FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 december 2014

Weer vermoorde priester gevonden in Mexico

In Mexico is opnieuw een doodgeschoten priester gevonden. Dit jaar gingen minstens twee priesters in het zuiden van de deelstaat Guerrero Lopez Gorostieta voor.

Waarom Gregorio Lopez Gorostieta is vermoord is onduidelijk. Volgens bisschop Maximino Martinez is er een bende opgemerkt die afgelopen weekend rondhing bij het seminarie aan de rand van Cidudad Altamirano waar de priester lesgaf. Maandagochtend lijkt Lopez Gorostieta te zijn ontvoerd. Twee dagen later werd zijn achtergelaten auto gevonden.

Rusland ziet NAVO als grootste bedreiging

De samentrekking van NAVO-troepen aan de westelijke grenzen van Rusland is de grootste bedreiging voor de veiligheid van het land. Dat staat in de nieuwe militaire doctrine die president Vladimir Poetin vrijdag heeft ondertekend.

De NAVO spreekt tegen dat zij een bedreiging vormt voor de veiligheid van welk land dan ook. Volgens het bondgenootschap is het juist Rusland dat de veiligheid van Europa ondergraaft.

Jazzklarinettist Buddy DeFranco overleden

De bekende jazzklarinettist Buddy DeFranco is overleden. DeFranco, die op de planken stond met Billie Holiday, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en andere beroemdheden, is 91 jaar geworden.

DeFranco's carrière omspande 75 jaar. Hij trad over de hele wereld op met tal van beroemdheden. De klarinettist werd door de Amerikaanse Nationale Stichting voor de Kunsten benoemd tot 'jazzmeester' en later tot 'levende jazzlegende'. Playboy riep hem zestien keer uit tot beste jazzklarinettist van de wereld.

DeFranco stierf woensdagavond in het ziekenhuis, maakte zijn familie vrijdag bekend.

Arsenal met hangen en wurgen langs QPR

Arsenal heeft een zwaarbevochten overwinning geboekt op Queens Park Rangers. Het werd 2-1. Een rode kaart van Olivier Giroud bracht The Gunners in de problemen.

Scheidsrechter Martin Atkinson wees al na zeven minuten naar de strafschopstip. Hij kon ook niet anders. Arman Traoré haalde Alexis Sánchez neer in de zestien en de penalty die volgde was terecht. Sánchez nam zelf plaats achter de bal en zag zijn inzet gekeerd worden door Robert Green, die de goede hoek koos.

Arsenal was de bovenliggende partij voor eigen publiek en kwam in de 37ste minuut alsnog op voorsprong. Een fraaie aanval werd uiteindelijk afgerond door Alexis Sánchez, die daarmee toch zijn doelpuntje meepikte.

Bob de Jong, nog lang niet oud. (PRO SHOTS/Actionimages)

Sánchez en Giroud vieren de 1-0. (PRO SHOTS/Actionimages)

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Arsenal. De ploeg van manager Arsene Wenger was beter en het was wachten op de 2-0. Maar door een dwaze actie van Olivier Giroud werd het nog spannend. De Franse spits kon zich niet inhouden na een gevaarlijke actie van Nedum Onuoha. Giroud ging verhaal halen en gaf de verdediger van QPR daarbij een kopstoot. Een oliedomme rode kaart, wist ook Giroud. De aanvaller wist niet hoe snel hij het veld moest verlaten.

Met een krappe achterstand en nog veertig minuten te spelen kreeg QPR hoop. Maar ook met een man minder bleef Arsenal beter en kwam het verdiend op een 2-0 voorsprong. Het doelpunt werd gemaakt door Tomas Rosicky. Maar de Tsjechische aanvaller bedankte Sánchez, die een groot aandeel had in het doelpunt.

Tien minuten voor tijd werd de spanning volledig teruggebracht door Atkinson. De scheidsrechter had het bij het juiste eind bij de eerste strafschop en de rode kaart van Giroud, maar ging de fout in toen hij QPR een strafschop gaf. Het cadeautje werd uitgepakt door Charlie Austin. De spits van QPR knalde de bal hard door het midden tegen de touwen en maakte zijn twaalfde van het seizoen.

De druk was groot in de slotfase op de achterhoede van Arsenal. Maar de ploeg van Wenger hield stand en hield de punten in het Emirates Stadium.

Levenslange schorsingen in Vietnamees voetbal

Negen Vietnamese profvoetballers zijn voor het leven geschorst wegens matchfixing. De nationale voetbalbond van het Aziatische land deelde de zware straffen donderdag uit aan de spelers van Vissai Ninh Binh.

De schorsing komt bovenop de celstraffen die de voetballers in augustus al kregen voor hun frauduleuze handelen. De spelers hadden zich laten omkopen om de uitslag van het duel in de AFC Cup tegen het Maleisische Kelantan te manipuleren.

De straffen zijn zo hoog, omdat Vietnam gebukt gaat onder gokschandalen in het voetbal. De voetbalbond probeert hiermee het vertrouwen van de fans weer wat terug te winnen en de beschadigde reputatie te herstellen. De celstraffen liepen op tot dertig maanden. Vissai Ninh Binh is inmiddels uit de competitie gehaald.

Hamilton Europees sporter van 2014

Lewis Hamilton is vrijdag uitgeroepen tot Europees sporter van het jaar 2014. De Britse autocoureur, wereldkampioen in de Formule 1, kreeg één stem meer (82 om 81) dan de Duitse doelman Manuel Neuer, een van de uitblinkers op het WK voetbal. De verkiezing wordt traditioneel georganiseerd door het Poolse persbureau PAP. Sportredacties van persbureaus uit achttien Europese landen hebben hun voorkeurslijstje ingediend.

De Servische tennisser Novak Djokovic (74) werd derde, vóór Cristiano Ronaldo (72) en de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie (57). Daria Domraczewa (biatlon), Kamil Stoch (skispringen), Katinka Hosszu (zwemmen), Marc Márquez (motorsport), Roger Federer en Marit Björgen completeren de top tien. Laatstgenoemde Zwitserse tennisser en Noorse langlaufster kregen evenveel punten.

Indrukwekkende zege veldrijder Van der Haar

Veldrijder Lars van der Haar heeft op tweede kerstdag het crosspeloton zijn wil opgelegd in de wereldbekerwedstrijd van Heusden-Zolder. De Nederlands kampioen rondde een indrukwekkende solo met succes af. Zelfs een korte onderbreking door een afgelopen ketting bracht zijn zege niet in gevaar. De Belg Kevin Pauwels finishte op ruime afstand als tweede, Corné van Kessel werd derde.

Van der Haar was in zijn element op het selectieve parcours, met stroken gras, zand, modder en heuvels. Hij demarreerde vroeg in de wedstrijd en bouwde gestaag aan een forse voorsprong. Pauwels rukte halverwege de wedstrijd op en kwam dichterbij, maar Van der Haar versnelde opnieuw en liep verder uit.

In de stand van de wereldbeker behield Pauwels de leiding. Hij kan de eindzege veiligstellen in de slotrace op 25 januari in Hoogerheide.

FOK!Jaaroverzicht: Islamitische Staat

Op weg naar het nieuwe jaar brengt FOK! je komende dagen een aantal specials met daarin de hoogte- en dieptepunten van 2014. Vandaag gaan we wat dieper in op de Islamitische Staat. De snelle opkomst hiervan lijkt vriend en vijand verrast te hebben. Hoe kan het gebeuren dat − schijnbaar onopgemerkt − een relatief kleine troepenmacht opeens een eigen gebied weet te claimen waarbinnen het woord van Mohammed wet is?


Actievoerster Femen opgesloten in Vaticaan

De actievoerster van vrouwenrechtengroep Femen die op Eerste Kerstdag met blote borsten het beeld van het kindje Jezus uit de kerststal van het Sint-Pietersplein griste, is officieel aangehouden. De Oekraïense Jana Zjdanova 'was erop uit de religieuze gevoelens van talloze mensen te krenken', liet het Vaticaan weten.

Zjdanova zit vast in afwachting van haar verhoor. Ze wordt mogelijk aangeklaagd voor schennis van de eerbaarheid, belediging of diefstal.

De Oekraïense feministe sloeg donderdag ongeveer een uur na de traditionele kerstzegen van de paus toe. Een Zwitserse gardist bedekte haar onmiddellijk met zijn mantel en voerde haar weg terwijl Zjdanova 'God is een vrouw' bleef roepen.

Rusland: Sacharovcentrum is 'buitenlandse agent'

Het Russische ministerie van justitie duidt het Sacharovcentrum voortaan als 'buitenlandse agent'. Als de mensenrechtenorganisatie zich tegen dat stempel verzet dreigen boetes en zelfs sluiting.

Het Sacharovmuseum en -gemeenschapscentrum draagt de naam van de Russische dissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Het etiket van 'buitenlandse agent', dat zoveel betekende als spion, bracht hem tijdens de Sovjetdictatuur in ernstige problemen.

Het besluit van het ministerie van justitie is slecht nieuws voor het Sacharovcentrum. Volgens Ljoedmila Aleksejeva, een andere voormalige Sovjetdissident en vooraanstaand voorvechter van de mensenrechten, kan de maatregel leiden tot de sluiting van het centrum. Aleksejeva reageerde via het Russische persbureau Interfax.

Behalve het Sacharovcentrum bestempelde het ministerie nog een mensenrechtenorganisatie en een alumnivereniging als 'buitenlandse agent'. Het Kremlin besloot in 2011, na massale demonstraties tegen het bewind van president Vladimir Poetin, sommige ngo's voortaan zo aan te duiden. Het gaat om organisaties die geld ontvangen uit het buitenland en politieke activiteiten ontplooien.

Bloedige bombardementen op IS in Noord-Syrië

Luchtaanvallen van het Syrische leger op twee door Islamitische Staat (IS) bezette plaatsen in het noorden van Syrië hebben minstens 53 mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zeven kinderen.

Al-Bab en het naburige Qabasin werden donderdag gebombardeerd. De twee plaatsen zijn de enige niet die de Syrische luchtmacht de afgelopen dagen op de korrel heeft genomen. Mensenrechtenorganisaties klagen dat het regeringsleger zich bedient van niet erg precieze bommen. Daardoor zouden er veel burgerslachtoffers vallen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten verslaat de burgeroorlog in Syrië op basis van informatie van activisten in het veld.

Man. Utd. makkelijk langs Newcastle, Southampton wint bij Crystal Palace

Manchester United heeft op Boxing Day de goede reeks van de afgelopen weken een goed vervolg gegeven. Op Old Trafford werd Newcastle United met 3-1 verslagen.

