FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 december 2014

EU-steun voor ontslagen werknemers Air France

De Europese Unie trekt ruim 25,9 miljoen euro uit om bijna vierduizend ontslagen werknemers van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France weer aan een baan te helpen. Het gaat om de grootste bijdrage ooit uit het Europese fonds dat speciaal werd opgericht voor arbeiders die werkloos zijn geworden door gevolgen van de globalisering.

Het Europees Parlement in Straatsburg stemde dinsdag in met de steun. Air France zag zich gedwongen personeel te ontslaan door de toenemende concurrentie en de stijgende brandstofprijzen. De gevolgen van de ontslagen in de regio Parijs werden nog eens versterkt door de sluiting van een Peugeotfabriek daar.

Oprichter coffeeshopketen blijft in Thaise cel

Oprichter Johan van L. van de verdachte Brabantse coffeeshopketen The Grass Company blijft in zijn Thaise cel. Nederland hoeft geen uitleveringsverzoek voor hem in te dienen, bepaalde de rechter in Den Haag dinsdag.

Johan van L. werd in juli aangehouden in Thailand nadat de Nederlandse politie de Thaise autoriteiten had gevraagd om de man te vervolgen voor witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij zit sindsdien onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel en probeerde met een kort geding uitlevering aan Nederland af te dwingen.

Volgens de Nederlandse rechter is er onvoldoende bewijs dat de informatie uit Nederland de directe aanleiding is geweest voor de aanhouding van de man, aldus de uitspraak dinsdag. De kans bestaat dat een eigen strafrechtelijk onderzoek van de Thaise autoriteiten de reden voor de arrestatie is geweest.

Robben helpt Bayern aan zege, Stevens wint met Stuttgart van HSV

Arjen Robben was dinsdagavond opnieuw goud waard voor Bayern München. De aanvaller brak met zijn honderdste treffer in Duitse dienst de ban in het duel met SC Freiburg. Koploper Bayern won de wedstrijd op eigen veld uiteindelijk met 2-0.

Bayern was heer en meester in de eigen Allianz Arena. Toch duurde het lang voor de thuisploeg op voorsprong kwam. Robben kopte vlak voor rust op aangeven van Franck Ribéry de 1-0 binnen. Vlak na rust werd het direct 2-0 door Thomas Müller. Deze zege kwam daarna niet meer in gevaar, waardoor Bayern op 42 punten uit zestien duels kwam.

Naast de overwinning met Bayern pakte Robben nog twee prijzen dinsdag. De Oranje-ster van het WK werd sportman van het jaar en samen met zijn ploeggenoten van het Nederlands elftal verkozen tot sportploeg van het jaar op het Sportgala van NOC*NSF en de NOS.


Huub Stevens heeft zijn tweede overwinning met VfB Stuttgart binnen. Op bezoek bij Hamburger SV pakte de ploeg van Stevens dinsdag met een man minder de winst, door een doelpunt kort voor rust van Florian Klein: 0-1. Stuttgart raakte aan het begin van de tweede helft Georg Niedermeier kwijt met een rode kaart, maar hield met tien man stand. De equipe van Stevens verliet daardoor de laatste plaats in de Bundesliga.

De Limburgse trainer volgde vorige maand de opgestapte Armin Veh op bij Stuttgart en won vervolgens meteen van SC Freiburg (1-4). Na een nederlaag bij Schalke 04 en een gelijkspel tegen FSV Mainz volgde dinsdag weer een zege. Stuttgart kwam daardoor op zestien punten, evenveel als HSV waarbij aanvoerder Rafael van der Vaart de hele wedstrijd speelde en geel kreeg.

Overige uitslagen

1.FC Köln 0-0 1. FSV Mainz 05
Hannover 96 2-0 FC Augsburg

Real Madrid naar finale WK voor clubs

Real Madrid heeft zich als eerste geplaatst voor de eindstrijd van het WK voor clubs in Marokko. De winnaar van de Champions League had dinsdag in de halve finale geen enkele moeite met de Mexicaanse club Cruz Azul: 4-0. De Koninklijke speelt zaterdag om de wereldbeker tegen de winnaar van het duel tussen San Lorenzo en Auckland City FC. De tweede halve finale wordt woensdag gespeeld.

Opvallend genoeg bleef topschutter Cristiano Ronaldo droog staan in Marrakech. Verdediger Sergio Ramos opende al na een kwartier de score en nog voor rust maakte Karim Benzema er 2-0 van. Vlak daarna liet Gerardo Torrado een buitenkansje op de aansluitingstreffer onbenut, want de Mexicaan miste een strafschop. De Spaanse topclub liep in de tweede helft verder weg door doelpunten van Gareth Bale en Isco.

Letsels door Nintendo-games op een rij

Gebroken botten, verdraaide knieën en gescheurde achillespezen. Dat zijn typische letsels van Wii-spelers. In de jaren tachtig, toen de eerste generatie Nintendo-spelcomputers werd geïntroduceerd, bleken veel spelers RSI-achtige klachten te hebben. Het spel Mario Party leidde dan weer tot blaren in de handpalm, vanwege de kleine joystick waarmee het gespeeld werd.

Dat schrijft Maarten Jalink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een artikel in de kersteditie van het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ). Voor het artikel heeft hij 35 wetenschappelijke artikelen naast elkaar gelegd waarin klachten zijn beschreven die samenhangen met het gebruik van de verschillende generaties van de spelcomputers van Nintendo.

"Het British Medical Journal is een vooraanstaand blad waarin het hele jaar door gepubliceerd wordt over belangrijke medische onderwerpen, bijvoorbeeld nieuwe kankerbehandelingen", legde Jalink dinsdag uit. "In het kerstnummer is elk jaar weer aandacht voor iets minder serieus onderzoek. Hoe oud zou James Bond worden als hij zo doorgaat met drinken? Wat is de gemiddelde overleving van een doos chocolaatjes in een operatiekamer?"

Het BMJ-kerstnummer is dinsdag gepubliceerd. Het volledige artikel is hier te vinden.

Robben en Wüst winnaars Jaap Eden Trofee

Arjen Robben en Ireen Wüst zijn bij het NOC*NSF Sportgala gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Ze mochten daarom de bijbehorende Jaap Eden Trofee in ontvangst nemen.

Robben dankt zijn uitverkiezing aan het feit dat hij uitblonk op het WK voetbal, waar hij met het Nederlands Elftal derde werd. Hij kreeg de voorkeur boven olympisch kampioenen Michel Mulder, Sven Kramer, Stefan Groothuis en Jorrit Bergsma en boven wereldkampioenen Epke Zonderland en Jeroen Dubbeldam.

Wüst werd gekozen tot sportvrouw van het jaar. Zij won dit jaar op de Olympische Spelen twee keer goud en drie keer zilver, waarmee ze de meest succesvolle Nederlandse Olympiër ooit werd. Ook werd ze Europees- en Wereldkampioen allround. Ze kreeg de voorkeur boven olympisch kampioene Jorien ter Mors en Europese kampioenen Dafne Schippers en Sifan Hassan.

Het Nederlands Elftal werd in Amsterdam uitgeroepen tot sportploeg van het jaar, terwijl Louis van Gaal de titel van Coach van het jaar kreeg. De titel voor het grootste talent was voor Max Verstappen. Bibian Mentel werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar.

Naast deze prijzen voor de prestaties in 2014 werd ook de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt. Deze was dit jaar voor Rintje Ritsma.

NAM blij met duidelijkheid

De Nederlandse Aardolie Maatschappij gaat kijken hoe het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen in haar productieprofiel past. "Het definitieve gasbesluit van minister Kamp zorgt voor duidelijkheid voor de NAM en de inwoners van Groningen", liet het bedrijf dinsdagavond weten.

"Duidelijk is dat we bij Hoogezand-Sappemeer minder gas moeten gaan winnen", vervolgde de NAM. "Maar op dit moment is nog niet precies duidelijk welke gasputten verder worden dichtgedraaid. Verder zien we de opdracht voor het snel verstevigen van woningen als realistisch. Daar gaan we vanaf januari met het Centrum voor Veilig Wonen verdere invulling aan geven."

Het kabinet besloot dinsdag dat volgend jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen wordt uit het gasveld in Groningen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub. Naast het verder dichtdraaien van de gaskraan besloot het kabinet werk te maken van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied.

Schokkend Groningen vindt de genomen maatregelen niet ver genoeg gaan. "Wij willen dat de winning wordt teruggebracht naar nul. Daarna kunnen we weer in gesprek", liet John Lanting van de actiegroep weten in een reactie. "Minister Kamp gaat met dit besluit volledig aan Groningen en de Groningers voorbij. Dit vraagt om acties. Kamp en de NAM kunnen hun borst natmaken, ze kunnen rekenen op straf. Want dit kun je niet doen met de Groningers. Na de zware beving bij Huizinge zitten er nog steeds veel mensen in de problemen en met dit besluit zal het er niet beter op worden."

Ook Milieudefensie vindt dat de gaswinning nog verder omlaag moet 'om de veiligheid van Groningers te garanderen'. "Van de huidige 42,5 tot maximaal dertig miljard kuub per jaar. Nu het aardgas in hoog tempo opstoken is niet alleen gevaarlijk voor de Groningers, het is ook nog eens dom en kortzichtig", aldus de milieuorganisatie. "Als we de situatie in Groningen niet aangrijpen om energiebesparing en duurzame energie in een stroomversnelling te krijgen, moeten we over tien jaar peperduur aardgas gaan importeren uit Rusland."

Ierland houdt referendum over homohuwelijk

Ierland houdt in mei een referendum over de openstelling van het huwelijk voor homostellen. Dat heeft premier Enda Kenny dinsdag aangekondigd.

De volksraadpleging is noodzakelijk om de grondwet te kunnen aanpassen. Een grondwetspassage over het familierecht blokkeert het homohuwelijk nu nog in het diep katholieke land.

Ierse homoparen kunnen zich sinds 2011 als partners registreren. Geregistreerde partners hebben echter niet alle rechten van getrouwde stellen. Vooral de voogdij over kinderen en het recht op een uitkering na een scheiding zijn voor echtelieden beter geregeld.

Volgens opiniepeilers is drie kwart van de Ieren voorstander van het homohuwelijk.

Dochter neemt het op voor Bill Cosby

Ook Evin Cosby heeft het publiekelijk opgenomen voor haar vader. Eerder al liet haar moeder in een officiële verklaring weten dat Cosby een 'geweldige echtgenoot' is, nu heeft de dochter van de komiek op haar Facebookpagina geschreven dat mensen die een ander vals beschuldigen van een misdaad de gevangenis in moeten.

"Iemand beschuldigen van verkrachting is ernstig en zo'n aantijging moet je serieus nemen, maar dat geldt net zo goed voor het uiten van een valse beschuldiging", schrijft Evin. "Als iemand een persoon verkracht, moet diegene naar de gevangenis. Dat zou ook moeten gebeuren met iemand die een onschuldig persoon vals beschuldigd. Ze maken niet alleen het leven van onschuldige mensen kapot, maar ze maken het ook moeilijk voor mannen en vrouwen die echt verkracht zijn om gerechtigheid te krijgen."

Ook heeft Evin aan Access Hollywood laten weten dat Bill wel 'de vader is die iedereen dacht te kennen'. "The Cosby Show was mijn werkelijkheid." Bill Cosby was in de jaren tachtig en begin jaren negentig de grote ster van de Amerikaanse tv-serie The Cosby Show, waarin hij de vader van het gezin Huxtable speelde.

Er zijn de afgelopen tijd meerdere vrouwen naar de media gestapt met verhalen over aanranding en verkrachting door de 77-jarige Cosby.

VVD-top en PvdA-top apart bijeen

De top van de VVD en de top van coalitiegenoot PvdA overleggen dinsdagavond apart van elkaar over het zorgplan dat in de Eerste Kamer is gesneuveld. De liberalen zijn bijeen in het Torentje van premier Mark Rutte.

Behalve de minister-president zijn ook onder anderen minister Edith Schippers van Volksgezondheid en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra aanwezig. De partijvoorzitter van de VVD, Henry Keizer, en vice-fractievoorzitter Tamara van Ark van de Tweede Kamerfractie schoven dinsdagavond aan bij het beraad.

De sociaaldemocraten, onder wie PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher, overleggen op het ministerie van Sociale Zaken. Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is daar inmiddels aangeschoven.

Het lijkt aan de PvdA om het voortouw te nemen bij een oplossing. Bij die partij zaten de dissidenten die met hun tegenstem het voorstel van Schippers lieten sneuvelen. Al in het regeerakkoord waren afspraken gemaakt over het wijzigen van zorgpolissen en die zijn later met de drie bevriende oppositiepartijen verder uitgewerkt, juist met het oog op de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer.

Een eventueel gewijzigd voorstel van Schippers moet ook op instemming kunnen rekenen van die bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Maar behalve dat moeten dan ook de dissidente PvdA'ers alsnog worden overtuigd om in te stemmen.

VVD-top en PvdA-top apart bijeen
VVD-top en PvdA-top apart bijeen (Foto: ANP)

Technologiesector beknot Wall Street

De Amerikaanse beursindices verloren dinsdag terrein, vooral in de laatste fase van de handelssessie. Verliezen bij technologiefondsen en producenten van consumentengoederen overschaduwden een koersherstel bij energiefondsen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 17.068,87 punten. De S&P 500 daalde 0,9 procent tot 1972,74 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1,2 procent tot 4547,84 punten. Giganten als Microsoft, Google en Facebook leverden tot 3,4 procent in.

Energiebedrijven als Range Resources, Nabors Industries en Diamond Offshore, de afgelopen weken hard geraakt door de dalende olieprijzen, wonnen 2,2 tot 5,1 procent. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 55,98 dollar.

Witgoedfabrikant Whirlpool (min 4,9 procent) verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar naar 10,90à 11,10 dollar per aandeel, waar eerder werd gerekend op 11,50 tot 12 dollar per aandeel. Het bedrijf gaf als reden voor de bijstelling "ongunstige" wisselkoerseffecten en kosten verbonden aan twee overnames.

Vliegtuigbouwer Boeing en industrieel conglomeraat 3M verhoogden hun dividenden en werden daarvoor beloond met koerswinsten van respectievelijk 1,8 en 1,4 procent. Boeing verhoogde bovendien de omvang van een aandeleninkoopprogramma naar 12 miljard dollar en 3M gaf aan winstgroei te verwachten in 2015.

Gezien de recente reeks overwegend gunstige macrorapporten wordt op Wall Street al een tijdje gespeculeerd over het moment waarop de Fed besluit de rente te verhogen. De Fed hield het tot nu toe bij de toezegging dat de rente nog "aanzienlijke tijd" laag blijft, maar economen verwachten dat die zinsnede woensdag wordt geschrapt.

Op macro-economisch gebied kwam een uur voor de handelsaanvang nog een opsteker over de huizenmarkt naar buiten. Het aantal nieuwbouwwoningen bleef in december voor de derde maand op rij boven 1 miljoen stuks op jaarbasis.

"Het algemene beeld voor de Amerikaanse economie is gunstig, dat zal de Fed bevestigen", aldus een handelaar. "Er wordt veel gehandeld op basis van krantenkoppen, die de laatste tijd veelal over de olieprijzen en kelderende valuta gaan. Die zaken staan los van de fundamentele elementen waarop goede beleggingen zouden moeten worden beslist".

De euro was 1,2512 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Indianen in gevecht met bewakers parlement Brazilië

Een dertigtal gewapende indianen heeft dinsdag geprobeerd het Braziliaanse lagerhuis binnen te dringen. De politie en de bewakers van de Kamer van Afgevaardigden hielden de met pijl en boog uitgeruste indringers op afstand met pepperspray. Vier politieagenten liepen bij het handgemeen lichte verwondingen op.

De indianen protesteerden tegen een wetsvoorstel dat de macht over het afbakenen van hun woongebied in het Amazoneregenwoud overhevelt van de regering naar het parlement. Ze vrezen dat grootgrondbezitters en mijn- en bosbouwbedrijven dan meer in de melk te brokkelen krijgen.

KNVB Beker: Uitslag Heracles Almelo - SC Cambuur

In Almelo ontving Heracles SC Cambuur voor de achtste finale van de KNVB Beker. De gasten kwamen al snel op voorsprong door een treffer van Mohamed El Makrini. Even later werd Lucas Bijker weggestuurd na het neerhalen van een doorgebroken speler. 

Heracles heeft daarvan niet van kunnen profiteren. El Makrini en Calvin Mac-Intosch brachten de 0-3 eindstand op het bord. Cambuur plaatst zich voor de kwartfinale.

Heracles Almelo

0 - 3

SC Cambuur Leeuwarden

     14' El Makrini 
 52' El Makrini 
 61' Mac Intosh 
 
 Rode kaart: Bijker (23) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: ?
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Zeinstra
Droste
Mac Intosch
Reijnen
Bijker
El Makrini
Bakker
Barto
Schet
vdStreek
Rusnak
  Telgenkamp
Koenders
Te Wierik
Veldmate
Aktaou
Bruns
Bel Hassani
Fledderus
Tannane
Avdic
Linssen

Antihomopoliticus Amsterdam mogelijk toch strafbaar

De antihomo-uitspraken die de Amsterdamse politicus Delano Felter vier jaar geleden deed zijn mogelijk toch strafbaar. De Hoge Raad heeft zijn vrijspraak dinsdag vernietigd. Het gerechtshof in Amsterdam moet opnieuw onderzoeken of Felters uitlatingen beledigend en dus strafbaar zijn.

Felter, lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, liet zich in februari 2010 negatief uit over homoseksuelen. "We hebben te maken met hele agressieve homofiele groepen hier. Zoals die homofielen bij de politie. Weet je, dat moet gewoon weg", zei hij onder meer. Mensen met een andere seksuele geaardheid moeten 'eruit worden gesodemieterd', was een andere uitspraak van Felter, die afwijkend gedrag 'weg' wil hebben. "We willen even een heterostad."

De politicus werd vrijgesproken van belediging omdat zijn uitlatingen volgens het hof niet bedreigend of intimiderend zijn, en niet hebben aangezet tot haat en geweld. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat toeziet op de vrijheid van meningsuiting in het politieke debat, mocht hij deze uitlatingen doen, zo oordeelde het hof.

De Hoge Raad ziet dit anders. Een politicus moet weliswaar kwesties aan de orde kunnen stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten, maar daarnaast heeft hij de verantwoordelijkheid te voorkomen dat zijn uitlatingen in strijd zijn met de wet en principes van de rechtsstaat, aldus de hoogste rechter, die Felters teksten als onverdraagzaam bestempelt.

Atmosfeer Mars bevat methaan

De atmosfeer van Mars bevat sporen van methaan. Die ontdekking van Marsverkenner Curiosity prikkelt de verbeelding van wetenschappers, want het is de vraag wie of wat dat gas dan produceert.

Het methaan, alias aardgas, op aarde komt voort uit dierlijk en plantaardig leven. De aanwezigheid van methaan op Mars doet dan ook de vraag rijzen of er in het verleden misschien microben op de Rode Planeet hebben geleefd of daar zelfs nog altijd voorkomen. Het gas zou echter ook uit het binnenste van Mars kunnen ontstaan, afkomstig kunnen zijn van een komeet of een nog heel andere herkomst kunnen hebben.

Onderzoekers merken dinsdag in het natuurwetenschappelijk tijdschrift Science op dat Curiosity een schommelingen heeft waargenomen in de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van Mars. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakt daaruit op dat de bron van het gas zich waarschijnlijk in of op de planeet bevindt.

