FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 januari 2015

Ruim 2,8 miljoen voor evenementen Amsterdam

De gemeente Amsterdam draagt dit jaar ruim 2,8 miljoen euro bij aan grote evenementen in de stad. Veruit het grootste bedrag uit het evenementenfonds wordt toegekend aan de organisatie van Sail. Het nautische evenement, dat eens in de vijf jaar plaatsvindt, krijgt een bijdrage van ruim 1,5 miljoen euro.

Andere evenementen die subsidie krijgen uit het fonds zijn onder meer Amsterdam Gay Pride (250.000), de viering van oud en nieuw (250.000), Amsterdam Light Festival (200.000), Kwaku Summer Festival (100.000), Amsterdam Dance Event (100.000), Uitmarkt (100.000), Grachtenfestival (100.000) en de sinterklaasintocht (100.000). In totaal vroegen 28 organisaties voor dit jaar subsidie aan. Alle evenementen behalve Sail en Kwaku kregen minder toebedeeld dan aangevraagd.

'Bank of America snijdt in bonussen'

Aandelenhandelaren en verkopers van Bank of America krijgen over 2014 een minder grote bonus dan over 2013. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van drie ingewijden.

Door tegenvallende resultaten zou de totale som die beschikbaar is voor bonussen met zo'n tien procent zijn geslonken. De inkomsten uit de aandelenhandel van de bank namen vorig jaar met bijna twee procent af tot 4,2 miljard dollar (3,7 miljard euro), bleek eerder deze maand. De kosten stegen daarbij harder dan de opbrengsten.

Boer Geert baalt verschrikkelijk

Boer Geert Krops van Boer Zoekt Vrouw is de afgelopen week veel in het nieuws geweest en daar baalt hij behoorlijk van. "Ik praat niet meer met de media, het is verschrikkelijk hoe ze mij hebben neergezet", vertelt Geert aan RTL Boulevard.

In de uitzending van Boer Zoekt Vrouw was zondag te zien hoe Geert dolblij was met de komst van zijn drie logees. Zijn handtastelijke gedrag werd gelijk na de uitzending overal besproken. Hij kreeg zelfs de bijnaam Geile Geert, en dat vindt Geert lastig. "Mijn zoon vindt het ook heel vervelend", vertelde hij volgens Albert Verlinde.

De groente- en fruitteler wil voorlopig niet meer reageren op de media, zo laat hij weten."Verder heb ik met mijn vriendin afgesproken in elk geval tot na het programma niets meer te doen met media."

Google ziet winst stevig groeien

Google heeft vorig kwartaal 41 procent meer winst geboekt dan een jaar eerder. Ook de omzet vertoonde een stevige groei, hoewel de internetgigant wel de concurrentie voelt van Facebook en andere internetbedrijven die omzet proberen weg te kapen op smartphones en tablets.

Google meldde donderdag een nettowinst van 4,8 miljard dollar (4,2 miljard euro) over het vierde kwartaal, tegen 3,4 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 15 procent naar 18,1 miljard dollar. De opbrengsten waren iets lager dan analisten hadden voorspeld.

De omzet van de eigen sites en de zoekmachine van Google steeg met 18 procent naar 12,4 miljard dollar. Die opbrengsten namen een kwartaal eerder nog met 20 procent toe. Google had volgens marktonderzoekers vorig jaar een aandeel van 41 procent op de wereldwijde markt voor advertenties op mobiele apparaten, tegen 47 procent in 2013. Het aandeel van Facebook liep op van 17 naar 18 procent.

Thé Lau geeft optreden in Ahoy

Thé Lau heeft donderdagavond een verrassingsoptreden gegeven tijdens De Vrienden van Amstel Live! De zanger van The Scene kreeg een staande ovatie in een uitverkocht Ahoy, zo laat de organisatie van de concertreeks weten.

Thé Lau zong samen met Waylon, Bart van der Weide en Barry Hay het nummer Blauw. De zieke zanger vertelde vorige week bij RTL Late Night dat hij nog graag een keer wilde optreden bij De Vrienden van Amstel Live.

Het spektakel neemt nog tot en met zaterdag elke avond de zaal in Rotterdam in. Alle avonden zijn uitverkocht.

Villarreal in halve finale tegen Barcelona

Villarreal heeft donderdagavond de halve eindstrijd bereikt van het toernooi om de Spaanse beker (Copa del Rey). Ook de tweede wedstrijd tegen Getafe werd met 1-0 gewonnen. Gerard Moreno maakte een kwartier voor tijd de enige treffer in Madrid. De Rus Denis Tsjerisev deed het voorbereidende werk.

In de competitie doet Villarreal het dit seizoen ook veel beter dan Getafe. De nummer zes van de ranglijst krijgt in de halve finale te maken met FC Barcelona. De Catalanen schakelden woensdag Atlético Madrid uit.

Oppositie ongerust over AIVD en politie

De leiders van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn ongerust of de inlichtingendienst AIVD en de politie in deze tijd van terreurdreiging wel genoeg middelen en (gespecialiseerde) mensen hebben. Dat valt op te maken uit vragen aan premier Mark Rutte van Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Bram van Ojik (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP).

In een recent debat heeft Rutte aangegeven dat extra middelen ter beschikking zullen komen als dat nodig mocht zijn. Rutte moet aangeven wanneer daarvan sprake is. Verder willen de fractieleiders weten welke effecten de huidige extra beveiliging van openbare gebouwen, synagogen en dergelijke heeft voor de gewone politie-inzet.

'Calamiteitenmachine' bestrijdt ijs op de weg

Rijkswaterstaat heeft een speciale strooiwagen ingezet om de ijsplaten te lijf te gaan die zijn ontstaan op de A325 bij Arnhem. Gewone strooiwagens hebben daar donderdag niet veel kunnen uitrichten.

De wagen, een zogeheten Firestorm, spuit onder hoge druk een speciale zoutoplossing met een temperatuur van 60 à 70 graden op de ijsplaten, die daardoor direct smelten. "De Firestorm is een echte calamiteitenmachine", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Normaal gesproken is gewoon strooizout voldoende, zolang auto's het zout inrijden. Gebeurt dat niet, bijvoorbeeld doordat er file staat zoals bij Arnhem, dan bevriest de hagel of sneeuw tot spekgladde ijsplaten.

Rijkswaterstaat heeft twee Firestorms tot zijn beschikking. Ze rijden alleen in bijzondere gevallen.

8-jarig meisje komt met mogelijk kankermedicijn tijdens het avondeten

Waar gaan de gesprekken bij jou over aan de keukentafel? Naar eigen ervaring zal het voornamelijk gaan over de dagelijkse beslommeringen. Je zal niet zo snel een uitgebreid gesprek voeren over medicijnen of ernstige ziektes en dat zal je al helemaal niet snel doen als je een 8-jarig dochtertje hebt dat naast je zit. Blijkbaar denkt niet iedereen er zo over. Michael Lisanti en zijn vrouw Federica Sotgia zijn de perfecte voorbeelden: hun 8-jarig dochter kwam onlangs met een apart idee dat een mogelijk medicijn kan betekenen tegen kanker. Het KWF noemt het idee veelbelovend. Het is echter nog wel veel te vroeg om te juichen.

Michael en Federica werken allebei al tijden aan de universiteit van Manchester waar zij onderzoek doen naar kanker. Het komt volgens hen dan ook regelmatig voor dat ze het over hun werk hebben aan de eettafel. Toen de twee hun dochter Camilla van 8 vroegen wat zij dacht dat een goed medicijn zou zijn, antwoordde ze: "Waarom geen antibiotica? Dat werkt ook als ik pijn in m'n keel heb!"

Hun eerste reactie was vrij sceptisch, maar ze besloten toch om het idee te laten testen. Tot hun grote verbazing bleken sommige antibiotica goed te werken bij het onschadelijk maken van verschillende types kankercellen. Het succesvolste antibioticum was doxycycline, een middel dat onder andere wordt gebruikt tegen acne. Naast doxyxyline ontdekten ze dat nog drie andere antibiotica stamcellen in kanker kunnen doden. 

De prijs van het medicijn is een grote meevaller. In tegenstelling tot andere kankermedicijnen, die flink in de papieren kunnen lopen, kost de geteste antibiotica maar acht cent per dag. Je kan het een groot verschil noemen, maar aan het eind van het liedje maakt het, zolang het maar werkt, niet uit hoeveel een medicijn tegen kanker zou kosten in de toekomst. Helaas is dat, ondanks de positieve testen, nog steeds niet met zekerheid vast te stellen. Er zijn namelijk ook studies gedaan die beweren dat het gebruik van antibiotica de kans op kanker juist verhoogt. Een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding erkent dat het allemaal nog heel pril is.

Een woordvoerder van een Brits onderzoekscentrum naar kanker zegt dat het al sinds 1960 bekend is dat antibiotica gunstige effecten kunnen hebben bij de bestrijding van kanker en dat ze bij sommige behandelingen al gebruikt worden als extra middel. Het idee van Camilla is dan ook niet bepaald nieuw. Toch blijft het KWF wel hoopvol. Het is volgens hen alleen maar goed dat mensen blijven proberen om oplossingen te bedenken. Het kan maar net iemands leven redden, en laat dat nou net het allerbelangrijkste zijn.

Het is niet belangrijk wie uiteindelijk met de oplossing tegen kanker komt, zolang die er maar komt. We kunnen nu alleen maar duimen dat het idee van Camilla toekomst heeft of dat iemand anders met een briljant idee op de proppen komt.

Doden bij aanslagen in Irak

Aanslagen rond de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben donderdag aan zeker negentien mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers waren niet alleen burgers, maar ook een aantal militairen en leden van sjiitische milities, zeiden bronnen bij de politie.

De dodelijkste aanval vond plaats in Mishada, een stadje zo'n dertig kilometer ten noorden van Bagdad. Twee zelfmoordterroristen bliezen zich daar op in het hoofdkwartier van een sjitische militie. Zeven mensen kwamen om, twintig raakten gewond.

In Abu Ghraib, een voorstad van Bagdad, openden gewapende mannen vanuit een auto het vuur op een controlepost van het leger. Drie militairen werden gedood, acht raakten gewond. Een explosie op een markt ten zuiden van Bagdad kostte aan vier mensen het leven. Een andere bom in het nabijgelegen stadje Mahmoudiya eiste nog eens twee levens. In Tarmiyah, een stadje ten noorden van Bagdad, reed een zelfmoordterrorist met zijn auto in op een controlepost van het leger. Drie militairen kwamen hier om.

Zwangere Courtney Love gebruikte drugs

Toen Courtney Love zwanger was van haar dochter Frances Bean Cobain heeft ze drugs gebruikt. Dat heeft de zangeres verteld in de documentaire Kurt Cobain: Montage of Heck, weet E! News.

Love geeft toe dat ze een keer heroïne heeft gebruikt. "Ik heb het één keer gedaan en daarna niet meer", aldus Courtney in de docu. "Ik wist zeker dat Frances hier geen last van zou ondervinden."

De documentaire ging in première tijdens het Sundance Film Festival. Frances (22) werkte zelf als producer mee aan de film. Courtney zou eerder hebben verteld dat ze drugs had gebruikt tijdens haar zwangerschap, maar later ontkende ze dit.

Gloednieuwe brug over Máximakanaal lekt

Het wegdek van een gloednieuwe brug over het Máximakanaal bij Den Dungen is niet waterdicht en moet vervangen worden. In april krijgt de brug een nieuwe asfaltlaag. Tot die tijd blijft de brug dicht en moet al het verkeer over de naastgelegen brug. Rijkswaterstaat heeft dat donderdag laten weten over het resultaat van onderzoek.

In december werden vochtplekken ontdekt in het beton van de brug en ging de brug dicht. Grote problemen voor het verkeer op de N279 tussen Den Bosch en Veghel leverde dat niet op. Onderzoek wijst uit dat er vocht door het wegdek sijpelt. De oorzaak blijft waarschijnlijk een raadsel.

Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat de aannemer opdraait voor de kosten van het herstel. De beide bruggen met in totaal vier rijstroken over het nieuwe Máximakanaal werden in de zomer geopend.

Mourinho ziet complot tegen Chelsea

Coach José Mourinho van koploper Chelsea heeft de verhoudingen in het Engelse voetbal donderdag een tikje aangescherpt. De eigenzinnige Portugees ziet een complot tegen zijn club. Daarom besloot hij om zijn gebruikelijke persconferentie over de komende wedstrijd, zaterdag tegen landskampioen Manchester City, te schrappen.

Mourinho kreeg eerder deze week weer eens flinke boete van de Engelse voetbalbond (FA) wegens kritiek op de arbitrage. Zijn topspits Diego Costa werd bovendien aangeklaagd voor vermeend wangedrag dinsdag in de bekerwedstrijd tegen Liverpool. De Spaanse aanvaller vecht de beschuldiging aan. Mocht hij in het ongelijk worden gesteld, mist hij waarschijnlijk meteen al de topper tegen Manchester City.

Mourinho hoopt er het beste van, maar veel vertrouwen in de Engelse officials heeft hij momenteel niet. "Er is een campagne aan de gang tegen Chelsea", schamperde hij onlangs.

Thaise tonijntycoon neemt Sheffield Wednesday over

Sheffield Wednesday, een van de oudste voetbalclubs in Engeland, is voor honderd procent in handen gekomen van de Thaise tonijntycoon Dejphon Chansiri. De zakenman, wiens familie eigenaar is van het visverwerkende bedrijf Thai Union Frozen Group, heeft de deal donderdag afgerond. Volgens diverse media heeft hij dertig miljoen pond (veertig miljoen euro) betaald voor deze bijzondere vangst.

De nu opstappende bestuursvoorzitter Milan Mandaric, die het sinds december 2010 voor het zeggen had bij Wednesday, bevestigde eerder deze maand al dat hij in onderhandeling was met potentiële investeerders. Donderdag maakte de club uit de Championship (tweede divisie) de overname op de eigen site bekend.

Chansiri voorspelt Sheffield Wednesday, dat vijftien jaar geleden voor het laatst op het hoogste niveau (Premier League) speelde, een grote toekomst onder zijn leiding. Hij beloofde de supporters er alles aan te zullen doen de oude glorie te laten herleven.

Weer acties bij Brink's

Werknemers bij geldtransporteur Brink's gaan weer actievoeren. Vanaf middernacht leggen ze het werk 24 uur stil, melden de vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen donderdag.

De actievoerders zijn het zat 'om van het kastje naar de muur gestuurd te worden door Rabobank en Geld Service Nederland (GSN)', zegt FNV-actiecoördinator Leen van der List. "Ze verwachten dat Rabobank, die als grootste klant van Brink's overstapt naar GSN, haar verantwoordelijkheid neemt en hen actief helpt hun werk voort te zetten bij GSN."

"Het lijkt erop dat alle partijen zorgen hebben over de werkzekerheid van de Brinks medewerkers, maar dat niemand de eerste stap wil zetten om daar een oplossing voor te zoeken", meldt actiecoördinator Eric Aarts van CNV Vakmensen.

Kunstrijdster Wories buiten EK-finale

Kunstrijdster Niki Wories heeft zich donderdag in Stockholm niet kunnen kwalificeren voor de finale van de EK. De Nederlands kampioene kwam in de korte kür tot een score van 42,53 punten. Daarmee belandde de 18-jarige schaatsster uit Almere op de 31e plaats. De eerste 24 van het klassement verdienden een startbewijs voor de vrije kür op zaterdag.

De Russin Elena Radionova won de korte kür met een score van 70,46.

Verhoor kroongetuige Passage start vrijdag

Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, zal vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam verschijnen voor de eerste van vijf geplande verhoordagen. Dat heeft het hof donderdag bekendgemaakt. Afgelopen dinsdag was Ros ziek en kon het verhoor niet doorgaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) introduceerde Ros in september als tweede kroongetuige in het langlopende proces. In Passage veroordeelde de rechtbank hem tot dertig jaar cel. In hoger beroep heeft het OM hem een gehalveerde strafeis (vijftien jaar) toegezegd, in ruil voor een pakket verklaringen. Ros fungeerde als schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties.

Justitie hoopt met de verklaringen van Ros bewijs te vergaren tegen opdrachtgevers, zoals Dino Soerel. Hij werd door de rechtbank vrijgesproken van die beschuldiging, na een eis tot levenslang. Dat gold ook voor de in december in Istanbul doodgeschoten Ali Agkün.

Afgelopen weekend werd een andere Passageverdachte, Sjaak B., in Panama neergeschoten. Hij raakte ernstig gewond en ligt voor zover bekend nog in een Panamees ziekenhuis.

Autosloperij Den Dolder in de as gelegd

Een grote brand heeft donderdagmiddag een autosloperij in het Utrechtse Den Dolder in de as gelegd. Dat meldt de veiligheidsregio Utrecht.

Het vuur dreigde over te slaan op een naastgelegen houthandel waar gasflessen stonden. Uiteindelijk konden brandweerlieden overslag voorkomen. Wel moesten medewerkers van ongeveer vijf omliggende bedrijven het pand uit. Zij kunnen vrijdag weer aan het werk.

De brand ontstond rond 14.30 uur aan de Fornheselaan. Over de oorzaak is nog niets bekend.

EU verlengt sancties tegen Rusland

De Europese Unie gaat een deel van de sancties die ze vorig jaar instelde tegen Rusland verlengen. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Bert Koenders donderdag gezegd in Brussel. De sancties zouden in maart aflopen.

De sancties zijn niet alleen tegen Rusland gericht, maar ook tegen de pro-Russische separatisten die in Oost-Oekraïne vechten voor zelfbestuur. De verlenging is in principe voor zes maanden. Koenders zei namens zijn Eropese ambtgenoten dat het 'een krachtig signaal aan het adres van Rusland is'.

Het verlengen van de sancties is een reactie op de recente escalatie van het geweld in Oost-Oekraïne. De separatisten hebben met een nieuw offensief op de stad Marioepol de hoop op vrede voorlopig de grond in geboord.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini sloot niet uit dat er nog verdere stappen volgen als er geen einde komt aan het geweld. "We hebben laten zien dat de EU bereid is verdere stappen te nemen en de komende weken nog andere maatregelen voor te bereiden als de situatie niet verbetert", aldus Mogherini.

OFI Kreta in zwaar weer

De Griekse voetbalclub OFI Kreta verkeert in grote financiële en sportieve moeilijkheden. De hoofdmacht mag voorlopig niet meer uitkomen in de nationale competitie. Het bestuur zal eerst alle achterstallige salarisbetalingen moeten voldoen aan de Spaanse middenvelders Jorge Lopez en Jordi Lopez Pelpeto. Beiden hebben nog een aanzienlijk bedrag tegoed.

Het noodlijdende OFI Kreta kreeg vanwege het financiële wanbeleid een aftrek van vier punten in de Griekse competitie. Het is deze maand al de tweede keer dat de club punten moet inleveren. Op 16 januari raakten de Kretenzers zes punten kwijt vanwege een flinke schuld aan ex-speler Aleksandar Pesic.

Door de twee strafmaatregelen dreigt voor de club van het vakantie-eiland degradatie. De Italiaanse oud-international Gennaro Gattuso stapte eerder deze maand op als hoofdcoach, omdat hij al enige tijd geen of te weinig salaris kreeg.

Griekenland moet pad naar boven vasthouden

Griekenland moet 'het pad naar boven vasthouden' en doorgaan met hervormen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) zei dat donderdag tijdens een bijeenkomst over het Europese economische beleid in Amsterdam.

Dijsselbloem zei te beseffen dat die hervormingen een hoge sociaal-economische prijs hebben, maar schuldverlichting is volgens hem geen oplossing voor Griekenland. De Grieken moeten zich 'aan de afspraken houden'.

Volgens de minister is er de afgelopen jaren veel gebeurd om de EU economisch sterker te maken na de financiële crisis. Dat geldt ook voor Griekenland. Alleen was daar de achterstand veel groter dan elders. Daarom kost het meer tijd het land er weer bovenop te helpen.

Brad Pitt verliest behoorlijk met pokeren

Brad Pitt deed afgelopen week mee aan een potje poker tijdens het Sundance Film Festival, maar dat had de acteur beter niet kunnen doen. Volgens Radaronline heeft Pitt behoorlijk verloren.

Hij zou zo'n 25.000 dollar hebben verloren. "Wat begon met één potje poker, liep uit op twee en later vijf spelletjes", vertelt een insider. "Hij vertelde zijn tegenspelers dat als zij zouden verliezen dat ze iets geks moesten doen en als hij zou verliezen, Brad 25.000 dollar op tafel leggen. Toen er gedeeld werd en Brad zijn kaarten zag, begon hij te lachen. Hij zei dat hij de slechtste kaarten had", aldus de bron.

