FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 februari 2015

Schalke steelt punt in München, Wolfsburg laat dure punten liggen

Schalke 04 heeft dinsdagavond een punt weten te stelen tegen Bayern München. De bezoekers moeten ondanks een rode kaart van Bayern tevreden zijn met een gelijkspel (1-1).

Bayern München liet er geen gras over groeien in de beginfase van de wedstrijd. Het elftal van Pep Guardiola begon fel en gaf Schalke geen mogelijkheid om rustig op te bouwen. Daardoor kwamen de bezoekers in de problemen en het leek slechts een kwestie van tijd tot Bayern de openingstreffer zou scoren.

Maar na ongeveer een kwartier spelen kantelde de wedstrijd. Uit het niets moest Jerome Boateng aan de noodrem trekken nadat Sidney Sam en doorgeschoten lange bal voor zijn voeten kreeg. De bal werd terecht op de stip gelegd en Boateng moest het veld met een directe rode kaart verlaten. Eric Choupo-Moting ging achter de bal staan maar schoof de bal slap in de rechterhoek. Manuel Neuer koos de goede hoek en keerde de bal gemakkelijk.

Door de rode kaart was Bayern even de weg kwijt maar na tien minuten kreeg het de controle over de wedsrijd terug. Dante werd ingebracht en Mario Götze werd slachtoffer van de domme rode kaart van Boateng. Ondanks dat Schalke een man meer op het veld had staan slaagde de ploeg er niet in de bal lang in bezit te houden.

In de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Pep Guardiola bleef zijn spelers naar voren schreeuwen, waardoor Schalke de bal snel kwijtraakte. Veel kansen leverde dit echter niet op. Toch kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong door een kopbal van Arjen Robben. Vlak voor het doelpunt werd er een goal van Bayern onterecht afgekeurd. Robert Lewandowski dribbelde langs de achterlijn en gaf de bal voor. De voorzet werd binnengewerkt door Höwedes, maar de bal zou vlak voor de voorzet de achterlijn hebben gepasseerd. Hierdoor kreeg Bayern een corner die alsnog werd binnengewerkt.

Slechts vijf minuten na het doelpunt was daar het antwoord van Schalke. Höwedes kopte knap raak uit een corner en liet Manuel Neuer in de verre hoek kansloos. Hierdoor werd de stand weer gelijk getrokken en moest Bayern opnieuw op zoek naar een voorsprong. De Duitse kampioen nam namelijk geen genoegen met een gelijkspel en bleef aandringen op het doel van Schalke. Veel grote kansen kreeg de ploeg echter niet en ook de bezoekers slaagden er niet in om een overwinning uit het vuur te slepen. Maar zij zullen tevreden zijn met een punt.


VfL Wolfsburg heeft de geweldige zege op Bayern München geen goed gevolg gegeven. Op bezoek bij Eintracht Frankfurt werd met 1-1 gelijkgespeeld. Doordat Wolfsburg afgelopen vrijdag met 4-1 van Bayern München won, was het gat met de koploper tot acht punten geslonken. In de wetenschap dat Bayern dinsdagavond bezoek van Schalke 04 kreeg, kon Wolfsburg het verschil wellicht nog meer terugbrengen.

Maar daar was wel een zege bij Eintracht Frankfurt voor nodig. Trainer Dieter Hecking had wederom een basisplaats voor Bas Dost ingeruimd, nadat hij tweemaal scoorde tegen Bayern. Op bezoek bij Frankfurt ging het echter een stuk minder makkelijk voor Die Wölfe, waar aankoop André Schürrle nog ontbrak in de wedstrijdselectie.

Voor rust kreeg Wolfsburg de betere kansen, ondanks dat Frankfurt er kort op zat. De thuisploeg wilde de bezoekers niet in het spel laten komen en dat lukte aardig. Op enkele pogingen van afstand van Luiz Gustavo en Kevin De Bruyne na, kon Wolfsburg weinig creëren. Dost stond op een eiland en werd maar nauwelijks bereikt.

Na de pauze koos Frankfurt zelf wat meer de aanval en dat resulteerde in de openingstreffer. Stefan Aigner was met Takashi Inui meegelopen, die aan een rush van veertig meter was begonnen. Aigner kreeg de bal in de zestien aangespeeld en schoot vervolgens raak.&nbsp

Het leek er dus op dat Wolfsburg met een nederlaag naar huis moest, maar in de slotfase was het De Bruyne die toch weer scoorde. Nadat Wolfsburg veel druk zette kreeg de Belg de bal in de zestien aangespeeld en schoot hij beheerst raak. Hiermee redt hij een punt voor zijn ploeg, maar verzuimt Wolfsburg te profiteren van het gelijkspel tussen Bayern en Schalke.


Overige uitslagen

Hannover 96 1-1 (1-0) Mainz
Borussia Mönchengladbach 1-0 (1-0) SC Freiburg

Enorme stijging abonnees Charlie Hebdo

Het aantal abonnees van het Parijse satirische weekblad Charlie Hebdo is van 10.000 naar meer dan 200.000 gestegen. Dit meldt co-manager Eric Portheault aan persbureau AFP. Het abonneebestand is enorm gegroeid na de aanslag op de redactie eerder dit jaar.

De stijging van het aantal abonnees brengt 14 miljoen euro extra in het laatje. Volgens de co-manager gaat dit geld rechtstreeks naar de nabestaanden van de slachtoffers. De medewerkers van Charlie Hebdo waren er nog niet klaar voor om komende week een editie uit te brengen. De volgende editie van Charlie Hebdo staat daarom gepland op 25 februari.

Op 7 januari vielen twee moslimterroristen het redactiegebouw van Charlie Hebdo binnen. Twaalf mensen kwamen om het leven, onder wie acht redactieleden. Voor de aanslag werden er slechts 60.000 exemplaren van het satirische blad gedrukt. De editie na de aanslag zorgde voor een recordoplage van 7 miljoen exemplaren. 

Man. United in replay wel langs Cambridge United

Manchester United heeft de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. In eigen huis werd de replay tegen Cambridge United met 3-0 gewonnen. De ploeg van Louis van Gaal kreeg twee weken geleden de hoon over zich heen toen op bezoek bij Cambridge United met 0-0 werd gelijkgespeeld. Het team uit de League Two, het vierder profniveau van Engeland, hield destijds prima stand tegen de sterrenformatie uit Manchester. Hierdoor moest een replay op Old Trafford bepalen welke ploeg er verder zou bekeren.

Bij United startten Robin van Persie en Daley Blind in de basis, evenals Ángel di María, Wayne Rooney en Juan Mata. Genoeg topspelers dus aan de aftrap, want Van Gaal wilde niet als Chelsea en Manchester City in de vierde ronde uitgeschakeld worden. United begon prima aan de wedstrijd en had 25 minuten nodig om op voorsprong te komen.

Marouane Fellaini, die opvallend genoeg in de aanval begon, kopte een voorzet vanaf links voor het doel en de inlopende Juan Mata schoot de bal van dichtbij binnen. Zeven minuten later stond het al weer 2-0. Bij een hoekschop werd een inzet van Fellaini gekraakt, waarna Van Persie de bal met buitenkant links op het hoofd van Marcos Rojo legde. De Argentijn kopte keurig binnen en zette United in een zetel.

Na de pauze was het venijn uit de wedstrijd en nam de thuisploeg wat gas terug. Invallers James Wilson en Ander Herrera zorgden nog wel voor het slotakkoord. De Spanjaard was nog maar net in de ploeg of hij stuurde Wilson met een mooie pass de diepte in. De 19-jarige aanvaller schoot vervolgens vanaf rand zestien raak.

Zo won United zonder al te veel moeite en is de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. Daarin komt de ploeg van Van Gaal uit tegen Preston North End, dat dinsdag van Sheffield United won (3-1). Naast United zijn ook Arsenal en Liverpool nog in de race in het oudste bekertoernooi ter wereld. 

Uitslag NAC - PSV

Ondanks de snelste rode kaart in de eredivisiehistorie voor Jetro Willems heeft PSV NAC Breda weten te verslaan. Het werd in Breda 0-2. Hieronder de statistieken:

NAC Breda

0 - 2

PSV

     53' Depay 
 74' Wijnaldum 
 
 Gele kaart: Koch (NAC Breda),
 Rode kaart: Willems (1) (PSV)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.200
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koch
Ligeon
Marcellis
Van der Weg
Falkenburg (Borahasasar/61)
Swerts (Seuntjens/56)
Matic
Tighadouini
Sarpong
Fernandez (Zukanovic/72)
  Zoet
Arias
Isimat
Rekik
Willems
Maher (Tamata/61)
Guardado
Wijnaldum
Narsingh (Hiljemark/78)
De Jong
Depay (Locadia/90)

Opvlieger olieprijs stuwt winsten Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street stonden dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag stevig in de plus. Net als op maandag profiteerden aandelen van aan de oliesector gerelateerde bedrijven van het stevige herstel van de olieprijs.

Een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen 1,6 procent in de plus op 17.643 punten. De brede S&P 500 steeg 1,3 procent naar 2046 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,9 procent vooruit naar 4718 punten.

De olieprijs toonde opnieuw een stevig herstel, na de enorme daling van de afgelopen maanden. Na een tussentijdse piek van 9 procent stond de prijs van Amerikaanse olie 6 procent in de plus op 52,50 dollar per vat. Brentolie werd ruim vijf procent duurder en kostte 57,67 dollar per vat.

De opmars van de olieprijs, die nog altijd op minder dan de helft van de piek van medio 2014 ligt, pakte weer gunstig uit voor olieconcerns Chevron en ExxonMobil. Zij stonden met plussen van 3,5 en 2,9 procent bovenin de Dow Jones, Ook machinebouwer Caterpillar profiteerde, met een winst van 4 procent. Dat concern verloor vorige week nog bijna zeven procent aan beurswaarde, juist door de gevolgen van de dalende olieprijs.

Luchtvaartmaatschappijen leverden opnieuw in vanwege de duurdere olie. Delta Air Lines, United Continental en Southwest Airlines werden 1 tot 3 procent minder waard.

Autobedrijven waren in trek, dankzij sterke verkoopcijfers over januari. Ford en General Motors verkochten vorige maand bijna een vijfde meer auto's in de VS dan een jaar eerder en kregen er dinsdag op Wall Street bijna drie procent bij.

Het aandeel van de leverancier van kantoorartikelen Office Depot steeg 21 procent. Het bedrijf voert naar verluidt vergevorderde gesprekken met branchegenoot Staples (plus negentien procent) over een fusie.

De waarde van de euro liep dinsdag verder op, door voorzichtig optimisme over de toekomst van Griekenland. Na berichten dat de ECB niet wenst mee te werken aan Griekse plannen in de onderhandelingen met andere eurolanden werd een deel van de winst echter weer ingeleverd. Dinsdagavond was de euro 1,1485 dollar waard, tegen 1,1470 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Man bekogelt voorruit hard rijdende ambulance

Een man heeft dinsdagavond in Rotterdam een ambulance bekogeld die met 80 kilometer per uur onderweg was naar een spoedgeval.

De voorruit van de ambulance is door het voorwerp verbrijzeld. "Door zijn fantastisch reactievermogen wist de bestuurder veilig te stoppen", aldus de politie. Die heeft de man die het niet nader omschreven voorwerp gooide, aangehouden.

De twee ambulancemedewerkers zijn naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen van poging tot doodslag.

Kamer wil macht vakbond van rechters beperken

De Tweede Kamer wil de macht van de vakbond voor rechters beperken. In de wet is geregeld dat maatregelen die betrekking hebben op de rechters pas kunnen worden uitgevoerd als hun belangenorganisatie daarmee heeft ingestemd, ook al hebben het kabinet en de Tweede Kamer daartoe al besloten. "Een absurde situatie, een democratische fout", vindt de PvdA.

De coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) alleen nog advies kan uitbrengen. Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD ) legt dit wijzigingsvoorstel eerst voor aan de Raad van State, zei hij dinsdagavond in de Tweede Kamer. Hij kon inhoudelijk dan ook niet ingaan op de wens van de Kamermeerderheid.

"Dat is hét bewijs dat de wijziging die wij willen noodzakelijk is", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur. De NVvR is mordicus tegen het voorstel.

Waxinelichthoudergooier wil verkiesbaar zijn

Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink stelt zich bij de verkiezingen op 18 maart kandidaat voor Provinciale Staten van Gelderland. Hij heeft echter nog niet voldoende geldige verklaringen van ondersteuning verzameld om aan de gang naar de stembus mee te mogen doen. Dit blijkt uit een overzicht van de kieslijsten die de kiesraad dinsdag heeft gepubliceerd.

Lensink werd in 2010 bekend toen hij een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide. Hij werd veroordeeld voor het beledigen van toen nog koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die in de koets zaten.

Vorig jaar probeerde Lensink al de politiek in te gaan door een gooi te doen naar een zetel in de gemeenteraad van Nijmegen. Deze keer heeft Lensink nog tot vrijdag de tijd om minstens dertig steunverklaringen te verzamelen in elk van de twee Gelderse kieskringen, Arnhem en Nijmegen.

Vliegtuigje verongelukt na selfies piloot

Amerikaanse onderzoekers denken dat een dodelijk ongeluk met een klein vliegtuig bij Denver vorig jaar voor een deel te wijten is aan het maken van selfies door de piloot en zijn passagier. Hij zou daardoor gedesoriënteerd zijn geraakt en de controle over het toestel hebben verloren.

De onderzoekers van de Nationale Raad voor Transportveiligheid NTSB leiden dat af uit opnamen op een camera die na het ongeluk van 31 mei tussen de wrakstukken is gevonden.

Tieners slapen slecht door smartphone

Tieners slapen slechter en minder door het gebruik van smartphones, computers en tablets. Dit blijkt uit Noors onderzoek onder 10.000 respondenten. De onderzoekers keken naar de invloed van elektronica op de nachtrust van jongeren.

Jongeren die meer dan vier uur per dag naar een beeldscherm kijken, hebben veel meer moeite om in slaap te vallen. Meer dan de helft van de jongeren deed er meer dan een uur over om in slaap te vallen, terwijl een half uur tot een uur normaal is. Naast het gebruik van elektronica, heeft ook de aanwezigheid van elektronische apparaten in de slaapkamer een negatief effect op het slaappatroon.

De oorzaak ligt volgens onderzoekers niet alleen in de tijd die elektronische apparaten in beslag nemen. Het licht van de beeldschermen beïnvloedt het biologisch ritme. Daarnaast zorgen spanning en hoofdpijn na langdurig gamen ook voor een slechtere nachtrust. Het bekijken van video's, of andere vormen van informatie, zorgt bovendien voor een psychologische stimulans waardoor inslapen moeilijker wordt.

Volgens de onderzoekers moeten er richtlijnen ontwikkeld worden voor het gebruik van elektronische apparaten. Het gebruik heeft niet alleen een negatief effect op het slaappatroon maar indirect ook op schoolprestaties en de gezondheid. In het onderzoek wordt geadviseerd om ouders beter voor te lichten en het gebruik van elektronica te beperken.  

League of Legends-competitie discrimineert lesbiennes

De lokale divisie op de Filippijnen van E-sportsorganisator Garena heeft vandaag wel een heel opmerkelijke regel ingevoerd voor de vrouwelijke competitie voor League of Legends. De kneusjes leggen namelijk een restrictie op het aantal lesbiennes en transgenders dat deel uit mogen maken van een team, omdat ze zogenaamd  een 'oneerlijk voordeel' zouden kunnen hebben.

De regels gelden voor The Iron Solari, een van de grootste League of Legends-toernooien voor vrouwen. Garena heeft zijn reglement zo aangepast dat elk team nu nog maar één transgender of lesbienne in het team mag hebben. Diegene die zich hier niet aan houden kunnen een uitsluiting verwachten voor alle toernooien georganiseerd door Garena, inclusief The Iron Solari. De discriminatie staat in schril contrast met wat Garena verder in het bericht vertelt, waarin ze vooral benadrukken dat ze iedereen welkom willen laten voelen. 

Update, 23:30 uur:

Riot Games, de maker van League of Legends, heeft inmiddels gereageerd op het statement van Garena. In een tweet zegt Riot dat lesbiennes, transgenders, homosexuelen en bisexuelen allemaal welkom zijn op de toernooien, en dat dit ook de norm is voor iedereen die deze toernooien wil organiseren. We kunnen er dus van uit gaan dat Riot een stokje gaat steken voor de regel van Garena. 

Garena
League of Legends-competitie discrimineert lesbiennes

Fenninger verslaat Vonn en pakt wereldtitel super-G

De Oostenrijkse Anna Fenninger heeft in het Amerikaanse Beaver Creek de eerste wereldtitel gepakt tijdens het WK alpineskiën. Op de super-G was de regerend olympisch kampioene Tina Maze met slechts 0,03 seconden de baas. De Sloveense leverde daardoor haar wereldtitel van Schladming 2013 in. Topfavoriete Lindsey Vonn moest genoegen nemen met het brons.

Maandag werd de afdalingstraining bij de vrouwen al drie uur uitgesteld, dinsdag leek ook de super-G die kant op te gaan. De stormachtige wind zorgde ervoor dat starten onmogelijk was, maar nadat de start naar beneden verplaatst werd - en het parcours dus werd ingekort - kon men een half uur later dan gepland toch van start gaan. Althans, dat was de bedoeling, want 10 seconden voor Marie Jay Marchand-Arvier als eerste van start zou gaan moest er toch nog even een paar minuten gewacht worden alvorens het WK dan echt kon beginnen.

De eerste skiesters leken allemaal nog wel last te hebben van de wind, terwijl de als tweede gestartte Elena Curtoni lange tijd aan de leiding stond. Dat veranderde toen de Duitse Viktoria Rebensburg sneller bleek, maar ook zij was niet snel genoeg voor een medaille. De jonge Oostenrijkse outsider Cornelia Hütter maakte haar belofte waar en was meer dan een halve seconde sneller dan Rebensburg. 

Fenninger beseft dat de wereldtitel zo goed als zeker binnen is (Foto: Getty)

Na Hütter gingen de echte favorieten van start, maar die maakten niet direct indruk. Lara Gut werd 'slechts' zevende, terwijl Nicole Hosp de finish niet haalde. Vervolgens was het de beurt aan Vonn, die op haar eigen pistes voor het goud ging. Ze begon niet snel genoeg om Hütter te bedreigen, maar dankzij een zeer snel slotstuk kon ze toch nog 0,11 seconden voor de Oostenrijkse over de streep komen. Direct daarna was het de beurt aan Maze, die Vonn met 0,12 seconden wist te verslaan. Tina Weirather en Elisabeth Görgl konden niet aan de toptijden komen, maar Fenninger slaagde daar wel in. Met een bijzonder sterk bovenste stuk hield ze genoeg over om haar tweede wereldtitel te pakken, nadat ze in 2011 de beste was op de supercombinatie.

