FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 maart 2015

Napoli loopt niet in op AS Roma

Napoli heeft punten laten liggen in de strijd om de tweede plaats in de Serie A. De club verloor van Torino (1-0). Napoli ging het duel in met de wetenschap dat winst waarschijnlijk niet genoeg zou zijn om de tweede plaats op doelsaldo van AS Roma over te nemen. Daarvoor zou een ruime overwinning geboekt moeten worden.

De wedstrijd kwam maar moeilijk op gang. Aan beide kanten was er in de eerste helft één grote kans te bespeuren. Waar Josef Martinez de 1-0 op het scorebord had moeten zetten voor Torino, mikte Marek Hamsik niet goed genoeg voor Napoli.

In de tweede helft leek Napoli het heft in handen te nemen. José Callejon dacht met een vrije trap de score te openen, maar zijn inzet zeilde maar net naast. Iets later was het Torino dat op voorsprong kwam. Karmil Gilk zette de club uit Turijn met een kopbal op 1-0. Napoli kwam die klap niet meer te boven.

Bij Napoli stond Jonathan de Guzman in de basisopstelling. De Nederlander is al het hele seizoen een gewaardeerde kracht in Italië. Hij had enkele kansen om te scoren voor Napoli, maar miste de scherpte voor het doel.

Vierde testdag Barcelona (01/03/2015)

Valtteri Bottas heeft op de laatste wintertestdag van de Formule 1 de snelste tijd laten noteren. De Fin ging met zijn Williams in Barcelona in 1.23,063 minuten rond en was hiermee een kleine halve seconde sneller dan nummer twee Sebastian Vettel met de Ferrari.

Net als de rest van de winter kampt McLaren met veel technische problemen. De renstal uit Woking wist vandaag met coureur Jenson Button slechts dertig ronden te rijden, veroorzaakt door een defecte sensor in de motor. Toch was Button sneller dan Pastor Maldonado die in de middag zijn Lotus zwaar beschadigde door van de baan te gaan en de bolide in de bandenstapels te parkeren. Red Bull Racing verloor kostbare tijd door problemen met het Energy Recovery System, terwijl zusterteam Toro Rosso met een storing in de motor kampte, waardoor Max Verstappen op de baan strandde en enige tijd niet kon rijden.

Bij een aantal andere teams zit het met de betrouwbaarheid wel goed, want Felipe Nasr kwam met de Sauber tot maar liefst 159 ronden. Nico Rosberg reed met de Mercedes 148 ronden, terwijl Vettel zijn Ferrari 129 keer rond stuurde. Ook de gloednieuwe Force India lijkt meteen betrouwbaar te zijn, want Sergio Perez schreef voor vandaag 130 ronden bij.

De teams maken zich nu op voor de Grand Prix van Australië die over twee weken op het programma staat. Marussia hoopt hier ook bij te zijn. Dit doen ze met een 2014-auto die aan de regels van dit jaar zal gaan voldoen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Valtteri Bottas Williams 1:23.063 88
2 Sebastian Vettel Ferrari 1:23.469 129
3 Felipe Nasr Sauber 1:24.023 159
4 Max Verstappen Toro Rosso 1:24.527 85
5 Daniel Ricciardo Red Bull 1:24.638 72
6 Sergio Pérez Force India 1:25.113 130
7 Nico Rosberg Mercedes 1:25.186 148
8 Jenson Button McLaren 1:25.327 30
9 Pastor Maldonado Lotus 1:28.272 36


Gecombineerde uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:22.792 254
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:23.022 124
3 Valtteri Bottas Williams 1:23.063 178
4 Felipe Massa Williams 1:23.262 205
5 Kimi Räikkönen Ferrari 1:23.276 216
6 Sebastian Vettel Ferrari 1:23.469 272
7 Felipe Nasr Sauber 1:24.023 300
8 Carlos Sainz Toro Rosso 1:24.191 218
9 Romain Grosjean Lotus 1:24.200 191
10 Marcus Ericsson Sauber 1:24.276 245
11 Max Verstappen Toro Rosso 1:24.527 224
12 Daniel Ricciardo Red Bull 1:24.638 200
13 Nico Hülkenberg Force India 1:24.939 235
14 Sergio Pérez Force India 1:25.113 130
15 Kevin Magnussen McLaren 1:25.225 39
16 Jenson Button McLaren 1:25.327 138
17 Daniil Kvyat Red Bull 1:25.947 159
18 Pastor Maldonado Lotus 1:26.705 176

PSG vergeet koppositie te pakken

Ondanks dat Paris Saint-Germain sterker was dan AS Monaco, is de club vergeten de koppositie van de Ligue 1 te veroveren. Het bleef 0-0. Voor Paris Saint-Germain beloofde het een moeizaam avondje te worden. Zlatan Ibrahimovic ontbrak zoals vaker dit seizoen bij de Franse grootmacht. De doelpunten moesten dus van de voorhoede komen die gevormd werd door Edinson Cavani, Ezequiel Lavezzi en Javier Pastore.

PSG had voor de rust wel de beste kansen, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Het spel was te wisselvallig om de zege al in de eerste helft veilig te stellen. AS Monaco kon daarentegen al helemaal niets inbrengen tegen de defensie van PSG. Doelman Sirigu had niets te vrezen van de aanval, die het te stellen had zonder reserve Dimitar Berbatov.

Ook in de tweede helft hadden de Parijzenaren het beste van het spel. De formatie van trainer Laurent Blanc beschikte over het meeste balbezit, maar buitte dat niet uit. Echt grote kansen kwamen er niet.

PSG had bij winst de koppositie kunnen overnemen van Olympique Lyon. Zowel Lyon als Olympique Marseille verloor dit weekend.

Premier Irak geeft startsein offensief tegen Tikrit

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft zondagavond het startsein gegeven voor een offensief om de provincie Salahudin te 'bevrijden'. Eerder gaf hij tribale soennitische strijders in de provinciehoofdstad Tikrit een 'laatste kans' om zich los maken van de extremistische groep Islamitische Staat.

Tikrit, 130 kilometer ten noorden van Bagdad, viel afgelopen zomer in handen van IS. Sjiitische milities en Iraakse strijdkrachten liggen klaar voor de aanval, maar een inval van sjiitische strijders in de soennitische stad kan leiden tot een herhaling van de bloedige straatgevechten die volgden op de Amerikaanse invasie in 2003.

"Ik roep degenen die zijn misleid of zich hebben vergist de wapens neer te leggen en zich aan te sluiten bij hun mensen en de veiligheidstroepen om hun steden te bevrijden", zei Al-Abadi in Samarra, 95 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad. Volgens het bureau van de premier is hij in Samarra om 'toe te zien op de operatie om Tikrit van terroristische bendes te bevrijden'.

Het Iraakse leger deed eind juni ook al een poging om Tikrit te heroveren, maar dat offensief liep al snel vast. Andere operaties van het leger, dat onder de eerste aanval van IS al snel bezweek, waren evenmin succesvol, met uitzondering van de herovering van de raffinaderij bij Beiji dankzij luchtaanvallen door een door de Verenigde Staten geleide coalitie.

Tikrit is een van de grootste steden die in handen zijn van IS. Het ligt aan de weg naar Mosul, de een na grootste stad van Irak die ook in handen is van de extremistische groep. Voordat Mosul kan worden heroverd, moet eerst Tikrit worden ingenomen.

De oproep van Al-Abadi was gericht tot voormalige leden van de verboden Baath-partij, aanhangers van wijlen Saddam Hussein die zich bij IS hebben aangesloten, en andere soennieten die zich gekrenkt voelen door de overwegend sjiitische regering in Bagdad. Veel soennieten zijn toch geschrokken van de gruweldaden van de extremisten.

Het geweld in Irak heeft in februari aan zeker 1100 mensen het leven gekost, meldde de Assistentiemissie van de Verenigde Naties in Irak zondag. Onder hen waren meer dan zeshonderd burgers. VN-gezant Nickolay Mladenov wijt de doden aan 'dagelijkse terroristische acties' van IS, maar ook aan wraakacties door gewapende groepen in gebieden die van IS bevrijd zijn.

Villarreal snoept punt mee uit Madrid

Real Madrid heeft de voorsprong op FC Barcelona niet maximaal kunnen vergroten. Thuis tegen Villarreal bleef de ploeg van Carlo Ancelotti steken op een 1-1 gelijkspel.

Villarreal-coach Garcia Marcelino had zijn basiself behoorlijk opgeschud voor het duel met De Koninklijke. Onder andere topscorer Luciano Vietto, Uche en Denis Cheryshev kregen rust. Cheryshev ontbrak zelfs helemaal omdat hij eigendom is van Real Madrid en daarom niet mag spelen tegen zijn broodheer. Marcelino koos voor een veredeld B-elftal omdat Villarreal in Salzburg een zware Europese wedstrijd achter de rug had en komende week FC Barcelona op bezoek komt voor de beker. Villarreal moet dan een 1-3 nederlaag zien weg te poetsen.

De bezoekers uit Villarreal begonnen ondanks een wat minder sterke opstelling voortvarend. Het eerste gevaar kwam van spits Dos Santos, die een vrije trap via de muur naast de goal van Iker Casillas zag belanden. De daaropvolgende corner zorgde voor paniek in de achterhoede van Real. Moi Gómez leek te profiteren van deze situatie, maar zag tot zijn ontsteltenis hoe Dani Carvajal de bal met een oogstrelende snoekduik voor de lijn weghaalde.

Real Madrid liet vrijwel niets zien. Toni Kroos, doorgaans toch met een sterke trap, verprutste een tweetal voorzetten en ook Marcelo was ongelukkig met zijn schoten. Pas vlak voor rust nam Real Madrid het initiatief over van de bezoekers, nadat Villarreal-verdediger Bertrand Bailly buiten de lijnen gehecht moest worden. Zonder de boomlange Ivoriaan klopte Real nadrukkelijk op de deur, maar verder dan een kopbal van Raphaël Varane die net over ging, kwam het niet.

Een oliedomme fout aan het begin van de tweede helft. Na ruim vijftig minuten lag de bal ineens op de strafschopstip in het strafschopgebied van Villarreal. Met nog net geen wazari trok Bailly Ronaldo naar de grond, waarna de verdediger zich nog durfde te beklagen bij de leidsman. Ronaldo schoot zelf nummer dertig van het seizoen binnen.

De superster van Real Madrid kreeg in een tijdsbestek van nog geen tien minuten vervolgens twee flinke kansen op zijn tweede. Eerst stuitte hij oog in oog met keeper Sergio Asenjo op de sluitpost om een vijf minuten later een vrije trap van een meter of twintig over het doel te krullen.

Op jacht naar een punt bracht Marcelino na een goed uur spits Vietto dan toch. Dat had direct effect. Indirect had de Argentijn een groot aandeel in de 1-1 die vrijwel meteen tot stand kwam. Gerard ontving de bal van de invaller, wilde hem nog terugleggen maar zag dat het speeltuig via een Madrileens been terug voor zijn voeten kwam. Casillas was kansloos op de uithaal van de aanvaller.

Real Madrid schakelde een tandje bij en Ronaldo leek vrij snel orde op zaken te stellen. Nadat de maker van de 1-0 Bailly van zich had afgeschud stuitte de Portugees opnieuw op Asenjo. Een bijna zeker kopdoelpunt twintig minuten voor tijd werd wederom door Asenjo op sierlijke wijze uit het doel geranseld. Aan de overkant liet Vietto de kans op 1-2 liggen door op het moment suprême uit te glijden.

In de absolute slotfase kregen zowel Real als Villarreal kansen op de winnende, maar die kwam er niet. Met El Clásico op 22 maart in het vooruitzicht kruipt Barça dichter naar Real toe.


De topper in de Spaanse Primera División tussen FC Sevilla en Atlético Madrid is zondag in Sevilla geëindigd in 0-0. Atlético blijft daardoor derde op zes punten van koploper Real Madrid. FC Sevilla is acht punten onder Atlético vijfde, een plaats die recht geeft op de groepsfase van de Europa League. De beste drie gaan rechtstreeks naar de Champions League.

Het duel in Estadio Ramón Sánchez Pizjuan was een harde wedstrijd met uiteindelijk elf gele kaarten, waarvan zeven voor de bezoekers. Sommige daarvan hadden ook best rood kunnen zijn, zoals die voor de charge van Antoine Griezmann op de knie van Aleix Vidal. FC Sevilla had zeker in de eerste helft het beste van het spel en kreeg ook de beste kansen, maar beide ploegen scoorden niet.

FOK! sportfoto-onderschrift week 9

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Karstman met het volgende onderschrift: "Vermommingen Alberto Stegeman worden er niet beter op."