Gevlucht van hun familie en het tweede kerstdiner zagen de 76.000 toeschouwers in Manchester een minder Nederlands tintje dan mogelijk was geweest. Daley Blind, Siem de Jong en Tim Krul waren er om verschillende redenen niet bij. Van de Nederlandse enclave in Engeland stonden alleen Robin van Persie, Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis.

In een levendig begin nam de thuisploeg het initiatief. Door de aanvallende 3-5-2-formatie liet het echter veel ruimte achter de eigen verdediging. In de omschakeling probeerde Newcastle daarvan te profiteren, onder meer via een schot van Janmaat richting de bovenhoek, waar David De Gea op tijd naartoe zweefde. Niet veel later waren de bezoekers opnieuw dichtbij een voorsprong. Gouffran werd onderuit gelopen in het strafschopgebied door Mata, maar kreeg tot verbazing van velen geen penalty.

Precies met die counterformule kreeg niet Manchester, maar Newcastle het deksel op de neus. Het superkwartet Robin van Persie, Juan Mata, Radamel Falcao en Wayne Rooney was verantwoordelijk voor de 1-0, waarbij Rooney op aangeven van Falcao van dichtbij de bal binnen liep. Van Persie maakte even daarvoor goed ruimte voor de Colombiaan.

Datzelfde deed hij bij de 2-0, eveneens van Rooney. Door naar rechts uit te wijken, trok hij een verdediger met zich mee en kwam de Engelsman in het centrum helemaal vrij. Mata profiteerde van de ruimte met een slimme steekbal, waarna Rooney eenvoudig voor zijn tweede treffer tekende.

Vlak na rust was het Van Persie zelf die het doel trof. Op aangeven van de uitblinkende Rooney kopte de Nederlander zijn achtste doelpunt van het seizoen raak: 3-0. Met het oog op het zware programma van de komende weken lieten beide teams de touwtjes na de beslissende derde treffer duidelijk vieren. Het zorgde voor een saaie slotfase waarin invaller Cissé nog wel vanaf elf meter een eretreffer op het scorebord zette.

Door de zege verstevigt de ploeg van coach Louis van Gaal de derde plaats in de Premier League. Met 35 punten uit achttien wedstrijden heeft United nog alle kans op de landstitel. Al moet het superieure Chelsea in de tweede seizoenshelft wel steken gaan laten vallen. Newcastle blijft steken in de middenmoot.


Southampton heeft een knappe 1-3 zege bij Crystal Palace geboekt. De gebroeders Ronald en Erwin Koeman beleefden zo een mooie eerste Boxing Day.

Voor Ronald Koeman en zijn broer Erwin was het de eerste Boxing Day die zij meemaakten als trainers van Southampton. In aanloop naar het duel met Crystal Palace liet de hoofdcoach al weten dat hij enorm uitkeek naar de feestdagen vol voetbal. Zijn ploeg gaf hem daar vrijdagmiddag ook alle reden toe, want Southampton zette een sterke wedstrijd neer op Selhurst Park.

The Saints startten met Graziano Pellè en Toby Alderweireld in de basis. Dusan Tadic kampt nog altijd met een blessure, waardoor James Ward-Prowse zijn vervanger was op de rechtervleugel. Het 20-jarige talent toonde direct zijn waarde met een assist op de 0-1. Aanvaller Sadio Mané legde een bal terug en koos direct de diepte, waarna hij uitstekend bediend werd door Ward-Prowse. Mané ging vervolgens langs doelman Speroni en schoot zo de eerste treffer binnen.

Palace kon niet veel terug doen voor rust, al was de ploeg wel dicht bij de gelijkmaker. Fraizer Campbell schoot na een mooie aanname op de lat, al werd hij teruggevlagd wegens buitenspel. Uit de herhaling bleek echter dat de grensrechter hier fout zat.

Na de pauze kwam de ploeg van Koeman op 0-2. Mané had een mooie actie in huis, waarna hij voor gaf op Pellè. De Italiaan maaide over de bal heen, maar Ryan Bertrand deed dat niet. Zijn kiezelharde inzet was te machtig voor Speroni, zodat Southampton de voorsprong verdubbelde. Alderweireld deed daar voor het uur nog een schepje bovenop, door een hoekschop van Ward-Prowse binnen te koppen.

In de slotfase deed Crystal Palace nog wel wat terug, maar het mocht niet meer dan een eretreffer zijn. Scott Dann torende boven alles en iedereen uit om een uitstekende voorzet van Mile Jedinak in te knikken. De gebroeders Koeman sluiten hun eerste Boxing Day zo af met een keurige zege op The Eagles.


Overige uitslagen Boxing Day 16.00 uur

Burnley FC 0-1 Liverpool
Everton FC 0-1 Stoke City
Leicester City 1-2 Tottenham Hotspur
Sunderland 1-3 Hull City
Swansea City 1-0 Aston Villa
West Bromwich Albion 1-3 Manchester City

Geen treinen en bussen van Oekraïne naar de Krim

Oekraïne heeft de trein- en busverbindingen met de Krim opgeheven. De verbindingen met het door Rusland geannexeerde schiereiland zouden niet veilig zijn.

De Oekraïense spoorwegen maakten vrijdag bekend dat de treinen naar Simferopol, de hoofdstad van het schiereiland, en de havenstad Sebastopol voortaan niet verder rijden dan enkele stations op het Oekraïense vasteland vlak bij de grens met de Krim. Het spoorwegbedrijf zegt de 'verkeersveiligheid' te willen waarborgen. Het ministerie van infrastructuur gaf later op de dag busbedrijven opdracht de lijndiensten naar de Krim met onmiddellijke ingang op te heffen.

Rusland lijfde het Oekraïense schiereiland in maart in. De veelal Russischtalige inwoners hadden even tevoren hun goedkeuring aan de annexatie gehecht in een door het Westen afgekeurd referendum.

Sri Lankanen omgekomen door modderlawines

Modderstromen hebben in het binnenland van Sri Lanka aan zeker negen mensen het leven gekost. De aarde is er de afgelopen vier dagen in beweging gekomen door hevige regenval.

Meer dan zestigduizend mensen uit het heuvelachtige gebied in het midden van het land hebben elders een veilig heenkomen moeten zoeken. Drieduizend huizen zijn verwoest, meldt de rampbestrijding. Minstens vijfhonderdduizend mensen hebben op de een of andere manier onder het natuurgeweld te lijden.

In het theegebied Badulla kwamen negen mensen om toen hun woningen door modder werden bedolven. Er vielen twee gewonden. Tien mensen worden nog vermist. Omdat het gevaar van nieuwe modderstromen nog niet is geweken hebben reddingswerkers de zoektocht naar hen moeten opschorten.

Er is volgens meteorologen nog meer slecht weer op til.

Egypte verbiedt Exodus: Gods and Kings

Egypte heeft de Hollywood-film Exodus: Gods and Kings in de ban gedaan. Volgens BBC News vindt de censuurcommissie van het land dat de blockbuster historische onjuistheden bevat.

Exodus: Gods and Kings is gebaseerd op Exodus, het tweede boek van het Oude Testament. De Egyptische censuurcommissie zette een streep door de actiefilm omdat daarin onder meer wordt beweerd dat de piramiden door joden zijn gebouwd en dat de Rode Zee niet werd gespleten door een wonder van Mozes, maar door een aardbeving.

Ook in Marokko zou Exodus: Gods and Kings uiteindelijk niet door de keuring heen zijn gekomen. Een dag voor de première werd volgens Marokkaanse media alsnog besloten de actiefilm van regisseur Ridley Scott uit de bioscopen te weren. Exodus: Gods and Kings, met Christian Bale als Mozes, krijgt gemengde kritieken.

Xbox werkt weer, Playstation bijna

De internetdiensten van de spelcomputers PlayStation van Sony en Xbox van Microsoft doen het goeddeels weer. Volgens Xbox werkt alles weer en ook bij PlayStation gaat het de goede kant op, meldden Amerikaanse en Britse media.

De diensten waren sinds woensdagavond ernstig verstoord. Hackersgroep Lizard Squad claimt de diensten met succes te hebben verstoord met een cyberaanval. Gebruikers moeten in veel gevallen internet op kunnen om in te loggen, en dat ging dus niet.

Microsoft en Sony wilden niet ingaan op de verklaring van de hackersgroep. Sommige media zeggen dat het misschien komt door een overbelasting van het netwerk. In de Verenigde Staten is een spelcomputer een veel gegeven kerstcadeau. Als al die nieuwe apparaten tegelijkertijd het internet opgaan, kan dat zorgen voor problemen.

Lizard Squad had eerder al aangegeven de netwerken aan te vallen tijdens kerstavond. De reden daarvoor is niet duidelijk. Xbox Live en PlayStation Network hebben bij elkaar zo'n 160 miljoen gebruikers.

Kiev ruilt gevangenen met rebellen Oost-Oekraïne

De Oekraïense regering en de rebellen in Oost-Oekraïne maken aanstalten tot een grootscheepse ruil van gevangenen. De opstandelingen laten honderdvijftig gevangenen vrij, Kiev 222.

De overdracht vindt plaats in een neutrale zone die tussen de linies van de rebellen en van de regeringstroepen in ligt, melden de Russische persbureaus Interfax en RIA Novosti.

Het zou aanvankelijk al begin deze week van de gevangenenruil komen. Het uitblijven van de ruil bemoeilijkte de vredesonderhandelingen die de opstandelingen en de regering voeren in het Wit-Russische Minsk. De besprekingen zijn tot nader order opgeschort.

Tassen met drugs ontdekt op de Maasvlakte

Op een bedrijfsterrein op de Maasvlakte in Rotterdam hebben politie en douane 230 kilo cocaïne in beslag genomen. De drugs zaten in tien tassen en hebben een straatwaarde van ruim acht miljoen euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt. De politie ging naar het bedrijf nadat beveiligers alarm hadden geslagen.

Beveiligers van een containeroverslagbedrijf vonden de partij cocaïne in de nacht van eerste op tweede kerstdag. De tien tassen lagen verspreid over het bedrijfsterrein. Bij de zoekactie naar verdachten werden een helikopter en honden ingezet, maar er is niemand gevonden.

In het hek rondom het terrein ontdekten beveiligers twee gaten, aldus het OM. Bij een van de gaten die in het hek waren geknipt, lagen ook enkele van de tassen met verdovende middelen.

Mel B en Stephen Belafonte vieren samen kerst

Mel B en Stephen Belafonte hebben na een aantal roerige weken samen Kerstmis gevierd. Dat blijkt uit een foto van het gezin die de voormalige Spice Girl op Instagram heeft gezet.