Nederlandse producent verfilmt Jane Austen

De Nederlandse producent Revolver Film gaat binnenkort een onbekende roman van schrijfster Jane Austen verfilmen. De film heet Love and Friendship en is gebaseerd op Lady Susan, een verhaal dat Austen als tiener schreef. De hoofdrollen zijn voor internationale sterren Kate Beckinsale, Stephen Fry en Chloë Sevigny.

De opnames van het project, dat op het Filmfestival van Berlijn wordt gepresenteerd, beginnen komende week in Ierland. De romantische komedie vertelt over de beeldschone Lady Susan, een weduwe die eind achttiende eeuw voor zowel zichzelf als haar dochter op zoek is naar een geschikte echtgenoot.

Het is de eerste maal dat dit specifieke verhaal van de schrijfster van Pride & Prejudice en Sense & Sensibility wordt verfilmd. Austen zelf vond haar boek achteraf te frivool en refereerde er zelf eigenlijk nooit aan. De film is een coproductie van Revolver Film, de Ierse producent Blinder Films en de Franse producent Chic. Het is volgens een zegsman van Revolver de eerste maal dat een Nederlandse producent zich waagt aan een Jane Austen-verfilming.

De regie is in handen van Whit Stillman. Het camerawerk komt van de Nederlandse 'DOP' Richard van Oosterhout, die eerder A'dam-E.V.A. en films van Nanouk Leopold draaide. Het is nog niet bekend wanneer Love and Friendship in première gaat.

50 Shades beleeft grootste Ladies Night ooit

Bioscoopexploitant Pathé beleeft op 11 februari de grootste Ladies Night ooit met de eerste Nederlandse vertoning van het erotische drama Fifty Shades of Grey. Voor de vrouwenavond zijn al bijna 32.000 stoelen verkocht, verdeeld over vele tientallen voorstellingen in alle Pathé-theaters.

Dat is bijna 50 procent meer dan de grootste Ladies Night tot nu toe: Gooische Vrouwen 2. Dat heeft Pathé dinsdag bekendgemaakt. De exploitant heeft waar mogelijk nog extra voorstellingen ingepland: in Helmond, Rotterdam en Breda vinden er nu ook nachtelijke Ladies Nights plaats. Hiervoor zijn nog een paar kaarten over.

Ook in de reguliere voorstellingen vanaf 12 februari lijkt Fifty Shades een enorme hit te gaan worden. In sommige theaters, zoals Breda, Tilburg en Scheveningen, heeft Pathé de hele dag door elk uur een screening ingeboekt. Sommige van deze voorstellingen zijn twee weken van tevoren ook al uitverkocht.

Fifty Shades of Grey vertelt over de sadomasochistische seksrelatie tussen een jonge zakenman, die omdat hij emotioneel beschadigd is geen normale intimiteit kan ervaren, en een onzekere literatuurstudente. In Nederland zijn van het boek meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht; wereldwijd staat de teller op 60 miljoen.

De film is nog door geen recensent gezien, maar op internet was er al veel kritiek op de previews die wel zijn vrijgegeven. Zo zou er te weinig seks in de film te zien zijn en wordt vooral de onbekende hoofdrolspeler Jamie Dornan weinig charmistisch genoemd.

Videobewijs Roswell-alien opgedoken

Alle verhalen dat de Roswell-alien nep zou zijn, kunnen de prullenbak in. Er is namelijk een nieuw filmpje opgedoken dat het bestaan van de bekendste alien ter wereld bevestigt.

8 juli 1947 was een gitzwarte dag voor de aliens. Op die boze dag stortte hun ruimtescheepje neer bij de plaats Roswell in de Amerikaanse staat New Mexico. Hoewel de Amerikaanse overheid beweerde dat het om een weerballon ging, verklaarden experts later dat het hier toch om een buitenaards fenomeen ging.

Nu is er een nieuw filmpje opgedoken, die na een grondige analyse als 'authentiek' wordt bestempeld. Op de beelden is niet alleen de dode alien te zien, maar ook de hangar waar het lijkje naartoe werd gebracht met de ambulance. Ook is vastgesteld dat de beelden inderdaad in de jaren veertig zijn gemaakt.

De bewuste beelden, de overheid heeft al die tijd gelogen!

KRO werkt aan Trippel Trappel-serie

De KRO gaat volgend jaar een animatieserie uitzenden gebaseerd op de speelfilm Trippel Trappel Dierensinterklaas. In een reeks van 26 korte afleveringen gaan hoofdpersonen Takkie, Fretje en Kari diverse wetenswaardigheden over dieren behandelen.

Dat heeft productiehuis il Luster dinsdag bekendgemaakt. Trippel Trappel Dierensinterklaas vertelt over een groep dieren die besluit dat zij ook sinterklaas willen vieren. Om de goedheiligman hun lijstjes te overhandigen, onderneemt het drietal een spannende tocht naar de boot van de Sint.

De animatiefilm draaide afgelopen najaar in de Nederlandse en Belgische bioscopen en trok zo'n honderdduizend bezoekers. De belangrijkste stemmen werden ingesproken door Georgina Verbaan, Bartho Braat en Kasper van Kooten.

il Luster werkte vijf jaar aan Trippel Trappel Dierensinterklaas. Het was de eerste avondvullende handgetekende Nederlandse animatiefilm sinds de Ollie B. Bommel-film Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel uit 1982. Wel kwamen vorig jaar de Pim en Pom-film en de Nijntje-film uit, maar deze waren digitaal geanimeerd.

Op dit moment zijn er meerdere Nederlandse animatiefilms in productie. Zo werkt producent Burny Bos aan een Dikkie Dik- en een Heinz-film.

Uitslag Go Ahead Eagles - Excelsior

Go Ahead Eagles is er thuis niet in geslaagd van Excelsior te winnen. Het werd 0-0 op de Adelaarshorst en voor Excelsior was dat alweer het tiende gelijkspel deze competitie. 

Go Ahead Eagles

0 - 0

Excelsior

 
 Gele kaart: Auassar (Excelsior)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7592
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Overgoor
Duits (Schalk/80)
Lambooij (Rijsdijk/ 62)
W.Verhoek
Plet (Kolder/80)
Turuc
  Coutinho
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins
Kruys
Auassar (Stans/80)
Gouriye (Botaka/70)
v.Weert
v.Mieghem (Vermeulen/86)

Handelaar illegaal vuurwerk krijgt 14 maanden cel

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag een 36-jarige man uit Apeldoorn tot veertien maanden cel veroordeeld wegens handel in circa 2000 kilo illegaal vuurwerk. Een 30-jarige medeplichtige uit Deurne kreeg een gevangenisstraf van tien maanden opgelegd.

De Apeldoorner handelde volgens de rechtbank op grote schaal in illegaal vuurwerk en deed dat uit puur winstbejag, aldus het vonnis. Het betrof vuurwerk uit de zwaarste categorieën. Hij verkocht het vuurwerk aan de handelaar in Deurne. De verdachten namen volgens de rechtbank door opslag van de partijen vuurwerk in een woonwijk zeer grote risico's, ook voor de levens van anderen.

De man uit Deurne kreeg een lagere straf omdat hij na zijn aanhouding openheid van zaken gaf.

Waarde euro loopt stevig op

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is dinsdag hard gestegen. Beleggers putten mogelijk moed uit de terugtrekkende bewegingen van de nieuwe Griekse regering, die niet meer voluit inzet op een afschrijving van de Griekse schuldenlast.

Aan het begin van de avond was de euro 1,1515 dollar waard, tegen 1,1335 dollar aan het begin van de dag. De afgelopen tijd nam de waarde van de Europese munt sterk af, tot een dieptepunt van 1,11 dollar vorige week. Daarmee werd de laagste stand sinds het najaar van 2003 bereikt. In mei vorig jaar piekte de euro nog op circa 1,40 dollar.

Een goedkopere euro kan de Europese economie vooruithelpen. Exportgoederen van eurolanden worden dan namelijk aantrekkelijker op markten waar met andere valuta wordt afgerekend.

Asscher: iedereen moet geloof vrij kunnen uitdragen

Iedereen in Nederland moet in vrijheid en veiligheid zijn geloof kunnen uitdragen. De overheid zal erop toe zien dat dat mogelijk is. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat dinsdag bij een bezoek aan de alevitische gemeenschap in Schiedam. Hij was daarvoor uitgenodigd naar aanleiding van de oplopende spanningen tussen de religieuze en etnische minderheden in Nederland.

Turkse alevieten vormen een liberale geloofsgemeenschap. Asscher noemde hen 'een voorbeeld van integratie'. Maar alevieten in Nederland worden wel geconfronteerd met maatschappelijke fricties en met problemen waarmee ook andere minderheden in Nederland te maken krijgen, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt.

Asscher, die verantwoordelijk is voor het integratiebeleid, voert de laatste weken geregeld gesprekken met minderheidsgroepen. Zo sprak hij vorige week met moslimorganisaties en bezocht hij een moskee in Leiden.

Ook kort geding over ontruiming V&D Roermond

Beleggingsmaatschappij Prowinko wil met een kort geding V&D uit zijn pand in Roermond zetten. De winkeleigenaar gaat er niet mee akkoord dat het warenhuis vier maanden geen huur wil betalen en vervolgens een veertig procent lagere huur wil dan nu. Dit bevestigt directeur-eigenaar Max Vorst dinsdag na berichtgeving op 1 Limburg.

De noodlijdende warenhuisketen heeft alle eigenaren van zijn panden gevraagd in te stemmen met een huurvrije periode om het hoofd boven water te houden. Maar Prowinko wil daar niet aan meewerken.

Vorst stoort zich eraan dat de eigenaren nu in een kwaad daglicht worden gesteld. "Dat is ongelooflijk onterecht. Wij moeten ook onze verplichtingen aan de banken nakomen. We kunnen het ons niet permitteren om niets te doen."

Viva-lezeressen soppen op Barry Atsma

Barry Atsma heeft de Gouden Bucket van Viva gewonnen. Uit een enquête van het vrouwenblad blijkt dat vrouwen, mochten ze nog één wilde nacht met een man beleven, zij die het liefst met Atsma delen.

Een op de drie lezeressen koos de ster uit Michiel de Ruijter als meest gewilde man voor een laatste zwoele avond. Daarom kreeg hij van de Viva-redactie een gouden emmer en een flesje champagne. De acteur was naar eigen zeggen verrast en vereerd door de uitslag van het onderzoek, maar kan niet aan alle verzoekjes voldoen.

"Al die bucketlisten afwerken gaat me niet lukken. Bij deze moet ik heel veel mensen teleurstellen", aldus Atsma. Zijn eigen bucketlist wordt aangevoerd door de Amerikaanse actrice Reese Witherspoon. "Ik weet alleen niet of dat gaat lukken."

De tweede plaats is weggelegd voor Johnny de Mol en Manuel Broekman eist de derde plek voor zich op.

Jordanië gaat direct terroristen executeren

Vanmiddag is het nieuws naar buiten gekomen dat de Jordaanse piloot die gegzijeld werd door Islamitische Staat (IS) levend verbrand is. Deze executie vond al plaats op 3 januari nadat een een reddingsmissie vanuit Jordanië was mislukt.

Als wraak hierop wil Jordanië direct beginnen met het executeren van Sajida Al-Rishawi en 5 andere gevangen genomen terroristen. Al-Rishawi zit al vast sinds haar zelfmoordaanslag in 2006 in Irak was mislukt. Zij maakte onderdeel uit van de onderhandelingen tussen IS en Jordanië over het vrijlaten van de piloot.

Hoewel ze is gelieerd aan Al-Qaida was het IS die over haar vrijlating onderhandelde. Ze zou uit een Iraakse stam komen waar ook veel IS-strijders vandaan komen.

Update 20.05 uur:
Het Franse persbureau weet te melden dat de executies, in ieder geval die van Sajida Al-Rishawi, pas morgen zullen plaatsvinden.

The November Man

Als de gepensioneerde CIA-agent Peter Devereaux (Pierce Brosnan) voor een klus naar Rusland wordt gestuurd, merkt hij al snel dat hij in een smerig dubbelspel terecht is gekomen. Alsof dat al niet genoeg ellende is, wordt hij dan ook nog eens op zijn nek gezeten door een voormalige leerling die al zijn trucs van Devereaux leerde. We zien het in de explosieve actiefilm The November Man.

[vid] Santana weer in 'Woodstock-samenstelling'

Carlos Santana heeft zijn oude band waarmee hij in 1969 het debuutalbum van de groep maakte en op het legendarische festival Woodstock stond, weer bij elkaar geroepen. De groep heeft alweer negen nieuwe nummers opgenomen en komt in april van dit jaar weer een paar weken bijeen om een nieuwe plaat af te ronden, die nog dit jaar moet verschijnen. Dat zegt drummer Michael Shrieve op de website van het Griekse Hit Channel.

Gitarist en bandleider Carlos Santana zei twee jaar geleden reeds dat hij van plan was de oorspronkelijke groep weer bijeen te halen. Behalve Shrieve werkten ook toetsenist en zanger Gregg Rolie, percussionist Michael Carabello en gitarist Neal Schon - die kort na Woodstock bij de band kwam - mee aan de reünie. Het voelde heerlijk om weer samen te spelen, aldus Shrieve. "Alsof je een oude spijkerbroek aantrekt."

De Mexicaans-Amerikaanse gitarist Carlos Santana geldt als pionier van de latinrock. Het debuutalbum van de naar hem vernoemde groep verscheen enkele maanden voor Woodstock. De band maakte grote indruk op het festival. Het album groeide uit tot een klassieker en drie singles van die plaat - Jingo, Evil Ways en Soul Sacrifice (part 1) - werden internationale hits en haalden ook de Nederlandse Top 40.

Het succes duurde voort tot de vroege jaren tachtig, waarna de gitarist een solocarrière begon. Het album Supernatural, waarop hij met tal van bekende zangers en zangeressen samenwerkte, leverde Santana met Maria Maria zijn grootste hit in Nederland op. In 2008 speelde hij voor het laatst in Nederland, op het festival Bospop in Weert.


Santana weer in 'Woodstock-samenstelling'

Bakkal op proef bij Sparta Praag

Middenvelder Otman Bakkal heeft zich maandag bij de selectie van Sparta Praag gevoegd. De Tsjechische topclub verblijft deze week op trainingskamp in Turkije. Bakkal mag op proef meedraaien, zo meldde Sparta Praag dinsdag via Twitter.

De loopbaan van de 29-jarige Bakkal zit al een tijdje in het slop. Na zijn eerste afscheid bij Feyenoord in 2012 vertrok de voormalige speler van onder meer ook PSV naar Dinamo Moskou. In Rusland kon hij geen indruk maken. In het seizoen 2013-2014 keerde hij zonder succes terug bij Feyenoord. Sindsdien zit Bakkal zonder club. Hij trainde recentelijk mee bij Jong PSV.

Anderson verlaat United voor Internacional

De Braziliaan Anderson verlaat Manchester United en keert terug naar zijn geboorteland. De middenvelder bereikte dinsdag overeenstemming over een vierjarig contract bij Internacional uit Porto Alegre.

Anderson kwam dit seizoen nauwelijks voor in de plannen van trainer Louis van Gaal. United kocht Anderson in 2007 voor zo'n 35 miljoen euro van FC Porto. Hij mocht een jaar later invallen tijdens de door zijn ploeg gewonnen finale van de Champions League tegen Chelsea.

Anderson was de afgelopen acht jaar vaak geblesseerd, maar speelde toch nog 105 officiële duels voor United.

Vrouwen oefenen tegen IJsland en Noorwegen

Het Nederlands vrouwenelftal oefent in april, in de aanloop naar het wereldkampioenschap in juni in Canada, tegen IJsland en Noorwegen. Beide duels zijn uitwedstrijden, die staan gepland op 4 en 8 april. Het duel in IJsland is in Korinn en vier dagen later staan Oranje en de Noorse voetbalvrouwen tegenover elkaar in het Strømmen Stadion bij Oslo.

"We hebben bij het samenstellen van het oefenprogramma goed gekeken naar het wedstrijdschema tijdens het WK. Zo is er in april bewust gekozen voor twee wedstrijden binnen vijf dagen. Eerst in IJsland en direct daarna in en tegen Noorwegen. Net als in Canada, waar we eerst in Edmonton en vervolgens in Montreal spelen, is er hier sprake van een behoorlijke reisafstand en een tijdsverschil", aldus bondscoach Roger Reijners.

Oranje oefent zaterdag tegen Thailand in Almelo. In maart doet het elftal mee aan de Cyprus Cup.

Geblinddoekte nerd verslaat Mike Tyson

Persoonlijk vond ik Mike Tyson's Punch-Out en Ninja Gaiden een van de moeilijkste spellen die verkrijgbaar waren voor de Nintendo Entertainment System. Nu blijkt het dus dat sommige mensen het een uitdaging vinden om geblinddoekt dit spel uit te spelen. 

Kennelijk lukt het hun ook nodig om Mike Tyson's Punch-Out in zijn geheel uit te spelen zonder naar het scherm te kijken. Nou doe ik liever andere dingen als ik geblinddoekt ben, maar dat is een ander verhaal.

Forza Horizon 2 doet Top Gear

Het Top Gear Car Pack voor de racegame Forza Horizon 2 is vanaf nu verkrijgbaar op Xbox One en bevat naar goede gewoonte van de tv-serie een aantal dure sportauto's. In de uitbreiding vind je de nieuwste Lexus sport coupe, de 2015 RC F, de BMW M235i, de Jaguar XJ220, de “Rambo Lambo” 1986 Lamborghini LM002 en de Ferrari 458 Speciale.

De gratis auto van de maand is de Ford Lotus Cortina, die je kunt besturen op Storm Island. Forza Horizon 2 is al een tijdje uit voor Xbox 360 en Xbox One.

Forza Horizon 2 Ferrari

AZ zes weken zonder Ortiz

Trainer John van den Brom van AZ Alkmaar kan zes weken niet beschikken over Celso Ortiz. De middenvelder is dinsdag in het Medisch Centrum Alkmaar succesvol geopereerd aan de breuk in het spaakbeen van zijn linkerarm.

De 26-jarige middenvelder liep de blessure zondag op in de eerste helft van het duel tussen AZ en Heracles Almelo. Zijn vervanger Viktor Elm haalde het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Björn Kuipers ook niet. De Zweed viel na een uur uit met een bovenbeenkwetsuur. Het is nog niet bekend hoe lang hij uit de roulatie is.

Prins Ali wil debat met Blatter en Van Praag

Prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië wil in de aanloop naar de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA een publiek debat met zijn rivalen Michael van Praag, Sepp Blatter en Luis Figo. Hij zei dit dinsdag bij de officiële lancering van zijn kandidatuur in Londen. "In dit debat kunnen we met elkaar onze standpunten uiteenzetten en wordt het voor de mensen precies duidelijk waar we staan", zei Prins Ali.

Hij wil binnen de FIFA vooral een einde maken aan de cultuur van intimidatie. "Mensen zijn niet vrij geweest om hun eigen mening uit te dragen. Als ze dat wel deden, werden ze hier voor gestraft. Alles moet juist op een eerlijke manier gaan."