De opgave van deze week:

We kwamen deze foto tegen uit de Eredivisie damesbasketbal. Batouwe-speelster Gabrielle van den Bosch is hier in duel met CTO Amsterdam-speelsters Janiek van Veen en Anne van Vlijmen. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
We kwamen deze foto tegen uit de Eredivisie damesbasketbal. Batouwe-speelster Gabrielle van den Bosch is hier in duel met CTO Amsterdam-speelsters Janiek van Veen en Anne van Vlijmen. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Koenders naar VN-Mensenrechtenraad

Nederland is voor het eerst in jaren weer lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, en daarom is minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag bij de eerste vergadering. Hij zal er vertellen wat Nederland doet voor de mensenrechten. "Het mag niet bij mooie woorden en goede bedoelingen blijven", kondigde hij zondag aan.

De vergadering is in het Zwitserse Genève. Koenders zal er ook praten met de vroegere VN-chef Kofi Annan en met de president van het Internationale Rode Kruis.

De Mensenrechtenraad zetelt in Genève en telt 47 leden. Het orgaan houdt zich sinds 2006 bezig met de naleving van mensenrechtenverdragen. Nederland was lid van 2006 tot en met 2010. In oktober werd ons land opnieuw gekozen, voor een periode van drie jaar.

Justin Bieber viert 21e verjaardag

Justin Bieber is 21 geworden en de wereld mag het weten. De zanger vierde zijn verjaardag met champagne en deed dat met enkele vrienden op een privé-eiland.

Bronnen rond Bieber vertellen TMZ dat hij een Caribisch eiland bij Grenada huurde voor zijn mijlpaal. Op deze leeftijd mag hij nu officieel zuipen in de Verenigde Staten.

De Canadees postte een foto van het feestje en daarop is te zien dat hij het wel erg knus heeft met Yovanna Ventura, een model met wie hij al eerder al eens is gespot.

Ex-minister Peru aangeklaagd voor moord journalist

De vroegere Peruaanse minister van binnenlandse zaken en generaal buiten dienst Daniel Urresti is aangeklaagd voor de moord op een journalist, ruim 26 jaar geleden. Officier van justitie Luis Landa wil dat Urresti, die gezien wordt als een mogelijke presidentskandidaat, voor 25 jaar achter tralies verdwijnt.

Journalist Hugo Bustios was correspondent van het landelijke tijdschrift Caretas in het Andes-stadje Huanta. Hij werd in november 1988 neergeschoten en gedood met een handgranaat toen hij onderzoek deed naar mensenrechtenschendingen in de strijd tegen de maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad. Urresti was als plaatselijk inlichtingenofficier in die tijd verantwoordelijk voor de moord op de journalist, zei aanklager Landa in interviews met drie kranten die zondag werden gepubliceerd.

Urresti liet via Twitter weten dat hij zichzelf onschuldig acht. De aanklacht is volgens hem politiek gemotiveerd.

Ook president Ollanta Humala, zelf ex-militair, is die mening ook toegedaan, omdat de aanklacht kort komt nadat Urresti was toegetreden tot de regerende Nationalistische Partij. Urresti (58) was de populairste minister uit de regering voordat hij vorige maand werd vervangen. Hij wordt door velen gezien als een mogelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2016.

Voor de moord op Bustios zijn twee officieren al tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een van hen, Amador Vidal, heeft Urresti eerder van betrokkenheid beschuldigd.

Volgens een door de regering gesteunde Waarheidscommissie zijn in het conflict in de jaren tachtig en negentig naar schatting zeventigduizend mensen om het leven gekomen.

Onttroonde Mulder heeft de pest in

Of hij er de pest in had na het mislopen van het brons bij de WK sprint in Astana? "Ja, natuurlijk", gaf de onttroonde Michel Mulder ronduit toe. "Met zo'n medaille heb je tenminste nog iets. Maar voor de derde of vierde plaats schaatste ik hier niet. Ik was alleen niet goed genoeg voor het podium, simpel zat."

Tweevoudig wereldkampioen Mulder moest met miniem verschil de derde plaats aan de Rus Alexey Yesin laten. "Maar de afstand met die andere twee was veel te groot", verwees hij naar de nieuwe kampioen Pavel Kulizhnikov en runner-up Hein Otterspeer. "Na mijn zilveren medaille op de 500 meter bij de WK afstanden twee weken geleden in Heerenveen hoopte ik dat ik ook bij dit toernooi weer zou kunnen aanhaken bij de echte toppers. Maar dat is mij helaas niet gelukt. Ik moet veel te hard werken voor de tijden die ik hier heb gereden. Daar baal ik behoorlijk van."

Mulder, olympisch kampioen op de 500 meter, wil zijn teleurstellende WK even laten bezinken. "Ik ben nu wel getergd, ja. Ik wil het gevoel terug dat het vanzelf gaat."

Ook FA wil testen met videoscheidsrechter

In navolging van de KNVB wil ook de Engelse voetbalbond FA gaan proefdraaien met een videoscheidsrechter, die de arbitrage moet bijstaan tijdens wedstrijden. Dat zei FA-voorzitter Greg Dyke zondag. De International Football Association Board (IFAB), die zich bezighoudt met de regelgeving van het spel, gaf zaterdag nog geen toestemming aan de KNVB om het systeem in het bekertoernooi daadwerkelijk te gebruiken. De IFAB wil het systeem eerst verder onderzoeken.

In de tussentijd wil Engeland net als de KNVB het systeem gaan testen waarbij een arbiter de wedstrijd op tv-schermen volgt. Deze scheidsrechter moet in verbinding staan met de collegas op het veld. De roep om hulpmiddelen voor de arbitrage is de afgelopen weken toegenomen in Engeland na diverse dubieuze rode kaarten.

"We moeten niet overhaasten, maar als we langzaam willen veranderen zullen we nu wel moeten gaan testen om te kijken wat wel en niet werkt", zei Dyke. "Als je de arbitrage kunt helpen met beelden moeten we dat niet nalaten."

Otterspeer: "Ik kon niet beter"

Teleurstelling over een gemiste kans op goud voelde Hein Otterspeer zondag na de WK sprint in Astana nauwelijks. De Zuid-Hollandse topschaatser toonde zich in alle opzichten verguld met zilver, achter de superieure Rus Pavel Kulizhnikov (20). "Ik heb hier een hartstikke goed weekeinde gereden", sprak de Nederlands kampioen glunderend. "Ik kon niet beter. Voor nu was dit voor mij het maximaal haalbare."

Otterspeer (26) keek in sportpaleis Alau al gretig uit naar de komende zomer. "Twee jaar geleden won ik brons bij de WK sprint, nu heb ik zilver, dus de volgende stap die ik nog moet zetten, is naar goud. Voor een sprinter is het WK nu eenmaal het belangrijkste toernooi. Daarvoor wil ik alles opzij zetten. Ik moet nog doorgroeien naar een hoger niveau als ik de wereldtitel ooit wil winnen."

Eindelijk tafeltennistitel Li Jie

Li Jie heeft na vele mislukte pogingen eindelijk haar eerste Nederlandse tafeltennistitel veroverd. De 30-jarige speelster versloeg zondag in Zwolle in de finale Britt Eerland met 4-1 (9-11 11-5 11-4 11-6 11-8). De Chinese van geboorte profiteerde maximaal van de afwezigheid van Li Jiao, die de voorbije jaren tien keer de titel veroverde en zes keer Li Jie in de finale klopte.

Li Jie versloeg op haar weg naar de finale Sanne de Hoop (4-0), Carla Nouwen (4-0) en Angelique Gertenbach (4-0). Eerland stond voor het eerst in haar carrière in de finale van het enkelspel. De Schiedamse won achtereenvolgens van Nicky van Pol-Zetsen (4-0), Kim Vermaas (4-2) en Linda Creemers (4-2).

Ewout Oostwouder prolongeerde zijn titel bij de mannen. Hij rekende in de finale af met Laurens Tromer: 4-2 (11-6 11-5 11-4 8-11 9-11 11-5).

Samuel Dumoulin soleert naar zege in Livron

De Franse wielrenner Samuel Dumoulin heeft zondag de Drôme Classic gewonnen. De coureur van AG2R reed in de slotfase van de heuvelachtige koers weg uit een kopgroep, waar ook Bauke Mollema deel van uitmaakte.

De Italiaan Fabio Felline kwam na een dikke 200 kilometer als tweede over de meet. De Belg Sebastien Delfosse werd derde, terwijl Mollema zich tevreden moest stellen met de achtste plek.

De zege ging vorig jaar ook al naar een renner van AG2R. Toen kwam Romain Bardet alleen over de meet.

Driebanders stranden in halve finales WK

Het Nederlandse biljartteam is zondag gestrand in de halve finales van het wereldkampioenschap driebanden in het Duitse Viersen. Dick Jaspers en Barry van Beers verloren van Zuid-Korea. Een tiebreak moest de beslissing brengen.

Jaspers, drievoudig individueel wereldkampioen in deze moeilijke carambolediscipline, gaf wel de juiste aanzet. Hij won overtuigend van Jung Han Heo met 40-27 in 22 beurten. Van Beers kon er geen goed gevolg aan geven. Hij boog met 40-32 in twintig beurten voor Jae Ho Cho. De tiebreak ging vervolgens met 15-10 naar de Zuid-Koreanen, die in de finale tegen de titelverdedigers Frédéric Caudron en Eddy Merckx uit België aantreden.

"Het was niet slecht, maar toch hebben we een paar keer mooie ballen laten liggen", reageerde Jaspers op de website van de biljartbond KNBB. "Maar we hebben ook veel pech gehad: ik heb zeker drie ballen op een millimeter gemist", zei Van Beers.

Anderlecht wint ondanks vroege rode kaart

Anderlecht heeft zondag de thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk met 2-0 gewonnen. De Brusselaars speelden bijna de hele wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Rolando in de zesde minuut na een harde tackle.

Aleksandar Mitrovic zette Anderlecht vlak voor rust op voorsprong. Vlak nadat Kortrijk-speler Adam Marusic zijn tweede gele kaart kreeg maakte Leander Dendoncker er vijf minuten voor het einde 2-0 van.

De Nederlander Robert Klaasen kwam bij Kortrijk bij het begin van de tweede helft het veld in. Bram Nuytinck volgde bij Anderlecht een kwartiertje later. Anderlecht staat op één punt van koploper Club Brugge tweede in de Belgische eerste klasse. KV Kortrijk is vijfde op acht punten van de koploper.


Club Brugge heeft zondag aan de verwachtingen voldaan. De koploper in de Belgische competitie won thuis met 3-0 van Mouscron-Péruwelz. Club sloeg pas na rust toe. Eerst zorgde José Izquierdo vijf minuten na de pauze voor de 1-0, waarna Tom de Sutter er vrijwel direct 2-0 van maakte. In de slotfase schoot Timmy Simons uit een strafschop de 3-0 binnen.

Mouscron, dat met tien Fransen en één Belg aantrad, kon daar weinig tegenover stellen. Club, waar Stefano Denswil en Ruud Vormer het hele duel speelden, kreeg wel vlak voor rust een tegenslag te verwerken. De Spaanse spelmaker Victor Vazquez viel uit met een fikse enkelblessure. Gevreesd wordt voor een breuk.

Studenten Maagdenhuis: woensdag actiedag

De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag. Dat deden ze zondag tijdens een bijeenkomst, waarbij studentenbonden uit onder meer Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Wageningen aanwezig waren.

Het is de bedoeling dat woensdag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen universiteiten. Geld speelt een te grote rol bij veel beslissingen van universiteitsbesturen, vinden de studenten en ook een groep docenten.

AFA-extremisten claimen klie(de)raanslag op PVV

AFA (Anti Fascistische Aksie) eist op Indymedia, de huissite van Pim Fortuynmoordenaar en democratiesloper Volkert van der Graaf, de verantwoordelijkheid op voor de bloedrode kliederwerkaanslag op de huizen van de Friese PVV'ers.

De PVV-fobie zit diepgeworteld bij de intolerante ondemocraten van AFA die stellen: Toen niet, nu niet nooit meer fascisme! Maar vreemd genoeg nog nooit IS optreden tegen islamitische fascisten. Verder licht AFA de strategie toe dat er bewust voor is gekozen om onervaren PVV-kandidaten op heel ondemocratische en eigenlijk fascistoïde wijze uit hún Friesland te verjagen. Ook valt er in de claim te lezen dat AFA geen genoegen neemt met minder, minder, minder PVV'ers in Friesland maar dat ze allemaal op de trein moeten.

De onervaren PVV-er Van den Brand uit Peasens maakte gebruik van de vrijheid van meningsuiting en heeft wel gereageerd op de haat en intolerantie van AFA. Echter vond men dat bij Indymedia GeenStijl en is men niet zo gediend van de verkeerde vrije mening. Daarom is zijn reactie ergens in een forumkerker gedropt.

Volgens GeenStijl gebruikte de PVV'er het volgende fatsoenlijke Nederlands om zijn onvrede aan de AFA-terroristen kenbaar te maken:

"Geachte dames en of heren,

Graag wil ik het volgende, als onervaren kandidaat Staten lid, aan u kwijt:
Ten eerste heeft u buiten mijn woning ook het lokaaltje van de Hervormde kerk beklad, en de openbare weg.

