FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 februari 2015

Napoli bezorgt Inter opnieuw domper

Het geplaagde Internazionale kreeg woensdag opnieuw een klap te verwerken. In de strijd om de Italiaanse beker verloor de ploeg van Napoli met 1-0. Het enige doelpunt voor de thuisclub viel diep in blessuretijd en werd gemaakt door de Argentijn Gonzalo Higuaín. Het leverde Napoli een plaats in de halve finales op.

Vorige week plaatsten Juventus en Lazio zich al, dinsdag bereikte Fiorentina de laatste vier. Inter is in de Serie A ook al ver weggezakt en verloor de laatste twee competitieduels ondanks het aantrekken van enkele versterkingen.

Clasie: "Tweede plek maar vergeten"

Feyenoorder Jordy Clasie rekent na de 3-1 nederlaag in Heerenveen, niet meer op een tweede plaats in de competitie. Door het verlies tegen SC Heerenveen staat de club uit Rotterdam nu vijf punten achter op Ajax. De Amsterdammers hebben een wedstrijd minder gespeeld, en kunnen morgenavond het gat op acht punten brengen. Een plek achter koploper PSV, lijkt volgens Clasie bijna onmogelijk.

"Je hebt altijd een doel, maar ik denk dat we nu niet over de tweede plek hoeven te praten. Dat is ook niet realistisch, want dan moet je zulke wedstrijden winnen", vertelt de middenvelder tegenover FOX Sports.

Volgens de voetballer blijft een tweede stek altijd in het achterhoofd zitten, ondanks zo’n puntenachterstand. "Je bent de nummer drie en natuurlijk ben je dan op jacht naar plek twee. Maar dat is nu niet het allerbelangrijkste. We moeten eerst met beide benen op de grond komen", zegt de Feyenoord-aanvoerder.

Clasie denkt dat het verlies onnodig was en het resultaat van persoonlijke missers. "We zijn ge-killed op eigen fouten. In de eerste helft was er weinig aan de hand, hadden wij de controle en bepaalden wij het tempo. Maar dan valt de 1-1 en weet je dat zij gaan komen. Dat hebben we aan onszelf te wijten. We hebben het verloren op slordigheden en de counter", stelt hij vast.

Er was volgens de captain van Zuid-Hollanders iets vreemds aan de hand met zijn team. "Of dit een off-day was? Ik denk het wel. Het verschil tussen de eerste en tweede helft was te groot. We verloren veel duels, waren overal een stapje te laat. Daardoor hebben we verloren", denkt Clasie.

Uitslagen Eredivisie (04/02/2015) II

Vitesse heeft in de Eredivisie een belangrijke overwinning geboekt door uit bij Cambuur Leeuwarden met 0-2 te winnen. Ook Willem II boekte een welkome zege. In eigen huis werd FC Utrecht met 1-0 aan de kant geschoven.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 2

Vitesse

     34' Qazaishvili
 56' Oliinyk
 
 Gele kaart: Reijnen, Ogbeche (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.373
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira (Bijker/46)
Reijnen
Mac-Intosh
Andriuskevicius (Steblecki/68)
Barto
El Makrini
Bytyqi
Rosheuvel
Ogbeche
De Ridder (Van de Streek/46)
  Room
Diks
Kashia
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Qazaishvili (McEachran/75)
Labyad
B.Traoré (Djurdjevic/79)
Oliinyk

Willem II

1 - 0

FC Utrecht

 80' Haemhouts    
 
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.230
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Heymans
Haemhouts (Ippel/84)
Braber
S.Wuytens
Sahar (Cabral/58)
Armenteros (Ondaan/71)
Andrade
  Ruiter
Kum (Markiet/46)
Leeuwin
Letschert
Hardeveld (Barazite/80)
Janssen
Ayoub
Diemers (Haller/53)
Duplan
Rubin
Oar

Real Madrid vroeg voorbij FC Sevilla

Koploper Real Madrid heeft woensdag de thuiswedstrijd tegen nummer vier FC Sevilla met 2-1 gewonnen. James Rodriguez zette de Madrilenen na twaalf minuten op voorsprong door duikend raak te koppen op een voorzet van Marcelo. Jesé schoot na ruim een half uur raak op aangeven van Isco.

Sevilla-doelman Beto had het veld toen net moeten verlaten nadat hij bewusteloos was geraakt na een botsing met Karim Benzema. Iago Aspas maakte tien minuten voor tijd nog een doelpunt voor Sevilla. Hij tikte binnen op aangeven van Vitolo.

Real Madrid behoudt vier punten voorsprong op achtervolger FC Barcelona. Atlético Madrid volgt op zeven punten van de koploper. FC Sevilla zag de achterstand groeien tot twaalf punten, maar behoudt wel de vierde plaats met een punt meer dan nummer vijf Valencia.

Zorgen Borussia Dortmund groeien

Borussia Dortmund raakt steeds dieper in de zorgen in de Bundesliga. De ploeg van coach Jürgen Klopp verloor woensdag op eigen veld met 1-0 van FC Augsburg. Dortmund haalde in de laatste vijf duels welgeteld twee punten en staat laatste in de Bundesliga.

Van de directe concurrenten in de strijd tegen degradatie won Hamburger SV bij SC Paderborn, speelde VfB Stuttgart van trainer Huub Stevens gelijk tegen 1. FC Köln en verloor Hertha BSC van Bayer Leverkusen.

Raul Bobadilla maakte voor tachtigduizend toeschouwers het enige doelpunt voor Augsburg dat vanaf de 64e minuut na de rode kaart voor Christoph Janker met tien man speelde. Het team van aanvoerder Paul Verhaegh passeerde Schalke en staat nu vierde op vijf punten van VfL Wolfsburg, de nummer twee achter Bayern München.

Trefzekere Kanon met Ivoorkust naar finale

Ivoorkust heeft zich woensdagavond in Bata in Equatoriaal-Guinea als eerste ploeg geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Hervé Renard was met 3-1 te sterk voor DR Congo. In de finale speelt Ivoorkust tegen de winnaar van het duel donderdag tussen Ghana en het gastland.

Wilfried Kanon vervulde bij Ivoorkust een belangrijke rol. Op de avond dat zijn club ADO Den Haag met 2-0 won van FC Twente, maakte de 21-jarige verdediger in de 68e minuut het derde en beslissende doelpunt voor zijn ploeg. Eerder waren Yaya Touré en Gervinho namens Ivoorkust tot scoren gekomen. Voor DR Congo bracht Dieumerci Mbokani in de 24e minuut de gelijkmaker op zijn naam.

Pluim tekent bij Willem II

Wiljan Pluim maakt per direct deel uit van de selectie van Willem II. Dat maakte de eredivisionist uit Tilburg woensdag bekend. De 26-jarige middenvelder komt transfervrij de ploeg versterken, nadat dinsdag zijn contract bij Roda JC werd ontbonden.

Pluim kwam eerder uit voor Vitesse, PEC Zwolle en Roda JC en speelde tot nu toe 125 wedstrijden in de eredivisie. Hij tekent een contract voor anderhalf jaar bij de Tricolores.

"We zijn blij dat Wiljan voor Willem II heeft gekozen. Hij kan op het middenveld zowel verdedigend als aanvallend uit de voeten en kan ook fungeren als aanspeelpunt voorin. Met zijn lengte en zijn ervaring is hij een aanwinst voor de selectie", liet Willem II-trainer Jurgen Streppel weten.

Van Gaal wacht straf na kritiek op scheids

Louis van Gaal wacht een straf voor de kritiek die hij uitte op de scheidsrechter na het doelpuntloze gelijkspel in de FA Cup tegen Cambridge United. De Engelse voetbalbond FA heeft de coach van Manchester United woensdag een schikkingsvoorstel gestuurd waarop United tot maandag kan reageren. Van Gaal beklaagde zich op 23 januari in Cambridge over het feit dat alles tegenzat.

"Je komt hiernaartoe, het veld is niet zo goed en de tegenstander gaat tot het uiterste. Daarbij is verdedigen altijd makkelijker dan aanvallen. En dan heb je natuurlijk ook nog de scheidsrechter", sprak Van Gaal cynisch, zonder verder in details te treden. "In dergelijke omstandigheden is het altijd heel moeilijk om van zon tegenstander te winnen."

Volgens de FA trekt Van Gaal hiermee de integriteit van de arbitrage in twijfel en brengt hij daarmee de sport in diskrediet. United won dinsdag in de replay op Old Trafford alsnog van vierdeklasser Cambridge: 3-0.

Super-G bij WK skiën afgelast

De super-G voor mannen bij de wereldkampioenschappen ski in het Amerikaanse Vail is woensdag afgelast. De jury gaf het slechte weer in de Rocky Mountains als reden op voor het uitstel. Het sneeuwt al sinds de ochtenduren in skigebied Beaver Creek en het is bovendien mistig. De organisatie maakt later op de dag bekend wanneer het onderdeel nu wordt afgewerkt.

Dinsdag begonnen de WK ski met de super-G voor vrouwen, gewonnen door de Oostenrijkse Anna Fenninger.

OPCW veroordeelt inzet chloorgas Syrië

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft woensdag de inzet van chloorgas in Syrië veroordeeld. Het is volgens de OPCW in strijd met de internationale wetten en de verantwoordelijken moeten dan ook worden berecht.

De uitvoerende raad van de OPCW uitte woensdag haar zorgen over een kortgeleden verschenen rapport waarin 'met grote mate van zekerheid' wordt geconcludeerd dat er chloorgas is gebruikt bij een aanval op drie dorpen in het noorden van Syrië. De aanvallen hadden vorig jaar plaats tussen april en augustus en kostten aan zeker dertien mensen het leven.

Directeur-generaal Ahmet Üzümcü zei in een verklaring dat de inzet van chemische wapens 'onder geen beding wordt getolereerd'.

The Sims 4 krijgt zijn eerste uitbreiding

Waar The Sims-serie misschien wel het meest beroemd (en berucht) om is, zijn de vele uitbreidingspakketten dat elk deel van de serie krijgt. Ook The Sims 4 moet er aan geloven, want Maxis en EA hebben vandaag de eerste uitbreiding aangekondigd: Get to Work.

Get to Work zal zich, zoals de titel al eigenlijk zegt, voornamelijk focussen op de carrièremogelijkheden van je sims. Ze kunnen nu onder andere dokter, politieagent, wetenschapper en verkoper worden. Sims die er voor kiezen om dokter te worden kunnen nu operaties uitvoeren, ziektes bestrijden en andere sims helpen bevallen. Politieagenten kunnen naast het gebruikelijke politiewerk ook de speurneus uithangen en zaken oplossen. Sims die een carrière als wetenschapper ambiëren kunnen nu uitvindingen maken die ze kunnen gebruiken voor zowel goede als slechte doeleinden.  Sims die het verkoperspad kiezen kunnen nu bovendien hun eigen bedrijfje oprichten - een bakkerij, boetiek, kunstgalerij of boekenwinkel - werknemers aanemen, en hun bedrijf uitbreiden in de bouwmodus.

Naast de vier nieuwe carrièremogelijkheden worden er ook twee nieuwe vaardigheden geintroduceerd: bakken en fotografie. Bovendien keren in Get to Work ook de aliens weer terug, waarbij sims onder andere kunnen uitzoeken wie van hun buren een buitenaards wezen is, en kunnen ze ook een nieuwe "aliendimensie" bezoeken.

The Sims 4: Get to Work komt uit in april voor pc en Mac en is nu al te bestellen op origin voor 40 euro.

The Sims 4 krijgt zijn eerste uitbreiding

Zeldzame autocollectie gaat in de verkoop

Een Ferrari 250 GT California, een Maserati Gran Sport Frua en een Talbot Lago, wat hebben ze met elkaar gemeen. Buiten dat het oude auto's zijn, stonden ze tot voor kort met een kleine zestig andere klassiekers bij elkaar onder een gammel afdakje.

In een klein dorpje in het westen van Frankrijk heeft een veilinghuis namelijk afgelopen december een waardevolle collectie ontdekt. Deze gaat nu onder de hamer, en de verwachting is dat er ruim €16 miljoen mee zal worden opgehaald. Topstuk van de collectie is de Ferrari 250 GT California Spider, die zomaar eens een slordige €10 miljoen of meer zou kunnen opbrengen. Van dit model zijn er slechts 37 stuks gemaakt, en is de afgelopen jaren al vaak voor een dergelijk bedrag van eigenaar gewisseld.

Maar hoe komt al dit waardevols bij elkaar? De, nu nogal roestige, pareltjes waren ooit het eigendom van de magnaat Roger Baillon. Hij vergaarde zijn fortuin door de gigantische vraag naar transport na de tweede wereldoorlog . Daarvan kocht hij een hoop klassieke auto's met de intentie een museum te beginnen. Toen hij in de jaren '70 aan lager wal raakte verkocht hij een groot deel van zijn collectie, maar hij stalde zijn favoriete scheurijzers in een schuurtje.

De auto's kwamen naar boven toen twee "autojagers" van het veilinghuis een tip binnenkregen. Eenmaal aangekomen op het landgoed konden ze hun ogen niet geloven. Tussen alle rommel troffen ze in de vervallen gebouwen een ware schat van antieke auto's aan. Ze omschreven het zelf als het openen van de tombe van Toetanchamon.

Hoewel er ook een aantal auto's waren die te ver weg waren geroest, hebben ze er toch nog 59 weten te redden voor de veiling. Aanstaande vrijdag gaan ze onder de hamer in Parijs. De volledige lijst met gevonden auto's kun je hier vinden.

Barn find (Foto: Artcurial)
Een heuse "Barn find" in Frankrijk (Foto: Artcurial)

Uitslag PEC Zwolle - FC Dordrecht

Een kwartier later dan gepland, de bus van FC Dordrecht stond in de file, begon om 20.00 uur de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Dordrecht. Dankzij drie doelpunten in het laatste kwartier won de thuisploeg met 4-0. De ploeg van trainer Ron Jans is hierdoor Feyenoord voorbij gegaan in de stand en staat derde, een punt voor de Rotterdammers.

Nijland oog in oog met keeper Te Loeke (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)Nijland oog in oog met keeper Te Loeke (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

PEC Zwolle

4 - 0

FC Dordrecht

 43' Nijland
 79' Becker
 85' Rienstra
 86' Nijland
   
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.430
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v. Polen
Lam
v.d. Werff
v. Hintum
Rienstra (Ferfelis/90)
Drost
Brama
Becker
Nijland (Dekker/88)
Thomas (Moro/82) 
  Te Loeke
Peersman
v. Deelen
Lima
Gosens
Steenvoorden
Ojo (ten Voorde/72)
v. Overeem
Lewis (Pisas/63)
Lieder
Slory

'Bobbi Kristina probeerde zwanger te worden van 'stiefbroer' '

Bobbi Kristina Brown en Nick Gordon probeerden al een tijdje een kindje te krijgen voordat de 21-jarige dochter van Whitney Houston zaterdag bewusteloos aan werd getroffen in een badkuip. Dat blijkt volgens Radaronline uit sms'jes van Bobbi Kristina aan een familievriend.

In de berichtjes, die ze verstuurde in de weken voor het incident, beschrijft ze dat ze een gezin wil stichten met Nick. "Mijn man en ik zijn het aan het proberen", schrijft ze in een van de smsjes. Bobbi Kristina en Nick groeiden op als broer en zus nadat Whitney Houston Nick als zoon aannam. De adoptie was echter nooit officieel, net als het huwelijk tussen Bobbi Kristina en Nick.

De twee kondigden in januari vorig jaar aan dat ze getrouwd waren, maar het huwelijk is nooit officieel voltrokken. US Weekly meldt overigens dat het stel niet meer samenwoonde toen Bobbi Kristina werd gevonden in de badkuip in haar huis in Roswell. Nick zou het huis op 23 januari hebben verlaten na een ruzie. "Bobbi Kristina was daar ontzettend verdrietig over", aldus een goede bekende. De ruzie en het verdriet om de dood van haar beroemde moeder, volgende week drie jaar geleden, zouden een zware last zijn voor Bobbi Kristina.

Bobbi Kristina ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis, terwijl het gesteggel over haar eventuele erfenis al is begonnen. Haar man Nick Gordon krijgt wat betreft de nazaten van Whitney Houston in ieder geval niks en vader Bobby Brown houdt hem naar verluidt bij zijn dochter uit de buurt.

Een ernstig zuurstofgebrek heeft ervoor gezorgd dat ze in een coma ligt en weinig hersenactiviteit vertoont. Het incident vertoont bizar veel gelijkenissen met dat van haar moeder. In 2012 overleed Whitney op 48-jarige leeftijd nadat ze eveneens bewusteloos in bad werd aangetroffen. Insiders vertellen aan RadarOnline dat de kans dat Bobbi Kristina volledig zal herstellen, erg klein is.

StukTV doet kansloos in Efteling

Twee jongeren van de kansloze internetzender StukTV hebben een boete gekregen omdat ze in de Efteling voor een hoop commotie hebben gezorgd. Verkleed als kabouters hebben ze het hele sprookjesbos vol met zombiekabouters gezet. De Efteling vond dat niet zo leuk, daarom kregen de twee kabouters in spé een geldboete van de politie.

StukTV plaatst filmpjes op YouTube waarin te zien is hoe het ze vergaan is bij het uitvoeren van uitdagingen. Dit keer was de uitdaging dus om het sprookjesbos vol te plempen met tuinkabouters. Zelf verkleed als kabouters gingen de twee jongeren in een bus naar de dienstingang van het park, waar ze zich via de intercom voordeden als medewerkers van een bedrijf dat de tuinkabouters moest plaatsen. Dit bleek een koud kunstje.

Eenmaal binnen deden ze de stoute schoenen aan en trokken ze als echte kabouters het bos in. Zoveel mogelijk sprookjes werden voorzien van een markante kabouter. Op het filmpje is te zien hoe ze op een gegeven moment aangesproken worden door een Efteling-medewerker die de twee waarschuwt dat de beveiliging al fietsend naar ze op zoek is.

De zoektocht naar de twee slecht vermomde kabouters duurde niet lang, een beveiliger had de twee snel in het zicht. Hij waarschuwt in het filmpje dat ze het pretpark moeten verlaten, en dat de politie eventueel zal worden ingeschakeld. Het filmpje eindigt dan ook met de mededeling dat ze op de bon zijn geslingerd.

Efteling-voorlichter Femke van Es kent de 'kabouterinvasie'. "De opnames zijn afgelopen weekeinde gemaakt. We zijn niet zo blij met dit soort filmpjes, hoewel ook wij ze soms met een glimlach bekijken. We willen vooral niet dat andere mensen op een idee worden gebracht. Want over hekken klimmen zoals mensen van StukTV eerder deden om in ons park te komen en binnenkomen onder valse voorwendselen, zijn gewoon strafbare feiten", zegt Van Es.

"De filmpjes hebben iets puberaals maar zijn niet onschuldig. Ze kunnen je gewoon een strafblad opleveren. We hebben in dit geval ook contact opgenomen met de mensen van StukTV om ze te vragen buiten zichzelf geen mensen herkenbaar in beeld te brengen. En ook eerlijk de afloop in beeld te brengen. Dat hebben ze in dit geval gelukkig netjes gedaan."

Wat het bedrag van de boete is hebben de twee jongeren niet bekend gemaakt, evenals het aantal geschrokken kinderen.