Prins Ali zegt al de steun te hebben van zijn eigen Jordanië, Engeland, Malta, Georgië, Wit-Rusland en de Verenigde Staten.

De verkiezing is op 29 mei.

Zombiekat uit huis geplaatst

Vorige week werd bekend dat een kat die oorspronkelijk dood leek en zelfs begraven was, weer was opgedoken in de buurt van zijn originele woonplek. Vandaag is besloten dat de kat uit huis wordt geplaatst. De dierenartsen zijn van mening dat zijn baasje, Ellis Hutson, niet meer in staat is om voor de ''zombiekat'' te zorgen.

Ellis Hutson had zijn kat gevonden in een grote plas bloed en ging ervan uit dat de kat dood was. De dierenartsen die hij raadpleegde, gaven aan dat ze niets meer voor hem konden betekenen. Achteraf bleek dat de kat (Bart) alleen maar buiten westen was geweest en dat hij zich blijkbaar naar buiten had gegraven.

Dierenartsen uit Tampa Bay, Florida vinden nu dat de bijna volledig herstelde Bart meer is gebaat bij een ander baasje. Ze verwachten dat Hutson de kat binnenshuis niet de zorg kan geven die hij nodig heeft en dat de kat dan wederom op straat zal eindigen: ''We zijn bereid ervoor te vechten om Bart een goed thuis te bieden.''

Ellis Hutson zelf is het er absoluut niet mee eens en wil gewoon zijn lieve kat terug. Het is moeilijk te bepalen welke partij precies gelijk heeft, al is het wel zeker dat Hutson zich aan het voorbereiden is op een rechtzaak.

Opmerkelijke oplossing bedacht door dwangmatige 112-beller

Een man uit 's-Gravendeel is wel met een heel opmerkelijk idee gekomen, toen hem vandaag gevraagd werd naar een aanpak voor zijn problemen. De man, die meerdere malen onnodig 112 heeft gebeld, liet weten dat hij geen telefoon meer in huis zou nemen en dat hij daardoor niet meer in de verleiding zou komen om 112 te bellen. Er wordt gehoopt dat dit de oplossing gaat zijn voor de man.

''Ik heb mijn vaste nummer opgezegd en mijn mobieltje blijft op mijn werk'', aldus de 37-jarige man, die naar eigen zeggen vooral de neiging heeft om naar het noodnummer te bellen op momenten van depressie. ''Ik zie het leven dan niet meer zitten en wil dat aan iemand kwijt'', liet de man weten. Er lijkt niet te zijn stilgestaan bij de mogelijkheid dat hij nu simpelweg andermans telefoon zou kunnen gebruiken voor zijn telefoontjes.

Qua straf mag de man in ieder geval niet klagen. Zijn schuldbewuste gedrag bezorgde hem uiteindelijk 20 uur onbetaald werk.

IS verbrandt Jordaanse piloot levend

Haatbaardengroep Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe video vrijgegeven waarin te zien is dat de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh levend wordt verbrand.

Het ultimatum dat IS had gesteld aan de regering van Jordanië ging vorige week voorbij. De religiegekkies eiste dat de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi die al jaren in een Jordaanse cel wacht op de voltrekking van haar doodvonnis, zou worden vrijgelaten.

De Jordaanse regering gaf aan bereid te zijn die eis in te willigen, op voorwaarde dat de piloot zou worden vrijgelaten. De haatbaarden zouden dan eerst een teken van leven van hem moet tonen.

De regering van Jordanië heeft de echtheid van de executie vandaag bevestigd. Deze zou al plaats hebben gevonden op 3 januari, de dag nadat een reddingsmissie was mislukt.

Onlangs heeft Islamitische Staat nog twee gevangen genomen Japanners onthoofd. Deze werden net als de Jordaanse piloot gebruikt als ruilmiddel om gevangen genomen IS en Al-Qaida strijders vrij te krijgen.

Klik hier voor een foto van de verbranding. Let op, niet openen als u net heeft gegeten.

De betreffende piloot in betere tijden:

Excuses Vlaamse school na aangifte terreur

Een school in het Belgische Aalst heeft zijn excuses aangeboden aan twee leerlingen die op hun Facebook-pagina radicaalislamitische terreur hadden bewierookt. De school was meteen naar de politie gestapt, maar zegt nu dat het beter was geweest als er eerst met de scholieren en hun ouders was gepraat. Dat meldden Vlaamse media dinsdagmiddag.

Leerkrachten van de betreffende school voor beroepsonderwijs bekijken soms Facebook-pagina's van leerlingen, bijvoorbeeld om pesten tegen te gaan. De school was verontrust door de ontdekking van de berichtjes over terreur en vreesde radicalisering.

Privacyexperts plaatsten in de krant Het Laatste Nieuws hun vraagtekens bij de handelwijze van de school.

Wiebes ziet weinig in dieselplan Mansveld

VVD-staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) ziet weinig in het plan van zijn PvdA-collega Wilma Mansveld (Milieu) om het aantal dieselauto's in Nederland via belastingmaatregelen te verkleinen.

Mansveld schreef half december aan de Tweede Kamer dat ze het aantal nieuwe dieselpersonenauto's dat jaarlijks wordt verkocht wil beperken. Ook wil ze via belastingmaatregelen het aantal oude dieselpersonenauto's in het Nederlandse wagenpark verkleinen. De VVD reageerde daar dinsdag in De Telegraaf woest op.

Tegen de NOS zei Wiebes dinsdag dat hij het plan 'niet heel erg logisch' vindt. Nederland zit niet te wachten op nog weer nieuwe fiscale maatregelen, zegt Wiebes. Hij steunt Mansveld wel in haar pogingen om in Europees verband de auto-industrie te bewegen auto's schoner en zuiniger te maken.

Derde testdag Jerez (03/02/2015)

Felipe Nasr heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde testdag op het circuit van Jerez. De Sauber-coureur reed 1:21.545 en was daarmee iets sneller dan Kimi Raikkonen. Omdat het de afgelopen nacht nog geregend heeft in Jerez begon de dag nog op een natte baan. Pas halverwege de ochtend kon de droogweerbanden uit de kast gehaald worden.

Her en der waren er toch wat problemen voor de teams. Zo veroorzaakte Felipe Nasr een kortstondig rode vlag situatie. De Braziliaan verloor de controle van zijn Sauber en eindigde in het grind. Het team van Mercedes had productieve dag. Nico Rosberg legde 151 ronden af. De Duitser eindigde als derde op vier tienden achter Nasr.

McLaren kwam beter voor de dag als tijdens de eerste twee dagen. Fernando Alonso kwam al snel aan de twaalf ronden die het team op de eerste twee dagen reed. De Spanjaard reed 32 ronden bij elkaar, maar moest wel voortijdig de strijd staken. Een waterlek zorgde ervoor dat de power unit uit de MP4-30 gehaald moest worden.

Carlos Sainz eindigde dag met 136 rondjes met een 1:23.187 als zesde tijd. Voor de Spanjaard zit deze testweek erop. Morgen neemt Max Verstappen de laatste testdag voor zijn rekening.

 Uitslag dag 3:

Pos Rijder Team Tijd Verschil Ronden  
1 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1:21.545 - 108  
2 Kimi Raikkonen Ferrari 1:21.750 0.205 92  
3 Nico Rosberg Mercedes 1:21.982 0.437 151  
4 Felipe Massa Williams/Mercedes 1:22.276 0.731 71  
5 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1:22.713 1.168 96  
6 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso/Renault 1:23.187 1.642 136  
7 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1:23.901 2.356 48  
8 Fernando Alonso McLaren/Honda 1:35.553 14.008 32  

Vader krijgt vijf jaar celstraf voor doden baby

Een 24-jarige man uit Almelo moet vijf jaar de cel in voor doodslag op zijn vijf maanden oude zoontje. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag besloten.

Voor de rechtbank staat vast dat de man op 22 mei 2013 de baby zo zwaar heeft mishandeld, dat de zuigeling de volgende dag aan zijn verwondingen is overleden. Het kind had een schedelfractuur, hersenletsel en verwondingen aan zijn borstkas, oogkassen en rug.

De man zelf hield vol dat de baby van de bank was gerold. Volgens deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) konden de verwondingen echter onmogelijk daardoor zijn veroorzaakt. Er is 'heftig geweld' gebruikt, aldus het NFI.

Het Openbaar Ministerie had bij de behandeling van de zaak twee weken geleden 5,5 jaar celstraf geëist.

Brabant aan zet voor route hoogspanningslijn

De regio West-Brabant krijgt tot volgende maand om een alternatieve route te bedenken voor een omstreden hoogspanningslijn tussen Borssele en Tilburg. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zal serieus kijken naar een eventueel alternatief, zei hij dinsdag tijdens bezoek aan Oosterhout waar het protest tegen de hoogspanningslijn het grootst is.

Volkomen onverwacht werd het beoogde tracé van de hoogspanningsleiding (380.000 volt) eind augustus naar het zuiden verlegd. Volgens de minister is de keuze veranderd omdat door onderzoek duidelijk werd dat een combinatie met een bestaande hoogspanningsleiding gevaarlijk kan zijn. Bij calamiteiten bestaat het risico dat grote delen van Nederland zonder stroom komen te zitten.

De gewijzigde keuze leverde een storm van protest op. De gemeenten in West-Brabant hebben geconcludeerd dat er geen draagvlak is.

Drie militairen neergestoken in Frankrijk

In de Zuid-Franse plaats Nice zijn dinsdag drie soldaten door een man met een mes aangevallen. Dit gebeurde ter hoogte van een Joods buurthuis, de militairen zouden buiten levensgevaar verkeren.

De drie soldaten zijn aangevallen terwijl zij op anti-terreurpatrouille waren. De man met het mes kon worden aangehouden maar zijn twee handlangers zijn nog altijd voortvluchtig.

Na de aanslagen van begin januari in Parijs is de beveiliging van kwetsbare doelwitten omhoog gegaan in Frankrijk. Zo zijn er over het hele land zo'n 10.000 militairen op de been om moskeeën, synagogen en drukke plekken te bewaken.

Update 17.00 uur:
De vermoedelijke dader is Moussa Coulibaly, zo meldt de burgemeester van Nice Christian Estrosi. Het is nog niet bekend of hij familie is van Amedy Coulibaly. Die hield op 9 januari in Parijs de bezoekers van een supermarkt gegijzeld en maakte daarbij vier slachtoffers.

Update 17.10 uur:
Moussa Coulibaly schijnt afgelopen week te zijn gearresteerd in Istanbul. Hij zou op weg zijn geweest richting het kalifaat van Islamitische Staat.

Update 17.25 uur:
Een bron bij de politie verklaarde dat de man een mes van zeker 20 centimeter lengte uit zijn tas haalde en daarmee een van de militairen verwondde aan zijn kin. Hij haalde vervolgens uit naar de twee andere soldaten. Hij raakte een van hen in een wang en de ander in een onderarm, voordat hij kon worden overmeesterd door politieagenten die voor een warenhuis naast het centrum de wacht hielden.

De dader is volgens de politie eerder veroordeeld wegens diefstal en geweld. Zijn motief is nog niet vastgesteld. Een mogelijke handlanger is aangehouden, zei burgemeester Estrosi tegen de televisiezender BFM.

Ruim 8,3 miljoen verkeersovertredingen in 2014

Vorig jaar zijn ruim 8,3 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd. Het gaat dan met name om te hard rijden, door rood rijden, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm of het niet handsfree bellen. Ook het ontbreken van fietsverlichting komt vaak voor, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Het aantal verkeersovertredingen is minder dan in 2013. Toen werden er ruim 10,3 miljoen vastgesteld. Dat komt omdat vorig jaar een aantal trajectcontroles niet werkten door onderhoud of vervanging. Bovendien was er een grote vervangingsoperatie in Nederland om verouderde, analoge flitspalen te vervangen door nieuwe digitale. Ook werd mobiele radarapparatuur van de politie voor snelheidscontroles op grote schaal vernieuwd.

Het merendeel van de verkeersboetes werd opgelegd voor het overtreden van de maximum snelheid. In 2014 ging het om 6.730.443 geconstateerde snelheidsovertredingen, tegen 8.442.360 in 2013.

Oudste studentenvereniging bestaat 200 jaar

Het is woensdag precies tweehonderd jaar geleden dat de Groningse studentenvereniging Vindicat werd opgericht. De Groninger studenten claimen dat hun vereniging daarmee de oudste is, maar dat wordt betwist. De Leidse vereniging Minerva, die zegt opgericht te zijn in juni 1814, vierde vorig jaar al haar tweehonderdjarig bestaan. Het Utrechtsch Studenten Corps viert volgend jaar de tweehonderdste verjaardag.

Volgens praeses Okke Loman van Vindicat is vastgesteld dat zijn vereniging de oudste is. "Daar is een paar jaar geleden historisch onderzoek naar gedaan, dus daar is geen discussie meer over."

Het Groninger Studenten Corps 'Vindicat atque Polit' (Handhaaft en beschaaft) zag op 4 februari 1815 het levenslicht in herberg Het Wapen der Zeven Provinciën op de hoek van Grote Markt en de Oosterstraat, op de huidige locatie van het Grand Theatre. Het wapen van de vereniging is een zwaard (dat staat voor handhaven) en een vijl (beschaven), die over elkaar heen gekruist zijn. Het idee hierachter is dat de studenten hun eigen rechten en verworvenheden tegenover de academie en de maatschappij moesten handhaven. Beschaven was de opdracht aan de studenten zelf zich te ontplooien op alle mogelijke manieren.

Dit jaar wordt op meerdere momenten stilgestaan bij het tweehonderdjarig bestaan, zowel intern als in de stad Groningen.

'Geen hek om Media Park'

"We gaan niet opnieuw een afgesloten hek om het Media Park zetten." Dat zei burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum dinsdag stellig op de vraag of de veiligheidsmaatregelen niet strenger moeten naar aanleiding van het incident bij de NOS. "Daar zijn we net vanaf en dat was dramatisch." Wel moet volgens hem worden gekeken naar extra cameratoezicht buiten en naar de interne veiligheidsprotocollen van de mediabedrijven op het park.

Broertjes benadrukte nogmaals dat hij er niets voor voelt van het Media Park een bunker te maken. Na de moord op Pim Fortuyn was het terrein wel afgesloten, wat volgens hem tot files leidde om binnen te komen. "Het Media Park is en blijft kwetsbaar. Je kunt je niet tegen dit soort eenlingen met een wapen beveiligen." Desondanks is alles erop gericht om de kans op herhaling te verkleinen, stelde de burgemeester. "Dat is het enige wat we kunnen doen." Hij zei verder dat het beveiligingsniveau maandag is teruggeschroefd naar de mate waarop dat na de aanslag in Parijs was.

"We zijn door het oog van de naald gekropen", blikte Broertjes terug op donderdagavond, toen de 19-jarige Tarik Z. met een nepwapen het NOS-gebouw wist binnen te dringen. Hij roemde de manier waarop de politie en de beveiligers te werk zijn gegaan. Vrijdag zit de burgemeester met de beveiligingsmensen van het Media Park, zo'n 20 tot 25, om tafel.

"Na de moord op Fortuyn is er al regelmatig overleg met deze mensen. We gaan nu kijken naar waar we mogelijk instructies of procedures kunnen aanscherpen of verbeteren en hoe ze afgelopen week hebben beleefd." De burgemeester zei dat het hem 'een lief ding waard' zou zijn als er één aanspreekpunt komt voor de beveiliging op het Media Park.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bezoekt de NOS dinsdagmiddag om te praten over de gebeurtenissen. Ook zal hij zich laten bijpraten over het functioneren van de rampenzender, vertelde Broertjes. Eerder zei Opstelten dat hij het niet vindt kunnen dat een rampenzender op zwart gaat, zoals donderdag gebeurde.

Verjaardag Eurovisie Songfestival in Londen

Het Eurovisie Songfestival bestaat zestig jaar en dat jubileum wordt gevierd met een speciaal evenement op 31 maart in Londen. De Britse tv-presentator Graham Norton presenteert het verjaardagsfeestje, getiteld Eurovisions Greatest Hits, samen met zijn Zweedse collega Petra Mede.

De beste songfestivalartiesten- en bands van de afgelopen decennia treden op tijdens het concert, meldt de BBC. Ook staan er een aantal verrassingsacts op het programma.

"Ik ben gek op het Eurovisie Songfestival en voel me vereerd dat ik deze speciale show mag presenteren", laat Norton weten. "Ik kan geen betere manier bedenken om het zestigjarig bestaan van de grootste zangwedstrijd ter wereld te vieren."

Kamer wil inzage in taksdeal met Starbucks

De Tweede Kamer wil inzage in de afspraken tussen de Belastingdienst en de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Een ruime meerderheid van de Kamer steunde dinsdag een verzoek daartoe van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is bereid de Kamer in sommige gevallen vertrouwelijk inzage te geven in afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met grote multinationals. Maar alle afspraken standaard doorsturen wil Wiebes niet.

De Europese Commissie doet onderzoek naar de afspraken tussen Nederland en Starbucks. Volgens Brussel is er mogelijk sprake van verboden staatssteun. De Commissie heeft de afspraken al opgeëist, maar de Kamer heeft er tot nog toe vergeefs naar gevraagd. Wiebes moet voor dinsdag laten weten of de Kamer nu ook inzage krijgt in de deal met Starbucks.

Wolff verwacht oplaaiende rivaliteit bij Mercedes

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff verwacht dat de vrede die er nu lijkt te heersen tussen Formule 1-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg niet stand zal houden. Vorig jaar vlogen de teamgenoten elkaar verbaal meerdere malen in de haren, maar na de laatste race in Abu Dhabi kwam er rust in de tent.

Wolff weet dat dit slechts tijdelijk is. "Ik maak me geen illusies dat 2015 een beter jaar zal worden. Op dit moment in hun leven zijn ze teamgenoten en tegenstanders van elkaar. Zo is het en het heeft geen zin om te hopen op een goede verstandhouding als dat niet verwacht kan worden."

De motorsportbaas geniet wel van de rivaliteit tussen de twee kemphanen, omdat dit het beste in hen bovenbrengt en ook de auto helpt te ontwikkelen. "Het team kan zo stappen vooruit zetten. De negatieve kant, de hevige competitie, moeten we mee leven. Dat hebben we van afgelopen seizoen geleerd. We zijn als team, inclusief de coureurs, meer volwassen geworden."

Hof verlaagt celstraf voor wurgen echtgenote (86)

Een 84-jarige man is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk, voor het wurgen van zijn 86-jarige hulpbehoevende echtgenote. De man wilde zijn zieke vrouw naar eigen zeggen uit haar lijden verlossen, maar volgens het gerechtshof in Arnhem is uit niets gebleken dat zij dood wilde.

De rechtbank had hem eerder veroordeeld tot anderhalf jaar onvoorwaardelijke celstraf. Tegen de man was in hoger beroep vijf jaar geëist voor moord.

