FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 december 2014

Grote brand in basisschool Uden

In Uden (Noord-Brabant) woedt een grote brand in een basisschool. De vlammen slaan naar buiten. De eerste melding van de brand was woensdag rond 21:15 uur.

Het gaat om basisschool De Brinck op de Hoogzoggel. De politie roept via Twitter op om in de omgeving van de school geen vuurwerk af te steken, omdat dit de hulpverlening kan beletten.

Een woordvoerder van de politie liet weten dat een nabij gelegen appartementencomplex deels is ontruimd, omdat de rook die kant opging. Hoeveel mensen hun huis moesten verlaten is onduidelijk, de politie spreekt van enkele bewoners.

Grote brand in basisschool Uden
Grote brand in basisschool Uden (Foto: ANP)

Tientallen doden bij nieuwjaarsviering Shanghai

Bij een stormloop tijdens de viering van oud en nieuw in het centrum van de Chinese stad Shanghai zijn zeker 35 doden gevallen. Meer dan veertig mensen raakten gewond. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Het drama voltrok zich ongeveer een halfuur voor middernacht in Bund, een oude buurt aan de rivier Huangpu met veel smalle straatjes. De oorzaak van de oploop, waardoor veel mensen in de verdrukking kwamen, is onduidelijk. Er is een onderzoek ingesteld.

De Engelstalige krant Shanghai Daily meldde dat de gebruikelijke aftelling tot nieuwjaar, waar doorgaans zo'n driehonderdduizend mensen op afkomen, was afgelast vanwege problemen bij het beheersen van de mensenmassa. De oploop vond waarschijnlijk plaats in de buurt van de plek van dit evenement.

Hoogerland door Androni voor rechter gesleept

Wielrenner Johnny Hoogerland wordt door zijn ploeg Androni Giacotta wegens smaad en laster voor de rechter gesleept. Aanleiding hiervoor is de Tweet die de Nederlander vandaag de wereld inslingerde over achterstallige betaling.

Hoogerland vroeg via Twitter de internationale wielrenunie UCI te hulp over waar een renner terecht kan als hij nog salaris tegoed heeft. Androni is van deze (algemene) vraag niet gediend en vindt dat de goede naam van het team aangetast wordt. Volgens het Italiaanse team heeft Hoogerland alle salaris ontvangen en is het contract met de Nederlander volledig nagekomen. Dit zou bij het UCI zelfs aangetoond kunnen worden.

Volgens Androni had Hoogerland deze maand recht op 1.910 euro salaris in plaats van ongeveer 4.300 euro. De rest, 2.327 euro is als inkomstenbelasting naar de Italiaanse fiscus overgemaakt.

Hoogerland heeft slechts één seizoen voor Androni gereden. De Nederlander verkaste naar de Italiaanse ploeg nadat Vacansoleil-DCM ophield te bestaan. Komend jaar komt hij uit voor Roompot Orange Cycling.

Blokhuijsen zet punt achter seizoen

Jan Blokhuijsen zal deze schaatswinter niet meer in actie komen. De rijder uit de ploeg Corendon heeft dit in overleg met het ploegmanagement en coach Jan van Veen besloten. Hij krijgt de ruimte om de teleurstellingen te verwerken en de motivatie terug te vinden.

Van Veen: "Ik heb een goed gesprek gehad met Jan. Daarbij zijn we open en eerlijk naar elkaar geweest. We hebben geconstateerd dat het momenteel niet loopt. De conclusie van het gesprek is dat het beter is dat Jan even afstand neemt van de ploeg en van het schaatsen."

Blokhuijsen: "Er zijn voor mij dit seizoen geen grote wedstrijden meer waarop ik me kan focussen dus ik ben blij met de gevonden oplossing. Ik ga de komende tijd gebruiken om mij voor te bereiden op het volgende seizoen en dus de route richting de Olympische Spelen 2018 in Pyeongchang."

Blokhuijsen haalde afgelopen zondag na de teleurstellende 1.500 meter op het NK allround hard uit naar zijn ploeg Corendon en coach Van Veen. Ook trok hij zich terug voor de afsluitende tien kilometer, iets wat een ruzie met de coach opleverde. Hij heeft nu spijt van de gang van zaken. "In al mijn emotie heb ik mogelijk voor de camera niet de juiste bewoordingen gekozen. Het is nooit mijn intentie geweest om het team en de sponsors te benadelen."

Blokhuijsen zet punt achter teleurstellend schaatsseizoen (Pro Shots/Erik Pasman)
Blokhuijsen zet punt achter teleurstellend schaatsseizoen (Pro Shots/Erik Pasman)

Abbas vraagt lidmaatschap Strafhof aan

De Palestijnen hebben het lidmaatschap aangevraagd van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De Palestijnse president ondertekende woensdag het Statuut van Rome, het document dat ten grondslag lag aan de oprichting van het ICC.

Door lid te worden van het ICC zouden de Palestijnen een aanklacht wegens oorlogsmisdaden kunnen indienen tegen Israël.

Abbas had al eerder gezinspeeld op aansluiting bij het ICC, nadat het vredesproces met Israël eerder dit jaar voor de zoveelste keer stil kwam te liggen. "We willen klagen. Er is agressie tegen ons, tegen ons grondgebied. De Veiligheidsraad heeft ons teleurgesteld", zei Abbas woensdag op een bijeenkomst op de Westelijke Jordaanoever.

De aankondiging van Abbas komt een dag nadat een resolutie werd afgewezen in de VN-Veiligheidsraad over de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. In de resolutie werd opgeroepen binnen drie jaar een einde te maken aan de bezetting. Abbas had al gewaarschuwd dat als de resolutie het niet zou halen, hij aansluiting bij meer internationale organisaties zou nastreven, in een poging Israël onder druk te zetten.

De aankondiging van Abbas kwam hem direct op felle kritiek van Israël te staan. "Het is de Palestijnse Autoriteit die het Internationaal Strafhof moet vrezen", zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Het is de Palestijnse Autoriteit die een eenheidsregering vorm met Hamas, een terreurorganisatie die oorlogsmisdaden begaat."

Ook de Verenigde Staten zijn niet blij met de beslissing van Abbas. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken noemde zei dat de beslissing 'contraproductief was en dat deze niet zal bijdragen aan het streven van het Palestijnse volk naar een soevereine en onafhankelijke staat'.

Overgebleven Utopianen vol ambitie

Oudejaarsdag was de dag van de waarheid voor de bewoners van Utopia. Giorgio, Naomi, Joey, Chris, Laura, Colinda, Laura B, Nicole, Mark, Ivan, Patrick en Wilco gaven aan in 2015 graag in Utopia te willen blijven. Ze zitten vol ambitie. De personen die blijven kregen elk een bonus van 2500 euro. Ze mogen zelf bepalen of ze het geld in de staatskas steken of voor eigen gebruik houden.

Tuinman Chris (32) lichtte zijn besluit als eerste toe. Hij betrad in november Utopia en is nog lang niet klaar met het verfraaien van het terrein rond de loods. "Het terrein is al een paradijsje. Het gaat voortvarend, maar we zijn er nog niet. Ik wil mijn doel halen en mijn ambities waarmaken", zei Chris.

Joey mocht als tweede bekendmaken dat hij blijft. De 21-jarige ondernemer zei dat hij tien maanden geleden met heel veel ideeën naar Utopia kwam, maar dat al snel bleek dat hij ze niet allemaal kon realiseren. Hij blijft in de hoop dat Utopia in het nieuwe jaar meer structuur krijgt.

Bouwer Wilco (51) sprak de wens uit dat hij in het nieuwe jaar zo veel mogelijk dromen kan waarmaken. Ook wil hij een ander geldsysteem invoeren, namelijk zakgeld. De bouwer, die in oktober het terrein betrad, sprak over Utopia 2.0. We moeten het nu serieuzer maken.

Ex-militair Nicole (32) zei dat ze de afgelopen drie maanden in Utopia haar verborgen talenten nog niet volledig heeft kunnen laten zien. Haar Utopia moet nog beginnen, vindt ze.

De 33-jarige boekhouder Mark ambieert in het nieuwe jaar meer te ondernemen en de financiën volledig onder zijn hoede te krijgen. Naomi (19), pas een maand in Utopia, wil zich meer richten op haar fotografie. Ivan zei hoogte- en dieptepunten te hebben gehad, maar de 26-jarige ondernemer is nog niet klaar. Alles bij elkaar opgeteld ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn tijd hier nog niet voorbij is. Het begint nu pas, het is nu de tijd te gaan knallen, zei Ivan.

Colinda wil minimaal een jaar blijven, de 46-jarige alleenstaande moeder van twee tienerdochters wil zich meer op de voeding richten. Eenling Patrick ambieert in het nieuwe jaar kinderspeelgoed en meubilair op de markt te kunnen brengen en hoopt dat de overige bewoners hem zullen helpen. Ook wil de 41-jarige timmerman nog een roman schrijven.

De 21-jarige Giorgio, Utopiaan van het jaar, wil ook graag blijven, mits hij zijn verblijf in Utopia kan combineren met zijn studie.

Ethiopische zeges in Sylvesterloop São Paulo

De negentigste editie van de beroemde Sylvesterloop in de Braziliaanse metropool São Paulo heeft Ethiopische zeges opgeleverd. Dawit Admasu won de wegwedstrijd over vijftien kilometer bij de mannen in 45 minuten en 4 seconden. Die tijd lag ruim boven het parcoursrecord van de Keniaan Paul Tergat uit 1995 (43.12).

Ymer Ayalew zegevierde bij de vrouwen in 50.43. Ze was in 2008 ook al de snelste in de traditionele oudejaarsloop, waaraan dertigduizend hardlopers van 42 nationaliteiten meededen.

Admasu won nipt voor de Keniaan Stanley Koech. De Tanzaniaan Fabiano Naasi endigde als derde. Ayalew bleef haar landgenote Netsanet Gudeta Kebede net voor. De Keniaanse Priscah Jeptoo, de winnares in 2011, werd dit jaar derde.

Voorzitter Wigan beboet en geschorst

De Britse voetbalbond FA heeft voorzitter Dave Whelan van voetbalclub Wigan Athletic stevig gestraft voor zijn beledigende en racistische opmerkingen over Chinezen en joden. Hij mag zes weken geen enkele activiteit voor de club uitvoeren en moet een boete van vijftigduizend pond (64 duizend euro) betalen. De 78-jarige Whelan noemde vorige maand in een interview in The Guardian Chinezen spleetogen en joden geldwolven.

Whelan meende wel dat hij zich onfatsoenlijk heeft uitgelaten, maar weigerde zichzelf een racist te noemen. De krant zou hem verkeerd hebben geciteerd. Hij had de bewuste opmerkingen gemaakt om de benoeming van Malky Mackay tot trainer van de club uit de Championship te verdedigen. De FA heeft tegen Mackay nog een onderzoek lopen vanwege racistische sms'jes die hij vorig jaar verstuurde als trainer van Cardiff City.

Moslims ruimen Drunen op na jaarwisseling

De Ahmadiyya Moslim Jongeren Organisatie in Drunen gaat op nieuwjaarsdag hard aan de slag om de straten vrij te krijgen van vuurwerkafval. 