Volgens Radaronline denkt Angelina Jolie overigens dat het verhaal anders in elkaar zit. Brad zou helemaal niet zulke slechte kaarten hebben gehad. De man die bij hem aan tafel zat, had hem verteld dat hij twee kinderen op de universiteit had en dat zijn vrouw zwanger is van een derde. "Angelina denkt daarom dat Brad de kaarten expres op tafel zou hebben gegooid, hij zou haar namelijk meermaals hebben gezegd wat een aardige man het was en dat hij wel wat hulp kon gebruiken."

Pitt was op het film festival om zijn nieuwe film True Story met James Franco te promoten.

CDA: gaskraan kan verder dicht

De veiligheid van de Groningers moet vooropstaan. CDA-leider Sybrand Buma wil daarom de gaswinning in Groningen verder verminderen tot rond de dertig miljard kuub.

Buma gaf die boodschap donderdag af tijdens een bezoek aan Groningen. Hij vindt dat de gaswinning terug moet naar het laagste niveau waarop Nederlanders nog voldoende gas krijgen om hun huis te kunnen verwarmen en te kunnen koken. En dat ligt rond de dertig miljard kuub per jaar, aldus Buma.

Het kabinet kondigde in december aan dat er dit jaar hooguit 39,4 miljard kuub gas uit het gasveld in Groningen wordt gehaald. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub. Volgens Buma kiest het kabinet 'consequent voor een minimale aanpassing, terwijl de veiligheidsrisico's onvoldoende in beeld zijn'.

Pelucci wint, Danny van Poppel vijfde

Matteo Pelucchi heeft donderdag de Trofeo Santanyi opgeëist, het eerste onderdeel van de Challenge de Mallorca. De Italiaanse wielrenner van IAM Cycling was na 175 kilometer koers de snelste in de massasprint. Hij versloeg zijn landgenoot Elia Viviani en de Spanjaard José Joaquin Rojas.

Danny van Poppel (Trek) eindigde als vijfde achter de Fransman Nacer Bouhanni maar net vóór Raymond Kreder (Roompot), Ben Swift en de rappe Duitser André Greipel. Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) finishte als veertiende.

Verkeersinfarct Arnhem door winterse buien

Rondom Arnhem staat het verkeer donderdagavond muurvast als gevolg van winterse buien. Op de A12 vanaf de Duitse grens naar Arnhem stond op enig moment zestien kilometer file. Rond 18.30 uur was de vertraging ongeveer twee uur, meldt de ANWB.

"De wegen zijn er wit door een mengeling van sneeuw en hagel. Op de A12 (bij Westervoort, red.) zijn twee van de vijf rijstroken afgesloten. Je kunt hier spreken van een verkeersinfarct." Zeer druk was het donderdagavond ook nog op de snelwegen van Utrecht naar Brabant. Op de A2 van Utrecht naar Breda stond rond 18.30 uur in totaal nog ongeveer 20 kilometer file, en was de vertraging ongeveer een uur. Richting Den Bosch was de extra reistijd ongeveer een halfuur.

Op het hoogtepunt, om 17.30 uur, stond 375 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. Daarmee is het een van de drukste dagen van het nog prille jaar.

Senegal stuurt bondscoach Giresse weg

Senegal heeft na de vroegtijdige uitschakeling op de Afrika Cup afscheid genomen van bondscoach Alain Giresse. De 62-jarige Fransman moet vertrekken omdat hij Senegal niet door de groepsfase wist te loodsen. De nummer 35 van de wereldranglijst eindigde in poule C op vier punten, twee minder dan Ghana en Algerije.

Giresse voelde zijn ontslag al aankomen, want na de nederlaag dinsdag tegen Algerije besloot hij niet met de selectie mee terug te reizen naar Senegal. "De situatie zal daar zeer gespannen zijn", zei de ervaren Fransman, die Senegal sinds begin 2013 onder zijn hoede had.

Als voetballer vormde Giresse in de nationale ploeg een magisch middenveld met Michel Platini, Jean Tigana en Luis Fernández. Hij werkte eerder als bondscoach van Georgië, Gabon en Mali.

Strootman moet opnieuw onder het mes

Kevin Strootman moet opnieuw onder het mes. De middenvelder van AS Roma laat in Amsterdam een kijkoperatie uitvoeren aan zijn linkerknie, die hem vorig jaar bijna negen maanden aan de kant hield. Strootman heeft opnieuw last gekregen van het gewricht. De 24-jarige international viel zondag op bezoek bij Fiorentina al na een halfuur uit.

Strootman liet zich woensdag in Amsterdam onderzoeken door Niek van Dijk, de arts die hem vorig jaar opereerde nadat hij zijn voorste kruisband had afgescheurd. Ook de meniscus en binnenband waren toen beschadigd. Uit onderzoek bleek dat er bindweefselmassa in de knie is gevormd, dat vrijdag operatief wordt verwijderd. Dan bekijken de artsen ook hoe de vernieuwde kruisband eruit ziet. Onduidelijk is hoe lang Strootman hierdoor niet kan voetballen.

Drukke avondspits door winterweer

Het winterweer heeft donderdagmiddag voor flinke opstoppingen gezorgd. Rond 17.00 uur stond het in ons land in totaal over 230 kilometer vast, terwijl de normale filelengte rond de honderd kilometer is. Dat meldt de ANWB.

Er zijn met name problemen rond Arnhem en Nijmegen. Winterse buien zorgen er daar voor dat vrachtwagens blijven steken. "Op de A12 bijvoorbeeld zijn meerdere vrachtwagens geslipt, omdat ze de weg die licht omhoog loopt niet op komen", aldus een woordvoerder. Lange files zijn er op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens. Het staat er over 10 kilometer vast. Ook op de A50 tussen Grijsoord en knooppunt Bankhoef is het druk: aan beide kanten staat 10 kilometer file.

Vrouwen betogen in Caïro tegen dood activiste

Tientallen vrouwen zijn in Egypte de straat opgegaan om te protesteren tegen de dood van een vrouwelijke demonstrant. De 32-jarige activiste Shaimaa el-Sabbagh vond vorige week tijdens een demonstratie de dood, mogelijk door een politiekogel.

De dood van El-Sabbagh ontketende een storm van kritiek op de politie, hoewel de autoriteiten ontkennen dat agenten haar hebben doodgeschoten.

Meer dan honderd vrouwen waren donderdag op de been. De demonstratie eindigde op vreedzame wijze en de politie hoefde niet in te grijpen.

Stoffelijk overschot Urker visser mogelijk gevonden

Een Franse reddingsboot heeft donderdagmiddag zo'n zeventien kilometer uit de kust van Boulogne-sur-Mer een stoffelijk overschot uit het water gehaald. De kans is groot dat het een van de vier opvarenden is van het vermiste Urker visserschip. Dat zegt de Kustwacht.

Het lichaam werd rond 16.30 uur gevonden. De identificatie moet nog plaatsvinden. Van de overige opvarenden ontbreekt nog ieder spoor. Aan boord van de Z-85-Morgenster waren twee Nederlanders, van wie er een de kapitein was, een Belg en een Portugees.

Zeker vijftien viskotters, twee Britse reddingsboten, twee Britse overheidsschepen een helikopter en een vliegtuig hebben donderdag gezocht naar de opvarenden. Ook werd een overheidsvaartuig met sonar ingezet. De zoektocht gaat tot 18.45 uur door, aldus de Kustwacht.

VVD wil niks weten van parkeertariefplan PvdA

De VVD ziet helemaal niets in het initiatiefwetsvoorstel van coalitiegenoot PvdA dat gemeenten en bedrijven dwingt om betaald parkeren per minuut te berekenen. "Het parkeerbeleid hoort thuis bij de gemeenteraad", oordeelde de liberaal Bart de Liefde donderdag tijdens een eerste behandeling van het voorstel.

Volgens de VVD' er speelt het probleem maar bij zestigduizend van de 1,3 miljoen parkeerplaatsen in Nederland. "Het middel is veel erger dan de kwaal", meent hij. Verder verwacht hij dat de parkeertarieven verder stijgen door het voornemen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "En de hoogte van de tarieven is al de grootste ergernis van de automobilist", aldus De Liefde.

Er lijkt geen meerderheid voor de initiatiefwet. Ook onder meer D66, CDA en ChristenUnie lieten blijken er weinig voor te voelen. "De wet is overbodig", stelde CDA'er Martijn van Helvert.

Blessurezorgen voor De Boer bij Ajax

Voor trainer Frank de Boer van Ajax stapelen de problemen zich op in de aanloop naar de competitiewedstrijd van zondag tegen Vitesse. Naast Davy Klaassen ontbraken donderdag ook reservedoelman Diederik Boer en spits Kolbeinn Sigthórsson op het trainingsveld. Beiden zijn geblesseerd aan hun rechterknie. Zorgen zijn er vooral om Boer, die nader onderzocht moet worden.

Voor Klaassen lijkt het duel met Vitesse te vroeg te komen. De middenvelder wordt geplaagd door een geïrriteerde buikwand, waardoor hij zondag al de klassieker tegen Feyenoord (0-0) moest overslaan. De international liet zich donderdag opnieuw niet zien op het veld. Jaïro Riedewald, die een knieblessure heeft, trainde net als Joël Veltman (hamstring) wel al voorzichtig mee. Ajax staat tweede in de eredivisie, zes punten achter PSV.

Parijs-Roubaix met 52,7 km kasseistroken

De deelnemers aan de wielerklassieker Parijs-Roubaix krijgen op zondag 12 april liefst 52,7 kilometer aan kasseistroken voorgeschoteld. Dat heeft de wedstrijdorganisatie donderdag bekendgemaakt. Het parcours van de 113e editie telt 1,6 kilometer meer kasseien op de weg dan vorig jaar, toen Niki Terpstra triomfeerde.

Het peloton begint ook dit dit jaar in Compiègne aan de helletocht over 253 kilometer en 27 kasseistroken, met de finish als vanouds op de wielerbaan van Roubaix. In vergelijking met het parcours van vorig jaar zijn er slechts in de streek rond Valenciennes, ongeveer halfweg koers, enkele kleine veranderingen doorgevoerd. Het zwaartepunt van de befaamde klassieker wordt nog steeds gevormd door de beruchte kasseistroken in Arenberg, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre.

In deze editie van Parijs-Roubaix zijn ook drie kasseistroken opgenomen die tijdens de zomer in de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk voorkomen.

OM verzamelt dna dode Nederlandse jihadisten

Het Openbaar Ministerie probeert dna-materiaal te verzamelen van Nederlandse jihadisten die in Irak en Syrië om het leven zijn gekomen. Dat heeft het OM donderdag bevestigd na berichtgeving in NRC Handelsblad.

Het OM wil met zekerheid kunnen vaststellen wie van de jihadisten zijn overleden. Dit in verband met de strafrechtelijke onderzoeken naar de jihadgangers. Ook kan met een dna-match onzekerheid worden weggenomen bij achtergebleven familieleden.

Volgens een woordvoerder zal het niet altijd makkelijk zijn om het dna-materiaal veilig te stellen. Maar bij één Nederlandse jihadist is het al gelukt. Dat was bij Sultan Berzel uit Maastricht. De man van 19 blies zichzelf vorig jaar op bij een politiebureau in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

'Geen wandeling meer op Koningsdag'

Koning Willem-Alexander maakt op Koningsdag in Dordrecht, op 27 april, geen wandeling door de stad. In plaats daarvan trekt er een gevarieerd programma aan hem en koningin Máxima voorbij, op vier verschillende Dordtse locaties. Dat heeft RTL Nieuws donderdag gemeld. De koning verplaatst zich in Dordrecht per auto, boot of bus. Dat is veiliger dan een wandeling, aldus RTL Nieuws.

Het programma van Koningsdag wordt later officieel bekendgemaakt, maar RTL Nieuws zegt het nu al op hoofdlijnen te kennen.

Volgens het nieuwsprogramma begint de dag met een moderne vlootschouw op het punt waar de Merwede, de Noord en de Oude Maas samenkomen. Daarna verplaatst het koninklijk gezelschap zich naar de Grote Kerk, Het Hof van Dordrecht en het Statenplein, waar onder meer zangkoren zullen optreden.

Luiten begint golfseizoen redelijk goed

Joost Luiten is het golfseizoen 2015 redelijk goed begonnen. De Bleiswijkse prof opende de Desert Classic in Dubai donderdag met een ronde van 68 slagen, vier onder par. Dat is voorlopig goed voor de gedeelde twintigste plaats. Luiten noteerde zes birdies op zijn scorekaart, maar verloor op twee holes een slag.

De Oostenrijker Bernd Wiesberger nestelde zich met 64 bovenaan de ranglijst, met geen enkele bogey op zijn conto. Hij heeft één slag voorsprong op de Belg Nicolas Colsaerts, de Engelsen Andy Sullivan, Lee Westwood en de Amerikaan Peter Uihlein. De Noord-Ier Rory McIlroy startte met 66.

FIFA wil nieuw verkiezingsdrama voorkomen

Met strakke regels en streng toezicht hoopt de wereldvoetbalbond FIFA bij de komende voorzittersverkiezing een drama zoals vier jaar geleden te voorkomen. In de vier maanden tot aan het FIFA-congres op 29 mei in Zürich zullen alle handelingen en uitspraken van de kandidaten nauwlettend worden gevolgd. Michael van Praag is één van de tegenkandidaten van de zittende preses Sepp Blatter.

De vorige verkiezingen in 2011 liepen uit op een chaos, die het imago van de FIFA een forse deuk bezorgden. Zowel Blatter als zijn uitdager Mohamed bin Hammam werd in de aanloop beschuldigd van omkoping en corruptie. Beiden moesten zich verantwoorden voor de ethische commissie. Blatter ging vrijuit, maar Bin Hammam werd geschorst en trok zich terug uit de strijd. Een paar dagen later wezen 186 van de 203 stemgerechtigde landen de Zwitser aan als voorzitter voor de komende vier jaar.

Om problemen zoals toen te voorkomen, heeft de FIFA een uitgebreid reglement gemaakt waaraan de kandidaat-voorzitters zich moeten houden. Een verkiezingscomité onder leiding van Domenico Scala, voorzitter van de financiële toetsingscommissie, houdt scherp toezicht. Scala wordt geassisteerd door Claudio Sulser en Larry Mussenden, voorzitters van respectievelijk de disciplinaire- en beroepscommissie.

Het verkiezingscomité bepaalt welke kandidaten mogen meedoen. Van Praag stuurde dinsdag, twee dagen voor de deadline, zijn brief met de benodigde vijf steunbetuigingen naar Zürich. Het comité onder leiding van Scala laat eerst een integriteitscontrole uitvoeren door de ethische commissie en maakt dan binnen uiterlijk tien dagen bekend wie worden toegelaten. De kandidaten moeten minimaal twee van de laatste vijf jaar een actieve rol binnen het voetbal hebben gespeeld. Zodra de kanshebbers bekend zijn, begint de campagne. De kandidaten zijn daarbij gebonden aan de ethische code van de FIFA. Het comité van Scala houdt dat nauwlettend in de gaten.

Op het FIFA-congres, op 29 mei, krijgen de kandidaten ieder een kwartier de tijd hun programma te presenteren. Daarna volgt onder leiding van secretaris-generaal Jérôme Valcke de stemming, waarbij alle aanwezige FIFA-landen (maximaal 209) hun favoriet mogen aankruisen op een papiertje. In de eerste ronde is twee derde van de stemmen vereiste om al tot een winnaar te komen, daarna is 51 procent genoeg. De kandidaat met de minste stemmen valt steeds af. De stembriefjes blijven tot honderd dagen na het congres bewaard in verzegelde enveloppen. Met deze strikte regels hoopt de FIFA een beschamende vertoning als in 2011 te voorkomen.

Vliegtuig in zee gestort bij Aruba

Voor de kust van Aruba is donderdagochtend (lokale tijd) een vliegtuigje in zee gestort, toen het werd achtervolgd door twee militaire vliegtuigen. Van welk land de militaire vliegtuigen zijn en uit welk land het kleine vliegtuigje komt is niet gezegd. De Arubaanse minister van Justitie Arthur Dowers hoopt in de loop van de dag meer te kunnen zeggen over de toedracht van de zaak; hij wil eerst onderzoek naar de crash afwachten.

Volgens lokale media zijn de twee achtervolgende vliegtuigen afkomstig uit Venezuela en zou het neergestorte vliegtuig drugs smokkelen. Dowers meldde dat de kustwacht lichamen en wrakstukken heeft aangetroffen op de plaats waar het vliegtuig is neergestort. Om hoeveel lichamen het gaat heeft hij niet gezegd.

Dowers zei verder het vliegtuig in de territoriale wateren van Aruba is neergestort en dat hij er contact over heeft gezocht met Nederland voor nader onderzoek.

Ødegaard traint met grote jongens in Madrid

Martin Ødegaard is pas zestien jaar, maar stond donderdag plotseling op het veld met gelouterde sterren als Karim Benzema, Sergio Ramos en Toni Kroos. Het Noorse toptalent mocht van hoofdtrainer Carlo Ancelotti voor het eerst meetrainen met de hoofdmacht van Real Madrid.

De winnaar van de Champions League won vorige week de strijd om de handtekening van Ødegaard , die in de belangstelling stond van zo'n beetje alle Europese topclubs. Ook Ajax was in de race voor de Noorse tiener, maar die koos voor een lucratief aanbod van Real Madrid.

Ødegaard gaat voorlopig bij het tweede elftal voetballen, maar hij mag af en toe ook al trainen met de Madrileense topspelers. De Noorse international kon zich donderdag op het trainingsveld nog niet meten met Cristiano Ronaldo. De wereldvoetballer van het jaar bleef namelijk binnen.

Grijze Arnie in Terminator: Genisys Superbowl spot

Hij is kort maar krachtig; voordat zondag Superbowl-kijkers de nieuwe Terminator: Genisys tv-spot te zien krijgen ondergaat deze dezelfde behandeling als de Minions: de spot is alvast online te vinden.

Weinig plotinfo in deze tv-spot: een aantal korte actiescènes, wat dialoog tussen Emilia Clarke en een grijze Arnold Schwarzenegger en een blik op de post-apocalyptische wereld vullen de dertig seconden.

Terminator: Genisys is te zien vanaf 8 juli.

'Tijd was rijp voor film Into The Woods'

Het was voor regisseur Rob Marshall niet de vraag óf de musical Into The Woods een filmversie moest krijgen maar meer wanneer het zo ver zou zijn. In het vreemde stuk van componist Stephen Sondheim moeten een bakker en zijn vrouw in het bos een aantal opdrachten vervullen. Alleen als dat lukt zal een heks de vloek van kinderloosheid opheffen.

Het stuk, dat componist Sondheim halverwege de jaren tachtig maakte, behoort tot het moderne Amerikaanse culturele erfgoed. "Er lagen al jaren plannen om de musical te verfilmen", vertelt Marshall. "Maar het is in heel veel opzichten een enorm lastig verhaal. Niet alleen muzikaal, maar ook visueel: al die sprookjesfiguren, de arena van een betoverd bos. Er zijn zelfs plannen geweest voor een poppenversie."

De regisseur is echter gewend om tegen de stroom in te roeien. "Toen ik Chicago wilde maken, zei iedereen ook dat ik gek was. Het musicalgenre zou dood zijn. Dat hebben we geweten: zes Oscars en driehonderd miljoen dollar opbrengst." Bovendien stond Sondheim zelf achter de verfilming van Into The Woods. "Hij was echt enorm coulant: ik had er zelf veel meer moeite mee dat we sommige dingen moesten schrappen dan hij. Maar film vraagt om een andere spanningsboog dan theater."

Marshall liep al jaren met het plan voor de verfilming rond. "Maar ik wist dat de tijd rijp was toen ik in 2011 president Obama hoorde speechen bij de tiende verjaardag van 9/11", vertelt hij. "Hij beklemtoonde dat niemand alleen is, hoe donker sommige dagen ook mogen lijken. Dat is een enorm inspirerende boodschap die heel erg van toepassing is op deze tijd. En die moraal vormt ook het hart van Into the Woods."

De regisseur erkent dat het verhaal, zeker naar het slot toe, wellicht te grimmig wordt voor kinderen. "Maar ik denk dat je niet moet onderschatten wat kinderen aankunnen. Ze worden in het dagelijks leven ook met vreselijke dingen geconfronteerd: denk aan 9/11, of denk aan de talloze schietpartijen op scholen in ons land. Voor die realiteit kan je ze ook niet afsluiten, hoe graag je misschien ook zou willen."

De film maakt eind februari kans op drie Oscars, voor beste kostuums, production design en bijrol. "Natuurlijk zou het leuk zijn als we iets wonnen", geeft Marshall toe. "Iedereen die iets maakt, wil gewaardeerd worden. En de Oscars zijn op dit gebied de belangrijkste prijzen ter wereld. Maar belangrijker vind ik dat we de film hebben gemaakt die ons voor ogen stond. Daar mogen mensen ons ook op afrekenen"

Into The Woods draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


'Tijd was rijp voor film Into The Woods' (Foto: Novum)

Bier drinken tegen Alzheimer

Bier achterover slaan als probaat middel tegen Alzheimer? Helemaal onwaar lijkt dat niet te zijn. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat er een ingrediënt in bier schuilt dat mogelijk ervoor zorgt dat ziektes als Parkinson en Alzheimer zich minder goed ontwikkelen.

