FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 december 2014

[Foto] [Sportjaar 2014] Januari & februari

Het sportjaar 2014 zat weer vol met hoogte- en dieptepunten. In acht delen blikken we hier op FOK!sport terug op een bewogen sportjaar. Het overzicht is natuurlijk verre van compleet maar we hopen jullie een mooie terugblik op dit jaar te bieden. We trappen vandaag af met een overzicht van de maanden januari en februari (over de Olympische Spelen verschijnt een aparte special).

Veldrijder Nys neemt pauze door vormcrisis

De Belgische veldrijder Sven Nys hoopt met een periode van rust zijn vorm terug te krijgen. De 38-jarige Kannibaal van Baal ontbrak zondag in de wereldbekerwedstrijd van Namen, nadat hij een dag eerder op bijna drie minuten was gereden in Essen. Nys heeft geen idee waar zijn vormcrisis vandaan komt, maar hoopt door even gas terug te nemen weer op zijn vertrouwde niveau terug te komen.

"Het is de eerste keer in vijftien jaar dat het lange tijd niet draait zoals het moet draaien", aldus de Belgische kampioen, die twee wereldtitels op zak heeft. "Ik weet niet wat er scheelt, dit is voor mij één groot vraagteken." Nys hoopt op nieuwjaarsdag tijdens de naar hem vernoemde wedstrijd in Baal, de Grote Prijs Sven Nys, weer aan de start te verschijnen.

Stanley Menzo moet AFC redden

Bijna vier maanden na zijn ontslag bij Lierse SK heeft Stanley Menzo een nieuwe baan gevonden. De oud-international van Oranje moet de Amsterdamse topklasser AFC zien te redden. AFC werd vorig seizoen kampioen van de Topklasse-zondag, maar de club staat nu in de onderste regionen. Menzo heeft de taak gekregen de amateurploeg voor degradatie te behoeden.

De voormalige doelman werd eind augustus ontslagen bij Lierse SK, de Belgische club waarvoor hij ruim een jaar werkte. Menzo was daarvoor assistent bij Vitesse en hoofdtrainer bij onder meer FC Volendam en SC Cambuur. Aan het begin van zijn trainerscarrière werkte de geboren Surinamer ook al bij AFC.

Menzo keert nu terug bij de club waarvan hij altijd lid is gebleven. De oud-keeper van Ajax, PSV en het Nederlands elftal maakt in principe het seizoen af bij de amateurclub, hoewel zijn ambitie nog steeds in het betaald voetbal ligt.

PAOK behoudt voorsprong, Abidal sluit loopbaan af met winst

PAOK Saloniki heeft in de Griekse competitie zijn punt voorsprong op Olympiakos Piraeus behouden. De koploper, met Hedwiges Maduro als basisspeler, won zondagavond op bezoek bij Levadiakos met 2-1.

Georgios Tzavellas speelde een hoofdrol. De verdediger van PAOK opende de score na twaalf minuten en werd halverwege de eerste helft uit het veld gestuurd, in gezelschap van Evangelos Mantzios (Levadiakos). De Argentijn Facundo Pereyra maakte er vlak na rust 0-2 van. De tegentreffer van de Ivoriaan Kouamatien Koné viel pas laat. Maduro kreeg in blessuretijd nog geel.

Olympiakos won zaterdag zonder Ibrahim Afellay de uitwedstrijd tegen Kalloni met 5-0. De Fransman Eric Abidal (35) was voor het laatst te zien als profvoetballer. Hij maakte een dag eerder bekend te stoppen.

Depay meest productief in 2014

Memphis Depay mag zich de meest productieve voetballer van 2014 in de eredivisie noemen. De aanvaller van PSV maakte dit kalenderjaar zestien doelpunten, waarvan tien in de eerste helft van dit seizoen. Mark Uth en Michiel Kramer volgen beiden met vijftien treffers. De spitsen van respectievelijk sc Heerenveen en ADO Den Haag maakten er elf dit seizoen en voeren daarmee bij het ingaan van de winterstop de topschutterslijst aan.

Depay (20) is weliswaar de meest productieve voetballer van dit jaar, maar zijn zestien treffers gaan de boeken in als diepterecord. Alleen in 1990 werd ook zo weinig gescoord. Toen maakte Dennis Bergkamp dat kalenderjaar zestien doelpunten voor Ajax, zo zocht databureau Infostrada uit.

Vormer weer trefzeker voor koploper Club Brugge

Ruud Vormer heeft zondag weer van zich doen spreken bij Club Brugge. De middenvelder zette zijn ploeg in de thuiswedstrijd tegen Racing Genk aan het begin van de tweede helft op voorsprong. Het elftal van trainer Michel Preudhomme liep vervolgens uit naar 4-1 en verstevigde daardoor de eerste plaats in de Belgische competitie. Vormer was vorige week tegen Standard Luik ook al trefzeker.

De bezoekers waren op voorsprong gekomen door Ilombe Mboyo, die scoorde uit de rebound van een gemiste strafschop. Op slag van rust maakte Oscar Duarte gelijk, waarna Vormer in de 55e minuut Club Brugge op voorsprong schoot. Lior Refaelov en José Izquierdo voerden de score verder op. De mannen van Preudhomme gaan aan kop met 41 punten uit twintig duels, gevolgd door Anderlecht met 37.

Besiktas terug aan kop, goal Donk

Besiktas heeft zich zondag weer aan kop van de Turkse competitie genesteld. Het elftal van trainer Slaven Bilic was met 3-1 te sterk voor Akhisar Belediyespor en klom daardoor over Fenerbahçe en Galatasaray naar de eerste plaats. Besiktas heeft één punt meer dan Gala, de club van Wesley Sneijder die zaterdag won van Mersin Idmanyurdu (3-2).

De voorsprong op titelverdediger Fenerbahçe bedraagt twee punten. De ploeg van Dirk Kuijt pakte vrijdag al de winst tegen Erciyesspor. Ondanks een doelpunt van Ryan Donk verloor middenmoter Kasimpasa van Balikesirspor (5-3).

'Noord-Korea mogelijk weer op terreurlijst VS'

De Verenigde Staten overwegen Noord-Korea weer op de zwarte lijst te plaatsen van landen die terrorisme ondersteunen. Dat heeft president Barack Obama zondag gezegd naar aanleiding van de computerhack bij filmbedrijf Sony Pictures Entertainment. Obama bestempelde de hack als een geval van 'computervandalisme', geen oorlogsdaad.

De VS vermoeden dat Noord-Koreaanse hackers de computers van Sony Pictures hebben gekraakt en met terreuraanslagen hebben gedreigd vanwege de film The Interview, over een door journalisten te plegen moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Obama beloofde een 'proportioneel' antwoord op de hack. "Wij laten ons niet intimideren door een stel cyberhackers", zei Obama in een interview met het CBS-programma State of the Union.

Republikeinse politici hekelden de lankmoedige houding van Obama. "Het is een nieuwe vorm van oorlogvoering en wij moeten die vorm van oorlogvoering beantwoorden met een betere vorm van oorlogvoering", zei senator John McCain. Collega Lindsey Graham sprak van 'een terreurdaad' en pleitte voor herinvoering van sancties en het plaatsen van Noord-Korea op de lijst van landen die terrorisme ondersteunen. De VS moeten het 'de Noord-Koreanen zo moeilijk maken, dat ze dit voortaan uit hun hoofd laten", zei Graham.

Noord-Korea stond twintig jaar op die lijst. Het werd in 2008 door de regering-Bush geschrapt tijdens onderhandelingen over zijn nucleaire activiteiten. Op de lijst staan nu alleen nog Iran, Sudan, Syrië en Cuba. Tegen die landen gelden Amerikaanse sancties die hulp, defensiecontracten en bepaalde financiële transacties beperken.

Om Noord-Korea weer op die lijst te krijgen wordt nog lastig. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken moet dan vaststellen dat het land bij herhaling internationale terreurdaden heeft ondersteund, een definitie die tot nog betrekking had op gewelddadige, fysieke aanvallen, niet het hacken van computers. Noord-Korea heeft in elk geval met tegenmaatregelen gedreigd als de VS tot sancties overgaan. Waar die tegenmaatregelen eventueel uit zullen bestaan werd in het midden gelaten.

Amerikaanse politieman vermoord in Florida

Een politieman is zaterdagnacht in Tarpon Springs in de Amerikaanse staat Florida doodgeschoten toen hij gehoor gaf aan een hulpoproep. De vermoedelijke dader, een 23-jarige man, ging ervandoor maar kon worden opgepakt nadat hij met zijn auto tegen een elektriciteitsmast en een pick-uptruck was gecrasht. Hij is aangehouden op verdenking van moord, zei de politie zondag.

De doodgeschoten 45-jarige politieagent Charles Kondek, volgens de Tampa Bay Times een vader van vijf kinderen, werkte eerder bij de politie in New York City. In die stad werden zaterdag op klaarlichte dag twee agenten doodgeschoten door een man die wraak had aangekondigd voor de dood van Eric Garner, een zwarte man die in juli in New York stierf nadat hij een agent een wurggreep op hem had toegepast.

Over de verdachte van de schietpartij in Tarpon Springs en zijn motieven waren nog geen bijzonderheden bekend.

'Essebsi wint presidentsverkiezingen Tunesië'

Beji Caid Essebsi lijkt de presidentsverkiezingen in Tunesië zondag te hebben gewonnen. De 88-jarige politicus die in vroegere regimes verschillende functies vervulde heeft volgens exitpolls in de tweede stemronde 55,5 procent van de stemmen gekregen, tegen zijn rivaal en interim-president Moncef Marzouki 44,5 procent.

De exitpolls van onderzoeksbedrijf Sigma Conseil zijn bij de twee voorgaande verkiezingen in Tunesië betrouwbaar gebleken. Officiële uitslagen worden dinsdag pas verwacht.

Essebsi was eerder minister van binnenlandse zaken en van buitenlandse zaken. Als president krijgt hij de verantwoordelijkheid voor het buitenlands en defensiebeleid van Tunesië. Zijn partij, Nida Tunis, won in oktober ook de parlementsverkiezingen.

De partij eiste zondag bijna meteen nadat de stembureaus sloten al de overwinning op. Bij het hoofdkantoor van de partij in Tunis werd volop gefeest, maar het kamp van Marzouki wilde zich nog niet gewonnen geven.

De presidentsverkiezingen vormen het sluitstuk van Tunesiës overgang naar democratie na de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali in 2011.

Darter De Vreede kansloos onderuit op PDC WK

Darter Ryan de Vreede zal niet tevreden terugkijken met zijn debuut op het PDC WK. Hij ging kansloos onderuit tegen Dave Chisnall, het werd 3-0. De Vreede werd op het laatste moment aan het deelnemersveld toegevoegd nadat Richie Burnett zich vanwege persoonlijke redenen had teruggetrokken. 

De Vreede won nog de eerste leg, maar daarna begonnen de zenuwen bij De Vreede echt op te spelen. Hij kon nauwelijks hoge scores neerzetten. De eerste set ging met 3-1 naar Chisnall. Ook in set twee liep het niet. Zo kreeg hij een kans vanaf 100, maar gooide een single 12 met de eerste dart. Ook de tweede dart op triple 20 trof niet in zijn doel. Deze set ging met 3-0 naar Chisnall. 

Chizzy kende ook zijn problemen, zijn pijlen bleven niet in het bord hangen waardoor zijn scores lager waren dan nodig. Hij was daardoor ook een beetje gefrestreerd. De laatste set ging met 3-2 naar Chisnall en won daarmee de partij. De als achtste geplaatste Engelsman treft in de volgende ronde Benito van de Pas, die eerder vandaag te sterk was voor Paul Nicholson. 

Kameroen rolt kamp van Boko Haram op

Het leger van Kameroen heeft een trainingskamp van de Nigeriaanse islamitische terreurbeweging Boko Haram opgerold. Het kamp lag in het district Mayo-Danay in het uiterste noorden van het land, maakte het leger zondag bekend.

De extremisten hebben hun activiteiten in de afgelopen maanden uitgebreid tot Kameroen. Ze voeren regelmatig aanvallen uit over de grens, terwijl het leger van Kameroen meer en meer betrokken raakt bij regionale inspanningen om de militanten in te perken.

Een lid van het Snelle Interventieteam dat de bestrijding van Boko Haram tot taak heeft zei dat het gebied waar het kamp werd ontdekt als 'relatief rustig' werd beschouwd. Militairen kammen nu de omgeving uit op mogelijke andere schuilplaatsen en trainingskampen.

Man met slok op rijdt in golfkar over de weg

Een man van 43 jaar uit het Zeeuwse dorp Renesse is aangehouden toen hij in beschonken toestand in een golfkarretje over de openbare weg reed. Dat meldde de politie zondag.

Agenten zagen de man in de nacht van zaterdag op zondag tegen 03.00 uur zwalkend over de Hoogeboomlaan rijden. Hij reageerde niet op een stopteken en ook niet toen het zwaailicht op de politiewagen even werd aangezet.