Vuurwerk is natuurlijk hartstikke mooi en een traditie die je moet koesteren. De meeste mensen vinden het wel een minpuntje dat het altijd een ravage achterlaat in de Nederlandse straten. Zo ook islamtische jongeren in Drunen: onder het motto 'reinheid is een vereiste van het geloof' gaan veel moslims in Drunen de straat op om de boel zo snel mogelijk weer schoon te krijgen.

De opruimactie begint 's ochtends om negen uur en duurt anderhalf uur. "We willen zo een bijdrage leveren aan de reinheid van onze mooie gemeente om de omgeving schoon te houden", zegt een woordvoerder van de jongerenorganisatie.

Slachtoffer schietincident Amsterdam overleden

De 44-jarige man uit Amsterdam die woensdagmiddag werd neergeschoten in Amsterdam-Noord is aan zijn verwondingen overleden. De politie zoekt getuigen of mensen die meer weten over het schietincident.

De politie kreeg om 15.40 uur een melding van een schietincident op het Tussendek in Amsterdam-Noord. De politie trof in een auto een zwaargewonde man aan, die nog is gereanimeerd. Hij overleed in een ziekenhuis. Volgens getuigen zijn meerdere schoten gelost. Het slachtoffer zou in zijn hoofd zijn geraakt.

Wall Street lager op laatste handelsdag 2014

De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag op de laatste handelsdag van 2014 vlak tot licht lager. Het handelsvolume lag zeer laag omdat veel beleggers vrij zijn. Met nieuwjaar blijven de beurzen in New York net als in Europa dicht.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,2 procent lager op 17.955 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,2 procent tot 2076 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond onveranderd op 4778 punten.

De Dow en de S&P braken dit jaar record na record en staan momenteel respectievelijk 8,5 en 12,6 procent hoger dan aan het einde van 2013. De Nasdaq won dit jaar al ruim 14 procent. De waarde van Amerikaanse aandelen steeg volgens berekeningen van persbureau Bloomberg met zon 1100 miljard dollar (906 miljard euro).

De beurzen werden geholpen door het herstel van de Amerikaanse economie en het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve. De belofte van de Fed dat geduldig wordt bekeken op welk moment de rente kan worden verhoogd, gaf de aandelenmarkt de afgelopen weken een nieuwe stimulans.

Binnen de S&P was het aandeel Southwest Airlines in het afgelopen jaar de absolute uitblinker met een koersstijging van bijna 124 procent. De eigenaar van boorplatformen Transocean was het slechtst presterende fonds in de S&P met een daling van ruim 62 procent.

Wall Street kreeg op de laatste handelsdag van 2014 nog wel wat cijfers over de Amerikaanse economie te verwerken. Zo gingen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week sterker omhoog dan economen hadden verwacht en zwakte de economische bedrijvigheid in de regio rond Chicago in december af. Wel vielen de voorlopige woningverkopen in de VS in november iets beter uit dan voorspeld.

De olieprijzen zetten de neergaande lijn verder door. De prijs van Brent zakte 1,9 procent tot 56,78 dollar. Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 52,85 dollar per vat. De olieprijzen zijn afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd, de sterkste daling sinds 2008.

De euro noteerde 1,2107 dollar, tegen 1,2145 dollar bij het slot in Europa. Begin dit jaar was de Europese munt nog circa 1,38 dollar waard, eerder deze maand zakte de koers voor het eerst in ruim twee jaar tot minder dan 1,22 dollar.

Liverpool mijdt transfermarkt

Liverpool zal de komende maand niet bijster actief zijn op de transfermarkt. "We hebben afgelopen zomer veel spelers gehaald. Spelers die zich nog kunnen ontwikkelen en die zich nu aanpassen aan de manier van werken bij Liverpool", zei coach Brendan Rodgers woensdag.

Hij hoopt wel in januari weer te beschikken over Daniel Sturridge, de Engelse international die in augustus een zware beenblessure opliep. "Hij is op de weg terug en zal begin januari aan de laatste fase van zijn revalidatie beginnen. Hopelijk is hij midden januari weer speelfit", zei Rodgers over zijn aanvaller.

Een snelle comeback van Sturridge is gewenst, want in de aanval voldoen de zomeraanwinsten Mario Balotelli en Rickie Lambert niet aan de verwachtingen. Rodgers houdt echter vertrouwen in zijn huidige selectie. "Het is mijn taak de spelers die hier nu zijn, beter te maken."

Liverpool staat achtste in de Premier League. De ploeg speelt donderdag tegen hekkensluiter Leicester City.

Cissé biedt excuses aan voor elleboogstoot

Voetballer Papiss Cissé heeft excuses aangeboden voor het uitdelen van een elleboogstoot zondag in de wedstrijd tegen Everton. Hij kreeg voor de actie een schorsing van drie wedstrijden opgelegd.

"Het spijt mij dat ik dit heb gedaan", zegt Cissé op de website van zijn club Newcastle United. "Dit is niets voor mij. Ik ben zeker geen agressieve voetballer en in het voetbal kun je dit soort dingen ook niet doen. De bond heeft mij terecht een schorsing opgelegd."

Hij mist op nieuwjaarsdag het duel met Burnley. "Ik had heel graag willen spelen, want we hebben de punten nodig. Ik kan niet op het veld zijn, maar met mijn hoofd en mijn hart zal ik bij het team zijn tijdens de wedstrijd."

'Ebola-artsen en pater Frans het moedigst'

De Nederlandse artsen in de ebolagebieden in West-Afrika en de vermoorde pater Frans van der Lugt waren de moedigste mensen van 2014. Dat vinden de kijkers van actualiteitenprogramma Eenvandaag. Bij de verkiezing van het programma wonnen de hulpverleners in de categorie binnenland. De pater kreeg de meeste stemmen in de categorie buitenland. Bijna 22 duizend mensen brachten een stem uit.

Eenvandaag maakte de winnaars woensdag op oudejaarsdag bekend. De ebola-artsen 'zetten hun leven op het spel om geheel belangeloos anderen te helpen', verklaarde het actualiteitenprogramma. Pater Frans van der Lugt woonde tientallen jaren lang in Syrië, de laatste jaren in de stad Homs. Tijdens de gevechten om die stad weigerde hij te vertrekken. In april werd hij vermoord.

NAC versterkt zich met Marcellis

NAC heeft zich versterkt met Dirk Marcellis. De verdediger verbindt zich tot het einde van dit seizoen aan de club uit Breda. NAC moest vanwege de financiële problemen toestemming van de KNVB krijgen om versterkingen te doen. De voetbalbond heeft hiervoor groen licht gegeven, waardoor NAC Marcellis kon aantrekken met het geld dat tijdens een investeringsronde in december is opgehaald.

De nieuwe aanwinst traint vrijdag voor het eerst mee en gaat mee naar een trainingskamp in het Spaanse Valencia.

De 26-jarige Marcellis speelde eerder bij PSV en AZ. Op 14 december van dit jaar maakte de verdediger na een langdurige knieblessure bij AZ zijn rentree in het uitduel met Feyenoord (2-2). Hij was dit seizoen op amateurbasis actief in Alkmaar.

Dave Roelvink gevraagd voor Goede Tijden

Dave Roelvink is ooit gevraagd voor een rol in Goede tijden, slechte tijden. Producenten van de populaire soapserie hadden de zoon van volkszanger Dries Roelvink op het oog voor de rol van Menno.

Het had dus niet veel gescheeld of de jonge Roelvink was getrouwd met Ferry Doedens personage Lucas. Maar Dave bedankte voor de rol, onthulde hij woensdagavond in RTL Boulevard. Uiteindelijk kroop naamgenoot Dave Mantel in de huid van Menno.

Mantel nam eerder dit jaar afscheid van zijn personage Menno, die niet terugkeert in Goede tijden, slechte tijden.

Eerbetoon aan Moulijn bij Feyenoord - Emmen

Feyenoord staat zondag tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Emmen uitgebreid stil bij het overlijden van Coen Moulijn. Het clubicoon overleed die dag exact vier jaar geleden, op 73-jarige leeftijd.

Voorafgaand aan de wedstrijd legt zijn vrouw samen met de directie van Feyenoord een krans bij het standbeeld van Moulijn bij De Kuip. Ook verzoekt Feyenoord alle supporters om in de elfde minuut van de wedstrijd een minuut lang applaus te laten horen, ter ere van de legendarische nummer 11. De oud-international won met Feyenoord onder meer de Europa Cup 1 en de wereldbeker.

Italiaan Marciello testrijder bij Sauber

De Italiaan Raffaele Marciello is de nieuwe test- en reserverijder van Sauber. Dat heeft de Zwitserse renstal woensdag bekendgemaakt. Hij volgt Giedo van der Garde op, die afgelopen seizoen als de derde rijder fungeerde.

De 20-jarige Marciello is afkomstig uit het opleidingsprogramma van Ferrari. Van der Garde had gehoopt op een stoeltje bij Sauber voor 2015. Maar het team koos voor de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr.

Marciello gaat zijn optreden combineren met een seizoen in de GP2. Hij is blij met zijn kans bij Sauber. "Ik denk dat dit de beste keuze is voor mijn toekomstige loopbaan. Ik wil Ferrari bedanken dat het team mij deze belangrijke kans wil geven. Ik kan niet wachten om het beste van mezelf te laten zien", aldus de Italiaan.

'Nederlanders zijn banaal knalvuurwerk zat'

Het knalvuurwerk maakte dit jaar voor het eerst minder dan vijf procent uit van het verkochte vuurwerk. Dat zei Leo Groeneveld van de Branchevereniging Pyrotechniek woensdag. In totaal hebben liefhebbers de afgelopen dagen voor 65 miljoen euro vuurwerk gekocht, dat woensdagavond de lucht in gaat. Dat is evenveel als vorig jaar.

"Het is een fantastisch mooie dag voor vuurwerk", aldus Groeneveld. "Zowel om vuurwerk te kopen als om het af te steken." Volgens de branchevereniging was de verkoop op dinsdag even wat minder, maar woensdag trok die weer aan.

Het overgrote deel van het verkochte vuurwerk bestaat dus uit siervuurwerk. En dan niet gewoon pijlen, maar grote potten, oftewel cakes. "Het banale knallen zijn we in Nederland wel een beetje zat", zegt Groeneveld.

Drie mannen opgepakt voor xtc-productie

Drie mannen zijn dinsdag opgepakt op verdenking van xtc-productie. Het gaat om een 26-jarige man uit Hoensbroek, een 39-jarige man uit Kampen en een 34-jarige Zwollenaar. Ze moeten vrijdag voor de rechter komen, meldde de politie woensdag.

De Limburger liep tegen de lamp tijdens een controle. Hij had veel xtc-tabletten bij zich, maar de politie zegt niet hoeveel, omdat het onderzoek nog loopt. Na de arrestatie van de Limburger werden de twee anderen opgepakt.

Twee bedrijfspanden in Dronten werden doorzocht. In een daarvan waren de tabletten van de Limburger gemaakt. In de loodsen vond de politie installaties om xtc te produceren. Ook waren er 'een groot aantal grondstoffen en materialen', maar de politie gaat ook daar niet verder op in.

Nieuwjaarsbarbaar hard en snel afgestraft

Brandstichten, stunten met vuurwerk of vechten met de politie tijdens de jaarwisseling? Raddraaiers krijgen net als afgelopen jaren te maken met een harde en snelle aanpak. Sommigen staan vrijdag al voor de rechter.