Al weken melden de Britse tabloids dat het huwelijk van Mel B en de Amerikaanse filmproducer op springen staat. Belafonte zou haar zelfs hebben geslagen. De foto vertelt een heel ander verhaal. "Vrolijk kerstfeest! #familytime #funday", schreef de zangeres bij het gezellige kiekje.

De geruchten ontstonden nadat jurylid Mel B met vermeende blauwe plekken bij X Factor te zien was. Stephen ontkende met klem dat hij haar iets aan had gedaan en richtte zijn pijlen op de media. "Wie beschuldigt mij hiervan? Heeft zij dat gedaan? De politie? Het ziekenhuis?"

Ook Mel B's dochter Phoenix uit een eerdere relatie heeft zich in de discussie gemengd. Belafonte zette een foto op Instagram van hem en het meisje van 15 jaar in de auto. "Ik en Phoenix doen nog wat laatste inkopen voor de kerst", stond erbij. Daarop kreeg de producer de wind van voren.

Belafonte zou de foto alleen hebben geplaatst om Mel B te pesten. "Kan iedereen even rustig doen?", nam Phoenix het in de reacties op voor haar stiefvader. "Hij heeft mijn moeder helemaal niet geslagen, ik weet niet wie dat stomme verhaal de wereld in heeft geholpen."

Costa helpt Chelsea langs West Ham United

Chelsea heeft betrekkelijk eenvoudig van West Ham United gewonnen. Het werd 2-0. Aanvaller Diego Costa was met een goal en een assist belangrijk bij The Blues. Chelsea en West Ham United trapten Boxing Day 2014 af in de Premier League. Bij Chelsea had José Mourinho de Nederlander Nathan Aké buiten de basis gehouden en stuurde de Portugees verder zijn sterkste basiself het veld in. Dat betekede basisplaatsen voor sterspelers Diego Costa, Cesc Fàbregas en Eden Hazard.

The Blues wilde geen halve maatregelen nemen met The Hammers en vlogen uit de startblokken. De eerste grote kans was al na een paar minuten voor Óscar, maar de Braziliaan schoot hoog over nadat hij de bal in de zestien op een presenteerblaadje kreeg. West Ham had voor rust geen antwoord op de belegering van Chelsea en kon spitsen Andy Carrol en Enner Valencia maar nauwelijks vinden.

De thuisploeg kwam op Stamford Bridge voor rust op voorsprong. Fàbregas sneed een hoekschop scherp aan, waarna Diego Costa in de lucht sterker was dan zijn bewaker. Zijn kopbal ging richting de tweede paal, waar John Terry klaar stond om in te tikken. Chelsea kreeg via Nemanja Matic nog een prima kans, maar zijn geplaatste schot werd door doelman Adrián met de vingertoppen naast getikt.

Na de pauze was het West Ham dat even wat druk zette. Via spelhervattingen probeerde de ploeg van Sam Allardyce voor gevaar te zorgen, maar Chelsea had de verdediging goed staan en hernam daarna het initiatief. Halverwege de tweede helft verdubbelden The Blues hun voorsprong. Na balverlies op het middenveld stuurde Hazard spits Diego Costa weg en na een mooie kapbeweging schoot de Spanjaard diagonaal raak. Dit betekende al weer de dertiende goal van Costa in de Premier League.

Óscas was daarna nog dicht bij een derde treffer, maar zijn vrije trap van 25 meter werd ternauwernood over de lat getikt door Adrián. In de slotfase was West Ham via invaller Morgan Amalfitano nog dicht bij de 2-1, maar de Fransman schoot op de paal na een goede actie in de zestien. Chelsea won zo betrekkelijk eenvoudig en kan rustig achterover leunen in afwachting van de concurrentie.

James van Top Gear verkiest fiets boven auto

De fiets is het favoriete vervoermiddel van Top Gear-presentator James May. Dat vertelt de Brit in een interview met The Post Online.

Het antwoord van May, die in het autoprogramma de bijnaam Captain Slow heeft, verbaasde de interviewer enigszins. "Nee, echt", zegt James. "Ik heb er altijd eentje gehad sinds ik tweeënhalf was. Het ontwerp is natuurlijk 19e-eeuws, maar het voldoet nog steeds perfect."

"De filosofie erachter was hetzelfde als bij de auto, mobiel worden, verder kijken. Daar hou ik van", zo legt de presentator uit waarom hij de voorkeur geeft aan de fiets. "De energie-efficiëntie is daarnaast natuurlijk briljant. Een zakje chips met een biertje is al genoeg om vooruit te komen."

May, die Top Gear samen met Jeremy Clarkson en Richard Hammond presenteert, rijdt privé een Fiat Panda. "Die is ideaal voor dagelijks gebruik, thuis in Londen. Verder heb ik nog een Porsche, een oude Rolls-Royce en een Ferrari, maar die staan veilig in de garage."

Blueszangeres Alberta Adams overleden

Blueszangeres Alberta Adams is donderdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media.

In Detroit stond Adams bekend als 'Queen of the Blues'. Ze begon in de jaren dertig als tapdanseres en nachtclubzangeres. Pas op latere leeftijd, eind jaren negentig, bracht Adams haar eerste solo-album uit.

Adams heeft een rijke carrière achter de rug. Ze trad bijvoorbeeld op met grootheden in de bluesmuziek als Dizzy Gillespie, T-Bone Walker en Duke Ellington.

Hersendode zwangere Ierse mag sterven

Een hersendode zwangere vrouw in Ierland hoeft niet langer kunstmatig in leven te worden gehouden om haar achttien weken oude foetus een kans op leven te geven. Dat heeft een rechtbank in Ierland vrijdag besloten. De vrucht zal de eventuele geboorte toch niet overleven.

Artsen die de vrouw behandelden weigerden het verzoek van haar familieleden om haar niet langer kunstmatig in leven te houden. De vrouw was al sinds 3 december klinisch dood, vier dagen nadat ze een ernstig hoofdletsel had opgelopen na een val, maar de artsen stelden het leven van de foetus niet op het spel te willen zetten.

Andere artsen verklaarden voor de rechter dat de foetus niets anders ondergaat dan stress en slechts de 'dood in het verschiet' heeft. De rechtbank oordeelde daarop dat de vrouw mag overlijden. Advocaten van de vrouw en de ongeboren vrucht aanvaardden het besluit.

Het leven van ongeborenen in Ierland wordt bij de grondwet beschermd. Het land kent bovendien de strengste wetgeving op het gebied van abortus in heel Europa.

Vos op tandvlees naar de winst in Zolder

Marianne Vos heeft donderdag haar eerste veldritzege van deze winter geboekt. De wereldkampioene moest in de wereldbekercross in het Belgische Heusden-Zolder tot het uiterste gaan om de concurrentie van het lijf te houden. De Tsjechische Katerina Nash finishte op luttele seconden als tweede, Vos' Franse ploeggenote Pauline Ferrand Prevot fietste naar de derde plaats.

Vos nam meteen na de start resoluut de leiding en leek onbedreigd naar de zege te soleren, maar in de vierde van de vijf te rijden ronden op het selectieve parcours viel de Brabantse alleskunner ineens terug door een lekke band. Nash en Ferrand Prevot haakten aan. Met een ultieme tempoversnelling wist Vos in de slotfase alsnog een klein, maar beslissend gaatje te slaan.


Veldrijder Mathieu van der Poel heeft opnieuw naast de zege gegrepen in een wereldbekerwedstrijd bij de beloften. De 19-jarige Nederlands kampioen bij de renners onder 23 jaar eindigde in de derde race uit de cyclus in Heusden-Zolder als derde.

Hij moest twee Belgen voor zich dulden. Laurens Sweenck verraste met de winst, vóór Wout van Aert, winnaar van de vorige wedstrijd in Namen. In de eerste WB-wedstrijd in Valkenburg werd Van der Poel zesde bij de beloften.

Windmolen bij Medemblik verliest beide wieken

In het IJsselmeer bij Medemblik is een windmolen beide wieken kwijtgeraakt. Hoe dat kon gebeuren is niet duidelijk, meldde de eigenaar, energiebedrijf Nuon, vrijdag. Niemand raakte gewond. De wieken zijn in het water verdwenen.

"De molen is een van de vier windmolens die op een paar honderd meter van de dijk van Medemblik in het IJsselmeer staan", aldus een woordvoerder van Nuon. "Het lijkt erop dat de hele kop van de turbine eraf is." Onderzoek moet uitwijzen wat de precieze oorzaak is. Op het moment dat het gebeurde, waren er geen medewerkers van Nuon of andere mensen aanwezig.

Hoger beroep Edelchemie om rekening afval

Het Limburgse recyclingbedrijf Edelchemie gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond van vorige week. Dat heeft directeur Leo Nevels van het bedrijf in Panheel vrijdag laten weten.

De rechtbank oordeelde dat Edelchemie de kosten van het afvoeren van 12.500 ton 'gevaarlijk' afval moet betalen. De kosten van dat transport worden geschat op meer dan een miljoen euro.

Edelchemie heeft altijd bestreden dat het om 'gevaarlijk afval' gaat dat op het terrein ligt. Het bedrijf werd in 2004 op last van de provincie gesloten en beschikt niet meer over de benodigde vergunningen. In augustus 2012 liet de provincie het bedrijf afzetten met hekken en begon er een grote schoonmaak. Die kosten wil de provincie op het bedrijf verhalen.

Rapper Kempi weer op vrije voeten

Kempi is weer een vrij man. De 28-jarige rapper kwam op 18 december vrij, liet zijn advocaat Rob Frijns vrijdag weten aan Omroep Brabant. Kempi werd vorig jaar tot vijftien maanden cel veroordeeld voor loverboypraktijken.

Kempi was in 2010 de pooier van een 16-jarig meisje, oordeelde de rechtbank in Den Bosch. De rapper ontkende, maar volgens de rechtbank was er genoeg bewijs dat hij het slachtoffer liet werken in de Eindhovense tippelzone en in clubs.

Een hoger beroep durfde Kempi niet aan, hoewel hij altijd heeft ontkend. De rapper kan zich niets meer herinneren van wat er gebeurd is. "Ik rookte nogal veel wiet", vertelde hij in de rechtbank.

Sinds zijn vrijlating is Kempi weer volop actief op social media. Zo deelde hij meerdere foto's van zijn familie tijdens de kerstdagen. "Hij heeft zijn straf uitgezeten en daarmee is deze zaak klaar", liet Frijns weten aan Omroep Brabant. "Het zit er nu allemaal op voor hem."

