dat heb je ook nodig als je speelt op het hoogste niveau."

Djokovic had het al in twee sets kunnen afmaken, maar Federer vocht zich terug. "Alle credits voor Roger voor zijn vechtlust. Hij heeft weer laten zien wat een geweldige concurrent en kampioen is. Hij geeft nooit op."

PSV wuift 'kampioensstress' weg

Met een riante voorsprong van veertien punten ging PSV begin deze maand de topper tegen Ajax in, maar drie weken later is het gat geslonken naar acht punten. Gaat de tot voor kort zo dominante ploeg van trainer Phillip Cocu de titelstrijd toch nog spannend maken? "Nee hoor, wij blijven rustig. We zijn liever later klaar, dan dat we vroegtijdig falen", aldus een filosofische Memphis Depay.

Al wekenlang twijfelt eigenlijk niemand eraan dat PSV na zeven jaar weer eens landskampioen gaat worden. Het is vooral de vraag wanneer Eindhoven feest mag vieren. De verloren topper begin maart tegen Ajax (1-3) zorgde voor wat uitstel en na de nederlaag zondag in De Kuip tegen Feyenoord (2-1) kan de platte kar voorlopig in de schuur blijven staan. PSV verdedigt in de resterende zes wedstrijden een voorsprong van acht punten op Ajax en beschikt daarnaast over een beter doelsaldo.

"De titel winnen is nooit makkelijk", zo weet Cocu. "In een seizoen heb je fases waarin het makkelijk gaat en fases waarin het wat moeilijker gaat, zoals nu. Belangrijk is dat we over twee weken tegen FC Twente goed reageren. We hebben vaker aangetoond dat we dat kunnen en als we dat nu weer doen, zijn we een stap dichter bij ons doel." De nederlaag tegen Feyenoord zorgt er wel voor dat de komende uitwedstrijd in Enschede extra onder druk komt te staan. "Ach, bij een club als PSV is die druk er altijd", zegt Luuk de Jong. "Daar worden we niet nerveus van."

PSV kan zich af en toe een uitglijder permitteren, dankzij de royale marge die het na de winterstop opbouwde ten opzichte van Ajax. "Toen hebben we een heel goede serie neergezet. Het liefst wil je die vasthouden en elke week uitbreiden, maar je weet dat je niet alles kan winnen", aldus De Jong. "Natuurlijk balen we van deze nederlaag, er stond veel prestige op het spel. Maar we realiseren ons ook dat we nog steeds heel veel punten voor staan."

Aanvoerder Georginio Wijnaldum noemt de nederlagen tegen Ajax en Feyenoord een smetje op het aanstaande kampioenschap. "Het blijft jammer dat wij geen grote wedstrijden winnen. Maar we moeten niet van slag raken of gekke dingen gaan doen. We hebben er nog steeds het volste vertrouwen in. Kampioensstress bij PSV? Nee, echt niet."

Gameplay van Rainbow Six: Siege gelekt

Op het internet is een filmpje met daarin tien minuten aan gameplay van de gesloten alpha van Rainbow Six: Siege uitgelekt. Het filmpje laat gameplay van de map Plane zien, waarin spelers het in teams van vijf tegen elkaar opnemen.

Het level start in het vliegtuig zelf, waarna de spelers zich een weg moeten proberen te banen via de landingsbaan naar de terminal. Ook zijn ondere andere gadgets te zien zoals een schild dat neergezet kan worden, een moker, prikkeldraad en iets wat een "bonfire launcher" heet. Ook is te zien dat je niet alleen punten krijgt voor kills en assists, maar ook voor het verwonden van tegenstanders, het vernietigen van obstakels en het gebruik van gadgets.

Ubisoft is echter weer de spelbreker en is als een malle begonnen om alle videos die de gameplay laten zien van het internet af te halen, waardoor het bijna onmogelijk is het filmpje terug te vinden. Gelukkig heeft uw trouwe verslaggever door het internet lopen spitten en het filmpje hier weten te vinden. We weten niet hoe snel dit door Ubisoft er af wordt gehaald, dus je kan maar beter snel zijn met kijken als je de tijd hebt.

Rainbow Six: Siege komt dit jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

RainbowSixSiegeLeak
Gameplay van Rainbow Six: Siege gelekt

Coach Barcelona vol lof over Suárez

Coach Luis Enrique van Barcelona was zondagavond vol lof over Luis Suárez. De oud-Ajacied bezorgde zijn ploeg met een fraaie treffer de overwinning op Real Madrid (2-1). Suárez nam de bal in de tweede helft perfect aan na een voorzet van Dani Alves en passeerde doelman Iker Casillas.

"Het was een doelpunt dat alleen de echte toppers kunnen maken. De manier waarop hij de bal controleerde en binnenschoot, was indrukwekkend", vond Enrique. "Dit is de reden waarom wij het geld voor hem hebben betaald toen we hem aantrokken. Maar hij is ook van grote waarde met zijn houding, zijn inzet en wat hij geeft aan dit team. Hij is iemand die het verschil kan maken."

Hawks ook onderuit tegen Spurs

De basketballers van Atlanta Hawks hebben zondag (lokale tijd) voor het eerst dit seizoen drie nederlagen op rij geleden. De ploeg ging met 114-95 onderuit tegen San Antonio Spurs. Tiago Splitter was het beste op dreef bij de Spurs met 23 punten.

LeBron James en J.R Smith hadden een groot aandeel in de zege van Cleveland Cavaliers op Milwaukee Bucks (108-90). James was topscorer met 28 punten. Smith maakte zeven driepunters en kwam uit op 23 punten.

Oklahoma City Thunder was met 93-75 te sterk voor Miami Heat. Enes Kanter was goed voor 27 punten en pakte twaalf rebounds. Russell Westbrook gaf zeventien assists en evenaarde hiermee zijn persoonlijk record.

Overige uitslagen
Los Angeles Clippers - New Orleans Pelicans 107-100
Toronto Raptors - New York Knicks 106-89
Sacramento Kings - Washington Wizards 109-86
Boston Celtics - Detroit Pistons 97-105
Orlando Magic - Denver Nuggets 100-119
Minnesota Timberwolves - Charlotte Hornets 98-109
Phoenix Suns - Dallas Mavericks 98-92
Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers 101-87

Radio ist verboten!