De strafeis voor geweld tegen ambulancepersoneel of brandweerlieden in de nacht van woensdag op donderdag ligt tweehonderd procent hoger dan normaal. Voor brandstichten, gevaarlijk gedrag met vuurwerk en het uitlokken van gevechten met de politie eist het Openbaar Ministerie straffen die 75 procent hoger liggen.

Het lik-op-stukbeleid moet helpen het feest ongestoord te laten verlopen. Voorwaarde is wel dat de strafbare feiten duidelijk te maken hebben met de jaarwisseling. Ook moeten de zaken eenvoudig te bewijzen zijn.

Om het nieuwjaarsgeweld ook zo snel mogelijk af te kunnen straffen zijn supersnelrechtzittingen gepland. De rechtbank in Amsterdam rekent vrijdag af met raddraaiers. Op andere plekken gebeurt dat in de loop van de volgende week.

Of ook de rechters meegaan in de harde aanpak, is de vraag. Vorig jaar was de ene supersnelrechter genadelozer dan de andere. Zo kreeg in Rotterdam een verdachte een forse celstraf (tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk) voor het gooien van een bierfles naar de politie. Maar een verdachte in Amsterdam, beschuldigd van een vechtpartij met twee medewerkers van de NS, kon naar huis, omdat de rechter drie dagen voorarrest en 150 euro schadevergoeding wel voldoende vond.

Steenvoorden terug naar FC Dordrecht

FC Dordrecht huurt Matthew Steenvoorden tot het einde van het seizoen van Feyenoord. De 21-jarige verdediger maakt per direct de overstap naar de hekkensluiter in de eredivisie, meldt de Rotterdamse club op zijn website.

Steenvoorden speelde vorig seizoen ook al op huurbasis bij de Dordtenaren, maar hij keerde deze zomer terug bij de selectie van trainer Fred Rutten. Hij maakte zijn officiële debuut voor Feyenoord half oktober in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

"Voor Matthew is er ook dit seizoen weinig uitzicht op veel speeltijd in het eerste elftal van Feyenoord", licht technisch directeur Martin van Geel de huurovereenkomst toe. "Gezien zijn leeftijd is het voor zijn ontwikkeling belangrijk om zoveel mogelijk minuten te maken, ook al omdat zijn contract over een halfjaar afloopt. Daarom geven wij hem de ruimte voor deze stap."

Koeman koopt hooguit nog een aanvaller

Southampton zal in de komende transferperiode geen spelers verkopen, maar mogelijk wel aantrekken. "Als we nog een speler nodig hebben, is het een aanvaller", zei trainer Ronald Koeman woensdag voorafgaand aan de wedstrijd tegen Arsenal op nieuwjaarsdag.

Koeman toonde zich tevreden met het binnenhalen van Eljero Elia, die van Werder Bremen is gehuurd. "Een aanwinst. Ik hou van snelle spelers op de vleugel. Hij past goed bij onze speelstijl", zei de oud-trainer van Feyenoord over de rechtsbuiten, die met Southampton verrassend goed presteert en vierde staat in de Premier League.

Hij hoopt dat oud-Ajacied Toby Alderweireld, gehuurd van Atlético Madrid, ook na het sluiten van de markt eind januari nog voor Southampton speelt. "Ik heb tegen hem gezegd dat ik hem graag behoud, maar het is aan de speler zelf."

Elleboogstoot kost Shelvey vier wedstrijden

Een elleboogstoot heeft middenvelder Jonjo Shelvey van Swansea City een schorsing van vier duels opgeleverd. Hij mag donderdag al niet meedoen tegen Queens Park Rangers in de Premier League.

De Britse voetbalbond FA legde Shelvey de straf op na het zien van videobeelden uit de wedstrijd van maandag tegen Liverpool. De speler ving tegenstander Emro Can op met een uitgestoken arm. De scheidsrechter zag de overtreding niet.

Swansea ging met tegenzin akkoord met de schorsing. De club gelooft niet dat Shelvey de overtreding opzettelijk maakte, maar liet op zijn website weten niet in beroep te gaan tegen de straf.

Pulis nieuwe coach West Bromwich Albion

Tony Pulis wordt vrijwel zeker de nieuwe trainer van West Bromwich Albion. De BBC meldt woensdag dat de 56-jarige oud-trainer van Stoke City en Crystal Palace de opvolger is van de maandag ontslagen Alan Irvine.

Pulis wordt vierde trainer binnen een jaar bij de club uit de Premier League, die zeven van zijn laatste negen wedstrijden verloor en in de stand is afgedaald naar de gevarenzone. Irvine was pas sinds juni in dienst van West Bromwich. Daarvoor waren Steve Clarke en Pepe Mel ook maar kort in dienst.

Pulis was trainer van Stoke City tussen 2006 en 2013. Vorig seizoen leidde hij Crystal Palace naar de elfde plaats. Hij moest kort voor aanvang van dit seizoen weg bij die club.

Van Gaal looft het leven in Engeland

Trainer Louis van Gaal van Manchester United heeft zijn laatste persconferentie van het jaar gebruikt om een lofrede te houden over het leven in Engeland. "Het leven hier is geweldig", zei de voormalig bondscoach van Oranje. "Ik ontmoet alleen maar vriendelijke mensen op straat en in de restaurants waar ik kom. Ook het eten is geweldig en de wijnkaart fantastisch. Verder heb ik aardige buren. Kortom; ik leef in een geweldige omgeving."

De coach is ook tevreden over de verrichtingen van zijn ploeg, die na een stroeve start de weg omhoog heeft gevonden en momenteel derde staat in de Premier League met 36 punten, tien minder dan koploper Chelsea. "We voldoen aan de verwachtingen die we bij aanvang hebben uitgesproken. De ploeg speelt iedere week beter, dus 2015 kunnen we met een open blik tegemoetzien", zei Van Gaal, die donderdag met de Mancunians aantreedt tegen Stoke City.

Poetin prijst terugkeer Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag in zijn nieuwsjaarstoespraak stilgestaan bij de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in maart. "Liefde voor het moederland is een van de krachtigste en verheffendste gevoelens", aldus het staatshoofd.

Die liefde uitte zich volgens Poetin in "de broederlijke steun aan de mensen van de Krim en van Sebastopol, toen zij besloten naar huis terug te keren."

Pro-Russische burgers op de Krim hadden zich bij een referendum voor aansluiting bij Rusland uitgesproken. Het Westen heeft de annexatie veroordeeld, die in strijd is met het volkenrecht.

Storing bij Staatsloterij door oudejaarsgekte

De Staatsloterij kampt met een storing, waardoor niet iedereen die online een oudejaarslot wil bestellen, daarin slaagt. "Wij vinden het heel vervelend", zegt een van de loterijwoordvoerder. Hij benadrukt dat het systeem niet helemaal plat ligt maar dat door de massale toeloop een aantal transacties is mislukt.

Om hoeveel transacties het precies gaat, weet hij niet. "Maar er gaan nog steeds achtduizend lotnummers per uur over de toonbank." De Staatsloterij denkt af te koersen op zo'n vier miljoen lotnummers voor de oudejaarstrekking. De loten worden tot 18.00 uur verkocht.

Jihadverdachten Vught smikkelen weer

De hongerstaking van vier jihadverdachten in de penitentiaire inrichting in Vught is voorbij. Twee waren al gestopt, de andere twee zijn na ruim een week weer gaan eten. Dat heeft hun advocaat woensdag laten weten.

De vier zitten op de terroristenafdeling. Ze zijn het niet eens met het strenge regime waaronder ze vastzitten. Zo worden ze apart gehouden van elkaar en worden ze gevisiteerd als ze bezoek hebben gehad.

Een van de vier is Azzedine C., alias Abou Moussa, uit Den Haag. Hij is dinsdag gestopt met zijn protest op aandringen van zijn familie en omdat hij op een andere manier wil protesteren. "Ons kantoor zal op korte termijn een procedure aanspannen tegen onder andere het onnodige visiteren dat veelvuldig plaatsvindt", aldus zijn advocaat André Seebregts.

'Amerikanen bang voor Europa-reis door Taken'

Liam Neeson denkt dat de Amerikanen mede door de Taken-films niet warmlopen voor een vakantie in Europa. De filmreeks zou hun angst voor reizen naar verre oorden hebben aangewakkerd.

In The Graham Norton Show deelde de 62-jarige acteur een opmerkelijke anekdote over Taken 2. "Ik kreeg laatst een brief van een lerares uit Texas die met zestig scholieren naar Europa wilde gaan. Veertig van hen mochten niet mee van hun familie, omdat ze Taken 2 hadden gezien."

In de film uit 2012 wordt de dochter van voormalig CIA-agent Bryan Mills, gespeeld door Neeson, ontvoerd in Turkije. De schrik zit er volgens hem goed in bij de Amerikanen. Dit jaar wilde die lerares met twintig leerlingen naar Europa, maar nu zeiden alle ouders nee omdat ze die film hadden gezien.

Taken 3 draait vanaf 15 januari in de Nederlandse bioscopen.

Choukoud wint Sylvestercross

Khalid Choukoud is in Soest de winnaar geworden van de Sylvestercross. De 28-jarige Choukoud won de traditionele afsluiter van het atletiekjaar over 10.400 meter in 34 minuten en 45 seconden.

Achter Choukoud finishte de Oekraïener Roman Romarenko op dertien seconden achterstand als tweede. de Belg Soufiane Bouchikhi gaf twintig seconden toe. Het is voor Choukoud zijn tweede zege, eerder won hij de Sylvestercross al in 2012.

Eerder dit jaar maakte Choukoud in Rotterdam zijn debuut op de marathon, die hij liep in 2.10.52. Daarvan moest hij lang herstellen, maar de laatste maanden stijgt zijn vorm weer. Zo won hij al de Warandeloop en werd zevende bij het EK veldlopen.

Bolt blijft trouw aan 100 en 200 meter

Usain Bolt blijft zich de rest van zijn carrière richten op de sprintafstanden 100 en 200 meter. Dat zegt de Jamaicaanse topatleet woensdag in Duitse media. "Ik heb wel nagedacht over verspringen, maar mijn trainer vindt het risico op blessures te groot. Ik heb dus besloten af te zien van dat onderdeel", aldus de 28-jarige olympisch kampioen, die zich in het verleden ook wel eens waagde aan de 400 meter.

Bolt meent verder dat hij zijn wereldrecords op de 100 meter (9,58 seconden) en 200 meter (19,19) nog kan aanscherpen. "Records zijn er om gebroken te worden. Ik zou graag de eerste mens zijn die onder de 19 seconden loopt op de 200 meter. Een mijlpaal, die voor volgende generaties heel moeilijk zal zijn te overtreffen."

Renner Hoogerland roept hulp UCI in

Johnny Hoogerland heeft via Twitter de hulp in geroepen van Brain Cookson, de voorzitter van de internationale wielrenunie UCI. De Nederlandse renner vraagt in een tweet aan Cookson en de UCI waar een wielercoureur terechtkan als zijn ploeg zijn salaris niet betaalt.

Hoogerland reed dit seizoen voor het Italiaanse team Androni Giocattoli. Hij heeft voor komend jaar een contract getekend bij de nieuwe Nederlands ploeg Roompot Orange Cycling.

