FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 november 2014

Van Avermaet Belgisch wielrenner van het jaar

Greg Van Avermaet heeft woensdag voor de eerste keer in zijn loopbaan de Kristallen Fiets gewonnen, de trofee voor de beste wielrenner van het jaar in België. De renner van BMC werd verkozen boven viervoudig winnaar Philippe Gilbert en Tim Wellens. Van Avermaet volgt veldrijder Sven Nys op.

De verkiezing wordt georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. Van Avermaet kende een evenwichtig seizoen met onder meer de tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen, een tweede en derde plaats in Touretappes, ritwinst in de Eneco Tour, winst in de GP Wallonië en de vijfde plaats bij het WK.

Bony jaartje langer bij Swansea City

Aanvaller Wilfried Bony heeft zijn contract bij Swansea City met een jaar verlengd. Daardoor ligt de trefzekere Ivoriaan tot medio 2018 vast bij de club uit Wales.

De 25-jarige spits stapte vorig jaar zomer over van Vitesse. Met 25 treffers in zijn eerste seizoen in alle competities was hij meteen van grote waarde voor Swansea City. Bony scoorde dit seizoen tot dusver vier keer in elf competitieduels.

Wall Street reageert lauwtjes op notulen Fed

De Amerikaanse aandelenbeurzen lieten woensdag weinig beweging zien na bekendmaking van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. De Fed gaf aan zich zorgen te maken over de afzwakkende inflatieverwachtingen, maar de afkoelende wereldwijde economie leidt tot weinig ongerustheid bij het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Beleggers op Wall Street deden het verder rustig aan na de records van dinsdag.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot vlak op 17.692 punten. De S&P 500 zakte 0,1 procent tot 2049 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor een half procent tot 4680 punten.

Er waren weinig aanwijzingen te vinden in de notulen over wanneer de Fed gaat beginnen met het verhogen van de rente. Eerder gaf de Fed aan dat de rente nog geruime tijd op een laag niveau zal blijven. Nu wordt daaraan toegevoegd dat de timing van een renteverhoging ook zal afhangen van de economische cijfers. De verwachting is dat de Fed medio volgend jaar de rente gaat verhogen.

Doe-het-zelfketen Lowes won 6,7 procent, geholpen door goede kwartaalresultaten. De winst groeide in het derde kwartaal met zeventien procent terwijl de winkelverkopen in dezelfde periode stegen met 5,1 procent.

Ook Staples gaf een kijkje in de boeken. De leverancier van kantoorartikelen zag de winst en omzet verder teruglopen. De cijfers waren wel beter dan verwacht en het aandeel klom 9,2 procent.

Elektronicaketen Target verraste met een sterker dan verwachte groei van de vergelijkbare omzet in het derde kwartaal. Ook scherpte het bedrijf de winstverwachting voor 2014 aan. Target ging 6,6 procent vooruit.

Discountketen Dollar General poetste een eerder verlies weg en steeg licht. Volgens bronnen moet het bedrijf vierduizend winkels afstoten om goedkeuring te krijgen voor zijn beoogde overname van branchegenoot Family Dollar.

De Amerikaanse overheid maakte bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in oktober is gedaald in vergelijking met een maand eerder, terwijl op een toename werd gerekend. Het aantal vergunningsaanvragen ging wel omhoog.

De euro was 1,2543 dollar waard, tegen 1,2546 dollar bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent naar 74,49 dollar. Brent daalde 0,3 procent tot 78,1 dollar.

VVD en D66 willen minder snijden in hulp veiligheid

VVD en D66 willen dat er minder wordt bezuinigd op de steun voor veiligheid en rechtsorde in ontwikkelingslanden. Dat bleek woensdag tijdens een debat over de begroting van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA).

"Ik snap niet waarom hier zo op gekort wordt", zei Ingrid de Caluwé van de VVD-fractie. Volgens het liberale Kamerlid wordt dit onderdeel onevenredig hard getroffen in vergelijking met andere speerpunten van het beleid. "Is het wel zo verstandig te snijden in dit speerpunt", vroeg Sjoerd Sjoerdsma van D66 zich af.

Veiligheid is cruciaal voor de ontwikkeling van landen, stelde De Caluwé. Ze haalde als voorbeeld Benin aan. Voor dat land betekenen de plannen van Ploumen dat een derde van het veiligheidsbudget wordt geschrapt, terwijl 'net nu belangrijke en lastig te organiseren verkiezingen voor de deur staan'.

Steun aan veiligheid en rechtsorde is een van de vier speerpunten van Ploumen. Het gaat dan bijvoorbeeld om steun aan rechters, het politieapparaat of verzoenings- en vredesprocessen in ontwikkelingslanden.

Michel van Egmond wint weer NS Publieksprijs

Het boek Kieft van journalist Michel van Egmond is de winnaar van de NS Publieksprijs 2014. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het boek over voormalig profvoetballer Wim Kieft kreeg ruim 28 procent van de stemmen en mag zich daarmee Boek van het Jaar noemen.

Van Egmond kreeg een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een eersteklasabonnement van de NS. Het is het tweede jaar op rij dat Van Egmond met de literaire prijs naar huis gaat. Vorig jaar werd hij bekroond voor Gijp, het relaas over oud-voetballer, voetbalanalist en mediafenomeen René van der Gijp. Het is de eerste keer dat de publieksprijs twee jaar achter elkaar door dezelfde auteur wordt gewonnen.

Het winnende boek gaat over een geheim dat Kieft twintig jaar met zich meedroeg. Het is een verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving, schaamte, eenzaamheid en angst, maar ook over een voorzichtige wederopstanding. Kieft werd Europees kampioen, won de Europa Cup I en werd zes keer landskampioen. Het boek stond vorig jaar in totaal acht weken op nummer een in De Bestseller 60.

NBC schrapt show rond Bill Cosby

NBC heeft een programma met Bill Cosby geschrapt. De 77-jarige komiek, die onder vuur ligt vanwege meerdere beschuldigingen van seksueel misbruik, werkte met de Amerikaanse zender aan een sitcom. Eerder deze week besloot Netflix een special rondom Cosby uit te stellen.

De sitcom van NBC, die in januari werd aangekondigd, zou in het najaar van 2015 op de buis moeten verschijnen. Acteur Mike O'Malley, vooral bekend van Glee, en Mike Sikowitz, die afleveringen voor series als Friends en The Class schreef, zouden een script voor de eerste aflevering verzorgen.

Aantijgingen van seksueel misbruik achtervolgen Cosby al jaren. In 2005 doken de eerste beschuldigingen op. De Amerikaanse komiek zou in de jaren zeventig en tachtig meerdere vrouwen hebben misbruikt. De laatste maanden komen steeds meer verhalen over misbruik door Cosby naar buiten. Onder anderen voormalig supermodel Janice Dickinson beweerde deze week dat ze ruim twintig jaar geleden is misbruikt door Cosby.


NBC schrapt show rond Bill Cosby (Foto: Novum)

Jongeren op dak instelling Zeist geklommen

Een onbekend aantal jongeren is woensdagavond op het dak van een jeugdinrichting in Zeist geklommen. De politie is met een arrestatieteam en een onderhandelaar ter plekke, om ze op andere gedachten te brengen. Dat meldt een politiewoordvoerster.

De brandweer heeft een hoogwerker tegen het pand geplaatst en uit voorzorg staat ook een ambulance gereed. Volgens een getuige is er veel gegil en gekrijs te horen. De politie werd rond 20.15 uur gebeld door medewerkers van de instelling voor probleemjongeren, aldus een woordvoerster. Even na 22.00 uur stonden de jongeren nog op het dak.

Titelverdediger Nigeria mist Afrika Cup

Vandaag viel de beslissing in de kwalificatie van de Afrika Cup. Negen landen hadden zich al geplaatst. Vandaag werd duidelijk welke zes andere landen zich hadden geplaatst voor het Afrikaans kampioenschap in Equatoriaal Guinea, het land wat nu de Afrika Cup organiseert na het afhaken van Marokko. 

Nigeria kan zijn titel bij de Afrika Cup niet verdedigen. De ploeg speelde woensdag in het laatste kwalificatieduel met 2-2 gelijk tegen Zuid-Afrika dat al zeker was van plaatsing. Zuid-Afrika stond vlak na rust al op 2-0 door twee goals van Tokelo Rantie. Nigeria vond via Sone Aluko nog twee keer het net, maar een bevrijdende derde treffer bleef uit. 

In dezelfde groep won Congo-Brazzaville met 0-1 bij Sudan en werd daarmee tweede achter Zuid-Afrika. Congo wist zich in 2000 voor het laatst te plaatsen voor de Afrika Cup. Nigeria maakt ook geen kans om zich als beste nummer drie alsnog voor de Afrika Cup te plaatsen. DR Congo uit groep D gaat mee naar Equatoriaal Guinea als beste nummer drie. Ze werden derde achter Kameroen en Ivoorkust.

Ghana heeft gaat naar de Afrika Cup als winnaar van van groep E. De WK-deelnemer versloeg in Accra Togo met 3-1. In een groep waarin alle teams nog kans hadden op groepswinst verzekerde ook Guinee zich dankzij een 2-0-zege op Uganda van deelname aan het eindtoernooi.

In groep B was Algerije al zeker van de eerste plek. Mali won met 2-0 van de groepswinnaar en kwalificeerde zich daarmee ook voor de eindronde. In groep F was Kaapverdië de niet meer te achterhalen leider. In de laatste speelronde kwalificeerde ook Zambia zich door winst op de Kaapverdianen (1-0).

Na titelverdediger Nigeria is ook recordkampioen Egypte er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Afrika Cup. De Egyptenaren hadden een zege met twee doelpunten verschil op Tunesië nodig om als beste nummer drie alsnog te kunnen deelnemen aan het eindtoernooi.

Het al geplaatste Tunesië won echter op eigen veld met 2-1 van de zevenvoudig kampioen. Daardoor werd de Democratische Republiek Congo het gelukkige land dat zich vanuit groep D als nummer drie alsnog kwalificeerde. DR Congo won woensdag met 3-1 van Sierra Leone en werd derde in de groep achter Kameroen en Ivoorkust.

Uitslagen

Groep Thuis Uit Uitslag
A Nigeria Zuid-Afrika 2-2 
A Sudan Congo 0-1 
B Ethiopië Malawi 0-0 
B Mali Algerije 2-0 
C Burkina Faso Angola 1-1 
C Gabon Lesotho 4-2
D DR Congo Sierra Leone 3-1 
D Ivoorkust Kameroen 0-0 
E Ghana Togo 3-1 
E Guinea Uganda 2-0 
F Niger Mozambique 1-1 
F Zambia Kaapverdië 1-0 
G Senegal Botswana 3-0 
G Tunesië Egypte 2-1 

Stand groep A en B

# Land Ges Pt +/- # Land Ges Pt +/-
1 Zuid-Afrika 12  7-1  1 Algerije 15 8-1
2 Congo 10  7-5  2 Mali 9 6-6 
3 Nigeria 5-6  3 Malawi 7 5-9 
4 Sudan 3-10  4 Ethiopië 4 3-10

Stand groep C en D

# Land Ges Pt +/- # Land Ges Pt +/-
1 Gabon 6 12  9-4 1 Kameroen  14  9-1 
2 Burkina Faso 11  8-4  2 Ivoorkust 10  13-11 
3 Angola  5-5  3 DR Congo 10-9
4 Lesotho 3-12 4 Sierra Leone  3-14

Stand groep E en F

# Land Ges Pt +/- # Land Ges Pt +/-
1 Ghana 11  11-7 1 Kaapverdië  12  9-6 
2 Guinee 10  10-8 2 Zambia 11  6-2 
3 Uganda 4-5  3 Mozambique 4-4
4 Togo  7-12 4 Niger  4-11 

Stand groep G

# Land Ges Pt +/-
1 Tunesië 14 6-2
2 Senegal 13  8-1 
3 Egypte 5-6
4 Botswana 1-11

KPN hoeft dwangsom ACM toch niet te betalen

KPN hoeft een eerder opgelegde dwangsom van 300.000 euro van de Autoriteit Consument& Markt (ACM) toch niet te betalen. Het telecombedrijf maakte bezwaar tegen het invorderingsbesluit en dat bezwaar is vervolgens door de toezichthouder gegrond verklaard. Dat maakte de ACM woensdag bekend.

De ACM baseerde zich bij de vordering louter op enkele klachten die binnengekomen waren bij overheidsloket ConsuWijzer. Maar bij nader inzien vormen die toch niet voldoende bewijs dat KPN zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden.

KPN moest het bedrag betalen omdat het een eind vorig jaar opgelegde verplichting van de ACM niet goed zou hebben uitgevoerd. De toezichthouder bepaalde toen dat KPN een groep zakelijke klanten de mogelijkheid moest bieden om hun abonnement kosteloos te beëindigen. Daarbij ging het om klanten waarvan het abonnement door KPN vorig jaar is omgezet, waardoor andere voorwaarden gingen gelden.

KPN hoeft dwangsom ACM toch niet te betalen
KPN hoeft dwangsom ACM toch niet te betalen (Foto: ANP)

Meer Franse straaljagers voor strijd tegen IS

Frankrijk gaat nog eens zes gevechtsvliegtuigen inzetten voor de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak. Dat maakte minister van defensie Jean-Yves Le Drian woensdag bekend.

Twaalf Franse straaljagers voeren al luchtaanvallen uit op stellingen van IS. Zo werden maandag doelwitten bij de stad Kirkuk bestookt, aldus Le Drian. Er komen nu dus nog zes Mirage-jets bij.

Rechter mag misbruik van Wob blokkeren

Mensen die moedwillig misbruik maken van de procedures in de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), kunnen daarvoor terecht nul op het rekest krijgen van de rechter. De rechtbank in Rotterdam verklaarde een beroepschrift van een klager om die redenen niet-ontvankelijk en dat was terecht, zo heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

In deze zaak ging het om een vrouw uit Rotterdam die via de Wob aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had verzocht om de stukken over een verkeersboete openbaar te maken. Die weigerde dat maar ze stapte naar de rechter toen er niet tijdig een besluit op haar ingestelde bezwaar kwam. De betrokkene was er door haar manier van procederen alleen maar op uit om dwangsommen op te strijken of vergoedingen voor proceskosten te incasseren, aldus de raad.

Drie maanden cel voor oud-topman Landsbanki

De voormalige bestuursvoorzitter van de omgevallen IJslandse bank Landsbanki is veroordeeld tot drie maanden celstraf vanwege zijn rol in de IJslandse bankencrisis. Eerder werden al andere hoge bankbestuurders veroordeeld in verband met het ineenstorten van de IJslandse bankensector in het najaar van 2008.

Oud-topman Sigurjon Arnason van Landsbanki, het moederbedrijf van internetspaarbank Icesave, kreeg een celstraf van twaalf maanden, waarvan negen voorwaardelijk. Hij zou de aandelenkoers van Landsbanki hebben gemanipuleerd voorafgaand aan de teloorgang van het bedrijf in oktober 2008. Destijds gingen de drie grootste banken van IJsland failliet onder druk van de financiële crisis. Door het omvallen van Landsbanki en Icesave werden veel Nederlandse spaarders gedupeerd.

De voormalige bestuursvoorzitters van de omgevallen banken Glitnir en Kaupthing kregen eerder al een veroordeling vanwege hun rol in het bankendrama in IJsland.

Mogelijk tweede ebolamissie voor marineschip

Het Nederlandse marineschip dat dezer dagen hulpgoederen aflevert in drie West-Afrikaanse landen die door ebola zijn getroffen, wordt daarvoor mogelijk voor een tweede keer ingezet. Nederland inventariseert momenteel of er voldoende aanbod aan spullen is van landen die daarmee een bijdrage willen leveren aan de strijd tegen de besmettelijke en dodelijke ziekte in Sierra Leone, Guinee en Liberia.

De Karel Doorman, het grootste schip van de marine, kwam dinsdagavond aan in Sierra Leone. Woensdag is de lading voor dat land gelost in de haven van Freetown. Het transportschip vaart door naar Guinee en Liberia om daar ook hulpgoederen af te leveren. Als die klus is geklaard, is het schip volgens ingewijden beschikbaar om opnieuw spullen te vervoeren die in de getroffen landen nodig zijn om de slachtoffers van ebola te helpen.

Geëvacueerde bewoners Hoensbroek slapen niet thuis

De bewoners die woensdag zijn geëvacueerd in het Limburgse Hoensbroek slapen niet thuis. Ze moesten hun woningen verlaten na een uit de hand gelopen schietpartij en werden opgevangen in een zwembad. Voor de nacht worden ze naar een andere opvanglocatie gebracht, twitterde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg woensdagavond.

Een verwarde man schoot woensdagmiddag vanuit een woning aan de Ridder Hoenstraat in Hoensbroek. Daarop omsingelden agenten de woning. De 42-jarige man overgoot zichzelf met een bijtend zuur en stak zijn huis in brand voordat hij zich overgaf. Twee agenten raakten lichtgewond doordat ze dampen van de vloeistof inademden.

Omdat de woning mogelijk met een boobytrap was beveiligd, kon de brandweer niet zomaar naar binnen. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld, woensdagavond begon die met het onderzoek naar mogelijk gevaarlijke stoffen in de woning. Mogelijk bevindt zich in het huis een chemisch laboratorium.

De 42-jarige bewoner is aangehouden op verdenking van verboden vuurwapenbezit en poging tot doodslag. De man is opgenomen in het ziekenhuis en is bij kennis.

Doden bij zelfmoordaanslag in Noord-Irak

Een zelfmoordaanslag in de Noord-Iraakse stad Kirkuk heeft woensdag aan zeker vier mensen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Irbil gezegd.

De dader blies zichzelf in zijn auto op bij de eeuwenoude citadel in Irbil, de hoofdstad van de semi-autonome Koerdische regio in Noord-Irak. De citadel is de zetel van het provinciebestuur. Drie van de doden waren lokale bewakers. Zeker 22 mensen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar terreurgroep Islamitische Staat.

Koffer met explosieven gevonden bij verbouwing

Bij de verbouwing van een woning in Amsterdam is woensdag een koffer met explosieven gevonden. Die zat verstopt in een luchtkoker. De politie weet nog niet om wat voor explosieven het gaat en hoe die daar zijn gekomen. Het is ook nog niet bekend om hoeveel explosieven het gaat en hoelang deze er al zaten. De bewoners van het huis aan de Dintelstraat zijn niet gearresteerd.

Explosievenexperts zijn naar het huis gestuurd om de koffer veilig naar buiten te krijgen. De omwonenden hoeven niet te worden geëvacueerd.

Chimpanseeleider Artis overleden

De 21-jarige leider van de chimpanseegroep in Artis is woensdag onverwacht overleden. Tumbili werd een paar weken geleden getroffen door een beroerte en werd sindsdien extra geobserveerd. Hij leek de afgelopen tijd helemaal gezond, laat de Amsterdamse dierentuin weten.