Klijnsma komt pensioenfondsen tegemoet

De rekenrente voor pensioenfondsen blijft voorlopig waarschijnlijk gehandhaafd op 4,2 procent. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) was van plan vanaf 1 januari een rekenrente van 3,9 procent te hanteren, maar staatssecretarisvan Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) heeft DNB gevraagd de huidige rekenrente te blijven hanteren. Klijnsma zei dat dinsdagavond in de Senaat.

De toezegging van Klijnsma is gunstig voor de pensioenfondsen. Zij gebruiken de rekenrente om te becijferen of ze op termijn aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Hoe lager de rente, hoe moeilijker pensioenfondsen hun pensioenen kunnen aanpassen aan het prijspeil.

Familiemoordenaar VS dood gevonden na klopjacht

Niet ver van zijn huis in het Amerikaanse Pennsburg is dinsdag het lijk gevonden van de man die maandag zijn ex-vrouw en vijf van haar familieleden doodschoot. De 35-jarige oud-marinier Bradley Stone had ruzie met zijn ex over de voogdij over hun kinderen.

De politie begon maandag een klopjacht om Stone, die maandagochtend behalve zijn ex-vrouw ook het gezin van zijn schoonzus, zijn schoonmoeder en haar moeder had omgebracht, in de kraag te vatten. Scholen in de omgeving bleven dicht. Buurtbewoners werd op het hart gedrukt binnen te blijven.

Volgens een goede vriend heeft Stone als marinier in Irak gediend. Hij zou daar echter niets aan overgehouden hebben.

Opstelten is weer de grootste privacyschender

De grootste privacyschender van het land is weer minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Daarom kreeg hij dinsdag een Big Brother Award van de organisatie Bits of Freedom, die opkomt voor privacy en burgerrechten op internet.

Opstelten krijgt de publieksprijs 'voor het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders'.

Nederlanders konden de afgelopen tijd stemmen op de genomineerden. Ongeveer vierduizend mensen deden dat en van hen gaf 66 procent de voorkeur aan Opstelten. De andere kandidaten waren de Belastingdienst, die achttien procent van de stemmen kreeg, en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Asscher kreeg zestien procent van de stemmen.

De experts gaven een Big Brother Award aan Nederlandse scholen. Die delen gegevens van leerlingen met uitgevers van lesmateriaal.

Zaalvoetballer opgepakt voor mishandelen scheids

Een 24-jarige man uit Bergen op Zoom is dinsdag opgepakt, omdat hij afgelopen vrijdag tijdens een zaalvoetbalwedstrijd een scheidsrechter had mishandeld. De speler ging door het lint toen hij een rode kaart kreeg. Hij schopte en sloeg de arbiter en liep vervolgens de zaal uit. Dinsdagochtend meldde de man zich op een politiebureau en werd hij gearresteerd.

De scheids, een 38-jarige man uit Bergen op Zoom, heeft aangifte van mishandeling gedaan. Hij liep wat blauwe plekken in zijn gezicht op, maar brak geen botten. Hij hoefde ook niet te worden behandeld. Slachtoffer en verdachte zijn geen bekenden van elkaar, aldus de politie.

De mishandeling gebeurde in sporthal De Buitelstee aan de Van Oldenbarneveltstraat in Dinteloord.

Speel The Witcher 3 als vrouw

Bepaalde gedeelten in The Witcher 3: Wild Hunt kun je spelen als Ciri. Zij is de leerling van Geralt en een levend wapen. Deze onthullingen doet hoofd PR Robert Malinowski.

Ciri heeft elvenbloed en een magische kracht. Door de gamer als haar te laten spelen wil CD Projekt Red je het verhaal laten beleven vanuit een ander perspectief. Zo krijg je de resultaten van de daden van Geralt te zien in een ander licht. Geralt kent Ciri van kinds af aan en ze hebben een sterke emotionele band.

The Witcher 3: Wild Hunt is uitgesteld en komt 19 mei 2015 uit.

Ciri

Helden

Vochtplekken in gloednieuwe brug

Een van de twee gloednieuwe bruggen over het Máximakanaal bij Den Dungen gaat over een paar dagen voor nog onbepaalde tijd dicht omdat er vochtplekken zijn ontdekt. Vanaf dinsdagavond zijn er voor het verkeer op de N279 (Den Bosch-Veghel) al minder rijstroken beschikbaar. Rijkswaterstaat heeft dat aangekondigd.

De vochtplekken zitten in het beton van de brug. De aannemer gaat het wegdek controleren om te achterhalen waar het vocht vandaan komt. Zo nodig worden reparaties uitgevoerd.

Het probleem moet meteen worden aangepakt vanwege het naderende winterseizoen. De kans bestaat dat strooizout zich met neerslag mengt, het beton binnendringt en de brug nog ernstiger aantast.

Het is nog niet duidelijk hoe lang het onderzoek gaat duren en wanneer de brug weer beschikbaar is. De beide bruggen zijn sinds de zomer open.

Minister Ploumen sluit deur Glazen Huis

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) sluit donderdagavond het Glazen Huis op de Grote Markt in Haarlem. De minister bezocht Oost-Congo en sprak daar zelf met meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

Ploumen geeft donderdag tussen 20.40 en 21.00 uur het startsein voor de inzamelingsactie van 3FM door de deur van het Glazen Huis op slot te draaien. 3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren kunnen daarna beginnen met het draaien van verzoekplaten om zo veel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis.

Voorgaande jaren werd het Glazen Huis gesloten door Epke Zonderland (2013), Carice van Houten (2012), Gary Lightbody van Snow Patrol (2011), prinses Margriet (2010) en toenmalig prinses Máxima (2009).

Ribblessure handbalster Polman

Handbalinternational Estavana Polman heeft een ribblessure opgelopen in de wedstrijd tegen Montenegro op het EK in Kroatië en Hongarije. De uitblinkster van Oranje kreeg dinsdag vijf minuten voor het einde van de wedstrijd een harde tik van een tegenstandster en kon van de pijn niet meer verder spelen. Nederland verloor het duel in de hoofdronde met 31-27.

Bondscoach Henk Groener vreest dat de rib zelfs is gebroken. "We moeten het verder onderzoeken, maar ik ben bang dat ze woensdag niet kan meedoen tegen Frankrijk", aldus de Nederlandse trainer.

De wedstrijd tegen Frankrijk is de laatste uit de hoofdronde. Bij winst is er nog kans dat Nederland zich plaatst voor de halve finales. De 22-jarige Polman is de topschutter van Oranje op dit EK. Ze maakte al 32 doelpunten.

Zeilers ondanks 'superbacterie' het water op

De Nederlandse zeilers gaan deze week gewoon het water op in Rio de Janeiro, ondanks de aanwezigheid van een 'superbacterie'. Juist op het moment dat onderzoekers in de baai van Guanabara een bacterie hebben ontdekt die resistent is voor antibiotica, wordt op het olympische water gestreden om de Copa Brasil. "We zijn hier weer sinds begin december in goede gezondheid aan het trainen", zei hoofdcoach Ian Ainslie van de Nederlandse kernploeg dinsdag. "Dus we hebben besloten mee te doen."

In de oceaanbaai stroomt zeventig procent van het afvalwater uit Rio. De superbacterie die is aangetroffen, komt doorgaans alleen voor in ziekenhuisafval. Mensen die besmet raken, kunnen onder meer urineweg,- maag- en longinfecties krijgen. Ainslie heeft na overleg met de medische staf echter besloten zijn zeilers gewoon het water op te sturen.

Trailer Grand Theft Auto Online Heists in beeld

Gisteren was het nog een gerucht, nu wordt het dan toch realiteit: het is vanaf begin 2015 dan eindelijk mogelijk om online Heists te doen in Grand Theft Auto. In de trailer die door Rockstar het net opgegooid is te zien dat je straks met drie andere vrienden weer online crimineeltje kan spelen.

Net zoals bij offline Heists heeft elke speler een eigen taak die volbracht moet worden om de missie tot een succesvol einde te brengen. GTA Online Heists zijn vanaf begin 2015 beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en waarschijnlijk ook voor de pc-versie.

Microsoft werkt aan eigen cloud-gamingdienst

Steeds meer grote bedrijven lijken interesse te gaan tonen in het streamen van games op andere apparaten. Na PlayStation Now van Sony en Onlive lijkt nu ook Microsoft te werken aan zijn eigen Cloud-gamingdienst, met de codenaam Arcadia. Voor de ontwikkeling van Arcadia heeft Microsoft een vacature geplaatst, waarin Arcadia wordt omschreven als 'the next big thing'.

Arcadia wordt gebaseerd op de Azure Cloud-technologie van Microsoft, dat al gebruikt is voor een aantal Xbox One-games zoals Titanfall. Arcadia moet de oude streamingtechnologie met de codenaam Rio gaan vervangen, dat nog werd gedemonstreerd in september. Hierop was te zien hoe Halo 4 op een Windows Phone gestreamed werd waarbij een controller was bevestigd aan de telefoon.

Het is geen geheim dat Microsoft al langer geïnteresseerd is in de mogelijkheden van cloud-gaming. Eerder gaf Microsoft al aan dat het de mogelijkheden onderzoekt om Xbox One-games te spelen in je browser.

Bij cloud gaming wordt een server gebruikt van het bedrijf zelf voor het draaien van een spel en wordt het spel gestreamed naar de speler. Als de speler een knop indrukt op zijn controller, dan wordt een signaal verzonden naar de server, waarop de server het antwoord op deze actie terugstuurt. Dit kan ideaal zijn voor gamers die niet de benodigde hardware hebben om een spel soepel te laten draaien, of met games die zo oud zijn dat fysieke versies niet meer kunnen draaien op nieuwere spelcomputers.

Microsoft
Microsoft werkt aan eigen cloud-gamingdienst

Kabinet draait gaskraan Groningen verder dicht

Het kabinet draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Ook wordt het komende jaar fors werk gemaakt van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied: drieduizend huizen in 2015 en nog eens vijfduizend het jaar erna.

Uit het gasveld in Groningen wordt volgend jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub. Het betekent dat er komend jaar zevenhonderd miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) dinsdag bekendgemaakt.

Kamp volgt het advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Die adviseert om in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer minder gas uit de bodem te halen.

Eenhoorn ziet toe op afhandelen schade

Oud-VVD-voorzitter Bas Eenhoorn gaat toezien op de afhandeling van de schade aan huizen door aardbevingen in Groningen. Eenhoorn doet dat samen met het Centrum Veilig Wonen, waar 150 mensen komen te werken.

Het Centrum komt op afstand te staan van de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. De NAM is verantwoordelijk voor de gaswinning waarvan de aardbevingen het gevolg zijn en dat ligt gevoelig in Groningen. Eenhoorn gaat twee keer per jaar rapporteren aan minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD).

De commissie van toezicht bestaat behalve uit Eenhoorn ook uit Roelof Bleker (dijkgraaf waterschap Rivierenland) en Martin Verwoert (zelfstandig ondernemer). Groningers kunnen schade aan hun huis vanaf 5 januari melden bij het Centrum.

Verzin een naam voor een krater

Het International Astronomical Union (IAU) is op zoek naar jou! Althans, ze zoeken hulp. Op Mercurius jeukt het namelijk van de interessante kraters en voor vijf daarvan zoekt men nog een naam.

Maar het IAU zou het IAU niet zijn wanneer men aan de benaming allerlei eisen stelt. Anders zouden ze zichzelf het leven wellicht te makkelijk maken. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Zo moeten de kraters de naam van een kunstenaar krijgen. Een ruim begrip natuurlijk. Dit kan dan een beeldhouwer, schilder, muzikant en dergelijke betreffen. Om de speurtocht wat te bemoeilijken moet de kunstenaar in kwestie vijftig jaar in het vak hebben gezeten en dient hij al minstens drie jaar kassie wijlen te zijn. Bijkomend voordeel is dat een Marco Borsatokrater niet tot de mogelijkheden behoort.

Een andere vereiste is dat de mogelijke kraternaam niet al is weggegeven aan een ander object in ons zonnestelsel. Een overzichtje daarvan kan je hier vinden.

Verder maak je meer kans wanneer –en nu wordt het ingewikkeld- je een naam instuurt die komt uit een land of cultuur waarvan al namen zijn ontleend om andere kraters op Mercurius een naampje te geven. Ook hier is een overzicht van. Hier namelijk.

Het gaat hier om kraters die een doorsnede van 24 tot 105 kilometer hebben. Ze hebben gemeenschappelijk dat de wetenschap ze allemaal bijzonder vindt. Zo zit er bijvoorbeeld een krater tussen die dusdanig diep is dat zonlicht nooit de bodem bereikt. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de planeet die dicht bij de zon ligt, evengoed waterijs bevat. Andere kraters leren ons (de mensheid) meer over hoe het kleine kutplaneetje tot stand gekomen is en welke –vulkanische- processen een rol hebben gespeeld of spelen.

Tot 15 januari heb je de tijd om een leuke naam te bedenken. Inzendingen kunnen hier gedaan worden.

Nieuwe sancties VS tegen Rusland ophanden

De Verenigde Staten treffen nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland en gaan Oekraïne meer hulp bieden. President Barack Obama zal de voorstellen van het Congres daartoe tekenen.

Het Witte Huis liet dinsdag weten dat Obama nog altijd zijn twijfels heeft over de door het Congres voorgestelde economische sancties. De voorstellen bieden hem echter nog genoeg bewegingsvrijheid om ze naar zijn hand te zetten, meent hij.

Rusland verkeert op het ogenblik al in grote economische problemen. De waarde van de roebel is gekelderd door de gevolgen van eerder afgekondigde sancties en een scherpe daling van de olieprijs.

Teeven blijft opvang migranten weigeren

Staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan om dakloze migranten zoals uitgeprocedeerde asielzoekers onmiddellijk van eten, kleding en onderdak te voorzien. Hij liet dat dinsdag weten na een dringende oproep van een aantal mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties om dit voor Kerstmis te regelen.

VN-rapporteur Philip Alston noemde het schrijnend dat de Nederlands regering 'in deze donkere dagen voor kerst niet eens 0,01 procent van haar jaarlijkse begroting wil besteden aan hulp aan mensen die leven in absolute ellende en armoede'. Hulp aan migranten die op straat leven is volgens hem geen kwestie van liefdadigheid. "Toegang tot noodhulp is een recht en de regering van Nederland heeft een volkenrechtelijke verplichting die ter beschikking te stellen", aldus de speciale VN-rapporteur inzake extreme armoede en mensenrechten. Hij wijst erop dat verschillende instanties Nederland daar de afgelopen jaren op hebben gewezen.

Teeven, die verantwoordelijk is voor het asielbeleid, vindt de VN-oproep echter prematuur. Hij wijst erop dat de rapporteurs Nederland enkele vragen hebben gesteld over het beleid maar het antwoord daarop niet hebben afgewacht. Ze hebben zich volgens hem nu gericht op eenzijdige informatie van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Teeven meldt dat Nederland mensen zonder verblijfsstatus wel helpt en tijdelijk onderdak geeft als ze maar actief meewerken aan de terugkeer naar hun eigen land.

Het ECSR bracht onlangs een advies uit waarin stond dat er sowieso basisopvang moet komen voor mensen zonder status. Europese ministers gaan begin volgend jaar hierover overleggen en Teeven wacht dat af.

Gemeenten kunnen zich vaak niet vinden in het beleid van Teeven. Om te voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat gaan rondzwerven hebben inmiddels flink wat gemeenten zelf opvang geregeld. Ze willen daarvoor graag geld van het Rijk, maar dat weigert de staatssecretaris, zo liet hij eerder al weten.

KNVB Beker: Uitslag VVV Venlo - PEC Zwolle

De achtste finales van de KNVB Beker is begonnen met een wedstrijd tussen VVV Venlo en PEC Zwolle. De nummer elf uit de Eerste Divisie verloor met 0-1 van de nummer drie in de Eredivisie. In de twaalfde minuut scoorde Tomas Necid het enige doelpunt van de wedstrijd. PEC Zwolle gaat door naar de kwartfinale. 

VVV Venlo

0 - 1

PEC Zwolle

     12' Necid 
 
 
Stadion: Stadion De Koel, Venlo
Toeschouwers: 2800
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Fleuren
Promes
Buwalda (Balkestein/80)
Joppen (Simmons/85)
Sevinç
Post
Altheer (Elito/61)
Wolters
Platje
Van Crooij
  Hahn
Van Polen
Lam
Van der Werff
Van Hintum
Brama
Rienstra
Drost
Lukoki
Necid (Nijland/77)
Thomas (Saymak/73)

Lucht in Nederland steeds schoner

De lucht in Nederland is voor het vijfde jaar op rij schoner geworden. Vrijwel overal in het land ligt de vervuiling door stikstofdioxide (NO2) en de uitstoot van fijn stof ruim onder de grenswaarden. Dat meldt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in een rapportage aan de Tweede Kamer.

De verbeterde luchtkwaliteit komt vooral doordat nieuwe auto's schonere lucht uitstoten. De overschrijding van stikstofdioxidenormen komt nog voor langs negen kilometer snelweg en in de binnensteden van Rotterdam en Amsterdam, laat Mansveld de Kamer weten.

De verwachting is dat de vervuiling door wegverkeer in de toekomst verder zal afnemen door schonere auto's, bussen en vrachtwagens. Mansveld wil bekijken of ze het aantal nieuwe dieselpersonenauto's kan gaan beperken. De diesels zijn de grootste vervuilers in de binnensteden.

Maastricht wil punt zetten achter roerige periode

De gemeenteraad van Maastricht wil vooral vaart maken met de procedure voor de voordracht van een nieuwe burgemeester en niet meer terugkijken. Dat blijkt uit een verklaring die dinsdagmiddag werd voorgelezen aan het begin van de gemeenteraadsvergadering.

"Vandaag laten we onze irritaties achter ons en zetten we een punt achter deze periode", zei fractievoorzitter Ed Sabel van de Seniorenpartij Maastricht SPM dinsdag namens de hele raad. "We gaan voortvarend aan de slag om een zorgvuldige sollicitatieprocedure voor te bereiden. In de tussentijd zullen we samenwerken met burgemeester en wethouders, in het belang van Maastricht."

Vertrekkend burgemeester Onno Hoes bedankte de raad voor de 'waardige afsluiting van deze roerige periode' en zei trots te zijn hoe de raad met de 'persoonlijke kwestie van mij' is omgegaan.

Defensie in gesprek met tolken Afghanistan

Twee tolken van Defensie die in Afghanistan hebben gediend en die worden ontslagen, krijgen in januari een gesprek met het ministerie van Defensie. Dat zegt hun advocaat Michael Ruperti dinsdag.

De twee hadden een onderhoud voor een regeling geëist. De tolken willen een eerlijke vergoeding voor financiële en psychische schade. Ruperti stuurde begin vorige maand namens de tolken een brief aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), waarin hij haar aansprakelijk heeft gesteld.

Ruperti heeft nu goede hoop op een oplossing, zegt hij. In de antwoordbrief staat volgens hem dat de minister met spijt heeft vernomen dat zijn cliënten geconfronteerd zijn met ernstige gezondheidsklachten. Defensie wil op korte termijn de schade inventariseren en een oplossing zoeken, aldus de advocaat.

Amsterdam steunt FunX met 100.000 euro

Radiozender FunX krijgt een eenmalige subsidie van ruim honderdduizend euro van de gemeente Amsterdam. Dit maakte de stad dinsdag bekend.

De subsidierelatie met FunX werd in 2012 beëindigd, nadat Amsterdam tien jaar lang de stadseditie had gefinancierd, in samenwerking met Utrecht, Den Haag, Rotterdam en het ministerie van OCW.