Bij het woordje Xanthohumol zou je wellicht denken aan een oude heerser uit het Mayarijk, maar in werkelijkheid betreft het hier een bestanddeeltje van het goddelijke hop.

Xanthohumol zet Nrf2-enzymen aan het werk. Dit laatstgenoemde eiwit heeft als prettige eigenschap dat het hersencellen beschermt tegen oxidatieve stress en tegen neurotoxiciteit, wat dat ook wezen mag. Wetenschappers hebben in ieder geval aanwijzingen dat dit soort stress verantwoordelijk is voor het ontstaan van Alzheimer en Parkinson.

Een geweldig goede reden dus om de nodige IPA's of andere hoppige bieren een ereplek in de koelkast te gunnen (niet te koud natuurlijk). Want ook hier is het credo: hoe meer hop, hoe meer Xanthohumol. Een paar gratis en geheel kosteloze tips op dit gebied: Punk IPA, Hop-Ruiter of de Haarlemse Jopen Hoppen zijn zeer goed naar binnen te slurpen en niet overdreven duur. Ook de wat kleinere, ambachtelijke brouwerijen hebben vaak erg goed spul te bieden ter voorkoming van een hersenziekte.

Helaas is er ook een 'maar'. Teveel bier (dat schijnt te kunnen) zou ervoor zorgen dat je eerder, hoeheethet….. Korsakov zou kunnen triggeren terwijl je juist een verbeten strijd tegen Alzheimer denkt te voeren. Ook zou een te grote hoeveelheid alcohol juist oxidatieve stress opleveren, zodat het effect van Xanthohumol juist teniet wordt gedaan.

Rusland moet bezuinigen op WK voetbal

Rusland gaat beknibbelen op het budget voor de eindronde van het WK voetbal van 2018. De organisatie is gedwongen te bezuinigen door de economische crisis. Sportminister Vitaly Mutko liet weten dat onder meer de stadions, die voor het titeltoernooi worden gebouwd of aangepast, minder duur zullen worden.

Dat gebeurt bijvoorbeeld door het aantal zitplaatsen in sommige accommodaties met 10.000 te verminderen. De FIFA is daarmee akkoord gegaan.

De kosten voor het WK worden geraamd op 30 miljard euro, ongeveer tweemaal zoveel als de titelstrijd in Brazilië vorig jaar. De zwakke roebel en de lage olieprijs hebben grote gaten geslagen in het Russische begroting. Door de sancties van het Westen en de toestand in Oekraïne kunnen de banken niet aan nieuw geld komen.

Ted is terug in nieuwe trailer

Seth McFarlane probeerde vorig jaar zijn eerste zelf geregisseerde hoofdrol uit in A Million Ways to Die in the West, wat uiteindelijk niet heel succesvol leek. Gelukkig stond een vervolg op zijn voorgaande film, Ted, al in de planning. Een eerste trailer voor dit vervolg is zojuist geland.

In Ted 2 heeft de grove teddybeer een nieuw maatje gevonden - nee, John (Mark Wahlberg) is niet vervangen, Ted gaat trouwen. En na trouwen volgt.. precies, kinderen.

Ted 2 heeft een berg cameo's, maar de hoofdrollen zijn natuurlijk weer voor Wahlberg en McFarlane zelf. Mila Kunis is in dit deel de grote afwezige, maar de rest is te zien vanaf 13 augustus.

Late Brabantse nachttrein verdwijnt

De nachttreinen tussen de Brabantse steden rijden vanaf 2016 definitief niet meer na 02.00 uur. Nieuwe onderhandelingen met de NS hebben bevestigd dat de kosten te hoog zijn. De steden en de provincie gaan onderzoeken of in de late uren in het weekend bussen kunnen gaan rijden, maakten ze donderdag bekend.

De nachttreinen tussen Eindhoven en Utrecht, Eindhoven en Rotterdam en Tilburg en Den Bosch rijden twee nachten per week, op vrijdag en zaterdag. De NS vraagt vanaf 2016 zeven ton per jaar om de trein tot 04.00 uur te laten rijden. De gemeenten en provincie vinden dat te duur.

Rebellen Jemen nemen belangrijke basis in

Rebellen in Jemen hebben woensdag ten zuiden van de hoofdstad Sanaa een belangrijke basis van de Republikeinse Garde ingenomen. Dat hebben bronnen bij het leger donderdag gezegd.

De basis werd tot 2012 door de Amerikanen gebruikt als trainingskamp voor lokale eenheden die de strijd aangingen met de Jemenitische tak van Al-Qaida.

De Houthi-rebellen hebben de afgelopen dagen de controle over meerdere belangrijke gebouwen gekregen. Vorige week plaatsten zij president Abed Rabbo Mansour Hadi en diens kabinet onder huisarrest. Het kabinet trad vervolgens af, waardoor een machtsvacuüm ontstond.

Moslimorganisaties pakken haatpredikers aan

Islamitische organisaties komen over drie weken met plannen om haatpredikers te bannen en om weerwoord te bieden op social media tegen de verheerlijking van het terrorisme. Ze hebben dat donderdag afgesproken met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Asscher sprak met afgevaardigden van islamitische organisaties, verenigd in het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid). Volgens de minister is er aan beide kanten waardering uitgesproken voor de manier waarop is gereageerd na de aanslagen in Parijs en de maatschappelijke spanningen die daardoor zijn veroorzaakt. Asscher onderstreepte dat het kabinet hard optreedt tegen alle vormen van radicalisering en onverdraagzaamheid, zoals moslimhaat.

Overheid maakt winst op steunmaatregelen

De maatregelen die de overheid nam na de kredietcrisis in 2008 hebben over het algemeen geen geld gekost maar winst opgeleverd. Dat meldt de Algemene Rekenkamer donderdag aan de Tweede Kamer.

De overheid verdiende onder meer circa 3,5 miljard euro op het kapitaal dat werd verstrekt aan ING, Aegon en SNS Reaal. Daarnaast zorgde de veiling van de hypotheekportefeuille van ING waarop de overheid een deel van het risico overnam voor een winst van 1,4 miljard euro. Op de garantie van bancaire leningen werd 1,3 miljard euro binnengehaald.

De eindbalans van de steunmaatregelen kan de rekenkamer nog niet opmaken. Want hoewel de meeste steun inmiddels is afgerond, moeten de overname van Fortis/ABN AMRO in 2008 en nationalisatie van SNS Reaal in 2013 nog worden afgewikkeld. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) beslist dit voorjaar of ABN AMRO klaar is om geprivatiseerd te worden. De verkoop van verzekeraar Reaal, die inmiddels Vivat heet, is al in gang gezet.

Olieprijs naar nieuw dieptepunt

De olieprijs stond donderdag opnieuw stevig onder druk. Een vat ruwe Amerikaanse olie (WTI) werd daardoor voor het eerst sinds maart 2009 voor minder dan 44 dollar verhandeld.

De prijs van WTI stond aan het einde van de middag bijna twee procent in de min op 43,66 dollar per vat van 159 liter. Halverwege juni vorig jaar piekte die prijs nog op bijna 108 dollar.

Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, bleef donderdag redelijk stabiel rond 48,60 dollar per vat. Net als Amerikaanse olie werd Brent afgelopen maanden ruim 60 procent goedkoper.

Limburg krijgt opvang slachtoffers loverboys

Ook Limburg krijgt een opvanghuis voor meisjes die slachtoffer zijn geworden van loverboys. Dat heeft een woordvoerster van burgemeester Jos Heijmans van Weert donderdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving op 1Limburg. Momenteel telt Nederland slechts één opvanghuis voor slachtoffers van loverboys en dat ligt in Friesland.

Heijmans is in Limburg portefeuillehouder mensenhandel. De misbruikte meisjes worden nu opgevangen in algemene vrouwenopvangcentra. Maar die zijn minder geschikt om hen echt te helpen.

De nieuwe opvang is specifiek op slachtoffers van loverboys gericht. Daar moeten de meisjes zichzelf hervinden. Waar het nieuwe opvanghuis komt, is nog niet bekend.

Vorige week werd bekend dat een 16-jarig meisje volgens justitie misbruikt is door mogelijk tachtig mannen. Dat gebeurde in oktober 2014 onder meer in een hotel in Valkenburg. Bij een inval in dat hotel werd de 21-jarige vermeende loverboy gearresteerd. De mannen moeten zich binnenkort verantwoorden.

Lierse SK zet Swinkels op straat

Het is een vreemde dag voor Arjan Swinkels. De verdediger van Lierse SK kreeg vandaag te horen, dat hij per direct geen deel meer uitmaakt van de hoofdmacht. Ook de 30-jarige Hernan Losada, vice-aanvoerder van de geel-witten, ligt eruit.

"Ik ben verbijsterd," aldus Swinkels, die in het verleden in het shirt van Willem II speelde. "Ik heb de afgelopen seizoenen bijna tachtig procent van de wedstrijden gespeeld en dan krijg je ineens dit. Er werd niet eens een reden voor gegeven. We moesten onze kastjes meteen leeghalen. En als we wilden trainen, moesten we maar naar een veld van de jeugdafdeling twee dorpen verderop. Echt absurd."

Gisteren stapte trainer Slavisa Stojanovic ook al op bij Lierse SK. "Opgestapt, ontslagen, een combinatie denk ik", deed Swinkels een gooi naar de reden. Direct na het ontslag van Stojanovic werd Herman Helleputte als opvolger gepresenteerd.

Toch blijft Swinkels zijn vraagtekens bij de gang van zaken plaatsen. "Ik weet niet of deze actie uit zijn koker komt. Ik heb begrepen dat het meer iets van zijn Franstalige assistent zou zijn. Maar we gaan nu eerst eens uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Mijn contract hier loopt in principe nog anderhalf jaar door. Maar de transfermarkt is nog twee dagen open."

BBC behoudt rechten samenvattingen Premier League

De BBC zal tot en met de zomer van 2019 de samenvattingen van de Premier League uitzenden. Dat heeft de zender laten weten. De publieke omroep van Groot-Brittannië heeft het contract met de Premier League voor drie seizoenen verlengd en zal in totaal 204 miljoen Britse pond neertellen. Dit is ongeveer 270 miljoen euro. Ter vergelijking, de NOS betaalt ongeveer 23 miljoen euro voor een jaartje Eredivisie. 

Ook ITV was geinteresseerd in de samenvattingsrechten. De Britse commerciële zender is de afgelopen tijd veel sport kwijtgeraakt, zoals de Champions League, en had dus geld om ook te bieden. De zender die tussen 2001 en 2004 ook al de uitzendrechten van de Premier League in handen had, besloot uiteindelijk toch geen bod uit te brengen. 

Match of the Day, dat dit seizoen zijn vijftigjarig jubileum viert, krijgt er ook een extra programma bij. Op woensdagavond zal er een magazineachtig programma worden uitgezonden. Ook zal Match of the Day langer op de BBC I-Player te zien zijn. 

PSV hoopt op vergoeding Bakkali en doet aanbieding

Zakaria Bakkali heeft enkele dagen geleden een nieuwe aanbieding van PSV ontvangen. Dit heeft zijn zaakwaarnemer, Marcel Veerman, aan Metro laten weten. Volgens de belangenbehartiger gaat het om een overeenkomst voor de duur van drie jaar.

Technisch directeur Marcel Brands heeft het aanbod inmiddels ook bevestigd. PSV hoopt op deze manier aanspraak te blijven maken op de opleidingsvergoeding voor Bakkali, mocht de speler Eindhoven in de zomerstop verlaten.

Bakkali komt al geruime tijd niet meer in de plannen van PSV voor. De jonge Belg kreeg tot twee keer toe een aanbod van de Eindhovenaren, maar weigerde telkens bij te tekenen. Op een zeker moment was voor de ploeg uit Noord-Brabant de maat vol, waardoor hij al geruime tijd geen officieel duel meer heeft gespeeld.

Uitleg solo-ervaring van Evolve

2K Games heeft een trailer online gezet waarin we kunnen zien hoe de game Evolve speelt als je geen gebruik wil maken van de multiplayer-opties. In de eerste wedstrijd zien we hoe de speler als monster tegen de computerbots speelt, terwijl de tweede wedstrijd toont hoe de speler alle teamleden gebruikt om het monster te pakken.

In de game is het de bedoeling of een groot monster te vangen met enkele teamleden, of juist het monster te spelen en het team te verslaan. In multiplayer speelt iedere speler een personage, terwijl je als je solo speelt kunt wisselen van teamlid om zo opdrachten te geven.

Evolve komt 10 februari uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Jurassic en Avengers LEGO-games aangekondigd

Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games en The LEGO Group kondigen vandaag de line-up van 2015 met LEGO-videogames aan. LEGO Jurassic World, LEGO Marvel's Avengers en LEGO Ninjago: Shadow of Ronin komen dit jaar uit.

LEGO Jurassic World is de eerste videogame waar spelers de mogelijkheid krijgen om alle vier de Jurassic-films te beleven. De videodame volgt de verhaallijnen van Jurassic Park, The Lost World: Jurassic Park en Jurassic Park III en de nog uit te komen Jurassic World. De game zal in juni beschikbaar zijn voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U, Nintendo 3D en Windows.

In LEGO Marvel's Avengers volgt de game de film The Avengers en het nog uit te komen vervolg Avengers: Age of Ultron. De game zal in de herfst van 2015 beschikbaar zijn voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U, Nintendo 3D en Windows.

LEGO Ninjago: Shadow of Ronin komt 27 maart uit voor Nintendo 3DS en PlayStation Vita.

Ordina bestudeert uitzending Zembla

Ordina bestudeert de laatste uitzending van Zembla, waarin het bedrijf er woensdagavond van werd beschuldigd tal van topambtenaren jarenlang te hebben gefêteerd. Dat zei een woordvoerder van de automatiseerder donderdag. "Mocht er aanleiding zijn voor verder onderzoek, dan zullen we dat ook doen", voegde de zegsman toe.

Het bedrijf liet eerder een grootschalig onderzoek uitvoeren naar aanleiding van een eerdere uitzending van Zembla, waarin Ordina werd beticht van fraude bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in de periode 2005-2010.

Dinsdag liet de automatiseerder weten dat dit onderzoek geen structurele onregelmatigheden bij het bedrijf aantoonde. Wel zijn er aanwijzingen dat de regels zijn overtreden bij een contract met het Openbaar Ministerie in 2009. Ook bleek dat in 'een aantal gevallen' sprake is geweest van ongepast gedrag bij sommige werknemers.

Stille Oceaan getuige van trieste dood auteur Colleen McCullough

Schrijfster Colleen McCullough is op 77-jarige leeftijd overleden. Ze is helaas niet zonder pijn gestorven. Volgens haar uitgeverij was ze al langere tijd ziek en heeft ze een zwaar ziektebed gehad.

McCullough is onder andere bekend geworden door haar in 1977 gepubliceerde boek 'De Doornvogels', waar later ook een tv-serie op is gebaseerd. In de epische roman staan de verhoudingen tussen een Australische ranch-familie en de plaatselijke pastoor centraal. Wereldwijd werd de roman erg goed ontvangen: er zijn ondertussen ruim 30 miljoen exemplaren van verkocht.

In 1983 werd er van het veel gelezen boek een miniserie gemaakt met Richard Chamberlain en Rachel Ward in de hoofdrollen. Ook de miniserie werd erg gewaardeerd en ontving dan ook 4 Golden Globes. 'Tim', haar allereerste roman werd ook verfilmd. Daarin speelde Mel Gibson toentertijd nog de hoofdrol.

In totaal schreef ze 25 romans. Door oogproblemen kon ze het niet meer opbrengen om zelf te schrijven, dus besloot ze over te gaan op dicteren. Zo kwam onder andere haar allerlaatste roman 'Bittersweet' uit.

De Australische was naast schrijver ook een neurofysicus en werkte als onderzoekster aan de Amerikaanse universiteit Yale en ziekenhuizen in Londen en Sydney. Haar oorspronkelijke droom was om dokter te worden, maar die droom ging in rook op toen ze hoorde dat ze allergisch was voor de zeep die chirurgen gebruiken voor operaties.

De Stille Oceaan was decor van haar overlijden. Op Norfolk Island sloot haar brein voor altijd de deuren. Een brein waar de wereld veel aan heeft gehad. De wereld zal haar dan ook missen. Haar romans zullen er echter met zekerheid voor zorgen dat ze nooit vergeten zal worden.

Guinee het gelukkigst in loting en speelt kwartfinale Afrika Cup

Loting heeft moeten bepalen dat Guinee naar de kwartfinale van de Afrika Cup mag en dat Mali met lege handen achter handen bleef. Vanwege de gelijke stand moest er geloot worden voor de volgende ronde. 

De situatie in Groep D was voorafgaand aan de laatste speeldag van woensdag bizar. De eerste vier wedstrijden eindigden allemaal in 1-1, waardoor alle vier de landen volledig gelijk stonden. Als de laatste twee duels ook 1-1 zouden worden, zouden Ivoorkust, Mali, Kameroen én Guinee allemaal in de koker gaan voor twee plekken in de kwartfinale.

In één duel kwam er wel een winnaar. Ivoorkust won met 1-0 van Kameroen en kwalificeerde zich op eigen houtje als groepswinnaar voor de kwartfinale. Mali en Guinee speelden wel met 1-1 gelijk, waardoor er donderdag geloot moest worden voor het tweede plaats in de groep. Guinee bleek daarin de gelukkigste en mag nu zondag aantreden tegen Ghana.

De bondscoach van Mali baalde woensdagavond na de wedstrij behoorlijk van de situatie. "Ik vind dat we deze kwestie hadden moeten moeten oplossen zonder loting", aldus Mali-bondscoach Henri Kasperczak. "Wat mij betreft is het de laatste keer dat er geloot wordt. Er moet een sportieve eerlijke manier gevonden worden om dit soort zaken te beslissen."

Forse omzetgroei voor Alibaba

De Chinese internetmarktplaats Alibaba heeft de omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar met veertig procent opgevoerd tot 26,2 miljard yuan (3,7 miljard euro). De winst voor eenmalige posten steeg met een kwart tot omgerekend 1,9 miljard euro, meldde het bedrijf donderdag.

Het resultaat onder de streep nam daarentegen met bijna dertig procent af tot omgerekend 847 miljoen euro. Dat kwam onder meer doordat het bedrijf, dat in september een recordbedrag van 25 miljard dollar ophaalde met zijn beursgang in New York, veel meer geld kwijt was aan variabele beloningen in aandelen.

Na de beursgang werd Alibaba geconfronteerd met een afzwakkende economische groei in China. Ook kreeg het bedrijf te maken met felle kritiek van de eigen overheid omdat het te weinig zou ondernemen om de verkoop van namaakartikelen en andere verboden goederen via zijn handelsplatform tegen te gaan. Daarover verscheen deze week een vernietigend rapport.

Tankwagen ontploft bij ziekenhuis Mexico

Een tankwagen is donderdag in Mexico-Stad ontploft bij een ziekenhuis voor zwangere vrouwen en kinderen. Een groot deel van het gebouw is ingestort en ten minste een persoon verloor het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

Burgemeester Angel Mancera zei dat het lichaam van een vrouw is gevonden in het gebouw. Zeker 54 mensen liepen verwondingen op, onder wie 22 kinderen. De gewonden worden naar andere ziekenhuizen in de buurt gebracht, maar er zijn niet genoeg ambulances om ze allemaal te vervoeren.

Slimme energiemeters fraudegevoelig

Netbeheerders nemen maatregelen om te voorkomen dat met identiteitsfraude gegevens van de slimme meter kunnen worden opgevraagd. Dat laat brancheorganisatie Netbeheer Nederland donderdag weten.

Een journalist slaagde er deze week in om de gegevens van een bepaald adres te verkrijgen door zich voor te doen als klant. De branche neemt dit hoog op. Hieruit blijkt immers dat het mogelijk is om onder een valse naam gegevens van anderen op te vragen.

Consumenten die inzicht willen in hun energieverbruik, kunnen kiezen voor het gebruik van online apps die de gegevens van hun eigen energiemeter doorgeeft. Dit kan alleen als de consument een 'slimme' meter heeft.

Komende maand accepteren de netbeheerders even geen data-aanvragen van nieuwe adressen. Betrokken partijen worden kritisch tegen het licht gehouden en ook wordt een gedragscode opgesteld. Dit om strenger controle uit te oefenen op de identiteit van de klant, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de invoering van het meternummer van de klant.

Forse winstdaling voor autobouwer Ford

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft de winst in 2014 ruimschoots zien halveren, van 7,2 miljard naar 3,2 miljard dollar (2,8 miljard euro). Dat komt met name doordat een fikse belastingmeevaller die het bedrijf in 2013 kon bijschrijven, vorig jaar ontbrak.