Hieronder is het filmpje te zien.

Sportblog: Hamilton vrijgezel & scheids van 82 geschorst

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

De verkleedtip voor carnaval: ga als Bruno Martins Indi
Carnaval nadert en velen zijn druk bezig met het zoeken naar een goed pak om het feest in door te brengen. Wij van het Sportblog denken graag mee, dus bij deze ons idee: ga verkleed als Bruno Martins Indi. En dan wel zoals de bekende pose tijdens het afgelopen WK.

Gele kaart voor handstand
Je moet wat om de tijd te doden tot er een hoekschop genomen wordt moet Ibrahima Touré gedacht hebben. De Senegalees van Al Nasr uit de Verenigde Arabische Emiraten maakte in het strafschopgebied van de tegenstander een handstand. De scheidsrechter was hier niet van gediend en hield Touré de gele kaart voor.

De 'overtreding' deerde Touré overigens niet, want eerder in het bekerduel tegen Al Sharjah had de Senegalees al tweemaal gescoord, waardoor hij een groot aandeel had in de 4-1 zege.

Circus op het voetbalveld (Bron: YouTube)

Schorsing kan scheids van 82 niet stoppen
Met zijn 82 jaar fluit Jacques Vanwynsberghe nog altijd met veel plezier zijn wedstrijdjes bij de amateurs in België, dit tot ergernis van de bond. Die zien liever dat hij stopt en na een klein incident hopen ze hem daartoe te kunnen zetten zo lezen we op hln.be.

"Het is jammer hoe het allemaal gelopen is", zegt Vanwynsberghe. "Het gebeurde tijdens een amateurwedstrijd in de Cup Regio Mid-West in Tielt, FC Hooghuys tegen VK De Lindewijk. Een speler van VK Lindewijk pakte geel na een duwfout. Drie minuten voor het einde van de match werd diezelfde speler zelf het slachtoffer van een fout. Hij viel op de grond en wild gesticulerend riep hij me toe: 'Wat ga je dáár nu aan doen, scheids?'. Ik wilde hem berispen en nam zijn hoofd eens lieflijk tussen mijn handen. Daar kon hij precies niet mee lachen. Hij sprong recht en gaf me een harde duw."

Jacky dacht het weinig gevolgen zou hebben, maar helaas. "Een brief van de Cup Regio Mid-West. Ik werd met onmiddellijke ingang voor drie maanden geschorst. Ik wist niet wat ik zag... Ze hadden zich voor die straf gebaseerd op mijn eigen verslag, zonder me zelf eens te bellen."

"Jacky bedoelde het ongetwijfeld niet verkeerd", aldus Joseph Vandenbroucke, die al 28 jaar voorzitter van de bond Cup Regio Mid-West is. "Maar aanraken is nu eenmaal verboden. We konden niet anders dan Jacky schorsen. En toegegeven, drie maanden is misschien veel voor zo'n akkefietje. Maar de schorsing was dan ook bedoeld als hint: Jacky is 82, op die leeftijd moet je niet meer op een plein staan." De 82-jarige laat zich echter niet kennen. "Ik kan nog heel goed mee."

Vriendin Van der Wiel te bewonderen in badpakkenspecial SI
Elk jaar brengt het Amerikaanse sporttijdschrift Sports Illustrated een badpakkenspecial uit. 's Werelds mooiste vrouwen hullen zich dan speciaal in de laatste badpakkenmode. Naast de vaste modellen zijn er ook elk jaar een paar nieuwkomers te bewonderen. Dit jaar is Rose Bertram, de vriendin van Gregory van der Wiel, te bewonderen als rookie. Speciaal voor de liefhebbers staat er alvast een klein voorproefje voor ons online:


Wij snappen wel dat Gregory zin heeft in strandvakanties (YouTube/Sports Illustrated Swimsuit)

Sportverslaggever zakt voor Nostradamus-examen
Vijf jaar geleden deed de Amerikaanse sportverslaggever Clay Travis, tegenwoordig werkzaam voor FOX Sports, via Twitter een opvallende voorspelling: "Er is een kans van 100% dat DeMarcus Cousins in de komende vijf jaar ergens voor gearresteerd wordt. 100%. Write it in stone." De destijds 19-jarige Cousins speelde college basketbal bij de Kentucky Wildcats en op 30 januari 2010 - de dag van de Nostradamustweet van Travis - speelde hij weer uitstekend tegen de Vanderbilt Commodores. Laat Vanderbilt nou net de universiteit zijn waar Travis op gezeten heeft, waardoor hij waarschijnlijk vooral wrok koesterde tegenover sterspeler Cousins, die op zijn beurt tegenwoordig een paar miljoen dollar per jaar verdient bij de Sacramento Kings. De voorspelling van Travis raakte uiteraard in de vergetelheid, tot bij een oplettende twitteraar op 30 januari 2015 een helder licht ging branden en de vijf jaar oude tweet weer online werd gegooid. Cousins, die nog altijd nooit in aanraking is geweest met de politie, zette de gefaalde voorspelling op Instagram en een hype was geboren.

Waar Cousins het hield bij een vriendelijk "Vandaag is de dag, let's show Travis some love!", stroomde Twitter al snel vol met iets minder olijke voorspellingen richting Travis. Zo zou zijn dochter over 5 jaar 100% zeker in de prostitutie werken, zou het 100% zeker zijn dat zijn vrouw het achter zijn rug om met een neger doet en - hoewel aan de juistheid getwijfeld kan worden - zou hij over 3 jaar, 100% zeker, door 5 travestieten verkracht worden tijdens een Gay Pride-parade. Waar nog wel een beetje gelachen kan worden om iemand die zichzelf te serieus neemt en zegt "Ik hoop dat je geneukt wordt door een AIDS-penis, een lekkere, lange, dikke, zwarte AIDS-penis", liepen de reacties al snel uit de hand, met als schrijnend voorbeeld: "Je 3 zoontjes worden over 5 jaar door hun hoofd geschoten, write it in stone!" Of Travis aangifte doet tegen de vele doodsbedreigingen is nog niet bekend.

 

Today's the day!! Let's all show him some love!! @ClayTravisBGID

Een foto die is geplaatst door DeMarcus Cousins (@boogiecousins) op30 Jan 2015 om 6:51 PST

Hamilton nu toch echt vrijgezel
De vierde breuk in zeven jaar lijkt dan toch de beslissende voor Formule 1-coureur Lewis Hamilton en zangeres Nicole Scherzinger. De knipperlichtrelatie tussen de twee sterren loopt naar verluidt al jaren steeds stuk op dezelfde twee punten: de stress van een langeafstandsrelatie en de kinderwens van Scherzinger. Na de zoveelste keer lijkt het nu dus echt definitief over. We zijn benieuwd of het ook echt niet voor een vijfde keer goed gaat komen.

Hij kan zomaar vallen
Soms duren zeven seconden tergend lang. Tijdens de wedstrijd tussen de Orlando Magic en de Oklahoma City Thunder kregen ze het voor elkaar in de bal maar liefst zeven seconden op de basket te laten rollen en liggen voordat hij naar beneden viel. De regie zal wel gebaald hebben dat ze geen reclameblokje uitgezonden hebben.

Even wachten....... (Bron: YouTube)

Serena Williams terug naar Indian Wells

Na een boycot van veertien jaar vanwege racistische incidenten heeft toptennisster Serena Williams besloten om weer mee te gaan doen aan het toernooi in Indian Wells. De nummer één van de wereld zegt in een interview in het magazine Time dat ze de 'ware betekenis van vergeving' heeft ontdekt. In maart zal de negentienvoudige grandslamkampioene daarom in Californië op jacht gaan naar haar derde titel.

Williams won haar tweede titel in Indian Wells in 2001. Het duel met de Belgische Kim Clijsters werd danig verstoord door enkele luidruchtige toeschouwers, die de Amerikaanse speelster en haar familie diep beledigden. "Ik kon ze onder meer 'nigger' horen roepen", legde Williams eerder al uit in haar biografie.

"Het was voor mij moeilijk de uren te vergeten dat ik na mijn overwinning in de finale in de kleedkamer van Indian Wells heb zitten huilen", gaf Williams te kennen in Time. "Het leek of ik de zwaarste nederlaag ooit had geleden. Niet in tennis, maar in het gevecht om gelijkheid."

Meer inzet marechaussee tegen terreurdreiging

Het kabinet gaat meer marechaussees inzetten tegen de terreurdreiging. Het gaat om de beveiliging van risicovolle objecten zoals het parlement, ambassades en joodse instellingen.

Nu gebeurt de bewaking grotendeels nog door agenten. De inzet van marechaussees zorgt voor minder werkdruk bij de politie. Marechaussees kunnen zwaarder bewapend worden, maar dat verschilt per situatie. Volgens RTL Nieuws verschijnt donderdag een Kamerbrief over de maatregelen.

Vanuit de politievakbonden en gemeenten was geklaagd over de werkdruk bij de politie, nu steeds meer agenten werden ingezet voor de beveiliging van gebouwen en instellingen.

'Nieuwe Pirate Bay is FBI-valstrik'

Maak onder geen beding gebruik van de nieuwe Pirate Bay! Met deze waarschuwing komt hackerscollectief Paranoid Anonymous deze week. De torrentsite zou namelijk uit de as zijn herrezen door de FBI, die zo hoopt illegale downloaders op te sporen.

Downloaders hebben er lang op moeten wachten, maar sinds kort is The Pirate Bay na maanden offline te zijn geweest eindelijk weer up and running. Hackers waarschuwen nu dat je er niet moet intrappen.

Volgens hen zit niemand minder dan de FBI achter de wederopstanding. Zo hopen zij IP-adressen te achterhalen van downloaders, om hen vervolgens de rekening te presenteren. Ook anderen zijn nu bang geworden dat de overheid hen in de gaten houdt.

Uitslagen Eredivisie (04/02/2015) I

Feyenoord lijkt na vanavond definitief af te haken in de strijd om de landstitel. De Rotterdammers verloren met 3-1 van sc Heerenveen. Ook FC Twente bewees zichzelf opnieuw een slechte dienst door punten te morsen bij ADO Den Haag: 2-0. Hieronder vind je de statistieken van beide duels.

sc Heerenveen

3 - 1

Feyenoord

 43' Thern
 58' Larsson
 77' Larsson
   29' Kazim-Richards 
 
 Gele kaart: de Roon, van den Berg (sc Heerenveen) Kazim-Richards (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.155
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:

Nordfelt
Marzo
Otigba
van Aken
van Anholt
Thern (Schmidt/89)
van den Berg
de Roon
Slagveer (Duarte/84)
Uth
Larsson

  Vermeer
Boulahrouz (te Vrede/71)
van Beek
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Immers
Clasie
Toornstra
Kazim-Richards
Boëtius


Karim El Ahmadi (Feyenoord) is te laat, waardoor Simon Thern kan scoren (PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)


ADO Den Haag

2 - 0

FC Twente

 13' Iakovenko
90+1' Alberg (pen)
   
 
 Gele kaart: Iakovenko (ADO Den Haag), Tapia, Castaignos (FC Twente)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.998
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Derijck
Meijers
Alberg
Kristensen (Jansen/79)
Bakker
Eduardo (Kastaneer/86)
van Duinen
Iakovenko (Houtkoop/71)
  Stevens
Martina
Lachman
Bjelland
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Tapia (Ebecilio/66)
Corona (Börven/79)
Castaignos
Mokhtar (Ould-Chikh/66)


Aleksandr Iakovenko debuteert bij ADO Den Haag en scoort (PRO SHOTS / Joep Leenen)

'Duitse trainer Udo Lattek overleden'

De Duitse oud-trainer Udo Lattek is woensdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Duitse krant Bild. Lattek is de succesvolste trainer uit de Duitse voetbalgeschiedenis met onder meer acht landskampioenschappen, drie bekerzeges en een zege in zowel de Europacup 1 als de UEFA Cup. Lattek leed sinds 2013 aan Parkinson en dementie.

Lattek begon in 1965 als assistent-bondscoach van Duitsland en stapte vijf jaar later over naar Bayern München, waar hij onder meer in 1974 de Europacup I won. Later werkte hij bij Borussia Mönchengladbach (o.a. UEFA Cup in 1979), Borussia Dortmund, FC Barcelona (Europacup voor bekerwinnaars in 1982) en wederom Bayern, waar hij na drie kampioenschappen en twee bekers in 1987 afzwaaide. Daarna trainde hij kortstondig 1. FC Köln, Schalke 04 en wederom Borussia Dortmund.

Lattek als trainer bij Borussia Dortmund (PRO SHOTS/Witters)
Lattek als trainer bij Borussia Dortmund (PRO SHOTS/Witters)

Muur bij Pompeï deels ingestort na aardverschuiving

Een muur bij de archeologische trekpleister Pompeï in Italië is woensdag deels ingestort na een aardverschuiving. Die was het gevolg van zware regenval. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten gezegd. Het deel van Pompeï waar de aardverschuiving plaatshad wordt gerestaureerd en was derhalve gesloten voor publiek.

Pompeï heeft de afgelopen jaren vaker te kampen gehad met instortingen, voornamelijk als gevolg van regenval. De problemen maken duidelijk dat Italië grote moeite heeft zijn cultureel erfgoed te onderhouden. Brandweerlieden zijn woensdag bezig geweest met inspecties op plekken die een groot risico lopen om in te storten en proberen de delen die gevaar lopen nu te stutten.

Pompeï stamt uit de Romeinse tijd en werd na een uitbarsting van de Vesuvius bedolven onder een dikke laag as.

'Bewijs vernietigd in zaak-Talitha'

Na de dood van Talitha uit Amsterdam, bij wie ten onrechte is geconcludeerd dat ze zelfmoord had gepleegd, is bewijs vernietigd. Het gaat om nagels van de 25-jarige vrouw die na haar dood waren afgeknipt, maar die niet zijn bewaard. Dat zegt de advocaat van de nabestaanden. Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bevestigd dat de nagels zijn vernietigd.

Het OM bood in januari excuses aan omdat al snel was geconcludeerd dat de jonge vrouw in 2013 zelfmoord had gepleegd. Achteraf bleek daar geen bewijs voor te zijn. Het OM had naar eigen zeggen moeten volstaan met de constatering dat er geen aanknopingspunten waren voor een misdrijf.

Maar volgens advocaat Sébas Diekstra is er mede doordat er geen sporen zijn veiliggesteld door de politie, nog altijd geen duidelijkheid over de toedracht. Hij eist een nieuw onderzoek naar de dood van Talitha.

SBM werkt mee aan onderzoeken in Brazilië

SBM Offshore werkt mee aan de onderzoeken van Braziliaanse autoriteiten naar mogelijke omkoping in Brazilië. Dat liet de dienstverlener aan de olie-industrie woensdag weten bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

SBM Offshore is betrokken bij het omvangrijke onderzoek naar corruptie bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Het Nederlandse bedrijf bevestigde te maken te hebben met onderzoeken van diverse Braziliaanse autoriteiten, maar ging verder niet op de inhoud daarvan in. Brazilië is volgens SBM het enige land dat momenteel onderzoek doet naar de praktijken van het bedrijf.

SBM zag zijn omzet vorig jaar met 5 procent stijgen naar 3,55 miljard dollar (3,1 miljard euro). Daarbij werd een winst geboekt van 84 miljoen dollar, tegen een verlies van 58 miljoen dollar een jaar eerder. Het bedrijf heeft momenteel veel last van de dalende olieprijs, waardoor veel oliebedrijven hun investeringen op een laag pitje zetten. In 2015 wordt voorlopig gerekend op een omzet van minstens 2,2 miljard dollar.

Winterse buien veroorzaken hinder op snelweg

Op de A28 ondervindt het verkeer woensdagmiddag veel hinder door sneeuwval. Een gebied met winterse buien trekt momenteel van noord naar en zuid en dat heeft op de A28 bij Nunspeet een wit wegdek veroorzaakt. Er staan in beide richtingen lange files. Het is hierdoor voor Rijkswaterstaat niet mogelijk om er te strooien.

Rijkswaterstaat maant weggebruikers tot voorzichtigheid. Er is geen verkeersinformatiesysteem boven de weg waardoor er geen snelheidsbeperking kan worden ingesteld. Om de files niet langer te maken, wordt het verkeer bij knooppunt Hoevelaken omgeleid via de A1 en de A50. Rijkswaterstaat verwacht dat de sneeuwbuien de komende uren ook tot overlast leiden op de A1 en de A12.

Op de A1 richting Deventer kwam woensdag een 21-jarige vrachtwagenchauffeur uit Wehl om het leven. Het slachtoffer bestuurde een van de twee vrachtwagens die eind van de ochtend op elkaar botsten tussen Markelo en Lochem. Door het ongeval is de A1 tussen Rijssen en Deventer nog tot zeker 18.00 uur dicht, aldus Rijkswaterstaat.

Drukke avondspits loopt uit

De avondspits van woensdag zorgde omstreeks 19.00 uur nog voor veel problemen. Toen was nog honderd kilometer file over, zo meldde de VerkeersInformatiedienst (VID). Daarvan stond twee derde rond Oss en Eindhoven. Ook op de A50 richting Arnhem was nog een lange file van 28 kilometer.

Omstreeks 17.30 uur, op het drukste moment, stond er nog ruim 350 kilometer in het hele land. Volgens de ANWB was dat de op een na drukste avondspits van dit jaar tot nu toe. Op de avond van 29 januari stond er vierhonderd kilometer file.

De A1 richting Deventer tussen Markelo en Lochem is woensdagavond na een urenlange stremming vrijgegeven. Daar was bij een ongeluk in de ochtend een 21-jarige vrachtwagenchauffeur uit Wehl om het leven gekomen toen twee vrachtwagens op elkaar botsten. Een van de vrachtwagens vervoerde eieren. De restanten daarvan waren lastig te verwijderen, aldus Rijkswaterstaat.

De Boer stelt zich open voor Kishna

Trainer Frank de Boer van Ajax heeft woensdag tegengesproken dat hij met aanvaller Ricardo Kishna een moeizame relatie heeft. "Dat hij teleurgesteld is omdat niet hij speelt kan best", liet hij op de website van VI weten. "Maar je moet wel alles reëel blijven bekijken. Ik heb ook niet het gevoel dat ik en Ricardo niet op één lijn zitten. Maar als hij niet tevreden is, moet hij naar mij toekomen."

De Boer reageerde op enkele pittige uitspraken van Mino Raiola, de zaakwaarnemer van Kishna (20). De invloedrijke manager zei dinsdagavond in het tv-programma Jinek onder meer dat De Boer en Kishna elkaar niet goed begrijpen. "Ik denk dat het voor zijn ontwikkeling het beste is als hij weggaat bij Ajax", zo doelde Raiola ook op het gebrek aan speeltijd voor zijn vertrouweling.

24 punten aftrek CFR Cluj wegens schulden

CFR Cluj is door de Roemeense voetbalbond bestraft met een aftrek van 24 punten omdat de club kampt met oplopende schulden. De club is zo'n 20 miljoen euro schuldig aan de overheid, spelers en trainers. Spelers dreigden in november al met een staking vanwege onbetaalde lonen en bonussen.

CFR Cluj had 34 punten uit 17 duels en zakt door de straf van de tweede naar de achttiende en laatste plaats, een punt achter nummer voorlaatst Rapid Boekarest. De tweede seizoenshelft begint op 21 februari.