De dierenarts vermoedt dat een hartstilstand de doodsoorzaak was. Om daar zekerheid over te krijgen wordt sectie verricht in Utrecht. De andere chimpansees houden zich stil en rustig. De verzorgers hebben de groep de tijd gegeven om afscheid te nemen.

Tumbili werd op jonge leeftijd leider van de groep, nadat zijn vader Charley was overleden. Zijn 29-jarige moeder Leen en 12-jarige broer Vizuri (12) maken nog deel uit van de groep, die nu uit negen chimpansees bestaat. Voor een chimpansee is 21 jaar niet oud. Chimpanseevrouwtje Margot in Artis is al 45.

Ook Tony Martin overweegt aanval werelduurrecord

Wielrenner Tony Martin overweegt het werelduurrecord aan te vallen. Dit record staat sinds kort op naam van de Oostenrijker Matthias Brändle met 51 kilometer en 850 meter, maar diverse renners hebben al laten weten ruimte voor verbetering te zien.

Sinds de internationale wielerunie UCI de regels voor het record versoepelde en ook baanfietsen toestaat is er weer veel belangstelling gekomen. Zo zette Jens Voigt het uurrecord al scherper, maar moest dit al snel afstaan aan Brändle. De Nederlander Thomas Dekker wil in maart een recordpoging gaan wagen, terwijl wereldkampioen op de weg Bradley Wiggins ook zijn interesse al heeft getoond.

Hier komt nu Martin bij, zo meldt hij aan Radsport News"Het moet wel passen in het programma dat ik op de weg rijd. Nadat ik eerst op de baan getraind heb, kan ik pas zeggen of het voor mij realistisch is om het record te breken."

De Duitser weet nog niet precies wanneer een poging volgt, want zijn hoofddoel in 2015 is de gele trui in de Tour de France die komend jaar met een korte tijdrit in Utrecht start. Deze trui heeft Der Panzerwagen nog nooit gedragen.

Ook Tony Martin wil werelduurrecord aanvallen (Pro Shots/Dppi)
Ook Tony Martin wil werelduurrecord aanvallen (Pro Shots/Dppi)

Grote brand op industrieterrein in Maastricht

Een bedrijf op industrieterrein Beatrixhaven in Maastricht is woensdagavond getroffen door een grote brand. De brandweer heeft groot alarm geslagen en bestrijdt het vuur met korpsen uit de verre omtrek, maakte de brandweer bekend.

"Er is ontzettend veel vuur, je ziet overal vlammen", zei een woordvoerder van de brandweer. Ook is er een grote rookontwikkeling. Volgens omstanders gaat het om een groothandel in rubber. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Op ontdekkingsreis in geweldloze MMO

De MMO Wander draait niet om het voeren van epische gevechten, het verslaan van een immense draak of het verzamelen van de beste gear. In Wander ga je op een geweldloze ontdekkingsreis nadat je ontwaakt en al je herinneringen bent kwijtgeraakt. Je kunt kiezen of je de wereld ontdekt als onder andere een vogel, een maritiem dier of een boom.

Tijdens je reis door de wereld kom je allerlei 'Sirens' tegen. Deze wezens zingen zoals in een opera om de aandacht te trekken naar interessante gebieden. Hier kun je bijvoorbeeld andere wezens tegenkomen en van gedaante veranderen. Ook leer je steeds meer over de wereld van Wander

Loki Davison is de lead developer van de game. Hij haalt zijn inspiratie uit zijn eigen leven. Hij reisde naar Azië, Siberië, de Himalaya's en de Arctis. Waarom een MMO? "Toen ik klein was speelde ik veel 'MUDs'. Dat zijn MMO-games gebaseerd op tekst. Ik wilde zelf een sfeervolle, relaxende game maken waarin mensen samen kunnen spelen. Wander komt voort uit mijn ervaringen. Ik wil samen met anderen de wereld verkennen," aldus Davison. Hij wilde geen enkele vorm van geweld in de game stoppen omdat hij vindt dat er al te veel games zijn die puur draaien om geweld.

Wander komt in maart 2015 exclusief naar PlayStation 4.

Auto op dak andere auto bij kettingbotsing A1

Op de A1 tussen Hengelo en Borne heeft woensdag aan het begin van de avond een kettingbotsing plaatsgevonden, waarbij een van de auto's tijdens de klap bovenop de motorkap en het dak van een ander voertuig is terechtgekomen. Er vielen geen gewonden, aldus de politie.

Bij de botsing waren zeven tot acht auto's betrokken. Het ongeluk vond plaats op de linkerrijstrook in de richting Amsterdam. Volgens de politie is de ravage groot. De oorzaak van de kettingbotsing is nog niet bekend.

ChristenUnie: miljoenen voor winteropvang illegalen

De ChristenUnie vindt dat gemeenten geld moeten krijgen om de komende winter uitgeprocedeerde asielzoekers te kunnen opvangen. Kamerlid Joël Voordewind wil dat de rijksoverheid daarvoor dertien miljoen euro uittrekt.

Aanleiding voor zijn voorstel is de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten in Straatsburg. Dat concludeerde vorige week dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op voedsel, kleding en onderdak en dat Nederland daar te weinig voor doet. Het kabinet wacht het oordeel van het Comité van Ministers af voordat het zelf met een reactie komt.

Omdat de winter echter voor de deur staat, wordt de situatie volgens de ChristenUnie nijpend. Daarom zou het rijk, in afwachting van het definitieve oordeel over de zaak, geld aan gemeenten moeten geven om die periode te overbruggen en de betrokkenen te helpen.

Turkije: nog geen plan voor trainen rebellen Syrië

Turkije heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet trainen van rebellen die strijden tegen de terreurgroep Islamitische Staat en de regering van Syrië. Dat heeft de Turkse presdent Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.

Een delegatie van het Amerikaanse leger besprak vorige week in Istanbul de details van een mogelijke trainingsmissie. Woensdag werd het overleg vervolgd in Ankara.

Volgens Erdogan heeft de internationale coalitie die IS bestrijdt nog geen eenduidige strategie ontwikkeld. De Turkse president zelf vindt dat zo'n strategie vooral gericht moet zijn op het verwijderen van de Syrische president Bashar Assad.

Angelina Jolie stopt met acteren

Angelina Jolie zit als regisseur beter in haar vel dan als actrice. Het regisseren bevalt zelfs zo goed dat ze van plan is om helemaal met acteren te stoppen.

Jolie won tijdens haar imposante acteercarrière talloze filmprijzen, waaronder een Oscar voor haar bijrol in de film Girl, Interrupted. Ondanks de vele loftuitingen die haar over de jaren ten deel vielen, is de 39-jarige vrouw van Brad Pitt eigenlijk een stuk gelukkiger als regisseur.

"Ik heb me nooit op mijn gemak gevoeld als actrice en ik heb er nooit van gehouden om voor de camera te staan", zegt Jolie in een interview met Du Jour. "Ik had nooit gedacht dat ik kon regisseren, maar nu hoop ik toch dat ik carrière kan maken als regisseur, want ik ben veel gelukkiger."

Het is volgens Jolie 'absoluut' haar bedoeling om uiteindelijk geen acteerklussen meer aan te nemen. Maar zo ver is het nog niet. Momenteel is ze bezig met de opnames voor By The Sea. In deze film, die door Jolie wordt geregisseerd, speelt ze samen met haar echtgenoot.

Verdachten gepakt voor op spoor duwen man

Twee jonge mannen zijn dinsdag en woensdag aangehouden omdat ze op 6 november een 34-jarige man op het spoor in Zoetermeer zouden hebben geduwd. Op dat moment kwam er net een tram aan. Het slachtoffer wist net op tijd op het perron te klimmen.

De politie Zoetermeer meldt woensdag op Twitter dat beide mannen, een 21-jarige Zoetermeerder en een 20-jarige met onbekende woonplaats, worden verdacht van poging tot doodslag.

Het slachtoffer kreeg in de RandstadRail vanuit Leidschenveen onenigheid met de verdachten vanwege hun gedrag. Op station Voorweg Laag mondde de ruzie uit in een confrontatie, waarbij de mannen het slachtoffer bespuugden. Vervolgens duwden ze hem op het spoor. De man kwam er vanaf met een pijnlijk been.

Aanvankelijk wisten de verdachten te ontkomen. De politie kwam ze op het spoor dankzij camerabeelden.

Ownen in Team Fortress 2 met puzzels

Wat doe je als je niet erg goed bent in spion spelen in Team Fortress 2? Dan moet je creatief zijn en YouTuber UncleDane is dat absoluut. In plaats van wachten op de perfecte kans om iemand in zijn rug te steken, creëert hij deze kans zelf. Na met zijn spray een puzzel op de muur te zetten, wacht hij geduldig af tot zijn slachtoffers de verschillen gaan zoeken. Wat volgt is een mes in de rug van de puzzelaar.

Legerleider Burkina Faso nieuwe premier

De kolonel van het leger van Burkina Faso die korte tijd aan de macht was nadat president Blaise Compaoré was afgetreden is benoemd tot premier van de interim-regering. De keuze voor Isaac Yacouba Zida doet de vraag rijzen of de interim-regering daadwerkelijk van plan is weer een burgerbestuur aan te stellen.

De internationale gemeenschap heeft er met klem op aangedrongen snel de macht weer over te dragen aan een burgerregering. Bovendien heeft de Afrikaanse Unie gedreigd met sancties. Het is de vraag of de AU het accepteert dat Zida tot premier is benoemd gezien de prominente rol die hij speelde na het vertrek van Compaoré.

'Nederlanders moeten niks van moslims hebben'

De meeste Nederlanders hebben geen contact met moslims en staan er ook niet voor open. Dat meldt de Evangelisch Omroep woensdag op basis van een peiling. Tachtig procent van de Nederlanders zou niet of nauwelijks contact hebben met moslims. Van hen zegt maar vijf procent open te staan voor een ontmoeting.

De EO liet het onderzoek na de zomer uitvoeren, na de opkomst van terreurgroep IS. Volgens de omroep heeft bureau Panelclix een representatieve steekproef gehouden onder ruim duizend Nederlanders. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt negatiever over de islam te denken. Meer dan zestig procent voelt zich bedreigd, twintig procent zelfs persoonlijk.

Uit het onderzoek valt verder op te maken dat er nauwelijks verschil is tussen niet-gelovigen en kerkgangers. Beide groepen zijn even negatief over de islam.

[Upd] Toch geen Marussia in Abu Dhabi

Het lijkt erop dat het failliete Formule 1-team toch mee wil doen aan de slotrace van het seizoen. Volgens F1-journalist Adam Cooper is de renstal toch onderweg naar Abu Dhabi om zo het team aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers.

Marussia kwam net als Caterham in grote financiële problemen en kwam onder curatele te staan. Waar Caterham dat bleef en via crowdfunding de race in Abu Dhabi haalde moest Marussia de fabriek sluiten en alle werknemers ontslaan. De eigenaren van Marussia hopen nog op een doorstart, maar dan moeten ze wel bij de slotrace van het seizoen aan de start verschijnen. Voor komend seizoen staat namelijk veel geld op het spel.

De twee punten van Jules Bianchi in Monaco zorgden ervoor dat Marussia op een negende plaats in het constructeurskampioenschap is komen te staan. Hierdoor heeft het team recht op een aanzienlijk bedrag uit de winst van de Formule 1, maar dan zal het wel aan de start moeten verschijnen in Abu Dhabi. De races in de Verenigde Staten en Brazilië mochten gemist worden na dispensatie van F1-baas Bernie Ecclestone.

De vraag is of Marussia op Yas Marina daadwerkelijk aan racen toekomt. De rekening die bij motorenleverancier Ferrari openstaat is aanzienlijk, waardoor onduidelijk is of het team de beschikking krijgt over de aandrijving van de bolides. Ook is niet bekend wie er zal gaan rijden mocht het zover komen.

Update 19.43 uur
Het Formule 1-team Marussia zal toch niet deel gaan nemen aan de Grand Prix van Abu Dhabi komend weekend. De financiële problemen blijken toch te groot te zijn om afreizen naar het Yas Marina Circuit mogelijk te maken.

Doodstraf geëist tegen Morsi

Egyptische aanklagers hebben de doodstraf geëist tegen de afgezette president Mohammed Morsi en een aantal leiders van diens Moslimbroederschap. Volgens de aanklagers hebben Morsi en de anderen zich schuldig gemaakt aan spionage, meldt het Egyptische staatspersbureau.

Morsi en enkele van zijn medewerkers zouden staatsgeheimen hebben gelekt aan buitenlandse inlichtingendiensten, waaronder die van Iran. In totaal zijn 34 mensen aangeklaagd. Volgens de aanklagers hebben de verdachten samengewerkt met militante groeperingen, waaronder Hamas, om Egypte te destabiliseren.

VN: opwarming aarde blijft gevaar

De wereld is nog altijd niet in staat de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde ongedaan te maken. De beloftes van landen om hun uitstoot van koolstofdioxide terug te schroeven brengt daar ook geen verandering in. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

In het rapport wordt gekeken naar de kloof tussen wat landen willen doen om klimaatverandering tegen te gaan en wat volgens wetenschappers vereist is om een stijging van de temperatuur met twee graden Celsius te voorkomen. Wereldleiders stelden het voorkomen van deze stijging in 2009 tot doel.

Volgens het rapport zal de uitstoot van koolstofdioxide zeker tot 2050 blijven stijgen, maar dan zal het te laat zijn.

Raoul Heertje neemt afscheid van Dit Was het Nieuws

Raoul Heertje stopt met ingang van volgend jaar met Dit Was het Nieuws. Volgens de 51-jarige cabaretier was de rek eruit, vertelde hij woensdag in Tijd voor MAX. Heertje was bijna negentien jaar teamcaptain van het satirische nieuwsprogramma.

"Ik wilde stoppen op een moment waarvan ik dacht dat het goed was", zei Heertje. "Dat ik mezelf niet ga herstalen, of dat het een trucje wordt." De cabaretier was in ruim tweehonderd afleveringen van Dit Was het Nieuws te zien.

Het nieuwsprogramma werd dertien jaar uitgezonden door de publieke omroep. Vier jaar geleden maakte Dit Was het Nieuws een doorstart op RTL 4. Met het vertrek van Heertje komt er geen einde aan het programma, voor volgend jaar staat een nieuw seizoen gepland.

Dopingautoriteit bezorgd over supplementen

De Dopingautoriteit maakt zich zorgen over het toenemende aantal vervuilde voedingssupplementen. Ze bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het Nederlandse antidopingbureau is om die reden een eigen onderzoek begonnen naar de kwaliteit van de grote hoeveelheid supplementen die vrij verkrijgbaar is op de markt. "Zodra de autoriteit een stof ontdekt die een acuut gezondheidsrisico vormt, gaat er een waarschuwing uit", zei directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit woensdag.

Hij weet dat zestig procent van de Nederlandse topsporters supplementen gebruikt. "Zij moeten vooral onze lijst van middelen raadplegen die wij al hebben getest en waarvan we zeker weten dat ze veilig zijn. Er is ook nog geen sporter betrapt die supplementen van deze lijst heeft gebruikt", aldus Ram, die zegt dat tachtig procent van het spul uit de Verenigde Staten komt. "Wat we merken is dat deze schimmige markt steeds agressiever wordt en dat vervuiling veelvuldig voorkomt."

Ivoorkust kwalificeert zich voor Afrika Cup

Ivoorkust heeft zich woensdag geplaatst voor de strijd om de Afrika Cup. De ploeg met sterren als Yaya Touré en Salomon Kalou speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Kameroen en eindigde daarmee als tweede in groep D. Kameroen was al zeker van deelname aan het eindtoernooi dat van 17 januari tot en met 8 februari wordt gehouden in Equatoriaal-Guinea.

De Democratische Republiek Congo won met 3-1 van Sierra Leone maar kwam een punt tekort om Ivoorkust nog te passeren. Congo kan nog wel als beste nummer drie een ticket voor de Afrika Cup verdienen.

Ebola-artsen baren VVV Vierhouten zorgen

Het VVV-agentschap in Vierhouten is bezorgd nu Artsen zonder Grenzen hulpverleners uit ebolagebieden onderdak gaat bieden in de bossen van het Gelderse dorp. "Vierhouten drijft op toerisme. Natuurlijk zijn er zorgen", zegt Bertus Foppen van het VVV-agentschap.

Volgens de gemeente Nunspeet zijn er maar weinig reacties binnengekomen op de plannen van AzG. De buitenlandse artsen en hulpverleners kunnen mogelijk vanaf komende week in Vierhouten terecht, zei een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen woensdag. De opvang kan maanden duren. "In ieder geval zolang we actief zijn deze ziekte te bestrijden." AzG en de gemeente blijven benadrukken dat er geen gevaar voor de inwoners is.

Parketpolitie schiet vluchtende gevangene in been

Een parketwachter heeft woensdagmiddag een gevangene in zijn been geschoten op het parkeerterrein van het Diakonessenhuis in Utrecht. De man was voor een behandeling naar het ziekenhuis gebracht en greep die gelegenheid aan om een vluchtpoging te wagen. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag gezegd.

De schietpartij in de Bosboomstraat is door veel mensen op het drukke parkeerterrein in de binnenstad van Utrecht gezien en gehoord. De gevangene is na de schietpartij terug naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling van de schotwond.

Syriëgangster en moeder terug in Nederland

Een moeder uit Maastricht en haar 19-jarige dochter die was afgereisd naar Syrië zijn terug in Nederland. Dat heeft het advocatenkantoor dat de dochter vertegenwoordigt woensdag laten weten na een bericht van EénVandaag.

Moeder Monique haalde haar dochter Aïcha op eigen houtje terug uit Syrië, zo bleek dinsdag. De jonge vrouw zou hebben verbleven in Raqqa, het bolwerk van Islamitische Staat in Syrië.

Atari: Game Over

Atari is een naam waar een generatie gamers mee is opgegroeid. Jarenlang was Atari een icoon, maar in 1983 was het afgelopen en werd de toekomst van het bedrijf begraven in de woestijn. De documentaire Atari: Game Over vertelt van alles over Atari, Howard Scott Warshaw - de maker van de beruchte game E.T.: The Extra-Terrestial - en de zoektocht naar de begraven Atari-games.

Bioscopen Thailand schrappen Hunger Games-film

Een bioscoopexploitant in Thailand heeft de vertoning van de nieuwste film uit de The Hunger Games-reeks geschrapt nadat een studentengroep een protestactie in een bioscoop tegen de militaire coup in het land had aangekondigd. Activisten zeiden woensdag dat de politie bij de exploitant, Apex, had aangedrongen op het schrappen van de filmvertoning.

Tegenstanders van de militaire staatsgreep in mei hebben een handgebaar uit de film gekopieerd als teken van hun verzet tegen het bewind. De regering heeft het gebaar met drie opgestoken vingers, dat in de filmreeks symbool staat voor rebellie tegen een totalitair bewind, verboden.

Een groep van studentenactivisten van de Thammasat Universiteit in Bangkok had honderd bioscoopkaartjes gekocht voor de première van The Hunger Games: Mockingjay - Part 1. Ze wilden in de bioscoopzaal een protestactie houden, maar dat ging niet door, omdat Apex besloot de film niet te vertonen.