De omzet viel met 146,9 miljard dollar lager uit dan een jaar eerder. Het op een na grootste autoconcern van de Verenigde Staten wist wereldwijd iets minder voertuigen aan de man te brengen. Ook ondervond Ford, met name in het laatste kwartaal van het jaar, tegenwind van een relatief dure dollar.

In het vierde kwartaal zag Ford de winst vrijwel geheel verdampen ten opzichte van een jaar eerder, mede door verliezen in Europa en Latijns-Amerika. Onder de streep bleef 52 miljoen dollar over, een schijntje vergeleken met de ruim drie miljard dollar die de onderneming een jaar eerder verdiende.

Schoenenreus failliet

Schoenwinkelketen Schoenenreus is donderdag failliet verklaard. De rechtbank in Den Bosch heeft dat laten weten.

Schoenenreus kreeg dinsdag nog uitstel van betaling. De winkels zijn sindsdien dicht. Bewindvoerder Bas van Dooren zag geen perspectief meer en vroeg het faillissement donderdag aan.

Het bedrijf ging in januari 2013 al eens bankroet. De keten had last van een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels. Toen maakte het bedrijf op dezelfde dag een doorstart met minder winkels, een nieuwe formule en met circa duizend van de 1500 werknemers.

Het in 1969 opgerichte Schoenenreus telt ruim 140 filialen in Nederland en België. Voor het faillissement in 2013 waren dat er nog meer dan tweehonderd.

EU helpt lidstaten bij afpakken paspoorten

De Europese Unie heeft nieuwe regelgeving geïntroduceerd om lidstaten te helpen de reisdocumenten af te nemen van mensen die zich bij terreurorganisaties buiten de EU zouden willen aansluiten. Frankrijk en enkele andere landen overwegen tot deze maatregel over te gaan om te voorkomen dat ingezetenen naar landen als Syrië en Irak reizen.

De nieuwe regels vereisen een aanpassing van het datacentrum van het Schengen Informatiesysteem. Langs de grenzen van de Unie krijgen douaneautoriteiten een seintje als mensen op een lijst staan. Hun paspoorten zullen worden ingenomen en zijzelf zullen worden vastgezet.

Rusland schort deelname aan Raad van Europa op

Rusland zal tot het einde van het jaar niet meer deelnemen aan sessies van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Daarmee reageert het op de beslissing woensdag dat de Russische vertegenwoordigers in de assemblee hun stemrecht verliezen vanwege de aanhoudende crisis in Oost-Oekraïne.

De nieuwe sanctie tegen Rusland duurt waarschijnlijk tot april. Het hoofd van de Russische delegatie, Aleksej Poesjkov, liet daarop weten dat de vertegenwoordiging tot eind dit jaar niet meer aanschuift bij vergaderingen van het adviesorgaan van de Raad.

Het belangrijkste twistpunt tussen Rusland en de assemblee is de eis van de laatste dat Rusland de Oekraïense luchtmachtofficier en parlementariër Nadezjda Savtsjenko vrijlaat. Die zit momenteel in een Russische gevangenis, waar ze sinds december in hongerstaking is. Savtsjenko werd vorig jaar in het Oekraïense parlement gekozen en was door Oekraïne afgevaardigd in de parlementaire assemblee. Zij wordt door Rusland verdacht van betrokkenheid bij de moord op twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne.

Faillissement autobouwer Spyker vernietigd

Het faillissement van sportwagenfabrikant Spyker is donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden vernietigd. De onderneming verkeert hierdoor opnieuw in surseance van betaling.

Spyker werd in december door de rechter bankroet verklaard, maar topman Victor Muller tekende hiertegen vervolgens beroep aan. Er is door toedoen van andere partijen geld beschikbaar gesteld, en het hof acht het aannemelijk dat dit zal leiden tot een passend akkoord met schuldeisers.

Spyker probeerde jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar werden er echter nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende Zweedse luxemerk Saab.

OM onderzoekt geschiedenis Bart van U.

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoekscommissie ingesteld die 'grondig en breed' moet gaan bekijken wat er de afgelopen jaren allemaal rond Bart van U. is gebeurd. Hoewel hij eerder in contact kwam met justitie en er grote zorgen waren over zijn geestelijke gesteldheid wist hij steeds psychiatrische hulp te ontlopen.

Van U. zit sinds 12 januari vast op verdenking van het doden van zijn zus in Rotterdam. Inmiddels is door een DNA-spoor gebleken dat hij mogelijk ook te maken heeft met de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst vorig jaar.

De voorzitter van de onderzoekscommissie is Rein Jan Hoekstra, voormalig lid van de Raad van State. De andere commissieleden zijn Leo de Wit (oud-hoofdofficier en voorzitter van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming), Eppo van Hoorn (oud-korpschef) en Rembrandt Zuijderhoudt (psychiater).

FNV dreigt V&D met rechter

FNV Handel heeft V&D gesommeerd om alle eenzijdig voorgestelde wijzigingen in de arbeidsovereenkomsten met werknemers, waaronder een loonoffer, uiterlijk volgende week woensdag in te trekken. Als V&D dit niet doet gaat de vakbond naar de rechter, maakte FNV Handel donderdag bekend.

De warenhuisketen wil per 1 februari een salarisverlaging van 5,8 procent doorvoeren voor alle vijfduizend werknemers. Daarnaast wil het concern op andere punten de arbeidsvoorwaarden versoberen. De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig om de kosten omlaag te brengen.

President Nigeria bekogeld door jongeren

Een groep Nigeriaanse jongeren heeft donderdag het konvooi van president Goodluck Jonathan bekogeld met stenen. De jongeren zijn boos omdat het de regering maar niet lukt terreurbeweging Boko Haram aan te pakken. De politie zette traangas en zwepen in om de betogers te verjagen.

Jonathans konvooi werd bekogeld toen het door de oostelijke stad Yola reed. Een aantal autoruiten sneuvelde, maar of er ook gewonden vielen is onduidelijk. Ook in Jalingo, de hoofdstad van de naburige staat Taraba, werd Jonathan onthaald met een regen van stenen.

Heel verwonderlijk is de woede van de jongeren niet. In Yola hielden militairen de wacht bij billboards en posters van Jonathan, die 14 februari voor herverkiezing opgaat. De betogers schreeuwden dat de troepen moeten worden ingezet voor de strijd tegen Boko Haram, niet om de beeltenis van de president te beschermen.

"Waarom gebruiken ze militairen en andere veiligheidstroepen?", vroeg een van de demonstranten terwijl hij een poster van Jonathan verscheurde. "Ze moeten naar Sambisa worden gestuurd en tegen Boko Haram vechten, niet tegen onschuldige burgers."

Het Sambisawoud bedekt een groot gebied in het noordoosten en noorden van het land. Boko Haram heeft trainingskampen in het gebied en aangenomen wordt dat de terreurgroep hier enkelen van de honderden schoolmeisjes vasthouden die vorig jaar april werden ontvoerd.

Chauffeur monstertruck wil weer optreden

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in Haaksbergen een dodelijk ongeluk veroorzaakte, wil er weer mee gaan optreden als justitie het gevaarte vrijgeeft na het technisch onderzoek. Dat verklaarde D. donderdagmiddag voor de rechtbank in Almelo bij de behandeling van een verzoek van het Waarborgfonds Motorverkeer tot beslaglegging van het voertuig.

Het fonds, dat de schade voor de slachtoffers uitkeert, wil voorkomen dat D. de truck weer terugkrijgt. Al eerder legde het fonds beslag op de woning en een bedrijfspand van D. De chauffeur was niet verzekerd. Met de verkoop van zijn bezittingen wil het fonds een deel van de schadevergoedingen bekostigen.

Bij het ongeluk tijdens een show op 28 september vorig jaar vielen drie doden en 28 gewonden.

Koenders verwacht geen Grieks verzet sancties

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft geen reden om aan te nemen dat Griekenland gaat dwarsliggen bij het uitbreiden en verlengen van de Europese sancties tegen Rusland. Dat zei hij donderdagmiddag voor het begin van een speciale bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Die praten over aanscherping van de sancties vanwege de steun van Moskou aan de opstandelingen in Oekraïne. "De sancties moeten verlengd worden om een duidelijk signaal richting Rusland te geven", zei Koenders. De bloedige aanval op de stad Marioepol, die wordt toegeschreven aan de rebellen, is volgens de minister een ernstige zaak.

De nieuwe Griekse regering zou zich minder hard willen opstellen. Zij is uit op betere banden met Moskou. Maar Koenders wilde zich nog niet uitlaten over de gevolgen daarvan. "Ik ga eerst eens kennismaken met mijn nieuwe collega."

Vos nog altijd onzeker voor WK veldrijden

Het is nog steeds onzeker of Marianne Vos komende zaterdag in het Tsjechische Tabor een gooi kan doen naar haar achtste wereldtitel bij het veldrijden. De wielrenster, die de afgelopen zeven jaar telkens als winnares uit de bus kwam, heeft nog steeds last van een hamstringblessure.

Johan Lammerts, bondscoach van de veldrijders, houdt vooralsnog goede hoop dat Vos zaterdag gewoon aan het vertrek staat. "Het is nog wel steeds een beetje onzeker", laat Lammerts vanuit Tsjechië weten. "Ze heeft wel getraind en had nog een beetje last. Maar door het te behandelen en los te houden, hopen we dat het de komende dagen nog wat beter wordt. We gaan er nog steeds vanuit dat ze gewoon kan starten en haar best gaat doen om haar titel te verdedigen."

Afgelopen zondag kwam die blessure bij het grote publiek aan het licht, toen Vos slechts twaalfde werd bij een wereldbekerveldrit in Hoogerheide. Het bleek dat ze al een tijdje last heeft, maar het verergerde bij het afgelopen Nederlands kampioenschap, toen op dat blubberparcours veel gelopen moest worden.

Vos pakte vorig jaar in Hoogerheide haar zevende wereldtitel. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Vos pakte vorig jaar in Hoogerheide haar zevende wereldtitel. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

'Beste UFO-filmpje ooit' opgedoken

Uit Argentinië zijn spectaculaire beelden opgedoken van een UFO-crash. Het filmpje wordt in Britse media zelfs 'het beste UFO-filmpje aller tijden' genoemd.

De video is vorige week vrijdag geschoten in het Argentijnse Frías. Inwoners zagen een enorme vuurbal aan de lucht verschijnen. Zelf dachten zij dat het hier om een meteoriet ging.

Volgens wetenschappers kan het hier echter niet om een meteoor gaan. Normaal verbrandt zo'n stuk ruimterots zodra het in onze dampkring terechtkomt, terwijl deze vuurbal drie hele minuten blijft branden. Ook verandert de UFO plotseling van richting.

Het mysterie heeft zich niet alleen boven Argentinië voorgedaan. Ook uit Brazilië komen meldingen van de vuurbal. Tot nu toe heeft men het verschijnsel niet kunnen verklaren. Volgens complottheoriedenkers is dit het bewijs van een alieninvasie.

Ze komen eraan, verstop je snel!

McLaren wil met Honda terug naar de top

Met Honda als nieuwe motorenleverancier hoopt het Formule 1-team van McLaren oude tijden te doen herleven. De Engelse renstal presenteerde donderdag in een filmpje op de website de MP4-30, de bolide waarmee Jenson Button en Fernando Alonso op jacht gaan naar succes in het nieuwe seizoen. De overwegend zilveren en zwarte auto is voorzien van felle rode strepen en een kenmerkende lage neus.

Met Honda als leverancier van de motoren vierde McLaren tussen 1988 en 1992 grote successen in de Formule 1, met 44 grands prix-overwinningen en wereldtitels voor Ayrton Senna en Alain Prost. Sinds 1995 reed de Britse renstal met krachtbronnen van Mercedes, maar aan die lange samenwerking kwam afgelopen jaar een einde. Aangedreven door Honda hopen de oud-wereldkampioenen Button (2009) en Alonso (2005, 2006) op nieuwe successen bij McLaren.

"Ik ben zeer gemotiveerd om historie te schrijven in dit nieuwe tijdperk van McLaren-Honda", zei Button donderdag. De nieuwe bolide wordt vanaf zondag voor het eerst gebruikt tijdens de testraces in Jerez.

De nieuwe MP4-30 (Bron: YouTube/McLaren)

Verdwijning vlucht MH370 officieel ongeluk

De burgerluchtvaartautoriteit van Maleisië heeft de verdwijning van vlucht 370 van Malaysia Airlines in maart vorig jaar officieel bestempeld als ongeluk. Daarmee kan een proces op gang worden gezet over het eisen en toewijzen van schadeclaims.

De zoektocht naar het wrak van het toestel, dat 8 maart 2014 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing van de radar verdween, blijft een prioriteit, zei luchtvaartchef Azharuddin Abdul Rahman. "Daarom verklaren we met zwaar gemoed en groot verdriet (het lot van) Malaysia Airlines vlucht 370 een ongeluk", zei hij. Alle 239 inzittenden van het vliegtuig worden hiermee als overleden beschouwd.

Onder hoofdstuk 1 van bijlage 13 van de Conventie voor Internationale Burgerluchtvaart wordt onder het begrip 'ongeluk' ook verstaan dat het 'vliegtuig vermist wordt'.

De zoektocht naar het wrak, dat vermoedelijk in een afgelegen hoek van de zuidelijke Indische Oceaan ligt, gaat door, ook al zijn er momenteel weinig fysieke aanwijzingen. Over de oorzaak van het ongeluk blijft het daarom gissen.

Schilderij van Jan Lievens ontdekt

Het schilderij Vanitasstilleven in de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle blijkt gemaakt te zijn door de zeventiende-eeuwse kunstenaar Jan Lievens (1607-1674). Dat heeft 'technisch en stilistisch onderzoek' uitgewezen, liet het museum donderdag weten.

Het stilleven van een schedel, een viool en een zandloper uit 1627 werd ooit verworven door Dirk Hannema, de grondlegger van Museum de Fundatie. Het kwam uit een Engelse particuliere collectie en werd aanvankelijk aan Rembrandt toegeschreven. Hannema meende echter dat het een samenwerking van Rembrandt en Lievens moest zijn.

Na Hannema's overlijden in 1984 kreeg het paneel het predikaat maker onbekend, totdat het eind vorig jaar in het Rijksmuseum werd onderzocht. Het hangt sinds donderdag in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, waar tijdelijk een DWDD Pop-Up Museum is ingericht.

Harley-Davidson vooral buiten VS populairder

De motoren van Harley-Davidson winnen steeds meer aan populariteit, met name buiten het thuisland. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de Amerikaanse motorenfabrikant.

Harley boekte over heel 2014 een winst van 845 miljoen dollar (747 miljoen euro) op een omzet van 6,2 miljard dollar. Een jaar eerder hield het bedrijf 734 miljoen dollar over onder de streep, bij een omzet van 5,9 miljard dollar. Wereldwijd groeide de omzet van de motorfietsenmaker in 2014 met 2,7 procent. Buiten de Verenigde Staten was dat groeicijfer 5,4 procent.

In de VS, dat nog veruit de grootste markt is voor het bedrijf, stegen de verkopen met 1,3 procent. In Azië werden afgelopen jaar krap twaalf procent meer motoren verkocht. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika werd een omzetgroei van 6,4 procent bereikt, terwijl in Latijns-Amerika de verkopen met 2,1 procent stegen. In Canada daalden de verkopen met ruim tien procent.

In totaal verscheepte Harley afgelopen jaar 270.726 motoren naar dealers en distributeurs. In 2015 moet dat aantal zijn gegroeid naar 282.000 tot 287.000 motoren.

Trommelslager van Hoogeveen op lijst erfgoed

Voordat de kerken in Hoogeveen zondags opengaan, loopt een tamboer door de straten van die gemeente. De mensen weten zo dat de kerkdienst op het punt van beginnen staat. Hoogeveen is de enige gemeente in Nederland die werkt met een tamboer, ook wel trommelslager genoemd. Om dat zo te houden komt deze traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Op de lijst van immaterieel erfgoed staan inmiddels ruim zestig tradities. Om een beschermde nationale traditie te worden moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een gemeenschap achter staan die werkt aan de toekomst van de traditie.

Het initiatief komt van de Historische Vereniging Die Luyden van 't Hooge Veene, vertegenwoordigd door voorzitter Albert Metselaar. Hij is een van de trommelslagers.

De trommelslager gaat zondagochtend de straten in en laat tromgeroffel horen. Hij spreekt of roept daar niet bij. Soms wordt de tamboer in Hoogeveen ook ingezet bij een evenement of marktdag.

Kamer wil uitleg over vacature NZa-voorzitter

De Tweede Kamer wil opheldering over de vacature voor een nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarin staat onder meer dat de kandidaat ervaring moet hebben bij minimaal twee ministeries.

Veel partijen zijn daarover verbaasd, omdat vorig jaar uit onderzoek juist bleek dat er een grote verwevenheid is tussen de NZa en ministeries. ChristenUnie-leider Arie Slob, die van een blunder van formaat sprak, vroeg daarom donderdag een debat aan met minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD). Daarvoor bleek onvoldoende steun, maar een meerderheid wilde wel dat Schippers eerst in een brief tekst en uitleg geeft.

Die brief moet er voor dinsdagmiddag zijn. Volgens Slob moet de onafhankelijkheid van de NZa boven elke twijfel zijn verheven.

Politie arresteert drie overvallers FC Utrecht

FC Utrecht werd maandag opgeschrikt door een overval. De mogelijke daders van deze overval zijn aangehouden door de politie. Het gaat om drie personen.

Overvallers drongen maandag het kantoor van de Galgenwaard binnen. Er werd uitgegaan van een dader. Een man dreigde met een wapen en een medewerker moest de kluis openen. Hoeveel geld er precies is gestolen is niet duidelijk, maar naar verluidt gaat het om een bedrag ongeveer tachtigduizend euro.

Technisch directeur van FC Utrecht Wilco van Schaik reageerde in gesprek met Voetbal International geschokt op de gebeurtenis. "We zijn allemaal verschrikkelijk aangeslagen door wat hier maandag is gebeurd. Het onderzoek van de politie is momenteel in volle gang en daarom kan ik er verder niet veel over kwijt. Maar voor de hele organisatie is dit een keiharde klap."

De politie heeft inmiddels drie mensen gearresteerd voor de overval op FC Utrecht. Dat laat de politie donderdagochtend weten in een verklaring. Drie overvallers dwongen een medewerker van FC Utrecht de kluis te openen. Het is niet bekend welk bedrag werd buitgemaakt. De politie laat vanwege het lopende onderzoek niets los over de verdachten. Wordt vervolgd.

Bekerduel FC Twente - PEC Zwolle op 7 april

Titelverdediger PEC Zwolle neemt het op dinsdag 7 april in de halve finales van de KNVB-beker op tegen FC Twente. Die wedstrijd vindt in Enschede plaats. Een dag later, op woensdag 8 april, staan FC Groningen en Excelsior tegenover elkaar in de Euroborg. Dat heeft de voetbalbond KNVB donderdag bekendgemaakt. De loting van de halve finales werd woensdagavond verricht.

Beide halve finales beginnen om 20.45 uur. De eindstrijd is op 3 mei in De Kuip in Rotterdam, aftrap 18.00 uur. De winnaar van de halve finale tussen Twente en PEC Zwolle wordt in de finale als het thuisspelende team aangemerkt.

Zelfmoordaanslag op Afghaanse begrafenisstoet

Een zelfmoordterrorist heeft donderdag in de Afghaanse provincie Laghman dood en verderf gezaaid in een begrafenisstoet. Zeker zestien mensen vonden de dood en bijna veertig raakten gewond, zei een woordvoerder van het provinciaal bestuur.

De terrorist blies zijn explosieven op tussen de rouwenden die in de provinciehoofdstad Mihtarlam waren samengekomen. De uitvaart was voor een politieagent en drie andere personen die eerder op de dag waren omgekomen bij een bermbomaanslag. De Taliban zouden achter die aanslag zitten.

Ook onder de doden bij aanslag op de uitvaart waren politiemensen. De verantwoordelijkheid voor die aanslag is nog niet opgeëist.

Deflatie in Duitsland

De inflatie in Duitsland is in januari gezakt naar min 0,3 procent op jaarbasis. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau donderdag bekend op basis van voorlopige cijfers.

Het is voor het eerst sinds september 2009 dat een negatieve inflatie wordt gemeten in Duitsland. In december kwam de inflatie uit op 0,2 procent. Op maandbasis gingen de consumentenprijzen in Duitsland deze maand met een procent omlaag.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode zakte de Duitse inflatie op jaarbasis naar min 0,5 procent, tegen 0,1 procent een maand eerder.

Drone bij trainingskamp nationale zwemploeg

De Nederlandse zwemploeg heeft bij het trainingskamp in Thailand gebruik gemaakt van een drone. Met het onbemande vliegtuigje worden de zwemmers van bovenaf geanalyseerd door het InnosportLab De Tongelreep, dat zich inzet om innovatieve trainingsfaciliteiten te ontwikkelen.