CFR Cluj werd sinds 2008 drie keer kampioen en haalde daarmee ook drie keer de groepsfase van de Champions League. Het laatste kampioenschap dateert van 2012. In de groepsfase van de Europa League 2009-2010 speelde Cluj tegen PSV. De Eindhovenaren wonnen in de tweede stad van Roemenië met 2-0 en zegevierden thuis met 1-0.

Teeven: Belg met euthanasiewens komt niet

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) ziet de Belgische veroordeelde met euthanasiewens Frank Van Den B. eigenlijk niet meer naar Nederland komen. Dat heeft hij woensdag gezegd. België had wel om een plek in een Nederlandse kliniek gevraagd en Nederland had dat verzoek ook ingewilligd.

Van den B. zat jaren in een gevangenis, maar geldt als psychiatrisch patiënt en ontoerekeningsvatbaar. Inmiddels zit hij in een kliniek in Gent in observatie. Die kliniek is mede met Nederlandse expertise ontwikkeld.

Van Den B. lijdt erg onder zijn situatie en heeft al jaren een euthanasiewens. Vorige maand zou hij in eigen land euthanasie ondergaan, maar zijn dokter zag er om onbekende redenen vanaf.

Boeckmans wint eerste rit Bessèges

De Belgische wielrenner Kris Boeckmans heeft woensdag de eerste etappe van de Ster van Bessèges gewonnen. De renner van Lotto-Soudal hield zijn landgenoot Edward Theuns en de Italiaan Marco Coledan achter zich. De rit ging van Bellegarde naar Beaucaire over 152 kilometer.

Brian van Goethem (Orange-Roompot) kwam als tiende over de meet en was daarmee de beste Nederlander. Pim Ligthart (Lotto-Soudal) werd in dezelfde tijd als de winnaar dertiende.

Bouw Russische stadions 2018 achter op schema

De bouw van het WK-stadion in de Russische stad Rostov ligt zeven maanden achter op schema. Dat zei gouverneur van Rostov Igor Guskov woensdag tegen persbureau R-Sport. Ook de werkzaamheden aan de stadions in Sint Petersburg en Kaliningrad hebben volgens Russische media vertraging opgelopen in aanloop naar het WK voetbal dat in juni 2018 door Rusland wordt georganiseerd.

De bouwbedrijven hebben echter toegezegd de achterstand de komende drie à vier maanden in te lopen. In Rostov worden enkele pouleduels en wedstrijden uit de achtste- en kwartfinales gespeeld. De bouw van het 45 duizend plaatsen tellende stadion is complex omdat betonpalen in de moerassige oevers van de Don moeten worden geslagen.

Rusland heeft de begroting voor het WK vanwege de economische crisis teruggebracht tot 30 miljard euro, nog altijd het dubbele van het bedrag dat Brazilië kwijt was aan het WK 2014.

VS sluiten teruggave Guantanamo aan Cuba uit

De Verenigde Staten zijn niet van plan om de militaire basis op Guantanamo Bay over te dragen aan Cuba om daarmee de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren. Dat heeft de Amerikaanse regering woensdag bekendgemaakt. De overdracht van Guantanamo Bay, waar ook de beruchte gevangenis gevestigd is, is een van de belangrijkste eisen van de Cubaanse regering voor het herstel van de betrekkingen.

Vanuit Guantanamo Bay worden ook radio- en televisieprogramma's uitgezonden voor de Cubaanse bevolking. Die zijn de Cubaanse regering een doorn in het oog. Washington meent echter dat de uitzendingen en de basis het herstel van de diplomatieke betrekkingen niet in de weg staan. De VS hopen met Havana de komende een overeenkomst te sluiten over het heropenen van ambassades in elkaars landen.

De Cubaanse leider Raul Castro schetste vorige week zijn doelen voor de toenadering. Een daarvan was de teruggave van Guantanamo Bay, daarnaast wil hij dat het handelsembargo wordt opgeheven en eist hij schadevergoeding voor zijn land. Al sinds 1959 wil de Cubaanse regering de basis terug, maar volgens Roberta Jacobson, de hoogste Amerikaanse diplomaat voor Latijns-Amerika, is daar geen sprake van. Cuba heeft hierom gevraagd, 'maar we willen daar nu niet over praten'.

Renster Van Dijk wint tweede rit in Qatar

Ellen van Dijk heeft woensdag de tweede etappe van de Ronde van Qatar voor vrouwen gewonnen. Na een wedstrijd over 112,5 kilometer van Al Zubarah Fort naar Madinat Al Shamal was de renster van Boels Dolmans Cycling de beste van een kopgroep van zes. Van Dijk bleef de Duitse Trixi Worrack en de Britse Lizzie Armitstead voor. Door haar zege is ze ook de nieuwe leidster in de wedstrijd.

Van Dijk pakte in 2011 de eindzege in de Ronde van Qatar. In 2013 werd ze derde in de eindstand.

AC Milan onthult plannen stadion

AC Milan heeft woensdag de plannen voor het nieuwe stadion onthuld. De nieuwe arena van de Italiaanse voetbalclub moet plaats gaan bieden aan 48 duizend toeschouwers. Met de bouw is een bedrag van zon 320 miljoen euro gemoeid.

AC Milan deelt nu het stadion San Siro met stadgenoot Internazionale, maar AC Milan wil een eigen onderkomen. Het is de bedoeling dat de bouw in 2016 begint. Het nieuwe complex moet komen in de buurt Portello en in het seizoen 2018-2019 klaar zijn. De architecten hebben hun plannen gebaseerd op het Emirates Stadium van Arsenal.

Doctor Who wordt Lego!

Na Harry Potter en Star Wars, heeft de Lego groep aangekondigd een televisieserie in productie te gaan nemen. De Britse televisieshow Doctor Who zal de Lego-metamorfose ondergaan.

Andrew Clark, fan van Doctor Who, wist 10.000 handtekeningen op te halen. Als een initiatief zoveel handtekeningen weet binnen te halen, heeft de Lego groep al eerder verklaard dat zij het initiatief in productie zullen gaan nemen. 

Ook een idee voor een WALL-E set zal in productie genomen worden, dit initiatief wist namelijk tegelijkertijd het magische getal te bereiken.

De set(s) zullen aan het einde van 2015 beschikbaar zijn en worden nu al met enthousiaste reacties ontvangen op het internet. Eerdere vergelijkbare sets (bovengenoemd) zorgden voor een enorme toename in de al goede verkoopcijfers van Lego.

Doctor Who LEGO art

Het eerste concept (Bron: LEGOIdeas)

Eredivisie: Preview speelronde 21

Vanavond begint in de Eredivisie de enige midweekse speelronde van dit seizoen. PSV is inmiddels uitgelopen en heeft negen punten voorsprong op Ajax. Het verschil met Feyenoord is nog groter, dus een kampioenschap begint langzaamaan te lonken. Maar hoe ziet speelronde 21 eruit? Je leest het hieronder.

Deze speelronde wordt in elk geval afgetrapt door Go Ahead Eagles en Excelsior. Twee jaar geleden speelden beide teams nog in de Jupiler League, waarin Go Ahead Eagles oppermachtig bleek. De Deventenaren wonnen destijds met 4-1 (thuis) en 1-6 (uit). Deze jaargang waren de Kralingers echter beter en wonnen op de valreep met 3-2 door een goal van Fischer. In diezelfde confrontatie maakte ook doelman Cummins van Go Ahead Eagles trouwens een doelpunt.


Jordan Botaka (Excelsior) probeert Lesley de Sa en Deniz Turuc te slim af te zijn (PRO SHOTS / Erik Pasman)

Later vanavond speelt PSV zijn tweede Brabantse derby in een paar dagen tijd. Afgelopen weekend wonnen de Eindhovenaren nipt van Willem II: 2-1. Nu is het de beurt aan NAC Breda om het PSV moeilijk te maken. De Bredanaars kennen een roerige periode, maar in de afgelopen zes jaar bleef de zege tot vijf keer toe in Breda. Voor Menno Koch wordt het in elk geval een bijzonder duel. Hij staat onder contract in Eindhoven, maar speelt op huurbasis voor NAC Breda.

Morgenavond is het onder meer de beurt aan PEC Zwolle en FC Dordrecht. De Zwollenaren presteren ook dit seizoen weer erg goed en de Dordtse formatie lijkt de laatste weken steeds punten te pakken. Twee weken geleden won de ploeg van Excelsior (1-0) en afgelopen weekend hield het sc Heerenveen op (0-0). PEC Zwolle staat op dit moment op de vierde plaats en heeft maar twee punten minder dan Feyenoord.


William Troost-Ekong (FC Dordrecht) in duel met PEC Zwolle-speler Stef Nijland (PRO SHOTS / Kay int Veen)

Het laatste duel van deze speelronde is het treffen tussen Heracles Almelo en FC Groningen. In het verleden wonnen de Groningers vijf keer in Almelo, terwijl de thuisploeg de punten vier keer wist te pakken. Eerder dit seizoen won FC Groningen met 3-1 door doelpunten van Chery, De Leeuw en Van Nieff; Bel Hassani scoorde tegen. Of Heracles Almelo morgenavond revanche kan nemen? De punten kunnen zij in elk geval goed gebruiken.

'Schumi jr. in beeld bij Nederlands raceteam'

De zoon van racelegende Michael Schumacher maakt volgens de Duitse krant Bild dit jaar zijn debuut in de autosport. De 15-jarige Mick zou dat doen voor het Nederlandse team Van Amersfoort in de Formule 4.

Het raceteam wilde woensdag geen commentaar geven op het bericht. Van Amersfoort is erkend opleider van racetalenten. Vorig jaar debuteerde Max Verstappen, de zoon van voormalig Formule-1 piloot Jos, voor de renstal in de Formule 3. De 17-jarige Limburger debuteert dit jaar als jongste coureur ooit in de Formule 1.

Mick geldt ook als een groot talent. Hij maakte al naam in de kartsport. Zijn 46-jarige vader veroverde in zijn rijke carrière zeven keer de wereldtitel in de koningsklasse. Schumi revalideert nog altijd in zijn huis in het Zwitserse Gland van zijn zware ski-ongeval op 29 december 2013. De recordkampioen liep ernstig hersenletsel op.

FNV spant ook geding aan tegen V&D

Na het CNV heeft ook de FNV besloten een kort geding aan te spannen tegen V&D wegens het eenzijdig doorvoeren van een salarisverlaging. De dagvaarding gaat donderdag de deur uit, zei FNV-onderhandelaar Niels Suijker. Beide bonden trekken samen op in de rechtszaak, waarvan nog geen datum bekend is.

Dat V&D de salarisverlaging van 5,8 procent gefaseerd wil invoeren, is ook voor FNV geen aanleiding om af te zien van het kort geding. ,,De 5,8 procent ligt nog steeds op tafel en aan werknemers wordt geen enkele garantie en zekerheid geboden. Een gang naar de rechter is dus de enige oplossing voor dit conflict, aldus Suijker.

Mogelijk meevaller na schikking Chemie-Pack

De schikking die de overheid heeft getroffen met bedrijf Chemie-Pack vanwege de enorme brand in 2011 levert mogelijk meer op dan de 4,2 miljoen euro die eerder werd genoemd. Dat blijkt uit de definitieve taxatie van het vervuilde perceel van Chemie-Pack dat door de schikking eigendom werd van het Havenschap Moerdijk.

Het bedrijf trof vorig jaar een schikking over de claims van de overheid vanwege de schade die werd geschat op 71 miljoen euro. Chemie-Pack betaalt de komende jaren 2,1 miljoen euro en heeft de grond van het bedrijf in Moerdijk afgestaan.

Volgens de definitieve taxatie is de grond maximaal drie miljoen euro waard, maar omdat er nog lang overlast blijft door de sanering wordt de marktwaarde geschat op ruim 2,5 miljoen euro.

Ajax zonder Klaassen tegen AZ

Davy Klaassen is niet beschikbaar voor het duel van Ajax donderdag met AZ Alkmaar. Dat heeft coach Frank de Boer woensdag gezegd. Klaassen heeft toch weer last van de buikblessure, die hem eerder aan de kant hield. Ook Thulani Serero, die met een liesblessure ontbrak tegen Vitesse, is niet fit.

Doelman Jasper Cillessen is onzeker voor het duel. De keeper is in de nacht van dinsdag op woensdag ziek geworden. "Jasper heeft de hele nacht gebraakt en hij had diarree. Hij is verzwakt, maar hij kan wellicht morgen wel spelen", aldus De Boer.

De kans is groot dat aanwinst Daley Sinkgraven debuteert. De Boer: "Sinkgraven kan tevreden terugkijken op zijn eerste training. Hij zou ook kunnen spelen morgen."

Bij AZ ontbreekt Viktor Elm vanwege een bovenbeenblessure. Ook Celso Ortiz, die dinsdag een operatie aan zijn arm onderging, is er niet bij.

Minder keizersnedes door draaien baby

Het aantal keizersnedes in Nederland is flink gedaald doordat baby's die verkeerd om in de baarmoeder liggen, steeds vaker vanaf de buitenkant worden gedraaid. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) woensdag gemeld.

Baby's horen met het hoofd naar beneden te liggen, maar zitten soms rechtop, de zogenoemde stuitligging. De KNOV onderzocht 2138 zwangere vrouwen met een kind in stuitligging die de baby lieten draaien.

Normaal komt tachtig procent van de baby's in stuitligging via een keizersnede ter wereld, omdat een gewone bevalling in dit geval risico's met zich meebrengt. Van de door de KNOV onderzochte aanstaande moeders die een of meerdere draaipogingen ondergingen, kon 57 procent uiteindelijk zonder keizersnede bevallen, dus via de vagina.

Evolve is er klaar voor

Met een koor die de bekende tekst van The Fugees zingt viert 2K Games met een 'Ready or Not'-trailer dat het monsterspel Evolve over een kleine week los wordt gelaten in de winkels. In deze live-trailer zien we vier jagers die achter hun "vriend" aanzitten. Maar voordat ze hem kunnen vangen, evolueert hij naar iets wat ze nooit hadden verwacht.

In Evolve is het de bedoeling om óf een groot monster te vangen met enkele teamleden, óf juist het monster te spelen en het team te verslaan. In multiplayer speelt iedere speler een personage, terwijl je als je solo speelt kunt wisselen van computergestuurd teamlid om zo opdrachten te geven.

Evolve komt 10 februari uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Vierde testdag Jerez (04/02/2015)

Kimi Raikkonen heeft tijdens de vierde en laatste testdag in Jerez de snelste tijd op klokken gezet. De Fin ging in 1:20.841 het circuit rond, en was daarmee het snelst deze week op het Zuid-Spaanse circuit.

Marcus Erricson eindige vandaag als tweede maar moest wel ruim een seconde toegeven op de Ferrari-coureur. Mercedes reed net als de andere drie dagen de meeste ronden. Lewis Hamilton eindigde als derde met 1:22.172 maar reed wel 117 ronden. Max Verstappen beleefde een prima tweede dag in de ST10. De Limburger reed 1:22.553 en was daarmee sneller als Massa, Grosjean, Kvyat en Button.

De volgende wintertest vind plaats op het circuit de Catalunya in Barcelona van 19 tot en met 22 februari.

Uitslag dag 4:
 

Pos Rijder Team Tijd Verschil Ronden  
1 Kimi Raikkonen Ferrari 1:20.841 - 106  
2 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1:22.019 1.178 112  
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:22.172 1.331 116  
4 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1:22.553 1.712 97  
5 Felipe Massa Williams/Mercedes 1:23.116 2.275 73  
6 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1:23.802 2.961 53  
7 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1:23.975 3.134 63  
8 Jenson Button McLaren/Honda 1m27.660 6.819 35  

Gecombineerde tijden:
 

Pos Rijder Team Tijd  
1 Kimi Raikkonen      Ferrari 1:20.841  
2 Sebastian Vettel     Ferrari 1:20.984  
3 Felipe Nasr         Sauber 1:21.545  
4 Nico Rosberg        Mercedes 1:21.982  
5 Marcus Ericsson      Sauber 1:22.019  
6 Lewis Hamilton       Mercedes 1:22.172  
7 Felipe Massa         Williams 1:22.276  
8 Valtteri Bottas      Williams 1:22.319  
9 Max Verstappen       Toro Rosso 1:22.553  
10 Pastor Maldonado     Lotus 1:22.713  
11 Carlos Sainz Jr      Toro Rosso 1:23.187  
12 Daniel Ricciardo     Red Bull 1:23.338  
13 Romain Grosjean      Lotus 1:23.802  
14 Daniil Kvyat         Red Bull 1:23.975  
15 Jenson Button        McLaren 1:27.660  
16 Fernando Alonso         McLaren 1:35.553  

Aantal ronden/kilometers per team:
 

Pos Team Ronden Kilometers  
1 Mercedes       515 2280.420  
2 Sauber         382 1691.496  
3 Toro Rosso    352 1558.656  
4 Ferrari        346 1532.088  
5 Williams       278 1230.984  
6 Lotus          190 841.320  
7 Red Bull       164 726.192  
8 McLaren        79 349.812  

NAVO bijeen om Rusland en flitsmacht

De ministers van defensie van de NAVO-lidstaten komen donderdag bijeen voor overleg over de militaire dreiging vanuit Moskou. De NAVO wil beter in staat zijn om de militaire dreigingen het hoofd te bieden of daar op te reageren. Dat hebben NAVO-diplomaten woensdag gezegd. Daarnaast wordt overlegd over een zogeheten flitsmacht, die snel moet kunnen ingrijpen als dat nodig is.

Adam Thomson, de Britse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO, voorspelde woensdag een 'bemoedigend niveau van toewijding aan het bondgenootschap', die duidelijk maakt dat de NAVO 'zijn militaire positie versterkt in het bijzonder als antwoord op de problemen die het gedrag van Rusland veroorzaken'. De verwachting is dat over de volgende punten een beslissing wordt genomen:

- De uitbreiding van de bestaande flitsmacht van de NAVO. De troepenmacht moet groter worden, beter toegerust zijn en sneller inzetbaar zijn. De troepenmacht bestaat op dit moment uit veertigduizend militairen en is slechts eenmaal in actie gekomen om hulp te bieden na de aardbeving in Pakistan, tien jaar geleden. De huidige flitsmacht past niet meer bij de behoeftes van de NAVO.

- Toezeggingen van sommige Europese NAVO-lidstaten om te dienen als basis voor de nieuwe en snelle onderdelen van de flitsmacht, beter bekend als de 'speerpunt'. De speerpunt bestaat onder andere uit zo'n vijfduizend militairen die op de grond opereren.

- Officieel groen licht voor een voorstel om een kleine commandocentrum van de NAVO in te richten in de drie Baltische staten en in Polen, Roemenië en Bulgarije. De bedoeling is dat daarmee de afstemming en de planning wordt verbeterd. Bovendien moeten de commandocentra in geval van nood de weg vrijmaken voor snelle inzet van de speerpunt.

- De uitbreiding van een multinationaal hoofdkantoor in Polen, dat is ontworpen om een centrale rol te spelen bij de verdediging van de NAVO-lidstaten in het noordoosten van Europa.