Andere bioscoopketens in Thailand vertonen de film vooralsnog wel.

Opstelten: geen executies bij De Punt

Bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt op 11 juni 1977 is geen sprake geweest van executies. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei dat woensdag in een persconferentie bij de presentatie van een archiefonderzoek naar de gebeurtenissen rond die dag.

Toenmalig premier Joop den Uyl gebruikte tien jaar na de kaping in een radioprogramma nog wel de term executie. Volgens het huidige kabinet heeft hij daarmee zijn persoonlijke emoties onder woorden willen brengen. Het archiefonderzoek geeft geen aanleiding tot het gebruik van de term executie, aldus het kabinet.

Opstelten zei woensdag dat het geweld bij de bevrijding conform de opdracht en bedoeld om de gegijzelden te beschermen. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zei dat de militairen deden wat hun was opgedragen. Zes van de negen treinkapers werden doodgeschoten.

Jules Bianchi uit kunstmatig coma gehaald

Formule 1-coureur Jules Bianchi is uit het kunstmatige coma waarin hij na zijn zware crash in de Grand Prix van Japan verkeerde. De toestand van de Fransman blijft kritiek en hij is nog buiten bewustzijn, zo hebben zijn ouders laten weten. Daarnaast is hij naar een Frans ziekenhuis overgebracht.

Philippe en Christine Bianchi lieten in een verklaring weten: "Jules is niet langer in de kunstmatige coma waarin hij kort na het ongeval gebracht werd, maar hij is nog steeds buiten bewustzijn. Hij ademt zelfstandig en zijn vitale organen functioneren stabiel, maar zijn conditie kan nog als kritiek worden beschouwd. Zijn behandeling gaat nu een nieuwe fase in, gericht op het verbeteren van de hersenfunctie."

"Hoewel de situatie ernstig blijft en mogelijk zal blijven, is besloten dat de toestand van Jules stabiel genoeg was om hem naar zijn geboorteland Frankrijk over te brengen. Wij zijn blij te kunnen bevestigen dat Jules afgelopen nacht van het Mie Prefectural General Medical Center in Yokkaichi, Japan, naar het Le Centre Hospitalier Universitaire de Nice overgebracht is. Wij zijn dankbaar dat de volgende fase in de behandeling van Jules dichtbij huis plaats kan vinden, waar hij door meer vrienden en familie ondersteund kan worden. Wij zijn het Mie Prefectural General Medical Center erg dankbaar voor de uitstekende geboden zorg na het ongeval."

Bianchi crashte in de slotfase van de Grand Prix van Japan zwaar. Onder natte omstandigheden schoof zijn Marussia op hoge snelheid van de baan en schoof onder de achterzijde van een tractor door die de bolide van Adrian Sutil weghaalde. Het hoofd van Bianchi werd hierbij hard geraakt, waardoor de Fransman zware verwondingen opliep.

Terrorismebestrijder wil drones gaan vangen

Drones moeten in de toekomst kunnen worden gevangen of verstoord. Dat zijn enkele van de dertien plannen die door de eerste ronde van een project van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn gekomen. In totaal waren er veertig inzendingen. De dertien bedrijven moeten nu een haalbaarheidsonderzoek doen en de beste mogen daarna een prototype ontwikkelen.

De NCTV steekt twee miljoen euro in het innovatieproject, waarbij ook de marechaussee en de politie zijn betrokken. Omdat drones tegenwoordig steeds betaalbaarder worden, vormen ze ook een gevaar, meent de NCTV. Zo kunnen de vliegende objecten gebruikt worden om de openbare orde te versturen of om 'verboden goederen binnen te smokkelen in een afgesloten omgeving'.

De dertien gekozen plannen kiezen een veelheid aan oplossingen. Die gaan van vroegtijdige detectie en identificatie tot het vangen en storen van de drones. Een oplossing zet een eigen drone in die met een schietnet andere drones kan vangen. De prototypes worden medio 2016 gepresenteerd.

Dave Roelvink woensdag weer op vrije voeten

Dave Roelvink komt woensdag nog op vrije voeten. Nienke Hoogervorst, de advocaat van de zoon van volkszanger Dries, laat weten dat Dave elk moment kan worden vrijgelaten.

De raadsvrouw gaat er niet van uit dat Dave de komende dagen nog eens wordt verhoord. Hoogervorst denkt nog voor het einde van het jaar meer te weten over de beslissing van het Openbaar Ministerie om Dave wel of niet te vervolgen.

Roelvink werd dinsdag van zijn bed gelicht. Hij moest mee naar het bureau voor zijn betrokkenheid bij een juwelenroof in een villa in Burgerbrug eerder dit jaar. Hoogervorst liet eerder op de dag al weten niet te verwachten dat Roelvink nog lang vast zou zitten.

Dave zou afgelopen zomer samen met vrienden sieraden en andere dure spullen uit de villa hebben ontvreemd. Ze waren door de dochter des huizes uitgenodigd voor een feestje. In augustus bracht Dave hiervoor ook al een paar dagen door in de cel.

Roelvink heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de diefstal.

Ochtendfinales atletiek op Spelen 2016

Tijdens de Olympische Spelen van 2016, in het Braziliaanse Rio de Janeiro, zullen in dertien atletiekonderdelen de medailles verdeeld worden tijdens de ochtendsessies. Dat heeft wereldatletiekbond IAAF woensdag bekendgemaakt. 

"Het besluit om 's ochtends finales te houden is genomen op verzoek van het organisatiecomité van de Spelen en de Olympic Broadcasting Service", aldus Paul Hardy, wedstrijddirecteur van de IAAF. "Finales in de ochtend zorgen er ook voor dat het atletiek op de Spelen verspreid over de verschillende tijdzones zo veel mogelijk te zien zal zijn."

Onder de dertien evenementen die 's ochtends beslist worden vallen onder meer de vijf onderdelen op de weg: Twee marathons en drie wedstrijden in het snelwandelen. De acht finales die 's ochtends in het stadion beslist worden bestaan uit vier mannen- en vier vrouwenfinales, waarbij ook een gelijke verdeling is gemaakt tussen loopnummers en technische onderdelen.

"De eerste finale zal gelijk op de openingsdag van het atletiektoernooi plaatsvinden en is de 10.000 meter voor de vrouwen. We hopen natuurlijk dat dit een spannende race wordt, zodat het de toon kan zetten voor het hele atletiekprogramma in Rio", zegt Hardy. "We verwachten dat veel langeafstandslopers het prettig zullen vinden, omdat zij gedurende het seizoen vooral 's ochtends wedstrijden lopen en er dus aan gewend zijn."

Hardy liet tevens weten dat er op negen van de tien dagen van het atletiektoernooi een finale in de ochtend plaats zal vinden, waarvan minstens één op alle zes ochtendsessies in het stadion. Het volledige atletiekprogramma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Politie arresteert schietende man in Limburg

De politie heeft woensdagmiddag in Hoensbroek een man gearresteerd die vanuit een woning aan de Ridder Hoenstraat meerdere keren naar buiten had geschoten. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De man wilde aanvankelijk de woning niet uitkomen. De politie had de omgeving van de woning afgezet en probeerde contact met hem te krijgen. Uiteindelijk konden agenten de verdachte buiten op straat aanhouden.

Weer wrakstukken MH17 geborgen in Oekraïne

Voor de vierde dag zijn woensdag in Oost-Oekraïne wrakstukken geborgen van rampvlucht MH17. Ook zijn opnieuw stoffelijke resten veiliggesteld. Dat heeft de Onderzoeksraad voor veiligheid (OVV) bekendgemaakt. Het bergingsteam heeft op twee plekken in het rampgebied kunnen werken.

De geborgen wrakstukken zijn bij de plaats Torez in treinwagons geladen en zullen later worden vervoerd naar Charkov. Uiteindelijk worden ze overgebracht naar Nederland.

Als de veiligheidsomstandigheden het toelaten gaat de bergingsmissie donderdag door. Eerder gaf de Onderzoeksraad aan dat de berging in vijf dagen klaar zou kunnen zijn. Het is niet direct duidelijk hoe ver het nu gevorderd is.

Le Mans-legende Kristensen stopt ermee

Autocoureur Tom Kristensen won negen keer de 24 Uur van Le Mans, maar de tiende zege zal er niet meer komen. De Deen meldde woensdag dat hij stopt. "Het voelt alsof ik de finishlijn gepasseerd ben", meldde hij woensdag tijdens een persconferentie. "Ooit is mij verteld dat je voelt wanneer het tijd is om te stoppen. Dat blijkt te kloppen."

De 47-jarige recordhouder zei eerder dit jaar nog dat de jacht op zijn tiende zege hem gemotiveerd hield. Kristensen won voor het eerst in Le Mans in 1997. Daarna maakte hij onder meer een serie van zes overwinningen op rij. Zijn laatste zege in de 24-uursrace boekte hij vorig jaar. Dit jaar maakte hij deel uit van het team dat tweede werd.

Van Gaal: Duitser boven Messi en Ronaldo

Als het aan Louis van Gaal ligt, gaat de Gouden Bal voor wereldvoetballer van het jaar naar een Duitser. De trainer van Manchester United vindt dat de wereldkampioenen deze eretitel meer verdienen dan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, de winnaars van de laatste jaren. "Ik vind dat je altijd iets moet winnen om de Gouden Bal te kunnen krijgen. En het beste wat je dit jaar kon winnen, was het WK."

Als bondscoach van het Nederlands elftal mocht Van Gaal de afgelopen jaren zelf stemmen in de Gouden Bal-verkiezing. De laatste keer koos hij voor Franck Ribéry; de prijs ging toen naar Ronaldo. Van Gaal behoort nu zelf tot de tien genomineerden voor de coach van het jaar. "Ongelooflijk hè, als je de resultaten van Manchester United ziet", zo grapte de Amsterdammer op het tv-kanaal van United.

Van Gaal verdiende zijn nominatie met de derde plaats op het WK met Oranje. In Engeland vallen de resultaten vooralsnog tegen. United staat zevende.

Staverman laat indianentattoo zetten tijdens show

Gijs Staverman heeft woensdag live tijdens de uitzending van zijn radioprogramma Gijs 2.0 een tatoeage laten zetten. Tattookoning Henk Schiffmacher vereeuwigde een indiaan op de bovenarm van de radio-dj.

"Ik heb een hartstikke dikke huid, maar dit doet best wel een beetje pijn", klaagde Staverman terwijl Schiffmacher de eerste lijnen tatoeëerde. "Hoelang gaat dit eigenlijk duren?", klonk het enigszins zorgelijk uit de mond van de radio-dj.

Staverman vond het 'best wel lastig' om te blijven praten tijdens zijn show terwijl hij ook stil moest zitten en zich concentreren. Maar na ruim anderhalf uur was klaar. "Ik heb een indiaan", schreeuwde de radio-dj uit toen Schiffmacher klaar was met de tatoeage.

Mensen reageren te laat bij minder inkomen

Huiseigenaren en werknemers komen bij inkomensterugval te laat en onvoldoende in actie. Zij onderschatten de ernst van hun financiële situatie of overschatten het effect van hun eigen getroffen maatregelen. Dat stelt het budgetinstituut Nibud in een woensdag verschenen onderzoek.

Het aantal mensen met schulden stijgt al jaren. Maar volgens het Nibud worden de betalingsachterstanden niet adequaat aangepakt. Veel nieuwe schuldenaren veranderen zelfs niets aan hun financiële gedrag, constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Inmiddels wordt bijna de helft (49 procent) van de aanmeldingen voor schuldhulpverlening gedaan door werknemers. Het percentage aanmeldingen door mensen met een koopwoning is dit jaar gestegen tot veertien procent.

CBS: integratie verloopt moeizaam

De integratie van niet-westerse jongeren die in Nederland zijn geboren, wil maar niet vlotten. Onder meer op het gebied van onderwijs en werk lopen ze nog steeds achter op autochtone jongeren. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag in het jaarrapport integratie 2014.

Vooral leerlingen van Turkse en Marokkaanse komaf volgen gemiddeld lagere opleidingen dan autochtone jongeren. Vergeleken met tien jaar terug kiezen niet-westerse jongeren wel iets vaker voor havo of vwo, zitten ze op hogere niveaus binnen het mbo en beginnen ze vaker een studie in het hoger onderwijs.

Amsterdamse jongeren bijgepraat over 'sexting'

Amsterdam zet groot in op voorlichting voor jongeren over de gevaren van het versturen van naaktfoto's via sociale media. Komend jaar zijn er vijftig voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders, docenten en professionals en voor scholen is een lespakket en een film gemaakt. De gemeente werkt hierbij samen met de zedenpolitie en het expertisecentrum Qpido.

De gemeente spreekt van een sterk groeiend fenomeen van 'sexting', het verspreiden van seksueel getinte foto's via internet of mobiele telefoons. Ook 'grooming', het digitaal kinderlokken door pedofielen, komt steeds vaker voor. "We zien steeds meer incidenten", zegt rechercheur Michel Bijl van de zedenpolitie.

Qpido is dit jaar begonnen met het registreren van sexting in Amsterdam. Dit jaar doorlopen 22 jongeren een hulpverleningstraject. Vooral slachtoffers krijgen hulp, maar ook enkele daders.

Pinkpop strikt ook Muse

Muse staat volgend jaar weer op Pinkpop. De Britse rockband rondom frontman Matthew Bellamy sluit de eerste festivaldag, vrijdag 12 juni, af. Dat maakte Pinkpop woensdag bekend. Het Limburgse festival liet maandag al weten dat ook Foo Fighters van de partij is in Landgraaf.

Muse, dat al vier keer eerder op Pinkpop stond, werkt momenteel aan zijn zevende album. De nog titelloze plaat verschijnt volgend jaar. De rockband trad vorig jaar voor het laatst op in Nederland. In juni deed het trio de Amsterdam Arena aan met zijn The 2nd Law World Tour.

Pinkpop vindt volgend jaar niet plaats tijdens Pinksteren, maar op 12, 13 en 14 juni.

Sportblog: Armstrong op de biermijl & masturberen is goed

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Masturberen tegen de verkoudheid
De Zweed Björn Ferry is na vorig seizoen gestopt met biatlon, maar de laatste tijd is hij een van de grootste gespreksonderwerpen in het wereldje. Later deze maand komt namelijk zijn autobiografie uit, waarin hij naar eigen zeggen met flinke, vaak persoonlijke onthullingen komt. In een interview sprak hij onlangs over een passage in zijn boek waarin de Zweedse langlaufster Charlotte Kalla aan bod komt.

Tijdens de Olympische Spelen in Sochi, waar beiden aanwezig waren, zou Kalla op een dag eenzaam aan tafel hebben gezeten. Ferry vroeg wat er aan de hand was, waarop de langlaufster zei dat ze verkouden was en geen risico wilde nemen om anderen aan te steken. Het volgende gesprek ontstond daaruit: "Wist je dat er een manier is om je immuunsysteem op gang te krijgen?", begon Ferry. "Nee? Vertel", antwoordde Kalla, waarop de biatleet met zijn ingenieuze oplossing kwam: "Masturberen", waarna Kalla weinig antwoord meer gaf.

De volgende dag vroeg Ferry aan zijn landgenote of het beter ging, wat inderdaad het geval was. Helaas voor hem wilde Kalla niet zeggen aan wie ze die avond daarvoor dacht tijdens haar 'behandeling'.... Overigens lijkt de tip van Ferry om de hand een avondje aan zichzelf te slaan geen verkeerde te zijn geweest: Kalla won goud met de estafette en pakte individueel twee keer zilver.

Het grootste spandoek ooit, denken we
We zijn wel wat gewend qua spandoeken in de voetbalwereld, maar we hebben nu toch wel iets heel bijzonders. Tijdens de wedstrijd tussen Independiente Medellin en Deportivo Cali vierde de club uit Medellin haar 101-jarige bestaan. De supporters zette dit jubileum luister bij door een spandoek te onthullen ter grootte van het gehele stadion. Independiente won de wedstrijd in de Colombiaanse competitie overigens met 3-2.


Het enorme spandoek (Bron: YouTube)

Federers vrouw Mirka noemt Wawrinka huilebalk
Tijdens een intens potje tennis lopen de emoties hoog op, zo ook tussen de Zwitsers Roger Federer en Stanislas Wawrinka tijdens de halve finale van de ATP World Tennis Finals. Uiteindelijk won Federer de partij en na afloop discussieerden beide spelers nog in de catacomben over een opmerkelijk voorval.

In de elfde game van de derde en laatste set werd er vlak voor een service vanaf de tribune 'Huilebalk' geroepen naar Wawrinka. Niet door zomaar een toeschouwer, maar door Mirka, de vrouw van Roger Federer. Wawrinka ergerde zich hieraan en deed zijn beklag bij de scheidsrechter, omdat het hem uit zijn concentratie haalde.

Inmiddels zou alles weer koek en ei zijn tussen Federer en Wawrinka, getuige een tweet Federer.

Matthäus trouwt voor de vijfde keer
Zou vijf keer dan scheepsrecht zijn? We hopen het voor Lothar Matthäus, hij trouwde afgelopen weekend voor de vijfde maal. Deze keer was de 26-jarige Anastasia de gelukkige. Voor de huwelijksvoltrekking werd zoon Milan gedoopt, hij kwam afgelopen april ter wereld. "Ik hoop dat Anastasia mijn laatste echtgenote wordt", liet de Duitser weten aan Bild.

Ex-geliefde en vrouw nummer vier Liliana was verbijsterd door het vijfde huwelijk van haar ex. Ze was 21 jaar oud toen ze in 2009 in Las Vegas trouwde met Matthäus, in 2011 ging het stel alweer uit elkaar. "Eh, gefeliciteerd?" Was de eerste verraste reactie van Liliana tegenover RTL, hierna kreeg de verbijstering de overhand. "Ik ben gewoon verbijsterd, ik had geen idee. Maar als je een kind hebt samen is trouwen wel de juiste beslissing."

Celstraf na meeracen in Polo van vriendin
Sommige dingen lijken eerst een goed idee, maar pakken dan nogal slecht uit later. De 22-jarige Engelsman Jack Cottle dacht dat het grappig was als hij zich met de Volkswagen Polo van zijn vriendin op het circuit van Brands Hatch zou begeven tijdens een race. Na wat zoeken vond de Engelsman een plekje waar hij het circuit op kon en zich kon mengen in de Fun Cup Race. De organisatie moest de race stilleggen en bleef met een flinke financiële kater zitten.

De incident bleef niet zonder gevolgen, deze week moest Cottle voor de rechter verschijnen voor zijn 'grapje' van afgelopen zomer. De rechter kon er niet om lachen en stuurde de grapjas voor acht maanden het gevang in wegens het in gevaar brengen van de anderen op het circuit.