Verkiezing: Finale sporter van het jaar 2014

Het jaar 2014 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

De sportcrew heeft 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2014'. Inmiddels zijn we toe aan de finale tussen Arjen Robben en Dafne Schippers. Robben klopte in de vorige rondes Marc Evers, Kim Polling, Max Verstappen, Epke Zonderland en Jeroen Dubbeldam. Schippers bereikte de finale via Madelein Meppelink, Bob de Jong, Femke Heemskerk, Michel Mulder en Ireen Wüst.

Links naar vorige rondes:
1e ronde 
2e ronde 
3e ronde 
Kwartfinale 
Halve finale 

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Martin Verkerk - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. Deze eerste ronde sluit op vrijdag 2 januari 2014 om 20:00uur.

De finale:

Arjen Robben - Dafne Schippers

World of Tanks gaat in 8-bit het nieuwe jaar in

Wargaming heeft vandaag een nieuwe gamemodus aangekondigd voor World of Tanks met de naam Winter Showdown. Het is een 8-bit gamemodus en biedt spelers exclusieve ingame content, waaronder drie speciaal gecreëerde voertuigen en nieuwe map en platooning setups.

Enkel in Winter Showdown zit de mogelijkheid voor mega platoons, waarin vijf spelers per platoon mogelijk is in plaats van drie. Winter Showdown heeft verschillende game setups: twee mega platoons vs. twee mega platoons of tien vs. tien in random mode.

De speciaal gecreëerde voertuigen in Winter Showdown zijn de Mammoth heavy tank, de Polar Bear Tank Destroyer en de Arctic Fox light tank. Elke tank heeft een specifieke rol in de gevechtsarena: de Mammoth is een close-quarters tank, de Polar Bear is een lange-afstands snipertank en de Arctic Fox is een snelle scouting tank. 

Winter Showdown heeft ook een speciale en unieke gevechtsarena en een nieuwe medal, Operation Winter, die aan spelers wordt toegekend die uitzonderlijk goed presteren in Winter Showdown.

Winter Showdown wordt wereldwijd op verschillende momenten toegevoegd aan de gameplay. Voor Europa is de gamemodus vanaf 26 januari beschikbaar.

Kliniek Renswoude mag niet meer opereren

De KEM Kliniek in Renswoude moet de operatiekamer dichthouden en mag geen operaties meer uitvoeren. Dat meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag. De kliniek voor plastische chirurgie stond al onder verscherpt toezicht van de inspectie.

In november had de instelling aan de IGZ gemeld dat de operatiekamer tot begin 2015 gesloten zou blijven om te verbouwen en tekortkomingen op te lossen. Als de operatiekamer voor die tijd weer zou worden gebruikt, zou dat aan de inspectie worden gemeld. Maar bij een onaangekondigd bezoek bleek medio december een operatie aan de gang te zijn, zonder dat de IGZ daarvan wist en zonder dat het daarvoor benodigde papierwerk in orde was.

De inspectie vindt dat er een acuut risico is voor de patiëntveiligheid. Opereren mag pas weer als sprake is van verantwoorde zorg.

KEM Kliniek is een behandelcentrum voor plastische en cosmetische chirurgie, orthopedie en urologie.

Zusje Spears zwaait met mes in lunchroom

Jamie Lynn Spears is afgelopen weekend betrokken geraakt bij een vechtpartij in een lunchroom. Dat meldt TMZ. Het zusje van popster Britney Spears zou een mes hebben gepakt om een vriendin te beschermen.

De vriendin van Jamie zou zijn aangevallen toen de twee 's avonds samen in de Pita Pit in Hammond iets te eten gingen halen. Volgens bronnen uit kamp-Jamie gaf een andere vrouw de vriendin een klap met een fles, waarna de blondine te hulp schoot.

Jamie bracht haar vriendin in veiligheid door haar achter de balie van de lunchroom te trekken. Vervolgens pakte de 23-jarige zangeres en actrice een groot broodmes en begon ze ermee te zwaaien. Volgens TMZ kwam het gevecht daardoor ten einde.

Even later was de politie ter plaatse, maar niemand wilde aangifte doen en dus werden er geen arrestaties verricht.

Nieuwjaar in Samoa; gemengde gevoelens bij buren

De eilandstaten Kiribati en Samoa in de Stille Oceaan hebben woensdag als eerste landen ter wereld het nieuwe jaar ingeluid. De eilandbewoners en de vele toeristen feesten uitbundig.

Ook het Australische Sydney maakt zich op voor de jaarwisseling, al denkt de stad ook terug aan de gijzeling van twee weken geleden. Meer dan anderhalf miljoen feestgangers hebben zich in het warme zomerweer rond de beroemde baai van de stad verzameld om het vuurwerk te zien. Op de brug over de baai was een gedenkteken opgericht voor de twee bezoekers van het café in het centrum van Sydney die de gijzeling van twee weken geleden niet hebben overleefd. Deze jaarwisseling zijn er drieduizend agenten extra ingezet om de orde in de stad te bewaken.

In Indonesië, waar reddingswerkers nog zoeken naar de inzittenden van het in de Javazee neergestorte vliegtuig van Air Asia, zijn de gevoelens eveneens gemengd. Het jaarlijkse nachtfestival in de hoofdstad Jakarta gaat door, maar de gouverneur van de stad heeft voor de jaarwisseling ook gebedsdiensten belegd.

Moskeewachten gewenst na branden in Zweden

Na de twee branden in Zweedse moskeeën roept de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN) moskeebesturen op om waakzaam te zijn. RMMN-voorzitter Yahia Bouyafa adviseert de besturen om moskeewachten in te stellen.

In Zweden is afgelopen dagen bij twee moskeeën brand gesticht, is het vermoeden van de politie aldaar. In het land woedt al enige tijd een felle immigratiediscussie. In Nederland zijn volgens Bouyafa wel pogingen geweest om gebedshuizen in brand te steken. Ook zijn op sommige gebouwen hakenkruizen gezet. "Dat zie je vooral als er ergens een moskee in aanbouw is", zegt Bouyafa.

"Daarom dachten we dat het raadzaam is om moskeebesturen in ieder geval alert te maken."

Merkel: anti-islambetogers gedreven door vreemdelingenhaat

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar landgenoten woensdag op het hart gedrukt niet deel te nemen aan de wekelijkse anti-islambetogingen in Dresden. De organisatoren van de demonstraties worden gedreven door vooroordelen en vreemdelingenhaat, zei Merkel in haar nieuwjaarstoespraak.

Niet eerder hekelde Merkel de betogingen in zulke klare taal. Als de demonstranten 'Wij zijn het volk' scanderen, dan bedoelen ze eigenlijk 'Jij hoort er niet bij - wegens je geloofsovertuiging of je huidskleur', hield ze haar landgenoten voor. Merkel oogstte met die woorden woensdag lof van de linkse oppositie.

De demonstraties in Dresden en inmiddels ook elders worden georganiseerd door een groep die zich Pegida noemt, een afkorting van Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland. De organisatoren zeggen enkel te willen protesteren tegen extremisme en niet tegen immigranten of de islam zelf. Maar de betogingen krijgt ook steun van extreemrechts.

Musical Soldaat van Oranje passeert filmversie

De musical Soldaat van Oranje heeft een nieuw record verbroken. Tijdens de middagvoorstelling op oudejaarsdag ontvangt de voorstelling, die nu ruim vier jaar te zien is, de 1.547.184e bezoeker. Daarmee heeft het stuk in Nederland meer publiek getrokken dan de wereldberoemde film uit 1977.

Dat heeft een woordvoerder van de productie woensdag bekendgemaakt. Soldaat van Oranje vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het Leidse studentenverzet. In 1977 maakte regisseur Paul Verhoeven een verfilming van het boek van Roelfzema, met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Jeroen Krabbé. Het oorlogsepos wordt door veel mensen beschouwd als de beste Nederlandse film ooit gemaakt en betekende een springplank naar het buitenland voor vrijwel alle betrokkenen.

De film staat met zijn ruim anderhalf miljoen bezoekers nog steeds op de elfde plaats van best bezochte Nederlandse producties ooit. Ook het succes van de musical is eclatant: het stuk is inmiddels ruim vier jaar doorlopend uitverkocht. Veel bijzondere gasten hebben de afgelopen jaren Soldaat van Oranje gezien. Niet alleen bekeek de weduwe van Hazelhoff Roelfzema de voorstelling een paar keer, maar ook was koning Willem-Alexander meerdere malen te gast.

Soldaat van Oranje: De Musical is voorlopig nog tot september 2015 te zien.

Babybioscoop Cinemum in Nederland gestopt

Cinemum, de mogelijkheid voor moeders om met een baby naar de bioscoop te gaan, bestaat niet meer. De initiatiefnemers hebben vanwege het kleine animo voor het initiatief besloten ermee te stoppen.

Dat heeft een woordvoerster woensdag gemeld. Cinemum kwam twee jaar geleden overgewaaid uit Scandinavië, waar het een groot succes is. Bezoekers zijn alleen welkom met een baby. Het licht gaat niet helemaal uit, zodat rusteloze kinderen even een rondje kunnen lopen of hun verloren speen of Duplo gemakkelijk kunnen vinden. Bovendien staat het geluid zachter, om de baby's niet te veel van slag te brengen, en bevindt zich in de zaal een verschoontafel.

Een geslaagde pilot in de Amsterdamse bioscoop The Movies was reden om het project uit te rollen over heel Nederland. Ook Pathé, de grootste exploitant van Nederland, stelde zalen beschikbaar om moeders toch de gelegenheid te geven ondanks hun jonge kroost af en toe naar de film te gaan.

Maar ondanks alle positieve geluiden bleef het bezoek achterwege, stelt de zegsvrouw. "We hebben verder geen onderzoek gedaan wat de grote bezwaren waren", legt ze uit. "We zagen geen reden om door te gaan."

Jochie belt 911 voor problemen met PlayStation Network

Het is bekend dat PlayStation Network problemen heeft gehad tijdens kerstmis, en dat dit te wijten was aan de hackersgroep Lizard Squad. Vervelend voor mensen met een PlayStation natuurlijk, maar voor een jongen uit Florida was het veel erger dan alleen vervelend. Hij vond de hele situatie zo erg dat hij besloot 911 te bellen, het Amerikaanse nummer voor noodgevallen.

De vrouw aan de andere kant van de lijn had eerst geen flauw idee waar de jongen het over had, en moest eerst aan haar collega's vragen wat de jongen nu precies bedoelde. Nadat alles duidelijk is geworden, vertelt ze de jongen dat het waarschijnlijk een beter idee is om Sony zelf te bellen. De Palm Beach County Sheriff's Office gaf later op twitter ook een gedeelte van het gesprek vrij, waarin vriendelijk wordt verzocht dat de jongen beter iets anders kon gaan doen, zoals naar buiten gaan of een boek lezen.

 

Jochie belt 911 voor problemen met PlayStation Network

Stemactrice Babe overleden

Stemactrice Christine Cavanaugh is op 51-jarige leeftijd overleden. Dat meldt TMZ. Cavanaugh is vooral bekend van de stem van het filmvarken Babe, uit de gelijknamige film uit 1995. Ook hoorden we haar stem in Rugrats, Sonic the Hedgehog, Powerpuff Girls, Darkwing Duck en sprak ze de stem in van Dexter uit Dexter's Laboratory.