Palestijn steekt Israëlische agenten neer

Een Palestijn heeft vrijdag bij de toegang tot de Oude Stad in Jeruzalem twee Israëlische paramilitaire politieagenten neergestoken. Dat heeft de Israëlische politie gezegd. De dader is nog op de loop.

Een agent werd in de nek gestoken, de ander in een arm. De steekpartij vond plaats bij de Leeuwenpoort, een van de zeven toegangspoorten tot de Oude Stad.

Bij een grensovergang met de Gazastrook schoten Israëlische militairen een Palestijn neer die over een grenshek probeerde te klimmen, zei het leger.

De spanningen tussen Palestijnen en Israëliërs zijn de laatste tijd hoog opgelopen, vanwege geschillen over de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg.

Van Gaal: doel is de titel

De opmars van Manchester United in de Premier League heeft coach Louis van Gaal weer wat meer lef gegeven. De voormalige bondscoach van Oranje zei voorafgaand aan de wedstrijd tegen Newcastle United op tweede kerstdag dat de titel het doel is voor dit seizoen. "Ons doel is om kampioen te worden. Het is altijd de bedoeling om eerste te worden", aldus de manager tegen de BBC.

Manchester United kende de beroerdste seizoensstart sinds 1986, maar heeft zich dankzij zes overwinningen op rij en een gelijkspel bij Aston Villa opgewerkt naar de derde plaats. Het verschil met koploper Chelsea bedraagt wel tien punten en de kloof met nummer twee Manchester City is zeven punten.

Het bestuur van de Mancunians stelde voor aanvang van dit seizoen als doel een plek bij de eerste vier en kwalificatie voor de Champions League. "Mijn spelers en staf proberen meer te bereiken dan het bestuur verwacht", aldus Van Gaal.

'Moord op Vedat S. in Istanbul op camera'

De moord op Vedat S., die woensdag in Istanbul op straat werd doodgeschoten, zou zijn opgenomen op camera. De vage beelden zijn te zien op Turkse media. Volgens de NOS weet de politie al wie de daders zijn.

De Nederlands-Turkse Vedat S. is een broer van Sedat S., die een bekende naam is in de Turkse onderwereld. Vedat werd rond 22.30 uur onder vuur genomen toen hij met twee bodyguards op straat liep. Vanuit een voorbijrijdende auto zijn de drie beschoten met een kalasjnikov. Vedat S. en een van de beveiligers zijn in het ziekenhuis aan hun verwondingen overleden.

Op de beelden is een rode auto te zien. Een passagier schiet staand op de drempel over het dak van de auto.

Eerder op die woensdag werd Ali Akgün, hoofdverdachte in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, in de Turkse stad doodgeschoten. Het is niet bekend of er een verband bestaat tussen de twee afrekeningen.

Zaterdag acties bij geldtransporteur Brink's

Bij geldtransporteur Brink's wordt zaterdag actie gevoerd tegen het uitblijven van een sociaal plan voor de circa zeshonderd werknemers van het bedrijf die worden ontslagen. Dat maakte vakbond CNV Vakmensen bekend.

Een woordvoerder van CNV wilde niet zeggen hoe de acties eruit gaan zien. Tot de mogelijkheden behoort het niet bijvullen van pinautomaten, aldus de zegsman. CNV komt samen met FNV Transport & Logistiek vrijdagavond met een verklaring over de vorm van de acties.

De acties volgen op het verlopen van het ultimatum dat CNV en FNV hadden gesteld aan de directie van Brink's voor een goed sociaal plan voor de ontslagen werknemers. Dat ultimatum liep woensdagnacht af, zonder dat Brink's iets van zich liet horen. De ontslagen werden in oktober aangekondigd.

Beijing pal achter leider Hong Kong

De Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang hebben hun steun aan de leider van Hong Kong onderschreven tijdens een bezoek van Leung Chun-ying aan Beijing vrijdag. Xi liet weten dat de regering tevreden is over het werk van Leung op het gebied van politieke hervormingen, economische ontwikkeling en het handhaven van de orde.

Leung heeft net een zeer onstuimige periode achter de rug, waarin betogers in Hong Kong massaal de straat opgingen om de demonstreren tegen de ondemocratische ontwikkelingen in hun stad. De betogers zijn met name ontevreden over het besluit van Beijing dat kandidaten voor de verkiezingen in Hong Kong in 2017 eerst door de Chinese ballotage moeten.

Xi sprak vrijdag de hoop uit dat mensen uit alle onderdelen van de maatschappij in Hong Kong een 'gemeenschappelijk begrip bereiken' en de sociale stabiliteit bewaren.

Sneeuwval redt Tour de Ski

De Tour de Ski kan volgend jaar toch doorgaan. De toonaangevende etappewedstrijd voor langlaufers leek ten onder te gaan door gebrek aan sneeuw, maar de internationale skifederatie FIS heeft donderdag de knoop doorgehakt en bekendgemaakt dat de negende editie gered is. De Tour de Ski duurt van 3 tot en met 11 januari.

De Duitse halteplaats Oberstdorf was de onzekere factor, omdat er door de hoge temperaturen zelfs geen kunstsneeuw geproduceerd kon worden. De weersverwachtingen zijn echter zo gunstig voor de komende dagen, dat de organisatie rekent op genoeg sneeuw. In de andere etappeplaatsen Münstertal (Zwi), Toblach (Ita) en Val di Fiemme (Ita) zijn de pistes grotendeels geprepareerd.

Kritische tiener Turkije vrijgelaten

Een 16-jarige jongen die in Turkije werd gearresteerd wegens veronderstelde belediging van president Recep Tayyip Erdogan is vrijdag vrijgelaten. Een rechter in de centrale stad Konya heeft daartoe besloten.

De jongen werd woensdag aangehouden op zijn school. Hij had tijdens een studentenprotest een toespraak gehouden waarin hij zou hebben gezegd dat Erdogan een 'stelende eigenaar van een illegaal paleis' is. Daarmee zou hij hebben verwezen naar een corruptieschandaal rond de regering en het omstreden, ruim elfhonderd kamers tellende paleis dat Erdogan bij Ankara liet neerzetten.

De arrestatie van de tiener leidde tot grote verontwaardiging in Turkije. Tientallen advocaten verklaarden de jongen te willen verdedigen en tekenden een petitie voor zijn vrijlating.

Premier Ahmet Davutoglu verdedigde de arrestatie en zei dat het presidentiële kantoor gerespecteerd moet worden. Oppositiepartijen toonden zich kritisch en spraken van het zoveelste voorbeeld dat de regering onwelgevallige opvattingen de kop indrukt.

Het is in Turkije bij wet verboden de president te beledigen. De jongen kan nog altijd veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximaal vier jaar.

Staking raakt Franse vluchten EasyJet

Prijsvechter EasyJet heeft vrijdag 38 vluchten in en naar Frankrijk geschrapt in verband met een staking door het cabinepersoneel. De Franse vakbonden voor het cabinepersoneel willen met de staking hun eisen voor een groter aandeel in de winsten van EasyJet kracht bijzetten.

Het gaat om 34 binnenlandse vluchten van en naar steden als Lyon, Brest, Nantes, Toulouse, Parijs en Bordeaux en vier vluchten vanaf Milaan en Barcelona naar Frankrijk. EasyJet raadt reizigers op Franse vluchten van de maatschappij aan om het vluchtschema te checken voordat ze naar het vliegveld vertrekken.

Het gaat nu toch echt sneeuwen

Niet overal, en of het blijft liggen is nog maar de vraag. Maar dat het gaat sneeuwen zaterdag, daarover zijn de weerbureaus het eens. Sommige plaatsen krijgen zelfs mogelijk te maken met een echt sneeuwdek.

Het KNMI verwacht dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag van het zuidwesten uit kans is op gladheid door natte en later ook droge sneeuw. In het midden en zuiden van het land kan zich zaterdag overdag plaatselijk een sneeuwdek van enkele centimeters vormen, zo stelt het instituut.

Volgens Weeronline.nl krijgt de zuidelijke helft van het land in de loop van komende nacht en zaterdagochtend te maken met (natte) sneeuw. De neerslag komt vanuit het westen en begint in Zeeland. Langs de kust zal de neerslag vooral als regen of natte sneeuw vallen, maar verder naar het binnenland als sneeuw. ,,Vooral de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht krijgen te maken met een witte wereld’’. Weeronline.nl heeft het over ,,mogelijk plaatselijk 10 centimeter of meer’’. De sneeuwval zal langdurig zijn, stelt het bureau. Door harde wind en sneeuwval is er ook nog kans op zogeheten sneeuwjacht.

Weerplaza voorspelt dat de sneeuwzone een groot deel van de zaterdag boven het land ligt en daardoor langdurig voor gladheid en hinder kan zorgen op de wegen. Hoeveel sneeuw er in het midden en oosten van het land valt is nog onzeker, aldus dit weerbureau. De meteorologen van Weerplaza gaan uit van enkele centimeters. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het sneeuwdek aangroeien tot meer dan 10 centimeter. In de Limburgse heuvels is er zelfs kans op meer dan 20 cm sneeuw. Ten noorden van de lijn Alkmaar-Zwolle valt vrijwel geen neerslag.

Het gaat nu toch echt sneeuwen
Het gaat nu toch echt sneeuwen (Foto: ANP)

Familieleden gewond door huiselijk geweld

In Dronten zijn vrijdag, tweede kerstdag, drie familieleden gewond geraakt bij een steekpartij die vermoedelijk volgde op een ruzie. De politie gaat uit van huiselijk geweld en ziet een van de gewonden als verdachte.

Even voor 11.00 uur gingen agenten af op een melding dat in een woning aan de Vossemeerdijk verscheidene mensen gewond waren geraakt. Drie familieleden zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht.

De politie zoekt uit wat de aanleiding was voor de ruzie en de daaropvolgende steekpartij. De identiteit van verdachte en slachtoffers is niet bekendgemaakt.

Hobbit en Gooische Vrouwen domineren in bioscopen

De derde Hobbit-film en Gooische Vrouwen 2 hebben op eerste kerstdag volle zalen getrokken in de Nederlandse bioscopen. Verder doen familiefilms als Mees Kees Op De Planken, Wiplala en De Pinguïns van Madagascar het heel goed op dit moment.

Dat blijkt uit de bezoekcijfers van de Nederlandse bioscopen. Het derde deel in de Hobbit-trilogie, The Battle Of The Five Armies, was gisteren de best bezochte film van Nederland. In totaal hebben al 580 duizend mensen de laatste film uit de reeks Tolkien-verfilmingen gezien. Gooische Vrouwen 2 staat nu op de tweede plaats, maar is wel hard op weg om de best bezochte bioscoopfilm van het jaar te worden. Al 940 duizend mensen kochten een kaartje om de nieuwe avonturen van Cheryl, Roelien, Claire en Anouk te aanschouwen.