Het Rotterdamse Radio Museum heeft een tentoonstelling van radiotoestellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal waren.

Ten tijde dat de nazi's Nederland bezetten waren radiotoestellen waar 'opruiende' uitzendingen van verzetszender Radio Oranje uit Londen mee te beluisteren waren verboden. In 1943 werden dan ook alle radio's in beslag genomen om de luisterdichtheid naar de eigen nazi propaganda te bevorderen. Om er voor te zorgen dat het verbod serieus genomen werd waren er zware sancties van kracht, zoals de doodstraf door executie voor het in bezit hebben van een radiotoestel.

De creativiteit van de eigenzinnige Nederlander kent echter weinig grenzen als die écht iets wil. Daardoor bouwde men zelfs ontvangers in koekblikken om vooral zélf uit te kunnen maken waar men wel of niet naar luisterde bij gebrek aan internet dat toen nog niet bestond.

Volgens de site van het museum kan men de tentoonstelling van creatieve vondsten en wat toen hi-tech was, gratis bewonderen van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 16:00 uur. Zelfs het parkeren is gratis! Volgens de site. Gratis en voor niets is iets dat echte Nederlanders ook heel erg waarderen.

Radiozenders weer in de lucht (Novum)
Radiozenders weer in de lucht (Novum)

Kemkers ontkent terugkeer in schaatssport

Gerard Kemkers zal niet op korte termijn terugkeren in de schaatssport. Vandaag kwam het Algemeen Dagblad met het nieuws dat de succescoach parttime in dienst zou treden bij iSkate en zo Ireen Wüst naar de komende spelen zou moeten gaan leiden. Kemkers ontkent dat echter stellig.

Wüst koos na het verdwijnen van de ploeg TVM voor Team Continu van Marianne Timmer en Gianni Romme. Hoewel de samenwerking goed verliep besloot Wüst toch te vertrekken bij de ploeg omdat ze het trainen met de mannen miste. De kans is groot dat ze onder de vleugels van iSkate een nieuwe ploeg op mag richten. Drukwerkdeal.nl zou de beoogde sponsor van het team zijn dat onder leiding van Rutger Tijssen zou komen te staan. Trainen met de mannen is in deze constructie ook mogelijk, want de sprintploeg Beslist.nl van Gerard van Velde valt ook onder iSkate.

Hoewel Kemkers deze schaatswinter op de achtergrond als klankbord voor Wüst fungeerde zal ze het zonder haar succestrainer moeten stellen. Kemkers ging eind vorig jaar bij FC Groningen aan de slag als manager Performance Center waarbij zijn belangrijkste taak is om het Topsportzorgcentrum op Sportpark Corpus den Hoorn van de grond te krijgen. Hij moet de omstandigheden scheppen waaronder bij de Groningers veel meer talenten door kunnen breken.

Hoewel de 48-jarige Groninger slechts een contract voor een seizoen hebben beide partijen de intentie om dit te verlengen. Kemkers: "Het klopt dat er vanuit de schaatswereld serieus aan mij getrokken wordt, maar ik ben vast van plan in mijn missie bij FC Groningen te slagen. Ik heb een grote passie en drive om iets neer te zetten in Groningen en als sportman zeg ik: dat gaat me lukken ook! Ik heb in korte tijd mijn hart en ambities aan de club verpand. Het is nog te vroeg om over contractverlenging te praten, maar wij zijn absoluut voornemens om zijn contract om te zetten in onbepaalde tijd."

Gerard Kemkers ontkent terugkeer in schaatssport (Pro Shots/Jan Kanning)
Gerard Kemkers ontkent terugkeer in schaatssport (Pro Shots/Jan Kanning)

Input gewenst; Thema- en categorieindeling?

Zoals we kort na de lancering van de nieuwe site een klein half jaar geleden al meldden is het de bedoeling om een grote verbetering aan te brengen in de categorieën en categorie-indelingen.

Een kleine uitleg van de situatie.

FOK! heeft momenteel Thema's (Actueel, Entertainment, Sport, Games en Film & TV). Binnen elk thema vallen een aantal categorieën. Zo vallen onder 'entertainment' bijvoorbeeld de categorieën showbiz, muziek, film, televisie en media & cultuur.

Die indeling is nog zeer sterk gebaseerd op de oude site en we beseffen dat die indeling niet altijd even logisch, of zelfs wenselijk is. Tegelijk is het zo dat sommige categorieën nauwelijks gebruikt worden, en we soms berichten onder moeten brengen onder een categorie omdat een passende categorie ontbreekt.

De vragen die we hebben:

1. Zijn er ideeën mbt Thema's? Nieuwe suggesties voor thema's, wijziging van de in thema's ondergebrachte categorieën, aanpassingen e.d. zijn welkom.

2. Zijn er categorieën die je mist? Zo ja, welke en in welk(e) thema('s) zou die moeten worden ondergebracht? (een categorie kan in meerdere thema's worden ingedeeld)

Mede op basis van jullie input zal gekeken worden naar een herindeling en herziening van de thema's en categorieën.

Om het overzicht te bewaren zullen niet-serieuze reacties worden verwijderd, zodat de serieuze meedenkers niet bedolven worden onder djeez-geneuzel e.d.

Let wel; het al dan niet kunnen filteren of andere zaken mbt weergave en navigatie vallen buiten de scope van de vraagstelling.

Koningsdag zonder prinses Beatrix

Prinses Beatrix is niet aanwezig op de eerste Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht op 27 april. Ook prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven en prinses Mabel zullen niet deelnemen aan de feestelijkheden. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het programma.

De koning en koningin worden wel vergezeld door de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariana. Ook prins Constantijn en prinses Laurentien, de zonen van prinses Margriet: Maurits, Bernhard, Floris en echtgenotes Marilène, Annette en Aimée zijn in Dordrecht. Het is nog onzeker of Pieter-Christiaan en Anita erbij zijn.