In de hoofdstad zendt FunX net als bijvoorbeeld AT5 en SALTO uit onder verantwoordelijkheid van Publieke Omroep Amsterdam. Die steunt FunX door een radiostudio en werkplekken ter beschikking te stellen. Amsterdam gaat overleggen met de andere grote steden en het ministerie over de steun aan FunX na 2015. Deze eenmalige subsidie is bedoeld om de tussenliggende periode te overbruggen.

TMG verwacht verlies over 2014

Telegraaf Media Groep (TMG) verwacht 2014 af te sluiten met een negatief resultaat. Het bedrijf kondigde dinsdag de koers voor de toekomst aan waarbij de focus van de onderneming op hoofdmerken als De Telegraaf, Privé, de regionale kranten en Sky Radio valt.

Het verwachte verlies dit jaar is veroorzaakt door 'omzetten en resultaten die over de hele linie tegenvallen vanwege aanhoudend dalende oplage- en advertentie-inkomsten', aldus het bedrijf. TMG bestempelt 2015 als een transitiejaar waarin 'met regelmaat' stappen worden aangekondigd die leiden tot aanpassing van de organisatie.

Bij Sky Radio Group zijn 'het luisterbereik en de verbinding van de consument met het merk Radio Veronica teruggelopen tot een onacceptabel niveau', aldus TMG. Het bedrijf gaat dan ook afschrijven op de radiozenders.

Aanklager wil voorwaardelijke straf De Kamps

De aanklager betaald voetbal heeft Joeri de Kamps een schikkingsvoorstel gedaan van één wedstrijd voorwaardelijke schorsing voor zijn kritiek op arbiter Jeroen Manschot. De middenvelder van NAC Breda kreeg zaterdag tegen sc Heerenveen zijn negende gele kaart van het seizoen. De Kamps was het daar niet mee eens en gaf Manschot er verbaal flink van langs in het AD.

"Als scheidsrechter hoor je blanco een wedstrijd in te gaan", liet De Kamps optekenen. "Maar ja, je weet wat voor eikels het zijn. Er staat De Kamps op mijn shirt en dan ben ik weer de pineut." Die uitlatingen leidden ertoe dat de aanklager een vooronderzoek startte, met het schikkingsvoorstel als resultaat.

De aanklager verwijt De Kamps 'het op verbale wijze in diskrediet brengen van de arbitrage'. De speler heeft tot donderdag 12.00 uur om te reageren.

Honderd kilo amfetamine in schuur

In een schuur bij een huis in het Limburgse dorp Nieuwenhagen heeft de politie maandagavond honderd kilo amfetamine, twee kilo xtc en jerrycans met vloeistoffen voor de productie van synthetische drugs gevonden. De politie kwam de drugs en grondstoffen op het spoor na de observatie van een drugsdeal op het Sun-Plein in Nieuwenhagen.

De politie koos ervoor om de kopers van enkele flessen met grondstoffen meteen te arresteren, aldus een woordvoerder dinsdag. De verkopers waren al vertrokken.

Verder onderzoek leidde naar de schuur. De bewoners van het huis bij de schuur werden ook aangehouden.

De waarde van de amfetamine loopt in de tonnen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

VVD'er Hermans: we hebben een probleem

"We hebben een probleem", zei fractievoorzitter Loek Hermans van de VVD in de Eerste Kamer dinsdag nadat hij in het Torentje was geweest. "We gaan kijken hoe we dit kunnen oplossen. We praten erover in de coalitie."

Hermans zei verrast te zijn bij de stemming in de Senaat over het wetsvoorstel van partijgenoot minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers voor een nieuwe zorgpolis. Door drie tegenstemmen van coalitiegenoot PvdA sneuvelde het plan onverwacht.

De kopstukken van de coalitiepartijen beraden zich momenteel bij premier Mark Rutte over de politieke situatie die is ontstaan.

Pechtold: onzekerheid in zorg onverteerbaar

Dat mensen met een persoonlijk zorgbudget na het sneuvelen van het zorgplan in de Senaat niet weten waar ze aan toe zijn, 'is onverteerbaar'. D66-leider Alexander Pechtold zei dat dinsdag in een reactie op het feit dat het wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) in de Senaat is weggestemd.

Pechtold voorspelt ook dat de zorgpolissen nu extra gaan stijgen. Hij noemde de tegenstem van drie PvdA'ers onverwacht, maar vertrouwt erop dat het kabinet snel met een oplossing komt.

D66 was met ChristenUnie en de SGP een van de drie oppositiepartijen die al in een vroeg stadium met Schippers en de regeringspartijen VVD en PvdA een akkoord sloten over de zorgplannen van Schippers. Pechtold wil zeker betrokken worden bij een alternatief plan of een 'reparatiewet'.

Turkse voetbalfans voor rechter om 'coup'

Tientallen voetbalfans in Turkije moeten voor de rechter verschijnen omdat ze worden verdacht van het beramen van een coup. Aanleiding voor de beschuldiging is de deelname van de voetbalfans aan de massale protesten van vorig jaar in Istanbul. Het proces wordt gezien als opnieuw een voorbeeld van de wijze waarop de Turkse president Recep Tayyip Erdogan probeert dissidenten de mond te snoeren.

De in totaal 35 fans van Carsi, een fanatieke supportersvereniging van voetbalclub Besiktas, kunnen levenslang in de cel verdwijnen als ze worden veroordeeld voor pogingen 'de regering ten val te brengen' door middel van 'geweld en dwang'. Honderden voetbalfans, zelfs supporters van de aartsrivalen van Besiktas, hebben zich bij de rechtbank in Istanbul verzameld uit solidariteit met de verdachten.

De zitting werd uiteindelijk verplaatst naar een grotere zaal, omdat er niet genoeg ruimte was voor de verdachten, de ruim honderd advocaten die hen verdedigen en de toeschouwers.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde de vervolging van de voetbalsupporters 'onverholen misbruik van het juridische systeem'. "Deze Besiktas-fans als vijanden van de staat aanduiden omdat ze zich bij een openbaar protest voegden is bespottelijk."

In juni 2013 braken massale antiregeringsdemonstraties uit in Turkije. Oppositieleden waren woedend over de plannen van de regering om het Gezi-park, aan het Taksim-plein, te herontwikkelen.

Ronald de Boer: "Frank zou openstaan voor Liverpool"

Frank de Boer, nu nog trainer van Ajax, zou openstaan voor een vertrek naar Liverpool. Dit meldt de Engelse tabloid The Mirror vandaag op hun website. De krant baseert zich op een uitspraak van broer Ronald.

"Mocht Liverpool nu weer naar de diensten van Frank vragen, dan zou hij er zeker over nadenken", zou Ronald de Boer volgens de Engelse krant hebben gezegd. De connectie tussen Frank en Liverpool is overigens niet vreemd; Twee jaar geleden zochten The Reds ook al toenadering tot de coach van Ajax. Toen kwam het echter niet rond en koos de Engelse ploeg voor Brendan Rodgers.

De Boer is aan zijn vijfde jaar als hoofdcoach van Ajax bezig en haalde in die periode liefst vier keer de landstitel binnen. Daarnaast werd ook één keer de Nederlandse Supercup gepakt en speelde de ploeg twee finales in de strijd om de KNVB beker.

Volgens Engelse bookmakers zou de naam van De Boer op dit moment op de vierde plaats staan. André Villas-Boas, Jürgen Klopp en Rafael Benítez zouden nog boven onze landgenoot staan.

Forse straf voor Khalouta na wangedrag

Aziz Khalouta behoort voorlopig niet meer tot de selectie van VVV-Venlo. De aanvaller heeft deze straf opgelegd gekregen na zijn wangedrag tijdens zijn vroege wissel van afgelopen weekend.

Trainer Maurice Steijn haalde Khalouta al na 37 minuten naar de kant, waarna de speler verbaal hard naar zijn oefenmeester uithaalde. "Ik heb geen seconde getwijfeld om hem voor deze wedstrijd bij de selectie te houden", aldus Steijn voorafgaand aan het bekerduel tegen PEC Zwolle.

"Als jij je slecht gedraagt en geen enkel respect toont naar mij of mijn stafleden, dan verlies ik liever met andere jongens", vervolgde Steijn tegenover de camera van FOX Sports. "Dat is geen enkele discussie. We hebben hem tot 2 januari geschorst en daarna gaan we eens kijken hoe de zaken er voor staan."

Khalouta is overigens niet de eerste speler, die door VVV-Venlo wordt gestraft. Eerder gingen Selman Sevinc en Jerold Promes hem al voor.

'Einde seizoen voor Gorter'

Donny Gorter komt dit seizoen mogelijk niet meer in actie voor Aalborg BK. De linkspoot, die door AZ aan de Deense formatie wordt verhuurd, heeft de voorste kruisband van zijn linkerknie afgescheurd.

Gorter liep de blessure vorige week donderdag, tijdens het Europa League-duel tegen Rio Ave (2-0 nederlaag), op. De linkspoot gaat op korte termijn onder het mes, waarna ook duidelijk zal worden hoelang hij niet mag spelen.


'Einde seizoen dreigt voor Donny Gorter' (Polfoto)

Handbalsters Oranje verliezen van Montenegro

De Nederlandse handbalsters waren dinsdag dichtbij een stunt op het Europees kampioenschap. De jonge ploeg van bondscoach Henk Groener had in Zagreb Montenegro bijna in de tang, maar de titelverdediger liet het in een enerverend gevecht niet tot een afgang komen en won met 31-27.

Oranje had bij winst een grote stap gezet naar de halve finales. De ploeg is door de nederlaag nog niet kansloos voor een plek bij de laatste vier, maar dan moet woensdag wel van Frankrijk worden gewonnen.

De Nederlandse ploeg speelde zonder ontzag voor de Europees kampioen, zette onder aanvoering van de uitblinkende Estavana Polman (acht treffers), Nycke Groot en Laura van der Heijden de sterke tegenstander vaak onder druk, maar boog uiteindelijk voor de fysieke overmacht van Montenegro.

Onafhankelijk onderzoek dopingdocumentaire

Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft dinsdag een onafhankelijke commissie ingesteld, die onderzoek gaat doen naar de geruchtmakende documentaire over doping in de Russische topsport.

De Duitse tv-zender ARD onthulde twee weken geleden dat Rusland een door de overheid gesteund dopingprogramma heeft. Met name in de atletiek zou sprake zijn van structureel en georganiseerd gebruik van verboden middelen.

Drie ervaren bestuurders hebben van het WADA de taak gekregen om onderzoek te doen naar de beschuldigingen die in de documentaire zijn geuit. De onderzoekscommissie staat onder leiding van Dick Pound, voormalig voorzitter van het mondiale antidopingagentschap. Hij krijgt hulp van Richard McLaren, expert in sportrecht en lid van het internationaal sporttribunaal CAS.

De derde naam wordt op korte termijn bekendgemaakt.

Kerbal Space Program nu in bètafase

Kerbal Space Program is een indiegame waarin je zelf een ruimteprogramma moet opzetten. Na bijna anderhalf jaar in de alfafase te hebben gezeten, is het spel eindelijk naar de bètafase overgegaan: Beta Than Ever.

Met de nieuwste release, versie 0.90, is een enorme stap genomen naar een volledig spel. De nieuwste update introduceert onder andere vaardigheden voor de crew en gebouwen die je kunt upgraden.

Geheel onverwacht is Squad, het team achter Kerbal Space Program, een samenwerkingsverband met het Europees Ruimteagentschap aangegaan om zo de speler een aantal speciale beloningen te geven. Zo kun je nu naast het NASA-logo ook het ESA-logo selecteren, de Rosetta- en meer ESA-missies spelen.

Facebook 'verbaasd' om onderzoek CBP

Facebook is 'verbaasd' en 'teleurgesteld' over het onderzoek dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat instellen naar de nieuwe gebruiksvoorwaarden van de netwerksite die wereldwijd vanaf 1 januari ingaan. Het bedrijf laat dinsdag in een reactie weten te handelen naar Europese wetgeving.

Facebook gaat met de nieuwe voorwaarden meer informatie van zijn gebruikers opslaan. Zo wil de netwerksite volgens het CBP onder meer het internetgedrag van gebruikers volgen en profielfoto's voor advertenties gebruiken. De privacywaakhond wil daarom onderzoek doen naar de privacy van Nederlandse Facebookgebruikers.

Facebook verklaart hierover dat gebruikersfoto's niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt en dat gebruikers door het instellen van privacysettings controle hebben over hun data. Verder legt de netwerksite uit dat er met de nieuwe voorwaarden niets voor gebruikers verandert als het gaat om adverteren.

De netwerksite, met het hoofdkantoor in Ierland, verklaart in een reactie regelmatig te overleggen met de Ierse privacywaakhond die controleert of Facebook zich aan de Europese wetgeving houdt. "Daarom zijn we van mening dat dit door CBP aangekondigde onderzoek onnodig is, omdat onze vernieuwde voorwaarden en beleidsregels al door de Ierse Data Protection Commissioner zijn geïnspecteerd", verklaart Facebook.

Het CBP heeft het bedrijf gevraagd de invoering van de nieuwe gebruiksvoorwaarden in Nederland uit te stellen in verband met het onderzoek. Facebook is niet van plan aan dat verzoek gehoor te geven. "We hebben de aanpassingen aangekondigd op 21 november via email en via berichten op Facebook, waardoor mensen meer dan dertig dagen de tijd hebben om te bepalen of ze gebruik willen blijven maken van onze diensten", legt de netwerksite uit.

Premier Roemenië blijkt fraudeur

De Roemeense premier Victor Ponta heeft dinsdag zijn doctorstitel opgegeven. Ponta schreef een groot deel van zijn proefschrift over het Internationaal Strafhof over uit het werk van twee landgenoten.

De premier ging dinsdag niet zover dat hij het plagiaat toegaf, maar zei dinsdag wel dat hij al bij de eerste beschuldigingen afstand had moeten doen van zijn academische graad. Ponta heeft tot dusver volgehouden dat hij weliswaar slordig is geweest in zijn bronverwijzing, maar dat van boze opzet geen sprake was. Hij doet de beschuldigingen van plagiaat af als een lastercampagne van zijn politieke tegenstanders.

Na zijn politieke loopbaan doet Ponta zijn promotie nog eens over, heeft hij aangekondigd. Dan zal hij 'de maatstaven en vereisten van dat moment' eerbiedigen.

Inval FIOD om fraude bij kinderopvang

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag invallen gedaan in Barneveld, Gouda en Zoetermeer vanwege fraude bij een instelling voor kinderopvang. Twee verdachten zouden buitenschoolse opvang hebben gefinancierd uit kinderopvangtoeslagen zonder dat de ouders een eigen bijdrage betaalden. Die eigen bijdrage is juist een voorwaarde om zo'n toeslag te krijgen.

De invallen gebeurden in een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar valsheid in geschrifte en witwassen. De verdachten, een 34-jarige man en een 43-jarige vrouw, waren de leiders van de kinderopvang. De FIOD heeft in twee woningen in Barneveld en Gouda en in twee bedrijfspanden in Gouda en Zoetermeer administratie in beslag genomen.

Justitie VS wil dat dwarse journalist toch getuigt

Het Amerikaanse openbaar ministerie wil journalist James Risen toch als getuige oproepen. De verslaggever van de New York Times hoeft zijn bron echter niet prijs te geven, zegt een ingewijde.

De aanklagers verschenen dinsdag voor de rechter om uit te leggen wat ze van Risen willen in de rechtszaak tegen voormalig CIA-agent Jeffrey Sterling. Deze Sterling wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie. Risen schreef op gezag van bronnen bij de inlichtingendienst meerdere artikelen en een boek over een mislukte poging van de CIA om het atoomprogramma van Iran te doen ontsporen. Dat boek vormt de kern van de aanklacht tegen Sterling.

Volgens een bron bij justitie willen de aanklagers Risen niet vragen de identiteit van zijn bron te onthullen. Risen heeft tot dusver alles in het werk gesteld om niet in de rechtszaal te hoeven verschijnen.

FC Twente zonder Bengtsson naar De Graafschap

Rasmus Bengtsson moet de bekerwedstrijd van FC Twente woensdag tegen De Graafschap aan zich voorbij laten gaan. De Zweedse verdediger heeft hamstringklachten en wordt op De Vijverberg waarschijnlijk vervangen door Darryl Lachman. Volgens trainer Alfred Schreuder neemt FC Twente het duel met de club uit de Jupiler League zeer serieus.

"Dit seizoen kun je je via de KNVB-beker rechtstreeks plaatsen voor de poulefase van de Europa League en dat maakt het bekertoernooi nóg aantrekkelijker dan het al was", zei Schreuder dinsdag. "Het is de kortste weg naar Europa. Het is voor de club dus een grote wedstrijd. Daarnaast kunnen we de nederlaag van zondag bij PSV wegspoelen. Dit is een wedstrijd die bepalend kan zijn met welk gevoel je de winterstop in gaat. We weten dat we het aan onze stand verplicht zijn door te komen."

Cocu rekent op aanvallend Feyenoord

Als PSV woensdag in de topper tegen Feyenoord de slag op het middenveld kan winnen, rekent trainer Phillip Cocu op een overwinning voor zijn ploeg. "De strijd op het middenveld wordt belangrijk", zei de Eindhovense coach dinsdag. "Als we daar de slag kunnen winnen en daarnaast ook de strijd om de tweede bal, is de kans op een goed resultaat groot."

PSV gaat de tot twee keer toe uitgestelde topper in met een voorsprong van negen punten op de Rotterdamse ploeg, die zondag voor eigen publiek genoegen moest nemen met een gelijkspel tegen AZ (2-2). "Ik verwacht dat Feyenoord doet wat het altijd doet, namelijk spelen voor de overwinning. Hun speelstijl is in uitwedstrijden niet anders dan thuis."

Op de al langer geblesseerde middenvelders Stijn Schaars en Oscar Hiljemark na beschikt Cocu over een fitte selectie.

Aantal daklozen blijft toenemen

In Nederland is een nieuwe groep daklozen in opmars. Het zijn mensen die door schulden, werkloosheid of een te zware hypotheeklast hun woning kwijtraken. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Federatie Opvang in Amersfoort.

"Deze mensen komen in een neerwaartse spiraal terecht van hoge woonlasten, een inkomen dat wegvalt en dan rest vaak de WW of de bijstand", aldus een woordvoerster dinsdag.

Vorig jaar hadden meer dan zestigduizend mensen geen eigen dak boven hun hoofd. In 2012 waren dat er bijna 58 duizend en in 2010 ruim 55 duizend. Het tv-programma Nieuwsuur besteedt dinsdagavond aandacht aan de cijfers.

Bij de groep nieuwe daklozen die zich nu aandient, spelen psychische problemen niet of nauwelijks een rol.

Maxima en Willem-Alexander uit elkaar

De stier Willem-Alexander is verkocht aan een boer in Noord-Ierland. Hierdoor moet hij noodgedwongen Maxima de koe in de stal van boer Egbert achterlaten.

19 juni dit jaar kwam het koningspaar bij 's-Heerensbroek op bezoek. Op die dag werden eerdergenoemde runderen ook aan elkaar gekoppeld. Daarom leek het boer Egbert Koersen wel jolig om ze naar het koningspaar te vernoemen, zeker omdat de geboortedagen van beide runderen overeenkomen met de verjaardagen van hun koninklijke bezoekers. Het koningspaar kon dat blijkbaar ook waarderen, want de stamboom van het gehoefde stel werd door hen prompt ondertekend.

Nu de stier moest vertrekken is het stel helaas uit elkaar. Het is te hopen dat de relatie tussen de échte Willem-Alexander en Maxima een mooiere toekomst gegund is. 