Douglas Lute, de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, zei te verwachten dat de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel donderdag formeel bekendmaakt dat de Verenigde Staten militairen willen vrijmaken voor de zes nieuwe commandocentra. Ook gaan Amerikaanse militairen naar verwachting naar het hoofdkwartier in Polen. Wat betreft de flitsmacht willen de VS geen militairen leveren, maar zich gaan richten op zaken als vervoer, inlichtingen, surveillance en verkenning.

Donderdag wordt ook gesproken over het hervormen van de NAVO zodat het bondgenootschap slagvaardiger kan optreden richting Rusland en tegen de dreiging van moslimextremisme in Afrika en het Midden-Oosten.

De bijeenkomst van de ministers is de eerste sinds de Amerikaanse president Barack Obama en andere regeringsleiders van de NAVO-lidstaten in september overeenkwamen dat hervormingen bij de NAVO noodzakelijk zijn.

NAVO-woordvoerster Oana Lungescu benadrukte woensdag dat de hervormingen defensief van aard zijn en proportioneel. "Het is niet meer dan normaal dat een bondgenootschap zoals de NAVO ervoor zorgt dat het er alles aan doet om zijn bondgenoten te beschermen en verdedigen", aldus Lungescu. "En dat is wat we doen."

Ambtenaren Amsterdam leren over mensenhandel

Amsterdamse ambtenaren krijgen binnenkort training in het herkennen en melden van signalen van mensenhandel. Dit heeft het college besloten.

Het betreft personeel dat in direct contact staat met burgers. Het is een grote groep die daarom in fasen wordt opgeleid. Begin dit jaar wordt begonnen met de balie- en loketmedewerkers van burgerzaken. Later volgen handhavers en toezichthouders, maakte de gemeente woensdag bekend.

Met mensenhandel doelt de gemeente niet alleen op de uitbuiting in de seksindustrie, maar ook in de horeca en andere economische sectoren. Onvrijwillige orgaandonatie valt er eveneens onder.

Iraakse Koerden willen meer hulp in strijd tegen IS

De Koerdische strijders die tegen terreurbeweging Islamitische Staat vechten willen meer steun van de internationale gemeenschap, onder meer in de vorm van grondtroepen. Dat heeft de stafchef van de Koerdische president Massoud Barzani gezegd. Volgens Fouad Hussein staan de Koerden momenteel 'alleen'.

Hussein zei dat de luchtaanvallen die een door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie al maanden uitvoeren zeker hebben geholpen, maar 'om IS de genadeslag toe te dienen moet je ter plaatse zijn', aldus Hussein. "Dat betekent adviseurs, elitetroepen, materieel, munitie. Het betekent een gezamenlijk gevecht tegen IS."

De Koerden slaagden er na maanden van strijd in om de Syrische stad Kobani, bij de grens met Turkije, te heroveren op IS. De luchtaanvallen van de coalitie speelden daarbij een sleutelrol. IS is echter verre van verslagen in Noord-Irak.

Volgens een woordvoerder van de Koerden zijn sinds juni bijna duizend peshmerga gesneuveld in de strijd tegen IS. Vijfduizend raakten gewond. Ook worden 38 mensen nog vermist. Zij worden vermoedelijk gegijzeld door IS, aldus de woordvoerder.

[vid] Eerste teaser trailer voor Daredevil

Het duurt niet lang meer voordat het verschil in aantal tv-series tussen Marvel en DC Comics met één geslonken is. Op 10 april verschijnt namelijk Daredevil, de Netflix-serie over het Marvel-personage dat in canon is met het Marvel Cinematic Universe.

Voor deze serie heeft Netflix vandaag de eerste teaser trailer vrijgegeven. Wat daarin als eerste opvalt, is dat deze wat duister van aard is. Het teaser-karakter heeft daarnaast als gevolg dat er weinig concreet te zien is, naast wat beperkte actiebeelden van Charlie Cox als Matt 'Daredevil' Murdock. 

Daredevil werd twaalf jaar geleden zonder veel succes verfilmd onder de vlag van 20th Century Fox, met Ben Affleck in de hoofdrol. De filmrechten voor het personage zijn sindsdien weer bij Marvel zelf terechtgekomen en deze introduceert de held nu in dezelfde continuïteit als de Avengers-films en Agents-series. Daredevil is daarmee de eerste van een handjevol Marvel-series die de komende tijd bij Netflix zullen verschijnen. Later dit jaar verschijnt A.K.A. Jessica Jones met Krysten Ritter in de hoofdrol en nog later, wellicht pas volgend jaar, komen Marvel en Netflix met een serie over Luke Cage.

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D

Er zijn titels die een jeugd kunnen bepalen. Voor mensen die opgroeiden in de jaren negentig is The Legend of Zelda: Majora’s Mask hier één van. De directe sequel op het nog altijd legendarische Ocarina of Time kenmerkt zich door de duistere sfeer, het grote aantal sidequests en vernieuwende gameplay. Na twaalf jaar keert de game in volle glorie terug op Nintendo 3DS. Is het nog steeds de game die fans voor ogen hebben?

Probleem F1-motor Renault door 'simpel onderdeel'

De Formule 1-wintertest in Jerez verloopt voor zowel Red Bull Racing als zusterteam Toro Rosso niet helemaal naar wens. Reden hiervoor is dat motorleverancier Renault kampt met betrouwbaarheidsproblemen door een 'simpel onderdeel'.

Volgens Autosport is er bezorgdheid over de levensduur van een smalle metalen stang die gerelateerd is aan de waterpomp van het Energy Recovery System van Renault. Hierdoor zou de lengte van de af te leggen stints beperkt worden.

Het probleem is volgens Renault Sport-directeur Cyril Abiteboul vorige week op de testbank ontdekt en was het te laat om het voor de test in Jerez nog te kunnen verhelpen. Voor de volgende test in Barcelona (vanaf 19 februari, red.) zal de oplossing uitgerold worden.

Abiteboul neemt de schuld van de problemen op zich omdat het onderdeel na herontwerp niet getest is. De reden van het niet testen is dat het een 'simpel onderdeel' is. Andere ERS-problemen bij Red Bull en Toro Rosso zijn veroorzaakt doordat Renault samen met de teams de grenzen opzoekt om het gat met Mercedes te kunnen dichten.

Schorsing Huntelaar bekort tot vier duels

De tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond (DFB) heeft de straf voor Klaas-Jan Huntelaar verlaagd. De spits van Schalke 04 is weliswaar nog altijd voor zes wedstrijden geschorst, maar twee ervan zijn voorwaardelijk en hoeft hij dus niet uit te zitten. Netto moet de Nederlandse aanvaller dus vier duels aan de kant toekijken. Huntelaar moet bovendien een boete van 15 duizend euro betalen.

De international ging afgelopen zaterdag over de schreef in het Bundesligaduel met Hannover 96. Hij werd vijf minuten voor tijd met een rode kaart uit het veld gestuurd na een harde overtreding op tegenstander Manuel Schmiedebach.

De tuchtcommissie van de DFB wilde Huntelaar in eerste instantie zes wedstrijden onvoorwaardelijk schorsen. De club uit Gelsenkirchen vond die straf buiten proportie en tekende beroep aan.

Mummie-boeddhist 'is niet dood maar mediteert'

Een vorige week in Mongolië gevonden gemummificeerde monnik is volgens hooggeplaatste boeddhisten niet dood. De bijzonder goed geconserveerde geestelijke werd in lotushouding aangetroffen, en is volgens de arts van de Dalai Lama op weg om een boeddha te worden.

Volgens de arts, Barry Kerzin, bevindt de monnik zich in een uitzonderlijke meditatieve toestand die tukdam wordt genoemd. "Als de mediterende in die toestand kan blijven, kan hij een boeddha worden", aldus Kerzin.

Dat klinkt misschien vreemd, maar strookt met het kerngeloof van het boeddhisme. Daarin gaat het om het bereiken van een verlichte toestand door meditatie: het tot rust brengen van de geest. Daarmee bevrijdt de mediterende zichzelf van lijden, dat teweeg is gebracht door verlangens.

Het ultieme doel is het zogeheten nirvana, oftewel de volledige rust van de geest en ontsnapping aan de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Het is lastig om te weerspreken dat de geest van deze monnik inderdaad volledig tot rust is gekomen.

Vermoed wordt dat het gaat om de leraar van de zogeheten Lama Dashi-Dorzho Itigilov, aldus de BBC. Die zou in 1927 tegen zijn pupillen hebben gezegd dat hij zou gaan mediteren om te sterven, en gaf vervolgens de plek aan waar ze hem na dertig jaar moesten opgraven. Volgens de overlevering werd hij in nagenoeg perfect geconserveerde toestand aangetroffen, maar werd herbegraven uit angst voor bemoeienis door de toenmalige Sovjet-overheersers.

In 2002 werd Itigilov met veel fanfare opnieuw opgegraven, nog steeds in goede staat. Wanneer de nu aangetroffen monnik precies leefde is nog onduidelijk. Zijn bestaan kwam pas in de openbaarheid nadat hij was gestolen door een man die hem op de zwarte markt wilde verkopen. De monnik wordt nu onderzocht door het Mongolische nationale forensische instituut.

Condoomplicht voor Duitse hoerenlopers

Duitsland krijgt een nieuwe wet die prostituees beter beschermt. Zo moeten klanten verplicht een condoom gebruiken. Na lange beraadslagingen werden de coalitiepartijen CDU, CSU en SPD het daar over eens.

Het is voor het eerst dat er duidelijke regels komen die publieke vrouwen beter moeten beschermen tegen geweld, uitbuiting en ziektes. De partijen werden het niet eens over verhoging van de minimumleeftijd voor prostituees. Verder moeten prostituees zich aanmelden en zich regelmatig medisch laten onderzoeken.

Condoomplicht voor Duitse hoerenlopers
Condoomplicht voor Duitse hoerenlopers (Foto: ANP)

Afrikaanse landen openen aanval op Boko Haram

De legers van Nigeria, Kameroen en Tsjaad hebben deze week op meerdere fronten de strijd aangebonden met terreurbeweging Boko Haram. Volgens de Afrikaanse landen werden honderden extremisten gedood. Het gaat om het grootste offensief sinds de strijd tegen Boko Haram begon.

Boko Haram is een Nigeriaanse beweging, maar de groep wordt steeds stoutmoediger en voert ook steeds vaker operaties uit in de buurlanden. Daarom werken de landen in de regio nu steeds meer samen. Tsjaad zegt dat zijn militairen dinsdag in Kameroen werden aangevallen door Boko Haram, maar dat de aanslag werd afgeslagen en de extremisten zijn opgejaagd.

"Onze dappere troepen reageerden daadkrachtig, de achtervolging werd meteen ingezet naar hun basis in Gamboru en Ngala (in Nigeria, red.), waar ze vervolgens volledig werden vernietigd", zei een legerwoordvoerder over de Nigeriaanse extremisten. Tweehonderd strijders lieten het leven tegenover negen Tsjaadse militairen, aldus de woordvoerder.

Honderden Boko Haram-strijders die de vergelding van het Tsjaadse leger overleefden staken woensdag de grens over met Kameroen, waar ze Tsjaadse legereenheden aanvielen. De militairen kregen snel ruggensteun van hun Kameroense strijdbroeders, maar de gevechten woedden woensdag nog altijd.

Nigeria zette, gesteund door de luchtmacht van Tsjaad, zijn luchtaanvallen voort op het Sambisawoud, een groot bebost gebied in het noordoosten van Nigeria waar Boko Haram een aantal kampen heeft. Het is ook het gebied waar de driehonderd schoolmeisjes die vorig jaar werden ontvoerd naartoe werden gebracht.

Volgens ooggetuigen begonnen de luchtaanvallen maandag. Door de bombardementen zou Boko Haram inmiddels zijn verdreven uit een tiental dorpen en steden.

De Afrikaanse Unie komt woensdag bijeen om te praten over de formalisering van een multinationale troepenmacht om Boko Haram te bestrijden. Het gaat om een mandaat voor 7500 militairen uit niet alleen Nigeria, Kameroen en Tsjaad, maar ook Nigeria's westerbuur Benin.

Raadsel brand Vlagtwedde is opgelost

Het raadsel van de brand die dinsdag twee keer uitbrak in dezelfde woonboerderij in het Groningse Vlagtwedde, is opgelost. Een smeulbrand was de oorzaak, meldt de politie.

In de ochtend ontstond een uitslaande keukenbrand in de vrijstaande woning in de buurtschap Harpel in de gemeente Vlagtwedde. De brandweer bluste. Dinsdagavond spoedde de brandweer zich opnieuw naar het zwaar beschadigde pand, waarbij ook een aangrenzende paardenstal in vlammen opging.

Woensdag kwam na onderzoek de verklaring. De eerste brand ontstond door technische storing in de afzuigkap. Een smeulend vuurtje onder het dak van het pand laaide s avonds op met alle gevolgen van dien.

Crimineel dood bij schietpartij in Amsterdam

In een parkeergarage aan de Bart Poesiatstraat in Amsterdam Nieuw-West is woensdagochtend de 46-jarige Bredase crimineel Ron Nyqvist gedood bij een schietincident. Naast hem is een vuurwapen aangetroffen.

Hij was in het gezelschap van een vrouw toen de schietpartij plaatsvond. Zij is in verwarde toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Een mogelijk scenario in deze zaak is dat het slachtoffer zichzelf heeft neergeschoten, stelt de Amsterdamse politie.

V&D verzacht loonmaatregel

Warenhuisketen V&D gaat de aangekondigde loonmaatregel verzachten. De salarisvermindering van het personeel wordt nu in fases ingevoerd over een langere periode. Dit maakte de warenhuisketen woensdag bekend.

Met de loonmaatregelen wil het warenhuis zijn kosten verlagen. De salarisvermindering van 5,8 procent gebeurt in twee stappen: per 1 februari 2015 met drie procent en vanaf februari 2016 met 2,8 procent. "Verder zullen we de maatregel rond de seniorenuren aanmerkelijk verzachten. Verdere invulling hiervan wordt op dit moment bekeken", aldus een woordvoerster.

SVB gaat pgb-betalingen bijhouden op website

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt vanaf woensdag op de website bij hoe het staat met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb's). De SVB is sinds dit jaar verantwoordelijk voor de uitbetaling van zorgverleners, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Veel zorgverleners klagen over een chaotische administratie en een slechte bereikbaarheid van de SVB en zeggen dat ze hun geld nog niet hebben ontvangen.

Inmiddels moeten de zorgverleners in loondienst - als hun gegevens goed in de systemen van de SVB staan - het salaris van januari binnen hebben. Voor zorgverleners van wie de gegevens niet goed zijn ingevoerd, omdat bijvoorbeeld de gemeente of zorgverzekeraar te laat was met het indienen van het zorgcontract, is een noodoplossing bedacht. Ook zij hebben inmiddels betaald gekregen via een noodgreep, aldus een woordvoerder van de SVB.

Justitie Duitsland doet inval bij Imtech

Het Duitse ministerie van Justitie heeft een inval gedaan bij Imtech en andere technologiebedrijven. Dat maakte de technisch dienstverlener woensdag bekend.

De autoriteiten onderzoeken een vermeende overtreding van de mededingingsregels en belastingfraude rond de bouw van een kolencentrale van Essent, dat onderdeel is van de Duitse energiereus RWE. Volgens een woordvoerder van de onderneming uit Gouda gaat het om een vervolgstap van een onderzoek dat vorig jaar werd begonnen.

Imtech liet medio januari weten dat een eigen onderzoek geen malversaties aan het licht heeft gebracht. In november kondigde het bedrijf aan dat de gang van zaken rond de bouw van een krachtcentrale in Duitsland werd onderzocht. Medewerkers zouden energieconcern RWE en Essent voor miljoenen hebben gedupeerd door de prijs op te drijven.

Imtech wacht het onderzoek, waaraan wordt meegewerkt, verder af.

Brabant schikt voor vier miljoen met veehouder

De provincie Noord-Brabant betaalt ruim vier miljoen euro aan een veehouder omdat zijn plannen voor een megabedrijf voor varkens in Liessel door nieuwe overheidsregels werden gedwarsboomd. Het gaat volgens de provincie om de financiële schade die bestaat uit zes jaar gemiste inkomsten en kosten voor vergunningaanvragen.

De provincie was van plan grond te verkopen voor de vestiging van een megabedrijf met in totaal zeventienduizend varkens. Ze kwam daar in 2013 op terug omdat er veel weerstand was en omdat het bedrijf niet paste binnen het nieuwe beleid om geen grote stallen meer toe te staan.

De schikking wordt betaald uit vijftien miljoen euro die de provincie destijds heeft gereserveerd voor schadeclaims van boeren.

Rutte volgende maand naar China

Premier Mark Rutte gaat eind volgende maand met een handelsmissie naar China. Het bezoek staat in het teken van het aanhalen van de economische en diplomatieke banden tussen beide landen, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) reist met de minister-president mee.

Rutte gaat tijdens de trip van 24 tot en met 29 maart onder meer naar het Boao Forum for Asia. Dat is een jaarlijkse conferentie voor politici en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, wetenschap en media. Binnen de EU is ons land de tweede handelspartner van China. Het is het tweede bezoek van Rutte aan China deze kabinetsperiode. Hij was eind 2013 ook al in dat land.

Amnesty: Westen moet meer Syriërs opvangen

Honderdduizenden Syriërs die hun huis en land zijn ontvlucht kunnen nooit meer terug en westerse landen zouden deze mensen moeten opvangen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.

In totaal hebben vier miljoen Syriërs de wijk genomen naar Libanon, Jordanië en Turkije, landen die alle aan Syrië grenzen. Van hen zouden er zo'n 380 duizend gevaar lopen als ze teruggaan naar Syrië, omdat ze weeskind of homoseksueel zijn, verkrachting of marteling hebben overleefd, of geavanceerde medische zorg nodig hebben.

Amnesty schrijft dat van de groep die het meeste risico loopt al zo'n tachtigduizend mensen een aanbod hebben gekregen om zich elders te huisvesten. Dat betekent dat driehonderdduizend mensen nog in het ongewisse blijven.

Steeds meer passagiers voor Ryanair

Ryanair heeft in januari, doorgaans bepaald niet de sterkste maand in de luchtvaartbranche, een kleine zes miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging van dertig procent ten opzichte van januari 2013. Dankzij de forse aanwas zaten de vliegtuigen van de Ierse prijsvechter voor 83 procent vol, tegen 71 procent een jaar eerder.

Marketingdirecteur Kenny Jacobs schreef de sterke groei woensdag toe aan de forse verlaging van de ticketprijzen die het bedrijf de afgelopen tijd heeft doorgevoerd. Ryanair merkt bovendien duidelijk aan de boekingen dat het aanbod aan nieuwe bestemmingen deze winter aanslaat bij de reiziger, aldus de bestuurder.

In november en december zag Ryanair de passagiersaantallen al met twintig procent of meer toenemen. Over het gehele kalenderjaar 2014 vervoerde het bedrijf ruim 86 miljoen reizigers, zes procent meer dan in 2013.

Brussel versnelt aanpak jeugdwerkloosheid

Brussel wil de jeugdwerkloosheid in de Europese Unie versneld aanpakken. De Europese Commissie trekt dit jaar zo'n een miljard euro uit om meer jongeren aan een baan te helpen. Tot 650.000 jongeren zouden hiervan kunnen profiteren.

