FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 februari 2015

VS willen verdachten 'Srebrenica' uitzetten

De Amerikaanse autoriteiten willen zeker 150 Bosniërs het land uitzetten vanwege hun vermoedelijke betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Het zou onder meer gaan om personen die mogelijk een rol speelden bij de massamoord in Srebrenica, berichtte The New York Times zaterdag.

De VS zouden driehonderd Bosniërs in het land verdenken van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Uit informatie van de immigratiedienst blijkt dat mogelijk tot de helft van die groep mogelijk betrokken was bij het bloedbad in Srebrenica. Daar werden ondanks de aanwezigheid van de Nederlandse VN-militairen in 1995 duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs.

Onder de verdachten zouden zich een voetbaltrainer en casinomedewerkers bevinden. Volgens de advocaten van sommige verdachten zijn de autoriteiten te ver gegaan in het koppelen van mensen aan oorlogsmisdaden van twintig jaar geleden.

Golfer Luiten haalt cut in nat Florida

Golfer Joost Luiten heeft bij zijn eerste Amerikaanse toernooi van dit jaar de cut gehaald. De 29-jarige Bleiswijker moest zaterdag tussen de vele regenbuien en het onweer door zijn tweede ronde van de Honda Classic afmaken en kwam met een scorekaart van 71 slagen binnen. Luiten, die donderdag al was begonnen met een 71er, overleefde met een totaal van 142 de schifting. Hij staat daarmee op de gedeelde 25e plaats.

De derde ronde in Palm Beach Gardens werd opnieuw geteisterd door noodweer. Luiten had slechts twee holes gespeeld (twee keer par) toen de regen weer met bakken uit de hemel kwam. De organisatie besloot daarom het schema voor de zoveelste keer aan te passen. Veel golfers kunnen zondag pas beginnen aan hun derde ronde, wat betekent dat de Honda Classic mogelijk pas maandag wordt afgemaakt.

Padraig Harrington uit Ierland gaat na twee volledige rondes aan de leiding met 133 slagen.

Judoka Bolder pakt eerste 'Israëlische' plak

Judoka Linda Bolder heeft zaterdag in Praag haar eerste medaille voor Israël veroverd. Bij het Europees Open in de Tsjechische hoofdstad eindigde de 26-jarige Nederlandse als derde in de categorie tot 70 kilogram.

Bolder staat sinds 1 januari van dit jaar als Israëlische op de tatami. Met deze verandering van nationaliteit hoopt de judoka uit Velserbroek meer kans te maken op deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Bolder had in eigen land zware concurrentie van Kim Polling, de aanvoerster van de wereldranglijst in deze gewichtsklasse. Vanwege een ernstige knieblessure kwam ze bijna een jaar niet in actie, maar in Praag beleefde Bolder met haar nieuwe nationaliteit een geslaagde rentree. "Ik ben heel trots dat ik de mensen die zo veel vertrouwen in mij hebben, iets kan teruggeven", schreef Bolder op Facebook na haar bronzen plak.

Multinationals verhuizen managers naar Azië

Nederlandse multinationals verplaatsen niet alleen de fabriek, de ict-afdeling en het callcentrum naar het buitenland, ook de managers verhuizen steeds vaker naar Azië en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant.

De krant nam 23 Nederlandse beursgenoteerde multinationals onder de loop. Daarvan hadden er veertien al een of meer leden van de raad van bestuur en de bestuurstop naar het buitenland verhuisd. In de helft van de gevallen vond de verhuizing in de laatste vijf jaar plaats.

Zo benoemde Philips zijn topman in China, Patrick Kung, in 2012 tot het zogeheten executive committee van het concern. Ahold verhuisde in 2013 bestuurslid James McCann naar de VS. Chemieconcern DSM verplaatste in vijf jaar tijd zelfs 60 van zijn 360 hooggeplaatste bestuurders naar onder meer Singapore, New Jersey en Shanghai.

Uitslag Cambuur Leeuwarden - Heracles Almelo

Cambuur Leeuwarden heeft een kleine zege geboekt op Heracles Almelo. De ploeg uit de Friese hoofdstad zegevierde met 1-0, maar betaalde wel een prijs voor de drie punten, want El Makrini, Bytyqi en Narsingh vielen uit met blessures. Cambuur staat na vandaag negende, terwijl Heracles op plek zestien blijft bivakeren.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 0

Heracles Almelo

 19' Van de Streek    
 
 Gele kaart: Andriuskevicius, Barto (sc Cambuur Leeuwarden), Bruns (Heracles Almelo)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.520
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
Bakker
El Makrini (Dijkstra/25)
Van de Streek
Narsingh (Barto/75)
Ogbeche
Bytyqi (De Ridder/23)
  Castro
Breukers
Schenkeveld
Zomer
Aktaou
Bruns
Fledderus (Cziommer/46)
Vujicevic
Linssen (Navratil/59)
Avdic
Darri (Bel Hassani/46)

'Nemtsov gedood om onthulling over Oekraïne'

De Russische oppositieleider Boris Nemtsov is gedood omdat hij van plan was informatie te onthullen over de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag.

Porosjenko sprak Nemtsov naar eigen zeggen enkele weken geleden over de kwestie. De Rus zou toen hebben gezegd dat hij met "overtuigend bewijs" wilde komen over de betrokkenheid van Russische troepen bij de onrust in Oekraïne. "Boris was niet bang, maar zijn beulen wel. Ze hebben hem gedood", zei de Oekraïense president.

De Russische oppositieleider Ilja Jashin bevestigde dat Nemtsov werkte aan een rapport over de Russische rol in het conflict. Kiev en het Westen beschuldigen Moskou van het bewapenen en financieren van pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Het Kremlin ontkent dat.

Oekraïense persfotograaf omgekomen bij Donetsk

Een Oekraïense persfotograaf is zaterdag omgekomen door een bombardement in het oosten van het land. Serhiy Nikolajev, die voor de krant Segodnja werkte, werd getroffen in het dorp Piski, even ten noorden van het vliegveld van Donetsk. Daar is de laatste dagen over en weer stevig geschoten.

Nikolajev was volgens zijn broodheer ten tijde van de aanval niet aan het werk. Maar veel fotojournalisten werken freelance in het roerige oosten, omdat mediabedrijven hen zelden onder hun verantwoordelijkheid willen sturen.

Vijf andere journalisten gingen Nikolajev sinds het conflict in Oost-Oekraïne in april uitbrak voor.

Iran boos om geplande toespraak Netanyahu in VS

Iran heeft zaterdag geërgerd gereageerd op het voornemen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het Amerikaanse Congres toe te spreken. Volgens minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) mag kritiek van Netanyahu niet in de weg staan van een akkoord over het Iraanse nucleaire programma.

Zarif waarschuwde zaterdag dat de speech zal laten zien dat Netanyahu "de vrede in de regio wil laten ontsporen door angst te zaaien en leugens te verspreiden, zelfs in andere landen". Volgens de minister mag dat "geen obstakel worden om een akkoord te bereiken".

De Israëlische premier heeft onlangs felle kritiek geuit op de onderhandelingen over de omstreden nucleaire activiteiten van Iran. Netanyahu zou zijn toespraak willen aangrijpen om Amerikaanse politici te waarschuwen niet in zee te gaan met Teheran.

Eerder reageerde ook het Witte Huis getergd op de geplande speech. De Israëlische premier is uitgenodigd door de Republikeinen, buiten de regering om. Een topadviseur van president Barack Obama noemde het bezoek "destructief" voor de relatie tussen de landen.

Obama wil volgens eerdere berichten Iran betrekken bij de strijd tegen IS. Dat zou onderdeel zijn van een deal tussen de landen waarover Obama in het geheim met ayatollah Khamenei zou hebben gecorrespondeerd. Het sjiitische Iran ziet het radicaal-soennitische IS als een grote bedreiging langs zijn landsgrenzen. IS heeft verklaard het sjiisme in de regio te willen uitroeien.

Ook Iran bemoeit zich met toespraak Netanyahu
Iran boos om geplande toespraak Netanyahu in VS (Foto: ANP)

Dead or Alive 5: Last Round krijgt verwoestbare costumes

Dead or Alive 5: Last Round bestaat natuurlijk al uit schaars geklede dames, maar nu wordt er nog iets nieuws toegevoegd. Het wordt namelijk mogelijk om de kleding van de personage te verwoesten.

Een costumes Senran Kagura, die bekend staat om de verwoestbare kleding, cross-over DLC komt uit in maart. Producer Yosuke Hayashi kondigde dit aan in een livestream en liet daar ook het eerste screenshot zien. In deze screenshot zijn de costumes van Asuka en Mirai te zien, daar is de kleding echter nog wel heel.

Herlings meteen weer klasse apart in MX2

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zaterdag bij de opening van het nieuwe seizoen in de MX2 meteen de leiding genomen in het wereldkampioenschap. De 20-jarige Brabander was in de Grand Prix van Qatar een klasse apart. Herlings won zowel de eerste als de tweede manche.

Herlings hield op het Losail International Circuit, even buiten Doha, in de eerste manche de Fransman Dylan Ferrandis achter zich. Het verschil bedroeg een kleine drie seconden. In de tweede manche had de Nederlander op zijn KTM weer ongeveer drie seconden voorsprong op zijn naaste belager, dit keer de Belg Julien Lieber.

Schaatsster Huisman sluit in stijl af

Schaatsster Mariska Huisman heeft haar indrukwekkende carrière in stijl afgesloten. De 31-jarige Andijkse schreef zaterdag op de Jaap Eden-baan in Amsterdam de laatste wedstrijd om de KPN Marathon Cup op haar naam. De drievoudig Nederlands kampioene op kunstijs maakte in januari bekend dat ze na dit seizoen stopt.

Huisman veroverde in 2013 de Nederlandse marathontitel op natuurijs, op het Veluwemeer bij Elburg. De succesvolle schaatsster wilde begin vorig jaar eigenlijk stoppen nadat haar broer Sjoerd Huisman op 27-jarige leeftijd onverwachts was overleden. Toch ging Huisman nog een seizoen door, waarin ze wederom de Nederlandse titel op kunstijs won en ook de KPN Marathon Cup veroverde.

Huisman pakte twee weken geleden in Thialf brons bij het WK-debuut van het nieuwe onderdeel massastart.

Uitslagen Eredivisie 28/02/2015

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Twente verspeelde in de slotfase een voorsprong tegen NAC Breda, het werd daar 1-1, en AZ won thuis met 2-0 van Willem II.

FC Twente

1 - 1

NAC Breda

 5' Castaignos    88' Falkenburg 
 
 Gele kaart: , v.d. Weg, (NAC Breda)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.100
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Ter Avest (David/75)
Martina
Bjelland
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Tapia
Corona
Castaignos
Mokhtar (Börven/84)
  Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Koch
v.d.Weg
Seuntjens
Swerts (Naah/63)
De Zeeuw
Matic (Falkenburg/73)
Tighadouini
Fernandez (Zschusschen/73)

AZ

2 - 0

Willem II

 41' Berghuis
 90+3' Dos Santos
   
 
 Gele kaart: Johansson, Haps, (AZ), Cabral, (Willem II)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.341
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen (Haps/46)
Henriksen
Dos Santos
Gudelj
Berghuis
Mühren (A.Jóhannsson/79)
Hupperts (Elm/65)
  Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts (Pluim/73)
Messaoud
S.Wuytens
Cabral (Sahar/66)
Armenteros
Ondaan (Braber/87)

Nationaal Museum Irak heropent na twaalf jaar

Het Iraakse Nationaal Museum in Bagdad is na twaalf jaar heropend. Dat berichtte de BBC zaterdag. De instelling sloot destijds de deuren na de val van het regime van Saddam Hussein.

Na de Amerikaanse inval in Irak werden naar schatting 15.000 voorwerpen geplunderd uit het museum. Daarvan zou naar schatting een derde weer zijn teruggevonden. Het museum was beroemd om de kunstschatten uit onder meer de Babylonische en Assyrische cultuur, bakermatten van de beschaving.

De officiële heropening van de instelling stond eigenlijk later gepland, maar werd vervroegd om een gebaar te maken toen videobeelden opdoken van de vernieling van kunstschatten in Mosul. Leden van terreurgroep Islamitische Staat sloopten daar beelden en kunstwerken.

Premier Haider al-Abadi beloofde IS te laten boeten voor de vernielingen. "Deze barbaarse, criminele terroristen proberen het erfgoed van de mensheid en de Iraakse beschaving te vernietigen", aldus de Iraakse leider bij de heropening van het museum in Bagdad.

Nationaal Museum Irak heropent na twaalf jaar
Nationaal Museum Irak heropent na twaalf jaar (Foto: ANP)

Profclubs leggen bom onder nieuwe voetbalpiramide

Clubs in het betaalde voetbal hebben geen zin om hun beloftenteam in te laten stromen in de nieuw te vormen landelijke klasse, topklasse of hoofdklasse. Zo blijkt uit een rondgang van De Gelderlander langs de betaald voetbalorganisaties.

Vanaf het seizoen 2016/2017 moet er een nieuwe, landelijke divisie met achttien ploegen onder de Jupiler League komen. Daarin moeten vier beloftenteams uitkomen. Verder moeten acht beloftenteams in de twee topklassen op zaterdag en zondag gaan spelen. Tien BVO's zouden met hun beloftenelftal in de hoofdklasse van het amateurvoetbal uit moeten komen. Er is plek voor 22 beloftenteams in de voetbalpiramide, maar slechts tien clubs hebben interesse om hun beloftenteam in te laten stromen.

Van de clubs in de Eredivisie hebben Feyenoord, PEC Zwolle, Willem II, Cambuur, Excelsior, GA Eagles, ADO Den Haag, Heracles en FC Dordrecht voorlopig nee gezegd. Alleen Vitesse, AZ, FC Groningen, Heerenveen en FC Utrecht zijn positief. Van NAC Breda kwam geen reactie. Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente spelen de komende twee jaar nog in de Jupiler League.

Van de clubs in de Jupiler League hebben FC Volendam, De Graafschap, Sparta, Almere City FC en Brabant United (combinatieteam van RKC en FC Den Bosch) ja gezegd. Afmeldingen zijn al binnen van N.E.C., Roda JC, FC Eindhoven, Fortuna Sittard, FC Emmen, FC Oss, VVV-Venlo, Telstar, MVV en Helmond Sport. Achilles’29 heeft nog geen beslissing genomen.

Uitslag Vitesse - PEC Zwolle

Vitesse heeft de zesde zege op rij geboekt in de Eredivisie. De Arnhemmers kwamen thuis tegen PEC Zwolle op achterstand, maar wisten dit om te buigen in een 2-1 zege. Door de overwinning stijgt de ploeg van Peter Bosz naar de vijfde plaats op de ranglijst met een puntje meer dan PEC.

Vitesse

2 - 1

PEC Zwolle

 34' Traoré
 64' Pröpper
   4' Saymak
 
 Gele kaart: Diks, Kashia (Vitesse), Lam, Rienstra (PEC Zwolle)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 22.354
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Vejinovic (Vitesse) mist strafschop (45+1)
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic (Mori/82)
Qazaishvili
Labyad (Ibarra/77)
Traoré (Djurdjevic/88)
Oliinyk
  Hahn
Van Polen
Van der Werff (Lam/17)
Broerse
Van Hintum
Rienstra
Drost
Brama
Lukoki (Babalj/75)
Thomas (Necid/46)
Saymak

Van Moorsel behoudt werelduurrecord

Leontien Zijlaard-Van Moorsel blijft de houdster van het werelduurrecord. De Britse wielrenster Sarah Storey deed zaterdag een mislukte aanval op het record dat Van Moorsel in 2003 neerzette in Mexico-Stad. De viervoudig olympisch kampioene reed toen in een uur 46,065 kilometer. Storey, de meest succesvolle paralympische atlete ooit, kwam in Londen niet verder dan 45,502 kilometer. De 37-jarige Britse reed aanvankelijk onder het schema van Van Moorsel, maar moest naarmate het uur vorderde steeds meer toegeven op de Nederlandse.