Storey doet aanval op record Van Moorsel

Wielrenster Sarah Storey wordt de eerste vrouw na de veranderde regelgeving die een aanval gaat doen op het werelduurrecord van Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI dinsdag bekendgemaakt. Storey, die als paralympiër vele medailles won als zwemster en wielrenster, doet haar poging op 28 februari in Londen.

De UCI verbood in 2000 verdere pogingen op futuristische fietsen die Chris Boardman bij de mannen al eens een afstand van 56,375 kilometer hadden doen afleggen. De fietsen moesten weer lijken op die waarop Eddy Merckx in 1972 in Mexico-Stad een toen historisch record (49,431) neerzette. In mei werden de mogelijkheden weer verruimd en mogen tijdritfietsen worden gebruikt. Bij de mannen is het record inmiddels in handen van de Oostenrijker Matthias Brändle: 51,850.

Van Moorsels record staat op 46,065 kilometer.

AZ mist Ortiz ook in bekerwedstrijd

AZ hoopt woensdag zonder Celso Ortiz de kwartfinales van het bekertoernooi te bereiken. De Paraguayaanse middenvelder is nog niet hersteld van de enkelblessure die hij zaterdag opliep tijdens de laatste training in aanloop naar het competitieduel met Feyenoord (2-2). Trainer John van den Brom stuurt tegen NEC grotendeels hetzelfde elftal het veld in als zondag in De Kuip.

"Voor ons is het bekertoernooi enorm belangrijk", zei Van den Brom op de website van AZ. "Alle jongens willen spelen, iedereen wil erbij zijn. Een beter signaal kan ik niet krijgen." De Alkmaarse club, in 2013 winnaar van de KNVB-beker, treft in NEC de koploper van de Jupiler League. Van den Brom: "NEC staat niet voor niets bovenaan. Ik denk dat ze momenteel een selectie hebben met meer eredivisie-ervaring in de benen dan onze jonge ploeg."

Rutten: PSV is niet onverslaanbaar

Trainer Fred Rutten van Feyenoord neemt woensdag in het uitduel met PSV met niets minder genoegen dan drie punten. "We gaan naar Eindhoven om PSV te verslaan", zei de coach woensdag. "Aan de andere kant is het niet zo dat we daar het seizoen kunnen winnen. Het is duidelijk dat het gat groot wordt als we niet winnen, maar er zijn daarna nog achttien wedstrijden te spelen."

De coach wilde een dag voor de topper nog weinig kwijt over het strijdplan. Hij moet in elk geval één wijziging doorvoeren, omdat Jens Toornstra vanwege een hamstringblessure niet van de partij is. Rutten liet nog in het midden wie de valse rechtsbuiten vervangt. Verdediger Khalid Boulahrouz zit weer bij de wedstrijdselectie, nadat hij vorige week tegen Standard Luik geblesseerd was uitgevallen.

PSV is volgens Rutten een stabielere ploeg dan de afgelopen seizoenen. "De ploeg kan snel omschakelen bij balbezit of na balverlies. Op papier heeft PSV de beste selectie van Nederland, maar ook zij hebben dit seizoen punten laten liggen. Niemand is onverslaanbaar", aldus Rutten.

Chinese international voor Wolfsburg

VfL Wolfsburg heeft zich versterkt met de Chinese international Xizhe Zhang. De 23-jarige middenvelder heeft dinsdag een contract tot medio 2017 ondertekend bij de nummer twee uit de Duitse Bundesliga. Zhang komt voor een bedrag van 750 duizend euro over van Beijing Guo'an. "We vertrouwen erop dat hij de stap van China naar de Bundesliga kan maken", zei manager Klaus Allofs.

Ook trainer Dieter Hecking rekent erop dat de Chinees kan slagen in Duitsland. "Ik lees overal dat zijn komst een promotiestunt is, maar dat is niet zo."

De komst van Zhang, die tot nu toe tien interlands speelde, werd op de clubwebsite ook in het Chinees aangekondigd. "De interesse voor Wolfsburg uit China groeit elke maand. We hebben daar veel fans en willen er zo voor zorgen dat zij goed geïnformeerd blijven over de gang van zaken", aldus Allofs.

Ruim 1,2 miljoen kijkers voor De Slimste Mens

Ruim 1,2 miljoen mensen hebben maandagavond gekeken naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Slimste Mens. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Met deze cijfers staat het programma dat gepresenteerd wordt door Philip Freriks op de zesde plek in de lijst van best bekeken programma's van maandag. In deze eerste aflevering namen Chris Zegers, Marloes Coenen en Abdelkader Benali het tegen elkaar op.

De drie best bekeken programma's van de maandag zijn het achtuurjournaal (bijna 2,3 miljoen), Spoorloos (ruim 2 miljoen) en Goede Tijden, Slechte Tijden (ruim 1,9 miljoen).

The Simpsons vieren 25e verjaardag

Ze zijn in een kwart eeuw geen klap veranderd, de gele inwoners van Springfield. De bankgrappen, de 'doh's' van Homer en de strafregels van Bart, ze blijven mateloos populair. The Simpsons vieren woensdag officieel hun 25e verjaardag als een tv-serie.

In 1987 was het gezin bestaande uit Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie voor het eerst te zien in The Tracey Ullman Show. Twee jaar daarna, op 17 december 1989, was de eerste aflevering te zien op de Amerikaanse televisie. En met succes; het licht ontspoorde en bepaald niet perfect getekende gezin uit het stadje Springfield viel bij het grote publiek in de smaak. Sterker nog, er wordt zelfs beweerd dat tv-zender FOX niet had overleefd zonder het succes van de gele tekenfilmfiguren.

Dankzij dat succes werd The Simpsons de tekenfilmserie bij uitstek die prime time werd uitgezonden in de Verenigde Staten. De grove humor, maar toch vaak aandoenlijke ondertoon zorgden ervoor dat kinderen en volwassenen genoten van de serie. Die plaveide de weg voor series als South Park en Family Guy, en boekte gaandeweg record na record.

Zo is het de langst lopende 'geschreven' serie die op prime time wordt uitgezonden in de VS, de langst lopende animatieshow in Amerika en de langst lopende sitcom. Inmiddels zijn er 561 afleveringen uitgezonden en er zullen er nog veel volgen, zo beloofden de makers. Over vijf jaar willen zij het dertigjarig bestaan vieren, zei producent Al Jean onlangs tegen de Sydney Morning Herald.

De geesteskinderen van bedenker Matt Groening zijn in de loop der tijd nooit ouder geworden. Maggie blijft bijvoorbeeld een speensabbelende baby en ook Homer komt geen stap dichter bij zijn pensioen. Sterker nog; zelfs de mensen die de stemmen inspreken, blijven veelal hetzelfde. De voornaamste verandering voor de show is dan ook de bijdrage van bekende mensen. Steeds vaker maken grote namen hun getekende opwachting in de show. Eerst gebeurde dat op aanvraag van de producenten, tegenwoordig staan de beroemdheden in de rij.

Inmiddels hebben de makers een karrenvracht aan prijzen in de wacht gesleept, waaronder 31 Emmy's. En nog altijd weet de serie gemiddeld zo'n zes miljoen Amerikanen te boeien. Voor de Nederlandse verjaardag van The Simpsons moeten we overigens wachten tot 14 januari 2015. De eerste aflevering was hier namelijk op die datum in 1990 te zien.

The Simpsons vieren 25e verjaardag
The Simpsons vieren 25e verjaardag (Foto: ANP)

Bush overweegt gooi naar presidentschap

Jeb Bush, gewezen gouverneur van Florida, broer van oud-president George W. Bush en zoon van oud-president George H.W. Bush, overweegt serieus een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap bij de verkiezingen van 2016. Hij gaat naar eigen zeggen "actief onderzoek" doen naar een mogelijke kandidatuur.

De oud-politicus maakte deze eerste formele stap via Facebook bekend. Hij lijkt daarmee de eerste serieuze Republikein te zijn die een stap zet in de richting van een gooi naar het presidentschap. Actief onderzoek in de aanloop naar verkiezingen betekent in de Verenigde Staten vooral kijken of er voldoende geld op te halen valt en of de juiste mensen binnen en buiten de partij gemobiliseerd kunnen worden.

In november 2016 zijn de komende presidentsverkiezingen om uit te maken wie Barack Obama opvolgt in het Witte Huis. De huidige president kan na twee termijnen niet op voor herverkiezing.

Jeb Bush overweegt gooi naar presidentschap
Jeb Bush overweegt gooi naar presidentschap (Foto: ANP)

Minister versnelt actie tegen luchtdrukwapens

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) bereidt maatregelen voor tegen zware luchtdrukwapens. Maar hij is niet van plan onmiddellijk een verbod in te stellen, waar met name de SP dinsdag op aandrong tijdens het vragenuurtje.

Opstelten zei dat hij een onderzoek naar dit soort wapens, dat hij al in gang had gezet, zal versnellen. In mei wil hij dat klaar hebben en dan tegelijk de nodige wettelijke maatregelen aan de Tweede Kamer voorleggen.

SP-Kamerlid Nine Kooiman is bezorgd en wees op recente incidenten met deze wapens, die zelfs dodelijker kunnen zijn dan een politiewapen. Ze heeft de minister al vaker om actie gevraagd.

De luchtdrukwapens zijn in de jaren tachtig uit de vuurwapenwet gehaald.

Senaat in reces bijeen over topinkomens

De Eerste Kamer praat dit jaar toch nog over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. De Senaat vergadert er nu komende maandagavond over, dus al in het reces.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde de bovengrens voor topinkomens in de (semi)publieke sector per 1 januari vastleggen op honderd procent van een ministerssalaris. Nu ligt die grens nog op 130 procent.

Aanvankelijk zou de behandeling door de Eerste Kamer tot volgend jaar worden uitgesteld, omdat de Senaat het te druk had. De maatregel kon dan niet per 1 januari ingaan. Dat vindt een meerderheid van de Senaat bij nader inzien onjuist. Het moest toch dit jaar.

Publiek verlaat Rotterdam CS na brandalarm

Op het Centraal Station van Rotterdam is dinsdagmiddag rond 16.00 uur het brandalarm afgegaan. Reizigers verlaten het station en agenten zijn ter plaatse om dat in goede banen te leiden, aldus de politie.

De brandweer zoekt uit waarom het brandalarm afgaat en kijkt of er daadwerkelijk iets aan de hand is. "Van een ontruiming van het station is geen sprake", aldus een woordvoerster van de politie.

Aanval op school Pakistan voorbij

De aanval op een door het leger gerunde school in de Pakistaanse stad Peshawar is voorbij. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Bij de aanval, die is opgeëist door de Taliban, kwamen zeker 126 mensen om het leven, veelal kinderen. Tientallen mensen raakten gewond.

Tegen het begin van de avond waren alle militanten in de school uitgeschakeld. "De operatie zit erop", zei Bilal Ahmad Faizi, het hoofd van de reddingsoperatie.

De aanval begon in de vroege ochtend. De aanvallers - hoeveel het er precies waren is nog onduidelijk - vielen de school binnen en schoten lukraak in het rond, zei een politiewoordvoerder. Pakistaanse commando's waren snel ter plaatse en omsingelden de school. Buiten de school klonken schoten en een luide knal.

De Pakistaanse Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval door zes zelfmoordcommando's opgeëist. Een bron bij de autoriteiten zei dat er negen Taliban zijn gedood. Of ze allen zijn doodgeschoten of dat sommigen zich opbliezen is nog onduidelijk.

Een woordvoerder van de Taliban noemde het bloedbad een vergelding voor een offensief van het leger tegen de Taliban in Noord-Waziristan, in het noordwesten van het land.

Saleh-getrouwen frustreren regeringsdebat Jemen

De partij van de verdreven Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft dinsdag de vertrouwensstemming over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet in de war gestuurd. Het spaak gelopen debat geeft nieuw voedsel aan de machtsstrijd tussen president Abed Rabbo Mansour Hadi en de alliantie van Saleh-getrouwen en sjiitische Houthi-rebellen.

Terwijl het parlement verhit debatteerde omsingelden Houthi-strijders het ministerie van defensie. De opstandelingen, die sinds ze Sanaa in september innamen de dienst uitmaken in de hoofdstad, lieten de minister niet toe tot zijn burelen. Ze namen wraak voor hun nederlaag van maandag, toen de minister hen uit de buurt van zijn departement verjoeg omdat ze zijn stafchef niet doorlieten. De regering belegde daarop spoedoverleg van de ministerraad over de veiligheid in Sanaa.

De sjiitische Houthi's hebben Hadi met hun opmars naar de hoofdstad gedwongen plaats voor hen in te ruimen in zijn kabinet. De rebellen en hun bondgenoten van de partij van oud-president Saleh verwijten Hadi's nieuwe regering echter dat zij tegen hen samenspant met de Verenigde Naties. De nieuwe regering zou de VN-sancties tegen Saleh en twee kopstukken van de Houthi-rebellen steunen. De leden van de regeringspartij die Saleh zijn trouw gebleven hebben Hadi uit wraak het partijleiderschap ontnomen.

Volgens een medewerker van het parlement weigerden de fractieleden die op de hand van Saleh zijn de regering niet openlijk hun stem. Ze voerden in plaats daarvan tal van interne partijkwesties op om de vertrouwensstemming te dwarsbomen. De voorzitter van het parlement sloot daarop de beraadslaging.

[upd] Omstreden massamoordgame 'Hatred' niet op Steam

De controversiële shooter Hatred is gearriveerd op Steam Greenlight. Het is nu afwachten of er genoeg animo is voor de game om een release te krijgen op Steam.

Eerder dit jaar werd de game aangekondigd en deed veel stof doen opwaaien met een gameplaytrailer waarin te zien is dat de hoofdpersoon onschuldige en smekende mensen executeert, nietsvermoedende voorbijgangers aan flarden schiet en bosjes politieagenten neermaait. Met de aankondiging voor Steam Greenlight is ook een nieuwe trailer uitgebracht, die kun je hieronder bekijken.

Hatred wordt gemaakt met behulp van de Unreal-Engine van Epic Games. Laatstgenoemde distantieerde zich onlangs van het project, maar gaf aan dat de engine nu eenmaal door iedereen gebruikt kan en mag worden.

Website 'Fuck NO Video Games', die zich druk maakt over geweld, sex, discriminatie en andere voornamelijk non-issues, plaatste daarnaast recentelijk een bericht over de ontwikkelaars van de game, met enkele behoorlijke beschuldigingen. Zo zou het ontwikkelteam uit 'islamofobe neo-nazi's' bestaan. Enkele medewerkers uit het ontwikkelteam zouden banden hebben met of anderzijds geassocieerd worden met facistische/racistische/anti-homo-organisaties. Volgens de site is Hatred een 'genocidesimulator' met een 'white supremacist'-hoofdrolspeler die andersgekleurden afslacht. Hiervoor wordt verder overigens geen overtuigend bewijs geleverd.

De game zou in Q2 van 2015 uit moeten komen voor pc.

Update 15-12:

Er is ook nog een Kids React To. Fake natuurlijk, maar hilarisch nonetheless

Update 16-12:

Inmiddels heeft Valve de game alweer van het Steam Greenlight-programma afgehaald. Doug Lombardi, de marketingman van Valve, zegt er in een verklaring het volgende over: "Gebaseerd op wat we hebben gezien op Greenlight, zouden we deze game niet publiceren. Om die reden halen we de game uit het programma".

De Poolse ontwikkelaar van Hatred zegt in een reactie de keuze van Valve te respecteren, maar geeft ook aan dat dit geen enkele invloed heeft op het uitbrengen van de game. "De keuze van Valve zal geen enkele invloed hebben op de inhoud of gameplay van Hatred, en de release staat nog steeds gepland voor Q2 2015", aldus Creative Destruction.

Tenslotte geeft de ontwikkelstudio nog aan dat ze alleen maar meer gemotiveerd zijn geworden om de game aan de man te brengen, temeer vanwege de enorme hoeveelheid votes die ze in relatief korte tijd verkregen op Greenlight. Na slechts enkele uren had de game al 13.148 stemmen binnengehaald, waarmee het positie #7 behaalde op de Greenlight top 100-lijst.

Privacywaakhond onderzoekt regels Facebook

De privacywaakhond van de overheid begint een onderzoek naar de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft dat dinsdag aangekondigd.

Facebook wil vanaf 1 januari meer informatie van zijn miljarden gebruikers wereldwijd opslaan. Het CBP heeft Facebook gevraagd om dat voorlopig niet te doen, zolang het onderzoek nog loopt.

Facebook wil onder meer profielfoto's van gebruikers bij advertenties kunnen zetten. Ook wil de netwerksite volgen welke andere sites gebruikers bezoeken. Zo kan het bijvoorbeeld zien dat iemand op zoek is naar een nieuwe tv.

Facebook kan dan advertentieruimte verkopen aan bijvoorbeeld een tv-maker of een winkel. Het CBP wil weten wat de gevolgen zijn voor de privacy van de Nederlandse Facebookgebruikers en hoe de dienst mensen om toestemming vraagt.

Privacywaakhond onderzoekt regels Facebook
Privacywaakhond onderzoekt regels Facebook (Foto: ANP)

Dark Souls naar Steamworks

Dark Souls kan per ommegaande gemigreerd worden van het Games For Windows Live(GFWL)-platform naar Steamworks. Dat werd gister bekendgemaakt op de steam community-website.

Hoe je de migratie precies kunt uitvoeren kun je hier lezen. Er is ook een migratietool beschikbaar voor savegames en achievements, alleen schijnt deze maar voor een beperkte tijd gebruikt te kunnen worden. Een nadeel is dat bepaalde mods, zoals de bekende Durante's DSfix-mod, niet meer functioneren. Gelukkig is er alweer een nieuwe versie van de mod beschikbaar die werkt met Steamworks. De nieuwe versie kun je hier vinden.

Dark Souls kwam drie jaar geleden uit voor de vorige generatie consoles en een jaar later voor pc. De game scoorde zeer hoge cijfers en werd vooral geloofd vanwege de verslavende moeilijkheidsgraad en het bijbehorende gevoel van voldoening dat de speler krijgt na het overwinnen van (delen van) de game.

Emily Blunt neemt Jimmy Kimmel in de maling

Actrice Emily Blunt en haar man John Krasinski hebben een geintje uitgehaald met hun buurman Jimmy Kimmel. Tijdens zijn show Jimmy Kimmel Live dinsdag liet de presentator beelden zien van de kerstgrap.

Het stel hadden de auto van Kimmel volgestopt met kerstballen en daarna volledig ingepakt met pakpapier. Toen de presentator na het opnemen van zijn show naar huis in Los Angeles wilde rijden, kwam hij erachter dat hij in de maling was genomen. Jimmy wist meteen wie erachter zat en kon de grap gelukkig wel waarderen.

De acteur John Krasinski en zijn vrouw lieten het niet bij dit ene grapje. De volgende dag was de auto van Jimmy weer volledig ingepakt. Dit keer kwam er een kerstkoor zingend uit zijn auto stappen. De presentator kon maar niet geloven dat dit twee keer achterelkaar gebeurde en schrok zich wezenloos.

De buren hebben er een traditie van gemaakt om elkaar in de maling te nemen rond de feestdagen. Vorig jaar had Jimmy het hele huis van het stel ingepakt, overal lag nepsneeuw en er werden zelfs kerstliedjes gezongen door een klein koor.

Alstom nadert miljoenenschikking in VS

Het Franse industrieconcern Alstom heeft bijna een akkoord over een schikking met justitie in de Verenigde Staten in verband met een corruptiezaak. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op gezag van niet nader genoemde bronnen rond de onderhandelingen.