De man reed in volle vaart naar een vakantiepark waar hij is aangehouden. Hij moest mee naar het bureau en uit een blaastest bleek dat hij veel te veel had gedronken. Hij kreeg een dagvaarding en een boete. Zijn rijbewijs mag hij houden, omdat dat voor rijden in een golfkarretje niet nodig is.

'Engeland had beste WK-bid 2018'

Engeland was op basis van de ingeleverde bidbooks verreweg de beste kandidaat voor het organiseren van het WK voetbal in 2018. Dat stelt FIFA-official Harold Mayne-Nicholls in The Sunday Times. Het WK 2018 ging naar Rusland.

Mayne-Nicholls, die in januari beslist of hij zich tegenover Sepp Blatter kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de FIFA, bezocht namens de wereldvoetbalbond alle kandidaten en bekeek al hun plannen. Volgens de 53-jarige Chileen waren vooral de infrastructuur en publieke betrokkenheid het best in Engeland. "Prins William en David Beckham waren geschokt dat ze maar twee stemmen kregen. Het is alsof je als eredivisieclub met 5-0 van een amateurploeg verliest."

Mayne-Nicholls sprak zich eerder al uit over Qatar, dat gekozen werd voor het WK in 2022. Dat was het enige land dat door zijn FIFA-commissie was aangemerkt als kandidaat met een hoog risico op problemen, vooral op het gebied van logistiek en infrastructuur. "Het is een serieuze mogelijkheid dat veel mensen niet naar de wedstrijden kunnen komen."

Noorse handbalsters Europees kampioen

De Noorse handbalsters zijn zondag in Boedapest Europees kampioen geworden, voor de zesde keer in het bestaan van de bond. Ze versloegen Spanje in de finale met 28-25. Bij rust leidden de Spaansen nog met twee doelpunten verschil (12-10).

Noorwegen dankte veel aan uitblinkster Linn-Kristin Riegelhuth Koren, kortweg Linka. Ze was met tien treffers uit evenveel doelpogingen tevens de topscoorster. Nora Mörk gooide zeven keer raak. Spanje was voor de productiviteit vooral aangewezen op Nerea Pena. Zij scoorde eveneens tienmaal.

Het brons ging naar Zweden, dat titelverdediger Montenegro op de slotdag bedwong: 25-23 (11-12). Isabelle Gullden (zeven) en Ida Oden (zes) maakten meer dan de helft van de Zweedse goals. In het Montenegrijnse team was Suzana Lazovic, die Estavana Polman torpedeerde en met haar Oranje een kans op een stunt ontnam, weer gewoon van de partij.

Celtic onderuit in topper, Benfica wint

Dundee United heeft de Schotse voetbalcompetitie nog enigszins spannend gehouden door zondag koploper Celtic met 2-1 te verslaan. De in Den Haag geboren Turkse aanvaller Nadir Çiftçi (ex-NAC) en Stuart Armstrong scoorden op Tennadice Park voor de thuisploeg. Leigh Griffiths deed pas drie minuten voor tijd iets terug.

Virgil van Dijk speelde de hele wedstrijd voor Celtic, dat nu nog maar vier punten voorsprong heeft op Dundee United en Aberdeen. De laatste club won zaterdag al met 1-0 van Kilmarnock.

Benfica heeft zondagavond in het eigen Estádio da Luz een benauwde zege geboekt op Gil Vicente. De koploper in de Portugese voetbalcompetitie versloeg de hekkensluiter met 1-0. Het verschil tussen beide clubs is nu 31 punten.

De Argentijn Nicolás Gaitán maakte na een half uur de enige treffer. Ola John had weer eens een basisplaats. De Nederlandse vleugelaanvaller maakte een kwartier voor tijd plaats voor de Braziliaan Derley.

Benfica behield door de krappe winst zes punten voorsprong op FC Porto. De nummer 2 van de ranglijst won vrijdag al met 4-0 van Vitória Setúbal. Bruno Martins Indi maakte dat van begin tot eind mee.

Genoa mist derde plek, Chievo wint Veronese derby

Genoa heeft zondag nagelaten de derde plaats in de Italiaanse Serie A te bemachtigen. De ploeg verloor de uitwedstrijd tegen laagvlieger Torino met 2-1. Yago zette de bezoekers kort voor rust nog wel op voorsprong in het olympisch stadion van Turijn, maar door twee doelpunten van Kamil Glik na rust was de eindstand na een uur bereikt.

Sampdoria is achter Napoli vierde na een gelijkspel thuis tegen Udinese: 2-2. Pedro Obiang zette de ploeg uit Genua na een kwartier op voorsprong in Stadio Luigi Ferraris. Met twee doelpunten kort achter elkaar van Alex Geijo en Danilo na een half uur spelen boog de ploeg uit Udine de achterstand om in een voorsprong. Via Manolo Gabbiadini werd het na een uur gelijk. In de slotfase kreeg Thomas Heurtaux van Udinese zijn tweede gele kaart. Zijn ploeg blijft negende.

Chievo heeft de Veronese derby gewonnen. In de uitwedstrijd tegen Hellas Verona in het door beide clubs gedeelde Stadio MarcAntonio Bentegodi werd het 1-0 door een doelpunt van Alberto Paloschi tien minuten voor tijd. Hij kopte raak uit een voorzet van Ervin Zukanovic. Beide ploegen staan onderin de middenmoot. Hellas heeft na zestien wedstrijden zeventien punten, één meer dan de stadgenoot.

Hertha BSC thuis met 5-0 onderuit

Hertha BSC blijft onderin de middenmoot van de Bundesliga hangen door een zware thuisnederlaag tegen TSG 1899 Hoffenheim. De ploeg van trainer Jos Luhukay verloor zondag in het eigen Olympiastadion met 5-0. Bij rust lagen er al drie doelpunten in.

John Brooks werkte de bal halverwege de eerste helft in eigen doel, waarna Sejad Salihovic twee strafschoppen benutte. Sven Schipplock zorgde een kwartier voor tijd voor de vierde goal. Sebastian Rudy maakte de uitslag voor Hertha in de slotfase nog wat pijnlijker. Hertha blijft door de nederlaag dertiende, Hoffenheim klimt naar de zevende plaats.

Er kwamen zondag geen Nederlanders in actie namens de ploeg uit Berlijn. John Heitinga was door Luhukay buiten de selectie gelaten, terwijl Roy Beerens geblesseerd is.

SC Freiburg eindigt 2014 op de laatste plaats in de Bundesliga. De ploeg was in eigen huis tegen Hannover 96 lange tijd op weg naar een overwinning die de club direct naar de veertiende plaats zou helpen, maar in de slotfase werd die weggegeven: 2-2. Borussia Dortmund, dat zaterdag met 2-1 verloor bij Werder Bremen, staat op doelsaldo nog net boven Freiburg.

In Freiburg opende Mike Frantz vlak voor rust de score, waarna Marc-Oliver Kempf de marge tien minuten voor tijd vergrootte. Leonardo Bittencourt scoorde vijf minuten voor tijd tegen en in de laatste minuut van de blessuretijd bezorgde Joselu Hannover alsnog een punt. Die ploeg klimt daardoor naar de achtste plaats.

De verschillen onderin zijn uiterst klein, met slechts vier punten tussen de nummer tien en achttien. Freiburg en Dortmund hebben halverwege de competitie vijftien punten. Daarboven staan drie clubs met zeventien punten, twee met achttien en twee met negentien.

Liverpool in slotfase naast Arsenal

Liverpool heeft in blessuretijd een punt gepakt in de thuiswedstrijd tegen Arsenal. Martin Skrtel, die eerder in de wedstrijd nog langdurig verzorgd moest worden vanwege een hoofdwond, kopte met het aangebrachte verband om zijn hoofd in de zevende van de negen minuten extra tijd de 2-2 binnen uit een hoekschop van Adam Lallana. Beide ploegen klimmen door het behaalde punt een plaatsje in de Premier League. Arsenal is nu zesde, Liverpool tiende.

Philippe Coutinho scoorde vlak voor rust voor de thuisploeg, maar in blessuretijd van die eerste helft werd het alweer gelijk via Mathieu Debuchy. Olivier Giroud zette Arsenal halverwege de tweede helft op voorsprong. Liverpool eindigde het duel met tien man na de tweede gele kaart voor Fabio Borini aan het begin van de negen minuten blessuretijd die waren bijgeteld vanwege de blessure van Skrtel.

Sunderland heeft in blessuretijd de Tyne-Wearderby tegen Newcastle United beslist. In Newcastle werd het 0-1 door een doelpunt van Adam Johnson in de eerste minuut van de extra tijd. Verdediger Daryl Janmaat speelde bij de thuisploeg van trainer Alan Pardew de hele wedstrijd.

Newcastle blijft door het verlies op de negende plaats staan. Sunderland klimt twee plekken en staat nu veertiende in de Premier League.

Marseille winterkampioen, Van Wolfswinkel scoort

Olympique Marseille gaat 2015 in als koploper van Frankrijk. De ploeg van trainer Marcelo Bielsa won zondag in het eigen Stade Vélodrome met 2-1 van middenmoter Lille OSC. Nolan Roux schoot na een half uur uit een hoekschop bij de eerste paal in eigen doel. Idrissa Gueye scoorde na een uur in het goede doel en bracht de stand daarmee op 1-1. Niet veel later bracht Michy Batshuayi de thuisploeg alsnog de winst.

Olympique Marseille staat drie punten voor op achtervolger Paris Saint-Germain. Olympique Lyon kan op twee punten komen als het zondagavond wint bij Girondins Bordeaux.

Ricky van Wolfswinkel heeft zijn club AS Saint-Etienne aan een overwinning op Evian Thonon Gaillard geholpen. De Nederlandse spits maakte na twintig minuten het tweede doelpunt in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd. Max Gradel had de groenwitten al in de eerste minuut op voorsprong gezet. Romain Hamouma maakte halverwege de tweede helft de derde treffer.

Saint-Etienne blijft door de overwinning vierde, op doelsaldo achter Olympique Lyon. Evian zakt naar de achttiende plek en is daarmee op de degradatieplaatsen beland. De club heeft nog wel een inhaalduel uit tegen Lille tegoed. Die wedstrijd kon in november niet doorgaan vanwege de Davis Cup in het Noord-Franse stadion en wordt gespeeeld op 7 januari.

Roberto Carlos stapt op bij Sivasspor

Roberto Carlos is zondag opgestapt als trainer van Sivasspor. De Turken staan voorlaatste in de Süper Lig en verloren zaterdag thuis met 2-0 van subtopper Istanbul Basaksehir. Carlos kwam in de zomer van 2013 naar Sivas en werd in zijn eerste seizoen vijfde. "Het is het beste voor de club dat ik nu vertrek", liet de 125-voudig Braziliaans international zondag weten via de sociale media van de club.

Het was de eerste klus als hoofdtrainer voor de 41-jarige oud-voetballer van onder meer Real Madrid en Fenerbahçe, na een assistentschap bij het Russische Anzji Machatsjkala.

Haase verovert nationale titel in Rotterdam

Robin Haase heeft zondag ten koste van Thiemo de Bakker de nationale tennistitel veroverd. De Haagse tennisser versloeg De Bakker in de finale in het Topsportcentrum in Rotterdam met 7-5 en 7-5. Het is voor Haase zijn vierde eindzege bij de Nederlandse kampioenschappen. Hij won eerder in 2006, 2009 en 2011.

In het begin van de eerste set brak De Bakker meteen door de service van Haase. De Hagenaar herstelde zich in de volgende game. In de slotfase van de set pakte Haase nog een keer de servicegame van zijn tegenstander en verzekerde zich daarmee van de setwinst. In de tweede doorgang kreeg Haase in de vierde game al een handvol breekpunten, maar benutte deze niet. Op 5-5 forceerde hij de beslissende breek.

Rolstoeltennisser Maikel Scheffers heeft zondag bij de Nederlandse kampioenschappen in Rotterdam zijn titel geprolongeerd. In de finale was hij met 6-3, 2-6 en 6-4 te sterk voor Ronald Vink. Het is voor Scheffers zijn derde eindzege. In 2010 was hij ook de beste bij de NK.

PDC WK: Winstanley en Painter door

Zondagmiddag beleefden Benito van de Pas en Ron Meulenkamp hun debuut op het PDC WK. Van de Pas gaat door, Meulenkamp verloor. Geplaatste spelers Dean Winstanley en Kevin Painter kwamen ook in actie. Zij wonnen hun eersterondepartij. Vanavond komt er nog één Nederlander in actie. Ryan de Vreede neemt het op tegen Dave Chisnall. 

Paul Nicholson (25) 2-3 Benito van de Pas
Benito van de Pas maakt zijn goede debuutjaar bij de PDC compleet door in de eerste ronde van Paul Nicholson te winnen. Het werd 3-2.