Storey werd geboren met een linkerhand die niet functioneerde. Als paralympisch atlete had ze zowel succes in het zwembad als op de fiets. Storey pakte in totaal elf keer goud op de Paralympics en werd twintig keer wereldkampioene. Daarvoor ontving ze in haar vaderland de titel Dame. Storey deed zaterdag als eerste vrouw een aanval op het werelduurrecord van Van Moorsel sinds de UCI de regels heeft aangepast.

'Van Rey achter val Verheijen'

Partijleden van de VVD houden er volgens de Limburgse media rekening mee dat de van corruptie verdachte Jos van Rey een rol heeft gespeeld bij de val van Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Van Rey zou in zijn val een aantal van zijn voormalige vriendjes mee willen sleuren.

Binnen  de VVD wordt gedacht dat Van Rey journalisten van dagblad NRC en opinieblad Elsevier getipt heeft over Verheijen. Mogelijk heeft hij zelfs belastende informatie verspreid. Dat meldt 1Limburg.

In een officiële reactie noemde Van Rey het aftreden van Verheijen 'een groot menselijk drama'. "Mark was de meest veelbelovende politicus van Nederland. Ik ben werkelijk van slag daarover en wens Mark en de VVD alle goeds." Verheijen en Van Rey konden altijd goed met elkaar overweg. Verheijen brak echter met Van Rey toen bleek dat de politieke carriere van de Roermondse corruptieverdachte niet meer te redden was.

Derde testdag Barcelona (28/02/2015)

Lewis Hamilton heeft op de derde en voorlaatste dag van de derde Formule 1-wintertest in Barcelona de snelste tijd geklokt. De regerend wereldkampioen reed met de Mercedes naar 1.23,022 waarmee hij tweetiende van een seconde sneller was dan de Williams van Felipe Massa en de Ferrari van Kimi Räikkönen.

Het kleine verschil is vertekend, want Hamilton reed zijn snelste ronde op zachte banden, terwijl Massa en Räikkönen naar het superzachte rubber grepen. Tussen dit duo zal slechts 0,014 seconden. Met de betrouwbaarheid zit het wel goed, want Massa kwam tot 102 ronden, terwijl Räikkönen 136 keer in de rondte stuurde.

Toch was de Fin niet de bezigste bij, want dat was Nico Hülkenberg die in de gloednieuwe Force India 158 ronden achter zijn naam zette. De Duitser kwam tot de zevende tijd waarmee hij nog voor de McLaren van Kevin Magnussen eindigde. De Deen, die invaller is voor Fernando Alonso, kwam tot slechts 39 ronden, waarmee duidelijk werd dat McLaren-Honda de problemen nog niet te boven is. Een olielek maakte een voortijdig einde aan de dag voor het team uit Woking.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:23.022 76
2 Felipe Massa Williams 1:23.262 102
3 Kimi Räikkönen Ferrari 1:23.276 136
4 Carlos Sainz Toro Rosso 1:24.191 132
5 Romain Grosjean Lotus 1:24.200 116
6 Marcus Ericsson Sauber 1:24.477 123
7 Nico Hülkenberg Force India 1:24.939 158
8 Kevin Magnussen McLaren 1:25.225 39
9 Daniel Ricciardo Red Bull 1:25.742 128

Otterspeer: "Alles ligt nog open", Mulder voelt zich nog niet verslagen

Schaatser Hein Otterspeer hoorde zaterdag na zijn glorieuze zege op de 1000 meter bij de WK sprint in Astana met zichtbaar plezier aan dat zijn grote rivaal Pavel Kulizhnikov nogal humeurig van het middenterrein was gestapt. "Ik hoop dat hij zondag na afloop van het toernooi net zo chagrijnig is", sprak de Nederlandse sprintkampioen met een brede grijns. "Alles ligt nog open. Kulizhnikov is wel een stukje weg, maar ik zit hem op de hielen."

Met de eerste en derde plaats op de 500 en 1000 meter bouwde de Russische titelkandidaat een marge van 0,43 seconde op nummer twee Otterspeer op. Titelverdediger Michel Mulder bezet na de eerste WK-dag de vijfde plaats, op 0,74 seconde van Kulizhnikov.

"Ik ben heel blij met de huidige stand, zeker na mijn niet zo efficiënte 500 meter", verwees Otterspeer naar zijn tiende tijd op de kortste afstand. "Ik koester mijn tweede plek, al zijn we pas op de helft. Ik moet dus kalm blijven, maar mijn eerste 1000 meter geeft heel veel vertrouwen voor zondag."

Titelverdediger Michel Mulder maakte zich na de eerste dag van de WK sprint in Astana geen illusies meer. "Ik doe niet meer mee voor de winst", sprak de Zwolse schaatser een tikje bedrukt. "Maar ik ben nog niet klaar hier. Ik ben nog strijdbaar en voel me nog niet kansloos voor het podium. Ik moet zondag weer een goede 500 meter rijden en dan daarna revanche nemen voor mijn eerste 1000 meter. Die sloeg helemaal nergens op."

Mulder kon zijn tweede plaats op de 500 meter op de dubbele afstand geen passend vervolg geven. De tweevoudige wereldkampioen eindigde op de tiende plaats met een tijd van 1.10,02. Daardoor zakte hij naar de vijfde plaats in het tussenklassement, op 0,74 seconde van de Russische koploper Kulizhnikov.

"Met een tijd van 1 minuut en 10 seconde hoor je eigenlijk niet thuis op dit WK", zei Mulder een tikje cynisch. "Mijn eerste volle ronde was al niet snel genoeg en in mijn tweede ronde toonde ik te veel verval. Zo doe je voor spek en bonen mee. Ik geef echter niet op."

Iran wil kunstschatten Irak in veiligheid brengen

Iran heeft Irak en Unesco zijn hulp aangeboden bij de bescherming van kunstschatten die door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) worden bedreigd. Zo lang de soms millennia oude voorwerpen gevaar lopen mag Irak ze in het buurland onderbrengen, zegt Mohammad Hassan Talebian van de Iraanse Organisatie voor Cultureel Erfgoed.

Iran voelt zich verplicht bij te dragen aan de bescherming van de schatten uit het Iraakse verleden omdat de beide landen dat verleden in grote lijnen delen, zei Talebian volgens het semi-staatspersbureau ISNA. Hij haalde uit naar IS, dat afgelopen week een filmpje uitstuurde van strijders die in een museum in het Noord-Iraakse Mosul een beeldenstorm aanrichten.

De Iraanse regering heeft volgens Talebian zowel haar Iraakse tegenhanger als Unesco-directeur Irina Bokova aangeschreven om haar hulp aan te bieden.

Hattrick voor Zeefuik in drie minuten

Género Zeefuik heeft zaterdag een gedenkwaardige middag beleefd in Edinburgh. De bonkige spits van de Schotse club Heart of Midlothian maakte in de thuiswedstrijd tegen Cowdenbeath een hattrick in iets meer dan drie minuten tijd. Zeefuik opende in de 26e minuut de score uit een strafschop, scoorde een minuut later opnieuw en schoot in de 29e minuut voor de tweede keer raak vanaf 11 meter.

Hearts liep vervolgens in eigen stadion uit naar een historisch grote overwinning, waarbij het zelfs de dubbele cijfers haalde. Na de 10-0 in de 74e minuut van Osman Sow, op het moment dat Zeefuik al was gewisseld, stokte de score echter. Hearts gaat fier aan kop in het Championship, het tweede niveau, en koerst af op promotie naar de hoogste afdeling.

Zeefuik verruilde FC Groningen begin dit jaar op huurbasis voor Hearts. De 24-jarige spits scoorde al acht keer voor zijn nieuwe club.

Terpstra: "Ik dacht Stannard wel aan te kunnen"

Met het gezicht op onweer stond Niki Terpstra zaterdag Sporza te woord na zijn tweede plek in de Omloop Het Nieuwsblad. De Nederlander zat samen met ploeggenoten Tom Boonen en Stijn Vandenbergh in een kopgroep van vier man, maar moest de zege aan de Brit Ian Stannard laten. "We wisten dat we Stannard eraan hadden hangen", bromde Terpstra. "Maar ik dacht: die hebben we wel."

Stannard, vorig jaar ook al de beste, passeerde met een halve fietslengte Terpstra, die de sprint was aangegaan. "Ik ging vroeg aan, maar toen kwam ik de hoek om en kreeg ik een stoot wind. Op 100 meter van de streep dacht ik dat ik 'm nog had, maar op 75 meter wist ik dat ik het niet meer ging redden."

Pechtold wil meer invloed bij winst in Senaat

Als de verhoudingen in de Eerste Kamer na de verkiezingen 'stevig verschuiven', dan moeten meer wensen van D66 worden gehonoreerd. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in Utrecht, waar zijn partij de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen begon.

D66 hoort bij de 'bevriende oppositie' die het kabinet helpt om zijn plannen door de Eerste Kamer te krijgen. De coalitie van VVD en PvdA heeft daar geen meerderheid en dreigt volgens peilingen flink wat zetels in de Senaat te verliezen. D66 staat er in de peilingen goed voor. De Provinciale Staten kiezen de Senaat.

Pechtold vindt dat het kabinet meer ambitie moet tonen. "We moeten niet stil gaan liggen. Dan knalt het schip tegen de wal of raakt het vast in de oever." Hij wil dat het kabinet werk maakt van de hervorming van het belastingstelsel en op energiegebied met een ambitieuze agenda komt.

Athene wil overleg over uitstel betaling aan ECB

De Griekse regering wil met haar schuldeisers overleggen over uitstel van betaling. Dat moet de aflossing mogelijk en draaglijk maken. Onderwijl zal Athene hervormingsmaatregelen ontwerpen die voor april klaar moeten liggen, zei minister van financiën Yanis Varoufakis zaterdag.

Griekenland geeft voorrang aan de aflossing van een bedrag van ongeveer anderhalf miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds in maart. De terugbetaling van ongeveer 6,7 miljard euro in de zomer aan de Europese Centrale Bank moet wachten, denkt Varoufakis. Daarover is overleg met de trojka van ECB, IMF en Europese Commissie nodig. De ECB-vordering is 'van een andere categorie', zei de minister.

OS Tokyo 2020 bezuinigt

De organisatie van de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo heeft de plannen voor de accommodaties van drie sporten aangepast. Dat levert een bezuiniging op van ongeveer een miljard dollar (bijna 900 miljoen euro). Dat heeft IOC-directeur Christoph Dubi gezegd tijdens een bestuursvergadering in Rio de Janeiro.

Het was de bedoeling voor basketbal een nieuw onderkomen te bouwen, maar nu is besloten de hal te gebruiken waar eerder het WK was. De dressuur- en springruiters verhuizen naar het paardensportcomplex dat al voor de Spelen van 1964 werd aangelegd.

De wildwaterbaan voor de kanoslalom komt een paar honderd meter verder te liggen dan de oorspronkelijke tekening aangaf. Dat is niet om te besparen, maar uit milieuoverwegingen. Mogelijk komen er nog enkele veranderingen. Tokyo 2020 presenteert die in april.

Boer zoekt WK-medaille in Astana

Met een bos bloemen en een blij gemoed zocht schaatsster Margot Boer zaterdagavond in Astana haar hotelkamer op. Na een matige 500 meter (negende in 38,38) reed ze op de openingsdag van de WK sprint haar beste seizoenstijd op de 1000 meter (derde in 1.16,33). Daardoor staat de rijdster van Team Continu nog maar 0,09 seconde achter op brons. "Dat is ook het hoogst haalbare", sprak Boer onomwonden. "Die Amerikaanse meiden zijn echt in topvorm. Daar valt nu niet tegenaan te rijden, of ze moeten zondag nog wat rare fratsen uithalen op het ijs."

Brittany Bowe won beide afstanden en gaat met een voorsprong van 0,75 seconde op Heather Richardson (twee keer tweede) de tweede WK-dag in. De beste van de rest is voorlopig de Russin Olga Fatkoelina, op 1,82 seconden van Bowe. "Ik vind het mooi dat ik eindelijk weer eens met die twee Amerikaanse schaatssters op het podium stond", sprak Boer, die net op tijd was hersteld van buikgriep. "Het voelde aan als een opluchting. Ik kan weer voluit gaan. Dat belooft nog wat voor zondag."

Federer verslaat Djokovic in Dubai, Safarova pakt de winst in Doha

Roger Federer heeft zijn verzameling tennistitels uitgebreid met die van Dubai 2015. De Zwitser verraste zaterdag in de finale Novak Djokovic, de Servische nummer één van de wereldranglijst. Dat gebeurde bovendien in twee sets: 6-3 en 7-5. De partij duurde een uur en 25 minuten.

Federer, als tweede geplaatst, had aan twee breaks genoeg voor de zege. Op eigen service kreeg hij in totaal zeven breakpunten tegen, maar de Zwitser sloeg ze allemaal weg.

Tennisster Lucie Safarova heeft zaterdag het toernooi van Doha op haar naam geschreven. De nummer vijftien van de wereld was in de finale te sterk voor tweevoudig winnares Victoria Azarenka uit Wit-Rusland: 6-4 wn 6-3. Safarova (28) vierde in Qatar haar zesde WTA-titel. Azarenka was in 2012 en 2013 de beste in Doha. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar Simona Halep uit Roemenië.

Safarova won twee jaar geleden in Québec voor het laatst een toernooi. De Tsjechische had begin dit jaar wel succes in het dubbelspel, door samen met Bethanie Mattek-Sands de titel te pakken bij de Australian Open.

Vermoeid Barcelona pakt belangrijke punten

Barcelona heeft het uitduel met Granada overleefd. Groots was het allemaal niet, maar de Catalanen deden wat ze moesten doen: 1-3.

Barcelona had nog geen kans gehad, toen Luis Suárez na een klein halfuur aan de linkerkant van het veld werd weggestuurd. De Uruguayaan poogde uit een moeilijke hoek de bal op doel te krijgen, maar zijn schot mislukte finaal. Zeer fortuinlijk kwam het leder echter via een Granada-verdediger bij Ivan Rakitic terecht, die eenvoudig kon afronden, 0-1.

Barcelona oogde wat vermoeid. Sommige spelers hadden het duel met Manchester City duidelijk nog in de benen. De wedstrijd snel op slot gooien, was dus de missie. Suárez sloeg vlak na rust toe. Granada kreeg de bal niet van de eigen helft, waarna de spits door Rakitic voor de keeper werd gezet. Suárez schoot beheerst raak: 0-2.

De spanning kwam snel terug in de wedstrijd. Lass Bangoura liet zich over het been van Bartra vallen. Een schwalbe, maar de arbiter gaf toch een penalty. Fran Rico ging achter de bal staan en zorgde voor de aansluitingstreffer, 1-2. Het harde werken van Granada werd echter niet beloond, want Lionel Messi zorgde twintig minuten voor tijd voor de beslissing.

Wéér lag een mooie pass van Rakitic aan de basis. De middenvelder stuurde Suárez weg. De voormalig Ajacied was niet egoistisch en legde de bal breed naar Messi: 1-3. Door de overwinning naderen de Catalanen koploper Real Madrid op één punt. Real heeft echter nog een duel te spelen dit weekend. Granada blijft door de nederlaag in de degradatiezone bungelen.

Rooney helpt Man U langs Sunderland, Southampton opnieuw onderuit

Manchester United heeft zich zaterdag gerevancheerd voor de nederlaag van vorige week tegen Swansea City. De formatie van Louis van Gaal overtuigde op eigen veld tegen Sunderland opnieuw niet, maar won wel dankzij twee doelpunten van Wayne Rooney: 2-0. Hij is de eerste speler die in elf opeenvolgende seizoenen in de Premier League minimaal tien keer scoorde.