Ook de Nederlandse familiefilms doen het goed deze vakantie. Mees Kees Op De Planken heeft inmiddels 230 duizend bezoekers getrokken en ligt daarmee op schema om het succes van de vorige twee delen in de reeks te evenaren. De Annie M.G. Schmidt-verfilming Wiplala is inmiddels door 130 duizend mensen gezien. Tweede kerstdag is doorgaans in de Nederlandse bioscopen een van de drukste dagen van het jaar.

'Boyhood en Aanmodderfakker beste films 2014'

Het Amerikaanse coming of age-epos Boyhood is door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2014. De tragikomedie Aanmodderfakker is verkozen tot beste Nederlandse titel van het jaar. Dat maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) vrijdag bekend.

Boyhood van regisseur Richard Linklater toont het opgroeien van de jongen Mason, een rol van Ellar Coltrane, van zijn zesde tot zijn achttiende levensjaar. Linklater en zijn cast kwamen over een periode van twaalf jaar elke zomer een paar weken bij elkaar om nieuwe scènes te draaien, zodat Mason en zijn ouders, gespeeld door Ethan Hawke en Patricia Arquette, in de film daadwerkelijk ouder worden. Het epos werd eerder al door recensenten in de Verenigde Staten uitgeroepen tot beste film van het jaar en geldt als grote kanshebber bij de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

Op de tweede plaats eindigde het veelbekroonde Poolse drama Ida, over een non die op zoek gaat naar een verzwegen geheim uit haar familieverleden. De laatste titel in de top drie is het hartverscheurende historische epos 12 Years a Slave van regisseur Steve McQueen, dat eerder dit jaar al de Oscar voor beste film won.

De beste Nederlandse bioscoopfilm, tragikomedie Aanmodderfakker van regisseur Michiel ten Horn, vertelt over een dertiger, gespeeld door Gijs Naber, die maar geen afscheid kan nemen van zijn studentenleven. De film was in oktober ook de grote winnaar bij de uitreiking van de Gouden Kalveren.

De tweede plaats in de Nederlandse jaarlijst van de critici was het ontroerende coming of age-drama Jongens, over twee tieners, rollen van Gijs Blom en Ko Zandvliet, die verliefd op elkaar worden. Jongens won eerder ook al de KNF-prijs op het Nederlands Film Festival. De top drie wordt afgesloten door Lucia de B, een thriller over de Haagse verpleegster, gespeeld door Ariane Schlüter, die ten onrechte werd veroordeeld voor de moord op talloze patiënten.

Het is de twaalfde keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren sleepten La Grande Bellezza, Amour, Drive en Toy Story 3 de titel in de wacht.

Binnenkort wordt ook de top 5 van de FOK!filmredactie verwacht.

Vrouw die wees op gladheid geschept

Een 22-jarige vrouw is vrijdagochtend vroeg in Noord-Holland ernstig gewond geraakt toen zij probeerde andere automobilisten te waarschuwen voor gladheid.

De vrouw werd geschept door een auto. De vrouw uit Winkel reed rond half acht op de A7 en wilde de afslag richting Purmerend-Centrum/Zuidoostbeemster nemen. Ze raakte met haar auto in een slip en kwam in tegengestelde richting op de afrit te staan.

Nadat ze uit haar auto was gestapt om het overige verkeer te waarschuwen, kwam er iemand aanrijden die dezelfde afslag wilde nemen. De man zag haar auto met de koplampen in zijn richting en ook de zwaaiende bestuurster. Toen hij remde kwam ook zijn wagen in een slip terecht en die raakte daarbij de vrouw. Zij ligt op de intensive care.

'Kim Kardashian heeft vruchtbaarheidsproblemen'

Het lukt Kim Kardashian niet om opnieuw zwanger te worden. Volgens entertainmentwebsite TMZ hebben de 34-jarige realityster en haar man Kanye West al van alles geprobeerd.

Kim en de 37-jarige Kanye kregen vorig jaar juni hun eerste kindje. Het zou goed kunnen dat het bij dochter North blijft. In de afgelopen negen maanden hebben de twee talloze bezoekjes aan vruchtbaarheidsklinieken gebracht.

Dinsdag werden Kim en Kanye gefotografeerd na een doktersbezoek in Beverly Hills. De artsen hebben het stel naar verluidt duidelijk gemaakt dat de kans heel klein is dat North een zusje of een broertje krijgt.

Eigenlijk is de geboorte van North al een wonder, weet TMZ. Drie specialisten zeiden tegen Kim dat ze niet zwanger kon worden voordat het meisje werd verwekt. Het stel ging ervan uit dat het de tweede keer makkelijker zou gaan.

Dat is volgens de artsen niet het geval. Om de kans te vergroten dat ze toch zwanger wordt, moet Kim van de artsen minder reizen en de hoeveelheid stress in haar leven terugbrengen.

Nog 12,9 miljard D-mark niet ingewisseld

Dertien jaar na de invoering van de euro hebben Duitsers nog altijd 12,9 miljard D-mark aan oude biljetten en munten in bezit. Dat maakte de Duitse centrale bank bekend.

Dat komt omgerekend neer op circa 6,6 miljard euro. Volgens de Bundesbank gaat het om 169 miljoen bankbiljetten ter waarde van 6,1 miljard D-mark en 24 miljard muntstukken. Per Duitser gaat om 160 D-mark. Veel mensen bewaren de oude Duitse munteenheid ter herinnering, maar ook zijn veel Duitsers gewoon vergeten het geld om te ruilen voor euro's. Ook wordt het geld als verzamelingsobject beschouwd.

Het is nog altijd mogelijk om oude D-marken in te wisselen bij de Bundesbank. Dit kan bij een filiaal van de bank of via de post. Afgelopen jaar werd nog bijna 102 miljoen D-mark omgewisseld voor euro's.

Kerstellende

'Is het nou per se nodig dat je ouders komen eten met kerst? Ze nemen altijd die kleine chihuahua mee. Dat kuthondje dat de hele tijd tegen mijn benen aan staat te rijden.' Aloysius had duidelijk geen zin in zijn schoonouders bij het kerstdiner.
'Nou, Aloysius, wees blij dat er dan tenminste nog eens gewipt wordt in dit huis. Jij doet het niet meer. Ik ben al bijna weer zover dat ik onbevlekt kan worden ontvangen.'

Man steekt in op zijn vader en zijn zoon

Een man is op eerste kerstdag aangehouden omdat hij er van verdacht wordt dat hij zijn vader en zijn zoon heeft neergestoken.

De politie meldde vrijdag dat de twee gewond werden gevonden na een melding van een steekincident in een huis aan de Smaragd in Den Bosch. De drie wonen allemaal in die woning.

De opa had een verwonding aan zijn arm en zijn kleinzoon een verwonding aan zijn been. Ze zijn in het ziekenhuis behandeld.

Het incident zou zich gedeeltelijk in de woning en op straat hebben afgespeeld. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk.

Zwaar ongeluk Nederlands gezin in Duitsland

Een Nederlands gezin heeft in Duitsland donderdagavond een zwaar ongeluk gehad. De ouders zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, de drie kinderen zijn ongedeerd, maar in shock.

Volgens Duitse media was het waarschijnlijk glad op de A7, waar het gezin reed. De auto raakte in een slip, gleed van de weg en sloeg over de kop. Een hond die in de kofferbak van de auto zat, bleef net als de kinderen van 3, 5 en 8 jaar oud, ongedeerd.

Haarlem omarmt 'stiefkindje' van langebaan

Het wereldbekerseizoen op de langebaan kende dit seizoen maar één wedstrijd over 10.000 meter. In Seoul reed Bob de Jong vorige maand iedereen naar huis (13.17,51). Nummer twee Bart Swings uit België moest bijna vijftien seconden op de 38-jarige stayer van Team New Balance toegeven. "Het zijn allemaal watjes", liet De Jong na zijn winnende race een tikje verongelijkt weten. "Puur door een gebrek aan ervaring op deze afstand durven ze er niet vol in te gaan. Veel schaatsers zijn bang voor de 10.000 meter."

Om de langste afstand een beetje in beeld te houden, ook in verband met de olympische status, organiseert De Jong op 22 februari in samenwerking met de baancommissie Haarlem en het KNSB-gewest Noord-Holland/Utrecht een 10.000 meter voor binnen- en buitenlandse liefhebbers.

Volgens de Haarlemse organisatie is de tien kilometer in het wedstrijdprogramma van de internationale schaatsunie (ISU) een 'stiefkindje' aan het worden. "Ik hoop met deze extra wedstrijd de concurrentie internationaal te vergroten, want dat is hard nodig", zegt De Jong, die al vier olympische medailles op zijn favoriete afstand behaalde (goud, zilver en twee keer brons).

Bij de NK allround dit weekeinde in Heerenveen wil hij zich kwalificeren voor de WK afstanden, ook in Thialf (12-15 februari). "Dat zal nog een hele kluif worden", beseft De Jong. "Maar als dat lukt, dan is een achtste wereldtitel voor mij niet onmogelijk."

Sportblog: het leukste van 2014 #2

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Tijdens de kerstdagen blikken we terug op 2014 met de allerleukste berichten uit het Sportblog van het afgelopen jaar.

Maher heeft stiekeme seksafspraakjes
PSV-speler Adam Maher heeft volgens het tijdschrift Weekend regelmatig seksafspraakjes. Eén van de vrienden van Maher legt werkwijze van de aanvaller uit: "Via Facebook maakt Adam in het geheim afspraakjes met vrouwen door heel Nederland. Soms komen ze van heinde en verre naar een afgelegen parkeerplaats voor een snelle ontmoeting met de beroemde voetballer van het Nederlands Elftal."

Maher's vriendin, de 20-jarige Melanie uit Hilversum, zou volgens diezelfde vriend nergens van op de hoogte zijn. "Zij weet waarschijnlijk niets van zijn geheime afspraakjes met andere vrouwen." Weekend zou het verhaal in de komende editie willen onderbouwen met enkele foto's. Maher leert zo zijn echte vrienden wel kennen...... Een woordvoerder van PSV heeft inmiddels gereageerd op het nieuws van Weekend: "PSV en Maher hebben kennisgenomen van de aankondiging van Weekend om de foto te publiceren. Zowel Maher als PSV voelen geen behoefte om op vragen te reageren."