Door een boete te betalen van 700 miljoen dollar, omgerekend 559 miljoen euro, zou Alstom ontkomen aan rechtsvervolging wegens omkoping in onder meer Indonesië. Niet eerder betaalde een buitenlands bedrijf om die reden zon hoge boete aan het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Tot nu toe is Siemens recordhouder. Het Duitse technologiebedrijf schikte in 2008 een soortgelijke zaak voor 450 miljoen dollar. Daar kwam nog een boete van 350 miljoen dollar van de beurswaakhond SEC bovenop. Die kan Alstom niet krijgen omdat het geen beursnotering heeft in de VS.

Holleeder blijft in voorarrest

De zaterdag opgepakte topcrimineel Willem Holleeder blijft nog zeker twee weken in voorarrest. Dat heeft de onderzoeksrechter in Amsterdam dinsdag bepaald.

De politie arresteerde Holleeder zaterdag in zijn huis. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Holleeder zou samen met anderen opdracht hebben gegeven Houtman en Van der Bijl te vermoorden, in respectievelijk 2005 en 2006. De schutters in beide zaken zijn al veroordeeld.

Aanleiding voor de aanhouding zijn verklaringen van kroongetuige Fred Ros. "Hij heeft belastend over Holleeder verklaard", lichtte het OM eerder toe. De 56-jarige Amsterdammer werd al eerder in verband gebracht met de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ook kroongetuige Peter la S. legde al belastende verklaringen over Holleeder af.

Spanning loopt op rond stemming zorgpolis

Het leek een gelopen race, maar de spanning in de Senaat loopt dinsdag flink op rond de stemming over de komst van een nieuwe zorgpolis in 2016. De PvdA heeft op het laatste moment nog uitleg gevraagd over details uit het plan.

Fractievoorzitter Marleen Barth (PvdA) zei dat ze die informatie nodig heeft om een correcte stemverklaring te kunnen afleggen. Naar verluidt zouden er politieke redenen meespelen en er wordt rekening mee gehouden dat niet alle PvdA'ers voor zullen stemmen.

De wending is verrassend, want minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) verzekerde zich eerder dit jaar van de steun van de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Verder ontbreken er bij zowel de voor- als tegenstanders van het plan dinsdag mensen. VVD'er Frank de Grave ligt in het ziekenhuis. Marijke Vos (GroenLinks) ontbreekt vanwege privéomstandigheden.

FIFA wijst beroep onderzoeker Garcia af

De tuchtcommissie van de FIFA heeft het beroep van de Amerikaanse onderzoeker Michael Garcia afgewezen. Dat heeft de wereldvoetbalbond dinsdag naar buiten gebracht. Garcia had een klacht ingediend naar aanleiding van de door Hans-Joachim Eckert gemaakte samenvatting van zijn anticorruptierapport. Het hoofd van de ethische commissie was tot andere conclusies gekomen dan Garcia zelf.

Garcia onderzocht of sprake was van corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Eckerts samenvatting concludeerde dat dat niet zo was en wees Engeland en Australië aan als landen die zich hadden misdragen. Rusland had dat volgens Eckert niet, maar dat land had computers met bewijsmateriaal weggedaan. Ook Qatar ging volgens Eckert vrijuit.

Garcia's beroep was volgens de tuchtcommissie niet toelaatbaar. Omdat Eckerts samenvatting geen beslissing vormt, kan ook geen herroeping plaatsvinden.

Het rapport van Garcia houdt de gemoederen in voetballand al geruime tijd bezig. De KNVB en de Belgische KBVB waren bij de talrijke voetbalbonden die de FIFA opriepen Garcia's rapport in zijn geheel te publiceren. Daar gaat de wereldvoetbalbond binnenkort over stemmen.

De tuchtcommissie wees ook de klachten van twee deelnemers aan het corruptieonderzoek af. De twee vrouwen hadden geklaagd dat hun identiteit te duidelijk was in de samenvatting. Zij zochten echter beiden de publiciteit en dus heeft Eckert niets verkeerd gedaan, meent de commissie.

Quintana begint seizoen in San Luis

De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana begint zijn seizoen op 19 januari in de Ronde van San Luis. Dat meldde de organisatie van de Argentijnse rittenkoers dinsdag op basis van een interview met de renner op de website Biciciclismo.

"Ik houd van San Luis. Het is belangrijk voor de Zuid-Amerikaanse wielerliefhebbers dat ze zich met ons kunnen identificeren", zei Quintana die de Ronde van San Luis aan het begin van dit jaar won. Later volgde zijn grootste succes met de eindzege in de Ronde van Italië. Komend jaar is de Tour de France zijn hoofddoel. De organisatie bevestigde verder de komst van wereldkampioen Michal Kwiatkowski en de Britse sprinter Mark Cavendish.

"Het is vanwege het goede weer een perfecte race om het seizoen te beginnen en een goede basis op te bouwen", meldde Quintanas ploegleider bij Movistar, Eusebio Unzué.

RBS nipt geslaagd voor stresstest Bank of England

De Britse banken Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds zijn maar net geslaagd voor een stresstest waaraan de Bank of England (BoE) ze heeft onderworpen. Beide bedrijven moeten hun kapitaalbuffers versterken, maar de centrale bank is tevreden over de plannen die zij daarvoor hebben ingediend. Dat maakte de BoE dinsdag bekend.

De BoE heeft de balans van de acht grootste banken en coöperatieve hypotheekverstrekkers (building society's) tegen het licht gehouden in een aantal scenario's. Zo is bekeken of ze bestand zijn tegen bijvoorbeeld een sterke daling van de woningprijzen of een scherpe rentestijging of -daling.

Bij vijf van de acht financiële instellingen die de BoE heeft onderzocht, zijn de kapitaalbuffers nu al hoog genoeg. Alleen Co-operative Bank is gezakt voor de stresstest en zal extra maatregelen moeten nemen.

Bewoners huizen IJsselstein nog niet thuis

De bewoners van drie huizen in de Maria van Henegouwenstraat in IJsselstein zijn nog niet terug naar huis. De bewoners moesten de panden zaterdag verlaten, nadat een bouwkraan door het dak van het rijtje huizen was gevallen. De bouwkraan was gehuurd door een bruidegom in spe, die zijn geliefde op een originele manier ten huwelijk wilde vragen.

De huizen zijn eigendom van woningcorporatie Provides. Maandag hebben deskundigen de bouwtechnische staat van de huizen bekeken. Dinsdag is er volgens de gemeente overleg met de bewoners over de stand van zaken. Een gemeentelijke woordvoerster kon nog niet zeggen of de bewoners op korte termijn wel terug naar huis mogen.

Het verliefde stel woont zelf niet in de Maria van Henegouwenstraat, maar in een straat daarachter. Het was de bedoeling dat de man in een bakje aan de bouwkraan over de huizen voor zijn eigen slaapkamerraam zou worden getild om zijn aanzoek te doen. Maar de kraan kantelde voor het zover was. Het verpletterende aanzoek is de hele wereld over gegaan.

Resultaten basketballers Den Helder geschrapt

De resultaten van de failliete basketbalclub Den Helder Kings in de Dutch Basketball League zijn met onmiddellijke ingang geschrapt. De club is door het interim-bestuur van de Federatie Eredivisie Basketballclubs (FEB) uit de ranglijst verwijderd. Dat heeft de Nederlandse basketbalbond dinsdag gemeld.

Wel krijgt een eventuele opvolger van de ploeg van de FEB de kans om begin 2015 toe te treden tot de competitie. Die begint dan met nul punten. "Het is aan Den Helder om met een gedegen plan te komen dat continuïteit van professioneel basketbal in Den Helder waarborgt", aldus de FEB in een persbericht.

Langere treinen naar Glazen Huis in Haarlem

Naar verwachting komen er vanaf donderdag weer veel bezoekers naar het Glazen Huis, het hart van de jaarlijkse benefietactie Serious Request. Daarom zet de NS op de drukste momenten treinen in met extra capaciteit. Het Glazen Huis staat dit jaar op de Grote Markt in Haarlem, niet ver van het station.

Haarlem verwacht zo'n zes- tot zevenhonderdduizend belangstellenden die een glimp willen opvangen van de vastende dj's of een van de optredens komen bijwonen. De NS denkt dat het vooral op de eerste en op de laatste dag druk wordt.

3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren laten zich donderdagavond opsluiten in het Glazen Huis. De opbrengst van de actie gaat dit jaar naar meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

Defensie neemt NH90-helikopters weer af

Defensie gaat weer NH90-helikopters afnemen. Het ministerie schortte eind juni de levering van de laatste zeven exemplaren op vanwege grote problemen met de nieuwe maritieme gevechtshelikopter.

In de afgelopen maanden zijn afspraken met de fabrikant gemaakt om de vele problemen door roest en slijtage te verhelpen. Die afspraken geven volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (VVD) vertrouwen. Daarom heeft ze besloten de afname van de helikopters te hervatten, zo heeft ze dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Defensie heeft in totaal twintig NH90's besteld. Daarvan zijn er tot nu toe dertien geleverd. In de eerste weken van het nieuwe jaar worden er weer twee geleverd, aldus de minister.

Kinderen vinden granaat en poetsen die op

Spelende kinderen hebben deze week twee antitankgranaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, mee naar huis genomen en daar het wapentuig ook nog eens schoongemaakt. "Levensgevaarlijk", zei een woordvoerder van de politie dinsdag.

De politie was gebeld door de ouders die het niet vertrouwden. De kinderen vonden de wapens in een beek in Heythuysen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft ze dinsdagochtend tot ontploffing gebracht.

"De kinderen beschikken over een goeie engelbewaarder", zei de woordvoerder van de politie. "Het schoonmaken van het oorlogstuig bleef wonderwel zonder gevolgen."

Het ging om twee antitankwapens uit de Tweede Wereldoorlog. Een ervan was nagenoeg intact, met ontsteking. "Je wilt er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als dat ding ontploft was", aldus de woordvoerder. Het andere oorlogstuig was onschadelijk en bestond uit een pijp zonder ontsteking.

Grote vuurwerkvondst in woning Nijkerk

In een woning aan de Citroenvlinder in Nijkerk is dinsdagmiddag volgens de politie een grote hoeveelheid vuurwerk gevonden. Deskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn in de woning om te bekijken hoe het zware knalwerk uit het huis moet worden gehaald. De bewoner van het pand is gearresteerd en naar het politiebureau gebracht.

Het huis aan de Citroenvlinder kwam in beeld in het kader van een groter onderzoek, aldus een woordvoerder van de politie.

De omgeving van het huis is afgezet, maar buren hoeven hun huis voorlopig niet te verlaten. Brandweer en ambulance staan paraat.

Ton boete voor renners Androni bij doping

De Italiaanse wielerploeg Androni Giocattoli-Venezuela hanteert vanaf volgend seizoen een zeer strikt antidopingbeleid. Alle renners van de procontinentale formatie, die onder leiding staat van Gianni Savio, hebben onder toezicht van een notaris een document ondertekend, waarin staat dat een renner bij een positieve test een boete van honderdduizend euro moet betalen. Ook alle andere kosten worden op de zondaar verhaald.

Bij de Italiaanse ploeg stonden dit seizoen de Nederlanders Johnny Hoogerland en Kenny van Hummel onder contract. Hoogerland rijdt volgend jaar voor Roompot-Orange Cycling, Van Hummel is gestopt.

De wielersport werd de laatste weken opgeschrikt door dopinggevallen en verdenkingen daarvan. Onder meer de Kazachse ploeg Astana ligt onder vuur.

Geen beslag op monstertruck Haaksbergen

De rechtbank in Almelo heeft beslaglegging op de monstertruck die is gebruikt in Haaksbergen dinsdag afgewezen. Volgens de voorzieningenrechter zijn er genoeg waarborgen dat de 48 slachtoffers die om beslaglegging hadden gevraagd, hun schade vergoed krijgen.

De monstertruck is eigendom van de stuntrijder die in september een ongeluk veroorzaakte in Haaksbergen. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond.

Kampbewaker Gröning moet zich verantwoorden

De 93-jarige oud-SS'er Oskar Gröning moet begin volgend jaar terechtstaan op verdenking van medeplichtigheid aan moord op driehonderdduizend mensen in Auschwitz. Volgens de rechtbank in het Duitse Lüneberg is er voldoende bewijs tegen de voormalige kampbewaker om het proces te laten doorgaan.

Een datum voor het begin van de rechtszaak is nog niet vastgesteld.

Gröning heeft in interviews openlijk over zijn verleden als kampbewaker gesproken. Hij zegt getuige te zijn geweest van gruweldaden, maar zich daar zelf niet aan schuldig te hebben gemaakt. Volgens de aanklager echter heeft Gröning het naziregime geholpen economisch te profiteren en heeft hij in zijn werk de systematische moorden ondersteund door de gestolen eigendommen van de slachtoffers te verhandelen. Bijna vijftig overlevenden of nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust hebben zich als nevenklagers bij de zaak aangesloten.

CBP onderzoekt privacyschending Facebook

De privacywaakhond van de overheid begint een onderzoek naar de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft dat dinsdag aangekondigd. Facebook wil vanaf 1 januari meer informatie van zijn miljarden gebruikers wereldwijd opslaan. Het CBP heeft Facebook gevraagd om dat voorlopig niet te doen, zolang het onderzoek nog loopt.

Facebook wil onder meer profielfoto's van gebruikers bij advertenties kunnen zetten. Ook wil de netwerksite volgen welke andere sites gebruikers bezoeken. Zo kan het bijvoorbeeld zien dat iemand op zoek is naar een nieuwe tv. Facebook kan dan advertentieruimte verkopen aan bijvoorbeeld een tv-maker of een winkel. Het CBP wil weten wat de gevolgen zijn voor de privacy van de Nederlandse Facebookgebruikers en hoe de dienst mensen om toestemming vraagt.

Vier doden na helikopterongeluk

Bij een ongeluk met een helikopter in Roemenië zijn maandag vier mensen om het leven gekomen. De helikopter stortte in een bevroren meer, in de buurt van de Zwarte Zee. Aan boord zat een medisch team.

Volgens de autoriteiten werden de lichamen van de piloot en van een zwangere verpleegkundige dinsdag gevonden. Maandag werd al het stoffelijk overschot van de twee overige inzittenden geborgen. De autoriteiten hebben besloten helikopters voor medische missies aan de grond te houden hangende een onderzoek.

Jennifer Aniston baalt van babygeruchten

Jennifer Aniston baalt van de geruchten die er wel eens over haar gaan. Vooral geruchten over haar kinderwens vindt ze niet leuk. "Ik ken veel mensen die geen kinderen hebben omdat ze dat niet willen, of omdat ze geen kinderen kunnen krijgen. Als stellen geen kinderen hebben kunnen ze daar heel veel verschillende redenen voor hebben. Niemand heeft het recht om daar wat van te vinden."

Als mensen haar vragen naar haar kinderwens voelt dat voor Jennifer altijd als een druk op haar schouders. "Het lijkt alsof je als vrouw gefaald hebt als je geen kinderen hebt", aldus de actrice tegenover Allure Magazine. "Ik vind dat gewoon niet eerlijk. Als je geen kind hebt, wil dat bijvoorbeeld niet zeggen dat je niet zorgzaam bent."

Aniston vertelt in het interview dat er soms hele verschillende verhalen over haar gaan. "Zo is er wel eens geschreven dat ik mijn carrière veel belangrijker vond dan een kind. En dat ik geen moeder wil worden en dat dit egoïstisch zou zijn." Hoewel Jennifer al heel wat jaren beroemd is en dus te maken heeft met de roddelpers blijft het voor haar lastig om hier geen aandacht aan te schenken. "Het maakt me altijd een beetje benauwd."

Meer meisjes kiezen voor techniek

Het aantal meisjes dat op de middelbare school en in het hoger onderwijs kiest voor techniek, neemt toe. Vooral op de havo, het vwo en het hbo zitten steeds meer 'bètameisjes'. Hoewel het verschil tussen jongens en meisjes daarmee kleiner wordt, kiezen meisjes toch nog altijd minder vaak voor technische opleidingen dan jongens.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Emancipatiemonitor 2014, een tweejaarlijks rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bureaus meten of het emancipatiebeleid van de overheid effect heeft.

Waar in 2007 nog vijftien procent van de meisjes op de havo koos voor het natuur- en techniekprofiel, koos 26 procent voor de bètarichting in 2013. Op het vwo steeg het aantal van 20 naar 38 procent. Op het hbo was het aantal vrouwelijke studenten op de technische opleidingen gestegen van veertien naar twintig procent.

Justin Bieber nog altijd vrijgezel

Justin Bieber is nog steeds vrijgezel. Dat laat de jonge zanger weten via Instagram. "Mensen zijn gek. Ik ben super single", aldus Bieber.

Bij het bericht deelt de zanger een foto waarop hij te zien is samen met Hailey Baldwin. Dit is mijn goede vriendin, vervolgt Justin zijn bericht. De artiest wordt de laatste tijd vaker met Hailey gezien, daardoor gingen er geruchten dat de twee meer deelden dan alleen een vriendschap.

Justin werd hiervoor ook al gelinkt aan een model. Zijn knipperlichtrelatie met Selena Gomez is al even voorbij. De zangeres vertelde afgelopen week tijdens een interview wel nog veel voor haar ex-vriendje te voelen.

Korean Air Lines krijgt boete voor noot-zaak

De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air Lines krijgt mogelijk boetes, omdat ze medewerkers onder druk heeft gezet om te liegen in een onderzoek van de regering naar het tirannieke gedrag van de familie die eigenaar is van de maatschappij. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van transport dinsdag bekendgemaakt. Ook wordt bekeken of de bedrijfscultuur een veiligheidsrisico vormt.

De kwestie kwam aan het rollen toen de dochter van de directeur, Cho Hyun-ha, woedend werd toen ze op een vlucht macadamianoten in een zakje kreeg en niet, zoals volgens haar had gemoeten, op een schoteltje. Ze eiste dat het toestel terug zou keren naar de gate, zodat de medewerker die haar het zakje nootjes had gegeven van boord kon worden gezet. De piloot wilde dat eerst niet doen, maar gaf uiteindelijk toch toe. Cho zou zich bovendien misdragen hebben door tegen medewerkers te schreeuwen en met spullen te gooien. Het incident kreeg al snel de naam 'nut rage' (nootjeswoede) en kwam wereldwijd in het nieuws.

De 40-jarige Cho heeft vorige week haar verontschuldigingen aangeboden, maar al snel ontstond een nieuw schandaal. Korean Air probeerde een onderzoek van de autoriteiten naar het incident te frustreren door medewerkers onder druk te zetten om te liegen. Ook verschenen in de media berichten over de familie Cho die personeel behandelt als persoonlijke dienaren.

Volgens Lee Gwang-hee van het ministerie van transport wordt Korean Air gestraft, omdat Cho en de medewerker die van boord was gehaald een valse verklaring hebben afgelegd. Ook was de piloot nalatig. Hij wordt echter niet gestraft, omdat hij weinig in kon brengen tegen de familie Cho. Andere medewerkers van de luchtvaartmaatschappij hebben ook gelogen tegen de onderzoekers. Wie dat precies zijn is niet bekendgemaakt. Korean Air kan een boete krijgen van een miljoen euro. Ook is het mogelijk dat de maatschappij 21 dagen niet mag vliegen. De uiteindelijke straf zal worden bepaald door een speciale commissie.

Eredivisie 2015-2016 start op 7 augustus

Het komende seizoen in de Eredivisie gaat op vrijdag 7 augustus van start. Vijf dagen eerder wordt het voetbalseizoen officieel geopend met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De winterstop duurt van 22 december tot en met 14 januari. De finale van het toernooi om de KNVB-beker staat op 24 april 2016 op de kalender.