Van Gaal, onlangs nog kritisch op de arbitrage, kreeg hulp van de scheidsrechter. John O'Shea, ex-United, haalde na ruim een uur spelen Radamel Falcao onderuit in het strafschopgebied. Dat leverde niet alleen een penalty op die Rooney benutte, maar ook een rode kaart. Die ging niet naar O'Shea, maar naar Wes Brown (eveneens ex-United) omdat arbiter Roger East meende dat hij Falcao naar de grond had gebracht. Rooney tekende in de slotfase ook nog voor de 2-0.

Man U klimt door de zege naar de derde plek met 50 punten uit 27 wedstrijden, tien minder dan koploper Chelsea, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld.


Southampton heeft zaterdag voor de tweede keer op rij verloren in de competitie. De ploeg van trainer Ronald Koeman ging na de nederlaag van vorige week tegen Liverpool (2-0) nu onderuit bij West Bromwich Albion. Saido Berahino zorgde al in de tweede minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.

Eljero Elia begon bij Southampton op de bank, maar werd al na 25 minuten ingebracht door Koeman. De Nederlandse aanvaller kon het tij niet keren. De thuisploeg hield de vroege voorsprong vast tot het laatste fluitsignaal. Southampton blijft daardoor steken op de vijfde plek. Liverpool kan de ploeg van Koeman zondag passeren.


Met een puntgave assist op Papiss Cissé heeft Daryl Janmaat zaterdag Newcastle United aan een overwinning op Aston Villa geholpen. De rechtsback van de Magpies leidde in de 37e minuut het enige doelpunt van de middag in (1-0). Janmaat speelde net als doelman Tim Krul de hele wedstrijd, Vurnon Anita bleef op de bank. Daar zat ook de Argentijnse middenvelder Jonas Gutiérrez, die na lange tijd is hersteld van teelbalkanker.

Bij Aston Villa ontbrak de geschorste aanvoerder Ron Vlaar, Leandro Bacuna viel in de slotfase in. De ploeg uit Birmingham staat met 22 punten voorlaatste in de Premier League, met alleen Leicester City (18) onder zich. Newcastle bivakkeert in de middenmoot met 35 punten.

Erik Pieters boekte met Stoke City een nipte overwinning op Hull City. Peter Crouch maakte twintig minuten voor tijd het enige doelpunt: 1-0.


Voor West Ham United zijn de plekken die aan het einde van het seizoen recht geven op Europees voetbal, uit zicht geraakt. De Hammers verloren zaterdag op eigen veld met 1-3 van Crystal Palace. De formatie van manager Sam Allardyce blijft ondanks de nederlaag achtste, maar moet vrezen dat Swansea City later op zaterdag nog voorbijkomt.

Glenn Murray, Scott Dann en nogmaals Murray brachten Crystal Palace in ruim een uur tijd op 0-3. Alle treffers werden voorbereid voor Jason Puncheon. Halverwege de tweede helft moest Murray het veld verlaten. Hij kreeg zijn tweede gele kaart. Enner Valencia tekende met nog een kwartier te gaan voor de 1-3. Verder kwam West Ham niet.

West Ham heeft 39 punten na 27 wedstrijden. Tottenham Hotspur staat zevende en heeft vijf punten meer uit 26 duels. De nummer zeven plaatst zich nog voor de Europa League.

Trailer voor Gardening Mama: Forest Friends

Over zes dagen is het eindelijk zover en hoeven we niet langer te wachten. Het legendarische Gardening Mama: Forest Friends verschijnt dan eindelijk voor Nintendo 3DS. Het is tijd om te zaaien, verzorgen en oogsten alsof ons leven ervan afhangt.

De beelden zeggen genoeg: dit is game of the year-materiaal en zal ongetwijfeld veel Nintendo 3DS-systemen van de schappen doen vliegen.

Azure Striker Gunvolt 2 aangekondigd

Inti Creates heeft Azure Striker Gunvolt 2 aangekondigd, de sequel op de populaire eShop-titel voor Nintendo 3DS. Verdere informatie is helaas nog niet bekend gemaakt, maar we hebben dus genoeg Azure Striker Gunvolt om naar uit te kijken. Deel één moet immers ook nog beschikbaar komen in Europa.

Benieuwd naar deel één? Bekijk dan snel de beelden hieronder. Azure Striker Gunvolt verschijnt ergens deze winter.

Blijft Verheijen lijstduwer?

Plucheplakker Mark Verheijen staat nog als lijstduwer op de VVD-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. Het provinciale bestuur van de VVD bekijkt deze week of die positie gehandhaafd kan blijven, meldt 1Limburg.

Verheijen is vrijdag opgestapt als lid van de Tweede Kamer, omdat hij in opspraak kwam vanwege zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Limburg. Bovendien wordt hij beschuldigd van corruptie.

De lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat al vast, dus de VVD kan Verheijen niet zomaar meer schrappen. Wel kan een kandidaat zich nog terugtrekken. Of Verheijen dat gaat doen, zal later deze week bekend worden, nadat de voorzitter van de VVD Limburg de kwestie besproken heeft met Verheijen en het provinciale partijbestuur.

'Nederlander zocht schoolmeisje op in VS'

Een 24-jarige Nederlander is onlangs opgepakt in de Amerikaanse staat Wisconsin, omdat hij contact zocht met een achttienjarig schoolmeisje. Hij had haar via internet leren kennen en wilde haar in het echt ontmoeten. De man is aangeklaagd voor stalking, melden lokale media. Hij zit vast en kan tot 3,5 jaar cel krijgen.

De moeder van het meisje had enkele weken geleden aangifte tegen de man gedaan, nadat hij op haar werkplek was opgedoken. Het meisje had een half jaar geleden het contact met de Nederlander verbroken, maar hij bleef haar bellen en mailen.

Eind januari zou hij haar een bericht hebben gestuurd onder de naam masterkiller. Hij schreef: "School is leuk, zelfs als je stout bent. Nog maar een paar dagen tot het zover is!" Op zijn Facebookpagina zou hij foto's van haar school en haar huis hebben gezet. Hij kreeg een gebiedsverbod, maar stuurde een dag later chocola, bloemen, ballonnen en een beertje naar haar huis. Er zat een briefje bij met de tekst: 'de tijd van liefde is bijna hier en ik kan mijn gevoelens voor je niet langer voor me houden. Ik wacht zaterdag op je.'

Voor het eerst Pegida-betoging in Groot-Brittannië

De Duitse islamkritische groep Pegida heeft zaterdag voor het eerst gedemonstreerd op Engelse bodem. Het kostte de politie enige moeite en vijf arrestaties om de Pegida-betogers en een groep tegendemonstranten uit elkaar te houden, maar volgens de politie verliep de manifestatie verder kalm.

De betoging van Pegida, voluit Patriottistische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, vond plaats in Newcastle. Pegida wist ongeveer 375 mensen op de been te brengen. Daartegenover stonden een kleine tweeduizend tegenbetogers.

Paul Weston van de politieke partij Vrijheid voor Groot-Brittannië, die op de demonstratie sprak, toonde zich tevreden over de opkomst. Hij wees erop dat het de eerste demonstratie van de beweging was.

Weston hield zijn gehoor voor dat moslims de komende decennia de meerderheid in Groot-Brittannië zullen gaan uitmaken en 'de macht overnemen' als zij hun gang kunnen blijven gaan. "We moeten terugvechten", riep hij.

Pegida boekte aanvankelijk successen in Duitsland, maar lijkt inmiddels veel aan kracht te hebben ingeboet. Demonstraties worden steeds minder bezocht.

Eredivisie: Preview speelronde 25

Dit weekend is het weer tijd voor een nieuwe speelronde in de Eredivisie. Het zou zomaar de ronde kunnen zijn, waarin het kampioenschap wordt beslist. PSV en Ajax strijden in een directe wedstrijd tegen elkaar, waarbij de Eindhovenaren de voorsprong nog eens drie punten kunnen ophogen. Maar er is natuurlijk nog veel meer.

Vanavond begint de 25e speelronde van de Eredivisie met de wedstrijd tussen FC Dordrecht en Go Ahead Eagles. Beide teams speelden twee seizoenen nog in de Jupiler League, maar slaagden er in te promoveren. De Eagles speelden vorig seizoen ook al op het hoogste niveau, waar FC Dordrecht dit jaar voor het eerst weer in de Eredivisie acteert. De Deventernaren presteren ook dit seizoen, in vergelijking met hun komende opponent, weer prima, aangezien de Dordtenaren al weken op de laatste plaats staan. Toch eindigde de wedstrijd in Deventer eerder dit seizoen in een doelpuntloos gelijkspel. Voor beide ploegen zijn drie punten hoe dan ook bittere noodzaak.


Gaat PEC Zwolle dit weekend eindleijk punten pakken of blijft Vitesse winnen? (PRO SHOTS / Erik Pasman)

Een dag later is het de beurt aan Vitesse en PEC Zwolle. In eigen huis waren de Arnhemmers in de afgelopen vijf onderlinge duels vier keer de beste. Slechts één keer werd het een gelijkspel. Vitesse zit in elk geval in de winning mood met vijf gewonnen duels op rij. Bij de Zwollenaren draait het allemaal wat minder soepel. Zo werden de laatste drie wedstrijden verloren. Wellicht dat er tegen Vitesse een ommekeer inzit. Eerder dit seizoen won PEC Zwolle namelijk met 2-1 van de ploeg uit Arnhem.

En dan is het zondag: De dag van de kraker tussen PSV en Ajax. Het verschil tussen beide ploegen is inmiddels gegroeid tot veertien punten, waardoor men in Eindhoven voorzichtig aan de titel begint te denken. Toch is het met negen wedstrijden voor de boeg nog geen uitgemaakte zaak, al moet het heel raar lopen, wil men de landstitel nog mislopen. Bij PSV gaat het dus crescendo. De formatie won tot nu toe elf duels op rij en verloor nog geen enkele thuiswedstrijd.

Bij Ajax gaat het wat minder soepel. Na de winterstop werden twee duels verloren en werd twee keer gelijkgespeeld. Hierdoor liep de achterstand op directe concurrent PSV steeds verder op. Afgelopen weekend liepen de Amsterdammers twee dure punten mis bij Willem II. In Tilburg stond na 90 minuten namelijk een gelijkspel op het scorebord. Hoe dan ook, Ajax zal het blazoen op willen poetsen. In eigen huis werden de Ajacieden eerder dit seizoen met 3-1 verslagen.


Uit den ouden doosch: Phillip Cocu en Michael Reiziger met elkaar in duel (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Bij een zege voor PSV kan men dus voorzichtig concluderen, dat de landstitel binnen is. Maar zover is het nog langer niet. Bij een zege voor Ajax verkleint Ajax de achterstand tot elf punten en is in theorie alles nog mogelijk. Desondanks lijkt PSV dit seizoen het meest stabiel te presteren gezien de twee nederlagen en het gelijke spel van dit seizoen. Zondagavond omstreeks 18.30 uur is bekend hoe de nieuwe stand eruit zal zien. Eén ding is zeker: PSV staat nog eerste en Ajax staat tweede.

Mugabe: olifant op de menukaart

Het verjaardagsfeestje van de president van Zimbabwe kan bijna niet meer stuk. De 20.000 genodigden krijgen namelijk een keertje iets anders dan een ordinair stukje gebak voorgeschoteld: Robert Mugabe trakteert zijn gasten op olifant.

Twee stuks familieleden van Dombo worden daarvoor geofferd. De eerste dikhuid is afgelopen donderdag al afgeschoten en in behapbare stukjes afgeleverd bij het presidentiële paleis. Nummer twee wordt gedeeld met de gemeenschap.

Het langstzittende staatshoofd van Afrika haalde vorige week de respectabele leeftijd van 91. Een boer (veehouder?) schonk hem als verjaardagscadeau twee olifanten, een leeuw, een krokodil en een kudde impala's. De grote kat en de krokodil gaan waarschijnlijk opgezet worden.

Voor het feest van vanavond kreeg de bejaarde president van twee leden van de regering 40 koeien cadeau. Ook deze worden tijdens het feest opgesmikkeld.

Het is niet helemaal duidelijk of onze koning ook vanavond aanwezig is bij het feest van de dictator.

Dief jat huis

De politie in een stadje in Oregon, Amerika, hadden van de week een redelijk opmerkelijke aangifte. Iemand kwam namelijk melden dat zijn huis was gestolen. En, nee; het betrof hier geen trailer trash.

Geen mobiel huis, maar gewoon een huis met fundamenten en zo. Je zou denken: 'dat staat als een huis'.

De eigenaar gebruikt het pand als tweede huis en had het, sinds de aankoop ervan, pas een keer bezocht. Toen hij maanden later de tweede keer de tocht naar Klamath Falls maakte, ontbrak er iets. Het huis.

Een twee dagen durende speurtocht van de plaatselijke hermandad heeft resultaat opgeleverd. Het ontvreemde onroerend goed is gevonden op circa twee kilometer verwijderd van de plek waar het volgens het kadaster eigenlijk hoort te staan.

De politie vermoedt dat de diefstal een gevolg is van een slepend conflict over het eigendom van het huis. Er is nog niemand aangeklaagd.

Dortmund pakt in de slotfase de Kohlenpottderby

Borussia Dortmund boekte tegen FC Schalke 04 de vierde competitiezege op rij. Wellicht nog belangrijker: Die Borussen hebben de meest beladen derby van Duitsland gewonnen: 3-0.

Het vertrouwen is duidelijk terug bij Dortmund. Na drie overwinningen op rij begon de ploeg van trainer Jurgen Klopp ijzersterk in het eigen Signal Iduna Park, waar enkel lachende gezichten te zien waren. Dortmund creëerden in het eerste halfuur kans na kans na kans, maar Die Königsblauen ontsnapten telkens. Dat het bij rust nog 0-0 stond, was werkelijk een wonder.

Keer op keer stuitten Die Schwarzgelben op Schalke-doelman Timon Wellenreuther, maar ook verdedigers Benedikt Höwedes, Roman Neustädter en Mitija Nastasic hielden veel tegen. Het grootste probleem lag echter bij de thuisploeg zelf. Marco Reis en Shinji Kagawa gingen niet goed om met een legio kansen, maar Pierre-Emerick Aubameyang spande met enorme missers de kroon.

Een kwartier voor tijd waren de statistieken duidelijk: 29 schoten voor Dortmund en slechts drie voor Schalke. Toch stond de brilstand nog altijd het scorebord. Tien minuten voor tijd werd de ban eindelijk gebroken. Dennis Aogo zat er ongelukkig tussen bij een pass en legde het leder zo in de voeten van Aubameyang, die een keertje rustig bleef en wél afrondde, 1-0.

De 1-0 van Aubameyang. (PRO SHOTS/Witters)
De 1-0 van Aubameyang. (PRO SHOTS/Witters)

De klap kwam Schalke niet teboven. Een minuutje later pakte Dortmund waar ze recht op hebben. Ilkay Gundogan stoomde op aan de rechterkant en Henrik Mkhitaryan gleed een lage vorozet van dichtbij binnen, 2-0. Het was de eerste goal van de flink bekritiseerde Mkhitaryan. Het feest werd compleet gemaakt door Reus, die een fout van de 19-jarige Wellenreuther afstrafte: 3-0.


Overige uitslagen - zaterdag 15.30 uur

Bayer Leverkusen 1-0 SC Freiburg
Hannover 96 1-1 VfB Stuttgart
Hertha BSC 1-0 FC Augsburg
Hoffenheim 2-0 Mainz

Stannard boekt imponerende zege in Omloop

Ian Stannard heeft zaterdag op imponerende wijze de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Britse wielrenner van Sky, vorig jaar ook al winnaar, troefde in de eindsprint in Gent Niki Terpstra af. De Nederlander zat samen met ploeggenoten Tom Boonen en Stijn Vandenbergh van Etixx-QuickStep in een kopgroep van vier, maar zij waren niet opgewassen tegen de sterke Brit.