VVD wint in Utrecht met 104 stemmen

De VVD heeft in de provincie Utrecht 104 stemmen meer gekregen dan D66. De VVD heeft daarmee de verkiezingen voor Provinciale Staten gewonnen, al hebben de twee partijen beiden negen zetels.

Dat heeft Jan van Zanen maandagmorgen bekendgemaakt. Van Zanen is als burgemeester van de stad Utrecht voorzitter van het centraal stembureau in de provincie.

De verkiezingsuitslag bleef in Utrecht tot maandagmorgen spannend, want in eerste instantie leek D66 winnaar van de verkiezingen met acht stemmen meer dan de VVD. Toen bleek dat in Veenendaal een telfout was gemaakt, waardoor de VVD op zeven stemmen voorsprong kwam. De definitieve telling heeft de VVD als winnaar aangewezen.

De liberalen hebben wel een zetel ingeleverd. D66 won vier zetels. De coalitiebesprekingen voor een nieuw provinciebestuur gaan maandag van start.

Djokovic prolongeert titel Indian Wells

Tennisser Novak Djokovic heeft opnieuw het masterstoernooi van Indian Wells op zijn naam geschreven. De Serviër was zondag (lokale tijd) in Californië in de finale te sterk voor de Zwitser Roger Federer. Het werd 6-3, 6-7 (5) en 6-2. Djokovic, de nummer een op de wereldranglijst, heeft nu 18 van de in totaal 38 ontmoetingen met Federer gewonnen.

Vorig jaar stonden de tennisgrootheden ook al tegenover elkaar. Ook toen was Djokovic Federer in drie sets de baas. Beide tennissers hebben het prestigieuze toernooi nu vier keer gewonnen.

De eerste keer dat Djokovic de finale bereikte, in 2007, verloor hij nog van de Spanjaard Rafael Nadal. Daarna pakte hij de titels in 2008, 2011, 2014 en nu in 2015. Federer was de beste tussen 2004 en 2006 en in 2012.

Abortuscentra België willen ruimere wet

Belgische vrouwen die na drie maanden zwangerschap een abortus willen, worden vaak naar Nederland gestuurd. In België is abortus na twaalf weken namelijk niet toegestaan. Abortuscentra vinden dat de 25 jaar oude wet hard aan vernieuwing toe is.

Sommige onderdelen van de wet zijn achterhaald, zeggen specialisten. De wettelijke termijn van 12 weken zou moeten worden uitgebreid. 'Het zou waarschijnlijk een goede zaak zijn om abortus later in de zwangerschap toe te laten', zegt dokter Anne Verougstraete van het Brusselse abortuscentrum SJERP.

De abortuscentra vinden dat België zijn verantwoordelijkheid ontloopt door vrouwen na drie maanden zwangerschap naar Nederland te sturen voor een abortus. 'Omdat juist deze vrouwen de de meest schrijnende psychosociale problemen hebben, is het niet oké dat België die zware problematiek laat behandelen door Nederland', zegt Verougstraete.

De Belgische wetgeving heeft ook geen oog voor gezinssamenstellingen, vinden de specialisten. Verder ontbreekt het aan een wetenschappelijk orgaan dat zorgt voor realistische statistieken. De abortuscentra gaan een aantal voorstellen doen aan minister Maggie De Block van Volksgezondheid. De minister wil niet op die aankondiging vooruitlopen en wacht de voorstellen af.

Kaltenborn schrok van gevangenisdreiging

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborg is geschrokken van de dreiging van gevangenisstraf in de zaak rond Formule 1-coureur Giedo van der Garde, zo liet ze aan Sonntagsblick weten. Beide partijen stonden in Australië tegenover elkaar voor de rechter toen Van der Garde zijn stoeltje opeiste, maar uiteindelijk is er een akkoord gesloten.

Kaltenborn: "Als je in de Australische rechtbank zit en het woord gevangenis hoort dan is dat shockerend." Uiteindelijk kwamen Sauber en Kaltenborn er via een schikking vanaf met het betalen van minimaal vijftien miljoen euro. "Ja, ik heb fouten gemaakt. Ik was te goed van vertrouwen en daar ben ik hard voor gestraft. Rechtbanken oordelen niet moreel. Voor hen gelden alleen ondertekende contracten zonder rekening te houden met andere omstandigheden."

Mocht Van der Garde voor Melbourne toch zijn superlicentie gekregen hebben dan had de zaak een hele andere uitkomst kunnen krijgen, zo erkende Kaltenborn. "Als hij een licentie van de FIA had gekregen had hij alles geprobeerd om te mogen rijden."

Asielzoekers naar Zweden exploderen

Het aantal asielzoekers dat zijn toevlucht zoekt in het land van blonde vrouwen en socialisme melk en honing Zweden, stijgt explosief. Als oorzaak wordt het automatisch toekennen van een verblijfsvergunning aan Syriërs die de puinhoop in eigen land ontvluchten genoemd.

Mikael Ribbenvik, hoofd van de Zweedse immigratieraad, verklaarde dat men lak mag hebben aan de wet als zich een noodzaak aandient. Die noodzaak zou er uit bestaan dat het moeilijker is geworden om nieuwe asielzoekercentra (AZC) uit de grond te stampen. Hierdoor moet de nieuwe lichting noodgedwongen opgevangen worden in bestaande AZC's.

Daarom is het nu toegestaan om 650 asielzoekers per AZC te huisvesten in plaats van 200. Zweden verwacht dit jaar een record van 90.000 vluchtelingen te kunnen halen.

Kazim-Richards is Feyenoord eeuwig dankbaar

Colin Kazim-Richards glimt van trots. Juist in het land waar hij het plezier in het voetbal terugvond, kan de spits van Feyenoord zijn rentree maken in het Turkse elftal. "Heel speciaal om na 2,5 jaar afwezigheid weer te worden opgeroepen voor de nationale ploeg. Helemaal omdat we tegen Nederland spelen, het land waarin ik weer van het voetbal ben gaan houden'', zegt Kazim-Richards, die zich maandag bij bondscoach Fatih Terim meldt voor de voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oranje. "Zonder Nederland en Feyenoord had ik nooit bij de Turkse ploeg gezeten.''