Ten tweede ziet u dat op mijn woning 'Le Chaïm' staat wat Hebreeuws is en betekent: voor het leven, op het leven, gezondheid.
Het is de tekst die in 1943 boven de ingang van het eerste vluchtelingenkamp in Israël stond.

Aan mijn regelmatige gesprekken met moslims heb ik vrienden overgehouden, wij praten met wederzijds respect over ons geloof en de sharia en alles wat erbij hoort, dus ook over ontspoorde jeugd en misdadige moslims en de problemen met IS, en over de in de grondwet verankerde scheiding van kerk en staat.

Denkt u daar maar eens over na voordat u op mijn voordeur schrijft: 'Hier wonen Moslimhaters'.

Martin van den Brand"

Rellen bij het PSV stadion

Vanavond zijn er na de wedstrijd PSV-Ajax rellen uitgebroken in Eindhoven. PSV verloor met 1-3 in eigen huis van de Amsterdammers.

Op social media staan verschillende filmpjes en foto's van rellende supporters en de mobiele eenheid. Het is nog onbekend hoeveel voetbal-liefhebbers er zijn opgepakt.

Er zou tenminste een persoon zwaargewond zijn geraakt. Meerdere ambulances en een traumahelikopter zijn ter plaatse bij het stadion.

Stuntende agent betrapt dankzij dashcam

Een politieagent die zich stuntend door Heerlen verplaatste, is door een alerte automobilist betrapt en gefilmd. Met een dashboardcamera legde de automobilist de capriolen van de stuntwout vast, meldt nieuwssite 1Limburg.

De opnames tonen hoe een agent op een brommer zich vorige week zondag rond 23.30 uur door een politieauto liet voortslepen. Tijdens deze stunt had de agent geen helm op. De rit voerde vanaf de Terhoevenderweg vanuit de richting Hoensbroek richting de autoboulevard aan de Beersdalweg. Een tweede politiewagen zou de stunt gevolgd hebben.

De korpsleiding is niet blij met de capriolen van de Limburgse hermandad. Volgens een woordvoerder is er 'met verbazing' kennis genomen van de stuntende bromsnor, en moeten de betrokken agenten bij hun chef op het matje komen. De stunt wordt door de leiding van de sterke arm ten strengste afgekeurd.

In het filmpje is de datum 4-2-2013 in beeld te zien, maar volgens de maker klopt dit niet. De datum van de dashcam loopt ongeveer twee jaar achter. De uniformen die in het filmpje te zien zijn, werden in 2013 nog niet gedragen.

Cavendish wint Kuurne-Brussel-Kuurne

De Brit Mark Cavendish heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De renner van Etixx-QuickStep won de sprint van een grote groep voor de Noor Alexander Kristoff en de Italiaan Elia Viviani. Raymond Kreder van Team Roompot was de beste Nederlander op de negende plaats.

De zege van Cavendish verzachtte voor de Belgische ploeg het leed van de dag ervoor in de Omloop het Nieuwsblad. Daar legden drie renners van Etixx het in de finale af tegen de Brit Ian Stannard, die Niki Terpstra achter zich hield in de sprint. Cavendish was een dag later attent mee toen het peloton op de Kwaremont brak na een tempoversnelling van Sep Vanmarcke, de Belg van LottoNL-Jumbo. Later sloot een grote groep weer aan en dreigde alleen Philippe Gilbert nog een massasprint te voorkomen. De Belg van BMC werd een kilometer voor de streep achterhaald waarna Cavendish het karwei afrondde.

"Ik geloofde er vanochtend niet echt in, maar mijn ploeggenoten waren vol vertrouwen in me", sprak Cavendish die eerder in 2012 de beste was in Kuurne. "Het was een lastige finale met de wind op kop. We moesten twee man opofferen om Gilbert terug te pakken. Daarna heb ik het wiel van Kristoff gezocht. Hij is goed dit jaar en ik wist dat hij de man was om in de gaten te houden."

Kristoff, eerder dit jaar al goed voor drie ritzeges in Qatar enéén in Oman, zag Cavendish passeren. "Het team heeft me perfect in stelling gebracht maar Mark was gewoon sneller", vertelde de Noor die in tegenstelling tot de Brit zaterdag wel de Omloop had gereden. "Misschien maakte dat het verschil."

Fiorentina wint bij Internazionale

Fiorentina heeft zondag de uitwedstrijd tegen Internazionale gewonnen en blijft daardoor vijfde in de Serie A, een plek die aan het einde van het seizoen deelname aan de derde voorronde van de Europa League oplevert. In Stadio Giuseppe Meazza werd het 0-1 door een doelpunt van Mohamed Salah na een krap uur spelen. De Egyptenaar was attent uit een rebound.

Internazionale blijft door de nederlaag achtste. De achterstand op Fiorentina, dat staat op de laagste plaats die recht geeft op Europees voetbal, bedraagt zeven punten. De Florentijnen staan dichterbij de vierde plaats van Lazio (één punt) en de derde van Napoli (drie) dan de zesde plaats van Sampdoria (vier).

Chelsea verslaat Tottenham Hotspur in finale League Cup

Chelsea heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. De koploper van de Premier League versloeg Tottenham Hotspur in de finale van de League Cup. Het werd 2-0.

Een Chelsea-waardige vertoning was het niet. De ploeg van trainer José Mourinho speelde geen lekkere wedstrijd en dat was misschien wel logisch met het oog op de veel wisselingen die vooraf plaatsvonden. Petr Cech, Cesar Azpilicueta, Gary Cahill, Ramires en Willian hadden in de vorige wedstrijd tegen Burnley geen basisplaats, maar stonden nu aan de aftrap.

De spelers raakten alweer snel aan elkaar gewend. Hoewel het voetbal zeker niet goed was, kwam Chelsea vlak voor de rust op voorsprong. Verdediger John Terry, dit seizoen al vaker scorend belangrijk, aarzelde niet nadat hij een vrije trap van Willian in zijn voeten ontving.

Tottenham kwam met volle moed de kleedkamers uit na de rust, maar keek al snel tegen een 2-0 achterstand aan. Daar leverde Tottenham-verdediger Kyle Walker een flinke bijdrage aan. Hij veranderde een schot van Cesc Fabregas dermate van richting, dat hij de goal op zijn naam

Chelsea parkeerde niet veel later de bus op karakteristieke wijze. Tottenham mocht het spel maken, maar de Blues deden er alles aan om een tegendoelpunt te voorkomen. Mourinho sleepte daarmee opnieuw een prijs uit het vuur.

Naast de League Cup ligt Chelsea ook op koers om de landstitel in Engeland te winnen. De club staat bovenaan in de Premier League, op vijf punten afstand van de grootste concurrent Manchester City.

BMW wil dit jaar 8000 medewerkers werven

De Duitse autofabrikant BMW wil dit jaar 8000 nieuwe medewerkers werven, waarvan 5000 in Duitsland. Dat zei hoofd personeelszaken Milagros Caiña-Andree zondag. BMW-bestuurder Manfred Schoch kondigde nog maar twee weken geleden aan dat er dit jaar 5000 nieuwe arbeidsplaatsen zouden worden gecreëerd.

Volgens Caiña-Andree wordt vooral gezocht naar IT-specialisten en software-ontwikkelaars in het bijzonder, omdat het aantal geavanceerde elektronische onderdelen in auto's nog altijd toeneemt. BMW nam in 2014 al 7000 mensen in dienst, waarvan de helft in Duitsland. Het concern heeft wereldwijd 110.000 werknemers.

Volkswagen gaf al eerder aan dit jaar duizenden personeelsleden te willen werven. Bij de grootmacht komt de teller wereldwijd op 594.000 personeelsleden, waarvan ruim de helft buiten Duitsland.

Captain Kirk niet bij uitvaart Mister Spock

Acteur William Shatner, beroemd geworden als Captain Kirk uit de tv-serie Star Trek, is zondag niet bij de uitvaart in Los Angeles van zijn vrijdag overleden collega Leonard Nimoy (83) die in hetzelfde programma Mister Spock vertolkte. Hij liet zaterdag (plaatselijke tijd) via Twitter weten dat hij verplichtingen heeft aan de andere kant van de VS.

Leeftijdsgenoten Shatner en Nimoy schitterden decennialang aan elkaars zijde in diverse programma's, waarvan Star Trek wel de bekendste kan worden genoemd. "Ik red het niet op tijd terug te zijn", luidde Shatners boodschap.

Waar in de serie Star Trek moeiteloos personen over grote afstanden door de ruimte werden verplaatst ('beam me up Scotty'), is Shatner in de echte wereld kennelijk te ver van de uitvaart verwijderd. Hij is voor een liefdadigheidsbijeenkomst van het Rode Kruis in Florida, aan de oostkust.

Agenten houden spelende pubers onder schot

Agenten hebben zaterdag in Roermond enkele spelende pubers onder schot gehouden uit vrees dat deze in bezit waren van automatische vuurwapens. De politie kwam in actie na een melding, dat bij de haven mannen rondliepen met automatische vuurwapens en daarmee probeerden te schieten, maakte de politie zondag bekend.

De agenten ontdekten dat de verdachten zich aan boord van een van de aangemeerde boten bevonden. Met getrokken wapens werden de 'mannen' gesommeerd naar buiten te komen. Toen de vuurwapengevaarlijke verdachten tevoorschijn kwamen, bleek het te gaan om enkele puberende jongeren, die met nepwapens speelden. De agenten hebben de speelgoedwapens in beslag genomen.

Huishoudbeurs populairder dan vorig jaar

De zeventigste editie van de Huishoudbeurs heeft 243.768 bezoekers getrokken. Vorig jaar bleef de teller nog steken op ongeveer 220.000 mensen. Dat maakte de organisatie van het evenement dat in de RAI plaatsvond bekend.

Het bezoekersaantal ligt hiermee vrijwel gelijk aan 2013. Dat het vorig jaar aanzienlijk rustiger was had voor een belangrijk deel te maken met de successen van Nederland op de Winterspelen. Veel mensen bleven thuis bij de televisie.

Bezoekers gaven de afgelopen week gemiddeld 120 euro uit op de Huishoudbeurs. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van 2014, aldus de organisatie. Het lukte de beurs niet het wereldrecord kleding inzamelen te verbeteren. De Huishoudbeurs kwam tot twintigduizend kilo, waar minimaal dertigduizend kilo nodig was.

Politie Moskou pakt Oekraïens parlementslid op

De politie van Moskou heeft zondag een Oekraïens parlementslid opgepakt die meeliep in de rouwmars voor de vermoorde Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov.

De federale Onderzoekscommissie liet weten dat de Oekraïner Aleksej Gontsjarenko wordt ondervraagd over zijn rol bij een brand in zijn woonplaats Odessa die aan tientallen mensen het leven kostte, onder wie een aantal Russische staatsburgers.

Het Oekraïense parlement heeft tegen de aanhouding geprotesteerd. Parlementsvoorzitter Volodimir Grojsman noemde de arrestatie strijdig met het volkenrecht, omdat Gontsjarenko diplomatieke onschendbaarheid geniet.

Voor veel Russen blijft de brand in Odessa, die uitbrak tijdens botsingen tussen pro-Oekraïense en pro-Russische demonstranten, een van de pijnlijkste episodes uit het conflict in Oekraïne.

Twee goals Dost in spektakelstuk Wolfsburg

Twee weken na de 4-5-uitzege op Bayer Leverkusen heeft VfL Wolfsburg zondag weer voor een doelpuntenfestijn gezorgd. Bij Werder Bremen stond de nummer twee van de Duitse Bundesliga drie keer achter, maar won wederom: 3-5.

Bas Dost maakte destijds vier goals, dit keer scoorde hij slechts twee keer. Vlak na rust schoot hij raak op aangeven van de vanaf rechts opkomende Kevin de Bruyne (3-3), een aanvalsopzet die een paar minuten later herhaald werd (3-4).

Middenmoter Werder Bremen was in de streekderby op voorsprong gekomen via Zlatko Junuzovic, waarna Daniel Caligiuri binnen de minuut gelijk maakte. Franco Di Santo maakte na een kwartier 2-1 en via Maximilian Arnold was het weer razendsnel gelijk. Een eigen goal van Vieirinha betekende na een half uur 3-2. Vlak na rust brachten Dost (twee) en Caliguri Wolfsburg de zege.

De Boer ziet PSV nog steeds kampioen worden

Niet verdiend, maar wel lekker. Zo omschreef trainer Frank de Boer zondag de geflatteerde zege van Ajax op PSV in Eindhoven (1-3). "Ik ben heel blij met de drie punten, maar niet met ons spel in de tweede helft."