De stunt van Jack Cottle (Bron: YouTube)

Niet sollen met Gary Neville
Met sommige oud-voetballers valt niet te sollen en in Engeland geldt dat voor Gary Neville. De assistent-bondscoach van The Three Lions ontwaarde Jack Wilshere met oordopjes in tijdens de warming-up voor het oefenduel tegen Schotland. De middenvelder van Arsenal zat muziek te luisteren, iets waar Neville niet van gediend was. Hij hielp Wilkshere met het uitdoen van de oortjes en legde hem vervolgens uit waarom het beter is waarom de 22-jarige het niet weer moet doen. Hier kun je zien hoe Neville het zaakje oplost.

Student fopt school met zijn gelijkenis met Mollema
Tijdens de introductieweken kreeg Stefan Post, student aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, vaak te horen dat hij zo enorm veel op wielrenner Bauke Mollema leek. Zelf vond hij het wel meevallen maar toch wilde hij de proef op de som nemen. Hij gebruikte een pasfoto van Bauke Mollema voor zijn schoolpasje en kon zonder dat het opviel drie tentamens maken. 'Project Bauke Mollema' (PBM) was dus geslaagd.

Wel checkte Post vooraf of hij niet in de problemen zou komen. "Ik heb het vooraf nog even bij mijn studiebegeleider gecheckt, ik wilde namelijk wel zeker weten of ik geen problemen zou krijgen met deze actie. Maar ik had nooit verwacht dat het zo groot zou worden en door Bauke zelf zou worden opgepikt", aldus de student tegenover RTV Noord. Mollema zelf vond het zo grappig dat hij het voorval deelde via Twitter:

Voetballer Yapi Yapo moest zoon offeren
Voor bekende mensen openen zich vaak deuren die voor ons gewone stervelingen vaak gesloten blijven. Maar soms moeten we er niet rouwig om zijn dat die deuren dichtblijven zo leren we uit het verhaal van voetballer Gilles Yapi Yapo zo lazen we in het Algemeen Dagblad.

"Mijn bekendheid opende deuren, maar niet tot goede plaatsen. Eerder naar oorden van verderf waar zonde, perversiteit, ontucht, pornografie en masturbatie plaastvonden. Ik was een slaaf van al deze losbandigheid", aldus de voetballer in een videoboodschap. "Een kennis introduceerde me in de wereld van occultisme, waarin ik steeds dieper en dieper wegzakte. Bovendien kreeg ik financiële problemen, omdat mijn nieuwe vrienden me ruim 200.000 euro afhandig maakten. Ik werd depressief en dacht aan zelfmoord."

Toen er gevraagd werd of Yapi Yapo zijn zoon wilde offeren was er een grens bereikt. "Hoewel ik die vraag niet kon plaatsen, voelde ik binnenin de kracht om hieruit te komen", vertelde de voetballer. Zijn vrouw bracht hem in contact met het geloof in God. "God is mijn voorzitter, Christus mijn technisch directeur en de Heilige Geest mijn trainer."

Armstrong haakt af bij biermijl
Eindelijk is er een sport waarin vele FOK!kers het kunnen opnemen tegen Lance Armstrong en ook nog van hem kunnen winnen, de biermijl! De regels van de biermijl zijn simpel: een deelnemer loopt vier rondjes op een atletiekpiste. Bij de start en bij elke doortocht moet de deelnemer een blikje bier van 33 centiliter leegdrinken. Het bier moet bovendien een alcoholpercentage van minstens 5% bevatten.

Tijdens een wedstrijdje in Texas dook de voormalig wielrenner plotseling op als verrassende deelnemer. Al snel bleek dat de Texaan niet geschikt is voor deze sport. Terwijl Armstrong nog druk aan het drinken was waren zijn concurrenten al lang en breed vertrokken. Na één rondje hield de voormalig wereldkampioen het voor gezien. "Dit was niet wat ik ervan verwacht had", aldus Armstrong. "Zoals ik Lance ken, rijdt hij nu naar een tankstation om daar een krat Budweiser te kopen en te werken aan zijn drinkkwaliteiten. Hij is een competitiebeest. Ik hoop hem nog op deze discipline te zien", aldus Patrick Hitchins die als tweede werd in de Texas Running Post.


Armstrong is niet zo goed bij de Biermijl (Bron: YouTube)

Bokser Klitschko kan erelijst compleet maken

Bokser Wladimir Klitschko krijgt spoedig de kans om voor de wereldtitel te boksen voor de WBC, een van de vier internationale boksbonden. De 38-jarige Oekraïner bezit al de kampioensgordels van de bonden IBF, WBO en WBA. "Wladimir is een icoon van de bokssport. De WBC zal zich inzetten voor een titelstrijd", meldde WBC-voorzitter Mauricio Sulaiman in het magazine Sport Bild.

Eerder had zijn broer Vitali Klitschko de titel bij de WBC in bezit maar die is inmiddels burgemeester van Kiev. "Ik wil die titel graag terugbrengen in de familie", liet Wladimir Klitschko weten. De huidige wereldkampioen bij de WBC is de 36-jarige Canadees Bermane Stiverne. Hij verdedigt zijn titel op 17 januari tegen de Amerikaanse uitdager Deontay Wilder. Daarna is een duel met Klitschko mogelijk.

Ook IOC dreigt FIFA te onderzoeken

Ook het Internationaal Olympisch Comité gaat mogelijk onderzoek doen naar de omstreden toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022. Het IOC verwijst hierbij naar het olympisch handvest, waarin staat dat het comité in actie komt als een bond tekortschiet in het eigen onderzoek naar misstanden. Op basis daarvan kunnen ook maatregelen volgen tegen de FIFA.

"Deze basisprincipes gelden voor iedereen", zei IOC-president Thomas Bach donderdag in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine, zonder daarbij overigens specifiek in te willen gaan op de FIFA-problematiek.

De FIFA liet de omstreden toewijzing van de WK's aan Rusland en Qatar onderzoeken. DE Amerikaan Michael Garcia diende een lijvig rapport in waarvan de FIFA alleen een samenvatting naar buiten bracht. In die samenvatting werden Rusland en Qatar vrijgepleit van omkoping. Garcia is inmiddels een zaak tegen de FIFA begonnen omdat hij de samenvatting broddelwerk vond.

Naast het inmiddels afgeronde eigen rapport van de FIFA door Michael Garcia doet ook de Amerikaanse inlichtingendienst FBI momenteel onderzoek naar corruptie bij de voetbalbond. Ook verschijnen twee getuigen binnenkort in het parlement in Londen voor een Engelse commissie.

Nielson scoort nummer 1-hit in België

Nielson heeft zijn eerste nummer 1-hit in een officiële hitlijst te pakken. Zijn single Sexy Als Ik Dans stijgt deze week naar de koppositie in de Belgische Ultratop 50, zo laat de zanger woensdagmiddag jubelend weten op Twitter.

Opvallend genoeg scoort Sexy Als Ik Dans bij de zuiderburen beter dan in Nederland zelf. Het nummer staat in de Single Top 100 inmiddels vijf weken onafgebroken op de zesde plaats. Wel boekte Nielson eerder al top 5-hits met Beauty & de Brains en Hoe.

Sexy Als Ik Dans is in België het hitlijstdebuut voor de 24-jarige singer-songwriter. Het nummer ging in Nederland al meer dan dertigduizend keer over de toonbank, goed voor een platina status.

Wat maakt een site website van het jaar?

Net als voorgaande jaren is FOK! opnieuw genomineerd voor Website van het Jaar in de categorie 'communities'. Inmiddels hebben meer dan 1 miljoen mensen een stem uitgebracht, maar hostingprovider True was benieuwd wat van een website nou werkelijk website van het jaar maakt en dus peilde hostingprovider True - voorafgaand aan de verkiezing - de mening van willekeurige gebruikers.

Zijn dit dezelfde 4 onderdelen waarop bij de verkiezing is gekozen: ontwerp, inhoud, navigatie en aanbevelingsintentie? Of dragen de passanten andere factoren aan waardoor een website in hun ogen geslaagd is?

Na de uitslag praat true ook nog met site-eigenaren om te zien of hun beleving overeenkomt met die van de gebruiker.

Het stemmen is gesloten overigens. Op 27 November worden de prijzen uitgereikt.

Levenloze lichaam Miss Honduras gevonden

Bij een spa in Honduras zijn de ontzielde lichamen van Miss Honduras 2014 en haar zus gevonden. Dat heeft de politie van het Midden-Amerikaanse land woensdag gezegd.

De miss, Maria José Alvarado (19), en haar zus Sofia (23) verdwenen zes dagen eerder. Het vriendje van Sofia en een vermoedelijke medeplichtige zijn in verband met de zaak aangehouden.

Alvarado zou zondag naar Londen reizen om daar deel te nemen aan de Miss World 2014-wedstrijd.

Bijlmerboys willen ons allemaal een lesje leren

Hoor wie klopt daar kinderen? Het zijn de Bijlmerboys, die via Instagram hebben laten weten dat ze de 'blanke haters' een lesje gaan leren. Op het account, dat waarschijnlijk in het bezit is van een kneusje met teveel vrije tijd op zijn zolderkamertje, laten de Bijlmerboys weten dat ze helemaal klaar zijn met de discussie rondom Zwarte Piet en dreigen met hard geweld. "Die blanken haters (sic) blijven door gaan met mij mensen (sic) beledigen. En ik ga ze allemaal een lesje leren. Eh boys doen jullie je ding maak je niet druk er staan 400 mannen klaar voor oorlog. Black power".

Dat de Bijlmerboys een beetje bozig zijn blijkt ook uit dreigende teksten zoals "Jaja die dag gaat komen dan dood ik al die blanken haterssss Let op die dag gaat komen" en "Black power volgende word (sic) meteen schieten geen gepraat meer het is genoeg zo". Om deze woorden kracht bij te zetten hebben de boys even op Google en Tumblr lopen zoeken naar stoere foto's van onder meer vuurwapens en zakken met wiet. Zoals hier, hier en zelfs bij Omroep West! Volgens 'de beveiligers van Humberto Tan' bestaat er maar één goede blanke Nederlander en dat is Anouk.

De Bijlmerboys op Instagram
De Bijlmerboys op Instagram

GroenLinks wil af van bewaarplicht data

GroenLinks vindt dat de plicht voor bedrijven om telecomgegevens van hun klanten op te slaan van tafel moet. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van die partij vindt de aanpassingen die het kabinet wil doorvoeren in de opslag van data niet voldoende. Ze zal daarom haar initiatiefwet om de bewaarplicht in te trekken, snel aan de Kamer voorleggen.

Van Tongeren diende haar initiatief al in mei in. Aanleiding was het besluit van het Europese Hof van Justitie, dat in april een streep zette door de Europese richtlijn voor de opslag van gebruiksgegevens. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) liet dinsdag weten dat hij de bewaarplicht echter overeind houdt maar wel enkele wijzigingen doorvoert.

Van Tongeren: "Opstelten probeert nu met een cosmetische aanpassing van de regels de bewaarplicht in stand te houden. Het hof was echter heel duidelijk: het massaal opslaan van deze gegevens leidt tot een zeer ernstige en omvangrijke inbreuk op de privacy van mensen."

Digitaleburgerrechtenbeweging Bits of Freedom voert al enige tijd actie tegen de bewaarplicht.

Badr Hari mag tot middernacht tafelen

Badr Hari mag voortaan tot middernacht eten in restaurants. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald. De rechtbank had de vechtsporter verboden om na 22.00 uur nog aanwezig te zijn in zogenoemde natte horeca, maar hij kan nu wat langer aan tafel blijven.

Bénédicte Ficq, de advocaat van Hari, had verzocht het tijdstip wat op te rekken. "Hij zit hier vaak met zakenrelaties, het is buitengewoon vervelend als hij bij wijze van spreken bij de opdiening van het hoofdgerecht weg moet", zei de raadsvrouw een week geleden. Waar Hari eerder tussen 22.00 uur en 10.00 uur uit de horeca moest blijven, is dat nu tussen middernacht en 08.00 uur.

Overigens is bij het Openbaar Ministerie Hari's nieuwe adres in Marokko nog altijd niet bekend, zei de advocaat-generaal woensdag desgevraagd. Volgens de voorwaarden waaronder hij voorlopig is vrijgelaten had dat wel gemoeten. Ficq verzekerde dat zij het adres binnenkort doorgeeft.

De 30-jarige Hari werd vorig jaar februari veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk voor een aantal geweldsdelicten in het Amsterdamse uitgaansleven. Het OM had vier jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het hoger beroep dient in de zomer. Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak worden vier dagen uitgetrokken in de laatste week van juni. 

Vóór die tijd worden nog enkele getuigen gehoord bij de onderzoeksrechter. Niet alle verzoeken daartoe werden toegewezen door het hof. Koen Everink, de zakenman die volgens het OM door Hari en medeverdachte Ferhat Y. in juli 2012 op dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena werd geschopt en geslagen en daarbij ernstig letsel opliep hoeft niet opnieuw te getuigen. Het OM had heeft het verzoek daartoe onvoldoende gemotiveerd, aldus het hof. Ook twee andere verzoeken van het OM werden afgewezen.

Het hof besloot verder dat opnieuw een schouw wordt gehouden in de skybox in de Arena waar Koen Everink werd afgetuigd. De rechtbank deed dit eerder ook al. De advocaat van Y. had om een hernieuwde schouw verzocht, zodat de raadsheren van het hof met eigen ogen kunnen zien waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld.

Schade vogelgriep loopt verder op

De schade als gevolg van de uitbraak van vogelgriep loopt nog altijd op, ondanks dat het landelijk vervoersverbod voor pluimvee inmiddels weer is opgeheven. Het is volgens brancheorganisatie Nepluvi minstens drie maanden niet mogelijk om kippenvlees naar landen buiten de EU te exporteren. En daarna is het afhankelijk van die landen afzonderlijk wanneer zij onze pluimveeproducten weer toestaan.

Jan Odink, voorzitter van Nepluvi, voorziet dat Nederland hierdoor op jaarbasis wel eens zo'n 75 tot 150 miljoen euro minder aan kippenvleugeltjes, -pootjes en in mindere mate -filets kan uitvoeren. Exportcijfers over eieren zijn in die schatting nog niet eens opgenomen.

Paus veroordeelt aanslag op synagoge Jeruzalem

De aanslag op de synagoge in Jeruzalem van dinsdag is 'onacceptabel'. Dat heeft paus Franciscus woensdag gezegd. De kerkvorst heeft Israël en de Palestijnen opgeroepen om 'moedige' stappen te zetten om vrede te sluiten.

Franciscus zei zich grote zorgen te maken over de 'alarmerende toename van de spanningen' in het Heilige Land. Twee Palestijnen voerden dinsdag een aanslag uit op een synagoge waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Israël heeft gezworen wraak te nemen.

Franciscus zei te bidden voor alle slachtoffers en riep alle partijen op een eind te maken aan de 'spiraal van haat en geweld'. "Vrede sluiten is moeilijk, maar zonder vrede leven is een kwelling."

Liberty Global rookt laatste Ziggo-beleggers uit

Liberty Global heeft genoeg aandelen Ziggo in handen om de laatste aandeelhouders te dwingen het overnameaanbod op de telecomprovider aan te nemen. Dat heeft de eigenaar van UPC woensdagavond bekendgemaakt. Het concern wil nu in overleg met beursbedrijf Euronext de notering van Ziggo zo snel mogelijk schrappen.

Het van oorsprong Amerikaanse Liberty Global meldt 95,6 procent van de aandelen Ziggo in handen te hebben. Dat is net boven de grens van 95 procent voor een zogenoemde squeeze-out. Bij een dergelijke procedure worden ook de laatste aandeelhouders die het nog niets eens waren met het bod, of die gewoon nog niet gereageerd hadden, gedwongen het bod van elf euro per aandeel Ziggo aan te nemen.

Aandeelhouders die toch nog vrijwillig hun stukken willen aanmelden voor de overname, hebben daar nog tot woensdagmiddag 17.40 uur voor.

Liberty Global maakte begin dit jaar bekend Ziggo te willen overnemen. Het bod van Ziggo komt erop neer dat het concern ongeveer vijf miljard euro neerlegt voor Ziggo. Na de fusie worden Ziggo en UPC samengevoegd. De naam UPC verdwijnt.

Lenny Kravitz speelt op Concert at Sea

Lenny Kravitz is volgend jaar een van de hoofdacts van de tiende editie van Concert at Sea. Ook Racoon, Kensington en Bløf staan op het podium van het Zeeuwse festival. Dat heeft Bløf-zanger Paskal Jakobsen, die met zijn band gastheer is van het evenement, woensdagochtend bekendgemaakt op 3FM.

Voor Kravitz wordt Concert at Sea zijn enige optreden komend jaar in Nederland. "Een droom die uitkomt", aldus Jakobsen over de komst van de Amerikaanse zanger. "We hadden de wens om een spectaculaire internationale artiest aan te kondigen omdat we volgend jaar ons tienjarig jubileum vieren. Lenny is echt een hele grote. Een te gekke muzikant met enorm veel hits. Ik kan niet uitleggen hoe blij we hiermee zijn."

Concert at Sea vindt net als voorgaande jaren plaats op de Brouwersdam nabij Renesse. Volgend jaar wordt het evenement op 26 en 27 juni gehouden. De kaartverkoop gaat volgende week donderdag van start.

'Verbied Zwarte Piet op ambassade'

De zeurpieten gaan internationaal. Ditmaal verplaatst de discussie om Zwarte Piet zich naar Zweden. De Nederlandse ambassade aldaar moet Zwarte Piet niet uitnodigen op het jaarlijkse Sinterklaasfeest.

Deze week plofte er een brief van de Sweden's Afro-Swedish National Association bij de ambassade op de deurmat. De Nederlandse delegatie houdt zoals ieder jaar een Sinterklaasfeest, en dit jaar op 30 november. Dit was voorheen geen probleem, maar nu willen de zeurpieten hier een eind aan breien.

"Zwarte Piet is een racistisch fenomeen", zo begint de brief. "Een zwartgeschminkte blanke, met rode lippen en een debiel accent, en die zich gedraagt als een kind. Het is zo stereotype. Dit zouden de Nederlanders in New York niet durven."

De Nederlandse ambassade in Zweden heeft vandaag laten weten dat ze er niet over peinzen Zwarte Piet af te schaffen. Volgens woordvoerster Karen Van Stegeren is Zwarte Piet juist een baas, omdat hij de cadeautjes uitdeelt.

Het verzet tegen Zwarte Piet in Zweden gaat dan ook nog wel even door. "Het evenement vindt plaats vlakbij Slussen", jankt opperzeurpiet Zakaria Zouhir. "Hier kwamen de slaven vroeger Zweden binnen. Wij moeten strijden uit solidariteit met al onze Afrikaanse broeders en zusters."

Oost-Nederland krijgt ruim honderd miljoen van EU

Overijssel en Gelderland krijgen tot 2020 ruim honderd miljoen euro subsidie van Europa. Het geld is bestemd voor het stimuleren en vernieuwen van koolstofarme economie in Oost-Nederland. Het programma start volgend jaar. Alleen projecten die duurzaam omgaan met fossiele brandstoffen komen in aanmerking voor subsidie.