Boris Koltsov 4-1 Haruki Muramatsu (voorronde)
Het duel tussen qualifiers uit Rusland en Japan. Muramatsu won de eerste leg, maar Koltsov won uiteindelijk de partij met 4-1. Hij speelt later op de middag tegen Kevin Painter

Mark Webster (31) 3-1 Ron Meulenkamp
Meulenkamp kon bij zijn debuut op het PDC WK niet winnen. Webster won met 3-1.

Dean Winstanley (26) 3-2 Wayne Jones
Winstanley mocht beginnen en gooide direct 136 uit. Jones pakte ook zijn eigen leg, maar Over The Top pakte de eerste set met 3-1. Jones nam echter de leiding door sets twee en drie met 2-3 en 1-3.

Het was uiteindelijk toch de 26e geplaatste Winstanley die de volgende ronde wist te halen sets vier en vijf met 3-2 te winnen. Hij speelt na de kerst tegen Darren Webster.

Kevin Painter (20) 3-1 Boris Koltsov
Painter had geen moeite om Koltsov te verslaan. Het werd 3-1. De Rus speelde alleen de tweede set goed. De setstanden waren 3-0, 0-3, 3-0 en 3-0. The Artist speelt in de tweede ronde tegen Cristo Reyes, die Wes Newton versloeg.

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Kim Huybrechts (18) v Michael Mansell
Jani Haavisto v John Michael (P)
Dave Chisnall (8) v Ryan De Vreede
James Wade (6) v Jamie Lewis
Ian White (15) v Jani Haavisto/John Michael

Uitslag FC Twente - Willem II

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en Willem II. De thuisploeg leek in de laatste Eredivisiewedstrijd van dit jaar een nederlaag te moeten gaan slikken, maar greep door twee doelpunten in de blessuretijd alsnog de zege.


Teleurstelling bij Willem II-spelers Ali Messaoud, Mitchell Dijks en Jordens Peters. (PRO SHOTS/Toin Damen)

FC Twente

3 - 2

Willem II

 12' Mokhtar
 90+2' Bjelland
 90+4' Börven
   31' Messaoud 
 72' Haemhouts 
 
 Gele kaart: Corona, (FC Twente), Peters, (Willem II)
 Rode kaart: Tapia (81) (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28.200
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Martina
Lachman
Bjelland
Schilder
Mokotjo (Tapia/73)
Ziyech
Engelaar (Börven/76)
Ould-Chikh (Kusk/78)
Corona
Mokhtar
  Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts (Ippel/77)
Messaoud
S.Wuytens
Sahar (Ondaan/62)
Armenteros (Braber/90)
Andrade

Udo Jürgens (80) overleden

De Oostenrijkse zanger en componist Udo Jürgens is overleden. Hij stierf zondag op 80-jarige leeftijd tijdens een wandeling in Zwitserland. Dit heeft zijn manager laten weten.

In 1966 won Jürgens het Eurovisiesongfestival met het lied Merci chérie. Zijn composities werden in Nederland in vertaling opgepikt door onder anderen André Hazes. Jürgens acteerde ook, onder meer in de tv-serie Das Traumschiff.

Arrestaties in Pakistan na aanval op school

De Pakistaanse autoriteiten hebben in het onderzoek naar de terreuraanval van de Taliban op een school in Peshawar verscheidene verdachten opgepakt. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Chaudhry Nisar Ali Khan zondag bekendgemaakt. Hij zei niet hoeveel verdachten het zijn en liet ook niets los over hun identiteit.

Bij de aanval op de door het Pakistaanse leger gerunde school kwamen vorige week dinsdag 148 mensen om het leven, onder wie 132 kinderen. Nog eens 120 leerlingen raakten gewond. De Taliban lieten weten dat de aanval door zeven strijders was uitgevoerd als vergelding voor een legeroperatie in Noord-Waziristan, een tribaal gebied bij de grens met Afghanistan. Het leger zegt daar sinds half juni meer dan 1200 militanten te hebben gedood.

In reactie op de aanval op de school heeft Pakistan veronderstelde schuilplaatsen van extremisten langs de Afghaanse grens gebombardeerd. Ook werd een moratorium op de executie van veroordeelde terroristen opgeheven. In het weekeinde werd meteen de daad bij het woord gevoegd en werden zes mannen opgehangen, twee op vrijdag en vier op zaterdag. Extremistische groepen hebben aangekondigd hun dood te zullen wreken.

Volgens minister Khan is Pakistan in oorlog met de extremisten. Hij riep de bevolking op de autoriteiten in het hele land te helpen in de strijd tegen de opstandelingen.

Klaus Iohannis nieuwe president van Roemenië

De 55-jarige Klaus Iohannis is zondag beëdigd als nieuwe president van Roemenië. Hij beloofde corruptie te bestrijden en 'een sterk land op te bouwen'.

"De mentaliteit moet veranderen", zei Iohannis tegen parlementsleden en hoogwaardigheidsbekleders. "Ik wil een Roemenië waarin geen plaats is voor schone schijn."

Iohannis versloeg verrassend premier Victor Ponta in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De etnisch Duitse burgemeester van de stad Sibiu profiteerde van de boosheid van vele duizenden kiezers in het buitenland die in de eerste ronde niet konden stemmen. Hij volgt Traian Basescu op, die na tien jaar niet meer kon worden herkozen.

OM wil infiltranten in onderzoeken jihadisten

Het Openbaar Ministerie (OM) wil infiltranten inzetten in de strijd tegen jihadisten. Dat zeggen drie officieren van justitie in een interview in het OM-blad Opportuun. "Klassieke opsporingsmethodes schieten soms tekort en daarom schrikken we er soms niet voor terug zwaardere bevoegdheden als informanten en infiltranten in te zetten", zegt officier Ferry van Veghel, die landelijk de aanpak van vermeende jihadisten coördineert.

Volgens officier Bart den Hartigh is de aanpak van jihadisme anders dan andere strafzaken. ,,In de aanpak van jihadisme en terreurdreiging moet je het strafrecht soms juist eerder inzetten om dingen te voorkomen, zonder dat dat altijd zal leiden tot een strafrechtelijke succesvolle vervolging."

Vrouw zomaar mishandeld in Zeewolde

De politie zoekt getuigen van de mishandeling van een 55-jarige vrouw in Zeewolde. Zij werd zaterdagochtend vanuit het niets aangevallen toen ze rond half negen in het bos aan de Dasselaarweg haar hond uitliet

De vrouw werd van achteren aangevallen en hard in haar gezicht geslagen. Volgens de politie viel de vrouw op de grond en is zij toen nog een aantal keren op haar hoofd en lichaam geslagen. Zij hield er een gebroken arm en een zware hersenschudding aan over.

Mogelijk is de belager op de vlucht geslagen doordat de vrouw hard begon te gillen. Zij kon zelf nog andere mensen om hulp vragen.

De dader is nog niet gepakt. De politie roept getuigen op om zich te melden. De mishandeling vond plaats op een route die door veel hondenbezitters, joggers en mountainbikers wordt gebruikt, aldus de politie.

Problemen met wegdek A20 Rotterdam houden aan

De problemen op de A20 bij Rotterdam, die al het hele weekend duren, zijn nog niet voorbij. Opnieuw is een spoedreparatie nodig, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Zondag om 19.00 uur wordt de A20 in de richting Hoek van Holland afgesloten ter hoogte van Overschie.

De reparatie die nodig is vanwege betonrot gaat volgens Rijkswaterstaat tot ongeveer 23.00 uur duren. Het verkeer kan zondagavond nog wel over de A13 richting Den Haag rijden.

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de actuele verkeersinformatie te volgen.

Eerder bleek de vluchtstrook van de A20 bij het Kleinpolderplein over een lengte van zo'n honderd meter verzakt. Sinds vrijdagavond is op de snelweg richting Gouda gewerkt aan reparatie van de onderlaag.

Duitsland: meer controle op kerstmannen

Politici van de Duitse coalitiefractie CDU/CSU eisen meer controle op kerstmannen. De christendemocratische politicus Gregor Golland van de CDU van bondskanselier Angela Merkel zegt zondag in de krant Bild: "Een bewijs van goed gedrag van de politie is belangrijk bij commercieel ingehuurde kerstmannen."

Veel winkels huren in de weken voor kerst kerstmannen in om het publiek te vermaken en tot aankopen te stimuleren. Tijdens die activiteiten gaan kinderen geregeld op schoot zitten bij die kerstmannen, terwijl er jaarlijks bijna 15.000 gevallen van kindermisbruik zijn in Duitsland.

CSU-veiligheidsexpert Michael Frieser eist een zwarte lijst van kerstmannen die de fout in zijn gegaan, waar mogelijke toekomstige werkgevers informatie kunnen inwinnen.

Politici eisen meer controle op kerstmannen
Politici eisen meer controle op kerstmannen (Foto: ANP)

Verbeek aan de slag bij Bochum

Gertjan Verbeek gaat opnieuw in Duitsland aan de slag. De 52-jarige trainer kwam zondag een contract overeen met VfL Bochum, dat uitkomt in de tweede Bundesliga. Volgens technisch directeur Christian Hochstätter wordt Verbeek maandag om 13.00 uur gepresenteerd.

De oud-profvoetballer zat zondag op de tribune bij de thuiswedstrijd van Bochum tegen Erzgebirge Aue. Verbeek zag hoe zijn nieuwe ploeg ontsnapte aan een nederlaag, door een doelpunt in de laatste minuut van Tobias Weis (1-1). Bochum staat op de elfde plaats in de tweede Duitse divisie.

De oud-trainer van Heracles Almelo, sc Heerenveen, Feyenoord en AZ werkte vorig seizoen al een tijdje in Duitsland bij 1. FC Nürnberg. Verbeek werd toen echter na een half jaar ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten.

Van der Haar tweede in wereldbekercross Namen

Lars van der Haar is zondag tweede geworden in de wereldbekercross van Namen. De Nederlands kampioen veldrijden moest in de slotfase de Belg Kevin Pauwels laten gaan. Deze had op de eindstreep tien seconden voorsprong. De Duitser Philipp Walsleben finishte in de zware en technisch moeilijke koers op en rond de Citadel als derde.

De Duitser Sasha Weber en de Zwitser Julien Wildhaber waren de verrassende eerste leiders op de citadel van Namen. De gevestigde namen lieten hen even begaan en sloten na een ronde aan. Twee ronden later was het de Belg Tom Meeuwsen die een eerste prik uitdeelde, maar maar Van der Haar, Pauwels en Corné van Kessel reden het gaatje dicht.

Pauwels en Van der Haar gingen met z'n tweeën verder. Van der Haar kreeg het op de laatste passage van de verraderlijke schuine zijde moeilijk. Pauwels had het gezien en kwam alleen over de finish. "Ik wilde hier heel graag winnen. Zeker na gisteren. Toen ik een gaatje had op Meeusen heb ik twee rondes alles gegeven en kwam ik alleen te zitten", aldus Van der Haar.

"Misschien was dat wel net iets te vroeg. Mijn zwakke punt vandaag was het lopen door mijn enkel. Daardoor kon Pauwels terugkomen. In de laatste ronde wilde ik hem nog voorbij steken voor de schuine kant, maar ik kreeg te veel spetters in mijn ogen en bleef daarom zitten. Daar verlies ik de wedstrijd."

Uitslagen Eredivisie 21/12/2014

Ajax blijft in de Eredivisie de naaste achtervolger van PSV. De Amsterdammers hadden in Rotterdam tegen Excelsior een lastige middag, maar wonnen dankzij late goals alsnog met 0-2. Feyenoord ging op bezoek bij NAC Breda en won moeizaam met 0-1, waardoor de ploeg van Fred Rutten de winterstop als nummer drie in gaat.

Excelsior

0 - 2

AFC Ajax

     83' Van der Hoorn
 88' Zivkovic
 
 Gele kaart: Auassar (Excelsior), Van Rhijn, Serero (AFC Ajax)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Bovenberg
Fischer
Mattheij (Maletic/85)
Kuipers
Bruins
Kruys
Stans (Van Mieghem/85)
Auassar
Gouriye
Van Weert (Vermeulen/73)
  Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Riedewald
Klaassen
Serero
Andersen (Van der Hoorn/82)
Schöne
Milik (Zivkovic/63)
Kishna (El Ghazi/63)

NAC Breda

0 - 1

Feyenoord

     32' Kazim-Richards
 
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Swerts
Van der Weg (Seuntjens/67)
Amieux
Sarpong
Matic
Falkenburg
De Kamps
Tighadouini
Perica
  Vermeer
Boulahrouz
Van Beek
Kongolo
Nelom
Clasie
Immers
El Ahmadi
Wilkshire
Kazim-Richards
Boëtius (Manu/74)

Noord-Korea dreigt met aanval op VS

De toon van Noord-Korea in de cyberaanval-ruzie met de VS wordt scherper. De Nationale Verdedigingscommissie van de stalinistische dictatuur dreigde zondag met een aanval op Amerikaanse bodem, zo meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op gezag van Noord-Koreaanse staatsmedia.