"We kwamen er niet meer uit. Het was van onze kant erg pover in de tweede helft. Na een goede start van PSV deden we het juist wel goed. We vonden steeds de vrije man en scoren ook. Daarna hadden we de controle, maar in de tweede helft moesten we het hebben van een goede counter. We liepen alleen maar achteruit. Dat was niet goed."

"PSV heeft een goede ploeg. Dat heeft het weer bewezen", vervolgde De Boer. "Ik vind daarom ook niet dat we de titelrace weer een beetje spannend hebben gemaakt. Zij verliezen niet veel punten meer als ze zo blijven voetballen. En ze hebben nog steeds een voorsprong van elf punten met nog maar negen duels te gaan."

Man twee dagen gegijzeld in huis Dordrecht

Een 25-jarige man uit Zaltbommel is zaterdag en zondag door twee mensen vastgehouden in een woning in Dordrecht. Een arrestatieteam maakte zondagmiddag een einde aan de gijzeling, zo meldt de politie.

De gijzeling speelde zich naar alle waarschijnlijkheid af in het criminele circuit. Mogelijk worden, naast de twee verdachten in Dordrecht, nog meer mensen aangehouden.

De twee verdachten vielen in de nacht van vrijdag op zaterdag binnen in het huis in Zaltbommel. De man werd een auto in gesleept en naar de woning in Dordrecht gebracht.

Onderzoek wees uit dat de man in Dordrecht werd vastgehouden. Bij de inval raakte niemand gewond. De ontvoerde man bleek wel enkele verwondingen te hebben.

Zwerfjongeren en vluchtelingen op Gay Pride

Tijdens de Canal Parade varen in augustus in Amsterdam onder meer een zwerfjongerenboot en een vluchtelingenboot mee. Dat maakte de organisatie van de Gay Pride zondag bekend.

Voor de botenparade hadden zich 134 organisaties ingeschreven. Omdat er plek is voor tachtig boten, moest er voor deelname worden geloot.

De twintigste editie van de Gay Pride is van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus. De Canal Parade is zaterdag 1 augustus. De botenparade trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Tentoonstelling Rothko breekt record

Meer dan 265.000 mensen zijn in de afgelopen maanden naar de tentoonstelling van Mark Rothko in het Haagse Gemeentemuseum geweest. Dat heeft museumdirecteur Benno Tempel zondag bekendgemaakt op de slotdag van de expositie. Niet eerder trok een tentoonstelling in het museum zo veel bezoekers.

Vanwege de belangstelling had het Gemeentemuseum de openingstijden tot drie keer toe verruimd. De expositie ging op 20 september open. Er hingen vijftig schilderijen en tien tekeningen. De meeste schilderijen op de expositie zijn uitgeleend door de National Gallery of Art in Washington.

Het was voor het eerst sinds 1972 dat er in Nederland een grote tentoonstelling van Rothko (1903-1970) werd gehouden. De Amerikaan, geboren als Marcus Rothkowitz in het huidige Letland, staat bekend om zijn kleurvlakken. Zijn schilderijen leveren op veilingen veel geld op.

Zwak box-office weekend in Amerika

Het was een matig weekend voor de Amerikaanse box-office. Dit meldt BoxOfficeMojo.

Bovenaan de weekend top 3 is de nieuwe Will Smith-film Focus te vinden. Daarop volgt nog steeds Kingsman: The Secret Service, op de voet gevolgd door de tweede SpongeBob-film. 

Ook Fifty Shades of Grey wist opnieuw wel te presteren, maar het niveau dat het in het eerste weekend had heeft het niet meer terug kunnen vinden. Op plaats 5 eindigde nieuwkomer The Lazarus Effect.

Weekend Top 5 (VS) in miljoenen $:

Titel Omzet
Focus 19,1 (19,1)
Kingsman: The Secret Service 11,75 (185)
SpongeBob: Sponge Out of Water 11,2 (216)
Fifty Shades of Grey 11 (486,2)
The Lazarus Effect 10,6 (10,6)

Uitslag PSV - Ajax

Ajax heeft de topper in de Eredivisie tegen PSV met 1-3 gewonnen. De Amsterdammers lopen zo drie punten in op de koploper, maar met nog negen wedstrijden te gaan bedraagt het gat tussen beide ploegen nog altijd elf punten.

PSV had in eigen huis dit seizoen alle twaalf thuisduels gewonnen, waardoor de koploper in het voordeel leek te zijn. De ploeg van Philip Cocu kwam goed uit de startblokken en drong aan bij Ajax dat doelman Jasper Cillessen dankbaar moest zijn. Al na twee minuten kwam Luciano Narsingh op aangeven van Luuk de Jong voor de goalie die daarna ook een hard schot van Memphis Depay en een kopbal van Georginio Wijnaldum onschadelijk wist te maken.

Ajax-speler Kishna brak de ban in Eindhoven (Pro Shots/Ed van de Pol)
Ajax-speler Kishna brak de ban in Eindhoven (Pro Shots/Ed van de Pol)

Ajax kon er aanvankelijk weinig tegenover stellen, maar na 25 minuten spelen krulde Arek Milik een vrije trap maar net langs de verkeerde kant van de paal. Vijf minuten later was het wel raak toen Anwar El Ghazi twee PSV'ers te kijk zette en via een prima voorzet Ricardo Kishna liet scoren. Voor rust kregen Adam Maher en Milik nog goede kansen, maar het bleef 0-1.

Na de pauze drong PSV meteen weer aan. Wijnaldum kreeg een goede mogelijkheid, maar kopte over. Daarna had Ajax tot een kwartier voor tijd weinig te duchten. Nadat Lasse Schöne via een vrije trap de lat boven PSV-doelman Jeroen Zoet had doen trillen was het aan de andere kant wel raak toen De Jong op aangeven van Jetro Willems de gelijkmaker aan wist te tekenen.

Luuk de Jong maakte de gelijkmaker voor PSV (Pro Shots/Stanley Gontha)
Luuk de Jong maakte de gelijkmaker voor PSV (Pro Shots/Stanley Gontha)

Lang duurde de vreugde van de Eindhovenaren niet, want Schöne scoorde uit een vrije trap die door de PSV-muur van richting werd veranderd. PSV gooide alles op de aanval en had via Wijnaldum bijna succes, maar zijn kopbal werd door Riechedly Bazoer van de lijn gehaald. In de blessuretijd gooide El Ghazi het duel in het slot: 1-3.

PSV

1 - 3

AFC Ajax

 77' De Jong    30' Kishna
 83' Schöne
 90+1' El Ghazi
 
 Gele kaart: Arias (PSV), Viergever, El Ghazi (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Isimat-Mirin
Willems
Wijnaldum
Guardado
Maher (Hendrix/87)
Narsingh (Locadia/69)
De Jong
Depay
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Viergever
Boilesen
Bazoer
Serero (Riedewald/85)
Klaassen
El Ghazi
Milik (Schöne/57)
Kishna (Andersen/66)

Kunstroof uit Chinees Museum Fontainebleau

Uit het Chinees Museum bij het kasteel Fontainebleau ten zuiden van Parijs zijn zondagochtend vroeg vijftien kunstvoorwerpen gestolen, waaronder een replica van de kroon van de koning van Siam die in de 19e eeuw aan keizer Napoleon III werd geschonken.

De dieven hadden volgens het Franse ministerie van cultuur nog geen zeven minuten nodig om hun slag te slaan.

Een woordvoerder van het kasteel zei dat de gestolen objecten van onschatbare waarde zijn.

De voorwerpen werden in 1863 door keizerin Eugenie verzameld voor haar museum. De replicakroon werd twee jaar eerder door de ambassadeurs van Siam, het huidige Thailand, tijdens een officieel bezoek aan Frankrijk geschonken.

Zilver voor Otterspeer op WK sprint

Schaatser Hein Otterspeer heeft zondag bij de WK sprint in Astana zilver veroverd. De Nederlandse kampioen reed op afsluitende 1000 meter de vierde tijd (1.09,52). Hij moest in de laatste rit ruim voorrang verlenen aan de Rus Pavel Kulizhnikov, die met zijn derde afstandszege (1.09,06) voor de eerste keer goud veroverde in het eindklassement.

De Rus Aleksey Yesin pakte brons. Hij duwde in een onderling duel de onttroonde titelhouder Michel Mulder net van het podium.

Pavel Kulizhnikov viert de wereldtitel sprint (Pro Shots/Erik Pasman)
Pavel Kulizhnikov viert de wereldtitel sprint (Pro Shots/Erik Pasman)

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Pavel Kulizhnikov Rus 1:09.06
2 Aleksey Yesin Rus 1:09.41
3 Håvard Lorentzen Noo 1:09.43
4 Hein Otterspeer Ned 1:09.52
5 Pim Schipper Ned 1:09.73
6 Denis Kuzin Kaz 1:09.75
6 Espen Aarnes Hvammen Noo 1:09.75
8 Michel Mulder Ned 1:09.81
9 Jonathan Garcia VS 1:09.82
10 Samuel Schwarz Dui 1:09.87


Klassement

# Naam Land Punten Verschil
1 Pavel Kulizhnikov Rus 138.325 -
2 Hein Otterspeer Ned 139.335 +1,01
3 Aleksey Yesin Rus 139.855 +1,53
4 Michel Mulder Ned 139.865 +1,54
5 Espen Aarnes Hvammen Noo 140.250 +1,93
6 Pim Schipper Ned 140.460 +2,14
7 Mika Poutala Fin 140.545 +2,22
8 Laurent Dubreuil Can 140.590 +2,27
9 Samuel Schwarz Dui 140.860 +2,54
10 Jonathan Garcia VS 140.925 +2,60

IS laat 28 christenen vrij

Islamitische Staat (IS) heeft 28 christelijke gijzelaars vrijgelaten in het noordoosten van Syrië. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten gebeurde dat na een uitspraak van een islamitische rechtbank van IS.

De terreurbeweging heeft vorige week zeker 220 Assyrische christenen ontvoerd. De christenen werden meegenomen toen IS rond de stad Al-Hassaka diverse dorpen innam. Over vrijlating van de rest wordt door stamhoofden onderhandeld.

IS laat groep christenen vrij
IS laat groep christenen vrij (Foto: ANP)

Koerdische rebellen verlangen stappen van Turkije

Koerdische rebellen willen de strijd tegen Turkije nog niet staken. Eerst moet Ankara stappen zetten om de democratie te bevorderen en een omstreden veiligheidswet intrekken die nog wordt besproken in het parlement. Dat hebben de rebellen zondag laten weten in een verklaring die werd verspreid door het pro-Koerdische persbureau Firat.

De rebellen reageerden met de verklaring op een oproep van de gevangen leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan, om een voorjaarscongres te beleggen en de gewapende strijd te beëindigen. Zij zeggen dat de groep al een staakt-het-vuren in acht neemt. De Turkse regering moet nu haar 'oprechtheid' tonen door het wetsvoorstel om de bevoegdheden van de politie te verruimen in te trekken.

De opstand van de Koerden duurt al meer dan dertig jaar. De strijd heeft tienduizenden levens geëist.

Internet boos: Boete voor voeten op bank in de trein

Jaja, het internet is weer eens aan het ontploffen. En terecht! Gijs reisde met de trein en was moe. Als je moe bent, kan het voorkomen dat je je voeten op de bank legt. Uiteraard is dit best wel onbeschoft en hoor je dit niet te doen. Gelukkig had de politie weer wat geld nodig en gingen ze lekker undercover inclusief bril op boetejacht. Gijs werd hier slachtoffer van.

Bekijk het filmpje en zie hoe de sympathieke Gijs kapot wordt gemaakt. Een medepassagier vindt het zo sneu en betaalt uiteindelijk de boete.

Nu is het internet boos en is er EEN INZAMELINGSACTIE van start gegaan om de rechtszaak van Gijs te betalen. 
 

Uitslagen Eredivisie 01/03/2015

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. In Groningen kwam ADO Den Haag in de slotseconden van de wedstrijd naast FC Groningen (1-1) en het duel tussen FC Utrecht en Feyenoord eindigde doelpuntloos in 0-0.

FC Groningen

1 - 1

ADO Den Haag

 53' Chery (pen)    90+5' Houtkoop  
 
 Gele kaart: v.d. Velden, Payne (FC Groningen), Wormgoor, Derijck, Malone (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.718
Arbiter: Manschot
Bijzonderheden: v.d. Velden (Groningen) mist penalty (50') 
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Botteghin
Lindgren
Payne
Rusnak (v. Nieff/82)
Tibbling
Kieftenbeld
Mahi
Chery
Van der Velden (Islamovic/73)
  Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Derijck
Meijers
Malone
Kristensen (Kastaneer/73)
Alberg
Wilson
Kramer (Schet/46)
Van Duinen (Houtkoop/78)

FC Utrecht

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: Amrabat, Hardeveld, Letschert, Duplan (FC Utrecht), Karsdorp, Manu (Feyenoord)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.030
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:

Ruiter
Kum
Leeuwin
Letschert
Hardeveld
Amrabat
Oar (Markiet/90)
Verbeek (Barazite/70)
Diemers (Ramselaar/87)
Duplan
Haller 

  Vermeer
Karsdorp
Van Beek
Kongolo
Nelom (Woudenberg/53)
El Ahmadi
Immers
Clasie
Toornstra (Manu/46)
Te Vrede
Boëtius (Achahbar/81)

Twee examenfraudeurs Ibn Ghaldoun betalen

Twee van de drie veroordeelde hoofdrolspelers in de examendiefstal in 2013 op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam gaan een schadevergoeding betalen. Het ministerie van Onderwijs is met de betrokkenen een schikking overeengekomen. Zij betalen ieder 4800 euro. De derde verdachte, die de schikking niet wil betalen, moet voor de rechter komen.