De robuuste Rotterdamse aanvalsleider heeft 35 interlands, waarin hij twee keer scoorde op zijn naam staan, maar de laatste is alweer van lang geleden. De laatste jaren raakte Kazim-Richards in zijn zwerftocht door Europa uit beeld. In De Kuip heeft hij echter de rust én het plezier teruggevonden. "Wat er aan het einde van dit seizoen ook gebeurt, of ik nou blijf of niet, ik zal altijd een goed gevoel houden over Feyenoord. Deze club haalde me uit een situatie waarin ik me dood voelde. Deze club liet me weer van het voetbal genieten en gaf me de kans om iedereen te bewijzen dat er fout over me werd gedacht.''

De aanvaller heeft ook bij Feyenoord kritiek moeten slikken, maar geldt desondanks als een belangrijke kracht in het elftal van trainer Fred Rutten. Kazim-Richards is de Rotterdamse topscorer met tien doelpunten, een persoonlijk record. Een hamstringblessure hield hem de laatste weken aan de kant, maar de spits is net op tijd fit voor de komende interlands. Mede dankzij een bezoekje aan de bekende Servische 'placentadokter', die het herstel versnelde. "Al heeft het maar vijf procent geholpen, dan nog was die reis het waard. Ik wilde mezelf de kans geven snel terug te komen bij Feyenoord en geselecteerd te worden voor Turkije.''

Kazim-Richards maakte zondag in de gewonnen topper tegen PSV (2-1) zijn rentree, als invaller voor uitblinker Anass Achahbar. Topfit is hij nog niet, maar toch gaat de spits vol verwachting naar de Turkse ploeg. Zaterdag speelt hij in Amsterdam met het land van zijn moeder tegen Oranje. "Voor beide landen is dit een cruciale wedstrijd in de EK-kwalificatie. Normaal gesproken zou Nederland ruim aan kop staan in de groep, maar nu ligt alles open. Dat maakt het ook tot een gek duel. Vanwege mijn situatie is het voor mij heel speciaal om juist nu tegen Oranje te spelen. En of ik nou speeltijd krijg of niet, voor mij en mijn familie is dit hoe dan ook een bijzonder moment. Ik ben heel trots dat ik het shirt van de nationale ploeg weer mag aantrekken.''

Kazim-Richards heeft nog altijd goede herinneringen aan de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink, ondanks het missen van het EK in 2012 van de Turken, toen Hiddink daar de bondscoach was. "Hiddink is één van de beste trainers onder wie ik heb gespeeld'', zegt de Turkse spits van Feyenoord. "Ik ben trots dat ik hem ken en met hem heb gewerkt. Niets dan lof voor Hiddink.''

Kazim-Richards treft zaterdag  niet alleen zijn ploeggenoten Kenneth Vermeer en Jordy Clasie, maar tevens de man die in 2010 en 2011 veel kritiek kreeg te verduren in Turkije. "Ach, iedere grote speler of coach krijgt kritiek. Ik vind Hiddink een goede trainer, hij weet waarover hij praat. Na een wedstrijd ging hij vaak even met me zitten om mijn spel te bespreken. In het directe contact met spelers is hij heel goed.''

De spits van Feyenoord weet dat Hiddink na een moeizame start van de EK-kwalificatie bij Oranje onder druk staat. "Ik hoop dat hij succesvol is. Alleen deze week even niet.''

Rentree Rutger Smith, woede jegens dopingautoriteiten

Discuswerper Rutger Smith maakt 24 mei zijn opwachting bij de FBK Games in Hengelo, zijn Nederlandse rentree. Hij maakte op zijn facebookpagina zijn rentree bekend. En passant deed hij een oproep voor sponsors. Drievoudig olympiër en de meest succesvolle Nederlandse atleet op wereld- en Europese kampioenschappen is lichamelijk klaar voor een knallende comeback op het allerhoogste niveau, maar financiële ondersteuning richting de Spelen van Rio 2016 is welkom. 

Op 21 februari, exact 21 maanden na een dramatische wedstrijd in Shanghai, waarin Smith zijn rechter achillespees volledig afscheurde, wierp de 33-jarige krachtpatser stilletjes zijn eerste wedstrijd in de Verenigde Staten. "Ik wilde weten waar ik stond en er moest niet te veel druk op staan, dus ik heb er met opzet geen rumoer aan gegeven.''

De tragedie in Shanghai ging nog wel even door zijn hoofd, maar daarna was er de ontlading. Hij smeet de 2 kilo zware schijf naar een afstand van 63,75 meter, al bijna de limiet voor de WK in Peking van deze zomer: "Ik genoot ervan weer in die ring te staan en het was een enorme kick om in mijn eerste worp zo ver te komen."

Het gaf hem het vertrouwen dat het weer goed zit in zijn grote lichaam, ondanks twee zware operaties aan de kapotte pees. "Ik train elke dag, dus ik weet hoe ik ervoor sta. Ik weet dat ik weer afstanden van 67 meter plus kan werpen, nu moet ik het de atletiekliefhebbers nog laten zien. Ik wil mezelf deze zomer weer op de kaart zetten'', aldus de meervoudig Nederlands kampioen kogelstoten en discuswerpen. Eerste doel is de WK in Peking, het jaar daarna wil hij een medaille veroveren op de Olympische Spelen van Rio.

"De revalidatie was lang en soms had ik mijn twijfels, maar ik ga door. Mijn passie voor deze sport is te groot. Mijn sponsors ben ik kwijt, maar gelukkig zijn sportkoepel NOC*NSF en de Atletiekunie me wel altijd blijven steunen. Daar ben ik ze dankbaar voor.'' Extra financiële armslag voor de atleet, die woont en traint in het Californische Newport Beach, is echter meer dan welkom. "Daarom zoek ik nu sponsors. Niet alleen om hun naam en logo op mijn t-shirt te krijgen, ze kunnen met mij alle kanten op. Ik kan ze exclusiviteit garanderen. Ik ben bereid clinics te geven en presentaties, want ik heb een verhaal. ''

Dat is een mooi verhaal, met zwarte kanten. "Het gaat over een atleet die nooit opgeeft en terugkomt van een van de zwaarste blessures in de atletiek. Er is niet eerder een atleet geweest die vanuit zo'n carrière bedreigende blessure terugkeerde op het allerhoogste niveau. Laat ik de eerste zijn.''