Pas op, hete koffie!
Coach Marcelo Bielsa beleeft met Olympique Marseille gouden tijden, Marseille staat namelijk fier bovenaan in de Franse competitie. Het kan echter niet altijd mee zitten. Terwijl Bielsa zijn spelers driftig aan het coachen was zette zijn assistent een bekertje hete koffie op de koelbox voor de dugout neer. De trainer had dat niet in de gaten en ging weer zitten op de koelbox, en de beker hete koffie.


Hete koffie! (Bron: YouTube)

Sneijder krijgt te grote mascotte
Niet alleen het voetbal was een gênante vertoning gisteravond. Al voor de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië ging het mis. De toch al niet grote Wesley Sneijder kreeg de grootste mascotte toebedeeld. De middenvelder kon daardoor niks meer zien toen iedereen zich opstelde voor de volksliederen. Sneijder besloot maar een stap opzij te zetten om toch nog in beeld te staan voor de fotografen.

Zo kunnen we Sneijder tenminste zien (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Zo kunnen we Sneijder tenminste zien (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Aanstellen in het kwadraat
We weten dat voetballers zich bij lichte overtredingen vaak aanstellen en het veel erger doen laten lijken dan het is. Leeds United-speler Adryan presteerde het om in de wedstrijd tegen Derby County (2-0 winst voor Leeds) de overtreffende trap van aanstellen te produceren. Na een lichte overtreding ging de huurling van Flamengo naar de grond om daarna gewillig nog even een vis na te doen om het erger te laten lijken. Soms kun je ook overdrijven.

Aanstellen is ook een vak (Bron: Vine)

Koe moest bevallen: 20-0 nederlaag
Marly-Gomont is bepaald geen hoogvlieger in het Franse amateurvoetbal. De club uit Noord-Frankrijk kreeg afgelopen weekend met 20-0 op de broek van Tupigny. Stevige nederlagen incasseren ze bijna wekelijks, maar ditmaal moesten ze hun doelman al na 25 minuten wedstrijd missen.

De goalie stormde het veld af omdat zijn koe moest bevallen. Ruim in de spelers zat het team al niet, want Marly-Gomont telt meer liefst veertien geblesseerden, waardoor de 61-jarige voorzitter plaats moest nemen onder de lat. Ook stonden er vier spelers van amper zestien jaar op het veld.

Wereldkampioenschap wokpanrodelen opnieuw groot succes
Het bobsleeseizoen is al lang afgelopen, maar op de baan van Königssee stond nog een groot evenement op het programma. Het was namelijk tijd voor alweer het twaalfde jaarlijkse wereldkampioenschap wokpanrodelen, ook wel het Wok-Weltmeisterschaft genoemd. Deze wedstrijd wordt al sinds 2003 gehouden op initiatief van de in Duitsland zeer populaire komiek en tv-presentator Stefan Raab.


Beelden van het spectaculaire rodelen in een wok (Bron: YouTube)

De opzet is simpel; iedereen gaat in een grote wokpan twee keer naar beneden en de atleet met de beste totaaltijd wint. Uiteraard is er ook altijd een wedstrijd met de viermanswok, waarvoor dezelfde regels gelden. Er staan elk jaar weer grootheden uit de Duitse, en soms internationale, sportwereld aan de start. Zo deed rodellegende Georg Hackl al voor de elfde keer mee, en was de Italiaan Armin Zöggeler er voor de tweede keer bij.

De Iers-Amerikaanse tv-persoonlijkheid Joey Kelly, die er al vanaf het eerste jaar bij is, ging er in Königssee met de wereldtitel vandoor. Dat deed hij eerder in 2006 en daarmee is hij een van de slechts drie wereldkampioen in de eenmanswok. Raab won de eerste editie, rodelheld Hackl won de overige negen keer. Bij de viermanswoks ging het goud verrassend naar Jamaica. Het team rondom Marvin Dixon, in Sochi nog actief in de tweemansbob, versloeg kwartetten met gerenommeerde bobsleeërs en rodelaars. Zie de eerste minuten van dit filmpje voor een verslag met on-board beelden van de Jamaicanen op weg naar eeuwige roem.


De afdaling van de Jamaicaanse ploeg (Bron: YouTube)

De Olympiche Winterspelen in Sochi leverde veel materiaal op voor het Sportblog. De sporters en verslagverers kwamen vreemde dingen tegen. Ter afsluiting een kleine greep uit de vreemde wereld die Sochi kon zijn:

Mogen mannen dan toch samen in Sochi?
Er is veel te doen over de Winterspelen in Sochi. Vooral de anti-homowetgeving van de regering van Putin hebben voor veel protesten gezorgd. Maar nu ontdekte Steve Rosenberg toch wel iets heel opmerkelijks. De Rusland-correspondent van de BBC was op bezoek in het mediacentrum bij de biathlonaccomodatie van het olympisch park, toen hij daar een bezoekje bracht aan het toilet en een bijzondere ontdekking deed. Hij trof er een dubbel herentoilet aan zonder enige afscheiding tussen beide wc's. Blijkbaar vinden Russische mannen het toch fijn om zich samen even terug te trekken.

Sochi ware beproeving voor journalisten
Waar het voor de sporters allemaal perfect geregeld is lijkt het voor de media wat minder voor elkaar in Sochi. Journalisten twitteren er op los over alle gekke dingen die ze mee maken. Zo ging Shaun Walker een fles water kopen maar realiseerde zich even later dat hij een plastic fles gin in zijn handen had. Op de terugweg naar zijn hotel kruiste een hond met drie poten zijn pad.

Hieronder enkele hilarische tweets over de avonturen van de journalisten:

Niet vissen op de wc in Sochi
Twee weken geleden schreven we al over het vreemde dubbele toilet bij de biatlonaccomodatie. Deze week hebben we weer wc-nieuws uit Sochi. De organisatie heeft namelijk de toiletten voorzien van instructies over wat wel en niet mag in het kleinste kamertje. Handig als je nog niet precies wist wat je daar moest doen. Tegenvaller is wel dat je niet eens mag vissen uit de wc-pot. Strenge jongens die Russen.

Impregneren bron asbestbrand Roermond gestart

In witte pakken gestoken medewerkers van een asbestverwijderingsbedrijf zijn vrijdagochtend begonnen met het impregneren van twee uitgebrande loodsen met de resten van tientallen verwrongen jachten in Roermond. Dat gebeurt om te voorkomen dat daar aanwezige asbestresten zich verder verspreiden.

De 'maanmannetjes' bespuiten de bodem en de resten van de uitgebrande plek met een speciale vloeistof. Daarmee blijft de asbest aan de ondergrond plakken en kan die niet meer verwaaien.

Wanneer wordt begonnen met het verwijderen van de resten van de brandhaard is nog niet bekend. Vorige week dinsdag legde een felle uitslaande brand de loodsen met boten in de as. De Roermondse binnenstad werd daarbij getroffen door een asbestregen. Sindsdien wordt er met man en macht schoongemaakt. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Oekraïne-onderhandelingen Minsk geschrapt

De onderhandelingen over de situatie in Oekraïne die vrijdag in het Wit-Russische Minsk zouden worden gehouden zijn geschrapt. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken van Wit-Rusland gezegd. Een reden voor het schrappen van de gesprekken werd niet gegeven.

De aftrap tot de gesprekken werd woensdag gegeven, een dag nadat Oekraïne had besloten zijn status van niet-gebonden land bij de NAVO op te geven.

De onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de rebellen en de Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa waren erop gericht het fragiele bestand in Oost-Oekraïne te verstevigen, onder andere door zwaar wapentuig terug te trekken en gevangenen te ruilen.

Malaysia Airlines eind deze maand van beurs

Malaysia Airlines, dat dit jaar twee vliegtuigcrashes te verwerken kreeg, verdwijnt op 31 december definitief van de beurs in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Dat maakte de Maleisische overheid vrijdag bekend.

De overheid had eerder al aangekondigd de nationale luchtvaartmaatschappij van Maleisië de beurs te zullen halen. Het verlieslijdende bedrijf zal een drastische reorganisatie ondergaan, waarbij duizenden geschrapt worden. Eerder deze maand werd de handel in het aandeel al stilgelegd.

Malaysia Airlines bevindt zich al tijden in zwaar weer, door hoge bedrijfskosten, felle concurrentie en minder passagiers. Sinds de verdwijning in maart van vlucht MH370 en de crash van de MH17 in Oekraïne in juli werden de resultaten alleen maar slechter. De aangeslagen maatschappij wordt gemeden door reizigers.

Credit Suisse kan miljardenboete in VS krijgen

De Zwitserse bank Credit Suisse hangt in de Verenigde Staten een boete van tien miljard dollar, 8,2 miljard euro, boven het hoofd vanwege vermeende fraude bij de verkoop van hypotheekgerelateerde producten in aanloop naar de financiële crisis. Een rechtbank in New York heeft bepaald dat de bank terecht moet staan in de zaak.

Credit Suisse werd in november 2012 aangeklaagd in de VS omdat de bank de risico's van de hypotheekgerelateerde producten verkeerd zou hebben voorgesteld. Credit Suisse had de rechter gevraagd de zaak te verwerpen, maar dat verzoek is geweigerd. De bank heeft gezegd in beroep te gaan. In mei trof Credit Suisse nog een schikking in de VS van ruim 2,5 miljard dollar omdat de bank ervan werd verdacht Amerikaanse klanten geholpen te hebben de belastingen te ontduiken.

De Amerikaanse grootbanken JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America hebben al tientallen miljarden aan boetes betaald in verband met het gerommel bij de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen.

LeBron James verliest bij terugkeer in Miami

Basketbalvedette LeBron James werd donderdag bij zijn terugkeer in Miami getrakteerd op een warm applaus van de toeschouwers, maar tevens op een nederlaag. Zijn ploeg Cleveland Cavaliers verloor het beladen duel in de Amerikaanse NBA met 101-91 van Miami Heat.

De transfer van James was de meest spraakmakende van deze zomer. De topschutter die Miami Heat de afgelopen vier jaar aan twee NBA-titels hielp, keerde terug naar Cleveland Cavaliers, de club waar zijn carrière vorm kreeg.

James maakte weliswaar dertig punten, maar het volstond niet voor een overwinning. Zijn oude ploegmaat Dwyane Wade, die James voor de wedstrijd een stevige knuffel gaf, legde er 31 punten in. Bij Miami ontbrak Chris Bosh wegens een blessure.

Overige uitslagen
New York Knicks - Washington Wizzards 91-102
San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 106-114
Chicago Bulls - Los Angeles Lakers 113-93
Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 100-86

Tschadadze nieuwe bondscoach Georgië

Kachabar Tschadadze is de nieuwe bondscoach van de nationale voetbalploeg van Georgië. Dat meldde de website van de Europese voetbalunie UEFA op eerste kerstdag. Tschadadze is de opvolger van Temuri Ketsbaia die na de 4-0-nederlaag in eigen land tegen Polen in de EK-kwalificatie opstapte.