De nationale zwemselectie heeft er bijna een trainingskamp van drie weken opzitten in Thailand. De selectie bereidt zich voor op de wereldkampioenschappen later dit jaar in Rusland. Zaterdag keren de zwemmers en de staf terug naar Nederland.

Netanyahu: Iran achter aanval op konvooi

Iran zat achter het bloedige geweld woensdag langs de grens tussen Israël en Libanon, de bloedigste escalatie in het gebied sinds de oorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd.

Het geweld laaide woensdag op na een beschieting door Hezbollah van een Israëlisch konvooi. Twee militairen vonden daarbij de dood, nog eens zeven raakten gewond. Israël reageerde op de aanval door op zijn beurt Hezbollah onder vuur te nemen. Het geweld kostte in het zuiden van Libanon ook een Spaanse vredesmilitair het leven.

Donderdag was de rust weergekeerd, hoewel de spanning voelbaar was. Het Israëlische leger verkeerde in opperste staat van paraatheid. Israëlische gevechtsvliegtuigen vlogen laag over de grensdorpen.

"Het is Iran dat verantwoordelijk is voor de aanval gisteren vanuit het zuiden van Libanon", zei Netanyahu. "We zullen ons blijven verdedigen tegen alle bedreigingen, dichtbij en ver."

Iran steunt de militante beweging Hezbollah, die de aanval een vergeldingsactie noemde voor de dood van zes van haar strijders bij een Israëlische luchtaanval eerder deze maand. Bij die aanval vond ook een Iraanse generaal de dood.

Sterke dollar raakt omzet Colgate

De Amerikaanse fabrikant van verzorgingsproducten Colgate-Palmolive heeft flink te lijden onder de sterke dollar. Het bedrijf zag zijn omzet in het afgelopen kwartaal dalen door stevige druk van negatieve wisselkoerseffecten. Dat komt naar voren uit de cijfers die donderdag werden gepubliceerd.

De omzet ging met drie procent omlaag tot 4,2 miljard dollar (3,7 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf verkocht meer producten tegen hogere prijzen, maar dat was niet voldoende om de negatieve gevolgen van de sterke dollar te compenseren. Onder meer dankzij kostenbesparingen steeg de nettowinst naar 628 miljoen dollar, van 564 miljoen dollar een jaar eerder.

Het bedrijf, producent van zeep, tandpasta en schoonmaakmiddelen, denkt dat de economische omstandigheden dit jaar lastig blijven en dat de valutamarkten flink zullen verslechteren.

Pirelli komt met nieuwe superzachte F1-band

Pirelli zal de Formule 1-teams dit jaar gaan voorzien van een nieuwe superzachte band, zo heeft directeur Paul Hembery laten weten. De compound is van een andere samenstelling dan afgelopen jaar en de achterbanden hebben een nieuwe constructie. De eerste test met het rubber zal vanaf komende zondag in Jerez zijn.

De zachte, medium en harde banden voor het seizoen 2015 zijn een doorontwikkeling van het 2014-rubber. Pirelli vindt verdere wijzigingen niet nodig, omdat de F1-bolides dit jaar stukken sneller zullen zijn. Volgens Hembery komt dit door de krachtigere 1,6 liter V6-turbomotoren en doordat de teams nu een jaar ervaring hebben met de nieuwe reglementen.

De Spaanse krant El Mundo Deportivo denkt dat de rondetijden dit jaar twee tot drie seconden per ronde sneller zullen zijn dan afgelopen seizoen. Hembery houdt nog een slag om de arm tot de race van China. Pas daarna weet hij hoe groot het verschil is.

Pirelli komt met nieuwe superzachte F1-band. (PRO SHOTS/Marca)Pirelli komt met nieuwe superzachte F1-band. (PRO SHOTS/Marca)

Topschutter FC Oss vertrekt naar Engeland

FC Oss moet afscheid nemen van topschutter Kevin van Veen. De club uit de Jupiler League bereikte donderdag een akkoord met Scunthorpe United over een transfer van de 23-jarige spits, die dit seizoen al zestien doelpunten maakte. Van Veen moet zelf nog wel onderhandelen met de Engelse club over een contract. Scunthorpe United speelt in League One, het derde niveau in Engeland.

Van Veen had met zijn productiviteit bij Oss de aandacht getrokken van diverse clubs. Onder toeziend oog van Engelse scouts scoorde de spits vorige week vrijdag drie keer tegen Almere City FC (4-1). Het levert Van Veen, die vorig seizoen nog in de Topklasse speelde voor JVC Cuijk, zijn eerste buitenlandse avontuur op.

Mede dankzij de doelpunten van Van Veen staat FC Oss in de subtop. Alleen Cas Peters van FC Emmen was dit seizoen vaker trefzeker in de Jupiler League.

Kevin van Veen (m) gaat op Engels avontuur (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Kevin van Veen (m) gaat op Engels avontuur (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Sponsor waarschuwt schaatser Blokhuijsen

Corendon gaat ingrijpen als er nogmaals een incident plaatsvindt rond schaatser Jan Blokhuijsen. Dat heeft marketingmanager Martin de Boer van Corendon donderdag gezegd bij BNR-radio. Aan het begin van het seizoen maakte Blokhuijsen bij de Nederlandse kampioenschappen allround voor het oog van de camera's ruzie met zijn coach Jan van Veen.

Blokhuijsen moet zich volgens De Boer houden aan bepaalde gedragsregels. "Die zijn heel simpel. Neem nou wat er gebeurd is met Jan van Veen, met die ruzie die openlijk op tv was. Het is Team Corendon, onze naam is eraan verbonden. Dus het is heel belangrijk dat dit soort zaken niet voorvallen". Als het nog een keer mis gaat, grijpt Corendon in. "Dan volgen er maatregelen", zei De Boer.

Blokhuijsen in actie bij het NK allround, wat zijn laatste wedstrijd van het seizoen was. (PRO SHOTS/Eric Pasman)
Blokhuijsen in actie bij het NK allround, wat zijn laatste wedstrijd van het seizoen was. (PRO SHOTS/Eric Pasman)

Murray naar finale Australian Open

Andy Murray heeft zich donderdag voor de vierde keer in zijn loopbaan verzekerd van een plek in de finale van de Australian Open. De Schotse tennisser was in de halve eindstrijd in vier sets te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych: 6-7 (6), 6-0, 6-3 en 7-5.

Murray verloor de eerste set in de tiebreak, maar zette de partij daarna naar zijn hand en maakte het betrekkelijk eenvoudig af. Alleen in de vierde set benaderde Berdych zijn niveau uit het eerste bedrijf weer.

Murray was eerder finalist in 2010, 2011 en 2013, maar verloor de eerste keer van Roger Federer en de twee keer erna van Novak Djokovic. Hij treft zondag de winnaar van de wedstrijd tussen die Serviër en de Zwitserse titelverdediger Stan Wawrinka.

Ouders loverboyslachtoffer eisen poen

De ouders van het 16-jarige meisje dat in Valkenburg door zeker tachtig mannen misbruikt is, willen poen zien. Volgens hun advocaat Theo Boumans willen ze een financiële genoegdoening eisen van alle mannen die hun dochter misbruikt hebben.

"Niet alleen loverboy Armin A., maar ook de andere verdachten in een eventuele strafzaak moeten rekening houden met een vordering", aldus Boumans tegenover de Limburgse nieuwsmedia. Hoe hoog de geclaimde bedragen worden, wil hij nog niet zeggen, schrijft nieuwssite 1Limburg.

Enkele mogelijke verdachten hebben advocaat Ivo van de Bergh in de arm genomen. Deze geeft aan nog niet bezig te zijn met eventuele financiële gevolgen. Daarvoor is het nog te vroeg, vindt hij.

'Brad nog een keer in film van Angelina'

Brad Pitt gaat zichzelf wellicht nog een keer laten regisseren door zijn vrouw. Dat meldt filmsite The Wrap.

Angelina werkt hard aan haar regisseurscarrière en het is moeilijk om daarbij haar man buiten beeld te houden. Na haar film Unbroken wordt momenteel de laatste hand gelegd aan By The Sea, waarin het koppel de hoofdrollen vertolkt. Intussen zijn de voorbereidingen gestart voor alweer een nieuw project van Angelina als regisseuse - en er wordt momenteel druk gediscussieerd of Brad Pitt nog een keer de hoofdrol moet gaan spelen onder leiding van Jolie.

Pitt zou dan de biografische rol vertolken van Richard Leakey, een archeoloog die in Afrika olifanten beschermde tegen stropers. "Ik voel me al mijn hele leven diep verbonden met Afrika en zijn cultuur", vertelde Jolie in een statement toen ze het project in september aankondigde. "Ik was onder de indruk van het script van Eric Roth over een man die verzeild raakte in het gewelddadige conflict met de stropers."

Spotify komt naar PlayStation

Sony en Spotify kondigen vandaag een wereldwijde strategische samenwerking aan. Door deze samenwerking lanceert Sony in de lente van 2015 een nieuw muziekplatform genaamd PlayStation Music waar Spotify de exclusieve partner van is. Spotify op PlayStation Music wordt aangeboden in 41 landen en is in eerste instantie te gebruiken op alle PlayStation-consoles en Xperia-smartphones en -tablets.

"Consumenten verwachten een uitgebreid entertainmentaanbod van Sony. Muziek is daar een belangrijk onderdeel van. We willen met PlayStation Music de miljoenen gebruikers van het PlayStation Network over de hele wereld een indrukwekkende muziekervaring geven", zegt Andrew House, baas van Sony Computer Entertainment Inc. "Met deze samenwerking brengen we het beste van muziek en games samen. Een voordelige combinatie voor de gepassioneerde gebruikers van Spotify en PlayStation Network. We zijn heel blij om met Spotify de basis te leggen van onze strategie voor PlayStation Music."

"We zijn vereerd om samen te werken met Sony en PlayStation om gamers wereldwijd een geweldige muziekervaring te geven", zegt Daniel Ek, CEO en oprichter van Spotify. "Als gamer en gebruiker van een PlayStation 4 verheug ik me erop dat ik mijn eigen soundtrack kan maken als ik later dit jaar FIFA 15 speel."

Door Spotify op PlayStation Music is er toegang tot meer dan 30 miljoen nummers en anderhalf miljard playlists. Gebruikers kunnen op alle apparaten die Spotify ondersteunen muziekcollecties aanmaken en playlists luisteren, waaronder huidige playlists van Spotify-gebruikers en playlists samengesteld door Spotify. Daarnaast kunnen PlayStation 4-gebruikers hun eigen playlist met favoriete nummers maken en dus Spotify luisteren terwijl ze gamen. PlayStation Network-gebruikers kunnen hun accounts koppelen aan Spotify, waardoor het eenvoudiger wordt om een Spotify Premium-account aan te schaffen via de betaalmethodes van PlayStation Network.

De huidige Music Unlimited-service van Sony zal op 29 maart dit jaar in alle 19 landen stoppen. De meeste landen waar Music Unlimited nog beschikbaar is krijgen toegang tot PlayStation Music met Spotify zodra het in 41 landen wordt gelanceerd. Daarnaast krijgen alle actieve Music Unlimited-gebruikers vanaf 28 februari tot 29 maart 2015 gratis toegang tot de service en ontvangen ze een trial voor Spotify Premium.

Volvo en Siemens samen in elektrische bussen

De Zweedse truck- en busfabrikant Volvo en het Duitse industriële concern Siemens gaan samen wereldwijd complete systemen voor elektrisch busvervoer leveren aan steden. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend.

Volvo levert binnen het samenwerkingsverband elektrische en hybride bussen, terwijl Siemens laadstations bijdraagt. De Duitse stad Hamburg maakt al gebruik van het eerste complete vervoerssysteem, met drie bussen en vier laadstations. Dit jaar volgen ook de Zweedse steden Göteborg en Stockholm.

'Drukkere avondspits door winterse neerslag'

Donderdagavond kunnen automobilisten weer last krijgen van gladheid door winterse neerslag. Het KNMI zegt dat de buien 's avonds en in de nacht van donderdag op vrijdag waarschijnlijk zich meer groeperen. Daardoor stijgt de kans op langdurige buien met hagel en sneeuw.

De buien komen vanuit het westen en de VerkeersInformatieDienst verwacht daarom een drukkere avondspits. Extreme situaties verwacht de dienst niet.

Donderdagmorgen was de spits drukker dan normaal op een donderdag. Op het hoogtepunt stond er ruim 300 kilometer file, deels door winterse neerslag.

Anouk en Kensington op Indian Summer Festival

Anouk, Kensington en Racoon staan in juni op het podium van het Indian Summer Festival. Dat meldt de organisatie van het festival in Langedijk donderdag. Ook onder anderen Jett Rebel, Partysquad, Dotan en Memphis Maniacs zijn aan de line-up toegevoegd.

Het muziekevenement viert dit jaar het vijftienjarig bestaan. De afgelopen veertien jaar vond het festival plaats langs het water van Geestmerambacht, maar het verhuist voor de jubileumeditie naar iets ten noorden van het meer in Langedijk. Ook vindt het festival eerder in het jaar plaats, namelijk op 5 en 6 juni.

De ticketprijzen voor het Indian Summer Festival zijn dit jaar met een tientje verlaagd, de voorverkoop start zaterdag 31 januari.

Shell snijdt fors in investeringen

Shell schroeft de investeringen de komende drie jaar met meer dan 15 miljard dollar (13,3 miljard euro) terug. Dat maakte de Nederlands-Britse oliemaatschappij donderdag bekend bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers.

De lagere investeringen hangen samen met de sterk gedaalde olieprijs. Volgens topman Ben van Beurden beschikt Shell over opties om de uitgaven nog verder te verlagen als dat nodig is. "Maar wij willen niet overdreven reageren op de huidige lage olieprijzen en onze beste mogelijkheden op tafel houden", zei hij.

Shell boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 773 miljoen dollar, ruim een miljard minder dan een jaar eerder. Het winstcijfer dat als maatstaf geldt voor de financiële markten, op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige kosten, steeg wel van 2,9 naar 3,3 miljard dollar.

Flink meer winst voor Deutsche Bank

Deutsche Bank heeft de winst afgelopen jaar ruimschoots weten te verdubbelen. Het financiële concern hoefde wegens de verbeterde economische vooruitzichten fors minder geld opzij te zetten voor slechte leningen, zo maakte het donderdag bekend.

De voorzieningen op kredieten waarvan aflossing onzeker is, kwamen over heel 2014 uit op 1,1 miljard euro, bijna de helft minder dan in 2013. Mede daardoor verdubbelde de winst voor belastingen naar 3,1 miljard euro. Daarvan bleef onder de streep 1,7 miljard euro over. De totale baten kwamen net als in 2013 uit op 32 miljard euro.

In het vierde kwartaal boekte Deutsche Bank een nettowinst van 441 miljoen euro, mede dankzij een belastingmeevaller van 189 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder leed de bank door onder meer hoge juridische kosten en reorganisatielasten een verlies van 1,4 miljard euro.

Dj Hardwell met nieuwe album op 1

Het nieuwe album van dj Hardwell staat binnen een week op nummer 1 in de Album Top 40. United We Are kwam vorige week vrijdag uit, een dag voor de aftrap van Hardwells nieuwe wereldtournee.

Robbert van de Corput, zoals de dj eigenlijk heet, is al twee achtereenvolgende jaren de nummer 1-dj van de wereld. Hardwell heeft momenteel een hit met Young Again en op zijn album zijn samenwerkingen te vinden met Tiësto, Mr. Probz en Jason DeRulo.

Sinds de terugkeer van de lijst in 2011, is hij de eerste dj die de Album Top 40 weet aan te voeren.

SGP wil geld voor onderzoek zelfmoorden

De SGP wil dat er geld wordt vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen van zelfmoorden. SGP-leider Kees van der Staaij zal daarvoor donderdag een motie indienen. Hij rekent op voldoende steun hiervoor van andere partijen.

Van der Staaij heeft dat gezegd naar aanleiding van een bericht van de NOS. Om welk bedrag het gaat, staat volgens de SGP-leider nog niet vast. "Het exacte bedrag hangt af van de onderzoeksvoorstellen."

Gorbatsjov vreest oorlog tussen Rusland en Westen

De confrontatie tussen Rusland en het Westen kan leiden tot oorlog. Dat heeft voormalig Sovjetleider Michaïl Gorbatsjov gezegd, meldt het Russische persbureau Interfax donderdag.

Het bloedige conflict in het oosten van Oekraïne heeft al aan meer dan 5100 mensen het leven gekost. Oekraïne beschuldigt Rusland van het helpen van de separatisten die strijden voor zelfbestuur, terwijl Moskou zegt dat het Westen achter de pogingen van de regering in Kiev zit om de gebieden van de rebellen te heroveren.

Volgens Gorbatsjov heeft het Westen Rusland een nieuwe Koude Oorlog 'ingesleurd'. Hij waarschuwt voor de risico's van een militaire confrontatie. "Ik kan niet langer zeggen dat deze Koude Oorlog niet tot een 'Warme' Oorlog zal leiden. Ik vrees dat ze het zullen riskeren."

Gorbatsjov vreest oorlog (Foto: Novum)
Gorbatsjov vreest oorlog (Foto: Novum)

'Klein deel huurwoningen naar vluchtelingen'

Dit jaar zullen ongeveer vijftienduizend woningen in de sociale huursector worden toegewezen aan vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat is ongeveer zes procent van het aantal sociale huurwoningen dat jaarlijks vrijkomt. "Een aanzienlijk aantal, maar ook weer niet heel veel", zei minister Stef Blok van Wonen (VVD) donderdag in de Tweede Kamer.

Hij reageerde daarmee op onvrede van de PVV. Die partij vindt het niet eerlijk vindt dat asielzoekers meteen een woning krijgen terwijl veel mensen op een wachtlijst staan voor een sociale woning. De PVV wil de asielinstroom naar Nederland stoppen en vindt dat vluchtelingen in hun regio moeten worden opgevangen.

Maar Blok wees erop dat Nederland echte vluchtelingen bescherming en onderdak biedt. Daarvoor is een zorgvuldige procedure om te toetsen of mensen daar echt recht op hebben.

Hacker Drinkman naar mensenrechtenhof

De Russische hacker Vladimir Drinkman, die in Nederland gevangen zit, stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat maakte zijn advocaat Bart Stapert donderdag bekend. De rechter stond deze week toe dat ons land de vermeende cybercrimineel uitlevert aan de Verenigde Staten. Drinkman vindt dat voorbij wordt gegaan aan zijn mensenrechten.

Drinkman heeft in Rusland een vrouw en een jong kind. Die kan hij niet meer zien als hij in de Verenigde Staten in de gevangenis belandt. De Nederlandse rechter vindt dat geen belemmering om hem aan de VS uit te leveren.

De VS willen de hacker berechten voor betrokkenheid bij een van de grootste datadiefstallen ooit. Daarbij zijn de gegevens van mogelijk 160 miljoen creditcards gestolen.

Rusland had ons land ook gevraagd hem over te dragen om hem te kunnen berechten voor zijn hackpraktijken, maar Nederland koos voor de VS.

Van Rijn: meer huisbezoek tegen pgb-fraude

Om fraude met zorggeld aan te pakken wil staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dat medewerkers van het zorgkantoor vaker langsgaan bij mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Voor meer huisbezoeken is vijf miljoen euro beschikbaar.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt donderdag berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Sinds 2012 gingen medewerkers van zorgkantoren bijna dertigduizend keer langs bij mensen die met geld van het pgb zelf hun zorg regelen. 2100 keer kwam daarbij een mogelijk geval van fraude aan het licht. Ook bleek de zorg die met dit geld geregeld moest worden in negenhonderd gevallen niet goed.

Obama wenst nieuwe Griekse premier geluk

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras woendag telefonisch gelukgewenst met de verkiezingsoverwinning van zijn Syriza-partij.

Hij zei dat de Verenigde Staten nauw willen blijven samenwerken en Griekenland willen helpen weer welvarend te worden. Volgens het Witte Huis spraken Obama en Tsipras over samenwerking op het gebied van veiligheid in Europa en bestrijding van terrorisme.

Flinke winstdaling voor Gazprom

Het Russische staatsgasconcern Gazprom is in het derde kwartaal op een winst uitgekomen die 62 procent lager ligt dan een jaar eerder. Dat maakte 's werelds grootste gasproducent donderdag bekend.

Het nettoresultaat bedroeg 106 miljard roebel (1,36 miljard euro). De sterke winstdaling is vooral te wijten aan de zwakke roebel. De omzet nam met 5,9 procent af tot 1,1 biljoen roebel. Gazprom heeft ook te maken met een afnemende export naar Europa. Het concern levert ongeveer dertig procent van de Europese aardgasbehoefte.

Weer minder werklozen in Duitsland

Het aantal werklozen in Duitsland is in januari voor de vierde maand op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale arbeidsbureau donderdag publiceerde.