Noord-Korea komt met een "keiharde oorlogsreactie die zich tegen het hele vasteland van de VS richt", aldus het opperste defensieorgaan van het land. De Amerikaanse president Barack Obama had eerder met een "gepaste reactie" op de hackeraanval gedreigd.

Noord-Korea dreigt met aanval op VS
Noord-Korea dreigt met aanval op VS (Foto: ANP)

El-Sissi stuurt inlichtingenchef weer met pensioen

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi heeft inlichtingenchef Mohammed Farid el-Tohamy zondag opnieuw met pensioen gestuurd. Tegelijkertijd verleende El-Sissi zijn vroegere leermeester de Orde van de Republiek, een van de hoogste onderscheidingen die Egypte kent.

El-Tohamy werd gezien als een hardliner in het optreden tegen de islamisten en seculiere dissidenten na de afzetting van president Mohamed Morsi. De door het leger gesteunde regering had de generaal in zijn oude functie hersteld nadat hij door Morsi al met pensioen was gestuurd.

In het presidentiële decreet wordt geen reden gegeven voor de nieuwe pensionering van El-Tohamy. Volgens veiligheidskringen vertrekt El-Tohamy, die midden zestig is, om gezondheidsredenen. Het is onduidelijk of zijn vertrek een koerswijziging inluidt. Tot waarnemend veiligheidschef is generaal-majoor Khaled Fawzy benoemd.

Webster te sterk voor Meulenkamp op PDC WK

Ron Meulenkamp is er niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij verloor met 3-1 van Mark Webster. Meulenkamp debuteerde op dit WK en plaatste zich via Europese Pro Tour. Webster haalde vorig jaar de kwartfinale. 

Meulenkamp mocht aan de wedstrijd beginnen en hield zijn leg. Webster was daarna in de set opppermachting en met onder andere een 104 en 107-finish werd het 3-1 voor Webby. Het niveau in de tweede set van beide spelers daalde behoorlijk. Beide spelers konden de dubbels niet vinden. Op 2-2 kon Meulenkamp het missen van Webster niet afstraffen waardoor de voormalige loodgieter 2-0 in sets voor kwam.

In de derde set kon Meulenkamp het missen van de dubbels wel afstraffen. De darter uit Heusden won daardoor dan ook de derde set met 0-3. Ook in de vierde set werden veel dubbels gemist. Meulenkamp was in de eerste leg te ver weg om dat af te straffen, in de tweede leg lukte dat wel. Via tops werd het 2-1 voor Webster. In de laatste leg faalde Webster van 54, maar Meulenkamp gooide 16 niet uit. Met horten en stoten raakte Webster uiteindelijk wel dubbel één en won de partij. In de volgende ronde speelt de man uit Wales tegen Phil Taylor.

Veel beelden van Dragon Quest: Heroes

Tijdens Jump Festa, de Japanse manga en animebeurs, worden ook trailers vertoond van games. Dragon Quest: Heroes krijgt wat extra aandacht met demogameplay van tien minuten en een cutscene.

De demo behelst een gevecht met een cycloop, een eenogige reus. Het wordt gespeeld door Japanners, dus wees voorbereid op zeer enthousiast commentaar.

Dragon Quest: Heroes komt 26 februari uit in Japan. Een Europese release is nog onzeker.

'Telefoonmaker Xiaomi miljarden waard'

Xiaomi, een snelgroeiende Chinese smartphonefabrikant, heeft meer dan een miljard dollar op weten te halen in een financieringsronde. Dat meldde The Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden. Een investering van deze omvang geeft het totale bedrijf een waarde mee van zo'n 45 miljard dollar.

Een woordvoerder van Xiaomi wilde desgevraagd geen commentaar geven over de ronde, die naar verluidt maandag formeel sluit. Het concern is de grootste smartphoneproducent van China en een van de grootste ter wereld.

Xiaomi wordt gezien zijn korte bestaan - het bedrijf werd opgericht in 2010 - een technologiestartup genoemd. Met een waarde van 45 miljard dollar is het een van de grootste in die categorie, het overtreft bijvoorbeeld een bekende startup als taxidienst Uber.

'Telefoonmaker Xiaomi miljarden waard'
'Telefoonmaker Xiaomi miljarden waard' (Foto: ANP)

Boko Haram verspreidt film van massamoord

De Nigeriaanse islamitische terreurgroep Boko Haram heeft een nieuwe video verspreid waarin te zien hoe op de grond liggende burgers in een zaal met kogels worden besproeid. Er liggen zoveel slachtoffers, dat de moordenaars met moeite over de lijken stappen om lichamen die nog kronkelen af te maken. De meeste slachtoffers lijken volwassen mannen te zijn.

"Dit is hoe wij voortaan bij alle aanvallen en arrestaties van ongelovigen te werk zullen gaan", zegt de leider van de groep in de video. "Van nu af aan is doden, slachten, vernietigen en opblazen onze religieuze plicht als wij ergens binnenvallen." De leider zegt dat onder de doden misschien mensen zijn die zichzelf moslim noemen, maar door Boko Haram niettemin als ongelovig worden beschouwd.

De publicatie van de video volgt enkele dagen nadat gevluchte dorpelingen meldden dat extremisten oudere mensen bij elkaar dreven en doodschoten in twee scholen in Gwoza, in het noordoosten van Nigeria. De moordpartij in de video lijkt zich eveneens af te spelen in de slaapzaal van een school, volgens de spreker in Bama, zestig kilometer ten noorden van Gwoza. Scholen en scholieren zijn dikwijls doelwit van Boko Haram, dat in de Hausa-taal 'westers onderwijs is zondig' betekent.

Door het geweld van Boko Haram zijn in de afgelopen vijf jaar duizenden doden gevallen en 1,6 miljoen mensen uit hun woonplaatsen verdreven. Het Nigeriaanse leger blijkt keer op keer niet bij machte de extremisten een halt toe te roepen.

Vaten met explosieve stoffen in woonwijk

In de Rotterdamse wijk Hillegersberg zijn in de nacht van zaterdag op zondag diverse vaten met gevaarlijke stoffen ontdekt. De materialen zijn als ze met elkaar in aanraking komen explosief, meldde de politie zondag.

De vaten lagen op een aanhanger op een parkeerplaats aan het Duivenpad. Direct na de ontdekking is de omgeving afgezet. Onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst en specialisten op het gebied van gevaarlijke stoffen nam de hele nacht in beslag.

Zondagochtend is de aanhanger met vaten onder begeleiding van brandweer en politie over de A13 en de A4 gebracht naar een opslagterrein voor chemicaliën in Amsterdam. Daar worden de stoffen verder onderzocht. De politie zoekt uit van wie de aanhanger is en waarom die op een parkeerplaats in Hillegersberg stond, middenin een woonwijk.

Scheepvaartverkeer stil om vermist persoon

Het scheepvaartverkeer rond de plaats Schoonhoven in Zuid-Holland ligt zondag in ieder geval tot het einde van de middag stil. Hulpdiensten zijn al een aantal uur op zoek naar een persoon die vanaf een schip in het water zou zijn gevallen. Tot dusverre heeft de zoekactie nog niets opgeleverd.

De inzet van de hulpdiensten is inmiddels afgeschaald. Met dreggen en sonarapparatuur wordt zondagmiddag verder gezocht.

Elton John en David Furnish getrouwd

Elton John en David Furnish zijn voor de wet getrouwd. De zanger doet via Instagram verslag van hun trouwdag en laat met een foto weten dat het wettelijke gedeelte van hun bruiloft erop zit.

"Nu op naar de ceremonie #Share The Love", aldus Elton bij een foto waarop te zien is dat de twee een document ondertekenen. Het stel trouwt op hun landgoed in Windsor. Volgens de BBC staan er verschillende grote namen op hun gastenlijst. Zo zijn Victoria Beckham en Liz Hurley uitgenodigd voor de grote dag.

Elton liet eerder dit weekend weten dat zijn fans kunnen meegenieten van zijn trouwdag. Hij heeft beloofd alle hoogtepunten te delen op zijn speciaal aangemaakte Instagramaccount.

'Halve Nederlander' Hirscher oppermachtig op reuzenslalom

Skiër Marcel Hirscher heeft in het Italiaanse Alta Badia met grote overmacht de reuzenslalom gewonnen. Op de Gran Risa-piste boekte de Oostenrijker met Nederlandse moeder alweer zijn derde zege op rij, nadat hij een week eerder in Åre zowel de slalom als de reuzenslalom won.

Na de eerste run waren de verschillen bovenin nog klein. Hirscher ging aan kop, maar had slechts 0,16 seconden voorsprong op de Fransman Alexis Pinturault, die op zijn beurt weer 0,01 seconde sneller was dan landgenoot Thomas Fanara. De drie werden gevolgd door een Duits duo dat ook erg dicht bij elkaar zat: Fritz Dopfer gaf 0,84 seconden toe, Felix Neureuther 0,85. De Amerikaan Ted Ligety, samen met Hirscher de favoriet, kende een moeilijke run en kreeg 1,33 seconden aan de broek.

In de tweede run werd vooral grote indruk gemaakt door twee relatief onbekende skiërs. De Zwitser Gino Caviezel steeg zo van de 24e naar de 9e plek, zijn beste resultaat ooit. De 21-jarige Kroaat Filip Zubcic stond na één run 17e en klom tien plaatsen, waarmee hij zijn beste resultaat enorm verbeterde: Vorige week werd hij in Åre 25e op de reuzenslalom.

Ligety liet in de tweede run zijn klasse zien en was de eerste die de tijd van Zubcic kon verbeteren. Vervolgens beten Roberto Nani, Neureuther en Dopfer de tanden stuk op de tijd van de Amerikaan. Fanara kwam 0,03 seconden tekort, Pinturault gaf 0,04 toe. Hirscher hield zijn voorsprong echter wel vast en kon het zelfs wat uitbreiden. Uiteindelijk was hij liefst 1,45 seconden sneller dan Ligety, die voor Fanara tweede werd.

In de World Cup reuzenslalom gaat Hirscher ruim aan de leiding, voor Ligety. In de algemene World Cup moet de Oostenrijker nog altijd de Noorse snelheidsspecialist Kjetil Jansrud voor laten gaan.

Hirscher gaat in zijn kenmerkende spectaculaire stijl naar beneden in Alta Badia (Foto: Getty)

Nationale titel voor tennisster Hogenkamp

Richel Hogenkamp heeft zondag bij de Nederlandse kampioenschappen tennis voor de tweede keer in haar loopbaan de titel bij de vrouwen veroverd. De Doetinchemse versloeg in het Topsportcentrum in Rotterdam in de finale Bibiane Weijers, voor haar huwelijk bekend als Schoofs, met 6-1, 7-5. Hogenkamp kroonde zich in 2009 ook tot nationaal kampioene.

Hogenkamp pakte de eerste set overtuigend. Maar in het tweede bedrijf nam Weijers het initiatief. Ze liep uit naar 4-0, maar kon deze marge niet vasthouden. Hogenkamp kwam terug tot 5-5. Ze brak Weijers daarna opnieuw en maakte de partij op haar eigen service met 7-5 af.

Aniek van Koot heeft in Rotterdam de titel bij de rolstoeltennissters behaald. In de finale versloeg ze titelverdedigster Jiske Griffioen in twee sets. Van Koot won de partij met 7-6 (3), 6-4.

Vos tweede bij rentree in het veld

Marianne Vos is zondag bij haar eerste optreden in een veldrit deze winter als tweede geëindigd in de wereldbekercross van Namen. De wereldkampioene werd in de voorlaatste ronde bijgehaald door de Tsjechische Katerina Nash, die er vervolgens alleen vandoor ging. Vos passeerde de finish ruim een halve minuut na Nash als tweede. De Amerikaanse Katherine Compton werd derde.

Vos was tevreden met de tweede plaats. Ze keerde pas afgelopen week terug van een trainingsstage in Florida.

Van Oostveen betreurt uitlatingen over Hiddink

Bert van Oostveen heeft spijt betuigd dat hij zich na de 2-0-nederlaag van het Nederlands elftal op IJsland scherp heeft uitgelaten over bondscoach Guus Hiddink. Dat zei de directeur betaald voetbal van de KNVB zondag als gast bij de Tafel van Kees, een programma van FOX Sports.

"Wat ik niet goed heb gedaan, is dat ik na IJsland te snel en te stellig heb gezegd dat we gingen evalueren en dat sneller en scherper zouden doen", zei Van Oostveen. "Dat ik werd overvallen door de media, is geen excuus. Ik heb toen vragen naar eer en geweten beantwoord. Dat zal ik niet meer doen en dat heb ik ook tegen Guus gezegd. Onze relatie is nog steeds prima."

Van Oostveen onderstreepte nogmaals dat Hiddink tot en met het EK van 2016 in Frankrijk de bondscoach van het Nederlands elftal blijft.

Handbalsters tegen Tsjechië om plek op WK

De Nederlandse handbalsters nemen het in de play-offs om plaatsing voor het WK 2015 op tegen Tsjechië. Dat maakte de loting zondag duidelijk. Het WK wordt van 5 tot 20 december gehouden in de Deense steden Herning, Kolding, Frederikshavn en Naestved.