Dat maakte Europees Commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid) woensdag bekend. "Onze jongeren hebben banen nodig, en wel nu. Het is onaanvaardbaar dat vandaag de dag meer dan één op de vijf jongeren op de arbeidsmarkt geen job kan vinden", aldus de Belgische commissaris.

Met het geld uit Brussel kunnen EU-lidstaten jongeren een opleiding of een training geven. Aanvankelijk was voor dit jaar een veel lager bedrag gepland.

'Goede start hypotheekseizoen'

Het Hypotheken Datawerk (HDN) heeft afgelopen maand circa 13.800 hypotheekaanvragen geregistreerd, veertien procent meer dan in januari 2014. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. HDN regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders van hypotheken.

Ten opzichte van december lag het aantal hypotheekaanvragen in januari echter zo'n 48 procent lager. HDN tekent hierbij aan dat december altijd al een maand is met een groot aantal aanvragen. December 2014 was bovendien uitzonderlijk omdat met 28.938 aanvragen op maandbasis een record werd gevestigd.

"2015 start uitstekend voor hypotheekaanvragen. Januari laat het hoogste aantal aanvragen in de afgelopen drie jaar zien", aldus HDN-directeur Dorine van Basten.

Risico's gemeenten groter dan gedacht

Veel Nederlandse gemeenten geven onvoldoende inzicht in de financiële risico's die ze lopen met deelnemingen in private ondernemingen en (semi)publieke partijen. De risico's verbonden aan hun investeringen in grond zijn veel groter dan gedacht. Dat concludeert Deloitte in een woensdag verschenen onderzoek naar de financiële posities van gemeenten.

Volgens berekeningen van het onderzoekbureau steken gemeenten naar schatting minstens 3,6 miljard euro in gebiedsontwikkelingen via ondoorzichtige samenwerkingsverbanden. Dat komt bovenop de eigen directe investeringen in grond van meer dan 10 miljard euro.

De afgelopen jaren moesten gemeenten voor miljarden afschrijven op hun grondposities als gevolg van dalingen van de grondprijzen. Maar of er nog meer verliezen genomen moeten worden door waardedalingen bij de organisaties waar gemeenten mee samenwerken is volgens Deloitte niet te zeggen.

Polen kiest 10 mei nieuwe president

Polen houdt 10 mei presidentsverkiezingen. Dat heeft de voorzitter van het Poolse parlement Radoslaw Sikorski woensdag gezegd.

Voor het eerst neemt aan de verkiezingen een transgender kandidaat, Anna Grodzka, mee. Ook een voormalige televisiepresentator, Magdalena Ogorek, neemt het op tegen zittend president Bronislaw Komorowski.

Op de kandidatuur van Ogorek kwam veel kritiek. Volgens haar tegenstanders en analisten is haar knappe verschijning de voornaamste reden dat zij door haar partij naar voren is geschoven. Haar achternaam kan moeilijkheden opleveren. Ogorek betekent komkommer in het Pools.

Verkiezingsdag valt nauw samen met de herdenkingen in Polen van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgens Sikorski moet dat geen problemen opleveren.

Egypte veroordeelt 230 mensen tot levenslang

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag 230 mensen veroordeeld tot levenslang, onder wie de seculiere activist en protestleider Ahmed Douma, die reeds een celstraf van drie jaar uitzit. Douma zit vast voor het overtreden van de strenge wet op demonstraties. Hij is daarnaast ook al tot drie jaar cel veroordeeld voor minachting van het hof.

De levenslange gevangenisstraffen zijn de zwaarste straffen voor activisten tot dusver. Zij namen deel aan de opstand in 2011 die de autocraat Hosni Mubarak tot aftreden dwong. De veroordelingen houden verband met massale protesten in december 2011 in het centrum van Caïro. Daarbij ging een bibliotheek met oude manuscripten in vlammen op.

De Egyptische rechters hebben het druk met processen tegen activisten. Duizenden betogers en tegenstanders van de regering staan terecht. De rechter die woensdag de vonnissen uitsprak is berucht, omdat hij ook diegene is die drie journalisten van Al-Jazeera tot celstraffen veroordeelde.

Eerder deze week veroordeelde rechter Shehata al 183 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood, voor moord op vijftien agenten in 2013.

T.Rex in LEGO Jurassic Park

Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games, The LEGO Group en Universal Partnerships & Licensing hebben vandaag de eerste trailer van LEGO Jurassic World vrijgegeven, de nieuwste toevoeging aan de LEGO-videogamereeks. Deze game laat de eerste drie Jurassic Park-films en de op 12 juni te verschijnen bioscoopfilm Jurassic World op LEGO videogame-wijze tot leven komen.

In LEGO Jurassic World kunnen spelers amber verzamelen dat het DNA van dinosaurussen bevat om daarmee nieuwe soorten te creëren. Spelers kunnen in deze game ook een LEGO dinosaurus zijn, waaronder de dinosaurussen van de Jurassic Park-films en de binnenkort te verschijnen Jurassic World-film.

"Als fervente fans van Universal's Jurassic Park-films waren wij dolenthousiast met de kans om voor het eerst LEGO-dinosaurussen tot leven te brengen in LEGO Jurassic World", aldus Tom Stone, Managing Director, TT Games. "Stel je voor dat je speelt als de onheilspellende LEGO T Rex, ronddolend op Isla Nublar, LEGO-stenen stuk slaand en vechtend met andere dinosaurussen - deze game brengt het kind in ons allemaal naar boven."

LEGO Jurassic World verschijnt deze zomer voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U, Nintendo 3DS en pc.

Vakbond CNV begint kort geding tegen V&D

Ook vakbond CNV begint een kort geding tegen V&D. De warenhuisketen weigert de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging van 5,8 procent terug te draaien. De bond had V&D vorige week gesommeerd om dit uiterlijk woensdagmiddag te doen. Ook andere maatregelen ten aanzien van het personeel zullen niet door V&D worden ingetrokken.

De warenhuisketen liet dit woensdag telefonisch aan CNV weten, waarna de vakbond onmiddellijk aankondigde naar de rechter te stappen.

FNV dreigde vorige week eveneens met een kort geding. Maar de bond wacht eerst de uitgebreidere schriftelijke reactie van V&D af.

Dinsdag moest V&D al voor de rechter verschijnen omdat het onder zijn huurverplichtingen voor de winkels probeert uit te komen. Vastgoedbedrijf IEF Capital eiste in een kort geding de ontruiming van de vier belangrijkste filialen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

Sijsling naar tweede ronde in Zagreb

Igor Sijsling heeft woensdag in Zagreb zijn eerste overwinning van dit seizoen in het hoofdschema op de ATP Tour behaald. De Amsterdamse tennisser won in de eerste ronde met 6-4 en 7-5 van de Canadese qualifier Frank Dancevic. Sijsling moet het in de tweede ronde opnemen tegen de als tweede geplaatste Fransman Adrian Mannarino.

Hij boekte dit jaar in Sydney wel al drie zeges in het kwalficatietoernooi, maar werd daarna in de eerste ronde van het hoofdschema uitgeschakeld. Hij strandde in deze fase ook in Chennai en op de Australian Open.

Einde winters weer in zicht

De dagen van vorst en winterse buien zijn geteld. Volgens weerbureau Weeronline is het donderdag en vooral vrijdag nog koud, maar in het weekeinde komt Nederland onder invloed van een hogedrukgebied met overdag en 's nachts temperaturen boven nul.

De komende twee dagen vallen nog steeds winterse buien en is er kans op gladheid. Vrijdag is het behoorlijk koud, hooguit 1 à 2 graden. Maar door een krachtige noordoostenwind is de gevoelstemperatuur -12 graden, verwacht Weeronline. Die dag is het ook Warme Truiendag, een dag waarop het publiek wordt gevraagd de verwarming lager te zetten en een trui aan te trekken met als doel energiebesparing en minder uitstoot van CO2.

In het weekeinde stroomt relatief zachte oceaanlucht naar Nederland. Vanaf zondag is het overdag 5 tot 7 graden en komt de temperatuur in de nachten niet of nauwelijks meer onder nul.

Ruim half miljoen schadevergoeding gasstoring

Bewoners van Velsen-Noord die vorige maand de dupe werden van problemen met het gasnet, krijgen van netwerkbeheerder Liander in totaal 530.000 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Dat liet Liander woensdag weten.

Ruim 1100 woningen en andere gebouwen kwamen half januari zonder gas te zitten nadat tijdens werkzaamheden een gasleiding en een waterleiding waren geraakt. Hierdoor kwam er water in de gasleiding terecht. Liander had meerdere dagen nodig om het gasnet weer schoon te maken en de getroffen panden in fases weer aan te sluiten.

De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald, en gebasseerd op een bedrag van 120 euro per etmaal zonder gas. De gedupeerden krijgen het bedrag binnen zes weken op hun rekening gestort.

Woede in Midden-Oosten om executie Jordaanse piloot

De video waarop te zien is hoe de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh levend wordt verbrand door strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat heeft geleid tot grote woede in het Midden-Oosten. De regio, die qua geweld veel gewend is, is geschokt door deze nieuwe extreme daad van IS.

Politieke en religieuze leiders veroordeelden het geweld krachtig en eisen tegenmaatregelen. Het hoofd van de Egyptische Al-Azhar universiteit, een zeer gerespecteerd geestelijk leider, noemde de beulen van de piloot vijanden van Allah en de profeet Mohammed. Ze verdienen volgens hem de doodstraf, kruisiging of het afhakken van hun armen. "De islam verbiedt het doden van een onschuldige", aldus Ahmed al-Tayeb. Bovendien hebben de IS-strijders lichamen verminkt, wat in de islam verboden is, zelfs in tijden van oorlog.

De doodstraf wordt in het Midden-Oosten geregeld voltrokken. Vaak gebeurt dit door middel van ophanging of onthoofding. Iemand levend verbranden is echter ongehoord in het Midden-Oosten. De prominente Saudische geestelijke Sheik Salman al-Oudah schreef woensdag dat dit verboden is in de islam. Volgens hem heeft alleen Allah het recht om iemand na zijn overlijden te straffen met vuur.

Iyad Madani, de leider van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, veroordeelde de moord. Het is 'volledig in strijd met de rechten van gevangenen die de islam voorschrijft'. Ook is het in strijd met de 'morele standaarden voor oorlogvoering en het behandelen van gevangenen'. Hij zei de 'diepe malaise' in het Midden-Oosten te betreuren, evenals het 'intellectuele verval, de politieke fragmentatie en het misbruik van de islam'.

Ook Golfstaten spraken zich uit. De minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, sheik Abdullah bin Zayed Al Nahyan, zei dat zijn land de strijd tegen terrorisme en extremisme voortzet. "Deze gruwelijke en obscene daad is een grove escalatie van de terreurgroep wiens kwaadaardige doelstellingen duidelijk zijn geworden." Bahrein noemde de moord 'verwerpelijk' en de emir van Koeweit sprak van een 'criminele en boosaardige' daad. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken van Qatar was het een 'criminele daad die in strijd is met de tolerante principes van de islam, de menselijke waarden en de internationale wet'. Ook het sjiitische Iran liet van zich horen en noemde de executie van de piloot 'onmenselijk'.

Hoewel politieke en religieuze leiders al eerder afstand hebben genomen van de wreedheden van IS is de executie van Al-Kaseasbeh hard aangenomen. Jordanië executeerde woensdag een Iraakse gevangene die eerder mogelijk zou worden geruild met de piloot. Ook een andere Al-Qaidagevangene werd terechtgesteld.

Staples neemt Office Depot over

De Amerikaanse leverancier van kantoorartikelen Staples neemt zijn branchegenoot Office Depot over voor ongeveer 6,3 miljard dollar (5,5 miljard euro). Dat maakten beide bedrijven woensdag bekend.

Daarmee buigt Staples voor de druk van de activistische investeerder Starboard Value, die had aangedrongen op een fusie van beide bedrijven. De overname wordt afgehandeld in contanten en aandelen. Door het samengaan ontstaat een bedrijf met een omzet van meer dan 35 miljard dollar en duizenden vestigingen.

Door hun krachten te bundelen hopen de ondernemingen veel kosten te kunnen besparen. Leveranciers van kantoorartikelen hebben het moeilijk door de felle concurrentie van onlineverkopers. Staples, dat in 2008 het Nederlandse Corporate Express overnam, is daarom bezig veel vestigingen in Noord-Amerika te sluiten.

'Ik neuk lijken voor de kost'

Sharkur Lucas heeft een opmerkelijke bekentenis gedaan op tv. De Ghanees heeft namelijk verklapt dat hij al vele malen de liefde heeft bedreven met dode vrouwen. Volgens de beste man hoort dit bij zijn beroep, mortuariummedewerker.

Lucas werkte tot voor kort in het lijkenhuis van het Korle Bu Teaching Hospital. Maar geen vrouw wilde met hem de koffer induiken. Ze vonden hem maar een rare snuiter omdat hij de kost verdiende met de dooien.

"Gelukkig kon ik mijn lusten botvieren op de lijken", aldus de hardwerkende neger. "De vrouwtjes wilden me niet."

Volgens de necrofiel hoorde het neuken met lijken bij zijn beroep. Het werd hem zelfs verplicht door zijn baas. "Ze zeiden dat het moest om mijn angst voor doden voorgoed kwijt te raken."

Sinds zijn televisie-interview zit Lucas zonder werk. Zijn baas heeft hem namelijk ontslagen. Sterker nog: hij is zelfs op de vlucht voor de politie wegens necrofilie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

'Bestuur Rabobank moet Bruggink terugfluiten'

De raad van bestuur van Rabobank moet bestuurder Bert Bruggink terugfluiten voor diens recente opmerkingen over een stijgende hypotheekrente. Dat zei hoogleraar financiële markten Arnoud Boot woensdag tegen BNR. "Het is verkeerde informatie, volstrekt onjuist en het moet gewoon van tafel."

Bruggink voorspelde maandag dat de hypotheekrente de komende jaren flink zal oplopen als banken nog wat willen verdienen aan de financiering van onroerend goed. "Maar het verhaal ligt heel anders", stelt Boot. Rabobank kan volgens de hoogleraar op dit moment zelfs niet zonder hypotheken. "Het is de reden dat de bank positieve resultaten draait. De marges liggen op dit moment op een hoog niveau, terwijl de basisrente alleen maar lager wordt."

Minder ziekenhuizen draaien verlies

Het aantal ziekenhuizen dat verlies draait, is de afgelopen jaren gedaald. In 2013 schreef een op de veertien ziekenhuizen verlies. Het jaar ervoor was dat nog een op de acht. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) woensdag naar buiten heeft gebracht.

Volgens de vereniging presteren de ziekenhuizen volgens verwachting.

Volgens de NVZ is het aantal voltijdsbanen in ziekenhuizen in 2013 voor het eerst in vijf jaar gedaald. Wel nam in die tijd het aantal medisch specialisten toe, met 16 procent.

Weer doden bij aanvallen op Donetsk

Beschietingen op de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben woensdag aan zeker vijf mensen het leven gekost. Ook raakten een ziekenhuis, zes scholen en vijf kinderdagverblijven beschadigd, zeiden de lokale autoriteiten. Pro-Russische separatisten maken in Donetsk de dienst uit.

Ook elders in het oosten werd woensdag weer gevochten. Volgens het Oekraïense leger sneuvelden de afgelopen 24 uur twee militairen. De zwaarste gevechten vinden momenteel plaats bij het plaatsje Debaltseve, waar de separatisten onlangs een nieuw offensief tegen het leger begonnen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko bracht woensdag een bezoek aan een oostelijke stad die nog wel in handen van de regering is. Hij zei erop te vertrouwen dat de Verenigde Staten binnenkort wapens aan Oekraïne zullen leveren om te helpen bij de strijd tegen de separatisten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich eerder uitgesproken tegen wapenleveranties, maar volgens bronnen in het Witte Huis wordt dat beleid vanwege het recent opgelaaide geweld opnieuw tegen het licht gehouden.

De afgelopen drie weken kwamen meer dan tweehonderd mensen om. In totaal heeft de oorlog al aan zeker 5300 mensen het leven gekost.

Verdachte: moord op ex (17) niet uit jaloezie

De 22-jarige Koen B. uit Heeze die wordt verdacht van de moord op zijn zeventienjarige ex-vriendin herkent zich niet in de opvatting van de politie dat hij jaloers, bezitterig en opvliegend is. De politie schept dat verkeerde beeld om moord te kunnen bewijzen, vreest zijn advocaat Bert de Rooij.

De zeventienjarige Juliette Bouhof uit Geldrop kwam in oktober niet thuis van een avondje stappen in Eindhoven. Ze werd een dag later dood gevonden in het centrum van Eindhoven. Ze was geslagen en gewurgd. Koen B. meldde zich na de vondst op het politiebureau en bekende dat hij betrokken is geweest bij haar dood. Er is een schermutseling geweest tussen twee pubers met tragische afloop, zegt de advocaat.

Koen B. mocht geen contact meer hebben met het meisje omdat hij drie weken eerder bij haar thuis had ingebroken en haar had bedreigd.

Drents Museum eert blueszanger Harry Muskee

Het Drents Museum in Assen brengt een eerbetoon aan Harry 'Cuby' Muskee, de Drentse blueszanger die in 2011 overleed. In de eerste vier maanden van 2016, het jaar dat hij zijn 75ste verjaardag zou vieren, komt er een grote overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de legendarische artiest van de band Cuby + Blizzards.

Op de expositie passeren onder meer geluidsfragmenten, affiches, hoesontwerpen, elpees, singeltjes, nooit eerder vertoonde filmopnames en andere Muskee-memorabilia de revue. De tentoonstelling krijgt de titel Window of My Eyes, vernoemd naar de grootste hit van de bluesband.

Het Drents Museum heeft zelf al twee Cuby-verzamelingen in bezit die eerder geschonken zijn. Voor de expositie is een comité van aanbeveling gevormd. Hierin zitten onder anderen Johan Derksen, voetbaljournalist en oud-manager van Cuby + Blizzards, en Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk. Met het nieuwe project wil het Drents Museum 'nadrukkelijk kleur geven aan de Drentse identiteit'.

Sneller boete voor te hard varen op Waddenzee

Schippers die op de Waddenzee te snel varen, zullen sneller worden beboet. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei woensdag in de Tweede Kamer dat ze gebreken in de handhaving voor 1 mei wil oplossen.

Tot dusver kwamen schippers er meestal vanaf met een waarschuwing. Er werd incidenteel een boete uitgedeeld. Dat kwam onder meer omdat een goede snelheidsmeting niet altijd mogelijk was. "Omissies worden in kaart gebracht en aangepakt", zei Schultz na vragen van het CDA.

Volgens haar voert Rijkswaterstaat dit kwartaal al extra snelheidscontroles uit. Daarbij worden rubberbootjes ingezet die minder opvallend zijn dan de gele inspectieboten waar Rijkswaterstaat normaliter mee vaart. Schultz: "Ik denk dat lik op stuk het meeste zin heeft."

Ajax hoopte op Van Ginkel

Ajax heeft in de afgelopen transferperiode gepoogd Marco van Ginkel te huren. Dit liet trainer Frank de Boer vanmiddag tijdens de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen AZ weten. Van Ginkel zag een rentree op de Nederlandse velden niet zitten en weigerde het aanbod.