Het gerechtshof sprak hem daarvan vrij, maar vond wel dat de man de hulp voor zijn vrouw uit handen had moeten geven. In plaats daarvan wurgde hij zijn vrouw in 2013 in hun woning en dat wordt hem zwaar aangerekend.

Rugbyvrouwen hopen via EK Rio te halen

Met veel training en zo veel mogelijk wedstrijden tegen sterkere tegenstanders hopen de Nederlandse rugbyvrouwen de achterstand op de traditionele rugbylanden in te halen en zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016. De Sevens van de Australische bondscoach Chris Lane moeten daarvoor in juni het EK winnen.

De vrouwen misten afgelopen najaar deelname aan de World Series, waarvan de beste vier zich in mei plaatsen voor Rio de Janeiro. Oranje moet hopen dat hier zo veel mogelijk Europese teams bij zitten omdat Nederland dan ook achter deze ploegen kan eindigen op het EK.

"Speelsters uit andere landen groeien op met de sport en spelen veel meer op intuïtie", zei Lane dinsdag tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam. "Die achterstand moeten wij inhalen door veel te trainen op snel beslissen. Minder denken, sneller handelen."

Redknapp stapt op bij Queens Park Rangers

Trainer Harry Redknapp heeft dinsdag ontslag genomen bij Queens Park Rangers. Hij moet op korte termijn een knieoperatie ondergaan en vindt zichzelf niet meer de ideale man om de huidige nummer negentien van de Premier League voor degradatie te behoeden.

Redknapp zou na de operatie weken zijn uitgeschakeld. "Dan kan ik me dus niet helemaal geven", beseft hij. "Ik voel dat het beter is dat iemand anders het voor het zeggen krijgt."

Redknapp had de selectie van Queens Park Rangers sinds 2012 onder zijn hoede. Les Ferdinand en Chris Ramsey zullen Redknapp voorlopig vervangen.

Weer zes slachtoffers Air Asia-crash geborgen

Indonesische duikers hebben dinsdag nog zes slachtoffers uit het verongelukte vliegtuig van Air Asia gehaald. Het aantal geborgen lichamen is hiermee gestegen tot negentig.

Vlucht 8501 van Surabaya naar Singapore stortte op 28 december neer in de Javazee. De Airbus A320 had 162 mensen aan boord, voor het merendeel Indonesiërs.

Sommige slachtoffers zijn door de stroming meer dan duizend kilometer van de rampplek meegevoerd. De autoriteiten denken echter dat veel andere slachtoffers nog in de romp of andere grote wrakstukken zitten zoals de cockpit.

De romp van het vliegtuig ligt op een diepte van ongeveer dertig meter op de zeebodem. De Indonesische marine heeft de pogingen om het wrak te lichten na technische tegenslagen voorlopig opgegeven, maar duikers van de nationale reddingdienst en andere instanties zetten de zoekacties voort.

Dorpen gaan wrakstukken MH17 verzamelen

De lokale autoriteiten van Rozsypne en Petropavlivka in het oosten van Oekraïne gaan de komende tijd wrakstukken van de MH17 bergen. Dat heeft een klein team van de repatriëringsmissie dinsdag afgesproken met de burgemeesters van beide plaatsen.

De wrakstukken worden later door de missie opgehaald. Bij het overleg waren ook leden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en lokale hulpdiensten aanwezig. Verder zijn op de crashsite bodemmonsters genomen. Die worden nader onderzocht in Nederland.

Maandag werd een kleine hoeveelheid stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en enkele wrakstukken geborgen door het team bestaande uit defensie- en politiepersoneel. Het materiaal wordt woensdag naar Charkov gebracht en zaterdag overgevlogen naar Eindhoven.

Woensdag reist ook missieleider Pieter Jaap Aalbersberg naar Oekraïne om verder te praten over onder meer de afhandeling van de vliegtuigramp.

Geen cartoony games meer van Naughty Dog

Hoewel vele mensen nog hoopten op een nieuwe Jak & Daxter of Crash Bandicoot game ziet het er nu toch naar uit dat dit definitief niet meer staat te gebeuren. In een recent interview had Naughty Dog veteraan Josh Sherr wat teleurstellende antwoorden.

Toen hem gevraagd werd of het Naughty Dog team de tijden van Crash Bandicoot en Jak & Daxter mist was dit het antwoord. "Nee, ik niet, we hebben een geweldig team dat werkt aan krachtige games met realistische personages. Cartoony games zijn heel leuk om te maken, maar de verhalen die we nu proberen te vertellen zijn zwaarder en volwassener dan dat ze waren in de tijd van Jak & Daxter." Waarna er gevraagd werd of het misschien ligt aan het feit dat de leden van Naughty Dog ouder worden. "Ik denk dat dat er mee te maken heeft. Ik denk ook dat dit is wat de doelgroep wilt. Dat is wat we vooral meenamen toen we deze beslissing om van Jak & Daxter games over te stappen op games zoals Uncharted maakten, het is ook waar wij in geïnteresseerd zijn." aldus Josh Sherr.

Het ziet er dus naar uit dat de dagen van Jak & Daxter en Crash Bandicoot definitief over zijn en de games zoals Uncharted en The Last of Us die plek hebben ingenomen.

Soapserie over DotA op de Filipijnen

In Azië is de multiplayer online battle arena (moba) Defense of the Ancients (DotA) erg populair. Vanaf deze week wordt er op de Filipijnen een romantische soapserie gericht op tieners uitgezonden genaamd “I’m In Love With A DOTA Player”.

profiel

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek en wordt om 21:00 uitgezonden. Hopelijk krijgt dit initiatief snel navolging in de rest van de wereld.

hoofdrollen

Billboard

Internetverslaafde (19) hakt eigen hand af

Wang uit Nantong heeft korte metten gemaakt met zijn internetverslaving. De negentienjarige Chinees heeft zijn eigen hand afgehakt.

De knul bleek al jaren te zijn verslingerd aan het wereldwijde web. Op een dag besloot hij hier voorgoed mee af te rekenen. Om zijn ouders niet te alarmeren, sloop Wang het ouderlijk huis uit.

Vervolgens liep de knaap naar een bankje. "Washand", dacht hij, en sneed met een keukenmes zijn linkerhand af.

Blijkbaar kreeg de Chinees toch spijt van zijn daad. Een arts heeft zijn hand inmiddels weer vastgenaaid aan zijn arm. Of de hand ooit nog naar behoren zal functioneren, is helaas nog niet bekend.

Twaalf minuten durende gameplaytrailer Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4

Nu het laatste hoofdstuk van de Storm Saga, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 van CyberConnect2, eraan komt hebben ze een 12-minuten lange gameplaytrailer uitgegeven. Het geeft je een kijkje in dit vroege stadium van de game.

Als je niet helemaal volgt wat er in de video gebeurt dan is hier de uitleg van Bandai Namco. "Wat je zojuist gezien hebt is hoe boss battles zich voordoen in de game.  Verhaal en drama verweven met fanatieke gameplay. Zie hoe de vriendschap tussen Hashirama Senju the First Hokage en Madara Uchiha de legendarisch leider van de Uchiha-clan slechter wordt naarmate het gevecht vordert. Hun idealen botsen met elkaar en emoties lopen op wanneer ze beide weten dat er geen weg meer terug is. De gevechten gebeuren op twee levels; tussen twee vechters en tussen hun opgeroepen reuzen. De kracht die uit het gevecht voortkomt verbrijzelt omliggende bergen." De gevechten maken zo nu en dan ook gebruik van zogenaamde quick time events waarbij ook de wapens van gevallen vijanden gebruikt kunnen worden.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 komt later dit jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Warcraft 3-modellen nu te gebruiken in StarCraft II

Het is inmiddels alweer 13 jaar geleden sinds Warcraft 3 het levenslicht zag en fans van de Real Time Strategy-game wachten met smart op een vervolg. Blizzard komt deze fans nu tegemoet: niet met de langverwachte Warcraft 4, maar met modellen uit Warcraft 3 voor Blizzard's andere Real Time Strategy-game, StarCraft II.

Volgens battle.net bevat de toevoeging alle modellen uit Warcraft 3, inclusief alle muziek, spell effects, user interfaces en geluidseffecten. De modellen zijn nu te downloaden in de Public Test Realm van StarCraft II en worden later gelanceerd nadat de toevoegingen uitgebreid zijn getest. Om gebruik te kunnen maken van de modellen moet je wel een speciaal Public Test Realm-account hebben, dat je hier kan aanmaken.

Warcraft 3: Reign of Chaos kwam uit op de pc en Mac in 2002, de uitbreiding The Frozen Throne volgde een jaar later. StarCraft II werd uitgegeven in 2010, waarvoor in 2013 de uitbreiding Heart of the Swarm uitkwam. 

Warcraft3
Warcraft 3-modellen nu te gebruiken in StarCraft II

Lichtgetinten rossen vrouw van 20 af

De politie van Amersfoort is naarstig op zoek naar drie laffe straatboefjes. Zij hebben gisteravond een 20-jarige vrouw en haar hond afgetuigd. Het gaat hier om *tromgeroffel* lichtgetinte jongens van rond de achttien jaar.

De vrouw liet gisteravond rond 23.15 uur haar hond uit in het park bij de Cartierstraat toen zij ineens door het trio werd aangevallen. Zij scholden haar uit en haar hond kreeg een flinke schop. Vervolgens werd het slachtoffer met haar hoofd hard tegen een muur gegooid en werd zij door het laffe drietal tegen de grond geduwd. Hierna maakte men enkele pasjes buit en maakten zij zich uit de voeten.

De arme jongedame heeft zich moeten laten behandelen in het ziekenhuis. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Hoewel het hier om drie lichtgetinte jongens gaat, zou het hier slechts een incident betreffen.

Heracles schorst Tannane en Bel Hassani

Heracles Almelo heeft Oussama Tannane en Iliass Bel Hassani voor twee duels disciplinair geschorst. Beide spelers missen de duels met FC Groningen en Willem II.

Tannane en Bel Hassani botsten afgelopen zondag met elkaar tijdens het uitduel met AZ. De tweede treffer van de thuisclub uit Alkmaar leidde tot een heftige woordenwisseling, die later weer oplaaide. De leiding van de nummer zestien van de eredivisie vindt dergelijk gedrag niet bij de club passen en besloot het duo voor een week te schorsen.

Heracles Almelo neemt het donderdag op tegen FC Groningen en gaat zondag op bezoek bij Willem II.

Weer minder adoptiekinderen naar Nederland

De daling van het aantal adoptiekinderen dat naar Nederland komt, houdt aan. In 2014 werden 354 kinderen in gezinnen opgenomen. Een jaar eerder waren dat er nog 401. Dat meldt de Stichting Adoptievoorzieningen dinsdag.

In 2010 stond de teller nog op 710 adoptiekinderen. Dat liep de jaren daarna snel terug, van 528 in 2011, 488 in 2012 tot 401 in 2013.

De financiële crisis is volgens een woordvoerster van de Stichting Adoptievoorzieningen een van de redenen voor de daling. Ook de toenemende mogelijkheden om op een biologische manier een kind te krijgen, spelen vermoedelijk een rol.

'Eind dit jaar nieuw supportershome Ajax'

De gemeente Amsterdam streeft ernaar voor het einde van dit jaar een nieuw supportershome van Ajax te hebben gerealiseerd. Dat liet een woordvoerder dinsdag weten. Het stadsbestuur wil het definitieve supportershonk bouwen in de parkeergarage onder de Amsterdam Arena, aan de zuidkant.

Het oorspronkelijke supportershome in de buurt van het stadion brandde vorige week volledig af. Onderzoek van de politie toonde aan dat de brand was aangestoken. De politie is op zoek naar twee mannen die kort voor en na de brand in de buurt zijn gesignaleerd.

De hoofdstad weet nog niet of Ajax-fans eerst nog terechtkunnen in een tijdelijk supportershome totdat de definitieve plek gereed is. Daarvoor moet de gemeente kijken naar zaken als veiligheid en openbare orde.

Strijdbare Geerdink blijft in Turkije

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink blijft gewoon in Turkije in afwachting van haar rechtszaak. Op 8 april moet Geerdink voorkomen in haar woonplaats Diyarbakir. De aanklager legt haar 'propaganda voor een terroristische organisatie' ten laste.

"Ik ga gewoon door met mijn werk en ben van plan mij op 8 april bij de rechtbank te melden", zei Geerdink. De steun die ze ontving van vrienden en collega's noemt ze hartverwarmend. "Vrienden in Nederland hebben zelfs al gekeken naar de prijs van tickets."

Geerdink meldde dinsdag haar advocaat Ramazan Demir aan. "Omdat het accreditatieproces even duurt, heeft hij nog niet alle documenten kunnen inzien", vertelde de journaliste dinsdag.

Griepepidemie houdt aan

De griepepidemie gaat de tweede maand in. Afgelopen week week meldden 139 op de honderdduizend mensen zich bij de huisarts met griepachtige klachten, de week daarvoor ging het om 142 zieken. Daarmee is de griepepidemie die Nederland sinds december in de greep houdt, nog niet ten einde. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Er is dit seizoen veel meer griep dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Volgens het Nivel lijkt het erop dat er een mismatch is tussen de griepvariant die nu heerst en de variant in het griepvaccin. Daardoor worden relatief veel ouderen die doorgaans de griepprik krijgen, geveld door griepachtige klachten. De griep velt ook veel jonge kinderen, tussen de 0 en 4 jaar, zo blijkt uit de cijfers.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

'Herstel arbeidsmarkt mooier dan meevaller'

Het herstel van de arbeidsmarkt is voor minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher mooier nieuws dan de financiële meevaller die dit met zich meebrengt. Asscher zei dat dinsdag in reactie op nieuwe berekeningen van het UWV. De uitkeringsinstantie verwacht dit jaar voor het eerst sinds jaren weer banengroei voor werknemers. Dat levert in 2015 een meevaller op van bijna een half miljard door het lagere aantal uitkeringen.

Asscher wijst erop dat de cijfers van het UWV passen in de ramingen van het Centraal Planbureau. Ook dit heeft voorspeld dat de werkgelegenheid dit jaar weer aantrekt. De belangrijkste opgave voor het kabinet is te zorgen dat 'de mensen in de huiskamer' dat gaan merken, zei Asscher.

Over de meevaller voor de schatkist beslist het kabinet in de voorjaarsnota, de halfjaarlijkse tussenstand van de overheidsbegroting. Die gaat voor 1 juni naar de Tweede Kamer.

'Massale toeloop bij Loterijverlies'

Bij belangenclub Loterijverlies loopt het storm sinds de Staatsloterij eind vorige week schuldig werd bevonden aan misleiding. "Duizenden mensen hebben zich aangemeld om hun inleg te kunnen terugkrijgen", meldde de stichting dinsdag.

De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan. De zaak tegen de Staatsloterij werd aangespannen door Loterijverlies.

Door de uitspraak heeft Loterijverlies naar eigen zeggen een uitstekend uitgangspunt om voor haar ruim honderdduizend deelnemers geld terug te vorderen. Het gaat bij elkaar om 'tientallen miljoenen euro's'.

Zo snel als het licht

Zo snel als het licht?

Yup ... licht is verschrikkelijk snel. Bijna 300.000 kilometer per seconde, maarliefst. Maar zelfs met die snelheid zijn de afstanden in het universum zo groot dat zelfs een reis binnen ons zonnestelsel met de snelheid van het licht saai kan overkomen. Laten we eens een lichtstraal vanaf de zon volgen, in een voor mensen begrijpelijk perspectief.

Riding Light from Alphonse Swinehart on Vimeo.

Mortal Kombat X krijgt speciale edities

Mortal Kombat X krijgt drie speciale edities. Warner Bros. Interactive Entertainment heeft de Mortal Kombat X Kollector’s Edition door Coarse, Kollector’s Edition, Premium Edition aangekodigd. Alle edities bevatten de game en wie deze al preordert krijgt Goro als extra personage.

Mortal Kombat X: Kollector’s Edition by Coarse is beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One en kost € 119,99. Deze bevat:

  • Exclusieve Scorpion figurine en echtheidscertificaat, ontwopren door Coarse. Hij is een bekende naam in de ‘Collector and Designer figure communities’ voor hun artistieke benadering, oog voor detail en unieke verhaalvertelling door beeldhouwkunst.
  • In-game gouden Scorpion Skin
  • The Kombat Pack, waarmee je toegang krijgt to vier personages zodra ze beschikbaar komen. Enkele zijn oude bekenden uit de franchise, andere zijn bekende uit andere games of films, zoals ook gebeurde in Mortal Kombat 9.

De Mortal Kombat X Kollector’s Edition is beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One en kost € 119,99:

  • Scorpion-beeld
  • Steel Pack en Steel Card
  • Mortal Kombat X: Blood Ties Comic Book Volume 1
  • In-game gouden Scorpion Skin
  • The Kombat Pack

De Mortal Kombat X Premium Edition zal alleen digitaal beschikbaar zijn via en bevat 'The Kombat Pack'. Deze versie kost voor PlayStation 4 en Xbox One : € 99,98. De versie voor PlayStation 3 en Xbox 360 kost € 79,98 en op Steam is de pc-versie te verkrijgen voor € 79,98.

Mortal Kombat X komt 14 april uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Brussel waarschuwt Athene voor te hoge eisen

Brussel waarschuwt Athene voor overdreven eisen bij de bedwinging van de Griekse schuldenberg van zo'n 320 miljard euro. Het is niet zo dat alles wordt veranderd na de jongste verkiezingen in Griekenland, stelde de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker dinsdag.

Juncker deed zijn uitspraken aan de vooravond van een ontmoeting in Brussel met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. De uiterst linkse Tsipras en zijn kersverse regering willen nieuwe onderhandelingen over de aanpak van de enorme overheidsschuld. De verwachtingen over de uitkomst van het gesprek woensdag zijn niet hooggespannen, meldden diplomaten.

Aanvankelijk eiste Athene de kwijtschelding van een deel van zijn schulden, maar daar is de regering van het euroland op teruggekomen. Het belangrijkste euroland Duitsland heeft laten weten dat het bereid is te praten over een verlenging van de looptijd van de schulden.

Agenten krijgen vaste weerbaarheidstraining

De mentale zorg en training krijgt een structurele plek in het dagelijks werk van alle politiemensen. Dat zegt Jannine van den Berg van de Nationale Politie.

Ze vertelt dat uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat het over het algemeen gewoon goed is met de psychische gezondheid van politiemensen. Die onderzoeken heeft minister Ivo Opstelten dinsdag aan de Tweede Kamer gestuurd.

"Om dat zo te houden, is het wel noodzakelijk dat we de mentale weerbaarheid structureel bij het werk gaan betrekken", constateert ze. "In Rotterdam loopt nu een proefproject. We zijn inmiddels wel zo overtuigd van het nut, dat het de bedoeling is om het landelijk door te voeren."