In Hengelo doet hij mee aan de FBK-Games. De 33-jarige Groninger ontvangt dan de medailles waar hij nog recht op heeft wegens de dopingschorsing van de Wit-Rus Andrej Michnevitsj. Hij was al in het bezit van twee WK- en twee EK-plakken en heeft recht op nog een EK-medaille van een Hongaarse dopingzondaar.

Smith krijgt negen jaar na dato de bronzen medaille voor het kogelstoten bij de Europese kampioenschappen van 2006 én de bronzen medaille voor het kogelstoten bij de wereldkampioenschappen van 2007. "Blij dat ik in de boeken sta, maar ook gefrustreerd. Ik had die plakken niet nu pas moeten krijgen.''

Smith ergert zich aan de slappe aanpak van de antidopingorganisaties. "De Duitse documentaire die het systematische dopegebruik in Rusland openbaarde, was opnieuw een bevestiging van wat ik al jaren weet, maar wat een teleurstelling dat de antidopinginstanties er niets mee doen. De kroongetuige zelf gaf onlangs nog aan dat ze nog steeds niemand op de stoep heeft gehad van het WADA.''

De krachtatleet vindt dat onbegrijpelijk. "Je mag van WADA verwachten dat ze keihard optreden, maar volgens mij zitten daar alleen maar bobo's die bezig zijn met hun bonnetjes declareren. Het zou goed zijn als jonge oud-sporters met passie voor de sport hun plek zouden overnemen.''

Stekelenburg geniet in doel AS Monaco

Maarten Stekelenburg stond zondag voor het eerst tijdens een competitiewedstrijd van AS Monaco in het doel van zijn Franse club. De 32-jarige Nederlander genoot tijdens het duel met Stade de Reims dat Monaco met 3-1 won.

Stekelenburg verdedigde het doel van Monaco al tijdens de Franse bekertoernooien maar mocht nu in de Ligue 1 de geblesseerde Kroaat Danijel Subasic vervangen. "En dat is natuurlijk hartstikke mooi'', keek Stekelenburg op de website van zijn management terug. "Het elftal stond vandaag erg goed."

Stekelenburg, die door Fulham is verhuurd aan Monaco, was vooral blij met het resultaat. Monaco heeft zes punten minder dan koploper Paris Saint Germain, maar heeft nog een wedstrijd minder gespeeld. "Voor de club en supporters is het mooi dat we weer helemaal terug zijn in de titelrace", aldus Stekelenburg.

Treinverkeer plat na vondst oude bom Roermond

Bij werkzaamheden langs het spoor in Swalmen bij Roermond is maandagochtend een explosief gevonden. Vervoerder Veolia heeft het treinverkeer tussen Roermond en Swalmen stilgelegd.

De NS verwacht dat de stremming zeker tot maandagmiddag 14.00 uur duurt. Volgens de politie gaat het om een granaat uit de Tweede Wereldoorlog.

Het oorlogstuig is gevonden ter hoogte van Op de Berg in het buitengebied tussen Roermond en Swalmen. De politie heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld om het explosief onschadelijk te maken.

Vragen over subsidie huis Van der Steur

Er moet snel duidelijkheid komen over een restauratiesubsidie voor een kasteeltje in Warmond, waarin de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, een appartement bewoont. Dat vindt de Groep Bontes/Van Klaveren, ofwel VNL. De partij heeft de premier vragen gesteld.

Dit weekeinde stak het bericht de kop op dat een aantal jaren terug een subsidie van bijna een half miljoen euro is verstrekt voor een opknapbeurt van het complex, terwijl dat alleen zou mogen als het niet bewoond zou zijn. In het kasteeltje zitten echter verscheidene appartementen.

VNL vraagt onder meer of de hoogte van de subsidie wel strookt met het uitgangspunt dat zo'n bedrag niet meer mag zijn dan 3 procent van de renovatiekosten.

Socialist blij met winst voor rechtse UMP

De Franse premier Manuel Valls is blij met de winst van de conservatieve UMP in de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn eigen socialistische partij als derde eindigde achter de UMP en het uiterst rechtse Front National is volgens hem van minder belang.

Het Front National kreeg 25 procent van de stemmen, achter de UMP met 29 procent. De Socialisten en hun bondgenoten bleven steken op 21,5 procent, zo bleek maandag uit officiële uitslagen van het ministerie van binnenlandse zaken. De opkomst bij de verkiezingen was 51 procent, vergeleken met 45 procent bij de vorige verkiezingen in 2011.

Valls zei maandag tegen RTL-radio dat hij 'in zekere zin blij' was dat de steun voor het Front National toch minder was dan verwacht. Hij riep alle linkse kandidaten, onder wie communisten en groenen, zich voor de tweede ronde komende zondag achter de socialisten te gaan staan.

Every wint Arnold Palmer Invitational opnieuw

Matt Every heeft opnieuw de Arnold Palmer Invitational gewonnen. De Amerikaanse golfer verdedigde zijn titel in Florida door zondag op de laatste hole een putt van een meter of vijf te maken. Daardoor bleef hij de Zweed Henrik Stenson één slag voor.

Every eindigde sinds juni vorig jaar nergens in de top 25, maar had op Bay Hill in Orlando plotseling de vorm te pakken. Met een slotronde van 66 bracht hij zijn totaal op 269 (-19). De zege leverde hem 1,134 miljoen dollar op.

Brugge wint Belgische beker in slotseconden

Club Brugge heeft zondag de eerste prijs van het seizoen gepakt. De ploeg van trainer Michel Preud'homme kroonde zich in Brussel ten koste van Anderlecht tot bekerwinnaar. Lior Refaelov zorgde pas in de slotseconden van de blessuretijd voor de winnende treffer: 2-1.