De voormalig aanvoerder van Georgië heeft een contract voor tweeëneenhalf jaar getekend maar werkt het eerst halfjaar op prodeo-basis omdat hij het bondscoachschap dan nog combineert met zijn werk als trainer van de Azerbeidzjaanse titelkandidaat FK Inter Baku.

Tschadadze debuteert op 23 maart met een vriendschappelijk duel met Malta, zes dagen later wacht de loodzware klus in de EK-kwalificatie tegen wereldkampioen Duitsland.

Bob de Jong nog lang niet te oud

Hij droeg tijdens de sluitingsceremonie van Sochi 2014 met gepaste trots de vlag van de Nederlandse olympische ploeg. Het leek voor de toen 37-jarige Bob de Jong zijn allerlaatste rondje bij de Winterspelen. Bij gebrek aan een degelijke sponsor werd de stayer uit Leimuiden na zijn vijfde olympiade min of meer gedwongen om serieus aan een maatschappelijke loopbaan te gaan denken. Maar inmiddels heeft een geldschieter (Please Payroll) zich alsnog over hem ontfermd en durft hij alweer hardop te dromen van Pyeongchang 2018.

"Een jaar zonder inkomsten had ik wel gered", zegt de zevenvoudige wereldkampioen nuchter. "Maar twee jaar zonder inkomen wordt een ander verhaal. Dat gaat dan ten koste van je concentratie en motivatie. Dan ga je te veel nadenken hoe het verder moet. Dankzij mijn nieuwe sponsor kan ik in elk geval dit seizoen vooruit. We hebben bovendien de intentie om langer met elkaar door te gaan. Met deze steun sluit ik dan ook zeker de volgende Winterspelen niet uit."

Met een ludiek spandoek bij de wereldbeker eerder deze maand in Thialf (Please ga door Bob) kondigde het bedrijf de nog prille samenwerking met De Jong aan. "Daar werd ik blij van", vertelt de pure liefhebber, die komend weekeinde bij de NK allround uiteraard in actie komt. "Het publiek reageerde ook meteen enthousiast toen ik aan het inrijden was. De toeschouwers begrepen dat ik weer mocht en kon doorgaan met schaatsen. Voor mij persoonlijk is het nog altijd een prachtig mooi vak en een schitterende hobby. Die maatschappelijke loopbaan komt later wel, al zou je mijn huidige bezigheden ook als een mooie uitdaging kunnen zien in de entertainmentindustrie."

Naast de vele complimenten en felicitaties voor zijn nieuwe contract vielen twee weken geleden in Thialf ook enkele goedbedoelde grappen over De Jong ('je kunt hem beter Bob de Oudste gaan noemen') te beluisteren. "In 2018 is hij misschien nog één van de weinige schaatsers die de 10.000 meter rijdt en dan ligt een olympische medaille dus voor het oprapen", zo klonk het ook, met een verwijzing naar de langste afstand die steeds minder in trek is. Maar het respect voor de onvermoeibare De Jong in en buiten de schaatswereld is en blijft onveranderd groot.

"Ik ga niet naar Pyeongchang om alleen maar mee te doen", verzekert hij. "Ik wil absoluut voor de prijzen blijven rijden. Aan de hand van mijn resultaten kunnen we elk jaar een afweging maken of het zin heeft om door te zetten naar 2018. Ik ga er in elk geval voor."

Bob de Jong, nog lang niet oud. (Pro Shots/Erik Pasman)
Bob de Jong, nog lang niet oud. (Pro Shots/Erik Pasman)

Het gaat een beetje, soms nat, sneeuwen

Niet overal en of het blijft liggen daar waar het is gevallen, is nog maar de vraag. Maar het gaat sneeuwen zaterdag. Sommige plaatsen krijgen zelfs mogelijk te maken met een echt sneeuwdek.

Het KNMI verwacht dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag van het zuidwesten uit kans is op gladheid door natte en later ook droge sneeuw. In het midden en zuiden van het land kan zich zaterdag overdag plaatselijk een sneeuwdek van enkele centimeters vormen, zo stelt het instituut.

Nikkei sluit licht hoger

De beurs in Tokyo is vrijdag na een rustige handelsdag licht hoger gesloten, ondanks tegenvallende cijfers over de Japanse industriële productie en detailhandelsverkopen. De Nikkei-index eindigde 0,1 procent in de plus op 17.818,96 punten.

De industriële productie van Japan is in november met 0,6 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de productie met 0,8 procent zou toenemen. De winkelverkopen gingen die maand onverwacht met 0,3 procent omlaag.

Verder werd gemeld dat de inflatie in Japan, exclusief vers voedsel, in november op jaarbasis is uitgekomen op 2,7 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder. Exclusief het effect van de btw-verhoging in april bedroeg de inflatie 0,7 procent.

De Kospi in Seoul ging vrijdag 0,1 procent omhoog. De beurzen in Hongkong en Australië waren dicht voor de kerst.

Inwoner Beijing rijdt in op menigte

Een oudere Chinees is vrijdag bij het Arbeidersstadion in Beijing met zijn auto ingereden op een menigte voetgangers. Daarbij vielen acht gewonden, zei de politie. Waarschijnlijk ging het om een protestactie van een eenling die zich niet gehoord voelde door de rechter.

De dader, een inwoner van Beijing, verloor onlangs bij de rechter een geschil over een woning. De Beijing Times meldde dat op zijn voertuig het woord 'onrecht' stond gekalkt. De bestuurder droeg over zijn hoofd een stuk textiel met dezelfde tekst.

Vergelijkbare aanvallen op schoolkinderen, voetgangers en onschuldige omstanders komen met enige regelmaat voor in China. Vaak zien de daders van dit soort acties geen andere mogelijkheid hun frustatie over juridische geschillen en ander verondersteld onrecht te uiten.

Britse toerist doodgeschoten in Ethiopië

Een Britse toerist is per ongeluk doodgeschoten in de noordelijke Ethiopische stad Bahir Dar. Dat heeft een woordvoerder van het Ethiopische ministerie van communicatie vrijdag gezegd.

Een inwoner van de stad was onderweg om de vergunning voor zijn AK-47 te verlengen toen het vuurwapen per ongeluk afging, aldus de politie. De Brit werd daarbij dodelijk getroffen.

Volgens het ministerie van arbeid en sociale zaken moet niet gedacht worden aan een daad van terreur of een misdrijf.

Bijna twee miljoen mensen zien kersttoespraak

De jaarlijkse kersttoespraak van koning Willem-Alexander, die donderdagmiddag om 13.00 uur werd uitgezonden, is bekeken door 1.963.000 mensen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek, die vrijdagochtend werden gepubliceerd.

De toespraak was voor het eerst ook op commerciële tv-zenders te zien. Tegelijk met de NOS en een aantal regionale omroepen was de rede bij SBS6, RTL4 en FOX te zien.

Naar de uitzending op NPO1 keken om 13.00 uur de meeste kijkers: 1.205.000. De herhaling op die zender om iets voor 18.00 uur trok nog eens 492.000 kijkers. Naar SBS6 keken er om 13.00 uur 33 duizend mensen, RTL4 trok 147 duizend kijkers en op FOX stemden 86 duizend mensen af.

De eerste kerstrede van de koning trok vorig jaar 2,3 miljoen kijkers.

Duitsland: zeehondengriep lijkt voorbij

Het gaat beter met de zeehonden in de Noordzee en de Waddenzee. Aan de Duitse Noordzeekust worden nog sporadisch dode zeehonden gevonden die zijn bezweken aan het vogelgriepvirus. Dat heeft Tanja Rosenberger van het zeehondencentrum in Friedrichskoog gezegd.

In Duitsland zijn sinds begin oktober ongeveer 1600 dode zeehonden aangespoeld die waren besmet met het vogelvirus (type H10N7). In Nederland zijn er ruim zestig dode zeehonden aangespoeld. Het virus bereikte via Duitsland en Denemarken het Nederlandse Wad.

Het virus is zeer besmettelijk voor zeehonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in november dat de kans zeer gering is dat dit virus van zeehond op mens overspringt, al is het niet uitgesloten.

Vrijwel overal glad op de wegen

Wie vroeg op pad gaat vrijdag moet rekening houden met gladheid in vrijwel het hele land. Vrijwel overal is de temperatuur van het wegdek onder het vriespunt gekomen en is de regen van donderdag bevroren. Alleen in Zuid-Limburg, Zeeland en een smalle kuststrook was het warm genoeg om gladheid te voorkomen, meldde weerbureau Weeronline.

Op de snelwegen en provinciale wegen is gestrooid, maar vooral op de lokale wegen kan het verraderlijk glad zijn, aldus het weerbureau. Het KNMI heeft vrijdagmorgen ook gewaarschuwd voor gladheid door natte sneeuw en heeft code geel gegeven voor het hele land, behalve de Waddeneilanden.

In de loop van zaterdagnacht valt er sneeuw. Vooral de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht krijgen te maken met een witte wereld. Volgens Weeronline valt er mogelijk plaatselijk tien centimeter sneeuw of meer.

Commotie om replica ontdekkingsschip VS

In de Verenigde Staten is commotie ontstaan over de beslissing van het New Netherland-museum om een replica van het ontdekkingsschip Halve Maen aan het Nederlandse Westfries Museum uit te lenen. Burgemeester Kathy Sheehan van de stad Albany in de staat New York wil dat het schip de oversteek naar Nederland niet maakt.

De Halve Maen is het schip waarmee de Engelsman Henry Hudson in 1609 naar de oostkust van de Verenigde Staten voer. De Engelsman, in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ontdekte New York met het schip. Volgens Sheehan heeft het schip geschiedenis geschreven in New York en moet het daarom ook daar blijven, meldden Amerikaanse media donderdag.

Het museum heeft laten weten dat de deal die is gesloten met het Westfries Museum in Hoorn onomkeerbaar is. In juni moet het vaartuig aankomen in Hoorn.

Tsunami herdacht in Azië

In grote delen van Azië zijn vrijdag herdenkingsdiensten gehouden in verband met de tsunami die precies tien jaar geleden huishield in kustgemeenschappen aan de Indische Oceaan. De natuurramp, een van de grootste in de moderne geschiedenis, kostte aan meer dan een kwart miljoen mensen het leven.

Door een zeebeving op 26 december 2004 ontstond een huizenhoge vloedgolf die in een twaalftal landen aan de Indische Oceaan alles op zijn pad vernietigde. Hele gemeenschappen werden weggevaagd.