Rusland en Polen steggelen over herdenking WO II

Tussen Polen en Rusland is opnieuw ruzie ontstaan over een herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei. De betrekkingen tussen de twee buurlanden gaan steeds verder achteruit als gevolg van de crisis in Oekraïne.

Polen overweegt buitenlandse regeringsleiders uit te nodigen in Gdansk om het einde van de Tweede Wereldoorlog, zeventig jaar geleden, te herdenken. Daarmee hebben westerse leiders een goed excuus om niet aanwezig te hoeven zijn bij de parade die op 9 mei in Moskou plaatsheeft.

De Poolse minister van buitenlandse zaken Grzegorz Schetyna noemde het 'niet logisch dat een herdenking van het einde van een oorlog wordt gehouden op de plek waar de oorlog begon'. Die opmerking, een verwijzing naar de invasie van Polen door de Sovjet-Unie, is Rusland in het verkeerde keelgat geschoten. Moskou benadrukt liever de heroïsche rol van de Sovjets in de strijd tegen nazi-Duitsland.

Dead or Alive 5 lanceert nog een laatste keer

Vandaag hebben uitgever Koei Tecmo en ontwikkelteam Team NINJA de officiële releasetrailer voor Dead or Alive 5: Last Round uitgebracht. De vechtgame met vooral dames als blikvanger komt 20 februari uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. De pc-versie is uitgesteld naar 30 maart.

Meer arena's, meer personages en vooral meer kostuums zijn er beschikbaar om je lusten op bot te vieren in deze nieuwste versie van Dead or Alive 5. Kostuums en savedata van de vorige versie, Dead or Alive 5: Ultimate worden overgezet naar deze versie, mits je op dezelfde consolemerk blijft spelen. Van Xbox 360 naar PlayStation 4 overzetten gaat dus niet.

Back-up rampenzender medio dit jaar sneller

NPO 1 krijgt medio dit jaar een uitgebreidere back-up die ervoor moet zorgen dat de rampenzender van de NOS optimaal blijft functioneren, ook als zich calamiteiten bij de omroep zelf voordoen. Met deze uitgebreidere noodvoorziening kunnen technici de eindregie van de drie publieke televisiezenders op afstand bedienen.

Donderdagavond bleven de kijkers van NPO 1 een uur lang verstoken van beeld, omdat het NOS-gebouw wegens een indringer ontruimd werd. Ook de programmering van NPO 2 viel hierdoor twintig minuten weg.

Als de nieuwe noodvoorziening in de loop van dit jaar is verbeterd, kan de NPO bij een calamiteit vrijwel direct de uitzendingen op NPO 1, 2 en 3 voortzetten. Dat gebeurt vanaf een zogeheten uitwijklocatie.

WWE 2K15 gaat naar 2011 in nieuwste uitbreiding

2K heeft vandaag de uitbreiding One More Match aangekondigd voor WWE 2K15. Dit is een verhalende modus, die zich vooral focust op de rivaliteit tussen Christian en Randy Orton in 2011. Momenten zoals hoe Christian de WWE World Heavyweight Championship in Extreme Rules wint, maar een nacht later deze weer moet inleveren door van Randy Orton te verliezen komen onder meer langs.

De uitbreiding 2K Showcase: One More Match bestaat uit:

  • Verhaalmodus over de rivaliteit tussen Christian en Randy Orton
  • Speelbare WWE Superstars met het uiterlijk van 2011: Christian, Randy Orton, Edge, Mark Henry en Sheamus
  • Speelbare arena's van 2011: SmackDown, Extreme Rules, Over the Limit en Capitol Punishment

2K Showcase: One More Match kost los € 9.99 als je geen seizoenspas hebt gekocht. De uitbreiding komt 11 februari beschikbaar voor PlayStation 3 en PlayStation 4. Mensen met een Xbox 360 en Xbox One kunnen er vandaag al mee aan de gang.

Verhuurder was bereid V&D tegemoet te komen

Verhuurder IEF was bereid V&D vergaand tegemoet te komen om de noodlijdende warenhuisketen uit de financiële problemen te helpen. Dat zei de raadsman van het vastgoedfonds dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Het vastgoedfonds, eigenaar van twaalf V&D-panden, wilde instemmen met een huurvrije periode van vier maanden en een huurverlaging van dertig procent daarna. In ruil moest het warenhuisconcern een groot aantal vierkante meters winkeloppervlakte inleveren en de onderverhuurders overdragen.

IEF was verder bereid de miljoeneninvesteringen op te hoesten die nodig zouden zijn om de panden geschikt te maken voor andere huurders.

Het voorstel leek een goede kans te maken, maar werd eind januari door V&D alsnog afgeschoten.

IEF eist in kort geding tegen V&D nu ontruiming van de panden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

Arie Ribbens (78) moet stoppen met zingen

De Brabantse feestzanger Arie Ribbens moet noodgedwongen stoppen met zingen. De artiest kampt met dusdanig beschadigde stembanden dat hij zijn carrière moet beëindigen.

Ribbens (78) kreeg in 2009 longkanker, waarna de stembanden door bestralingen onherstelbaar zijn beschadigd. Zijn cd 'Een nieuwe weg' die hij vorig jaar uitbracht, is zijn laatste wapenfeit als zanger. "Zingen gaat niet meer, maar praten blijf ik natuurlijk gewoon doen. Feestvierders gaan mijn stem zeker horen, maar dan op een plaatje. Het wordt daardoor natuurlijk wel anders dan anders, maar ik heb er zin in", aldus de zanger.

Ribbens brak in 1980 door met de carnavalskraker Brabantse nachten zijn lang. Dertig jaar lang bleef hij singles en albums uitbrengen.

FC Den Bosch neemt afscheid van coach Kaiser

FC Den Bosch heeft per direct de samenwerking met coach Ruud Kaiser beëindigd. Dat maakte de Brabantse club dinsdag bekend. De clubleiding heeft deze beslissing genomen op basis van gesprekken de afgelopen week binnen de club en de tegenvallende sportieve resultaten.

FC Den Bosch verloor eind vorige maand in eigen huis met 0-5 van FC Volendam en bezet de dertiende plaats in de Jupiler League. Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: "Het voortijdig afscheid nemen van een trainer is altijd een moeilijke beslissing en voelt voor alle partijen als een verlies."

Kaiser werd in de zomer van 2013 door FC Den Bosch aangesteld. De club beraadt zich over zijn opvolging. Assistent-trainers Jan van Grinsven en Erik van der Ven nemen zijn taken voorlopig over.

Teeven: maatregelen tegen criminelen in cel

Er zijn de afgelopen jaren maatregelen genomen om veroordeelden die vanuit hun cel nog steeds doorgaan met hun criminele activiteiten, aan te pakken. Het probleem is inmiddels ook kleiner geworden.

Dat zei staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dinsdag in de Tweede Kamer. De PvdA wilde opheldering over een rapport van het Openbaar Ministerie, de politie en de gevangenissen dat al in 2013 klaar was maar pas afgelopen weekend via RTL Nieuws naar buiten kwam. Daaruit bleek dat tientallen criminelen onder meer hun handlangers vanuit de cel aanstuurden. Verschillende fracties zijn boos, omdat ze niet van het rapport wisten.

Maar volgens Teeven is dat rapport achterhaald. In 2009 is besloten het probleem aan te pakken en in het rapport staan ook gevallen van voor 2009, zei Teeven.

Ook D66 wil minder gas winnen in Groningen

De gaswinning in Groningen moet terug naar het niveau van circa dertig miljard kuub. Dat is het niveau dat nodig is om te voldoen aan de binnenlandse vraag en lopende exportcontracten. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft dat dinsdag gezegd. De veiligheid moet volgens haar vooropstaan.

"Deskundigen zeggen dat door de hoeveelheid gas die wordt gewonnen terug te schroeven, de kans op aardbevingen afneemt. Koop daarmee tijd die nodig is voor de veiligheid van Groningers en om de huizen te verstevigen."

Eerder pleitten ChristenUnie, GroenLinks en andere partijen er al voor om de gaswinning te verlagen richting de dertig kuub.

Nieuwe scherprechter in Parijs-Nice

De Franse rittenkoers Parijs-Nice heeft een nieuwe berg in het routeschema opgenomen die vermoedelijk als scherprechter dient. Het betreft de tien kilometer lange Col de la Croix de Chaubouret. Die klim met een stijgingsgemiddelde 6,7 procent vormt het sluitstuk van de vierde etappe, de koninginnenrit over 204 kilometer.

De organisatie maakte dinsdag de route van de Koers naar de Zon bekend. Twee tradities zijn in ere hersteld: een proloog en de afsluitende tijdrit naar de Col d'Èze bij Nice.

De Colombiaan Carlos Betancur won de editie van vorig jaar. Tom-Jelte Slagter blonk uit met twee etappezeges.

Parijs-Nice begint dit jaar op 8 maart met een proloog over 6,7 kilometer in Maurepas en eindigt op 15 maart. De organisatie rekent op de deelname van de winnaars van 2011, 2012 en 2013, te weten Tony Martin, Bradley Wiggins en Richie Porte.

KNMI waarschuwt opnieuw voor gladheid

Het KNMI waarschuwt dat het in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend opnieuw glad kan zijn doordat natte weggedeelten bevriezen. De gladheid kan lokaal in het hele land voorkomen. Later in de ochtend zal de gladheid weer verdwijnen. Het KNMI heeft code geel (gevaarlijk weer) gegeven voor alle provincies.

Voor afgelopen nacht en ochtend had het weerinstituut ook al zon waarschuwing uitgedaan. Desondanks gebeurden her en der ongelukken op snelwegen en lokale wegen. De drukste ochtendspits van het jaar (400 kilometer file) was het gevolg. In de regio Den Haag belandden tientallen mensen met botbreuken op de afdeling spoedeisende zorg van ziekenhuizen.

Energielabel aanpassen kost enkele euro's

Het aanpassen van je energielabel kost geen tientjes, zoals aanvankelijk werd aangenomen, maar een enkele euro's. Dat valt op te maken uit een brief van minister Stef Blok voor Wonen. Hij heeft geconstateerd dat de energiedeskundigen die eraan te pas moeten komen, lagere bedragen vragen dan verwacht.

Menige huizenbezitter was gepikeerd toen hij of zij recent van de overheid een energielabel kreeg toebedeeld. Dat was lang niet altijd op alle aanpassingen van het huis gebaseerd, maar op gegevens die al langer bekend waren. Daardoor viel het nogal eens slecht uit, terwijl het huis in kwestie misschien wel een beter label verdiende. Dat kon je aanpassen, maar dat zou dus tientjes kosten. Maar er schijnen deskundigen te zijn die het zelfs voor drie euro doen.

Aanpassen hoeft trouwens niet. Je moet alleen een label hebben als je je huis wilt verkopen.

Weer hoofdrol voor Huisman in Amerikaanse film

Michiel Huisman heeft weer een hoofdrol te pakken in een Amerikaanse thriller. Dat heeft zijn agent dinsdag bekendgemaakt.

De Nederlandse acteur is binnenkort te zien in de bovennatuurlijke vertelling The Forest. De film vertelt over een jonge vrouw, een rol van Natalie Dormer, die op zoek gaat naar haar verdwenen tweelingzus. Tijdens haar queeste belandt ze in een bos vol boze en gekwelde geesten.

De opnames gaan in mei van start. Momenteel is Huisman bezig met een andere Amerikaanse film, de thriller 2:22. Hierin speelt de 33-jarige acteur een man die elke dag een reeks gebeurtenissen steeds opnieuw beleeft. Ook is Huisman deze zomer te zien in het drama The Age of Adaline, waarin hij het doek deelt met Harrison Ford.

De Nederlander was eerder al te bewonderen in kleinere rollen naast onder meer Brad Pitt in World War Z en Reese Witherspoon in Wild. Huisman speelt bovendien belangrijke rollen in hitseries als Game of Thrones, waar Natalie Dormer overigens ook een rol in speelt, en Orphan Black. De acteur vertrok een paar jaar geleden met zijn vrouw Tara Elders naar de Verenigde Staten om daar carrière te maken.

The Forest moet begin volgend jaar uitkomen.

Redmayne wilde 'betrapt' worden met Golden Globe

Eddie Redmayne kon zijn geluk niet op toen hij drie weken geleden een Golden Globe won voor zijn rol in The Theory of Everything. Toen Redmayne na de awardshow weer in het vliegtuig stapte op weg naar huis had hij de award in zijn tas. Aan People vertelt de trotse acteur dat hij intens hoopte dat de medewerkers op het vliegveld het beeldje in zijn tas zouden ontdekken.

"Eigenlijk kwam het mooiste moment na de uitreiking van de Golden Globes, ik had de award in mijn handbagage en die moest op het vliegveld door een scan", aldus de 33-jarige Britse acteur die ook genomineerd is voor een Oscar. "Ik zag de tas door de scan gaan en de medewerker van het vliegveld keek er ook naar. Ze vroeg me of het soms een award was."

"Ik hoopte echt intens dat ze mijn tas open zouden maken om te kijken wat er precies in zat. Een andere medewerker vroeg mij vervolgens of de prijs echt was. Ik was zo blij om ja te kunnen zeggen", vervolgt Redmayne. Hij kroop voor de film in de huid van Stephen Hawking, de Engelse natuurkundige die de ziekte ALS heeft.

Redmayne weet niet of hij ook de Oscar voor beste acteur binnen kan slepen. Hij wil in ieder geval geen speech voorbereiden. "Dat brengt ongeluk", aldus de acteur, die ook zegt dat hij in een behoorlijke rollercoaster is beland. "Ik probeer het allemaal maar over mij heen te laten komen."

Film Michiel de Ruyter in vijf dagen goud

Het epos over zeeheld Michiel de Ruyter is dinsdag bekroond met een Gouden Film. De film van regisseur Roel Reiné is inmiddels al door meer dan honderdduizend mensen gezien.

Dat heeft het Nederlands Film Festival bekendgemaakt. Reiné, hoofdrolspeler Frank Lammers en producent Klaas de Jong hebben dinsdagmiddag de prijs in ontvangst genomen. Het is de eerste maal dat Reiné een Gouden Film krijgt.

De Ruyter (1607-1676) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. De film behandelt zijn leven en zijn turbulente carrière. Andere hoofdrollen worden vertolkt door Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber en Sanne Langelaar.

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Roel Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt.

Het gaat sowieso goed met Nederlandse films in de bioscopen momenteel. Ook Gooische Vrouwen II, die hard op weg is naar de twee miljoen bezoekers, en de komedie Homies trekken momenteel volle zalen.

Koerdische strijders veroveren dorpen rond Kobani

Koerdische strijders hebben een 'gordel van dorpen' rond de Syrische stad Kobani veroverd op strijders van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft een Koerdische bestuurder dinsdag gezegd.

Volgens Anwar Muslim hebben Koerdische strijders met hulp van Syrische rebellen een gebied van tien tot veertien kilometer rondom Kobani veroverd. De stad zelf kwam eind januari weer in handen van de Koerden. De Koerden proberen nu verder door te stoten.

IS-strijders namen half september grote delen van Kobani in. Tienduizenden Koerden sloegen op de vlucht naar buurland Turkije. Maandenlang hebben de Koerden vervolgens gevochten om de stad weer in handen te krijgen, daarbij geholpen door luchtaanvallen van een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Veel botbreuken in gladde Haagse regio

De gladheid heeft dinsdagochtend vooral in de regio Den Haag tot veel valpartijen geleid. Op de afdelingen spoedeisende zorg van ziekenhuizen kwamen vele tientallen mensen met botbreuken binnen.

Volgens een woordvoerster van het Medisch Centrum Haaglanden zijn in de vestigingen in Den Haag (Westeinde en Bronovo) en Leidschendam (Antoniushove) 74 gewonden binnengebracht. Het ging om breuken in benen, armen, polsen, enkels of heupen.

Ook het HagaZiekenhuis in Den Haag kreeg slachtoffers van de gladheid binnen. Een aantal was met de fiets of scooter onderuitgegaan.

Duitsland wil jihadgangers harder aanpakken

De Duitse regering wil strengere wetgeving doorvoeren om mensen te beletten zich in het buitenland bij een terreurbeweging aan te sluiten. Het kabinet buigt zich woensdag over een wetsvoorstel. Daarna moet de Bondsdag er nog over stemmen.

Het initiatief is een reactie op de ongeveer zeshonderd mensen die vanuit Duitsland zijn afgereisd naar Syrië of Irak om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat. Het wetsvoorstel geldt echter voor alle terreurgroepen, waar dan ook ter wereld. Een tweede wetsvoorstel moet aanklagers in staat stellen iedereen te vervolgen die geld doorsluist naar terroristische organisaties, ongeacht de hoogte van het bedrag.

Dodental conflict Oekraïne loopt op

Het dodental als gevolg van het conflict in het oosten van Oekraïne is opgelopen tot zeker 5350. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag bekendgemaakt. De VN veroordelen de willekeurige beschietingen die veel burgers het leven kostten.

De gevechten tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger zijn in januari na een periode van relatieve rust weer opgelaaid. De afgelopen drie weken alleen al kwamen zeker 224 burgers om. De VN hebben beide partijen opgeroepen om de bescherming van burgers 'de hoogste prioriteit' te geven.

Nieuwe president Italië opent front tegen corruptie

De nieuwe president van Italië, Sergio Mattarella, wil de strijd aangaan met corruptie en het land opzwepen richting economische en electorale hervormingen. Dat zei hij dinsdag tijdens de eedaflegging in Rome.

Mattarella (73), een rechter van het grondwettelijk hof, werd zaterdag door het parlement gekozen als president. Dinsdag legde hij de ambtseed af. In zijn toespraak wees hij op de 'alarmerende' verspreiding van de maffia vanuit het zuiden naar het noorden van Italië.

Misdaad is een 'alomvattende kanker die hoop vernietigt (...) en rechten vertrappelt', aldus Mattarella. "Corruptie heeft een onacceptabel niveau bereikt. Zij verzwelgt bronnen die konden worden aangewend voor burgers. Zij belemmert de correcte uitvoering van marktregels en benadeelt de eerlijken en bekwamen."

De kersverse president toonde zich een voorstander van de hervormingen die premier Matteo Renzi wil doorvoeren. Dat zal de komende zeven jaar van zijn ambtstermijn een van zijn speerpunten worden, zei hij.

Formule E raast langs Kremlin

Voor de Formule E, de nieuwe raceklasse van elektrische sportauto's, wordt op 6 juni een bijzonder parcours uitgezet in de Russische hoofdstad Moskou. De organisatie onthulde dinsdag een stratencircuit dat vlak langs het Kremlin en Rode Plein loopt.

De race is de negende en voorlaatste uit de reeks, die op 27 juni eindigt in Londen. De volgende race is op 14 maart in Miami. De Formule E is een officieel wereldkampioenschap met veel oud-Formule 1-coureurs. De Nederlandse Chinees Ho-Pin Tung komt uit voor China Racing.