De actrice overleed op 22 december om nog onbekende reden. "Ze kon ongelooflijke dingen met haar stem en maakte veel mensen aan het lachen", staat in haar necrologie die dinsdag in Los Angeles Times werd gepubliceerd. "Christine heeft veel mensen geraakt. Iedereen die het plezier had haar te ontmoeten genoten van haar verbeeldingskracht, humor en intelligentie."

Inzittende toestel AirAsia had zwemvest aan

Een van de geborgen lichamen uit de gecrashte Airbus van AirAsia had een zwemvest om. Dat maakte een functionaris van de Indonesische reddingsdiensten woensdag bekend. "Vanochtend hebben we in totaal vier lichamen geborgen en een daarvan had een zwemvest om", aldus Tatang Zaenudin. Volgens de Maleisische marine zijn inmiddels de stoffelijke overschotten van tien mensen geborgen.

De vondst van het lichaam met zwemvest wijst er mogelijk op dat het toestel niet in de lucht uit elkaar is gevallen en dat mensen tijd hebben gehad zich op de crash voor te bereiden. Het toestel stortte zondag met 162 mensen aan boord in slecht weer neer in de Javazee.

Experts hebben ook andere aanwijzingen dat het vliegtuig intact was toen het neerstortte. "Omdat er weinig puin drijft, lijkt het erop dat het vliegtuig niet in de lucht doormidden brak, maar door de klap op het water", zegt een vliegtuigexpert. Ook de gevonden lichamen lijken zo goed als ongeschonden.

Roermond waarschuwt voor vuurwerk op asbestgrond

De gemeente Roermond roept inwoners op geen vuurwerk af te steken in gebieden die getroffen zijn door de asbestregen na de brand op 16 december. Doen mensen dat toch, dan vraagt de gemeente hen dit vuurwerk alleen op al schoongemaakte verharde wegen af te steken. Dat heeft de gemeente woensdag laten weten.

De gemeente is bang dat vuurwerkresten of blindgangers terechtkomen op plaatsen waar nog asbest ligt, zoals tuinen, groenstroken en balkons. Kinderen kunnen daar gaan zoeken, en mensen die de resten willen opruimen zien het verschil niet tussen de vuurwerkresten en asbest, vreest de gemeente. Daarom liever geen vuurwerk in dat gebied, aldus de gemeente.

Asbest is tot nog toe alleen verwijderd van verharde wegen. Op daken en balkons, in tuinen en groenstroken ligt nog asbest. Dat moet nog worden weg gehaald. Daarmee wordt maandag begonnen, aldus de gemeente.

Vuurwerkverkoop profiteert van zacht weer

Het zachte weer stuwt op oudejaarsdag de vuurwerkverkoop omhoog. "Je ziet mensen dan toch nog snel wat halen. Het omgekeerde zie je als er mist en storm op oudejaarsavond wordt voorspeld", zegt woordvoerder Leo Groeneveld van de Branchevereniging Pyrotechniek.

Om die reden verwacht Groeneveld dat de branche op oudejaarsdag wel een omzet van 25 miljoen gaat halen. "We gaan net als vorig jaar voor in totaal 65 miljoen euro omzet halen", is de overtuiging van Groeneveld. "Het is echt vuurwerkweer: niet te veel wind, droog en vanavond laat hier en daar licht vriezend."

Nieuwe president Tunesië belooft verzoening

De nieuwe president van Tunesië is woensdag beëdigd. Beji Caid Essebsi is de eerste vrij gekozen president van het land waar in 2011 de golf van revoluties begon die de Arabische Lente is gaan heten.

De 88-jarige Essebsi is een oudgediende uit eerdere regeringen. Hij zwoer voor het parlement, waarin zijn Nida Tunis-partij de meerderheid heeft, dat hij het land zal beschermen en geen enkele Tunesiër zal uitsluiten.

De nieuwbakken president hield de volksvertegenwoordiging voor dat er geen toekomst is voor Tunesië zonder overeenstemming en nationale verzoening. De verkiezingsstrijd tussen Essebsi en de scheidende interim-president Moncef Marzouki was grimmig. Essebsi's Nida Tunis telt veel veteranen van het bewind van de in 2011 verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali.

Met het aantreden van Essebsi is de overgang van Tunesië van een autoritair geregeerde staat naar een democratie voltooid. Voorlopig lijkt Tunesië een verheugende uitzondering in de Arabische wereld, waar de Arabische Lente op veel plaatsen in bloed is gesmoord.

Chinese agenten vast om dood bouwvakker

Drie Chinese politieagenten zijn opgepakt voor het doodslaan van een vrouwelijke bouwvakker die bij haar baas haar loonzakje kwam opeisen. Een van de agenten wordt verdacht van mishandeling die tot de dood van de 47-jarige Zhou Xiuyun heeft geleid. De andere twee zouden zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik, meldt staatspersbureau Xinhua.

Volgens Xinhua hielden bewakers en politieagenten op 13 december werknemers van een bouwbedrijf tegen die een bouwterrein in de noordelijke provincie Shanxi probeerden binnen te geraken. De bouwvakkers kwamen hun salaris opeisen dat hun baas volgens een zoon van Zhou niet op tijd wilde uitbetalen.

Het kwam tot een handgemeen waarin de politie onder meer de ribben van Zhou's echtgenoot brak. Een filmpje van Zhou in gevecht met de agenten heeft in heel China de ronde gedaan. Op de videobeelden is onder meer te zien dat een politieman op Zhou's haar staat terwijl ze buiten kennis op de grond ligt.

Zware explosie tijdens bijeenkomst rebellen Jemen

In een cultureel centrum in Jemen waar sjiitische rebellen bijeen waren heeft zich woensdag een zware ontploffing voorgedaan. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen is nog onduidelijk, zeggen ooggetuigen.

De explosie trof de Houthi-rebellen in het centrum in Ibb terwijl ze voorbereidingen troffen voor de verjaardag van de profeet Mohammed. De verantwoordelijkheid voor de ontploffing, die alles weg heeft van een aanslag, is nog niet opgeëist. De verdenking gaat in gevallen als dit al gauw uit naar de Jemenitische tak van Al-Qaida, die met de Houthi's zijn verwikkeld in een bloedige strijd.

Omzet Coop doorbreekt grens 1 miljard

Supermarktketen Coop boekt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de coöperatieve onderneming een omzet van meer dan een miljard euro. Vorig jaar bleven de verkopen nog steken op 975 miljoen euro. Dit jaar komt de consumentenomzet ruim 3 procent hoger uit op 1,007 miljard, maakte Coop woensdag bekend.

De plus in de verkopen is volgens de keten vooral het gevolg van een toename van het aantal fllialen. Ook kregen bestaande winkels er meer klanten bij en lag het gemiddelde bedrag per kassabon licht hoger.

Coop telt inmiddels 241 filialen in Nederland. De omzet van de keten is ondanks de mijlpaal van een miljard nog altijd stukken lager dan die van concurrenten als Jumbo en Plus. Plus doorbrak dit jaar voor het eerst de omzetgrens van 2 miljard euro. Jumbo zette ruim 4,8 miljard euro om, dik een kwart meer dan vorig jaar.

Honderden kilo's illegaal vuurwerk in huis

De politie heeft dinsdag 150 kilo illegaal vuurwerk gevonden in een huis aan de Hellenbeekstraat in Elburg. Het grootste gedeelte van het vuurwerk werd in de woonkamer gevonden, waar de kinderen die er wonen ook bij konden. Een klein deel lag in de schuur. De bewoner is aangehouden.

Ook in Heerlen, in een huis aan de Hodgestraat, vond de politie een forse hoeveelheid vuurwerk. Het gaat hier om 34 kilo illegaal, zwaar vuurwerk, zoals nitraten, mortieren en cobras. Daar was ook nog eens zelf mee geknutseld. Twee mensen zijn aangehouden.

De politie ging na een tip langs bij het huis. Behalve het illegale vuurwerk, werden er ook een taser, twee boksbeugels en zo'n 40 gram softdrugs gevonden.

Voorzitter Senaat tegen noodmaatregel zorgwet

Voorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) van de Eerste Kamer vindt het in strijd met de Grondwet als het kabinet de aangepaste zorgwet met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) toch doordrukt. Dat zei ze woensdag in het radioprogramma De Ochtend.

De zorgwet werd in de laatste week voor het reces door drie PvdA-senatoren weggestemd. Na dagenlang crisisoverleg bereikten kabinet en senatoren een compromis. Maar het kabinet kondigde ook aan de wet met een AMvB te willen uitvoeren mocht die voor een tweede keer stranden.

Het is 'zorgelijk dat het kabinet het desnoods op deze manier wil regelen', aldus Broekers-Knol. Een AMvB is volgens haar niet bedoeld om 'het hart van een wet te veranderen'. Op deze wijze 'wordt het parlementaire systeem van wetgeving omzeild'.

Topvrouw Korean Air Lines vast om nootjesruzie

De dochter van de topman van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air Lines is dinsdagavond aangehouden. Cho Hyun-ah heeft de luchtverkeersveiligheid op het spel gezet met de rel die ze op 5 december schopte om volgens haar verkeerd opgediende macadamianoten.

De 40-jarige Cho, die een hoge post bekleedde bij Korean Air Lines, werd woedend toen ze in het vliegtuig macadamianoten in een zakje kreeg en niet, zoals volgens haar had gemoeten, op een schoteltje. Ze eiste dat het toestel terug zou keren naar de gate, zodat de steward die haar het zakje nootjes had gegeven van boord kon worden gezet en bedreigde en belaagde het cabinepersoneel. De piloot weigerde eerst, maar zwichtte uiteindelijk toch. Het voorval kreeg al snel de naam 'nut rage' (nootjeswoede) en kwam wereldwijd in het nieuws.

Cho is nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Behalve zij is ook een huidige leidinggevende van Korean Air Lines gearresteerd. Hij zou medewerkers van de vliegmaatschappij onder druk hebben gezet zodat het incident in de doofpot zou verdwijnen.

Het akkefietje leidde in Zuid-Korea tot grote ophef. Veel Zuid-Koreanen zijn het wangedrag beu dat vooraanstaande ondernemersfamilies zich menen te kunnen veroorloven.

Gecancelde game van Hironobu Sakaguchi krijgt trailer

Hironobu Sakaguchi, de man achter de eerste Final Fantasy werkte in 2008 aan de game Cry On. De game werd toendertijd plotseling gecanceld. Hironobu Sakaguchi heeft nu de trailer van het spel online gezet. De muziek uit de trailer is gemaakt door Nobuo Uematsu, bekend van onder andere Chrono Trigger en Final Fantasy. De RPG zou uitkomen op PlayStation 3 en Xbox 360.

Goed jaar voor Chinese aandelenbeurs

De aandelenbeurs in Shanghai heeft het beste jaar sinds 2009 achter de rug. De hoofdindex van de Chinese aandelenbeurs steeg dit jaar ruim 50 procent, mede door de verwachting dat de overheid van China meer maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren.