Vervolgens schakelde Ajax over op Daley Sinkgraven, die inmiddels in Amsterdam heeft getekend. Toch was Van Ginkel de eerste keus, zo gaf De Boer toe. Volgens hem was een extra middenvelder in de selectie van Ajax geen overbodige luxe.

"Omdat Davy Klaasen en Thulani Serero geen honderd procentjes zijn", refereerde De Boer naar de blessures van het duo. Het tweetal is niet inzetbaar tegen AZ, waardoor Sinkgraven hoogstwaarschijnlijk zijn debuut zal maken. "We kwamen op het middenveld zó in de knel, dat ik heb geëist dat Daley direct zou komen. We wilden geen risico's nemen."

Nederlander in therapie na poging aanslag

Een Nederlander die in België aanslagen wilde plegen, moet in een inrichting psychiatrisch worden behandeld. Een rechtbank in het Vlaamse Dendermonde vindt de 24-jarige man uit de gemeente Hulst ontoerekeningsvatbaar.

De man was eind 2013 in Sint-Niklaas opgepakt omdat hij op de Belgische Koningsdag een aanslag wilde plegen op onder meer de Vlaamse publieke omroep VRT. In een café probeerde hij mensen te ronselen voor de aanslagen.

Er waren ernstige aanwijzingen dat de man concrete voorbereidingen trof voor aanslagen op de VRT en elders in Brussel, aldus het parket. Ook pleitte de man in een manifest voor een omverwerping van de Belgische staat. De Nederlander zou van plan zijn geweest zijn boodschap via de VRT te verkondigen, desnoods met geweld.

Felicity Jones in nieuwe Star Wars-film

Felicity Jones zal de vrouwelijke hoofdrol gaan spelen in een nieuwe Star Wars-spinoff. Volgens Hollywood Reporter is ze momenteel in gesprek voor de rol.

De naam van Jones werd eerder al genoemd samen met die van Rooney Mara en Tatiana Maslany. Godzilla-regisseur Gareth Edwards zal de film regisseren. De film behoort niet tot de beroemde Star Wars-serie waar momenteel eveneens nieuwe films voor worden gemaakt. De losstaande film zal zich naar verluidt focussen op de jonge jaren van Han Solo.

Felicity Jones staat momenteel in de spotlights voor haar optreden in The Theory of Everything. Later deze maand maakt ze kans op een Oscar voor het vertolken van de rol van de vrouw van Stephen Hawking in die film.

PEC krijgt garantstelling van 1,5 miljoen

Voetbalclub PEC Zwolle krijgt van de gemeente Zwolle een garantstelling van anderhalf miljoen euro. Dat meldde de gemeente woensdag. Met de garantstelling kan PEC zelf geld lenen bij een bank.

Bekerwinnaar PEC Zwolle kampt, ondanks sportieve successen, met financiële tegenvallers. Het laatste seizoen werd afgesloten met een verlies van drie ton. Het is niet voor het eerst dat de gemeente een garanstelling aan de club afgeeft. Ook in 2010 gebeurde dat, toen nog met een hoogte van een miljoen euro.

Het college van burgemeester en wethouders heeft wel voorwaarden verbonden aan de garanstelling. Zo moet de voetbalclub maatschappelijke activiteiten ontplooien, onder meer op gebied van de gehandicaptensport.

Echtpaar in Schinveld stierf natuurlijke dood

De man en vrouw die zondag dood werden gevonden in hun huis in Schinveld, zijn allebei een natuurlijke dood gestorven. Dat concludeerde de politie woensdag na onderzoek.

Het oudere echtpaar werd gevonden in een woning aan de Einderstraat in de Limburgse plaats. De politie begon een onderzoek, omdat de doodsoorzaak niet direct duidelijk was. Volgens een woordvoerder was 'het puur toeval' dat ze beiden ongeveer gelijktijdig zijn overleden. "Het is moeilijk exact na te gaan, maar er zal niet veel tijd tussen hebben gezeten", aldus de zegsman.

De brandweer sprak zondag van een vreemde lucht in het huis. Daarom werd koolmonoxide genoemd als mogelijke doodsoorzaak. Maandag bleek dat er geen sprake was van koolmonoxidevergiftiging.

Cavendish wint met banddikte eerste rit in Dubai

Mark Cavendish heeft woensdag de eerste etappe van de Ronde van Dubai op zijn naam gebracht. De Britse renner van Etixx-Quick Step bleef na een rit over 145 kilometer de Italiaan Andrea Guardini net voor in de sprint. Guardini's landgenoot Elia Viviani eindigde als derde.

Martijn Verschoor was de beste Nederlander op de tiende plek.

Woedende liquidatie-advocaat Meijering vreest voor zijn leven

Strafrechtadvocaat Nico Meijering is woensdag woedend de rechtbank in Amsterdam uitgelopen. Hij was opgeroepen voor verhoor wegens uitspraken met betrekking tot een aantal liquidatiezaken, maar vreest door die oproep voor zijn leven.

Meijering heeft geen enkele vraag beantwoord. Hij beriep zich op zijn beroepsgeheim. In het rechtbankverslag was echter niet duidelijk terug te lezen dat de advocaat zijn mond had gehouden: de vraag van de rechter stond er steeds kunstig in verpakt. Daarop is hij kwaad de tent uitgelopen. Meijering is advocaat van verscheidene onderwereldfiguren; een aantal van zijn cliënten werd al geliquideerd.

De raadsman had als opgeroepen getuige geen zwijgrecht: in principe moest hij op alle vragen antwoord geven. In het uiterste geval had de rechtbank Meijering kunnen gijzelen om hem te dwingen te antwoorden. Zover wilde de rechter niet gaan, aldus Het Parool.

Aanleiding om Meijering op te roepen zijn uitlatingen in het tv-programma Pauw. Daarin zei de advocaat dat de regelingen van het OM rondom kroongetuigen in liquidatiezaken, juist tot meer liquidaties leidt. Dat zou onder meer te maken hebben met geldbedragen en bescherming die justitie aan spijtoptanten biedt. Meijering verdedigt een aantal mensen die genoemd zijn door dergelijke kroongetuigen. Die verdachtmakingen zijn volgens de advocaat en zijn cliënten dubieus.

Meijering wordt gesteund door de Orde van Advocaten. Die stelt dat de raadsman - met gebruikmaking van het verschoningsrecht voor raadslieden - niet alleen mag, maar móet zwijgen.

De getuigenoproep is dan ook niet redelijkerwijs te begrijpen. Volgens Meijering kan die enkel worden verklaard vanuit de wens van justitie om hem de mond te snoeren.

De oproep is zelfs levensgevaarlijk, stellen Meijering en zijn collega's. Slechts de suggestie dat hij iets tegen justitie gezegd zou kunnen hebben, kan hem met de huidige paniek in het milieu al zijn leven kosten, aldus zijn kantoor.

Dode bij ernstig ongeval op de A1

Rijksweg A1 richting Deventer is woensdag afgesloten na een ernstig ongeval met meerdere voertuigen. Het gaat om het wegvak tussen Markelo en Lochem. Hierbij is zeker een dode gevallen.

Volgens de politie zijn er vrachtwagens en personenwagens bij betrokken. De ravage zou groot zijn. Er is tenminste een persoon om het leven gekomen. Het gaat om een 21-jarige man uit het Gelderse Wehl. Over verdere gewonden is nog niets bekend.

Het verkeer wordt via de afslag Markelo omgeleid. De snelweg is nog tot zeker vanavond dicht.

Bij het incident is een verslaggever van RTV-Oost aangehouden omdat hij op de vluchtstrook van de andere weghelft stilstond en lopend de snelweg overstak. Hij bracht zichzelf en andere weggebruikers hierbij in gevaar.

Rode kaart Willems geseponeerd

De rode kaart die Jetro Willems dinsdagavond kreeg in de wedstrijd van PSV tegen NAC Breda is geseponeerd. Dat heeft zijn club woensdag bekendgemaakt. De linksback kan zaterdag gewoon meedoen in het duel met FC Utrecht.

Willems werd door arbiter Kevin Blom al na 29 seconden van het veld gestuurd nadat hij kwam inglijden op Gill Swerts. Hij kreeg hiervoor de snelste rode kaart ooit in de eredivisie. Uit televisiebeelden bleek echter dat hij zijn tegenstander niet had geraakt. Blom ging na afloop na het zien van de beelden diep door het stof en gaf toe dat hij geen rode kaart had moeten trekken.

Toyota verhoogt winstverwachting

Het Japanse autoconcern Toyota Motor denkt dat zijn winst in het lopende gebroken boekjaar hoger uitvalt dan eerder gedacht, dankzij een sterke verkoop van sportieve terreinwagens (SUV's) en de zwakke yen. Dat maakte de grootste autofabrikant van de wereld woensdag bekend.

De nettowinst in het boekjaar dat in maart eindigt, wordt nu geraamd op 2,13 biljoen yen (15,7 miljard euro), een record. Eerder werd op een winst van 2 biljoen yen gerekend. Dankzij de zwakke Japanse yen worden de buitenlandse verkopen meer waard en daar profiteert Toyota van. Daarnaast verkopen de SUV's van Toyota vooral in de Verenigde Staten erg goed, geholpen door de sterk gedaalde brandstofprijzen. Daardoor wordt een zwakkere vraag op de thuismarkt gecompenseerd.

Toyota was in 2014 voor het derde jaar op rij 's werelds grootste autofabrikant met een totale verkoop van 10,23 miljoen auto's, inclusief de dochtermerken Hino en Daihatsu.

OM eist straf tegen bomgooier Goffertstadion

Een negentienjarige Nijmegenaar moet wegens het laten ontploffen van een vuurwerkbom in het Goffertstadion in Nijmegen 15 maanden cel krijgen, waarvan bijna 9,5 maand voorwaardelijk plus 240 uur werkstraf. Dat heeft de officier van justitie in Arnhem woensdag geëist. Twee stewards raakten zwaargewond.

De Nijmegenaar gooide 22 januari 2014 een zogenaamde Cobra6, in de gracht tussen tribune en veld, waardoor een steward ernstig gewond raakte aan zijn gezicht en plastische chirurgie nodig was. Door de klap werd de steward bovendien doof aan een oor. Ook een andere steward raakte gewond.

De man heeft al ruim 5,5 maand in voorarrest gezeten en hoeft wat de aanklager betreft dus niet terug naar de cel.

Geuzenpenning voor strijders persvrijheid

De Geuzenpenning gaat dit jaar naar Free Press Unlimited. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) reikt de penning vrijdag 13 maart uit in de Grote Kerk in Vlaardingen.

Free Press Unlimited is een Nederlandse organisatie die strijdt voor persvrijheid, met name in landen die op weg zijn een democratie te worden en landen waar oorlog heerst. "De persvrijheid staat wereldwijd onder druk. Nederland zet zich daarom onverminderd in voor de vrijheid van meningsuiting, zowel off- als online. Daarin is Free Press Unlimited een betrouwbare partner", aldus Ploumen.

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 toegekend aan vrijheidsstrijders en mensen die zich inzetten voor mensenrechten. Vorig jaar ging de penning naar de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg.

Eerste namen Best Kept Secret 2015

Alt-J, Noel Gallagher, The Libertines en Royal Blood treden op tijdens het Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek. De organisatie van het festival heeft woensdag de eerste artiesten die op het festival spelen bekendgemaakt.

In totaal zijn er 53 artiesten onthuld. Zo komen ook Sohn, The Jesus And Mary Chain en The Tallest Man On Eart naar Hilvarenbeek voor een optreden. De komende tijd worden nog meer namen bekendgemaakt. De voorverkoop voor het festival begint zaterdag.

Het Best Kept Secret Festival vindt dit jaar voor de derde keer plaats van vrijdag 19 juni tot en met zondag 21 juni. De eerste editie van het festival was in 2013 met vijftienduizend bezoekers per dag een groot succes. Best Kept Secret werd toen ook gekozen tot Beste Festival van 2013.

Gwen Stefani: 14-jarig huwelijk is wonder

Gwen Stefani staat er zelf van te kijken dat ze alweer veertien jaar getrouwd is met Gavin Rossdale. Ook had ze nooit verwacht dat ze met zo'n aantrekkelijke man zou trouwen, vertelt ze aan Cosmopolitan.

"We maken samen zoveel door - het is een wonder dat we zolang samen hebben kunnen blijven." Het geheim is dat ieder tijd maakt voor eigen dingen, vertelt de zangeres. "Het is goed om dagen te hebben waarop we onze eigen dingen doen. Ik denk dat dat onze relatie in stand houdt. We kunnen allebei onszelf zijn, vooral voor vrouwen is dat belangrijk", zegt de moeder van drie kinderen.

Stefani vindt dat haar man sexy is, maar niet per se knap. "Ik was niet de knapste op school, dus had nooit gedacht dat ik iemand kon krijgen die zo sexy is. Maar hij is niet echt knap", relativeert ze. "Het belangrijkste is dat hij goed is. En hij maakt schattige baby's."

Mexico vindt radioactief materiaal terug

De Mexicaanse burgerbescherming heeft drie gestolen pick-uptrucks met radioactief materiaal teruggevonden. De voertuigen en hun lading werden gestolen in de staat Guanajuato en achterhaald in de staat Hidalgo, zei het hoofd van de burgerbescherming Luis Felipe Puente dinsdag.

Het openen van de containers met iridium-192, dat wordt toegepast in de industriële radiografie, had een gevaar kunnen opleveren, aldus Puente.

In ruim een jaar tijd is in Mexico al vier keer radioactief materiaal ontvreemd. Iedere keer waren de dieven uit op de voertuigen en niet op het materiaal dat zij vervoerden, aldus de autoriteiten.

268.000 mensen zien Spuiten en Slikken

Zo'n 268.000 mensen hebben dinsdagavond naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Spuiten en Slikken gekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het langlopende BNN-programma Spuiten en Slikken is vanaf dit seizoen te zien op de dinsdagavond. Hiervoor was de show, die nu gepresenteerd wordt door Geraldine Kemper en Tim Hofman, te zien op de zondagavond. Jan Versteegh heeft in het nieuwe seizoen een eigen rubriek en Gwen van Poorten keert terug als verslaggever.

Met 268.000 kijkers staat Spuiten en Slikken niet in de lijst van 25 best bekeken programmas van de dinsdag. Het Journaal van 20.00 uur wist dinsdag de meeste kijkers te trekken: ruim 2,3 miljoen. Goede tijden, slechte tijden (ruim 1,9 miljoen) staat op de tweede plek en De wereld draait door (ruim 1,6 miljoen) sluit de top drie af.

Nog geen datum kort geding V&D Roermond

Voor het kort geding waarmee beleggingsmaatschappij ProWinko warenhuis V&D uit zijn pand in Roermond wil zetten, is nog geen datum vastgesteld. Dit liet een woordvoerster van de rechtbank woensdag weten.

De winkeleigenaar gaat er niet mee akkoord dat het warenhuis vier maanden geen huur wil betalen en vervolgens een veertig procent lagere huur wil dan nu. Het noodlijdende V&D heeft alle eigenaren van zijn panden gevraagd met die maatregel in te stemmen om het hoofd boven water te houden. Prowinko wil daar echter niet aan meewerken en eist ontruiming van het filiaal.

Volgens advocaat Albert Flesseman van de vastgoedeigenaar zal de zaak vermoedelijk pas komende week dienen. Het is ook nog de vraag hoe de rechter in Amsterdam beslist in een ander kort geding van vastgoedeigenaar IEF Capital tegen V&D. Deze wil vier warenhuizen laten sluiten. De uitspraak in die zaak is vrijdag.

Scholier vast na bedreiging en mishandeling

Een dertienjarige scholier uit Hoogeveen is dinsdagmiddag aangehouden nadat hij een 26-jarige docent met de dood had bedreigd. Ook gooide hij een mobiele telefoon tegen het hoofd van de leraar en trok hij diens trui kapot.

Het incident vond plaats in de gang van een middelbare school in Hoogeveen, waar de twee een meningsverschil hadden.

De docent heeft aangifte gedaan van onder meer bedreiging en mishandeling.

Extra beraad eurogroep over Griekenland

De ministers van Financiën van de negentien landen met de euro komen hoogstwaarschijnlijk extra bijeen voor beraad over en met euroland Griekenland. Een extra eurogroep is gepland op woensdag 11 februari ter voorbereiding van de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU een dag later, zo werd woensdag vernomen van Brusselse bronnen.

Griekenland kreeg de afgelopen jaren miljardenleningen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil daarvoor moest het land ingrijpende bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Iets wat de Grieken zat zijn. Die kozen dan ook recent massaal voor de linke EU-kritische partij Syriza, die beloofde een einde te maken aan het stringente bezuinigingsbeleid.

Het zal de eerste keer zijn dat de eurogroep spreekt met de nieuwe Griekse regering. Naar verwachting worden er geen grote knopen doorgehakt.

Dronken spookrijdster van A2 gehaald

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de A2 bij Born een stomdronken spookrijder van de weg geplukt. De 34-jarige vrouw uit Echt bleek bij de aanhouding bovendien geen rijbewijs te hebben.

Een patrouille zag de spookrijder op de A2 bij Echt tegen het verkeer in rijden en probeerde de auto te stoppen. Maar de bestuurster reed volgens de politie stug door in zuidelijke richting. Uiteindelijk wist de politie haar ruim tien kilometer verderop bij Born aan te houden. Ze werd naar haar politiebureau gebracht waar ze medewerking aan een bloedproef weigerde. Daarop werd ze in de cel gezet.

Vertrouwen was belangrijk bij seksscènes

Toen Jamie Dornan en Dakota Johnson hun rol in de film Fifty Shades of Grey accepteerden, wisten ze dat ze samen heel wat heftige scènes zouden gaan spelen. Regisseur Sam Taylor-Johnson vertelt Time dat deze scènes pas tegen het einde van de opnameperiode werden geschoten zodat de twee acteurs de tijd hadden om elkaar wat beter te leren kennen.

"Maar toen die opnamedag eindelijk kwam, beseften we dat we heel lang over deze dag hadden gepraat en er al veel over hadden nagedacht", aldus de regisseur. "Het belangrijkste tijdens deze opnames was vertrouwen. Het vertrouwen tussen Jamie en Dakota en het vertrouwen dat ze in mij en filmmaker Seamus McGarvey hadden. En het vertrouwen dat we er samen iets heel moois en sensueels van wilden maken."

Time praat ook met Dakota. De actrice vertelt dat ze geen moeite heeft met naaktheid. In eerdere films verscheen ze ook al eens naakt in beeld. "Maar om nou te zeggen dat het makkelijk is om je kleren uit te trekken voor zoveel mensen, nee. Het wordt ook niet makkelijker, maar iedereen begrijpt dat en niemand doet daar moeilijk over."

Vijftig tinten grijs gaat op 11 februari internationaal in première op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Vanaf 12 februari is de film in Nederlandse bioscopen te zien.

Smaak

Het is vandaag ongeveer anderhalve week geleden dat ik de bioscoopzaal uit liep na het zien van het prachtige werk van Alejandro González - probeer deze naam maar eens in één keer foutloos te schrijven - Iñárritu, Birdman. Maar wees gerust, daar gaat dit stuk niet over. Zoals de titel al weggeeft, ga ik me op glad ijs begeven door wat te zeggen over smaak. Dat is iets persoonlijks, er valt niet over te twisten, enzovoorts.