De start is een week later dan normaal gesproken in een seizoen voorafgaand aan een groot toernooi, zegt KNVB-directeur competitiezaken Gijs de Jong. "De clubs hebben het verzoek ingediend een weekeinde later af te trappen. Met die wens hebben we rekening gehouden."

Door die keuze is er weinig ruimte voor wijzigingen in het schema. Er zijn 32 weekeinden om 34 speelronden in de Eredivisie en 38 speelronden in de Eerste Divisie af te ronden. Dat betekent dat er twee midweekse speelronden zijn op het hoogste niveau. In de Jupiler League komen er zes weekeinden met een dubbel programma. Dat betekent dat alle clubs zowel op vrijdag als op maandag in actie komen.

De KNVB gaat het komende halfjaar aan de slag met de wedstrijdindeling. Op 12 juni wordt dan een conceptprogramma gepresenteerd. Korte tijd later wordt het definitieve speelprogramma vrijgegeven.

Horeca Rotterdam nalatig met brandveiligheid

De Rotterdamse horeca is rond de jaarwisseling nalatig bij het naleven van brandvoorschriften. Nooduitgangen worden geblokkeerd door bierkratten of extra garderobes, zo blijkt uit inspecties, aldus de Volkskrant.

"Het is zorgelijk dat we ondernemers daar elk jaar weer op moeten aanspreken", aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Geld verdienen gaat kennelijk voor veiligheid."

De brandveiligheid van bijna vijfhonderd Rotterdamse horecagelegenheden, kinderdagverblijven, musea en sportcomplexen is vanaf deze week op te zoeken op rijnmondveilig.nl. Groen betekent: in orde; oranje betekent dat er wel overtredingen zijn geconstateerd, maar dat niet direct hoeft worden ingegrepen. Het zou kunnen dat een groen bordje ontbreekt dat naar de nooduitgang verwijst.

Rood betekent dat acuut maatregelen nodig zijn, zoals aanpassingen aan het gebouw of een (tijdelijke) brandwacht.

Ook Van den Berg en De Wolf weg bij Sparta

Peter van den Berg en John de Wolf maken vanaf 1 januari geen deel meer uit van de technische staf van Sparta Rotterdam. Dat heeft de club dinsdag bekendgemaakt. Beide oud-profs hadden de eerstedivisionist na het ontslag van trainer Gert Kruys onder hun hoede.

De club heeft echter besloten om per 1 januari met een nieuwe technische staf verder te gaan. Die staat vanaf die dag onder leiding van de maandag aangestelde Alex Pastoor.

Van den Berg en De Wolf staan zaterdag nog wel langs de lijn als Sparta het in eigen huis opneemt tegen FC Eindhoven. Dat is de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop.

TenneT legt nieuwe stroomkabel naar Noorwegen

De Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder TenneT gaat samen met partners in Duitsland en Noorwegen een meer dan zeshonderd kilometer lange onderzeese stroomkabel leggen tussen die twee landen. Met de investering is anderhalf tot twee miljard euro gemoeid.

TenneT zit voor een kwart in het project. De rest wordt bijgedragen door de Noorse netbeheerder Statnett en de Duitse investeringsbank KfW. De kabel, die in 2019 klaar moet zijn, krijgt een capaciteit van 1400 megawatt en is daarmee goed voor de levering van stroom aan 3,6 miljoen huishoudens.

TenneT verzorgt behalve het Nederlandse hoogspanningsnet ook netten in een groot deel van Duitsland. Het is de bedoeling dat er door middel van de kabel straks beter ingespeeld kan worden op lokale overschotten aan elektriciteit.

Chirurgen: maatregelen tegen vuurwerk onvoldoende

De vuurwerkmaatregelen die gemeenten en andere overheidsinstanties hebben genomen zullen niet leiden tot minder slachtoffers met ernstig handletsel. De meeste slachtoffers vallen namelijk buiten de gedoogtijden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

De verenging analyseerde het aantal, de aard en ernst van handletsels veroorzaakt door vuurwerk tijdens de afgelopen jaarwisseling. In die periode belandden zevenhonderd patiënten op de spoedeisende hulp door vuurwerk. Daarvan kwamen 76 patiënten met handletsel bij de plastisch chirurgen terecht.

"Van de 76 slachtoffers vorig jaar zijn slechts achttien handletsels ontstaan gedurende de tijd dat vuurwerk legaal mag worden afgestoken. Veel ernstige verwondingen vielen dan ook buiten de gedoogtijden voor het afsteken van vuurwerk", zegt Annekatrien van de Kar, plastisch chirurg in het AMC/OLVG die het onderzoek uitvoerde.

Therapeut (83) vast voor betasten klant

Een 83-jarige man uit Groningen is dinsdag opgepakt, omdat hij een 20-jarige vrouw onzedelijk zou hebben betast. De man geeft zich uit voor manueel therapeut en behandelt mensen thuis. De politie weet nog niet of hij meer slachtoffers heeft gemaakt. De woning van de man is doorzocht. Daarbij hebben agenten papieren en computerapparatuur in beslag genomen.

Het programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman had een tijdje geleden aandacht besteed aan de praktijken van de man. Ook toen zou hij over de schreef zijn gegaan met 'seksueel getinte uitspraken en grensoverschrijdend gedrag'.

Gewonden door loslopend Zeeuws trekpaard

Twee automobilisten zijn dinsdag gewond geraakt doordat ze tegen een loslopend Zeeuws trekpaard waren aangereden. De eerste botste tegen het dier toen het nog rondliep, de ander toen het dier door de klap al dood was.

De ongelukken gebeurden dinsdagochtend in het donker op de Heuvelsweg in het Zeeuwse Kerkwerve. Het paard liep samen met nog zeven andere paarden los op de weg.

Eerst kwam een 63-jarige automobilist uit Kerkwerve in botsing met het dier. De brandweer moest de man uit zijn zwaarbeschadigde auto bevrijden. Een kwartier later reed een 22-jarige bestuurder uit dezelfde plaats in op de dode viervoeter, die nog half op de weg lag. Beide mannen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de politie is nog onduidelijk hoe de paarden op de weg terecht zijn gekomen.

EU-geld verspild aan vliegvelden

Investeringen met Europees geld in vliegvelden lijken verspild. Door gebrek aan goede planning en prognoses kwamen vliegvelden te dicht bij elkaar te liggen of werden te groot voor het aantal vliegtuigen en passagiers. Extra werkgelegenheid leverde het op langere termijn ook zelden of nooit op. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van de Europese Rekenkamer.

De rekenmeesters onderzochten investeringsprojecten bij twintig vliegvelden in Estland, Griekenland, Italië, Polen en Spanje. Deze projecten ontvingen tussen 2003 en 2013 meer dan zeshonderd miljoen euro aan Europees geld. Volgens de EU-Rekenkamer was er geen goede strategie bij de lidstaten en controleerde de Europese Commissie onvoldoende.

In een reactie op het rapport laat een woordvoerder van de Europese Commissie weten dat er nu veel striktere regels gelden, om herhaling te voorkomen. Hij sprak over een drastisch andere aanpak dan voorheen.

Duitse zwemmer Deibler stopt kort na wereldtitel

De Duitse zwemmer Markus Deibler heeft al op 24-jarige leeftijd zijn loopbaan beëindigd. Hij won negen dagen geleden nog de wereldtitel op de kortebaan op de 100 meter wisselslag. Deibler zwom in Doha bovendien een wereldrecord van 50,66 seconden op die afstand in de finale.

De Duitser had zijn beslissing al voor het mondiale toernooi genomen. Deibler kan zich niet meer opladen om elke ochtend al om 06.00 uur 's ochtends te trainen. "Ik doe het al sinds ik me kan herinneren. Ik heb al meer dan tienduizend kilometer in mijn leven gezwommen.

Het abrupte afscheid komt voor bondscoach Henning Lambertz als een grote verrassing:"Het is erg jammer dat een topatleet als Markus Deibler zijn loopbaan nu al beëindigt."

Zeven terreurverdachten gepakt in Spanje en Marokko

De politie in Spanje en Marokko heeft zeven vermoedelijke leden van een terreurnetwerk opgepakt. De arrestaties werden in beide landen verricht. Dat hebben de autoriteiten dinsdag gezegd. De terreurverdachten zouden vooral vrouwen hebben gerekruteerd voor de extremistische organisatie Islamitische Staat.

Volgens het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken woonden de leiders van de groep in Fnideq, net buiten de Spaanse enclave Ceuta. Vrouwen werden vanuit Spanje naar Fnideq gebracht om daar geïndoctrineerd te worden. De Spaanse autoriteiten zeiden in een verklaring dat onder de arrestanten vier vrouwen, onder wie een minderjarige, waren. De verdachten werden opgepakt in de enclaves Ceuta en Melilla en in Barcelona.

De afgelopen jaren hebben Spanje en Marokko tientallen jihadstrijders en terreurverdachten opgepakt. De terreurnetwerken waar deze figuren bij betrokken zijn, hebben vooral het noorden van Marokko en de Spaanse enclaves als hun thuisbasis.

Europa heeft het afgelopen jaar een grote toename gezien van vrouwen die voor IS worden gerekruteerd. Alleen al uit Frankrijk kwamen honderd vrouwen. De vrouwen worden vaak ingezet als zelfmoordterroristen of worden uitgehuwelijkt aan jihadstrijders. Ooggetuigen uit de gebieden waar IS aan de macht is, vertellen hoe de vrouwen worden ingezet als koks, schoonmakers en kinderoppas. Vooral jonge mensen die op zoek zijn naar hun identiteit zouden in trek zijn bij de terreurorganisaties.

Naar verluidt strijden er meer dan twaalfhonderd Marokkanen aan de zijde van IS in Syrië. Honderd jihadstrijders zijn bij terugkeer in Marokko opgepakt. In juli luidde Marokko de noodklok over de dreiging die van deze terugkerende jihadstrijders uitgaat.

Mini en Maxi weer op de planken

Ruim twaalf jaar nadat abrupt een einde kwam aan het legendarische variétéduo Mini & Maxi betreden Karel de Rooij en Peter de Jong komend voorjaar het podium weer als hun veelgeprezen alter ego's. Dat kondigden de theatermannen dinsdag aan.

Onder de noemer Mini & Maxi NU! treedt het duo vanaf 12 april viermaal een zondagmiddag op in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. De 68-jarige De Rooij en de een jaar jongere De Jong blazen in Mini & Maxi NU! hun oude repertoire nieuw leven in. De reeks voor de schouwburg in Den Haag wordt voorafgegaan door vijf try-outs begin april in Sneek, Meppel, Oss en Lelystad.

Producent Matthijs Bongertman van Senf Theaterpartners liet tijdens de presentatie van de nieuwe Mini & Maxi-show al doorschemeren dat het wat hem betreft niet bij de nu aangekondigde data hoeft te blijven. "Het is al heel bijzonder dat we ze zo gek hebben gekregen om weer te beginnen. Als dat goed gaat, kijken we verder." Vaste regisseur Jos Thie neemt de regie van de comeback op zich.

Mijn eerste voetbalwedstrijd: Kowet-Cambuur

Ik ben dit weekend voor het eerst naar een voetbalwedstrijd geweest. Door een vreemde speling van het lot ben ik opgegroeid in een gezin dat denkt dat er met een bal alleen gescoord kan worden via een korf of net. Hoewel beide opa’s en een oma fanatiek voetbal keken, zijn geen van hun kinderen warm te krijgen voor voetbal. Dat had niets te maken met een aversie tegen sport: mijn moeder was een schaker, mijn vader houdt van vissen en mijn ooms doen vaak mee aan marathons. Ze hebben dan ook een goede conditie en kunnen de hele Lord of the Rings-trilogie aan één stuk uitzitten. 

Man opgepakt voor dode Amsterdam-West

Een 35-jarige Amsterdammer is aangehouden op verdenking van moord of doodslag op de man die vorige week in Amsterdam-West is gevonden. Uit sectie is gebleken dat de 43-jarige bewoner van het huis aan de Frederik Hendrikstraat zeker door een misdrijf is omgekomen. De politie hield hier eerder al rekening mee.

De aangehouden verdachte wordt dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Het slachtoffer was een bekende van de politie.

De politie is nog steeds op zoek naar getuigen die in het weekend van 6 en 7 december iets opvallends hebben gezien in de Frederik Hendrikstraat. Ook wil ze graag spreken met bekenden van het slachtoffer.

Koopkracht in 2015 stijgt meer dan verwacht

De meeste mensen gaan er volgend jaar meer op vooruit dan op Prinsjesdag werd geraamd. De koopkrachtstijging bedraagt gemiddeld 0,75 procent. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dat is een kwart procentpunt meer dan gedacht. Dat komt door de lagere inflatie, een lagere nominale zorgpremie en doordat de pensioenpremie voor ambtenaren lager uitvalt. Dat laatste heeft ook een drukkend effect op andere pensioenpremies. Voor dit jaar wordt de gemiddelde koopkracht een kwart procent naar beneden bijgesteld. Dat komt doordat de lonen minder zijn gestegen dan verwacht.

In zijn brief geeft Asscher een toelichting op de loonstrookjes in januari. Door het kabinetsbeleid verandert er volgend jaar nogal wat. Asscher waarschuwt dat mensen niet te snel conclusies moeten trekken. Zo gaan werknemers met het minimumloon er volgens hun loonstrookje maandelijks tot een tientje op achteruit, maar uiteindelijk stijgt hun koopkracht toch doordat ze minder belasting gaan betalen.

Honden bijten hond dood in Katwijk

Een labrador is maandag aangevallen en doodgebeten door zes loslopende andere honden. Dat gebeurde in de duinen bij Katwijk. De 33-jarige bazin van de pitbulls en Amerikaanse staffords is opgepakt. De loslopende honden zijn in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen of de honden een spuitje krijgen.

De labrador werd aangevallen voor de ogen van zijn bazin, een 35-jarige Katwijkse. Die liet de hond aan de lijn uit. De vrouw liep ook met een kinderwagen met daarin een peuter. Moeder en kind werden niet aangevallen.

Een van de honden was zo agressief, dat een toegesnelde agent op het dier schoot. De kogel schampte de hond.

Groningen dreigt met gang naar rechter om gas

De provincie Groningen dreigt naar de Raad van State te stappen als de gaskraan niet voldoende wordt dichtgedraaid. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maakt vermoedelijk woensdag bekend of en in hoeverre de gaswinning in Groningen nog verder wordt teruggeschroefd.

Als dat niet voldoende is om de veiligheid van de Groningers te garanderen, wil de provincie bij de hoogste bestuursrechter afdwingen dat de gaskraan nog verder dichtgaat. Dat zegt een woordvoerder van de provincie dinsdag. Groningen en Drenthe worden al geruime tijd regelmatig getroffen door aardbevingen en grondverzakkingen.

De provincie heeft na het voorlopige gasbesluit, dat in januari bekend werd gemaakt, een zienswijze ingediend bij Kamp omdat er onvoldoende rekening zou zijn gehouden met de veiligheid van de inwoners van het gebied. Als er in het definitieve besluit nog steeds te weinig oog is voor de Groningers, stapt de provincie naar de rechter.

Vader daagt dochter voor de rechter om roman

De vader van schrijfster Emma Curvers daagt zijn dochter voor de rechter om haar debuutroman. Hij voelt zich gegriefd door het boek en eist woensdag bij de rechter in Amsterdam dat het uit de handel wordt genomen. Ook wil hij een rectificatie in de Volkskrant vanwege een interview dat zijn dochter heeft gegeven, liet uitgeverij Atlas Contact dinsdag weten.

Curvers (1985) debuteerde in september met Iedereen kan schilderen, een roman over een slecht functionerend Zuid-Limburgs gezin waarin de instabiele vader Hans Kostons alle aandacht opeist. In het boek lijdt hij aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie, vernielzucht en suïcidale neigingen, waar de andere gezinsleden onder lijden.

In een interview met de Volkskrant gaf Curvers aan dat het hoofdpersonage Hans Kostons deels geïnspireerd is op haar eigen vader.

Bluswaternet Amercentrale haperde bij brand

Het speciaal aangelegde bluswaterleidingnet van de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg werkte niet goed tijdens de grote brand op 10 september. Het zogenoemde ringleidingsysteem functioneerde onvoldoende, staat in een verslag van een periodieke controle die na de brand heeft plaatsgevonden.

De brandweer kon niet op tijd over voldoende bluswater beschikken en dat heeft gevolgen gehad, bevestigde een woordvoerster dinsdag. Om het vuur goed te kunnen bestrijden moest extra groot materieel worden ingezet en water uit de Bergsche Maas worden gehaald, legde ze uit.

Aan Essent is opgedragen om onderzoek te doen naar de capaciteit van het bluswaterleidingnet en indien nodig maatregelen te treffen.

Op de transportband voor biomassa van de Amercentrale was destijds een grote explosie. De brand die daardoor ontstond, was pas zeventien uur later geblust.

Steden drukken georganiseerde wietteelt door

Hoewel minister Opstelten (Justitie) nog altijd faliekant tegen is, ziet het er naar uit dat een aantal steden in het land volgend jaar toch start met een experiment met gereguleerde wietteelt.

In Utrecht ligt het plan voor een 'social cannabisclub' klaar. Amsterdam en Rotterdam willen gecertificeerde wietkwekers laten leveren aan coffeeshops en steden als Eindhoven, Heerlen en Nijmegen onderzoeken hoe het in hun gemeente het beste geregeld kan worden. Arnhem voegde zich daar dinsdag bij.

Dit jaar ondertekenden 53 burgemeesters het zogenoemde wietmanifest, een initiatief uit Heerlen, Utrecht en Eindhoven. In dat manifest dringen de burgemeesters er bij Opstelten op aan om wiet te legaliseren. Dat zou beter zijn voor de volksgezondheid en de veiligheid.

Zorginstelling Best zes maanden onder toezicht

Zorginstelling Rinette Zorg in Best staat de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Er zijn structurele tekortkomingen in de geleverde zorg en ook het doorvoeren van verbeteringen gaat veel te langzaam. Dat heeft de IGZ dinsdag gemeld.

Bij Rinette Zorg zijn er aanhoudende problemen met de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De manier waarop met de medicatie wordt omgegaan is bijvoorbeeld niet op orde en ook de aansturing van het management laat te wensen over, bleek tijdens meerdere inspectiebezoeken.

Rinette Zorg biedt persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding. Ongeveer veertig mensen ontvangen verpleging of persoonlijke verzorging van de Brabantse instelling. Ook wordt hulp bij het huishouden geboden.

Drukte op de wegen naar skigebieden verwacht

Nederlanders die komend weekend naar de Europese skigebieden reizen, moeten rekening houden met veel drukte op de weg. De ANWB verwacht files in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Ook in het laatste weekend van het jaar zal het erg druk zijn op de wegen naar de skigebieden.

In Duitsland begint dit weekend de vakantie en daarom wordt het vrijdagmiddag al extra druk op de wegen bij de oosterburen. De meeste files staan dan op de wegen vanuit de grote steden. Zaterdag wordt het druk rond München, op de A8 naar Salzburg en op de A93 naar Innsbruck.

In Oostenrijk wordt het de laatste twee zaterdagen van het jaar druk op de wegen naar de skigebieden in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Dat zal vooral zijn op de A12 naar Innsbruck, de A14 Bregenz-Bludenz en de route over de Fernpas.