In Indonesië, Thailand, Sri lanka, India en elders verzamelden zich vrijdag overlevenden, nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten voor tal van herdenkingsdiensten. Op de exacte tijdstippen waarop de tsunami toesloeg werden momenten van stilte in acht genomen.

"Ik kan de geur in de lucht maar niet vergeten, het water op dat moment (...) zelfs niet na tien jaar", zei Teuku Ahmad Salman, een 51-jarige man die een dienst bijwoonde in Banda Atjeh, in Indonesië. "Ik kan maar niet vergeten hoe ik mijn vrouw, kinderen en huis verloor", snikte hij.

De tsunami werd opgewekt door een onderzeese aardbeving met een magnitude van 9,1, de krachtigste in de regio in veertig jaar. De zeebodem voor de kust van Sumatra werd opengescheurd, waarbij miljarden tonnen water in beweging kwamen en grote golven met de snelheid van straalvliegtuigen in alle richtingen raasden, tot aan de kust van Oost-Afrika.

De Indonesische provincie Atjeh, het gebied dat het dichtst bij het epicentrum lag, werd als eerste en het zwaarste getroffen. Aanvankelijk stortten woningen en andere gebouwen door de beving in en vluchtten mensen in paniek de straat op. Twintig minuten later volgde de vloedgolf, een enorme muur van water van tien meter hoog die tot kilometers landinwaarts dood en verderf zaaide en alles op zijn pad meesleurde. In Indonesië alleen vonden meer dan 170 duizend mensen de dood.

Gewonden bij vechtpartij Groningen

Twee mensen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag gewond geraakt bij een vechtpartij. Twee anderen zijn door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Er zijn waarschijnlijk schoten gelost, meldde de politie.

Het incident had plaats op de Pleiadenlaan in het noordwesten van Groningen. De twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Op de plek van de vechtpartij wordt door de politie onderzoek gedaan. Het is niet bekend hoeveel mensen er betrokken waren bij het gevecht.

Ruim 4700 meldingen vuurwerkoverlast

Op de website vuurwerkoverlast.nl zijn tot donderdagavond al 4748 meldingen binnengekomen. Het meldpunt opende woensdag. Vorig jaar kwamen er in totaal negentigduizend klachten binnen.

Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij het meldpunt dat door 25 lokale GroenLinks-fracties is geopend. De meeste klachten gaan over heel zwaar vuurwerk. Veel meldingen komen uit de Randstad, maar ook in het oosten en in Limburg ervaren mensen hinder.

The Interview online al veel bekeken

De omstreden komedie The Interview staat bovenaan de lijst met meestverkochte films op Google Play en YouTube. De online-release van de film is daarmee op de eerste dag al een succes, meldt de Amerikaanse filmsite Deadline.

De controversiële film gaat over Amerikanen die een plan beramen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te doden. Sony trok de film een paar weken voor de release terug, nadat de producent het slachtoffer van een grootschalige hack was geworden. Ook werd met terreuraanslagen gedreigd als de film uitgebracht zou worden.

The Interview is tegelijk in bioscopen en online uitgebracht. De film is intussen ook al gelekt via piratensites.

'Abnormaal veel' sneeuw ontregelt Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou heeft hevige sneeuwval gezorgd voor een record aan files. Tussen 7.00 uur en 17.00 uur viel er 17 centimeter sneeuw en op 10 wegen in en om de stad stond het verkeer meer dan 7 uur lang stil. De autoriteiten spreken van een 'abnormaal fenomeen' en zijn met groot materieel de weg opgegaan om sneeuw te ruimen.

Het Russische persbureau Interfax meldde dat er volgens het plaatselijke weerbureau in de regio van Moskou op sommige plaatsen zelfs 25 centimeter sneeuw was gevallen. Het is in de avond minder gaan sneeuwen en volgens weerberichten komt er de komende uren niet nog zo'n pak uit de hemel. Wel is het mogelijk dat de files in de stad tot vrijdagochtend aanhouden.

De autoriteiten hebben 11.000 machines ingezet om het sneeuw van de wegen te halen. De drie internationale luchthavens van de stad hebben 150 vluchten moeten schrappen.

'Abnormaal veel' sneeuw ontregelt Moskou
'Abnormaal veel' sneeuw ontregelt Moskou (Foto: ANP)

Meldingen vuurwerkoverlast al snel verdubbeld

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast zijn tot donderdagochtend vroeg al ruim 2200 meldingen binnengekomen. Het meldpunt op de site vuurwerkoverlast.nl, opende woensdag en toen stond de teller aan het eind van de dag op ruim duizend.

Woensdagochtend openden 25 lokale GroenLinks-fracties de website. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er bijna negentigduizend klachten binnen.

Amanda Bynes is helder en stabiel

Het gaat beter met Amanda Bynes. De actrice is van de medicijnen af en is sinds een paar dagen weer helder en stabiel, meldt TMZ. Insiders laten weten dat ze niet langer manisch is en zich weer helemaal normaal gedraagt. "Als je met haar praat, zou je niet denken dat ze schizofreen en bipolair is. Ze is heel helder", aldus een bron.

Amanda brengt haar dagen op aanraden van artsen door met lezen, yogalessen en meditatie. Dat helpt haar om haar stress te verminderen. Het gaat zelfs zo goed met Amanda dat haar ouders haar weer beperkte toegang tot haar bankrekening hebben gegeven.

Ze moet volgens de artsen wel rekening houden met een terugval. "Artsen hebben haar familie uitgelegd dat mensen met een dergelijke psychische aandoening zich soms maanden goed voelen, maar dan toch weer een terugval krijgen."

Grote legeroefening in Iran

De Iraanse krijgsmacht is donderdag aan een massale legeroefening begonnen bij de Straat van Hormuz. Een Iraanse generaal zei tegen de staatstelevisie dat het de bedoeling is 'ervaringen te delen' met de jongere generaties binnen de krijgsmacht.

De Straat van Hormuz is een strategisch gelegen zeeëngte, die toegang biedt tot de gehele Perzische Golf. Een vijfde van het wereldwijde olietransport gaat door de Straat van Hormuz.

De oefeningen duren een week en worden gehouden over een gebied van zo'n 527.000 vierkante kilometer in het noordelijke deel van de Indische Oceaan, de Zee van Oman en het oostelijke gedeelte van de Straat van Hormuz. De landmacht voert zijn manoeuvres donderdag en vrijdag uit. De luchtmacht en de marine beginnen in het weekeinde.

Minder Nederlanders kopen vuurwerk

Steeds minder mensen steken nog vuurwerk af rond oud en nieuw. Kocht in 2011 nog 29 procent van de Nederlanders vuurwerk, inmiddels is dit aandeel gedaald tot ongeveer 21 procent. De totale bestedingen blijven dit jaar wel gelijk omdat de kopers gemiddeld iets meer uitgeven dan vorig jaar, blijkt uit een onderzoek van Q&A Research & Consultancy.

Volgens de onderzoekers is er steeds minder behoefte om vuurwerk af te steken en geeft de consument het geld liever aan iets anders uit. Maar ongeveer een kwart, 26 procent, van de Nederlanders vindt het ook te gevaarlijk. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat ze tegenwoordig banger is voor vuurwerk dan vroeger en dit betreft niet alleen de ouderen.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders ziet inmiddels wel wat in een vuurwerkverbod. Vorig jaar lag dit aandeel nog op 45 procent. Het alternatief dat gemeenten een vuurwerkshow voor hun rekening nemen wordt door bijna twee derde van de ondervraagden toegejuicht. Oud en nieuw helemaal zonder vuurwerk is voor de meerderheid nog altijd weinig waard.

Vuurwerkliefhebbers kopen hun rotjes en siervuurwerk veelal in een vuurwerkspeciaalzaak (52 procent) en minder vaak in een tuincentrum, een fietsenwinkel of een bouwmarkt. Internet lijkt aan een kleine opmars begonnen. Waar het aandeel jarenlang stabiel rond de zes procent lag, geeft dit jaar elf procent van de kopers aan dit via internet te doen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer elf procent van de Nederlanders wel eens illegaal vuurwerk koopt. Het vertrouwen in illegaal vuurwerk is dan ook laag. Slechts twaalf procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen te hebben in illegaal vuurwerk. Aan het vuurwerkonderzoek deden bijna 1900 Nederlandse consumenten mee.

De vuurwerkbranche schat dat er voor ongeveer 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in gaat.

Imitator Amy Winehouse: Ik ben haar halfzus

Laura Jane Butler is de enige imitator van Amy Winehouse die de goedkeuring kan wegdragen van de ouders van de overleden zangeres. De vader van Amy kan het zelfs niet aanzien om Laura te zien optreden, zo veel lijkt ze op zijn dochter. Laura zelf denkt dat ze misschien wel de halfzus van Amy is, zo schrijft Daily Star.

De 43-jarige Laura Jane vermoedt dat ze een kind is van Mitch, de vader van Amy. Hij zou haar verwekt hebben voordat hij trouwde met Amy's moeder Janis, van wie hij intussen gescheiden is. Laura zelf is geadopteerd kort na haar geboorte, en weet niet wie haar biologische vader is. Haar moeder wil niet vertellen wie de vader is.

'Ik was eens op een feest en riep Mitch zijn naam. Hij draaide zich om en zei dat ik precies als Amy klonk. We lijken sowieso veel op elkaar, hebben dezelfde trekjes en bewegingen. Iemand van hun familie dacht dat ik ook bij hem hoorde. Maar ik wil geen problemen veroorzaken, ik ben goed bevriend met Mitch en Janis."

Een woordvoerder van Mitch doet het verhaal over het vermeende vaderschap af als onzin. Laura Jane zelf heeft ook geen bewijs, anders dan een onderbuikgevoel en haar gelijkenis met Amy.

Zwemmers trotseren kou voor kerstduik Berlijn

Voor een groep inwoners van Berlijn is Kerstmis niet alleen een moment om kerstliedjes te zingen en de mooiste kleding uit de kast te halen, maar ook om een duik te nemen in het koude water van het Oranke-meer.

Tientallen zwemmers trokken donderdag naar het meer om een duik te nemen, compleet met kerstmutsen. Het is dit jaar ruim boven het vriespunt - het kwik ligt zo rond de vijf graden Celsius - maar toch rilden de zwemmers van de kou. Ze zongen kerstliedjes om warm te blijven voordat ze het meer in doken.

"Na afloop voelt het geweldig. Je hele lijf tintelt. Het is net als een sauna, maar dan andersom", zei een van de deelnemers, Beate Korehnke.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.