De vier koplopers reden op de Haaghoek weg bij de rest. Aanvankelijk zat Sep Vanmarcke er ook nog bij, maar de Belg van LottoNL-Jumbo reed lek en moest de anderen laten gaan. Vanmarcke zette samen met zijn landgenoot Greg van Avermaet nog wel de achtervolging in. Ze waren echter niet opgewassen tegen het geweld van de drie renners van QuickStep op kop van de koers.

Stannard hield verstandig de benen stil in de kopgroep en liet het werk aan de QuickStep-renners. Uiteindelijk bleek de Brit sterker dan zijn drie concurrenten.

Ian Stannard verslaat Niki Terpstra aan de meet. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Gemeentehuis in de zeik gezet

In het Noord-Limburgse Horst is in de nacht van vrijdag op zaterdag het gemeentehuis van de gemeente Horst aan de Maas flink in de zeik gezet. Volgens nieuwssite 1Limburg werd het gebouw door maar liefst 12 wildplassers besproeid.

De zeikerds hebben echter pech, want terwijl ze de muren en ramen van het gebouw bevochtigden, werden ze op heterdaad betrapt door oom agent. Elk van hen kreeg dan ook een flinke prent. De wildplassers mogen elk 130 euro dokken, wat een totaal van 1560 euro maakt. Een duur plasje, aldus de sterke arm op Facebook: "De poetsploeg van het gemeentehuis in Horst heeft maandag een 'fijne' klus te klaren.......afgelopen nacht 12 maal bekeurd voor het plassen tegen de gevels en/of ramen van het gemeentehuis! ‪#‎130euro‬ ‪#‎dureplas‬".

Samsom: meer investeren in duurzame energie

PvdA-leider Diederik Samsom roept het kabinet op meer te investeren in duurzame energie. Hij deed dat zaterdag op een verkiezingsbijeenkomst in Leeuwarden.

Volgens hem moet het kabinet samen met de Waterschapsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten - met geld van de Europese Unie - een investeringsconsortium vormen dat gaat investeren in duurzame energie. "Zo ontstaat investeringskracht van ettelijke miljarden en trek je de grote bedrijven en private investeerders over de streep."

Verder noemde hij het 'onverteerbaar' als de afspraken in het Energieakkoord niet worden gehaald. "Die doelen zijn het absolute minimum. Als die in gevaar komen, verwachten we van het kabinet dat het in actie komt." In het Energieakkoord maakte het kabinet afspraken met vakbonden, werkgevers en milieubeweging over energiebesparing en schonere energie.

Derde Deen opgepakt voor hulp aan synagogeschutter

De Deense politie heeft een man opgepakt die een kogelwerend vest zou hebben geleverd aan de dader van de recente aanslagen op een bijeenkomst voor de vrijheid van meningsuiting en een synagoge in Kopenhagen. De 18-jarige verdachte zou een jongere broer zijn van schutter Omar El-Hussein.

El-Hussein verstoorde twee weken geleden een bijeenkomst over het vrije woord en schoot een Deense filmmaker dood. Enkele uren later doodde hij een joodse bewaker van een synagoge. In een daaropvolgend vuurgevecht met de politie liet hij zelf het leven.

De verdachte die zaterdag werd opgepakt is de derde die in de zaak is aangehouden. De twee anderen worden ook verdacht van het helpen van El-Hussein. De politie mag hen voorlopig tot 26 maart in voorarrest houden.

Demonstratie Kameroen voor strijd tegen Boko Haram

Duizenden Kameroense jongeren zijn zaterdag door Yaoundé getrokken om hun steun te betuigen aan de campagne van het leger tegen Boko Haram. De demonstranten droegen vlaggen mee van Kameroen en buurland Tsjaad, twee landen die troepen hebben geleverd voor de strijd tegen de radicaalislamitische beweging.

De organisatoren van de mars wilden hun medeleven belijden met de miljoenen mensen die in Nigeria en de buurlanden lijden onder het geweld van Boko Haram, zei journalist Guibal Gatama, de drijvende kracht achter de manifestatie. "Ik heb goede hoop dat het leger een hart onder de riem is gestoken en ik ben er zeker van dat Boko Haram de boodschap heeft ontvangen dat het volk tegen hen is verenigd."

Een ander oogmerk van de mars was het ontmoedigen van jongeren om zich aan te sluiten bij de terreurbeweging, zei journalist Ndi Eugene Ndi.

Strijders van Boko Haram zijn de afgelopen tijd meermaals de Nigeriaanse grens overgestoken om plaatsen in Noord-Kameroen aan te vallen. Volgens de organisatoren van de demonstratie zijn in de strijd tegen de terreurbeweging ongeveer tweehonderd soldaten gesneuveld.

Interactief: hoe lang voordat jij dood bent in zee? Verdrinkings-simulatie

Verdrinking1

WAARSCHUWING: waarschijnlijk niet tof voor mensen met claustrofobie, verdrinkingsangst, en vergelijkbare dingen!

Ok. Pak eerst een koptelefoon of oordopjes voor een betere simulatie. Ook heb je een muis met fatsoenlijk scrollwiel nodig.

Klik hier, of op het plaatje, en zet hem op fullscreen!

En laat in de reacties weten hoe lang JIJ in leven blijft in zee. Succes!

IFAB wil geen videobewijs op korte termijn

Er komt op korte termijn in het voetbal geen videoscheidsrechter. De International Football Association Board (IFAB), de zich bezig houdt met de regelgeving van het spel, heeft zich zaterdag tijdens een vergadering met de FIFA in Noord-Ierland tegenstander getoond van spoedige invoering van het veelbesproken systeem.

De KNVB had aangeboden de videotechnologie te testen in het Nederlands bekertoernooi. "Het is de grootste beslissing sinds er wordt gevoetbald", zei FIFA- secretaris Jérôme Valcke. "Er is geen reden voor haast."

De IFAB wil eerst meer informatie voordat een weloverwogen besluit kan worden genomen over zo'n experiment. Vlak voor het WK in Brazilië had FIFA-baas Sepp Blatter zich verrassend een voorstander getoond van de gebruikmaking van videobewijs. Dat is in onder meer hockey al volkomen ingeburgerd.

Aanvoerder De Roon en Slagveer langer bij sc Heerenveen

Marten de Roon heeft bijgetekend bij sc Heerenveen. De 23-jarige middenvelder, van wie het contract deze zomer zou aflopen, heeft een nieuwe overeenkomst getekend die hem tot de zomer van 2017 aan de Friese eredivisieclub bindt.

De Roon kwam in de zomer van 2012 over van Sparta Rotterdam. De huidige aanvoerder van het elftal van coach Dwight Lodeweges speelde 81 competitieduels voor sc Heerenveen, waarin hij vijf maal scoorde.

Ook Luciano Slagveer blijft langer bij sc Heerenveen. De aanvaller tekende ook bij tot aan de zomer van 2017. De 21-jarige Slagveer komt uit de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Hij kwam in 53 competitieduels voor sc Heerenveen in actie en was goed voor negen treffers. De aanvaller is na de winterstop op dreef, hij scoorde vijf maal in zeven duels.

Eerst uurtje sport, dan pas les op school

Op het Hervormd Lyceum Zuid te Amsterdam gaan eersteklassers vanaf 1 september eerst een uur sporten voordat het eerste lesuur begint. Dat komt volgens wetenschappers de leerprestaties ten goede.

"Wij zagen dat topvoetballers beter presteerden. Kinderen die helemaal niet sportten, hadden minder concentratie en keken ook meer televisie." Dat zegt Geert Savelsbergh, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de VU, die gaat onderzoeken in hoeverre leerlingen werkelijk beter gaan presteren door het uur sport.

Savelsbergh wil voortbouwen op onderzoek van Lot Verburgh, die daar volgende week op promoveert. Zij bekeek groepen kinderen van acht tot twaalf jaar, waaronder jeugdvoetballers bij eredivisieclubs, amateurvoetballers en niet-sportende kinderen.

Leerlingen worden tijdens het sportuurtje gedrilld volgens het zogeheten Athletic Skill Model (ASM). Dat is ontwikkeld door een voormalige fysiotherapeut van Ajax en van het Nederlands elftal.

Waarom je wél moet vaccineren

Jimmy Kimmel legt even haarfijn uit waarom het misschien handiger is om dokters te geloven dan vage blogs en facebookpagina's. En voor de kwik-roepers is er gewoon de infopagina van de World Health Organisation.

Uiteraard was er al een vrij duidelijk verhaal over waarom je wél moet vaccineren

En hier nog een verhaaltje.

 

Wees niet dom. Vaccineer. En voor mensen die met allerhande linkjes komen naar junk science:



Van der Breggen wint Omloop het Nieuwsblad voor vrouwen

Anna van der Breggen heeft zaterdag voor Nederlands succes gezorgd in de Vlaamse wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad. De 24-jarige coureur van Rabobank Liv versloeg in Gent landgenote Ellen van Dijk in de sprint. Het Nederlandse duo was op zo'n 30 kilometer van de finish ontsnapt uit het peloton en bleef vooruit. De Britse Elizabeth Armitstead werd derde.

Het is voor Van der Breggen de eerste koers sinds de zware valpartij tijdens het WK ploegentijdrit van september vorig jaar. Ze brak haar bekken bij die val. "Ik heb een goede winter gehad. Het herstellen ging heel goed. Ik had zin om weer te koersen", zei Van der Breggen net na de finish. Ze reed sterk op de kasseien en maakte daar met Van Dijk het verschil. "Ellen en ik gingen kop over kop."

Vorig jaar ging de winst ook al naar een Nederlandse. Toen kwam Amy Pieters als eerste over de meet.

Een van Kabuls gevaarlijkste misdadigers opgehangen

Afghanistan heeft zaterdag een van 's lands gevaarlijkste misdadigers terechtgesteld. Raees Khudaidad was veroordeeld voor een reeks gewapende overvallen, ontvoeringen en tientallen moorden op Afghanen en buitenlanders in heel het land.

Khudaidad werd zaterdagochtend opgehangen in de centrale gevangenis van de hoofdstad Kabul. Hij was vorig jaar opgepakt bij een speciale veiligheidsoperatie in Kabul. Hij leidde een misdaadbende die actief was in meerdere landen en woonde onder valse namen afwisselend in Pakistan, Tadzjikistan en de Verenigde Arabische Emiraten.

Centrale bank China verlaagt rente opnieuw

De Volksbank van China verlaagt opnieuw een aantal belangrijke rentetarieven in een poging de weggezakte economische groei een impuls te geven. Dat maakte de centrale bank van de op een na grootste economie ter wereld zaterdag bekend.

Het is de tweede keer in enkele maanden tijd dat de Volksbank zich genoodzaakt voelt tot een dergelijk ingrijpen. In november werden de rentetarieven ook al teruggeschroefd.

De rente waartegen financiële instellingen eenjarige leningen kunnen afsluiten bij de Volksbank, gaat nu met 0,25 procentpunt omlaag tot 5,35 procent. De depositorente die banken ontvangen als zij overtollige middelen onderbrengen bij de centrale bank, daalt met 0,25 procentpunt naar tweeënhalf procent.

De Chinese economie vertoonde vorig jaar een groei van 'slechts' 7,4 procent. Dat is de zwakste groei voor het land sinds 1990. De Chinese economie kampt met een zwakkere wereldeconomie, een afkoelende vastgoedmarkt en een minder sterk groeiende industrie.

Otterspeer wint 1000 meter en klimt naar plaats twee

Hein Otterspeer heeft de eerste dag van de wereldkampioenschappen sprint in Astana uitstekend afgesloten. Op de 500 meter werd hij nog tiende, maar wist de 1.000 meter te winnen. Hij noteerde 1:08.93 en schoof hij op naar de tweede plek in het klassement.

Pavel Kulizhnikov staat nog eerste na twee afstanden. De 20-jarige Rus werd derde op de 1.000 meter na een slordige rit (1:09.11). De Duitser Nico Ihle zal dag twee beginnen als de nummer drie, nadat hij op de 1.000 meter de tweede tijd noteerde (1:09.10).

Michel Mulder stelde teleur op de kilometer. De regerend wereldkampioen sprint werd tiende (1:10.02)) en zakte in het klassement naar de plaats vijf. Pim Schipper reed juist wel weer een goede 1.000 meter (zesde in 1:09.67) en staat na dag één negende in het algemeen klassement. Zondag rijden de heren opnieuw een 500 en 1000 meter. 

Uitslag 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Hein  Otterspeer Ned 1:08.93
2 Nico  Ihle Dui 1:09.10
3 Pavel  Kulizhnikov Rus 1:09.11
4 Shani  Davis VS 1:09.12
5 Aleksey  Yesin Rus 1:09.46
6 Pim  Schipper Ned 1:09.67
6 Samuel  Schwarz Dui 1:09.67
8 Denis  Kuzin Kaz 1:09.73
9 Jonathan  Garcia VS 1:09.83
10 Michel  Mulder Ned 1:10.02

Klassement na twee van de vier afstanden 

# Naam Land Tijd Verschil op 500m
1 Pavel Kulizhnikov Rus 69.115  
2 Hein Otterspeer Ned 69.545 +0.43
3 Nico Ihle Dui 69.600 +0.49
4 Aleksey Yesin Rus 69.770 +0.66
5 Michel Mulder Ned 69.850 +0.74
6 Ruslan Murashov Rus 69.965 +0.85
7 Laurent Dubreuil Can 70.030 +0.92
8 Shani Davis VS 70.180 +1.07
9 Pim Schipper Ned 70.195 +1.08
10 Espen Aarnes Hvammen Noo 70.245 +1.13

Trein in Delft gaat voortaan ondergronds

Na jaren van bouwen gaat het nieuwe treinstation in Delft open. De eerste passagierstrein rijdt zaterdagochtend door de nieuwe tunnel en stopt op het nieuwe ondergrondse station. Vorige week reed de laatste trein boven de grond door Delft.

Delft ligt aan een van de oudste lijnen van Nederland. De eerste trein stopte er in 1847. Het is ook een van de drukste trajecten. Per dag reden er 350 treinen over een oud en lawaaiig spoorviaduct langs de historische binnenstad. Het was bovendien een flessenhals. In de nieuwe, ruim twee kilometer lange tunnel liggen op den duur vier sporen. Dat betekent dat er ruimte is voor meer treinen. Intercity's kunnen stoptreinen zonder problemen inhalen.

De tunnel kost een miljard euro en Delft betaalt bijna de helft. Dat bleek een te grote investering. De gemeente moet nu flink bezuinigen, maar dat is niet genoeg om de begroting op orde te krijgen.

Volgende maand wordt het oude viaduct gesloopt. Op de plek van de rails komt onder meer een stadspark. Het oude stationsgebouw blijft wel bestaan. Daar komt mogelijk horeca in, met het oude perron als terras.

L1 maakt film over fans Rowwen Hèze

De Limburgse zender L1 gaat een film maken over de fans van Rowwen Hèze. De productie wordt gemaakt in samenwerking met het Limburgs Museum, waar eind mei een expositie opent over de geschiedenis en de betekenis van de Limburgse band. Dat heeft L1 zaterdag bekendgemaakt.

De groep van zanger Jack Poels viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Dit jubileum is aanleiding voor het museum en de zender om zeer uitgebreid aandacht te besteden aan de groep. Rowwen Hèze, afkomstig uit het plaatsje America, kreeg als eerste band met een eigen Limburgs geluid en repertoire landelijke bekendheid.

De familietentoonstelling Rowwen Hèze 30 Joar laat de ontwikkeling zien die de groep heeft doorgemaakt van vooral een feestband - geroemd om zijn snelle, op Tex-Mex geïnspireerde muziek - naar een muziekgroep die ook rustige, persoonlijk getinte ballades maakt. De collectie bevat veel zeldzaam beeldmateriaal van de groep, waaronder unieke videoclips en concertregistraties.

De expositie opent op vrijdag 22 mei aanstaande en zal te zien zijn tot en met zondag 3 januari 2016. Het is nog niet duidelijk of de documentaire ook via een landelijk kanaal te zien zal zijn.