Het aantal werklozen zakte met negenduizend naar 2,836 miljoen. Economen hadden in doorsnee verwacht dat het aantal werklozen met tienduizend zou dalen. In het westen van Duitsland ging het aantal werklozen met vijfduizend omlaag en in het oosten met vierduizend. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Het werkloosheidspercentage zakte naar 6,5 procent van de Duitse beroepsbevolking, van een herziene 6,6 procent een maand eerder. Daarmee blijft de werkloosheid in de grootste economie van Europa op het laagste niveau sinds het begin van de metingen.

Copiloot bestuurde verongelukt toestel Air Asia

Het vliegtuig van Air Asia dat op 28 december in de Javazee crashte werd door de copiloot bestuurd toen het overtrokken raakte en neerstortte. Dat is volgens de leider van het onderzoek door de Indonesische Nationale Transportveiligheidscommissie, Marjono Siswosuwarno, gebleken uit de opnamen van de cockpit voice recorder.

De Franse copiloot Remi Emmanuel Plesi bediende het toestel terwijl de Indonesische gezagvoerder Iriyanto meekeek. Iriyanto was een voormalige straaljagerpiloot met meer dan 20.500 vlieguren, terwijl Plesi met maar zesduizend uur minder ervaren was. Volgens Sisuswono zijn in de opnamen waarschuwingen voor een zogenoemde 'stall' te horen totdat de band ophoudt.

De Airbus A320-200 verongelukte op een vlucht van Surabaya naar Singapore. Alle 162 inzittenden kwamen om. Kort voor het ongeluk hadden de piloten toestemming gevraagd om te mogen klimmen, om onweer te ontwijken. Die toestemming werd niet meteen verleend omdat er nog andere vliegtuigen vlogen.

OM blijft bij uitlevering 'seksrabbijn'

Het Openbaar Ministerie (OM) blijft erbij dat de omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (77) kan worden uitgeleverd aan Israël. Dit bleek donderdagmorgen bij de voortzetting van het uitleveringsproces.

Het OM vroeg de rechtbank in november afgelopen jaar al de uitlevering toe te staan. Die stelde een eindoordeel echter uit, nadat de verdediging van Berland stukken had overlegd waaruit bleek dat de ontuchtgevallen waarvan de rabbijn wordt verdacht buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël zouden hebben plaatsgehad. Volgens het OM werpt dat echter geen nieuw licht op de zaak.

De officier van justitie wees daarbij op wat zij het interstatelijk vertrouwensbeginsel noemde. "Als de Israëlische autoriteiten stellen dat zij rechtsmacht hebben, dan dient dit te worden aangenomen", stelde zij. Volgens haar is hetzelfde verweer al in meerdere Israëlische uitleveringszaken gevoerd, maar steeds verworpen.

Zij botste op dit punt hard met advocaat Louis de Leon, die wil dat de rechtbank de uitlevering om deze reden verhindert of tenminste voorlegt aan het Europees Hof van Justitie. Volgens de raadsman is er binnen de Europese Unie geen enkele richtlijn die voorschrijft hoe lidstaten moeten omgaan met de rechtsmacht in bezette gebieden.

In een poging de uitlevering tegen te houden voerde De Leon ook aan dat Berland weliswaar de Joodse identiteit, maar niet formeel de Israëlische nationaliteit heeft. Daarnaast overhandigde de raadsman de rechtbank nieuwe verklaringen die de onschuld van de rabbijn zouden aantonen. Een ervan zou van een van zijn vermeende slachtoffers zijn. Berland wordt in eigen land gezocht vanwege ontucht met jonge meisjes en mishandeling.

Een extra belemmering voor uitlevering is volgens De Leon Berlands zwakke gezondheid. "Het gaat slecht met hem. Het is de vraag of hij een vliegreis zou overleven, laat staan dat hij terecht kan staan. Hij kan hier vandaag niet eens bij zijn", aldus de raadsman. Volgens het OM kan de minister echter waarborgen vragen bij de Israëlische autoriteiten.

De rechtbank doet 12 februari uitspraak.

School praat over veiligheid na steekincident

Het vergroten van het veiligheidsgevoel is de komende weken een belangrijk thema op het Aloysius College in Den Haag. Woensdagochtend liep een 16-jarige leerling snijwonden op bij een steekincident in de school. Aan het voorval ging een ruzie vooraf.

In de klassen is donderdagochtend gesproken over veiligheid. Ook kunnen scholieren binnen de school terecht bij een maatschappelijk werker. "Vooral in de lagere klassen zijn leerlingen erg geschrokken", zegt interim-rector Geeske Verbree. Zelf had zij een dergelijk incident totaal niet verwacht. "Ik heb het altijd als een heel veilige school ervaren met een goed klimaat."

Een groep van twintig tot dertig ouders liet zich woensdagavond al informeren over het incident. Volgende week praat de school uitgebreid met docenten hoe het veiligheidsgevoel kan worden vergroot.

Distributiemedewerkers Jumbo in actie

Circa 120 medewerkers van een distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Beilen hebben donderdagochtend enkele uren het werk neergelegd wegens een conflict over de arbeidsomstandigheden. De actie was niet georganiseerd door de vakbonden. Dat heeft Henk van der Ploeg, bestuurder bij FNV Bondgenoten, laten weten.

"Ook bij andere distributiecentra heerst onrust. Het gaat om een opeenstapeling van kleine en grote frustraties, waar Jumbo niet serieus mee omgaat", zegt Van der Ploeg. Zo zouden er minuten worden afgesnoept van de pauzes en moeten werknemers opeens meerdere keren per dag klokken. Maar de druppel die de emmer deed overlopen is volgens de vakbondsman de vertragingstactiek die Jumbo hanteert bij het starten met onderhandelen over de cao die in april afloopt.

Maaskant: "De schatkist is zo goed als leeg"

Bij NAC Breda zien ze de komst van Ajacied Ruben Ligeon als een buitenkansje. Het geld is op in Breda en daarom is de club blij met de versterkingen die deze winter zijn gedaan.

Na de komst van Ligeon is er niets meer mogelijk voor de club. Het geld is gewoonweg op. NAC moet roeien met de riemen die er nu zijn: degradatie moet daarmee voorkomen worden. "De schatkist is zo goed als leeg. Het beschikbare geld is opgesoupeerd", vertelt trainer Robert Maaskant aan BN De Stem.

"Alleen met een buitenkansje dat niets kost, kunnen we ons nog versterken", aldus Maaskant, die sinds kort aan het roer staat in Breda. Onder zijn leiding tekenden ook Dirk Marcellis, Guyon Fernandeze en Menno Koch bij NAC Breda. Met een klein budget is er toch goed gehandeld op de spelersmarkt.

"Met een klein en beperkt budget is een ommekeer in beleving gerealiseerd en heeft de selectie een kwaliteitsinjectie gekregen. Waarbij ik gezegd wil hebben, dat Ajax ons geholpen heeft met Ligeon. Een voetballende back met veel snelheid. We wilden zoveel mogelijk spelers halen die in de basis inzetbaar zijn", vervolt Maaskant.

"Dat is gebeurd. Dat wil niet zeggen dat Ligeon meteen speelt. Hij zal de strijd met De Roover aan moeten gaan", bevestigt de keuzeheer.

Skiër Miller toch in Amerikaanse WK-selectie

Bode Miller maakt toch deel uit van de Amerikaanse selectie voor de wereldkampioenschappen skiën in Vail. Dat heeft de bond bekendgemaakt. De 37-jarige Miller moest zich in de herfst laten opereren aan zijn rug en is daardoor deze winter nog niet in de wereldbekerwedstrijden in actie gekomen. Miller heeft onlangs in Wengen en Kitzbühel wel getraind op de afdaling.

De Amerikaanse ploeg wordt aangevoerd door Lindsey Vonn, de houdster van het recordaantal zeges in de wereldbeker. De skiërs strijden van 2 tot en met 15 februari om de wereldtitels.

Blatter is klaar voor verkiezingsstrijd

Sepp Blatter is klaar voor de strijd met zijn uitdagers om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. De 78-jarige Zwitser, die sinds 1998 de leiding heeft, gaat op 29 mei voor zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter. "Vandaag is een belangrijke dag op de verkiezingskalender", zo schreef Blatter op Twitter op de laatste dag dat kandidaten zich officieel kunnen aanmelden. "Ik heb me aangemeld, nu gaat het verkiezingscomité een proces volgen."

De Zwitser diende zijn kandidatuur in september al in. "Mijn missie is nog niet ten einde, de hervormingen zijn in volle gang", zei Blatter toen. De preses is naar eigen zeggen door vijf van de zes continentale federaties gevraagd nog vier jaar aan te blijven.

Van de tegenkandidaten is alleen van Michael van Praag en Luis Figo bekend dat ze de benodigde steunbetuigingen van minimaal vijf landen binnen hebben. Jérôme Champagne, David Ginola en Ali bin Al-Hussein willen Blatter ook uitdagen, maar onduidelijk is of zij genoeg steun hebben. Donderdag is voor hen de laatste kans zich aan te melden.

Spuitslet neukt zeker 12 spuitgasten

De brandweer van Philadelphia is een onderzoek gestart naar het reilen en zeilen op de brandweerkazernes in de Amerikaanse stad. Een vrouwelijke brandweerman is namelijk met zeker twaalf spuitgasten de koffer ingedoken. Allemaal in de baas zijn tijd, uiteraard.

Het onderzoek is nog in volle gang, maar enkele smakelijke details zijn al uitgelekt. Zo heeft de spuitgaste zich laten sandwitchen door twee brandweerlieden in een brandweerauto.

Ook zou de geile brandweervrouw zich al hebben klaargereden op vele verschillende brandweerhelmen. Deze brandweerspuiten behoorden toe aan diverse spuitgasten op meerdere brandweerkazernes in Philadelphia.

Men verwacht binnen twee weken het onderzoek te hebben afgerond. Dan zal worden bekendgemaakt of de brandweerlieden in kwestie zullen worden gestraft. Ook zullen dan details worden gegeven over namen, rangen en welke seksuele handelingen zijn verricht.


Dit hilarische aniimatiefilmpje vat het allemaal even samen...

Duitse sportbond: zaak Pechstein moet over

Schaatsster Claudia Pechstein krijgt in haar strijd om miljoenen aan schadevergoeding steun van de Duitse sportbond. Een door de Duitse olympische bond (DOSB) ingestelde commissie heeft donderdag laten weten dat de medische onderbouwing voor haar dopingschorsing niet klopt.

"Alle experts zijn tot de conclusie gekomen dat Pechstein op basis van haar bloedprofiel niet geschorst had moeten worden. We roepen de internationale schaatsunie ISU op om de zaak tegen haar te heropenen", aldus voorzitter Alfons Hörmann van de DOSB.

De ISU schorste Pechstein in 2009 voor twee jaar op grond van afwijkingen in haar bloedpaspoort. De rechtbank in München oordeelde eerder deze maand dat een burgerrechter zich moet uitspreken over het feit of een biologisch paspoort als bewijs mag gelden in dopingzaken. Pechstein stelt dat haar afwijkende waarden genetisch bepaald zijn. Ze eist daarom een fikse schadevergoeding.

Eerste trailer en screenshots van Dragon's Dogma Online

Dragon's Dogma Online kwam voor velen niet als een verrassing. De aankondiging was al een beetje verraden door de trademarks die hier en daar te zien waren op het internet. Nu heeft de game, die dit jaar uitkomt in Japan, zijn eerste trailer. De draken zien er goed uit, er is niet teveel mee gespeeld zoals je kan zien hebben ze gewoon het klassieke draken uiterlijk.

Naast de trailer zijn er ook flink wat screenshots vrijgekomen.

België pakt 11 verdachten mensensmokkel op

Elf verdachten zijn in België aangehouden op verdenking van grootschalige mensensmokkel. In de nacht van maandag op dinsdag en op woensdag hield de politie in Vlaanderen een grote actie en deed ze acht huiszoekingen. Daarbij werden ook zeventien illegalen opgespoord, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) van Brugge donderdag bekend.

Het OM spreekt van bendes die illegalen tegen betaling op vrachtwagens zetten naar het beloofde land: Groot-Brittannië. De smokkelaars vroegen 3500 euro per persoon voor het transport, dat bijna dagelijks plaatsvond. De aangetroffen illegalen waren voornamelijk Syriërs en Afghanen.

De verdachten die opgepakt zijn van Iraakse, Turkse, Bulgaarse, Albanese, Iraanse en Afghaanse origine. Bij de actie en huiszoekingen werden onder meer drie wagens in beslag genomen.

In totaal namen meer dan 200 politiemensen deel aan de actie.

YouTubers kunnen nu eindelijk geld verdienen met Nintendo-filmpjes

Nintendo heeft vandaag een nieuwe betá-programma gelanceerd waarin YouTubers geld kunnen verdienen met het posten van video's die content van Nintendo bevatten. Het Nintendo Creators Program gaat op 27 Mei officieel de lucht in, zo maakte het Japanse gamebedrijf vandaag bekend.

Mensen die nu filmpjes plaatsen met Mario en zijn gevolg kunnen nu 60 procent van de advertentie-inkomsten opeisen. Voor kanalen die volledig gewijd zijn aan Nintendo is de beloning nog ietsje hoger: daar kunnen makers 70 procent van de advertentie-inkomsten op hun bankrekening bijschrijven.

Het nieuwe programma van Nintendo is een behoorlijke omslag in vergelijking met de eerdere houding die het bedrijf had tegenover YouTubers. In 2013 konden YouTubers een claim van copyrightschending verwachten als hun video's materiaal van Nintendo bevatte. YouTubers hoefden hun filmpjes niet te verwijderen als ze toestemming gaven dat Nintendo advertenties kon plaatsen, maar de opbrengsten van deze advertenties gingen naar YouTube en Nintendo zelf, en niet de maker.

Nintendocreatorsprogramme
YouTubers kunnen nu eindelijk geld verdienen met Nintendo-filmpjes

Bijna 1,5 miljoen kijkers voor Eettest

Naar de Nationale Eettest van BNN keken woensdagavond 1.479.000 mensen. Hiermee staat het programma op de vierde plaats in de lijst van 25 best bekeken programma's van de woensdag.

In de test schotelde Paul de Leeuw de BN'ers, het publiek en de kijkers thuis uiteenlopende vragen over eten voor. Heel Holland bakt-winnaar Menno de Koning kwam ook hier als beste uit de bus. De Koning presenteert donderdag zijn eerste kookboek, Bakken met Menno.

De eerste aflevering van Door het Oog van de Naald scoorde woensdag 947.000 kijkers en staat hiermee op de negende plaats in de lijst. In het RTL4-programma strijden tien creatieve naaiduo's tegen elkaar aan de hand van verschillende naaiopdrachten.

Bassist van Black Sabbath gearresteerd

Geezer Butler, de bassist van metalband Black Sabbath, heeft deze week een nacht in de gevangenis doorgebracht. De 65-jarige muzikant werd gearresteerd nadat hij gevochten had in een kroeg, zo meldt entertainmentwebsite TMZ.

De politie van Inyo in Californië beschuldigt Butler van geweldpleging, vandalisme en wanordelijk gedrag nadat hij dinsdagnacht in gevecht was geraakt met andere barbezoekers. Hij zat een nachtje in de bak in het plaatselijke politiebureau en mocht woensdagochtend weer vertrekken. Het is niet bekend wanneer de bassist voor de rechter moet verschijnen.

De Britse band Black Sabbath wordt ook wel de Grootvader van de Metal genoemd. Hun laatste bezoek aan Nederland was in 2013, voor een optreden in de Ziggo Dome.

'Faillissement Schoenenreus aanstaande'

Aan een faillissement van winkelketen Schoenenreus valt vrijwel zeker niet te ontkomen. Dat zei bewindvoerder Bas van Dooren donderdagochtend.

"Ik heb op dit moment geen middelen om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. En omdat het einde van de maand is en de lonen eruit moeten, is dat een nijpende zaak", aldus Van Dooren.

Hij houdt er rekening mee dat het faillissement in de loop van donderdag wordt aangevraagd. "Ik ben in overleg met het bestuur of het nog zinvol is de surseance te handhaven of dat het toch moet worden omgezet in een faillissement."

Schoenenreus werd dinsdag door de rechter uitstel van betaling (surseance) verleend, vaak het voorportaal van een faillissement.

Plet kiest voor Go Ahead Eagles

Glynor Plet keert bij Go Ahead Eagles terug op de Nederlandse voetbalvelden. De bijna 28-jarige spits speelt de rest van het seizoen in Deventer, zo maakte de eredivisieclub donderdag bekend. Plet was bij de Belgische club Zulte Waregem op een zijspoor beland en mocht vertrekken. De voormalige spits van onder meer Telstar, Heracles Almelo en FC Twente stond in de belangstelling van diverse clubs, maar heeft gekozen voor Go Ahead Eagles.

"Ik maak altijd keuzes op gevoel en dat gevoel zei me naar Deventer te gaan", aldus Plet. "De laatste jaren zijn rumoerig geweest, ik heb veel van club gewisseld en vaak in het buitenland gespeeld. Daardoor moest ik wel eens langere tijd zonder mijn gezin zijn. Ook daarom komt deze kans op het juiste moment." Go Ahead Eagles versterkte zich eerder deze maand al met vleugelspits Wesley Verhoek.

Justin Bieber zegt sorry in video

Justin Bieber heeft woensdagavond een emotionele video geplaatst om zich te verontschuldigen tegenover zijn fans. Onduidelijk is waarvoor hij zijn excuses aanbiedt.

Volgens entertainmentwebsite TMZ plaatste hij de video uren nadat hij zijn opwachting had gemaakt in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Ik wil laten weten hoe ik me voel", begint de popzanger zijn boodschap. "Ik was bij Ellen en dat was erg leuk maar ik was ook erg nerveus. Ik maak me zorgen over hoe mensen over me denken."

"Ik doe me anders voor dan dat ik ben, het is een cover up", vervolgt hij. "Veel mensen veroordelen me, maar ik geef ook om mensen. Ik wil de beste indruk maken en aardig en zacht zijn."

Bronnen hebben aan TMZ laten weten dat Bieber bij de opnames van Ellen erg kortaf en extreem nerveus was. Dit in tegenstelling tot wat Gossip Cop eerder meldde. Volgens hen was de zanger juist goed gemutst en benadrukte hij dat er best gelachen mag worden om zijn domme gedrag in het verleden.

Kyrie Irving maakt 55 punten voor Cavaliers

Kyrie Irving speelde woensdag de wedstrijd van zijn leven voor Cleveland Cavaliers. In de ontmoeting met Portland Trail Blazers maakte hij maar liefst 55 punten. Dat is het hoogste aantal punten door een speler in dit seizoen. Eerder dit jaar kwamen Klay Thompson en Mo Willliams tot 52 punten.

Irving leidde zijn ploeg naar een zege van 99-94 en deed de Cavaliers met zijn bijzondere optreden de absentie van de geblesseerde sterspeler LeBron James vergeten. Irving bleef na afloop bescheiden. "We hebben dit als team samen gedaan", zei hij na afloop.

Atlanta Hawks boekte de zeventiende overwinning op rij door Brooklyn Nets met 113-102 te verslaan. Paul Millsap was topscorer met 28 punten.

Alle uitslagen van woensdag:

Cleveland - Portland 99 - 94
Philadelphia - Detroit 89 - 69
Atlanta - Brooklyn 113 - 102
Toronto - Sacramento 119 - 102
Houston - Dallas 99 - 94
Minnesota - Boston 110 - 98
New Orleans - Denver 85 - 93
New York - Oklahoma 100 - 92
San Antonio - Charlotte 95 - 86
Utah - LA Clippers 89 - 94
Phoenix - Washington 106 - 98

Grote actie tegen mensensmokkelaars Duitsland

De Duitse politie heeft woensdag op tal van adressen invallen gedaan om bendes van mensensmokkelaars op te rollen. De grote actie is de uitkomst van vijf onderzoeken naar bendes in Duitsland. Eén van de criminele organisaties hield zich bezig met Afrikaanse vluchtelingen en was actief in Noordrijn-Westfalen en Nederland, schrijft de Duitse krant Bild donderdag.

De mensensmokkelaars verdienden hun geld ook met witwassen, drugs, valsemunterij en de verkoop van valse papieren. Aan de acties in heel Duitsland deden 511 agenten van de nationale politie, tweehonderd agenten van de deelstaatkorpsen en tientallen onderzoekers van justitie mee. Naast Europol waren de Nederlandse en Bulgaarse politie betrokken bij het onderzoek en deden gelijktijdig invallen in eigen land, aldus Bild.

Grote oefening met 'gekaapt' vliegtuig

Op de vliegbasis Eindhoven wordt donderdagmiddag een grote antiterreuroefening gehouden met een 'gekaapt' vliegtuig. Een KDC-10 transportvliegtuig van de Luchtmacht, waarin de kaping plaatsvindt, zal boven de basis een aantal rondes vliegen. Voordat het toestel landt, wordt het vliegtuig geëscorteerd door F-16-straaljagers.