Dat heeft het ministerie zondag bekendgemaakt. Het bedrag is aanzienlijk minder dan de kosten die destijds zijn gemaakt voor onder meer het maken en verspreiden van een nieuw examen Frans. Het ministerie stelde eerder 86.000 euro te willen terugzien voor de extra kosten die het College voor Toetsen en Examens (CvTE) had gemaakt. Na maanden van onderhandelen tussen het ministerie en de advocaten van de hoofdrolspelers betalen ze nu in termijnen ieder 4800 euro in vier jaar tijd terug.

Eind mei 2013 werd duidelijk dat bij Ibn Ghaldoun het vwo-examen Frans was gestolen.

'GroenLinks beste fietspartij in provincies'

GroenLinks heeft in zeven van de twaalf provincies de beste plannen voor fietsers in petto. Dat stelde de Fietsersbond zondag na een inventarisatie van de verkiezingsprogramma's in aanloop naar 18 maart. Ook D66 en de ChristenUnie hebben vaak oog voor de fietser. PVV en 50PLUS daarentegen 'laten de fiets links liggen', aldus de Fietsersbond.

Uit de inventarisatie blijkt dat er op provinciaal niveau veel aandacht is voor de verbetering van het fietsnetwerk, zowel voor de dagelijkse fietser als voor recreatief fietsen. Snelfietsroutes zijn een belangrijk thema, mede door de opkomst van de elektrische fiets. Verder pleiten veel partijen voor uitbreiding van fietsparkeerplekken bij knooppunten van het openbaar vervoer (ov) en goede fietsbereikbaarheid van ov-haltes, aldus de Fietsersbond.

De volledige uitslag van de inventarisatie is te vinden op www.fietsersbond.nl/ps2015.

'Nederland te verslaafd aan Gronings gas'

Nederland is te verslaafd aan het gas uit Groningen en de olie uit Rusland en Saudi-Arabië. Als we daar wat aan willen doen, moeten we echt serieus aan de slag met alternatieve energie, stelde PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth zondag.

Net als eerder PvdA-leider Diederik Samsom noemde zij het ondenkbaar dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhoog gaat. "Dat is volkomen helder. De veiligheid van Groningen gaat boven alles", aldus Barth in het in het lijsttrekkersdebat zondag voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

Barth en haar VVD-collega Loek Hermans vinden beiden dat de afspraken in het energieakkoord moeten worden nagekomen.

Qatarees atletiektalent Driouch (20) krijgt dopingschorsing

De Qatarese hardloper Hamza Driouch heeft een schorsing van twee jaar aan zijn broek gekregen als gevolg van verdachte schommelingen in zijn bloedpaspoort. De 20-jarige geboren Marokkaan pakte in 2012 op de 1500 meter nog de wereldtitel bij de junioren in Barcelona.

Een kleine maand na zijn wereldtitel haalde Driouch op de Olympische Spelen van Londen in 2012 de halve finales, daarna leek zijn carrière weinig voortgang meer te kennen. Vorig jaar werd hij nog negende tijdens de Asian Games in Incheon. Driouch mag tot en met 30 december 2016 niet in actie komen en mist dus sowieso de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

Schaatsster Bowe wereldkampioene sprint

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe heeft zondag in Kazachstan voor de eerste keer in haar loopbaan de wereldtitel sprint veroverd. De 27-jarige rijdster zegevierde in Astana met overmacht. Ze schreef zondag ook de afsluitende 1000 meter op haar naam met een tijd van 1.14,50. Het was dit weekeinde haar vierde afstandszege in het slecht bezette sportpaleis Alau.

Het zilver in het eindklassement ging naar haar landgenote Heather Richardson, die op de 1000 meter opnieuw de tweede tijd reed (1.15,06). De Tsjechische Karolina Erbanova, uit de ploeg van coach Marianne Timmer (Team Continu), pakte WK-brons. Zij reed zondag op de kilometer de vijfde tijd (1.16,14). Margot Boer was de eerste Nederlandse in het eindklassement op de zevende plaats.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Brittany Bowe VS 1:14.50
2 Heather Richardson VS 1:15.06
3 Li Qishi Chi 1:15.85
4 Yekaterina Aydova Kaz 1:16.01
5 Karolína Erbanová Tsj 1:16.14
6 Vanessa Bittner Oos 1:16.40
7 Margot Boer Ned 1:16.80
8 Olga Fatkulina Rus 1:16.88
9 Thijsje Oenema Ned 1:17.30
10 Judith Hesse Dui 1:17.48


Klassement

# Naam Land Punten Verschil
1 Brittany Bowe VS 149.600 -
2 Heather Richardson VS 150.815 +1,22
3 Karolína Erbanová Tsj 152.625 +3,23
4 Yekaterina Aydova Kaz 153.025 +3,43
5 Olga Fatkulina Rus 153.315 +3,72
6 Li Qishi Chi 153.330 +3,73
7 Margot Boer Ned 153.585 +3,99
8 Vanessa Bittner Oos 153.730 +4,13
9 Thijsje Oenema Ned 153.800 +4,20
10 Judith Hesse Dui 154.025 +4,43

Historische monsterzege skiër Hirscher

Skiër Marcel Hirscher heeft in het Duitse Garmisch-Partenkirchen ongekend hard uitgehaald naar alle concurrenten. Tijdens de reuzenslalom in de World Cup in Garmisch versloeg hij alles en iedereen met meer dan drie seconden, de grootste voorsprong in tientallen jaren.

Al na de eerste run had de Oostenrijker Hirscher een monsterlijk grote voorsprong van 1,99 seconden op zijn landgenoot Benjamin Raich. Alexis Pinturalt (2,15) en Fritz Dopfer (2,18) konden al niet meer binnen twee seconden van Hirscher blijven. Wereldkampioen Ted Ligety viel met de achtste plek op 2,84 seconden halverwege ernstig tegen.

In de tweede run kon Ligety zich nog naar voren werken, maar verder dan de vierde plek kwam hij niet meer. De Duitser Felix Neureuther liet een uitstekende tweede run zien en werkte zich op naar de tweede plek, voor Raich. Hirscher was uiteraard niet meer in te halen, maar toch ging hij niet rustig naar beneden. Hij wist zijn voorsprong uiteindelijk uit te bouwen tot liefst 3,28 seconden. 

De laatste keer dat een mannelijker skiër een wedstrijd in de World Cup met meer dan drie seconden verschil won was in het seizoen 1981/82, toen de legendarische Ingemar Stenmark in Kitzbühel de slalom met 3,16 seconden verschil won. Drie jaar eerder won dezelfde Stenmark in Courchevel de reuzenslalom met 3,73 seconden, de laatste keer dat iemand een groter gat sloeg dan Hirscher op zondag. Inmiddels is Hirscher zo goed als zeker van de eindzege in de World Cup op de reuzenslalom. In de vorige twee seizoenen ging die titel naar Ligety.

Force India wil financiële hulp Ecclestone

De financiële situatie bij het Formule 1-team Force India blijft penibel. De renstal uit Silverstone heeft F1-baas Bernie Ecclestone verzocht het prijzengeld van 2014 eerder uit te betalen, zodat er meer lucht is. Deelname aan de seizoensopener in Australië is niet in gevaar, zo bezweert vice-teambaas Bob Fernley.

Force India kent een lastige winter en kwam door financiële problemen pas deze week bij de derde en laatste wintertest met de 2015-bolide op de proppen. De eerste test werd geschrapt, terwijl vorige week met de auto van vorig jaar getest werd. De reden hiervoor was volgens Fernley een combinatie van factoren. Zo moesten leveranciers eerder dan gebruikelijk betaald worden, iets wat de cashflow negatief beïnvloedt.

Fernley heeft dan ook aan Autosport laten weten dat het Formula One Management van Ecclestone om hulp is gevraagd, maar dat er nog geen geld overgemaakt is. Ondanks de weinige beschikbare financiële middelen moet de race in Melbourne gehaald kunnen worden.

"Het zal zeer lastig gaan worden, maar zoals gewoonlijk komen we hier wel doorheen. Op dit moment bouwen wij de tweede auto, maar het is niet gemakkelijk, zoals dat de hele winter al niet was. Wij hebben de commerciële rechtenhouder duidelijk gemaakt dat we het zwaar hebben, net als Lotus en Sauber. Het is niet beperkt tot één team."

Dat Force India het zwaarder dan normaal heeft komt doordat Caterham en Marussia eind vorig jaar onder curatele kwamen te staan. Hierdoor zijn een aantal leveranciers voorzichtiger geworden en verlangen ze snellere betalingen.

Goud voor zeiler Postma in Auckland

Finn-zeiler Pieter-Jan Postma heeft zondag de wedstrijd in zijn klasse van Sail Auckland gewonnen. Het was de tweede zege dit jaar van Postma in Nieuw-Zeeland, waar hij eind januari al de South Island Championships won door alle zes races te winnen.

Postma bereidt zich aan de andere kant van de wereld voor op het Europese zeilseizoen. "Ik heb intensief getraind de laatste tijd, eerst vooral op voor de wind zeilen en mijn fysiek, daarna op licht weer-omstandigheden", vertelde Postma die in Auckland te maken kreeg met kalm weer en onstabiele wind.

Twee andere kernploegleden bleven net naast het podium in Auckland. Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner werden respectievelijk vierde en vijfde in de Laserklasse.

Nederlaag Bolt met estafetteploeg

Atleet Usain Bolt heeft voor eerst sinds 2007 weer een nederlaag geleden op de 4x100 meter estafette. De ploeg van de topsprinter uit Jamaica eindigde bij clubkampioenschappen in Kingston als tweede, net achter de equipe van de technische universiteit.

Bolt was zaterdag de slotloper van de Racers Lions Track Club. Bij de laatste wissel lag hij vijf meter achter en dat gat bleek net te groot: 38,23 om 38,29.

De laatste keer dat de snelste man ter wereld verloor op de estafette was op 7 september 2007, toen de Amerikaanse ploeg bij de Golden League-meeting in Zürich net te sterk was voor de Jamaicanen.

Massale rouwmars na moord in Moskou

Tienduizenden mensen hebben zondagmiddag in Moskou meegelopen in een treurmars voor de vrijdag doodgeschoten oppositieleider Boris Nemtsov. Voor zover bekend is de tocht zonder problemen verlopen.

Over het aantal deelnemers liepen de schattingen uiteen. Sommige media hadden het over 70.000 deelnemers, Russische staatsmedia waren bescheidener met nog geen 20.000 mensen. Maar tv-beelden lieten zien dat die schatting veel te laag was.

De tocht begon rond 13.00 uur Nederlandse tijd. Deelnemers moesten door een soort detectiepoortjes en werden gecontroleerd door veiligheidsmensen, voordat ze zich konden aansluiten bij de mars.

De autoriteiten in de Russische hoofdstad hadden toestemming gegeven voor een rouwmars met maximaal 50.000 deelnemers, maar de oppositie hield rekening met meer mensen.

Nemtsov was een van de leiders van de oppositie tegen president Vladimir Poetin. Hij werd vrijdag doodgeschoten op een brug in Moskou nabij het Kremlin. Die plek is ook het eindpunt van de rouwmars. Velen legden daar de afgelopen dagen bloemen neer.

Opvallend veel deelnemers droegen de vlag van Rusland bij zich. Ook was er een groot spandoek met de tekst 'helden gaan nooit dood'. Anderen droegen een bord voor zich met 'Ik ben Boris' er op.

De politie sloot de weg naar het Kremlin, die onder de brug van de moord loopt, met een cordon af.

Massale rouwmars na moord in Moskou
Massale rouwmars na moord in Moskou (Foto: ANP)

ASML bevestigt hack

ASML heeft onlangs ontdekt dat hackers zich toegang hebben verschaft tot een beperkt deel van zijn IT-systemen. Dat maakte de chipmachinefabrikant zondag bekend.

Technologiewebsite Tweakers berichtte vrijdag dat het zou gaan om Chinese hackers, maar ASML 'kan geen uitsluitsel geven over hun identiteit'. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen direct maatregelen getroffen om de inbraak in te dammen. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.