De overheden en het bedrijfsleven leggen zelf ook geld bij, zodat tot 2020 in totaal ongeveer 285 miljoen euro beschikbaar is, aldus de provincie Gelderland woensdag.

Oost-Nederland is de eerste van de vier economische regio's in Nederland die het groene licht heeft gekregen van de EU. De regio wil het geld vooral gaan besteden aan vernieuwingen in de hightech, voeding, gezondheid en energie. Water, chemie, de creatieve en de maakindustrie beschouwt de regio als sleuteltechnologieën.

1 op de 3 Turken overweegt op Groep Kuzu/Öztürk te stemmen

Als er momenteel verkiezingen zouden zijn, konden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die afgelopen donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, een stem verwachten van 1 op de 3 Turkse Nederlanders. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hoax Demet TV. Öztürk en Kuzu kregen bij de afgelopen verkiezingen al meer dan 30.000 voorkeursstemmen.

De nieuwe politieke beweging is vooral populair bij Turkse Nederlanders die bij de laatste verkiezingen nog op de PvdA hebben gestemd. Indien er vandaag verkiezingen zouden zijn zou zo'n 77 procent van deze Turken hun keuze laten vallen op Groep Kuzu/Öztürk. Van alle ondervraagde mensen vindt ruim 71 procent het goed dat er een nieuwe politieke partij is opgericht door de voormalige PvdA-kamerleden. 67 procent van hen vindt dat de nieuwe beweging niet één bepaalde groep, maar alle inwoners van Nederland moet vertegenwoordigen.

Op de vraag 'Moet de politieke beweging één specifieke bevolkingsgroep in Nederland vertegenwoordigen' werden de volgende antwoorden gegeven:
Nee, alle bewoners in Nederland: 67,11%
Ja, alle Turken in Nederland: 3,32%
Ja, alle moslims in Nederland: 13.62%
Ja, alle migranten in Nederland: 15,61%
Slechts 0,33% geeft te kennen dat ze het niet weten.

Uit de peiling blijkt eveneens dat de jongere Tunahan Kuzu populairder is binnen de Turkse gemeenschap dan Öztürk. Waar laatstgenoemde op zo'n 22 procent van de stemmen van de Turkse Nederlander mag rekenen, zegt zo'n 65 procent van de gevraagden op Kuzu te gaan stemmen. 13 procent van de mensen die aan de peiling meededen weten nog niet op wie ze gaan stemmen.

De peiling van Demet TV werd gehouden onder 2400 Turkse Nederlanders, waarvan de meerderheid lid is van het online panel. De PvdA, die door het duo ook wel wordt omschreven als een omgekeerde wasstraat, heeft nog geen reactie gegeven op deze vernietigende uitslag. 

Bestuurders willen Rotterdam verder helpen

Rond de 65 bestuurders van bekende bedrijven en maatschappelijke, culturele en kennisinstellingen uit Rotterdam willen de stad economisch verder gaan helpen. Onder de naam Rotterdam Economic Council gaan de bestuurders samen met het stadsbestuur projecten opzetten om de stad aantrekkelijker te maken.

De adviesraad is een initiatief van stadspromotor Rotterdam Partners. Concreet kan het betekenen dat de adviesraad meedenkt over nieuwe plannen voor de stad die de economie versterken op bijvoorbeeld het gebied van infrastructuur. Maar de adviesraad zou zich ook kunnen inzetten om de World Expo in 2025 naar de stad te halen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het van groot belang dat deze raad wordt opgezet. "Samen kunnen we antwoorden vinden op verschillende economische uitdagingen. In een tijd waarin lokale overheden steeds meer taken krijgen overgeheveld is deze publiek-private samenwerking van groot belang."

Verzameling dode dieren in beslag genomen

De politie heeft in een woning in Hoogeveen tientallen opgezette en ingevroren dieren gevonden. Voor een deel betrof het beschermde diersoorten. In de woning werden sneeuwuilen, een oehoe en een Afrikaanse uil gevonden. Ook trof de politie zo'n zeventig ingevroren dieren aan waaronder steenmarters, dassen, bunzings, hermelijnen en haviken. In totaal zijn vijftig dieren in beslag genomen.

De politie kwam de illegale verzameling op het spoor toen ze in de woning op zoek was naar een hennepplantage. Bij controle bleek de man geen hennep te telen. De politie denkt dat de man niet op legale manier aan de dieren is gekomen. Het hebben, kopen of verkopen van opgezette beschermde diersoorten of op illegale manier opgezette dieren is straf.

Subatomaire deeltjes ontdekt door CERN

Wetenschappers van het Europese onderzoeksinstituut CERN hebben twee subatomaire deeltjes ontdekt. Het gaat om baryonen, deeltjes die een verklaring bieden voorbij het standaardmodel van de deeltjesfysica dat de fundamentele bouwstenen van materie beschrijft.

Met behulp van de deeltjesversneller Large Hadron Collider werden de baryonen ontdekt, zei het CERN woensdag. De subatomaire deeltjes worden gebonden door een sterke kracht. Voor het onderzoek werden gegevens uit 2011 en 2012 gebruikt.

De nieuw verkregen kennis kan bijdragen aan het onderscheid tussen de effecten die het gevolg zijn van het standaardmodel en 'nieuwe en onvoorziene ontdekkingen in de toekomst'.

Animo voor wintersport gelijk aan vorig jaar

Ongeveer 930 duizend Nederlanders gaan komend wintersportseizoen naar de sneeuw. Dit aantal ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar, meldde de ANWB woensdag op basis van gegevens uit het Continuvakantieonderzoek van NBTC-NIPO Research.

De ANWB verwacht dat het enthousiasme van wintersportliefhebbers nog toeneemt als de sneeuwcondities in nabijgelegen skioorden dit jaar goed zijn. Het Sauerland en de Harz in Duitsland zijn dan populaire bestemmingen.

Oostenrijk blijft het favoriete wintersportland en mag ongeveer de helft van de Nederlandse wintersporters begroeten. Ook Frankrijk en Duitsland staan nog steeds in de traditionele top drie, gevolgd door wintersportlanden als Zwitserland, Italië en Tsjechië.

Opnieuw Astana-renner geschorst om doping

Voor de vierde keer in twee maanden is een wielrenner van de Kazachse ploeg Astana geschorst op verdenking van dopinggebruik. De internationale wielerunie UCI meldde woensdag dat de Kazach Victor Okishev van de opleidingsploeg van Astana positief heeft getest op anabole steroïden tijdens de Aziatische kampioenschappen in mei.

De 20-jarige renner kan een B-staal aanvragen die eventueel het tegendeel bewijst. Tot die tijd is hij al wel voorlopig geschorst. Vorige maand werd bekend dat de Kazach Ilya Davidenok uit de opleidingsploeg eveneens positief heeft getest op anabole steroïden, in de Tour de l'Avenir eind augustus. Zijn landgenoten Maxim en Valentin Iglinskiy, broers uit de profploeg, werden betrapt op epo.

Lars Boom tekende in augustus een tweejarig contract bij de profploeg van Astana waar ook Lieuwe Westra en de Italiaanse Tour-winnaar Vincenzo Nibali rijden.

Nadal hoopt dat 2015 beter wordt dan 2014

Rafael Nadal maakt in januari zijn comeback op de tennisbaan na een jaar vol blessureleed. In Doha verdedigt hij dan zijn titel op de Qatar Open, maakte hij woensdag bekend. Begin deze maand onderging de 28-jarige Spanjaard een blindedarmoperatie, waarna hij in december de training hoopt te hervatten. "Dat kan nu nog niet, maar ik ben blij dat de operatie goed gegaan is en ik geen last meer heb."

Het jaar van Nadal begon in januari met een rugblessure in de verloren finale van de Australian Open tegen de Zwitser Stanislas Wawrinka. In juni won hij nog wel Roland Garros, maar op Wimbledon werd hij al in de vierde ronde verrassend uitgeschakeld door de Australische tiener Nick Kyrgios. Een polsblessure kostte hem vervolgens de US Open, waarna er wegens pijn in de blindedarm een streep ging door de ATP World Tour Finals afgelopen week.

"Het was geen makkelijk jaar, vooral de tweede helft was zwaar. Ik had last van blessures die ik nooit eerder heb gehad. Ik heb mijn lichaam de afgelopen jaren flink afgebeuld, dus dan kan zoiets gebeuren", beseft de Spaanse gravelbijter echter. "Ik heb er alle vertrouwen in dat ik fit terug kan komen."

Ajacied Andersen met tandschade terug

Lucas Andersen heeft twee beschadigde tanden overgehouden aan zijn debuut in de nationale ploeg van Denemarken. De aanvallende middenvelder van Ajax kreeg dinsdag tijdens de met 2-0 verloren oefeninterland tegen Roemenië een klap in zijn gezicht. Met een bloedende mond moest Andersen zich halverwege de eerste helft laten vervangen.

De jonge Ajacied kreeg eerste hulp in het ziekenhuis van Boekarest. Andersen keerde woensdag terug in Amsterdam waar hij wederom onderzocht en behandeld wordt, zo liet een woordvoerder van Ajax weten. De exacte schade is nog onduidelijk. Volgens Deense media moet Andersen voorlopig gezichtsbescherming blijven dragen.

Lasse Schöne, landgenoot van Andersen, keerde afgelopen week al terug in Amsterdam vanwege knieklachten. Ajax speelt zaterdag thuis tegen sc Heerenveen.

Lotus gaat door met Grosjean

De Franse coureur Romain Grosjean rijdt ook volgend seizoen voor het Formule 1-team van Lotus. De 28-jarige Grosjean, geboren in Zwitserland, is sinds 2012 een vaste waarde in de koningsklasse van de autosport. Hij reed dit seizoen acht punten bij elkaar voor Lotus, waarmee hij de veertiende plek inneemt in het WK met alleen de Grote Prijs van Abu Dhabi zondag nog te gaan.

Volgend seizoen vormt hij opnieuw een duo met Pastor Maldonado. De Venezolaan werd al eerder vastgelegd.

Grosjean debuteerde in 2009 bij Renault in de Formule 1. Hij ging twee jaar later als testcoureur aan de slag bij Lotus en heeft sinds 2012 een vast stoeltje. De Fransman heeft in totaal 236 punten bij elkaar gereden. Grosjean won nooit een grand prix, maar eindigde wel twee keer als tweede.

Bouwproductie eurozone gedaald in september

De bouwproductie in de eurozone is in september met 1,8 procent afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

De daling volgt op een toename van de bouwproductie in augustus. Die is wel lager uitgevallen dan Eurostat eerder op grond van een eerste raming had gemeld. De eerder gerapporteerde groei van 1,5 procent ten opzichte van juli is bijgesteld naar 0,7 procent. Op jaarbasis daalde de bouwproductie in september met 1,7 procent.

Van de grote eurolanden waarvan afzonderlijke cijfers bekend zijn, kende Italië de sterkste daling: 5,4 procent. In Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën in het eurogebied, daalde de bouwproductie met respectievelijk 1,2 en 2,3 procent. De afname in Nederland bedroeg 0,5 procent op maandbasis.

Voor de gehele Europese Unie kwam de afname van de bouwproductie uit op 0,9 procent vergeleken met augustus, en op 0,4 procent ten opzichte van september 2013.

Landen gaan ongezonde voeding aanpakken

Meer dan 170 landen hebben woensdag op een top van de Verenigde Naties hun handtekening gezet onder een reeks richtlijnen die een gezond dieet moeten bevorderen. De landen hebben beloofd zich in te zetten voor een gezond voedingspatroon en het voorkomen van obesitas.

Oorlogen, natuurrampen en epidemieën, zoals ebola, hebben een verwoestend effect op een gezond voedingspatroon. De landen roepen op tot een veilige distributie van voedsel en medische hulp voor mensen die dat nodig hebben. Ze hebben tevens beloofd geld vrij te maken voor voedingsprogramma's en landbouwbeleid.

Regeringen gaan niet alleen ondervoeding aanpakken, maar consumenten ook beschermen tegen 'ongepaste reclames voor voedsel' om zo de toename van obesitas te voorkomen.

Vertrouwelijke recherchedossiers op straat na lek

Tientallen vertrouwelijke documenten van de politie lagen tot begin deze week op straat door een veiligheidslek op internet. Dat bevestigt de politie woensdag na onderzoek van NRC Handelsblad. De gevoelige informatie over onder meer onderzoeken naar moordzaken, overvallen, criminele organisaties en jihadverdachten was simpelweg via Google te vinden.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat een politiemedewerker die het systeem beheert de gevoelige informatie tijdens werkzaamheden op een privésite heeft gezet. De betreffende medewerker is direct buiten functie gesteld. De politie heeft de dossiers inmiddels offline gehaald. Over het motief van de verdachte is nog niets bekend.

De uitgelekte documenten hebben volgens NRC betrekking op strafzaken waarin verdachten worden geobserveerd. Zo is het netwerk rond een leider van een criminele organisatie in kaart gebracht, net als het netwerk van een buitenlandse oud-diplomaat die betrokken zou zijn bij criminele activiteiten. Ook is een groep jongeren die ervan verdacht wordt naar Syrië te willen reizen voor de jihad maandenlang geschaduwd.

De uitgelekte informatie bevat daarnaast namen, foto's en woonadressen van tientallen verdachten. Er is bijgehouden in welke auto's ze rijden, op welke plekken ze samenkomen, met wie ze contact hebben en welke telefoons ze gebruiken. Ook geven de documenten een inkijkje in hoe de agenten hun observaties tot in details beschrijven.

Ook over de politie zelf stond gevoelige informatie online, zoals namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van justitie. Daarbij was in sommige gevallen ook vermeld met welke strafzaken zij zijn belast.

De Rijksrecherche is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Of het lek gevolgen heeft voor lopende strafzaken en onderzoeken wordt nog bekeken in samenwerking met het Openbaar Ministerie.

Raptr lanceert Twitch-kloon

Raptr is een programmaatje om je game-ervaring te verbeteren. Het kan je pc beter afstellen op individuele games, houdt bij hoeveel je speelt en geeft je daar punten voor en heeft forums voor liefhebbers van hetzelfde spel. Sinds een paar maanden kun je ook je gameplay opnemen met Raptr.

Nu heeft Raptr een site geopend waar je deze beelden kunt uploaden: Plays.tv. De vergelijking met Twitch is snel gemaakt. Het is afwachten hoeveel marktaandeel Play.tv kan wegsnoepen van Amazon’s laatste aankoop. De opnamefunctie van Raptr werkt sowieso nog niet soepel op alle systemen.

Plays.tv

N.E.C. kan huur stadion niet betalen

Voetbalclub N.E.C. Nijmegen heeft al maanden geen huur meer betaald voor het Goffertstadion. Hoe erg de financiële problemen van de vorig jaar uit de Eredivisie gedegradeerde club zijn, is echter niet duidelijk. Directeur Bart van Ingen heeft woensdag beloofd dat de club nog deze week inzicht geeft in de financiële situatie. Hij wil eerst het personeel en de raad van commissarissen inlichten, liet hij via Twitter weten.

De gemeente kocht het stadion in 2002 voor twaalf miljoen euro van N.E.C. Die aankoop was destijds ook noodzakelijk om de club te redden. Nijmegen wil het stadion nu wel terugverkopen aan N.E.C., maar dan moet de club eerst de achterstallige huur terugbetalen.

Acteur Tyrese Gibson furieus op Zwarte Piet

Na de Britse lolbroek Russell Brand hebben we vandaag alweer een zeikerd in de aanbieding die zo nodig moest laten blijken dat hij het historisch besef van een strontvlieg heeft. De Amerikaanse acteur Tyrese Gibson, bekend van onder meer de Fast & Furious-films, liet gisteren via zijn Facebook-pagina weten dat er een einde moet komen aan de in zijn ogen 'walgelijke racistische Nederlandse traditie'.

De stroopwafelbruine acteur moest wel even zoeken op het wereldwijde web maar kwam zo wel op het spoor van een ongeveer drie jaar oud filmpje van een sinterklaasoptocht. Nadat er, geheel in de verwachting van de filmpiet, heftige reacties op zijn posting waren verschenen, zegt Gibson in een reactie daarop dat dialoog en respect ook belangrijk zijn in deze kwestie. Toch best wel sympathiek om dat te horen van een Amerikaan. Dat volk dat elke jaar hun 'walgelijke racistische traditie' van Columbus Day vieren heeft, een dag waarop de Amerikanen feestelijk 'herdenken' hoeveel indianen ze hebben afgeslacht. Maar die waren dan weer niet zwart!

Tyrese Gibson heeft ook wat te janken
Tyrese Gibson heeft ook wat te janken

Ethiopisch kampioen voor Lampre-Merida

Na een Taiwanees heeft Lampre-Merida zich nu ook versterkt met een Ethiopische wielrenner. De 23-jarige klimmer Tsgabu Gebremaryan Grmay heeft voor een seizoen getekend bij de Italiaanse formatie. Grmay werd deels opgeleid in het World Cycling Centre van de UCI in het Zwitserse Aigle.

Grmay reed de afgelopen drie seizoenen voor MTN-Qhubeka. Afgelopen jaar werd hij Ethiopisch kampioen op de weg en op de tijdrit, van beide titels was het zijn tweede. In 2013 won hij een etappe in de Ronde van Taiwan en werd hij tweede in het eindklassement. Afgelopen seizoen greep hij net naast de bergtrui in de Noorse Tour des Fjords.

Tweede Fransman in onthoofdingsvideo

In de video van de onthoofding van een Amerikaanse hulpverlener en een aantal Syrische militairen door Islamitische Staat is een tweede Fransman geïdentificeerd. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd.

Welke rol de twee Fransmannen precies op zich namen bij de gruweldaden is nog onduidelijk. Maandag werd al vastgesteld dat de 22-jarige Maxime Hauchard figureert in de video. De tweede Fransman, die in de video met een mes naar de camera zwaait, zou een eveneens 22-jarige man zijn, afkomstig uit een Parijse voorstad. Deze man zou in augustus vorig jaar naar Syrië zijn gereisd.

Europese jihadisten spelen een belangrijke rol in de propaganda van IS. Ze geven de terreurorganisatie een mondiale uitstraling. Frankrijk blijkt een vruchtbare voedingsbodem te zijn voor de kweek van jihadstrijders. Honderden hebben zich inmiddels in het Midden-Oosten aangesloten bij terreurgroepen. Elfhonderd Franse jihadisten worden in de gaten gehouden.

In het Westen heerst de vrees dat een jihadist met een Europees paspoort uit het oorlogsgebied terugkeert en beschikt over de vaardigheden en middelen om thuis dood en verderf te zaaien. Geschat wordt dat onder de vijftienduizend buitenlanders die in het Midden-Oosten vechten tweeduizend Europeanen zijn. De meesten voeren de wapens namens IS.

Rusland waarschuwt voor aanval Oost-Oekraïne

Het besluit van Oekraïne om de geldkraan dicht te draaien voor gebieden in het oosten van het land kan wel eens een voorbode zijn van een militair offensief. Daar heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag voor gewaarschuwd.