Marussia betaalt inschrijfgeld F1-seizoen 2015

Het is goed mogelijk dat Marussia alsnog deel zal nemen aan het Formule 1-seizoen 2015. Autosport weet te melden dat het bedrijf het inschrijfgeld aan autosportfederatie FIA overgemaakt heeft en dat er vergevorderde plannen zijn om later deze maand het faillissement op te laten heffen.

Marussia ging eind vorig jaar over de kop nadat de financieringsbronnen opdroogden. Het F1-team miste daardoor de laatste drie races van het seizoen en leek ten dode te zijn opgeschreven. In januari ging een veiling van de onderdelen op het laatste moment niet door, omdat zich een potentiële investeerder aan had gediend.

De onderhandelingen zouden nu in een zodanig vergevorderd stadium verkeren dat de curatoren op 19 februari een Company Voluntary Agreement willen sluiten. Dit zorgt ervoor dat Marussia verder kan, terwijl de nog openstaande schulden in de toekomst afgelost zullen worden.

Mocht dit gedeelte lukken, dan is Marussia er nog niet, want de F1 Strategy Group moet nog toestemming geven om het team te mogen laten rijden met de 2014-auto. Dit omdat er te weinig tijd is om voor de start van het seizoen half maart in Australië nog een 2015-auto te bouwen.

Enkele kleinere teams zullen hier minder op zitten te wachten, omdat ze zo inkomsten mislopen, want Marussia heeft bij een doorstart recht op een greep uit de prijzenpot. Jules Bianchi behaalde afgelopen seizoen in Monaco met een negende positie twee punten, waardoor het team als negende is geëindigd in de constructeursstand. Dit levert minimaal 60 miljoen dollar op.

Manor F1, de naam waaronder Marussia voor 2015 ingeschreven staat, zal bij een doorstart wel andere faciliteiten moeten betrekken. Gene Haas heeft voor zijn Formule 1-project de fabriek in Banbury gekocht. Mogelijk zal Manor/Marussia zich nu gaan vestigen in Dinnington, South Yorkshire, waar het F1-project eind 2009 begon.

Sainsbury gehuldigd bij PEC Zwolle

Trent Sainsbury wordt woensdagavond bij de wedstrijd van PEC Zwolle tegen FC Dordrecht gehuldigd voor het winnen van de Azië Cup met Australië. De Australische voetballer speelde tijdens het toernooi alle duels van het begin tot het eind. Na de finale werd hij uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

De Australiërs wonnen de Azië Cup voor de eerste keer door Zuid-Korea na verlenging met 2-1 te verslaan.

Sainsbury (rugnummer 20) na het winnen van de Azië Cup (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Sainsbury (rugnummer 20) na het winnen van de Azië Cup (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Recordaantal immigranten in 2014

Vorig jaar arriveerden 181.000 immigranten in Nederland. Hiermee is een record bereikt. Hierdoor en door geboortes en sterfgevallen groeide de bevolking van Nederland vorig jaar per saldo met bijna 73.000 personen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die woensdag zijn gepubliceerd.

Het aantal mensen dat ons land verliet, is vorig jaar ongeveer met 144.000 gelijk gebleven ten opzichte van 2013. Het aantal mensen dat vorig jaar overleed, ligt met 2000 iets lager dan in 2013.

De meeste immigranten zijn van Poolse afkomst (24.000). Veel Polen verlaten Nederland ook weer, maar per saldo kwamen er 12.000 Polen bij, aldus het CBS. De Polen zijn in omvang de vijfde groep immigranten, na mensen die uit Turkije, Marokko, Suriname en Indonesië komen.

De bevolking groeide vooral in de grote steden.

Nabestaanden bloedblad Alphen vangen bot

De politie heeft fouten gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning aan Tristan van der V. maar is niet aansprakelijk voor de schade van slachtoffers en nabestaanden van het bloedbad van Alphen aan de Rijn in 2011. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Slachtoffers en nabestaanden hadden een bodemprocedure aangespannen. De politie had volgens hen nooit een wapenvergunning mogen verstrekken aan Van der V., die psychische problemen had.

Door de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof kwamen zes mensen om het leven. Zestien anderen raakten gewond. Na zijn daad schoot de schutter zichzelf dood.

Van Gaal: "Goede kans op FA Cup"

Louis van Gaal ziet goede kansen voor Manchester United om dit seizoen de FA Cup te winnen. "De FA Cup is een trofee en ik leef voor trofeeën als coach", zei de Nederlandse coach na het behalen van de vijfde ronde ten koste van het bescheiden Cambridge United.

"Het is altijd mijn doel om in mijn eerste seizoen bij een club meteen een prijs te behalen. We hebben een reële kans nu. We zijn het hoogst gerangschikte team in de FA Cup."

Van Gaal vindt het logisch dat Manchester United nu als favoriet wordt gezien. "Mensen gaan waarschijnlijk wel op ons wedden. Helaas mag ik dat niet", grapte hij. "Maar ik houd ook niet van gokken."

Manchester United speelt in de vijfde ronde tegen Preston North End, dat op het derde profniveau uitkomt.

KPN wil stekkerdoos Sap als commissaris

KPN wil stekkerexpert en voormalig fractievoorzitter en partijleider van GroenLinks, Jolande Sap, benoemen in de raad van commissarissen. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Sap, die wordt voorgedragen vanwege het terugtreden van Tini Hooymans, is momenteel voorzitter van de raad van toezicht van gezondheidsinstelling Arkin en partner bij Camunico. De centrale ondernemingsraad van het telecombedrijf steunt de voordracht.

Verder wordt Duco Sickinghe de opvolger van Jos Streppel als voorzitter van de raad van commissarissen, na de aandeelhoudersvergadering in april. Sickinghe, de voormalige topman van het Belgische Telenet, is sinds april vorig jaar lid van de raad. Streppel treedt na zijn derde en laatste termijn terug.

KPN overweegt de nominatie van nog een lid van de raad van commissarissen, waarmee het aantal leden op acht zou blijven.

Man doodgeschoten in Amsterdam Nieuw-West

In de Amsterdamse wijk Osdorp in het stadsdeel Nieuw-West is woensdagochtend een man doodgeschoten. Dat meldt Het Parool. Er zijn verschillende ambulances en politieauto's op de plek delict, die met zwarte schermen is afgezet. Er zou sprake zijn geweest van meerdere schutters.

De schietpartij vond plaats tussen de Pieter Calandlaan en de Jan van Zutphenstraat. De man werd daar in eerste instantie zwaargewond aangetroffen maar heeft inmiddels de geest gegeven. Boven het westelijk deel van de stad cirkelde rond half twaalf enige tijd een politiehelicopter rond, zo weet uw nederige verslaggever uit eigen waarneming te melden.

Het slachtoffer is een bekende van de politie, zo heeft een woordvoerder aan de krant bevestigd.

In dezelfde stadsdeel zou eerder deze week een liquidatie zijn voorkomen toen de politie een wagen met gewapende mannen klemreed. En in dezelfde wijk kwam recent een Ghanese bordenwasser met veel geweld aan zijn eind, een geval waarin een persoonsverwisseling wordt vermoed. Het is onbekend of de incidenten met elkaar te maken hebben.

Lange Amerikaanse tournee golfer Luiten

Golfer Joost Luiten begint vanaf eind februari aan een lange Amerikaanse tournee. De Nederlandse prof speelt bijna drie maanden lang toernooien in de Verenigde Staten, met als hoogtepunt in april de Masters in Augusta. "Mijn seizoen is gebaseerd op de grote toernooien, de majors en de World Golf Championships. Wil je met de besten van de wereld meedoen, dan moet je in Amerika zijn", zegt Luiten in een interview op golf.nl.

De Bleiswijker kan alle grote toernooien spelen omdat hij in de top vijftig van de wereldranglijst staat. Het geeft hem ook de vrijheid om de eerstkomende toernooien in Azië over te slaan. "Dat is een bewuste keuze. In deze fase van het seizoen win ik niks met lange vluchten en het overbruggen van grote tijdverschillen. Ik bouw nu wat rust op om me helemaal klaar te maken voor het seizoen in Amerika."

Wijnaldum juicht pas met schaal in handen

Kampioenen, kampioenen, kampioenen! Luidkeels klonk dat dinsdagavond uit honderden kelen vanuit het vak met PSV-supporters, na de oppermachtige overwinning van hun ploeg in Breda op NAC (0-2). Georginio Wijnaldum lacht even als hij terugdenkt aan het euforische gezang. "Vrienden, de fans, de media; iedereen denkt al dat wij kampioen zijn. Maar ik heb nog geen schaal gezien, hoor. Wij moeten zorgen dat we blijven winnen, dan komt die prijs vanzelf", zegt de aanvoerder van PSV.

Na zes jaar zonder landstitel lijkt het er dit seizoen dan toch eindelijk van te komen. De platte kar, die tussen 2005 en 2008 liefst vier keer door Eindhoven reed met daarop een feestende PSV-selectie, kan alvast voorzichtig worden afgestoft. Want de ploeg van trainer Phillip Cocu zit momenteel in een fase waarin het door niets en niemand uit balans wordt gebracht. Een achterstand, gemiste strafschop of rode kaart zoals dinsdag al na dertig seconden; het maakt PSV allemaal niet uit. "Als het moet, zetten we allemaal een stapje harder", aldus Wijnaldum. "We raken niet in paniek, ook niet als we met tien man komen te staan."

Van labiel naar stabiel, dat is het grote verschil tussen het PSV van vorig seizoen en dit voetbaljaar. Een jaar eerder zakte de ploeg al bij de kleinste tegenslag in elkaar. Nu loopt PSV juist op basis van mentaliteit en karakter in hoog tempo weg bij de concurrentie. Toch waarschuwt Wijnaldum voor al te veel euforie. "Wij kunnen van iedereen winnen. Maar als we niet bij de les zijn, kunnen we ook van iedereen verliezen, dat bleek wel in de beker tegen Roda JC. Die wedstrijd is een stok achter de deur, een herinnering aan hoe het niét moet. We hebben één keer zo verloren, maar dat mag nooit meer gebeuren. Zo leren we van elke wedstrijd, in de ene wat meer dan de andere."

Sinds de winterstop heeft PSV het gat met Ajax vergroot van vier naar twaalf punten, al moet de titelverdediger donderdag nog in actie komen. Wat er dan ook gebeurt, de Eindhovenaren gaan in een zetel op weg naar het kampioenschap. "We hebben het in eigen hand, maar moeten niet te ver vooruitkijken", benadrukt de PSV-captain. "De prijzen worden pas later verdeeld. We willen elke week de druk verhogen op Ajax. Want natuurlijk kan het nog misgaan. Als iedereen al denkt dat we er zijn en we niet meer alles geven, dan verliezen we. Zolang ik geen schaal in mijn handen heb, zijn we nog geen kampioen. Geloof me, we zijn er nog lang niet."

Uncharted 4 op 60 FPS is fucking moeilijk

Bruce Straley en Neil Druckmann - co-directors bij Naughty Dog - hebben tijdens een interview met Game Informer wederom kenbaar gemaakt dat ondanks de kracht van PlayStation 4, het ontzettend moeilijk is om Uncharted 4: A Thief’s End op 60 fps te laten draaien.

De letterlijke woorden waren zelfs "Really Fucking hard". Het was voor Naughty Dog al een hele opgave om The Last of us Remastered op dat niveau te krijgen. Uncharted 4: A Thief’s End is een game die de grenzen van PlayStation 4 opzoekt en heeft zoveel meer extra's, zoals real time cutscenes en dat maakt het bijzonder lastig om 60 fps te behalen.

"Really fucking hard. I mean, that’s true for any game. It was really hard on The Last of us Remastered. And that’s a game we have finished. And we know exactly what the end result needs to look like. And here we’re trying to push the boundaries of what this game can look, and do real time cutscenes… And trying to do sixty is really hard."

UC4

Pistons te sterk voor Heat

De basketballers van Detroit Pistons hebben dinsdag (lokale tijd) ondanks een sterk optreden van Chris Bosh Miami Heat verslagen. Bosh was de topscorer van de avond. Hij maakte 34 punten maar kon daarmee de Heat niet naar de overwinning leiden. Bij de Pistons was D.J. Austin met 25 punten en dertien assists het meest trefzeker.

Bij Portland Trail Blazers maakte Robin Lopez zijn rentree na een afwezigheid van 23 wedstrijden vanwege een gebroken hand. Met Lopez in de ploeg wonnen de Trail Blazers met 103-102 van Utah Jazz. In 25 minuten kwam Lopez tot elf punten en zes rebounds.

Alle uitslagen van dinsdag:

Philadelphia - Denver 105 - 98
Detroit - Miami 108 - 91
New York - Boston 97 - 108
Portland - Utah 103 - 102
Sacramento - Golden State 96 - 121

Club Brugge op drempel bekerfinale

Club Brugge heeft dinsdag een stevige optie genomen op een plaats in de finale van de Belgische beker. De koploper van de nationale competitie versloeg stadgenoot Cercle Brugge met 5-1.

De treffers van de thuisploeg, die pas na de rust (1-1) het verschil maakte, kwamen op naam van Felipe Gedoz, Tom De Sutter, Victor Vazquez, José Izquierdo en Nikola Storm. Stefano Denswil (ex-Ajax) speelde de gehele wedstrijd bij Club Brugge, dat volgende week in de return nog wel enigszins op de been moet blijven. Joey Godee werd bij Cercle in de 71e minuut gewisseld.

In de andere halve finale speelt AA Gent woensdag eerste thuis tegen Anderlecht.

Arbiter Afrika Cup half jaar geschorst

De scheidsrechter die gastland Equatoriaal-Guinea op weg hielp naar de halve finales van de Afrika Cup, is voor een half jaar geschorst. Dat maakte de Afrikaanse voetbalfederatie dinsdag bekend. Arbiter Rajindraparsad Seechurn uit Mauritanië verliest ook zijn hoge positie op de ranglijst van Afrikaanse scheidsrechters. Daarmee is zijn internationale loopbaan voorbij.

De bestrafte arbiter gaf het thuisland zaterdag in de extra tijd van de kwartfinale tegen Tunesië bij een stand van 0-1 een zeer dubieuze strafschop. Javier Balboa profiteerde van het cadeautje en schoot daarna zijn ploeg in de verlenging ook nog naar de laatste vier. Diverse spelers van Tunesië trachtten na afloop de scheidsrechter aan te vliegen.

Bondscoach Georges Leekens van Tunesië sprak later van een schandaal. "Deze is uitslag is onder dwang tot stand gekomen", foeterde de boze Belg.

De controversiële beslissing. (Bron: YouTube)

Gómez helpt Fiorentina naar halve finale

Mario Gómez heeft Fiorentina dinsdagavond naar de halve finale van de Italiaanse beker geholpen. De Duitse aanvaller tekende voor de beide treffers in de uitwedstrijd bij AS Roma (0-2).

Gómez opende na 65 minuten de score. AS Roma wist zonder de geblesseerde Kevin Strootman niet meer op gelijke hoogte te komen. De komende tegenstander van Feyenoord in de Europa League kon na 89 minuten niet voorkomen dat Gomez de ontmoeting definitief besliste.

Juventus en Lazio Roma plaatsten zich vorige week al voor de halve finales. Internazionale en Napoli strijden woensdag in een onderling duel om het laatste ticket voor de halve eindstrijd.

'Liquidatie-advocaat' moet getuigen maar zal zwijgen

Strafadvocaat Nico Meijering moet woensdagochtend op de rechtbank in Amsterdam verschijnen als getuige in vier liquidatiezaken. Het Openbaar Ministerie heeft hem gedagvaard, zegt hij in de Volkskrant.

Meijering, van wie meerdere cliënten zijn geliquideerd, kondigt aan niks te zeggen. Hij krijgt steun van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Volgens de krant vindt de advocaat dat justitie hem in gevaar brengt omdat hij vreest dat in de onderwereld ten onrechte gaat rondzingen dat hij met justitie praat.

Aanleiding voor de uitzonderlijke stap van het OM zou zijn kritiek zijn in het tv-programma Pauw vorig jaar. Hij zei toen dat het beleid van het OM leidt tot meer liquidaties. Daarbij ging het om de kroongetuigenregeling in het Passageproces.

Meijering denkt dat justitie hem probeert de mond te snoeren. "Het bevalt ze niet wat ik zeg."

Politiebond: onderzoek verwarde mensen nodig

Agenten worden steeds vaker geconfronteerd met verwarde mensen die overlast veroorzaken of zelfs gewelddadig zijn. De grootste politiebond ACP wil een analyse van dat probleem. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp wil ook weten of de politie wel voldoende in staat is om met de verwarde mensen om te gaan die, zoals hij benadrukt, geen criminelen zijn.

De afgelopen jaren moet de politie steeds vaker uitrukken voor mensen met psychische problemen. In 2011 gebeurde dat nog zo'n 40.500 keer. In 2013 was dat opgelopen tot meer dan 52.000 keer.

"Wij hebben hiervoor gewaarschuwd toen er werd bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg. Het probleem heeft zich verplaatst naar de straten en woonbuurten. De politie moet hier mee omgaan, maar die is hier niet voor", aldus Van de Kamp.

Hij wijst erop dat de afgelopen maanden ook weer veel incidenten met verwarde mensen in het nieuws komen. Geregeld gaat het om ernstige gevallen, zoals de 38-jarige Bart van U. Hij is meerdere keren met politie en justitie in aanraking gekomen, maar wist behandeling te ontlopen. Inmiddels wordt de aan waandenkbeelden lijdende Van U. verdacht van de moord op zijn zus en betrokkenheid bij de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst.

Met de analyse wil Van de Kamp onder meer te weten komen wat de meest voorkomende gevallen zijn. Zo moet duidelijk worden met wie er afspraken gemaakt moeten worden over hulp. "Dit kun je niet zo laten. Een politiecel is geen oplossing", zegt Van de Kamp.

Hij zegt dat het gaat om mensen die hulp nodig hebben. Omdat het Openbaar Ministerie de incidenten toch altijd moet bekijken, leveren ze een enorme druk op de strafrechtketen op, stelt hij. Van de Kamp vermoedt zelfs dat de kosten zo hoog zijn, dat ze de bezuinigingen op de GGZ teniet doen.

CDA: werken over grens moet makkelijker

Werken over de grens moet makkelijker worden. Verschillen in sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht moeten verminderen. Ook de erkenning van diploma's over en weer moet beter. Agnes Mulder (CDA) zal daar woensdag in een debat in de Tweede Kamer op aandringen.

Mulder zal met voorstellen komen voor een proef met het detacheren van leerlingen en werkzoekenden bij Duitse bedrijven. In die constructie blijft de werknemer gewoon onder de Nederlandse cao vallen, waardoor stelselverschillen tussen Nederland en Duitsland minder een rol spelen. Die proef zou in eerste instantie in Twente gehouden moeten worden.

Mulder wijst erop dat in Duitsland veel vraag is naar vakkrachten, terwijl in er in regio's als Twente, Limburg, Drenthe en Groningen veel werklozen zijn.

Blom: Rode kaart Willems onterecht

Kevin Blom kende gisteren een ongelukkig optreden tijdens de Brabantse derby tussen NAC Breda en PSV. De arbiter gaf PSV'er Jetro Willems na 29 seconden al een rode kaart, nadat de verdediger een overtreding op Gill Swerts beging.