Woensdag noteerde de Shanghai Composite-index in de middaghandel 1,5 procent in de plus op 3214 punten. Het jaar werd begonnen op een stand van 2112 punten. Door de sterke opmars in 2014 passeerde China Japan als 's werelds op een na grootste aandelenmarkt.

Uit een nieuwe schatting van de Britse bank HSBC bleek woensdag dat de industriële activiteit in China deze maand licht is gekrompen. De inkoopmanagersindex, die de activiteit meet, zakte in december van 50 naar 49,6. Een stand lager dan 50 wijst op krimp.

Palestijnen maken werk van aansluiting bij ICC

De Palestijnen laten zich niet uit het veld slaan door de verwerping door de Veiligheidsraad van een resolutie die voorschreef dat er binnen drie jaar een eind moet komen aan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Volgens hoofdonderhandelaar Saeb Erekat beraden de Palestijnse leiders zich op verdere stappen en zinnen zij op aansluiting bij het Internationaal Strafhof (ICC).

De Palestijnse leiders hebben voor woensdag 'een erg belangrijke vergadering' belegd en kiezen dan mogelijk een datum voor de Palestijnse aanmelding voor het ICC, zei Erekat. ''Er wordt niet meer gewacht, geaarzeld, getalmd. We komen bijeen en hakken knopen door.''

De Palestijnen streven al geruime tijd naar aansluiting bij het Haagse hof. Ze hopen Israël dan te kunnen aanklagen voor oorlogsmisdaden die het land zou plegen.

Israël is fel op een Palestijns lidmaatschap van het ICC en iedere andere internationale actie van de Palestijnen tegen. Israël en zijn bondgenoten houden vol dat het Israëlisch-Palestijnse conflict aan de onderhandelingstafel moet worden opgelost. Het vredesproces verkeert echter al lange tijd in een impasse.

Mexicaan Layún tekent bij Granada

De Mexicaanse international Miguel Layún heeft een contract voor vijf seizoenen getekend bij de Spaanse club Granada. Hij wordt voor de rest van dit seizoen uitgeleend aan het Engelse Watford. Dat maakte Granada woensdag bekend.

Layún komt over van de Mexicaanse kampioen America. De 25-voudig international was in het seizoen 2009-2010 ook al actief in Europa. Hij was toen bij Atalanta Bergamo de eerste Mexicaan in de Italiaanse Serie A.

Demonstranten opgepakt op Rode Plein

De Russische politie heeft woensdagochtend achttien demonstranten opgepakt die de nacht doorbrachten op het Rode Plein in Moskou. Onder hen is Maria Alechina van de dwarse punkgroep Pussy Riot, liet zij zelf op Twitter weten. De betogers protesteerden tegen de veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalny en zijn broer Oleg van dinsdag.

De politie liet de demonstranten aanvankelijk begaan, maar joeg ze na een uur of twee uiteen. Volgens het activistencollectief OVD Info waren er een paar duizend mensen de straat opgegaan. Meer dan tweehonderd van hen zouden zijn opgepakt. Het gros is al weer vrijgelaten.

Cavaliers onderuit zonder James

Zonder hun geblesseerde sterspeler LeBron James hebben de basketballers van Cleveland Cavaliers dinsdag (lokale tijd) een nederlaag geleden in de Amerikaanse competitie NBA. De ploeg ging met 109-101 onderuit tegen Atlanta Hawks.

James bleef aan de kant vanwege een lichte knieblessure. Kyrie Irving verving hem met 35 punten, negen assists en zes rebounds naar behoren. Maar het was niet voldoende om de Cavaliers naar de zege te leiden. Paul Milsap was met 26 punten het beste op dreef voor de Hawks.

Memphis Grizzlies versloeg San Antonio Spurs met 95-87. De hoofdrol was voor Mike Conley van de Grizzlies, die 30 punten liet noteren. Los Angeles Lakers won met 111-103 van Denver Nuggets. Kobe Bryant maakte 23 punten en voegde er 11 rebounds en 11 assists aan toe.

Uitslagen 30 december 2014

Thuis Uit   Uitslag  
Orlando Magic Detroit Pistons   86-109  
Atlanta Hawks Cleveland Cavaliers   109-101  
Chicago Bulls Brooklyn Nets   82-96  
Memphis Grizzlies San Antonio Spurs   95-87  
New Orleans Pelicans Phoenix Suns   110-106  
Dallas Mavericks Washington Wizards   114-87  
Denver Nuggets Los Angeles Lakers   103-111  
Utah Jazz Minnesota Timberwolves   100-94  
Portland Trail Blazers Toronto Raptors   102-97 OT  
Golden State Warriors Philadelphia 76ers   126-86  

Cilic zegt met schouderblessure Brisbane af

De Kroatische tennisser Marin Cilic heeft zich vanwege een schouderblessure afgemeld voor het toernooi komende week in Brisbane. Hij wil geen risico nemen met het oog op de Australian Open, het grandslamtoernooi dat op 19 januari begint.

Zijn plaats in het schema zal worden ingenomen door de Australiër Marinko Matosevic. "Ik vind het erg jammer dat ik niet mee kan doen", liet de winnaar van de US Open via Twitter weten. "Maar ik ben blij dat mijn vriend Matosevic nu mijn plek kan innemen."

Toernooidirecteur Richard Krajicek maakte dinsdag bekend dat Cilic in februari zijn opwachting maakt bij het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

Debuut Boom in Tour Down Under

Lars Boom maakt in de Tour Down Under zijn debuut voor zijn nieuwe wielerploeg Astana. Hij heeft bij de etappekoers in Australië gezelschap van onder anderen Lieuwe Westra en de Spanjaard Luis Leon Sanchez. Boom reed ook met Sanchez samen bij de Raboploeg. Sanchez won de Tour Down Under in 2005.

De deelname van Astana was enige tijd onzeker omdat het onduidelijk was of het team vanwege dopingperikelen een licentie voor de WorldTour zou krijgen, maar de ploeg ontving de licentie toch.

Het team van Astana zal verder bestaan uit de Italianen Dario Cataldo en Davide Malacarne, de Belg Laurens de Vreese, en de Kazak Ruslan Tleubajev.

De Tour Down Under begint op 17 januari.

Wenger wil schorsing voor schwalbes

Arsène Wenger roept de Engelse voetbalbond FA op om harder op te treden tegen schwalbes. De manager van Arsenal wil dat spelers die zich bewust laten vallen voor hun actie worden geschorst. "Ik ben tegen duiken. Ik vind dat dit na de wedstrijd moet worden bestraft", aldus Wenger.

Verdedigers Cary Cahill en Branislav Ivanovic van Chelsea werden onlangs beschuldigd van het maken van een schwalbe. Dit zorgde voor de nodige discussie in Engeland. Wenger beseft zich wel dat het lastig zal zijn om te bepalen wanneer een speler zich bewust laten vallen. "Maar in bepaalde gevallen is het wel duidelijk en dan moet zeker een schorsing volgen. Ik weet niet hoelang. Ik ben hier geen specialist in. Maar een straf opleggen is de enige manier om de spelers te stoppen."

Onderzoek brandstichting boerderij Nico V.

De politie doet onderzoek naar mogelijke brandstichting dinsdag in de boerderij van topcrimineel Nico V. in Zwaag. De brandweer is tot diep in de nacht bezig geweest met nablussen. Woensdag zullen experts technisch onderzoek in de woning.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Meteen na de brand gingen geruchten rond over brandstichting. Bij de brand is niemand gewond geraakt. De politie weet niet of de boerderij bewoond was.

V. is een bekende naam in de Amsterdamse onderwereld. Justitie heeft tevergeefs geprobeerd hem achter de tralies te krijgen voor een mislukte moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2000.

V. zat wel in de gevangenis voor het doodschieten van een man in 2002 in Hoorn. Dat gebeurde in het bomvolle café De Volendammer op de avond van Koninginnedag.

Square Enix zoekt mensen voor online activiteiten Final Fantasy XV

Het is allemaal wat vaag, maar toch wel leuk om te weten. Square Enix heeft enkele nieuwe vacatures online gezet, waarin men op zoek is naar mensen die kunnen helpen plannen aan online games voor Final Fantasy XV. Square Enix zelf houdt de kaken stijf op elkaar, dus het is afwachten wat er precies uit komt. Misschien een online spin-off of een app voor op je telefoon? Final Fantasy XV komt hopelijk eind volgend jaar uit.

Hong Kong vernietigt Chinese kippen met vogelgriep

De autoriteiten van Hong Kong zijn woensdag begonnen met de vernietiging van vijftienduizend kippen op een pluimveemarkt. Bij enkele kippen is vastgesteld dat zij vogelgriep onder de leden hebben. De markt is gesloten en de invoer van pluimvee van het Chinese vasteland is voor drie weken stilgelegd.

Een aantal kippen van een boerderij in Huizhou in de provincie Guangdong droeg de H7-variant van het griepvirus mee, liet minister van volksgezondheid Ko Wing-man weten. Hij liet in het midden of het om de gevaarlijke subtype H7N9 gaat.

Lepelaars weer veilig terug in Beekse Bergen

Alle ontsnapte lepelaars uit Safaripark Beekse Bergen zijn weer veilig binnen. De vogels zijn gevangen met behulp van vis met een verdovingsmiddel erin. Dat meldt het dierenpark op de eigen facebookpagina. "Iedereen bedankt voor de betrokkenheid", schrijft Beekse Bergen.

De lepelaars ontsnapten zaterdag nadat het vogelverblijf was ingestort onder het gewicht van de sneeuw die er bovenop lag.

Cuba arresteert oppositie

De Cubaanse autoriteiten hebben dinsdag minstens drie leden van de oppositie opgepakt. De arrestaties doorkruisten een kunstproject dat bedoeld was om de vrijheid van meningsuiting te testen. Die leek te ontluiken met de recente ontspanning in de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten.

De bekende dissidenten Reinaldo Escobar, Eliecer Avila en Antonio Rodiles zouden in de loop van dinsdag zijn aangehouden. De laatste had zijn medewerking toegezegd aan het kunstproject van de Cubaanse banneling Tania Bruguera. Zij keerde vrijdag uit de VS terug naar Cuba om daar een 'open microfoon'-manifestatie te houden. Een ieder die dat wilde zou zijn zegje kunnen doen voor haar microfoon op het Plein van de Revolutie in Havana, het symbolische hart van de communistische revolutie.

Enkele uren voor Bruguera dinsdagmiddag haar manifestatie zou beginnen bleek ze spoorloos. Ze nam haar telefoon niet op en de politie belette verslaggevers bij haar appartement aan te kloppen. Op het plein in de hoofdstad kwam op de afgesproken tijd vervolgens nauwelijks iemand opdagen. Zonder Bruguera ging het open microfoon-project ook niet door.

Groninger al drie jaar dood in huis

Een 52-jarige man heeft mogelijk drie jaar dood in zijn woning in Groningen gelegen. Volgens de politie werd de man enkele weken geleden gevonden en is hij een natuurlijke dood gestorven.

Buurtbewoners hadden gemeld dat ze de man al tijden niet meer hadden gezien. De politie trof daarna het lijk van de man aan in de woning aan de Wibenaheerd. De politie was niet eerder naar het adres geroepen, aldus een woordvoerder woensdag.

Het is niet bekend wanneer de man precies is overleden. De politie gaat uit van in ieder geval meerdere jaren en schat drie jaar.