Eerder deze maand maakte de Oekraïense regering al bekend dat ze de betaling van overheidsgelden aan gebieden in handen van de rebellen stopzetten. Het gaat om een bedrag van rond de twee miljard euro. De nu al deplorabele toestand van de economie in de regio kan daardoor verder achteruit gaan.

Lavrov zei te vermoeden dat Kiev met het stopzetten van de betalingen 'de weg bereidt voor een nieuwe invasie om zo het probleem met geweld op te lossen'.

In de gebieden die in handen van de rebellen zijn werden de afgelopen weken tientallen gepantserde voertuigen, artilleriestukken en zware wapens verplaatst. Ook dat doet de vrees toenemen dat nieuwe vijandelijkheden op handen zijn. Ondanks een staakt-het-vuren dat sinds september van kracht is, komen er nog dagelijks mensen om het leven bij artilleriebeschietingen.

Dave Roelvink ook woensdag nog verhoord

Dave Roelvink zit nog steeds vast voor zijn betrokkenheid bij een juwelenroof in een villa in Burgerbrug eerder dit jaar. Hij wordt woensdag opnieuw verhoord, zegt zijn advocate Nienke Hoogervorst. Volgens haar gaat het op zich goed gaat met Dave. "Hij is wel erg verbaasd over de hele situatie."

Roelvink werd dinsdag van zijn bed gelicht vanwege dezelfde verdenkingen als waar hij eerder ook voor werd opgepakt. Dave mag in totaal drie dagen worden vastgehouden op het bureau voordat hij moet worden voorgeleid aan de rechter, maar Hoogervorst verwacht niet dat dit nodig is. De raadsvrouw denkt dat Dave waarschijnlijk later op de dag wordt vrijgelaten.

Op 25 juli zou Dave samen met vrienden sieraden en andere dure spullen uit de villa hebben ontvreemd. Ze waren door de dochter des huizes uitgenodigd voor een feestje. In augustus bracht Dave hiervoor ook al een paar dagen door in de cel. De acteur heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de diefstal.

Drie miljoen euro boete voor ABN AMRO in Vestia-zaak

ABN AMRO moet een boete van drie miljoen euro betalen omdat Fortis, dat is opgegaan in ABN, zijn klantdossiers niet op orde had bij het verkopen van derivaten aan Vestia. Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag bekendgemaakt.

Doordat de medewerkers van Fortis onvoldoende gegevens bijhielden over de transacties met Vestia kon onvoldoende toezicht worden gehouden, meent de financiële waakhond. Hierdoor is niet vast te stellen of de bank wel aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

Fortis had op een gegeven moment 1,97 miljard euro aan derivaten aan Vestia verkocht, schrijft de AFM. In totaal bedroeg de derivatenportefeuille 22 miljard euro. De Zuid-Hollandse coöperatie ging in 2011 bijna op de fles door deze beleggingsproducten, die hadden moeten beschermen tegen een hogere rentestand.

Omdat de rente daalde, moest Vestia echter geld bijstorten. De banken en de andere coöperaties moesten er uiteindelijk aan te pas komen om de coöperatie overeind te houden.

Nederland na Frankrijk hofleverancier Dakar Rally

De Nederlandse driekleur is begin volgend jaar sterk vertegenwoordigd in de Dakar Rally. Na Frankrijk levert Nederland de meeste deelnemers aan de beroemde woestijnrally, die in 2015 door Argentinië, Chili en Bolivia gaat. In totaal staan op 4 januari in Buenos Aires 665 avonturiers aan de start van de Dakar Rally, van wie bijna vijftien procent de Nederlandse nationaliteit heeft. Voor 72 rallyrijders wordt het de eerste Dakar.

De organisatie van de bekendste rally ter wereld maakte woensdag bij de presentatie in Parijs bekend dat de deelnemerslijst bestaat uit 164 motoren, 138 autos, 64 trucks en 48 quads. India, Turkmenistan en Nieuw-Zeeland zijn voor het eerst vertegenwoordigd. Er doen elf vrouwen mee aan de uitputtingsslag, die twee weken duurt. De jongste deelnemer is een 18-jarige motorcoureur uit Argentinië, de oudste een 73-jarige trucker uit Japan.

Nederland goed vertegenwoordigd in de Dakar Rally (Pro Shots/DPPI)
Nederland goed vertegenwoordigd in de Dakar Rally (Pro Shots/DPPI)

[upd] Drentse (20) naait 42 rukkers

Een twintigjarige vrouw uit Hoogeveen en haar 27-jarige vriend moesten gisteren voor de rechtbank verschijnen. De Drentse heeft namelijk zeker 42 kerels zo gek gekregen om voor de webcam de hand aan zichzelf te slaan. Vervolgens eiste de furie veel geld van de rukkers, anders zou zij de beelden van de masturbatieshows verspreiden.

De inmiddels zwangere jongedame heeft tussen begin 2013 en mei dit jaar minstens 42 geile mannen voor de lens gekregen. Allen gingen zij gretig voor het jonge vrouwtje uit de kleren.

Voor het alziend oog van de webcam namen zij hun spermaspeer in de hand en gaven er een slinger aan. Wat zij echter niet wisten, was dat de feeks en haar vriend de beelden van de ruksessies hadden opgeslagen. Eenmaal de leuter in de broek, sloeg het stel de arme drommels met de beelden om de oren.

Of ze doekoe wilden passen, veel doekoe. Anders zouden de pikante beelden openbaar worden gemaakt. De mannen betaalden grif, tot bedragen van wel tienduizend euro. Een piloot heeft zelfs een ton overgemaakt om te voorkomen dat de beelden op internet zouden belanden.

Slechts zes slachtoffers hebben aangifte tegen het stel gedaan. Tegen de man is nu vier jaar cel geëist. Zijn vriendin moet waarschijnlijk twee jaar zitten. De rechter zal op 2 december uitspraak doen in deze bizarre zaak.

Update 11.30 uur:
Het bericht van RTV Drenthe werpt een iets ander licht op de zaak. De vrouw in kwestie had zich namelijk voorgedaan als een 12-jarig meisje. Blijkbaar is men liever een rukker dan een pedofiel.

Het 'meisje' vond uit heel het land gretig aftrek. Desondanks worden de rukkers niet vervolgd. Ze hebben namelijk niet echt met een minderjarige gecamd...

'Guido Weijers is een racist'

Guido Weijers wordt mogelijkerwijs vervolgd. De schele cabaretier is namelijk een racist. Dit beweert de moeder van een zwart jongetje althans.

Vorige week prees de Zeeman een knuffelaap en -beer aan met de tekst: 'Pluchen aap of beer 5,99 euro'. Niets mis mee, ware het niet dat er ook een klein, zwart jongetje op de foto stond. Guido knipte eigenhandig de knuffelaap van de foto en zette de advertentie online.

Argelia Pools, de moeder van het ventje, is woedend op de loensende 'grappenmaker' en heeft gezworen hem voor de rechter te slepen. "Ik heb hem verzocht om het te verwijderen, maar volgens mij heeft hij de post laten staan. Hij had hem toch op z'n minst kunnen weghalen", klaagde zij gisteren in RTL Late Night.

Guido heeft inmiddels laten weten geen negergrap te hebben willen maken. "Ik ben overal op deze wereld geweest en ik hou van alles en iedereen. Dat anderen hun eigen gedachten erop geplakt hebben, dat spijt me en gun ik vooral dat lieve jochie niet", schrijft hij op Facebook.

 

Maniac Mansion-makers zoeken geld via Kickstarter

Fans van Maniac Mansion mogen hopen op meer dankzij Kickstarter. De oorspronkelijke bedenkers, Ron Gilbert en Gary Winnick zijn begonnen met een nieuwe game: Thimbleweed Park.

Thimbleweed Park gaat over twee nieuwsgierige detectives die een dood lichaam moeten onderzoeken in een rivier net buiten de stad en de daaropvolgende gebeurtenissen. In het spel switch je tussen vijf verschillende personages, waarin meerdere eindes mogelijk zijn. In totaal is er 375.000 dollar nodig om het spel te kunnen voltooien en er zijn nog 29 dagen te gaan.

tw

Topschaatsers vragen hulp eurocommissaris

Topschaatsers als Sven Kramer, Ireen Wüst, Stefan Groothuis en Jorien ter Mors hebben de hulp ingeroepen van de Europese Commissie. De schaatsers vragen in een open brief de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging onderzoek te doen naar de monopoliepositie die de internationale schaatsfederatie ISU zichzelf heeft gegeven.

Aanleiding voor deze oproep is de hoogoplopende affaire rondom de Icederby, een Koreaans schaatsinitiatief van wedstrijden buiten het reguliere seizoen op een 220-meterbaan waarbij veel geld valt te verdienen. De ISU heeft deelname aan de Icederby verboden.

Wie zich niet aan de regels van de ISU houdt, krijgt een levenslange schorsing. "De handelwijze van de ISU grijpt direct in in de Europese mededingsregels en conflicteert hiermee", schrijven de schaatsers in de brief die in de Volkskrant werd afgedrukt.

Geen training, wel tweedaagse test Verstappen

Max Verstappen krijgt volgende week twee volle dagen de tijd om te wennen aan de Formule 1-bolide van Toro Rosso. De renstal maakte woensdag bekend dat de 17-jarige Limburger op dinsdag en woensdag achter het stuur kruipt tijdens de tweedaagse testsessie op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi.

De test betekent wel dat Verstappen vrijdag aan de kant blijft tijdens de eerste vrije training voor de grote prijs van Abu Dhabi, de slotrace van het seizoen die zondag wordt verreden.

Tijdens de laatste grands prix in Japan, de Verenigde Staten en Brazilië mocht Verstappen de eerste training voor zijn rekening nemen. In Abu Dhabi rijden de vaste coureurs Jean-Eric Vergne en Daniil Kvyat alle trainingen. Verstappen is volgende week aan de beurt. Voor volgend seizoen is de tiener een van de twee wedstrijdrijders bij Toro Rosso.

Mijlpaal voor basketballer Bryant in verrassende zege Lakers

De Amerikaanse basketballer Kobe Bryant heeft weer een mijlpaal bereikt in zijn rijke carrière. De 36-jarige vedette van de Los Angeles Lakers passeerde dinsdagavond op bezoek bij de Atlanta Hawks de grens van 32.000 punten in de NBA. Bryant is na Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone en Michael Jordan de vierde basketballer die zo veel punten heeft gemaakt.

De vijfvoudig NBA-kampioen bezorgde de Lakers met 28 punten de verrassende winst in Atlanta (109-114). Bryant staat nu op 32.001 punten, waarmee hij er nog 291 is verwijderd van Jordan. "Hier heb ik negentien jaar hard voor moeten werken", zei de ster van de Lakers, die pas hun tweede overwinning van dit seizoen konden vieren. In zijn huidige tempo zal het niet lang duren voor hij Jordan passeert. Malone (36.928) en Abdul-Jabbar (38.387) zijn nog wel ver weg voor Bryant.

De Milwaukee Bucks wonnen met 117-113 van de New York Knicks, terwijl Utah Jazz te sterk was voor Oklahoma City Thunder (98-81). De New Orleans Pelicans waren met 106-100 te sterk voor de Sacramento Kings.

Basketballer Kobe Bryant breekt door grens 32.000 punten (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Basketballer Kobe Bryant breekt door grens 32.000 punten (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Doom 2 speedrun in 23:03

Speedrunning is een sport op zich. Het racen door een game, met of zonder het gebruik maken van glitches, vraagt een andere kijk op het spel en heel veel oefening.

Doom 2 is al uit sinds 1994, maar wordt blijkbaar nog steeds gespeeld. Het wereldrecord speedrun stond op naam van Looper, die door het spel spurtte in 23 minuten en 25 seconden in standje Ultra-Violence. Zero Master duikt daar nu 22 seconden onder.

Feyenoord pleit voor verbod op kunstgras

Feyenoord wil kunstgras in de Eredivisie verbieden. De Rotterdamse club dient begin volgende maand tijdens de algemene vergadering betaald voetbal een voorstel over dit onderwerp in.

"We hebben gemerkt dat er steeds meer voorstanders zijn van het voetballen op natuurgras", zegt technisch directeur Martin van Geel woensdag in het AD. "Het zou mooi zijn als de Eredivisie ervoor kiest om niet meer op kunstgras te spelen."

Van de achttien clubs in de hoogste klasse hebben zes een kunstgrasveld in het stadion liggen: ADO Den Haag, SC Cambuur, FC Dordrecht, Excelsior, Heracles Almelo en PEC Zwolle. Volgens de KNVB kan er alleen een verbod op kunstgras komen als de wedstrijdreglementen worden aangepast. Daarvoor is een meerderheid nodig van alle clubs in het betaalde voetbal.

Een kunstgrasveld zoals dat van Excelsior zou moeten verdwijnen (Pro Shots/Kay int Veen)
Een kunstgrasveld zoals dat van Excelsior zou moeten verdwijnen (Pro Shots/Kay int Veen)

'Onveilig paardenvlees in kroketten en hamburgers'

Paardenvlees dat als rundvlees is verkocht door de van fraude verdachte Brabantse groothandel Willy Selten is onder meer verwerkt in kroketten, bitterballen, hamburgers en salami. Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch woensdag die een lijst van producten boven tafel wist te krijgen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Foodwatch is al ruim anderhalf jaar bezig om de informatie los te weken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nu een lijst met gemaakte meldingen van betrokken bedrijven openbaar gemaakt. De autoriteit wilde deze eigenlijk geanonimiseerd aanleveren om reputatieschade bij bedrijven te voorkomen maar heeft toch enkele merknamen laten staan.

Het gaat onder meer om rundvleeskroketten en bitterballen van Subliem en burgers van Bakx en Homeko. Volgens Foodwatch is de lijst echter niet compleet. De consumentenorganisatie eist van de NVWA dat er duidelijkheid komt over alle producten waar het mogelijk onveilige vlees in terecht is gekomen.

Vleesgroothandel Willy Selten uit Oss werd vorig jaar failliet verklaard. Volgens justitie heeft het bedrijf in 2011 en 2012 driehonderd ton paardenvlees geregistreerd als rundvlees.

In april vorig jaar werd een gigantische partij van vijftig miljoen kilo rundvlees van de markt teruggeroepen, omdat de NVWA het vlees niet geschikt achtte voor menselijke consumptie. Het vlees van vleesverwerker Willy Selten was mogelijk vermengd met paardenvlees. Ook de voedselveiligheid bleek in het geding omdat de herkomst van het gemengde paardenvlees onbekend was en het mogelijk bedorven was.

Topoverleg Duitsland en Rusland over Oekraïne

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier heeft dinsdagavond overleg gevoerd met de Russische president Vladimir Poetin over de crisis in Oekraïne. Poetin nodigde Steinmeier uit voor overleg in het Kremlin vlak voordat hij terug zou gaan naar Berlijn.

Volgens het Duitse persbureau dpa sprak Steinmeier bijna anderhalf uur met Poetin. Wat er precies besproken is, is niet bekendgemaakt.

Steinmeier voerde eerder dinsdag al overleg met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. Daarin drong Steinmeier aan op het snel trekken van een bestandslijn in het oosten van Oekraïne. Daarmee moet de wankele vredesovereenkomst die in september werd gesloten worden gered.

Eerder deze week kwam de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog op ramkoers met Poetin te liggen. Ze beschuldigde de president ervan de vrede in Europa te ondermijnen.

Taxi-app naar de rechter om boetes

Taxi-app Uber stapt naar de rechter om de boetes van tafel te krijgen die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft opgelegd aan particulieren die zichzelf aanbieden als taxichauffeur. Via de nieuwe dienst UberPop laten autobezitters mensen tegen betaling meerijden, wat volgens de inspectie neerkomt op illegaal taxivervoer.

Vorige maand deelde de inspectie in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de politie voor het eerst boetes uit. Vier chauffeurs liepen in Amsterdam tegen de lamp en moesten ieder 1500 euro betalen. Een woordvoerder van Uber liet destijds al weten niet te zullen betalen en de kwestie te laten voorkomen. De rechtszaak dient vrijdag in Den Haag.

VN-commissie veroordeelt rechtenschendingen Syrië

De mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft zich dinsdag opnieuw fel uitgesproken tegen de mensenrechtenschendingen in Syrië. Een resolutie waarin de rechtenschendingen werden afgekeurd werd aangenomen met 125 stemmen voor en dertien tegen. Nog eens 47 landen onthielden zich van stemming.

China, Rusland en Iran hoorden tot de groep landen die tegen de resolutie stemde. In de resolutie wordt vooral het geweld tegen burgers door de Syrische autoriteiten en de 'flagrante schendingen' van de mensenrechten afgekeurd. Daarnaast keerde de mensenrechtencommissie zich ook tegen het geweld dat wordt gebruikt door de extremistische organisatie Islamitische Staat.

Saudi-Arabië was een van de opstellers van de resolutie. Syrië beschuldigt het land, en enkele andere soennitische landen, ervan 'terroristen' te steunen.

KLM-toestel in de problemen boven Schiphol

Een KLM-toestel is woensdagochtend in de problemen gekomen boven Schiphol. De gezagvoerder vroeg uit voorzorg om extra assistentie aan de grond vanwege een probleem met het landingsgestel, meldt de organisatie die de inzet van traumahelikopters coördineert. Uiteindelijk landde het toestel zonder problemen.

Het ging om een Fokker F70 van KLM afkomstig uit het Duitse Düsseldorf. De hulpdiensten, waaronder brandweer en een traumahelikopter, stonden het toestel op te wachten bij de landing.

Hoeveel passagiers er aan boord zijn, is niet bekend. De inzittenden worden per bus naar de aankomstterminal gebracht. Volgens de coördinatiedienst zijn er vanaf de buitenkant geen bijzonderheden te zien aan het vliegtuig.

Van Pol beticht van zelfverrijking

De Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol wordt door het Rijksvastgoedbedrijf beticht van 'ongerechtvaardigde zelfverrijking'. De overheidsdienst eist 270 duizend euro terug van Van Pol. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf heeft hij afspraken over de bouw van een ondergrondse parkeergarage in Roermond geschonden.

Van Pol kocht in 2008 het voormalige Huis van Bewaring in Roermond van de toenmalige Domeinen voor een relatief laag bedrag van 1,38 miljoen euro. Die prijs was zo laag omdat er rekening was gehouden met de dure bouw van een ondergrondse parkeergarage. Die kwam er, maar niet met het vereiste aantal parkeerplaatsen.

Van Pol wordt door het openbaar Ministerie overigens verdacht van de omkoping van politicus Jos van Rey.

Aantal dierproeven vorig jaar afgenomen

Het aantal dierproeven is in 2013 afgenomen met 10,6 procent in vergelijking met 2012. Er waren minder proeven met muizen, ratten, konijnen, runderen, varkens en apen. Ook waren er 3,8 procent minder dierproeven op genetisch gemodificeerde dieren.

Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer gemeld op basis van een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ze is blij met de daling. "Hiermee zijn we op de goede weg. Die weg wil ik verder bewandelen."