De oefening wordt gehouden door de marechaussee, samen met de Koninklijke Luchtmacht en de Nationale Politie. Tijdens de kaping wordt geoefend op meerdere scenarios. De hulpdiensten en de overheid willen zich zo voorbereiden.

Hewitt beëindigt loopbaan in 2016

Lleyton Hewitt beëindigt volgend jaar na de Australian Open zijn loopbaan. De 33-jarige Australische tennisser heeft dit donderdag bekendgemaakt. Hewitt maakt in 2016 voor de twintigste keer zijn opwachting bij het grandslamtoernooi in eigen land.

"Ik heb er heel lang over nagedacht. Ik wil volgend jaar nog de Australian Open spelen en ben van plan om er daarna mee te stoppen", zei Hewitt in Melbourne. Hij wil zich dit seizoen nog inzetten voor de Daviscup. "We hebben er heel hard voor gewerkt om de wereldgroep te halen. Ik denk dat we met de groep een mooie kans hebben. Ik heb het gevoel dat ik daarbij nog een rol kan spelen. Ik kijk ook uit naar het grasseizoen."

Hewitt won in 2001 de US Open en was het jaar daarop de beste op Wimbledon. In 2005 was hij finalist bij de Australian Open.

Lleyton Hewitt heeft zijn afscheid alvast aangekondigd (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)
Lleyton Hewitt heeft zijn afscheid alvast aangekondigd (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)

Vaker en langere celstraf voor allochtoon

Allochtone daders krijgen vaker en ook langere celstraffen opgelegd dan autochtone daders. Dat blijkt een groot onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Raad van de Rechtspraak.

Zo kregen autochtone verdachten van bijvoorbeeld diefstal met bedreiging in zeven procent van de gevallen een gevangenisstraf opgelegd. Maar bij zowel tweedegeneratie Turken als tweedegeneratie Antillianen was dit naar schatting elf procent.

Of rechters in Nederland discrimineren valt niet op te maken uit het onderzoek. Op het eerste oog zijn de verschillen tussen allochtonen en autochtonen groot. Maar als rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld verzwarende omstandigheden als een crimineel verleden, dan verdampen de verschillen grotendeels, aldus de raad.

Ploumen met handelsmissie naar Noord-Afrika

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) brengt volgende week een bezoek aan Noord-Afrika. Ze reist samen met een handelsdelegatie van circa achttien bedrijven naar Marokko, Tunesië en Algerije.

De missie is bedoeld om de relaties met de Noord-Afrikaanse landen te versterken, om kennis uit te wisselen en om de handel te bevorderen. "Veel Nederlandse ondernemers weten niet dat er zo dicht bij Nederland goede kansen zijn in de productiesector. Van kledingfabrikanten tot tomatenkwekers: Noord-Afrika biedt 1001 mogelijkheden", zegt Ploumen. Ook op gebieden als tuinbouw, water en energie biedt Noord-Afrika volgens haar veel investeringsmogelijkheden.

Trailer en prijsvraag 'Wildcard'

Op donderdag 5 februari komt de film 'Wildcard' uit in de Nederlandse bioscopen. Wildcard is een actiefilm met in de hoofdrol Jason Statham. Jason is te zien zoals we hem kennen in al zijn films; gewelddadig. 

Nick Wild (Jason Statham) kwam ooit naar Las Vegas om zijn geluk te beproeven. Een paar jaar later doet hij klusjes voor advocaat Pinky (Jason Alexander) en laat hij zich af en toe in elkaar slaan door sukkels die zo indruk op hun vriendin willen maken. Met de opbrengst betaalt hij zijn royale bar- en casinobezoek. Dan wordt een goede vriendin door een stel maffiosi onder leiding van Danny DeMarco (Milo Ventimiglia) gemolesteerd in het hotel van Baby (Stanley Tucci). Geen jongens om ruzie mee te krijgen, maar Nick gaat toch bij Danny langs voor een niet mis te verstane waarschuwing. Danny wil vervolgens niets liever dan Nick uit de weg ruimen. Maar dan onderschat hij Nick...

FOK! verloot onder 12 FOK!ers een aantal mooie prijzen! Klik hier om naar de prijsvraag te gaan.

Meer klachten over agressieve keukenverkopers

Het aantal klachten over agressieve keukenverkopers is vorig jaar flink gestegen. Het aantal meldingen hierover groeide tot 750, een toename van 210 ten opzichte van 2013. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekend.

Volgens de consumentenorganisatie worden mensen vaak onder druk gezet om meteen 'ja' te zeggen in de keukenzaak. Daarbij heeft de verkoper de hele keuken uitgetekend en een mooie korting aangeboden die alleen geldt als de klant meteen beslist. "Maar consumenten weten soms niet dat als je in een winkel een offerte tekent, dit betekent dat je het aanbod accepteert. Dat is niet vrijblijvend", waarschuwt een woordvoerster van de ACM.

Consumenten die er later toch van af willen worden vaak geconfronteerd met hoge annuleringskosten, tot wel dertig procent van het aankoopbedrag.

Cuba wil Guantanamo Bay terug

De Cubaanse leider Raul Castro wil dat de Verenigde Staten de marinebasis Guantanamo Bay teruggeven aan Cuba. Dat zei hij woensdag op een top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten. Daarnaast verlangt hij het opheffen van het handelsembargo tussen beide landen en een compensatie voor geleden schade in de periode voordat Cuba en de VS besloten hun banden te normaliseren.

Volgens Castro wordt met Washington gewerkt aan het aangaan van volledige diplomatieke betrekkingen, maar 'als deze problemen niet worden opgelost, heeft deze diplomatieke toenadering geen zin'.

In december spraken Castro en de Amerikaanse president Barack Obama al af ambassades in elkaars land te willen openen. Vorige week volgden onderhandelingen in Havana om de ideeën verder uit te werken.

Het handelsembargo tegen Cuba is inmiddels versoepeld en Amerikanen mogen weer naar het communistische eiland reizen. Obama denkt via deze weg de afbrokkeling van het eenpartijstelsel in Cuba te bespoedigen.

Cuba is blij met de veranderingen, maar niet van zins het systeem te wijzigen. Inmiddels verbindt Havana een reeks oude eisen aan de onderhandelingen, waaronder een einde van de Amerikaanse steun aan Cubaanse dissidenten en de verwijdering van Cuba van de Amerikaanse lijst met staatssponsoren van terreur.

Woensdag werden aan die reeks nieuwe eisen toegevoegd. Het normaliseren van de betrekkingen valt volgens Castro nauw samen met concessies die volgens hem op de korte termijn niet denkbaar zijn. Daaronder valt de teruggave van Guantanamo Bay.

De VS richtten de marinebasis die tegenwoordig dienst doet als gevangenis op in 1903. Cuba eist het grondgebied sinds 1959 terug, toen de revolutie Fidel Castro aan de macht bracht. Daarnaast verlangt Havana honderden miljoenen dollars van Washington als vergoeding voor geleden schade onder het economische embargo tegen het eiland.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft nog niet gereageerd op het eisenpakket van Castro.

Kobe Bryant negen maanden aan de kant

Los Angeles Lakers kan dit seizoen niet meer beschikken over Kobe Bryant. De 36-jarige sterspeler moet negen maanden aan de kant blijven na de schouderoperatie die hij woensdag heeft ondergaan. Dat heeft zijn club bekendgemaakt.

Bryant raakte vorige week geblesseerd aan de schouder in de wedstrijd tegen New Orleans Pelicans. De operatie aan het gewricht duurde twee uur. Zijn behandelend arts gaat er wel vanuit dat Bryant volledig zal herstellen.

Zijn lange absentie is een zware tegenvaller voor de Lakers, die dit seizoen slecht presteren.

Wilders: Rutte hypocriet over vrije woord

PVV-leider Geert Wilders noemt premier Mark Rutte en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) hypocriet in hun verdediging van de vrijheid van meningsuiting. Na de aanslagen in Parijs liepen Rutte en Opstelten mee in een demonstratie voor die vrijheid in de Franse hoofdstad. "Terwijl diezelfde mensen er verantwoordelijk voor zijn dat ik word vervolgd. Wat een gigantische hypocrisie."

Wilders zegt dat in een interview met het weekblad Privé. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider vanwege zijn oproep tot 'minder, minder, minder' Marokkanen. Hij zou zich daarmee hebben schuldig gemaakt aan discriminatie en aanzetten tot haat."Mede door hen sta ik voor de rechtbank", aldus Wilders in Privé over Rutte en Opstelten.

Gordon geeft het op

Gordon is niet meer actief op zoek naar een man om zijn leven mee te delen. Dat vertelt de presentator in De Telegraaf. "Sterker nog: ik ben niet meer verdrietig dat ik single ben", aldus Gordon.

Hij zegt gelukkig te zijn in zijn eentje, maar wilde zichzelf wel beter organiseren. Daarom ging hij detoxen in Oman, om vervolgens te gaan trainen in Zuid-Afrika. Daar geniet Gordon momenteel van de anonimiteit en is hij meer gestreeld als iemand hem leuk vindt en mee uit vraagt. Dit omdat hij thuis zoveel wantrouwen heeft door alle teleurstellingen die hij in de liefde heeft gehad.

Toch is de presentator niet bang om alleen te eindigen, omdat hij 'zeker weet dat er vroeger of later een liefde voor hem gaat komen'.

Sharapova en Williams naar finale Australian Open

Tennisster Maria Sharapova heeft zich donderdag geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Russische nummer twee van de plaatsingslijst was in twee sets te sterk voor haar landgenote Ekaterina Makarova (10): 6-3 en 6-2.

In de finale treft de Russische tennisster Serena Williams. De Amerikaanse nummer een van de wereld versloeg in de halve finales haar veel jongere landgenote Madison Keys: 7-6(5) en 6-2. Williams had er negen matchpoints voor nodig. De 19-jarige Keys had een ronde eerder nog Venus Williams uitgeschakeld, de zus van Serena.

Nederlander Rojer mist Australian Open-finale

Jean-Julien Rojer is er in Melbourne niet in geslaagd de finale te halen in het dubbelspel van de Australian Open. Samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau verloor de Nederlandse tennisser donderdag enigszins onverwacht in de halve finales van de Italianen Simone Bolelli en Fabio Fognini: 6-4, 3-6 en 6-3 .

Rojer en Tecau waren als zesde geplaatst in Melbourne. Het Italiaanse duo neemt het in de finale op tegen Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert uit Frankrijk, die met 6-4, 6-7 en 7-6 te sterk waren voor het Kroatisch/Braziliaanse duo Ivan Dodig en Marcelo Melo.

Anderlecht laat Kljestan naar NY gaan

Middenvelder Sacha Kljestan verlaat Anderlecht. De 29-jarige Amerikaan keert terug naar de Verenigde Staten. De international (46 interlands) heeft een contract ondertekend bij New York Red Bulls. Die club komt uit in de Major League Soccer.

Anderlecht nam Kljestan in 2010 over van het Amerikaanse Chivas. In ruim vier seizoenen droeg hij 180 keer het shirt van de Belgische kampioen en scoorde hij 25 keer.

Morata helpt Juventus naar halve finales

Juventus heeft woensdag op het nippertje de halve finales van de Coppa Italia bereikt. Invaller Alvaro Morata bezorgde de landskampioen een minuut voor tijd de zege op Parma, 0-1.

Eerder dit seizoen rekende Juventus in de competitie nog met 7-0 af met het zieltogende Parma. Bij die ploeg leverde sterspeler Antonio Cassano dinsdag nog zijn contract in, uit onvrede over de gang van zaken. Zonder de international kwam Parma stukken beter voor de dag, maar een stunt werd door toedoen van Morata voorkomen.

Schaarsgeklede Minions in Superbowl-spot

De Superbowl komt eraan, en dat is naast een waar festijn voor Amerikanen en sportliefhebbers ook een moment om naar uit te kijken voor filmliefhebbers. Veel zomer-blockbusters komen dan met hun eerste of nieuwe trailers, en dat is altijd goed voor een hoop voorpret.

Eén van de tv-spots is alvast online te vinden, namelijk een spotje waarin de Minions uit Despicable Me, die deze zomer hun eigen film krijgen, ogenschijnlijk de Superbowl kijken en eh, iets te enthousiast worden.

Minions is te zien vanaf 1 juli.

125 man maken Westeros na in Minecraft

Een aantal fanatieke Game of Thrones- en MineCraft-fans zijn bezig om heel Westeros na te maken in MineCraft. Je vraagt je soms af waar mensen de tijd vandaan halen, maar indrukwekkend is het zeer zeker.

Het project heeft de toepasselijke naam WesterosCraft gekregen. De trailer is zelfs voorzien van commentaar door niemand minder dan Isaac Hempstead-Wright, beter bekend als Bran Stark uit de immens populaire Game of Thrones tv-serie.

IS geeft Jordanië tot zonsondergang

Islamitische Staat geeft Jordanië nog tot donderdag zonsondergang de tijd om een veroordeelde terroriste aan de Turks-Syrische grens over te dragen. Doet het dit niet, dan zal een gevangen Jordaanse straaljagerpiloot onmiddellijk om het leven worden gebracht. Dat heeft de groep woensdagavond laten weten in een audioboodschap, die in het Engels werd voorgelezen door de gegijzelde Japanse journalist Kenji Goto.

De boodschap werd via internet verspreid nadat Jordanië had aangegeven Sajida al-Rishawi te willen ruilen tegen luchtmachtpiloot Mu'as al-Kasaseabeh en Goto. Een Japanse regeringswoordvoerder zei dat de stem die de boodschap voorlas 'hoogstwaarschijnlijk' inderdaad die van Goto was. Hij zei dat Japan samenwerkt met landen in de regio en zijn uiterste best doet om Goto vrij te krijgen.

IS verspreidde eerder een boodschap waarin de journalist te zien is die een foto toont met daarop het onthoofde lichaam van zijn landgenoot Haruna Yukawa. IS had gedreigd hem en Goto om te brengen als Japan geen 200 miljoen dollar losgeld zou betalen. Na de dood van Yukawa liet IS weten dat niet langer losgeld, maar de vrijlating van de Iraakse Al-Rishawi werd geëist.

Al-Rishawi werd in Jordanië ter dood veroordeeld wegens haar rol bij een bomaanslag op een hotel in 2005 in Amman waarbij zestig mensen omkwamen. Het was de bedoeling dat zij en haar man zichzelf in het hotel zouden opblazen, maar van de bom die zij bij zich droeg werkte de ontsteking niet.

De vrijlating van Al-Rishawi gaat in tegen het beleid van Jordanië om geen concessies te doen aan extremisten. Ook de belangrijkste bondgenoot van Jordanië, de Verenigde Staten, is tegen onderhandelingen met terroristen. Maar koning Abdullah II staat onder toenemende binnenlandse druk om Al-Kasaseabeh terug naar huis te krijgen. Diens vader sprak woensdag met de koning en zei dat die hem had verzekerd dat 'alles goed zal komen'.

De 26-jarige piloot viel in december in handen van IS nadat hij met zijn F-16 was neergestort in de omgeving van de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het gebied dat IS beheerst. Jordanië maakt deel uit van de door de VS geleide militaire alliantie die sinds enkele maanden luchtaanvallen uitvoert op IS in Syrië. Bij de Jordaanse bevolking bestaat oppositie tegen die campagne en het verzet is door de gevangenneming van de piloot alleen maar sterker geworden.

"Als de regering niet serieus probeert hem vrij te krijgen, zal het moreel van de hele krijgsmacht verslechteren en zal het publiek het vertrouwen in het politieke regime verliezen", meent Marwan Shehadeh, een onderzoeker die banden heeft met ultraconservatieve islamitische groepen in Jordanië.

Samsung voelt succes van concurrent Apple

Smartphonefabrikant Samsung lijdt onder het succes van concurrent Apple. Boekten de Amerikanen met de lancering van de nieuwe iPhones nog de grootste driemaandelijkse winst uit de geschiedenis, bij Samsung bleek het tegenovergestelde. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de cijfers.

Samsung zag de winst bij de mobieltjestak in het vierde kwartaal met 64 procent kelderen tot omgerekend 1,6 miljard euro. Daardoor viel ook de jaarwinst van het hele concern voor het eerst in drie jaar lager uit. Het was het vijfde kwartaal op rij waarop de winst voor de smartphonedivisie van Samsung lager uitviel.

Samsung hoopt met de lancering van de nieuwe smartphone Galaxy S6 in maart het tij te keren. Analisten vragen zich hardop af of het verbeteren van design, kwaliteit en specificaties voldoende is voor Samsung om ook de komende jaren marktleider te blijven.

GroenLinks wil zorgpolissen reguleren

GroenLinks wil het aantal polissen per zorgverzekeraar beperken. De goedkope budgetpolis moet verdwijnen. Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet zal dat donderdag voorstellen in een debat met minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD). Ze wil zo de macht van zorgverzekeraars aan banden leggen.

Volgens Ellemeet is er nu 'geen echte keuzevrijheid maar schijnkeuzevrijheid voor de verzekerde'. "Mensen zien door de bomen het bos niet meer en worden door zorgverzekeraars gelokt met cadeautjes en misleidende informatie. We moeten het voor mensen mogelijk maken om een goed geïnformeerde keuze te maken en dat begint bij onafhankelijke informatie en een overzichtelijk aanbod van verschillende zorgpolissen."

"Schippers heeft de afgelopen jaren enkel oog gehad voor de kosten van de zorg", zegt Ellemeet. "Zorgverzekeraars zijn te machtig en de rol van de patiënt is te klein."

Tweede trailer voor Chappie toont meer actie

Neill Blomkamps nieuwste creatie is een levende, sprekende robot genaamd Chappie. We maakten begin deze maand al kennis met de kunstmatige intelligentie, en nu is er alweer een tweede trailer.

De nieuwe trailer brengt de film meer in het actiegenre, met een Chappie die blijkbaar, door verkeerde vrienden te maken, een serieuze bedreiging is geworden. Het lijkt erop dat Blomkamp de menselijkheid van zijn creatie wil onderzoeken in zijn nieuwste film.

In Chappie zien we Dev Patel, Sigourney Weaver en Hugh Jackman, en horen we Sharlto Copley. De film verschijnt op 5 maart.

Mysterieus project Square Enix dit weekend onthuld

Ontwikkelaar Square Enix lijkt te werken aan een of ander mysterieus project. op de website is een afbeelding te zien met een grote Z, waar weer verschillende plaatjes doorheen te zien zijn, zoals iets wat lijkt op een bos en iets wat lijkt op een grot.

Het enige wat bekend is, is dat het om een PlayStation 4-titel gaat. Enig idee wat hier geteaset wordt? Ga naar de website en speculeer erop los. Komende zaterdag maakt de Japanse ontwikkelaar bekend waar het allemaal om te doen is.

DmC-trailer toont lock-on-systeem

In maart komt de reboot van DmC: Devil May Cry naar Xbox One en PlayStation 4. Ninja Theory heeft in de aanloop daar naartoe een nieuwe trailer online gezet. In de trailer zien we enkele van de nieuwe features in actie, zoals het nieuwe (oude) lock-systeem en 1080p in Dantes vertrouwde look.

Andere veranderingen in de definitive edition ten opzichte van het origineel zijn de volgende: 60 fps, rebalanced gameplay, alle dlc, een nieuwe Bloody Palace Mode voor Vergil, een Turbomodus die een 20% gameplay-boost geeft, een hardcoremodus, een gods must die-moeilijkheidsgraad waarin vijanden Devil Trigger kunnen gebruiken en 250% meer schade aanrichten, een Must Style-modus waarin vijanden alleen geraakt kunnen worden zodra je S-style rating hebt bereikt, nieuwe kostuums, geupdate trophies/achievements en nieuwe leaderboard-opties voor hardcore mode en Vergil's Bloody Palace.

IS gaat België kapotmaken

Moslimbroederschap Islamitische Staat (IS) heeft gisteren een video verspreid waarin ze Amerika, Frankrijk en België rechtstreeks bedreigen met verdere aanslagen.

Ondanks dat ze al vaker bedreigingen hebben geuit lijken ze het deze keer te menen. Zo worden België en Frankrijk gewaarschuwd voor ontploffende auto's, bommen en onthoofdingen. De haatbaarden dreigen er ook mee om de altijd streng beveiligde president Obama te onthoofden in het Witte Huis. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van onze zuiderburen kan de bedreigingen op dit moment niet bevestigen.

In de video is te zien dat een militant achter een Koerdische soldaat staat die op het einde van de video onthoofd wordt. "Wij waarschuwen jullie dat wij zullen komen met autobommen, explosieven en dat wij jullie zullen onthoofden", zegt de militant in het filmpje.

"Weet, Obama, dat wij Amerika zullen bereiken", klinkt het verder in de video. "Weet ook dat wij u zullen onthoofden in het Witte Huis en dat wij Amerika zullen omvormen tot een islamitische provincie." Vooralsnog is het een natte droom van IS, die waarschijnlijk nooit zal uitkomen.