Nederland had bij de loting een geplaatste status op basis van de prestaties op het EK, waar de ploeg deze week zevende werd. Tsjechië deed niet mee aan het Europees kampioenschap en heeft zich eerst moeten kwalificeren voor de play-offs. De Tsjechische vrouwen wonnen de kwalificatiepoule met Litouwen en Azerbeidzjan.

Van de Pas naar tweede ronde PDC WK

Benito van der Pas heeft voor het eerst de tweede ronde weten te bereiken van het PDC WK darts. De Nederlander won in de eerste ronde met 3-2 van de Australiër Paul Nicholson en treft in de tweede ronde de winnaar van de partij tussen zijn landgenoot Ryan de Vreede en Dave Chisnall.

Van de Pas begon sterk in de eerste set en was vooral op de dubbels sterker dan Nicholson, die al zijn kansen miste. De set ging dan ook met 3-0 naar Van de Pas, die in de tweede set vooral op de hoge scores het liet liggen. Hij kreeg ook geen enkele kans om een leg binnen te halen en zag Nicholson mede door een 116-finish op gelijke hoogte komen.

Ook in de derde set bleef de als 25e geplaatste Nicholson het scorend beter doen dan Van de Pas, die regelmatig ver achter stond in de legs. Hij wist er nog wel één binnen te halen (miste wel net een 170-finish), maar kwam wel op een 2-1 achterstand in sets. Een set later ging Van de Pas vechten voor zijn laatste kans. De scores van zijn Australische tegenstander zakten in en de 21-jarige Nederlander kreeg meer kansen om de legs binnen te halen. Hij sleepte de set ook binnen en stoomde in de beslissende vijfde set al door naar een 2-0 voorsprong.

In de derde leg ging Nicholson plots weer scoren met twee 180'ers, maar miste twee pijlen op de dubbel 16. Van der Pas, die een gemiddelde had van 86,28 was niet ver weg en gooide daarna een 109-finish, zijn hoogste finish van de wedstrijd, waarmee hij doorstootte naar de tweede ronde van het PDC WK.

Uitslag Vitesse - Heracles Almelo

Vitesse heeft na de 0-4 bekerzege op Ajax ook voor het eerst in acht Eredivisie wedstrijden weer de drie punten gepakt. In het eigen Gelredome werd met 3-0 gewonnen van Heracles Almelo. Alle goals vielen al voor rust.

Vitesse

3 - 0

Heracles Almelo

 25' Traoré
 32' Labyad
 43' Traoré
   
 
 Gele kaart: Traoré (Vitesse), Veldmate (Heracles Almelo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: -
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia (Leerdam/80)
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper (McEachran/72)
Vejinovic
Qazaishvili
Ibarra
Traoré (Dauda/66)
Labyad
  Telgenkamp
Koenders
Te Wierik
Veldmate
Aktaou
Bruns
Fledderus
Linssen
Bel Hassani (Pelupessy/86)
Weghorst
Tannane

Meer vraag naar recreatiewoningen

De vraag naar recreatiewoningen neemt de komende jaren flink toe. Dat bleek uit een zondag door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gepubliceerd rapport.

Volgens de organisatie is de vraag de komende vijf jaar omvangrijk. Als een kwart van de huishoudens die momenteel zeker zijn over de aanschaf van zo'n woning ook daadwerkelijk deze stap zet, zou dat volgens de NVM jaarlijks tot circa 3500 transacties leiden.

De NVM liet de markt voor recreatiewoningen, waar volgens de vereniging nog maar weinig over bekend is, onderzoeken door het Bureau Stedelijke Planning.

Villarreal houdt aansluiting met topclubs

Villarreal heeft zich met de vijfde competitiezege op rij stevig in de subtop van de Spaanse Primera División genesteld. De ploeg van trainer Marcelino Garcia was zondag duidelijk te sterk voor Deportivo la Coruña: 3-0.

De Mexicaan Jonathan zette de thuisploeg al na tien minuten op voorsprong. Twee doelpunten na rust van Luciano Vietto bepaalden de eindstand op 3-0. De thuisploeg beëindigde het duel met tien man; invaller Pina werd in de tachtigste minuut met rood naar de kant gestuurd.

Villarreal staat voorlopig vijfde op een punt van Valencia. De vierde plaats in Spanje geeft recht op deelname aan de voorrondes van de Champions League.

Final Fantasy XV-compilatie bij Jump Festa

Jump Festa is een jaarlijkse manga en animebeurs in Japan waar ook games worden gepresenteerd. Square Enix gaat door met trailers tonen op Jump Festa. Deze Engels gesproken trailer is een HD-compilatie van de eerder getoonde trailers met wat meer materiaal.

De demo voor Final Fantasy XV genaamd "Episode Duscae" krijg je bij aankoop van een pre-order van Final Fantasy Type-0. Final Fantasy XV komt uit ergens in 2015 voor Xbox One en PlayStation 4.

Boëtius terug bij Feyenoord

Feyenoord treedt zondag in de uitwedstrijd tegen NAC Breda met vleugelspits Jean-Paul Boëtius in het basisteam aan. De behendige aanvaller ontbrak woensdag in het verloren uitduel met PSV (4-3) vanwege ziekte. Boëtius neemt de plaats in van Elvis Manu, die in Breda op de bank moet beginnen. Luke Wilkshire speelt ook tegen NAC als hangende rechtsbuiten.

NAC-trainer Eric Hellemons heeft na de smadelijke bekernederlaag afgelopen donderdag bij Excelsior (6-0) drie wijzigingen aangebracht in zijn basisteam. Sepp De Roover (geblesseerd), Elson Hooi en Joey Suk (beiden gepasseerd) ontbreken in het Brabantse elftal. Adnane Tighadouini, Isak Ssewankambo en Stipe Perica zijn de vervangers.

Schöne en Moisander terug bij Ajax

Lasse Schöne en Niklas Moisander keren zondagmiddag terug in de basisformatie van Ajax. Ze beginnen om 14.30 uur aan de uitwedstrijd tegen Excelsior.

Schöne en Moisander ontbraken donderdag tijdens het door hun club verloren bekerduel met Vitesse (0-4). Schöne had lichte liesklachten. Moisander moest plaatsmaken voor Stefano Denswil.

Linksback Nick Viergever heeft zijn plaats verloren aan Jairo Riedewald. Ricardo Kishna krijgt de voorkeur boven Anwar El Ghazi.

Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander en Riedewald; Klaassen, Serero en Andersen; Schöne, Milik en Kishna.

Kittel: "Riis en Vinokourov belasten hun sport"

Volgens Marcel Kittel is het niet goed voor het imago van de wielersport dat oud-renners met een dopingverleden nog steeds actief zijn als teambazen. De Duitse sprinter van Giant-Shimano spreekt in een interview met de Frankfurter Allgemeine met name over Alexander Vinokourov, die het voor het zeggen heeft bij Astana en Saxo-Tinkoff-manager Bjarne Riis.

"Mensen als Vinokourov en Riis hebben een voorgeschiedenis en trekken de aandacht met name in Duitsland steeds weer richting doping", zei Kittel. "Zij zorgen ervoor dat de wielersport continu verdacht is."

Kittel en landgenoten als Tony Martin en John Degenkolb spreken zich nadrukkelijk uit tegen doping, maar hebben zich niet aangesloten bij de actie van het Duitse antidopingbureau NADA onder de naam 'Alles geven, niets nemen'. De renners kunnen zich er niet in vinden dat ook bokser Vladimir Klitschko als boegbeeld voor de campagne wordt gebruikt. "Als hij meedoet terwijl hij geen dopingcontroles ondergaat in trainingsperiodes, doen wij niet mee. Dan is deze campagne ongeloofwaardig", aldus Kittel.

'Jump Festa'-trailer Final Fantasy Type 0 HD

Jump Festa is een jaarlijkse manga en animebeurs in Japan waar ook games worden gepresenteerd. In deze gameplaytrailer kunnen we genieten van meer HD-beelden van Final Fantasy Type 0 HD. Tegelijkertijd wordt er meer van het achtergrondverhaal getoond.

Final Fantasy Type-0 HD komt 20 maart 2015 uit voor Xbox One en PlayStation 4. Bij een pre-order krijg je ook de demo "Episode Duscae" voor Final Fantasy XV.

Scarlett sport veel voor kerst

Scarlett Johansson heeft heel erg veel zin in de kerstdagen. Aan People vertelt de actrice dat ze voor de feestdagen extra veel sport. Zo kan ze lekker genieten van het kerstdiner.

"Dan voel ik mij tenminste niet schuldig als ik te veel eet", aldus Scarlett. Johansson vertelt dat kerst een bijzonder feest is voor haar. "Ik zie dan mijn hele familie. Voor mijn werk moet ik veel reizen, dus het is een van de weinige momenten dat we bij elkaar zijn."

Wat Scarlett doet als ze met haar familie samen is? "Ik vind het heerlijk om met elkaar naar oude films te kijken, lekker te lezen en in de keuken te staan. Geloof het of niet, maar mijn favoriete kerstfilm is Home Alone 2."

Nummer 1-hit voor Gerard Ekdom

Gerard Ekdom staat op 1 in de iTunes chart met zijn kerstsingle Ill Be There This Christmas. De radio-dj kan niet geloven dat hij op de eerste plek in de lijst staat. "Aaaaagh!!!! Gary Fomdeck staat nummer 1 in Itunes! Ik heb gewoon een nr1 hit!! Complete waanzin!", twittert Ekdom zondagochtend.

Nadat het nummer zaterdag werd gedraaid door 3FM maakte Gerard bekend dat hij de kerstplaat een tijdje geleden heeft uitgebracht onder de naam Gary Fomdeck. De opbrengst van de single gaat natuurlijk naar Serious Request.

Zaterdag werd bekend dat Gerard, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren in twee dagen ruim 2,4 miljoen euro hebben opgehaald met hun Serious Request-actie. De drie dj's zitten nog tot woensdagavond in het Glazen Huis op de Grote Markt in Haarlem.

Geruchten over Street Fighter V

Er zijn geruchten verspreid in een YouTube-video van Ken Bogard. In de video wordt er aangekondigd dat Street Fighter V draait op Unreal Engine 4. Nu er bekend is geworden dat dit ook echt zo is, heeft de rest van de voorspellingen meer gewicht gekregen. De video is nu ingesteld als ‘private’, daarom kunnen wij deze hier niet meer tonen. 

De geruchten:

  • Unreal Engine 4
  • De verhaalmodus wordt “veel beter”.
  • Tijd- en weersinvloeden zichtbaar in stages.
  • Je kan je gevechtshouding veranderen met “V-trigger”, een nieuwigheidje.
  • Updates van de game komen in de stijl van League of Legends en Killer Instinct.
  • Er is een pc-versie, voornamelijk omdat de game ook uitgebracht wordt in Zuid-Azië, Latijns-Amerika en Afrika.
  • Er zijn 16 speelbare personages.
  • Street Fighter V komt uit in 2016.

Zoektocht na aangespoelde drugs bij Egmond

De politie en de reddingsbrigade zijn zondag bij Egmond aan Zee op zoek naar drugs, nadat daar zaterdag drugs op het strand waren aangespoeld. De politie wil weten of er nog meer in zee drijft of op het strand terecht is gekomen. Op zowel het strand als op het water wordt gezocht.

Hoeveel drugs er zijn aangespoeld en om welke verdovende middelen het gaat, is nog niet duidelijk. Het is ook niet bekend of er zondag nog iets is gevonden. De reddingsbrigade zoekt met boten op zee, de politie met auto's op het strand.

Kans op grote loterijprijs bijzonder klein

De kans dat je een grote prijs wint bij de oudejaarstrekking van de Staatsloterij is zo klein, dat je maar beter niet kan meedoen. Dat zegt Remco van der Hofstad, hoogleraar kansberekening aan de Technische Universiteit Eindhoven. "Rationeel is het niet om mee te spelen. Als je geld wil verdienen, moet je niet meedoen aan de loterij."

Toch zijn er elk jaar weer miljoenen mensen die een oudejaarslot kopen. "Maar mensen beslissen niet op basis van gezond verstand dat ze een lot gaan kopen. Ze doen dat vanuit hun emotie, vanuit een droom. Als die emotie er niet zou zijn, zou niemand nog meedoen."

In lezingen gebruikt hij wel eens een cartoon waarin een stripfiguur een loket opent met daarbij het uithangbord 'belasting op dommigheid, hier betalen'. Niemand komt daarop af. Op het volgende plaatje is de tekst op het uithangbord vervangen door 'loterijtickets, hier te koop'. Daar staat een hele rij mensen voor te wachten. In een tekstballonnetje boven het hoofd van de stripfiguur staat 'beter'.