Ruud Vormer stond de hele wedstrijd in het veld bij Club. Hij zag Refaelov na twaalf minuten Tom De Sutter bedienen voor de 1-0. Dat leek heel lang genoeg voor de winst, maar Aleksandar Mitrovic bracht in de 89e minuut alsnog de gelijkmaker op het scorebord. Het leek op een verlenging uit te draaien, maar Refaelov zorgde er alsnog voor dat die extra tijd niet nodig was. Anderlecht-verdediger Bram Nuytinck bekeek het duel in het Koning Boudewijnstadion vanaf de reservebank.

Zieke man twee weken onderweg naar ziekenhuis

Een Australische ijsbreker heeft maandag een ernstig zieke man opgehaald in Antarctica. Hij moet naar een ziekenhuis in Australië, waar hij over een kleine twee weken aankomt.

De patiënt, een zakenman over wie verder geen mededelingen werden gedaan, verbleef sinds november op de Australische basis Davis Station en zou de komende winter op Antarctica doorbrengen. De ijsbreker Aurora Australis had de basis net bevoorraad en was al op de terugweg naar Hobart toen de man woensdag ziek werd. De ijsbreker keerde om en de patiënt werd met een helikopter overgevlogen toen het schip dichtbij genoeg was.

Wat de man precies scheelt is niet bekendgemaakt, alleen dat zijn toestand 'ernstig, maar stabiel' is.

Sarkozy's UMP wint eerste verkiezingsronde

De eerste ronde van de verkiezingen in de Franse departementen is zondag gewonnen door de UMP, de partij van de voormalige president Nicolas Sarkozy. De partij won landelijk gezien ongeveer dertig procent van de stemmen. Dat meldden Franse media op basis van exitpolls.

Tegen de verwachting in kwam het Front National (FN) niet als grootste partij uit de bus. De anti-Europese nationalistische partij van Marine le Pen moest genoegen nemen met ongeveer 26 procent van de stemmen en werd daarmee tweede, schrijft de krant Le Figaro op basis van marktonderzoeksbureau Ipsos. In de peilingen kwam de partij nog als grote favoriet naar voren.

Met ongeveer 24 procent van de stemmen werden de regerende socialisten van François Hollande derde.

Sarkozy's UMP wint eerste verkiezingsronde
Sarkozy's UMP wint eerste verkiezingsronde (Foto: ANP)

Ruim 4 miljoen zien finale Boer zoekt vrouw

De finale-aflevering van het KRO-programma Boer zoekt vrouw heeft zondagavond ruim 4,2 miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt uit de cijfers die de Stichting Kijkonderzoek maandag bekendmaakte.

Maar liefst 4.287.000 mensen keken naar de ontknoping waarin duidelijk werd of boerin Bertie en de boeren Jan, Theo, Geert en Tom nog samen zijn met de vrouwen die ze in een eerdere uitzending kozen.

Het populaire datingprogramma staat op nummeréén in de lijst van best bekeken programma's op zondag. Op de tweede plaats volgt Studio Sport Eredivisie met 3.283.000 kijkers. Het Journaal van 20.00 uur werd door 3.036.000 kijkers bekeken.

Tussen Bertie en Esther blijkt het overigens 'best dik aan' en ook bij Jan en Rianne zit het goed. Maar bij Theo en Nancy is het nog niet helemaal koek en ei. Ze zien elkaar wel regelmatig maar spreken van een 'waardevolle vriendschap'. Ook Geert en Hetty hebben nog wat hobbels te nemen, maar zeggen op de goede weg te zijn. Tom en Rimke zijn allebei niet superverliefd maar willen het nog wel een kans geven.

Vorig jaar keken bijna net zo veel mensen naar de finale van het KRO-programma. Toen zagen 4.235.000 de laatste aflevering van Boer zoekt vrouw Internationaal.

Ruim 4 miljoen zien finale Boer zoekt vrouw
Ruim 4 miljoen zien finale Boer zoekt vrouw (Foto: ANP)

Madeira Open afgelast wegens slecht weer

Het Madeira Open is zondag afgesloten zonder dat er een golfer de baan van Santo da Serra is op geweest. De organisatie was gedwongen het evenement af te gelasten door het aanhoudende slechte weer op het Portugese bloemeneiland.

De deelnemers, onder wie drie Nederlanders die normaal op de Challenge Tour spelen, konden in vier dagen tijd slechts één volle ronde afwerken. De Deen Joachim Hansen deed dat het best, 68 slagen (-4). Tim Sluiter bleef met 74 (64e) nog net boven de streep. Omdat er geen 36 holes zijn gespeeld, is er geen winnaar uitgeroepen.

Maarten Lafeber en Daan Huizing (beiden 75) waren toch al niet welkom voor de beslissende achttien holes. Uiteindelijk bleef iedereen binnen. De hevige regen zette de greens en fairways goeddeels onder water. Er stond bovendien een stormachtige wind.

Afellay met Olympiakos fluitend naar titel

Het ziet ernaar uit dat Ibrahim Afellay dit seizoen fluitend kampioen wordt met zijn Griekse club Olympiakos Piraeus. De koploper won zondag thuis moeiteloos van Kerkyra (3-0), terwijl concurrent Panathinaikos met David Mendes da Silva als basisspeler opnieuw verloor, nu met 1-0 bij Veria.

Voor Olympiakos scoorden de Argentijnen Alejandro Dominguez, Franco Jara en de Spaanse verdediger Alberto Botia. Deze maakte in de rust plaats voor Afellay, die op de bank begon.

Panathinaikos blijft momenteel weinig bespaard. Behalve twee nederlagen kreeg de ploeg van trainer Yannis Anastasiou (ex-Roda JC en Ajax) ook nog eens drie punten in mindering wegens de ongeregeldheden tijdens de laatste derby tussen de Atheense grootmachten. Dat alles in vijf dagen tijd.

Fenerbahçe in slotminuut langs Besiktas

Fenerbahçe heeft zondag in blessuretijd van Besiktas gewonnen. Moussa Sow bracht het thuispubliek in vervoering door vlak voor tijd het enige doelpunt te maken: 1-0. Door die treffer blijft de strijd om de Turkse landstitel ongemeen spannend. Galatasaray blijft koploper met 55 punten, terwijl Besiktas er 54 heeft. Fenerbahçe verzamelde na 25 duels 53 punten.