Wel stelt het bedrijf dat er weinig tijd verstreek voordat de kraak werd opgemerkt. "Momenteel ziet het ernaar uit dat de hackers toegang wisten te krijgen tot een beperkte hoeveelheid informatie." Tot dusver zou er geen bewijs zijn dat gevoelige informatie over ASML en zijn klanten in verkeerde handen is gevallen.

Varoufakis: koste wat het kost IMF aflossen

Griekenland wil koste wat het kost zijn schuld aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aflossen. Dat zei minister van Financiën Yaris Varoufakis zondag in een interview met de BBC. De aflossing aan de Europese Centrale Bank (ECB) is volgens hem van een andere orde van grootte.

Griekenland moet deze maand circa 2 miljard euro betalen aan het IMF. "Dat zal gebeuren", aldus Varoufakis. "Al moeten we bloed uit steen persen."

Het land, dat recent met de overige eurolanden een verlenging van het lopende steunprogramma overeenkwam, moet in juli en augustus rond de 6,7 miljard euro betalen aan de ECB. Varoufakis gaf in dit geval geen plechtige belofte, maar gaf aan te willen onderhandelen. "Het zou fijn zijn als we het met onze partners eens kunnen worden over deze drempel."

Vicepresident Sierra Leone in quarantaine om ebola

Vicepresident Samuel Sam-Sumana van Sierra Leone heeft zichzelf voor drie weken in quarantaine geplaatst. Hij nam dit besluit nadat een van zijn lijfwachten was overleden aan ebola. Hij heeft iedereen die met de overleden man contact heeft gehad opgeroepen hetzelfde te doen, meldt de Sierra Leoonse staatsomroep zondag.

Onderminister voor informatie en communicatie Theo Nicol zei dat de vicepresident zijn officiële taken vanuit zijn huis zal vervullen. Na 21 dagen is het besmettingsgevaar geweken.

Het aantal nieuwe ebolagevallen in Sierra Leone is vorige week iets gestegen ten opzichte van de week ervoor, namelijk achttien vergeleken met zestien. Dit is een breuk in de dalende tendens in Sierra Leone.

De meeste nieuwe gevallen deden zich voor binnen de vissersgemeenschap. Naar aanleiding hiervan hebben de autoriteiten een nachtelijk uitvaarverbod ingesteld. Verder zijn veerdiensten beperkt en worden posten van de politie waar mensen op ziekteverschijnselen worden gecontroleerd versterkt. Ook mogen taxi's nog maar twee passagiers vervoeren en taxibusjes maximaal vier, om fysiek contact tussen passagiers te beperken.

Liverpool wint topaffiche van Manchester City

Liverpool heeft goede zaken gedaan in de strijd om een Champions League-ticket. Zondagmiddag won de ploeg van Brendan Rodgers met 2-1 van Manchester City.

Manchester City begon het duel in de havenstad bijzonder slecht. Na een bal van Sterling, kon Henderson na elf minuten de trekker overhalen. Zijn schot versloeg de doelman, waarna het thuispubliek op de banken stond: 1-0. Het antwoord van de bezoekers liet niet lang op zich wachten. Na een steekpass van Agüero, kon Dzeko de bal oppikken. De Bosnische aanvaller twijfelde geen moment en schoot de gelijkmaker binnen in de 25e minuut: 1-1.

Liverpool kreeg vervolgens nog wat kansen om opnieuw de leiding te nemen, maar het elftal had het vizier niet op scherp staan, waardoor Hart zijn team op de been kon houden. Vooral Sterling mocht zich dit aanrekenen. De bezoekers stelden er vervolgens weinig tegenover.

Na rust schoot City uit de startblokken. Zabaleta kon met zijn voorzet bijna Agüero bereiken, waarna de Argentijnse aanvaller zijn kopbal maar net naast het doel zag gaan. De wedstrijd kabbelde vervolgens wat voort, zonder grote kansen op te tekenen tot het laatste kwartier van de krachtmeting.

Op aangeven van Sterling, kon de Braziliaan Coutinho in de 75e minuut de bal in rechterbovenhoek knallen. Hij liet daarbij Hart volledig kansloos: 2-1. Het elftal van Pellegrini probeerde doormiddel van wissels het een en ander nog te repareren, maar moest toezien hoe zijn ploeg ten onder ging. Net als tegen Barcelona op woensdag, dolf City opnieuw het onderspit in een topduel.

Kulizhnikov heeft wereldtitel bijna binnen, goede zaken Otterspeer

Pavel Kulizhnikov heeft net zoals zaterdag de 500 meter gewonnen tijdens de wereldkampioenschappen sprint in Astana. De wereldkampioen op de 500 meter won de derde afstand van de vierkamp in een tijd van 34.68 en vergrootte daarmee zijn voorsprong in het algemeen klassement. Hein Otterspeer werd met 35.03 gedeeld tweede en moet anderhalve seconde goedmaken op Kulizhnikov. 

Michel Mulder werd met 35.11 vijfde en staat derde in het klassement. Het verschil tussen Otterspeer en Mulder is 0.77 seconden. In de op twee na laatste rit reed Laurent Dubreuil tegen Nico Ihle, tot dan derde in het klassement. De Duitser werd echter gediskwalificeerd nadat hij bij de tweede start zijn schaats in de lijn zette. Dubreuil, die voorafgaand aan de derde afstand zevende in het klassement stond, moest in zijn eentje rijden en dat had invloed op zijn tijd: 35.42. Hij zakte naar plaats acht in het klassement.

Pim Schipper werd met 35.40 veertiende en staat nu negende in het klassement. De 500 meter begon met een zware valpartij. De Chinees Yang Fan ging in de laatste bocht onderuit en nam in zijn val de Kazach Aleksandr Zhigin mee. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessures zijn.

Uitslag tweede 500 meter 

# Naam Land Tijd
1 Pavel  Kulizhnikov Rus 34.68
2 Mika  Poutala Fin 35.03
2 Hein  Otterspeer Ned 35.03
4 Ruslan  Murashov Rus 35.06
5 Michel  Mulder Ned 35.11
6 Roman  Krech Kaz 35.13
6 Espen Aarnes  Hvammen Noo 35.13
8 Mitchell  Whitmore VS 35.24
9 Artur  Nogal Pol 35.27
10 Mirko Giacomo  Nenzi Ita 35.34
14 Pim Schipper Ned 35.40

Klassement na tweede 500 meter 

# Naam Land Punten Verschil op 1000m
1 Pavel Kulizhnikov Rus 103.795  
2 Hein Otterspeer Ned 104.575 +1.56
3 Michel Mulder Ned 104.960 +2.33
4 Ruslan Murashov Rus 105.025 +2.46
5 Aleksey Yesin Rus 105.150 +2.71
6 Espen Aarnes Hvammen Noo 105.375 +3.16
7 Mika Poutala Fin 105.385 +3.18
8 Laurent Dubreuil Can 105.450 +3.31
9 Pim Schipper Ned 105.595 +3.60
10 Roman Krech Kaz 105.690 +3.79

Uitslag Excelsior - sc Heerenveen

Excelsior heeft een goede stap gezet naar lijfsbehoud in de Eredivisie. De Rotterdamse club won in eigen huis van nummer zeven sc Heerenveen dat de goede lijn van de afgelopen winterstop niet door kon trekken.

Excelsior

3 - 0

sc Heerenveen

 5' Bruins
 50' Van Weert
 90+2' Vermeulen
   
 
 Gele kaart: Kruys, Bovenberg (Excelsior), Uth, Kada (sc Heerenveen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Bovenberg
Fischer
Van Diermen
Kuipers
Bruins
Kruys (Varela/85)
Stans (Vermeulen/87)
Botaka
Van Weert
Van Mieghem (Auassar/76)
  Nordfeldt
Marzo
Otigba
Van Aken
Van Anholt
Schmidt (Kada/80)
Van Amersfoort (Namli/71)
Thern
Slagveer
Uth
Thorsby (Veerman/46)

Nigeriaanse menigte slaat meisje dood

Een menigte heeft zondag op een markt in de noordoostelijke Nigeriaanse stad Bauchi een tienermeisje doodgeslagen en haar lichaam in brand gestoken. De mensen dachten dat ze een zelfmoordbomaanslag wilde plegen, zegt de politie. Een tweede verdachte, eveneens een tienermeisje, werd gearresteerd.

Marktkoopman Mohd Adamu zei dat de meisjes weigerden zich bij de ingang van de groentemarkt te laten fouilleren. Dit wekte de argwaan van de menigte, die hen vervolgens aanviel.

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft de laatste tijd vaker zelfmoordaanslagen door meisjes en jonge vrouwen laten plegen. Politiewoordvoerder Mohammad Haruna zei dat de mensen zich deze keer mogelijk vergist hebben en dat het doodgeslagen meisje waarschijnlijk geen kwaad in de zin had.

Steiger in Weesp dreigt om te waaien

In Weesp is zondag een gevaarlijke situatie ontstaan door de harde wind. Een volgens de politie 'hele hoge' steiger dreigt om te waaien.

De steiger staat los naast een flat die moet worden gerenoveerd of afgebroken. De politie heeft de straat voor de flat afgesloten. De brandweer is ingeschakeld om de onveilige situatie te verhelpen.

Aziatische vrouwen aangetroffen in rioolbuis

De politie heeft zaterdagavond in Barneveld vier Aziatische vrouwen en meisjes zittend in een rioolbuis aangetroffen. Het gaat vermoedelijk om slachtoffers van mensenhandel. Vier Albanese verdachten zijn aangehouden.

De politie ontving een melding van een beveiliger over vier verdachte mannen. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, zagen ze niet meteen die mannen, maar wel enkele Aziatische vrouwen of meisjes. Een Aziatische jongeman, vermoedelijk het vijfde slachtoffer, was er vandoor gegaan en werd iets later op een bedrijfsterrein in de omgeving aangetroffen.

Het gaat bij de verdachten om vier Albanese mannen tussen de 28 en 38 jaar oud.

De slachtoffers konden zich niet identificeren. Het onderzoek naar hun leeftijden en herkomst is nog gaande. Het gaat vermoedelijk om Vietnamezen.

PVV'er Faber denkt niet aan aftreden

PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen Marjolein Faber denkt niet aan aftreden. Zij is in opspraak gekomen omdat zij voor partijwerkzaamheden in Gelderland het bedrijf van haar zoon heeft ingehuurd.

Onder anderen een VVD-gedeputeerde in Gelderland vindt dat Faber moet opstappen. "Zij kunnen mij niet wegsturen", zei Faber in het lijsttrekkersdebat zondag voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

Faber zegt dat het niet handig was om het bedrijf van de zoon in de arm te nemen. De onderneming beheerde de website van de PVV-Gelderland. Daar is inmiddels een eind aan gekomen. Ook gaat Faber uit eigen zak het geld terugbetalen.

Een onderzoek van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een 'evident integriteitsprobleem', maar dat de PVV wel een 'integriteitsrisico' heeft genomen.

Bungelende lamp boven A13 zorgt voor file

Een loshangende lamp boven de A13 zorgt zondagmiddag voor een flinke file richting Den Haag. Oorzaak is de wind die af en toe al flink uithaalt.

Een aannemer probeert de lichtmast te repareren en daarom is de linkerrijstrook dicht. Er staat enkele kilometers file vanaf Delft. In die file botsten ook nog eens drie auto's op elkaar, meldt de VerkeersInformatieDienst.

In het westen van het land pakt de wind al behoorlijk uit. Voor zondagavond en -nacht worden langs de kust en in het Waddengebied harde windstoten verwacht. Het KNMI heeft daarvoor al een code geel (gevaarlijk weer) gegeven.

Bowe wint ook tweede 500 meter, podium ver weg voor Boer

Na twee overwinningen zaterdag heeft Brittany Bowe ook de tweede 500 meter tijdens de wereldkampioenschappen sprint in Astana op haar naam geschreven. Ze won de tweede 500 meter in 37.71 en is daarmee iets trager dan zaterdag. 

Heather Richardson werd tweede in 37.90 en moet straks op de 1000 meter bijna twee seconden goedmaken om nog wereldkampioen te kunnen worden. Ze lijkt wel zeker van het zilver, want de nummer drie Karolina Erbanova staat op 2,5 tel van de Amerikanse. Ook Olga Fatkulina en Yekaterina Aydova maken nog kans op het brons. 

Thijsje Oenema (38.27) en Margot Boer (38.64) werden respectievelijk vijfde en tiende. Een medaille lijkt er voor beide dames niet meer in te zitten. Ze staan nu zesde en zevende in het algemeen klassement. Laurine van Riessen werd met 38.98 veertiende. Voor haar zit het toernooi erop na de diskwalificatie op de 1000 meter van gisteren. 