Onderzoeksraad: oppositie Nemtsov geen moordmotief

De Russische Onderzoekscommissie onderzoekt of de moord op oppositiekopstuk Boris Nemtsov is ingegeven door een streven om de staat te ondermijnen, moslimextremisme of het conflict in Oekraïne. Ook motieven in de meer persoonlijke sfeer sluit het belangrijkste onderzoeksorgaan van Rusland niet uit. Over de lezing van veel van Nemtsovs medestanders dat hij is vermoord om zijn kritiek op president Vladimir Poetin repte de Onderzoekscommissie niet.

De 55-jarige Nemtsov werd vrijdagnacht doodgeschoten op een brug in de schaduw van het Kremlin. Even voor zijn dood had hij in een vraaggesprek op de radio nog uitgehaald naar het 'dolle, agressieve' beleid van Poetin. Zondag zou Nemtsov vooropgaan in een protestmars tegen het Russische optreden in de crisis in Oekraïne en de aanpak van Ruslands economische problemen.

De Onderzoekscommissie gaat naar eigen zeggen na of Nemtsov is 'opgeofferd door hen die geen methode schuwen om hun politieke doelen te bereiken'. Daarin weerklinkt de theorie die Poetin en anderen onmiddellijk na de moord ontvouwden. Volgens hen is de moord een 'provocatie', bedoeld om de staat in verlegenheid te brengen en te ontwrichten.

Ook buigt de Onderzoekscommissie zich over eventuele persoonlijke vijanden die Nemtsov zou hebben gemaakt. De regeringsgezinde pers besteedde zaterdag veel aandacht aan Nemtsovs vrouwelijke gezelschap van vrijdagnacht. Het zou gaan om een Oekraïens fotomodel dat dertig jaar jonger is dan de oppositiecoryfee. Het tweetal was onderweg naar Nemtsovs appartement toen hij werd doodgeschoten, stelt de Onderzoekscommissie.

Zaterdagochtend togen honderden mensen naar de plaats van de moord om bij Nemtsovs dood stil te staan en bloemen achter te laten.

Bruce Jenner telefoneert tijdens autorijden

Terwijl justitie overweegt Bruce Jenner te vervolgen voor het veroorzaken van een dodelijk auto-ongeluk eerder deze maand, reed de realityster uit Keeping Up With The Kardashians vrijdag rond in Los Angeles met een mobiele telefoon aan zijn oor.

TMZ betrapte Bruce op bellen achter het stuur toen hij met zijn Porsche terugkeerde van een potje golf. De Porsche is uitgerust met een ingebouwde handsfree-set, maar Jenner besloot die niet te gebruiken.

Volgens TMZ ziet het er niet naar uit dat Bruce Jenner wordt vervolgd voor de crash van drie weken geleden. De realityster lijkt een strafzaak te ontlopen, omdat uit politieonderzoek niet is gebleken dat Jenner voorafgaande aan de kettingbotsing zat te bellen of te smsen.

Jenner reed achterop een witte Lexus die door de klap op de andere weghelft belandde en frontaal op een Hummer inreed. Een automobiliste in de Lexus overleed ter plekke. Zeven mensen raakten gewond. De politie wilde daarna de telefoon van Bruce doorzoeken, omdat het vermoeden bestond dat hij met zijn telefoon had zitten spelen.

Mars tegen Poetin afgelast om moord op Nemtsov

De protestmars in Moskou van zondag, waarvan de vrijdagnacht doodgeschoten Boris Nemtsov een van de organisatoren was, is afgelast. In plaats daarvan wil de organisatie in het centrum van de Russische hoofdstad een rouwmars voor het vermoorde oppositiekopstuk houden, zegt het prominente oppositielid Michail Kasjanov. Het stadsbestuur heeft toestemming gegeven.

De toestemming van het stadhuis kwam vrijwel onmiddellijk. De razendsnelle afhandeling is een zeldzaamheid voor het stadsbestuur, dat inzake demonstraties steevast stroperig te werk gaat.

De geschokte reacties op het nieuws van de moord blijven onderwijl binnenstromen. De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov noemde het doodschieten van Nemtsov een provocatie. "Het is een poging de situatie te compliceren of misschien zelfs te destabiliseren", zei Gorbatsjov volgens persbureau Interfax.

De Amerikaanse president Barack Obama riep de Russische regering op een 'snel, onafhankelijk en transparant' onderzoek in te stellen en de daders hun gerechte straf te doen toekomen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko sprak van het verlies van een 'persoonlijke vriend'. Porosjenko noemde Nemtsov een 'brug' tussen Rusland en Oekraïne.

Nemtsov werd op sociale media met de dood bedreigd, zei zijn advocaat Vadim Prochorov zaterdag. Hij lichtte de politie daarover in, maar de autoriteiten ondernamen volgens Prochorov geen actie om Nemtsov te beschermen.

Nemtsov vertrouwde de krant Sobesednik eerder deze maand toe dat zijn 86-jarige moeder bang was dat president Vladimir Poetin hem om zijn oppositionele activiteiten zou willen laten vermoorden. Zelf kende hij naar eigen zeggen geen angst. "Als ik bang was, zou ik geen oppositiepartij zijn gaan leiden."

Op de brug in de schaduw van het Kremlin waar Nemtsov even na middernacht werd doodgeschoten betuigen mensen hem de laatste eer. Er zijn bloemen gelegd.

Egypte merkt Hamas aan als terreurorganisatie

Hamas wordt in Egypte voortaan als 'terreurorganisatie' beschouwd. Dat heeft de Rechtbank voor Dringende Zaken in Caïro zaterdag bepaald, meldt staatspersbureau MENA.

Vorige maand besloot hetzelfde hof al de militaire vleugel van Hamas te verbieden en als terroristische organisatie aan te merken. Het oordeelde bewezen dat de Izzedine al-Qassam-brigades een aandeel hebben gehad in de recente aanvallen op de Egyptische veiligheidsdiensten.

Sinds de machtsgreep van het leger en de val van de Moslimbroederschap botert het niet tussen Hamas en Egypte. De Egyptische autoriteiten handhaven de blokkade van de Gazastrook, waar Hamas de lakens uitdeelt, en proberen de smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte te vernietigen. Die tunnelnetwerken zijn voor Hamas van levensbelang.

Hamas-functionaris Mushir al-Masri veroordeelde het vonnis van het Egyptische hof zaterdag vanuit Gaza. Hij riep Caïro op de steven te wenden en zich met Hamas te verzoenen.

Mulder niet ontevreden met eerste WK-race

Titelverdediger Michel Mulder was bij de WK sprint in Astana na zijn eerste 500 meter (in 34,84 seconden) niet ontevreden. "Weer tweede hè?", verwees de tweevoudige wereldkampioen naar de WK afstanden twee weken geleden, waar hij op de (dubbele) 500 meter ook zilver pakte. De olympisch kampioen op de 500 meter moest zaterdag in een onderling duel met de Russische favoriet Pavel Kulizhnikov in de vijftiende rit opnieuw buigen voor zijn grote rivaal: 34,56.

"Het was geen verkeerde race van mij", oordeelde Mulder, die voor de derde keer dit seizoen in de 34 seconden eindigde. "Alleen de laatste binnenbocht kan nog beter. Ik kwam redelijk gelijk met Koelizjnikov uit, maar juist het laatste rechte stuk is zijn terrein. Daarop haalt hij zijn topsnelheid. Op dat punt moet ik mezelf nog verbeteren om het hem echt moeilijk te kunnen maken."

Mulder moet zaterdag op de 1000 meter al 0,56 seconde op de Rus goedmaken. "Daar kijk ik nog niet naar. We hebben nog drie afstanden te gaan. Maar deze eerste race geeft me wel vertrouwen."

Bowe wint ook 1000 meter in Astana, brons voor Boer

Brittany Bowe heeft na de 500 meter ook de eerste 1000 meter gewonnen op de wereldkampioenschappen sprint in Astana. De Amerikaanse won in een tijd van 1:14.10, een baanrecord. Haar landgenote Heather Richardson werd tweede in 1:15.03 en moet zondag op de tweede 500 meter driekwart seconde goedmaken op Bowe. 

Afstandsbrons was er voor Margot Boer in 1:16.33. De Nederlandse die derde werd op het NK klom naar de vijfde plek in het algemeen klassement en heeft nog zicht op brons. Nederlands kampioene sprint Thijsje Oenema moest genoegen nemen met plek acht (1:17.16) en staat nu zevende in het klassement. 

Voor Laurine van Riessen zit het toernooi erop. Ze werd gediskwalificeerd na het aantikken een blokje. Zondag rijden de dames opnieuw een 500 en 1000 meter. Het goud en zilver lijkt al vergeven, voor het brons is de strijd nog open. 

Uitslag eerste 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Brittany  Bowe VS 1:14.10
2 Heather  Richardson VS 1:15.03
3 Margot  Boer Ned 1:16.33
4 Yekaterina  Aydova Kaz 1:16.40
5 Olga  Fatkulina Rus 1:16.59
6 Qishi  Li Chi 1:16.79
7 Karolina  Erbanová Tsj 1:16.91
8 Thijsje  Oenema Ned 1:17.16
9 Judith  Hesse Dui 1:17.37
10 Vanessa  Bittner Oos 1:17.40

Klassement na twee van vier afstanden 

# Naam Land Punten Verschil op 500m
1 Brittany Bowe VS 74.640  
2 Heather Richardson VS 75.385 +0.75
3 Olga Fatkulina Rus 76.455 +1.82
4 Karolina Erbanová Tsj 76.495 +1.86
5 Margot Boer Ned 76.545 +1.91
6 Yekaterina Aydova Kaz 76.830 +2.19
7 Thijsje Oenema Ned 76.880 +2.24
8 Qishi Li Chi 76.885 +2.25
9 Judith Hesse Dui 76.925 +2.29
10 Vanessa Bittner Oos 77.100 +2.46

Wilders: Rutte is grootste leugenaar

Premier Mark Rutte is 'één van de grootste leugenaars die Nederland ooit gekend heeft'. Dat zei PVV-leider Geert Wilders zaterdag in Rotterdam op campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Rutte komt volgens Wilders zijn afspraken niet na. "De man die zei geen geld naar de Grieken, duizend euro voor alle Nederlanders, geen belastingverhoging. Hij heeft alle beloftes gebroken." Volgens hem is de premier en VVD-leider 'politiek eigenlijk al dood'. "Niemand gelooft hem nog", zei Wilders.

De verkiezingen op 18 maart vormen een 'historische kans' om het kabinet naar huis te sturen, aldus Wilders.

Van Avermaet ontkent dopegebruik

Wielrenner Greg Van Avermaet ontkent met klem dat hij zich aan doping heeft bezondigd. Dat liet de Belg zaterdag weten kort voor de start van de Omloop Het Nieuwsblad in Gent. "Ik heb niets misdaan, ben een zuivere renner en heb mezelf niets te verwijten", zei de renner van BMC.

Van Avermaet is officieel verdacht van dopegebruik. De 29-jarige klassiekerspecialist moet op vrijdag 13 maart voor de dopingcommissie van de Belgische wielerbond verschijnen. Hij wordt ervan verdacht verboden injecties met herstelmiddelen te hebben gekregen van sportarts Chris Mertens, tegen wie al geruime tijd een dopingonderzoek loopt.

"Ik was inderdaad patiënt van dokter Mertens en dat moet ik nu gaan verantwoorden aan de Belgische wielerbond. Ik heb mezelf niets te verwijten en zal mijn uitleg daar ook doen. Ik hoop dat alles snel achter de rug is. Ik heb er het volste vertrouwen in", aldus Van Avermaet, die van zijn ploeg gewoon mag fietsen en als een grote favoriet voor de winst in de Omloop geldt.

BMC verklaarde zaterdag dat het wist dat Van Avermaet zich voor 2011 had laten behandelen door Mertens, maar heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de renner iets verkeerd heeft gedaan of dopingregels heeft overtreden. De Lokerse renner mag om die reden gewoon koersen. BMC is wel een intern onderzoek begonnen.

Justitie in Leuven heeft meer dan twintig sporters gevonden die klant waren bij de verdachte dokter Mertens, die zich zou bezighouden met illegale ozontherapie. Daarbij wordt bloed afgetapt, behandeld met ozon en daarna in het lichaam teruggebracht. De veldrijders Bart Wellens, Laurens Sweeck en Tom Meeusen en voetballer Karel Geraerts van Charleroi zijn al bij naam genoemd in de zaak.

Man dood door brand in Eindhoven

Door een brand in Eindhoven is zaterdagochtend een 29-jarige man uit die plaats om het leven gekomen. Dit heeft de politie laten weten.

Rond 04.45 uur kwam een melding binnen van een brand in een appartement. De brandweer was kort na de melding ter plaatse en had het vuur snel onder controle. In het appartement werd de jongeman gewond aangetroffen en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later aan de gevolgen van de rook die hij had ingeademd.

Hoewel het vuur tot één appartement beperkt bleef, was er wel sprake van hevige rookontwikkeling. Daardoor moesten enkele andere bewoners van het complex tijdelijk geëvacueerd worden. Zij zijn inmiddels allemaal weer terug in hun woning.

De politie heeft ter plaatse technisch onderzoek verricht. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval in de keuken van de woning.

Politie Bremen gealarmeerd over aanslag

Moslimextremisten in het Duitse Bremen hebben mogelijk kwaad in de zin. Daarvoor heeft de politie van de Noordwest-Duitse stad zaterdag gewaarschuwd. De politie neemt extra veiligheidsmaatregelen.

Een nationale overheidsdienst alarmeerde de Bremense politie vrijdagavond over activiteiten van potentieel gevaarlijke moslimextremisten. De politie zegt de dreiging met gecoördineerde en 'op maat gesneden veiligheidsmaatregelen' te antwoorden.

Half februari gelastte de politie van de Noord-Duitse stad Braunschweig een carnavalsoptocht af uit angst voor een terreuraanslag.

Nadal soepel naar laatste vier Buenos Aires

Rafael Nadal heeft zich eenvoudig voor de halve finales geplaatst van het toernooi in Buenos Aires. De Spaanse tennisheld gunde zijn Argentijnse tegenstander Federico Delbonis slechts twee games: 6-1 en 6-1.

Voor een plek in de finale moet Nadal het opnemen tegen een andere plaatselijke favoriet, Carlos Berlocq. Nadal mikt in Buenos Aires op zijn 46e eindzege in een graveltoernooi.

Oproep PKK-leider: eind aan gewapende strijd Koerden tegen Turkije

De gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan heeft zijn strijders opgeroepen de wapens voorgoed neer te leggen. Dat heeft de belangrijkste Koerdische partij van Turkije zaterdag laten weten. PKK-commandanten te velde hebben nog niet op Öcalans appèl gereageerd, maar doorgaans geven ze gehoor aan diens bevelen.

Öcalan vroeg zijn PKK of voluit Koerdische Arbeiderspartij in het voorjaar een buitengewoon partijcongres te beleggen. Daar zou het 'historische besluit' moeten vallen om na jarenlange burgeroorlog in delen van Turkije, de gewapende strijd te staken.

Turkije en Öcalan zoeken sinds 2012 verzoening. De PKK-leider kondigde in het kader van dat vredesproces in 2013 een wapenstilstand af. Ook gelastte hij PKK-strijders uit Turkije terug te trekken naar bases in Noord-Irak. De PKK legde de aftocht halverwege echter stil omdat Turkije zijn kant van de afspraken niet zou nakomen. Het bestand is nog wel van kracht.

Öcalan zit sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uit op een eilandje in de buurt van Istanbul, nadat de Turkse geheime dienst hem uit oostelijk Afrika had ontvoerd. Zijn gezag in PKK-kringen is echter ongebroken.