ICJ: Servië beging geen genocide in Kroatië

Servië heeft zich tijdens de Balkanoorlogen in de jaren negentig in Kroatië niet schuldig gemaakt aan genocide. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag dinsdag geoordeeld. Ook Kroatië maakte zich volgens het ICJ niet schuldig aan volkerenmoord in Servië.

Servische troepen begingen in het begin van de oorlog in Kroatië wel op grote schaal misdaden, maar die kwamen niet neer op volkerenmoord, aldus het ICJ.

Kroatië zat zelf ook in het beklaagdenbankje. Volgens de Serviërs waren het juist de Kroaten die zich schuldig maakten aan genocide, tijdens een campagne in 1995 die bedoeld was om grondgebied te heroveren op Servische rebellen. Ook in dit geval was er sprake van ernstige misstanden, aldus de rechters van het ICJ, maar niet van genocide.

Het hof riep beide landen op zich samen in te zetten om in het reine te komen met hun verleden. "Het hof moedigt de partijen aan door te gaan met samenwerken om de slachtoffers (...) op gepaste wijze schadeloos te stellen en daarmee de vrede en stabiliteit in de regio te bevorderen", zei ICJ-voorzitter Peter Tomka.

Het vonnis is op zich niet heel verwonderlijk. Het Joegoslaviëtribunaal, dat eveneens in Den Haag is gevestigd, heeft nog nooit een Serviër of een Kroaat genocide in het territorium van de ander ten laste gelegd.

Arrestaties Thailand om online beledigen monarchie

De Thaise politie heeft zes mensen opgepakt die verdacht worden van een samenzwering met als doel de Thaise koning Bhumibol Adulyadej op internet te beledigen. Volgens de politie horen de zes tot een groep die zich het Banpodj Network noemt. De groep zou op sociale media propaganda tegen de monarchie hebben verspreid.

In een verklaring noemde de politie de groep een ernstige bedreiging voor de monarchie en de stabiliteit van het land. Een van de speerpunten van de junta die vorig jaar mei de macht greep in Thailand is het beschermen van de reputatie van het koningshuis. Iedereen die ervan wordt verdacht niet trouw te zijn aan de koning wordt keihard aangepakt. Op het beledigen van de monarchie staat een maximale celstraf van vijftien jaar.

In Thailand bestaan grote zorgen dat er een instabiele situatie ontstaat als de 87-jarige vorst zijn taken neerlegt.

Zaakwaarnemer: "Ronaldo praktisch onbetaalbaar"

Cristiano Ronaldo is praktisch onbetaalbaar voor andere clubs en zal zijn carrière beëindigen bij Real Madrid. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes dinsdag tegen de BBC. De 29-jarige Portugees, vorig maand tot beste voetballer van de wereld uitgeroepen, is volgens Mendes meer dan een miljard euro waard. "Dat is de hoogte van zijn afkoopsom. Dat kan iemand onmogelijk betalen", aldus Mendes.

Mocht Real Madrid om een of andere reden besluiten om de steraanvaller toch snel te verkopen, dat moet er minstens driehonderd miljoen pond, een kleine vierhonderd miljoen euro, op tafel komen. "Hij is de beste speler voetballer ooit. Met niemand te vergelijken."

Ronaldo verkaste in 2009 voor destijds een recordbedrag van 94 miljoen euro van Manchester United naar Real Madrid.

Meer auto's verkocht in januari

Nederlandse autodealers verkochten afgelopen maand ruim acht procent meer nieuwe personenauto's dan een jaar eerder. Het gaat om de eerste toename sinds mei vorig jaar. Dat maakte AUMACON, een kenniscentrum voor de autobranche, dinsdag bekend.

Er werden 47.946 wagens op kenteken gezet, tegen 44.368 stuks in januari vorig jaar.

AUMACON wijst er wel op dat het huidige januariniveau erg matig is wanneer dat over een wat langere periode wordt bezien. In het verleden werden in januari, vanwege het vermeende voordeel van het 'nieuwe bouwjaar', steevast tussen zestigduizend en tachtigduizend nieuwe auto's geregistreerd.

Het kenniscentrum rekent voor heel 2015 op een lichte toename in de autoverkopen. Vorig jaar rolden in totaal bijna 388.000 wagens de showrooms uit. Dat was een kleine zeven procent minder dan in 2013.

Rijksmuseum tijdelijk in de avond open

Het Rijksmuseum in Amsterdam is de komende maanden op vrijdagavond geopend. Daarmee wil het museum mensen extra gelegenheid geven een bezoek te brengen aan de grote expositie Late Rembrandt, die 12 februari opent.

Met ruim honderd schilderijen, tekeningen en prenten biedt het Rijksmuseum voor het eerst een uitgebreid overzicht van het werk van Rembrandt tussen circa 1652 en zijn dood in 1669. De tentoonstelling was de afgelopen maanden te zien in The National Gallery in Londen en trok daar zo'n kwart miljoen bezoekers.

De vrijdagavondopenstellingen vinden plaats tussen 27 februari en 8 mei (met uitzondering van 6 maart). Het museum is dan open tussen 19.00 en 22.00 uur. Normaal gaan de deuren dicht om 17.00 uur.

'Google werkt aan eigen taxi-app'

Internetbedrijf Google werkt aan een eigen taxi-app, vergelijkbaar met die van Uber. Dat meldde een ingewijde rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

De stap van Google is opvallend omdat het bedrijf een belangrijke investeerder is van Uber. Er werd daarom gedacht dat Google en Uber samen zouden optrekken of dat Google op een gegeven moment Uber zou overnemen. Een topbestuurder van Google zit in het bestuur van Uber.

Maar nu zou Google werken aan zijn eigen taxi-app, die samen moet gaan met zelfrijdende auto's. Het bedrijf heeft naar verluidt Uber al ingelicht over het project. Uber werkt zelf ook aan de ontwikkeling van autonoom rijdende auto's.

RTL-journalisten kopen kalasjnikov

Journalisten van RTL hebben onlangs de wet overtreden doordat ze een aanvalsgeweer hebben gekocht.

De aankoop van een kalasjnikov kost niet veel moeite en is tamelijk eenvoudig. Dit concludeert het RTL-programma Editie NL. Medewerkers van de nieuwsrubriek namen de proef op de som en hadden binnen twee weken zo'n automatisch geweer in handen.

Aanleiding voor het experiment is de populariteit van dit aanvalswapen, ook bekend als AK-47, in de onderwereld. Het wapen wordt vaak gebruikt bij liquidaties. Na de aankoop is het wapen vernietigd, aldus Editie NL.

Het is niet bekend of de journalisten worden vervolgd voor hun illegale aankoop.

Van Aert nieuwe leider ranglijst UCI

Wout van Aert is dankzij zijn tweede plaats bij de wereldkampioenschappen veldrijden de nieuwe leider van de ranglijst van de internationale wielrenunie UCI. De Belg eindigde in Tsjechië als tweede achter Mathieu van der Poel. De wereldkampioen steeg van de vijfde naar de vierde plaats.

Lars van der Haar, die in Tabor het brons behaalde, bleef derde. Kevin Pauwels moest zijn eerste plek afstaan aan landgenoot Van Aert. Bij de vrouwen is Sophie de Boer de beste Nederlandse op de zevende plaats. De Belgische Sanne Cant voert de lijst aan. Marianne Vos, die haar wereldtitel kwijtraakte, zakte naar de tiende positie.

'Harvest Moon' op 3DS toont boerderijleven

Story of Seasons, zo heet de nieuwste Harvest Moon-game die ergens dit jaar moet uitkomen. 'Harvest Moon' staat niet in de titel omdat de nieuwe uitgever van de serie, Marvelous USA, niet de rechten op de naam heeft.

De rechten op de Engelse naam - de serie staat in Japan bekend als Bokujo Monogatari - zijn nog in het bezit van de oude uitgever, Natsume. Die maken gek genoeg nu hun eigen Harvest Moon-games op de 3DS. De 'echte' Harvest Moon is dus Story of Seasons. Bekijk een nieuwe trailer van de game hieronder.

Fietslicht

Ik snap het niet. Ik – snap – het – gewoon – niet. Fietslichten. Ik krijg ze aan, ik krijg ze uit, maar een batterijtje vervangen lukt mij niet. En dan moet je wel snel naar de fietsenmaker, of naar een winkel waar ze losse fietslichtjes verkopen, want je hoeft oom agent maar tegen te komen en je bent de lul. Of je fietst rustig achter een ander aan zonder licht, zodat je net door de mazen glipt zodra ze je voorganger aanhouden. Dat is mij een paar maanden lang gelukt, maar het leverde me een boel stress op.

Een e-reader verandert het leven van dakloze man

Paul, een dakloze man uit Las Vegas, is verrast met een wel heel opmerkelijk cadeau. De man, die al jaren dol is op lezen, moest het jaren doen met enkel één boek, totdat een zakenman uit San Diego besloot hem een e-reader cadeau te doen.

De zakenman, die Paul altijd passeerde op zijn trips naar Las Vegas, geeft aan dat hij Paul altijd met veel plezier zag lezen, maar dat het boek dat hij las nog net niet antiek leek. ''Ik vroeg hem of hij van lezen houdt. Hij zei dat hij het geweldig vindt, maar dat hij dat ene boek steeds maar opnieuw leest'', zegt de gulle gever, die verder anoniem wil blijven.

Daarop besloot hij zijn eigen e-reader als cadeau weg te geven. Op het apparaat staan 300 boeken, dus de man heeft weer heel veel nieuwe verhalen tot zijn beschikking, waar hij weer een hele periode mee verder kan. ''Het was zo mooi om te zien dat iemand zoveel plezier heeft van iets dat ik cadeau heb gedaan. Het voelt heel goed om te iemand te zien genieten van iets dat ik als normaal beschouw'', zegt de zakenman. Hij hoopt dat het anderen inspireert om ook goede daden te verrichten.

Zodra de man door zijn nieuwe collectie heen is, heeft hij de mogelijkheid de e-reader gratis op te sturen naar een adres waar er nieuwe boeken kunnen worden opgezet. Het opladen van de e-reader is ook geregeld; hij kan zijn nieuwe gadget namelijk opladen in een openbare ruimte met stopcontacten, waar daklozen terecht kunnen met hun elektronische apparaten.

Leven op straat is niet makkelijk, dus het is erg mooi om te zien dat er mensen zijn die het leven voor die groep mensen net wat makkelijker wil maken. Welke problemen de man ook heeft, er kan worden gehoopt dat hij zich goed af kan leiden met zijn nieuwe boekencollectie. Verhalen zijn er voor gemaakt om mensen te vermaken, maar ook om ze een kans te geven zich te verplaatsen in een andere wereld. Wellicht geldt dat voor deze man des te meer.

Meer darmkanker ontdekt door onderzoek

Het aantal mensen dat de diagnose darmkanker kreeg is afgelopen jaar flink gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat komt doordat in 2014 is begonnen met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Vorig jaar kregen vijftienduizend mensen in Nederland die diagnose, 8.400 mannen en 6.600 vrouwen. Dat zijn er 1600, ofwel twaalf procent, meer dan in 2013.

Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerde eerste schatting van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

De stijging van het aantal darmkankergevallen is vrijwel alleen te zien in de leeftijdsgroepen die afgelopen jaar een uitnodiging hebben gehad voor het bevolkingsonderzoek. Hoe eerder darmkanker wordt geconstateerd, hoe groter de kans dat de patiënt het overleeft.

In Nederland komt huidkanker het meest voor. Afgelopen jaar kwamen er 15.300 nieuwe gevallen bij. Daarna volgen darmkanker, borstkanker, longkanker en prostaatkanker.

Roken blijft nog altijd de grootste veroorzaker van kanker. Volgens KWF Kankerbestrijding is dertig procent van alle kankergevallen te wijten aan roken. De laatste jaren is de groep mensen die kanker overleeft steeds groter geworden. "Kanker is niet meer per definitie een doodvonnis", aldus een woordvoerster. "Daarom is er nu steeds meer aandacht voor de lichamelijke en psychosociale kant van kanker, ook in onderzoek."

Wel is er een heel groot verschil in overlevingskansen tussen verschillende vormen van kanker. De kans dat iemand vijf jaar na de diagnose borst-, prostaat-, of darmkanker nog leeft is heel groot. Nog geen tien procent van de mensen die alvleesklierkanker en longkanker krijgen, leeft vijf jaar later nog.

Woensdag is het Wereldkankerdag.

Dit heb je nodig om Battlefield Hardline op pc te spelen

De beta van Battlefield Hardline begint vandaag en dus komt de oude bekende vraag weer naar boven: is mijn pc dik genoeg om de game te kunnen draaien? Gelukkig kunnen we daar nu een antwoord op vinden. Hieronder vind je de minimale en aanbevolen specificaties die nodig zijn om Battlefield Hardline te draaien.

Minimum:

  • OS: Windows Vista SP2 64-bit (with KB971512 Update)
  • CPU: Athlon II/Phenom II 2.8 GHz, Intel Core i3/i5 2.4 GHz
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics card: ATI Radeon HD 5770 (1 GB), Nvidia GeForce GTX 260 (896 MB)
  • Hard drive: 60 GB
  • DirectX 11
 
Aanbevolen:
 
  • OS: Windows 8 64-bit (with KB971512 Update)
  • CPU: Intel quad-core CPU, AMD six-core CPU
  • Memory: 8 GB RAM
  • Graphics card: AMD Radeon R9 290, Nvidia GeForce GTX 760
  • Graphics memory: 3 GB
  • Hard drive: 60 GB
  • DirectX 11

Einde aan zegereeks Hawks

Aan de zegereeks van de basketballers van Atlanta Hawks is na negentien overwinningen op rij een einde gekomen. New Orleans Pelicans bracht maandagavond een halt toe aan de ongeslagen status door met 115-100 te winnen. Het was de eerste nederlaag voor de Hawks in de Amerikaanse profcompetitie NBA sinds 26 december 2014.

Anthony Davis was de grote aanjager bij de Pelicans met 29 punten en 13 rebounds. Eric Gordon maakte 20 punten. Bij Atlanta was guard Jeff Teague topschutter met 21 punten. De Hawks voeren nog altijd fier de Eastern Conference aan.

Alle uitslagen van maandag:

Cleveland - Philadelphia 97 - 84
Washington - Charlotte 88 - 92
Brooklyn - LA Clippers 102 - 100
Toronto - Milwaukee 75 - 82
New Orleans - Atlanta 115 - 100
Oklahoma - Orlando 104 - 97
Dallas - Minnesota 100 - 94
Phoenix - Memphis 101 - 102

Japan ontslaat verdachte bondscoach Aguirre

De Japanse voetbalbond heeft dinsdag alsnog bondscoach Javier Aguirre ontslagen. De Mexicaan lag al langer onder vuur wegens vermeende betrokkenheid bij matchfixing. Hij slaagde er vorige maand niet in met Japan de Azië Cup te prolongeren. De ploeg werd al in de kwartfinales uitgeschakeld door de Verenigde Arabische Emiraten.

Voorzitter Kuniya Daini van de Japanse bond zei vorige week nog dat Aguirre, die pas in augustus 2014 in dienst trad, kon aanblijven. De commotie rond het matchfixingschandaal in Spanje kost Aguirre nu toch zijn baan.

De Mexicaan is een van de 41 verdachten in een zaak rond de wedstrijd tussen Zaragoza en Levante in mei 2011. Aguirre was toen coach van Zaragoza, dat door een zege lijfsbehoud zeker stelde. Zaragoza zou Levante 925.000 euro hebben betaald. Aguirre heeft steeds ontkend dat hij er ook maar iets mee te maken heeft.

Senran Kagura in vier minuten uitgelegd

Uitgever Marvelous heeft een trailer van vier minuten online gezet waarin we de verbeteringen van Senran Kagura: Estival Versus kunnen bekijken.

De video laat de verbeterde graphics op PlayStation 4 en PlayStation Vita zien. Er zijn meer dan 25 speelbare personages, pakjes die gescheurd, vies of nat kunnen worden, een verbeterde kleedkamer, een nieuwe Kodak-fotomomentsysteem, multiplayer voor tien spelers op PlayStation 4 en meer.

In Senran Kagura: Estival Versus bouncen de boobies weer lustig op het scherm, terwijl de ninja-leerlingen allerlei tegenstanders in de pan hakken met zwaarden, messen en ander kinky spul

Senran Kagura: Estival Versus komt 26 maart uit in Japan. Een westerse release is nog niet aangekondigd, maar eerdere titels zijn uiteindelijk wel verschenen.

Borderlands op PlayStation 3 weer online

Door het verdwijnen van GameSpy vorig jaar gingen vele games offline die gebruik maakten van de dienst. Ruim achthonderd ontwikkelaars maakten gebruik van GameSpy, dus de impact was enorm. Ook de eerste Borderlands ging offline, maar daar komt nu verandering in.

Borderlands heeft een update gekregen die online multiplayer weer mogelijk maakt op PlayStation 3. Daarnaast is ook de voice chat is aangepakt om deze beter te laten functioneren. Ten slotte is een glitch voor de 'And They’ll Tell Two Friends' trofee aangepast, zodat deze op correcte wijze wordt toegekend.

Hoor jij dus bij de groep die nog graag Borderlands op PlayStation 3 online speelde en dat graag weer wilt doen? Grijp je kans!



UWV: herstel arbeidsmarkt zet door

Uitkeringsinstantie UWV verwacht dit jaar een verdere verbetering van de arbeidsmarkt door de aantrekkende economie. Voor het eerst in jaren zal het aantal banen van werknemers weer groei vertonen. Dat bleek dinsdag uit de arbeidsmarktprognose van de instantie.

UWV rekent voor 2015 op een toename van het aantal banen met 31.000, na een aanzienlijke periode van krimp. Het grootste deel van deze groei zal plaatsvinden in de uitzendsector, maar ook in de zakelijke dienstverlening. Het aantal banen in de bouw zal voor het eerst sinds 2008 groeien, met tweeduizend.

Wel blijft de zorg- en welzijnssector ook dit jaar achter. In 2014 nam daar de werkgelegenheid al met 36.000 banen af, daar komen nog eens veertienduizend banen bovenop. "Door extra middelen die het kabinet ter beschikking heeft gesteld zal het banenverlies minder groot zijn dan eerder voorzien", aldus de uitkeringsinstantie.

Fiscus verliest eerste zaak zwartspaarders

De Belastingdienst heeft voor het gerechtshof in Arnhem een zaak tegen Nederlandse zwartspaarders verloren. Omdat de fiscus de naam van de tipgever over de geheime tegoeden niet wil vrijgeven, heeft het hof de spaarders in het gelijk gesteld.

De Belastingdienst gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen het vonnis van het gerechtshof, liet een woordvoerder van het ministerie van Financiën dinsdag weten. De Belastingdienst vindt het vonnis teleurstellend, te meer omdat het er nu op lijkt dat de naam van een tipgever belangrijker is dan de strijd tegen zwartgeld en belastingontduiking.