Uitslag tweede 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Brittany  Bowe VS 37.71
2 Heather  Richardson VS 37.90
3 Karolina  Erbanová Tsj 38.06
4 Yekaterina  Aydova Kaz 38.19
5 Thijsje  Oenema Ned 38.27
6 Judith  Hesse Dui 38.36
7 Olga  Fatkulina Rus 38.42
8 Vanessa  Bittner Oos 38.43
9 Qishi  Li Chi 38.52
10 Margot  Boer Ned 38.64
14 Laurine  van Riessen Ned 38.98

Klassement na tweede 500 meter 

# Naam Land Punten Verschil op 1000m
1 Brittany Bowe VS 112.350  
2 Heather Richardson VS 113.285 +1.87
3 Karolina Erbanová Tsj 114.555 +4.41
4 Olga Fatkulina Rus 114.875 +5.05
5 Yekaterina Aydova Kaz 115.020 +5.34
6 Thijsje Oenema Ned 115.150 +5.60
7 Margot Boer Ned 115.185 +5.67
8 Judith Hesse Dui 115.285 +5.87
9 Qishi Li Chi 115.405 +6.11
10 Vanessa Bittner Oos 115.530 +6.36

Square Enix heeft trademarks aangevraagd voor meerdere mangatitels

Square Enix heeft een rijke lijst aan mangatitels en het bedrijf zou er aan kunnen denken om de titels ook werkelijk om te zetten tot games. Square Enix heeft namelijk trademarks aangevraagd voor de titels bij het Japanese Patent and Trademark Office.

Niet alle titels hebben een actiegerichte verhaallijn dus het wordt zeker interessant of en hoe die games zich eventueel gaan ontwikkelen. Voor deze titels heeft Square trademarks aangevraagd; Haré+Guu, Spiral: The Bonds of Reasoning, Mahoraba, Bamboo Blade, Daily Lives of High School Boys, Dusk Maiden of Amnesia, JUDGE en tot slot Inu x Boku SS. Als je een beetje bekend bent met deze titels zul je kunnen bedenken dat sommigen ervan waarschijnlijk als visual novel-achtige game kunnen verschijnen.


Bamboo Blade

Drukte op site Belastingdienst

Veel mensen proberen zondag de site van de Belastingdienst te bereiken, maar dat lukt niet altijd. De dienst zelf laat via Twitter weten dat het erg druk is en adviseert het op een ander moment te proberen.

Vanaf zondag 1 maart kunnen mensen weer aangifte doen, van onder meer inkomstenbelasting. Dat kan voor het eerst op een persoonlijke pagina. De Belastingdienst begint zondag met nieuwe televisiespotjes, nog altijd onder het motto 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'. Vanaf maandag zijn er ook radiospotjes.

Geen stadion meer voor Parma

Crisisclub FC Parma, een voormalige grootmacht uit de Italiaanse Serie A, heeft geen stadion meer. De noodlijdende club heeft de stroomrekening niet betaald, waarna de eigenaar, de gemeente, de voetbalclub de toegang tot het Enio Tardini-stadion heeft ontzegd.

De energierekening is ondertussen opgelopen tot zo'n 1 miljoen euro. Dit komt bovenop de aanhoudende misère bij de club. Wegens grote schulden zijn er geen financiële middelen meer bij de rode lantaarndrager van de hoogste Italiaanse divisie.

Spelers is al verzocht om met eigen vervoer naar uitwedstrijden te gaan, want een spelersbus drukt inmiddels te zwaar op de begroting. Diezelfde spelers krijgen overigens ook al een tijdje geen salaris meer, dus wellicht moet moeders de vrouw het tanken maar even voorschieten.

De aanstaande wedstrijd tegen Genua is bij gebrek aan acceptabel grasveldje maar afgelast. Mogelijk zet de Italiaanse bond de club uit de competitie.

Chinese industrie krimpt

De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in februari opnieuw afgenomen na een krimp van de sector in januari. Dat blijkt uit cijfers die de Chinese overheid zondag publiceerde.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, verbeterde van 49,8 in januari tot 49,9 vorige maand. Daarmee bleef de barometer onder 50, de scheidslijn tussen groei en krimp. De krimp van de industrie is een van de redenen dat de Chinese centrale bank zaterdag besloot tot een verlaging van een aantal rentetarieven.

De Chinese overheid vergadert over enkele dagen over de begroting voor dit jaar en komt naar verwachting ook met een groeiprognose. Vorig jaar groeide de Chinese economie slechts met 7,4 procent, het laagste tempo sinds 1990. Economen gaan ervan uit dat Peking dit jaar mikt een groei van circa 7 procent.

Dierenkieswijzer gelanceerd

Wie op 18 maart een diervriendelijke keuze in het stemhokje wil maken, kan vanaf zondag de Dierenkieswijzer raadplegen. Die vergelijkt politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hebben zeventien dierenwelzijnsorganisaties - verenigd in de Dierencoalitie - zondag de site dierenkieswijzer.nl gelanceerd. De provincies spelen een belangrijke rol in dierenwelzijn. De partijen zijn volgens het verbond verdeeld over bijvoorbeeld megastallen en hoe om te gaan met ganzenpopulaties. "Sommige partijen pleiten voor méér ruimte voor ganzen, anderen zien liever afschot", zegt voorzitter Dirk-Jan Verdonk van de Dierencoalitie. "Ook mogen koeien van sommige partijen best het hele jaar op stal staan."

De partijen hebben over het algemeen weinig sympathie met het afschieten van zwerfkatten. "Jaarlijks worden er tussen de 8000 en 13.500 katten doodgeschoten. De Tweede Kamer heeft in 2013 ook al om een verbod op afschot gevraagd, maar deze praktijk gaat onverminderd door", aldus Verdonk.

Witte olifant gevangen in jungle Myanmar

In de jungle van de Myanmarese regio Ayeyarwaddy is een zeldzame witte olifant gevangen. Het 7-jarige vrouwtje werd vrijdag gevangen door de Myanmarese bosbouwafdeling, zes weken nadat de witte olifant voor het eerst werd gezien in een reservaat bij de stad Pathein, zegt bosbouwbeambte Tun Tun Oo. Het is de negende witte olifant in gevangenschap in het land.

Volgens Tun Tun Oo moest voorzichtig te werk worden gegaan om het bijna twee meter hoge dier te pakken te kunnen krijgen. "Het is een wild dier. We wilden niet dat de olifant of bosbouwbeambten gewond zouden raken."

Witte olifanten, die eigenlijk albino's zijn, zijn eeuwenlang vereerd in Myanmar, Thailand, Laos en andere Aziatische landen. De dieren werden verwend door vorsten, als symbool van de koninklijke macht en welvaart. Veel mensen denken nog steeds dat witte olifanten een land geluk brengen.

Vijf van de acht witte olifanten die in Myanmar al in gevangenschap leven, verblijven in de dierentuin in de hoofdstad Naypyidaw, en de andere drie zijn ondergebracht in de dierentuin van Rangoon. Waar het vrijdag gevangen vrouwtje wordt gehuisvest, is nog onduidelijk.

Eerder vanuit de jungles van Myanmar vervoerde witte olifanten werden verwelkomd met weelderige ceremonies waarbij militaire leiders ze bestrooiden met geurig water met daarin goud, zilver en edelstenen.

30 dagen zonder alcohol, doe jij mee?

Vorige week woensdag zijn we met een grote groep FOK!kers begonnen met 40 dagen zonder alcohol. Dit kan je allemaal meelezen via DIT TOPIC

Vanaf morgen zal de landelijke 'Ik Pas' actie verder gaan. Dan starten de mensen die 30 dagen zonder alcohol aangaan. Vind jij het leuk om je aan te sluiten? 

Kan jij het aan om 30 dagen zonder alcohol te leven? Even die lever met rust te laten, lekker wat kilootjes af te vallen en weer elke dag goed te slapen en fris op te staan. Meld je dan in het topic! En vergeet je daarna niet HIERRRR aan te melden als officieel Ik Pas FOK! lid. Dan krijg je van Martijn_ar een prachtig 'Ik Pas' polsbandje thuis gestuurd.

Ik pas! Jij ook?

ik pas

Reden voor rood reservedoelman Mulder bekend

De UEFA heeft de reden bekend gemaakt waarom Erwin Mulder afgelopen donderdag rood kreeg tijdens Feyenoord - AS Roma. Na de gelijkmaker van Elvis Manu in de 57ste minuut kreeg bankzitter Mulder een rode kaart. De reden voor zijn straf was tot vandaag onduidelijk. De eerste lezing was dat hij te uitbundig gejuicht zou hebben. Nu heeft de UEFA de daadwerkelijke reden bekendgemaakt.

Mulder zou na het doelpunt van Manu de grensrechter hebben vastgepakt, meldt het Algemeen Dagblad. Feyenoord ontkent dat Mulder de assistent-scheidsrechter heeft vastgepakt. 

Eerder in de tweede helft kwam Feyenoord met tien man te staan na rood voor Mitchell Te Vrede. Met een man minder kwam Feyenoord op gelijke hoogte, maar niet lang daarna maakte Gervinho de winnende.

Code geel in delen land om windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zondagavond voor flinke windstoten aan de kust en op de Waddeneilanden. De provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland en de eilanden hebben daarom een code geel gekregen. Later in de nacht naar maandag geldt diezelfde waarschuwing zelfs voor alle provincies, behalve Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Aan zee kunnen windstoten voorkomen tot 100 kilometer per uur.

Code geel in delen land om windstoten
Code geel in delen land om windstoten (Foto: ANP)

'Nieuwe spoortunnel Delft heeft al probleem'

De nieuwe ondergrondse spoortunnel in Delft is nog maar één dag in gebruik en er is al een probleem, signaleert zondag Omroep West. Als de treinen in de tunnel zo hard rijden als ze mogen, wordt de luchtdruk te hoog en gaan de automatische draaideuren in de stationshal te snel draaien.

Een woordvoerder van ProRail bevestigt de bevinding. Inmiddels zijn de draaideuren strakker ingesteld zodat de luchtdruk er minder invloed op heeft. De tunnel is eigenlijk ontworpen om er met snelheden van 140 km per uur doorheen te rijden.

Eindelijk weer zege voor Wizards

Na zes nederlagen op rij hebben de basketballers van de Washington Wizards weer eens gewonnen. De NBA-formatie gaf zaterdag (lokale tijd) in de tweede helft tegen Detroit Pistons nog een voorsprong van 21 punten uit handen, maar won uiteindelijk wel: 99-95.

John Wall (22 punten) en Nene (21) bleken van grote waarde voor de Wizards. "Het is geweldig om weer te winnen, maar we moeten onze voorsprong voortaan echt beter verdedigen", bleef Wall kritisch. De Wizards liggen nog altijd op koers voor een plek in de play-offs. Detroit lijkt daar niet meer voor in aanmerking te komen.

Overige uitslagen
Miami Heat - Atlanta Hawks 91-93
New York Knicks - Toronto Raptors 103-98
Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 97-101
Dallas Mavericks - Brooklyn Nets 94-104
Phoenix Suns - San Antonio Spurs 74-101
Utah Jazz - Milwaukee Bucks 82-75

Kiezer negatief over integriteit Kamerleden

Er zijn nogal wat kiezers die denken dat als alle Kamerleden intensief worden gecheckt, een fors deel van hen in vergelijkbare problemen komt zoals de opgestapte VVD'er Mark Verheijen. Een kwart van de kiezers denkt dat het meer dan de helft van alle Kamerleden betreft. Kiezers van PVV, VVD en SP zijn daarover het negatiefst in de wekelijke peiling van Maurice de Hond.

Een kwart van de kiezers denkt dat het minder dan 10 procent van de Kamerleden betreft. Bijna de helft van de kiezers beoordeelt de manier waarop de VVD met de kwestie-Verheijen is omgegaan negatief. Bij de VVD-kiezers is dat 38 procent. Verheijen vertrok vrijdag uit de Tweede Kamer, na een hard rapport van de integriteitscommissie van de VVD. Die had beschuldigingen over corruptie en gesjoemel met declaraties onderzocht.

Deze week zakt de VVD weg naar 17 zetels (-1). De PvdA herstelt wat en klimt naar 13 zetels (+2).

Hogenkamp start ook in Monterrey met winst

Tennisster Richel Hogenkamp heeft zaterdag in Monterrey de eerste stap gezet naar het hoofdtoernooi. In de kwalificaties rekende de 22-jarige Doetinchemse af met Alexa Glatch uit de Verenigde Staten: 6-1 en 6-3. De tweede horde voor Hogenkamp is Michelle Larcher de Brito uit Portugal, die Varvara Lepchenko aan de kant zette (6-0 en 6-1). De Nederlandse nummer 125 van de wereld moet in totaal drie partijen winnen om toegang te krijgen tot het hoofdschema in de Mexicaanse stad.

Hogenkamp bereikte eerder dit jaar in Hobart, Melbourne (Australian Open) en Acapulco via de kwalificaties al het hoofdtoernooi. Daarin verloor ze steeds in de eerste ronde. Kiki Bertens is in Monterrey automatisch toegelaten tot het hoofdschema en treft daarin eerst haar Zweedse dubbelpartner Johanna Larsson.