De Koerdisch-Turkse parlementariër Sirri Süreyya Önder tekende uit de mond van Öcalan op dat 'deze oproep (voor een partijcongres) een intentieverklaring is om de gewapende strijd te vervangen door democratische politiek'. Önder is een van de Koerdische politici die Öcalan mag bezoeken om te overleggen over de vredesonderhandelingen.

Önder spreekt van een doorbraak naar een 'belangrijke fase' in het vredesproces. Ook vicepremier Yalcin Akdogan noemde Öcalans appèl een belangrijke stap. Het is overigens nog onduidelijk wat die precies betekent voor PKK-strijders die samen met de Koerdische Peshmerga tegen Islamitische Staat vechten.

Volgende maand Comic Con in Nederland

Comic Con komt naar Nederland. Of om preciezer te zijn: volgende maand vindt de eerste Dutch Comic Con plaats, een conventie rondom films, televisie, comics, sci-fi, games en cosplay. Het is een beurs, gemodelleerd naar de populaire gelijknamige evenementen die de laatste jaren sterk aan populariteit winnen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar dan met een Nederlands tintje.

Dutch Comic Con, door de organisatie omschreven als een beurs waar popcultuur in de breedste zin van het woord centraal staat, zal fans in contact brengen met bekende tekenaars, acteurs en cosplayers. Zo zullen castleden van Ghostbusters, Game of Thrones, Arrow en Breaking Bad aanwezig zijn, samen met tekenaars van bekende Amerikaanse comics en Nederlandse strips.

Het is de eerste keer dat er een dergelijk evenement met deze titel op deze schaal wordt georganiseerd, al kent de Benelux natuurlijk al langer het concept stripbeurs, wat meer daadwerkelijk om strips draait. Hoewel de naam 'Comic Con' een grote verbintenis met comics (de Amerikaanse versie van strips) suggereert, hebben vooral de grootste Amerikaanse evenementen (zoals de conventies in San Diego en New York) hun bekendheid en populariteit te danken aan de aanwezigheid van Hollywoodstudio's die hun nieuwe films en tv-series daar op grote schaal promoten, door middel van panels waar het publiek met de makers kan communiceren.

De organisatie van Dutch Comic Con heeft (nog) geen uitgebreid programma van de beurs bekend gemaakt; de verwachting is dat er voornamelijk een beursvloer is waar fans van diverse media en genres merchandise kunnen kopen, artiesten kunnen ontmoeten en cosplayers kunnen bewonderen. Daarnaast worden er memorabilia tentoongesteld, waaronder bekende voertuigen als de General Lee, de DeLorean en de '66 Batmobile. Aanvullend is er een bioscoop met filmvertoningen. Over de aanwezigheid van panels, of andere programma-elementen, is nog niets bekend.

Dutch Comic Con wordt op 28 en 29 maart georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht. Geïnteresseerden hebben nog precies een maand om hun cosplay-outfit in elkaar te sleutelen en kunnen online kaarten kopen, die een paar euro goedkoper zijn dan wanneer deze aan de deur worden gekocht.

Dutch Comic Con

Rutte: er is behoefte aan stabiliteit

Nederland heeft behoefte aan 'duidelijkheid en stabiliteit'. Daarom moet de ingeslagen weg worden voortgezet. Dat zei minister-president Mark Rutte zaterdag in Breda bij de start van de campagne van zijn VVD voor de Provinciale Statenverkiezingen.

"Het is nu zaak om koers te houden. Ik ben pas trots als de crisis voor iedereen voorbij is", aldus Rutte op de Grote Markt van de Brabantse stad. Hij riep andere partijen op de samenwerking met het kabinet voort te zetten.

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Met steun van de bevriende oppositie (ChristenUnie, D66 en SGP) loodst de coalitie van VVD en PvdA voorstellen door de Senaat.

Warriors walsen over Raptors heen

De basketballers van Golden State Warriors kenden vrijdag geen genade in de Amerikaanse NBA met hun tegenstander Toronto Raptors. De koploper in de Eastern Conference denderde over de thuisploeg heen: 113-89.

Voor de fans was het een zware avond in Toronto. De Raptors beleefden een offday en wisten de basket amper te vinden. De achterstand op de Warriors bedroeg op een gegeven moment zelfs 41 punten.

Topschutter voor Golden State was Klay Thompson met 25 punten. Stephen Curry maakte er 22.

Alle uitslagen van vrijdag:

Indiana - Cleveland 93 - 86
Philadelphia - Washington 89 - 81
Atlanta - Orlando 95 - 88
Boston - Charlotte 106 - 98
Detroit - New York 115 - 121 WNV
Toronto - Golden State 89 - 113
Chicago - Minnesota 96 - 89
Houston - Brooklyn 102 - 98
Memphis - LA Clippers 79 - 97
New Orleans - Miami 104 - 102
Denver - Utah 82 - 104
Sacramento - San Antonio 96 - 107
LA Lakers - Milwaukee 101 - 93
Portland - Oklahoma 115 - 112

Kulizhnikov blijft Mulder voor op 500 meter

Pavel Kulizhnikov heeft de eerste slag gewonnen op de wereldkampioenschappen sprint in Astana. De Rus won in een rechtstreeks duel tegen Michel Mulder de eerste 500 meter in een tijd van 34.56, een nieuw baanrecord. Titelverdediger Mulder werd tweede in 34.84 en moet later vanmiddag een ruime halve seconde goedmaken op de 1000 meter. 

De Canadeed Laurent Dubreil werd derde in 34.89. Verrassend was de tijd Roman Krech. De Kazach noteerde 34,92 op zijn thuisbaan en werd daarmee vierde. Hein Otterspeer werd met 35.08 tiende, maar heeft nog altijd uitzicht op de medailles. Pim Schipper noteerde met 35.36 de zestiende tijd.

Shani Davis maakte bij de start een misslag, wat hem veel tijd kostte. De Amerikaan, winnaar van goud op de WK afstanden, kwam daardoor niet verder dan de 23ste tijd: 35.62. Davis eindigde vorig jaar nog als tweede bij de WK sprint. Later vandaag rijden de mannen de 1000 meter. 

# Naam Land Tijd Verschil op 1000m
1 Pavel  Kulizhnikov Rus 34.56  
2 Michel  Mulder Ned 34.84 +0.56
3 Laurent  Dubreuil Can 34.89 +0.66
4 Roman  Krech Kaz 34.92 +0.72
5 Ruslan  Murashov Rus 34.95 +0.78
6 Aleksey  Yesin Rus 35.04 +0.96
7 Mika  Poutala Fin 35.05 +0.98
7 Espen Aarnes  Hvammen Noo 35.05 +0.98
7 Nico  Ihle Dui 35.05 +0.98
10 Hein  Otterspeer Ned 35.08 +1.04
14 Pim Schipper Ned 35.36 +1.60

Gewonden bij overval op juwelier in Haarlem

Bij een overval op een juwelier in het centrum van Haarlem zijn zaterdag rond het middaguur twee gewonden gevallen. De politie is op zoek naar drie voorvluchtige blanke mannen. Het is nog onduidelijk of er iets is buitgemaakt.

Twee winkelmedewerkers zijn vermoedelijk gewond geraakt door een worsteling; voor zover bekend is er niet geschoten tijdens de overval. De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht. Een gewonde is naar het ziekenhuis gebracht, de ander ter plekke behandeld.

Van Gaal mist trefzekere spits

Manchester United mist dit seizoen een trefzekere spits. Om die reden is de club achterop geraakt in de titelstrijd van de Premier League. Dat bekende coach Louis van Gaal zaterdag in aanloop naar de wedstrijd tegen Sunderland.

"We hebben op dit moment geen aanvaller die twintig doelpunten maakt in een seizoen", aldus de Nederlandse trainer. "Robin van Persie kan het niet ontkennen, Radamel Falcao niet en ook Wayne Rooney niet, hoewel hij de laatste tijd niet vaak in de spits heeft gestaan."

Van Gaal kijkt jaloers naar koploper Chelsea, waar Diego Costa er al zeventien maakte. Sergio Agüero scoorde ook al zeventien keer voor stadsrivaal Manchester City, dat tweede staat met acht punten meer dan nummer vier United. Van Persie, die door een enkelblessure de komende weken is uitgeschakeld, legde er dit seizoen pas tien in, terwijl de dure huurling Falcao slechts vier doelpunten maakte.

Het vormgebrek van zijn aanvallers betekent volgens Van Gaal niet automatisch dat de club aan het einde van dit seizoen op zoek gaat naar versterkingen: "Dit zegt niets over volgend seizoen. Ze kunnen gewoon een ongelukkig jaar hebben."

Nishikori en Ferrer in finale Acapulco

De finale van het tennistoernooi in het Mexicaanse Acapulco gaat tussen de twee topfavorieten. De als eerste geplaatste Japanner Kei Nishikori staat zaterdag tegenover de als tweede ingeschaalde Spanjaard David Ferrer.

Nishikori rekende in de halve finales in drie sets af met de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-2, 3-6 en 6-3. De 25-jarige rijzende ster in het tennis stijgt bij winst van het toernooi in Acapulco naar de derde plaats op de wereldranglijst. Hij is nu nog de nummer vijf van de wereld.

Ferrer was te sterk voor de Amerikaan Ryan Harrison. De nummer negen van de wereld verloor de eerste set met 6-4, maar gunde in de volgende twee bedrijven zijn tegenstander geen enkele game: 6-0 en 6-0. De 32-jarige Spanjaard kan in Acapulco zijn 24e titel veroveren. Ferrer won al drie keer het Mexicaanse toernooi (in 2010, 2011 en 2012).

Chinese vicegouverneur cel in voor corruptie

Een gewezen Chinese vicegouverneur is zaterdag tot zeventien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor corruptie. Ni Fake stond bekend om zijn voorliefde voor de edelsteen jade en voor de schone kunsten.

Ni Fake nam een kleine twee miljoen euro aan steekpenningen aan, oordeelde de rechter in de oostelijke stad Dongying. De voormalige vicegouverneur van de provincie Anhui kon bovendien niet verklaren hoe hij aan bijna negen ton aan andere bezittingen kwam. Hij heeft een bekentenis afgelegd en gaat niet in beroep, aldus de rechtbank.

De weg naar het hart van de vicegouverneur liep via jade en de schone kunsten, hadden op gunsten beluste personen, instellingen en bedrijven al gauw door. Ze kochten hem om met edelstenen, weelderig gekalligrafeerde manuscripten en schilderijen.

Ni is de zoveelste bestuurder die in het zand bijt als gevolg van de grootscheepse corruptiebestrijdingscampagne die president Xi Jinping op touw heeft gezet. De jacht op corrupte leden van de bestuurselite maakt onder de Chinese bevolking veel enthousiasme los.

Pinkpop al vrijwel uitverkocht

De 46e editie van Pinkpop is in feite vrijwel uitverkocht. Zaterdag om 10.00 uur startte de voorverkoop en anderhalf uur later waren bijna alle beschikbare tickets verkocht, zei organisator Jan Smeets. "Ik denk dat ik de conclusie mag trekken dat dat bewijst dat we weer een heel sterk programma hebben dit jaar."

Binnen een uur waren 35 duizend weekendkaarten verkocht (drie dagen festival plus camping). En ook zijn dertigduizend zaterdagkaarten over de (digitale) toonbank gegaan. Wel zijn er nog enkele kaarten voor vrijdag en zondag.

Op het programma staan dit keer onder meer Foo Fighters, Muse, Pharrell Williams, Robbie Williams, Kovacs en Dotan. Maar ook Avicii, Anouk, Counting Crows, Kensington en Sam Smith treden op.

Pinkpop is dit jaar op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juni in het Limburgse Landgraaf. Voor de vierde keer wijkt het driedaagse festival af van het traditionele pinksterweekend, omdat dat te vroeg in het seizoen valt.

Agenten spelen scooterdrama na in Nijmegen

Politieagenten spelen woensdagavond op straat in Nijmegen het scooterdrama na, waarbij een 50-jarige voetganger werd doodgereden. Deze fatale aanrijding speelde zich al vijf jaar geleden af, maar de raadsheren van het gerechtshof uit Den Bosch willen zien wat er destijds precies is gebeurd. Zij volgen de gebeurtenissen woensdagavond vanuit een mobiele zittingszaal langs de route. Ook de verdachten zijn erbij aanwezig.

Twee mannen die toen 19 en 20 jaar waren, wilden in januari 2010 Hotel Belvoir bij de Waalbrug in Nijmegen overvallen. Vlak voor het hotel reed toevallig een politieauto. De mannen schrokken, gaven vol gas en scheurden weg. Op hun vlucht reden ze een voetganger dood, die bij groen licht op een zebrapad liep.

Het gerechtshof in Arnhem sprak het scooterduo vrij van doodslag, omdat niet duidelijk was wie de scooter had bestuurd. Maar de Hoge Raad vond het dat hof in Den Bosch opnieuw moet oordelen, omdat het niet per se noodzakelijk zou zijn om de rolverdeling op de fatale avond precies te weten.

Agenten nemen woensdag de rollen van de verdachten op de scooter en het slachtoffer op zich. De agenten die in 2010 toevallig langsreden, spelen hun eigen rol. Vanuit een mobiele regiekamer krijgen de spelers aanwijzingen, terwijl de raadsheren vragen kunnen stellen aan de verdachten en de toneelspelers. De hele operatie begint om 22.00 uur en duurt naar verwachting tot 05.00 uur de volgende ochtend.

De politie sluit het terrein van de schouw vanaf het Traianusplein bij de Waalbrug tot aan het Keizer Karelplein in Nijmegen af. Omdat dat een doorgaande route is, zullen er op alle snelwegen rondom Nijmegen matrixborden worden geplaatst waarop een omleiding staat aangegeven. Bewoners langs de route krijgen een brief van de gemeente dat ze woensdag hun auto elders moeten parkeren. Ze kunnen hun huis wel bereiken, maar stoepen en straten zijn afgesloten met zwarte schermen.

Het is nog niet bekend wanneer het Bossche hof de zaak tegen de verdachten gaat behandelen.

Pilotenstaking bij prijsvechter Norwegian Air

De Noorse budgetluchtvaartmaatschappij Norwegian Air kampt sinds zaterdag met een pilotenstaking. Zeker zeventig Scandinavische piloten weigeren te vliegen omdat zij vrezen voor verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden.

Norwegian dook vorig jaar in de rode cijfers en het bedrijf probeert nu kostenbesparingen door te voeren. Er vinden al maanden gesprekken plaats met de vakbond, maar deze zijn tot nu toe zonder resultaat.

De luchtvaartmaatschappij streeft ernaar alle geplande vluchten voor dit weekend gewoon uit te voeren, aangezien de staking volgens het bedrijf 'slechts een beperkt aantal piloten' betreft. De vakbond dreigt echter dat het aantal actievoerders komende dagen kan worden uitgebreid tot 650 piloten.

Norwegian is erg omstreden in de branche wegens zijn plannen om op een Ierse licentie en met goedkoop Aziatisch personeel te gaan pendelen tussen Europa en de Verenigde Staten.

Bowe neemt voorschot op wereldtitel sprint, Oenema zesde

Brittany Bowe heeft een voorschot genomen op de titel tijdens de wereldkampioenschappen sprint in Astana. In Sportpaleis Alau won de Amerikaanse de eerste 500 meter in 37.59. Tweede werd haar landgenote Heather Richardson in 37.87, wereldkampioene op deze afstand. 

Afstandsbrons ging naar Karolina Erbanová met 38.04. Beste Nederlandse werd Thijsje Oenema. Zij kwam tot een tijd van 38.30. Margot Boer (38.38) en Laurine van Riessen (39.18) werden respectievelijk negende en vijftiende.  

De dames rijden later vanmiddag nog de 1000 meter, de afstand waar Bowe twee weken geleden wereldkampioen op werd. Ook de heren rijden vandaag een 500 en 1000 meter. 