Vorig jaar heeft de Staatsloterij 4,3 miljoen oudejaarslotnummers verkocht. De kans op de hoofdprijs van dertig miljoen was dus één op de 4,3 miljoen. "Dat is evenveel als 24 keer op rij kop gooien. De kans dat je acht keer op rij zes gooit met een dobbelsteen is groter dan dat je dertig miljoen wint op oudejaarsavond", relativeert Van der Hofstad.

In essentie blijft een loterij altijd een oneerlijk spel, aldus de hoogleraar kansberekening. "De loterij maakt altijd winst, de spelers altijd verlies."

Een woordvoerder van de Staatsloterij erkent dat de kans op dertig miljoen ontzettend klein is. "Maar wij merken toch dat het voor veel mensen erbij hoort op oudejaarsavond: champagne, oliebollen en een oudejaarslot."

'Landen buiten OPEC moeten minder produceren'

Olieproducerende landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC moeten hun onverantwoordelijk hoge productie inperken. Dat zei minister van energie Suhail Al-Mazrouei van OPEC-lid Verenigde Arabische Emiraten zondag.

Volgens Al-Mazrouei komt de daling van de olieprijzen van de afgelopen weken helemaal op het conto van de landen buiten het kartel. Hij kreeg daarin bijval van olieminister Mohammed al-Sada van Qatar, die aangaf dat consequent twee miljoen vaten per dag te veel worden geproduceerd.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) produceerde sinds begin 2013 zo'n dertig miljoen vaten per dag en handhaafde onlangs dit niveau. De wereldwijde productie nam in die periode juist met twee miljoen vaten per dag toe, tot bijna 94 miljoen vaten per dag. "Deze toename schaadt de markt", aldus Al-Mazrouei.

Görgl wint super-G, Vonn valt

Skiester Elisabeth Görgl heeft bij de World Cup in Val d'Isère de super-G gewonnen. In het Franse skioord was de Oostenrijkse enkele honderdsten van een seconde sneller dan haar landgenote Anna Fenninger, de olympisch kampioene.

De 33-jarige Görgl liet een dag eerder haar goede vorm al zien met de tweede plek op de afdaling. Fenninger kon dit seizoen nog niet heel veel indruk maken op de snelle onderdelen, met alleen het podium in Lake Louise als beste resultaat. Dit keer moest ze 0,05 seconden toegeven op haar landgenote. De derde plek ging naar de Sloveense Tina Maze, die zo al haar zesde podium haalde in elf races dit seizoen. Zij kwam 0,13 seconden tekort ten opzichte van de tijd van Görgl.

De aandacht in Val d'Isère ging niet alleen uit naar de skiesters die het podium haalden. Favoriete Lindsey Vonn was op jacht naar een evenaring van het record van meeste World Cup-zeges ooit: 62 stuks, nu nog alleen op naam van Annemarie Moser-Pröll. Voor de Amerikaanse, net terug van twee zware knieblessures, ging het halverwege echter fout. Ze mistte een poortje, waarna ze onderuit schoof en haar rechterknie - waaraan ze geblesseerd was - omhoog hield. Vonn stond al vrij snel weer overeind, maar leek wel wat moeilijk weg te lopen. Het is nog niet bekend of ze opnieuw een knieblessure opgelopen heeft.

Görgl in actie op de pistes van Val d'Isère (Foto: Getty)

OM houdt bijeenkomst over rellen Veen

De jongeren die een jaar geleden massaal werden opgepakt tijdens rellen in het Brabantse dorpje Veen zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst met het Openbaar Ministerie. De bijeenkomst maandagavond gaat over de laatste en aanstaande jaarwisseling. Ingewijden zeggen dat het OM een schikking wil treffen met ongeveer 95 ex-verdachten die onterecht hebben vastgezeten.

Het OM in Breda wil niets kwijt over de bijeenkomst. Maar sporthal d'Alburcht in Wijk en Aalburg is gereserveerd door het OM, bevestigt de beheerder. De gemeente weet over de bijeenkomst maar is niet betrokken, aldus een woordvoerder.

Het is een traditie in Veen om rond de jaarwisseling autowrakken in brand te steken. Op oudjaarsdag vorig jaar keerde een menigte zich tegen de politie toen een autowrak in brand was gestoken.

Hiariej winterstop in met gebroken arm

FC Groningen-middenvelder Tom Hiariej heeft zaterdagavond in het uitduel met FC Dordrecht zijn rechterbovenarm gebroken. Dat heeft zijn club zondag bekendgemaakt. Hiariej kwam ongelukkig in botsing met een tegenstander en moest kort voor rust worden gewisseld. Bij onderzoek in een ziekenhuis in Dordrecht kwam de breuk aan het licht.

Zondag zal de arm van Hiariej in het Martini Ziekenhuis van Groningen nader worden onderzocht. FC Groningen kwam in het laatste duel voor de winterstop niet verder dan een 1-1-gelijkspel bij de hekkensluiter in de eredivisie.

Muhammed Ali met longontsteking in ziekenhuis

Bokslegende Muhammed Ali is met een lichte longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Naar verwachting zal hij het hospitaal snel weer mogen verlaten, zo meldde een woordvoerder zaterdag.

Ali (72) werd zaterdagochtend opgenomen in een niet nader genoemd ziekenhuis. "Omdat de longontsteking vroegtijdig is ontdekt ziet het er goed uit en kan hij naar verwachting weer snel naar huis", meldde Bob Gunnell, zegsman van de oud-bokser die al jaren aan Parkinson lijdt. Verdere informatie werd op verzoek van de familie niet gegeven.

Hoedt stuurt aan op vertrek bij AZ

Wesley Hoedt stuurt aan op een vertrek bij AZ. De 20-jarige verdediger, geboren in Alkmaar, wil niet meer onderhandelen over een nieuw contract. AZ laat weten dat het Hoedt al sinds januari langer wil binden.

De verdediger stelde een gesprek over zijn toekomst aanvankelijk uit. Hij veroverde dit seizoen een basisplaats bij de tweevoudig landskampioen. Hoedt en AZ spraken onlangs over een nieuwe verbintenis maar bereikten geen overeenstemming.

Ambulancepersoneel gegijzeld in woning

Twee ambulancemedewerkers hebben zaterdagnacht enkele angstige momenten beleefd. De hulpverleners werden in een huis in Bergen op Zoom enige tijd vastgehouden. Uiteindelijk wisten ze de woning uit te vluchten.

De ambulancebroeders waren opgeroepen omdat de vrouwelijke bewoner van het huis medische hulp nodig had. Volgens haar man hadden de hulpverleners te weinig gedaan om haar te helpen. De man, die 53 jaar is, draaide daarop de deur op slot en hield de sleutel bij zich.

Op hetzelfde moment pakte de 51-jarige vrouw een van de ambulancemedewerkers vast en bedreigde hem. Toen ze zei dat ze messen wilde pakken, konden de twee hulpverleners alsnog het huis ontvluchten.

Agenten hielden het echtpaar even later in hun auto aan. Ze waren op weg naar de huisartsenpost. De man is inmiddels weer vrij, de vrouw zit nog vast.

Jordanië voert weer doodstraf uit

Jordanië heeft zondag elf mensen geëxecuteerd en daarmee een einde gemaakt aan het moratorium op de doodstraf in het land. Volgens de Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken Hussein Majali werden de mannen bij zonsopgang opgehangen, meldt de BBC. Ze waren veroordeeld in verschillende moordzaken.

Jordanië voerde sinds 2006 geen doodstraffen meer uit. Majali zei onlangs dat de stijgende misdaadcijfers worden veroorzaakt omdat de doodstraf niet werd uitgevoerd.

Mel B nam overdosis

Mel B heeft vorige week een overdosis genomen. Volgens RadarOnline was het geen bewuste actie van de zangeres. Ze zou pijnstillers hebben ingenomen en daarna alcohol hebben gedronken. Deze combinatie zorgde ervoor dat Mel in het ziekenhuis behandeld moest worden.

Mel, die in de jury zit van de Britse X Factor, miste vorige week een uitzending omdat ze in het ziekenhuis lag met maagpijn. Maar een bron vertelt RadarOnline dus nu dat er iets anders aan de hand was.

"Ze lag in het ziekenhuis omdat ze pillen had genomen en alcohol had gedronken. Het was een ongeluk, het was niet haar intentie om een overdosis te nemen", aldus de insider. "Ze is absoluut niet suïcidaal, maar haar terugkeer naar Londen voor het programma heeft voor spanningen gezorgd."

Er gaan al twee weken geruchten dat het huwelijk van Mel en haar man Stephen Belafonte op springen staat. Verschillende media schreven afgelopen dagen ook dat Stephen Mel zou hebben geslagen. Tijdens de finale van X Factor had Mel namelijk verschillende blauwe plekken. Maar volgens de ingewijde klopt hier helemaal niks van.

"Stephen heeft haar echt geen klappen gegeven. Sinds Mel weer terug is in Londen heeft ze gewoon veel stress, ze is veel afgevallen. Daar hebben haar blauwe plekken ook mee te maken. De artsen in het ziekenhuis moesten haar aan het infuus leggen en dat ging niet makkelijk, daar heeft ze die plekken aan overgehouden."

Regenachtige kerst verwacht

Kerst lijkt dit jaar onstuimig te verlopen in Nederland. Dat meldt weerbureau weeronline.nl zondag. Ook het KNMI gaat uit van regen. Daarmee is de kans op een witte kerst volledig verkeken.

Eerste Kerstdag trekken vanuit het noordwesten regenbuien over het land, aldus weeronline. Soms kan er ook wat natte sneeuw vallen. Tweede Kerstdag lijkt droog te beginnen, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en later gaat het regenen.

In 2010 lag er voor het laatst sneeuw tijdens de feestdagen. Na kerst wordt het vermoedelijk kouder.

Landelijke aanpak fraude met adres

Mensen die een vals adres gebruiken, lopen komend jaar meer kans om tegen de lamp te lopen. Dat is de bedoeling van een strengere aanpak van adresfraude. Per jaar moet hierdoor 42 miljoen euro in het laatje komen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag laten weten.

Het gaat om het opsporen van mensen die door het opgeven van een onjuist adres ten onrechte bijstand, huurtoeslag of studiefinanciering kregen. Ook kan het gaan om mensen die de Belastingdienst of de politie achter zich aan hebben.

Afgelopen jaar wees nauwere samenwerking tussen onder meer de Rijksoverheid, gemeenten en instanties in de sociale zekerheid uit dat een derde van de onderzochte adressen niet klopte. Deze aanpak wordt nu landelijk.

Geld voor Q-koortsonderzoek verdeeld

Onderzoekers van het Radboudumc krijgen van de stichting Q-support geld voor nieuwe studies naar diagnose en behandeling van Q-koorts. De onderzoeken zijn uitgekozen door de patiënten zelf. De stichting Q-support, die is opgericht voor de patiënten, heeft dat bekendgemaakt.

Q-support kwam er na een heftig debat in de Tweede Kamer over de Q-koorts. In totaal stelde Den Haag tien miljoen euro beschikbaar voor de stichting. Van het geld is twee miljoen euro bedoeld voor onderzoek.

In totaal kreeg Q-support dit jaar negen onderzoeksvoorstellen. De patiënten hebben de ideeën zelf op relevantie beoordeeld, aldus voorzitter Annemieke de Groot zondag.

Het gaat in totaal om zes ton die is toegekend aan onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Zij gaan onderzoek doen naar de diagnose van chronische Q-koorts met een lichaamsscan, onderzoek naar de oorzaak van chronische vermoeidheid na Q-koorts en onderzoek naar de ontwikkeling van chronische Q-koorts jaren na een besmetting.

De rest van het geld voor onderzoek wordt volgend jaar verdeeld.

Koenders voor missie tegen IS in Irak

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is in Noord-Irak om de missie tegen Islamitische Staat (IS) te bespreken. De eerste Nederlandse militairen die de missie voorbereiden zijn zondag in Arbil aangekomen.

Nederlandse militairen gaan Koerdische peshmerga's trainen. Nederland gaat hierbij nauw samenwerken met Duitsland. Verder gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando's opleiden.

Zestien kwartiermakers bereiden de missie in Noord-Irak voor. De verwachting is dat de trainingen ergens begin volgend jaar kunnen beginnen. Uiteindelijk gaan 130 Nederlandse trainers in Irak aan de slag.

De trainingsmissie is onderdeel van de bijdrage van Nederland aan de internationale coalitie tegen IS. Nederlandse F-16's bombarderen al twee maanden doelen van IS in Irak. De gevechtsvliegtuigen opereren vanaf een basis in Jordanië.

Vrouwen schrijven geschiedenis in World Cup viermansbobs

Bobsleepilotes Elana Meyers Taylor en Kaillie Humphries hebben in Calgary geschiedenis geschreven in de viermansbob. De Amerikaanse en Canadese werden de eerste vrouwen ooit die in de World Cup zijn gestart in de viermansbob, het onderdeel dat sinds deze winter officieel een gemengd onderdeel is.