In de rust ging Blom echter door het stof. De videobeelden toonden namelijk aan dat een rode kaart volledig onterecht was. "Ik moet met de billen bloot: dit was geen rode kaart", aldus de scheidsrechter tijdens de rust in de catacomben van het Rat Verlegh-stadion.

"Vanuit mijn positie was er geen twijfel mogelijk. Ik zag de noppen van Willems omhoog gaan en het leek of hij Swerts raakte. Toen die kermend van de pijn op de grond bleef liggen, dacht ik: ik zit goed, dit is rood", ging Blom verder.

Na een blessurebehandeling stapte Swerts het veld weer in, maar sloeg bij Blom de twijfel toe. "Ik hoop natuurlijk niet dat een speler de wedstrijd wordt uitgeschopt, maar naar mijn idee was Swerts keihard geraakt. Hij kwam echter al snel weer als een frisse god het veld in."

Swerts was zich in elk geval van geen kwaad bewust. Hij sprong op om de wilde tackle van Willems te ontwijken, maar blesseerde zichzelf naar eigen zeggen vervolgens. Voor Blom is één ding in elk geval duidelijk: Er moeten camerabeelden komen: "Beelden zouden voor een scheidsrechter meteen heel veel duidelijk maken tijdens de wedstrijd."

Beelden van de overtreding van Willems vind je op de website van FOX Sports.

Maxwell schiet PSG naar finale

Maxwell heeft Paris Saint-Germain dinsdagavond naar de finale van de Coupe de la Ligue geholpen in de uitwedstrijd tegen Lille (0-1). De Braziliaanse linksback, die voorheen onder meer bij Ajax speelde, tekende in de 26e minuut voor de winnende treffer.

Bij Paris Saint-Germain ontbrak Gregory van der Wiel wegens een voetblessure. De club uit de hoofdstad stuit in de finale van het bekertoernooi op de winnaar van de halve finale tussen AS Monaco en Bastia, die voor woensdagavond op het programma staat.

Beachvolleybalster Wesselink stopt

Beachvolleybalster Laura Bloem moet op zoek naar een nieuwe speelpartner. Haar teamgenoot Marloes Wesselink heeft besloten te stoppen met topsport. Ze geeft de voorkeur aan een baan in de sportmarketing. "Na vele jaren beachen, hang ik nu mijn bikini in de wilgen en ga ik voor deze nieuwe uitdaging", liet Wesselink dinsdagavond op volleybalkrant.nl weten.

Bloem en Wesselink eindigden vorig jaar op de tweede plaats bij het NK. "Het is voor haar een supermooie kans om te doen wat ze heel leuk vindt en ze heeft natuurlijk er ook al twaalf jaar beachvolleybal opzitten. Voor mij erg jammer, maar ik gun het haar heel erg", toonde Bloem begrip voor de keuze van Wesselink.

Meer dood en verderf in Dark Souls II

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Dark Souls II: Scholar of the First Sin. De vernieuwde versie van Dark Souls II komt uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Vanaf 3 april komen de PlayStation 4- en Xbox One-versies uit, de andere consoles en de pc-versie krijgen de update donderdag al.

Naast het basisspel en de al bestaande uitbreidingen Crown Of The Sunken King, Crown Of The Old Iron King en Crown Of The Ivory King bevat de game nieuwe content. Dark Souls II: Scholar of the First Sin gaat verder met het verhaal met nieuwe events, personages, vijanden en gameplay-verbeteringen. Voor PlayStation 4 en Xbox One is er gewerkt aan verbeterde graphics, terwijl de pc-versie een Direct X-upgrade krijgt om van de features van Direct X 11 gebruik te maken.

Dark Souls II: Scholar of the First Sin komt ook uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De gamers die het basisspel Dark Souls II al hebben gekocht krijgen de verbeteringen via een gratis patch. De uitbreidingen zitten daar dan niet bij, die zul je nog los moeten kopen.

Manager Raiola pleit voor vertrek Kishna

Als het aan zijn zaakwaarnemer Mino Raiola ligt, vertrekt aanvaller Ricardo Kishna binnen afzienbare tijd bij Ajax. "Ik denk niet dat hij daar goed zit", zei de manager van onder andere Zlatan Ibrahimovic en Mario Balotelli desgevraagd dinsdagavond in het tv-programma Jinek.

"Ik denk dat zijn karakter niet strookt met wat er nu bij Ajax wordt gevraagd. Bij Ajax wordt toch een beetje gevraagd om een beetje in de pas te lopen. Ricardo is toch een heel uitgesproken en sterke persoonlijkheid. Ik denk niet, van een afstandje gezien, dat trainer Frank de Boer en Kishna elkaar goed begrijpen. En dan wordt het een probleem."

Kishna heeft nog geen vaste basisplaats in de Amsterdamse ploeg kunnen afdwingen. "Ik denk dat het voor zijn ontwikkeling het beste is als hij weggaat bij Ajax", betoogde Raiola. "Hij zal echter die beslissing zelf moeten nemen. Dat bepaal ik niet. Ik ben geen dictator. Maar hij is nu niet honderd procent tevreden zoals het gaat bij Ajax."

Beelden Wilds of Maguuma Jungle in Guild Wars 2

Tijd geleden werd al bekend dat de expansion Guild Wars 2: Heart of Thorns binnenkort uitkomt. Er is nu een video verschenen waarin we de Maguuma jungle kunnen bewonderen, de thuisbasis van de Elder Dragon Mordremoth, de eindbaas van de expansion. Guild Wars 2 is een MMORPG ontwikkeld door ArenaNet en uitgegeven door NCSoft voor pc. Het spel is de opvolger van Guild Wars.

Take-Two wederom blij met Grand Theft Auto

Take-Two heeft in haar financiële rapport aangegeven dat er meer dan 45 miljoen exemplaren van Grand Theft Auto V verscheept zijn voor PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360. Hiervan nemen PlayStation 4 en Xbox One er 10 miljoen voor hun rekening. In totaal zijn er 35 miljoen exemplaren daadwerkelijk verkocht van de game. De pc-versie komt eind maart uit, dan zal er vast weer flink ingekocht worden, omdat het kan.

De gratis update 'Heists' komt nog ergens in het begin van 2015, zodat we met z'n allen online berovingen kunnen doen in Grand Theft Auto Online. De online modus heeft 24 miljoen geregistreerde gebruikers. Samen met NBA 2K15 was Grand Theft Auto Online goed voor het merendeel van de online ingame verkopen.

Meer cijfers? NBA 2K15 is 5,5 miljoen keer verscheept en Civilization: Beyond Earth heeft het getal 29 miljoen achter de naam staan. Take-Two verwacht met de pc-versie van Grand Theft Auto V en Evolve ook het laatste financiële kwartaal goed door te komen.

Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V

'Aanklager Argentinië wilde president arresteren'

De onder raadselachtige omstandigheden overleden Argentijnse aanklager Alberto Nisman overwoog een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de president van het land, Cristina Fernández de Kirchner. De krant Clarín meldde dinsdag dat Nisman in juni vorig jaar al een uitgebreid arrestatiebevel had opgesteld.

Volgens Nisman had Kirchner de Iraanse verantwoordelijken van een bloedige bomaanslag in 1994 beschermd tegen strafvervolging. Bij deze bomaanslag op een Joods centrum in Buenos Aires vielen 85 doden. Nisman wilde ook minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman laten aanhouden.

Het document is volgens de Argentijnse krant ergens in een prullenbak in Nismans appartement aangetroffen. Het bevatte 26 pagina's en was oorspronkelijk met de computer geschreven en geprint, waarna er met de hand wijzigingen op waren aangebracht. 

Nisman is 18 januari thuis dood aangetroffen, de dag voor hij het parlement nader zou inlichten over zijn beschuldigingen aan het adres van Kirchner.

'Arrestatiebevel tegen president Argentinië'
'Arrestatiebevel tegen president Argentinië' (Foto: ANP)

ProRail zegt sorry

In een aantal kranten heeft ProRail vanochtend een advertentie geplaatst met daarin excuses voor de chaos op het spoor van afgelopen maandag.

Door een storing reden er toen geen treinen vanaf Utrecht Centraal. Het treinverkeer in heel Nederland raakte toen ernstig verstoord. "We beseffen hoe vervelend de vertragingen zijn voor reizigers en hoezeer wij een beroep doen op de flexibiliteit van vervoerders en hun medewerkers", schrijft de spoorbeheerder.

VN-Veiligheidsraad: doden piloot laffe daad

De executie van de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh is scherp veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De raad sprak in een verklaring over een 'gruwelijke en laffe daad'.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) publiceerde dinsdag een video, waarop is te zien hoe al-Kasasbeh levend wordt verbrand. De gevechtsvlieger was na het neerstorten van zijn toestel in handen gevallen van IS. De gruwelijke dood van de militair bewijst volgens de Veiligheidsraad dat terrorisme 'een plaag is die de hele mensheid treft'.

"De leden van de Veiligheidsraad benadrukken nogmaals dat IS moet worden verslagen. De intolerantie, het geweld en de haat dat het uitdraagt, moet een halt worden toegeroepen", aldus de verklaring, die door de Nederlandse VN-vertegenwoordiger Karel van Oosterom werd gedeeld op Twitter.

Senaat eist opheldering Teeven

Een meerderheid van de Eerste Kamer wil snel opheldering van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de bezuiniging die hij wil doorvoeren op de rechtsbijstand. Hij negeert daarmee de wens van de Senaat, die vorige maand de bezuiniging van 85 miljoen euro verwierp.

Teeven heeft aangegeven dat hij de bezuiniging van ruim 13 miljoen in 2015 laat doorgaan, maar de andere 72 miljoen in de jaren erna opschort. De tegenstanders in de Eerste Kamer zijn het daar niet mee eens en willen precies weten wat hij gaat doen, zei CDA-senator Hans Franken dinsdag.

Op initiatief van CDA, SP en GroenLinks gaat een brief naar de bewindsman. Volgens Franken zal met steun van de PVV, ChristenUnie, PvdD en de onafhankelijke OSF een meerderheid de brief al ondertekenen (38 van de 75 zetels).

Woning twee keer in brand op dezelfde dag

De brandweer in Groningen staat voor een raadsel nu dinsdagavond voor de tweede keer op één dag brand is uitgebroken in dezelfde vrijstaande woning in de buurtschap Harpel in de gemeente Vlagtwedde.

Dinsdagavond spoedde de brandweer zich voor de tweede keer naar het zwaar beschadigde pand aan de Harpelerweg, waar eerder die ochtend een uitslaande keukenbrand ontstond en werd geblust. De bewoners konden zich dankzij een brandmelder tijdig in veiligheid brengen.

In de avonduren, terwijl de bewoners elders verbleven, vloog het pand opnieuw in brand. Daarbij vatte ook een aangrenzende paardenstal vlam. De dieren konden in veiligheid worden gebracht.

Volgens de brandweer in Groningen wordt onderzocht hoe nogmaals brand kon ontstaan na het eerdere bluswerk in de ochtend.

Theater Carré wordt dancelocatie

Dj Fedde le Grand krijgt deze week als eerste dj ooit de gelegenheid Koninklijk Theater Carré om te toveren tot dancelocatie. Zijn evenement Grand, dat een combinatie is van elektronische muziek, pop en theater, wordt zo enthousiast ontvangen dat het volgend jaar een vervolg krijgt. Over de plek wordt nog gesproken. Dat maakte de dj dinsdag bekend.

Van 5 tot en met 10 februari neemt Fedde met Grand het bekende theater in Amsterdam over. Naast de wereldberoemde dj achter de draaitafels krijgen bezoekers 50 dansers, meer dan 30 figuranten en gastoptredens van onder anderen Niels Geusebroek en Marcel Veenendaal (Di-Rect) te zien en te horen.

Le Grand gaf dinsdagavond in RTL Late Night vast een voorproefje, samen met Geusebroek. De dj vertelde hier dat de keuze voor de zanger niet moeilijk was. "Ik vind zijn stem prachtig. Zijn stem heeft een licht rauw randje, wat ik echt te gek vind." Ook Geusebroek hoefde niet lang na te denken over een samenwerking. "Ik vind het gewoon leuk om toffe dingen te doen."

Arrow: een eerste blik op the Atom

Het derde seizoen van Arrow breidt zijn gebruik van personages uit het DC Universe langzaam maar zeker verder uit. Momenteel is de serie bezig met een reeks afleveringen over de oorsprong van de Black Canary, en daarna krijgen kijkers eindelijk een verschijning van The Atom.

De Atom, gespeeld door Superman Returns-acteur Brandon Routh, is al sinds het begin van het seizoen aanwezig in de vorm van Ray Palmer. Hij werkt al een tijdje aan het A.T.O.M.-pak, waarmee hij zich wil mengen in de strijd tegen de misdaad in de stad. De Atom staat erom bekend zichzelf te kunnen verkleinen en is daarmee een DC-tegenhanger van Marvels Ant-Man, die later dit jaar in de bioscopen te zien is. The CW, de Amerikaanse omroep die Arrow uitzendt, heeft deze week een eerste blik op het voltooide A.T.O.M.-pak van Ray Palmer vrijgegeven.

Arrow: Brandon Routh als Ray Palmer/The Atom
Brandon Routh als Ray Palmer/The Atom

Het pak is kleurrijk en voorzien van aardig wat onderdelen. Diverse met elkaar verbonden platen lijken de bulk van het pak te vormen bovenop, in Arrow-stijll, een leren basis. Niet duidelijk is hoe het zit met bewapening en of het verkleinen van de drager van het pak al direct een eigenschap zal zijn, maar het feit is dat een bekende DC-held vanaf 25 februari officieel zijn intrede maakt in de wereld van Arrow.

In een later stadium zal de held ook te zien zijn bij zusterserie The Flash. Dit blijkt uit een Instagram-post van Flash-acteur Grant Gustin.

Arrow is in Nederland te zien bij Veronica. Daar lopen de uitzendingen enkele maanden achter, dus de Atom-introductie vindt vermoedelijk pas in de lente plaats. The Flash is momenteel nog niet in Nederland te zien.

Dashcam filmt vliegtuigcrash!

Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen toen een passagiersvliegtuig met 58 mensen aan boord neerstortte in een rivier in Taiwan. Dat berichtten Taiwanese media.

Het toestel van TransAsia Airways zou volgens het Taiwanese persbureau CNA kort na het opstijgen een brug hebben geraakt. Er waren volgens lokale media 5 bemanningsleden en 53 passagiers aan boord, onder wie veel Chinese toeristen.

Op televisiebeelden is te zien dat het toestel deels is gezonken. Reddingswerkers in opblaasbare boten omringen het vliegtuig. Over het aantal vermiste personen bestaat onduidelijkheid. Mogelijk gaat het om tientallen mensen. Eerder werd door Taiwanese media gemeld dat veel passagiers zijn gered.

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. Het neergestorte toestel zou een turboprop-passagiersvliegtuig van het type ATR-72 zijn geweest. Het is niet de eerste keer dat een toestel van TransAsia in de probleem raakt. Vorig jaar vielen bij een crash in Taiwan 48 doden.

Trailer: Minions sluiten zich aan bij Sandra Bullock

De spin-off van de Despicable Me-films over Gru's kleine helpertjes vertelt het verhaal van de Minions voordat ze voor Gru kwamen te werken. Dat was al duidelijk uit de eerste trailer. Een tweede trailer laat zien dat hun eigen film zich focust op hun werk voor een andere schurk.

Deze andere schurk, Scarlet Overkill (Sandra Bullock), is de ster van Villain-Con, een plek waar meesterschurken bijeen komen en hun fans zich verzamelen. Ja, de wereld van de Minions is nog weirder dan we al wisten.

Minions, met naast Bullock ook Jon Hamm, Allison Janney en Michael Keaton, is vanaf 1 juli te zien.

FOK! Wat een weer....Rustig winterweer

Goedendag! Over het algemeen is het rustig winterweer de komende periode. Toch kunnen we ook vandaag net als gisteren een lokale verrassing niet uitsluiten. Zowel in het westen als in het noordoosten vielen gisteren enkele winterse buien, waarbij die in het westen het meest actief waren. O.a in Schiedam, Rotterdam en bij de schrijver des dezes kwam het zelfs tot onweer. Ook vanmiddag is die kans niet geheel uitgesloten.

Toch overheerst op de meeste plaatsen het droge weer en zijn er flinke perioden met zon. Er staat maar heel weinig wind uit een noordwestelijke richting en de maxima liggen tussen de 4 en de 6 graden.

Morgen en de dagen daarna zijn de buien dan wél echt verdwenen en is er geregeld zon. In de nacht en ochtend vriest het, en overdag is het 1 of 2 graden boven 0. De wind draait naar het noordoosten en neemt in kracht toe, zodat het voor het gevoel onaangenaam zal worden buiten.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 WinHA
Een fikse hagelbui met onweer erbij trok gisteren...

 WinHA2
...over Haarlem. Foto's zijn mijzelf.

 

 

 

 

 

 

 

'Jordanië brengt Iraakse terroriste ter dood'

De Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi is woensdag ter dood gebracht in Jordanië. Ook een andere Iraakse jihadist is geëxecuteerd, zei een Jordaanse veiligheidsbron tegen persbureau Reuters.

De Jordaanse autoriteiten hadden dinsdag aangekondigd al-Rishawi en andere extremisten te executeren. Dat gebeurde nadat terreurgroep Islamitische Staat een video publiceerde waarop te zien is hoe de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh levend wordt verbrand. Jordanië probeerde eerder nog al-Rishawi te ruilen tegen de piloot.

'Jordanië brengt Iraakse terroriste ter dood'
'Jordanië brengt Iraakse terroriste ter dood' (Foto: ANP)

Premier Japan boos om dood straaljagerpiloot

De Japanse premier Shinzo Abe heeft boos gereageerd op de dood van de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh. Abe sprak woensdag over een "schandelijke" executie.

De piloot zou levend zijn verbrand door Islamitische Staat, die onlangs ook de Japanse journalist Kenji Goto om het leven bracht. De Japanse en Jordaanse regeringen hadden nog een vergeefse poging gedaan de twee gijzelaars te ruilen tegen de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi. Later bleek dat al-Kasasbeh vermoedelijk al in januari is gedood.

De onthoofding van Goto heeft in Japan geleid tot een discussie over de rol van het land in de strijd tegen het terrorisme. De beul die de journalist ombracht, noemde de Japanse steun voor de strijd tegen IS de reden voor de executie.

Abe zei woensdag echter vastberaden te zijn niet toe te geven aan terrorisme. Japan doet niet met gevechtstoestellen mee aan de strijd tegen IS, maar trok eerder wel omgerekend 172 miljoen euro uit voor niet-militaire steun aan landen die strijden tegen de terreurgroep.

Premier Japan boos om dood straaljagerpiloot
Premier Japan boos om dood straaljagerpiloot (Foto: ANP)

Man neergeschoten in Rotterdam

Een nog onbekende man raakte dinsdagavond zwaargewond door een schietpartij in Rotterdam-Lombardijen. De man is volgens een politiewoordvoerder geraakt in zijn bovenlichaam.

Rond de klok van middernacht hoorden buurtbewoners schoten en kort daarop waarschuwden zij de politie. Het slachtoffer werd door politieagenten gevonden in de Mussetstraat. De man is mogelijk op een andere plek neergeschoten dan de plek waar hij gevonden werd. De reden voor de schietpartij is nog onduidelijk.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.