# Naam Land Tijd Verschil op 1000m
1 Brittany Bowe VS 37.59  
2 Heather Richardson VS 37.87 +0.56
3 Karolina Erbanová Tsj 38.04 +0.90
4 Olga Fatkulina Rus 38.16 +1.14
5 Judith Hesse Dui 38.24 +1.30
6 Thijsje Oenema Ned 38.30 +1.42
7 Maki Tsuji Jap 38.33 +1.48
8 Nao Kodaira Jap 38.36 +1.54
9 Margot Boer Ned 38.38 +1.58
10 Vanessa Bittner Oos 38.40 +1.62
15 Laurine van Riessen Ned 39.18 +3.18

Contrast ontwikkelaar toont nieuwe trippy game

Ontwikkelaar Compulsion Games heeft met een trailer een nieuw project getoond. We Happy Few, een first-person titel, dat het verhaal verteld van een moedig stel mensen dat probeert te ontsnappen aan een levenslange ontkenning van vrolijkheid.

De game speelt zich af in een drugs gevulde, retrofuturistische stad in Engeland 1960. Je zult zo goed mogelijk moeten opgaan in de rest van de inwoners, ze zijn namelijk niet zo vriendelijk tegen de mensen die zich niet aan hun absurde regels houden. De game heeft nog geen officiële releasedatum, maar de ontwikkelaar vertelde wel dat de game als demo te spelen is bij PAX East. Daarnaast werd er ook nog verteld dat We Happy Few eerder getoond wordt dan hun vorige project Contrast omdat ze feedback van communitie willen tijdens de ontwikkeling van de game.

"Één van de dingen die we realiseerden toen Contrast uitkwam is dat communitie feedback awesome is. Er waren zoveel goede ideeën waar mensen mee kwamen na de release en we vroegen ons af wat de game geweest zou zijn als we wat met die ideeën konden doen." alsdus de ontwikkelaar. "Met We Happy Few doen we dingen anders, startend met PAX. We gooien de ontwikkeling open voor mensen die erbij betrokken willen zijn. Dit betekend mensen de game vroeg laten spelen, constant content updates ontwikkelen op basis van de feedback die we krijgen. We zullen er meer informatie over vrijgeven nadat we deze week onze plannen afgerond hebben."

Bezetters gemeentehuis Oss houden stand

De huishoudhulpen die sinds donderdag een vergaderkamer in het gemeentehuis van Oss bezet houden, gaan daar ook zaterdag gewoon mee door. In de nacht zijn er zeven mensen blijven slapen. Zaterdag overdag zijn er ruim twintig bezetters en vakbondsmensen aanwezig, zegt een woordvoerster van de gemeente.

De bezetting is georganiseerd door de vakbond en de ontslagen werknemers van huishoudhulporganisatie Pantein-Vivent die vorige maand failliet is verklaard. De medewerkers zijn boos omdat ze loon verliezen als ze in dienst treden bij andere aanbieders, hun cliënten kwijtraken en uren moeten inleveren. Ze eisen goede zorg en goede arbeidsvoorwaarden en zijn het beu om van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

Zaterdagmiddag is er een spontane manifestatie georganiseerd. Die is in het gemeentehuis. De huishoudhulpen hopen veel Tweede Kamerleden over de vloer te krijgen. Burgemeester Wobine Buijs van Oss staat de actie in het gemeentehuis voorlopig toe. "Het is belangrijk dat het kan, maar er is een grens."

Geen kledinginzamelrecord voor Huishoudbeurs

Het is niet gelukt. De Huishoudbeurs wilde het wereldrecord kleding inzamelen verbreken, maar kwam tienduizend kilo te kort.

De beurs deed het samen met hulporganisatie Zending over Grenzen. Er moest binnen 24 uur op één locatie meer dan dertigduizend kilo kleding bijeen worden gebracht. Dan zou de poging in het Guinness Book of Records komen. Maar zaterdagochtend bleek dat niet gelukt.

Het evenement was op het voorterrein van de RAI, waar de zeventigste Huishoudbeurs wordt gehouden. Mensen konden hun kleding er inleveren. Die gaat onder meer naar kindertehuizen, ouderen, kansarme gezinnen en daklozen in Oost-Europa. "We komen dan wel niet in het boek, maar het is evengoed natuurlijk een prachtig resultaat. En al die kleding komt goed terecht", zegt een woordvoerster van de RAI.

'Jezus is een hoerenzoon'

Om een toonbeeld van intolerantie en xenofobie te zien, is het niet nodig om (met een burka of een flinke baard) naar de Islamitische Staat te reizen of jezelf in te neuken bij de gezellige Westboro Baptist Church-familie. Je kan ook gewoon naar Israël gaan. Daar zijn steeds meer incidenten die duiden op een 'slegs vir joden' gedachtegang.

Relikneuzen zat wat dat betreft in Jeruzalem, waar afgelopen woensdagavond twee -nogal zionistische- vandalen een abdij op de berg Zion zijn binnengedrongen en daar brand hebben gesticht. Om geen misvatting te laten bestaan over de reden van deze daad hebben zijn ze eerst even naar de bouwmarkt gegaan om een paar spuitbussen te kopen. 'Jezus is een hoerenzoon' en 'Bevrijding van Zion' is ondermeer ontsproten uit de plek waar bij normale mensen hersens te vinden zijn.

Dit soort onverdraagzaamheid, te vinden in de orthodox-joodse hoek, is de laatste tijd eerder regel dan uitzondering in Israel. Christelijke priesters die hun hobby uitoefenen op de heilige berg worden bespuugd en uitgescholden. Ook is vorige week een moskee op de Westoever in vlammen opgegaan, ook hierbij heeft de politie alle reden om aan te nemen dat het orthodox-joods geweld betreft.

De brandschade aan de abdij valt trouwens erg mee. Het had veel erger kunnen uitpakken, daar het gebouw ook woonruimte biedt aan studenten.

De Israëlische autoriteiten hebben aangegeven de kwestie tot de bodem toe uit te zoeken. In de praktijk echter komt hier meestal weinig van terecht.

Auto's PVV'ers Friesland beklad

PVV-leider Geert Wilders is boos over een 'schandalige actie' tegen kandidaten van zijn partij in Friesland, zo laat hij zaterdagochtend via Twitter weten. Hij plaatst er foto's bij van een auto en een huis waarop met groene verf 'fascist' of 'fascistisch' is geschreven.

De politie bevestigt dat er in Friesland in drie verschillende plaatsen drie gevallen van vandalisme zijn geconstateerd waar 'een link lijkt te zijn met de PVV', bijvoorbeeld doordat het slachtoffer zich kandidaat heeft gesteld voor die partij. De politie heeft aangiftes opgenomen en een buurtonderzoek ingesteld. Wilders rept over een 'frontale aanval op de democratie'.

Gestolen Oscarjurk Lupita Nyong'o terug

De jurk die Lupita Nyong'o zondag aanhad tijdens de uitreiking van de Oscars en daarna werd gestolen uit de hotelkamer van de actrice, is weer terecht. De dief heeft de jurk teruggebracht naar een hotel in Hollywood, schrijven Amerikaanse media.

Volgens TMZ was de dief niet langer geïnteresseerd in de jurk toen hij ontdekte dat de zesduizend parels op de japon nep waren. Aanvankelijk ging het verhaal dat de jurk van Calvin Klein minimaal 150 duizend dollar waard zou zijn.

Volgens justitiebronnen heeft niemand van het ontwerpersteam van Calvin Klein ooit verklaard dat de parels nep of echt waren. De enige die beweerde dat de jurk van de Oscarwinnares 150 duizend dollar kostte, was Lupita's stylist. Een woordvoerster van Calvin Klein stelt: "Ik ging ervan uit dat iedereen wel zou weten dat de parels nep zijn. Wie maakt er nog jurken met echte sieraden sinds de dood van Cleopatra?"

Turkije weigert christelijke vluchtelingen

Achteraf was het wellicht een goed idee om in het noorden van Syrië en Irak niet alleen de Koerden van de broodnodige wapens en 'adviseurs' te voorzien, maar ook de christelijke Assyriërs middelen tot defensie te geven. Naar schatting zijn namelijk 100 tot 150 christelijke steden en dorpen veroverd door de harde kern van de Islam.

Volgens een humanitaire organisatie maken zo'n 260 Assyriërs gebruik van de legendarische gastvrijheid van de IS. Veel Assyriërs zijn de westerse bombardementen in hun leefgebied en constante islamitische dreiging meer dan zat. 5000 aanhangers van deze zeer vroege christelijke sekte zijn inmiddels op de vlucht geslagen. De bedoeling van hen is om naar Turkije te vluchten, teneinde zich het vege lijf te redden.

Op papier een prima idee. De Turkse grens is de laatste tijd namelijk een geitenkaas gatenkaas gebleken waar strijders van de IS met speels gemak materieel, manschappen en olie aanvoeren c.q. afvoeren. Geen haan aan de Turkse grens die daarnaar kraait. Helaas ligt dit ietwat anders wanneer het om humanitaire drama's gaat: de Assyriërs krijgen namelijk van de Turkse douane een keiharde 'hayir' of 'yok' te horen. Kortom: ze kunnen aan het gas wat de Turkse autoriteiten betreft.

Boze tongen beweren dat deze houding ten aanzien van de christenen wel erg veel lijkt op het drama dat zich in het (toen nog bestaande) Ottomaanse Rijk heeft afgespeeld toen ruwweg een miljoen (christelijke) Armeniërs door de Ottomanen werden geslacht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hardcore genocide dus, waar veel Turken weinig van willen weten. Dezelfde tongen beweren dat de huidige president van Turkije, Erdogan, zou streven naar een herstel van dit antieke islamitische rijk.

De laatste tijd maken de fanatieke aanhangers van Mohammed er een sport van om christenen op sadistische wijze richting de hel te sturen.

Dure thuisnederlaag Marseille in Franse titelrace

Olympique Marseille heeft in de strijd om de Franse titel drie dure punten laten liggen. De nummer drie van Ligue 1 verloor in eigen huis van middenmoter Caen.

Sinds de jaarwisseling is Caen aan een geweldige serie bezig. De club stond nog niet zo lang geleden onderaan de ranglijst, maar na de nederlaag tegen Lille op 10 januari kwam een keerpunt. Caen won vier duels op rij, pakte vervolgens een punt bij Paris Saint-Germain en vorige week werd Lille verslagen.

Na een uur spelen zag het er echter naar uit dat Marseille de mooie reeks van Caen zou beëindigen. Alaedine Yahia beging al na twee minuten een overtreding op Michy Batshuayi, waardoor Marseille een strafschop kreeg. Batshuayi miste en namens Caen raakte Emiliano Sala de lat.

Aan de andere kant raakte André Ayew vervolgens ook de lat, maar in blessuretijd was het wel raak. De Fransman kon een rebound binnenwerken na een redding van keeper Remy Vercoutre op een schot van Dimitri Payet.

Kort na rust kwam Caen bijna op gelijke hoogte. De thuisploeg bleef op de been dankzij onder meer doelman Steve Mandanda, en na een uur leek Marseille het duel te beslissen. André-Pierre Gignac was net ingevallen voor Batshuayi toen hij de 2-0 op het scorebord zette.

Via Nicolas Seube deed Caen uit een hoekschop al snel iets terug, en drie minuten later werd het dankzij Sala zelfs 2-2. Beide teams creëerden in de slotfase kansen om de zege te pakken, en die ging uiteindelijk naar de bezoekers. Nicolas Benezet kroonde zich tot man van de wedstrijd met een knap schot in de hoek.

Olympique Marseille blijft daardoor derde in Ligue 1, met vier punten achterstand op koploper Lyon. Dat krijgt zaterdag tegen Lille (uit) dus de kans om het gat te vergroten. Caen is inmiddels geklommen naar de negende plaats.

Bertens mist finale dubbelspel

Tennisster Kiki Bertens heeft de finale van het dubbelspel in het Mexicaanse Acapulco niet gehaald. De Wateringse ging in de halve finales onderuit met haar Zweedse partner Johanna Larsson. Het Spaanse koppel Lara Arruabarrena/Maria-Teresa Torro-Flor was in een spannende partij net iets beter: 2-6, 6-2 en 10-4.

Bertens en Larsson beleven tot dusver een goed seizoen als dubbelaars. Ze wonnen het toernooi van Hobart en op de Australian Open reikten ze tot de kwartfinales. Nederlands beste tennisster werd woensdag in Acapulco uitgeschakeld in de tweede ronde van het enkelspel door de relatief onbekende Bulgaarse Sesil Karatantcheva.

'Betrek ouders bij beslissing levenseinde kind'

Ouders van heel zieke kinderen zouden veel meer dan nu gebeurt betrokken moeten worden bij beslissingen aan het einde van het leven van hun kind. Daarvoor pleit orthopedagoog Mirjam de Vos (AMC), die vrijdag promoveert op dit onderwerp. "Ze kunnen veel meer aan dan artsen denken."

Het gaat dan niet over het actief beëindigen van het leven, maar over handelingen die het leven van het kind zullen verkorten. "De behandeling stoppen, de beademing stop zetten of niet meer reanimeren", legt De Vos uit.

Volgens haar gebeurt het nu nog te vaak dat artsen een beslissing nemen en die vervolgens meedelen aan de ouders. "Maar het zou goed zijn om meer te luisteren naar de wensen en overdenkingen van de ouders en die ook mee te nemen in de beslissing."

"Artsen hebben de beste bedoelingen. Ze willen oprecht de verantwoordelijkheid over zo'n zware beslissing niet bij de ouders leggen", weet De Vos. "Maar ouders kunnen veel meer aan dan gedacht", zo blijkt volgens haar. "Ze vinden het juist fijn als ze mee mogen denken en beslissen. Uiteindelijk gaat het er vaak niet om dat ouders een kind koste wat het kost zo lang mogelijk in leven willen houden. Veel belangrijker is dat ze hun kind niet nodeloos willen laten lijden."

Dat kan ertoe leiden dat juist ouders eerder met de behandeling willen stoppen dan artsen. "Ik vond dat de meest indrukwekkende bevinding van mijn onderzoek. Je zou denken dat ouders hun kind zo lang mogelijk bij hen zouden willen houden, maar zo simpel ligt dat niet", ondervond De Vos. "Als ouders het gevoel hebben dat ze alles gedaan hebben, maar als het dan echt niet meer gaat, willen ze het kind zo vredig mogelijk laten inslapen, en niet koste wat het kost het leven rekken."

Zo omschrijft ze de casus van een ernstig ziek 3-jarig jongetje. Hij kon niet meer zelfstandig ademen en op hersenscans was te zien dat hij onherstelbare schade had. Hij werd in een kunstmatige coma gehouden en kreeg zware epileptische aanvallen elke keer dat hij daaruit gehaald werd. De ouders waren het er al snel over eens dat ze dit niet langer wilden voor hun kind. Maar de artsen wilden blijven behandelen. Na een paar weken is de beademing toch stopgezet en is de jongen overleden.

"Dit is overigens een uitzondering. Meestal zijn het de ouders die langer door willen gaan met behandelen", benadrukt De Vos.

PVV-lijsttrekker huurde bedrijf zoon in

De PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, Marjolein Faber, heeft voor partijwerkzaamheden een bedrijf ingehuurd waarvan haar zoon mede-eigenaar is. Een woordvoerder van de PVV bevestigt berichtgeving hierover zaterdag in NRC Handelsblad.

Faber heeft het bedrijf, waar haar zoon mede eigenaar van is, ingezet voor het beheer van de website van PVV Gelderland. Faber is sinds maart 2011 voorzitter van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Gelderland. Volgens de krant gaf de Gelderse fractie in 2012 en 2013 bijna 8500 euro uit aan kosten voor de website.

In een reactie heeft Faber via een integriteitsbureau hoogleraar staatsrecht, Douwe Jan Elzinga, om advies gevraagd. Die stelt in het advies dat het 'wijs en verstandig' is de samenwerking 'in deze vorm te beëindigen'. De PVV-woordvoerder laat weten dat dat inmiddels is gebeurd.