Meyers Taylor was de eerste van de twee die naar beneden mocht, met net als Humphries drie mannen in de slee. De Amerikaanse kende een moeizame eerste run, Humphries deed het vervolgens beter. De twee werden uiteindelijk vijftiende (Humphries) en zestiende (Meyers Taylor) in het veld van zeventien bobs. Ze hielden alleen de Let Oskars Kibermanis achter zich, die na een stevige crash in de eerste run niet meer naar beneden ging in de tweede afdaling.

Letland kende echter ook succes: Oskars Melbardis pakte de dubbel in Calgary door de winst te pakken. Dat deed hij eerder ook al in de tweemansbob, wat de eerste World Cup-zege in zijn loopbaan was in dat evenement. Francesco Friedrich greep namens Duitsland de tweede plek, net als in de tweemansbob. De derde plek was voor zijn landgenoot Maximilian Arndt, die een week eerder in Lake Placid nog de winst pakte. Negende werd de Zwitser Rico Peter, die de voormalig Nederlander Bror van der Zijde in zijn slee heeft als duwer.

Bij de vrouwen pakte Meyers Taylor de overwinning, samen met remster Cherrelle Garrett. Het Amerikaanse duo was veel te snel voor de Duitse dames Anja Schneiderheinze/Franziska Bertels en Humphries met remster Kate O'Brien.

Goud voor aflossingsploeg, zilver voor Knegt in Seoul

De aflossingsploeg van de Nederlandse shorttrackers heeft tijdens de wereldbekerwedstrijd in Seoul goud gewonnen. Het team met Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Adwin Snellink en Daan Breeuwsma versloeg in de finale Canada, China en Zuid-Korea. Vorige week in Shanghai moest de ploeg nog genoegen nemen met zilver. 

De Nederlandse shorttrackers reden bijna de hele wedstrijd voorop. Knegt werd uiteindelijk op de aflossing de grote man. Op zeven ronden van het einde kwam hij op kop. Zijn teamgenoten wisten de leiding te behouden, waarna Knegt als afmaker de slotronden inging. In de één-na-laatste ronde stak de Zuid-Koreaan Kwak Yoon-gy voorbij Knegt, maar Knegt reageerde daar goed op en wist direct weer aan de leiding te komen. Met als gevolg dat hij daarna als eerste over de lijn kwam. 

Knegt kreeg eerder op de dag ook al een medaille omgehangen. Hij pakte zilver op de 500 meter. Alleen de Koreaan Seo Yi-ra was sneller. Knegt lag in de finale lang vierde, maar hield uiteindelijk de Canadees Charles Hamelin en de Chinees Wu Dajing achter zich. Zaterdag was er al brons op de 1000 meter voor de geboren Fries. 

Freek van der Wart kwam op de 500 meter uit in de B-finale. Op de kortste afstand ging hij in de laatste bocht onderuit, waardoor Van der Wart als derde finishte. Hij werd daarmee zevende in de eindstand. 

Bij de dames kon Rianne de Vries succes boeken op de 1.500 meter. De shorttrackster uit Friesland werd in de halve finales uitgeschakeld. De aflossing bij de vrouwen werd gewonnen door China voor Zuid-Korea en Rusland. 

Het volgende toernooi voor de shorttrackers is het Europees kampioenschap in eigen land. Op 23, 24 en 25 januari 2015 is het EK in Dordrecht. Vorig jaar was er brons voor Niels Kerstholt nadat Knegt werd gediskwalificeerd omdat hij bij de finish beide middelvingers had opgestoken en een schoppende beweging had gemaakt naar kampioen Viktor An. Knegt stond toen derde in het algemeen klassemement. Jorien ter Mors werd vorig jaar in Dresden Europees kampioen, waarschijnlijk zal ze haar titel niet gaan verdedigen. 

Dallas velt gehavend San Antonio

De basketballers van de Dallas Mavericks hebben zaterdag in een Texaans onderonsje in de NBA de San Antonio Spurs met 99-93 verslagen. Bij de thuisploeg debuteerde guard Rajon Rondo die twee dagen eerder overkwam van de Boston Celtics naar tevredenheid met zes punten, negen assists en zeven rebounds.

De productiefste man van Dallas was Monta Ellis met liefst 38 punten. BIj de door blessures geteisterde titelverdediger uit San Antonio ontbraken onder anderen sterspelers Tim Duncan en Manu Ginobili. 

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Utah Jazz 104-86
New Orleans Pelicans - Portland Trail Blazers 88-114
Houston Rockets - Atlanta Hawks 97-104
Denver Nuggets - Indiana Pacers 76-73
Los Angeles Clippers - Milwaukee Bucks 106-102 

Bouwmeester loopt door straf medaille mis

Marit Bouwmeester heeft aan de zeilregatta om de Copa Brasil geen eremetaal overgehouden. De Friezin werd zaterdag in de medalrace van de Laser Radial bestraft wegens een verkeerde manoeuvre in de vervuilde baai van Rio de Janeiro en viel terug in het klassement. De Belgische Evi van Acker won de slotwedstrijd met dubbele punten en pakte de titel.

Bij de mannen beloonde Rutger van Schaardenburg zich in dit olympische boottype met brons. Daarvoor volstond op de laatste dag een zesde plaats. De Brazilianen Robert Scheidt en Bruno Fontes stelden het thuisfront niet teleur en bleven eerste, respectievelijk tweede.

Stroetinga wint marathon in Groningen

Arjan Stroetinga heeft zaterdag in Groningen de elfde schaatsmarathon voor de KPN Cup op zijn naam gebracht. De rijder van A-ware/Fonterra, eerder op de avond ook al de beste op de massastart, bleef op ijsbaan Kardinge de Belg Bart Swings en Simon Schouten in de enerverende finale voor.

Bij de vrouwen zegevierde Mariska Huisman opnieuw. Ze moest dit seizoen even op gang komen, maar heeft haar draai nu gevonden. Dat resulteerde in de derde zege in minder dan twee weken. Huisman was in de massasprint Manon Kamminga en Foske Tamar van de Wal te snel af.

Roma loopt averij op tegen Milan

De klassieker in de Serie A tussen AS Roma en AC Milan heeft zaterdag geen winnaar opgeleverd. Het duel in Stadio Olimpico in Rome eindigde zoals het begon: 0-0. Het gat van Roma met koploper Juventus is daardoor na zestien wedstrijden drie punten. Juve won donderdag al met 3-1 bij laagvlieger Cagliari.

Kevin Strootman en Urby Emanuelson begonnen op de bank bij Roma en bleven daar het hele duel zitten. Zij zagen hun club niet profiteren van de man-meer-situatie die ontstond toen Pablo Armero van AC Milan in de zeventigste minuut zijn tweede gele kaart pakte en van het veld moest. Twee minuten daarvoor kreeg Nigel de Jong ook geel. Hij speelde het hele duel bij Milan, waar Marco van Ginkel door een enkelblessure niet bij de selectie zat.

Milan staat voorlopig zevende en moet vrezen dat Fiorentina later dit weekend nog passeert.

Real Madrid voor vierde keer wereldkampioen

Real Madrid heeft zaterdag voor de vierde keer in de historie het wereldkampioenschap voor clubteams gewonnen. De Madrilenen, winnaar van de Champions League, versloegen in Marrakech San Lorenzo met 2-0. Sergio Ramos en Gareth Bale zorgden voor de doelpunten tegen de Argentijnen.

Real kroonde zich 44 jaar geleden voor het eerst tot wereldkampioen. Toen versloeg de Koninklijke het Uruguayaanse Peñarol. In 1998 en in 2002 eiste Real wederom de titel op door respectievelijk Vasco da Gama uit Brazilië en Club Olimpia Asunción uit Paraguay te verslaan.

Van den Kerkhof: "Ik zag gevaarlijk spel Necid"

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof was zaterdag de meest besproken man na afloop van het duel tussen SC Cambuur en PEC Zwolle (2-1). De arbiter keurde bij de stand 1-1 een doelpunt af van PEC-spits Tomas Necid, terwijl eigenlijk niemand wist waarom, op Van den Kerkhof zelf na dan.

"Ik zie dat Etiënne Reijnen ten val komt en dat de bal op hoofdhoogte van hem is", analyseerde hij bij FOX Sports. "Daarna zie ik Necid tegen de bal trappen en dat vond ik op dat moment gevaarlijk. Ik vind dat je altijd rekening moet houden met de gezondheid van je tegenstander."

"Het enige dat ik misschien beter had kunnen doen was direct naar de situatie sprinten. Dat had een hoop onduidelijkheid weg kunnen halen. Voor mezelf was het duidelijk, omdat ik floot en ik fluit nooit bij doelpunten, alleen bij overtredingen."

Aanvoerder van PEC Bram van Polen was kort na afloop van het verloren duel woest op scheidsrechter Martin van den Kerkhof voor het afkeuren van het doelpunt. "Die scheids doet maar wat", brieste hij. Necid dacht zijn ploeg op 2-1 te zetten uit een hoekschop, maar Van den Kerkhof keurde het doelpunt af. "Hij wist zelf niet waarom hij 'm afkeurde. Ik ben naar de assistent gelopen en die wist het ook niet. Hij hoort helemaal niet op dit niveau te fluiten, echt ongelooflijk.''

"Ik snap er helemaal niets van", ging Van Polen nog even door. "Volgens mij doet hij het om het publiek ofzo. Uiteindelijk verpest hij voor ons de wedstrijd. Als we met 2-1 voor komen, dan slepen we hier in ieder geval nog een puntje weg."

Resident Evil: Revelations 2 opening cinematic

Capcom heeft de opening cinematics van Resident Evil: Revelations 2 vrijgegeven, de trailer legt de focus op TerraSave, een mensenrechtenorganisatie. Ook worden Claire Redfield en Moira Burton geïntroduceerd waarna ze al snel meegenomen worden door gewapende mannen.

Resident Evil: Revelations 2 komt uit in episodes op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc ergens in 2015.

Dierenleed en eco-schade door kikkerbillen

Kikkerbillen op het kerstmenu? De productie van de delicatesse leidt tot gruwelijk dierenleed en brengt ook schade toe aan het ecologische systeem, zegt Wakker Dier. De organisatie meldt dat inmiddels twee groothandels hebben besloten te stoppen met verkoop van kikkerbillen.

De poten van kikkers worden volgens Wakker Dier afgescheurd, geknipt of afgesneden terwijl het dier nog leeft. De verminkte kikker sterft daarna een langzame, pijnlijke dood. Nederland is een van de grotere importeurs van kikkerbillen in Europa, meldt de dierenorganisatie.

Het product komt vooral uit Indonesië en enkele andere Aziatische landen. Ook Bulgarije en Roemenië zijn grote exporteurs. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat het uitmoorden van kikkers, die vaak in het wild worden gevangen, leidt tot het verstoren van ecosystemen en het uitsterven van kikkersoorten.

In supermarkten zal de consument niet zo snel kikkerbillen aantreffen, maar op de menukaart van restaurants staan ze nog regelmatig. De horeca koopt ze in bij groothandels. Na aansporing door Wakker Dier hebben de Makro en Deli XL laten weten de verkoop te staken. Sligro haalt geen kikkerbillen meer uit Indonesië. Andere groothandels hebben nog niet op de oproep van de organisatie gereageerd.

Peiling: PVV nu groter dan VVD en PvdA samen

De onrust rond de invoering van de zorgwet heeft het kabinet geen goed gedaan. De twee regeringspartijen VVD en PvdA zouden, bij verkiezingen nu, samen kleiner zijn dan de PVV. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

De VVD en de PvdA zouden in vergelijking met het vorige onderzoek allebei een zetel inleveren. De VVD houdt er dan nog achttien over en de PvdA tien. De PVV krijgt er in de nieuwe peiling twee zetels bij en komt uit op dertig, twee meer dan de regeringspartijen samen.

GroenLinks blijft het ook goed doen. De partij van leider Bram van Ojik wint een zetel en zou bij verkiezingen nu uitkomen op tien zetels, aldus De Hond. Daarmee is GroenLinks dus even groot als de PvdA. Bij de laatst gehouden verkiezingen voor de Tweede Kamer, in september 2012, behaalde de PvdA 38 zetels en GroenLinks vier.

Peiling: PVV nu groter dan VVD en PvdA samen
Peiling: PVV nu groter dan VVD en PvdA samen (Foto: ANP)

Snowboardster Maas springt naar brons, Belg pakt winst

Snowboardster Cheryl Maas heeft in Istanbul het brons gepakt in de eerste World Cup Big Air ooit voor vrouwen. Bovendien was het de eerste keer dat een Turkste stad het World Cup-circus mocht verwelkomen. Een tweede Nederlandse, Charlotte van Gils, stond op de startlijst, maar maakte geen sprong.

De 30-jarige Brabantse Maas kwam tot een score van 154,25 punten met haar sprong. Daarmee moest ze zich gewonnen geven tegenover de pas 17-jarige Amerikaanse Ty Walker (156,50), die haar eerste World Cup-zege boekte. Op de tweede plaatst eindigde de Zwitserse Sina Candrian (155,75), die op de Olympische Spelen in Sochi nog net naast de medailles greep op de slopestyle. 