Bond Japan overweegt actie tegen Aguirre

De Japanse voetbalbond overweegt maatregelen tegen Javier Aguirre. De Mexicaan, de huidige bondscoach, wordt genoemd in een matchfixingzaak in Spanje. "We houden de situatie in de gaten en zullen de maatregelen die we kunnen nemen bestuderen", zei een woordvoerder van de bond dinsdag tegen de Japanse publieke omroep NHK.

Het Openbaar Ministerie in Spanje onderzoekt het duel tussen Levante en Real Zaragoza in het seizoen 2010-2011. Zaragoza, destijds gecoacht door Aguirre, won en ontliep degradatie. De club heeft Levante naar verluidt 965 duizend euro gegeven om te verliezen.

Aguirre, die samen met 41 andere betrokkenen, onder wie de Nederlandse voetballer Saïd Boutahar, als verdachte is aangemerkt, houdt zich voorlopig op de vlakte. "Ik richt me alleen op de Azië Cup", zei de Mexicaan maandag bij de presentatie van zijn selectie. Dat continentale toernooi wordt van 9 tot en met 31 januari in Australië gespeeld.

Curatoren DSB willen veel geld van DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) hangt mogelijk een claim boven het hoofd van 600 miljoen tot een miljard euro. De curatoren van de in 2009 omgevallen DSB Bank betogen dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam dat de toezichthouder aansprakelijk is voor schade van schuldeisers als gevolg van het faillissement. Dat heeft curator Rutger Schimmelpenninck laten weten.

DNB verleende volgens de curatoren in 2005 ten onrechte een bankvergunning aan DSB. De jaren daarna zou er sprake zijn geweest van falend toezicht. En toen activist Pieter Lakeman opriep tot een bankrun en de bank op omvallen stond, sloeg DNB over naar de andere kant, zegt Schimmelpenninck. Toen zorgde DNB ervoor dat DSB werd afgesneden van krediet waardoor faillissement onafwendbaar werd.

De schade die de curatoren DNB aanrekenen, betreft voornamelijk misgelopen rente-inkomsten.

AH gaat kromme komkommers verkopen

Albert Heijn gaat groenten en fruit verkopen die er minder gelikt uitzien en om die reden uit de schappen worden gehouden. Bijvoorbeeld kromme komkommers en penen en appels die er bleek uitzien.

De supermarktketen acht de tijd hiervoor rijp omdat steeds meer klanten bewuster met voedsel omgaan en het uiterlijk van groente en fruit minder belangrijk vinden, zei een woordvoerster dinsdag. Zij benadrukte dat er verder niets mis is met de producten.

AH gaat de 'buitenbeentjes' aanbieden in een pakket dat vanaf woensdag kan worden besteld op zijn website. De prijs van dit pakket, dat bestaat uit een selectie van producten, ligt volgens AH een kwart lager dan de normale prijs. De keten is van plan de pakketten op termijn ook aan te bieden in zijn grotere winkels.

Onafhankelijk onderzoek naar gestrande Vestas

De organisatie van de zeilwedstrijd Volvo Ocean Race start een onafhankelijk onderzoek naar het aan de grond lopen van Team Vestas Wind. Het zeiljacht van de Deense equipe strandde eind vorige maand in de tweede etappe, nadat de boot in de Indische Oceaan op een rif was gevaren.

Het onderzoek zal worden geleid door de Australiër Chrix Oxenbould, een ervaren oceaanzeiler met een bijzondere expertise in navigatie. Er wordt onderzocht hoe het kon dat de boot aan de grond liep en ook worden de daaropvolgende procedures tegen het licht gehouden.

Wouter Verbraak, de Nederlandse navigator van Vestas, nam eerder al de schuld op zich. Hij had het rif niet gezien. De bemanning bleef ongedeerd na het ongeval. Wel was er forse schade aan de boot.

Beelden van het moment dat Vestas Wind strandde:

Robin Williams: meeste zoekopdrachten in VS

Robin Williams is dit jaar door de Amerikanen het meest opgezocht via de zoekmachine Google. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijsten die Google bekend heeft gemaakt.

Het overlijden van de populaire cabaretier en acteur Robin Williams zorgde voor de meeste zoekopdrachten dit jaar. Ook werd er veel gezocht op het WK voetbal, ebola, Malaysia Airlines en de ALS Ice Bucket Challenge.

Jennifer Lawrence (24) is de meest trending levende beroemdheid van 2014. Haar naam staat hoog in de lijst, mede door de beruchte cyberaanval in september waarbij naaktfoto's van modellen en actrices naar buiten werden gebracht. Op plaats twee is Kim Kardashian te vinden, plaats drie wordt ingenomen door Julie Gayet, de Franse actrice die een affaire had met president François Hollande.

In Nederland was Sven Kramer de meest populaire beroemdheid van het jaar.

Wachtlijsten in ziekenhuizen langer

De wachtlijsten in ziekenhuizen zijn dit jaar iets langer dan vorig jaar. Voor zeven medisch specialismen, zoals bijvoorbeeld reumatologie en psychiatrie, waren de gemiddelde wachttijden in 2014 langer dan wettelijk is toegestaan. In 2013 ging het om zes specialismen. Gemiddeld duurt het nu iets langer dan vorig jaar voordat iemand terecht kan voor een poliklinische behandeling.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Marktscan Medisch specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In deze marktscan schetst de NZa een globaal beeld van de medisch specialistische zorgmarkt over de jaren 2010 tot en met 2014.

Als patiënten te lang moeten wachten op een behandeling in het ziekenhuis, zou de zorgverzekeraar een passend alternatief moeten regelen. Van deze wachttijdbemiddeling wordt echter nauwelijks gebruikgemaakt.

McIlroy Europees golfer van het jaar

De Noord-Ier Rory McIlroy is verkozen tot Europees golfer van het jaar. Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat de nummer één van de wereld de eer ten deel valt. De 25-jarige prof won dit jaar met het Brits Open en het PGA Championship zijn derde en vierde major in zijn loopbaan. Ook pakte hij met Europa de Ryder Cup.

"Het is een geweldige eer om voor de tweede keer in drie jaar te worden verkozen", meldde McIlroy. "Ik ben hier heel trots op." McIlroy werd in oktober ook al door de Amerikaanse profbond verkozen tot golfer van het jaar.

Pubermiljonair blijkt oplichter

Schoolpauze; tijd voor frikandelbroodjes, energiedrank en hangen met je matties. De 17-jarige Mohammed Islam uit het New Yorkse Queens had een beter idee om zijn vrije momentjes op New York's Stuyvesant High School door te brengen. De slimme student handelt in aandelen en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Dit jaar verdiende hij 72 miljoen dollar.

Hangen met zijn matties doet Mohammed wel. Hij neemt zijn klasgenoten regelmatig mee uit eten in zijn favoriete restaurant Morimoto aan 10th Avenue in Manhattan, waar hij volgens vrienden het liefst porties kaviaar van 400 dollar eet. Onlangs kocht hij een BMW, terwijl hij geen rijbewijs heeft, en een miljoenenappartement in Manhattan.

Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook. De 17-jarige heeft alles verzonnen, zo heeft hij toegegeven aan de Amerikaanse website Observer. Internationale media geloofden heilig in het sprookje van de student. Zijn vader wil Mohammed inmiddels onterven en zijn moeder wil niet meer met hem praten.

Boutahar bij van matchfixing verdachte voetballers

Justitie in Spanje verdenkt de Nederlandse voetballer Saïd Boutahar en tientallen andere spelers van matchfixing. Het Openbaar Ministerie in Valencia heeft maandag een officiële aanklacht ingediend tegen de 41 spelers en officials van Levante en Real Zaragoza die betrokken waren bij een verdachte wedstrijd in 2011. Dat meldt de Volkskrant.

Boutahar, tegenwoordig actief in Qatar bij de club Al-Shamal, speelde indertijd bij Zaragoza. Zijn club won ruim drie jaar geleden op de slotdag van het Primera División-seizoen met 2-1 van Levante. Dankzij die zege kon Zaragoza op de valreep degradatie ontlopen. Volgens het Openbaar Ministerie in Valencia kreeg Levante 965 duizend euro om die dag te verliezen. Vrijwel alle spelers van beide clubs zouden hiervan op de hoogte zijn geweest.

Het duel trok de aandacht van gokbedrijven omdat opvallend veel klanten fors hadden ingezet op de uiteindelijke winnaar. Dat wijst erop dat sommige betrokkenen probeerden bij te verdienen door te gokken met voorkennis, of dat ze hun mond voorbij hebben gepraat en anderen daarvan hebben geprofiteerd.

London Police zoekt mensen in The Order: 1886

The Order: 1886 komt steeds dichterbij en de informatie die uitkomt wordt steeds meer. Nu is er een filmpje online gezet waarin te horen is dat de London police service mensen zoekt. The Order: 1886 is een PlayStation 4-exclusieve action/adventuregame die wordt ontwikkeld door studio Ready at Dawn. De game speelt zich af in een alternatieve geschiedenis in Londen, waar een orde van krijgers de wereld tracht te behoeden van monsterachtigen. The Order: 1886 komt volgend jaar uit exclusief voor PlayStation 4.

Nederlandse rente blijft dalen

De onrust op de financiële markten heeft de vraag naar Nederlandse en Duitse staatsobligaties dinsdagochtend verder aangewakkerd. De rentes op de staatsleningen bereikten daarmee opnieuw een historisch dieptepunt.

De rente op Nederlandse staatsleningen van tien jaar daalde naar 0,75 procent. De vergelijkbare Duitse rente ging naar het ongekend lage niveau van 0,6 procent. Ook Britse staatsleningen zijn in trek, de rente op Britse obligaties met een looptijd van dertig jaar kwam in de ochtendhandel voor het eerst lager uit dan tweeënhalve procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een toenemende waarde en een groeiende vraag naar het betreffende schuldpapier.

NPO moet boete betalen om cookiebeleid

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet een boete betalen van 25 duizend euro, omdat de NPO zijn cookiebeleid niet op tijd aanpaste. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag bekend.

De toezichthouder dreigde in juli met boetes omdat de omroep zich niet hield aan de regels voor het plaatsen van cookies. De NPO scherpte vervolgens zijn beleid 'correct' aan, maar dit gebeurde niet binnen de gestelde termijn van vier weken.

Volgens de ACM plaatste NPO op verschillende websites die zij beheert cookies bij gebruikers zonder dat zij daarover voldoende waren geïnformeerd en zonder dat zij daarvoor op de juiste wijze toestemming hadden gegeven.

Cookies zijn kleine bestanden waarmee informatie van de gebruiker van een website kan worden verzameld.

[upd] Bloedbad op Pakistaanse school

Taliban-strijders hebben dinsdag een school van het Pakistaanse leger in de stad Peshawar in het noordwesten van Pakistan aangevallen. Daarbij zijn volgens de politie twee leerlingen gedood en 25 gewond geraakt. Het betreft een school waar veel kinderen van Pakistaanse militairen op zitten, maar ook kinderen van gewone burgers.

Pakistaanse commando's hebben de school inmiddels omsingeld. Er worden schoten gewisseld met de aanvallers. Het is niet bekend of leerlingen gegijzeld worden.

De Taliban hebben in een telefoontje van hun woordvoerder Mohammed Khurasani aan journalisten de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

Update 10:55 uur

Inmiddels spreekt de regering van 104 doden, waaronder 84 kinderen. De gijzeling is nog in gang en er zitten meer dan 500 kinderen op de school. Zoals eerder vermeld zit de Taliban achter de gijzeling. Volgens hun woordvoerder is de aanval een reactie op operaties van het leger tegen de Taliban. 

Een meisje slaagde erin het bloedbad in de school te ontsnappen en zei dat ze 'overal kinderlichamen zag'

Advocaat berispt voor beledigen agent

De Bredase advocaat Eric Thomas heeft van de raad van discipline een waarschuwing gekregen omdat hij een rechercheur tijdens een verhoor sukkel heeft genoemd. De uitlating is onnodig grievend en ongepast voor een advocaat, oordeelt het tuchtcollege in een uitspraak die dinsdag is gepubliceerd.

De rechercheur werd als getuige verhoord in grote drugszaak. Hij kreeg zeer kritische vragen en het verhoor ging zeer stroef. In een verzuchting noemde de advocaat hem een sukkel, erkent Thomas.

De politieman deed aangifte en diende een tuchtklacht in. De advocaat werd eerder al veroordeeld voor belediging. Daartegen loopt nog hoger beroep. Eric Thomas doet veel drugszaken en is ook bekend als de advocaat van motorclub Satudarah.

Asscher past fraudewet aan na kritiek

De hoogte van de boetes voor fraude met uitkeringen wordt aangepast. Voortaan letten gemeenten en de uitkeringsinstanties UWV en SVB bij overtredingen meer op de ernst van de overtreding en de omstandigheden. Ook houden ze er meer rekening mee of de ontvanger van een uitkering verwijtbaar heeft gehandeld.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het kabinet heeft de fraudewet aangepast na een rechterlijke uitspraak en scherpe kritiek van de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer. Volgens hen moeten burgers nu na vergissingen en kleine overtredingen torenhoge boetes betalen, terwijl de echte boeven vaak vrijuit gaan.

PvdA-Kamerlid John Kerstens reageert tevreden. "Fraudeurs moeten worden aangepakt. Mensen die door de bomen het bos niet meer zien, of zich vergissen, niet."

Haas biedt op boedel failliet Marussia

Gene Haas zal deze dagen mee gaan bieden als de boedel van het faillete Formule 1-team Marussia onder de hamer gaat. Vanaf vandaag gaan alle bezittingen van de renstal uit Banbury onder de hamer, waardoor een doorstart niet meer mogelijk is.

Marussia kwam eerder dit jaar zwaar in de problemen, nadat de financiële basis onder de renstal wegviel. Ook de zware crash van coureur Jules Bianchi in Japan heeft bijgedragen aan het faillissement. De toestand van de Fransman blijft kritiek, maar stabiel, zo heeft zijn familie laten weten. Hij ligt in een Frans ziekenhuis met zwaar hersenletsel.

Haas wil in 2016 debuteren in de F1 en zal zijn hoofdkwartier in de Verenigde Staten in North-Carolina vestigen. In Europa zal hij een kleine basis opzetten. Hij wil niet vanaf nul beginnen, zoals veel Britten doen, omdat dit lastiger is dan zoveel mogelijk afnemen bij een gevestigd team. "We hebben de lijst met veilingitems van Marussia en we gaan waarschijnlijk op een deel hiervan bieden."

Thierry Henry beëindigt voetballoopbaan

De Fransman Thierry Henry heeft zijn loopbaan beëindigd. De voormalig aanvaller van Arsenal, Barcelona en Juventus vertrok begin deze maand bij het Amerikaanse New York Red Bulls. Die ploeg blijkt zijn laatste werkgever als voetballer te zijn.

De 37-jarige Henry laat de sport niet helemaal achter zich. De Fransman, die met zijn land Europees en wereldkampioen werd, gaat als analist aan de slag bij de Britse televisiezender Sky Sports. Daar wordt hij collega van oud-profs als Gary Neville, Jamie Carragher en Graeme Souness.

Henry won in zijn loopbaan meer dan 35 prijzen, waaronder de Champions League en landstitels in Engeland, Spanje en Frankrijk. Ook won hij twee keer de Gouden Schoen, als topscorer van Europa.

Thierry Henry hangt voetbalschoenen aan de wilgen (Pro Shots/Action Images)
Thierry Henry hangt voetbalschoenen aan de wilgen (Pro Shots/Action Images)

Cavaliers na superstart langs Hornets

De basketballers van Cleveland Cavaliers hebben maandag (lokale tijd) een eenvoudige thuisoverwinning op Charlotte Hornets geboekt. In de eigen Quicken Loans Arena werd het 97-88 voor de thuisploeg, die geweldig van start ging. In het eerste kwart liepen de Cavaliers uit naar een voorsprong van 21-0. De Hornets vochten zich terug en kwamen in het derde kwart zelfs nog even dicht bij, maar een zege zat er niet in.

Bij Cleveland waren LeBron James en Kevin Love de belangrijkste spelers. James maakte 27 punten en gaf dertien assists, terwijl Love 22 punten maakte en achttien rebounds pakte. De Cavaliers staan na 23 duels vijfde in de Eastern Conference met veertien zeges. De Hornets staan twaalfde met zes overwinningen tegenover achttien nederlagen.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Los Angeles Lakers 110-91
Philadelphia 76ers - Boston Celtics 87-105
Atlanta Hawks - Chicago Bulls 93-86
Toronto Raptors - Orlando Magic 95-82
Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 94-96
Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 108-95
Los Angeles Clippers - Detroit Pistons 113-91

Doutzen Kroes verkozen tot vrouw van het jaar

Doutzen Kroes is door tijdschrift Glamour verkozen tot vrouw van het jaar 2014. Het model nam de award maandagavond in het Amstel Hotel in Amsterdam in ontvangst.

Volgens Glamour verdient Doutzen de prijs omdat ze ondanks de roem altijd zichzelf is gebleven. Ook weet ze haar carrière te combineren met maatschappelijke betrokkenheid en haar gezin.

Het was voor het eerst dat Glamour de Women of the Year Award in Nederland uitreikt. Eerder wonnen internationale sterren als Keira Knightley, Stella McCartney, Naomi Campbell en Lady Gaga.

Overigens was het dubbel feest in huize Kroes. Rens, het jongere zusje van Doutzen, kreeg een award in de categorie Food & Health. Rens bracht recent het gezonde kookboek Powerfood uit.

Abbott legt bloemen bij café in Sydney

Premier Tony Abbott en talloze andere Australiërs hebben dinsdag bloemen gelegd bij het café in Sydney waar een gewapende man zestien uur lang mensen in gijzeling hield. De gijzeling werd dinsdag vroeg door de politie beëindigd. In de schotenwisseling kwamen twee gijzelaars en de in Iran geboren gijzelnemer om het leven.

Abbott zei dat de dader, de 50-jarige Man Haron Monis, een man was met 'een lang verleden van geweldsmisdrijven, dweperij met extremisme en geestelijke instabiliteit'. Abbott sprak van 'een diep gestoorde persoon' die bekend was bij de politie, maar niet op een lijst van te volgen terreurverdachten stond.

Monis stuurde volgens een rechter grove, beledigende brieven aan nabestaanden van in Afghanistan gesneuvelde Australische militairen. Voorts was hij aangeklaagd op verdenking van medeplichtigheid aan moord op zijn ex-vrouw en aanranding van een andere vrouw. Hij was op borgtocht vrij.

De gijzeling begon toen Monis maandagochtend rond kwart voor tien het Lindt Chocolat Cafe op Martin Place in het financiële en zakencentrum van Sydney binnenstormde. Hij nam zeventien mensen in gijzeling en dwong sommigen een zwart doek met de islamitische geloofsbelijdenis tegen het raam te houden, boven de woorden 'Merry Christmas'.

In de loop van de dag wisten vijf mensen uit het gebouw te ontsnappen. De avond viel en er leek voorlopig geen oplossing in zicht, totdat er rond 02.00 uur 's nachts plotseling in het café geschoten werd. De politie ging onmiddellijk tot actie over, omdat gevreesd werd dat de zaak anders uit de hand zou lopen, zei politiecommissaris Andrew Scipione.

Verscheidene gijzelaars renden het gebouw uit, terwijl de politie naar binnen ging. Behalve de dader kwamen in het vuurgevecht een 34-jarige man en een 38-jarige vrouw om het leven. De autoriteiten konden nog niet zeggen of zij door kogels van de gijzelnemer of van de politie waren geraakt. Drie vrouwen lagen dinsdag nog met schotwonden in het ziekenhuis, terwijl een politieman na behandeling naar huis mocht.