Gladheid zorgt voor drukste spits van het jaar

Door gladheid en ongelukken kampt het verkeer op de weg dinsdag met de drukste ochtendspits van het jaar. Vooral rond Amsterdam en Utrecht staat veel file. In totaal stond er even voor 08.30 uur al vierhonderd kilometer file, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Meestal neemt de drukte op de weg rond dat tijdstip af, maar of dat nu ook al gaat gebeuren is nog niet te zeggen. De drukste spits tot vandaag was op 29 januari. Toen stokte de teller op 399 kilometer.

BP: olieprijs wellicht langere tijd laag

BP heeft in het vierde kwartaal, evenals andere grote olieconcerns, last gehad van de fors gedaalde olieprijzen. De Britse rivaal van Shell stelde dinsdag bij de presentatie van de kwartaal- en jaarresultaten dat de prijzen wellicht voor langere tijd laag blijven en dat het bedrijf aan die realiteit zal worden aangepast.

BP schreef in het vierde kwartaal 3,6 miljard dollar (3,2 miljard euro) af op met name zijn olie- en gaswinningsactiviteiten. Mede daardoor leed het concern een nettoverlies van 4,4 miljard dollar in vergelijking met een nettowinst van ruim 1 miljard dollar een jaar eerder. Aandeelhouders kunnen, ondanks het forse verlies, rekenen op een dividend van 10 cent per aandeel.

BP verlaagde ook zijn investeringsbudget voor dit jaar tot circa 20 miljard dollar. Eerder wilde het bedrijf 24 tot 26 miljard dollar spenderen.

Omzet radioreclame groeit

De reclame-inkomsten van radiostations zijn vorig jaar met 2,8 procent gestegen tot 233 miljoen euro netto, maakte marketingorganisatie Radio Advies Bureau (RAB) dinsdag bekend.

Volgens RAB-directeur Liedewij Hentenaar is de groei niet geheel toe te schrijven aan de grote sportevenementen (Olympische Winterspelen en WK voetbal) vorig jaar. Zij signaleert dat adverteerders de afgelopen jaren een steeds groter aandeel van het reclamebudget besteden aan radioboodschappen. In 2013 was ook sprake van groei, met 2,3 procent.

Ziggo timmerde flink aan de weg. Het kabelbedrijf verdubbelde zijn uitgaven aan radioreclame ten opzichte van 2013 tot een brutobedrag van ruim 18 miljoen euro, zegt RAB op basis van cijfers van marketingonderzoeker Nielsen. Ziggo steeg daarmee van de vijfde naar eerste plaats op de lijst.

Kruidvat maakte een reuzensprong van achttien naar twee. De drogisterijketen gaf vorig jaar 12,4 miljoen euro uit aan radioreclame tegen 5,9 miljoen in het voorgaande jaar. Peugeot handhaafde zich als derde, met een brutobedrag van 11,6 miljoen euro.

Man heeft lul van 98 centimeter

Het was even zoeken, maar we hebben de ultieme FOK!ker gevonden. Lucas Weston heeft namelijk een lul van maar liefst 98 centimeter. In erecte toestand, dat dan weer wel.

De 26-jarige rechtenstudent aan de prestigieuze universiteit UCLA in Los Angeles, heeft daar wel de enige moeite voor gedaan. Sinds januari 2014 is hij maar liefst negentien keer onder het mes geweest om zijn paarsgepunte lans te laten verlengen.

Het resultaat is er dan ook naar. Westons geslachtsapparaat weegt een flinke 12,1 kilo en meet in slappe toestand al een lieve 62 centimeter. Eenmaal in werkhouding meet de kloppende roede maar liefst een kleine meter.

Weston deed de penisverlenging om aan de slag te komen als pornoacteur. "Nu heb ik eindelijk iets unieks te bieden in de pornowereld", laat de beste man weten. "Ron Jeremy en Rocco Siffredi kunnen met pensioen, want ik heb de grootste lul ter wereld!" Inmiddels heeft de slagroomklopper van de Amerikaan al geacteerd in vier pornofilms en in zeven fotoshoots, en dat in slechts twee maanden tijd.

Volgens zijn arts, dokter Morrow, betekent dit een doorbraak in de penisverlengende industrie. Uiteraard is niet iedereen even enthousiast. Critici beweren dat Weston bij een steigerend lid te weinig bloed in de hersenen krijgt.

Oh ja, pics in de bron en zo. Jeweetz

OM kan niet zeggen waar jihadist Omar H. is

Het Openbaar Ministerie kan niet zeggen waar de vorige week in hoger beroep veroordeelde 'Syriëganger' Omar H. is. "We hebben een vermoeden van waar hij zich bevindt", is alles wat een woordvoerster daarover kwijt wil.

Het AD meldde dinsdag dat H. zich enkele maanden geleden al heeft aangesloten bij Islamitische Staat in Irak.

Het gerechtshof Den Haag veroordeelde de 23-jarige H. vorige week tot anderhalf jaar cel. Volgens de rechters wilde hij meedoen aan aan de internationale gewelddadige jihad, deed hij mee aan een training voor terrorisme en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

H. was op vrije voeten omdat hij de straf die hij van de lagere rechter had gekregen al had uitgezeten. Op basis van de nieuwe uitspraak moet H. echter nog een aantal maanden de cel in. Volgens het OM is dat nu nog niet aan de orde 'omdat de straf nog niet onherroepelijk is'. Hij kan nog in cassatie.

UWV verwacht financiële meevaller

Het UWV verwacht dit jaar 479 miljoen euro minder kwijt te zijn aan werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Die meevaller is vooral te danken aan gunstiger voorspellingen over de ontwikkeling van de werkloosheid. Dat maakte de uitkeringsinstantie dinsdag bekend.

Het UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen 27.000 stuks lager uitvalt dan in juni werd voorspeld. Dat resulteert in een lastenvermindering van 449 miljoen euro. Dankzij een verlaging van de maximale toeslag in de Toeslagenwet en een lagere tegemoetkoming aan arbeidsongeschikten vallen de lasten ook hier gunstiger uit.

De uitkeringsinstantie staat er, ondanks de meevaller, allerminst rooskleurig voor. Eind 2014 was het totale vermogen van alle UWV-fondsen 8,9 miljard euro negatief. Het UWV verwacht dat het tekort dit jaar oploopt tot 11,3 miljard euro.

Bommen ontmanteld op luchthaven Caïro

Op de internationale luchthaven van Caïro zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee bommen ontmanteld. Dinsdagochtend ging in het centrum van de stad wel een bom af, zonder slachtoffers te maken.

De explosieven die in de aankomsthal en vlakbij een politiepost op de luchthaven waren achtergelaten konden naar het schijnt op afstand met mobiele telefoons tot ontploffing worden gebracht, zeiden ingewijden bij de veiligheidsdiensten.

De bom in het centrum was verstopt in een elektriciteitshuisje. Tot veel meer dan verschrikte omstanders leidde de knal niet.

Pomphouders verliezen kort geding tegen Staat

De twee pomphouders uit de grensstreek die een kort geding hadden aangespannen tegen de Staat wegens inkomstenderving, hebben hun zaak verloren. De kortgedingrechter in Den Haag wees hun vordering dinsdag van de hand. Ze wilden dat de overheid een voorschot zou betalen op schade die zij lijden als gevolg van de accijnsverhogingen van vorig jaar.

Alhoewel aannemelijk is dat de accijnsverhoging heeft bijgedragen aan de slechte bedrijfsresultaten van de pomphouders, staat volgens de rechter niet vast in welke mate dat het geval is. De pomphouders hadden ook al in 2013 te maken met fors teruglopende resultaten terwijl toen de accijnzen nog niet waren verhoogd.

Geldvorderingen worden doorgaans alleen bij een kort geding toegewezen, wanneer vrijwel zeker is dat deze ook in een bodemprocedure succesvol zijn.

Politie rolt criminele bende op

De politie heeft dinsdag een crimineel netwerk opgerold. Dat gebeurde na invallen in woningen en bedrijven in Tiel, Ede, Gouda, Den Haag en Rotterdam. Er zijn vijf verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van inbraken, witwassen en hennepteelt en het deelnemen aan een criminele organisatie.

In Tiel werd een 23-jarige man aangehouden. Hij wordt gezien als de hoofdverdachte. Daarnaast werden in Ede twee mannen van 21 en 23 jaar aangehouden. Wegens wapens- en drugsbezit is ook een 26-jarige man uit Tiel vastgezet. In een woning in diezelfde plaats werd een man gearresteerd naar wie de politie al langere tijd zocht.

'Drugs gevonden in huis Bobbi Kristina'

De politie heeft drugs gevonden in het huis van Bobbi Kristina, de dochter van Whitney Houston. Dat zou de familie van Bobbi, die sinds zaterdag in het ziekenhuis ligt, aan entertainmentwebsite TMZ hebben verklaard.

De politie had het huis van Bobbi zaterdag al doorzocht nadat ze daar bewusteloos was aangetroffen in haar badkuip. De agenten zouden op een later moment zijn teruggekeerd om nog eens rond te kijken in het huis. Toen zouden ze verschillende dingen hebben gevonden, zo hebben ze de familie van Bobbi laten weten. Wat er precies gevonden zou zijn, is niet bekend. De politie wil dit overigens niet bevestigen tegenover de website.

Bobbi Kristina, de 21-jarige dochter van Houston en Bobby Brown, ligt sinds zaterdag in het ziekenhuis. Een ernstig zuurstofgebrek heeft ervoor gezorgd dat ze in coma ligt en weinig hersenactiviteit vertoont. "Bobbi Kristina vecht voor haar leven en is omringd door haar naaste familie. Zoals haar vader al heeft verklaard, vragen we om onze privacy te respecteren gedurende deze moeilijke periode", aldus de familie in een verklaring.

Het incident vertoont bizar veel gelijkenissen met de dood van haar moeder. Houston overleed in 2012 op 48-jarige leeftijd nadat ze eveneens bewusteloos in bad werd aangetroffen.

Verhuurder krijgt deel van huur V&D

V&D heeft op de valreep een deel van de verschuldigde winkelhuur overgemaakt aan verhuurder IEF Capital. Maar het vastgoedbedrijf ziet hierin geen aanleiding om het kort geding tegen de warenhuisketen af te breken, meldde een woordvoerder van IEF dinsdag.

De betalingen betreffen de volledige huurfactuur voor het V&D-pand in Amsterdam en een beperkt deel van de huur voor de gebouwen in Den Haag, Maastricht en Utrecht. Dat zijn uitgerekend de panden die het hoofdonderwerp vormen van de rechtsgang van IEF.

De pandbaas verhuurt nog acht andere winkels aan de warenhuisketen en wil pas van zijn vordering tot ontruiming afzien wanneer V&D belooft de volledige betalingsachterstand per direct te voldoen en ook in de toekomst huur blijft betalen.

V&D moet later op de dag voor de rechter verschijnen vanwege de huurvrije periode van vier maanden die het bedrijf onlangs aan zijn vastgoedeigenaren oplegde.

Ruud de Wild stopt bij Radio 538

De knipperlichtrelatie tussen Ruud de Wild en Radio 538 lijkt nu wederom tot een einde te komen. Radio 538 zal zijn contract, dat in augustus afloopt, niet gaan verlengen.

Daarvoor in de plaats zal radioduo Coen Swijnenberg en Sander Lantinga de overstap van 3FM naar Radio 538 maken. Ze zullen het tijdslot van Ruud de Wild over gaan nemen. "De tijd bij 3FM was geweldig en zal ik nooit meer vergeten. Ik ben BNN en 3FM dan ook enorm dankbaar voor alle kansen die ik heb gehad. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur!" aldus Coen. Daarop vult Sander Lantinga aan: "En naar dat avontuur zien we met vertrouwen en plezier naar uit. Natuurlijk moet je eerst even nadenken, maar we zijn toe aan een nieuwe uitdaging en weten dat de toekomst ons veel moois gaat brengen."

Coen en Sander zullen vanaf 1 september op Radio 538 te horen zijn.

Iets minder Nederlandse wintertransfers, Van Gaal ziet Fletcher vertrekken

Iets minder profvoetballers zijn de afgelopen transferperiode overgestapt naar een andere club. De voetbalbond KNVB meldde dinsdag dat in totaal 101 spelers zijn verhuisd. Dat is tien minder dan in de winterse transferperiode van vorig jaar. De bond telde 34 spelers die van een Nederlandse club naar een buitenlandse club zijn gegaan, 19 profs bewandelden de omgekeerde weg en 48 spelers zijn van club gewisseld binnen Nederland. Het gaat in 23 gevallen om verhuur.

Zoals gebruikelijk vonden de meeste transfers plaats vlak voor het sluiten van de markt. In de laatste 24 uur maakten 32 spelers een last-minute overstap. De laatste speler die de KNVB overschreef was Leroy Labylle van PEC Zwolle naar MVV op maandagavond 22.37 uur. De transferperiode liep dit jaar van 5 januari tot en met 2 februari.


Trainer Louis van Gaal heeft afscheid genomen van een oudgediende bij Manchester United. Middenvelder Darren Fletcher heeft ervoor gekozen zijn carrière voort te zetten bij West Bromwich Albion. De 31-jarige Schot tekende maandagavond een contract van tweeënhalf jaar.

"Ik mag hem als mens heel graag, dus we zullen hem missen", zei Van Gaal over het vertrek van de Schotse international, die dit seizoen niet kon rekenen op een basisplaats. "Hij gaf aan dat hij graag wil spelen en dat begrijp ik."

Fletcher begon zijn carrière in 2002 bij Manchester United en won alle grote prijzen met de club, waaronder vijf landstitels en de Champions League in 2008. Hij verlaat de club met 342 wedstrijden achter zijn naam. "Ik voelde dat dit het juiste moment was om te verhuizen en ik ben daar niet sentimenteel over", zei Fletcher op de website van de Mancunians.

Activision kondigt White Night aan

De onafhankelijke ontwikkelaars van OSome Studio en uitgever Activision kondigen White Night aan. De survivalhorror-game is vanaf 4 maart te downloaden voor PlayStation 4 en Windows, Mac en Linux via Steam. Op 6 maart verschijnt de game voor Xbox One.

White Night speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. De game combineert third-person actie, verkenning, puzzeloplossend vermogen met old-school survival horror. Na een bijna-dodelijk auto-ongeluk ga je als speler in het holst van de nacht op zoek naar hulp. Je komt aan bij een duistere villa en wat begon als een zoektocht naar hulp slaat al snel om. Het landhuis heeft namelijk een heftig verleden en het is aan de speler om alle geheimen op te lossen.

De stijl van White Night speelt een centrale rol. Het is meer dan alleen de look, de vormgeving heeft een duidelijke functie in de game. Licht splijt de duisternis en legt zo verborgen paden en aanwijzingen bloot. Maar tegelijkertijd is het licht een hulpbron waar je als speler voorzichtig en verstandig mee moet omgaan.

Aantal bedrijven groeit hard door aanwas zzp'ers

Het aantal bedrijven in Nederland blijft komende jaren naar verwachting flink toenemen, vooral doordat er meer zzp'ers bijkomen. Dat voorziet het economisch bureau van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport over de toekomst van het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Afgelopen twintig jaar is het aantal ondernemingen al meer dan verdubbeld, van 600.000 in 1996 naar 1,4 miljoen nu. De bank gaat ervan uit dat er in 2025 circa 2,2 miljoen bedrijven zijn.

ING stelt dat ondernemerschap komende jaren onveranderd populair blijft, onder meer door de steeds lager wordende drempels om een eigen bedrijf te beginnen, digitalisering en de drang naar meer vrijheid onder nieuwe generaties die de arbeidsmarkt betreden. Dit zorgt met name voor aanwas van kleine bedrijven, aldus de economen van de bank.

Man in VS veroordeeld om wraakpornowebsite

Een man in de Amerikaanse stad San Diego is maandag schuldig bevonden aan het uitbaten van een website voor zogenoemde wraakporno. Mensen konden naaktfoto's van hun exen op de website plaatsen. De slachtoffers werden vervolgens afgeperst om de foto's van de website af te krijgen.

De 28-jarige Kevin Bollaert was 27 vergrijpen ten laste gelegd, waaronder identiteitsdiefstal en afpersing. Op twee na werd hij aan alle aanklachten schuldig bevonden. Als hij wordt veroordeeld kan hij twintig jaar cel krijgen.

Bollaert beheerde in 2012 en 2013 een website waarop mensen anoniem foto's konden plaatsen. Uiteindelijk verschenen er meer dan tienduizend foto's op de website. Ook de personalia van de slachtoffers en bijvoorbeeld links naar hun Facebook-pagina's werden op de website gedeeld. Op een andere website konden slachtoffers voor een geldbedrag dat kon oplopen tot omgerekend ruim driehonderd euro hun foto's laten verwijderen. Volgens de openbaar aanklager verdiende Bollaert er tienduizenden dollars mee.

Een aantal slachtoffers verklaarde tijdens de rechtszaak te zijn vernederd door de plaatsing van de foto's. "Het heeft mijn leven verwoest en dat is nog steeds gaande", zei een van de vrouwen, die naar aanleiding van de foto's uit huis werd gezet. "Ik ben mijn familie kwijtgeraakt. Ze vinden dat ik hen ten schande heb gemaakt. Mijn reputatie ligt in duigen."

Bollaerts advocaat betoogde dat haar cliënt wellicht misbruik heeft gemaakt van 'menselijke zwakte', maar dat hij niet de wet heeft overtreden door andere mensen foto's te laten plaatsen. "Het is walgelijk, het is aanstootgevend, maar het is niet illegaal." Daar was de rechter het niet mee eens.

Southampton lijft Bertrand in, ADO strikt Oekraïner Jakovenko

Southampton heeft op de laatste dag van de transferperiode ook nog verdediger Ryan Bertrand aan zich gebonden. De Engelsman speelde al op huurbasis voor de club van trainer Ronald Koeman, maar heeft maandagavond een contract getekend dat hem de komende 4,5 jaar aan Southampton bindt. Zijn inlijving volgde kort na de komst van de Serviër Filip Djuricic, oud-speler van Heerenveen.

Bertrand was eigendom van Chelsea, maar die club kon de 25-jarige verdediger niet echt een basisplaats garanderen en had hem de afgelopen jaren aan zeven verschillende clubs uitgeleend. Hij maakte dit seizoen zo veel indruk in de defensie van Southampton, dat Koeman besloot hem een echte toekomst te bieden bij de Saints.


Aaron Lennon speelt de rest van het seizoen voor Everton. De Premier Leagueclub uit Liverpool heeft de rappe vleugelspeler voor een half jaar gehuurd van Tottenham Hotspur.

Lennon speelde al sinds 2005 voor de Spurs, maar kon dit seizoen niet meer op een basisplaats rekenen. De 27-jarige aanvaller kwam 21 keer uit voor de Engelse nationale ploeg.

Tottenham ontdeed zich maandag ook van Benoît Assou-Ekotto. Het contract van de linksback uit Kameroen werd ontbonden. De verdediger speelde dit seizoen geen enkel competitieduel.