Bij de mannen viel er Belgisch succes te noteren. Seppe Smits, al jaren een wereldtopper op de Big Air, was in Istanbul de beste. De 23-jarige Smits liet 183,00 punten noteren, waarmee hij de Zwitser Jonas Bösiger (180,25) voor kon blijven. Met 179,50 punten ging de derde plek naar de Amerikaan Brandon Davis. De Nederlander Joris Ouwerkerk kon geen indruk maken en werd 26e in het veld van 28 deelnemers.

PDC WK: Gary Anderson door, Whitlock uitgeschakeld

Zaterdagavond opnieuw vier partijen in de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Het was de avond van onder andere Terrt Jenkins, Simon Whitlock en Gary Anderson. Jenkins en Anderson speelden niet geweldig, maar wonnen wel. Whitlock zien we na de kerst niet meer terug. 

Steve Beaton (21) 0-3 Kyle Anderson
Op 1-1 in de eerste set was het Beaton die als een break wist te plaatsten. Anderson brak direct terug en kon, nadat beide spelers moeite hadden op de dubbel te vinden, alsnog de eerste set pakken.

Anderson begon steeds beter in zijn spel te komen en gaf vervolgens nog maar één leg weg. Hij won met 3-0 van Beaton en speelt in de volgende ronde tegen Andy Hamilton.

Mark McGrath 0-4 Scott Kirchner (voorronde)
Een duel tussen een Nieuw-Zeelander en een Amerikaan. Het was Kirchner die de voorronde met 4-0 wist te winnen en later vanavond aan mag treden tegen Gary Anderson.

Terry Jenkins (16) 3-1 John Weber
Jenkins begon sterk en pakte de eerste set met 3-1. In de tweede set was het Jenkins die problemen had met zijn dubbels waardoor Weber kon profiteren en pakte set twee.

Na een rommelige derde set, die met 3-0 naar Jenkins ging, was het de antiekhandelaar die de vierde set met een 15, 13 en 14-darter naar zich toe trok. Jenkins won de partij met 3-1 en speelt in de tweede ronde tegen Laurence Ryder, die Justin Pipe uitgschakelde.

Simon Whitlock (7) 1-3 Darren Webster
Whitlock heeft een matig 2014 achter de rug. De halve finale op de World Matchplay is het enige wat het noemen waard is. Webster heeft zich dit jaar via de Pro Tour voor de grote toernooien weten te kwalificeren. Een goed resultaat bleef achter. Webster pakte de eerste set met 0-3.

Via dubbel 5 pakte Webster ook de eerste leg van de tweede set. Via tops kon Whitlock ook zijn eerste leg pakken. Het werd 2-2 en beide heren misten enkele dubbels in de laatste leg. Uiteindelijk kon Whitlock een 2-0 achterstand in sets voorkomen door dubbel 10 uit te gooien.

De opleving van Whitlock bleek van korte duur. The Wizard won geen leg meer verloor de partij met 1-3, vorig jaar haalde hij nog de halve finale. Webster speelt na de kerst tegen Dean Winstanley of Wayne Jones.

Gary Anderson (4) 3-1 Scott Kirchner
In de eerste set hield iedere speler zijn leg waardoor Anderson de set pakte met 3-2. Kirchner trok de stand gelijk door de tweede set met 0-3 te winnen.

Anderson kwam 2-0 voor in de derde set en leek de set te pakken. Kirchner kwam wonderbaarlijk terug en kreeg zelfs pijlen om de set te grijpen, hij gooide dubbel elf echter niet uit. Anderson benutte zijn dubbel wel en kwam 2-1 voor. De vierde set ging met 3-1 naar Anderson en won daarmee de partij. Hij speelt in de volgende ronde tegen Jelle Klaasen.

Zondag opnieuw een dubbel programma. Drie Nederlanders verschijnen aan de oche: Ron Meulenkamp, Benito van de Pas en Ryan de Vreede.

Middagsessie vanaf 13.30 uur
Paul Nicholson (25) v Benito van de Pas
Boris Koltsov v Haruki Muramatsu (P)
Mark Webster (31) v Ron Meulenkamp
Dean Winstanley (26) v Wayne Jones
Kevin Painter (20) v Boris Koltsov/Haruki Muramatsu

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Kim Huybrechts (18) v Michael Mansell
Jani Haavisto v John Michael (P)
Dave Chisnall (8) v Ryan De Vreede
James Wade (6) v Jamie Lewis
Ian White (15) v Jani Haavisto/John Michael

Judoka's Kenamju verliezen in finale

De mannenploeg van Kenamju is er niet in geslaagd voor eigen publiek de Europa Cup te winnen. De Haarlemmers verloren zaterdagavond in finale van Fighter Tbilisi. Dat stond al na drie partijen vast. Junior Degen, Dex Elmont en Frank de Wit stapten na een ippon van hun Georgische opponent teleurgesteld van de mat.

Sjalva Kardava was te sterk voor Degen, Noegzhari Tatalasjvili vergrootte de voorsprong van Tibilisi door Elmont met succes in de houdgreep te nemen. Avtandil Tchrikisjvili besliste de eindstrijd voortijdig ten koste van De Wit.

Noël van 't End kon het vervolgens ook al niet bolwerken tegen Varlam Liparteliani, waarna Henk Grol de eer mocht redden. Dat lukte wel. De Groningse krachtpatser versloeg Adam Okruashvili en bepaalde de eindstand op 1-4. Evenals de vrouwen (brons) promoveerde het Haarlemse mannenteam naar de Golden League.

David opnieuw wereldkampioene squash

Nicol David is opnieuw wereldkampioene squash geworden, voor de achtste keer in haar carrière. De in Amsterdam wonende Maleisische, die sinds augustus 2006 de wereldranglijst bij de vrouwen aanvoert, had het zaterdagavond in Caïro moeilijker dan ooit in de finale.

David (31) kwam tegen de zes jaar jongere Egyptische lievelinge Raneem El Welily met 1-2 achter en stond in de vierde game op omvallen (6-10). Ze werkte de matchpoints weg en herstelde alsnog het evenwicht. Dat brak het verzet van El Welily: 5-11, 11-7, 7-11, 14-12, 11-5.

Menner Chardon moet Exell voor laten gaan

IJsbrand Chardon heeft de Australiër Boyd Exell weer eens voorrang moeten verlenen in een belangrijke vierspanwedstrijd. De menner uit Schipluiden kwam zaterdagavond in de wereldbekerkwalificatie in Londen minder dan vier seconden tekort voor de hoofdprijs van 5500 euro.

Exell kwam over twee ronden uit op 240,44 seconden. Chardon liet de klok stilstaan op 244,11. Hij kreeg een premie van 4 mille. Beide rivalen maakten in het sfeervolle Olympia geen stuurfouten. Fredrik Persson eindigde op afstand als derde. De Zweed reed drie kegeltjes om.

Koos de Ronde (vierde) en Theo Timmerman (zesde) mochten niet terugkomen voor de beslissende omloop.

Cesena schiet weinig op met punt

Cesena heeft in de strijd tegen degradatie uit de Italiaanse Serie A weer een puntje mogen bijschrijven. De laagvlieger kwam bij Sassuolo tot 1-1. Daar zag het lang niet naar uit, maar de Braziliaan Zé Eduardo maakte in de 94e minuut toch nog de voorsprong van Sassuolo ongedaan.

Simone Zaza zette de thuisploeg een kwartier voor tijd op 1-0. De spits, begin september namens Italië nog verantwoordelijk voor de 2-0 tegen Oranje, benutte een strafschop. Dat leek voor Cesena de tiende nederlaag van het seizoen op te leveren, maar Zé Eduardo voorkwam dat.

Cesena heeft na zestien wedstrijden negen punten en staat voorlaatste. Het gat met de veilige zeventiende plaats is vier punten. Sassuolo staat in de middenmoot.

'Groot taboe op depressie rond zwangerschap'

Er ligt nog een te groot taboe op depressieve klachten van zwangere en pas bevallen vrouwen. "Het standaard beeld op tv en in films is dat van een zielsgelukkige moeder met een blakende baby in haar armen", constateert Veerle Bergink, psychiater en onderzoeker bij het Erasmus MC. "In het echt is dat wel eens anders."

5 tot 10 procent van de vrouwen krijgt last van depressieve klachten rond de geboorte van haar kind. "Maar in bijvoorbeeld Ouders van nu, een tijdschrift gericht op jonge ouders, lees je hier helemaal niets over. Hoogstens over een totaalruptuur, en aan het einde van het verhaal is de vrouw heel blij met haar kind. Zo gaat het echt niet altijd", stelt Bergink.

"In de zwangerschap worden mentale klachten van vrouwen nog te vaak gebagatelliseerd. Dat hoort erbij, horen ze dan. Of 'wacht maar tot je je baby in je armen hebt, dan weet je waar je het voor doet'. Veel vrouwen voelen zich niet serieus genomen."

"Als die baby dan uiteindelijk in hun armen ligt en ze voelen niets, is er een enorm schuldgevoel. Want van de maatschappij hoor je alleen maar dat dit de mooiste tijd van je leven hoort te zijn. Maar voor heel wat vrouwen is het een nare, eenzame periode. Als vrouw zeggen dat je geen gevoelens voor je kind koestert, daar ligt een groot taboe op."

"Je kweekt een volgende generatie met psychische klachten als je die vrouwen niet behandelt", stelt kinder- en jeugdpsychiater Mijke Lambregtse-van den Berg. Enerzijds werken stresshormonen via de moeder door op het ongeboren kind. Maar ook na de geboorte kan een depressie bij de moeder voor problemen bij het kind zorgen.

"Een moeder die niet teruglacht als ze een glimlach krijgt van haar baby. Een vrouw die niet of heel overdreven reageert op haar kind. Dat leidt tot problemen op latere leeftijd, zoals angsten, depressies en leerachterstand."

Volgens Lambregtse is een postpartum depressie, mits onderkend, goed te behandelen. "Liefst met het kind erbij. Want niet alleen de klachten van de vrouw moeten behandeld worden, ook de band met haar kind. ,,Verloskundigen, gynaecologen, psychiaters en psychologen werken al hard samen om de zorg voor deze vrouwen en hun kinderen goed te organiseren", ondervindt Bergink. "Nu de maatschappij en de media nog."

'Groot taboe op depressie rond zwangerschap'
'Groot taboe op depressie rond zwangerschap' (Foto: ANP)

Achtervolgingszeges voor biatleten Domracheva en Svendsen

Biatleten Darya Domracheva en Emil Hegle Svendsen hebben in het Sloveense Pokljuka de zeges gepakt op de achtervolging in de World Cup. Svendsen deed dat door foutloos te blijven, Domracheva schoot negentien van de twintig schijven omver.

Bij de vrouwen was de Tsjechische Gabriela Soukalova na haar winst in de sprint als eerste gestart. Al bij de eerste schietbeurt ging het echter mis, want met drie missers was ze direct kansloos voor de zege. Domracheva, gestart als zesde, kwam al gelijk naar voren en had na de tweede van vier schietbeurten de leiding in handen. Alleen Valj Semerenko kon volgen, maar de Oekraïnse was niet snel genoeg op de langlaufski's en moest door een schietfout definitief afhaken. De als vijftiende gestarte Kaisa Mäkäräinen kwam gedurende de hele race sterk opzetten. De Finse maakte alleen bij het liggend schieten één fout, was veruit de snelste op de ski's en pakte zo de tweede plek, voor Semerenko.

Anton Shipulin vertrok als eerste bij de mannen en deed dat met een ruime voorsprong op Dominik Landertinger, Emil Hegle Svendsen en Martin Fourcade. De Rus Shipulin begon prima, maar bij de tweede keer liggend schieten maakte hij een fout, waardoor Landertinger en Svendsen aan konden sluiten, op tien seconden gevolgd door Fourcade. In de derde schietbeurt bleef van de koplopers alleen Svendsen foutloos en dus kon de Noor de leiding overnemen. Die zou hij ook niet meer afstaan, terwijl achter hem de strijd om de tweede en derde plek ook beslist was. Shipulin hield Fourcade op flinke afstand, terwijl Landertinger de vierde plek veroverde. De snelste 'geïsoleerde' tijd in de achtervolging - zonder de verschillen van de sprint - kwam op naam van de Rus Timofey Lapshin. Hij ging als 45e van start, maar wist zich op te werken naar plek 6.

Twee agenten doodgeschoten in New York

In New York zijn zaterdag twee agenten doodgeschoten. Zij werden benaderd door een gewapende man toen zij in hun auto de wacht hielden op een kruispunt in het stadsdeel Brooklyn.

De moord gebeurde als een executie, de auto van de agenten werd "volgepompt" met kogels, aldus de krant The New York Post. De schutter vluchtte en kwam tijdens een vuurgevecht om het leven. Over zijn identiteit en motieven is niets bekendgemaakt.

Twee agenten doodgeschoten in New York
Twee agenten doodgeschoten in New York (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.