Bij de thuisploeg werd Dirk Kuijt vlak na rust gewisseld. Zijn ploeggenoot Emmanuel Emenike zorgde voor consternatie. De Nigeriaan miste na een half uur een kans, werd vervolgens uitgejouwd, trok daarop zijn shirt uit en rende boos van het veld. De technische staf wist de spits op andere gedachten te brengen, maar in de rust werd Emenike alsnog gewisseld.

Kishna loopt knieblessure op

Ricardo Kishna heeft zondag een knieblessure opgelopen in het thuisduel van Ajax met ADO Den Haag (1-0). De aanvaller moest zich in de openingsfase van de tweede helft laten vervangen. "Hij klaagde in de rust al", zei trainer Frank de Boer. "Maar in de tweede helft ging het niet meer."

Kishna is opgenomen in de selectie van Jong Oranje voor het oefenduel met Jong Frankrijk. Medisch onderzoek moet uitwijzen of de aanvaller zich komende week kan melden bij bondscoach Remy Reijnierse.

Stekelenburg debuteert met winst in Ligue 1

Maarten Stekelenburg heeft er 28 wedstrijden op moeten wachten, maar de doelman heeft zondag dan eindelijk een competitiewedstrijd gekeept voor AS Monaco. De 32-jarige Nederlander stond in de basis in de uitwedstrijd tegen Stade de Reims. Het werd een succesvol debuut in de Ligue 1 voor Stekelenburg. Monaco won met 3-1.

Stekelenburg maakte in de zomer de overstap op huurbasis van Fulham naar Monaco. Hij werd door trainer Leonardo Jardim alleen ingezet in de Franse bekertoernooien. Daar kwam door de blessure van vaste keus Danijel Subasic dus verandering in. De Kroaat raakte in de Champions League-ontmoeting met Arsenal geblesseerd aan een heup.

Stekelenburg zag Fabinho en Anthony Martial binnen het eerste kwartier Monaco op 0-2 zetten. Diego zorgde er twintig minuten voor tijd voor dat Stekelenburg de nul niet hield: 1-2. Nabil Dirar bracht daarna de eindstand op het bord (1-3). Monaco staat door de zege op de vierde plek.

VN-gezant: Jemen op rand van burgeroorlog

Jemen staat op de rand van een burgeroorlog. Die waarschuwing heeft de VN-gezant voor Jemen zondag geuit in een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. De president van Jemen had de Veiligheidsraad gevraagd om de spoedzitting.

VN-gezant Jamal Benomar sprak de Veiligheidsraad toe via een videoverbinding vanuit Qatar. Hij benadrukte meerdere keren dat 'een vreedzame dialoog de enige optie' is. Volgens Benomar is het een 'illusie' dat de sjiitische Houthi-rebellen, die de hoofdstad Sanaa en een aantal provincies in handen hebben, of president Abed Rabbo Mansour Hadi, die naar het zuiden is gevlucht, het hele land onder hun duim kunnen krijgen.

Als de strijd doorgaat dreigt er een 'slepend conflict te ontstaan net als in Irak, Syrië of Libië', waarschuwde Benomar.

De Houthi's, die sinds september de dienst uitmaken in Sanaa, lijken niet van plan hun strijd tegen Hadi's aanhangers te staken. De rebellen namen zondag de derde stad van het land, Taiz, in. De leider van de rebellen, Abdel-Malik al-Houthi, hield enkele uren later een toespraak waarin hij zwoer strijders naar het zuiden te sturen.

De strijd tussen de Houthi's en Hadi is koren op de molen voor Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP), de lokale tak van de terreurorganisatie. De Jemenitische regering voerde een felle strijd tegen AQAP, met behulp van de Amerikanen, maar dat is door de opmars van de Houthi's steeds moeilijker geworden. De Verenigde Staten trokken zaterdag nog militairen terug die in Jemen actief waren.

Ellen DeGeneres sluit zich aan bij D&G-boycot

Ook Ellen DeGeneres heeft besloten voortaan kleding van Dolce & Gabbana te mijden. Tegenover E! News noemt ze de opmerking van het ontwerpersduo, dat zich in een recent interview uitsprak tegen het krijgen van kinderen door homostellen, "onwetend" en "dom".

"Ik zal hun kleding nooit meer dragen", voegde de 57-jarige talkshowhost hier aan toe. Ook haar vrouw Portia Rossi zei teleurgesteld te zijn door de uitspraken. "Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting, maar ik begrijp niet waarom ze dat zouden willen zeggen."

Na de uitspraken van de ontwerpers riep zanger Elton John op tot een boycot. Ook Ricky Martin en Madonna spraken zich tegen hen uit. Actrice Zoe Saldana, daarentegen, noemde de boycot "stom". De ontwerpers hebben inmiddels laten weten dat ze niemand willen veroordelen.

Ellen DeGeneres, die in december 10 jaar getrouwd was met Portia, liet onlangs in een interview weten zelf geen kinderen te willen.

Kiesraad geeft maandag definitieve uitslag

De Kiesraad en de waterschappen presenteren maandag de definitieve uitslag van de verkiezingen van vorige week. Daags na de verkiezingen was al duidelijk hoe er gestemd is, met name op provinciaal niveau. De definitieve uitslag laat echter altijd wat langer op zich wachten.

Uitgeest was donderdag rond 12.00 uur de laatste gemeente die de uitslag bekend kon maken. De gemeenten verzamelen om die uitslag te kunnen geven alle proces-verbalen van de verschillende stembureau's. Die worden verstuurd naar het hoofdstembureau van het waterschap of het centrale stembureau in de provincie. Daar wordt de definitieve uitslag vastgesteld, die maandag door de Kiesraad en de waterschappen afzonderlijk wordt gepubliceerd.

Kim Kardashian had last van luide seks moeder

Kim Kardashian was niet blij toen haar moeder Kris Jenner een relatie kreeg met de 35-jarige Corey Gamble. De socialite kreeg namelijk te maken met nogal luidruchtige seks, zo blijkt uit de nieuwste aflevering van Keeping Up With The Kardashians waar Gossip Cop over schrijft.