Rusland: onderzoek MH17 is niet transparant

Het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 is niet transparant. Dat zei de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zaterdag. Lavrov had er kritiek op dat onder meer de gesprekken van de luchtverkeersleiding met de piloten van het vliegtuig nog niet openbaar zijn gemaakt.

De minister maakte ook duidelijk dat de Amerikanen nog geen satellietbeelden naar buiten hebben gebracht en dat beelden van surveillancevliegtuigen nog niet zijn opgedoken. Die vliegtuigen zouden over het gebied hebben gevlogen ten tijde van de ramp.

"Rusland is een van de weinige landen die geregeld aandringen op transparantie in het onderzoek", zei Lavrov. Hij noemt het onterecht dat er sancties zijn ingesteld tegen Rusland en de rebellen. Volgens Lavrov lijkt het erop dat 'iemand op zoek was naar een excuus'.

Team Mapfre wint vierde etappe Volvo Ocean Race

Team Mapfre heet de vierde etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het Spaanse-team onder leiding van schipper Xabi Fernández kwam om 21:32 lokale tijd over de finish in Auckland, Nieuw Zeeland. Slechts een paar minuten later finishten Abu Dhabi Ocean Racing en Dongfeng race team als tweede en derde.

Voor Team Mapfre betekend deze overwinning dat zij de vierde overwinnaar zijn in even veel etappes in deze Volvo Ocean Race. Xabi Fernández nam het roer in de derde etappe over van Iker Martínez die andere verplichtingen had. Voor Team Brunel is de vierde etappe op een flinke teleurstelling uitgelopen. Het team van schipper Bouwe Bekking deed een meesterzet om samen met Team SCA via het noorden richting Taiwan en dan het oosten richting Auckland te gaan. Dat pakte voor het Nederlandse team aanvankelijk goed uit met een eerste plaats, maar in de doldrums kwamen ze in de achterhoede terecht.

Noodweer hindert golfer Luiten

Golfer Joost Luiten speelde vrijdag in de tweede ronde van de Honda Classic maar vier van de achttien holes. Regenbuien en bliksem zorgden voor uren oponthoud in het Amerikaanse toptoernooi in Florida. De Nederlandse prof deelt voorlopig de veertigste plaats met twee slagen boven par.

De Amerikaan Brendan Steele leidt met acht slagen onder par. Hij liep in de tweede ronde ook maar vier holes, maar noteerde wel vier keer een birdie. Luiten deed het wat dat betreft een stuk minder goed met twee bogeys.

De Honda Classic liep uit op een sof voor de Noord-Ier Rory McIlroy. De aanvoerder van de wereldranglijst was een van de weinigen die de tweede ronde wel volmaakte, maar zijn score van 74 hielp niet echt. Hij mist als de voorlopige nummer 103 met zeven boven par vrijwel zeker de cut.

Brabant United - Jong NAC moet over

De affaire rond de niet-speelgerechtigde Kroatische voetballer Milos Zukanovic van NAC Breda leidt tot één wedstrijd die moet worden overgespeeld. De KNVB stelt een nieuwe datum vast voor het duel tussen de beloftenploeg van Brabant United tegen Jong NAC Breda.

De club uit Breda is veroordeeld voor het opstellen van de Kroaat in vier wedstrijden. Zukanovic had nog geen werkvergunning. NAC kreeg al een boete van tienduizend euro, waarvan 2500 euro voorwaardelijk.

De tegenstanders mochten aangeven of ze opnieuw tegen NAC Breda wilden spelen. Alleen Brabant United, dat op 26 januari met 2-1 verloor van Jong NAC, diende een verzoek in. Willem II, Excelsior en PSV gaven te kennen dat ze niet willen overspelen.

De beloftenploeg van Brabant United is gevormd uit de gezamenlijke jeugdopleiding van FC Den Bosch en RKC Waalwijk.

Sharapova geeft op in Acapulco

Tennisster Maria Sharapova komt vrijdag niet in actie in de halve finale van het tennistoernooi van het Mexicaanse Acapulco. De Russin heeft te veel last van een maagvirus. "Sorry, het gaat echt niet", vertelde ze.

Sharapova zou eigenlijk tegen Caroline Garcia uitkomen. De tennisster uit Frankrijk stuit nu in de finale op de winnares van de halve eindstrijd tussen de Zwitserse Timea Bacsinszky en Sesil Karatantcheva uit Bulgarije.


Sharapova eerder deze week in actie in Mexico (Foto: Getty)

Wielrenner Van Avermaet verdacht van doping

De Belgische wielrenner Greg van Avermaet is op een ongelukkig moment in opspraak gekomen. Een van de topfavorieten voor de winst in de Vlaamse openingswedstrijd Omloop Het Nieuwsblad wordt volgens de Belgische kranten Het Nieuwsblad en De Standaardofficieel verdacht van doping. De 29-jarige renner van BMC moet op vrijdag 13 maart voor de dopingcommissie van de Belgische wielerbond verschijnen.

Van Avermaet wordt ervan verdacht verboden injecties met herstelmiddelen te hebben gekregen van sportarts Chris Mertens. Tegen deze zogenoemde ozondokter loopt in België al geruime tijd een onderzoek.

De renner ontkent volgens de kranten elke vorm van dopegebruik, dat zou dateren van voor 2011. Er is ook geen positieve dopingtest.


Van Avermaet eindigde als tweede in de vorige editie van Omloop Het Nieuwsblad (Foto: Getty)

PvdA vreest werkgeverslobby

In de Eerste Kamer moet een 'tegenmacht' komen tegen de vermeende invloed van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag in een interview met het FD.

"Ik maak me er zorgen over dat de Eerste Kamer een VNO-NCW-lobby wordt", verklaart Spekman in de krant. Volgens hem heeft zijn partij daarom oud-vakbondsman Ruud Vreeman op de tweede plaats van de kandidatenlijst van de Senaat gezet als tegenwicht.

De PvdA-voorzitter vreest onder meer dat wetsvoorstellen van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in de Senaat worden tegengehouden als de stem van werkgevers daar groter wordt.

RIVM brengt hoofdluis in kaart

De hoofdluis staat centraal vanaf zaterdag, onder het motto 'Luis thuis?'. Er is een speciale website, een landelijke luizendag en er komt een vragenuurtje op Twitter. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil in kaart brengen hoe het zit met verspreiding en aanpak van de hoofdluis. In Nederland wordt dat tot nu toe niet bijgehouden.

Het RIVM roept iedereen op om hoofdluis te melden via de website. Daar staan vragen als: is het de eerste keer dat je hoofdluis hebt, zit je op de middelbare school of een basisschool, en wat doe je ertegen? Met die antwoorden wil het RIVM inzicht krijgen in hoe vaak hoofdluis voorkomt en wat de beste aanpak is.

Op woensdag 4 maart is het landelijke luizendag. Het RIVM hoopt dat alle scholen die dag extra controleren. 's Avonds volgt een vragenuurtje op Twitter.

Politie: uniform voldoet wel aan de eisen

De nieuwe politie-uniformen voldoen wel degelijk aan de eisen. Dat stelt de politie na berichten in diverse media dat agenten er 's nachts niet goed in zijn te zien. De fluorgele stroken op het uniform zijn helemaal niet bedoeld om te dienen als reflector, stelt de politie.

Onder meer BNR had vrijdag gemeld dat agenten 's nachts niet goed te zien zijn omdat de reflectoren op het pak niet functioneren. Politiemensen moeten daarom over hun uniform oude hesjes dragen.

De politie stelt in een reactie dat 'van meet af aan' vaststond dat agenten die extra zichtbaar moeten zijn, een goedgekeurd zichtbaarheidsvest of een gele zogenoemde blouson moeten dragen.

Rotsblok hindert skiverkeer

Een groot rotsblok op een doorgaande weg van en naar het Franse skigebied Les Trois Vallées bezorgt het vakantieverkeer problemen. De weg (RD117) bij Val Thorens/Les Ménuires is afgesloten, meldt de ANWB.

Volgens de verkeersdienst is er een omleidingsroute, waarbij verkeer vanuit het skigebied tot 12.00 uur de tijd krijgt om te passeren. In de middag mag aankomend verkeer er dan weer in. Het is door vakantieverkeer een drukke zaterdag in Frankrijk. Veel Nederlanders keren dit weekend weer terug van hun piste-avonturen.

Hi-res screenshots van pc-versie van GTA V

Rockstar heeft enkele nieuwe screenshots uitgebracht waarin we de pc-versie in volle glorie zien. Let op, de plaatjes zijn per stuk een paar mb als je er op klikt, want ze zijn in 4K-resolutie.

Binnenkort gaat er een nieuwe trailer uitkomen van de langverwachte, en uitgestelde, pc-versie. Mensen die hebben gepre-orderd of nog gaan pre-orderen krijgen 300.000 ingame dollars, die ze kunnen gebruiken in GTA Online.

Grand Theft Auto V komt 14 april uit op pc.

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Grand Theft Auto V op pc (Foto: Rockstar)

Minder geld om kiezers naar stembus te lokken

De provincies doen dit jaar zuinig aan om kiezers naar de stembureaus te lokken. Ze trekken minder geld uit voor zogeheten opkomstbevorderende campagnes. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Op 18 maart kunnen Nederlanders stemmen voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen.

De twaalf provincies in ons land trekken dit jaar in totaal ongeveer 1,6 miljoen euro uit om de opkomst te bevorderen. Bij de vorige provinciale verkiezingen, in 2011, was dat circa 1,9 miljoen euro. Vier jaar daarvoor was het budget ruim 3,4 miljoen euro.

Flevoland heeft dit jaar het meeste geld beschikbaar: 350 duizend euro. Dat is iets minder dan in het verleden. Zuid-Holland geeft het minst uit: nul euro. "De provincie doet niet aan opkomstbevordering. Politieke partijen voeren campagne, niet de provincie", verklaart een woordvoerster. In 2007 gaf Zuid-Holland nog een half miljoen euro uit. In Gelderland daalde het budget van 675 duizend euro in 2007 naar 250 duizend euro in 2011 en naar 125 duizend euro dit jaar.

Er is één uitzondering op alle bezuinigingen: Drenthe. Die provincie steekt dit jaar juist meer geld in de opkomstbevorderende campagne. Het budget gaat van zestigduizend naar 87.500 euro. Bij de vorige Statenverkiezingen ging de promotie vooral via regionale media. Daarmee 'zijn vooral de groepen aangesproken die sowieso al gaan stemmen', aldus een woordvoerster. Nu wil Drenthe ook mensen overtuigen die normaal niet zo snel naar de stembus gaan. Zij krijgen 'mooie en herkenbare beelden van de provincie te zien, onder meer via sociale media'.

Ook Zeeland doet een beroep op het streekgevoel. Bekende en onbekende inwoners roepen hun provinciegenoten op ook te gaan stemmen. "Johnny kiest voor Zeeland. Nu jij nog!", staat er bijvoorbeeld boven de foto van wielrenner Johnny Hoogerland. Een andere deelnemer is atlete Nelli Cooman.

Bij de provinciale verkiezingen stemt meestal ongeveer de helft van de kiesgerechtigden. De opkomst ligt flink lager dan bij Tweede Kamerverkiezingen.

Kaarten Pinkpop in de verkoop

De toegangskaarten voor de 46e editie van Pinkpop gaan zaterdagochtend om 10.00 uur in de verkoop. Vorig jaar waren de weekendtickets en kaarten voor de eerste festivaldag binnen een halfuur uitverkocht. Die run werd voornamelijk veroorzaakt door fans van The Rolling Stones die de kans om de Britse rockers in Landgraaf in actie te zien niet wilden laten schieten. Twee weken na de start van de voorverkoop waren ook de dagkaarten voor de laatste festivaldag op.

Voor de komende editie van het driedaagse popfestival in Limburg zijn 35 duizend weekendtickets beschikbaar (vijfduizend meer dan voorgaande jaren) en zijn per dag nog eens 25 duizend dagjesmensen welkom. De kaarten die het hele weekend geldig zijn en toegang geven tot de campings kosten dit jaar 180 euro. De dagtickets zijn 95 euro. Toegangsbewijzen zijn te koop via internet en bij een aantal VVV-kantoren en cd-winkels. Doorgaans gaan alle weekendtickets op voorhand over de toonbank en zijn met een beetje mazzel nog enkele dagkaarten beschikbaar aan de deur.

Pinkpop vindt dit jaar plaats op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juni. Voor de vierde keer in zijn lange historie niet tijdens het traditionele pinksterweekend, omdat dat te vroeg in het jaar valt. Op vrijdag staan onder anderen Muse, Elbow, Slash, Faith No More, Paloma Faith en George Ezra op het programma. Zaterdag is het podium voor onder anderen Robbie Williams, Avicii, The Script, Anouk en Kensington. Op het affiche van de laatste festivaldag staan onder anderen Foo Fighters, Pharrell Williams, Sam Smith, De Jeugd van Tegenwoordig en Counting Crows.

Vooral de zondag belooft Foo Fighters een publiekstrekker te worden, voorspelde festivalbaas Jan Smeets woensdag bij de presentatie van het programma. Zelfs vanuit omringende landen verwacht hij bezoekers die speciaal voor de Foo Fighters naar Landgraaf afreizen. De Amerikaanse rockers staan ook op 25 juni in België op Rock Werchter, maar daar zijn geen kaarten meer voor te krijgen.

De komende weken belooft Smeets nog twaalf namen aan de line-up toe te voegen.

Aantal reuzenpanda's in het wild neemt toe

Het aantal reuzenpanda's dat in het wild leeft, is de afgelopen elf jaar gestegen met 268 dieren. Volgens het Wereld Natuur Fonds komt dat door 'gerichte bescherming' door China en het WNF.

Door de toename van bijna 17 procent leven er nu in totaal 1864 panda's in natuurreservaten en bossen in China. Dat staat in de vierde nationale pandatelling die de Chinese overheid zaterdag heeft gepubliceerd. De vorige telling dateert van 2003. "Het succes bewijst dat de bescherming van de bedreigde reuzenpanda haar vruchten afwerpt", aldus het WNF zaterdag.

Panda's kwamen ooit voor in grote delen van China en zelfs daarbuiten. Maar vernietiging van hun leefgebied door onder meer kap van hout en bamboe, stroperij en aanleg van infrastructuur hebben de diersoort ernstig in het nauw gedreven. Tegenwoordig komt de reuzenpanda alleen nog voor in versnipperde bosgebieden in centraal China.

VN-raad veroordeelt 'barbaarse daden' IS

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag de nieuwste "barbaarse terroristische daden" van Islamitische Staat (IS) in Irak veroordeeld. De raad doelt daarmee onder meer op de vernieling van standbeelden in een museum in de Iraakse stad Mosul. Daarvan dook donderdag een video op.

De Veiligheidsraad stelt dat het om "opzettelijke vernietiging van onvervangbare religieuze en culturele kunstwerken" gaat. Ook het verbranden van duizenden boeken en zeldzame manuscripten werd door de VN-raad veroordeeld.

Unesco had de Veiligheidsraad opgeroepen om zich uit te spreken over de zaak. De VN-organisatie die gaat over het werelderfgoed noemde de vernielingen door IS-strijders een gerichte aanval op de geschiedenis en cultuur van Irak.

Verdachte doodgeschoten door politie

De verdachte van een inbraak in het Belgische Burcht is vrijdagavond dood gevonden in een auto die even daarvoor door de politie was beschoten.

Agenten gingen rond 21.30 uur naar een woning in de plaats bij Antwerpen, nadat buren hadden gemeld dat er werd ingebroken. Bij aankomst van de politie sloegen de inbrekers op de vlucht. Ze reden met een auto in op de agenten, die daarop het vuur openden. De vluchtwagen reed door.

De auto werd niet veel verderop gevonden. Er zat nog een man op een passagiersplek van de wagen. Hij was overleden. De politie zoekt nog naar zeker een andere verdachte van de inbraak, de bestuurder van de vluchtauto.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.