Tweede arrestatie voor dood bloemenman

De politie heeft dinsdag een 48-jarige vrouw uit het Noord-Hollandse Hensbroek aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij het verstoppen van het lichaam van Rolf Langenberg uit Beets, beter bekend als de bloemenman. Dat liet de politie woensdag weten.

Langenberg, die zowel aan huis als op markten bloemen verkocht, werd begin oktober als vermist opgegeven. Kort daarna vond de politie bij zijn woning menselijke resten die van Langenberg bleken te zijn. Eerder hield de politie al een 53-jarige man aan die wordt verdacht van moord of doodslag.

Slaapkamer-SM verboten in België

Een West-Vlaamse rechter heeft onze zuiderburen in een klap teruggeworpen naar de Middeleeuwen. Een stel uit Anzegem is namelijk veroordeeld wegens het bedrijven van sadomasochisme (SM). In hun eigen slaapkamer, nota bene.

Het Belgische stel, bestaande uit een militair en zijn echtgenote, liep tegen de lamp toen in Oostenrijk een onderzoek werd gestart naar kinderporno. Computerexperts volgden het spoor tot aan Anzegem. Bromsnor ontdekte al snel dat het echtpaar geregeld aan snoeiharde SM deed.

Na lang onderzoek door het parket van Kortrijk, kwam boven tafel dat het stel zich niet schuldig heeft gemaakt aan kinderporno. Wel werden zij vervolgd wegens 'foltering, onmenselijke behandeling en opzettelijke slagen en verwondingen'.

Gisteren werden de Belgen veroordeeld omdat ze elkaar klappen hebben gegeven. De beste man heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen van een halfjaar. Zij heeft vier maanden voorwaardelijk gekregen.

"Voor de foltering gaan we dus vrijuit, maar we worden wel gestraft voor slagen", laat de soldaat weten. "Maar waarom? We leven in 2014. Sm is nu toch al lang geen taboe meer?" Het stel overweegt dan ook in hoger beroep te gaan.

Bahrein en VAE willen toch naar WK handbal in Qatar

Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten willen toch meedoen aan het WK handbal in Qatar, van 15 januari tot en met 1 februari volgend jaar. Eerder deze maand lieten de twee landen nog weten zich terug te trekken van het toernooi, vanwege politieke spanningen tussen de landen en Qatar.

Volgens een statement op de site van wereldhandbalbond IHF hebben de bonden van beide landen nu laten weten toch af te zien van de boycot. "Beide bonden hebben laten weten volledig klaar te zijn om mee te doen aan het WK", valt te lezen. Een commissie van de IHF buigt zich op 21 november wel alsnog over de zaak.

Waylon wil vrouw die niet werkt

Waylon heeft graag een relatie met een vrouw die niet werkt. "Ik wil liever dat de persoon van wie ik hou veertig uur per week om me heen is in plaats van op haar werk", zegt hij tegen Viva.

Gelukkig voor hem heeft zijn vriendin Joëlle Witschge geen behoefte aan een carrière. "Het lijkt haar heerlijk om thuis te zijn met een paar kinderen, grote ambities heeft ze niet. Ik weet dat ik ouderwets klink nu, maar ik bewonder dat", aldus Waylon.

Volgens de zanger willen de meeste mannen binnen een relatie 'het mannetje' zijn. "Ik durf te zeggen dat je als vrouw een man niet gelukkiger kunt maken dan toe te laten dat hij voor je zorgt", zegt hij. "Iedere vrouw wil verwend worden, en ik verwen graag."

Hoewel hij en Joëlle nog geen babyplannen hebben, zegt Waylon graag nog een keer vader te worden. "Het lijkt me wel gaaf."

Bono vijf uur onder het mes na fietsongeluk

Bono heeft flinke verwondingen overgehouden aan zijn fietsongeluk zondag in het New Yorkse Central Park. De U2-frontman onderging een vijf uur durende operatie en kreeg drie metalen platen in zijn lichaam, weet het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone.

Bono arriveerde in het ziekenhuis met meerdere ernstige verwondingen. Zo raakte de 54-jarige zanger gewond aan zijn linkeroog, kwam hij binnen met drie breuken in zijn linkerschouderblad en brak hij een bot in zijn bovenarm.

Vooral de breuk in Bono's bovenarm is ernstig, meldt zijn arts. Het bot brak op zes verschillende plekken en scheurde door zijn huid. De Ierse filantroop kreeg daarom drie metalen platen, die werden bevestigd met achttien schroeven, in zijn arm. Maandag onderging Bono een tweede ingreep om zijn gebroken vinger te herstellen.

Volgens Bono's dokter heeft de zanger nu intensieve therapie nodig, maar hij verwacht wel een volledig herstel. Het is onduidelijk of de komende wereldtournee van U2 in gevaar komt door Bono's ongelukkige val.

Watch Dogs op Wii U ziet er goed uit

Nu Watch Dogs eindelijk ook beschikbaar is voor Nintendo Wii U, is natuurlijk de eerste vraag hoe deze versie zich verhoudt ten opzichte van Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Dankzij het Youtubekanaal van Ninten2 krijgen we er in ieder geval een beeld bij. Opmerkelijk aan het onderstaande filmpje is dat de Wii U-versie van Watch Dogs niet eens veel onderdoet voor de PlayStation 4-versie.

Kussende wereldbollen op station Rotterdam

Op het stationsplein in Rotterdam komt volgend jaar het kunstwerk Kissing Earth te staan. Het schetsontwerp van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson is als beste beoordeeld door een in 2013 in het leven geroepen commissie onder leiding van Cees de Bruin, voormalig wethouder van Kunst en Cultuur.

Het ontwerp van Eliasson bestaat uit twee wereldbollen, die elkaar raken op de plek van Rotterdam. "Kissing Earth gaat over de vraag: hoe leggen we een verband tussen onze lokale omgeving en globale kwesties", zegt de kunstenaar.

De reden voor de komst van het kunstwerk is de ongeveer vijf jaar durende verbouwing van het Centraal Station van Rotterdam. Koning Willem-Alexander verrichtte in maart van dit jaar de opening.

Eerder was er sprake van dat het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine van Plein 1940 naar het vernieuwde Stationsplein zou worden verplaatst. Dat leidde tot discussie.

BN'ers uit angst niet naar ebolalanden

Giro 555 loopt mogelijk veel geld mis, omdat bekende Nederlanders niet willen reizen naar ebolalanden. Omdat niemand naar Afrika wil, is er een gebrek aan pakkende beelden om een uitzending mee te vullen, bevestigt een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) na berichtgeving hierover in de kranten van De Persdienst.

Het belpanel in de studio kon snel worden gevuld met BN'ers, maar geen enkele ster durft het aan om naar Sierra Leone te gaan. Slechts enkele Nederlandse cameraploegen zijn afgereisd naar ebolalanden. Problemen met verzekeringen spelen een rol, maar volgens de woordvoerder is vooral de totale angst voor het virus de reden dat BN'ers de klus afwijzen.

De nationale televisieactie vindt volgende week vrijdag plaats. De hulporganisaties en de Nederlandse Publieke Omroep zijn nog in gesprek over de invulling.

Doden door winterweer VS

Koning Winter is dit jaar vroeg gearriveerd in de Verenigde Staten. Op veel plaatsen daalde de temperatuur tot of onder het vriespunt. Een sneeuwstorm zorgde in de stad Buffalo, in de staat New York, voor een dik pak sneeuw en zeker vier mensen kwamen in het noodweer om het leven. Automobilisten kwamen vast te zitten op de snelweg en de politie moest met sneeuwscooters dekens uitdelen.

De staat New York is wel wat gewend als het op sneeuwstormen aankomt, maar de storm van dinsdag is volgens velen een van de zwaarste in de geschiedenis. Rond Buffalo lag een pak sneeuw van ruim een meter en de New York State Thruway werd over een lengte van 212 kilometer afgesloten vanwege de sneeuw.

Volgens Dan Weiller van de Thruway Authority kwamen zo'n honderdvijftig voertuigen vast te zitten. Met sneeuwscooters en terreinwagens werden de gestrande automobilisten voorzien van dekens en een noodrantsoen. Tegen de avond dalen de temperaturen verder en de verwachting is dat de gestrande reizigers dan worden geëvacueerd.

In New Hampshire en op veel andere plekken zorgden spekgladde wegen voor veel ongelukken. In Michigan viel bijna een halve meter sneeuw en diverse vluchten moesten worden geannuleerd. Ook het zuidoosten van de VS werd niet gespaard: scholen in North Carolina bleven dicht en op veel wegen was het glijden geblazen door een laag ijs op het wegdek.

Volgens meteorologen zijn de temperaturen in alle vijftig Amerikaanse staten tot het vriespunt gedaald. De lage temperaturen doen volgens hen meer denken aan januari dan aan november. De National Weather Service waarschuwt dat de sneeuwval - die wordt veroorzaakt door een koude wind die over de warmere Great Lakes waait - tot woensdag kan aanhouden. Op sommige plaatsen kan tot twee meter sneeuw vallen.

Twili Midna speelbaar in Hyrule Warriors-DLC

Het is bijna tijd voor het tweede DLC-pakket voor Hyrule Warriors. Dit pakket, het Twilight Princess-pakket, voegt een nieuw speelbaar personage toe, nieuwe wapens, nieuwe outfits en een nieuwe adventure map. Aonuma, opperbaas van The Legend of Zelda, heeft meer info gegeven over dit pakket.

Het speelbare personage is Twili Midna, de prinsessenvorm van Midna zoals deze aan het einde van Twilight Princess te zien is. Ze gebruikt de Mirror of Twilight als wapen, al is het niet duidelijk hoe deze werkt. Ook zijn we verblijd met een releasedatum van de DLC: volgende week donderdag 27 november is het zover.

Twili Midna Hyrule Warriors

Bergingsteam kan ook woensdag aan de slag

De bergingswerkzaamheden van de wrakstukken van vlucht MH17 in Oekraïne zijn woensdag hervat. De situatie rond de rampplek is daarvoor veilig genoeg. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Het is de vierde dag op rij dat het bergingsteam aan het werk kan.

De wrakstukken op de rampplek worden geborgen en in treinwagons geladen. De onderzoeksraad wil de wrakstukken naar Nederland brengen om ze te kunnen onderzoeken en om een reconstructie te maken van een deel van het vliegtuig.

Als de veiligheidssituatie zo blijft, hoopt de OVV de werkzaamheden aan het einde van deze week af te kunnen ronden.

Recordomzet door discussie Zwarte Piet

Detailhandel Nederland verwacht dat Nederlanders dit jaar een recordbedrag van 530 miljoen euro aan cadeautjes en lekkernijen voor het sinterklaasfeest uitgeven, een stijging van drie procent vergeleken met vorig jaar. Dat maakte de brancheorganisatie woensdag bekend.

Vorig jaar ging het om 515 miljoen euro aan extra omzet. De winkeliersvereniging schrijft de stijging toe aan 'de toenemende belangstelling voor het oer-Hollandse feest als gevolg van de discussie over Zwarte Piet'. Ook het gestegen consumentenvertrouwen draagt bij aan de positieve stemming. "Consumenten durven weer geld uit te geven en grijpen Sinterklaas aan om weer eens flink uit te pakken."

Detailhandel Nederland zegt blij te zijn dat consumenten zich niet laten afschrikken door de commotie rond het sinterklaasfeest.

Djeez toch niet 'Sexiest Man Alive'

Chris Hemsworth is door het blad People benoemd tot de meest sexy man van het jaar. De Australische acteur vindt het best grappig dat hij de titel heeft veroverd.

Chris denkt dat zijn titel hem wel het recht geeft om een paar weken op te scheppen tegen zijn vrouw Elsa Pataky. "Ik kan tegen haar zeggen: denk eraan wat mensen van me denken. Ik hoef de afwas niet meer te doen en ik hoef geen luiers meer te verschonen. Ik sta daarboven. Ik heb het nu gemaakt", grapt de 31-jarige Thor-ster.

Jimmy Kimmel onthulde dinsdagavond in zijn talkshow dat Chris de 'Sexiest Man Alive' is. De blonde acteur grapte dat hij alles had geleerd over 'sexy zijn' van Matt Damon. Ook bedankte de hunk zijn ouders voor 'het in elkaar zetten' van zijn prachtige lijf.

In een interview met People onthulde Hemsworth verder dat hij graag zonder pyjama slaapt en het liefst thuis is in Australië bij zijn vrouw en drie kinderen.

Senaat VS blokkeert inperken macht NSA

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag een wet tegenhouden die een einde had moeten maken aan het massaal verzamelen van telefoongegevens van Amerikanen door de inlichtingendienst NSA. De wet komt uit de koker van de Amerikaanse president Barack Obama die daarmee het verzamelen van gegevens over burgers wilde inperken.

De stemming over het al dan niet officieel indienen van de wet verliep zoals verwacht: de Democraten steunden het wetsvoorstel, terwijl de Republikeinen zich er tegen verzetten. Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, in met een andere versie van het wetsvoorstel.

De wet had een einde moeten maken aan het automatisch opslaan van de gegevens over alle binnenlandse telefoongesprekken. In plaats daarvan had de NSA elke keer toestemming moeten vragen aan een rechter om telefoongegevens te analyseren of in te zien.

De onthulling dat de NSA op grote schaal gegevens verzamelt werd onthuld door klokkenluider Edward Snowden. Veel Amerikanen waren geschokt door de omvang van de verzameldrift van de inlichtingendienst.

De Democratische senator Richard Blumenthal zei dat de wet het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van de inlichtingendiensten had kunnen verbeteren. De Republikein Saxby Chambliss noemde de wet een enorme misser en zei dat de NSA de mogelijkheid moet hebben om telefoongegevens op te slaan en te bekijken. Hij kreeg bijval van de Republikein Marco Rubio die zei dat het beëindigen van het NSA-programma de strijd tegen terrorisme ondermijnt. Een van de weinige Republikeinen die het wetsvoorstel wel steunt was Ted Cruz. "Met deze wet wordt het grondwettelijke recht op privacy beschermd", aldus Cruz.

Gratis extra speeltijd voor actieve WoW-spelers

Vorige week kwam de nieuwste expansion voor World of Warcraft op de markt. De lancering van Warlords of Draenor verliep alles behalve vlekkeloos. Lange queues, constant uitloggen en lag tijdens het spelen was voor bijna iedereen een feit. 

Executive producer van World of Warcraft, J. Allen Brack, heeft zijn excuses aangeboden voor al deze problemen. In een post op het Amerikaanse forum van World of Warcraft geeft Allen Brack aan dat zijn team non-stop heeft gewerkt om deze problemen te verhelpen. Hij erkent dat door de problemen veel mensen niet optimaal hebben kunnen genieten van de expansion.

Als excuses hiervoor krijgen spelers die vanaf 14 november actief World of Warcraft speelden gratis vijf dagen extra speeltijd. Dit geldt voor spelers uit Amerika, Europa en Oceanië. 

'The Passion volgend jaar in Enschede'

The Passion wordt volgend jaar opgevoerd in Enschede. Dat schrijft de Twentsche Courant Tubantia woensdag. Organisatoren EO en RKK maken volgende week officieel bekend waar het bijbelse muziekspektakel wordt gespeeld. Wie de hoofdrollen dit keer vertolken, is nog niet bekend.

De vijfde editie van The Passion moet worden opgevoerd op de Oude Markt in het stadscentrum in Enschede met een uitloop over de Cultuurmijl naar Roombeek, aldus de krant. De gemeente betaalt tweehonderdduizend euro voor het binnenhalen van het evenement.

Dit jaar was de Vismarkt in Groningen het decor voor The Passion. Het evenement trok ruim twintigduizend bezoekers terwijl naar de live tv-uitzending 3,2 miljoen mensen keken. Eerdere plaatsen waren Gouda, Rotterdam en Den Haag.

Meeste consumenten overgestapt van energieleverancier

Van alle Nederlanders is meer dan de helft (55 procent) in de afgelopen tien jaar minstens een keer overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een woensdag verschenen rapport over de energiemarkt.

Afgelopen jaar wisselde 12,7 procent van de consumenten van leverancier, met als belangrijkste reden het prijsvoordeel. Voor degenen die nog nooit zijn overgestapt (38 procent) is volgens de ACM de grootste besparing te behalen, namelijk maximaal 390 euro.

Consumenten kijken bij een overstap vooral naar de prijs (72 procent) en het welkomstcadeau (16 procent) van de nieuwe aanbieder. De keuze voor groene stroom is voor 14 procent van de overstappers van belang.

Betogers Hong Kong slaags met politie

Een kleine groep betogers heeft in de nacht van dinsdag op woensdag geprobeerd het parlement van de stadstaat te bestormen. De politie greep in en arresteerde vier personen. Dinsdag zijn de autoriteiten in Hong Kong begonnen met het opruimen van barricades die door de betogers waren opgericht.

Betogers gebruikten hekken en stukken beton om de ruiten van het parlementsgebouw in te slaan. Uiteindelijk greep de politie in en werden de demonstranten teruggedreven. Agenten gebruikten pepperspray, de wapenstok en schilden om de betogers te verjagen. Volgens de politie probeerden de betogers herhaaldelijk door het cordon te breken. Drie agenten zijn gewond geraakt.

De onlusten laten zien dat de frustratie in Hong Kong toeneemt. De betogers eisen meer democratie, maar de protesten duren al vijftig dagen en het einde lijkt vooralsnog niet in zicht. Protestleiders distantieerden zich echter direct van het geweld en zeiden dat de campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid er door geschaad wordt.

De betogers voeren al bijna twee maanden actie voor meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie. Zij verzetten zich tegen de eis van de centrale Chinese regering dat kandidaten voor de verkiezingen voor het hoogste ambt in Hong Kong in 2017 door een Beijing-vriendelijk panel worden geballoteerd. De Chinese autoriteiten hebben de protesten onwettig verklaard en het bestuur in Hong Kong noch de studentenleiders van het protest hebben enige bereidheid getoond om toe te geven.

Samsom verwacht niet nog meer afhakers

PvdA-leider Diederik Samsom verwacht niet dat na het vertrek van zijn fractiegenoten Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu nog meer PvdA'ers van Turkse komaf zullen vertrekken. Samsom zei dinsdag na het wekelijkse fractieberaad daar geen enkele aanwijzing voor te hebben.

Öztürk en Kuzu stapten vorige week op omdat ze het niet eens waren met het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Ze vinden Asscher te kritisch over enkele conservatief-religieuze Turkse organisaties. Ze beginnen een eigen fractie.

Samsom onderstreepte dinsdag dat er ruimte is voor verschil in opvattingen in de PvdA, maar dat zaken als vrijheid, tolerantie en de taal spreken essentieel zijn.

'Veel geruzie in lokale politiek'

Krap acht maanden na de gemeenteraadsverkiezingen rommelt het flink in de lokale politiek. Bij fracties in meer dan vijftig steden en dorpen hielden raadsleden het voor gezien of braken met de fractie. Dat gebeurde opvallend vaak na geruzie in de partij, meldt De Telegraaf woensdag.