Van den Brom: "Ajax op blijven jagen"

Met de overwinning op Willem II heeft AZ gedaan wat het moest doen. Trainer John van den Brom kijkt zondag met veel interesse naar het duel tussen PSV en Ajax. Door doelpunten van Steven Berghuis en Debney Dos Santos bleven de punten zaterdagavond in Alkmaar. AZ staat nu derde, met drie punten achterstand op Ajax. De Amsterdammers nemen het zondagmiddag op tegen koploper PSV.

"We zullen zien wat er gaat gebeuren", aldus Van den Brom in gesprek met de NOS. "Zolang we zelf de wedstrijden blijven winnen, al is het zoals tegen Willem II en je houdt het zicht op Ajax en Feyenoord, dat moet je ze op blijven jagen."

"Dit weekeinde zijn we daarin geslaagd. Het is nu nog 9 wedstrijden en ik ga zondag met alle plezier naar die topwedstrijd kijken. En ook naar FC Utrecht - Feyenoord. Het kan wel eens een mooi weekeinde worden."

Nadal bereikt eerste finaleplaats na rentree

Tennisser Rafael Nadal heeft zaterdag voor het eerst sinds zijn rentree begin dit jaar weer de finale van een ATP-toernooi bereikt. De Spanjaard versloeg in Buenos Aires publiekslieveling Carlos Berlocq. Nadal, als eerste geplaatst, klopte de Argentijn in twee sets: 7-6 (7) en 6-2.

Nadal was lang afwezig door een blindedarmontsteking. De voormalig nummer één van de wereldranglijst kreeg daarna ook nog last van zijn rug. Hij maakte in Doha zijn rentree, maar werd daar al in de eerste ronde uitgeschakeld. Daarna volgde een kwartfinaleplaats op de Australian Open. Vorige week strandde hij in Rio de Janeiro in de halve finales.

Mocht Nadal het toernooi zondag winnen, dan evenaart hij het record van Guillermo Vilas van de meeste gewonnen graveltoernooien. De Argentijn zegevierde bij 46 toernooien op de gemalen bakstenen. Nadal moet dan wel winnen van een andere Argentijn, Juan Monaco.

Ex-PVV'er: Nederland is in oorlog met islam

Voormalig PVV'er Arnoud van Doorn heeft tijdens een speech op de Malediven aangegeven dat de oorlog tegen de islam en moslims nergens zo hevig woedt als in Nederland. De bekeerling zette zijn geboorteland tijdens de bijeenkomst weg alsof het Noord-Korea zou betreffen.

"In Nederland bestaat vrijheid van meningsuiting, behalve dan voor moslims", oreert het gemeenteraadslid van de Partij van de Eenheid aan een menigte totaal verbijsterde luisteraars.

"Zoals ik al eerder zei: er is een wereldwijde oorlog aan de gang tegen de islam. Vooral in Europa en dan met name in Nederland. Altijd had ik het idee dat Nederland een erg open en tolerante maatschappij was. Nou, dat is het niet meer.", vervolgt het slachtoffer. "Er wonen 17 miljoen mensen, waaronder een minderheid van 1,2 miljoen moslims. Waar ik er eentje van ben. Hun leven is erg moeilijk. De xenofobie en haat richting moslims groeit. De media en de politiek zijn steeds meer tegen de islam."

"Uit eigen ervaring kan ik met een gerust hart zeggen dat de moslimminderheid in Europa en dan vooral in Nederland onderdrukt wordt. Ze zijn niet vrij. Er is een vrijheid van religie, maar niet voor moslims. "

Vervolgens doet de arme onderdrukte man een oproep aan de aanwezigen om naar Nederland te komen, om zelf te ervaren hoe onderdrukking eruit ziet. "Een bijeenkomst zoals we hier hebben, op de Malediven, is onmogelijk in Nederland", waarna Arnoud uiteenzet hoe in Rijswijk het een en ander misging en aardige 'geleerden' de toegang tot ons land werd geweigerd.

De bijna rechtstreekse oorlogsverklaring zoals boven omschreven is hier te vinden. Wie meer interesse heeft in het kots van Arnoud van Doorn kan onderstaand filmpje kijken.


In z'n allergoeiste mavo-engels.

Eon ticket als mystery gift beschikbaar in Pokémon

Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire zijn alweer enige tijd uit voor Nintendo 3DS. Spelers konden via streetpass een Eon ticket uitwisselen, waarmee ingame, afhankelijk van de versie, Latios of Latias gevangen kan worden. Dit werd echter geen groot succes.

Nintendo heeft te kennen gegeven dat de ticket niet vaak genoeg is uitgewisseld, waardoor een grote hoeveelheid spelers geen kans krijgt om deze legendarische Pokémon te vangen. Als compensatie heeft Nintendo nu een code uitgegeven, waarmee spelers alsnog hun slag kunnen slaan.

Om de Eon ticket te bemachtigen moet je naar de mystery gift gaan in het menu en daar de volgende code invullen: POKEMON380381. Veel succes met het vangen van Latios, danwel Latias!


Geen euthanasie voor doodziek meisje

Een Chileens meisje van 14 jaar kan de door haar vurig gewenste euthanasie op haar buik schrijven. In het (katholieke) land zijn dergelijke praktijken namelijk niet toegestaan.

Het meisje lijdt aan taaislijmziekte, een ongeneeslijke aandoening die het slijm, dat normaal gesproken wordt gebruikt om bacteriën af te voeren, dik en taai maakt. Haar broer is al eerder aan de ziekte overleden.

Eerder deze week deed de zieke dame al een wanhopige oproep op facebook en YouTube aan haar president om euthanasie toe te staan. "Ik wil niet meer leven met deze ziekte. De president kan de injectie goedkeuren om me voor altijd te laten slapen", verklaart zij in het emotionele filmpje.

Een woordvoerder van president Michele Bachele heeft laten weten dat er aan het verzoek van Valentina geen gehoor zal worden gegeven. Wel wil de regering de behandelkosten vergoeden. Ook werd er een 'selfie' gemaakt waarop het meisje en de president te zien zijn.

Veel kijkers voor tien jaar DWDD-filmpjes

De terugblik op tien jaar De TV Draait Door heeft zaterdagavond ruim twee miljoen kijkers getrokken. Het programma keek terug op de hoogtepunten van de filmpjesrubriek uit DWDD. Presentator Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Marc-Marie Huijbregts zapten, met gasten, langs opvallende fragmenten.

De jubileumuitzending haalde de tweede plek van de kijkcijferlijst van zaterdag. Iets meer mensen keken naar het NOS Journaal van 20 uur. Ook goedbekeken waren Studio Sport, Voice Kids en Kassa.

Veel kijkers voor tien jaar DWDD-filmpjes
Veel kijkers voor tien jaar DWDD-filmpjes (Foto: ANP)

Vlindertellers twee keer de aarde rond

Het Nederlandse Vlindermeetnet bestaat 25 jaar. Vrijwilligers hebben in die jaren miljoenen vlinders geteld om te kijken hoe het ervoor staat. Samen liepen de vrijwilligers daarvoor meer dan 100.000 kilometer, meer dan tweemaal de aarde rond.

De medewerkers bekijken regelmatig vaste routes om te inventariseren hoe vlinders het doen. Daaruit blijkt dat achttien soorten zijn toegenomen, negen zijn stabiel en 24 zijn achteruit gegaan. Dat meldt zondag de website Natuurbericht.nl.

Tussen 1990 en 2000 was een sterke afname van het totale aantal dagvlinders, maar sindsdien lijkt zich dat te stabiliseren. Opvallende stijger is het bont zandoogje. Grote verliezers zijn het spiegeldikkopje en de kleine heivlinder.

Medicijn tegen hepatitis C in basispakket

Patiënten met chronische hepatitis C in een vergevorderd stadium krijgen vanaf zondag het medicijn daclatasvir (Daklinza) voorlopig vergoed uit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloten nadat ze met de fabrikant had onderhandeld over de prijs van het nieuwe middel.

"Het betekent dat er meer te kiezen valt en meer mogelijkheden zijn voor het behandelen van chronische hepatitis C", aldus Schippers, die vijf maanden eerder al besloot dat bepaalde patiënten met dezelfde aandoening het medicijn sofosbuvir (Sovaldi) vergoed kregen uit het basispakket.

Met daclatasvir (Daklinza) kan een groep patiënten genezen worden die met bestaande middelen niet of nauwelijks geholpen kon worden. Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt. Bij een klein percentage zelfs tot leverkanker.

Het besluit geldt tot eind 2015. Voor de periode daarna wordt verder onderhandeld.

Irak zoekt door IS gestolen kunst

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft niet alleen oude kunstwerken vernield, maar ook meegenomen. Irak wil voorkomen dat de roofkunst door de islamisten wordt verkocht op de zwarte markt. Dat zei premier Haider al-Abadi zaterdag.

Donderdag werd een filmpje gepubliceerd waarop te zien is dat IS-leden beelden en kunstwerken omvergooien en stukslaan in een museum in Mosul. Irak roept de hulp in van de Verenigde Naties in de zoektocht naar de kunst die nog niet is vernield. "Dit is een serieuze oproep aan de Veiligheidsraad, de Verenigde Naties en alle vredelievende landen om de daders op te sporen", aldus Abadi.

Irina Bokova, hoofd van het VN-agentschap voor cultureel en educatie UNESCO, noemde de vernielingen eerder een "aanval op Iraks duizendjarige geschiedenis en cultuur".

Voor McLaren begint Formule 1-seizoen te vroeg

Voor McLaren komt de start van het nieuwe Formule 1-seizoen eigenlijk te vroeg. De Britse renstal worstelt in de aanloop naar de eerste race op 15 maart in Australië met grote problemen, waardoor de nieuwe bolide nog te weinig is getest. Zo kwam de Deense testcoureur Kevin Magnussen zaterdag op het circuit van Barcelona vanwege een olielek tot slechts 39 rondjes, terwijl bijna alle andere rijders meer dan honderd rondes reden.

"Deze bolide verschilt volledig met die van vorig jaar", zei Magnussen, die door de komst van Fernando Alonso een stapje terug heeft moeten doen bij McLaren. Omdat de Spanjaard als gevolg van zijn crash vorige week in Barcelona echter niet kan rijden, nam de Deen zaterdag weer plaats in de MP4-30. "De auto is heel gebruiksvriendelijk en rijdt soepel. De basis is goed, alleen hij is niet snel genoeg."

Volgens teambaas Eric Boullier duurt het wel even voor McLaren met de nieuwe Honda-motoren voorin kan meedoen in de races. "De betrouwbaarheid is nog duidelijk een punt van zorgen, ik weet niet hoe lang dat gaat duren. Het zal wel een paar races duren voordat we succesvol zijn. Hopelijk als we in Europa gaan racen."

HSV onderuit in Frankfurt

Hamburger SV heeft weer een nederlaag moeten incasseren. Op bezoek bij Eintracht Frankfurt ging de zwalkende Duitse grootmacht met 2-1 onderuit. Alexander Meier maakte beide doelpunten voor de thuisclub en voerde zijn totaal in de Bundesliga daarmee op naar zestien, één minder dan Arjen Robben die vrijdag al zijn zeventiende maakte voor Bayern München.

Trainer Josef Zinnbauer had net als vorige week tegen Borussia Mönchengladbach (1-1) geen basisplaats over voor Rafael van der Vaart. De aanvoerder van HSV mocht in de slotfase wel invallen, toen de eindstand al op het bord stond en zijn ploeg nog met tien man voetbalde. Matthias Ostrzolek was na ruim een uur spelen met twee keer geel van het veld gestuurd. Het doelpunt van de bezoekers kwam van Zoltan Stieber.

HSV staat met 24 punten uit 23 wedstrijden net boven de degradatiezone.

Handboogschutters prolongeren titel

De Nederlandse handboogschutters hebben zaterdag in de Sloveense plaats Koper zowel op het onderdeel recurve als compound hun Europese indoortitel van twee jaar geleden in Rzeszow (Polen) geprolongeerd.

Rick van der Ven, Sjef van de Berg en debutant Jan van Tongeren versloegen zaterdag in de olympische discipline recurve Italië in de finale. Daarvoor was een shoot-off nodig. Oranje verspeelde een voorsprong van 4-0 maar stelde met drie tienen in de verlenging het goud alsnog veilig: 5-4 (59-56, 59-58, 58-59 55-59, 30-29).

Het compoundtrio Mike Schloesser, Peter Elzinga en Ruben Bleyendaal was in de eindstrijd duidelijk te sterk voor Frankrijk: 234-229. Het Nederlands vrouwenteam, onder leiding van Inge van Caspel, had zich vrijdag al verzoend met brons. Dezelfde kleur medaille hield Schloesser over aan het individuele toernooi. Hij bedwong op de slotdag de Noor Njaal Aamaas met 149-146.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.