"Het bed knalt letterlijk tegen de muur aan", zo vertelde Kim in bijzijn van de camera's van de realityshow aan Khloé en Scott Disick. "Echt waar, ik hoorde gekreun."

Kris kreeg iets met Corey kort nadat ze een echtscheiding aanvroeg van Bruce Jenner, met wie ze ruim 20 jaar getrouwd was. Inmiddels zou het alweer uit zijn tussen de twee.

(Foto: Novum)
Kim Kardashian en Kanye West (Foto: Novum)

Van Rijn: Onder de 18 jaar geen e-sigaret

Om te voorkomen dat jongeren te makkelijk in aanraking komen met de elektronische sigaret, scherpt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de regels aan. Net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt 18 jaar de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen. Dit geldt ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine.

Ook komen er strengere eisen voor de ingrediënten die in de e-sigaret kunnen. De regels gelden voor alle elektronische sigaretten, met en zonder nicotine. Van Rijn schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij de minimumleeftijd zo snel mogelijk wil invoeren. De bewindsman beloofde de Kamer al dat hij met een leeftijdsgrens zou komen voor e-sigaretten met nicotine. Nu wil Van Rijn die leeftijdsgrens voor alle e-sigaretten.

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat de e-sigaret in sommige gevallen schadelijker is dan eerder werd aangenomen. "Tabak roken is weliswaar veel schadelijker, maar we moeten er alles aan doen om jongeren te weerhouden van roken. Des te groter de kans dat ze er nooit aan beginnen", vindt de staatssecretaris.

Van Rijn: Onder de 18 jaar geen e-sigaret
Van Rijn: Onder de 18 jaar geen e-sigaret (Foto: ANP)

'Schutters' Staatsliedenbuurt staan terecht

Twee vermeende daders van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 staan vanaf maandag terecht bij de rechtbank in Amsterdam. Het gaat om de vermoedelijke schutters Adil 'Kinker' A. (26) en Anouar 'Popeye' B. (34).

Bij de geweldsexplosie op zaterdagavond 29 december 2012 kwamen Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven. Na de wilde schietpartij midden in de woonwijk schoten de vluchtende daders ook nog met hun kalasjnikovs op twee motoragenten. Zij kwamen met de schrik vrij.

Het belangrijkste doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk de crimineel Benaouf A. Hij wist te ontsnappen door tussen de woonboten in het water te springen, maar is later opgepakt.

Benaouf A. is vorig jaar zelf veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een andere liquidatie: die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt - onderdeel van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld - was mogelijk een reactie op die moord.

Ook een medeverdachte, Stefan S., staat vanaf maandag terecht. Hij zou onderdak hebben verschaft aan een van de vermoedelijke schutters.

FNV wijst buitenlandse chauffeurs op rechten

Enkele tientallen leden van FNV Transport en Logistiek voeren sinds maandagochtend 04.00 uur actie bij het Heisterkamp Transport in Oldenzaal, een van de grootste Nederlandse vervoersbedrijven. Dat zei Edwin Atema van de FNV.

Heisterkamp zet op Nederlandse vrachtauto's op grote schaal Oost-Europese chauffeurs in tegen laag buitenlands loon en arbeidsvoorwaarden, stelt FNV. Dit zet de werkgelegenheid van de Nederlandse chauffeurs onder druk en zorgt voor oneerlijke concurrentie in de transportsector, stelt Atema.

Met pamfletten in 14 talen worden de buitenlandse collega's geïnformeerd over hun rechten. In de korte tijd dat FNV nu aan de poort van het bedrijf staat reden tientallen chauffeurs uit. Edwin Atema van FNV: 'We zijn geschrokken hoe het er bij dit bedrijf aan toe gaat. Er reden zelfs vrachtwagens de poort uit waarvan de verlichting niet eens werkte.'

Noord-Korea dreigt met sabotage van filmactie

Zuid-Koreaanse activisten zijn van plan de omstreden film The Interview te droppen boven Noord-Korea. De satirische film is daar verboden omdat die gaat over een moordcomplot op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Activisten zijn het niet eens met de censuur en willen eind volgende week 10.000 dvd's via ballonnen toch het land in krijgen, samen met 500.000 pamfletten.

Noord-Korea heeft zondag gedreigd om een stokje te steken voor de actie. Als de ballonnen toch uit vliegtuigen worden gegooid, zal het leger ze kapot schieten. Volgens het leger zou de actie ,,een ernstig politiek gemotiveerde provocatie zijn en daarmee een oorlogsverklaring", aldus het Noord-Koreaanse persbureau KNCA. Ook de bevolking zou niet zitten te wachten op de dvd's en pamfletten. Ze zijn bang dat ze daardoor ongewild doelwit worden voor militairen.

Zuid-Korea heeft laten weten actie te ondernemen als Noord-Korea als eerste het vuur opent.

Noord-Korea dreigt met sabotage van filmactie
Noord-Korea dreigt met sabotage van filmactie (Foto: ANP)

'Shell krijgt groen licht in Alaska'

Shell krijgt deze week toestemming van de Amerikaanse overheid om boringen in de wateren rond Alaska te hervatten. Dat meldde de Britse krant The Guardian zondag.

Volgens de krant krijgt Shell de toestemming woensdag. Minister van Binnenlandse Zaken Sally Jewell bekrachtigt dan naar verwachting een positief advies van toezichthouder Bureau of Ocean Energy Management.

Shell maakte eind januari al bekend dit jaar terug te willen keren naar de wateren rond Alaska om daar proefboringen te verrichten. Aanvankelijk was het plan om de werkzaamheden in de zomer van 2014 te hervatten, maar een aanklacht tegen de Amerikaanse overheid gooide roet in het eten. Shell liep in 2012 tegen grote problemen aan bij boringen in de wateren rond Alaska en heeft de operatie sindsdien opgeschort.

De beslissing van Shell om weer rond Alaska aan de slag te gaan, viel in januari slecht bij Greenpeace. "Dit is het moment voor Shell om voorgoed weg te blijven uit dit kwetsbare gebied", aldus de milieugroepering die het voornemen van Shell destijds bestempelde als "teleurstellend en bijzonder onverstandig".

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.