In aanloop naar de lokale herindelingsverkiezingen in zestien gemeenten woensdag maakte de krant een inventarisatie van opgestapte raadsleden. Vooral gebrek aan vertrouwen of geruzie in de eigen gelederen, zorgt voor problemen. In 55 afzonderlijke gevallen, stapten zo'n zestig raadsleden op. Ongeveer 25 gingen zelfstandig verder in de raad of sloten zich bij een andere partij aan.

Regering Ivoorkust sust ontevreden soldaten

De Ivoriaanse regering heeft de soldaten die uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden de straat op waren gegaan dinsdag opgeroepen terug te keren naar hun kazernes. Minister van defensie Paul Koffi Koffi beloofde tegemoet te zullen komen aan hun eisen.

De militairen willen een uitgebreidere gezondheidszorg en meer mogelijkheden om in het leger op te klimmen. Velen van hen vochten in 2012 voor de toenmalige rebellenleider Alassane Ouattara, die de strijd met zijn rivaal Laurent Gbagbo won en tegenwoordig president is.

Ivoorkust draagt nog altijd de littekens van de machtsstrijd tussen Ouattara en Gbagbo. Die ontsproot uit een omstreden presidentsverkiezing, die beide kandidaten meenden te hebben gewonnen. Volgend jaar gaan de Ivorianen opnieuw naar de stembus.

Wall Street hoger gesloten

Wall Street is dinsdag hoger gesloten, hoewel aan het einde van de handelsdag een deel van de winsten al werd verzilverd. De Dow Jones-index eindigde 0,2 procent hoger op 17.687,82 punten. De breder samengestelde S&P500 index won een half procent op 2.051,80 punten en techbeurs Nasdaq had de beste dag met een winst van 0,7 procent op 4,702,44 punten.

Het cijferseizoen loopt inmiddels op zijn laatste benen en de blik van beleggers verschuift daardoor richting de macro-economische ontwikkelingen. Het vertrouwen onder huizenbouwers is in november, na een kortstondige daling in oktober, weer gestegen, zo bleek dinsdag. Daarnaast bleken de producentenprijzen in oktober met 0,2 procent gestegen, na een daling van 0,1 procent in september.

In de Dow30 werden de meeste fondsen hoger verhandeld. Een opvallende daler was The Home Depot, hoewel de doe-het-zelfketen meer omzet en winst genereerde in het derde kwartaal en de outlook voor dit jaar herhaalde. Het fonds werd 2,1 procent minder waard.

Ondanks de lancering van een nieuwe e-maildienst handelde IBM eveneens niet in het groen. Big Blue leverde 1,4 procent aan beurswaarde in. De euro/dollar handelde fractioneel hoger op 1,2536, terwijl de olieprijs weer stevig onderuitging. De koersen van Exxon Mobil en Chevron bleven evenwel goed liggen en leverden slechts een kwart procent in.

Actie burgemeesters tegen kindermishandeling

Kinderen die het slachtoffer zijn van mishandeling, moeten zich rechtstreeks tot de burgemeester van hun woonplaats kunnen wenden om hulp te vragen. Die oproep doet de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in zijn column in Metro. Van der Laan is voorzitter van de Taskforce Kindermishandeling.

De burgemeester doet woensdagavond voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters een oproep aan zijn ambtgenoten hulp te bieden aan de jeugdige slachtoffers. "Ik ga mijn collega's oproepen om alle krachten in hun gemeente aan te spreken om dit probleem het hoofd te helpen bieden."

Scherper toezicht op slechte verpleeghuizen

Verpleeghuizen waar de zorg voor ouderen niet goed is, krijgen te maken met scherper inspectietoezicht. Ook bestuurders van instellingen die bij herhaling slechte zorg leveren, zullen daar eerder op worden aangesproken. En als er geen verbeteringen zijn, moet een andere zorginstelling het maar overnemen.

Dat beloofde staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) de Tweede Kamer in het dinsdagavond laat begonnen debat over betere verpleeghuiszorg. Van Rijn wil duidelijk maken dat het niet leveren van goede zorg niet acceptabel is.

In de al lang lopende discussie over betere zorg in verpleeghuizen is volgens de bewindsman de ouderenzorg al wel verbeterd. Hij wil nu structurele oplossingen. Maar: "We moeten niet denken dat we de problemen kunnen oplossen met één snelle maatregel."

ABN AMRO sluit ongeveer honderd kantoren

ABN AMRO sluit komende jaren naar verwachting honderd bankkantoren. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zei dat dinsdagavond in televisieprogramma Pauw. Hij verwacht dat er misschien zelfs iets meer weggaan.

ABN AMRO maakte vorige week vrijdag bekend dat zeshonderdvijftig tot duizend banen verdwijnen omdat er kantoren sluiten. Maar hoeveel en waar was tot nu toe nog niet bekend.

Volgens Zalm komen er steeds minder mensen naar de bank om hun zaken te regelen. Veel gaat via internet. "Daardoor hebben we minder kantoren nodig. Maar de kantoren die blijven, moeten wel alles kunnen", aldus de topman. Momenteel zijn er driehonderd kantoren.

Ondanks de digitalisering denkt Zalm niet dat alle kantoren op den duur moeten sluiten. "Ik kan me geen organisatie voorstellen zonder bankfilialen."

Knot wil belastingstelsel hervormen voor groei

De Nederlandse economie zou er veel baat bij hebben als het belastingstelsel wordt hervormd. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank denkt dat dat een belangrijke manier is om de economie te laten groeien.

"Als er komende jaren ruimte is in het budget, is het verstandig om dat als smeerolie te gebruiken voor modernisering van het belastingstelsel", zei Knot dinsdag in Nieuwsuur.

Volgens Knot zijn er de afgelopen jaren al heel wat hervormingen doorgevoerd die de economie stimuleren. Als voorbeeld gaf hij onder meer het ontslagrecht op de arbeidsmarkt, de verhoging van de pensioenleeftijd en de woningmarkt.

'Ook Janice Dickinson verkracht door Bill Cosby'

Voormalig supermodel Janice Dickinson beschuldigt Bill Cosby ervan haar ruim twintig jaar geleden te hebben verkracht. De aantijging komt kort na soortgelijke verhalen over de komiek van andere bekende vrouwen.

Cosby zou Dickinson in 1982 hebben uitgenodigd voor een etentje, om haar een rol in zijn komedieshow The Cosby Show aan te bieden. Tijdens het eten gaf hij haar een glas rode wijn en een pil, waar ze om had gevraagd in verband met menstruatiepijn. "De volgende ochtend werd ik wakker zonder mijn pyjama aan en met sperma tussen mijn benen", vertelt de 59-jarige Dickinson aan Entertainment Tonight. "Het laatste wat ik me kon herinneren was Bill Cosby die zijn badjas liet zakken en boven op me klom."

In 2002 beschreef Janice al eens in haar boek No Lifeguard On Duty hoe Bill Cosby haar tijdens een etentje zijn hotelkamer in had geprobeerd te lokken. Ze zegt nu dat ze het hele verhaal had geprobeerd op te schrijven, maar dat publicatie door Cosby en zijn advocaten was voorkomen. In 2006 noemde ze de komiek in een interview met Howard Stern een slechte man die op kwetsbare vrouwen jaagt.

Zondag beweerde Joan Tarshis al in een artikel op Hollywood Elsewhere dat zij in 1969 door Cosby werd gedrogeerd en verkracht. Vorige week schreef Barbara Bowman in de Washington Post dat Cosby haar in 1985 verkrachtte.

Sutherland: Jennifer Lawrence is als Jezus

Donald Sutherland is weg van Jennifer Lawrence. "Toen ik met haar werkte, realiseerde ik me dat het kind een genie was", zei de acteur tegen E! News tijdens de première van The Hunger Games: Mockingjay, Part 1. "Ze is de juiste persoon op het juiste moment, zoals Jeanne d'Arc of Jezus."

"Ze kan als acteur de waarheid van het materiaal vertellen, en ze heeft het genie hier niet door te worden beïnvloed. Ze is een echt meisje", vervolgt Sutherland, die in de film te zien is als president Snow.

Ook Julianne Moore, die in de nieuwe Hunger Games-film voor het eerst te zien is als president Coin, was te spreken over haar collega. "Mijn eerste indruk is dat ze echt slim is. Als actrice vind ik haar geweldig. En ik vind bovenal dat ze een prachtig persoon is. Ze is aardig, gul, grappig en goed gezelschap."

De 14-jarige Willow Shields, die in de film het zusje van Jennifers personage Katniss speelt, ziet de 24-jarige Oscarwinnares ook in het echte leven als een grote zus. "Ze is zo normaal en leuk."

Mees Kees 3 gaat draaien in meer zalen

De Nederlandse familiefilm Mees Kees op de Planken draait vanaf 3 december in 126 Nederlandse bioscoopzalen. Hiermee opent de film in nog meer kopieën dan zijn succesvolle voorgangers. Dat maakte distributeur Entertainment One woensdag bekend.

Mees Kees op de Planken is de derde film gebaseerd op de boeken van Mirjam Oldenhave over een charmante stagiair die zijn weg probeert te vinden op een basisschool. De première van de film van regisseur Barbara Bredero vindt maandag plaats in het Amsterdamse theater Carré.

In het derde deel mag Mees Kees met zijn klas de eindejaarsvoorstelling in het lokale bejaardentehuis verzorgen. Maar als hij een paar aanpassingen maakt in het stuk, komt hij in aanvaring met de strenge rectrix Dreus. De hoofdrollen worden gespeeld door Willem Voogd, Sanne Wallis de Vries, Hannah Hoekstra en Gerda Havertong.

De eerste twee delen waren de afgelopen twee jaar grote hits en trokken allebei ruim zeshonderdduizend bezoekers naar de bioscopen.

Nieuwe coalitie tegen klimaatverandering

Het klimaat geen schade meer toebrengen. Dat is het doel van de Nederlandse Klimaatcoalitie waarin zich bijna vijftig bedrijven, overheden en milieuorganisaties hebben verenigd. De coalitie groeit snel, aldus staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag in een brief aan de Kamer.

Het gaat om grote en kleine bedrijven waaronder Philips en DSM. Verder doen gemeenten zoals Utrecht en Nijmegen mee, net als de provincie Gelderland. De deelnemers willen uiterlijk in 2050 volledig klimaatneutraal zijn, maar komen al op korte termijn met voorstellen om hun bedrijfsvoering klimaatvriendelijker te maken. Zo wil de ASN Bank in 2030 dat het geld zo wordt uitgeleend dat het geen impact heeft op het klimaat.

"Met ambitieuze, realistische en duurzame oplossingen dragen ze bij aan een leefbare en welvarende wereld voor iedereen", aldus Mansveld in de Kamerbrief.

Het initiatief komt aan de vooravond van de klimaattop in december in Lima in Peru. Die vormt de opmaat naar de grote klimaattop in Parijs waar een jaar later afspraken moeten worden gemaakt over een nieuw akkoord als opvolger van het Kyoto Protocol om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

SER pleit voor actieplan arbeidsmobiliteit

De Europese regels voor het inzetten van buitenlandse werknemers in Nederland moeten worden herzien. De Sociaal Economische Raad (SER) pleit daarom voor een actieplan voor eerlijke arbeidsmobiliteit in de EU. Dat staat in het ontwerpadvies arbeidsmigratie aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), waar de raad woensdag over bericht.

Er wordt te vaak misbruik gemaakt van de regels waardoor Nederlandse werknemers te maken krijgen met oneerlijke concurrentie van goedkope buitenlandse krachten. Het actieplan moet daarom maatregelen treffen die gelijke behandeling en bekendheid met rechten en plichten bevorderen.

Ook moet er meer aandacht komen voor de inburgering van EU-arbeidsmigranten en moeten de kwalificaties van de migranten beter worden benut. Veel EU-migranten zijn overgekwalificeerd voor het werk dat zij doen, aldus de raad.

FNV wil gelijke rechten huishoudelijke hulp

Mensen die werken als huishoudelijke hulp moeten dezelfde rechten krijgen als andere werknemers. De FNV roept de Tweede Kamer op dit te regelen. Plannen van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), waarover de Kamer woensdag debatteert, gaan volgens de FNV lang niet ver genoeg.

Huishoudelijke hulpen vallen onder de regeling voor dienstverlening aan huis. Ze hebben daardoor geen ontslagbescherming en zijn niet verzekerd voor bijvoorbeeld werkloosheid.

De Nederlandse regeling is in strijd met een verdrag van de internationale arbeidsorganisatie ILO. Nederland zal daarom dit verdrag niet ratificeren. Volgens het kabinet zou het te duur worden om huishoudelijke werkers gelijke rechten te geven. Maar volgens FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier blijkt uit studies dat er goede alternatieven zijn, zoals het Belgische systeem van dienstencheques.

Asscher wil er wel voor gaan zorgen dat de regeling voor dienstverlening aan huis niet misbruikt wordt voor het inzetten van alfahulpen, die huishoudelijke hulp verlenen aan zieken en ouderen.

Ruim 400.000 mensen mogen naar stembus

In zestien gemeenten kunnen woensdag 415.124 kiesgerechtigden een stem uitbrengen voor gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om gemeenten die op 1 januari worden heringedeeld. Van de zestien gemeenten blijven er na 1 januari nog zes over, waarvan enkele met een nieuwe naam.

Oss en Den Bosch krijgen beide een deel van Maasdonk erbij, dat ophoudt te bestaan als gemeente. In Noord-Holland worden Graft-De Rijp en Schermer bij Alkmaar gevoegd. De Zuid-Hollandse gemeenten Spijkenisse en Bernisse gaan samen verder onder de naam Nissewaard. In dezelfde provincie vormen Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist en Schoonhoven straks de gemeente Krimpenerwaard. In Gelderland worden Millingen aan de Rijn en Ubbergen aan Groesbeek toegevoegd.

De stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur. De eerste uitslagen worden rond 23.00 uur verwacht.

Puzzelen met Lara in de tempel van Osiris

Er is een lief dagboek uitgekomen van de ontwikkelaars van Lara Croft and the Temple of Osiris. Dit keer geen actiegame zoals we gewend zijn, maar een actiepuzzelgame waarin we gevaren moeten gaan vermijden door na te denken. Dit speelt zich allemaal af in een isometrisch perspectief.

In het spel heb je tijdbommen, spiegels, vallen, draaiende onderdelen en meer om zo schatten te vinden en uiteindelijk te ontsnappen. In multiplayer moet je samenwerken, terwijl er natuurlijk bijgehouden wordt wie het er het best van af brengt. je kunt co-op met vier spelers spelen. Dat kan online, maar ook offline.

Lara Croft and the Temple of Osiris komt op 9 december uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Vakbonden in actie voor cao rijksambtenaren

De vakbonden komen donderdag in actie voor een nieuwe cao voor rijksambtenaren, zoals gevangenbewaarders, wegwerkers en belastingcontroleurs. Dit doen ze omdat rijksambtenaren al ruim 1400 dagen zonder cao zitten en daar voorlopig door de opstelling van de werkgever geen verandering in lijkt te komen, meldden de bonden dinsdag.

Kaderleden en mensen van een lokaal actiecomité komen 's ochtends vroeg in actie in Balkbrug, Den Haag en Leeuwarden. Zij gaan de ambtenaren daar informeren over de situatie en hen motiveren om met de bonden actie te voeren voor een nieuwe cao. Het is een van de eerste stappen in een campagne die waarschijnlijk lang zal duren, zeggen Abvakabo FNV, AC Rijksvakbonden, CNV Publieke Zaak en CMHF.

Demonstratie Haïti in geweld ontaard

Een demonstratie tegen de Haïtiaanse regering is dinsdag uit de hand gelopen. Drie mensen zijn neergeschoten.

De protestmars, die eerst door sloppenwijken voerde die in grote meerderheid op de hand zijn van de oppositie, verliep aanvankelijk kalm en vreedzaam. Dat veranderde toen de paar duizend betogers de regeringsgezinde buurt Delmas 32 doorkruisten. Aanhangers van president Michel Martelly en van de oppositie bekogelden elkaar met stenen. Drie mensen liepen schotwonden op. Een van hen werd in de hals geraakt en was er ogenschijnlijk slecht aan toe.

Door het opstootje brak al gauw paniek uit. De politie zette daarop traangas in. De meeste demonstranten zochten vervolgens een veilig heenkomen. Maar ook na het gewelddadige voorval zette een duizendtal betogers de protestmars voort.

De demonstranten eisen onder meer het vertrek van Martelly.

Fraudezaak VS kost AkzoNobel tientallen miljoenen

AkzoNobel heeft fraude van buitenaf geconstateerd bij een dochteronderneming in Chicago. Daarmee is een bedrag gemoeid van maximaal 53 miljoen euro, zo maakte het verf- en chemieconcern dinsdag bekend.

Zodra de fraude werd ontdekt, is volgens het bedrijf actie ondernomen en alles in het werk gesteld om het geld terug te krijgen. Daardoor is AkzoNobel naar eigen zeggen 'mogelijk in staat de uiteindelijke financiële gevolgen van de kwestie te beperken'.

Vooralsnog lijkt volgens AkzoNobel sprake te zijn van een geïsoleerd incident. Het bedrijf heeft juridische adviseurs en externe accountants ingeschakeld om de zaak verder te onderzoeken. Ook de relevante autoriteiten zijn ingelicht. Over het lopende onderzoek geeft de onderneming in dit stadium geen commentaar.

FARC overweegt vrijlaten generaal onder voorwaarden

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC sluit niet uit dat zij een zondag ontvoerde generaal vrijlaat om het vredesoverleg met de regering niet in gevaar te brengen. Maar de FARC waarschuwde dinsdag dat een incident als dat van zondag zo weer kan gebeuren als de regering een wederzijds staakt-het-vuren blijft weigeren.

Vredesonderhandelaars van de FARC gaven eerder op de dag toe dat generaal Ruben Dario Alzate en twee andere gijzelaars in handen van hun strijdmakkers zijn. Ze noemden Alzate een door het Pentagon opgeleide rebellenjager die diep in het krijt staat bij het Colombiaanse volksgericht.

Guerrillacommandant Jorge Torres liet echter ook doorschemeren dat hij hoopt op een snelle en verstandige oplossing voor de ontvoering, zodat het door de regering gestaakte vredesoverleg met de FARC kan worden hervat.

Het is voor het eerst in vijftig jaar dat de linkse guerrillabeweging zo'n hoge legerofficier heeft weten te gijzelen. De ontvoering heeft de vredesonderhandelingen in de diepste crisis gestort sinds ze twee jaar geleden aanvingen.

Mijn meisje

Vandaag is een bijzondere dag. Geloof het of niet: het is precies tien jaar geleden dat mijn meisje en ik zijn getrouwd. En het is precies twintig jaar geleden dat we elkaar voor het eerst zoenden. Al sinds we verkering hebben noem ik haar 'mijn meisje'. Daar ben ik twintig jaar geleden mee begonnen en dat is nooit veranderd. In dit stukje deel ik een onvolledig aantal  mooie en grappige herinneringen uit de afgelopen twintig jaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.