Activision vergeet True Crime

De fans wachten er al op sinds 2005, maar het lijkt erop dat er voorlopig geen vervolg komt op True Crime. Activision heeft het handelsmerk niet meer verlengd na herhaaldelijke verzoeken van de United States Patent and Trademark Office. Doordat Activision niet gereageerd heeft, wordt het handelsmerk als 'verlaten' beschouwd.

Wat er nu precies verder gaat gebeuren met True Crime is niet helemaal duidelijk. True Crime: Streets of LA werd goed ontvangen, terwijl de opvolger True Crime: New York City iets minder in de smaak viel. Een nieuwe game werd gemaakt, maar de ontwikkeling werd overgenomen door Square Enix. Het spel werd toen uitgebracht onder de naam Sleeping Dogs.

SBS doet etmaal lang alleen maar Disney

Zender SBS6 vertoont zaterdag 3 januari bijna een etmaal lang alleen maar Disney-producties. Het is voor het eerst dat de twee grote mediabedrijven zo'n unieke samenwerking aangaan.

Zo is onder meer The Lion King, die wordt beschouwd als een mijlpaal in het animatiegenre, voor het eerst sinds zijn première in 1994 op de Nederlandse televisie te zien en beleven de recente Disney-films Tangled en Oz: The Great and Powerful hun tv-première.

Verder worden oude klassiekers vertoond als Aladdin, Tarzan en Mary Poppins. Tussen de films door worden specials vertoond over nieuwe Disney-films die binnenkort in de bioscoop te zien zijn, zoals de animatiefilm Big Hero 6 en de nieuwe bewerking van het sprookje Cinderella, met Cate Blanchett in de hoofdrol. Ook de hele vormgeving van SBS is voor één dag in Disney-stijl aangepast.

SBS en Disney noemen het unieke initiatief 'een cadeautje voor de consument om het nieuwe jaar goed te beginnen'. Het volledige programma is op de website van SBS te vinden.

Doden bij gasexplosie in fabriek China

Een gasexplosie in een fabriek voor auto-onderdelen in het Zuid-Chinese Foshan heeft woensdagochtend zeventien mensen het leven gekost. Er vielen twintig gewonden. Het reddingswerk is volgens ambtenaren in Foshan gaande.

Ooggetuigen meldden drie ontploffingen op het terrein van de Fuhua Engineering and Manufacturing Corporation, schrijft de krant Southern Metropolis Daily. De muren en het plafond van de fabriek zijn verwoest. Foto's op de website van de krant tonen weggeblazen muur- en dakpanelen en op de grond geworpen gewonden.

Ook een belendende glasfabriek en andere naburige bedrijfsgebouwen zijn beschadigd.

Toestand coureur Bianchi onveranderd

De toestand van de Franse Formule 1-coureur Jules Bianchi is onveranderd. De 25-jarige coureur van het inmiddels failliete Marussia ligt nog steeds in coma in een ziekenhuis in Nice, maar artsen zijn wel begonnen met de revalidatie. Hij is bewusteloos, maar kan zelf ademen. Dat maakte de familie van Bianchi dinsdag bekend.

Bianchi lag in Nice op de intensive care, maar is inmiddels verplaatst naar de revalidatie-afdeling. Hij reed op 5 oktober op het kletsnatte circuit van het Japanse Suzuka tegen een takelwagen die een eerder gecrashte auto weghaalde. De coureur zou ondanks waarschuwingsvlaggen niet voldoende hebben afgeremd, concludeerde het onderzoeksrapport van de bond FIA eerder deze maand. Bianchi crashte met 126 kilometer per uur.

Het ongeluk was het zwaarste in de Formule 1 sinds de dood van Ayrton Senna in 1994 op het circuit van San Marino.

Aantal schademeldingen na aardbeving loopt op

Het aantal schademeldingen na de aardbeving in Groningen dinsdag is opgelopen tot 350. Dat heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) woensdag gemeld.

Dinsdag stond het aantal meldingen nog op 235. Het gaat onder meer om scheuren in muren en schade aan pleisterwerk. Schade die is ontstaan door aardbevingen wordt vergoed door de NAM.

De beving van 2,8 op de schaal van Richter is veroorzaakt door de aardgaswinning. Het epicentrum lag in Woudbloem in de gemeente Slochteren. Het was één van de sterkste bevingen van het jaar.

NAC hoopt op snel akkoord met Maaskant

NAC hoopt snel een akkoord te bereiken met Robert Maaskant als hoofdtrainer. Technisch directeur Graeme Rutjes bevestigt woensdag in AD Sportwereld dat de club Maaskant het liefst al voor de groep heeft staan op 3 januari bij het trainingskamp in Valencia.

NAC staat vanwege financiële problemen onder curatele, maar heeft volgens het AD van de KNVB toestemming gekregen voor het plan van aanpak, waarbij ook nieuwe spelers kunnen worden aangetrokken. Maaskant was tussen 2008 en 2010 ook al coach bij NAC. "We merken dat onze trainersstaf dun bezaaid is", aldus Rutjes. "Groot voordeel van Maaskant is dat hij Hellemons en Penders goed kent." Hoofdtrainer Eric Hellemons en Rob Penders hebben de groep nu onder hun hoede.

Maaskant is nu nog veldtrainer in Amerika bij Columbus Crew.

Caudron beste driebander in Zundert

Frédéric Caudron heeft het traditionele kersttoernooi driebanden in Zundert gewonnen. De Belgische biljarter versloeg dinsdag in de finale zijn landgenoot Eddy Leppens met 75-63.

Caudron tikte in de eindstrijd de vereiste caramboles, 25 meer dan in de reguliere partijen, in 36 beurten bijeen onder meer door een serie van veertien. Dat betekende een moyenne van 2,083.

Leppens had in de kwartfinale Glenn Hofman, de enige overgebleven Nederlander, uitgeschakeld (50-45).

Lurling niet tussentijds naar NAC

Anthony Lurling zal tijdens de komende transferperiode niet in dienst treden van NAC noch bij een andere club die zich eventueel meldt. De 37-jarige aanvaller, die jarenlang in Breda voetbalde, maakte dinsdag bekend dat hij FC Den Bosch, waar hij ooit begon, trouw blijft.

"Ik voel me gevleid door de interesse van NAC maar een overstap overweeg ik niet. Ik focus me volledig op mijn taken bij Den Bosch en hoop op een mooie tweede helft van het seizoen", liet hij via zijn managementbureau Juzzt Football weten.

Cercle Brugge huurt Maarten Martens

Cercle Brugge heeft zich in de strijd tegen degradatie uit de Belgische eerste klasse versterkt met Maarten Martens. De 30-jarige middenvelder wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van PAOK Saloniki met een optie op verlenging van de verbintenis.

PAOK nam Martens een jaar geleden over van AZ, maar in Griekenland kwam de negenvoudig Belgisch international weinig aan spelen toe. Zijn contract in Thessaloniki loopt nog anderhalf jaar door. Hij wordt later deze week medisch gekeurd. Martens komt uit de jeugd van Anderlecht en belandde via RKC Waalwijk in 2006 bij AZ.

Cercle Brugge staat voorlaatste in de eerste klasse, zes punten boven hekkensluiter Lierse SK en op doelsaldo onder Waasland-Beveren.

AC Milan verslaat Real Madrid in oefenduel

AC Milan heeft dinsdag in Dubai een oefenwedstrijd tegen Real Madrid met 4-2 gewonnen. De huidige nummer 7 van de Italiaanse Serie A, die door een achtste plaats van vorig jaar geen Europees voetbal speelt, stond bij rust met 2-1 voor tegen de winnaar van de laatste Champions League en huidig koploper van de Primera División.

Jérémy Ménez opende de score in het emiraat halverwege de eerste helft, waarna Stephan El Shaarawy even later de marge verdubbelde voor de ploeg waar Nigel de Jong de eerste helft speelde. Door een doelpunt van Cristiano Ronaldo voor rust werd het weer spannend, maar wederom El Shaarawy maakte kort na de hervatting zijn tweede van de dag. Giampaolo Pazzini maakte een kwartier voor tijd 4-1, waarna Karim Benzema uit een strafschop nog voor 4-2 zorgde.

Real hervat de competitie zondag met de uitwedstrijd tegen Valencia. Milan speelt dinsdag 6 januari thuis tegen Sassuolo.

Herrera en Januzaj trainen weer voluit

Louis van Gaal krijgt op korte termijn weer wat meer keus bij Manchester United voor de opstelling van zijn team. Ander Herrera (spierblessure) en Adnan Januzaj (ziek) zijn beiden teruggekeerd op het trainingsveld en deden dinsdag voluit mee. "Ze hebben alleen geen wedstrijdritme", aldus de Nederlandse coach.

Van Gaal ziet nog geen grote rol voor het tweetal in de uitwedstrijd tegen Stoke City op nieuwjaarsdag. Hij zal het grotendeels moeten doen met dezelfde selectie als zondag tegen Tottenham Hotspur (0-0). Chris Smalling, Luke Shaw en Rafael maakten in dat duel hun eerste minuten na te zijn hersteld.

"Dat waren de eerste tekenen van wat we twee weken geleden al voorspelden, dat spelers wel terugkomen maar niet op 100 procent van hun mogelijkheden in competitie. Het is een probleem voor mij de periode rond kerst en oud en nieuw door te komen met al die wedstrijden."

Topman Reaal stapt op

De directievoorzitter van de genationaliseerde verzekeraar Reaal, Marcel van der Meulen, legt zijn functie per 1 januari 2015 neer. Dat maakte moederbedrijf SNS Reaal woensdag bekend.

Van der Meulen vertrekt volgens SNS om persoonlijke redenen. Zijn rol wordt tijdelijk waargenomen door Wim Henk Steenpoorte, die daarnaast bestuurder van SNS Reaal en directievoorzitter van onderdeel Vivat Verzekeringen blijft.

Vijf gevangenen Guantanamo naar Kazachstan

Vijf mannen die twaalf jaar lang zonder vorm van proces hebben vastgezeten in de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten in Guantanamo Bay zijn vrijgelaten en overgebracht naar Kazachstan. In de terroristengevangenis op Cuba zitten nu nog 127 mensen vast, liet het Pentagon weten.

De twee Tunesiërs en drie Jemenieten konden niet terugkeren naar hun vaderland. Voor de eerste twee zou thuis vervolging dreigen. De drie Jemenieten zouden in hun thuisland worden blootgesteld aan politieke chaos en extremisme. Meerdere landen hebben de afgelopen tijd voormalige Guantanamo-gevangenen opgenomen, maar voor Kazachstan is dat een novum.

De vijf mannen waren opgepakt in Pakistan op verdenking van moslimextremisme en samenwerking met Al-Qaida en overgedragen aan de Verenigde Staten. Ze zijn nooit berecht. Een werkgroep van de Amerikaanse regering heeft besloten dat het niet nodig is hen langer vast te houden.

De Amerikaanse president Barack Obama wil Guantanamo sluiten, maar stuit op hardnekkig verzet van het Congres. Hij heeft het afgelopen jaar een dertigtal gevangenen laten overplaatsen naar andere landen.