De meest beledigende taal gaat uiteindelijk naar de Koerdisch-Irakese leider Masoud Barazani. "Wij zullen u onthoofden en in de vuilnisbak van de geschiedenis gooien."

Het is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van België niet de eerste keer dat er een dergelijke video opduikt, en hoogstwaarschijnlijk ook niet de laatste. "Al onze diensten analyseren die video's. Het noopt ons nu niet tot extra maatregelen", luidde het gisteren.

Verkoopspurt digitale filmdiensten

Nederlanders gaven afgelopen jaar opnieuw een stuk minder uit aan dvd's en blu-raydiscs. Maar dit werd bijna volledig gecompenseerd door een sterke groei van digitale videodiensten als Netflix, Videoland en Pathé Thuis. Een keerpunt op deze markt, meldt brancheorganisatie van de Nederlandse entertainmentindustrie NVPI deze week.

Vorig jaar ging er voor bijna 129 miljoen euro aan fysieke filmschijfjes over de toonbank, een daling van 23 procent vergeleken met het voorgaande jaar. De verkoop van digitale diensten schoot echter met 37 procent omhoog tot 121 miljoen euro.

Dat de fysieke markt vorig jaar hard is gekrompen komt volgens NVPI mede doordat muziek- en filmketen Free Record Shop in de eerste helft van 2013 nog actief was. Hierdoor is de daling in 2015 naar verwachting kleiner ten opzichte van 2014.

Nederlandse film Boy 7 naar meer festivals

De Nederlandse film Boy 7 is geselecteerd voor een flink aantal buitenlandse filmfestivals. De sf-thriller van regisseur Lourens Blok is binnenkort te zien op jeugdfestivals in Boston, Antwerpen en het Noorse Kristiansand. Dat hebben de producenten gisteren gemeld. Eerder werd al bekend dat de film zijn wereldpremière half februari beleeft op het Next Wave-festival in Toronto.

In Boy 7 wordt Sam, een rol van Matthijs van de Sande Bakhuyzen, midden in een drukke metro wakker. Hij heeft geen idee wie hij is en hoe hij daar is terechtgekomen. Samen met Lara, die exact hetzelfde probleem heeft, gaat Sam op zoek naar hun identiteit en de waarheid.

Boy 7 is de verfilming van de bestseller van schrijfster Mirjam Mous. Andere hoofdrollen zijn voor Tygo Gernandt, Beau Schneider en Ella June Henrard. Eerder deze maand ging ook de toneelversie van Boy 7 in première.

De film draait vanaf 19 februari in de Nederlandse bioscopen.


Nederlandse film Boy 7 naar meer festivals (Foto: Novum)

Hemsworth mogelijk in nieuwe Independence Day-film

Liam Hemsworth gaat mogelijk een rol spelen in de nieuwe Independence Day-film. Dat schrijft de filmsite The Wrap op basis van bronnen. 20th Century Fox wil de Australische acteur een rol aanbieden in ID Forever, zoals de film gaat heten. Welke rol hij gaat spelen is nog niet bekend.

Will Smith keert niet terug voor het vervolg op de sciencefictionfilm uit 1996 waarin hij de hoofdrol speelde. Michael B. Jordan krijgt vermoedelijk wel weer een rol in de nieuw film.

Roland Emmerich keert eveneens terug als regisseur. De release staat gepland in de zomer van 2016.


Hemsworth mogelijk in nieuwe Independence Day-film (Foto: Novum)

Justin Bieber lacht om zichzelf

Tieneridool Justin Bieber geeft toe dat hij zich niet altijd even verstandig heeft gedragen en daar mogen best grappen over worden gemaakt. Dat vertelt hij aan Ellen DeGeneres, schrijft Gossip Cop.

De zanger is te gast in de talkshow van DeGeneres die donderdag wordt uitgezonden. Een toeschouwer uit het publiek verklapt dat Bieber uitweidt over zijn modellenwerk voor Calvin Klein en benadrukt dat hij niet in een romance is verwikkeld met Lara Stone, het model waarmee hij samenwerkte.

De naar verluidt goed gemutste Bieber sprak ook over de komieken van Comedy Central die Bieber tijdens zijn verjaardag in maart er met harde grappen van langs gaan geven. Hij benadrukte dat er best gelachen mag worden om zijn domme gedrag in het verleden.

'EU moet tegenpropaganda maken IS'

De EU-landen moeten niet alleen propaganda van Islamitische Staat (IS) op internet blokkeren, maar ook zelf in de tegenaanval gaan met eigen clips. Daarvoor moeten reclamemensen en pr-experts worden ingehuurd. Dit bepleit de antiterreurcoördinator van de unie, Gilles de Kerchove, donderdag in de Volkskrant.

Het aantal Twitter-accounts dat aan IS is gelieerd, groeit volgens de Kerchove zo snel dat de propagandastroom nauwelijks is bij te houden. Volgens de Belg is IS-propaganda als onthoofdingsvideo's uiterst geraffineerd gemaakt. De EU moet "minstens zo effectief" in de tegenaanval gaan. Hij denkt aan spotjes met teleurgestelde jihadisten die vertellen dat IS bestaat uit gevaarlijke gekken die zich vergrijpen aan vrouwen. Ook moet er voorlichting worden gegeven om complottheorieën over het Westen te ontkrachten.

'EU moet tegenpropaganda maken tegen IS'
'EU moet tegenpropaganda maken tegen IS' (Foto: ANP)

Nissan roept bijna achthonderdduizend auto's terug

Autofabrikant Nissan roept wereldwijd zo'n 768 duizend auto's terug. Het gaat om twee losse terugroepacties, zo liet het Japanse bedrijf weten.

Bij de Nissan Rogue sport kan kortsluiting ontstaan. Bij verschillende andere auto's van Nissan kan de motorkap opengaan tijdens het rijden. Het gaat onder meer om de Nissan Pathfinder en verschillende modellen van het merk Infiniti, waar Nissan eigenaar van is.

De terugroepactie treft vooral de Nissan Rogue sport. Daarvan moeten ruim 550 duizend auto's terug naar de garage. Een combinatie van sneeuw of water en zout kan door de bodem van de wagen komen en kortsluiting veroorzaken, waardoor er kans is op brand.

Een woordvoerder van Nissan liet donderdag weten dat er geen meldingen bekend zijn van slachtoffers door de problemen die kunnen ontstaan.

Eriksen schiet Spurs naar bekerfinale

Christian Eriksen heeft Tottenham Hotspur woensdag een finaleplek in de Capital One Cup bezorgd. De Deense oud-Ajacied maakte op bezoek bij Sheffield United vlak voor tijd de 2-2, wat net voldoende was na de 1-0-zege in eigen huis van vorige week. De middenvelder had eerder ook al uit een vrije trap de 0-1 gemaakt.

Sheffield kwam in de tweede helft nog gevaarlijk dicht bij een stunt. Che Adams had de underdog in de tweede helft met twee goals namelijk op voorsprong gezet. Dankzij Eriksen kon de Londense formatie, waar Michel Vorm op doel stond, de wedstrijd alsnog zonder zorgen uitspelen.

In de finale op 1 maart op Wembley treft Tottenham stadgenoot Chelsea, dat dinsdag met Liverpool afrekende.

Kinderen hebben het vandaag voor het zeggen

Bijna honderd bedrijven in ons land hebben donderdag een wel heel speciale baas. Kinderen tussen de 8 en 16 jaar oud nemen voor een dag de plek in van onder anderen de directeur van Artis, de commissaris van de Koning, de hoofdredacteur van RTL Nieuws, de burgemeester van Eindhoven en de directeur van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Het project Baas van Morgen is een initiatief van JINC, een organisatie die kinderen helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt. In ons land leven meer dan vijfhonderdduizend kinderen onder de armoedegrens, dat is een op de negen. Ze groeien vaak op in wijken met veel werkloosheid en laagopgeleiden. Hierdoor zien ze te weinig wat hun mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt, stelt JINC.

Door een 'bliksemstage' van een dag willen de organisatie en alle deelnemende bedrijven laten zien hoe belangrijk het is voor 'al het talent van morgen' om een goed begin te krijgen op de arbeidsmarkt. Scholieren uit onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Almere schuiven als 'baas' aan bij een vergadering, spreken medewerkers toe of doen mee aan een brainstorm.

Lil Wayne wil 51 miljoen van label

Het geduld van Lil Wayne met zijn platenmaatschappij is op: hij wil via de rechter afdwingen dat Cash Money hem 51 miljoen dollar betaalt. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ.

De rapper dreigde vorige maand al zijn label te verlaten nadat dat zijn nieuwe album Tha Carter V niet wilde uitbrengen. Wayne zegt dat hij een voorschot van acht miljoen dollar had moeten krijgen en nog eens twee miljoen toen het album af was, maar hij heeft niets gekregen. Ook verscheen het album niet zoals gepland vorige maand. Dat gaat volgens de rapper tegen het contract in en hij stapt nu daarom naar de rechter.

Wayne wil dat de rechter ook bepaalt dat hij de eigenaar is van de auteursrechten van de platen van Drake, Nicki Minaj en enkele anderen die platen uitgaven op Young Money, een dochterlabel van Cash Money dat Lil Wayne in 2005 oprichtte.

De ruzie met zijn label is tegelijkertijd een persoonlijke vete: Cash Money-oprichter Birdman is niet alleen Waynes labelbaas maar ook zijn adoptievader. Bronnen melden dat als Birdman alsnog met geld over de brug komt, hij het album toch nog uit kan brengen.

Losgaan op poëzie tijdens derde Poëzieweek

Liefhebbers van poëzie kunnen zich de komende dagen uitleven op alles wat met gedichten te maken heeft. Met Gedichtendag opent donderdag de derde editie van de Poëzieweek. Honderden scholen, bibliotheken, uitgeverijen en culturele instellingen in Nederland en Vlaanderen organiseren activiteiten om poëzie onder de aandacht te brengen. Het thema dit jaar is liefde, onder het motto 'Met zingen is de liefde begonnen'.

De Nederlandse dichter en classicus Ilja Leonard Pfeijffer schreef deze editie het Poëziegeschenk Giro Giro Tondo. De titel verwijst naar de beginregel van een Italiaans kinderliedje. Mensen krijgen het boekje cadeau bij de besteding van minstens 12,50 euro aan poëziebundels. Het evenement wordt woensdagavond 4 februari afgesloten met het Gedichtenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Het literaire evenement is een samenwerking van een trits organisaties, waaronder de stichting CPNB, de stichting Lezen, de Taalunie en de stichting Poetry International.

'Lindsay Lohan sjoemelde met taakstraf'

Hoewel wij gisteren nog meldden dat Lindsay Lohan klaar is met haar taakstraf, vermoedt de rechter dat ze gesjoemeld heeft. Zo zou ze urenlang met fans hebben gepraat, meldt entertainmentwebsite TMZ.

Nadat de papieren werden ingeleverd die lieten zien dat Lohan in negen dagen tachtig uur had afgewerkt, werden de wenkbrauwen gefronst. Er werd achttien uur opgeschreven voor ontmoetingen met fans die ze had na haar optredens in theatervoorstelling Speed-the-Plow. Nog eens zeventig uur besteedde Lohan aan het praten met andere mensen die een taakstraf uitzaten. Er werd verklaard dat de ontmoetingen met Lohan een inspirerende functie vervulde.

De aanklager heeft twee weken gevraagd uit te zoeken wat de actrice nou precies heeft uitgevoerd om haar 240 uur aan taakstraf vol te maken. Die straf kreeg Lohan opgelegd van een Amerikaanse rechter wegens roekeloos rijgedrag in 2013 en had ze al lang af moeten hebben. Vlak voor de deadline afgelopen dagen raffelde ze de uren af in Londen, wat kan verklaren dat de uren op dubieuze wijze zijn ingevuld.

'Adviesrecht ouders over prijs kinderopvang'

Ouders moeten het adviesrecht houden over de prijs van de kinderopvang. PvdA, CDA en D66 zullen dat donderdag voorstellen in een debat met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Dat gaat over een wetsvoorstel van Asscher om de positie van ouders in de kinderopvang te versterken.

Asscher wil dat ouders meer te vertellen krijgen over de kwaliteit van de opvang. Peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties moeten een oudercommissie gaan instellen. Ook moeten ouders makkelijker een klacht kunnen indienen.

Maar volgens het wetsvoorstel verliezen ouders wel het adviesrecht over de prijs van de kinderopvang dat ze nu hebben. PvdA, CDA en D66 vinden dat geen goede zaak. Ze sluiten zich aan bij de kritiek van BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Die schrijft in een brief aan de Kamer: "Wat zegt geboden kwaliteit zonder een prijskaartje?" CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt het vreemd om ouders wel meer te zeggen te geven over de kwaliteit en ze vervolgens niet meer te laten meepraten over de kosten.

Het voorstel van de drie partijen om het adviesrecht te handhaven, krijgt naar verwachting ook steun van SP en GroenLinks, waardoor het een meerderheid zou halen.

Baas van McDonald's erg vroeg met pensioen

Topman Don Thompson van McDonald's gaat met pensioen. Zijn taken worden per 1 maart overgenomen door Steve Easterbrook. Dat heeft McDonald's woensdag laten weten.

Thompson volgde in 2012 Jim Skinner op. Tot dat moment was Thompson de operationeel directeur van het bedrijf. Hij is 51 en als hij in maart vertrekt heeft hij zo'n 25 jaar voor McDonald's gewerkt.

Easterbrook werkt al jaren voor de Amerikaanse fastfoodketen. Hij was onder meer verantwoordelijk voor McDonald's in Europa.

Een week geleden maakte McDonald's bekend dat het in het laatste kwartaal van vorig jaar ruim een vijfde minder winst heeft gemaakt dan een jaar eerder. Wereldwijd verkocht de fastfoodketen minder hamburgers en had het bovendien flink last van de dure dollar.

McDonald’s had in het najaar van 2014 ook last van incidenten. In de nazomer werd bekend dat de Chinese leverancier Shanghai Husi vlees verkocht dat over de houdbaarheidsdatum was, onder meer aan Aziatische filialen van de fastfoodketen. McDonald’s zegde direct de samenwerking met de leverancier op.

Ook in Rusland had McDonald’s het zwaar, omdat de Russische overheid door de spanningen tijdens de Oekraïnecrisis plots veel strenger werd.

Bekerhouder PEC Zwolle loot FC Twente

Titelverdediger PEC Zwolle speelt in de halve finales van de KNVB-beker tegen FC Twente. De ploeg van trainer Ron Jans moet op bezoek in Enschede. Dat heeft de loting woensdagavond in Groningen uitgewezen.

In de andere halve eindstrijd speelt FC Groningen thuis tegen Excelsior. De duels worden op 7, 8 en/of 9 april gespeeld. De KNVB hoopt nog deze week de twee wedstrijden definitief te kunnen vaststellen.

Vroege ochtendspits en ongelukken door weer

Automobilisten houden donderdag rekening met het aangekondigde winterweer: de ochtendspits komt vroeg op gang, zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Hagelbuien zorgen voor gladheid en kortstondig witte wegen. Op de A2 zijn meerdere ongevallen gebeurd door gladheid. De VID meldt enkele aanrijdingen bij Culemborg, de ANWB een ongeluk bij Beesd.

Ook op de A7 bij Wijdewormer en de A27 bij de Merwedebrug stond het verkeer al vroeg vast als gevolg van hagel. De files zijn veel langer dan gewoonlijk op dit tijdstip.

Rijkswaterstaat heeft afgelopen nacht in het hele land preventief gestrooid.

Barcelona blijft overeind in Madrid

In een hectische return tegen Atlético Madrid heeft Barcelona zich woensdagavond verzekerd van een plaats in de halve finales van het Spaanse bekertoernooi.

De ploeg van coach Luis Enrique zegevierde in het vijandige stadion met 3-2. Bij de rust was de eindstand al bereikt. Het grimmige duel eindigde met elf gele en twee rode kaarten. De thuiswedstrijd had Barça met 1-0 gewonnen van de Madrilenen.

FOK! Wat een weer....Winterse buien met lokale gladheid

Een goeiedag iedereen! De NS en ProRail laten zich weer van hun beste kant zien vandaag, op de dag dat we met vele winterse ongemakken te maken zouden moeten krijgen. Ik kan je nu alvast vertellen dat het in de praktijk reuze mee zal vallen. Alleen vanavond zou het even wat serieuzer kunnen gaan sneeuwen in delen van het land. Maar voor de Randstad is elke beperking gewoon totaal overbodig.

Gisteren was er trouwens niet één koufront, maar er waren er zelfs twee! De laatste was het meest actief en ging met agressieve weersverschijnselen gepaard. Onweer, hagel en niet in de laatste plaats zware windstoten. Op Rotterdam Airport was er zelfs een uitschuiver van 122 km/u. Pittig dus. Dieper landinwaarts nam de activiteit langzaam wat af.

En dan die winterse buien he? Met name in het binnenland kan het kortdurend glad zijn als gevolg van die buien. In de westelijke provincies is dat ook wel mogelijk, maar daar liggen de temperaturen toch meestal wel rond de 4 a 5 graden, dus dat zal maar heel kortstondig zijn. Elders liggen de kwikstanden rond de 3 graden en zakt het kwik in een bui toch iets gemakkelijker weg dan langs de kust. Blijft natuurlijk ook de vraag: HOEVEEL buien zullen er zijn? Er zullen zeker plaatsen zijn waar het een (groot) deel van de dag droog blijft. Maar ja, dan heb je de andere kant van het verhaal.. er zullen zullen ook plekken zijn die de ene bui naar de andere krijgen. Kortom: Het is gewoon oppassen op de weg, zeker ook omdat het zomaar plots spekglad kan zijn.

In de avond lijkt er dan een gebied te arriveren met meer geclusterde buien en die kunnen voor meer problemen gaan zorgen. Opnieuw lijkt het in deel van de kustprovincies weer mee te vallen en lijkt het daar om natte sneeuw te gaan, maar ten oosten van Amsterdam kan er mogelijk wel een paar centimeter sneeuw gaan vallen.

Mocht de situatie daar aanleiding voor geven plaats ik vanavond een update van dit bericht. 

Kijken we ook nog even naar de wind, Eerst zijn er nog zware windstoten mogelijk in de kustprovincies, maar de wind neemt later wat in kracht af. De windrichting is meestentijds west, maar draait later naar zuidwest. 

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Elzenka
De Elzenkatjes in bloei. D_tje maakte deze foto vanuit Terneuzen.

 

 

 

 

 

 

 

Bezorger pist tegen huis en gooit met pakketjes

De reputatie van pakketbezorgers is al niet zo denderend, maar een bezorger in Houston (VS) maakte het wel erg gortig.

Toen Ben Lucas thuiskwam hoopte hij zijn pakketje, met daarin een voorraad munitie en chemicaliën (het blijft tenslotte Texas), aan te treffen. In plaats daarvan lag zijn bestelling door de tuin verspreid. Op de beelden van zijn beveiligingscamera kon hij zien wat de oorzaak was.

Een ongeduldige UPS-pakketwerper trof niemand aan tijdens zijn bezorgronde. Toen hij merkte dat het hek op slot zat besloot hij het pakket er maar overheen te torpederen. Dat hij zo ongeduldig was kwam waarschijnlijk door zijn volle blaas. Want na zijn creatieve bezorging ledigde hij deze ook nog even tegen de gevel van het huis.

Nadat Ben meerdere pogingen had gedaan om een excuus van UPS te krijgen zette hij de beelden online. Hierop kreeg hij opeens wel een snelle reactie met duizendmaal excuus van de communicatiedame. De betreffende dozensmijter kan ondertussen op zoek naar een nieuwe baan.

Executies VS gestopt vanwege omstreden middel

De hoogste Amerikaanse rechtbank heeft de executie met een omstreden middel van drie gevangenen in Oklahoma tijdelijk geblokkeerd. Dat gebeurt in afwachting van de uitspraak in een zaak die de drie hebben aangespannen tegen het gebruik van het middel midazolamin.

De Supreme Court moet bepalen of het gebruik van het middel, dat in 2014 bij een executie tot gruwelijke taferelen leidde, ingaat tegen het grondwettelijke verbod op wrede en ongebruikelijke straffen.

De blokkade geldt alleen voor executies met het omstreden middel. Oklahoma staat het vrij om de executieprocedure te vervolgen als het andere spullen gebruikt.

Recht op second opinion over bedrijfsarts

Werknemers die twijfelen aan het oordeel van een bedrijfsarts kunnen voortaan om een second opinion vragen bij een onafhankelijke bedrijfsarts. Ook krijgt iedere werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken woensdag aan de Tweede Kamer. Hij reageert op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Arbodiensten en bedrijfsartsen moeten ook voor een onafhankelijke klachtenregeling gaan zorgen voor werknemers en werkgevers die niet tevreden zijn over de behandeling. Werkgevers worden verplicht om een contract af te sluiten met de arbodienst of bedrijfsarts waarin dit is vastgelegd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.