De Portugese voetballer Vitorino Antunes maakt de overstap van Málaga naar Dinamo Kiev. De linksback heeft zich voor vier jaar verbonden aan de Oekraïense club waar ook Jeremain Lens onder contract staat. Hoeveel geld er met de transfer is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

De 27-jarige Antunes zegt dat zijn landgenoot Miguel Veloso hem heeft overgehaald naar Oekraïne te verkassen. Veloso speelt al sinds 2012 voor de dertienvoudig landskampioen. Antunes en Veloso kennen elkaar van de Portugese nationale ploeg.


Anderlecht kan het komende half jaar een beroep doen op de Portugees Rolando. De 29-jarige centrumverdediger wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van FC Porto. De international speelde eerder voor Belenenses, Napoli en Internazionale.

Algemeen directeur Herman van Holsbeeck van de Belgische club heeft hoge verwachtingen van de lange verdediger, die in Kaapverdië werd geboren. "Met hem zijn we gewapend om te strijden voor de hoofdprijzen", aldus de Belg.

Dragon Ball Xenoverse krijgt Demigra

Bandai Namco heeft een nieuw  personage laten bedenken voor Dragon Ball Xenoverse. Demigra is een halfgod, die in onderstaande screenshots controle heeft genomen over een paarse Picollo.

De uitgever heeft ook de pre-orderbonussen die voor Steam beschikbaar komen bekendgemaakt. Als je de standaard game of de Dragon Ball Xenoverse Bundle Edition op Steam pre-ordert krijg je:

  • de game
  • Vegeta Super Saiyan 4-personage
  • Twee Frieza Soldier’s Battle Suits

De Bundle-editie geeft je met een bijgeleverde seizoenspas toegang tot alle toekomstige uitbreidingen. Dragon Ball Xenoverse komt eind februari uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en Windows.

Dragon ball Xenoverse

Dragon ball Xenoverse

Doodstraf militair Zuid-Korea na moord op collega's

Een Zuid-Koreaanse militair die vorig jaar vijf van zijn strijdmakkers doodschoot is dinsdag door een krijgsraad ter dood veroordeeld. Of het vonnis zal worden uitgevoerd is de vraag. De laatste executie in Zuid-Korea stamt uit 1997.

Dergelijke schietpartijen zijn in Zuid-Korea niet heel ongebruikelijk. Elke Zuid-Koreaanse man moet twee jaar in dienst en het is niet de eerste keer dat een militair die wordt gepest door zijn collega's naar een wapen grijpt. De dinsdag veroordeelde man verklaarde dat hij zag hoe andere militairen beledigende tekeningen van hem maakten en dat hij daarom door het lint ging.

Ongelukken door gladheid

Bij knooppunt Oudenrijn is dinsdagochtend door de gladheid een ongeluk gebeurd waarbij acht voertuigen betrokken zijn. Dat melden de politie en de ANWB. Het verkeer richting Amsterdam en Den Haag loopt daardoor vertraging op.

Ook op andere plekken zorgt gladheid voor problemen. Op de A4, richting Amsterdam, is de rechterrijstrook bij Zoeterwoude-Dorp dicht. Daar reden vier personenauto's op elkaar en staat 7 kilometer file.

Vooral lokale wegen kunnen plaatselijk zeer glad zijn, zo meldt weeronline.nl. Pas in de loop van dinsdagochtend neemt de gladheid af.

Mensen met pgb kunnen nu declareren

Iedereen met een persoonsgebonden budget (pgb) voor het inkopen van specifieke zorg kan nu bij de Sociale Verzekeringsbank declareren over januari. De SVB gaat de komende dagen extra hard aan de slag om de achterstanden weg te werken.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft dat maandagavond laten weten. De afgelopen dagen ontstond er grote onrust onder tienduizenden mensen met een pgb omdat ze hun zorggeld niet kregen van de SVB. Daardoor konden ze de zorgverleners niet betalen voor het in januari verrichte werk. De SVB is sinds dit jaar verantwoordelijk voor het uitbetalen van de budgetten.

Van Rijn zegt nu dat alle pgb-houders kunnen declareren, ook al hebben ze nog niks van de SVB gehoord of nog geen akkoord op hun papierwerk. Volgens Van Rijk krijgt driekwart van de mensen het geld binnen vijf dagen.

'Dierenpolitie verkeert in zwaar weer'

De dierenpolitie verkeert in financieel zwaar weer en dreigt ten onder te gaan aan bezuinigingen en reorganisaties. Dierenagenten worden steeds meer ingezet voor ander politiewerk en bovendien is de aanwas van nieuwe animal cops minimaal. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van De Persdienst, de landelijke redactie van regionale dagbladen.

Aanvankelijk zouden er vijfhonderd fulltime dierenagenten komen. Inmiddels is dat aantal naar beneden bijgesteld en worden agenten opgeleid tot 'taakaccenthouder', waarbij de jacht op dierenbeulen onderdeel is van het takenpakket. Van de 160 dierenagenten krijgt bijna de helft nauwelijks tijd om af te gaan op meldingen van mishandelde en verwaarloosde dieren, zegt directeur van de Dierenbescherming, Frank Dales. Volgens Dales raakt hun werk 'ondergesneeuwd' door de personele reorganisaties van de Nationale Politie.

Treinen rijden weer normaal

Na de grote chaos gisteren in Utrecht doen zich vandaag geen problemen meer voor op het spoor. Dat meldt de NS op haar website. Wel rijden er door een defecte trein minder treinen tussen Zwolle en Amersfoort.

Het treinverkeer in en rond Utrecht was maandag vrijwel de hele dag ontregeld door een grote sein- en wisselstoring. Gestrande reizigers reageerden boos op de gebrekkige informatievoorziening. De politiek eiste opheldering van ProRail en NS. Hoewel de storing om 08.30 uur begon en rond 10.30 uur werd verholpen, lukte het echter pas na de avondspits om de treinenloop weer volgens dienstregeling te laten lopen.

FOK! Wat een weer....Wolken en zon

Goeiemorgen! Ook gisteren vielen er weer winterse buien met alles erop en eraan. Regen, sneeuw, hagel en in het westen ook onweer. Vandaag valt er nog een enkele bui, maar daarna is het voorlopig gedaan met de buien en winterse perikelen. De nachten worden een stuk kouder en ook overdag haalt het kwik maar met moeite het vriespunt.

Vandaag lukt dat nog wel. Zeker langs de kust wordt het nog een graad of 5 met geregeld de zon erbij. Toch kan daar nog wel een enkele bui vallen en dan met name op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland. Elders in het land blijft het op een lokaal buitje na, wel meest droog. In het zuiden en oosten komt er echter meer bewolking voor en kan het ook erg nevelig zijn. In die bewolkte gebieden komt het kwik niet veel hoger meer uit dan een graad of 3. Er staat niet zoveel wind vandaag.

De komende dagen zijn er perioden met zon en is het droog. In de nachten vriest het licht tot matig en overdag rond of iets boven 0.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Re1
KlapMongeaul zag een Reiger in actie! Arm muisje...

 Re2
...en tevreden over zijn vangst rust hij even uit.

 

 

 

 

 

 

 

Recordaantal tv-kijkers voor Super Bowl

Zo'n 114,4 miljoen Amerikanen hebben zondag op televisie naar de finale van de Super Bowl gekeken. Dat maakte omroep NBC maandag bekend. Dat is het grootste aantal kijkers ooit voor een tv-uitzending in de Amerikaanse geschiedenis.

In de finale van de nationale (Amerikaanse) football-competitie wonnen de New England Patriots zondagavond van titelverdediger Seattle Seahawks. Vorig jaar keken er ongeveer 112,2 miljoen mensen naar de finale.

Katy Perry zette zondagavond een spetterende show neer in het stadion in Glendale. Op een soort megatijger kwam Perry het stadion binnenrijden terwijl ze Roar zong. Katy bracht ook haar nummers Teenage Dream, I Kissed A Girl en Firework ten gehore. Voor haar show had de artiest Missy Elliott en Lenny Kravitz uitgenodigd; zij stonden met haar op het podium.

Op de Nederlandse televisie hebben ruim 72.000 mensen op Fox de Super Bowl gekeken. Dergelijke kijkcijfers werden op hetzelfde tijdstip op andere dagen bij lange na niet gehaald. Cijfers die betrekking hebben op verschillende online streams zijn niet beschikbaar.

'Nieuwere PS4 en Xbox One krijgen 4K-ondersteuning'

Netflix voorspelt dat Microsoft en Sony ergens deze herfst 4K-ondersteuning gaan bieden voor respectievelijk Xbox One en PlayStation 4 door nieuwere versies van de console uit te brengen.

Op de CES 2015 vorige maand zou Sony een hardware-revisie voor PlayStation 4 'beloofd' hebben volgens Neil Hunt. Deze revisie zou 4K-video ondersteunen. Eventueel zou er later HDR-ondersteuning komen, maar volgens Netflix zou er in de tussentijd een Netflix-app op dat soort televisies kunnen staan om dat gat voor hen te dichten.

Op de vraag of er meer informatie over de 'belofte' van Sony gegeven kon worden wilde Netflix niets meer kwijt, volgens het bedrijf kan het niet voor Sony spreken. Wel geloven ze erin dat Microsoft en Sony een update aan hun consoles gaan doen na twee jaar. Met een HDMI 2.0-aansluiting zouden de consoles al klaar zijn voor 4K-ondersteuning voor films met 60fps.

Microsoft en Sony reageren met de standaard reactie: een prachtige techniek dat 4K, maar er zijn geen verdere details of plannen over ondersteuning die gedeeld moeten worden op dit moment.

Netflix
Netflix

Monopoly met echt geld

Het is een van de bekendste, meest geliefde maar ook gehate spellen ter wereld, Monopoly. Iedereen zal er vast wel eens van gedroomd hebben dat die hoop speelgeld gewoon echt geld was. Je zult het spel wel even in Frankrijk moeten gaan halen. Daar heeft de fabrikant ter ere van de tachtigste verjaardag van het spel het geld vervangen door echte eurobiljetten.

Ze zijn natuurlijk niet helemaal zo gek geworden, dit bij alle spellen te doen, slechts in een paar dozen zit echt geld. In één doos vind je de jackpot, daar is €20.580,- in gestopt. In totaal bevatten tachtig dozen een extra inhoud. Zo bevatten tien dozen ieder €300,- aan briefgeld en zit er in de overige 69 dozen €150,- per spel.

In het diepste geheim heeft fabrikant Hasbro de biljetten verwisseld en het spel verspreid over het land. Wel liepen ze tegen een probleem aan, echte biljetten zijn namelijk een stuk groter dan het speelgeld. Hoe dit uiteindelijk is opgelost wil de fabrikant niet vrijgeven, de verpakkingen zouden namelijk af kunnen wijken van spellen zonder echt geld.

Voor de actie zijn de tachtig dozen onder 30.000 spellen verdeeld, het is dus nog even zoeken welke doos je moet hebben. Nu alleen nog hopen dat je de Rue de la Paix in bezit krijgt, het Franse equivalent van de Kalverstraat.

Erbudak in beroep tegen betalen 1,7 miljoen

Ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank dat ze ruim 1,7 miljoen euro moet terugbetalen. De rechter bepaalde eind januari dat ze daartoe verplicht is; volgens de rechtbank gaat het om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken.

Erbudak zei maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur het geld niet te hebben en ze ontkent dat ze zich het geld persoonlijk heeft toegeëigend. Erbudak werd in maart 2013 wegens conflicten ontslagen, volgens haar om valse redenen. Zij startte een proces tegen het ziekenhuis waarin zij schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro eiste. Die vordering wees de rechtbank af.

Ze hoopt dat in hoger beroep haar zaak zal kantelen. Erbudak, die momenteel in Turkije woont, zegt dat ze iemand is die juist voor de inhoud is gegaan in haar werk, en niet voor het geld.

Matrix-ster in Marvel's A.K.A. Jessica Jones

Marvel en Netflix timmeren na Daredevil (online vanaf 10 april) aan de weg met de casting van de volgende samenwerking tussen Marvel en Netflix, A.K.A. Jessica Jones.

Vanavond werd bekend dat Carrie-Anne Moss is toegevoegd aan de cast in een nog onbekende rol. Moss is voornamelijk bekend van haar rol als Trinity in The Matrix Trilogy maar speelde ook een rol in Memento. De serie, die in het Marvel Cinematic Universe zal afspelen, volgt Jessica Jones (Krysten Ritter). Als detective en voormalig superheld gaat ze op zoek naar mensen met bijzondere krachten. Eerder werd ook al bekend dat David Tennant (voormalig Doctor Who) en Rachael Taylor zijn toegevoegd aan de cast.

Het is nog onbekend wanneer A.K.A. Jessica Jones op Netflix verschijnt. Hoewel eerst gesuggereerd werd dat deze in 2015 nog zou moeten verschijnen, lijkt nu het plan te liggen om na Daredevil ieder jaar één serie te laten verschijnen. Deze serie wordt gevolgd door Iron Fist en Luke Cage, waarna vervolgens deze 4 Netflix-series Avengers-style samen komen in The Defenders. Het speelt zich allemaal af in hetzelfde universum als de andere Marvelseries en films, dus een crossover is niet uitgesloten.

Carrie-Anne Moss
Voornamelijk mooie vrouwen in deze serie

Topclubs roeren zich amper op transfermarkt

De topclubs in de eredivisie hebben zich amper geroerd tijdens de winterse transferperiode. Alleen Ajax liet van zich horen door Daley Sinkgraven van sc Heerenveen over te nemen. PSV en Feyenoord hadden de stille hoop zich aanvallend te versterken, maar daar kwam niets van terecht. De opvallendste transfer was van Tomas Necid, die op de slotdag toch nog naar PEC Zwolle kwam.

Niemand bij PEC had er nog rekening mee gehouden dat de Tsjech ook na de winterstop in Zwolle zou spelen. Zijn Russische club CSKA Moskou wilde Necid namelijk graag verkopen. Toen dat niet lukte, werd het contract van de spits ontbonden, waarop hij zich alsnog voor een half jaar aan PEC verbond.

De top-drie gebruikte de maand januari vooral om zich te ontdoen van de nodige overbodige krachten. Zo liet Feyenoord Ruben Schaken (Inter Bakoe) en Wesley Verhoek (Go Ahead Eagles) vertrekken, terwijl Ajax Stefano Denswil (Club Brugge), Tobias Sana (Malmö) en Lerin Duarte (sc Heerenveen) van de hand deed. PSV verhuurde Menno Koch aan NAC Breda en haalde met Danny Wintjens (VVV) een nieuwe derde doelman.

NAC was verreweg het drukst met transfers. De ploeg had liefst dertien mutaties. Naast Koch kwamen Dirk Marcellis, Guyon Fernandez, Ruben Ligeon, Hakim Borahsasar, Felitciano Zschusschen en Divine Naah. De nieuwe trainer Robert Maaskant zag Elson Hooi, Stipe Perica, Isak Ssewankambo, Kingsley Boateng, Vinnie Vermeer en Mounir El Allouchi vertrekken.

Van ADO Den Haag werd na de overname door het Chinese marketingbureau United Vansen ook het nodige verwacht. Dat viel in de praktijk tegen. Alleen de Portugees Wilson Eduardo kwam tot nu toe, al hoopt de Haagse ploeg Evander Sno nog aan zich te binden. Dat kan echter ook na de deadline in de nacht van maandag op dinsdag. Sno zit zonder club.

FC Groningen en sc Heerenveen versterkten zich wel gericht. Groningen haalde Albert Rusnák en de Zweed Simon Tibbling, terwijl Heerenveen naast Duarte ook Simon Thern, Younes Namli en Henk Veerman aantrok.

In het buitenland waren de transfers van Wilfried Bony (van Swansea naar Manchester City) en Fernando Torres (van AC Milan naar zijn oude club Atlético Madrid) opmerkelijk. Op de slotdag wisselden André Schürrle (van Chelsea naar Wolfsburg) en Juan Cuadrado (van Fiorentina naar Chelsea) voor grote bedragen van club.

Huntelaar: "Ben niet gemeen"

Klaas-Jan Huntelaar heeft zijn reactie gegeven op de eis van zes duels schorsing. De aanvaller kreeg afgelopen weekeinde rood. Schalke speelde afgelopen zaterdag bij de hervatting van de Bundesliga tegen Hannover 96. In de 85e minuut leidde de ploeg van Klaas-Jan Huntelaar met 1-0, maar werd de spits met rood van het veld gestuurd, na een keiharde overtreding.

"Ik zag dat de tegenstander wilde counteren en ik wilde de bal afpakken. We waren even snel en wilde hem daarom blokkeren door mijn been ervoor te zetten. Later op de beelden zag ik pas dat ik niet echt in de buurt van de bal kwam", laat Huntelaar weten op de clubsite.

Inmiddels is Huntelaar het er wel mee eens dat hij rood kreeg. De eis van zes duels schorsing die vandaag op de mat viel, is echter wel te hoog. Schalke is inmiddels al in beroep gegaan. "Na het zien van de beelden geef ik de scheidsrechter gelijk. Ik heb de situatie niet goed ingeschat."

"Op het moment zelf verbaasde ik me er wel over. Ik ben namelijk geen gemene voetballer en ging het duel niet in met de verkeerde intenties. In mijn hele carrière in de Bundesliga heb ik maar één keer rood gehad. Dat waren ook nog eens twee gele kaarten."

Ben Arfa gaat weg bij Nice

Hatem Ben Arfa vertrekt bij Nice omdat de directie van de Franse Ligue (LFP) hem een speelverbod heeft opgelegd. "Zijn verblijf in Nice eindigt dinsdag", zei Jean-Jacques Bertrand, de advocaat van de voormalig international. "Hij maakt het seizoen hier in geen geval af. Misschien stopt hij wel helemaal."

Volgens de FIFA-regels mag een voetballer per seizoen bij maximaal drie clubs op de loonlijst staan. Hij mag er echter bij hooguit twee competitie spelen. Ben Arfa (27) was door Newcastle United tot december uitgeleend aan Hull City. Hij deed ook in één duel mee met het beloftenteam van United. De LFP heeft nu te horen gekregen dat dat een officiële competitiewedstrijd is, waardoor de aanvaller voorlopig niet speelgerechtigd is bij Nice.

Sijsling met Müller door in dubbelspel

Igor Sijsling heeft met Gilles Müller aan zijn zijde in het tennistoernooi van Zagreb de tweede ronde bereikt van het dubbelspel. Het Nederlands-Luxemburgse duo rekende maandagavond af met de Kroaten Mate Delic en Nikola Mektic. Dat kostte moeite. De beslissing viel pas in de supertiebreak: 6-1, 6-7 (6) en 10-2.

In het enkelspel krijgt Sijsling te maken met de Canadese qualifier Frank Dancevic. Robin Haase staat in de eerste ronde tegenover de als vijfde geplaatste Italiaan Andreas Seppi. Deze partij staat dinsdagavond op het programma op het centercourt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.