Australische moslimgroepen hebben de gijzeling veroordeeld. Veel Australiërs boden via Twitter steun aan moslims die uit angst voor wraakacties niet over straat durfden. Onder de hashtag #IllRideWithYou boden zij aan hen te begeleiden. De Australische autoriteiten benadrukten dat de gijzeling een eenmansactie was door een gestoorde dader en geen onderdeel van een terroristisch complot.

Roebel toont licht herstel na renteverhoging

De waarde van de roebel nam dinsdagochtend licht toe, na de drastische renteverhoging die de Russische centrale bank 's nachts doorvoerde. De rente ging daarbij van 10,5 naar 17 procent, in een poging de vrije val van de munt te stuiten.

In de ochtendhandel waren ruim 61 roebel nodig om 1 dollar te kopen, tegen ruim 64 roebel aan het einde van de voorgaande handelsdag. Maandag leverde de Russische munt nog ruim tien procent van zijn waarde in, de sterkste daling sinds de roebelcrisis van 1998.

De roebel is dit jaar in waarde gehalveerd en daarmee de grootste verliezer van alle toonaangevende valuta in de wereld. De Russische munt staat zwaar onder druk door de grote onzekerheid over de Russische economie, die wordt geremd door de westerse sancties tegen het land en de sterke daling van de olieprijs.

Steins;Gate komt naar PS3 en PS Vita

De in 2009 verschenen visuele roman genaamd Steins;Gate verraste Japan, wat leidde tot een enorme groep fans. De game werd in 2014 uitgegeven voor pc door JAST in de Verenigde Staten. Steins;Gate vertelt het verhaal van Rintaro en Mayuri die betrokken raken bij vreemde gebeurtenissen en vervolgens ontdekken dat zij door de tijd kunnen reizen. 

Nu komt de game ook naar PS3 en PS Vita, de Europese uitgever PQube gaat de game zowel in Noord-Amerika als in Europe uitgeven. Het gebeurt nauwelijks dat visuele romans het naar consoles in het westen maken. Er is nog geen informatie over of de game alleen digitaal te koop is, of dat je ook een fysieke kopie kan kopen, maar het komt in ieder geval in 2015.

Kinderombudsman: jongeren vaker slachtoffers

Kinderen worden steeds eerder en vaker slachtoffer van misdrijven als mishandeling, diefstal of vandalisme. In 2013 is een op de vijf jongeren van 15 tot 18 jaar de dupe geworden van geweld of een vermogensdelict, blijkt uit de Kinderrechtenmonitor 2013 van Kinderombudsman Marc Dullaert.

Kinderen zijn in zijn ogen te vaak slachtoffer. "Deze monitor laat zien dat Nederland te kort schiet in het waarborgen van de veiligheid van kinderen", aldus de Kinderombudsman.

Dullaert maakte zich grote zorgen. Zo worden jaarlijks worden circa 62 duizend kinderen voor het eerst slachtoffer van strafbaar seksueel geweld. Het aantal geregistreerde minderjarige slachtoffers van mensenhandel is eveneens gestegen. Tevens is een stijging zichtbaar van het aantal meldingen van kinderporno. Tien procent van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar heeft te maken met pesten via internet.

Het is voor de derde keer dat de Kinderombudsman aan de hand van feiten en cijfers controleert hoe het staat met de naleving van kinderrechten in Nederland.

Een van zijn grootste zorgen betreft het aantal kinderen dat opgroeit in armoede. Ten opzichte van 2011 is het aantal minderjarigen dat woont in een huishouden met een laag inkomen verder toegenomen tot 432 duizend in 2012. Nog eens 380 duizend kinderen groeien op in een gezin met een inkomen onder het zogenoemde niet-veel-maar-toereikendcriterium. Ook groeien meer kinderen op in eenoudergezinnen. Sinds 2009 is het aantal kinderen dat leeft in huishoudens met een bijstandsuitkering toegenomen. Die situatie wordt door kinderen als zeer vervelend ervaren.

De Kinderombudsman constateert wel dat de overheid zich bewust is van de noodzaak tot aanpak van armoede onder kinderen. Steeds meer gemeenten geven een kindpakket aan die groep, zodat in basisbehoeften wordt voorzien.

Zo geeft de gemeente Amsterdam een kindpakket aan ouders of verzorgers die een inkomen op of iets boven het bijstandsniveau hebben. Deze groep 11-, 12- en 13-jarigen krijgen tegoedbonnen voor kleding en activiteiten.

Ook blijft de Kinderombudsman aandacht vestigen op kindermishandeling. Er is volgens hem geen zicht op een afname. Gemeenten kunnen volgens Dullaert meer doen om kinderen te beschermen.

Kabinet eens over minder gaswinning Groningen

Het kabinet is het op hoofdlijnen eens over het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Het onderwerp is vrijdag in de ministerraad besproken. Ingewijden bevestigen maandag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Het besluit gaat enkele honderden miljoenen euro's kosten. Mogelijk reist minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag naar Groningen om het nieuws wereldkundig te maken, schrijft het nieuwsprogramma. De provincie heeft door de gaswinning last van aardbevingen.

Het kabinet besloot begin dit jaar al om de komende drie jaar minder gas uit de Groningse bodem te halen vanwege het gevaar voor aardbevingen. Vooral in Loppersum wordt nu minder gewonnen. De gaskraan is daar voor tachtig procent dichtgedraaid.

Kerstvakantie vaker in eigen land doorgebracht

Net als vorig jaar gaan er dit jaar zo'n 1,8 miljoen Nederlanders op vakantie tijdens de kerstperiode. Wel blijven de vakantiegangers dit jaar iets vaker in eigen land. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC Holland Marketing).

Volgens een dinsdag naar buiten gekomen raming kiezen circa 950 duizend Nederlanders voor een vakantiebestemming binnen de landsgrenzen. Dat zijn er vijftigduizend meer dan vorig jaar. Het aantal vakanties naar het buitenland daalt met zo'n vijftigduizend tot ongeveer 850 duizend. De kerstvakantie is dit jaar in alle regio's van 20 december 2014 tot en met 4 januari 2015.

De kerstvakantie blijft een populaire periode om ertussenuit te gaan, aldus het toerismebureau. Vooral de Nederlandse bungalowparken profiteren hiervan. Zij zien een toename in het aantal boekingen voor de kerstvakantie vergeleken met vorig jaar. Ruim de helft van de binnenlandse reizen wordt doorgebracht in een vakantiehuisje of -bungalow. Ongeveer een kwart van de Nederlanders kiest voor een hoteltrip.

Duitsland blijft de populairste bestemming voor een buitenlandse vakantie. Ongeveer een kwart gaat naar de oosterburen. Daarnaast zijn Oostenrijk, België en Frankrijk traditiegetrouw in trek bij een kerstvakantie over grens.

Echtgenote blijft achter Bill Cosby staan

Camille Cosby verdedigt haar man Bill tegen de aantijgingen van seksueel misbruik aan zijn adres. Ze spreekt zich uit in een verklaring die is uitgegeven aan diverse media.

"De man waarop ik in 1963 verliefd werd en van wie ik nog steeds hou is de man die jullie kennen van zijn werk. Hij is lief, genereus en grappig. Hij is een geweldige man, vader en vriend", stelt ze in haar statement. "De afgelopen twee maanden is een andere man in de media geportretteerd. Dat is een man die ik niet ken."

Net als Bill Cosby die zich enkele dagen geleden uitsprak tegen de hetze tegen hem in de media, benadrukt ook zijn vrouw dat de media ongeoorloofd aan de haal gaan met informatie die niet gecheckt is. "Het lijkt erop dat de aanklagers niet zijn doorgelicht voordat hun verhalen zijn gepubliceerd. We kennen allemaal het verhaal uit Rolling Stone over een artikel over een groepsverkrachting. Een hartverscheurend verhaal, maar het bleek niet waar te zijn", zo vergelijkt Camille. "Niemand wil in de positie zijn om slachtoffers aan te vallen. Maar de vraag die gesteld moet worden is: wie is het slachtoffer?"

Het bleef lang stil na de reeks van aantijgingen. Een stilte die Cosby afgelopen weekend doorbrak door te zeggen dat hij het eerder niet de moeite waard vond te reageren op de valse beschuldigingen. "Mensen moeten feiten checken. Niemand zou hoeven te reageren op valse toespelingen."

'Migratiewetenschappers hebben oogkleppen op'

Wetenschappers die zich over migratie buigen hebben te veel oogkleppen op. Ze kijken bijna alleen naar het lot van bootvluchtelingen, en dat is onverantwoord in het maatschappelijk debat. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD ) gezegd tijdens een symposium van asieljuristen van de Vrije Universiteit, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De tegenwind uit de wetenschap bezorgt de VVD-bewindsman regelmatig hoofdbrekens, omdat met name linkse partijen hem ermee bekritiseren. "De oplossing die door u altijd wordt aangedragen is: geef iedereen toegang tot Europa. Maar het Europese asielbeleid zou wel eens onderdeel van het probleem kunnen zijn", hield hij de geleerden voor.

Ik moet niet kijken naar een klein stukje, maar naar de volledige werkelijkheid. Hoe effectiever onze reddingsacties op zee zijn, hoe sterker de stroom vluchtelingen groeit.Maffiose mensensmokkelaars gaven schippers nog maar een uur brandstof mee, toen de Italiaanse kustwacht vlak buiten de Libische territoriale wateren ging varen."

'Bijna twee op drie NS'ers fysiek belaagd'

De agressie tegen conducteurs en machinisten loopt de spuigaten uit. Maar liefst 64 procent kreeg te maken met fysiek geweld: van spugen tot zwaar fysiek geweld en bedreiging met een vuurwapen. Verbaal geweld is al helemaal aan de orde van de dag. Dat blijkt uit een enquête van spoorvakbond VVMC onder bijna negenhonderd leden in samenwerking met het AD.

Een conducteur werd uit de trein gegooid, diverse medewerkers bijna gewurgd, iemand kreeg urine in zijn gezicht en een ander werd beschoten. De NS zegt niets te weten van een schietincident. Volgens het bedrijf, verreweg de grootste spoorvervoerder van het land, is het twee jaar geleden dat een wurgpoging plaatsvond.

Uit de enquête blijkt dat een derde van de conducteurs en machinisten ontslag heeft overwogen door alle ellende.

'Boef verbouwt liever gezicht dan paspoort'

De marechaussee stuit steeds vaker op mensen die met behulp van professionele visagie hun gezicht laten aanpassen aan het gezicht van een gestolen paspoort. In twee jaar tijd steeg het aantal dubbelgangers met een derde, aldus het AD.

Plaksnorren, pruiken en brillen voldoen al lang niet meer om de douaniers om de tuin te leiden. De crimineel die niet ontdekt wil worden, pakt het grootser aan en roept hulp in van professionals. Een grondige metamorfose is voor criminele interessanter, omdat het vervalsen van paspoorten moeilijker wordt.

'Kerst brengt dit jaar zware griep'

Nederland moet zich opmaken voor een mogelijk zwaar griepseizoen. Een Amerikaans virus dreigt over te steken naar Europa. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van De Grote Griepmeting.

De organisatoren van de nationale griepmeting baseren hun zorgen op een nieuw type influenza dat in de Verenigde Staten is opgedoken. Iets meer dan de helft van de ziektegevallen wordt veroorzaakt door het nieuwe virus.

"Als dit type A/H3N2 in Europa de kop opsteekt, kan de griep hier ook sterker pieken dan in voorgaande jaren", zegt Carl Koppeschaar, sinds 2003 de drijvende kracht achter de Grote Griepmeting. Het griepvaccin van dit jaar is niet afgestemd op het nieuwe virus.

Meer Until Dawn-gameplay met een handdoek

Sony heeft de volledige demo van de horrorgame Until Dawn uit het PlayStation Experience-event online gezet. Hierin zien we Sam, gespeeld door Hayden Panettiere, in bad relaxen voordat ze achtervolgd wordt door een of andere maniak die duidelijk iets anders dan van plan is dan even knuffelen.

In het spel gaan een aantal vrienden op vakantie in de bergen. Daar blijkt het al snel niet pluis te zijn en worden ze bedreigd met de dood. In Until Dawn krijg je verschillende keuzes die je naar een ander einde leiden. Een keuze kan ook de verkeerde zijn en dan is een persoon uit de vriendenclub het haasje. Het kan ook zijn dat een keuze je op een verkeerd spoor zet en je pas na een tijdje merkt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

Until Dawn komt ergens in de zomer van 2015 uit op PlayStation 4.

Dagobertducktaks woord van het jaar

Dagobertducktaks is verkozen tot het woord van het jaar 2014. Dat maakte woordenboekenuitgever Van Dale dinsdag bekend.

De Dagobertducktaks is een speciale belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijke mensen, oftewel een superrijkentaks. Het woord won met bijna 18 procent van de stemmen de jaarlijkse woordenverkiezing. Moestuinsocialisme is geëindigd op de tweede plek en stemfie werd derde.

Mensen konden stemmen op tien nieuwe woorden: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat.

De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik. Vorig jaar won het woord selfie.

Recordaantal anti-islambetogers in Dresden

Duizenden mensen zijn maandagavond in Duitsland de straat opgegaan om te demonstreren tegen de islamisering van het Westen. Ongeveer 15.000 Duitsers liepen mee in een mars in de stad Dresden in het oosten van het land.

De demonstratie was georganiseerd door Pegida. De relatief nieuwe beweging die tegen buitenlandse en islamitische invloeden is, roept al meer dan een week mensen op te protesteren. Maandagavond deed een recordaantal Duitsers mee. De betogers willen dat er minder moslims en andere asielzoekers worden opgevangen in het land. Ze zwaaiden met Duitse vlaggen, kaarsen en spandoeken. Ook schreeuwden ze: ,,Wij zijn het volk".

,,Ik ben gepensioneerd. Ik krijg maar een klein pensioen, maar ik moet betalen voor deze mensen. Niemand heeft me dat gevraagd", riep een oudere man die meeliep. Een vrouw die speciaal 80 kilometer had gereisd om de demonstratie bij te wonen, zei tegen de BBC dat ze bezorgd is om het land.

Duitsland heeft het afgelopen jaar veel meer asielzoekers gekregen door onder meer de oorlog in Syrië en Irak. In 2014 zijn ongeveer 200.000 asielaanvragen binnengekomen. In 2013 waren dat er nog 127.000. Duitsland is een van de landen die de meeste vluchtelingen opvangen. In Nederland worden 250 Syrische vluchtelingen opgevangen. Eind november besloot de Tweede Kamer dat aantal niet te verdubbelen.

Tegelijkertijd was er een tegendemonstratie in Dresden. Meer dan zesduizend demonstranten waren op de been om te protesteren tegen Pegida. Het kwam niet tot grote incidenten.

Recordaantal anti-islambetogers in Dresden
Recordaantal anti-islambetogers in Dresden (Foto: ANP)

In 2013 evenveel abortussen als in 2012

In 2013 zijn in Nederland 30.601 zwangerschappen afgebroken, dat is ongeveer evenveel als het jaar daarvoor. Twaalf procent van de vrouwen die een zwangerschap lieten afbreken, kwam daarvoor uit het buitenland naar Nederland. In 3643 gevallen ging het om tieners, dat is ruim tien procent lager dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Ruim de helft van de abortussen vond plaats in de eerste zeven weken van de zwangerschap. Bij negentien procent gebeurde het na twaalf weken zwangerschap. Een derde van de vrouwen had al eerder een abortus ondergaan.

4,6 procent procent van de zwangerschapsafbrekingen gebeurde naar aanleiding van prenatale diagnostiek. Dat zijn onderzoeken naar de gezondheid van het ongeboren kind, waaronder de twintigwekenecho.

Topman nieuwe vliegveld Berlijn treedt af

De topman van de nieuwe Berlijnse luchthaven in aanbouw neemt ontslag. Hartmut Mehdorn verwees naar de geruchten die de laatste tijd de ronde deden dat hij het slecht kon vinden met de raad van commissarissen.

Mehdorn wil aanblijven tot er een opvolger voor hem gevonden is, maar stapt uiterlijk op 30 juni op. Hij betreurt zijn vertrek, omdat het ingaat tegen zijn plichtsbesef en de doelen die hij zich had gesteld, meldt persbureau dpa. Maar Mehdorns besluit was naar eigen zeggen onvermijdelijk.

De scheidende topman van het nieuwe vliegveld Berlijn-Brandenburg (BER) zegt het veelgeplaagde bouwproject op orde en in rustig vaarwater te hebben gebracht. Mehdorn begon in maart vorig jaar aan de weinig benijdenswaardige klus. Toen was het project in chaos weggezonken en al fors vertraagd.

Eenmaal in bedrijf moet BER de derde luchthaven van Duitsland worden en de Berlijnse vliegvelden Schönefeld en Tegel vervangen. De kosten van de bouw van de nieuwe luchthaven zijn inmiddels opgelopen tot meer dan vijf miljard euro.

Geld voor banenplan levensmiddelenindustrie

Voor een banenplan in de levensmiddelenindustrie komt in totaal 67 miljoen euro beschikbaar. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) betaalt daarvan twintig miljoen. De rest komt van werkgevers en vakbonden in de sector. Asscher en ambassadeur voor de jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk hebben dat maandag bekendgemaakt.

Het geld is onder meer bestemd voor tweehonderd extra banen voor operators en technici en voor tweeduizend extra leerwerkplekken op mbo-niveau. Verder krijgen zeventienduizend werknemers scholing.

De levensmiddelenindustrie heeft de komende jaren veel extra medewerkers nodig. Dat komt doordat veel mensen in de sector op korte termijn met pensioen gaan. In de sector weken ruim 120.000 personen, bij circa vijfduizend bedrijven.

Asscher heeft in totaal zeshonderd miljoen beschikbaar gesteld voor banenplannen. Werkgevers en bonden moeten hetzelfde bedrag bijdragen. Tot dusver hebben meer dan honderd sectoren een aanvraag ingediend.

Gijzeling Gent was 'valse melding'

De Belgische politie gelooft niet langer dat er in Gent maandag sprake was van een gijzeling. Het vermeende slachtoffer zou een valse aangifte hebben gedaan, melden Belgische media.

De 'gijzeling' werd aan het begin van de middag beëindigd door een speciaal politieteam. Er kwam geen geweld aan te pas. Drie personen zijn aangehouden.

Het zelfverklaarde slachtoffer van de 'gijzeling' had beweerd dat drie mannen hem met kalasjnikovs bedreigden, schrijft de krant De Morgen. Maar de politie trof in het appartement geen wapens aan.

Volgens het parket wordt de 18-jarige aangever aan voorgeleid omdat hij grote consternatie en de onnodige inzet van de politie op zijn geweten heeft. Of hij onder invloed verkeerde wordt nog onderzocht.

Drankenbranche langer verder met Bob-campagne

De drankenbranche blijft betrokken bij de Bob-campagne. SpiritsNL, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, en de Nederlandse Brouwers hebben hun handtekening gezet onder een nieuwe driejarige samenwerking, meldde Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag.

De bekende campagne tegen rijden onder invloed dateert uit 2001. Sindsdien is het aantal alcoholincidenten flink teruggelopen, stelt VVN. Uit onderzoek blijkt dat het aantal overtreders van de alcohollimiet bij verkeerscontroles is gedaald van 4,1 procent in 2002 naar 1,8 procent vorig jaar.

Ook het aantal slachtoffers als gevolg van alcohol in het verkeer is sterk verminderd. Was er in 2000 nog sprake van tweehonderd dodelijke slachtoffers, in 2013 was dat gehalveerd. Het aantal slachtoffers dat moest worden opgenomen in het ziekenhuis, daalde tegelijkertijd van 3200 naar 2200 mensen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.