Droog en rustig weer tijdens jaarwisseling

Oudejaarsdag begint een beetje nevelig en met motregen, maar de jaarwisseling zelf verloopt droog en rustig. De temperatuur ligt tussen iets onder het vriespunt en 6 graden. In het zuidoosten is 's nachts kans op nevel of lokale mistbanken, als gevolg van de vuurwerkdampen. Dat melden het KNMI en Weeronline woensdag.

Nieuwjaarsdag is het een beetje bewolkt in het noordwesten, in het zuidoosten is er meer zon en op de meeste plaatsen blijft het tot de avond droog.

In Scheveningen wordt het zo'n 6 graden, waardoor het tijdens de traditionele Nieuwjaarsduik vrij zacht is. De wind zorgt er echter voor dat de gevoelstemperatuur een stuk lager is. Het zeewater voelt daardoor met 7 graden dan niet zo heel erg koud aan.

Werknemers Brink's schorten acties op

Werknemers van geldtransporteur Brink's Nederland gaan woensdag weer aan het werk. Dat is dinsdagavond besloten, meldt de vakbond CNV Vakmensen woensdag.

De medewerkers Brink's willen voorkomen dat consumenten te veel hinder van de stakingsactie krijgen. Ook willen ze de partijen de tijd tijd geven om aan de eisen van de werknemers tegemoet te komen. Als dit niet lukt, zullen de acties worden hervat.

Door de stakingsactie bij geldtransporteur Brink's Nederland raakten steeds meer geldautomaten leeg. Dinsdagmiddag kon bij honderden automaten van Rabobank geen geld meer worden opgenomen; bijna 30 procent van het totaal aan automaten van de bank.

Nacht vol branden in Zuid-Holland

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben er op meerdere plekken in Zuid-Holland brand gewoed. Zo was er een grote zolderbrand in een rijtjeswoning in Poortugaal, bij Rotterdam. Het vuur sloeg over naar de buren. Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand binnen.

In Rotterdam zelf moest de brandweer uitrukken voor een kleine brand in een leegstaand buurthuis aan de Schoterbosstraat. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Rijnmond was het vuur snel geblust.

In Dordrecht ging een auto in vlammen op. Het vuur sloeg over op een andere auto, die behoorlijke schade opliep. Een woordvoerder van de brandweer kon niet zeggen of vuurwerk iets te maken had met de branden.

Canadees vermoordt zes volwassenen en twee kinderen

Een Canadese veelpleger heeft in Edmonton zes volwassenen en twee kleine kinderen omgebracht. Vervolgens maakte hij een eind aan zijn eigen leven, meldt de politie. De politiecommissaris van Edmonton spreekt van de ergste massamoord uit de geschiedenis van de stad.

De moordpartij van maandag lijkt een geval van 'huiselijk geweld', zei commissaris Rod Knecht dinsdagavond tijdens een persconferentie. Knecht verzweeg de naam van de dader, maar liet wel weten dat deze bekend was bij de politie en een strafblad had dat dateert van september 1987.

Het lijk van de moordenaar werd dinsdagochtend gevonden in een restaurant in Fort Saskatchewan. Even tevoren waren in het zuiden van Edmonton het lichaam van de 37-jarige Cindy Duong en in het noordoosten van de stad de zeven overige stoffelijke overschotten aangetroffen.

'Wrak vliegtuig Air Asia gevonden'

Het wrak van het zondag boven de Javazee verdwenen passagiersvliegtuig van Air Asia is terecht. Het ligt op de zeebodem ten westen van Kumai op Kalimantan, op een diepte van tussen de 24 en dertig meter, melden Amerikaanse en Indonesische media. Het toestel zou ondersteboven liggen.

De bemanning van een Indonesisch marineschip heeft foto's gemaakt van het wrak, bericht nieuwssite Tempo.co op gezag van een matroos aan boord van een ander schip dat naar het vliegtuig speurde. Dinsdag waren er in het gebied al enkele losse brokstukken van het toestel gevonden.

Inmiddels zijn er zes lichamen van omgekomen inzittenden geborgen. Eerder meldde de marine dat er al veertig mensen waren gevonden, maar dat bericht was onjuist.

De Airbus A320 verdween zondag tijdens een vlucht van Surabaya naar Singapore. Het had 162 mensen aan boord. Het merendeel van hen was Indonesiër.

Bedrijven krijgen vaker krediet

Bedrijven slagen er vaker in om geld te lenen. Dat schreef minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag aan de Tweede Kamer. "Het is een positief signaal dat meer bedrijven aangeven krediet aan te kunnen trekken", aldus de bewindsman.

De trend blijkt uit een halfjaarlijkse peiling onder 1400 bedrijven. Daarin zegt 72 procent dat zij hun aanvraag voor een lening geheel of deels zagen gehonoreerd. Een half jaar geleden lag dat percentage nog op 62 procent. Wel lijkt de behoefte aan krediet het afgelopen half jaar bij bedrijven afgenomen.

In het midden- en grootbedrijf is respectievelijk 64 procent en 65 procent van de aangevraagde financiering volledig toegekend, aldus minister Kamp in de brief. In het kleinbedrijf steeg dit percentage van 44 naar 49 procent.

In de meeste gevallen (60 procent) wordt geen lening gegeven omdat het risico voor de kredietverstrekker te hoog wordt geacht. Uit de enquête blijkt ook dat het gebrek aan voldoende onderpand en een te lage solvabiliteit vaker reden is om geen lening te geven.

Banken zijn door de crisis terughoudend met het geven van kredieten. Vooral het mkb heeft hier last van. Het kabinet heeft maatregelen genomen om de kredietverlening te stimuleren, zoals garanties en kleine leningen aan mkb'ers.

Miley Cyrus fantaseert over zoenen Madonna

Miley Cyrus ziet zichzelf graag zoenen met Madonna. Op haar Instagram plaatste ze een foto waarin ze haar hoofd heeft geplakt op een foto van de beroemde zoen tussen Madonna en Britney Spears.

Al de hele week vermaakt de 22-jarige zangeres zich met photoshop en plaatjes van Madonna. Ze brengt een ode aan haar idool door haar eigen gezicht op bekende foto's van Madonna te plakken. De knutselwerken vallen in de smaak bij Madonna, die de enkele creaties van Cyrus op haar eigen Instagram doorplaatste. "Bitch i love you!", schreef ze bij één van Miley's plaatjes.

De zangeres voerde de afgelopen dagen op haar Instagram ook campagne tegen het censureren van tepels in de media, met eveneens allerlei gefotoshopte creaties. Ze plaatste ook een topless foto van haarzelf, maar die werd verwijderd. De Free The Nipple-campagne bepleit dat vrouwen net als mannen foto's van hun ontblote bovenlijf moeten kunnen publiceren.

Grote brand in kinderboerderij Boskoop

Dinsdagavond heeft een grote brand gewoed in een stal op een kinderboerderij in Boskoop. Hoewel volgens een woordvoerder van de brandweer verreweg de meeste dieren zijn gered, is het mogelijk dat sommige konijnen, cavia's en duiven de brand niet hebben overleefd. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Het grotere vee, zoals geiten en hangbuikzwijntjes, kon wel tijdig uit de brandende stal in Zuid-Holland worden gehaald. Toen het vuur geblust was bleken er nog dieren binnen te zijn.

Van de stal is weinig meer over. Het rieten dak is volledig verwoest. Er zijn geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Wel moest een nabij gelegen sporthal worden ontruimd vanwege de rookontwikkeling.

De Telegraaf meldt dat de kinderboerderij eerder dit jaar in het nieuws kwam, omdat vandalen de hekken open hadden gezet. Een aantal dieren wist toen te ontsnappen.

Plasterk: laat hulpverleners hun werk doen

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft dinsdagavond een oproep gedaan aan alle feestvierders om hulpverleners tijdens oud en nieuw hun werk te laten doen. "Het was een zwaar jaar met rampen en ellende. Laat de jaarwisseling een feest worden", zei hij bij een bezoek aan de brandweer van Hilversum.

Plasterk sprak daar met brandweermensen en politieagenten over agressie en geweld tijdens eerdere jaarwisselingen. "Er wordt bier over ze heen gegooid, ze worden bedreigd en geschopt."

De minister overhandigde een stappenplan, met tips voor hulpverleners en een overzicht van maatregelen die het afgelopen jaar genomen zijn. Zo wordt geweld tijdens de jaarwisseling strenger bestraft.

Teller meldpunt vuurwerkoverlast op 40.000

Er zijn tot woensdag al meer dan 40.000 klachten binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Meer dan de helft daarvan is gemeld sinds de vuurwerkverkoop maandag van start ging.

Het legaal verkochte vuurwerk is volgens de oprichter van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, de grootste boosdoener: "Veel mensen die vuurwerk hebben gekocht konden de verleiding niet weerstaan om het gelijk de lucht in te knallen."

Het aantal klachten groeit snel. Er komen ongeveer 500 meldingen per uur binnen. Het grootste deel, ruim 70 procent, gaat over harde knallen.

PDC WK: Ook Taylor en Bunting naar kwartfinale

Phil Taylor en Stephen Bunting zijn de laatste darters die zich hebben geplaatst voor de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Taylor won op het nippertje van Kim Huybrechts en Bunting won van Michael Smith. 

Taylor heeft de zege tegen Kim Huybrechts voor de poorten van de hel weggesleept. De Belg was één leg verwijderd van een grote stunt op het WK, maar Taylor wist een zevende set af te dwingen. Daarin sloeg The Power gelijk toe met een 12-darter en liet zich niet meer verrassen. In de kwartfinale staat de zestienvoudig wereldkampioen tegenover Vincent van der Voort.

Huybrechts kwam iedere keer een set op voorsprong, maar Taylor kon iedere keer terugkomen. De laatste set ging met 3-0 naar The Power

Bunting heeft een volgende stap gezet op het dartsgeschiedenis te schrijven. The Bullet is de huidige Lakeside-kampioen en kan als eerste speler ooit beide WK-titels tegelijkertijd op zijn naam hebben staan. Tegen Michael Smith kwam hij 3-0 voor, waarop er nog bijna een zevende set volgde. Bunting won uiteindelijk met 4-2 met beide een gemiddelde van 102 per beurt.

Bij 3-0 liet Bunting een aantal kansen liggen, waarvan Smith kon profiteren. Hij kon nog twee sets pakken, maar daarna was het over en sluiten. Bunting klimt door deze plek in de kwartfinale naar de 24e plek op de wereldranglijst en kan het komende jaar alleen nog maar stijgen, want hij heeft niets te verdedigen. 

Het wereldkampioenschap darts gaat op 1 en 2 januari 2015 verder met de kwartfinales. Zaterdag zijn de halve finales en zondag is de grote finale. 

Palestijns plan sneuvelt in Veiligheidsraad

Een voorstel van de Palestijnen waarbij Israël in 2017 de Palestijnse gebieden zou moeten hebben verlaten, is door de Verenigde Staten weggestemd in de VN-Veiligheidsraad. De VS spraken een veto uit.

Bovendien hadden minstens negen van de vijftien leden van de raad voor moeten stemmen, en dat deden er maar acht. Twee stemden tegen, vijf landen onthielden zich van stemmen. De Verenigde Staten en Australië stemden tegen.

Het voorstel was overigens gedaan door Jordanië en werd gesteund door de Arabische landen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.